Utorak, 14.06.2011.

07:48

Završen prvi dan vojnog samita

Završen prvi dan strategijske vojne konferencije za partnere, na kojoj učestvuju predstavnici oko 60 država. Rad će biti nastavljen sutra pre podne.

Izvor: B92

Završen prvi dan vojnog samita IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

Copymaster

pre 12 godina

Vojna neutralnost je realnost savremenog sveta i predstavlja iskorak ka daljoj humanizaciji covecanstva. Jedini, sustinski vojno sposoban, vojno politicki blok na celom svetu je NATO. Ne postoji nigde drugde takva organizacija. Postoje dogovori o saradnji, razmeni informacija i slicno. Ali nesto tako monstruozno, istorijski prevazidjeno kao NATO - ne, to ne postoji. Nemojte da ubedjujete ljude koji vide bolje od vas da su nazadni i da je ulazak Srbije u bilo kakav vojni savez sa bilo kim realnost. Pogotovo sto "drugi" vojni savez osim NATO ne postoji. Logika "oni su nas napali jer su jaki, pa hajde da im se prikljucimo da nas vise ne napadaju" jer nekorektna i zlonamerna. Da li postoji bilo kakav razlog da bilo ko u svetu danas napadne Srbiju? I vi zaboravite proslost, pitanje je realno, danasnje. Odgovor: ne postoji. Znaci nas niko nece da napadne, postoji mala doza verovatnoce da je Srbija meta bilo kakve smislene teroristicke organizacije. Pa sta onda vi radite? Cemo sve ovo? Zasto mi nemamo status male, jadne, nesposobne zemlje koja nikome ne smeta, kada je situacija realno takva i gora. Ili je mozda strateski cilj NATO zaokruzivanje Balkanskog prostora pod jednu vojnu upravu. I vi vrlo dobro znate da je taj cilj usmeren prema nekome drugome. A sta se to nas tice? Znaci vi radite za korist nekoga drugoga, a mi nemamo nikavog razloga da ucestvujemo u bilo kakvim vojnim, strateskih ili ko zna kakvim udruzenjima. Malo li nas je poginulo u XX veku? Milioni i milioni jer smo se petljali tamo gde nam nije mesto. Zar hocete ponovo? Srbija treba da bude pacifisticko drustvo, naprednih pogleda, a ne vojni poligon ko zna koga.

CezarMilan

pre 12 godina

Kako se sve lepo i uredno odradjuje.
Prvo: Donesu rezoluciju o vojnoj neutralosti Srbije, a dva meseca kasnije proglase nezavisnost Kosova!
Drugo: Ubedjuju gradjane da je ulazak u NATO, koji nam je razrusio pola zemlje, jedini pravi put ka EU.
Pitam se da li postoji neko iz vlasti ko ume, hoce i moze da postuje neke zakone, koje je ova drzava propisala?!
I na kraju, da zakljucim: Ova vlada je dobra svakome iz EU, posto sa njima saradjuje u sistematskom unistavanju drzave! Dobri su svima, samo ne nama!!! Menjajmo ih sto pre!!!

UruRuck

pre 12 godina

Ovo je groteskno.
Nije NATO , samo je NATO organizator, ali ... bla, bla...
Ameri imaju : "If it walks like NATO, quacks like NATO, looks like a NATO, it must be NATO."
Sta sada" Sta se i koga stidite?!
Sramota , bre, dosli vam gosti po vasem pozivu a vi ih se sada stidite i krijete im identitet.

Srpkinja

pre 12 godina

Završen prvi dan vojnog samita. A sad NATO generali na splavove u provod. Cekaju vas Srpkinje. Ne odgovarate nasem zakonu, sta god da uradite.

mario

pre 12 godina

"Sam vrh Severnoatlantske alijanse sa partnerskim zemljama baš u Beogradu raspravlja o budućnosti ovog saveza."
Mislim baš u BG NATO raspravlja o svojoj budučnosti kako da ne ovo ide sa onom "lider regiona" sada vidimo i "centar svijeta".
O takvim stvarima bitnim za alijansu se ne raspravlja u državama koje nisu članice alijanse več u državama koje su članice ili u sjedištu NATO-a u Briselu.

Dule NS

pre 12 godina

Srbija definitivno postaje zaista demokratska zemlja i to priznaje sve više ceo svet - bez obzira šta mi lično o tome mislili!
Srbija je trenutno aktivna u svim procesima i dešavanjima! I to je veoma pohvalno i bitno za nas same!
-KONAČNO MALO PAMETNE I RACIONALNE POLITIKE U OVOJ ZEMLJI! I nadam se da će neka naredna vlast nastaviti istim putem!
-I da, naravno da Srbija treba da bude i deo NATO pakta - iako nam se svima želudac okrene kada se setimo šta smo sve doživeli od tog istog NATO-a 1999. godine, ne možemo se večito pozivati na to! Pa šta je sve nacistička Nemačka radila po Evropi, pa su sada sve Evropske zemlje sa njom u savezu i uniji... čak štaviše ta ista Nemačka praktično finansira celu EU!
Ulazak u NATO ne može biti greška, jer Srbija od toga može da ima samo korist - ako ništa drugo, barem to što bi nam NATO garantovao stabilnost i sprečio dalje raspadanje države! A možda bi nam čak učinio i poneki ustupak u stvarima koje su nam bitne - možda podela Kosova ili veća prava Srbima u BiH - ali koliko to sve zavisi od NATO-a toliko zavisi i od nas i od toga da li ćemo voditi pametnu politiku!
-Ali sa druge strane neulazak u NATO bi imao kobne posledice po Srbiju - jer bi tada NATO sigurno doživljavao Srbiju kao konstantnu pretnju koju treba trajno eliminisati (pogotovo i zbog naklonjenosti Rusiji), a Rusija je previše daleko, a mi smo u sred NATO pakta - okruženi sa svih strana!
-Znači ili NATO ili lagana propast! To je jednostavno tako - sila boga ne moli!

Pametnome sasvim dovoljno!!!

A između ostalog u istom tom NATO paktu su sve naše istorijski najveće saveznice i zemlje koje danas veoma podržavaju Srbiju poput Grčke, Slovačke, Češke, Poljske, Rumunije, Španije pa čak i Francuske kojoj smo nekada pevali pesme i podizali spomenike zahvalnosti, a koja i danas (i pored svega lošeg) sama sebe smatra saveznikom Srbije... Znači ne bi bili "sami" u tom savezu!

Svi koji iskreno žele dobro Srbiji neka se zapitaju malo!

Neemotivno PROTIV NATO

pre 12 godina

Pro-NATO kampanja komentarima je zakasnela i zaludna. Nijednog coveka, ali nijednog, nisam sreo u proteklih par dana, koji je za ovaj skup i NATO. Jutros idem tramvajem na posao, do mene sedi covek u odelu i kravati, i obojica cavrljamo zgadjeni dok prolazimo pored mesta konferencije. To je kraj, nijedan ni drugi ne delujemo kao "nazadne snage", naprotiv. Posle svega, ostaje samo da otvorimo pitanje - ko nas je lagao da ovo nije konferencija NATO, kada iza Sutanovca danas viori plava zastava NATO na konferenciji za stampu? Neko mora i za to da preuzme odgovornost.

nikola

pre 12 godina

Немојте страховати нећемо у НАТО! Неће нас они овакве, треба имати пуно пара а не буџет на издаху!!!

sandra

pre 12 godina

Izgleda da Sutanovac zaista veruje da je ulazak Srbije u NATO pravi potez. Covek se na taj nacin reklamira i priprema sebi teren za predsednicke izbore!

pedja

pre 12 godina

Replika na komentar od JC Denton:

Lepo si rekao da prvo moramo da dovedemo sopstvenu državu u red. Slažem se potpuno da je to prioritet. Ali imam pitanje. S obzirom da je dovodjenje države u red širok pojam, da li misliš da i to treba da radi ministarstvo odbrane? MO samo radi svoj posao, i to veoma dobro. Doveli su njihov resor u red, vojsku, akademije, partnerstva, saradnje. Učestvuju u jednom jako važnom samitu. Poenta je da rade svoj posao i da se toga drže. Ne mogu da rade posao drugih ministarstava. A kad bi svako od njih radio svoj posao država bi odavno imala red. Tako da ne vidim tvoju poentu da ovde o tome pričaš, na temi o samitu i odbrani. Potpuno se slažem da trebaju prvo da se reše mnoge stvari unutar samo države, ali tu kritiku ja ne bih uputio na ovo ministarstvo. Šta više , jedino njima ne bih ni uputio.

pravda

pre 12 godina

svi vi koji ste za nato treba da obidjete deciju bolnicu u tirssovoj pa da vidite koliko dece je obolelo od raka pa se onda zapitajte jel zelite da sutra vi kaao clanica nato-a zelite da ucestvujete u nekom bombardovanju i da unesrecujete drugu decu

marica

pre 12 godina

A što bi pitali narod? Mnogo muke bez potrebe... Gore od ovoga vam ne može više biti, tako da mi nije jasno čega se više plašite. EU? NATO-a? Ili se stvarno bojite da će i ovu Srbijicu jednom ogrejati sunce i sve krenuti kako treba? Ako ne rizikuješ ništa i nećeš dobiti. A meni to ne izgleda tako crno. Kao ni ovaj samit, ne može nam škoditi. Tako treba, samo napred!

Pepi

pre 12 godina

Danas je Srbija centar sveta, bar kada se radi o vojno-bezbednosnim pitanjima. To cemo iskoristiti najbolje moguce, jer je Ministarstvo Odbrane ozbiljno, i strategijski i planski radi na svemu, pa ce i na ovome! Svete, dobrodosao u Beograd, dugo te nije bilo!

Zare

pre 12 godina

Milice Rakic, oprosti sto te pominju i zloupotrebljavaju ovi, kako da ih nazovem, koji se cak ni toga ne stide! Pocivaj u miru i cuvaj nas sa neba! A vi "osvetnici" ostavite dete da pociva u miru!!!

brzi

pre 12 godina

Dragi moji Hrvatska je ušla u NATO bez referenduma pa vi vidite. Nitko narod nije pito tako da nitko neće ni vas. I što imamo sada, vojnike po cijelom svijetu da ginu za američku naftu, a mi siromašniji nego ikad.
Za eu mora biti referendum, ali su krenuli u takvu marketinsku kampanju za eu da nema teorije da ne prođe.

Goran

pre 12 godina

Lepo je što su došli da se druže. Kad se družiš, ne gineš a to je dobro.
Ovih dana su me jednako nervirali ovi što su kukali na sav glas što se održava ova konferencija kao i oni drugi što zbog neke greške u svom mozgu povezuju članstvo u NATO sa boljim životom i visokim standardom.

Zar je moguće da baš niko ne koristi mozak u ovoj zemlji? Jedni bi dupe dali Rusima za džabe drugi nas guraju u firmu koja je propala. NATO je prošle godine otpustio 7.000 ljudi iz administracije (od 11.000) a ministar odbrane SAD pred kraj svog mandata ovih dana kuka kako cela priča nema smisla i kako SAD treba da napusti NATO. Jedna alijansa koja ima oružije i želje da ga koristi a nema para da izgura ni rat protiv jedne Libije sigurno nije "raj na zemlji" kako nam govore neki danas...

Španija i Grčka se guše u dugovima a članice su i EU i NATO. Uzbekistan i Kazakstan grade velelepne gradove, piramide i imaju rast od 8.0% i 8.5% GDP prema podacima MMF-a iz 2010.

Dakle: nema leba bez motike, mora da se RADI a ne da se učlanjuje i pripaja.

Treba da se družimo sa svima, al' brate, ne moramo u članstvo jer nemamo ni jedan interes da budemo članica - manite nas fraza: stabilnost i demokratija - od fraza se ne živi.

Vasa Petkovski

pre 12 godina

Pitate kako je porodicama izginulih u nato bombardovanju, a ne pitate se kako je bilo većem delu Srbije koje je bilo protiv ikakvog suprotstavljanja, koje je bilo suludo, ostalom delu planete. Naravno da podržavam svaki dogovor sa " normalnim delom planete ". Ne bi voleo da moja deca sutra preživljavaju ono što sam ja morao zbog nepismenih, maloumnih i nacionalističkih grupica koje su podržavale neke Miloševiće i Mladiće !!!

Nensi

pre 12 godina

Od 8 suseda Srbije, 5 su članice NATO, ostale su na pragu članstva! U kontekstu regionalne saradnje, mislim da nema potrebe da se dalje razjasnjava prva recenica. Ko razume, shvatice, ko ne zeli, nikad i nece!

draga

pre 12 godina

Od proslosti se ne živi... Ko živi u prošlosti,ko je mnogo ponosan, i ogorčen ne može da napreduje. Saamo će tapkati u mestu.Niko ne oprašta, niko ne zaboravlja, ali mnogo je godina prošlo i ovo je poslednji čas kada moramo da uhvatimo svoju budućnost. Tako da nema čekanja, prihvatamo realnost takvu kakva je i grabimo svaku priliku za sopstveni progres. Podržavam samit!

James Douglas

pre 12 godina

Naravno da "cvet naroda" tu nema šta da se pita na nekakvom referendumu... Demokratija je kad građini izglasaju političke predstavnike, a oni onda donose političke odluke... Ako bi se ovo pitanje iznelo na referendum, po toj logici trebalo bi svaki dan raspisivati nekakav referendum... A pošto je to nefunkcionalo, neracionalno, neizvodljivo i sl., zato postoji skupština, vlada i td. ... Takođe, skoro svaka stranka u zemlji ima stav i o temi NATO, pa glasajući ili ne za njih, glasate i za ulazak ili ne u NATO...

Branko

pre 12 godina

Šta je NATO do sada dobro uradio u Svetu ?
Ko je stvarni neprijatelj NATO-a (talibani i alkaida su priča za malu decu, energetika je u pitanju) ?
Koliko će nas koštati borba protiv "mrskih neprijatelja" za NATO interese u Svetu ?

rasmussen

pre 12 godina

Da li se iko zapita kako je porodicama izginulih za vreme bombardovanja?
(Dragoslava, 14. jun 2011 11:03)

Naravno da se pitam (strasno, uzasno verovatno), isto tako se pitam kako je bili skoro 1.000.000 Albanaca kad su "tereni" iz svojih kuca na stotine pobijenih, zbog cega smo bombardovani! Medalja uvek ima dve strane! Moze se reci da ni sa jedne strane nisu ljudi nego zivotinje a najobicniji narod ispasta, kao uvek.

JC Denton

pre 12 godina

REPLIKA VLADIMIRU:

Vladimire, u kom delu mog komentara sam napisao da treba da svima okrenemo leđa i "zaključamo vrata"?

Poenta mog prethodnog komentara je da ja mislim da se mi bavimo suviše velikim pitanjima u situaciji kada treba da rešavamo ona osnovna. PRVO moramo dovesti svoju državu u red i to je prioritet, a ne da jurimo članstva u nekakvim međunarodnim organizacijama očekujući pritom da će se naši problemi rešiti nekako "usput" kroz bavljenje NATO-om.

Dakle, ja sam u prethodnom komentaru rekao "parkirati te probleme na neko vreme" što u prevodu znači da članstvo u EU i slično ne bude, kako kaže Tadić, "osnovni državni prioritet" jer nam članstvo samo po sebi ništa neće doneti (barem ne na mikro nivou kojem ti i ja pripadamo kao običan svet), već da nam prioritet bude podizanje standarda života običnih ljudi i ojačavanje privrede, a nijedno od ova dva niti proizilazi direktno iz članstva u EU i NATO, niti je uslovljeno članstvom u EU i NATO. To je stvar političke volje i sposobnosti naših vođa, a što me dovodi do poslednjeg pasusa dole:

Što se tiče naših političara, još je Arčibald Rajs u knjizi "Čujte, Srbi" naše vođe označio kao najgore pripadnike ovog naroda, i to je jedini razlog zašto ja mislim da je za Srbiju dobro da ide ka EU (iz razloga koje si ti naveo). Međutim, reći da je "članstvo u EU najvažnije pitanje i prioritet Srbije" je mlaćenje prazne slame i kupovina vremena i opravdanja za neuspehe, pogrešne poteze i promašaje naših političara.

sašo

pre 12 godina

samo molim narod u Srbiji da razmisli zbog čega je protiv da Srbija postane članica NATO alijanse? Bombardovanje je bilo i sam sam bio učesnik rata, ali to nije razlog da nebudemo u članstvu! Rusija je samo na papiru prijatelj pa nebih želeo da ja i moja deca,prijatelji živimo kao taoci jedne države,a da nebudemo u članstvu alijanse! Države u susedstvu su sve članice NATO alijanse pa je još jedan razlog zašto ZA dokle da budemo crna rupa u regionu! Kao glavni razlog naveo bi sigurnost Srbije od nadalazećeg Islama u okruženju i biti člana tako jake organizacije je sam po sebi plus!

lela

pre 12 godina

Meni se ovo čini fino... Kao neki generali od važnosti se okupljaju kod nas, raspravljaju o odbrani, partnerstvima za mir... šta znam, ne izgleda loše? Što bi škodilo ...

Dobrica

pre 12 godina

Uz duzno postovanje svima onima, koji pominju bombardovanje '99. i zrtve tog bombardovanja i apeluju na pamcenje svih nas koji podrzavamo ovaj samit, zelim da skrenem paznju i da ih podsetim na ratove devedesetih, zatim svetske ratove, pa Balkanske i one pe njih. Svaki rat nosi svoje zrtve, hvala bogu, imamo ih u istoriji gomilu. Ali, ako smo odlucili da idemo dalje, onda nema pozivanja na neprijateljstava iz blize ili dalje proslosti, jer u tom slucaju mogli bismo da pricamo o samo par prijateljstava. Zato, interesi, pre svega, buducnost kao cilj, i medjunarodna saradnja kao prioritet.

cetko

pre 12 godina

Bojim se da svi koji , svakako demokratskim putem, iskkazuju svoje nezadovoljstvo povodom samita, na ovaj ili onaj način, organizuju "protIste" i pevaju "sprem'te se, sprem'te četnici" su izuzetno mali i ne nalaze se na svetskoj mapi. :) Podržavam samit, svaka čast! Veoma dobra prilika za nas da povratimo ugled i dostojanstvo.A i ko zna zasto je to dobro jos...

neunato

pre 12 godina

Te teze kao nećemo da budemo crna rupa i svi su oko nas u NATo pa šta? Jel to znači da se neko sprema da nas napadne u budućnosti? Jel to Evropska Unija da se i dalje zemlje međusobom napadaju? Ko će nas napadnuti? Jedino što može da se desi je da mi napadnemo Kosovo tj povratimo svoju teritoriju stoga vam te fraze i argumentacije ne stoje..inače Poljska, Češka i Slovačka već prave svoj odbrambeni savez van NATO komande ali o tome niko nepiše. A koliko su ozbiljne vojne sile u taj savez učlanjene (osim USA i UK) najbolje svedoči to što Danska više nema nijednu bombu za Libiju a i ostalima već nestaju resursi tako da će Ameri sami na kraju sve finansirati..

R2D2

pre 12 godina

Podrzavam samit, sto nam vise ljudi dodje u goste, to bolje.
A za one koji nece u NATO - sta smo mi radili hrvatima i bosancima 90-tih, sta su oni nama, za vreme II sv rata sta se desavalo u Jasenovcu, sta su radili cetnici, koliko su ljudi Nemci streljali po Srbiji, ali je svima jasno da smo tu jedni pored drugih i da nam nema druge nego da saradjujemo. Isto tako je i sa NATOm. Bicemo deo NATOa pre ili kasnije, sto se mene tice bolje pre, jer je ono kasnije (dok se ne smire emocije) cisto gubljenje vremena. Samo to treba naplatiti - recimo postaviti podelu Kosova kao uslov za ulaz u NATO

Dragoljub

pre 12 godina

Hocete vecu i jacu vojsku? A za sta? Za koje to ratove? I odakle da je finansirate? Iz lose ekonomije, slabe proizvodnje, malog drustvenog proizvoda? Na zalost, bolje receno na srecu, Srbija vise nema ni para ni mogucnosti za svoje mini-imperijalne ambicije na Balkanu. Jos kada jednom shvati da je jedino spas u radu i medjunarodnoj saradnji, gde ce joj biti kraj...

The Stenac

pre 12 godina

ha ha koliko ljudi ovde trazi referendum.u drzavi sa 70% nepismenih gradjana o vojno strateskim temama da se nepita ministarstvo i vlada nego masa nepismenih..ovo mi se dopada i bas me ovi komentar oraspoloze..svima dajem +10

Vladimir

pre 12 godina

Za JC Denton:

Tvoja vizija Srbije koja se okreće samoj sebi i rešava svoje probleme je naivna, detinjasta i neodrživa. Ne postoji država u savremenom svetu koja svoje ekonomske, političke ili društvene probleme može rešavati sama, tako što "zaključa vrata" i okrene se sebi. Dakle, to što bi ti želeo - sređivanje stanja u Srbiji - a to mi svi želimo, moguće je jedino u saradnji sa drugim državama, ekonomijama, međunarodnim institucijama, pa i NATO-om. Pa zar ne primećuješ da jedino pritisak iz Brisela primorava naše političare da popravljaju brljotine, koje naprave, i da je jedino uz "asistenciju" Brisela mi pravimo bilo kakve reformske korake. Toliko je očigledno da mi sami NISMO U STANJU da uredimo svoju državu, to pokazuje dvestogodišnje iskustvo! Nažalost!

Nikolica

pre 12 godina

U potpunosti podrzavam odrzavanje ove konferencije kod nas, a svima onima koji su juce pravili guzvu po gradu mogu da porucim da su neinformisani, svojeglavi i ograniceni. U politici nema emocija, interes je primaran. I zato, setite se Slobe i njegovih interesa, zbog kojih su te bombe padale, i pogledajte Sutanovca i Tadica, ciji interesi vode u saradnju, unapredjivanje iste, kao i u pomirenje i bezbednost!

mica

pre 12 godina

Nadam se da ce predstojece konferencije proteci u najboljem redu i da cemo se mi, kao domacini pokazati u najboljem svetlu.Verujem da ministar ,kad god to tema i situacija dozvoljava a sto je u njegovom domenu,cini sve u korist dobrobiti gradjana Srbije.

Keka

pre 12 godina

Zivite u proslosti, a odatle ne moze puno da se uradi, niti napreduje. Okrenimo se buducnosti, stavimo svoje interese iznad svacijih, kao sto svi drugi rade. Videli smo '99. da ne mozemo vise mnogo da racunamo na Rusiju, kao na velikog brata, tako da danas treba da prihvatamo svako realno i korisno partnerstvo. Da se vise ovakvih samita odrzava u Srbiji, gde bi nam bio kraj?

Steva

pre 12 godina

Eto! Dok smo bili izolovani i niko u svetu nije hteo ni da zna za nas, a kamoli da dolazi ovde i bavi se vaznim temama modernog sveta, bili smo kivni. Sad je situacija obrnuta, a mi se drzimo isto! Ako bismo na svaku zemlju, koja nam je i jednom tokom istorije bila neprijatelj, gledali kao na neprijatelja zauvek, lista prijateljskih zemalja bi se svela na mali broj, i ne bi nam bas bile geografski blizu. I sta bismo onda? Savremeni svet podrazumeva medjunarodnu saradnju na svim nivoima i ovaj skup je prototip takve saradnje, samo su mnogi od nas slepi pored ociju.

Sabo

pre 12 godina

Nikako mi nije jasno da l ste svjesni bili kad ste ukinuli redovno sluzenje vojnog roka i formiranjem placene profesionalne vojske da ce te biti u timu partnerstva za mir. Odnosno zemlja clanica Nato Saveza pa pogledajte vecina zemalja je tako usla kako mislite da bi se sutra Srbija odbranila od kakve zemlje ako nema zastitu a ima samo sacicu profesionalnih vojnika. A da svi susjedi oko vas budu u Natu pa de malo trezvenije glave razmislite vase stanje ako bi jedini bili crna rupa na Balkanu bez Nato zastitnog kisobrana pa zivimo u srcu Evrope toga mora da budemo svijesni.

Gaga

pre 12 godina

Vec danima se vodi polemika o opravdanosti odrzavanja ovog skupa kod nas. Neinformisanost je i pored nikad vece dostupnosti informacija i dalje boljka broj jedan u nasem drustvu. A ovi "veliki Srbi" koji su juce na ulicama pokazivali svoje nezadovoljstvo, sigurno su u prvim redovima na casovima spanskog, nemackog i engleskog, posecuju Pariz, London i NY, a letuju u Bugarskoj, Grckoj ili Turskoj - kakvi licemeri! Za neinformisane - navedene zemlje su clanice NATO-a.

PSR

pre 12 godina

Nikako nije lepo sto je NATO zasipao teritoriju municijom od osiromasenog Uranijuma. Tolerantan sam, ali kada se toga setim smuci mi se zivot. Jako ruzno i necovecno.

Zorana

pre 12 godina

Kocept "nedeljive bezbednosti", koji pominje Sutanovac, realno mora da nam bude prioritet u modernom svetu i zato je odrzavanje ovog skupa kod nas odlicna stvar. Takodje mi se svidja i teza da se o eventualnom priblizavanju NATO-u ne raspravlja na ulici, civilizovani smo ljudi i postoje metode kojima se to radi. Puna podrska nasoj delegaciji na samitu!!

Tako zvana ulica=Narod!!!

pre 12 godina

E...ne treba ulica da odlucuje???? Pa ta ulica=narod vas je birala!!!!! I te kako bi trebalo I za manje da se pita, a kamoli ovo!!! Vi ste samo servis naroda, al ponasate se kao robovlasnici.. gladni smo!! sram vas Bilo!!! More treba jedna metla I sve vas na ulicu!!! U Sloveniju moze referendum I za manje..vise se I ne cudimo sto su se svi odvojili od nas! Sram da vas je!!!

leruz

pre 12 godina

Ovo su najbolji Tadićevi vojnici i zato treba da prisustvuju konferenciji da ne bi propustili deo kad će ovi iz NATO-a da ih pohvale kako su reorganizovali vojsku i sada je po NATO standardima tj. mala i nesposobna.

prava stvar

pre 12 godina

Nismo mi najpametniji kao što često mislimo. Moramo da učimo, razmenjujemo iskustva. Zato je svaki ovakav skup pozitivna stvar za nas. Manite me onih priča o izdajnicima, prošlo je vreme te terminologije!

Овакав вођа се једном рађа

pre 12 godina

У складу са жељом наше власти ја ћу данас у подне ићи да пљунем на гроб незнаног јунака на Авали, а онда прелазим на наше војничко гробље. И то нека буде за опомену свима онима који своју земљу воле више од туђе — због таквих људи ми нисмо чланови ЕУ и нисмо у прилици да без виза идемо у далеке и егзотичне земље да вежбамо пуцање.

бт

pre 12 godina

Само једно питање за Шутановца и Тадића (и све који би што пре у НАТО): да ли је НАТО злочиначка организација? У случају да је одговор НЕ немам даљих питања. У случају да је одговор ДА, онда има и потпитање: да ли Србија треба да буде члан било које злочиначке организације?

milos

pre 12 godina

Gospodine..Srbija u NATO moze uci samo putem referenduma..A da podsetim gospodina lobistu liberala da je preko 80% protiv.. Ne pita se tu politicar..

JC Denton

pre 12 godina

Čitajući komentare u susednim vestima (a i ovde će uskoro da osvanu slični) mogu da zaključim da sama činjenica da u Srbiji postoji i ta manjina koja ne vidi išta loše u učlanjivanju Srbije u NATO pokazuje stanje, materijalno i duhovno, našeg naroda.

Naša vlast, u saradnji sa našim "zapadnim partnerima", nas je dovela na ivicu egzistencije, odnosno u tolikoj smo buli da ćemo apsolutno sve prihvatiti zarad iole boljeg života. Dakle, nije važno koliko mali boljitak je u pitanju, a niti je važno na šta to treba sve da pristanemo. Kao narkoman, sve ćemo prodati zarad "fiksa" - i dostojanstvo, i obraz, i veru, i teritoriju...ma, bilo šta, samo da nam plata makar malčice bude veća.

E pošto smo mi očigledno narod koji ne ume da sudbinu uzme u svoje ruke, već stalno čeka da mu neko drugi reši problem - da li je to Koštunica (posle problema zvani "Sloba"), ili Tadić (posle Koštunice), ili ko-god-da-dođe-sledeći (posle Tadića), onda i zaslužujemo sudbinu koju doživljavamo.

Umesto da oteramo sve ******* sa političke scene (a tu mislim na apsolutno sve aktuelne političare), pa onda zasučemo rukave i počnemo da radimo na sebi, mi sedimo i maštamo "kom se carstvu prikloniti". Slažem se ja da je i to bitno (dugoročno gledano), ali zar nije logičnije "parkirati" te krupne stvari na neko vreme, i jedno 5-10 narednih godina se posvetiti unapređivanju privrede i društva ove zemlje u svakom smislu? Zar nije logičnije da prvo vidimo šta mi možemo da uradimo za sebe, a posle da gledamo gde su nam interesi i šta drugi mogu da urade za nas?

Dokle god budemo imali "kompleks veličine" i mislili da se mi nešto pitamo i da nešto od nas zavisi, te se budemo bavili (pre)velikim stvarima kao što je ova i njoj slične, naša vlast će moći da radi šta god hoće. Dok se mi ganjamo sa temama "Rusija ili NATO", "Kosovo ili EU" (...) oni pokupiše svoje provizije, dnevnice i obezbediše sebe i svoje potomstvo.

Mislite o tome...

Драган Филиповић

pre 12 godina

Из поузданих извора се сазнаје да је данас предвиђено да учесници обиђу неке РУШЕВИНЕ по Београду. Биће им понуђено објашњење да је то од земљотреса

mladen

pre 12 godina

Znate li koliko ima kancera u Srbiji? Hocete li to pomenuti vasim prijateljima na ruckovima i vecerama? Hocete li pomenuti ljude koji su bili kolateralna steta njihovih "milosrdnih" akcija donosenja demokratije u Srbiju? Prvi sam bio za EU, ali ovo postaje previse!

Милан

pre 12 godina

„Напомиње да су мноде земље у окружењу тај контекст препуштале војно-политичком врху“ — у Уставу Републике Србије, који је донесен на референдумском гласању, јасно пише да Србија неће у НАТО. Војно-политички врх може о свом трошку да стави шлем само на своју главу и иде у Афганистан, али децу Србије неће слати на клање за туђе интересе.

Марко

pre 12 godina

„...nije samoupravna odluka već to treba da bude odluka državnog i političkog i pre svega vojnog vrha...“ — шта ово треба да значи да није „самоуправна одлука“? Тадић и жути могу да нас продају на потпис, а да народ ништа не питају? Где то има, у демократији? Јесте ли зато забранили референдум о НАТО и ЕУ? Милица Ракић се сама убила на ноши?

sto pre

pre 12 godina

Ulaganje u budućnost, nećemo se više vraćati prošlosti, to nam je jedina šansa. Ako odbacimo svoje predrasude i pobedimo sebe. To opet nikako ne znači da zaboravimo neke stvari koje su se događale. Hladne glave iskoristiti prilike koje nam se pružaju!

milos

pre 12 godina

Gospodine..Srbija u NATO moze uci samo putem referenduma..A da podsetim gospodina lobistu liberala da je preko 80% protiv.. Ne pita se tu politicar..

Zorana

pre 12 godina

Kocept "nedeljive bezbednosti", koji pominje Sutanovac, realno mora da nam bude prioritet u modernom svetu i zato je odrzavanje ovog skupa kod nas odlicna stvar. Takodje mi se svidja i teza da se o eventualnom priblizavanju NATO-u ne raspravlja na ulici, civilizovani smo ljudi i postoje metode kojima se to radi. Puna podrska nasoj delegaciji na samitu!!

Gaga

pre 12 godina

Vec danima se vodi polemika o opravdanosti odrzavanja ovog skupa kod nas. Neinformisanost je i pored nikad vece dostupnosti informacija i dalje boljka broj jedan u nasem drustvu. A ovi "veliki Srbi" koji su juce na ulicama pokazivali svoje nezadovoljstvo, sigurno su u prvim redovima na casovima spanskog, nemackog i engleskog, posecuju Pariz, London i NY, a letuju u Bugarskoj, Grckoj ili Turskoj - kakvi licemeri! Za neinformisane - navedene zemlje su clanice NATO-a.

Dobrica

pre 12 godina

Uz duzno postovanje svima onima, koji pominju bombardovanje '99. i zrtve tog bombardovanja i apeluju na pamcenje svih nas koji podrzavamo ovaj samit, zelim da skrenem paznju i da ih podsetim na ratove devedesetih, zatim svetske ratove, pa Balkanske i one pe njih. Svaki rat nosi svoje zrtve, hvala bogu, imamo ih u istoriji gomilu. Ali, ako smo odlucili da idemo dalje, onda nema pozivanja na neprijateljstava iz blize ili dalje proslosti, jer u tom slucaju mogli bismo da pricamo o samo par prijateljstava. Zato, interesi, pre svega, buducnost kao cilj, i medjunarodna saradnja kao prioritet.

sto pre

pre 12 godina

Ulaganje u budućnost, nećemo se više vraćati prošlosti, to nam je jedina šansa. Ako odbacimo svoje predrasude i pobedimo sebe. To opet nikako ne znači da zaboravimo neke stvari koje su se događale. Hladne glave iskoristiti prilike koje nam se pružaju!

draga

pre 12 godina

Od proslosti se ne živi... Ko živi u prošlosti,ko je mnogo ponosan, i ogorčen ne može da napreduje. Saamo će tapkati u mestu.Niko ne oprašta, niko ne zaboravlja, ali mnogo je godina prošlo i ovo je poslednji čas kada moramo da uhvatimo svoju budućnost. Tako da nema čekanja, prihvatamo realnost takvu kakva je i grabimo svaku priliku za sopstveni progres. Podržavam samit!

cetko

pre 12 godina

Bojim se da svi koji , svakako demokratskim putem, iskkazuju svoje nezadovoljstvo povodom samita, na ovaj ili onaj način, organizuju "protIste" i pevaju "sprem'te se, sprem'te četnici" su izuzetno mali i ne nalaze se na svetskoj mapi. :) Podržavam samit, svaka čast! Veoma dobra prilika za nas da povratimo ugled i dostojanstvo.A i ko zna zasto je to dobro jos...

бт

pre 12 godina

Само једно питање за Шутановца и Тадића (и све који би што пре у НАТО): да ли је НАТО злочиначка организација? У случају да је одговор НЕ немам даљих питања. У случају да је одговор ДА, онда има и потпитање: да ли Србија треба да буде члан било које злочиначке организације?

sašo

pre 12 godina

samo molim narod u Srbiji da razmisli zbog čega je protiv da Srbija postane članica NATO alijanse? Bombardovanje je bilo i sam sam bio učesnik rata, ali to nije razlog da nebudemo u članstvu! Rusija je samo na papiru prijatelj pa nebih želeo da ja i moja deca,prijatelji živimo kao taoci jedne države,a da nebudemo u članstvu alijanse! Države u susedstvu su sve članice NATO alijanse pa je još jedan razlog zašto ZA dokle da budemo crna rupa u regionu! Kao glavni razlog naveo bi sigurnost Srbije od nadalazećeg Islama u okruženju i biti člana tako jake organizacije je sam po sebi plus!

JC Denton

pre 12 godina

Čitajući komentare u susednim vestima (a i ovde će uskoro da osvanu slični) mogu da zaključim da sama činjenica da u Srbiji postoji i ta manjina koja ne vidi išta loše u učlanjivanju Srbije u NATO pokazuje stanje, materijalno i duhovno, našeg naroda.

Naša vlast, u saradnji sa našim "zapadnim partnerima", nas je dovela na ivicu egzistencije, odnosno u tolikoj smo buli da ćemo apsolutno sve prihvatiti zarad iole boljeg života. Dakle, nije važno koliko mali boljitak je u pitanju, a niti je važno na šta to treba sve da pristanemo. Kao narkoman, sve ćemo prodati zarad "fiksa" - i dostojanstvo, i obraz, i veru, i teritoriju...ma, bilo šta, samo da nam plata makar malčice bude veća.

E pošto smo mi očigledno narod koji ne ume da sudbinu uzme u svoje ruke, već stalno čeka da mu neko drugi reši problem - da li je to Koštunica (posle problema zvani "Sloba"), ili Tadić (posle Koštunice), ili ko-god-da-dođe-sledeći (posle Tadića), onda i zaslužujemo sudbinu koju doživljavamo.

Umesto da oteramo sve ******* sa političke scene (a tu mislim na apsolutno sve aktuelne političare), pa onda zasučemo rukave i počnemo da radimo na sebi, mi sedimo i maštamo "kom se carstvu prikloniti". Slažem se ja da je i to bitno (dugoročno gledano), ali zar nije logičnije "parkirati" te krupne stvari na neko vreme, i jedno 5-10 narednih godina se posvetiti unapređivanju privrede i društva ove zemlje u svakom smislu? Zar nije logičnije da prvo vidimo šta mi možemo da uradimo za sebe, a posle da gledamo gde su nam interesi i šta drugi mogu da urade za nas?

Dokle god budemo imali "kompleks veličine" i mislili da se mi nešto pitamo i da nešto od nas zavisi, te se budemo bavili (pre)velikim stvarima kao što je ova i njoj slične, naša vlast će moći da radi šta god hoće. Dok se mi ganjamo sa temama "Rusija ili NATO", "Kosovo ili EU" (...) oni pokupiše svoje provizije, dnevnice i obezbediše sebe i svoje potomstvo.

Mislite o tome...

prava stvar

pre 12 godina

Nismo mi najpametniji kao što često mislimo. Moramo da učimo, razmenjujemo iskustva. Zato je svaki ovakav skup pozitivna stvar za nas. Manite me onih priča o izdajnicima, prošlo je vreme te terminologije!

Pepi

pre 12 godina

Danas je Srbija centar sveta, bar kada se radi o vojno-bezbednosnim pitanjima. To cemo iskoristiti najbolje moguce, jer je Ministarstvo Odbrane ozbiljno, i strategijski i planski radi na svemu, pa ce i na ovome! Svete, dobrodosao u Beograd, dugo te nije bilo!

Steva

pre 12 godina

Eto! Dok smo bili izolovani i niko u svetu nije hteo ni da zna za nas, a kamoli da dolazi ovde i bavi se vaznim temama modernog sveta, bili smo kivni. Sad je situacija obrnuta, a mi se drzimo isto! Ako bismo na svaku zemlju, koja nam je i jednom tokom istorije bila neprijatelj, gledali kao na neprijatelja zauvek, lista prijateljskih zemalja bi se svela na mali broj, i ne bi nam bas bile geografski blizu. I sta bismo onda? Savremeni svet podrazumeva medjunarodnu saradnju na svim nivoima i ovaj skup je prototip takve saradnje, samo su mnogi od nas slepi pored ociju.

mladen

pre 12 godina

Znate li koliko ima kancera u Srbiji? Hocete li to pomenuti vasim prijateljima na ruckovima i vecerama? Hocete li pomenuti ljude koji su bili kolateralna steta njihovih "milosrdnih" akcija donosenja demokratije u Srbiju? Prvi sam bio za EU, ali ovo postaje previse!

Драган Филиповић

pre 12 godina

Из поузданих извора се сазнаје да је данас предвиђено да учесници обиђу неке РУШЕВИНЕ по Београду. Биће им понуђено објашњење да је то од земљотреса

Tako zvana ulica=Narod!!!

pre 12 godina

E...ne treba ulica da odlucuje???? Pa ta ulica=narod vas je birala!!!!! I te kako bi trebalo I za manje da se pita, a kamoli ovo!!! Vi ste samo servis naroda, al ponasate se kao robovlasnici.. gladni smo!! sram vas Bilo!!! More treba jedna metla I sve vas na ulicu!!! U Sloveniju moze referendum I za manje..vise se I ne cudimo sto su se svi odvojili od nas! Sram da vas je!!!

PSR

pre 12 godina

Nikako nije lepo sto je NATO zasipao teritoriju municijom od osiromasenog Uranijuma. Tolerantan sam, ali kada se toga setim smuci mi se zivot. Jako ruzno i necovecno.

Nensi

pre 12 godina

Od 8 suseda Srbije, 5 su članice NATO, ostale su na pragu članstva! U kontekstu regionalne saradnje, mislim da nema potrebe da se dalje razjasnjava prva recenica. Ko razume, shvatice, ko ne zeli, nikad i nece!

Милан

pre 12 godina

„Напомиње да су мноде земље у окружењу тај контекст препуштале војно-политичком врху“ — у Уставу Републике Србије, који је донесен на референдумском гласању, јасно пише да Србија неће у НАТО. Војно-политички врх може о свом трошку да стави шлем само на своју главу и иде у Афганистан, али децу Србије неће слати на клање за туђе интересе.

Марко

pre 12 godina

„...nije samoupravna odluka već to treba da bude odluka državnog i političkog i pre svega vojnog vrha...“ — шта ово треба да значи да није „самоуправна одлука“? Тадић и жути могу да нас продају на потпис, а да народ ништа не питају? Где то има, у демократији? Јесте ли зато забранили референдум о НАТО и ЕУ? Милица Ракић се сама убила на ноши?

pravda

pre 12 godina

svi vi koji ste za nato treba da obidjete deciju bolnicu u tirssovoj pa da vidite koliko dece je obolelo od raka pa se onda zapitajte jel zelite da sutra vi kaao clanica nato-a zelite da ucestvujete u nekom bombardovanju i da unesrecujete drugu decu

Nikolica

pre 12 godina

U potpunosti podrzavam odrzavanje ove konferencije kod nas, a svima onima koji su juce pravili guzvu po gradu mogu da porucim da su neinformisani, svojeglavi i ograniceni. U politici nema emocija, interes je primaran. I zato, setite se Slobe i njegovih interesa, zbog kojih su te bombe padale, i pogledajte Sutanovca i Tadica, ciji interesi vode u saradnju, unapredjivanje iste, kao i u pomirenje i bezbednost!

Keka

pre 12 godina

Zivite u proslosti, a odatle ne moze puno da se uradi, niti napreduje. Okrenimo se buducnosti, stavimo svoje interese iznad svacijih, kao sto svi drugi rade. Videli smo '99. da ne mozemo vise mnogo da racunamo na Rusiju, kao na velikog brata, tako da danas treba da prihvatamo svako realno i korisno partnerstvo. Da se vise ovakvih samita odrzava u Srbiji, gde bi nam bio kraj?

Goran

pre 12 godina

Lepo je što su došli da se druže. Kad se družiš, ne gineš a to je dobro.
Ovih dana su me jednako nervirali ovi što su kukali na sav glas što se održava ova konferencija kao i oni drugi što zbog neke greške u svom mozgu povezuju članstvo u NATO sa boljim životom i visokim standardom.

Zar je moguće da baš niko ne koristi mozak u ovoj zemlji? Jedni bi dupe dali Rusima za džabe drugi nas guraju u firmu koja je propala. NATO je prošle godine otpustio 7.000 ljudi iz administracije (od 11.000) a ministar odbrane SAD pred kraj svog mandata ovih dana kuka kako cela priča nema smisla i kako SAD treba da napusti NATO. Jedna alijansa koja ima oružije i želje da ga koristi a nema para da izgura ni rat protiv jedne Libije sigurno nije "raj na zemlji" kako nam govore neki danas...

Španija i Grčka se guše u dugovima a članice su i EU i NATO. Uzbekistan i Kazakstan grade velelepne gradove, piramide i imaju rast od 8.0% i 8.5% GDP prema podacima MMF-a iz 2010.

Dakle: nema leba bez motike, mora da se RADI a ne da se učlanjuje i pripaja.

Treba da se družimo sa svima, al' brate, ne moramo u članstvo jer nemamo ni jedan interes da budemo članica - manite nas fraza: stabilnost i demokratija - od fraza se ne živi.

Branko

pre 12 godina

Šta je NATO do sada dobro uradio u Svetu ?
Ko je stvarni neprijatelj NATO-a (talibani i alkaida su priča za malu decu, energetika je u pitanju) ?
Koliko će nas koštati borba protiv "mrskih neprijatelja" za NATO interese u Svetu ?

brzi

pre 12 godina

Dragi moji Hrvatska je ušla u NATO bez referenduma pa vi vidite. Nitko narod nije pito tako da nitko neće ni vas. I što imamo sada, vojnike po cijelom svijetu da ginu za američku naftu, a mi siromašniji nego ikad.
Za eu mora biti referendum, ali su krenuli u takvu marketinsku kampanju za eu da nema teorije da ne prođe.

The Stenac

pre 12 godina

ha ha koliko ljudi ovde trazi referendum.u drzavi sa 70% nepismenih gradjana o vojno strateskim temama da se nepita ministarstvo i vlada nego masa nepismenih..ovo mi se dopada i bas me ovi komentar oraspoloze..svima dajem +10

Vasa Petkovski

pre 12 godina

Pitate kako je porodicama izginulih u nato bombardovanju, a ne pitate se kako je bilo većem delu Srbije koje je bilo protiv ikakvog suprotstavljanja, koje je bilo suludo, ostalom delu planete. Naravno da podržavam svaki dogovor sa " normalnim delom planete ". Ne bi voleo da moja deca sutra preživljavaju ono što sam ja morao zbog nepismenih, maloumnih i nacionalističkih grupica koje su podržavale neke Miloševiće i Mladiće !!!

Овакав вођа се једном рађа

pre 12 godina

У складу са жељом наше власти ја ћу данас у подне ићи да пљунем на гроб незнаног јунака на Авали, а онда прелазим на наше војничко гробље. И то нека буде за опомену свима онима који своју земљу воле више од туђе — због таквих људи ми нисмо чланови ЕУ и нисмо у прилици да без виза идемо у далеке и егзотичне земље да вежбамо пуцање.

leruz

pre 12 godina

Ovo su najbolji Tadićevi vojnici i zato treba da prisustvuju konferenciji da ne bi propustili deo kad će ovi iz NATO-a da ih pohvale kako su reorganizovali vojsku i sada je po NATO standardima tj. mala i nesposobna.

mica

pre 12 godina

Nadam se da ce predstojece konferencije proteci u najboljem redu i da cemo se mi, kao domacini pokazati u najboljem svetlu.Verujem da ministar ,kad god to tema i situacija dozvoljava a sto je u njegovom domenu,cini sve u korist dobrobiti gradjana Srbije.

Dule NS

pre 12 godina

Srbija definitivno postaje zaista demokratska zemlja i to priznaje sve više ceo svet - bez obzira šta mi lično o tome mislili!
Srbija je trenutno aktivna u svim procesima i dešavanjima! I to je veoma pohvalno i bitno za nas same!
-KONAČNO MALO PAMETNE I RACIONALNE POLITIKE U OVOJ ZEMLJI! I nadam se da će neka naredna vlast nastaviti istim putem!
-I da, naravno da Srbija treba da bude i deo NATO pakta - iako nam se svima želudac okrene kada se setimo šta smo sve doživeli od tog istog NATO-a 1999. godine, ne možemo se večito pozivati na to! Pa šta je sve nacistička Nemačka radila po Evropi, pa su sada sve Evropske zemlje sa njom u savezu i uniji... čak štaviše ta ista Nemačka praktično finansira celu EU!
Ulazak u NATO ne može biti greška, jer Srbija od toga može da ima samo korist - ako ništa drugo, barem to što bi nam NATO garantovao stabilnost i sprečio dalje raspadanje države! A možda bi nam čak učinio i poneki ustupak u stvarima koje su nam bitne - možda podela Kosova ili veća prava Srbima u BiH - ali koliko to sve zavisi od NATO-a toliko zavisi i od nas i od toga da li ćemo voditi pametnu politiku!
-Ali sa druge strane neulazak u NATO bi imao kobne posledice po Srbiju - jer bi tada NATO sigurno doživljavao Srbiju kao konstantnu pretnju koju treba trajno eliminisati (pogotovo i zbog naklonjenosti Rusiji), a Rusija je previše daleko, a mi smo u sred NATO pakta - okruženi sa svih strana!
-Znači ili NATO ili lagana propast! To je jednostavno tako - sila boga ne moli!

Pametnome sasvim dovoljno!!!

A između ostalog u istom tom NATO paktu su sve naše istorijski najveće saveznice i zemlje koje danas veoma podržavaju Srbiju poput Grčke, Slovačke, Češke, Poljske, Rumunije, Španije pa čak i Francuske kojoj smo nekada pevali pesme i podizali spomenike zahvalnosti, a koja i danas (i pored svega lošeg) sama sebe smatra saveznikom Srbije... Znači ne bi bili "sami" u tom savezu!

Svi koji iskreno žele dobro Srbiji neka se zapitaju malo!

Neemotivno PROTIV NATO

pre 12 godina

Pro-NATO kampanja komentarima je zakasnela i zaludna. Nijednog coveka, ali nijednog, nisam sreo u proteklih par dana, koji je za ovaj skup i NATO. Jutros idem tramvajem na posao, do mene sedi covek u odelu i kravati, i obojica cavrljamo zgadjeni dok prolazimo pored mesta konferencije. To je kraj, nijedan ni drugi ne delujemo kao "nazadne snage", naprotiv. Posle svega, ostaje samo da otvorimo pitanje - ko nas je lagao da ovo nije konferencija NATO, kada iza Sutanovca danas viori plava zastava NATO na konferenciji za stampu? Neko mora i za to da preuzme odgovornost.

R2D2

pre 12 godina

Podrzavam samit, sto nam vise ljudi dodje u goste, to bolje.
A za one koji nece u NATO - sta smo mi radili hrvatima i bosancima 90-tih, sta su oni nama, za vreme II sv rata sta se desavalo u Jasenovcu, sta su radili cetnici, koliko su ljudi Nemci streljali po Srbiji, ali je svima jasno da smo tu jedni pored drugih i da nam nema druge nego da saradjujemo. Isto tako je i sa NATOm. Bicemo deo NATOa pre ili kasnije, sto se mene tice bolje pre, jer je ono kasnije (dok se ne smire emocije) cisto gubljenje vremena. Samo to treba naplatiti - recimo postaviti podelu Kosova kao uslov za ulaz u NATO

Srpkinja

pre 12 godina

Završen prvi dan vojnog samita. A sad NATO generali na splavove u provod. Cekaju vas Srpkinje. Ne odgovarate nasem zakonu, sta god da uradite.

lela

pre 12 godina

Meni se ovo čini fino... Kao neki generali od važnosti se okupljaju kod nas, raspravljaju o odbrani, partnerstvima za mir... šta znam, ne izgleda loše? Što bi škodilo ...

neunato

pre 12 godina

Te teze kao nećemo da budemo crna rupa i svi su oko nas u NATo pa šta? Jel to znači da se neko sprema da nas napadne u budućnosti? Jel to Evropska Unija da se i dalje zemlje međusobom napadaju? Ko će nas napadnuti? Jedino što može da se desi je da mi napadnemo Kosovo tj povratimo svoju teritoriju stoga vam te fraze i argumentacije ne stoje..inače Poljska, Češka i Slovačka već prave svoj odbrambeni savez van NATO komande ali o tome niko nepiše. A koliko su ozbiljne vojne sile u taj savez učlanjene (osim USA i UK) najbolje svedoči to što Danska više nema nijednu bombu za Libiju a i ostalima već nestaju resursi tako da će Ameri sami na kraju sve finansirati..

JC Denton

pre 12 godina

REPLIKA VLADIMIRU:

Vladimire, u kom delu mog komentara sam napisao da treba da svima okrenemo leđa i "zaključamo vrata"?

Poenta mog prethodnog komentara je da ja mislim da se mi bavimo suviše velikim pitanjima u situaciji kada treba da rešavamo ona osnovna. PRVO moramo dovesti svoju državu u red i to je prioritet, a ne da jurimo članstva u nekakvim međunarodnim organizacijama očekujući pritom da će se naši problemi rešiti nekako "usput" kroz bavljenje NATO-om.

Dakle, ja sam u prethodnom komentaru rekao "parkirati te probleme na neko vreme" što u prevodu znači da članstvo u EU i slično ne bude, kako kaže Tadić, "osnovni državni prioritet" jer nam članstvo samo po sebi ništa neće doneti (barem ne na mikro nivou kojem ti i ja pripadamo kao običan svet), već da nam prioritet bude podizanje standarda života običnih ljudi i ojačavanje privrede, a nijedno od ova dva niti proizilazi direktno iz članstva u EU i NATO, niti je uslovljeno članstvom u EU i NATO. To je stvar političke volje i sposobnosti naših vođa, a što me dovodi do poslednjeg pasusa dole:

Što se tiče naših političara, još je Arčibald Rajs u knjizi "Čujte, Srbi" naše vođe označio kao najgore pripadnike ovog naroda, i to je jedini razlog zašto ja mislim da je za Srbiju dobro da ide ka EU (iz razloga koje si ti naveo). Međutim, reći da je "članstvo u EU najvažnije pitanje i prioritet Srbije" je mlaćenje prazne slame i kupovina vremena i opravdanja za neuspehe, pogrešne poteze i promašaje naših političara.

Vladimir

pre 12 godina

Za JC Denton:

Tvoja vizija Srbije koja se okreće samoj sebi i rešava svoje probleme je naivna, detinjasta i neodrživa. Ne postoji država u savremenom svetu koja svoje ekonomske, političke ili društvene probleme može rešavati sama, tako što "zaključa vrata" i okrene se sebi. Dakle, to što bi ti želeo - sređivanje stanja u Srbiji - a to mi svi želimo, moguće je jedino u saradnji sa drugim državama, ekonomijama, međunarodnim institucijama, pa i NATO-om. Pa zar ne primećuješ da jedino pritisak iz Brisela primorava naše političare da popravljaju brljotine, koje naprave, i da je jedino uz "asistenciju" Brisela mi pravimo bilo kakve reformske korake. Toliko je očigledno da mi sami NISMO U STANJU da uredimo svoju državu, to pokazuje dvestogodišnje iskustvo! Nažalost!

pedja

pre 12 godina

Replika na komentar od JC Denton:

Lepo si rekao da prvo moramo da dovedemo sopstvenu državu u red. Slažem se potpuno da je to prioritet. Ali imam pitanje. S obzirom da je dovodjenje države u red širok pojam, da li misliš da i to treba da radi ministarstvo odbrane? MO samo radi svoj posao, i to veoma dobro. Doveli su njihov resor u red, vojsku, akademije, partnerstva, saradnje. Učestvuju u jednom jako važnom samitu. Poenta je da rade svoj posao i da se toga drže. Ne mogu da rade posao drugih ministarstava. A kad bi svako od njih radio svoj posao država bi odavno imala red. Tako da ne vidim tvoju poentu da ovde o tome pričaš, na temi o samitu i odbrani. Potpuno se slažem da trebaju prvo da se reše mnoge stvari unutar samo države, ali tu kritiku ja ne bih uputio na ovo ministarstvo. Šta više , jedino njima ne bih ni uputio.

nikola

pre 12 godina

Немојте страховати нећемо у НАТО! Неће нас они овакве, треба имати пуно пара а не буџет на издаху!!!

Dragoljub

pre 12 godina

Hocete vecu i jacu vojsku? A za sta? Za koje to ratove? I odakle da je finansirate? Iz lose ekonomije, slabe proizvodnje, malog drustvenog proizvoda? Na zalost, bolje receno na srecu, Srbija vise nema ni para ni mogucnosti za svoje mini-imperijalne ambicije na Balkanu. Jos kada jednom shvati da je jedino spas u radu i medjunarodnoj saradnji, gde ce joj biti kraj...

CezarMilan

pre 12 godina

Kako se sve lepo i uredno odradjuje.
Prvo: Donesu rezoluciju o vojnoj neutralosti Srbije, a dva meseca kasnije proglase nezavisnost Kosova!
Drugo: Ubedjuju gradjane da je ulazak u NATO, koji nam je razrusio pola zemlje, jedini pravi put ka EU.
Pitam se da li postoji neko iz vlasti ko ume, hoce i moze da postuje neke zakone, koje je ova drzava propisala?!
I na kraju, da zakljucim: Ova vlada je dobra svakome iz EU, posto sa njima saradjuje u sistematskom unistavanju drzave! Dobri su svima, samo ne nama!!! Menjajmo ih sto pre!!!

mario

pre 12 godina

"Sam vrh Severnoatlantske alijanse sa partnerskim zemljama baš u Beogradu raspravlja o budućnosti ovog saveza."
Mislim baš u BG NATO raspravlja o svojoj budučnosti kako da ne ovo ide sa onom "lider regiona" sada vidimo i "centar svijeta".
O takvim stvarima bitnim za alijansu se ne raspravlja u državama koje nisu članice alijanse več u državama koje su članice ili u sjedištu NATO-a u Briselu.

UruRuck

pre 12 godina

Ovo je groteskno.
Nije NATO , samo je NATO organizator, ali ... bla, bla...
Ameri imaju : "If it walks like NATO, quacks like NATO, looks like a NATO, it must be NATO."
Sta sada" Sta se i koga stidite?!
Sramota , bre, dosli vam gosti po vasem pozivu a vi ih se sada stidite i krijete im identitet.

sandra

pre 12 godina

Izgleda da Sutanovac zaista veruje da je ulazak Srbije u NATO pravi potez. Covek se na taj nacin reklamira i priprema sebi teren za predsednicke izbore!

rasmussen

pre 12 godina

Da li se iko zapita kako je porodicama izginulih za vreme bombardovanja?
(Dragoslava, 14. jun 2011 11:03)

Naravno da se pitam (strasno, uzasno verovatno), isto tako se pitam kako je bili skoro 1.000.000 Albanaca kad su "tereni" iz svojih kuca na stotine pobijenih, zbog cega smo bombardovani! Medalja uvek ima dve strane! Moze se reci da ni sa jedne strane nisu ljudi nego zivotinje a najobicniji narod ispasta, kao uvek.

Zare

pre 12 godina

Milice Rakic, oprosti sto te pominju i zloupotrebljavaju ovi, kako da ih nazovem, koji se cak ni toga ne stide! Pocivaj u miru i cuvaj nas sa neba! A vi "osvetnici" ostavite dete da pociva u miru!!!

Sabo

pre 12 godina

Nikako mi nije jasno da l ste svjesni bili kad ste ukinuli redovno sluzenje vojnog roka i formiranjem placene profesionalne vojske da ce te biti u timu partnerstva za mir. Odnosno zemlja clanica Nato Saveza pa pogledajte vecina zemalja je tako usla kako mislite da bi se sutra Srbija odbranila od kakve zemlje ako nema zastitu a ima samo sacicu profesionalnih vojnika. A da svi susjedi oko vas budu u Natu pa de malo trezvenije glave razmislite vase stanje ako bi jedini bili crna rupa na Balkanu bez Nato zastitnog kisobrana pa zivimo u srcu Evrope toga mora da budemo svijesni.

marica

pre 12 godina

A što bi pitali narod? Mnogo muke bez potrebe... Gore od ovoga vam ne može više biti, tako da mi nije jasno čega se više plašite. EU? NATO-a? Ili se stvarno bojite da će i ovu Srbijicu jednom ogrejati sunce i sve krenuti kako treba? Ako ne rizikuješ ništa i nećeš dobiti. A meni to ne izgleda tako crno. Kao ni ovaj samit, ne može nam škoditi. Tako treba, samo napred!

Copymaster

pre 12 godina

Vojna neutralnost je realnost savremenog sveta i predstavlja iskorak ka daljoj humanizaciji covecanstva. Jedini, sustinski vojno sposoban, vojno politicki blok na celom svetu je NATO. Ne postoji nigde drugde takva organizacija. Postoje dogovori o saradnji, razmeni informacija i slicno. Ali nesto tako monstruozno, istorijski prevazidjeno kao NATO - ne, to ne postoji. Nemojte da ubedjujete ljude koji vide bolje od vas da su nazadni i da je ulazak Srbije u bilo kakav vojni savez sa bilo kim realnost. Pogotovo sto "drugi" vojni savez osim NATO ne postoji. Logika "oni su nas napali jer su jaki, pa hajde da im se prikljucimo da nas vise ne napadaju" jer nekorektna i zlonamerna. Da li postoji bilo kakav razlog da bilo ko u svetu danas napadne Srbiju? I vi zaboravite proslost, pitanje je realno, danasnje. Odgovor: ne postoji. Znaci nas niko nece da napadne, postoji mala doza verovatnoce da je Srbija meta bilo kakve smislene teroristicke organizacije. Pa sta onda vi radite? Cemo sve ovo? Zasto mi nemamo status male, jadne, nesposobne zemlje koja nikome ne smeta, kada je situacija realno takva i gora. Ili je mozda strateski cilj NATO zaokruzivanje Balkanskog prostora pod jednu vojnu upravu. I vi vrlo dobro znate da je taj cilj usmeren prema nekome drugome. A sta se to nas tice? Znaci vi radite za korist nekoga drugoga, a mi nemamo nikavog razloga da ucestvujemo u bilo kakvim vojnim, strateskih ili ko zna kakvim udruzenjima. Malo li nas je poginulo u XX veku? Milioni i milioni jer smo se petljali tamo gde nam nije mesto. Zar hocete ponovo? Srbija treba da bude pacifisticko drustvo, naprednih pogleda, a ne vojni poligon ko zna koga.

James Douglas

pre 12 godina

Naravno da "cvet naroda" tu nema šta da se pita na nekakvom referendumu... Demokratija je kad građini izglasaju političke predstavnike, a oni onda donose političke odluke... Ako bi se ovo pitanje iznelo na referendum, po toj logici trebalo bi svaki dan raspisivati nekakav referendum... A pošto je to nefunkcionalo, neracionalno, neizvodljivo i sl., zato postoji skupština, vlada i td. ... Takođe, skoro svaka stranka u zemlji ima stav i o temi NATO, pa glasajući ili ne za njih, glasate i za ulazak ili ne u NATO...

milos

pre 12 godina

Gospodine..Srbija u NATO moze uci samo putem referenduma..A da podsetim gospodina lobistu liberala da je preko 80% protiv.. Ne pita se tu politicar..

Овакав вођа се једном рађа

pre 12 godina

У складу са жељом наше власти ја ћу данас у подне ићи да пљунем на гроб незнаног јунака на Авали, а онда прелазим на наше војничко гробље. И то нека буде за опомену свима онима који своју земљу воле више од туђе — због таквих људи ми нисмо чланови ЕУ и нисмо у прилици да без виза идемо у далеке и егзотичне земље да вежбамо пуцање.

Tako zvana ulica=Narod!!!

pre 12 godina

E...ne treba ulica da odlucuje???? Pa ta ulica=narod vas je birala!!!!! I te kako bi trebalo I za manje da se pita, a kamoli ovo!!! Vi ste samo servis naroda, al ponasate se kao robovlasnici.. gladni smo!! sram vas Bilo!!! More treba jedna metla I sve vas na ulicu!!! U Sloveniju moze referendum I za manje..vise se I ne cudimo sto su se svi odvojili od nas! Sram da vas je!!!

Branko

pre 12 godina

Šta je NATO do sada dobro uradio u Svetu ?
Ko je stvarni neprijatelj NATO-a (talibani i alkaida su priča za malu decu, energetika je u pitanju) ?
Koliko će nas koštati borba protiv "mrskih neprijatelja" za NATO interese u Svetu ?

Zorana

pre 12 godina

Kocept "nedeljive bezbednosti", koji pominje Sutanovac, realno mora da nam bude prioritet u modernom svetu i zato je odrzavanje ovog skupa kod nas odlicna stvar. Takodje mi se svidja i teza da se o eventualnom priblizavanju NATO-u ne raspravlja na ulici, civilizovani smo ljudi i postoje metode kojima se to radi. Puna podrska nasoj delegaciji na samitu!!

Gaga

pre 12 godina

Vec danima se vodi polemika o opravdanosti odrzavanja ovog skupa kod nas. Neinformisanost je i pored nikad vece dostupnosti informacija i dalje boljka broj jedan u nasem drustvu. A ovi "veliki Srbi" koji su juce na ulicama pokazivali svoje nezadovoljstvo, sigurno su u prvim redovima na casovima spanskog, nemackog i engleskog, posecuju Pariz, London i NY, a letuju u Bugarskoj, Grckoj ili Turskoj - kakvi licemeri! Za neinformisane - navedene zemlje su clanice NATO-a.

sandra

pre 12 godina

Izgleda da Sutanovac zaista veruje da je ulazak Srbije u NATO pravi potez. Covek se na taj nacin reklamira i priprema sebi teren za predsednicke izbore!

Драган Филиповић

pre 12 godina

Из поузданих извора се сазнаје да је данас предвиђено да учесници обиђу неке РУШЕВИНЕ по Београду. Биће им понуђено објашњење да је то од земљотреса

sto pre

pre 12 godina

Ulaganje u budućnost, nećemo se više vraćati prošlosti, to nam je jedina šansa. Ako odbacimo svoje predrasude i pobedimo sebe. To opet nikako ne znači da zaboravimo neke stvari koje su se događale. Hladne glave iskoristiti prilike koje nam se pružaju!

prava stvar

pre 12 godina

Nismo mi najpametniji kao što često mislimo. Moramo da učimo, razmenjujemo iskustva. Zato je svaki ovakav skup pozitivna stvar za nas. Manite me onih priča o izdajnicima, prošlo je vreme te terminologije!

Pepi

pre 12 godina

Danas je Srbija centar sveta, bar kada se radi o vojno-bezbednosnim pitanjima. To cemo iskoristiti najbolje moguce, jer je Ministarstvo Odbrane ozbiljno, i strategijski i planski radi na svemu, pa ce i na ovome! Svete, dobrodosao u Beograd, dugo te nije bilo!

James Douglas

pre 12 godina

Naravno da "cvet naroda" tu nema šta da se pita na nekakvom referendumu... Demokratija je kad građini izglasaju političke predstavnike, a oni onda donose političke odluke... Ako bi se ovo pitanje iznelo na referendum, po toj logici trebalo bi svaki dan raspisivati nekakav referendum... A pošto je to nefunkcionalo, neracionalno, neizvodljivo i sl., zato postoji skupština, vlada i td. ... Takođe, skoro svaka stranka u zemlji ima stav i o temi NATO, pa glasajući ili ne za njih, glasate i za ulazak ili ne u NATO...

sašo

pre 12 godina

samo molim narod u Srbiji da razmisli zbog čega je protiv da Srbija postane članica NATO alijanse? Bombardovanje je bilo i sam sam bio učesnik rata, ali to nije razlog da nebudemo u članstvu! Rusija je samo na papiru prijatelj pa nebih želeo da ja i moja deca,prijatelji živimo kao taoci jedne države,a da nebudemo u članstvu alijanse! Države u susedstvu su sve članice NATO alijanse pa je još jedan razlog zašto ZA dokle da budemo crna rupa u regionu! Kao glavni razlog naveo bi sigurnost Srbije od nadalazećeg Islama u okruženju i biti člana tako jake organizacije je sam po sebi plus!

Nikolica

pre 12 godina

U potpunosti podrzavam odrzavanje ove konferencije kod nas, a svima onima koji su juce pravili guzvu po gradu mogu da porucim da su neinformisani, svojeglavi i ograniceni. U politici nema emocija, interes je primaran. I zato, setite se Slobe i njegovih interesa, zbog kojih su te bombe padale, i pogledajte Sutanovca i Tadica, ciji interesi vode u saradnju, unapredjivanje iste, kao i u pomirenje i bezbednost!

бт

pre 12 godina

Само једно питање за Шутановца и Тадића (и све који би што пре у НАТО): да ли је НАТО злочиначка организација? У случају да је одговор НЕ немам даљих питања. У случају да је одговор ДА, онда има и потпитање: да ли Србија треба да буде члан било које злочиначке организације?

R2D2

pre 12 godina

Podrzavam samit, sto nam vise ljudi dodje u goste, to bolje.
A za one koji nece u NATO - sta smo mi radili hrvatima i bosancima 90-tih, sta su oni nama, za vreme II sv rata sta se desavalo u Jasenovcu, sta su radili cetnici, koliko su ljudi Nemci streljali po Srbiji, ali je svima jasno da smo tu jedni pored drugih i da nam nema druge nego da saradjujemo. Isto tako je i sa NATOm. Bicemo deo NATOa pre ili kasnije, sto se mene tice bolje pre, jer je ono kasnije (dok se ne smire emocije) cisto gubljenje vremena. Samo to treba naplatiti - recimo postaviti podelu Kosova kao uslov za ulaz u NATO

Dobrica

pre 12 godina

Uz duzno postovanje svima onima, koji pominju bombardovanje '99. i zrtve tog bombardovanja i apeluju na pamcenje svih nas koji podrzavamo ovaj samit, zelim da skrenem paznju i da ih podsetim na ratove devedesetih, zatim svetske ratove, pa Balkanske i one pe njih. Svaki rat nosi svoje zrtve, hvala bogu, imamo ih u istoriji gomilu. Ali, ako smo odlucili da idemo dalje, onda nema pozivanja na neprijateljstava iz blize ili dalje proslosti, jer u tom slucaju mogli bismo da pricamo o samo par prijateljstava. Zato, interesi, pre svega, buducnost kao cilj, i medjunarodna saradnja kao prioritet.

Steva

pre 12 godina

Eto! Dok smo bili izolovani i niko u svetu nije hteo ni da zna za nas, a kamoli da dolazi ovde i bavi se vaznim temama modernog sveta, bili smo kivni. Sad je situacija obrnuta, a mi se drzimo isto! Ako bismo na svaku zemlju, koja nam je i jednom tokom istorije bila neprijatelj, gledali kao na neprijatelja zauvek, lista prijateljskih zemalja bi se svela na mali broj, i ne bi nam bas bile geografski blizu. I sta bismo onda? Savremeni svet podrazumeva medjunarodnu saradnju na svim nivoima i ovaj skup je prototip takve saradnje, samo su mnogi od nas slepi pored ociju.

cetko

pre 12 godina

Bojim se da svi koji , svakako demokratskim putem, iskkazuju svoje nezadovoljstvo povodom samita, na ovaj ili onaj način, organizuju "protIste" i pevaju "sprem'te se, sprem'te četnici" su izuzetno mali i ne nalaze se na svetskoj mapi. :) Podržavam samit, svaka čast! Veoma dobra prilika za nas da povratimo ugled i dostojanstvo.A i ko zna zasto je to dobro jos...

rasmussen

pre 12 godina

Da li se iko zapita kako je porodicama izginulih za vreme bombardovanja?
(Dragoslava, 14. jun 2011 11:03)

Naravno da se pitam (strasno, uzasno verovatno), isto tako se pitam kako je bili skoro 1.000.000 Albanaca kad su "tereni" iz svojih kuca na stotine pobijenih, zbog cega smo bombardovani! Medalja uvek ima dve strane! Moze se reci da ni sa jedne strane nisu ljudi nego zivotinje a najobicniji narod ispasta, kao uvek.

draga

pre 12 godina

Od proslosti se ne živi... Ko živi u prošlosti,ko je mnogo ponosan, i ogorčen ne može da napreduje. Saamo će tapkati u mestu.Niko ne oprašta, niko ne zaboravlja, ali mnogo je godina prošlo i ovo je poslednji čas kada moramo da uhvatimo svoju budućnost. Tako da nema čekanja, prihvatamo realnost takvu kakva je i grabimo svaku priliku za sopstveni progres. Podržavam samit!

Vasa Petkovski

pre 12 godina

Pitate kako je porodicama izginulih u nato bombardovanju, a ne pitate se kako je bilo većem delu Srbije koje je bilo protiv ikakvog suprotstavljanja, koje je bilo suludo, ostalom delu planete. Naravno da podržavam svaki dogovor sa " normalnim delom planete ". Ne bi voleo da moja deca sutra preživljavaju ono što sam ja morao zbog nepismenih, maloumnih i nacionalističkih grupica koje su podržavale neke Miloševiće i Mladiće !!!

Keka

pre 12 godina

Zivite u proslosti, a odatle ne moze puno da se uradi, niti napreduje. Okrenimo se buducnosti, stavimo svoje interese iznad svacijih, kao sto svi drugi rade. Videli smo '99. da ne mozemo vise mnogo da racunamo na Rusiju, kao na velikog brata, tako da danas treba da prihvatamo svako realno i korisno partnerstvo. Da se vise ovakvih samita odrzava u Srbiji, gde bi nam bio kraj?

Nensi

pre 12 godina

Od 8 suseda Srbije, 5 su članice NATO, ostale su na pragu članstva! U kontekstu regionalne saradnje, mislim da nema potrebe da se dalje razjasnjava prva recenica. Ko razume, shvatice, ko ne zeli, nikad i nece!

marica

pre 12 godina

A što bi pitali narod? Mnogo muke bez potrebe... Gore od ovoga vam ne može više biti, tako da mi nije jasno čega se više plašite. EU? NATO-a? Ili se stvarno bojite da će i ovu Srbijicu jednom ogrejati sunce i sve krenuti kako treba? Ako ne rizikuješ ništa i nećeš dobiti. A meni to ne izgleda tako crno. Kao ni ovaj samit, ne može nam škoditi. Tako treba, samo napred!

Vladimir

pre 12 godina

Za JC Denton:

Tvoja vizija Srbije koja se okreće samoj sebi i rešava svoje probleme je naivna, detinjasta i neodrživa. Ne postoji država u savremenom svetu koja svoje ekonomske, političke ili društvene probleme može rešavati sama, tako što "zaključa vrata" i okrene se sebi. Dakle, to što bi ti želeo - sređivanje stanja u Srbiji - a to mi svi želimo, moguće je jedino u saradnji sa drugim državama, ekonomijama, međunarodnim institucijama, pa i NATO-om. Pa zar ne primećuješ da jedino pritisak iz Brisela primorava naše političare da popravljaju brljotine, koje naprave, i da je jedino uz "asistenciju" Brisela mi pravimo bilo kakve reformske korake. Toliko je očigledno da mi sami NISMO U STANJU da uredimo svoju državu, to pokazuje dvestogodišnje iskustvo! Nažalost!

JC Denton

pre 12 godina

Čitajući komentare u susednim vestima (a i ovde će uskoro da osvanu slični) mogu da zaključim da sama činjenica da u Srbiji postoji i ta manjina koja ne vidi išta loše u učlanjivanju Srbije u NATO pokazuje stanje, materijalno i duhovno, našeg naroda.

Naša vlast, u saradnji sa našim "zapadnim partnerima", nas je dovela na ivicu egzistencije, odnosno u tolikoj smo buli da ćemo apsolutno sve prihvatiti zarad iole boljeg života. Dakle, nije važno koliko mali boljitak je u pitanju, a niti je važno na šta to treba sve da pristanemo. Kao narkoman, sve ćemo prodati zarad "fiksa" - i dostojanstvo, i obraz, i veru, i teritoriju...ma, bilo šta, samo da nam plata makar malčice bude veća.

E pošto smo mi očigledno narod koji ne ume da sudbinu uzme u svoje ruke, već stalno čeka da mu neko drugi reši problem - da li je to Koštunica (posle problema zvani "Sloba"), ili Tadić (posle Koštunice), ili ko-god-da-dođe-sledeći (posle Tadića), onda i zaslužujemo sudbinu koju doživljavamo.

Umesto da oteramo sve ******* sa političke scene (a tu mislim na apsolutno sve aktuelne političare), pa onda zasučemo rukave i počnemo da radimo na sebi, mi sedimo i maštamo "kom se carstvu prikloniti". Slažem se ja da je i to bitno (dugoročno gledano), ali zar nije logičnije "parkirati" te krupne stvari na neko vreme, i jedno 5-10 narednih godina se posvetiti unapređivanju privrede i društva ove zemlje u svakom smislu? Zar nije logičnije da prvo vidimo šta mi možemo da uradimo za sebe, a posle da gledamo gde su nam interesi i šta drugi mogu da urade za nas?

Dokle god budemo imali "kompleks veličine" i mislili da se mi nešto pitamo i da nešto od nas zavisi, te se budemo bavili (pre)velikim stvarima kao što je ova i njoj slične, naša vlast će moći da radi šta god hoće. Dok se mi ganjamo sa temama "Rusija ili NATO", "Kosovo ili EU" (...) oni pokupiše svoje provizije, dnevnice i obezbediše sebe i svoje potomstvo.

Mislite o tome...

The Stenac

pre 12 godina

ha ha koliko ljudi ovde trazi referendum.u drzavi sa 70% nepismenih gradjana o vojno strateskim temama da se nepita ministarstvo i vlada nego masa nepismenih..ovo mi se dopada i bas me ovi komentar oraspoloze..svima dajem +10

mica

pre 12 godina

Nadam se da ce predstojece konferencije proteci u najboljem redu i da cemo se mi, kao domacini pokazati u najboljem svetlu.Verujem da ministar ,kad god to tema i situacija dozvoljava a sto je u njegovom domenu,cini sve u korist dobrobiti gradjana Srbije.

Sabo

pre 12 godina

Nikako mi nije jasno da l ste svjesni bili kad ste ukinuli redovno sluzenje vojnog roka i formiranjem placene profesionalne vojske da ce te biti u timu partnerstva za mir. Odnosno zemlja clanica Nato Saveza pa pogledajte vecina zemalja je tako usla kako mislite da bi se sutra Srbija odbranila od kakve zemlje ako nema zastitu a ima samo sacicu profesionalnih vojnika. A da svi susjedi oko vas budu u Natu pa de malo trezvenije glave razmislite vase stanje ako bi jedini bili crna rupa na Balkanu bez Nato zastitnog kisobrana pa zivimo u srcu Evrope toga mora da budemo svijesni.

Dule NS

pre 12 godina

Srbija definitivno postaje zaista demokratska zemlja i to priznaje sve više ceo svet - bez obzira šta mi lično o tome mislili!
Srbija je trenutno aktivna u svim procesima i dešavanjima! I to je veoma pohvalno i bitno za nas same!
-KONAČNO MALO PAMETNE I RACIONALNE POLITIKE U OVOJ ZEMLJI! I nadam se da će neka naredna vlast nastaviti istim putem!
-I da, naravno da Srbija treba da bude i deo NATO pakta - iako nam se svima želudac okrene kada se setimo šta smo sve doživeli od tog istog NATO-a 1999. godine, ne možemo se večito pozivati na to! Pa šta je sve nacistička Nemačka radila po Evropi, pa su sada sve Evropske zemlje sa njom u savezu i uniji... čak štaviše ta ista Nemačka praktično finansira celu EU!
Ulazak u NATO ne može biti greška, jer Srbija od toga može da ima samo korist - ako ništa drugo, barem to što bi nam NATO garantovao stabilnost i sprečio dalje raspadanje države! A možda bi nam čak učinio i poneki ustupak u stvarima koje su nam bitne - možda podela Kosova ili veća prava Srbima u BiH - ali koliko to sve zavisi od NATO-a toliko zavisi i od nas i od toga da li ćemo voditi pametnu politiku!
-Ali sa druge strane neulazak u NATO bi imao kobne posledice po Srbiju - jer bi tada NATO sigurno doživljavao Srbiju kao konstantnu pretnju koju treba trajno eliminisati (pogotovo i zbog naklonjenosti Rusiji), a Rusija je previše daleko, a mi smo u sred NATO pakta - okruženi sa svih strana!
-Znači ili NATO ili lagana propast! To je jednostavno tako - sila boga ne moli!

Pametnome sasvim dovoljno!!!

A između ostalog u istom tom NATO paktu su sve naše istorijski najveće saveznice i zemlje koje danas veoma podržavaju Srbiju poput Grčke, Slovačke, Češke, Poljske, Rumunije, Španije pa čak i Francuske kojoj smo nekada pevali pesme i podizali spomenike zahvalnosti, a koja i danas (i pored svega lošeg) sama sebe smatra saveznikom Srbije... Znači ne bi bili "sami" u tom savezu!

Svi koji iskreno žele dobro Srbiji neka se zapitaju malo!

lela

pre 12 godina

Meni se ovo čini fino... Kao neki generali od važnosti se okupljaju kod nas, raspravljaju o odbrani, partnerstvima za mir... šta znam, ne izgleda loše? Što bi škodilo ...

Zare

pre 12 godina

Milice Rakic, oprosti sto te pominju i zloupotrebljavaju ovi, kako da ih nazovem, koji se cak ni toga ne stide! Pocivaj u miru i cuvaj nas sa neba! A vi "osvetnici" ostavite dete da pociva u miru!!!

Neemotivno PROTIV NATO

pre 12 godina

Pro-NATO kampanja komentarima je zakasnela i zaludna. Nijednog coveka, ali nijednog, nisam sreo u proteklih par dana, koji je za ovaj skup i NATO. Jutros idem tramvajem na posao, do mene sedi covek u odelu i kravati, i obojica cavrljamo zgadjeni dok prolazimo pored mesta konferencije. To je kraj, nijedan ni drugi ne delujemo kao "nazadne snage", naprotiv. Posle svega, ostaje samo da otvorimo pitanje - ko nas je lagao da ovo nije konferencija NATO, kada iza Sutanovca danas viori plava zastava NATO na konferenciji za stampu? Neko mora i za to da preuzme odgovornost.

leruz

pre 12 godina

Ovo su najbolji Tadićevi vojnici i zato treba da prisustvuju konferenciji da ne bi propustili deo kad će ovi iz NATO-a da ih pohvale kako su reorganizovali vojsku i sada je po NATO standardima tj. mala i nesposobna.

Dragoljub

pre 12 godina

Hocete vecu i jacu vojsku? A za sta? Za koje to ratove? I odakle da je finansirate? Iz lose ekonomije, slabe proizvodnje, malog drustvenog proizvoda? Na zalost, bolje receno na srecu, Srbija vise nema ni para ni mogucnosti za svoje mini-imperijalne ambicije na Balkanu. Jos kada jednom shvati da je jedino spas u radu i medjunarodnoj saradnji, gde ce joj biti kraj...

mladen

pre 12 godina

Znate li koliko ima kancera u Srbiji? Hocete li to pomenuti vasim prijateljima na ruckovima i vecerama? Hocete li pomenuti ljude koji su bili kolateralna steta njihovih "milosrdnih" akcija donosenja demokratije u Srbiju? Prvi sam bio za EU, ali ovo postaje previse!

pravda

pre 12 godina

svi vi koji ste za nato treba da obidjete deciju bolnicu u tirssovoj pa da vidite koliko dece je obolelo od raka pa se onda zapitajte jel zelite da sutra vi kaao clanica nato-a zelite da ucestvujete u nekom bombardovanju i da unesrecujete drugu decu

pedja

pre 12 godina

Replika na komentar od JC Denton:

Lepo si rekao da prvo moramo da dovedemo sopstvenu državu u red. Slažem se potpuno da je to prioritet. Ali imam pitanje. S obzirom da je dovodjenje države u red širok pojam, da li misliš da i to treba da radi ministarstvo odbrane? MO samo radi svoj posao, i to veoma dobro. Doveli su njihov resor u red, vojsku, akademije, partnerstva, saradnje. Učestvuju u jednom jako važnom samitu. Poenta je da rade svoj posao i da se toga drže. Ne mogu da rade posao drugih ministarstava. A kad bi svako od njih radio svoj posao država bi odavno imala red. Tako da ne vidim tvoju poentu da ovde o tome pričaš, na temi o samitu i odbrani. Potpuno se slažem da trebaju prvo da se reše mnoge stvari unutar samo države, ali tu kritiku ja ne bih uputio na ovo ministarstvo. Šta više , jedino njima ne bih ni uputio.

Марко

pre 12 godina

„...nije samoupravna odluka već to treba da bude odluka državnog i političkog i pre svega vojnog vrha...“ — шта ово треба да значи да није „самоуправна одлука“? Тадић и жути могу да нас продају на потпис, а да народ ништа не питају? Где то има, у демократији? Јесте ли зато забранили референдум о НАТО и ЕУ? Милица Ракић се сама убила на ноши?

Милан

pre 12 godina

„Напомиње да су мноде земље у окружењу тај контекст препуштале војно-политичком врху“ — у Уставу Републике Србије, који је донесен на референдумском гласању, јасно пише да Србија неће у НАТО. Војно-политички врх може о свом трошку да стави шлем само на своју главу и иде у Афганистан, али децу Србије неће слати на клање за туђе интересе.

PSR

pre 12 godina

Nikako nije lepo sto je NATO zasipao teritoriju municijom od osiromasenog Uranijuma. Tolerantan sam, ali kada se toga setim smuci mi se zivot. Jako ruzno i necovecno.

neunato

pre 12 godina

Te teze kao nećemo da budemo crna rupa i svi su oko nas u NATo pa šta? Jel to znači da se neko sprema da nas napadne u budućnosti? Jel to Evropska Unija da se i dalje zemlje međusobom napadaju? Ko će nas napadnuti? Jedino što može da se desi je da mi napadnemo Kosovo tj povratimo svoju teritoriju stoga vam te fraze i argumentacije ne stoje..inače Poljska, Češka i Slovačka već prave svoj odbrambeni savez van NATO komande ali o tome niko nepiše. A koliko su ozbiljne vojne sile u taj savez učlanjene (osim USA i UK) najbolje svedoči to što Danska više nema nijednu bombu za Libiju a i ostalima već nestaju resursi tako da će Ameri sami na kraju sve finansirati..

Goran

pre 12 godina

Lepo je što su došli da se druže. Kad se družiš, ne gineš a to je dobro.
Ovih dana su me jednako nervirali ovi što su kukali na sav glas što se održava ova konferencija kao i oni drugi što zbog neke greške u svom mozgu povezuju članstvo u NATO sa boljim životom i visokim standardom.

Zar je moguće da baš niko ne koristi mozak u ovoj zemlji? Jedni bi dupe dali Rusima za džabe drugi nas guraju u firmu koja je propala. NATO je prošle godine otpustio 7.000 ljudi iz administracije (od 11.000) a ministar odbrane SAD pred kraj svog mandata ovih dana kuka kako cela priča nema smisla i kako SAD treba da napusti NATO. Jedna alijansa koja ima oružije i želje da ga koristi a nema para da izgura ni rat protiv jedne Libije sigurno nije "raj na zemlji" kako nam govore neki danas...

Španija i Grčka se guše u dugovima a članice su i EU i NATO. Uzbekistan i Kazakstan grade velelepne gradove, piramide i imaju rast od 8.0% i 8.5% GDP prema podacima MMF-a iz 2010.

Dakle: nema leba bez motike, mora da se RADI a ne da se učlanjuje i pripaja.

Treba da se družimo sa svima, al' brate, ne moramo u članstvo jer nemamo ni jedan interes da budemo članica - manite nas fraza: stabilnost i demokratija - od fraza se ne živi.

nikola

pre 12 godina

Немојте страховати нећемо у НАТО! Неће нас они овакве, треба имати пуно пара а не буџет на издаху!!!

brzi

pre 12 godina

Dragi moji Hrvatska je ušla u NATO bez referenduma pa vi vidite. Nitko narod nije pito tako da nitko neće ni vas. I što imamo sada, vojnike po cijelom svijetu da ginu za američku naftu, a mi siromašniji nego ikad.
Za eu mora biti referendum, ali su krenuli u takvu marketinsku kampanju za eu da nema teorije da ne prođe.

JC Denton

pre 12 godina

REPLIKA VLADIMIRU:

Vladimire, u kom delu mog komentara sam napisao da treba da svima okrenemo leđa i "zaključamo vrata"?

Poenta mog prethodnog komentara je da ja mislim da se mi bavimo suviše velikim pitanjima u situaciji kada treba da rešavamo ona osnovna. PRVO moramo dovesti svoju državu u red i to je prioritet, a ne da jurimo članstva u nekakvim međunarodnim organizacijama očekujući pritom da će se naši problemi rešiti nekako "usput" kroz bavljenje NATO-om.

Dakle, ja sam u prethodnom komentaru rekao "parkirati te probleme na neko vreme" što u prevodu znači da članstvo u EU i slično ne bude, kako kaže Tadić, "osnovni državni prioritet" jer nam članstvo samo po sebi ništa neće doneti (barem ne na mikro nivou kojem ti i ja pripadamo kao običan svet), već da nam prioritet bude podizanje standarda života običnih ljudi i ojačavanje privrede, a nijedno od ova dva niti proizilazi direktno iz članstva u EU i NATO, niti je uslovljeno članstvom u EU i NATO. To je stvar političke volje i sposobnosti naših vođa, a što me dovodi do poslednjeg pasusa dole:

Što se tiče naših političara, još je Arčibald Rajs u knjizi "Čujte, Srbi" naše vođe označio kao najgore pripadnike ovog naroda, i to je jedini razlog zašto ja mislim da je za Srbiju dobro da ide ka EU (iz razloga koje si ti naveo). Međutim, reći da je "članstvo u EU najvažnije pitanje i prioritet Srbije" je mlaćenje prazne slame i kupovina vremena i opravdanja za neuspehe, pogrešne poteze i promašaje naših političara.

CezarMilan

pre 12 godina

Kako se sve lepo i uredno odradjuje.
Prvo: Donesu rezoluciju o vojnoj neutralosti Srbije, a dva meseca kasnije proglase nezavisnost Kosova!
Drugo: Ubedjuju gradjane da je ulazak u NATO, koji nam je razrusio pola zemlje, jedini pravi put ka EU.
Pitam se da li postoji neko iz vlasti ko ume, hoce i moze da postuje neke zakone, koje je ova drzava propisala?!
I na kraju, da zakljucim: Ova vlada je dobra svakome iz EU, posto sa njima saradjuje u sistematskom unistavanju drzave! Dobri su svima, samo ne nama!!! Menjajmo ih sto pre!!!

UruRuck

pre 12 godina

Ovo je groteskno.
Nije NATO , samo je NATO organizator, ali ... bla, bla...
Ameri imaju : "If it walks like NATO, quacks like NATO, looks like a NATO, it must be NATO."
Sta sada" Sta se i koga stidite?!
Sramota , bre, dosli vam gosti po vasem pozivu a vi ih se sada stidite i krijete im identitet.

mario

pre 12 godina

"Sam vrh Severnoatlantske alijanse sa partnerskim zemljama baš u Beogradu raspravlja o budućnosti ovog saveza."
Mislim baš u BG NATO raspravlja o svojoj budučnosti kako da ne ovo ide sa onom "lider regiona" sada vidimo i "centar svijeta".
O takvim stvarima bitnim za alijansu se ne raspravlja u državama koje nisu članice alijanse več u državama koje su članice ili u sjedištu NATO-a u Briselu.

Copymaster

pre 12 godina

Vojna neutralnost je realnost savremenog sveta i predstavlja iskorak ka daljoj humanizaciji covecanstva. Jedini, sustinski vojno sposoban, vojno politicki blok na celom svetu je NATO. Ne postoji nigde drugde takva organizacija. Postoje dogovori o saradnji, razmeni informacija i slicno. Ali nesto tako monstruozno, istorijski prevazidjeno kao NATO - ne, to ne postoji. Nemojte da ubedjujete ljude koji vide bolje od vas da su nazadni i da je ulazak Srbije u bilo kakav vojni savez sa bilo kim realnost. Pogotovo sto "drugi" vojni savez osim NATO ne postoji. Logika "oni su nas napali jer su jaki, pa hajde da im se prikljucimo da nas vise ne napadaju" jer nekorektna i zlonamerna. Da li postoji bilo kakav razlog da bilo ko u svetu danas napadne Srbiju? I vi zaboravite proslost, pitanje je realno, danasnje. Odgovor: ne postoji. Znaci nas niko nece da napadne, postoji mala doza verovatnoce da je Srbija meta bilo kakve smislene teroristicke organizacije. Pa sta onda vi radite? Cemo sve ovo? Zasto mi nemamo status male, jadne, nesposobne zemlje koja nikome ne smeta, kada je situacija realno takva i gora. Ili je mozda strateski cilj NATO zaokruzivanje Balkanskog prostora pod jednu vojnu upravu. I vi vrlo dobro znate da je taj cilj usmeren prema nekome drugome. A sta se to nas tice? Znaci vi radite za korist nekoga drugoga, a mi nemamo nikavog razloga da ucestvujemo u bilo kakvim vojnim, strateskih ili ko zna kakvim udruzenjima. Malo li nas je poginulo u XX veku? Milioni i milioni jer smo se petljali tamo gde nam nije mesto. Zar hocete ponovo? Srbija treba da bude pacifisticko drustvo, naprednih pogleda, a ne vojni poligon ko zna koga.

Srpkinja

pre 12 godina

Završen prvi dan vojnog samita. A sad NATO generali na splavove u provod. Cekaju vas Srpkinje. Ne odgovarate nasem zakonu, sta god da uradite.