Petak, 10.06.2011.

14:03

"Nema novih uslova na putu ka EU"

Nema novih uslova za Srbiju za dobijanje statusa kandidata i datum početka pristupnih pregovora sa EU, kaže direktor Direkcije za zapadni Balkan Pjer Mirel.

Izvor: B92

"Nema novih uslova na putu ka EU" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

17 Komentari

Sortiraj po:

bačvanin

pre 12 godina

@ (surfer, 10. jun 2011 20:54)

Stvarno mi nije jasno zašto se vi toliko opterećujete Srpskim putem u EU?
To je naš problem šta ćemo i kako ćemo sa Holandijom i ostalima!
Vi kao da strepite od toga da nećemo možda mi slučano, nedaj bože, brže od vas ili šta već... ili se nadate da će nam zatvortiti vrata?
MA KOGA JE VIŠE BRIGA ZA CELU TU PRIČU?
Nije zamor od EU samo u EU, već bogami i ovde i to sve više!
Smorili su se ljudi jako od te priče i od vas koji ovde svakog dana licitirate sa našim životima i sudbinom, kao da stvarno nešto i znate o budoćnosti!
A poenta je u tome da niko od nas nema blage veze šta će se desiti sutra, a kamoli 1.7.2013. ili 2020. godine!
I zato... dosta više praznih priča!

10.06.2011

pre 12 godina

"Следната држава која најверојатно ќе и се придружи на ЕУ е Македонија". Цитат на еврокомесарот за проширување Филе од денешниот негов говор.Незнам зошто ова го нема во гласилата во Србија!!!Поздрав.

vojvodinac

pre 12 godina

TO EVROPO nemoj nas primiti dok su zuti na vlast jer nisu nista ispunili sto ste trazili,samo su nas opeljesili na sve strane da nemamo leba jesti.

surfer

pre 12 godina

Uvjeti ce biti takvi, kako odluce 27 clanica... tj i 28., Hrvatska, a mozda i 29., Island. To sto pricaju EU glavesine... to nema veze ni sa cime.

Umor od prosirenja je jako vidljiv, i mi smo zapinjali jako dugo, a mislim da ce sada stati na duzi period. Propustili ste laksi put, a i mi isto. Trebali smo 98. zapoceti, ali eto, nije bilo.


Nizozemska nece zaboraviti Srebrenicu, tako da nece biti lako. Vama jos nije ni ratificiran SSP, a govori se o clanstvu... nista od toga.

Brat neazilant iz Brisela

pre 12 godina

Pjer Mirel predstavlja Komisiju EU (evrostrukturu Brisela) i verovatno ovo sto kaze je tacno, samo treba da kaze "Komisija EU nece postavljati dodatne uslove...". Mene vise interesuje sta kaze 27 drzava EU, koje donose SVE odluke o integraciji, ukljucujuci dodeljivanje statusa kandidata i pocetak pregovora. Prekljuce je Holandija odlozila ratifikaciju SSP, ne Komisija.

Marina

pre 12 godina

Nije čudno da ste frustrirani stanjem Srbije u odnosu na EU integracije jer nikako probleme ne vidite u Srbiji nego samo izvan nje. Uvjeti koje postavlja Brisel takvi su kakvi su,uzmi ili ostavi. Normalno je da svaka zemlja kandidat uz opća ima i posebna mjerila koja su skrojena samo za nju. Ako nam se neki kriteriji i uvjeti čine nepravednim prema našoj zemlji,možemo ih odbaciti i krenuti drugim smjerom,možda težim,možda ometajućim,ali svakako našim ako ga mi izaberemo.Zemlje kandidati apliciraju za članstvo što znači da sve uvjete EU prihvaćaju sa spremnošću da ih ispune kroz pregovore. Na primjeru Hrvatske vidimo koliko je ponekad mučno i napeto ići u kompromise,ali to je i jedini način da se postigne dogovor za članstvo u nekoj asocijaciji. Najveći teret pregovora- popuštanje,kompromis,rad za dobrobit zemlje,i sl.- snosi vlast zemlje kandidata. Brisel želi cijelu regiju u EU po uvjetima koje je postavio,i samo teoretičari zavjere smatraju da Brisel odugovlači,ne popušta,ucjenjuje Srbiju,daje nove uvjete i sl.Primjer pune suradnje znači: svi osumnjičeni u Haagu,a nedostaje Hadžić; primjer dobre regionalne suradnje znači slobodu kretanja prometa i roba između svih zemalja u regiji,a Kosovo je još uvijek za Srbiju "nedokučiv čardak na nebu". Tu je još i upitan odnos Srbije prema Dodikovoj RS,prema Crnoj gori,crnogorskoj pravoslavnoj crkvi,prema zločinima sa srbijanske strane,prema samom uhapšenom Mladiću; tu je i srbijanska povremena "ucjena" (teška riječ,ali nemam bolju) Kinom,Rusijom,nesvrstanim...Tu je Jeremić kojega Brisel ne uvažava,a on zastupa vanjskopolitičke interese Srbije i zapravo lobira protiv barem 22 zemlje članice EU. Stoga treba biti objektivan i sagledavati situaciju sa i u Srbiji okom promatrača,a ne okom zainteresirane strane.

e-krem

pre 12 godina

"Nema novih uslova na putu ka EU"
Trebalo bi da se izjasne o vezama sa Gadafijem i raznim gadafima.Prijatelj mog neprijatelja je moj neprijatelj ili skim si takav si vise ne vazi?

nenad subotica

pre 12 godina

@ (surfer, 10. jun 2011 15:39)

Eh, pa mi to stvarno ništa nismo znali!
Ako je neko okusio ucenjivanja na svojoj koži i izmišljanje novih uslova, onda smo to definitivno mi!
I ne brinite svi smo potpuno svesni šta nas tek čeka - ne treba vi da nam otvarate oči!

Dule NS

pre 12 godina

Status kandidata nije nikakva nagrada, jer to nije ništa konkretno!
Konkretan je JEDINO POČETAK PREGOVORA! I Turska je kandidat već 20 godina...
A onda slede PRAVE REFORME i višegodišnje natezanje sa glomaznom Evropskom birokratijom i 27(29) članica i isto toliko birokratija, interesa i kao posebna i najizraženija stvar - izrazito licemerje zapadnih zemalja!
Biće to jako dug i težak put!

ljubo

pre 12 godina

Nema naravno da nema novih uslova osim priznavanja Kosova i ulazak u Nato. Što je nemoguća misija. Manimo se priče oko EU okrenimo se sebi i zemljama koje hoće nezavisno od EU da ekonomski i politički da sarađuju na ravnopravnim osnovama i dajte konačno da se raspišu izbori na svim nivoima i da vidimo konačno šta misli narod o vladavini DS i njenih satelita.

Vlada

pre 12 godina

Nikad nije ni bilo, Uslovi su od početka bili jasni i pobrojani. A priča o stalnom "uslovaljvanju" i postavljanju novih uslova je demagogija nekih nacionalističkih interesnih grupa u Srbiji - onih kojima borba protiv korupcije, liberalizacija ekonomije, i vladavina zakona ne odgovara jer će tako da izgube svoje povlašćene pozicije.

robovi srbije

pre 12 godina

Italijani ima da nas podzavaju zbog jeftine struje iz Srbije i jeftine radne snage koja radi i koja ce radti u njhovim fabrikama u Srbiji.

surfer

pre 12 godina

Da, da... ali to nije istina. Svako malo moze isplivati novi uvjet. Sasvim ej jasno da je i Kosovo taj uvjet. I Turska je zapocela pregovore, ali nista od toga nece biti... cini se da vi vec znate sve datume unaprijed, neznam bas. Mozda pocnete za 2-3, a mozda ni onda. 2025. cini se realna.

Odnosi sa susjedima, Bosna, Kosovo...sve to ima utjecaja.

Poanta je da radite na tom radi sebe, a ne drugih. Ocistiti korupciju i sve...

EU skeptik

pre 12 godina

Od prosirenaj EU nema vise nista kada udje Island i Hrvatska vrata EU se zatvaraju zar to nije rekla kolovodja i glavna finasijerska EU Nemacka vec pre neku godinu, prijemom Hrvatske 1.jula 2013 Nemacka ce u EU imati sve svoje saveznike iz I i II svetskog rata i jos jednu zemlju clanciu glasaca za njihove predloge tj ojacace svoju poziciju u EU koju je izgubila prijemom baltika i Poljske koje vise nagignju SAD i VB. Ako se oni predomisle bice novih clanica ako ne onda nece, plasim se da ce zemljama kandidatima biti ponudjeno ono sto Nemci nude Turskoj ne punopravno clanstvo nego nesi ugovor o saradnji. Pa i da dobijemo datum pocetka pregovora 2012 Srbija a verovatno nijedna druga zemlja kandidatkinja nikada nece zavrsti sa pregovorima jer ce na svako poglavlje da se otvara po jedno godinu dana ( jer ce EU verovatno po zadatku da uvek nadje neku pametnicu koja uslovljava zatvaranje poglavlja sa nekim uslovom poput Holandije koja koci ulazak u sengen zadnjim clanicama EU (iako su ispunili sve zadate uslove) a sta ce biti tek sa kandidatima ). Tako ce gradjani u zemljama kandidatima ziveti u lazi da pregovaram i da napredujemo ka ulasku u EU a EU ce zahvaljujuci tim pregovorima biti u poziciji da ucenjuje i da trazi bilo sta od zemalja kandidata pa cak to islo nacionalnom interesu zemalja kandidata( pod pretnjom da ako to ne urade da ce pregovori biti prekinuti).

petarv

pre 12 godina

i plate ce da nam budu u proseku 1000eur?
resice restituciju?
hapsice tajkune?
policija ce da radi svoj posao?
neces cekati po javnim servisima i biti omalovazavan od salterusa koje plate primaju od tvog poreza.
smanjice broj zaposlenih u javnom sektoru a zastiti one u privatnom?

xaxaxa

Dule NS

pre 12 godina

Status kandidata nije nikakva nagrada, jer to nije ništa konkretno!
Konkretan je JEDINO POČETAK PREGOVORA! I Turska je kandidat već 20 godina...
A onda slede PRAVE REFORME i višegodišnje natezanje sa glomaznom Evropskom birokratijom i 27(29) članica i isto toliko birokratija, interesa i kao posebna i najizraženija stvar - izrazito licemerje zapadnih zemalja!
Biće to jako dug i težak put!

EU skeptik

pre 12 godina

Od prosirenaj EU nema vise nista kada udje Island i Hrvatska vrata EU se zatvaraju zar to nije rekla kolovodja i glavna finasijerska EU Nemacka vec pre neku godinu, prijemom Hrvatske 1.jula 2013 Nemacka ce u EU imati sve svoje saveznike iz I i II svetskog rata i jos jednu zemlju clanciu glasaca za njihove predloge tj ojacace svoju poziciju u EU koju je izgubila prijemom baltika i Poljske koje vise nagignju SAD i VB. Ako se oni predomisle bice novih clanica ako ne onda nece, plasim se da ce zemljama kandidatima biti ponudjeno ono sto Nemci nude Turskoj ne punopravno clanstvo nego nesi ugovor o saradnji. Pa i da dobijemo datum pocetka pregovora 2012 Srbija a verovatno nijedna druga zemlja kandidatkinja nikada nece zavrsti sa pregovorima jer ce na svako poglavlje da se otvara po jedno godinu dana ( jer ce EU verovatno po zadatku da uvek nadje neku pametnicu koja uslovljava zatvaranje poglavlja sa nekim uslovom poput Holandije koja koci ulazak u sengen zadnjim clanicama EU (iako su ispunili sve zadate uslove) a sta ce biti tek sa kandidatima ). Tako ce gradjani u zemljama kandidatima ziveti u lazi da pregovaram i da napredujemo ka ulasku u EU a EU ce zahvaljujuci tim pregovorima biti u poziciji da ucenjuje i da trazi bilo sta od zemalja kandidata pa cak to islo nacionalnom interesu zemalja kandidata( pod pretnjom da ako to ne urade da ce pregovori biti prekinuti).

ljubo

pre 12 godina

Nema naravno da nema novih uslova osim priznavanja Kosova i ulazak u Nato. Što je nemoguća misija. Manimo se priče oko EU okrenimo se sebi i zemljama koje hoće nezavisno od EU da ekonomski i politički da sarađuju na ravnopravnim osnovama i dajte konačno da se raspišu izbori na svim nivoima i da vidimo konačno šta misli narod o vladavini DS i njenih satelita.

robovi srbije

pre 12 godina

Italijani ima da nas podzavaju zbog jeftine struje iz Srbije i jeftine radne snage koja radi i koja ce radti u njhovim fabrikama u Srbiji.

petarv

pre 12 godina

i plate ce da nam budu u proseku 1000eur?
resice restituciju?
hapsice tajkune?
policija ce da radi svoj posao?
neces cekati po javnim servisima i biti omalovazavan od salterusa koje plate primaju od tvog poreza.
smanjice broj zaposlenih u javnom sektoru a zastiti one u privatnom?

xaxaxa

surfer

pre 12 godina

Da, da... ali to nije istina. Svako malo moze isplivati novi uvjet. Sasvim ej jasno da je i Kosovo taj uvjet. I Turska je zapocela pregovore, ali nista od toga nece biti... cini se da vi vec znate sve datume unaprijed, neznam bas. Mozda pocnete za 2-3, a mozda ni onda. 2025. cini se realna.

Odnosi sa susjedima, Bosna, Kosovo...sve to ima utjecaja.

Poanta je da radite na tom radi sebe, a ne drugih. Ocistiti korupciju i sve...

e-krem

pre 12 godina

"Nema novih uslova na putu ka EU"
Trebalo bi da se izjasne o vezama sa Gadafijem i raznim gadafima.Prijatelj mog neprijatelja je moj neprijatelj ili skim si takav si vise ne vazi?

Vlada

pre 12 godina

Nikad nije ni bilo, Uslovi su od početka bili jasni i pobrojani. A priča o stalnom "uslovaljvanju" i postavljanju novih uslova je demagogija nekih nacionalističkih interesnih grupa u Srbiji - onih kojima borba protiv korupcije, liberalizacija ekonomije, i vladavina zakona ne odgovara jer će tako da izgube svoje povlašćene pozicije.

surfer

pre 12 godina

Uvjeti ce biti takvi, kako odluce 27 clanica... tj i 28., Hrvatska, a mozda i 29., Island. To sto pricaju EU glavesine... to nema veze ni sa cime.

Umor od prosirenja je jako vidljiv, i mi smo zapinjali jako dugo, a mislim da ce sada stati na duzi period. Propustili ste laksi put, a i mi isto. Trebali smo 98. zapoceti, ali eto, nije bilo.


Nizozemska nece zaboraviti Srebrenicu, tako da nece biti lako. Vama jos nije ni ratificiran SSP, a govori se o clanstvu... nista od toga.

vojvodinac

pre 12 godina

TO EVROPO nemoj nas primiti dok su zuti na vlast jer nisu nista ispunili sto ste trazili,samo su nas opeljesili na sve strane da nemamo leba jesti.

Marina

pre 12 godina

Nije čudno da ste frustrirani stanjem Srbije u odnosu na EU integracije jer nikako probleme ne vidite u Srbiji nego samo izvan nje. Uvjeti koje postavlja Brisel takvi su kakvi su,uzmi ili ostavi. Normalno je da svaka zemlja kandidat uz opća ima i posebna mjerila koja su skrojena samo za nju. Ako nam se neki kriteriji i uvjeti čine nepravednim prema našoj zemlji,možemo ih odbaciti i krenuti drugim smjerom,možda težim,možda ometajućim,ali svakako našim ako ga mi izaberemo.Zemlje kandidati apliciraju za članstvo što znači da sve uvjete EU prihvaćaju sa spremnošću da ih ispune kroz pregovore. Na primjeru Hrvatske vidimo koliko je ponekad mučno i napeto ići u kompromise,ali to je i jedini način da se postigne dogovor za članstvo u nekoj asocijaciji. Najveći teret pregovora- popuštanje,kompromis,rad za dobrobit zemlje,i sl.- snosi vlast zemlje kandidata. Brisel želi cijelu regiju u EU po uvjetima koje je postavio,i samo teoretičari zavjere smatraju da Brisel odugovlači,ne popušta,ucjenjuje Srbiju,daje nove uvjete i sl.Primjer pune suradnje znači: svi osumnjičeni u Haagu,a nedostaje Hadžić; primjer dobre regionalne suradnje znači slobodu kretanja prometa i roba između svih zemalja u regiji,a Kosovo je još uvijek za Srbiju "nedokučiv čardak na nebu". Tu je još i upitan odnos Srbije prema Dodikovoj RS,prema Crnoj gori,crnogorskoj pravoslavnoj crkvi,prema zločinima sa srbijanske strane,prema samom uhapšenom Mladiću; tu je i srbijanska povremena "ucjena" (teška riječ,ali nemam bolju) Kinom,Rusijom,nesvrstanim...Tu je Jeremić kojega Brisel ne uvažava,a on zastupa vanjskopolitičke interese Srbije i zapravo lobira protiv barem 22 zemlje članice EU. Stoga treba biti objektivan i sagledavati situaciju sa i u Srbiji okom promatrača,a ne okom zainteresirane strane.

10.06.2011

pre 12 godina

"Следната држава која најверојатно ќе и се придружи на ЕУ е Македонија". Цитат на еврокомесарот за проширување Филе од денешниот негов говор.Незнам зошто ова го нема во гласилата во Србија!!!Поздрав.

Brat neazilant iz Brisela

pre 12 godina

Pjer Mirel predstavlja Komisiju EU (evrostrukturu Brisela) i verovatno ovo sto kaze je tacno, samo treba da kaze "Komisija EU nece postavljati dodatne uslove...". Mene vise interesuje sta kaze 27 drzava EU, koje donose SVE odluke o integraciji, ukljucujuci dodeljivanje statusa kandidata i pocetak pregovora. Prekljuce je Holandija odlozila ratifikaciju SSP, ne Komisija.

nenad subotica

pre 12 godina

@ (surfer, 10. jun 2011 15:39)

Eh, pa mi to stvarno ništa nismo znali!
Ako je neko okusio ucenjivanja na svojoj koži i izmišljanje novih uslova, onda smo to definitivno mi!
I ne brinite svi smo potpuno svesni šta nas tek čeka - ne treba vi da nam otvarate oči!

bačvanin

pre 12 godina

@ (surfer, 10. jun 2011 20:54)

Stvarno mi nije jasno zašto se vi toliko opterećujete Srpskim putem u EU?
To je naš problem šta ćemo i kako ćemo sa Holandijom i ostalima!
Vi kao da strepite od toga da nećemo možda mi slučano, nedaj bože, brže od vas ili šta već... ili se nadate da će nam zatvortiti vrata?
MA KOGA JE VIŠE BRIGA ZA CELU TU PRIČU?
Nije zamor od EU samo u EU, već bogami i ovde i to sve više!
Smorili su se ljudi jako od te priče i od vas koji ovde svakog dana licitirate sa našim životima i sudbinom, kao da stvarno nešto i znate o budoćnosti!
A poenta je u tome da niko od nas nema blage veze šta će se desiti sutra, a kamoli 1.7.2013. ili 2020. godine!
I zato... dosta više praznih priča!

EU skeptik

pre 12 godina

Od prosirenaj EU nema vise nista kada udje Island i Hrvatska vrata EU se zatvaraju zar to nije rekla kolovodja i glavna finasijerska EU Nemacka vec pre neku godinu, prijemom Hrvatske 1.jula 2013 Nemacka ce u EU imati sve svoje saveznike iz I i II svetskog rata i jos jednu zemlju clanciu glasaca za njihove predloge tj ojacace svoju poziciju u EU koju je izgubila prijemom baltika i Poljske koje vise nagignju SAD i VB. Ako se oni predomisle bice novih clanica ako ne onda nece, plasim se da ce zemljama kandidatima biti ponudjeno ono sto Nemci nude Turskoj ne punopravno clanstvo nego nesi ugovor o saradnji. Pa i da dobijemo datum pocetka pregovora 2012 Srbija a verovatno nijedna druga zemlja kandidatkinja nikada nece zavrsti sa pregovorima jer ce na svako poglavlje da se otvara po jedno godinu dana ( jer ce EU verovatno po zadatku da uvek nadje neku pametnicu koja uslovljava zatvaranje poglavlja sa nekim uslovom poput Holandije koja koci ulazak u sengen zadnjim clanicama EU (iako su ispunili sve zadate uslove) a sta ce biti tek sa kandidatima ). Tako ce gradjani u zemljama kandidatima ziveti u lazi da pregovaram i da napredujemo ka ulasku u EU a EU ce zahvaljujuci tim pregovorima biti u poziciji da ucenjuje i da trazi bilo sta od zemalja kandidata pa cak to islo nacionalnom interesu zemalja kandidata( pod pretnjom da ako to ne urade da ce pregovori biti prekinuti).

ljubo

pre 12 godina

Nema naravno da nema novih uslova osim priznavanja Kosova i ulazak u Nato. Što je nemoguća misija. Manimo se priče oko EU okrenimo se sebi i zemljama koje hoće nezavisno od EU da ekonomski i politički da sarađuju na ravnopravnim osnovama i dajte konačno da se raspišu izbori na svim nivoima i da vidimo konačno šta misli narod o vladavini DS i njenih satelita.

surfer

pre 12 godina

Da, da... ali to nije istina. Svako malo moze isplivati novi uvjet. Sasvim ej jasno da je i Kosovo taj uvjet. I Turska je zapocela pregovore, ali nista od toga nece biti... cini se da vi vec znate sve datume unaprijed, neznam bas. Mozda pocnete za 2-3, a mozda ni onda. 2025. cini se realna.

Odnosi sa susjedima, Bosna, Kosovo...sve to ima utjecaja.

Poanta je da radite na tom radi sebe, a ne drugih. Ocistiti korupciju i sve...

vojvodinac

pre 12 godina

TO EVROPO nemoj nas primiti dok su zuti na vlast jer nisu nista ispunili sto ste trazili,samo su nas opeljesili na sve strane da nemamo leba jesti.

Marina

pre 12 godina

Nije čudno da ste frustrirani stanjem Srbije u odnosu na EU integracije jer nikako probleme ne vidite u Srbiji nego samo izvan nje. Uvjeti koje postavlja Brisel takvi su kakvi su,uzmi ili ostavi. Normalno je da svaka zemlja kandidat uz opća ima i posebna mjerila koja su skrojena samo za nju. Ako nam se neki kriteriji i uvjeti čine nepravednim prema našoj zemlji,možemo ih odbaciti i krenuti drugim smjerom,možda težim,možda ometajućim,ali svakako našim ako ga mi izaberemo.Zemlje kandidati apliciraju za članstvo što znači da sve uvjete EU prihvaćaju sa spremnošću da ih ispune kroz pregovore. Na primjeru Hrvatske vidimo koliko je ponekad mučno i napeto ići u kompromise,ali to je i jedini način da se postigne dogovor za članstvo u nekoj asocijaciji. Najveći teret pregovora- popuštanje,kompromis,rad za dobrobit zemlje,i sl.- snosi vlast zemlje kandidata. Brisel želi cijelu regiju u EU po uvjetima koje je postavio,i samo teoretičari zavjere smatraju da Brisel odugovlači,ne popušta,ucjenjuje Srbiju,daje nove uvjete i sl.Primjer pune suradnje znači: svi osumnjičeni u Haagu,a nedostaje Hadžić; primjer dobre regionalne suradnje znači slobodu kretanja prometa i roba između svih zemalja u regiji,a Kosovo je još uvijek za Srbiju "nedokučiv čardak na nebu". Tu je još i upitan odnos Srbije prema Dodikovoj RS,prema Crnoj gori,crnogorskoj pravoslavnoj crkvi,prema zločinima sa srbijanske strane,prema samom uhapšenom Mladiću; tu je i srbijanska povremena "ucjena" (teška riječ,ali nemam bolju) Kinom,Rusijom,nesvrstanim...Tu je Jeremić kojega Brisel ne uvažava,a on zastupa vanjskopolitičke interese Srbije i zapravo lobira protiv barem 22 zemlje članice EU. Stoga treba biti objektivan i sagledavati situaciju sa i u Srbiji okom promatrača,a ne okom zainteresirane strane.

Vlada

pre 12 godina

Nikad nije ni bilo, Uslovi su od početka bili jasni i pobrojani. A priča o stalnom "uslovaljvanju" i postavljanju novih uslova je demagogija nekih nacionalističkih interesnih grupa u Srbiji - onih kojima borba protiv korupcije, liberalizacija ekonomije, i vladavina zakona ne odgovara jer će tako da izgube svoje povlašćene pozicije.

Dule NS

pre 12 godina

Status kandidata nije nikakva nagrada, jer to nije ništa konkretno!
Konkretan je JEDINO POČETAK PREGOVORA! I Turska je kandidat već 20 godina...
A onda slede PRAVE REFORME i višegodišnje natezanje sa glomaznom Evropskom birokratijom i 27(29) članica i isto toliko birokratija, interesa i kao posebna i najizraženija stvar - izrazito licemerje zapadnih zemalja!
Biće to jako dug i težak put!

10.06.2011

pre 12 godina

"Следната држава која најверојатно ќе и се придружи на ЕУ е Македонија". Цитат на еврокомесарот за проширување Филе од денешниот негов говор.Незнам зошто ова го нема во гласилата во Србија!!!Поздрав.

bačvanin

pre 12 godina

@ (surfer, 10. jun 2011 20:54)

Stvarno mi nije jasno zašto se vi toliko opterećujete Srpskim putem u EU?
To je naš problem šta ćemo i kako ćemo sa Holandijom i ostalima!
Vi kao da strepite od toga da nećemo možda mi slučano, nedaj bože, brže od vas ili šta već... ili se nadate da će nam zatvortiti vrata?
MA KOGA JE VIŠE BRIGA ZA CELU TU PRIČU?
Nije zamor od EU samo u EU, već bogami i ovde i to sve više!
Smorili su se ljudi jako od te priče i od vas koji ovde svakog dana licitirate sa našim životima i sudbinom, kao da stvarno nešto i znate o budoćnosti!
A poenta je u tome da niko od nas nema blage veze šta će se desiti sutra, a kamoli 1.7.2013. ili 2020. godine!
I zato... dosta više praznih priča!

nenad subotica

pre 12 godina

@ (surfer, 10. jun 2011 15:39)

Eh, pa mi to stvarno ništa nismo znali!
Ako je neko okusio ucenjivanja na svojoj koži i izmišljanje novih uslova, onda smo to definitivno mi!
I ne brinite svi smo potpuno svesni šta nas tek čeka - ne treba vi da nam otvarate oči!

e-krem

pre 12 godina

"Nema novih uslova na putu ka EU"
Trebalo bi da se izjasne o vezama sa Gadafijem i raznim gadafima.Prijatelj mog neprijatelja je moj neprijatelj ili skim si takav si vise ne vazi?

surfer

pre 12 godina

Uvjeti ce biti takvi, kako odluce 27 clanica... tj i 28., Hrvatska, a mozda i 29., Island. To sto pricaju EU glavesine... to nema veze ni sa cime.

Umor od prosirenja je jako vidljiv, i mi smo zapinjali jako dugo, a mislim da ce sada stati na duzi period. Propustili ste laksi put, a i mi isto. Trebali smo 98. zapoceti, ali eto, nije bilo.


Nizozemska nece zaboraviti Srebrenicu, tako da nece biti lako. Vama jos nije ni ratificiran SSP, a govori se o clanstvu... nista od toga.

petarv

pre 12 godina

i plate ce da nam budu u proseku 1000eur?
resice restituciju?
hapsice tajkune?
policija ce da radi svoj posao?
neces cekati po javnim servisima i biti omalovazavan od salterusa koje plate primaju od tvog poreza.
smanjice broj zaposlenih u javnom sektoru a zastiti one u privatnom?

xaxaxa

robovi srbije

pre 12 godina

Italijani ima da nas podzavaju zbog jeftine struje iz Srbije i jeftine radne snage koja radi i koja ce radti u njhovim fabrikama u Srbiji.

Brat neazilant iz Brisela

pre 12 godina

Pjer Mirel predstavlja Komisiju EU (evrostrukturu Brisela) i verovatno ovo sto kaze je tacno, samo treba da kaze "Komisija EU nece postavljati dodatne uslove...". Mene vise interesuje sta kaze 27 drzava EU, koje donose SVE odluke o integraciji, ukljucujuci dodeljivanje statusa kandidata i pocetak pregovora. Prekljuce je Holandija odlozila ratifikaciju SSP, ne Komisija.