Petak, 10.06.2011.

08:06

Hrvatska u EU 1. jula 2013. godine?

Evropska komisija predložila Savetu ministara EU zatvaranje preostala četiri poglavlja u pregovorima sa Hrvatskom. Datum prijema Hrvatske u EU 1. jul 2013.

Izvor: Beta

Hrvatska u EU 1. jula 2013. godine? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

195 Komentari

Sortiraj po:

surfer

pre 12 godina

Nakon svega ovoga, nadam se da ce vlast nakon izbora, kako je ovo gotovo, moci suociti se s drugim problemima... fiskalnom reformom, jacanjem rasta itd.

EU treba biti sredstvo, a ne samo cilj sam po sebi.

Miroslav

pre 12 godina

Prvo: Iskrene cestitke susedima!!!
Drugo: Hvala svim sugradjanima koji dele moje misljenje i koji su to vecinski iskazali u komentarima. Stvarno se osecam ponosno zbog vas! Pokazujemo da zloba i pakost nisu nasa karakterna osobina.

Hrvatska jeste ispred nas bar deceniju.
Njihov bivsi korumpirani premijer je u zatvoru. Da li iko u Srbiji moze da zamisli makar bivseg ministra u takvoj situaciji. Hrvatski narod i rukovodstvo znaju svoje mesto na svetskoj i evropskoj karti i imaju jasnu viziju gde zele da budu i kako zele da im zemlja izgleda. Mi to nemamo. Nase partije ne zele u EU jer ce eu zakoni unistiti njihove kriinalce (tajkune, monopoliste kako se vec zovu) a i kad bi zeleli opet nas koci nasa spoljna politika koja je u najmnju ruku sizofrnicna. Kao neko ko je bio u Hrvatskoj vise puta zadnjih godina a isto tako i u zapadninm zemljama mogu da kazem da i sam vizuelni izgled Hrvatske: infrastruktura, cistoca, usluga, prevoz (nadjite na netu hrvatske vozove i uporedite sa nasim) vise lici na Nemacku ili Francusku nego na Srbiju.

Hrvati, svaka cast!!! Sve najbolje!!!

Asker

pre 12 godina

@ Trnjanski Laburist & Igor Zagreb, svaka cast na komentarima! Svaka vam je na mestu.
A mi, dragi moji Srbi, okrenimo se sami sebi i pocnimo da cistimo svoje djubre. Mislim bar na one kojima je stalo do EU. Meni licno nije, kao sto sam rekao u jednom od svojih komentara, sa EU prstaje svaka sloboda zivljenja. Sto se mene tice, okrenuo bih se Norveskoj politici...
Ispratite danasnji i sutrasnji sastanak Bilderberga u Svajcarskoj, u mnogome od toga zavisi sta ce se desavati u buducnosti svih nas.

djedmedjed

pre 12 godina

Unija nije ponudila istocnoeuropljanima ulazak u EU radi njihovog, nego radi svog dobra.
Dobili su nova trzista i jeftinu radnu snagu.
Samo sto su trzista dobili odmah, a radna snaga smije putovati po Europi tek nakon par godina cekanja (dotle zapadnjaci uniste nepozeljnu konkurenciju u proizvodnji).
Sve u svemu, nisam optimist u pogledu pristupa EU.
Pokupovali su nam banke, a otvorili trgovacke centre vec davno prije zavrsetka pregovora.
Te nove banke-vlasnice daju u svojim maticnim zemljama privrednicima kredite sa 3-4 % , a nasima sa 13 % kamate !
Drzava nema novaca za kreditiranje brodogradnje (jedine domace profitabilne industrije), a EU forsira prodaju brodogradilista strancima (jer je uz turizam i zemljiste jedino sto jos vrijedi).
Tu nece pomoci ni cinjenica da su knjige narudzbi konstantno pune sa ugovorima od 3 mrd eura.Oni su naumili uzeti brodogradilista i to ce nazalost i dobiti.
Pesimizam ljudi, nemojte nam cestitati. nemate na cemu...

etizop

pre 12 godina

@igor, žalosno je kako ljudi nemaju nikakvo poznavanje EU, zar zaista misliš da bi hrvatska i srbija udružene bile jače ekonosmki od kako ti navodiš mađarske, baltičkih zemalja koje su u EU i koje zajedno imaju 500 miliona potencijalnih kupaca? prema tvojoj računici 13 miliona je daleko jače od 500?????? osim toga nemoj biti sebičan i misliti o sebi, misli na svoju djecu, unuke i njihove potomke....

sarko onako

pre 12 godina

Srecno svim Hrvatima, posebno onima u mom 2-sobnom stanu (30 godina radnog staza, fala lepo). Nadam se da cete mi i dalje dozvoljavati da udjem u HR i obidjem grobove rodbine poklane u Jasenovcu, ako Srbija ne udje u EU skoro. Unapred hvala!

Zlatko

pre 12 godina

@ Zagrebcan

Ti nisi hrvatski nacionalist, nego hrvatski domoljub. Razlika izmedju nacionalizma i domoljublja jest u tome da nacionalizam uglavnom prelazi u nacionalnu iskljucivost i sovinizam (bilo naspram svih drugih, bilo naspram jedne odredjene etnicke ili vjerske zajednice), dok domoljublje znaci voljeti svoje, ali istodobno postovati tudje. Ostalo iz tvoga komentara potpisujem.

@ Igor Zagreb

Prijatelju, oprosti, ali koliko god bila dobronamjerna, razmisljanja su ti krajnje naivna. Nakon svih iskustava koja smo imali, nikakva drzavna zajednica (bilo da je federacija, labava, odnosno asimetricna federacija ili konfederacija) Hrvatske i Srbije u praksi vise nije moguca. Toliko je zla medju nama bilo da bi svaki pokusaj obnavljanja bilo kakve nove hrvatsko-srpske drzavne zajednice ponovno zavrsio krvoprolicem, u to sam 100 % siguran. (Uostalom, dovoljno je da procitas neke komentare nekih - od protuhrvatske mrznje i zavisti zapjenjenih - komentatora ovdje pa da i sam shvatis da je tako.) Jedina zajednica u kojoj se mozemo ponovno naci jest EU, ali tek nakon sto Srbija prodje sve ono sto je prolazila Hrvatska, a sto predstavlja svojevrsnu katarzu, otrjeznjenje od svojih nacionalsovinistickih, velikosrpskih i opcenito grandomanskih mitova o srpstvu kao nebeskome narodu, svetosavlju itd.

Otrjeznjenje koje znaci da velikosrpski orijentiran dio srbijanske / srpske javnosti (a to je, na zalost, jos uvijek vrlo velik broj Srba) prije ili kasnije mora shvatiti da ni Srbi kao narod ni Srbija kao drzava u medjunarodnim okvirima ne predstavljaju gotovo nista, da nisu i nece biti nikakav bitan cimbenik svjetske politike i da je Hrvatska - svidjalo se to nekome ili ne - u gotovo svim elementima ispred Srbije, u nekima i daleko ispred, a razlika bi bila jos veca i izrazitija da Srbija nije u ratu unistavala Hrvatsku. ZATO Hrvatska ulazi u Uniju, a ZATO Srbija jos nije dobila ni status kandidata, nisu razlozi u tome sto netko u svijetu a priori vise voli i podrzava Hrvate od Srba.

Još 750 dana Balkana:-))

pre 12 godina

Već duže vrijeme čitam komentare iz Srbije kako je EU vrlo zahtjevna i nepravedna s čudnim kriterijima i sve mi je to jako poznato jer sam se i ja vrlo često tako osjećao i povremeno čak mrzio EU misleći šta će nam ona. Sad vam mogu reći da sam ulazak u EU vam i nije toliko bitan koliko ti pregovori kojim će EU pritiskati vaše političare da mijenjaju zakone u korist napretka Srbije i pravde za narod. Zadatak vas, naroda je da budete odlučni da želite u EU jer onda će se političari, da bi se dodvorili vama glasačima truditi da zadovolje zahtjeve EU. Ako ste protiv EU onda je to loše za vas - narod, a dobro za političare jer će i dalje u državi biti bezvlašće, kaos, pljačka, a za to ćete biti sami krivi jer ne želite EU zakone. Naravno, najveći problem će vam biti kao i Hrvatskoj - pravosuđe i korupcija jer tu političari trebaju da režu (seku) granu na kojoj sjede i neće htjeti da udovolje EU zbog ličnih interesa jer šta će im EU ako ostanu bez extra profita i apsolutne vlasti. PAZITE!! NE GLASAJTE ZA POLITIČARE KOJI VAM PRIČAJU ONO ŠTO VAM SE SVIĐA I KOJI ĆE VAM PRIČATI O ČASTI I PONOSU SRBIJE, A KO J*** EVROPSKU UNIJU i slično. Takvi će vas unazaditi i izgubit ćete vrijeme (bar 4 godine, koliko im traje mandat) do sljedećih izbora. To se dogodilo nama u HR s HDZ-om jer da nije bilo njih s lopovom Sanaderom, sigurno bi bar 1-2 godine ranije završili pregovore.

point_of_sale

pre 12 godina

"Proterivanje i ubijanje Srba, oduzimanje njihove imovine i konstantne tuzbe za povracaj iste koje se vuku u beskraj dok sve vreme glume da su zrtve. Nije ni cudo da ih EU zeli. Uklapaju se u koncepciju."
(Knindza, 10. jun 2011 15:01)
Samo zamijeni svoj post u ijekavicu, a rijec Srbin rjecju Hrvat, pa razmisli o tome sto se dogadjalo od 1989-1995. I koliko je tebi "Knindzo" omrazena Hrvatska ucinila na obnovi srpskih kuca koje ste vi "krajisnici" palili 5 godina i koliko je milijardi dolara poslije rata utroseno u razminiranje terena koje je vama obljubljena JNA, u suradnji sa Marticevim i Draganovim ekipama posijala.

ExNS

pre 12 godina

Eh, da se bilo srece, i Vojvodina bi bila u EU drustvu, a ja ne bi ziveo u USA. No, sta je tu je.
Hrvati, neka vam je sa srecom. Zasluzili ste to jer se vecina unormalila.
Srbi, naucite nesto. Manite se Kine, Rusije, Therana i ostalih luzera. Prestanite da trabunjate o svetskim zaverama i da dozvoljavate da Vam popovi vode drzavu. Suocite se sa istinom o ratu i fokusiraje se na buducnost. Dosta je bilo kulta smrti.

Pogled sa zapadne strane

pre 12 godina

Imao sam deset godina, tada je počeo rat. Kako je strašna bila ta prva sirena. Očev Božić, kićenje bora, majčin Božić, raskićivanje bora - na televiziji krv i granate.

Imao sam dvadeset godina, taj nesretni režim je već bio pao. Očekivanja su bila možda prevelika. Koju godinu prije mi se Europa činila kao nedostižni san. A onda smo htjeli sve brzo - gladni zapada, opčinjeni mogućnostima koje su se odjednom otvorile. Ali naravno, takvi nagli preokreti su nemogući. Trebalo je proći vrijeme. Trebalo je boriti se za svaku najbeznačajniju odluku.

Imam trideset godina. Ovakve me odluke više ne impresioniraju. Ništa se sutra neće promijeniti. Puno se stvari promjenilo otkako je Europa postala tema koju ravnopravno svojataju nacionalisti-desničari i liberalni ljevičari. Pomalo sam obeshrabren slikom koja se razotkrila kroz naše čišćenje i pospremanje. Kriminal, korupcija, nepotizam. Kao da smo se bolje osjećali kad nismo bili svjesni razmjera problema. A sada, kad smo se suočili sa samim sobom, ta Europa nam više ne želi biti strogi roditelj koji će nas vući za uho i upozoravati. Hoćemo li moći dalje sami? Možda da pregovori budu neko konstantno stanje koje nikad ne završava, a da Europa bude neka fatamorgana o kojoj se može maštati, ali koju ne možeš dodirnuti. Kao dijete koje nikada ne želi odrasti...

Ili je možda vrijeme da postanemo samosvjesno društvo spremno prihvatiti raspravu o vlastitoj budućnosti? (Glasno razmišljanje)

bez_cenzure

pre 12 godina

Mozda Hrvatska i nece kociti Srbiju uglavnom zbog hrvatskog kapitala u Srbiji. Isto vazi i za Sloveniju. Podsjeticu da je Hrvatska htjela produziti vizni rezim za Srbiju ali su se tome usprotivili privrednici koji posluju u Srbiji ili sa Srbijom. Sto se tice Kosova i zastite nekakvih americkih interesa od strane Hrvatske, ne brinite vi o tome. Tu se ipak Hrvatska ne piti niti je se to tice!

grga

pre 12 godina

Veselim se kao Hrvat i nadam se iskreno da će Hrvatska zastupati Srpske interese do ulaska Srbije u EU i to naročito zbog gradjanske, tolerantne i poštene dodat ću i duhovite Srbije koja je uvijek postojala i postoji i koja zaslužuje bolje, što joj ja i želim. Pozdrav.

Don Kihot

pre 12 godina

Samo bih voleo da mi neko objasni sta se zeli reci time kada se pohvali hrvatska da je napredovala u integracijama sto mnogi od vas sto komentarisete rade? Da li nakon svega sto se nama dogadja verujete da su istinske reforme ono sto odlucuje neciji napredak? Nemojte ljudi da se lazemo. Nista hrvatska ne sprovodi brze ili samosvesnije reforme od Srbije, samo sto se njoj na tom putu ne bacaju ekseri da im buse gume. Postoje oblasti u kojima Hrvatska jeste napredija od Srbije i to treba priznati, ali s obzirom na nase Balkanske prilike i strasnu istoriju, te sobzirom na to da postoje i posebna polja osim ekonomskom i administrativnog sa kojim se treba pozabaviti, a tu naravno mislim na pomirenje i suocavanje sa prosloscu, smatram da Hrvatska nije ni blizu nivoa koji je Srbija postigla u napretku u suocavanju sa prosloscu naravno pozitivnom napretku. U tome je sustina problema i onoga sto ja zameram EU i zbog cega smatram da "nisu svi jednaki". Da je Hrvatska imala takvu kolicinu zahteva koje treba da ispuni u vezi sa pomirenjem verujem da oni jos ne bi dosli do ove faze ulaska u EU. Oni jesu imali uslove u vezi sa tim koje su morali ispuniti ali to je bilo vise sminkanje svetske javnosti nego istinsko osecanje i zelja za dobrosusedskim odnosima.

Trnjanski Laburist

pre 12 godina

Dragi prijatelji.
Kako mi ovdje u Zagrebu kažemo, politika je "zmazana stvar". Pitanje je samo koliko se zelite "valjati u prljavštini". A vjerujte nećete u ciljevima uspjeti, ako i sami malo ne "uprljate ruke"!
Mogao je Papa Benedikt održati i šesnaest misa po Zagrebu, ali najvažnija stvar se odvijala u razgovoru agnostika Josipovića i katoličkog lidera Ratzingera. I nema veze što je ovaj prvi bezvjerac, ako ovaj drugi ima svoj politički cilj i obratno!
Što mislite čime je Genscher noć uoći priznanja Hrvatske od tadašnjih EU zemalja držao budnima EU čelnike do sitnih jutarnjih sati? Razgovorom o Hrvatskoj!? Svašta! Trgovalo se krumpirima, smjerovima plinovoda, količinama čelika... i ishod je bio: Priznat ćemo Hrvatsku!
Budući da pratim zbivanja u Srbiji, pa tako čitam i komentare na B92, vidim da kao glavni problem za zaključivanje SSP-a navodite Nizozemsku. I opet po mom mišljenju "svašta". Pa Nizozemci jasno i otvoreno kažu: dajte Hadžića i mi smo zadovoljni. Pri tome previđate Poljsku koja kako i opet mi u Zagrebu kažemo "šuti i ****". Skoro pa analfabetska politička analitika bi upozorila - uf, tu bi mogao biti veliki problem.
Da skratim. U politici se rezultati postižu dogovaranjem, i opet kako mi u Zagrebu kažemo i "s crnim vragom"!
Problem Srpske diplomacije, kako ga ja vidim je traženje nekog poštenja i držanja nekih načela, a to u diplomciji, kako mi to u Zagrebu kažemo "ne pali".
Prebacite igru "na prljavo" i uspjet ćete. Rat koji smo imali je apsurdno ali istinito "čista igra". Ali ne nosi rezultate.
Neka se Srpska diplomacija naprosto prikloni načelu Occamove britve. Prilagođeno vašim uvjetima to bi glasilo: ako u Beogradu čuješ topot kopita, očekuj da ćeš vidjeti konja, a ne zebru!
Srdačni pozdravi iz Zagreba.

Igor Zagreb

pre 12 godina

Da slavlja u Zg i Hrvatskoj nema jer su svi svjesni da ta Europa nije ona od prije rata od prije 90. Ako jedna Grčka, Portugal, Irska i mnoge druge istoćne nove članice grcaju u problemima sa novcima ništa bolja situacija ne čeka ni nas a kamoli druge zemlje bivše SFRJ. Za Hrvatsku bi bilo najpametnije ali pameti hrvati nemaju da na referendumu glasujemo protiv te robovske Eu i njihove nakaradne politike gdje male zemlje nemaju prava.
Treba zaboraviti na rat i pomiriti se Srbijom i oformiti Konfederativnu Zajednicu HR-SR. Ne nikako na prijašnjim osnovama nego na dobrim odnosima, ekonomskoj stabilnosti, obrazovanju i uzeti sve najbolje iz života Norveške, Švicarske. Vežu nam mnogi problemi, ratna prošlost, pitanje imovine, izbjeglih osoba. Imamo isti jezik, razumijemo se i suradnja među našim državama je svakodnevno bolja i bolja. Hrvatska ima more kao nijedna zemlja na Mediteranu, Srbija ima žitna polja, planine, čiste rijeke, poljoprivredu. Nas 4.400.000 i Srba oko 7.500.000 je ipak broj od 13.000.000 stanovnika a tako bi bili jaći ekonomski i od Mađarske, Bugarske, Slovenije, Bih, Makedonije, Albanije, Grčke, Slovačke, Češke i baltičkih zemalja. EU nas ne bi mogla ranim malverzacijama i ucjenama maltretirati jer samo ekonomija i snaga ljudi donose plodove uspjeha jedne neovisne i suverene zemlje.
Dosta smo i HR I SR radile loše poteze u interesu zapada. Šteta je učinjena a toliko se poznajemo da smo mogli drugačije odigrati ovaj dio utakmice i pregovora. Veliko žaljenje što nismo išli istim putem i ugledali se na druge neovisne zemlje koje su stabilne i ne ovise o ucjenama DE, FR, GB, NE...

SINCITYBG

pre 12 godina

@Zagrebcan-hvala na komplimentu,zaista tako mislim,sredili ste i drzavu i narod,zastitli ste koliko ste mogli svoju ekonomiju,duz celog autoputa kroz hrvatsku stoje samo INA pumpe,tako i treba cuvajte svoje,meni je Srbin il Hrvat isto,ne vidim razliku, malo obicaji, i ostale sitnice, meni su prosle nedelje bila dva hrvata u gostima, isto i oni jedu prsute i piju vince , moze i rakija, siti se ismejali nasim presednicima i postali prijatelji, meni je zao sto nismo ostali jedna velika zemlja... sad bi bili na nivou Norveske, i bolelo bi nas uvo i za EU i za evro-zonu... jos jednom zaista iskrene cestitke zaslusili ste...

Ja

pre 12 godina

Jovan je u pravu - ekipa uopće nije skužila ironiju. ;)
A što se tiče oduševljenja građana Hrvatske ovom vješću (za razliku od političara), više oduševljenja ćete naći na nekom sprovodu, nego na ulicama HR gradova i mjesta. Valjda je i to dobro. Znamo da EU nije zemlja čuda i da nas ulaskom u istu ne očekuje ništa što će pasti s neba, nego samo rad, rad i rad, ako želimo da nam bude bolje. Svejedno, kao što je netko rekao - bolje je biti unutra za stolom, nego vani, makar nam nitko ništa i ne poklonio.

Jovan

pre 12 godina

@Marko , @Zoom2
Niste me razumeli . U pitanju je sarkasticni komentar upucen nasim politicarima koji stalno trube kako je Srbija nekakav lider u regionu . Dakle cisto zezanje . Inace Hrvatskoj cestitam i iskreno zelim sve najbolje na njenom ulasku u EU .

Olaf Magnusson

pre 12 godina

Nasim susedima Hrvatima od srca iskreno cestitam ovu dobru vest i odluku, za koju se nadam da ce im uciniti zivot lepsim i boljim! Dugo su, uporno i vredno radili da ovaj san postane stvarnost i zasluzeno stizu do cilja! Po meni, trebalo je i mnogo ranije da Hrvatska bude primljena u EU, Hrvatska je naprednija i kulturnija zemlja od vecine tzv. novih clanica EU. Jos jednom, dragi susedi, od srca zelim svako dobro i sve najlepse!

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Godinama sam govorio da put Srbije u EU ide preko Zagreba i Ljubljane ne iz nekakvog poltickog revansizma prema susjedima nego zbog cinjenice da bi Srbija takoder zajedno sa svim ostalim zemljama zasluzuje da ude u EU. Put nije lak, bit ce prepreka ali se nadam da ce Hrvatska dati sve od sebe da pomogne svima, a posebno Srbiji (ponavljam ne zbog pokazivanja i samoreklame) nego zbog definitivnog zatvaranja svih teskih povijesnih sukoba. Hrvati ce nadam se ponuditi partnestvo i saveznistvo kao sto su to ucinili Francuzi i Nijemci. Jos ce biti zadrtih nacionalista koji ce povremeno vracati sve nas na neke mracne teme, ali, radi se o nepovratnom procesu u kojem iza HR slijede i ostale zemlje. Vjerujem da jednog dana Balkan moze biti mjesto koje vise nece biti sinonim za primitivizam, zaostalost itd. Nadam se da ce nakon HR ulaska u EU, Srbija dobiti dodatnu motivaciju da se jace i izrazenije bavi svojim Europskim korjenima koji su i te kako vrijedni i znacajni, prvo za nju samu a onda i za sve nas u njenom okruzenju.

surfer

pre 12 godina

Treba imati na umu da Slovenci nikada u povijesti nisu imali svoju drzavu...radi toga su toliko frustrirani i s tih par milimetara mora :) Velikomorska sila... cijela ta parada je bezveze, jer oni nece arbitrazom dobiti nista vise od pola tog zaljeva, to smo mogli i bez toga.

Slovenci nisu previse zahvalni sto su zahvaljujuci nama pretrpjeli nista razaranja prakticno, nisu se morali bas ni braniti, a i Slobo je odustao od njih. Bez tog ratnog pakla, bili bi mi sad ispred sigurno. Oni su se fino "izvukli" iz svega, a nama je ostalo 50mrd $ stete, izbjeglice itd.


No, treba imati na umu da u Jugi, HR i SLO su bile i onda najveci dio ekonomije cijele zemlje, pa se novac transferirao u Beograd i dalje. Danas je nama bolje ovako.

Jedino HR i Slo su presle razinu iz 1990., ostale zemlje su jos daleko od toga. EU je prilika, ali ne i garancija.

Zagrebcan

pre 12 godina

@SINCITYBG Moram iskreno priznati da me ganuo tvoj komentar. Ja sam hrvatski nacionalist ali ne u onom neukom i Tompsonovskom stilu. Ja sam u stvari vecina Hrvatske, onaj koji je brani puskom kada treba ali i onaj koji je ponosan na svoju zemlju, njene vrline i mane. Nikada nisam bio odgojen da mrzim, rado cu stati na odmoristu auto ceste i ljudski popricati sa svakim strancem, Poljakom ili Srbinom, manje vazno. Ja sam ona Hrvatska koja Vam nikada ne bi ucinila ono sto su nama cinili Slovenci u pregovorima za EU. Ja sam ona Hrvatska koja iskreno zeli i Vas uskoro u EU, zato sto smo,kako god to isprazno zvucalo, narodi bliske povijesti, gotovo istog jezika i slicnih pogleda na zivot. Moje i Vase dijete ima pravo zivjeti u svijetu koji je pravedan i koji mu daje sansu. Nema potrebe za defetizmom i pesimizmom. Ja sam Hrvatska i cijenim Srbiju. I tu Hrvatsku cini vecina mojih sunarodnjaka i u buducnosti cemo se cuti glasnije...Vrijeme neukih i sirovih je proslo...Kako god to jos uvijek nestvarno izgledalo...

Splićanka

pre 12 godina

Čitajući razne Mikije, Milovane, Doktore i sl. dobila san želju napisat nešto iritirajuće jel jednostavno ne razumin taj mentalni sklop(zapinili ste od mržnje) ali neću zbog svih drugih dragih ljudi i lipih komentara.
Mada oni koji kritiziraju gospodarstvo, kulturu i sl. moje zemlje vjerojatno nikad nisu granicu prošli. Dobro, možda su vidili neki grčki otok po last minit uvjetima. Morate rasčistit sami sa sobom, prošlošću, mržnjama i mitovima. Nije cili svit protiv vas i sami ste odgovorni za svoju budućnost.Toliko od mene, a onim dragim ljudima: danas je u Splitu temp. 29C, more 23, doša je ogromni cruser sa salsa plesaćima i okupirali su Bačvice. Zva me prijatelj i cvili da će dobit infarkt od tamnoputih plesačica.Grad je pun lipog svita, centar i kafići su krcati, ma judi moji život je tako
kratak, ne trošite ga da prostite na **********,živite ga!!!
Splićanka

Leo

pre 12 godina

Dugo vremena su nam Srbi uporno govorili kako će mo zajedno u EU. Evo pokazuje se kao i puno put do sada da niste bili u pravu.
Mi u Hr smo se od uvijek uspoređivali sa Slovenijom i pokušavali je dostići mada nam to nije uspjevalo.
Ali uvijek će mo pamtiti što su nam Slovenci napravili prilokom pregovora za ulazak u EU (blokirali nas 2 godine). Znam koliko me taj njihov potez zabolio jer sam se nadao da će nas oni zapravo najviše podržati.
Zato se iskreno nadam da će naši političari imati više razuma prema vama i da nećemo ponoviti istu grešku koju su Slovenci napravili.
Želim vam da čim prije uđete u EU i da napokon ostavimo rat i sve loše što se dogodilo među nama iza nas. Možda nikada više nećemo biti bratske zemlje ali prijateljske u svakom slučaju hoćemo prije ili kasnije, ja se nadam prije zbog obostrane koristi i prosperiteta.

Hrv

pre 12 godina

Nitko u HR nema koristi od siromasne Srbije. Mi vam zelimo da imate dobar stanard da kupujete skupe stvari i da ljetujete cesto i dugo. Sretno!

Prorok

pre 12 godina

S obzirom da nas i Hrvate EU stavlja u isti kos i ne pravu razliku izmedju nas (mada mi pravimo ko da smo eskimi i etipoljani) ovo je dobra vest i za nas, racunajte najkasnije 1 avgust 2013 eto i nas u EU.

surfer

pre 12 godina

Zapamtite, to je i politika... ne vidim sto Bg i Ro zadovoljavaju, a vi ne? Pa korupcija, kriminal, sirotinja tamo je x puta veca... vi nemate srecu da je sad uzasan umor od prosirenja...

Mi idemo natrag, u nas krug. Stotinama godina smo ivjeli s Austrijancima, Njemcima u Slavoniji, i uvijek je zapad bio nas krug. Kulturno je tako stoeljicima. Nepravedno dugo cekanje, ali konacno.

Decenija i duze

pre 12 godina

Da pojasnim - mi smo danas u hrvatskoj 2003. godini, kad je rec o EU. Imamo + 10 godina jos najmanje do clanstva, pos uslovom da EU zeli da se siri i da zele da nas prime(podsecam, prekljuce nam je Holandija odbila ratifikaciju SSP). Mi tek treba da pregovaramo NOVI sporazum sa EU, cije pregovore je danas Hrvatska zavrsila. Jedina je prednost sto cemo u narednoj deceniji videti kako ce HR proci u EU (Bugarska i Rumunija nisu bas najsrecnije), pa cemo moci jasnije da odlucujemo za ili protiv clanstva. Uzgred, ovde vlada vece odusevljenje nego na hrvatskim portalima, tamo vidim mnogo rezervi.

Dule

pre 12 godina

Svaka cast. Vidimo se tamo oko 2020. I da udjemo i posle toga imace od toga koristi nasa deca. Zato, mislite na svoje potomke i svi na svoja radna mesta.

L.G.

pre 12 godina

Evo, ja sam iz Hrvatske, nisam "euroskeptik" i mislim da je sasvim pozeljno po nekakvoj 'socijoloskoj evoluciji' da postoji zajednica poput EU i da se širi. No, moram priznati da bi mi bilo puno draže da je Hrvatska zadnjih 10 godina ignorirala EU i vise se bavila revitalizacijom industrije i pojacanjem gospodarstva. Kad postignes stabilnost; gospodarstvenu, drustvenu i energetsku, onda je ulazak u EU najmanji problem. Također sve vise mislim da ce narod reci NE na referendumu. Komsije, preporucam da se bavite vise svojom zemljom i svojim ljudima jer je najvaznije dobro ozracje u drustvu i hleb na stolu. Pozdrav iz Rijeke

A u O

pre 12 godina

Pa da li se iko obazire na volju većine građana Hrvatske koji ne žele u evropsku uniju? Po više itraživanja to je oko 53-55%. Vode se pregovori, pristupa se članstvu, a volja većine građana se uzima kao nešto potpuno sporedno i nevažno.
Irci su odbili Lisabonski sporazum, samo da bi im ponovljali referendum sve dok ne izglasaju šta treba. Uz činjenicu da razni evropski komesari koje niko nikad nije birao na izborima odlučuju o sudbinama država. Jel to ta demokracija europe?
Ne ulazim u to da li je pristup EU dobar ili loš, samo se osvrćem kako se gleda na volju naroda, kakva god ona bila.
Da ne bude daleko je sada za dosegnuti do trga Svetog Marka a Brisel će biti još dalje.

zorz

pre 12 godina

ma kakvi uslovi ispunjeni ovo je cisto politicka odluka ko i za rumuniju i bugarsku ti zapadnjaci ovde kad dodju oni i negledaju ko sta radi samo igraju se stapa i sargarepe....i jedno upamtite i kad udjete u eu bicete trecerazredna clanica a mi ako udjemo uopste bicemo petorazredna clanica ....ove odluke nemaju veze sa nekim uslovima dali su ispunjeni ili ne na delu je cista politika..

SINCITYBG

pre 12 godina

Od srca sve cestitke,Hrvatska je marljivo radila,napredovala i ulagala,i pored :"nekih" problema i gradjani i vlada su imali jasan cilj,prvi put sam video Zagreb 2008 god,drugi put 2010 i ostatak primorja, i mogu reci samo -svaka cast, to je vec inostranstvo,putevi,infrastruktura,kultura zivljenja i ponasanja,vidi se i trud i rad...verujem da politicari u hrvatskoj su ista djubrad kao nasa ali,isto mi deluje da imaju jos uvek strah od naroda,i da su pored svih afera mislili i na narod...ovi nasi....nemam reci...koja EU ...Tadic i ergela nas uvode u Danteov pakao

Hrvat

pre 12 godina

(Srdjan, 10. jun 2011 14:42)

Sve je to Srđane točno samo si nekako ispustio ono nama najvažnije. Srbija će isplatiti odštetu za sve što smo preživjeli, nadoknadit će svu štetu koju je prouzročila, vratit će imovinu koju je otela pa će ispunit uvjete da je Hrvatska deblokira i dozvoli joj nastavak pregovora. Mislim kad se već koljemo nebulozama...

Bojan

pre 12 godina

(Marko, 10. jun 2011 13:27)

Marko, uz duzno postovanje , hrvatska i tolerancija mi ne idu zajedni nikako, a sad pitanje za sve ovde sa obe strane, neka mi neko objasni sta to npr hrvatska dobija ulaskom da bi joj mi ne znam kako zavideli ili da bi se oni ne znam kako hvalili time, i mi da sutra udjemo figurativno, znaci bukvalno sutra, sta vama to menja sem sto mozete da kazete zivim u eu, sta menja, isti miki maus ce da vas zamajava, isti deda mraz i kompanija, i sve isto , samo bi mogli da kazem kako smo u eu, tako da ne razumem cemu tolika radost sa jedne a tuga sa druge strane.

djurdja iz srbije

pre 12 godina

Od srca cestitam nasim komsijama, u ciju zemlju i dalje rado odlazim da uzivam u moru, jelu , picu i ljudima. Zelim im sve najbolje na putu koji su odabrali i na njemu istrajali.

nemam pojma

pre 12 godina

Vidim da mnogi misle da je trenutno stanje na ATP listi jedan od glavnih kriterijuma, pa zato pišu da je Srbija spremnija od Hrvatske za prijem u EU. Hrvati smatraju da su deo zapadne civilizacije, ponose se time i iskreno žele da pripadaju evropskom kulturnom krugu, nije ekonomija jedini razlog što žele da uđu. Onaj deo poreklom iz BiH su evroskeptici, oni pripadaju drugom kulturnom krugu, možete ih noću videti po folkotekama u predgrađu Zagreba.

surfer

pre 12 godina

Da, Mile, tako je nekako. Place su skoro 4 puta vece nego u Bg, recimo. Vidim da neki to kuze... u smislu placa, jedino smo iza Slovenije, i danas. U smislu infrastrukture, cesti itd. smo mozda i ispred svih slicnih zemalja. Poljska s 40m ljudi je donedavno imala manje autocesta nego mi s 4m ljudi.

Vanjski dug se tice firmi, i novca kojeg banke drze, problem je jedino javni dug. Banka, i ako ne posudi novac, ide pod dug. Za to nitko ne garantira, pa nista.

Josip Vasilj

pre 12 godina

@Viljem

Da ti ovdje ne nabrajam sve, navest ću samo da nas je Slovenija blokirala pune dvije godine i podmetala nam nogu gdje god je mogla i nemogla. Slovensku aroganciju osjetili su svi moji poznanici (Hrvati, Srbi, Bošnjaci) pri banalnim prelascima vaše granice. Ovdje neću o tome da li je isticanje "nadmoći" povezano sa prikrivanjem sopstvene inferiornosti, o tome možeš razmišljati sam…

Slavonac

pre 12 godina

Kažu da je bio povjesni prasak kada je EU primila 10 članica. Ja kažem da će biti povjesni prasak kada nakon Hrvatske Srbija uđe u EU i kada nakon 13 do 15 godina između te dvije zemlje nestanu granice doslovce.

Tek onda će kvazi političari, desničari sa oba dvije strane biti potučeni do nogu i tek onda će biti veliki prasak koji će staviti točku na i. Do tada susjedima i komšijama Srbima želim da stisnu zube i da se pokrenu i preokrenu kao i mi ovdje u Hrvatskoj i da konačno lupimo šakom od stol i pokažemo da nismo plemena već ljudi od kosti, krvi i mesa i ljudi koji imaju pozitivne emocije te da se ne razlikujemo od ostalih.

Odgojeno sam biće i naučen da živim po vjeri..naučen sam da ljude poštujem po onome kakvi jesu a ne što jesu i da ih ne sudim jer to nije moj posao već posao svevišnjeg. Ali ipak zbog svega što je iza naših leđa i zbog svega što nas je u životu prožrelo kroz ribež koji je namjenjen za kupus a ne za ljude, zbog svega onoga što sam proživljavao u mojoj plodnoj i krvavoj Slavoniji sa suzama u očima (nije za objavljivanje) četnicima, ustašama, radikalima i desničarima jer su zbog svojih bolesnih misli kao kosom pokosili nam prošlost, sadašnjost ali ne i budućnost. Budućnost je na NAMA

Pozdrav svim ljudima dobre volje ...

P.s. nikada nisam bio u Srbiji a neki dan prijatelj iz Osijeka koji se pro dvi godine oženio za Novosađanku i žive u Osjeku ( vjerovali ili ne ali to postoji ) su me pozvali da dođem u Novi Sad s svojom obitelji. Ne da ću doći nego ću vrlo rado doći.

neko iz mase

pre 12 godina

Kada Hrvatska udje u EU 2013. jedino se nadam da nece uvesti nekakve vize za ostatak ex yu zemalja koje nisu clanice EU jer bih volio da i dalje ulazim u Hrvatsku iskljucivo s licnom kartom kao sto to cinim zadnjih 12 godina. Na moru budem za sat i po.

Miodrag

pre 12 godina

Ne vidim tu nikakav napredak, pre glupost. Oni su ratovali za samostalnost da bi brzo dosli u EU, i to ce ostvariti 22 GODINE posle pocetka rata!!!!
Da su ostali u YU, svi bi bili u EU pre 2000.

zorica

pre 12 godina

Mogu da se hladim da 80% ljudi u srbiji misli da je datum koji mi ocekujemo da dobijemo isto sto i datum koji Hrvatska dobija danas. Nasi politicari se svojski trude da narodu te dve stvari izgledaju isto.

Jedan poznanik mi danas kaze: eto dali su datum Hrvatskoj u Junu, a nama ce tek u oktobru jer je Vatikan to trazio. Ja mu kazem da je moglo biti i obrnuto, da su nama u Junu mogli dati datum za otpocinjanje pregovora, a njima u oktobru datum ulaska pa bi i tada Hrvatska bila 6-7 godina ispred nas. On me gleda belo i kaze mi: ma pojma ti nemas.

Ja stvarno nemam pojma. Uzaludno je to ovde kad su pojmovi tako razliciti.

Patlidzan

pre 12 godina

Najlepse cestitke komsijama, i sve najbolje u buducnosti. Uopste me ne cudi broj negativnih i zavidnih komentara, ocigledno ima na cemu da im zavidimo. Osnovna prednost clanstva u EU je sredjivanje drzave u svakom smislu i stabilnost koje je preko potrebna velikoj vecini u bolo kojoj drzavi. Samo napred, i nadajmo se da cemo i mi biti uskoro blizu prijema.

panzer general

pre 12 godina

Netko iz Trsta: "Hrvatska je Srbija koja se pravi fina", to je super točna izjava na tragu one Krležine o vašem junaštvu i našoj kulturi.
Iako sličniji nego što bi to mnogi na obje strane bili spremni priznati,
ipak postoji par razlika koje su utjecale na razvoj nekih povijesnih događanja zadnjih stotinjak godina. Hrvati su pokazali puno više jedinstva, pragmatičniji su, tj. priklanjali su se trenutno jačima (nekad Njemačka, danas USA) i sa stavom "ugrabi koliko se u datom trenutku da ugrabit". Srbi pak nikako da se slože po skoro ni jednom pitanju, premalo pragmatizma, a previše neke "svjetske pravde" i dosta često žele previše, pa na kraju ne dobe ništa.

strasno

pre 12 godina

Hrvati ulaze u evropsku uniju zasluzeno,iako im je posle osude gotovine pala zainteresovanost...Ali na ovom primeru treba se uciti.Zasto?Zato da se cisto uverimo koliko nas nasa vlast laze.Secam se izjave tadica da Srbija ulazi u EU izmedju 2016 i 2020(pre par meseci je to rekao), hrvati su dobili kandidaturu 2004, znaci njima je bilo potrebno 9 godina do ulaska u EU, ali hrvati imaju bolju ekonomiju, nemaju problem kao sto je kosovo nemaju probleme za haskim optuzenicima, ulazu u infrastruktur itd... i njima je bilo potrebno cak 9 godina da udju u EU. Pa ljudi ne lazite nas vas....

Dalibor

pre 12 godina

Cestitam susedi. I mi cemo valjda nekad. Nisam naivan da se zavaravam nekakvim preokretom ulaskom u EU, niti mislim da je to resenje problema, ali moramo shvatiti svi mi sa Balkana da smo deo Evropske civilizacije, i tako gledati na sebe, dosta mi je orijentalnih despotija i pukog populizma!

zoom2

pre 12 godina

(Nishlija, 10. jun 2011 13:29)

Hvala na cestitakama, zasluzili smo ulazak u EU napornim radom i uvjetima koje danas jos uvjek ne ispunjavaju neke clanice iste te unije. Mozda nismo imali sankcije i NATO ali smo imali srpsku agresiju pod politikom Slobodana Milosevica u kojoj je bilo okupirano 50% hrvatskog teritorija, unisteno 30% hrvatske ekonomije, unisteno blizu 200 000 domova i prouzroceno blizu 30 milijardi dolara stete. Sve je to nekako trebalo obnoviti, vratiti zivot u normalu i brinuti se za 550 000 izbjeglica i prognanika tokom nesretnog rata. Tako da je malo neukusno pricati o nekakvoj boljoj startnoj poziciji, svi na ovim prostorima samo odavno mogli biti clanovi Eu da Srbi nisu bili instrument u politici Slobodana Milosevica u pokusaju stvaranja velike Srbije. Nazalost..

slobodan1988bb

pre 12 godina

a 2015 Analiticari prognoziraju da ce se raspasti EU ha ha ha,a kod nas predsednik uporno spominje EU,a ne spominje koliko ima gladnih i nezaposlenih i kolika su primanja u gradovima van beogradskog pasaluka...SRAMOTA...

Hr

pre 12 godina

Ulazak u Eu sam po sebi ne znaći previše, ako se ne shvati onako kako se treba shvatiti, a treba se shvatiti kao kupnja ulaznice i mogućnost sudjelovanja u jednoj većoj utakmici nego do sada. Nešto kao kad klub iz naših liga ode u ligu prvaka. U ligi prvaka možeš biti i statirati, a možeš i aktivno sudjelovati. Uepjeh će biti srazmjeran tvom angažmanu, sposobnosti, radu i odnosu prema drugima...

Prije svega ovoga Hrvati i ostali građani Hr moraju zaokružiti na listićima da ulaze, što vjerujem neće biti problem i odnos će na kraju biti cca 70:30 za ulazak.

Slovencu koji se javlja i naslađuje (neznam zbog čega) poručujem nek ubuduće gleda odnos Hr prema Srbiji i nek prati kako se noge prvom susjedu ne postavljaju, niti se uvjetuje ulazak bilateralnim pitanjima. O argumentima vi imate veliko more mogli bi dati nama malo (što se također čulo od vaših političara) bolje da niti ne pričam...
Ako nekome nemožeš pomoći, nemoj mu odmoći...

I još nešto za kraj.. Zahvaljujem se svim Srbima i ostalima ovdje na čestitkama i nadam se da će naša dva naroda koja su ratovala dosta u prošlom stoljeću se konačno dozvati pameti i surađivati bez fige u đepu. Potencijala za to svakako ima, a bit će i obostrane koristi. Bilo bi bolje da je takko bilo od 90-te nadalje, ali nije i nikad nije kasno krenuti da bude. Bolje danas, nego sutra.

ZG

pre 12 godina

Da niste skrivali Mladica 10 god. i da i sad nemate neke tipove koji bi dijelili Kosovo, bili bi vec dovrsili pola pregovora i do 2015. usli u EU.
Suluda politika navodnog podrzavanja Daytna u BiH ali sa figom u djepu i neprovodjenje denacifikacije o tome da Mladic nije heroj nego najveci zlocinac u Europi u zadnjih 70 godina, dok istodobno SAD, EU i dobar dio planete podrzava BiH, moze vas pridruziti samo Rusiji ili Bjelorusiji.
cajka@ - probleme vam ne moze stvariti Hrvatska, nego najvise vi sami sebi.
Zapitajte se jeste li ih i do sad najvise sami sebi ( i susjedima) stvorili ili "vas ceo svet mrze".
Preporucam pogledati reprizu emisije Kaziprst sa gdinom Jelkom Kacinom.

Joakim

pre 12 godina

Dragi susjedi, ja želim da nam se priključite čim prije.
Nama u Hrvatskoj sigurno ne odgovara da budemo vanjska granica EU, sa tvrdim Schengenom prema BIH, CG, SR. Vidim da mnogi pišu da je Hrvatska nagrađena, a Srbija nije, ali nije to baš tako. Znate li npr. da se Hrvatska odrekla primjenjivati isključivi gospodarski pojas na moru i da naše more u gospodarskom smislu postaje more EU, na dan našeg ulaska. Znate li što za naše malo ribarstvo to znači?? Propast. Da ne napominjem da nam je brodogradnja bez vladinih subvencija (a one su zabranjene u EU) isto na rubu kolapsa. U zemlji ima preko 300.000 nezaposlenih, a njih 70000 radi, a ne prima plaću (li su plaćeni na crno). U državnoj upravi ima 30% ljudi viška, a zemlja smo sa najviše umirovljenika po zaposlenom (1/1,5); o vanjskom dugu da ne govorim...
To je realnost, sve ostalo je demagogija...
Ali, opet, dobro došla EU.

bolid

pre 12 godina

Koliko sam upoznat na jesen ide referendum u Hrvatskoj da se nacija izjasni da li zele da udju u EU ili ne.
Problem su hrvatski nacionalisti i nezrela mala privreda kojoj ne odgovara EU jer su premali kao privrednici da bi dobijali potporu a ne zele da se zaduzuju vise.
Od EU je bilo jasno da im je u interesu da svaku drzavu u kojoj ima nacionalista sto pre uvuku pod Briselsku kontrolu u cilju suzbijanja jer imaju jace aparate protiv nacionalista u zemlji koja je clanica nego da je van EU.

Kako god, zelim svim normalnim komsijama da ne budu sankcionisani od strane duhova proslosti.

Milorad

pre 12 godina

Hrvatska je pregovarala 6 godina a ucice u EU 8 godina nakon kandidature. Kad je mi dobijemo - u najboljem slucaju ove godine - ucicemo 2020 (+/-). B92 je jednom davno pre 7 godina (2004) imao sekciju na sajtu "Srbija 2020", stranica koja prati put Srbije ka EU. Svi su padali u nesvest i prozivali B92 kako mogu da budu tako drski da kazu da ce Srbiji trebati jos 16 godina do EU. Tad je Kostunjavi i bratija trubilo o 2009 ili eventualno, maksimalno, nemoguce duze - 2010 kao godina ulaska. Evo nas u 2011 i ta 2020 je vise nego realana, u najboljem slucaju. Ako EU tada bude i bilo.

Heh

pre 12 godina

Ulaskom se nece nista bitno promeniti. To vec zna i narod tamo. Mora se priznati da su se dobro izborili za neka 'izuzeca' koja mogu postati i trajna - ovisi o njima samima (verovatno su i tu izgubili koju godinu) o cemu se moze procitati na hrvatskim portalima.
Uostalom i za vreme pregovaranja su mogli sa licnom da putuju kod komsija koje su u EU, pa i koje su u 'sengen zoni'. Sto se bas ne bi moglo reci za druge. Dakle, mora se reci da iza sebe imaju velikog i mocnog brata (svi znamo o kome se radi). No, to ne znaci da sama Hrvatska nije zasluzila da se primi. Radi se o najspremnijem kandidatu (relano, neki su govorili da ce mozda uci sa Bugarima i Rumunjima, a odonda je proslo ohohoho).

Sto se tice Srbije, biti ce interesantno na politickoj pozornici. Tadic se potajno nadao da ce Srbija uci kada i Hrvatska iz samo nekog njemu znanog razloga. Valjda je mislio da ne mora nista da radi, da ce Srbija uci samo da joj Hrvatska ne radi probleme u pregovorima, ali lepo je EU govorila da se ulazi po - 'zaslugama' i da nema 'grupnog' primanja vise. Tko je spreman ulazi, tko nije ne. Zato nam Tadic i cuti ovih dana.
A onima kojima smeta to sto Hrvatska ulazi, to sto ovo, to sto ono, kao mala deca ste u smislu - kada on nece da se igra sa mnom, necu niti ja s njime. I zapamtite, uporedjivati Srbiju i jednu naftom bogatu Norvesku je smesno. Jednom kada nafta ne bude strateski resurs i oni ce u EU. Tako je Island pametovao dok je mogao, ali kada je steglo...

JC Denton

pre 12 godina

Znate li koja je razlika između vlasti u Srbiji i Hrvatskoj? U Hrvatskoj, koliko ja razumem, vlast je kombinovano sačinjena od ljudi koji su pro-zapadno orjentisani i pragmatični (Josipović) i nacionalistički orjentisani (Kosor). Rezultat svega toga je da se vodi računa o interesima države i naroda Hrvatske, kao i o EU integracijama. Ukratko, na vlasti u Hrvatskoj su ljudi koji više vole svoju zemlju nego ovi naši što vole ovu svoju. Siguran sam da i oni njihovi kradu, ali ovi naši BAŠ kradu i nemaju mere.

Naravno, ne treba izgubiti iz vida podršku nekih velikih evropskih zemalja (u prvom redu Nemačke) na tom putu ka EU, ali to NIKAKO ne može biti izgovor za to gde smo mi sada, skoro 11 godina od smene Miloševića. Činio je Zapad ogromne nepravde prema Srbiji i pružao podršku suprotstavljenim nam stranama, kočio nas i maltretirao, ali NIJE nam Zapad kriv za korupciju na svim nivoima, afere, tajkune i sveopštu pljačku države. Za to smo krivi mi i naša vlast.

Hrvoje Srbovic

pre 12 godina

"Veceras je nasa festa, veceras se vino pije, nek' se igra, nek' se piva, jer ko ne pije, taj Europljan nije." :-))

Sestre i braco Srbi i Hrvati,

Da smo reformisali zajednicku drzavu, da se nismo klali, gde bi nam kraj bio? Molila bi nas Unija kao sto mole Svicarce da se uclanimo. Ali, sto ce se, sto je, tu je, danas se usporedjujemo sa Rumunijom, Bugarskom. Gde smo mi bili recimo 1989, a gde oni...

Pozdrav od Jugoslavena, SrboHrvata ili sta vec
Sve najbolje za Hrvatsku u EU, sve najbolje za pacenicu Srbiju na (nadam se, uspesnom) putu ka EU!

Bojan Jankovic

pre 12 godina

Svi su glupi, jedino smo mi pametni i tvrdoglavi.

Stolecima kao narod jurimo neku "kosmicku pravdu" i sta nam je to donelo do danas. Nista, samo patnju. Dosta vise. Pametna politika nije isto sto i pravedna politika.

Cestitke komsijama.

milos

pre 12 godina

Dajte ljudi da uredimo zakone, i podignemo zivotni standard. A onda ce i sve drugo doci samo po sebi. Mi se samo brinemo da li cemo u uniju, da mi sredimo ovu zemlju,pa ce i to clanstvo samo po sebi doci.

Susjed

pre 12 godina

@Nishlija

Da, točno je da je Srbija imala (blago rečeno) problema s Miloševićem i njegovom politikom, a da ne spominjemo vojne akcije Sjevernoatlantskoga saveza. I, da, vjerojatno bi Srbija bila već daleko u postupku eurointegracija da nije imala te probleme. O nelegalnoj nezavisnosti Kosova neću ni govoriti. Ipak, g. Nishlija, ne mislite li da je neko opterećenje Hrvatskoj ipak predstavljala okupacija 1/3 njezina teritorija, kao i općenito rat na njezinu području? Morate ipak biti mrvicu realniji. Kamo sreće da je u Srbiji na vlastio ostao g. Đinđić...

milan

pre 12 godina

@Djordje
Nesto ne vidim da si spomenuo ko je ubio Kralja Aleksandra, upravo oni koji ulaze u EU 2013. I bas od te 1934, krece nama Srbima naopako, Kominterna, sa kojom su se Hrvati slizali, ovde kroji kapu, nekad vise, nekad manje. Ista ta Kominterna koja organizuje posetu Pape Hrvatskoj, i 2 dana posle toga proglasava se dan ulaska Hrvatske u EU.
Jedina, ali izuzetno znacajna prednost Hrvata je to sto uvek imaju mnogo bolje politicare nego mi, politicare koji su uvek radili u interesu svoga naroda, zato im svaka cast, pocev od Radica, Pavelica, Tita, Ante Markovica, preko Tudjmana pa sve do Jadranke Kosor. Zato danas i ulaze u EU. Na drugoj strani nasi politicari su uvek bili diletanti, pocev od D. Mihailovica, preko Rankovica, Draze Markovica, S.Milosevica i Kostunice, pa sve do Tadica. No mozda je i za to sve Kominterna odgovorna.

U svakom slucaju cestitam Hrvatskoj na uspehu u ostvarenju svojih teznji. I ako tamo u EU ne bude sve bas valjalo, kao i davne 1945, preci ce na stranu nekih novih pobednika, ne sekiram se mnogo za njih. Sve najbolje!

Kondor

pre 12 godina

Ja ne znam što se mi toliko opterećujemo oko ulaska u EU,kad mislim da je bitnije srediti državu po evropskim merilima,a onda biće manje važno kada ćemo ući u EU.
Bolje biti u potpunosti spreman,nego kao Bugarska i Rumunija koje i sada muku muče sa korupcijom zbog čega im je EU uskratila finansije.
I,na kraju iskrene čestitke Hrvatskoj i puno sreće u EU jer će joj trebati.

matematika

pre 12 godina

Po ovoj matemtaci znači minimum 9 godina do ulaska Srbije...+ što se reforme puno sporije provode, plus status Kosova znači bar 12 godina...

Beki

pre 12 godina

Dobro je, a onda rekordno Srbija 2017 u EU, pa kada se srpska privreda malo navikne na beneficije i ostale subvencije koje dolaze iz EU onda nakon toga LDP pobedjuje i sledi EU za Kosovo 2022 godina.
Beki

varaždin

pre 12 godina

Rado čitam sve dnevne listove sa prostora ex YU,a posebno komentare na određene teme.Zamijetio sam da postoji još uvijek paranoja ili ne znam kako da nazovem mogućnost pravljenja problema Srbiji jednog dana u situaciji ulaska u EU.Takvo nešto je nemoguće iz jednostavnog razloga ,jer svatko želi susjeda jakog i uređenog,pa samo oni koji ne žele dobro svojoj državi podmeću takvo što.Osobno želim da uz malo strpljenja uspijete u integracijama u široko evropsko ekonomsko društvo što prije ,a zemljopisno smo ionako mi svi davno bili i ostali Evropa.

Laza

pre 12 godina

Znate, Danilo Kis je jednom lepo rekao:"Pljujte po nagradi posto je dobijete." Dakle, kada nas EU bude pozvala da udjemo, onda lepo mozemo da im kazemo sta o njima mislimo i da odbijemo. Ovako deluje da smo na druge ljuborni i pakosni.

bbb zagreb

pre 12 godina

Za Nishlija
Uz dužno poštovanje i bez imalo provokacije htio bih samo reći na opasku da je Srbija imala NATO bombardiranje, pa mi smo imali okupaciju trećine teritorija pet godina i ogromna ratna razaranja u državi.

Zijad

pre 12 godina

Neposredno nakon bombardovanja 1999. U nekom od srpskih medija je naveden jedan izveštaj američke obaveštajne službe u kojem se predviđa da će Srbija postati član EU 2020. godine. Bez zezanja.

Knindza

pre 12 godina

Proterivanje i ubijanje Srba, oduzimanje njihove imovine i konstantne tuzbe za povracaj iste koje se vuku u beskraj dok sve vreme glume da su zrtve. Nije ni cudo da ih EU zeli. Uklapaju se u koncepciju.

boki

pre 12 godina

EU, pa EU... Da vidimo mi sta oni nama nude za nas ulazak u ovu zajednicu, pa tek onda da razmislimo da li nam to treba. Grci su tamo, Bugari su i Rumuni tamo, pa kakva im je ekonomija. Problem je unutar nase drzave. Mozemo mi da proizvedemo vise nego sto treba da lepo zivimo, pod uslovom da svi radimo i ne krademo (sluzbena kola i studijska putovanja (obavezno sa ljubavnicom primljenom po partijskoj preporuci), izmisljene dnevnice, provizije, podmicivanja itd itd.). A prema ovima poslednjima bez milosti, ma bili oni i predsednik drzave i ministri Vlade. I eto nama blagostanja i bez EU. Bogata smo mi drzava, kada pored ovoliko lopova i hohstaplera prezivljavamo vec 20 godina. I na kraju-potrebniji smo mi EU vladarima, nego oni nama, mi cemo tamo morati, pa makar i silom, sto ce buducnost i pokazati.

makedonac

pre 12 godina

Ako se ne varam posle Slovenije prva od ostalih republika koja je dobila ponudu za pocetak SSP je bila Makedonija posle nje je tu ponudu dobila Hrvatska, pa Crna Gora pa Srbija. Hrvatska je zavrsila pregovore dok je Makedonija dobila statut kandidata kao i Crna Gora ali bez pocetka pregovora. Kako to da je Hrvatska sve ovo zavrsila a Makedonija koja nema uslovnjavanja poput Srbije jos nije pocela da pregovora tj da otvara poglavlja a krenula je ka EU pre Hrvatske.

surfer

pre 12 godina

Ah, znate sto mi smeta? Stalno se spominju neke kuce, obnove... tko ce
NAMA nadoknaditi stetu od vase strane?? Dvolicno je to, vidite neke kuce, a nama bi trebali platiti 50mrd $ odstete. Ogromna razaranja su bila, Vukovar itd. Cini mi se da se o tome ne prica...

Sto se tice zemalja kao Ro, Bg, s tima se ni ne zelimo usporedjivati. Pa tamo i danas ima gro ljudi ispod 1 dolar na dan.
Njihova prosjecna placa je na razini minimalca u HR, i manja od toga.

Osnovni problem u HR sada su reforme fiskalne i porezne politike, da se ubrza rast. Sama razina placa je prakticno u vrhu tranzicijskih zemalja, jedino iza Slo.

Naravno da je ovo kasno, ali eto. Sto se tice kriterija, HR je zadoovljila puno stroze kriterije nego itko prije, a da ne kazem 2004. je bilo daleko lakse. Bg i Ro nece to zadovoljiti ni za 30g.

Po meni, Srbija bi prvo trebala obuzdati inflaiciju i stabilizirati ekonomiju. Vama ljudi govore kako je sve uredu, a imate inflaciju i preko 10%? Pa nitko nece ulagati kad valuta stalno plese, a inflacija divlja. Vi ste u Eurima osiromasili, a pricaju vam kako ste najbolje prosli krizu.

Lega-Osijek

pre 12 godina

Srbi pročitajte ovo mislim da nemate za čim žalit:

1. Hrvatski studenti moći će pohađati sveučilišta u EU pod istim uvjetima kao i studenti države u kojoj se sveučilište nalazi.
2. Svaki državljanin Hrvatske će se nakon nekog vremena koje se naziva "prijelazno razdoblje" moći preseliti i zaposliti u bilo kojoj od država EU, bez rizika od diskriminacije.
3. Neće se smjeti saditi novi vinogradi, ali će se moći obnavljati stari.
4. Više proizvoda i veća konkurencija nosi i niže cijene.
5. Tvrtke će moći pružati usluge na cijelom području Unije, a građani mogu izabrati najpovoljniju uslugu koja se nudi na unutarnjem tržištu.
6. Hrvatska će imati 12 zastupnika u Europskom parlamentu, sedam glasova u Vijeću EU, jednog povjerenika u Europskoj komisiji, jednog suca u Europskom sudu pravde te Općem i Revizorskom sudu, a hrvatski postaje 24. službeni jezik EU.
7. Brže rješavanje predmeta na sudovima.
8. Ukinut će se nulta stopa PDV-a na kruh, lijekove, knjige, novine i znanstvene časopise i morat će se uvesti snižena stopa od najmanje 5 posto.
9. Promjena propisa o kašnjenju u plaćanju, kojom se zateznim kamatama i sankcijama ograničava rok plaćanja na 30 dana.
10. Suce neće smjeti birati politika, depolitizacija policije!
11. Poljoprivreda kroz izravna plaćanja dobiva oko 373 milijuna eura u prvoj godini članstva.
12. Stranci, državljani EU, neće smjeti kupovati poljoprivredno zemljište najmanje sedam godina nakon pristupanja Uniji.
13. EU je za Hrvatsku pripremio 3,5 milijardi eura u prve dvije godine članstva za projekte i dokumentaciju.
14. Hrvatski će ribari koćaricama moći prići na milju i pol od zapadne obale Istre, sve do zapadnog ulaska u Kvarnerski zaljev. Ribari zadržavaju tradicionalne alate.
15. Marmelade koje nisu izrađene od citrusnog voća prodaju se dok ima zaliha, a onda mijenjaju naziv u džem.
16. U hrvatskim vodama istodobno će moći ribariti najviše 25 slovenskih brodova, a isto toliko hrvatskih u slovenskim teritorijalnim vodama.
17. Proizvodna kvota za mlijeko određena je na 765 tisuća tona.
18. Visina plaća ne ovisi o ulasku u EU.
19. Sloboda kretanja robe podrazumijeva ukidanje carina i taksa s jednakim učinkom, usvajanje zajedničke carinske tarife prema trećim državama, zabranu količinskih ograničenja i mjera s jednakim učinkom te reformu državnih monopola.
20. Samim pristupom u članstvo neće se ukinuti granična kontrola s državama EU. To će se učiniti nakon što Hrvatska pristupi Schengenskom sporazumu.

Cudno

pre 12 godina

Ubedjen sam da kada budemo usli u EU, da ce veliki deo omladine otici iz Srbije jer prosek plate nema veze sa ulaskom u zajednicu.
Bio sam pre 2 meseca u Srbiji kod rodbine 20 km od Beograda u nekoj vikendici.
Rodjak je bas lepo sredio vikendicu i pored poteskoca oko nalaska ljudi koji ce mu srediti bastu.
Verovali ili ne, pored takozvanih "gladnih" i "siromasnih" Srba njemu radi Bugarin iz Bugarske taj posao.Ja nisam hteo da verujem i popricao sam sa covekom.
KAko se njemu isplati da dodje iz Bugarske do 20 km od Beograda a nezaposlenim ljudima kojih ima u komsiluku se ne isplati.
Nikakvu bolju platu Hrvati nece imati jer su lenji kao i Srbi i Crnogorci.
Ko ce da natera Dalmatinca da radi. Navikao da radi 3 meseca za vreme sezone i od toga zivi celu godinu. Ta vremena su prosla!
Slovenke su 2.u europi po radnim satima nedeljno i zato Slovenci imaju prosecnu platu od 1.200 evra mesecno.
Ipak su 70 posto ljudi u Sloveniji pre tri meseca izjavili da ne veruju da ce ikada ziveti kao u staroj Jugi.

Bane

pre 12 godina

Ovo je istorijski dan za Hrvatsku i Balkan uopste. Sve cestitke na ovom uspehu. Ponovo moze da se razmslja o kupovini kuce na moru, jer ce od 2013 pravna sigurnost vlasnistva biti na vecem nivou.

alisa

pre 12 godina

i,
setimo se 90-tih,i naših malicioznih, podrugljivih, primitivnih,glupih zluradih komentara.
-nikad neću njihovu domovnicu , putovnicu (ne čuh da je se neko odrekao,već naprotiv
-neće oni moći bez našeg žita.......
-banana država,
-svi su oni genocidni
-bla, bla bla
I najgore, to još uvek činimo,i dok mi po običaju lupetamo svet ide napred
Nek im je sa srećom, a mi smo tu gde jesmo,dobro nam je tako nam i treba

miodrag

pre 12 godina

lepo,lepo... Hrvati su jos daleke 2004. dobili status kandidata, onda 2005. poceli pregovore o pridruzivanju a tek 2013. ulaze u EU. znaci mi cemo manje-vise 2020.godine uci u EU...... (ispravite me ako gresim)

Filip

pre 12 godina

De oladite malo i jedni i drugi... biti će kako se političari dogovore, mi kao narod smo sasvim pasivni promatrači. Ionako se oduvijek narodu stavljaju riječi u usta, pa će referendum biti puka formalnost unatoč svim predviđanjima. Zaista ne očekujem nikakve radikalne promjene, osim što žarko želim da svi shvatimo kako mi i naši političari nismo ista ekipa, mi se nikada nećemo sresti na blagajni u trgovini, pa nam zaista ne treba da jedni druge vrijeđamo zbog nekoga tko uopće ne zna kako je to živjeti životoma nas, običnih građana. Lijep pozdrav svima.

Yo-Yo

pre 12 godina

(silverg, 10. jun 2011 13:30)

Misljenja sam da je Miki u pravu da su Bugarska i Rumunija dobile clanstvo pre Hrvatske po geografskom ili nekom drugom kljucu. Dovoljno je bilo da krenes u Bugarsku gde ce te izmaltretirati njihov carinik i gde ne smes ostaviti auto jer mu se lako moze izgubiti trag. Verovatno su to sredili. Neposredno pre ulaska te dve zemlje u EU bio sam i u Hrvatskoj kod prijatelja i tamo je bilo OK.

beOgradjanka

pre 12 godina

Zaista DIVNA VEST! CESTITAM od sveg srca Republici Hrvatskoj i hrvatskom narodu!!! Volela bih da sam na vasem mestu, ali, na zalost nisam! Jos jednom, SVE NAJBOLE, tako se to radi! Pozdrav! :)

Maksim KG

pre 12 godina

Cestitam komsijama iskreno i od srca, a u nadi da ce i u Srbiji nakon sledeceih izbora doci na vlast ili imati odlucujucu ulogu u stvaranju buduce Vlade stranke koje nece praviti ankete za istrazivanje javnog mnenja ,kao sto to sada rade vodece stranke ove Vlade, mislim na DS-SRS-URS, a sve u cilju nastavka proevropeske agende, nego da ce te buduce snage hrabro i odlucno krenuti putem sto brzeg prikljucenja EU.
Takvih stranka imamo kod nas ,ali su na marginama politickog zivota kod nas, na primer LDP, SPO, LSV, SDPS.
Isto tako se nadam, da ce se i Srbi definitivno otrezniti od mitova i napokon shvatiti, da nam je mesto u EU kao i svim zemljama koje nas okruzuju, a ne u neki "evroazijskim" i ostalim rusofilskim glupostima.

Cestitke komsijama (mojim bivsim)

pre 12 godina

Svaka cast moje bivse komsije (posto vise nisam u Srbiji. Cestitam vam od srca i neka ta 2013 bude vasa godina!
Takodje kod svakog velikog uspeha , dodju do izrazaja kvaliteti osobe koja je pobedila ali se i oni koju se nekada bili blisku pobedniku pitaju sta im je to falilo. Mislim da se danas Srbija ceska po glavi , iako to nikada od ponosa nece priznati, jer ostade zadnja za prikljucivanje EU.

Samo kad razmislim sta nam je sve to trebalo zadnjih 20 godina, zaboli me glava. No eto vremena se menjaju, ne moramo bas biti braca ali prijatelji u novoj zajednici EU jednog dana cemo biti!

e moja marina

pre 12 godina

Ajde, Marina
nije ovo neka ekonomsko - propagandna emisije pa ćemo baš toliko hvaliti Hrvatsku. Istina je da su neki od velikih njuški završili u zatvoru, ali većina je ostala izvan njega zbog političkih razloga. A što se tiče pravosuđa, e to je posebna priča i nije baš da cvjetaju ruže, daleko od toga. Osim toga, ove komentare nekih komentatora u Srbiji koji se osjećaju jadno u vezi EU u vidi rasprodaje Srbije i ostaloga, tako se i Hrvati osjećju prema EU. Nemajte brige, uskoro će i Srbija

Милован Миловановић

pre 12 godina

Да није тужно, било би смешно! Навешћу само неколико чињеница. У ЕУ ће бити примљена држава која је протерала неколико стотина хиљада својих грађана само зато што су друге вере и националности, не само Срба, али њих највише, и која организовано спречава њихов повратак. А у том спречавању, нажалост, учествује и комплетно хрватско правосуђе. На то су упозоравали ОЕБС, Хјуман рајтс воч и други. Прима се држава која није вратила станарско право великом броју својих грађана друге националности, која не поштује право својине "нехрвата", за које су људи за које постоји основана сумња да су починили ратне злочине данас чак и потпредседници Сабора (нпр. Шекса је апострофирао Хјуман рајтс воч) и "хероји домовинског рата". Прима се држава у којој на националној телевизији-ХТВ се преносе концерти проусташких певача, попут Томпсона. Треба ли даље да набрајам? Паметном доста.

drasko

pre 12 godina

...a sta bi sa prognanim SrBima...?!
Ma daj, to je bilo pa proslo, zar ne ?!
...koliko ono bese cifra prognanih, da li se meri desetinama ili stotinama hiljada... ?!
Ma daj, to je za EU zanemraljiva cifra , na nivo statisticke greske, zar ne ?!

Na kraju krajeva sto bi se mi brinuli kad taj problem koliko se da primetiti ne vidi niti EU, a jos manje Hrvatska...
p.s.
A od 01.07.2013 krece novo maltretiranje SrBije i to od strane suseda, zivi bili pa videli...opusteno...

ZG

pre 12 godina

Slažem se oko prezaduženosti, no sam da ti pojasnim neke od najvažnijih segmenata zašto je došlo do prezaduženosti:
10 milijardi Eura za autoceste - ( preko 1000km novo izrađenih autocesta)
5 milijardi E za obnove, što naših, što vaših kuća
5-7 milijardi E do sada za razminiravanje stotina tisuća km2
s tim da se očekuje još nekih 2-3 da napokon razminiramo i posljednje metre - procjene da će Hrvatksa u potpunoti bi očišćne od mina, sadašnjim tempom do 2025..
Par milijardi u dodatnu infrastrukturu;hidorcentrale, itd..
Ostatak, slažem se, ukucan za krpanje proračuna, kređe, itd, itd...

Srdjan

pre 12 godina

Odlično, to znači da će sve izbeglice biti vraćene, naknada za sve što su preživeli isplaćena, imovina vraćena i automatski će postati gradjani EU. Mislim da niko više neće imati razloga da se žali.

vlada

pre 12 godina

Madjari kada su ušli u evropsku uniju su kukali na sva usta, mnogo im je para otišlo iz zemlje, ministri koji su je gurali u EU su i otišli u parlament EU, a sama država je godinu dve nakon ulaska postala malo nestabilna, ali se unormalila...
Hrvatima svaka čast na ulasku u EU, ali im ne želim da se i njima desi što i madjarskoj. Nama kada 2050 udjemo u EU se sigurno neće desiti ovo što se desilo madjarima pošto od nas nemaju šta da uzmu, prodali smo sve, a državne pare ne idu kasu već u džepove pojedinaca...
Što neko reče, jeste tužno što je Rumunija u EU (stvarno mi nije jasan kriterijum EU kada su nju primili pre hrvatske), ali da se ne lažemo, za razliku od nas, Hrvatska ima daleko stabilniju privredu, daleko veći priliv novca iz inostranstva što rezultira stabilnim kursom kune. Naš dinar skače i pada kao EKG, a pri tome nam je privreda u totalnoj banai, Hrvati bar imaju turizam koji im drži privredu na nogama a mi nemamo ništa da nas drži na nogama! I po strukturama vlasti su daleko ispred nas. Da se ne lažemo i njihova vlast krade od naroda, ali bar ne prave orangutane od svog naroda kao naša vlast, i ne kradu tako providno i bezobrazno kao ovi naši. I oni su trenutno u recesiji, ali kako ide letnja sezona malko će procvetati. Možda je tačno da su više zaduženi od nas, ali dugove ipak treba gledati naspram para koje zaradi država gde su oni daleko ispred nas. Nesumnjivo je da će ulazak u eu loše uticati na njihovu industriju, ali će oni kao država u letnjoj sezoni od turizma zaraditi desetostruko više od naše zemnlje za 12 meseci. Oni imaju potencijal da te dugove vrate, a mi imam potencijal ali juče...
Nažalost naša država nema više ništa i one osnovne jako bitne stvari kao što su telekom, Nis, su prodali i što je najcrnje prodali su jednom većinskom vlasniku umesto da su prodali parče po parče većem broju deoničara. tako postižu veću cenu a opet mogu da zadrže sebi 51% a ostalih 49% rasprodaju malo po malo...
Kada bi bar malo pratili njihov primer bilo bi nam lepo. A to ko je kulturniji narod ko nije, i da li su primljeni zato što su katolici ili zato što su ovo ili ono, mislim da to nema veze sa životom. I EU je0 svesna da smo mi svi nekadašnji jugosloveni u suštini isti narod idalje.

u suštini, mi je drago i nije što ćemo mi ući u EU 2050 ako ona tada bude i postojala uopšte, ako udjemo ranije, malo će nas ovaj zapad kulturizovati, mislim kulturizovaće orangutane na vlasti, ne treba narod da kulturizuje, mi smo kao narod normalni samo nam je vlast sačinjena od neandertalaca! a sa druge strane, i ovako jadna privreda i industrija će još dodatno propasti, tj mali broj industrijskih zverki će postati još jači a mala i srednja privreda će propasti zbog konkurencije - (nema granica nema carine nema zaštite privrede a naša privreda nije dovoljno konkurentna da prodre na evropsko tržište). e sada to što naša država štiti pogrešne grane privrede to je druga stvar da se ne lažemo...

Lovro

pre 12 godina

Eto pišem iz skoro sada članice EU.
Nadam se da će i Srbija u srednjem period (10-15) godina također postati članica kao i ostatak Balkana.
A što se tiče blokade Srbije,vjerujem da će nam biti dopušteno oko godinu dana da vas blokiramo od strane Europe,a onda zna se,što se događa.Pokazao je primjer blokade Slovenije.
Međutim ako budemo imali podrška USA,onda ste u banani većoj,jer će Hrvatska od sada štititi američke interese na Balkanu,tako da vam bez priznanja Kosova i ulaska u NATO gdje ćete biti podanici kao i mi EU ostaje samo san.
Eto nadam se da će u budućnosti EU donjeti svima ovdje na ovom trusnom području više kvalitetnog i boljeg života.

Nenad-EU

pre 12 godina

Ako pogledamo situaciju Hrvatske da su kao miljenik Evrope relativno brzo zavrsili pregovore bez nekih vecih uslovljavanja i dobili datum za ulazak za 8 godina onda mozete zamisliti koliko nama treba...

rik

pre 12 godina

Članstvo u EU ne znači samo po sebi ništa. Recimo Bugarska je već dugo u EU i imaju standard kao i Srbija. Dok Turska koja nije snažno napreduje i svake godine im BDP raste više od 5%.

Modesty

pre 12 godina

Pa kako zar mi već nismo u EU? Rekao je Dinkić 2001 da ćemo ući u EU do 2010 najkasnije. Možda i jesmo , ali narod izgleda nema pojma. Doduše naši političari žive kao da su u EU imaju sve Evropsko.

Split at night

pre 12 godina

Mislim da su komentari tipa:".. primljeni u EU jer su katolici..." potpuno promašeni. Pa šta su Rumunji i Bugari? Radi se isključivo o uređivanju države u skladu s europskom kulturom i tradicijom. Prošli smo i mi poslijeratno bezakonje i trebalo je mnogo da se država dovede u red. Daleko od toga da smo sve kriterije ispunili. Trebat će tu još mnogo raditi da bi se približili EU standardima ali se radi o tome da postoji politička volja za tim. A to se i osjeća na svakom koraku. Imam više prijatelja u Srbiji i znam kakav tamo vlada kaos u svim segmentima društva. Mnogi građani Srbije još uvijek žive u prošlosti, a od toga nema ništa. Ljudi, okrenimo se redu i radu, što je bilo, bilo je. Izgradite moderno društvo i bit će svima bolje. Također se ne slažem da će Hrvatska Srbiji raditi probleme oko EU kao što je nama Slovenija. Pa zar već nismo pokazali dobru volju i poklonili mnoge pristupne materijale Srbiji? Svim ljudima dobre volje pozdrav iz Splita.

Nishlija

pre 12 godina

Lepa vest i CESTITAM ! Pokazali ste da ste "sazreli" za elitno drushtvo. Uhapsili ste ex premijera i precednika vlade ,ratne zlocince, uradili ste puno toga na EU zakonima i eto vas tamo gde vam je i mesto. Mi mozemo samo da sledimo vash primer i jednog dana bicemo kao i vi u EU. Imali ste bolju startnu poziciju :) ( +8 godina je velika prednost i niste imali sankcije i NATO bombardovanje ) Ali sta je tu je . Da se ne lazemo da Srbija nije imala Miloshevica i SLOBA-efekte mi bismo vec bili u EU. Verujem da bi Srbija pomagala i podrzavala Hrvatsku u EU-integracijama sto i od vas sada ocekujemo :) ZIVELI i vidimo se u MAKARSKOJ I DUBROVNIKU ! P.S Nemojte da mi demolirate automobil jer cu da vas tuzim i po EU zakonima moracete da mi kupite novi :) Dodjite na EXIT i NISOMNIJU dobrodoshli ste ovde !!! SRETNO VAM BILO U EU !!!

asa

pre 12 godina

Ajme, ovaj miki koji kaže kako je Srbija daleko naprednija i civiliziranija od Hrvatske, Bugarske i Rumunjske ko da se družio s Izetom Fazlinovićem. Spusti se malo na zemlju. Ja sam iz Hrvatske koja sad ulazi u EU, pa mi ne pada na pamet pričati da je Hrvatska naprednija od Rum, Bug i Srb, jer i nije, sve je to tu negdje isti jad, ali dizati Srbiju iznad ovih ostalih je zaista smiješno. Dugo ćemo mi još svi bit na sličnom stupnju razvoja i civiliziranosti.

silverg

pre 12 godina

(Miki Beograd, 10. jun 2011 12:59)
e moj Miki, znači, kad se prima Hrvatska, onda je bitna većinska veroispovest, kada je Bg i Ru, onda blizina Rusije (a ne i Ukrajina, Moldavija i šta već, da ne kažem za baltičke zemlje)... A Srbiju ne "kinji" i ne "ponižava" niko do ona sama, jer nije u stanju da se izbori ni sa kojim problemom. EU ima uslove, kakve takve, pa ko hoće nek izvoli, ko neće - eno mu ga Azerbejdžan, Iran i Severna Koreja.

Icarus

pre 12 godina

Svaka cast komsije! Sve najbolje i zasluzili ste clanstvo! Nadam se da ce i Srbija uskoro da se pridruzi pa da se sredi malo ova partokratija.

Izbeglica-prognanik iz Hrvatske

pre 12 godina

Cestitam Hrvatskoj koja se izborila za svoju nezavisnost i Evropu. Hrvati su uvek mogli da se sloze bar oko minimuma nacionalnih interesa, sto mi jadni Srbi nikada nismo. Posto nasa drzava Srbija nema 'otvorenih pitanja' sa Hrvatskom, Hrvati ce sa sobom u Evropu poneti i imovinu Srba, koju jedino Hrvatska (od svih republika bivse nam drzave)nije vratila. Srbiji zelim da zahvalim sto se nije udostojila bar da spomene sva stanarska prava,stanove, kuce i neisplacene penzije Srba iz Hrvatske pre zatvaranja poglavlja 23 izmedju Hrvatske i EU. Mislim da ce moj stan od 54 kvadrata biti dovoljan bar za jednu rundu sampanjca Josipovicu i Tadicu. Ako ne, doplaticu!

đuro

pre 12 godina

@Miki Beograd molio bih te da mi točno kažeš po čemu ste točno vi napredniji?po plaći-niste,u RH je duplo veća,po infrastrukturi-niste to čak netreba ni pojasnjavat,po broju nezaposlnih,po BDP-u,po standardu,po ustroju države i funkcionirannju pravne države.lider regiona,kako da ne

Vladimir

pre 12 godina

Hrvatski pregovori su trajali 6 godina, a u EU će ući 8 godina nakon početka tih pregovora. Ako mi dobijemo datum pregovora krajem godine, što nije izvesno, ušli bi u EU 2019-20. I to je jedino realno.

Peky

pre 12 godina

Tipično srpski...kako to oni mogu a mi ne možemo.
Kalimero politika.

Šta nam ostaje : da sedimo , čekamo i grickamo nokte dok se naši političari zaista ne zainteresuju za EU jer ih ta tema uopšte ne zanima .

ZEMUNAC

pre 12 godina

Kad cemo mi u EU. Pod hitno naci i predati Hadzica, resiti pitanje Kosova, i napokon malo i kod nas sunce da grane. Bravo Hrvati, pustite nas srbe mi cekamo Voju. E moja zemljo, mnogo volis da se mucis.

Pomoravac

pre 12 godina

dragi Srbi,možemo samo da im zavidimo.Možda i u Hrvatskoj postoje problemi u društvu,ali oni ih polako rešavaju.Rad na crno npr ,tj da te gazda ne prijavi i slično,dobijaš ga na sudu 100%.Za još neke stvari da ne pričamo,kao što je naplata od dužnika i ostalo,gde je Srbija još uvek daleko.Sve su to stvari koje običan čovek ne može da oseti u svakodnevnom životu ali koje su itekako važne kad se dođe u tu situaciju.Na kraju krajeva koji naš političar je u zatvoru ,ni jedan.Tamo nema kolubare i sličnih afera o kojima se ćuti.
Zato možemo samo da im poželimo srećan put a mi ćemo da čamimo u našim mračnim i nebeskim ideologijama i da tranzicija traje još jedno 20 godina umesto da dođe i prođe.

Bojan

pre 12 godina

E sada je nama lakše... med, mlijeko... lova dolazi iz europske unije... mi je nemilice trošimo... sada i po tri puta bojamo iste tunele...
Samo se nadam da će netko da nas udara vel'kom letvom po leđima, ako se ne prilagodimo standardima EU. Ali što je tu je... ako EU poživi do tog 1.srpnja 2013. i mi ćemo biti dio toga svega... Napokon će (možda) ukinuti ove naplate cestarina (bit će vinjete), morat će se računi unutar EU plaćati na vrijeme i još sigurno mnogo dobrih i "normalnih" stvari koje utječu na normalan život stanovnika neke države... naravno, dobiti ćemo i nuklearnu energiju, zatrovanu hranu, skupe bolnice, nemilosrdne menadžere(mada se i sada ovi naši trude), manje djece, manje vremena, sedmi mobitel...

EUROPA

pre 12 godina

... Znam da vam je tesko zbog situacije u kojoj se nalazite i znam da je tesko gledati kako nezadrzivo napreduju oni za koje su vam vasi "vodje" govorili da ce "umrijeti od gladi ako se otcijepe od Srbije", ali u promjeni takve situacije vam nece pomoci sitnodusje niti zavist nego uporan rad i mjenjanje svijesti i mentaliteta cijelog drustva. Eto toliko, a sad na posao i vidimo se u EU za nekih 10 godina, mozda. ;)
Hvala i pozdrav svim ljudima dobre volje iz suncane Dalmacije. ;)

Aleksandar

pre 12 godina

Svaka cast komsije, moglo je to i brze i odlucnije, al' mi iz Srbije smo poslednji koji mozemo oko toga da vam prigovaramo. Za nas i negdasnja procena CIA za ulazak u EU - 2025. - sad polako pocinje da lici na nedosanjani san. Tako je to kad u Srbiji niko iskreno i ne zeli u EU, samo zelimo njihove pare...

Mile

pre 12 godina

Ekonomski Hrvatska zaslužuje članstvo jer je sređenija i od nekih članica evropske unije. Napr. hrvatski BDP po glavi stanovnika je duplo veći od bugarskog ili rumunskog (takođe srpskog) a siguran sam da je veći i od slovačkog, poljskog i mađarskog. Hrvatska ima jaku i stabilnu valutu i nisku inflaciju. Jedino što im je zabrinjavajuće je veliki dug koji je oko 46 milijardi evra ali s obzirom na jaku valutu, priliv od turizma koji je oko 7 milijardi evra godišnje pa i zbog budućih dotacija tj. subvencija bogatog dela EU-a koji će se slati nerazvijenijim državama-regijama članica siguran sam da taj dug na dugoročne staze neće predstavljati problem osim ako se budu ponašali kao pijani bogataši pa počmu trošiti na sve i svašta kao i Grčka. Čisto sumnjam da će EU dozvoliti svojim članicama da ponove iste greške kao i Grčka. Što se tiče pak Srbije, njezini političari treba da se koncentrišu na domaće zadatke tj. da smanje inflaciju, stabiliziraju domaću valutu i povećaju plate ali da one nebudu velike i naduvane već da povećanje prati povećanje cena. Dalje treba da radi da u roku od narednih godina nađe kompromisno rešenje za pitanje kosova kao i na sređivanju zemlje ekološki i turitički. Srbija nema more ali ima dunav, planine, banje i Beograd koji je na 2 reke. Ništa se nije radilo na šminkanju gradova i sređivanju turističkih centara pa tako danas recimo Petrovaradin izgleda kao raspadnuto naselje a opština stari grad u Beogradu kao da je vreme stalo pre 30 godina. Fasade su u očajnom stanju a to odslikava i opšte stanje u društvu tj. državi. Realno je da se sa sadašnjih 500-700 miliona dolara tursitički prihodi povećaju na 3-4 milijarde ali samo ako se srede fasade i turistička mesta. Dalje poljoprivreda je ogroman potencijal i tu se malo radi a poljoprivrednici se moraju takođe promeniti mentalitet kao i politika prema njima jer zašto pored malina Srbija nebi izvozila trešnje, breskve i naravno grožđe itd.. Šta je sa govedarstvom? Sramota je da je poljoprivreda na niskim granama i gotovo izumrla kao što je slučaj i sa turizmom. Jednostavno političari treba da rade organizovanije kao i radnici...

MAKETA92

pre 12 godina

Slovenija i Hrvatska nisu nikada ratovale ili imale neprijateljstva, pa ipak je Slovenija štitila svoje interese i skoro dvije godine blokirala pregovore Hrvatske u EU. Možete li zamisliti kako će štiti Hrvatska svoje ineterse? kako će tražiti suđenje za zločine nad ratnim zarobljenicima po Srbiji za logore mislim. Pa onda i odgovornost tada i civilnih vlasti. Pitanje granice... Pitanje Kosova. neće Srbija tako brzo u EU. Srbija je tamo gdje je Hrvatska bila 2000.g.

Srle

pre 12 godina

Ovim cinom je evropska prica za Srbiju definitivno zavrsena i ne znam sta jos treba da se desi kako bi konacno shvatili da nismo u planovima EU. Da je EU zaista zelela Srbiju u svojim redovima primili bi je zajedno sa Hrvatskom kada god to bilo ali zajedno. Hrvatska takodje ne ispunjava brojne uslove za prijem ali ocigledno to nece biti problem zbog politicke volje da ih prime od cega smo mi eonima vremena daleko. Ovako je izvesno da ce Hrvatska uvek blokirati bilo kakvu odluku vezanu za prijem Srbije. Srbija ovim potezom definitivno mora da shvati da je EU ne zeli i da mora naci alternativu sadasnjoj EU politici koja nema alternativu. Ovako se ponasamo kao da smo smrtno zaljubljeni u devojku koja nas nece i udaje se za drugog. Ili da nadjemo alternativu ili da umremo usamljeni zbog ljubavi. Mozda bi najbolji nacin pridruzivanja EU bio kompletno ciscenje Srbije od svih korumpiranih zlikovaca, bilo politickih bilo ekonomskih, primena Zakona o poreklu imovine ukratko korenito i trajno ciscenje od korova nase zemlje. Takvi cemo biti mnogo interesantniji EU nego ovakvi kakvi smo danas ali danasnja politicka scena bilo vladajuca bilo opoziciona dokazano nije u stanju to da uradi.

Viljem

pre 12 godina

Kako mi je smesno vitati komentare Hrvata ovde. Hrvati su celo vreme govorili kako smo slovenci naduvani zbog unije kako iz visoka gledamo na njih i slicne stvar. Hrvatska jos nije ni usla u uniji a nece još 2 godine a vec se pojavljuju pogledi sa visoka i djelenje lekcija hahahaha pokrijte se usima dragi moji komšije/susjedi Hrvati :)

Doktor

pre 12 godina

Ne vidim neku razliku izmedju Hrvatske i Srbije.
Ne zive Hrvati bolje od Srba i statistika koja pokazuje
da je hrvatska minimalna plata veca od srpske prosecne
ne govori nista.
Srbija je treca u svetu po razmeni novca sa dijasporom.
5 miliardi evra godisnje mi iz inostranstva saljemo.
SAmo moja porodica salje oko 2.000 evra mesecno za Srbiju.
To je po 500 evra extra po osobi i to ne stoji u statistici zarade.
DA ne zaboravimo da je 5 miliardi crna cifra,za crvenu se ne zna.
Nema porodice u Srbiji koja nema nekoga u inostranstvu.
Jedina razlika jeste to sto ce Hrvati moci da rade u EU jer su zarade u HR smesne.
Kako bi se tek zivelo u Srbiji da ne ubijamo nase najbolje kao Obrenovici i Dr.Djindjic.
Za vreme Djinjiceve 2 godisnje vlade plata je porasla 4 puta, neverovatno koliko je narod nas lud i naivan sto veruje tajkunskim vestima i obmanama.

nikola

pre 12 godina

Е od сад ћемо и ви и ми и наши односи под "микроскоп" као "покусни кунићи" док год се не престанемо глодати ?! Ако је памети?!

Marko

pre 12 godina

Miki

Uz dužno poštovanje, recite mi po ćemu je to Srbija tri puta naprednija od Hrvatske?
S obzirom da sam unazad zadnjih par godina poslovno bio gotovo svaki mjesec po Srbiji, vi još itekako kaskate za mnogima, pa u nekim pogledima i Bugarskom i Rumunjskom.
O toleranciji, demokraciji i nekim stvarima neću niti pričati...

bred

pre 12 godina

(Srle, 10. jun 2011 13:05)

Neće nas EU da primi jer nas ne voli a Hrvate voli više, nego jer smo raspad od države gde vlada korupcija, gde je Vlada nesposobna, glomazna i preplaćena, i gde se celokupna imovina zemlje nalazi (ili će se uskoro nalaziti) u rukama nekolicine tajkuna. Šta, sada EU treba da primi jedan škart od zemlje samo zato da se ne bismo osećali uvređenim?
Sredi zemlju pa onda dolazi, to je poruka EU. A za one koje misle da su Hrvati, Bugari i Rumuni, neka bace pogleda na njihove prosečne plate. Možda su i gori, ali bar imaju leba da jedu!

Putuj Evropo !

pre 12 godina

Mozemo da im zavidimo ili ne, ali mi ce mo tamo svakako za 157 godina, a do tada ce nas zamajavati Boris Tadic, Miki Maus, Dragan Sutanovac, Dusan Petrovic, Oliver Dulic.........
Gospodo, vlast je produkt naroda, razmislite o tome!

Luka

pre 12 godina

Jer to nagrada Hrvatskoj za hapsenje Ratka Mladica :D aaaa oni su objavili prvi tu vest mora da je u tome fora
A mi dobili od Holandije poruku da se ne nadamo previse za kandidaturu koju uzgred budi receno Makedonija ima vec godinama a Crna Gora takodje,dve savrseno urednjene zemlje :D
Pa sve vise mi je muka od te evropske unije i postajem euroskeptik

ILIJA GARASANIN

pre 12 godina

I Hrvatskom ce se zavrsiti popunjavanje Evropske Unije !!!!!!!!!
Nije mi poznata drzava koja je ulaskom u EU nesto znacajno dobila...........

Aleksandar

pre 12 godina

Uh, mogu samo da im kazem - neka im je sa srecom. Vec poceli moji prijatelji (Hrvati) da mi se jadaju...
Uzgred, sta je bilo sa peticijom od milion potpisa protiv EU koje je Kosorka proglasila nelegalnom?

mist

pre 12 godina

(Miki Beograd, 10. jun 2011 12:59)

Ajde sada lepo nabroj po čemu je sve Srbija naprednija i civilizovanija od te tri zemlje? Po ekonomiji? Po sposobnosti vlade? Po decentralizaciji? To telekomunikacijama? Po cenama hrane i goriva? Po mogućnostima za zaposlenje? Po opštem standardu građana? Naše crkve vrede više od njihovih crkava?
Po čemu je tačno Srbija naprednija od Hrvatske, Rumunije i Bugarske, molim te?

Johnny Quid

pre 12 godina

Mislim ok je ta unija i sve to, ali nije mi jasno zašto naše i vlade u okruženju toliko smaraju o tom ulasku. Jel švabija ima takvu privredu zato što je u uniji ili zato što ljudi rade? Ili zašto švedjani imaju takav socijalni program , zato što su u eu ili zato što razmišljaju? Ostanimo zdravi u glavi.

Cvetko

pre 12 godina

To je jedini način da i mi uđemo u uniju!!!!!!!! Nadam se da će susedi lepše živeti i misliti, pa da i ja za par godina, ako i mi nekada uđemo, konzumiram najlepše primorije na svetu a da ne mislim hoće li mi neko zabiti nož u leđa na spavanju. Pozdrav za sve hrvatske iskrene evropejce....

Građanin

pre 12 godina

Drage komšije, moje srdačne čestitke.

Molio bih vas, zarad dobrosusedskih odnosa, da ispitate sve navode u vezi sa zločinima i imovinom manjinskih naroda.

Srdačno,

G

cajka

pre 12 godina

Ne osecam da je Srbija spremna na tako veliki dogadjaj. Zato bih zamolio celnike EU da Srbiji odloze prijem do 2023 godine. Mozda do tada nece ni biti EU. Bolje da pricekamo.

Nenad

pre 12 godina

Kako ce Hrvatska uci u EU ako nema rjeseno pitanje granice sa Srbijom ili ce to pitanje Hrvatska otvoriti kada ako ikada Srbija bude pristupala Uniji kada je Slovenija zbog granice uslovljavala ulazak Hrvatske u EU. Zvanicnici Hrvatske su govorili kako nece praviti probleme Srbiji pri ulasku ali ja mislim da nas tek tada cekaju problemi. U tom slucaju vlasti u Srbiji bi trebali pregovarati direktno sa Briselom a ako ne uspije onda se lijepo zahvaliti i krenuti svojim putem. Od EU Srbiji su potrebni samo njeni zakoni koji bi neka spsosobna vlada trebala sprovesti.

aleks

pre 12 godina

Cestitam komsije i blago vama. Mi cemo jos dugo biti u kandzama monstruma tajnih sluzbi, ratnih profitera, vojske, crkve, nacionalista i slicnih kojima ne odgovara EU jer ovde i ovako mogu da divljaju do mile volje.

Velja

pre 12 godina

Sve je to ok, ali pristup treba da ratifikuje i svaka clanica ponaoosob. Slovenija, Holandija, Velika Britanija, Francuska....cisto sumnjam. Tu ce se tek razvlaciti pita....

Neko iz Trsta

pre 12 godina

Komentare u kojima se navode licni i konkretni primeri se ne objavljuju. Nadam se da je dozvoljeno reci da svako ko relativno cesto prelazi preko Hrvatske zna za korupciju na njenim granicama, a opet i puno ljudi poseduje, od vremena viza za Srbiju, hrvatske pasose, a da u istoj nisu ni rodjeni niti ikad bili.
Kao prijatelj mnogo gradjana Hrvatske (Hrvata, Srba, Bosnjaka) mogu reci i da sam vise puta vredjan po nacionalnoj osnovi, bilo u Rijeci ili S. Brodu ili Kninu i Gospicu. Budala ima svuda, hocu reci. Za svokodnevi zivot, onako, iz ugla obicnog coveka, hrvatsko drustvo nije ni korak ispred srpskog. Ni pola koraka, nemojte vredjati sebe. Hrvatska je Srbija koja se pravi fina.
Ali nesto veliko nas razdvaja od komsija. Oni su izvrsili ipak velike reforme, i to odozgo. Kriminalci su u zatvoru, trziste je jednako za sve (osim mozda za srpske firme) vecina zakona su slicni npr. italijanskim, i zapravo se primenjuju. Ja ne znam bolje da objasnim razlike, a mislim da ih slicno vide vecina ljudi koji cesce putuju SR/HR.
Sto se tice HRvatske kao ''kocnice'' za Srbiju na putu ka EU, mislim da ce se to promeniti, kao i lose stvari u HR koje sam pomenuo, onog trenutka kada HDZ nestane sa vlasti, relativnmo brzo, nadam se.
A kada ce Srbija dotle stici? Ne za manje od 20 god, poprilicno sam siguran.

Zedes

pre 12 godina

Evo, i sluzbeno je to objavljeno: Europska komisija predlaze primitak Hrvatske u punopravno clanstvo u EU 1.7.2013. g.

Po mome misljenju, jako kasno, trebali smo uci vec odavno, ali bolje i tada nego nikada...

Milan Nis

pre 12 godina

Pa ni sve "stare" clanice EU nisu savrsene,pa nece biti ni RH,ali su u EU shvatili da,ako ste obavili 95% posla,ostalih 5% mozete i brze resiti ako ste unutar granica EU.Ostati VAN za zemlje kao sto je SRBIJA,HRVATSKA,BOSNA BUGARSKA,RUMUNIJA...RAVNO KATASTROFI!
Norveska,Svajcrska i jos par pomenutih zemalja imaju usaglaseno 95-98% regulativa sa EU i visoke standarde u svemu pa i u ekonomiji,koja je jedan od NAJBITNIJIH uslova za pristup,ove zemlje SVOJOM VOLJOM ne zele u EU iz SVOJIH razloga,a ne zato sto ih neko nebi hteo,ogromna je razlika,tolika da nije vredna ni pomena,a kamoli neke analize ili rasprave.

elektricni

pre 12 godina

Hrvati su ocigledno jedina nacija na Balkanu koja tacno zna sta hoce, a pri tome jako drzi do nacionalnog ponosa i nacionalnih interesa. Ostvarili su sve sto su hteli. Mozemo mi da pricamo sta hocemo i da mislimo sta hocemo, ali dok se mi mirimo i izvinjavamo, rasprodajemo zemlju budzasto i razoruzavamo oni su izgradili ozbiljnu drzavu.

hugo

pre 12 godina

Pored toga ne znam sta je uradjeno po pitanju korupcije u Hrvatskoj? Koliko mi je poznato Hrvatska po tom pitanju ne zaostaje puno za Srbijom.
(Dejan, 10. jun 2011 08:57)

uhitili su sanadera potpredsednika vlade ministra obrane te sefove velikih drzavnik firmi(ina hrvatske zeljeznice hrvatske aute ceste itd itd) koji su kratili drzavu za stotine mil. eura....a kog je srbija....srbiji ce najveci problem biti kosovo jer dok ga sami ne priznaju nece moci krenuti s pregovaranjem...zivi bili pa vidjeli

Hrvat

pre 12 godina

Hrvatska ulazi u EU kao 28. članica i sasvim sigurno je najbolje pripremljena zemlja od svih koje su ulazile posljednjih desetak godina. Zato Dejane ne znam o kakvim ti problemima pričaš. Spor sa Slovenijom se riješava međunarodnom arbitražom, Srbima su obnovljene kuće, omogućen im je povratak ali ima ih masa koji ne žele živjeti u Hrvatskoj pa s vremena na vrijeme obiđu kuće i čekaju da istekne deset godina da bi ih prodali. Izabrali su Srbiju i sretno im bilo, mada mislim da će se mnogi nakon službenog ulaska Hrvatske u EU predomisliti. Što se tiče korupcije Hrvatska je napravila daleko najviše od svih zemalja u okruženju. Bivši premijer Sanader čeka izručenje Hrvatskoj, bivšem potpredsjedniku vlade Polančecu se sudi, sudi se i bivšem ministru obrane Rončeviću, sudit će se i nekima od zastupnika poput Čehoka koji je zadnji uhićeni. Pokrenuti su sudski procesi za brojne korupcijeske afere (farbanje tunela, Podravka, Maestro, Index itd.). Osim toga Hrvatska će do prijema biti pod monitoringom kao i sve članice koje će ulaziti nakon Hrvatske. Za vrijeme monitoringa, pa i poslije, nastavlja se borba protiv korupcije i ja sam uvjeren da će Hrvatska uskoro biti vrlo uređeno društvo i zemlja poželjna za život. Moj savjet tebi Dejane je da se okreneš sebi i svojim problemima, to jest Srbiji i njenim problemima, jer od virenja preko susjedove ograde nemaš ama baš ništa. Lijep pozdrav.

tako nekako

pre 12 godina

Pa i Bugarska i Rumunija su u EU već 4 godine :) tako da sam čin ulaska nije toliko bitan, koliko je važna spremnost za ulazak.
Ovima što pišu pamflete o nekoj "naprednijoj" Hrvatskoj u odnosu na Srbiju je stvarno suvišno odgovarati. Ukratko, prezadužena država, bez neke veće proizvodnje, se ni po čemu ne može porediti sa Srbijom, jel koliko god da smo mi loši, oni su u još većoj banani :)
Samo da se kod nas otvaraju fabrike i radna mesta,to je najvažnije, lako ćemo onda u EU :)

Miki Beograd

pre 12 godina

Ni EU nije više ono što je bila. Hrvatska očigledno još nije ispunila uslove za ulazak u EU, ali to nije bitno - potrebno je,ipak, što pre primiti i poslednju katoličku državu u Evropi u Uniju. Kao što je Rumuniju i Buharsku trebalo što pre primiti jer su na dohvat Rusije... Srbija će, na žalost, iako je po mnogo čemu daleko naprednija i civilizovanija od sve tri spomenute, još dugo čekati i biti ponižavana... Tako je to, na žalost, svuda. Odlučuju sasvim drugi kriterijumi od onih oficijelno proklamovanih... Ali, mi treba uporno i bez odlaganja da gradimo pravne norme i život po merilima najcivilizovanijih, nezavisno od EU. To smo radili i ranije, što ne bismo i dalje. To je u našem interesu, a to što nas Evropa kinji - njima na čast!!!

Kokolo

pre 12 godina

U trenutku ulaska očekujem odlazak oko 250 000 Hrvata u europske zemlje na privremeni rad, + oko 50 000 Hrvata iz BiH... Mnogi će se veoma brzo vratit kada vide da niti tamo nije bajno, pogotovo zato jer je velika konkurencija u Rumunima, Bugarima, Poljacima, čak i Slovencima. Kada smo već kod navedenih, svi osim zadnjih će poplavit Hrvatsku, i radit poslove koji su dobrom djelu od ovih 250 000 ispod časti, ako ne mogu bit direktori šta će radit za 500€, bolje onda gledaju big brother i čekaju zelenu kartu.

zasluženo

pre 12 godina

@dejane
ti si neobavješten, očito ko tvoj politički miljenik, po sve tri stvari koje navodiš. Riješeno je pitanje granice s Slovenijom (arbitraža), povrat imovine osim za one koji su je prodali ili razmjenili s nekom fizičkom osobom pa sad kažu da su malo dobili (a to nije stvar HR) a korupcija je potpuno sasječena jer su zatvoreni i ex,premijer, potpredsjednik vlade i tim redom.

Marina

pre 12 godina

Dejane,ne zaostaje Hrvatska za Srbijom ni puno ni malo nego objektivno barem desetak godina do punopravnog članstva.Razlog tomu nije u tome što je RH bolja,pravednija,naprednija,slobodnija,demokratskija ili neznamkakva država u odnosu na Srbiju, nego u tome što su se vlasti RH iskreno i otvoreno opredijelile za EU a ne i tamo i ovamo i istočno i zapadno ; za potpunu suradnju s Haagom sada i odmah,bez odugovlačenja ; za bolne reforme unatoč protivljenju dijela građana;za korjenitu promjenu svijesti i stava građana o ratnim zločinima na hrvatskoj strani ;za otvorenu borbu protiv korupcije koja seže do samog vrha vlasti; za članstvo u NATO savezu bez kojega nema članstva u EU...Hrvatska nije bogomdata država i još uvijek ima puno posla na mnogim područjima života,ali se barem trudi svih ovih poslijeratnih godina da se očisti iznutra i sredi prema standardima europske tradicije i demokracije. Stigla je do možda skorog zatvaranja svih poglavlja što znači da je pravilno išla prema zacrtanom cilju s namjerom da do njega stigne najbrže što može. Problem je Srbije što ima zrakaste puteve do EU,što se oslanja na četiri stupa jednakomjerno,što oteže i odugovlači s ispunjavanjem haških uvjeta ,jednom rječju, raspršeni su joj vanjskopolitički ciljevi u trenutku kad se mora koncentrirati na jedan put-onaj prema Briselu. Dodatan problem je nezavisnost Kosova kojemu Srbija od početka nije prišla pragmatično i nije za sebe postigla barem nešto nego je maksimalističkim zahtjevima, tvrdoglavošću i inatom sve prepustila Ahtisariju.

nikola

pre 12 godina

Шта има да се каже...тек сад долази оно нај горе ,сузбијање свега зла у земљи,од корупције до криминала и шире.Исто ко и у Србији.Чак и gore него у Србији,или су вијести које имамо прилику понекад погледати "фалсификат за неуке"Србе !?На крају и Хрватским патриотама и бранитељима не одговарају многе чињенице,чак ни улазак у еу,као ни повратак протераних Срба .А дал ће унија условљавати касније то у ходу ,то ћемо тек да видимо.Има само ХОП, на крају кад си прескочио !!!

Darko

pre 12 godina

Hrvatska moze postati clan s obzirom na spomenutu granicu sa Slovenijom, jer je dogovorena arbitraza koja stupa na snagu nakon potpisa sporazuma sa eu, odnosno dovrsetka pregovora.
Dakle, to je kompromisno rijesenje i Hrvatske, i Slovenije, i EU da se pitanje dvije drzave odjeli od pitanja unije, posto je zbog toga Hrvatska bila blokirana od Slo gotovo dvije godine.
Sto se tice pitanja povratka srba, to nikad nije bio uvjet unije.To se samo ovdje u Srbiji namece to pitanje.
Mada i po tom pitanju je Hrvatska napravila dosta velike korake.Po mojem misljenju i previse, no dobro.

Zedes

pre 12 godina

Sto bi rekao pok. Toma Bebic: nije gotovo kad je gotovo, vec je gotovo kad ja kazem da je gotovo ! :-))) Tako je i ovo s primitkom Hrvatske u EU, bit ce tu jos svega i svacega, od kojekakvih dodatnih uvjetovanja preko monitoringa do odugovlacenja od strane pojedinih zemalja...

Ali, dobro, prema svemu sudeci doista izgleda da su pregovori privedeni kraju i da ce Hrvatska sredinom 2013. postati 28. punopravna clanica EU. Unije koja nije obecana zemlja kojom tece med i mlijeko, ali ostati izvan nje, a ne biti prebogata drzava poput Svicarske, Norveske, Monaka, Lihtenstajna... znaci nemati perspektivu i biti izvan kluba zemalja koje u Europi nesto znace.

Ne, nece se EU raspasti, koliko god joj mnogi (uklj. neke komentatore na ovome portalu) to prorokovali. I zato zelim i Srbiji da danas-sutra postane clan te europske konfederacije. Ali, Srbija ce morati napraviti jos vraski puno toga da ispuni potrebne kriterije, nalazenje i slanje u Haag Mladica i Hadzica tek je manji dio tih kriterija.

Dejan

pre 12 godina

Nije mi jasno kako Hrvatska moze postati clanica EU kada ima nereseni granicni spor sa Slovenijom (Piranski zaliv i mnoga druga mesta...), a nije uradila nista ni po pitanju vracanja imovine proteranih Srba.
Pored toga ne znam sta je uradjeno po pitanju korupcije u Hrvatskoj? Koliko mi je poznato Hrvatska po tom pitanju ne zaostaje puno za Srbijom.

Marina

pre 12 godina

Dejane,ne zaostaje Hrvatska za Srbijom ni puno ni malo nego objektivno barem desetak godina do punopravnog članstva.Razlog tomu nije u tome što je RH bolja,pravednija,naprednija,slobodnija,demokratskija ili neznamkakva država u odnosu na Srbiju, nego u tome što su se vlasti RH iskreno i otvoreno opredijelile za EU a ne i tamo i ovamo i istočno i zapadno ; za potpunu suradnju s Haagom sada i odmah,bez odugovlačenja ; za bolne reforme unatoč protivljenju dijela građana;za korjenitu promjenu svijesti i stava građana o ratnim zločinima na hrvatskoj strani ;za otvorenu borbu protiv korupcije koja seže do samog vrha vlasti; za članstvo u NATO savezu bez kojega nema članstva u EU...Hrvatska nije bogomdata država i još uvijek ima puno posla na mnogim područjima života,ali se barem trudi svih ovih poslijeratnih godina da se očisti iznutra i sredi prema standardima europske tradicije i demokracije. Stigla je do možda skorog zatvaranja svih poglavlja što znači da je pravilno išla prema zacrtanom cilju s namjerom da do njega stigne najbrže što može. Problem je Srbije što ima zrakaste puteve do EU,što se oslanja na četiri stupa jednakomjerno,što oteže i odugovlači s ispunjavanjem haških uvjeta ,jednom rječju, raspršeni su joj vanjskopolitički ciljevi u trenutku kad se mora koncentrirati na jedan put-onaj prema Briselu. Dodatan problem je nezavisnost Kosova kojemu Srbija od početka nije prišla pragmatično i nije za sebe postigla barem nešto nego je maksimalističkim zahtjevima, tvrdoglavošću i inatom sve prepustila Ahtisariju.

Nishlija

pre 12 godina

Lepa vest i CESTITAM ! Pokazali ste da ste "sazreli" za elitno drushtvo. Uhapsili ste ex premijera i precednika vlade ,ratne zlocince, uradili ste puno toga na EU zakonima i eto vas tamo gde vam je i mesto. Mi mozemo samo da sledimo vash primer i jednog dana bicemo kao i vi u EU. Imali ste bolju startnu poziciju :) ( +8 godina je velika prednost i niste imali sankcije i NATO bombardovanje ) Ali sta je tu je . Da se ne lazemo da Srbija nije imala Miloshevica i SLOBA-efekte mi bismo vec bili u EU. Verujem da bi Srbija pomagala i podrzavala Hrvatsku u EU-integracijama sto i od vas sada ocekujemo :) ZIVELI i vidimo se u MAKARSKOJ I DUBROVNIKU ! P.S Nemojte da mi demolirate automobil jer cu da vas tuzim i po EU zakonima moracete da mi kupite novi :) Dodjite na EXIT i NISOMNIJU dobrodoshli ste ovde !!! SRETNO VAM BILO U EU !!!

Hrvat

pre 12 godina

Hrvatska ulazi u EU kao 28. članica i sasvim sigurno je najbolje pripremljena zemlja od svih koje su ulazile posljednjih desetak godina. Zato Dejane ne znam o kakvim ti problemima pričaš. Spor sa Slovenijom se riješava međunarodnom arbitražom, Srbima su obnovljene kuće, omogućen im je povratak ali ima ih masa koji ne žele živjeti u Hrvatskoj pa s vremena na vrijeme obiđu kuće i čekaju da istekne deset godina da bi ih prodali. Izabrali su Srbiju i sretno im bilo, mada mislim da će se mnogi nakon službenog ulaska Hrvatske u EU predomisliti. Što se tiče korupcije Hrvatska je napravila daleko najviše od svih zemalja u okruženju. Bivši premijer Sanader čeka izručenje Hrvatskoj, bivšem potpredsjedniku vlade Polančecu se sudi, sudi se i bivšem ministru obrane Rončeviću, sudit će se i nekima od zastupnika poput Čehoka koji je zadnji uhićeni. Pokrenuti su sudski procesi za brojne korupcijeske afere (farbanje tunela, Podravka, Maestro, Index itd.). Osim toga Hrvatska će do prijema biti pod monitoringom kao i sve članice koje će ulaziti nakon Hrvatske. Za vrijeme monitoringa, pa i poslije, nastavlja se borba protiv korupcije i ja sam uvjeren da će Hrvatska uskoro biti vrlo uređeno društvo i zemlja poželjna za život. Moj savjet tebi Dejane je da se okreneš sebi i svojim problemima, to jest Srbiji i njenim problemima, jer od virenja preko susjedove ograde nemaš ama baš ništa. Lijep pozdrav.

Zedes

pre 12 godina

Sto bi rekao pok. Toma Bebic: nije gotovo kad je gotovo, vec je gotovo kad ja kazem da je gotovo ! :-))) Tako je i ovo s primitkom Hrvatske u EU, bit ce tu jos svega i svacega, od kojekakvih dodatnih uvjetovanja preko monitoringa do odugovlacenja od strane pojedinih zemalja...

Ali, dobro, prema svemu sudeci doista izgleda da su pregovori privedeni kraju i da ce Hrvatska sredinom 2013. postati 28. punopravna clanica EU. Unije koja nije obecana zemlja kojom tece med i mlijeko, ali ostati izvan nje, a ne biti prebogata drzava poput Svicarske, Norveske, Monaka, Lihtenstajna... znaci nemati perspektivu i biti izvan kluba zemalja koje u Europi nesto znace.

Ne, nece se EU raspasti, koliko god joj mnogi (uklj. neke komentatore na ovome portalu) to prorokovali. I zato zelim i Srbiji da danas-sutra postane clan te europske konfederacije. Ali, Srbija ce morati napraviti jos vraski puno toga da ispuni potrebne kriterije, nalazenje i slanje u Haag Mladica i Hadzica tek je manji dio tih kriterija.

aleks

pre 12 godina

Cestitam komsije i blago vama. Mi cemo jos dugo biti u kandzama monstruma tajnih sluzbi, ratnih profitera, vojske, crkve, nacionalista i slicnih kojima ne odgovara EU jer ovde i ovako mogu da divljaju do mile volje.

elektricni

pre 12 godina

Hrvati su ocigledno jedina nacija na Balkanu koja tacno zna sta hoce, a pri tome jako drzi do nacionalnog ponosa i nacionalnih interesa. Ostvarili su sve sto su hteli. Mozemo mi da pricamo sta hocemo i da mislimo sta hocemo, ali dok se mi mirimo i izvinjavamo, rasprodajemo zemlju budzasto i razoruzavamo oni su izgradili ozbiljnu drzavu.

silverg

pre 12 godina

(Miki Beograd, 10. jun 2011 12:59)
e moj Miki, znači, kad se prima Hrvatska, onda je bitna većinska veroispovest, kada je Bg i Ru, onda blizina Rusije (a ne i Ukrajina, Moldavija i šta već, da ne kažem za baltičke zemlje)... A Srbiju ne "kinji" i ne "ponižava" niko do ona sama, jer nije u stanju da se izbori ni sa kojim problemom. EU ima uslove, kakve takve, pa ko hoće nek izvoli, ko neće - eno mu ga Azerbejdžan, Iran i Severna Koreja.

Vladimir

pre 12 godina

Hrvatski pregovori su trajali 6 godina, a u EU će ući 8 godina nakon početka tih pregovora. Ako mi dobijemo datum pregovora krajem godine, što nije izvesno, ušli bi u EU 2019-20. I to je jedino realno.

zasluženo

pre 12 godina

@dejane
ti si neobavješten, očito ko tvoj politički miljenik, po sve tri stvari koje navodiš. Riješeno je pitanje granice s Slovenijom (arbitraža), povrat imovine osim za one koji su je prodali ili razmjenili s nekom fizičkom osobom pa sad kažu da su malo dobili (a to nije stvar HR) a korupcija je potpuno sasječena jer su zatvoreni i ex,premijer, potpredsjednik vlade i tim redom.

Aleksandar

pre 12 godina

Svaka cast komsije, moglo je to i brze i odlucnije, al' mi iz Srbije smo poslednji koji mozemo oko toga da vam prigovaramo. Za nas i negdasnja procena CIA za ulazak u EU - 2025. - sad polako pocinje da lici na nedosanjani san. Tako je to kad u Srbiji niko iskreno i ne zeli u EU, samo zelimo njihove pare...

Marko

pre 12 godina

Miki

Uz dužno poštovanje, recite mi po ćemu je to Srbija tri puta naprednija od Hrvatske?
S obzirom da sam unazad zadnjih par godina poslovno bio gotovo svaki mjesec po Srbiji, vi još itekako kaskate za mnogima, pa u nekim pogledima i Bugarskom i Rumunjskom.
O toleranciji, demokraciji i nekim stvarima neću niti pričati...

Darko

pre 12 godina

Hrvatska moze postati clan s obzirom na spomenutu granicu sa Slovenijom, jer je dogovorena arbitraza koja stupa na snagu nakon potpisa sporazuma sa eu, odnosno dovrsetka pregovora.
Dakle, to je kompromisno rijesenje i Hrvatske, i Slovenije, i EU da se pitanje dvije drzave odjeli od pitanja unije, posto je zbog toga Hrvatska bila blokirana od Slo gotovo dvije godine.
Sto se tice pitanja povratka srba, to nikad nije bio uvjet unije.To se samo ovdje u Srbiji namece to pitanje.
Mada i po tom pitanju je Hrvatska napravila dosta velike korake.Po mojem misljenju i previse, no dobro.

ZEMUNAC

pre 12 godina

Kad cemo mi u EU. Pod hitno naci i predati Hadzica, resiti pitanje Kosova, i napokon malo i kod nas sunce da grane. Bravo Hrvati, pustite nas srbe mi cekamo Voju. E moja zemljo, mnogo volis da se mucis.

hugo

pre 12 godina

Pored toga ne znam sta je uradjeno po pitanju korupcije u Hrvatskoj? Koliko mi je poznato Hrvatska po tom pitanju ne zaostaje puno za Srbijom.
(Dejan, 10. jun 2011 08:57)

uhitili su sanadera potpredsednika vlade ministra obrane te sefove velikih drzavnik firmi(ina hrvatske zeljeznice hrvatske aute ceste itd itd) koji su kratili drzavu za stotine mil. eura....a kog je srbija....srbiji ce najveci problem biti kosovo jer dok ga sami ne priznaju nece moci krenuti s pregovaranjem...zivi bili pa vidjeli

Pomoravac

pre 12 godina

dragi Srbi,možemo samo da im zavidimo.Možda i u Hrvatskoj postoje problemi u društvu,ali oni ih polako rešavaju.Rad na crno npr ,tj da te gazda ne prijavi i slično,dobijaš ga na sudu 100%.Za još neke stvari da ne pričamo,kao što je naplata od dužnika i ostalo,gde je Srbija još uvek daleko.Sve su to stvari koje običan čovek ne može da oseti u svakodnevnom životu ali koje su itekako važne kad se dođe u tu situaciju.Na kraju krajeva koji naš političar je u zatvoru ,ni jedan.Tamo nema kolubare i sličnih afera o kojima se ćuti.
Zato možemo samo da im poželimo srećan put a mi ćemo da čamimo u našim mračnim i nebeskim ideologijama i da tranzicija traje još jedno 20 godina umesto da dođe i prođe.

Izbeglica-prognanik iz Hrvatske

pre 12 godina

Cestitam Hrvatskoj koja se izborila za svoju nezavisnost i Evropu. Hrvati su uvek mogli da se sloze bar oko minimuma nacionalnih interesa, sto mi jadni Srbi nikada nismo. Posto nasa drzava Srbija nema 'otvorenih pitanja' sa Hrvatskom, Hrvati ce sa sobom u Evropu poneti i imovinu Srba, koju jedino Hrvatska (od svih republika bivse nam drzave)nije vratila. Srbiji zelim da zahvalim sto se nije udostojila bar da spomene sva stanarska prava,stanove, kuce i neisplacene penzije Srba iz Hrvatske pre zatvaranja poglavlja 23 izmedju Hrvatske i EU. Mislim da ce moj stan od 54 kvadrata biti dovoljan bar za jednu rundu sampanjca Josipovicu i Tadicu. Ako ne, doplaticu!

Neko iz Trsta

pre 12 godina

Komentare u kojima se navode licni i konkretni primeri se ne objavljuju. Nadam se da je dozvoljeno reci da svako ko relativno cesto prelazi preko Hrvatske zna za korupciju na njenim granicama, a opet i puno ljudi poseduje, od vremena viza za Srbiju, hrvatske pasose, a da u istoj nisu ni rodjeni niti ikad bili.
Kao prijatelj mnogo gradjana Hrvatske (Hrvata, Srba, Bosnjaka) mogu reci i da sam vise puta vredjan po nacionalnoj osnovi, bilo u Rijeci ili S. Brodu ili Kninu i Gospicu. Budala ima svuda, hocu reci. Za svokodnevi zivot, onako, iz ugla obicnog coveka, hrvatsko drustvo nije ni korak ispred srpskog. Ni pola koraka, nemojte vredjati sebe. Hrvatska je Srbija koja se pravi fina.
Ali nesto veliko nas razdvaja od komsija. Oni su izvrsili ipak velike reforme, i to odozgo. Kriminalci su u zatvoru, trziste je jednako za sve (osim mozda za srpske firme) vecina zakona su slicni npr. italijanskim, i zapravo se primenjuju. Ja ne znam bolje da objasnim razlike, a mislim da ih slicno vide vecina ljudi koji cesce putuju SR/HR.
Sto se tice HRvatske kao ''kocnice'' za Srbiju na putu ka EU, mislim da ce se to promeniti, kao i lose stvari u HR koje sam pomenuo, onog trenutka kada HDZ nestane sa vlasti, relativnmo brzo, nadam se.
A kada ce Srbija dotle stici? Ne za manje od 20 god, poprilicno sam siguran.

MAKETA92

pre 12 godina

Slovenija i Hrvatska nisu nikada ratovale ili imale neprijateljstva, pa ipak je Slovenija štitila svoje interese i skoro dvije godine blokirala pregovore Hrvatske u EU. Možete li zamisliti kako će štiti Hrvatska svoje ineterse? kako će tražiti suđenje za zločine nad ratnim zarobljenicima po Srbiji za logore mislim. Pa onda i odgovornost tada i civilnih vlasti. Pitanje granice... Pitanje Kosova. neće Srbija tako brzo u EU. Srbija je tamo gdje je Hrvatska bila 2000.g.

Dejan

pre 12 godina

Nije mi jasno kako Hrvatska moze postati clanica EU kada ima nereseni granicni spor sa Slovenijom (Piranski zaliv i mnoga druga mesta...), a nije uradila nista ni po pitanju vracanja imovine proteranih Srba.
Pored toga ne znam sta je uradjeno po pitanju korupcije u Hrvatskoj? Koliko mi je poznato Hrvatska po tom pitanju ne zaostaje puno za Srbijom.

Slavonac

pre 12 godina

Kažu da je bio povjesni prasak kada je EU primila 10 članica. Ja kažem da će biti povjesni prasak kada nakon Hrvatske Srbija uđe u EU i kada nakon 13 do 15 godina između te dvije zemlje nestanu granice doslovce.

Tek onda će kvazi političari, desničari sa oba dvije strane biti potučeni do nogu i tek onda će biti veliki prasak koji će staviti točku na i. Do tada susjedima i komšijama Srbima želim da stisnu zube i da se pokrenu i preokrenu kao i mi ovdje u Hrvatskoj i da konačno lupimo šakom od stol i pokažemo da nismo plemena već ljudi od kosti, krvi i mesa i ljudi koji imaju pozitivne emocije te da se ne razlikujemo od ostalih.

Odgojeno sam biće i naučen da živim po vjeri..naučen sam da ljude poštujem po onome kakvi jesu a ne što jesu i da ih ne sudim jer to nije moj posao već posao svevišnjeg. Ali ipak zbog svega što je iza naših leđa i zbog svega što nas je u životu prožrelo kroz ribež koji je namjenjen za kupus a ne za ljude, zbog svega onoga što sam proživljavao u mojoj plodnoj i krvavoj Slavoniji sa suzama u očima (nije za objavljivanje) četnicima, ustašama, radikalima i desničarima jer su zbog svojih bolesnih misli kao kosom pokosili nam prošlost, sadašnjost ali ne i budućnost. Budućnost je na NAMA

Pozdrav svim ljudima dobre volje ...

P.s. nikada nisam bio u Srbiji a neki dan prijatelj iz Osijeka koji se pro dvi godine oženio za Novosađanku i žive u Osjeku ( vjerovali ili ne ali to postoji ) su me pozvali da dođem u Novi Sad s svojom obitelji. Ne da ću doći nego ću vrlo rado doći.

asa

pre 12 godina

Ajme, ovaj miki koji kaže kako je Srbija daleko naprednija i civiliziranija od Hrvatske, Bugarske i Rumunjske ko da se družio s Izetom Fazlinovićem. Spusti se malo na zemlju. Ja sam iz Hrvatske koja sad ulazi u EU, pa mi ne pada na pamet pričati da je Hrvatska naprednija od Rum, Bug i Srb, jer i nije, sve je to tu negdje isti jad, ali dizati Srbiju iznad ovih ostalih je zaista smiješno. Dugo ćemo mi još svi bit na sličnom stupnju razvoja i civiliziranosti.

zoom2

pre 12 godina

(Nishlija, 10. jun 2011 13:29)

Hvala na cestitakama, zasluzili smo ulazak u EU napornim radom i uvjetima koje danas jos uvjek ne ispunjavaju neke clanice iste te unije. Mozda nismo imali sankcije i NATO ali smo imali srpsku agresiju pod politikom Slobodana Milosevica u kojoj je bilo okupirano 50% hrvatskog teritorija, unisteno 30% hrvatske ekonomije, unisteno blizu 200 000 domova i prouzroceno blizu 30 milijardi dolara stete. Sve je to nekako trebalo obnoviti, vratiti zivot u normalu i brinuti se za 550 000 izbjeglica i prognanika tokom nesretnog rata. Tako da je malo neukusno pricati o nekakvoj boljoj startnoj poziciji, svi na ovim prostorima samo odavno mogli biti clanovi Eu da Srbi nisu bili instrument u politici Slobodana Milosevica u pokusaju stvaranja velike Srbije. Nazalost..

Peky

pre 12 godina

Tipično srpski...kako to oni mogu a mi ne možemo.
Kalimero politika.

Šta nam ostaje : da sedimo , čekamo i grickamo nokte dok se naši političari zaista ne zainteresuju za EU jer ih ta tema uopšte ne zanima .

alisa

pre 12 godina

i,
setimo se 90-tih,i naših malicioznih, podrugljivih, primitivnih,glupih zluradih komentara.
-nikad neću njihovu domovnicu , putovnicu (ne čuh da je se neko odrekao,već naprotiv
-neće oni moći bez našeg žita.......
-banana država,
-svi su oni genocidni
-bla, bla bla
I najgore, to još uvek činimo,i dok mi po običaju lupetamo svet ide napred
Nek im je sa srećom, a mi smo tu gde jesmo,dobro nam je tako nam i treba

zorica

pre 12 godina

Mogu da se hladim da 80% ljudi u srbiji misli da je datum koji mi ocekujemo da dobijemo isto sto i datum koji Hrvatska dobija danas. Nasi politicari se svojski trude da narodu te dve stvari izgledaju isto.

Jedan poznanik mi danas kaze: eto dali su datum Hrvatskoj u Junu, a nama ce tek u oktobru jer je Vatikan to trazio. Ja mu kazem da je moglo biti i obrnuto, da su nama u Junu mogli dati datum za otpocinjanje pregovora, a njima u oktobru datum ulaska pa bi i tada Hrvatska bila 6-7 godina ispred nas. On me gleda belo i kaze mi: ma pojma ti nemas.

Ja stvarno nemam pojma. Uzaludno je to ovde kad su pojmovi tako razliciti.

Hr

pre 12 godina

Ulazak u Eu sam po sebi ne znaći previše, ako se ne shvati onako kako se treba shvatiti, a treba se shvatiti kao kupnja ulaznice i mogućnost sudjelovanja u jednoj većoj utakmici nego do sada. Nešto kao kad klub iz naših liga ode u ligu prvaka. U ligi prvaka možeš biti i statirati, a možeš i aktivno sudjelovati. Uepjeh će biti srazmjeran tvom angažmanu, sposobnosti, radu i odnosu prema drugima...

Prije svega ovoga Hrvati i ostali građani Hr moraju zaokružiti na listićima da ulaze, što vjerujem neće biti problem i odnos će na kraju biti cca 70:30 za ulazak.

Slovencu koji se javlja i naslađuje (neznam zbog čega) poručujem nek ubuduće gleda odnos Hr prema Srbiji i nek prati kako se noge prvom susjedu ne postavljaju, niti se uvjetuje ulazak bilateralnim pitanjima. O argumentima vi imate veliko more mogli bi dati nama malo (što se također čulo od vaših političara) bolje da niti ne pričam...
Ako nekome nemožeš pomoći, nemoj mu odmoći...

I još nešto za kraj.. Zahvaljujem se svim Srbima i ostalima ovdje na čestitkama i nadam se da će naša dva naroda koja su ratovala dosta u prošlom stoljeću se konačno dozvati pameti i surađivati bez fige u đepu. Potencijala za to svakako ima, a bit će i obostrane koristi. Bilo bi bolje da je takko bilo od 90-te nadalje, ali nije i nikad nije kasno krenuti da bude. Bolje danas, nego sutra.

Susjed

pre 12 godina

@Nishlija

Da, točno je da je Srbija imala (blago rečeno) problema s Miloševićem i njegovom politikom, a da ne spominjemo vojne akcije Sjevernoatlantskoga saveza. I, da, vjerojatno bi Srbija bila već daleko u postupku eurointegracija da nije imala te probleme. O nelegalnoj nezavisnosti Kosova neću ni govoriti. Ipak, g. Nishlija, ne mislite li da je neko opterećenje Hrvatskoj ipak predstavljala okupacija 1/3 njezina teritorija, kao i općenito rat na njezinu području? Morate ipak biti mrvicu realniji. Kamo sreće da je u Srbiji na vlastio ostao g. Đinđić...

Zedes

pre 12 godina

Evo, i sluzbeno je to objavljeno: Europska komisija predlaze primitak Hrvatske u punopravno clanstvo u EU 1.7.2013. g.

Po mome misljenju, jako kasno, trebali smo uci vec odavno, ali bolje i tada nego nikada...

Milan Nis

pre 12 godina

Pa ni sve "stare" clanice EU nisu savrsene,pa nece biti ni RH,ali su u EU shvatili da,ako ste obavili 95% posla,ostalih 5% mozete i brze resiti ako ste unutar granica EU.Ostati VAN za zemlje kao sto je SRBIJA,HRVATSKA,BOSNA BUGARSKA,RUMUNIJA...RAVNO KATASTROFI!
Norveska,Svajcrska i jos par pomenutih zemalja imaju usaglaseno 95-98% regulativa sa EU i visoke standarde u svemu pa i u ekonomiji,koja je jedan od NAJBITNIJIH uslova za pristup,ove zemlje SVOJOM VOLJOM ne zele u EU iz SVOJIH razloga,a ne zato sto ih neko nebi hteo,ogromna je razlika,tolika da nije vredna ni pomena,a kamoli neke analize ili rasprave.

Građanin

pre 12 godina

Drage komšije, moje srdačne čestitke.

Molio bih vas, zarad dobrosusedskih odnosa, da ispitate sve navode u vezi sa zločinima i imovinom manjinskih naroda.

Srdačno,

G

Cvetko

pre 12 godina

To je jedini način da i mi uđemo u uniju!!!!!!!! Nadam se da će susedi lepše živeti i misliti, pa da i ja za par godina, ako i mi nekada uđemo, konzumiram najlepše primorije na svetu a da ne mislim hoće li mi neko zabiti nož u leđa na spavanju. Pozdrav za sve hrvatske iskrene evropejce....

Zagrebcan

pre 12 godina

@SINCITYBG Moram iskreno priznati da me ganuo tvoj komentar. Ja sam hrvatski nacionalist ali ne u onom neukom i Tompsonovskom stilu. Ja sam u stvari vecina Hrvatske, onaj koji je brani puskom kada treba ali i onaj koji je ponosan na svoju zemlju, njene vrline i mane. Nikada nisam bio odgojen da mrzim, rado cu stati na odmoristu auto ceste i ljudski popricati sa svakim strancem, Poljakom ili Srbinom, manje vazno. Ja sam ona Hrvatska koja Vam nikada ne bi ucinila ono sto su nama cinili Slovenci u pregovorima za EU. Ja sam ona Hrvatska koja iskreno zeli i Vas uskoro u EU, zato sto smo,kako god to isprazno zvucalo, narodi bliske povijesti, gotovo istog jezika i slicnih pogleda na zivot. Moje i Vase dijete ima pravo zivjeti u svijetu koji je pravedan i koji mu daje sansu. Nema potrebe za defetizmom i pesimizmom. Ja sam Hrvatska i cijenim Srbiju. I tu Hrvatsku cini vecina mojih sunarodnjaka i u buducnosti cemo se cuti glasnije...Vrijeme neukih i sirovih je proslo...Kako god to jos uvijek nestvarno izgledalo...

surfer

pre 12 godina

Ah, znate sto mi smeta? Stalno se spominju neke kuce, obnove... tko ce
NAMA nadoknaditi stetu od vase strane?? Dvolicno je to, vidite neke kuce, a nama bi trebali platiti 50mrd $ odstete. Ogromna razaranja su bila, Vukovar itd. Cini mi se da se o tome ne prica...

Sto se tice zemalja kao Ro, Bg, s tima se ni ne zelimo usporedjivati. Pa tamo i danas ima gro ljudi ispod 1 dolar na dan.
Njihova prosjecna placa je na razini minimalca u HR, i manja od toga.

Osnovni problem u HR sada su reforme fiskalne i porezne politike, da se ubrza rast. Sama razina placa je prakticno u vrhu tranzicijskih zemalja, jedino iza Slo.

Naravno da je ovo kasno, ali eto. Sto se tice kriterija, HR je zadoovljila puno stroze kriterije nego itko prije, a da ne kazem 2004. je bilo daleko lakse. Bg i Ro nece to zadovoljiti ni za 30g.

Po meni, Srbija bi prvo trebala obuzdati inflaiciju i stabilizirati ekonomiju. Vama ljudi govore kako je sve uredu, a imate inflaciju i preko 10%? Pa nitko nece ulagati kad valuta stalno plese, a inflacija divlja. Vi ste u Eurima osiromasili, a pricaju vam kako ste najbolje prosli krizu.

Viljem

pre 12 godina

Kako mi je smesno vitati komentare Hrvata ovde. Hrvati su celo vreme govorili kako smo slovenci naduvani zbog unije kako iz visoka gledamo na njih i slicne stvar. Hrvatska jos nije ni usla u uniji a nece još 2 godine a vec se pojavljuju pogledi sa visoka i djelenje lekcija hahahaha pokrijte se usima dragi moji komšije/susjedi Hrvati :)

panzer general

pre 12 godina

Netko iz Trsta: "Hrvatska je Srbija koja se pravi fina", to je super točna izjava na tragu one Krležine o vašem junaštvu i našoj kulturi.
Iako sličniji nego što bi to mnogi na obje strane bili spremni priznati,
ipak postoji par razlika koje su utjecale na razvoj nekih povijesnih događanja zadnjih stotinjak godina. Hrvati su pokazali puno više jedinstva, pragmatičniji su, tj. priklanjali su se trenutno jačima (nekad Njemačka, danas USA) i sa stavom "ugrabi koliko se u datom trenutku da ugrabit". Srbi pak nikako da se slože po skoro ni jednom pitanju, premalo pragmatizma, a previše neke "svjetske pravde" i dosta često žele previše, pa na kraju ne dobe ništa.

đuro

pre 12 godina

@Miki Beograd molio bih te da mi točno kažeš po čemu ste točno vi napredniji?po plaći-niste,u RH je duplo veća,po infrastrukturi-niste to čak netreba ni pojasnjavat,po broju nezaposlnih,po BDP-u,po standardu,po ustroju države i funkcionirannju pravne države.lider regiona,kako da ne

bbb zagreb

pre 12 godina

Za Nishlija
Uz dužno poštovanje i bez imalo provokacije htio bih samo reći na opasku da je Srbija imala NATO bombardiranje, pa mi smo imali okupaciju trećine teritorija pet godina i ogromna ratna razaranja u državi.

djurdja iz srbije

pre 12 godina

Od srca cestitam nasim komsijama, u ciju zemlju i dalje rado odlazim da uzivam u moru, jelu , picu i ljudima. Zelim im sve najbolje na putu koji su odabrali i na njemu istrajali.

Lega-Osijek

pre 12 godina

Srbi pročitajte ovo mislim da nemate za čim žalit:

1. Hrvatski studenti moći će pohađati sveučilišta u EU pod istim uvjetima kao i studenti države u kojoj se sveučilište nalazi.
2. Svaki državljanin Hrvatske će se nakon nekog vremena koje se naziva "prijelazno razdoblje" moći preseliti i zaposliti u bilo kojoj od država EU, bez rizika od diskriminacije.
3. Neće se smjeti saditi novi vinogradi, ali će se moći obnavljati stari.
4. Više proizvoda i veća konkurencija nosi i niže cijene.
5. Tvrtke će moći pružati usluge na cijelom području Unije, a građani mogu izabrati najpovoljniju uslugu koja se nudi na unutarnjem tržištu.
6. Hrvatska će imati 12 zastupnika u Europskom parlamentu, sedam glasova u Vijeću EU, jednog povjerenika u Europskoj komisiji, jednog suca u Europskom sudu pravde te Općem i Revizorskom sudu, a hrvatski postaje 24. službeni jezik EU.
7. Brže rješavanje predmeta na sudovima.
8. Ukinut će se nulta stopa PDV-a na kruh, lijekove, knjige, novine i znanstvene časopise i morat će se uvesti snižena stopa od najmanje 5 posto.
9. Promjena propisa o kašnjenju u plaćanju, kojom se zateznim kamatama i sankcijama ograničava rok plaćanja na 30 dana.
10. Suce neće smjeti birati politika, depolitizacija policije!
11. Poljoprivreda kroz izravna plaćanja dobiva oko 373 milijuna eura u prvoj godini članstva.
12. Stranci, državljani EU, neće smjeti kupovati poljoprivredno zemljište najmanje sedam godina nakon pristupanja Uniji.
13. EU je za Hrvatsku pripremio 3,5 milijardi eura u prve dvije godine članstva za projekte i dokumentaciju.
14. Hrvatski će ribari koćaricama moći prići na milju i pol od zapadne obale Istre, sve do zapadnog ulaska u Kvarnerski zaljev. Ribari zadržavaju tradicionalne alate.
15. Marmelade koje nisu izrađene od citrusnog voća prodaju se dok ima zaliha, a onda mijenjaju naziv u džem.
16. U hrvatskim vodama istodobno će moći ribariti najviše 25 slovenskih brodova, a isto toliko hrvatskih u slovenskim teritorijalnim vodama.
17. Proizvodna kvota za mlijeko određena je na 765 tisuća tona.
18. Visina plaća ne ovisi o ulasku u EU.
19. Sloboda kretanja robe podrazumijeva ukidanje carina i taksa s jednakim učinkom, usvajanje zajedničke carinske tarife prema trećim državama, zabranu količinskih ograničenja i mjera s jednakim učinkom te reformu državnih monopola.
20. Samim pristupom u članstvo neće se ukinuti granična kontrola s državama EU. To će se učiniti nakon što Hrvatska pristupi Schengenskom sporazumu.

Hrvoje Srbovic

pre 12 godina

"Veceras je nasa festa, veceras se vino pije, nek' se igra, nek' se piva, jer ko ne pije, taj Europljan nije." :-))

Sestre i braco Srbi i Hrvati,

Da smo reformisali zajednicku drzavu, da se nismo klali, gde bi nam kraj bio? Molila bi nas Unija kao sto mole Svicarce da se uclanimo. Ali, sto ce se, sto je, tu je, danas se usporedjujemo sa Rumunijom, Bugarskom. Gde smo mi bili recimo 1989, a gde oni...

Pozdrav od Jugoslavena, SrboHrvata ili sta vec
Sve najbolje za Hrvatsku u EU, sve najbolje za pacenicu Srbiju na (nadam se, uspesnom) putu ka EU!

strasno

pre 12 godina

Hrvati ulaze u evropsku uniju zasluzeno,iako im je posle osude gotovine pala zainteresovanost...Ali na ovom primeru treba se uciti.Zasto?Zato da se cisto uverimo koliko nas nasa vlast laze.Secam se izjave tadica da Srbija ulazi u EU izmedju 2016 i 2020(pre par meseci je to rekao), hrvati su dobili kandidaturu 2004, znaci njima je bilo potrebno 9 godina do ulaska u EU, ali hrvati imaju bolju ekonomiju, nemaju problem kao sto je kosovo nemaju probleme za haskim optuzenicima, ulazu u infrastruktur itd... i njima je bilo potrebno cak 9 godina da udju u EU. Pa ljudi ne lazite nas vas....

point_of_sale

pre 12 godina

"Proterivanje i ubijanje Srba, oduzimanje njihove imovine i konstantne tuzbe za povracaj iste koje se vuku u beskraj dok sve vreme glume da su zrtve. Nije ni cudo da ih EU zeli. Uklapaju se u koncepciju."
(Knindza, 10. jun 2011 15:01)
Samo zamijeni svoj post u ijekavicu, a rijec Srbin rjecju Hrvat, pa razmisli o tome sto se dogadjalo od 1989-1995. I koliko je tebi "Knindzo" omrazena Hrvatska ucinila na obnovi srpskih kuca koje ste vi "krajisnici" palili 5 godina i koliko je milijardi dolara poslije rata utroseno u razminiranje terena koje je vama obljubljena JNA, u suradnji sa Marticevim i Draganovim ekipama posijala.

Miki Beograd

pre 12 godina

Ni EU nije više ono što je bila. Hrvatska očigledno još nije ispunila uslove za ulazak u EU, ali to nije bitno - potrebno je,ipak, što pre primiti i poslednju katoličku državu u Evropi u Uniju. Kao što je Rumuniju i Buharsku trebalo što pre primiti jer su na dohvat Rusije... Srbija će, na žalost, iako je po mnogo čemu daleko naprednija i civilizovanija od sve tri spomenute, još dugo čekati i biti ponižavana... Tako je to, na žalost, svuda. Odlučuju sasvim drugi kriterijumi od onih oficijelno proklamovanih... Ali, mi treba uporno i bez odlaganja da gradimo pravne norme i život po merilima najcivilizovanijih, nezavisno od EU. To smo radili i ranije, što ne bismo i dalje. To je u našem interesu, a to što nas Evropa kinji - njima na čast!!!

beOgradjanka

pre 12 godina

Zaista DIVNA VEST! CESTITAM od sveg srca Republici Hrvatskoj i hrvatskom narodu!!! Volela bih da sam na vasem mestu, ali, na zalost nisam! Jos jednom, SVE NAJBOLE, tako se to radi! Pozdrav! :)

Bojan

pre 12 godina

E sada je nama lakše... med, mlijeko... lova dolazi iz europske unije... mi je nemilice trošimo... sada i po tri puta bojamo iste tunele...
Samo se nadam da će netko da nas udara vel'kom letvom po leđima, ako se ne prilagodimo standardima EU. Ali što je tu je... ako EU poživi do tog 1.srpnja 2013. i mi ćemo biti dio toga svega... Napokon će (možda) ukinuti ove naplate cestarina (bit će vinjete), morat će se računi unutar EU plaćati na vrijeme i još sigurno mnogo dobrih i "normalnih" stvari koje utječu na normalan život stanovnika neke države... naravno, dobiti ćemo i nuklearnu energiju, zatrovanu hranu, skupe bolnice, nemilosrdne menadžere(mada se i sada ovi naši trude), manje djece, manje vremena, sedmi mobitel...

Josip Vasilj

pre 12 godina

@Viljem

Da ti ovdje ne nabrajam sve, navest ću samo da nas je Slovenija blokirala pune dvije godine i podmetala nam nogu gdje god je mogla i nemogla. Slovensku aroganciju osjetili su svi moji poznanici (Hrvati, Srbi, Bošnjaci) pri banalnim prelascima vaše granice. Ovdje neću o tome da li je isticanje "nadmoći" povezano sa prikrivanjem sopstvene inferiornosti, o tome možeš razmišljati sam…

Mile

pre 12 godina

Ekonomski Hrvatska zaslužuje članstvo jer je sređenija i od nekih članica evropske unije. Napr. hrvatski BDP po glavi stanovnika je duplo veći od bugarskog ili rumunskog (takođe srpskog) a siguran sam da je veći i od slovačkog, poljskog i mađarskog. Hrvatska ima jaku i stabilnu valutu i nisku inflaciju. Jedino što im je zabrinjavajuće je veliki dug koji je oko 46 milijardi evra ali s obzirom na jaku valutu, priliv od turizma koji je oko 7 milijardi evra godišnje pa i zbog budućih dotacija tj. subvencija bogatog dela EU-a koji će se slati nerazvijenijim državama-regijama članica siguran sam da taj dug na dugoročne staze neće predstavljati problem osim ako se budu ponašali kao pijani bogataši pa počmu trošiti na sve i svašta kao i Grčka. Čisto sumnjam da će EU dozvoliti svojim članicama da ponove iste greške kao i Grčka. Što se tiče pak Srbije, njezini političari treba da se koncentrišu na domaće zadatke tj. da smanje inflaciju, stabiliziraju domaću valutu i povećaju plate ali da one nebudu velike i naduvane već da povećanje prati povećanje cena. Dalje treba da radi da u roku od narednih godina nađe kompromisno rešenje za pitanje kosova kao i na sređivanju zemlje ekološki i turitički. Srbija nema more ali ima dunav, planine, banje i Beograd koji je na 2 reke. Ništa se nije radilo na šminkanju gradova i sređivanju turističkih centara pa tako danas recimo Petrovaradin izgleda kao raspadnuto naselje a opština stari grad u Beogradu kao da je vreme stalo pre 30 godina. Fasade su u očajnom stanju a to odslikava i opšte stanje u društvu tj. državi. Realno je da se sa sadašnjih 500-700 miliona dolara tursitički prihodi povećaju na 3-4 milijarde ali samo ako se srede fasade i turistička mesta. Dalje poljoprivreda je ogroman potencijal i tu se malo radi a poljoprivrednici se moraju takođe promeniti mentalitet kao i politika prema njima jer zašto pored malina Srbija nebi izvozila trešnje, breskve i naravno grožđe itd.. Šta je sa govedarstvom? Sramota je da je poljoprivreda na niskim granama i gotovo izumrla kao što je slučaj i sa turizmom. Jednostavno političari treba da rade organizovanije kao i radnici...

nemam pojma

pre 12 godina

Vidim da mnogi misle da je trenutno stanje na ATP listi jedan od glavnih kriterijuma, pa zato pišu da je Srbija spremnija od Hrvatske za prijem u EU. Hrvati smatraju da su deo zapadne civilizacije, ponose se time i iskreno žele da pripadaju evropskom kulturnom krugu, nije ekonomija jedini razlog što žele da uđu. Onaj deo poreklom iz BiH su evroskeptici, oni pripadaju drugom kulturnom krugu, možete ih noću videti po folkotekama u predgrađu Zagreba.

ExNS

pre 12 godina

Eh, da se bilo srece, i Vojvodina bi bila u EU drustvu, a ja ne bi ziveo u USA. No, sta je tu je.
Hrvati, neka vam je sa srecom. Zasluzili ste to jer se vecina unormalila.
Srbi, naucite nesto. Manite se Kine, Rusije, Therana i ostalih luzera. Prestanite da trabunjate o svetskim zaverama i da dozvoljavate da Vam popovi vode drzavu. Suocite se sa istinom o ratu i fokusiraje se na buducnost. Dosta je bilo kulta smrti.

Hrv

pre 12 godina

Nitko u HR nema koristi od siromasne Srbije. Mi vam zelimo da imate dobar stanard da kupujete skupe stvari i da ljetujete cesto i dugo. Sretno!

Splićanka

pre 12 godina

Čitajući razne Mikije, Milovane, Doktore i sl. dobila san želju napisat nešto iritirajuće jel jednostavno ne razumin taj mentalni sklop(zapinili ste od mržnje) ali neću zbog svih drugih dragih ljudi i lipih komentara.
Mada oni koji kritiziraju gospodarstvo, kulturu i sl. moje zemlje vjerojatno nikad nisu granicu prošli. Dobro, možda su vidili neki grčki otok po last minit uvjetima. Morate rasčistit sami sa sobom, prošlošću, mržnjama i mitovima. Nije cili svit protiv vas i sami ste odgovorni za svoju budućnost.Toliko od mene, a onim dragim ljudima: danas je u Splitu temp. 29C, more 23, doša je ogromni cruser sa salsa plesaćima i okupirali su Bačvice. Zva me prijatelj i cvili da će dobit infarkt od tamnoputih plesačica.Grad je pun lipog svita, centar i kafići su krcati, ma judi moji život je tako
kratak, ne trošite ga da prostite na **********,živite ga!!!
Splićanka

Split at night

pre 12 godina

Mislim da su komentari tipa:".. primljeni u EU jer su katolici..." potpuno promašeni. Pa šta su Rumunji i Bugari? Radi se isključivo o uređivanju države u skladu s europskom kulturom i tradicijom. Prošli smo i mi poslijeratno bezakonje i trebalo je mnogo da se država dovede u red. Daleko od toga da smo sve kriterije ispunili. Trebat će tu još mnogo raditi da bi se približili EU standardima ali se radi o tome da postoji politička volja za tim. A to se i osjeća na svakom koraku. Imam više prijatelja u Srbiji i znam kakav tamo vlada kaos u svim segmentima društva. Mnogi građani Srbije još uvijek žive u prošlosti, a od toga nema ništa. Ljudi, okrenimo se redu i radu, što je bilo, bilo je. Izgradite moderno društvo i bit će svima bolje. Također se ne slažem da će Hrvatska Srbiji raditi probleme oko EU kao što je nama Slovenija. Pa zar već nismo pokazali dobru volju i poklonili mnoge pristupne materijale Srbiji? Svim ljudima dobre volje pozdrav iz Splita.

Srle

pre 12 godina

Ovim cinom je evropska prica za Srbiju definitivno zavrsena i ne znam sta jos treba da se desi kako bi konacno shvatili da nismo u planovima EU. Da je EU zaista zelela Srbiju u svojim redovima primili bi je zajedno sa Hrvatskom kada god to bilo ali zajedno. Hrvatska takodje ne ispunjava brojne uslove za prijem ali ocigledno to nece biti problem zbog politicke volje da ih prime od cega smo mi eonima vremena daleko. Ovako je izvesno da ce Hrvatska uvek blokirati bilo kakvu odluku vezanu za prijem Srbije. Srbija ovim potezom definitivno mora da shvati da je EU ne zeli i da mora naci alternativu sadasnjoj EU politici koja nema alternativu. Ovako se ponasamo kao da smo smrtno zaljubljeni u devojku koja nas nece i udaje se za drugog. Ili da nadjemo alternativu ili da umremo usamljeni zbog ljubavi. Mozda bi najbolji nacin pridruzivanja EU bio kompletno ciscenje Srbije od svih korumpiranih zlikovaca, bilo politickih bilo ekonomskih, primena Zakona o poreklu imovine ukratko korenito i trajno ciscenje od korova nase zemlje. Takvi cemo biti mnogo interesantniji EU nego ovakvi kakvi smo danas ali danasnja politicka scena bilo vladajuca bilo opoziciona dokazano nije u stanju to da uradi.

Milorad

pre 12 godina

Hrvatska je pregovarala 6 godina a ucice u EU 8 godina nakon kandidature. Kad je mi dobijemo - u najboljem slucaju ove godine - ucicemo 2020 (+/-). B92 je jednom davno pre 7 godina (2004) imao sekciju na sajtu "Srbija 2020", stranica koja prati put Srbije ka EU. Svi su padali u nesvest i prozivali B92 kako mogu da budu tako drski da kazu da ce Srbiji trebati jos 16 godina do EU. Tad je Kostunjavi i bratija trubilo o 2009 ili eventualno, maksimalno, nemoguce duze - 2010 kao godina ulaska. Evo nas u 2011 i ta 2020 je vise nego realana, u najboljem slucaju. Ako EU tada bude i bilo.

Hrvat

pre 12 godina

(Srdjan, 10. jun 2011 14:42)

Sve je to Srđane točno samo si nekako ispustio ono nama najvažnije. Srbija će isplatiti odštetu za sve što smo preživjeli, nadoknadit će svu štetu koju je prouzročila, vratit će imovinu koju je otela pa će ispunit uvjete da je Hrvatska deblokira i dozvoli joj nastavak pregovora. Mislim kad se već koljemo nebulozama...

ZG

pre 12 godina

Slažem se oko prezaduženosti, no sam da ti pojasnim neke od najvažnijih segmenata zašto je došlo do prezaduženosti:
10 milijardi Eura za autoceste - ( preko 1000km novo izrađenih autocesta)
5 milijardi E za obnove, što naših, što vaših kuća
5-7 milijardi E do sada za razminiravanje stotina tisuća km2
s tim da se očekuje još nekih 2-3 da napokon razminiramo i posljednje metre - procjene da će Hrvatksa u potpunoti bi očišćne od mina, sadašnjim tempom do 2025..
Par milijardi u dodatnu infrastrukturu;hidorcentrale, itd..
Ostatak, slažem se, ukucan za krpanje proračuna, kređe, itd, itd...

mist

pre 12 godina

(Miki Beograd, 10. jun 2011 12:59)

Ajde sada lepo nabroj po čemu je sve Srbija naprednija i civilizovanija od te tri zemlje? Po ekonomiji? Po sposobnosti vlade? Po decentralizaciji? To telekomunikacijama? Po cenama hrane i goriva? Po mogućnostima za zaposlenje? Po opštem standardu građana? Naše crkve vrede više od njihovih crkava?
Po čemu je tačno Srbija naprednija od Hrvatske, Rumunije i Bugarske, molim te?

EUROPA

pre 12 godina

... Znam da vam je tesko zbog situacije u kojoj se nalazite i znam da je tesko gledati kako nezadrzivo napreduju oni za koje su vam vasi "vodje" govorili da ce "umrijeti od gladi ako se otcijepe od Srbije", ali u promjeni takve situacije vam nece pomoci sitnodusje niti zavist nego uporan rad i mjenjanje svijesti i mentaliteta cijelog drustva. Eto toliko, a sad na posao i vidimo se u EU za nekih 10 godina, mozda. ;)
Hvala i pozdrav svim ljudima dobre volje iz suncane Dalmacije. ;)

Cudno

pre 12 godina

Ubedjen sam da kada budemo usli u EU, da ce veliki deo omladine otici iz Srbije jer prosek plate nema veze sa ulaskom u zajednicu.
Bio sam pre 2 meseca u Srbiji kod rodbine 20 km od Beograda u nekoj vikendici.
Rodjak je bas lepo sredio vikendicu i pored poteskoca oko nalaska ljudi koji ce mu srediti bastu.
Verovali ili ne, pored takozvanih "gladnih" i "siromasnih" Srba njemu radi Bugarin iz Bugarske taj posao.Ja nisam hteo da verujem i popricao sam sa covekom.
KAko se njemu isplati da dodje iz Bugarske do 20 km od Beograda a nezaposlenim ljudima kojih ima u komsiluku se ne isplati.
Nikakvu bolju platu Hrvati nece imati jer su lenji kao i Srbi i Crnogorci.
Ko ce da natera Dalmatinca da radi. Navikao da radi 3 meseca za vreme sezone i od toga zivi celu godinu. Ta vremena su prosla!
Slovenke su 2.u europi po radnim satima nedeljno i zato Slovenci imaju prosecnu platu od 1.200 evra mesecno.
Ipak su 70 posto ljudi u Sloveniji pre tri meseca izjavili da ne veruju da ce ikada ziveti kao u staroj Jugi.

Bojan Jankovic

pre 12 godina

Svi su glupi, jedino smo mi pametni i tvrdoglavi.

Stolecima kao narod jurimo neku "kosmicku pravdu" i sta nam je to donelo do danas. Nista, samo patnju. Dosta vise. Pametna politika nije isto sto i pravedna politika.

Cestitke komsijama.

tako nekako

pre 12 godina

Pa i Bugarska i Rumunija su u EU već 4 godine :) tako da sam čin ulaska nije toliko bitan, koliko je važna spremnost za ulazak.
Ovima što pišu pamflete o nekoj "naprednijoj" Hrvatskoj u odnosu na Srbiju je stvarno suvišno odgovarati. Ukratko, prezadužena država, bez neke veće proizvodnje, se ni po čemu ne može porediti sa Srbijom, jel koliko god da smo mi loši, oni su u još većoj banani :)
Samo da se kod nas otvaraju fabrike i radna mesta,to je najvažnije, lako ćemo onda u EU :)

Heh

pre 12 godina

Ulaskom se nece nista bitno promeniti. To vec zna i narod tamo. Mora se priznati da su se dobro izborili za neka 'izuzeca' koja mogu postati i trajna - ovisi o njima samima (verovatno su i tu izgubili koju godinu) o cemu se moze procitati na hrvatskim portalima.
Uostalom i za vreme pregovaranja su mogli sa licnom da putuju kod komsija koje su u EU, pa i koje su u 'sengen zoni'. Sto se bas ne bi moglo reci za druge. Dakle, mora se reci da iza sebe imaju velikog i mocnog brata (svi znamo o kome se radi). No, to ne znaci da sama Hrvatska nije zasluzila da se primi. Radi se o najspremnijem kandidatu (relano, neki su govorili da ce mozda uci sa Bugarima i Rumunjima, a odonda je proslo ohohoho).

Sto se tice Srbije, biti ce interesantno na politickoj pozornici. Tadic se potajno nadao da ce Srbija uci kada i Hrvatska iz samo nekog njemu znanog razloga. Valjda je mislio da ne mora nista da radi, da ce Srbija uci samo da joj Hrvatska ne radi probleme u pregovorima, ali lepo je EU govorila da se ulazi po - 'zaslugama' i da nema 'grupnog' primanja vise. Tko je spreman ulazi, tko nije ne. Zato nam Tadic i cuti ovih dana.
A onima kojima smeta to sto Hrvatska ulazi, to sto ovo, to sto ono, kao mala deca ste u smislu - kada on nece da se igra sa mnom, necu niti ja s njime. I zapamtite, uporedjivati Srbiju i jednu naftom bogatu Norvesku je smesno. Jednom kada nafta ne bude strateski resurs i oni ce u EU. Tako je Island pametovao dok je mogao, ali kada je steglo...

SINCITYBG

pre 12 godina

Od srca sve cestitke,Hrvatska je marljivo radila,napredovala i ulagala,i pored :"nekih" problema i gradjani i vlada su imali jasan cilj,prvi put sam video Zagreb 2008 god,drugi put 2010 i ostatak primorja, i mogu reci samo -svaka cast, to je vec inostranstvo,putevi,infrastruktura,kultura zivljenja i ponasanja,vidi se i trud i rad...verujem da politicari u hrvatskoj su ista djubrad kao nasa ali,isto mi deluje da imaju jos uvek strah od naroda,i da su pored svih afera mislili i na narod...ovi nasi....nemam reci...koja EU ...Tadic i ergela nas uvode u Danteov pakao

Patlidzan

pre 12 godina

Najlepse cestitke komsijama, i sve najbolje u buducnosti. Uopste me ne cudi broj negativnih i zavidnih komentara, ocigledno ima na cemu da im zavidimo. Osnovna prednost clanstva u EU je sredjivanje drzave u svakom smislu i stabilnost koje je preko potrebna velikoj vecini u bolo kojoj drzavi. Samo napred, i nadajmo se da cemo i mi biti uskoro blizu prijema.

Leo

pre 12 godina

Dugo vremena su nam Srbi uporno govorili kako će mo zajedno u EU. Evo pokazuje se kao i puno put do sada da niste bili u pravu.
Mi u Hr smo se od uvijek uspoređivali sa Slovenijom i pokušavali je dostići mada nam to nije uspjevalo.
Ali uvijek će mo pamtiti što su nam Slovenci napravili prilokom pregovora za ulazak u EU (blokirali nas 2 godine). Znam koliko me taj njihov potez zabolio jer sam se nadao da će nas oni zapravo najviše podržati.
Zato se iskreno nadam da će naši političari imati više razuma prema vama i da nećemo ponoviti istu grešku koju su Slovenci napravili.
Želim vam da čim prije uđete u EU i da napokon ostavimo rat i sve loše što se dogodilo među nama iza nas. Možda nikada više nećemo biti bratske zemlje ali prijateljske u svakom slučaju hoćemo prije ili kasnije, ja se nadam prije zbog obostrane koristi i prosperiteta.

Dalibor

pre 12 godina

Cestitam susedi. I mi cemo valjda nekad. Nisam naivan da se zavaravam nekakvim preokretom ulaskom u EU, niti mislim da je to resenje problema, ali moramo shvatiti svi mi sa Balkana da smo deo Evropske civilizacije, i tako gledati na sebe, dosta mi je orijentalnih despotija i pukog populizma!

Icarus

pre 12 godina

Svaka cast komsije! Sve najbolje i zasluzili ste clanstvo! Nadam se da ce i Srbija uskoro da se pridruzi pa da se sredi malo ova partokratija.

Kokolo

pre 12 godina

U trenutku ulaska očekujem odlazak oko 250 000 Hrvata u europske zemlje na privremeni rad, + oko 50 000 Hrvata iz BiH... Mnogi će se veoma brzo vratit kada vide da niti tamo nije bajno, pogotovo zato jer je velika konkurencija u Rumunima, Bugarima, Poljacima, čak i Slovencima. Kada smo već kod navedenih, svi osim zadnjih će poplavit Hrvatsku, i radit poslove koji su dobrom djelu od ovih 250 000 ispod časti, ako ne mogu bit direktori šta će radit za 500€, bolje onda gledaju big brother i čekaju zelenu kartu.

Aleksandar

pre 12 godina

Uh, mogu samo da im kazem - neka im je sa srecom. Vec poceli moji prijatelji (Hrvati) da mi se jadaju...
Uzgred, sta je bilo sa peticijom od milion potpisa protiv EU koje je Kosorka proglasila nelegalnom?

Putuj Evropo !

pre 12 godina

Mozemo da im zavidimo ili ne, ali mi ce mo tamo svakako za 157 godina, a do tada ce nas zamajavati Boris Tadic, Miki Maus, Dragan Sutanovac, Dusan Petrovic, Oliver Dulic.........
Gospodo, vlast je produkt naroda, razmislite o tome!

ZG

pre 12 godina

Da niste skrivali Mladica 10 god. i da i sad nemate neke tipove koji bi dijelili Kosovo, bili bi vec dovrsili pola pregovora i do 2015. usli u EU.
Suluda politika navodnog podrzavanja Daytna u BiH ali sa figom u djepu i neprovodjenje denacifikacije o tome da Mladic nije heroj nego najveci zlocinac u Europi u zadnjih 70 godina, dok istodobno SAD, EU i dobar dio planete podrzava BiH, moze vas pridruziti samo Rusiji ili Bjelorusiji.
cajka@ - probleme vam ne moze stvariti Hrvatska, nego najvise vi sami sebi.
Zapitajte se jeste li ih i do sad najvise sami sebi ( i susjedima) stvorili ili "vas ceo svet mrze".
Preporucam pogledati reprizu emisije Kaziprst sa gdinom Jelkom Kacinom.

bred

pre 12 godina

(Srle, 10. jun 2011 13:05)

Neće nas EU da primi jer nas ne voli a Hrvate voli više, nego jer smo raspad od države gde vlada korupcija, gde je Vlada nesposobna, glomazna i preplaćena, i gde se celokupna imovina zemlje nalazi (ili će se uskoro nalaziti) u rukama nekolicine tajkuna. Šta, sada EU treba da primi jedan škart od zemlje samo zato da se ne bismo osećali uvređenim?
Sredi zemlju pa onda dolazi, to je poruka EU. A za one koje misle da su Hrvati, Bugari i Rumuni, neka bace pogleda na njihove prosečne plate. Možda su i gori, ali bar imaju leba da jedu!

neko iz mase

pre 12 godina

Kada Hrvatska udje u EU 2013. jedino se nadam da nece uvesti nekakve vize za ostatak ex yu zemalja koje nisu clanice EU jer bih volio da i dalje ulazim u Hrvatsku iskljucivo s licnom kartom kao sto to cinim zadnjih 12 godina. Na moru budem za sat i po.

Joakim

pre 12 godina

Dragi susjedi, ja želim da nam se priključite čim prije.
Nama u Hrvatskoj sigurno ne odgovara da budemo vanjska granica EU, sa tvrdim Schengenom prema BIH, CG, SR. Vidim da mnogi pišu da je Hrvatska nagrađena, a Srbija nije, ali nije to baš tako. Znate li npr. da se Hrvatska odrekla primjenjivati isključivi gospodarski pojas na moru i da naše more u gospodarskom smislu postaje more EU, na dan našeg ulaska. Znate li što za naše malo ribarstvo to znači?? Propast. Da ne napominjem da nam je brodogradnja bez vladinih subvencija (a one su zabranjene u EU) isto na rubu kolapsa. U zemlji ima preko 300.000 nezaposlenih, a njih 70000 radi, a ne prima plaću (li su plaćeni na crno). U državnoj upravi ima 30% ljudi viška, a zemlja smo sa najviše umirovljenika po zaposlenom (1/1,5); o vanjskom dugu da ne govorim...
To je realnost, sve ostalo je demagogija...
Ali, opet, dobro došla EU.

JC Denton

pre 12 godina

Znate li koja je razlika između vlasti u Srbiji i Hrvatskoj? U Hrvatskoj, koliko ja razumem, vlast je kombinovano sačinjena od ljudi koji su pro-zapadno orjentisani i pragmatični (Josipović) i nacionalistički orjentisani (Kosor). Rezultat svega toga je da se vodi računa o interesima države i naroda Hrvatske, kao i o EU integracijama. Ukratko, na vlasti u Hrvatskoj su ljudi koji više vole svoju zemlju nego ovi naši što vole ovu svoju. Siguran sam da i oni njihovi kradu, ali ovi naši BAŠ kradu i nemaju mere.

Naravno, ne treba izgubiti iz vida podršku nekih velikih evropskih zemalja (u prvom redu Nemačke) na tom putu ka EU, ali to NIKAKO ne može biti izgovor za to gde smo mi sada, skoro 11 godina od smene Miloševića. Činio je Zapad ogromne nepravde prema Srbiji i pružao podršku suprotstavljenim nam stranama, kočio nas i maltretirao, ali NIJE nam Zapad kriv za korupciju na svim nivoima, afere, tajkune i sveopštu pljačku države. Za to smo krivi mi i naša vlast.

Miroslav

pre 12 godina

Prvo: Iskrene cestitke susedima!!!
Drugo: Hvala svim sugradjanima koji dele moje misljenje i koji su to vecinski iskazali u komentarima. Stvarno se osecam ponosno zbog vas! Pokazujemo da zloba i pakost nisu nasa karakterna osobina.

Hrvatska jeste ispred nas bar deceniju.
Njihov bivsi korumpirani premijer je u zatvoru. Da li iko u Srbiji moze da zamisli makar bivseg ministra u takvoj situaciji. Hrvatski narod i rukovodstvo znaju svoje mesto na svetskoj i evropskoj karti i imaju jasnu viziju gde zele da budu i kako zele da im zemlja izgleda. Mi to nemamo. Nase partije ne zele u EU jer ce eu zakoni unistiti njihove kriinalce (tajkune, monopoliste kako se vec zovu) a i kad bi zeleli opet nas koci nasa spoljna politika koja je u najmnju ruku sizofrnicna. Kao neko ko je bio u Hrvatskoj vise puta zadnjih godina a isto tako i u zapadninm zemljama mogu da kazem da i sam vizuelni izgled Hrvatske: infrastruktura, cistoca, usluga, prevoz (nadjite na netu hrvatske vozove i uporedite sa nasim) vise lici na Nemacku ili Francusku nego na Srbiju.

Hrvati, svaka cast!!! Sve najbolje!!!

slobodan1988bb

pre 12 godina

a 2015 Analiticari prognoziraju da ce se raspasti EU ha ha ha,a kod nas predsednik uporno spominje EU,a ne spominje koliko ima gladnih i nezaposlenih i kolika su primanja u gradovima van beogradskog pasaluka...SRAMOTA...

Laza

pre 12 godina

Znate, Danilo Kis je jednom lepo rekao:"Pljujte po nagradi posto je dobijete." Dakle, kada nas EU bude pozvala da udjemo, onda lepo mozemo da im kazemo sta o njima mislimo i da odbijemo. Ovako deluje da smo na druge ljuborni i pakosni.

varaždin

pre 12 godina

Rado čitam sve dnevne listove sa prostora ex YU,a posebno komentare na određene teme.Zamijetio sam da postoji još uvijek paranoja ili ne znam kako da nazovem mogućnost pravljenja problema Srbiji jednog dana u situaciji ulaska u EU.Takvo nešto je nemoguće iz jednostavnog razloga ,jer svatko želi susjeda jakog i uređenog,pa samo oni koji ne žele dobro svojoj državi podmeću takvo što.Osobno želim da uz malo strpljenja uspijete u integracijama u široko evropsko ekonomsko društvo što prije ,a zemljopisno smo ionako mi svi davno bili i ostali Evropa.

L.G.

pre 12 godina

Evo, ja sam iz Hrvatske, nisam "euroskeptik" i mislim da je sasvim pozeljno po nekakvoj 'socijoloskoj evoluciji' da postoji zajednica poput EU i da se širi. No, moram priznati da bi mi bilo puno draže da je Hrvatska zadnjih 10 godina ignorirala EU i vise se bavila revitalizacijom industrije i pojacanjem gospodarstva. Kad postignes stabilnost; gospodarstvenu, drustvenu i energetsku, onda je ulazak u EU najmanji problem. Također sve vise mislim da ce narod reci NE na referendumu. Komsije, preporucam da se bavite vise svojom zemljom i svojim ljudima jer je najvaznije dobro ozracje u drustvu i hleb na stolu. Pozdrav iz Rijeke

Cestitke komsijama (mojim bivsim)

pre 12 godina

Svaka cast moje bivse komsije (posto vise nisam u Srbiji. Cestitam vam od srca i neka ta 2013 bude vasa godina!
Takodje kod svakog velikog uspeha , dodju do izrazaja kvaliteti osobe koja je pobedila ali se i oni koju se nekada bili blisku pobedniku pitaju sta im je to falilo. Mislim da se danas Srbija ceska po glavi , iako to nikada od ponosa nece priznati, jer ostade zadnja za prikljucivanje EU.

Samo kad razmislim sta nam je sve to trebalo zadnjih 20 godina, zaboli me glava. No eto vremena se menjaju, ne moramo bas biti braca ali prijatelji u novoj zajednici EU jednog dana cemo biti!

Olaf Magnusson

pre 12 godina

Nasim susedima Hrvatima od srca iskreno cestitam ovu dobru vest i odluku, za koju se nadam da ce im uciniti zivot lepsim i boljim! Dugo su, uporno i vredno radili da ovaj san postane stvarnost i zasluzeno stizu do cilja! Po meni, trebalo je i mnogo ranije da Hrvatska bude primljena u EU, Hrvatska je naprednija i kulturnija zemlja od vecine tzv. novih clanica EU. Jos jednom, dragi susedi, od srca zelim svako dobro i sve najlepse!

surfer

pre 12 godina

Treba imati na umu da Slovenci nikada u povijesti nisu imali svoju drzavu...radi toga su toliko frustrirani i s tih par milimetara mora :) Velikomorska sila... cijela ta parada je bezveze, jer oni nece arbitrazom dobiti nista vise od pola tog zaljeva, to smo mogli i bez toga.

Slovenci nisu previse zahvalni sto su zahvaljujuci nama pretrpjeli nista razaranja prakticno, nisu se morali bas ni braniti, a i Slobo je odustao od njih. Bez tog ratnog pakla, bili bi mi sad ispred sigurno. Oni su se fino "izvukli" iz svega, a nama je ostalo 50mrd $ stete, izbjeglice itd.


No, treba imati na umu da u Jugi, HR i SLO su bile i onda najveci dio ekonomije cijele zemlje, pa se novac transferirao u Beograd i dalje. Danas je nama bolje ovako.

Jedino HR i Slo su presle razinu iz 1990., ostale zemlje su jos daleko od toga. EU je prilika, ali ne i garancija.

ILIJA GARASANIN

pre 12 godina

I Hrvatskom ce se zavrsiti popunjavanje Evropske Unije !!!!!!!!!
Nije mi poznata drzava koja je ulaskom u EU nesto znacajno dobila...........

Kondor

pre 12 godina

Ja ne znam što se mi toliko opterećujemo oko ulaska u EU,kad mislim da je bitnije srediti državu po evropskim merilima,a onda biće manje važno kada ćemo ući u EU.
Bolje biti u potpunosti spreman,nego kao Bugarska i Rumunija koje i sada muku muče sa korupcijom zbog čega im je EU uskratila finansije.
I,na kraju iskrene čestitke Hrvatskoj i puno sreće u EU jer će joj trebati.

Johnny Quid

pre 12 godina

Mislim ok je ta unija i sve to, ali nije mi jasno zašto naše i vlade u okruženju toliko smaraju o tom ulasku. Jel švabija ima takvu privredu zato što je u uniji ili zato što ljudi rade? Ili zašto švedjani imaju takav socijalni program , zato što su u eu ili zato što razmišljaju? Ostanimo zdravi u glavi.

Jovan

pre 12 godina

@Marko , @Zoom2
Niste me razumeli . U pitanju je sarkasticni komentar upucen nasim politicarima koji stalno trube kako je Srbija nekakav lider u regionu . Dakle cisto zezanje . Inace Hrvatskoj cestitam i iskreno zelim sve najbolje na njenom ulasku u EU .

Maksim KG

pre 12 godina

Cestitam komsijama iskreno i od srca, a u nadi da ce i u Srbiji nakon sledeceih izbora doci na vlast ili imati odlucujucu ulogu u stvaranju buduce Vlade stranke koje nece praviti ankete za istrazivanje javnog mnenja ,kao sto to sada rade vodece stranke ove Vlade, mislim na DS-SRS-URS, a sve u cilju nastavka proevropeske agende, nego da ce te buduce snage hrabro i odlucno krenuti putem sto brzeg prikljucenja EU.
Takvih stranka imamo kod nas ,ali su na marginama politickog zivota kod nas, na primer LDP, SPO, LSV, SDPS.
Isto tako se nadam, da ce se i Srbi definitivno otrezniti od mitova i napokon shvatiti, da nam je mesto u EU kao i svim zemljama koje nas okruzuju, a ne u neki "evroazijskim" i ostalim rusofilskim glupostima.

surfer

pre 12 godina

Da, Mile, tako je nekako. Place su skoro 4 puta vece nego u Bg, recimo. Vidim da neki to kuze... u smislu placa, jedino smo iza Slovenije, i danas. U smislu infrastrukture, cesti itd. smo mozda i ispred svih slicnih zemalja. Poljska s 40m ljudi je donedavno imala manje autocesta nego mi s 4m ljudi.

Vanjski dug se tice firmi, i novca kojeg banke drze, problem je jedino javni dug. Banka, i ako ne posudi novac, ide pod dug. Za to nitko ne garantira, pa nista.

Zlatko

pre 12 godina

@ Zagrebcan

Ti nisi hrvatski nacionalist, nego hrvatski domoljub. Razlika izmedju nacionalizma i domoljublja jest u tome da nacionalizam uglavnom prelazi u nacionalnu iskljucivost i sovinizam (bilo naspram svih drugih, bilo naspram jedne odredjene etnicke ili vjerske zajednice), dok domoljublje znaci voljeti svoje, ali istodobno postovati tudje. Ostalo iz tvoga komentara potpisujem.

@ Igor Zagreb

Prijatelju, oprosti, ali koliko god bila dobronamjerna, razmisljanja su ti krajnje naivna. Nakon svih iskustava koja smo imali, nikakva drzavna zajednica (bilo da je federacija, labava, odnosno asimetricna federacija ili konfederacija) Hrvatske i Srbije u praksi vise nije moguca. Toliko je zla medju nama bilo da bi svaki pokusaj obnavljanja bilo kakve nove hrvatsko-srpske drzavne zajednice ponovno zavrsio krvoprolicem, u to sam 100 % siguran. (Uostalom, dovoljno je da procitas neke komentare nekih - od protuhrvatske mrznje i zavisti zapjenjenih - komentatora ovdje pa da i sam shvatis da je tako.) Jedina zajednica u kojoj se mozemo ponovno naci jest EU, ali tek nakon sto Srbija prodje sve ono sto je prolazila Hrvatska, a sto predstavlja svojevrsnu katarzu, otrjeznjenje od svojih nacionalsovinistickih, velikosrpskih i opcenito grandomanskih mitova o srpstvu kao nebeskome narodu, svetosavlju itd.

Otrjeznjenje koje znaci da velikosrpski orijentiran dio srbijanske / srpske javnosti (a to je, na zalost, jos uvijek vrlo velik broj Srba) prije ili kasnije mora shvatiti da ni Srbi kao narod ni Srbija kao drzava u medjunarodnim okvirima ne predstavljaju gotovo nista, da nisu i nece biti nikakav bitan cimbenik svjetske politike i da je Hrvatska - svidjalo se to nekome ili ne - u gotovo svim elementima ispred Srbije, u nekima i daleko ispred, a razlika bi bila jos veca i izrazitija da Srbija nije u ratu unistavala Hrvatsku. ZATO Hrvatska ulazi u Uniju, a ZATO Srbija jos nije dobila ni status kandidata, nisu razlozi u tome sto netko u svijetu a priori vise voli i podrzava Hrvate od Srba.

surfer

pre 12 godina

Zapamtite, to je i politika... ne vidim sto Bg i Ro zadovoljavaju, a vi ne? Pa korupcija, kriminal, sirotinja tamo je x puta veca... vi nemate srecu da je sad uzasan umor od prosirenja...

Mi idemo natrag, u nas krug. Stotinama godina smo ivjeli s Austrijancima, Njemcima u Slavoniji, i uvijek je zapad bio nas krug. Kulturno je tako stoeljicima. Nepravedno dugo cekanje, ali konacno.

Trnjanski Laburist

pre 12 godina

Dragi prijatelji.
Kako mi ovdje u Zagrebu kažemo, politika je "zmazana stvar". Pitanje je samo koliko se zelite "valjati u prljavštini". A vjerujte nećete u ciljevima uspjeti, ako i sami malo ne "uprljate ruke"!
Mogao je Papa Benedikt održati i šesnaest misa po Zagrebu, ali najvažnija stvar se odvijala u razgovoru agnostika Josipovića i katoličkog lidera Ratzingera. I nema veze što je ovaj prvi bezvjerac, ako ovaj drugi ima svoj politički cilj i obratno!
Što mislite čime je Genscher noć uoći priznanja Hrvatske od tadašnjih EU zemalja držao budnima EU čelnike do sitnih jutarnjih sati? Razgovorom o Hrvatskoj!? Svašta! Trgovalo se krumpirima, smjerovima plinovoda, količinama čelika... i ishod je bio: Priznat ćemo Hrvatsku!
Budući da pratim zbivanja u Srbiji, pa tako čitam i komentare na B92, vidim da kao glavni problem za zaključivanje SSP-a navodite Nizozemsku. I opet po mom mišljenju "svašta". Pa Nizozemci jasno i otvoreno kažu: dajte Hadžića i mi smo zadovoljni. Pri tome previđate Poljsku koja kako i opet mi u Zagrebu kažemo "šuti i ****". Skoro pa analfabetska politička analitika bi upozorila - uf, tu bi mogao biti veliki problem.
Da skratim. U politici se rezultati postižu dogovaranjem, i opet kako mi u Zagrebu kažemo i "s crnim vragom"!
Problem Srpske diplomacije, kako ga ja vidim je traženje nekog poštenja i držanja nekih načela, a to u diplomciji, kako mi to u Zagrebu kažemo "ne pali".
Prebacite igru "na prljavo" i uspjet ćete. Rat koji smo imali je apsurdno ali istinito "čista igra". Ali ne nosi rezultate.
Neka se Srpska diplomacija naprosto prikloni načelu Occamove britve. Prilagođeno vašim uvjetima to bi glasilo: ako u Beogradu čuješ topot kopita, očekuj da ćeš vidjeti konja, a ne zebru!
Srdačni pozdravi iz Zagreba.

Miodrag

pre 12 godina

Ne vidim tu nikakav napredak, pre glupost. Oni su ratovali za samostalnost da bi brzo dosli u EU, i to ce ostvariti 22 GODINE posle pocetka rata!!!!
Da su ostali u YU, svi bi bili u EU pre 2000.

Modesty

pre 12 godina

Pa kako zar mi već nismo u EU? Rekao je Dinkić 2001 da ćemo ući u EU do 2010 najkasnije. Možda i jesmo , ali narod izgleda nema pojma. Doduše naši političari žive kao da su u EU imaju sve Evropsko.

SINCITYBG

pre 12 godina

@Zagrebcan-hvala na komplimentu,zaista tako mislim,sredili ste i drzavu i narod,zastitli ste koliko ste mogli svoju ekonomiju,duz celog autoputa kroz hrvatsku stoje samo INA pumpe,tako i treba cuvajte svoje,meni je Srbin il Hrvat isto,ne vidim razliku, malo obicaji, i ostale sitnice, meni su prosle nedelje bila dva hrvata u gostima, isto i oni jedu prsute i piju vince , moze i rakija, siti se ismejali nasim presednicima i postali prijatelji, meni je zao sto nismo ostali jedna velika zemlja... sad bi bili na nivou Norveske, i bolelo bi nas uvo i za EU i za evro-zonu... jos jednom zaista iskrene cestitke zaslusili ste...

Yo-Yo

pre 12 godina

(silverg, 10. jun 2011 13:30)

Misljenja sam da je Miki u pravu da su Bugarska i Rumunija dobile clanstvo pre Hrvatske po geografskom ili nekom drugom kljucu. Dovoljno je bilo da krenes u Bugarsku gde ce te izmaltretirati njihov carinik i gde ne smes ostaviti auto jer mu se lako moze izgubiti trag. Verovatno su to sredili. Neposredno pre ulaska te dve zemlje u EU bio sam i u Hrvatskoj kod prijatelja i tamo je bilo OK.

Bane

pre 12 godina

Ovo je istorijski dan za Hrvatsku i Balkan uopste. Sve cestitke na ovom uspehu. Ponovo moze da se razmslja o kupovini kuce na moru, jer ce od 2013 pravna sigurnost vlasnistva biti na vecem nivou.

Zijad

pre 12 godina

Neposredno nakon bombardovanja 1999. U nekom od srpskih medija je naveden jedan izveštaj američke obaveštajne službe u kojem se predviđa da će Srbija postati član EU 2020. godine. Bez zezanja.

matematika

pre 12 godina

Po ovoj matemtaci znači minimum 9 godina do ulaska Srbije...+ što se reforme puno sporije provode, plus status Kosova znači bar 12 godina...

Velja

pre 12 godina

Sve je to ok, ali pristup treba da ratifikuje i svaka clanica ponaoosob. Slovenija, Holandija, Velika Britanija, Francuska....cisto sumnjam. Tu ce se tek razvlaciti pita....

milos

pre 12 godina

Dajte ljudi da uredimo zakone, i podignemo zivotni standard. A onda ce i sve drugo doci samo po sebi. Mi se samo brinemo da li cemo u uniju, da mi sredimo ovu zemlju,pa ce i to clanstvo samo po sebi doci.

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Godinama sam govorio da put Srbije u EU ide preko Zagreba i Ljubljane ne iz nekakvog poltickog revansizma prema susjedima nego zbog cinjenice da bi Srbija takoder zajedno sa svim ostalim zemljama zasluzuje da ude u EU. Put nije lak, bit ce prepreka ali se nadam da ce Hrvatska dati sve od sebe da pomogne svima, a posebno Srbiji (ponavljam ne zbog pokazivanja i samoreklame) nego zbog definitivnog zatvaranja svih teskih povijesnih sukoba. Hrvati ce nadam se ponuditi partnestvo i saveznistvo kao sto su to ucinili Francuzi i Nijemci. Jos ce biti zadrtih nacionalista koji ce povremeno vracati sve nas na neke mracne teme, ali, radi se o nepovratnom procesu u kojem iza HR slijede i ostale zemlje. Vjerujem da jednog dana Balkan moze biti mjesto koje vise nece biti sinonim za primitivizam, zaostalost itd. Nadam se da ce nakon HR ulaska u EU, Srbija dobiti dodatnu motivaciju da se jace i izrazenije bavi svojim Europskim korjenima koji su i te kako vrijedni i znacajni, prvo za nju samu a onda i za sve nas u njenom okruzenju.

Decenija i duze

pre 12 godina

Da pojasnim - mi smo danas u hrvatskoj 2003. godini, kad je rec o EU. Imamo + 10 godina jos najmanje do clanstva, pos uslovom da EU zeli da se siri i da zele da nas prime(podsecam, prekljuce nam je Holandija odbila ratifikaciju SSP). Mi tek treba da pregovaramo NOVI sporazum sa EU, cije pregovore je danas Hrvatska zavrsila. Jedina je prednost sto cemo u narednoj deceniji videti kako ce HR proci u EU (Bugarska i Rumunija nisu bas najsrecnije), pa cemo moci jasnije da odlucujemo za ili protiv clanstva. Uzgred, ovde vlada vece odusevljenje nego na hrvatskim portalima, tamo vidim mnogo rezervi.

grga

pre 12 godina

Veselim se kao Hrvat i nadam se iskreno da će Hrvatska zastupati Srpske interese do ulaska Srbije u EU i to naročito zbog gradjanske, tolerantne i poštene dodat ću i duhovite Srbije koja je uvijek postojala i postoji i koja zaslužuje bolje, što joj ja i želim. Pozdrav.

Lovro

pre 12 godina

Eto pišem iz skoro sada članice EU.
Nadam se da će i Srbija u srednjem period (10-15) godina također postati članica kao i ostatak Balkana.
A što se tiče blokade Srbije,vjerujem da će nam biti dopušteno oko godinu dana da vas blokiramo od strane Europe,a onda zna se,što se događa.Pokazao je primjer blokade Slovenije.
Međutim ako budemo imali podrška USA,onda ste u banani većoj,jer će Hrvatska od sada štititi američke interese na Balkanu,tako da vam bez priznanja Kosova i ulaska u NATO gdje ćete biti podanici kao i mi EU ostaje samo san.
Eto nadam se da će u budućnosti EU donjeti svima ovdje na ovom trusnom području više kvalitetnog i boljeg života.

Pogled sa zapadne strane

pre 12 godina

Imao sam deset godina, tada je počeo rat. Kako je strašna bila ta prva sirena. Očev Božić, kićenje bora, majčin Božić, raskićivanje bora - na televiziji krv i granate.

Imao sam dvadeset godina, taj nesretni režim je već bio pao. Očekivanja su bila možda prevelika. Koju godinu prije mi se Europa činila kao nedostižni san. A onda smo htjeli sve brzo - gladni zapada, opčinjeni mogućnostima koje su se odjednom otvorile. Ali naravno, takvi nagli preokreti su nemogući. Trebalo je proći vrijeme. Trebalo je boriti se za svaku najbeznačajniju odluku.

Imam trideset godina. Ovakve me odluke više ne impresioniraju. Ništa se sutra neće promijeniti. Puno se stvari promjenilo otkako je Europa postala tema koju ravnopravno svojataju nacionalisti-desničari i liberalni ljevičari. Pomalo sam obeshrabren slikom koja se razotkrila kroz naše čišćenje i pospremanje. Kriminal, korupcija, nepotizam. Kao da smo se bolje osjećali kad nismo bili svjesni razmjera problema. A sada, kad smo se suočili sa samim sobom, ta Europa nam više ne želi biti strogi roditelj koji će nas vući za uho i upozoravati. Hoćemo li moći dalje sami? Možda da pregovori budu neko konstantno stanje koje nikad ne završava, a da Europa bude neka fatamorgana o kojoj se može maštati, ali koju ne možeš dodirnuti. Kao dijete koje nikada ne želi odrasti...

Ili je možda vrijeme da postanemo samosvjesno društvo spremno prihvatiti raspravu o vlastitoj budućnosti? (Glasno razmišljanje)

vlada

pre 12 godina

Madjari kada su ušli u evropsku uniju su kukali na sva usta, mnogo im je para otišlo iz zemlje, ministri koji su je gurali u EU su i otišli u parlament EU, a sama država je godinu dve nakon ulaska postala malo nestabilna, ali se unormalila...
Hrvatima svaka čast na ulasku u EU, ali im ne želim da se i njima desi što i madjarskoj. Nama kada 2050 udjemo u EU se sigurno neće desiti ovo što se desilo madjarima pošto od nas nemaju šta da uzmu, prodali smo sve, a državne pare ne idu kasu već u džepove pojedinaca...
Što neko reče, jeste tužno što je Rumunija u EU (stvarno mi nije jasan kriterijum EU kada su nju primili pre hrvatske), ali da se ne lažemo, za razliku od nas, Hrvatska ima daleko stabilniju privredu, daleko veći priliv novca iz inostranstva što rezultira stabilnim kursom kune. Naš dinar skače i pada kao EKG, a pri tome nam je privreda u totalnoj banai, Hrvati bar imaju turizam koji im drži privredu na nogama a mi nemamo ništa da nas drži na nogama! I po strukturama vlasti su daleko ispred nas. Da se ne lažemo i njihova vlast krade od naroda, ali bar ne prave orangutane od svog naroda kao naša vlast, i ne kradu tako providno i bezobrazno kao ovi naši. I oni su trenutno u recesiji, ali kako ide letnja sezona malko će procvetati. Možda je tačno da su više zaduženi od nas, ali dugove ipak treba gledati naspram para koje zaradi država gde su oni daleko ispred nas. Nesumnjivo je da će ulazak u eu loše uticati na njihovu industriju, ali će oni kao država u letnjoj sezoni od turizma zaraditi desetostruko više od naše zemnlje za 12 meseci. Oni imaju potencijal da te dugove vrate, a mi imam potencijal ali juče...
Nažalost naša država nema više ništa i one osnovne jako bitne stvari kao što su telekom, Nis, su prodali i što je najcrnje prodali su jednom većinskom vlasniku umesto da su prodali parče po parče većem broju deoničara. tako postižu veću cenu a opet mogu da zadrže sebi 51% a ostalih 49% rasprodaju malo po malo...
Kada bi bar malo pratili njihov primer bilo bi nam lepo. A to ko je kulturniji narod ko nije, i da li su primljeni zato što su katolici ili zato što su ovo ili ono, mislim da to nema veze sa životom. I EU je0 svesna da smo mi svi nekadašnji jugosloveni u suštini isti narod idalje.

u suštini, mi je drago i nije što ćemo mi ući u EU 2050 ako ona tada bude i postojala uopšte, ako udjemo ranije, malo će nas ovaj zapad kulturizovati, mislim kulturizovaće orangutane na vlasti, ne treba narod da kulturizuje, mi smo kao narod normalni samo nam je vlast sačinjena od neandertalaca! a sa druge strane, i ovako jadna privreda i industrija će još dodatno propasti, tj mali broj industrijskih zverki će postati još jači a mala i srednja privreda će propasti zbog konkurencije - (nema granica nema carine nema zaštite privrede a naša privreda nije dovoljno konkurentna da prodre na evropsko tržište). e sada to što naša država štiti pogrešne grane privrede to je druga stvar da se ne lažemo...

miodrag

pre 12 godina

lepo,lepo... Hrvati su jos daleke 2004. dobili status kandidata, onda 2005. poceli pregovore o pridruzivanju a tek 2013. ulaze u EU. znaci mi cemo manje-vise 2020.godine uci u EU...... (ispravite me ako gresim)

Luka

pre 12 godina

Jer to nagrada Hrvatskoj za hapsenje Ratka Mladica :D aaaa oni su objavili prvi tu vest mora da je u tome fora
A mi dobili od Holandije poruku da se ne nadamo previse za kandidaturu koju uzgred budi receno Makedonija ima vec godinama a Crna Gora takodje,dve savrseno urednjene zemlje :D
Pa sve vise mi je muka od te evropske unije i postajem euroskeptik

milan

pre 12 godina

@Djordje
Nesto ne vidim da si spomenuo ko je ubio Kralja Aleksandra, upravo oni koji ulaze u EU 2013. I bas od te 1934, krece nama Srbima naopako, Kominterna, sa kojom su se Hrvati slizali, ovde kroji kapu, nekad vise, nekad manje. Ista ta Kominterna koja organizuje posetu Pape Hrvatskoj, i 2 dana posle toga proglasava se dan ulaska Hrvatske u EU.
Jedina, ali izuzetno znacajna prednost Hrvata je to sto uvek imaju mnogo bolje politicare nego mi, politicare koji su uvek radili u interesu svoga naroda, zato im svaka cast, pocev od Radica, Pavelica, Tita, Ante Markovica, preko Tudjmana pa sve do Jadranke Kosor. Zato danas i ulaze u EU. Na drugoj strani nasi politicari su uvek bili diletanti, pocev od D. Mihailovica, preko Rankovica, Draze Markovica, S.Milosevica i Kostunice, pa sve do Tadica. No mozda je i za to sve Kominterna odgovorna.

U svakom slucaju cestitam Hrvatskoj na uspehu u ostvarenju svojih teznji. I ako tamo u EU ne bude sve bas valjalo, kao i davne 1945, preci ce na stranu nekih novih pobednika, ne sekiram se mnogo za njih. Sve najbolje!

Ja

pre 12 godina

Jovan je u pravu - ekipa uopće nije skužila ironiju. ;)
A što se tiče oduševljenja građana Hrvatske ovom vješću (za razliku od političara), više oduševljenja ćete naći na nekom sprovodu, nego na ulicama HR gradova i mjesta. Valjda je i to dobro. Znamo da EU nije zemlja čuda i da nas ulaskom u istu ne očekuje ništa što će pasti s neba, nego samo rad, rad i rad, ako želimo da nam bude bolje. Svejedno, kao što je netko rekao - bolje je biti unutra za stolom, nego vani, makar nam nitko ništa i ne poklonio.

Nenad

pre 12 godina

Kako ce Hrvatska uci u EU ako nema rjeseno pitanje granice sa Srbijom ili ce to pitanje Hrvatska otvoriti kada ako ikada Srbija bude pristupala Uniji kada je Slovenija zbog granice uslovljavala ulazak Hrvatske u EU. Zvanicnici Hrvatske su govorili kako nece praviti probleme Srbiji pri ulasku ali ja mislim da nas tek tada cekaju problemi. U tom slucaju vlasti u Srbiji bi trebali pregovarati direktno sa Briselom a ako ne uspije onda se lijepo zahvaliti i krenuti svojim putem. Od EU Srbiji su potrebni samo njeni zakoni koji bi neka spsosobna vlada trebala sprovesti.

nikola

pre 12 godina

Е od сад ћемо и ви и ми и наши односи под "микроскоп" као "покусни кунићи" док год се не престанемо глодати ?! Ако је памети?!

Dule

pre 12 godina

Svaka cast. Vidimo se tamo oko 2020. I da udjemo i posle toga imace od toga koristi nasa deca. Zato, mislite na svoje potomke i svi na svoja radna mesta.

nikola

pre 12 godina

Шта има да се каже...тек сад долази оно нај горе ,сузбијање свега зла у земљи,од корупције до криминала и шире.Исто ко и у Србији.Чак и gore него у Србији,или су вијести које имамо прилику понекад погледати "фалсификат за неуке"Србе !?На крају и Хрватским патриотама и бранитељима не одговарају многе чињенице,чак ни улазак у еу,као ни повратак протераних Срба .А дал ће унија условљавати касније то у ходу ,то ћемо тек да видимо.Има само ХОП, на крају кад си прескочио !!!

Srdjan

pre 12 godina

Odlično, to znači da će sve izbeglice biti vraćene, naknada za sve što su preživeli isplaćena, imovina vraćena i automatski će postati gradjani EU. Mislim da niko više neće imati razloga da se žali.

makedonac

pre 12 godina

Ako se ne varam posle Slovenije prva od ostalih republika koja je dobila ponudu za pocetak SSP je bila Makedonija posle nje je tu ponudu dobila Hrvatska, pa Crna Gora pa Srbija. Hrvatska je zavrsila pregovore dok je Makedonija dobila statut kandidata kao i Crna Gora ali bez pocetka pregovora. Kako to da je Hrvatska sve ovo zavrsila a Makedonija koja nema uslovnjavanja poput Srbije jos nije pocela da pregovora tj da otvara poglavlja a krenula je ka EU pre Hrvatske.

Igor Zagreb

pre 12 godina

Da slavlja u Zg i Hrvatskoj nema jer su svi svjesni da ta Europa nije ona od prije rata od prije 90. Ako jedna Grčka, Portugal, Irska i mnoge druge istoćne nove članice grcaju u problemima sa novcima ništa bolja situacija ne čeka ni nas a kamoli druge zemlje bivše SFRJ. Za Hrvatsku bi bilo najpametnije ali pameti hrvati nemaju da na referendumu glasujemo protiv te robovske Eu i njihove nakaradne politike gdje male zemlje nemaju prava.
Treba zaboraviti na rat i pomiriti se Srbijom i oformiti Konfederativnu Zajednicu HR-SR. Ne nikako na prijašnjim osnovama nego na dobrim odnosima, ekonomskoj stabilnosti, obrazovanju i uzeti sve najbolje iz života Norveške, Švicarske. Vežu nam mnogi problemi, ratna prošlost, pitanje imovine, izbjeglih osoba. Imamo isti jezik, razumijemo se i suradnja među našim državama je svakodnevno bolja i bolja. Hrvatska ima more kao nijedna zemlja na Mediteranu, Srbija ima žitna polja, planine, čiste rijeke, poljoprivredu. Nas 4.400.000 i Srba oko 7.500.000 je ipak broj od 13.000.000 stanovnika a tako bi bili jaći ekonomski i od Mađarske, Bugarske, Slovenije, Bih, Makedonije, Albanije, Grčke, Slovačke, Češke i baltičkih zemalja. EU nas ne bi mogla ranim malverzacijama i ucjenama maltretirati jer samo ekonomija i snaga ljudi donose plodove uspjeha jedne neovisne i suverene zemlje.
Dosta smo i HR I SR radile loše poteze u interesu zapada. Šteta je učinjena a toliko se poznajemo da smo mogli drugačije odigrati ovaj dio utakmice i pregovora. Veliko žaljenje što nismo išli istim putem i ugledali se na druge neovisne zemlje koje su stabilne i ne ovise o ucjenama DE, FR, GB, NE...

rik

pre 12 godina

Članstvo u EU ne znači samo po sebi ništa. Recimo Bugarska je već dugo u EU i imaju standard kao i Srbija. Dok Turska koja nije snažno napreduje i svake godine im BDP raste više od 5%.

bolid

pre 12 godina

Koliko sam upoznat na jesen ide referendum u Hrvatskoj da se nacija izjasni da li zele da udju u EU ili ne.
Problem su hrvatski nacionalisti i nezrela mala privreda kojoj ne odgovara EU jer su premali kao privrednici da bi dobijali potporu a ne zele da se zaduzuju vise.
Od EU je bilo jasno da im je u interesu da svaku drzavu u kojoj ima nacionalista sto pre uvuku pod Briselsku kontrolu u cilju suzbijanja jer imaju jace aparate protiv nacionalista u zemlji koja je clanica nego da je van EU.

Kako god, zelim svim normalnim komsijama da ne budu sankcionisani od strane duhova proslosti.

Još 750 dana Balkana:-))

pre 12 godina

Već duže vrijeme čitam komentare iz Srbije kako je EU vrlo zahtjevna i nepravedna s čudnim kriterijima i sve mi je to jako poznato jer sam se i ja vrlo često tako osjećao i povremeno čak mrzio EU misleći šta će nam ona. Sad vam mogu reći da sam ulazak u EU vam i nije toliko bitan koliko ti pregovori kojim će EU pritiskati vaše političare da mijenjaju zakone u korist napretka Srbije i pravde za narod. Zadatak vas, naroda je da budete odlučni da želite u EU jer onda će se političari, da bi se dodvorili vama glasačima truditi da zadovolje zahtjeve EU. Ako ste protiv EU onda je to loše za vas - narod, a dobro za političare jer će i dalje u državi biti bezvlašće, kaos, pljačka, a za to ćete biti sami krivi jer ne želite EU zakone. Naravno, najveći problem će vam biti kao i Hrvatskoj - pravosuđe i korupcija jer tu političari trebaju da režu (seku) granu na kojoj sjede i neće htjeti da udovolje EU zbog ličnih interesa jer šta će im EU ako ostanu bez extra profita i apsolutne vlasti. PAZITE!! NE GLASAJTE ZA POLITIČARE KOJI VAM PRIČAJU ONO ŠTO VAM SE SVIĐA I KOJI ĆE VAM PRIČATI O ČASTI I PONOSU SRBIJE, A KO J*** EVROPSKU UNIJU i slično. Takvi će vas unazaditi i izgubit ćete vrijeme (bar 4 godine, koliko im traje mandat) do sljedećih izbora. To se dogodilo nama u HR s HDZ-om jer da nije bilo njih s lopovom Sanaderom, sigurno bi bar 1-2 godine ranije završili pregovore.

Nenad-EU

pre 12 godina

Ako pogledamo situaciju Hrvatske da su kao miljenik Evrope relativno brzo zavrsili pregovore bez nekih vecih uslovljavanja i dobili datum za ulazak za 8 godina onda mozete zamisliti koliko nama treba...

e moja marina

pre 12 godina

Ajde, Marina
nije ovo neka ekonomsko - propagandna emisije pa ćemo baš toliko hvaliti Hrvatsku. Istina je da su neki od velikih njuški završili u zatvoru, ali većina je ostala izvan njega zbog političkih razloga. A što se tiče pravosuđa, e to je posebna priča i nije baš da cvjetaju ruže, daleko od toga. Osim toga, ove komentare nekih komentatora u Srbiji koji se osjećaju jadno u vezi EU u vidi rasprodaje Srbije i ostaloga, tako se i Hrvati osjećju prema EU. Nemajte brige, uskoro će i Srbija

Knindza

pre 12 godina

Proterivanje i ubijanje Srba, oduzimanje njihove imovine i konstantne tuzbe za povracaj iste koje se vuku u beskraj dok sve vreme glume da su zrtve. Nije ni cudo da ih EU zeli. Uklapaju se u koncepciju.

drasko

pre 12 godina

...a sta bi sa prognanim SrBima...?!
Ma daj, to je bilo pa proslo, zar ne ?!
...koliko ono bese cifra prognanih, da li se meri desetinama ili stotinama hiljada... ?!
Ma daj, to je za EU zanemraljiva cifra , na nivo statisticke greske, zar ne ?!

Na kraju krajeva sto bi se mi brinuli kad taj problem koliko se da primetiti ne vidi niti EU, a jos manje Hrvatska...
p.s.
A od 01.07.2013 krece novo maltretiranje SrBije i to od strane suseda, zivi bili pa videli...opusteno...

Filip

pre 12 godina

De oladite malo i jedni i drugi... biti će kako se političari dogovore, mi kao narod smo sasvim pasivni promatrači. Ionako se oduvijek narodu stavljaju riječi u usta, pa će referendum biti puka formalnost unatoč svim predviđanjima. Zaista ne očekujem nikakve radikalne promjene, osim što žarko želim da svi shvatimo kako mi i naši političari nismo ista ekipa, mi se nikada nećemo sresti na blagajni u trgovini, pa nam zaista ne treba da jedni druge vrijeđamo zbog nekoga tko uopće ne zna kako je to živjeti životoma nas, običnih građana. Lijep pozdrav svima.

Beki

pre 12 godina

Dobro je, a onda rekordno Srbija 2017 u EU, pa kada se srpska privreda malo navikne na beneficije i ostale subvencije koje dolaze iz EU onda nakon toga LDP pobedjuje i sledi EU za Kosovo 2022 godina.
Beki

etizop

pre 12 godina

@igor, žalosno je kako ljudi nemaju nikakvo poznavanje EU, zar zaista misliš da bi hrvatska i srbija udružene bile jače ekonosmki od kako ti navodiš mađarske, baltičkih zemalja koje su u EU i koje zajedno imaju 500 miliona potencijalnih kupaca? prema tvojoj računici 13 miliona je daleko jače od 500?????? osim toga nemoj biti sebičan i misliti o sebi, misli na svoju djecu, unuke i njihove potomke....

Милован Миловановић

pre 12 godina

Да није тужно, било би смешно! Навешћу само неколико чињеница. У ЕУ ће бити примљена држава која је протерала неколико стотина хиљада својих грађана само зато што су друге вере и националности, не само Срба, али њих највише, и која организовано спречава њихов повратак. А у том спречавању, нажалост, учествује и комплетно хрватско правосуђе. На то су упозоравали ОЕБС, Хјуман рајтс воч и други. Прима се држава која није вратила станарско право великом броју својих грађана друге националности, која не поштује право својине "нехрвата", за које су људи за које постоји основана сумња да су починили ратне злочине данас чак и потпредседници Сабора (нпр. Шекса је апострофирао Хјуман рајтс воч) и "хероји домовинског рата". Прима се држава у којој на националној телевизији-ХТВ се преносе концерти проусташких певача, попут Томпсона. Треба ли даље да набрајам? Паметном доста.

cajka

pre 12 godina

Ne osecam da je Srbija spremna na tako veliki dogadjaj. Zato bih zamolio celnike EU da Srbiji odloze prijem do 2023 godine. Mozda do tada nece ni biti EU. Bolje da pricekamo.

Doktor

pre 12 godina

Ne vidim neku razliku izmedju Hrvatske i Srbije.
Ne zive Hrvati bolje od Srba i statistika koja pokazuje
da je hrvatska minimalna plata veca od srpske prosecne
ne govori nista.
Srbija je treca u svetu po razmeni novca sa dijasporom.
5 miliardi evra godisnje mi iz inostranstva saljemo.
SAmo moja porodica salje oko 2.000 evra mesecno za Srbiju.
To je po 500 evra extra po osobi i to ne stoji u statistici zarade.
DA ne zaboravimo da je 5 miliardi crna cifra,za crvenu se ne zna.
Nema porodice u Srbiji koja nema nekoga u inostranstvu.
Jedina razlika jeste to sto ce Hrvati moci da rade u EU jer su zarade u HR smesne.
Kako bi se tek zivelo u Srbiji da ne ubijamo nase najbolje kao Obrenovici i Dr.Djindjic.
Za vreme Djinjiceve 2 godisnje vlade plata je porasla 4 puta, neverovatno koliko je narod nas lud i naivan sto veruje tajkunskim vestima i obmanama.

A u O

pre 12 godina

Pa da li se iko obazire na volju većine građana Hrvatske koji ne žele u evropsku uniju? Po više itraživanja to je oko 53-55%. Vode se pregovori, pristupa se članstvu, a volja većine građana se uzima kao nešto potpuno sporedno i nevažno.
Irci su odbili Lisabonski sporazum, samo da bi im ponovljali referendum sve dok ne izglasaju šta treba. Uz činjenicu da razni evropski komesari koje niko nikad nije birao na izborima odlučuju o sudbinama država. Jel to ta demokracija europe?
Ne ulazim u to da li je pristup EU dobar ili loš, samo se osvrćem kako se gleda na volju naroda, kakva god ona bila.
Da ne bude daleko je sada za dosegnuti do trga Svetog Marka a Brisel će biti još dalje.

bez_cenzure

pre 12 godina

Mozda Hrvatska i nece kociti Srbiju uglavnom zbog hrvatskog kapitala u Srbiji. Isto vazi i za Sloveniju. Podsjeticu da je Hrvatska htjela produziti vizni rezim za Srbiju ali su se tome usprotivili privrednici koji posluju u Srbiji ili sa Srbijom. Sto se tice Kosova i zastite nekakvih americkih interesa od strane Hrvatske, ne brinite vi o tome. Tu se ipak Hrvatska ne piti niti je se to tice!

boki

pre 12 godina

EU, pa EU... Da vidimo mi sta oni nama nude za nas ulazak u ovu zajednicu, pa tek onda da razmislimo da li nam to treba. Grci su tamo, Bugari su i Rumuni tamo, pa kakva im je ekonomija. Problem je unutar nase drzave. Mozemo mi da proizvedemo vise nego sto treba da lepo zivimo, pod uslovom da svi radimo i ne krademo (sluzbena kola i studijska putovanja (obavezno sa ljubavnicom primljenom po partijskoj preporuci), izmisljene dnevnice, provizije, podmicivanja itd itd.). A prema ovima poslednjima bez milosti, ma bili oni i predsednik drzave i ministri Vlade. I eto nama blagostanja i bez EU. Bogata smo mi drzava, kada pored ovoliko lopova i hohstaplera prezivljavamo vec 20 godina. I na kraju-potrebniji smo mi EU vladarima, nego oni nama, mi cemo tamo morati, pa makar i silom, sto ce buducnost i pokazati.

Bojan

pre 12 godina

(Marko, 10. jun 2011 13:27)

Marko, uz duzno postovanje , hrvatska i tolerancija mi ne idu zajedni nikako, a sad pitanje za sve ovde sa obe strane, neka mi neko objasni sta to npr hrvatska dobija ulaskom da bi joj mi ne znam kako zavideli ili da bi se oni ne znam kako hvalili time, i mi da sutra udjemo figurativno, znaci bukvalno sutra, sta vama to menja sem sto mozete da kazete zivim u eu, sta menja, isti miki maus ce da vas zamajava, isti deda mraz i kompanija, i sve isto , samo bi mogli da kazem kako smo u eu, tako da ne razumem cemu tolika radost sa jedne a tuga sa druge strane.

djedmedjed

pre 12 godina

Unija nije ponudila istocnoeuropljanima ulazak u EU radi njihovog, nego radi svog dobra.
Dobili su nova trzista i jeftinu radnu snagu.
Samo sto su trzista dobili odmah, a radna snaga smije putovati po Europi tek nakon par godina cekanja (dotle zapadnjaci uniste nepozeljnu konkurenciju u proizvodnji).
Sve u svemu, nisam optimist u pogledu pristupa EU.
Pokupovali su nam banke, a otvorili trgovacke centre vec davno prije zavrsetka pregovora.
Te nove banke-vlasnice daju u svojim maticnim zemljama privrednicima kredite sa 3-4 % , a nasima sa 13 % kamate !
Drzava nema novaca za kreditiranje brodogradnje (jedine domace profitabilne industrije), a EU forsira prodaju brodogradilista strancima (jer je uz turizam i zemljiste jedino sto jos vrijedi).
Tu nece pomoci ni cinjenica da su knjige narudzbi konstantno pune sa ugovorima od 3 mrd eura.Oni su naumili uzeti brodogradilista i to ce nazalost i dobiti.
Pesimizam ljudi, nemojte nam cestitati. nemate na cemu...

sarko onako

pre 12 godina

Srecno svim Hrvatima, posebno onima u mom 2-sobnom stanu (30 godina radnog staza, fala lepo). Nadam se da cete mi i dalje dozvoljavati da udjem u HR i obidjem grobove rodbine poklane u Jasenovcu, ako Srbija ne udje u EU skoro. Unapred hvala!

Don Kihot

pre 12 godina

Samo bih voleo da mi neko objasni sta se zeli reci time kada se pohvali hrvatska da je napredovala u integracijama sto mnogi od vas sto komentarisete rade? Da li nakon svega sto se nama dogadja verujete da su istinske reforme ono sto odlucuje neciji napredak? Nemojte ljudi da se lazemo. Nista hrvatska ne sprovodi brze ili samosvesnije reforme od Srbije, samo sto se njoj na tom putu ne bacaju ekseri da im buse gume. Postoje oblasti u kojima Hrvatska jeste napredija od Srbije i to treba priznati, ali s obzirom na nase Balkanske prilike i strasnu istoriju, te sobzirom na to da postoje i posebna polja osim ekonomskom i administrativnog sa kojim se treba pozabaviti, a tu naravno mislim na pomirenje i suocavanje sa prosloscu, smatram da Hrvatska nije ni blizu nivoa koji je Srbija postigla u napretku u suocavanju sa prosloscu naravno pozitivnom napretku. U tome je sustina problema i onoga sto ja zameram EU i zbog cega smatram da "nisu svi jednaki". Da je Hrvatska imala takvu kolicinu zahteva koje treba da ispuni u vezi sa pomirenjem verujem da oni jos ne bi dosli do ove faze ulaska u EU. Oni jesu imali uslove u vezi sa tim koje su morali ispuniti ali to je bilo vise sminkanje svetske javnosti nego istinsko osecanje i zelja za dobrosusedskim odnosima.

Asker

pre 12 godina

@ Trnjanski Laburist & Igor Zagreb, svaka cast na komentarima! Svaka vam je na mestu.
A mi, dragi moji Srbi, okrenimo se sami sebi i pocnimo da cistimo svoje djubre. Mislim bar na one kojima je stalo do EU. Meni licno nije, kao sto sam rekao u jednom od svojih komentara, sa EU prstaje svaka sloboda zivljenja. Sto se mene tice, okrenuo bih se Norveskoj politici...
Ispratite danasnji i sutrasnji sastanak Bilderberga u Svajcarskoj, u mnogome od toga zavisi sta ce se desavati u buducnosti svih nas.

zorz

pre 12 godina

ma kakvi uslovi ispunjeni ovo je cisto politicka odluka ko i za rumuniju i bugarsku ti zapadnjaci ovde kad dodju oni i negledaju ko sta radi samo igraju se stapa i sargarepe....i jedno upamtite i kad udjete u eu bicete trecerazredna clanica a mi ako udjemo uopste bicemo petorazredna clanica ....ove odluke nemaju veze sa nekim uslovima dali su ispunjeni ili ne na delu je cista politika..

Prorok

pre 12 godina

S obzirom da nas i Hrvate EU stavlja u isti kos i ne pravu razliku izmedju nas (mada mi pravimo ko da smo eskimi i etipoljani) ovo je dobra vest i za nas, racunajte najkasnije 1 avgust 2013 eto i nas u EU.

surfer

pre 12 godina

Nakon svega ovoga, nadam se da ce vlast nakon izbora, kako je ovo gotovo, moci suociti se s drugim problemima... fiskalnom reformom, jacanjem rasta itd.

EU treba biti sredstvo, a ne samo cilj sam po sebi.

Dejan

pre 12 godina

Nije mi jasno kako Hrvatska moze postati clanica EU kada ima nereseni granicni spor sa Slovenijom (Piranski zaliv i mnoga druga mesta...), a nije uradila nista ni po pitanju vracanja imovine proteranih Srba.
Pored toga ne znam sta je uradjeno po pitanju korupcije u Hrvatskoj? Koliko mi je poznato Hrvatska po tom pitanju ne zaostaje puno za Srbijom.

Miki Beograd

pre 12 godina

Ni EU nije više ono što je bila. Hrvatska očigledno još nije ispunila uslove za ulazak u EU, ali to nije bitno - potrebno je,ipak, što pre primiti i poslednju katoličku državu u Evropi u Uniju. Kao što je Rumuniju i Buharsku trebalo što pre primiti jer su na dohvat Rusije... Srbija će, na žalost, iako je po mnogo čemu daleko naprednija i civilizovanija od sve tri spomenute, još dugo čekati i biti ponižavana... Tako je to, na žalost, svuda. Odlučuju sasvim drugi kriterijumi od onih oficijelno proklamovanih... Ali, mi treba uporno i bez odlaganja da gradimo pravne norme i život po merilima najcivilizovanijih, nezavisno od EU. To smo radili i ranije, što ne bismo i dalje. To je u našem interesu, a to što nas Evropa kinji - njima na čast!!!

Viljem

pre 12 godina

Kako mi je smesno vitati komentare Hrvata ovde. Hrvati su celo vreme govorili kako smo slovenci naduvani zbog unije kako iz visoka gledamo na njih i slicne stvar. Hrvatska jos nije ni usla u uniji a nece još 2 godine a vec se pojavljuju pogledi sa visoka i djelenje lekcija hahahaha pokrijte se usima dragi moji komšije/susjedi Hrvati :)

tako nekako

pre 12 godina

Pa i Bugarska i Rumunija su u EU već 4 godine :) tako da sam čin ulaska nije toliko bitan, koliko je važna spremnost za ulazak.
Ovima što pišu pamflete o nekoj "naprednijoj" Hrvatskoj u odnosu na Srbiju je stvarno suvišno odgovarati. Ukratko, prezadužena država, bez neke veće proizvodnje, se ni po čemu ne može porediti sa Srbijom, jel koliko god da smo mi loši, oni su u još većoj banani :)
Samo da se kod nas otvaraju fabrike i radna mesta,to je najvažnije, lako ćemo onda u EU :)

ILIJA GARASANIN

pre 12 godina

I Hrvatskom ce se zavrsiti popunjavanje Evropske Unije !!!!!!!!!
Nije mi poznata drzava koja je ulaskom u EU nesto znacajno dobila...........

Srle

pre 12 godina

Ovim cinom je evropska prica za Srbiju definitivno zavrsena i ne znam sta jos treba da se desi kako bi konacno shvatili da nismo u planovima EU. Da je EU zaista zelela Srbiju u svojim redovima primili bi je zajedno sa Hrvatskom kada god to bilo ali zajedno. Hrvatska takodje ne ispunjava brojne uslove za prijem ali ocigledno to nece biti problem zbog politicke volje da ih prime od cega smo mi eonima vremena daleko. Ovako je izvesno da ce Hrvatska uvek blokirati bilo kakvu odluku vezanu za prijem Srbije. Srbija ovim potezom definitivno mora da shvati da je EU ne zeli i da mora naci alternativu sadasnjoj EU politici koja nema alternativu. Ovako se ponasamo kao da smo smrtno zaljubljeni u devojku koja nas nece i udaje se za drugog. Ili da nadjemo alternativu ili da umremo usamljeni zbog ljubavi. Mozda bi najbolji nacin pridruzivanja EU bio kompletno ciscenje Srbije od svih korumpiranih zlikovaca, bilo politickih bilo ekonomskih, primena Zakona o poreklu imovine ukratko korenito i trajno ciscenje od korova nase zemlje. Takvi cemo biti mnogo interesantniji EU nego ovakvi kakvi smo danas ali danasnja politicka scena bilo vladajuca bilo opoziciona dokazano nije u stanju to da uradi.

Velja

pre 12 godina

Sve je to ok, ali pristup treba da ratifikuje i svaka clanica ponaoosob. Slovenija, Holandija, Velika Britanija, Francuska....cisto sumnjam. Tu ce se tek razvlaciti pita....

Marina

pre 12 godina

Dejane,ne zaostaje Hrvatska za Srbijom ni puno ni malo nego objektivno barem desetak godina do punopravnog članstva.Razlog tomu nije u tome što je RH bolja,pravednija,naprednija,slobodnija,demokratskija ili neznamkakva država u odnosu na Srbiju, nego u tome što su se vlasti RH iskreno i otvoreno opredijelile za EU a ne i tamo i ovamo i istočno i zapadno ; za potpunu suradnju s Haagom sada i odmah,bez odugovlačenja ; za bolne reforme unatoč protivljenju dijela građana;za korjenitu promjenu svijesti i stava građana o ratnim zločinima na hrvatskoj strani ;za otvorenu borbu protiv korupcije koja seže do samog vrha vlasti; za članstvo u NATO savezu bez kojega nema članstva u EU...Hrvatska nije bogomdata država i još uvijek ima puno posla na mnogim područjima života,ali se barem trudi svih ovih poslijeratnih godina da se očisti iznutra i sredi prema standardima europske tradicije i demokracije. Stigla je do možda skorog zatvaranja svih poglavlja što znači da je pravilno išla prema zacrtanom cilju s namjerom da do njega stigne najbrže što može. Problem je Srbije što ima zrakaste puteve do EU,što se oslanja na četiri stupa jednakomjerno,što oteže i odugovlači s ispunjavanjem haških uvjeta ,jednom rječju, raspršeni su joj vanjskopolitički ciljevi u trenutku kad se mora koncentrirati na jedan put-onaj prema Briselu. Dodatan problem je nezavisnost Kosova kojemu Srbija od početka nije prišla pragmatično i nije za sebe postigla barem nešto nego je maksimalističkim zahtjevima, tvrdoglavošću i inatom sve prepustila Ahtisariju.

Darko

pre 12 godina

Hrvatska moze postati clan s obzirom na spomenutu granicu sa Slovenijom, jer je dogovorena arbitraza koja stupa na snagu nakon potpisa sporazuma sa eu, odnosno dovrsetka pregovora.
Dakle, to je kompromisno rijesenje i Hrvatske, i Slovenije, i EU da se pitanje dvije drzave odjeli od pitanja unije, posto je zbog toga Hrvatska bila blokirana od Slo gotovo dvije godine.
Sto se tice pitanja povratka srba, to nikad nije bio uvjet unije.To se samo ovdje u Srbiji namece to pitanje.
Mada i po tom pitanju je Hrvatska napravila dosta velike korake.Po mojem misljenju i previse, no dobro.

Nishlija

pre 12 godina

Lepa vest i CESTITAM ! Pokazali ste da ste "sazreli" za elitno drushtvo. Uhapsili ste ex premijera i precednika vlade ,ratne zlocince, uradili ste puno toga na EU zakonima i eto vas tamo gde vam je i mesto. Mi mozemo samo da sledimo vash primer i jednog dana bicemo kao i vi u EU. Imali ste bolju startnu poziciju :) ( +8 godina je velika prednost i niste imali sankcije i NATO bombardovanje ) Ali sta je tu je . Da se ne lazemo da Srbija nije imala Miloshevica i SLOBA-efekte mi bismo vec bili u EU. Verujem da bi Srbija pomagala i podrzavala Hrvatsku u EU-integracijama sto i od vas sada ocekujemo :) ZIVELI i vidimo se u MAKARSKOJ I DUBROVNIKU ! P.S Nemojte da mi demolirate automobil jer cu da vas tuzim i po EU zakonima moracete da mi kupite novi :) Dodjite na EXIT i NISOMNIJU dobrodoshli ste ovde !!! SRETNO VAM BILO U EU !!!

Knindza

pre 12 godina

Proterivanje i ubijanje Srba, oduzimanje njihove imovine i konstantne tuzbe za povracaj iste koje se vuku u beskraj dok sve vreme glume da su zrtve. Nije ni cudo da ih EU zeli. Uklapaju se u koncepciju.

Izbeglica-prognanik iz Hrvatske

pre 12 godina

Cestitam Hrvatskoj koja se izborila za svoju nezavisnost i Evropu. Hrvati su uvek mogli da se sloze bar oko minimuma nacionalnih interesa, sto mi jadni Srbi nikada nismo. Posto nasa drzava Srbija nema 'otvorenih pitanja' sa Hrvatskom, Hrvati ce sa sobom u Evropu poneti i imovinu Srba, koju jedino Hrvatska (od svih republika bivse nam drzave)nije vratila. Srbiji zelim da zahvalim sto se nije udostojila bar da spomene sva stanarska prava,stanove, kuce i neisplacene penzije Srba iz Hrvatske pre zatvaranja poglavlja 23 izmedju Hrvatske i EU. Mislim da ce moj stan od 54 kvadrata biti dovoljan bar za jednu rundu sampanjca Josipovicu i Tadicu. Ako ne, doplaticu!

Miodrag

pre 12 godina

Ne vidim tu nikakav napredak, pre glupost. Oni su ratovali za samostalnost da bi brzo dosli u EU, i to ce ostvariti 22 GODINE posle pocetka rata!!!!
Da su ostali u YU, svi bi bili u EU pre 2000.

Doktor

pre 12 godina

Ne vidim neku razliku izmedju Hrvatske i Srbije.
Ne zive Hrvati bolje od Srba i statistika koja pokazuje
da je hrvatska minimalna plata veca od srpske prosecne
ne govori nista.
Srbija je treca u svetu po razmeni novca sa dijasporom.
5 miliardi evra godisnje mi iz inostranstva saljemo.
SAmo moja porodica salje oko 2.000 evra mesecno za Srbiju.
To je po 500 evra extra po osobi i to ne stoji u statistici zarade.
DA ne zaboravimo da je 5 miliardi crna cifra,za crvenu se ne zna.
Nema porodice u Srbiji koja nema nekoga u inostranstvu.
Jedina razlika jeste to sto ce Hrvati moci da rade u EU jer su zarade u HR smesne.
Kako bi se tek zivelo u Srbiji da ne ubijamo nase najbolje kao Obrenovici i Dr.Djindjic.
Za vreme Djinjiceve 2 godisnje vlade plata je porasla 4 puta, neverovatno koliko je narod nas lud i naivan sto veruje tajkunskim vestima i obmanama.

Don Kihot

pre 12 godina

Samo bih voleo da mi neko objasni sta se zeli reci time kada se pohvali hrvatska da je napredovala u integracijama sto mnogi od vas sto komentarisete rade? Da li nakon svega sto se nama dogadja verujete da su istinske reforme ono sto odlucuje neciji napredak? Nemojte ljudi da se lazemo. Nista hrvatska ne sprovodi brze ili samosvesnije reforme od Srbije, samo sto se njoj na tom putu ne bacaju ekseri da im buse gume. Postoje oblasti u kojima Hrvatska jeste napredija od Srbije i to treba priznati, ali s obzirom na nase Balkanske prilike i strasnu istoriju, te sobzirom na to da postoje i posebna polja osim ekonomskom i administrativnog sa kojim se treba pozabaviti, a tu naravno mislim na pomirenje i suocavanje sa prosloscu, smatram da Hrvatska nije ni blizu nivoa koji je Srbija postigla u napretku u suocavanju sa prosloscu naravno pozitivnom napretku. U tome je sustina problema i onoga sto ja zameram EU i zbog cega smatram da "nisu svi jednaki". Da je Hrvatska imala takvu kolicinu zahteva koje treba da ispuni u vezi sa pomirenjem verujem da oni jos ne bi dosli do ove faze ulaska u EU. Oni jesu imali uslove u vezi sa tim koje su morali ispuniti ali to je bilo vise sminkanje svetske javnosti nego istinsko osecanje i zelja za dobrosusedskim odnosima.

nikola

pre 12 godina

Шта има да се каже...тек сад долази оно нај горе ,сузбијање свега зла у земљи,од корупције до криминала и шире.Исто ко и у Србији.Чак и gore него у Србији,или су вијести које имамо прилику понекад погледати "фалсификат за неуке"Србе !?На крају и Хрватским патриотама и бранитељима не одговарају многе чињенице,чак ни улазак у еу,као ни повратак протераних Срба .А дал ће унија условљавати касније то у ходу ,то ћемо тек да видимо.Има само ХОП, на крају кад си прескочио !!!

Милован Миловановић

pre 12 godina

Да није тужно, било би смешно! Навешћу само неколико чињеница. У ЕУ ће бити примљена држава која је протерала неколико стотина хиљада својих грађана само зато што су друге вере и националности, не само Срба, али њих највише, и која организовано спречава њихов повратак. А у том спречавању, нажалост, учествује и комплетно хрватско правосуђе. На то су упозоравали ОЕБС, Хјуман рајтс воч и други. Прима се држава која није вратила станарско право великом броју својих грађана друге националности, која не поштује право својине "нехрвата", за које су људи за које постоји основана сумња да су починили ратне злочине данас чак и потпредседници Сабора (нпр. Шекса је апострофирао Хјуман рајтс воч) и "хероји домовинског рата". Прима се држава у којој на националној телевизији-ХТВ се преносе концерти проусташких певача, попут Томпсона. Треба ли даље да набрајам? Паметном доста.

Igor Zagreb

pre 12 godina

Da slavlja u Zg i Hrvatskoj nema jer su svi svjesni da ta Europa nije ona od prije rata od prije 90. Ako jedna Grčka, Portugal, Irska i mnoge druge istoćne nove članice grcaju u problemima sa novcima ništa bolja situacija ne čeka ni nas a kamoli druge zemlje bivše SFRJ. Za Hrvatsku bi bilo najpametnije ali pameti hrvati nemaju da na referendumu glasujemo protiv te robovske Eu i njihove nakaradne politike gdje male zemlje nemaju prava.
Treba zaboraviti na rat i pomiriti se Srbijom i oformiti Konfederativnu Zajednicu HR-SR. Ne nikako na prijašnjim osnovama nego na dobrim odnosima, ekonomskoj stabilnosti, obrazovanju i uzeti sve najbolje iz života Norveške, Švicarske. Vežu nam mnogi problemi, ratna prošlost, pitanje imovine, izbjeglih osoba. Imamo isti jezik, razumijemo se i suradnja među našim državama je svakodnevno bolja i bolja. Hrvatska ima more kao nijedna zemlja na Mediteranu, Srbija ima žitna polja, planine, čiste rijeke, poljoprivredu. Nas 4.400.000 i Srba oko 7.500.000 je ipak broj od 13.000.000 stanovnika a tako bi bili jaći ekonomski i od Mađarske, Bugarske, Slovenije, Bih, Makedonije, Albanije, Grčke, Slovačke, Češke i baltičkih zemalja. EU nas ne bi mogla ranim malverzacijama i ucjenama maltretirati jer samo ekonomija i snaga ljudi donose plodove uspjeha jedne neovisne i suverene zemlje.
Dosta smo i HR I SR radile loše poteze u interesu zapada. Šteta je učinjena a toliko se poznajemo da smo mogli drugačije odigrati ovaj dio utakmice i pregovora. Veliko žaljenje što nismo išli istim putem i ugledali se na druge neovisne zemlje koje su stabilne i ne ovise o ucjenama DE, FR, GB, NE...

Nenad

pre 12 godina

Kako ce Hrvatska uci u EU ako nema rjeseno pitanje granice sa Srbijom ili ce to pitanje Hrvatska otvoriti kada ako ikada Srbija bude pristupala Uniji kada je Slovenija zbog granice uslovljavala ulazak Hrvatske u EU. Zvanicnici Hrvatske su govorili kako nece praviti probleme Srbiji pri ulasku ali ja mislim da nas tek tada cekaju problemi. U tom slucaju vlasti u Srbiji bi trebali pregovarati direktno sa Briselom a ako ne uspije onda se lijepo zahvaliti i krenuti svojim putem. Od EU Srbiji su potrebni samo njeni zakoni koji bi neka spsosobna vlada trebala sprovesti.

drasko

pre 12 godina

...a sta bi sa prognanim SrBima...?!
Ma daj, to je bilo pa proslo, zar ne ?!
...koliko ono bese cifra prognanih, da li se meri desetinama ili stotinama hiljada... ?!
Ma daj, to je za EU zanemraljiva cifra , na nivo statisticke greske, zar ne ?!

Na kraju krajeva sto bi se mi brinuli kad taj problem koliko se da primetiti ne vidi niti EU, a jos manje Hrvatska...
p.s.
A od 01.07.2013 krece novo maltretiranje SrBije i to od strane suseda, zivi bili pa videli...opusteno...

sarko onako

pre 12 godina

Srecno svim Hrvatima, posebno onima u mom 2-sobnom stanu (30 godina radnog staza, fala lepo). Nadam se da cete mi i dalje dozvoljavati da udjem u HR i obidjem grobove rodbine poklane u Jasenovcu, ako Srbija ne udje u EU skoro. Unapred hvala!

Kokolo

pre 12 godina

U trenutku ulaska očekujem odlazak oko 250 000 Hrvata u europske zemlje na privremeni rad, + oko 50 000 Hrvata iz BiH... Mnogi će se veoma brzo vratit kada vide da niti tamo nije bajno, pogotovo zato jer je velika konkurencija u Rumunima, Bugarima, Poljacima, čak i Slovencima. Kada smo već kod navedenih, svi osim zadnjih će poplavit Hrvatsku, i radit poslove koji su dobrom djelu od ovih 250 000 ispod časti, ako ne mogu bit direktori šta će radit za 500€, bolje onda gledaju big brother i čekaju zelenu kartu.

Bojan

pre 12 godina

(Marko, 10. jun 2011 13:27)

Marko, uz duzno postovanje , hrvatska i tolerancija mi ne idu zajedni nikako, a sad pitanje za sve ovde sa obe strane, neka mi neko objasni sta to npr hrvatska dobija ulaskom da bi joj mi ne znam kako zavideli ili da bi se oni ne znam kako hvalili time, i mi da sutra udjemo figurativno, znaci bukvalno sutra, sta vama to menja sem sto mozete da kazete zivim u eu, sta menja, isti miki maus ce da vas zamajava, isti deda mraz i kompanija, i sve isto , samo bi mogli da kazem kako smo u eu, tako da ne razumem cemu tolika radost sa jedne a tuga sa druge strane.

Aleksandar

pre 12 godina

Uh, mogu samo da im kazem - neka im je sa srecom. Vec poceli moji prijatelji (Hrvati) da mi se jadaju...
Uzgred, sta je bilo sa peticijom od milion potpisa protiv EU koje je Kosorka proglasila nelegalnom?

Zedes

pre 12 godina

Sto bi rekao pok. Toma Bebic: nije gotovo kad je gotovo, vec je gotovo kad ja kazem da je gotovo ! :-))) Tako je i ovo s primitkom Hrvatske u EU, bit ce tu jos svega i svacega, od kojekakvih dodatnih uvjetovanja preko monitoringa do odugovlacenja od strane pojedinih zemalja...

Ali, dobro, prema svemu sudeci doista izgleda da su pregovori privedeni kraju i da ce Hrvatska sredinom 2013. postati 28. punopravna clanica EU. Unije koja nije obecana zemlja kojom tece med i mlijeko, ali ostati izvan nje, a ne biti prebogata drzava poput Svicarske, Norveske, Monaka, Lihtenstajna... znaci nemati perspektivu i biti izvan kluba zemalja koje u Europi nesto znace.

Ne, nece se EU raspasti, koliko god joj mnogi (uklj. neke komentatore na ovome portalu) to prorokovali. I zato zelim i Srbiji da danas-sutra postane clan te europske konfederacije. Ali, Srbija ce morati napraviti jos vraski puno toga da ispuni potrebne kriterije, nalazenje i slanje u Haag Mladica i Hadzica tek je manji dio tih kriterija.

slobodan1988bb

pre 12 godina

a 2015 Analiticari prognoziraju da ce se raspasti EU ha ha ha,a kod nas predsednik uporno spominje EU,a ne spominje koliko ima gladnih i nezaposlenih i kolika su primanja u gradovima van beogradskog pasaluka...SRAMOTA...

zasluženo

pre 12 godina

@dejane
ti si neobavješten, očito ko tvoj politički miljenik, po sve tri stvari koje navodiš. Riješeno je pitanje granice s Slovenijom (arbitraža), povrat imovine osim za one koji su je prodali ili razmjenili s nekom fizičkom osobom pa sad kažu da su malo dobili (a to nije stvar HR) a korupcija je potpuno sasječena jer su zatvoreni i ex,premijer, potpredsjednik vlade i tim redom.

Građanin

pre 12 godina

Drage komšije, moje srdačne čestitke.

Molio bih vas, zarad dobrosusedskih odnosa, da ispitate sve navode u vezi sa zločinima i imovinom manjinskih naroda.

Srdačno,

G

Hrvat

pre 12 godina

Hrvatska ulazi u EU kao 28. članica i sasvim sigurno je najbolje pripremljena zemlja od svih koje su ulazile posljednjih desetak godina. Zato Dejane ne znam o kakvim ti problemima pričaš. Spor sa Slovenijom se riješava međunarodnom arbitražom, Srbima su obnovljene kuće, omogućen im je povratak ali ima ih masa koji ne žele živjeti u Hrvatskoj pa s vremena na vrijeme obiđu kuće i čekaju da istekne deset godina da bi ih prodali. Izabrali su Srbiju i sretno im bilo, mada mislim da će se mnogi nakon službenog ulaska Hrvatske u EU predomisliti. Što se tiče korupcije Hrvatska je napravila daleko najviše od svih zemalja u okruženju. Bivši premijer Sanader čeka izručenje Hrvatskoj, bivšem potpredsjedniku vlade Polančecu se sudi, sudi se i bivšem ministru obrane Rončeviću, sudit će se i nekima od zastupnika poput Čehoka koji je zadnji uhićeni. Pokrenuti su sudski procesi za brojne korupcijeske afere (farbanje tunela, Podravka, Maestro, Index itd.). Osim toga Hrvatska će do prijema biti pod monitoringom kao i sve članice koje će ulaziti nakon Hrvatske. Za vrijeme monitoringa, pa i poslije, nastavlja se borba protiv korupcije i ja sam uvjeren da će Hrvatska uskoro biti vrlo uređeno društvo i zemlja poželjna za život. Moj savjet tebi Dejane je da se okreneš sebi i svojim problemima, to jest Srbiji i njenim problemima, jer od virenja preko susjedove ograde nemaš ama baš ništa. Lijep pozdrav.

ZEMUNAC

pre 12 godina

Kad cemo mi u EU. Pod hitno naci i predati Hadzica, resiti pitanje Kosova, i napokon malo i kod nas sunce da grane. Bravo Hrvati, pustite nas srbe mi cekamo Voju. E moja zemljo, mnogo volis da se mucis.

Srdjan

pre 12 godina

Odlično, to znači da će sve izbeglice biti vraćene, naknada za sve što su preživeli isplaćena, imovina vraćena i automatski će postati gradjani EU. Mislim da niko više neće imati razloga da se žali.

Marko

pre 12 godina

Miki

Uz dužno poštovanje, recite mi po ćemu je to Srbija tri puta naprednija od Hrvatske?
S obzirom da sam unazad zadnjih par godina poslovno bio gotovo svaki mjesec po Srbiji, vi još itekako kaskate za mnogima, pa u nekim pogledima i Bugarskom i Rumunjskom.
O toleranciji, demokraciji i nekim stvarima neću niti pričati...

Luka

pre 12 godina

Jer to nagrada Hrvatskoj za hapsenje Ratka Mladica :D aaaa oni su objavili prvi tu vest mora da je u tome fora
A mi dobili od Holandije poruku da se ne nadamo previse za kandidaturu koju uzgred budi receno Makedonija ima vec godinama a Crna Gora takodje,dve savrseno urednjene zemlje :D
Pa sve vise mi je muka od te evropske unije i postajem euroskeptik

milan

pre 12 godina

@Djordje
Nesto ne vidim da si spomenuo ko je ubio Kralja Aleksandra, upravo oni koji ulaze u EU 2013. I bas od te 1934, krece nama Srbima naopako, Kominterna, sa kojom su se Hrvati slizali, ovde kroji kapu, nekad vise, nekad manje. Ista ta Kominterna koja organizuje posetu Pape Hrvatskoj, i 2 dana posle toga proglasava se dan ulaska Hrvatske u EU.
Jedina, ali izuzetno znacajna prednost Hrvata je to sto uvek imaju mnogo bolje politicare nego mi, politicare koji su uvek radili u interesu svoga naroda, zato im svaka cast, pocev od Radica, Pavelica, Tita, Ante Markovica, preko Tudjmana pa sve do Jadranke Kosor. Zato danas i ulaze u EU. Na drugoj strani nasi politicari su uvek bili diletanti, pocev od D. Mihailovica, preko Rankovica, Draze Markovica, S.Milosevica i Kostunice, pa sve do Tadica. No mozda je i za to sve Kominterna odgovorna.

U svakom slucaju cestitam Hrvatskoj na uspehu u ostvarenju svojih teznji. I ako tamo u EU ne bude sve bas valjalo, kao i davne 1945, preci ce na stranu nekih novih pobednika, ne sekiram se mnogo za njih. Sve najbolje!

boki

pre 12 godina

EU, pa EU... Da vidimo mi sta oni nama nude za nas ulazak u ovu zajednicu, pa tek onda da razmislimo da li nam to treba. Grci su tamo, Bugari su i Rumuni tamo, pa kakva im je ekonomija. Problem je unutar nase drzave. Mozemo mi da proizvedemo vise nego sto treba da lepo zivimo, pod uslovom da svi radimo i ne krademo (sluzbena kola i studijska putovanja (obavezno sa ljubavnicom primljenom po partijskoj preporuci), izmisljene dnevnice, provizije, podmicivanja itd itd.). A prema ovima poslednjima bez milosti, ma bili oni i predsednik drzave i ministri Vlade. I eto nama blagostanja i bez EU. Bogata smo mi drzava, kada pored ovoliko lopova i hohstaplera prezivljavamo vec 20 godina. I na kraju-potrebniji smo mi EU vladarima, nego oni nama, mi cemo tamo morati, pa makar i silom, sto ce buducnost i pokazati.

Prorok

pre 12 godina

S obzirom da nas i Hrvate EU stavlja u isti kos i ne pravu razliku izmedju nas (mada mi pravimo ko da smo eskimi i etipoljani) ovo je dobra vest i za nas, racunajte najkasnije 1 avgust 2013 eto i nas u EU.

zorz

pre 12 godina

ma kakvi uslovi ispunjeni ovo je cisto politicka odluka ko i za rumuniju i bugarsku ti zapadnjaci ovde kad dodju oni i negledaju ko sta radi samo igraju se stapa i sargarepe....i jedno upamtite i kad udjete u eu bicete trecerazredna clanica a mi ako udjemo uopste bicemo petorazredna clanica ....ove odluke nemaju veze sa nekim uslovima dali su ispunjeni ili ne na delu je cista politika..

Neko iz Trsta

pre 12 godina

Komentare u kojima se navode licni i konkretni primeri se ne objavljuju. Nadam se da je dozvoljeno reci da svako ko relativno cesto prelazi preko Hrvatske zna za korupciju na njenim granicama, a opet i puno ljudi poseduje, od vremena viza za Srbiju, hrvatske pasose, a da u istoj nisu ni rodjeni niti ikad bili.
Kao prijatelj mnogo gradjana Hrvatske (Hrvata, Srba, Bosnjaka) mogu reci i da sam vise puta vredjan po nacionalnoj osnovi, bilo u Rijeci ili S. Brodu ili Kninu i Gospicu. Budala ima svuda, hocu reci. Za svokodnevi zivot, onako, iz ugla obicnog coveka, hrvatsko drustvo nije ni korak ispred srpskog. Ni pola koraka, nemojte vredjati sebe. Hrvatska je Srbija koja se pravi fina.
Ali nesto veliko nas razdvaja od komsija. Oni su izvrsili ipak velike reforme, i to odozgo. Kriminalci su u zatvoru, trziste je jednako za sve (osim mozda za srpske firme) vecina zakona su slicni npr. italijanskim, i zapravo se primenjuju. Ja ne znam bolje da objasnim razlike, a mislim da ih slicno vide vecina ljudi koji cesce putuju SR/HR.
Sto se tice HRvatske kao ''kocnice'' za Srbiju na putu ka EU, mislim da ce se to promeniti, kao i lose stvari u HR koje sam pomenuo, onog trenutka kada HDZ nestane sa vlasti, relativnmo brzo, nadam se.
A kada ce Srbija dotle stici? Ne za manje od 20 god, poprilicno sam siguran.

hugo

pre 12 godina

Pored toga ne znam sta je uradjeno po pitanju korupcije u Hrvatskoj? Koliko mi je poznato Hrvatska po tom pitanju ne zaostaje puno za Srbijom.
(Dejan, 10. jun 2011 08:57)

uhitili su sanadera potpredsednika vlade ministra obrane te sefove velikih drzavnik firmi(ina hrvatske zeljeznice hrvatske aute ceste itd itd) koji su kratili drzavu za stotine mil. eura....a kog je srbija....srbiji ce najveci problem biti kosovo jer dok ga sami ne priznaju nece moci krenuti s pregovaranjem...zivi bili pa vidjeli

aleks

pre 12 godina

Cestitam komsije i blago vama. Mi cemo jos dugo biti u kandzama monstruma tajnih sluzbi, ratnih profitera, vojske, crkve, nacionalista i slicnih kojima ne odgovara EU jer ovde i ovako mogu da divljaju do mile volje.

Cvetko

pre 12 godina

To je jedini način da i mi uđemo u uniju!!!!!!!! Nadam se da će susedi lepše živeti i misliti, pa da i ja za par godina, ako i mi nekada uđemo, konzumiram najlepše primorije na svetu a da ne mislim hoće li mi neko zabiti nož u leđa na spavanju. Pozdrav za sve hrvatske iskrene evropejce....

makedonac

pre 12 godina

Ako se ne varam posle Slovenije prva od ostalih republika koja je dobila ponudu za pocetak SSP je bila Makedonija posle nje je tu ponudu dobila Hrvatska, pa Crna Gora pa Srbija. Hrvatska je zavrsila pregovore dok je Makedonija dobila statut kandidata kao i Crna Gora ali bez pocetka pregovora. Kako to da je Hrvatska sve ovo zavrsila a Makedonija koja nema uslovnjavanja poput Srbije jos nije pocela da pregovora tj da otvara poglavlja a krenula je ka EU pre Hrvatske.

bolid

pre 12 godina

Koliko sam upoznat na jesen ide referendum u Hrvatskoj da se nacija izjasni da li zele da udju u EU ili ne.
Problem su hrvatski nacionalisti i nezrela mala privreda kojoj ne odgovara EU jer su premali kao privrednici da bi dobijali potporu a ne zele da se zaduzuju vise.
Od EU je bilo jasno da im je u interesu da svaku drzavu u kojoj ima nacionalista sto pre uvuku pod Briselsku kontrolu u cilju suzbijanja jer imaju jace aparate protiv nacionalista u zemlji koja je clanica nego da je van EU.

Kako god, zelim svim normalnim komsijama da ne budu sankcionisani od strane duhova proslosti.

Bojan

pre 12 godina

E sada je nama lakše... med, mlijeko... lova dolazi iz europske unije... mi je nemilice trošimo... sada i po tri puta bojamo iste tunele...
Samo se nadam da će netko da nas udara vel'kom letvom po leđima, ako se ne prilagodimo standardima EU. Ali što je tu je... ako EU poživi do tog 1.srpnja 2013. i mi ćemo biti dio toga svega... Napokon će (možda) ukinuti ove naplate cestarina (bit će vinjete), morat će se računi unutar EU plaćati na vrijeme i još sigurno mnogo dobrih i "normalnih" stvari koje utječu na normalan život stanovnika neke države... naravno, dobiti ćemo i nuklearnu energiju, zatrovanu hranu, skupe bolnice, nemilosrdne menadžere(mada se i sada ovi naši trude), manje djece, manje vremena, sedmi mobitel...

elektricni

pre 12 godina

Hrvati su ocigledno jedina nacija na Balkanu koja tacno zna sta hoce, a pri tome jako drzi do nacionalnog ponosa i nacionalnih interesa. Ostvarili su sve sto su hteli. Mozemo mi da pricamo sta hocemo i da mislimo sta hocemo, ali dok se mi mirimo i izvinjavamo, rasprodajemo zemlju budzasto i razoruzavamo oni su izgradili ozbiljnu drzavu.

zoom2

pre 12 godina

(Nishlija, 10. jun 2011 13:29)

Hvala na cestitakama, zasluzili smo ulazak u EU napornim radom i uvjetima koje danas jos uvjek ne ispunjavaju neke clanice iste te unije. Mozda nismo imali sankcije i NATO ali smo imali srpsku agresiju pod politikom Slobodana Milosevica u kojoj je bilo okupirano 50% hrvatskog teritorija, unisteno 30% hrvatske ekonomije, unisteno blizu 200 000 domova i prouzroceno blizu 30 milijardi dolara stete. Sve je to nekako trebalo obnoviti, vratiti zivot u normalu i brinuti se za 550 000 izbjeglica i prognanika tokom nesretnog rata. Tako da je malo neukusno pricati o nekakvoj boljoj startnoj poziciji, svi na ovim prostorima samo odavno mogli biti clanovi Eu da Srbi nisu bili instrument u politici Slobodana Milosevica u pokusaju stvaranja velike Srbije. Nazalost..

Lovro

pre 12 godina

Eto pišem iz skoro sada članice EU.
Nadam se da će i Srbija u srednjem period (10-15) godina također postati članica kao i ostatak Balkana.
A što se tiče blokade Srbije,vjerujem da će nam biti dopušteno oko godinu dana da vas blokiramo od strane Europe,a onda zna se,što se događa.Pokazao je primjer blokade Slovenije.
Međutim ako budemo imali podrška USA,onda ste u banani većoj,jer će Hrvatska od sada štititi američke interese na Balkanu,tako da vam bez priznanja Kosova i ulaska u NATO gdje ćete biti podanici kao i mi EU ostaje samo san.
Eto nadam se da će u budućnosti EU donjeti svima ovdje na ovom trusnom području više kvalitetnog i boljeg života.

Zedes

pre 12 godina

Evo, i sluzbeno je to objavljeno: Europska komisija predlaze primitak Hrvatske u punopravno clanstvo u EU 1.7.2013. g.

Po mome misljenju, jako kasno, trebali smo uci vec odavno, ali bolje i tada nego nikada...

silverg

pre 12 godina

(Miki Beograd, 10. jun 2011 12:59)
e moj Miki, znači, kad se prima Hrvatska, onda je bitna većinska veroispovest, kada je Bg i Ru, onda blizina Rusije (a ne i Ukrajina, Moldavija i šta već, da ne kažem za baltičke zemlje)... A Srbiju ne "kinji" i ne "ponižava" niko do ona sama, jer nije u stanju da se izbori ni sa kojim problemom. EU ima uslove, kakve takve, pa ko hoće nek izvoli, ko neće - eno mu ga Azerbejdžan, Iran i Severna Koreja.

Hrvat

pre 12 godina

(Srdjan, 10. jun 2011 14:42)

Sve je to Srđane točno samo si nekako ispustio ono nama najvažnije. Srbija će isplatiti odštetu za sve što smo preživjeli, nadoknadit će svu štetu koju je prouzročila, vratit će imovinu koju je otela pa će ispunit uvjete da je Hrvatska deblokira i dozvoli joj nastavak pregovora. Mislim kad se već koljemo nebulozama...

Nenad-EU

pre 12 godina

Ako pogledamo situaciju Hrvatske da su kao miljenik Evrope relativno brzo zavrsili pregovore bez nekih vecih uslovljavanja i dobili datum za ulazak za 8 godina onda mozete zamisliti koliko nama treba...

e moja marina

pre 12 godina

Ajde, Marina
nije ovo neka ekonomsko - propagandna emisije pa ćemo baš toliko hvaliti Hrvatsku. Istina je da su neki od velikih njuški završili u zatvoru, ali većina je ostala izvan njega zbog političkih razloga. A što se tiče pravosuđa, e to je posebna priča i nije baš da cvjetaju ruže, daleko od toga. Osim toga, ove komentare nekih komentatora u Srbiji koji se osjećaju jadno u vezi EU u vidi rasprodaje Srbije i ostaloga, tako se i Hrvati osjećju prema EU. Nemajte brige, uskoro će i Srbija

Hrvoje Srbovic

pre 12 godina

"Veceras je nasa festa, veceras se vino pije, nek' se igra, nek' se piva, jer ko ne pije, taj Europljan nije." :-))

Sestre i braco Srbi i Hrvati,

Da smo reformisali zajednicku drzavu, da se nismo klali, gde bi nam kraj bio? Molila bi nas Unija kao sto mole Svicarce da se uclanimo. Ali, sto ce se, sto je, tu je, danas se usporedjujemo sa Rumunijom, Bugarskom. Gde smo mi bili recimo 1989, a gde oni...

Pozdrav od Jugoslavena, SrboHrvata ili sta vec
Sve najbolje za Hrvatsku u EU, sve najbolje za pacenicu Srbiju na (nadam se, uspesnom) putu ka EU!

Cudno

pre 12 godina

Ubedjen sam da kada budemo usli u EU, da ce veliki deo omladine otici iz Srbije jer prosek plate nema veze sa ulaskom u zajednicu.
Bio sam pre 2 meseca u Srbiji kod rodbine 20 km od Beograda u nekoj vikendici.
Rodjak je bas lepo sredio vikendicu i pored poteskoca oko nalaska ljudi koji ce mu srediti bastu.
Verovali ili ne, pored takozvanih "gladnih" i "siromasnih" Srba njemu radi Bugarin iz Bugarske taj posao.Ja nisam hteo da verujem i popricao sam sa covekom.
KAko se njemu isplati da dodje iz Bugarske do 20 km od Beograda a nezaposlenim ljudima kojih ima u komsiluku se ne isplati.
Nikakvu bolju platu Hrvati nece imati jer su lenji kao i Srbi i Crnogorci.
Ko ce da natera Dalmatinca da radi. Navikao da radi 3 meseca za vreme sezone i od toga zivi celu godinu. Ta vremena su prosla!
Slovenke su 2.u europi po radnim satima nedeljno i zato Slovenci imaju prosecnu platu od 1.200 evra mesecno.
Ipak su 70 posto ljudi u Sloveniji pre tri meseca izjavili da ne veruju da ce ikada ziveti kao u staroj Jugi.

ExNS

pre 12 godina

Eh, da se bilo srece, i Vojvodina bi bila u EU drustvu, a ja ne bi ziveo u USA. No, sta je tu je.
Hrvati, neka vam je sa srecom. Zasluzili ste to jer se vecina unormalila.
Srbi, naucite nesto. Manite se Kine, Rusije, Therana i ostalih luzera. Prestanite da trabunjate o svetskim zaverama i da dozvoljavate da Vam popovi vode drzavu. Suocite se sa istinom o ratu i fokusiraje se na buducnost. Dosta je bilo kulta smrti.

neko iz mase

pre 12 godina

Kada Hrvatska udje u EU 2013. jedino se nadam da nece uvesti nekakve vize za ostatak ex yu zemalja koje nisu clanice EU jer bih volio da i dalje ulazim u Hrvatsku iskljucivo s licnom kartom kao sto to cinim zadnjih 12 godina. Na moru budem za sat i po.

djurdja iz srbije

pre 12 godina

Od srca cestitam nasim komsijama, u ciju zemlju i dalje rado odlazim da uzivam u moru, jelu , picu i ljudima. Zelim im sve najbolje na putu koji su odabrali i na njemu istrajali.

Slavonac

pre 12 godina

Kažu da je bio povjesni prasak kada je EU primila 10 članica. Ja kažem da će biti povjesni prasak kada nakon Hrvatske Srbija uđe u EU i kada nakon 13 do 15 godina između te dvije zemlje nestanu granice doslovce.

Tek onda će kvazi političari, desničari sa oba dvije strane biti potučeni do nogu i tek onda će biti veliki prasak koji će staviti točku na i. Do tada susjedima i komšijama Srbima želim da stisnu zube i da se pokrenu i preokrenu kao i mi ovdje u Hrvatskoj i da konačno lupimo šakom od stol i pokažemo da nismo plemena već ljudi od kosti, krvi i mesa i ljudi koji imaju pozitivne emocije te da se ne razlikujemo od ostalih.

Odgojeno sam biće i naučen da živim po vjeri..naučen sam da ljude poštujem po onome kakvi jesu a ne što jesu i da ih ne sudim jer to nije moj posao već posao svevišnjeg. Ali ipak zbog svega što je iza naših leđa i zbog svega što nas je u životu prožrelo kroz ribež koji je namjenjen za kupus a ne za ljude, zbog svega onoga što sam proživljavao u mojoj plodnoj i krvavoj Slavoniji sa suzama u očima (nije za objavljivanje) četnicima, ustašama, radikalima i desničarima jer su zbog svojih bolesnih misli kao kosom pokosili nam prošlost, sadašnjost ali ne i budućnost. Budućnost je na NAMA

Pozdrav svim ljudima dobre volje ...

P.s. nikada nisam bio u Srbiji a neki dan prijatelj iz Osijeka koji se pro dvi godine oženio za Novosađanku i žive u Osjeku ( vjerovali ili ne ali to postoji ) su me pozvali da dođem u Novi Sad s svojom obitelji. Ne da ću doći nego ću vrlo rado doći.

panzer general

pre 12 godina

Netko iz Trsta: "Hrvatska je Srbija koja se pravi fina", to je super točna izjava na tragu one Krležine o vašem junaštvu i našoj kulturi.
Iako sličniji nego što bi to mnogi na obje strane bili spremni priznati,
ipak postoji par razlika koje su utjecale na razvoj nekih povijesnih događanja zadnjih stotinjak godina. Hrvati su pokazali puno više jedinstva, pragmatičniji su, tj. priklanjali su se trenutno jačima (nekad Njemačka, danas USA) i sa stavom "ugrabi koliko se u datom trenutku da ugrabit". Srbi pak nikako da se slože po skoro ni jednom pitanju, premalo pragmatizma, a previše neke "svjetske pravde" i dosta često žele previše, pa na kraju ne dobe ništa.

nikola

pre 12 godina

Е od сад ћемо и ви и ми и наши односи под "микроскоп" као "покусни кунићи" док год се не престанемо глодати ?! Ако је памети?!

ZG

pre 12 godina

Da niste skrivali Mladica 10 god. i da i sad nemate neke tipove koji bi dijelili Kosovo, bili bi vec dovrsili pola pregovora i do 2015. usli u EU.
Suluda politika navodnog podrzavanja Daytna u BiH ali sa figom u djepu i neprovodjenje denacifikacije o tome da Mladic nije heroj nego najveci zlocinac u Europi u zadnjih 70 godina, dok istodobno SAD, EU i dobar dio planete podrzava BiH, moze vas pridruziti samo Rusiji ili Bjelorusiji.
cajka@ - probleme vam ne moze stvariti Hrvatska, nego najvise vi sami sebi.
Zapitajte se jeste li ih i do sad najvise sami sebi ( i susjedima) stvorili ili "vas ceo svet mrze".
Preporucam pogledati reprizu emisije Kaziprst sa gdinom Jelkom Kacinom.

Beki

pre 12 godina

Dobro je, a onda rekordno Srbija 2017 u EU, pa kada se srpska privreda malo navikne na beneficije i ostale subvencije koje dolaze iz EU onda nakon toga LDP pobedjuje i sledi EU za Kosovo 2022 godina.
Beki

MAKETA92

pre 12 godina

Slovenija i Hrvatska nisu nikada ratovale ili imale neprijateljstva, pa ipak je Slovenija štitila svoje interese i skoro dvije godine blokirala pregovore Hrvatske u EU. Možete li zamisliti kako će štiti Hrvatska svoje ineterse? kako će tražiti suđenje za zločine nad ratnim zarobljenicima po Srbiji za logore mislim. Pa onda i odgovornost tada i civilnih vlasti. Pitanje granice... Pitanje Kosova. neće Srbija tako brzo u EU. Srbija je tamo gdje je Hrvatska bila 2000.g.

Aleksandar

pre 12 godina

Svaka cast komsije, moglo je to i brze i odlucnije, al' mi iz Srbije smo poslednji koji mozemo oko toga da vam prigovaramo. Za nas i negdasnja procena CIA za ulazak u EU - 2025. - sad polako pocinje da lici na nedosanjani san. Tako je to kad u Srbiji niko iskreno i ne zeli u EU, samo zelimo njihove pare...

Susjed

pre 12 godina

@Nishlija

Da, točno je da je Srbija imala (blago rečeno) problema s Miloševićem i njegovom politikom, a da ne spominjemo vojne akcije Sjevernoatlantskoga saveza. I, da, vjerojatno bi Srbija bila već daleko u postupku eurointegracija da nije imala te probleme. O nelegalnoj nezavisnosti Kosova neću ni govoriti. Ipak, g. Nishlija, ne mislite li da je neko opterećenje Hrvatskoj ipak predstavljala okupacija 1/3 njezina teritorija, kao i općenito rat na njezinu području? Morate ipak biti mrvicu realniji. Kamo sreće da je u Srbiji na vlastio ostao g. Đinđić...

Hr

pre 12 godina

Ulazak u Eu sam po sebi ne znaći previše, ako se ne shvati onako kako se treba shvatiti, a treba se shvatiti kao kupnja ulaznice i mogućnost sudjelovanja u jednoj većoj utakmici nego do sada. Nešto kao kad klub iz naših liga ode u ligu prvaka. U ligi prvaka možeš biti i statirati, a možeš i aktivno sudjelovati. Uepjeh će biti srazmjeran tvom angažmanu, sposobnosti, radu i odnosu prema drugima...

Prije svega ovoga Hrvati i ostali građani Hr moraju zaokružiti na listićima da ulaze, što vjerujem neće biti problem i odnos će na kraju biti cca 70:30 za ulazak.

Slovencu koji se javlja i naslađuje (neznam zbog čega) poručujem nek ubuduće gleda odnos Hr prema Srbiji i nek prati kako se noge prvom susjedu ne postavljaju, niti se uvjetuje ulazak bilateralnim pitanjima. O argumentima vi imate veliko more mogli bi dati nama malo (što se također čulo od vaših političara) bolje da niti ne pričam...
Ako nekome nemožeš pomoći, nemoj mu odmoći...

I još nešto za kraj.. Zahvaljujem se svim Srbima i ostalima ovdje na čestitkama i nadam se da će naša dva naroda koja su ratovala dosta u prošlom stoljeću se konačno dozvati pameti i surađivati bez fige u đepu. Potencijala za to svakako ima, a bit će i obostrane koristi. Bilo bi bolje da je takko bilo od 90-te nadalje, ali nije i nikad nije kasno krenuti da bude. Bolje danas, nego sutra.

A u O

pre 12 godina

Pa da li se iko obazire na volju većine građana Hrvatske koji ne žele u evropsku uniju? Po više itraživanja to je oko 53-55%. Vode se pregovori, pristupa se članstvu, a volja većine građana se uzima kao nešto potpuno sporedno i nevažno.
Irci su odbili Lisabonski sporazum, samo da bi im ponovljali referendum sve dok ne izglasaju šta treba. Uz činjenicu da razni evropski komesari koje niko nikad nije birao na izborima odlučuju o sudbinama država. Jel to ta demokracija europe?
Ne ulazim u to da li je pristup EU dobar ili loš, samo se osvrćem kako se gleda na volju naroda, kakva god ona bila.
Da ne bude daleko je sada za dosegnuti do trga Svetog Marka a Brisel će biti još dalje.

L.G.

pre 12 godina

Evo, ja sam iz Hrvatske, nisam "euroskeptik" i mislim da je sasvim pozeljno po nekakvoj 'socijoloskoj evoluciji' da postoji zajednica poput EU i da se širi. No, moram priznati da bi mi bilo puno draže da je Hrvatska zadnjih 10 godina ignorirala EU i vise se bavila revitalizacijom industrije i pojacanjem gospodarstva. Kad postignes stabilnost; gospodarstvenu, drustvenu i energetsku, onda je ulazak u EU najmanji problem. Također sve vise mislim da ce narod reci NE na referendumu. Komsije, preporucam da se bavite vise svojom zemljom i svojim ljudima jer je najvaznije dobro ozracje u drustvu i hleb na stolu. Pozdrav iz Rijeke

Trnjanski Laburist

pre 12 godina

Dragi prijatelji.
Kako mi ovdje u Zagrebu kažemo, politika je "zmazana stvar". Pitanje je samo koliko se zelite "valjati u prljavštini". A vjerujte nećete u ciljevima uspjeti, ako i sami malo ne "uprljate ruke"!
Mogao je Papa Benedikt održati i šesnaest misa po Zagrebu, ali najvažnija stvar se odvijala u razgovoru agnostika Josipovića i katoličkog lidera Ratzingera. I nema veze što je ovaj prvi bezvjerac, ako ovaj drugi ima svoj politički cilj i obratno!
Što mislite čime je Genscher noć uoći priznanja Hrvatske od tadašnjih EU zemalja držao budnima EU čelnike do sitnih jutarnjih sati? Razgovorom o Hrvatskoj!? Svašta! Trgovalo se krumpirima, smjerovima plinovoda, količinama čelika... i ishod je bio: Priznat ćemo Hrvatsku!
Budući da pratim zbivanja u Srbiji, pa tako čitam i komentare na B92, vidim da kao glavni problem za zaključivanje SSP-a navodite Nizozemsku. I opet po mom mišljenju "svašta". Pa Nizozemci jasno i otvoreno kažu: dajte Hadžića i mi smo zadovoljni. Pri tome previđate Poljsku koja kako i opet mi u Zagrebu kažemo "šuti i ****". Skoro pa analfabetska politička analitika bi upozorila - uf, tu bi mogao biti veliki problem.
Da skratim. U politici se rezultati postižu dogovaranjem, i opet kako mi u Zagrebu kažemo i "s crnim vragom"!
Problem Srpske diplomacije, kako ga ja vidim je traženje nekog poštenja i držanja nekih načela, a to u diplomciji, kako mi to u Zagrebu kažemo "ne pali".
Prebacite igru "na prljavo" i uspjet ćete. Rat koji smo imali je apsurdno ali istinito "čista igra". Ali ne nosi rezultate.
Neka se Srpska diplomacija naprosto prikloni načelu Occamove britve. Prilagođeno vašim uvjetima to bi glasilo: ako u Beogradu čuješ topot kopita, očekuj da ćeš vidjeti konja, a ne zebru!
Srdačni pozdravi iz Zagreba.

Pomoravac

pre 12 godina

dragi Srbi,možemo samo da im zavidimo.Možda i u Hrvatskoj postoje problemi u društvu,ali oni ih polako rešavaju.Rad na crno npr ,tj da te gazda ne prijavi i slično,dobijaš ga na sudu 100%.Za još neke stvari da ne pričamo,kao što je naplata od dužnika i ostalo,gde je Srbija još uvek daleko.Sve su to stvari koje običan čovek ne može da oseti u svakodnevnom životu ali koje su itekako važne kad se dođe u tu situaciju.Na kraju krajeva koji naš političar je u zatvoru ,ni jedan.Tamo nema kolubare i sličnih afera o kojima se ćuti.
Zato možemo samo da im poželimo srećan put a mi ćemo da čamimo u našim mračnim i nebeskim ideologijama i da tranzicija traje još jedno 20 godina umesto da dođe i prođe.

asa

pre 12 godina

Ajme, ovaj miki koji kaže kako je Srbija daleko naprednija i civiliziranija od Hrvatske, Bugarske i Rumunjske ko da se družio s Izetom Fazlinovićem. Spusti se malo na zemlju. Ja sam iz Hrvatske koja sad ulazi u EU, pa mi ne pada na pamet pričati da je Hrvatska naprednija od Rum, Bug i Srb, jer i nije, sve je to tu negdje isti jad, ali dizati Srbiju iznad ovih ostalih je zaista smiješno. Dugo ćemo mi još svi bit na sličnom stupnju razvoja i civiliziranosti.

Joakim

pre 12 godina

Dragi susjedi, ja želim da nam se priključite čim prije.
Nama u Hrvatskoj sigurno ne odgovara da budemo vanjska granica EU, sa tvrdim Schengenom prema BIH, CG, SR. Vidim da mnogi pišu da je Hrvatska nagrađena, a Srbija nije, ali nije to baš tako. Znate li npr. da se Hrvatska odrekla primjenjivati isključivi gospodarski pojas na moru i da naše more u gospodarskom smislu postaje more EU, na dan našeg ulaska. Znate li što za naše malo ribarstvo to znači?? Propast. Da ne napominjem da nam je brodogradnja bez vladinih subvencija (a one su zabranjene u EU) isto na rubu kolapsa. U zemlji ima preko 300.000 nezaposlenih, a njih 70000 radi, a ne prima plaću (li su plaćeni na crno). U državnoj upravi ima 30% ljudi viška, a zemlja smo sa najviše umirovljenika po zaposlenom (1/1,5); o vanjskom dugu da ne govorim...
To je realnost, sve ostalo je demagogija...
Ali, opet, dobro došla EU.

surfer

pre 12 godina

Treba imati na umu da Slovenci nikada u povijesti nisu imali svoju drzavu...radi toga su toliko frustrirani i s tih par milimetara mora :) Velikomorska sila... cijela ta parada je bezveze, jer oni nece arbitrazom dobiti nista vise od pola tog zaljeva, to smo mogli i bez toga.

Slovenci nisu previse zahvalni sto su zahvaljujuci nama pretrpjeli nista razaranja prakticno, nisu se morali bas ni braniti, a i Slobo je odustao od njih. Bez tog ratnog pakla, bili bi mi sad ispred sigurno. Oni su se fino "izvukli" iz svega, a nama je ostalo 50mrd $ stete, izbjeglice itd.


No, treba imati na umu da u Jugi, HR i SLO su bile i onda najveci dio ekonomije cijele zemlje, pa se novac transferirao u Beograd i dalje. Danas je nama bolje ovako.

Jedino HR i Slo su presle razinu iz 1990., ostale zemlje su jos daleko od toga. EU je prilika, ali ne i garancija.

Zagrebcan

pre 12 godina

@SINCITYBG Moram iskreno priznati da me ganuo tvoj komentar. Ja sam hrvatski nacionalist ali ne u onom neukom i Tompsonovskom stilu. Ja sam u stvari vecina Hrvatske, onaj koji je brani puskom kada treba ali i onaj koji je ponosan na svoju zemlju, njene vrline i mane. Nikada nisam bio odgojen da mrzim, rado cu stati na odmoristu auto ceste i ljudski popricati sa svakim strancem, Poljakom ili Srbinom, manje vazno. Ja sam ona Hrvatska koja Vam nikada ne bi ucinila ono sto su nama cinili Slovenci u pregovorima za EU. Ja sam ona Hrvatska koja iskreno zeli i Vas uskoro u EU, zato sto smo,kako god to isprazno zvucalo, narodi bliske povijesti, gotovo istog jezika i slicnih pogleda na zivot. Moje i Vase dijete ima pravo zivjeti u svijetu koji je pravedan i koji mu daje sansu. Nema potrebe za defetizmom i pesimizmom. Ja sam Hrvatska i cijenim Srbiju. I tu Hrvatsku cini vecina mojih sunarodnjaka i u buducnosti cemo se cuti glasnije...Vrijeme neukih i sirovih je proslo...Kako god to jos uvijek nestvarno izgledalo...

EUROPA

pre 12 godina

... Znam da vam je tesko zbog situacije u kojoj se nalazite i znam da je tesko gledati kako nezadrzivo napreduju oni za koje su vam vasi "vodje" govorili da ce "umrijeti od gladi ako se otcijepe od Srbije", ali u promjeni takve situacije vam nece pomoci sitnodusje niti zavist nego uporan rad i mjenjanje svijesti i mentaliteta cijelog drustva. Eto toliko, a sad na posao i vidimo se u EU za nekih 10 godina, mozda. ;)
Hvala i pozdrav svim ljudima dobre volje iz suncane Dalmacije. ;)

rik

pre 12 godina

Članstvo u EU ne znači samo po sebi ništa. Recimo Bugarska je već dugo u EU i imaju standard kao i Srbija. Dok Turska koja nije snažno napreduje i svake godine im BDP raste više od 5%.

đuro

pre 12 godina

@Miki Beograd molio bih te da mi točno kažeš po čemu ste točno vi napredniji?po plaći-niste,u RH je duplo veća,po infrastrukturi-niste to čak netreba ni pojasnjavat,po broju nezaposlnih,po BDP-u,po standardu,po ustroju države i funkcionirannju pravne države.lider regiona,kako da ne

Cestitke komsijama (mojim bivsim)

pre 12 godina

Svaka cast moje bivse komsije (posto vise nisam u Srbiji. Cestitam vam od srca i neka ta 2013 bude vasa godina!
Takodje kod svakog velikog uspeha , dodju do izrazaja kvaliteti osobe koja je pobedila ali se i oni koju se nekada bili blisku pobedniku pitaju sta im je to falilo. Mislim da se danas Srbija ceska po glavi , iako to nikada od ponosa nece priznati, jer ostade zadnja za prikljucivanje EU.

Samo kad razmislim sta nam je sve to trebalo zadnjih 20 godina, zaboli me glava. No eto vremena se menjaju, ne moramo bas biti braca ali prijatelji u novoj zajednici EU jednog dana cemo biti!

Dalibor

pre 12 godina

Cestitam susedi. I mi cemo valjda nekad. Nisam naivan da se zavaravam nekakvim preokretom ulaskom u EU, niti mislim da je to resenje problema, ali moramo shvatiti svi mi sa Balkana da smo deo Evropske civilizacije, i tako gledati na sebe, dosta mi je orijentalnih despotija i pukog populizma!

Milan Nis

pre 12 godina

Pa ni sve "stare" clanice EU nisu savrsene,pa nece biti ni RH,ali su u EU shvatili da,ako ste obavili 95% posla,ostalih 5% mozete i brze resiti ako ste unutar granica EU.Ostati VAN za zemlje kao sto je SRBIJA,HRVATSKA,BOSNA BUGARSKA,RUMUNIJA...RAVNO KATASTROFI!
Norveska,Svajcrska i jos par pomenutih zemalja imaju usaglaseno 95-98% regulativa sa EU i visoke standarde u svemu pa i u ekonomiji,koja je jedan od NAJBITNIJIH uslova za pristup,ove zemlje SVOJOM VOLJOM ne zele u EU iz SVOJIH razloga,a ne zato sto ih neko nebi hteo,ogromna je razlika,tolika da nije vredna ni pomena,a kamoli neke analize ili rasprave.

Lega-Osijek

pre 12 godina

Srbi pročitajte ovo mislim da nemate za čim žalit:

1. Hrvatski studenti moći će pohađati sveučilišta u EU pod istim uvjetima kao i studenti države u kojoj se sveučilište nalazi.
2. Svaki državljanin Hrvatske će se nakon nekog vremena koje se naziva "prijelazno razdoblje" moći preseliti i zaposliti u bilo kojoj od država EU, bez rizika od diskriminacije.
3. Neće se smjeti saditi novi vinogradi, ali će se moći obnavljati stari.
4. Više proizvoda i veća konkurencija nosi i niže cijene.
5. Tvrtke će moći pružati usluge na cijelom području Unije, a građani mogu izabrati najpovoljniju uslugu koja se nudi na unutarnjem tržištu.
6. Hrvatska će imati 12 zastupnika u Europskom parlamentu, sedam glasova u Vijeću EU, jednog povjerenika u Europskoj komisiji, jednog suca u Europskom sudu pravde te Općem i Revizorskom sudu, a hrvatski postaje 24. službeni jezik EU.
7. Brže rješavanje predmeta na sudovima.
8. Ukinut će se nulta stopa PDV-a na kruh, lijekove, knjige, novine i znanstvene časopise i morat će se uvesti snižena stopa od najmanje 5 posto.
9. Promjena propisa o kašnjenju u plaćanju, kojom se zateznim kamatama i sankcijama ograničava rok plaćanja na 30 dana.
10. Suce neće smjeti birati politika, depolitizacija policije!
11. Poljoprivreda kroz izravna plaćanja dobiva oko 373 milijuna eura u prvoj godini članstva.
12. Stranci, državljani EU, neće smjeti kupovati poljoprivredno zemljište najmanje sedam godina nakon pristupanja Uniji.
13. EU je za Hrvatsku pripremio 3,5 milijardi eura u prve dvije godine članstva za projekte i dokumentaciju.
14. Hrvatski će ribari koćaricama moći prići na milju i pol od zapadne obale Istre, sve do zapadnog ulaska u Kvarnerski zaljev. Ribari zadržavaju tradicionalne alate.
15. Marmelade koje nisu izrađene od citrusnog voća prodaju se dok ima zaliha, a onda mijenjaju naziv u džem.
16. U hrvatskim vodama istodobno će moći ribariti najviše 25 slovenskih brodova, a isto toliko hrvatskih u slovenskim teritorijalnim vodama.
17. Proizvodna kvota za mlijeko određena je na 765 tisuća tona.
18. Visina plaća ne ovisi o ulasku u EU.
19. Sloboda kretanja robe podrazumijeva ukidanje carina i taksa s jednakim učinkom, usvajanje zajedničke carinske tarife prema trećim državama, zabranu količinskih ograničenja i mjera s jednakim učinkom te reformu državnih monopola.
20. Samim pristupom u članstvo neće se ukinuti granična kontrola s državama EU. To će se učiniti nakon što Hrvatska pristupi Schengenskom sporazumu.

beOgradjanka

pre 12 godina

Zaista DIVNA VEST! CESTITAM od sveg srca Republici Hrvatskoj i hrvatskom narodu!!! Volela bih da sam na vasem mestu, ali, na zalost nisam! Jos jednom, SVE NAJBOLE, tako se to radi! Pozdrav! :)

Josip Vasilj

pre 12 godina

@Viljem

Da ti ovdje ne nabrajam sve, navest ću samo da nas je Slovenija blokirala pune dvije godine i podmetala nam nogu gdje god je mogla i nemogla. Slovensku aroganciju osjetili su svi moji poznanici (Hrvati, Srbi, Bošnjaci) pri banalnim prelascima vaše granice. Ovdje neću o tome da li je isticanje "nadmoći" povezano sa prikrivanjem sopstvene inferiornosti, o tome možeš razmišljati sam…

nemam pojma

pre 12 godina

Vidim da mnogi misle da je trenutno stanje na ATP listi jedan od glavnih kriterijuma, pa zato pišu da je Srbija spremnija od Hrvatske za prijem u EU. Hrvati smatraju da su deo zapadne civilizacije, ponose se time i iskreno žele da pripadaju evropskom kulturnom krugu, nije ekonomija jedini razlog što žele da uđu. Onaj deo poreklom iz BiH su evroskeptici, oni pripadaju drugom kulturnom krugu, možete ih noću videti po folkotekama u predgrađu Zagreba.

SINCITYBG

pre 12 godina

@Zagrebcan-hvala na komplimentu,zaista tako mislim,sredili ste i drzavu i narod,zastitli ste koliko ste mogli svoju ekonomiju,duz celog autoputa kroz hrvatsku stoje samo INA pumpe,tako i treba cuvajte svoje,meni je Srbin il Hrvat isto,ne vidim razliku, malo obicaji, i ostale sitnice, meni su prosle nedelje bila dva hrvata u gostima, isto i oni jedu prsute i piju vince , moze i rakija, siti se ismejali nasim presednicima i postali prijatelji, meni je zao sto nismo ostali jedna velika zemlja... sad bi bili na nivou Norveske, i bolelo bi nas uvo i za EU i za evro-zonu... jos jednom zaista iskrene cestitke zaslusili ste...

djedmedjed

pre 12 godina

Unija nije ponudila istocnoeuropljanima ulazak u EU radi njihovog, nego radi svog dobra.
Dobili su nova trzista i jeftinu radnu snagu.
Samo sto su trzista dobili odmah, a radna snaga smije putovati po Europi tek nakon par godina cekanja (dotle zapadnjaci uniste nepozeljnu konkurenciju u proizvodnji).
Sve u svemu, nisam optimist u pogledu pristupa EU.
Pokupovali su nam banke, a otvorili trgovacke centre vec davno prije zavrsetka pregovora.
Te nove banke-vlasnice daju u svojim maticnim zemljama privrednicima kredite sa 3-4 % , a nasima sa 13 % kamate !
Drzava nema novaca za kreditiranje brodogradnje (jedine domace profitabilne industrije), a EU forsira prodaju brodogradilista strancima (jer je uz turizam i zemljiste jedino sto jos vrijedi).
Tu nece pomoci ni cinjenica da su knjige narudzbi konstantno pune sa ugovorima od 3 mrd eura.Oni su naumili uzeti brodogradilista i to ce nazalost i dobiti.
Pesimizam ljudi, nemojte nam cestitati. nemate na cemu...

Vladimir

pre 12 godina

Hrvatski pregovori su trajali 6 godina, a u EU će ući 8 godina nakon početka tih pregovora. Ako mi dobijemo datum pregovora krajem godine, što nije izvesno, ušli bi u EU 2019-20. I to je jedino realno.

Bane

pre 12 godina

Ovo je istorijski dan za Hrvatsku i Balkan uopste. Sve cestitke na ovom uspehu. Ponovo moze da se razmslja o kupovini kuce na moru, jer ce od 2013 pravna sigurnost vlasnistva biti na vecem nivou.

strasno

pre 12 godina

Hrvati ulaze u evropsku uniju zasluzeno,iako im je posle osude gotovine pala zainteresovanost...Ali na ovom primeru treba se uciti.Zasto?Zato da se cisto uverimo koliko nas nasa vlast laze.Secam se izjave tadica da Srbija ulazi u EU izmedju 2016 i 2020(pre par meseci je to rekao), hrvati su dobili kandidaturu 2004, znaci njima je bilo potrebno 9 godina do ulaska u EU, ali hrvati imaju bolju ekonomiju, nemaju problem kao sto je kosovo nemaju probleme za haskim optuzenicima, ulazu u infrastruktur itd... i njima je bilo potrebno cak 9 godina da udju u EU. Pa ljudi ne lazite nas vas....

Peky

pre 12 godina

Tipično srpski...kako to oni mogu a mi ne možemo.
Kalimero politika.

Šta nam ostaje : da sedimo , čekamo i grickamo nokte dok se naši političari zaista ne zainteresuju za EU jer ih ta tema uopšte ne zanima .

Olaf Magnusson

pre 12 godina

Nasim susedima Hrvatima od srca iskreno cestitam ovu dobru vest i odluku, za koju se nadam da ce im uciniti zivot lepsim i boljim! Dugo su, uporno i vredno radili da ovaj san postane stvarnost i zasluzeno stizu do cilja! Po meni, trebalo je i mnogo ranije da Hrvatska bude primljena u EU, Hrvatska je naprednija i kulturnija zemlja od vecine tzv. novih clanica EU. Jos jednom, dragi susedi, od srca zelim svako dobro i sve najlepse!

vlada

pre 12 godina

Madjari kada su ušli u evropsku uniju su kukali na sva usta, mnogo im je para otišlo iz zemlje, ministri koji su je gurali u EU su i otišli u parlament EU, a sama država je godinu dve nakon ulaska postala malo nestabilna, ali se unormalila...
Hrvatima svaka čast na ulasku u EU, ali im ne želim da se i njima desi što i madjarskoj. Nama kada 2050 udjemo u EU se sigurno neće desiti ovo što se desilo madjarima pošto od nas nemaju šta da uzmu, prodali smo sve, a državne pare ne idu kasu već u džepove pojedinaca...
Što neko reče, jeste tužno što je Rumunija u EU (stvarno mi nije jasan kriterijum EU kada su nju primili pre hrvatske), ali da se ne lažemo, za razliku od nas, Hrvatska ima daleko stabilniju privredu, daleko veći priliv novca iz inostranstva što rezultira stabilnim kursom kune. Naš dinar skače i pada kao EKG, a pri tome nam je privreda u totalnoj banai, Hrvati bar imaju turizam koji im drži privredu na nogama a mi nemamo ništa da nas drži na nogama! I po strukturama vlasti su daleko ispred nas. Da se ne lažemo i njihova vlast krade od naroda, ali bar ne prave orangutane od svog naroda kao naša vlast, i ne kradu tako providno i bezobrazno kao ovi naši. I oni su trenutno u recesiji, ali kako ide letnja sezona malko će procvetati. Možda je tačno da su više zaduženi od nas, ali dugove ipak treba gledati naspram para koje zaradi država gde su oni daleko ispred nas. Nesumnjivo je da će ulazak u eu loše uticati na njihovu industriju, ali će oni kao država u letnjoj sezoni od turizma zaraditi desetostruko više od naše zemnlje za 12 meseci. Oni imaju potencijal da te dugove vrate, a mi imam potencijal ali juče...
Nažalost naša država nema više ništa i one osnovne jako bitne stvari kao što su telekom, Nis, su prodali i što je najcrnje prodali su jednom većinskom vlasniku umesto da su prodali parče po parče većem broju deoničara. tako postižu veću cenu a opet mogu da zadrže sebi 51% a ostalih 49% rasprodaju malo po malo...
Kada bi bar malo pratili njihov primer bilo bi nam lepo. A to ko je kulturniji narod ko nije, i da li su primljeni zato što su katolici ili zato što su ovo ili ono, mislim da to nema veze sa životom. I EU je0 svesna da smo mi svi nekadašnji jugosloveni u suštini isti narod idalje.

u suštini, mi je drago i nije što ćemo mi ući u EU 2050 ako ona tada bude i postojala uopšte, ako udjemo ranije, malo će nas ovaj zapad kulturizovati, mislim kulturizovaće orangutane na vlasti, ne treba narod da kulturizuje, mi smo kao narod normalni samo nam je vlast sačinjena od neandertalaca! a sa druge strane, i ovako jadna privreda i industrija će još dodatno propasti, tj mali broj industrijskih zverki će postati još jači a mala i srednja privreda će propasti zbog konkurencije - (nema granica nema carine nema zaštite privrede a naša privreda nije dovoljno konkurentna da prodre na evropsko tržište). e sada to što naša država štiti pogrešne grane privrede to je druga stvar da se ne lažemo...

alisa

pre 12 godina

i,
setimo se 90-tih,i naših malicioznih, podrugljivih, primitivnih,glupih zluradih komentara.
-nikad neću njihovu domovnicu , putovnicu (ne čuh da je se neko odrekao,već naprotiv
-neće oni moći bez našeg žita.......
-banana država,
-svi su oni genocidni
-bla, bla bla
I najgore, to još uvek činimo,i dok mi po običaju lupetamo svet ide napred
Nek im je sa srećom, a mi smo tu gde jesmo,dobro nam je tako nam i treba

bbb zagreb

pre 12 godina

Za Nishlija
Uz dužno poštovanje i bez imalo provokacije htio bih samo reći na opasku da je Srbija imala NATO bombardiranje, pa mi smo imali okupaciju trećine teritorija pet godina i ogromna ratna razaranja u državi.

surfer

pre 12 godina

Da, Mile, tako je nekako. Place su skoro 4 puta vece nego u Bg, recimo. Vidim da neki to kuze... u smislu placa, jedino smo iza Slovenije, i danas. U smislu infrastrukture, cesti itd. smo mozda i ispred svih slicnih zemalja. Poljska s 40m ljudi je donedavno imala manje autocesta nego mi s 4m ljudi.

Vanjski dug se tice firmi, i novca kojeg banke drze, problem je jedino javni dug. Banka, i ako ne posudi novac, ide pod dug. Za to nitko ne garantira, pa nista.

Patlidzan

pre 12 godina

Najlepse cestitke komsijama, i sve najbolje u buducnosti. Uopste me ne cudi broj negativnih i zavidnih komentara, ocigledno ima na cemu da im zavidimo. Osnovna prednost clanstva u EU je sredjivanje drzave u svakom smislu i stabilnost koje je preko potrebna velikoj vecini u bolo kojoj drzavi. Samo napred, i nadajmo se da cemo i mi biti uskoro blizu prijema.

Hrv

pre 12 godina

Nitko u HR nema koristi od siromasne Srbije. Mi vam zelimo da imate dobar stanard da kupujete skupe stvari i da ljetujete cesto i dugo. Sretno!

Splićanka

pre 12 godina

Čitajući razne Mikije, Milovane, Doktore i sl. dobila san želju napisat nešto iritirajuće jel jednostavno ne razumin taj mentalni sklop(zapinili ste od mržnje) ali neću zbog svih drugih dragih ljudi i lipih komentara.
Mada oni koji kritiziraju gospodarstvo, kulturu i sl. moje zemlje vjerojatno nikad nisu granicu prošli. Dobro, možda su vidili neki grčki otok po last minit uvjetima. Morate rasčistit sami sa sobom, prošlošću, mržnjama i mitovima. Nije cili svit protiv vas i sami ste odgovorni za svoju budućnost.Toliko od mene, a onim dragim ljudima: danas je u Splitu temp. 29C, more 23, doša je ogromni cruser sa salsa plesaćima i okupirali su Bačvice. Zva me prijatelj i cvili da će dobit infarkt od tamnoputih plesačica.Grad je pun lipog svita, centar i kafići su krcati, ma judi moji život je tako
kratak, ne trošite ga da prostite na **********,živite ga!!!
Splićanka

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Godinama sam govorio da put Srbije u EU ide preko Zagreba i Ljubljane ne iz nekakvog poltickog revansizma prema susjedima nego zbog cinjenice da bi Srbija takoder zajedno sa svim ostalim zemljama zasluzuje da ude u EU. Put nije lak, bit ce prepreka ali se nadam da ce Hrvatska dati sve od sebe da pomogne svima, a posebno Srbiji (ponavljam ne zbog pokazivanja i samoreklame) nego zbog definitivnog zatvaranja svih teskih povijesnih sukoba. Hrvati ce nadam se ponuditi partnestvo i saveznistvo kao sto su to ucinili Francuzi i Nijemci. Jos ce biti zadrtih nacionalista koji ce povremeno vracati sve nas na neke mracne teme, ali, radi se o nepovratnom procesu u kojem iza HR slijede i ostale zemlje. Vjerujem da jednog dana Balkan moze biti mjesto koje vise nece biti sinonim za primitivizam, zaostalost itd. Nadam se da ce nakon HR ulaska u EU, Srbija dobiti dodatnu motivaciju da se jace i izrazenije bavi svojim Europskim korjenima koji su i te kako vrijedni i znacajni, prvo za nju samu a onda i za sve nas u njenom okruzenju.

grga

pre 12 godina

Veselim se kao Hrvat i nadam se iskreno da će Hrvatska zastupati Srpske interese do ulaska Srbije u EU i to naročito zbog gradjanske, tolerantne i poštene dodat ću i duhovite Srbije koja je uvijek postojala i postoji i koja zaslužuje bolje, što joj ja i želim. Pozdrav.

Zlatko

pre 12 godina

@ Zagrebcan

Ti nisi hrvatski nacionalist, nego hrvatski domoljub. Razlika izmedju nacionalizma i domoljublja jest u tome da nacionalizam uglavnom prelazi u nacionalnu iskljucivost i sovinizam (bilo naspram svih drugih, bilo naspram jedne odredjene etnicke ili vjerske zajednice), dok domoljublje znaci voljeti svoje, ali istodobno postovati tudje. Ostalo iz tvoga komentara potpisujem.

@ Igor Zagreb

Prijatelju, oprosti, ali koliko god bila dobronamjerna, razmisljanja su ti krajnje naivna. Nakon svih iskustava koja smo imali, nikakva drzavna zajednica (bilo da je federacija, labava, odnosno asimetricna federacija ili konfederacija) Hrvatske i Srbije u praksi vise nije moguca. Toliko je zla medju nama bilo da bi svaki pokusaj obnavljanja bilo kakve nove hrvatsko-srpske drzavne zajednice ponovno zavrsio krvoprolicem, u to sam 100 % siguran. (Uostalom, dovoljno je da procitas neke komentare nekih - od protuhrvatske mrznje i zavisti zapjenjenih - komentatora ovdje pa da i sam shvatis da je tako.) Jedina zajednica u kojoj se mozemo ponovno naci jest EU, ali tek nakon sto Srbija prodje sve ono sto je prolazila Hrvatska, a sto predstavlja svojevrsnu katarzu, otrjeznjenje od svojih nacionalsovinistickih, velikosrpskih i opcenito grandomanskih mitova o srpstvu kao nebeskome narodu, svetosavlju itd.

Otrjeznjenje koje znaci da velikosrpski orijentiran dio srbijanske / srpske javnosti (a to je, na zalost, jos uvijek vrlo velik broj Srba) prije ili kasnije mora shvatiti da ni Srbi kao narod ni Srbija kao drzava u medjunarodnim okvirima ne predstavljaju gotovo nista, da nisu i nece biti nikakav bitan cimbenik svjetske politike i da je Hrvatska - svidjalo se to nekome ili ne - u gotovo svim elementima ispred Srbije, u nekima i daleko ispred, a razlika bi bila jos veca i izrazitija da Srbija nije u ratu unistavala Hrvatsku. ZATO Hrvatska ulazi u Uniju, a ZATO Srbija jos nije dobila ni status kandidata, nisu razlozi u tome sto netko u svijetu a priori vise voli i podrzava Hrvate od Srba.

mist

pre 12 godina

(Miki Beograd, 10. jun 2011 12:59)

Ajde sada lepo nabroj po čemu je sve Srbija naprednija i civilizovanija od te tri zemlje? Po ekonomiji? Po sposobnosti vlade? Po decentralizaciji? To telekomunikacijama? Po cenama hrane i goriva? Po mogućnostima za zaposlenje? Po opštem standardu građana? Naše crkve vrede više od njihovih crkava?
Po čemu je tačno Srbija naprednija od Hrvatske, Rumunije i Bugarske, molim te?

cajka

pre 12 godina

Ne osecam da je Srbija spremna na tako veliki dogadjaj. Zato bih zamolio celnike EU da Srbiji odloze prijem do 2023 godine. Mozda do tada nece ni biti EU. Bolje da pricekamo.

bez_cenzure

pre 12 godina

Mozda Hrvatska i nece kociti Srbiju uglavnom zbog hrvatskog kapitala u Srbiji. Isto vazi i za Sloveniju. Podsjeticu da je Hrvatska htjela produziti vizni rezim za Srbiju ali su se tome usprotivili privrednici koji posluju u Srbiji ili sa Srbijom. Sto se tice Kosova i zastite nekakvih americkih interesa od strane Hrvatske, ne brinite vi o tome. Tu se ipak Hrvatska ne piti niti je se to tice!

point_of_sale

pre 12 godina

"Proterivanje i ubijanje Srba, oduzimanje njihove imovine i konstantne tuzbe za povracaj iste koje se vuku u beskraj dok sve vreme glume da su zrtve. Nije ni cudo da ih EU zeli. Uklapaju se u koncepciju."
(Knindza, 10. jun 2011 15:01)
Samo zamijeni svoj post u ijekavicu, a rijec Srbin rjecju Hrvat, pa razmisli o tome sto se dogadjalo od 1989-1995. I koliko je tebi "Knindzo" omrazena Hrvatska ucinila na obnovi srpskih kuca koje ste vi "krajisnici" palili 5 godina i koliko je milijardi dolara poslije rata utroseno u razminiranje terena koje je vama obljubljena JNA, u suradnji sa Marticevim i Draganovim ekipama posijala.

Maksim KG

pre 12 godina

Cestitam komsijama iskreno i od srca, a u nadi da ce i u Srbiji nakon sledeceih izbora doci na vlast ili imati odlucujucu ulogu u stvaranju buduce Vlade stranke koje nece praviti ankete za istrazivanje javnog mnenja ,kao sto to sada rade vodece stranke ove Vlade, mislim na DS-SRS-URS, a sve u cilju nastavka proevropeske agende, nego da ce te buduce snage hrabro i odlucno krenuti putem sto brzeg prikljucenja EU.
Takvih stranka imamo kod nas ,ali su na marginama politickog zivota kod nas, na primer LDP, SPO, LSV, SDPS.
Isto tako se nadam, da ce se i Srbi definitivno otrezniti od mitova i napokon shvatiti, da nam je mesto u EU kao i svim zemljama koje nas okruzuju, a ne u neki "evroazijskim" i ostalim rusofilskim glupostima.

Laza

pre 12 godina

Znate, Danilo Kis je jednom lepo rekao:"Pljujte po nagradi posto je dobijete." Dakle, kada nas EU bude pozvala da udjemo, onda lepo mozemo da im kazemo sta o njima mislimo i da odbijemo. Ovako deluje da smo na druge ljuborni i pakosni.

surfer

pre 12 godina

Ah, znate sto mi smeta? Stalno se spominju neke kuce, obnove... tko ce
NAMA nadoknaditi stetu od vase strane?? Dvolicno je to, vidite neke kuce, a nama bi trebali platiti 50mrd $ odstete. Ogromna razaranja su bila, Vukovar itd. Cini mi se da se o tome ne prica...

Sto se tice zemalja kao Ro, Bg, s tima se ni ne zelimo usporedjivati. Pa tamo i danas ima gro ljudi ispod 1 dolar na dan.
Njihova prosjecna placa je na razini minimalca u HR, i manja od toga.

Osnovni problem u HR sada su reforme fiskalne i porezne politike, da se ubrza rast. Sama razina placa je prakticno u vrhu tranzicijskih zemalja, jedino iza Slo.

Naravno da je ovo kasno, ali eto. Sto se tice kriterija, HR je zadoovljila puno stroze kriterije nego itko prije, a da ne kazem 2004. je bilo daleko lakse. Bg i Ro nece to zadovoljiti ni za 30g.

Po meni, Srbija bi prvo trebala obuzdati inflaiciju i stabilizirati ekonomiju. Vama ljudi govore kako je sve uredu, a imate inflaciju i preko 10%? Pa nitko nece ulagati kad valuta stalno plese, a inflacija divlja. Vi ste u Eurima osiromasili, a pricaju vam kako ste najbolje prosli krizu.

bred

pre 12 godina

(Srle, 10. jun 2011 13:05)

Neće nas EU da primi jer nas ne voli a Hrvate voli više, nego jer smo raspad od države gde vlada korupcija, gde je Vlada nesposobna, glomazna i preplaćena, i gde se celokupna imovina zemlje nalazi (ili će se uskoro nalaziti) u rukama nekolicine tajkuna. Šta, sada EU treba da primi jedan škart od zemlje samo zato da se ne bismo osećali uvređenim?
Sredi zemlju pa onda dolazi, to je poruka EU. A za one koje misle da su Hrvati, Bugari i Rumuni, neka bace pogleda na njihove prosečne plate. Možda su i gori, ali bar imaju leba da jedu!

Icarus

pre 12 godina

Svaka cast komsije! Sve najbolje i zasluzili ste clanstvo! Nadam se da ce i Srbija uskoro da se pridruzi pa da se sredi malo ova partokratija.

Bojan Jankovic

pre 12 godina

Svi su glupi, jedino smo mi pametni i tvrdoglavi.

Stolecima kao narod jurimo neku "kosmicku pravdu" i sta nam je to donelo do danas. Nista, samo patnju. Dosta vise. Pametna politika nije isto sto i pravedna politika.

Cestitke komsijama.

Leo

pre 12 godina

Dugo vremena su nam Srbi uporno govorili kako će mo zajedno u EU. Evo pokazuje se kao i puno put do sada da niste bili u pravu.
Mi u Hr smo se od uvijek uspoređivali sa Slovenijom i pokušavali je dostići mada nam to nije uspjevalo.
Ali uvijek će mo pamtiti što su nam Slovenci napravili prilokom pregovora za ulazak u EU (blokirali nas 2 godine). Znam koliko me taj njihov potez zabolio jer sam se nadao da će nas oni zapravo najviše podržati.
Zato se iskreno nadam da će naši političari imati više razuma prema vama i da nećemo ponoviti istu grešku koju su Slovenci napravili.
Želim vam da čim prije uđete u EU i da napokon ostavimo rat i sve loše što se dogodilo među nama iza nas. Možda nikada više nećemo biti bratske zemlje ali prijateljske u svakom slučaju hoćemo prije ili kasnije, ja se nadam prije zbog obostrane koristi i prosperiteta.

Putuj Evropo !

pre 12 godina

Mozemo da im zavidimo ili ne, ali mi ce mo tamo svakako za 157 godina, a do tada ce nas zamajavati Boris Tadic, Miki Maus, Dragan Sutanovac, Dusan Petrovic, Oliver Dulic.........
Gospodo, vlast je produkt naroda, razmislite o tome!

Yo-Yo

pre 12 godina

(silverg, 10. jun 2011 13:30)

Misljenja sam da je Miki u pravu da su Bugarska i Rumunija dobile clanstvo pre Hrvatske po geografskom ili nekom drugom kljucu. Dovoljno je bilo da krenes u Bugarsku gde ce te izmaltretirati njihov carinik i gde ne smes ostaviti auto jer mu se lako moze izgubiti trag. Verovatno su to sredili. Neposredno pre ulaska te dve zemlje u EU bio sam i u Hrvatskoj kod prijatelja i tamo je bilo OK.

Split at night

pre 12 godina

Mislim da su komentari tipa:".. primljeni u EU jer su katolici..." potpuno promašeni. Pa šta su Rumunji i Bugari? Radi se isključivo o uređivanju države u skladu s europskom kulturom i tradicijom. Prošli smo i mi poslijeratno bezakonje i trebalo je mnogo da se država dovede u red. Daleko od toga da smo sve kriterije ispunili. Trebat će tu još mnogo raditi da bi se približili EU standardima ali se radi o tome da postoji politička volja za tim. A to se i osjeća na svakom koraku. Imam više prijatelja u Srbiji i znam kakav tamo vlada kaos u svim segmentima društva. Mnogi građani Srbije još uvijek žive u prošlosti, a od toga nema ništa. Ljudi, okrenimo se redu i radu, što je bilo, bilo je. Izgradite moderno društvo i bit će svima bolje. Također se ne slažem da će Hrvatska Srbiji raditi probleme oko EU kao što je nama Slovenija. Pa zar već nismo pokazali dobru volju i poklonili mnoge pristupne materijale Srbiji? Svim ljudima dobre volje pozdrav iz Splita.

Još 750 dana Balkana:-))

pre 12 godina

Već duže vrijeme čitam komentare iz Srbije kako je EU vrlo zahtjevna i nepravedna s čudnim kriterijima i sve mi je to jako poznato jer sam se i ja vrlo često tako osjećao i povremeno čak mrzio EU misleći šta će nam ona. Sad vam mogu reći da sam ulazak u EU vam i nije toliko bitan koliko ti pregovori kojim će EU pritiskati vaše političare da mijenjaju zakone u korist napretka Srbije i pravde za narod. Zadatak vas, naroda je da budete odlučni da želite u EU jer onda će se političari, da bi se dodvorili vama glasačima truditi da zadovolje zahtjeve EU. Ako ste protiv EU onda je to loše za vas - narod, a dobro za političare jer će i dalje u državi biti bezvlašće, kaos, pljačka, a za to ćete biti sami krivi jer ne želite EU zakone. Naravno, najveći problem će vam biti kao i Hrvatskoj - pravosuđe i korupcija jer tu političari trebaju da režu (seku) granu na kojoj sjede i neće htjeti da udovolje EU zbog ličnih interesa jer šta će im EU ako ostanu bez extra profita i apsolutne vlasti. PAZITE!! NE GLASAJTE ZA POLITIČARE KOJI VAM PRIČAJU ONO ŠTO VAM SE SVIĐA I KOJI ĆE VAM PRIČATI O ČASTI I PONOSU SRBIJE, A KO J*** EVROPSKU UNIJU i slično. Takvi će vas unazaditi i izgubit ćete vrijeme (bar 4 godine, koliko im traje mandat) do sljedećih izbora. To se dogodilo nama u HR s HDZ-om jer da nije bilo njih s lopovom Sanaderom, sigurno bi bar 1-2 godine ranije završili pregovore.

Miroslav

pre 12 godina

Prvo: Iskrene cestitke susedima!!!
Drugo: Hvala svim sugradjanima koji dele moje misljenje i koji su to vecinski iskazali u komentarima. Stvarno se osecam ponosno zbog vas! Pokazujemo da zloba i pakost nisu nasa karakterna osobina.

Hrvatska jeste ispred nas bar deceniju.
Njihov bivsi korumpirani premijer je u zatvoru. Da li iko u Srbiji moze da zamisli makar bivseg ministra u takvoj situaciji. Hrvatski narod i rukovodstvo znaju svoje mesto na svetskoj i evropskoj karti i imaju jasnu viziju gde zele da budu i kako zele da im zemlja izgleda. Mi to nemamo. Nase partije ne zele u EU jer ce eu zakoni unistiti njihove kriinalce (tajkune, monopoliste kako se vec zovu) a i kad bi zeleli opet nas koci nasa spoljna politika koja je u najmnju ruku sizofrnicna. Kao neko ko je bio u Hrvatskoj vise puta zadnjih godina a isto tako i u zapadninm zemljama mogu da kazem da i sam vizuelni izgled Hrvatske: infrastruktura, cistoca, usluga, prevoz (nadjite na netu hrvatske vozove i uporedite sa nasim) vise lici na Nemacku ili Francusku nego na Srbiju.

Hrvati, svaka cast!!! Sve najbolje!!!

Kondor

pre 12 godina

Ja ne znam što se mi toliko opterećujemo oko ulaska u EU,kad mislim da je bitnije srediti državu po evropskim merilima,a onda biće manje važno kada ćemo ući u EU.
Bolje biti u potpunosti spreman,nego kao Bugarska i Rumunija koje i sada muku muče sa korupcijom zbog čega im je EU uskratila finansije.
I,na kraju iskrene čestitke Hrvatskoj i puno sreće u EU jer će joj trebati.

SINCITYBG

pre 12 godina

Od srca sve cestitke,Hrvatska je marljivo radila,napredovala i ulagala,i pored :"nekih" problema i gradjani i vlada su imali jasan cilj,prvi put sam video Zagreb 2008 god,drugi put 2010 i ostatak primorja, i mogu reci samo -svaka cast, to je vec inostranstvo,putevi,infrastruktura,kultura zivljenja i ponasanja,vidi se i trud i rad...verujem da politicari u hrvatskoj su ista djubrad kao nasa ali,isto mi deluje da imaju jos uvek strah od naroda,i da su pored svih afera mislili i na narod...ovi nasi....nemam reci...koja EU ...Tadic i ergela nas uvode u Danteov pakao

etizop

pre 12 godina

@igor, žalosno je kako ljudi nemaju nikakvo poznavanje EU, zar zaista misliš da bi hrvatska i srbija udružene bile jače ekonosmki od kako ti navodiš mađarske, baltičkih zemalja koje su u EU i koje zajedno imaju 500 miliona potencijalnih kupaca? prema tvojoj računici 13 miliona je daleko jače od 500?????? osim toga nemoj biti sebičan i misliti o sebi, misli na svoju djecu, unuke i njihove potomke....

Mile

pre 12 godina

Ekonomski Hrvatska zaslužuje članstvo jer je sređenija i od nekih članica evropske unije. Napr. hrvatski BDP po glavi stanovnika je duplo veći od bugarskog ili rumunskog (takođe srpskog) a siguran sam da je veći i od slovačkog, poljskog i mađarskog. Hrvatska ima jaku i stabilnu valutu i nisku inflaciju. Jedino što im je zabrinjavajuće je veliki dug koji je oko 46 milijardi evra ali s obzirom na jaku valutu, priliv od turizma koji je oko 7 milijardi evra godišnje pa i zbog budućih dotacija tj. subvencija bogatog dela EU-a koji će se slati nerazvijenijim državama-regijama članica siguran sam da taj dug na dugoročne staze neće predstavljati problem osim ako se budu ponašali kao pijani bogataši pa počmu trošiti na sve i svašta kao i Grčka. Čisto sumnjam da će EU dozvoliti svojim članicama da ponove iste greške kao i Grčka. Što se tiče pak Srbije, njezini političari treba da se koncentrišu na domaće zadatke tj. da smanje inflaciju, stabiliziraju domaću valutu i povećaju plate ali da one nebudu velike i naduvane već da povećanje prati povećanje cena. Dalje treba da radi da u roku od narednih godina nađe kompromisno rešenje za pitanje kosova kao i na sređivanju zemlje ekološki i turitički. Srbija nema more ali ima dunav, planine, banje i Beograd koji je na 2 reke. Ništa se nije radilo na šminkanju gradova i sređivanju turističkih centara pa tako danas recimo Petrovaradin izgleda kao raspadnuto naselje a opština stari grad u Beogradu kao da je vreme stalo pre 30 godina. Fasade su u očajnom stanju a to odslikava i opšte stanje u društvu tj. državi. Realno je da se sa sadašnjih 500-700 miliona dolara tursitički prihodi povećaju na 3-4 milijarde ali samo ako se srede fasade i turistička mesta. Dalje poljoprivreda je ogroman potencijal i tu se malo radi a poljoprivrednici se moraju takođe promeniti mentalitet kao i politika prema njima jer zašto pored malina Srbija nebi izvozila trešnje, breskve i naravno grožđe itd.. Šta je sa govedarstvom? Sramota je da je poljoprivreda na niskim granama i gotovo izumrla kao što je slučaj i sa turizmom. Jednostavno političari treba da rade organizovanije kao i radnici...

JC Denton

pre 12 godina

Znate li koja je razlika između vlasti u Srbiji i Hrvatskoj? U Hrvatskoj, koliko ja razumem, vlast je kombinovano sačinjena od ljudi koji su pro-zapadno orjentisani i pragmatični (Josipović) i nacionalistički orjentisani (Kosor). Rezultat svega toga je da se vodi računa o interesima države i naroda Hrvatske, kao i o EU integracijama. Ukratko, na vlasti u Hrvatskoj su ljudi koji više vole svoju zemlju nego ovi naši što vole ovu svoju. Siguran sam da i oni njihovi kradu, ali ovi naši BAŠ kradu i nemaju mere.

Naravno, ne treba izgubiti iz vida podršku nekih velikih evropskih zemalja (u prvom redu Nemačke) na tom putu ka EU, ali to NIKAKO ne može biti izgovor za to gde smo mi sada, skoro 11 godina od smene Miloševića. Činio je Zapad ogromne nepravde prema Srbiji i pružao podršku suprotstavljenim nam stranama, kočio nas i maltretirao, ali NIJE nam Zapad kriv za korupciju na svim nivoima, afere, tajkune i sveopštu pljačku države. Za to smo krivi mi i naša vlast.

matematika

pre 12 godina

Po ovoj matemtaci znači minimum 9 godina do ulaska Srbije...+ što se reforme puno sporije provode, plus status Kosova znači bar 12 godina...

Decenija i duze

pre 12 godina

Da pojasnim - mi smo danas u hrvatskoj 2003. godini, kad je rec o EU. Imamo + 10 godina jos najmanje do clanstva, pos uslovom da EU zeli da se siri i da zele da nas prime(podsecam, prekljuce nam je Holandija odbila ratifikaciju SSP). Mi tek treba da pregovaramo NOVI sporazum sa EU, cije pregovore je danas Hrvatska zavrsila. Jedina je prednost sto cemo u narednoj deceniji videti kako ce HR proci u EU (Bugarska i Rumunija nisu bas najsrecnije), pa cemo moci jasnije da odlucujemo za ili protiv clanstva. Uzgred, ovde vlada vece odusevljenje nego na hrvatskim portalima, tamo vidim mnogo rezervi.

Dule

pre 12 godina

Svaka cast. Vidimo se tamo oko 2020. I da udjemo i posle toga imace od toga koristi nasa deca. Zato, mislite na svoje potomke i svi na svoja radna mesta.

Johnny Quid

pre 12 godina

Mislim ok je ta unija i sve to, ali nije mi jasno zašto naše i vlade u okruženju toliko smaraju o tom ulasku. Jel švabija ima takvu privredu zato što je u uniji ili zato što ljudi rade? Ili zašto švedjani imaju takav socijalni program , zato što su u eu ili zato što razmišljaju? Ostanimo zdravi u glavi.

Filip

pre 12 godina

De oladite malo i jedni i drugi... biti će kako se političari dogovore, mi kao narod smo sasvim pasivni promatrači. Ionako se oduvijek narodu stavljaju riječi u usta, pa će referendum biti puka formalnost unatoč svim predviđanjima. Zaista ne očekujem nikakve radikalne promjene, osim što žarko želim da svi shvatimo kako mi i naši političari nismo ista ekipa, mi se nikada nećemo sresti na blagajni u trgovini, pa nam zaista ne treba da jedni druge vrijeđamo zbog nekoga tko uopće ne zna kako je to živjeti životoma nas, običnih građana. Lijep pozdrav svima.

miodrag

pre 12 godina

lepo,lepo... Hrvati su jos daleke 2004. dobili status kandidata, onda 2005. poceli pregovore o pridruzivanju a tek 2013. ulaze u EU. znaci mi cemo manje-vise 2020.godine uci u EU...... (ispravite me ako gresim)

Zijad

pre 12 godina

Neposredno nakon bombardovanja 1999. U nekom od srpskih medija je naveden jedan izveštaj američke obaveštajne službe u kojem se predviđa da će Srbija postati član EU 2020. godine. Bez zezanja.

varaždin

pre 12 godina

Rado čitam sve dnevne listove sa prostora ex YU,a posebno komentare na određene teme.Zamijetio sam da postoji još uvijek paranoja ili ne znam kako da nazovem mogućnost pravljenja problema Srbiji jednog dana u situaciji ulaska u EU.Takvo nešto je nemoguće iz jednostavnog razloga ,jer svatko želi susjeda jakog i uređenog,pa samo oni koji ne žele dobro svojoj državi podmeću takvo što.Osobno želim da uz malo strpljenja uspijete u integracijama u široko evropsko ekonomsko društvo što prije ,a zemljopisno smo ionako mi svi davno bili i ostali Evropa.

zorica

pre 12 godina

Mogu da se hladim da 80% ljudi u srbiji misli da je datum koji mi ocekujemo da dobijemo isto sto i datum koji Hrvatska dobija danas. Nasi politicari se svojski trude da narodu te dve stvari izgledaju isto.

Jedan poznanik mi danas kaze: eto dali su datum Hrvatskoj u Junu, a nama ce tek u oktobru jer je Vatikan to trazio. Ja mu kazem da je moglo biti i obrnuto, da su nama u Junu mogli dati datum za otpocinjanje pregovora, a njima u oktobru datum ulaska pa bi i tada Hrvatska bila 6-7 godina ispred nas. On me gleda belo i kaze mi: ma pojma ti nemas.

Ja stvarno nemam pojma. Uzaludno je to ovde kad su pojmovi tako razliciti.

Ja

pre 12 godina

Jovan je u pravu - ekipa uopće nije skužila ironiju. ;)
A što se tiče oduševljenja građana Hrvatske ovom vješću (za razliku od političara), više oduševljenja ćete naći na nekom sprovodu, nego na ulicama HR gradova i mjesta. Valjda je i to dobro. Znamo da EU nije zemlja čuda i da nas ulaskom u istu ne očekuje ništa što će pasti s neba, nego samo rad, rad i rad, ako želimo da nam bude bolje. Svejedno, kao što je netko rekao - bolje je biti unutra za stolom, nego vani, makar nam nitko ništa i ne poklonio.

ZG

pre 12 godina

Slažem se oko prezaduženosti, no sam da ti pojasnim neke od najvažnijih segmenata zašto je došlo do prezaduženosti:
10 milijardi Eura za autoceste - ( preko 1000km novo izrađenih autocesta)
5 milijardi E za obnove, što naših, što vaših kuća
5-7 milijardi E do sada za razminiravanje stotina tisuća km2
s tim da se očekuje još nekih 2-3 da napokon razminiramo i posljednje metre - procjene da će Hrvatksa u potpunoti bi očišćne od mina, sadašnjim tempom do 2025..
Par milijardi u dodatnu infrastrukturu;hidorcentrale, itd..
Ostatak, slažem se, ukucan za krpanje proračuna, kređe, itd, itd...

Milorad

pre 12 godina

Hrvatska je pregovarala 6 godina a ucice u EU 8 godina nakon kandidature. Kad je mi dobijemo - u najboljem slucaju ove godine - ucicemo 2020 (+/-). B92 je jednom davno pre 7 godina (2004) imao sekciju na sajtu "Srbija 2020", stranica koja prati put Srbije ka EU. Svi su padali u nesvest i prozivali B92 kako mogu da budu tako drski da kazu da ce Srbiji trebati jos 16 godina do EU. Tad je Kostunjavi i bratija trubilo o 2009 ili eventualno, maksimalno, nemoguce duze - 2010 kao godina ulaska. Evo nas u 2011 i ta 2020 je vise nego realana, u najboljem slucaju. Ako EU tada bude i bilo.

Heh

pre 12 godina

Ulaskom se nece nista bitno promeniti. To vec zna i narod tamo. Mora se priznati da su se dobro izborili za neka 'izuzeca' koja mogu postati i trajna - ovisi o njima samima (verovatno su i tu izgubili koju godinu) o cemu se moze procitati na hrvatskim portalima.
Uostalom i za vreme pregovaranja su mogli sa licnom da putuju kod komsija koje su u EU, pa i koje su u 'sengen zoni'. Sto se bas ne bi moglo reci za druge. Dakle, mora se reci da iza sebe imaju velikog i mocnog brata (svi znamo o kome se radi). No, to ne znaci da sama Hrvatska nije zasluzila da se primi. Radi se o najspremnijem kandidatu (relano, neki su govorili da ce mozda uci sa Bugarima i Rumunjima, a odonda je proslo ohohoho).

Sto se tice Srbije, biti ce interesantno na politickoj pozornici. Tadic se potajno nadao da ce Srbija uci kada i Hrvatska iz samo nekog njemu znanog razloga. Valjda je mislio da ne mora nista da radi, da ce Srbija uci samo da joj Hrvatska ne radi probleme u pregovorima, ali lepo je EU govorila da se ulazi po - 'zaslugama' i da nema 'grupnog' primanja vise. Tko je spreman ulazi, tko nije ne. Zato nam Tadic i cuti ovih dana.
A onima kojima smeta to sto Hrvatska ulazi, to sto ovo, to sto ono, kao mala deca ste u smislu - kada on nece da se igra sa mnom, necu niti ja s njime. I zapamtite, uporedjivati Srbiju i jednu naftom bogatu Norvesku je smesno. Jednom kada nafta ne bude strateski resurs i oni ce u EU. Tako je Island pametovao dok je mogao, ali kada je steglo...

Asker

pre 12 godina

@ Trnjanski Laburist & Igor Zagreb, svaka cast na komentarima! Svaka vam je na mestu.
A mi, dragi moji Srbi, okrenimo se sami sebi i pocnimo da cistimo svoje djubre. Mislim bar na one kojima je stalo do EU. Meni licno nije, kao sto sam rekao u jednom od svojih komentara, sa EU prstaje svaka sloboda zivljenja. Sto se mene tice, okrenuo bih se Norveskoj politici...
Ispratite danasnji i sutrasnji sastanak Bilderberga u Svajcarskoj, u mnogome od toga zavisi sta ce se desavati u buducnosti svih nas.

milos

pre 12 godina

Dajte ljudi da uredimo zakone, i podignemo zivotni standard. A onda ce i sve drugo doci samo po sebi. Mi se samo brinemo da li cemo u uniju, da mi sredimo ovu zemlju,pa ce i to clanstvo samo po sebi doci.

Jovan

pre 12 godina

@Marko , @Zoom2
Niste me razumeli . U pitanju je sarkasticni komentar upucen nasim politicarima koji stalno trube kako je Srbija nekakav lider u regionu . Dakle cisto zezanje . Inace Hrvatskoj cestitam i iskreno zelim sve najbolje na njenom ulasku u EU .

Pogled sa zapadne strane

pre 12 godina

Imao sam deset godina, tada je počeo rat. Kako je strašna bila ta prva sirena. Očev Božić, kićenje bora, majčin Božić, raskićivanje bora - na televiziji krv i granate.

Imao sam dvadeset godina, taj nesretni režim je već bio pao. Očekivanja su bila možda prevelika. Koju godinu prije mi se Europa činila kao nedostižni san. A onda smo htjeli sve brzo - gladni zapada, opčinjeni mogućnostima koje su se odjednom otvorile. Ali naravno, takvi nagli preokreti su nemogući. Trebalo je proći vrijeme. Trebalo je boriti se za svaku najbeznačajniju odluku.

Imam trideset godina. Ovakve me odluke više ne impresioniraju. Ništa se sutra neće promijeniti. Puno se stvari promjenilo otkako je Europa postala tema koju ravnopravno svojataju nacionalisti-desničari i liberalni ljevičari. Pomalo sam obeshrabren slikom koja se razotkrila kroz naše čišćenje i pospremanje. Kriminal, korupcija, nepotizam. Kao da smo se bolje osjećali kad nismo bili svjesni razmjera problema. A sada, kad smo se suočili sa samim sobom, ta Europa nam više ne želi biti strogi roditelj koji će nas vući za uho i upozoravati. Hoćemo li moći dalje sami? Možda da pregovori budu neko konstantno stanje koje nikad ne završava, a da Europa bude neka fatamorgana o kojoj se može maštati, ali koju ne možeš dodirnuti. Kao dijete koje nikada ne želi odrasti...

Ili je možda vrijeme da postanemo samosvjesno društvo spremno prihvatiti raspravu o vlastitoj budućnosti? (Glasno razmišljanje)

surfer

pre 12 godina

Zapamtite, to je i politika... ne vidim sto Bg i Ro zadovoljavaju, a vi ne? Pa korupcija, kriminal, sirotinja tamo je x puta veca... vi nemate srecu da je sad uzasan umor od prosirenja...

Mi idemo natrag, u nas krug. Stotinama godina smo ivjeli s Austrijancima, Njemcima u Slavoniji, i uvijek je zapad bio nas krug. Kulturno je tako stoeljicima. Nepravedno dugo cekanje, ali konacno.

Modesty

pre 12 godina

Pa kako zar mi već nismo u EU? Rekao je Dinkić 2001 da ćemo ući u EU do 2010 najkasnije. Možda i jesmo , ali narod izgleda nema pojma. Doduše naši političari žive kao da su u EU imaju sve Evropsko.

surfer

pre 12 godina

Nakon svega ovoga, nadam se da ce vlast nakon izbora, kako je ovo gotovo, moci suociti se s drugim problemima... fiskalnom reformom, jacanjem rasta itd.

EU treba biti sredstvo, a ne samo cilj sam po sebi.