Sreda, 08.06.2011.

11:39

Uskoro zaduživanje samo u dinarima?

Narodna banka Srbije očigledno namerava da privoli građane da se zadužuju samo u domaćoj valuti, donošenjem niza mera koje će važiti od 30. juna.

Izvor: Beta

Uskoro zaduživanje samo u dinarima? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

usaglasitelj

pre 12 godina

Ko je ovde lud, a ko zbunjen? Da li to znači da ova vlast misli da još ima šta da se ukrade od građana? Bankama samo fale oreoli iznad glava vlastodržaca.

zoran

pre 12 godina

Ovo je odlicna vest, visoke kamate ce znacajno da smanje cenu stanova. Ako kamata bude 17 % a ljudi mogu da plate mesecnu ratu od 300 eur onda ce cena stana da dodje na 25,000 eura.

Dejan

pre 12 godina

Ne moze banka da nudi stambene kredite u dinarima, kad ne postoje dugorocni izvori u dinarima. A i da ponudi, ko ce da uzme kredit na 20 godina sa stopom koja bi bila min. 20%? Kad drzava prestane da trosi vise nego sto ima, i time svede inflaciju na 3%-4%, onda mozemo da pricamo o tome. Sve dok drzava placa svoje zapise 14%, ovakve teme su zamlacivanje biraca.

Bata

pre 12 godina

Дакле, динарских кредита нема, учешће за девизне се повећава на 20% . Питање гласи, ко ће уопште да узима кредите под овим условима. Кукају млади који немају ни посла ни решена стамбена питања, кукају они који их до сада нису решили, а надаље поготово неће моћи. Коме је то уопште у овој земљи добро, осим оних који доносе овакве сулуде законе? Да ли заиста све иде ка томе да од ове земље направе своју прћију?

Filip

pre 12 godina

Pozdravljam odluku NBs da se zaduzivanja usmere na dinarska, to je trebalo kudi kamo pre realizovati ali kada ce biti dostupni i dugorocni dinarski krediti stambeni u dinarima, sada je to uvek neizvodljivo, a treba podsticati iskljucivo dinarsku stednju sa mesecnom isplatom kamate,npr orocim dinarska sredstva na tri- pet godina, ali svaki mesec da bude isplata kamate, rentna stednja, to bi bio pun pogodak,znatno bi se povecali dinarski depoziti, nije resenje da se oroce sredstva i da se ceka 3 ili 5 godina na kamatu, samo mesecna isplata ce privuci kamatu, kao npr mene i da kamata bude solidna a to je zadatak NBs da ohtabri sve da stede u dinarima to jedino mogu sprovesti ako dinar bude stabilan, i ne bude vise padao,a ako opet pocne da slabi dinar, i postojeci deponenti dinarski ce povuci depozite.

zlatkoNI

pre 12 godina

Mislim da je ovo još jedna informacija da bi se raspravljalo o nečemu a na kraju "malo smo se šalili".Stambeni krediti su konstantno u opadanju,pa kako će tek da bude ako povećaju učešće na 20% ovi su definitivno prsli u svojim glavama.

Bisi radnik NBS

pre 12 godina

'Ovo je ubijanje bankarstva....stvori ce se opet mafijaske ili drzavne banke koje ce preko primarne emisije plasirati kredite,koje ce inflacija obezvredjivati a ze NOVE banke ce za te dinare kupobati devize....VEC VIDJENO...

Mirda

pre 12 godina

Zabrana kredita u svajcarskim francima sada ne sluzi da se zastite gradjani, nego banke. Sada kad je franak rekordno jak, ako bi se uzeo kredit, nakon par godina i vracanja franka na "normalan" nivo (nivo koji je bio pre krize) to bi znacilo rate u evrima manje 20-25%.

Alex

pre 12 godina

Interesantno je da kod nas dinarski krediti i euro krediti se na kraju svode na isto. Nepovoljni su i jedni i drugi. I dinarski krediti (kod bankara) podrazumevaju da ce dinar biti stabilan, jel poenta je cista zarada koja se meri u evricima. Kako god okrenes vrsi se pritisak na devizno trziste. Sve su ovo spekulacije na sitno, sad ce evro malo da padne posto ce porasti potraznja za dinarima (ali opet kratkorocno), ... znaci sve je drzi vodu dok majstori odu. Ideja je valjda da nema ideje.

Voja

pre 12 godina

Postoji samo jedan dinarski stambeni kredit u ovom trenutku. Kamata je EKS 15.85%, a rok otplate do 60 meseci ...DA, nisam pogresio. E to nas ceka!!!
Samo da pojasnim:
Ako bi zeleli da kupite kucu/stan od 50.000,00 EUR, treba da imate 5.000,00 EUR za ucesce, a mesecna rata ce vam biti 1.100,00 EUR...da ne pricamo o dodatnim troskovima.

Ako uzmemo u obzir da se mozemo zaduzivati do 50% mesecne plate, na kraju ispade da mi se i svidja ova nova mera NBSa, posto to znaci da cemo zaradjivati 2.200,00 EUR mesecno. Jedva cekam!!!

Mars bre...

Milan Nis

pre 12 godina

Oterali smo ili zdusno teramo sve privrednike iz Srbije,sada cemo i banke.Pa ko je lud da odobri kredit u dinarima na duze od 5 god i to neku "smesnu" cifru?!Poverovacu u ovu meru kad svi dusebriznici iz NBS I vlade pretvore svoju DEBELU ustedjevinu do EVRA U DINARE,sto se nece desiti nikada.

Caki

pre 12 godina

Morali su da ovo urade, ako planiraju braniti dinar na kolko tolko duze staze (dinar precenjen i "stabilan" a indeksirani krediti povoljniji od samih dinarskih). Mnogo strozije uslove su trebali uvesti za euro kredite (ako ne i da ih zabrane - kesh krediti indeksirani u evrima). Mislim da je za ekonomsko stanje u Srbiji , nazalost, sada vise potpuno ne bitno uvodjenje ovakvih mera. Na to je trebalo misliti ranije. Nama je privreda na aparatima za odrzavanje zivota.

RADNIK

pre 12 godina

Kasno se NBS setila toga sada mozda ne bi imali ovakvih problema sa vracanjem kredita i kursom dinara, da su to predlozili ranijie guverneri NBS od 2000 na ovamo.

A.Smit

pre 12 godina

Jos jedan pucanj u prazno administrativnog socijalizma na srpski nacin. Sto se vise priblizavama EU sve vise postajemo sovjetska republika. Ako imate jednu od najslabijih privreda u svetu i kao posledicu toga najslabiju valutu, koga mozete da primorate administrativnim merama da se neko zaduzuje u dinarima. Ko ce vam dati kredit za stan u dinarima i oprostiti se od celikupnog ulozenog kapitala koji ce neka buduca hiperinflacija istopiti? Da ne pricam o kupovini automobila na lizing ili kgredit? Sigurno ce se to prevaliti na gradjane kroz troskove koje ce banke imati kao rizik zbog takve vrste poslovanja. Svaka finansijska institucija nastoji da se zastiti od krize u poslovanju i u okruzenju u kome radi. Ako ne budu banke mogle da plasiraju kredite u evrima, povuci ce se iz Srbije.Ionako nema privrede koju bi finansirali, gradjani ne mogu da placaju skupe kredite, pa vi onda cekajte ko ce da vam kupi stan u Beogradu ili nekom drugom gradu za kes. Osim naravno trgovaca kokainom i ostali sposobnih privrednika.

Vlada

pre 12 godina

Ovo je evropska Srbija gospodina Tadića. Upravo planiram da uđem u kupovinu stana i nakon što sam pročitao ovu vest, odustajem sigurno ukoliko se ova vest ispostavi kao tačna. Ovako se demokrate bore za nas mlade bračne parove. Krajnje je vreme da zauvek napustim ovu nesretnu zemlju pošto ovde ne postoji niko ko bi se borio za interese mladih i obrazovanih ljudi.

Dejan

pre 12 godina

Pa da li ste vi normalni stvarno mi nije jasno??? Jedini nacin da posten covek u ovoj zemlji dodje do stana je kredit. Referentna stopa na dinar je 12.5% + 5% bankarske marze, to je 17.5%. Znaci za prosecan stan u Beogradu od 100 hiljada EUR to je mesecna rata od 1,500 EUR!!!! A kada u nasoj banana drzavi, povecate za par meseci referentnu stopu na 17% (kao sto je vec bila) onda ce rata biti 18%

Zmaj

pre 12 godina

Kako to: " nema valutnog deviznog rizika?!?" A zasto su onda na dinarske kredite kamate izmedju 16-20%? A zasto je rata dinarskog kredita fiksna kada EUR pada, a kada raste, obracunavaju se dodatne kamate po stopi rasta EUR? pa ko je tu magarac? Da li ce NBS u slucaju dinarskih kredita da fiksira kurs EUR-a, kao sto je slucaj u zemljama u regionu, a ne da se krije iza price da mi NE diktiramo vrednost EUR u nasoj zemlji, vec medjunarodno trziste novca...? Ma ajde bre, lopovska posla... Nista cudno, nista novo.

xox

pre 12 godina

neverovatno je kako narodna banka srbije uvek odabere naopak potez - umesto da uvede evro kao što su uradili crnogorci ili makar zakuca nacionalnu valutu za evro kao što je to uradila većina istočnoevropskih zemalja), sada se ponovo papirološki šminka stvarnost, pa ćemo se svi praviti da imamo svoju valutu a ponovo će se sve obračunavati kroz evro.

ovo što nbs pokušava, radio je samo milošević, a to je bio period najkatastrofalnije monetarne politike srbije.

kad se samo setim gluposti izgovorenih kako dinar štiti domaću privredu, a ispostavilo se da ju je ojadio kao nijedna druga valuta (sem ukrajinske hrivnje koja se jedina pokazala kao veći faktor odbojnosti za investiranje od srpskog dinara). privredi je potrebna stabilna valuta, u suprotnom, rizikujemo da zbog prevelikog administriranja i sumanutih intervencija na tržištu opet sa obe noge zakoračimo u hiperinflaciju.

Слободан

pre 12 godina

Мафија, шта друго рећи. Пљачкају нас, а када узму и пооследњи динар, жале се како нема промета некретнина, како је стала привреда, како, како, како. Господо, исцедили сте суву дреновину, сада би сте морали мало да се потрудите и дате неке фер и поштене услове за задуживање по било ком основу. У вези франка и девизних клаузула, то би све требало да обезбеди сигурност пласмана банке, али ме баш занима да ли неко размишља о томе да ја примам плату у динарима и да и ја као корисник има права на неку сигурност. Очито је да то никога не занима, осим да до бесвести доноси некакве глупе законе којима се као штите потрошачи иако смо претворени у овце за шишање.

*************

Superoperater

pre 12 godina

Nema sumnje da ce ova mera dodatno obeshrabriti sve koji budu zeleli da kupe stan. Ovo je jedna potpuno kontraproduktivna mera koja nema veze sa mozgom. Prvo je unistena gradjevinska industrija, a sada vidimo da isto ceka i promet nekretnina koji je ionako u ovoj godini bilo simbolican. Sada ce se stanovi kupovati samo za kes, cime se dodatno ohrabruje priliv kapitala sa sumnjivim poreklom (droga, kocka, oruzje...)

A.Smit

pre 12 godina

Jos jedan pucanj u prazno administrativnog socijalizma na srpski nacin. Sto se vise priblizavama EU sve vise postajemo sovjetska republika. Ako imate jednu od najslabijih privreda u svetu i kao posledicu toga najslabiju valutu, koga mozete da primorate administrativnim merama da se neko zaduzuje u dinarima. Ko ce vam dati kredit za stan u dinarima i oprostiti se od celikupnog ulozenog kapitala koji ce neka buduca hiperinflacija istopiti? Da ne pricam o kupovini automobila na lizing ili kgredit? Sigurno ce se to prevaliti na gradjane kroz troskove koje ce banke imati kao rizik zbog takve vrste poslovanja. Svaka finansijska institucija nastoji da se zastiti od krize u poslovanju i u okruzenju u kome radi. Ako ne budu banke mogle da plasiraju kredite u evrima, povuci ce se iz Srbije.Ionako nema privrede koju bi finansirali, gradjani ne mogu da placaju skupe kredite, pa vi onda cekajte ko ce da vam kupi stan u Beogradu ili nekom drugom gradu za kes. Osim naravno trgovaca kokainom i ostali sposobnih privrednika.

Zmaj

pre 12 godina

Kako to: " nema valutnog deviznog rizika?!?" A zasto su onda na dinarske kredite kamate izmedju 16-20%? A zasto je rata dinarskog kredita fiksna kada EUR pada, a kada raste, obracunavaju se dodatne kamate po stopi rasta EUR? pa ko je tu magarac? Da li ce NBS u slucaju dinarskih kredita da fiksira kurs EUR-a, kao sto je slucaj u zemljama u regionu, a ne da se krije iza price da mi NE diktiramo vrednost EUR u nasoj zemlji, vec medjunarodno trziste novca...? Ma ajde bre, lopovska posla... Nista cudno, nista novo.

Dejan

pre 12 godina

Pa da li ste vi normalni stvarno mi nije jasno??? Jedini nacin da posten covek u ovoj zemlji dodje do stana je kredit. Referentna stopa na dinar je 12.5% + 5% bankarske marze, to je 17.5%. Znaci za prosecan stan u Beogradu od 100 hiljada EUR to je mesecna rata od 1,500 EUR!!!! A kada u nasoj banana drzavi, povecate za par meseci referentnu stopu na 17% (kao sto je vec bila) onda ce rata biti 18%

xox

pre 12 godina

neverovatno je kako narodna banka srbije uvek odabere naopak potez - umesto da uvede evro kao što su uradili crnogorci ili makar zakuca nacionalnu valutu za evro kao što je to uradila većina istočnoevropskih zemalja), sada se ponovo papirološki šminka stvarnost, pa ćemo se svi praviti da imamo svoju valutu a ponovo će se sve obračunavati kroz evro.

ovo što nbs pokušava, radio je samo milošević, a to je bio period najkatastrofalnije monetarne politike srbije.

kad se samo setim gluposti izgovorenih kako dinar štiti domaću privredu, a ispostavilo se da ju je ojadio kao nijedna druga valuta (sem ukrajinske hrivnje koja se jedina pokazala kao veći faktor odbojnosti za investiranje od srpskog dinara). privredi je potrebna stabilna valuta, u suprotnom, rizikujemo da zbog prevelikog administriranja i sumanutih intervencija na tržištu opet sa obe noge zakoračimo u hiperinflaciju.

Vlada

pre 12 godina

Ovo je evropska Srbija gospodina Tadića. Upravo planiram da uđem u kupovinu stana i nakon što sam pročitao ovu vest, odustajem sigurno ukoliko se ova vest ispostavi kao tačna. Ovako se demokrate bore za nas mlade bračne parove. Krajnje je vreme da zauvek napustim ovu nesretnu zemlju pošto ovde ne postoji niko ko bi se borio za interese mladih i obrazovanih ljudi.

Слободан

pre 12 godina

Мафија, шта друго рећи. Пљачкају нас, а када узму и пооследњи динар, жале се како нема промета некретнина, како је стала привреда, како, како, како. Господо, исцедили сте суву дреновину, сада би сте морали мало да се потрудите и дате неке фер и поштене услове за задуживање по било ком основу. У вези франка и девизних клаузула, то би све требало да обезбеди сигурност пласмана банке, али ме баш занима да ли неко размишља о томе да ја примам плату у динарима и да и ја као корисник има права на неку сигурност. Очито је да то никога не занима, осим да до бесвести доноси некакве глупе законе којима се као штите потрошачи иако смо претворени у овце за шишање.

*************

Superoperater

pre 12 godina

Nema sumnje da ce ova mera dodatno obeshrabriti sve koji budu zeleli da kupe stan. Ovo je jedna potpuno kontraproduktivna mera koja nema veze sa mozgom. Prvo je unistena gradjevinska industrija, a sada vidimo da isto ceka i promet nekretnina koji je ionako u ovoj godini bilo simbolican. Sada ce se stanovi kupovati samo za kes, cime se dodatno ohrabruje priliv kapitala sa sumnjivim poreklom (droga, kocka, oruzje...)

RADNIK

pre 12 godina

Kasno se NBS setila toga sada mozda ne bi imali ovakvih problema sa vracanjem kredita i kursom dinara, da su to predlozili ranijie guverneri NBS od 2000 na ovamo.

Caki

pre 12 godina

Morali su da ovo urade, ako planiraju braniti dinar na kolko tolko duze staze (dinar precenjen i "stabilan" a indeksirani krediti povoljniji od samih dinarskih). Mnogo strozije uslove su trebali uvesti za euro kredite (ako ne i da ih zabrane - kesh krediti indeksirani u evrima). Mislim da je za ekonomsko stanje u Srbiji , nazalost, sada vise potpuno ne bitno uvodjenje ovakvih mera. Na to je trebalo misliti ranije. Nama je privreda na aparatima za odrzavanje zivota.

Voja

pre 12 godina

Postoji samo jedan dinarski stambeni kredit u ovom trenutku. Kamata je EKS 15.85%, a rok otplate do 60 meseci ...DA, nisam pogresio. E to nas ceka!!!
Samo da pojasnim:
Ako bi zeleli da kupite kucu/stan od 50.000,00 EUR, treba da imate 5.000,00 EUR za ucesce, a mesecna rata ce vam biti 1.100,00 EUR...da ne pricamo o dodatnim troskovima.

Ako uzmemo u obzir da se mozemo zaduzivati do 50% mesecne plate, na kraju ispade da mi se i svidja ova nova mera NBSa, posto to znaci da cemo zaradjivati 2.200,00 EUR mesecno. Jedva cekam!!!

Mars bre...

Mirda

pre 12 godina

Zabrana kredita u svajcarskim francima sada ne sluzi da se zastite gradjani, nego banke. Sada kad je franak rekordno jak, ako bi se uzeo kredit, nakon par godina i vracanja franka na "normalan" nivo (nivo koji je bio pre krize) to bi znacilo rate u evrima manje 20-25%.

zlatkoNI

pre 12 godina

Mislim da je ovo još jedna informacija da bi se raspravljalo o nečemu a na kraju "malo smo se šalili".Stambeni krediti su konstantno u opadanju,pa kako će tek da bude ako povećaju učešće na 20% ovi su definitivno prsli u svojim glavama.

Milan Nis

pre 12 godina

Oterali smo ili zdusno teramo sve privrednike iz Srbije,sada cemo i banke.Pa ko je lud da odobri kredit u dinarima na duze od 5 god i to neku "smesnu" cifru?!Poverovacu u ovu meru kad svi dusebriznici iz NBS I vlade pretvore svoju DEBELU ustedjevinu do EVRA U DINARE,sto se nece desiti nikada.

Bata

pre 12 godina

Дакле, динарских кредита нема, учешће за девизне се повећава на 20% . Питање гласи, ко ће уопште да узима кредите под овим условима. Кукају млади који немају ни посла ни решена стамбена питања, кукају они који их до сада нису решили, а надаље поготово неће моћи. Коме је то уопште у овој земљи добро, осим оних који доносе овакве сулуде законе? Да ли заиста све иде ка томе да од ове земље направе своју прћију?

Alex

pre 12 godina

Interesantno je da kod nas dinarski krediti i euro krediti se na kraju svode na isto. Nepovoljni su i jedni i drugi. I dinarski krediti (kod bankara) podrazumevaju da ce dinar biti stabilan, jel poenta je cista zarada koja se meri u evricima. Kako god okrenes vrsi se pritisak na devizno trziste. Sve su ovo spekulacije na sitno, sad ce evro malo da padne posto ce porasti potraznja za dinarima (ali opet kratkorocno), ... znaci sve je drzi vodu dok majstori odu. Ideja je valjda da nema ideje.

Bisi radnik NBS

pre 12 godina

'Ovo je ubijanje bankarstva....stvori ce se opet mafijaske ili drzavne banke koje ce preko primarne emisije plasirati kredite,koje ce inflacija obezvredjivati a ze NOVE banke ce za te dinare kupobati devize....VEC VIDJENO...

zoran

pre 12 godina

Ovo je odlicna vest, visoke kamate ce znacajno da smanje cenu stanova. Ako kamata bude 17 % a ljudi mogu da plate mesecnu ratu od 300 eur onda ce cena stana da dodje na 25,000 eura.

Dejan

pre 12 godina

Ne moze banka da nudi stambene kredite u dinarima, kad ne postoje dugorocni izvori u dinarima. A i da ponudi, ko ce da uzme kredit na 20 godina sa stopom koja bi bila min. 20%? Kad drzava prestane da trosi vise nego sto ima, i time svede inflaciju na 3%-4%, onda mozemo da pricamo o tome. Sve dok drzava placa svoje zapise 14%, ovakve teme su zamlacivanje biraca.

Filip

pre 12 godina

Pozdravljam odluku NBs da se zaduzivanja usmere na dinarska, to je trebalo kudi kamo pre realizovati ali kada ce biti dostupni i dugorocni dinarski krediti stambeni u dinarima, sada je to uvek neizvodljivo, a treba podsticati iskljucivo dinarsku stednju sa mesecnom isplatom kamate,npr orocim dinarska sredstva na tri- pet godina, ali svaki mesec da bude isplata kamate, rentna stednja, to bi bio pun pogodak,znatno bi se povecali dinarski depoziti, nije resenje da se oroce sredstva i da se ceka 3 ili 5 godina na kamatu, samo mesecna isplata ce privuci kamatu, kao npr mene i da kamata bude solidna a to je zadatak NBs da ohtabri sve da stede u dinarima to jedino mogu sprovesti ako dinar bude stabilan, i ne bude vise padao,a ako opet pocne da slabi dinar, i postojeci deponenti dinarski ce povuci depozite.

usaglasitelj

pre 12 godina

Ko je ovde lud, a ko zbunjen? Da li to znači da ova vlast misli da još ima šta da se ukrade od građana? Bankama samo fale oreoli iznad glava vlastodržaca.

xox

pre 12 godina

neverovatno je kako narodna banka srbije uvek odabere naopak potez - umesto da uvede evro kao što su uradili crnogorci ili makar zakuca nacionalnu valutu za evro kao što je to uradila većina istočnoevropskih zemalja), sada se ponovo papirološki šminka stvarnost, pa ćemo se svi praviti da imamo svoju valutu a ponovo će se sve obračunavati kroz evro.

ovo što nbs pokušava, radio je samo milošević, a to je bio period najkatastrofalnije monetarne politike srbije.

kad se samo setim gluposti izgovorenih kako dinar štiti domaću privredu, a ispostavilo se da ju je ojadio kao nijedna druga valuta (sem ukrajinske hrivnje koja se jedina pokazala kao veći faktor odbojnosti za investiranje od srpskog dinara). privredi je potrebna stabilna valuta, u suprotnom, rizikujemo da zbog prevelikog administriranja i sumanutih intervencija na tržištu opet sa obe noge zakoračimo u hiperinflaciju.

Superoperater

pre 12 godina

Nema sumnje da ce ova mera dodatno obeshrabriti sve koji budu zeleli da kupe stan. Ovo je jedna potpuno kontraproduktivna mera koja nema veze sa mozgom. Prvo je unistena gradjevinska industrija, a sada vidimo da isto ceka i promet nekretnina koji je ionako u ovoj godini bilo simbolican. Sada ce se stanovi kupovati samo za kes, cime se dodatno ohrabruje priliv kapitala sa sumnjivim poreklom (droga, kocka, oruzje...)

RADNIK

pre 12 godina

Kasno se NBS setila toga sada mozda ne bi imali ovakvih problema sa vracanjem kredita i kursom dinara, da su to predlozili ranijie guverneri NBS od 2000 na ovamo.

A.Smit

pre 12 godina

Jos jedan pucanj u prazno administrativnog socijalizma na srpski nacin. Sto se vise priblizavama EU sve vise postajemo sovjetska republika. Ako imate jednu od najslabijih privreda u svetu i kao posledicu toga najslabiju valutu, koga mozete da primorate administrativnim merama da se neko zaduzuje u dinarima. Ko ce vam dati kredit za stan u dinarima i oprostiti se od celikupnog ulozenog kapitala koji ce neka buduca hiperinflacija istopiti? Da ne pricam o kupovini automobila na lizing ili kgredit? Sigurno ce se to prevaliti na gradjane kroz troskove koje ce banke imati kao rizik zbog takve vrste poslovanja. Svaka finansijska institucija nastoji da se zastiti od krize u poslovanju i u okruzenju u kome radi. Ako ne budu banke mogle da plasiraju kredite u evrima, povuci ce se iz Srbije.Ionako nema privrede koju bi finansirali, gradjani ne mogu da placaju skupe kredite, pa vi onda cekajte ko ce da vam kupi stan u Beogradu ili nekom drugom gradu za kes. Osim naravno trgovaca kokainom i ostali sposobnih privrednika.

Vlada

pre 12 godina

Ovo je evropska Srbija gospodina Tadića. Upravo planiram da uđem u kupovinu stana i nakon što sam pročitao ovu vest, odustajem sigurno ukoliko se ova vest ispostavi kao tačna. Ovako se demokrate bore za nas mlade bračne parove. Krajnje je vreme da zauvek napustim ovu nesretnu zemlju pošto ovde ne postoji niko ko bi se borio za interese mladih i obrazovanih ljudi.

Caki

pre 12 godina

Morali su da ovo urade, ako planiraju braniti dinar na kolko tolko duze staze (dinar precenjen i "stabilan" a indeksirani krediti povoljniji od samih dinarskih). Mnogo strozije uslove su trebali uvesti za euro kredite (ako ne i da ih zabrane - kesh krediti indeksirani u evrima). Mislim da je za ekonomsko stanje u Srbiji , nazalost, sada vise potpuno ne bitno uvodjenje ovakvih mera. Na to je trebalo misliti ranije. Nama je privreda na aparatima za odrzavanje zivota.

Filip

pre 12 godina

Pozdravljam odluku NBs da se zaduzivanja usmere na dinarska, to je trebalo kudi kamo pre realizovati ali kada ce biti dostupni i dugorocni dinarski krediti stambeni u dinarima, sada je to uvek neizvodljivo, a treba podsticati iskljucivo dinarsku stednju sa mesecnom isplatom kamate,npr orocim dinarska sredstva na tri- pet godina, ali svaki mesec da bude isplata kamate, rentna stednja, to bi bio pun pogodak,znatno bi se povecali dinarski depoziti, nije resenje da se oroce sredstva i da se ceka 3 ili 5 godina na kamatu, samo mesecna isplata ce privuci kamatu, kao npr mene i da kamata bude solidna a to je zadatak NBs da ohtabri sve da stede u dinarima to jedino mogu sprovesti ako dinar bude stabilan, i ne bude vise padao,a ako opet pocne da slabi dinar, i postojeci deponenti dinarski ce povuci depozite.

Dejan

pre 12 godina

Pa da li ste vi normalni stvarno mi nije jasno??? Jedini nacin da posten covek u ovoj zemlji dodje do stana je kredit. Referentna stopa na dinar je 12.5% + 5% bankarske marze, to je 17.5%. Znaci za prosecan stan u Beogradu od 100 hiljada EUR to je mesecna rata od 1,500 EUR!!!! A kada u nasoj banana drzavi, povecate za par meseci referentnu stopu na 17% (kao sto je vec bila) onda ce rata biti 18%

Zmaj

pre 12 godina

Kako to: " nema valutnog deviznog rizika?!?" A zasto su onda na dinarske kredite kamate izmedju 16-20%? A zasto je rata dinarskog kredita fiksna kada EUR pada, a kada raste, obracunavaju se dodatne kamate po stopi rasta EUR? pa ko je tu magarac? Da li ce NBS u slucaju dinarskih kredita da fiksira kurs EUR-a, kao sto je slucaj u zemljama u regionu, a ne da se krije iza price da mi NE diktiramo vrednost EUR u nasoj zemlji, vec medjunarodno trziste novca...? Ma ajde bre, lopovska posla... Nista cudno, nista novo.

Слободан

pre 12 godina

Мафија, шта друго рећи. Пљачкају нас, а када узму и пооследњи динар, жале се како нема промета некретнина, како је стала привреда, како, како, како. Господо, исцедили сте суву дреновину, сада би сте морали мало да се потрудите и дате неке фер и поштене услове за задуживање по било ком основу. У вези франка и девизних клаузула, то би све требало да обезбеди сигурност пласмана банке, али ме баш занима да ли неко размишља о томе да ја примам плату у динарима и да и ја као корисник има права на неку сигурност. Очито је да то никога не занима, осим да до бесвести доноси некакве глупе законе којима се као штите потрошачи иако смо претворени у овце за шишање.

*************

Mirda

pre 12 godina

Zabrana kredita u svajcarskim francima sada ne sluzi da se zastite gradjani, nego banke. Sada kad je franak rekordno jak, ako bi se uzeo kredit, nakon par godina i vracanja franka na "normalan" nivo (nivo koji je bio pre krize) to bi znacilo rate u evrima manje 20-25%.

Bisi radnik NBS

pre 12 godina

'Ovo je ubijanje bankarstva....stvori ce se opet mafijaske ili drzavne banke koje ce preko primarne emisije plasirati kredite,koje ce inflacija obezvredjivati a ze NOVE banke ce za te dinare kupobati devize....VEC VIDJENO...

Bata

pre 12 godina

Дакле, динарских кредита нема, учешће за девизне се повећава на 20% . Питање гласи, ко ће уопште да узима кредите под овим условима. Кукају млади који немају ни посла ни решена стамбена питања, кукају они који их до сада нису решили, а надаље поготово неће моћи. Коме је то уопште у овој земљи добро, осим оних који доносе овакве сулуде законе? Да ли заиста све иде ка томе да од ове земље направе своју прћију?

Voja

pre 12 godina

Postoji samo jedan dinarski stambeni kredit u ovom trenutku. Kamata je EKS 15.85%, a rok otplate do 60 meseci ...DA, nisam pogresio. E to nas ceka!!!
Samo da pojasnim:
Ako bi zeleli da kupite kucu/stan od 50.000,00 EUR, treba da imate 5.000,00 EUR za ucesce, a mesecna rata ce vam biti 1.100,00 EUR...da ne pricamo o dodatnim troskovima.

Ako uzmemo u obzir da se mozemo zaduzivati do 50% mesecne plate, na kraju ispade da mi se i svidja ova nova mera NBSa, posto to znaci da cemo zaradjivati 2.200,00 EUR mesecno. Jedva cekam!!!

Mars bre...

zlatkoNI

pre 12 godina

Mislim da je ovo još jedna informacija da bi se raspravljalo o nečemu a na kraju "malo smo se šalili".Stambeni krediti su konstantno u opadanju,pa kako će tek da bude ako povećaju učešće na 20% ovi su definitivno prsli u svojim glavama.

Milan Nis

pre 12 godina

Oterali smo ili zdusno teramo sve privrednike iz Srbije,sada cemo i banke.Pa ko je lud da odobri kredit u dinarima na duze od 5 god i to neku "smesnu" cifru?!Poverovacu u ovu meru kad svi dusebriznici iz NBS I vlade pretvore svoju DEBELU ustedjevinu do EVRA U DINARE,sto se nece desiti nikada.

Alex

pre 12 godina

Interesantno je da kod nas dinarski krediti i euro krediti se na kraju svode na isto. Nepovoljni su i jedni i drugi. I dinarski krediti (kod bankara) podrazumevaju da ce dinar biti stabilan, jel poenta je cista zarada koja se meri u evricima. Kako god okrenes vrsi se pritisak na devizno trziste. Sve su ovo spekulacije na sitno, sad ce evro malo da padne posto ce porasti potraznja za dinarima (ali opet kratkorocno), ... znaci sve je drzi vodu dok majstori odu. Ideja je valjda da nema ideje.

Dejan

pre 12 godina

Ne moze banka da nudi stambene kredite u dinarima, kad ne postoje dugorocni izvori u dinarima. A i da ponudi, ko ce da uzme kredit na 20 godina sa stopom koja bi bila min. 20%? Kad drzava prestane da trosi vise nego sto ima, i time svede inflaciju na 3%-4%, onda mozemo da pricamo o tome. Sve dok drzava placa svoje zapise 14%, ovakve teme su zamlacivanje biraca.

zoran

pre 12 godina

Ovo je odlicna vest, visoke kamate ce znacajno da smanje cenu stanova. Ako kamata bude 17 % a ljudi mogu da plate mesecnu ratu od 300 eur onda ce cena stana da dodje na 25,000 eura.

usaglasitelj

pre 12 godina

Ko je ovde lud, a ko zbunjen? Da li to znači da ova vlast misli da još ima šta da se ukrade od građana? Bankama samo fale oreoli iznad glava vlastodržaca.