Ponedeljak, 06.06.2011.

11:56

Gde se nalaze kamere?

Izvor: B92

Gde se nalaze kamere? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

predrag

pre 12 godina

Da li sa dolaskom kamera za kontrolu saobracaja na nase ulice, svi poslodavci u Srbiji treba da se uplase da im ne stigne kazna za neki saobracajni prekrsaj, koji je skrivio njegov zaposleni? Da li je to pravedno?
Nema boljeg nacina da se osvetis "Gazdi", nego da sa sluzbenim automobilom prodjes kroz cerveno svetlo, i samim tim mu isteras iz dzepa od 100.000,00 do 800.000,00 dinara.

grbavi

pre 12 godina

ok su kamere za prolazak kroz crveno svetlo ali za sitna prekorachenja brzine nema smisla
podignite ogranichenja na 70km u gradu a znakovima ogranichite na nize gde je potrebno jer ovako stvarate neverovatne guzve plus vece je i zagadjenje okoline jer agregati vozila rade u nerentabilnom rezimu

Zoran Todorovic

pre 12 godina

@(a prst na celo, pa tek onda... nista?, 6. jun 2011 12:38)
veoma lako se moze utvrditi ko je u datom momentu upravljao vozilom, "slika govori vise od 1000 reci", ovo se vec primenjuje
u zap. evropi

Big true

pre 12 godina

Ako se stvarno budu pridrzavali cena kazni i kaznenih poena i to stvarno sprovodili...za jedno godinu dana nece biti vise vozaca i vozila pa nek voajerisu sa kamerama po blizem komsiluku

haos i rasulo

pre 12 godina

Nekazem da se netreba pridrzavati saobracajnih propisa ali su preterali.Kao sto neko rece, kamere su mahom postavljane tamo gde bi mogli zaraditi dosta kesha a ne kako bi sprecili divljanja nesavesnih vozaca.Takodje su tako negde i znakovi ogranicenja postavljani,znate u ostalom i sami kako je po BG.Kazne od 15000-30000 pa kazneni bodovi,pa....itd.Umesto da su tolike pare ulozili u neke narodne kuhinje ili gde vec,oni ajde da deremo opet sopstvenu naciju.Da su barem rekli 50% u budget 50% dobrotvorne svrhe pa da se i nekako razume,ovako je sve jasno.Pa kada bi bio izrevoltiran i kojim slucajem da mi stingne par kazni, pre bih platio 15000 klincmia za razvaljenu svaku kameru, nego njima.Pa tesko da bi stalno mogli da finansiraju nadzor opet.Zna se kako je po EU zato nerazumem ove sto talasaju da je isto,nije isto..u zemljama EU vise netrebaju letnje zimske gume, samo jedne i propisna sara.Kamere stoje na autoputevima sa jasno postavljenim znakovima upozorena na kamere, sa time sto je tamo ogranicenje 150kmh/sat pa ko ide preko on placa, a ne ovde 60kmh/sat pa ti sine plati ako ides 70...UZAAASSSSS

Evropa

pre 12 godina

Svuda u svetu se postavljaju i kamere i radari da bi se probudila svest o tome da se ne krse pravila saobracaja a jedino kod nas policija zaskace iz zbunja i krivina a kamere se kamufliraju.
Prijatelji, nije poenta kazne ( ili bar nebi trebalo da bude ) vec da nam postane jasno da to ne treba da se radi.

Dabl

pre 12 godina

@Radoslav
Nemoj biti lud da tako nešto uradiš, pa odbijaće ti šef od plate kaznu od 800000 dinara 10 godina, sve se uvek svede na leđa malih običnih ljudi, baš kao i ove drakonske kazne koje su ništa drugo nego oporezivanje robova...

Trustno1

pre 12 godina

sramota treba da ih bude ! vozim skuter, odnosno biciklu sa pomocnim motorom, sa B kategorijom sto je dozvoljeno. vozacka mi je istekla vise od 6 meseci. bilans. 5 kaznenih poena, kazna 15 000 dinara i 3 meseca zabrane upravljanja! druga kazna: isti taj skuter preko zakrecene gazele vozim. kazna za voznju na auto putu. kazna se ceka, ali je ista kao i prethodna 5 ili 7 kaznenih poena 15-30000 dinara i zabrana 3 meseca. ja od tog skutera zivim jer radim kao kurir. koliko sudije slepo prate naredjenja vise instance koja koristi ove kamere za punjene budzeta, a ne za smanjenje saobracajnih nezgoda. svi znamo koliko je losa saobracajna infrastruktura unutar Srbije i koliko s gine na magistralama i regionalnim putevima, a oni se okomili na Beograd i Novi Sad. da se vratim na Gazelu i auto put. da li je recite mi u Nemackoj (taj zakon smo navodno prepisali) normalno da auto put prolazi kroz grad? naravno da nije ! znate li da su sva mesta u blizini auto puteva zasticena koliko toliko od buke saobracaja tkz. zidovima. i svi znamo da takodje postoji zabrana teskog saobracaja kroz centar grada, samo kod nas sleperi prolaze pored centralne zeleznicke stanice. ko ce nama da plati odstetu za prezivljeni stres itd.... tuzno, tuzno.. igramo se razvijene drzave, a daleko smo mi od toga. a visina kazni je stvarno van svake pameti. znaci ja sto mi je istekla vozacka vise od 6 meseci i sto sam skuterom vozio preko gazele moram da platim vise od jedne plate kaznu 30000 dinara i da dobijem zabranu od 6 meseci upravljanja motornim vozilom i nekih 10-12 kaznenih poena ! hahahaha pa svi znamo da PSP vazi ceo zivot, a sa B moze da se vozi bicikla za pomocnim motorom jer se poznaju propisi. Sramota, ovo je cista kradja ! ziveo sam u inostranstvu par godina i mogu samo da kazem da je ovo jedna tako propala lopovska drzava da ja nemam reci. kazne necu platiti. idem 30 dana da odmorim u padinjak. jedino mi je frka za tih 6 meseci sto necu moci da vozim jer od toga zivim.

pera

pre 12 godina

Ja predlazem praksu engleza,gde se okaci guma od auta na kameru i zapali...gori kamera kao luda. I to da radimo sve dok ne postave znakove sa obavestenjem o radaru kao u svim normalnim zemljama.

Pedja

pre 12 godina

Posto sam iz Kragujevca ispravite me ako gresim, ali cini mi se da je ona kamera na tosinom bunaru postavljena na mestu na kome sam barem 10 puta se lose pretrojio umesto za pravo ja sam uvek se nalazio u traci za desno. I to ne zato sto sam bahat vozac ili nepostujem saobracajne znake vec iz razloga sto istih nema, sto nas dovodi do situacije da ce oni koji slabije poznaju neke delove grada uciti na kaznama koje su kretenske. U zemlji gde je prosecna plata 39000 rsd kazne od 5000 pa navise deluju groteskno. U Nemackoj prva kazna za lose parkiranje je 5e druga 25e treca 50e i na tom nivou ostaje. Medjutim ako u roku od 6 meseci ne napravite nijedan prekrsaj ona se vraca na nivo od 5e. Zakljucak> kamere da-kazne ko je ovde lud!

Šandor Petefi

pre 12 godina

Dvadeset godina živim i radim u Mađarskoj. Za sve to vreme sam vozio auto sa beogradskim tablicama - oko 2 godine, auto sa posebnim tablicama za strance - oko 6 godina i auto sa normalnim mađarskim tablicama. Za tih 20 godina me je mađarska saobraćajna policija ZAUSTAVILA 4 puta, dvaput zbog rutinske kontrole i dvaput zbog sitnih prekršaja. Ta dva prekršaja su mi oprostili i kaznu nisam platio. Mađar nisam, a i jezik do skora nisam znao. U istih tih 20 godina su me u Srbiji zaustavili najmanje 50 puta, kažnjavali ili pokušavali da me kazne za kojekakve izmišljotine, nemanje nalepnice H na autu, ugašenih svetala, upaljenih svetala, sajle za vuču, prljavih tablica, prekoračenje brzine za 5 km na sat i slično. Prputovao sam mnogo zemalja autom i nigde i nikad nisam video takvu hajdučiju kao kod nas. Sve što ova država izmišlja ima jedini cilj da se uzme što više para, što pre i što lakše. nikakve to veze nema sa bezbednošću, organizacijom i boljitkom učesnika u saobraćaju. Nema nama spasa, sa ovakvom vlašću propašćemo...

Goca

pre 12 godina

U Cikagu je kazna (isto fora sa kamerama) za prolazak kroz crveno 100$. A i ovde se ljudi bune, kazu grad popunjava finansijske rupe na taj nacin.

Vladimir

pre 12 godina

Ovo je interesantno, skoro je doneta uredba da za putnicka vozila pravnih lica nije potreban putni nalog, bas me interesuje kako ce se naplacivati kazne i kome kada su u pitanju pravna lica, a dodje se u situaciju da se ne znam ko je bas u tom trenutku vozio. :)

Radoslav

pre 12 godina

do 100 do 800 soma za pravna lica? Pa ovo je fenomenalno,
popizdim na šefa, uzmem službeni auto, prođem kroz 10 crvenih svetala i kaznama zatvorim firmu? Ova vlast je skroz poludela, treba im lova i udaraju na slepo..

Mladen

pre 12 godina

Ako ću gradom, noću i kada su ulice prazne, voziti do 50 km/h kao invalid, koji će mi ..... onda kola. Ićiću peške, a majmuni koji se nazivaju državnim službenicima kojima neće stizati kazne, neka se iživljavaju i ubijaju po ulicama kao i do sada.
U ime jadne, bedne i smrdljive drž..., živeli

Ivan vRS

pre 12 godina

za prekoracenje brzine do 10km/h u gradu i 20km/h van grada, kazna je 3.000 dinara i ne nosi kaznene poene. za prekoracenje brzine do 20km/h u gradu i 40km/h van grada kazna je 5.000 dinara i takodje ne nosi kaznene poene... pa sad, kome nije mnogo taj ce da vozi brzo i da placa, kome je mnogo taj ce da obrati malo vise paznje, barem tamo gde kamera/radar snima... sa druge strane kazna od 30.000 za prolazak na crveno je po meni sasvim korektna s obzirom na tezinu prekrsaja, ali smatram da je mnogo veci problem sto je kazneno izjednacen prolazak na zuto i na crveno svetlo. po toj logici, zuto svetlo slobodno mogu da izbace da svih semafora u srbiji, jer je izgubilo svoju osnovnu funkciju - ZNAKA UPOZORENJA koji dozvoljava bezbedan prolazak kroz raskrsnicu za vozila koja nisu u mogucnosti da se bezbedno zaustave do pojave crvenog svetla - ZNAKA ZABRANE PROLASKA...

Dikh tu kava

pre 12 godina

@ novosadjanin

Pozdrav iz glavnog grada:
http://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2011&mm=06&nav_id=517013

Elem, policijski rezon: bolje da ne rizikujemo da nas krimosi isprangijaju, ili dobijemo otkaz ako zaustavimo onoga koga ne bismo nikako smeli, već 'ajde lepo da uvedemo kamere, pa ko napravi prekršaj, proverimo po tablicama ko je vlasnik, odnosno vozač, pa ako nije neko ko bi mogao "da se naljuti", njemu pošaljemo slike i kaznu, a bumbarima brišemo snimak i svi zadovoljni: i mi (zdravi, čitavi, i neizloženi riziku), i država (puni se kasa brže nego ranije) i bumbari (još više divljaju, oslobađaju adrenalin, ne diraju nas i ne dolazimo u situaciju da nekom "odozgo" moramo da objašnjavamo zašto smo greškom zaustavili nekog ko je u gradu vozio samo 90 km/ h više od dozvoljene brzine...).

jeste, ali i nije

pre 12 godina

Pre svega, spisak koji je ovde dat postoji na Internetu jos od 2009. godine, dakle, uveren sam da se ne radi o kamerama koje "kaznjavaju", vec su na spisku kamere koje omogucavaju video nadzor. Da je verovatno tako, jasno je kad vidimo da pise da se jedna nalazi na Slaviji - sta tamo kontrolilse? Prekoracenje brzine? U kom smeru? Zute trake? Nema ih. Prolazak na crveno? Nema semafora.

Dakle, ovaj spisak je smao smisljeno plasiran - i generalno cak ni protiv toga nemam nista - sa zeljom da se vozaci upristoje i tamo gde nema kamera sa "kaznama".

Ipak, samo bih dodao na komentar koji je napisao (Dejan, 7. jun 2011 08:56), a koji je potpuno u pravu jer je sasvim logican i ispravan, medjutim, napisan u zemlji gde ni logika ni ispravnost ne prolaze.

Dejane, slicno razmisljamo, ali recimo, u gradu nikako da s eusaglase trepcuca svetla - negde zeleno trepce pre nego sto se promeni u zuto, negde ne. Stavise, na semaforu gde je do juce treptalo, danas odjednom ne trepce!

Zasto je to bitno? Nailazim na zeleno i znam sta ocekujem - da predje u trepcuce, a ja cu se zaustaviti bezbedno. Medjutim, svetlo za razliku od drugih ili za razliku od juce, momentalno prelazi u zuto! Naravno, prolazim na zuto, jer ne mogu da se bezbedno zaustavim, zar to nije logicno.

E sad, novim zakonom je prolazak na zuto potpuno izjednacen sa prolaskom na crveno - sta ako me kamera fotografise? Da li je postojalo trepcuce zeleno? Kako to dokazati, kako se prolagoditi?

Potpuno podrzavam Vase misljenje da onaj ko hoce da krsi propise, mora i da plati. Medjutim, zivi bili pa videli, pokazace se da se placaju gluposti nalik gore navedenoj, a da pravi divljaci i dalje - divljaju.

Sin Bludimir

pre 12 godina

Iz principa sam uvek Brankovim mostom vozio u levoj traci 50-60km/h, ljudi su obilazili desnom trakom, kochili na pola mosta itd. posto su znali da sa druge strane snimaju panduri (novobeogradske strane).
Odnosno trudio sam se "svesno" da vozim sto manje bahato i sa sto manje krshenje propisa.

Medjutim desilo mi se vishe puta, prilikom obilazenja, nakon dugih guzvi, kad treba negde da se ubacim itd. da pogledam na cajger i da vidim brzinu od 80 i slicno. To su momenti, ali momenti koji su se cesto desavali u Milentija Popovica gde sad vidim 3 kamere. :)
Znachi i ako sam verovatno uzoran vozach ja sad moram josh extra paznju da obratim, da cak rizikujem bezbednost svoju da sluchajno ne predjem 50 i time dobijem 30k dinara?

Pazite vi tu kaznu.. 30 soma.. Znachi idem mesec dana na posao, zamislim se par puta, dodjem do 70km/h u momentu, snimi me kamera. I kad me pitaju na kraju meseca kolika mi je plata - koja plata - da sam nashoj miloj drzavici. Nashim zashtitnicima. Nashem Dachicu, Tadicu, Djilasu i josh 200k ljudi u drzavnoj administraciji.
Platio sam taj mesec par plata...

Dobijem li slichnu kaznu necu je platiti, draze ce mi biti da odem u zatvor i da jedem besplatno nego da platim leshinarima nesto sto je bio momenat i sto ne sme da se kaznjava.

Ako svi budu odabrali zatvor drzava ce biti u strashnom problemu..

ima pametnih ljudi, ali neka ko da ih chuje

pre 12 godina

„Jako je bitno da kamere budu postavljene tamo gde u proseku ima najviše nezgoda, a ne tamo gde bi se lakše „puni budžet“ grada“,
postoji opasnost da će gradovi to shvatiti kao način da napune budžet; da zloupotrebe poziciju i postave kamere tamo gde uopšte nema potrebe.

nemam shta da dodam!

Dejan

pre 12 godina

Vozač sam već 16god. I NE RAZUMEM kuknjave i naklapanja o kamerama i propisima! Jel to tako po zakonu - jeste!!! TAČKA. Ja se ne plašim tij kamera,jer poštujem propise koji postoje veoma dugo i postoje u svim zemljama sveta! VAŠ je izbor da li ćete kršiti propise! Ovi sto lupetaju da kazne po Evropi nisu tolike - LAŽU! Još su veće! (npr.SLOVENIJA: razgovor mob.telefonom pri vožnji 300eur)
MITO I KORUPCIJA: Kada vozač svojevoljno(iz njemu znanog razloga) prekrši pravilo(ograničenje brzine,prestrojavanje,nekompletna oprema...) i policajac ga zaustavi... KO JE KRIV??? Ko NUDI MITO??? Znali ste da nešto ne smete uraditi ali ste uradili!
SVI smo učili ista pravila na polaganju voz.ispita i ona i danas važe i to nema nikakve veze sa platom,standardom,Srbijom i politikom! Isključivo sa nama samima. Pravila znamo,ko ih krši treba da je spreman da snosi posledice i sankcije - lični izbor! Za mene je 50km/h tačno to: 50km/h i nikad nigde ne kasnim. Znak STOP znači STOP(u svim zemljama sveta) i tu moraš da STANEŠ! Kršiš=PLATIŠ - a ne moraš! Nije teško.

sonebg

pre 12 godina

Bice ovde jos svasta. U svakom slucaju imam jedno pitanje i ako moze neko da mi odgovori na njega!
Koje je to referentno vozilo bilo po kom su saobracajni inzenjeri postavljali znakove i pravila u ovoj drzavi ne samo u Bg, ne moze vise ovako.....30, 40, 50 km, pa ne vozimo danas tristace, pezejce......
(DAVOR, 6. jun 2011 21:09)

Pa mislim fica iz 1970-te :))).
Salu na stranu imam neku knjigi iz bezbednosti saobracaja iz te godine i ogranicenja su ista. E sada u to vreme 50% auta je imalo tri brzine. Samo cu da te ispravim za 30 za to ogranicenje se slazem jer bi trebalo da se postavlja pored skola,bolnica itd. Reci cu ti samo da se na zapadu to zove "ZONA 30". U Nemackoj koja je liberlana po pitanju brzine, postoji i 10km mislim da se zove "Zona ljudskog hoda" ali to je u nekim ekstremnim situacijama

Darko

pre 12 godina

E pa ovo je prevrsilo svaku meru dobrog ukusa!Ja velikog brata negledam a prinudjen sam da zivim u rijaliti sou.I ako mi je ova vlast jako simpaticna samo zbog ovog izivljavanja na drumovina necu glasati za nju.Posle 20 godina voznje bez i jedne greske sad se osecam kao pocetnik,jer me zadnje tri stalno zzustavljaju.Ceo svet sam obisao i nema nigde ovakve torture od saobracajne policije.Da vidite kao voze Italijani.

Law Enforcement

pre 12 godina

"Vozači će morati više da obraćaju pažnju na saobraćajne propise i da budu koncentrisaniji, a za one koji ovo zanemare stiže specijalna pošiljka u vidu kazne i četiri fotografije sa dokaznim materijalom.

Kada vozač dobije prijavu, ima rok od osam dana da se javi u policiju i kaže (ili dokaže) ko je napravio prekršaj. U slučaju da ne može da utvrdi ko je napravio prekršaj ili potvrdi da je on, vlasnik vozila plaća kaznu od 15.000 do 30.000 za fizička lica, odnosno od 100.000 do 800.000 dinara za pravna lica."

U Zakono o bezbednosti saobraćaja na putevima [http://www.mup.gov.rs/cms/resursi.nsf/Zakon%20o%20bezbednosti%20saobracaja%20na%20putevima.doc] piše "malo" drugačije od navedenog.

Kuzma

pre 12 godina

Srbija je , ljudi moji, jedna obicna, mracna tamnica...kazna 30 000 din...pa ovde je cela plata jedva tolika...tamnica...a mi smo svi zajedno budale...

DAVOR

pre 12 godina

Bice ovde jos svasta. U svakom slucaju imam jedno pitanje i ako moze neko da mi odgovori na njega!
Koje je to referentno vozilo bilo po kom su saobracajni inzenjeri postavljali znakove i pravila u ovoj drzavi ne samo u Bg, ne moze vise ovako.....30, 40, 50 km, pa ne vozimo danas tristace, pezejce......

stanko

pre 12 godina

Proveo sam mnogo godina putujuci po svetu i nigde nisam video ovakvu disproporciju kazni u odnosu na zarade.Pa nigde vam ne uzimaju skoro celu platu za jedan saobracajni prekrsaj.Mislim da je postavljnje kamera najvecim delom ekonomske prirode...

ANALITIKA

pre 12 godina

Koliko sam mogao primetiti najčešći slučaj je da su kamere za crveno svetlo i brzinu uparene. U tom slučaju, s obzirom na vremenski interval trajanja trepćućeg zelenog (ako ga uopšte ima) i žutog svetla, nemate dovoljno vremena da pri datoj max. brzini (ograničenje) ili manjoj od zadate možete pred promenu režima u raskrsnici uopšte proći istu bez prekršaja (ili brzina ili crveno svetlo), pogotovu ako se uzmu u obzir i eventualna odstupanja tačnosti mernih instrumenata (brzinomer u vozilu i radar brzine kretanja). Vreme promene režima je kratko, raskrsnice predugačke, a dozvoljena brzina jako mala. To u praksi znači da u toku dana kada su gužve u gradu pa čak i noću kada nema istih, svaka ili skoro svaka promena režima saobraćaja u nekoj od raskrsnica sa kamerama nosi barem po jednog prekršioca, bilo za crveno svetlo, bilo za prekoračenje brzine zbog izbegavanja zone crvenog svetla. Sistem je savršen za efikasno punjenje budžeta. Tu itekako ima posla za advokate i sudske veštake saobraćajne, elektrotehničke i informatičke struke.

Na primer:

Radar kamera kod TC „UŠĆE“ na uglu Bulevara Mihaila Pupina i poprečne Milentija Popovića. Duzina raskrsnice u pravcu dejstva radar-kamere je širina poprečne ulice, koja ima 2 tramvajske i 4 drumske saobraćajne trake širine po 3,5m sa 3 međubankine po 0,35m što ukupno iznosi oko 22m. Na to dodati na ulazu i izlazu iz raskrsnice dužinu za 2 širine pešačkih zebri po 5m što u konačnom zbiru daje dužinu raskrsnice od minimalno 32m. Na to dodati zaustavni put vozila, koji za brzinu (ograničenje) od 50km/h iznosi i do 38m , jer se ispod te razdaljine pred promenom režima na semaforu ne koči, već se bezbedno vozi dalje. Pod pretpostavkom da dalje vozimo max. dozvoljenom brzinom od 50km/h, što ustvari iznosi oko 14m/s, za prolazak kroz raskrsnicu u dužini od 70m (32+38) nam je minimalno potrebno vreme od 70 / 14 = 5 sekundi, a realno bezbedno vreme bi trebalo da iznosi i više od toga. Znači barem 6, a u uslovima saobraćajnih gužvi i sporijeg saobraćaja i celih 7 sekundi. Tako tempiranih semafora nema u gradu Beogradu, pa ni kod TC „UŠĆE“. Toliko o veštačenju raskrsnica na kojima je saobraćaj regulisan semaforima, a nadziran radar-kamerama.

Zoran

pre 12 godina

@dejan
Koliko sam ja shvatio, kamera snima najpre polozaj automobila ispred semafora na kome je vec crveno a zatim i polozaj posle semafora na kome je crveno. Na osnovu toga se vidi da su kola prosla na crveno. Ukoliko bi snimali samo polozaj kola koje je vec u raskrsnici a na semaforu crveno, to bi znacilo da svako 3-ce vozilo prolazi na crveno.
Ovako sam ja shvatio celu situaciju tako da mislim da si bez brige.

bane124

pre 12 godina

Kružni tokovi su rešenje za sve. Ne postoji mogućnost za brzom i bahatom vožnjom, nema čekanja i sve teče "kao po loju". Tipičan primer je Slavija, šta bi bilo kad bi na toj raskrsnici bio postavljen semafor. Napravile bi se ogromene koleone. Da nekažem i za glupost od semafora kada posle 23h stojite na semaforu i čekate da se promeni u zeleno, a ono nema žive duše. Nisu oni na zapadu (a pogotovo u Engleskoj) ludi kada svuda uvode kružne tokove. Gospoda iz bezbednosti saobraćaja neka ovo imaju u vidu kada zajedno sa saobraćajnim inžinjerima i arhitektama planiraju neku novu saobraćajnicu ili je zaista nekom u cilju da preko vozača puni budžet.

nezadovoljan

pre 12 godina

jasno da bi svako normalan podrzao ovaj sistem kada bi bio siguran da ne postoje dvostruki standardi. a ovako...dobra vam je ideja za biznis.


samo - da li ce to biti dovoljno za budzet s'obzirom na to "shta se dogodilo" nashoj privredi?

zoran

pre 12 godina

Kazne od 15-30.000 su previsoke za standard u Srbiji.
Ja zivim u Engleskoj i kamera me uhvatila u prekoracenju brzine. Kazna je nesto malo veca od 6000 dinara, ali ako platim u prva tri dana, platim pola od te kazne. Da ne spominjem da je standard daleko,daleko iznad onog u Srbiji.
Pa, ljudima je plata 30.000 dinara. Ko je ovde normalan...??

pera

pre 12 godina

Većina od ovih 60 kamera služe samo za nadziranje saobraćaja, a ne i za kažnjavanje. Dajte lepo spisak u kome se vidi lokacija kamere i koji prekršaj beleži, da znamo gde smemo da idemo najbrže 49,99999 km/h

Sto me majko u Srbiji rodi...

pre 12 godina

''vlasnik vozila plaća kaznu od 15.000 do 30.000 za fizička lica, odnosno od 100.000 do 800.000 dinara za pravna lica.''
Da li neko moze da mi objasni zbog cega razlika imedju pravnih i fizickih lica u visini kazne. Valjda zakon treba da bude isti za sve. Pa i jedni i drugi voze istim putem. Neka onda naprave puteve posebno za ficika, posebno za pravna lica.
I neka me neko ubedi da se svi potezi vlasti ne rade samo radi uzimanja para, a za bezbenost, ekologiju, ljudska prava, kvalitet zivota stanovnistva ih bas briga...

Nemanja

pre 12 godina

60 kamere, a nisu sve ni pobrojali. Pre neki dan je nikla kamera na raskrsnici Dimitrija Tucovića i Marka Oreškovića. Siguran sam da ima još. Ova je u mom komšiluku, pa sam slucajno primetio

dejan

pre 12 godina

Takodje sam izuzetno uzoan vozac, i to ceo zivot, nemam nijedan prekrsaj u zivotu, osim prekoracenje parkiranja. I sta mi se desi preksinoc. Ugao dve raskrsnice, gde postoji kamera. Sacekam uslovno za skretanje levo, koje inace kratko traje, krenem i neki ludak ubada od gore njegovo desno i sece mi put, ocigledno projurivsi kroz crveno, vidim ima strane tablice, sto ce reci, kamere ga ne interesuju. Ostanem ukopan malo ispred sredine raskrsnice u cudu, svetlo se nazad promenilo u crveno, za malo sam izbegao zestok sudar. Vratim se unazad u rkverc jer su pocelid a idu pravo od dole, uslovno zeleno na levo traje bukvalno 5 sekundi. I sad, kamera snima, sta ce se desiti? po njima ja sam prosao na crveno jer sam se vratio sam debelo zatecen na raskrsnici izbegavsi za dlaku sudar. I sad cekam kaznu, normalno, za koju mi ne pada na pamet da platim. Poenta price, kamere su ok, treba da postoje, ali one ne mogu da vide sve oklnosti saobracaja, za kaznjavanje moraju da postoje zivi ljudi.

dejan

pre 12 godina

Takodje sam izuzetno uzoan vozac, i to ceo zivot, nemam nijedan prekrsaj u zivotu, osim prekoracenje parkiranja. I sta mi se desi preksinoc. Ugao dve raskrsnice, gde postoji kamera. Sacekam uslovno za skretanje levo, koje inace kratko traje, krenem i neki ludak ubada od gore njegovo desno i sece mi put, ocigledno projurivsi kroz crveno, vidim ima strane tablice, sto ce reci, kamere ga ne interesuju. Ostanem ukopan malo ispred sredine raskrsnice u cudu, svetlo se nazad promenilo u crveno, za malo sam izbegao zestok sudar. Vratim se unazad u rkverc jer su pocelid a idu pravo od dole, uslovno zeleno na levo traje bukvalno 5 sekundi. I sad, kamera snima, sta ce se desiti? po njima ja sam prosao na crveno jer sam se vratio sam debelo zatecen na raskrsnici izbegavsi za dlaku sudar. I sad cekam kaznu, normalno, za koju mi ne pada na pamet da platim. Poenta price, kamere su ok, treba da postoje, ali one ne mogu da vide sve oklnosti saobracaja, za kaznjavanje moraju da postoje zivi ljudi.

Zuki

pre 12 godina

Jeste da ima samo oko 10 posto nevaspitanih i bahatih vozaca koji svesno i stalno krse propise. Ali ima i bar 10 posto onih koji krse propise i neznajuci da to rade jer se lose snalaze u saobracaju i ne stizu da prate signalizaciju i u panici su na svakoj raskrsnici. Zatim ima i veliki broj vozaca koji ugavnom postuju propise ali po licnoj potrebi naprave neki prekrsaj da bi skratili put ili ispravili promasaj skretanja i sl. Sto nas dovodi do znatno vece cifre prekrsioca.

Ja sam recimo "izbazdaren" na stara ogranicenja brzine (plus ona famozna "tolerancija" do prijave sudiji za prekrsaje). I sada imam problem jer moram stalno da gledam na cajger da ne preteram. 20 godina voznje stvara odredjene navike. Uvodjenjem novih ogranicenja se cele generacije vozaca dovode u slican polozaj. Time sto su smanjili dozvoljene brzine za 10 km/h nisu puno doprineli bezbednosti saobacaja ali su hiljade vozaca doveli u situaciju da se prilagodjavaju novim ogranicenjima posle decenija voznje po starim propisima. Naravno, cenu tog prilagodjavanja placamo mi vozaci.
Lepa je ova prica g. Okanovica ali su rezultati i dalje na stetu gradjana bez konkretnog uticaja na bezbednost saobracaja. Bezbednost se statisticki poveca dok traju medijske kampanje a onda opet krene po starom. Primer je prosla godina.
Dok ne obeleze kamere, postave signalizaciju u skladu sa novim zakonom i prestanu da sacekuju vozace na nevaznim mestima, necu poverovati u iskrenost namera da se popravi bezbebednost a ne samo utera harac u budzet.
Na raskrsnici u naselju Medakovic od nedavno skoro redovno stoje policajci koji kaznjavaju vozace koji skrecu u desno bez upaljenog uslovnog zelenog. To bi bilo ok da to svetlo nije godinama bilo pokvarano a sada kada su ga popravili se ne vidi od nekog granja sve dok skoro ne udjete u raskrsnicu kada vec gledate u levo da bi propustili vozila sa te strane. To je primer krajnje malicioznosti policije koja koristi losu signalizaciju da kaznjava gradjane koji bukvalno nesvesno krse propise.
Kada promenite rezim saobracaja na nekom mestu posle vise decenija onda je fer da se to posebno naglasi signalizacijom. A ne da mi pisu kaznu sto sam skrenuo levo kod sportskog centra Tasmajdan zato sto su mesec dana pre toga promenili rezim a cak ni strelice na kolovozu nisu prefarbali. Takve izmene nas teraju u prekrsaje. Rekao bih namerno.

MIchael Clayton

pre 12 godina

Cuo sam da nisu dobili sertifikat za prekoracenje brzine,tj za merenje brzine,zbog toga je i bilo prvog dana 654 prekrsaja,a ni jedno za prekoracenje brzine. I samo se pitam,kako ona nadzorna kamera moze to uopste i da izmeri bez blica i sveg ostalog,cast izuzetku onoj kameri u Starine Novaka i Cvijocevoj,ali ona je jedina od te firme u gradu.

Marko

pre 12 godina

alo bre o cemu pricate? ziveo sam tolike godine u inostranstvu i niko se ne vezuje na zadnjem sedistu, a kamere su obelezene , sta vise stoji znak da postoji radar. Ma mi smo javasluk. prodali sve firme pa neznaju kako sad da izvlace pare od naroda. Na uliceeeeeee

samo kazem

pre 12 godina

Dusanovacki most, tacnije, iskljucenje sa autoputa na dusanovacki most, gde cesto skrecu u jednosmernu u pogresnom smeru iduci od Brace Jerkovica je pravo mesto za kameru, a nekako je zaboravljeno ;)

Dejan

pre 12 godina

Naprimer postavili su 2 kroz bulevar mihajla pupina, a da pri tome za svo ovo vreme nisu se setili da srede semafore kroz tu istu ulicu. Pa da bi pratio zeleni talas moras da vozis 60-70. A ovako ako cete da vozite 50 svaki drugi semafor je vas na crvenom !!! e to je bruka. Umesto da su sredili semafore da je zeleni talas na 50. Ljudi ne bi krsili zakon jer bi na preko 50 cucali na crvenom. Ali ne treba vozace nervirati i namerno ih terati da voze brze da uhvate zeleni talas.

Iggy

pre 12 godina

Ja vec 20 godina vozim, nikada ne zurim i ipak retko ili nikada ne kasnim, smiren sam za volanom, uvek sam kako se to nekada zvalo "drug" na putu (komuniciram, signaliziram, predvidim situacije, dogovorim se, propustim, sklonim se, ne blokiram). Naravno, vozim po propisima i ne plasim se kamera.

Medjutim, plasim se vozaca koji su oko mene i koji me neretko prisiljavaju da krsim propise kako bih spasao svoje vozilo ostecenja, a neretko izvukao i zivu glavu iz nekih situacija. Ne znam da li ce kamere doprineti resenju ovog problema, ali kod nas na putevima vlada nasilje od strane vozaca koji misle da je put njihov i samo njihov i da mi ostali treba ili da ne vozimo uopste ili da se pridruzimo njihovom divljanju kako ih ne bi usporavali ili im se nasli na putu.

E to me brine vise od kamera, kao i pitanje kada ce neko da izadje da mi razbije auto ili mozda i nos jer vozim po propisu.

Vesna

pre 12 godina

Juče sam dobila kaznu. Zasluženo. Onda mi je policajac rekao da je 40 ograničenje u gradu i da pazim na kamere. Jel može neko da mi odogovri da li može da vozi u drugoj brzini, na bulevarima, 40 na sat? Na pitanje zbog čega se od Zemuna do ulaza na auto put, na otvorenom putu, 3 trake, vozi 60 i time pola sata kasnije stiže do susednog grada, dobila sam odgovor-ne znam. Nakon ovog teksta ja znam! Puni se budžet. U stanju smo da sve banalizujemo!

Alex

pre 12 godina

Više od polovine kamera nije postavljeno na mestima gde je rezičan saobraćaj, odnosno na mestima gde se često javljaju saobraćajne nesreće. Ako preskočim raskrsnice gde se prati crveno svetlo, uglavnom su postavljene na pravcima gde je osnovni cilj da se naplati kazna. Na ovakav način će se plaćati kazne za prekoračenja od 3-4 km/h, a to će izazvati da će ljudima znatno popustiti pažnja u saobraćaju dok pokušavaju da slučajno ne prekorače ograničenje brzine za 1km/h.
Ono što najviše iritira je to da i dalje ima sumanutih vozača sa limuzinama i džipovima, među kojima se dobrim delom nalaze i policijska vozila. Čim ove kazne ne idu automatski, to znači da određene grupe ljudi i dalje mogu da nastave sa bahatom vožnjom bez razmišljanja o tome da će biti kažnjeni, jer oni i dalje mogu da koriste svoje veze.
Naravno, sada će policija da priča o nekom njihovom posebnom "poštenju" i da oni nikada ne bi postupili suprotno zakonu i slične budalaštine. Sa druge strane svi znamo kako se to završava i gde je najveća korupcija u ovoj zemlji.

Škomi

pre 12 godina

Mapa raskrsnica u Beogradu na kojima se SNIMAJU PREKRŠAJI:

http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=en&msa=0&msid=214752384237885346948.0004a4a3c9fb02fd924da&ll=44.812288,20.440063&spn=0.085246,0.161362&z=12&source=embed

Miroslav

pre 12 godina

Sve je to sarena laza. Svake bogovetne noci od ponoci pa do zore bulevarom Mihajla Pupina (kod YU biznis centra i bloka 30, SIV-a...besomucno jure neki kavzi bajkeri koji toliko ""turiraju"" svoje mocne motore da bi i mrtve probudili. Redovno mi se unucad bude u strsu i strahu. O otvaranju prozora ni ne pomisljamo u ovim letnjim nocima!!! Ima li nekoga ko moze spreciti ove obesne likove da prave TOLIKO STRASNU BUKU VOZECI MAKAR 200 km na sat???!!! Pritom im je najveci uzitak da budu sto bucniji! Pravi bajkeri neka idu na autoput pa neka jure, ali ovo se ne moze izdrzati, niti ih iko sprecava da rade to sto rade! Gde je policija, bas me zanima???

MUKNAVI

pre 12 godina

Jos kamera,jos,pa cemo jedni druge da osmatramo,posmatramo,i zameramo drugima ono sto sebi prastamo dok onaj koji je kaznjen ne spazi da i onaj sto kaznjava cini isto al jos nije "fokusiran".U coveku se nalazi limit,ako ga nema ..kamere,reci,ne znace nista..trenutno da,al na duze rate..jok bre!

argus

pre 12 godina

Kad nam budu postavljali kamere u kuće(stanove), reći pretpostavljam nešto kao, narode, namnožilo se lopuža, pljačkaju po stanovima kamere su u vašem interesu da ih lakše uhvatimo.

a prst na celo, pa tek onda... nista?

pre 12 godina

Koliko znam, za prolazak kroz crveno ce dobijaju kazneni poeni zar ne?

OK, kaznu ce da plati vlasnik vozila, ali - d ali njemu idu i kazneni poeni? U slucaju sluzbenig automobila, ko dobija kaznene poene?

Poenta je - osmislite sistem, pa ga primenite, a ne ovako...

Novosadjanin

pre 12 godina

BRAVO!!!
Još samo da vas podsetim da BEOGRAD NIJE ISTO ŠTO I SRBIJA!!!!

Ima još nas ljudi koje interesuju drugi "ne glvani" gradovi...

iRobot

pre 12 godina

Bravo za kamere! A sada će, nadam se, da usledi i sređivanje puteva, revizija ograničenja brzine i postavljanje signalizacije po istim tim evropskim standardima. U suprotnom ovo i nema previše smisla.

aca

pre 12 godina

Uzoran sam vozač - preko 25 godina i 1.500.000 pređenih km bez i jedne kazne.
Čitajući ovaj tekst, mene je prosto strah da uopšte i uđem u Beograd. Jednostavno, svakome se može desiti da napravi neki sitan prekršaj, pogotovo onima koji nisu iz Beograda i koji se teže snalaze vozeći nepoznatim ulicama ovog grada. Sada za svaku sitnicu gde bi vas saobraćajac možda samo verbalno opomenuo, a češće i pomogao da se snađete, morate da platite drakonsku kaznu u visini od jedne ili čak dve mesečne plate.
Da li je tako nešto normalno ?

Doduše, kako stvari stoje - svoj auto više neću ni moći da registrujem, pa ja te propbleme neću imati, ali ... nije mi jasno gde sve ovo vodi ?

a ko odlucuje?

pre 12 godina

Gde se nalaze kamere me uopste ne zanima. Zanima me gde se nalaze oni koji ce na osnovu snimaka dobijenih ovim kamerama odlucivati ko treba da plati kaznu, a ko ne.

Koja je to ekipa? Dok oni postoje, ovo nije automatizovan sistem koji bih podrzao, vec samo "trece oko" pandua koji i inace vedre i oblace na najbesmislenije nacine.

Kocha

pre 12 godina

Koga ovde boli uvo za nezgode? Naravno da im je jedini cilj da napune budzet pa su tako i promenili kaznu za sumanutu voznju ili voznju pod uticajem alkohola gde su izbacili obavezan zatvor i samo podigli visinu kazne u novcu!

aca

pre 12 godina

Uzoran sam vozač - preko 25 godina i 1.500.000 pređenih km bez i jedne kazne.
Čitajući ovaj tekst, mene je prosto strah da uopšte i uđem u Beograd. Jednostavno, svakome se može desiti da napravi neki sitan prekršaj, pogotovo onima koji nisu iz Beograda i koji se teže snalaze vozeći nepoznatim ulicama ovog grada. Sada za svaku sitnicu gde bi vas saobraćajac možda samo verbalno opomenuo, a češće i pomogao da se snađete, morate da platite drakonsku kaznu u visini od jedne ili čak dve mesečne plate.
Da li je tako nešto normalno ?

Doduše, kako stvari stoje - svoj auto više neću ni moći da registrujem, pa ja te propbleme neću imati, ali ... nije mi jasno gde sve ovo vodi ?

Miroslav

pre 12 godina

Sve je to sarena laza. Svake bogovetne noci od ponoci pa do zore bulevarom Mihajla Pupina (kod YU biznis centra i bloka 30, SIV-a...besomucno jure neki kavzi bajkeri koji toliko ""turiraju"" svoje mocne motore da bi i mrtve probudili. Redovno mi se unucad bude u strsu i strahu. O otvaranju prozora ni ne pomisljamo u ovim letnjim nocima!!! Ima li nekoga ko moze spreciti ove obesne likove da prave TOLIKO STRASNU BUKU VOZECI MAKAR 200 km na sat???!!! Pritom im je najveci uzitak da budu sto bucniji! Pravi bajkeri neka idu na autoput pa neka jure, ali ovo se ne moze izdrzati, niti ih iko sprecava da rade to sto rade! Gde je policija, bas me zanima???

Vesna

pre 12 godina

Juče sam dobila kaznu. Zasluženo. Onda mi je policajac rekao da je 40 ograničenje u gradu i da pazim na kamere. Jel može neko da mi odogovri da li može da vozi u drugoj brzini, na bulevarima, 40 na sat? Na pitanje zbog čega se od Zemuna do ulaza na auto put, na otvorenom putu, 3 trake, vozi 60 i time pola sata kasnije stiže do susednog grada, dobila sam odgovor-ne znam. Nakon ovog teksta ja znam! Puni se budžet. U stanju smo da sve banalizujemo!

zoran

pre 12 godina

Kazne od 15-30.000 su previsoke za standard u Srbiji.
Ja zivim u Engleskoj i kamera me uhvatila u prekoracenju brzine. Kazna je nesto malo veca od 6000 dinara, ali ako platim u prva tri dana, platim pola od te kazne. Da ne spominjem da je standard daleko,daleko iznad onog u Srbiji.
Pa, ljudima je plata 30.000 dinara. Ko je ovde normalan...??

Marko

pre 12 godina

alo bre o cemu pricate? ziveo sam tolike godine u inostranstvu i niko se ne vezuje na zadnjem sedistu, a kamere su obelezene , sta vise stoji znak da postoji radar. Ma mi smo javasluk. prodali sve firme pa neznaju kako sad da izvlace pare od naroda. Na uliceeeeeee

Sto me majko u Srbiji rodi...

pre 12 godina

''vlasnik vozila plaća kaznu od 15.000 do 30.000 za fizička lica, odnosno od 100.000 do 800.000 dinara za pravna lica.''
Da li neko moze da mi objasni zbog cega razlika imedju pravnih i fizickih lica u visini kazne. Valjda zakon treba da bude isti za sve. Pa i jedni i drugi voze istim putem. Neka onda naprave puteve posebno za ficika, posebno za pravna lica.
I neka me neko ubedi da se svi potezi vlasti ne rade samo radi uzimanja para, a za bezbenost, ekologiju, ljudska prava, kvalitet zivota stanovnistva ih bas briga...

Dejan

pre 12 godina

Naprimer postavili su 2 kroz bulevar mihajla pupina, a da pri tome za svo ovo vreme nisu se setili da srede semafore kroz tu istu ulicu. Pa da bi pratio zeleni talas moras da vozis 60-70. A ovako ako cete da vozite 50 svaki drugi semafor je vas na crvenom !!! e to je bruka. Umesto da su sredili semafore da je zeleni talas na 50. Ljudi ne bi krsili zakon jer bi na preko 50 cucali na crvenom. Ali ne treba vozace nervirati i namerno ih terati da voze brze da uhvate zeleni talas.

ANALITIKA

pre 12 godina

Koliko sam mogao primetiti najčešći slučaj je da su kamere za crveno svetlo i brzinu uparene. U tom slučaju, s obzirom na vremenski interval trajanja trepćućeg zelenog (ako ga uopšte ima) i žutog svetla, nemate dovoljno vremena da pri datoj max. brzini (ograničenje) ili manjoj od zadate možete pred promenu režima u raskrsnici uopšte proći istu bez prekršaja (ili brzina ili crveno svetlo), pogotovu ako se uzmu u obzir i eventualna odstupanja tačnosti mernih instrumenata (brzinomer u vozilu i radar brzine kretanja). Vreme promene režima je kratko, raskrsnice predugačke, a dozvoljena brzina jako mala. To u praksi znači da u toku dana kada su gužve u gradu pa čak i noću kada nema istih, svaka ili skoro svaka promena režima saobraćaja u nekoj od raskrsnica sa kamerama nosi barem po jednog prekršioca, bilo za crveno svetlo, bilo za prekoračenje brzine zbog izbegavanja zone crvenog svetla. Sistem je savršen za efikasno punjenje budžeta. Tu itekako ima posla za advokate i sudske veštake saobraćajne, elektrotehničke i informatičke struke.

Na primer:

Radar kamera kod TC „UŠĆE“ na uglu Bulevara Mihaila Pupina i poprečne Milentija Popovića. Duzina raskrsnice u pravcu dejstva radar-kamere je širina poprečne ulice, koja ima 2 tramvajske i 4 drumske saobraćajne trake širine po 3,5m sa 3 međubankine po 0,35m što ukupno iznosi oko 22m. Na to dodati na ulazu i izlazu iz raskrsnice dužinu za 2 širine pešačkih zebri po 5m što u konačnom zbiru daje dužinu raskrsnice od minimalno 32m. Na to dodati zaustavni put vozila, koji za brzinu (ograničenje) od 50km/h iznosi i do 38m , jer se ispod te razdaljine pred promenom režima na semaforu ne koči, već se bezbedno vozi dalje. Pod pretpostavkom da dalje vozimo max. dozvoljenom brzinom od 50km/h, što ustvari iznosi oko 14m/s, za prolazak kroz raskrsnicu u dužini od 70m (32+38) nam je minimalno potrebno vreme od 70 / 14 = 5 sekundi, a realno bezbedno vreme bi trebalo da iznosi i više od toga. Znači barem 6, a u uslovima saobraćajnih gužvi i sporijeg saobraćaja i celih 7 sekundi. Tako tempiranih semafora nema u gradu Beogradu, pa ni kod TC „UŠĆE“. Toliko o veštačenju raskrsnica na kojima je saobraćaj regulisan semaforima, a nadziran radar-kamerama.

a ko odlucuje?

pre 12 godina

Gde se nalaze kamere me uopste ne zanima. Zanima me gde se nalaze oni koji ce na osnovu snimaka dobijenih ovim kamerama odlucivati ko treba da plati kaznu, a ko ne.

Koja je to ekipa? Dok oni postoje, ovo nije automatizovan sistem koji bih podrzao, vec samo "trece oko" pandua koji i inace vedre i oblace na najbesmislenije nacine.

Kuzma

pre 12 godina

Srbija je , ljudi moji, jedna obicna, mracna tamnica...kazna 30 000 din...pa ovde je cela plata jedva tolika...tamnica...a mi smo svi zajedno budale...

stanko

pre 12 godina

Proveo sam mnogo godina putujuci po svetu i nigde nisam video ovakvu disproporciju kazni u odnosu na zarade.Pa nigde vam ne uzimaju skoro celu platu za jedan saobracajni prekrsaj.Mislim da je postavljnje kamera najvecim delom ekonomske prirode...

iRobot

pre 12 godina

Bravo za kamere! A sada će, nadam se, da usledi i sređivanje puteva, revizija ograničenja brzine i postavljanje signalizacije po istim tim evropskim standardima. U suprotnom ovo i nema previše smisla.

Šandor Petefi

pre 12 godina

Dvadeset godina živim i radim u Mađarskoj. Za sve to vreme sam vozio auto sa beogradskim tablicama - oko 2 godine, auto sa posebnim tablicama za strance - oko 6 godina i auto sa normalnim mađarskim tablicama. Za tih 20 godina me je mađarska saobraćajna policija ZAUSTAVILA 4 puta, dvaput zbog rutinske kontrole i dvaput zbog sitnih prekršaja. Ta dva prekršaja su mi oprostili i kaznu nisam platio. Mađar nisam, a i jezik do skora nisam znao. U istih tih 20 godina su me u Srbiji zaustavili najmanje 50 puta, kažnjavali ili pokušavali da me kazne za kojekakve izmišljotine, nemanje nalepnice H na autu, ugašenih svetala, upaljenih svetala, sajle za vuču, prljavih tablica, prekoračenje brzine za 5 km na sat i slično. Prputovao sam mnogo zemalja autom i nigde i nikad nisam video takvu hajdučiju kao kod nas. Sve što ova država izmišlja ima jedini cilj da se uzme što više para, što pre i što lakše. nikakve to veze nema sa bezbednošću, organizacijom i boljitkom učesnika u saobraćaju. Nema nama spasa, sa ovakvom vlašću propašćemo...

Zuki

pre 12 godina

Jeste da ima samo oko 10 posto nevaspitanih i bahatih vozaca koji svesno i stalno krse propise. Ali ima i bar 10 posto onih koji krse propise i neznajuci da to rade jer se lose snalaze u saobracaju i ne stizu da prate signalizaciju i u panici su na svakoj raskrsnici. Zatim ima i veliki broj vozaca koji ugavnom postuju propise ali po licnoj potrebi naprave neki prekrsaj da bi skratili put ili ispravili promasaj skretanja i sl. Sto nas dovodi do znatno vece cifre prekrsioca.

Ja sam recimo "izbazdaren" na stara ogranicenja brzine (plus ona famozna "tolerancija" do prijave sudiji za prekrsaje). I sada imam problem jer moram stalno da gledam na cajger da ne preteram. 20 godina voznje stvara odredjene navike. Uvodjenjem novih ogranicenja se cele generacije vozaca dovode u slican polozaj. Time sto su smanjili dozvoljene brzine za 10 km/h nisu puno doprineli bezbednosti saobacaja ali su hiljade vozaca doveli u situaciju da se prilagodjavaju novim ogranicenjima posle decenija voznje po starim propisima. Naravno, cenu tog prilagodjavanja placamo mi vozaci.
Lepa je ova prica g. Okanovica ali su rezultati i dalje na stetu gradjana bez konkretnog uticaja na bezbednost saobracaja. Bezbednost se statisticki poveca dok traju medijske kampanje a onda opet krene po starom. Primer je prosla godina.
Dok ne obeleze kamere, postave signalizaciju u skladu sa novim zakonom i prestanu da sacekuju vozace na nevaznim mestima, necu poverovati u iskrenost namera da se popravi bezbebednost a ne samo utera harac u budzet.
Na raskrsnici u naselju Medakovic od nedavno skoro redovno stoje policajci koji kaznjavaju vozace koji skrecu u desno bez upaljenog uslovnog zelenog. To bi bilo ok da to svetlo nije godinama bilo pokvarano a sada kada su ga popravili se ne vidi od nekog granja sve dok skoro ne udjete u raskrsnicu kada vec gledate u levo da bi propustili vozila sa te strane. To je primer krajnje malicioznosti policije koja koristi losu signalizaciju da kaznjava gradjane koji bukvalno nesvesno krse propise.
Kada promenite rezim saobracaja na nekom mestu posle vise decenija onda je fer da se to posebno naglasi signalizacijom. A ne da mi pisu kaznu sto sam skrenuo levo kod sportskog centra Tasmajdan zato sto su mesec dana pre toga promenili rezim a cak ni strelice na kolovozu nisu prefarbali. Takve izmene nas teraju u prekrsaje. Rekao bih namerno.

Alex

pre 12 godina

Više od polovine kamera nije postavljeno na mestima gde je rezičan saobraćaj, odnosno na mestima gde se često javljaju saobraćajne nesreće. Ako preskočim raskrsnice gde se prati crveno svetlo, uglavnom su postavljene na pravcima gde je osnovni cilj da se naplati kazna. Na ovakav način će se plaćati kazne za prekoračenja od 3-4 km/h, a to će izazvati da će ljudima znatno popustiti pažnja u saobraćaju dok pokušavaju da slučajno ne prekorače ograničenje brzine za 1km/h.
Ono što najviše iritira je to da i dalje ima sumanutih vozača sa limuzinama i džipovima, među kojima se dobrim delom nalaze i policijska vozila. Čim ove kazne ne idu automatski, to znači da određene grupe ljudi i dalje mogu da nastave sa bahatom vožnjom bez razmišljanja o tome da će biti kažnjeni, jer oni i dalje mogu da koriste svoje veze.
Naravno, sada će policija da priča o nekom njihovom posebnom "poštenju" i da oni nikada ne bi postupili suprotno zakonu i slične budalaštine. Sa druge strane svi znamo kako se to završava i gde je najveća korupcija u ovoj zemlji.

Radoslav

pre 12 godina

do 100 do 800 soma za pravna lica? Pa ovo je fenomenalno,
popizdim na šefa, uzmem službeni auto, prođem kroz 10 crvenih svetala i kaznama zatvorim firmu? Ova vlast je skroz poludela, treba im lova i udaraju na slepo..

Iggy

pre 12 godina

Ja vec 20 godina vozim, nikada ne zurim i ipak retko ili nikada ne kasnim, smiren sam za volanom, uvek sam kako se to nekada zvalo "drug" na putu (komuniciram, signaliziram, predvidim situacije, dogovorim se, propustim, sklonim se, ne blokiram). Naravno, vozim po propisima i ne plasim se kamera.

Medjutim, plasim se vozaca koji su oko mene i koji me neretko prisiljavaju da krsim propise kako bih spasao svoje vozilo ostecenja, a neretko izvukao i zivu glavu iz nekih situacija. Ne znam da li ce kamere doprineti resenju ovog problema, ali kod nas na putevima vlada nasilje od strane vozaca koji misle da je put njihov i samo njihov i da mi ostali treba ili da ne vozimo uopste ili da se pridruzimo njihovom divljanju kako ih ne bi usporavali ili im se nasli na putu.

E to me brine vise od kamera, kao i pitanje kada ce neko da izadje da mi razbije auto ili mozda i nos jer vozim po propisu.

Novosadjanin

pre 12 godina

BRAVO!!!
Još samo da vas podsetim da BEOGRAD NIJE ISTO ŠTO I SRBIJA!!!!

Ima još nas ljudi koje interesuju drugi "ne glvani" gradovi...

DAVOR

pre 12 godina

Bice ovde jos svasta. U svakom slucaju imam jedno pitanje i ako moze neko da mi odgovori na njega!
Koje je to referentno vozilo bilo po kom su saobracajni inzenjeri postavljali znakove i pravila u ovoj drzavi ne samo u Bg, ne moze vise ovako.....30, 40, 50 km, pa ne vozimo danas tristace, pezejce......

a prst na celo, pa tek onda... nista?

pre 12 godina

Koliko znam, za prolazak kroz crveno ce dobijaju kazneni poeni zar ne?

OK, kaznu ce da plati vlasnik vozila, ali - d ali njemu idu i kazneni poeni? U slucaju sluzbenig automobila, ko dobija kaznene poene?

Poenta je - osmislite sistem, pa ga primenite, a ne ovako...

pera

pre 12 godina

Ja predlazem praksu engleza,gde se okaci guma od auta na kameru i zapali...gori kamera kao luda. I to da radimo sve dok ne postave znakove sa obavestenjem o radaru kao u svim normalnim zemljama.

argus

pre 12 godina

Kad nam budu postavljali kamere u kuće(stanove), reći pretpostavljam nešto kao, narode, namnožilo se lopuža, pljačkaju po stanovima kamere su u vašem interesu da ih lakše uhvatimo.

Pedja

pre 12 godina

Posto sam iz Kragujevca ispravite me ako gresim, ali cini mi se da je ona kamera na tosinom bunaru postavljena na mestu na kome sam barem 10 puta se lose pretrojio umesto za pravo ja sam uvek se nalazio u traci za desno. I to ne zato sto sam bahat vozac ili nepostujem saobracajne znake vec iz razloga sto istih nema, sto nas dovodi do situacije da ce oni koji slabije poznaju neke delove grada uciti na kaznama koje su kretenske. U zemlji gde je prosecna plata 39000 rsd kazne od 5000 pa navise deluju groteskno. U Nemackoj prva kazna za lose parkiranje je 5e druga 25e treca 50e i na tom nivou ostaje. Medjutim ako u roku od 6 meseci ne napravite nijedan prekrsaj ona se vraca na nivo od 5e. Zakljucak> kamere da-kazne ko je ovde lud!

Ivan vRS

pre 12 godina

za prekoracenje brzine do 10km/h u gradu i 20km/h van grada, kazna je 3.000 dinara i ne nosi kaznene poene. za prekoracenje brzine do 20km/h u gradu i 40km/h van grada kazna je 5.000 dinara i takodje ne nosi kaznene poene... pa sad, kome nije mnogo taj ce da vozi brzo i da placa, kome je mnogo taj ce da obrati malo vise paznje, barem tamo gde kamera/radar snima... sa druge strane kazna od 30.000 za prolazak na crveno je po meni sasvim korektna s obzirom na tezinu prekrsaja, ali smatram da je mnogo veci problem sto je kazneno izjednacen prolazak na zuto i na crveno svetlo. po toj logici, zuto svetlo slobodno mogu da izbace da svih semafora u srbiji, jer je izgubilo svoju osnovnu funkciju - ZNAKA UPOZORENJA koji dozvoljava bezbedan prolazak kroz raskrsnicu za vozila koja nisu u mogucnosti da se bezbedno zaustave do pojave crvenog svetla - ZNAKA ZABRANE PROLASKA...

Sin Bludimir

pre 12 godina

Iz principa sam uvek Brankovim mostom vozio u levoj traci 50-60km/h, ljudi su obilazili desnom trakom, kochili na pola mosta itd. posto su znali da sa druge strane snimaju panduri (novobeogradske strane).
Odnosno trudio sam se "svesno" da vozim sto manje bahato i sa sto manje krshenje propisa.

Medjutim desilo mi se vishe puta, prilikom obilazenja, nakon dugih guzvi, kad treba negde da se ubacim itd. da pogledam na cajger i da vidim brzinu od 80 i slicno. To su momenti, ali momenti koji su se cesto desavali u Milentija Popovica gde sad vidim 3 kamere. :)
Znachi i ako sam verovatno uzoran vozach ja sad moram josh extra paznju da obratim, da cak rizikujem bezbednost svoju da sluchajno ne predjem 50 i time dobijem 30k dinara?

Pazite vi tu kaznu.. 30 soma.. Znachi idem mesec dana na posao, zamislim se par puta, dodjem do 70km/h u momentu, snimi me kamera. I kad me pitaju na kraju meseca kolika mi je plata - koja plata - da sam nashoj miloj drzavici. Nashim zashtitnicima. Nashem Dachicu, Tadicu, Djilasu i josh 200k ljudi u drzavnoj administraciji.
Platio sam taj mesec par plata...

Dobijem li slichnu kaznu necu je platiti, draze ce mi biti da odem u zatvor i da jedem besplatno nego da platim leshinarima nesto sto je bio momenat i sto ne sme da se kaznjava.

Ako svi budu odabrali zatvor drzava ce biti u strashnom problemu..

Kocha

pre 12 godina

Koga ovde boli uvo za nezgode? Naravno da im je jedini cilj da napune budzet pa su tako i promenili kaznu za sumanutu voznju ili voznju pod uticajem alkohola gde su izbacili obavezan zatvor i samo podigli visinu kazne u novcu!

Dikh tu kava

pre 12 godina

@ novosadjanin

Pozdrav iz glavnog grada:
http://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2011&mm=06&nav_id=517013

Elem, policijski rezon: bolje da ne rizikujemo da nas krimosi isprangijaju, ili dobijemo otkaz ako zaustavimo onoga koga ne bismo nikako smeli, već 'ajde lepo da uvedemo kamere, pa ko napravi prekršaj, proverimo po tablicama ko je vlasnik, odnosno vozač, pa ako nije neko ko bi mogao "da se naljuti", njemu pošaljemo slike i kaznu, a bumbarima brišemo snimak i svi zadovoljni: i mi (zdravi, čitavi, i neizloženi riziku), i država (puni se kasa brže nego ranije) i bumbari (još više divljaju, oslobađaju adrenalin, ne diraju nas i ne dolazimo u situaciju da nekom "odozgo" moramo da objašnjavamo zašto smo greškom zaustavili nekog ko je u gradu vozio samo 90 km/ h više od dozvoljene brzine...).

bane124

pre 12 godina

Kružni tokovi su rešenje za sve. Ne postoji mogućnost za brzom i bahatom vožnjom, nema čekanja i sve teče "kao po loju". Tipičan primer je Slavija, šta bi bilo kad bi na toj raskrsnici bio postavljen semafor. Napravile bi se ogromene koleone. Da nekažem i za glupost od semafora kada posle 23h stojite na semaforu i čekate da se promeni u zeleno, a ono nema žive duše. Nisu oni na zapadu (a pogotovo u Engleskoj) ludi kada svuda uvode kružne tokove. Gospoda iz bezbednosti saobraćaja neka ovo imaju u vidu kada zajedno sa saobraćajnim inžinjerima i arhitektama planiraju neku novu saobraćajnicu ili je zaista nekom u cilju da preko vozača puni budžet.

grbavi

pre 12 godina

ok su kamere za prolazak kroz crveno svetlo ali za sitna prekorachenja brzine nema smisla
podignite ogranichenja na 70km u gradu a znakovima ogranichite na nize gde je potrebno jer ovako stvarate neverovatne guzve plus vece je i zagadjenje okoline jer agregati vozila rade u nerentabilnom rezimu

Nemanja

pre 12 godina

60 kamere, a nisu sve ni pobrojali. Pre neki dan je nikla kamera na raskrsnici Dimitrija Tucovića i Marka Oreškovića. Siguran sam da ima još. Ova je u mom komšiluku, pa sam slucajno primetio

Mladen

pre 12 godina

Ako ću gradom, noću i kada su ulice prazne, voziti do 50 km/h kao invalid, koji će mi ..... onda kola. Ićiću peške, a majmuni koji se nazivaju državnim službenicima kojima neće stizati kazne, neka se iživljavaju i ubijaju po ulicama kao i do sada.
U ime jadne, bedne i smrdljive drž..., živeli

Trustno1

pre 12 godina

sramota treba da ih bude ! vozim skuter, odnosno biciklu sa pomocnim motorom, sa B kategorijom sto je dozvoljeno. vozacka mi je istekla vise od 6 meseci. bilans. 5 kaznenih poena, kazna 15 000 dinara i 3 meseca zabrane upravljanja! druga kazna: isti taj skuter preko zakrecene gazele vozim. kazna za voznju na auto putu. kazna se ceka, ali je ista kao i prethodna 5 ili 7 kaznenih poena 15-30000 dinara i zabrana 3 meseca. ja od tog skutera zivim jer radim kao kurir. koliko sudije slepo prate naredjenja vise instance koja koristi ove kamere za punjene budzeta, a ne za smanjenje saobracajnih nezgoda. svi znamo koliko je losa saobracajna infrastruktura unutar Srbije i koliko s gine na magistralama i regionalnim putevima, a oni se okomili na Beograd i Novi Sad. da se vratim na Gazelu i auto put. da li je recite mi u Nemackoj (taj zakon smo navodno prepisali) normalno da auto put prolazi kroz grad? naravno da nije ! znate li da su sva mesta u blizini auto puteva zasticena koliko toliko od buke saobracaja tkz. zidovima. i svi znamo da takodje postoji zabrana teskog saobracaja kroz centar grada, samo kod nas sleperi prolaze pored centralne zeleznicke stanice. ko ce nama da plati odstetu za prezivljeni stres itd.... tuzno, tuzno.. igramo se razvijene drzave, a daleko smo mi od toga. a visina kazni je stvarno van svake pameti. znaci ja sto mi je istekla vozacka vise od 6 meseci i sto sam skuterom vozio preko gazele moram da platim vise od jedne plate kaznu 30000 dinara i da dobijem zabranu od 6 meseci upravljanja motornim vozilom i nekih 10-12 kaznenih poena ! hahahaha pa svi znamo da PSP vazi ceo zivot, a sa B moze da se vozi bicikla za pomocnim motorom jer se poznaju propisi. Sramota, ovo je cista kradja ! ziveo sam u inostranstvu par godina i mogu samo da kazem da je ovo jedna tako propala lopovska drzava da ja nemam reci. kazne necu platiti. idem 30 dana da odmorim u padinjak. jedino mi je frka za tih 6 meseci sto necu moci da vozim jer od toga zivim.

pera

pre 12 godina

Većina od ovih 60 kamera služe samo za nadziranje saobraćaja, a ne i za kažnjavanje. Dajte lepo spisak u kome se vidi lokacija kamere i koji prekršaj beleži, da znamo gde smemo da idemo najbrže 49,99999 km/h

haos i rasulo

pre 12 godina

Nekazem da se netreba pridrzavati saobracajnih propisa ali su preterali.Kao sto neko rece, kamere su mahom postavljane tamo gde bi mogli zaraditi dosta kesha a ne kako bi sprecili divljanja nesavesnih vozaca.Takodje su tako negde i znakovi ogranicenja postavljani,znate u ostalom i sami kako je po BG.Kazne od 15000-30000 pa kazneni bodovi,pa....itd.Umesto da su tolike pare ulozili u neke narodne kuhinje ili gde vec,oni ajde da deremo opet sopstvenu naciju.Da su barem rekli 50% u budget 50% dobrotvorne svrhe pa da se i nekako razume,ovako je sve jasno.Pa kada bi bio izrevoltiran i kojim slucajem da mi stingne par kazni, pre bih platio 15000 klincmia za razvaljenu svaku kameru, nego njima.Pa tesko da bi stalno mogli da finansiraju nadzor opet.Zna se kako je po EU zato nerazumem ove sto talasaju da je isto,nije isto..u zemljama EU vise netrebaju letnje zimske gume, samo jedne i propisna sara.Kamere stoje na autoputevima sa jasno postavljenim znakovima upozorena na kamere, sa time sto je tamo ogranicenje 150kmh/sat pa ko ide preko on placa, a ne ovde 60kmh/sat pa ti sine plati ako ides 70...UZAAASSSSS

Big true

pre 12 godina

Ako se stvarno budu pridrzavali cena kazni i kaznenih poena i to stvarno sprovodili...za jedno godinu dana nece biti vise vozaca i vozila pa nek voajerisu sa kamerama po blizem komsiluku

Škomi

pre 12 godina

Mapa raskrsnica u Beogradu na kojima se SNIMAJU PREKRŠAJI:

http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=en&msa=0&msid=214752384237885346948.0004a4a3c9fb02fd924da&ll=44.812288,20.440063&spn=0.085246,0.161362&z=12&source=embed

nezadovoljan

pre 12 godina

jasno da bi svako normalan podrzao ovaj sistem kada bi bio siguran da ne postoje dvostruki standardi. a ovako...dobra vam je ideja za biznis.


samo - da li ce to biti dovoljno za budzet s'obzirom na to "shta se dogodilo" nashoj privredi?

Law Enforcement

pre 12 godina

"Vozači će morati više da obraćaju pažnju na saobraćajne propise i da budu koncentrisaniji, a za one koji ovo zanemare stiže specijalna pošiljka u vidu kazne i četiri fotografije sa dokaznim materijalom.

Kada vozač dobije prijavu, ima rok od osam dana da se javi u policiju i kaže (ili dokaže) ko je napravio prekršaj. U slučaju da ne može da utvrdi ko je napravio prekršaj ili potvrdi da je on, vlasnik vozila plaća kaznu od 15.000 do 30.000 za fizička lica, odnosno od 100.000 do 800.000 dinara za pravna lica."

U Zakono o bezbednosti saobraćaja na putevima [http://www.mup.gov.rs/cms/resursi.nsf/Zakon%20o%20bezbednosti%20saobracaja%20na%20putevima.doc] piše "malo" drugačije od navedenog.

Darko

pre 12 godina

E pa ovo je prevrsilo svaku meru dobrog ukusa!Ja velikog brata negledam a prinudjen sam da zivim u rijaliti sou.I ako mi je ova vlast jako simpaticna samo zbog ovog izivljavanja na drumovina necu glasati za nju.Posle 20 godina voznje bez i jedne greske sad se osecam kao pocetnik,jer me zadnje tri stalno zzustavljaju.Ceo svet sam obisao i nema nigde ovakve torture od saobracajne policije.Da vidite kao voze Italijani.

Vladimir

pre 12 godina

Ovo je interesantno, skoro je doneta uredba da za putnicka vozila pravnih lica nije potreban putni nalog, bas me interesuje kako ce se naplacivati kazne i kome kada su u pitanju pravna lica, a dodje se u situaciju da se ne znam ko je bas u tom trenutku vozio. :)

Goca

pre 12 godina

U Cikagu je kazna (isto fora sa kamerama) za prolazak kroz crveno 100$. A i ovde se ljudi bune, kazu grad popunjava finansijske rupe na taj nacin.

MUKNAVI

pre 12 godina

Jos kamera,jos,pa cemo jedni druge da osmatramo,posmatramo,i zameramo drugima ono sto sebi prastamo dok onaj koji je kaznjen ne spazi da i onaj sto kaznjava cini isto al jos nije "fokusiran".U coveku se nalazi limit,ako ga nema ..kamere,reci,ne znace nista..trenutno da,al na duze rate..jok bre!

jeste, ali i nije

pre 12 godina

Pre svega, spisak koji je ovde dat postoji na Internetu jos od 2009. godine, dakle, uveren sam da se ne radi o kamerama koje "kaznjavaju", vec su na spisku kamere koje omogucavaju video nadzor. Da je verovatno tako, jasno je kad vidimo da pise da se jedna nalazi na Slaviji - sta tamo kontrolilse? Prekoracenje brzine? U kom smeru? Zute trake? Nema ih. Prolazak na crveno? Nema semafora.

Dakle, ovaj spisak je smao smisljeno plasiran - i generalno cak ni protiv toga nemam nista - sa zeljom da se vozaci upristoje i tamo gde nema kamera sa "kaznama".

Ipak, samo bih dodao na komentar koji je napisao (Dejan, 7. jun 2011 08:56), a koji je potpuno u pravu jer je sasvim logican i ispravan, medjutim, napisan u zemlji gde ni logika ni ispravnost ne prolaze.

Dejane, slicno razmisljamo, ali recimo, u gradu nikako da s eusaglase trepcuca svetla - negde zeleno trepce pre nego sto se promeni u zuto, negde ne. Stavise, na semaforu gde je do juce treptalo, danas odjednom ne trepce!

Zasto je to bitno? Nailazim na zeleno i znam sta ocekujem - da predje u trepcuce, a ja cu se zaustaviti bezbedno. Medjutim, svetlo za razliku od drugih ili za razliku od juce, momentalno prelazi u zuto! Naravno, prolazim na zuto, jer ne mogu da se bezbedno zaustavim, zar to nije logicno.

E sad, novim zakonom je prolazak na zuto potpuno izjednacen sa prolaskom na crveno - sta ako me kamera fotografise? Da li je postojalo trepcuce zeleno? Kako to dokazati, kako se prolagoditi?

Potpuno podrzavam Vase misljenje da onaj ko hoce da krsi propise, mora i da plati. Medjutim, zivi bili pa videli, pokazace se da se placaju gluposti nalik gore navedenoj, a da pravi divljaci i dalje - divljaju.

predrag

pre 12 godina

Da li sa dolaskom kamera za kontrolu saobracaja na nase ulice, svi poslodavci u Srbiji treba da se uplase da im ne stigne kazna za neki saobracajni prekrsaj, koji je skrivio njegov zaposleni? Da li je to pravedno?
Nema boljeg nacina da se osvetis "Gazdi", nego da sa sluzbenim automobilom prodjes kroz cerveno svetlo, i samim tim mu isteras iz dzepa od 100.000,00 do 800.000,00 dinara.

dejan

pre 12 godina

Takodje sam izuzetno uzoan vozac, i to ceo zivot, nemam nijedan prekrsaj u zivotu, osim prekoracenje parkiranja. I sta mi se desi preksinoc. Ugao dve raskrsnice, gde postoji kamera. Sacekam uslovno za skretanje levo, koje inace kratko traje, krenem i neki ludak ubada od gore njegovo desno i sece mi put, ocigledno projurivsi kroz crveno, vidim ima strane tablice, sto ce reci, kamere ga ne interesuju. Ostanem ukopan malo ispred sredine raskrsnice u cudu, svetlo se nazad promenilo u crveno, za malo sam izbegao zestok sudar. Vratim se unazad u rkverc jer su pocelid a idu pravo od dole, uslovno zeleno na levo traje bukvalno 5 sekundi. I sad, kamera snima, sta ce se desiti? po njima ja sam prosao na crveno jer sam se vratio sam debelo zatecen na raskrsnici izbegavsi za dlaku sudar. I sad cekam kaznu, normalno, za koju mi ne pada na pamet da platim. Poenta price, kamere su ok, treba da postoje, ali one ne mogu da vide sve oklnosti saobracaja, za kaznjavanje moraju da postoje zivi ljudi.

Dabl

pre 12 godina

@Radoslav
Nemoj biti lud da tako nešto uradiš, pa odbijaće ti šef od plate kaznu od 800000 dinara 10 godina, sve se uvek svede na leđa malih običnih ljudi, baš kao i ove drakonske kazne koje su ništa drugo nego oporezivanje robova...

ima pametnih ljudi, ali neka ko da ih chuje

pre 12 godina

„Jako je bitno da kamere budu postavljene tamo gde u proseku ima najviše nezgoda, a ne tamo gde bi se lakše „puni budžet“ grada“,
postoji opasnost da će gradovi to shvatiti kao način da napune budžet; da zloupotrebe poziciju i postave kamere tamo gde uopšte nema potrebe.

nemam shta da dodam!

MIchael Clayton

pre 12 godina

Cuo sam da nisu dobili sertifikat za prekoracenje brzine,tj za merenje brzine,zbog toga je i bilo prvog dana 654 prekrsaja,a ni jedno za prekoracenje brzine. I samo se pitam,kako ona nadzorna kamera moze to uopste i da izmeri bez blica i sveg ostalog,cast izuzetku onoj kameri u Starine Novaka i Cvijocevoj,ali ona je jedina od te firme u gradu.

Evropa

pre 12 godina

Svuda u svetu se postavljaju i kamere i radari da bi se probudila svest o tome da se ne krse pravila saobracaja a jedino kod nas policija zaskace iz zbunja i krivina a kamere se kamufliraju.
Prijatelji, nije poenta kazne ( ili bar nebi trebalo da bude ) vec da nam postane jasno da to ne treba da se radi.

dejan

pre 12 godina

Takodje sam izuzetno uzoan vozac, i to ceo zivot, nemam nijedan prekrsaj u zivotu, osim prekoracenje parkiranja. I sta mi se desi preksinoc. Ugao dve raskrsnice, gde postoji kamera. Sacekam uslovno za skretanje levo, koje inace kratko traje, krenem i neki ludak ubada od gore njegovo desno i sece mi put, ocigledno projurivsi kroz crveno, vidim ima strane tablice, sto ce reci, kamere ga ne interesuju. Ostanem ukopan malo ispred sredine raskrsnice u cudu, svetlo se nazad promenilo u crveno, za malo sam izbegao zestok sudar. Vratim se unazad u rkverc jer su pocelid a idu pravo od dole, uslovno zeleno na levo traje bukvalno 5 sekundi. I sad, kamera snima, sta ce se desiti? po njima ja sam prosao na crveno jer sam se vratio sam debelo zatecen na raskrsnici izbegavsi za dlaku sudar. I sad cekam kaznu, normalno, za koju mi ne pada na pamet da platim. Poenta price, kamere su ok, treba da postoje, ali one ne mogu da vide sve oklnosti saobracaja, za kaznjavanje moraju da postoje zivi ljudi.

Dejan

pre 12 godina

Vozač sam već 16god. I NE RAZUMEM kuknjave i naklapanja o kamerama i propisima! Jel to tako po zakonu - jeste!!! TAČKA. Ja se ne plašim tij kamera,jer poštujem propise koji postoje veoma dugo i postoje u svim zemljama sveta! VAŠ je izbor da li ćete kršiti propise! Ovi sto lupetaju da kazne po Evropi nisu tolike - LAŽU! Još su veće! (npr.SLOVENIJA: razgovor mob.telefonom pri vožnji 300eur)
MITO I KORUPCIJA: Kada vozač svojevoljno(iz njemu znanog razloga) prekrši pravilo(ograničenje brzine,prestrojavanje,nekompletna oprema...) i policajac ga zaustavi... KO JE KRIV??? Ko NUDI MITO??? Znali ste da nešto ne smete uraditi ali ste uradili!
SVI smo učili ista pravila na polaganju voz.ispita i ona i danas važe i to nema nikakve veze sa platom,standardom,Srbijom i politikom! Isključivo sa nama samima. Pravila znamo,ko ih krši treba da je spreman da snosi posledice i sankcije - lični izbor! Za mene je 50km/h tačno to: 50km/h i nikad nigde ne kasnim. Znak STOP znači STOP(u svim zemljama sveta) i tu moraš da STANEŠ! Kršiš=PLATIŠ - a ne moraš! Nije teško.

samo kazem

pre 12 godina

Dusanovacki most, tacnije, iskljucenje sa autoputa na dusanovacki most, gde cesto skrecu u jednosmernu u pogresnom smeru iduci od Brace Jerkovica je pravo mesto za kameru, a nekako je zaboravljeno ;)

sonebg

pre 12 godina

Bice ovde jos svasta. U svakom slucaju imam jedno pitanje i ako moze neko da mi odgovori na njega!
Koje je to referentno vozilo bilo po kom su saobracajni inzenjeri postavljali znakove i pravila u ovoj drzavi ne samo u Bg, ne moze vise ovako.....30, 40, 50 km, pa ne vozimo danas tristace, pezejce......
(DAVOR, 6. jun 2011 21:09)

Pa mislim fica iz 1970-te :))).
Salu na stranu imam neku knjigi iz bezbednosti saobracaja iz te godine i ogranicenja su ista. E sada u to vreme 50% auta je imalo tri brzine. Samo cu da te ispravim za 30 za to ogranicenje se slazem jer bi trebalo da se postavlja pored skola,bolnica itd. Reci cu ti samo da se na zapadu to zove "ZONA 30". U Nemackoj koja je liberlana po pitanju brzine, postoji i 10km mislim da se zove "Zona ljudskog hoda" ali to je u nekim ekstremnim situacijama

Zoran

pre 12 godina

@dejan
Koliko sam ja shvatio, kamera snima najpre polozaj automobila ispred semafora na kome je vec crveno a zatim i polozaj posle semafora na kome je crveno. Na osnovu toga se vidi da su kola prosla na crveno. Ukoliko bi snimali samo polozaj kola koje je vec u raskrsnici a na semaforu crveno, to bi znacilo da svako 3-ce vozilo prolazi na crveno.
Ovako sam ja shvatio celu situaciju tako da mislim da si bez brige.

Zoran Todorovic

pre 12 godina

@(a prst na celo, pa tek onda... nista?, 6. jun 2011 12:38)
veoma lako se moze utvrditi ko je u datom momentu upravljao vozilom, "slika govori vise od 1000 reci", ovo se vec primenjuje
u zap. evropi

Iggy

pre 12 godina

Ja vec 20 godina vozim, nikada ne zurim i ipak retko ili nikada ne kasnim, smiren sam za volanom, uvek sam kako se to nekada zvalo "drug" na putu (komuniciram, signaliziram, predvidim situacije, dogovorim se, propustim, sklonim se, ne blokiram). Naravno, vozim po propisima i ne plasim se kamera.

Medjutim, plasim se vozaca koji su oko mene i koji me neretko prisiljavaju da krsim propise kako bih spasao svoje vozilo ostecenja, a neretko izvukao i zivu glavu iz nekih situacija. Ne znam da li ce kamere doprineti resenju ovog problema, ali kod nas na putevima vlada nasilje od strane vozaca koji misle da je put njihov i samo njihov i da mi ostali treba ili da ne vozimo uopste ili da se pridruzimo njihovom divljanju kako ih ne bi usporavali ili im se nasli na putu.

E to me brine vise od kamera, kao i pitanje kada ce neko da izadje da mi razbije auto ili mozda i nos jer vozim po propisu.

samo kazem

pre 12 godina

Dusanovacki most, tacnije, iskljucenje sa autoputa na dusanovacki most, gde cesto skrecu u jednosmernu u pogresnom smeru iduci od Brace Jerkovica je pravo mesto za kameru, a nekako je zaboravljeno ;)

Dejan

pre 12 godina

Vozač sam već 16god. I NE RAZUMEM kuknjave i naklapanja o kamerama i propisima! Jel to tako po zakonu - jeste!!! TAČKA. Ja se ne plašim tij kamera,jer poštujem propise koji postoje veoma dugo i postoje u svim zemljama sveta! VAŠ je izbor da li ćete kršiti propise! Ovi sto lupetaju da kazne po Evropi nisu tolike - LAŽU! Još su veće! (npr.SLOVENIJA: razgovor mob.telefonom pri vožnji 300eur)
MITO I KORUPCIJA: Kada vozač svojevoljno(iz njemu znanog razloga) prekrši pravilo(ograničenje brzine,prestrojavanje,nekompletna oprema...) i policajac ga zaustavi... KO JE KRIV??? Ko NUDI MITO??? Znali ste da nešto ne smete uraditi ali ste uradili!
SVI smo učili ista pravila na polaganju voz.ispita i ona i danas važe i to nema nikakve veze sa platom,standardom,Srbijom i politikom! Isključivo sa nama samima. Pravila znamo,ko ih krši treba da je spreman da snosi posledice i sankcije - lični izbor! Za mene je 50km/h tačno to: 50km/h i nikad nigde ne kasnim. Znak STOP znači STOP(u svim zemljama sveta) i tu moraš da STANEŠ! Kršiš=PLATIŠ - a ne moraš! Nije teško.

Zoran Todorovic

pre 12 godina

@(a prst na celo, pa tek onda... nista?, 6. jun 2011 12:38)
veoma lako se moze utvrditi ko je u datom momentu upravljao vozilom, "slika govori vise od 1000 reci", ovo se vec primenjuje
u zap. evropi

Novosadjanin

pre 12 godina

BRAVO!!!
Još samo da vas podsetim da BEOGRAD NIJE ISTO ŠTO I SRBIJA!!!!

Ima još nas ljudi koje interesuju drugi "ne glvani" gradovi...

aca

pre 12 godina

Uzoran sam vozač - preko 25 godina i 1.500.000 pređenih km bez i jedne kazne.
Čitajući ovaj tekst, mene je prosto strah da uopšte i uđem u Beograd. Jednostavno, svakome se može desiti da napravi neki sitan prekršaj, pogotovo onima koji nisu iz Beograda i koji se teže snalaze vozeći nepoznatim ulicama ovog grada. Sada za svaku sitnicu gde bi vas saobraćajac možda samo verbalno opomenuo, a češće i pomogao da se snađete, morate da platite drakonsku kaznu u visini od jedne ili čak dve mesečne plate.
Da li je tako nešto normalno ?

Doduše, kako stvari stoje - svoj auto više neću ni moći da registrujem, pa ja te propbleme neću imati, ali ... nije mi jasno gde sve ovo vodi ?

iRobot

pre 12 godina

Bravo za kamere! A sada će, nadam se, da usledi i sređivanje puteva, revizija ograničenja brzine i postavljanje signalizacije po istim tim evropskim standardima. U suprotnom ovo i nema previše smisla.

Mladen

pre 12 godina

Ako ću gradom, noću i kada su ulice prazne, voziti do 50 km/h kao invalid, koji će mi ..... onda kola. Ićiću peške, a majmuni koji se nazivaju državnim službenicima kojima neće stizati kazne, neka se iživljavaju i ubijaju po ulicama kao i do sada.
U ime jadne, bedne i smrdljive drž..., živeli

Trustno1

pre 12 godina

sramota treba da ih bude ! vozim skuter, odnosno biciklu sa pomocnim motorom, sa B kategorijom sto je dozvoljeno. vozacka mi je istekla vise od 6 meseci. bilans. 5 kaznenih poena, kazna 15 000 dinara i 3 meseca zabrane upravljanja! druga kazna: isti taj skuter preko zakrecene gazele vozim. kazna za voznju na auto putu. kazna se ceka, ali je ista kao i prethodna 5 ili 7 kaznenih poena 15-30000 dinara i zabrana 3 meseca. ja od tog skutera zivim jer radim kao kurir. koliko sudije slepo prate naredjenja vise instance koja koristi ove kamere za punjene budzeta, a ne za smanjenje saobracajnih nezgoda. svi znamo koliko je losa saobracajna infrastruktura unutar Srbije i koliko s gine na magistralama i regionalnim putevima, a oni se okomili na Beograd i Novi Sad. da se vratim na Gazelu i auto put. da li je recite mi u Nemackoj (taj zakon smo navodno prepisali) normalno da auto put prolazi kroz grad? naravno da nije ! znate li da su sva mesta u blizini auto puteva zasticena koliko toliko od buke saobracaja tkz. zidovima. i svi znamo da takodje postoji zabrana teskog saobracaja kroz centar grada, samo kod nas sleperi prolaze pored centralne zeleznicke stanice. ko ce nama da plati odstetu za prezivljeni stres itd.... tuzno, tuzno.. igramo se razvijene drzave, a daleko smo mi od toga. a visina kazni je stvarno van svake pameti. znaci ja sto mi je istekla vozacka vise od 6 meseci i sto sam skuterom vozio preko gazele moram da platim vise od jedne plate kaznu 30000 dinara i da dobijem zabranu od 6 meseci upravljanja motornim vozilom i nekih 10-12 kaznenih poena ! hahahaha pa svi znamo da PSP vazi ceo zivot, a sa B moze da se vozi bicikla za pomocnim motorom jer se poznaju propisi. Sramota, ovo je cista kradja ! ziveo sam u inostranstvu par godina i mogu samo da kazem da je ovo jedna tako propala lopovska drzava da ja nemam reci. kazne necu platiti. idem 30 dana da odmorim u padinjak. jedino mi je frka za tih 6 meseci sto necu moci da vozim jer od toga zivim.

a prst na celo, pa tek onda... nista?

pre 12 godina

Koliko znam, za prolazak kroz crveno ce dobijaju kazneni poeni zar ne?

OK, kaznu ce da plati vlasnik vozila, ali - d ali njemu idu i kazneni poeni? U slucaju sluzbenig automobila, ko dobija kaznene poene?

Poenta je - osmislite sistem, pa ga primenite, a ne ovako...

Marko

pre 12 godina

alo bre o cemu pricate? ziveo sam tolike godine u inostranstvu i niko se ne vezuje na zadnjem sedistu, a kamere su obelezene , sta vise stoji znak da postoji radar. Ma mi smo javasluk. prodali sve firme pa neznaju kako sad da izvlace pare od naroda. Na uliceeeeeee

zoran

pre 12 godina

Kazne od 15-30.000 su previsoke za standard u Srbiji.
Ja zivim u Engleskoj i kamera me uhvatila u prekoracenju brzine. Kazna je nesto malo veca od 6000 dinara, ali ako platim u prva tri dana, platim pola od te kazne. Da ne spominjem da je standard daleko,daleko iznad onog u Srbiji.
Pa, ljudima je plata 30.000 dinara. Ko je ovde normalan...??

bane124

pre 12 godina

Kružni tokovi su rešenje za sve. Ne postoji mogućnost za brzom i bahatom vožnjom, nema čekanja i sve teče "kao po loju". Tipičan primer je Slavija, šta bi bilo kad bi na toj raskrsnici bio postavljen semafor. Napravile bi se ogromene koleone. Da nekažem i za glupost od semafora kada posle 23h stojite na semaforu i čekate da se promeni u zeleno, a ono nema žive duše. Nisu oni na zapadu (a pogotovo u Engleskoj) ludi kada svuda uvode kružne tokove. Gospoda iz bezbednosti saobraćaja neka ovo imaju u vidu kada zajedno sa saobraćajnim inžinjerima i arhitektama planiraju neku novu saobraćajnicu ili je zaista nekom u cilju da preko vozača puni budžet.

Sto me majko u Srbiji rodi...

pre 12 godina

''vlasnik vozila plaća kaznu od 15.000 do 30.000 za fizička lica, odnosno od 100.000 do 800.000 dinara za pravna lica.''
Da li neko moze da mi objasni zbog cega razlika imedju pravnih i fizickih lica u visini kazne. Valjda zakon treba da bude isti za sve. Pa i jedni i drugi voze istim putem. Neka onda naprave puteve posebno za ficika, posebno za pravna lica.
I neka me neko ubedi da se svi potezi vlasti ne rade samo radi uzimanja para, a za bezbenost, ekologiju, ljudska prava, kvalitet zivota stanovnistva ih bas briga...

Goca

pre 12 godina

U Cikagu je kazna (isto fora sa kamerama) za prolazak kroz crveno 100$. A i ovde se ljudi bune, kazu grad popunjava finansijske rupe na taj nacin.

Darko

pre 12 godina

E pa ovo je prevrsilo svaku meru dobrog ukusa!Ja velikog brata negledam a prinudjen sam da zivim u rijaliti sou.I ako mi je ova vlast jako simpaticna samo zbog ovog izivljavanja na drumovina necu glasati za nju.Posle 20 godina voznje bez i jedne greske sad se osecam kao pocetnik,jer me zadnje tri stalno zzustavljaju.Ceo svet sam obisao i nema nigde ovakve torture od saobracajne policije.Da vidite kao voze Italijani.

pera

pre 12 godina

Ja predlazem praksu engleza,gde se okaci guma od auta na kameru i zapali...gori kamera kao luda. I to da radimo sve dok ne postave znakove sa obavestenjem o radaru kao u svim normalnim zemljama.

grbavi

pre 12 godina

ok su kamere za prolazak kroz crveno svetlo ali za sitna prekorachenja brzine nema smisla
podignite ogranichenja na 70km u gradu a znakovima ogranichite na nize gde je potrebno jer ovako stvarate neverovatne guzve plus vece je i zagadjenje okoline jer agregati vozila rade u nerentabilnom rezimu

DAVOR

pre 12 godina

Bice ovde jos svasta. U svakom slucaju imam jedno pitanje i ako moze neko da mi odgovori na njega!
Koje je to referentno vozilo bilo po kom su saobracajni inzenjeri postavljali znakove i pravila u ovoj drzavi ne samo u Bg, ne moze vise ovako.....30, 40, 50 km, pa ne vozimo danas tristace, pezejce......

argus

pre 12 godina

Kad nam budu postavljali kamere u kuće(stanove), reći pretpostavljam nešto kao, narode, namnožilo se lopuža, pljačkaju po stanovima kamere su u vašem interesu da ih lakše uhvatimo.

stanko

pre 12 godina

Proveo sam mnogo godina putujuci po svetu i nigde nisam video ovakvu disproporciju kazni u odnosu na zarade.Pa nigde vam ne uzimaju skoro celu platu za jedan saobracajni prekrsaj.Mislim da je postavljnje kamera najvecim delom ekonomske prirode...

Kuzma

pre 12 godina

Srbija je , ljudi moji, jedna obicna, mracna tamnica...kazna 30 000 din...pa ovde je cela plata jedva tolika...tamnica...a mi smo svi zajedno budale...

Dabl

pre 12 godina

@Radoslav
Nemoj biti lud da tako nešto uradiš, pa odbijaće ti šef od plate kaznu od 800000 dinara 10 godina, sve se uvek svede na leđa malih običnih ljudi, baš kao i ove drakonske kazne koje su ništa drugo nego oporezivanje robova...

Vesna

pre 12 godina

Juče sam dobila kaznu. Zasluženo. Onda mi je policajac rekao da je 40 ograničenje u gradu i da pazim na kamere. Jel može neko da mi odogovri da li može da vozi u drugoj brzini, na bulevarima, 40 na sat? Na pitanje zbog čega se od Zemuna do ulaza na auto put, na otvorenom putu, 3 trake, vozi 60 i time pola sata kasnije stiže do susednog grada, dobila sam odgovor-ne znam. Nakon ovog teksta ja znam! Puni se budžet. U stanju smo da sve banalizujemo!

Sin Bludimir

pre 12 godina

Iz principa sam uvek Brankovim mostom vozio u levoj traci 50-60km/h, ljudi su obilazili desnom trakom, kochili na pola mosta itd. posto su znali da sa druge strane snimaju panduri (novobeogradske strane).
Odnosno trudio sam se "svesno" da vozim sto manje bahato i sa sto manje krshenje propisa.

Medjutim desilo mi se vishe puta, prilikom obilazenja, nakon dugih guzvi, kad treba negde da se ubacim itd. da pogledam na cajger i da vidim brzinu od 80 i slicno. To su momenti, ali momenti koji su se cesto desavali u Milentija Popovica gde sad vidim 3 kamere. :)
Znachi i ako sam verovatno uzoran vozach ja sad moram josh extra paznju da obratim, da cak rizikujem bezbednost svoju da sluchajno ne predjem 50 i time dobijem 30k dinara?

Pazite vi tu kaznu.. 30 soma.. Znachi idem mesec dana na posao, zamislim se par puta, dodjem do 70km/h u momentu, snimi me kamera. I kad me pitaju na kraju meseca kolika mi je plata - koja plata - da sam nashoj miloj drzavici. Nashim zashtitnicima. Nashem Dachicu, Tadicu, Djilasu i josh 200k ljudi u drzavnoj administraciji.
Platio sam taj mesec par plata...

Dobijem li slichnu kaznu necu je platiti, draze ce mi biti da odem u zatvor i da jedem besplatno nego da platim leshinarima nesto sto je bio momenat i sto ne sme da se kaznjava.

Ako svi budu odabrali zatvor drzava ce biti u strashnom problemu..

Radoslav

pre 12 godina

do 100 do 800 soma za pravna lica? Pa ovo je fenomenalno,
popizdim na šefa, uzmem službeni auto, prođem kroz 10 crvenih svetala i kaznama zatvorim firmu? Ova vlast je skroz poludela, treba im lova i udaraju na slepo..

haos i rasulo

pre 12 godina

Nekazem da se netreba pridrzavati saobracajnih propisa ali su preterali.Kao sto neko rece, kamere su mahom postavljane tamo gde bi mogli zaraditi dosta kesha a ne kako bi sprecili divljanja nesavesnih vozaca.Takodje su tako negde i znakovi ogranicenja postavljani,znate u ostalom i sami kako je po BG.Kazne od 15000-30000 pa kazneni bodovi,pa....itd.Umesto da su tolike pare ulozili u neke narodne kuhinje ili gde vec,oni ajde da deremo opet sopstvenu naciju.Da su barem rekli 50% u budget 50% dobrotvorne svrhe pa da se i nekako razume,ovako je sve jasno.Pa kada bi bio izrevoltiran i kojim slucajem da mi stingne par kazni, pre bih platio 15000 klincmia za razvaljenu svaku kameru, nego njima.Pa tesko da bi stalno mogli da finansiraju nadzor opet.Zna se kako je po EU zato nerazumem ove sto talasaju da je isto,nije isto..u zemljama EU vise netrebaju letnje zimske gume, samo jedne i propisna sara.Kamere stoje na autoputevima sa jasno postavljenim znakovima upozorena na kamere, sa time sto je tamo ogranicenje 150kmh/sat pa ko ide preko on placa, a ne ovde 60kmh/sat pa ti sine plati ako ides 70...UZAAASSSSS

Big true

pre 12 godina

Ako se stvarno budu pridrzavali cena kazni i kaznenih poena i to stvarno sprovodili...za jedno godinu dana nece biti vise vozaca i vozila pa nek voajerisu sa kamerama po blizem komsiluku

predrag

pre 12 godina

Da li sa dolaskom kamera za kontrolu saobracaja na nase ulice, svi poslodavci u Srbiji treba da se uplase da im ne stigne kazna za neki saobracajni prekrsaj, koji je skrivio njegov zaposleni? Da li je to pravedno?
Nema boljeg nacina da se osvetis "Gazdi", nego da sa sluzbenim automobilom prodjes kroz cerveno svetlo, i samim tim mu isteras iz dzepa od 100.000,00 do 800.000,00 dinara.

Miroslav

pre 12 godina

Sve je to sarena laza. Svake bogovetne noci od ponoci pa do zore bulevarom Mihajla Pupina (kod YU biznis centra i bloka 30, SIV-a...besomucno jure neki kavzi bajkeri koji toliko ""turiraju"" svoje mocne motore da bi i mrtve probudili. Redovno mi se unucad bude u strsu i strahu. O otvaranju prozora ni ne pomisljamo u ovim letnjim nocima!!! Ima li nekoga ko moze spreciti ove obesne likove da prave TOLIKO STRASNU BUKU VOZECI MAKAR 200 km na sat???!!! Pritom im je najveci uzitak da budu sto bucniji! Pravi bajkeri neka idu na autoput pa neka jure, ali ovo se ne moze izdrzati, niti ih iko sprecava da rade to sto rade! Gde je policija, bas me zanima???

MIchael Clayton

pre 12 godina

Cuo sam da nisu dobili sertifikat za prekoracenje brzine,tj za merenje brzine,zbog toga je i bilo prvog dana 654 prekrsaja,a ni jedno za prekoracenje brzine. I samo se pitam,kako ona nadzorna kamera moze to uopste i da izmeri bez blica i sveg ostalog,cast izuzetku onoj kameri u Starine Novaka i Cvijocevoj,ali ona je jedina od te firme u gradu.

a ko odlucuje?

pre 12 godina

Gde se nalaze kamere me uopste ne zanima. Zanima me gde se nalaze oni koji ce na osnovu snimaka dobijenih ovim kamerama odlucivati ko treba da plati kaznu, a ko ne.

Koja je to ekipa? Dok oni postoje, ovo nije automatizovan sistem koji bih podrzao, vec samo "trece oko" pandua koji i inace vedre i oblace na najbesmislenije nacine.

dejan

pre 12 godina

Takodje sam izuzetno uzoan vozac, i to ceo zivot, nemam nijedan prekrsaj u zivotu, osim prekoracenje parkiranja. I sta mi se desi preksinoc. Ugao dve raskrsnice, gde postoji kamera. Sacekam uslovno za skretanje levo, koje inace kratko traje, krenem i neki ludak ubada od gore njegovo desno i sece mi put, ocigledno projurivsi kroz crveno, vidim ima strane tablice, sto ce reci, kamere ga ne interesuju. Ostanem ukopan malo ispred sredine raskrsnice u cudu, svetlo se nazad promenilo u crveno, za malo sam izbegao zestok sudar. Vratim se unazad u rkverc jer su pocelid a idu pravo od dole, uslovno zeleno na levo traje bukvalno 5 sekundi. I sad, kamera snima, sta ce se desiti? po njima ja sam prosao na crveno jer sam se vratio sam debelo zatecen na raskrsnici izbegavsi za dlaku sudar. I sad cekam kaznu, normalno, za koju mi ne pada na pamet da platim. Poenta price, kamere su ok, treba da postoje, ali one ne mogu da vide sve oklnosti saobracaja, za kaznjavanje moraju da postoje zivi ljudi.

Zuki

pre 12 godina

Jeste da ima samo oko 10 posto nevaspitanih i bahatih vozaca koji svesno i stalno krse propise. Ali ima i bar 10 posto onih koji krse propise i neznajuci da to rade jer se lose snalaze u saobracaju i ne stizu da prate signalizaciju i u panici su na svakoj raskrsnici. Zatim ima i veliki broj vozaca koji ugavnom postuju propise ali po licnoj potrebi naprave neki prekrsaj da bi skratili put ili ispravili promasaj skretanja i sl. Sto nas dovodi do znatno vece cifre prekrsioca.

Ja sam recimo "izbazdaren" na stara ogranicenja brzine (plus ona famozna "tolerancija" do prijave sudiji za prekrsaje). I sada imam problem jer moram stalno da gledam na cajger da ne preteram. 20 godina voznje stvara odredjene navike. Uvodjenjem novih ogranicenja se cele generacije vozaca dovode u slican polozaj. Time sto su smanjili dozvoljene brzine za 10 km/h nisu puno doprineli bezbednosti saobacaja ali su hiljade vozaca doveli u situaciju da se prilagodjavaju novim ogranicenjima posle decenija voznje po starim propisima. Naravno, cenu tog prilagodjavanja placamo mi vozaci.
Lepa je ova prica g. Okanovica ali su rezultati i dalje na stetu gradjana bez konkretnog uticaja na bezbednost saobracaja. Bezbednost se statisticki poveca dok traju medijske kampanje a onda opet krene po starom. Primer je prosla godina.
Dok ne obeleze kamere, postave signalizaciju u skladu sa novim zakonom i prestanu da sacekuju vozace na nevaznim mestima, necu poverovati u iskrenost namera da se popravi bezbebednost a ne samo utera harac u budzet.
Na raskrsnici u naselju Medakovic od nedavno skoro redovno stoje policajci koji kaznjavaju vozace koji skrecu u desno bez upaljenog uslovnog zelenog. To bi bilo ok da to svetlo nije godinama bilo pokvarano a sada kada su ga popravili se ne vidi od nekog granja sve dok skoro ne udjete u raskrsnicu kada vec gledate u levo da bi propustili vozila sa te strane. To je primer krajnje malicioznosti policije koja koristi losu signalizaciju da kaznjava gradjane koji bukvalno nesvesno krse propise.
Kada promenite rezim saobracaja na nekom mestu posle vise decenija onda je fer da se to posebno naglasi signalizacijom. A ne da mi pisu kaznu sto sam skrenuo levo kod sportskog centra Tasmajdan zato sto su mesec dana pre toga promenili rezim a cak ni strelice na kolovozu nisu prefarbali. Takve izmene nas teraju u prekrsaje. Rekao bih namerno.

nezadovoljan

pre 12 godina

jasno da bi svako normalan podrzao ovaj sistem kada bi bio siguran da ne postoje dvostruki standardi. a ovako...dobra vam je ideja za biznis.


samo - da li ce to biti dovoljno za budzet s'obzirom na to "shta se dogodilo" nashoj privredi?

Zoran

pre 12 godina

@dejan
Koliko sam ja shvatio, kamera snima najpre polozaj automobila ispred semafora na kome je vec crveno a zatim i polozaj posle semafora na kome je crveno. Na osnovu toga se vidi da su kola prosla na crveno. Ukoliko bi snimali samo polozaj kola koje je vec u raskrsnici a na semaforu crveno, to bi znacilo da svako 3-ce vozilo prolazi na crveno.
Ovako sam ja shvatio celu situaciju tako da mislim da si bez brige.

ANALITIKA

pre 12 godina

Koliko sam mogao primetiti najčešći slučaj je da su kamere za crveno svetlo i brzinu uparene. U tom slučaju, s obzirom na vremenski interval trajanja trepćućeg zelenog (ako ga uopšte ima) i žutog svetla, nemate dovoljno vremena da pri datoj max. brzini (ograničenje) ili manjoj od zadate možete pred promenu režima u raskrsnici uopšte proći istu bez prekršaja (ili brzina ili crveno svetlo), pogotovu ako se uzmu u obzir i eventualna odstupanja tačnosti mernih instrumenata (brzinomer u vozilu i radar brzine kretanja). Vreme promene režima je kratko, raskrsnice predugačke, a dozvoljena brzina jako mala. To u praksi znači da u toku dana kada su gužve u gradu pa čak i noću kada nema istih, svaka ili skoro svaka promena režima saobraćaja u nekoj od raskrsnica sa kamerama nosi barem po jednog prekršioca, bilo za crveno svetlo, bilo za prekoračenje brzine zbog izbegavanja zone crvenog svetla. Sistem je savršen za efikasno punjenje budžeta. Tu itekako ima posla za advokate i sudske veštake saobraćajne, elektrotehničke i informatičke struke.

Na primer:

Radar kamera kod TC „UŠĆE“ na uglu Bulevara Mihaila Pupina i poprečne Milentija Popovića. Duzina raskrsnice u pravcu dejstva radar-kamere je širina poprečne ulice, koja ima 2 tramvajske i 4 drumske saobraćajne trake širine po 3,5m sa 3 međubankine po 0,35m što ukupno iznosi oko 22m. Na to dodati na ulazu i izlazu iz raskrsnice dužinu za 2 širine pešačkih zebri po 5m što u konačnom zbiru daje dužinu raskrsnice od minimalno 32m. Na to dodati zaustavni put vozila, koji za brzinu (ograničenje) od 50km/h iznosi i do 38m , jer se ispod te razdaljine pred promenom režima na semaforu ne koči, već se bezbedno vozi dalje. Pod pretpostavkom da dalje vozimo max. dozvoljenom brzinom od 50km/h, što ustvari iznosi oko 14m/s, za prolazak kroz raskrsnicu u dužini od 70m (32+38) nam je minimalno potrebno vreme od 70 / 14 = 5 sekundi, a realno bezbedno vreme bi trebalo da iznosi i više od toga. Znači barem 6, a u uslovima saobraćajnih gužvi i sporijeg saobraćaja i celih 7 sekundi. Tako tempiranih semafora nema u gradu Beogradu, pa ni kod TC „UŠĆE“. Toliko o veštačenju raskrsnica na kojima je saobraćaj regulisan semaforima, a nadziran radar-kamerama.

Pedja

pre 12 godina

Posto sam iz Kragujevca ispravite me ako gresim, ali cini mi se da je ona kamera na tosinom bunaru postavljena na mestu na kome sam barem 10 puta se lose pretrojio umesto za pravo ja sam uvek se nalazio u traci za desno. I to ne zato sto sam bahat vozac ili nepostujem saobracajne znake vec iz razloga sto istih nema, sto nas dovodi do situacije da ce oni koji slabije poznaju neke delove grada uciti na kaznama koje su kretenske. U zemlji gde je prosecna plata 39000 rsd kazne od 5000 pa navise deluju groteskno. U Nemackoj prva kazna za lose parkiranje je 5e druga 25e treca 50e i na tom nivou ostaje. Medjutim ako u roku od 6 meseci ne napravite nijedan prekrsaj ona se vraca na nivo od 5e. Zakljucak> kamere da-kazne ko je ovde lud!

Kocha

pre 12 godina

Koga ovde boli uvo za nezgode? Naravno da im je jedini cilj da napune budzet pa su tako i promenili kaznu za sumanutu voznju ili voznju pod uticajem alkohola gde su izbacili obavezan zatvor i samo podigli visinu kazne u novcu!

Dejan

pre 12 godina

Naprimer postavili su 2 kroz bulevar mihajla pupina, a da pri tome za svo ovo vreme nisu se setili da srede semafore kroz tu istu ulicu. Pa da bi pratio zeleni talas moras da vozis 60-70. A ovako ako cete da vozite 50 svaki drugi semafor je vas na crvenom !!! e to je bruka. Umesto da su sredili semafore da je zeleni talas na 50. Ljudi ne bi krsili zakon jer bi na preko 50 cucali na crvenom. Ali ne treba vozace nervirati i namerno ih terati da voze brze da uhvate zeleni talas.

MUKNAVI

pre 12 godina

Jos kamera,jos,pa cemo jedni druge da osmatramo,posmatramo,i zameramo drugima ono sto sebi prastamo dok onaj koji je kaznjen ne spazi da i onaj sto kaznjava cini isto al jos nije "fokusiran".U coveku se nalazi limit,ako ga nema ..kamere,reci,ne znace nista..trenutno da,al na duze rate..jok bre!

dejan

pre 12 godina

Takodje sam izuzetno uzoan vozac, i to ceo zivot, nemam nijedan prekrsaj u zivotu, osim prekoracenje parkiranja. I sta mi se desi preksinoc. Ugao dve raskrsnice, gde postoji kamera. Sacekam uslovno za skretanje levo, koje inace kratko traje, krenem i neki ludak ubada od gore njegovo desno i sece mi put, ocigledno projurivsi kroz crveno, vidim ima strane tablice, sto ce reci, kamere ga ne interesuju. Ostanem ukopan malo ispred sredine raskrsnice u cudu, svetlo se nazad promenilo u crveno, za malo sam izbegao zestok sudar. Vratim se unazad u rkverc jer su pocelid a idu pravo od dole, uslovno zeleno na levo traje bukvalno 5 sekundi. I sad, kamera snima, sta ce se desiti? po njima ja sam prosao na crveno jer sam se vratio sam debelo zatecen na raskrsnici izbegavsi za dlaku sudar. I sad cekam kaznu, normalno, za koju mi ne pada na pamet da platim. Poenta price, kamere su ok, treba da postoje, ali one ne mogu da vide sve oklnosti saobracaja, za kaznjavanje moraju da postoje zivi ljudi.

Nemanja

pre 12 godina

60 kamere, a nisu sve ni pobrojali. Pre neki dan je nikla kamera na raskrsnici Dimitrija Tucovića i Marka Oreškovića. Siguran sam da ima još. Ova je u mom komšiluku, pa sam slucajno primetio

Šandor Petefi

pre 12 godina

Dvadeset godina živim i radim u Mađarskoj. Za sve to vreme sam vozio auto sa beogradskim tablicama - oko 2 godine, auto sa posebnim tablicama za strance - oko 6 godina i auto sa normalnim mađarskim tablicama. Za tih 20 godina me je mađarska saobraćajna policija ZAUSTAVILA 4 puta, dvaput zbog rutinske kontrole i dvaput zbog sitnih prekršaja. Ta dva prekršaja su mi oprostili i kaznu nisam platio. Mađar nisam, a i jezik do skora nisam znao. U istih tih 20 godina su me u Srbiji zaustavili najmanje 50 puta, kažnjavali ili pokušavali da me kazne za kojekakve izmišljotine, nemanje nalepnice H na autu, ugašenih svetala, upaljenih svetala, sajle za vuču, prljavih tablica, prekoračenje brzine za 5 km na sat i slično. Prputovao sam mnogo zemalja autom i nigde i nikad nisam video takvu hajdučiju kao kod nas. Sve što ova država izmišlja ima jedini cilj da se uzme što više para, što pre i što lakše. nikakve to veze nema sa bezbednošću, organizacijom i boljitkom učesnika u saobraćaju. Nema nama spasa, sa ovakvom vlašću propašćemo...

Škomi

pre 12 godina

Mapa raskrsnica u Beogradu na kojima se SNIMAJU PREKRŠAJI:

http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=en&msa=0&msid=214752384237885346948.0004a4a3c9fb02fd924da&ll=44.812288,20.440063&spn=0.085246,0.161362&z=12&source=embed

pera

pre 12 godina

Većina od ovih 60 kamera služe samo za nadziranje saobraćaja, a ne i za kažnjavanje. Dajte lepo spisak u kome se vidi lokacija kamere i koji prekršaj beleži, da znamo gde smemo da idemo najbrže 49,99999 km/h

Evropa

pre 12 godina

Svuda u svetu se postavljaju i kamere i radari da bi se probudila svest o tome da se ne krse pravila saobracaja a jedino kod nas policija zaskace iz zbunja i krivina a kamere se kamufliraju.
Prijatelji, nije poenta kazne ( ili bar nebi trebalo da bude ) vec da nam postane jasno da to ne treba da se radi.

Alex

pre 12 godina

Više od polovine kamera nije postavljeno na mestima gde je rezičan saobraćaj, odnosno na mestima gde se često javljaju saobraćajne nesreće. Ako preskočim raskrsnice gde se prati crveno svetlo, uglavnom su postavljene na pravcima gde je osnovni cilj da se naplati kazna. Na ovakav način će se plaćati kazne za prekoračenja od 3-4 km/h, a to će izazvati da će ljudima znatno popustiti pažnja u saobraćaju dok pokušavaju da slučajno ne prekorače ograničenje brzine za 1km/h.
Ono što najviše iritira je to da i dalje ima sumanutih vozača sa limuzinama i džipovima, među kojima se dobrim delom nalaze i policijska vozila. Čim ove kazne ne idu automatski, to znači da određene grupe ljudi i dalje mogu da nastave sa bahatom vožnjom bez razmišljanja o tome da će biti kažnjeni, jer oni i dalje mogu da koriste svoje veze.
Naravno, sada će policija da priča o nekom njihovom posebnom "poštenju" i da oni nikada ne bi postupili suprotno zakonu i slične budalaštine. Sa druge strane svi znamo kako se to završava i gde je najveća korupcija u ovoj zemlji.

sonebg

pre 12 godina

Bice ovde jos svasta. U svakom slucaju imam jedno pitanje i ako moze neko da mi odgovori na njega!
Koje je to referentno vozilo bilo po kom su saobracajni inzenjeri postavljali znakove i pravila u ovoj drzavi ne samo u Bg, ne moze vise ovako.....30, 40, 50 km, pa ne vozimo danas tristace, pezejce......
(DAVOR, 6. jun 2011 21:09)

Pa mislim fica iz 1970-te :))).
Salu na stranu imam neku knjigi iz bezbednosti saobracaja iz te godine i ogranicenja su ista. E sada u to vreme 50% auta je imalo tri brzine. Samo cu da te ispravim za 30 za to ogranicenje se slazem jer bi trebalo da se postavlja pored skola,bolnica itd. Reci cu ti samo da se na zapadu to zove "ZONA 30". U Nemackoj koja je liberlana po pitanju brzine, postoji i 10km mislim da se zove "Zona ljudskog hoda" ali to je u nekim ekstremnim situacijama

jeste, ali i nije

pre 12 godina

Pre svega, spisak koji je ovde dat postoji na Internetu jos od 2009. godine, dakle, uveren sam da se ne radi o kamerama koje "kaznjavaju", vec su na spisku kamere koje omogucavaju video nadzor. Da je verovatno tako, jasno je kad vidimo da pise da se jedna nalazi na Slaviji - sta tamo kontrolilse? Prekoracenje brzine? U kom smeru? Zute trake? Nema ih. Prolazak na crveno? Nema semafora.

Dakle, ovaj spisak je smao smisljeno plasiran - i generalno cak ni protiv toga nemam nista - sa zeljom da se vozaci upristoje i tamo gde nema kamera sa "kaznama".

Ipak, samo bih dodao na komentar koji je napisao (Dejan, 7. jun 2011 08:56), a koji je potpuno u pravu jer je sasvim logican i ispravan, medjutim, napisan u zemlji gde ni logika ni ispravnost ne prolaze.

Dejane, slicno razmisljamo, ali recimo, u gradu nikako da s eusaglase trepcuca svetla - negde zeleno trepce pre nego sto se promeni u zuto, negde ne. Stavise, na semaforu gde je do juce treptalo, danas odjednom ne trepce!

Zasto je to bitno? Nailazim na zeleno i znam sta ocekujem - da predje u trepcuce, a ja cu se zaustaviti bezbedno. Medjutim, svetlo za razliku od drugih ili za razliku od juce, momentalno prelazi u zuto! Naravno, prolazim na zuto, jer ne mogu da se bezbedno zaustavim, zar to nije logicno.

E sad, novim zakonom je prolazak na zuto potpuno izjednacen sa prolaskom na crveno - sta ako me kamera fotografise? Da li je postojalo trepcuce zeleno? Kako to dokazati, kako se prolagoditi?

Potpuno podrzavam Vase misljenje da onaj ko hoce da krsi propise, mora i da plati. Medjutim, zivi bili pa videli, pokazace se da se placaju gluposti nalik gore navedenoj, a da pravi divljaci i dalje - divljaju.

Ivan vRS

pre 12 godina

za prekoracenje brzine do 10km/h u gradu i 20km/h van grada, kazna je 3.000 dinara i ne nosi kaznene poene. za prekoracenje brzine do 20km/h u gradu i 40km/h van grada kazna je 5.000 dinara i takodje ne nosi kaznene poene... pa sad, kome nije mnogo taj ce da vozi brzo i da placa, kome je mnogo taj ce da obrati malo vise paznje, barem tamo gde kamera/radar snima... sa druge strane kazna od 30.000 za prolazak na crveno je po meni sasvim korektna s obzirom na tezinu prekrsaja, ali smatram da je mnogo veci problem sto je kazneno izjednacen prolazak na zuto i na crveno svetlo. po toj logici, zuto svetlo slobodno mogu da izbace da svih semafora u srbiji, jer je izgubilo svoju osnovnu funkciju - ZNAKA UPOZORENJA koji dozvoljava bezbedan prolazak kroz raskrsnicu za vozila koja nisu u mogucnosti da se bezbedno zaustave do pojave crvenog svetla - ZNAKA ZABRANE PROLASKA...

Vladimir

pre 12 godina

Ovo je interesantno, skoro je doneta uredba da za putnicka vozila pravnih lica nije potreban putni nalog, bas me interesuje kako ce se naplacivati kazne i kome kada su u pitanju pravna lica, a dodje se u situaciju da se ne znam ko je bas u tom trenutku vozio. :)

Law Enforcement

pre 12 godina

"Vozači će morati više da obraćaju pažnju na saobraćajne propise i da budu koncentrisaniji, a za one koji ovo zanemare stiže specijalna pošiljka u vidu kazne i četiri fotografije sa dokaznim materijalom.

Kada vozač dobije prijavu, ima rok od osam dana da se javi u policiju i kaže (ili dokaže) ko je napravio prekršaj. U slučaju da ne može da utvrdi ko je napravio prekršaj ili potvrdi da je on, vlasnik vozila plaća kaznu od 15.000 do 30.000 za fizička lica, odnosno od 100.000 do 800.000 dinara za pravna lica."

U Zakono o bezbednosti saobraćaja na putevima [http://www.mup.gov.rs/cms/resursi.nsf/Zakon%20o%20bezbednosti%20saobracaja%20na%20putevima.doc] piše "malo" drugačije od navedenog.

ima pametnih ljudi, ali neka ko da ih chuje

pre 12 godina

„Jako je bitno da kamere budu postavljene tamo gde u proseku ima najviše nezgoda, a ne tamo gde bi se lakše „puni budžet“ grada“,
postoji opasnost da će gradovi to shvatiti kao način da napune budžet; da zloupotrebe poziciju i postave kamere tamo gde uopšte nema potrebe.

nemam shta da dodam!

Dikh tu kava

pre 12 godina

@ novosadjanin

Pozdrav iz glavnog grada:
http://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2011&mm=06&nav_id=517013

Elem, policijski rezon: bolje da ne rizikujemo da nas krimosi isprangijaju, ili dobijemo otkaz ako zaustavimo onoga koga ne bismo nikako smeli, već 'ajde lepo da uvedemo kamere, pa ko napravi prekršaj, proverimo po tablicama ko je vlasnik, odnosno vozač, pa ako nije neko ko bi mogao "da se naljuti", njemu pošaljemo slike i kaznu, a bumbarima brišemo snimak i svi zadovoljni: i mi (zdravi, čitavi, i neizloženi riziku), i država (puni se kasa brže nego ranije) i bumbari (još više divljaju, oslobađaju adrenalin, ne diraju nas i ne dolazimo u situaciju da nekom "odozgo" moramo da objašnjavamo zašto smo greškom zaustavili nekog ko je u gradu vozio samo 90 km/ h više od dozvoljene brzine...).