Nedelja, 29.05.2011.

13:32

Iz Srbije želi da ode 75% studenata

Studenti beogradskih fakulteta uglavnom žive kod roditelja i većina želi da ode iz Srbije, pokazuje anketa beogradskog Ekonomskog fakulteta.

Izvor: Tanjug

Iz Srbije želi da ode 75% studenata IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Hasta la vista.

pre 13 godina

Zavrsila sam arhitektonski fakultet. Radila sam na projektima sa profesorima fakulteta. Sa njima ai samostalno sam osvajala nagrade na arhitektonskim konkursima. Trenutno radim u jednoj velikoj gradjevinskoj firmi u Beogradu, placena sam mizerno kad ta plata i stigne. A kasni 3 meseca. Radim 'tezge' kako bih prezivela, ali ni to u Srbiji uglavnom ne mogu da naplatim jer svi hoce nacrtan 'savet' ali niko nece da plati. I svi sve znaju.
Trazim drugi posao, ali to je izgleda u Srbiji nemoguca misija. Procitala sam pre neki dan oglas na ovdasnjem sajtu za zaposljavanje: traze gradjevinskog inzenjera sa licencom za mesto odgovornog projektanta(potseticu da samo dobijanje te licence kosta do 500e da ne racunam ucenje za istu i dugogodisnje studiranje sa raznim odricanjima). Ponudjena plata 400-600e. ???? Kakva drskost.
Moja sestra je takodje zavrsila arhitekturu. Radi u Crnoj Gori jer ovde nije mogla da nadje posao. Cela njena generacija je rasuta po svetu jer su dugo sedeli u Srbiji, konkurisali na poslove za koje ni na razgovor nisu bili pozvani (jer su ta mesta unapred bila zauzeta). I onda su iz krajnjeg ocaja krenuli po svetu. Ima ih u Spaniji, Svajcarskoj, Francuskoj, Gabonu...skoro svi su otisli. Zato sto nisu imali drugog izbora. Sve u ovoj zemlji vristi da jednostavno nemas drugog izbora nego da odes odavde.

Van Helsing

pre 13 godina

Zašto ja onda da plaćam porez s kojim ću da plaćam stranim državama visokoobrazovani kadar (na stranu to što oni od našeg visokog obrazovanja neće imati nikakve koristi)? Privatizacija obrazovnih institucija i oslobađanje državnog budžeta i smanjenje poreza bilo bi dobro rešenje za nas koji nameravamo da ostanemo da živimo u Srbiji i koji je volimo ovakvu i samo želimo da je menjamo na bolje, efikasnije, jednostavnije a ne da se odselimo negde. Ionako doznake dolaze od vanil šećera iz Južne Amerike, a ne od gastosa.

kika

pre 13 godina

Nervira me kada ljudi osudjuju studente kao "zavrsili na budzetu a sad bi napolje, sto ne podignu kredit za studije u inostranstvu" i slicno. Evo ja sam student, na budzetu sam i selim se iz Srbije cim zavrsim fax. Zasto bih se zaduzivala da studuram u inostranstvu kad ovde mogu besplatno? I zasto bih ostajala ovde da zivim kao stoka i ne mogu da se zaposlim u struci (a i kada bih uspela posao ne bi bio onaj koji zelim i plata bi bila daleko manja nego u inostranstvu) kada mogu da odem? Vazniji mi je sopstveni, jedan jedini i relativno kratki zivot od otplacivanja duga bilo kojoj drzavi, a narocito ovoj koja mi nista dobro u zivotu nije pruzila. Ne znam ko moze biti toliko iracionalan da mu moralna obaveza prema bilo kakvoj instituciji (izmedju ostalog i drzavi) moze biti vaznija od sopstvenog zivota i srece. Dobicu stipendiju za master na prestiznom univerzitetu u Nemackoj, jer za razliku od Srbije, tamo se znanje i rad cene. Jednostavno bi mi bilo zao da svoji karijeru unistim ostajuci ovde, i da moje znanje bude protraceno. To je jednostavno bacanje bisera pred svinje. I to se, naravno, ne odnosi samo na mene i moju (buducu) profesiju, vec i na sve vredne, sposobne i kreativne ljude koji ciji potencijal ovde moze samo da istrune.

Student

pre 13 godina

Moram da ide, ove godine zavrsavam fakultet.
Ovih 25% sto ostaju su Dinkicevi njih on zaposljava u Skijalista srbije, dok su moji roditelji u istom ostali nepravedno bez posla

Drago

pre 13 godina

Idu studenti tacno je i moje dete ide van zemlje kad vidi kako su mu roditelje proglasili za tehnoloski visak sta da ocekuje........
Dinkicu kakvo ti je objasnjenje za Skijalista srbije i proglasenje radnika za tehnoloski visak

DARINA

pre 13 godina

Moj savet je svakom ko je bilo sta zavrsio,,,da bezi napolje i snalazi
se,,,jer u SRBiji nema buducnosti...Tuzno je ali istinito. Ja sam med.sestra i radim u CH,,,plata mi je za puno radno vreme 5.000 eura.
Tretiraju me kao coveka i imam sva normalna prava kao i sviceri.
Dok u SRBiji nije tako....Srdacan pozz.svima i puno srece.

Dejan

pre 13 godina

Ako neko zeli da radi u Nemackoj, u Hamburgu nek mi posalje svoje podatke na moj e-mail dejan.markovic.deki@gmail.com pa cemo se cuti. Ja sam tamo otisao posto sam zavrsio ekonomski fakultet u Beogradu i dobro mi je sada. Onaj ko bi hteo da radi mogao bi raditi u kaficu koju drzi moj prijatelj plata 1500 eura plus baksis. Nek se javi ko je zainteresovan.....

Ivan

pre 13 godina

@(jedan medju onih 75%, 29. maj 2011 19:04)

Ako ste završili istoriju i ne nadjete posao šta čekate ? Olovku u ruku i u pisanje.

Danas možete bez uloženog dinara da izdate knjigu i prodajete. Ebook, hard i soft cover. Postoji desetine servisa koji to nude. Dobijete plaćeno od prodate knjige a oni naštampaju i pošalju kupcu.
Sve ako naravno znate engleski. Ako neznate onda kao da neznate ništa.

Malo samoiniciative nije nikad loše. Što ne napišete neki kvalitetan članak, onako stručni o nekom arheološkom iskopavanju u Srbiji. Siguran sam da ima nešto u radiusu 100km oko vas. Pa to malo opišite i pošaljite ponudu časopisima, revijama, televizijama ( ima ih u Srbiji milion a možete i u inostranstvo ). Neko će možda to objaviti za honorar. Treba URADITI!

Eto dao sam vam dve ideje za početak.

Sedeti i kukati ne vredi a Srbi ste u kukanju svetski prvaci dok vam trave stoje nepokošene i ograde zardjale. Za to ne treba novac ali treba volja. Od kukanja i gledanja kroz prozor nema ništa.

Onaj ko hoće danas u ovom globalnom svetu za minut dobije posao. Treba malo misliti svojom glavom. Kao što sam rekao. Dužnost je visoko obrazovanih da stvaraju, stvaraju radna mesta, stvaraju proizvode a ne da čekaju da ih neko zaposli.

I za doktore ima posla. Udruži se par doktora koji ne mogu da nadju posao i naprave stručan portal gde u real-time odgovaraju na pitanja ljudi. Rade na 3 smene. Normalno za fee i stave neke reklame pa polako ako su dobri za nekoliko godina zarade i uštede dovoljno i otvore privatnu kliniku. Kad sakupe neku kintu i banka će dati kredit za to.

Tako vam je to moji dragi Srbi. Ponestaje vam samoiniciative i tu leži najveći problem a ne u institucijama. Priznali vi to sebi ili ne.

Ja recimo u Srbiji vidim veliki potencial i svakog meseca kupim kajmak za tri one plate djubretara kojeg ste pomenuli.

Svima preporučujem da pročitaju i koju knjigu. Posebno su dobre za inspiraciju biografije i autobiografije uspešnih ljudi. Sve je u mind-setu.

jedan medju onih 75%

pre 13 godina

@Ivan, 29. maj 2011 15:18

Da neko nesto stvara ovde? Daj nemoj lupati, bez uvrede...
Medicinski fakultet upise godisnje oko 400-500 studenata, od njih 200 nek zavrsi, a ostali neka napuste. Tih 200 cekaju 2 i jace godine na posao, iako Srbiji treba lekara, ali direktori nece da ih prime ukoliko ovi ne ponude mito, ili nemaju neku stranacku ili drugu vezu.
Dobro, nije problem, mogu oni da otvore neku svoju firmicu, neku malu kliniku, ali od cega? Mama i tata rade zajedno za 600-700 evra platu, a od toga 60% ode na rezije, a sta cemo sa ostalim stvarima?
Bolje na zapadu biti djubretar i imati 2k evra platu, nego ovde imati zavrsen filozofski faks, smer istorija i nemati posao koliko god se trudio da ga nadjes...

filip

pre 13 godina

a sta da radim kada zivim u ovakvoj zemlji? Ja ZELIM da je menjam ali je borba uzaludna...ja ZELIM da zivim u Srbiji, mojoj zemlji, ali ne vredi...siluje je ko stigne, cerupa, kida, cedi...a isuvise nas je malo da promenimo stvari...
Ja idem u septembru iz zemlje...ne mislim da me tamo cekaju novac i bogatstvo ali me ceka PRILIKA....i ako ne bude nista, imao sam priliku, a ovde ni to...a obzirom sa kakvom energijom idem tamo(bezim odavde), siguran sam da cu iskoristiti sansu i obezbediti sebi da ZIVIM, a ne da prezivljavam...
A sad adio :)

Mikoyan

pre 13 godina

zapadnjaci USA/EU vise na konopcu po pitanju posla i za svoj narod.
Ali SIGURNO kad kazete dolazim iz Srbije vas cekaju najbolji poslovi, plate, sve dele dzabe ......key word is SERBIA!
(Lady Gaga, 29. maj 2011 17:05)

Lady i jeste i niste u pravu. Na primer nasi Doktori i Inzenjeri imaju itekako velike sanse da se relativno lako zaposle na zapadu. Kod njih je sve vise mladih koji se skoluju za razne finansijske i usluzne delatnosti. Svako zeli da bude agent osiguravajuce kuce ili slicno. Na primer doktori medicine su vrlo deficitarni. Pricam to iz iskustva clana sopstvene porodice.

Hoću promene

pre 13 godina

A kako ne bi hteli da idu, kad je ocigledno da nemaju nikakvu perspektivu u Srbiji..... Tesko da i sa fakultetom mozes da nadjes posao, a i kad ga nadjes dobices minimalnu platu. Za posao koji u srbiji placaju 300 evra u evropi ti daju barem 1500!

Lady Gaga

pre 13 godina

Ma samo neka idu...STO HITNIJE....isto misljenje imaju i studenti iz Bugarske, Rumunije, X-USSR republike, Poljaci, X-JU...itd itd....a
zapadnjaci USA/EU vise na konopcu po pitanju posla i za svoj narod.
Ali SIGURNO kad kazete dolazim iz Srbije vas cekaju najbolji poslovi, plate, sve dele dzabe ......key word is SERBIA!

Nenad-EU

pre 13 godina

Lepo je to ali Evropi najmanje trebaju nasi akademci. Ovde su iz inostranstva potrebni zanatlije, dobri programeri sa iskustvom (nebitno da li imaju zavrsen fakultet) i strucnjaci (ne svrseni diplomci) pojedinih prirodnih i tehnickih nauka. Ostali mogu ili da nastave skolovanje u EU (za neke nauke iz pocetka) ili da zaborave poso u struci (u tom slucaju neka beze odmah da ne trose vreme i novac). Sve ovo pricam dobronamerno iz licnog iskustva.

Veverica

pre 13 godina

Ja sam sa diplomom Filoloskog fakulteta otisla iz Srbije u istocnoevropsku EU zemlju i do sada se nisam pokajala. Ni ovde ne cvetaju ruze, ali u glavnom gradu posla ima, i standard je bolji. U Srbiji sam mogla da radim u skoli po susednim selima (selo nije problem) na odredjeno vreme, u 80% slucajeva samo su trazili zamenu. Nasla sam i posao u inostranoj firmi koja posluje u Srbiji, i kao asistent generalnog direktora, sa poznavanjem 4 jezika (3 na nivou maternjeg), sa radnim vremenom od jutra do sutra, kad treba i vikend, ponudjena mi je plata 350e. Putne troskove (30km do BGa, isto toliko nazad svaki dan) nisu pokrivali. Hvala, dovidjenja. I ovde se dosta radi, radim u svojoj struci, i putovala sam vise za ove tri godine nego za ceo zivot u Srbiji.

MaloMorgen

pre 13 godina

A prosla vest je bila da je DVE TRECINE studenata spremno da napusti zemlju. Procenat se povecao za samo dava dana? A da mozda SVI studenti zele da napuste zemlju, ali se procenat menja u skladu sa trenutnim raspolozenjem autora teksta?

Stephan

pre 13 godina

Mladi nemaju izbora. Buducnost vide, nazalost, jedino izvan Srbije.
Broj mladih koji je napustio zemlju u poslednjih par godina znatno je veci od broja onih koji su to isto ucinili tokom devedesetih. Najtuznije u svemu tome jeste sto se izlaz ni ne nazire. Poznajem mnoge roditelje (a verujem da svaki gradjanin Srbije zna nekoliko slicnih primera) koji savetuju svojoj deci da napuste Srbiju jer je zivot negde van nje...
Podrzavam sve one koji zele da odu. Zivot je ipak samo jedan.

Ivan

pre 13 godina

Čudno. Ne veruju u institucije a svi studiraju u institucijama i žeželi bi onda znanjem iz tih institucija da zbrišu napolje i da rade.

Čudno da niko ne uzme neki veliki kredit i ide u inostranstvo da studira kad već ne veruje institucijama.

Smisao visokog školstva je u tome, da ti ljudi onda nisu zaposleni nego stvaraju radna mesta svojim znanjem. U Srbiji je to obrnuto. Ti ljudi čekaju na posao ili se nadaju nekoj vezi, vezici umesto, da bi STVARALI radna mesta.

Zapamtite. Nije visoko školstvo da se zaposliš u nekoj sigurnoj državnoj službi nego, da stvaraš dalje... S obzirom na to kakvi se sve komentari pojavljuju nisam siguran, da će svi razumeti o čemu pričam gore.

s.nikolic

pre 13 godina

to znaci da je procenat onih koji vise NE ZELE OVDE DA ZIVE PORASTAO OD DVE TRECINE NA TRI CETVRTINE !!!!!?????? pa onda cetiri petine , pa pet sestine , pa sest sedmine , pa sedam osmine , pa osam devetine I NA KRAJU DESET DESETINA , SVI ! ministre ljajicu i vi ostali iz DS-a , necete vi izbore izgubiti zbog hapsenja mladica VEC STO POLAKO ALI SIGURNO VASIM VLADANJEM , POLITIKOM NERADA , KRIMINALA I KORUPCIJE , PROTERASTE SAV NAS MLADI SVET ! i ovde pitam : DOKLE VISE ?????

s.nikolic

pre 13 godina

to znaci da je procenat onih koji vise NE ZELE OVDE DA ZIVE PORASTAO OD DVE TRECINE NA TRI CETVRTINE !!!!!?????? pa onda cetiri petine , pa pet sestine , pa sest sedmine , pa sedam osmine , pa osam devetine I NA KRAJU DESET DESETINA , SVI ! ministre ljajicu i vi ostali iz DS-a , necete vi izbore izgubiti zbog hapsenja mladica VEC STO POLAKO ALI SIGURNO VASIM VLADANJEM , POLITIKOM NERADA , KRIMINALA I KORUPCIJE , PROTERASTE SAV NAS MLADI SVET ! i ovde pitam : DOKLE VISE ?????

Veverica

pre 13 godina

Ja sam sa diplomom Filoloskog fakulteta otisla iz Srbije u istocnoevropsku EU zemlju i do sada se nisam pokajala. Ni ovde ne cvetaju ruze, ali u glavnom gradu posla ima, i standard je bolji. U Srbiji sam mogla da radim u skoli po susednim selima (selo nije problem) na odredjeno vreme, u 80% slucajeva samo su trazili zamenu. Nasla sam i posao u inostranoj firmi koja posluje u Srbiji, i kao asistent generalnog direktora, sa poznavanjem 4 jezika (3 na nivou maternjeg), sa radnim vremenom od jutra do sutra, kad treba i vikend, ponudjena mi je plata 350e. Putne troskove (30km do BGa, isto toliko nazad svaki dan) nisu pokrivali. Hvala, dovidjenja. I ovde se dosta radi, radim u svojoj struci, i putovala sam vise za ove tri godine nego za ceo zivot u Srbiji.

Stephan

pre 13 godina

Mladi nemaju izbora. Buducnost vide, nazalost, jedino izvan Srbije.
Broj mladih koji je napustio zemlju u poslednjih par godina znatno je veci od broja onih koji su to isto ucinili tokom devedesetih. Najtuznije u svemu tome jeste sto se izlaz ni ne nazire. Poznajem mnoge roditelje (a verujem da svaki gradjanin Srbije zna nekoliko slicnih primera) koji savetuju svojoj deci da napuste Srbiju jer je zivot negde van nje...
Podrzavam sve one koji zele da odu. Zivot je ipak samo jedan.

filip

pre 13 godina

a sta da radim kada zivim u ovakvoj zemlji? Ja ZELIM da je menjam ali je borba uzaludna...ja ZELIM da zivim u Srbiji, mojoj zemlji, ali ne vredi...siluje je ko stigne, cerupa, kida, cedi...a isuvise nas je malo da promenimo stvari...
Ja idem u septembru iz zemlje...ne mislim da me tamo cekaju novac i bogatstvo ali me ceka PRILIKA....i ako ne bude nista, imao sam priliku, a ovde ni to...a obzirom sa kakvom energijom idem tamo(bezim odavde), siguran sam da cu iskoristiti sansu i obezbediti sebi da ZIVIM, a ne da prezivljavam...
A sad adio :)

Nenad-EU

pre 13 godina

Lepo je to ali Evropi najmanje trebaju nasi akademci. Ovde su iz inostranstva potrebni zanatlije, dobri programeri sa iskustvom (nebitno da li imaju zavrsen fakultet) i strucnjaci (ne svrseni diplomci) pojedinih prirodnih i tehnickih nauka. Ostali mogu ili da nastave skolovanje u EU (za neke nauke iz pocetka) ili da zaborave poso u struci (u tom slucaju neka beze odmah da ne trose vreme i novac). Sve ovo pricam dobronamerno iz licnog iskustva.

Ivan

pre 13 godina

Čudno. Ne veruju u institucije a svi studiraju u institucijama i žeželi bi onda znanjem iz tih institucija da zbrišu napolje i da rade.

Čudno da niko ne uzme neki veliki kredit i ide u inostranstvo da studira kad već ne veruje institucijama.

Smisao visokog školstva je u tome, da ti ljudi onda nisu zaposleni nego stvaraju radna mesta svojim znanjem. U Srbiji je to obrnuto. Ti ljudi čekaju na posao ili se nadaju nekoj vezi, vezici umesto, da bi STVARALI radna mesta.

Zapamtite. Nije visoko školstvo da se zaposliš u nekoj sigurnoj državnoj službi nego, da stvaraš dalje... S obzirom na to kakvi se sve komentari pojavljuju nisam siguran, da će svi razumeti o čemu pričam gore.

Hoću promene

pre 13 godina

A kako ne bi hteli da idu, kad je ocigledno da nemaju nikakvu perspektivu u Srbiji..... Tesko da i sa fakultetom mozes da nadjes posao, a i kad ga nadjes dobices minimalnu platu. Za posao koji u srbiji placaju 300 evra u evropi ti daju barem 1500!

jedan medju onih 75%

pre 13 godina

@Ivan, 29. maj 2011 15:18

Da neko nesto stvara ovde? Daj nemoj lupati, bez uvrede...
Medicinski fakultet upise godisnje oko 400-500 studenata, od njih 200 nek zavrsi, a ostali neka napuste. Tih 200 cekaju 2 i jace godine na posao, iako Srbiji treba lekara, ali direktori nece da ih prime ukoliko ovi ne ponude mito, ili nemaju neku stranacku ili drugu vezu.
Dobro, nije problem, mogu oni da otvore neku svoju firmicu, neku malu kliniku, ali od cega? Mama i tata rade zajedno za 600-700 evra platu, a od toga 60% ode na rezije, a sta cemo sa ostalim stvarima?
Bolje na zapadu biti djubretar i imati 2k evra platu, nego ovde imati zavrsen filozofski faks, smer istorija i nemati posao koliko god se trudio da ga nadjes...

Mikoyan

pre 13 godina

zapadnjaci USA/EU vise na konopcu po pitanju posla i za svoj narod.
Ali SIGURNO kad kazete dolazim iz Srbije vas cekaju najbolji poslovi, plate, sve dele dzabe ......key word is SERBIA!
(Lady Gaga, 29. maj 2011 17:05)

Lady i jeste i niste u pravu. Na primer nasi Doktori i Inzenjeri imaju itekako velike sanse da se relativno lako zaposle na zapadu. Kod njih je sve vise mladih koji se skoluju za razne finansijske i usluzne delatnosti. Svako zeli da bude agent osiguravajuce kuce ili slicno. Na primer doktori medicine su vrlo deficitarni. Pricam to iz iskustva clana sopstvene porodice.

MaloMorgen

pre 13 godina

A prosla vest je bila da je DVE TRECINE studenata spremno da napusti zemlju. Procenat se povecao za samo dava dana? A da mozda SVI studenti zele da napuste zemlju, ali se procenat menja u skladu sa trenutnim raspolozenjem autora teksta?

Ivan

pre 13 godina

@(jedan medju onih 75%, 29. maj 2011 19:04)

Ako ste završili istoriju i ne nadjete posao šta čekate ? Olovku u ruku i u pisanje.

Danas možete bez uloženog dinara da izdate knjigu i prodajete. Ebook, hard i soft cover. Postoji desetine servisa koji to nude. Dobijete plaćeno od prodate knjige a oni naštampaju i pošalju kupcu.
Sve ako naravno znate engleski. Ako neznate onda kao da neznate ništa.

Malo samoiniciative nije nikad loše. Što ne napišete neki kvalitetan članak, onako stručni o nekom arheološkom iskopavanju u Srbiji. Siguran sam da ima nešto u radiusu 100km oko vas. Pa to malo opišite i pošaljite ponudu časopisima, revijama, televizijama ( ima ih u Srbiji milion a možete i u inostranstvo ). Neko će možda to objaviti za honorar. Treba URADITI!

Eto dao sam vam dve ideje za početak.

Sedeti i kukati ne vredi a Srbi ste u kukanju svetski prvaci dok vam trave stoje nepokošene i ograde zardjale. Za to ne treba novac ali treba volja. Od kukanja i gledanja kroz prozor nema ništa.

Onaj ko hoće danas u ovom globalnom svetu za minut dobije posao. Treba malo misliti svojom glavom. Kao što sam rekao. Dužnost je visoko obrazovanih da stvaraju, stvaraju radna mesta, stvaraju proizvode a ne da čekaju da ih neko zaposli.

I za doktore ima posla. Udruži se par doktora koji ne mogu da nadju posao i naprave stručan portal gde u real-time odgovaraju na pitanja ljudi. Rade na 3 smene. Normalno za fee i stave neke reklame pa polako ako su dobri za nekoliko godina zarade i uštede dovoljno i otvore privatnu kliniku. Kad sakupe neku kintu i banka će dati kredit za to.

Tako vam je to moji dragi Srbi. Ponestaje vam samoiniciative i tu leži najveći problem a ne u institucijama. Priznali vi to sebi ili ne.

Ja recimo u Srbiji vidim veliki potencial i svakog meseca kupim kajmak za tri one plate djubretara kojeg ste pomenuli.

Svima preporučujem da pročitaju i koju knjigu. Posebno su dobre za inspiraciju biografije i autobiografije uspešnih ljudi. Sve je u mind-setu.

Dejan

pre 13 godina

Ako neko zeli da radi u Nemackoj, u Hamburgu nek mi posalje svoje podatke na moj e-mail dejan.markovic.deki@gmail.com pa cemo se cuti. Ja sam tamo otisao posto sam zavrsio ekonomski fakultet u Beogradu i dobro mi je sada. Onaj ko bi hteo da radi mogao bi raditi u kaficu koju drzi moj prijatelj plata 1500 eura plus baksis. Nek se javi ko je zainteresovan.....

kika

pre 13 godina

Nervira me kada ljudi osudjuju studente kao "zavrsili na budzetu a sad bi napolje, sto ne podignu kredit za studije u inostranstvu" i slicno. Evo ja sam student, na budzetu sam i selim se iz Srbije cim zavrsim fax. Zasto bih se zaduzivala da studuram u inostranstvu kad ovde mogu besplatno? I zasto bih ostajala ovde da zivim kao stoka i ne mogu da se zaposlim u struci (a i kada bih uspela posao ne bi bio onaj koji zelim i plata bi bila daleko manja nego u inostranstvu) kada mogu da odem? Vazniji mi je sopstveni, jedan jedini i relativno kratki zivot od otplacivanja duga bilo kojoj drzavi, a narocito ovoj koja mi nista dobro u zivotu nije pruzila. Ne znam ko moze biti toliko iracionalan da mu moralna obaveza prema bilo kakvoj instituciji (izmedju ostalog i drzavi) moze biti vaznija od sopstvenog zivota i srece. Dobicu stipendiju za master na prestiznom univerzitetu u Nemackoj, jer za razliku od Srbije, tamo se znanje i rad cene. Jednostavno bi mi bilo zao da svoji karijeru unistim ostajuci ovde, i da moje znanje bude protraceno. To je jednostavno bacanje bisera pred svinje. I to se, naravno, ne odnosi samo na mene i moju (buducu) profesiju, vec i na sve vredne, sposobne i kreativne ljude koji ciji potencijal ovde moze samo da istrune.

Lady Gaga

pre 13 godina

Ma samo neka idu...STO HITNIJE....isto misljenje imaju i studenti iz Bugarske, Rumunije, X-USSR republike, Poljaci, X-JU...itd itd....a
zapadnjaci USA/EU vise na konopcu po pitanju posla i za svoj narod.
Ali SIGURNO kad kazete dolazim iz Srbije vas cekaju najbolji poslovi, plate, sve dele dzabe ......key word is SERBIA!

DARINA

pre 13 godina

Moj savet je svakom ko je bilo sta zavrsio,,,da bezi napolje i snalazi
se,,,jer u SRBiji nema buducnosti...Tuzno je ali istinito. Ja sam med.sestra i radim u CH,,,plata mi je za puno radno vreme 5.000 eura.
Tretiraju me kao coveka i imam sva normalna prava kao i sviceri.
Dok u SRBiji nije tako....Srdacan pozz.svima i puno srece.

Drago

pre 13 godina

Idu studenti tacno je i moje dete ide van zemlje kad vidi kako su mu roditelje proglasili za tehnoloski visak sta da ocekuje........
Dinkicu kakvo ti je objasnjenje za Skijalista srbije i proglasenje radnika za tehnoloski visak

Student

pre 13 godina

Moram da ide, ove godine zavrsavam fakultet.
Ovih 25% sto ostaju su Dinkicevi njih on zaposljava u Skijalista srbije, dok su moji roditelji u istom ostali nepravedno bez posla

Van Helsing

pre 13 godina

Zašto ja onda da plaćam porez s kojim ću da plaćam stranim državama visokoobrazovani kadar (na stranu to što oni od našeg visokog obrazovanja neće imati nikakve koristi)? Privatizacija obrazovnih institucija i oslobađanje državnog budžeta i smanjenje poreza bilo bi dobro rešenje za nas koji nameravamo da ostanemo da živimo u Srbiji i koji je volimo ovakvu i samo želimo da je menjamo na bolje, efikasnije, jednostavnije a ne da se odselimo negde. Ionako doznake dolaze od vanil šećera iz Južne Amerike, a ne od gastosa.

Hasta la vista.

pre 13 godina

Zavrsila sam arhitektonski fakultet. Radila sam na projektima sa profesorima fakulteta. Sa njima ai samostalno sam osvajala nagrade na arhitektonskim konkursima. Trenutno radim u jednoj velikoj gradjevinskoj firmi u Beogradu, placena sam mizerno kad ta plata i stigne. A kasni 3 meseca. Radim 'tezge' kako bih prezivela, ali ni to u Srbiji uglavnom ne mogu da naplatim jer svi hoce nacrtan 'savet' ali niko nece da plati. I svi sve znaju.
Trazim drugi posao, ali to je izgleda u Srbiji nemoguca misija. Procitala sam pre neki dan oglas na ovdasnjem sajtu za zaposljavanje: traze gradjevinskog inzenjera sa licencom za mesto odgovornog projektanta(potseticu da samo dobijanje te licence kosta do 500e da ne racunam ucenje za istu i dugogodisnje studiranje sa raznim odricanjima). Ponudjena plata 400-600e. ???? Kakva drskost.
Moja sestra je takodje zavrsila arhitekturu. Radi u Crnoj Gori jer ovde nije mogla da nadje posao. Cela njena generacija je rasuta po svetu jer su dugo sedeli u Srbiji, konkurisali na poslove za koje ni na razgovor nisu bili pozvani (jer su ta mesta unapred bila zauzeta). I onda su iz krajnjeg ocaja krenuli po svetu. Ima ih u Spaniji, Svajcarskoj, Francuskoj, Gabonu...skoro svi su otisli. Zato sto nisu imali drugog izbora. Sve u ovoj zemlji vristi da jednostavno nemas drugog izbora nego da odes odavde.

Ivan

pre 13 godina

Čudno. Ne veruju u institucije a svi studiraju u institucijama i žeželi bi onda znanjem iz tih institucija da zbrišu napolje i da rade.

Čudno da niko ne uzme neki veliki kredit i ide u inostranstvo da studira kad već ne veruje institucijama.

Smisao visokog školstva je u tome, da ti ljudi onda nisu zaposleni nego stvaraju radna mesta svojim znanjem. U Srbiji je to obrnuto. Ti ljudi čekaju na posao ili se nadaju nekoj vezi, vezici umesto, da bi STVARALI radna mesta.

Zapamtite. Nije visoko školstvo da se zaposliš u nekoj sigurnoj državnoj službi nego, da stvaraš dalje... S obzirom na to kakvi se sve komentari pojavljuju nisam siguran, da će svi razumeti o čemu pričam gore.

Lady Gaga

pre 13 godina

Ma samo neka idu...STO HITNIJE....isto misljenje imaju i studenti iz Bugarske, Rumunije, X-USSR republike, Poljaci, X-JU...itd itd....a
zapadnjaci USA/EU vise na konopcu po pitanju posla i za svoj narod.
Ali SIGURNO kad kazete dolazim iz Srbije vas cekaju najbolji poslovi, plate, sve dele dzabe ......key word is SERBIA!

Ivan

pre 13 godina

@(jedan medju onih 75%, 29. maj 2011 19:04)

Ako ste završili istoriju i ne nadjete posao šta čekate ? Olovku u ruku i u pisanje.

Danas možete bez uloženog dinara da izdate knjigu i prodajete. Ebook, hard i soft cover. Postoji desetine servisa koji to nude. Dobijete plaćeno od prodate knjige a oni naštampaju i pošalju kupcu.
Sve ako naravno znate engleski. Ako neznate onda kao da neznate ništa.

Malo samoiniciative nije nikad loše. Što ne napišete neki kvalitetan članak, onako stručni o nekom arheološkom iskopavanju u Srbiji. Siguran sam da ima nešto u radiusu 100km oko vas. Pa to malo opišite i pošaljite ponudu časopisima, revijama, televizijama ( ima ih u Srbiji milion a možete i u inostranstvo ). Neko će možda to objaviti za honorar. Treba URADITI!

Eto dao sam vam dve ideje za početak.

Sedeti i kukati ne vredi a Srbi ste u kukanju svetski prvaci dok vam trave stoje nepokošene i ograde zardjale. Za to ne treba novac ali treba volja. Od kukanja i gledanja kroz prozor nema ništa.

Onaj ko hoće danas u ovom globalnom svetu za minut dobije posao. Treba malo misliti svojom glavom. Kao što sam rekao. Dužnost je visoko obrazovanih da stvaraju, stvaraju radna mesta, stvaraju proizvode a ne da čekaju da ih neko zaposli.

I za doktore ima posla. Udruži se par doktora koji ne mogu da nadju posao i naprave stručan portal gde u real-time odgovaraju na pitanja ljudi. Rade na 3 smene. Normalno za fee i stave neke reklame pa polako ako su dobri za nekoliko godina zarade i uštede dovoljno i otvore privatnu kliniku. Kad sakupe neku kintu i banka će dati kredit za to.

Tako vam je to moji dragi Srbi. Ponestaje vam samoiniciative i tu leži najveći problem a ne u institucijama. Priznali vi to sebi ili ne.

Ja recimo u Srbiji vidim veliki potencial i svakog meseca kupim kajmak za tri one plate djubretara kojeg ste pomenuli.

Svima preporučujem da pročitaju i koju knjigu. Posebno su dobre za inspiraciju biografije i autobiografije uspešnih ljudi. Sve je u mind-setu.

Dejan

pre 13 godina

Ako neko zeli da radi u Nemackoj, u Hamburgu nek mi posalje svoje podatke na moj e-mail dejan.markovic.deki@gmail.com pa cemo se cuti. Ja sam tamo otisao posto sam zavrsio ekonomski fakultet u Beogradu i dobro mi je sada. Onaj ko bi hteo da radi mogao bi raditi u kaficu koju drzi moj prijatelj plata 1500 eura plus baksis. Nek se javi ko je zainteresovan.....

Nenad-EU

pre 13 godina

Lepo je to ali Evropi najmanje trebaju nasi akademci. Ovde su iz inostranstva potrebni zanatlije, dobri programeri sa iskustvom (nebitno da li imaju zavrsen fakultet) i strucnjaci (ne svrseni diplomci) pojedinih prirodnih i tehnickih nauka. Ostali mogu ili da nastave skolovanje u EU (za neke nauke iz pocetka) ili da zaborave poso u struci (u tom slucaju neka beze odmah da ne trose vreme i novac). Sve ovo pricam dobronamerno iz licnog iskustva.

s.nikolic

pre 13 godina

to znaci da je procenat onih koji vise NE ZELE OVDE DA ZIVE PORASTAO OD DVE TRECINE NA TRI CETVRTINE !!!!!?????? pa onda cetiri petine , pa pet sestine , pa sest sedmine , pa sedam osmine , pa osam devetine I NA KRAJU DESET DESETINA , SVI ! ministre ljajicu i vi ostali iz DS-a , necete vi izbore izgubiti zbog hapsenja mladica VEC STO POLAKO ALI SIGURNO VASIM VLADANJEM , POLITIKOM NERADA , KRIMINALA I KORUPCIJE , PROTERASTE SAV NAS MLADI SVET ! i ovde pitam : DOKLE VISE ?????

Mikoyan

pre 13 godina

zapadnjaci USA/EU vise na konopcu po pitanju posla i za svoj narod.
Ali SIGURNO kad kazete dolazim iz Srbije vas cekaju najbolji poslovi, plate, sve dele dzabe ......key word is SERBIA!
(Lady Gaga, 29. maj 2011 17:05)

Lady i jeste i niste u pravu. Na primer nasi Doktori i Inzenjeri imaju itekako velike sanse da se relativno lako zaposle na zapadu. Kod njih je sve vise mladih koji se skoluju za razne finansijske i usluzne delatnosti. Svako zeli da bude agent osiguravajuce kuce ili slicno. Na primer doktori medicine su vrlo deficitarni. Pricam to iz iskustva clana sopstvene porodice.

Veverica

pre 13 godina

Ja sam sa diplomom Filoloskog fakulteta otisla iz Srbije u istocnoevropsku EU zemlju i do sada se nisam pokajala. Ni ovde ne cvetaju ruze, ali u glavnom gradu posla ima, i standard je bolji. U Srbiji sam mogla da radim u skoli po susednim selima (selo nije problem) na odredjeno vreme, u 80% slucajeva samo su trazili zamenu. Nasla sam i posao u inostranoj firmi koja posluje u Srbiji, i kao asistent generalnog direktora, sa poznavanjem 4 jezika (3 na nivou maternjeg), sa radnim vremenom od jutra do sutra, kad treba i vikend, ponudjena mi je plata 350e. Putne troskove (30km do BGa, isto toliko nazad svaki dan) nisu pokrivali. Hvala, dovidjenja. I ovde se dosta radi, radim u svojoj struci, i putovala sam vise za ove tri godine nego za ceo zivot u Srbiji.

Stephan

pre 13 godina

Mladi nemaju izbora. Buducnost vide, nazalost, jedino izvan Srbije.
Broj mladih koji je napustio zemlju u poslednjih par godina znatno je veci od broja onih koji su to isto ucinili tokom devedesetih. Najtuznije u svemu tome jeste sto se izlaz ni ne nazire. Poznajem mnoge roditelje (a verujem da svaki gradjanin Srbije zna nekoliko slicnih primera) koji savetuju svojoj deci da napuste Srbiju jer je zivot negde van nje...
Podrzavam sve one koji zele da odu. Zivot je ipak samo jedan.

Hoću promene

pre 13 godina

A kako ne bi hteli da idu, kad je ocigledno da nemaju nikakvu perspektivu u Srbiji..... Tesko da i sa fakultetom mozes da nadjes posao, a i kad ga nadjes dobices minimalnu platu. Za posao koji u srbiji placaju 300 evra u evropi ti daju barem 1500!

filip

pre 13 godina

a sta da radim kada zivim u ovakvoj zemlji? Ja ZELIM da je menjam ali je borba uzaludna...ja ZELIM da zivim u Srbiji, mojoj zemlji, ali ne vredi...siluje je ko stigne, cerupa, kida, cedi...a isuvise nas je malo da promenimo stvari...
Ja idem u septembru iz zemlje...ne mislim da me tamo cekaju novac i bogatstvo ali me ceka PRILIKA....i ako ne bude nista, imao sam priliku, a ovde ni to...a obzirom sa kakvom energijom idem tamo(bezim odavde), siguran sam da cu iskoristiti sansu i obezbediti sebi da ZIVIM, a ne da prezivljavam...
A sad adio :)

jedan medju onih 75%

pre 13 godina

@Ivan, 29. maj 2011 15:18

Da neko nesto stvara ovde? Daj nemoj lupati, bez uvrede...
Medicinski fakultet upise godisnje oko 400-500 studenata, od njih 200 nek zavrsi, a ostali neka napuste. Tih 200 cekaju 2 i jace godine na posao, iako Srbiji treba lekara, ali direktori nece da ih prime ukoliko ovi ne ponude mito, ili nemaju neku stranacku ili drugu vezu.
Dobro, nije problem, mogu oni da otvore neku svoju firmicu, neku malu kliniku, ali od cega? Mama i tata rade zajedno za 600-700 evra platu, a od toga 60% ode na rezije, a sta cemo sa ostalim stvarima?
Bolje na zapadu biti djubretar i imati 2k evra platu, nego ovde imati zavrsen filozofski faks, smer istorija i nemati posao koliko god se trudio da ga nadjes...

DARINA

pre 13 godina

Moj savet je svakom ko je bilo sta zavrsio,,,da bezi napolje i snalazi
se,,,jer u SRBiji nema buducnosti...Tuzno je ali istinito. Ja sam med.sestra i radim u CH,,,plata mi je za puno radno vreme 5.000 eura.
Tretiraju me kao coveka i imam sva normalna prava kao i sviceri.
Dok u SRBiji nije tako....Srdacan pozz.svima i puno srece.

Student

pre 13 godina

Moram da ide, ove godine zavrsavam fakultet.
Ovih 25% sto ostaju su Dinkicevi njih on zaposljava u Skijalista srbije, dok su moji roditelji u istom ostali nepravedno bez posla

kika

pre 13 godina

Nervira me kada ljudi osudjuju studente kao "zavrsili na budzetu a sad bi napolje, sto ne podignu kredit za studije u inostranstvu" i slicno. Evo ja sam student, na budzetu sam i selim se iz Srbije cim zavrsim fax. Zasto bih se zaduzivala da studuram u inostranstvu kad ovde mogu besplatno? I zasto bih ostajala ovde da zivim kao stoka i ne mogu da se zaposlim u struci (a i kada bih uspela posao ne bi bio onaj koji zelim i plata bi bila daleko manja nego u inostranstvu) kada mogu da odem? Vazniji mi je sopstveni, jedan jedini i relativno kratki zivot od otplacivanja duga bilo kojoj drzavi, a narocito ovoj koja mi nista dobro u zivotu nije pruzila. Ne znam ko moze biti toliko iracionalan da mu moralna obaveza prema bilo kakvoj instituciji (izmedju ostalog i drzavi) moze biti vaznija od sopstvenog zivota i srece. Dobicu stipendiju za master na prestiznom univerzitetu u Nemackoj, jer za razliku od Srbije, tamo se znanje i rad cene. Jednostavno bi mi bilo zao da svoji karijeru unistim ostajuci ovde, i da moje znanje bude protraceno. To je jednostavno bacanje bisera pred svinje. I to se, naravno, ne odnosi samo na mene i moju (buducu) profesiju, vec i na sve vredne, sposobne i kreativne ljude koji ciji potencijal ovde moze samo da istrune.

Van Helsing

pre 13 godina

Zašto ja onda da plaćam porez s kojim ću da plaćam stranim državama visokoobrazovani kadar (na stranu to što oni od našeg visokog obrazovanja neće imati nikakve koristi)? Privatizacija obrazovnih institucija i oslobađanje državnog budžeta i smanjenje poreza bilo bi dobro rešenje za nas koji nameravamo da ostanemo da živimo u Srbiji i koji je volimo ovakvu i samo želimo da je menjamo na bolje, efikasnije, jednostavnije a ne da se odselimo negde. Ionako doznake dolaze od vanil šećera iz Južne Amerike, a ne od gastosa.

MaloMorgen

pre 13 godina

A prosla vest je bila da je DVE TRECINE studenata spremno da napusti zemlju. Procenat se povecao za samo dava dana? A da mozda SVI studenti zele da napuste zemlju, ali se procenat menja u skladu sa trenutnim raspolozenjem autora teksta?

Drago

pre 13 godina

Idu studenti tacno je i moje dete ide van zemlje kad vidi kako su mu roditelje proglasili za tehnoloski visak sta da ocekuje........
Dinkicu kakvo ti je objasnjenje za Skijalista srbije i proglasenje radnika za tehnoloski visak

Hasta la vista.

pre 13 godina

Zavrsila sam arhitektonski fakultet. Radila sam na projektima sa profesorima fakulteta. Sa njima ai samostalno sam osvajala nagrade na arhitektonskim konkursima. Trenutno radim u jednoj velikoj gradjevinskoj firmi u Beogradu, placena sam mizerno kad ta plata i stigne. A kasni 3 meseca. Radim 'tezge' kako bih prezivela, ali ni to u Srbiji uglavnom ne mogu da naplatim jer svi hoce nacrtan 'savet' ali niko nece da plati. I svi sve znaju.
Trazim drugi posao, ali to je izgleda u Srbiji nemoguca misija. Procitala sam pre neki dan oglas na ovdasnjem sajtu za zaposljavanje: traze gradjevinskog inzenjera sa licencom za mesto odgovornog projektanta(potseticu da samo dobijanje te licence kosta do 500e da ne racunam ucenje za istu i dugogodisnje studiranje sa raznim odricanjima). Ponudjena plata 400-600e. ???? Kakva drskost.
Moja sestra je takodje zavrsila arhitekturu. Radi u Crnoj Gori jer ovde nije mogla da nadje posao. Cela njena generacija je rasuta po svetu jer su dugo sedeli u Srbiji, konkurisali na poslove za koje ni na razgovor nisu bili pozvani (jer su ta mesta unapred bila zauzeta). I onda su iz krajnjeg ocaja krenuli po svetu. Ima ih u Spaniji, Svajcarskoj, Francuskoj, Gabonu...skoro svi su otisli. Zato sto nisu imali drugog izbora. Sve u ovoj zemlji vristi da jednostavno nemas drugog izbora nego da odes odavde.