Ponedeljak, 23.05.2011.

17:22

Đukanović o problemima sa Srbijom

Srbija i njene institucije, političke i duhovne, stalno pokreću teme koje suštinski dovode u pitanje status i identitet Crne Gore, tvrdi za B92 Milo Đukanović.

Izvor: B92

Ðukanoviæ o problemima sa Srbijom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Jabilondo

pre 12 godina

Milo, brate, kraj je maja, uskoro će letnja sezona. Olabavi malo, da Srbi imaju vremena da pozaboravljaju ove "mudrosti", pa da zapale na more. Jes' da smo paradajz turisti, ali valjda nađemo koji cent da utrošimo u tom visokom turizmu.

Eto šta biva kad Slobin jurišnik na Dubrovnik prestane da uči marksizam. Povraća mi se.

Tony

pre 12 godina

Zar jos niste shvatili da ste najveci problem u Balkanu? Pa zar ni sad kad je vas RTS izjavio da se igrao sa vasim mozgom, i da je sirio mrzenje, propagandu o svemirskom narodu itd. Zar jos niste shvatili da sve ratove Milosevic i sada ovi "demokrate" vode politiku: Kosovo, ratovi, mrzenje donese pare familiji i rodbini.?

Dule NS

pre 12 godina

@ (Kristijan, 24. maj 2011 00:00)

-Prvo, nije Srbija izmislila da je Njegoš Srbin, već se sam Njegoš tako izjašnjavao i to veoma jasno, direktno i NEDVOSMISLENO! Da ste nekada malo čitali znali bi ste to i sami! Srbi ne moraju nikoga da prisvajaju jer imaju sasvim dovoljno istorijskih, kulturnih, naučnih ličnosti! Vi ostali imate veliki deficit istih, pa bi da se poslužite malo sa Srpskim, a takođe imate i deficit istorijskih činjenica pa bi i tu malo da zakinete od Srbije!
Takođe ne govori Srbija da se u Crnoj Gori govori Srpskim jezikom, već to govore sami Crnogorci, koji takođe ogromnom većinom poštuju Srpsku pravoslavnu crkvu - a nije im je država Srbija nametnula!!!
-Mi ne tražimo tuđe, već samo ne dozvoljavamo da se naše skrnavi - i to nam niko na ovom svetu ne može zabraniti! Srbija priznaje Crnu Goru kao nezavisnu državu i apsolutno niko ovde nema nameru da se nameće CG ni u ludilu, pogotovo jer je većina građana Srbije jedva dočekala razdvajanje sa CG - a sada može veoma jasno da se vidi i zašto!
Ali to ne znači da će Srbija okrenuti leđa svom narodu kog tamo ima 35% - nije mi jasno kako neko uopšte može i da pomisli tako nešto, a kamoli da očekuje tako nešto od Srbije - od Srbije se stalno očekuju stvari koje se ne očekuju ni od koga na ovoj planeti! To je prevršilo svaku meru!
-Drugo, zaista mislim da je izuzetno nekorektno od svih vas ex-YU državica i naroda što prebacujete Srbiji neke stvari! Pa Srbija je jedina koja je ostala bez nekih 2 miliona svojih ljudi! 2 miliona Srba je danas van Srbije! A Koliko Hrvata je van Hrvatske, koliko je Slovenaca van Slovenije i svih ostalih??? Lako je vama svima da "poštujete" jedni druge i da pametujete kako je Srbija "remetilački faktor" ili šta već! Pitao bih vas kako bi ste se vi ponašali da ste na mestu Srbije!!! Srbija mora da štiti svoj narod to je njena obaveza - isto kao što radi svaka zemlja na ovom svetu sa svojim narodom! Nije naš problem što su komunisti pravili nerealne granice koje ne prate nacionalnu strukturu i realnost! Niti će Srbi nestati sa lica zemlje samo zato jer je neko od vas nezadovoljan!
Veoma ste licemerni i nepošteni!
-Treće, ako ćemo se već prebrojavati, onda treba da se zna da je i sam Slobo Milošević bio Crnogorac - njegova ćerka danas živi u porodičnoj kući u Crnoj Gori! Zašto onda i za Slobu ne govorite da ga svojatamo da je Srbin, a on u stvari Crnogorac?! A Slobin najodaniji saveznik i partner 90-ih je bio upravo Milo Đukanović, koji se tada gadio na šahovnicu, bombardovao Dubrovnik i švercovao sve što se moglo švercovati u saradnji sa svim mogućim kriminalcima i mafijašima... a onda kada je video da Slobin brod tone preskočio je odmah u suprotni čamac, pa sada sedi sa Mesićem i svim ostalim "demokratama"! Milo je jedini diktator još iz davnih vremena ranih 90-ih koji je još uvek na vlasti! A Srbija je u međuvremenu promenila nekoliko predsednika i ipak u Srbiji danas postoji sasvim drugi sistem nego 90-ih, ali ne očekujem od vas da to vidite!

-I vi gospodine kažete da je Milo u pravu? Zapitajte se malo kakvog to čoveka podržavate i čije mišljenje delite!

Nenad

pre 12 godina

@Kristijan

Dalo bi se naslutiti u tvom postu da bi ti želio da Hrvatska ima tu mogućnost sve do Drine a i dalje. Nema više toga zaboravi. Srba u Crnoj Gori ima 35% (prema novom popisu) i sasvim je logično da ih Srbija pomaže što je njena obaveza. U BiH su jedan od tri konstitutivna naroda i specijalne veze su po daytonskom sporazumu sasvim na mjestu. U Hrvatskoj su Srbi protjerani i normalno bi bilo da ih Srbija pomaže baš kao i kosovske Srbe. To što susjedi i komšije tumače takve stavove iskrivljeno nije problem Srbije.

Kocho

pre 12 godina

A po kojoj osnovi je nezavisno? Po onoj da ga je priznala 1/3 od ukupnog broja svetskih država, u kojima živi manje od 20% ukupne svetske populacije.

sloboda za mišljenje!

pre 12 godina

Nisam još nikad video da zvanična Srbija radi ili govori to na šta se Đukanović žali. Zvaničnici su uglavnom susdržani i korektni. Uglavnom mi, anonimni komentatori, tamo gde je to moguće i među sobom u četiri oka govorimo šta privatno o tome mislimo, a što se ne nekome ne sviđa. Milo ne može nista prigovoriti Srbiji, jer nema te količine spinovanja i manipulacije koju bi srpske vlasti sprovele pa da ne primetimo onoliki nož koji nam štrči iz leđa, sa sve natpisom na njemu: "za vaše dobro".

Mora se priznati da u većini slučajeva zaista nemamo poštovanja za Crnu Goru.... Poštovanje se ne utuvljuje u glavu direktivama, ono se zasluži ili ne!

gradjanin Srbije iz Srbije

pre 12 godina

Koliko god ne obožavam Crnogorce u Srbiji,Moram da priznam da je Djukanović u pravu 100 %.E sada pošto je CG već skoro godinu dana kandidat za EU a Hrvatska samo što nije ušla,neće me čuditi da ako na njihovim granicama ovih dana zbog azilanata i Srba koji u CG rade na crno budu tražili povratne karte,vaučere i novac za boravak kod njih.Valjda će mo se onda barem malo OSVESTITI.

isandic

pre 12 godina

@Vladimir LDP

Vladimire, država Srbija je po svojoj geografskoj veličini, broju stanovnika, istorijski, sportski, strateški ili bilo čega još možeš da se setiš, najuticajnija država na Balkanu i zato je meta ovih veličinom malih okolnih kompleksaša. Njima je od suštinskog značaja da je Srbija slaba, ranjiva, jer se upravo boje jake, ekonomski snažne i dominantne Srbije. Na njihovu žalost, srpski narod im poručuje da ćemo gajiti našu dijasporu i naše kulturno blago gde god ono bilo, a Kosovo je naša rana koju ćemo sami lečiti bez njihove "brižne pomoći".

A što se tiče LDP-a, ja vam nikada neću dati šansu...
Aj, sa srećom!

nikola

pre 12 godina

Malo mu samohvale ,trebalo bi i mi da mu dignemo spomenik za zivota ,i da punim ustima vaznosimo kulturne tekovine ,sa lovorikama !

U pitanju je mentalitet....

borisavljevic

pre 12 godina

prošlo je 11god od kada je Milošević otisao sa vlasti.Vreme se promenilo,svet je otisao dalje,a Milo,Mesic i dalje furaju isti fazon i potpuno istu pricu...Ljudi, kulirajte ovakve izjave, tako cemo staviti do znanja da nas ne interesuju, kao sto nas ne interesuju....

svedok

pre 12 godina

kadgod se milu zatrese polozaj on krene da drma kavez... pa sta sad `oce - ima drzavu vojsku sudsku i izvrsnu vlast, valutu i jednom recju VLASNIK je crne gore... o korumpiranim ministrima i bankarima, kao i o lokalnoj kriminalnoj zajednici da se i ne govori... ali on voli da prstom upire negde drugde, ne bi li skrenuo paznju sa sustine da vec, sad moze da se kaze decenijama NE SILAZI sa slatke kruske autokratije...

overtone

pre 12 godina

Djukanovićeve izjave su postale predvidive a retorički i stilski prepoznatljive! Brinu me stavovi koji se iznose na tako "ukočen" način. Beskorisni su i prevazidjeni a najopasnije je što nisu prijateljski! Zamislite "prijatelja" koji vas javno opomene ili uvredi! To ne rade prijatelji! Siguran sam do postoji bolji način da se ukaže na problem od ovog Djukanovićevog. Nažalost ovo nedvosmisleno pokazuje da Djukanoviću zatezanje odnosa odgovara! Takodje naježim se kada primetim da osobe na državnim pozicijama ne shvataju značenje nekih osnovnih pojmova! Reč "identitet" postoji u svim značajnijim jezicima i u svojoj suštini objašnjava pojam kontinuiteta istog! Ponovljanje istog u lingvističkom, socijalnom, kulturoliškom... Osetljivo je! Ne može tek tako da se izgovori reč identitet i problem je rešen! Identiten nije odluka identitet je kontinuitet, trajanje ima svoju dinamiku i svoj oblik. Drugim rečima ne možete nikada nikoga optužiti da ugrožava vaš identitet!

ispunjavamo sve želje

pre 12 godina

E moj Predsjedniče, kako bi bilo da sazovete jos jednu regionalnu konferenciju, na kojoj bi doneli odluke, čega bi Srbi i Srbija trebali da se odreknu, pa da ne budu opasnost za region. Evo da Vam pomognem - Kosovo i Metohija, Nemanjići, Hilandar, Pećka Patrijaršija, Vojvodina, Raška, P.P. Njegos, N.Tesla, Josif Pančić, Josif Runjanin, Vuk S.Karadzić, M.Milanković, Meša Selimović, Šandor Petefi, Mehmed Sokolovič
Vi će te već znati da nastavite spisak.
P.S.
Sto se tiče granica, vidim Predšjedniče da na časove istorije ni u osnovnu ni srednju školu nijesi odlazio, ako i jesi e onda nista shvatio nijesi

Miki

pre 12 godina

E jesmo najgori! Milo i njegovi politicari, 10€ ekoloska taksa, bez vode u sred sezone... jos vize da uvedu. I opet najvise gostiju iz Srbije. E pa necu im letovati...

Manuel Komnenos

pre 12 godina

Dukanovic i ostali lideri u regiji samo su dobro zakljucili da su propali rezultati 5. oktobarskih promjena. sve ono sto je bilo obecavajuce, sav onaj polet i elan sve je izgubljeno Kostunicevom restauracijom i vracanjem na stare poluge vlasti koje demokratske promjene nisu nikada ozbiljno ni ugrozile i to je sustina svega. Susjedi Srbije su samo konstatirali da nisu uspjele promjene od 5 oktobra a na vama je da se zamislite i pitate kako to i na temelju cega tako misle. Odgovor je vrlo jednostavno naci... umjesto lidera Srbija je posljednja u regiji po reformama, kvaliteti zivljenja, visin placa itd....

Kristijan

pre 12 godina

Doista je Milo u pravu, naime svi koji pišu ovdje loše o CG i ovim riječima Mileta zapravo su se prepoznali u tim nastojanjima Srbije da preklopi CG... No nije to samo slučaj sa CG, isto je i sa BiH i Hrvatskom ... Pretvaranje raznoraznih pisaca, umjetnika i svega kulturološkog u srpsko je samo nastavak stvaranja Velike Srbije na drugi način (propalo vojno, pa se sad ide na propagandu i zamračivanje istine i povijesti).

To je doista žalosno jer ste kao skinuli Slobu, a kad ono stavili ostatak ekipe, pa Slobo je bio samo vrh sante leda, izabran samo kao glas "uvaženih" članova SANU i Ravnogorskog pokreta...

katica

pre 12 godina

To je zato što je „ratna duhovnost“ (kao i njeni nosioci!) u Srbiji nije nikada doživela LUSTRACIJU. Mi u Srbiji treba „momentalno“ da izaberemo ili ćemo i dalje u nove PORAZE i ratno ludilo sa „nosiocima ratne duhvnosti“ ili ćemo konačno dopustiti da zemlju vode oni koji su bili protiv Slobinih i Vojinih ratova tj. oni koji shvataju da Srbija može da preživi jedino kao građanska evropska država (u miru sa svima) a ne da bude večiti „vojni logor“ (predstraža ispret NATOa čiji je jedini zadatak da sačuva Rusiju).

Ivan Sudec

pre 12 godina

Svojevremeno, u drugoj polovini '70-tih, dok sam studirao na PMF-u u Novom Sadu, dao sam si izraditi medaljon sa likom Njegoša koji sam sa ponosom nosio na lančiću oko vrata. Iako sam Hrvat, koji je a i sada živi u Srbiji, smatrao sam da je Njegoš možda i najveća ličnost svih naših «jugoslovenskih» naroda. Isto tako možda i najveće i najteže umijeće je sačuvati druge od sebe. Zato, sačuvaj nas Milo od sebe samog i verovatno, kada biste sami sebe više cenili, uvideli bi ste da vas onda i drugi još više cene ... A ... da ... onaj medaljon sam sa velikim zadovoljstvom poklonio dobrom drugaru, inače Crnogorcu ... iako je dugo navaljivao da mu ga prodam ... Nije sve samo na prodaju ...

komentatorka

pre 12 godina

nemoguća revizija granica i da je Kosovo nezavisno".
---------------------------------------------------------------------------
milo, nista nije nemoguce, granice nisu bogom date pa mogu a i menjaju se kako vetar duva.

Dragan

pre 12 godina

Imate Vi gospodine svoje probleme koje treba da rešavate.Niste Vi dorasli problemima regiona niti možete da sudite šta je nečija realnost.Nama građanima Srbije vaša pomoć po pitanju KiM neterba.Već ste učinili dovoljno."Neko" vam je poverenju rekao da nema pojedinačnog ulaska u EU i da će ako se dostignu standardi i reši pitanje Kosova razmatrati ulazak Srbije ,Crne Gore ,BiH i Makedonije kao regiona.Možda nisu hteli da vam kažu istinu da proširenja EU zapravo neće biti.Prihvatite realnost.

q

pre 12 godina

"Srbija i njene institucije, političke i duhovne, stalno pokreću teme koje suštinski dovode u pitanje status i identitet Crne Gore"

Kao na primer?

ajd sad setnja...

pre 12 godina

Srbija se i bavi svojim dvoristem, samo sto ima manji problem sa ilegalnom gradnjom komsija koji misle da mogu da se sire po srpskom dvoristu jer ih stiti lokalni siledzija. Srbija se abvi svojim ali ima problem sa komsijama koji u nedostatku necega svojega pokusavaju da prisvoje kako Srbe tako i ono sto su Srbi napisali, izgradili ili izmislili. Srbija ce se odreci i nacertanija i "velikosrbskih" ideja kada se i okolni narodi odreknu svojih "nacertanija" i svojih velikoalbanskih, velikobosnjackih, velikohrvatskih i najnovije, velikomontengrinskih preteznija i otimanja.

gradjanin Srbije

pre 12 godina

Djukanovic se uporno trudi da stavi poslednji ekser u kovceg kojim ce zakucati bilo kakvo prijateljstvo izmedju Srbije i CG. Sto se mene tice apsolutno sam da se CG i njeno rukovodstvo potpuno ignorise u srpskim medijima. Takodje se nadam jos jacem bojkotu CG primorja ove turisticke sezone.

Danica J.

pre 12 godina

Zakjucak Nasih komsija je tacan i nastavljena je politika pogubna koja slavila 21 godinu(sem kozmetike) a sve je tako posto na zalost nije bilo 5-og oktobra.

Dokle...

pre 12 godina

Hoce li zvanicna srpska politika ikada napraviti zaokret od Nacertanija i osloboditi se velikosrpskih iluzija i fantazija, osvajackih pretenzija, i nekog perverznog srbovanja. Manite se Vasih istorijskih mitova o Kosovu i Brankovicima, o "srpskoj" Crnoj Gori, o "srpskom Njegosu i Tesli" o Republici Srpskoj i Srbiji do Tokija...
Posvetite se Vasoj kuci - Srbiji.

Samouk

pre 12 godina

A, bre, Milo... ne damo pare za Bar, ne damo pare za puteve, ne damo pare za prugu... ostavi nas na miru! Zar su ti Srbi krivi što niko neće da vam gradi auto-put, što neće da kupi luku, što Rusi ne ulažu, što se ne gradi marina Tivat,... to objasni građanima CG na tom vašem forumu a ne kako je kriv neko ko nije ni bio prisutan ( osim "bivših" - zato su i bivši kakvi su bili )!!!

B

pre 12 godina

Svi Crnogorci koji trenutno zive u Srbiji za dva do tri kolena ce se izjasnjavati kao Srbi i pricati ekavicom... Prema tome, koga je briga sta radi vlast Crne Gore... Njihova drzava, pa neka rade sta im je volja... Sto se tice Crkve... SCP ima milenijumsku tradiciju, a "CPC", hiljadu-dnevnu... Pored toga Srbi su stariji narod i pretece Crnogoraca... Prema tome, kada CPC bude imala milenijumsku tradiciju SPC ce imati dvomilenijumsku... Tako da neka im, neka se odvoje, nek im je srecan put...

herthaner

pre 12 godina

Nemam ja nikakav problem sa vama! Što se mene tiče večni predsedniče(države,vlade,stranke.....)ne interesuješ me ni ti ni tvoja država! Pošto ste napredniji od moje srbije počnite da studirate i radite u toj evropi manite se Beograda to je problem koji mi imamo sa vama!

D. Stanišić, CG

pre 12 godina

Meni nije jasno kako vi u Srbiji ne shvatate da ste vi ti koji politikom svoje vlade prema okruženju proizvodite u susjedstvu lidere poput Đukanovića. Ne razumijete??..Pa da nije vas Đukanović nikada ne bi postao ikona među Crnogorcima. Tuđman među Hrvatima, Izetbegović među Bošnjacima itd, itd...Svi ti ljudi bi i u najoptimističnijoj varijanti u nekim drugim normalnim vremenima bili daleko od toga što su postali, a svakako ne istorijske ličnosti svojih naroda. I to tako što su svoje mjesto u čitankama obezbijedili isključivo time što su postali simboli otpora promašenim politikama Beograda koje su, da ironija bude potpuna, najviše koštale upravo srpski narod.

Slobodan

pre 12 godina

Milo pokazuje poprilicno nepoznavanje stvari na politickoj sceni u regionu.Po pitanju crkve,apsolutno nije politicka stvar da uvodi jednu drzavnu crkvu.Crkvena organizacija nije politicko pitanje.grupa gradjana ima pravo da osnuje crkvu.ona se moze zvati cetinjska,beogradska,niska,beranska...to je PRAVO gradjana na slobodu veroispovesti.drugo,milo bi da izbrise naziv SRBI iz politickog zivota crne Gore.On ne zna etnogenezu,on toga dosta ne zna...On bi da se sakrije od necega,ima fobiju od necega,plasi se da se opet CG ne organizuje sa Srbijom u federaciju...onda dolaze na red njegove banke,milioni njegovi,njegove sestre,brata...to bi neko u zajednickoj drzavi potegao da razmatra.Ovako,zatvoren u jednonacionalnu ljusturu,koliko toliko se oseca bezbedan,kao i njegov ogroman kapital...vredja srbe iz crne gore,sili ljudie u crnoj gori da se izjasne kao crnogorci...na razne nacine vrsi pritisak...uvodi nepostojeci jezik...negira postojanje srpskog naroda na jedan vrlo bezobrazan nacin...sve to ce se njemu na kraju obiti o glavu jer...italijansko pravosudje nije stalo...!!!!

koksy

pre 12 godina

"Đukanović navodi da Crna Gora sa Srbijom želi da gradi najbolje moguće odnose, ali da očekuje da se u Srbiji sa više uvažavanja govori o crnogorskoj nezavisnosti, kulturnom identitetu i demokratskoj volji građana."


Mda, znači preostaje nam jedino da vas tapšemo po ramenima.
A ako vas ignorišemo, problemi će - je l' tako - i dalje ostati.

Violeta

pre 12 godina

Skusam sada intervju sa gospdjom Ljubicom Gojkic i ne mogu da shvatim sta hoce vise predsednik Crne Gore od Srbije, sta hoce?!
A Ljubica je odlican novinar i jako pametna zena.

Peđa

pre 12 godina

Čovek je 100% u pravu. Sve što CG želi je da se prestane sa mešanjem u unutrašnje stvari CG, da prestane da se vređa crnogorska nacija i džava, da se prestane sa izmišljanjem da su Srbi u CG diskriminisani i ugroženi kao i da tajne službe Srbije prestanu sa finansiranjem prosrpske opozicije.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Srbija nije jedan od najvecih problema u regionu, vec ubedljivo najveci. Da nije Srbije ovo bi bio normalan region, jer ako izuzmete to da smo mi ratovali sa svima okolo, ko je tu jos sa kim ratovao osim sa nama? Niko ni s kim - cinjenica. Dakle, nije ovde problem samo neuvazavanje kosovske realnosti, vec bukvalno niti jedne realnosti. Bezimo od cinjenica kao misevi, a ovamo se zacaurimo i busamo u grudi kad mislimo da smo bezbedni. Zato nas je toliko zaboleo samar koji nam je svet opalio 99' kad smo se zacaurili u ovoj pecini i mislili mozemo ga sr*ti koliko hocemo, ali tad smo dobili jednu lekciju koju cemo pamtiti i u narednih jos par decenija, i to je dobro. Lose bi bilo da nas nije niko tada zaustavio, djavo zna kakvo bi zlo izazvali na Kosovu i svugde drugo.

Djape iliti Preddy

pre 12 godina

Ovaj covek stvarno ima problem!

Ko mu je drmao kavez?

Odlucili su se da idu dalje sami i da su im veci prijatelji/partneri kosovarski albanci, ok.

Ajde sada malko Srbiju ostavite na miru zbog toga sto su se Srbi malo opametili. Vi ste pravili vashe izbore, mi pravimo nashe izbore.

glen

pre 12 godina

Pratim vesti redovno i NE ZNAM ko se i kada u Srbiji uopšte bavi Crnom Gorom? Posle priznanja Kosova, tema CG se javlja u Srbiji, mahom u medijima, samo kroz prizmu odnosa CG vlasti prema Srbima u CG. A ova gospoda ne vade Srbiju iz usta. Njima je valjda reč "Srbi" postala sinonim za Srbiju, pa žulja. Nećemo tome ko je bio Miloševićev jastreb i ko je napao Dubrovnik.

Билјана платно...

pre 12 godina

"Bivši lideri balkanskih zemalja su na konferenciji u Bečićima zaključili da..."

U kakvim sad Bečićima? Zar Klinton lično nije rekao da je konferencija bila na Ohridu?

Samo jedno mesto na svetu se zove dom

pre 12 godina

Srbija ih uporno ignorise, a oni samo zadirikuju i provociraju. Dok nisu postali nezavisni Srbija je bila kriva za sve njihove probleme,pricali su da ce im nezvisnost resiti sve, nece morati ni da rade,sve ce padati sa neba, samo da budu nezavisni. Sada uzivajte u svojoj nezavisnosti, druzite se, ne zanimate nas ni malo....

Ana

pre 12 godina

Tacno tako! Srbija ima prava da se mesa u suverenitet drugih zemalja u regionu, ali njen sopstveni je svetinja! Neko je konacno progovorio:
KRALJ JE GO!

Rozenkrojcer

pre 12 godina

Đukanoviću, sram te bilo!!! Koliko još treba da nestane Srbija, koliko mala Srbija bi tebi bila po volji? Kosovo je problem Srbije, ne mešaj se, gledaj svoju Crnu Goru (ili Makedoniju, kako reče Klinton)! Kada je Tačerka digla vojne avione zbog Foklanda (alo bre!), ceo svet je to odobravao, kada Srbija pokušava da zadrži barem deo svog identiteta (Visoke Dečane, starije od Amerike, nisu zidali Albanci!), to je onda balkanski problem gde svi pokušavaju da profitiraju, zaboravljajući svoje korene! Još jednom, gledaj svoja posla i upali sveću velikom Njegošu, neko odozgore ipak sve vidi...

Mladen Mladenovic

pre 12 godina

Gospodine Djukanovicu, poceli ste da izigravate americkog potrcka, koji svojim nedozrelim i neodmerenim izjavama treba da izazove nove sukobe i novu zategnutost u regionu. Postavlja se pitanje, zasto bas Vas toliko boli to sto Srbija ne prihvata "realnost" kada je Kosovo i Metohija u pitanju?!Da li biste od tog priznavanja, americke sulude tvorevine, imali direktnu kosrist, samo boljitak za Crnu Goru, ili ste isuvise zabrinuti za sudbinu Srbije pa i Srba, generalno, sto bi bilo normalno, s obzirom da polovinu stanovnika Crne Gore cine gradjani koji se izjasnjavaju kao Srbi?Neverovatna je Vasa opsednutost Srbijom i Srbima?!Kao da vise nemate politickih ideja, kao da ste iscrpli sav svoj beskrajni demagoski repertoar pomocu koga ste uspeli da ostanete u "sedlu" vise od dve decenije?Da li Vam je Srbija ostala kao jedina platforma, koja Vas spasava da ne "potonete"?

Dejan

pre 12 godina

Verovatno trebamo jos vise novca da izdvajamo za CG i da sto vise njihovih drzavljana besplatno studira i da se zaposljava u Srbiji.
Verovatno i da trebamo NJIMA da izgradimo autoput i prugu.
Verovatno trebamo da kupimo i LukuBar.
verovatno treba da polovina igraca u nasim fudbalskim klubovima bude iz CG.
Verovatno treba i da polovina nase vlade (a BOGOMI i preSJednik) budu iz CG.

Verovatno .... nista nije verovatno ... SVE JE NEVEROVATNO...

Стеван

pre 12 godina

Ако идентитет Црне Горе може да оспори било ко из Србије, јак вам идентитет.

Rozenkrojcer

pre 12 godina

Đukanoviću, sram te bilo!!! Koliko još treba da nestane Srbija, koliko mala Srbija bi tebi bila po volji? Kosovo je problem Srbije, ne mešaj se, gledaj svoju Crnu Goru (ili Makedoniju, kako reče Klinton)! Kada je Tačerka digla vojne avione zbog Foklanda (alo bre!), ceo svet je to odobravao, kada Srbija pokušava da zadrži barem deo svog identiteta (Visoke Dečane, starije od Amerike, nisu zidali Albanci!), to je onda balkanski problem gde svi pokušavaju da profitiraju, zaboravljajući svoje korene! Još jednom, gledaj svoja posla i upali sveću velikom Njegošu, neko odozgore ipak sve vidi...

Стеван

pre 12 godina

Ако идентитет Црне Горе може да оспори било ко из Србије, јак вам идентитет.

Dejan

pre 12 godina

Verovatno trebamo jos vise novca da izdvajamo za CG i da sto vise njihovih drzavljana besplatno studira i da se zaposljava u Srbiji.
Verovatno i da trebamo NJIMA da izgradimo autoput i prugu.
Verovatno trebamo da kupimo i LukuBar.
verovatno treba da polovina igraca u nasim fudbalskim klubovima bude iz CG.
Verovatno treba i da polovina nase vlade (a BOGOMI i preSJednik) budu iz CG.

Verovatno .... nista nije verovatno ... SVE JE NEVEROVATNO...

Билјана платно...

pre 12 godina

"Bivši lideri balkanskih zemalja su na konferenciji u Bečićima zaključili da..."

U kakvim sad Bečićima? Zar Klinton lično nije rekao da je konferencija bila na Ohridu?

glen

pre 12 godina

Pratim vesti redovno i NE ZNAM ko se i kada u Srbiji uopšte bavi Crnom Gorom? Posle priznanja Kosova, tema CG se javlja u Srbiji, mahom u medijima, samo kroz prizmu odnosa CG vlasti prema Srbima u CG. A ova gospoda ne vade Srbiju iz usta. Njima je valjda reč "Srbi" postala sinonim za Srbiju, pa žulja. Nećemo tome ko je bio Miloševićev jastreb i ko je napao Dubrovnik.

herthaner

pre 12 godina

Nemam ja nikakav problem sa vama! Što se mene tiče večni predsedniče(države,vlade,stranke.....)ne interesuješ me ni ti ni tvoja država! Pošto ste napredniji od moje srbije počnite da studirate i radite u toj evropi manite se Beograda to je problem koji mi imamo sa vama!

Mladen Mladenovic

pre 12 godina

Gospodine Djukanovicu, poceli ste da izigravate americkog potrcka, koji svojim nedozrelim i neodmerenim izjavama treba da izazove nove sukobe i novu zategnutost u regionu. Postavlja se pitanje, zasto bas Vas toliko boli to sto Srbija ne prihvata "realnost" kada je Kosovo i Metohija u pitanju?!Da li biste od tog priznavanja, americke sulude tvorevine, imali direktnu kosrist, samo boljitak za Crnu Goru, ili ste isuvise zabrinuti za sudbinu Srbije pa i Srba, generalno, sto bi bilo normalno, s obzirom da polovinu stanovnika Crne Gore cine gradjani koji se izjasnjavaju kao Srbi?Neverovatna je Vasa opsednutost Srbijom i Srbima?!Kao da vise nemate politickih ideja, kao da ste iscrpli sav svoj beskrajni demagoski repertoar pomocu koga ste uspeli da ostanete u "sedlu" vise od dve decenije?Da li Vam je Srbija ostala kao jedina platforma, koja Vas spasava da ne "potonete"?

Samo jedno mesto na svetu se zove dom

pre 12 godina

Srbija ih uporno ignorise, a oni samo zadirikuju i provociraju. Dok nisu postali nezavisni Srbija je bila kriva za sve njihove probleme,pricali su da ce im nezvisnost resiti sve, nece morati ni da rade,sve ce padati sa neba, samo da budu nezavisni. Sada uzivajte u svojoj nezavisnosti, druzite se, ne zanimate nas ni malo....

Djape iliti Preddy

pre 12 godina

Ovaj covek stvarno ima problem!

Ko mu je drmao kavez?

Odlucili su se da idu dalje sami i da su im veci prijatelji/partneri kosovarski albanci, ok.

Ajde sada malko Srbiju ostavite na miru zbog toga sto su se Srbi malo opametili. Vi ste pravili vashe izbore, mi pravimo nashe izbore.

Violeta

pre 12 godina

Skusam sada intervju sa gospdjom Ljubicom Gojkic i ne mogu da shvatim sta hoce vise predsednik Crne Gore od Srbije, sta hoce?!
A Ljubica je odlican novinar i jako pametna zena.

D. Stanišić, CG

pre 12 godina

Meni nije jasno kako vi u Srbiji ne shvatate da ste vi ti koji politikom svoje vlade prema okruženju proizvodite u susjedstvu lidere poput Đukanovića. Ne razumijete??..Pa da nije vas Đukanović nikada ne bi postao ikona među Crnogorcima. Tuđman među Hrvatima, Izetbegović među Bošnjacima itd, itd...Svi ti ljudi bi i u najoptimističnijoj varijanti u nekim drugim normalnim vremenima bili daleko od toga što su postali, a svakako ne istorijske ličnosti svojih naroda. I to tako što su svoje mjesto u čitankama obezbijedili isključivo time što su postali simboli otpora promašenim politikama Beograda koje su, da ironija bude potpuna, najviše koštale upravo srpski narod.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Srbija nije jedan od najvecih problema u regionu, vec ubedljivo najveci. Da nije Srbije ovo bi bio normalan region, jer ako izuzmete to da smo mi ratovali sa svima okolo, ko je tu jos sa kim ratovao osim sa nama? Niko ni s kim - cinjenica. Dakle, nije ovde problem samo neuvazavanje kosovske realnosti, vec bukvalno niti jedne realnosti. Bezimo od cinjenica kao misevi, a ovamo se zacaurimo i busamo u grudi kad mislimo da smo bezbedni. Zato nas je toliko zaboleo samar koji nam je svet opalio 99' kad smo se zacaurili u ovoj pecini i mislili mozemo ga sr*ti koliko hocemo, ali tad smo dobili jednu lekciju koju cemo pamtiti i u narednih jos par decenija, i to je dobro. Lose bi bilo da nas nije niko tada zaustavio, djavo zna kakvo bi zlo izazvali na Kosovu i svugde drugo.

gradjanin Srbije

pre 12 godina

Djukanovic se uporno trudi da stavi poslednji ekser u kovceg kojim ce zakucati bilo kakvo prijateljstvo izmedju Srbije i CG. Sto se mene tice apsolutno sam da se CG i njeno rukovodstvo potpuno ignorise u srpskim medijima. Takodje se nadam jos jacem bojkotu CG primorja ove turisticke sezone.

Peđa

pre 12 godina

Čovek je 100% u pravu. Sve što CG želi je da se prestane sa mešanjem u unutrašnje stvari CG, da prestane da se vređa crnogorska nacija i džava, da se prestane sa izmišljanjem da su Srbi u CG diskriminisani i ugroženi kao i da tajne službe Srbije prestanu sa finansiranjem prosrpske opozicije.

Samouk

pre 12 godina

A, bre, Milo... ne damo pare za Bar, ne damo pare za puteve, ne damo pare za prugu... ostavi nas na miru! Zar su ti Srbi krivi što niko neće da vam gradi auto-put, što neće da kupi luku, što Rusi ne ulažu, što se ne gradi marina Tivat,... to objasni građanima CG na tom vašem forumu a ne kako je kriv neko ko nije ni bio prisutan ( osim "bivših" - zato su i bivši kakvi su bili )!!!

Dokle...

pre 12 godina

Hoce li zvanicna srpska politika ikada napraviti zaokret od Nacertanija i osloboditi se velikosrpskih iluzija i fantazija, osvajackih pretenzija, i nekog perverznog srbovanja. Manite se Vasih istorijskih mitova o Kosovu i Brankovicima, o "srpskoj" Crnoj Gori, o "srpskom Njegosu i Tesli" o Republici Srpskoj i Srbiji do Tokija...
Posvetite se Vasoj kuci - Srbiji.

Ana

pre 12 godina

Tacno tako! Srbija ima prava da se mesa u suverenitet drugih zemalja u regionu, ali njen sopstveni je svetinja! Neko je konacno progovorio:
KRALJ JE GO!

Slobodan

pre 12 godina

Milo pokazuje poprilicno nepoznavanje stvari na politickoj sceni u regionu.Po pitanju crkve,apsolutno nije politicka stvar da uvodi jednu drzavnu crkvu.Crkvena organizacija nije politicko pitanje.grupa gradjana ima pravo da osnuje crkvu.ona se moze zvati cetinjska,beogradska,niska,beranska...to je PRAVO gradjana na slobodu veroispovesti.drugo,milo bi da izbrise naziv SRBI iz politickog zivota crne Gore.On ne zna etnogenezu,on toga dosta ne zna...On bi da se sakrije od necega,ima fobiju od necega,plasi se da se opet CG ne organizuje sa Srbijom u federaciju...onda dolaze na red njegove banke,milioni njegovi,njegove sestre,brata...to bi neko u zajednickoj drzavi potegao da razmatra.Ovako,zatvoren u jednonacionalnu ljusturu,koliko toliko se oseca bezbedan,kao i njegov ogroman kapital...vredja srbe iz crne gore,sili ljudie u crnoj gori da se izjasne kao crnogorci...na razne nacine vrsi pritisak...uvodi nepostojeci jezik...negira postojanje srpskog naroda na jedan vrlo bezobrazan nacin...sve to ce se njemu na kraju obiti o glavu jer...italijansko pravosudje nije stalo...!!!!

koksy

pre 12 godina

"Đukanović navodi da Crna Gora sa Srbijom želi da gradi najbolje moguće odnose, ali da očekuje da se u Srbiji sa više uvažavanja govori o crnogorskoj nezavisnosti, kulturnom identitetu i demokratskoj volji građana."


Mda, znači preostaje nam jedino da vas tapšemo po ramenima.
A ako vas ignorišemo, problemi će - je l' tako - i dalje ostati.

Ivan Sudec

pre 12 godina

Svojevremeno, u drugoj polovini '70-tih, dok sam studirao na PMF-u u Novom Sadu, dao sam si izraditi medaljon sa likom Njegoša koji sam sa ponosom nosio na lančiću oko vrata. Iako sam Hrvat, koji je a i sada živi u Srbiji, smatrao sam da je Njegoš možda i najveća ličnost svih naših «jugoslovenskih» naroda. Isto tako možda i najveće i najteže umijeće je sačuvati druge od sebe. Zato, sačuvaj nas Milo od sebe samog i verovatno, kada biste sami sebe više cenili, uvideli bi ste da vas onda i drugi još više cene ... A ... da ... onaj medaljon sam sa velikim zadovoljstvom poklonio dobrom drugaru, inače Crnogorcu ... iako je dugo navaljivao da mu ga prodam ... Nije sve samo na prodaju ...

B

pre 12 godina

Svi Crnogorci koji trenutno zive u Srbiji za dva do tri kolena ce se izjasnjavati kao Srbi i pricati ekavicom... Prema tome, koga je briga sta radi vlast Crne Gore... Njihova drzava, pa neka rade sta im je volja... Sto se tice Crkve... SCP ima milenijumsku tradiciju, a "CPC", hiljadu-dnevnu... Pored toga Srbi su stariji narod i pretece Crnogoraca... Prema tome, kada CPC bude imala milenijumsku tradiciju SPC ce imati dvomilenijumsku... Tako da neka im, neka se odvoje, nek im je srecan put...

Danica J.

pre 12 godina

Zakjucak Nasih komsija je tacan i nastavljena je politika pogubna koja slavila 21 godinu(sem kozmetike) a sve je tako posto na zalost nije bilo 5-og oktobra.

q

pre 12 godina

"Srbija i njene institucije, političke i duhovne, stalno pokreću teme koje suštinski dovode u pitanje status i identitet Crne Gore"

Kao na primer?

Dragan

pre 12 godina

Imate Vi gospodine svoje probleme koje treba da rešavate.Niste Vi dorasli problemima regiona niti možete da sudite šta je nečija realnost.Nama građanima Srbije vaša pomoć po pitanju KiM neterba.Već ste učinili dovoljno."Neko" vam je poverenju rekao da nema pojedinačnog ulaska u EU i da će ako se dostignu standardi i reši pitanje Kosova razmatrati ulazak Srbije ,Crne Gore ,BiH i Makedonije kao regiona.Možda nisu hteli da vam kažu istinu da proširenja EU zapravo neće biti.Prihvatite realnost.

komentatorka

pre 12 godina

nemoguća revizija granica i da je Kosovo nezavisno".
---------------------------------------------------------------------------
milo, nista nije nemoguce, granice nisu bogom date pa mogu a i menjaju se kako vetar duva.

ajd sad setnja...

pre 12 godina

Srbija se i bavi svojim dvoristem, samo sto ima manji problem sa ilegalnom gradnjom komsija koji misle da mogu da se sire po srpskom dvoristu jer ih stiti lokalni siledzija. Srbija se abvi svojim ali ima problem sa komsijama koji u nedostatku necega svojega pokusavaju da prisvoje kako Srbe tako i ono sto su Srbi napisali, izgradili ili izmislili. Srbija ce se odreci i nacertanija i "velikosrbskih" ideja kada se i okolni narodi odreknu svojih "nacertanija" i svojih velikoalbanskih, velikobosnjackih, velikohrvatskih i najnovije, velikomontengrinskih preteznija i otimanja.

isandic

pre 12 godina

@Vladimir LDP

Vladimire, država Srbija je po svojoj geografskoj veličini, broju stanovnika, istorijski, sportski, strateški ili bilo čega još možeš da se setiš, najuticajnija država na Balkanu i zato je meta ovih veličinom malih okolnih kompleksaša. Njima je od suštinskog značaja da je Srbija slaba, ranjiva, jer se upravo boje jake, ekonomski snažne i dominantne Srbije. Na njihovu žalost, srpski narod im poručuje da ćemo gajiti našu dijasporu i naše kulturno blago gde god ono bilo, a Kosovo je naša rana koju ćemo sami lečiti bez njihove "brižne pomoći".

A što se tiče LDP-a, ja vam nikada neću dati šansu...
Aj, sa srećom!

borisavljevic

pre 12 godina

prošlo je 11god od kada je Milošević otisao sa vlasti.Vreme se promenilo,svet je otisao dalje,a Milo,Mesic i dalje furaju isti fazon i potpuno istu pricu...Ljudi, kulirajte ovakve izjave, tako cemo staviti do znanja da nas ne interesuju, kao sto nas ne interesuju....

katica

pre 12 godina

To je zato što je „ratna duhovnost“ (kao i njeni nosioci!) u Srbiji nije nikada doživela LUSTRACIJU. Mi u Srbiji treba „momentalno“ da izaberemo ili ćemo i dalje u nove PORAZE i ratno ludilo sa „nosiocima ratne duhvnosti“ ili ćemo konačno dopustiti da zemlju vode oni koji su bili protiv Slobinih i Vojinih ratova tj. oni koji shvataju da Srbija može da preživi jedino kao građanska evropska država (u miru sa svima) a ne da bude večiti „vojni logor“ (predstraža ispret NATOa čiji je jedini zadatak da sačuva Rusiju).

Miki

pre 12 godina

E jesmo najgori! Milo i njegovi politicari, 10€ ekoloska taksa, bez vode u sred sezone... jos vize da uvedu. I opet najvise gostiju iz Srbije. E pa necu im letovati...

Kocho

pre 12 godina

A po kojoj osnovi je nezavisno? Po onoj da ga je priznala 1/3 od ukupnog broja svetskih država, u kojima živi manje od 20% ukupne svetske populacije.

ispunjavamo sve želje

pre 12 godina

E moj Predsjedniče, kako bi bilo da sazovete jos jednu regionalnu konferenciju, na kojoj bi doneli odluke, čega bi Srbi i Srbija trebali da se odreknu, pa da ne budu opasnost za region. Evo da Vam pomognem - Kosovo i Metohija, Nemanjići, Hilandar, Pećka Patrijaršija, Vojvodina, Raška, P.P. Njegos, N.Tesla, Josif Pančić, Josif Runjanin, Vuk S.Karadzić, M.Milanković, Meša Selimović, Šandor Petefi, Mehmed Sokolovič
Vi će te već znati da nastavite spisak.
P.S.
Sto se tiče granica, vidim Predšjedniče da na časove istorije ni u osnovnu ni srednju školu nijesi odlazio, ako i jesi e onda nista shvatio nijesi

gradjanin Srbije iz Srbije

pre 12 godina

Koliko god ne obožavam Crnogorce u Srbiji,Moram da priznam da je Djukanović u pravu 100 %.E sada pošto je CG već skoro godinu dana kandidat za EU a Hrvatska samo što nije ušla,neće me čuditi da ako na njihovim granicama ovih dana zbog azilanata i Srba koji u CG rade na crno budu tražili povratne karte,vaučere i novac za boravak kod njih.Valjda će mo se onda barem malo OSVESTITI.

svedok

pre 12 godina

kadgod se milu zatrese polozaj on krene da drma kavez... pa sta sad `oce - ima drzavu vojsku sudsku i izvrsnu vlast, valutu i jednom recju VLASNIK je crne gore... o korumpiranim ministrima i bankarima, kao i o lokalnoj kriminalnoj zajednici da se i ne govori... ali on voli da prstom upire negde drugde, ne bi li skrenuo paznju sa sustine da vec, sad moze da se kaze decenijama NE SILAZI sa slatke kruske autokratije...

nikola

pre 12 godina

Malo mu samohvale ,trebalo bi i mi da mu dignemo spomenik za zivota ,i da punim ustima vaznosimo kulturne tekovine ,sa lovorikama !

U pitanju je mentalitet....

Manuel Komnenos

pre 12 godina

Dukanovic i ostali lideri u regiji samo su dobro zakljucili da su propali rezultati 5. oktobarskih promjena. sve ono sto je bilo obecavajuce, sav onaj polet i elan sve je izgubljeno Kostunicevom restauracijom i vracanjem na stare poluge vlasti koje demokratske promjene nisu nikada ozbiljno ni ugrozile i to je sustina svega. Susjedi Srbije su samo konstatirali da nisu uspjele promjene od 5 oktobra a na vama je da se zamislite i pitate kako to i na temelju cega tako misle. Odgovor je vrlo jednostavno naci... umjesto lidera Srbija je posljednja u regiji po reformama, kvaliteti zivljenja, visin placa itd....

overtone

pre 12 godina

Djukanovićeve izjave su postale predvidive a retorički i stilski prepoznatljive! Brinu me stavovi koji se iznose na tako "ukočen" način. Beskorisni su i prevazidjeni a najopasnije je što nisu prijateljski! Zamislite "prijatelja" koji vas javno opomene ili uvredi! To ne rade prijatelji! Siguran sam do postoji bolji način da se ukaže na problem od ovog Djukanovićevog. Nažalost ovo nedvosmisleno pokazuje da Djukanoviću zatezanje odnosa odgovara! Takodje naježim se kada primetim da osobe na državnim pozicijama ne shvataju značenje nekih osnovnih pojmova! Reč "identitet" postoji u svim značajnijim jezicima i u svojoj suštini objašnjava pojam kontinuiteta istog! Ponovljanje istog u lingvističkom, socijalnom, kulturoliškom... Osetljivo je! Ne može tek tako da se izgovori reč identitet i problem je rešen! Identiten nije odluka identitet je kontinuitet, trajanje ima svoju dinamiku i svoj oblik. Drugim rečima ne možete nikada nikoga optužiti da ugrožava vaš identitet!

Kristijan

pre 12 godina

Doista je Milo u pravu, naime svi koji pišu ovdje loše o CG i ovim riječima Mileta zapravo su se prepoznali u tim nastojanjima Srbije da preklopi CG... No nije to samo slučaj sa CG, isto je i sa BiH i Hrvatskom ... Pretvaranje raznoraznih pisaca, umjetnika i svega kulturološkog u srpsko je samo nastavak stvaranja Velike Srbije na drugi način (propalo vojno, pa se sad ide na propagandu i zamračivanje istine i povijesti).

To je doista žalosno jer ste kao skinuli Slobu, a kad ono stavili ostatak ekipe, pa Slobo je bio samo vrh sante leda, izabran samo kao glas "uvaženih" članova SANU i Ravnogorskog pokreta...

sloboda za mišljenje!

pre 12 godina

Nisam još nikad video da zvanična Srbija radi ili govori to na šta se Đukanović žali. Zvaničnici su uglavnom susdržani i korektni. Uglavnom mi, anonimni komentatori, tamo gde je to moguće i među sobom u četiri oka govorimo šta privatno o tome mislimo, a što se ne nekome ne sviđa. Milo ne može nista prigovoriti Srbiji, jer nema te količine spinovanja i manipulacije koju bi srpske vlasti sprovele pa da ne primetimo onoliki nož koji nam štrči iz leđa, sa sve natpisom na njemu: "za vaše dobro".

Mora se priznati da u većini slučajeva zaista nemamo poštovanja za Crnu Goru.... Poštovanje se ne utuvljuje u glavu direktivama, ono se zasluži ili ne!

Nenad

pre 12 godina

@Kristijan

Dalo bi se naslutiti u tvom postu da bi ti želio da Hrvatska ima tu mogućnost sve do Drine a i dalje. Nema više toga zaboravi. Srba u Crnoj Gori ima 35% (prema novom popisu) i sasvim je logično da ih Srbija pomaže što je njena obaveza. U BiH su jedan od tri konstitutivna naroda i specijalne veze su po daytonskom sporazumu sasvim na mjestu. U Hrvatskoj su Srbi protjerani i normalno bi bilo da ih Srbija pomaže baš kao i kosovske Srbe. To što susjedi i komšije tumače takve stavove iskrivljeno nije problem Srbije.

Dule NS

pre 12 godina

@ (Kristijan, 24. maj 2011 00:00)

-Prvo, nije Srbija izmislila da je Njegoš Srbin, već se sam Njegoš tako izjašnjavao i to veoma jasno, direktno i NEDVOSMISLENO! Da ste nekada malo čitali znali bi ste to i sami! Srbi ne moraju nikoga da prisvajaju jer imaju sasvim dovoljno istorijskih, kulturnih, naučnih ličnosti! Vi ostali imate veliki deficit istih, pa bi da se poslužite malo sa Srpskim, a takođe imate i deficit istorijskih činjenica pa bi i tu malo da zakinete od Srbije!
Takođe ne govori Srbija da se u Crnoj Gori govori Srpskim jezikom, već to govore sami Crnogorci, koji takođe ogromnom većinom poštuju Srpsku pravoslavnu crkvu - a nije im je država Srbija nametnula!!!
-Mi ne tražimo tuđe, već samo ne dozvoljavamo da se naše skrnavi - i to nam niko na ovom svetu ne može zabraniti! Srbija priznaje Crnu Goru kao nezavisnu državu i apsolutno niko ovde nema nameru da se nameće CG ni u ludilu, pogotovo jer je većina građana Srbije jedva dočekala razdvajanje sa CG - a sada može veoma jasno da se vidi i zašto!
Ali to ne znači da će Srbija okrenuti leđa svom narodu kog tamo ima 35% - nije mi jasno kako neko uopšte može i da pomisli tako nešto, a kamoli da očekuje tako nešto od Srbije - od Srbije se stalno očekuju stvari koje se ne očekuju ni od koga na ovoj planeti! To je prevršilo svaku meru!
-Drugo, zaista mislim da je izuzetno nekorektno od svih vas ex-YU državica i naroda što prebacujete Srbiji neke stvari! Pa Srbija je jedina koja je ostala bez nekih 2 miliona svojih ljudi! 2 miliona Srba je danas van Srbije! A Koliko Hrvata je van Hrvatske, koliko je Slovenaca van Slovenije i svih ostalih??? Lako je vama svima da "poštujete" jedni druge i da pametujete kako je Srbija "remetilački faktor" ili šta već! Pitao bih vas kako bi ste se vi ponašali da ste na mestu Srbije!!! Srbija mora da štiti svoj narod to je njena obaveza - isto kao što radi svaka zemlja na ovom svetu sa svojim narodom! Nije naš problem što su komunisti pravili nerealne granice koje ne prate nacionalnu strukturu i realnost! Niti će Srbi nestati sa lica zemlje samo zato jer je neko od vas nezadovoljan!
Veoma ste licemerni i nepošteni!
-Treće, ako ćemo se već prebrojavati, onda treba da se zna da je i sam Slobo Milošević bio Crnogorac - njegova ćerka danas živi u porodičnoj kući u Crnoj Gori! Zašto onda i za Slobu ne govorite da ga svojatamo da je Srbin, a on u stvari Crnogorac?! A Slobin najodaniji saveznik i partner 90-ih je bio upravo Milo Đukanović, koji se tada gadio na šahovnicu, bombardovao Dubrovnik i švercovao sve što se moglo švercovati u saradnji sa svim mogućim kriminalcima i mafijašima... a onda kada je video da Slobin brod tone preskočio je odmah u suprotni čamac, pa sada sedi sa Mesićem i svim ostalim "demokratama"! Milo je jedini diktator još iz davnih vremena ranih 90-ih koji je još uvek na vlasti! A Srbija je u međuvremenu promenila nekoliko predsednika i ipak u Srbiji danas postoji sasvim drugi sistem nego 90-ih, ali ne očekujem od vas da to vidite!

-I vi gospodine kažete da je Milo u pravu? Zapitajte se malo kakvog to čoveka podržavate i čije mišljenje delite!

Jabilondo

pre 12 godina

Milo, brate, kraj je maja, uskoro će letnja sezona. Olabavi malo, da Srbi imaju vremena da pozaboravljaju ove "mudrosti", pa da zapale na more. Jes' da smo paradajz turisti, ali valjda nađemo koji cent da utrošimo u tom visokom turizmu.

Eto šta biva kad Slobin jurišnik na Dubrovnik prestane da uči marksizam. Povraća mi se.

Tony

pre 12 godina

Zar jos niste shvatili da ste najveci problem u Balkanu? Pa zar ni sad kad je vas RTS izjavio da se igrao sa vasim mozgom, i da je sirio mrzenje, propagandu o svemirskom narodu itd. Zar jos niste shvatili da sve ratove Milosevic i sada ovi "demokrate" vode politiku: Kosovo, ratovi, mrzenje donese pare familiji i rodbini.?

Vladimir LDP

pre 12 godina

Srbija nije jedan od najvecih problema u regionu, vec ubedljivo najveci. Da nije Srbije ovo bi bio normalan region, jer ako izuzmete to da smo mi ratovali sa svima okolo, ko je tu jos sa kim ratovao osim sa nama? Niko ni s kim - cinjenica. Dakle, nije ovde problem samo neuvazavanje kosovske realnosti, vec bukvalno niti jedne realnosti. Bezimo od cinjenica kao misevi, a ovamo se zacaurimo i busamo u grudi kad mislimo da smo bezbedni. Zato nas je toliko zaboleo samar koji nam je svet opalio 99' kad smo se zacaurili u ovoj pecini i mislili mozemo ga sr*ti koliko hocemo, ali tad smo dobili jednu lekciju koju cemo pamtiti i u narednih jos par decenija, i to je dobro. Lose bi bilo da nas nije niko tada zaustavio, djavo zna kakvo bi zlo izazvali na Kosovu i svugde drugo.

Ana

pre 12 godina

Tacno tako! Srbija ima prava da se mesa u suverenitet drugih zemalja u regionu, ali njen sopstveni je svetinja! Neko je konacno progovorio:
KRALJ JE GO!

Peđa

pre 12 godina

Čovek je 100% u pravu. Sve što CG želi je da se prestane sa mešanjem u unutrašnje stvari CG, da prestane da se vređa crnogorska nacija i džava, da se prestane sa izmišljanjem da su Srbi u CG diskriminisani i ugroženi kao i da tajne službe Srbije prestanu sa finansiranjem prosrpske opozicije.

D. Stanišić, CG

pre 12 godina

Meni nije jasno kako vi u Srbiji ne shvatate da ste vi ti koji politikom svoje vlade prema okruženju proizvodite u susjedstvu lidere poput Đukanovića. Ne razumijete??..Pa da nije vas Đukanović nikada ne bi postao ikona među Crnogorcima. Tuđman među Hrvatima, Izetbegović među Bošnjacima itd, itd...Svi ti ljudi bi i u najoptimističnijoj varijanti u nekim drugim normalnim vremenima bili daleko od toga što su postali, a svakako ne istorijske ličnosti svojih naroda. I to tako što su svoje mjesto u čitankama obezbijedili isključivo time što su postali simboli otpora promašenim politikama Beograda koje su, da ironija bude potpuna, najviše koštale upravo srpski narod.

Dokle...

pre 12 godina

Hoce li zvanicna srpska politika ikada napraviti zaokret od Nacertanija i osloboditi se velikosrpskih iluzija i fantazija, osvajackih pretenzija, i nekog perverznog srbovanja. Manite se Vasih istorijskih mitova o Kosovu i Brankovicima, o "srpskoj" Crnoj Gori, o "srpskom Njegosu i Tesli" o Republici Srpskoj i Srbiji do Tokija...
Posvetite se Vasoj kuci - Srbiji.

Rozenkrojcer

pre 12 godina

Đukanoviću, sram te bilo!!! Koliko još treba da nestane Srbija, koliko mala Srbija bi tebi bila po volji? Kosovo je problem Srbije, ne mešaj se, gledaj svoju Crnu Goru (ili Makedoniju, kako reče Klinton)! Kada je Tačerka digla vojne avione zbog Foklanda (alo bre!), ceo svet je to odobravao, kada Srbija pokušava da zadrži barem deo svog identiteta (Visoke Dečane, starije od Amerike, nisu zidali Albanci!), to je onda balkanski problem gde svi pokušavaju da profitiraju, zaboravljajući svoje korene! Još jednom, gledaj svoja posla i upali sveću velikom Njegošu, neko odozgore ipak sve vidi...

Стеван

pre 12 godina

Ако идентитет Црне Горе може да оспори било ко из Србије, јак вам идентитет.

Dejan

pre 12 godina

Verovatno trebamo jos vise novca da izdvajamo za CG i da sto vise njihovih drzavljana besplatno studira i da se zaposljava u Srbiji.
Verovatno i da trebamo NJIMA da izgradimo autoput i prugu.
Verovatno trebamo da kupimo i LukuBar.
verovatno treba da polovina igraca u nasim fudbalskim klubovima bude iz CG.
Verovatno treba i da polovina nase vlade (a BOGOMI i preSJednik) budu iz CG.

Verovatno .... nista nije verovatno ... SVE JE NEVEROVATNO...

Mladen Mladenovic

pre 12 godina

Gospodine Djukanovicu, poceli ste da izigravate americkog potrcka, koji svojim nedozrelim i neodmerenim izjavama treba da izazove nove sukobe i novu zategnutost u regionu. Postavlja se pitanje, zasto bas Vas toliko boli to sto Srbija ne prihvata "realnost" kada je Kosovo i Metohija u pitanju?!Da li biste od tog priznavanja, americke sulude tvorevine, imali direktnu kosrist, samo boljitak za Crnu Goru, ili ste isuvise zabrinuti za sudbinu Srbije pa i Srba, generalno, sto bi bilo normalno, s obzirom da polovinu stanovnika Crne Gore cine gradjani koji se izjasnjavaju kao Srbi?Neverovatna je Vasa opsednutost Srbijom i Srbima?!Kao da vise nemate politickih ideja, kao da ste iscrpli sav svoj beskrajni demagoski repertoar pomocu koga ste uspeli da ostanete u "sedlu" vise od dve decenije?Da li Vam je Srbija ostala kao jedina platforma, koja Vas spasava da ne "potonete"?

B

pre 12 godina

Svi Crnogorci koji trenutno zive u Srbiji za dva do tri kolena ce se izjasnjavati kao Srbi i pricati ekavicom... Prema tome, koga je briga sta radi vlast Crne Gore... Njihova drzava, pa neka rade sta im je volja... Sto se tice Crkve... SCP ima milenijumsku tradiciju, a "CPC", hiljadu-dnevnu... Pored toga Srbi su stariji narod i pretece Crnogoraca... Prema tome, kada CPC bude imala milenijumsku tradiciju SPC ce imati dvomilenijumsku... Tako da neka im, neka se odvoje, nek im je srecan put...

Samo jedno mesto na svetu se zove dom

pre 12 godina

Srbija ih uporno ignorise, a oni samo zadirikuju i provociraju. Dok nisu postali nezavisni Srbija je bila kriva za sve njihove probleme,pricali su da ce im nezvisnost resiti sve, nece morati ni da rade,sve ce padati sa neba, samo da budu nezavisni. Sada uzivajte u svojoj nezavisnosti, druzite se, ne zanimate nas ni malo....

Violeta

pre 12 godina

Skusam sada intervju sa gospdjom Ljubicom Gojkic i ne mogu da shvatim sta hoce vise predsednik Crne Gore od Srbije, sta hoce?!
A Ljubica je odlican novinar i jako pametna zena.

Danica J.

pre 12 godina

Zakjucak Nasih komsija je tacan i nastavljena je politika pogubna koja slavila 21 godinu(sem kozmetike) a sve je tako posto na zalost nije bilo 5-og oktobra.

glen

pre 12 godina

Pratim vesti redovno i NE ZNAM ko se i kada u Srbiji uopšte bavi Crnom Gorom? Posle priznanja Kosova, tema CG se javlja u Srbiji, mahom u medijima, samo kroz prizmu odnosa CG vlasti prema Srbima u CG. A ova gospoda ne vade Srbiju iz usta. Njima je valjda reč "Srbi" postala sinonim za Srbiju, pa žulja. Nećemo tome ko je bio Miloševićev jastreb i ko je napao Dubrovnik.

katica

pre 12 godina

To je zato što je „ratna duhovnost“ (kao i njeni nosioci!) u Srbiji nije nikada doživela LUSTRACIJU. Mi u Srbiji treba „momentalno“ da izaberemo ili ćemo i dalje u nove PORAZE i ratno ludilo sa „nosiocima ratne duhvnosti“ ili ćemo konačno dopustiti da zemlju vode oni koji su bili protiv Slobinih i Vojinih ratova tj. oni koji shvataju da Srbija može da preživi jedino kao građanska evropska država (u miru sa svima) a ne da bude večiti „vojni logor“ (predstraža ispret NATOa čiji je jedini zadatak da sačuva Rusiju).

Билјана платно...

pre 12 godina

"Bivši lideri balkanskih zemalja su na konferenciji u Bečićima zaključili da..."

U kakvim sad Bečićima? Zar Klinton lično nije rekao da je konferencija bila na Ohridu?

ajd sad setnja...

pre 12 godina

Srbija se i bavi svojim dvoristem, samo sto ima manji problem sa ilegalnom gradnjom komsija koji misle da mogu da se sire po srpskom dvoristu jer ih stiti lokalni siledzija. Srbija se abvi svojim ali ima problem sa komsijama koji u nedostatku necega svojega pokusavaju da prisvoje kako Srbe tako i ono sto su Srbi napisali, izgradili ili izmislili. Srbija ce se odreci i nacertanija i "velikosrbskih" ideja kada se i okolni narodi odreknu svojih "nacertanija" i svojih velikoalbanskih, velikobosnjackih, velikohrvatskih i najnovije, velikomontengrinskih preteznija i otimanja.

Djape iliti Preddy

pre 12 godina

Ovaj covek stvarno ima problem!

Ko mu je drmao kavez?

Odlucili su se da idu dalje sami i da su im veci prijatelji/partneri kosovarski albanci, ok.

Ajde sada malko Srbiju ostavite na miru zbog toga sto su se Srbi malo opametili. Vi ste pravili vashe izbore, mi pravimo nashe izbore.

Samouk

pre 12 godina

A, bre, Milo... ne damo pare za Bar, ne damo pare za puteve, ne damo pare za prugu... ostavi nas na miru! Zar su ti Srbi krivi što niko neće da vam gradi auto-put, što neće da kupi luku, što Rusi ne ulažu, što se ne gradi marina Tivat,... to objasni građanima CG na tom vašem forumu a ne kako je kriv neko ko nije ni bio prisutan ( osim "bivših" - zato su i bivši kakvi su bili )!!!

herthaner

pre 12 godina

Nemam ja nikakav problem sa vama! Što se mene tiče večni predsedniče(države,vlade,stranke.....)ne interesuješ me ni ti ni tvoja država! Pošto ste napredniji od moje srbije počnite da studirate i radite u toj evropi manite se Beograda to je problem koji mi imamo sa vama!

gradjanin Srbije

pre 12 godina

Djukanovic se uporno trudi da stavi poslednji ekser u kovceg kojim ce zakucati bilo kakvo prijateljstvo izmedju Srbije i CG. Sto se mene tice apsolutno sam da se CG i njeno rukovodstvo potpuno ignorise u srpskim medijima. Takodje se nadam jos jacem bojkotu CG primorja ove turisticke sezone.

q

pre 12 godina

"Srbija i njene institucije, političke i duhovne, stalno pokreću teme koje suštinski dovode u pitanje status i identitet Crne Gore"

Kao na primer?

Slobodan

pre 12 godina

Milo pokazuje poprilicno nepoznavanje stvari na politickoj sceni u regionu.Po pitanju crkve,apsolutno nije politicka stvar da uvodi jednu drzavnu crkvu.Crkvena organizacija nije politicko pitanje.grupa gradjana ima pravo da osnuje crkvu.ona se moze zvati cetinjska,beogradska,niska,beranska...to je PRAVO gradjana na slobodu veroispovesti.drugo,milo bi da izbrise naziv SRBI iz politickog zivota crne Gore.On ne zna etnogenezu,on toga dosta ne zna...On bi da se sakrije od necega,ima fobiju od necega,plasi se da se opet CG ne organizuje sa Srbijom u federaciju...onda dolaze na red njegove banke,milioni njegovi,njegove sestre,brata...to bi neko u zajednickoj drzavi potegao da razmatra.Ovako,zatvoren u jednonacionalnu ljusturu,koliko toliko se oseca bezbedan,kao i njegov ogroman kapital...vredja srbe iz crne gore,sili ljudie u crnoj gori da se izjasne kao crnogorci...na razne nacine vrsi pritisak...uvodi nepostojeci jezik...negira postojanje srpskog naroda na jedan vrlo bezobrazan nacin...sve to ce se njemu na kraju obiti o glavu jer...italijansko pravosudje nije stalo...!!!!

isandic

pre 12 godina

@Vladimir LDP

Vladimire, država Srbija je po svojoj geografskoj veličini, broju stanovnika, istorijski, sportski, strateški ili bilo čega još možeš da se setiš, najuticajnija država na Balkanu i zato je meta ovih veličinom malih okolnih kompleksaša. Njima je od suštinskog značaja da je Srbija slaba, ranjiva, jer se upravo boje jake, ekonomski snažne i dominantne Srbije. Na njihovu žalost, srpski narod im poručuje da ćemo gajiti našu dijasporu i naše kulturno blago gde god ono bilo, a Kosovo je naša rana koju ćemo sami lečiti bez njihove "brižne pomoći".

A što se tiče LDP-a, ja vam nikada neću dati šansu...
Aj, sa srećom!

koksy

pre 12 godina

"Đukanović navodi da Crna Gora sa Srbijom želi da gradi najbolje moguće odnose, ali da očekuje da se u Srbiji sa više uvažavanja govori o crnogorskoj nezavisnosti, kulturnom identitetu i demokratskoj volji građana."


Mda, znači preostaje nam jedino da vas tapšemo po ramenima.
A ako vas ignorišemo, problemi će - je l' tako - i dalje ostati.

gradjanin Srbije iz Srbije

pre 12 godina

Koliko god ne obožavam Crnogorce u Srbiji,Moram da priznam da je Djukanović u pravu 100 %.E sada pošto je CG već skoro godinu dana kandidat za EU a Hrvatska samo što nije ušla,neće me čuditi da ako na njihovim granicama ovih dana zbog azilanata i Srba koji u CG rade na crno budu tražili povratne karte,vaučere i novac za boravak kod njih.Valjda će mo se onda barem malo OSVESTITI.

Dragan

pre 12 godina

Imate Vi gospodine svoje probleme koje treba da rešavate.Niste Vi dorasli problemima regiona niti možete da sudite šta je nečija realnost.Nama građanima Srbije vaša pomoć po pitanju KiM neterba.Već ste učinili dovoljno."Neko" vam je poverenju rekao da nema pojedinačnog ulaska u EU i da će ako se dostignu standardi i reši pitanje Kosova razmatrati ulazak Srbije ,Crne Gore ,BiH i Makedonije kao regiona.Možda nisu hteli da vam kažu istinu da proširenja EU zapravo neće biti.Prihvatite realnost.

Kristijan

pre 12 godina

Doista je Milo u pravu, naime svi koji pišu ovdje loše o CG i ovim riječima Mileta zapravo su se prepoznali u tim nastojanjima Srbije da preklopi CG... No nije to samo slučaj sa CG, isto je i sa BiH i Hrvatskom ... Pretvaranje raznoraznih pisaca, umjetnika i svega kulturološkog u srpsko je samo nastavak stvaranja Velike Srbije na drugi način (propalo vojno, pa se sad ide na propagandu i zamračivanje istine i povijesti).

To je doista žalosno jer ste kao skinuli Slobu, a kad ono stavili ostatak ekipe, pa Slobo je bio samo vrh sante leda, izabran samo kao glas "uvaženih" članova SANU i Ravnogorskog pokreta...

komentatorka

pre 12 godina

nemoguća revizija granica i da je Kosovo nezavisno".
---------------------------------------------------------------------------
milo, nista nije nemoguce, granice nisu bogom date pa mogu a i menjaju se kako vetar duva.

Ivan Sudec

pre 12 godina

Svojevremeno, u drugoj polovini '70-tih, dok sam studirao na PMF-u u Novom Sadu, dao sam si izraditi medaljon sa likom Njegoša koji sam sa ponosom nosio na lančiću oko vrata. Iako sam Hrvat, koji je a i sada živi u Srbiji, smatrao sam da je Njegoš možda i najveća ličnost svih naših «jugoslovenskih» naroda. Isto tako možda i najveće i najteže umijeće je sačuvati druge od sebe. Zato, sačuvaj nas Milo od sebe samog i verovatno, kada biste sami sebe više cenili, uvideli bi ste da vas onda i drugi još više cene ... A ... da ... onaj medaljon sam sa velikim zadovoljstvom poklonio dobrom drugaru, inače Crnogorcu ... iako je dugo navaljivao da mu ga prodam ... Nije sve samo na prodaju ...

Manuel Komnenos

pre 12 godina

Dukanovic i ostali lideri u regiji samo su dobro zakljucili da su propali rezultati 5. oktobarskih promjena. sve ono sto je bilo obecavajuce, sav onaj polet i elan sve je izgubljeno Kostunicevom restauracijom i vracanjem na stare poluge vlasti koje demokratske promjene nisu nikada ozbiljno ni ugrozile i to je sustina svega. Susjedi Srbije su samo konstatirali da nisu uspjele promjene od 5 oktobra a na vama je da se zamislite i pitate kako to i na temelju cega tako misle. Odgovor je vrlo jednostavno naci... umjesto lidera Srbija je posljednja u regiji po reformama, kvaliteti zivljenja, visin placa itd....

ispunjavamo sve želje

pre 12 godina

E moj Predsjedniče, kako bi bilo da sazovete jos jednu regionalnu konferenciju, na kojoj bi doneli odluke, čega bi Srbi i Srbija trebali da se odreknu, pa da ne budu opasnost za region. Evo da Vam pomognem - Kosovo i Metohija, Nemanjići, Hilandar, Pećka Patrijaršija, Vojvodina, Raška, P.P. Njegos, N.Tesla, Josif Pančić, Josif Runjanin, Vuk S.Karadzić, M.Milanković, Meša Selimović, Šandor Petefi, Mehmed Sokolovič
Vi će te već znati da nastavite spisak.
P.S.
Sto se tiče granica, vidim Predšjedniče da na časove istorije ni u osnovnu ni srednju školu nijesi odlazio, ako i jesi e onda nista shvatio nijesi

Kocho

pre 12 godina

A po kojoj osnovi je nezavisno? Po onoj da ga je priznala 1/3 od ukupnog broja svetskih država, u kojima živi manje od 20% ukupne svetske populacije.

borisavljevic

pre 12 godina

prošlo je 11god od kada je Milošević otisao sa vlasti.Vreme se promenilo,svet je otisao dalje,a Milo,Mesic i dalje furaju isti fazon i potpuno istu pricu...Ljudi, kulirajte ovakve izjave, tako cemo staviti do znanja da nas ne interesuju, kao sto nas ne interesuju....

sloboda za mišljenje!

pre 12 godina

Nisam još nikad video da zvanična Srbija radi ili govori to na šta se Đukanović žali. Zvaničnici su uglavnom susdržani i korektni. Uglavnom mi, anonimni komentatori, tamo gde je to moguće i među sobom u četiri oka govorimo šta privatno o tome mislimo, a što se ne nekome ne sviđa. Milo ne može nista prigovoriti Srbiji, jer nema te količine spinovanja i manipulacije koju bi srpske vlasti sprovele pa da ne primetimo onoliki nož koji nam štrči iz leđa, sa sve natpisom na njemu: "za vaše dobro".

Mora se priznati da u većini slučajeva zaista nemamo poštovanja za Crnu Goru.... Poštovanje se ne utuvljuje u glavu direktivama, ono se zasluži ili ne!

Miki

pre 12 godina

E jesmo najgori! Milo i njegovi politicari, 10€ ekoloska taksa, bez vode u sred sezone... jos vize da uvedu. I opet najvise gostiju iz Srbije. E pa necu im letovati...

svedok

pre 12 godina

kadgod se milu zatrese polozaj on krene da drma kavez... pa sta sad `oce - ima drzavu vojsku sudsku i izvrsnu vlast, valutu i jednom recju VLASNIK je crne gore... o korumpiranim ministrima i bankarima, kao i o lokalnoj kriminalnoj zajednici da se i ne govori... ali on voli da prstom upire negde drugde, ne bi li skrenuo paznju sa sustine da vec, sad moze da se kaze decenijama NE SILAZI sa slatke kruske autokratije...

nikola

pre 12 godina

Malo mu samohvale ,trebalo bi i mi da mu dignemo spomenik za zivota ,i da punim ustima vaznosimo kulturne tekovine ,sa lovorikama !

U pitanju je mentalitet....

Nenad

pre 12 godina

@Kristijan

Dalo bi se naslutiti u tvom postu da bi ti želio da Hrvatska ima tu mogućnost sve do Drine a i dalje. Nema više toga zaboravi. Srba u Crnoj Gori ima 35% (prema novom popisu) i sasvim je logično da ih Srbija pomaže što je njena obaveza. U BiH su jedan od tri konstitutivna naroda i specijalne veze su po daytonskom sporazumu sasvim na mjestu. U Hrvatskoj su Srbi protjerani i normalno bi bilo da ih Srbija pomaže baš kao i kosovske Srbe. To što susjedi i komšije tumače takve stavove iskrivljeno nije problem Srbije.

Tony

pre 12 godina

Zar jos niste shvatili da ste najveci problem u Balkanu? Pa zar ni sad kad je vas RTS izjavio da se igrao sa vasim mozgom, i da je sirio mrzenje, propagandu o svemirskom narodu itd. Zar jos niste shvatili da sve ratove Milosevic i sada ovi "demokrate" vode politiku: Kosovo, ratovi, mrzenje donese pare familiji i rodbini.?

overtone

pre 12 godina

Djukanovićeve izjave su postale predvidive a retorički i stilski prepoznatljive! Brinu me stavovi koji se iznose na tako "ukočen" način. Beskorisni su i prevazidjeni a najopasnije je što nisu prijateljski! Zamislite "prijatelja" koji vas javno opomene ili uvredi! To ne rade prijatelji! Siguran sam do postoji bolji način da se ukaže na problem od ovog Djukanovićevog. Nažalost ovo nedvosmisleno pokazuje da Djukanoviću zatezanje odnosa odgovara! Takodje naježim se kada primetim da osobe na državnim pozicijama ne shvataju značenje nekih osnovnih pojmova! Reč "identitet" postoji u svim značajnijim jezicima i u svojoj suštini objašnjava pojam kontinuiteta istog! Ponovljanje istog u lingvističkom, socijalnom, kulturoliškom... Osetljivo je! Ne može tek tako da se izgovori reč identitet i problem je rešen! Identiten nije odluka identitet je kontinuitet, trajanje ima svoju dinamiku i svoj oblik. Drugim rečima ne možete nikada nikoga optužiti da ugrožava vaš identitet!

Dule NS

pre 12 godina

@ (Kristijan, 24. maj 2011 00:00)

-Prvo, nije Srbija izmislila da je Njegoš Srbin, već se sam Njegoš tako izjašnjavao i to veoma jasno, direktno i NEDVOSMISLENO! Da ste nekada malo čitali znali bi ste to i sami! Srbi ne moraju nikoga da prisvajaju jer imaju sasvim dovoljno istorijskih, kulturnih, naučnih ličnosti! Vi ostali imate veliki deficit istih, pa bi da se poslužite malo sa Srpskim, a takođe imate i deficit istorijskih činjenica pa bi i tu malo da zakinete od Srbije!
Takođe ne govori Srbija da se u Crnoj Gori govori Srpskim jezikom, već to govore sami Crnogorci, koji takođe ogromnom većinom poštuju Srpsku pravoslavnu crkvu - a nije im je država Srbija nametnula!!!
-Mi ne tražimo tuđe, već samo ne dozvoljavamo da se naše skrnavi - i to nam niko na ovom svetu ne može zabraniti! Srbija priznaje Crnu Goru kao nezavisnu državu i apsolutno niko ovde nema nameru da se nameće CG ni u ludilu, pogotovo jer je većina građana Srbije jedva dočekala razdvajanje sa CG - a sada može veoma jasno da se vidi i zašto!
Ali to ne znači da će Srbija okrenuti leđa svom narodu kog tamo ima 35% - nije mi jasno kako neko uopšte može i da pomisli tako nešto, a kamoli da očekuje tako nešto od Srbije - od Srbije se stalno očekuju stvari koje se ne očekuju ni od koga na ovoj planeti! To je prevršilo svaku meru!
-Drugo, zaista mislim da je izuzetno nekorektno od svih vas ex-YU državica i naroda što prebacujete Srbiji neke stvari! Pa Srbija je jedina koja je ostala bez nekih 2 miliona svojih ljudi! 2 miliona Srba je danas van Srbije! A Koliko Hrvata je van Hrvatske, koliko je Slovenaca van Slovenije i svih ostalih??? Lako je vama svima da "poštujete" jedni druge i da pametujete kako je Srbija "remetilački faktor" ili šta već! Pitao bih vas kako bi ste se vi ponašali da ste na mestu Srbije!!! Srbija mora da štiti svoj narod to je njena obaveza - isto kao što radi svaka zemlja na ovom svetu sa svojim narodom! Nije naš problem što su komunisti pravili nerealne granice koje ne prate nacionalnu strukturu i realnost! Niti će Srbi nestati sa lica zemlje samo zato jer je neko od vas nezadovoljan!
Veoma ste licemerni i nepošteni!
-Treće, ako ćemo se već prebrojavati, onda treba da se zna da je i sam Slobo Milošević bio Crnogorac - njegova ćerka danas živi u porodičnoj kući u Crnoj Gori! Zašto onda i za Slobu ne govorite da ga svojatamo da je Srbin, a on u stvari Crnogorac?! A Slobin najodaniji saveznik i partner 90-ih je bio upravo Milo Đukanović, koji se tada gadio na šahovnicu, bombardovao Dubrovnik i švercovao sve što se moglo švercovati u saradnji sa svim mogućim kriminalcima i mafijašima... a onda kada je video da Slobin brod tone preskočio je odmah u suprotni čamac, pa sada sedi sa Mesićem i svim ostalim "demokratama"! Milo je jedini diktator još iz davnih vremena ranih 90-ih koji je još uvek na vlasti! A Srbija je u međuvremenu promenila nekoliko predsednika i ipak u Srbiji danas postoji sasvim drugi sistem nego 90-ih, ali ne očekujem od vas da to vidite!

-I vi gospodine kažete da je Milo u pravu? Zapitajte se malo kakvog to čoveka podržavate i čije mišljenje delite!

Jabilondo

pre 12 godina

Milo, brate, kraj je maja, uskoro će letnja sezona. Olabavi malo, da Srbi imaju vremena da pozaboravljaju ove "mudrosti", pa da zapale na more. Jes' da smo paradajz turisti, ali valjda nađemo koji cent da utrošimo u tom visokom turizmu.

Eto šta biva kad Slobin jurišnik na Dubrovnik prestane da uči marksizam. Povraća mi se.