Nedelja, 22.05.2011.

20:39

Amfilohije: Ko sme da razara crkvu?

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da posao “glavara” u Crnoj Gori nije da se bave uređenjem pravoslavne crkve koja tu postoji vekovima.

Izvor: Tanjug

Amfilohije: Ko sme da razara crkvu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Brainwash

pre 12 godina

Gradjanine saradnice Radovicu, 1) Nemoj da trazis od drugih ono sto ti sam ne ispunjavas. Kad budes prestao da se mesas u stvari drzave, tada ce i drzava prestati da se mesa u stvari Crkve. S obzirom da je nazalst ti predvodis u CG, dobro je sto se mesa, tj ne daje ti da radis sve sto si naumio. 2) Gledajuci sta radis, jasno je da je tvoja 'misija' da ubedjujes Crnogorce da su Srbi. Jel to neka dosad nepoznata Bozija zapovest, i koja?

dosta mrznje

pre 12 godina

SPC ce da totalno propadne u CG samo zato sto je ovaj lik na njenom celu. Da je imala hrabrosti da se obracuna sa lopovima, kriminalcima, razvratnicima, pedofilima, fasistima u svojim redovima dugo bi trajala SPC. Sam si sebi jamu iskopao Vladiko prema tome ima sad da zanjes kao sto si sejao.

Vladimirr

pre 12 godina

Valjda po prvi put se (vise-manje) slazem sa ovim Amfilohijem, jer sta ima neki drzavni organ da se mesa u uredjenje crkve? Na sudu je da odluci cija treba da bude crkvena imovina (o tome se vecinom i radi u tom sporu, zar ne?), a stvarno, crkva je odvojena od drzave, postoji na principu samoorganizovanja, pa ako ljudi hoce, neka bude predeset pravoslavnih crkava, ako ima ko time da se zamajava, jogi-letaci i ostali su takodje dobrodosli :) U crkvenu politiku ne vidim, mozda tu neko nekome podmece nogu ili u necem sprecava, ali bas zato i sluzi odvajanje od drzave, to i ne mora da me zanima. Znam da je sigurno ovaj pop kao osica, ili pre strsljen koji zuji i smeta, ali podsetite ga na njegove reci i da nema sta da se mesa u drzavne poslove, pre ce to biti resenje nego ovo vracanje u srednji vek i sjedinjavanje crkve i drzave...

gradjanin Rusije

pre 12 godina

Ovaj Risto Radović(crnogorčina na EKS)umetničko ime Amfilohije je jedan običan Krimos , hohštapler,prevarant sa Ruskim parama.Odgovoran je mnogo za stanje u Srbiji i samoizolaciju Srbije.

Toza

pre 12 godina

"Prema Amfilohiju, crkveni zvaničnici bi trebalo da se bave siromaštvom, korupcijom, kriminalom i otimačinom."

Hahahaha... Samo to i rade u životu!

Misko

pre 12 godina

U ovo nesrecno vreme, mnogi politicari kao i crkveni velikodostojnici nisu nam bili za ponos. Ali, oni su samo prolazni ljudi.

Treba li im dozvoliti da unakaze jedinu istituciju koja nosi jedini izvor ljudskosti na nasim prostorima kroz vekove?

Treba li onima koji unose politiku u crkvu i crkvu u politiku dozvoliti da nadvladaju dobro koje su ljudi, kao sto je bio patrijarh Pavle, mukom pravili u najgorim vremenima?

Treba li raskomadati crkvu toliko da ponovo izgubimo autokefalnost i patrijarsiju, pa da se valjamo po blatu i ubjamo jedni druge sekirama kao divljaci za vreme Turaka?

Ovog puta nas Turci nece unistiti, unisticemo sami sebe.

Znam da ce mnogi koji su protiv crkve slati negativne komentare, verovatno zato sto crkvu vide kroz korumpirane svestenike i ispolitizirane vladike. Za takve ljude, otidjite jednom na liturgiju i pokusajte da razumete o cemu ona govori. Tek onda cete videti sta se zeli unistiti i koliko su razne danasnje glavesine nebitne.

Nadam se da ce razum nadvaldati destrukciju kojoj smo postali tako skloni!

mustang289

pre 12 godina

Ako ovi "crnogorci" i uzmu imovinu od SPC, oće li i freske i ostalo u manastirima, na kojima su srpski sveci, da prefarbaju i stave neke "crnogorske" svetinje na zidove? Imaće još puno toga da izmisle. Ni ime za sebe nisu bili sposobni sebi dati, nego su samo preuzeli prevod imena, kojim su jih zvali Venecijanci (Montenegro, koje se ujedno počelo koristiti tek vekovima kasnije od naseljenja Slovena na tim prostorima!). Koga li će samo ovaj put zvat u pomoć?

Crnogorac

pre 12 godina

Postovani pope,

Idi ti za Beograd, pa tamo resavaj probleme, ako si tako pametan. Ili tamo nema otimacine, kriminala i korupcije? Nema siromastva u Srbiju? Ima svega toga, cini se, i to mnogo vise nego kod nas. Pomoli se ti bogu za tvoje Srbijance i idi te njih usreci, a nas bi mogao malo da ostavis na miru. I sam djavo nama bolje misli nego ti, pope. Ni on nije toliko crn kao ti.

Mozemo mi i bez tebe, pope. Ziveli smo vekovima bez tebe, pa zasto mislis da ne mozemo sada? Ako si ti neki pametan pop, trebalo bi da znas da tvoj zivotni vek u odnosu na vecnost ne predstavlja nista. Da si imao malo srece, tebe bi Srbijanci postavili za patrijarha, pa sad ne bismo mi morali da te slusamo. No, eto, izgleda da je tvoj bog na strani Srbijanaca. Idi, pope, onda i ti kod njih. Prilikom sledeceg zreba mozda ce ti se bog smilovati. Pa ces usreciti Srbijance. Ako, vala.

FILIP

pre 12 godina

Covjek gradi sedmospratnicu u podgorici i on da nekog kritikuje obicni biznismen u mantiji, dok se god porez ne uvede crkvi svi smo ovce jer jedino oni i mafijasi ne placaju porez!!!A vidim da 90% vas crkvu ravna sa bogom, bog je jedno a lopovi u mantijama drugo, 10% popova je posteno a ovih drugih 90% je u vrhu crkve i krade kao politicari aloooooo irinej je osvestao trzni centar para vrti dje burgija nece!!!

Tuzna u dijaspori

pre 12 godina

Ko rusi Hristovu crkvu?!? Lopovi i kriminalci! Na mnogaja ljeta preosveceni vladiko! Puna podrska nasem vladiki Amfilohiju! Hvala sto nas cuvate od zaborava, greha, srama koji vec decenijama vlada nasom Srbijom! Bog blagoslovio nasu crkvu, narod i kralja!

baba vanga

pre 12 godina

Isto tako su i Turci želeli da rasture Srpsku pravoslavnu crkvu i mnogi drugi kasnije... vatikan, nacisti, ustaše...
...red je došao na "braću" Crnogorce. Lepo ste društvo sebi izabrali!
Srpski Vladika Njegoš se verovatno prevrće u grobu!!! Eh da samo može da ustane iz mrtvih, pa da vidi svoj porod!

bezimena

pre 12 godina

"Prema Amfilohiju, crkvni zvaničnici bi trablo da se bave siromaštvom, korupcijom, kriminalom i otimačinom".

Narečeni se preporučuje za ministra unutrašnjih poslova, iako bi sa nabrojanim mogao da se pozabavi i unutar svoje crkve.:)))

Nemanja

pre 12 godina

Ovo je baš lepo i razložno rečeno, skoro da sam zaboravio da to priča jedan, što kažu Ameri 'borderline psycho', koji je brljao gde god je mogao, od blagosiljanja zlikovaca iz 90-tih, preko skandala na Đinđićevoj sahrani, nazivanja Stonsa đavoljim slugama (od zanemarljivog značaja, ali ne mogu da ne spomenem) pa do učešća u izazivanju iste te situacije o kojoj govori.

mudrovanje

pre 12 godina

Što se seje , to se i žanje. Dok ste bili u okvirima Crkve niko vas nije dirao, ali su vam ti okviri bili tesni. Nego pozdravi Zukorlića i vrati ga u te verske okvire. Ako vam je tamo tesno skinite versku odoru i bavite se politikom, a ne da sa tih vaših pozicija mudrujete o politici, ekonomoji, obrazovanju, kulturi, nauci, ....

marko

pre 12 godina

A jedni prosto pitanje za Mila i Ranka, zasto ne vratite pod svoje neku katoticku crkvu, ili neku dzamiju? Ne vidim neku bitnu razliku, crkva je crkva, cija god da je. Ako vam treba religija i crkva ni to nije nikakav problem. Uzmete lepo i smsilite novu veru, sagradite crkvu, pristalice vec imate i resena stvar. Ako neka crkva i vera, postoje vec vekovima, kakve to veze ima sa vama. Hocete vasu, pravite je. Ovu ostavite onima cija je vec vekovima. Ono sto takodje ne razumem, je cemu ta potreba da se nekom nesto oduzme, i da se nekom napakosti. I nemam drugo objasnjenje do bolest.

rade jovicevic

pre 12 godina

Odgovor PG.
Da je po tvome shvatanju NJ.Preosvestenstvo Mitropolit Amfilohije prepustio, mojim potomcima crnogorcima, da rade sta hoce a on se povukao i bez protesta samo Bogu molio, danas nebi imao gde Bogu da se moli.Milo bi se potrudio da unisti i namanje obelezje SPC u C.G. Na zalost svih nas SRBA GEOGRAFSKIH Crnogoraca sva sila se uperila da se razori sve srpsko u CG.Milo, Drljevicu, Stedimlija, Zelenasi i ostali srbomrsci ostavite nas na miru, i pogledajte kada se Crna Gora po prvi put pominje u istoriji Cg. koliko je SPC starija i od samog geografskog pojma CRNA GORA.
Pozdrav
Rade Jovicevic.

Ivan

pre 12 godina

Nisam političar, još manje državnik, pa ne znam gde formalno spada onaj dekret kojim je kralj organizovao rad srpske crkve u crnogorskim manastirima? Mogli bi i vojsku spominjati, ali se Amfilohiježalio samo na političare i državnike.

Nemanja

pre 12 godina

Ovo je baš lepo i razložno rečeno, skoro da sam zaboravio da to priča jedan, što kažu Ameri 'borderline psycho', koji je brljao gde god je mogao, od blagosiljanja zlikovaca iz 90-tih, preko skandala na Đinđićevoj sahrani, nazivanja Stonsa đavoljim slugama (od zanemarljivog značaja, ali ne mogu da ne spomenem) pa do učešća u izazivanju iste te situacije o kojoj govori.

Nikola

pre 12 godina

Ovaj g-din, ili ne zna, ili se pravi da ne zna - da je Srba bilo i pre SPC-a i da je SPC nastala kao rezultat samovoljnog, nekanonskog čina i bez saglasnosti carigradske patrijaršije. Način na koji će nastati crnogorska crkva, identičan je načinu na kom jenastala SPC. Što se mene tiče, najbolje bi bilo da obe nestanu.

Bora

pre 12 godina

Mitropolitu Anfilohiju nije lako,ni u Brozovo vreme nije vladala takva histerija, komunisti su barem znali svoje poreklo i istoriju,ovi novokoponovani bezbosnici hoce da prodaju i jezik i veru,za veceru.

BD

pre 12 godina

Mitropolit je potpuno u pravu. Takvih izjava vlastodržaca nije bilo ni u komunizmu. Pušta ih Evropa zbog geostrateških interesa. E Crna Goro...

boban,nis

pre 12 godina

Mnogi optuzuju Amfilohija za ekstremizam, pravo da vam kazem ni meni se neke njegove izjave nisu svidjale, ali kad malo bolje pogletate sa kakvim ljudima on tamo ima posla i ko su njegovi kriticari i napadaci, on mora da bude takav. Prisiljen je da se brani, nekad i teskim recima, ali drugog izbora nema.

Iz PG

pre 12 godina

G-din Mitropolit se bavi zamjenama teza. Ako se bude selio iz cetinjskog manastira, kada kamion dodje da mu kupi stvari, prije svega neka krivi sebe. Da se nije bavio politikom, vrijedjanjem Crngoraca, nepostovanjem zakona zemlje u kojoj zivi, do ovoga nebi doslo. A da se bavio samo bozijom sluzbom, kao i predstavnici druge dvije konfesije u Crnoj Gori, niko ga nebi pominjao, kao sto ni njih ne pominje.

boban,nis

pre 12 godina

Mnogi optuzuju Amfilohija za ekstremizam, pravo da vam kazem ni meni se neke njegove izjave nisu svidjale, ali kad malo bolje pogletate sa kakvim ljudima on tamo ima posla i ko su njegovi kriticari i napadaci, on mora da bude takav. Prisiljen je da se brani, nekad i teskim recima, ali drugog izbora nema.

BD

pre 12 godina

Mitropolit je potpuno u pravu. Takvih izjava vlastodržaca nije bilo ni u komunizmu. Pušta ih Evropa zbog geostrateških interesa. E Crna Goro...

Iz PG

pre 12 godina

G-din Mitropolit se bavi zamjenama teza. Ako se bude selio iz cetinjskog manastira, kada kamion dodje da mu kupi stvari, prije svega neka krivi sebe. Da se nije bavio politikom, vrijedjanjem Crngoraca, nepostovanjem zakona zemlje u kojoj zivi, do ovoga nebi doslo. A da se bavio samo bozijom sluzbom, kao i predstavnici druge dvije konfesije u Crnoj Gori, niko ga nebi pominjao, kao sto ni njih ne pominje.

FILIP

pre 12 godina

Covjek gradi sedmospratnicu u podgorici i on da nekog kritikuje obicni biznismen u mantiji, dok se god porez ne uvede crkvi svi smo ovce jer jedino oni i mafijasi ne placaju porez!!!A vidim da 90% vas crkvu ravna sa bogom, bog je jedno a lopovi u mantijama drugo, 10% popova je posteno a ovih drugih 90% je u vrhu crkve i krade kao politicari aloooooo irinej je osvestao trzni centar para vrti dje burgija nece!!!

gradjanin Rusije

pre 12 godina

Ovaj Risto Radović(crnogorčina na EKS)umetničko ime Amfilohije je jedan običan Krimos , hohštapler,prevarant sa Ruskim parama.Odgovoran je mnogo za stanje u Srbiji i samoizolaciju Srbije.

Nemanja

pre 12 godina

Ovo je baš lepo i razložno rečeno, skoro da sam zaboravio da to priča jedan, što kažu Ameri 'borderline psycho', koji je brljao gde god je mogao, od blagosiljanja zlikovaca iz 90-tih, preko skandala na Đinđićevoj sahrani, nazivanja Stonsa đavoljim slugama (od zanemarljivog značaja, ali ne mogu da ne spomenem) pa do učešća u izazivanju iste te situacije o kojoj govori.

Crnogorac

pre 12 godina

Postovani pope,

Idi ti za Beograd, pa tamo resavaj probleme, ako si tako pametan. Ili tamo nema otimacine, kriminala i korupcije? Nema siromastva u Srbiju? Ima svega toga, cini se, i to mnogo vise nego kod nas. Pomoli se ti bogu za tvoje Srbijance i idi te njih usreci, a nas bi mogao malo da ostavis na miru. I sam djavo nama bolje misli nego ti, pope. Ni on nije toliko crn kao ti.

Mozemo mi i bez tebe, pope. Ziveli smo vekovima bez tebe, pa zasto mislis da ne mozemo sada? Ako si ti neki pametan pop, trebalo bi da znas da tvoj zivotni vek u odnosu na vecnost ne predstavlja nista. Da si imao malo srece, tebe bi Srbijanci postavili za patrijarha, pa sad ne bismo mi morali da te slusamo. No, eto, izgleda da je tvoj bog na strani Srbijanaca. Idi, pope, onda i ti kod njih. Prilikom sledeceg zreba mozda ce ti se bog smilovati. Pa ces usreciti Srbijance. Ako, vala.

Nikola

pre 12 godina

Ovaj g-din, ili ne zna, ili se pravi da ne zna - da je Srba bilo i pre SPC-a i da je SPC nastala kao rezultat samovoljnog, nekanonskog čina i bez saglasnosti carigradske patrijaršije. Način na koji će nastati crnogorska crkva, identičan je načinu na kom jenastala SPC. Što se mene tiče, najbolje bi bilo da obe nestanu.

bezimena

pre 12 godina

"Prema Amfilohiju, crkvni zvaničnici bi trablo da se bave siromaštvom, korupcijom, kriminalom i otimačinom".

Narečeni se preporučuje za ministra unutrašnjih poslova, iako bi sa nabrojanim mogao da se pozabavi i unutar svoje crkve.:)))

Toza

pre 12 godina

"Prema Amfilohiju, crkveni zvaničnici bi trebalo da se bave siromaštvom, korupcijom, kriminalom i otimačinom."

Hahahaha... Samo to i rade u životu!

baba vanga

pre 12 godina

Isto tako su i Turci želeli da rasture Srpsku pravoslavnu crkvu i mnogi drugi kasnije... vatikan, nacisti, ustaše...
...red je došao na "braću" Crnogorce. Lepo ste društvo sebi izabrali!
Srpski Vladika Njegoš se verovatno prevrće u grobu!!! Eh da samo može da ustane iz mrtvih, pa da vidi svoj porod!

Nemanja

pre 12 godina

Ovo je baš lepo i razložno rečeno, skoro da sam zaboravio da to priča jedan, što kažu Ameri 'borderline psycho', koji je brljao gde god je mogao, od blagosiljanja zlikovaca iz 90-tih, preko skandala na Đinđićevoj sahrani, nazivanja Stonsa đavoljim slugama (od zanemarljivog značaja, ali ne mogu da ne spomenem) pa do učešća u izazivanju iste te situacije o kojoj govori.

Misko

pre 12 godina

U ovo nesrecno vreme, mnogi politicari kao i crkveni velikodostojnici nisu nam bili za ponos. Ali, oni su samo prolazni ljudi.

Treba li im dozvoliti da unakaze jedinu istituciju koja nosi jedini izvor ljudskosti na nasim prostorima kroz vekove?

Treba li onima koji unose politiku u crkvu i crkvu u politiku dozvoliti da nadvladaju dobro koje su ljudi, kao sto je bio patrijarh Pavle, mukom pravili u najgorim vremenima?

Treba li raskomadati crkvu toliko da ponovo izgubimo autokefalnost i patrijarsiju, pa da se valjamo po blatu i ubjamo jedni druge sekirama kao divljaci za vreme Turaka?

Ovog puta nas Turci nece unistiti, unisticemo sami sebe.

Znam da ce mnogi koji su protiv crkve slati negativne komentare, verovatno zato sto crkvu vide kroz korumpirane svestenike i ispolitizirane vladike. Za takve ljude, otidjite jednom na liturgiju i pokusajte da razumete o cemu ona govori. Tek onda cete videti sta se zeli unistiti i koliko su razne danasnje glavesine nebitne.

Nadam se da ce razum nadvaldati destrukciju kojoj smo postali tako skloni!

marko

pre 12 godina

A jedni prosto pitanje za Mila i Ranka, zasto ne vratite pod svoje neku katoticku crkvu, ili neku dzamiju? Ne vidim neku bitnu razliku, crkva je crkva, cija god da je. Ako vam treba religija i crkva ni to nije nikakav problem. Uzmete lepo i smsilite novu veru, sagradite crkvu, pristalice vec imate i resena stvar. Ako neka crkva i vera, postoje vec vekovima, kakve to veze ima sa vama. Hocete vasu, pravite je. Ovu ostavite onima cija je vec vekovima. Ono sto takodje ne razumem, je cemu ta potreba da se nekom nesto oduzme, i da se nekom napakosti. I nemam drugo objasnjenje do bolest.

rade jovicevic

pre 12 godina

Odgovor PG.
Da je po tvome shvatanju NJ.Preosvestenstvo Mitropolit Amfilohije prepustio, mojim potomcima crnogorcima, da rade sta hoce a on se povukao i bez protesta samo Bogu molio, danas nebi imao gde Bogu da se moli.Milo bi se potrudio da unisti i namanje obelezje SPC u C.G. Na zalost svih nas SRBA GEOGRAFSKIH Crnogoraca sva sila se uperila da se razori sve srpsko u CG.Milo, Drljevicu, Stedimlija, Zelenasi i ostali srbomrsci ostavite nas na miru, i pogledajte kada se Crna Gora po prvi put pominje u istoriji Cg. koliko je SPC starija i od samog geografskog pojma CRNA GORA.
Pozdrav
Rade Jovicevic.

Tuzna u dijaspori

pre 12 godina

Ko rusi Hristovu crkvu?!? Lopovi i kriminalci! Na mnogaja ljeta preosveceni vladiko! Puna podrska nasem vladiki Amfilohiju! Hvala sto nas cuvate od zaborava, greha, srama koji vec decenijama vlada nasom Srbijom! Bog blagoslovio nasu crkvu, narod i kralja!

Bora

pre 12 godina

Mitropolitu Anfilohiju nije lako,ni u Brozovo vreme nije vladala takva histerija, komunisti su barem znali svoje poreklo i istoriju,ovi novokoponovani bezbosnici hoce da prodaju i jezik i veru,za veceru.

mudrovanje

pre 12 godina

Što se seje , to se i žanje. Dok ste bili u okvirima Crkve niko vas nije dirao, ali su vam ti okviri bili tesni. Nego pozdravi Zukorlića i vrati ga u te verske okvire. Ako vam je tamo tesno skinite versku odoru i bavite se politikom, a ne da sa tih vaših pozicija mudrujete o politici, ekonomoji, obrazovanju, kulturi, nauci, ....

mustang289

pre 12 godina

Ako ovi "crnogorci" i uzmu imovinu od SPC, oće li i freske i ostalo u manastirima, na kojima su srpski sveci, da prefarbaju i stave neke "crnogorske" svetinje na zidove? Imaće još puno toga da izmisle. Ni ime za sebe nisu bili sposobni sebi dati, nego su samo preuzeli prevod imena, kojim su jih zvali Venecijanci (Montenegro, koje se ujedno počelo koristiti tek vekovima kasnije od naseljenja Slovena na tim prostorima!). Koga li će samo ovaj put zvat u pomoć?

dosta mrznje

pre 12 godina

SPC ce da totalno propadne u CG samo zato sto je ovaj lik na njenom celu. Da je imala hrabrosti da se obracuna sa lopovima, kriminalcima, razvratnicima, pedofilima, fasistima u svojim redovima dugo bi trajala SPC. Sam si sebi jamu iskopao Vladiko prema tome ima sad da zanjes kao sto si sejao.

Vladimirr

pre 12 godina

Valjda po prvi put se (vise-manje) slazem sa ovim Amfilohijem, jer sta ima neki drzavni organ da se mesa u uredjenje crkve? Na sudu je da odluci cija treba da bude crkvena imovina (o tome se vecinom i radi u tom sporu, zar ne?), a stvarno, crkva je odvojena od drzave, postoji na principu samoorganizovanja, pa ako ljudi hoce, neka bude predeset pravoslavnih crkava, ako ima ko time da se zamajava, jogi-letaci i ostali su takodje dobrodosli :) U crkvenu politiku ne vidim, mozda tu neko nekome podmece nogu ili u necem sprecava, ali bas zato i sluzi odvajanje od drzave, to i ne mora da me zanima. Znam da je sigurno ovaj pop kao osica, ili pre strsljen koji zuji i smeta, ali podsetite ga na njegove reci i da nema sta da se mesa u drzavne poslove, pre ce to biti resenje nego ovo vracanje u srednji vek i sjedinjavanje crkve i drzave...

Ivan

pre 12 godina

Nisam političar, još manje državnik, pa ne znam gde formalno spada onaj dekret kojim je kralj organizovao rad srpske crkve u crnogorskim manastirima? Mogli bi i vojsku spominjati, ali se Amfilohiježalio samo na političare i državnike.

Brainwash

pre 12 godina

Gradjanine saradnice Radovicu, 1) Nemoj da trazis od drugih ono sto ti sam ne ispunjavas. Kad budes prestao da se mesas u stvari drzave, tada ce i drzava prestati da se mesa u stvari Crkve. S obzirom da je nazalst ti predvodis u CG, dobro je sto se mesa, tj ne daje ti da radis sve sto si naumio. 2) Gledajuci sta radis, jasno je da je tvoja 'misija' da ubedjujes Crnogorce da su Srbi. Jel to neka dosad nepoznata Bozija zapovest, i koja?

Iz PG

pre 12 godina

G-din Mitropolit se bavi zamjenama teza. Ako se bude selio iz cetinjskog manastira, kada kamion dodje da mu kupi stvari, prije svega neka krivi sebe. Da se nije bavio politikom, vrijedjanjem Crngoraca, nepostovanjem zakona zemlje u kojoj zivi, do ovoga nebi doslo. A da se bavio samo bozijom sluzbom, kao i predstavnici druge dvije konfesije u Crnoj Gori, niko ga nebi pominjao, kao sto ni njih ne pominje.

boban,nis

pre 12 godina

Mnogi optuzuju Amfilohija za ekstremizam, pravo da vam kazem ni meni se neke njegove izjave nisu svidjale, ali kad malo bolje pogletate sa kakvim ljudima on tamo ima posla i ko su njegovi kriticari i napadaci, on mora da bude takav. Prisiljen je da se brani, nekad i teskim recima, ali drugog izbora nema.

BD

pre 12 godina

Mitropolit je potpuno u pravu. Takvih izjava vlastodržaca nije bilo ni u komunizmu. Pušta ih Evropa zbog geostrateških interesa. E Crna Goro...

Crnogorac

pre 12 godina

Postovani pope,

Idi ti za Beograd, pa tamo resavaj probleme, ako si tako pametan. Ili tamo nema otimacine, kriminala i korupcije? Nema siromastva u Srbiju? Ima svega toga, cini se, i to mnogo vise nego kod nas. Pomoli se ti bogu za tvoje Srbijance i idi te njih usreci, a nas bi mogao malo da ostavis na miru. I sam djavo nama bolje misli nego ti, pope. Ni on nije toliko crn kao ti.

Mozemo mi i bez tebe, pope. Ziveli smo vekovima bez tebe, pa zasto mislis da ne mozemo sada? Ako si ti neki pametan pop, trebalo bi da znas da tvoj zivotni vek u odnosu na vecnost ne predstavlja nista. Da si imao malo srece, tebe bi Srbijanci postavili za patrijarha, pa sad ne bismo mi morali da te slusamo. No, eto, izgleda da je tvoj bog na strani Srbijanaca. Idi, pope, onda i ti kod njih. Prilikom sledeceg zreba mozda ce ti se bog smilovati. Pa ces usreciti Srbijance. Ako, vala.

Tuzna u dijaspori

pre 12 godina

Ko rusi Hristovu crkvu?!? Lopovi i kriminalci! Na mnogaja ljeta preosveceni vladiko! Puna podrska nasem vladiki Amfilohiju! Hvala sto nas cuvate od zaborava, greha, srama koji vec decenijama vlada nasom Srbijom! Bog blagoslovio nasu crkvu, narod i kralja!

baba vanga

pre 12 godina

Isto tako su i Turci želeli da rasture Srpsku pravoslavnu crkvu i mnogi drugi kasnije... vatikan, nacisti, ustaše...
...red je došao na "braću" Crnogorce. Lepo ste društvo sebi izabrali!
Srpski Vladika Njegoš se verovatno prevrće u grobu!!! Eh da samo može da ustane iz mrtvih, pa da vidi svoj porod!

Nemanja

pre 12 godina

Ovo je baš lepo i razložno rečeno, skoro da sam zaboravio da to priča jedan, što kažu Ameri 'borderline psycho', koji je brljao gde god je mogao, od blagosiljanja zlikovaca iz 90-tih, preko skandala na Đinđićevoj sahrani, nazivanja Stonsa đavoljim slugama (od zanemarljivog značaja, ali ne mogu da ne spomenem) pa do učešća u izazivanju iste te situacije o kojoj govori.

rade jovicevic

pre 12 godina

Odgovor PG.
Da je po tvome shvatanju NJ.Preosvestenstvo Mitropolit Amfilohije prepustio, mojim potomcima crnogorcima, da rade sta hoce a on se povukao i bez protesta samo Bogu molio, danas nebi imao gde Bogu da se moli.Milo bi se potrudio da unisti i namanje obelezje SPC u C.G. Na zalost svih nas SRBA GEOGRAFSKIH Crnogoraca sva sila se uperila da se razori sve srpsko u CG.Milo, Drljevicu, Stedimlija, Zelenasi i ostali srbomrsci ostavite nas na miru, i pogledajte kada se Crna Gora po prvi put pominje u istoriji Cg. koliko je SPC starija i od samog geografskog pojma CRNA GORA.
Pozdrav
Rade Jovicevic.

mudrovanje

pre 12 godina

Što se seje , to se i žanje. Dok ste bili u okvirima Crkve niko vas nije dirao, ali su vam ti okviri bili tesni. Nego pozdravi Zukorlića i vrati ga u te verske okvire. Ako vam je tamo tesno skinite versku odoru i bavite se politikom, a ne da sa tih vaših pozicija mudrujete o politici, ekonomoji, obrazovanju, kulturi, nauci, ....

marko

pre 12 godina

A jedni prosto pitanje za Mila i Ranka, zasto ne vratite pod svoje neku katoticku crkvu, ili neku dzamiju? Ne vidim neku bitnu razliku, crkva je crkva, cija god da je. Ako vam treba religija i crkva ni to nije nikakav problem. Uzmete lepo i smsilite novu veru, sagradite crkvu, pristalice vec imate i resena stvar. Ako neka crkva i vera, postoje vec vekovima, kakve to veze ima sa vama. Hocete vasu, pravite je. Ovu ostavite onima cija je vec vekovima. Ono sto takodje ne razumem, je cemu ta potreba da se nekom nesto oduzme, i da se nekom napakosti. I nemam drugo objasnjenje do bolest.

FILIP

pre 12 godina

Covjek gradi sedmospratnicu u podgorici i on da nekog kritikuje obicni biznismen u mantiji, dok se god porez ne uvede crkvi svi smo ovce jer jedino oni i mafijasi ne placaju porez!!!A vidim da 90% vas crkvu ravna sa bogom, bog je jedno a lopovi u mantijama drugo, 10% popova je posteno a ovih drugih 90% je u vrhu crkve i krade kao politicari aloooooo irinej je osvestao trzni centar para vrti dje burgija nece!!!

gradjanin Rusije

pre 12 godina

Ovaj Risto Radović(crnogorčina na EKS)umetničko ime Amfilohije je jedan običan Krimos , hohštapler,prevarant sa Ruskim parama.Odgovoran je mnogo za stanje u Srbiji i samoizolaciju Srbije.

Nikola

pre 12 godina

Ovaj g-din, ili ne zna, ili se pravi da ne zna - da je Srba bilo i pre SPC-a i da je SPC nastala kao rezultat samovoljnog, nekanonskog čina i bez saglasnosti carigradske patrijaršije. Način na koji će nastati crnogorska crkva, identičan je načinu na kom jenastala SPC. Što se mene tiče, najbolje bi bilo da obe nestanu.

mustang289

pre 12 godina

Ako ovi "crnogorci" i uzmu imovinu od SPC, oće li i freske i ostalo u manastirima, na kojima su srpski sveci, da prefarbaju i stave neke "crnogorske" svetinje na zidove? Imaće još puno toga da izmisle. Ni ime za sebe nisu bili sposobni sebi dati, nego su samo preuzeli prevod imena, kojim su jih zvali Venecijanci (Montenegro, koje se ujedno počelo koristiti tek vekovima kasnije od naseljenja Slovena na tim prostorima!). Koga li će samo ovaj put zvat u pomoć?

Bora

pre 12 godina

Mitropolitu Anfilohiju nije lako,ni u Brozovo vreme nije vladala takva histerija, komunisti su barem znali svoje poreklo i istoriju,ovi novokoponovani bezbosnici hoce da prodaju i jezik i veru,za veceru.

Misko

pre 12 godina

U ovo nesrecno vreme, mnogi politicari kao i crkveni velikodostojnici nisu nam bili za ponos. Ali, oni su samo prolazni ljudi.

Treba li im dozvoliti da unakaze jedinu istituciju koja nosi jedini izvor ljudskosti na nasim prostorima kroz vekove?

Treba li onima koji unose politiku u crkvu i crkvu u politiku dozvoliti da nadvladaju dobro koje su ljudi, kao sto je bio patrijarh Pavle, mukom pravili u najgorim vremenima?

Treba li raskomadati crkvu toliko da ponovo izgubimo autokefalnost i patrijarsiju, pa da se valjamo po blatu i ubjamo jedni druge sekirama kao divljaci za vreme Turaka?

Ovog puta nas Turci nece unistiti, unisticemo sami sebe.

Znam da ce mnogi koji su protiv crkve slati negativne komentare, verovatno zato sto crkvu vide kroz korumpirane svestenike i ispolitizirane vladike. Za takve ljude, otidjite jednom na liturgiju i pokusajte da razumete o cemu ona govori. Tek onda cete videti sta se zeli unistiti i koliko su razne danasnje glavesine nebitne.

Nadam se da ce razum nadvaldati destrukciju kojoj smo postali tako skloni!

Nemanja

pre 12 godina

Ovo je baš lepo i razložno rečeno, skoro da sam zaboravio da to priča jedan, što kažu Ameri 'borderline psycho', koji je brljao gde god je mogao, od blagosiljanja zlikovaca iz 90-tih, preko skandala na Đinđićevoj sahrani, nazivanja Stonsa đavoljim slugama (od zanemarljivog značaja, ali ne mogu da ne spomenem) pa do učešća u izazivanju iste te situacije o kojoj govori.

bezimena

pre 12 godina

"Prema Amfilohiju, crkvni zvaničnici bi trablo da se bave siromaštvom, korupcijom, kriminalom i otimačinom".

Narečeni se preporučuje za ministra unutrašnjih poslova, iako bi sa nabrojanim mogao da se pozabavi i unutar svoje crkve.:)))

Vladimirr

pre 12 godina

Valjda po prvi put se (vise-manje) slazem sa ovim Amfilohijem, jer sta ima neki drzavni organ da se mesa u uredjenje crkve? Na sudu je da odluci cija treba da bude crkvena imovina (o tome se vecinom i radi u tom sporu, zar ne?), a stvarno, crkva je odvojena od drzave, postoji na principu samoorganizovanja, pa ako ljudi hoce, neka bude predeset pravoslavnih crkava, ako ima ko time da se zamajava, jogi-letaci i ostali su takodje dobrodosli :) U crkvenu politiku ne vidim, mozda tu neko nekome podmece nogu ili u necem sprecava, ali bas zato i sluzi odvajanje od drzave, to i ne mora da me zanima. Znam da je sigurno ovaj pop kao osica, ili pre strsljen koji zuji i smeta, ali podsetite ga na njegove reci i da nema sta da se mesa u drzavne poslove, pre ce to biti resenje nego ovo vracanje u srednji vek i sjedinjavanje crkve i drzave...

Brainwash

pre 12 godina

Gradjanine saradnice Radovicu, 1) Nemoj da trazis od drugih ono sto ti sam ne ispunjavas. Kad budes prestao da se mesas u stvari drzave, tada ce i drzava prestati da se mesa u stvari Crkve. S obzirom da je nazalst ti predvodis u CG, dobro je sto se mesa, tj ne daje ti da radis sve sto si naumio. 2) Gledajuci sta radis, jasno je da je tvoja 'misija' da ubedjujes Crnogorce da su Srbi. Jel to neka dosad nepoznata Bozija zapovest, i koja?

dosta mrznje

pre 12 godina

SPC ce da totalno propadne u CG samo zato sto je ovaj lik na njenom celu. Da je imala hrabrosti da se obracuna sa lopovima, kriminalcima, razvratnicima, pedofilima, fasistima u svojim redovima dugo bi trajala SPC. Sam si sebi jamu iskopao Vladiko prema tome ima sad da zanjes kao sto si sejao.

Toza

pre 12 godina

"Prema Amfilohiju, crkveni zvaničnici bi trebalo da se bave siromaštvom, korupcijom, kriminalom i otimačinom."

Hahahaha... Samo to i rade u životu!

Ivan

pre 12 godina

Nisam političar, još manje državnik, pa ne znam gde formalno spada onaj dekret kojim je kralj organizovao rad srpske crkve u crnogorskim manastirima? Mogli bi i vojsku spominjati, ali se Amfilohiježalio samo na političare i državnike.