Utorak, 17.05.2011.

00:01

Lidl napokon dolazi u Srbiju

Nemački internacionalni diskontni lanac Lidl obezbedio je lokaciju za objekat u Novom Sadu, prenosi novosadski Dnevnik.

Izvor: Dnevnik

Lidl napokon dolazi u Srbiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

118 Komentari

Sortiraj po:

marji

pre 12 godina

@zoki
ja nisam ni negirao da su aldi i hofer ista firma nego sam komentarisao neki komentar pre.A aldi je broj jedan u nemackoj a lidl veciti broj 2 ali to nema veze ipak su to Giganti
pozz

zoki

pre 12 godina

@marji

Aldi i Hofer jesu jedna te ista firma,Hofer je Aldi u Austriji...

Ali Lidl nema nikakve veze sa Aldi-jem!!! To su dve sasvim razlicite firme i najveci konkurenti u Nemackoj...

marji

pre 12 godina

Lidl, Hofer i Aldi su iste radnje, tj. isti gazda.
Nije istina da je isti gazda Lidl i Kaufland je isti gazda Dieter Schwarz i nije tacno da su proizvodi ne kavlitetni da su jedni od naj jeftinijih jesu.posto sam rodjen u Heilbronnu-Neckarsulmu pa znam. Aldi drze braca Albrecht i to je nezavisan lanac.

Ivan

pre 12 godina

Mene iskreno interesuje kako vi potrošači koji pominjete kvalitetu to merite ? :) Znači kad kažete ovde je roba kvalitetnija nego ovde ? Kako ste došli do tih vaših saznanja ?

U LIDLU je Milka čokolada 100g 79 EURO centi a u Merkatoru je EURO i nešto. Jel ona u Merkatoru kvalitetnija ?

uspavanko

pre 12 godina

Ja, reko, da vidim komentare, za jedan ubrzani pregled vesti i po koju posalicu. Kad ono - svi se nesto naduravaju ko je gde kupovao mleko i po kojoj ceni su im sirevi. I svi imaju svoju istinu oko toga da li je bolji Aldi ili Lidle. Suzdrzite se, braco i sestre Srbi potrosaci, radnje k'o i svake druge, (za sada) imaju malo vise artikala, po malo boljoj ceni i malo urednije od onoga sto ste navikli. Ostavite malo panike i tripa za Tesco, Auchan, IKEA...

Miki

pre 12 godina

Lidl, Hofer i Aldi su iste radnje, tj. isti gazda.

Nasi uglavnom po takvim radnjama preko i idu.

Ja ne idem, ali iz razloga sto ima i u Carrefour-u da se nadju jeftiniji proizvodi kao i u Auchan, Iper, Esselunga, DiPiu...

Nalazim se inace u Italiji.

дф

pre 12 godina

Био сам пре неку годину у Лидлу на Крфу,ушо сам да купим нешто за клопу.Вратио сам се са пуним колицима.Мислим да то довољно говори о ценама и квалитету робе.

Зоран

pre 12 godina

brainwash, 17. maj 2011 18:45, немој да рачунаш да ће Лидл да буде тако јефтин и у Србији. Боље рачунај супротно, а ако буде јефтин, одлично. Не долазе они ту због лепих очију и да направе конкуренцију Мишку и Делти. Пре ће бити да долазе да изједначе цене са осталима или незнатно спусте.

Slobodan-BG

pre 12 godina

Eto, samo je trebalo da Maxi promeni vlasnika pa da pocne da se otvara trziste za nova ulaganja. Napokon smo docekali...a siguran sam da ce biti jos toga !

ma hajte molim vas

pre 12 godina

ako mislite da cete bolje da zivite sa platom od 300$ ...ulje mleko i meso ce da kosta u lidlu koliko i u tempu, camambert ce biti jeftiniji, samo zavisi koliko gga jedete ...

peric

pre 12 godina

Zar nas penzioni fond ili drzava nije mogla da investira u srpki Lidl ili da nadje partnera. Mozda ga nazovemo Gorica ili Jabuka ili Kruska ili SOS. Njihovi Hiper-marketi kostaju oko 1mil eura. Tehnologija je hiper-jednostavna. A zahvat trzista ogroman. To bi bila prilika da dobijemo domace proizvode po dostupnim cenama u vecim kolicinama, na raznim lokacijama. Ovako ce novi igrac LIDL da se dogovori sa starim igracima, znate vec kojim, i cene ce biti slicne. U Hrvatskoj gde je dogovorna ekonomija kao kod nas, LIDL ima cene koje su 50% vece nego u Londonu gde je zestoka konkurencija. Slucaj METRO-a to pokazuje, gde iako je nemacka kompanija investirala, cene su jake, kvalitet robe jadan, a usluga nikakva. Jednostavno nema konkurencije. Nasuprot neo-lib mantrama i na trzistu ima mesto za drzavno ulaganje kada je potrebno.

Leteci Holandjanin

pre 12 godina

kada imate mogucnost da kombinujete Aldi - Lidl, veoma cete biti zadovoljni vasom mesecnom potrosnjom na hranu i neke kucne potrpstine.
Kako ovde pricamo o Lidlu, pomenucu jogurt, cokolade, odlicno teso za spagete, haribo bombone, nekoliko vrsta piva, grickalica itd. Takodje interesantno je za pomenuti, akcije kada se predstavlja po jedna zemlja i onda gomilu proizvoda doticne. Hrana, pice, slatkisi...
Ok ima tamo takodje i shita, ali gde ga nema :)
Znaci opusteno...samo neka dodje i razbije ovu Market Monotoniju ;)
I uvek cu pre odlaziti u kupovinu tamo nego li u nekakvu Ideu ili neki kvazi market.

Milutin

pre 12 godina

Zivim u Stockholm,trgujem u raznim marketima a medju njima je prisutan i Lidl.Istina kvalitet nije na najvisem nivou,ali mnoge stvari su ok.Barem ne prodaju kvarnu i robu kojoj je istekao rok sto se u nasim marketima svakodnevno moze naci.Inace najvise kupujem u marketima Ica,nacionalna kompanija i odlicni su,cijene su u sustini iste kao u Srbiji a vecina proizvoda je i jeftinjije.Svi proizvodi koji imaju veze sa djecom tj.bebama su jeftiniji nego u Srb.pelene,mlijeko,razne kasice itd.otac sam petomjesecne bebe,tako da mogu da potvrdim da kasica u srbiji malo boljeg kvaliteta kosta duplo vise nego u Srbiji!Ustvari sve sto ima veze sa djecom je oslobodjeno poreza.

milan

pre 12 godina

Moj pas nije nemacki pa je opet dobar i inteligentan.
Aldi pravi 20 milijardi evra prometa godisnje pa moze da ima bruto zaradu od 5-6% i bude zadovoljan. Slazem se da se nasi trgovci nezadovoljavaju sa takvom zaradom i sem sto svoje liferante ne placaju redovno tako su im fleksibilnost i ideje zanemarujuce.
Nemanja nesvidja mi se tvoj stil pisanja za mene nekoga zvati lopovom i lazovom je stepen primitivizma. Politicari ce nas svi lagati, moraju to mi trazimo ako nam malo ili realno obecavaju necemo ih birati a oni posle imaju nemogucu misiju to sve obecano ostvariti sto niko od nemoze da ostavri ne kod nas ali ne ni kod drugih. Svet i situacije se menjaju u hodu pa stvaraju nove probleme (vidi svetsku ekonomsku krizu) ili donose neocekivane napredke u privredi (vidi aktuelnu Nemacku) i to bez velikog ucinka vlade.

VW 1200j

pre 12 godina

Da pokusam i ja da objasnim ako ima jos nekoga kome nesto nije jasno. Aldi i Lidl su vam kao VW Golf i Opel Astra. Mozete da se vozite i Mercedesom ili BMW-om ali i u Nemackoj Golf voze svi drustveni slojevi. I neka sada neko kaze da je Golf los auto! Nas problem moze da bude samo nas los benzin.

brainwash

pre 12 godina

Nedavno sam bio u Lidlu blizu Brisela i odusevio se niskim cenama i vrhunskim kvalitetom sireva, cokolade, sladoleda... Necete verovati, ali izracunao sam da bih ustedeo ako odletim do tamo, napuinm kofer u Lidlu (od 32kg +10kg rucni prtljag) i platim povratnu avionsku kartu i doplatu za prtljag (40=15evra+taxi 10 evra), skuplje bi me ta kolicina hrane izasla kog gazde Miska a bila bi i nekvalitetnija. Toliko o monopolu, gazda Misko prodao Maxi i sada nasi politicari pustili konkurenciju!! Sramota!! Zuti zato gube sledece izbore, a glavni gubitinici smo svi mi, jer dolaze gladne Murte na vlast koji se nisu nakrali od devedesetih! Boze pomozi!

Pera Lozac

pre 12 godina

..a pored svakog Lidla otvore i Hofer (ili Eurospin) a zatvore Maxije,Ideje,Interexe i slicne pa bi bili prosto zbunjeni kad bi cokolada bila od 30 din,dugotrajno mleko od 50 din,kafa 100g od 35 din,sir u listicima 1kg 350 din,1 kg pomfrita 70din...ne kazem da bi nam bilo bolje niti da bi nam se poboljsao nas bedni standard al ne bi za 1000din isao sa praznom kesom kuci.Bar bih nosio kutiju..

Srbin

pre 12 godina

Ovo je veoma dobra vest i nadamo se da ce ih biti po celoj Srbiji. Ljudi su se zasitili Maxija i kupuju samo iz nuzde u Maxi iako znaju da ih Miskovic dere. Nadamo se i novinama u Denezi kada budu uzeli Maxi i pravoj konkurenciju gde ce se odnos cena/kvalitet preovladavati

Na zapadu nista novo

pre 12 godina

Ništa ne proizvodimo, samo pravimo pazar drugima, postali smo potrošačko društvo koje smo toliko pljuvali. Da smo normalni mogli smo sami sebe da hranimo, ovako ima ko zna posao i kome je dosta da zaradi dinar na proizvodu a ne kao naši miškovići.

Bole

pre 12 godina

Sve je ovo lepo ali nemojte da se przite previse.
Preporucujem da pogledate malo wikipediu https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Lidl , izmedju ostalog cete primetiti i deo o njihovom odnosu prema zaposlenima ( nimalo u lepom svetlu ).
Takodje i da u Srbiji imaju plan da otvore svoje objekte u periodu 2015/2020.
Ipak smo mi primamljivo trziste ,kako rece nas vajni premijer, zar ne ;)

Milos

pre 12 godina

Ne znam otkuda autorima teksta informacija da je roba u Lidlu i drugim discount lancima naprosto razbacana a ne po policama, tj. rafovima. Da su bar nekad bili u bilo kom Lidlu u Nemackoj mogli su da se uvere da se po izgledu ne razlikuje od drugih supermarketa. Tacno je da su cene nize, a asortiman suzen, i treba dodati da discounteri stede na osoblju, tako da se treba spremiti za duze cekanje na kasi.

Hogar

pre 12 godina

....Lidl,Idea,Merkator,Metro....ne vidim razliku ni u kvalitetu ni u cenama jer jednostavno hrana u inostranstvu je neuporedivo jeftinija od naše ali ovi trgovinski lanci jednostavno imaju našu robu,pa je ona dinar dva negde skuplja negde jeftinija,ali bitne razlike nema.Setite se vremena Ante Markovića....kako je suzbio monopol proizvođača TV prijemnika i hrane....uvezao je kontingente poznatih firmi pa ste SONY,ili PHILIPS mogli da kupite za isti novac kao i domaći proizvod a u isto vreme po fri šopovima mogli ste kupiti najpoznatije svetske slatkiše po cenama koje nisu bile veće od cene domaćih.Tek onda se videlo koliko se ustvari domaći proizvođači zgrađuju u cenu proizvoda...potom su i oni spustili cene

milan

pre 12 godina

Jaka strana diskontnih mreza je veliki broj supermarketa pa se tu vec uslovljava velika kolicina pojedinih proizvoda. Ja samo neznam odakle piscu ovog teksta da su LIDL prodavnice maksimalno 2000 kvadrata to je bilo barem u Nemackoj pre 20 godina danas skoro da nema supermarketa ispod 10.000 kvadrata povrsine. Nisam brojao koliko vrsta kafe ima ali samo kapucino ima barem 7-8 vrsta vise nego svaki MAXI, ima sveze meso ali nema mesnicu, na paletama ima samo vodu, koka kolu ali zato ima subove ponude jeftinih svakavih stvari za kucu, sezonske sitne robe za obuci i razlicitih korisnih sitnica, sveze voce i povrce i zamrzivace sa gotovom hranom itd. Posluga je kao i Aldiju ta koja slaze robu u rafove i koja ide i na kasu znaci sa malo osoblja kompletna usluga.

Vlada

pre 12 godina

Pitanje:

Da li neko zna, da li Lidl market u Grčkoj, u blizini Asprovalte prima kartice (Master, American, Maestro...)?

Idem tamo na more, i mnogo mi znači taj podatak.
Hvala.

Boki

pre 12 godina

@(sreten, 17. maj 2011 11:24)
Znam ja dobro sta pricam. Ono sto se kod nemaca zove marza to je procentualni deo od mp cene. Ne to se u Srbiji ne zove rabat. Rabat se moze odobravati samo na cenu bez poreza a ovo o cemu sam ja pricao je udeo u kompletnoj MP ceni koja je najcesce definisana od strane dobavljaca dok je marza (dakle deo koji ostaje trgovcu) definisan procentom od MP cene. Upravo tu razliku sam ja i zeleo da naglasim obzirom da nasi novinari vole da uporedjuju marze kod nas i Nemaca a u sustini neznaju da su one sustinski razlicito definisane.

nemanja

pre 12 godina

Svakog dana po komentarima potvrdjem moju tezu da je 90 posto po nekom osnovu ili nenormalnih ili glupih ili su eksponenti domacih lopova u trgovini pa pisu gluposti i lazi.Narode ne verujte nikome dok ne vidite sami kako je kada dodju ali u svakom slucaju moze biti samo bolje jer roba koju prodaju izuzetna a o cenama da ne pricam jer ovo sto nam rade ove domace lopine ,trgovci i uvoznici je dranje nase koze a to im je sve omogucila lopovska vlast. I lepo mi je rekao jedan drugar jos pre 20 godina > DRUZE MOJ I PSA KAD KUPUJES GLEDAJ DA BUDE NEMACKI.

Ivan

pre 12 godina

Braćo Srbi. Kao što niste u pravu kad spominjete, da su cene u Srbiji najviše na svetu u što se svaki mesec kad idem u Srbiju uverim SAM tako i niste u pravu da je LIDL roba žnj kvalitete.
LIDL je sasvim solidan trgovinski lanac sa meni ukusnijim ( ne mogu da pričam o kvalitetu prehrambenih proizvoda jer nemam laboratorijum :) ) nego u recimo Hoferu. Nije tačno da se ovde malo na zapadu samo sirotinja snabdeva u LIDL. Cela srednja klasa pa i neki iz više klase kupuju u LIDLU.
Još jedno, električni alat u LIDLU je dosta kvalitetan. Jogurt im je jedan najboljih.

No kad dodje LIDL kod vas uverićete se sami.

rimidalV

pre 12 godina

Gotovo svaki drugi dan kupujem u Lidlu. Cene su zaista niske, kvalutet vrhunski. Dva puta nedeljno prave specijalne ponude rezne vrste robe oko koje se kupci otimaju. A za dezurne dusebriznike informacija: Ulaskom u lanac Lidla, Srbija ce imati priliku da plasira svoje proizvode u sve ostale zemlje u kojima Lidl ima svoje prodavnice. Znaci samo dobijamo.
Primera radi, boca kole (potpuno identicna Koka Koli) od 2 litra kosta 49 centi, Nutela od 750 gr = 3,99 evra ...

NN

pre 12 godina

Ja i moji redovno kupujemo u SOS marketima. Tamo se npr. moze naci cokolada od 100 grama za 40 dinara. Usluga i nije nesto, jedna kasa, lokal smesten u 15 m2, ne mozes da dodjes do proizvoda od guzve. Ali kad izadjes iz marketa bar si srecan jer nisi bacio pare i jer ti neko nije naplatio vise samo zato sto pusta muziku dok kupujes. Naravno onaj ko ima para neka kupuje Milku u Mercatoru ili Maxi-ju, ali ne znam sta mu smetaju marketi poput Lidla. Kao Tempo na Vilinim vodama je luksuzan, dole beton, leti vruce, zimi hladno. Kao prodavacice u Maxi-ju ne rade za 18-20 hiljada, kao pola zaposlenih u Srbiji (ne racunajuci javni sektor) ne trpi neki vid mobinga. Kad si u Rimu ponasaj se kao Rimljanin-tako ce verovatno da razmislja Lidl.

Igor Nemacka

pre 12 godina

Ej pa ovo jos nisam citao u zivotu! Neki komentatori kazu Lidl i Aldi imaju lose proizvode? Pa kvalitet proizvoda u Aldiju je veoma dobar, a njihov odnos cena-kvalitet je poslovna politika koju jos mnogi eksperti nisu "skuzili". Jeste, nema velikog izbora ili bljestece reklame, ali to sto nude je dobro. To je potvrdjeno u svim dosadasnjim testovima.

Pa dali bi nemci kupovali 45 godina i od njega napravili najbogatiji prehrambeni lanac, da je kvalitet los? Aldi i Lidl proivodi imaju svoj segment prodaje koji je uspesan decenijama, a on je svake godine veci i veci. A ovaj koji dole rece, tamo kupuju samo studenti i socijalni slucajevi, je pravi m...... Pa dali mogu Aldi i Lidl koji zajedno imaju godisnji obrt od otprilike 100 milijardi evra (svaki po 50), da ga naprave sa socijalcima i studentima, a da ga ne podrzavaju siroke mase kupaca. Ali takav komentar sam i ocekivao u Srbiji, zato sto se tamo vecina stvari ocenjuju samo na crno ili belo. Pa kupovina nije stvar alternativnosti (kupujem samo u Lidl-u ili tako neka glupost), nego svar kumulativnosti. Ljudi su u nemackoj veoma dobro informisani i kupuju neke proizvode u discounterima, a neke u drugim prodavnicama. Kako i gde hoce.

Ako nekoga interesuje u Aldiju i Lidl-u kupuje 80 % srednjeg sloja i mnogi bogati u nemackoj. To naravno ne znaci da kupuju samo tamo, nego kupuju i tamo. Nekada, pre 20 godina je Aldi (Lidl nije postojao) bio oznacen stigmom, kao "sta ti kupujes u Aldiju"? Od sredine 1990-ih se trend promenio i danas ljudi pitaju "sta, ti ne kupujes u Aldiju" (u smislu, pa kad si lud placaj visu cenu)?

Stvar je u tome da ljudi imaju izbor, a u Srbiji je izbor bas decenijama Zato pozdravljam svaki dolazak discountera u Srbiju.

A ovaj ekspert sto rece, imaju losu politiku prema radnicima, otpustaju za jedan evro, hoce li da kaze, da srpski poslodavci imaju dobru radnicku politiku? Ili hoce da kaze, da kradja ne treba da bude sankcionisana?
Ej, alo, pa sa tom politikom smo i stigli, gde jesmo. Niko nece biti primoran da radi za Lidl ako to nece. Neka trazi posao gde moze da "kraducka".

A svi koji misle da koncept Lidl, Aldi itd kod nas nece imati uspeha, nemoraju da kupuju tamo, izbor ce uciniti drugi potrosaci i pokazati dali
je sistem ekonomski isplativ.


















Kupovina nije stvar

reality check 2011

pre 12 godina

prvo malo o meni:
ziveo pet godina u nemackoj, vatio se pre tri, sve sto imam da kazem odnosi se na period stariji od pre te tri godine

PENNY, ALDI (aldi sever, bio sam na severu nemacke, tek sam u minhenu video aldi jug, ali valjda je to isto) i LIDL su isti tip prodavnice. jeftini su, najjeftiniji. zamerke: pivo. sve su imale no name pivo u plasticnoj flasi (ili u staklenoj, ali neko lose staklo). koliko se secam pivo (0.5l) je bilo 20-25 centi, ali ocajno. za pravo pivo se ide u specijalizovane prodavnice za pice, a tamo ima od ptice mleko (sto se tice piva. i jos nesto, jedino tamo sam video na ulaz obavestenje na srpskom: zaposleni nemaju kljuc od sefa, dzaba im pretite pistoljem. to je doduse pisalo i na turskom, poljskom, ruskom, engleskom pa i na nemackom, ali srpski/hrvatski/bosnjacki.... je bio prvi na listi). no vratimo se na temu: penny, aldi, lidl: tamo nema neko da te ceka na odeljku za suhomesnato i da ti recka sta i koliko hoces, nema lepo slozenih artikala, ali: jeftino jeeeee
ako hocete da idete u prodavnicu gde vam mere po zelji, onda je tu REAL (najjeftiniji iz te grupe). ali ni tu nije sve idealno. dok sam bio u nemackoj bila je afera oko reala kako su prelepljivalji rok rajanja svezeg mesa.
i jos nesto, oko aldija: medion je njohova firma (one brace, htedoh reci) i postali su br jedan u nemackoj (za one koji ne znaju medion pravi/sklapa racunare, digitalne foto aparate i raznu "konzumnu" elektroniku i mrdalice)

eto, toliko od mene
odo sada da citam komentare na izjavu onog nesrecnika. kaze u naslovu da smo izasli iz krize

Pedja

pre 12 godina

Svi vi koji kupujete:

litar mleka za 95 dinara
litar ulja za 150 dinara
kilogram secera za 99 dinara,
litar jogurta za 90 dinara
200 g Eurokrema za 175 dinara
cajnu kobasicu za 950 dinara
i sve to na akciji milseci da stedite!!!

znajte da, zbog toga sto nigde niste putovali, niste videli sta znaci trzisna ekonomija, konkurencija i sta znaci rec AKCIJA, svesno podrzavate pljackanje sopstvenog dzepa i sopstvenog naroda!

LIDL i Supermarketi slicni njemu vam nude mogucnost izbora i konkurenciju!TO JE SUSTINA!
EDUKUJTE SE!!!

Hrvat

pre 12 godina

Lidl niti je dno dna, niti je vrh vrhova. Lidl je prosječan trgovački lanac s vrlo niskim cijenama, ali često i sa robom upitne kvalitete. Kupujem u dubrovačkom Lidlu ali samo one artikle za koje sam se uvjerio da im je kvaliteta iznad cijene. Primjerice rado kupujem neke sireve i kobasice, no Victus ili Cerdo meso ne kupujem ni u ludilu. Higijenske potrepštine su vrlo jeftine, ali sam nakon pranja kose jednim šamponom kupljenim u Lidlu imao probleme s peruti koju nikad prije u životu nisam imao. Za razliku od šampona tekući sapuni su bili sasvim ok i vrlo jeftini. Također sam kupio 9 kg deterdženta za rublje. Nakon prvog pranja rublja bacio sam preostalih 8,8 kg istog deterdženta jer rublje je i dalje bilo prvljavo, a osim toga je primilo neki čudan miris (smrad) loja. Sve u svemu, Lidl je dobrodošla konkurencija ostalim lancima jer je ovaj dubrovački niskim cijenama prisilio ostale na niže cijene pojedinih artikala (Getro, Mercator, Konzum, Tommy, Pemo...). Svatko će naći nešto što mu odgovara cijenom i kvalitetom. Što ne vrijedi kupit će te negdje drugo. I to je to.

Verko Radulov

pre 12 godina

Ovaj tekst pokazuje osnovno neznanje novinara o trgovini, sto me ne cudi, toliko je amaterstva u Srbiji. Prvo, kada uporedite bruto prihoda po glavi stanovnika u Srbiji i broj pristunih trgovinskih lanaca videcete da ih trenutno ima vise nego sto je prosek u razvijenim zemljama EU. Kao posledica mnogi se od njih gase, a austrijski Cort je odustao od vecine svojih investicija u Srbiju, Idea ima gubitke s otvaranjem manjih prodavnica. Na kraju, pogledajte zavrsne bilanse vecine trgovinskih kompanija u Srbiji za proteklu godinu. Dobit je minimalna u odnosu na obrt ili su debelo u gubitku, npr. i Mercator i Idea. Ni kod drugih nije bolje. Mi u Srbiji smo opet nerealni, da ne govorimo koliki je udeo Delta Maxija koga je drzava godinama stitila time sto nije bilo ogranicenja rokova placanja. Zato neki strani marketi koji imaju potrebu da se sire gledaju da otvore cetvore oci pre nego sto milione evra investiraju u kupovinu objekata i izgradnju trgovinske mreze.

irena

pre 12 godina

I za jug i jugoistok opet ništa! Bitno je i dalje razvijati sever Srbije, a mi dole i dalje kupujemo najskuplji šećer, ulje brašno... A svi znamo kakav nam je južnjački standard (ako i imamo neki standard)!

s.nikolic

pre 12 godina

@Voda u usima , veza porekla vlasnika ovih lanaca sa hitlerom nije mozda ovde bila potrebna i nije moyda na mestu , ALI CINJENICA JE DA SE PRED NJIMA , USA ILI SAD nije bitno , KLECI , ono sa NE-placanjem poreza nije izmisljeno , I DA NAKON DRUGOG SVETSKOR RATA TAJ MALI SLOJ KOJI POTICE IZ TOG ONDA PROGNANOG NARODA @DRMA@ SVETOM I DRZI SVE KONCE SVETSKE POLITIKE U RUKAMA , i to tera tera na razmisljanje !!!!! i jos vise je za razmisljanje zasto , ako sam nekad licno bio proganjan , moram i ja da proganjam , ovde je dovoljno je reci rec palestina ! pozdr.

tamara

pre 12 godina

Lidl je mozda jeftin, ali sigurno ima proizvode najlosijeg kvaliteta.
Eto otvorenog puta za mnoge bolesti... U Evropi samo oni koji nemaju izbora kupuju u istom. Povrce GMO, meso tretirano na jos gori nacin, da ne pricam o konzervama i gotovim jelima ili o kozmetici. Tamo je dobro pazariti eventualno toalet papir. Katastrofa.

Milivoje

pre 12 godina

Slazem se sa milivojem..... Bitno je zaposliti ljude i PLATITI doprinose ovoj zemlji.... U principu ti ljudi dolaze da uloze u nasu zemlju.... njima odgovara jer ce ostvariti profit a nama jer bi trebali jeftinije da kupujemo.... U svakom slucaju da li pare idu nekom bogatom arapinu, belgijancu, italijanu ili ovdasnjem Misku nebitno je jer svejedno ne idu meni u dzep.... Bitno je da je jeftinije i pristupacnije obicnim smrtnicima....

Uostalom sve se prati....
(radoje, 17. maj 2011 13:51)



E da nam je vise ovakvih radoja....
Daleko bi dogurali...
Covek realno gleda na stvari.
Oni koji su uvek za status-quo su po pravilu nesposobni za zivot.
Jer se boje svake vrste promena.
Njihova logika je bolje nam ja da ne radimo nego da radimo za stranca...

bogdan

pre 12 godina

Bolje bi bilo da se otvaraju proizvodni pogoni jer od trgovine država ima malu vajdu.A što se profita tiče potpuno je svejedno hoće li ga uzeti Mišković i odneti na Kipar ili Lidl i odneti u Nemačku.Važno je da ovaj opljačkani narod može da kupi ono što mu treba da preživi.A oni što se predstavljaju elitom ne kupuju ni kod Miška ni kod Lidla.

Nikola

pre 12 godina

Voleo bih ja da vidim IP adrese ovih što pišu "iz Švajcarske, Pariza, Kefalonije" mislim da bi se iznenadili da se svi iz Srbije prave pametni.

Ko je stvarno putovao po Evropi i poredio LIDL prodavnice zna šta je to. Međutim treba praviti razliku između jednog LIDL-a u npr. Mađarskoj i LIDL-a u Nemačkoj. Kvalitet proizvoda a i sami proizvodi se neuporedivo razlikuju. Ali razlikuje se i još po nešto: standard.

Gde je standard mali (da ne kažem mizeran) šta očekujete? Da će da otvore megalomanske supermarkete sa fensi robom?

Ne, za nas "bednike" (kako nas je jedan od komentatora okarakterisao) je najvažniji odnos cene i kvaliteta, a to je upravo ono po čemu LIDL nema premca.

vesna

pre 12 godina

Komentare moze svako da pise a oni kosi imaju iskustva dobro znaju da je Lidl super prodavnica,hrana im je mnogo kvalitetnija nego u mnogim skupljim prodavnicama.od hleba,slatkisa,dzemova,kremova,suhomesnatog,sireva,jaja,zaledjena hrana,orasi,sokovi,konzerve I mnogo mnogo drugih im je odlicnog kvaliteta.Kupujem svakodnevno kod njih I nema sumnje za kvalitet.Super sto otvaraju kod nas,ne jednu nego bi u svaki grad trebalo po jedna prodavnica

ripi

pre 12 godina

Živim u Češkoj, Lidl je u svakom mestu moram priznati da izbor hrane je velik ali je kvalitet dosta često sumnjiv. što se tiče voca i povrca nekad je nešto jeftinije a to kada su akcije. Sada su im uveli i pekare pa tako da možete da kupite sveže pecivo u toku celig dana ali to kod nas u srbiji ima mnogo malih privatnih pekara pa neznam dali ce to biti pravilo i za LIDL u Srbiji. Ja lično tamo nekupujem hranu ali ponekad kupim stvari za kucu i domacinstvo jer imaju atraktivne cene ili nešto što nemožete da nadjete nigde. Tako da ostaje da se nadamo da ce kvalitet biti uredu i da ce dobavljači biti iz Srbije i da cemo mi kao i Česi početi da gledamo odakle je taj proizvod što kupujemo i da preferiramo sve što je iz Srbije. I počnemo da govorimo da sve što je naše je kvalitetno i dobro i da naši ljudi imaju zlatne ruke.

Неко споља

pre 12 godina

А нико се не пита, зашто Лидл није у Србију дошао већ до сада? Да није можда неко спречавао долазак, не само Лидла већ и других дисконтних продаваца? Ови наши на ћелу са Мишковићем нас већ годинама праве будалама а правиће нас и убудуће, само не на подручју мало и велепродаје.
И Мишковићу дошло из дупета у главу, зашто би се бавио милионима коначних потрошача, када у Србији може да згрће паре на педесетак клиената из пољопривреде. Само се ми свађајмо шта је боље, страно или домаће, скупо или јефтино, Лидл или Темпо. У међувремену лопови само скачу тамо где још нису опљачкали до краја.

radoje

pre 12 godina

Slazem se sa milivojem..... Bitno je zaposliti ljude i PLATITI doprinose ovoj zemlji.... U principu ti ljudi dolaze da uloze u nasu zemlju.... njima odgovara jer ce ostvariti profit a nama jer bi trebali jeftinije da kupujemo.... U svakom slucaju da li pare idu nekom bogatom arapinu, belgijancu, italijanu ili ovdasnjem Misku nebitno je jer svejedno ne idu meni u dzep.... Bitno je da je jeftinije i pristupacnije obicnim smrtnicima....

Uostalom sve se prati....

prolece 2011

pre 12 godina

pristupacne cene i pristojan kvalitet lidl postize na racun radnika i slovi za najgoru izrabljivacku firmu u Nemackoj goru od Mc Donaldsa, suprotno od Aldija. Otpustaju kasirke za 1E i sve su kase pod kamerama, na celu ogromnu radnju max2-3 radnika koji moraju sve. Cesto su na tapetu za krsenje prava

Srdjan from Lucerne

pre 12 godina

U poredjenju sa nasim prodavnicama Lidl i Aldi stvarno izgledaju kao " ..dno dna " Ali ako uporedim odnos kvaliteta robe i cene to je vec sasvim druga prica.
Aldi i Lidl nisu "fancy" prodavnice, ali bas me briga za to! Meni je bitnije da kupim povoljan i dobar proizvod a ne da li je isti pod "extra" osvetljenjem ili na polici koju je dizajnirao Gucci ili Pininfarina. Licno se snadbevamo u tim prodavnicama, koje su napokon dosle i u Svajcarsku. Naravno, tacno znamo sta kupujemo. Ono sto nam ne odgovara po ukusu ili kvalitetu kupujemo na drugom mestu ( npr. sveze povrce ).Profil kupaca nisu samo beda i gastarbajteri, vec i ostali "normalni" potrosaci.
Kada bi Lidl i Aldi uspeli da odrze nivo cena koji je u Nemackoj, nasi lanci bi morali da se dobro razmisle o daljnjem poslovanju. Verovatno to nece biti u potpunoj meri, a to sam mogao da se uverim prilikom posete DM-u u Beogradu. Cene su u toj spomenutoj prodavnici bile vece od onih u Nemackoj. Razlog? Marza?Carina?Monopol? Na to pitanje bi mogli da odgovore iz uprave DM-a.
Sto se tice Milka cokolade za 50 dinara u Svajcarskoj : A gde to? Za 23 godine zivota u Svajcarskoj ja to nisam video! Najjeftiniju Milku sam kupio u Nemackoj za 85 centi, i to na akciji! Inace kosta oko 1 €. Dragi moji, nemojte da vas zaludjuju sa rekla-kazala informacijama o cenama bilo kojih proizvoda ili usluga u inostranstvu. Postoje inostrani proizvodi u Srbiji koji su cak jeftiniji od istih u evropi.

hasta la vista

pre 12 godina

Lidl je solidna firma u Nemackoj, povoljna i pristojna. Poznati su po dosta genetski manipulisanih namirnica iako imaju i Bio liniju i po tome da pripadaju Sajentolozima.

Зоран

pre 12 godina

dule, 17. maj 2011 11:56, пријатељу, за услугу се плаћа. Бензинске пумпе овде у САД су обично без човека који ти сипа, сипаш сам. Постоје и оне где ти радник сипа, али бензин скупљи. Па бирај.

kiki

pre 12 godina

Hocu Lidl u Beogradu (evo neka bude, ne na Novom Beogradu kao svi nego recimo na levoj obali Dunava, za promenu) Lidl mi je poznat iz Italije, daleko je jeftiniji od svih ostalih lanaca, jeste roba na paletama, ne shljashti kao ostali marketi, ali to je taako nebitno, ako niste od onih sto se nacifraju pa guraju kolica po prodavnici. Tacno, vina su povoljna, slatkisi razno-razni, sirevi, toalet papir, konzerve i tegle(zimnica), deterdzenti. Nadam se da ce i kod nas tako biti.

JAAAA

pre 12 godina

Evo stižu "investicije" u našu Srbiju.

Nadomak NS-a proizvodiće se nova prehrambena roba koja će zadovoljavati sve domaće i inostrane potrebe, zaposliće se hiljadu ljudi, a sav izvoz će pomoći Srbiji da smanji trgovinski deficit.

Dobro je kada nam stižu "green-field investicije", a pogotovo je dobro što nam stižu diskontni marketi!

zalidl

pre 12 godina

Mnogi se bune u Srbiji protiv Lidla ali u njemu postoje i drugi proizvodi koji se nalaze na policama a u vasem slucaju ce biti vasi prizvodi pored njihovih.I kad usporedite recimo kvalitetu i cijenu proizvoda uvijek kupim njihov.Osim prehrane prodaju svaki tjedan određene asortimane druge robe...npr.za ribolov,za tracking,muzicke instrumente,donji ves, pidjame, za djecu, za vrt, sport (gdje je omjer kvalitete i cijene bolji nego u bilo kojoj trgovini).

Bacvanin

pre 12 godina

Odlicni marketi ,solidno snabdeveni i uz to izuzetno povoljni.Ima ih u svim normalnim evropskim zemljama,raduje me sto dolaze i kod nas to je dobar znak.Nije tacno da im roba stoji na paletama nego u rafovima kao i svugde.

sreten

pre 12 godina

BOKI, to sto ti pricas su babe i zabe. Kad kupis nesto za 100 dinara i prodavac te ne uslovljava po koliko ces da prodas, i ugradis se 50 dinara, to znaci da je tvoja MARZA 50%. Ako kupujes robu od nekoga, i taj te uslovljava da je prodajes za 150 dinara, a tvoje je 50 dinara, to je onda 33% RABAT koji dobijas od prodavca. MARZA i RABAT nisu iste stvari, a kad pomesas babe i zabe dobijes tvoje da je 50% = 33%.
-------
To sto ima u Lidlu sirom evrope, te iste robe ima i u SVIM nasim prodavnicama, ali necete da kupujete licemeri, jer je najjeftinije. A u Lidlu kad stoji 3 jeftina proizvoda, pa licemeri kupite najskuplji, jelda da se dobro osecate, kupili najskuplje a ustedeli. I jare i pare!

M.V.

pre 12 godina

Svoje trziste,svoje domace proizvode brane se samo zdravom,dobrom konkurencjom.U situaciji kada nam stize spoljna konkurencija nasim,domacim ciljen jeste da opstanemo na tom trzistu.To deluje stimulativno na kvalitek nasih proizvoda.Mislim da dokaz kad smo imali monopol na trzistu bile su sankcije 90-tih i davili su nas svoimi nekvalitetnimi proizvodami.Potrosac ima pravo da bira,a drzava mora da stvori te mogucnosti.Bice i svoih proizvoda, mozda tada i boljih a bice i drugih.Ne smemo dozvoliti izolaciju, u svemu.

mujcinovic salih

pre 12 godina

Lidl je solidna firma u svakom slucaju bolja i jeftinija od Maksija.Neka dodju konkurencija u svakom slucaju snizava cene.Dobrodosli.

Voda u usima

pre 12 godina

@ c.nikolic
kakve veze imaju Hitler i Aldi ? procitajte prvo
http://de.wikipedia.org/wiki/Aldi#Anf.C3.A4nge_1913.E2.80.931946
pa onda......
A sto se tice njihove cenovne politike i ja mislim da ce na pr. secer da bude 100 din. a ne 65 Centi kao u Nemackoj. Srbija je ovo, ne mogu strani lanci nista protiv nasih opanaka !

Potrošač

pre 12 godina

Došlo je vreme da i Srbi počnu da jedu djubre iz evropskih hemijskih fabrika. Priča o jeftinijim proizvodima, boljoj ponudi itd je glupost, svuda u svetu su veliki trgovinski lanci uništili konkurenciju i lokalne proizvodjače. Šta mislite zašto su prošli mesec gradjani u Bristolu zapalili novi Tesco?

Milos

pre 12 godina

Po nekim zlim komentarima, rekao bih da neki ljudi nikad nisu ni ulazili u Lidl, a rekao bih i da neki ljudi nisu pročitali tekst (karakteristika našeg naroda izgleda). Tačno je da izbor robe nije veliki, po 3-4 artikla iz svake grupe proizvoda, i nije uvek roba na paletama (bar ono što sam ja video u Grčkoj, Nemačkoj i Belgiji). U paletama/pakovanjima je samo piće (voda, sokovi, pivo, vino). Sve ostalo je u rafovima. Lidl-ove radnje su uglavnom sredjih dimenzija, a proizvoda ima raznih (od domaćih do nekih manje poznatih nemačkih marki), a što se tiče hrane, uglavnom su svi solidnog kvaliteta. Sve u svemu, za prosečnu kupovinu, Lidl je itekako koristan, a za neke specifične potrebe i prohteve, tu su hipermarketi sa velikim izborom robe. Konkurencije nikad nije na odmet.

Aleksandar

pre 12 godina

Opet trgovina - izvinite koliko god da pozdravljam strana ulaganja, toliko ne podržavam da se forsira samo trgovina.
Nama trebaju ulaganja u fabrike - proizvodnju.

I da ne bude ulaganje po sistemu - država za svako radno mesto daje 4000 eur.

MikiM

pre 12 godina

Sad kada tata Miško prodaje Maksi konkurencija može u Srbiju. Logično, zar ne? Šta ćete Miško odlučuje o svemu. Videli smo sinoć i u Insajderu kako Miško raspoređuje svoje u vlasti.

Cane

pre 12 godina

Hvala Bogu, pa ima normalnih ljudi koji su bili u Lidlu, Aldiju and the like i videli da je su to prehrambeni proizvodi znatno losijeg kvaliteta nego u drugim prodavnicama u inostranstvu. Jedan komentator je lepo rekao da tamo kupuju samo studenti, gastarbajteri i siromasniji sloj gradjana u EU. Za kvalitet koji nude, trebalo bi da budu znatno jeftiniji. I da, kada se otvori Lidl, Srbi ce opet reci kako je kod nas i Lidl skuplji nego na Zapadu, sto nije tacno.Nas Tempo Express je za njih izmislio kvalitet. Tesko Srbinu ugoditi ever!

dule

pre 12 godina

Ja sam iz Osijeka i tu ima 2 Lidla, uskoro se otvara i treći... Jeftini jesu, ali meni je puno veći problem što ti tamo ne možeš biti poslužen... Znači nema ti tko npr narezati 200gr salame, moraš kupiti cijelo pakovanje, ne možeš kupiti ni 150g sira... samo cijelo pakovanje... Sva roba je nabacana, živi đumbus... Izgleda kao neki buvljak, kao autopijac u Osijeku. Pogotovo odjeća koju prodaju, kao da je netko iskipao 100 kila npr gaća i sada svi prebiru po tome... Jedino su im čokolade *************. Pozz

iWek

pre 12 godina

Ja preporučam Lidl...isprva sam i ja imao predrasude i nisam htio kupovati tamo, ali s vremenom sam postao vjerni kupac. Zašto? Pa zato jer je definitivno najjeftiniji lanac u HR a roba im nije trash nego imaju vrlo kvalitetne robne marke proizvedene uglavnom u Njmečakoj, a tu prvenstveno mislim na prehrasmbene proizvode, pogotovo slatkiše, grickalice itd. Također preporučam alkoholna pića, definitivno najjeftinija na tržištu, pa kad kod je tulum zna se da idemo u nabavu u Lidl.

Ojojo

pre 12 godina

Nije istina da je Lidl u Hrvatskoj pred propadanjem, upravo suprotno, imaju najveći rast od svih, Lidl je uvjerljivo najjači po pitanju mnogih stvari, omjer cijene i kvalitete je fenomenalan odnosno najbolji u konkurenciji svih postojećih (interspaar, metro, konzum, mercator, kaufland...)...

Uostalom vidjet će te sami.

justin

pre 12 godina

Pozdrav Bokiju,
Pun mi je kufer sirotinjskih lanaca i prodavnica tipa Tempo ili Metro.Još će neki Menager da se seti da se roba nudi na ulici i trotoarima sa minimalnom maržom, ili još bolje kupite vaučer pa sami lepo odete kod dobavljača u fabriku.Najlepše se osećam kad kupujem u LEPIM I SREĐENIM radnjama,gospodi političarima koji su nas izreklamirali kao zemlju jeftine radne snage ovakvi lanci i odgovaraju da se zaposli 50 radnika sa 18-22000 din i još deo plate u mleku i hlebu.Iznova se stvara sirotinja koja radi.

Milos

pre 12 godina

Dobro je da neko uopste zeli da dodje u Srbiju pa makar to bili i trgovinski lanci.Sto konkurencija bude bila jaca i cene ce pre padati,ali indikativno je da od velikih lanaca niko ne dolazi u Srbiju ako to nisu ili Beograd ili Novi Sad.Kao da ostatak Srbije i ne postoji.To je tako ili zato sto ostatak Srbije nema para pa nema ni interesa da neko ulaze ili zato sto i dalje potoji monopol biznismena koji sede u Vladi ili su bliski sa ljudima u Vladi pa oni odredjuju gde ce se otvoriti novi trgovinski lanci.Cene su u Srbiji previsoke.Nedavno sam razgovarao sa prijateljem koji se odselio u Svajcarsku i koji mi je rekao da se cokolada Milka moze kupiti u Svajcarskoj po ceni od 50 dinara za 100g,pazite to je Svajcarska zemlja sa jednim od najvisih standarda u svetu a cokolada 50 dinara.Znaci svi mogu imati interes da ulazu ovde s obzirom na cene ali zasto se to ne radi?Izgleda da postoje neke druge kocnice.Licno mislim da se neke stvari namerno ne rade dok ne sazri situacija da neki nas politicar ili biznismen moze da se ovajdi.

Saki

pre 12 godina

@sAMOVASGLEDAM, 17. maj 2011 02:49

Slazem se da bi bilo bolje da se pare ne iznose iz zemlje ali da te podsetim da je to isto radio i Miskovic, preko svog Maxija koji nije srpska vec KIPARSKA firma! Pa sta je onda strasnije - kad stranac iznosi pare iz Srbije ili kad Srbin iznosi pare iz rodjene zemlje? Dosta sa zabludama!

dexter

pre 12 godina

Samo kad je cika Misko prodao Maxi...
Covek ,proizvodi sirovine, poluproizvod i na kraju gotove proizvode i na svakom nivou se ugradi onako dobro i na kraju se pitaju sto je sve skupo?
Samo da ne uzme da nam "spasava" poljoprivredu jer smo ga ugasili obzirom da od toga zivimo.
A tebi "patriota", nisu ti ni Lidl ni Tesco krivi sto je inflacija najveca u Evropi , nego Miskovic i njemu slicni koji se bogate preko nasih ledja sa svojim abnormalnim marzama.Nije lud Deles sto je kupio Maxi kad je marza preko 25% a oni projektuju profit sa 5-10% u EU.
Slobodno trzista bez monoppola je jedina sansa da ovo postane normalna zemlja.

Milivoje

pre 12 godina

*****,VAS TREBA KAZNITI PO CLANU 38 ZAKONU O JAVNOM IFORMISANJU.
Vi smatrate da smo mi Gradjani Srbije niza ras i da sve sto dolazi iz inotranstva je dobro i da treba unistiti Srbiju.
Sve strane kompanije cist profit iznose iz Srbije a time se unistavaju i devizne rezerve Srbije i samu Srbiju.
(sAMOVASGLEDAM, 17. maj 2011 02:49)


Ovaj lik je toliki ********da je to neopisivo.
Taj lidl ce da zaposli jedno 200 ljudi.
Ljude koje drzva nece da zaposli a i ne moze.
Oni ce da placaju poreze i doprinose redovno.
Budzet ce da se napuni.

A to sto profit od tih 200 ljudi ide napolje nije problem jer tih 200 ljudi nikada ne bi ni pravilo neki profit da nema ovoga lidla.

dezinformacija cista

pre 12 godina

zasto pojedinci koji ne zive u srbiji , kao i ovaj student iz svajcarske , ostavljaju komentare PUNE NEISTINE , ODNOSNO LAZI i time pokusavaju da nas obmanjuju ! "ALDI" , "LIDL" a u austriji jos i "HOFER" posecuju itekako i bogati jer jedini razlog je RACUNICA !!! ostavimo na stranu ELITNE PRODAVNICE KAO I PROIZVODE KOJI KOBAJAGI DOLAZE NEPRSKANI KAO I PRERASDJEVINE OD ISTIH I GDE PO OBICAJU KUPUJU ONI SA DEBLJIM NOVCANIKOM a sasvim mali deo iz ubedjenja da je to STVARNO zdrava hrana , nego uporedimo takozvane "supermarkete" odnosno prodajne lance poput "LIDL" koji se itekako CENAMA trude da pridobiju potrosace pa makar to bili studenti , "bednici" i gastarbajteri ! tacno je da ima dosta proizvoda koje treba izbegavati , na primer cipele koje sam i ja jednom kupio za posao i primetio da su KROJENE ZA OBA DVE NOGE , ali voce , povrce i hrana uopste PO KVALITETU ne zaostaju za drugim "lancima" i nize su i za POLA , a sto se kvaliteta tice samo za primer uzmite grcki sir "FETA" ( ALDI ; HOFER , LIDL ) upakovan u kesicama od 250 grama !!!! jest da pakovanjwe kosta negde oko DVA EVRA ( SPAR , BILA ; prodaju ga za 50 do 70 centi skuplje ) ali ce te samo sa tim sirem uspeti da napravite PRAVU "GIBANICU" , "SIRNICU" ILI BUREK po starom receptu , jer se taj sir za razliku od ostalih jedino moze pretvoriti u grudvice i mrvice koje mozete pri jelu jos uvek da vidite i primetite ! da podsetim : izbegavanje tih lanaca je bilo u pocetku i podsticano sloganima "kupujte domace" ( U AUSTRIJI NA PRIMER JOS POSTOJI KAMPANJA u orginalu " JA ZUR A " , odnosno prevedeno KUPUJMO AUSTRIJSKE PROIZVODE , ali isti ti piliticari i ostala elita je SAMA kupovala po "diskontima" zvani "lidl" , aldi" i u austriji "hofer" te ovo da samo sirotinja , studenti , bednici i "gastarbajteri" kupuju u navedenim lancima vise ne pali !!! ja se samo bojim da ce u njihovim prodavnicama U SRBIJI kako bi OCEKIVANI OBRT OSTVARILI , koji zbog kupovne moci naseg stanovnistava nece biti isti kao na zapadu , CENE DIGNU ! pozdr.

igor

pre 12 godina

Eto, cim je Misko "utopio" Delta Maksi strancima, odmah stizu drugi lanci i stvara se zdrava konkurencija koja moze dovesti do snizavanja cena. Zar to nije dokaz da je g-din Misko imao monopol i da su mu to dozvoljavale nase vlasti. Znaci, princip je jasan, dok ja drzim firmu, vi mi morate dozvoliti nefer uslove na trzistu kako bih se ja obogatio prodajuci robu po nerealno visokim cenama, a kad se dovoljno "natovim" i prodam firmu strancima,onda sta me se tice,neka vladaju trzisni uslovi i zdrava konkurencija. Jadna li si Srbijo.

gotovi smo

pre 12 godina

Lidl je dno dna!!
I svi ovi komentari sto hvale kvalitet LIDL robe su isti ljudi koji pricaju za mleko u tetra pakovanje da je to pravo mleko i super kvaliteta
Zivim u parizu i video sam sta je LIDL i ko kupuje u LIDL hranu (samo oni sto nemaju sta da jedu i imaju primanja 500evra mesecno)
I smatram da tamo gde se pojavi LIDL je znak velike bede
A za jedan komentar sto rece "lidl roba se proizvodi u nemackoj" prokomentarisao bi HAHAHAHAHAHA HAHAHA IDI BEGAJ

Sandra Rajkovic

pre 12 godina

Genijalno da Lidl napokon dodje u Srbiju, jer ima dobar izbor artikala a verovatno da media porodica lose da napravi dobru ustedu.

sale

pre 12 godina

@(Boki, 17. maj 2011 07:49)

nemackih 30% marze = srpskih 55% marze? objasni onda zasto je npr moja kravica u bosni, hrvatskoj, crnoj gori i bugarskoj jeftinija nego u srbiji?
objasni zasto je plazma keks jeftiniji u budvi nego u beogradu?
i to ne malo, nego za 10-15%....

mikip

pre 12 godina

U Madarskoj i Grckoj rado kupujem u Lidl-u, ali sam veoma obazriv. Suhomesnati proizvodi i slatkisi su kvalitetni i po veoma pristupacnim cenama. Medutim, mnogi tvrde da pola Evrope u Lidl-u drzi svoje najmanje kvalitetne proizvode. Mnogi proizvodi su pred istekom roka trajanja. Za vrste piva koje prodaju nikad nisam cuo, ali uprkos tome ukusni su.
U Madarskoj su vise puta kaznjeni od strane inspekcije zbog drzanja pokvarenih proizvoda.

dejan-minhen

pre 12 godina

LIDL i ALDI se razlikuju od drugih trgovina u tome sto prodaju samo osnovne namirnice i jako mali broj markiranih proizvoda koji kostaju otprilike isto kao u drugim radnjama.
Znaci u LIDLU imas npr. jednu ili dve kreme za ruke, 3 vrste soka... nema ceo raf sokova od raznih proizvodaca kao u drugim lancima.
Iz tog razloga novac dosta brzo okrecu i zato su jeftiniji.
A ko zeli i dalje da kupuje markirane proizvode ima druge trgovine. Ne znam u cemu je problem. Niko nikog ne tera da ide u LIDL.
Svaka konkurencija je dobrodosla!

I jos nesto, naravno da ce LIDL doci u Srbiju zbog profita. Sta ocekujete da ce deliti proizvode eto tako jer su dobri. Dolazak LIDL-a nece dovesti do toga da cene padnu preko noci. Veca konkurencija ce obuzdati rast cena. To je naravno proces koji ce trajati nekoliko godina i toga moramo da budemo svesni.

sibirac

pre 12 godina

@Boki

Nije los komentar ali nesto si pobrkao. Delta je realno radila i radi ( znam posto sam dobavljac) sa jacim nabavnim cenama od konkurencije ( Metro, Mercator/Rodic, Idea...) jer vecina dobavljaca ukalkulisu ogromno kasnjenje placanja. Dolaskom Deleza ( ili bilo koga drugog) ta prica moze da se popravi jer ako budu uredno placali svoje dobavljace, njihove cene ce garantovano biti nize. Trenutno je jedan od najurednijih platisa Metro, donekle cak i Mercator/Rodic. Delez ima izbor---urednim placanjem smanjiti ulaznu cenu i sacuvati postojeci nivo maloprodajnih cena sto znaci vrhunski profit ili sa druge strane oboriti MP cene barem za procenat ustede u nabavci i time zestoko uci u trku sa ostalima. Pogledajte na sajtu Agencije za privredne registre rast dobiti Metroa... 100% rast dobiti uz 10% rasta prometa!!!!!!!! samo zato sto Delta zida cene zbog lose nabavke a Metro uredno placa, ima odlicne ulazne cene i dovoljno mu je da samo malo bude ispod Deltinih cena i eto extra profita. Verujte, svi veliki to znaju, pitanje je samo da li zele brz obrt i dugorocan nastup ili par godina isisavanja velikih cifara uz mala ulaganja.

maja

pre 12 godina

Nije tacno da su proizvodi LIDL-a s kvaliteta, vec 12 godina zivim u inostranstvu i pripadam visoj srednjoj klasi i kao sto neko rece hrana im je jako ukusna i kvalitetna, hemija je jedino problematicna(loseg kvaliteta) i nju nikad ne kupujem, cene su jako pristupacne. E sad sto i ovde ima kompleksasa koje je sramota da kazu da kupuju u LIDL-u, to je druga stvar. Inace ALDI je postojao ovde gde zivim, medjutim stvarno nema proizvode koji su dobri i ubrzo je zatvoren.

BOKI

pre 12 godina

Cmu toliko odusevljenje dolaskom jos jednog trgovinskog lanca?
ALDi, LIDL...nebitno ko je...ne stvaraju nacionalni dohodak, vec to cini proizvodnja (industrijska, poljoprivredna).
Obradovacu se kada u Srbiji pocnu da otvaraju fabrike.

Samo pljacka

pre 12 godina

Nista to ne mora da znaci ! Pogledajte Metro ! I pitanje za ljude iz Lidla Srbija. Ako je na primer puter u Lidl.de 99 Centi a u Maxiju oko 200 din. koliko ce da kosta puter u Lidl.rs ?

футур тенс

pre 12 godina

"Једва чекам да Србија почне нешто да производи и сама продаје странцима своје производе"

s.nikolic

pre 12 godina

kao prvo raduje me za potrosace ako i cene budu iste kao u ostalim zemljama evriope ! inace "HOFER" , "LIDL" a i "ALDI" su lanci u vlasnuistvu onih koje je hitler pokusao da unisti , ( cini mi se da su osnivaci dva ili tri brata ) ali mu u istom mahu nije smetao njihov novac kojim je finansirao firme naoruzanja kao i sam rat ! zbog tog proganstva im je posleratna nemacka izasla u "susret" i oni bar u nemackoj ne placaju ni jedan cent poreza , a u austriji menjanjem lokacija u istom mestu svakih deset godina takodje izbegavaju poreze , ALI TO CINE I NASI TAJKUNI ! za kritiku su bar na zapadu mozda i uslovi rada kasirki i slagaca , odnosno punjaca regala , PRODAVCI NE POSTOJE ! za platu od 1100 do 1200 evra , a koja je gore za zene , jer mahom zene i rade po modelu skracenog radnog vremena , prilicno DOBRA , jure kao navijeni misevi , na kasama se roba RUKOM GURA , da ne kazem baca U KOLICA , korpe mislim retko gde postoje , te tako imate stalnu "rotaciju" zaposljenih , stalno novo osoblje a zbog stednje vec su u marjarskoj iskolovali novu generaciju predpostavljenih koji za razliku od domacih verovatno kostaju duplo manje !!! ovo je bilo za kritiku , a za pohvalu su cene , njihove akcije kao i asortiman , a ponekad i alati i masine sa cenama pristupnim sirotinji i STVARNIM GARANCIJAMA OD TRI DO PET GODINA ! uz to "HOFER" na primer cak voce i povrce gde je moguce dobavlja od domacih , u ovom slucaju bi to bilo od srpskih poljoprivrednika ! e sad kad smo kod CENA ! BOJIM SE DA CE TE CENE VEROVATNO BITI VECE NEGO LI U OSTALIM ZEMLJAMA EVROPE , a uzrok ce biti mala kupovna moc nasih gradjana kao i dostupnost tih prodavnica , sa malim izuzetcima samo se autom moze "skoknuti" do njih i oni ce nedostatak obrta pokusati cenama nadohnaditi !!! i na kraju ovi odgovorni sto izbegavaju da daju komentar : UKOLIKO SU ONI NJIH ( "lidl" ) bez ikakvih uslovljavanja "oberucke" prihvatili jer donose radna mesta onda scenarijo sa povoljnim cenama i otkupom domacih proizvoda OTPADA , odnosno pada u vodu jer "nasi" bar dosad nista ne ucinise za OBOSTRANU VAJDU ! pozdr.

sale

pre 12 godina

*****,VAS TREBA KAZNITI PO CLANU 38 ZAKONU O JAVNOM IFORMISANJU.
Vi smatrate da smo mi Gradjani Srbije niza ras i da sve sto dolazi iz inotranstva je dobro i da treba unistiti Srbiju.
Sve strane kompanije cist profit iznose iz Srbije a time se unistavaju i devizne rezerve Srbije i samu Srbiju.
(sAMOVASGLEDAM, 17. maj 2011 02:49)

strah, paranoja, ksenofobija, grand parada, kokakola malboro suzuki...

devedesete...

mario

pre 12 godina

E sad ce nam sve biti u Lidlu dzabe a cuo sam da ce samo u Srbiji svakom kupcu uz kupljenu robu davati i 1000 dinara pride!Joj sto rece Bora'uvek nam tudje gov.. lepse smrdi nego nase ,xexexexe,ma najbolji smo,blago nama!Trgovci su nas upropastili a sad ce ovi strani da nas spasu...a mi cemo se truditi da ne radimo nista i zaradjujemo extra plate...koje cemo krckati u Lidlovima,Delezima,Ikeama i svim tim "extra na nivou" trgovinama...

ArkudakiNS

pre 12 godina

Lidl je najgori moguci supermarket koji sam do sada posetila. Kao skladiste. Mali izbor robe i vrlo neuredan. Uzas. Ljudi, ne palite se.

Dobrosav

pre 12 godina

U Hrvatskoj je ovaj lanac pred propadanjem i povlacenjem. Inace, kada udjete u njihove prodavnice u Grckoj osecate neprijatan miris i sve deluje jako jeftino i nekvalitetno. Mi imamo i dalje kvalitetnije proizvode od ono malo stare privrede sto je preostalo nego sto ce nam doneti fritme tipa Metro i Lidl. U najavi je pokretanje i udruzivanje nekih manjih domacih trgovaca ali naravno o tome niko ne pise.

zuki

pre 12 godina

Baš sam se obradovala otvaranju Lidla.U Grčkoj smo prvi put bili u Lidlu i bili prijatno iznenadjeni cenama koje su ne uporedivo niže nego u Srbiji.Evo jednog primera kutija od 6 korneta sladoleda košta 1.49e a porodično od 1 kg 1.20e!Samo napred !

Milan

pre 12 godina

Ne bih se slozio da su "dno dna od ducana". Dno dna je ovo sto danas imamo u Srbiji ( osim Merkator i Roda centara ). Cesto poredim kolicinu i vrstu robe koju tokom letovanja u Grckoj nakupujem u Lidlu za recimo 50 evra sa istim artiklima u "Maksiju"...zalosno je koliko je tanka kesa koju iznesem iz "Maksija". Mislim da je ovo lepa vest.

Mix

pre 12 godina

Pa da, sad kad je Miškec prodao svoje mogu svi da dodju... a dosad nije mogao niko da pridje, dok nas je gorepomenuti drao! Jadna Srbijo sa ovakvim političarima... nema nam spasa.

Шумадинац

pre 12 godina

"sAMOVASGLEDAM", има истине у томе што кажеш!

Лидл и остали долазе ради профита, није то спорно, спорно је што немамо домаће ланце,да би бар део профита остајао у Србији и реинвестирао се, то је наша трагедија.
Целокупне гране привреде смо препустили странцима, њима свака част, они желе добар профит и да га пренесу у своју матичну фирму, првенствено (свако тако ради, није спорно).
ДЕСТРУКЦИЈА економије је извршена тиме што су кључне гране, најпрофитабилније искључиво у рукама странаца, банке, трговина, цементаре, пиваре.....то је до нас, наше реформе су десруктивне, све се распродаје, иде се до глупости.

НОрмално је да странци гледају да направе што већи профит и да изнесу паре. Нама требају и домаће ЈАКЕ фирме у свим привредним областима, домаће фирме које ће развијати домаће ресурсе, наравно не требају нам тајкуни-контроверзни ,мафијаши и сл.
Кад се финансије(банке) и трговина иј ош неке кључне области препусте искључиво странцима, нема ту великог развоја домаће привреде, нема ко да вуче напред, странци гледају искључиво своја посла, са њихове стране је то легитимно.Тако је то и на западу, свако гледа своја посла и интерес. Али наша Влада има дужност да развија домаће фирме, итд.

beogradja

pre 12 godina

Uverila sam se u veoma povoljne cene proizvoda ne samo u Lidlu vec i u drugim poznatim lancima u Hrvatskoj i Grckoj. Tamo vlada prava trzisna ekonomija i konkurencija, a kod nas korupcija i monopol par tajkuna. Dokle god smo "bolesni" bice nam lose u svemu!

Boki

pre 12 godina

@(Mario Bros, 17. maj 2011 02:18)
Verovao ti meni ili ne ali gazda Misko nije "drao" nas nego dobavljace. Njegova strategija je bila jednostavna. Guram damping cene uzimam subvencije od drzave ne placam dobavljace koji nemaju gde drugo da prodaju robu a inflacija cini svoje. Nakon deset godina preduzece kupljeno za 60 mil prodam za 900 od cega su 330 dugovanja (racunajuci koliki je prosecni rok zaostatka u placanju te inflaciju i kursne razlike samo u poslednje dve godine po ovom osnovu on je dobar oko 100 mil sto znaci da je neko te pare izgubio a sto se i vidi iz "prilozenog" da je gomila firmi "pukla" a masa od 400000 ljudi ostala bez posla) . Dobro da ne duzim. Sustina je da je on svoj biznis prodao jer se ne isplati. Zivi bili pa videli ali kad DeleZ pocne da radi cene ce da odu gore barem 10-15% ili u suprotnom ovi ce nataviti praksu ne placanja dobavljaca. Da rezimiram. Mit o velikim marzama u Srpskoj trgovini je nastao delom sto politicari traze krivca u najlakse persifikovanim licima a delom i zbog nepoznavanja terminologije. Naime moj prijatelj koji ima tri privatne radnje u Berlinu objasnijo ,mi je da kod njih on ima prosecnu marzu od dvadeset do trideset posto, ali potom mi je objasnio da to znaci (primer 30%) da njemu dobavljac da mp cenu od 100 eur a nakon izvrsene prodaje njemu ostaje 30% odnosno 30eur (dakle 30% od mp cene odnosno od prometa sa porezom). E sad u nasem slucaju to znaci da 100 - 15.5 (pdv 18%) -30 (marza) = 55eur ide dobavljacu. Po nasoj racunici i terminologiji ako je nabavna cena 55 eur a marza 30 to znaci da je marza nesto vise od 50%.Dakle Nemackih 30% = Srpskih 55%. Toliko o Srpskim marzama, i jos jedna konstatacija. Od presudnog je znacaja i kupovna moc te potrosnja takozvanih luksuznih proizvoda (visokoprofitnih) koji se u Srbiji prodaju u zanemarljivo malim kolicinama pa nemozes znacajno prosiriti asortiman "proizvoda koji pozivaju" a sto je u inostranstvu slucaj. Da pojasnim. Imas pekaru i prodajes hleb za 40 dinara. Ako bi prodavao samo hleb na kome imas marzu recimo 3 dinara ti bi morao da prodas 10 tona hleba da bi pokrio troskove. To naravno nije moguce ali zato ti prodajes kifle gde imas 20 dinara marze i onda hleb sluzi samo da kupac ne ode u drugu pekaru a "zivis" zapravo od prodaja kifli. To je odlicna strategija ali "radi" samo ako ljudi imaju para da kupuju kifle u suprotnom moras da dizes marze na hleb. Eto toliko o Srpskim marzama a zasto je poslovanje toliko "skupo" u Srbiji znaju svi ti politicari koji namerno "skrecu vodu na tudju vodeicu".Kod Srba a narocito politicke elite uvek je kriv neko drugi (Nato, Amerikanci, Albanci, Rusi, EU, Gradjani, Zemljotresi, Najezda Skakavaca....) samo oni nikad nisu krivi i sve rade kako treba.

seljak

pre 12 godina

(sAMOVASGLEDAM, 17. maj 2011 02:49)

Sta treba da punim dzep barabama koji nisu posteno zaradili niti jedan dinar,a tek koliko ce ljudi dobiti posao,jer nas gradjane ne zanima ko ce uzeti profit i sta ce da radi sa istim,i ovako ovi nasi "uspesni",iznose na egzoticna ostrva,ili odlaze pod stecaj zbog nesposobnosti njihove,misle biznis se vodi kao kada su se bavili pljackom i lopovlukom po naredjenju sluzbi.

malo nakoso

pre 12 godina

Lidl i Aldi su super posebno cokolade, suhomesnato, sirevi....
Sta treba izbegavati je stvari za licnu higijenu. Jednom sam,na nesrecu, probao njihovu verziju zileta za brijanje, posle cega mi je trebala transfuzija:)

Student

pre 12 godina

U Svajcarskoj ima i Lidl i Aldi i samo je pitanje ko tamo kupuje. Strani studenti, stranci (gasterbajteri) i beda. Okej je sto dolaze u Srbiju dobro je da zaposle neke ljude ali izbor proizvoda je nula, kvalitet takodje i u glavnom su to poizvodi koji su na isteku upotrebe. Mora mnogo da sve vodi racuna sta se kupuje tamo.

sAMOVASGLEDAM

pre 12 godina

*****,VAS TREBA KAZNITI PO CLANU 38 ZAKONU O JAVNOM IFORMISANJU.
Vi smatrate da smo mi Gradjani Srbije niza ras i da sve sto dolazi iz inotranstva je dobro i da treba unistiti Srbiju.
Sve strane kompanije cist profit iznose iz Srbije a time se unistavaju i devizne rezerve Srbije i samu Srbiju.

Mario Bros

pre 12 godina

Prvo sam se obradovao i hteo da napišem samo "Brže!", a onda sam se setio kako je ogavno što se ovo dešava tek pošto je gazda Miško prodao svoj biznis u maloprodaji koji nas je decenijama drao kao stoku.

Mario Bros

pre 12 godina

Prvo sam se obradovao i hteo da napišem samo "Brže!", a onda sam se setio kako je ogavno što se ovo dešava tek pošto je gazda Miško prodao svoj biznis u maloprodaji koji nas je decenijama drao kao stoku.

sale

pre 12 godina

*****,VAS TREBA KAZNITI PO CLANU 38 ZAKONU O JAVNOM IFORMISANJU.
Vi smatrate da smo mi Gradjani Srbije niza ras i da sve sto dolazi iz inotranstva je dobro i da treba unistiti Srbiju.
Sve strane kompanije cist profit iznose iz Srbije a time se unistavaju i devizne rezerve Srbije i samu Srbiju.
(sAMOVASGLEDAM, 17. maj 2011 02:49)

strah, paranoja, ksenofobija, grand parada, kokakola malboro suzuki...

devedesete...

beogradja

pre 12 godina

Uverila sam se u veoma povoljne cene proizvoda ne samo u Lidlu vec i u drugim poznatim lancima u Hrvatskoj i Grckoj. Tamo vlada prava trzisna ekonomija i konkurencija, a kod nas korupcija i monopol par tajkuna. Dokle god smo "bolesni" bice nam lose u svemu!

Boki

pre 12 godina

@(Mario Bros, 17. maj 2011 02:18)
Verovao ti meni ili ne ali gazda Misko nije "drao" nas nego dobavljace. Njegova strategija je bila jednostavna. Guram damping cene uzimam subvencije od drzave ne placam dobavljace koji nemaju gde drugo da prodaju robu a inflacija cini svoje. Nakon deset godina preduzece kupljeno za 60 mil prodam za 900 od cega su 330 dugovanja (racunajuci koliki je prosecni rok zaostatka u placanju te inflaciju i kursne razlike samo u poslednje dve godine po ovom osnovu on je dobar oko 100 mil sto znaci da je neko te pare izgubio a sto se i vidi iz "prilozenog" da je gomila firmi "pukla" a masa od 400000 ljudi ostala bez posla) . Dobro da ne duzim. Sustina je da je on svoj biznis prodao jer se ne isplati. Zivi bili pa videli ali kad DeleZ pocne da radi cene ce da odu gore barem 10-15% ili u suprotnom ovi ce nataviti praksu ne placanja dobavljaca. Da rezimiram. Mit o velikim marzama u Srpskoj trgovini je nastao delom sto politicari traze krivca u najlakse persifikovanim licima a delom i zbog nepoznavanja terminologije. Naime moj prijatelj koji ima tri privatne radnje u Berlinu objasnijo ,mi je da kod njih on ima prosecnu marzu od dvadeset do trideset posto, ali potom mi je objasnio da to znaci (primer 30%) da njemu dobavljac da mp cenu od 100 eur a nakon izvrsene prodaje njemu ostaje 30% odnosno 30eur (dakle 30% od mp cene odnosno od prometa sa porezom). E sad u nasem slucaju to znaci da 100 - 15.5 (pdv 18%) -30 (marza) = 55eur ide dobavljacu. Po nasoj racunici i terminologiji ako je nabavna cena 55 eur a marza 30 to znaci da je marza nesto vise od 50%.Dakle Nemackih 30% = Srpskih 55%. Toliko o Srpskim marzama, i jos jedna konstatacija. Od presudnog je znacaja i kupovna moc te potrosnja takozvanih luksuznih proizvoda (visokoprofitnih) koji se u Srbiji prodaju u zanemarljivo malim kolicinama pa nemozes znacajno prosiriti asortiman "proizvoda koji pozivaju" a sto je u inostranstvu slucaj. Da pojasnim. Imas pekaru i prodajes hleb za 40 dinara. Ako bi prodavao samo hleb na kome imas marzu recimo 3 dinara ti bi morao da prodas 10 tona hleba da bi pokrio troskove. To naravno nije moguce ali zato ti prodajes kifle gde imas 20 dinara marze i onda hleb sluzi samo da kupac ne ode u drugu pekaru a "zivis" zapravo od prodaja kifli. To je odlicna strategija ali "radi" samo ako ljudi imaju para da kupuju kifle u suprotnom moras da dizes marze na hleb. Eto toliko o Srpskim marzama a zasto je poslovanje toliko "skupo" u Srbiji znaju svi ti politicari koji namerno "skrecu vodu na tudju vodeicu".Kod Srba a narocito politicke elite uvek je kriv neko drugi (Nato, Amerikanci, Albanci, Rusi, EU, Gradjani, Zemljotresi, Najezda Skakavaca....) samo oni nikad nisu krivi i sve rade kako treba.

Milan

pre 12 godina

Ne bih se slozio da su "dno dna od ducana". Dno dna je ovo sto danas imamo u Srbiji ( osim Merkator i Roda centara ). Cesto poredim kolicinu i vrstu robe koju tokom letovanja u Grckoj nakupujem u Lidlu za recimo 50 evra sa istim artiklima u "Maksiju"...zalosno je koliko je tanka kesa koju iznesem iz "Maksija". Mislim da je ovo lepa vest.

malo nakoso

pre 12 godina

Lidl i Aldi su super posebno cokolade, suhomesnato, sirevi....
Sta treba izbegavati je stvari za licnu higijenu. Jednom sam,na nesrecu, probao njihovu verziju zileta za brijanje, posle cega mi je trebala transfuzija:)

iWek

pre 12 godina

Ja preporučam Lidl...isprva sam i ja imao predrasude i nisam htio kupovati tamo, ali s vremenom sam postao vjerni kupac. Zašto? Pa zato jer je definitivno najjeftiniji lanac u HR a roba im nije trash nego imaju vrlo kvalitetne robne marke proizvedene uglavnom u Njmečakoj, a tu prvenstveno mislim na prehrasmbene proizvode, pogotovo slatkiše, grickalice itd. Također preporučam alkoholna pića, definitivno najjeftinija na tržištu, pa kad kod je tulum zna se da idemo u nabavu u Lidl.

Saki

pre 12 godina

@sAMOVASGLEDAM, 17. maj 2011 02:49

Slazem se da bi bilo bolje da se pare ne iznose iz zemlje ali da te podsetim da je to isto radio i Miskovic, preko svog Maxija koji nije srpska vec KIPARSKA firma! Pa sta je onda strasnije - kad stranac iznosi pare iz Srbije ili kad Srbin iznosi pare iz rodjene zemlje? Dosta sa zabludama!

seljak

pre 12 godina

(sAMOVASGLEDAM, 17. maj 2011 02:49)

Sta treba da punim dzep barabama koji nisu posteno zaradili niti jedan dinar,a tek koliko ce ljudi dobiti posao,jer nas gradjane ne zanima ko ce uzeti profit i sta ce da radi sa istim,i ovako ovi nasi "uspesni",iznose na egzoticna ostrva,ili odlaze pod stecaj zbog nesposobnosti njihove,misle biznis se vodi kao kada su se bavili pljackom i lopovlukom po naredjenju sluzbi.

Milivoje

pre 12 godina

*****,VAS TREBA KAZNITI PO CLANU 38 ZAKONU O JAVNOM IFORMISANJU.
Vi smatrate da smo mi Gradjani Srbije niza ras i da sve sto dolazi iz inotranstva je dobro i da treba unistiti Srbiju.
Sve strane kompanije cist profit iznose iz Srbije a time se unistavaju i devizne rezerve Srbije i samu Srbiju.
(sAMOVASGLEDAM, 17. maj 2011 02:49)


Ovaj lik je toliki ********da je to neopisivo.
Taj lidl ce da zaposli jedno 200 ljudi.
Ljude koje drzva nece da zaposli a i ne moze.
Oni ce da placaju poreze i doprinose redovno.
Budzet ce da se napuni.

A to sto profit od tih 200 ljudi ide napolje nije problem jer tih 200 ljudi nikada ne bi ni pravilo neki profit da nema ovoga lidla.

Student

pre 12 godina

U Svajcarskoj ima i Lidl i Aldi i samo je pitanje ko tamo kupuje. Strani studenti, stranci (gasterbajteri) i beda. Okej je sto dolaze u Srbiju dobro je da zaposle neke ljude ali izbor proizvoda je nula, kvalitet takodje i u glavnom su to poizvodi koji su na isteku upotrebe. Mora mnogo da sve vodi racuna sta se kupuje tamo.

Mix

pre 12 godina

Pa da, sad kad je Miškec prodao svoje mogu svi da dodju... a dosad nije mogao niko da pridje, dok nas je gorepomenuti drao! Jadna Srbijo sa ovakvim političarima... nema nam spasa.

Milos

pre 12 godina

Po nekim zlim komentarima, rekao bih da neki ljudi nikad nisu ni ulazili u Lidl, a rekao bih i da neki ljudi nisu pročitali tekst (karakteristika našeg naroda izgleda). Tačno je da izbor robe nije veliki, po 3-4 artikla iz svake grupe proizvoda, i nije uvek roba na paletama (bar ono što sam ja video u Grčkoj, Nemačkoj i Belgiji). U paletama/pakovanjima je samo piće (voda, sokovi, pivo, vino). Sve ostalo je u rafovima. Lidl-ove radnje su uglavnom sredjih dimenzija, a proizvoda ima raznih (od domaćih do nekih manje poznatih nemačkih marki), a što se tiče hrane, uglavnom su svi solidnog kvaliteta. Sve u svemu, za prosečnu kupovinu, Lidl je itekako koristan, a za neke specifične potrebe i prohteve, tu su hipermarketi sa velikim izborom robe. Konkurencije nikad nije na odmet.

Pedja

pre 12 godina

Svi vi koji kupujete:

litar mleka za 95 dinara
litar ulja za 150 dinara
kilogram secera za 99 dinara,
litar jogurta za 90 dinara
200 g Eurokrema za 175 dinara
cajnu kobasicu za 950 dinara
i sve to na akciji milseci da stedite!!!

znajte da, zbog toga sto nigde niste putovali, niste videli sta znaci trzisna ekonomija, konkurencija i sta znaci rec AKCIJA, svesno podrzavate pljackanje sopstvenog dzepa i sopstvenog naroda!

LIDL i Supermarketi slicni njemu vam nude mogucnost izbora i konkurenciju!TO JE SUSTINA!
EDUKUJTE SE!!!

BOKI

pre 12 godina

Cmu toliko odusevljenje dolaskom jos jednog trgovinskog lanca?
ALDi, LIDL...nebitno ko je...ne stvaraju nacionalni dohodak, vec to cini proizvodnja (industrijska, poljoprivredna).
Obradovacu se kada u Srbiji pocnu da otvaraju fabrike.

zuki

pre 12 godina

Baš sam se obradovala otvaranju Lidla.U Grčkoj smo prvi put bili u Lidlu i bili prijatno iznenadjeni cenama koje su ne uporedivo niže nego u Srbiji.Evo jednog primera kutija od 6 korneta sladoleda košta 1.49e a porodično od 1 kg 1.20e!Samo napred !

maja

pre 12 godina

Nije tacno da su proizvodi LIDL-a s kvaliteta, vec 12 godina zivim u inostranstvu i pripadam visoj srednjoj klasi i kao sto neko rece hrana im je jako ukusna i kvalitetna, hemija je jedino problematicna(loseg kvaliteta) i nju nikad ne kupujem, cene su jako pristupacne. E sad sto i ovde ima kompleksasa koje je sramota da kazu da kupuju u LIDL-u, to je druga stvar. Inace ALDI je postojao ovde gde zivim, medjutim stvarno nema proizvode koji su dobri i ubrzo je zatvoren.

sibirac

pre 12 godina

@Boki

Nije los komentar ali nesto si pobrkao. Delta je realno radila i radi ( znam posto sam dobavljac) sa jacim nabavnim cenama od konkurencije ( Metro, Mercator/Rodic, Idea...) jer vecina dobavljaca ukalkulisu ogromno kasnjenje placanja. Dolaskom Deleza ( ili bilo koga drugog) ta prica moze da se popravi jer ako budu uredno placali svoje dobavljace, njihove cene ce garantovano biti nize. Trenutno je jedan od najurednijih platisa Metro, donekle cak i Mercator/Rodic. Delez ima izbor---urednim placanjem smanjiti ulaznu cenu i sacuvati postojeci nivo maloprodajnih cena sto znaci vrhunski profit ili sa druge strane oboriti MP cene barem za procenat ustede u nabavci i time zestoko uci u trku sa ostalima. Pogledajte na sajtu Agencije za privredne registre rast dobiti Metroa... 100% rast dobiti uz 10% rasta prometa!!!!!!!! samo zato sto Delta zida cene zbog lose nabavke a Metro uredno placa, ima odlicne ulazne cene i dovoljno mu je da samo malo bude ispod Deltinih cena i eto extra profita. Verujte, svi veliki to znaju, pitanje je samo da li zele brz obrt i dugorocan nastup ili par godina isisavanja velikih cifara uz mala ulaganja.

kiki

pre 12 godina

Hocu Lidl u Beogradu (evo neka bude, ne na Novom Beogradu kao svi nego recimo na levoj obali Dunava, za promenu) Lidl mi je poznat iz Italije, daleko je jeftiniji od svih ostalih lanaca, jeste roba na paletama, ne shljashti kao ostali marketi, ali to je taako nebitno, ako niste od onih sto se nacifraju pa guraju kolica po prodavnici. Tacno, vina su povoljna, slatkisi razno-razni, sirevi, toalet papir, konzerve i tegle(zimnica), deterdzenti. Nadam se da ce i kod nas tako biti.

Samo pljacka

pre 12 godina

Nista to ne mora da znaci ! Pogledajte Metro ! I pitanje za ljude iz Lidla Srbija. Ako je na primer puter u Lidl.de 99 Centi a u Maxiju oko 200 din. koliko ce da kosta puter u Lidl.rs ?

brainwash

pre 12 godina

Nedavno sam bio u Lidlu blizu Brisela i odusevio se niskim cenama i vrhunskim kvalitetom sireva, cokolade, sladoleda... Necete verovati, ali izracunao sam da bih ustedeo ako odletim do tamo, napuinm kofer u Lidlu (od 32kg +10kg rucni prtljag) i platim povratnu avionsku kartu i doplatu za prtljag (40=15evra+taxi 10 evra), skuplje bi me ta kolicina hrane izasla kog gazde Miska a bila bi i nekvalitetnija. Toliko o monopolu, gazda Misko prodao Maxi i sada nasi politicari pustili konkurenciju!! Sramota!! Zuti zato gube sledece izbore, a glavni gubitinici smo svi mi, jer dolaze gladne Murte na vlast koji se nisu nakrali od devedesetih! Boze pomozi!

reality check 2011

pre 12 godina

prvo malo o meni:
ziveo pet godina u nemackoj, vatio se pre tri, sve sto imam da kazem odnosi se na period stariji od pre te tri godine

PENNY, ALDI (aldi sever, bio sam na severu nemacke, tek sam u minhenu video aldi jug, ali valjda je to isto) i LIDL su isti tip prodavnice. jeftini su, najjeftiniji. zamerke: pivo. sve su imale no name pivo u plasticnoj flasi (ili u staklenoj, ali neko lose staklo). koliko se secam pivo (0.5l) je bilo 20-25 centi, ali ocajno. za pravo pivo se ide u specijalizovane prodavnice za pice, a tamo ima od ptice mleko (sto se tice piva. i jos nesto, jedino tamo sam video na ulaz obavestenje na srpskom: zaposleni nemaju kljuc od sefa, dzaba im pretite pistoljem. to je doduse pisalo i na turskom, poljskom, ruskom, engleskom pa i na nemackom, ali srpski/hrvatski/bosnjacki.... je bio prvi na listi). no vratimo se na temu: penny, aldi, lidl: tamo nema neko da te ceka na odeljku za suhomesnato i da ti recka sta i koliko hoces, nema lepo slozenih artikala, ali: jeftino jeeeee
ako hocete da idete u prodavnicu gde vam mere po zelji, onda je tu REAL (najjeftiniji iz te grupe). ali ni tu nije sve idealno. dok sam bio u nemackoj bila je afera oko reala kako su prelepljivalji rok rajanja svezeg mesa.
i jos nesto, oko aldija: medion je njohova firma (one brace, htedoh reci) i postali su br jedan u nemackoj (za one koji ne znaju medion pravi/sklapa racunare, digitalne foto aparate i raznu "konzumnu" elektroniku i mrdalice)

eto, toliko od mene
odo sada da citam komentare na izjavu onog nesrecnika. kaze u naslovu da smo izasli iz krize

sAMOVASGLEDAM

pre 12 godina

*****,VAS TREBA KAZNITI PO CLANU 38 ZAKONU O JAVNOM IFORMISANJU.
Vi smatrate da smo mi Gradjani Srbije niza ras i da sve sto dolazi iz inotranstva je dobro i da treba unistiti Srbiju.
Sve strane kompanije cist profit iznose iz Srbije a time se unistavaju i devizne rezerve Srbije i samu Srbiju.

dejan-minhen

pre 12 godina

LIDL i ALDI se razlikuju od drugih trgovina u tome sto prodaju samo osnovne namirnice i jako mali broj markiranih proizvoda koji kostaju otprilike isto kao u drugim radnjama.
Znaci u LIDLU imas npr. jednu ili dve kreme za ruke, 3 vrste soka... nema ceo raf sokova od raznih proizvodaca kao u drugim lancima.
Iz tog razloga novac dosta brzo okrecu i zato su jeftiniji.
A ko zeli i dalje da kupuje markirane proizvode ima druge trgovine. Ne znam u cemu je problem. Niko nikog ne tera da ide u LIDL.
Svaka konkurencija je dobrodosla!

I jos nesto, naravno da ce LIDL doci u Srbiju zbog profita. Sta ocekujete da ce deliti proizvode eto tako jer su dobri. Dolazak LIDL-a nece dovesti do toga da cene padnu preko noci. Veca konkurencija ce obuzdati rast cena. To je naravno proces koji ce trajati nekoliko godina i toga moramo da budemo svesni.

mujcinovic salih

pre 12 godina

Lidl je solidna firma u svakom slucaju bolja i jeftinija od Maksija.Neka dodju konkurencija u svakom slucaju snizava cene.Dobrodosli.

MikiM

pre 12 godina

Sad kada tata Miško prodaje Maksi konkurencija može u Srbiju. Logično, zar ne? Šta ćete Miško odlučuje o svemu. Videli smo sinoć i u Insajderu kako Miško raspoređuje svoje u vlasti.

dule

pre 12 godina

Ja sam iz Osijeka i tu ima 2 Lidla, uskoro se otvara i treći... Jeftini jesu, ali meni je puno veći problem što ti tamo ne možeš biti poslužen... Znači nema ti tko npr narezati 200gr salame, moraš kupiti cijelo pakovanje, ne možeš kupiti ni 150g sira... samo cijelo pakovanje... Sva roba je nabacana, živi đumbus... Izgleda kao neki buvljak, kao autopijac u Osijeku. Pogotovo odjeća koju prodaju, kao da je netko iskipao 100 kila npr gaća i sada svi prebiru po tome... Jedino su im čokolade *************. Pozz

sale

pre 12 godina

@(Boki, 17. maj 2011 07:49)

nemackih 30% marze = srpskih 55% marze? objasni onda zasto je npr moja kravica u bosni, hrvatskoj, crnoj gori i bugarskoj jeftinija nego u srbiji?
objasni zasto je plazma keks jeftiniji u budvi nego u beogradu?
i to ne malo, nego za 10-15%....

Igor Nemacka

pre 12 godina

Ej pa ovo jos nisam citao u zivotu! Neki komentatori kazu Lidl i Aldi imaju lose proizvode? Pa kvalitet proizvoda u Aldiju je veoma dobar, a njihov odnos cena-kvalitet je poslovna politika koju jos mnogi eksperti nisu "skuzili". Jeste, nema velikog izbora ili bljestece reklame, ali to sto nude je dobro. To je potvrdjeno u svim dosadasnjim testovima.

Pa dali bi nemci kupovali 45 godina i od njega napravili najbogatiji prehrambeni lanac, da je kvalitet los? Aldi i Lidl proivodi imaju svoj segment prodaje koji je uspesan decenijama, a on je svake godine veci i veci. A ovaj koji dole rece, tamo kupuju samo studenti i socijalni slucajevi, je pravi m...... Pa dali mogu Aldi i Lidl koji zajedno imaju godisnji obrt od otprilike 100 milijardi evra (svaki po 50), da ga naprave sa socijalcima i studentima, a da ga ne podrzavaju siroke mase kupaca. Ali takav komentar sam i ocekivao u Srbiji, zato sto se tamo vecina stvari ocenjuju samo na crno ili belo. Pa kupovina nije stvar alternativnosti (kupujem samo u Lidl-u ili tako neka glupost), nego svar kumulativnosti. Ljudi su u nemackoj veoma dobro informisani i kupuju neke proizvode u discounterima, a neke u drugim prodavnicama. Kako i gde hoce.

Ako nekoga interesuje u Aldiju i Lidl-u kupuje 80 % srednjeg sloja i mnogi bogati u nemackoj. To naravno ne znaci da kupuju samo tamo, nego kupuju i tamo. Nekada, pre 20 godina je Aldi (Lidl nije postojao) bio oznacen stigmom, kao "sta ti kupujes u Aldiju"? Od sredine 1990-ih se trend promenio i danas ljudi pitaju "sta, ti ne kupujes u Aldiju" (u smislu, pa kad si lud placaj visu cenu)?

Stvar je u tome da ljudi imaju izbor, a u Srbiji je izbor bas decenijama Zato pozdravljam svaki dolazak discountera u Srbiju.

A ovaj ekspert sto rece, imaju losu politiku prema radnicima, otpustaju za jedan evro, hoce li da kaze, da srpski poslodavci imaju dobru radnicku politiku? Ili hoce da kaze, da kradja ne treba da bude sankcionisana?
Ej, alo, pa sa tom politikom smo i stigli, gde jesmo. Niko nece biti primoran da radi za Lidl ako to nece. Neka trazi posao gde moze da "kraducka".

A svi koji misle da koncept Lidl, Aldi itd kod nas nece imati uspeha, nemoraju da kupuju tamo, izbor ce uciniti drugi potrosaci i pokazati dali
je sistem ekonomski isplativ.


















Kupovina nije stvar

футур тенс

pre 12 godina

"Једва чекам да Србија почне нешто да производи и сама продаје странцима своје производе"

Nikola

pre 12 godina

Voleo bih ja da vidim IP adrese ovih što pišu "iz Švajcarske, Pariza, Kefalonije" mislim da bi se iznenadili da se svi iz Srbije prave pametni.

Ko je stvarno putovao po Evropi i poredio LIDL prodavnice zna šta je to. Međutim treba praviti razliku između jednog LIDL-a u npr. Mađarskoj i LIDL-a u Nemačkoj. Kvalitet proizvoda a i sami proizvodi se neuporedivo razlikuju. Ali razlikuje se i još po nešto: standard.

Gde je standard mali (da ne kažem mizeran) šta očekujete? Da će da otvore megalomanske supermarkete sa fensi robom?

Ne, za nas "bednike" (kako nas je jedan od komentatora okarakterisao) je najvažniji odnos cene i kvaliteta, a to je upravo ono po čemu LIDL nema premca.

Неко споља

pre 12 godina

А нико се не пита, зашто Лидл није у Србију дошао већ до сада? Да није можда неко спречавао долазак, не само Лидла већ и других дисконтних продаваца? Ови наши на ћелу са Мишковићем нас већ годинама праве будалама а правиће нас и убудуће, само не на подручју мало и велепродаје.
И Мишковићу дошло из дупета у главу, зашто би се бавио милионима коначних потрошача, када у Србији може да згрће паре на педесетак клиената из пољопривреде. Само се ми свађајмо шта је боље, страно или домаће, скупо или јефтино, Лидл или Темпо. У међувремену лопови само скачу тамо где још нису опљачкали до краја.

Шумадинац

pre 12 godina

"sAMOVASGLEDAM", има истине у томе што кажеш!

Лидл и остали долазе ради профита, није то спорно, спорно је што немамо домаће ланце,да би бар део профита остајао у Србији и реинвестирао се, то је наша трагедија.
Целокупне гране привреде смо препустили странцима, њима свака част, они желе добар профит и да га пренесу у своју матичну фирму, првенствено (свако тако ради, није спорно).
ДЕСТРУКЦИЈА економије је извршена тиме што су кључне гране, најпрофитабилније искључиво у рукама странаца, банке, трговина, цементаре, пиваре.....то је до нас, наше реформе су десруктивне, све се распродаје, иде се до глупости.

НОрмално је да странци гледају да направе што већи профит и да изнесу паре. Нама требају и домаће ЈАКЕ фирме у свим привредним областима, домаће фирме које ће развијати домаће ресурсе, наравно не требају нам тајкуни-контроверзни ,мафијаши и сл.
Кад се финансије(банке) и трговина иј ош неке кључне области препусте искључиво странцима, нема ту великог развоја домаће привреде, нема ко да вуче напред, странци гледају искључиво своја посла, са њихове стране је то легитимно.Тако је то и на западу, свако гледа своја посла и интерес. Али наша Влада има дужност да развија домаће фирме, итд.

Hrvat

pre 12 godina

Lidl niti je dno dna, niti je vrh vrhova. Lidl je prosječan trgovački lanac s vrlo niskim cijenama, ali često i sa robom upitne kvalitete. Kupujem u dubrovačkom Lidlu ali samo one artikle za koje sam se uvjerio da im je kvaliteta iznad cijene. Primjerice rado kupujem neke sireve i kobasice, no Victus ili Cerdo meso ne kupujem ni u ludilu. Higijenske potrepštine su vrlo jeftine, ali sam nakon pranja kose jednim šamponom kupljenim u Lidlu imao probleme s peruti koju nikad prije u životu nisam imao. Za razliku od šampona tekući sapuni su bili sasvim ok i vrlo jeftini. Također sam kupio 9 kg deterdženta za rublje. Nakon prvog pranja rublja bacio sam preostalih 8,8 kg istog deterdženta jer rublje je i dalje bilo prvljavo, a osim toga je primilo neki čudan miris (smrad) loja. Sve u svemu, Lidl je dobrodošla konkurencija ostalim lancima jer je ovaj dubrovački niskim cijenama prisilio ostale na niže cijene pojedinih artikala (Getro, Mercator, Konzum, Tommy, Pemo...). Svatko će naći nešto što mu odgovara cijenom i kvalitetom. Što ne vrijedi kupit će te negdje drugo. I to je to.

Pera Lozac

pre 12 godina

..a pored svakog Lidla otvore i Hofer (ili Eurospin) a zatvore Maxije,Ideje,Interexe i slicne pa bi bili prosto zbunjeni kad bi cokolada bila od 30 din,dugotrajno mleko od 50 din,kafa 100g od 35 din,sir u listicima 1kg 350 din,1 kg pomfrita 70din...ne kazem da bi nam bilo bolje niti da bi nam se poboljsao nas bedni standard al ne bi za 1000din isao sa praznom kesom kuci.Bar bih nosio kutiju..

VW 1200j

pre 12 godina

Da pokusam i ja da objasnim ako ima jos nekoga kome nesto nije jasno. Aldi i Lidl su vam kao VW Golf i Opel Astra. Mozete da se vozite i Mercedesom ili BMW-om ali i u Nemackoj Golf voze svi drustveni slojevi. I neka sada neko kaze da je Golf los auto! Nas problem moze da bude samo nas los benzin.

mario

pre 12 godina

E sad ce nam sve biti u Lidlu dzabe a cuo sam da ce samo u Srbiji svakom kupcu uz kupljenu robu davati i 1000 dinara pride!Joj sto rece Bora'uvek nam tudje gov.. lepse smrdi nego nase ,xexexexe,ma najbolji smo,blago nama!Trgovci su nas upropastili a sad ce ovi strani da nas spasu...a mi cemo se truditi da ne radimo nista i zaradjujemo extra plate...koje cemo krckati u Lidlovima,Delezima,Ikeama i svim tim "extra na nivou" trgovinama...

Ojojo

pre 12 godina

Nije istina da je Lidl u Hrvatskoj pred propadanjem, upravo suprotno, imaju najveći rast od svih, Lidl je uvjerljivo najjači po pitanju mnogih stvari, omjer cijene i kvalitete je fenomenalan odnosno najbolji u konkurenciji svih postojećih (interspaar, metro, konzum, mercator, kaufland...)...

Uostalom vidjet će te sami.

rimidalV

pre 12 godina

Gotovo svaki drugi dan kupujem u Lidlu. Cene su zaista niske, kvalutet vrhunski. Dva puta nedeljno prave specijalne ponude rezne vrste robe oko koje se kupci otimaju. A za dezurne dusebriznike informacija: Ulaskom u lanac Lidla, Srbija ce imati priliku da plasira svoje proizvode u sve ostale zemlje u kojima Lidl ima svoje prodavnice. Znaci samo dobijamo.
Primera radi, boca kole (potpuno identicna Koka Koli) od 2 litra kosta 49 centi, Nutela od 750 gr = 3,99 evra ...

Aleksandar

pre 12 godina

Opet trgovina - izvinite koliko god da pozdravljam strana ulaganja, toliko ne podržavam da se forsira samo trgovina.
Nama trebaju ulaganja u fabrike - proizvodnju.

I da ne bude ulaganje po sistemu - država za svako radno mesto daje 4000 eur.

Milos

pre 12 godina

Dobro je da neko uopste zeli da dodje u Srbiju pa makar to bili i trgovinski lanci.Sto konkurencija bude bila jaca i cene ce pre padati,ali indikativno je da od velikih lanaca niko ne dolazi u Srbiju ako to nisu ili Beograd ili Novi Sad.Kao da ostatak Srbije i ne postoji.To je tako ili zato sto ostatak Srbije nema para pa nema ni interesa da neko ulaze ili zato sto i dalje potoji monopol biznismena koji sede u Vladi ili su bliski sa ljudima u Vladi pa oni odredjuju gde ce se otvoriti novi trgovinski lanci.Cene su u Srbiji previsoke.Nedavno sam razgovarao sa prijateljem koji se odselio u Svajcarsku i koji mi je rekao da se cokolada Milka moze kupiti u Svajcarskoj po ceni od 50 dinara za 100g,pazite to je Svajcarska zemlja sa jednim od najvisih standarda u svetu a cokolada 50 dinara.Znaci svi mogu imati interes da ulazu ovde s obzirom na cene ali zasto se to ne radi?Izgleda da postoje neke druge kocnice.Licno mislim da se neke stvari namerno ne rade dok ne sazri situacija da neki nas politicar ili biznismen moze da se ovajdi.

Зоран

pre 12 godina

dule, 17. maj 2011 11:56, пријатељу, за услугу се плаћа. Бензинске пумпе овде у САД су обично без човека који ти сипа, сипаш сам. Постоје и оне где ти радник сипа, али бензин скупљи. Па бирај.

prolece 2011

pre 12 godina

pristupacne cene i pristojan kvalitet lidl postize na racun radnika i slovi za najgoru izrabljivacku firmu u Nemackoj goru od Mc Donaldsa, suprotno od Aldija. Otpustaju kasirke za 1E i sve su kase pod kamerama, na celu ogromnu radnju max2-3 radnika koji moraju sve. Cesto su na tapetu za krsenje prava

irena

pre 12 godina

I za jug i jugoistok opet ništa! Bitno je i dalje razvijati sever Srbije, a mi dole i dalje kupujemo najskuplji šećer, ulje brašno... A svi znamo kakav nam je južnjački standard (ako i imamo neki standard)!

Srdjan from Lucerne

pre 12 godina

U poredjenju sa nasim prodavnicama Lidl i Aldi stvarno izgledaju kao " ..dno dna " Ali ako uporedim odnos kvaliteta robe i cene to je vec sasvim druga prica.
Aldi i Lidl nisu "fancy" prodavnice, ali bas me briga za to! Meni je bitnije da kupim povoljan i dobar proizvod a ne da li je isti pod "extra" osvetljenjem ili na polici koju je dizajnirao Gucci ili Pininfarina. Licno se snadbevamo u tim prodavnicama, koje su napokon dosle i u Svajcarsku. Naravno, tacno znamo sta kupujemo. Ono sto nam ne odgovara po ukusu ili kvalitetu kupujemo na drugom mestu ( npr. sveze povrce ).Profil kupaca nisu samo beda i gastarbajteri, vec i ostali "normalni" potrosaci.
Kada bi Lidl i Aldi uspeli da odrze nivo cena koji je u Nemackoj, nasi lanci bi morali da se dobro razmisle o daljnjem poslovanju. Verovatno to nece biti u potpunoj meri, a to sam mogao da se uverim prilikom posete DM-u u Beogradu. Cene su u toj spomenutoj prodavnici bile vece od onih u Nemackoj. Razlog? Marza?Carina?Monopol? Na to pitanje bi mogli da odgovore iz uprave DM-a.
Sto se tice Milka cokolade za 50 dinara u Svajcarskoj : A gde to? Za 23 godine zivota u Svajcarskoj ja to nisam video! Najjeftiniju Milku sam kupio u Nemackoj za 85 centi, i to na akciji! Inace kosta oko 1 €. Dragi moji, nemojte da vas zaludjuju sa rekla-kazala informacijama o cenama bilo kojih proizvoda ili usluga u inostranstvu. Postoje inostrani proizvodi u Srbiji koji su cak jeftiniji od istih u evropi.

ArkudakiNS

pre 12 godina

Lidl je najgori moguci supermarket koji sam do sada posetila. Kao skladiste. Mali izbor robe i vrlo neuredan. Uzas. Ljudi, ne palite se.

igor

pre 12 godina

Eto, cim je Misko "utopio" Delta Maksi strancima, odmah stizu drugi lanci i stvara se zdrava konkurencija koja moze dovesti do snizavanja cena. Zar to nije dokaz da je g-din Misko imao monopol i da su mu to dozvoljavale nase vlasti. Znaci, princip je jasan, dok ja drzim firmu, vi mi morate dozvoliti nefer uslove na trzistu kako bih se ja obogatio prodajuci robu po nerealno visokim cenama, a kad se dovoljno "natovim" i prodam firmu strancima,onda sta me se tice,neka vladaju trzisni uslovi i zdrava konkurencija. Jadna li si Srbijo.

Hogar

pre 12 godina

....Lidl,Idea,Merkator,Metro....ne vidim razliku ni u kvalitetu ni u cenama jer jednostavno hrana u inostranstvu je neuporedivo jeftinija od naše ali ovi trgovinski lanci jednostavno imaju našu robu,pa je ona dinar dva negde skuplja negde jeftinija,ali bitne razlike nema.Setite se vremena Ante Markovića....kako je suzbio monopol proizvođača TV prijemnika i hrane....uvezao je kontingente poznatih firmi pa ste SONY,ili PHILIPS mogli da kupite za isti novac kao i domaći proizvod a u isto vreme po fri šopovima mogli ste kupiti najpoznatije svetske slatkiše po cenama koje nisu bile veće od cene domaćih.Tek onda se videlo koliko se ustvari domaći proizvođači zgrađuju u cenu proizvoda...potom su i oni spustili cene

dezinformacija cista

pre 12 godina

zasto pojedinci koji ne zive u srbiji , kao i ovaj student iz svajcarske , ostavljaju komentare PUNE NEISTINE , ODNOSNO LAZI i time pokusavaju da nas obmanjuju ! "ALDI" , "LIDL" a u austriji jos i "HOFER" posecuju itekako i bogati jer jedini razlog je RACUNICA !!! ostavimo na stranu ELITNE PRODAVNICE KAO I PROIZVODE KOJI KOBAJAGI DOLAZE NEPRSKANI KAO I PRERASDJEVINE OD ISTIH I GDE PO OBICAJU KUPUJU ONI SA DEBLJIM NOVCANIKOM a sasvim mali deo iz ubedjenja da je to STVARNO zdrava hrana , nego uporedimo takozvane "supermarkete" odnosno prodajne lance poput "LIDL" koji se itekako CENAMA trude da pridobiju potrosace pa makar to bili studenti , "bednici" i gastarbajteri ! tacno je da ima dosta proizvoda koje treba izbegavati , na primer cipele koje sam i ja jednom kupio za posao i primetio da su KROJENE ZA OBA DVE NOGE , ali voce , povrce i hrana uopste PO KVALITETU ne zaostaju za drugim "lancima" i nize su i za POLA , a sto se kvaliteta tice samo za primer uzmite grcki sir "FETA" ( ALDI ; HOFER , LIDL ) upakovan u kesicama od 250 grama !!!! jest da pakovanjwe kosta negde oko DVA EVRA ( SPAR , BILA ; prodaju ga za 50 do 70 centi skuplje ) ali ce te samo sa tim sirem uspeti da napravite PRAVU "GIBANICU" , "SIRNICU" ILI BUREK po starom receptu , jer se taj sir za razliku od ostalih jedino moze pretvoriti u grudvice i mrvice koje mozete pri jelu jos uvek da vidite i primetite ! da podsetim : izbegavanje tih lanaca je bilo u pocetku i podsticano sloganima "kupujte domace" ( U AUSTRIJI NA PRIMER JOS POSTOJI KAMPANJA u orginalu " JA ZUR A " , odnosno prevedeno KUPUJMO AUSTRIJSKE PROIZVODE , ali isti ti piliticari i ostala elita je SAMA kupovala po "diskontima" zvani "lidl" , aldi" i u austriji "hofer" te ovo da samo sirotinja , studenti , bednici i "gastarbajteri" kupuju u navedenim lancima vise ne pali !!! ja se samo bojim da ce u njihovim prodavnicama U SRBIJI kako bi OCEKIVANI OBRT OSTVARILI , koji zbog kupovne moci naseg stanovnistava nece biti isti kao na zapadu , CENE DIGNU ! pozdr.

sreten

pre 12 godina

BOKI, to sto ti pricas su babe i zabe. Kad kupis nesto za 100 dinara i prodavac te ne uslovljava po koliko ces da prodas, i ugradis se 50 dinara, to znaci da je tvoja MARZA 50%. Ako kupujes robu od nekoga, i taj te uslovljava da je prodajes za 150 dinara, a tvoje je 50 dinara, to je onda 33% RABAT koji dobijas od prodavca. MARZA i RABAT nisu iste stvari, a kad pomesas babe i zabe dobijes tvoje da je 50% = 33%.
-------
To sto ima u Lidlu sirom evrope, te iste robe ima i u SVIM nasim prodavnicama, ali necete da kupujete licemeri, jer je najjeftinije. A u Lidlu kad stoji 3 jeftina proizvoda, pa licemeri kupite najskuplji, jelda da se dobro osecate, kupili najskuplje a ustedeli. I jare i pare!

Dobrosav

pre 12 godina

U Hrvatskoj je ovaj lanac pred propadanjem i povlacenjem. Inace, kada udjete u njihove prodavnice u Grckoj osecate neprijatan miris i sve deluje jako jeftino i nekvalitetno. Mi imamo i dalje kvalitetnije proizvode od ono malo stare privrede sto je preostalo nego sto ce nam doneti fritme tipa Metro i Lidl. U najavi je pokretanje i udruzivanje nekih manjih domacih trgovaca ali naravno o tome niko ne pise.

Potrošač

pre 12 godina

Došlo je vreme da i Srbi počnu da jedu djubre iz evropskih hemijskih fabrika. Priča o jeftinijim proizvodima, boljoj ponudi itd je glupost, svuda u svetu su veliki trgovinski lanci uništili konkurenciju i lokalne proizvodjače. Šta mislite zašto su prošli mesec gradjani u Bristolu zapalili novi Tesco?

zalidl

pre 12 godina

Mnogi se bune u Srbiji protiv Lidla ali u njemu postoje i drugi proizvodi koji se nalaze na policama a u vasem slucaju ce biti vasi prizvodi pored njihovih.I kad usporedite recimo kvalitetu i cijenu proizvoda uvijek kupim njihov.Osim prehrane prodaju svaki tjedan određene asortimane druge robe...npr.za ribolov,za tracking,muzicke instrumente,donji ves, pidjame, za djecu, za vrt, sport (gdje je omjer kvalitete i cijene bolji nego u bilo kojoj trgovini).

vesna

pre 12 godina

Komentare moze svako da pise a oni kosi imaju iskustva dobro znaju da je Lidl super prodavnica,hrana im je mnogo kvalitetnija nego u mnogim skupljim prodavnicama.od hleba,slatkisa,dzemova,kremova,suhomesnatog,sireva,jaja,zaledjena hrana,orasi,sokovi,konzerve I mnogo mnogo drugih im je odlicnog kvaliteta.Kupujem svakodnevno kod njih I nema sumnje za kvalitet.Super sto otvaraju kod nas,ne jednu nego bi u svaki grad trebalo po jedna prodavnica

Srbin

pre 12 godina

Ovo je veoma dobra vest i nadamo se da ce ih biti po celoj Srbiji. Ljudi su se zasitili Maxija i kupuju samo iz nuzde u Maxi iako znaju da ih Miskovic dere. Nadamo se i novinama u Denezi kada budu uzeli Maxi i pravoj konkurenciju gde ce se odnos cena/kvalitet preovladavati

s.nikolic

pre 12 godina

kao prvo raduje me za potrosace ako i cene budu iste kao u ostalim zemljama evriope ! inace "HOFER" , "LIDL" a i "ALDI" su lanci u vlasnuistvu onih koje je hitler pokusao da unisti , ( cini mi se da su osnivaci dva ili tri brata ) ali mu u istom mahu nije smetao njihov novac kojim je finansirao firme naoruzanja kao i sam rat ! zbog tog proganstva im je posleratna nemacka izasla u "susret" i oni bar u nemackoj ne placaju ni jedan cent poreza , a u austriji menjanjem lokacija u istom mestu svakih deset godina takodje izbegavaju poreze , ALI TO CINE I NASI TAJKUNI ! za kritiku su bar na zapadu mozda i uslovi rada kasirki i slagaca , odnosno punjaca regala , PRODAVCI NE POSTOJE ! za platu od 1100 do 1200 evra , a koja je gore za zene , jer mahom zene i rade po modelu skracenog radnog vremena , prilicno DOBRA , jure kao navijeni misevi , na kasama se roba RUKOM GURA , da ne kazem baca U KOLICA , korpe mislim retko gde postoje , te tako imate stalnu "rotaciju" zaposljenih , stalno novo osoblje a zbog stednje vec su u marjarskoj iskolovali novu generaciju predpostavljenih koji za razliku od domacih verovatno kostaju duplo manje !!! ovo je bilo za kritiku , a za pohvalu su cene , njihove akcije kao i asortiman , a ponekad i alati i masine sa cenama pristupnim sirotinji i STVARNIM GARANCIJAMA OD TRI DO PET GODINA ! uz to "HOFER" na primer cak voce i povrce gde je moguce dobavlja od domacih , u ovom slucaju bi to bilo od srpskih poljoprivrednika ! e sad kad smo kod CENA ! BOJIM SE DA CE TE CENE VEROVATNO BITI VECE NEGO LI U OSTALIM ZEMLJAMA EVROPE , a uzrok ce biti mala kupovna moc nasih gradjana kao i dostupnost tih prodavnica , sa malim izuzetcima samo se autom moze "skoknuti" do njih i oni ce nedostatak obrta pokusati cenama nadohnaditi !!! i na kraju ovi odgovorni sto izbegavaju da daju komentar : UKOLIKO SU ONI NJIH ( "lidl" ) bez ikakvih uslovljavanja "oberucke" prihvatili jer donose radna mesta onda scenarijo sa povoljnim cenama i otkupom domacih proizvoda OTPADA , odnosno pada u vodu jer "nasi" bar dosad nista ne ucinise za OBOSTRANU VAJDU ! pozdr.

Ivan

pre 12 godina

Braćo Srbi. Kao što niste u pravu kad spominjete, da su cene u Srbiji najviše na svetu u što se svaki mesec kad idem u Srbiju uverim SAM tako i niste u pravu da je LIDL roba žnj kvalitete.
LIDL je sasvim solidan trgovinski lanac sa meni ukusnijim ( ne mogu da pričam o kvalitetu prehrambenih proizvoda jer nemam laboratorijum :) ) nego u recimo Hoferu. Nije tačno da se ovde malo na zapadu samo sirotinja snabdeva u LIDL. Cela srednja klasa pa i neki iz više klase kupuju u LIDLU.
Još jedno, električni alat u LIDLU je dosta kvalitetan. Jogurt im je jedan najboljih.

No kad dodje LIDL kod vas uverićete se sami.

mikip

pre 12 godina

U Madarskoj i Grckoj rado kupujem u Lidl-u, ali sam veoma obazriv. Suhomesnati proizvodi i slatkisi su kvalitetni i po veoma pristupacnim cenama. Medutim, mnogi tvrde da pola Evrope u Lidl-u drzi svoje najmanje kvalitetne proizvode. Mnogi proizvodi su pred istekom roka trajanja. Za vrste piva koje prodaju nikad nisam cuo, ali uprkos tome ukusni su.
U Madarskoj su vise puta kaznjeni od strane inspekcije zbog drzanja pokvarenih proizvoda.

Milivoje

pre 12 godina

Slazem se sa milivojem..... Bitno je zaposliti ljude i PLATITI doprinose ovoj zemlji.... U principu ti ljudi dolaze da uloze u nasu zemlju.... njima odgovara jer ce ostvariti profit a nama jer bi trebali jeftinije da kupujemo.... U svakom slucaju da li pare idu nekom bogatom arapinu, belgijancu, italijanu ili ovdasnjem Misku nebitno je jer svejedno ne idu meni u dzep.... Bitno je da je jeftinije i pristupacnije obicnim smrtnicima....

Uostalom sve se prati....
(radoje, 17. maj 2011 13:51)



E da nam je vise ovakvih radoja....
Daleko bi dogurali...
Covek realno gleda na stvari.
Oni koji su uvek za status-quo su po pravilu nesposobni za zivot.
Jer se boje svake vrste promena.
Njihova logika je bolje nam ja da ne radimo nego da radimo za stranca...

Ivan

pre 12 godina

Mene iskreno interesuje kako vi potrošači koji pominjete kvalitetu to merite ? :) Znači kad kažete ovde je roba kvalitetnija nego ovde ? Kako ste došli do tih vaših saznanja ?

U LIDLU je Milka čokolada 100g 79 EURO centi a u Merkatoru je EURO i nešto. Jel ona u Merkatoru kvalitetnija ?

gotovi smo

pre 12 godina

Lidl je dno dna!!
I svi ovi komentari sto hvale kvalitet LIDL robe su isti ljudi koji pricaju za mleko u tetra pakovanje da je to pravo mleko i super kvaliteta
Zivim u parizu i video sam sta je LIDL i ko kupuje u LIDL hranu (samo oni sto nemaju sta da jedu i imaju primanja 500evra mesecno)
I smatram da tamo gde se pojavi LIDL je znak velike bede
A za jedan komentar sto rece "lidl roba se proizvodi u nemackoj" prokomentarisao bi HAHAHAHAHAHA HAHAHA IDI BEGAJ

radoje

pre 12 godina

Slazem se sa milivojem..... Bitno je zaposliti ljude i PLATITI doprinose ovoj zemlji.... U principu ti ljudi dolaze da uloze u nasu zemlju.... njima odgovara jer ce ostvariti profit a nama jer bi trebali jeftinije da kupujemo.... U svakom slucaju da li pare idu nekom bogatom arapinu, belgijancu, italijanu ili ovdasnjem Misku nebitno je jer svejedno ne idu meni u dzep.... Bitno je da je jeftinije i pristupacnije obicnim smrtnicima....

Uostalom sve se prati....

nemanja

pre 12 godina

Svakog dana po komentarima potvrdjem moju tezu da je 90 posto po nekom osnovu ili nenormalnih ili glupih ili su eksponenti domacih lopova u trgovini pa pisu gluposti i lazi.Narode ne verujte nikome dok ne vidite sami kako je kada dodju ali u svakom slucaju moze biti samo bolje jer roba koju prodaju izuzetna a o cenama da ne pricam jer ovo sto nam rade ove domace lopine ,trgovci i uvoznici je dranje nase koze a to im je sve omogucila lopovska vlast. I lepo mi je rekao jedan drugar jos pre 20 godina > DRUZE MOJ I PSA KAD KUPUJES GLEDAJ DA BUDE NEMACKI.

Bacvanin

pre 12 godina

Odlicni marketi ,solidno snabdeveni i uz to izuzetno povoljni.Ima ih u svim normalnim evropskim zemljama,raduje me sto dolaze i kod nas to je dobar znak.Nije tacno da im roba stoji na paletama nego u rafovima kao i svugde.

bogdan

pre 12 godina

Bolje bi bilo da se otvaraju proizvodni pogoni jer od trgovine država ima malu vajdu.A što se profita tiče potpuno je svejedno hoće li ga uzeti Mišković i odneti na Kipar ili Lidl i odneti u Nemačku.Važno je da ovaj opljačkani narod može da kupi ono što mu treba da preživi.A oni što se predstavljaju elitom ne kupuju ni kod Miška ni kod Lidla.

Milos

pre 12 godina

Ne znam otkuda autorima teksta informacija da je roba u Lidlu i drugim discount lancima naprosto razbacana a ne po policama, tj. rafovima. Da su bar nekad bili u bilo kom Lidlu u Nemackoj mogli su da se uvere da se po izgledu ne razlikuje od drugih supermarketa. Tacno je da su cene nize, a asortiman suzen, i treba dodati da discounteri stede na osoblju, tako da se treba spremiti za duze cekanje na kasi.

дф

pre 12 godina

Био сам пре неку годину у Лидлу на Крфу,ушо сам да купим нешто за клопу.Вратио сам се са пуним колицима.Мислим да то довољно говори о ценама и квалитету робе.

Cane

pre 12 godina

Hvala Bogu, pa ima normalnih ljudi koji su bili u Lidlu, Aldiju and the like i videli da je su to prehrambeni proizvodi znatno losijeg kvaliteta nego u drugim prodavnicama u inostranstvu. Jedan komentator je lepo rekao da tamo kupuju samo studenti, gastarbajteri i siromasniji sloj gradjana u EU. Za kvalitet koji nude, trebalo bi da budu znatno jeftiniji. I da, kada se otvori Lidl, Srbi ce opet reci kako je kod nas i Lidl skuplji nego na Zapadu, sto nije tacno.Nas Tempo Express je za njih izmislio kvalitet. Tesko Srbinu ugoditi ever!

Sandra Rajkovic

pre 12 godina

Genijalno da Lidl napokon dodje u Srbiju, jer ima dobar izbor artikala a verovatno da media porodica lose da napravi dobru ustedu.

JAAAA

pre 12 godina

Evo stižu "investicije" u našu Srbiju.

Nadomak NS-a proizvodiće se nova prehrambena roba koja će zadovoljavati sve domaće i inostrane potrebe, zaposliće se hiljadu ljudi, a sav izvoz će pomoći Srbiji da smanji trgovinski deficit.

Dobro je kada nam stižu "green-field investicije", a pogotovo je dobro što nam stižu diskontni marketi!

ripi

pre 12 godina

Živim u Češkoj, Lidl je u svakom mestu moram priznati da izbor hrane je velik ali je kvalitet dosta često sumnjiv. što se tiče voca i povrca nekad je nešto jeftinije a to kada su akcije. Sada su im uveli i pekare pa tako da možete da kupite sveže pecivo u toku celig dana ali to kod nas u srbiji ima mnogo malih privatnih pekara pa neznam dali ce to biti pravilo i za LIDL u Srbiji. Ja lično tamo nekupujem hranu ali ponekad kupim stvari za kucu i domacinstvo jer imaju atraktivne cene ili nešto što nemožete da nadjete nigde. Tako da ostaje da se nadamo da ce kvalitet biti uredu i da ce dobavljači biti iz Srbije i da cemo mi kao i Česi početi da gledamo odakle je taj proizvod što kupujemo i da preferiramo sve što je iz Srbije. I počnemo da govorimo da sve što je naše je kvalitetno i dobro i da naši ljudi imaju zlatne ruke.

Verko Radulov

pre 12 godina

Ovaj tekst pokazuje osnovno neznanje novinara o trgovini, sto me ne cudi, toliko je amaterstva u Srbiji. Prvo, kada uporedite bruto prihoda po glavi stanovnika u Srbiji i broj pristunih trgovinskih lanaca videcete da ih trenutno ima vise nego sto je prosek u razvijenim zemljama EU. Kao posledica mnogi se od njih gase, a austrijski Cort je odustao od vecine svojih investicija u Srbiju, Idea ima gubitke s otvaranjem manjih prodavnica. Na kraju, pogledajte zavrsne bilanse vecine trgovinskih kompanija u Srbiji za proteklu godinu. Dobit je minimalna u odnosu na obrt ili su debelo u gubitku, npr. i Mercator i Idea. Ni kod drugih nije bolje. Mi u Srbiji smo opet nerealni, da ne govorimo koliki je udeo Delta Maxija koga je drzava godinama stitila time sto nije bilo ogranicenja rokova placanja. Zato neki strani marketi koji imaju potrebu da se sire gledaju da otvore cetvore oci pre nego sto milione evra investiraju u kupovinu objekata i izgradnju trgovinske mreze.

NN

pre 12 godina

Ja i moji redovno kupujemo u SOS marketima. Tamo se npr. moze naci cokolada od 100 grama za 40 dinara. Usluga i nije nesto, jedna kasa, lokal smesten u 15 m2, ne mozes da dodjes do proizvoda od guzve. Ali kad izadjes iz marketa bar si srecan jer nisi bacio pare i jer ti neko nije naplatio vise samo zato sto pusta muziku dok kupujes. Naravno onaj ko ima para neka kupuje Milku u Mercatoru ili Maxi-ju, ali ne znam sta mu smetaju marketi poput Lidla. Kao Tempo na Vilinim vodama je luksuzan, dole beton, leti vruce, zimi hladno. Kao prodavacice u Maxi-ju ne rade za 18-20 hiljada, kao pola zaposlenih u Srbiji (ne racunajuci javni sektor) ne trpi neki vid mobinga. Kad si u Rimu ponasaj se kao Rimljanin-tako ce verovatno da razmislja Lidl.

dexter

pre 12 godina

Samo kad je cika Misko prodao Maxi...
Covek ,proizvodi sirovine, poluproizvod i na kraju gotove proizvode i na svakom nivou se ugradi onako dobro i na kraju se pitaju sto je sve skupo?
Samo da ne uzme da nam "spasava" poljoprivredu jer smo ga ugasili obzirom da od toga zivimo.
A tebi "patriota", nisu ti ni Lidl ni Tesco krivi sto je inflacija najveca u Evropi , nego Miskovic i njemu slicni koji se bogate preko nasih ledja sa svojim abnormalnim marzama.Nije lud Deles sto je kupio Maxi kad je marza preko 25% a oni projektuju profit sa 5-10% u EU.
Slobodno trzista bez monoppola je jedina sansa da ovo postane normalna zemlja.

hasta la vista

pre 12 godina

Lidl je solidna firma u Nemackoj, povoljna i pristojna. Poznati su po dosta genetski manipulisanih namirnica iako imaju i Bio liniju i po tome da pripadaju Sajentolozima.

Voda u usima

pre 12 godina

@ c.nikolic
kakve veze imaju Hitler i Aldi ? procitajte prvo
http://de.wikipedia.org/wiki/Aldi#Anf.C3.A4nge_1913.E2.80.931946
pa onda......
A sto se tice njihove cenovne politike i ja mislim da ce na pr. secer da bude 100 din. a ne 65 Centi kao u Nemackoj. Srbija je ovo, ne mogu strani lanci nista protiv nasih opanaka !

tamara

pre 12 godina

Lidl je mozda jeftin, ali sigurno ima proizvode najlosijeg kvaliteta.
Eto otvorenog puta za mnoge bolesti... U Evropi samo oni koji nemaju izbora kupuju u istom. Povrce GMO, meso tretirano na jos gori nacin, da ne pricam o konzervama i gotovim jelima ili o kozmetici. Tamo je dobro pazariti eventualno toalet papir. Katastrofa.

Na zapadu nista novo

pre 12 godina

Ništa ne proizvodimo, samo pravimo pazar drugima, postali smo potrošačko društvo koje smo toliko pljuvali. Da smo normalni mogli smo sami sebe da hranimo, ovako ima ko zna posao i kome je dosta da zaradi dinar na proizvodu a ne kao naši miškovići.

Bole

pre 12 godina

Sve je ovo lepo ali nemojte da se przite previse.
Preporucujem da pogledate malo wikipediu https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Lidl , izmedju ostalog cete primetiti i deo o njihovom odnosu prema zaposlenima ( nimalo u lepom svetlu ).
Takodje i da u Srbiji imaju plan da otvore svoje objekte u periodu 2015/2020.
Ipak smo mi primamljivo trziste ,kako rece nas vajni premijer, zar ne ;)

justin

pre 12 godina

Pozdrav Bokiju,
Pun mi je kufer sirotinjskih lanaca i prodavnica tipa Tempo ili Metro.Još će neki Menager da se seti da se roba nudi na ulici i trotoarima sa minimalnom maržom, ili još bolje kupite vaučer pa sami lepo odete kod dobavljača u fabriku.Najlepše se osećam kad kupujem u LEPIM I SREĐENIM radnjama,gospodi političarima koji su nas izreklamirali kao zemlju jeftine radne snage ovakvi lanci i odgovaraju da se zaposli 50 radnika sa 18-22000 din i još deo plate u mleku i hlebu.Iznova se stvara sirotinja koja radi.

M.V.

pre 12 godina

Svoje trziste,svoje domace proizvode brane se samo zdravom,dobrom konkurencjom.U situaciji kada nam stize spoljna konkurencija nasim,domacim ciljen jeste da opstanemo na tom trzistu.To deluje stimulativno na kvalitek nasih proizvoda.Mislim da dokaz kad smo imali monopol na trzistu bile su sankcije 90-tih i davili su nas svoimi nekvalitetnimi proizvodami.Potrosac ima pravo da bira,a drzava mora da stvori te mogucnosti.Bice i svoih proizvoda, mozda tada i boljih a bice i drugih.Ne smemo dozvoliti izolaciju, u svemu.

milan

pre 12 godina

Jaka strana diskontnih mreza je veliki broj supermarketa pa se tu vec uslovljava velika kolicina pojedinih proizvoda. Ja samo neznam odakle piscu ovog teksta da su LIDL prodavnice maksimalno 2000 kvadrata to je bilo barem u Nemackoj pre 20 godina danas skoro da nema supermarketa ispod 10.000 kvadrata povrsine. Nisam brojao koliko vrsta kafe ima ali samo kapucino ima barem 7-8 vrsta vise nego svaki MAXI, ima sveze meso ali nema mesnicu, na paletama ima samo vodu, koka kolu ali zato ima subove ponude jeftinih svakavih stvari za kucu, sezonske sitne robe za obuci i razlicitih korisnih sitnica, sveze voce i povrce i zamrzivace sa gotovom hranom itd. Posluga je kao i Aldiju ta koja slaze robu u rafove i koja ide i na kasu znaci sa malo osoblja kompletna usluga.

Vlada

pre 12 godina

Pitanje:

Da li neko zna, da li Lidl market u Grčkoj, u blizini Asprovalte prima kartice (Master, American, Maestro...)?

Idem tamo na more, i mnogo mi znači taj podatak.
Hvala.

Boki

pre 12 godina

@(sreten, 17. maj 2011 11:24)
Znam ja dobro sta pricam. Ono sto se kod nemaca zove marza to je procentualni deo od mp cene. Ne to se u Srbiji ne zove rabat. Rabat se moze odobravati samo na cenu bez poreza a ovo o cemu sam ja pricao je udeo u kompletnoj MP ceni koja je najcesce definisana od strane dobavljaca dok je marza (dakle deo koji ostaje trgovcu) definisan procentom od MP cene. Upravo tu razliku sam ja i zeleo da naglasim obzirom da nasi novinari vole da uporedjuju marze kod nas i Nemaca a u sustini neznaju da su one sustinski razlicito definisane.

Leteci Holandjanin

pre 12 godina

kada imate mogucnost da kombinujete Aldi - Lidl, veoma cete biti zadovoljni vasom mesecnom potrosnjom na hranu i neke kucne potrpstine.
Kako ovde pricamo o Lidlu, pomenucu jogurt, cokolade, odlicno teso za spagete, haribo bombone, nekoliko vrsta piva, grickalica itd. Takodje interesantno je za pomenuti, akcije kada se predstavlja po jedna zemlja i onda gomilu proizvoda doticne. Hrana, pice, slatkisi...
Ok ima tamo takodje i shita, ali gde ga nema :)
Znaci opusteno...samo neka dodje i razbije ovu Market Monotoniju ;)
I uvek cu pre odlaziti u kupovinu tamo nego li u nekakvu Ideu ili neki kvazi market.

Milutin

pre 12 godina

Zivim u Stockholm,trgujem u raznim marketima a medju njima je prisutan i Lidl.Istina kvalitet nije na najvisem nivou,ali mnoge stvari su ok.Barem ne prodaju kvarnu i robu kojoj je istekao rok sto se u nasim marketima svakodnevno moze naci.Inace najvise kupujem u marketima Ica,nacionalna kompanija i odlicni su,cijene su u sustini iste kao u Srbiji a vecina proizvoda je i jeftinjije.Svi proizvodi koji imaju veze sa djecom tj.bebama su jeftiniji nego u Srb.pelene,mlijeko,razne kasice itd.otac sam petomjesecne bebe,tako da mogu da potvrdim da kasica u srbiji malo boljeg kvaliteta kosta duplo vise nego u Srbiji!Ustvari sve sto ima veze sa djecom je oslobodjeno poreza.

uspavanko

pre 12 godina

Ja, reko, da vidim komentare, za jedan ubrzani pregled vesti i po koju posalicu. Kad ono - svi se nesto naduravaju ko je gde kupovao mleko i po kojoj ceni su im sirevi. I svi imaju svoju istinu oko toga da li je bolji Aldi ili Lidle. Suzdrzite se, braco i sestre Srbi potrosaci, radnje k'o i svake druge, (za sada) imaju malo vise artikala, po malo boljoj ceni i malo urednije od onoga sto ste navikli. Ostavite malo panike i tripa za Tesco, Auchan, IKEA...

s.nikolic

pre 12 godina

@Voda u usima , veza porekla vlasnika ovih lanaca sa hitlerom nije mozda ovde bila potrebna i nije moyda na mestu , ALI CINJENICA JE DA SE PRED NJIMA , USA ILI SAD nije bitno , KLECI , ono sa NE-placanjem poreza nije izmisljeno , I DA NAKON DRUGOG SVETSKOR RATA TAJ MALI SLOJ KOJI POTICE IZ TOG ONDA PROGNANOG NARODA @DRMA@ SVETOM I DRZI SVE KONCE SVETSKE POLITIKE U RUKAMA , i to tera tera na razmisljanje !!!!! i jos vise je za razmisljanje zasto , ako sam nekad licno bio proganjan , moram i ja da proganjam , ovde je dovoljno je reci rec palestina ! pozdr.

Slobodan-BG

pre 12 godina

Eto, samo je trebalo da Maxi promeni vlasnika pa da pocne da se otvara trziste za nova ulaganja. Napokon smo docekali...a siguran sam da ce biti jos toga !

Miki

pre 12 godina

Lidl, Hofer i Aldi su iste radnje, tj. isti gazda.

Nasi uglavnom po takvim radnjama preko i idu.

Ja ne idem, ali iz razloga sto ima i u Carrefour-u da se nadju jeftiniji proizvodi kao i u Auchan, Iper, Esselunga, DiPiu...

Nalazim se inace u Italiji.

zoki

pre 12 godina

@marji

Aldi i Hofer jesu jedna te ista firma,Hofer je Aldi u Austriji...

Ali Lidl nema nikakve veze sa Aldi-jem!!! To su dve sasvim razlicite firme i najveci konkurenti u Nemackoj...

peric

pre 12 godina

Zar nas penzioni fond ili drzava nije mogla da investira u srpki Lidl ili da nadje partnera. Mozda ga nazovemo Gorica ili Jabuka ili Kruska ili SOS. Njihovi Hiper-marketi kostaju oko 1mil eura. Tehnologija je hiper-jednostavna. A zahvat trzista ogroman. To bi bila prilika da dobijemo domace proizvode po dostupnim cenama u vecim kolicinama, na raznim lokacijama. Ovako ce novi igrac LIDL da se dogovori sa starim igracima, znate vec kojim, i cene ce biti slicne. U Hrvatskoj gde je dogovorna ekonomija kao kod nas, LIDL ima cene koje su 50% vece nego u Londonu gde je zestoka konkurencija. Slucaj METRO-a to pokazuje, gde iako je nemacka kompanija investirala, cene su jake, kvalitet robe jadan, a usluga nikakva. Jednostavno nema konkurencije. Nasuprot neo-lib mantrama i na trzistu ima mesto za drzavno ulaganje kada je potrebno.

marji

pre 12 godina

Lidl, Hofer i Aldi su iste radnje, tj. isti gazda.
Nije istina da je isti gazda Lidl i Kaufland je isti gazda Dieter Schwarz i nije tacno da su proizvodi ne kavlitetni da su jedni od naj jeftinijih jesu.posto sam rodjen u Heilbronnu-Neckarsulmu pa znam. Aldi drze braca Albrecht i to je nezavisan lanac.

milan

pre 12 godina

Moj pas nije nemacki pa je opet dobar i inteligentan.
Aldi pravi 20 milijardi evra prometa godisnje pa moze da ima bruto zaradu od 5-6% i bude zadovoljan. Slazem se da se nasi trgovci nezadovoljavaju sa takvom zaradom i sem sto svoje liferante ne placaju redovno tako su im fleksibilnost i ideje zanemarujuce.
Nemanja nesvidja mi se tvoj stil pisanja za mene nekoga zvati lopovom i lazovom je stepen primitivizma. Politicari ce nas svi lagati, moraju to mi trazimo ako nam malo ili realno obecavaju necemo ih birati a oni posle imaju nemogucu misiju to sve obecano ostvariti sto niko od nemoze da ostavri ne kod nas ali ne ni kod drugih. Svet i situacije se menjaju u hodu pa stvaraju nove probleme (vidi svetsku ekonomsku krizu) ili donose neocekivane napredke u privredi (vidi aktuelnu Nemacku) i to bez velikog ucinka vlade.

ma hajte molim vas

pre 12 godina

ako mislite da cete bolje da zivite sa platom od 300$ ...ulje mleko i meso ce da kosta u lidlu koliko i u tempu, camambert ce biti jeftiniji, samo zavisi koliko gga jedete ...

Зоран

pre 12 godina

brainwash, 17. maj 2011 18:45, немој да рачунаш да ће Лидл да буде тако јефтин и у Србији. Боље рачунај супротно, а ако буде јефтин, одлично. Не долазе они ту због лепих очију и да направе конкуренцију Мишку и Делти. Пре ће бити да долазе да изједначе цене са осталима или незнатно спусте.

marji

pre 12 godina

@zoki
ja nisam ni negirao da su aldi i hofer ista firma nego sam komentarisao neki komentar pre.A aldi je broj jedan u nemackoj a lidl veciti broj 2 ali to nema veze ipak su to Giganti
pozz

sAMOVASGLEDAM

pre 12 godina

*****,VAS TREBA KAZNITI PO CLANU 38 ZAKONU O JAVNOM IFORMISANJU.
Vi smatrate da smo mi Gradjani Srbije niza ras i da sve sto dolazi iz inotranstva je dobro i da treba unistiti Srbiju.
Sve strane kompanije cist profit iznose iz Srbije a time se unistavaju i devizne rezerve Srbije i samu Srbiju.

Student

pre 12 godina

U Svajcarskoj ima i Lidl i Aldi i samo je pitanje ko tamo kupuje. Strani studenti, stranci (gasterbajteri) i beda. Okej je sto dolaze u Srbiju dobro je da zaposle neke ljude ali izbor proizvoda je nula, kvalitet takodje i u glavnom su to poizvodi koji su na isteku upotrebe. Mora mnogo da sve vodi racuna sta se kupuje tamo.

ArkudakiNS

pre 12 godina

Lidl je najgori moguci supermarket koji sam do sada posetila. Kao skladiste. Mali izbor robe i vrlo neuredan. Uzas. Ljudi, ne palite se.

Dobrosav

pre 12 godina

U Hrvatskoj je ovaj lanac pred propadanjem i povlacenjem. Inace, kada udjete u njihove prodavnice u Grckoj osecate neprijatan miris i sve deluje jako jeftino i nekvalitetno. Mi imamo i dalje kvalitetnije proizvode od ono malo stare privrede sto je preostalo nego sto ce nam doneti fritme tipa Metro i Lidl. U najavi je pokretanje i udruzivanje nekih manjih domacih trgovaca ali naravno o tome niko ne pise.

sale

pre 12 godina

*****,VAS TREBA KAZNITI PO CLANU 38 ZAKONU O JAVNOM IFORMISANJU.
Vi smatrate da smo mi Gradjani Srbije niza ras i da sve sto dolazi iz inotranstva je dobro i da treba unistiti Srbiju.
Sve strane kompanije cist profit iznose iz Srbije a time se unistavaju i devizne rezerve Srbije i samu Srbiju.
(sAMOVASGLEDAM, 17. maj 2011 02:49)

strah, paranoja, ksenofobija, grand parada, kokakola malboro suzuki...

devedesete...

mario

pre 12 godina

E sad ce nam sve biti u Lidlu dzabe a cuo sam da ce samo u Srbiji svakom kupcu uz kupljenu robu davati i 1000 dinara pride!Joj sto rece Bora'uvek nam tudje gov.. lepse smrdi nego nase ,xexexexe,ma najbolji smo,blago nama!Trgovci su nas upropastili a sad ce ovi strani da nas spasu...a mi cemo se truditi da ne radimo nista i zaradjujemo extra plate...koje cemo krckati u Lidlovima,Delezima,Ikeama i svim tim "extra na nivou" trgovinama...

Cane

pre 12 godina

Hvala Bogu, pa ima normalnih ljudi koji su bili u Lidlu, Aldiju and the like i videli da je su to prehrambeni proizvodi znatno losijeg kvaliteta nego u drugim prodavnicama u inostranstvu. Jedan komentator je lepo rekao da tamo kupuju samo studenti, gastarbajteri i siromasniji sloj gradjana u EU. Za kvalitet koji nude, trebalo bi da budu znatno jeftiniji. I da, kada se otvori Lidl, Srbi ce opet reci kako je kod nas i Lidl skuplji nego na Zapadu, sto nije tacno.Nas Tempo Express je za njih izmislio kvalitet. Tesko Srbinu ugoditi ever!

gotovi smo

pre 12 godina

Lidl je dno dna!!
I svi ovi komentari sto hvale kvalitet LIDL robe su isti ljudi koji pricaju za mleko u tetra pakovanje da je to pravo mleko i super kvaliteta
Zivim u parizu i video sam sta je LIDL i ko kupuje u LIDL hranu (samo oni sto nemaju sta da jedu i imaju primanja 500evra mesecno)
I smatram da tamo gde se pojavi LIDL je znak velike bede
A za jedan komentar sto rece "lidl roba se proizvodi u nemackoj" prokomentarisao bi HAHAHAHAHAHA HAHAHA IDI BEGAJ

justin

pre 12 godina

Pozdrav Bokiju,
Pun mi je kufer sirotinjskih lanaca i prodavnica tipa Tempo ili Metro.Još će neki Menager da se seti da se roba nudi na ulici i trotoarima sa minimalnom maržom, ili još bolje kupite vaučer pa sami lepo odete kod dobavljača u fabriku.Najlepše se osećam kad kupujem u LEPIM I SREĐENIM radnjama,gospodi političarima koji su nas izreklamirali kao zemlju jeftine radne snage ovakvi lanci i odgovaraju da se zaposli 50 radnika sa 18-22000 din i još deo plate u mleku i hlebu.Iznova se stvara sirotinja koja radi.

tamara

pre 12 godina

Lidl je mozda jeftin, ali sigurno ima proizvode najlosijeg kvaliteta.
Eto otvorenog puta za mnoge bolesti... U Evropi samo oni koji nemaju izbora kupuju u istom. Povrce GMO, meso tretirano na jos gori nacin, da ne pricam o konzervama i gotovim jelima ili o kozmetici. Tamo je dobro pazariti eventualno toalet papir. Katastrofa.

Potrošač

pre 12 godina

Došlo je vreme da i Srbi počnu da jedu djubre iz evropskih hemijskih fabrika. Priča o jeftinijim proizvodima, boljoj ponudi itd je glupost, svuda u svetu su veliki trgovinski lanci uništili konkurenciju i lokalne proizvodjače. Šta mislite zašto su prošli mesec gradjani u Bristolu zapalili novi Tesco?

Boki

pre 12 godina

@(Mario Bros, 17. maj 2011 02:18)
Verovao ti meni ili ne ali gazda Misko nije "drao" nas nego dobavljace. Njegova strategija je bila jednostavna. Guram damping cene uzimam subvencije od drzave ne placam dobavljace koji nemaju gde drugo da prodaju robu a inflacija cini svoje. Nakon deset godina preduzece kupljeno za 60 mil prodam za 900 od cega su 330 dugovanja (racunajuci koliki je prosecni rok zaostatka u placanju te inflaciju i kursne razlike samo u poslednje dve godine po ovom osnovu on je dobar oko 100 mil sto znaci da je neko te pare izgubio a sto se i vidi iz "prilozenog" da je gomila firmi "pukla" a masa od 400000 ljudi ostala bez posla) . Dobro da ne duzim. Sustina je da je on svoj biznis prodao jer se ne isplati. Zivi bili pa videli ali kad DeleZ pocne da radi cene ce da odu gore barem 10-15% ili u suprotnom ovi ce nataviti praksu ne placanja dobavljaca. Da rezimiram. Mit o velikim marzama u Srpskoj trgovini je nastao delom sto politicari traze krivca u najlakse persifikovanim licima a delom i zbog nepoznavanja terminologije. Naime moj prijatelj koji ima tri privatne radnje u Berlinu objasnijo ,mi je da kod njih on ima prosecnu marzu od dvadeset do trideset posto, ali potom mi je objasnio da to znaci (primer 30%) da njemu dobavljac da mp cenu od 100 eur a nakon izvrsene prodaje njemu ostaje 30% odnosno 30eur (dakle 30% od mp cene odnosno od prometa sa porezom). E sad u nasem slucaju to znaci da 100 - 15.5 (pdv 18%) -30 (marza) = 55eur ide dobavljacu. Po nasoj racunici i terminologiji ako je nabavna cena 55 eur a marza 30 to znaci da je marza nesto vise od 50%.Dakle Nemackih 30% = Srpskih 55%. Toliko o Srpskim marzama, i jos jedna konstatacija. Od presudnog je znacaja i kupovna moc te potrosnja takozvanih luksuznih proizvoda (visokoprofitnih) koji se u Srbiji prodaju u zanemarljivo malim kolicinama pa nemozes znacajno prosiriti asortiman "proizvoda koji pozivaju" a sto je u inostranstvu slucaj. Da pojasnim. Imas pekaru i prodajes hleb za 40 dinara. Ako bi prodavao samo hleb na kome imas marzu recimo 3 dinara ti bi morao da prodas 10 tona hleba da bi pokrio troskove. To naravno nije moguce ali zato ti prodajes kifle gde imas 20 dinara marze i onda hleb sluzi samo da kupac ne ode u drugu pekaru a "zivis" zapravo od prodaja kifli. To je odlicna strategija ali "radi" samo ako ljudi imaju para da kupuju kifle u suprotnom moras da dizes marze na hleb. Eto toliko o Srpskim marzama a zasto je poslovanje toliko "skupo" u Srbiji znaju svi ti politicari koji namerno "skrecu vodu na tudju vodeicu".Kod Srba a narocito politicke elite uvek je kriv neko drugi (Nato, Amerikanci, Albanci, Rusi, EU, Gradjani, Zemljotresi, Najezda Skakavaca....) samo oni nikad nisu krivi i sve rade kako treba.

dule

pre 12 godina

Ja sam iz Osijeka i tu ima 2 Lidla, uskoro se otvara i treći... Jeftini jesu, ali meni je puno veći problem što ti tamo ne možeš biti poslužen... Znači nema ti tko npr narezati 200gr salame, moraš kupiti cijelo pakovanje, ne možeš kupiti ni 150g sira... samo cijelo pakovanje... Sva roba je nabacana, živi đumbus... Izgleda kao neki buvljak, kao autopijac u Osijeku. Pogotovo odjeća koju prodaju, kao da je netko iskipao 100 kila npr gaća i sada svi prebiru po tome... Jedino su im čokolade *************. Pozz

prolece 2011

pre 12 godina

pristupacne cene i pristojan kvalitet lidl postize na racun radnika i slovi za najgoru izrabljivacku firmu u Nemackoj goru od Mc Donaldsa, suprotno od Aldija. Otpustaju kasirke za 1E i sve su kase pod kamerama, na celu ogromnu radnju max2-3 radnika koji moraju sve. Cesto su na tapetu za krsenje prava

Milivoje

pre 12 godina

*****,VAS TREBA KAZNITI PO CLANU 38 ZAKONU O JAVNOM IFORMISANJU.
Vi smatrate da smo mi Gradjani Srbije niza ras i da sve sto dolazi iz inotranstva je dobro i da treba unistiti Srbiju.
Sve strane kompanije cist profit iznose iz Srbije a time se unistavaju i devizne rezerve Srbije i samu Srbiju.
(sAMOVASGLEDAM, 17. maj 2011 02:49)


Ovaj lik je toliki ********da je to neopisivo.
Taj lidl ce da zaposli jedno 200 ljudi.
Ljude koje drzva nece da zaposli a i ne moze.
Oni ce da placaju poreze i doprinose redovno.
Budzet ce da se napuni.

A to sto profit od tih 200 ljudi ide napolje nije problem jer tih 200 ljudi nikada ne bi ni pravilo neki profit da nema ovoga lidla.

s.nikolic

pre 12 godina

@Voda u usima , veza porekla vlasnika ovih lanaca sa hitlerom nije mozda ovde bila potrebna i nije moyda na mestu , ALI CINJENICA JE DA SE PRED NJIMA , USA ILI SAD nije bitno , KLECI , ono sa NE-placanjem poreza nije izmisljeno , I DA NAKON DRUGOG SVETSKOR RATA TAJ MALI SLOJ KOJI POTICE IZ TOG ONDA PROGNANOG NARODA @DRMA@ SVETOM I DRZI SVE KONCE SVETSKE POLITIKE U RUKAMA , i to tera tera na razmisljanje !!!!! i jos vise je za razmisljanje zasto , ako sam nekad licno bio proganjan , moram i ja da proganjam , ovde je dovoljno je reci rec palestina ! pozdr.

sreten

pre 12 godina

BOKI, to sto ti pricas su babe i zabe. Kad kupis nesto za 100 dinara i prodavac te ne uslovljava po koliko ces da prodas, i ugradis se 50 dinara, to znaci da je tvoja MARZA 50%. Ako kupujes robu od nekoga, i taj te uslovljava da je prodajes za 150 dinara, a tvoje je 50 dinara, to je onda 33% RABAT koji dobijas od prodavca. MARZA i RABAT nisu iste stvari, a kad pomesas babe i zabe dobijes tvoje da je 50% = 33%.
-------
To sto ima u Lidlu sirom evrope, te iste robe ima i u SVIM nasim prodavnicama, ali necete da kupujete licemeri, jer je najjeftinije. A u Lidlu kad stoji 3 jeftina proizvoda, pa licemeri kupite najskuplji, jelda da se dobro osecate, kupili najskuplje a ustedeli. I jare i pare!

malo nakoso

pre 12 godina

Lidl i Aldi su super posebno cokolade, suhomesnato, sirevi....
Sta treba izbegavati je stvari za licnu higijenu. Jednom sam,na nesrecu, probao njihovu verziju zileta za brijanje, posle cega mi je trebala transfuzija:)

BOKI

pre 12 godina

Cmu toliko odusevljenje dolaskom jos jednog trgovinskog lanca?
ALDi, LIDL...nebitno ko je...ne stvaraju nacionalni dohodak, vec to cini proizvodnja (industrijska, poljoprivredna).
Obradovacu se kada u Srbiji pocnu da otvaraju fabrike.

Шумадинац

pre 12 godina

"sAMOVASGLEDAM", има истине у томе што кажеш!

Лидл и остали долазе ради профита, није то спорно, спорно је што немамо домаће ланце,да би бар део профита остајао у Србији и реинвестирао се, то је наша трагедија.
Целокупне гране привреде смо препустили странцима, њима свака част, они желе добар профит и да га пренесу у своју матичну фирму, првенствено (свако тако ради, није спорно).
ДЕСТРУКЦИЈА економије је извршена тиме што су кључне гране, најпрофитабилније искључиво у рукама странаца, банке, трговина, цементаре, пиваре.....то је до нас, наше реформе су десруктивне, све се распродаје, иде се до глупости.

НОрмално је да странци гледају да направе што већи профит и да изнесу паре. Нама требају и домаће ЈАКЕ фирме у свим привредним областима, домаће фирме које ће развијати домаће ресурсе, наравно не требају нам тајкуни-контроверзни ,мафијаши и сл.
Кад се финансије(банке) и трговина иј ош неке кључне области препусте искључиво странцима, нема ту великог развоја домаће привреде, нема ко да вуче напред, странци гледају искључиво своја посла, са њихове стране је то легитимно.Тако је то и на западу, свако гледа своја посла и интерес. Али наша Влада има дужност да развија домаће фирме, итд.

s.nikolic

pre 12 godina

kao prvo raduje me za potrosace ako i cene budu iste kao u ostalim zemljama evriope ! inace "HOFER" , "LIDL" a i "ALDI" su lanci u vlasnuistvu onih koje je hitler pokusao da unisti , ( cini mi se da su osnivaci dva ili tri brata ) ali mu u istom mahu nije smetao njihov novac kojim je finansirao firme naoruzanja kao i sam rat ! zbog tog proganstva im je posleratna nemacka izasla u "susret" i oni bar u nemackoj ne placaju ni jedan cent poreza , a u austriji menjanjem lokacija u istom mestu svakih deset godina takodje izbegavaju poreze , ALI TO CINE I NASI TAJKUNI ! za kritiku su bar na zapadu mozda i uslovi rada kasirki i slagaca , odnosno punjaca regala , PRODAVCI NE POSTOJE ! za platu od 1100 do 1200 evra , a koja je gore za zene , jer mahom zene i rade po modelu skracenog radnog vremena , prilicno DOBRA , jure kao navijeni misevi , na kasama se roba RUKOM GURA , da ne kazem baca U KOLICA , korpe mislim retko gde postoje , te tako imate stalnu "rotaciju" zaposljenih , stalno novo osoblje a zbog stednje vec su u marjarskoj iskolovali novu generaciju predpostavljenih koji za razliku od domacih verovatno kostaju duplo manje !!! ovo je bilo za kritiku , a za pohvalu su cene , njihove akcije kao i asortiman , a ponekad i alati i masine sa cenama pristupnim sirotinji i STVARNIM GARANCIJAMA OD TRI DO PET GODINA ! uz to "HOFER" na primer cak voce i povrce gde je moguce dobavlja od domacih , u ovom slucaju bi to bilo od srpskih poljoprivrednika ! e sad kad smo kod CENA ! BOJIM SE DA CE TE CENE VEROVATNO BITI VECE NEGO LI U OSTALIM ZEMLJAMA EVROPE , a uzrok ce biti mala kupovna moc nasih gradjana kao i dostupnost tih prodavnica , sa malim izuzetcima samo se autom moze "skoknuti" do njih i oni ce nedostatak obrta pokusati cenama nadohnaditi !!! i na kraju ovi odgovorni sto izbegavaju da daju komentar : UKOLIKO SU ONI NJIH ( "lidl" ) bez ikakvih uslovljavanja "oberucke" prihvatili jer donose radna mesta onda scenarijo sa povoljnim cenama i otkupom domacih proizvoda OTPADA , odnosno pada u vodu jer "nasi" bar dosad nista ne ucinise za OBOSTRANU VAJDU ! pozdr.

Bole

pre 12 godina

Sve je ovo lepo ali nemojte da se przite previse.
Preporucujem da pogledate malo wikipediu https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Lidl , izmedju ostalog cete primetiti i deo o njihovom odnosu prema zaposlenima ( nimalo u lepom svetlu ).
Takodje i da u Srbiji imaju plan da otvore svoje objekte u periodu 2015/2020.
Ipak smo mi primamljivo trziste ,kako rece nas vajni premijer, zar ne ;)

Milan

pre 12 godina

Ne bih se slozio da su "dno dna od ducana". Dno dna je ovo sto danas imamo u Srbiji ( osim Merkator i Roda centara ). Cesto poredim kolicinu i vrstu robe koju tokom letovanja u Grckoj nakupujem u Lidlu za recimo 50 evra sa istim artiklima u "Maksiju"...zalosno je koliko je tanka kesa koju iznesem iz "Maksija". Mislim da je ovo lepa vest.

Srdjan from Lucerne

pre 12 godina

U poredjenju sa nasim prodavnicama Lidl i Aldi stvarno izgledaju kao " ..dno dna " Ali ako uporedim odnos kvaliteta robe i cene to je vec sasvim druga prica.
Aldi i Lidl nisu "fancy" prodavnice, ali bas me briga za to! Meni je bitnije da kupim povoljan i dobar proizvod a ne da li je isti pod "extra" osvetljenjem ili na polici koju je dizajnirao Gucci ili Pininfarina. Licno se snadbevamo u tim prodavnicama, koje su napokon dosle i u Svajcarsku. Naravno, tacno znamo sta kupujemo. Ono sto nam ne odgovara po ukusu ili kvalitetu kupujemo na drugom mestu ( npr. sveze povrce ).Profil kupaca nisu samo beda i gastarbajteri, vec i ostali "normalni" potrosaci.
Kada bi Lidl i Aldi uspeli da odrze nivo cena koji je u Nemackoj, nasi lanci bi morali da se dobro razmisle o daljnjem poslovanju. Verovatno to nece biti u potpunoj meri, a to sam mogao da se uverim prilikom posete DM-u u Beogradu. Cene su u toj spomenutoj prodavnici bile vece od onih u Nemackoj. Razlog? Marza?Carina?Monopol? Na to pitanje bi mogli da odgovore iz uprave DM-a.
Sto se tice Milka cokolade za 50 dinara u Svajcarskoj : A gde to? Za 23 godine zivota u Svajcarskoj ja to nisam video! Najjeftiniju Milku sam kupio u Nemackoj za 85 centi, i to na akciji! Inace kosta oko 1 €. Dragi moji, nemojte da vas zaludjuju sa rekla-kazala informacijama o cenama bilo kojih proizvoda ili usluga u inostranstvu. Postoje inostrani proizvodi u Srbiji koji su cak jeftiniji od istih u evropi.

hasta la vista

pre 12 godina

Lidl je solidna firma u Nemackoj, povoljna i pristojna. Poznati su po dosta genetski manipulisanih namirnica iako imaju i Bio liniju i po tome da pripadaju Sajentolozima.

rimidalV

pre 12 godina

Gotovo svaki drugi dan kupujem u Lidlu. Cene su zaista niske, kvalutet vrhunski. Dva puta nedeljno prave specijalne ponude rezne vrste robe oko koje se kupci otimaju. A za dezurne dusebriznike informacija: Ulaskom u lanac Lidla, Srbija ce imati priliku da plasira svoje proizvode u sve ostale zemlje u kojima Lidl ima svoje prodavnice. Znaci samo dobijamo.
Primera radi, boca kole (potpuno identicna Koka Koli) od 2 litra kosta 49 centi, Nutela od 750 gr = 3,99 evra ...

iWek

pre 12 godina

Ja preporučam Lidl...isprva sam i ja imao predrasude i nisam htio kupovati tamo, ali s vremenom sam postao vjerni kupac. Zašto? Pa zato jer je definitivno najjeftiniji lanac u HR a roba im nije trash nego imaju vrlo kvalitetne robne marke proizvedene uglavnom u Njmečakoj, a tu prvenstveno mislim na prehrasmbene proizvode, pogotovo slatkiše, grickalice itd. Također preporučam alkoholna pića, definitivno najjeftinija na tržištu, pa kad kod je tulum zna se da idemo u nabavu u Lidl.

Voda u usima

pre 12 godina

@ c.nikolic
kakve veze imaju Hitler i Aldi ? procitajte prvo
http://de.wikipedia.org/wiki/Aldi#Anf.C3.A4nge_1913.E2.80.931946
pa onda......
A sto se tice njihove cenovne politike i ja mislim da ce na pr. secer da bude 100 din. a ne 65 Centi kao u Nemackoj. Srbija je ovo, ne mogu strani lanci nista protiv nasih opanaka !

kiki

pre 12 godina

Hocu Lidl u Beogradu (evo neka bude, ne na Novom Beogradu kao svi nego recimo na levoj obali Dunava, za promenu) Lidl mi je poznat iz Italije, daleko je jeftiniji od svih ostalih lanaca, jeste roba na paletama, ne shljashti kao ostali marketi, ali to je taako nebitno, ako niste od onih sto se nacifraju pa guraju kolica po prodavnici. Tacno, vina su povoljna, slatkisi razno-razni, sirevi, toalet papir, konzerve i tegle(zimnica), deterdzenti. Nadam se da ce i kod nas tako biti.

irena

pre 12 godina

I za jug i jugoistok opet ništa! Bitno je i dalje razvijati sever Srbije, a mi dole i dalje kupujemo najskuplji šećer, ulje brašno... A svi znamo kakav nam je južnjački standard (ako i imamo neki standard)!

brainwash

pre 12 godina

Nedavno sam bio u Lidlu blizu Brisela i odusevio se niskim cenama i vrhunskim kvalitetom sireva, cokolade, sladoleda... Necete verovati, ali izracunao sam da bih ustedeo ako odletim do tamo, napuinm kofer u Lidlu (od 32kg +10kg rucni prtljag) i platim povratnu avionsku kartu i doplatu za prtljag (40=15evra+taxi 10 evra), skuplje bi me ta kolicina hrane izasla kog gazde Miska a bila bi i nekvalitetnija. Toliko o monopolu, gazda Misko prodao Maxi i sada nasi politicari pustili konkurenciju!! Sramota!! Zuti zato gube sledece izbore, a glavni gubitinici smo svi mi, jer dolaze gladne Murte na vlast koji se nisu nakrali od devedesetih! Boze pomozi!

seljak

pre 12 godina

(sAMOVASGLEDAM, 17. maj 2011 02:49)

Sta treba da punim dzep barabama koji nisu posteno zaradili niti jedan dinar,a tek koliko ce ljudi dobiti posao,jer nas gradjane ne zanima ko ce uzeti profit i sta ce da radi sa istim,i ovako ovi nasi "uspesni",iznose na egzoticna ostrva,ili odlaze pod stecaj zbog nesposobnosti njihove,misle biznis se vodi kao kada su se bavili pljackom i lopovlukom po naredjenju sluzbi.

Mario Bros

pre 12 godina

Prvo sam se obradovao i hteo da napišem samo "Brže!", a onda sam se setio kako je ogavno što se ovo dešava tek pošto je gazda Miško prodao svoj biznis u maloprodaji koji nas je decenijama drao kao stoku.

mujcinovic salih

pre 12 godina

Lidl je solidna firma u svakom slucaju bolja i jeftinija od Maksija.Neka dodju konkurencija u svakom slucaju snizava cene.Dobrodosli.

JAAAA

pre 12 godina

Evo stižu "investicije" u našu Srbiju.

Nadomak NS-a proizvodiće se nova prehrambena roba koja će zadovoljavati sve domaće i inostrane potrebe, zaposliće se hiljadu ljudi, a sav izvoz će pomoći Srbiji da smanji trgovinski deficit.

Dobro je kada nam stižu "green-field investicije", a pogotovo je dobro što nam stižu diskontni marketi!

radoje

pre 12 godina

Slazem se sa milivojem..... Bitno je zaposliti ljude i PLATITI doprinose ovoj zemlji.... U principu ti ljudi dolaze da uloze u nasu zemlju.... njima odgovara jer ce ostvariti profit a nama jer bi trebali jeftinije da kupujemo.... U svakom slucaju da li pare idu nekom bogatom arapinu, belgijancu, italijanu ili ovdasnjem Misku nebitno je jer svejedno ne idu meni u dzep.... Bitno je da je jeftinije i pristupacnije obicnim smrtnicima....

Uostalom sve se prati....

nemanja

pre 12 godina

Svakog dana po komentarima potvrdjem moju tezu da je 90 posto po nekom osnovu ili nenormalnih ili glupih ili su eksponenti domacih lopova u trgovini pa pisu gluposti i lazi.Narode ne verujte nikome dok ne vidite sami kako je kada dodju ali u svakom slucaju moze biti samo bolje jer roba koju prodaju izuzetna a o cenama da ne pricam jer ovo sto nam rade ove domace lopine ,trgovci i uvoznici je dranje nase koze a to im je sve omogucila lopovska vlast. I lepo mi je rekao jedan drugar jos pre 20 godina > DRUZE MOJ I PSA KAD KUPUJES GLEDAJ DA BUDE NEMACKI.

Mix

pre 12 godina

Pa da, sad kad je Miškec prodao svoje mogu svi da dodju... a dosad nije mogao niko da pridje, dok nas je gorepomenuti drao! Jadna Srbijo sa ovakvim političarima... nema nam spasa.

M.V.

pre 12 godina

Svoje trziste,svoje domace proizvode brane se samo zdravom,dobrom konkurencjom.U situaciji kada nam stize spoljna konkurencija nasim,domacim ciljen jeste da opstanemo na tom trzistu.To deluje stimulativno na kvalitek nasih proizvoda.Mislim da dokaz kad smo imali monopol na trzistu bile su sankcije 90-tih i davili su nas svoimi nekvalitetnimi proizvodami.Potrosac ima pravo da bira,a drzava mora da stvori te mogucnosti.Bice i svoih proizvoda, mozda tada i boljih a bice i drugih.Ne smemo dozvoliti izolaciju, u svemu.

ripi

pre 12 godina

Živim u Češkoj, Lidl je u svakom mestu moram priznati da izbor hrane je velik ali je kvalitet dosta često sumnjiv. što se tiče voca i povrca nekad je nešto jeftinije a to kada su akcije. Sada su im uveli i pekare pa tako da možete da kupite sveže pecivo u toku celig dana ali to kod nas u srbiji ima mnogo malih privatnih pekara pa neznam dali ce to biti pravilo i za LIDL u Srbiji. Ja lično tamo nekupujem hranu ali ponekad kupim stvari za kucu i domacinstvo jer imaju atraktivne cene ili nešto što nemožete da nadjete nigde. Tako da ostaje da se nadamo da ce kvalitet biti uredu i da ce dobavljači biti iz Srbije i da cemo mi kao i Česi početi da gledamo odakle je taj proizvod što kupujemo i da preferiramo sve što je iz Srbije. I počnemo da govorimo da sve što je naše je kvalitetno i dobro i da naši ljudi imaju zlatne ruke.

vesna

pre 12 godina

Komentare moze svako da pise a oni kosi imaju iskustva dobro znaju da je Lidl super prodavnica,hrana im je mnogo kvalitetnija nego u mnogim skupljim prodavnicama.od hleba,slatkisa,dzemova,kremova,suhomesnatog,sireva,jaja,zaledjena hrana,orasi,sokovi,konzerve I mnogo mnogo drugih im je odlicnog kvaliteta.Kupujem svakodnevno kod njih I nema sumnje za kvalitet.Super sto otvaraju kod nas,ne jednu nego bi u svaki grad trebalo po jedna prodavnica

bogdan

pre 12 godina

Bolje bi bilo da se otvaraju proizvodni pogoni jer od trgovine država ima malu vajdu.A što se profita tiče potpuno je svejedno hoće li ga uzeti Mišković i odneti na Kipar ili Lidl i odneti u Nemačku.Važno je da ovaj opljačkani narod može da kupi ono što mu treba da preživi.A oni što se predstavljaju elitom ne kupuju ni kod Miška ni kod Lidla.

peric

pre 12 godina

Zar nas penzioni fond ili drzava nije mogla da investira u srpki Lidl ili da nadje partnera. Mozda ga nazovemo Gorica ili Jabuka ili Kruska ili SOS. Njihovi Hiper-marketi kostaju oko 1mil eura. Tehnologija je hiper-jednostavna. A zahvat trzista ogroman. To bi bila prilika da dobijemo domace proizvode po dostupnim cenama u vecim kolicinama, na raznim lokacijama. Ovako ce novi igrac LIDL da se dogovori sa starim igracima, znate vec kojim, i cene ce biti slicne. U Hrvatskoj gde je dogovorna ekonomija kao kod nas, LIDL ima cene koje su 50% vece nego u Londonu gde je zestoka konkurencija. Slucaj METRO-a to pokazuje, gde iako je nemacka kompanija investirala, cene su jake, kvalitet robe jadan, a usluga nikakva. Jednostavno nema konkurencije. Nasuprot neo-lib mantrama i na trzistu ima mesto za drzavno ulaganje kada je potrebno.

zuki

pre 12 godina

Baš sam se obradovala otvaranju Lidla.U Grčkoj smo prvi put bili u Lidlu i bili prijatno iznenadjeni cenama koje su ne uporedivo niže nego u Srbiji.Evo jednog primera kutija od 6 korneta sladoleda košta 1.49e a porodično od 1 kg 1.20e!Samo napred !

футур тенс

pre 12 godina

"Једва чекам да Србија почне нешто да производи и сама продаје странцима своје производе"

sibirac

pre 12 godina

@Boki

Nije los komentar ali nesto si pobrkao. Delta je realno radila i radi ( znam posto sam dobavljac) sa jacim nabavnim cenama od konkurencije ( Metro, Mercator/Rodic, Idea...) jer vecina dobavljaca ukalkulisu ogromno kasnjenje placanja. Dolaskom Deleza ( ili bilo koga drugog) ta prica moze da se popravi jer ako budu uredno placali svoje dobavljace, njihove cene ce garantovano biti nize. Trenutno je jedan od najurednijih platisa Metro, donekle cak i Mercator/Rodic. Delez ima izbor---urednim placanjem smanjiti ulaznu cenu i sacuvati postojeci nivo maloprodajnih cena sto znaci vrhunski profit ili sa druge strane oboriti MP cene barem za procenat ustede u nabavci i time zestoko uci u trku sa ostalima. Pogledajte na sajtu Agencije za privredne registre rast dobiti Metroa... 100% rast dobiti uz 10% rasta prometa!!!!!!!! samo zato sto Delta zida cene zbog lose nabavke a Metro uredno placa, ima odlicne ulazne cene i dovoljno mu je da samo malo bude ispod Deltinih cena i eto extra profita. Verujte, svi veliki to znaju, pitanje je samo da li zele brz obrt i dugorocan nastup ili par godina isisavanja velikih cifara uz mala ulaganja.

Saki

pre 12 godina

@sAMOVASGLEDAM, 17. maj 2011 02:49

Slazem se da bi bilo bolje da se pare ne iznose iz zemlje ali da te podsetim da je to isto radio i Miskovic, preko svog Maxija koji nije srpska vec KIPARSKA firma! Pa sta je onda strasnije - kad stranac iznosi pare iz Srbije ili kad Srbin iznosi pare iz rodjene zemlje? Dosta sa zabludama!

Milos

pre 12 godina

Po nekim zlim komentarima, rekao bih da neki ljudi nikad nisu ni ulazili u Lidl, a rekao bih i da neki ljudi nisu pročitali tekst (karakteristika našeg naroda izgleda). Tačno je da izbor robe nije veliki, po 3-4 artikla iz svake grupe proizvoda, i nije uvek roba na paletama (bar ono što sam ja video u Grčkoj, Nemačkoj i Belgiji). U paletama/pakovanjima je samo piće (voda, sokovi, pivo, vino). Sve ostalo je u rafovima. Lidl-ove radnje su uglavnom sredjih dimenzija, a proizvoda ima raznih (od domaćih do nekih manje poznatih nemačkih marki), a što se tiče hrane, uglavnom su svi solidnog kvaliteta. Sve u svemu, za prosečnu kupovinu, Lidl je itekako koristan, a za neke specifične potrebe i prohteve, tu su hipermarketi sa velikim izborom robe. Konkurencije nikad nije na odmet.

Bacvanin

pre 12 godina

Odlicni marketi ,solidno snabdeveni i uz to izuzetno povoljni.Ima ih u svim normalnim evropskim zemljama,raduje me sto dolaze i kod nas to je dobar znak.Nije tacno da im roba stoji na paletama nego u rafovima kao i svugde.

reality check 2011

pre 12 godina

prvo malo o meni:
ziveo pet godina u nemackoj, vatio se pre tri, sve sto imam da kazem odnosi se na period stariji od pre te tri godine

PENNY, ALDI (aldi sever, bio sam na severu nemacke, tek sam u minhenu video aldi jug, ali valjda je to isto) i LIDL su isti tip prodavnice. jeftini su, najjeftiniji. zamerke: pivo. sve su imale no name pivo u plasticnoj flasi (ili u staklenoj, ali neko lose staklo). koliko se secam pivo (0.5l) je bilo 20-25 centi, ali ocajno. za pravo pivo se ide u specijalizovane prodavnice za pice, a tamo ima od ptice mleko (sto se tice piva. i jos nesto, jedino tamo sam video na ulaz obavestenje na srpskom: zaposleni nemaju kljuc od sefa, dzaba im pretite pistoljem. to je doduse pisalo i na turskom, poljskom, ruskom, engleskom pa i na nemackom, ali srpski/hrvatski/bosnjacki.... je bio prvi na listi). no vratimo se na temu: penny, aldi, lidl: tamo nema neko da te ceka na odeljku za suhomesnato i da ti recka sta i koliko hoces, nema lepo slozenih artikala, ali: jeftino jeeeee
ako hocete da idete u prodavnicu gde vam mere po zelji, onda je tu REAL (najjeftiniji iz te grupe). ali ni tu nije sve idealno. dok sam bio u nemackoj bila je afera oko reala kako su prelepljivalji rok rajanja svezeg mesa.
i jos nesto, oko aldija: medion je njohova firma (one brace, htedoh reci) i postali su br jedan u nemackoj (za one koji ne znaju medion pravi/sklapa racunare, digitalne foto aparate i raznu "konzumnu" elektroniku i mrdalice)

eto, toliko od mene
odo sada da citam komentare na izjavu onog nesrecnika. kaze u naslovu da smo izasli iz krize

maja

pre 12 godina

Nije tacno da su proizvodi LIDL-a s kvaliteta, vec 12 godina zivim u inostranstvu i pripadam visoj srednjoj klasi i kao sto neko rece hrana im je jako ukusna i kvalitetna, hemija je jedino problematicna(loseg kvaliteta) i nju nikad ne kupujem, cene su jako pristupacne. E sad sto i ovde ima kompleksasa koje je sramota da kazu da kupuju u LIDL-u, to je druga stvar. Inace ALDI je postojao ovde gde zivim, medjutim stvarno nema proizvode koji su dobri i ubrzo je zatvoren.

dezinformacija cista

pre 12 godina

zasto pojedinci koji ne zive u srbiji , kao i ovaj student iz svajcarske , ostavljaju komentare PUNE NEISTINE , ODNOSNO LAZI i time pokusavaju da nas obmanjuju ! "ALDI" , "LIDL" a u austriji jos i "HOFER" posecuju itekako i bogati jer jedini razlog je RACUNICA !!! ostavimo na stranu ELITNE PRODAVNICE KAO I PROIZVODE KOJI KOBAJAGI DOLAZE NEPRSKANI KAO I PRERASDJEVINE OD ISTIH I GDE PO OBICAJU KUPUJU ONI SA DEBLJIM NOVCANIKOM a sasvim mali deo iz ubedjenja da je to STVARNO zdrava hrana , nego uporedimo takozvane "supermarkete" odnosno prodajne lance poput "LIDL" koji se itekako CENAMA trude da pridobiju potrosace pa makar to bili studenti , "bednici" i gastarbajteri ! tacno je da ima dosta proizvoda koje treba izbegavati , na primer cipele koje sam i ja jednom kupio za posao i primetio da su KROJENE ZA OBA DVE NOGE , ali voce , povrce i hrana uopste PO KVALITETU ne zaostaju za drugim "lancima" i nize su i za POLA , a sto se kvaliteta tice samo za primer uzmite grcki sir "FETA" ( ALDI ; HOFER , LIDL ) upakovan u kesicama od 250 grama !!!! jest da pakovanjwe kosta negde oko DVA EVRA ( SPAR , BILA ; prodaju ga za 50 do 70 centi skuplje ) ali ce te samo sa tim sirem uspeti da napravite PRAVU "GIBANICU" , "SIRNICU" ILI BUREK po starom receptu , jer se taj sir za razliku od ostalih jedino moze pretvoriti u grudvice i mrvice koje mozete pri jelu jos uvek da vidite i primetite ! da podsetim : izbegavanje tih lanaca je bilo u pocetku i podsticano sloganima "kupujte domace" ( U AUSTRIJI NA PRIMER JOS POSTOJI KAMPANJA u orginalu " JA ZUR A " , odnosno prevedeno KUPUJMO AUSTRIJSKE PROIZVODE , ali isti ti piliticari i ostala elita je SAMA kupovala po "diskontima" zvani "lidl" , aldi" i u austriji "hofer" te ovo da samo sirotinja , studenti , bednici i "gastarbajteri" kupuju u navedenim lancima vise ne pali !!! ja se samo bojim da ce u njihovim prodavnicama U SRBIJI kako bi OCEKIVANI OBRT OSTVARILI , koji zbog kupovne moci naseg stanovnistava nece biti isti kao na zapadu , CENE DIGNU ! pozdr.

MikiM

pre 12 godina

Sad kada tata Miško prodaje Maksi konkurencija može u Srbiju. Logično, zar ne? Šta ćete Miško odlučuje o svemu. Videli smo sinoć i u Insajderu kako Miško raspoređuje svoje u vlasti.

zalidl

pre 12 godina

Mnogi se bune u Srbiji protiv Lidla ali u njemu postoje i drugi proizvodi koji se nalaze na policama a u vasem slucaju ce biti vasi prizvodi pored njihovih.I kad usporedite recimo kvalitetu i cijenu proizvoda uvijek kupim njihov.Osim prehrane prodaju svaki tjedan određene asortimane druge robe...npr.za ribolov,za tracking,muzicke instrumente,donji ves, pidjame, za djecu, za vrt, sport (gdje je omjer kvalitete i cijene bolji nego u bilo kojoj trgovini).

Неко споља

pre 12 godina

А нико се не пита, зашто Лидл није у Србију дошао већ до сада? Да није можда неко спречавао долазак, не само Лидла већ и других дисконтних продаваца? Ови наши на ћелу са Мишковићем нас већ годинама праве будалама а правиће нас и убудуће, само не на подручју мало и велепродаје.
И Мишковићу дошло из дупета у главу, зашто би се бавио милионима коначних потрошача, када у Србији може да згрће паре на педесетак клиената из пољопривреде. Само се ми свађајмо шта је боље, страно или домаће, скупо или јефтино, Лидл или Темпо. У међувремену лопови само скачу тамо где још нису опљачкали до краја.

Vlada

pre 12 godina

Pitanje:

Da li neko zna, da li Lidl market u Grčkoj, u blizini Asprovalte prima kartice (Master, American, Maestro...)?

Idem tamo na more, i mnogo mi znači taj podatak.
Hvala.

Na zapadu nista novo

pre 12 godina

Ništa ne proizvodimo, samo pravimo pazar drugima, postali smo potrošačko društvo koje smo toliko pljuvali. Da smo normalni mogli smo sami sebe da hranimo, ovako ima ko zna posao i kome je dosta da zaradi dinar na proizvodu a ne kao naši miškovići.

VW 1200j

pre 12 godina

Da pokusam i ja da objasnim ako ima jos nekoga kome nesto nije jasno. Aldi i Lidl su vam kao VW Golf i Opel Astra. Mozete da se vozite i Mercedesom ili BMW-om ali i u Nemackoj Golf voze svi drustveni slojevi. I neka sada neko kaze da je Golf los auto! Nas problem moze da bude samo nas los benzin.

Miki

pre 12 godina

Lidl, Hofer i Aldi su iste radnje, tj. isti gazda.

Nasi uglavnom po takvim radnjama preko i idu.

Ja ne idem, ali iz razloga sto ima i u Carrefour-u da se nadju jeftiniji proizvodi kao i u Auchan, Iper, Esselunga, DiPiu...

Nalazim se inace u Italiji.

dexter

pre 12 godina

Samo kad je cika Misko prodao Maxi...
Covek ,proizvodi sirovine, poluproizvod i na kraju gotove proizvode i na svakom nivou se ugradi onako dobro i na kraju se pitaju sto je sve skupo?
Samo da ne uzme da nam "spasava" poljoprivredu jer smo ga ugasili obzirom da od toga zivimo.
A tebi "patriota", nisu ti ni Lidl ni Tesco krivi sto je inflacija najveca u Evropi , nego Miskovic i njemu slicni koji se bogate preko nasih ledja sa svojim abnormalnim marzama.Nije lud Deles sto je kupio Maxi kad je marza preko 25% a oni projektuju profit sa 5-10% u EU.
Slobodno trzista bez monoppola je jedina sansa da ovo postane normalna zemlja.

Ojojo

pre 12 godina

Nije istina da je Lidl u Hrvatskoj pred propadanjem, upravo suprotno, imaju najveći rast od svih, Lidl je uvjerljivo najjači po pitanju mnogih stvari, omjer cijene i kvalitete je fenomenalan odnosno najbolji u konkurenciji svih postojećih (interspaar, metro, konzum, mercator, kaufland...)...

Uostalom vidjet će te sami.

Sandra Rajkovic

pre 12 godina

Genijalno da Lidl napokon dodje u Srbiju, jer ima dobar izbor artikala a verovatno da media porodica lose da napravi dobru ustedu.

Milos

pre 12 godina

Dobro je da neko uopste zeli da dodje u Srbiju pa makar to bili i trgovinski lanci.Sto konkurencija bude bila jaca i cene ce pre padati,ali indikativno je da od velikih lanaca niko ne dolazi u Srbiju ako to nisu ili Beograd ili Novi Sad.Kao da ostatak Srbije i ne postoji.To je tako ili zato sto ostatak Srbije nema para pa nema ni interesa da neko ulaze ili zato sto i dalje potoji monopol biznismena koji sede u Vladi ili su bliski sa ljudima u Vladi pa oni odredjuju gde ce se otvoriti novi trgovinski lanci.Cene su u Srbiji previsoke.Nedavno sam razgovarao sa prijateljem koji se odselio u Svajcarsku i koji mi je rekao da se cokolada Milka moze kupiti u Svajcarskoj po ceni od 50 dinara za 100g,pazite to je Svajcarska zemlja sa jednim od najvisih standarda u svetu a cokolada 50 dinara.Znaci svi mogu imati interes da ulazu ovde s obzirom na cene ali zasto se to ne radi?Izgleda da postoje neke druge kocnice.Licno mislim da se neke stvari namerno ne rade dok ne sazri situacija da neki nas politicar ili biznismen moze da se ovajdi.

Milivoje

pre 12 godina

Slazem se sa milivojem..... Bitno je zaposliti ljude i PLATITI doprinose ovoj zemlji.... U principu ti ljudi dolaze da uloze u nasu zemlju.... njima odgovara jer ce ostvariti profit a nama jer bi trebali jeftinije da kupujemo.... U svakom slucaju da li pare idu nekom bogatom arapinu, belgijancu, italijanu ili ovdasnjem Misku nebitno je jer svejedno ne idu meni u dzep.... Bitno je da je jeftinije i pristupacnije obicnim smrtnicima....

Uostalom sve se prati....
(radoje, 17. maj 2011 13:51)



E da nam je vise ovakvih radoja....
Daleko bi dogurali...
Covek realno gleda na stvari.
Oni koji su uvek za status-quo su po pravilu nesposobni za zivot.
Jer se boje svake vrste promena.
Njihova logika je bolje nam ja da ne radimo nego da radimo za stranca...

Verko Radulov

pre 12 godina

Ovaj tekst pokazuje osnovno neznanje novinara o trgovini, sto me ne cudi, toliko je amaterstva u Srbiji. Prvo, kada uporedite bruto prihoda po glavi stanovnika u Srbiji i broj pristunih trgovinskih lanaca videcete da ih trenutno ima vise nego sto je prosek u razvijenim zemljama EU. Kao posledica mnogi se od njih gase, a austrijski Cort je odustao od vecine svojih investicija u Srbiju, Idea ima gubitke s otvaranjem manjih prodavnica. Na kraju, pogledajte zavrsne bilanse vecine trgovinskih kompanija u Srbiji za proteklu godinu. Dobit je minimalna u odnosu na obrt ili su debelo u gubitku, npr. i Mercator i Idea. Ni kod drugih nije bolje. Mi u Srbiji smo opet nerealni, da ne govorimo koliki je udeo Delta Maxija koga je drzava godinama stitila time sto nije bilo ogranicenja rokova placanja. Zato neki strani marketi koji imaju potrebu da se sire gledaju da otvore cetvore oci pre nego sto milione evra investiraju u kupovinu objekata i izgradnju trgovinske mreze.

Igor Nemacka

pre 12 godina

Ej pa ovo jos nisam citao u zivotu! Neki komentatori kazu Lidl i Aldi imaju lose proizvode? Pa kvalitet proizvoda u Aldiju je veoma dobar, a njihov odnos cena-kvalitet je poslovna politika koju jos mnogi eksperti nisu "skuzili". Jeste, nema velikog izbora ili bljestece reklame, ali to sto nude je dobro. To je potvrdjeno u svim dosadasnjim testovima.

Pa dali bi nemci kupovali 45 godina i od njega napravili najbogatiji prehrambeni lanac, da je kvalitet los? Aldi i Lidl proivodi imaju svoj segment prodaje koji je uspesan decenijama, a on je svake godine veci i veci. A ovaj koji dole rece, tamo kupuju samo studenti i socijalni slucajevi, je pravi m...... Pa dali mogu Aldi i Lidl koji zajedno imaju godisnji obrt od otprilike 100 milijardi evra (svaki po 50), da ga naprave sa socijalcima i studentima, a da ga ne podrzavaju siroke mase kupaca. Ali takav komentar sam i ocekivao u Srbiji, zato sto se tamo vecina stvari ocenjuju samo na crno ili belo. Pa kupovina nije stvar alternativnosti (kupujem samo u Lidl-u ili tako neka glupost), nego svar kumulativnosti. Ljudi su u nemackoj veoma dobro informisani i kupuju neke proizvode u discounterima, a neke u drugim prodavnicama. Kako i gde hoce.

Ako nekoga interesuje u Aldiju i Lidl-u kupuje 80 % srednjeg sloja i mnogi bogati u nemackoj. To naravno ne znaci da kupuju samo tamo, nego kupuju i tamo. Nekada, pre 20 godina je Aldi (Lidl nije postojao) bio oznacen stigmom, kao "sta ti kupujes u Aldiju"? Od sredine 1990-ih se trend promenio i danas ljudi pitaju "sta, ti ne kupujes u Aldiju" (u smislu, pa kad si lud placaj visu cenu)?

Stvar je u tome da ljudi imaju izbor, a u Srbiji je izbor bas decenijama Zato pozdravljam svaki dolazak discountera u Srbiju.

A ovaj ekspert sto rece, imaju losu politiku prema radnicima, otpustaju za jedan evro, hoce li da kaze, da srpski poslodavci imaju dobru radnicku politiku? Ili hoce da kaze, da kradja ne treba da bude sankcionisana?
Ej, alo, pa sa tom politikom smo i stigli, gde jesmo. Niko nece biti primoran da radi za Lidl ako to nece. Neka trazi posao gde moze da "kraducka".

A svi koji misle da koncept Lidl, Aldi itd kod nas nece imati uspeha, nemoraju da kupuju tamo, izbor ce uciniti drugi potrosaci i pokazati dali
je sistem ekonomski isplativ.


















Kupovina nije stvar

Pedja

pre 12 godina

Svi vi koji kupujete:

litar mleka za 95 dinara
litar ulja za 150 dinara
kilogram secera za 99 dinara,
litar jogurta za 90 dinara
200 g Eurokrema za 175 dinara
cajnu kobasicu za 950 dinara
i sve to na akciji milseci da stedite!!!

znajte da, zbog toga sto nigde niste putovali, niste videli sta znaci trzisna ekonomija, konkurencija i sta znaci rec AKCIJA, svesno podrzavate pljackanje sopstvenog dzepa i sopstvenog naroda!

LIDL i Supermarketi slicni njemu vam nude mogucnost izbora i konkurenciju!TO JE SUSTINA!
EDUKUJTE SE!!!

milan

pre 12 godina

Jaka strana diskontnih mreza je veliki broj supermarketa pa se tu vec uslovljava velika kolicina pojedinih proizvoda. Ja samo neznam odakle piscu ovog teksta da su LIDL prodavnice maksimalno 2000 kvadrata to je bilo barem u Nemackoj pre 20 godina danas skoro da nema supermarketa ispod 10.000 kvadrata povrsine. Nisam brojao koliko vrsta kafe ima ali samo kapucino ima barem 7-8 vrsta vise nego svaki MAXI, ima sveze meso ali nema mesnicu, na paletama ima samo vodu, koka kolu ali zato ima subove ponude jeftinih svakavih stvari za kucu, sezonske sitne robe za obuci i razlicitih korisnih sitnica, sveze voce i povrce i zamrzivace sa gotovom hranom itd. Posluga je kao i Aldiju ta koja slaze robu u rafove i koja ide i na kasu znaci sa malo osoblja kompletna usluga.

Pera Lozac

pre 12 godina

..a pored svakog Lidla otvore i Hofer (ili Eurospin) a zatvore Maxije,Ideje,Interexe i slicne pa bi bili prosto zbunjeni kad bi cokolada bila od 30 din,dugotrajno mleko od 50 din,kafa 100g od 35 din,sir u listicima 1kg 350 din,1 kg pomfrita 70din...ne kazem da bi nam bilo bolje niti da bi nam se poboljsao nas bedni standard al ne bi za 1000din isao sa praznom kesom kuci.Bar bih nosio kutiju..

Srbin

pre 12 godina

Ovo je veoma dobra vest i nadamo se da ce ih biti po celoj Srbiji. Ljudi su se zasitili Maxija i kupuju samo iz nuzde u Maxi iako znaju da ih Miskovic dere. Nadamo se i novinama u Denezi kada budu uzeli Maxi i pravoj konkurenciju gde ce se odnos cena/kvalitet preovladavati

Leteci Holandjanin

pre 12 godina

kada imate mogucnost da kombinujete Aldi - Lidl, veoma cete biti zadovoljni vasom mesecnom potrosnjom na hranu i neke kucne potrpstine.
Kako ovde pricamo o Lidlu, pomenucu jogurt, cokolade, odlicno teso za spagete, haribo bombone, nekoliko vrsta piva, grickalica itd. Takodje interesantno je za pomenuti, akcije kada se predstavlja po jedna zemlja i onda gomilu proizvoda doticne. Hrana, pice, slatkisi...
Ok ima tamo takodje i shita, ali gde ga nema :)
Znaci opusteno...samo neka dodje i razbije ovu Market Monotoniju ;)
I uvek cu pre odlaziti u kupovinu tamo nego li u nekakvu Ideu ili neki kvazi market.

beogradja

pre 12 godina

Uverila sam se u veoma povoljne cene proizvoda ne samo u Lidlu vec i u drugim poznatim lancima u Hrvatskoj i Grckoj. Tamo vlada prava trzisna ekonomija i konkurencija, a kod nas korupcija i monopol par tajkuna. Dokle god smo "bolesni" bice nam lose u svemu!

Samo pljacka

pre 12 godina

Nista to ne mora da znaci ! Pogledajte Metro ! I pitanje za ljude iz Lidla Srbija. Ako je na primer puter u Lidl.de 99 Centi a u Maxiju oko 200 din. koliko ce da kosta puter u Lidl.rs ?

igor

pre 12 godina

Eto, cim je Misko "utopio" Delta Maksi strancima, odmah stizu drugi lanci i stvara se zdrava konkurencija koja moze dovesti do snizavanja cena. Zar to nije dokaz da je g-din Misko imao monopol i da su mu to dozvoljavale nase vlasti. Znaci, princip je jasan, dok ja drzim firmu, vi mi morate dozvoliti nefer uslove na trzistu kako bih se ja obogatio prodajuci robu po nerealno visokim cenama, a kad se dovoljno "natovim" i prodam firmu strancima,onda sta me se tice,neka vladaju trzisni uslovi i zdrava konkurencija. Jadna li si Srbijo.

mikip

pre 12 godina

U Madarskoj i Grckoj rado kupujem u Lidl-u, ali sam veoma obazriv. Suhomesnati proizvodi i slatkisi su kvalitetni i po veoma pristupacnim cenama. Medutim, mnogi tvrde da pola Evrope u Lidl-u drzi svoje najmanje kvalitetne proizvode. Mnogi proizvodi su pred istekom roka trajanja. Za vrste piva koje prodaju nikad nisam cuo, ali uprkos tome ukusni su.
U Madarskoj su vise puta kaznjeni od strane inspekcije zbog drzanja pokvarenih proizvoda.

dejan-minhen

pre 12 godina

LIDL i ALDI se razlikuju od drugih trgovina u tome sto prodaju samo osnovne namirnice i jako mali broj markiranih proizvoda koji kostaju otprilike isto kao u drugim radnjama.
Znaci u LIDLU imas npr. jednu ili dve kreme za ruke, 3 vrste soka... nema ceo raf sokova od raznih proizvodaca kao u drugim lancima.
Iz tog razloga novac dosta brzo okrecu i zato su jeftiniji.
A ko zeli i dalje da kupuje markirane proizvode ima druge trgovine. Ne znam u cemu je problem. Niko nikog ne tera da ide u LIDL.
Svaka konkurencija je dobrodosla!

I jos nesto, naravno da ce LIDL doci u Srbiju zbog profita. Sta ocekujete da ce deliti proizvode eto tako jer su dobri. Dolazak LIDL-a nece dovesti do toga da cene padnu preko noci. Veca konkurencija ce obuzdati rast cena. To je naravno proces koji ce trajati nekoliko godina i toga moramo da budemo svesni.

Aleksandar

pre 12 godina

Opet trgovina - izvinite koliko god da pozdravljam strana ulaganja, toliko ne podržavam da se forsira samo trgovina.
Nama trebaju ulaganja u fabrike - proizvodnju.

I da ne bude ulaganje po sistemu - država za svako radno mesto daje 4000 eur.

Nikola

pre 12 godina

Voleo bih ja da vidim IP adrese ovih što pišu "iz Švajcarske, Pariza, Kefalonije" mislim da bi se iznenadili da se svi iz Srbije prave pametni.

Ko je stvarno putovao po Evropi i poredio LIDL prodavnice zna šta je to. Međutim treba praviti razliku između jednog LIDL-a u npr. Mađarskoj i LIDL-a u Nemačkoj. Kvalitet proizvoda a i sami proizvodi se neuporedivo razlikuju. Ali razlikuje se i još po nešto: standard.

Gde je standard mali (da ne kažem mizeran) šta očekujete? Da će da otvore megalomanske supermarkete sa fensi robom?

Ne, za nas "bednike" (kako nas je jedan od komentatora okarakterisao) je najvažniji odnos cene i kvaliteta, a to je upravo ono po čemu LIDL nema premca.

NN

pre 12 godina

Ja i moji redovno kupujemo u SOS marketima. Tamo se npr. moze naci cokolada od 100 grama za 40 dinara. Usluga i nije nesto, jedna kasa, lokal smesten u 15 m2, ne mozes da dodjes do proizvoda od guzve. Ali kad izadjes iz marketa bar si srecan jer nisi bacio pare i jer ti neko nije naplatio vise samo zato sto pusta muziku dok kupujes. Naravno onaj ko ima para neka kupuje Milku u Mercatoru ili Maxi-ju, ali ne znam sta mu smetaju marketi poput Lidla. Kao Tempo na Vilinim vodama je luksuzan, dole beton, leti vruce, zimi hladno. Kao prodavacice u Maxi-ju ne rade za 18-20 hiljada, kao pola zaposlenih u Srbiji (ne racunajuci javni sektor) ne trpi neki vid mobinga. Kad si u Rimu ponasaj se kao Rimljanin-tako ce verovatno da razmislja Lidl.

Hrvat

pre 12 godina

Lidl niti je dno dna, niti je vrh vrhova. Lidl je prosječan trgovački lanac s vrlo niskim cijenama, ali često i sa robom upitne kvalitete. Kupujem u dubrovačkom Lidlu ali samo one artikle za koje sam se uvjerio da im je kvaliteta iznad cijene. Primjerice rado kupujem neke sireve i kobasice, no Victus ili Cerdo meso ne kupujem ni u ludilu. Higijenske potrepštine su vrlo jeftine, ali sam nakon pranja kose jednim šamponom kupljenim u Lidlu imao probleme s peruti koju nikad prije u životu nisam imao. Za razliku od šampona tekući sapuni su bili sasvim ok i vrlo jeftini. Također sam kupio 9 kg deterdženta za rublje. Nakon prvog pranja rublja bacio sam preostalih 8,8 kg istog deterdženta jer rublje je i dalje bilo prvljavo, a osim toga je primilo neki čudan miris (smrad) loja. Sve u svemu, Lidl je dobrodošla konkurencija ostalim lancima jer je ovaj dubrovački niskim cijenama prisilio ostale na niže cijene pojedinih artikala (Getro, Mercator, Konzum, Tommy, Pemo...). Svatko će naći nešto što mu odgovara cijenom i kvalitetom. Što ne vrijedi kupit će te negdje drugo. I to je to.

Ivan

pre 12 godina

Braćo Srbi. Kao što niste u pravu kad spominjete, da su cene u Srbiji najviše na svetu u što se svaki mesec kad idem u Srbiju uverim SAM tako i niste u pravu da je LIDL roba žnj kvalitete.
LIDL je sasvim solidan trgovinski lanac sa meni ukusnijim ( ne mogu da pričam o kvalitetu prehrambenih proizvoda jer nemam laboratorijum :) ) nego u recimo Hoferu. Nije tačno da se ovde malo na zapadu samo sirotinja snabdeva u LIDL. Cela srednja klasa pa i neki iz više klase kupuju u LIDLU.
Još jedno, električni alat u LIDLU je dosta kvalitetan. Jogurt im je jedan najboljih.

No kad dodje LIDL kod vas uverićete se sami.

Milos

pre 12 godina

Ne znam otkuda autorima teksta informacija da je roba u Lidlu i drugim discount lancima naprosto razbacana a ne po policama, tj. rafovima. Da su bar nekad bili u bilo kom Lidlu u Nemackoj mogli su da se uvere da se po izgledu ne razlikuje od drugih supermarketa. Tacno je da su cene nize, a asortiman suzen, i treba dodati da discounteri stede na osoblju, tako da se treba spremiti za duze cekanje na kasi.

milan

pre 12 godina

Moj pas nije nemacki pa je opet dobar i inteligentan.
Aldi pravi 20 milijardi evra prometa godisnje pa moze da ima bruto zaradu od 5-6% i bude zadovoljan. Slazem se da se nasi trgovci nezadovoljavaju sa takvom zaradom i sem sto svoje liferante ne placaju redovno tako su im fleksibilnost i ideje zanemarujuce.
Nemanja nesvidja mi se tvoj stil pisanja za mene nekoga zvati lopovom i lazovom je stepen primitivizma. Politicari ce nas svi lagati, moraju to mi trazimo ako nam malo ili realno obecavaju necemo ih birati a oni posle imaju nemogucu misiju to sve obecano ostvariti sto niko od nemoze da ostavri ne kod nas ali ne ni kod drugih. Svet i situacije se menjaju u hodu pa stvaraju nove probleme (vidi svetsku ekonomsku krizu) ili donose neocekivane napredke u privredi (vidi aktuelnu Nemacku) i to bez velikog ucinka vlade.

ma hajte molim vas

pre 12 godina

ako mislite da cete bolje da zivite sa platom od 300$ ...ulje mleko i meso ce da kosta u lidlu koliko i u tempu, camambert ce biti jeftiniji, samo zavisi koliko gga jedete ...

Зоран

pre 12 godina

brainwash, 17. maj 2011 18:45, немој да рачунаш да ће Лидл да буде тако јефтин и у Србији. Боље рачунај супротно, а ако буде јефтин, одлично. Не долазе они ту због лепих очију и да направе конкуренцију Мишку и Делти. Пре ће бити да долазе да изједначе цене са осталима или незнатно спусте.

Ivan

pre 12 godina

Mene iskreno interesuje kako vi potrošači koji pominjete kvalitetu to merite ? :) Znači kad kažete ovde je roba kvalitetnija nego ovde ? Kako ste došli do tih vaših saznanja ?

U LIDLU je Milka čokolada 100g 79 EURO centi a u Merkatoru je EURO i nešto. Jel ona u Merkatoru kvalitetnija ?

sale

pre 12 godina

@(Boki, 17. maj 2011 07:49)

nemackih 30% marze = srpskih 55% marze? objasni onda zasto je npr moja kravica u bosni, hrvatskoj, crnoj gori i bugarskoj jeftinija nego u srbiji?
objasni zasto je plazma keks jeftiniji u budvi nego u beogradu?
i to ne malo, nego za 10-15%....

Зоран

pre 12 godina

dule, 17. maj 2011 11:56, пријатељу, за услугу се плаћа. Бензинске пумпе овде у САД су обично без човека који ти сипа, сипаш сам. Постоје и оне где ти радник сипа, али бензин скупљи. Па бирај.

Boki

pre 12 godina

@(sreten, 17. maj 2011 11:24)
Znam ja dobro sta pricam. Ono sto se kod nemaca zove marza to je procentualni deo od mp cene. Ne to se u Srbiji ne zove rabat. Rabat se moze odobravati samo na cenu bez poreza a ovo o cemu sam ja pricao je udeo u kompletnoj MP ceni koja je najcesce definisana od strane dobavljaca dok je marza (dakle deo koji ostaje trgovcu) definisan procentom od MP cene. Upravo tu razliku sam ja i zeleo da naglasim obzirom da nasi novinari vole da uporedjuju marze kod nas i Nemaca a u sustini neznaju da su one sustinski razlicito definisane.

Hogar

pre 12 godina

....Lidl,Idea,Merkator,Metro....ne vidim razliku ni u kvalitetu ni u cenama jer jednostavno hrana u inostranstvu je neuporedivo jeftinija od naše ali ovi trgovinski lanci jednostavno imaju našu robu,pa je ona dinar dva negde skuplja negde jeftinija,ali bitne razlike nema.Setite se vremena Ante Markovića....kako je suzbio monopol proizvođača TV prijemnika i hrane....uvezao je kontingente poznatih firmi pa ste SONY,ili PHILIPS mogli da kupite za isti novac kao i domaći proizvod a u isto vreme po fri šopovima mogli ste kupiti najpoznatije svetske slatkiše po cenama koje nisu bile veće od cene domaćih.Tek onda se videlo koliko se ustvari domaći proizvođači zgrađuju u cenu proizvoda...potom su i oni spustili cene

Milutin

pre 12 godina

Zivim u Stockholm,trgujem u raznim marketima a medju njima je prisutan i Lidl.Istina kvalitet nije na najvisem nivou,ali mnoge stvari su ok.Barem ne prodaju kvarnu i robu kojoj je istekao rok sto se u nasim marketima svakodnevno moze naci.Inace najvise kupujem u marketima Ica,nacionalna kompanija i odlicni su,cijene su u sustini iste kao u Srbiji a vecina proizvoda je i jeftinjije.Svi proizvodi koji imaju veze sa djecom tj.bebama su jeftiniji nego u Srb.pelene,mlijeko,razne kasice itd.otac sam petomjesecne bebe,tako da mogu da potvrdim da kasica u srbiji malo boljeg kvaliteta kosta duplo vise nego u Srbiji!Ustvari sve sto ima veze sa djecom je oslobodjeno poreza.

Slobodan-BG

pre 12 godina

Eto, samo je trebalo da Maxi promeni vlasnika pa da pocne da se otvara trziste za nova ulaganja. Napokon smo docekali...a siguran sam da ce biti jos toga !

uspavanko

pre 12 godina

Ja, reko, da vidim komentare, za jedan ubrzani pregled vesti i po koju posalicu. Kad ono - svi se nesto naduravaju ko je gde kupovao mleko i po kojoj ceni su im sirevi. I svi imaju svoju istinu oko toga da li je bolji Aldi ili Lidle. Suzdrzite se, braco i sestre Srbi potrosaci, radnje k'o i svake druge, (za sada) imaju malo vise artikala, po malo boljoj ceni i malo urednije od onoga sto ste navikli. Ostavite malo panike i tripa za Tesco, Auchan, IKEA...

дф

pre 12 godina

Био сам пре неку годину у Лидлу на Крфу,ушо сам да купим нешто за клопу.Вратио сам се са пуним колицима.Мислим да то довољно говори о ценама и квалитету робе.

marji

pre 12 godina

Lidl, Hofer i Aldi su iste radnje, tj. isti gazda.
Nije istina da je isti gazda Lidl i Kaufland je isti gazda Dieter Schwarz i nije tacno da su proizvodi ne kavlitetni da su jedni od naj jeftinijih jesu.posto sam rodjen u Heilbronnu-Neckarsulmu pa znam. Aldi drze braca Albrecht i to je nezavisan lanac.

zoki

pre 12 godina

@marji

Aldi i Hofer jesu jedna te ista firma,Hofer je Aldi u Austriji...

Ali Lidl nema nikakve veze sa Aldi-jem!!! To su dve sasvim razlicite firme i najveci konkurenti u Nemackoj...

marji

pre 12 godina

@zoki
ja nisam ni negirao da su aldi i hofer ista firma nego sam komentarisao neki komentar pre.A aldi je broj jedan u nemackoj a lidl veciti broj 2 ali to nema veze ipak su to Giganti
pozz