Ponedeljak, 16.05.2011.

09:34

Kamere "kažnjavaju" od 1. juna

Izvor: B92

Kamere "kažnjavaju" od 1. juna IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Licemerni ljubitelji demokratije pogledajte svoje naličje

pre 12 godina

Nije mi jasno zašto se MUP iživljava i kupuje ovako skupu opremu koja se nikada neće isplatiti.
U normalnim zemljama sistem kamera postavljaju privatne kompanije koje sklope ugovor sa državom, rizik kao i profit je njihov, a poreski obveznici nisu opterećeni još jednom globom.

uko

pre 12 godina

Studije su pokazale da se broj saobracajnih nezgoda u raskrsnicama NE smanjuje postavljanem kamera. Takodje studije su pokazale da se broj saobracajnih nezgoda u raskrsnicama smanjuje u ogromnom procentu PRODUZENJEM TRAJANJA ZUTOG svetla. Ali ove studije se odnose samo na sigrunost u sabracaju, ali ne i na kolicinu novca, tako da one bas i nemaju neke veze, jel tako?

Mr.Bitter

pre 12 godina

Ljudi, jel vi mislite da je to normalno...i da tako treba...

Da živim "POD NADZOROM" i da ne vozim slučajno 60 umesto 50... Pa da li je to moguće da toj "firmi Saobraćajna policija d.o.o." i ovakve stvari prođu u ovoj zemlji...

A da se ubaci neka kamera i u zgrade i stanove...

Alo, alo !!! Ima li koga ?...Mali građani zovu Velikog brata !!!

sasa

pre 12 godina

sta se desava kada vas uslika kamera iz novih policiskih vozila(micubisi pajero), da li i tad kazna stize ekspresno na kucnu adresu ili je postupak drugaciji?

ferso

pre 12 godina

Ubedjen sam da, kao sto neko vec rece, kamere ne mogu da prepoznaju "naša" slova i da neće prepoznati razliku između Đ i D, C i Ć, voleo bih da me neko o dodgovornih uveri u suprotno.

Dakle, kada ste uvodili kamere, trebalo je da to usaglasite sa onima koji su kreirali tablice. Važno je da je napravljena "jasna" razlika između nule i slova O, iako je jasno da na atblici postoje tri cifre i dva slova i da, ukoliko je medđu ciframa, u pitanju je nula, ukoliko je među slovima, u pitanju je slovo O.

Ako sistem to nije mogao da prepozna, kako će razlikovati Ć, Č i C?

Takođe, interesuje me sledeće, a nadam se da ovo neko čita: vodi se prilična polemika oko činjenice da će za prekršaje snimljene kamerom vlasnik vozila plaćati kaznu, a ne onaj ko je vozio. Ipak, i to je po meni u redu. Međutim, ukoliko neko prođe kroz crveno, osim novčane kazne, sleduje mu i 6 kaznenih bodova.

Moje pitanje je: ukoliko je prekršaj snimila kamera, ko dobija kaznene bodove? Nije valjda da i oni sleduju vlasniku vozila? Molio bih da neko od čitalaca odgovori ili da B92 postavi ovo pitanje nadležnima kada se kamere sledeći put pomenu u javnosti. Hvala!

Anonimus666

pre 12 godina

AA sta ce mo policajcima koji ne vezuju pojas orilikom voznje i to kad nisu na duznosti i kad jesu, Kad naprave neki udes i kad su krivi kolege uvek stan uz njih i proglase ih da nisu krivi???

Valerij

pre 12 godina

Totalna diktatura sistema sakrivana ispod plašta demokratije i "Evropske Srbije".
Nisam znao da demokratija podrazumeva:
ne može ovo;
ne može ono;
ne može to;
ne može tako;
Bolje nam recite NE MOŽE NIŠTA!!!!!
Za alkohol se slažem 100%,ali koliko su se automobili promenili u poslednjih 40 godina,a mi imamo ograničenja brzine iz 70-tih godina.
Jeste li probali da vozite 40 km/h od Brankovog mosta do Hotela Jugoslavija,ili 60 km/h od Ade Ciganlije prema Obrenovcu.
Dajte bre ljudi,bacili vam kosku koliko koštaju kamere a vi se odma napalili,ne vidite suštinu.Sad ćemo da pričamo o kamerama i milionima nekoliko dana.
Ma super je ova "Evropska Srbija".

predrag

pre 12 godina

Ma super je to sa kameram koje beleze prekrsaje vozca. Kada ce poceti sa ugradnjem kamera koje ce da stite vozila koja svake veceri obijaju na parkinzima i kradu gorivo. Ajde da povedemo malo kampanju da policija radi i svoj drugi zadatak a to je da stiti poreske obveznike. Lepo je to kad ti uzmu 17.000 za registraciju pa jos smisle nalepnice, pa promenu tablica svakih 7 godina. Ajde da smisle kako da sipam gorivo u rezervoar i ja da ga potrosim a ne svake veceri da meni i mojim komsijama neko obija rezervoare. Zar je toliki problem da se na Medaku 1, 2 i 3. spreci vandalizam grupice silnika koji redovno obilaze naselje i kradu gorivo pritom nanoseci vecu stetu automobilima nego sto uzmu gorivo. Molim vas sa b92 a i ostale koji to smatraju da mogu da se pokrene kampanja zastitimo nasu imovinu. Mi placamo porez za nju. Niko nema pravu da nam je unistava. A nadlezni su tu ne samo da nas kaznjavaju vec i da nas zastite.

PIERRES

pre 13 godina

Na srecu, na zapadnom trzistu postoji tzv. Photo Blocker spej koji, kako mu samo ime kaze, sprecava kamere da vam snime tablice. Kosta par desetina dolara ali mislim da ce se vrlo brzo isplatiti.
Pa nismo ni mi sisali vesla.

Iskra

pre 13 godina

Kamere su izuzetno visoke rezolucije, tako da i pod izrazenom perspektivom mogu ocitati broj tablice.

Licno sam testirala deo opreme. I to nisu obicni aparati kakve imaju kod sebe saobracajci....

Nikola

pre 13 godina

Do kraja nisam shvatio, da li mesta gde su postavljene kamere moraju biti obeležena odgovarajućim saobraćajnim znakom ili ne? Da li me pred sudom/policijom opcija da nije bilo znaka oslobađa krivice? Napolju su deonice pod kamerama uglavnom obeležene...

PROFESIONALAC2

pre 13 godina

Ni amerikanci tehnološki ne zaostaju mnogo za rusima. Čak bi se moglo reći da je njihov sistem jednostavan i pouzdan za montažu i upotrebu (npr. ako zadnja tablica nije na plastičnom braniku, nego na metalnom poklopcu prtljažnika), a i kompatibilniji je sa zakonskom regulativom. U horizontalnoj ravni vozila, gde policajci inače operativno deluju, registarska tablica je vidljiva, ali kod pogleda sa kamere iz “ptičije perspektive“ (pošto je ista instalirana na banderi) to nije slučaj, tako da su kamere nemoćne: http://www.youtube.com/watch?v=1nejPlRP_YY

30 godina vozačkog staža

pre 13 godina

"...prekršajni sudovi nemaju računare koji mogu da reprodukuju snimak koji napravi kamera, a koji bi im bio dostavljen u slučaju da vozač odbije da plati kaznu..."
Ako je u pitanju "red light" kamera, a njih je najviše, kakvo odbijanje plaćanja kazne se ovde pominje? Saobraćajna policija, slanjem zapisnika o saobraćajnom prekršaju (npr. prolaska kroz crveno svetlo - za koji su zakonom predveni kazneni poeni) na kućnu adresu vlasnika motornog vozila - krši Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima. Dakle, izgleda da nadležni u MUP-u još uvek nisu pročitali Zakon, kao što nisu ni, u skladu sa Zakonom, napravili procedure slanja digatalnog snimka saobraćajnog prekršaja. Dakle, slanje na kućnu adresu snimka prekršaja (npr. prolaska kroz crveno svetlo) odlična je prilika za korupciju (kako bi počinilac izbegao kaznene poene. U Zakonu jasno piše da kaznene poene dodeljuje Sud. Suština novog Zakona upravo bi trebalo da bude u tome da se spreči da pripadnici MUP kažnjavaju prekršioce, već da to bude isključiva nadležnost Suda. U skladu sa tim, trebalo bi u startu sprečiti najavljeni postupak odlaska u MUP da se vlasnik vozila izjasni da li je lično upravljao vozilom, i ako nije, ko je. To bi moralo da bude deo sudskog postupka. Izvršna vlast se mora odvojiti od sudske, inače će korupcija još više uzeti maha (biće veći iznosi mita)!

boby

pre 13 godina

jos gospoda da zakrpe udarne rupe i sve ce biti u redu,posto su nam i kazne vece nego u evropi,zamislite platio sam kaznu za pojas u Austriji 30 eura,malo manje nego kod nas,standard je to

zoran

pre 13 godina

Jedina zemlja na svetu ,koja uvodi modernu tehniku na putevima gde vozimo osmice kilometrima ,pamtimo rupe i sve u cik cak vozimo, zaista se cudim kako smo citavi na tim putevima ,onda uvode komunalnu policiju koja kaznjava zbog bacanja smeca po selu a u selima nema kontejnera ni korpe za otpatke,a kazne ludacke i u kratkom roku znaci luda kuca

Ljutko

pre 13 godina

Meni je ova vest i akcija u redu, ali moraju da se označe mesta gde su kamere. I to deluje preventivno. Osim toga, moraju da se promene ove neupotrebljive tablice. Baš će neka kamera po kiši ili snegu da raspozna da li je registracija CC, CĆ, ĆĆ ili ĆČ ili ČČ? Malo sutra!

Putnik

pre 13 godina

@tablice

čak ni blizina kamere ne garantuje pravilno prepoznavanje.

pre par dana u Budimpešti, na IKEA parkingu, sistem za parking mi je pogrešno pročitao tablicu, umesto 0 "pročitao" je 6. sa starim tablicama, iako nisu bile prilagođene OCR-u, mi se tako nešto nikada nije desilo...

Tablice

pre 13 godina

Neće da kažu šta je osnovi problem - to je totalno glup dizajn tablica, takav da sistem za elektronsko prepoznavanje ne može da "vidi" tablicu osim iz neposredne blizine. Zato im treba vrhunska oprema, koja košta vrhunski, a svaki vozač ko se iole razume može da prevari sistem. I čoveku je problem da pročita šta piše sa 10 metara.

Font je loš, razmak između slova neodmeren, dijakritički karakteri apsolutno nepotrebni, karakteri koji ne postoje u abecedi nepotrebni, veličina znakova pogrešna. Još jedan dokaz da policija nije sposobna da uradi nešto (ništa) kako valja. Pod hitno treba ukinuti ovaj ZOBS, vratiti stari predlog, ali pod hitno treba ukinuti i sve što proizilazi iz njega, uključujući i tablice, pa da krenemo iz početka kako valja.

Ako je jedini cilj otimanje para od naroda, a ništa drugo da se ne poboljša, onda je zakon uspeo.

brzina

pre 13 godina

Ako vec kukate sto su pare potrosene na kamere a ne na sredjivanje ulica onda se zapitajte kako na tako nesredjenim ulicama pojedinci voze preko 100km/h. Sve u zatvor i na tesku robiju koji se bahato ponasaju u saobracaju. Pesaci imaju sva prava, pa onda biciklisti a tek onda motorna prevozna sredstva. Kome nije jasno nek ode na polaganje a ne da kupuje dozvolu pa da pise ovako glupe komentare. Pozdrav

vrisak

pre 13 godina

sa trenutnim fontom na tablicama biće šou razlikovati WC i MČ u podne na 30 u hladu, a kamoli u 2 ujutru po oluji. a pošto ima brdo punta, javlja mi se da će ljudi đuture biti pozivani da plate, pa ko se upeca...

xenon

pre 13 godina

Sa me gabri

U najgoroj varijanti dobicu 5000 eura.

Mislim narukvicu oko noge i pijuckacu kafu i sedeti sa prijateljima kod kuce i uzivati.Bar kad nemam skupoceni sat bar imam skupecenu narukvicu.

knele

pre 13 godina

policiji u srbiji je cilj da namakne sto vise para, a najgore u svemu je sto sve te pare idu pravo njima
svrha saobracajne policije u normalnoj zemlji je jedino povecanje bezbednosti saobracaj, ok, ako mi zadnje stop svetlo ne radi, kako ja to mogu da vidim, ok da me policajac opomene da to promenim, nije svrha otimati pare.
A sa ovim ministrom policija se pretvorila u jos jednu organizaciju za otimanje para a ne za sluzbu i pomoc narodu
odatle postoji brdo drasticnih kazni za gluposti koji ne ugrozavaju nikog kao formular prsluk sajla rezervne sijalice
OVako na zapadu su kamere obelezene i sluze u svrhu da svi znaju da su tu i samnje brzinu a ne da se sakrije znak iza drveta i onda pisu kaznu

PROFESIONALAC

pre 13 godina

Član 27. stav 1. tačka 83. pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji http://www.putevi-srbije.rs/strategijapdf/Pravilnik_o_saobracajnim_znakovima_na_putevima.pdf obavezuje zakonodavca i upravljača puta da označe deonicu puta na kojoj se kontroliše brzina kretanja što se ne čini. Inače isti pravilnik uopšte ne predviđa saobraćajne znake obaveštenja za snimanje saobraćaja kamerama, kao npr. http://www.blogcdn.com/www.autoblog.com/media/2009/07/red-light-camera-springfield-ohio.jpg ili http://ticketsmarty.com/images/091005_bellevue_traffic_cam.jpg . Zbog gore navedenih razloga i činjenice da nemamo pravnu državu, moramo se snalaziti, kao što to braća rusi rade na vrlo efikasan način http://www.youtube.com/watch?v=8pW6J_YuOoU , dok se u državi Srbiji ne uspostavi vladavina prava i zakona, jer valjda je cilj preventivno delovanje u smislu povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, a ne fiskalizacija postupka kontrole saobraćaja i finansijsko upropaštavanje već ojađenog građanstva.

Sergio

pre 13 godina

Kamere u Srbiji su neophodne i to ne samo u Beogradu nego u svim gradovima i na svim saobracajnicama.Koliko su vozaci u Srbiji agresivni,bahati i neodgovorni licno sam se uverio u proteklih sedam dana.Prvi sok je usledio odmah po prelasku drzavne granice na kaldrmi koju zovu autoput,jos umoran od dalekog puta iz Nemacke na jedvite jade sam uspeo da izbegnem i da ne sletim sa puta, biciklistu!!!koji se odjednom pojavio na putu. Trebalo mi je dosta vremena da se oporavim od prezivljenog stresa ali tek su usledili jos veci stresovi.Agresivni vozaci su celim putem do Novog Sada upadali u makazice, lepili se za zadnji kraj mog Mercedesa cabria,nesvesni da kada bih malo jace pritisnuo papucicu za gas doveo te iste agresivne vozace u opasnu situaciju.O obilazenju sa desne strane po gradu ne treba trositi reci ali kako je moguce da toliko krseva prodje tehnicki pregled a vidi se iz aviona da po svom izgledu,istrosenim gumama,losim kocnicama nemaju sanse za tako nesto.Niko ne propusta pesake na pesackom prelazu,vecina ne vozi 50 km u naseljenim mestima,niko ne postuje odstojanje,trube, psuju i prete.Pitam se sta su ih ucili u auto skoli i zasto nema policije na putevima da sankcionisu ovakva ponasanja.Zbog svega ovoga kamere su neophodne i nadam se da ce se bahati i neodgovorni vozaci nauciti saobracajnoj kulturi narocito kada osete udarac po dzepu.

Zbogom kikindo

pre 13 godina

Cekaj bre,
Svi komentarisu kaznenu politiku i cenu/kvalitet kamera a niko od drveta ne vidi sumu! Pa jel ovo bre MUP postao privatna firma pa deli milostinju opstinama i Fondu za bezbednost saopbracaja? Malo su ovde (nista novu u Srbiji) nakaradno postavljene stvari. Ako me jos uvek sluzi zdrav razum, ja bih to ovako postavio:

1. SAV NOVAC od prihoda drzavnih organa (npr. MUP), u konkretnom slucaju od naplacenih kazni, ide u CENTRALNU DRZAVNU KASU, tj. budzet R. Srbije
2. Vlada R.S. na godisnjem nivou kreira budzet i distribuira novac prema potrebama (a pre svega prema mogucnostima i rastegljivosti budzeta) MUP-u, Fondu, opstinama, itd. U prevodu, vlada pita MUP danas: koliko vam para treba u 2012. Oni posalju listu zelja (pendreci, kamere, povecanje plata, obuka, rezervni delovi za helikoptere, nove 128-ce, itd.) pa podvuku crtu i kazu to sve zajedno 3 mlrd. dinara. Vlada na sednici o budzetu pregleda i kaze, dobro Ivice, lepo je ovo ali mi ne mozemo da izdvojimo vise od 2.5 mlrd., brisi pendreke dobili ste ih pretprosle godine, a povisica moze samo 3% a ne 6% koliko ste trazili. Ivica se recimo slozi sa time, to onda ide na skupstinu, tamo se lepo jednoglasno usvoji i cica mica i gotova prica. Takoreci bajka. Al zamalo, mozda negde u normalnoj drzavi...

A ovde, batica sebi razrezao 52% pa cemo lagano po ucinku. Da se oma' zaposle 20es coveka koji znaju sas kompjuktori, pa da klikcu do besvesti da se zaradi za povisice i za nove 307-ice. Jel jasno, jasno nego sta! A ako pretekne, prosledicemo malo i opstini, a ako budu poslusni, mozda i Drzavi. A ovaj Fond? A to, ma batili fond, to ionako mi kontrolisemo....

Zlo i naopako...

Il' sam ja pogresno skontao kako treba drzava da funkcionise?

Pametnjakovici

pre 13 godina

Procitah brdo "pametnih" komentara na ovu normalnu akciju. Te kako da izbegnem, kako da ne platim, kol'ko da platim advokata, drzava me krade, a sto ne popravite puteve, a sto Srbija nema more ... A da, recimo, probate da vozite normalno, po propisima? To nikome ne pada na pamet. Pametnjakovici.

arsen

pre 13 godina

Ove kamere su skuplje od najskupljih u svetu zato što su ovo Smart kamere. Da pojasnim: Smart kamera ima mogućnost, čak obavezu, da automatski briše snimke na kojima se vide bahati policajci koji prekoračuju brzinu, ne pale svetla kada je dan sunčan, naplaćuju polovinu propisane kazne počiniocu na licu mesta, ili na odloženo u najbližem bircuzu, pri čemu su često nepropisno parkirani. Pored toga, ona briše snimke Audi-ja sa potpuno zatamnjenim staklima koji pretiče preko pune linije, džipova koji uglancani stoje na sred pešačkih ostrva u najprometnijim delovima grada, kao i snimke automobila sa "malom" registarskom oznakom. Zato, svi mi ostali, prionimo da što pre otplatimo ova čuda tehnike koja, kako se kaže u tekstu, nisu znali ni da instaliraju!

ivan

pre 13 godina

a jel mogu gospoda da postave neke kamere koje ce da snjimaju kvalitet ulica i puteva a ne da arcimo kola po "turskom makadamu" i da smo sami krivi za ne prilagodjenu brziu i nastalu stetu.

dusan

pre 13 godina

@vlada
Ma Vlado samo napred, ali onda ako te zaustavi policija sa tablicama sa drugog vozila, ne gine ti krivicna prijava pa mozda i zatvor, a ti samo pakosti komsijama...

Nenad

pre 13 godina

Elem,bio ja 90-tih gastajbater u Nemackoj.Imao firmin auto i isao nesto po gradu sa firminim autom i prekoracim brzinu i oni meni posalju lazni od 350 DM,u ono vreme.Kazem ja,nisam ja taj auto vozio.Pozovu mene u SUP i ppokazu mi sliku,malu sliku tablice i presnjeg dela auta.Kazem ja,ta slika nedokazuje nista i oni se sloze.
Mislim zajebo sam ih ali stigne meni poziv opet da dodjem u SUP I odem ja.Oni meni sada vecu sliku na kojoj se vidi tablica,prednji deo auta i malo hauba.Slika je bila je veca ali kazem ja nisam ja to.Oni se sloze i puste me.Mislim ala si majmuni pa ih radim ko volove.

Stigne meni opet poziv da se javim ja u Sup.Mislim se ja nedam im pare pa da crknu.Odem ja kada neki policijac kaze da sacekam ode on i donese neki pano 80 cm x 80 cm,auto,tablca ja u autu kako vozim i pusim i pitaju me dali hocu da platim kaznu.Ja kazem hocu,ajde da im dam 350 dm da mi se skinu sa ku...!Ali djavola,kazna jeste 350 dm ali slike i troskovi su 1100dm.

Vi kako hocete a ja vise se neinatim i nemagupiram,platim i vozim!

mile pile

pre 13 godina

Vidim da se dobro spremamo za kamere. Advokati... pa nisam to ja u kolima nego moja mama ... pa zamenicu tablice...od komsije. Ma mi smo bre jedna inteligentna nacija 100%. Zbog radi bezbeznosti vozaca predlozio bih da se peshaci totalno proteraju sa ulica i da im se zabrani pomisao da hodaju u blizini istih. Mada bi posle ugodjaj voznje bio bedan , kome bi trubili i koga psovali ... davno smo prestali to da radimo vozacima koji imaju bolji auto od nas.

Sven

pre 13 godina

(Dejan, 16. maj 2011 11:36)

Nema tu šta da se osporava,jel bio vlasnik za volanom ili neko drugi. Kao i na zapadu,na snimku sem tablica mora biti i fotografija vozača!.

vlada

pre 13 godina

kad hocu da napakostim komsiji, skinem tablice sa njegovog megana, stavim na svoj megan, cak im je i boja slicna(crna i tamno teget), jurim kroz grad 200km/h, secem semafore, ludujem, a ujutru vratim tablice na njegov auto i pravim se lud. da li je i dalje logicno da kamere same pisu kazne? ne bih rekao...

Haralampije mirotocivi

pre 13 godina

Jedno suvislo pitanje:
Ako su nasi duznosnici, bar prema onome sto se moze procitati u tekstu, potrosili 15 miliona evra za 60 radara, jedan radar nas kosta 250.000 evra?
Cisto radi informacije, radari najnovije generacije (oni sto mogu da reigstruju prekoracenje brzine, voznju u zutoj traci, crveno svetlo itd.) kostaju u jednoj Svajcarskoj i Frnacuskoj 80.000 evra.
Nagradno pitanje je gde je razlika 250.000 - 80.000 po radaru?

deda mraz ne postoji

pre 13 godina

'nemaju računare koji mogu da reprodukuju snimak koji napravi kamera, a koji bi im bio dostavljen u slučaju da vozač odbije da plati kaznu'

valjda prvo treba da pokazu snimak pa tek onda kazne.
zar kazne imaju posebnu tarifu sa i baz gledanja snimka?

fred

pre 13 godina

"Da bi se to postiglo, kamere moraju biti postavljene na vidljivom mestu kako bi uticale preventivno, jer je uloga svega ovoga da smanji saobraćajne nesreće, a ne da se kamera postavi na neko skriveno mesto i da služi samo da snima prekršaje – napominje Okanović"

Tačno. A kako bi bilo da se uvede obaveza obeležavanja prisustva kamera POSTAVLJANJEM SAOBRAĆAJONG ZNAKA KOJI UPOZORAVA NA POSTOJANJE KAMERE?
A ne da moram da "jurim" okom da li negde ima kamera ili ne.
Kladim se da bi broj prekršaja bio mnogo mnogo manji.

sale

pre 13 godina

(Rascia, 16. maj 2011 10:52)

ako nisi ti vozio, sigurno znas ko je tvoj auto u (npr) sredu oko dva popodne parkirao na pesackom prelazu ili u zutoj traci i skocio preko puta na pljesku i pivce, pa se ti s tim kome si dao auto raspravi zasto je to uradio i ko ce da plati kaznu....
ako ne znas, onda ti je auto ili ukraden ili si sam, svesno, napravio prekrsaj i za to moras da platis kaznu...

toliko...

Dejan

pre 13 godina

@Rascia
Taj problem je resen odavno na Zapadu, a i nasi ce primenjivati isto resenje.
Kazna se salje na adresu vlasnika vozila. Ukoliko vlasnik ospori da je on bio za volanom, onda mora da dokaze da je prijavio kradju automobila policiji na dan prekrsaja ili da je dao auto na koriscenje drugoj osobi, koja ce priznati da je vozila na taj dan vozilo.
Ukoliko nijedan od ova dva uslova nije ispunjen, kaznu placa vlasnik vozila. Nema tu prostora za osporavanje kazne.

Шофеееер

pre 13 godina

Па да, искусни ће узети адвоката, али неко је сигурно возио кола (аутопилота за сада нема у Србији). Тако да ће казна да пукне преко власника возила, а ако он каже да је возио његов син и син каже исто казна иде сину. То је прост принцип, не видим ја ништа лоше, осим што ће опет све пући по грбачи власника возила старијих од 10-15 година. Мада има ту једно просто решење...

Rascia

pre 13 godina

Nova zabava za advokate: mora da se na snimku vidi i ko je vozac automobila. Nije dovoljno da se jedino vozilo identifikuje registarskom tablicom. Naravno mozete poslati prijave, pa ce se mozda uplasiti pa platiti bez provere snimaka. Iskusniji ce uzeti advokata ...

Ko razume shvatiće

pre 13 godina

Prodajem suncobrane za registarske tablice. Štite od UV zračenja i čine da vaše tablice izgledaju kao nove i posle 10 godina. Za sada su legalni ;-)

rada

pre 13 godina

A hoće li i pešake kažnjavati kako prave korzo na prelazima, te prave neprijatnosti vozačima? oni se ponašaju kao da je svaki put , i onaj automobilski, njihova pešačka zona ?! Da li ima i za njih neka pravila i kultura da propuste vozilo iza kojeg je kolona u raskrsnici?

Haralampije mirotocivi

pre 13 godina

Jedno suvislo pitanje:
Ako su nasi duznosnici, bar prema onome sto se moze procitati u tekstu, potrosili 15 miliona evra za 60 radara, jedan radar nas kosta 250.000 evra?
Cisto radi informacije, radari najnovije generacije (oni sto mogu da reigstruju prekoracenje brzine, voznju u zutoj traci, crveno svetlo itd.) kostaju u jednoj Svajcarskoj i Frnacuskoj 80.000 evra.
Nagradno pitanje je gde je razlika 250.000 - 80.000 po radaru?

Nenad

pre 13 godina

Elem,bio ja 90-tih gastajbater u Nemackoj.Imao firmin auto i isao nesto po gradu sa firminim autom i prekoracim brzinu i oni meni posalju lazni od 350 DM,u ono vreme.Kazem ja,nisam ja taj auto vozio.Pozovu mene u SUP i ppokazu mi sliku,malu sliku tablice i presnjeg dela auta.Kazem ja,ta slika nedokazuje nista i oni se sloze.
Mislim zajebo sam ih ali stigne meni poziv opet da dodjem u SUP I odem ja.Oni meni sada vecu sliku na kojoj se vidi tablica,prednji deo auta i malo hauba.Slika je bila je veca ali kazem ja nisam ja to.Oni se sloze i puste me.Mislim ala si majmuni pa ih radim ko volove.

Stigne meni opet poziv da se javim ja u Sup.Mislim se ja nedam im pare pa da crknu.Odem ja kada neki policijac kaze da sacekam ode on i donese neki pano 80 cm x 80 cm,auto,tablca ja u autu kako vozim i pusim i pitaju me dali hocu da platim kaznu.Ja kazem hocu,ajde da im dam 350 dm da mi se skinu sa ku...!Ali djavola,kazna jeste 350 dm ali slike i troskovi su 1100dm.

Vi kako hocete a ja vise se neinatim i nemagupiram,platim i vozim!

arsen

pre 13 godina

Ove kamere su skuplje od najskupljih u svetu zato što su ovo Smart kamere. Da pojasnim: Smart kamera ima mogućnost, čak obavezu, da automatski briše snimke na kojima se vide bahati policajci koji prekoračuju brzinu, ne pale svetla kada je dan sunčan, naplaćuju polovinu propisane kazne počiniocu na licu mesta, ili na odloženo u najbližem bircuzu, pri čemu su često nepropisno parkirani. Pored toga, ona briše snimke Audi-ja sa potpuno zatamnjenim staklima koji pretiče preko pune linije, džipova koji uglancani stoje na sred pešačkih ostrva u najprometnijim delovima grada, kao i snimke automobila sa "malom" registarskom oznakom. Zato, svi mi ostali, prionimo da što pre otplatimo ova čuda tehnike koja, kako se kaže u tekstu, nisu znali ni da instaliraju!

Ko razume shvatiće

pre 13 godina

Prodajem suncobrane za registarske tablice. Štite od UV zračenja i čine da vaše tablice izgledaju kao nove i posle 10 godina. Za sada su legalni ;-)

fred

pre 13 godina

"Da bi se to postiglo, kamere moraju biti postavljene na vidljivom mestu kako bi uticale preventivno, jer je uloga svega ovoga da smanji saobraćajne nesreće, a ne da se kamera postavi na neko skriveno mesto i da služi samo da snima prekršaje – napominje Okanović"

Tačno. A kako bi bilo da se uvede obaveza obeležavanja prisustva kamera POSTAVLJANJEM SAOBRAĆAJONG ZNAKA KOJI UPOZORAVA NA POSTOJANJE KAMERE?
A ne da moram da "jurim" okom da li negde ima kamera ili ne.
Kladim se da bi broj prekršaja bio mnogo mnogo manji.

ivan

pre 13 godina

a jel mogu gospoda da postave neke kamere koje ce da snjimaju kvalitet ulica i puteva a ne da arcimo kola po "turskom makadamu" i da smo sami krivi za ne prilagodjenu brziu i nastalu stetu.

Pametnjakovici

pre 13 godina

Procitah brdo "pametnih" komentara na ovu normalnu akciju. Te kako da izbegnem, kako da ne platim, kol'ko da platim advokata, drzava me krade, a sto ne popravite puteve, a sto Srbija nema more ... A da, recimo, probate da vozite normalno, po propisima? To nikome ne pada na pamet. Pametnjakovici.

rada

pre 13 godina

A hoće li i pešake kažnjavati kako prave korzo na prelazima, te prave neprijatnosti vozačima? oni se ponašaju kao da je svaki put , i onaj automobilski, njihova pešačka zona ?! Da li ima i za njih neka pravila i kultura da propuste vozilo iza kojeg je kolona u raskrsnici?

Dejan

pre 13 godina

@Rascia
Taj problem je resen odavno na Zapadu, a i nasi ce primenjivati isto resenje.
Kazna se salje na adresu vlasnika vozila. Ukoliko vlasnik ospori da je on bio za volanom, onda mora da dokaze da je prijavio kradju automobila policiji na dan prekrsaja ili da je dao auto na koriscenje drugoj osobi, koja ce priznati da je vozila na taj dan vozilo.
Ukoliko nijedan od ova dva uslova nije ispunjen, kaznu placa vlasnik vozila. Nema tu prostora za osporavanje kazne.

vlada

pre 13 godina

kad hocu da napakostim komsiji, skinem tablice sa njegovog megana, stavim na svoj megan, cak im je i boja slicna(crna i tamno teget), jurim kroz grad 200km/h, secem semafore, ludujem, a ujutru vratim tablice na njegov auto i pravim se lud. da li je i dalje logicno da kamere same pisu kazne? ne bih rekao...

Sven

pre 13 godina

(Dejan, 16. maj 2011 11:36)

Nema tu šta da se osporava,jel bio vlasnik za volanom ili neko drugi. Kao i na zapadu,na snimku sem tablica mora biti i fotografija vozača!.

Tablice

pre 13 godina

Neće da kažu šta je osnovi problem - to je totalno glup dizajn tablica, takav da sistem za elektronsko prepoznavanje ne može da "vidi" tablicu osim iz neposredne blizine. Zato im treba vrhunska oprema, koja košta vrhunski, a svaki vozač ko se iole razume može da prevari sistem. I čoveku je problem da pročita šta piše sa 10 metara.

Font je loš, razmak između slova neodmeren, dijakritički karakteri apsolutno nepotrebni, karakteri koji ne postoje u abecedi nepotrebni, veličina znakova pogrešna. Još jedan dokaz da policija nije sposobna da uradi nešto (ništa) kako valja. Pod hitno treba ukinuti ovaj ZOBS, vratiti stari predlog, ali pod hitno treba ukinuti i sve što proizilazi iz njega, uključujući i tablice, pa da krenemo iz početka kako valja.

Ako je jedini cilj otimanje para od naroda, a ništa drugo da se ne poboljša, onda je zakon uspeo.

knele

pre 13 godina

policiji u srbiji je cilj da namakne sto vise para, a najgore u svemu je sto sve te pare idu pravo njima
svrha saobracajne policije u normalnoj zemlji je jedino povecanje bezbednosti saobracaj, ok, ako mi zadnje stop svetlo ne radi, kako ja to mogu da vidim, ok da me policajac opomene da to promenim, nije svrha otimati pare.
A sa ovim ministrom policija se pretvorila u jos jednu organizaciju za otimanje para a ne za sluzbu i pomoc narodu
odatle postoji brdo drasticnih kazni za gluposti koji ne ugrozavaju nikog kao formular prsluk sajla rezervne sijalice
OVako na zapadu su kamere obelezene i sluze u svrhu da svi znaju da su tu i samnje brzinu a ne da se sakrije znak iza drveta i onda pisu kaznu

PROFESIONALAC

pre 13 godina

Član 27. stav 1. tačka 83. pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji http://www.putevi-srbije.rs/strategijapdf/Pravilnik_o_saobracajnim_znakovima_na_putevima.pdf obavezuje zakonodavca i upravljača puta da označe deonicu puta na kojoj se kontroliše brzina kretanja što se ne čini. Inače isti pravilnik uopšte ne predviđa saobraćajne znake obaveštenja za snimanje saobraćaja kamerama, kao npr. http://www.blogcdn.com/www.autoblog.com/media/2009/07/red-light-camera-springfield-ohio.jpg ili http://ticketsmarty.com/images/091005_bellevue_traffic_cam.jpg . Zbog gore navedenih razloga i činjenice da nemamo pravnu državu, moramo se snalaziti, kao što to braća rusi rade na vrlo efikasan način http://www.youtube.com/watch?v=8pW6J_YuOoU , dok se u državi Srbiji ne uspostavi vladavina prava i zakona, jer valjda je cilj preventivno delovanje u smislu povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, a ne fiskalizacija postupka kontrole saobraćaja i finansijsko upropaštavanje već ojađenog građanstva.

Zbogom kikindo

pre 13 godina

Cekaj bre,
Svi komentarisu kaznenu politiku i cenu/kvalitet kamera a niko od drveta ne vidi sumu! Pa jel ovo bre MUP postao privatna firma pa deli milostinju opstinama i Fondu za bezbednost saopbracaja? Malo su ovde (nista novu u Srbiji) nakaradno postavljene stvari. Ako me jos uvek sluzi zdrav razum, ja bih to ovako postavio:

1. SAV NOVAC od prihoda drzavnih organa (npr. MUP), u konkretnom slucaju od naplacenih kazni, ide u CENTRALNU DRZAVNU KASU, tj. budzet R. Srbije
2. Vlada R.S. na godisnjem nivou kreira budzet i distribuira novac prema potrebama (a pre svega prema mogucnostima i rastegljivosti budzeta) MUP-u, Fondu, opstinama, itd. U prevodu, vlada pita MUP danas: koliko vam para treba u 2012. Oni posalju listu zelja (pendreci, kamere, povecanje plata, obuka, rezervni delovi za helikoptere, nove 128-ce, itd.) pa podvuku crtu i kazu to sve zajedno 3 mlrd. dinara. Vlada na sednici o budzetu pregleda i kaze, dobro Ivice, lepo je ovo ali mi ne mozemo da izdvojimo vise od 2.5 mlrd., brisi pendreke dobili ste ih pretprosle godine, a povisica moze samo 3% a ne 6% koliko ste trazili. Ivica se recimo slozi sa time, to onda ide na skupstinu, tamo se lepo jednoglasno usvoji i cica mica i gotova prica. Takoreci bajka. Al zamalo, mozda negde u normalnoj drzavi...

A ovde, batica sebi razrezao 52% pa cemo lagano po ucinku. Da se oma' zaposle 20es coveka koji znaju sas kompjuktori, pa da klikcu do besvesti da se zaradi za povisice i za nove 307-ice. Jel jasno, jasno nego sta! A ako pretekne, prosledicemo malo i opstini, a ako budu poslusni, mozda i Drzavi. A ovaj Fond? A to, ma batili fond, to ionako mi kontrolisemo....

Zlo i naopako...

Il' sam ja pogresno skontao kako treba drzava da funkcionise?

sale

pre 13 godina

(Rascia, 16. maj 2011 10:52)

ako nisi ti vozio, sigurno znas ko je tvoj auto u (npr) sredu oko dva popodne parkirao na pesackom prelazu ili u zutoj traci i skocio preko puta na pljesku i pivce, pa se ti s tim kome si dao auto raspravi zasto je to uradio i ko ce da plati kaznu....
ako ne znas, onda ti je auto ili ukraden ili si sam, svesno, napravio prekrsaj i za to moras da platis kaznu...

toliko...

Rascia

pre 13 godina

Nova zabava za advokate: mora da se na snimku vidi i ko je vozac automobila. Nije dovoljno da se jedino vozilo identifikuje registarskom tablicom. Naravno mozete poslati prijave, pa ce se mozda uplasiti pa platiti bez provere snimaka. Iskusniji ce uzeti advokata ...

vrisak

pre 13 godina

sa trenutnim fontom na tablicama biće šou razlikovati WC i MČ u podne na 30 u hladu, a kamoli u 2 ujutru po oluji. a pošto ima brdo punta, javlja mi se da će ljudi đuture biti pozivani da plate, pa ko se upeca...

xenon

pre 13 godina

Sa me gabri

U najgoroj varijanti dobicu 5000 eura.

Mislim narukvicu oko noge i pijuckacu kafu i sedeti sa prijateljima kod kuce i uzivati.Bar kad nemam skupoceni sat bar imam skupecenu narukvicu.

deda mraz ne postoji

pre 13 godina

'nemaju računare koji mogu da reprodukuju snimak koji napravi kamera, a koji bi im bio dostavljen u slučaju da vozač odbije da plati kaznu'

valjda prvo treba da pokazu snimak pa tek onda kazne.
zar kazne imaju posebnu tarifu sa i baz gledanja snimka?

30 godina vozačkog staža

pre 13 godina

"...prekršajni sudovi nemaju računare koji mogu da reprodukuju snimak koji napravi kamera, a koji bi im bio dostavljen u slučaju da vozač odbije da plati kaznu..."
Ako je u pitanju "red light" kamera, a njih je najviše, kakvo odbijanje plaćanja kazne se ovde pominje? Saobraćajna policija, slanjem zapisnika o saobraćajnom prekršaju (npr. prolaska kroz crveno svetlo - za koji su zakonom predveni kazneni poeni) na kućnu adresu vlasnika motornog vozila - krši Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima. Dakle, izgleda da nadležni u MUP-u još uvek nisu pročitali Zakon, kao što nisu ni, u skladu sa Zakonom, napravili procedure slanja digatalnog snimka saobraćajnog prekršaja. Dakle, slanje na kućnu adresu snimka prekršaja (npr. prolaska kroz crveno svetlo) odlična je prilika za korupciju (kako bi počinilac izbegao kaznene poene. U Zakonu jasno piše da kaznene poene dodeljuje Sud. Suština novog Zakona upravo bi trebalo da bude u tome da se spreči da pripadnici MUP kažnjavaju prekršioce, već da to bude isključiva nadležnost Suda. U skladu sa tim, trebalo bi u startu sprečiti najavljeni postupak odlaska u MUP da se vlasnik vozila izjasni da li je lično upravljao vozilom, i ako nije, ko je. To bi moralo da bude deo sudskog postupka. Izvršna vlast se mora odvojiti od sudske, inače će korupcija još više uzeti maha (biće veći iznosi mita)!

Sergio

pre 13 godina

Kamere u Srbiji su neophodne i to ne samo u Beogradu nego u svim gradovima i na svim saobracajnicama.Koliko su vozaci u Srbiji agresivni,bahati i neodgovorni licno sam se uverio u proteklih sedam dana.Prvi sok je usledio odmah po prelasku drzavne granice na kaldrmi koju zovu autoput,jos umoran od dalekog puta iz Nemacke na jedvite jade sam uspeo da izbegnem i da ne sletim sa puta, biciklistu!!!koji se odjednom pojavio na putu. Trebalo mi je dosta vremena da se oporavim od prezivljenog stresa ali tek su usledili jos veci stresovi.Agresivni vozaci su celim putem do Novog Sada upadali u makazice, lepili se za zadnji kraj mog Mercedesa cabria,nesvesni da kada bih malo jace pritisnuo papucicu za gas doveo te iste agresivne vozace u opasnu situaciju.O obilazenju sa desne strane po gradu ne treba trositi reci ali kako je moguce da toliko krseva prodje tehnicki pregled a vidi se iz aviona da po svom izgledu,istrosenim gumama,losim kocnicama nemaju sanse za tako nesto.Niko ne propusta pesake na pesackom prelazu,vecina ne vozi 50 km u naseljenim mestima,niko ne postuje odstojanje,trube, psuju i prete.Pitam se sta su ih ucili u auto skoli i zasto nema policije na putevima da sankcionisu ovakva ponasanja.Zbog svega ovoga kamere su neophodne i nadam se da ce se bahati i neodgovorni vozaci nauciti saobracajnoj kulturi narocito kada osete udarac po dzepu.

PIERRES

pre 13 godina

Na srecu, na zapadnom trzistu postoji tzv. Photo Blocker spej koji, kako mu samo ime kaze, sprecava kamere da vam snime tablice. Kosta par desetina dolara ali mislim da ce se vrlo brzo isplatiti.
Pa nismo ni mi sisali vesla.

mile pile

pre 13 godina

Vidim da se dobro spremamo za kamere. Advokati... pa nisam to ja u kolima nego moja mama ... pa zamenicu tablice...od komsije. Ma mi smo bre jedna inteligentna nacija 100%. Zbog radi bezbeznosti vozaca predlozio bih da se peshaci totalno proteraju sa ulica i da im se zabrani pomisao da hodaju u blizini istih. Mada bi posle ugodjaj voznje bio bedan , kome bi trubili i koga psovali ... davno smo prestali to da radimo vozacima koji imaju bolji auto od nas.

zoran

pre 13 godina

Jedina zemlja na svetu ,koja uvodi modernu tehniku na putevima gde vozimo osmice kilometrima ,pamtimo rupe i sve u cik cak vozimo, zaista se cudim kako smo citavi na tim putevima ,onda uvode komunalnu policiju koja kaznjava zbog bacanja smeca po selu a u selima nema kontejnera ni korpe za otpatke,a kazne ludacke i u kratkom roku znaci luda kuca

PROFESIONALAC2

pre 13 godina

Ni amerikanci tehnološki ne zaostaju mnogo za rusima. Čak bi se moglo reći da je njihov sistem jednostavan i pouzdan za montažu i upotrebu (npr. ako zadnja tablica nije na plastičnom braniku, nego na metalnom poklopcu prtljažnika), a i kompatibilniji je sa zakonskom regulativom. U horizontalnoj ravni vozila, gde policajci inače operativno deluju, registarska tablica je vidljiva, ali kod pogleda sa kamere iz “ptičije perspektive“ (pošto je ista instalirana na banderi) to nije slučaj, tako da su kamere nemoćne: http://www.youtube.com/watch?v=1nejPlRP_YY

dusan

pre 13 godina

@vlada
Ma Vlado samo napred, ali onda ako te zaustavi policija sa tablicama sa drugog vozila, ne gine ti krivicna prijava pa mozda i zatvor, a ti samo pakosti komsijama...

Nikola

pre 13 godina

Do kraja nisam shvatio, da li mesta gde su postavljene kamere moraju biti obeležena odgovarajućim saobraćajnim znakom ili ne? Da li me pred sudom/policijom opcija da nije bilo znaka oslobađa krivice? Napolju su deonice pod kamerama uglavnom obeležene...

brzina

pre 13 godina

Ako vec kukate sto su pare potrosene na kamere a ne na sredjivanje ulica onda se zapitajte kako na tako nesredjenim ulicama pojedinci voze preko 100km/h. Sve u zatvor i na tesku robiju koji se bahato ponasaju u saobracaju. Pesaci imaju sva prava, pa onda biciklisti a tek onda motorna prevozna sredstva. Kome nije jasno nek ode na polaganje a ne da kupuje dozvolu pa da pise ovako glupe komentare. Pozdrav

Шофеееер

pre 13 godina

Па да, искусни ће узети адвоката, али неко је сигурно возио кола (аутопилота за сада нема у Србији). Тако да ће казна да пукне преко власника возила, а ако он каже да је возио његов син и син каже исто казна иде сину. То је прост принцип, не видим ја ништа лоше, осим што ће опет све пући по грбачи власника возила старијих од 10-15 година. Мада има ту једно просто решење...

boby

pre 13 godina

jos gospoda da zakrpe udarne rupe i sve ce biti u redu,posto su nam i kazne vece nego u evropi,zamislite platio sam kaznu za pojas u Austriji 30 eura,malo manje nego kod nas,standard je to

Ljutko

pre 13 godina

Meni je ova vest i akcija u redu, ali moraju da se označe mesta gde su kamere. I to deluje preventivno. Osim toga, moraju da se promene ove neupotrebljive tablice. Baš će neka kamera po kiši ili snegu da raspozna da li je registracija CC, CĆ, ĆĆ ili ĆČ ili ČČ? Malo sutra!

Valerij

pre 12 godina

Totalna diktatura sistema sakrivana ispod plašta demokratije i "Evropske Srbije".
Nisam znao da demokratija podrazumeva:
ne može ovo;
ne može ono;
ne može to;
ne može tako;
Bolje nam recite NE MOŽE NIŠTA!!!!!
Za alkohol se slažem 100%,ali koliko su se automobili promenili u poslednjih 40 godina,a mi imamo ograničenja brzine iz 70-tih godina.
Jeste li probali da vozite 40 km/h od Brankovog mosta do Hotela Jugoslavija,ili 60 km/h od Ade Ciganlije prema Obrenovcu.
Dajte bre ljudi,bacili vam kosku koliko koštaju kamere a vi se odma napalili,ne vidite suštinu.Sad ćemo da pričamo o kamerama i milionima nekoliko dana.
Ma super je ova "Evropska Srbija".

predrag

pre 12 godina

Ma super je to sa kameram koje beleze prekrsaje vozca. Kada ce poceti sa ugradnjem kamera koje ce da stite vozila koja svake veceri obijaju na parkinzima i kradu gorivo. Ajde da povedemo malo kampanju da policija radi i svoj drugi zadatak a to je da stiti poreske obveznike. Lepo je to kad ti uzmu 17.000 za registraciju pa jos smisle nalepnice, pa promenu tablica svakih 7 godina. Ajde da smisle kako da sipam gorivo u rezervoar i ja da ga potrosim a ne svake veceri da meni i mojim komsijama neko obija rezervoare. Zar je toliki problem da se na Medaku 1, 2 i 3. spreci vandalizam grupice silnika koji redovno obilaze naselje i kradu gorivo pritom nanoseci vecu stetu automobilima nego sto uzmu gorivo. Molim vas sa b92 a i ostale koji to smatraju da mogu da se pokrene kampanja zastitimo nasu imovinu. Mi placamo porez za nju. Niko nema pravu da nam je unistava. A nadlezni su tu ne samo da nas kaznjavaju vec i da nas zastite.

Putnik

pre 13 godina

@tablice

čak ni blizina kamere ne garantuje pravilno prepoznavanje.

pre par dana u Budimpešti, na IKEA parkingu, sistem za parking mi je pogrešno pročitao tablicu, umesto 0 "pročitao" je 6. sa starim tablicama, iako nisu bile prilagođene OCR-u, mi se tako nešto nikada nije desilo...

Anonimus666

pre 12 godina

AA sta ce mo policajcima koji ne vezuju pojas orilikom voznje i to kad nisu na duznosti i kad jesu, Kad naprave neki udes i kad su krivi kolege uvek stan uz njih i proglase ih da nisu krivi???

Mr.Bitter

pre 12 godina

Ljudi, jel vi mislite da je to normalno...i da tako treba...

Da živim "POD NADZOROM" i da ne vozim slučajno 60 umesto 50... Pa da li je to moguće da toj "firmi Saobraćajna policija d.o.o." i ovakve stvari prođu u ovoj zemlji...

A da se ubaci neka kamera i u zgrade i stanove...

Alo, alo !!! Ima li koga ?...Mali građani zovu Velikog brata !!!

uko

pre 12 godina

Studije su pokazale da se broj saobracajnih nezgoda u raskrsnicama NE smanjuje postavljanem kamera. Takodje studije su pokazale da se broj saobracajnih nezgoda u raskrsnicama smanjuje u ogromnom procentu PRODUZENJEM TRAJANJA ZUTOG svetla. Ali ove studije se odnose samo na sigrunost u sabracaju, ali ne i na kolicinu novca, tako da one bas i nemaju neke veze, jel tako?

ferso

pre 12 godina

Ubedjen sam da, kao sto neko vec rece, kamere ne mogu da prepoznaju "naša" slova i da neće prepoznati razliku između Đ i D, C i Ć, voleo bih da me neko o dodgovornih uveri u suprotno.

Dakle, kada ste uvodili kamere, trebalo je da to usaglasite sa onima koji su kreirali tablice. Važno je da je napravljena "jasna" razlika između nule i slova O, iako je jasno da na atblici postoje tri cifre i dva slova i da, ukoliko je medđu ciframa, u pitanju je nula, ukoliko je među slovima, u pitanju je slovo O.

Ako sistem to nije mogao da prepozna, kako će razlikovati Ć, Č i C?

Takođe, interesuje me sledeće, a nadam se da ovo neko čita: vodi se prilična polemika oko činjenice da će za prekršaje snimljene kamerom vlasnik vozila plaćati kaznu, a ne onaj ko je vozio. Ipak, i to je po meni u redu. Međutim, ukoliko neko prođe kroz crveno, osim novčane kazne, sleduje mu i 6 kaznenih bodova.

Moje pitanje je: ukoliko je prekršaj snimila kamera, ko dobija kaznene bodove? Nije valjda da i oni sleduju vlasniku vozila? Molio bih da neko od čitalaca odgovori ili da B92 postavi ovo pitanje nadležnima kada se kamere sledeći put pomenu u javnosti. Hvala!

sasa

pre 12 godina

sta se desava kada vas uslika kamera iz novih policiskih vozila(micubisi pajero), da li i tad kazna stize ekspresno na kucnu adresu ili je postupak drugaciji?

Iskra

pre 13 godina

Kamere su izuzetno visoke rezolucije, tako da i pod izrazenom perspektivom mogu ocitati broj tablice.

Licno sam testirala deo opreme. I to nisu obicni aparati kakve imaju kod sebe saobracajci....

Licemerni ljubitelji demokratije pogledajte svoje naličje

pre 12 godina

Nije mi jasno zašto se MUP iživljava i kupuje ovako skupu opremu koja se nikada neće isplatiti.
U normalnim zemljama sistem kamera postavljaju privatne kompanije koje sklope ugovor sa državom, rizik kao i profit je njihov, a poreski obveznici nisu opterećeni još jednom globom.

Pametnjakovici

pre 13 godina

Procitah brdo "pametnih" komentara na ovu normalnu akciju. Te kako da izbegnem, kako da ne platim, kol'ko da platim advokata, drzava me krade, a sto ne popravite puteve, a sto Srbija nema more ... A da, recimo, probate da vozite normalno, po propisima? To nikome ne pada na pamet. Pametnjakovici.

mile pile

pre 13 godina

Vidim da se dobro spremamo za kamere. Advokati... pa nisam to ja u kolima nego moja mama ... pa zamenicu tablice...od komsije. Ma mi smo bre jedna inteligentna nacija 100%. Zbog radi bezbeznosti vozaca predlozio bih da se peshaci totalno proteraju sa ulica i da im se zabrani pomisao da hodaju u blizini istih. Mada bi posle ugodjaj voznje bio bedan , kome bi trubili i koga psovali ... davno smo prestali to da radimo vozacima koji imaju bolji auto od nas.

Sergio

pre 13 godina

Kamere u Srbiji su neophodne i to ne samo u Beogradu nego u svim gradovima i na svim saobracajnicama.Koliko su vozaci u Srbiji agresivni,bahati i neodgovorni licno sam se uverio u proteklih sedam dana.Prvi sok je usledio odmah po prelasku drzavne granice na kaldrmi koju zovu autoput,jos umoran od dalekog puta iz Nemacke na jedvite jade sam uspeo da izbegnem i da ne sletim sa puta, biciklistu!!!koji se odjednom pojavio na putu. Trebalo mi je dosta vremena da se oporavim od prezivljenog stresa ali tek su usledili jos veci stresovi.Agresivni vozaci su celim putem do Novog Sada upadali u makazice, lepili se za zadnji kraj mog Mercedesa cabria,nesvesni da kada bih malo jace pritisnuo papucicu za gas doveo te iste agresivne vozace u opasnu situaciju.O obilazenju sa desne strane po gradu ne treba trositi reci ali kako je moguce da toliko krseva prodje tehnicki pregled a vidi se iz aviona da po svom izgledu,istrosenim gumama,losim kocnicama nemaju sanse za tako nesto.Niko ne propusta pesake na pesackom prelazu,vecina ne vozi 50 km u naseljenim mestima,niko ne postuje odstojanje,trube, psuju i prete.Pitam se sta su ih ucili u auto skoli i zasto nema policije na putevima da sankcionisu ovakva ponasanja.Zbog svega ovoga kamere su neophodne i nadam se da ce se bahati i neodgovorni vozaci nauciti saobracajnoj kulturi narocito kada osete udarac po dzepu.

brzina

pre 13 godina

Ako vec kukate sto su pare potrosene na kamere a ne na sredjivanje ulica onda se zapitajte kako na tako nesredjenim ulicama pojedinci voze preko 100km/h. Sve u zatvor i na tesku robiju koji se bahato ponasaju u saobracaju. Pesaci imaju sva prava, pa onda biciklisti a tek onda motorna prevozna sredstva. Kome nije jasno nek ode na polaganje a ne da kupuje dozvolu pa da pise ovako glupe komentare. Pozdrav

Iskra

pre 13 godina

Kamere su izuzetno visoke rezolucije, tako da i pod izrazenom perspektivom mogu ocitati broj tablice.

Licno sam testirala deo opreme. I to nisu obicni aparati kakve imaju kod sebe saobracajci....

Rascia

pre 13 godina

Nova zabava za advokate: mora da se na snimku vidi i ko je vozac automobila. Nije dovoljno da se jedino vozilo identifikuje registarskom tablicom. Naravno mozete poslati prijave, pa ce se mozda uplasiti pa platiti bez provere snimaka. Iskusniji ce uzeti advokata ...

vlada

pre 13 godina

kad hocu da napakostim komsiji, skinem tablice sa njegovog megana, stavim na svoj megan, cak im je i boja slicna(crna i tamno teget), jurim kroz grad 200km/h, secem semafore, ludujem, a ujutru vratim tablice na njegov auto i pravim se lud. da li je i dalje logicno da kamere same pisu kazne? ne bih rekao...

rada

pre 13 godina

A hoće li i pešake kažnjavati kako prave korzo na prelazima, te prave neprijatnosti vozačima? oni se ponašaju kao da je svaki put , i onaj automobilski, njihova pešačka zona ?! Da li ima i za njih neka pravila i kultura da propuste vozilo iza kojeg je kolona u raskrsnici?

fred

pre 13 godina

"Da bi se to postiglo, kamere moraju biti postavljene na vidljivom mestu kako bi uticale preventivno, jer je uloga svega ovoga da smanji saobraćajne nesreće, a ne da se kamera postavi na neko skriveno mesto i da služi samo da snima prekršaje – napominje Okanović"

Tačno. A kako bi bilo da se uvede obaveza obeležavanja prisustva kamera POSTAVLJANJEM SAOBRAĆAJONG ZNAKA KOJI UPOZORAVA NA POSTOJANJE KAMERE?
A ne da moram da "jurim" okom da li negde ima kamera ili ne.
Kladim se da bi broj prekršaja bio mnogo mnogo manji.

Dejan

pre 13 godina

@Rascia
Taj problem je resen odavno na Zapadu, a i nasi ce primenjivati isto resenje.
Kazna se salje na adresu vlasnika vozila. Ukoliko vlasnik ospori da je on bio za volanom, onda mora da dokaze da je prijavio kradju automobila policiji na dan prekrsaja ili da je dao auto na koriscenje drugoj osobi, koja ce priznati da je vozila na taj dan vozilo.
Ukoliko nijedan od ova dva uslova nije ispunjen, kaznu placa vlasnik vozila. Nema tu prostora za osporavanje kazne.

Mr.Bitter

pre 12 godina

Ljudi, jel vi mislite da je to normalno...i da tako treba...

Da živim "POD NADZOROM" i da ne vozim slučajno 60 umesto 50... Pa da li je to moguće da toj "firmi Saobraćajna policija d.o.o." i ovakve stvari prođu u ovoj zemlji...

A da se ubaci neka kamera i u zgrade i stanove...

Alo, alo !!! Ima li koga ?...Mali građani zovu Velikog brata !!!

dusan

pre 13 godina

@vlada
Ma Vlado samo napred, ali onda ako te zaustavi policija sa tablicama sa drugog vozila, ne gine ti krivicna prijava pa mozda i zatvor, a ti samo pakosti komsijama...

Nenad

pre 13 godina

Elem,bio ja 90-tih gastajbater u Nemackoj.Imao firmin auto i isao nesto po gradu sa firminim autom i prekoracim brzinu i oni meni posalju lazni od 350 DM,u ono vreme.Kazem ja,nisam ja taj auto vozio.Pozovu mene u SUP i ppokazu mi sliku,malu sliku tablice i presnjeg dela auta.Kazem ja,ta slika nedokazuje nista i oni se sloze.
Mislim zajebo sam ih ali stigne meni poziv opet da dodjem u SUP I odem ja.Oni meni sada vecu sliku na kojoj se vidi tablica,prednji deo auta i malo hauba.Slika je bila je veca ali kazem ja nisam ja to.Oni se sloze i puste me.Mislim ala si majmuni pa ih radim ko volove.

Stigne meni opet poziv da se javim ja u Sup.Mislim se ja nedam im pare pa da crknu.Odem ja kada neki policijac kaze da sacekam ode on i donese neki pano 80 cm x 80 cm,auto,tablca ja u autu kako vozim i pusim i pitaju me dali hocu da platim kaznu.Ja kazem hocu,ajde da im dam 350 dm da mi se skinu sa ku...!Ali djavola,kazna jeste 350 dm ali slike i troskovi su 1100dm.

Vi kako hocete a ja vise se neinatim i nemagupiram,platim i vozim!

Ko razume shvatiće

pre 13 godina

Prodajem suncobrane za registarske tablice. Štite od UV zračenja i čine da vaše tablice izgledaju kao nove i posle 10 godina. Za sada su legalni ;-)

sale

pre 13 godina

(Rascia, 16. maj 2011 10:52)

ako nisi ti vozio, sigurno znas ko je tvoj auto u (npr) sredu oko dva popodne parkirao na pesackom prelazu ili u zutoj traci i skocio preko puta na pljesku i pivce, pa se ti s tim kome si dao auto raspravi zasto je to uradio i ko ce da plati kaznu....
ako ne znas, onda ti je auto ili ukraden ili si sam, svesno, napravio prekrsaj i za to moras da platis kaznu...

toliko...

PIERRES

pre 13 godina

Na srecu, na zapadnom trzistu postoji tzv. Photo Blocker spej koji, kako mu samo ime kaze, sprecava kamere da vam snime tablice. Kosta par desetina dolara ali mislim da ce se vrlo brzo isplatiti.
Pa nismo ni mi sisali vesla.

Zbogom kikindo

pre 13 godina

Cekaj bre,
Svi komentarisu kaznenu politiku i cenu/kvalitet kamera a niko od drveta ne vidi sumu! Pa jel ovo bre MUP postao privatna firma pa deli milostinju opstinama i Fondu za bezbednost saopbracaja? Malo su ovde (nista novu u Srbiji) nakaradno postavljene stvari. Ako me jos uvek sluzi zdrav razum, ja bih to ovako postavio:

1. SAV NOVAC od prihoda drzavnih organa (npr. MUP), u konkretnom slucaju od naplacenih kazni, ide u CENTRALNU DRZAVNU KASU, tj. budzet R. Srbije
2. Vlada R.S. na godisnjem nivou kreira budzet i distribuira novac prema potrebama (a pre svega prema mogucnostima i rastegljivosti budzeta) MUP-u, Fondu, opstinama, itd. U prevodu, vlada pita MUP danas: koliko vam para treba u 2012. Oni posalju listu zelja (pendreci, kamere, povecanje plata, obuka, rezervni delovi za helikoptere, nove 128-ce, itd.) pa podvuku crtu i kazu to sve zajedno 3 mlrd. dinara. Vlada na sednici o budzetu pregleda i kaze, dobro Ivice, lepo je ovo ali mi ne mozemo da izdvojimo vise od 2.5 mlrd., brisi pendreke dobili ste ih pretprosle godine, a povisica moze samo 3% a ne 6% koliko ste trazili. Ivica se recimo slozi sa time, to onda ide na skupstinu, tamo se lepo jednoglasno usvoji i cica mica i gotova prica. Takoreci bajka. Al zamalo, mozda negde u normalnoj drzavi...

A ovde, batica sebi razrezao 52% pa cemo lagano po ucinku. Da se oma' zaposle 20es coveka koji znaju sas kompjuktori, pa da klikcu do besvesti da se zaradi za povisice i za nove 307-ice. Jel jasno, jasno nego sta! A ako pretekne, prosledicemo malo i opstini, a ako budu poslusni, mozda i Drzavi. A ovaj Fond? A to, ma batili fond, to ionako mi kontrolisemo....

Zlo i naopako...

Il' sam ja pogresno skontao kako treba drzava da funkcionise?

Шофеееер

pre 13 godina

Па да, искусни ће узети адвоката, али неко је сигурно возио кола (аутопилота за сада нема у Србији). Тако да ће казна да пукне преко власника возила, а ако он каже да је возио његов син и син каже исто казна иде сину. То је прост принцип, не видим ја ништа лоше, осим што ће опет све пући по грбачи власника возила старијих од 10-15 година. Мада има ту једно просто решење...

Valerij

pre 12 godina

Totalna diktatura sistema sakrivana ispod plašta demokratije i "Evropske Srbije".
Nisam znao da demokratija podrazumeva:
ne može ovo;
ne može ono;
ne može to;
ne može tako;
Bolje nam recite NE MOŽE NIŠTA!!!!!
Za alkohol se slažem 100%,ali koliko su se automobili promenili u poslednjih 40 godina,a mi imamo ograničenja brzine iz 70-tih godina.
Jeste li probali da vozite 40 km/h od Brankovog mosta do Hotela Jugoslavija,ili 60 km/h od Ade Ciganlije prema Obrenovcu.
Dajte bre ljudi,bacili vam kosku koliko koštaju kamere a vi se odma napalili,ne vidite suštinu.Sad ćemo da pričamo o kamerama i milionima nekoliko dana.
Ma super je ova "Evropska Srbija".

xenon

pre 13 godina

Sa me gabri

U najgoroj varijanti dobicu 5000 eura.

Mislim narukvicu oko noge i pijuckacu kafu i sedeti sa prijateljima kod kuce i uzivati.Bar kad nemam skupoceni sat bar imam skupecenu narukvicu.

Haralampije mirotocivi

pre 13 godina

Jedno suvislo pitanje:
Ako su nasi duznosnici, bar prema onome sto se moze procitati u tekstu, potrosili 15 miliona evra za 60 radara, jedan radar nas kosta 250.000 evra?
Cisto radi informacije, radari najnovije generacije (oni sto mogu da reigstruju prekoracenje brzine, voznju u zutoj traci, crveno svetlo itd.) kostaju u jednoj Svajcarskoj i Frnacuskoj 80.000 evra.
Nagradno pitanje je gde je razlika 250.000 - 80.000 po radaru?

deda mraz ne postoji

pre 13 godina

'nemaju računare koji mogu da reprodukuju snimak koji napravi kamera, a koji bi im bio dostavljen u slučaju da vozač odbije da plati kaznu'

valjda prvo treba da pokazu snimak pa tek onda kazne.
zar kazne imaju posebnu tarifu sa i baz gledanja snimka?

vrisak

pre 13 godina

sa trenutnim fontom na tablicama biće šou razlikovati WC i MČ u podne na 30 u hladu, a kamoli u 2 ujutru po oluji. a pošto ima brdo punta, javlja mi se da će ljudi đuture biti pozivani da plate, pa ko se upeca...

ivan

pre 13 godina

a jel mogu gospoda da postave neke kamere koje ce da snjimaju kvalitet ulica i puteva a ne da arcimo kola po "turskom makadamu" i da smo sami krivi za ne prilagodjenu brziu i nastalu stetu.

arsen

pre 13 godina

Ove kamere su skuplje od najskupljih u svetu zato što su ovo Smart kamere. Da pojasnim: Smart kamera ima mogućnost, čak obavezu, da automatski briše snimke na kojima se vide bahati policajci koji prekoračuju brzinu, ne pale svetla kada je dan sunčan, naplaćuju polovinu propisane kazne počiniocu na licu mesta, ili na odloženo u najbližem bircuzu, pri čemu su često nepropisno parkirani. Pored toga, ona briše snimke Audi-ja sa potpuno zatamnjenim staklima koji pretiče preko pune linije, džipova koji uglancani stoje na sred pešačkih ostrva u najprometnijim delovima grada, kao i snimke automobila sa "malom" registarskom oznakom. Zato, svi mi ostali, prionimo da što pre otplatimo ova čuda tehnike koja, kako se kaže u tekstu, nisu znali ni da instaliraju!

zoran

pre 13 godina

Jedina zemlja na svetu ,koja uvodi modernu tehniku na putevima gde vozimo osmice kilometrima ,pamtimo rupe i sve u cik cak vozimo, zaista se cudim kako smo citavi na tim putevima ,onda uvode komunalnu policiju koja kaznjava zbog bacanja smeca po selu a u selima nema kontejnera ni korpe za otpatke,a kazne ludacke i u kratkom roku znaci luda kuca

PROFESIONALAC2

pre 13 godina

Ni amerikanci tehnološki ne zaostaju mnogo za rusima. Čak bi se moglo reći da je njihov sistem jednostavan i pouzdan za montažu i upotrebu (npr. ako zadnja tablica nije na plastičnom braniku, nego na metalnom poklopcu prtljažnika), a i kompatibilniji je sa zakonskom regulativom. U horizontalnoj ravni vozila, gde policajci inače operativno deluju, registarska tablica je vidljiva, ali kod pogleda sa kamere iz “ptičije perspektive“ (pošto je ista instalirana na banderi) to nije slučaj, tako da su kamere nemoćne: http://www.youtube.com/watch?v=1nejPlRP_YY

Licemerni ljubitelji demokratije pogledajte svoje naličje

pre 12 godina

Nije mi jasno zašto se MUP iživljava i kupuje ovako skupu opremu koja se nikada neće isplatiti.
U normalnim zemljama sistem kamera postavljaju privatne kompanije koje sklope ugovor sa državom, rizik kao i profit je njihov, a poreski obveznici nisu opterećeni još jednom globom.

Sven

pre 13 godina

(Dejan, 16. maj 2011 11:36)

Nema tu šta da se osporava,jel bio vlasnik za volanom ili neko drugi. Kao i na zapadu,na snimku sem tablica mora biti i fotografija vozača!.

PROFESIONALAC

pre 13 godina

Član 27. stav 1. tačka 83. pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji http://www.putevi-srbije.rs/strategijapdf/Pravilnik_o_saobracajnim_znakovima_na_putevima.pdf obavezuje zakonodavca i upravljača puta da označe deonicu puta na kojoj se kontroliše brzina kretanja što se ne čini. Inače isti pravilnik uopšte ne predviđa saobraćajne znake obaveštenja za snimanje saobraćaja kamerama, kao npr. http://www.blogcdn.com/www.autoblog.com/media/2009/07/red-light-camera-springfield-ohio.jpg ili http://ticketsmarty.com/images/091005_bellevue_traffic_cam.jpg . Zbog gore navedenih razloga i činjenice da nemamo pravnu državu, moramo se snalaziti, kao što to braća rusi rade na vrlo efikasan način http://www.youtube.com/watch?v=8pW6J_YuOoU , dok se u državi Srbiji ne uspostavi vladavina prava i zakona, jer valjda je cilj preventivno delovanje u smislu povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, a ne fiskalizacija postupka kontrole saobraćaja i finansijsko upropaštavanje već ojađenog građanstva.

30 godina vozačkog staža

pre 13 godina

"...prekršajni sudovi nemaju računare koji mogu da reprodukuju snimak koji napravi kamera, a koji bi im bio dostavljen u slučaju da vozač odbije da plati kaznu..."
Ako je u pitanju "red light" kamera, a njih je najviše, kakvo odbijanje plaćanja kazne se ovde pominje? Saobraćajna policija, slanjem zapisnika o saobraćajnom prekršaju (npr. prolaska kroz crveno svetlo - za koji su zakonom predveni kazneni poeni) na kućnu adresu vlasnika motornog vozila - krši Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima. Dakle, izgleda da nadležni u MUP-u još uvek nisu pročitali Zakon, kao što nisu ni, u skladu sa Zakonom, napravili procedure slanja digatalnog snimka saobraćajnog prekršaja. Dakle, slanje na kućnu adresu snimka prekršaja (npr. prolaska kroz crveno svetlo) odlična je prilika za korupciju (kako bi počinilac izbegao kaznene poene. U Zakonu jasno piše da kaznene poene dodeljuje Sud. Suština novog Zakona upravo bi trebalo da bude u tome da se spreči da pripadnici MUP kažnjavaju prekršioce, već da to bude isključiva nadležnost Suda. U skladu sa tim, trebalo bi u startu sprečiti najavljeni postupak odlaska u MUP da se vlasnik vozila izjasni da li je lično upravljao vozilom, i ako nije, ko je. To bi moralo da bude deo sudskog postupka. Izvršna vlast se mora odvojiti od sudske, inače će korupcija još više uzeti maha (biće veći iznosi mita)!

boby

pre 13 godina

jos gospoda da zakrpe udarne rupe i sve ce biti u redu,posto su nam i kazne vece nego u evropi,zamislite platio sam kaznu za pojas u Austriji 30 eura,malo manje nego kod nas,standard je to

sasa

pre 12 godina

sta se desava kada vas uslika kamera iz novih policiskih vozila(micubisi pajero), da li i tad kazna stize ekspresno na kucnu adresu ili je postupak drugaciji?

knele

pre 13 godina

policiji u srbiji je cilj da namakne sto vise para, a najgore u svemu je sto sve te pare idu pravo njima
svrha saobracajne policije u normalnoj zemlji je jedino povecanje bezbednosti saobracaj, ok, ako mi zadnje stop svetlo ne radi, kako ja to mogu da vidim, ok da me policajac opomene da to promenim, nije svrha otimati pare.
A sa ovim ministrom policija se pretvorila u jos jednu organizaciju za otimanje para a ne za sluzbu i pomoc narodu
odatle postoji brdo drasticnih kazni za gluposti koji ne ugrozavaju nikog kao formular prsluk sajla rezervne sijalice
OVako na zapadu su kamere obelezene i sluze u svrhu da svi znaju da su tu i samnje brzinu a ne da se sakrije znak iza drveta i onda pisu kaznu

Tablice

pre 13 godina

Neće da kažu šta je osnovi problem - to je totalno glup dizajn tablica, takav da sistem za elektronsko prepoznavanje ne može da "vidi" tablicu osim iz neposredne blizine. Zato im treba vrhunska oprema, koja košta vrhunski, a svaki vozač ko se iole razume može da prevari sistem. I čoveku je problem da pročita šta piše sa 10 metara.

Font je loš, razmak između slova neodmeren, dijakritički karakteri apsolutno nepotrebni, karakteri koji ne postoje u abecedi nepotrebni, veličina znakova pogrešna. Još jedan dokaz da policija nije sposobna da uradi nešto (ništa) kako valja. Pod hitno treba ukinuti ovaj ZOBS, vratiti stari predlog, ali pod hitno treba ukinuti i sve što proizilazi iz njega, uključujući i tablice, pa da krenemo iz početka kako valja.

Ako je jedini cilj otimanje para od naroda, a ništa drugo da se ne poboljša, onda je zakon uspeo.

Nikola

pre 13 godina

Do kraja nisam shvatio, da li mesta gde su postavljene kamere moraju biti obeležena odgovarajućim saobraćajnim znakom ili ne? Da li me pred sudom/policijom opcija da nije bilo znaka oslobađa krivice? Napolju su deonice pod kamerama uglavnom obeležene...

ferso

pre 12 godina

Ubedjen sam da, kao sto neko vec rece, kamere ne mogu da prepoznaju "naša" slova i da neće prepoznati razliku između Đ i D, C i Ć, voleo bih da me neko o dodgovornih uveri u suprotno.

Dakle, kada ste uvodili kamere, trebalo je da to usaglasite sa onima koji su kreirali tablice. Važno je da je napravljena "jasna" razlika između nule i slova O, iako je jasno da na atblici postoje tri cifre i dva slova i da, ukoliko je medđu ciframa, u pitanju je nula, ukoliko je među slovima, u pitanju je slovo O.

Ako sistem to nije mogao da prepozna, kako će razlikovati Ć, Č i C?

Takođe, interesuje me sledeće, a nadam se da ovo neko čita: vodi se prilična polemika oko činjenice da će za prekršaje snimljene kamerom vlasnik vozila plaćati kaznu, a ne onaj ko je vozio. Ipak, i to je po meni u redu. Međutim, ukoliko neko prođe kroz crveno, osim novčane kazne, sleduje mu i 6 kaznenih bodova.

Moje pitanje je: ukoliko je prekršaj snimila kamera, ko dobija kaznene bodove? Nije valjda da i oni sleduju vlasniku vozila? Molio bih da neko od čitalaca odgovori ili da B92 postavi ovo pitanje nadležnima kada se kamere sledeći put pomenu u javnosti. Hvala!

Putnik

pre 13 godina

@tablice

čak ni blizina kamere ne garantuje pravilno prepoznavanje.

pre par dana u Budimpešti, na IKEA parkingu, sistem za parking mi je pogrešno pročitao tablicu, umesto 0 "pročitao" je 6. sa starim tablicama, iako nisu bile prilagođene OCR-u, mi se tako nešto nikada nije desilo...

Ljutko

pre 13 godina

Meni je ova vest i akcija u redu, ali moraju da se označe mesta gde su kamere. I to deluje preventivno. Osim toga, moraju da se promene ove neupotrebljive tablice. Baš će neka kamera po kiši ili snegu da raspozna da li je registracija CC, CĆ, ĆĆ ili ĆČ ili ČČ? Malo sutra!

predrag

pre 12 godina

Ma super je to sa kameram koje beleze prekrsaje vozca. Kada ce poceti sa ugradnjem kamera koje ce da stite vozila koja svake veceri obijaju na parkinzima i kradu gorivo. Ajde da povedemo malo kampanju da policija radi i svoj drugi zadatak a to je da stiti poreske obveznike. Lepo je to kad ti uzmu 17.000 za registraciju pa jos smisle nalepnice, pa promenu tablica svakih 7 godina. Ajde da smisle kako da sipam gorivo u rezervoar i ja da ga potrosim a ne svake veceri da meni i mojim komsijama neko obija rezervoare. Zar je toliki problem da se na Medaku 1, 2 i 3. spreci vandalizam grupice silnika koji redovno obilaze naselje i kradu gorivo pritom nanoseci vecu stetu automobilima nego sto uzmu gorivo. Molim vas sa b92 a i ostale koji to smatraju da mogu da se pokrene kampanja zastitimo nasu imovinu. Mi placamo porez za nju. Niko nema pravu da nam je unistava. A nadlezni su tu ne samo da nas kaznjavaju vec i da nas zastite.

Anonimus666

pre 12 godina

AA sta ce mo policajcima koji ne vezuju pojas orilikom voznje i to kad nisu na duznosti i kad jesu, Kad naprave neki udes i kad su krivi kolege uvek stan uz njih i proglase ih da nisu krivi???

uko

pre 12 godina

Studije su pokazale da se broj saobracajnih nezgoda u raskrsnicama NE smanjuje postavljanem kamera. Takodje studije su pokazale da se broj saobracajnih nezgoda u raskrsnicama smanjuje u ogromnom procentu PRODUZENJEM TRAJANJA ZUTOG svetla. Ali ove studije se odnose samo na sigrunost u sabracaju, ali ne i na kolicinu novca, tako da one bas i nemaju neke veze, jel tako?