Nedelja, 15.05.2011.

10:30

Dačić: Podela Kosova jedino rešenje

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da je podela Kosova jedino realno rešenje.

Izvor: Beta

Daèiæ: Podela Kosova jedino rešenje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

222 Komentari

Sortiraj po:

Бранко Стојановић

pre 13 godina

Видим истурили су Дачића да изнесе идеју о подели Косова, коју када би остварили приказали би као тријумф своје политике. Ово што је остало од две и по општине на северу које и онако контролише Србија би они показали као свој велики политички успех.

Мислим да се на то никада не би смели пристати. Те две општине уз наше непризнавање су нам залог и врата преко којих ћемо се за 20, 30 или 50 година вратити на Косово.

Биле су неке идеје 90-их које је форсирао Добрица Ћосић о подели које би можда и биле прихватљиве, али да би се то извело морала би српска војска да уђе на те територије. Подела је била смишљана да укључи за Србе важне историјске споменике и места од значаја, где би били укључени Коово Поље, Грачаница и Дечани.

Mare

pre 13 godina

Ni meni se ne svidja podela srpske teritorije, ali cinjenica je da bi nam dva miliona Albanaca stvaralo velike probleme u drzavi.
Podela Kosmeta u zamenu za nezavisnu Republiku Srpsku, to je nesto sto bih mogao da prihvatim

NikolaS

pre 13 godina

@Gospode dal smo jos nacija

Slazem se, ali tvoje pretpostavke ne vaze u globalu. Ne mozemo ni po cemu da se poredimo sa USA. Oni mogu da kazu da ne sme da se sudi ni jednom njihovom vojniku, moze im se, najjaci su. Mi smo niko i nista, i mi moramo da slusamo njih, ako necemo opet preko obraza. Druga stvar, protiv Turaka se pobunio narod koji je tu ziveo, jer nisu imali gde drugde da odu. Na Kosovu nema ko da se pobuni. Imate preko 2 miliona Albanaca, koji btw, imaju populacioni rast deset puta veci od srpskog. Prema tome, buducnost nam nije svetla u takvim okolnostima. Da se celo Kosovo i nekim slucajem vrati Srbiji, za 30 godina u Srbiji ce vecinsko stanovnistvo, u celini, biti albansko. Kome je to u interesu?! Ovako se podeli, ucvrste se granice, uvedu se vize i dovidjenja.

Tex Willer, Mitrovica

pre 13 godina

Dačić: Podela Kosova jedino rešenje

E da moze da te cuje tvoj mentor Milosevic, divio bi se onim sta je ostavio, ne brine me to sto je on izjavio nego za to sto su mu dali da se bavi politikom.

Jovan Drenić

pre 13 godina

Mnogi se osvrću,na to,šta je Dačić nekada pričao.Pustimo to,jer da smo beležili šta je ko i kada pričao,ne bi smo ni za jednog političara u zemlji i regionu mogli reći da je dosledan.Ovaj predlog je dobar.Albancima treba jasno reći,da tema Jug Srbije-Sever Kosova ne igra.Mi bi onda tražili dva sela oko Skadra...Jer,nije sporno bilo sveukupno srpsko-albansko pitanje,već status pokrajine.Toša je ovde najbolje opisao i treba njegov komentar pročitati.Nikako ostaviti Srbe južno od Ibra.Njih vezati sa Jug Srbije i tražiti reciprocitet,a Sever bezuslovno da pripadne Srbiji.Pozdrav,Jovan Kraljevo

Vladimir

pre 13 godina

doticni , gazi po mrtvima koje je licno slao u rat, gazi po onima koji su glasali za njegovu "nacionalnu" politiku, a dobro je poznato da je sps uvek odlicno prolazio na izborima na kosovu, zbog *uzice i stomaka pristaje na sve...e sad vi prosudte sami...najvaznije je da mi ne priznamo bilo koji deo teritorije, bez obzira sto je moguce da kosovo i postane clanica neke od organzacija, jer ko zna, za 30-50 ili 100 godina, politicka klima ce se promeniti, mozda budemo imali pravo na taj deo nase zemlje, a ovako sa priznavanjem nikad vise necemo biti u mogucnosti da povratimo teritoriju...setite se samo Foklandskih ostrva na kojima je bilo vise ovaca nego britanaca i koja su hiljadama kilometara udaljenja od britanije pa su britanci ratovali za njih...
p.s
slazem se da o patriotizmu najmanje trebaju da pricaju oni koji su sve na ksovu rasprodali albanicam i sada nam drze lekcije...

baki

pre 13 godina

Ideja realna, srazmerno trenutnom mentalitetu vecine Srba i Albanaca, ali totalno protivna originalnim Evropskim nacelima. Tuga!!!

ЗбуњенСкроз

pre 13 godina

Вероватно ме/нас је Бог с разлогом казнио да живимо у оваквој држави. Један се буса у груди метросексуалске-"Никада нећемо признати независност Косова(где је Метохија?)"!, други преговара о нечему (нико не зна тачно о чему), а трећи има "своје мишљење", не обазирући се на уставну преамбулу за коју је и сам гласао. Они луди, а ми збуњени. Шизофренија, што би рекла Наташа Беквалац.

iii

pre 13 godina

Tesko mi je to da priznam, ali ovo je prvi put od Djindjica da je neki od vodecih politicara skupio hrabrosti da javno zauzme stav za koji zna da nece biti popularan, ali je realno tacan i mora se glasno reci. Svaka cast na tome g.Dacicu, mada bi to imalo mnogo vise smisla da niste ucestvovali aktivno u svemu sto je dovelo do ovoga. Ovako je kasno i za hrabre izjave, a i za podelu Kosova, jer Albanci vec drze celo Kosovo uz jaku medjunarodnu podrsku i oni sad nemaju ama bas nikakvog razloga da pristanu na podelu...

XX

pre 13 godina

E pa Dacicu ako želite da budete deo EU-a i vi treba da priznate nezavisnost Kosova, to vam je jasno zar ne, a vi biste i parce Kosova jel? Ne moze jer i Pristina zna koji je uslov EZ da vi udjete u EU. Razmena teritorija-moze!

Dragan

pre 13 godina

Možda to jeate rešenje za KiM,ali za Srbiju svakako nije.Realnost je da KiM nemože opstati u ekonomski lošem okruženju,jedino rešenje je da bude integrisano u nekakve ekonomske tokove na teritoriji bivše YU.To je jasno i gospodi iz EU jer KiM će trošiti njihov novac u narednim godinama.Situacija će biti jasnija za jedno 10-20 godina kada, možda,EU odluči da se proširi na ovaj deo Balkana.Oni koji nemogu da čekaju bolje da krenu što pre tamo gde žele.Za svoj novac, priuštiće sebi neku novu nacionalnost.

Miloš

pre 13 godina

Jel ovo isti onaj Ivica koji je stajao uz Slobu dok su pričali Kosovo je naše pobedili smo NATO itd.? Jel ovo isti onaj Ivica koji je 2008. rekao i oružana akcija(rat) opcija? Isto kao Dinkić koji 11 godina prodaje i rasprodaje Srbiju iz fotelje u Beogradu a sad mu je regionalizacija na prvom mestu sve sami licemeri!!! Na izborima ima da glasam za prvo ime na listiću koje ne budem prepoznao ovi su svi za otpad ili još bolje zatvor!

Ањица

pre 13 godina

Питање Косова је изузетно деликатна и "пипљива" тема! Не треба нико од наших политичара да даје изјаве које могу бити контрадикторни или непромишљени! Сматрам да ова изјава изузетно повређује Србе који живе још увек на Косову и који већ годинама слушају како се Србија никада неће одрећи ни једног дела ове територије! Мислим да господин Дачић није узео у обзир да његова реалност не претставља реалност грађана Србије а он је министар у нашој влади и самим тим његова изјава носи велику тежину!

Enver Kelmendi

pre 13 godina

Onaj koji pociva ispod lipe je pretio Ocu nacije da ce ga vesati u Terazijama kada je spomenu ovu ideju za podelu Kosova.
Srbija,po mom misljenju,je gresila sto nije dozvolila Kosovu da postane sedma republika u sastavu SFRJ.Takva drzava je bila,da kazem figurativno,sa jednom nogom u EU.Njena greska je i ta sto je proterivala svoje gradjane preko Prokljetije u Albaniji,Makedoniji i Crnoj Gori,i usla u rat sa Nato alijansom,gde nakon 78 dana i noci bila izlozena bombardovanju i na kraju je potpisala "Kumanovski sporazum".I na kraju g. Dacicu Srbija gresi kada hoce da podeli ono sto je izgubio u ratu a pritom ni rec o Presevskoj dolini.
G.Dacicu,losa vodjena politika Srbije prema Srbima van Srbije kostala mnogo Srbima u Hrvatskoj,BiH i Kosovo.

Milan Jovanovic Strongmen

pre 13 godina

Konacno da neko otvoreno to kaze od politicara na vlasti u Srbiji. Treba izvuci maksimalno od onog sto se moze izvuci, a to je sever Kosova, u protivnom, ako budemo cekali, na kraju necemo moci ni to da izvucemo.
Zbog ove neocekivane iskrenosti, Dacicu imas moj glas na sledecim izborima.

Futog

pre 13 godina

"Braćo Srbi i sestre Srpkinje zašto se odričete nečega zbog čega su vaši daleki preci gubili živote u Kosovkoj bitci za slobodu srpskog naroda?"

Pa sta cekas, pusku u sake, i idi na Kosovo da ga oslobadjas...
Pazi ti njega, preci krvarili, a on bi iz svoje tople i udobne sobice slao druge da krvare na Kosovu.

Ilija

pre 13 godina

Ne znam da li samo ja to tako vidim ili i se jos neko slaze samnom, ali ovo meni lici na jeftinu kupovinu glasova na predstojecim izborima. Izbori su za godinu dana, vlada je pukla ko malter (osim sengena nista dobro nije uradila a i on nam visi o koncu), pa aj onda na ovakav nacin da se kupe glasovi. Ako odjek bude dobar Ivica ce reci kako stoji iza toga, a ako bude negativan onda kako su to izmisljene vesti, a u kampanju krece. . . A sto je najgore od svega, pitanje kosova se nece resiti jos 20 godina jer to nikome ne ide na ruku. Niti bgd-u niti pristini. U ovakom kijametu jedini i drugi mogu da muzu svoj narod i da krive one druge za neuspeh, a zapravo oni sve da idalje kradu i da zive ko Bogovi a narod glup pa ih sve podrzava jer se "bore" za njegove interese. . .

deda Paun, solunac

pre 13 godina

@ srbin (sve manji i manji): "srce vam je svima puno kad ucite istoriju, kad ucite o lazaru i ostalim srpskim junacima."

Cekaj bre cekaj! A zaboravio se da pomenes i deda Pauna, Solunca!

Albanac

pre 13 godina

Dobar Dan,

Ako vi stvarno hocete da izadjete s´cistim obrazom iz ovog, prvo se izvinite narodu na kosovu (i albancima i srbima a i manjinama) za SVE, a skoro u istom dahu priznajte nezavisnost kosova bez ikakvih uslova. I pustite nas (albance, srbe i ostale bilo gde) da zivimo nas zivot. Nema nista od svadze sa prvim komsijom. Ja ne znam kako je u srbiji, da li su dobre plate da li ima zakona i reda, da li su dobre skole, da li ima ikakve perspektive itd. ali to bi prvo trebalo biti pa onda ostalo je lako. Eto samo to malo, pozdrav.

London

pre 13 godina

Amerikanci su odavno, i to više puta, rekli da od podele Kosova nema ništa. Zašto sada Dačić misli da to uopšte postoji kao mogućnost, nije mi jasno... da nije Srbija u međuvremenu postala ekonomska sila na Balkanu pa sada može da postavlja neke nove uslove Amerikancima/Evropi? Da se nije Srbija integrisala u međunardonu zajednicu, našla nove partnere pa sada ima podršku za svoje ideje? Da nisu u Srbiji konačno porađene nacionalističke i klerofašističke snage pa je Srbija zemlja sa kojom se može razgovarati i dogovarati se?

e-krem

pre 13 godina

Priznanje Kosova je jedino resenje,to je sledeca Daciceva izjava.
Crtanja mapa na masnim salvetama je umrlo sa Franjom Tudjmon i Slobodanom Milosevicem.

amater_nadrealista

pre 13 godina

Ja ne znam koga ovaj Dacic zeli da pridobije ali taj kojeg je pridobio je ili jako jako da kazem "nepametan" ili zaboravan.
Prvo:
1999. cela zemlja je bombardovana iz razloga sto jedna partija nije htela da pristane na nesto sto su na kraju posle 80ak dana ipak pristali. Ovaj covek je verovali ili ne iz iste te partije. Sad je nasao da bude realan!
Drugo:
Covek je ministar u vladi i potpredsednik iste i kao takav mislim da ne moze da izlazi sa "svojim" misljenjem jer ga niko ni ne pita za njegovo licno misljenje. Po ovakvim pitanjima i vlada i drzava moraju imati jedinstveno misljenje a ne da svako iz vlade kako mu volja izjavljuje svoje - smesno je i neozbiljno sa diplomatke tacke gledista.

Nebitno sta mi mislili da je bolje. Ljude koji zive u enklavama gde je vecinski narod albanski, verovatno ne deli isto misljenje, ali koliko drzava vodi racuna o njima mozda i deli, ko zna.

Mnogo je lakse Dacicu iz kozne fotelje davati kojekakve izjave - jedino sto moze da izgubi je glas nekog penzionera koji do izbora mozda nece ni biti ziv.

Sve u svemu netakticka i amaterska izjava. Od koga je mogla se i ocekivati. -"...Kale znaci brdo"

Miki

pre 13 godina

Ne kapiram kako neko ovakav moze da sedi u Vladi a plasira misljenje suprotno Ustavu!
Znaju da hapse neke, koji krse Ustav a sebi dozvoljavaju da rade isto.
Ova Vlada treba sto pre da padne, jer je prosto nedopustivo da neki tamo Stefanovic sedi za stolom na kojem je istaknuta zastava Kosova a Ministar Policije izjavljuje ovako nesto.
Komentari na B92 me ne zanimaju, kao ni plusevi i minusi, jer ionako ne pokazuju misljenje gradjana Srbije, vec referendum.
Porucio bih Dacicu da istupi iz Vlade, jer mesto ministra MUP nosi i odgovornost, iako doticni ocigledno nije svestan iste!
Ova Vlada je izgubila kredibilitet, ali guraju na silu nesto sto ocigledno ne funkcionise.
Za kraj, da li je ikad i jedan Albanski politicar ponudio Srbima deo teritorije ili cak i podelu?
Kako radite i poklanjate, zato smo i dosli u poziciju u kakvu smo dosli!!!!!!!!

Matrix

pre 13 godina

Samo ne interesuje koliko su para dobili da podele Kosovo ,do juče su na sva zvona pričali da je Kosovo sastavni deo Srbije,doneli ustav u kojem piše da je Kosovo sastavni deo Srbije. To mora da su ovi iz Evropske unije naredili Tadiću i kompaniji da se pokrene pitanje podele Kosovo,zato što znaju da Tadić nema šanse da dobije na sledećim izborima ,pa da oni obezbede podelu Kosova još sada,kako mislite da branite Kosovo ako ga delite ,prodajte svoju dedovinu. Kina je posle 100 godina povratila suverenitet. Daleko vam lepa kuća ,što kažu Pantelija, ko vas je poznavao ni pakao mu teško neće pasti.

Mirjana

pre 13 godina

Zbog ostanka na vlasti Milosevic je uz pomoc JNA izazvao rat u bivsoj Jugoslaviji cije cemo posledice dugo osecati a tragedija pobijenih ljudi nikada i nicim se nece moci ispraviti . Sada smo opet dozvolili najboljem Milosevicevom uceniku,odlikasu Dacicu,da kroji visoku drzavnu politiku, za saku glasova na sledecim izborima ,koje ce podeliti sa raznim palmama krkobabicima, njihovim sinovima i njima slicnima!

sashko

pre 13 godina

Pa jos 2003. godine profesor Miroljub Labus je ovo rekao pa ga je Dacic i njemu slicni nazvao izdajicom, razbijacem Srbije, itd itd... Uvek se pitam: Cemu nam sluze glave kad nam je kolektivno pamcenje na nivou zivinceta? Hoce li se Dacic javno izviniti Profesoru?

ne budimo naivni

pre 13 godina

NE podrzavam sve dok neko iz Sarajeva ne izjavi da je podela biH jedino resenje,iz Zagreba da je podela HR jedino resenje(Knin da pripadne RS) i dok neko iz CG ne izjavi da je podela CG jedino resenje(Sever i zapad CG sa Kotorom i Tivtom da se pridruzi RS) ili dok neko iz Skoplja ne izjavi da podela BJRM jedino resenje! Samo mozemo da delimo zemlju za koju su nam ginuli pradedovi,ostali se bore za svoje,ili svi da delimo ili niko,podela samo Kosova ne dolazi u obzir,ili da se sazove jedna velika mirovna konferencija o celom Balkanu pa da se svi podelimo pa svako da dobije po nesto ili nista da se ne deli i da se sve resava na SILU pa kom opanci a kom obojci, ne moze jedna mera za jedna a druga za druge a ovaj "ministar" je ovom izjavom upravo prekrsio USTAV Srbije te treba automatski da bude smenjen! Nek deli svoju kucu koju je ionako napravio dok je bio rame uz rame uz Milosevica, tj tudjim parama!

Sava Drugi

pre 13 godina

A kome bi ti jado dao tvoj rodni Prizren, grad u kome si se rodio i svet ugledao?

Ti koji si školovan plotičar, završio fakultet političkih nauka), vrlo dobro znaš da bi podela Kosova po tom principu, bilo priynavanje etničkog čišćenja, a to ne može da prođe, jer je to genocid.
Posle Nikolića, koji je glupim štrajkom gladji, pucao sebi u nogu ova tvoja izjava je pucan u obe sopstvene noge.
Kosovo i Srbija je to jedna država sa dva sistema. Kao Kina i Tajvan. jedino to je realno rešenje, sve drugo je imaginacja u glavama ovog ili onog.

Sumadinac

pre 13 godina

Vidim ovde se pominje kako su nasi preci ginuli zbog KiM,sta sad treba da svaka generacija gine i vrti se oko istog pitanja?
Koliko je zivota baceno u vodu zbog te teritorije,a i iskreno me zanima sta vi predlazete da radimo sa 2 miliona Albanaca u drzavi, a s'obzirom na opadanje porasta srpskog a rapidni rast albanskog stanovnista mogli bi smo da zavrsimo u Srbiji koja bi imala vise Albanaca nego Srba.
Je l vam je to mozda cilj?
Cast izuzecima javna je tajna da je masa Srba sa KiM prodala kuce i stanove Albancima, pa cim je nastao sukob ti isti koji su prodali nase "srce" su zbrisali,pa dok su Srbi iz ostalih delova Srbije ratovali oni su pokupovali sve zivo, napravili vile i stekli dobar lobi koji po jacini jos malo moze da se meri sa Crnogorskim.
E sad, nas Srba nema u ovoj drzavi 100 miliona pa da mozemo da bacimo tek tako 10-20 miliona na svakih 50 godina radi ratova,nego nas ima 7 miliona sto je broj stanovnika nekog malo veceg zapadnjackog grada,t reba izbeci sukobe i staviti tacku na ovo pitanje zato sto su KiM progutali vec ogromnu masu novca i ljudstva,daljnje angazovanje po ovom pitanju ce samo doneti gore a to sto ovde neki pricaju "mi cekali 500-600 godina",mozda bi cekali i sledecih 500-600 pod uslovom da ne izumremo do tada kao narod,ako se vama ratuje,ako vam je teritorija dole i ako vam smeta ovo sto ljudi pisu lepo pusku u ruke i oteraj 2 miliona Albanaca, samo ne znam kako da ih sprecite da se vrate jedino kineski zid da izgradite oko KiM.
A inace taj beogradski pasaluk koji pominjete na kojoj ce on teritoriji da bude, posto na teritoriji Sumadije biti nece, i jos jedna stvar vama ako se zivi sa 2 miliona Albanaca u drzavi zivite, nadam se samo da ce onda Sumadija i Vojvodina krenuti svojim putem.
Ja necu da posle mog oca bilo ko iz moje porodice ratuje za KiM, meni tu nije ni dedovina ni pradedovina, KiM nikada nisam video i nemam zelju da ga vidim, meni je Sumadija dovoljno i necu da dozvolim da bilo koji drugi bakljavica koji se predstavlja kao Srbin zgrce pare preko mene ili moje porodice, kome se ratuje vec sam rekao puske u ruke i pravac KiM junaci...

тоша

pre 13 godina

Видећемо Дачићу како ћеш у самој твојој партији проћи са овим предлогом. А изгледа да Алабнци условаљавају чак и ову идеју. Већ су рекли да требамо предати Бујановац и Прешево за северни Космет е а то је већ мало превише. Ако бисмо били спремни да им дамо 85% територије Космета (северни део је 15% територије Космета), ово албанско тражење још нечега заиста личи на оно "преко леба погаче" јер, не заборавимо, Космет ипак још није држава и не може у међународне институције. А и не иду поређења да Дачић понавља тезе Чеде Јовановића јер је Чеда заступао да се призна цео Космет (све са севером Космета) а Дачић говори о подели. Што се тиче мог личног мишљења, ја јесам за поделу али ако се у Србији договоре све странке да су за то решење или бар ако на то пристане убедљива већина странака у Србији. У супротном сам против. А та подела би била следећа: ми да узмемо север а остатак Космета да буде независтан али у том независном делу да Срби и објекти СПЦ имају аутономију и да објекти СПЦ остану у власништву СПЦ. Такође, Албанцима у Прешеву, Медвеђи и Бујановцу се може дати аутономија као за Србе у јужном делу КиМ. Да, могуће је да и енклава Штрпце остане у саставу Србије јер и Калињинград нема везу са Русијом али је ипак руска територија. Истина, Калињинград има излаз на море а Штрпце не, али мислим да би се дало уредити да и Штрпце остане Србији као енклава. У здравље људи...

Nikola

pre 13 godina

Mislim da je sada kasno.. ali bilo bi lepo kada bi pomogli nasim ljudima tamo, iako ih nema mnogo, a za ove sto pricaju o Presevu itd... samo vas obavestim da se na Kosovu nalaze i vojnici Spanije koja nije priznala Kosovo, sef Euleksa je RUMUN iz zemlje koja nije priznala Kosovo, vecina zemalja u svetu ne priznaje Kosovo, Srbi na Kosovu nisu integrisani u drzavu Kosovo. Nije KOSOVO clan UN-a pa da nam vi menjate granice.

srbin (sve manji i manji )

pre 13 godina

a sto da delimo, da im odmah poklonimo sve? istorija je uciteljica zivota. srce vam je svima puno kad ucite istoriju, kad ucite o lazaru i ostalim srpskim junacima. ljudi su dali svoje zivote da bi vam ostavili nesto u nasledstvo, a vi bi sad to da krcmite. zarad cega? da bi tanjir bio malo puniji. malo veci komad mesa u njemu. pa kad nasa deca budu ucila u skoli novu istoriju, treba da vas smatraju izdajnicima. sto i jeste. prodati veru za veceru. a sto ne predete na islam, kao pojedinci, pre vise stotina godina? ako im sad poklonite, za 20-30 godina nece biti ni jednog vidljivog znaka srpstva i pravoslavlja dole. neko ce da vam cuva ono sto vi niste mogli ni hteli? hoce, prvih sest meseci.
nisam od onih sto bi ratovali i slali nasu decu u rat, ali nisam ni zato da poklanjamo nasu zemlju. optuzujete nase srbe sto su pobegli odozdo, sto donesose "milione". video bih vas da vam neko svaki dan preti, da ne smete da posaljete dete u skolu. krivica jeste na srbima, ali na onim poltronima sto se uvlacise titu, sto silovase srbiju. krivica je na milosevicu, koji isto tako izda srbe i na kosovu i u krajini, kad ih ostavi nezasticene. njihova krv mu ne pokvari ni apetit. nisu nas mogle slomiti ni sankcije ni bombardovanje, ali padosmo zbog polupraznog tanjira. vidim da mi je prelaziti u jevreje. oni znaju da cene svoju zemlju.

cezarlie

pre 13 godina

Ne mogu da verujem da se vecina slaze sa ovom neodgovornom predizbornom izjavom. Dacic me ne zanima uopste, ali da li ste svi vi diletanti koji mu dajete za pravo uopste svesni da dve trecina srba zapravo zivi u juznom delu Kosova?
A o Dacicu je izlisno bilo sta reci (ili o njegovoj partiji)

pEtAR

pre 13 godina

'JEDINO' resenje je podela Kosova??? Ma nemoj?????
To je kao da ti neko na silu udje u tvoj stan, zakljuca se u jednu sobu, preko noci zaposedne i ostale delove stana, ti zbog pretnji pobegnes glavom bez obzira i umesto da tuzis siledziju i nikad ne odustanes od onog sto je TVOJE - kazes "dobro, aj podelimo po pola moj stan - to je jedino resenje..."
Da li si Dacicu toliko "siroke ruke" i kada je u pitanju tvoja licna imovina?????
Ovo je bruka kakva nas bagra vodi: Ivica, Bajatovic, Mrka, Krka i zute mrlje...A narod koji trpi ove i slicne izjave polu sveta koji je trenutno na vlasti - nema ni dostojanstvo ni cast i zato i zivi ovako kako zivi u sred Evrope u 21. veku - KAO STOKA!
PS. da je to jedino resenje u ovakvim situacijama g-dine Dacicu - Spanija, Izrael, Velika Britanija, Kina - odavno bi poklonile svoje teritorije svojim separatistima koji se bore za nezavisnost mnogo duze nego Albanci na Kosovu!!!

sasa

pre 13 godina

E ovo su stvari koje se desavaju [i desavace se] u drzavi u kojoj ministar ili cak predsednik drzave ne zalede svoje funkcije koje imaju kao sefovi politicke stranke pa se covek pita: Jeli ovo govori predsdenik drzave/ministar ili sef politicke stranke.
Secamo se toga kada je predsednik drzave Srbije nastupao na izbornim skupovima u BH lani u septembru, ali ne kao predsednik drzave [jer bi to bilo mesanje u unutrasnju politiku BH], nego sao obicni predsednik politicke stranke iz susedne drzave. Naravno, pri tome je drzava Srbija platila sve kao da se radi o predsedniku drzave [obezbedjenje, avion,...]

A sta sada sa onim da cela vlada treba da nastupa jedinstveno, dali je ovo stav vlade ili pojedinca ??
"Iskakanja' su vec pocela.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Dačić: Podela Kosova jedino rešenje

Ako se Kostunica slaze sa time, evo slazem se onda i Ja !
Ja samo nebih voleo da se nesto radi mimo Ustava Srbije na kome je jadni Kostunica godinama radio i smisljao i smisljao dok se konacno nije dosetio da u Ustav unese "svetu recenicu" po kojoj je Kosovo i to celo neotudjivi deo Srbije !
Svi znaju koliko je to bolno kada se "Srce cepa na dvoje" !
Kosovskoj strani treba postaviti uslov "sve ili nista" pa neka biraju !

Dosta zamajavanja

pre 13 godina

Dokle cete nas vise zamajavati tim Kosovom? U stvari znam - do izbora, a i posle njih, ako vam dozvolimo! No to ne menja stvar, KOSOVO JE IZGUBLJENO, samo sto nekima jako odgovara da izvlaci pare iz nasih dzepova kao fol za Kosovo, a zapravo pravo u sopstvene dzepove! I dok god ovaj glupi narod (izvinjenje onim manje glupima) to bude tolerisao, to ce se nastaviti. E sad lepo da vi nama omogucite da se LICNO I POJEDINACNO izjasnimo da li opet svako od nas pojedinacno i dalje zeli da baca svoj tesko zaradjeni novac kroz prozor (citaj u dzepove politicara i ko zna za sta sve jos), ili ne. EVO JA JASNO I GLASNO KAZEM DA MI JE DO I Z G U B L J E N O G KOSOVA STALO K'O DO LANJSKOG SNEGA, A DA ZA SVOJ NOVAC IMAM M N O G O PAMETNIJE NAMENE!!!

Vladimir LDP

pre 13 godina

Kakvo resenje? Da bi imao resenje prvo moras imati problem. A kakav to problem Albanci na Kosovu imaju? Jel imaju svoje institucija i izvrsnu i sudsku vlast? Jel' ih priznao svako ko treba da ih prizna? Dakle, gde je tu problem? Mi bismo da nudimo kompromis tako sto druga strana nesto da a mi uzmemo, samo sto na takav "kompromis" niko nece pristati. A i koja je logika da se cepa neki deo samo zato jer se nekolicina ljudi tamo grupisala, po toj logici svaka teritorija gde se grupise par hiljada ljudi treba da se otcepi, ne vidim zasto onda i Sandzak momentalno ne bi se otcepio ukoliko bi Sever Kosova imao pravo na tako nesto. Nikom nije u interesu dalja cepkanja, novi sukobi... ovo nije resenje jer nije ni kompromis a i niko sa zapada tako nesto ne bi prihvatio. Kosovo je bilo presedan sto je milion puta receno i ponovljeno, a iskljucivi razlog zasto su imali pravo da se otcepe jeste etnicko ciscenje koje je nasa vojska (institucija sistema) sprovodila tamo, i to su i Amerika i svi milion puta ponovili. Ako vama to nije jasno onda imate ozbiljan problem koji treba da resavate sami sa sobom i da ostavite Albance na miru.

Vitez Koja

pre 13 godina

Dobro jutro, Kolumbo!

To uopste nije nepopularno ni sa jedne ni sa druge strane, medju stanovnistvom, to je samo nepopularno medju nacionalistickim politicarima.

Potrebno je rascistiti odnose na bilo koji nacin (ja intimno verujem da je ovo jedan od nacina, ali da je i za njega kasno), kako bi se pristupilo normalizaciji odnosa u regionu, pomirenju, i zajednickom putu ka EU.

Profesor

pre 13 godina

Sadašnji aktuelni pobednici su imali parolu 'I Kosovo i Evropa'. Sada, nastupaju sa novom parolom 'Ni Kosovo ni Evropa'.

Međutim, 'Kasno stiže Janko na Kosovo'.

irena

pre 13 godina

Bogu hvala da je neko razumno progovorio nakon svih ovih godina, pa makar to bio i Dačić! U stvari, on je dobio zadatak da javno iznese mišljenje cele Vlade. Davno je trebalo da se uradi deoba. I veliki pozdrav za Nenada iz Niša i njegov komentar!!!

muamua

pre 13 godina

Kosovo trazi nezavisnost na osnovu nazovi etnickog ciscenja milona albanaca,a moj kum licno porodio par hiljada albanki u Niskoj i Vranjskoj bolnici ,severno kosovo trazi otcepljenje na osnovu pogroma pre par godina i etnickog ciscenja od strane albanaca ka srbima...ali zasto to traze presevari i ostali...

Vladimir

pre 13 godina

Nemam ništa protiv da i vojno ponovo osvojim Kosovo i Metohiju. Ali pod uslovom da u prvim borebenim redovima budu onu koji su do 1991.godine svoju dedovinu prodavali Albancima po astronomskim cenama, a onda se preseljavali u centralne delove Srbije. Zatim ovi salonski desničari koji bi da tuđu decu šalju da ginu a oni da sede u Beogradu, pišu knjige i maze mačke, pa desničari koji bi veoma rado otišli da ratuju i na kraju mi ostali. Ustav kaže da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, ali ne vidim niti jedan razlog zašto bih ja ili bilo ko drugi branio i silom vraćao zemlju, koju je neko to dobrovoljno decenijama prodavao Albancima. Za razliku od nas koji prodajemo dedovinu dok kažeš "keks", Albanci imaju strategiju koja se nije menjala vekovima. Neka vam u Vranju kažu koliko se albanskih trudnica sa Kosova porodi u tom gradu, pa ćete da vidite da će Srbi i u tom gradu uskoro postati manjina. Na početku na papiru, a posle ćemo da vidimo. To nije slučajno, nego je plan koji neko sprovodi. I dok oni sprovode "naši veliki Srbi" su prodavali imovinu, a sada bi preko naših i leđa onih nesretnika koji su ostali okruženi Albancima sa svih strana da ne daju KiM. Tužno je da je Dačić jedini u toj vladi koji ima nešto veliko u preponskom delu, pa je rekao ono što ostali misle ali ne smeju da kažu.

bezimena

pre 13 godina

Naravno da je to BILO rešenje onda kada je "prepametni" i "prepošteni" VdrK vodio tzv. pregovore, zato što je TADA to bio jedini mogući kompromis. U situaciji kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, koju su priznale najznačajnije države sveta i skoro cela EU, mislim da je za to kasno. Albanci su pokazali da umeju da čekaju, tako će sačekati i da ono malo Srba na KIM izumre (u medjuvremenu će njih biti još više) i tako će nestati NAŠ problem!

Ovi što kukaju na neku "dedovinu" neka izvole da je OTKUPE od Albanaca, verovatno za iste debele pare kako su je i PRODALI! Poredjenju Albanaca i Turaka nema mesta, Turci su bili okupatori a Albanci su na SVOME!

p.s. iako je ova ideja Djindjićeva, priznajem Dačiću hrabrost da je, makar i sa zakašnjenjem, javno kaže

brax

pre 13 godina

dacicu ova izjava garant nije tvoje licno misljenje..to voli i cjela srpska garnitura.zasto vi pokusavate da delite svoju teritoriju kada po vasim ustavom kosovo je srbija?! ovo mi nije bas jasno.nesto tu ne stima,cim pokusavate kosovo da delite onda kosovo nije srbija nit ce ikad biti.

Bardhi

pre 13 godina

Nama albancima ovo sto kaze Dacic odgovara podela.Bar cemo se mi iz Preseva ,Bujanovca i Medvegje pripojiti nasoj matici republike kosovo.U ostalom zato smo odrzali i referendum 90tih god .Pa i vasa drzava jednom udahne i krene svojim putem.U ostalom prije godine1912 granica je bila kod Ristovca svi znaju ovo je realnost pozdrav svim komsijama Bardhi--Evropa nas ceka-ciao

Nenad Nis

pre 13 godina

Srbi su od Kosova davno odustali, kad su poceli da prodaju imanja Siptarima. Taj proces traje decenijama. I ko onda ispada kriv? Zasto to Kosovo nisu branili oni koji su milione zaradili rasprodajuci svoje dedovine? Kad je njima toliko malo stalo do "srca Srbije", sta da se ocekuje od nekog Srbina iz Nisa, Valjeva ili Zrenjanina?

nitkov

pre 13 godina

dacic okrece cutanje drugih stranaka u svoju korist, i javno progovara o podeli. ali to nije nikakva mudrost [podela kao kompromisno resenje je vec godinama ocigledna gradanima], a nije ni nikakva hrabrost! prosto, ds cuti jer bi izgubio pozicije kad bi ovo izgovorio, ali sps progovara jer moze samo da osvoji pozicije. jos ispada mnogo pametan i hrabar, trt.

zar cemo davati glas bilo kome ko prvi glasno kaze ociglednu stvar??? cak i stranci cija je politika zakuvala problem u kojem se davimo???

deda Paun, Solunac

pre 13 godina

@ dragant - Decenije brzo prolaze i prilike se menjaju na najneverovatnije načine, kako znamo iz istorije.

Nista se sine dragan(t)e ne menja, pitaj deda Pauna koji se nalazi u toj, kako ti rece, devetoj deceniji. Prosle mi sine decenije sve ko jedna, i ne da nije bilo "najneverovatnijih nacina" nego je islo iz goreg u gore, sa tendencijom, sine, u jos gore.
Ne veruj, sine, u neverovatno, toga vise ovde nikad nece da bude!

resenje za osvezenje

pre 13 godina

Osim podele gde nam ostaju sever, enklave i manastiri treba im traziti jedno 50 milijardi eur, pridobiti velike sile za tu ideju i pustiti referendum da narod Srbije o tome odluci.
Tako ce se resiti visedecenijski sukob, resiti ekonomska dubioza i sva odgovornost ostaje na narodu Srbije a ne na pojedincima.

kasno Ivica na Kosovo stizeeeese

pre 13 godina

1. Ne moze clan Vlade, vicepremijer i mladji koalicioni partner da ima "svoje misljenje sa kojim se Beograd ne slaze". To slabi poziciju naseg pregovarackog tima i salje poruku da je Vlada Srbije rastimovan orkestar, u kome svako svira po svim notama.
2. Ivica Dacic, kao bivsi visoki zvanicnik stranke koja je imala apsolutnu vlast, kasni sa ovom idejom nekih 15-tak godina. Ona je imala smisla dok su najjace karte bile u nasim rukama, sad mozemo samo da blefiramo, a svi znaju da smo tropa...

Srbin sa Kosova

pre 13 godina

Kosovo je medjunarodno priznata Republika , sa ovakvom izjavom kasnite 10 godina. Zoran Djindjic je pominjao ovo 2002 tada ste ga proglasili srpskim izdajnikom. Kasno je za ove price, nema podele Kosova, da ste slusali Djindjica mozda bi nam bolje vreme bilo, ali u srbiji sve sto je dobro ne uspeva, tako da je pokojni premijer morao biti likvidiran zarad gramzivosti srpskih politicara tj. ultra nacionalista.

Владимир

pre 13 godina

Добар дан свим читаоцима овог коментара.

Ни на који начин и ни под каквим условима се не слажем са предлогом министра Ивице Дачића о подели Косова и Метохије. Самом поделом Косова и Метохије држава Србија би заправо признала независност и суверенитет оног дела који би се одвојио од ње. Тим признањем би дефинитивно и заувек био отуђен део наше основне, оригиналне етничке територије, и више не би постојали ни ваљани дипломатски аргументи за евентуални покушај ослобођења и реинтеграције тог дела наше земље у оквире наше државе.
Сједињене Америчке Државе су у овом историјском тренутку веома исцрпљене и напрегнуте. Интензивно су ангажовани на неколико "бојних поља" и мислим да нам то даје могућност да заузмемо чврст и бескомпромисни став. Многе државе нису ни признале независност Косова.
Мислим да је боље да нам цело Косово и Метохија буде насилно отето, без нашег пристанка, него да се добровољно одричемо једног његовог дела. Јер, ако нам је нешто насилно отето, увек ћемо имати морално и политичко право да се боримо за то што нам је отето. Ако добровољно отуђимо један део своје земље, какав мотив ће имати наши потомци да се боре за његово ослобођење? Какав пример патриотизма дајемо својој деци тиме?

Дужни смо да одговоримо на жртву наших предака и да дамо светли пример нашим потомцима.

Ако друга страна (албанска) ни за длаку неће да попусти, зашто бисмо то ми урадили? Зар имамо мање права на цело Косово и Метохију од њих?

Зар нам је основни друштвени идеал леп и миран живот, европски стандард и толико прижељкивана "нормална држава"??

Онакви какви будемо сада, биће такви заувек у очима својих потомака.

Без повлачења, без предаје, без попуштања.

adios

pre 13 godina

Kosovo je Srbija samo za predsenika Tadića i Jeremića,a ovamo šalju svoje ljudi u posetu zar to nije priznavanje,mi iz dana u dan priznajemo Kosovo malo po malo,ta podela se ne isplati Albancima jer već imaju svoju državu,ljudi izgubili smo teritoriju,dovidjenja.

syla

pre 13 godina

E Dacicu Dacicu ti vrlo dobro znas da podele nece dozvoliti ni SAD ni EU bezobzira hteli to Beograd ili Pristina. jer bi tada trebalo deliti jug Srbije, Sandjak, Bosnju Makedoniju itd itd.

Србиновски

pre 13 godina

А зашто мора да се гази народна воља, где је референдум ? Шта ако грађани Србије не желе поделу или шта ако грађани Србије не желе ни тај север Косова ?
Распишите референдум !

smiksi

pre 13 godina

Молим коментаторе који су за поклањање дела Србије, да ми објасне што им се жури ? Жури вам се због ЕУ ? Зашто вам је проблем да прође још 20 година ако треба ? Да ли је могуће да мислите да ће вам живот бити бољи ако се део Србије поклони ? И молим вас, без понављања реченица визионара и флоскула које смо чули милион пута, желим да ми неко каже како ће њему бити боље ако се Косово поклони .

pravoslavni Bosanac

pre 13 godina

@ Gospode dal smo jos nacija? - "ili su ovo naruceni komentatori"

Ti si @ "Gospode" danas verovatno prvi put posetio B92 stranicu. Ti se nalazis na jednom od najdemokratskijih veb-sajtova Balkana.
Ovde se nista ne narucuje, ovde se misli!!!

Marina

pre 13 godina

A sto sps 1999-e sa rugovom ne podeli kosovo nego ratovase pa kapitulirase nedelju dana pre NATO-ove obustave bombardovanja? Nek mi to Dacic objasni posto on to vrlo dobro zna. Cemu ova izjava sada,12 godina posle ?

katica

pre 13 godina

E moj @ Zanatlijo! Sa tvojom idejom "Braćo Srbi i sestre Srpkinje zašto se odričete nečega zbog čega su vaši daleki preci gubili živote u Kosovkoj bitci za slobodu srpskog naroda?" nisi nista novo rekao. Stara idealizovana guslarska poezija je to.
Novo je, to moras da znas, da su i albanski preci, jos kako, ginuli za slobodu albanskoga naroda, sto je rezultiralo ovom njihovom novom drzavom: Kosovo.
I oprezno sa arhaicnim poklikom " Braćo Srbi i sestre Srpkinje", jer u Srbiji ne zive samo Srbi i Srpkinje nego i drugi gradjani Republike Srbije! Tacka!

RM

pre 13 godina

Ministre delite vi vašu imovinu na pola sa nekim ko vam je celu oduzme, a nemojte da delite nešto što je naše, u ovom slučaju i moja dedovina...

ROMAN

pre 13 godina

Bravo gospodine Dacicu na trezvenom razmisljanju u vezi jedine stvarne i normalne mogucnosti za miran zivot Srba na Kosovu.Ali nezaboravite da kada je nas pokojni premijer(neka mu je laka zemlja)predlagao istovetno resenje po tom pitanju pre Srpske golgote na Kosovu vas predsednik i tadasnji vrhovni komandant svega zivog i nezivog u Srbiji i svi vi uz njega tj.sva njegova klika,su ga proglasili izdajnikom Srbije.Vidite li narode a i vi gos.Dacicu koliko je bio u pravu.

Zoran

pre 13 godina

Setimo se 1999-te godine i sta je Dacic tada izjavljivao a sta izjavljuje sada! Da nije tragicno bilo bi smesno. Sad se setio da deli nesto sto se vise ne moze podeliti. Jadni mi svi gradjani ove zemlje kojima ovakvi "politicari" sede u foteljama i samo se bore da sto duze u njima ostanu i za to su spremni da osim nase prodaju i sopstvenu ustavljenu kozu za saku dolara.

Milos

pre 13 godina

Iako svakako zavisi od njega, ovo zapravo uopste nije pitanja clanstva u Evropskoj uniji, nego pitanje trajnog resenja pitanja Kosova za koje niko ne moze da kaze da ne postoji - ni oni kojima je Ustav uklesan u srcu (iako je donet pre pet godina), ni oni koji kukaju o dedovini iz vracarskih stanova, ali ni oni koji Kosovo smatraju nezavisnom drzavom i zavrsenom pricom.

To je pitanje koje tesko opterecuje i nas i Albance, mada ako se malo bolje razmisli, i nasoj i njihovoj politickoj eliti odgovara da ih neko zamajava velikim pitanjima, jer se od sume ne vidi drvece - korupcija, socijalna pitanja, ekonomska situacija, nezaposlenost.

Podela meni zvuci kao prihvatljivo resenje za sve. Albanski argumenti o "suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova" su jaki tacno onoliko koliko su jaki i istovetni srpski argumenti, dakle nisu uopste. Mada, mozda gresim. Mozda je i na Kosovu potrebna jedna "Oluja" da bilo Srbi, bilo Albanci shvate da ne mogu resavati probleme bez onih drugih. Pitam se samo koliko je dobrog ta politika donela Srbiji u bliskoj proslosti, pa savetujem da idemo u susret problemu, a ne da bezimo od njega jer ce nas istorija pregaziti.

Milutin Mladjenović

pre 13 godina

Da se ja pitam, sve Srbe koji su protivu podele bili nekada i sada, ubacio bi ih sve u autobus i odveo u Drenicu, Peć, Kačanik i tamo ih izbacio na ulicuu, pa neka to njima govore u oči šta pišu i šta govore ovde ili bilo gde.
E kad bi ih neko milom na to pozvao, niko živ se ne bi javio za taj put, ali ovako iz fotelje se junače ko Hajduk Veljko i Stanko. Jadno od njih do neba.

Petar

pre 13 godina

Dacic ovom izjavom pocinje novo politicko presvlacenje pred izbore. Ovakve izjave koalicionih partnera su najbolji pokazatelj trenutnih politickih slika i prilika gde se jasno vidi da se koalicija raspala. Svima je jasno da od statusa kandidata nema nista a ako i dobijemo status to de facto nista ne menja bez davanja datuma pocetka pregovora. Polako svi napustaju DS i zauzimaju startne pozicije pred nove izbore i sad je veliko pitanje oko koje stranke stozera ce se okupiti? DS se pokazala kao nesposobna,SNS je jos nesposobnija... Da li je ovo najava kostunicinog povratka?

vrsac

pre 13 godina

bitno je samo ko papagaj ponavljati kosovo je nase kosovo je nase kosovo je nase i nista ne potpisivati..jer nicija nije do zore pa nece ni americka..jevreji su 2000 godina vikali da je jerusalim njihov i docekali su..znam da sad vecina vas koji citaju ovo, misli - joj mani me te price ja hocu sad da zivim dobro,briga me za kosovo - i ja sad nema nameru da vam objasnjavam da to nije tako i da ne treba menjati veru za veceru..zelim samo da kazem da je bitno da nas ima u vecini koji razmisljamo obrazom a ne stomakom...

Darcoolio

pre 13 godina

Samo zelim da Tadicu puste onaj njegov ostrasceni predizborni govor u kojem urla na sav glas kako nece dati ni pedalj Kosova i da ce ga braniti svim raspolozivim demokratskim sredstvima, posto je i on sada svestan cinjenice da ce, na zalost, morati da dodje do podele.

Dragan

pre 13 godina

Jedan SPS-ovac posle 1999.e godine ovakve izjave ne bi nikako smeo da daje.Ova izjava za sps je ravna politickom samoubistvu jer nas je isti taj sps i uveo u rat pa potom kapitulirao a evo sada cujemo i ovakve izjave od osobe koja nakon ove izjave u politici nema vise sta da trazi. Doslo je vreme za izbore i to za potpuno novu generaciju politicara.Svi ovi doskorasnji su totalno izkompromitovani i treba ih sto pre skloniti sa vlasti da nam vise ne zagorcavaju zivot.

Jabilondo

pre 13 godina

Citam komentare i ne verujem. Odricemo se srpske zemlje? Koje srpske zemlje? Srpske samo po tome sto to jos pise u nasem nesrecnom ustavu, na kojoj nema ni sprskih vlasti, a ni srpskog naroda (osim na severu, koji bi se i dobio podelom).

Odricemo se zemlje ya koju su stradali nasi davni preci? Koji? Oni pre 600 godina? Preci Rimljana su krvarili i u Britaniji, pa Italija do Apenina ide. Ili su krvaliri oni u Prvom svetskom ratu? Jesu. Ali su nasi "sveziji" preci tu teritoriju poklnili nakaradnom politikom poslednjih decenija. I to se racuna.

A vidim, pominju se i Foklandi. Jes', zaista, Britanci su ih branili. Ali, mi nismo Britanci, nismo mi takva sila, vec sitna Srbija, ekonomski najslabija u regionu (a do Evrope, ima da kaskamo jos decenijama). Zato, ne mogu isti arsini vaziti za sve, jer nismo svi isti.

Prvo malo da pospremimo svoje dvoriste, pa kad budemo imali plate da jedemo, pijemo, izlazimo, letujemo, zimujemo, kad kriminalci dobiju zatvorske kazne, a ne praznovanje sa familijom na godinu dana, kad izgradimo 40 kilometara autoputa za manje od 5 vekova, kad pocnemo da glasamo za drzavnike, a ne demagoge i strajkace, kad pocnemo da radimo i cutimo, a ne da 7 sati u drzavnoj firmi razglabamo o istoriji Srba i "svetoj srpskoj zemlji", kad... kad odradimo jos hiljadu stvari, koje se ticu samo nas, a ne bilo koga drugog, onda mozemo raspravljati o Kosovu, Foklandima, svetim zemljama.

ЈанкоХуњади

pre 13 godina

О каквој подели Ви говорите Дачићу?!
(подела = лакше манипулисање необразованим народом)
СТИДИ СЕ!
Под хитно да сте предузели реформе у Едукационом систему и урадите нешто за народ који вас је изгласао а не да тражите хлеба преко погаче.

krstivoje

pre 13 godina

Ovo je pokusaj cinculiranja,nebi ON bas to bas izneo kao svoje licno misljenje jer bi zbog njegove proslosti moglo da se drugacije protumaci.
Verovatno su izgledi za priblizavanje evropi zapeli jer evropa ovako neuredjeno drustvo i nemoze u ovom momentu da priblizi sebi,i sada se pustaju razni dimni signali.Za neku fizicku podelu kosmeta se zakasnilo,naravno da ce proces trajati decenijama i da je njegov pozitivan ishod moguc samo uz veliku i potpunu pomoc EU- koja svojim razvojnim programima mora da potpuno promeni svest ljudi koja ce da dostigne nivo za moguci suzivot.Krene li se u drugacije opcije to bi znacilo ponovo ratnu atmosveru i izolaciju A ovako opljackani izgladneli i iznureni narod zasluzuje BOLJU OPCIJU...I ZA TAKVU BOLJU OPCIJU POTREBNI SU MOMENTALNI IZBORI...NEZNAM ZBOG CEGA SE VLASTODRSCI I DOTICNI MINISTAR UOPSTE ZENIRAJU..

Beqa

pre 13 godina

Druze Dacicu, zar necete celo Kosovo! Ni po kojim principima, ni ljudskim, ni pravnim, ni istrijskim, ni moralnim, i na kraju zasto da ne pominjem ni ratne principe (Srbija izgubila rat),znaci Kosovo ni po kojoj osnovi ne pripada Srbiji.Prema tome nece biti nikakve podele Kosova. Podelite vi Sumadiju druze Dacicu. Ne znam da li uopste postoji moralna politika, ali ova vasa izjava, druze Dacicu, je politicka prostitucija. Samo nastavite da provocirate. Time ugrozavate zivot Srbima koji jos zive na Kosovo. Mozda je to i vas cilj. I na kraju jos da kazem da politika vase partije a bogami i vi licno, doneli to toga da Kosovo postane nezavisno.

Milena

pre 13 godina

Ma ovo svi politicari znaju, ali niko ne sme jos da kaze~! ne podnosim Dacica, al' ovo sto je rekao...tako je! imamo jedan zivot i prodje nam da slusamo o Kosovu, i jos sto godina cemo slusati ako ovako nastavimo, mislim da su ekonomski problemi bitniji od ovog, ljudi, deca nemaju sta da jedu, beda, siromastvo, niko nigde ne putuje, sve se svodi na prezivljavanje od meseca do meseca...Ako ce da nam krene, posle te podele...dajte da se delimo! svakako se ne moze ni protiv Evrope, niti Amerike..kako oni kazu tako ce biti..a oni su priznali Kosovo...

Realista

pre 13 godina

"Mislim da je jedino realno rešenje da tamo gde žive Srbi ostanu u Srbiji, a da se drugi deo gde žive Abanci odvoji. Samo to je realan način koji nas može dovesti do brzog rešenja."

Malo korigovane ove dve recenice zvucale bi mnogo realnije:
- Mislim da je jedino realno rešenje da tamo gde žive Srbi ostanu u Srbiji, a tamo gde zive Albanci (Presevo) ostanu na Kosovu, i da se ti tako odvojeni delovi pripoje svojim maticnim drzavama. Samo to je realan način koji nas može dovesti do brzog rešenja, koji bi MZ jos sutra prihvatila, ako bi se ovakav dogovor izmedju Srbije i Kosova postigao!

Zoran021

pre 13 godina

A šta kaže ustav na tu izjavu?I šta raditi sa Srbima južno od Ibra?Ta je politika dovela i do ratova devedesetih!To si zaboravio?Seti se samo šta je bilo sa Srbima koji su živeli u gradovima van tzv. RSK?

slavle

pre 13 godina

Za deset godina delicemo Sandzak,za dvadeset Vojvodinu,za trideset Beograd,a za cetrdeset nece nas biti!!!
Radite ono za sta ste izabrani,jacajte institucije Drzave,ekonomiju,nemojte krasti ovu Drzavu i narod,manje se reklamirajte,istorijska odgovornost je na Vama a ne narodu.Narod ko narod,daj mi sad,danas,briga me za sutra!!!!!
Da li ste culi ovako razmisljanje od bilo koje Drzave ili njenih vlastodrzaca ovako nesto.Mislim da je najbolje da to uradite za pare,malo ste nakrali od ovog naroda,najgori smo u Evropi,a ako vi ostanete na vlasti jos jedan mandat,ni Siera Leone nece biti daleko????
Uradite nesto PAMETNO za Boga milog,lako je davati i prodavati ono sto su drugi stekli....!!!!
Ma ljudi moji, ima li u ovoj zemlji iko NORMALAN?????

kasno je

pre 13 godina

a sta da radimo sa albancima koji nezele da zive na jugu srbije, mi bi delili tamo gde smo manjina a tamo gde smo vecina nista. Sta ce da bude sa onim albancima na severu kosova. ovu ponudu je trebalo ponuditi 98 a ne sada, nemoze se ici logikom ajde da probam da ih rasteram i uzmem sve, a ako neupali onda cemo da delimo.

Jovan

pre 13 godina

Zasto ovo Dacic nije rekao Slobi 1999? Koliko puta ce SPS menjati stranu? Jel ovo konkretna potvrda da se vladajuca koalicija raspala? Gde je odgovor DS-a na Daciceve izjave?

Poreč

pre 13 godina

Kasno Marko na Kosovo stiže. Ta opcija više ne prolazi na Kosovu. Za razliku od Srbije njima ovo nedovršeno stanje sada više odgovara imaju motiv s kojim će dugo dugo moći izdržati, to im je sve, dobivaju državu. Srbija zbog nedefiniranog stanja na Kosovu strašno gubi i njoj je u većem interesu da se to što prije rješi. Vrijeme radi za Kosovara dok će se Beograd na kraju morati odreći Kosova kao i Krajišnika zbog nezadovoljstva svojih građana. Ako Srbija u idućih deset godina ne rješi pitanje Kosova kriza u Sandžaku a možda još negdje će se produbiti. Ovdje u Istri Albanci koji imaju restorane i slastičarne kažu da oni i ostala dijaspora mogu financirati ovakvo stanje u matici još stoljeće. Ljudi su tamo naučeni na malo.

DARKO MIRNIC

pre 13 godina

@ slavko-licno: "Daj im TI tvoju DEDOVINU, ako imas!!!!?????? Nije Kosovo tvoja prcija, sram te bilo bre....!!!!! Ti da vodis Drzavu?????"

~ Greska u razmisljanju cika slavko! Dacic je clan Vlade i jos kako je zaduzen da upravlja imovinom Republike Srbije. Da li ce Kosovo npr. da bude priznato od Srbije to odlucuje ova ili ona Vlada, kojoj je narod na demokratskim izborima dao tu vlast.
Ali tuzno je to da Kosovo nije vise pod vlascu Vlade Srbije, tako da je ova Daciceva izjava samo predizborna finta, i sakupljanje glasova u nacionalistickom glasackom taboru.

Haralampije mirotocivi

pre 13 godina

Zemlja u kojoj ministar policije izjavi ovakvu stvar i ne bude smenjen vec sutra je osudjena na propast. Pa nije on opozicioni politicar, vec svojom funkcijom je drzavni sluzbenik, koji je duzan da se drzi slova Ustava, bez dovodjenja u pitanje istog.
Srbija sa ovakvima na vlasti ce nestati.

theGreat

pre 13 godina

Meni je to jos 90 i neke bilo jasno kao adolescentu, ali tada ste Ivice pricali neku drugu pricu. Sta to bese odgovornost? Ali krivi smo mi... lepo rece Balasevic.

Laki mali Princ

pre 13 godina

Jedan za drugim, ljudi koji vode ovu drzavu prave harakiri u ime naroda...
Juce Kosovo je Srbija, danas o podeli, a sutra (mozda) i o priznanju Kosova u celini?!
Ove reci koje si izgovorio znace da bi ti ( a ti si drzava ) bio spreman da uskoro i priznas Kosovo, naravno celovito.

Zasto ne kazete gradjanima koji ste ("tajni") zadatak dobili od EU-a da ispunite u narednih 5-6 meseci?! Budite iskreni, manje ce boleti.
Dalje, Kosovo je otisla s'kraja 80-tih i nema mu povratka, samo pazi Ivice da nas vasa nonsalantnost ne kosta jos sto-sta.

Zanatlija

pre 13 godina

Ovde se svi komentari slažu sa Dačićem koji daje deo svoje države Albancima?

Ja vas uopšte ne razumem. Pa ko bi normalan dao deo države tek tako i bez razloge?

Braćo Srbi i sestre Srpkinje zašto se odričete nečega zbog čega su vaši daleki preci gubili živote u Kosovkoj bitci za slobodu Srpskog naroda?

Trećina Turske je pod Kurdima pa oni nemaju svoju državu.
Da li bi Albanci nama poklonili selo Vrake u kome su većina stanovnika Srbi Pravoslavci?! Nebi nikad. I mi ne treba i nema razloga da poklanjaqmo svoju teritoriju bilo kome.

Skadar su gradili Srbi, pa nam nikad nije palo na pamet da ga tražimo nazad niti bi ga nam Albanci dali.

vladan vladanko

pre 13 godina

U tom slucaju bi jedan deo Kosova ostao Republika Kosovo a ovaj drugi kako? Pokrajina Kosovo ili samo Srbija? MIslim, zanima me Dacicevo misljenje. Doduse to su samo tehnicka pitanja, to cemo se cas posla dogovoriti.

Zeljko

pre 13 godina

Gomila ljudi koja ovde komentarise podrzava ovu izjavu Dacica. Naravno i ja delim to misljenje. Ali me cudi, da jako malo ljudi zna da je ovo izgovorio jednom davno i pokojni nam prenijer Djindjic?! Tada je gospodin sa slike sedeo u vladi za Milosevicem i ucestvovao u dobro nam poznatom scenariju razaranja Srpske drzave, a Djindjic je zbog takve svoje izjave proglasen za stranog placenika i izdajnika srpstva! Tada je to bila sasvim realna mogucnost, sada je to samo imaginacija...

Pobesneli max

pre 13 godina

Socijalisti koji su u vreme kosovske krize imali apsolutnu vlast, i iskljucivi su krivci za posledice oko Kosovo, sad bi igrali i "pola-celo".
Sve ovo Dacic plasira za novine, umesto da lepo svoje delilacke ideje servira Americi i u EU. Ali o tome se tamo ne sme ni pisnuti. Tamo vazi zakon: psssssst!

Marko Lazovic - Djurdjevic

pre 13 godina

Kasno Marko na Kosovo stize...deo Kosova smo mogli dobiti dok je Dacic podrzavao rat na Kosovu a sada ne mozemo dobiti ni jedan ar

Aleksandar

pre 13 godina

Daciceva izjava nema veze sa mozgom iz vise razloga:1: Zasto to nije rekao Milosevicu 1999? 2: Na osnovu cega on 2011-e godine bazira svoju izjavu? 3.Sta on misli da li ce SAD i EU uopste dopustiti podelu kosova? 4.Da li ce albanci hteti da razgovaraju o podeli kosova ili ce se slatko nasmejati? 5.Da li Tadic deli njegovo misljenje? Da Dacic zna odgovore na ova pitanja je nedvosmisleno ali je pitanje zasto sada daje izjave kameleonske prirode? Najverovatniji odgovor je da je poceo predizborno dodvoravanje buducim koalicionim partnerima jer je shvatio da DS nece dobiti na izborima. Osudjujem ovakvu politicku dvolicnost i smatram da je ovo tipican primer politikanskog igranja kako vetar duva koje je vec toliko stete donelo gradjana srbije da bi svima nama od ovakvih politicara trebalo da pozli.

Nikad podela

pre 13 godina

V.Britanija salje vojsku na Foklande, a mi bi da podelimo Srpsku zemlju??? Koliko ljudi podrzava ovu ideju pa to je strasno. Dok se Srbija ne svede na Bg pasaluk ovakve izjave i podrska podanika ove vlasti nece prestati. Ali mi nemamo vojsku,prijatelje teramo od sebe uvlacimo se neprijatelju i sta ne jos. E jadna moja zemljo sa nama ovakvima, nikakvim.

Nishlija

pre 13 godina

Ljudi sta je sa vama?????Kosovo smo izgubili zbog politike Slobodana Miloshevica i svih onih koji su tu politiku podrzavali. Ko bi podelio Kosovo?? Pa Albanci nece da dele ono za sta su se izborili. Ko je lud da deli ono sto je njegovo u kom svetu vi zivite.Kosovo je oteto na silu i jedino tako moze da se vrati SHVATITE TO. Srbija ne treba da ratuje vishe nikada a KOSOVO TREBA PRIZNATI i uspostaviti naj bolje moguce odnose sa KOSOVOM kao i sa svim ostalim exYU republikama. To je u naj boljem interesu za sve Srbe koji zive na Kosovu i za sve nashe svetinje koje su ostale tamo.Sve ostalo je gubljenje vremena i novca. Ako nastavimo sa ovakvim glupostima Kosovo ce pre od nas postati kandidat za EU.

i ja sam realist

pre 13 godina

I u Milosevicevo vreme ti si bio realista,politikom genocida prema Albanskon narodom.Ti i tvoja partije nemate nikakvo pravo da govorite o Kosovu.A sto se tice podele,podelice se i Srbija ako hocete 3 opstine na severu Kosove(leposavic.Z.Potok,Zvecan) dacete 3 opstine na jugu Srbije.

Znam te pusko kad si pistoj bila

pre 13 godina

Eee, Dacicu, sto to nisi pricao onomad kad si se ti i tvoja partija pitali? Sad je malo kasno... a sto se Evrope tice, ako Kosovo ne moze u Evropu bez saglasnosti Srbije, onda ni Srbija ne moze tamo bez saglasnosti Kosova, a to ve izgleda malo potrajati...

Miroslav

pre 13 godina

Ala si pametan nemam reci.Pa to si trebao Milosevicu tada da kazes a ne da ga podrzavas i vodis ratnu politiku u to vreme-ili si ti to zaboravio.Sram da te bude koje licemerje.Milosevic Ti itvoji kompanjoni ste slali vojsku i rezerviste da ratuju pljackaju i ubijaju Siptare a sada izigravas nevinasce.A sta sa generalima koje ste vi poslali a sada se nalaze u Hagu ili su po zatvorima i sa onoliko mladih pobijenih volnika i civila za kojima i danas mnoge porodice placu.Za to trbas da odgovaras ti isvi oni tvoji istomisljenici a ne da izigravas nevinu dusu.Kosovo i Metohija nije tvoja prcia . Deli ti Tvoju imovinu ako je imas a ostavi ove jadne Srbe da dele svoju sudbinu.Uzgred seti se izjave tvog Milosevica Srbima na Gazimestanu ili treba i na to da te podsecam.

ajemsasa

pre 13 godina

Miloševićev portparol može da sanjari o čemu hoće, ali zar stvarno iko misli da će Kosovo, koje je nezavisno i iza koga stoje najmoćnije zemlje sveta, pristati na nekakvu podelu svoje teritorije?
Daj,bre, ne budite smešni!

TomaS

pre 13 godina

@(petar kosovska mitrovica): "Podela Kosova bi bila smrtna presuda za ljude u enklavama(ali bukvalno)"
Postoje rešenja. Jedno od njih je razmena imanja sa kosovskim Albancima koji žive uz sever Kosova, na primer. Ili na teritoriji Bujanovca, Preševa...

Драган Филиповић

pre 13 godina

Из доста коментара би се могло закључити као да је ствар са поделом Косова и Метохије већ завршена. Можда и јесте иза кулиса. Лично, са таквим решењем бих се сложио ако би ишло у пакету са поделом БиХ, за коју има много више аргумената.

TomaS

pre 13 godina

Kada je na Skupštini SANU juna 1996. njen predsednik Aleksandar Despić izneo svoju ideju o podeli Kosova, izazvao je ne samo svojevrsnu senzaciju nego i bes patriJota. Jedva je tada sačuvao živu glavu na ramenima. I o toj ideji nije ozbiljno ni razmatrano. A tada je sve zavisilo isključivo od srpskih vlasti, pa i način podele Kosova. Ali i sada, kako god da se podeli, bolje je nego da se mrzimo i sledećih 100 godina.

brax

pre 13 godina

ma vi srbi mozete da trazite i da kosovo bude u sastavu srbije ..al dzabe vam je.ko ce na to da pristane?!bolje vam je da se bavite drugim stvarima u srbiji,,hapsenje ratnog zlocinca Mladica,Hadzica..suzbijanje kriminala itd.

Bora

pre 13 godina

To smo vec odavno culi,ideja Dobrice Cosica,ali pitanje svih pitanja je sta o tome misle u EU(NATO), jer oni su i dali Kosovo Albancima.

Albanac koji vjeruje

pre 13 godina

I ja se slažem,nije to loša ideja i to da ste skuzili da to nije lako postići sporazumom jer niste se navikli pregovarate sa Albancima.I šta je to 20god da se nešto postigne pregovorima ozmem u obzir da ste nas sto godina zgnjecili,meni 20god nije daleko,ko želi pregovarati mora biti strpljiv.

boki

pre 13 godina

Malo neozbiljno za nekoga ko je u vlasti da izlazi sa licnim izjava u trenutku kada krecu pregovori sa Pristinom. To moze da se protumaci na vise nacina. Da ovi opet nemaju jedinstven stav sta treba uraditi sa kosovskim pitanjem. Moguce je da je to i najbolje resenje, ali videti pod kojim uslovima na koji nacin, sta je strategija za narednih 50 godina, ako su je imali Albanci sto ne bismo je imali i mi i tako dalje tako blize.

U svakom slucaju malo blam.

Pozdrav iz HR

pre 13 godina

Nema podjela braćo Srbi, to je politika 19. a ne 21. stoljeća.

Arhitektura ovih prostora je završena i mijenjat će se samo u smislu ulaska u EU (tko želi tj. tko ispuni kriterije, bez "prečica" i "gledanja kroz prste").

Zato pogled u budućnost, neka Boro i Ramiz nauče živjeti zajedno i poštovati jedan drugoga do maksimuma, jer će u suprotnom vratiti sebe i svoju zemlju u 19. stoljeće, praćeno bijedom i gladi a moguće i uz krv.

Što prije Boro (ali i Ramiz) to shvate, bolje za svih vas tamo. Kako u Srbiji tako i na Kosovu.

Herman

pre 13 godina

Ovo misli vecina u Srbiji, ali je malo politicara koji imaju hrabrosti da to otvoreno kazu. Bez obzira na sve, ovo mi se cini jedino normalno resenje u ovom trenutku. Krajnje je vreme da se spuste tenzije.

Prasloven

pre 13 godina

Ovo izjavljuje potpredsednik vlade, ministar unutrašnjih poslova, predsednik SPS-a, ključni koalicioni partner DS-a - ništa čudno za zemlju Srbiju.

vlada-so

pre 13 godina

Kakve bre podele? ima da budemo umitaristička urbana jugoslavija pod patronatom amerike,pošto nas evropa neće,a ruse boli uvo.Uzgred jedino smo prosperirali kada su ameri turali dolare našem najvećem sinu.

zeljko

pre 13 godina

Ma šta će nam Kosovo, šta će nam Vojvodina, šta će nam Sandžak...ionako ćemo u EU biti u istoj državi, tamo negde 2030., možda ni tad.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Mnogo realnije bi bilo sprovesti referendume na Severnom Kosovu i u Juznoj Srbiji sa pitanjem:
Za Severno Kosovo: - Da li ste za pripajanje sa Republikom Srbijom?
Za Juznu Srbiju: - Da li ste za pripajanje sa Republikom Kosovo?

I pre bilo kakvoga referenduma odgovori su apsolutno poznati.

Vladimir LDP

pre 13 godina

Lepo je sve to, ali zakasnio je sa realizmom otprilike 20 godina, jer to je bila realnost pocetkom 90ih ali ne i danas, sada to vise nije moguce i nece se dozvoliti dalja tumbanja i podele na brdovitom Balkanu jer EU i Amerika zele ovaj region stabilan i da ga pripoje EU, a ova podela definitivno ne bi doprinela toj stabilnosti - dakle nista od svega toga. Kao i uvek, ovde caruje naknadna pamet, a kladim se da i 90ih onaj ko je racionalno i neostrasceno razmisljao uvidjao je da je tako nesto jedino logicno i mogucno bilo u datom trenutku, ali oni su nazivani izdajnicima, pljuvani i sta sve ne... i onda se cudimo zasto uvek ta naknadna pamet - zato jer one koji tu pamet dostignu na vreme i pokusaju da je prenesu nama odbacujemo i satanizujemo proglasavajuci ih izdajnicima, ovima, onima... pogledajte samo koliko je LDP bio u pravu bukvalno u svemu na sta je ukazivao u proteklih 5 godina, ali dzabe, ovde sada svi govore ono sto je LDP tada pricao, ali opet ovo sto LDP danas govori o NATO-u svi pljuju i negoduju a znamo da ce kroz 5-10 godina svi ovde pricati o tome i govoriti kako je za nas povoljna stvar ulazak u NATO savez (cim budemo shvatili koliko smo mi ustvari daleko od zapada i EU). Muka mi je vise od ove nase primitivne ljudske gluposti i toga sto nista ne kapiramo na vreme vec uvek (ali uvek) sa kasnjenjem od 10-ak i vise godina. Tako nikad necemo stici nigde. Ili cemo stvari resavati na vreme ili ce ih neko drugi resavati umesto nas, i to je jedina istina svidelo se to nama ili ne. Ali kada ih drugi budu resavali, ishod ne mora uopste biti povoljan po nas i nemamo nikakvo pravo da se bunimo jer ih mi nismo hteli resavati kada smo imali prilike za to.

Aleksandar

pre 13 godina

Stvarno bih volio da nije situacija takva kakva jeste,ali i kad bi Srbija dobila i pola Kosova,to bi bilo nešto,a sudeći po svemu ovome kako političari Srbije "igraju" do sada,teško da Srbija dobije i parče Kosova. To jeste tužno,prije svega zbog našeg naroda koji živi dole,jer oni znaju najbolje u kakvim uslovima žive,odnosno preživljavaju a političari Srbije (ne svi),su odavno digli ruke od Kosova i to je evidentno,neće ga nikad vratiti u granice republike Srbije i to moramo što prije prihvatiti i gledati na koji način da pomognemo svi skupa onom nesretnom narodu koji živi dole i ima oči uprte u Srbiju. To je moje mišljenje i ne očekujem da se složite sa njim,ali se trebate složiti da pomognemo svi skupa ljudima.

Mapko

pre 13 godina

Za nas,Srbadiju,jedino rešenje je da prekosutra svi mi koliko nas ima sednemo u sva raspoloživa prevozna sredstva i zaputimo se put Jevrope i zatražimo azil,a ovu divnu zemlju prepustimo nekome ko će da je voli i čuva bolje nego mi...

REMINGTON

pre 13 godina

Mic po mic pa Srbija shvata realnost. Prvo "ne damo YU (SLO. HR, BiH, BJRM," pa onda "ne damo SiCG", "ne damo Kosovo" onda "ne damo sever Kosova" i na kraju če biti "DA damo i sever i jug samo da nas pustite na miru". Živi bili pa videli. Albancima se ne žuri nigde po tom pitanju, priznali ih ili ne. Važno je da u svakodnevnom životu "nemaju Srbe nad glavom" a ostalo če vreme doneti. Kosovo se razvija svetlosnom brzinom, kako nije važno, važno je da se razvija i da ide napred i da se taj razvoj tako brzo odvija da se danas niti ne vide nikakvi tragovi rata i uništenja osim u onim delovima koji neče da uzmu ono što im se nudi a to su uglavnom jedino delovi teritorija Kosova u koji su naseljeni i u kojma žive pretežno građani Srpske nacionalnosti. To se događa jedino zbog antipropagande Beograda koji sa tom pogršnom politikom šteti jedino sunarodnicima u susedstvu. NAŽALOST TO JE JEDINA REALNOST I DRUGA NE POSTOJI.

28 dana bana

pre 13 godina

Trebalo mu je jedno 15 godina da mu iz d... stigne u glavu a tuzno je to sto je ostalima ova misao jos uvek na polaznoj stanici...

Helios

pre 13 godina

Istorija i praksa pokazuju da apsolutno svaki znak popuštanja vodi isključivo u još veće gubitke. Momentalno, čim bi se "rešio" problem Kosova, prešli bi da nas maltretiraju na nekoj drugoj tački. Amerika je ekonomski i vojno nategnuta do maksimuma, čak ne idu ni u Libiju da ubiju Gadafija, apsolutno i nikako im sad ne treba popuštati. Regionalna autonomija donje dve trećine Kosova i Metohije je za nas nepravedno ali jedino smisleno rešenje. Sve drugo biće im znak za pokretanje novih akcija (Preševo, Pajtistan, Raška...) Nek traje kolko traje - svako drugo rešenje je za nas gore i vodi novim problemima. Tužno je ne samo to što je patriotizam prezrena kategorija, nego što je kratkovidost pobrkana sa mudrošću!

Igor

pre 13 godina

Kako on to misli da podeli Kosovo i Metohiju . Mozda mu je tata ostavio neku teritoriju u amanet. Zbog te teritorije su nasi preci 600 god bili pod turcima, a gde su milioni proterinih i ubijenih do kraja 20 veka.Ni pedalj teritorije ne trebe da im damo.Nek znaju da dok postojimo ko narod znacemo da je to nasa teritorija, pa makar opet bilo nase za 1000 godina. P.S. Nece i ameri doveka vladati.

жена

pre 13 godina

Слажем се, али да подела буде праведна. Две половине Србији, а трећа половина њима. Само тако, никако другачије.

Gospode dal smo jos nacija?

pre 13 godina

Prosto ne mogu da verujem!!! Iskreno sam zaprepasten :( cak I komentarima koji se za neverovati slazu sa ovim :( pa aj onda dajmo Turcima pola Srbije, jer pobogu zaluzise valjda ljudi za 500g ili je tad to bila neka druga Srbija? koja je cekala kad tad svoje nazad. Nit su imali Dacica, no ni ove koji ovde toboz s'olaksanjem dele komentare(ili su naruceni komentatori ;) ) Sve u svemu da se ne shvati da zelim zlo, ali svoje nedam!!! Ljudi pa USA je jos davno izjavila da ona Neda da se cak sudi ni JEDNOM NJENOM VOJNIKU van amerike, I da ce automatski napasti zemlju koja to pokusa... a mi? Ne samo da gace skinusmo, vec I dedovinu...Il otadzbinu, eh a dal znamo jos sta je to?
P.S. znam da ce biti minusa oho, jer vec vidim nasu prodatu buducnost. aj u zdravlje.

perica silni

pre 13 godina

to sto si rekao to je tacno,i ja sam za to,ali ni ti ,ja ni niko u ovoj drzavi nema pravo da prodaje ,poklanja tudje,pa ni ti Dacicu koji predstavljas vladu,a ustav izrcito zabranjuje,a ko potpise ili preda taj deo teritorije strancu,pa makar bio i albanac,cini Veleizdaju,a zna se koja je kazna za veleizdaju.nego ,onda raspisite referendum na celoj teritoriji drzave Srbije pa i na kosovu,sa samo jednim pitanjem dal smo za podelu kosova na srpski i albanski deo,pa kako vecina naroda odluci.ova vlada cini samo jedan deo naroda,pogledajte,koliko stanovnika punoletnih izadje na izbore,kad bi izaslo barem 70 posto to bi vec pokazalo pravu i realnu sliku razmisljaja .Bolna cinjenica da ne upravljamo kosovom jeste,da odvajamo pare za kosovo na papiru i to jeste,ali USTAV nema pravo niko da prekrsi,osim vecine naroda na referendumu ako se izjasni.

voja

pre 13 godina

Slažem se u potpunosti sa ovom Dačićevom izjavom.
Trebalo bi hitno spasavati ono što se jedino može, a to jedino omogućava PODELA KOSOVA.
Uzmimo bar onu teritoriju na kojoj većinski žive Srbi, ako budemo dugo razmišljali i GURALI GLAVU U PESAK, IZGUBIĆEMO SVE !!!

Valerij

pre 13 godina

Kada je dr.Zoran Đinđić dao gotovo istu ovakvu izjavu svi su ga pljuvali.Ajde da vidimo kakve će sada reakcije da budu,svi znamo čije mišljenje je ovo,nije valjda da mislite da je ovo Dačić sam smislio?
Ovo znači da se napokon sprema državna politika koja će trajno da reši pitanje Kosova.Mnogi će da kažu da to nikada neće da se desi,ali toliko je Srbija zajebala stvar da je ovo apsolutno jedino realno ostvarivo rešenje,da se napokon smire tenzije i da se ovo pitanje baci u kantu bar za narednih 50 godina.
Glavno je pitanje da li će to da odobre USA i EU,ako se Kosovo podeli onda nema tenzija,nema mogućnosti za brzo otvaranje novog ratišta,nema potrebe za njihovo prisustvo dole,isto je i sa Republikom Srpskom.
Ne mislite valjda da se mi pitamo nešto oko ovoga????

deni

pre 13 godina

Kada bi se Srbi koji zive na Kosovu pitali to bi vec bila zavrsena prica ali vi sa svojom politikom koja odgovara samo vama da bi opstali na vlast i odugovlacili sa ispunjavanjem uslova EU kojom sebi omogucujete daljnje punjenje dzepova nemate iskrenih namera za to.U Srbiji nema pravde niti drzavni organi obavljaju svoj posao jer su svi manje vise umesani u kriminalnim radnjama.Politika koju sprovodite odgovara vama i onima koji pored vas isisavaju drustvo i bogate se na racun jadnoga naroda.

Nenad

pre 13 godina

Ovome i ekipi iz 1990-2000. oduzeti pravo na javno izrazavanje misljenja u vezi Kosmeta. Mozda predlog doticnog deluje realan, pravedan i iskren, ali zabrinjava me jer dolazi iz usta onih koji su nas do ovde doveli. Izgleda da nista nije tako jednostavno kao sto nam se cini. Ja pamtim, a vi..?

dragant

pre 13 godina

To nije dobro rešenje. To je kratkovido politikansko rešenje. Decenije brzo prolaze i prilike se menjaju na najneverovatnije načine, kako znamo iz istorije.

beOgradjanka

pre 13 godina

Puna podrska g. Dacicu! Samo napred, drugacije ne moze, i to je jasno svima onima, koji razmisljaju i zakljucuju realno i racionalno!

Dejan

pre 13 godina

Ko si bre ti da takve stvari pricas? Hajde tvoju imovinu da tako delimo??!!!!
Srbija je bila vekovima pod Turcima pa se na kraju oslobodila. Kosovo i Metohija je deo Srbije. Tako je bilo i tako mora i biti. Pitanje je vremena kada ce se okupacija zavrsiti.
Nijedna drzava na svetu se nije odrekla dela sopstvene teritorije zarad clanstva u nekoj organizaciji pa prema tome to ne sme ni Srbija.

realnost

pre 13 godina

Najzad je neko i to rekao! Daleko sam od toga da podrzavam njegovu stranku, ali treba pozdraviti da se po prvi put u vezi KiM cuje nesto realno, a ne glupe price i mitovi u koje ne veruju ni oni koji ih izgovaraju. Uzgred, ovakvo resenje predstavljalo bi ogroman uspeh, mada je svako trajno resenje i skidanje te teme sa dnevnog reda uspeh i uslov (jedan od) da ovo jednog dana bude normalna drzava. Sve dosadasnje izjave nasih zvanicnika nisu pokazivale ni trunku realne ideje o trajnom resenju, a takvo odbijanje prihvatanja realnosti nas je i dovelo dovde.

milan

pre 13 godina

Jeste da je nezvanicno ali znamo da SPS moze da onaj teg na vagi koji ce odluciti i zato je taj promisljeni potez od znacaja za politicki kolor na sledecim izborima. Ovo je nesto sto odavno znamo svi da je jedino resenje, nepriznati Kosovo neznaci nikako da je opet nase, priznati Kosovo nedolazi u obzir tu se svi slazemo ali da bi mrdnuli sa mrtve tacke nesto mora da se dogodi i ovaj predlog Dacica prvog aktuelnog politicara koji je to izgovorio cini mi se jedina realna mogucnost gde gubimo (ali i oni isto) ali nismo beskonacno u neizvesnosti i nevucemo taj teret stalno za sobom.

Marko

pre 13 godina

To jeste najbolje rešenje, da naše crkve i manastiri dobiju status kao ambasade, i da mesta naseljena srbima ostanu u sastavu Srbije, kada smo dozvolili da Kosovo izgubimo zbog mita i korupcije mislim da je vreme da realno sagledamo stvari, niko ne želi dva miliona albanaca u Srbiji, treba biti realista šta je rešenje po vama? Neki misle da će kroz pedeset godina Srbija ojačati pa će jednog dana vojno da zauzme pokrajinu? Da ali uz koje žrtve, tamo će biti oko 4 miliona albanaca najverovatnije sa ovom stopom rasta, tako da je ovo neminovno rešenje i treba ga sprovesti što pre...

realista

pre 13 godina

na zalost jedino realno resenje trenutno, a da si mogo Slobi bar ranije da kazes i da te poslusa.. ovako smo ratovali dzabe.. mozda i nije dzabe.. ovo je bilo zagrevanje za sledecih 50 godina.. tada idemo do kraja

dosledan

pre 13 godina

Kakva nonsalantnost u izjavi, kako te samo Dacicu nije sramota da to kazes??? Pa sto nisi takva resenja predlagao tvom ideologu Milosevicu pre bombardovanja i tako spasao hiljade nasih ljudi, nego si cuvao svoju stolicu i status bas do funkcije na kojoj si danas! Da li znas Dacicu da u resoru koji vodis ima na hiljade dece ciji su ocevi poginuli na Kosovu bas zbog naredjenja tvog ideologa i tvoje stranke( a svakako i ubedjenja samih vojnika i policajaca ) da je Kosovo Srpska zemlja i da se mora odbraniti, da svi moramo biti na braniku otadzbine!?!?! Objasni Dacicu ovu tvoju nonsalantno arogantnu zamisao majkama ciji su osamnestogodisnjaci i ostali naravno izginuli kod Urosevca, Prizrena, Kosara i ostalih mesta izmedju ostalog i zbog loseg vodjenja drzave od strane tog ISTOG sps-a kojim ti rukovodis!

Kao neko ko je bio osamnestogodisnjak i u vojsci za vreme rata na Kosovu ne dozvoljavam da pljujes po svim junacima koji su poginuli jer to ne zasluzuju!!! SRAM TE BILO

Nele

pre 13 godina

Evo da i ja pozelim nasim politicarima dobro jutro. Slazem se s Dacicem i to je moje misljenje od pocetka ali ga pitam zasto to nije rekao Milosevicu kad je bio s njim u vlasti. Da se to tada uradilo mi bismo sada bili daleko napred. Mada, misleci na nasu decu, nikad nije kasno da se zavrsi ova prica sa Kosovom a Kostunjavi i njemu slicni kojima Kosovo ne izlazi iz usta mogu slobodno da se presele tamo sa svojim porodicama.

Momcilo

pre 13 godina

Lukavo je izostavio da kaze kakva bi to podela bila, tj. da decidno kaze koja teritorija bi pripala Srbiji a koja Albancima. To je veoma bitno, najlakse je reci "podela je nabolje resenje".

JBT

pre 13 godina

Što ga ljudi hvale? Ovo je nastavak Miloševićeve politike " potkovica ", znači stara i odbačena politika SPS uz jeftino skupljanje poena pred izbore. KASNO.

ludi naučnik

pre 13 godina

DObro bre "druže" Dačiću, znači li to da trebamo da se odreknemo i Raške oblast koju ovi ekstremisti zovu Sandžak? Za neka rešenja možda treba da prođe i 100 godina što ne znači da trebamo odustati od svog cilja. Znači ko god nas pritisne odmah treba da popustimo jer rešenje nije brzo i nije vam na volju. UN polako pripremaju prijem Kosova, Šiptari pripremaju državni doček sa kamenicama dok zvaničnici pravo ispred Stefanovića "posade" zastavu Kosova. Ima li iko u ovoj državi ko je u stanju da lupi šakom o sto i da kaže kako će nam biti i svojim imenom i prezimenom, svojim poreklom, čašću i tradicijom stane iza svojih odluka da Srbiji bude bolje. Ne zanima nas ni EU ni NATO ni Rusija ni Kina, nas izmučeni, prevareni i izgladneli narod zanima samo da bolje živimo i da imamo da damo svojoj deci pristojan obrok što je sada misaona imenica. Srbija sa stabilnom i jakom ekonomijom, sa dobrim izvozom i redovnim platama. Sa svim ovim kriminalcima iza rešetaka i zakonima koji se sprovode, a posle da li ćemo biti u EU ili ne nebitno je. A Kosovo je Srbija pa makar se borili za njega i narednih 500 godina to je činjenica koje niko ne sme da se odrekne. Pitam ja vas ukoliko bih se ja uselio u vaš stan sa svojom decom pa još dobio jedno četvoro dece da li bi onda lepo podeili vašu imovinu jer Bože moj kako da se drugačije dogovorimo?

Podela odavno vise nije opcija

pre 13 godina

Lepo bi bilo kada mi Srbi ne bismo kasnili sa idejama. Tako bi, ponekad, operisali sa dobrim idejama i funkcionalnim resenjima.
Ovako, kasno na Kosovo stize Ivica.

maxi

pre 13 godina

g.Ivica Dacic je isti politicar koji je bio portparol njegove partije SPS koji u toku rata 1999 godine bio na vlast i proterevao oko 1 milion albanca sa Kosova u Albaniju, Makedonije i Crnu Goru da bi menjao strukturu etniteta na Kosovu.Sada samo kaze onu sto je pre decenije i vise radio da se to ostvar.Kakva ironija....

marija

pre 13 godina

jedva cekam da se resi vec jednom pitanje Kosova, ali moram da primetim:
u ustavu srbije pise da je Kosovo neodvojivi deo srbije.
Ministar srpske vlade sada dakle trazi rusenje Ustava? Dal oni uopste prate sta govore ili sada mogu da rade Bukvalno SVE sta god hoce? sta je sa pravom naroda na referendum npr, pa da se pita i za izmenu te glupe preambule, i za podelu Kosova i za svasta drugo?

blebetalo

pre 13 godina

Opa,Ivica se nesto u zadnje vrjeme raskurazio!
Da vidimo sad sta misle patriote?
Dali su ovo nagovjestaji i samog DS ka podjeli?
Kako ce reagirat gladni Toma?
Kako ce Onaj Sto Bjezi od Poligrafa?
Kako sam LDP,koji davno prije zagovara ovu tezu?
Ivice,sta je to politicar realista?
Dali smatras da su ovi oko tebe nadrealisti?
Sta ce reci crkva?
Hoce li druga strana(Kosovo)prihvatiti tu podjelu,te kojim nacinom ih natjerati na to ako nece!?
U jednom se slazem,realno je da sto se duze problem razvlaci,obe strane gube.
Bas zato,vi politicari u Srbiji,opozicija i pozicija,morate sjest za stol i usaglasit jedinstven stav u vezi Kosova!Vi jednostavno nemate sredjenu nacionalnu strategiju po tako vaznim pitanjima,tako da ni vas narod,kao ni strani faktori,neznaju vase konacne ciljeve!!!
Skupite glave iza zatvorenih vrata i izaberite opciju za koju ce te se borit;
1)Kosovo u sastavu Srbije
2)Podjela Kosova
3)Odrzavanje Status Quo pozicije do nekih povoljnijih trenutaka
Ako vase "mudre" glave uspiju utanicit jednu od opcija,slozno se borit svi zajedno za nju,bez obzira na politicku podjelu,mozda i polucite rezultate!
Inace ce te, ovako podjeljeni, na kraju opet dobit...sipak!!!

NikolaS

pre 13 godina

Kao sto rece neko, tuzno je sto ja koji nemam dara za politiku ovo vec pricam vec deset godina. Ja sam sa Juga Srbije i zivim sa Albancima. Realno, mi sa njima necemo moci nikada da zivimo u miru. Najbolje bi bilo za sve da se razdvojimo. Ovi koji ostanu u Srbiji, morace da postuju njene zakone, a ne da kace svoje zastave na opstinama ili da me svako jutro budi dzamija u 5. Ko to ne zeli, ima deo Kosova, otvorena su mu vrata. Na drugoj strani, zamisli 2 miliona ljudi, 99 procenata bez srednje skole koji su odmalena naucili "Kosovo republika" odjednom u Srbiji. Mislim da to nikome nece doneti dobro. Podela je jedino resenje. Onda mi priznamo taj njihov deo, i svako krene svojim putem i sa svojom srecom. Nije ni meni lako da ovo priznam, jer je moj cukun deda dao zivot za oslobadjanje tih krajeva, ali buducnost ne sme da trpi zbog proslosti.

Naim

pre 13 godina

Gospodine Dacicu zasto to niste rekli pre rata tvom gazdom milosevicu tada mozda je bio moguce ova opcija a sada mislim da je malo kasno.I ja nazalost ne vidim drugu opciju da na ovaj prostora balkana bude mira ali opcija koja moze da dodje do podele moze da se zameni sa opcijem da se menjaju teritorije tri sa tri sever Mitrovice Zubinpotok i Leposavic sa Presevom Bujanovcom i Medvedjem to je jedina opcija koja politika moze da pomiri oba naroda drugi izbor nema i tu treba i EU da primi oba zemlje kao garanciju u EU i posle da se resavaju probleme Balkana i europe

Pera

pre 13 godina

Bojim se da od podele nema nista... Albanci su predaleko otisli, mozda smo nekada mogli, ali sada vise ne mozemo da vratimo ni pedalj Kosova. To je trebalo uraditi jos pre bombardovanja. Sada, kad ih priznaje pola sveta je jednostavno kasno... najbolje sto Srbija moze da dobije jeste neki specijalan status severa, takav da ne bude pod upravom pristinskih vlasti, nego neka vrsta samostalnosti pod medjunarodnom lupom. Ali drzavne granice niko vise nece moci da promeni...

Zodijak

pre 13 godina

Jedini osudjuje kvislinski cetnicki pokret i ostale fasisticke vucibatine (ljoticevci, nedicevci), jedini se usudio da kaze istinu o srpskom fudbalu i jedini koji shvata realno stanje na Kosovu uprkos kuknjavi srBova. Zakljucak - sta god ja mislio o ovom coveku, ali svaka mu cast.

alexandar

pre 13 godina

jadna je vlada u kojoj samo slobin ucenik ima hrabrosti da kaze ono sto je ocigledno. a ovi koji ga pljuju zbog prodaje dedovine neka se zapitaju ko je rasprodavao tu dedovinu: on ili oni koji su prodajuci supe i mansarde na kosovu uzimali novac kojim su kupovali stanove i kuce u beogradu i srbiji. za jedan kvadrat neke vukojebine kupovali su kvadrat u bgd. tada se nisu bunili, decu su slali u prestonicu na skolovanje, zalivali dobre kupoprodajne ugovore, a sad se setili dedovine. ajte molim vas.......

Despot

pre 13 godina

Свако ко имало познаје демографска ,социјална и политичка кретања зна да је нама макар за наредних 100 година боље да смо разграничени са Албанцима. Ко то не признаје или бежи од истине или је заслепљен и неинформисан. Подршка за поделу!

miki

pre 13 godina

Ne mogu da verujem. Napokon da neko zvanicno kaze ono sto je svima jasno.. Jeste da Ceda to poodavno spominje ali ovako nesto , jos iz vlade.. Bravo Ivice kralju !!! Odmah potpisujem !!!

matko

pre 13 godina

Ovaj pragmaticni politicar ima snage da kaze ono sto vecina misli i nece biti cudo ako na krilima ove teze pokupi glasove na izborima. Ostali cute ili misle slicno ali ne izlaze u javnost, plase se ustavnih definicija, plase se reakcije velikih sila koje ne bi da otvaraju Pandorinu kutiju podela. Ali ako se do neke podele dodje dogovorom a taj dogovor definise kao poseban izuzetan slucaj onda ima sanse da se nesto i ostvari. Neke druge ideje koje idu u pravcu da jedna strana dobije sve u odnosu na drugu zadrzace ovaj region u pat poziciji sto ce imati za posledicu zaostajanje jos vece nego dosadasnje i prepustanje problema resenjima u buducnosti kada ce se opet doci na istu stvar. Parola dogovor kucu gradi nije dzaba izmisljena!

LJ

pre 13 godina

Dačić je već počeo predizbornu kampanju svojim skorašnjim postupcima. Mudro Ministre, ali uzalud. Vaša vlada je dala očajne rezultate i teško da će "preživeti" izbore.

voja

pre 13 godina

Slažem se u potpunosti sa ovom Dačićevom izjavom.
Trebalo bi hitno spasavati ono što se jedino može, a to jedino omogućava PODELA KOSOVA.
Uzmimo bar onu teritoriju na kojoj većinski žive Srbi, ako budemo dugo razmišljali i GURALI GLAVU U PESAK, IZGUBIĆEMO SVE !!!

miki

pre 13 godina

Ne mogu da verujem. Napokon da neko zvanicno kaze ono sto je svima jasno.. Jeste da Ceda to poodavno spominje ali ovako nesto , jos iz vlade.. Bravo Ivice kralju !!! Odmah potpisujem !!!

Despot

pre 13 godina

Свако ко имало познаје демографска ,социјална и политичка кретања зна да је нама макар за наредних 100 година боље да смо разграничени са Албанцима. Ко то не признаје или бежи од истине или је заслепљен и неинформисан. Подршка за поделу!

dosledan

pre 13 godina

Kakva nonsalantnost u izjavi, kako te samo Dacicu nije sramota da to kazes??? Pa sto nisi takva resenja predlagao tvom ideologu Milosevicu pre bombardovanja i tako spasao hiljade nasih ljudi, nego si cuvao svoju stolicu i status bas do funkcije na kojoj si danas! Da li znas Dacicu da u resoru koji vodis ima na hiljade dece ciji su ocevi poginuli na Kosovu bas zbog naredjenja tvog ideologa i tvoje stranke( a svakako i ubedjenja samih vojnika i policajaca ) da je Kosovo Srpska zemlja i da se mora odbraniti, da svi moramo biti na braniku otadzbine!?!?! Objasni Dacicu ovu tvoju nonsalantno arogantnu zamisao majkama ciji su osamnestogodisnjaci i ostali naravno izginuli kod Urosevca, Prizrena, Kosara i ostalih mesta izmedju ostalog i zbog loseg vodjenja drzave od strane tog ISTOG sps-a kojim ti rukovodis!

Kao neko ko je bio osamnestogodisnjak i u vojsci za vreme rata na Kosovu ne dozvoljavam da pljujes po svim junacima koji su poginuli jer to ne zasluzuju!!! SRAM TE BILO

alexandar

pre 13 godina

jadna je vlada u kojoj samo slobin ucenik ima hrabrosti da kaze ono sto je ocigledno. a ovi koji ga pljuju zbog prodaje dedovine neka se zapitaju ko je rasprodavao tu dedovinu: on ili oni koji su prodajuci supe i mansarde na kosovu uzimali novac kojim su kupovali stanove i kuce u beogradu i srbiji. za jedan kvadrat neke vukojebine kupovali su kvadrat u bgd. tada se nisu bunili, decu su slali u prestonicu na skolovanje, zalivali dobre kupoprodajne ugovore, a sad se setili dedovine. ajte molim vas.......

Gospode dal smo jos nacija?

pre 13 godina

Prosto ne mogu da verujem!!! Iskreno sam zaprepasten :( cak I komentarima koji se za neverovati slazu sa ovim :( pa aj onda dajmo Turcima pola Srbije, jer pobogu zaluzise valjda ljudi za 500g ili je tad to bila neka druga Srbija? koja je cekala kad tad svoje nazad. Nit su imali Dacica, no ni ove koji ovde toboz s'olaksanjem dele komentare(ili su naruceni komentatori ;) ) Sve u svemu da se ne shvati da zelim zlo, ali svoje nedam!!! Ljudi pa USA je jos davno izjavila da ona Neda da se cak sudi ni JEDNOM NJENOM VOJNIKU van amerike, I da ce automatski napasti zemlju koja to pokusa... a mi? Ne samo da gace skinusmo, vec I dedovinu...Il otadzbinu, eh a dal znamo jos sta je to?
P.S. znam da ce biti minusa oho, jer vec vidim nasu prodatu buducnost. aj u zdravlje.

Vladimir LDP

pre 13 godina

Kakvo resenje? Da bi imao resenje prvo moras imati problem. A kakav to problem Albanci na Kosovu imaju? Jel imaju svoje institucija i izvrsnu i sudsku vlast? Jel' ih priznao svako ko treba da ih prizna? Dakle, gde je tu problem? Mi bismo da nudimo kompromis tako sto druga strana nesto da a mi uzmemo, samo sto na takav "kompromis" niko nece pristati. A i koja je logika da se cepa neki deo samo zato jer se nekolicina ljudi tamo grupisala, po toj logici svaka teritorija gde se grupise par hiljada ljudi treba da se otcepi, ne vidim zasto onda i Sandzak momentalno ne bi se otcepio ukoliko bi Sever Kosova imao pravo na tako nesto. Nikom nije u interesu dalja cepkanja, novi sukobi... ovo nije resenje jer nije ni kompromis a i niko sa zapada tako nesto ne bi prihvatio. Kosovo je bilo presedan sto je milion puta receno i ponovljeno, a iskljucivi razlog zasto su imali pravo da se otcepe jeste etnicko ciscenje koje je nasa vojska (institucija sistema) sprovodila tamo, i to su i Amerika i svi milion puta ponovili. Ako vama to nije jasno onda imate ozbiljan problem koji treba da resavate sami sa sobom i da ostavite Albance na miru.

Marko

pre 13 godina

To jeste najbolje rešenje, da naše crkve i manastiri dobiju status kao ambasade, i da mesta naseljena srbima ostanu u sastavu Srbije, kada smo dozvolili da Kosovo izgubimo zbog mita i korupcije mislim da je vreme da realno sagledamo stvari, niko ne želi dva miliona albanaca u Srbiji, treba biti realista šta je rešenje po vama? Neki misle da će kroz pedeset godina Srbija ojačati pa će jednog dana vojno da zauzme pokrajinu? Da ali uz koje žrtve, tamo će biti oko 4 miliona albanaca najverovatnije sa ovom stopom rasta, tako da je ovo neminovno rešenje i treba ga sprovesti što pre...

Jabilondo

pre 13 godina

Citam komentare i ne verujem. Odricemo se srpske zemlje? Koje srpske zemlje? Srpske samo po tome sto to jos pise u nasem nesrecnom ustavu, na kojoj nema ni sprskih vlasti, a ni srpskog naroda (osim na severu, koji bi se i dobio podelom).

Odricemo se zemlje ya koju su stradali nasi davni preci? Koji? Oni pre 600 godina? Preci Rimljana su krvarili i u Britaniji, pa Italija do Apenina ide. Ili su krvaliri oni u Prvom svetskom ratu? Jesu. Ali su nasi "sveziji" preci tu teritoriju poklnili nakaradnom politikom poslednjih decenija. I to se racuna.

A vidim, pominju se i Foklandi. Jes', zaista, Britanci su ih branili. Ali, mi nismo Britanci, nismo mi takva sila, vec sitna Srbija, ekonomski najslabija u regionu (a do Evrope, ima da kaskamo jos decenijama). Zato, ne mogu isti arsini vaziti za sve, jer nismo svi isti.

Prvo malo da pospremimo svoje dvoriste, pa kad budemo imali plate da jedemo, pijemo, izlazimo, letujemo, zimujemo, kad kriminalci dobiju zatvorske kazne, a ne praznovanje sa familijom na godinu dana, kad izgradimo 40 kilometara autoputa za manje od 5 vekova, kad pocnemo da glasamo za drzavnike, a ne demagoge i strajkace, kad pocnemo da radimo i cutimo, a ne da 7 sati u drzavnoj firmi razglabamo o istoriji Srba i "svetoj srpskoj zemlji", kad... kad odradimo jos hiljadu stvari, koje se ticu samo nas, a ne bilo koga drugog, onda mozemo raspravljati o Kosovu, Foklandima, svetim zemljama.

LJ

pre 13 godina

Dačić je već počeo predizbornu kampanju svojim skorašnjim postupcima. Mudro Ministre, ali uzalud. Vaša vlada je dala očajne rezultate i teško da će "preživeti" izbore.

Dejan

pre 13 godina

Ko si bre ti da takve stvari pricas? Hajde tvoju imovinu da tako delimo??!!!!
Srbija je bila vekovima pod Turcima pa se na kraju oslobodila. Kosovo i Metohija je deo Srbije. Tako je bilo i tako mora i biti. Pitanje je vremena kada ce se okupacija zavrsiti.
Nijedna drzava na svetu se nije odrekla dela sopstvene teritorije zarad clanstva u nekoj organizaciji pa prema tome to ne sme ni Srbija.

Podela odavno vise nije opcija

pre 13 godina

Lepo bi bilo kada mi Srbi ne bismo kasnili sa idejama. Tako bi, ponekad, operisali sa dobrim idejama i funkcionalnim resenjima.
Ovako, kasno na Kosovo stize Ivica.

Nenad Nis

pre 13 godina

Srbi su od Kosova davno odustali, kad su poceli da prodaju imanja Siptarima. Taj proces traje decenijama. I ko onda ispada kriv? Zasto to Kosovo nisu branili oni koji su milione zaradili rasprodajuci svoje dedovine? Kad je njima toliko malo stalo do "srca Srbije", sta da se ocekuje od nekog Srbina iz Nisa, Valjeva ili Zrenjanina?

realista

pre 13 godina

na zalost jedino realno resenje trenutno, a da si mogo Slobi bar ranije da kazes i da te poslusa.. ovako smo ratovali dzabe.. mozda i nije dzabe.. ovo je bilo zagrevanje za sledecih 50 godina.. tada idemo do kraja

katica

pre 13 godina

E moj @ Zanatlijo! Sa tvojom idejom "Braćo Srbi i sestre Srpkinje zašto se odričete nečega zbog čega su vaši daleki preci gubili živote u Kosovkoj bitci za slobodu srpskog naroda?" nisi nista novo rekao. Stara idealizovana guslarska poezija je to.
Novo je, to moras da znas, da su i albanski preci, jos kako, ginuli za slobodu albanskoga naroda, sto je rezultiralo ovom njihovom novom drzavom: Kosovo.
I oprezno sa arhaicnim poklikom " Braćo Srbi i sestre Srpkinje", jer u Srbiji ne zive samo Srbi i Srpkinje nego i drugi gradjani Republike Srbije! Tacka!

Vitez Koja

pre 13 godina

Dobro jutro, Kolumbo!

To uopste nije nepopularno ni sa jedne ni sa druge strane, medju stanovnistvom, to je samo nepopularno medju nacionalistickim politicarima.

Potrebno je rascistiti odnose na bilo koji nacin (ja intimno verujem da je ovo jedan od nacina, ali da je i za njega kasno), kako bi se pristupilo normalizaciji odnosa u regionu, pomirenju, i zajednickom putu ka EU.

realnost

pre 13 godina

Najzad je neko i to rekao! Daleko sam od toga da podrzavam njegovu stranku, ali treba pozdraviti da se po prvi put u vezi KiM cuje nesto realno, a ne glupe price i mitovi u koje ne veruju ni oni koji ih izgovaraju. Uzgred, ovakvo resenje predstavljalo bi ogroman uspeh, mada je svako trajno resenje i skidanje te teme sa dnevnog reda uspeh i uslov (jedan od) da ovo jednog dana bude normalna drzava. Sve dosadasnje izjave nasih zvanicnika nisu pokazivale ni trunku realne ideje o trajnom resenju, a takvo odbijanje prihvatanja realnosti nas je i dovelo dovde.

Vladimir

pre 13 godina

Nemam ništa protiv da i vojno ponovo osvojim Kosovo i Metohiju. Ali pod uslovom da u prvim borebenim redovima budu onu koji su do 1991.godine svoju dedovinu prodavali Albancima po astronomskim cenama, a onda se preseljavali u centralne delove Srbije. Zatim ovi salonski desničari koji bi da tuđu decu šalju da ginu a oni da sede u Beogradu, pišu knjige i maze mačke, pa desničari koji bi veoma rado otišli da ratuju i na kraju mi ostali. Ustav kaže da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, ali ne vidim niti jedan razlog zašto bih ja ili bilo ko drugi branio i silom vraćao zemlju, koju je neko to dobrovoljno decenijama prodavao Albancima. Za razliku od nas koji prodajemo dedovinu dok kažeš "keks", Albanci imaju strategiju koja se nije menjala vekovima. Neka vam u Vranju kažu koliko se albanskih trudnica sa Kosova porodi u tom gradu, pa ćete da vidite da će Srbi i u tom gradu uskoro postati manjina. Na početku na papiru, a posle ćemo da vidimo. To nije slučajno, nego je plan koji neko sprovodi. I dok oni sprovode "naši veliki Srbi" su prodavali imovinu, a sada bi preko naših i leđa onih nesretnika koji su ostali okruženi Albancima sa svih strana da ne daju KiM. Tužno je da je Dačić jedini u toj vladi koji ima nešto veliko u preponskom delu, pa je rekao ono što ostali misle ali ne smeju da kažu.

pEtAR

pre 13 godina

'JEDINO' resenje je podela Kosova??? Ma nemoj?????
To je kao da ti neko na silu udje u tvoj stan, zakljuca se u jednu sobu, preko noci zaposedne i ostale delove stana, ti zbog pretnji pobegnes glavom bez obzira i umesto da tuzis siledziju i nikad ne odustanes od onog sto je TVOJE - kazes "dobro, aj podelimo po pola moj stan - to je jedino resenje..."
Da li si Dacicu toliko "siroke ruke" i kada je u pitanju tvoja licna imovina?????
Ovo je bruka kakva nas bagra vodi: Ivica, Bajatovic, Mrka, Krka i zute mrlje...A narod koji trpi ove i slicne izjave polu sveta koji je trenutno na vlasti - nema ni dostojanstvo ni cast i zato i zivi ovako kako zivi u sred Evrope u 21. veku - KAO STOKA!
PS. da je to jedino resenje u ovakvim situacijama g-dine Dacicu - Spanija, Izrael, Velika Britanija, Kina - odavno bi poklonile svoje teritorije svojim separatistima koji se bore za nezavisnost mnogo duze nego Albanci na Kosovu!!!

Profesor

pre 13 godina

Sadašnji aktuelni pobednici su imali parolu 'I Kosovo i Evropa'. Sada, nastupaju sa novom parolom 'Ni Kosovo ni Evropa'.

Međutim, 'Kasno stiže Janko na Kosovo'.

bezimena

pre 13 godina

Naravno da je to BILO rešenje onda kada je "prepametni" i "prepošteni" VdrK vodio tzv. pregovore, zato što je TADA to bio jedini mogući kompromis. U situaciji kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, koju su priznale najznačajnije države sveta i skoro cela EU, mislim da je za to kasno. Albanci su pokazali da umeju da čekaju, tako će sačekati i da ono malo Srba na KIM izumre (u medjuvremenu će njih biti još više) i tako će nestati NAŠ problem!

Ovi što kukaju na neku "dedovinu" neka izvole da je OTKUPE od Albanaca, verovatno za iste debele pare kako su je i PRODALI! Poredjenju Albanaca i Turaka nema mesta, Turci su bili okupatori a Albanci su na SVOME!

p.s. iako je ova ideja Djindjićeva, priznajem Dačiću hrabrost da je, makar i sa zakašnjenjem, javno kaže

Bardhi

pre 13 godina

Nama albancima ovo sto kaze Dacic odgovara podela.Bar cemo se mi iz Preseva ,Bujanovca i Medvegje pripojiti nasoj matici republike kosovo.U ostalom zato smo odrzali i referendum 90tih god .Pa i vasa drzava jednom udahne i krene svojim putem.U ostalom prije godine1912 granica je bila kod Ristovca svi znaju ovo je realnost pozdrav svim komsijama Bardhi--Evropa nas ceka-ciao

srbin (sve manji i manji )

pre 13 godina

a sto da delimo, da im odmah poklonimo sve? istorija je uciteljica zivota. srce vam je svima puno kad ucite istoriju, kad ucite o lazaru i ostalim srpskim junacima. ljudi su dali svoje zivote da bi vam ostavili nesto u nasledstvo, a vi bi sad to da krcmite. zarad cega? da bi tanjir bio malo puniji. malo veci komad mesa u njemu. pa kad nasa deca budu ucila u skoli novu istoriju, treba da vas smatraju izdajnicima. sto i jeste. prodati veru za veceru. a sto ne predete na islam, kao pojedinci, pre vise stotina godina? ako im sad poklonite, za 20-30 godina nece biti ni jednog vidljivog znaka srpstva i pravoslavlja dole. neko ce da vam cuva ono sto vi niste mogli ni hteli? hoce, prvih sest meseci.
nisam od onih sto bi ratovali i slali nasu decu u rat, ali nisam ni zato da poklanjamo nasu zemlju. optuzujete nase srbe sto su pobegli odozdo, sto donesose "milione". video bih vas da vam neko svaki dan preti, da ne smete da posaljete dete u skolu. krivica jeste na srbima, ali na onim poltronima sto se uvlacise titu, sto silovase srbiju. krivica je na milosevicu, koji isto tako izda srbe i na kosovu i u krajini, kad ih ostavi nezasticene. njihova krv mu ne pokvari ni apetit. nisu nas mogle slomiti ni sankcije ni bombardovanje, ali padosmo zbog polupraznog tanjira. vidim da mi je prelaziti u jevreje. oni znaju da cene svoju zemlju.

ludi naučnik

pre 13 godina

DObro bre "druže" Dačiću, znači li to da trebamo da se odreknemo i Raške oblast koju ovi ekstremisti zovu Sandžak? Za neka rešenja možda treba da prođe i 100 godina što ne znači da trebamo odustati od svog cilja. Znači ko god nas pritisne odmah treba da popustimo jer rešenje nije brzo i nije vam na volju. UN polako pripremaju prijem Kosova, Šiptari pripremaju državni doček sa kamenicama dok zvaničnici pravo ispred Stefanovića "posade" zastavu Kosova. Ima li iko u ovoj državi ko je u stanju da lupi šakom o sto i da kaže kako će nam biti i svojim imenom i prezimenom, svojim poreklom, čašću i tradicijom stane iza svojih odluka da Srbiji bude bolje. Ne zanima nas ni EU ni NATO ni Rusija ni Kina, nas izmučeni, prevareni i izgladneli narod zanima samo da bolje živimo i da imamo da damo svojoj deci pristojan obrok što je sada misaona imenica. Srbija sa stabilnom i jakom ekonomijom, sa dobrim izvozom i redovnim platama. Sa svim ovim kriminalcima iza rešetaka i zakonima koji se sprovode, a posle da li ćemo biti u EU ili ne nebitno je. A Kosovo je Srbija pa makar se borili za njega i narednih 500 godina to je činjenica koje niko ne sme da se odrekne. Pitam ja vas ukoliko bih se ja uselio u vaš stan sa svojom decom pa još dobio jedno četvoro dece da li bi onda lepo podeili vašu imovinu jer Bože moj kako da se drugačije dogovorimo?

Helios

pre 13 godina

Istorija i praksa pokazuju da apsolutno svaki znak popuštanja vodi isključivo u još veće gubitke. Momentalno, čim bi se "rešio" problem Kosova, prešli bi da nas maltretiraju na nekoj drugoj tački. Amerika je ekonomski i vojno nategnuta do maksimuma, čak ne idu ni u Libiju da ubiju Gadafija, apsolutno i nikako im sad ne treba popuštati. Regionalna autonomija donje dve trećine Kosova i Metohije je za nas nepravedno ali jedino smisleno rešenje. Sve drugo biće im znak za pokretanje novih akcija (Preševo, Pajtistan, Raška...) Nek traje kolko traje - svako drugo rešenje je za nas gore i vodi novim problemima. Tužno je ne samo to što je patriotizam prezrena kategorija, nego što je kratkovidost pobrkana sa mudrošću!

Zodijak

pre 13 godina

Jedini osudjuje kvislinski cetnicki pokret i ostale fasisticke vucibatine (ljoticevci, nedicevci), jedini se usudio da kaze istinu o srpskom fudbalu i jedini koji shvata realno stanje na Kosovu uprkos kuknjavi srBova. Zakljucak - sta god ja mislio o ovom coveku, ali svaka mu cast.

cezarlie

pre 13 godina

Ne mogu da verujem da se vecina slaze sa ovom neodgovornom predizbornom izjavom. Dacic me ne zanima uopste, ali da li ste svi vi diletanti koji mu dajete za pravo uopste svesni da dve trecina srba zapravo zivi u juznom delu Kosova?
A o Dacicu je izlisno bilo sta reci (ili o njegovoj partiji)

Enver Kelmendi

pre 13 godina

Onaj koji pociva ispod lipe je pretio Ocu nacije da ce ga vesati u Terazijama kada je spomenu ovu ideju za podelu Kosova.
Srbija,po mom misljenju,je gresila sto nije dozvolila Kosovu da postane sedma republika u sastavu SFRJ.Takva drzava je bila,da kazem figurativno,sa jednom nogom u EU.Njena greska je i ta sto je proterivala svoje gradjane preko Prokljetije u Albaniji,Makedoniji i Crnoj Gori,i usla u rat sa Nato alijansom,gde nakon 78 dana i noci bila izlozena bombardovanju i na kraju je potpisala "Kumanovski sporazum".I na kraju g. Dacicu Srbija gresi kada hoce da podeli ono sto je izgubio u ratu a pritom ni rec o Presevskoj dolini.
G.Dacicu,losa vodjena politika Srbije prema Srbima van Srbije kostala mnogo Srbima u Hrvatskoj,BiH i Kosovo.

Miloš

pre 13 godina

Jel ovo isti onaj Ivica koji je stajao uz Slobu dok su pričali Kosovo je naše pobedili smo NATO itd.? Jel ovo isti onaj Ivica koji je 2008. rekao i oružana akcija(rat) opcija? Isto kao Dinkić koji 11 godina prodaje i rasprodaje Srbiju iz fotelje u Beogradu a sad mu je regionalizacija na prvom mestu sve sami licemeri!!! Na izborima ima da glasam za prvo ime na listiću koje ne budem prepoznao ovi su svi za otpad ili još bolje zatvor!

Milutin Mladjenović

pre 13 godina

Da se ja pitam, sve Srbe koji su protivu podele bili nekada i sada, ubacio bi ih sve u autobus i odveo u Drenicu, Peć, Kačanik i tamo ih izbacio na ulicuu, pa neka to njima govore u oči šta pišu i šta govore ovde ili bilo gde.
E kad bi ih neko milom na to pozvao, niko živ se ne bi javio za taj put, ali ovako iz fotelje se junače ko Hajduk Veljko i Stanko. Jadno od njih do neba.

Србиновски

pre 13 godina

А зашто мора да се гази народна воља, где је референдум ? Шта ако грађани Србије не желе поделу или шта ако грађани Србије не желе ни тај север Косова ?
Распишите референдум !

Владимир

pre 13 godina

Добар дан свим читаоцима овог коментара.

Ни на који начин и ни под каквим условима се не слажем са предлогом министра Ивице Дачића о подели Косова и Метохије. Самом поделом Косова и Метохије држава Србија би заправо признала независност и суверенитет оног дела који би се одвојио од ње. Тим признањем би дефинитивно и заувек био отуђен део наше основне, оригиналне етничке територије, и више не би постојали ни ваљани дипломатски аргументи за евентуални покушај ослобођења и реинтеграције тог дела наше земље у оквире наше државе.
Сједињене Америчке Државе су у овом историјском тренутку веома исцрпљене и напрегнуте. Интензивно су ангажовани на неколико "бојних поља" и мислим да нам то даје могућност да заузмемо чврст и бескомпромисни став. Многе државе нису ни признале независност Косова.
Мислим да је боље да нам цело Косово и Метохија буде насилно отето, без нашег пристанка, него да се добровољно одричемо једног његовог дела. Јер, ако нам је нешто насилно отето, увек ћемо имати морално и политичко право да се боримо за то што нам је отето. Ако добровољно отуђимо један део своје земље, какав мотив ће имати наши потомци да се боре за његово ослобођење? Какав пример патриотизма дајемо својој деци тиме?

Дужни смо да одговоримо на жртву наших предака и да дамо светли пример нашим потомцима.

Ако друга страна (албанска) ни за длаку неће да попусти, зашто бисмо то ми урадили? Зар имамо мање права на цело Косово и Метохију од њих?

Зар нам је основни друштвени идеал леп и миран живот, европски стандард и толико прижељкивана "нормална држава"??

Онакви какви будемо сада, биће такви заувек у очима својих потомака.

Без повлачења, без предаје, без попуштања.

Mapko

pre 13 godina

Za nas,Srbadiju,jedino rešenje je da prekosutra svi mi koliko nas ima sednemo u sva raspoloživa prevozna sredstva i zaputimo se put Jevrope i zatražimo azil,a ovu divnu zemlju prepustimo nekome ko će da je voli i čuva bolje nego mi...

maxi

pre 13 godina

g.Ivica Dacic je isti politicar koji je bio portparol njegove partije SPS koji u toku rata 1999 godine bio na vlast i proterevao oko 1 milion albanca sa Kosova u Albaniju, Makedonije i Crnu Goru da bi menjao strukturu etniteta na Kosovu.Sada samo kaze onu sto je pre decenije i vise radio da se to ostvar.Kakva ironija....

slavle

pre 13 godina

Za deset godina delicemo Sandzak,za dvadeset Vojvodinu,za trideset Beograd,a za cetrdeset nece nas biti!!!
Radite ono za sta ste izabrani,jacajte institucije Drzave,ekonomiju,nemojte krasti ovu Drzavu i narod,manje se reklamirajte,istorijska odgovornost je na Vama a ne narodu.Narod ko narod,daj mi sad,danas,briga me za sutra!!!!!
Da li ste culi ovako razmisljanje od bilo koje Drzave ili njenih vlastodrzaca ovako nesto.Mislim da je najbolje da to uradite za pare,malo ste nakrali od ovog naroda,najgori smo u Evropi,a ako vi ostanete na vlasti jos jedan mandat,ni Siera Leone nece biti daleko????
Uradite nesto PAMETNO za Boga milog,lako je davati i prodavati ono sto su drugi stekli....!!!!
Ma ljudi moji, ima li u ovoj zemlji iko NORMALAN?????

muamua

pre 13 godina

Kosovo trazi nezavisnost na osnovu nazovi etnickog ciscenja milona albanaca,a moj kum licno porodio par hiljada albanki u Niskoj i Vranjskoj bolnici ,severno kosovo trazi otcepljenje na osnovu pogroma pre par godina i etnickog ciscenja od strane albanaca ka srbima...ali zasto to traze presevari i ostali...

Srbin sa Kosova

pre 13 godina

Kosovo je medjunarodno priznata Republika , sa ovakvom izjavom kasnite 10 godina. Zoran Djindjic je pominjao ovo 2002 tada ste ga proglasili srpskim izdajnikom. Kasno je za ove price, nema podele Kosova, da ste slusali Djindjica mozda bi nam bolje vreme bilo, ali u srbiji sve sto je dobro ne uspeva, tako da je pokojni premijer morao biti likvidiran zarad gramzivosti srpskih politicara tj. ultra nacionalista.

Marina

pre 13 godina

A sto sps 1999-e sa rugovom ne podeli kosovo nego ratovase pa kapitulirase nedelju dana pre NATO-ove obustave bombardovanja? Nek mi to Dacic objasni posto on to vrlo dobro zna. Cemu ova izjava sada,12 godina posle ?

brax

pre 13 godina

dacicu ova izjava garant nije tvoje licno misljenje..to voli i cjela srpska garnitura.zasto vi pokusavate da delite svoju teritoriju kada po vasim ustavom kosovo je srbija?! ovo mi nije bas jasno.nesto tu ne stima,cim pokusavate kosovo da delite onda kosovo nije srbija nit ce ikad biti.

Dosta zamajavanja

pre 13 godina

Dokle cete nas vise zamajavati tim Kosovom? U stvari znam - do izbora, a i posle njih, ako vam dozvolimo! No to ne menja stvar, KOSOVO JE IZGUBLJENO, samo sto nekima jako odgovara da izvlaci pare iz nasih dzepova kao fol za Kosovo, a zapravo pravo u sopstvene dzepove! I dok god ovaj glupi narod (izvinjenje onim manje glupima) to bude tolerisao, to ce se nastaviti. E sad lepo da vi nama omogucite da se LICNO I POJEDINACNO izjasnimo da li opet svako od nas pojedinacno i dalje zeli da baca svoj tesko zaradjeni novac kroz prozor (citaj u dzepove politicara i ko zna za sta sve jos), ili ne. EVO JA JASNO I GLASNO KAZEM DA MI JE DO I Z G U B L J E N O G KOSOVA STALO K'O DO LANJSKOG SNEGA, A DA ZA SVOJ NOVAC IMAM M N O G O PAMETNIJE NAMENE!!!

Sumadinac

pre 13 godina

Vidim ovde se pominje kako su nasi preci ginuli zbog KiM,sta sad treba da svaka generacija gine i vrti se oko istog pitanja?
Koliko je zivota baceno u vodu zbog te teritorije,a i iskreno me zanima sta vi predlazete da radimo sa 2 miliona Albanaca u drzavi, a s'obzirom na opadanje porasta srpskog a rapidni rast albanskog stanovnista mogli bi smo da zavrsimo u Srbiji koja bi imala vise Albanaca nego Srba.
Je l vam je to mozda cilj?
Cast izuzecima javna je tajna da je masa Srba sa KiM prodala kuce i stanove Albancima, pa cim je nastao sukob ti isti koji su prodali nase "srce" su zbrisali,pa dok su Srbi iz ostalih delova Srbije ratovali oni su pokupovali sve zivo, napravili vile i stekli dobar lobi koji po jacini jos malo moze da se meri sa Crnogorskim.
E sad, nas Srba nema u ovoj drzavi 100 miliona pa da mozemo da bacimo tek tako 10-20 miliona na svakih 50 godina radi ratova,nego nas ima 7 miliona sto je broj stanovnika nekog malo veceg zapadnjackog grada,t reba izbeci sukobe i staviti tacku na ovo pitanje zato sto su KiM progutali vec ogromnu masu novca i ljudstva,daljnje angazovanje po ovom pitanju ce samo doneti gore a to sto ovde neki pricaju "mi cekali 500-600 godina",mozda bi cekali i sledecih 500-600 pod uslovom da ne izumremo do tada kao narod,ako se vama ratuje,ako vam je teritorija dole i ako vam smeta ovo sto ljudi pisu lepo pusku u ruke i oteraj 2 miliona Albanaca, samo ne znam kako da ih sprecite da se vrate jedino kineski zid da izgradite oko KiM.
A inace taj beogradski pasaluk koji pominjete na kojoj ce on teritoriji da bude, posto na teritoriji Sumadije biti nece, i jos jedna stvar vama ako se zivi sa 2 miliona Albanaca u drzavi zivite, nadam se samo da ce onda Sumadija i Vojvodina krenuti svojim putem.
Ja necu da posle mog oca bilo ko iz moje porodice ratuje za KiM, meni tu nije ni dedovina ni pradedovina, KiM nikada nisam video i nemam zelju da ga vidim, meni je Sumadija dovoljno i necu da dozvolim da bilo koji drugi bakljavica koji se predstavlja kao Srbin zgrce pare preko mene ili moje porodice, kome se ratuje vec sam rekao puske u ruke i pravac KiM junaci...

Beqa

pre 13 godina

Druze Dacicu, zar necete celo Kosovo! Ni po kojim principima, ni ljudskim, ni pravnim, ni istrijskim, ni moralnim, i na kraju zasto da ne pominjem ni ratne principe (Srbija izgubila rat),znaci Kosovo ni po kojoj osnovi ne pripada Srbiji.Prema tome nece biti nikakve podele Kosova. Podelite vi Sumadiju druze Dacicu. Ne znam da li uopste postoji moralna politika, ali ova vasa izjava, druze Dacicu, je politicka prostitucija. Samo nastavite da provocirate. Time ugrozavate zivot Srbima koji jos zive na Kosovo. Mozda je to i vas cilj. I na kraju jos da kazem da politika vase partije a bogami i vi licno, doneli to toga da Kosovo postane nezavisno.

matko

pre 13 godina

Ovaj pragmaticni politicar ima snage da kaze ono sto vecina misli i nece biti cudo ako na krilima ove teze pokupi glasove na izborima. Ostali cute ili misle slicno ali ne izlaze u javnost, plase se ustavnih definicija, plase se reakcije velikih sila koje ne bi da otvaraju Pandorinu kutiju podela. Ali ako se do neke podele dodje dogovorom a taj dogovor definise kao poseban izuzetan slucaj onda ima sanse da se nesto i ostvari. Neke druge ideje koje idu u pravcu da jedna strana dobije sve u odnosu na drugu zadrzace ovaj region u pat poziciji sto ce imati za posledicu zaostajanje jos vece nego dosadasnje i prepustanje problema resenjima u buducnosti kada ce se opet doci na istu stvar. Parola dogovor kucu gradi nije dzaba izmisljena!

жена

pre 13 godina

Слажем се, али да подела буде праведна. Две половине Србији, а трећа половина њима. Само тако, никако другачије.

irena

pre 13 godina

Bogu hvala da je neko razumno progovorio nakon svih ovih godina, pa makar to bio i Dačić! U stvari, on je dobio zadatak da javno iznese mišljenje cele Vlade. Davno je trebalo da se uradi deoba. I veliki pozdrav za Nenada iz Niša i njegov komentar!!!

dragant

pre 13 godina

To nije dobro rešenje. To je kratkovido politikansko rešenje. Decenije brzo prolaze i prilike se menjaju na najneverovatnije načine, kako znamo iz istorije.

Naim

pre 13 godina

Gospodine Dacicu zasto to niste rekli pre rata tvom gazdom milosevicu tada mozda je bio moguce ova opcija a sada mislim da je malo kasno.I ja nazalost ne vidim drugu opciju da na ovaj prostora balkana bude mira ali opcija koja moze da dodje do podele moze da se zameni sa opcijem da se menjaju teritorije tri sa tri sever Mitrovice Zubinpotok i Leposavic sa Presevom Bujanovcom i Medvedjem to je jedina opcija koja politika moze da pomiri oba naroda drugi izbor nema i tu treba i EU da primi oba zemlje kao garanciju u EU i posle da se resavaju probleme Balkana i europe

Futog

pre 13 godina

"Braćo Srbi i sestre Srpkinje zašto se odričete nečega zbog čega su vaši daleki preci gubili živote u Kosovkoj bitci za slobodu srpskog naroda?"

Pa sta cekas, pusku u sake, i idi na Kosovo da ga oslobadjas...
Pazi ti njega, preci krvarili, a on bi iz svoje tople i udobne sobice slao druge da krvare na Kosovu.

28 dana bana

pre 13 godina

Trebalo mu je jedno 15 godina da mu iz d... stigne u glavu a tuzno je to sto je ostalima ova misao jos uvek na polaznoj stanici...

Nele

pre 13 godina

Evo da i ja pozelim nasim politicarima dobro jutro. Slazem se s Dacicem i to je moje misljenje od pocetka ali ga pitam zasto to nije rekao Milosevicu kad je bio s njim u vlasti. Da se to tada uradilo mi bismo sada bili daleko napred. Mada, misleci na nasu decu, nikad nije kasno da se zavrsi ova prica sa Kosovom a Kostunjavi i njemu slicni kojima Kosovo ne izlazi iz usta mogu slobodno da se presele tamo sa svojim porodicama.

Laki mali Princ

pre 13 godina

Jedan za drugim, ljudi koji vode ovu drzavu prave harakiri u ime naroda...
Juce Kosovo je Srbija, danas o podeli, a sutra (mozda) i o priznanju Kosova u celini?!
Ove reci koje si izgovorio znace da bi ti ( a ti si drzava ) bio spreman da uskoro i priznas Kosovo, naravno celovito.

Zasto ne kazete gradjanima koji ste ("tajni") zadatak dobili od EU-a da ispunite u narednih 5-6 meseci?! Budite iskreni, manje ce boleti.
Dalje, Kosovo je otisla s'kraja 80-tih i nema mu povratka, samo pazi Ivice da nas vasa nonsalantnost ne kosta jos sto-sta.

brax

pre 13 godina

ma vi srbi mozete da trazite i da kosovo bude u sastavu srbije ..al dzabe vam je.ko ce na to da pristane?!bolje vam je da se bavite drugim stvarima u srbiji,,hapsenje ratnog zlocinca Mladica,Hadzica..suzbijanje kriminala itd.

Poreč

pre 13 godina

Kasno Marko na Kosovo stiže. Ta opcija više ne prolazi na Kosovu. Za razliku od Srbije njima ovo nedovršeno stanje sada više odgovara imaju motiv s kojim će dugo dugo moći izdržati, to im je sve, dobivaju državu. Srbija zbog nedefiniranog stanja na Kosovu strašno gubi i njoj je u većem interesu da se to što prije rješi. Vrijeme radi za Kosovara dok će se Beograd na kraju morati odreći Kosova kao i Krajišnika zbog nezadovoljstva svojih građana. Ako Srbija u idućih deset godina ne rješi pitanje Kosova kriza u Sandžaku a možda još negdje će se produbiti. Ovdje u Istri Albanci koji imaju restorane i slastičarne kažu da oni i ostala dijaspora mogu financirati ovakvo stanje u matici još stoljeće. Ljudi su tamo naučeni na malo.

smiksi

pre 13 godina

Молим коментаторе који су за поклањање дела Србије, да ми објасне што им се жури ? Жури вам се због ЕУ ? Зашто вам је проблем да прође још 20 година ако треба ? Да ли је могуће да мислите да ће вам живот бити бољи ако се део Србије поклони ? И молим вас, без понављања реченица визионара и флоскула које смо чули милион пута, желим да ми неко каже како ће њему бити боље ако се Косово поклони .

Nenad

pre 13 godina

Ovome i ekipi iz 1990-2000. oduzeti pravo na javno izrazavanje misljenja u vezi Kosmeta. Mozda predlog doticnog deluje realan, pravedan i iskren, ali zabrinjava me jer dolazi iz usta onih koji su nas do ovde doveli. Izgleda da nista nije tako jednostavno kao sto nam se cini. Ja pamtim, a vi..?

Zanatlija

pre 13 godina

Ovde se svi komentari slažu sa Dačićem koji daje deo svoje države Albancima?

Ja vas uopšte ne razumem. Pa ko bi normalan dao deo države tek tako i bez razloge?

Braćo Srbi i sestre Srpkinje zašto se odričete nečega zbog čega su vaši daleki preci gubili živote u Kosovkoj bitci za slobodu Srpskog naroda?

Trećina Turske je pod Kurdima pa oni nemaju svoju državu.
Da li bi Albanci nama poklonili selo Vrake u kome su većina stanovnika Srbi Pravoslavci?! Nebi nikad. I mi ne treba i nema razloga da poklanjaqmo svoju teritoriju bilo kome.

Skadar su gradili Srbi, pa nam nikad nije palo na pamet da ga tražimo nazad niti bi ga nam Albanci dali.

Haralampije mirotocivi

pre 13 godina

Zemlja u kojoj ministar policije izjavi ovakvu stvar i ne bude smenjen vec sutra je osudjena na propast. Pa nije on opozicioni politicar, vec svojom funkcijom je drzavni sluzbenik, koji je duzan da se drzi slova Ustava, bez dovodjenja u pitanje istog.
Srbija sa ovakvima na vlasti ce nestati.

Aleksandar

pre 13 godina

Stvarno bih volio da nije situacija takva kakva jeste,ali i kad bi Srbija dobila i pola Kosova,to bi bilo nešto,a sudeći po svemu ovome kako političari Srbije "igraju" do sada,teško da Srbija dobije i parče Kosova. To jeste tužno,prije svega zbog našeg naroda koji živi dole,jer oni znaju najbolje u kakvim uslovima žive,odnosno preživljavaju a političari Srbije (ne svi),su odavno digli ruke od Kosova i to je evidentno,neće ga nikad vratiti u granice republike Srbije i to moramo što prije prihvatiti i gledati na koji način da pomognemo svi skupa onom nesretnom narodu koji živi dole i ima oči uprte u Srbiju. To je moje mišljenje i ne očekujem da se složite sa njim,ali se trebate složiti da pomognemo svi skupa ljudima.

Pozdrav iz HR

pre 13 godina

Nema podjela braćo Srbi, to je politika 19. a ne 21. stoljeća.

Arhitektura ovih prostora je završena i mijenjat će se samo u smislu ulaska u EU (tko želi tj. tko ispuni kriterije, bez "prečica" i "gledanja kroz prste").

Zato pogled u budućnost, neka Boro i Ramiz nauče živjeti zajedno i poštovati jedan drugoga do maksimuma, jer će u suprotnom vratiti sebe i svoju zemlju u 19. stoljeće, praćeno bijedom i gladi a moguće i uz krv.

Što prije Boro (ali i Ramiz) to shvate, bolje za svih vas tamo. Kako u Srbiji tako i na Kosovu.

kasno Ivica na Kosovo stizeeeese

pre 13 godina

1. Ne moze clan Vlade, vicepremijer i mladji koalicioni partner da ima "svoje misljenje sa kojim se Beograd ne slaze". To slabi poziciju naseg pregovarackog tima i salje poruku da je Vlada Srbije rastimovan orkestar, u kome svako svira po svim notama.
2. Ivica Dacic, kao bivsi visoki zvanicnik stranke koja je imala apsolutnu vlast, kasni sa ovom idejom nekih 15-tak godina. Ona je imala smisla dok su najjace karte bile u nasim rukama, sad mozemo samo da blefiramo, a svi znaju da smo tropa...

vrsac

pre 13 godina

bitno je samo ko papagaj ponavljati kosovo je nase kosovo je nase kosovo je nase i nista ne potpisivati..jer nicija nije do zore pa nece ni americka..jevreji su 2000 godina vikali da je jerusalim njihov i docekali su..znam da sad vecina vas koji citaju ovo, misli - joj mani me te price ja hocu sad da zivim dobro,briga me za kosovo - i ja sad nema nameru da vam objasnjavam da to nije tako i da ne treba menjati veru za veceru..zelim samo da kazem da je bitno da nas ima u vecini koji razmisljamo obrazom a ne stomakom...

Prasloven

pre 13 godina

Ovo izjavljuje potpredsednik vlade, ministar unutrašnjih poslova, predsednik SPS-a, ključni koalicioni partner DS-a - ništa čudno za zemlju Srbiju.

zeljko

pre 13 godina

Ma šta će nam Kosovo, šta će nam Vojvodina, šta će nam Sandžak...ionako ćemo u EU biti u istoj državi, tamo negde 2030., možda ni tad.

i ja sam realist

pre 13 godina

I u Milosevicevo vreme ti si bio realista,politikom genocida prema Albanskon narodom.Ti i tvoja partije nemate nikakvo pravo da govorite o Kosovu.A sto se tice podele,podelice se i Srbija ako hocete 3 opstine na severu Kosove(leposavic.Z.Potok,Zvecan) dacete 3 opstine na jugu Srbije.

Bora

pre 13 godina

To smo vec odavno culi,ideja Dobrice Cosica,ali pitanje svih pitanja je sta o tome misle u EU(NATO), jer oni su i dali Kosovo Albancima.

adios

pre 13 godina

Kosovo je Srbija samo za predsenika Tadića i Jeremića,a ovamo šalju svoje ljudi u posetu zar to nije priznavanje,mi iz dana u dan priznajemo Kosovo malo po malo,ta podela se ne isplati Albancima jer već imaju svoju državu,ljudi izgubili smo teritoriju,dovidjenja.

Milos

pre 13 godina

Iako svakako zavisi od njega, ovo zapravo uopste nije pitanja clanstva u Evropskoj uniji, nego pitanje trajnog resenja pitanja Kosova za koje niko ne moze da kaze da ne postoji - ni oni kojima je Ustav uklesan u srcu (iako je donet pre pet godina), ni oni koji kukaju o dedovini iz vracarskih stanova, ali ni oni koji Kosovo smatraju nezavisnom drzavom i zavrsenom pricom.

To je pitanje koje tesko opterecuje i nas i Albance, mada ako se malo bolje razmisli, i nasoj i njihovoj politickoj eliti odgovara da ih neko zamajava velikim pitanjima, jer se od sume ne vidi drvece - korupcija, socijalna pitanja, ekonomska situacija, nezaposlenost.

Podela meni zvuci kao prihvatljivo resenje za sve. Albanski argumenti o "suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova" su jaki tacno onoliko koliko su jaki i istovetni srpski argumenti, dakle nisu uopste. Mada, mozda gresim. Mozda je i na Kosovu potrebna jedna "Oluja" da bilo Srbi, bilo Albanci shvate da ne mogu resavati probleme bez onih drugih. Pitam se samo koliko je dobrog ta politika donela Srbiji u bliskoj proslosti, pa savetujem da idemo u susret problemu, a ne da bezimo od njega jer ce nas istorija pregaziti.

e-krem

pre 13 godina

Priznanje Kosova je jedino resenje,to je sledeca Daciceva izjava.
Crtanja mapa na masnim salvetama je umrlo sa Franjom Tudjmon i Slobodanom Milosevicem.

JBT

pre 13 godina

Što ga ljudi hvale? Ovo je nastavak Miloševićeve politike " potkovica ", znači stara i odbačena politika SPS uz jeftino skupljanje poena pred izbore. KASNO.

Nikad podela

pre 13 godina

V.Britanija salje vojsku na Foklande, a mi bi da podelimo Srpsku zemlju??? Koliko ljudi podrzava ovu ideju pa to je strasno. Dok se Srbija ne svede na Bg pasaluk ovakve izjave i podrska podanika ove vlasti nece prestati. Ali mi nemamo vojsku,prijatelje teramo od sebe uvlacimo se neprijatelju i sta ne jos. E jadna moja zemljo sa nama ovakvima, nikakvim.

Marko Lazovic - Djurdjevic

pre 13 godina

Kasno Marko na Kosovo stize...deo Kosova smo mogli dobiti dok je Dacic podrzavao rat na Kosovu a sada ne mozemo dobiti ni jedan ar

Zeljko

pre 13 godina

Gomila ljudi koja ovde komentarise podrzava ovu izjavu Dacica. Naravno i ja delim to misljenje. Ali me cudi, da jako malo ljudi zna da je ovo izgovorio jednom davno i pokojni nam prenijer Djindjic?! Tada je gospodin sa slike sedeo u vladi za Milosevicem i ucestvovao u dobro nam poznatom scenariju razaranja Srpske drzave, a Djindjic je zbog takve svoje izjave proglasen za stranog placenika i izdajnika srpstva! Tada je to bila sasvim realna mogucnost, sada je to samo imaginacija...

pravoslavni Bosanac

pre 13 godina

@ Gospode dal smo jos nacija? - "ili su ovo naruceni komentatori"

Ti si @ "Gospode" danas verovatno prvi put posetio B92 stranicu. Ti se nalazis na jednom od najdemokratskijih veb-sajtova Balkana.
Ovde se nista ne narucuje, ovde se misli!!!

TomaS

pre 13 godina

@(petar kosovska mitrovica): "Podela Kosova bi bila smrtna presuda za ljude u enklavama(ali bukvalno)"
Postoje rešenja. Jedno od njih je razmena imanja sa kosovskim Albancima koji žive uz sever Kosova, na primer. Ili na teritoriji Bujanovca, Preševa...

theGreat

pre 13 godina

Meni je to jos 90 i neke bilo jasno kao adolescentu, ali tada ste Ivice pricali neku drugu pricu. Sta to bese odgovornost? Ali krivi smo mi... lepo rece Balasevic.

Dragan

pre 13 godina

Jedan SPS-ovac posle 1999.e godine ovakve izjave ne bi nikako smeo da daje.Ova izjava za sps je ravna politickom samoubistvu jer nas je isti taj sps i uveo u rat pa potom kapitulirao a evo sada cujemo i ovakve izjave od osobe koja nakon ove izjave u politici nema vise sta da trazi. Doslo je vreme za izbore i to za potpuno novu generaciju politicara.Svi ovi doskorasnji su totalno izkompromitovani i treba ih sto pre skloniti sa vlasti da nam vise ne zagorcavaju zivot.

London

pre 13 godina

Amerikanci su odavno, i to više puta, rekli da od podele Kosova nema ništa. Zašto sada Dačić misli da to uopšte postoji kao mogućnost, nije mi jasno... da nije Srbija u međuvremenu postala ekonomska sila na Balkanu pa sada može da postavlja neke nove uslove Amerikancima/Evropi? Da se nije Srbija integrisala u međunardonu zajednicu, našla nove partnere pa sada ima podršku za svoje ideje? Da nisu u Srbiji konačno porađene nacionalističke i klerofašističke snage pa je Srbija zemlja sa kojom se može razgovarati i dogovarati se?

Milan Jovanovic Strongmen

pre 13 godina

Konacno da neko otvoreno to kaze od politicara na vlasti u Srbiji. Treba izvuci maksimalno od onog sto se moze izvuci, a to je sever Kosova, u protivnom, ako budemo cekali, na kraju necemo moci ni to da izvucemo.
Zbog ove neocekivane iskrenosti, Dacicu imas moj glas na sledecim izborima.

Ањица

pre 13 godina

Питање Косова је изузетно деликатна и "пипљива" тема! Не треба нико од наших политичара да даје изјаве које могу бити контрадикторни или непромишљени! Сматрам да ова изјава изузетно повређује Србе који живе још увек на Косову и који већ годинама слушају како се Србија никада неће одрећи ни једног дела ове територије! Мислим да господин Дачић није узео у обзир да његова реалност не претставља реалност грађана Србије а он је министар у нашој влади и самим тим његова изјава носи велику тежину!

ЈанкоХуњади

pre 13 godina

О каквој подели Ви говорите Дачићу?!
(подела = лакше манипулисање необразованим народом)
СТИДИ СЕ!
Под хитно да сте предузели реформе у Едукационом систему и урадите нешто за народ који вас је изгласао а не да тражите хлеба преко погаче.

DARKO MIRNIC

pre 13 godina

@ slavko-licno: "Daj im TI tvoju DEDOVINU, ako imas!!!!?????? Nije Kosovo tvoja prcija, sram te bilo bre....!!!!! Ti da vodis Drzavu?????"

~ Greska u razmisljanju cika slavko! Dacic je clan Vlade i jos kako je zaduzen da upravlja imovinom Republike Srbije. Da li ce Kosovo npr. da bude priznato od Srbije to odlucuje ova ili ona Vlada, kojoj je narod na demokratskim izborima dao tu vlast.
Ali tuzno je to da Kosovo nije vise pod vlascu Vlade Srbije, tako da je ova Daciceva izjava samo predizborna finta, i sakupljanje glasova u nacionalistickom glasackom taboru.

Драган Филиповић

pre 13 godina

Из доста коментара би се могло закључити као да је ствар са поделом Косова и Метохије већ завршена. Можда и јесте иза кулиса. Лично, са таквим решењем бих се сложио ако би ишло у пакету са поделом БиХ, за коју има много више аргумената.

ajemsasa

pre 13 godina

Miloševićev portparol može da sanjari o čemu hoće, ali zar stvarno iko misli da će Kosovo, koje je nezavisno i iza koga stoje najmoćnije zemlje sveta, pristati na nekakvu podelu svoje teritorije?
Daj,bre, ne budite smešni!

ROMAN

pre 13 godina

Bravo gospodine Dacicu na trezvenom razmisljanju u vezi jedine stvarne i normalne mogucnosti za miran zivot Srba na Kosovu.Ali nezaboravite da kada je nas pokojni premijer(neka mu je laka zemlja)predlagao istovetno resenje po tom pitanju pre Srpske golgote na Kosovu vas predsednik i tadasnji vrhovni komandant svega zivog i nezivog u Srbiji i svi vi uz njega tj.sva njegova klika,su ga proglasili izdajnikom Srbije.Vidite li narode a i vi gos.Dacicu koliko je bio u pravu.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Dačić: Podela Kosova jedino rešenje

Ako se Kostunica slaze sa time, evo slazem se onda i Ja !
Ja samo nebih voleo da se nesto radi mimo Ustava Srbije na kome je jadni Kostunica godinama radio i smisljao i smisljao dok se konacno nije dosetio da u Ustav unese "svetu recenicu" po kojoj je Kosovo i to celo neotudjivi deo Srbije !
Svi znaju koliko je to bolno kada se "Srce cepa na dvoje" !
Kosovskoj strani treba postaviti uslov "sve ili nista" pa neka biraju !

Albanac

pre 13 godina

Dobar Dan,

Ako vi stvarno hocete da izadjete s´cistim obrazom iz ovog, prvo se izvinite narodu na kosovu (i albancima i srbima a i manjinama) za SVE, a skoro u istom dahu priznajte nezavisnost kosova bez ikakvih uslova. I pustite nas (albance, srbe i ostale bilo gde) da zivimo nas zivot. Nema nista od svadze sa prvim komsijom. Ja ne znam kako je u srbiji, da li su dobre plate da li ima zakona i reda, da li su dobre skole, da li ima ikakve perspektive itd. ali to bi prvo trebalo biti pa onda ostalo je lako. Eto samo to malo, pozdrav.

kasno je

pre 13 godina

a sta da radimo sa albancima koji nezele da zive na jugu srbije, mi bi delili tamo gde smo manjina a tamo gde smo vecina nista. Sta ce da bude sa onim albancima na severu kosova. ovu ponudu je trebalo ponuditi 98 a ne sada, nemoze se ici logikom ajde da probam da ih rasteram i uzmem sve, a ako neupali onda cemo da delimo.

Nishlija

pre 13 godina

Ljudi sta je sa vama?????Kosovo smo izgubili zbog politike Slobodana Miloshevica i svih onih koji su tu politiku podrzavali. Ko bi podelio Kosovo?? Pa Albanci nece da dele ono za sta su se izborili. Ko je lud da deli ono sto je njegovo u kom svetu vi zivite.Kosovo je oteto na silu i jedino tako moze da se vrati SHVATITE TO. Srbija ne treba da ratuje vishe nikada a KOSOVO TREBA PRIZNATI i uspostaviti naj bolje moguce odnose sa KOSOVOM kao i sa svim ostalim exYU republikama. To je u naj boljem interesu za sve Srbe koji zive na Kosovu i za sve nashe svetinje koje su ostale tamo.Sve ostalo je gubljenje vremena i novca. Ako nastavimo sa ovakvim glupostima Kosovo ce pre od nas postati kandidat za EU.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Mnogo realnije bi bilo sprovesti referendume na Severnom Kosovu i u Juznoj Srbiji sa pitanjem:
Za Severno Kosovo: - Da li ste za pripajanje sa Republikom Srbijom?
Za Juznu Srbiju: - Da li ste za pripajanje sa Republikom Kosovo?

I pre bilo kakvoga referenduma odgovori su apsolutno poznati.

ne budimo naivni

pre 13 godina

NE podrzavam sve dok neko iz Sarajeva ne izjavi da je podela biH jedino resenje,iz Zagreba da je podela HR jedino resenje(Knin da pripadne RS) i dok neko iz CG ne izjavi da je podela CG jedino resenje(Sever i zapad CG sa Kotorom i Tivtom da se pridruzi RS) ili dok neko iz Skoplja ne izjavi da podela BJRM jedino resenje! Samo mozemo da delimo zemlju za koju su nam ginuli pradedovi,ostali se bore za svoje,ili svi da delimo ili niko,podela samo Kosova ne dolazi u obzir,ili da se sazove jedna velika mirovna konferencija o celom Balkanu pa da se svi podelimo pa svako da dobije po nesto ili nista da se ne deli i da se sve resava na SILU pa kom opanci a kom obojci, ne moze jedna mera za jedna a druga za druge a ovaj "ministar" je ovom izjavom upravo prekrsio USTAV Srbije te treba automatski da bude smenjen! Nek deli svoju kucu koju je ionako napravio dok je bio rame uz rame uz Milosevica, tj tudjim parama!

Momcilo

pre 13 godina

Lukavo je izostavio da kaze kakva bi to podela bila, tj. da decidno kaze koja teritorija bi pripala Srbiji a koja Albancima. To je veoma bitno, najlakse je reci "podela je nabolje resenje".

Jovan

pre 13 godina

Zasto ovo Dacic nije rekao Slobi 1999? Koliko puta ce SPS menjati stranu? Jel ovo konkretna potvrda da se vladajuca koalicija raspala? Gde je odgovor DS-a na Daciceve izjave?

nitkov

pre 13 godina

dacic okrece cutanje drugih stranaka u svoju korist, i javno progovara o podeli. ali to nije nikakva mudrost [podela kao kompromisno resenje je vec godinama ocigledna gradanima], a nije ni nikakva hrabrost! prosto, ds cuti jer bi izgubio pozicije kad bi ovo izgovorio, ali sps progovara jer moze samo da osvoji pozicije. jos ispada mnogo pametan i hrabar, trt.

zar cemo davati glas bilo kome ko prvi glasno kaze ociglednu stvar??? cak i stranci cija je politika zakuvala problem u kojem se davimo???

syla

pre 13 godina

E Dacicu Dacicu ti vrlo dobro znas da podele nece dozvoliti ni SAD ni EU bezobzira hteli to Beograd ili Pristina. jer bi tada trebalo deliti jug Srbije, Sandjak, Bosnju Makedoniju itd itd.

Pera

pre 13 godina

Bojim se da od podele nema nista... Albanci su predaleko otisli, mozda smo nekada mogli, ali sada vise ne mozemo da vratimo ni pedalj Kosova. To je trebalo uraditi jos pre bombardovanja. Sada, kad ih priznaje pola sveta je jednostavno kasno... najbolje sto Srbija moze da dobije jeste neki specijalan status severa, takav da ne bude pod upravom pristinskih vlasti, nego neka vrsta samostalnosti pod medjunarodnom lupom. Ali drzavne granice niko vise nece moci da promeni...

REMINGTON

pre 13 godina

Mic po mic pa Srbija shvata realnost. Prvo "ne damo YU (SLO. HR, BiH, BJRM," pa onda "ne damo SiCG", "ne damo Kosovo" onda "ne damo sever Kosova" i na kraju če biti "DA damo i sever i jug samo da nas pustite na miru". Živi bili pa videli. Albancima se ne žuri nigde po tom pitanju, priznali ih ili ne. Važno je da u svakodnevnom životu "nemaju Srbe nad glavom" a ostalo če vreme doneti. Kosovo se razvija svetlosnom brzinom, kako nije važno, važno je da se razvija i da ide napred i da se taj razvoj tako brzo odvija da se danas niti ne vide nikakvi tragovi rata i uništenja osim u onim delovima koji neče da uzmu ono što im se nudi a to su uglavnom jedino delovi teritorija Kosova u koji su naseljeni i u kojma žive pretežno građani Srpske nacionalnosti. To se događa jedino zbog antipropagande Beograda koji sa tom pogršnom politikom šteti jedino sunarodnicima u susedstvu. NAŽALOST TO JE JEDINA REALNOST I DRUGA NE POSTOJI.

NikolaS

pre 13 godina

Kao sto rece neko, tuzno je sto ja koji nemam dara za politiku ovo vec pricam vec deset godina. Ja sam sa Juga Srbije i zivim sa Albancima. Realno, mi sa njima necemo moci nikada da zivimo u miru. Najbolje bi bilo za sve da se razdvojimo. Ovi koji ostanu u Srbiji, morace da postuju njene zakone, a ne da kace svoje zastave na opstinama ili da me svako jutro budi dzamija u 5. Ko to ne zeli, ima deo Kosova, otvorena su mu vrata. Na drugoj strani, zamisli 2 miliona ljudi, 99 procenata bez srednje skole koji su odmalena naucili "Kosovo republika" odjednom u Srbiji. Mislim da to nikome nece doneti dobro. Podela je jedino resenje. Onda mi priznamo taj njihov deo, i svako krene svojim putem i sa svojom srecom. Nije ni meni lako da ovo priznam, jer je moj cukun deda dao zivot za oslobadjanje tih krajeva, ali buducnost ne sme da trpi zbog proslosti.

deni

pre 13 godina

Kada bi se Srbi koji zive na Kosovu pitali to bi vec bila zavrsena prica ali vi sa svojom politikom koja odgovara samo vama da bi opstali na vlast i odugovlacili sa ispunjavanjem uslova EU kojom sebi omogucujete daljnje punjenje dzepova nemate iskrenih namera za to.U Srbiji nema pravde niti drzavni organi obavljaju svoj posao jer su svi manje vise umesani u kriminalnim radnjama.Politika koju sprovodite odgovara vama i onima koji pored vas isisavaju drustvo i bogate se na racun jadnoga naroda.

Herman

pre 13 godina

Ovo misli vecina u Srbiji, ali je malo politicara koji imaju hrabrosti da to otvoreno kazu. Bez obzira na sve, ovo mi se cini jedino normalno resenje u ovom trenutku. Krajnje je vreme da se spuste tenzije.

Darcoolio

pre 13 godina

Samo zelim da Tadicu puste onaj njegov ostrasceni predizborni govor u kojem urla na sav glas kako nece dati ni pedalj Kosova i da ce ga braniti svim raspolozivim demokratskim sredstvima, posto je i on sada svestan cinjenice da ce, na zalost, morati da dodje do podele.

Znam te pusko kad si pistoj bila

pre 13 godina

Eee, Dacicu, sto to nisi pricao onomad kad si se ti i tvoja partija pitali? Sad je malo kasno... a sto se Evrope tice, ako Kosovo ne moze u Evropu bez saglasnosti Srbije, onda ni Srbija ne moze tamo bez saglasnosti Kosova, a to ve izgleda malo potrajati...

Miroslav

pre 13 godina

Ala si pametan nemam reci.Pa to si trebao Milosevicu tada da kazes a ne da ga podrzavas i vodis ratnu politiku u to vreme-ili si ti to zaboravio.Sram da te bude koje licemerje.Milosevic Ti itvoji kompanjoni ste slali vojsku i rezerviste da ratuju pljackaju i ubijaju Siptare a sada izigravas nevinasce.A sta sa generalima koje ste vi poslali a sada se nalaze u Hagu ili su po zatvorima i sa onoliko mladih pobijenih volnika i civila za kojima i danas mnoge porodice placu.Za to trbas da odgovaras ti isvi oni tvoji istomisljenici a ne da izigravas nevinu dusu.Kosovo i Metohija nije tvoja prcia . Deli ti Tvoju imovinu ako je imas a ostavi ove jadne Srbe da dele svoju sudbinu.Uzgred seti se izjave tvog Milosevica Srbima na Gazimestanu ili treba i na to da te podsecam.

Zoran

pre 13 godina

Setimo se 1999-te godine i sta je Dacic tada izjavljivao a sta izjavljuje sada! Da nije tragicno bilo bi smesno. Sad se setio da deli nesto sto se vise ne moze podeliti. Jadni mi svi gradjani ove zemlje kojima ovakvi "politicari" sede u foteljama i samo se bore da sto duze u njima ostanu i za to su spremni da osim nase prodaju i sopstvenu ustavljenu kozu za saku dolara.

sashko

pre 13 godina

Pa jos 2003. godine profesor Miroljub Labus je ovo rekao pa ga je Dacic i njemu slicni nazvao izdajicom, razbijacem Srbije, itd itd... Uvek se pitam: Cemu nam sluze glave kad nam je kolektivno pamcenje na nivou zivinceta? Hoce li se Dacic javno izviniti Profesoru?

Valerij

pre 13 godina

Kada je dr.Zoran Đinđić dao gotovo istu ovakvu izjavu svi su ga pljuvali.Ajde da vidimo kakve će sada reakcije da budu,svi znamo čije mišljenje je ovo,nije valjda da mislite da je ovo Dačić sam smislio?
Ovo znači da se napokon sprema državna politika koja će trajno da reši pitanje Kosova.Mnogi će da kažu da to nikada neće da se desi,ali toliko je Srbija zajebala stvar da je ovo apsolutno jedino realno ostvarivo rešenje,da se napokon smire tenzije i da se ovo pitanje baci u kantu bar za narednih 50 godina.
Glavno je pitanje da li će to da odobre USA i EU,ako se Kosovo podeli onda nema tenzija,nema mogućnosti za brzo otvaranje novog ratišta,nema potrebe za njihovo prisustvo dole,isto je i sa Republikom Srpskom.
Ne mislite valjda da se mi pitamo nešto oko ovoga????

RM

pre 13 godina

Ministre delite vi vašu imovinu na pola sa nekim ko vam je celu oduzme, a nemojte da delite nešto što je naše, u ovom slučaju i moja dedovina...

Vladimir LDP

pre 13 godina

Lepo je sve to, ali zakasnio je sa realizmom otprilike 20 godina, jer to je bila realnost pocetkom 90ih ali ne i danas, sada to vise nije moguce i nece se dozvoliti dalja tumbanja i podele na brdovitom Balkanu jer EU i Amerika zele ovaj region stabilan i da ga pripoje EU, a ova podela definitivno ne bi doprinela toj stabilnosti - dakle nista od svega toga. Kao i uvek, ovde caruje naknadna pamet, a kladim se da i 90ih onaj ko je racionalno i neostrasceno razmisljao uvidjao je da je tako nesto jedino logicno i mogucno bilo u datom trenutku, ali oni su nazivani izdajnicima, pljuvani i sta sve ne... i onda se cudimo zasto uvek ta naknadna pamet - zato jer one koji tu pamet dostignu na vreme i pokusaju da je prenesu nama odbacujemo i satanizujemo proglasavajuci ih izdajnicima, ovima, onima... pogledajte samo koliko je LDP bio u pravu bukvalno u svemu na sta je ukazivao u proteklih 5 godina, ali dzabe, ovde sada svi govore ono sto je LDP tada pricao, ali opet ovo sto LDP danas govori o NATO-u svi pljuju i negoduju a znamo da ce kroz 5-10 godina svi ovde pricati o tome i govoriti kako je za nas povoljna stvar ulazak u NATO savez (cim budemo shvatili koliko smo mi ustvari daleko od zapada i EU). Muka mi je vise od ove nase primitivne ljudske gluposti i toga sto nista ne kapiramo na vreme vec uvek (ali uvek) sa kasnjenjem od 10-ak i vise godina. Tako nikad necemo stici nigde. Ili cemo stvari resavati na vreme ili ce ih neko drugi resavati umesto nas, i to je jedina istina svidelo se to nama ili ne. Ali kada ih drugi budu resavali, ishod ne mora uopste biti povoljan po nas i nemamo nikakvo pravo da se bunimo jer ih mi nismo hteli resavati kada smo imali prilike za to.

TomaS

pre 13 godina

Kada je na Skupštini SANU juna 1996. njen predsednik Aleksandar Despić izneo svoju ideju o podeli Kosova, izazvao je ne samo svojevrsnu senzaciju nego i bes patriJota. Jedva je tada sačuvao živu glavu na ramenima. I o toj ideji nije ozbiljno ni razmatrano. A tada je sve zavisilo isključivo od srpskih vlasti, pa i način podele Kosova. Ali i sada, kako god da se podeli, bolje je nego da se mrzimo i sledećih 100 godina.

Mirjana

pre 13 godina

Zbog ostanka na vlasti Milosevic je uz pomoc JNA izazvao rat u bivsoj Jugoslaviji cije cemo posledice dugo osecati a tragedija pobijenih ljudi nikada i nicim se nece moci ispraviti . Sada smo opet dozvolili najboljem Milosevicevom uceniku,odlikasu Dacicu,da kroji visoku drzavnu politiku, za saku glasova na sledecim izborima ,koje ce podeliti sa raznim palmama krkobabicima, njihovim sinovima i njima slicnima!

Aleksandar

pre 13 godina

Daciceva izjava nema veze sa mozgom iz vise razloga:1: Zasto to nije rekao Milosevicu 1999? 2: Na osnovu cega on 2011-e godine bazira svoju izjavu? 3.Sta on misli da li ce SAD i EU uopste dopustiti podelu kosova? 4.Da li ce albanci hteti da razgovaraju o podeli kosova ili ce se slatko nasmejati? 5.Da li Tadic deli njegovo misljenje? Da Dacic zna odgovore na ova pitanja je nedvosmisleno ali je pitanje zasto sada daje izjave kameleonske prirode? Najverovatniji odgovor je da je poceo predizborno dodvoravanje buducim koalicionim partnerima jer je shvatio da DS nece dobiti na izborima. Osudjujem ovakvu politicku dvolicnost i smatram da je ovo tipican primer politikanskog igranja kako vetar duva koje je vec toliko stete donelo gradjana srbije da bi svima nama od ovakvih politicara trebalo da pozli.

beOgradjanka

pre 13 godina

Puna podrska g. Dacicu! Samo napred, drugacije ne moze, i to je jasno svima onima, koji razmisljaju i zakljucuju realno i racionalno!

blebetalo

pre 13 godina

Opa,Ivica se nesto u zadnje vrjeme raskurazio!
Da vidimo sad sta misle patriote?
Dali su ovo nagovjestaji i samog DS ka podjeli?
Kako ce reagirat gladni Toma?
Kako ce Onaj Sto Bjezi od Poligrafa?
Kako sam LDP,koji davno prije zagovara ovu tezu?
Ivice,sta je to politicar realista?
Dali smatras da su ovi oko tebe nadrealisti?
Sta ce reci crkva?
Hoce li druga strana(Kosovo)prihvatiti tu podjelu,te kojim nacinom ih natjerati na to ako nece!?
U jednom se slazem,realno je da sto se duze problem razvlaci,obe strane gube.
Bas zato,vi politicari u Srbiji,opozicija i pozicija,morate sjest za stol i usaglasit jedinstven stav u vezi Kosova!Vi jednostavno nemate sredjenu nacionalnu strategiju po tako vaznim pitanjima,tako da ni vas narod,kao ni strani faktori,neznaju vase konacne ciljeve!!!
Skupite glave iza zatvorenih vrata i izaberite opciju za koju ce te se borit;
1)Kosovo u sastavu Srbije
2)Podjela Kosova
3)Odrzavanje Status Quo pozicije do nekih povoljnijih trenutaka
Ako vase "mudre" glave uspiju utanicit jednu od opcija,slozno se borit svi zajedno za nju,bez obzira na politicku podjelu,mozda i polucite rezultate!
Inace ce te, ovako podjeljeni, na kraju opet dobit...sipak!!!

Petar

pre 13 godina

Dacic ovom izjavom pocinje novo politicko presvlacenje pred izbore. Ovakve izjave koalicionih partnera su najbolji pokazatelj trenutnih politickih slika i prilika gde se jasno vidi da se koalicija raspala. Svima je jasno da od statusa kandidata nema nista a ako i dobijemo status to de facto nista ne menja bez davanja datuma pocetka pregovora. Polako svi napustaju DS i zauzimaju startne pozicije pred nove izbore i sad je veliko pitanje oko koje stranke stozera ce se okupiti? DS se pokazala kao nesposobna,SNS je jos nesposobnija... Da li je ovo najava kostunicinog povratka?

sasa

pre 13 godina

E ovo su stvari koje se desavaju [i desavace se] u drzavi u kojoj ministar ili cak predsednik drzave ne zalede svoje funkcije koje imaju kao sefovi politicke stranke pa se covek pita: Jeli ovo govori predsdenik drzave/ministar ili sef politicke stranke.
Secamo se toga kada je predsednik drzave Srbije nastupao na izbornim skupovima u BH lani u septembru, ali ne kao predsednik drzave [jer bi to bilo mesanje u unutrasnju politiku BH], nego sao obicni predsednik politicke stranke iz susedne drzave. Naravno, pri tome je drzava Srbija platila sve kao da se radi o predsedniku drzave [obezbedjenje, avion,...]

A sta sada sa onim da cela vlada treba da nastupa jedinstveno, dali je ovo stav vlade ili pojedinca ??
"Iskakanja' su vec pocela.

vladan vladanko

pre 13 godina

U tom slucaju bi jedan deo Kosova ostao Republika Kosovo a ovaj drugi kako? Pokrajina Kosovo ili samo Srbija? MIslim, zanima me Dacicevo misljenje. Doduse to su samo tehnicka pitanja, to cemo se cas posla dogovoriti.

Realista

pre 13 godina

"Mislim da je jedino realno rešenje da tamo gde žive Srbi ostanu u Srbiji, a da se drugi deo gde žive Abanci odvoji. Samo to je realan način koji nas može dovesti do brzog rešenja."

Malo korigovane ove dve recenice zvucale bi mnogo realnije:
- Mislim da je jedino realno rešenje da tamo gde žive Srbi ostanu u Srbiji, a tamo gde zive Albanci (Presevo) ostanu na Kosovu, i da se ti tako odvojeni delovi pripoje svojim maticnim drzavama. Samo to je realan način koji nas može dovesti do brzog rešenja, koji bi MZ jos sutra prihvatila, ako bi se ovakav dogovor izmedju Srbije i Kosova postigao!

Miki

pre 13 godina

Ne kapiram kako neko ovakav moze da sedi u Vladi a plasira misljenje suprotno Ustavu!
Znaju da hapse neke, koji krse Ustav a sebi dozvoljavaju da rade isto.
Ova Vlada treba sto pre da padne, jer je prosto nedopustivo da neki tamo Stefanovic sedi za stolom na kojem je istaknuta zastava Kosova a Ministar Policije izjavljuje ovako nesto.
Komentari na B92 me ne zanimaju, kao ni plusevi i minusi, jer ionako ne pokazuju misljenje gradjana Srbije, vec referendum.
Porucio bih Dacicu da istupi iz Vlade, jer mesto ministra MUP nosi i odgovornost, iako doticni ocigledno nije svestan iste!
Ova Vlada je izgubila kredibilitet, ali guraju na silu nesto sto ocigledno ne funkcionise.
Za kraj, da li je ikad i jedan Albanski politicar ponudio Srbima deo teritorije ili cak i podelu?
Kako radite i poklanjate, zato smo i dosli u poziciju u kakvu smo dosli!!!!!!!!

amater_nadrealista

pre 13 godina

Ja ne znam koga ovaj Dacic zeli da pridobije ali taj kojeg je pridobio je ili jako jako da kazem "nepametan" ili zaboravan.
Prvo:
1999. cela zemlja je bombardovana iz razloga sto jedna partija nije htela da pristane na nesto sto su na kraju posle 80ak dana ipak pristali. Ovaj covek je verovali ili ne iz iste te partije. Sad je nasao da bude realan!
Drugo:
Covek je ministar u vladi i potpredsednik iste i kao takav mislim da ne moze da izlazi sa "svojim" misljenjem jer ga niko ni ne pita za njegovo licno misljenje. Po ovakvim pitanjima i vlada i drzava moraju imati jedinstveno misljenje a ne da svako iz vlade kako mu volja izjavljuje svoje - smesno je i neozbiljno sa diplomatke tacke gledista.

Nebitno sta mi mislili da je bolje. Ljude koji zive u enklavama gde je vecinski narod albanski, verovatno ne deli isto misljenje, ali koliko drzava vodi racuna o njima mozda i deli, ko zna.

Mnogo je lakse Dacicu iz kozne fotelje davati kojekakve izjave - jedino sto moze da izgubi je glas nekog penzionera koji do izbora mozda nece ni biti ziv.

Sve u svemu netakticka i amaterska izjava. Od koga je mogla se i ocekivati. -"...Kale znaci brdo"

Ilija

pre 13 godina

Ne znam da li samo ja to tako vidim ili i se jos neko slaze samnom, ali ovo meni lici na jeftinu kupovinu glasova na predstojecim izborima. Izbori su za godinu dana, vlada je pukla ko malter (osim sengena nista dobro nije uradila a i on nam visi o koncu), pa aj onda na ovakav nacin da se kupe glasovi. Ako odjek bude dobar Ivica ce reci kako stoji iza toga, a ako bude negativan onda kako su to izmisljene vesti, a u kampanju krece. . . A sto je najgore od svega, pitanje kosova se nece resiti jos 20 godina jer to nikome ne ide na ruku. Niti bgd-u niti pristini. U ovakom kijametu jedini i drugi mogu da muzu svoj narod i da krive one druge za neuspeh, a zapravo oni sve da idalje kradu i da zive ko Bogovi a narod glup pa ih sve podrzava jer se "bore" za njegove interese. . .

deda Paun, solunac

pre 13 godina

@ srbin (sve manji i manji): "srce vam je svima puno kad ucite istoriju, kad ucite o lazaru i ostalim srpskim junacima."

Cekaj bre cekaj! A zaboravio se da pomenes i deda Pauna, Solunca!

Albanac koji vjeruje

pre 13 godina

I ja se slažem,nije to loša ideja i to da ste skuzili da to nije lako postići sporazumom jer niste se navikli pregovarate sa Albancima.I šta je to 20god da se nešto postigne pregovorima ozmem u obzir da ste nas sto godina zgnjecili,meni 20god nije daleko,ko želi pregovarati mora biti strpljiv.

Pobesneli max

pre 13 godina

Socijalisti koji su u vreme kosovske krize imali apsolutnu vlast, i iskljucivi su krivci za posledice oko Kosovo, sad bi igrali i "pola-celo".
Sve ovo Dacic plasira za novine, umesto da lepo svoje delilacke ideje servira Americi i u EU. Ali o tome se tamo ne sme ni pisnuti. Tamo vazi zakon: psssssst!

Milena

pre 13 godina

Ma ovo svi politicari znaju, ali niko ne sme jos da kaze~! ne podnosim Dacica, al' ovo sto je rekao...tako je! imamo jedan zivot i prodje nam da slusamo o Kosovu, i jos sto godina cemo slusati ako ovako nastavimo, mislim da su ekonomski problemi bitniji od ovog, ljudi, deca nemaju sta da jedu, beda, siromastvo, niko nigde ne putuje, sve se svodi na prezivljavanje od meseca do meseca...Ako ce da nam krene, posle te podele...dajte da se delimo! svakako se ne moze ni protiv Evrope, niti Amerike..kako oni kazu tako ce biti..a oni su priznali Kosovo...

Sava Drugi

pre 13 godina

A kome bi ti jado dao tvoj rodni Prizren, grad u kome si se rodio i svet ugledao?

Ti koji si školovan plotičar, završio fakultet političkih nauka), vrlo dobro znaš da bi podela Kosova po tom principu, bilo priynavanje etničkog čišćenja, a to ne može da prođe, jer je to genocid.
Posle Nikolića, koji je glupim štrajkom gladji, pucao sebi u nogu ova tvoja izjava je pucan u obe sopstvene noge.
Kosovo i Srbija je to jedna država sa dva sistema. Kao Kina i Tajvan. jedino to je realno rešenje, sve drugo je imaginacja u glavama ovog ili onog.

Matrix

pre 13 godina

Samo ne interesuje koliko su para dobili da podele Kosovo ,do juče su na sva zvona pričali da je Kosovo sastavni deo Srbije,doneli ustav u kojem piše da je Kosovo sastavni deo Srbije. To mora da su ovi iz Evropske unije naredili Tadiću i kompaniji da se pokrene pitanje podele Kosovo,zato što znaju da Tadić nema šanse da dobije na sledećim izborima ,pa da oni obezbede podelu Kosova još sada,kako mislite da branite Kosovo ako ga delite ,prodajte svoju dedovinu. Kina je posle 100 godina povratila suverenitet. Daleko vam lepa kuća ,što kažu Pantelija, ko vas je poznavao ni pakao mu teško neće pasti.

vlada-so

pre 13 godina

Kakve bre podele? ima da budemo umitaristička urbana jugoslavija pod patronatom amerike,pošto nas evropa neće,a ruse boli uvo.Uzgred jedino smo prosperirali kada su ameri turali dolare našem najvećem sinu.

resenje za osvezenje

pre 13 godina

Osim podele gde nam ostaju sever, enklave i manastiri treba im traziti jedno 50 milijardi eur, pridobiti velike sile za tu ideju i pustiti referendum da narod Srbije o tome odluci.
Tako ce se resiti visedecenijski sukob, resiti ekonomska dubioza i sva odgovornost ostaje na narodu Srbije a ne na pojedincima.

marija

pre 13 godina

jedva cekam da se resi vec jednom pitanje Kosova, ali moram da primetim:
u ustavu srbije pise da je Kosovo neodvojivi deo srbije.
Ministar srpske vlade sada dakle trazi rusenje Ustava? Dal oni uopste prate sta govore ili sada mogu da rade Bukvalno SVE sta god hoce? sta je sa pravom naroda na referendum npr, pa da se pita i za izmenu te glupe preambule, i za podelu Kosova i za svasta drugo?

Zoran021

pre 13 godina

A šta kaže ustav na tu izjavu?I šta raditi sa Srbima južno od Ibra?Ta je politika dovela i do ratova devedesetih!To si zaboravio?Seti se samo šta je bilo sa Srbima koji su živeli u gradovima van tzv. RSK?

deda Paun, Solunac

pre 13 godina

@ dragant - Decenije brzo prolaze i prilike se menjaju na najneverovatnije načine, kako znamo iz istorije.

Nista se sine dragan(t)e ne menja, pitaj deda Pauna koji se nalazi u toj, kako ti rece, devetoj deceniji. Prosle mi sine decenije sve ko jedna, i ne da nije bilo "najneverovatnijih nacina" nego je islo iz goreg u gore, sa tendencijom, sine, u jos gore.
Ne veruj, sine, u neverovatno, toga vise ovde nikad nece da bude!

тоша

pre 13 godina

Видећемо Дачићу како ћеш у самој твојој партији проћи са овим предлогом. А изгледа да Алабнци условаљавају чак и ову идеју. Већ су рекли да требамо предати Бујановац и Прешево за северни Космет е а то је већ мало превише. Ако бисмо били спремни да им дамо 85% територије Космета (северни део је 15% територије Космета), ово албанско тражење још нечега заиста личи на оно "преко леба погаче" јер, не заборавимо, Космет ипак још није држава и не може у међународне институције. А и не иду поређења да Дачић понавља тезе Чеде Јовановића јер је Чеда заступао да се призна цео Космет (све са севером Космета) а Дачић говори о подели. Што се тиче мог личног мишљења, ја јесам за поделу али ако се у Србији договоре све странке да су за то решење или бар ако на то пристане убедљива већина странака у Србији. У супротном сам против. А та подела би била следећа: ми да узмемо север а остатак Космета да буде независтан али у том независном делу да Срби и објекти СПЦ имају аутономију и да објекти СПЦ остану у власништву СПЦ. Такође, Албанцима у Прешеву, Медвеђи и Бујановцу се може дати аутономија као за Србе у јужном делу КиМ. Да, могуће је да и енклава Штрпце остане у саставу Србије јер и Калињинград нема везу са Русијом али је ипак руска територија. Истина, Калињинград има излаз на море а Штрпце не, али мислим да би се дало уредити да и Штрпце остане Србији као енклава. У здравље људи...

milan

pre 13 godina

Jeste da je nezvanicno ali znamo da SPS moze da onaj teg na vagi koji ce odluciti i zato je taj promisljeni potez od znacaja za politicki kolor na sledecim izborima. Ovo je nesto sto odavno znamo svi da je jedino resenje, nepriznati Kosovo neznaci nikako da je opet nase, priznati Kosovo nedolazi u obzir tu se svi slazemo ali da bi mrdnuli sa mrtve tacke nesto mora da se dogodi i ovaj predlog Dacica prvog aktuelnog politicara koji je to izgovorio cini mi se jedina realna mogucnost gde gubimo (ali i oni isto) ali nismo beskonacno u neizvesnosti i nevucemo taj teret stalno za sobom.

Igor

pre 13 godina

Kako on to misli da podeli Kosovo i Metohiju . Mozda mu je tata ostavio neku teritoriju u amanet. Zbog te teritorije su nasi preci 600 god bili pod turcima, a gde su milioni proterinih i ubijenih do kraja 20 veka.Ni pedalj teritorije ne trebe da im damo.Nek znaju da dok postojimo ko narod znacemo da je to nasa teritorija, pa makar opet bilo nase za 1000 godina. P.S. Nece i ameri doveka vladati.

boki

pre 13 godina

Malo neozbiljno za nekoga ko je u vlasti da izlazi sa licnim izjava u trenutku kada krecu pregovori sa Pristinom. To moze da se protumaci na vise nacina. Da ovi opet nemaju jedinstven stav sta treba uraditi sa kosovskim pitanjem. Moguce je da je to i najbolje resenje, ali videti pod kojim uslovima na koji nacin, sta je strategija za narednih 50 godina, ako su je imali Albanci sto ne bismo je imali i mi i tako dalje tako blize.

U svakom slucaju malo blam.

Nikola

pre 13 godina

Mislim da je sada kasno.. ali bilo bi lepo kada bi pomogli nasim ljudima tamo, iako ih nema mnogo, a za ove sto pricaju o Presevu itd... samo vas obavestim da se na Kosovu nalaze i vojnici Spanije koja nije priznala Kosovo, sef Euleksa je RUMUN iz zemlje koja nije priznala Kosovo, vecina zemalja u svetu ne priznaje Kosovo, Srbi na Kosovu nisu integrisani u drzavu Kosovo. Nije KOSOVO clan UN-a pa da nam vi menjate granice.

iii

pre 13 godina

Tesko mi je to da priznam, ali ovo je prvi put od Djindjica da je neki od vodecih politicara skupio hrabrosti da javno zauzme stav za koji zna da nece biti popularan, ali je realno tacan i mora se glasno reci. Svaka cast na tome g.Dacicu, mada bi to imalo mnogo vise smisla da niste ucestvovali aktivno u svemu sto je dovelo do ovoga. Ovako je kasno i za hrabre izjave, a i za podelu Kosova, jer Albanci vec drze celo Kosovo uz jaku medjunarodnu podrsku i oni sad nemaju ama bas nikakvog razloga da pristanu na podelu...

XX

pre 13 godina

E pa Dacicu ako želite da budete deo EU-a i vi treba da priznate nezavisnost Kosova, to vam je jasno zar ne, a vi biste i parce Kosova jel? Ne moze jer i Pristina zna koji je uslov EZ da vi udjete u EU. Razmena teritorija-moze!

perica silni

pre 13 godina

to sto si rekao to je tacno,i ja sam za to,ali ni ti ,ja ni niko u ovoj drzavi nema pravo da prodaje ,poklanja tudje,pa ni ti Dacicu koji predstavljas vladu,a ustav izrcito zabranjuje,a ko potpise ili preda taj deo teritorije strancu,pa makar bio i albanac,cini Veleizdaju,a zna se koja je kazna za veleizdaju.nego ,onda raspisite referendum na celoj teritoriji drzave Srbije pa i na kosovu,sa samo jednim pitanjem dal smo za podelu kosova na srpski i albanski deo,pa kako vecina naroda odluci.ova vlada cini samo jedan deo naroda,pogledajte,koliko stanovnika punoletnih izadje na izbore,kad bi izaslo barem 70 posto to bi vec pokazalo pravu i realnu sliku razmisljaja .Bolna cinjenica da ne upravljamo kosovom jeste,da odvajamo pare za kosovo na papiru i to jeste,ali USTAV nema pravo niko da prekrsi,osim vecine naroda na referendumu ako se izjasni.

krstivoje

pre 13 godina

Ovo je pokusaj cinculiranja,nebi ON bas to bas izneo kao svoje licno misljenje jer bi zbog njegove proslosti moglo da se drugacije protumaci.
Verovatno su izgledi za priblizavanje evropi zapeli jer evropa ovako neuredjeno drustvo i nemoze u ovom momentu da priblizi sebi,i sada se pustaju razni dimni signali.Za neku fizicku podelu kosmeta se zakasnilo,naravno da ce proces trajati decenijama i da je njegov pozitivan ishod moguc samo uz veliku i potpunu pomoc EU- koja svojim razvojnim programima mora da potpuno promeni svest ljudi koja ce da dostigne nivo za moguci suzivot.Krene li se u drugacije opcije to bi znacilo ponovo ratnu atmosveru i izolaciju A ovako opljackani izgladneli i iznureni narod zasluzuje BOLJU OPCIJU...I ZA TAKVU BOLJU OPCIJU POTREBNI SU MOMENTALNI IZBORI...NEZNAM ZBOG CEGA SE VLASTODRSCI I DOTICNI MINISTAR UOPSTE ZENIRAJU..

baki

pre 13 godina

Ideja realna, srazmerno trenutnom mentalitetu vecine Srba i Albanaca, ali totalno protivna originalnim Evropskim nacelima. Tuga!!!

Vladimir

pre 13 godina

doticni , gazi po mrtvima koje je licno slao u rat, gazi po onima koji su glasali za njegovu "nacionalnu" politiku, a dobro je poznato da je sps uvek odlicno prolazio na izborima na kosovu, zbog *uzice i stomaka pristaje na sve...e sad vi prosudte sami...najvaznije je da mi ne priznamo bilo koji deo teritorije, bez obzira sto je moguce da kosovo i postane clanica neke od organzacija, jer ko zna, za 30-50 ili 100 godina, politicka klima ce se promeniti, mozda budemo imali pravo na taj deo nase zemlje, a ovako sa priznavanjem nikad vise necemo biti u mogucnosti da povratimo teritoriju...setite se samo Foklandskih ostrva na kojima je bilo vise ovaca nego britanaca i koja su hiljadama kilometara udaljenja od britanije pa su britanci ratovali za njih...
p.s
slazem se da o patriotizmu najmanje trebaju da pricaju oni koji su sve na ksovu rasprodali albanicam i sada nam drze lekcije...

Mare

pre 13 godina

Ni meni se ne svidja podela srpske teritorije, ali cinjenica je da bi nam dva miliona Albanaca stvaralo velike probleme u drzavi.
Podela Kosmeta u zamenu za nezavisnu Republiku Srpsku, to je nesto sto bih mogao da prihvatim

ЗбуњенСкроз

pre 13 godina

Вероватно ме/нас је Бог с разлогом казнио да живимо у оваквој држави. Један се буса у груди метросексуалске-"Никада нећемо признати независност Косова(где је Метохија?)"!, други преговара о нечему (нико не зна тачно о чему), а трећи има "своје мишљење", не обазирући се на уставну преамбулу за коју је и сам гласао. Они луди, а ми збуњени. Шизофренија, што би рекла Наташа Беквалац.

Jovan Drenić

pre 13 godina

Mnogi se osvrću,na to,šta je Dačić nekada pričao.Pustimo to,jer da smo beležili šta je ko i kada pričao,ne bi smo ni za jednog političara u zemlji i regionu mogli reći da je dosledan.Ovaj predlog je dobar.Albancima treba jasno reći,da tema Jug Srbije-Sever Kosova ne igra.Mi bi onda tražili dva sela oko Skadra...Jer,nije sporno bilo sveukupno srpsko-albansko pitanje,već status pokrajine.Toša je ovde najbolje opisao i treba njegov komentar pročitati.Nikako ostaviti Srbe južno od Ibra.Njih vezati sa Jug Srbije i tražiti reciprocitet,a Sever bezuslovno da pripadne Srbiji.Pozdrav,Jovan Kraljevo

Tex Willer, Mitrovica

pre 13 godina

Dačić: Podela Kosova jedino rešenje

E da moze da te cuje tvoj mentor Milosevic, divio bi se onim sta je ostavio, ne brine me to sto je on izjavio nego za to sto su mu dali da se bavi politikom.

Dragan

pre 13 godina

Možda to jeate rešenje za KiM,ali za Srbiju svakako nije.Realnost je da KiM nemože opstati u ekonomski lošem okruženju,jedino rešenje je da bude integrisano u nekakve ekonomske tokove na teritoriji bivše YU.To je jasno i gospodi iz EU jer KiM će trošiti njihov novac u narednim godinama.Situacija će biti jasnija za jedno 10-20 godina kada, možda,EU odluči da se proširi na ovaj deo Balkana.Oni koji nemogu da čekaju bolje da krenu što pre tamo gde žele.Za svoj novac, priuštiće sebi neku novu nacionalnost.

NikolaS

pre 13 godina

@Gospode dal smo jos nacija

Slazem se, ali tvoje pretpostavke ne vaze u globalu. Ne mozemo ni po cemu da se poredimo sa USA. Oni mogu da kazu da ne sme da se sudi ni jednom njihovom vojniku, moze im se, najjaci su. Mi smo niko i nista, i mi moramo da slusamo njih, ako necemo opet preko obraza. Druga stvar, protiv Turaka se pobunio narod koji je tu ziveo, jer nisu imali gde drugde da odu. Na Kosovu nema ko da se pobuni. Imate preko 2 miliona Albanaca, koji btw, imaju populacioni rast deset puta veci od srpskog. Prema tome, buducnost nam nije svetla u takvim okolnostima. Da se celo Kosovo i nekim slucajem vrati Srbiji, za 30 godina u Srbiji ce vecinsko stanovnistvo, u celini, biti albansko. Kome je to u interesu?! Ovako se podeli, ucvrste se granice, uvedu se vize i dovidjenja.

Бранко Стојановић

pre 13 godina

Видим истурили су Дачића да изнесе идеју о подели Косова, коју када би остварили приказали би као тријумф своје политике. Ово што је остало од две и по општине на северу које и онако контролише Србија би они показали као свој велики политички успех.

Мислим да се на то никада не би смели пристати. Те две општине уз наше непризнавање су нам залог и врата преко којих ћемо се за 20, 30 или 50 година вратити на Косово.

Биле су неке идеје 90-их које је форсирао Добрица Ћосић о подели које би можда и биле прихватљиве, али да би се то извело морала би српска војска да уђе на те територије. Подела је била смишљана да укључи за Србе важне историјске споменике и места од значаја, где би били укључени Коово Поље, Грачаница и Дечани.

Vladimir LDP

pre 13 godina

Kakvo resenje? Da bi imao resenje prvo moras imati problem. A kakav to problem Albanci na Kosovu imaju? Jel imaju svoje institucija i izvrsnu i sudsku vlast? Jel' ih priznao svako ko treba da ih prizna? Dakle, gde je tu problem? Mi bismo da nudimo kompromis tako sto druga strana nesto da a mi uzmemo, samo sto na takav "kompromis" niko nece pristati. A i koja je logika da se cepa neki deo samo zato jer se nekolicina ljudi tamo grupisala, po toj logici svaka teritorija gde se grupise par hiljada ljudi treba da se otcepi, ne vidim zasto onda i Sandzak momentalno ne bi se otcepio ukoliko bi Sever Kosova imao pravo na tako nesto. Nikom nije u interesu dalja cepkanja, novi sukobi... ovo nije resenje jer nije ni kompromis a i niko sa zapada tako nesto ne bi prihvatio. Kosovo je bilo presedan sto je milion puta receno i ponovljeno, a iskljucivi razlog zasto su imali pravo da se otcepe jeste etnicko ciscenje koje je nasa vojska (institucija sistema) sprovodila tamo, i to su i Amerika i svi milion puta ponovili. Ako vama to nije jasno onda imate ozbiljan problem koji treba da resavate sami sa sobom i da ostavite Albance na miru.

Dejan

pre 13 godina

Ko si bre ti da takve stvari pricas? Hajde tvoju imovinu da tako delimo??!!!!
Srbija je bila vekovima pod Turcima pa se na kraju oslobodila. Kosovo i Metohija je deo Srbije. Tako je bilo i tako mora i biti. Pitanje je vremena kada ce se okupacija zavrsiti.
Nijedna drzava na svetu se nije odrekla dela sopstvene teritorije zarad clanstva u nekoj organizaciji pa prema tome to ne sme ni Srbija.

voja

pre 13 godina

Slažem se u potpunosti sa ovom Dačićevom izjavom.
Trebalo bi hitno spasavati ono što se jedino može, a to jedino omogućava PODELA KOSOVA.
Uzmimo bar onu teritoriju na kojoj većinski žive Srbi, ako budemo dugo razmišljali i GURALI GLAVU U PESAK, IZGUBIĆEMO SVE !!!

miki

pre 13 godina

Ne mogu da verujem. Napokon da neko zvanicno kaze ono sto je svima jasno.. Jeste da Ceda to poodavno spominje ali ovako nesto , jos iz vlade.. Bravo Ivice kralju !!! Odmah potpisujem !!!

Gospode dal smo jos nacija?

pre 13 godina

Prosto ne mogu da verujem!!! Iskreno sam zaprepasten :( cak I komentarima koji se za neverovati slazu sa ovim :( pa aj onda dajmo Turcima pola Srbije, jer pobogu zaluzise valjda ljudi za 500g ili je tad to bila neka druga Srbija? koja je cekala kad tad svoje nazad. Nit su imali Dacica, no ni ove koji ovde toboz s'olaksanjem dele komentare(ili su naruceni komentatori ;) ) Sve u svemu da se ne shvati da zelim zlo, ali svoje nedam!!! Ljudi pa USA je jos davno izjavila da ona Neda da se cak sudi ni JEDNOM NJENOM VOJNIKU van amerike, I da ce automatski napasti zemlju koja to pokusa... a mi? Ne samo da gace skinusmo, vec I dedovinu...Il otadzbinu, eh a dal znamo jos sta je to?
P.S. znam da ce biti minusa oho, jer vec vidim nasu prodatu buducnost. aj u zdravlje.

dosledan

pre 13 godina

Kakva nonsalantnost u izjavi, kako te samo Dacicu nije sramota da to kazes??? Pa sto nisi takva resenja predlagao tvom ideologu Milosevicu pre bombardovanja i tako spasao hiljade nasih ljudi, nego si cuvao svoju stolicu i status bas do funkcije na kojoj si danas! Da li znas Dacicu da u resoru koji vodis ima na hiljade dece ciji su ocevi poginuli na Kosovu bas zbog naredjenja tvog ideologa i tvoje stranke( a svakako i ubedjenja samih vojnika i policajaca ) da je Kosovo Srpska zemlja i da se mora odbraniti, da svi moramo biti na braniku otadzbine!?!?! Objasni Dacicu ovu tvoju nonsalantno arogantnu zamisao majkama ciji su osamnestogodisnjaci i ostali naravno izginuli kod Urosevca, Prizrena, Kosara i ostalih mesta izmedju ostalog i zbog loseg vodjenja drzave od strane tog ISTOG sps-a kojim ti rukovodis!

Kao neko ko je bio osamnestogodisnjak i u vojsci za vreme rata na Kosovu ne dozvoljavam da pljujes po svim junacima koji su poginuli jer to ne zasluzuju!!! SRAM TE BILO

Despot

pre 13 godina

Свако ко имало познаје демографска ,социјална и политичка кретања зна да је нама макар за наредних 100 година боље да смо разграничени са Албанцима. Ко то не признаје или бежи од истине или је заслепљен и неинформисан. Подршка за поделу!

ludi naučnik

pre 13 godina

DObro bre "druže" Dačiću, znači li to da trebamo da se odreknemo i Raške oblast koju ovi ekstremisti zovu Sandžak? Za neka rešenja možda treba da prođe i 100 godina što ne znači da trebamo odustati od svog cilja. Znači ko god nas pritisne odmah treba da popustimo jer rešenje nije brzo i nije vam na volju. UN polako pripremaju prijem Kosova, Šiptari pripremaju državni doček sa kamenicama dok zvaničnici pravo ispred Stefanovića "posade" zastavu Kosova. Ima li iko u ovoj državi ko je u stanju da lupi šakom o sto i da kaže kako će nam biti i svojim imenom i prezimenom, svojim poreklom, čašću i tradicijom stane iza svojih odluka da Srbiji bude bolje. Ne zanima nas ni EU ni NATO ni Rusija ni Kina, nas izmučeni, prevareni i izgladneli narod zanima samo da bolje živimo i da imamo da damo svojoj deci pristojan obrok što je sada misaona imenica. Srbija sa stabilnom i jakom ekonomijom, sa dobrim izvozom i redovnim platama. Sa svim ovim kriminalcima iza rešetaka i zakonima koji se sprovode, a posle da li ćemo biti u EU ili ne nebitno je. A Kosovo je Srbija pa makar se borili za njega i narednih 500 godina to je činjenica koje niko ne sme da se odrekne. Pitam ja vas ukoliko bih se ja uselio u vaš stan sa svojom decom pa još dobio jedno četvoro dece da li bi onda lepo podeili vašu imovinu jer Bože moj kako da se drugačije dogovorimo?

srbin (sve manji i manji )

pre 13 godina

a sto da delimo, da im odmah poklonimo sve? istorija je uciteljica zivota. srce vam je svima puno kad ucite istoriju, kad ucite o lazaru i ostalim srpskim junacima. ljudi su dali svoje zivote da bi vam ostavili nesto u nasledstvo, a vi bi sad to da krcmite. zarad cega? da bi tanjir bio malo puniji. malo veci komad mesa u njemu. pa kad nasa deca budu ucila u skoli novu istoriju, treba da vas smatraju izdajnicima. sto i jeste. prodati veru za veceru. a sto ne predete na islam, kao pojedinci, pre vise stotina godina? ako im sad poklonite, za 20-30 godina nece biti ni jednog vidljivog znaka srpstva i pravoslavlja dole. neko ce da vam cuva ono sto vi niste mogli ni hteli? hoce, prvih sest meseci.
nisam od onih sto bi ratovali i slali nasu decu u rat, ali nisam ni zato da poklanjamo nasu zemlju. optuzujete nase srbe sto su pobegli odozdo, sto donesose "milione". video bih vas da vam neko svaki dan preti, da ne smete da posaljete dete u skolu. krivica jeste na srbima, ali na onim poltronima sto se uvlacise titu, sto silovase srbiju. krivica je na milosevicu, koji isto tako izda srbe i na kosovu i u krajini, kad ih ostavi nezasticene. njihova krv mu ne pokvari ni apetit. nisu nas mogle slomiti ni sankcije ni bombardovanje, ali padosmo zbog polupraznog tanjira. vidim da mi je prelaziti u jevreje. oni znaju da cene svoju zemlju.

Bardhi

pre 13 godina

Nama albancima ovo sto kaze Dacic odgovara podela.Bar cemo se mi iz Preseva ,Bujanovca i Medvegje pripojiti nasoj matici republike kosovo.U ostalom zato smo odrzali i referendum 90tih god .Pa i vasa drzava jednom udahne i krene svojim putem.U ostalom prije godine1912 granica je bila kod Ristovca svi znaju ovo je realnost pozdrav svim komsijama Bardhi--Evropa nas ceka-ciao

Zodijak

pre 13 godina

Jedini osudjuje kvislinski cetnicki pokret i ostale fasisticke vucibatine (ljoticevci, nedicevci), jedini se usudio da kaze istinu o srpskom fudbalu i jedini koji shvata realno stanje na Kosovu uprkos kuknjavi srBova. Zakljucak - sta god ja mislio o ovom coveku, ali svaka mu cast.

Владимир

pre 13 godina

Добар дан свим читаоцима овог коментара.

Ни на који начин и ни под каквим условима се не слажем са предлогом министра Ивице Дачића о подели Косова и Метохије. Самом поделом Косова и Метохије држава Србија би заправо признала независност и суверенитет оног дела који би се одвојио од ње. Тим признањем би дефинитивно и заувек био отуђен део наше основне, оригиналне етничке територије, и више не би постојали ни ваљани дипломатски аргументи за евентуални покушај ослобођења и реинтеграције тог дела наше земље у оквире наше државе.
Сједињене Америчке Државе су у овом историјском тренутку веома исцрпљене и напрегнуте. Интензивно су ангажовани на неколико "бојних поља" и мислим да нам то даје могућност да заузмемо чврст и бескомпромисни став. Многе државе нису ни признале независност Косова.
Мислим да је боље да нам цело Косово и Метохија буде насилно отето, без нашег пристанка, него да се добровољно одричемо једног његовог дела. Јер, ако нам је нешто насилно отето, увек ћемо имати морално и политичко право да се боримо за то што нам је отето. Ако добровољно отуђимо један део своје земље, какав мотив ће имати наши потомци да се боре за његово ослобођење? Какав пример патриотизма дајемо својој деци тиме?

Дужни смо да одговоримо на жртву наших предака и да дамо светли пример нашим потомцима.

Ако друга страна (албанска) ни за длаку неће да попусти, зашто бисмо то ми урадили? Зар имамо мање права на цело Косово и Метохију од њих?

Зар нам је основни друштвени идеал леп и миран живот, европски стандард и толико прижељкивана "нормална држава"??

Онакви какви будемо сада, биће такви заувек у очима својих потомака.

Без повлачења, без предаје, без попуштања.

жена

pre 13 godina

Слажем се, али да подела буде праведна. Две половине Србији, а трећа половина њима. Само тако, никако другачије.

pEtAR

pre 13 godina

'JEDINO' resenje je podela Kosova??? Ma nemoj?????
To je kao da ti neko na silu udje u tvoj stan, zakljuca se u jednu sobu, preko noci zaposedne i ostale delove stana, ti zbog pretnji pobegnes glavom bez obzira i umesto da tuzis siledziju i nikad ne odustanes od onog sto je TVOJE - kazes "dobro, aj podelimo po pola moj stan - to je jedino resenje..."
Da li si Dacicu toliko "siroke ruke" i kada je u pitanju tvoja licna imovina?????
Ovo je bruka kakva nas bagra vodi: Ivica, Bajatovic, Mrka, Krka i zute mrlje...A narod koji trpi ove i slicne izjave polu sveta koji je trenutno na vlasti - nema ni dostojanstvo ni cast i zato i zivi ovako kako zivi u sred Evrope u 21. veku - KAO STOKA!
PS. da je to jedino resenje u ovakvim situacijama g-dine Dacicu - Spanija, Izrael, Velika Britanija, Kina - odavno bi poklonile svoje teritorije svojim separatistima koji se bore za nezavisnost mnogo duze nego Albanci na Kosovu!!!

Zanatlija

pre 13 godina

Ovde se svi komentari slažu sa Dačićem koji daje deo svoje države Albancima?

Ja vas uopšte ne razumem. Pa ko bi normalan dao deo države tek tako i bez razloge?

Braćo Srbi i sestre Srpkinje zašto se odričete nečega zbog čega su vaši daleki preci gubili živote u Kosovkoj bitci za slobodu Srpskog naroda?

Trećina Turske je pod Kurdima pa oni nemaju svoju državu.
Da li bi Albanci nama poklonili selo Vrake u kome su većina stanovnika Srbi Pravoslavci?! Nebi nikad. I mi ne treba i nema razloga da poklanjaqmo svoju teritoriju bilo kome.

Skadar su gradili Srbi, pa nam nikad nije palo na pamet da ga tražimo nazad niti bi ga nam Albanci dali.

LJ

pre 13 godina

Dačić je već počeo predizbornu kampanju svojim skorašnjim postupcima. Mudro Ministre, ali uzalud. Vaša vlada je dala očajne rezultate i teško da će "preživeti" izbore.

Helios

pre 13 godina

Istorija i praksa pokazuju da apsolutno svaki znak popuštanja vodi isključivo u još veće gubitke. Momentalno, čim bi se "rešio" problem Kosova, prešli bi da nas maltretiraju na nekoj drugoj tački. Amerika je ekonomski i vojno nategnuta do maksimuma, čak ne idu ni u Libiju da ubiju Gadafija, apsolutno i nikako im sad ne treba popuštati. Regionalna autonomija donje dve trećine Kosova i Metohije je za nas nepravedno ali jedino smisleno rešenje. Sve drugo biće im znak za pokretanje novih akcija (Preševo, Pajtistan, Raška...) Nek traje kolko traje - svako drugo rešenje je za nas gore i vodi novim problemima. Tužno je ne samo to što je patriotizam prezrena kategorija, nego što je kratkovidost pobrkana sa mudrošću!

realnost

pre 13 godina

Najzad je neko i to rekao! Daleko sam od toga da podrzavam njegovu stranku, ali treba pozdraviti da se po prvi put u vezi KiM cuje nesto realno, a ne glupe price i mitovi u koje ne veruju ni oni koji ih izgovaraju. Uzgred, ovakvo resenje predstavljalo bi ogroman uspeh, mada je svako trajno resenje i skidanje te teme sa dnevnog reda uspeh i uslov (jedan od) da ovo jednog dana bude normalna drzava. Sve dosadasnje izjave nasih zvanicnika nisu pokazivale ni trunku realne ideje o trajnom resenju, a takvo odbijanje prihvatanja realnosti nas je i dovelo dovde.

katica

pre 13 godina

E moj @ Zanatlijo! Sa tvojom idejom "Braćo Srbi i sestre Srpkinje zašto se odričete nečega zbog čega su vaši daleki preci gubili živote u Kosovkoj bitci za slobodu srpskog naroda?" nisi nista novo rekao. Stara idealizovana guslarska poezija je to.
Novo je, to moras da znas, da su i albanski preci, jos kako, ginuli za slobodu albanskoga naroda, sto je rezultiralo ovom njihovom novom drzavom: Kosovo.
I oprezno sa arhaicnim poklikom " Braćo Srbi i sestre Srpkinje", jer u Srbiji ne zive samo Srbi i Srpkinje nego i drugi gradjani Republike Srbije! Tacka!

Dosta zamajavanja

pre 13 godina

Dokle cete nas vise zamajavati tim Kosovom? U stvari znam - do izbora, a i posle njih, ako vam dozvolimo! No to ne menja stvar, KOSOVO JE IZGUBLJENO, samo sto nekima jako odgovara da izvlaci pare iz nasih dzepova kao fol za Kosovo, a zapravo pravo u sopstvene dzepove! I dok god ovaj glupi narod (izvinjenje onim manje glupima) to bude tolerisao, to ce se nastaviti. E sad lepo da vi nama omogucite da se LICNO I POJEDINACNO izjasnimo da li opet svako od nas pojedinacno i dalje zeli da baca svoj tesko zaradjeni novac kroz prozor (citaj u dzepove politicara i ko zna za sta sve jos), ili ne. EVO JA JASNO I GLASNO KAZEM DA MI JE DO I Z G U B L J E N O G KOSOVA STALO K'O DO LANJSKOG SNEGA, A DA ZA SVOJ NOVAC IMAM M N O G O PAMETNIJE NAMENE!!!

cezarlie

pre 13 godina

Ne mogu da verujem da se vecina slaze sa ovom neodgovornom predizbornom izjavom. Dacic me ne zanima uopste, ali da li ste svi vi diletanti koji mu dajete za pravo uopste svesni da dve trecina srba zapravo zivi u juznom delu Kosova?
A o Dacicu je izlisno bilo sta reci (ili o njegovoj partiji)

vrsac

pre 13 godina

bitno je samo ko papagaj ponavljati kosovo je nase kosovo je nase kosovo je nase i nista ne potpisivati..jer nicija nije do zore pa nece ni americka..jevreji su 2000 godina vikali da je jerusalim njihov i docekali su..znam da sad vecina vas koji citaju ovo, misli - joj mani me te price ja hocu sad da zivim dobro,briga me za kosovo - i ja sad nema nameru da vam objasnjavam da to nije tako i da ne treba menjati veru za veceru..zelim samo da kazem da je bitno da nas ima u vecini koji razmisljamo obrazom a ne stomakom...

matko

pre 13 godina

Ovaj pragmaticni politicar ima snage da kaze ono sto vecina misli i nece biti cudo ako na krilima ove teze pokupi glasove na izborima. Ostali cute ili misle slicno ali ne izlaze u javnost, plase se ustavnih definicija, plase se reakcije velikih sila koje ne bi da otvaraju Pandorinu kutiju podela. Ali ako se do neke podele dodje dogovorom a taj dogovor definise kao poseban izuzetan slucaj onda ima sanse da se nesto i ostvari. Neke druge ideje koje idu u pravcu da jedna strana dobije sve u odnosu na drugu zadrzace ovaj region u pat poziciji sto ce imati za posledicu zaostajanje jos vece nego dosadasnje i prepustanje problema resenjima u buducnosti kada ce se opet doci na istu stvar. Parola dogovor kucu gradi nije dzaba izmisljena!

realista

pre 13 godina

na zalost jedino realno resenje trenutno, a da si mogo Slobi bar ranije da kazes i da te poslusa.. ovako smo ratovali dzabe.. mozda i nije dzabe.. ovo je bilo zagrevanje za sledecih 50 godina.. tada idemo do kraja

Marko

pre 13 godina

To jeste najbolje rešenje, da naše crkve i manastiri dobiju status kao ambasade, i da mesta naseljena srbima ostanu u sastavu Srbije, kada smo dozvolili da Kosovo izgubimo zbog mita i korupcije mislim da je vreme da realno sagledamo stvari, niko ne želi dva miliona albanaca u Srbiji, treba biti realista šta je rešenje po vama? Neki misle da će kroz pedeset godina Srbija ojačati pa će jednog dana vojno da zauzme pokrajinu? Da ali uz koje žrtve, tamo će biti oko 4 miliona albanaca najverovatnije sa ovom stopom rasta, tako da je ovo neminovno rešenje i treba ga sprovesti što pre...

Enver Kelmendi

pre 13 godina

Onaj koji pociva ispod lipe je pretio Ocu nacije da ce ga vesati u Terazijama kada je spomenu ovu ideju za podelu Kosova.
Srbija,po mom misljenju,je gresila sto nije dozvolila Kosovu da postane sedma republika u sastavu SFRJ.Takva drzava je bila,da kazem figurativno,sa jednom nogom u EU.Njena greska je i ta sto je proterivala svoje gradjane preko Prokljetije u Albaniji,Makedoniji i Crnoj Gori,i usla u rat sa Nato alijansom,gde nakon 78 dana i noci bila izlozena bombardovanju i na kraju je potpisala "Kumanovski sporazum".I na kraju g. Dacicu Srbija gresi kada hoce da podeli ono sto je izgubio u ratu a pritom ni rec o Presevskoj dolini.
G.Dacicu,losa vodjena politika Srbije prema Srbima van Srbije kostala mnogo Srbima u Hrvatskoj,BiH i Kosovo.

irena

pre 13 godina

Bogu hvala da je neko razumno progovorio nakon svih ovih godina, pa makar to bio i Dačić! U stvari, on je dobio zadatak da javno iznese mišljenje cele Vlade. Davno je trebalo da se uradi deoba. I veliki pozdrav za Nenada iz Niša i njegov komentar!!!

Nikad podela

pre 13 godina

V.Britanija salje vojsku na Foklande, a mi bi da podelimo Srpsku zemlju??? Koliko ljudi podrzava ovu ideju pa to je strasno. Dok se Srbija ne svede na Bg pasaluk ovakve izjave i podrska podanika ove vlasti nece prestati. Ali mi nemamo vojsku,prijatelje teramo od sebe uvlacimo se neprijatelju i sta ne jos. E jadna moja zemljo sa nama ovakvima, nikakvim.

Podela odavno vise nije opcija

pre 13 godina

Lepo bi bilo kada mi Srbi ne bismo kasnili sa idejama. Tako bi, ponekad, operisali sa dobrim idejama i funkcionalnim resenjima.
Ovako, kasno na Kosovo stize Ivica.

dragant

pre 13 godina

To nije dobro rešenje. To je kratkovido politikansko rešenje. Decenije brzo prolaze i prilike se menjaju na najneverovatnije načine, kako znamo iz istorije.

Nele

pre 13 godina

Evo da i ja pozelim nasim politicarima dobro jutro. Slazem se s Dacicem i to je moje misljenje od pocetka ali ga pitam zasto to nije rekao Milosevicu kad je bio s njim u vlasti. Da se to tada uradilo mi bismo sada bili daleko napred. Mada, misleci na nasu decu, nikad nije kasno da se zavrsi ova prica sa Kosovom a Kostunjavi i njemu slicni kojima Kosovo ne izlazi iz usta mogu slobodno da se presele tamo sa svojim porodicama.

Milutin Mladjenović

pre 13 godina

Da se ja pitam, sve Srbe koji su protivu podele bili nekada i sada, ubacio bi ih sve u autobus i odveo u Drenicu, Peć, Kačanik i tamo ih izbacio na ulicuu, pa neka to njima govore u oči šta pišu i šta govore ovde ili bilo gde.
E kad bi ih neko milom na to pozvao, niko živ se ne bi javio za taj put, ali ovako iz fotelje se junače ko Hajduk Veljko i Stanko. Jadno od njih do neba.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Dačić: Podela Kosova jedino rešenje

Ako se Kostunica slaze sa time, evo slazem se onda i Ja !
Ja samo nebih voleo da se nesto radi mimo Ustava Srbije na kome je jadni Kostunica godinama radio i smisljao i smisljao dok se konacno nije dosetio da u Ustav unese "svetu recenicu" po kojoj je Kosovo i to celo neotudjivi deo Srbije !
Svi znaju koliko je to bolno kada se "Srce cepa na dvoje" !
Kosovskoj strani treba postaviti uslov "sve ili nista" pa neka biraju !

maxi

pre 13 godina

g.Ivica Dacic je isti politicar koji je bio portparol njegove partije SPS koji u toku rata 1999 godine bio na vlast i proterevao oko 1 milion albanca sa Kosova u Albaniju, Makedonije i Crnu Goru da bi menjao strukturu etniteta na Kosovu.Sada samo kaze onu sto je pre decenije i vise radio da se to ostvar.Kakva ironija....

resenje za osvezenje

pre 13 godina

Osim podele gde nam ostaju sever, enklave i manastiri treba im traziti jedno 50 milijardi eur, pridobiti velike sile za tu ideju i pustiti referendum da narod Srbije o tome odluci.
Tako ce se resiti visedecenijski sukob, resiti ekonomska dubioza i sva odgovornost ostaje na narodu Srbije a ne na pojedincima.

Vitez Koja

pre 13 godina

Dobro jutro, Kolumbo!

To uopste nije nepopularno ni sa jedne ni sa druge strane, medju stanovnistvom, to je samo nepopularno medju nacionalistickim politicarima.

Potrebno je rascistiti odnose na bilo koji nacin (ja intimno verujem da je ovo jedan od nacina, ali da je i za njega kasno), kako bi se pristupilo normalizaciji odnosa u regionu, pomirenju, i zajednickom putu ka EU.

Pozdrav iz HR

pre 13 godina

Nema podjela braćo Srbi, to je politika 19. a ne 21. stoljeća.

Arhitektura ovih prostora je završena i mijenjat će se samo u smislu ulaska u EU (tko želi tj. tko ispuni kriterije, bez "prečica" i "gledanja kroz prste").

Zato pogled u budućnost, neka Boro i Ramiz nauče živjeti zajedno i poštovati jedan drugoga do maksimuma, jer će u suprotnom vratiti sebe i svoju zemlju u 19. stoljeće, praćeno bijedom i gladi a moguće i uz krv.

Što prije Boro (ali i Ramiz) to shvate, bolje za svih vas tamo. Kako u Srbiji tako i na Kosovu.

smiksi

pre 13 godina

Молим коментаторе који су за поклањање дела Србије, да ми објасне што им се жури ? Жури вам се због ЕУ ? Зашто вам је проблем да прође још 20 година ако треба ? Да ли је могуће да мислите да ће вам живот бити бољи ако се део Србије поклони ? И молим вас, без понављања реченица визионара и флоскула које смо чули милион пута, желим да ми неко каже како ће њему бити боље ако се Косово поклони .

brax

pre 13 godina

dacicu ova izjava garant nije tvoje licno misljenje..to voli i cjela srpska garnitura.zasto vi pokusavate da delite svoju teritoriju kada po vasim ustavom kosovo je srbija?! ovo mi nije bas jasno.nesto tu ne stima,cim pokusavate kosovo da delite onda kosovo nije srbija nit ce ikad biti.

Naim

pre 13 godina

Gospodine Dacicu zasto to niste rekli pre rata tvom gazdom milosevicu tada mozda je bio moguce ova opcija a sada mislim da je malo kasno.I ja nazalost ne vidim drugu opciju da na ovaj prostora balkana bude mira ali opcija koja moze da dodje do podele moze da se zameni sa opcijem da se menjaju teritorije tri sa tri sever Mitrovice Zubinpotok i Leposavic sa Presevom Bujanovcom i Medvedjem to je jedina opcija koja politika moze da pomiri oba naroda drugi izbor nema i tu treba i EU da primi oba zemlje kao garanciju u EU i posle da se resavaju probleme Balkana i europe

JBT

pre 13 godina

Što ga ljudi hvale? Ovo je nastavak Miloševićeve politike " potkovica ", znači stara i odbačena politika SPS uz jeftino skupljanje poena pred izbore. KASNO.

Igor

pre 13 godina

Kako on to misli da podeli Kosovo i Metohiju . Mozda mu je tata ostavio neku teritoriju u amanet. Zbog te teritorije su nasi preci 600 god bili pod turcima, a gde su milioni proterinih i ubijenih do kraja 20 veka.Ni pedalj teritorije ne trebe da im damo.Nek znaju da dok postojimo ko narod znacemo da je to nasa teritorija, pa makar opet bilo nase za 1000 godina. P.S. Nece i ameri doveka vladati.

brax

pre 13 godina

ma vi srbi mozete da trazite i da kosovo bude u sastavu srbije ..al dzabe vam je.ko ce na to da pristane?!bolje vam je da se bavite drugim stvarima u srbiji,,hapsenje ratnog zlocinca Mladica,Hadzica..suzbijanje kriminala itd.

Nenad Nis

pre 13 godina

Srbi su od Kosova davno odustali, kad su poceli da prodaju imanja Siptarima. Taj proces traje decenijama. I ko onda ispada kriv? Zasto to Kosovo nisu branili oni koji su milione zaradili rasprodajuci svoje dedovine? Kad je njima toliko malo stalo do "srca Srbije", sta da se ocekuje od nekog Srbina iz Nisa, Valjeva ili Zrenjanina?

alexandar

pre 13 godina

jadna je vlada u kojoj samo slobin ucenik ima hrabrosti da kaze ono sto je ocigledno. a ovi koji ga pljuju zbog prodaje dedovine neka se zapitaju ko je rasprodavao tu dedovinu: on ili oni koji su prodajuci supe i mansarde na kosovu uzimali novac kojim su kupovali stanove i kuce u beogradu i srbiji. za jedan kvadrat neke vukojebine kupovali su kvadrat u bgd. tada se nisu bunili, decu su slali u prestonicu na skolovanje, zalivali dobre kupoprodajne ugovore, a sad se setili dedovine. ajte molim vas.......

Srbin sa Kosova

pre 13 godina

Kosovo je medjunarodno priznata Republika , sa ovakvom izjavom kasnite 10 godina. Zoran Djindjic je pominjao ovo 2002 tada ste ga proglasili srpskim izdajnikom. Kasno je za ove price, nema podele Kosova, da ste slusali Djindjica mozda bi nam bolje vreme bilo, ali u srbiji sve sto je dobro ne uspeva, tako da je pokojni premijer morao biti likvidiran zarad gramzivosti srpskih politicara tj. ultra nacionalista.

pravoslavni Bosanac

pre 13 godina

@ Gospode dal smo jos nacija? - "ili su ovo naruceni komentatori"

Ti si @ "Gospode" danas verovatno prvi put posetio B92 stranicu. Ti se nalazis na jednom od najdemokratskijih veb-sajtova Balkana.
Ovde se nista ne narucuje, ovde se misli!!!

bezimena

pre 13 godina

Naravno da je to BILO rešenje onda kada je "prepametni" i "prepošteni" VdrK vodio tzv. pregovore, zato što je TADA to bio jedini mogući kompromis. U situaciji kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, koju su priznale najznačajnije države sveta i skoro cela EU, mislim da je za to kasno. Albanci su pokazali da umeju da čekaju, tako će sačekati i da ono malo Srba na KIM izumre (u medjuvremenu će njih biti još više) i tako će nestati NAŠ problem!

Ovi što kukaju na neku "dedovinu" neka izvole da je OTKUPE od Albanaca, verovatno za iste debele pare kako su je i PRODALI! Poredjenju Albanaca i Turaka nema mesta, Turci su bili okupatori a Albanci su na SVOME!

p.s. iako je ova ideja Djindjićeva, priznajem Dačiću hrabrost da je, makar i sa zakašnjenjem, javno kaže

Sava Drugi

pre 13 godina

A kome bi ti jado dao tvoj rodni Prizren, grad u kome si se rodio i svet ugledao?

Ti koji si školovan plotičar, završio fakultet političkih nauka), vrlo dobro znaš da bi podela Kosova po tom principu, bilo priynavanje etničkog čišćenja, a to ne može da prođe, jer je to genocid.
Posle Nikolića, koji je glupim štrajkom gladji, pucao sebi u nogu ova tvoja izjava je pucan u obe sopstvene noge.
Kosovo i Srbija je to jedna država sa dva sistema. Kao Kina i Tajvan. jedino to je realno rešenje, sve drugo je imaginacja u glavama ovog ili onog.

e-krem

pre 13 godina

Priznanje Kosova je jedino resenje,to je sledeca Daciceva izjava.
Crtanja mapa na masnim salvetama je umrlo sa Franjom Tudjmon i Slobodanom Milosevicem.

Futog

pre 13 godina

"Braćo Srbi i sestre Srpkinje zašto se odričete nečega zbog čega su vaši daleki preci gubili živote u Kosovkoj bitci za slobodu srpskog naroda?"

Pa sta cekas, pusku u sake, i idi na Kosovo da ga oslobadjas...
Pazi ti njega, preci krvarili, a on bi iz svoje tople i udobne sobice slao druge da krvare na Kosovu.

RM

pre 13 godina

Ministre delite vi vašu imovinu na pola sa nekim ko vam je celu oduzme, a nemojte da delite nešto što je naše, u ovom slučaju i moja dedovina...

muamua

pre 13 godina

Kosovo trazi nezavisnost na osnovu nazovi etnickog ciscenja milona albanaca,a moj kum licno porodio par hiljada albanki u Niskoj i Vranjskoj bolnici ,severno kosovo trazi otcepljenje na osnovu pogroma pre par godina i etnickog ciscenja od strane albanaca ka srbima...ali zasto to traze presevari i ostali...

ne budimo naivni

pre 13 godina

NE podrzavam sve dok neko iz Sarajeva ne izjavi da je podela biH jedino resenje,iz Zagreba da je podela HR jedino resenje(Knin da pripadne RS) i dok neko iz CG ne izjavi da je podela CG jedino resenje(Sever i zapad CG sa Kotorom i Tivtom da se pridruzi RS) ili dok neko iz Skoplja ne izjavi da podela BJRM jedino resenje! Samo mozemo da delimo zemlju za koju su nam ginuli pradedovi,ostali se bore za svoje,ili svi da delimo ili niko,podela samo Kosova ne dolazi u obzir,ili da se sazove jedna velika mirovna konferencija o celom Balkanu pa da se svi podelimo pa svako da dobije po nesto ili nista da se ne deli i da se sve resava na SILU pa kom opanci a kom obojci, ne moze jedna mera za jedna a druga za druge a ovaj "ministar" je ovom izjavom upravo prekrsio USTAV Srbije te treba automatski da bude smenjen! Nek deli svoju kucu koju je ionako napravio dok je bio rame uz rame uz Milosevica, tj tudjim parama!

London

pre 13 godina

Amerikanci su odavno, i to više puta, rekli da od podele Kosova nema ništa. Zašto sada Dačić misli da to uopšte postoji kao mogućnost, nije mi jasno... da nije Srbija u međuvremenu postala ekonomska sila na Balkanu pa sada može da postavlja neke nove uslove Amerikancima/Evropi? Da se nije Srbija integrisala u međunardonu zajednicu, našla nove partnere pa sada ima podršku za svoje ideje? Da nisu u Srbiji konačno porađene nacionalističke i klerofašističke snage pa je Srbija zemlja sa kojom se može razgovarati i dogovarati se?

Albanac

pre 13 godina

Dobar Dan,

Ako vi stvarno hocete da izadjete s´cistim obrazom iz ovog, prvo se izvinite narodu na kosovu (i albancima i srbima a i manjinama) za SVE, a skoro u istom dahu priznajte nezavisnost kosova bez ikakvih uslova. I pustite nas (albance, srbe i ostale bilo gde) da zivimo nas zivot. Nema nista od svadze sa prvim komsijom. Ja ne znam kako je u srbiji, da li su dobre plate da li ima zakona i reda, da li su dobre skole, da li ima ikakve perspektive itd. ali to bi prvo trebalo biti pa onda ostalo je lako. Eto samo to malo, pozdrav.

Miki

pre 13 godina

Ne kapiram kako neko ovakav moze da sedi u Vladi a plasira misljenje suprotno Ustavu!
Znaju da hapse neke, koji krse Ustav a sebi dozvoljavaju da rade isto.
Ova Vlada treba sto pre da padne, jer je prosto nedopustivo da neki tamo Stefanovic sedi za stolom na kojem je istaknuta zastava Kosova a Ministar Policije izjavljuje ovako nesto.
Komentari na B92 me ne zanimaju, kao ni plusevi i minusi, jer ionako ne pokazuju misljenje gradjana Srbije, vec referendum.
Porucio bih Dacicu da istupi iz Vlade, jer mesto ministra MUP nosi i odgovornost, iako doticni ocigledno nije svestan iste!
Ova Vlada je izgubila kredibilitet, ali guraju na silu nesto sto ocigledno ne funkcionise.
Za kraj, da li je ikad i jedan Albanski politicar ponudio Srbima deo teritorije ili cak i podelu?
Kako radite i poklanjate, zato smo i dosli u poziciju u kakvu smo dosli!!!!!!!!

NikolaS

pre 13 godina

Kao sto rece neko, tuzno je sto ja koji nemam dara za politiku ovo vec pricam vec deset godina. Ja sam sa Juga Srbije i zivim sa Albancima. Realno, mi sa njima necemo moci nikada da zivimo u miru. Najbolje bi bilo za sve da se razdvojimo. Ovi koji ostanu u Srbiji, morace da postuju njene zakone, a ne da kace svoje zastave na opstinama ili da me svako jutro budi dzamija u 5. Ko to ne zeli, ima deo Kosova, otvorena su mu vrata. Na drugoj strani, zamisli 2 miliona ljudi, 99 procenata bez srednje skole koji su odmalena naucili "Kosovo republika" odjednom u Srbiji. Mislim da to nikome nece doneti dobro. Podela je jedino resenje. Onda mi priznamo taj njihov deo, i svako krene svojim putem i sa svojom srecom. Nije ni meni lako da ovo priznam, jer je moj cukun deda dao zivot za oslobadjanje tih krajeva, ali buducnost ne sme da trpi zbog proslosti.

zeljko

pre 13 godina

Ma šta će nam Kosovo, šta će nam Vojvodina, šta će nam Sandžak...ionako ćemo u EU biti u istoj državi, tamo negde 2030., možda ni tad.

syla

pre 13 godina

E Dacicu Dacicu ti vrlo dobro znas da podele nece dozvoliti ni SAD ni EU bezobzira hteli to Beograd ili Pristina. jer bi tada trebalo deliti jug Srbije, Sandjak, Bosnju Makedoniju itd itd.

Србиновски

pre 13 godina

А зашто мора да се гази народна воља, где је референдум ? Шта ако грађани Србије не желе поделу или шта ако грађани Србије не желе ни тај север Косова ?
Распишите референдум !

Milan Jovanovic Strongmen

pre 13 godina

Konacno da neko otvoreno to kaze od politicara na vlasti u Srbiji. Treba izvuci maksimalno od onog sto se moze izvuci, a to je sever Kosova, u protivnom, ako budemo cekali, na kraju necemo moci ni to da izvucemo.
Zbog ove neocekivane iskrenosti, Dacicu imas moj glas na sledecim izborima.

28 dana bana

pre 13 godina

Trebalo mu je jedno 15 godina da mu iz d... stigne u glavu a tuzno je to sto je ostalima ova misao jos uvek na polaznoj stanici...

i ja sam realist

pre 13 godina

I u Milosevicevo vreme ti si bio realista,politikom genocida prema Albanskon narodom.Ti i tvoja partije nemate nikakvo pravo da govorite o Kosovu.A sto se tice podele,podelice se i Srbija ako hocete 3 opstine na severu Kosove(leposavic.Z.Potok,Zvecan) dacete 3 opstine na jugu Srbije.

Aleksandar

pre 13 godina

Stvarno bih volio da nije situacija takva kakva jeste,ali i kad bi Srbija dobila i pola Kosova,to bi bilo nešto,a sudeći po svemu ovome kako političari Srbije "igraju" do sada,teško da Srbija dobije i parče Kosova. To jeste tužno,prije svega zbog našeg naroda koji živi dole,jer oni znaju najbolje u kakvim uslovima žive,odnosno preživljavaju a političari Srbije (ne svi),su odavno digli ruke od Kosova i to je evidentno,neće ga nikad vratiti u granice republike Srbije i to moramo što prije prihvatiti i gledati na koji način da pomognemo svi skupa onom nesretnom narodu koji živi dole i ima oči uprte u Srbiju. To je moje mišljenje i ne očekujem da se složite sa njim,ali se trebate složiti da pomognemo svi skupa ljudima.

Nishlija

pre 13 godina

Ljudi sta je sa vama?????Kosovo smo izgubili zbog politike Slobodana Miloshevica i svih onih koji su tu politiku podrzavali. Ko bi podelio Kosovo?? Pa Albanci nece da dele ono za sta su se izborili. Ko je lud da deli ono sto je njegovo u kom svetu vi zivite.Kosovo je oteto na silu i jedino tako moze da se vrati SHVATITE TO. Srbija ne treba da ratuje vishe nikada a KOSOVO TREBA PRIZNATI i uspostaviti naj bolje moguce odnose sa KOSOVOM kao i sa svim ostalim exYU republikama. To je u naj boljem interesu za sve Srbe koji zive na Kosovu i za sve nashe svetinje koje su ostale tamo.Sve ostalo je gubljenje vremena i novca. Ako nastavimo sa ovakvim glupostima Kosovo ce pre od nas postati kandidat za EU.

Jabilondo

pre 13 godina

Citam komentare i ne verujem. Odricemo se srpske zemlje? Koje srpske zemlje? Srpske samo po tome sto to jos pise u nasem nesrecnom ustavu, na kojoj nema ni sprskih vlasti, a ni srpskog naroda (osim na severu, koji bi se i dobio podelom).

Odricemo se zemlje ya koju su stradali nasi davni preci? Koji? Oni pre 600 godina? Preci Rimljana su krvarili i u Britaniji, pa Italija do Apenina ide. Ili su krvaliri oni u Prvom svetskom ratu? Jesu. Ali su nasi "sveziji" preci tu teritoriju poklnili nakaradnom politikom poslednjih decenija. I to se racuna.

A vidim, pominju se i Foklandi. Jes', zaista, Britanci su ih branili. Ali, mi nismo Britanci, nismo mi takva sila, vec sitna Srbija, ekonomski najslabija u regionu (a do Evrope, ima da kaskamo jos decenijama). Zato, ne mogu isti arsini vaziti za sve, jer nismo svi isti.

Prvo malo da pospremimo svoje dvoriste, pa kad budemo imali plate da jedemo, pijemo, izlazimo, letujemo, zimujemo, kad kriminalci dobiju zatvorske kazne, a ne praznovanje sa familijom na godinu dana, kad izgradimo 40 kilometara autoputa za manje od 5 vekova, kad pocnemo da glasamo za drzavnike, a ne demagoge i strajkace, kad pocnemo da radimo i cutimo, a ne da 7 sati u drzavnoj firmi razglabamo o istoriji Srba i "svetoj srpskoj zemlji", kad... kad odradimo jos hiljadu stvari, koje se ticu samo nas, a ne bilo koga drugog, onda mozemo raspravljati o Kosovu, Foklandima, svetim zemljama.

Realista

pre 13 godina

"Mislim da je jedino realno rešenje da tamo gde žive Srbi ostanu u Srbiji, a da se drugi deo gde žive Abanci odvoji. Samo to je realan način koji nas može dovesti do brzog rešenja."

Malo korigovane ove dve recenice zvucale bi mnogo realnije:
- Mislim da je jedino realno rešenje da tamo gde žive Srbi ostanu u Srbiji, a tamo gde zive Albanci (Presevo) ostanu na Kosovu, i da se ti tako odvojeni delovi pripoje svojim maticnim drzavama. Samo to je realan način koji nas može dovesti do brzog rešenja, koji bi MZ jos sutra prihvatila, ako bi se ovakav dogovor izmedju Srbije i Kosova postigao!

Beqa

pre 13 godina

Druze Dacicu, zar necete celo Kosovo! Ni po kojim principima, ni ljudskim, ni pravnim, ni istrijskim, ni moralnim, i na kraju zasto da ne pominjem ni ratne principe (Srbija izgubila rat),znaci Kosovo ni po kojoj osnovi ne pripada Srbiji.Prema tome nece biti nikakve podele Kosova. Podelite vi Sumadiju druze Dacicu. Ne znam da li uopste postoji moralna politika, ali ova vasa izjava, druze Dacicu, je politicka prostitucija. Samo nastavite da provocirate. Time ugrozavate zivot Srbima koji jos zive na Kosovo. Mozda je to i vas cilj. I na kraju jos da kazem da politika vase partije a bogami i vi licno, doneli to toga da Kosovo postane nezavisno.

Драган Филиповић

pre 13 godina

Из доста коментара би се могло закључити као да је ствар са поделом Косова и Метохије већ завршена. Можда и јесте иза кулиса. Лично, са таквим решењем бих се сложио ако би ишло у пакету са поделом БиХ, за коју има много више аргумената.

Mapko

pre 13 godina

Za nas,Srbadiju,jedino rešenje je da prekosutra svi mi koliko nas ima sednemo u sva raspoloživa prevozna sredstva i zaputimo se put Jevrope i zatražimo azil,a ovu divnu zemlju prepustimo nekome ko će da je voli i čuva bolje nego mi...

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Mnogo realnije bi bilo sprovesti referendume na Severnom Kosovu i u Juznoj Srbiji sa pitanjem:
Za Severno Kosovo: - Da li ste za pripajanje sa Republikom Srbijom?
Za Juznu Srbiju: - Da li ste za pripajanje sa Republikom Kosovo?

I pre bilo kakvoga referenduma odgovori su apsolutno poznati.

Ањица

pre 13 godina

Питање Косова је изузетно деликатна и "пипљива" тема! Не треба нико од наших политичара да даје изјаве које могу бити контрадикторни или непромишљени! Сматрам да ова изјава изузетно повређује Србе који живе још увек на Косову и који већ годинама слушају како се Србија никада неће одрећи ни једног дела ове територије! Мислим да господин Дачић није узео у обзир да његова реалност не претставља реалност грађана Србије а он је министар у нашој влади и самим тим његова изјава носи велику тежину!

REMINGTON

pre 13 godina

Mic po mic pa Srbija shvata realnost. Prvo "ne damo YU (SLO. HR, BiH, BJRM," pa onda "ne damo SiCG", "ne damo Kosovo" onda "ne damo sever Kosova" i na kraju če biti "DA damo i sever i jug samo da nas pustite na miru". Živi bili pa videli. Albancima se ne žuri nigde po tom pitanju, priznali ih ili ne. Važno je da u svakodnevnom životu "nemaju Srbe nad glavom" a ostalo če vreme doneti. Kosovo se razvija svetlosnom brzinom, kako nije važno, važno je da se razvija i da ide napred i da se taj razvoj tako brzo odvija da se danas niti ne vide nikakvi tragovi rata i uništenja osim u onim delovima koji neče da uzmu ono što im se nudi a to su uglavnom jedino delovi teritorija Kosova u koji su naseljeni i u kojma žive pretežno građani Srpske nacionalnosti. To se događa jedino zbog antipropagande Beograda koji sa tom pogršnom politikom šteti jedino sunarodnicima u susedstvu. NAŽALOST TO JE JEDINA REALNOST I DRUGA NE POSTOJI.

Nenad

pre 13 godina

Ovome i ekipi iz 1990-2000. oduzeti pravo na javno izrazavanje misljenja u vezi Kosmeta. Mozda predlog doticnog deluje realan, pravedan i iskren, ali zabrinjava me jer dolazi iz usta onih koji su nas do ovde doveli. Izgleda da nista nije tako jednostavno kao sto nam se cini. Ja pamtim, a vi..?

TomaS

pre 13 godina

@(petar kosovska mitrovica): "Podela Kosova bi bila smrtna presuda za ljude u enklavama(ali bukvalno)"
Postoje rešenja. Jedno od njih je razmena imanja sa kosovskim Albancima koji žive uz sever Kosova, na primer. Ili na teritoriji Bujanovca, Preševa...

Herman

pre 13 godina

Ovo misli vecina u Srbiji, ali je malo politicara koji imaju hrabrosti da to otvoreno kazu. Bez obzira na sve, ovo mi se cini jedino normalno resenje u ovom trenutku. Krajnje je vreme da se spuste tenzije.

Laki mali Princ

pre 13 godina

Jedan za drugim, ljudi koji vode ovu drzavu prave harakiri u ime naroda...
Juce Kosovo je Srbija, danas o podeli, a sutra (mozda) i o priznanju Kosova u celini?!
Ove reci koje si izgovorio znace da bi ti ( a ti si drzava ) bio spreman da uskoro i priznas Kosovo, naravno celovito.

Zasto ne kazete gradjanima koji ste ("tajni") zadatak dobili od EU-a da ispunite u narednih 5-6 meseci?! Budite iskreni, manje ce boleti.
Dalje, Kosovo je otisla s'kraja 80-tih i nema mu povratka, samo pazi Ivice da nas vasa nonsalantnost ne kosta jos sto-sta.

deda Paun, solunac

pre 13 godina

@ srbin (sve manji i manji): "srce vam je svima puno kad ucite istoriju, kad ucite o lazaru i ostalim srpskim junacima."

Cekaj bre cekaj! A zaboravio se da pomenes i deda Pauna, Solunca!

Haralampije mirotocivi

pre 13 godina

Zemlja u kojoj ministar policije izjavi ovakvu stvar i ne bude smenjen vec sutra je osudjena na propast. Pa nije on opozicioni politicar, vec svojom funkcijom je drzavni sluzbenik, koji je duzan da se drzi slova Ustava, bez dovodjenja u pitanje istog.
Srbija sa ovakvima na vlasti ce nestati.

Sumadinac

pre 13 godina

Vidim ovde se pominje kako su nasi preci ginuli zbog KiM,sta sad treba da svaka generacija gine i vrti se oko istog pitanja?
Koliko je zivota baceno u vodu zbog te teritorije,a i iskreno me zanima sta vi predlazete da radimo sa 2 miliona Albanaca u drzavi, a s'obzirom na opadanje porasta srpskog a rapidni rast albanskog stanovnista mogli bi smo da zavrsimo u Srbiji koja bi imala vise Albanaca nego Srba.
Je l vam je to mozda cilj?
Cast izuzecima javna je tajna da je masa Srba sa KiM prodala kuce i stanove Albancima, pa cim je nastao sukob ti isti koji su prodali nase "srce" su zbrisali,pa dok su Srbi iz ostalih delova Srbije ratovali oni su pokupovali sve zivo, napravili vile i stekli dobar lobi koji po jacini jos malo moze da se meri sa Crnogorskim.
E sad, nas Srba nema u ovoj drzavi 100 miliona pa da mozemo da bacimo tek tako 10-20 miliona na svakih 50 godina radi ratova,nego nas ima 7 miliona sto je broj stanovnika nekog malo veceg zapadnjackog grada,t reba izbeci sukobe i staviti tacku na ovo pitanje zato sto su KiM progutali vec ogromnu masu novca i ljudstva,daljnje angazovanje po ovom pitanju ce samo doneti gore a to sto ovde neki pricaju "mi cekali 500-600 godina",mozda bi cekali i sledecih 500-600 pod uslovom da ne izumremo do tada kao narod,ako se vama ratuje,ako vam je teritorija dole i ako vam smeta ovo sto ljudi pisu lepo pusku u ruke i oteraj 2 miliona Albanaca, samo ne znam kako da ih sprecite da se vrate jedino kineski zid da izgradite oko KiM.
A inace taj beogradski pasaluk koji pominjete na kojoj ce on teritoriji da bude, posto na teritoriji Sumadije biti nece, i jos jedna stvar vama ako se zivi sa 2 miliona Albanaca u drzavi zivite, nadam se samo da ce onda Sumadija i Vojvodina krenuti svojim putem.
Ja necu da posle mog oca bilo ko iz moje porodice ratuje za KiM, meni tu nije ni dedovina ni pradedovina, KiM nikada nisam video i nemam zelju da ga vidim, meni je Sumadija dovoljno i necu da dozvolim da bilo koji drugi bakljavica koji se predstavlja kao Srbin zgrce pare preko mene ili moje porodice, kome se ratuje vec sam rekao puske u ruke i pravac KiM junaci...

Momcilo

pre 13 godina

Lukavo je izostavio da kaze kakva bi to podela bila, tj. da decidno kaze koja teritorija bi pripala Srbiji a koja Albancima. To je veoma bitno, najlakse je reci "podela je nabolje resenje".

Miroslav

pre 13 godina

Ala si pametan nemam reci.Pa to si trebao Milosevicu tada da kazes a ne da ga podrzavas i vodis ratnu politiku u to vreme-ili si ti to zaboravio.Sram da te bude koje licemerje.Milosevic Ti itvoji kompanjoni ste slali vojsku i rezerviste da ratuju pljackaju i ubijaju Siptare a sada izigravas nevinasce.A sta sa generalima koje ste vi poslali a sada se nalaze u Hagu ili su po zatvorima i sa onoliko mladih pobijenih volnika i civila za kojima i danas mnoge porodice placu.Za to trbas da odgovaras ti isvi oni tvoji istomisljenici a ne da izigravas nevinu dusu.Kosovo i Metohija nije tvoja prcia . Deli ti Tvoju imovinu ako je imas a ostavi ove jadne Srbe da dele svoju sudbinu.Uzgred seti se izjave tvog Milosevica Srbima na Gazimestanu ili treba i na to da te podsecam.

DARKO MIRNIC

pre 13 godina

@ slavko-licno: "Daj im TI tvoju DEDOVINU, ako imas!!!!?????? Nije Kosovo tvoja prcija, sram te bilo bre....!!!!! Ti da vodis Drzavu?????"

~ Greska u razmisljanju cika slavko! Dacic je clan Vlade i jos kako je zaduzen da upravlja imovinom Republike Srbije. Da li ce Kosovo npr. da bude priznato od Srbije to odlucuje ova ili ona Vlada, kojoj je narod na demokratskim izborima dao tu vlast.
Ali tuzno je to da Kosovo nije vise pod vlascu Vlade Srbije, tako da je ova Daciceva izjava samo predizborna finta, i sakupljanje glasova u nacionalistickom glasackom taboru.

vlada-so

pre 13 godina

Kakve bre podele? ima da budemo umitaristička urbana jugoslavija pod patronatom amerike,pošto nas evropa neće,a ruse boli uvo.Uzgred jedino smo prosperirali kada su ameri turali dolare našem najvećem sinu.

beOgradjanka

pre 13 godina

Puna podrska g. Dacicu! Samo napred, drugacije ne moze, i to je jasno svima onima, koji razmisljaju i zakljucuju realno i racionalno!

deni

pre 13 godina

Kada bi se Srbi koji zive na Kosovu pitali to bi vec bila zavrsena prica ali vi sa svojom politikom koja odgovara samo vama da bi opstali na vlast i odugovlacili sa ispunjavanjem uslova EU kojom sebi omogucujete daljnje punjenje dzepova nemate iskrenih namera za to.U Srbiji nema pravde niti drzavni organi obavljaju svoj posao jer su svi manje vise umesani u kriminalnim radnjama.Politika koju sprovodite odgovara vama i onima koji pored vas isisavaju drustvo i bogate se na racun jadnoga naroda.

Albanac koji vjeruje

pre 13 godina

I ja se slažem,nije to loša ideja i to da ste skuzili da to nije lako postići sporazumom jer niste se navikli pregovarate sa Albancima.I šta je to 20god da se nešto postigne pregovorima ozmem u obzir da ste nas sto godina zgnjecili,meni 20god nije daleko,ko želi pregovarati mora biti strpljiv.

slavle

pre 13 godina

Za deset godina delicemo Sandzak,za dvadeset Vojvodinu,za trideset Beograd,a za cetrdeset nece nas biti!!!
Radite ono za sta ste izabrani,jacajte institucije Drzave,ekonomiju,nemojte krasti ovu Drzavu i narod,manje se reklamirajte,istorijska odgovornost je na Vama a ne narodu.Narod ko narod,daj mi sad,danas,briga me za sutra!!!!!
Da li ste culi ovako razmisljanje od bilo koje Drzave ili njenih vlastodrzaca ovako nesto.Mislim da je najbolje da to uradite za pare,malo ste nakrali od ovog naroda,najgori smo u Evropi,a ako vi ostanete na vlasti jos jedan mandat,ni Siera Leone nece biti daleko????
Uradite nesto PAMETNO za Boga milog,lako je davati i prodavati ono sto su drugi stekli....!!!!
Ma ljudi moji, ima li u ovoj zemlji iko NORMALAN?????

Marko Lazovic - Djurdjevic

pre 13 godina

Kasno Marko na Kosovo stize...deo Kosova smo mogli dobiti dok je Dacic podrzavao rat na Kosovu a sada ne mozemo dobiti ni jedan ar

Poreč

pre 13 godina

Kasno Marko na Kosovo stiže. Ta opcija više ne prolazi na Kosovu. Za razliku od Srbije njima ovo nedovršeno stanje sada više odgovara imaju motiv s kojim će dugo dugo moći izdržati, to im je sve, dobivaju državu. Srbija zbog nedefiniranog stanja na Kosovu strašno gubi i njoj je u većem interesu da se to što prije rješi. Vrijeme radi za Kosovara dok će se Beograd na kraju morati odreći Kosova kao i Krajišnika zbog nezadovoljstva svojih građana. Ako Srbija u idućih deset godina ne rješi pitanje Kosova kriza u Sandžaku a možda još negdje će se produbiti. Ovdje u Istri Albanci koji imaju restorane i slastičarne kažu da oni i ostala dijaspora mogu financirati ovakvo stanje u matici još stoljeće. Ljudi su tamo naučeni na malo.

ЈанкоХуњади

pre 13 godina

О каквој подели Ви говорите Дачићу?!
(подела = лакше манипулисање необразованим народом)
СТИДИ СЕ!
Под хитно да сте предузели реформе у Едукационом систему и урадите нешто за народ који вас је изгласао а не да тражите хлеба преко погаче.

Vladimir

pre 13 godina

Nemam ništa protiv da i vojno ponovo osvojim Kosovo i Metohiju. Ali pod uslovom da u prvim borebenim redovima budu onu koji su do 1991.godine svoju dedovinu prodavali Albancima po astronomskim cenama, a onda se preseljavali u centralne delove Srbije. Zatim ovi salonski desničari koji bi da tuđu decu šalju da ginu a oni da sede u Beogradu, pišu knjige i maze mačke, pa desničari koji bi veoma rado otišli da ratuju i na kraju mi ostali. Ustav kaže da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, ali ne vidim niti jedan razlog zašto bih ja ili bilo ko drugi branio i silom vraćao zemlju, koju je neko to dobrovoljno decenijama prodavao Albancima. Za razliku od nas koji prodajemo dedovinu dok kažeš "keks", Albanci imaju strategiju koja se nije menjala vekovima. Neka vam u Vranju kažu koliko se albanskih trudnica sa Kosova porodi u tom gradu, pa ćete da vidite da će Srbi i u tom gradu uskoro postati manjina. Na početku na papiru, a posle ćemo da vidimo. To nije slučajno, nego je plan koji neko sprovodi. I dok oni sprovode "naši veliki Srbi" su prodavali imovinu, a sada bi preko naših i leđa onih nesretnika koji su ostali okruženi Albancima sa svih strana da ne daju KiM. Tužno je da je Dačić jedini u toj vladi koji ima nešto veliko u preponskom delu, pa je rekao ono što ostali misle ali ne smeju da kažu.

тоша

pre 13 godina

Видећемо Дачићу како ћеш у самој твојој партији проћи са овим предлогом. А изгледа да Алабнци условаљавају чак и ову идеју. Већ су рекли да требамо предати Бујановац и Прешево за северни Космет е а то је већ мало превише. Ако бисмо били спремни да им дамо 85% територије Космета (северни део је 15% територије Космета), ово албанско тражење још нечега заиста личи на оно "преко леба погаче" јер, не заборавимо, Космет ипак још није држава и не може у међународне институције. А и не иду поређења да Дачић понавља тезе Чеде Јовановића јер је Чеда заступао да се призна цео Космет (све са севером Космета) а Дачић говори о подели. Што се тиче мог личног мишљења, ја јесам за поделу али ако се у Србији договоре све странке да су за то решење или бар ако на то пристане убедљива већина странака у Србији. У супротном сам против. А та подела би била следећа: ми да узмемо север а остатак Космета да буде независтан али у том независном делу да Срби и објекти СПЦ имају аутономију и да објекти СПЦ остану у власништву СПЦ. Такође, Албанцима у Прешеву, Медвеђи и Бујановцу се може дати аутономија као за Србе у јужном делу КиМ. Да, могуће је да и енклава Штрпце остане у саставу Србије јер и Калињинград нема везу са Русијом али је ипак руска територија. Истина, Калињинград има излаз на море а Штрпце не, али мислим да би се дало уредити да и Штрпце остане Србији као енклава. У здравље људи...

Zoran021

pre 13 godina

A šta kaže ustav na tu izjavu?I šta raditi sa Srbima južno od Ibra?Ta je politika dovela i do ratova devedesetih!To si zaboravio?Seti se samo šta je bilo sa Srbima koji su živeli u gradovima van tzv. RSK?

ROMAN

pre 13 godina

Bravo gospodine Dacicu na trezvenom razmisljanju u vezi jedine stvarne i normalne mogucnosti za miran zivot Srba na Kosovu.Ali nezaboravite da kada je nas pokojni premijer(neka mu je laka zemlja)predlagao istovetno resenje po tom pitanju pre Srpske golgote na Kosovu vas predsednik i tadasnji vrhovni komandant svega zivog i nezivog u Srbiji i svi vi uz njega tj.sva njegova klika,su ga proglasili izdajnikom Srbije.Vidite li narode a i vi gos.Dacicu koliko je bio u pravu.

Prasloven

pre 13 godina

Ovo izjavljuje potpredsednik vlade, ministar unutrašnjih poslova, predsednik SPS-a, ključni koalicioni partner DS-a - ništa čudno za zemlju Srbiju.

ajemsasa

pre 13 godina

Miloševićev portparol može da sanjari o čemu hoće, ali zar stvarno iko misli da će Kosovo, koje je nezavisno i iza koga stoje najmoćnije zemlje sveta, pristati na nekakvu podelu svoje teritorije?
Daj,bre, ne budite smešni!

Mirjana

pre 13 godina

Zbog ostanka na vlasti Milosevic je uz pomoc JNA izazvao rat u bivsoj Jugoslaviji cije cemo posledice dugo osecati a tragedija pobijenih ljudi nikada i nicim se nece moci ispraviti . Sada smo opet dozvolili najboljem Milosevicevom uceniku,odlikasu Dacicu,da kroji visoku drzavnu politiku, za saku glasova na sledecim izborima ,koje ce podeliti sa raznim palmama krkobabicima, njihovim sinovima i njima slicnima!

amater_nadrealista

pre 13 godina

Ja ne znam koga ovaj Dacic zeli da pridobije ali taj kojeg je pridobio je ili jako jako da kazem "nepametan" ili zaboravan.
Prvo:
1999. cela zemlja je bombardovana iz razloga sto jedna partija nije htela da pristane na nesto sto su na kraju posle 80ak dana ipak pristali. Ovaj covek je verovali ili ne iz iste te partije. Sad je nasao da bude realan!
Drugo:
Covek je ministar u vladi i potpredsednik iste i kao takav mislim da ne moze da izlazi sa "svojim" misljenjem jer ga niko ni ne pita za njegovo licno misljenje. Po ovakvim pitanjima i vlada i drzava moraju imati jedinstveno misljenje a ne da svako iz vlade kako mu volja izjavljuje svoje - smesno je i neozbiljno sa diplomatke tacke gledista.

Nebitno sta mi mislili da je bolje. Ljude koji zive u enklavama gde je vecinski narod albanski, verovatno ne deli isto misljenje, ali koliko drzava vodi racuna o njima mozda i deli, ko zna.

Mnogo je lakse Dacicu iz kozne fotelje davati kojekakve izjave - jedino sto moze da izgubi je glas nekog penzionera koji do izbora mozda nece ni biti ziv.

Sve u svemu netakticka i amaterska izjava. Od koga je mogla se i ocekivati. -"...Kale znaci brdo"

kasno je

pre 13 godina

a sta da radimo sa albancima koji nezele da zive na jugu srbije, mi bi delili tamo gde smo manjina a tamo gde smo vecina nista. Sta ce da bude sa onim albancima na severu kosova. ovu ponudu je trebalo ponuditi 98 a ne sada, nemoze se ici logikom ajde da probam da ih rasteram i uzmem sve, a ako neupali onda cemo da delimo.

Vladimir LDP

pre 13 godina

Lepo je sve to, ali zakasnio je sa realizmom otprilike 20 godina, jer to je bila realnost pocetkom 90ih ali ne i danas, sada to vise nije moguce i nece se dozvoliti dalja tumbanja i podele na brdovitom Balkanu jer EU i Amerika zele ovaj region stabilan i da ga pripoje EU, a ova podela definitivno ne bi doprinela toj stabilnosti - dakle nista od svega toga. Kao i uvek, ovde caruje naknadna pamet, a kladim se da i 90ih onaj ko je racionalno i neostrasceno razmisljao uvidjao je da je tako nesto jedino logicno i mogucno bilo u datom trenutku, ali oni su nazivani izdajnicima, pljuvani i sta sve ne... i onda se cudimo zasto uvek ta naknadna pamet - zato jer one koji tu pamet dostignu na vreme i pokusaju da je prenesu nama odbacujemo i satanizujemo proglasavajuci ih izdajnicima, ovima, onima... pogledajte samo koliko je LDP bio u pravu bukvalno u svemu na sta je ukazivao u proteklih 5 godina, ali dzabe, ovde sada svi govore ono sto je LDP tada pricao, ali opet ovo sto LDP danas govori o NATO-u svi pljuju i negoduju a znamo da ce kroz 5-10 godina svi ovde pricati o tome i govoriti kako je za nas povoljna stvar ulazak u NATO savez (cim budemo shvatili koliko smo mi ustvari daleko od zapada i EU). Muka mi je vise od ove nase primitivne ljudske gluposti i toga sto nista ne kapiramo na vreme vec uvek (ali uvek) sa kasnjenjem od 10-ak i vise godina. Tako nikad necemo stici nigde. Ili cemo stvari resavati na vreme ili ce ih neko drugi resavati umesto nas, i to je jedina istina svidelo se to nama ili ne. Ali kada ih drugi budu resavali, ishod ne mora uopste biti povoljan po nas i nemamo nikakvo pravo da se bunimo jer ih mi nismo hteli resavati kada smo imali prilike za to.

Bora

pre 13 godina

To smo vec odavno culi,ideja Dobrice Cosica,ali pitanje svih pitanja je sta o tome misle u EU(NATO), jer oni su i dali Kosovo Albancima.

Zeljko

pre 13 godina

Gomila ljudi koja ovde komentarise podrzava ovu izjavu Dacica. Naravno i ja delim to misljenje. Ali me cudi, da jako malo ljudi zna da je ovo izgovorio jednom davno i pokojni nam prenijer Djindjic?! Tada je gospodin sa slike sedeo u vladi za Milosevicem i ucestvovao u dobro nam poznatom scenariju razaranja Srpske drzave, a Djindjic je zbog takve svoje izjave proglasen za stranog placenika i izdajnika srpstva! Tada je to bila sasvim realna mogucnost, sada je to samo imaginacija...

Milos

pre 13 godina

Iako svakako zavisi od njega, ovo zapravo uopste nije pitanja clanstva u Evropskoj uniji, nego pitanje trajnog resenja pitanja Kosova za koje niko ne moze da kaze da ne postoji - ni oni kojima je Ustav uklesan u srcu (iako je donet pre pet godina), ni oni koji kukaju o dedovini iz vracarskih stanova, ali ni oni koji Kosovo smatraju nezavisnom drzavom i zavrsenom pricom.

To je pitanje koje tesko opterecuje i nas i Albance, mada ako se malo bolje razmisli, i nasoj i njihovoj politickoj eliti odgovara da ih neko zamajava velikim pitanjima, jer se od sume ne vidi drvece - korupcija, socijalna pitanja, ekonomska situacija, nezaposlenost.

Podela meni zvuci kao prihvatljivo resenje za sve. Albanski argumenti o "suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova" su jaki tacno onoliko koliko su jaki i istovetni srpski argumenti, dakle nisu uopste. Mada, mozda gresim. Mozda je i na Kosovu potrebna jedna "Oluja" da bilo Srbi, bilo Albanci shvate da ne mogu resavati probleme bez onih drugih. Pitam se samo koliko je dobrog ta politika donela Srbiji u bliskoj proslosti, pa savetujem da idemo u susret problemu, a ne da bezimo od njega jer ce nas istorija pregaziti.

Profesor

pre 13 godina

Sadašnji aktuelni pobednici su imali parolu 'I Kosovo i Evropa'. Sada, nastupaju sa novom parolom 'Ni Kosovo ni Evropa'.

Međutim, 'Kasno stiže Janko na Kosovo'.

Matrix

pre 13 godina

Samo ne interesuje koliko su para dobili da podele Kosovo ,do juče su na sva zvona pričali da je Kosovo sastavni deo Srbije,doneli ustav u kojem piše da je Kosovo sastavni deo Srbije. To mora da su ovi iz Evropske unije naredili Tadiću i kompaniji da se pokrene pitanje podele Kosovo,zato što znaju da Tadić nema šanse da dobije na sledećim izborima ,pa da oni obezbede podelu Kosova još sada,kako mislite da branite Kosovo ako ga delite ,prodajte svoju dedovinu. Kina je posle 100 godina povratila suverenitet. Daleko vam lepa kuća ,što kažu Pantelija, ko vas je poznavao ni pakao mu teško neće pasti.

Nikola

pre 13 godina

Mislim da je sada kasno.. ali bilo bi lepo kada bi pomogli nasim ljudima tamo, iako ih nema mnogo, a za ove sto pricaju o Presevu itd... samo vas obavestim da se na Kosovu nalaze i vojnici Spanije koja nije priznala Kosovo, sef Euleksa je RUMUN iz zemlje koja nije priznala Kosovo, vecina zemalja u svetu ne priznaje Kosovo, Srbi na Kosovu nisu integrisani u drzavu Kosovo. Nije KOSOVO clan UN-a pa da nam vi menjate granice.

perica silni

pre 13 godina

to sto si rekao to je tacno,i ja sam za to,ali ni ti ,ja ni niko u ovoj drzavi nema pravo da prodaje ,poklanja tudje,pa ni ti Dacicu koji predstavljas vladu,a ustav izrcito zabranjuje,a ko potpise ili preda taj deo teritorije strancu,pa makar bio i albanac,cini Veleizdaju,a zna se koja je kazna za veleizdaju.nego ,onda raspisite referendum na celoj teritoriji drzave Srbije pa i na kosovu,sa samo jednim pitanjem dal smo za podelu kosova na srpski i albanski deo,pa kako vecina naroda odluci.ova vlada cini samo jedan deo naroda,pogledajte,koliko stanovnika punoletnih izadje na izbore,kad bi izaslo barem 70 posto to bi vec pokazalo pravu i realnu sliku razmisljaja .Bolna cinjenica da ne upravljamo kosovom jeste,da odvajamo pare za kosovo na papiru i to jeste,ali USTAV nema pravo niko da prekrsi,osim vecine naroda na referendumu ako se izjasni.

boki

pre 13 godina

Malo neozbiljno za nekoga ko je u vlasti da izlazi sa licnim izjava u trenutku kada krecu pregovori sa Pristinom. To moze da se protumaci na vise nacina. Da ovi opet nemaju jedinstven stav sta treba uraditi sa kosovskim pitanjem. Moguce je da je to i najbolje resenje, ali videti pod kojim uslovima na koji nacin, sta je strategija za narednih 50 godina, ako su je imali Albanci sto ne bismo je imali i mi i tako dalje tako blize.

U svakom slucaju malo blam.

Darcoolio

pre 13 godina

Samo zelim da Tadicu puste onaj njegov ostrasceni predizborni govor u kojem urla na sav glas kako nece dati ni pedalj Kosova i da ce ga braniti svim raspolozivim demokratskim sredstvima, posto je i on sada svestan cinjenice da ce, na zalost, morati da dodje do podele.

Mare

pre 13 godina

Ni meni se ne svidja podela srpske teritorije, ali cinjenica je da bi nam dva miliona Albanaca stvaralo velike probleme u drzavi.
Podela Kosmeta u zamenu za nezavisnu Republiku Srpsku, to je nesto sto bih mogao da prihvatim

marija

pre 13 godina

jedva cekam da se resi vec jednom pitanje Kosova, ali moram da primetim:
u ustavu srbije pise da je Kosovo neodvojivi deo srbije.
Ministar srpske vlade sada dakle trazi rusenje Ustava? Dal oni uopste prate sta govore ili sada mogu da rade Bukvalno SVE sta god hoce? sta je sa pravom naroda na referendum npr, pa da se pita i za izmenu te glupe preambule, i za podelu Kosova i za svasta drugo?

vladan vladanko

pre 13 godina

U tom slucaju bi jedan deo Kosova ostao Republika Kosovo a ovaj drugi kako? Pokrajina Kosovo ili samo Srbija? MIslim, zanima me Dacicevo misljenje. Doduse to su samo tehnicka pitanja, to cemo se cas posla dogovoriti.

nitkov

pre 13 godina

dacic okrece cutanje drugih stranaka u svoju korist, i javno progovara o podeli. ali to nije nikakva mudrost [podela kao kompromisno resenje je vec godinama ocigledna gradanima], a nije ni nikakva hrabrost! prosto, ds cuti jer bi izgubio pozicije kad bi ovo izgovorio, ali sps progovara jer moze samo da osvoji pozicije. jos ispada mnogo pametan i hrabar, trt.

zar cemo davati glas bilo kome ko prvi glasno kaze ociglednu stvar??? cak i stranci cija je politika zakuvala problem u kojem se davimo???

Miloš

pre 13 godina

Jel ovo isti onaj Ivica koji je stajao uz Slobu dok su pričali Kosovo je naše pobedili smo NATO itd.? Jel ovo isti onaj Ivica koji je 2008. rekao i oružana akcija(rat) opcija? Isto kao Dinkić koji 11 godina prodaje i rasprodaje Srbiju iz fotelje u Beogradu a sad mu je regionalizacija na prvom mestu sve sami licemeri!!! Na izborima ima da glasam za prvo ime na listiću koje ne budem prepoznao ovi su svi za otpad ili još bolje zatvor!

theGreat

pre 13 godina

Meni je to jos 90 i neke bilo jasno kao adolescentu, ali tada ste Ivice pricali neku drugu pricu. Sta to bese odgovornost? Ali krivi smo mi... lepo rece Balasevic.

Milena

pre 13 godina

Ma ovo svi politicari znaju, ali niko ne sme jos da kaze~! ne podnosim Dacica, al' ovo sto je rekao...tako je! imamo jedan zivot i prodje nam da slusamo o Kosovu, i jos sto godina cemo slusati ako ovako nastavimo, mislim da su ekonomski problemi bitniji od ovog, ljudi, deca nemaju sta da jedu, beda, siromastvo, niko nigde ne putuje, sve se svodi na prezivljavanje od meseca do meseca...Ako ce da nam krene, posle te podele...dajte da se delimo! svakako se ne moze ni protiv Evrope, niti Amerike..kako oni kazu tako ce biti..a oni su priznali Kosovo...

deda Paun, Solunac

pre 13 godina

@ dragant - Decenije brzo prolaze i prilike se menjaju na najneverovatnije načine, kako znamo iz istorije.

Nista se sine dragan(t)e ne menja, pitaj deda Pauna koji se nalazi u toj, kako ti rece, devetoj deceniji. Prosle mi sine decenije sve ko jedna, i ne da nije bilo "najneverovatnijih nacina" nego je islo iz goreg u gore, sa tendencijom, sine, u jos gore.
Ne veruj, sine, u neverovatno, toga vise ovde nikad nece da bude!

Dragan

pre 13 godina

Jedan SPS-ovac posle 1999.e godine ovakve izjave ne bi nikako smeo da daje.Ova izjava za sps je ravna politickom samoubistvu jer nas je isti taj sps i uveo u rat pa potom kapitulirao a evo sada cujemo i ovakve izjave od osobe koja nakon ove izjave u politici nema vise sta da trazi. Doslo je vreme za izbore i to za potpuno novu generaciju politicara.Svi ovi doskorasnji su totalno izkompromitovani i treba ih sto pre skloniti sa vlasti da nam vise ne zagorcavaju zivot.

milan

pre 13 godina

Jeste da je nezvanicno ali znamo da SPS moze da onaj teg na vagi koji ce odluciti i zato je taj promisljeni potez od znacaja za politicki kolor na sledecim izborima. Ovo je nesto sto odavno znamo svi da je jedino resenje, nepriznati Kosovo neznaci nikako da je opet nase, priznati Kosovo nedolazi u obzir tu se svi slazemo ali da bi mrdnuli sa mrtve tacke nesto mora da se dogodi i ovaj predlog Dacica prvog aktuelnog politicara koji je to izgovorio cini mi se jedina realna mogucnost gde gubimo (ali i oni isto) ali nismo beskonacno u neizvesnosti i nevucemo taj teret stalno za sobom.

Pera

pre 13 godina

Bojim se da od podele nema nista... Albanci su predaleko otisli, mozda smo nekada mogli, ali sada vise ne mozemo da vratimo ni pedalj Kosova. To je trebalo uraditi jos pre bombardovanja. Sada, kad ih priznaje pola sveta je jednostavno kasno... najbolje sto Srbija moze da dobije jeste neki specijalan status severa, takav da ne bude pod upravom pristinskih vlasti, nego neka vrsta samostalnosti pod medjunarodnom lupom. Ali drzavne granice niko vise nece moci da promeni...

Valerij

pre 13 godina

Kada je dr.Zoran Đinđić dao gotovo istu ovakvu izjavu svi su ga pljuvali.Ajde da vidimo kakve će sada reakcije da budu,svi znamo čije mišljenje je ovo,nije valjda da mislite da je ovo Dačić sam smislio?
Ovo znači da se napokon sprema državna politika koja će trajno da reši pitanje Kosova.Mnogi će da kažu da to nikada neće da se desi,ali toliko je Srbija zajebala stvar da je ovo apsolutno jedino realno ostvarivo rešenje,da se napokon smire tenzije i da se ovo pitanje baci u kantu bar za narednih 50 godina.
Glavno je pitanje da li će to da odobre USA i EU,ako se Kosovo podeli onda nema tenzija,nema mogućnosti za brzo otvaranje novog ratišta,nema potrebe za njihovo prisustvo dole,isto je i sa Republikom Srpskom.
Ne mislite valjda da se mi pitamo nešto oko ovoga????

TomaS

pre 13 godina

Kada je na Skupštini SANU juna 1996. njen predsednik Aleksandar Despić izneo svoju ideju o podeli Kosova, izazvao je ne samo svojevrsnu senzaciju nego i bes patriJota. Jedva je tada sačuvao živu glavu na ramenima. I o toj ideji nije ozbiljno ni razmatrano. A tada je sve zavisilo isključivo od srpskih vlasti, pa i način podele Kosova. Ali i sada, kako god da se podeli, bolje je nego da se mrzimo i sledećih 100 godina.

Pobesneli max

pre 13 godina

Socijalisti koji su u vreme kosovske krize imali apsolutnu vlast, i iskljucivi su krivci za posledice oko Kosovo, sad bi igrali i "pola-celo".
Sve ovo Dacic plasira za novine, umesto da lepo svoje delilacke ideje servira Americi i u EU. Ali o tome se tamo ne sme ni pisnuti. Tamo vazi zakon: psssssst!

Jovan

pre 13 godina

Zasto ovo Dacic nije rekao Slobi 1999? Koliko puta ce SPS menjati stranu? Jel ovo konkretna potvrda da se vladajuca koalicija raspala? Gde je odgovor DS-a na Daciceve izjave?

Petar

pre 13 godina

Dacic ovom izjavom pocinje novo politicko presvlacenje pred izbore. Ovakve izjave koalicionih partnera su najbolji pokazatelj trenutnih politickih slika i prilika gde se jasno vidi da se koalicija raspala. Svima je jasno da od statusa kandidata nema nista a ako i dobijemo status to de facto nista ne menja bez davanja datuma pocetka pregovora. Polako svi napustaju DS i zauzimaju startne pozicije pred nove izbore i sad je veliko pitanje oko koje stranke stozera ce se okupiti? DS se pokazala kao nesposobna,SNS je jos nesposobnija... Da li je ovo najava kostunicinog povratka?

adios

pre 13 godina

Kosovo je Srbija samo za predsenika Tadića i Jeremića,a ovamo šalju svoje ljudi u posetu zar to nije priznavanje,mi iz dana u dan priznajemo Kosovo malo po malo,ta podela se ne isplati Albancima jer već imaju svoju državu,ljudi izgubili smo teritoriju,dovidjenja.

kasno Ivica na Kosovo stizeeeese

pre 13 godina

1. Ne moze clan Vlade, vicepremijer i mladji koalicioni partner da ima "svoje misljenje sa kojim se Beograd ne slaze". To slabi poziciju naseg pregovarackog tima i salje poruku da je Vlada Srbije rastimovan orkestar, u kome svako svira po svim notama.
2. Ivica Dacic, kao bivsi visoki zvanicnik stranke koja je imala apsolutnu vlast, kasni sa ovom idejom nekih 15-tak godina. Ona je imala smisla dok su najjace karte bile u nasim rukama, sad mozemo samo da blefiramo, a svi znaju da smo tropa...

Marina

pre 13 godina

A sto sps 1999-e sa rugovom ne podeli kosovo nego ratovase pa kapitulirase nedelju dana pre NATO-ove obustave bombardovanja? Nek mi to Dacic objasni posto on to vrlo dobro zna. Cemu ova izjava sada,12 godina posle ?

NikolaS

pre 13 godina

@Gospode dal smo jos nacija

Slazem se, ali tvoje pretpostavke ne vaze u globalu. Ne mozemo ni po cemu da se poredimo sa USA. Oni mogu da kazu da ne sme da se sudi ni jednom njihovom vojniku, moze im se, najjaci su. Mi smo niko i nista, i mi moramo da slusamo njih, ako necemo opet preko obraza. Druga stvar, protiv Turaka se pobunio narod koji je tu ziveo, jer nisu imali gde drugde da odu. Na Kosovu nema ko da se pobuni. Imate preko 2 miliona Albanaca, koji btw, imaju populacioni rast deset puta veci od srpskog. Prema tome, buducnost nam nije svetla u takvim okolnostima. Da se celo Kosovo i nekim slucajem vrati Srbiji, za 30 godina u Srbiji ce vecinsko stanovnistvo, u celini, biti albansko. Kome je to u interesu?! Ovako se podeli, ucvrste se granice, uvedu se vize i dovidjenja.

krstivoje

pre 13 godina

Ovo je pokusaj cinculiranja,nebi ON bas to bas izneo kao svoje licno misljenje jer bi zbog njegove proslosti moglo da se drugacije protumaci.
Verovatno su izgledi za priblizavanje evropi zapeli jer evropa ovako neuredjeno drustvo i nemoze u ovom momentu da priblizi sebi,i sada se pustaju razni dimni signali.Za neku fizicku podelu kosmeta se zakasnilo,naravno da ce proces trajati decenijama i da je njegov pozitivan ishod moguc samo uz veliku i potpunu pomoc EU- koja svojim razvojnim programima mora da potpuno promeni svest ljudi koja ce da dostigne nivo za moguci suzivot.Krene li se u drugacije opcije to bi znacilo ponovo ratnu atmosveru i izolaciju A ovako opljackani izgladneli i iznureni narod zasluzuje BOLJU OPCIJU...I ZA TAKVU BOLJU OPCIJU POTREBNI SU MOMENTALNI IZBORI...NEZNAM ZBOG CEGA SE VLASTODRSCI I DOTICNI MINISTAR UOPSTE ZENIRAJU..

Aleksandar

pre 13 godina

Daciceva izjava nema veze sa mozgom iz vise razloga:1: Zasto to nije rekao Milosevicu 1999? 2: Na osnovu cega on 2011-e godine bazira svoju izjavu? 3.Sta on misli da li ce SAD i EU uopste dopustiti podelu kosova? 4.Da li ce albanci hteti da razgovaraju o podeli kosova ili ce se slatko nasmejati? 5.Da li Tadic deli njegovo misljenje? Da Dacic zna odgovore na ova pitanja je nedvosmisleno ali je pitanje zasto sada daje izjave kameleonske prirode? Najverovatniji odgovor je da je poceo predizborno dodvoravanje buducim koalicionim partnerima jer je shvatio da DS nece dobiti na izborima. Osudjujem ovakvu politicku dvolicnost i smatram da je ovo tipican primer politikanskog igranja kako vetar duva koje je vec toliko stete donelo gradjana srbije da bi svima nama od ovakvih politicara trebalo da pozli.

Zoran

pre 13 godina

Setimo se 1999-te godine i sta je Dacic tada izjavljivao a sta izjavljuje sada! Da nije tragicno bilo bi smesno. Sad se setio da deli nesto sto se vise ne moze podeliti. Jadni mi svi gradjani ove zemlje kojima ovakvi "politicari" sede u foteljama i samo se bore da sto duze u njima ostanu i za to su spremni da osim nase prodaju i sopstvenu ustavljenu kozu za saku dolara.

sasa

pre 13 godina

E ovo su stvari koje se desavaju [i desavace se] u drzavi u kojoj ministar ili cak predsednik drzave ne zalede svoje funkcije koje imaju kao sefovi politicke stranke pa se covek pita: Jeli ovo govori predsdenik drzave/ministar ili sef politicke stranke.
Secamo se toga kada je predsednik drzave Srbije nastupao na izbornim skupovima u BH lani u septembru, ali ne kao predsednik drzave [jer bi to bilo mesanje u unutrasnju politiku BH], nego sao obicni predsednik politicke stranke iz susedne drzave. Naravno, pri tome je drzava Srbija platila sve kao da se radi o predsedniku drzave [obezbedjenje, avion,...]

A sta sada sa onim da cela vlada treba da nastupa jedinstveno, dali je ovo stav vlade ili pojedinca ??
"Iskakanja' su vec pocela.

XX

pre 13 godina

E pa Dacicu ako želite da budete deo EU-a i vi treba da priznate nezavisnost Kosova, to vam je jasno zar ne, a vi biste i parce Kosova jel? Ne moze jer i Pristina zna koji je uslov EZ da vi udjete u EU. Razmena teritorija-moze!

iii

pre 13 godina

Tesko mi je to da priznam, ali ovo je prvi put od Djindjica da je neki od vodecih politicara skupio hrabrosti da javno zauzme stav za koji zna da nece biti popularan, ali je realno tacan i mora se glasno reci. Svaka cast na tome g.Dacicu, mada bi to imalo mnogo vise smisla da niste ucestvovali aktivno u svemu sto je dovelo do ovoga. Ovako je kasno i za hrabre izjave, a i za podelu Kosova, jer Albanci vec drze celo Kosovo uz jaku medjunarodnu podrsku i oni sad nemaju ama bas nikakvog razloga da pristanu na podelu...

ЗбуњенСкроз

pre 13 godina

Вероватно ме/нас је Бог с разлогом казнио да живимо у оваквој држави. Један се буса у груди метросексуалске-"Никада нећемо признати независност Косова(где је Метохија?)"!, други преговара о нечему (нико не зна тачно о чему), а трећи има "своје мишљење", не обазирући се на уставну преамбулу за коју је и сам гласао. Они луди, а ми збуњени. Шизофренија, што би рекла Наташа Беквалац.

Jovan Drenić

pre 13 godina

Mnogi se osvrću,na to,šta je Dačić nekada pričao.Pustimo to,jer da smo beležili šta je ko i kada pričao,ne bi smo ni za jednog političara u zemlji i regionu mogli reći da je dosledan.Ovaj predlog je dobar.Albancima treba jasno reći,da tema Jug Srbije-Sever Kosova ne igra.Mi bi onda tražili dva sela oko Skadra...Jer,nije sporno bilo sveukupno srpsko-albansko pitanje,već status pokrajine.Toša je ovde najbolje opisao i treba njegov komentar pročitati.Nikako ostaviti Srbe južno od Ibra.Njih vezati sa Jug Srbije i tražiti reciprocitet,a Sever bezuslovno da pripadne Srbiji.Pozdrav,Jovan Kraljevo

Бранко Стојановић

pre 13 godina

Видим истурили су Дачића да изнесе идеју о подели Косова, коју када би остварили приказали би као тријумф своје политике. Ово што је остало од две и по општине на северу које и онако контролише Србија би они показали као свој велики политички успех.

Мислим да се на то никада не би смели пристати. Те две општине уз наше непризнавање су нам залог и врата преко којих ћемо се за 20, 30 или 50 година вратити на Косово.

Биле су неке идеје 90-их које је форсирао Добрица Ћосић о подели које би можда и биле прихватљиве, али да би се то извело морала би српска војска да уђе на те територије. Подела је била смишљана да укључи за Србе важне историјске споменике и места од значаја, где би били укључени Коово Поље, Грачаница и Дечани.

Znam te pusko kad si pistoj bila

pre 13 godina

Eee, Dacicu, sto to nisi pricao onomad kad si se ti i tvoja partija pitali? Sad je malo kasno... a sto se Evrope tice, ako Kosovo ne moze u Evropu bez saglasnosti Srbije, onda ni Srbija ne moze tamo bez saglasnosti Kosova, a to ve izgleda malo potrajati...

Ilija

pre 13 godina

Ne znam da li samo ja to tako vidim ili i se jos neko slaze samnom, ali ovo meni lici na jeftinu kupovinu glasova na predstojecim izborima. Izbori su za godinu dana, vlada je pukla ko malter (osim sengena nista dobro nije uradila a i on nam visi o koncu), pa aj onda na ovakav nacin da se kupe glasovi. Ako odjek bude dobar Ivica ce reci kako stoji iza toga, a ako bude negativan onda kako su to izmisljene vesti, a u kampanju krece. . . A sto je najgore od svega, pitanje kosova se nece resiti jos 20 godina jer to nikome ne ide na ruku. Niti bgd-u niti pristini. U ovakom kijametu jedini i drugi mogu da muzu svoj narod i da krive one druge za neuspeh, a zapravo oni sve da idalje kradu i da zive ko Bogovi a narod glup pa ih sve podrzava jer se "bore" za njegove interese. . .

Dragan

pre 13 godina

Možda to jeate rešenje za KiM,ali za Srbiju svakako nije.Realnost je da KiM nemože opstati u ekonomski lošem okruženju,jedino rešenje je da bude integrisano u nekakve ekonomske tokove na teritoriji bivše YU.To je jasno i gospodi iz EU jer KiM će trošiti njihov novac u narednim godinama.Situacija će biti jasnija za jedno 10-20 godina kada, možda,EU odluči da se proširi na ovaj deo Balkana.Oni koji nemogu da čekaju bolje da krenu što pre tamo gde žele.Za svoj novac, priuštiće sebi neku novu nacionalnost.

Vladimir

pre 13 godina

doticni , gazi po mrtvima koje je licno slao u rat, gazi po onima koji su glasali za njegovu "nacionalnu" politiku, a dobro je poznato da je sps uvek odlicno prolazio na izborima na kosovu, zbog *uzice i stomaka pristaje na sve...e sad vi prosudte sami...najvaznije je da mi ne priznamo bilo koji deo teritorije, bez obzira sto je moguce da kosovo i postane clanica neke od organzacija, jer ko zna, za 30-50 ili 100 godina, politicka klima ce se promeniti, mozda budemo imali pravo na taj deo nase zemlje, a ovako sa priznavanjem nikad vise necemo biti u mogucnosti da povratimo teritoriju...setite se samo Foklandskih ostrva na kojima je bilo vise ovaca nego britanaca i koja su hiljadama kilometara udaljenja od britanije pa su britanci ratovali za njih...
p.s
slazem se da o patriotizmu najmanje trebaju da pricaju oni koji su sve na ksovu rasprodali albanicam i sada nam drze lekcije...

blebetalo

pre 13 godina

Opa,Ivica se nesto u zadnje vrjeme raskurazio!
Da vidimo sad sta misle patriote?
Dali su ovo nagovjestaji i samog DS ka podjeli?
Kako ce reagirat gladni Toma?
Kako ce Onaj Sto Bjezi od Poligrafa?
Kako sam LDP,koji davno prije zagovara ovu tezu?
Ivice,sta je to politicar realista?
Dali smatras da su ovi oko tebe nadrealisti?
Sta ce reci crkva?
Hoce li druga strana(Kosovo)prihvatiti tu podjelu,te kojim nacinom ih natjerati na to ako nece!?
U jednom se slazem,realno je da sto se duze problem razvlaci,obe strane gube.
Bas zato,vi politicari u Srbiji,opozicija i pozicija,morate sjest za stol i usaglasit jedinstven stav u vezi Kosova!Vi jednostavno nemate sredjenu nacionalnu strategiju po tako vaznim pitanjima,tako da ni vas narod,kao ni strani faktori,neznaju vase konacne ciljeve!!!
Skupite glave iza zatvorenih vrata i izaberite opciju za koju ce te se borit;
1)Kosovo u sastavu Srbije
2)Podjela Kosova
3)Odrzavanje Status Quo pozicije do nekih povoljnijih trenutaka
Ako vase "mudre" glave uspiju utanicit jednu od opcija,slozno se borit svi zajedno za nju,bez obzira na politicku podjelu,mozda i polucite rezultate!
Inace ce te, ovako podjeljeni, na kraju opet dobit...sipak!!!

sashko

pre 13 godina

Pa jos 2003. godine profesor Miroljub Labus je ovo rekao pa ga je Dacic i njemu slicni nazvao izdajicom, razbijacem Srbije, itd itd... Uvek se pitam: Cemu nam sluze glave kad nam je kolektivno pamcenje na nivou zivinceta? Hoce li se Dacic javno izviniti Profesoru?

baki

pre 13 godina

Ideja realna, srazmerno trenutnom mentalitetu vecine Srba i Albanaca, ali totalno protivna originalnim Evropskim nacelima. Tuga!!!

Tex Willer, Mitrovica

pre 13 godina

Dačić: Podela Kosova jedino rešenje

E da moze da te cuje tvoj mentor Milosevic, divio bi se onim sta je ostavio, ne brine me to sto je on izjavio nego za to sto su mu dali da se bavi politikom.