Ponedeljak, 09.05.2011.

13:47

Incko: Svi moraju poštovati Dejton

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da su sve zemlje potpisnice Dejtonskog sporazuma preuzele obavezu poštovanja normi koje iz njega proizlaze.

Izvor: Tanjug

Incko: Svi moraju poštovati Dejton IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

Nenad

pre 12 godina

Vlasti iz RS jesu za dogovor ali nisu za dogovor na vlastitu štetu a u korist Federacije BiH i Sarajeva. Ko bi lud pristao na to! Daytonski sporazum se ne krši jer je zakon o formiranju Suda BiH donio Paddy Ashdown iako nije smio jer je on kao i svaki dosadašnji visoki predstavnik tu da tumači Daytonski sporazum a ne da ga mijenja.

Fadil

pre 12 godina

Politicari iz institucija entiteta RS su mi nejasni. Zele da ode OHR, a ne rade nista na tome da toj Medjunarodnoj zajednici pokazu da su se voljni dogovarati se i voditi politicki dijalog sa drugim politickim akterima u Bosni i Hercegovini. Naprotiv, idu na kurs konfrontacije, govore kako su za raspad BiH, sve sto urade rade ciljajuci na raspad drzave, pri tome vrlo dobro znajuci da to niko iz Medjunarodne zajednice nece dozvoliti. Ocigledno zaboravljaju da je postojanje entiteta RS moguce samo koliko vazi i Dayton. Ako ugroze Dayton, ugrozit ce i opstanak tog entiteta.

Valter

pre 12 godina

@Bosanac

Nije tada postojala velika Srbija, nego SFRJ. Razumem ja da joces da kazes da bi muslimansko stanovnistvo srrahovalo da bi bilo marginalizovano u SFRJ sa 90% srba. Ali gde je onda tu problem kad tako isto misle Srbi u BIH, da oni ne zele da zive u islamskoj drzavi i da budu tamo manjina?

I alija je bio nista manji nacionalista (sam cin odcepljenja i stvaranje nacionalne drzave bih je po definiciji nacionalizam) od milosevica koji je osporavao konstitutivnost srpskog naroda u bih. Uvek je govorio kako srbi i brvati imaju svoje matice, dakle nije on nista bio bolji po nacionalistickom pitanju.

A to sto navodis da je on imao srpske generale i da je borba za opstanak bih upravo dokaz da nije bio nacionalista, po mom misljenju ne pije vodu. I milosevic je imao svoje ljude, muslimane (saradjivao je sa fikretom abdicem) i on se borio za opstanak sfrj. Zar onda hoces da kazes da on nije bio nacionalista?

Valter

pre 12 godina

Za imenjaka waltera:

U ustavu je pisalo da trebaju sve ostale republike da daju saglasnost i da vrhovni sud sfrj treba da potvrdi nezavisnost. Posto niceg od toga nije bilo bih nije po ustavu sfrj dobila nezavisnost, nego na osnovu prava za samoopredeljenje naroda. A to pravo vazi i za srbe u bih.

predrag

pre 12 godina

Kako neko moze da natera srbe da se osecaju kao Bosanci a ne Srbi. Kada smo mi mogli da prihvatimo postojanje fantomse nacije "Crnogci" (nonsens), morace i MZ da prihvati realnost koja je toliko ocigledna! Nece to biti muslimanska drzava, ima da se postuju i druga dva konstitutivna naroda i njihova ravnopravnost!

Bosanac

pre 12 godina

@deda Stanko/Valter, odgovor je jednostavan. BiH je izasla na referendum jer nije htjela da zivi u Velikoj Srbiji. Nismo htjeli da nas Milosevic iskoristava za svoje velikosrpske ciljeve. Bez SLO i HR SFRJ nije vise bilo. Kako je zavrsila ta krnja Yug svi smo vidjeli. Pokazalo se da je odluka bila ispravna. Ne znam zasto zamjerite nama ili HR ili SLO kad vam je i istorijski saveznik CG na kraju okrenula ledja. Na referendum BiH je imala pravo kao i sve ostale republike u SFRJ. Jedan narod je bojkotovao referendum i to je tacno a da li to znaci da treba da bude po njegovoj volji a ne volji vecine, druga 2 naroda? Trebalo je traziti rjesenja a sa kime, sa zlocincem Karadzicem? Sjetimo se njegovog prijedloga: ako ne ostanete u Jugoslaviji bice rata. To je ista ona autostrada pakla kojom su krenuli SLO i HR. Nemojte da mislite da cete BiH odvesti u pakao a muslimanski narod mozda u nestanak ako bude rata. I tada a i danas postavlja e pitanje nacina podjele BiH. Mislim da do dan danas niko nije nasao model kako BiH podijeliti da sve tri strane budu zadovoljne a pritom da se iole ispostuju ljudska i medjunarodna prava. I na kraju o Predsjedniku Izetbegovicu. Tvrdite da je nacionalista. Da je zelio islamsku drzavu. Samo cu vas pitati, koja osoba bi se borila za unitarnu drzavu ako joj je cilj nacionalna (islamska)? U unitarnoj drzavi moras imati vlade, predsjednista, skupstine sa sva 3 naroda pa se pitam kako je i teoretski moguce u takvom jednom stanju praviti Islamsku drzavu?? On je dobijao vise puta ponude da se Bosna podijeli i dobio bi taj svoj dio da napravi famoznu islamsku ali je svaku odbio. U njegovoj vojsci moglo se naci Srpskih generala (Jovan Divjak), u njegovoj policiji Srpskih komandanata (Dragan Vikic), u Vladi i Predsjednistvu Srba (Mirko Pejanovic i dr.). Nije bilo sve brilijantno i imao je i on odredjenih propusta kao sto je nepotrebno prihvatanje nekih islamskih dobrovoljaca (muhadzedina) no vjerujem da je to uradio u najtezoj godini rata kad je bilo pitanje opstanka cijelog Bosnjackog naroda, da se dobije neka pomoc islamskih zemalja. Na kraju ipak Armija BiH iako napadana na dva fronta je napravila daleko najmanje zlocina od ostale dvije strane. Sve ovo sa Islamskom drzavom je samo isti Srpski recept kojim se pojedini stalno sluze: Kad ja pravim nacionalnu drzavu lazi da nepravim a optuzi drugi da pravi. Kad ja pravim zlocine smanji koliko mozes a koliko mozes otpuzuj drugu stranu da ih je cinila.

Albert

pre 12 godina

@ (tazio sam, al' ne nadjoh, 9. maj 2011 20:34)

Dragi moj , Vlada ima obavezu da brine o svojim gradjanima ,plus sto je u pitanju bivsi predsjednik entiteta.
Ja iskreno nisam podrzao to ,uostalom da je u pitanju neko drugi bio bih izricito protiv toga ali gospodja Plavsic je jednostavno kolateralna steta u svemu ovome.
Ako hoces da zakeras bas , da li si upucen da je novcem "drzave BiH" a ne entiteta placeno lobiranje i odbrana za Ganica i Divjaka .
A inace jos me zanima kako si trazio nesto u Dejtonu a ne u ustavu RS , ipak se Dejtonski sporazum tice uredjenja drzave BiH a ne propisa i lokalnih zakona vezanih za entitete .
Danas je predsjednik lijepo objasnio , neka visoki predstavnik gospodin Incko jednostavno uzme Dejtonski sporazum i fino kaze koja tacka tog sporazuma se krsi raspisivanjem referenduma o sudstvu i pravosudju .
Naravno veseli austrijanac to nece moci reci jer jednostavno ne postoji dio sporazuma koji izricito ali i posredno to potvrdjuje.

Deda Stanko

pre 12 godina

Tačno je Bosanac, referendum je raspisan 1992. god. Tada se desio presedan, kada su dva konstitutivna naroda,Hrvati,i Muslimani preglasali, i pored bojkota trećeg,Srba, samostalnost BiH,tj. otcepljenje od Jugoslavije.Hrvati su se nadali, da će biti kako je Tuđman zamislio, i "svoju" Herceg Bosnu pripojiti Hrvatskoj. A, Izetbegović pobornik ISLAMSKE BOSNE,živeo je u ubeđenju da će Evropa dozvoliti da stvori to što je zamislio. Ali, ćorak. Srbi nisu bili za odvajanje iz Jugoslavije, i eto krvi do kolena. I na kraju, ako ova tri naroda nisu mogli da žive zajedno dok je bila Jugoslavija, a BiH je bila Jugoslavija u malom, kakvo je pravo moćnika, da sada prisiljavaju ljude da pošto poto budu u unitarnoj BiH.????

walter

pre 12 godina

@ Valter
U ustavu koji je vazio u BH te 1992 uopste nije postojala klazuzula koja kaze da konstitutivni narodi moraju dati saglasnost tako da NIJE ISTINA to sto tvrdis.
Pogledaj ustav. U njemu ne pominje da konstituvni narodi moraju dati saglasnost nego samo da procenat za odcepljenje moira biti 50% od broja gradjana i SRBIH. Znaci, pominje gradjane a ne konstitutivne narode

Valter

pre 12 godina

@Zagrepcanin

A sta ako Dodik jednostavno kaze "necu da se povucem i ostajem u fotelji" ? Koga bi narod RS u tom slucaju podrzao ? Njihovog predstavnika ili Incka, koji nema legitimited naroda RS? Jel se dobro secas severnoafricke revolucije, da sva moc lezi kod naroda?

Dodik se nece smeniti, jel ce u suprotom doci do masovnih protesta sirom RS. Poslanici bi izasli iz skupstine i doce tek onda do opste krize. A niko ne zeli situaciju kako je bilo u Egiptu, Siriji, Libiji, itd....

Valter

pre 12 godina

@ Bosanac

U pravu si to sto kazes: Onda se vracamo na situaciju pre 92. Ali onda jedno pitanje: Na kojoj osnovi je BIH dobila onda nezavisnost? Na osnovi ustava SFRJ nije, jer nije bilo saglasnost svih konstitutuvnih naroda.

Onda samo moze biti na osnovi prava na samoopredeljenje naroda. A ako Bosnjaci imaju 92te pravo da se odcepe od SFRJ na osnovu prava naroda na samoopredeljenje (podsecam: ne na osnovi ustava SFRJ), onda zasto ne bi Srbi ili Hrvati iz BIH isto imali pravo na samoopredelenje od BIH na osnovi prava naroda na samoopredelenje?

tazio sam, al' ne nadjoh

pre 12 godina

@Alberte
Kazes da se vlada RS drzi Dejtona??
Ne videh da u Dejtonu pise da vlada RS treba/moze slati avion po odsluzenog ratnog zlocinca, a i o trosku zratava tog zlocinca koji su poreski obveznici u RS.
Uputi me gdje to pise molim te

Deda Stanko

pre 12 godina

Jadan smo mi narod od SRPSKOGA RODA, kada svaka šuša daje sebi za pravo da nam preti i ucenjuje, a pogotovu kada iskazuju SVOJU selektivnu pravdu.Ali, deda Stanko pamti onu čuvenu " BOJI SE ONOG ŠTO JE SVIKO,BEZ GOLEMA MRETI JADA".

Zagrepčanin

pre 12 godina

Pa neka i održe taj referendum koji i tako služi samo kao prethodnica referendumu za odcjepljenje. Nezaustavljivom Dodiku i treba neka vrsta šok terapije od međunarodne zajednice kad već sudovi u RS ne žele sankcionirati Dodikove korupcijske repove koje ih vuče još od vremena švercanja cigaretama.

Kad se održi referendum za ukidanje Suda i Tužilaštva postupci međunarodne zajednice bit će sljedeći:
1. Miroslav Lajčak, posebni izaslanik iz Bruxellesa, već je Dodiku zaprijetio: pazi se, Mile, ili ćeš dobiti sankcije poput Gadafija i nećeš putovati po Europi.
2. Inzko će dobiti odobrenje od Amerike da smijeni Dodika s položaja predsjednika RS. Zanimljivo je da se i sam Dodik popeo na poziciju premijera RS nakon intervencije Visokog predstavnika. Naime, tadašnji Visoki predstavnik Westendorp je morao smijeniti predjednika RS Nikolu Poplašena, četničkog vojvodu. Poplašen nije htio priznati Dodika za premijera jer je Dodik tada nastupao s probosanskih pozicija.

A nakon referenduma o odcjepljenju Amerika i EU će dozvoliti Hrvatskoj vojski i Armiji BiH da presijeku koridor u Bosanskoj Posavini. Srbija se vjerovatno neće uključiti u sukob jer aktualni predsjednik Tadić podržava cjelovitost BiH.

Ne treba zaboraviti i da Milošević, premda je radio na podjeli BiH, nije prstom maknuo kad je Hrvatska vojska uništila SAO Krajinu i došla nadomak Banja Luke.

Deda Stanko

pre 12 godina

E, vala i ovaj posmatrač izvrće stvari, pa kaže...."da svi Srbi na svetu moraju da misle kao veliki vođa Dodik,tj. nemaju pravo na lični stav,mišljenje,a svako ko ne misli kao Dodik je izdajica Srpstva". Čoveče, pročitaj pažljivo šta si napisao, pa ćeš videti, da UPRAVO TI, i oni što ih braniš,osuđujete i oduzimate pravo, na drugačije mišljenje. Po vama, ko god drugačije misli od vas, odmah mu lepite etiketu da je to veliko srpstvo, nacional-šovinizam, retrogradnost, protivnik demokratskih procesa i td.Kod vas vlada uverenje da je istina neprikosnovena, i to samo ona istina kako je vi vidite.

Potraja ce

pre 12 godina

Narod sa velikim inatom,a malim mozgom nikad ne uspjevaju u svojim nakanama,vec u svojoj tragediji.

Ja se ponekad pitam da li su stvarno prokleti...?

Bosanac

pre 12 godina

Zanimljivo koliko samo razlicitih misljenja o jednoj jedinoj stvari. Jedni kazu da je mlijeko bijelo, jedni crno a jedni zuto.
Da se podsjetimo: 1. marta 1992. godine desio se referendum a nedugo zatim gotovo sve zemlje svijeta priznale su BiH kao suverenu i nezavisnu drzavu u jasno oznacenim granica. Samim tim postojanje bilo kakve druge institucije osim onih drzavnih je nelegalno i medjunarodno nepriznato. Prilikom potpisivanja Dejtona dogovorene su granice, ustav i sve drugo vezano za entitete. Bila kako bilo RS i FBIH se ni u jednom kontekstu nemogu staviti iznad drzave BiH. Podsjeticu da posle Dejtona nijedna zemlja koja je predhodno priznala BiH '92. je nije priznavala ponovo. Znaci radi se o istoj drzavi od '92. sa istim granica samo sa drugacijim unutrasnjim uredjenjem. To unutrasnje uredjenje moze da se mijenja sto puta bez da se dira teritorijalni integritet i suverenitet drzave i njene medjunarodno priznate granice. Prestajanjem vazenja Dejtona ponistava se sve sto je tamo dogovoreno pa i postojanje entiteta no BiH kako drzava ostaje. Znaci sve se vraca na pocetak, 28 Februara 92, dan prije referenduma.

DULE

pre 12 godina

Prosto je nevjerovatno da poslije onako strašnog rata u Bosni da su njeni stanovnici (većina)bez obzira na etnički predznak zarobljenici nacionalističke manipulacije tzv nacionalnih elita koje uglavnom iz toga izvlače ličnu korist a narod(i)žive u bjedi i ostrašćenosti.Namjesto da se izvrši pritisak na domaču politiku i "demokratski izabrane predstavnike"narodi se opet huškaju jedni na druge i čak neki priželjkuju nove ratne obračune.

desni bek

pre 12 godina

jedina zemlja u evropi ;koja nije zadnjih 200 godina,mijenjala granice je Bosna i Hercegovina,ko neveruje nek pogleda vikipediju !!!
znam ja jednog sto se jogunio i nije pristajao ni nasta; pa je sahranjen pod nekom lipom a ostali su po zatvorima...
samo Milorade odbijaj sve i na kraju ces dati ama bas sve...
ILI ZATVOR ILI LIPA ...NISTA DRUGO NISIS NI ZASLUZIO...COVECE BRE NAROD TI JE GLADAN, a ti nas guras u jos vecu provaliju ako uopste veca i postoji.

dejan-minhen

pre 12 godina

(paroh, 9. maj 2011 14:29)
O tome kako se super te nacije slazu govori samo podatak koliko stanovnika navija za reprezentaciju BIH :) Ako nisi siguran otidi npr. u Siroki Brijeg i pitaj stanovnike tog grada sta misle o televiziji Federacije BIH…

Albert

pre 12 godina

Incko jednostavno igra u mutnom ,bas kao i Milorad samo sto vlasti u RS ipak imaju prednost , po svemu prikazanom Vlada Srpske se konstantno drzi Dejtona i nikako ne odstupa od njega jer je on garant postojanja manjeg entiteta.
U ustavu jednostavno ne pise nigdje o sudstvu i tuzlilastvu kao drzavnim organima i naravno da Srpska nece ustupiti Sarajevu ingerenciju nad time .

posmatrac

pre 12 godina

Gledam ove koji kritikuju "Vladimira LDP
Naravno, to rade na tradicionalni "Srpski nacin" tj. vredjanjem i bez pokusaja da demantuju negiraju neki od njegovih argumenata koje je on izlozio, prave ga bosnjakom tj pokusaju ono tradicionalno = da svi Srbi na svetu moraju da misle kao 'veliki vodja Dodik' tj. nemaju pravo na licni stav/misljenje, a svako ko me misli kaso Dodik je 'izdajica Srpstva'??
Ima nas koji pamtimo vremena kada su slike naseg 'velikog vodje, Milosevica, kao ikone bile po svim izlozima u Srbiji, ali pamtimo i da je sramno zavrsio pod drvetom

dovla

pre 12 godina

"Jedino ako se sva tri naroda dogovore da nema BiH nece je biti, samo jedan narod nece odlucivati. "

Gresis, za brak je potrebno dvoje, za razvod je dovoljan jedan. Kao sto Skotska i Katalonija imaju pravo da se odvoje cim se na referendumu odluce na tako nesto, isto takvo pravo ima i RS.

Valter

pre 12 godina

@Vladimire

To sto pricas nije tacno. Kao prvo, referendum ne povlaci nikake pravne posledice (jer to moze samo skupstina RS), tako da se samo radi o tome da vlada RS zeli da cuje misljenje svojih gradjana. To pravo ne moze nikome biti uskraceno. I pogledaj dobro aneks 4 Dejtonskog sporazuma, pa ces videti, da se tamo uopste ne regulise referendum, tako da takva argumentacija ne pioje vodu.

Drugo: RS ne raspisuje referendum o temi cija je delatnost BIH, nego se radi upravo o nadleznostima RS, koju su jednostrano oteti i stavljeni u okvir BIH. Ako neko tako argumentise, onda moze Incko svaki put da definise jednu temu kao drzavnu (recimo da Policiju stavi u okvir drzave) pa da onda neda pravo RS na referendum, jel je to drzavno pitanje, zar nije?
Dakle referendum uposte se ne bavi drzavnim pitanjem, nego da li nadleznosti, koju RS danas ima, treba prebaciti na nivo BiH.

Pozdrav
Pedja

Deda Stanko

pre 12 godina

Vladimire iz LDP, vidi se da si zanat ispekao učeći od tvog sveznalca Čede. Dete drago, ti si pobrkao lončiće kada kažeš" Dejton je uslov postojanja RS". Na tvoju i LDP žalost, baš je obrnuto. POSTOJANJE REPUBLIKE SRPSKE KAO STVARNOST, je upravo stvorilo uslov za potpisivanje dejtonskog sporazuma.Republika Srpska je tim sporazumom ozvaničena kao faktičko stanje, kao jedan od dva entiteta u sastavu BiH. Ali tvoji ljubimci su se grdno prevarili, što su pristali da se REPUBLIKA SRPSKA baš tako zove, pa im je sada prefiks REPUBLIKA kost u grlu.Sada pokušavaju da minimiziraju nadležnosti RS, ali VOLJA NARODA je najbolji pokazatelj.

H.K.Andersen

pre 12 godina

@Goran-e a kad je tebi i slicnim tebi zakon lezao u topuzu i kad ste vi bombardovali onda je sve bilo u redu jel'da?Posteno nema sta.Kako vidim nije bas bilo dovoljno jedno bombardovanje ali ne brini bice toga jos,ako jos nisi shvatio odnos snaga se poprilicno promijeniopa pripazi ti i tebi slicni.Gorane nije niko protiv jednakopravnosti Srba ili Hrvata ili bilo kod rugog naroda,nije niko ni protiv toga da svaki narod ima svoja prava ali niko normalan nije ni za to da jedan najobicniji kriminalac i svercer( za sta ima dokaza vis enego dovoljno,naravno za one koji hoce da ih vide) drzi kao taoca sve ljude u BiH koji bi da normalno zive ali ne mogu jer ona mora sakriti svoje lopovluke.E moj Gorane kad shvatis ko je i sta je Dodik bice pokasno a on ce negdje uzivati sa svim sto je popljackao od tebe i slicnih naivaca.Nego da ne duzim,ziv ti meni i zdrav bio,ipak.P

pera

pre 12 godina

interesantno je da u Ustavu BiH nema ni slovo o nekakvom sudu i tužilaštvu BiH kao organima na nivou BiH. A Ustav BiH je proizašao iz Dejtonskog mirovnog sporazuma.... Pa ko onda tu ne poštuje Dejton, Ustav i zakone? Posebno kad se ima u vidu način odlučivaja u Predsedništvu, Parlamentarnoj skupštini i Domu naroda..... Dakle, imamo ponovnu aneksiju i 1878, samo što je sad na sceni EU ....

Горан

pre 12 godina

Ако се не сложе са Инцковим наређењима, онда ће да бомбардују! Ништа боље од тога и незнају ... Кме закон лежу у топузу, трагови му смрде нечовјештвом.

shone

pre 12 godina

@VladimirLDP

To što lupetaš nisu stavovi LDP-a. Nemoj da zloupotrebljavaš ime jedne partije i da se tako potpisuješ.
Niko ti ne brani da iskažeš te dobro poznate muslimanske stavove o unitarnoj Bosni pod njihovom kontrolom i dominacijom ali ostavi LDP na miru.
Što te sramota da se potpišeš kao Mujo (ili Avdo, svejedno)? Neće ti niko ništa.

Milan

pre 12 godina

@Vladimir LDP
Čoveče, mene bi bilo sramota da te poznajem. Toliko neprincipijelnosti i nedoslednosti sa kratkotrajnim pamćenjem i spinovanjem nisam video nikada. Blago tvojima

jovic

pre 12 godina

Slusao sam Dodika u intrervijuu sa Oljom u "Utisku'
Zanimljivco je da je celo vreme govorio o Srbima i njihovoj ugrozenosti
A ni jednom nije upotrebio izraz "stanovnici RS" jer Dodik vrlo dobro zna da u RS zive i drugi i cak su dva podpredsednikaa RS su iz redova Hrvata i bosnjak.
Jednostavno, Dodik se vise ponasa kao predsednik politicke stranke koja okuplja jedino Srbe, a ne kao predsednik entiteta u kom osim Srba zive i drugi narodi. A on je i njihov predsednik.
Zato imam osecaj da ce Incko pokusati na neki nacin 'disciplinovati' Dodika i dati mu to do znanja

despot

pre 12 godina

svi moraju..... izuzev incka bosnjaka hrvata i naravno ako se nesto ne svidja ovim nabrojanim odmah je sntidejtonski -aha kako da nije -napred republika srpska

tica

pre 12 godina

@Darko
Jedino ako se sva tri naroda dogovore da nema BiH nece je biti, samo jedan narod nece odlucivati. U ostalom ni samo Bosnjaci ne odlucuju ima li ili nema rs.

paroh

pre 12 godina

Darko, kaži ti to svojim Mađarima i Muslimanima u Vojvodini i Sandžaku, pa vidi kako ćeš se provesti! Bosnu i Hercegovinu dugo su trovali iz Beograda i Zagreba - zašto je jednom za sva vremena ne ostavite na miru i počnete se baviti svojim problemima?

Inače, u BiH se sve tri nacije, obični građani, super slažu. Samo političari žive na krilima lažne ugroženosti svakog naroda od ona druga dva. To će vam potvrditi svako dobronamjeran ovdje kod nas.

Dejan

pre 12 godina

Dejton se mora postovati ali ne i granice Republike Srbije. One se mogu menjati prema zeljama mocnih.
Pitanje je samo ko krsi Dejton. Da li vi gospdone Incko ili vlasti Republike Srpske?
Ovo mi sve izgleda kao kad na demontrante u Bahreinu posaljete tenkove, demonstrante u Libiji naoruzate teskim naoruzanjem a prvom coveku Libije ubijete sina i unucice. Sve prema sopstvenim potrebama i zeljama. Male zemlje moraju da cute kako ih ne bi slucajno snasla sudbina Iraka, Afganistana, Vijetnama, Libije, Srbije....... Ukoliko ne budu cutale i radile ono sto im se kaze bice proglasene za nedemokratske i otpadnicke drzave a onda zna se sta sledi......

Vladimir LDP

pre 12 godina

Ovde bi trebalo da prestanu da se zamenjuju teze i shvate cinjenice. Dejton je uslov postojanja RS, nije obrnuto. Ako se dobro secate pre dejtonskog sporazuma RS nije ni postojala to je sve bila jedna drzava, tako da ne bulaznite o demokratskom pravu a najosnovnija prava ne znate. Kako moze da bude u skladu sa zakonom referendum koji ponistava jedini akt koji definise RS kao celinu i jednu izbornu jedinicu? Samim tim sto se ponistava Dejton taj referendum nije validan jer bez Dejtona to je sve jedna drzava i ovaj referendum bi bio ustavan ukoliko svi gradjani BIH imaju pravo glasa na njemu. Toliko o tome.

Ne moze se sprovoditi referendum o drzavnim pitanjima u samo jednom delu stanovnistva te drzave, inace to ne bi bio referendum vec nesto sasvim drugo, ne znam cak ni da li i postoji zakonska kategorija za tako nesto. Jasno je svakom, ovo je cist pokusaj da se prave sukobi u cilju otcepljenja teritorije koja je zauzeta genocidom i etnickim proterivanjem nesrpskog stanovnistva koje je tu zivelo, a na tako nesto medjunarodna zajednica nece pristati, dakle, ovo je sukob sa medj. zajednicom odnosno citavim svetom, a imali smo prilika gledati kako se to zavrsavalo po nas kroz blisku nam istoriju. Ovde se postavlja samo jedno pitanje - hocemo li ponovo?

posavina i podrinje

pre 12 godina

@Darko,
slazem se SAMO ne zaboravi da u BH nema svojevoljnog 'iskakanja' tj iskakanjje je moguce tek ako se SVE TRI STRANE dogovore/usaglase.
A u slucaju Dodika, imam osjecaj da bi on sutra 'iskocio' i naravno ponio sve sto on misli da je njegovo, a uopste ga nije briga sta drugi [narodi] misle jeli to nesta sto je on ponio i njihovo [Posavina, Podrinje].
A tom u Bosni 'ne pije vode'

Darko

pre 12 godina

Svasta pa BiH nije Evropsko cedo vec drzava Srba Hrvata i Bosnjaka. Kako sad da neko od ta tri naroda nema pravo na bilo sta sto ima veze sa BiH.
Incko zaista prica bajke...kao dete neko..
Ako neko od ta tri naroda resi da nema BiH onda je i nece biti.Dejton je ugovor i to ugovor pred narodom a ne pred bogom.
Cak ni rusenje Dejtonskog ugovora nije protivustavno ,to je izraz zelje, to je pravo na slobodu...
Jedino ako Incko misli da neko u BiH nema pravo na slobodu..onda je to druga stvar.

Darko

pre 12 godina

Svasta pa BiH nije Evropsko cedo vec drzava Srba Hrvata i Bosnjaka. Kako sad da neko od ta tri naroda nema pravo na bilo sta sto ima veze sa BiH.
Incko zaista prica bajke...kao dete neko..
Ako neko od ta tri naroda resi da nema BiH onda je i nece biti.Dejton je ugovor i to ugovor pred narodom a ne pred bogom.
Cak ni rusenje Dejtonskog ugovora nije protivustavno ,to je izraz zelje, to je pravo na slobodu...
Jedino ako Incko misli da neko u BiH nema pravo na slobodu..onda je to druga stvar.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Ovde bi trebalo da prestanu da se zamenjuju teze i shvate cinjenice. Dejton je uslov postojanja RS, nije obrnuto. Ako se dobro secate pre dejtonskog sporazuma RS nije ni postojala to je sve bila jedna drzava, tako da ne bulaznite o demokratskom pravu a najosnovnija prava ne znate. Kako moze da bude u skladu sa zakonom referendum koji ponistava jedini akt koji definise RS kao celinu i jednu izbornu jedinicu? Samim tim sto se ponistava Dejton taj referendum nije validan jer bez Dejtona to je sve jedna drzava i ovaj referendum bi bio ustavan ukoliko svi gradjani BIH imaju pravo glasa na njemu. Toliko o tome.

Ne moze se sprovoditi referendum o drzavnim pitanjima u samo jednom delu stanovnistva te drzave, inace to ne bi bio referendum vec nesto sasvim drugo, ne znam cak ni da li i postoji zakonska kategorija za tako nesto. Jasno je svakom, ovo je cist pokusaj da se prave sukobi u cilju otcepljenja teritorije koja je zauzeta genocidom i etnickim proterivanjem nesrpskog stanovnistva koje je tu zivelo, a na tako nesto medjunarodna zajednica nece pristati, dakle, ovo je sukob sa medj. zajednicom odnosno citavim svetom, a imali smo prilika gledati kako se to zavrsavalo po nas kroz blisku nam istoriju. Ovde se postavlja samo jedno pitanje - hocemo li ponovo?

Milan

pre 12 godina

@Vladimir LDP
Čoveče, mene bi bilo sramota da te poznajem. Toliko neprincipijelnosti i nedoslednosti sa kratkotrajnim pamćenjem i spinovanjem nisam video nikada. Blago tvojima

Dejan

pre 12 godina

Dejton se mora postovati ali ne i granice Republike Srbije. One se mogu menjati prema zeljama mocnih.
Pitanje je samo ko krsi Dejton. Da li vi gospdone Incko ili vlasti Republike Srpske?
Ovo mi sve izgleda kao kad na demontrante u Bahreinu posaljete tenkove, demonstrante u Libiji naoruzate teskim naoruzanjem a prvom coveku Libije ubijete sina i unucice. Sve prema sopstvenim potrebama i zeljama. Male zemlje moraju da cute kako ih ne bi slucajno snasla sudbina Iraka, Afganistana, Vijetnama, Libije, Srbije....... Ukoliko ne budu cutale i radile ono sto im se kaze bice proglasene za nedemokratske i otpadnicke drzave a onda zna se sta sledi......

shone

pre 12 godina

@VladimirLDP

To što lupetaš nisu stavovi LDP-a. Nemoj da zloupotrebljavaš ime jedne partije i da se tako potpisuješ.
Niko ti ne brani da iskažeš te dobro poznate muslimanske stavove o unitarnoj Bosni pod njihovom kontrolom i dominacijom ali ostavi LDP na miru.
Što te sramota da se potpišeš kao Mujo (ili Avdo, svejedno)? Neće ti niko ništa.

tica

pre 12 godina

@Darko
Jedino ako se sva tri naroda dogovore da nema BiH nece je biti, samo jedan narod nece odlucivati. U ostalom ni samo Bosnjaci ne odlucuju ima li ili nema rs.

paroh

pre 12 godina

Darko, kaži ti to svojim Mađarima i Muslimanima u Vojvodini i Sandžaku, pa vidi kako ćeš se provesti! Bosnu i Hercegovinu dugo su trovali iz Beograda i Zagreba - zašto je jednom za sva vremena ne ostavite na miru i počnete se baviti svojim problemima?

Inače, u BiH se sve tri nacije, obični građani, super slažu. Samo političari žive na krilima lažne ugroženosti svakog naroda od ona druga dva. To će vam potvrditi svako dobronamjeran ovdje kod nas.

despot

pre 12 godina

svi moraju..... izuzev incka bosnjaka hrvata i naravno ako se nesto ne svidja ovim nabrojanim odmah je sntidejtonski -aha kako da nije -napred republika srpska

Горан

pre 12 godina

Ако се не сложе са Инцковим наређењима, онда ће да бомбардују! Ништа боље од тога и незнају ... Кме закон лежу у топузу, трагови му смрде нечовјештвом.

Deda Stanko

pre 12 godina

Vladimire iz LDP, vidi se da si zanat ispekao učeći od tvog sveznalca Čede. Dete drago, ti si pobrkao lončiće kada kažeš" Dejton je uslov postojanja RS". Na tvoju i LDP žalost, baš je obrnuto. POSTOJANJE REPUBLIKE SRPSKE KAO STVARNOST, je upravo stvorilo uslov za potpisivanje dejtonskog sporazuma.Republika Srpska je tim sporazumom ozvaničena kao faktičko stanje, kao jedan od dva entiteta u sastavu BiH. Ali tvoji ljubimci su se grdno prevarili, što su pristali da se REPUBLIKA SRPSKA baš tako zove, pa im je sada prefiks REPUBLIKA kost u grlu.Sada pokušavaju da minimiziraju nadležnosti RS, ali VOLJA NARODA je najbolji pokazatelj.

jovic

pre 12 godina

Slusao sam Dodika u intrervijuu sa Oljom u "Utisku'
Zanimljivco je da je celo vreme govorio o Srbima i njihovoj ugrozenosti
A ni jednom nije upotrebio izraz "stanovnici RS" jer Dodik vrlo dobro zna da u RS zive i drugi i cak su dva podpredsednikaa RS su iz redova Hrvata i bosnjak.
Jednostavno, Dodik se vise ponasa kao predsednik politicke stranke koja okuplja jedino Srbe, a ne kao predsednik entiteta u kom osim Srba zive i drugi narodi. A on je i njihov predsednik.
Zato imam osecaj da ce Incko pokusati na neki nacin 'disciplinovati' Dodika i dati mu to do znanja

pera

pre 12 godina

interesantno je da u Ustavu BiH nema ni slovo o nekakvom sudu i tužilaštvu BiH kao organima na nivou BiH. A Ustav BiH je proizašao iz Dejtonskog mirovnog sporazuma.... Pa ko onda tu ne poštuje Dejton, Ustav i zakone? Posebno kad se ima u vidu način odlučivaja u Predsedništvu, Parlamentarnoj skupštini i Domu naroda..... Dakle, imamo ponovnu aneksiju i 1878, samo što je sad na sceni EU ....

Zagrepčanin

pre 12 godina

Pa neka i održe taj referendum koji i tako služi samo kao prethodnica referendumu za odcjepljenje. Nezaustavljivom Dodiku i treba neka vrsta šok terapije od međunarodne zajednice kad već sudovi u RS ne žele sankcionirati Dodikove korupcijske repove koje ih vuče još od vremena švercanja cigaretama.

Kad se održi referendum za ukidanje Suda i Tužilaštva postupci međunarodne zajednice bit će sljedeći:
1. Miroslav Lajčak, posebni izaslanik iz Bruxellesa, već je Dodiku zaprijetio: pazi se, Mile, ili ćeš dobiti sankcije poput Gadafija i nećeš putovati po Europi.
2. Inzko će dobiti odobrenje od Amerike da smijeni Dodika s položaja predsjednika RS. Zanimljivo je da se i sam Dodik popeo na poziciju premijera RS nakon intervencije Visokog predstavnika. Naime, tadašnji Visoki predstavnik Westendorp je morao smijeniti predjednika RS Nikolu Poplašena, četničkog vojvodu. Poplašen nije htio priznati Dodika za premijera jer je Dodik tada nastupao s probosanskih pozicija.

A nakon referenduma o odcjepljenju Amerika i EU će dozvoliti Hrvatskoj vojski i Armiji BiH da presijeku koridor u Bosanskoj Posavini. Srbija se vjerovatno neće uključiti u sukob jer aktualni predsjednik Tadić podržava cjelovitost BiH.

Ne treba zaboraviti i da Milošević, premda je radio na podjeli BiH, nije prstom maknuo kad je Hrvatska vojska uništila SAO Krajinu i došla nadomak Banja Luke.

posavina i podrinje

pre 12 godina

@Darko,
slazem se SAMO ne zaboravi da u BH nema svojevoljnog 'iskakanja' tj iskakanjje je moguce tek ako se SVE TRI STRANE dogovore/usaglase.
A u slucaju Dodika, imam osjecaj da bi on sutra 'iskocio' i naravno ponio sve sto on misli da je njegovo, a uopste ga nije briga sta drugi [narodi] misle jeli to nesta sto je on ponio i njihovo [Posavina, Podrinje].
A tom u Bosni 'ne pije vode'

desni bek

pre 12 godina

jedina zemlja u evropi ;koja nije zadnjih 200 godina,mijenjala granice je Bosna i Hercegovina,ko neveruje nek pogleda vikipediju !!!
znam ja jednog sto se jogunio i nije pristajao ni nasta; pa je sahranjen pod nekom lipom a ostali su po zatvorima...
samo Milorade odbijaj sve i na kraju ces dati ama bas sve...
ILI ZATVOR ILI LIPA ...NISTA DRUGO NISIS NI ZASLUZIO...COVECE BRE NAROD TI JE GLADAN, a ti nas guras u jos vecu provaliju ako uopste veca i postoji.

Valter

pre 12 godina

@Vladimire

To sto pricas nije tacno. Kao prvo, referendum ne povlaci nikake pravne posledice (jer to moze samo skupstina RS), tako da se samo radi o tome da vlada RS zeli da cuje misljenje svojih gradjana. To pravo ne moze nikome biti uskraceno. I pogledaj dobro aneks 4 Dejtonskog sporazuma, pa ces videti, da se tamo uopste ne regulise referendum, tako da takva argumentacija ne pioje vodu.

Drugo: RS ne raspisuje referendum o temi cija je delatnost BIH, nego se radi upravo o nadleznostima RS, koju su jednostrano oteti i stavljeni u okvir BIH. Ako neko tako argumentise, onda moze Incko svaki put da definise jednu temu kao drzavnu (recimo da Policiju stavi u okvir drzave) pa da onda neda pravo RS na referendum, jel je to drzavno pitanje, zar nije?
Dakle referendum uposte se ne bavi drzavnim pitanjem, nego da li nadleznosti, koju RS danas ima, treba prebaciti na nivo BiH.

Pozdrav
Pedja

posmatrac

pre 12 godina

Gledam ove koji kritikuju "Vladimira LDP
Naravno, to rade na tradicionalni "Srpski nacin" tj. vredjanjem i bez pokusaja da demantuju negiraju neki od njegovih argumenata koje je on izlozio, prave ga bosnjakom tj pokusaju ono tradicionalno = da svi Srbi na svetu moraju da misle kao 'veliki vodja Dodik' tj. nemaju pravo na licni stav/misljenje, a svako ko me misli kaso Dodik je 'izdajica Srpstva'??
Ima nas koji pamtimo vremena kada su slike naseg 'velikog vodje, Milosevica, kao ikone bile po svim izlozima u Srbiji, ali pamtimo i da je sramno zavrsio pod drvetom

H.K.Andersen

pre 12 godina

@Goran-e a kad je tebi i slicnim tebi zakon lezao u topuzu i kad ste vi bombardovali onda je sve bilo u redu jel'da?Posteno nema sta.Kako vidim nije bas bilo dovoljno jedno bombardovanje ali ne brini bice toga jos,ako jos nisi shvatio odnos snaga se poprilicno promijeniopa pripazi ti i tebi slicni.Gorane nije niko protiv jednakopravnosti Srba ili Hrvata ili bilo kod rugog naroda,nije niko ni protiv toga da svaki narod ima svoja prava ali niko normalan nije ni za to da jedan najobicniji kriminalac i svercer( za sta ima dokaza vis enego dovoljno,naravno za one koji hoce da ih vide) drzi kao taoca sve ljude u BiH koji bi da normalno zive ali ne mogu jer ona mora sakriti svoje lopovluke.E moj Gorane kad shvatis ko je i sta je Dodik bice pokasno a on ce negdje uzivati sa svim sto je popljackao od tebe i slicnih naivaca.Nego da ne duzim,ziv ti meni i zdrav bio,ipak.P

Deda Stanko

pre 12 godina

Tačno je Bosanac, referendum je raspisan 1992. god. Tada se desio presedan, kada su dva konstitutivna naroda,Hrvati,i Muslimani preglasali, i pored bojkota trećeg,Srba, samostalnost BiH,tj. otcepljenje od Jugoslavije.Hrvati su se nadali, da će biti kako je Tuđman zamislio, i "svoju" Herceg Bosnu pripojiti Hrvatskoj. A, Izetbegović pobornik ISLAMSKE BOSNE,živeo je u ubeđenju da će Evropa dozvoliti da stvori to što je zamislio. Ali, ćorak. Srbi nisu bili za odvajanje iz Jugoslavije, i eto krvi do kolena. I na kraju, ako ova tri naroda nisu mogli da žive zajedno dok je bila Jugoslavija, a BiH je bila Jugoslavija u malom, kakvo je pravo moćnika, da sada prisiljavaju ljude da pošto poto budu u unitarnoj BiH.????

Bosanac

pre 12 godina

@deda Stanko/Valter, odgovor je jednostavan. BiH je izasla na referendum jer nije htjela da zivi u Velikoj Srbiji. Nismo htjeli da nas Milosevic iskoristava za svoje velikosrpske ciljeve. Bez SLO i HR SFRJ nije vise bilo. Kako je zavrsila ta krnja Yug svi smo vidjeli. Pokazalo se da je odluka bila ispravna. Ne znam zasto zamjerite nama ili HR ili SLO kad vam je i istorijski saveznik CG na kraju okrenula ledja. Na referendum BiH je imala pravo kao i sve ostale republike u SFRJ. Jedan narod je bojkotovao referendum i to je tacno a da li to znaci da treba da bude po njegovoj volji a ne volji vecine, druga 2 naroda? Trebalo je traziti rjesenja a sa kime, sa zlocincem Karadzicem? Sjetimo se njegovog prijedloga: ako ne ostanete u Jugoslaviji bice rata. To je ista ona autostrada pakla kojom su krenuli SLO i HR. Nemojte da mislite da cete BiH odvesti u pakao a muslimanski narod mozda u nestanak ako bude rata. I tada a i danas postavlja e pitanje nacina podjele BiH. Mislim da do dan danas niko nije nasao model kako BiH podijeliti da sve tri strane budu zadovoljne a pritom da se iole ispostuju ljudska i medjunarodna prava. I na kraju o Predsjedniku Izetbegovicu. Tvrdite da je nacionalista. Da je zelio islamsku drzavu. Samo cu vas pitati, koja osoba bi se borila za unitarnu drzavu ako joj je cilj nacionalna (islamska)? U unitarnoj drzavi moras imati vlade, predsjednista, skupstine sa sva 3 naroda pa se pitam kako je i teoretski moguce u takvom jednom stanju praviti Islamsku drzavu?? On je dobijao vise puta ponude da se Bosna podijeli i dobio bi taj svoj dio da napravi famoznu islamsku ali je svaku odbio. U njegovoj vojsci moglo se naci Srpskih generala (Jovan Divjak), u njegovoj policiji Srpskih komandanata (Dragan Vikic), u Vladi i Predsjednistvu Srba (Mirko Pejanovic i dr.). Nije bilo sve brilijantno i imao je i on odredjenih propusta kao sto je nepotrebno prihvatanje nekih islamskih dobrovoljaca (muhadzedina) no vjerujem da je to uradio u najtezoj godini rata kad je bilo pitanje opstanka cijelog Bosnjackog naroda, da se dobije neka pomoc islamskih zemalja. Na kraju ipak Armija BiH iako napadana na dva fronta je napravila daleko najmanje zlocina od ostale dvije strane. Sve ovo sa Islamskom drzavom je samo isti Srpski recept kojim se pojedini stalno sluze: Kad ja pravim nacionalnu drzavu lazi da nepravim a optuzi drugi da pravi. Kad ja pravim zlocine smanji koliko mozes a koliko mozes otpuzuj drugu stranu da ih je cinila.

dejan-minhen

pre 12 godina

(paroh, 9. maj 2011 14:29)
O tome kako se super te nacije slazu govori samo podatak koliko stanovnika navija za reprezentaciju BIH :) Ako nisi siguran otidi npr. u Siroki Brijeg i pitaj stanovnike tog grada sta misle o televiziji Federacije BIH…

Albert

pre 12 godina

@ (tazio sam, al' ne nadjoh, 9. maj 2011 20:34)

Dragi moj , Vlada ima obavezu da brine o svojim gradjanima ,plus sto je u pitanju bivsi predsjednik entiteta.
Ja iskreno nisam podrzao to ,uostalom da je u pitanju neko drugi bio bih izricito protiv toga ali gospodja Plavsic je jednostavno kolateralna steta u svemu ovome.
Ako hoces da zakeras bas , da li si upucen da je novcem "drzave BiH" a ne entiteta placeno lobiranje i odbrana za Ganica i Divjaka .
A inace jos me zanima kako si trazio nesto u Dejtonu a ne u ustavu RS , ipak se Dejtonski sporazum tice uredjenja drzave BiH a ne propisa i lokalnih zakona vezanih za entitete .
Danas je predsjednik lijepo objasnio , neka visoki predstavnik gospodin Incko jednostavno uzme Dejtonski sporazum i fino kaze koja tacka tog sporazuma se krsi raspisivanjem referenduma o sudstvu i pravosudju .
Naravno veseli austrijanac to nece moci reci jer jednostavno ne postoji dio sporazuma koji izricito ali i posredno to potvrdjuje.

dovla

pre 12 godina

"Jedino ako se sva tri naroda dogovore da nema BiH nece je biti, samo jedan narod nece odlucivati. "

Gresis, za brak je potrebno dvoje, za razvod je dovoljan jedan. Kao sto Skotska i Katalonija imaju pravo da se odvoje cim se na referendumu odluce na tako nesto, isto takvo pravo ima i RS.

Bosanac

pre 12 godina

Zanimljivo koliko samo razlicitih misljenja o jednoj jedinoj stvari. Jedni kazu da je mlijeko bijelo, jedni crno a jedni zuto.
Da se podsjetimo: 1. marta 1992. godine desio se referendum a nedugo zatim gotovo sve zemlje svijeta priznale su BiH kao suverenu i nezavisnu drzavu u jasno oznacenim granica. Samim tim postojanje bilo kakve druge institucije osim onih drzavnih je nelegalno i medjunarodno nepriznato. Prilikom potpisivanja Dejtona dogovorene su granice, ustav i sve drugo vezano za entitete. Bila kako bilo RS i FBIH se ni u jednom kontekstu nemogu staviti iznad drzave BiH. Podsjeticu da posle Dejtona nijedna zemlja koja je predhodno priznala BiH '92. je nije priznavala ponovo. Znaci radi se o istoj drzavi od '92. sa istim granica samo sa drugacijim unutrasnjim uredjenjem. To unutrasnje uredjenje moze da se mijenja sto puta bez da se dira teritorijalni integritet i suverenitet drzave i njene medjunarodno priznate granice. Prestajanjem vazenja Dejtona ponistava se sve sto je tamo dogovoreno pa i postojanje entiteta no BiH kako drzava ostaje. Znaci sve se vraca na pocetak, 28 Februara 92, dan prije referenduma.

Albert

pre 12 godina

Incko jednostavno igra u mutnom ,bas kao i Milorad samo sto vlasti u RS ipak imaju prednost , po svemu prikazanom Vlada Srpske se konstantno drzi Dejtona i nikako ne odstupa od njega jer je on garant postojanja manjeg entiteta.
U ustavu jednostavno ne pise nigdje o sudstvu i tuzlilastvu kao drzavnim organima i naravno da Srpska nece ustupiti Sarajevu ingerenciju nad time .

Deda Stanko

pre 12 godina

E, vala i ovaj posmatrač izvrće stvari, pa kaže...."da svi Srbi na svetu moraju da misle kao veliki vođa Dodik,tj. nemaju pravo na lični stav,mišljenje,a svako ko ne misli kao Dodik je izdajica Srpstva". Čoveče, pročitaj pažljivo šta si napisao, pa ćeš videti, da UPRAVO TI, i oni što ih braniš,osuđujete i oduzimate pravo, na drugačije mišljenje. Po vama, ko god drugačije misli od vas, odmah mu lepite etiketu da je to veliko srpstvo, nacional-šovinizam, retrogradnost, protivnik demokratskih procesa i td.Kod vas vlada uverenje da je istina neprikosnovena, i to samo ona istina kako je vi vidite.

tazio sam, al' ne nadjoh

pre 12 godina

@Alberte
Kazes da se vlada RS drzi Dejtona??
Ne videh da u Dejtonu pise da vlada RS treba/moze slati avion po odsluzenog ratnog zlocinca, a i o trosku zratava tog zlocinca koji su poreski obveznici u RS.
Uputi me gdje to pise molim te

Valter

pre 12 godina

@ Bosanac

U pravu si to sto kazes: Onda se vracamo na situaciju pre 92. Ali onda jedno pitanje: Na kojoj osnovi je BIH dobila onda nezavisnost? Na osnovi ustava SFRJ nije, jer nije bilo saglasnost svih konstitutuvnih naroda.

Onda samo moze biti na osnovi prava na samoopredeljenje naroda. A ako Bosnjaci imaju 92te pravo da se odcepe od SFRJ na osnovu prava naroda na samoopredeljenje (podsecam: ne na osnovi ustava SFRJ), onda zasto ne bi Srbi ili Hrvati iz BIH isto imali pravo na samoopredelenje od BIH na osnovi prava naroda na samoopredelenje?

Potraja ce

pre 12 godina

Narod sa velikim inatom,a malim mozgom nikad ne uspjevaju u svojim nakanama,vec u svojoj tragediji.

Ja se ponekad pitam da li su stvarno prokleti...?

Valter

pre 12 godina

@Zagrepcanin

A sta ako Dodik jednostavno kaze "necu da se povucem i ostajem u fotelji" ? Koga bi narod RS u tom slucaju podrzao ? Njihovog predstavnika ili Incka, koji nema legitimited naroda RS? Jel se dobro secas severnoafricke revolucije, da sva moc lezi kod naroda?

Dodik se nece smeniti, jel ce u suprotom doci do masovnih protesta sirom RS. Poslanici bi izasli iz skupstine i doce tek onda do opste krize. A niko ne zeli situaciju kako je bilo u Egiptu, Siriji, Libiji, itd....

DULE

pre 12 godina

Prosto je nevjerovatno da poslije onako strašnog rata u Bosni da su njeni stanovnici (većina)bez obzira na etnički predznak zarobljenici nacionalističke manipulacije tzv nacionalnih elita koje uglavnom iz toga izvlače ličnu korist a narod(i)žive u bjedi i ostrašćenosti.Namjesto da se izvrši pritisak na domaču politiku i "demokratski izabrane predstavnike"narodi se opet huškaju jedni na druge i čak neki priželjkuju nove ratne obračune.

Deda Stanko

pre 12 godina

Jadan smo mi narod od SRPSKOGA RODA, kada svaka šuša daje sebi za pravo da nam preti i ucenjuje, a pogotovu kada iskazuju SVOJU selektivnu pravdu.Ali, deda Stanko pamti onu čuvenu " BOJI SE ONOG ŠTO JE SVIKO,BEZ GOLEMA MRETI JADA".

walter

pre 12 godina

@ Valter
U ustavu koji je vazio u BH te 1992 uopste nije postojala klazuzula koja kaze da konstitutivni narodi moraju dati saglasnost tako da NIJE ISTINA to sto tvrdis.
Pogledaj ustav. U njemu ne pominje da konstituvni narodi moraju dati saglasnost nego samo da procenat za odcepljenje moira biti 50% od broja gradjana i SRBIH. Znaci, pominje gradjane a ne konstitutivne narode

Fadil

pre 12 godina

Politicari iz institucija entiteta RS su mi nejasni. Zele da ode OHR, a ne rade nista na tome da toj Medjunarodnoj zajednici pokazu da su se voljni dogovarati se i voditi politicki dijalog sa drugim politickim akterima u Bosni i Hercegovini. Naprotiv, idu na kurs konfrontacije, govore kako su za raspad BiH, sve sto urade rade ciljajuci na raspad drzave, pri tome vrlo dobro znajuci da to niko iz Medjunarodne zajednice nece dozvoliti. Ocigledno zaboravljaju da je postojanje entiteta RS moguce samo koliko vazi i Dayton. Ako ugroze Dayton, ugrozit ce i opstanak tog entiteta.

Valter

pre 12 godina

@Bosanac

Nije tada postojala velika Srbija, nego SFRJ. Razumem ja da joces da kazes da bi muslimansko stanovnistvo srrahovalo da bi bilo marginalizovano u SFRJ sa 90% srba. Ali gde je onda tu problem kad tako isto misle Srbi u BIH, da oni ne zele da zive u islamskoj drzavi i da budu tamo manjina?

I alija je bio nista manji nacionalista (sam cin odcepljenja i stvaranje nacionalne drzave bih je po definiciji nacionalizam) od milosevica koji je osporavao konstitutivnost srpskog naroda u bih. Uvek je govorio kako srbi i brvati imaju svoje matice, dakle nije on nista bio bolji po nacionalistickom pitanju.

A to sto navodis da je on imao srpske generale i da je borba za opstanak bih upravo dokaz da nije bio nacionalista, po mom misljenju ne pije vodu. I milosevic je imao svoje ljude, muslimane (saradjivao je sa fikretom abdicem) i on se borio za opstanak sfrj. Zar onda hoces da kazes da on nije bio nacionalista?

Nenad

pre 12 godina

Vlasti iz RS jesu za dogovor ali nisu za dogovor na vlastitu štetu a u korist Federacije BiH i Sarajeva. Ko bi lud pristao na to! Daytonski sporazum se ne krši jer je zakon o formiranju Suda BiH donio Paddy Ashdown iako nije smio jer je on kao i svaki dosadašnji visoki predstavnik tu da tumači Daytonski sporazum a ne da ga mijenja.

predrag

pre 12 godina

Kako neko moze da natera srbe da se osecaju kao Bosanci a ne Srbi. Kada smo mi mogli da prihvatimo postojanje fantomse nacije "Crnogci" (nonsens), morace i MZ da prihvati realnost koja je toliko ocigledna! Nece to biti muslimanska drzava, ima da se postuju i druga dva konstitutivna naroda i njihova ravnopravnost!

Valter

pre 12 godina

Za imenjaka waltera:

U ustavu je pisalo da trebaju sve ostale republike da daju saglasnost i da vrhovni sud sfrj treba da potvrdi nezavisnost. Posto niceg od toga nije bilo bih nije po ustavu sfrj dobila nezavisnost, nego na osnovu prava za samoopredeljenje naroda. A to pravo vazi i za srbe u bih.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Ovde bi trebalo da prestanu da se zamenjuju teze i shvate cinjenice. Dejton je uslov postojanja RS, nije obrnuto. Ako se dobro secate pre dejtonskog sporazuma RS nije ni postojala to je sve bila jedna drzava, tako da ne bulaznite o demokratskom pravu a najosnovnija prava ne znate. Kako moze da bude u skladu sa zakonom referendum koji ponistava jedini akt koji definise RS kao celinu i jednu izbornu jedinicu? Samim tim sto se ponistava Dejton taj referendum nije validan jer bez Dejtona to je sve jedna drzava i ovaj referendum bi bio ustavan ukoliko svi gradjani BIH imaju pravo glasa na njemu. Toliko o tome.

Ne moze se sprovoditi referendum o drzavnim pitanjima u samo jednom delu stanovnistva te drzave, inace to ne bi bio referendum vec nesto sasvim drugo, ne znam cak ni da li i postoji zakonska kategorija za tako nesto. Jasno je svakom, ovo je cist pokusaj da se prave sukobi u cilju otcepljenja teritorije koja je zauzeta genocidom i etnickim proterivanjem nesrpskog stanovnistva koje je tu zivelo, a na tako nesto medjunarodna zajednica nece pristati, dakle, ovo je sukob sa medj. zajednicom odnosno citavim svetom, a imali smo prilika gledati kako se to zavrsavalo po nas kroz blisku nam istoriju. Ovde se postavlja samo jedno pitanje - hocemo li ponovo?

jovic

pre 12 godina

Slusao sam Dodika u intrervijuu sa Oljom u "Utisku'
Zanimljivco je da je celo vreme govorio o Srbima i njihovoj ugrozenosti
A ni jednom nije upotrebio izraz "stanovnici RS" jer Dodik vrlo dobro zna da u RS zive i drugi i cak su dva podpredsednikaa RS su iz redova Hrvata i bosnjak.
Jednostavno, Dodik se vise ponasa kao predsednik politicke stranke koja okuplja jedino Srbe, a ne kao predsednik entiteta u kom osim Srba zive i drugi narodi. A on je i njihov predsednik.
Zato imam osecaj da ce Incko pokusati na neki nacin 'disciplinovati' Dodika i dati mu to do znanja

paroh

pre 12 godina

Darko, kaži ti to svojim Mađarima i Muslimanima u Vojvodini i Sandžaku, pa vidi kako ćeš se provesti! Bosnu i Hercegovinu dugo su trovali iz Beograda i Zagreba - zašto je jednom za sva vremena ne ostavite na miru i počnete se baviti svojim problemima?

Inače, u BiH se sve tri nacije, obični građani, super slažu. Samo političari žive na krilima lažne ugroženosti svakog naroda od ona druga dva. To će vam potvrditi svako dobronamjeran ovdje kod nas.

shone

pre 12 godina

@VladimirLDP

To što lupetaš nisu stavovi LDP-a. Nemoj da zloupotrebljavaš ime jedne partije i da se tako potpisuješ.
Niko ti ne brani da iskažeš te dobro poznate muslimanske stavove o unitarnoj Bosni pod njihovom kontrolom i dominacijom ali ostavi LDP na miru.
Što te sramota da se potpišeš kao Mujo (ili Avdo, svejedno)? Neće ti niko ništa.

Milan

pre 12 godina

@Vladimir LDP
Čoveče, mene bi bilo sramota da te poznajem. Toliko neprincipijelnosti i nedoslednosti sa kratkotrajnim pamćenjem i spinovanjem nisam video nikada. Blago tvojima

Darko

pre 12 godina

Svasta pa BiH nije Evropsko cedo vec drzava Srba Hrvata i Bosnjaka. Kako sad da neko od ta tri naroda nema pravo na bilo sta sto ima veze sa BiH.
Incko zaista prica bajke...kao dete neko..
Ako neko od ta tri naroda resi da nema BiH onda je i nece biti.Dejton je ugovor i to ugovor pred narodom a ne pred bogom.
Cak ni rusenje Dejtonskog ugovora nije protivustavno ,to je izraz zelje, to je pravo na slobodu...
Jedino ako Incko misli da neko u BiH nema pravo na slobodu..onda je to druga stvar.

posavina i podrinje

pre 12 godina

@Darko,
slazem se SAMO ne zaboravi da u BH nema svojevoljnog 'iskakanja' tj iskakanjje je moguce tek ako se SVE TRI STRANE dogovore/usaglase.
A u slucaju Dodika, imam osjecaj da bi on sutra 'iskocio' i naravno ponio sve sto on misli da je njegovo, a uopste ga nije briga sta drugi [narodi] misle jeli to nesta sto je on ponio i njihovo [Posavina, Podrinje].
A tom u Bosni 'ne pije vode'

Zagrepčanin

pre 12 godina

Pa neka i održe taj referendum koji i tako služi samo kao prethodnica referendumu za odcjepljenje. Nezaustavljivom Dodiku i treba neka vrsta šok terapije od međunarodne zajednice kad već sudovi u RS ne žele sankcionirati Dodikove korupcijske repove koje ih vuče još od vremena švercanja cigaretama.

Kad se održi referendum za ukidanje Suda i Tužilaštva postupci međunarodne zajednice bit će sljedeći:
1. Miroslav Lajčak, posebni izaslanik iz Bruxellesa, već je Dodiku zaprijetio: pazi se, Mile, ili ćeš dobiti sankcije poput Gadafija i nećeš putovati po Europi.
2. Inzko će dobiti odobrenje od Amerike da smijeni Dodika s položaja predsjednika RS. Zanimljivo je da se i sam Dodik popeo na poziciju premijera RS nakon intervencije Visokog predstavnika. Naime, tadašnji Visoki predstavnik Westendorp je morao smijeniti predjednika RS Nikolu Poplašena, četničkog vojvodu. Poplašen nije htio priznati Dodika za premijera jer je Dodik tada nastupao s probosanskih pozicija.

A nakon referenduma o odcjepljenju Amerika i EU će dozvoliti Hrvatskoj vojski i Armiji BiH da presijeku koridor u Bosanskoj Posavini. Srbija se vjerovatno neće uključiti u sukob jer aktualni predsjednik Tadić podržava cjelovitost BiH.

Ne treba zaboraviti i da Milošević, premda je radio na podjeli BiH, nije prstom maknuo kad je Hrvatska vojska uništila SAO Krajinu i došla nadomak Banja Luke.

Deda Stanko

pre 12 godina

Vladimire iz LDP, vidi se da si zanat ispekao učeći od tvog sveznalca Čede. Dete drago, ti si pobrkao lončiće kada kažeš" Dejton je uslov postojanja RS". Na tvoju i LDP žalost, baš je obrnuto. POSTOJANJE REPUBLIKE SRPSKE KAO STVARNOST, je upravo stvorilo uslov za potpisivanje dejtonskog sporazuma.Republika Srpska je tim sporazumom ozvaničena kao faktičko stanje, kao jedan od dva entiteta u sastavu BiH. Ali tvoji ljubimci su se grdno prevarili, što su pristali da se REPUBLIKA SRPSKA baš tako zove, pa im je sada prefiks REPUBLIKA kost u grlu.Sada pokušavaju da minimiziraju nadležnosti RS, ali VOLJA NARODA je najbolji pokazatelj.

desni bek

pre 12 godina

jedina zemlja u evropi ;koja nije zadnjih 200 godina,mijenjala granice je Bosna i Hercegovina,ko neveruje nek pogleda vikipediju !!!
znam ja jednog sto se jogunio i nije pristajao ni nasta; pa je sahranjen pod nekom lipom a ostali su po zatvorima...
samo Milorade odbijaj sve i na kraju ces dati ama bas sve...
ILI ZATVOR ILI LIPA ...NISTA DRUGO NISIS NI ZASLUZIO...COVECE BRE NAROD TI JE GLADAN, a ti nas guras u jos vecu provaliju ako uopste veca i postoji.

despot

pre 12 godina

svi moraju..... izuzev incka bosnjaka hrvata i naravno ako se nesto ne svidja ovim nabrojanim odmah je sntidejtonski -aha kako da nije -napred republika srpska

dovla

pre 12 godina

"Jedino ako se sva tri naroda dogovore da nema BiH nece je biti, samo jedan narod nece odlucivati. "

Gresis, za brak je potrebno dvoje, za razvod je dovoljan jedan. Kao sto Skotska i Katalonija imaju pravo da se odvoje cim se na referendumu odluce na tako nesto, isto takvo pravo ima i RS.

posmatrac

pre 12 godina

Gledam ove koji kritikuju "Vladimira LDP
Naravno, to rade na tradicionalni "Srpski nacin" tj. vredjanjem i bez pokusaja da demantuju negiraju neki od njegovih argumenata koje je on izlozio, prave ga bosnjakom tj pokusaju ono tradicionalno = da svi Srbi na svetu moraju da misle kao 'veliki vodja Dodik' tj. nemaju pravo na licni stav/misljenje, a svako ko me misli kaso Dodik je 'izdajica Srpstva'??
Ima nas koji pamtimo vremena kada su slike naseg 'velikog vodje, Milosevica, kao ikone bile po svim izlozima u Srbiji, ali pamtimo i da je sramno zavrsio pod drvetom

Valter

pre 12 godina

@Vladimire

To sto pricas nije tacno. Kao prvo, referendum ne povlaci nikake pravne posledice (jer to moze samo skupstina RS), tako da se samo radi o tome da vlada RS zeli da cuje misljenje svojih gradjana. To pravo ne moze nikome biti uskraceno. I pogledaj dobro aneks 4 Dejtonskog sporazuma, pa ces videti, da se tamo uopste ne regulise referendum, tako da takva argumentacija ne pioje vodu.

Drugo: RS ne raspisuje referendum o temi cija je delatnost BIH, nego se radi upravo o nadleznostima RS, koju su jednostrano oteti i stavljeni u okvir BIH. Ako neko tako argumentise, onda moze Incko svaki put da definise jednu temu kao drzavnu (recimo da Policiju stavi u okvir drzave) pa da onda neda pravo RS na referendum, jel je to drzavno pitanje, zar nije?
Dakle referendum uposte se ne bavi drzavnim pitanjem, nego da li nadleznosti, koju RS danas ima, treba prebaciti na nivo BiH.

Pozdrav
Pedja

Bosanac

pre 12 godina

@deda Stanko/Valter, odgovor je jednostavan. BiH je izasla na referendum jer nije htjela da zivi u Velikoj Srbiji. Nismo htjeli da nas Milosevic iskoristava za svoje velikosrpske ciljeve. Bez SLO i HR SFRJ nije vise bilo. Kako je zavrsila ta krnja Yug svi smo vidjeli. Pokazalo se da je odluka bila ispravna. Ne znam zasto zamjerite nama ili HR ili SLO kad vam je i istorijski saveznik CG na kraju okrenula ledja. Na referendum BiH je imala pravo kao i sve ostale republike u SFRJ. Jedan narod je bojkotovao referendum i to je tacno a da li to znaci da treba da bude po njegovoj volji a ne volji vecine, druga 2 naroda? Trebalo je traziti rjesenja a sa kime, sa zlocincem Karadzicem? Sjetimo se njegovog prijedloga: ako ne ostanete u Jugoslaviji bice rata. To je ista ona autostrada pakla kojom su krenuli SLO i HR. Nemojte da mislite da cete BiH odvesti u pakao a muslimanski narod mozda u nestanak ako bude rata. I tada a i danas postavlja e pitanje nacina podjele BiH. Mislim da do dan danas niko nije nasao model kako BiH podijeliti da sve tri strane budu zadovoljne a pritom da se iole ispostuju ljudska i medjunarodna prava. I na kraju o Predsjedniku Izetbegovicu. Tvrdite da je nacionalista. Da je zelio islamsku drzavu. Samo cu vas pitati, koja osoba bi se borila za unitarnu drzavu ako joj je cilj nacionalna (islamska)? U unitarnoj drzavi moras imati vlade, predsjednista, skupstine sa sva 3 naroda pa se pitam kako je i teoretski moguce u takvom jednom stanju praviti Islamsku drzavu?? On je dobijao vise puta ponude da se Bosna podijeli i dobio bi taj svoj dio da napravi famoznu islamsku ali je svaku odbio. U njegovoj vojsci moglo se naci Srpskih generala (Jovan Divjak), u njegovoj policiji Srpskih komandanata (Dragan Vikic), u Vladi i Predsjednistvu Srba (Mirko Pejanovic i dr.). Nije bilo sve brilijantno i imao je i on odredjenih propusta kao sto je nepotrebno prihvatanje nekih islamskih dobrovoljaca (muhadzedina) no vjerujem da je to uradio u najtezoj godini rata kad je bilo pitanje opstanka cijelog Bosnjackog naroda, da se dobije neka pomoc islamskih zemalja. Na kraju ipak Armija BiH iako napadana na dva fronta je napravila daleko najmanje zlocina od ostale dvije strane. Sve ovo sa Islamskom drzavom je samo isti Srpski recept kojim se pojedini stalno sluze: Kad ja pravim nacionalnu drzavu lazi da nepravim a optuzi drugi da pravi. Kad ja pravim zlocine smanji koliko mozes a koliko mozes otpuzuj drugu stranu da ih je cinila.

Dejan

pre 12 godina

Dejton se mora postovati ali ne i granice Republike Srbije. One se mogu menjati prema zeljama mocnih.
Pitanje je samo ko krsi Dejton. Da li vi gospdone Incko ili vlasti Republike Srpske?
Ovo mi sve izgleda kao kad na demontrante u Bahreinu posaljete tenkove, demonstrante u Libiji naoruzate teskim naoruzanjem a prvom coveku Libije ubijete sina i unucice. Sve prema sopstvenim potrebama i zeljama. Male zemlje moraju da cute kako ih ne bi slucajno snasla sudbina Iraka, Afganistana, Vijetnama, Libije, Srbije....... Ukoliko ne budu cutale i radile ono sto im se kaze bice proglasene za nedemokratske i otpadnicke drzave a onda zna se sta sledi......

Deda Stanko

pre 12 godina

Tačno je Bosanac, referendum je raspisan 1992. god. Tada se desio presedan, kada su dva konstitutivna naroda,Hrvati,i Muslimani preglasali, i pored bojkota trećeg,Srba, samostalnost BiH,tj. otcepljenje od Jugoslavije.Hrvati su se nadali, da će biti kako je Tuđman zamislio, i "svoju" Herceg Bosnu pripojiti Hrvatskoj. A, Izetbegović pobornik ISLAMSKE BOSNE,živeo je u ubeđenju da će Evropa dozvoliti da stvori to što je zamislio. Ali, ćorak. Srbi nisu bili za odvajanje iz Jugoslavije, i eto krvi do kolena. I na kraju, ako ova tri naroda nisu mogli da žive zajedno dok je bila Jugoslavija, a BiH je bila Jugoslavija u malom, kakvo je pravo moćnika, da sada prisiljavaju ljude da pošto poto budu u unitarnoj BiH.????

Горан

pre 12 godina

Ако се не сложе са Инцковим наређењима, онда ће да бомбардују! Ништа боље од тога и незнају ... Кме закон лежу у топузу, трагови му смрде нечовјештвом.

pera

pre 12 godina

interesantno je da u Ustavu BiH nema ni slovo o nekakvom sudu i tužilaštvu BiH kao organima na nivou BiH. A Ustav BiH je proizašao iz Dejtonskog mirovnog sporazuma.... Pa ko onda tu ne poštuje Dejton, Ustav i zakone? Posebno kad se ima u vidu način odlučivaja u Predsedništvu, Parlamentarnoj skupštini i Domu naroda..... Dakle, imamo ponovnu aneksiju i 1878, samo što je sad na sceni EU ....

Bosanac

pre 12 godina

Zanimljivo koliko samo razlicitih misljenja o jednoj jedinoj stvari. Jedni kazu da je mlijeko bijelo, jedni crno a jedni zuto.
Da se podsjetimo: 1. marta 1992. godine desio se referendum a nedugo zatim gotovo sve zemlje svijeta priznale su BiH kao suverenu i nezavisnu drzavu u jasno oznacenim granica. Samim tim postojanje bilo kakve druge institucije osim onih drzavnih je nelegalno i medjunarodno nepriznato. Prilikom potpisivanja Dejtona dogovorene su granice, ustav i sve drugo vezano za entitete. Bila kako bilo RS i FBIH se ni u jednom kontekstu nemogu staviti iznad drzave BiH. Podsjeticu da posle Dejtona nijedna zemlja koja je predhodno priznala BiH '92. je nije priznavala ponovo. Znaci radi se o istoj drzavi od '92. sa istim granica samo sa drugacijim unutrasnjim uredjenjem. To unutrasnje uredjenje moze da se mijenja sto puta bez da se dira teritorijalni integritet i suverenitet drzave i njene medjunarodno priznate granice. Prestajanjem vazenja Dejtona ponistava se sve sto je tamo dogovoreno pa i postojanje entiteta no BiH kako drzava ostaje. Znaci sve se vraca na pocetak, 28 Februara 92, dan prije referenduma.

Valter

pre 12 godina

@ Bosanac

U pravu si to sto kazes: Onda se vracamo na situaciju pre 92. Ali onda jedno pitanje: Na kojoj osnovi je BIH dobila onda nezavisnost? Na osnovi ustava SFRJ nije, jer nije bilo saglasnost svih konstitutuvnih naroda.

Onda samo moze biti na osnovi prava na samoopredeljenje naroda. A ako Bosnjaci imaju 92te pravo da se odcepe od SFRJ na osnovu prava naroda na samoopredeljenje (podsecam: ne na osnovi ustava SFRJ), onda zasto ne bi Srbi ili Hrvati iz BIH isto imali pravo na samoopredelenje od BIH na osnovi prava naroda na samoopredelenje?

Valter

pre 12 godina

@Zagrepcanin

A sta ako Dodik jednostavno kaze "necu da se povucem i ostajem u fotelji" ? Koga bi narod RS u tom slucaju podrzao ? Njihovog predstavnika ili Incka, koji nema legitimited naroda RS? Jel se dobro secas severnoafricke revolucije, da sva moc lezi kod naroda?

Dodik se nece smeniti, jel ce u suprotom doci do masovnih protesta sirom RS. Poslanici bi izasli iz skupstine i doce tek onda do opste krize. A niko ne zeli situaciju kako je bilo u Egiptu, Siriji, Libiji, itd....

Albert

pre 12 godina

Incko jednostavno igra u mutnom ,bas kao i Milorad samo sto vlasti u RS ipak imaju prednost , po svemu prikazanom Vlada Srpske se konstantno drzi Dejtona i nikako ne odstupa od njega jer je on garant postojanja manjeg entiteta.
U ustavu jednostavno ne pise nigdje o sudstvu i tuzlilastvu kao drzavnim organima i naravno da Srpska nece ustupiti Sarajevu ingerenciju nad time .

tazio sam, al' ne nadjoh

pre 12 godina

@Alberte
Kazes da se vlada RS drzi Dejtona??
Ne videh da u Dejtonu pise da vlada RS treba/moze slati avion po odsluzenog ratnog zlocinca, a i o trosku zratava tog zlocinca koji su poreski obveznici u RS.
Uputi me gdje to pise molim te

tica

pre 12 godina

@Darko
Jedino ako se sva tri naroda dogovore da nema BiH nece je biti, samo jedan narod nece odlucivati. U ostalom ni samo Bosnjaci ne odlucuju ima li ili nema rs.

H.K.Andersen

pre 12 godina

@Goran-e a kad je tebi i slicnim tebi zakon lezao u topuzu i kad ste vi bombardovali onda je sve bilo u redu jel'da?Posteno nema sta.Kako vidim nije bas bilo dovoljno jedno bombardovanje ali ne brini bice toga jos,ako jos nisi shvatio odnos snaga se poprilicno promijeniopa pripazi ti i tebi slicni.Gorane nije niko protiv jednakopravnosti Srba ili Hrvata ili bilo kod rugog naroda,nije niko ni protiv toga da svaki narod ima svoja prava ali niko normalan nije ni za to da jedan najobicniji kriminalac i svercer( za sta ima dokaza vis enego dovoljno,naravno za one koji hoce da ih vide) drzi kao taoca sve ljude u BiH koji bi da normalno zive ali ne mogu jer ona mora sakriti svoje lopovluke.E moj Gorane kad shvatis ko je i sta je Dodik bice pokasno a on ce negdje uzivati sa svim sto je popljackao od tebe i slicnih naivaca.Nego da ne duzim,ziv ti meni i zdrav bio,ipak.P

Deda Stanko

pre 12 godina

Jadan smo mi narod od SRPSKOGA RODA, kada svaka šuša daje sebi za pravo da nam preti i ucenjuje, a pogotovu kada iskazuju SVOJU selektivnu pravdu.Ali, deda Stanko pamti onu čuvenu " BOJI SE ONOG ŠTO JE SVIKO,BEZ GOLEMA MRETI JADA".

dejan-minhen

pre 12 godina

(paroh, 9. maj 2011 14:29)
O tome kako se super te nacije slazu govori samo podatak koliko stanovnika navija za reprezentaciju BIH :) Ako nisi siguran otidi npr. u Siroki Brijeg i pitaj stanovnike tog grada sta misle o televiziji Federacije BIH…

Deda Stanko

pre 12 godina

E, vala i ovaj posmatrač izvrće stvari, pa kaže...."da svi Srbi na svetu moraju da misle kao veliki vođa Dodik,tj. nemaju pravo na lični stav,mišljenje,a svako ko ne misli kao Dodik je izdajica Srpstva". Čoveče, pročitaj pažljivo šta si napisao, pa ćeš videti, da UPRAVO TI, i oni što ih braniš,osuđujete i oduzimate pravo, na drugačije mišljenje. Po vama, ko god drugačije misli od vas, odmah mu lepite etiketu da je to veliko srpstvo, nacional-šovinizam, retrogradnost, protivnik demokratskih procesa i td.Kod vas vlada uverenje da je istina neprikosnovena, i to samo ona istina kako je vi vidite.

walter

pre 12 godina

@ Valter
U ustavu koji je vazio u BH te 1992 uopste nije postojala klazuzula koja kaze da konstitutivni narodi moraju dati saglasnost tako da NIJE ISTINA to sto tvrdis.
Pogledaj ustav. U njemu ne pominje da konstituvni narodi moraju dati saglasnost nego samo da procenat za odcepljenje moira biti 50% od broja gradjana i SRBIH. Znaci, pominje gradjane a ne konstitutivne narode

Albert

pre 12 godina

@ (tazio sam, al' ne nadjoh, 9. maj 2011 20:34)

Dragi moj , Vlada ima obavezu da brine o svojim gradjanima ,plus sto je u pitanju bivsi predsjednik entiteta.
Ja iskreno nisam podrzao to ,uostalom da je u pitanju neko drugi bio bih izricito protiv toga ali gospodja Plavsic je jednostavno kolateralna steta u svemu ovome.
Ako hoces da zakeras bas , da li si upucen da je novcem "drzave BiH" a ne entiteta placeno lobiranje i odbrana za Ganica i Divjaka .
A inace jos me zanima kako si trazio nesto u Dejtonu a ne u ustavu RS , ipak se Dejtonski sporazum tice uredjenja drzave BiH a ne propisa i lokalnih zakona vezanih za entitete .
Danas je predsjednik lijepo objasnio , neka visoki predstavnik gospodin Incko jednostavno uzme Dejtonski sporazum i fino kaze koja tacka tog sporazuma se krsi raspisivanjem referenduma o sudstvu i pravosudju .
Naravno veseli austrijanac to nece moci reci jer jednostavno ne postoji dio sporazuma koji izricito ali i posredno to potvrdjuje.

Nenad

pre 12 godina

Vlasti iz RS jesu za dogovor ali nisu za dogovor na vlastitu štetu a u korist Federacije BiH i Sarajeva. Ko bi lud pristao na to! Daytonski sporazum se ne krši jer je zakon o formiranju Suda BiH donio Paddy Ashdown iako nije smio jer je on kao i svaki dosadašnji visoki predstavnik tu da tumači Daytonski sporazum a ne da ga mijenja.

Potraja ce

pre 12 godina

Narod sa velikim inatom,a malim mozgom nikad ne uspjevaju u svojim nakanama,vec u svojoj tragediji.

Ja se ponekad pitam da li su stvarno prokleti...?

predrag

pre 12 godina

Kako neko moze da natera srbe da se osecaju kao Bosanci a ne Srbi. Kada smo mi mogli da prihvatimo postojanje fantomse nacije "Crnogci" (nonsens), morace i MZ da prihvati realnost koja je toliko ocigledna! Nece to biti muslimanska drzava, ima da se postuju i druga dva konstitutivna naroda i njihova ravnopravnost!

DULE

pre 12 godina

Prosto je nevjerovatno da poslije onako strašnog rata u Bosni da su njeni stanovnici (većina)bez obzira na etnički predznak zarobljenici nacionalističke manipulacije tzv nacionalnih elita koje uglavnom iz toga izvlače ličnu korist a narod(i)žive u bjedi i ostrašćenosti.Namjesto da se izvrši pritisak na domaču politiku i "demokratski izabrane predstavnike"narodi se opet huškaju jedni na druge i čak neki priželjkuju nove ratne obračune.

Valter

pre 12 godina

Za imenjaka waltera:

U ustavu je pisalo da trebaju sve ostale republike da daju saglasnost i da vrhovni sud sfrj treba da potvrdi nezavisnost. Posto niceg od toga nije bilo bih nije po ustavu sfrj dobila nezavisnost, nego na osnovu prava za samoopredeljenje naroda. A to pravo vazi i za srbe u bih.

Valter

pre 12 godina

@Bosanac

Nije tada postojala velika Srbija, nego SFRJ. Razumem ja da joces da kazes da bi muslimansko stanovnistvo srrahovalo da bi bilo marginalizovano u SFRJ sa 90% srba. Ali gde je onda tu problem kad tako isto misle Srbi u BIH, da oni ne zele da zive u islamskoj drzavi i da budu tamo manjina?

I alija je bio nista manji nacionalista (sam cin odcepljenja i stvaranje nacionalne drzave bih je po definiciji nacionalizam) od milosevica koji je osporavao konstitutivnost srpskog naroda u bih. Uvek je govorio kako srbi i brvati imaju svoje matice, dakle nije on nista bio bolji po nacionalistickom pitanju.

A to sto navodis da je on imao srpske generale i da je borba za opstanak bih upravo dokaz da nije bio nacionalista, po mom misljenju ne pije vodu. I milosevic je imao svoje ljude, muslimane (saradjivao je sa fikretom abdicem) i on se borio za opstanak sfrj. Zar onda hoces da kazes da on nije bio nacionalista?

Fadil

pre 12 godina

Politicari iz institucija entiteta RS su mi nejasni. Zele da ode OHR, a ne rade nista na tome da toj Medjunarodnoj zajednici pokazu da su se voljni dogovarati se i voditi politicki dijalog sa drugim politickim akterima u Bosni i Hercegovini. Naprotiv, idu na kurs konfrontacije, govore kako su za raspad BiH, sve sto urade rade ciljajuci na raspad drzave, pri tome vrlo dobro znajuci da to niko iz Medjunarodne zajednice nece dozvoliti. Ocigledno zaboravljaju da je postojanje entiteta RS moguce samo koliko vazi i Dayton. Ako ugroze Dayton, ugrozit ce i opstanak tog entiteta.