Nedelja, 08.05.2011.

10:03

Poništiti referendum za 7 dana

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ponovio je da je dao rok od sedam dana vlastima RS da ponište odluku o referendumu.

Izvor: Tanjug

Poništiti referendum za 7 dana IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

dejan-minhen

pre 12 godina

(bojan, 8. maj 2011 23:56)
Lepo sto vas ima normalnih i sto bi u zajednicu sa nekim gde Srbi ne mogu da ostvare svoja prva i gde kola Vrsackih tablica zavrsavaju u moru. Nemci i Austrijanci govore iste jezik. E i pa sta? Zive jedni kraj drugih, bez neke preterane ljubavi. Nigde nisam rekao da se trebamo mrziti i da su oni prljavi, lazu ili kradu. Oni gledaju svoj interes (Hrvati, Slovenci, Bosanci, Crnogorci i Makedonci) sto je meni sasvim normalno i legitimno. Samo hocu da i Srbija pocne da gleda svoje interese i da prestane da zivi od secanja na Tita i Jugoslaviju koje vec 20 godina NEMA. O kakvoj ti zajednici pricas kada je u Sloveniji 90% glasalo za samostalnost a u Hrvatskoj 95%. Sta predlazes? Vojnu invaziju?

goran

pre 12 godina

@ darko,
Da ja pokusam.
Ustavom svake drzave se odredjuje sta se odlucuje glasanjem i u kojoj skupstini [entitetska ili drzavna] , koji procenat glasova treba [50% ili 75%], a sta ide na referendum.
Recimo, po BH uistavu o pristupanju vojnim savezima [a sto je NATO] sasvim dovoljna je odluka drzavne BH] skupstine, jer po ustavu BH entiteti uopste nemaju nadleznost nad vojskom i spoljnom politikom.
Znaci sve zavisi sta pise/kako je odredjeno u ustavu neke drzave.
A zato je jako bitno da entiteti 'ne izlaze' izvan ovlastenja koja imaju zacrtana ustavom.
Recimo ne mogu skupsine RS ili federacije odlucivati/raspravljati hoce li BH priznati Kosovo ili uci u NATO. To radi skupstina drzave BH. Itd, itd

bojan

pre 12 godina

@dejan-minhen

Ovo sto je napisao Dejan je simptomaticno za sve koji su uredno i lepo situirani u zapadnim zemljama. " kakvi ONI,oni su zli,prljavi lazu i kradu,nikakva saradnja samo cisto ekonomsli" .Uvek sam govorio da su "Hardcore-nacionalisti " u dijaspori. E druze "aus Munchen" mi smo toliko slicni po mentalitetu ,obicajima kulturi,na krju krajeva govorim oisti jezik ,da je saradnja na svim poljima neumitna. Predstavljamo jedan kulturni organizam. Uvek cemo to biti,i na zapadno trziste mozemo samo kao region. Na radost nas normalnih.

dejan-minhen

pre 12 godina

(sava, 8. maj 2011 10:43)

Kakva crna zajednica? Sta je tebi? Previse je Jugoslavija kostala Srbiju. Neka hvala. Ekonomska saradnja sa svima i nista vise od toga. Nikakvih emocija!!!

darko

pre 12 godina

mislim da ovde vecina ne vidi/zna razliku izmedju glasanja i izrazavanja volje gradjana... ja nisam bas najbolje upucen da li na balkanu uopste i imaju obe stvari, u eu definitivno postoji glasanje putem referenduma i (nazovimo ga) misljenje gradjana koje moze ali ne mora da se izpostuje, za razliku glasanje putem referenduma je pravosnazno...

molim da me neko ispravi ili da razjasni kako je to u bosni trenutno.

sto se ove aktualne teme tice, pitati gradjane za njihovo misljenje ne moze nikako biti protivustavno ili protivstavec.. jer je u sustini anketa koje izvrsava vlada i nista vise...

dzo

pre 12 godina

(nikola, 8. maj 2011 14:05)
Ne mozes vuci paralelu izmedju dve stvari koje nemaju NIKAKVE veze jedna s drugom. Ako bi, kao sto si ti u primjeru naveo, skupstina federacije izglasala tako nesto. To bi bilo protiv ustavno zato sto za vanjskopoliticke odnose iznad federacije postoji drzavni aparat u kojem nema preglasavanja vec samo dogovor obe strane. I funkcioneri federacije bi tim cinom krsili ustav. Ono sta Dodik trazi, (nije da se slazem sa njim, u vecini slucajeva se ne slazem s njim) je da gradjani kazu svoje misljenje i da on onda na osnovu te vecine gradjana(koja se ocekuje) ima pozadinu naroda da utice na rjesavanje odredjenih problema u sudstvu na korist Srpske strane koja je po svim pitanjima zanemarena, marginalizovana i stalno se sve isto ponavlja.

Ako neko misli da srbi nemaju pravo na referendum, jer RS je nastala ratom, ovim onim, necim trecim, zbog istorije ili ne znam cega... treba da razmisli, o sljedecem. U RS zive ljudi koji NISU ucestvovali u ratu. Npr. mlade generacije, koji su bili malolljetni za vrijeme rata a sada punoljetni... objasni ti njima/meni zasto ja nemam pravo da izrazim svoje misljenje u demokratskoj drzavi BiH? Mi nismo nista uradili... nama su uradili i zbog toga, mi zrtve rata, nemamo pravo na svoje misljenje? Ako narod u RS vidi da je ovo glupost i potpuno nepotrebno onda ce, iskreno se nadam, to reci Dodiku na sljedecim izborima.

Da li je referendum pravi nacin rjesavanja ovakvih problema, je pitanje na koje nemam odgovor. Ali jedno znam, referendum je demokratsko pravo, pravo svakog covjeka. I oni koji izlaze na referendum treba da odlucuju da li je to ono sto traze. Ako se pritiscima sa strane pokusava nekome nametnuti da ne moze da izrazi svoju volju vec da po njegovoj(vanjskoj, tudjoj, drugoj) mora da zivi, onda bi se trebali zapitati koji je pravi naziv za tako nesto. Te taj rezim/politiku shodno onome sto cini a ne po onome kako se sama zove, pravim imenom nazvati. Mi smo demokrate i mi znamo sta je za vas dobro pa nas slusajte a nemojte vi nista razmisljati i sami odluke o svojoj sudbini donositi. Dvostruki arsini za gradjane/nacije drugog reda?

Djuka

pre 12 godina

I bez ljutnje dragi moji minusodavaoci. Sto je Bosna celovitija, sve ce u njoj sa RS, a bogami i u samoj Srbiji, zivot da bude celovitiji. Ko misli da to sve nije povezano vara se. Sve je to jedna bina istog teatra, Balkana.

kraja

pre 12 godina

Nacionalizam je zilav, one se opire, kao korov. Ali sto ga vise kosis brze se povlaci i nestaje.
Kad predstavnik istoga, Dodik, bude u penziji perspektive celovite BiH se ponovo otvaraju. Ne idealno, ali uz pomoc EU ipak su perspektive tu.

deda Paun, Solunac

pre 12 godina

RS se u'vatila, deco, za nas ko davljenik. Kad tonu oni, da tonemo i mi. Ali mi smo vec davno potonuli, deco, decice! Zivimo na dnu mocvare sa algama i amebama, disemo na skrge... Jednom recju vodozemci.

nikola

pre 12 godina

@Anba
referendum jeste najdemokratskiji oblik glasanja. Slazem se..
,SAMO ONDA kada je referendumko pitanje U OKVIRU NADLEZNOSTI date ustavom onome ko odredjuje pitanje.
Ne moze skupstina RS da raspise referendum na konm je pitanje koje se tice nadleznosti cele drzave
Sta mislis da se u federaciji sutra raspise fererendum sa pitanjem: "Dali ste za to da Bosna prizna Kosovo jer su vec 4 bivse SFRJ drzave uradile [Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Makedonija]"
I referendum 'prodje' u federaciji i posle skupstina federacije 'naredi ' svojim poslanicima da se moraju ponasati shodno odluci sa referenduma - potpuno isto onome sto je Dodik najavio da ce uraditi Srbi nakon 'njegovog' referenduma u RS!!

Bob Sent Kler

pre 12 godina

@ Vladimir LDP

Oduvek me je nervirao svaki vid ekstremizma. Za mene to nije nista drugo nego zadrtost a ta zadrtost je obicno posledica gluposti ili psihickog poremecaja. Pripadam i ja, kao i milioni nas, generaciji kojoj je unistena mladost, sad i srednje doba a kako stvari stoje i buducnost nije svetla, bas zbog tih ekstremista u nasem drustvu. Ali granica mora negde da postoji. Slazem se da nas je to prkosenje svetu i dovelo do ovoga do cega smo dosli ali neke stvari su potpuno suprotne pravu i pravnom poredku, a kao bas hocete i osnovnim ljudskim pravima i slobodama.
NPR. Seselj u Hagu. Ne znam da li je suvise jaka rec da sam ga oduvek prezirao i kao oveka i kao politicara i da se ja pitam zatvorio bi ga na 50 god., ali ja nisam zakon. Ukoliko se bez ikakvog zakona covek (makar to bio i Seselj) drzi 8 god. u pritvoru zbog podstrekivanja na zlocin onda je tu na ispitu pao zakon od koga bi mi trebali da ocekujemo da nas zastiti. Pa ako se covek drzi 8 god. na robiji, da presuda nije ni na vidiku, a da ne postoji zakon, onda smo mi nadrljali i to nije sistem koji moze da odgovara bilo kom coveku. Danas, u 21. veku ORKA se bori i psi da se ne drze na lancima a kamoli covek.
Tako da i vasi stavovi nisu nista drugo nego ekstremizam samo u drugom pravcu. Jer ako ste gledali razgovor Milorada Dodoika i Vesne Pesic, gde ona ubedjuje Dodika da to ne moze tako, da treba razgovarati, a on na to kaze mi smo pokusavali vec 5 puta i nista, evo gdjo Pesic ispregovarajte vi ovo za nas i ja povlacim zahtev o referendumu odmah.
Drugo, da li ste videli recimo u medijima listu osudjenih i procesuiranih lica u BiH po nacionalnosti. Rekao bi covek da ne zive drugi narodi u toj zemlji sem Srba.
I trece, zar nije vasa stranka ta koja se poziva na ljudska prava i slobode najvise od svih. Pa koje to pravo covek krsi ako nece da zivi u topj zemlji. Ako treba da pita nekog da li da mu svidja da zivi u toj zemlji ili ne, ja pitam da li je to onda sloboda i ljudsko pravo. Ja mislim da u nekim stvarima vi treba da preispitate vase stavove i da dobro proverite koji to akt krsi mreferendum kao slobodna volja naroda. Ako treba da je aminuje neko sa zapada onda to i nije slobodna volja. I to je OK ako se to tako kaze, ne smemo pobice nas i kraj. A ne da se samo uz njihovu dozvolu to naziva pravo naroda a u suprotnom to je poziv na krvoprolice?
Nazalost, nikako ne mogu da pristanem na apriori stavove da Dodik prkosi celom svetu i da sse to izjednacava sa Milosevicem i Seseljom na primer. Isti taj Dodik je bio srpski lider za vreme rata koga su zapadnajci podrzavali a Srbi ga tamo smatrali izdajnikom. Ali cini mi se da i taj covek ima svoje granice i da je uvideo kad to sa demokratijom nema nikakve veze. Jos ce da ga porede sa Lukasenkom! U je!
Sta mi gradjani mozemo da ocekujemo kad vi iz LDP-a dodjete na vlast? Cini mi se isto, vasi stavovi ce biti jedini zakon, dok ono sto pise po sluzbenim glasnicima moze da nam sluzi umesto toalet papira!

sava

pre 12 godina

Kad bi htjeli da nas spasu i sklone ovog Dodika, progledali bi opet. Potrosio je pare od telekoma, narodu je nikad gore, a on nam sad maze oci nekim referendumom. Narod ne zanima referendum, nego radna mjesta. Stopa nezaposlenosti nikada nije bila veca, a mislim da ovo nije najgore, nego da najgore tek dolazi.

Republikanac

pre 12 godina

Opet Vi gospodine Inco sa prijatnjama, pa evo opet i mene sa komentarom.
Zanimljivo je koliko ste se uzrujali zbog ovog referenduma, svaki dan neka nova izjava-prijetnja, pa letite tamo vamo, trazite podrsku na sve strane...A ja Vam uporno ponavljam, gospodine, Vi nemate podrsku nas o cijoj se sudbini radi. Nas koji cinimo ovu Republiku Srpsku, nas koji smo je stvorili i koji je cuvamo, jer mi druge drzave nemamo. A bez nase podrske ne vrijedi Vam ni da vas Milorad licno sutra podrzi. E to je ono sto sam ja ubjedjen da vi znate i to je ono sto Vas toliko uzrujava. Mozete Vi sutra da smijenite i Dodika i svakok slijedeceg legalno izabranog predstavnika Republike Srpske, ali ne mozete da ukinete ovaj narod. Uzalud Vam trud sviraci...

Eto, pa Vi kako hocete.

Ana

pre 12 godina

(Vladimir LDP, 8. maj 2011 11:50)
Referendum je po svim osnovama jedan od metoda izražavanja volje naroda, oblik glasanja. Zabrana referenduma je odstupanje od demokratije, a posebno kad se zabrana sprovodi pretnjama i ucenama.

google

pre 12 godina

7 dana? Pa, mi se ovde koljemo "sedam vekova" i nista, sve isto ... A ni ta velika Zapadna Evropa nije bas nesto narocito postigla, nema na osnovu cega da se pravi vazna, samo pogledajte sta se dogadja sirom sveta u njihovim bivsim kolonijama, samo nesto leti u vazduh i narod opet gine!

vlada-so

pre 12 godina

Federacija,republika srpska,vojvodina,raška,sandžak,sever kosova,preševo,zapadna makedonija,sever crne gore,krajina...puno šizofrenih problema i pozivam svetske moćnike da instaliraju umesto ovih idiota(samo vam stvaraju probleme) jednu novu unitarističku jugoslaviju milom ili silom.Biće lakše nego 1941.kada je tito imao samo 8000 partizana(na kraju 800 000),sada rekom već ima više stotina hiljada pristalica i to će biti udarna pesnica.Evo i hrvatima su vrata otvorena kada neće u eu.Goli otok vapi za ratnim profiterima.

Josip Vasilj

pre 12 godina

Milorade, “mnogo je mačku teleća glava”. Evropa sigurno neće dopustiti Još jedan krvavi RAT SVIJU PROTIV SVIH na ovim našim ******* prostorima.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Kazu da pametan covek uci na tudjim greskama, a glup na svojim. Mi izgleda ni jedno ni drugo, sta smo onda ne znam - zakljucite sami. U svakom slucaju, da li je normalan onaj ko ide protiv celog sveta od kojeg izmedju ostalog, i tu da budem potpuno jasan i precizan, zavisi i bez koga ne moze da funkcionise? Da li je to ponasanje ozbiljnih i odgovornih ljudi, ili pak infantilnih? Ovde nema emocija, nema nadvlacenja ciji je veci, nema nikakvog dokazivanja, situacija se analizira shodno dogadjajima i relevantnim pokazateljima i bez komesanja sa emocijama (osecanjima bilo kog tipa) preduzimaju se najsvrsishodnije mere uzimajuci u obzir iskljucivo interese, izmedju ostalog i polozaj medjunarodne zajednice i njen uticaj u BIH kroz Dejton, a koji bi Dodik ovim referendumom da rusi. Kao sto je vec receno, to sto Evropa i medjunarodna zajednica nude resenje i hoce da razgovaraju nije znak slabosti (kao sto Srbi uvek misle jer imaju taj primitivni instikt i misle da kad je neko konstruktivan i uljudan odma znaci da je slab i da te se boji), to je iskljuvo znak njihove dobre volje, a na nama je hocemo li prihvatiti dobru volju, ili hocemo da nam se nametne losa volja (losa po nas). Sta cemo od toga? Imamo li dovoljno pameti za pametan odgovor na ovo?

G. N.

pre 12 godina

Јел то значи да овог пута неће бити купања челиком? Шта је са породичном традицијом неких европских народа да у свакој генерацији понеко учествује у рату против Срба? Ово неће на добро да изађе!

Alcale

pre 12 godina

Ja ne mogu da verujem da je ovo demokratija o kojoj naši političari trube 25g. To je ta kaubojska demokratija koju nam demonstrira zapad. Zato smo mi glasali protiv MRAČNOG, CRNOG, ZLOG SOCIJALZMA da bi ovo dobili???
RS izašla iz ustavnih ovlašćenja? A gde piše u tom ustavu da jeste?

To mu dođe kao ona fora kada muža žena zatekne sa švalerkom a on je ubeđuje: "jel ti veruješ meni ili svojim očima?"

Драган Филиповић

pre 12 godina

Овај Инцко стварно уобразио да се око њега свет обрће. Не дајте се Срби, браните своја права и интересе !

Srdjan

pre 12 godina

Mogu svi da dube na glavi, ali Bosna niakda nece opstati u sadasnjim granicama. Sto se pre podeli na: 01.Republika Srspka 02.Bosna, to ce se pre resiti problem.

sava

pre 12 godina

Jedino rešenje da se ova već dvadesetogodišnja kriza okonča je ponovno formiranje neke labave zajednice jugoslovenskih naroda. Ali, preduslov za to je da se razgradnja one stare Jugoslavije završi i to formiranjem logičnih celina. Republika Srpska je poslednja kockica koja nedostaje u tom mozaiku. Treba ih što pre pustiti da se odvoje od ostatka Bosne jer tek onda možemo da krenemo da se dogovaramo o novoj zajednici.

Драган Филиповић

pre 12 godina

Овај Инцко стварно уобразио да се око њега свет обрће. Не дајте се Срби, браните своја права и интересе !

Srdjan

pre 12 godina

Mogu svi da dube na glavi, ali Bosna niakda nece opstati u sadasnjim granicama. Sto se pre podeli na: 01.Republika Srspka 02.Bosna, to ce se pre resiti problem.

Alcale

pre 12 godina

Ja ne mogu da verujem da je ovo demokratija o kojoj naši političari trube 25g. To je ta kaubojska demokratija koju nam demonstrira zapad. Zato smo mi glasali protiv MRAČNOG, CRNOG, ZLOG SOCIJALZMA da bi ovo dobili???
RS izašla iz ustavnih ovlašćenja? A gde piše u tom ustavu da jeste?

To mu dođe kao ona fora kada muža žena zatekne sa švalerkom a on je ubeđuje: "jel ti veruješ meni ili svojim očima?"

G. N.

pre 12 godina

Јел то значи да овог пута неће бити купања челиком? Шта је са породичном традицијом неких европских народа да у свакој генерацији понеко учествује у рату против Срба? Ово неће на добро да изађе!

Ana

pre 12 godina

(Vladimir LDP, 8. maj 2011 11:50)
Referendum je po svim osnovama jedan od metoda izražavanja volje naroda, oblik glasanja. Zabrana referenduma je odstupanje od demokratije, a posebno kad se zabrana sprovodi pretnjama i ucenama.

sava

pre 12 godina

Jedino rešenje da se ova već dvadesetogodišnja kriza okonča je ponovno formiranje neke labave zajednice jugoslovenskih naroda. Ali, preduslov za to je da se razgradnja one stare Jugoslavije završi i to formiranjem logičnih celina. Republika Srpska je poslednja kockica koja nedostaje u tom mozaiku. Treba ih što pre pustiti da se odvoje od ostatka Bosne jer tek onda možemo da krenemo da se dogovaramo o novoj zajednici.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Kazu da pametan covek uci na tudjim greskama, a glup na svojim. Mi izgleda ni jedno ni drugo, sta smo onda ne znam - zakljucite sami. U svakom slucaju, da li je normalan onaj ko ide protiv celog sveta od kojeg izmedju ostalog, i tu da budem potpuno jasan i precizan, zavisi i bez koga ne moze da funkcionise? Da li je to ponasanje ozbiljnih i odgovornih ljudi, ili pak infantilnih? Ovde nema emocija, nema nadvlacenja ciji je veci, nema nikakvog dokazivanja, situacija se analizira shodno dogadjajima i relevantnim pokazateljima i bez komesanja sa emocijama (osecanjima bilo kog tipa) preduzimaju se najsvrsishodnije mere uzimajuci u obzir iskljucivo interese, izmedju ostalog i polozaj medjunarodne zajednice i njen uticaj u BIH kroz Dejton, a koji bi Dodik ovim referendumom da rusi. Kao sto je vec receno, to sto Evropa i medjunarodna zajednica nude resenje i hoce da razgovaraju nije znak slabosti (kao sto Srbi uvek misle jer imaju taj primitivni instikt i misle da kad je neko konstruktivan i uljudan odma znaci da je slab i da te se boji), to je iskljuvo znak njihove dobre volje, a na nama je hocemo li prihvatiti dobru volju, ili hocemo da nam se nametne losa volja (losa po nas). Sta cemo od toga? Imamo li dovoljno pameti za pametan odgovor na ovo?

Bob Sent Kler

pre 12 godina

@ Vladimir LDP

Oduvek me je nervirao svaki vid ekstremizma. Za mene to nije nista drugo nego zadrtost a ta zadrtost je obicno posledica gluposti ili psihickog poremecaja. Pripadam i ja, kao i milioni nas, generaciji kojoj je unistena mladost, sad i srednje doba a kako stvari stoje i buducnost nije svetla, bas zbog tih ekstremista u nasem drustvu. Ali granica mora negde da postoji. Slazem se da nas je to prkosenje svetu i dovelo do ovoga do cega smo dosli ali neke stvari su potpuno suprotne pravu i pravnom poredku, a kao bas hocete i osnovnim ljudskim pravima i slobodama.
NPR. Seselj u Hagu. Ne znam da li je suvise jaka rec da sam ga oduvek prezirao i kao oveka i kao politicara i da se ja pitam zatvorio bi ga na 50 god., ali ja nisam zakon. Ukoliko se bez ikakvog zakona covek (makar to bio i Seselj) drzi 8 god. u pritvoru zbog podstrekivanja na zlocin onda je tu na ispitu pao zakon od koga bi mi trebali da ocekujemo da nas zastiti. Pa ako se covek drzi 8 god. na robiji, da presuda nije ni na vidiku, a da ne postoji zakon, onda smo mi nadrljali i to nije sistem koji moze da odgovara bilo kom coveku. Danas, u 21. veku ORKA se bori i psi da se ne drze na lancima a kamoli covek.
Tako da i vasi stavovi nisu nista drugo nego ekstremizam samo u drugom pravcu. Jer ako ste gledali razgovor Milorada Dodoika i Vesne Pesic, gde ona ubedjuje Dodika da to ne moze tako, da treba razgovarati, a on na to kaze mi smo pokusavali vec 5 puta i nista, evo gdjo Pesic ispregovarajte vi ovo za nas i ja povlacim zahtev o referendumu odmah.
Drugo, da li ste videli recimo u medijima listu osudjenih i procesuiranih lica u BiH po nacionalnosti. Rekao bi covek da ne zive drugi narodi u toj zemlji sem Srba.
I trece, zar nije vasa stranka ta koja se poziva na ljudska prava i slobode najvise od svih. Pa koje to pravo covek krsi ako nece da zivi u topj zemlji. Ako treba da pita nekog da li da mu svidja da zivi u toj zemlji ili ne, ja pitam da li je to onda sloboda i ljudsko pravo. Ja mislim da u nekim stvarima vi treba da preispitate vase stavove i da dobro proverite koji to akt krsi mreferendum kao slobodna volja naroda. Ako treba da je aminuje neko sa zapada onda to i nije slobodna volja. I to je OK ako se to tako kaze, ne smemo pobice nas i kraj. A ne da se samo uz njihovu dozvolu to naziva pravo naroda a u suprotnom to je poziv na krvoprolice?
Nazalost, nikako ne mogu da pristanem na apriori stavove da Dodik prkosi celom svetu i da sse to izjednacava sa Milosevicem i Seseljom na primer. Isti taj Dodik je bio srpski lider za vreme rata koga su zapadnajci podrzavali a Srbi ga tamo smatrali izdajnikom. Ali cini mi se da i taj covek ima svoje granice i da je uvideo kad to sa demokratijom nema nikakve veze. Jos ce da ga porede sa Lukasenkom! U je!
Sta mi gradjani mozemo da ocekujemo kad vi iz LDP-a dodjete na vlast? Cini mi se isto, vasi stavovi ce biti jedini zakon, dok ono sto pise po sluzbenim glasnicima moze da nam sluzi umesto toalet papira!

Republikanac

pre 12 godina

Opet Vi gospodine Inco sa prijatnjama, pa evo opet i mene sa komentarom.
Zanimljivo je koliko ste se uzrujali zbog ovog referenduma, svaki dan neka nova izjava-prijetnja, pa letite tamo vamo, trazite podrsku na sve strane...A ja Vam uporno ponavljam, gospodine, Vi nemate podrsku nas o cijoj se sudbini radi. Nas koji cinimo ovu Republiku Srpsku, nas koji smo je stvorili i koji je cuvamo, jer mi druge drzave nemamo. A bez nase podrske ne vrijedi Vam ni da vas Milorad licno sutra podrzi. E to je ono sto sam ja ubjedjen da vi znate i to je ono sto Vas toliko uzrujava. Mozete Vi sutra da smijenite i Dodika i svakok slijedeceg legalno izabranog predstavnika Republike Srpske, ali ne mozete da ukinete ovaj narod. Uzalud Vam trud sviraci...

Eto, pa Vi kako hocete.

nikola

pre 12 godina

@Anba
referendum jeste najdemokratskiji oblik glasanja. Slazem se..
,SAMO ONDA kada je referendumko pitanje U OKVIRU NADLEZNOSTI date ustavom onome ko odredjuje pitanje.
Ne moze skupstina RS da raspise referendum na konm je pitanje koje se tice nadleznosti cele drzave
Sta mislis da se u federaciji sutra raspise fererendum sa pitanjem: "Dali ste za to da Bosna prizna Kosovo jer su vec 4 bivse SFRJ drzave uradile [Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Makedonija]"
I referendum 'prodje' u federaciji i posle skupstina federacije 'naredi ' svojim poslanicima da se moraju ponasati shodno odluci sa referenduma - potpuno isto onome sto je Dodik najavio da ce uraditi Srbi nakon 'njegovog' referenduma u RS!!

deda Paun, Solunac

pre 12 godina

RS se u'vatila, deco, za nas ko davljenik. Kad tonu oni, da tonemo i mi. Ali mi smo vec davno potonuli, deco, decice! Zivimo na dnu mocvare sa algama i amebama, disemo na skrge... Jednom recju vodozemci.

Josip Vasilj

pre 12 godina

Milorade, “mnogo je mačku teleća glava”. Evropa sigurno neće dopustiti Još jedan krvavi RAT SVIJU PROTIV SVIH na ovim našim ******* prostorima.

sava

pre 12 godina

Kad bi htjeli da nas spasu i sklone ovog Dodika, progledali bi opet. Potrosio je pare od telekoma, narodu je nikad gore, a on nam sad maze oci nekim referendumom. Narod ne zanima referendum, nego radna mjesta. Stopa nezaposlenosti nikada nije bila veca, a mislim da ovo nije najgore, nego da najgore tek dolazi.

google

pre 12 godina

7 dana? Pa, mi se ovde koljemo "sedam vekova" i nista, sve isto ... A ni ta velika Zapadna Evropa nije bas nesto narocito postigla, nema na osnovu cega da se pravi vazna, samo pogledajte sta se dogadja sirom sveta u njihovim bivsim kolonijama, samo nesto leti u vazduh i narod opet gine!

kraja

pre 12 godina

Nacionalizam je zilav, one se opire, kao korov. Ali sto ga vise kosis brze se povlaci i nestaje.
Kad predstavnik istoga, Dodik, bude u penziji perspektive celovite BiH se ponovo otvaraju. Ne idealno, ali uz pomoc EU ipak su perspektive tu.

Djuka

pre 12 godina

I bez ljutnje dragi moji minusodavaoci. Sto je Bosna celovitija, sve ce u njoj sa RS, a bogami i u samoj Srbiji, zivot da bude celovitiji. Ko misli da to sve nije povezano vara se. Sve je to jedna bina istog teatra, Balkana.

vlada-so

pre 12 godina

Federacija,republika srpska,vojvodina,raška,sandžak,sever kosova,preševo,zapadna makedonija,sever crne gore,krajina...puno šizofrenih problema i pozivam svetske moćnike da instaliraju umesto ovih idiota(samo vam stvaraju probleme) jednu novu unitarističku jugoslaviju milom ili silom.Biće lakše nego 1941.kada je tito imao samo 8000 partizana(na kraju 800 000),sada rekom već ima više stotina hiljada pristalica i to će biti udarna pesnica.Evo i hrvatima su vrata otvorena kada neće u eu.Goli otok vapi za ratnim profiterima.

dzo

pre 12 godina

(nikola, 8. maj 2011 14:05)
Ne mozes vuci paralelu izmedju dve stvari koje nemaju NIKAKVE veze jedna s drugom. Ako bi, kao sto si ti u primjeru naveo, skupstina federacije izglasala tako nesto. To bi bilo protiv ustavno zato sto za vanjskopoliticke odnose iznad federacije postoji drzavni aparat u kojem nema preglasavanja vec samo dogovor obe strane. I funkcioneri federacije bi tim cinom krsili ustav. Ono sta Dodik trazi, (nije da se slazem sa njim, u vecini slucajeva se ne slazem s njim) je da gradjani kazu svoje misljenje i da on onda na osnovu te vecine gradjana(koja se ocekuje) ima pozadinu naroda da utice na rjesavanje odredjenih problema u sudstvu na korist Srpske strane koja je po svim pitanjima zanemarena, marginalizovana i stalno se sve isto ponavlja.

Ako neko misli da srbi nemaju pravo na referendum, jer RS je nastala ratom, ovim onim, necim trecim, zbog istorije ili ne znam cega... treba da razmisli, o sljedecem. U RS zive ljudi koji NISU ucestvovali u ratu. Npr. mlade generacije, koji su bili malolljetni za vrijeme rata a sada punoljetni... objasni ti njima/meni zasto ja nemam pravo da izrazim svoje misljenje u demokratskoj drzavi BiH? Mi nismo nista uradili... nama su uradili i zbog toga, mi zrtve rata, nemamo pravo na svoje misljenje? Ako narod u RS vidi da je ovo glupost i potpuno nepotrebno onda ce, iskreno se nadam, to reci Dodiku na sljedecim izborima.

Da li je referendum pravi nacin rjesavanja ovakvih problema, je pitanje na koje nemam odgovor. Ali jedno znam, referendum je demokratsko pravo, pravo svakog covjeka. I oni koji izlaze na referendum treba da odlucuju da li je to ono sto traze. Ako se pritiscima sa strane pokusava nekome nametnuti da ne moze da izrazi svoju volju vec da po njegovoj(vanjskoj, tudjoj, drugoj) mora da zivi, onda bi se trebali zapitati koji je pravi naziv za tako nesto. Te taj rezim/politiku shodno onome sto cini a ne po onome kako se sama zove, pravim imenom nazvati. Mi smo demokrate i mi znamo sta je za vas dobro pa nas slusajte a nemojte vi nista razmisljati i sami odluke o svojoj sudbini donositi. Dvostruki arsini za gradjane/nacije drugog reda?

dejan-minhen

pre 12 godina

(sava, 8. maj 2011 10:43)

Kakva crna zajednica? Sta je tebi? Previse je Jugoslavija kostala Srbiju. Neka hvala. Ekonomska saradnja sa svima i nista vise od toga. Nikakvih emocija!!!

darko

pre 12 godina

mislim da ovde vecina ne vidi/zna razliku izmedju glasanja i izrazavanja volje gradjana... ja nisam bas najbolje upucen da li na balkanu uopste i imaju obe stvari, u eu definitivno postoji glasanje putem referenduma i (nazovimo ga) misljenje gradjana koje moze ali ne mora da se izpostuje, za razliku glasanje putem referenduma je pravosnazno...

molim da me neko ispravi ili da razjasni kako je to u bosni trenutno.

sto se ove aktualne teme tice, pitati gradjane za njihovo misljenje ne moze nikako biti protivustavno ili protivstavec.. jer je u sustini anketa koje izvrsava vlada i nista vise...

bojan

pre 12 godina

@dejan-minhen

Ovo sto je napisao Dejan je simptomaticno za sve koji su uredno i lepo situirani u zapadnim zemljama. " kakvi ONI,oni su zli,prljavi lazu i kradu,nikakva saradnja samo cisto ekonomsli" .Uvek sam govorio da su "Hardcore-nacionalisti " u dijaspori. E druze "aus Munchen" mi smo toliko slicni po mentalitetu ,obicajima kulturi,na krju krajeva govorim oisti jezik ,da je saradnja na svim poljima neumitna. Predstavljamo jedan kulturni organizam. Uvek cemo to biti,i na zapadno trziste mozemo samo kao region. Na radost nas normalnih.

goran

pre 12 godina

@ darko,
Da ja pokusam.
Ustavom svake drzave se odredjuje sta se odlucuje glasanjem i u kojoj skupstini [entitetska ili drzavna] , koji procenat glasova treba [50% ili 75%], a sta ide na referendum.
Recimo, po BH uistavu o pristupanju vojnim savezima [a sto je NATO] sasvim dovoljna je odluka drzavne BH] skupstine, jer po ustavu BH entiteti uopste nemaju nadleznost nad vojskom i spoljnom politikom.
Znaci sve zavisi sta pise/kako je odredjeno u ustavu neke drzave.
A zato je jako bitno da entiteti 'ne izlaze' izvan ovlastenja koja imaju zacrtana ustavom.
Recimo ne mogu skupsine RS ili federacije odlucivati/raspravljati hoce li BH priznati Kosovo ili uci u NATO. To radi skupstina drzave BH. Itd, itd

dejan-minhen

pre 12 godina

(bojan, 8. maj 2011 23:56)
Lepo sto vas ima normalnih i sto bi u zajednicu sa nekim gde Srbi ne mogu da ostvare svoja prva i gde kola Vrsackih tablica zavrsavaju u moru. Nemci i Austrijanci govore iste jezik. E i pa sta? Zive jedni kraj drugih, bez neke preterane ljubavi. Nigde nisam rekao da se trebamo mrziti i da su oni prljavi, lazu ili kradu. Oni gledaju svoj interes (Hrvati, Slovenci, Bosanci, Crnogorci i Makedonci) sto je meni sasvim normalno i legitimno. Samo hocu da i Srbija pocne da gleda svoje interese i da prestane da zivi od secanja na Tita i Jugoslaviju koje vec 20 godina NEMA. O kakvoj ti zajednici pricas kada je u Sloveniji 90% glasalo za samostalnost a u Hrvatskoj 95%. Sta predlazes? Vojnu invaziju?

Vladimir LDP

pre 12 godina

Kazu da pametan covek uci na tudjim greskama, a glup na svojim. Mi izgleda ni jedno ni drugo, sta smo onda ne znam - zakljucite sami. U svakom slucaju, da li je normalan onaj ko ide protiv celog sveta od kojeg izmedju ostalog, i tu da budem potpuno jasan i precizan, zavisi i bez koga ne moze da funkcionise? Da li je to ponasanje ozbiljnih i odgovornih ljudi, ili pak infantilnih? Ovde nema emocija, nema nadvlacenja ciji je veci, nema nikakvog dokazivanja, situacija se analizira shodno dogadjajima i relevantnim pokazateljima i bez komesanja sa emocijama (osecanjima bilo kog tipa) preduzimaju se najsvrsishodnije mere uzimajuci u obzir iskljucivo interese, izmedju ostalog i polozaj medjunarodne zajednice i njen uticaj u BIH kroz Dejton, a koji bi Dodik ovim referendumom da rusi. Kao sto je vec receno, to sto Evropa i medjunarodna zajednica nude resenje i hoce da razgovaraju nije znak slabosti (kao sto Srbi uvek misle jer imaju taj primitivni instikt i misle da kad je neko konstruktivan i uljudan odma znaci da je slab i da te se boji), to je iskljuvo znak njihove dobre volje, a na nama je hocemo li prihvatiti dobru volju, ili hocemo da nam se nametne losa volja (losa po nas). Sta cemo od toga? Imamo li dovoljno pameti za pametan odgovor na ovo?

Josip Vasilj

pre 12 godina

Milorade, “mnogo je mačku teleća glava”. Evropa sigurno neće dopustiti Još jedan krvavi RAT SVIJU PROTIV SVIH na ovim našim ******* prostorima.

Srdjan

pre 12 godina

Mogu svi da dube na glavi, ali Bosna niakda nece opstati u sadasnjim granicama. Sto se pre podeli na: 01.Republika Srspka 02.Bosna, to ce se pre resiti problem.

sava

pre 12 godina

Jedino rešenje da se ova već dvadesetogodišnja kriza okonča je ponovno formiranje neke labave zajednice jugoslovenskih naroda. Ali, preduslov za to je da se razgradnja one stare Jugoslavije završi i to formiranjem logičnih celina. Republika Srpska je poslednja kockica koja nedostaje u tom mozaiku. Treba ih što pre pustiti da se odvoje od ostatka Bosne jer tek onda možemo da krenemo da se dogovaramo o novoj zajednici.

Драган Филиповић

pre 12 godina

Овај Инцко стварно уобразио да се око њега свет обрће. Не дајте се Срби, браните своја права и интересе !

kraja

pre 12 godina

Nacionalizam je zilav, one se opire, kao korov. Ali sto ga vise kosis brze se povlaci i nestaje.
Kad predstavnik istoga, Dodik, bude u penziji perspektive celovite BiH se ponovo otvaraju. Ne idealno, ali uz pomoc EU ipak su perspektive tu.

sava

pre 12 godina

Kad bi htjeli da nas spasu i sklone ovog Dodika, progledali bi opet. Potrosio je pare od telekoma, narodu je nikad gore, a on nam sad maze oci nekim referendumom. Narod ne zanima referendum, nego radna mjesta. Stopa nezaposlenosti nikada nije bila veca, a mislim da ovo nije najgore, nego da najgore tek dolazi.

deda Paun, Solunac

pre 12 godina

RS se u'vatila, deco, za nas ko davljenik. Kad tonu oni, da tonemo i mi. Ali mi smo vec davno potonuli, deco, decice! Zivimo na dnu mocvare sa algama i amebama, disemo na skrge... Jednom recju vodozemci.

Republikanac

pre 12 godina

Opet Vi gospodine Inco sa prijatnjama, pa evo opet i mene sa komentarom.
Zanimljivo je koliko ste se uzrujali zbog ovog referenduma, svaki dan neka nova izjava-prijetnja, pa letite tamo vamo, trazite podrsku na sve strane...A ja Vam uporno ponavljam, gospodine, Vi nemate podrsku nas o cijoj se sudbini radi. Nas koji cinimo ovu Republiku Srpsku, nas koji smo je stvorili i koji je cuvamo, jer mi druge drzave nemamo. A bez nase podrske ne vrijedi Vam ni da vas Milorad licno sutra podrzi. E to je ono sto sam ja ubjedjen da vi znate i to je ono sto Vas toliko uzrujava. Mozete Vi sutra da smijenite i Dodika i svakok slijedeceg legalno izabranog predstavnika Republike Srpske, ali ne mozete da ukinete ovaj narod. Uzalud Vam trud sviraci...

Eto, pa Vi kako hocete.

Ana

pre 12 godina

(Vladimir LDP, 8. maj 2011 11:50)
Referendum je po svim osnovama jedan od metoda izražavanja volje naroda, oblik glasanja. Zabrana referenduma je odstupanje od demokratije, a posebno kad se zabrana sprovodi pretnjama i ucenama.

nikola

pre 12 godina

@Anba
referendum jeste najdemokratskiji oblik glasanja. Slazem se..
,SAMO ONDA kada je referendumko pitanje U OKVIRU NADLEZNOSTI date ustavom onome ko odredjuje pitanje.
Ne moze skupstina RS da raspise referendum na konm je pitanje koje se tice nadleznosti cele drzave
Sta mislis da se u federaciji sutra raspise fererendum sa pitanjem: "Dali ste za to da Bosna prizna Kosovo jer su vec 4 bivse SFRJ drzave uradile [Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Makedonija]"
I referendum 'prodje' u federaciji i posle skupstina federacije 'naredi ' svojim poslanicima da se moraju ponasati shodno odluci sa referenduma - potpuno isto onome sto je Dodik najavio da ce uraditi Srbi nakon 'njegovog' referenduma u RS!!

Bob Sent Kler

pre 12 godina

@ Vladimir LDP

Oduvek me je nervirao svaki vid ekstremizma. Za mene to nije nista drugo nego zadrtost a ta zadrtost je obicno posledica gluposti ili psihickog poremecaja. Pripadam i ja, kao i milioni nas, generaciji kojoj je unistena mladost, sad i srednje doba a kako stvari stoje i buducnost nije svetla, bas zbog tih ekstremista u nasem drustvu. Ali granica mora negde da postoji. Slazem se da nas je to prkosenje svetu i dovelo do ovoga do cega smo dosli ali neke stvari su potpuno suprotne pravu i pravnom poredku, a kao bas hocete i osnovnim ljudskim pravima i slobodama.
NPR. Seselj u Hagu. Ne znam da li je suvise jaka rec da sam ga oduvek prezirao i kao oveka i kao politicara i da se ja pitam zatvorio bi ga na 50 god., ali ja nisam zakon. Ukoliko se bez ikakvog zakona covek (makar to bio i Seselj) drzi 8 god. u pritvoru zbog podstrekivanja na zlocin onda je tu na ispitu pao zakon od koga bi mi trebali da ocekujemo da nas zastiti. Pa ako se covek drzi 8 god. na robiji, da presuda nije ni na vidiku, a da ne postoji zakon, onda smo mi nadrljali i to nije sistem koji moze da odgovara bilo kom coveku. Danas, u 21. veku ORKA se bori i psi da se ne drze na lancima a kamoli covek.
Tako da i vasi stavovi nisu nista drugo nego ekstremizam samo u drugom pravcu. Jer ako ste gledali razgovor Milorada Dodoika i Vesne Pesic, gde ona ubedjuje Dodika da to ne moze tako, da treba razgovarati, a on na to kaze mi smo pokusavali vec 5 puta i nista, evo gdjo Pesic ispregovarajte vi ovo za nas i ja povlacim zahtev o referendumu odmah.
Drugo, da li ste videli recimo u medijima listu osudjenih i procesuiranih lica u BiH po nacionalnosti. Rekao bi covek da ne zive drugi narodi u toj zemlji sem Srba.
I trece, zar nije vasa stranka ta koja se poziva na ljudska prava i slobode najvise od svih. Pa koje to pravo covek krsi ako nece da zivi u topj zemlji. Ako treba da pita nekog da li da mu svidja da zivi u toj zemlji ili ne, ja pitam da li je to onda sloboda i ljudsko pravo. Ja mislim da u nekim stvarima vi treba da preispitate vase stavove i da dobro proverite koji to akt krsi mreferendum kao slobodna volja naroda. Ako treba da je aminuje neko sa zapada onda to i nije slobodna volja. I to je OK ako se to tako kaze, ne smemo pobice nas i kraj. A ne da se samo uz njihovu dozvolu to naziva pravo naroda a u suprotnom to je poziv na krvoprolice?
Nazalost, nikako ne mogu da pristanem na apriori stavove da Dodik prkosi celom svetu i da sse to izjednacava sa Milosevicem i Seseljom na primer. Isti taj Dodik je bio srpski lider za vreme rata koga su zapadnajci podrzavali a Srbi ga tamo smatrali izdajnikom. Ali cini mi se da i taj covek ima svoje granice i da je uvideo kad to sa demokratijom nema nikakve veze. Jos ce da ga porede sa Lukasenkom! U je!
Sta mi gradjani mozemo da ocekujemo kad vi iz LDP-a dodjete na vlast? Cini mi se isto, vasi stavovi ce biti jedini zakon, dok ono sto pise po sluzbenim glasnicima moze da nam sluzi umesto toalet papira!

Alcale

pre 12 godina

Ja ne mogu da verujem da je ovo demokratija o kojoj naši političari trube 25g. To je ta kaubojska demokratija koju nam demonstrira zapad. Zato smo mi glasali protiv MRAČNOG, CRNOG, ZLOG SOCIJALZMA da bi ovo dobili???
RS izašla iz ustavnih ovlašćenja? A gde piše u tom ustavu da jeste?

To mu dođe kao ona fora kada muža žena zatekne sa švalerkom a on je ubeđuje: "jel ti veruješ meni ili svojim očima?"

G. N.

pre 12 godina

Јел то значи да овог пута неће бити купања челиком? Шта је са породичном традицијом неких европских народа да у свакој генерацији понеко учествује у рату против Срба? Ово неће на добро да изађе!

google

pre 12 godina

7 dana? Pa, mi se ovde koljemo "sedam vekova" i nista, sve isto ... A ni ta velika Zapadna Evropa nije bas nesto narocito postigla, nema na osnovu cega da se pravi vazna, samo pogledajte sta se dogadja sirom sveta u njihovim bivsim kolonijama, samo nesto leti u vazduh i narod opet gine!

Djuka

pre 12 godina

I bez ljutnje dragi moji minusodavaoci. Sto je Bosna celovitija, sve ce u njoj sa RS, a bogami i u samoj Srbiji, zivot da bude celovitiji. Ko misli da to sve nije povezano vara se. Sve je to jedna bina istog teatra, Balkana.

vlada-so

pre 12 godina

Federacija,republika srpska,vojvodina,raška,sandžak,sever kosova,preševo,zapadna makedonija,sever crne gore,krajina...puno šizofrenih problema i pozivam svetske moćnike da instaliraju umesto ovih idiota(samo vam stvaraju probleme) jednu novu unitarističku jugoslaviju milom ili silom.Biće lakše nego 1941.kada je tito imao samo 8000 partizana(na kraju 800 000),sada rekom već ima više stotina hiljada pristalica i to će biti udarna pesnica.Evo i hrvatima su vrata otvorena kada neće u eu.Goli otok vapi za ratnim profiterima.

dzo

pre 12 godina

(nikola, 8. maj 2011 14:05)
Ne mozes vuci paralelu izmedju dve stvari koje nemaju NIKAKVE veze jedna s drugom. Ako bi, kao sto si ti u primjeru naveo, skupstina federacije izglasala tako nesto. To bi bilo protiv ustavno zato sto za vanjskopoliticke odnose iznad federacije postoji drzavni aparat u kojem nema preglasavanja vec samo dogovor obe strane. I funkcioneri federacije bi tim cinom krsili ustav. Ono sta Dodik trazi, (nije da se slazem sa njim, u vecini slucajeva se ne slazem s njim) je da gradjani kazu svoje misljenje i da on onda na osnovu te vecine gradjana(koja se ocekuje) ima pozadinu naroda da utice na rjesavanje odredjenih problema u sudstvu na korist Srpske strane koja je po svim pitanjima zanemarena, marginalizovana i stalno se sve isto ponavlja.

Ako neko misli da srbi nemaju pravo na referendum, jer RS je nastala ratom, ovim onim, necim trecim, zbog istorije ili ne znam cega... treba da razmisli, o sljedecem. U RS zive ljudi koji NISU ucestvovali u ratu. Npr. mlade generacije, koji su bili malolljetni za vrijeme rata a sada punoljetni... objasni ti njima/meni zasto ja nemam pravo da izrazim svoje misljenje u demokratskoj drzavi BiH? Mi nismo nista uradili... nama su uradili i zbog toga, mi zrtve rata, nemamo pravo na svoje misljenje? Ako narod u RS vidi da je ovo glupost i potpuno nepotrebno onda ce, iskreno se nadam, to reci Dodiku na sljedecim izborima.

Da li je referendum pravi nacin rjesavanja ovakvih problema, je pitanje na koje nemam odgovor. Ali jedno znam, referendum je demokratsko pravo, pravo svakog covjeka. I oni koji izlaze na referendum treba da odlucuju da li je to ono sto traze. Ako se pritiscima sa strane pokusava nekome nametnuti da ne moze da izrazi svoju volju vec da po njegovoj(vanjskoj, tudjoj, drugoj) mora da zivi, onda bi se trebali zapitati koji je pravi naziv za tako nesto. Te taj rezim/politiku shodno onome sto cini a ne po onome kako se sama zove, pravim imenom nazvati. Mi smo demokrate i mi znamo sta je za vas dobro pa nas slusajte a nemojte vi nista razmisljati i sami odluke o svojoj sudbini donositi. Dvostruki arsini za gradjane/nacije drugog reda?

dejan-minhen

pre 12 godina

(sava, 8. maj 2011 10:43)

Kakva crna zajednica? Sta je tebi? Previse je Jugoslavija kostala Srbiju. Neka hvala. Ekonomska saradnja sa svima i nista vise od toga. Nikakvih emocija!!!

bojan

pre 12 godina

@dejan-minhen

Ovo sto je napisao Dejan je simptomaticno za sve koji su uredno i lepo situirani u zapadnim zemljama. " kakvi ONI,oni su zli,prljavi lazu i kradu,nikakva saradnja samo cisto ekonomsli" .Uvek sam govorio da su "Hardcore-nacionalisti " u dijaspori. E druze "aus Munchen" mi smo toliko slicni po mentalitetu ,obicajima kulturi,na krju krajeva govorim oisti jezik ,da je saradnja na svim poljima neumitna. Predstavljamo jedan kulturni organizam. Uvek cemo to biti,i na zapadno trziste mozemo samo kao region. Na radost nas normalnih.

darko

pre 12 godina

mislim da ovde vecina ne vidi/zna razliku izmedju glasanja i izrazavanja volje gradjana... ja nisam bas najbolje upucen da li na balkanu uopste i imaju obe stvari, u eu definitivno postoji glasanje putem referenduma i (nazovimo ga) misljenje gradjana koje moze ali ne mora da se izpostuje, za razliku glasanje putem referenduma je pravosnazno...

molim da me neko ispravi ili da razjasni kako je to u bosni trenutno.

sto se ove aktualne teme tice, pitati gradjane za njihovo misljenje ne moze nikako biti protivustavno ili protivstavec.. jer je u sustini anketa koje izvrsava vlada i nista vise...

dejan-minhen

pre 12 godina

(bojan, 8. maj 2011 23:56)
Lepo sto vas ima normalnih i sto bi u zajednicu sa nekim gde Srbi ne mogu da ostvare svoja prva i gde kola Vrsackih tablica zavrsavaju u moru. Nemci i Austrijanci govore iste jezik. E i pa sta? Zive jedni kraj drugih, bez neke preterane ljubavi. Nigde nisam rekao da se trebamo mrziti i da su oni prljavi, lazu ili kradu. Oni gledaju svoj interes (Hrvati, Slovenci, Bosanci, Crnogorci i Makedonci) sto je meni sasvim normalno i legitimno. Samo hocu da i Srbija pocne da gleda svoje interese i da prestane da zivi od secanja na Tita i Jugoslaviju koje vec 20 godina NEMA. O kakvoj ti zajednici pricas kada je u Sloveniji 90% glasalo za samostalnost a u Hrvatskoj 95%. Sta predlazes? Vojnu invaziju?

goran

pre 12 godina

@ darko,
Da ja pokusam.
Ustavom svake drzave se odredjuje sta se odlucuje glasanjem i u kojoj skupstini [entitetska ili drzavna] , koji procenat glasova treba [50% ili 75%], a sta ide na referendum.
Recimo, po BH uistavu o pristupanju vojnim savezima [a sto je NATO] sasvim dovoljna je odluka drzavne BH] skupstine, jer po ustavu BH entiteti uopste nemaju nadleznost nad vojskom i spoljnom politikom.
Znaci sve zavisi sta pise/kako je odredjeno u ustavu neke drzave.
A zato je jako bitno da entiteti 'ne izlaze' izvan ovlastenja koja imaju zacrtana ustavom.
Recimo ne mogu skupsine RS ili federacije odlucivati/raspravljati hoce li BH priznati Kosovo ili uci u NATO. To radi skupstina drzave BH. Itd, itd