Ponedeljak, 25.04.2011.

00:05

Jeftiniji taksi nego sopstveni auto

Vozači koji godišnje prelaze do 5.000 kilometara mogli bi da se odreknu automobila. Korišćenje sopstvenog novog vozila neznatno povoljnije od uslužne vožnje.

Izvor: Novosti

Jeftiniji taksi nego sopstveni auto IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

slavisa

pre 13 godina

Racunica je manje-vise tacna, samo sto ce retko to od nas da prizna, pogotovo ako smo "uleteli" u neki od lihvarskih kredita za nove automobile. Ko ne veruje neka izracuna samo razliku od placenog i za koliko ce prodati isti posle 5-10 godina, popravke, gume, superhikovske prekrsajne kazne ,parkiranje i kazne za parkiranje, gorivo i maziva a ne daj boze i sudara koji se ipak dogadjaju svaki dan. Kola se takodje i kradu pa treba uloziti i u zastitu. itd itd ... Plus najvaznije - zivci za sve to, sto se nigde i ne racuna.

slavisa

pre 13 godina

A kako se taksistima sve to isplati? Prvo, ne isplati im se osim ako ne kradu, sto nije redak slucaj :)
Drugo, Da li se vama vise isplati da uzgajate voce i povrce, pernatu zivinu i prasice na terasi/ u basti ili da odete u prodavnicu?
Prosto trenutni odnos plata sa jedne strane, i kupovine i odrzavanja automobila u srbiji sa druge, jeste odprilike kao u ovom tekstu... na zalost

Gagi

pre 13 godina

Ja vozim zastavu 128, koju koristim za voznju po gradu i do sela, a samo povremeno put sa strane. Za to zadovoljstvo mesecno dam bar 40-50 EUR SAMO za gorivo, a vozim se na TNG. Po toj računici ja za 5 godina potrosim minimum 5000 EUR samo za gorivo, kad na to dodamo registraciju dolazimo priblizno do 6000, a ako dodamo odrzavanje auta, koje je izuzetno jeftino i povoljno za auto koji vozim onda je racunica mnogo veca. Mislim da ovo nikako ne pije vodu, cak i za ljude koji imaju manju potrebu za autom, jer za ove voznje koje su recimo meni potrebne i za koje imam ovaj trosak ako bih koristio taxi kosalo bi me mnogo, neuporedivo mnogo vise. Ista kilometraza bi me taxijem kostala bar 10000 EUR godisnje racunajuci da je put do sela bar 10 EUR jedna voznja, a ja idem 2 puta nedeljno minimum zbog stare babe koju obilazim sto cesce mogu.... Matematika je nekom izgleda slaba strana....

Aleksandar

pre 13 godina

za Nemanja:

tvoj predlog o naplati prolaska korz centar grada kolima je van svake pameti.
I ni manje ni više nego da porediš Singapur koji na tri reke i nad zalivom ima preko 30 mostova, koji ima metro sa skoro 90 stanica i gde na površini koja je dva puta veća od Beograda živi 5 miliona ljudi.

Probaj sa Novog Beograda da dođeš do Pančevačkog mosta, a da ne ideš kroz centar grada.
Drugo, sve gradske službe, PIO i klinički centar Srbije se nalazi u centru grada. Kada treba da se lečim ili da regulišem svoja osnovna prava, ja moram u centar grada, jer nikome u gradskoj upravi ne pada na pamet da isture odeljenja po opštinama, pogotovo onim koji su u udaljenim delovima grada.
Jedino što si setio, je da udariš još jedan harač!
A da ponudiš alternativu, to nisi.
e tako naša vlast razmišlja.

Belgijanac

pre 13 godina

Na zapadu, pogotovo u velikim gradovima gde je gradski prevoz (metro) dobar, a parkiranje problem, popularne su car-sharing agencije. Za nekoga ko ne koristi auto za odlazak na posao vec mu treba povremeno da ode u prodavnicu, izadje, ode negde za vikend, to je odlicna kombinacija posto se iznajmljuje po satu, a ne po danu i svi troskovi su uglavnom uracunat (benzin, parking, osiguranje... mada zavisi od agencije do agencije). Takodje postoje razlicite klase auta, od pola do kombija, pa kako kad treba to se uzme. Auto se rezervise telefonom ili preko interneta i podigne sa obliznjeg rezervisanog parkinga (u vecim gradovima ih ima na desetine).
Cene su oko 2 evra po satu i oko 30 centi po predjenom km (zavisi od tipa auta i paketa) + do 10 evra mesecna clanarina (podaci za cambio.be)

Mislim da bi Beogradu trebalo nesto ovako, pogotovo za mlade ljude koji nemaju para da kupe auto, ali bi mogli s vremena na vreme da iznajme na par sati, ako nista drugo ono da ne zaborave da voze ;)

zoran

pre 13 godina

ma daj kome vise pada napamet ove gluposti da iznose,taksi da bude jeftiniji od sopstvenog auta,gori clanak nisam cuo odavno,mozda je politicarima povoljniji taksi,jer oni sa svojim primanjima mogu i na more da idu taksijem,stvarno mi se smuci jer svakim danom neka nova izjava da se coveku creva prevrnu

Petar

pre 13 godina

Računica je preuzeta iz knjige Čarlsa Longa: "Kako preživeti bez plate".
Sasvim je realna za veći deo SAD ali i za Srbiju van Beograda. Na primer, u Kragujevcu je udaljenost od periferije do centra do 6 km (znači, za većinu je dosta manja) a start za vožnju taksijem je 50 din. Grad je dosta dobro pokriven taksi službama, čeka se vrlo kratko. U manjim gradovima je situacija još povoljnija (ako je dobra taksi služba).
Članak je delimično neprecizan. 10km od kuće do posla podrazumeva oba smera (2x5km). Ono što je večina komentatora previdela je deo računice za troškove sopstvenog automobila, gde je ukupna suma umanjena za pretpostavljeni dobitak od 6000 € (optimistično, nego šta) za prodaju kola kada napune pet godina od kupovine. U Americi je uobičajeno da se tada (u proseku) kola prodaju (jedan od razloga je i što im raste cena održavanja) i kupuju nova.
Tačno je da statistika kaže da prosečan vozač u Srbiji vozi kola do 10000km godišnje ali to znači da je manje od toga, al' ne kažu koliko manje.
Moja zgrada je oko 2km od centra Kragujevca i pouzdano znam da bar polovina stanara (vozača) u njoj ne pređe ni tih 5000km godišnje. Jedan od razloga je i nedostatak novca. Znate, ima ljudi koji ponekad koriste i javni prevoz, iako imaju kola.
Inače, u svetu sam video dosta različite situacije, kada je u pitanju potreba za svojim kolima. U Los Anđelesu ne možete bez svojih kola, a u Njujorku su vam skoro beskorisna. U Seulu je odličan metro a taksi je jako povoljan, tako da su kola luksuz. Da, to me podseti da je postojanje metroa preduslov da u velegradu (na šta Beograd pretenduje) računica iz članka ima puno smisla...

Aleksandar

pre 13 godina

"Gužve na nedavnom Sajmu automobila u Beogradu i rekordna kupovina četvorotočkaša "

Prva rečenica mi ukazuje na to da je ovo naručeni članak bez ozbiljne osnove.

S jedne strane se slažem da ako neko prelazi manje od 5.000km godišnje ne bi trebalo da ima auto (ili barem ne neki veliki), ipak računica ovde ima dosta manjkavosti.

Ja sam silom prilika koristio taksi i trošio do 200eur mesečno, dok nisam kupio kola.
- Prvo ako je razdaljina manja od 5km, taksi neće doći, sam ako nije u blizini vašeg polazišta.
- drugo, nije taksi svuda zastupljen kao u centru grada ili oko velikih tržnih/kulturnuh objekata - probajte na Miljakovcu ili Kotežu da naručite taksi.
- Kada padne kiša, sneg i to malo jače - probajte onda da naručite taksi, pa će te videti koliko je to uzaludno.

U Beogradu mnogi idu kolima, jer vrlo često od njihove kuće do posla ima dva, ako ne i tri prevoza do posla (što je već problem nedovoljnog broja linija/vozila i loše organizacije prevoza npr.praksa da kada se krene sa nekim školskim raspustom, smanji se broj vozila, kojih i ovako nema dovoljno).

Onaj ko živi u Resniku i mora da ide do Novog Beograda na posao, treba mu u jednom pravcu oko 2 sata da stigne do odredišta, ako ide gradskim saobraćajem - znači 4 sata dnevno svog života treba neko da troši u prevozu.

Rent-a-kar ima svojih prednosti, ali kod njih postoji obaveza da se plati depozit, pa tek onda smeš da uzmeš auto. U Evropi sam iznajmljivao auto i niko mi nije tražio depozit.

Dule

pre 13 godina

Zaboravili su da napisu da hocu da odem kolima do Rodica ili Tempa, kod keve na rucak (na drugom kraju grada je) dva puta nedeljno, kod zeninih koji su u Obrenovcu dva puta mesecno, uvece izlazim dva puta nedeljno (7 km do grada i 7 nazad), na Zlatibor jednom godisnje.
Molim da ubacite i ovo u racunicu, da vidim da li mi se isplati da se i dalje baskarim u svom Puntu.

nemanja

pre 13 godina

Uvedite porez na voznju u centru kao u Singapuru, pa ce biti manje guzve

Svakako bolja ideja nego poruciti da se gradjani voze taksijem..

Steva

pre 13 godina

Stravšno glup članak: Niste naveli i poliranje auta jednom u dve nedelje, ugradnju Alpina muzike od 1000 EUR, Zeleni karton, međunarodnu vozačku i retplatu na RTS za radio u kolima.

Niste naveli ni kožni (ili pufnasti) rukohvat volana, ni, normalno, što će svaki vlasnik da zameni ručicu menjača čim kupi novi auto, a niste pomenuli ni novi palet prve pomoći, zamenu sijalica farova svakih 10 dana ni trošak "mirisne jelkice" od 200 RSD koja mora da se menja svakih 7 dana.

Članak je veoma netačan i smešan, izvinite na primedbi i molim vas ne gubite mi vreme sa ovako nečim ubuduće.

Hvala.

Veljko

pre 13 godina

skoro ne procitah gluplji clanak. uzmimo na primer voznju taksijem do i od posla.250 dana x 1000 din u oba smera dolazimo do cifre od 250000din, a pritom kao sto neko rece posle toga nemate nista. evo samo malo logike, ako bi nama bilo isplativo da se vozimo taksijem onda taksista nista ne bi zaradio, zar ne? o renta karu da i ne govorim. prosecan vozac u srbiji vozi na gas, nazalost ne odrzava auto pod konac, pere ga jednom do dva puta mesecno a najverovatnije za 100 din ga samo ispuskira na nekoj pumpi. tako da o ovim troskovima nema ni govora.

Zamalo tacno

pre 13 godina

Ovo bi bilo tacno ako se ne bi gledao BG. U mnogim gradovima taxi je znacajno povoljniji i tamo je tesko napraviti neku ozbiljnu kilometrazu, pa nekome ko ovo cita racunica (ne ova iz texta nego sopstvena) ima smisla.

Medjutim sve ostalo nije bas tako. Prvo niko vas ne tera da kupite nov auto, svako ko prelazi godisnje ispod 15k po meni ne treba da kupuje nov, amortizacija je suvise velika da bi se isplatilo.

Iduci tom logikom da godisnje pravim oko 5000 km pre 10 godina okruglo kupio sam auto za ondasnjih 5000 DEM, neka bude 2500 eur (ne uzimam obezvredjenje eur u medjuvremenu).

Za predjenih 50k za tih 10 godina ulaganja su bila takva da me je sve ukljucujuci u obzir mesecno auto u proseku kosta 50 eur (benzin, registracija, odrzavanje).

Danas taj auto vredi 1500 eur. Sto ce reci gubio sam 100 eur godisnje. Odnosno moja racunica za istu kilometrazu kao u textu je oko 700 eur godisnje 4200 eur za period koji pominju.

Pitanje je koji bi me taxi vozio do prodavnice koja mi je odavde donde (300 metara) ali moram da preteram par gajbi za rodjendan. Koliko bi mi uzeo da hocu da tovarim nekoliko fotelja i koje cega i vozim u drugi deo grada. Koliko bi mi uzeo da dodje da me pokupi ispred tempa sa gomilom cegera isl. O nocnoj tarifi, odlascima na treninge u "nedodjije" radnim danom da ne govorim.

I dok je na zapadu standard da porodica ima 3 auta na 4 clana, ovde nas ubedjuju da ni jedan nije potreba, sto je daleko od istine.

dejan

pre 13 godina

Sve je to lepo, ali sta ce komsije da mi kazu kad nemam auto? Stavili ste samo ekonomsku racunicu, a gde je sve ostalo? Kako devojku da pozovem negde da je vozim, taxijem? Zato prodacu i zadnju dedinu njivu koju ima, odreci cu se tople vode i grejanja, skupih gaca i carapa, ali auto moram imati!

Srdjan

pre 13 godina

Koliko je kalkulacija loše uradjena govori i računica za taksi u Beograd! Nisam siguran da li je kalkulacija radjena na bazi da do posla ima 10 km ili ukupno 10 (tamo i natrag) ali recimo da je do posla i natrag ukupno 10 kilometara! U tom slučaju, vožnja u jednom pravcu iznosi 140 + 225 (5x55)= 365 din i puta 2 (povratak i odlazak) daje ukupno 730 dinara! Pa to pomnožimo sa broojem radnih dana (po tekstu 250) i dolazimo do cifre od 182500 dinara! A to nije 1200 EUR! Ostalo me i mrzi da računam ali je stvarno smešno šta se sve piše!!!!

mail

pre 13 godina

Mora da agenciji ide bas "dobro", a i taksiste vidjam, pojacali druzenje na taxi stanicama, ima ih nesrazmerno vise nego ranije. Posto su oni, najjaci "sindikat" mafijaskog tipa, osecam da ce ubrzo zabraniti ulaz u grad sopstvenim kolima.

milannbg

pre 13 godina

Evo još razloga u korist automobila. Meni kao vozaču je bezbednije da se sam odvezem na željenu destinaciju, nego da to čini taksista-početnik, ili bahati vozač autobusa.

clive

pre 13 godina

Potpuno promašen članak,očigledno je da autor nije vozač. Zaključci su glupi.
Prosečan vozač po srpskim standardima koji vozi novo vozilo prelazi do 10000 km prema podacima servisa ovlašćenih uvoznika. Autor je za vikende,zimovanje i letovanje opredelio 2000 km,jedna tura do grčke je više od toga. podaci o troškovima održavanje i goriva su dati proizvoljno.
Nije mi jasno zašto ste preneli ovako glup članak.

Marjan

pre 13 godina

Prema Vasem clanku, covek treba samo da ide na posao i nigde vise. Mozda bi isao negde van grada za vikend, mozda bi izasao u grad da popije pice, mozda covek ima stvari, koje mora svakodnevno da zavrsava, gde taksi mora da ga ceka. Da li i tada ispada ova racunica? Tako da ste se malo presli

Milos

pre 13 godina

Kakva računica :) Neko treba opet u prvi razred, pa otpočetka sve... Pri tom, ne znam ko auto može da vozi ispod 5000km godišnje

Taxi: Sa Banovog brda do Piramide ima 9km, što će reći za taxi 140+55*9=635 dinara, ali naravno, u idealnom slučaju (da nema gužve). Taximetar naravno otkucava i prilikom stajanja u gužvi. Dnevno na posao i nazad 1270 dinara. Mesečno 27940 dinara, godišnje me izađe oko 3352e, samo do posla (ne računamo odlazak na odmor i vikende). Za 5 godina, to je 16760e i nemate ništa nakon toga.

Kolima: prosečna potrošnja po gradu mi je 8.3L, kad se izračuna, ode oko 6000 dinara mesečno, ili 60e. Godišnje dakle 720e. Ako dodam registraciju 250e, servis 120e, kasko 400e, pranje jednom mesečno 4e, to je ~1500e. Jedan set pneumatika na 5 godina, sveukupno max 8000e. Ako sam za auto dao 15k, to dodje ukupno 23k evra. Nakon 5 godina, auto mogu da prodam bar za 7k. Što će reći ista cifra ako vozim samo po Beogradu.

E sad, ako izađem van Beograda (odmor i sl), i ako uključimo da se auto vozi do grada i po gradu i iz drugih razloga, a ne samo radi posla, onda svakako korist ide na račun posedovanja automobila.

Sve u svemu, voleo bih kad bi napravili statistiku, koliko se hiljada km godišnje u Srbiji pređe autom, pa ako je značajan procenat tih što ne prelaze 5000km, onda svaka čast za članak :) Ovako, mlaćenje prazne slame

zoran za

pre 13 godina

Za Beograd nisam siguran, beogradjani sami najbolje to znaju, ali u Zaječaru je to tačno.Start je besplatan, taksisti voze kilometar za 40 dinara i ako se vozim sa porodicom, jevtiniji je od gradskog prevoza TIMASOM a kamoli od vožnje sopstvenim autom.

milan

pre 13 godina

Ono sto fali u ovom tekstu je racunica za zajednicku upotrebu vozila, da se sa kolegama vozite na posao gde ponekad cak i zaobilaznica moze biti povoljnija. Za svaku zajednicku voznju gde na smenu voze 2-4 vlasnika vozila i otvaranje parking mesta pored puteva iz prigradskih naselja puno bi znacilo za saobracaj i za ustedu.

Titov pionir

pre 13 godina

Text ima smisla, ali ne za zemlju Srbiju jer u njoj nema nikakvih pravila, zakona, logike ili pameti. U normalnoj zapadnoj zemlji ima smisla rentirati automobil ili stan jer vam omogucava da ne uopste razmisljate sta ce se desiti sa tom imovinom jer i nije vasa, niti trosite vreme i novac na popravke. Takodje, dobijate mogucnost da menjate mesto stanovanja ili automobil kako vam cefne jer se ne vezujete emotivno za njih. A rentiranje je uvek jeftinije nego da otplacujete ratu banci. Jedino dugotrajno rentanje automobila na Americkom kontinentu nema smisla jer se godisnje prosecno predje vise od 30.000 km.

Ono sto je promasaj u tekstu je baratanje sa ciframa koje su u Srbiji nedostizni san za stanovnistvo. Mozda je za zapadnu zemlju 450 evra mesecno za iznajmljivanje (+ troskovi za gorivo, praking i pranje) smesna cifra, ali to je u Srbiji 1.5 puta vise od prosecne mesecne zarade, tako da ceo text nema smisla...

Aca

pre 13 godina

Sami ste rekli da je start u taxiju na 140 dinara i da je kilometar 55 dinara i da imamo 250 radnih dana!
Recimo da smo udaljeni od posla 5 km!Pomenuli ste da ste racunali udaljenost do 10 km!

Po mojoj racunici trebace nam najmanje 400 dinara u jednom pravcu!

Posto kad imate svoja kola obicno se njima i vratite sa posla onda znaci da cemo i taxijem da se vracamo nazad
To je dodatnih 400 dinara sto znaci 800 po danu
800*250=mnogo vise nego vasih 1200 evra koliko nam treba godisnje da se vozimo taxijem na posao

Kako ste dosli do ideje da je taxi jeftiniji od svog auta svaka vam cast
Dokazano je da je taxi ubedljivo najskuplji vid gradskog prevoza
Pogotovo u Bg-u!

zdrav razum

pre 13 godina

Kakav glup clanak! I posle 5 godina rent-a-cara i taksija sta ti ostane? Ajde jos i napisite da ste na istom ako 20 godina iznajmljujete stan za 300€ ili otplacujete kredit 20 godina uz mesecnu ratu od 300€ za isti stan! Ovo je cista placena reklama za pomenutu rent-a-car agenciju!

Matematika za V osnovne

pre 13 godina

Za 5.000 kilometara, ukoliko je prosečna potrošnja 8 l/100 km, potroši se 400 litara goriva. Cena goriva je od 0,7 evra (za TNG) do 1,35 evra za BMB. Dakle, od 280 do 540 evra. Odakle vam iznos od 960 evra?

zdrav razum

pre 13 godina

Kakav glup clanak! I posle 5 godina rent-a-cara i taksija sta ti ostane? Ajde jos i napisite da ste na istom ako 20 godina iznajmljujete stan za 300€ ili otplacujete kredit 20 godina uz mesecnu ratu od 300€ za isti stan! Ovo je cista placena reklama za pomenutu rent-a-car agenciju!

Matematika za V osnovne

pre 13 godina

Za 5.000 kilometara, ukoliko je prosečna potrošnja 8 l/100 km, potroši se 400 litara goriva. Cena goriva je od 0,7 evra (za TNG) do 1,35 evra za BMB. Dakle, od 280 do 540 evra. Odakle vam iznos od 960 evra?

Zamalo tacno

pre 13 godina

Ovo bi bilo tacno ako se ne bi gledao BG. U mnogim gradovima taxi je znacajno povoljniji i tamo je tesko napraviti neku ozbiljnu kilometrazu, pa nekome ko ovo cita racunica (ne ova iz texta nego sopstvena) ima smisla.

Medjutim sve ostalo nije bas tako. Prvo niko vas ne tera da kupite nov auto, svako ko prelazi godisnje ispod 15k po meni ne treba da kupuje nov, amortizacija je suvise velika da bi se isplatilo.

Iduci tom logikom da godisnje pravim oko 5000 km pre 10 godina okruglo kupio sam auto za ondasnjih 5000 DEM, neka bude 2500 eur (ne uzimam obezvredjenje eur u medjuvremenu).

Za predjenih 50k za tih 10 godina ulaganja su bila takva da me je sve ukljucujuci u obzir mesecno auto u proseku kosta 50 eur (benzin, registracija, odrzavanje).

Danas taj auto vredi 1500 eur. Sto ce reci gubio sam 100 eur godisnje. Odnosno moja racunica za istu kilometrazu kao u textu je oko 700 eur godisnje 4200 eur za period koji pominju.

Pitanje je koji bi me taxi vozio do prodavnice koja mi je odavde donde (300 metara) ali moram da preteram par gajbi za rodjendan. Koliko bi mi uzeo da hocu da tovarim nekoliko fotelja i koje cega i vozim u drugi deo grada. Koliko bi mi uzeo da dodje da me pokupi ispred tempa sa gomilom cegera isl. O nocnoj tarifi, odlascima na treninge u "nedodjije" radnim danom da ne govorim.

I dok je na zapadu standard da porodica ima 3 auta na 4 clana, ovde nas ubedjuju da ni jedan nije potreba, sto je daleko od istine.

Steva

pre 13 godina

Stravšno glup članak: Niste naveli i poliranje auta jednom u dve nedelje, ugradnju Alpina muzike od 1000 EUR, Zeleni karton, međunarodnu vozačku i retplatu na RTS za radio u kolima.

Niste naveli ni kožni (ili pufnasti) rukohvat volana, ni, normalno, što će svaki vlasnik da zameni ručicu menjača čim kupi novi auto, a niste pomenuli ni novi palet prve pomoći, zamenu sijalica farova svakih 10 dana ni trošak "mirisne jelkice" od 200 RSD koja mora da se menja svakih 7 dana.

Članak je veoma netačan i smešan, izvinite na primedbi i molim vas ne gubite mi vreme sa ovako nečim ubuduće.

Hvala.

Srdjan

pre 13 godina

Koliko je kalkulacija loše uradjena govori i računica za taksi u Beograd! Nisam siguran da li je kalkulacija radjena na bazi da do posla ima 10 km ili ukupno 10 (tamo i natrag) ali recimo da je do posla i natrag ukupno 10 kilometara! U tom slučaju, vožnja u jednom pravcu iznosi 140 + 225 (5x55)= 365 din i puta 2 (povratak i odlazak) daje ukupno 730 dinara! Pa to pomnožimo sa broojem radnih dana (po tekstu 250) i dolazimo do cifre od 182500 dinara! A to nije 1200 EUR! Ostalo me i mrzi da računam ali je stvarno smešno šta se sve piše!!!!

Aca

pre 13 godina

Sami ste rekli da je start u taxiju na 140 dinara i da je kilometar 55 dinara i da imamo 250 radnih dana!
Recimo da smo udaljeni od posla 5 km!Pomenuli ste da ste racunali udaljenost do 10 km!

Po mojoj racunici trebace nam najmanje 400 dinara u jednom pravcu!

Posto kad imate svoja kola obicno se njima i vratite sa posla onda znaci da cemo i taxijem da se vracamo nazad
To je dodatnih 400 dinara sto znaci 800 po danu
800*250=mnogo vise nego vasih 1200 evra koliko nam treba godisnje da se vozimo taxijem na posao

Kako ste dosli do ideje da je taxi jeftiniji od svog auta svaka vam cast
Dokazano je da je taxi ubedljivo najskuplji vid gradskog prevoza
Pogotovo u Bg-u!

clive

pre 13 godina

Potpuno promašen članak,očigledno je da autor nije vozač. Zaključci su glupi.
Prosečan vozač po srpskim standardima koji vozi novo vozilo prelazi do 10000 km prema podacima servisa ovlašćenih uvoznika. Autor je za vikende,zimovanje i letovanje opredelio 2000 km,jedna tura do grčke je više od toga. podaci o troškovima održavanje i goriva su dati proizvoljno.
Nije mi jasno zašto ste preneli ovako glup članak.

Veljko

pre 13 godina

skoro ne procitah gluplji clanak. uzmimo na primer voznju taksijem do i od posla.250 dana x 1000 din u oba smera dolazimo do cifre od 250000din, a pritom kao sto neko rece posle toga nemate nista. evo samo malo logike, ako bi nama bilo isplativo da se vozimo taksijem onda taksista nista ne bi zaradio, zar ne? o renta karu da i ne govorim. prosecan vozac u srbiji vozi na gas, nazalost ne odrzava auto pod konac, pere ga jednom do dva puta mesecno a najverovatnije za 100 din ga samo ispuskira na nekoj pumpi. tako da o ovim troskovima nema ni govora.

Milos

pre 13 godina

Kakva računica :) Neko treba opet u prvi razred, pa otpočetka sve... Pri tom, ne znam ko auto može da vozi ispod 5000km godišnje

Taxi: Sa Banovog brda do Piramide ima 9km, što će reći za taxi 140+55*9=635 dinara, ali naravno, u idealnom slučaju (da nema gužve). Taximetar naravno otkucava i prilikom stajanja u gužvi. Dnevno na posao i nazad 1270 dinara. Mesečno 27940 dinara, godišnje me izađe oko 3352e, samo do posla (ne računamo odlazak na odmor i vikende). Za 5 godina, to je 16760e i nemate ništa nakon toga.

Kolima: prosečna potrošnja po gradu mi je 8.3L, kad se izračuna, ode oko 6000 dinara mesečno, ili 60e. Godišnje dakle 720e. Ako dodam registraciju 250e, servis 120e, kasko 400e, pranje jednom mesečno 4e, to je ~1500e. Jedan set pneumatika na 5 godina, sveukupno max 8000e. Ako sam za auto dao 15k, to dodje ukupno 23k evra. Nakon 5 godina, auto mogu da prodam bar za 7k. Što će reći ista cifra ako vozim samo po Beogradu.

E sad, ako izađem van Beograda (odmor i sl), i ako uključimo da se auto vozi do grada i po gradu i iz drugih razloga, a ne samo radi posla, onda svakako korist ide na račun posedovanja automobila.

Sve u svemu, voleo bih kad bi napravili statistiku, koliko se hiljada km godišnje u Srbiji pređe autom, pa ako je značajan procenat tih što ne prelaze 5000km, onda svaka čast za članak :) Ovako, mlaćenje prazne slame

zoran za

pre 13 godina

Za Beograd nisam siguran, beogradjani sami najbolje to znaju, ali u Zaječaru je to tačno.Start je besplatan, taksisti voze kilometar za 40 dinara i ako se vozim sa porodicom, jevtiniji je od gradskog prevoza TIMASOM a kamoli od vožnje sopstvenim autom.

Dule

pre 13 godina

Zaboravili su da napisu da hocu da odem kolima do Rodica ili Tempa, kod keve na rucak (na drugom kraju grada je) dva puta nedeljno, kod zeninih koji su u Obrenovcu dva puta mesecno, uvece izlazim dva puta nedeljno (7 km do grada i 7 nazad), na Zlatibor jednom godisnje.
Molim da ubacite i ovo u racunicu, da vidim da li mi se isplati da se i dalje baskarim u svom Puntu.

Aleksandar

pre 13 godina

"Gužve na nedavnom Sajmu automobila u Beogradu i rekordna kupovina četvorotočkaša "

Prva rečenica mi ukazuje na to da je ovo naručeni članak bez ozbiljne osnove.

S jedne strane se slažem da ako neko prelazi manje od 5.000km godišnje ne bi trebalo da ima auto (ili barem ne neki veliki), ipak računica ovde ima dosta manjkavosti.

Ja sam silom prilika koristio taksi i trošio do 200eur mesečno, dok nisam kupio kola.
- Prvo ako je razdaljina manja od 5km, taksi neće doći, sam ako nije u blizini vašeg polazišta.
- drugo, nije taksi svuda zastupljen kao u centru grada ili oko velikih tržnih/kulturnuh objekata - probajte na Miljakovcu ili Kotežu da naručite taksi.
- Kada padne kiša, sneg i to malo jače - probajte onda da naručite taksi, pa će te videti koliko je to uzaludno.

U Beogradu mnogi idu kolima, jer vrlo često od njihove kuće do posla ima dva, ako ne i tri prevoza do posla (što je već problem nedovoljnog broja linija/vozila i loše organizacije prevoza npr.praksa da kada se krene sa nekim školskim raspustom, smanji se broj vozila, kojih i ovako nema dovoljno).

Onaj ko živi u Resniku i mora da ide do Novog Beograda na posao, treba mu u jednom pravcu oko 2 sata da stigne do odredišta, ako ide gradskim saobraćajem - znači 4 sata dnevno svog života treba neko da troši u prevozu.

Rent-a-kar ima svojih prednosti, ali kod njih postoji obaveza da se plati depozit, pa tek onda smeš da uzmeš auto. U Evropi sam iznajmljivao auto i niko mi nije tražio depozit.

mail

pre 13 godina

Mora da agenciji ide bas "dobro", a i taksiste vidjam, pojacali druzenje na taxi stanicama, ima ih nesrazmerno vise nego ranije. Posto su oni, najjaci "sindikat" mafijaskog tipa, osecam da ce ubrzo zabraniti ulaz u grad sopstvenim kolima.

Marjan

pre 13 godina

Prema Vasem clanku, covek treba samo da ide na posao i nigde vise. Mozda bi isao negde van grada za vikend, mozda bi izasao u grad da popije pice, mozda covek ima stvari, koje mora svakodnevno da zavrsava, gde taksi mora da ga ceka. Da li i tada ispada ova racunica? Tako da ste se malo presli

Titov pionir

pre 13 godina

Text ima smisla, ali ne za zemlju Srbiju jer u njoj nema nikakvih pravila, zakona, logike ili pameti. U normalnoj zapadnoj zemlji ima smisla rentirati automobil ili stan jer vam omogucava da ne uopste razmisljate sta ce se desiti sa tom imovinom jer i nije vasa, niti trosite vreme i novac na popravke. Takodje, dobijate mogucnost da menjate mesto stanovanja ili automobil kako vam cefne jer se ne vezujete emotivno za njih. A rentiranje je uvek jeftinije nego da otplacujete ratu banci. Jedino dugotrajno rentanje automobila na Americkom kontinentu nema smisla jer se godisnje prosecno predje vise od 30.000 km.

Ono sto je promasaj u tekstu je baratanje sa ciframa koje su u Srbiji nedostizni san za stanovnistvo. Mozda je za zapadnu zemlju 450 evra mesecno za iznajmljivanje (+ troskovi za gorivo, praking i pranje) smesna cifra, ali to je u Srbiji 1.5 puta vise od prosecne mesecne zarade, tako da ceo text nema smisla...

dejan

pre 13 godina

Sve je to lepo, ali sta ce komsije da mi kazu kad nemam auto? Stavili ste samo ekonomsku racunicu, a gde je sve ostalo? Kako devojku da pozovem negde da je vozim, taxijem? Zato prodacu i zadnju dedinu njivu koju ima, odreci cu se tople vode i grejanja, skupih gaca i carapa, ali auto moram imati!

nemanja

pre 13 godina

Uvedite porez na voznju u centru kao u Singapuru, pa ce biti manje guzve

Svakako bolja ideja nego poruciti da se gradjani voze taksijem..

milannbg

pre 13 godina

Evo još razloga u korist automobila. Meni kao vozaču je bezbednije da se sam odvezem na željenu destinaciju, nego da to čini taksista-početnik, ili bahati vozač autobusa.

zoran

pre 13 godina

ma daj kome vise pada napamet ove gluposti da iznose,taksi da bude jeftiniji od sopstvenog auta,gori clanak nisam cuo odavno,mozda je politicarima povoljniji taksi,jer oni sa svojim primanjima mogu i na more da idu taksijem,stvarno mi se smuci jer svakim danom neka nova izjava da se coveku creva prevrnu

Petar

pre 13 godina

Računica je preuzeta iz knjige Čarlsa Longa: "Kako preživeti bez plate".
Sasvim je realna za veći deo SAD ali i za Srbiju van Beograda. Na primer, u Kragujevcu je udaljenost od periferije do centra do 6 km (znači, za većinu je dosta manja) a start za vožnju taksijem je 50 din. Grad je dosta dobro pokriven taksi službama, čeka se vrlo kratko. U manjim gradovima je situacija još povoljnija (ako je dobra taksi služba).
Članak je delimično neprecizan. 10km od kuće do posla podrazumeva oba smera (2x5km). Ono što je večina komentatora previdela je deo računice za troškove sopstvenog automobila, gde je ukupna suma umanjena za pretpostavljeni dobitak od 6000 € (optimistično, nego šta) za prodaju kola kada napune pet godina od kupovine. U Americi je uobičajeno da se tada (u proseku) kola prodaju (jedan od razloga je i što im raste cena održavanja) i kupuju nova.
Tačno je da statistika kaže da prosečan vozač u Srbiji vozi kola do 10000km godišnje ali to znači da je manje od toga, al' ne kažu koliko manje.
Moja zgrada je oko 2km od centra Kragujevca i pouzdano znam da bar polovina stanara (vozača) u njoj ne pređe ni tih 5000km godišnje. Jedan od razloga je i nedostatak novca. Znate, ima ljudi koji ponekad koriste i javni prevoz, iako imaju kola.
Inače, u svetu sam video dosta različite situacije, kada je u pitanju potreba za svojim kolima. U Los Anđelesu ne možete bez svojih kola, a u Njujorku su vam skoro beskorisna. U Seulu je odličan metro a taksi je jako povoljan, tako da su kola luksuz. Da, to me podseti da je postojanje metroa preduslov da u velegradu (na šta Beograd pretenduje) računica iz članka ima puno smisla...

milan

pre 13 godina

Ono sto fali u ovom tekstu je racunica za zajednicku upotrebu vozila, da se sa kolegama vozite na posao gde ponekad cak i zaobilaznica moze biti povoljnija. Za svaku zajednicku voznju gde na smenu voze 2-4 vlasnika vozila i otvaranje parking mesta pored puteva iz prigradskih naselja puno bi znacilo za saobracaj i za ustedu.

Aleksandar

pre 13 godina

za Nemanja:

tvoj predlog o naplati prolaska korz centar grada kolima je van svake pameti.
I ni manje ni više nego da porediš Singapur koji na tri reke i nad zalivom ima preko 30 mostova, koji ima metro sa skoro 90 stanica i gde na površini koja je dva puta veća od Beograda živi 5 miliona ljudi.

Probaj sa Novog Beograda da dođeš do Pančevačkog mosta, a da ne ideš kroz centar grada.
Drugo, sve gradske službe, PIO i klinički centar Srbije se nalazi u centru grada. Kada treba da se lečim ili da regulišem svoja osnovna prava, ja moram u centar grada, jer nikome u gradskoj upravi ne pada na pamet da isture odeljenja po opštinama, pogotovo onim koji su u udaljenim delovima grada.
Jedino što si setio, je da udariš još jedan harač!
A da ponudiš alternativu, to nisi.
e tako naša vlast razmišlja.

Belgijanac

pre 13 godina

Na zapadu, pogotovo u velikim gradovima gde je gradski prevoz (metro) dobar, a parkiranje problem, popularne su car-sharing agencije. Za nekoga ko ne koristi auto za odlazak na posao vec mu treba povremeno da ode u prodavnicu, izadje, ode negde za vikend, to je odlicna kombinacija posto se iznajmljuje po satu, a ne po danu i svi troskovi su uglavnom uracunat (benzin, parking, osiguranje... mada zavisi od agencije do agencije). Takodje postoje razlicite klase auta, od pola do kombija, pa kako kad treba to se uzme. Auto se rezervise telefonom ili preko interneta i podigne sa obliznjeg rezervisanog parkinga (u vecim gradovima ih ima na desetine).
Cene su oko 2 evra po satu i oko 30 centi po predjenom km (zavisi od tipa auta i paketa) + do 10 evra mesecna clanarina (podaci za cambio.be)

Mislim da bi Beogradu trebalo nesto ovako, pogotovo za mlade ljude koji nemaju para da kupe auto, ali bi mogli s vremena na vreme da iznajme na par sati, ako nista drugo ono da ne zaborave da voze ;)

Gagi

pre 13 godina

Ja vozim zastavu 128, koju koristim za voznju po gradu i do sela, a samo povremeno put sa strane. Za to zadovoljstvo mesecno dam bar 40-50 EUR SAMO za gorivo, a vozim se na TNG. Po toj računici ja za 5 godina potrosim minimum 5000 EUR samo za gorivo, kad na to dodamo registraciju dolazimo priblizno do 6000, a ako dodamo odrzavanje auta, koje je izuzetno jeftino i povoljno za auto koji vozim onda je racunica mnogo veca. Mislim da ovo nikako ne pije vodu, cak i za ljude koji imaju manju potrebu za autom, jer za ove voznje koje su recimo meni potrebne i za koje imam ovaj trosak ako bih koristio taxi kosalo bi me mnogo, neuporedivo mnogo vise. Ista kilometraza bi me taxijem kostala bar 10000 EUR godisnje racunajuci da je put do sela bar 10 EUR jedna voznja, a ja idem 2 puta nedeljno minimum zbog stare babe koju obilazim sto cesce mogu.... Matematika je nekom izgleda slaba strana....

slavisa

pre 13 godina

Racunica je manje-vise tacna, samo sto ce retko to od nas da prizna, pogotovo ako smo "uleteli" u neki od lihvarskih kredita za nove automobile. Ko ne veruje neka izracuna samo razliku od placenog i za koliko ce prodati isti posle 5-10 godina, popravke, gume, superhikovske prekrsajne kazne ,parkiranje i kazne za parkiranje, gorivo i maziva a ne daj boze i sudara koji se ipak dogadjaju svaki dan. Kola se takodje i kradu pa treba uloziti i u zastitu. itd itd ... Plus najvaznije - zivci za sve to, sto se nigde i ne racuna.

slavisa

pre 13 godina

A kako se taksistima sve to isplati? Prvo, ne isplati im se osim ako ne kradu, sto nije redak slucaj :)
Drugo, Da li se vama vise isplati da uzgajate voce i povrce, pernatu zivinu i prasice na terasi/ u basti ili da odete u prodavnicu?
Prosto trenutni odnos plata sa jedne strane, i kupovine i odrzavanja automobila u srbiji sa druge, jeste odprilike kao u ovom tekstu... na zalost

zdrav razum

pre 13 godina

Kakav glup clanak! I posle 5 godina rent-a-cara i taksija sta ti ostane? Ajde jos i napisite da ste na istom ako 20 godina iznajmljujete stan za 300€ ili otplacujete kredit 20 godina uz mesecnu ratu od 300€ za isti stan! Ovo je cista placena reklama za pomenutu rent-a-car agenciju!

dejan

pre 13 godina

Sve je to lepo, ali sta ce komsije da mi kazu kad nemam auto? Stavili ste samo ekonomsku racunicu, a gde je sve ostalo? Kako devojku da pozovem negde da je vozim, taxijem? Zato prodacu i zadnju dedinu njivu koju ima, odreci cu se tople vode i grejanja, skupih gaca i carapa, ali auto moram imati!

nemanja

pre 13 godina

Uvedite porez na voznju u centru kao u Singapuru, pa ce biti manje guzve

Svakako bolja ideja nego poruciti da se gradjani voze taksijem..

Steva

pre 13 godina

Stravšno glup članak: Niste naveli i poliranje auta jednom u dve nedelje, ugradnju Alpina muzike od 1000 EUR, Zeleni karton, međunarodnu vozačku i retplatu na RTS za radio u kolima.

Niste naveli ni kožni (ili pufnasti) rukohvat volana, ni, normalno, što će svaki vlasnik da zameni ručicu menjača čim kupi novi auto, a niste pomenuli ni novi palet prve pomoći, zamenu sijalica farova svakih 10 dana ni trošak "mirisne jelkice" od 200 RSD koja mora da se menja svakih 7 dana.

Članak je veoma netačan i smešan, izvinite na primedbi i molim vas ne gubite mi vreme sa ovako nečim ubuduće.

Hvala.

Matematika za V osnovne

pre 13 godina

Za 5.000 kilometara, ukoliko je prosečna potrošnja 8 l/100 km, potroši se 400 litara goriva. Cena goriva je od 0,7 evra (za TNG) do 1,35 evra za BMB. Dakle, od 280 do 540 evra. Odakle vam iznos od 960 evra?

milannbg

pre 13 godina

Evo još razloga u korist automobila. Meni kao vozaču je bezbednije da se sam odvezem na željenu destinaciju, nego da to čini taksista-početnik, ili bahati vozač autobusa.

zoran

pre 13 godina

ma daj kome vise pada napamet ove gluposti da iznose,taksi da bude jeftiniji od sopstvenog auta,gori clanak nisam cuo odavno,mozda je politicarima povoljniji taksi,jer oni sa svojim primanjima mogu i na more da idu taksijem,stvarno mi se smuci jer svakim danom neka nova izjava da se coveku creva prevrnu

Veljko

pre 13 godina

skoro ne procitah gluplji clanak. uzmimo na primer voznju taksijem do i od posla.250 dana x 1000 din u oba smera dolazimo do cifre od 250000din, a pritom kao sto neko rece posle toga nemate nista. evo samo malo logike, ako bi nama bilo isplativo da se vozimo taksijem onda taksista nista ne bi zaradio, zar ne? o renta karu da i ne govorim. prosecan vozac u srbiji vozi na gas, nazalost ne odrzava auto pod konac, pere ga jednom do dva puta mesecno a najverovatnije za 100 din ga samo ispuskira na nekoj pumpi. tako da o ovim troskovima nema ni govora.

Zamalo tacno

pre 13 godina

Ovo bi bilo tacno ako se ne bi gledao BG. U mnogim gradovima taxi je znacajno povoljniji i tamo je tesko napraviti neku ozbiljnu kilometrazu, pa nekome ko ovo cita racunica (ne ova iz texta nego sopstvena) ima smisla.

Medjutim sve ostalo nije bas tako. Prvo niko vas ne tera da kupite nov auto, svako ko prelazi godisnje ispod 15k po meni ne treba da kupuje nov, amortizacija je suvise velika da bi se isplatilo.

Iduci tom logikom da godisnje pravim oko 5000 km pre 10 godina okruglo kupio sam auto za ondasnjih 5000 DEM, neka bude 2500 eur (ne uzimam obezvredjenje eur u medjuvremenu).

Za predjenih 50k za tih 10 godina ulaganja su bila takva da me je sve ukljucujuci u obzir mesecno auto u proseku kosta 50 eur (benzin, registracija, odrzavanje).

Danas taj auto vredi 1500 eur. Sto ce reci gubio sam 100 eur godisnje. Odnosno moja racunica za istu kilometrazu kao u textu je oko 700 eur godisnje 4200 eur za period koji pominju.

Pitanje je koji bi me taxi vozio do prodavnice koja mi je odavde donde (300 metara) ali moram da preteram par gajbi za rodjendan. Koliko bi mi uzeo da hocu da tovarim nekoliko fotelja i koje cega i vozim u drugi deo grada. Koliko bi mi uzeo da dodje da me pokupi ispred tempa sa gomilom cegera isl. O nocnoj tarifi, odlascima na treninge u "nedodjije" radnim danom da ne govorim.

I dok je na zapadu standard da porodica ima 3 auta na 4 clana, ovde nas ubedjuju da ni jedan nije potreba, sto je daleko od istine.

clive

pre 13 godina

Potpuno promašen članak,očigledno je da autor nije vozač. Zaključci su glupi.
Prosečan vozač po srpskim standardima koji vozi novo vozilo prelazi do 10000 km prema podacima servisa ovlašćenih uvoznika. Autor je za vikende,zimovanje i letovanje opredelio 2000 km,jedna tura do grčke je više od toga. podaci o troškovima održavanje i goriva su dati proizvoljno.
Nije mi jasno zašto ste preneli ovako glup članak.

Aleksandar

pre 13 godina

"Gužve na nedavnom Sajmu automobila u Beogradu i rekordna kupovina četvorotočkaša "

Prva rečenica mi ukazuje na to da je ovo naručeni članak bez ozbiljne osnove.

S jedne strane se slažem da ako neko prelazi manje od 5.000km godišnje ne bi trebalo da ima auto (ili barem ne neki veliki), ipak računica ovde ima dosta manjkavosti.

Ja sam silom prilika koristio taksi i trošio do 200eur mesečno, dok nisam kupio kola.
- Prvo ako je razdaljina manja od 5km, taksi neće doći, sam ako nije u blizini vašeg polazišta.
- drugo, nije taksi svuda zastupljen kao u centru grada ili oko velikih tržnih/kulturnuh objekata - probajte na Miljakovcu ili Kotežu da naručite taksi.
- Kada padne kiša, sneg i to malo jače - probajte onda da naručite taksi, pa će te videti koliko je to uzaludno.

U Beogradu mnogi idu kolima, jer vrlo često od njihove kuće do posla ima dva, ako ne i tri prevoza do posla (što je već problem nedovoljnog broja linija/vozila i loše organizacije prevoza npr.praksa da kada se krene sa nekim školskim raspustom, smanji se broj vozila, kojih i ovako nema dovoljno).

Onaj ko živi u Resniku i mora da ide do Novog Beograda na posao, treba mu u jednom pravcu oko 2 sata da stigne do odredišta, ako ide gradskim saobraćajem - znači 4 sata dnevno svog života treba neko da troši u prevozu.

Rent-a-kar ima svojih prednosti, ali kod njih postoji obaveza da se plati depozit, pa tek onda smeš da uzmeš auto. U Evropi sam iznajmljivao auto i niko mi nije tražio depozit.

Gagi

pre 13 godina

Ja vozim zastavu 128, koju koristim za voznju po gradu i do sela, a samo povremeno put sa strane. Za to zadovoljstvo mesecno dam bar 40-50 EUR SAMO za gorivo, a vozim se na TNG. Po toj računici ja za 5 godina potrosim minimum 5000 EUR samo za gorivo, kad na to dodamo registraciju dolazimo priblizno do 6000, a ako dodamo odrzavanje auta, koje je izuzetno jeftino i povoljno za auto koji vozim onda je racunica mnogo veca. Mislim da ovo nikako ne pije vodu, cak i za ljude koji imaju manju potrebu za autom, jer za ove voznje koje su recimo meni potrebne i za koje imam ovaj trosak ako bih koristio taxi kosalo bi me mnogo, neuporedivo mnogo vise. Ista kilometraza bi me taxijem kostala bar 10000 EUR godisnje racunajuci da je put do sela bar 10 EUR jedna voznja, a ja idem 2 puta nedeljno minimum zbog stare babe koju obilazim sto cesce mogu.... Matematika je nekom izgleda slaba strana....

milan

pre 13 godina

Ono sto fali u ovom tekstu je racunica za zajednicku upotrebu vozila, da se sa kolegama vozite na posao gde ponekad cak i zaobilaznica moze biti povoljnija. Za svaku zajednicku voznju gde na smenu voze 2-4 vlasnika vozila i otvaranje parking mesta pored puteva iz prigradskih naselja puno bi znacilo za saobracaj i za ustedu.

Marjan

pre 13 godina

Prema Vasem clanku, covek treba samo da ide na posao i nigde vise. Mozda bi isao negde van grada za vikend, mozda bi izasao u grad da popije pice, mozda covek ima stvari, koje mora svakodnevno da zavrsava, gde taksi mora da ga ceka. Da li i tada ispada ova racunica? Tako da ste se malo presli

mail

pre 13 godina

Mora da agenciji ide bas "dobro", a i taksiste vidjam, pojacali druzenje na taxi stanicama, ima ih nesrazmerno vise nego ranije. Posto su oni, najjaci "sindikat" mafijaskog tipa, osecam da ce ubrzo zabraniti ulaz u grad sopstvenim kolima.

Srdjan

pre 13 godina

Koliko je kalkulacija loše uradjena govori i računica za taksi u Beograd! Nisam siguran da li je kalkulacija radjena na bazi da do posla ima 10 km ili ukupno 10 (tamo i natrag) ali recimo da je do posla i natrag ukupno 10 kilometara! U tom slučaju, vožnja u jednom pravcu iznosi 140 + 225 (5x55)= 365 din i puta 2 (povratak i odlazak) daje ukupno 730 dinara! Pa to pomnožimo sa broojem radnih dana (po tekstu 250) i dolazimo do cifre od 182500 dinara! A to nije 1200 EUR! Ostalo me i mrzi da računam ali je stvarno smešno šta se sve piše!!!!

Aca

pre 13 godina

Sami ste rekli da je start u taxiju na 140 dinara i da je kilometar 55 dinara i da imamo 250 radnih dana!
Recimo da smo udaljeni od posla 5 km!Pomenuli ste da ste racunali udaljenost do 10 km!

Po mojoj racunici trebace nam najmanje 400 dinara u jednom pravcu!

Posto kad imate svoja kola obicno se njima i vratite sa posla onda znaci da cemo i taxijem da se vracamo nazad
To je dodatnih 400 dinara sto znaci 800 po danu
800*250=mnogo vise nego vasih 1200 evra koliko nam treba godisnje da se vozimo taxijem na posao

Kako ste dosli do ideje da je taxi jeftiniji od svog auta svaka vam cast
Dokazano je da je taxi ubedljivo najskuplji vid gradskog prevoza
Pogotovo u Bg-u!

Milos

pre 13 godina

Kakva računica :) Neko treba opet u prvi razred, pa otpočetka sve... Pri tom, ne znam ko auto može da vozi ispod 5000km godišnje

Taxi: Sa Banovog brda do Piramide ima 9km, što će reći za taxi 140+55*9=635 dinara, ali naravno, u idealnom slučaju (da nema gužve). Taximetar naravno otkucava i prilikom stajanja u gužvi. Dnevno na posao i nazad 1270 dinara. Mesečno 27940 dinara, godišnje me izađe oko 3352e, samo do posla (ne računamo odlazak na odmor i vikende). Za 5 godina, to je 16760e i nemate ništa nakon toga.

Kolima: prosečna potrošnja po gradu mi je 8.3L, kad se izračuna, ode oko 6000 dinara mesečno, ili 60e. Godišnje dakle 720e. Ako dodam registraciju 250e, servis 120e, kasko 400e, pranje jednom mesečno 4e, to je ~1500e. Jedan set pneumatika na 5 godina, sveukupno max 8000e. Ako sam za auto dao 15k, to dodje ukupno 23k evra. Nakon 5 godina, auto mogu da prodam bar za 7k. Što će reći ista cifra ako vozim samo po Beogradu.

E sad, ako izađem van Beograda (odmor i sl), i ako uključimo da se auto vozi do grada i po gradu i iz drugih razloga, a ne samo radi posla, onda svakako korist ide na račun posedovanja automobila.

Sve u svemu, voleo bih kad bi napravili statistiku, koliko se hiljada km godišnje u Srbiji pređe autom, pa ako je značajan procenat tih što ne prelaze 5000km, onda svaka čast za članak :) Ovako, mlaćenje prazne slame

Dule

pre 13 godina

Zaboravili su da napisu da hocu da odem kolima do Rodica ili Tempa, kod keve na rucak (na drugom kraju grada je) dva puta nedeljno, kod zeninih koji su u Obrenovcu dva puta mesecno, uvece izlazim dva puta nedeljno (7 km do grada i 7 nazad), na Zlatibor jednom godisnje.
Molim da ubacite i ovo u racunicu, da vidim da li mi se isplati da se i dalje baskarim u svom Puntu.

Titov pionir

pre 13 godina

Text ima smisla, ali ne za zemlju Srbiju jer u njoj nema nikakvih pravila, zakona, logike ili pameti. U normalnoj zapadnoj zemlji ima smisla rentirati automobil ili stan jer vam omogucava da ne uopste razmisljate sta ce se desiti sa tom imovinom jer i nije vasa, niti trosite vreme i novac na popravke. Takodje, dobijate mogucnost da menjate mesto stanovanja ili automobil kako vam cefne jer se ne vezujete emotivno za njih. A rentiranje je uvek jeftinije nego da otplacujete ratu banci. Jedino dugotrajno rentanje automobila na Americkom kontinentu nema smisla jer se godisnje prosecno predje vise od 30.000 km.

Ono sto je promasaj u tekstu je baratanje sa ciframa koje su u Srbiji nedostizni san za stanovnistvo. Mozda je za zapadnu zemlju 450 evra mesecno za iznajmljivanje (+ troskovi za gorivo, praking i pranje) smesna cifra, ali to je u Srbiji 1.5 puta vise od prosecne mesecne zarade, tako da ceo text nema smisla...

zoran za

pre 13 godina

Za Beograd nisam siguran, beogradjani sami najbolje to znaju, ali u Zaječaru je to tačno.Start je besplatan, taksisti voze kilometar za 40 dinara i ako se vozim sa porodicom, jevtiniji je od gradskog prevoza TIMASOM a kamoli od vožnje sopstvenim autom.

Aleksandar

pre 13 godina

za Nemanja:

tvoj predlog o naplati prolaska korz centar grada kolima je van svake pameti.
I ni manje ni više nego da porediš Singapur koji na tri reke i nad zalivom ima preko 30 mostova, koji ima metro sa skoro 90 stanica i gde na površini koja je dva puta veća od Beograda živi 5 miliona ljudi.

Probaj sa Novog Beograda da dođeš do Pančevačkog mosta, a da ne ideš kroz centar grada.
Drugo, sve gradske službe, PIO i klinički centar Srbije se nalazi u centru grada. Kada treba da se lečim ili da regulišem svoja osnovna prava, ja moram u centar grada, jer nikome u gradskoj upravi ne pada na pamet da isture odeljenja po opštinama, pogotovo onim koji su u udaljenim delovima grada.
Jedino što si setio, je da udariš još jedan harač!
A da ponudiš alternativu, to nisi.
e tako naša vlast razmišlja.

Petar

pre 13 godina

Računica je preuzeta iz knjige Čarlsa Longa: "Kako preživeti bez plate".
Sasvim je realna za veći deo SAD ali i za Srbiju van Beograda. Na primer, u Kragujevcu je udaljenost od periferije do centra do 6 km (znači, za većinu je dosta manja) a start za vožnju taksijem je 50 din. Grad je dosta dobro pokriven taksi službama, čeka se vrlo kratko. U manjim gradovima je situacija još povoljnija (ako je dobra taksi služba).
Članak je delimično neprecizan. 10km od kuće do posla podrazumeva oba smera (2x5km). Ono što je večina komentatora previdela je deo računice za troškove sopstvenog automobila, gde je ukupna suma umanjena za pretpostavljeni dobitak od 6000 € (optimistično, nego šta) za prodaju kola kada napune pet godina od kupovine. U Americi je uobičajeno da se tada (u proseku) kola prodaju (jedan od razloga je i što im raste cena održavanja) i kupuju nova.
Tačno je da statistika kaže da prosečan vozač u Srbiji vozi kola do 10000km godišnje ali to znači da je manje od toga, al' ne kažu koliko manje.
Moja zgrada je oko 2km od centra Kragujevca i pouzdano znam da bar polovina stanara (vozača) u njoj ne pređe ni tih 5000km godišnje. Jedan od razloga je i nedostatak novca. Znate, ima ljudi koji ponekad koriste i javni prevoz, iako imaju kola.
Inače, u svetu sam video dosta različite situacije, kada je u pitanju potreba za svojim kolima. U Los Anđelesu ne možete bez svojih kola, a u Njujorku su vam skoro beskorisna. U Seulu je odličan metro a taksi je jako povoljan, tako da su kola luksuz. Da, to me podseti da je postojanje metroa preduslov da u velegradu (na šta Beograd pretenduje) računica iz članka ima puno smisla...

Belgijanac

pre 13 godina

Na zapadu, pogotovo u velikim gradovima gde je gradski prevoz (metro) dobar, a parkiranje problem, popularne su car-sharing agencije. Za nekoga ko ne koristi auto za odlazak na posao vec mu treba povremeno da ode u prodavnicu, izadje, ode negde za vikend, to je odlicna kombinacija posto se iznajmljuje po satu, a ne po danu i svi troskovi su uglavnom uracunat (benzin, parking, osiguranje... mada zavisi od agencije do agencije). Takodje postoje razlicite klase auta, od pola do kombija, pa kako kad treba to se uzme. Auto se rezervise telefonom ili preko interneta i podigne sa obliznjeg rezervisanog parkinga (u vecim gradovima ih ima na desetine).
Cene su oko 2 evra po satu i oko 30 centi po predjenom km (zavisi od tipa auta i paketa) + do 10 evra mesecna clanarina (podaci za cambio.be)

Mislim da bi Beogradu trebalo nesto ovako, pogotovo za mlade ljude koji nemaju para da kupe auto, ali bi mogli s vremena na vreme da iznajme na par sati, ako nista drugo ono da ne zaborave da voze ;)

slavisa

pre 13 godina

Racunica je manje-vise tacna, samo sto ce retko to od nas da prizna, pogotovo ako smo "uleteli" u neki od lihvarskih kredita za nove automobile. Ko ne veruje neka izracuna samo razliku od placenog i za koliko ce prodati isti posle 5-10 godina, popravke, gume, superhikovske prekrsajne kazne ,parkiranje i kazne za parkiranje, gorivo i maziva a ne daj boze i sudara koji se ipak dogadjaju svaki dan. Kola se takodje i kradu pa treba uloziti i u zastitu. itd itd ... Plus najvaznije - zivci za sve to, sto se nigde i ne racuna.

slavisa

pre 13 godina

A kako se taksistima sve to isplati? Prvo, ne isplati im se osim ako ne kradu, sto nije redak slucaj :)
Drugo, Da li se vama vise isplati da uzgajate voce i povrce, pernatu zivinu i prasice na terasi/ u basti ili da odete u prodavnicu?
Prosto trenutni odnos plata sa jedne strane, i kupovine i odrzavanja automobila u srbiji sa druge, jeste odprilike kao u ovom tekstu... na zalost