Aktuelno

Subota, 23.04.2011.

14:31

"John The Ripper" ponovo napada

Izvor: B92

"John The Ripper" ponovo napada IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

Vera

pre 13 godina

Super. Neki , kao klinci, napravili urnebes. Bravo "klinci". Gospodo iz vlasti,kad dozvolite profesionalcima da rade svoj posao, a ne priucenim spodobama koje su zavrsile brze dopisne kurseve i jos misle da nesto znaju-i ove se gluposti nece desavati. I jos trazite da vam popunimo prilicno osetljive upitnike, sa podacima koji vas se uopste ne ticu za skolske baze podataka? Pazi da ne!

Toza

pre 13 godina

Prvo treba objasniti javnosti šta je tačno urađeno hakovanjem. Da li su obrisani podaci ili je samo promenjena početna stranica? Mogu da razumem etičke/moralne/stručne motive ako je neko uradio benignu izmenu tipa kao na sajtu Službenog glasnika. Ali ne mogu da razumem potrebu da se brišu podaci ili onesposobljava sajt na neki drugi način jer je to zla namera.
A da su nam sajtovi loše obezbeđeni - jesu. Pogotovo državnih institucija.
Nego, ajde sad, obrnimo priču... Koji su sajtovi NAJBOLJE obezbeđeni? Pohvalimo one koji to zaslužuju.

sa druge strane ulice

pre 13 godina

Citam ovo i vidim sta se desava. Uvek sam postovao zakon, ali ne mogu, a da ne skinem osmeh sa lica. To vam je kao da u filmu Robin Hud navijate za serifa od Notingema, a ne za druzinu Robina Huda. Vlast je preterala sa terorom!

marko

pre 13 godina

Johny be good!
Ovo je stvarno legitiman protest pojedinca.
Ne vidim da je ikome pricinjena steta, ovi sajtovi su smesni da bi imali uopste posetioce i nisu ni potrebni.
Ovo je apsolutno ruganje drzavi koja nam nije nista dala a stalno uzima.
Pa kako da je ne mrzimo i da joj ne zelimo najgore, kao da Turci jos vladaju. i meni je stvarno zao ali vidim gde zivim.

D

pre 13 godina

Moguce da je u pitanju koliko para toliko muzike ... Sto bih ja stavio sifru nekome ako me nije dovoljno platio ... a mozda je i neznanje, u oba slucaja administratori sajtova nisu nista krivi! Kod nas je IT uredjen i placen koliko i sumarstvo u Sahari ... cast izuzecima za koje sam imao srecu da radim (stranim kompanijama). Uostalom hakeri retko kada nanose stetu vlasnicima sajtova. U Americi(i ne samo tamo) postoji asocijacija (nesto kao nevladina organizacija) programera(hackera) koji se bave razbijanjem sifara i raznih sigurnosnih sistema, njihov rad u mnogome unapredjuje sigurnost sisteme forsirajuci proizvodjace da razijaju bolja resenja, i sve je to legalno ... Ako mene pitate hackovanje treba legalizovati u Srbiji, sigurno bi drzava od toga samo imala korist, a i gradjani :)

bandere cekaju

pre 13 godina

@jadno i @nazalost

Ja podrzavam svakoga koji nazovi ,,profesionalca" spusti na mesto koje mu pripada. A zasto? Evo samo jednog primera, zato sto sam se mojoj firmi /zdravstvenoj ustanovi/ ponudio da napravim sajt BESPLATNO. Bitno mi je bilo da izgleda profesionalno, kako dolikuje ozbiljnoj ustanovi. Naravno, uradio ga je lik kao nogama da je cackao - uzas i sramota. Tip nije ni dizajner, a ni programer - ali je Ds-ovac.

ide Šelee .. buuuuaaa

pre 13 godina

E, Nikolicu, Vucicu, koji li ste ... batalite vise americke savetnike! Skupljali ste potpise, bese .. milion (?) - nista, strajkovali gladju (i zedju*, pardon), - nista, sada hakeraj, - nista, ...
Zasto lepo ne probate sa: "Molim Te Tadicu, raspisi nam izbore, vratice se Seljeljetu, letece skalpovi, jel to hoces?:, mozda vas i razume. :-)
Smesni ste, providni, nemocni i jadni!

* covek bez vode moze da izdrzi najvise 48 sati, prestaje rad bubreka, pada u komu, srce jedva radi (zbog guste krvi) i umire se najkasnije do 60og sata (maximalno), bez vode, a Nikolic 6 dana izdrava!

ps - Zaboga ljudi, pa vi lazete, a da vladu jos niste ni formirali!

Грађанин

pre 13 godina

oboren je i sajt gradskog sekretarijata za saobracaj (BG). . . kome tek to smeta?
(pitam se, 23. april 2011 14:59)

Све што је режимско, односно партократско од стране Демократске странке, мора и биће срушено. Не желимо да живимо у земљи где нестручни људи воде земљу, а при том нас убеђују да супер живимо!!!

ИЗБОРИ ХИТНО!!! НАПРЕД СРБИЈО!!!

Samo glasno razmisljam

pre 13 godina

Znate sta, nebi me cudilo da je ovo sve cak i sam Tadic narucio da bi, radi sajber bezbednosti, izmamio iz budzeta veeelike pare da bi se kao sve ovo zastitilo... Lopovi su ipak na vlasti, a zele da prikace nekom drugom...

Milisav

pre 13 godina

@JADNO

Vidi se da ne poznajes problematiku. Ako je sajt dobro napravljen, ne moze ga obarati tek tako neko koriscenjem softvera Ripper.

Covek je uradio ono sto je jedino moguce a da svi vide da sajtove u srbiji rade dundjeri. Ne postoji drugi nacin da se ukaze na korupciju u "poslovima za vladu". Ne postoji drugi nacin da se dokaze korupcija. Prica o se o tome na TV ali to nema efekta i niko nista ne preduzima dok se ne vidi. E pa covek se potrudio da se vidi.

To nije napad na nekog - to je odbrana svog posla i zanata od bruke u Srbiji. Da drzava radi kako treba, niko je ne bi napadao.

Pozdrav

ja

pre 13 godina

ha ha ...ovo jeste prva uskrsnja vest!Ne odobravam al je "bezazleno" naspram onoga sta nam politicari rade.Mislim da nije SNS posto njihovo clanstvo nema kompjutere...Vise kao beogradski fantom...Mnogo ste brate stegli...a sta neko rece eto vam sad sajtova sta ih napravise sestrici za "debele" pare bolje se zamislite u vezi kvaliteta kadrova...Mislim da je ovo jedan vid gradjanskog otpora koji je dosao van politike..."DECO" NE RUSITE B-92 DA IMAMO GDE DA VIDIMO U MRAKU...i da napisemo sta mislimo mi malo "gluplji"...

ivan

pre 13 godina

Joomla, smesno...Ali sa druge strane, koliko su placeni developeri, dobro je da nisu stavili pristupne podatke na homepage, cast Dulicevim izuzecima :) Treba obarati sve redom dok se ne iskristalise ponuda, i naravno cene izrade...

vladda

pre 13 godina

Hahahahaaha , zatupljuju zatupljeni narod ,
"John the ripper" nije nikakav covek-haker(znaci NIJE ZIVO BICE) vec je to naziv softverskog alata koga ta ekipa koja sve ovo radi koristi i trebalo bi to da vec neko javno saopsti da ne bi uskoro culi od Vucica kako i svetski poznati haker John the ripper daje podrsku naprednjacima jer ce biti onih koji ce i tu pricu progutati

nazalost

pre 13 godina

Strasno je, koliko blagonaklono obicni (a mozda i nisu obicni) ljudi, komentarisu ovo hakovanje!
Neko je ovo uporedio, sa tucom male devojcice, a potom likovanje nad tim.
Mislim da je bolje poredjenje sa piromanom, koji iz nekih svojih razloga, podmece pozare gde stigne, tamo gde moze i gde mu to podje za rukom, a celo mesto navija. Zamislimo neku budalu, koja krene po Novom Beogradu, pa od zgrade do zgrade ... (da ne razradjujem i ne dajem ideju nekom maloumniku), a to mu uspeva, samo zato, jer se ljudi nisu organizovali i zastitili od tako necega i sto nikom normalnom nije palo na pamet da je i tako nesto moguce. Ovaj ce svakako biti uhvacen, kao i taj neki eventualni piroman, bice osudjen, a zastita podignuta na visi nivo, zbog eventualnih novih budala, kojima bi nesto slicno palo na pamet, ipak, ostaje jedno pitanje, koje se uvek postavi posle ovakvih situacija, kada pojedinac (ili grupa) uzima vlast u svoje ruke, a raja navija: kakvi smo to ljudi?
Evolucija se ne moze ubrzati, koliko god mi to zeleli!

Nikol

pre 13 godina

Meni je jako cudno da jos niko nije pokusao da rokne sajt SNS-a za uzvrat. A isto verujem da bi prosao Brutus ili Jack the Ripper. Nesto mi se ne da da verujem da imaju kompleksnu lozinku.

Podrzavao sam, dok mi je delovalo na ukazivanje nebezbednosti drzavnih sajtova (recimo kad je roknuto tuzilazstvo za visokotehnoloski kriminal). Za to treba i platiti coveku sto je to uradio. E sad kad je to primilo politicku pozadinu, vise ne podrzavam.

Anon

pre 13 godina

John the Ripper je STANDARDNI alat za razbijanje/povraćaj zaboravljenih lozinki na Windows mašinama.

Bravo za genija koji je sve vladine sajtove hostovao na Windows serverima. Glavni osumnjičeni :D

marko-2

pre 13 godina

Mislim, ovo stvarno nema logike. Program John The Ripper je program za rasturanje sifre po nekom modelu a i koristi se txt fajl sa gomilom sifara. Pa dal je neko normalan pa na http://www.bgsaobracaj.rs i http://www.zavodsz.gov.rs/ postavi nenormalno proste sifre???? Pa i ja mojim korisnicima dam proste sifre tipa P@ssw0rdi23 a oni ce da ih promene u nesto mnogo prostije???
Pa moja sifra na domenu je velicine +/- 32 karaktera?!?!

To jasno govori da su se u takvim firmama zaposljavali tatini i mamini priuceni sinovi koji imaju elementarno priuceno znanje!!!

marko2

pre 13 godina

Uhvaceni su klinci koji nisu mogli da sakriju svoju IP adresu i koji su se zezali na sajtu s prostom sifrom. Nije uhvacen onaj koji je oborio zastitu sajta i koji je stavio prostu sifru. Taj nikada nece biti uhvacen!
Jadno je to sto ce klinci biti zrtvovani zarad neke pravde!
Nisam za obaranje sajtova, nisam ni za ovu ni za 15 buducih vlasti (koje god stranke), a nisam ni za pravdu s klincima!

JADNO

pre 13 godina

Jadna smo mi drzava u kojoj citaoci podrzavaju "nezadovoljnog omladica" iz redova SNS-a koji je uspeo da nauci kako da koristi program John the ripper. Sta bi bilo da svi mi krenemo da obaramo sajtove zato sto se moze.... to je isto kao i lomljenje grana grvecu ili cupanje cveca na javnim povrsinama... zato sto nije zasticeno...

Milisav

pre 13 godina

Svaka cast
Treba poobarati sve vladine sajtove u Srbiji. Cerka-kompanije ih rade, da rodjaci zarade pare. Nemaju pojma o WEB tehnologijama, uzimaju bastnoslovne pare.

Neka me hapse ako hoce ali ja dajem punu podrsku coveku koji obara ove sajtove.
15 godina sam u WEB biznisu, nikada nisam mogao da dobijem posao da odradim enstoz a drzavu jer se lobira samo tako.

Ako ih razvaljuje. I treba

Pedja

pre 13 godina

Ma ne, ovo je fatamorgana. Svi pocinioci su odavno uhapseni i priznali su krivicu (u posebnim podrumskim prostorijama za priznavanje krivice, uz primenu visokotehnoloskih alata - pendreka, konzerve i sl.) Ajde sad pustite te malisane kuci pa hvatajte prave hakere!

xxxx

pre 13 godina

John the ripper nije haker nego alatka za hakovanje.
(z, 23. april 2011 20:52)

OMFG, a shta ako se neko samo tako potpisuje?! Znamo da je JTR alat za hack, smarate...

NoName

pre 13 godina

Pa ovo vec polako prelazi u genocid sajtova. Hakovano je jos dosta sajtova pored ovog, samo sto B92(Nedaj boze RTS) nisu objavili to. Al verovatno ce objaviti kad i oni budu na listi sajtova koji umesto sadrzaja imaju slican text kao i ovaj iznad...

Davor

pre 13 godina

Propust u sigurnosti Joomla CMS-a, ozbiljne orgnazicaije i ustanove ne bi trebalo da koriste tako popularant software za koji postoje na stotine tutoriala na internetu kako otkriti i iskoristiti rupu u sistemu.

Не бавим се ничим сличним, али на жалост зна&

pre 13 godina

Администратори су најмање криви. Они су обични службеници, који морају да слушају велике шефове. Велики шефови обично једва знају да приме и пошаљу електронску пошту, али се највише разумеју у посао администратора, па тако и доносе све одлуке.

Пропорционално...

pre 13 godina

Кад је Дулић дао 25.000€ за израду сајта (ја бих му то одрадио за мање од 500 еврића), ко зна колико ће сад влада дати за сигурност својих сајтова.
25.000.000€?

Igor

pre 13 godina

Jedini krivac za napad na sajt je administrator sajta i niko drugi, a to da im je sajt napadnut 2 puta u nedelju dana samo govori koliko je isti administrator neodgovoran ili nestrucan.

A usput toliko o saopstenju policije da su uhapsili napadace, znaci komedija.

Душан

pre 13 godina

@"Inače, John The Ripper je naziv softvera koji se koristi za razbijanje lozinki, i smatra se jednim od najpopularnijih alata te vrste. "

а до јуче сте тврдили да је то алијас... није ни чудо што падају сајтови к'о зреле крушке када су нам "стручњаци" такви...

Igor

pre 13 godina

Jedini krivac za napad na sajt je administrator sajta i niko drugi, a to da im je sajt napadnut 2 puta u nedelju dana samo govori koliko je isti administrator neodgovoran ili nestrucan.

A usput toliko o saopstenju policije da su uhapsili napadace, znaci komedija.

Пропорционално...

pre 13 godina

Кад је Дулић дао 25.000€ за израду сајта (ја бих му то одрадио за мање од 500 еврића), ко зна колико ће сад влада дати за сигурност својих сајтова.
25.000.000€?

Milisav

pre 13 godina

Svaka cast
Treba poobarati sve vladine sajtove u Srbiji. Cerka-kompanije ih rade, da rodjaci zarade pare. Nemaju pojma o WEB tehnologijama, uzimaju bastnoslovne pare.

Neka me hapse ako hoce ali ja dajem punu podrsku coveku koji obara ove sajtove.
15 godina sam u WEB biznisu, nikada nisam mogao da dobijem posao da odradim enstoz a drzavu jer se lobira samo tako.

Ako ih razvaljuje. I treba

Не бавим се ничим сличним, али на жалост зна&

pre 13 godina

Администратори су најмање криви. Они су обични службеници, који морају да слушају велике шефове. Велики шефови обично једва знају да приме и пошаљу електронску пошту, али се највише разумеју у посао администратора, па тако и доносе све одлуке.

Davor

pre 13 godina

Propust u sigurnosti Joomla CMS-a, ozbiljne orgnazicaije i ustanove ne bi trebalo da koriste tako popularant software za koji postoje na stotine tutoriala na internetu kako otkriti i iskoristiti rupu u sistemu.

JADNO

pre 13 godina

Jadna smo mi drzava u kojoj citaoci podrzavaju "nezadovoljnog omladica" iz redova SNS-a koji je uspeo da nauci kako da koristi program John the ripper. Sta bi bilo da svi mi krenemo da obaramo sajtove zato sto se moze.... to je isto kao i lomljenje grana grvecu ili cupanje cveca na javnim povrsinama... zato sto nije zasticeno...

bandere cekaju

pre 13 godina

@jadno i @nazalost

Ja podrzavam svakoga koji nazovi ,,profesionalca" spusti na mesto koje mu pripada. A zasto? Evo samo jednog primera, zato sto sam se mojoj firmi /zdravstvenoj ustanovi/ ponudio da napravim sajt BESPLATNO. Bitno mi je bilo da izgleda profesionalno, kako dolikuje ozbiljnoj ustanovi. Naravno, uradio ga je lik kao nogama da je cackao - uzas i sramota. Tip nije ni dizajner, a ni programer - ali je Ds-ovac.

Pedja

pre 13 godina

Ma ne, ovo je fatamorgana. Svi pocinioci su odavno uhapseni i priznali su krivicu (u posebnim podrumskim prostorijama za priznavanje krivice, uz primenu visokotehnoloskih alata - pendreka, konzerve i sl.) Ajde sad pustite te malisane kuci pa hvatajte prave hakere!

Душан

pre 13 godina

@"Inače, John The Ripper je naziv softvera koji se koristi za razbijanje lozinki, i smatra se jednim od najpopularnijih alata te vrste. "

а до јуче сте тврдили да је то алијас... није ни чудо што падају сајтови к'о зреле крушке када су нам "стручњаци" такви...

marko

pre 13 godina

Johny be good!
Ovo je stvarno legitiman protest pojedinca.
Ne vidim da je ikome pricinjena steta, ovi sajtovi su smesni da bi imali uopste posetioce i nisu ni potrebni.
Ovo je apsolutno ruganje drzavi koja nam nije nista dala a stalno uzima.
Pa kako da je ne mrzimo i da joj ne zelimo najgore, kao da Turci jos vladaju. i meni je stvarno zao ali vidim gde zivim.

Milisav

pre 13 godina

@JADNO

Vidi se da ne poznajes problematiku. Ako je sajt dobro napravljen, ne moze ga obarati tek tako neko koriscenjem softvera Ripper.

Covek je uradio ono sto je jedino moguce a da svi vide da sajtove u srbiji rade dundjeri. Ne postoji drugi nacin da se ukaze na korupciju u "poslovima za vladu". Ne postoji drugi nacin da se dokaze korupcija. Prica o se o tome na TV ali to nema efekta i niko nista ne preduzima dok se ne vidi. E pa covek se potrudio da se vidi.

To nije napad na nekog - to je odbrana svog posla i zanata od bruke u Srbiji. Da drzava radi kako treba, niko je ne bi napadao.

Pozdrav

sa druge strane ulice

pre 13 godina

Citam ovo i vidim sta se desava. Uvek sam postovao zakon, ali ne mogu, a da ne skinem osmeh sa lica. To vam je kao da u filmu Robin Hud navijate za serifa od Notingema, a ne za druzinu Robina Huda. Vlast je preterala sa terorom!

xxxx

pre 13 godina

John the ripper nije haker nego alatka za hakovanje.
(z, 23. april 2011 20:52)

OMFG, a shta ako se neko samo tako potpisuje?! Znamo da je JTR alat za hack, smarate...

ivan

pre 13 godina

Joomla, smesno...Ali sa druge strane, koliko su placeni developeri, dobro je da nisu stavili pristupne podatke na homepage, cast Dulicevim izuzecima :) Treba obarati sve redom dok se ne iskristalise ponuda, i naravno cene izrade...

ide Šelee .. buuuuaaa

pre 13 godina

E, Nikolicu, Vucicu, koji li ste ... batalite vise americke savetnike! Skupljali ste potpise, bese .. milion (?) - nista, strajkovali gladju (i zedju*, pardon), - nista, sada hakeraj, - nista, ...
Zasto lepo ne probate sa: "Molim Te Tadicu, raspisi nam izbore, vratice se Seljeljetu, letece skalpovi, jel to hoces?:, mozda vas i razume. :-)
Smesni ste, providni, nemocni i jadni!

* covek bez vode moze da izdrzi najvise 48 sati, prestaje rad bubreka, pada u komu, srce jedva radi (zbog guste krvi) i umire se najkasnije do 60og sata (maximalno), bez vode, a Nikolic 6 dana izdrava!

ps - Zaboga ljudi, pa vi lazete, a da vladu jos niste ni formirali!

Грађанин

pre 13 godina

oboren je i sajt gradskog sekretarijata za saobracaj (BG). . . kome tek to smeta?
(pitam se, 23. april 2011 14:59)

Све што је режимско, односно партократско од стране Демократске странке, мора и биће срушено. Не желимо да живимо у земљи где нестручни људи воде земљу, а при том нас убеђују да супер живимо!!!

ИЗБОРИ ХИТНО!!! НАПРЕД СРБИЈО!!!

marko2

pre 13 godina

Uhvaceni su klinci koji nisu mogli da sakriju svoju IP adresu i koji su se zezali na sajtu s prostom sifrom. Nije uhvacen onaj koji je oborio zastitu sajta i koji je stavio prostu sifru. Taj nikada nece biti uhvacen!
Jadno je to sto ce klinci biti zrtvovani zarad neke pravde!
Nisam za obaranje sajtova, nisam ni za ovu ni za 15 buducih vlasti (koje god stranke), a nisam ni za pravdu s klincima!

NoName

pre 13 godina

Pa ovo vec polako prelazi u genocid sajtova. Hakovano je jos dosta sajtova pored ovog, samo sto B92(Nedaj boze RTS) nisu objavili to. Al verovatno ce objaviti kad i oni budu na listi sajtova koji umesto sadrzaja imaju slican text kao i ovaj iznad...

Nikol

pre 13 godina

Meni je jako cudno da jos niko nije pokusao da rokne sajt SNS-a za uzvrat. A isto verujem da bi prosao Brutus ili Jack the Ripper. Nesto mi se ne da da verujem da imaju kompleksnu lozinku.

Podrzavao sam, dok mi je delovalo na ukazivanje nebezbednosti drzavnih sajtova (recimo kad je roknuto tuzilazstvo za visokotehnoloski kriminal). Za to treba i platiti coveku sto je to uradio. E sad kad je to primilo politicku pozadinu, vise ne podrzavam.

nazalost

pre 13 godina

Strasno je, koliko blagonaklono obicni (a mozda i nisu obicni) ljudi, komentarisu ovo hakovanje!
Neko je ovo uporedio, sa tucom male devojcice, a potom likovanje nad tim.
Mislim da je bolje poredjenje sa piromanom, koji iz nekih svojih razloga, podmece pozare gde stigne, tamo gde moze i gde mu to podje za rukom, a celo mesto navija. Zamislimo neku budalu, koja krene po Novom Beogradu, pa od zgrade do zgrade ... (da ne razradjujem i ne dajem ideju nekom maloumniku), a to mu uspeva, samo zato, jer se ljudi nisu organizovali i zastitili od tako necega i sto nikom normalnom nije palo na pamet da je i tako nesto moguce. Ovaj ce svakako biti uhvacen, kao i taj neki eventualni piroman, bice osudjen, a zastita podignuta na visi nivo, zbog eventualnih novih budala, kojima bi nesto slicno palo na pamet, ipak, ostaje jedno pitanje, koje se uvek postavi posle ovakvih situacija, kada pojedinac (ili grupa) uzima vlast u svoje ruke, a raja navija: kakvi smo to ljudi?
Evolucija se ne moze ubrzati, koliko god mi to zeleli!

marko-2

pre 13 godina

Mislim, ovo stvarno nema logike. Program John The Ripper je program za rasturanje sifre po nekom modelu a i koristi se txt fajl sa gomilom sifara. Pa dal je neko normalan pa na http://www.bgsaobracaj.rs i http://www.zavodsz.gov.rs/ postavi nenormalno proste sifre???? Pa i ja mojim korisnicima dam proste sifre tipa P@ssw0rdi23 a oni ce da ih promene u nesto mnogo prostije???
Pa moja sifra na domenu je velicine +/- 32 karaktera?!?!

To jasno govori da su se u takvim firmama zaposljavali tatini i mamini priuceni sinovi koji imaju elementarno priuceno znanje!!!

vladda

pre 13 godina

Hahahahaaha , zatupljuju zatupljeni narod ,
"John the ripper" nije nikakav covek-haker(znaci NIJE ZIVO BICE) vec je to naziv softverskog alata koga ta ekipa koja sve ovo radi koristi i trebalo bi to da vec neko javno saopsti da ne bi uskoro culi od Vucica kako i svetski poznati haker John the ripper daje podrsku naprednjacima jer ce biti onih koji ce i tu pricu progutati

Anon

pre 13 godina

John the Ripper je STANDARDNI alat za razbijanje/povraćaj zaboravljenih lozinki na Windows mašinama.

Bravo za genija koji je sve vladine sajtove hostovao na Windows serverima. Glavni osumnjičeni :D

Samo glasno razmisljam

pre 13 godina

Znate sta, nebi me cudilo da je ovo sve cak i sam Tadic narucio da bi, radi sajber bezbednosti, izmamio iz budzeta veeelike pare da bi se kao sve ovo zastitilo... Lopovi su ipak na vlasti, a zele da prikace nekom drugom...

Vera

pre 13 godina

Super. Neki , kao klinci, napravili urnebes. Bravo "klinci". Gospodo iz vlasti,kad dozvolite profesionalcima da rade svoj posao, a ne priucenim spodobama koje su zavrsile brze dopisne kurseve i jos misle da nesto znaju-i ove se gluposti nece desavati. I jos trazite da vam popunimo prilicno osetljive upitnike, sa podacima koji vas se uopste ne ticu za skolske baze podataka? Pazi da ne!

ja

pre 13 godina

ha ha ...ovo jeste prva uskrsnja vest!Ne odobravam al je "bezazleno" naspram onoga sta nam politicari rade.Mislim da nije SNS posto njihovo clanstvo nema kompjutere...Vise kao beogradski fantom...Mnogo ste brate stegli...a sta neko rece eto vam sad sajtova sta ih napravise sestrici za "debele" pare bolje se zamislite u vezi kvaliteta kadrova...Mislim da je ovo jedan vid gradjanskog otpora koji je dosao van politike..."DECO" NE RUSITE B-92 DA IMAMO GDE DA VIDIMO U MRAKU...i da napisemo sta mislimo mi malo "gluplji"...

D

pre 13 godina

Moguce da je u pitanju koliko para toliko muzike ... Sto bih ja stavio sifru nekome ako me nije dovoljno platio ... a mozda je i neznanje, u oba slucaja administratori sajtova nisu nista krivi! Kod nas je IT uredjen i placen koliko i sumarstvo u Sahari ... cast izuzecima za koje sam imao srecu da radim (stranim kompanijama). Uostalom hakeri retko kada nanose stetu vlasnicima sajtova. U Americi(i ne samo tamo) postoji asocijacija (nesto kao nevladina organizacija) programera(hackera) koji se bave razbijanjem sifara i raznih sigurnosnih sistema, njihov rad u mnogome unapredjuje sigurnost sisteme forsirajuci proizvodjace da razijaju bolja resenja, i sve je to legalno ... Ako mene pitate hackovanje treba legalizovati u Srbiji, sigurno bi drzava od toga samo imala korist, a i gradjani :)

Toza

pre 13 godina

Prvo treba objasniti javnosti šta je tačno urađeno hakovanjem. Da li su obrisani podaci ili je samo promenjena početna stranica? Mogu da razumem etičke/moralne/stručne motive ako je neko uradio benignu izmenu tipa kao na sajtu Službenog glasnika. Ali ne mogu da razumem potrebu da se brišu podaci ili onesposobljava sajt na neki drugi način jer je to zla namera.
A da su nam sajtovi loše obezbeđeni - jesu. Pogotovo državnih institucija.
Nego, ajde sad, obrnimo priču... Koji su sajtovi NAJBOLJE obezbeđeni? Pohvalimo one koji to zaslužuju.

JADNO

pre 13 godina

Jadna smo mi drzava u kojoj citaoci podrzavaju "nezadovoljnog omladica" iz redova SNS-a koji je uspeo da nauci kako da koristi program John the ripper. Sta bi bilo da svi mi krenemo da obaramo sajtove zato sto se moze.... to je isto kao i lomljenje grana grvecu ili cupanje cveca na javnim povrsinama... zato sto nije zasticeno...

Грађанин

pre 13 godina

oboren je i sajt gradskog sekretarijata za saobracaj (BG). . . kome tek to smeta?
(pitam se, 23. april 2011 14:59)

Све што је режимско, односно партократско од стране Демократске странке, мора и биће срушено. Не желимо да живимо у земљи где нестручни људи воде земљу, а при том нас убеђују да супер живимо!!!

ИЗБОРИ ХИТНО!!! НАПРЕД СРБИЈО!!!

Igor

pre 13 godina

Jedini krivac za napad na sajt je administrator sajta i niko drugi, a to da im je sajt napadnut 2 puta u nedelju dana samo govori koliko je isti administrator neodgovoran ili nestrucan.

A usput toliko o saopstenju policije da su uhapsili napadace, znaci komedija.

Не бавим се ничим сличним, али на жалост зна&

pre 13 godina

Администратори су најмање криви. Они су обични службеници, који морају да слушају велике шефове. Велики шефови обично једва знају да приме и пошаљу електронску пошту, али се највише разумеју у посао администратора, па тако и доносе све одлуке.

Milisav

pre 13 godina

Svaka cast
Treba poobarati sve vladine sajtove u Srbiji. Cerka-kompanije ih rade, da rodjaci zarade pare. Nemaju pojma o WEB tehnologijama, uzimaju bastnoslovne pare.

Neka me hapse ako hoce ali ja dajem punu podrsku coveku koji obara ove sajtove.
15 godina sam u WEB biznisu, nikada nisam mogao da dobijem posao da odradim enstoz a drzavu jer se lobira samo tako.

Ako ih razvaljuje. I treba

vladda

pre 13 godina

Hahahahaaha , zatupljuju zatupljeni narod ,
"John the ripper" nije nikakav covek-haker(znaci NIJE ZIVO BICE) vec je to naziv softverskog alata koga ta ekipa koja sve ovo radi koristi i trebalo bi to da vec neko javno saopsti da ne bi uskoro culi od Vucica kako i svetski poznati haker John the ripper daje podrsku naprednjacima jer ce biti onih koji ce i tu pricu progutati

Davor

pre 13 godina

Propust u sigurnosti Joomla CMS-a, ozbiljne orgnazicaije i ustanove ne bi trebalo da koriste tako popularant software za koji postoje na stotine tutoriala na internetu kako otkriti i iskoristiti rupu u sistemu.

xxxx

pre 13 godina

John the ripper nije haker nego alatka za hakovanje.
(z, 23. april 2011 20:52)

OMFG, a shta ako se neko samo tako potpisuje?! Znamo da je JTR alat za hack, smarate...

nazalost

pre 13 godina

Strasno je, koliko blagonaklono obicni (a mozda i nisu obicni) ljudi, komentarisu ovo hakovanje!
Neko je ovo uporedio, sa tucom male devojcice, a potom likovanje nad tim.
Mislim da je bolje poredjenje sa piromanom, koji iz nekih svojih razloga, podmece pozare gde stigne, tamo gde moze i gde mu to podje za rukom, a celo mesto navija. Zamislimo neku budalu, koja krene po Novom Beogradu, pa od zgrade do zgrade ... (da ne razradjujem i ne dajem ideju nekom maloumniku), a to mu uspeva, samo zato, jer se ljudi nisu organizovali i zastitili od tako necega i sto nikom normalnom nije palo na pamet da je i tako nesto moguce. Ovaj ce svakako biti uhvacen, kao i taj neki eventualni piroman, bice osudjen, a zastita podignuta na visi nivo, zbog eventualnih novih budala, kojima bi nesto slicno palo na pamet, ipak, ostaje jedno pitanje, koje se uvek postavi posle ovakvih situacija, kada pojedinac (ili grupa) uzima vlast u svoje ruke, a raja navija: kakvi smo to ljudi?
Evolucija se ne moze ubrzati, koliko god mi to zeleli!

Пропорционално...

pre 13 godina

Кад је Дулић дао 25.000€ за израду сајта (ја бих му то одрадио за мање од 500 еврића), ко зна колико ће сад влада дати за сигурност својих сајтова.
25.000.000€?

ide Šelee .. buuuuaaa

pre 13 godina

E, Nikolicu, Vucicu, koji li ste ... batalite vise americke savetnike! Skupljali ste potpise, bese .. milion (?) - nista, strajkovali gladju (i zedju*, pardon), - nista, sada hakeraj, - nista, ...
Zasto lepo ne probate sa: "Molim Te Tadicu, raspisi nam izbore, vratice se Seljeljetu, letece skalpovi, jel to hoces?:, mozda vas i razume. :-)
Smesni ste, providni, nemocni i jadni!

* covek bez vode moze da izdrzi najvise 48 sati, prestaje rad bubreka, pada u komu, srce jedva radi (zbog guste krvi) i umire se najkasnije do 60og sata (maximalno), bez vode, a Nikolic 6 dana izdrava!

ps - Zaboga ljudi, pa vi lazete, a da vladu jos niste ni formirali!

marko

pre 13 godina

Johny be good!
Ovo je stvarno legitiman protest pojedinca.
Ne vidim da je ikome pricinjena steta, ovi sajtovi su smesni da bi imali uopste posetioce i nisu ni potrebni.
Ovo je apsolutno ruganje drzavi koja nam nije nista dala a stalno uzima.
Pa kako da je ne mrzimo i da joj ne zelimo najgore, kao da Turci jos vladaju. i meni je stvarno zao ali vidim gde zivim.

Anon

pre 13 godina

John the Ripper je STANDARDNI alat za razbijanje/povraćaj zaboravljenih lozinki na Windows mašinama.

Bravo za genija koji je sve vladine sajtove hostovao na Windows serverima. Glavni osumnjičeni :D

Samo glasno razmisljam

pre 13 godina

Znate sta, nebi me cudilo da je ovo sve cak i sam Tadic narucio da bi, radi sajber bezbednosti, izmamio iz budzeta veeelike pare da bi se kao sve ovo zastitilo... Lopovi su ipak na vlasti, a zele da prikace nekom drugom...

sa druge strane ulice

pre 13 godina

Citam ovo i vidim sta se desava. Uvek sam postovao zakon, ali ne mogu, a da ne skinem osmeh sa lica. To vam je kao da u filmu Robin Hud navijate za serifa od Notingema, a ne za druzinu Robina Huda. Vlast je preterala sa terorom!

Milisav

pre 13 godina

@JADNO

Vidi se da ne poznajes problematiku. Ako je sajt dobro napravljen, ne moze ga obarati tek tako neko koriscenjem softvera Ripper.

Covek je uradio ono sto je jedino moguce a da svi vide da sajtove u srbiji rade dundjeri. Ne postoji drugi nacin da se ukaze na korupciju u "poslovima za vladu". Ne postoji drugi nacin da se dokaze korupcija. Prica o se o tome na TV ali to nema efekta i niko nista ne preduzima dok se ne vidi. E pa covek se potrudio da se vidi.

To nije napad na nekog - to je odbrana svog posla i zanata od bruke u Srbiji. Da drzava radi kako treba, niko je ne bi napadao.

Pozdrav

Душан

pre 13 godina

@"Inače, John The Ripper je naziv softvera koji se koristi za razbijanje lozinki, i smatra se jednim od najpopularnijih alata te vrste. "

а до јуче сте тврдили да је то алијас... није ни чудо што падају сајтови к'о зреле крушке када су нам "стручњаци" такви...

Pedja

pre 13 godina

Ma ne, ovo je fatamorgana. Svi pocinioci su odavno uhapseni i priznali su krivicu (u posebnim podrumskim prostorijama za priznavanje krivice, uz primenu visokotehnoloskih alata - pendreka, konzerve i sl.) Ajde sad pustite te malisane kuci pa hvatajte prave hakere!

ja

pre 13 godina

ha ha ...ovo jeste prva uskrsnja vest!Ne odobravam al je "bezazleno" naspram onoga sta nam politicari rade.Mislim da nije SNS posto njihovo clanstvo nema kompjutere...Vise kao beogradski fantom...Mnogo ste brate stegli...a sta neko rece eto vam sad sajtova sta ih napravise sestrici za "debele" pare bolje se zamislite u vezi kvaliteta kadrova...Mislim da je ovo jedan vid gradjanskog otpora koji je dosao van politike..."DECO" NE RUSITE B-92 DA IMAMO GDE DA VIDIMO U MRAKU...i da napisemo sta mislimo mi malo "gluplji"...

Toza

pre 13 godina

Prvo treba objasniti javnosti šta je tačno urađeno hakovanjem. Da li su obrisani podaci ili je samo promenjena početna stranica? Mogu da razumem etičke/moralne/stručne motive ako je neko uradio benignu izmenu tipa kao na sajtu Službenog glasnika. Ali ne mogu da razumem potrebu da se brišu podaci ili onesposobljava sajt na neki drugi način jer je to zla namera.
A da su nam sajtovi loše obezbeđeni - jesu. Pogotovo državnih institucija.
Nego, ajde sad, obrnimo priču... Koji su sajtovi NAJBOLJE obezbeđeni? Pohvalimo one koji to zaslužuju.

marko2

pre 13 godina

Uhvaceni su klinci koji nisu mogli da sakriju svoju IP adresu i koji su se zezali na sajtu s prostom sifrom. Nije uhvacen onaj koji je oborio zastitu sajta i koji je stavio prostu sifru. Taj nikada nece biti uhvacen!
Jadno je to sto ce klinci biti zrtvovani zarad neke pravde!
Nisam za obaranje sajtova, nisam ni za ovu ni za 15 buducih vlasti (koje god stranke), a nisam ni za pravdu s klincima!

marko-2

pre 13 godina

Mislim, ovo stvarno nema logike. Program John The Ripper je program za rasturanje sifre po nekom modelu a i koristi se txt fajl sa gomilom sifara. Pa dal je neko normalan pa na http://www.bgsaobracaj.rs i http://www.zavodsz.gov.rs/ postavi nenormalno proste sifre???? Pa i ja mojim korisnicima dam proste sifre tipa P@ssw0rdi23 a oni ce da ih promene u nesto mnogo prostije???
Pa moja sifra na domenu je velicine +/- 32 karaktera?!?!

To jasno govori da su se u takvim firmama zaposljavali tatini i mamini priuceni sinovi koji imaju elementarno priuceno znanje!!!

Nikol

pre 13 godina

Meni je jako cudno da jos niko nije pokusao da rokne sajt SNS-a za uzvrat. A isto verujem da bi prosao Brutus ili Jack the Ripper. Nesto mi se ne da da verujem da imaju kompleksnu lozinku.

Podrzavao sam, dok mi je delovalo na ukazivanje nebezbednosti drzavnih sajtova (recimo kad je roknuto tuzilazstvo za visokotehnoloski kriminal). Za to treba i platiti coveku sto je to uradio. E sad kad je to primilo politicku pozadinu, vise ne podrzavam.

D

pre 13 godina

Moguce da je u pitanju koliko para toliko muzike ... Sto bih ja stavio sifru nekome ako me nije dovoljno platio ... a mozda je i neznanje, u oba slucaja administratori sajtova nisu nista krivi! Kod nas je IT uredjen i placen koliko i sumarstvo u Sahari ... cast izuzecima za koje sam imao srecu da radim (stranim kompanijama). Uostalom hakeri retko kada nanose stetu vlasnicima sajtova. U Americi(i ne samo tamo) postoji asocijacija (nesto kao nevladina organizacija) programera(hackera) koji se bave razbijanjem sifara i raznih sigurnosnih sistema, njihov rad u mnogome unapredjuje sigurnost sisteme forsirajuci proizvodjace da razijaju bolja resenja, i sve je to legalno ... Ako mene pitate hackovanje treba legalizovati u Srbiji, sigurno bi drzava od toga samo imala korist, a i gradjani :)

NoName

pre 13 godina

Pa ovo vec polako prelazi u genocid sajtova. Hakovano je jos dosta sajtova pored ovog, samo sto B92(Nedaj boze RTS) nisu objavili to. Al verovatno ce objaviti kad i oni budu na listi sajtova koji umesto sadrzaja imaju slican text kao i ovaj iznad...

ivan

pre 13 godina

Joomla, smesno...Ali sa druge strane, koliko su placeni developeri, dobro je da nisu stavili pristupne podatke na homepage, cast Dulicevim izuzecima :) Treba obarati sve redom dok se ne iskristalise ponuda, i naravno cene izrade...

bandere cekaju

pre 13 godina

@jadno i @nazalost

Ja podrzavam svakoga koji nazovi ,,profesionalca" spusti na mesto koje mu pripada. A zasto? Evo samo jednog primera, zato sto sam se mojoj firmi /zdravstvenoj ustanovi/ ponudio da napravim sajt BESPLATNO. Bitno mi je bilo da izgleda profesionalno, kako dolikuje ozbiljnoj ustanovi. Naravno, uradio ga je lik kao nogama da je cackao - uzas i sramota. Tip nije ni dizajner, a ni programer - ali je Ds-ovac.

Vera

pre 13 godina

Super. Neki , kao klinci, napravili urnebes. Bravo "klinci". Gospodo iz vlasti,kad dozvolite profesionalcima da rade svoj posao, a ne priucenim spodobama koje su zavrsile brze dopisne kurseve i jos misle da nesto znaju-i ove se gluposti nece desavati. I jos trazite da vam popunimo prilicno osetljive upitnike, sa podacima koji vas se uopste ne ticu za skolske baze podataka? Pazi da ne!