Subota, 23.04.2011.

11:20

Bramerc: Oluja legitimna akcija

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ocenio je da je operacija "Oluja" bila legitimna akcija, ali da to ne znači da su se mogli činiti zločini.

Izvor: Beta

Bramerc: Oluja legitimna akcija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

100 Komentari

Sortiraj po:

Zoran

pre 13 godina

@drno

Koliko ja znam Wilson licno je trazio izlazak Srbije na more, bas u tom Versajskom paktu. Al ko nam je kriv kad je radikal Nikola Pasic sa svojom kriminalnom strankom to odbio zarad Kraljevine SHS. A hrvati brze bolje odjednom postali "braca" srbima kako bi se oprali od habsburske istorije...

drno

pre 13 godina

Pa ako je tako, zašto su onda Srbi odbili ponudu saveznika za stvaranje "velike Srbije"?

Evo informišite se malo pre nego što počnete da pišete sve i svašta:

[link]
(Dejan, 24. april 2011 16:54)

Londonski pakt je anuliran Versajskim paktom a Srbija nije dobila nista zbog americkog predsjednika Wilsona.

Nego ti fino procitaj Garasininove "Nacertanije", drazine instrukcije i, ako ti je to staromodno, memorandum SANU iz '86. Pa nakon toga reci Vucicu i Nikolicu da nema potrebe da odustaju od granice Karlovac-Virovitica-Karlobag, jer je ideja o velikoj Srbiji samo hrvatski mit.

Dejan

pre 13 godina

(Kralj tvrtko, 24. april 2011 16:09)


Pa ako je tako, zašto su onda Srbi odbili ponudu saveznika za stvaranje "velike Srbije"?

Evo informišite se malo pre nego što počnete da pišete sve i svašta:

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:LandsForSerbia.PNG

Kralj tvrtko

pre 13 godina

Veliborov citat samo pokazuje da Srbi nikada nisu hteli Jugoslaviju nego Veliku Srbiju u vidu Jugoslavije ako ako tako ne moze onda "etnicke i kulturoloske granice" koje Srbi povuku naravno sa svim Srbima katolicke, islamske i drugih "odrodjenih" veroispovesti

Nevit

pre 13 godina

Kada bi se neko na nekom hrvatskom sajtu potpisao kao SRBIN, njegovu poruku ne bi objavili, jer bi je smatrali za provokacju, iako u samoj poruci nema ništa provokativno.(zato što je za njih sama reč Srbin provokacija) To je samo dokaz koliko je Srbija naprednija i slobodnija zemlja od Hrvatske, a zapad je uvek Hrvatsku smatrao za demokratsku zemlju, a Srbiju za nacionalističku i agresorsku. Zapad uvek greši namerno ili nenamerno.

Svedok

pre 13 godina

Bilo je narocito posle drugog svetskog rata pravih Jugoslovena
u Srbiji ali sa Milosevicem i njegovom paradaiz revolucijom i "istinom" preovladali su Misicevi sledbenici i time je Jugoslavija nestala jer takva nikada nije bila ni moguca sa obzirom da je prema Misicu i celoj starojugoslovenskoj ideologiji ukljucujuci Drazu ta Jugoslavija ustvari bila samo alternativa velikoj Srbiji sa zna se kojim granicama. pri tom se zna ko je ko (Hrvati su vec "svi do jednog" opisani u Misicevom citatu a o Muslimanima i Albancima da ne govorimo (toga ima na tone). E formalno Jugoslaviju su cuvali Srbi (Milosevicevu koja odrazava Misica jer su ostali pravi oterani iz svih republika ukljucujuci Srbiju ``mitinzima istine`. kada je mesic proglasio da ona vise ne postoji ona tada zahvaljujuci Milosevicu, Cosicu, Seselju, i klici nije ni postojala. U svakom slucaju ne moja Jugoslavija nego Misiceva, Drazina, Jovanoviceva etd...Zato nemojte lupati drugima istoriju u nos kao izgovor za zlocine koje je Srbija planirala kao alternativu `Jugoslaviji`. Naravno i opet govorim o zlocinackoj politici kojoj su zlocini da bi se ostvarila urodjeni u sami koncept - ne menja cinjenicu da svi zlocini zlocini treba ih sttrogo kazniti i podrzavam kazne i Gotovini i Plavsicki i ostalima ali sve dok se ne oslobodimo zlocinackih ideologija ovde se stvari nece promeniti nego ce samo biti vazno ko je jaci u kom momentu da pocini vise zlocina...Hrvati su prednjacili u prvom a Srbi u Ovom...nije vazno ko se branio ko napadao vazno je da se sve radilo u ime pogresnih ideologija.

Istoricar

pre 13 godina

Ne zanm sta je bila Vojislavova namera da pokaze ako je Hrvat komentator verovatno da je mrznja prema Hrvatima i teritorijalne prentezije postojali i pre osnivanja RSK, jos za vreme stare Juge a ako je Srbin, dokazao je istu stvar i potvrdio da je RSK i svi dogadjaji koji su se desili pre i za vreme Oluje samo ozivljene stare pretenzije. Cinjenica je da do Stare Jugoslavije i tih pretenzija Hrvati i Srbi su ziveli bez vecih problema.

Strasno

pre 13 godina

"Ti su ljudi svi odreda, prozirni kao čaša, nezajažljivi i u toliko meri lažni i dvolični da sumnjam da na kugli zemaljskoj ima većih podlaca, prevaranata i samoživih ljudi".

Tako i danas misli vecina u Srbiji...nazalost RSK je bila Zivojin Misic na delu. kao sto je ubijanje Srba u ratovima bio Pavelic na delu...(o Srbima je slicno govorio).

SRBIN

pre 13 godina

@ (HRVAT, 23. april 2011 15:11)

Da, znamo svi tu vašu ploču! Ali to što pričate niti ima veze sa istinom, niti je opravdanje! I Srbi su većina u Srbiji - i Albanci su manjina u Srbiji - i Albanci su se pobunili PROTIV VOLJE VEĆINE! I Srbija je bila suočena sa terorističkom OVK i na kraju je Srbija bila bombardovana i totalno razorena zato što se branila od "agresije" na sopstvenoj teritoriji potpomognute iz Albanije - da li vam to liči na slučaj Hrvatske i Krajine??? Jedino što vi niste bombardovani, već podržani! Ali to je već sramota zapadnog licemernog sveta...
-I što je najgore i što TOTALNO POBIJA VAŠU MORALNOST I DOSLEDNOST u svim komentarima - HRVATSKA JE PRIZNALA KOSOVO! E to pokazuje koliko ste nedosledni i nepošteni! I to se odlično uklapa sa dole citiranim izveštajem Živojina Mišića - vaši komentari su sami dovoljan dokaz za sve rečeno!

milan

pre 13 godina

Sud osudjuje ,narod je ispacen niko nece to moci da nadoknadi narodu izs hrvacke.Dali je sad za to kasno ,ja smatram da jeste posto sam jedan od tih. Hvala SRBIJI sto smo se naselili ovde i ljepo primljeni imoamo mogucnost da radimo i zivimo normalan zivot , a njima eto ljepe njihove prazne bez naroda koji je bio radan i verdan.

MISLIM-POSTOJIM!

pre 13 godina

VIDIM da se na SRPSKOM forumu vodi zanimljiva i dinamicna polemika u kojoj sve strane IMAJU pravo da izraze svoje misljenje.E,sada zamislite ovakav jedan forum u HRVATSKOJ!
Ne mozete to da zamislite?
E,pa ne mogu ni ja.Mislim da ja u Hrvatskoj izrazim svoj stav u medijima da bih bio satanizovan!ZAPITAJTE SE komsije HRVATI kuda vas vodi slepilo koje nikako da vas pusti,bolje nego da "oluju" nazivate danom oslobodjenja,kada i ja i VI znamo istinu-TO JE BIO ZLOCINACKI PODUHVAT,A NE OSLOBODJENJE!Zlocinac je zlocinac-bio on Ratko Mladic,Ante Gotovina ili neko treci..Free your mind,ali sto pre.Inace ocekuje VAS hladan tus uskoro!

Istina

pre 13 godina

Mi Srbi znamo da smo pravili gluposti i to velike. To se u velikom procentu osudjuje od strane naroda, a i od suda. Naravno da ima nekih, ali mali procenat koji podrzavaju svu tu nesrecu koja se desila. Sve je moglo da se uradi bez zverstava koja su se desila. A za to su prvo krivi politicari sa svih strana koji su hteli krv da bi vladili i bogatili se, na tome se dobija najvise poena i para. Ali kako je doslo do toga da niko od Hrvata ne vidi nista lose u tome sto se desilo? Jel ste vi spalili vasu TV bastilju kao mi? Meni se cini da komsije jos uvek hipnotisu i da bi i sada na treptaj oka opet krenuli u neki "oslobodilacki" rat.

Krle

pre 13 godina

Vojislav ovim citatom samo pokazuje da mi svi ovde na ovim prostorima kolektivno bolujemo od teskih bolesti ukljucujuci bipolar disorder, anger, manijacka depresija, sizofrenija, paranoja, aroganicja,odsustvo osecaja za realnost, nedostatak saosecanja (neki su simptomi neki manifestacije a neki uzroci ovih prvih)....nadam se uz punoooooo terpaije mozemo jednog dana ozdraviti.

Bgd

pre 13 godina

Komsije Hrvati, lazu vas. Bas nas briga za vasu drzavu. Mi nemamo stanovnika ni ovo nase da naselimo, a i vremenom izumiremo kao nacija. Te price o velikoj Srbiji su price za malu decu, da vas ko ovce vodaju vasi politicari i skupljaju glasove na vama jer u to verujete. Da li je moguce da vi jos uvek verujete u price kao 90-ih?

Amos

pre 13 godina

Lepo rece covek, sad to sto se to nikome nece dopasti - nije vazno. Moglo bi se stvarno zakljuciti iz ovoga da u medjunarodnom pravu ne vazi princip - ako se nesto dopada sirokim narodnim masama, onda je to ok.
Kao sto recimo Homen zamislja da bi trebalo biti.

Oluja jeste definitivno bila oslobodilacka akcija hrvatskih oruzanih snaga, na teritoriji Hrvatske (tad vec drzave) i u njoj jeste pocinjen zlocin, tj uspesno sproveden organizovan zlocinacki poduhvat.
Jeste bila oslobodilacka jer je na toj teritoriji vec bilo izvrseno etnicko ciscenje - jer stanovnistvo nesrpske nacionalnosti ste mogli traziti lupom ili eventualno asovom i naravno da je hrvatskom rukovodstvu bio cilj da zagospodari svojom teritorijom..
A jeste bio zlocinacki poduhvat i jeste sproveden do kraja i sistematski - jer se srpsko stanovnistvo masovno isteralo sa tih podrucja - sto propagandom, sto zastrasivanjem, sto explicitnim primerima paljenja sela i ubijanja preostalih starosedelaca i sto je najtuznije i najporaznije za Srbe - AKTIVNOM nacionalno-samoubilackom politikom ondasnjeg srpskog rukovodstva.

Svasta

pre 13 godina

@Vojislav,
I sta sada taj citat znaci - da definise nas osecaj prema HRvatima i da je njegova ocena tacna iliu da potvrdjuje da su Srpski politicari kao i narod puni mrznje prema Hrvatima nista drugo.....kao i Hrvati prema Srbima. Sreca svako ima svoju zemlju a oni koji su se nasli ovamo ili onamo mogu da biraju...
Takvih "kompetentnih" sudova o Srbima ima na sve strane sto ne znaci da su odraz prave slike Srba nego odaju mrznju prema njima...

Igor

pre 13 godina

@vojislav
ma bravo, pravoga citiraš, Mišić koji je kipio od mržnje prema svima koji nisu htjeli srpsku nadmoć... i trebali su ga poslušati... ali granice ne bi on crtao, nema šanse!!!

mate_hr

pre 13 godina

Meni je ova osuda gotovine pokazala par stvari koje nisam mislio da ce biti takve.
Naravno da kao svaki hrvat mislim da je oluja legitimna i naravno da je bilo nepotrebnih zlocina i paljenja tokom akcije i nakon. Isto tako smatram da gotovina nije kriv za to nego vrh politike.
Ali njima se nije moglo suditi pa su uzeli najprikladnijeg.....
Ono što me jako pogodilo je reakcija hrvatskih medija prvih dana nakon presude, nije bilo nikakvih spominjanja žrtava, samo se pričalo od svetosti oluje. Isto tako reakcija crkve je bila katastofalna....
Tih prvih dana je izgledalo kao da smo se mentalno vratili 15 godina nazad, ali vec danas mogu primijetit da se stvar polako smiruju......
Ono što me kod srba živcira je što apsolutno ne spominju događanja i protjerivanje nesrba prije oluje sa okupiranih područja. Ne želite priznati da ste pogriješili s ratom i da ste u tom trenutku mogli zaštititi srbe u hr kako god ste htjeli, ali niste nego ste htjeli teritorij i na kraju vam se to obilo od glavu.

RADOVAN III

pre 13 godina

Pamti se samo pobeda i nista drugo.Zaboravismo da su Srbi u kninsko krajini "legalno"proterali hrvatsko stanovnistvo.To sto su poverovali Milosevicu i nekim domacim kvazi zubarima i pandurima da su osobe koje garantuju buducnost,je greska tog naroda.Zato su je i platili na kraju.Milosevic je na sopstveni grad i narod izveo tenkove a u Kninu ratovao sa pljackaskim hordama i kriminalcima ala Arkan-i,Legije,kao i raznim kapetanima.Cena je gorko placena,to je promasaj koji su Hrvati iskoristili.Sada bar imamo neku sansu za povratak tog sludjenog naroda,ali o tome srbijanska beogradska politika ne razmislja.Isuvise su zauzeti pljackanjem sotstvenog naroda u Srbiji.Pitanje je samo dokle.A za kraj kome bi srpskom politicaru poverovali da ce ista uraditi za narod u Srbiji ako di ga neko dobro podmitio?

majka

pre 13 godina

Istoricar,

Bravo, posthumano sudjenje Tudjmanu u Hrvatskoj i Milosevicu u Srbiji (ali ne zato sto je izgubio ratove nego zbog motiva i nacina na kojih ih je vodio) je jedina formula buducnosti.

Vojislav

pre 13 godina

Živojin Mišić (1855 – 1921)

O Hrvatima

Izveštaj kralju Aleksandru po povratku iz Splita
(Iz beleške sekretara Živojina Mišića, g. Milorada Pavlovića)

„Iz svega sto sam čuo i video ja sam duboko zažalio sto smo se mi na silu Boga obmanjivali nekakvom idejom bratstva i zajednice… Svi oni jednako misle, to je svet za sebe, ma sa kakvim predlogom da se pojaviš….. stvar je propala…..

Ništa se ne može zajaziti, ničim što bi joj se ponudilo.

Ja sam sa tim načisto. Dvoje nam kao neminovno predstoji: potpuno se otcepiti od njih, dati im državu, nezavisnu samoupravnu, pa neka lome glavu kako znaju, a drugo je, upravo prvo, da u zemlji zavedemo vojnu upravu za dvadeset godina i da se zemlja sva baci na privredno i ekonomsko podizanje, daleko od svih politickih uticaja. Ako to ne može, onda se otcepiti, dati im njihovu državu.

Granice će biti gde ih mi povucemo, a mi ćemo ih povuci ne onde gde naše ambicije izbijaju na povrsinu, nego onde gde istorija i etnografija kažu; gde kaže jezik i običaji, tradicija i najzad gde se sam narod po slobodnoj volji opredeli, pa će biti i pravo i Bogu drago.

A Italijani? Neka im je sa srećom. Neka se oni Hrvatima usreće. Ja sam duboko uveren da se mi njima nećemo usrećiti... Ti su ljudi svi odreda, prozirni kao čaša, nezajažljivi i u toliko meri lažni i dvolični da sumnjam da na kugli zemaljskoj ima većih podlaca, prevaranata i samoživih ljudi.

Ne zaboravite Visočanstvo, moje reči. Ako ovako ne postupite siguran sam da ćete se ljuto kajati.”

Majka

pre 13 godina

Da se ne lazemo - mnogim Srbima je i Srebrenica legitimna i opravdana napadima izgladnjelih i izbezumljenih grupa medju kojima su bili mnoge izbeglice iz istocne Bosne kojima su clanovi porodica pobijeni. Sto je najgore najcesci komentari su pa zene i deca nisu pobijeni. A nije im data mogucnost da u kolionama i konvojima napuste sa celim porodicama nego im je obecana sigurnost da bih sto vise ostalo za odstrel. A da ne govorimo da su bili uglavnom nenaoruzani, osim pojedinih grupa. Jos uvek je to preovladavajuca logika u Srpskom narodu jer ocigledno postoji ljudska potreba da se opravdaju "svoji" zlocini i kada nema nikakvog opravdanja i velicaju tudji. Nas Balkanski usud gde smo izgubili svako osecanje za zrtve i sluze samo za najnize motive. Da je drugacije, svi bismo se mi pokrili po glavi i izvinjavali do nebesa a nosioci one politike bili kaznjeni i sto dalje od ikakvog uticaja na politiku i vlast. tada bi se fokusirali na zlocine i zrtve a ne na jeftino namirivanje "racuna". Uostalom, da smo bolji ovo se sve ne bi ni dogodilo.

Kuka

pre 13 godina

Komentari daju prilicno apsurdnu sliku (a izgleda da odrazavaju popularno misljenje):
Narod na sve strane, sa jednog ili drugog ugla se ubi da da legitimet dogadjajima u kojima je sam stradao. Srbi pravdaju zlocine, Hrvati pravdaju zlocine skoro istim argumentima (legitimna borba za oslobodjenje, odbrana...) i time pravdaju jedni druge...uh jos imamo pune ruke posla na svim stranama dok ne napravimo pristojan svet ovde.....a kakve to veze ima sa strancima - nema ima sa nasim liderima.

Istoricar

pre 13 godina

@Marko BG

Pre i posle Oluje su se mnoge stvari dogadjale koje nije rezirao Zapad nego Karadjordjevo.

Osim ukoliko su dvojac M&T radili direktno po zapadnim instrukcijama. Ako su samo bili inspirisani i ohrabreni zapadnim odlukama - njihov problem a i nas jer smo se palili na njihove manipulacije ko ludi. Nazalost i sada se palimo i jos uvek bi da prebacimo odgovornost na zapad a mi smo imali makar deset drugacijih opcija...iako tvrdimo da nismo jer je jelte Zapad tako zamislio a mi ko slepci "morali" da zapalimo zemlju, pobijemo i proteramo toliko ljudi.....

Razmislite o ovome

pre 13 godina

Kunemo se u svoju decu, radimo kao sivonje da im obezbedimo bolju buducnost, zivot bi dali za njih, a nismo svesni da im istovremeno oduzimamo sve i unistavamo njihovu buducnost...sudeci prema vecini komentara. Niko ovde nije "legitiman" kao sto nisu bili ni ratovi. Oluja je samo jedna od njih...Ali kome ja to pricam, sam sa sobom verovatno

Marko BG

pre 13 godina

Kada bi se svi zločini prema Srbima u ratovima 90-ih detaljno ispitali, svet bi saznao sasvim drugu istinu o tom gradjanskom ratu. Pogrešne odluke velikih zapadnih sila samo su doprinele tome da taj rat bude tako katastrofalan. Osnivači Haškog tribunala su te iste sile. Naravno da će taj sud učiniti sve da opravda istorijski pogrešne odluke zapada. To se odnosi i na podršku Hrvatima u akciji "oluja".

dokada više?

pre 13 godina

@Aleksandar
do kada to ponavljanje o izbacivanju iz ustava. Ustav je donesen 22.12.1991. a balvani i organiziranje tog dijela teritorija su bili daleko ranije. Ustav je posljedica a ne uzrok. Datumi su neumoljivi.

Risnjak

pre 13 godina

@Manojlo, Marko RSK...
eto bravo za komentare, treba imati jaja za to napisat, svaka cast ! Ovakvim ljudima ce prije ili kasnije svakako biti omoguceno da se vrate, da im se izplati steta i obnovi kuce/stanovi unisteni nakon Oluje ! Razmisljate u pravom smjeru, ovako je moguca pomirba ! Malo ce jos trajat, dok se kompletno ne izmjene politicke garniture u Hrvatskoj i Srbiji koje su jos i dan danas sklone retorici krvavih devedesetih... ali se pomalo krece ! palac gore !

Real

pre 13 godina

Pozadina ove izjave je nama u HR potpuno jasna. Podrška pristupu u EU pala je na šugavih 35% i nije realno očekivati da će se znatnije promijeniti. Shvatili su da im HR izmiče iz pandži. Biti će još ovakvih izjava narednih dana. Ali uzalud vam trud svirači.

Majka

pre 13 godina

Po mnogim komentarima ocigledno je da vecina ocekuje da ova presuda da kredibilitet zlocinima koje su Srbi cinili pre i posle Oluje. To je sve sto Bumeranc kaze-nijedan zlocin nema kredibilitet bez obzira na motive. Mislim da ovo preucavanje vodi onome sto niko u sustini nezeli - vecito bure baruta - svi treba da priznaju greske i to je jedini put. Niti je RSK kredibilna niti zlocini pocinjeni u njeno ime niti su zlocini iz Oluje kredibilni. Ni prosli zlocini ne daju kredibilitet jer kao sto vidimo to je jedna mrtva trka, vreme je za KATARZU na sve strane umesto ove bujice prazne retorike.

ol

pre 13 godina

Niko ne može promeniti istoriju pa ni Serž Bramerc,svi znaju da je u Hrvatskoj izvršeno najveće etničko čišćenje od drugog svetskog rata i da to svakako jeste udruženi zločinački poduhvat,znaju to i Hrvati zato se toliko i tresu.neverujem da će uspeti to da preokrenu u svoju korist zato što bi to na neki način značilo opravdavanje žrtava Jasenovca,a to im niko neće dozvoliti.Sad ih još čeka da izgube parnicu protiv Srbije za genocid i da konačno završimo sa Hrvatima tj.da se mržnja vrati odakle je i potekla.

Mile

pre 13 godina

Sta je tu sporno? bumeranc samo kaze da je Hrvatska imala pravo da vrati svoje teritorije koje su napravljeni u vidu paradrzave. ne kaze da su ljudi trebali biti ubijani i deportovani iz svojih domova i tamo gde su vekovima ziveli. zato je Gotovina koji je tu najmanje kriv jer je Tudjman nedostizan na ovom svetu dobio visoku kaznu. Ako su Srpski generali za genocid dobili 40 godina a plavsicka i manje za organizovano ubijanje i deportaciju i logore desetine hiljada ljudi koji su ziveli svoji na svom, kazna je primerena a o prirodi ratova ce istorija suditi. Mi smo jos uvek previse ostrasceni da bi bili objektivni.

ZG

pre 13 godina

Lako cete vi za hrvatske Srbe, nego uprite s radom, trebat ce netko i platiti ratnu stetu. Ili nema u EU. Ova situacija zadnjih dana je na najbolji nacin razotkrila velikosrbe, koji se nikad nece pomiriti s postojanjem Hrvatske.

Aleksandar

pre 13 godina

Da dam odgovor braci Hrvatima koji se oglasavaju. Jeste istina da su Srbi uzeli oruzje i pobunili se. Jeste istina da su protjerali Hrvate. I ne opravdavam ovo. Ali kako mozemo da opravdamo brisanje Srba kako konstitutivnog naroda iz Hrvatskog ustava. Proterivanje Srba u svim djelovima Hrvatske, izuzev Istre. Zar stvarno niko ne zna da su ljudi otpustani i maltretirani na poslu samo zato sto su Srbi. Da su izbacivani iz svojih stanova. Srbi jesu razorili Vukovar, ali mnogi zaboravljaju da je Tomislav Mercep bio taj koji je digao nekoliko Srpskih objekata u vazduh rane 1991. Ne napadam Hrvate ovde, nego samo ukazujem na tok dogadjaja u 1990-91 pa naovamo. Reci da su se Srbi pobunili iz cista mira u Hrvatskoj nije u redu.

dusan

pre 13 godina

Jos jednom zelim da istaknem da samo brzim pregledom komentara koji su danas postavljeni na ovu temu mozemo zakljuciti da je interesovanje "komsija" za nase razmisljanje o istoj vise nego visoko. To moze da znaci po mom misljenju samo jedno. A to je da su svesni sta su uradili i sta se desava kad se kolo srece i podrske preokrene. Sve i da se nikada to ne dogodi, zivece vecno u strahu i negiranju sopstvene istorije i sopstvenog bica. A sve dok je to tako nikada nece ni postati legitimni, bar ne pred samima sobom-koliko god to ni samima sebi ne priznavali.

Ana

pre 13 godina

Hrvatska teritorija koju su okupirali Srbi?? Kada? Kojim putem smo mi to okupirali hrvatsku teritoriju?? Pfff..koja izjava. Prosto mi se povraca..

baba vanga

pre 13 godina

@ (istočna slavonija, 23. april 2011 14:26)

Pa vame je za sve živo odgovor i argument ta čarobna reč "agresor"! Nije ni čudo što je toliko izgovarate! Istina će pre ili kasnije izaći na videlo - svidelo se to vama ili ne! Ako ne sada ono za 50 godina, ali će sigurno izaći na videlo!

svojoglavi

pre 13 godina

Nijedan deo Hrvatske nije bio okupiran, vec se ona nije uspesno osamostalila, i to svojom krivicom, jer je u to krenula slaveci "vrednosti" NDH, pa se sasvim logicno potomci stradalih u genocigu nad Srbima u toku 2. svetkog rata nisu ni malo prijatno osecali u eventualnoj novoj drzavi. Sto se pokazalo i danas se pokazuje opravdanim strahovanjem. Da podsetim da je ta teritorija bila pod zastotom UN. Izvrsen je pokolj i progon stotine hiljada, ne okupatora, vec ljudi koji se nisu slagali sa novom fasistickom tvodevinim. Za razliku od toga, legalne snage SR Jugoslavije su na svojoj teritoriji branile drzavu od siptarskih terorista ali to nije bilo po volji "milosrdnih andjela". To je bila katastrofa za dok su Olija, Bratunac, martovski progrom, masakriranje radi prodaje ograna, sasvim legitimne akcije. Gospodine Bramerc ne znam sta bi iskreno porucio Vama i Haskom tribunalu, a da moze proci cenzuru moderatora u okupiranoj Srbiji.

Branislav Mitrovic

pre 13 godina

’’Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ocenio je da je operacija "Oluja" bila legitimna akcija, ali da to ne znači da su se mogli činiti zločini.
On je, kako prenosi zagrebački "Vjesnik", napomenuo da se radilo o akciji na hrvatskoj teritoriji koju su okupirali lokalni Srbi, potpomognuti Srbijom i JNA.’’
Eto sta je Vama (i nama, na zalost) Vasa borba za bezalternativnu Evropu dala, g-dine Predsednice (vazi i za buduceg Predsednika takodje, za onog sto je jos u bolnici).
A da se Vi, ipak izvinite g-dinu Bramercu. Pa zaista je previse Srba koji su ’okupirali’ hrvatsku zemlju tamo i ostalo. Nema smisla. A treba da gradimo dobrosusedske odnose, kako ce nas u Evropu primiti drugacije
Tragedija

MarkoRSK

pre 13 godina

Hajde ne pravimo se ludi....I Bosnjaci, Albanci kao i Hrvati iz u tkzv. RSK su bili svoji na svome i to u vecini pa su se SRBI "legitimno" kao branili deportujuci sa njihovog unistavajuci trag njihovog postojanja, cineci masovne zlocine pretvarajuci recimo Bosnu u masovnu grobnicu nesrba. Sve je to bilo pre i posle Oluje znaci prica ne pocinje i ne zavrsava je li neko ziveo na svojoj zemlji i u svojoj kuci i nije korisno zamenjivate teze. Zlocini su se dogodili i za to ce se odgovarati a nadam se ljudi vratiti ili biti obesteceni ali stvarati 1/3 drzavne medjunarodno priznate drzave drzavom u drzavi uz ubijanje i proterivanje, razaranje, i svih ostalih zlocina nad nesrbima zahvaljujuci kojima je ta tvorevina i nastala nije bilo ni legitimno ni humano. Sa druge strane Srbija je posle svega sa istim paramilitarcima krenula u deportaciju i ubijanje Albanaca (po treci put u 10 godina) pa je svaka odbrana bila legitimna. Tu svako poredjenje nestaje....

nebitan lik

pre 13 godina

Ne čudi mene Bramerc, ovo mu je posao i dobija masnu platu za to. Čudite me vi koji kažete da bi Oluja bila legitimna da nije bilo etničkog čišćenja nego samo razoružavanja Srba.

Pa da li vi znate da je SAO Krajina osnovana kao odgovor na Tuđmanov novi Ustav Hrvatske kojim se Srbima ukida status konstitutivnog naroda i postaju nacionalna manjina? Pa normalno da Srbi nisu hteli da im se u sopstvenoj državi to desi i da su tražili autonomiju.

To bi bilo isto kao kad bi u Švajcarskoj Nemci proglasili Italijane i Francuze nacionalnom manjinom, a Švajcarsku nemačkom državom...

nije bitno

pre 13 godina

Manojlo tu si potpuno u pravu i taki su ljudi dobri koji govore istinu i takim ljudima i treba vratit i stan i sva moguča prava u HR jer prihvačaju ali i ispaštaju greške drugih

drno

pre 13 godina

Hahaha, vidjeli zapadnjaci da su se malo zaletili sa relativizacijom zlocina na balkanu pa sad hoce brze-bolje nazad da se Srbija ne "uspava". Nema problema Gospodine Bramercu, svi grijese, bitno je greske ispraviti, a to se ovdje zove "odustajanje od zlocinackog pothvata i insistiranje od Hrvatske na procesuiranju direktnih pocinioca zlocina".

Ali vrh vrhova su ovi sto se pitaju kako je moguce okupirati svoje kuce. Nista, prst na celo pa mozgajte jos malo...

nada

pre 13 godina

On je MORAO ovo da izjavi kako bi LEGITIMISAO ne samo zeleno svetlo i vojnu podrsku clanica NATO-a za "akciju oluja", vec i priznanje drzave Hrvatske od istih (na INTEZIVNU intervenciju Nemacke, hrvatskog saveznika u II svetskom ratu pri ubijanju i proterivanju LOKALNIH Srba), kao i VISEGODISNJE cutanje (odobravanje) SLAVLJA povodom te akcije. A sto se tice Haskog suda i KONACNO osude zlocina i nad Srbima, pa i to je normalno. Posle VISEGODISNJEG "rada" tog Suda nije samo nama bilo OCIGLEDNO da se tamo primenjuju CUDNI, NICIM OPRAVDANI arsini. Valjda su NEKOM ponestali "argumenti" da za opradvanje SRPSKIH ZRTAVA (ubijanje, mucenje i proterivanje) "zbog desavanja na teritoriji bivse SFRJ" (u SLO, HR, BiH i srpskoj pokrajini KiM). Pri tome ne mislim na "nase" NVO.

HRVAT

pre 13 godina

Hrvatska je izašla iz Yugoslavije što je imala potpuno pravo po ustavu iz 1974.g.Znači nova država,u več poznatim granicama,novo doba i novi ustav koji Hrvati imaju pravo uvest jer ipak su Hrvati većina u svojoj državi.U tom novom ustavu Srbi više nisu kontituivan narod što su im prije omogućile komunjare i više nisu na najvažnijim pozicijama u hrvatkoj državi.Znači Srbi će u Hrvatkoj bit manjina ili ništa drugo.Srbima se to ne sviđa.Podižu barikade,protjerivaju Hrvate iz krajnine i odbijaju priznat hrvatsku državu uz pomoć JNA..ograniziraju mitinge na kojim viću :"ovo je srbija" i organiziraju nekakvu RSK.Sukobi traju 5 godina dok se hrvatska vojska napokon nije naoružala i organizirala za završni udarac i slom pobunjenika.Kad su vidjeli da krajnina ipak neće bit sprska,civili odlučuju napustit hrvatsku državu koju nikad nisu priznali i Hrvatska napokon uspostavlja vlast na cijelom njezinom teritoriju.Naravno nakon Oluje su se dogodili neki zločini zbog kojih mi je iskreno žao.ALi Oluja nikad nije bila zločinački pohvat.NIKAD!!

samo vas gledam i ne mogu da verujem

pre 13 godina

Polako, polako. Na redu je žalbeni postupak kojim će se dokazati da Gotovina i Markač nevini trunu u zatvoru. I bez žalbenog postupka je jasno da je Oluja bila LEGITIMNA oslobodilačka akcija. netko će odgovarati za zločine počinjene nakon Oluje ali taj netko nisu i ne mogu biti Gotovina i Markač. Sve dolazi na svoje. Kao i uvijek.
(Croat, 23. april 2011 14:17)

Mora da je opet ujka Sem rešio da zaštiti svog malog nedužnog pulena koji je počeo da vrišti?!

Manojlo

pre 13 godina

Istina je da smo bombardovali hrvatske gradove 4 pune godine 1991-1995 i proterali svo hrvatsko stanovništvo iz Knina i Krajine. Nisu nas oni terali nego smo svi mi pobegli pre nego je HV stigla i to je istina, isto kao šta je istina da je HV ulazila u prazna sela i palila sve redom da se ne bi mi vratili.
Znači, nemojumo da se zamajavamo, šta smo sejali 1991-1995., žanjali smo 1995 i žanjemo do danas.
Toliko od jednog Knindže koji danas živi u Beogradu jer je 1991. slušao Martića i Miloševića umesto da je sedeo kući, ćutao i čekao da sve prođe.

Mare

pre 13 godina

Hvala gospodinu Bramercu sada sam siguran da cu mirne savesti u blizoj ili daljoj buducnosti rado pomoci u etnickom ciscenju Kosova i Metohije. To cu smatrati legitimnom akcijom ponovnog uspostvaljnja drzavnsoti Srbije na okupiranoj teritoriji.

Hvala jos jednom sad mi je lakse.

Kondor

pre 13 godina

Ovo ja Bramerc rekao da bi umirio Hrvate,jer je kod njih veliko nezadovoljstvo zbog ovih presuda.Jeste akcija bila legitimna,ali je državni vrh Hrvatske pretvorio u zločinačku.

Promenjena Istorija

pre 13 godina

Najgore je sto cemo ovu Bramercovu lekciju iz Primenjene Istorije morati da stavimo i u srpske citanke, jer ce i to biti deo obaveznog usaglasavanja nasih stvari sa EU.
Srbiju ce u EU primiti tek nakon sto sadasnja vlast rasproda sve srpske resurse strancima. Primice nas samo da bi lakse izvlacili nase pare na njihove racune.

Dule NS

pre 13 godina

Ljudi, mislim da svi treba da smanjimo strasti i da raščistimo jednom za sva vremena!
Može Bramerc da priča šta god mu padne na pamet, može Hrvatska vlada da osporava šta god hoće, da briše kvalifikacije... ništa to ne može da promeni istinu!
I Hrvati i mi svi ovde jako dobro znamo da je apsolutno postojao "udruženi zločinački poduhvat" i da je bila veoma jasna namera da se Hrvatska očisti od Srba!
-Samo što Hrvati to pokušavaju da sakriju i da zamaskiraju, a mi želimo istinu - a i mi i Evropa i Amerika svi sve jako dobro znamo i zato bih zamolio sve da se ne foliraju i ne glume više!

-Meni je bitna samo jedna stvar - ako je zemlja poput Hrvatske koja ima ovakav stav prema zločinima i koja se ovako ponaša, "spremna" da postane deo Evropske unije, ja onda DEFINITIVNO - ALI ZAISTA NAJISKRENIJE NE ŽELIM DA MOJA ZEMLJA SRBIJA BUDE DEO TAKVE UNIJE, niti da bude u uniji sa zemljom poput Hrvatske, koja ima za najveći državni praznik dan kada su počinili ogroman zločin nad mojim rođenim narodom!
Izvin'te al' ja ipak imam bar malo dostojanstava!!!

b.y.o.b.

pre 13 godina

Da lopov uđe u vašu rođenu kuću,da kaže da ste okupator svoje sopstvene kuće,da vas izbacuje napolje i za to vreme urinira po vama vi bi ste se složili kada bih ja rekao da taj lopov ima legitimitet za upad u vašu kuću,"gospodine" Bramerc?

istočna slavonija

pre 13 godina

a kakva je mogla biti nego oslobodilačka..svoj teritorij smo oslobađali..protjerali ste 300 000 ljudi iz okupiranih djelova hrvatske.. počili strašne zločine od 91 pa nadalje,u koje god je selo ili grad ušla jna i četnici,beli orlovi,arkanovci itd bio je pokolj..nažalost neki naši su čekali osvetu..trebali je ta sao krajina pristati na mirnu reintegraciju u hrvatsku pa bi danas živjeli u svojim domovima..kao što je bilo u istočnij slavoniji..teško je izvedivo da se u tako velikoj vojnoj akciji gdje je sudjelovalo 150 000 naših vojnika ne dešavaju stvari što su se dešavale..a za vaše kosovo...poslje vaših ratovanja sa susjednim zemljama naravno da ste bili kažnjeni i sa gubitkom vlastitog teritorija,tako prolaze agresori,zahvalite to miloševiču,šešelju i ekipi iz tog vremena...

Risnjak

pre 13 godina

...opca amnezija, kako stvari stoje ! Sto i nije daljne cudno...u orginalnoj izjavi Bramerca stoji takoder da su ti lokalni Srbi PODPOMOGNUTI POLITIKOM IZ SRBIJE okupirali 1/3 medunarodno priznate drzave !!! Da li je vecina koja tu temu komentira zaboravila da su prije Oluje potjerani svi nesrbi, njih 350'000 iz svojih domova, pa te domove, njih blizu 200'000 unisteno i spaljeno ! da pitam... sta ste vi ocekivali, da ce to tako i ostat ? Zasto je odbijen plan Z4 od strane ''konstituivnog'' naroda koji, po vama, vekovima zivi tamo.... a gdje su Hrvati i svi nesrbi do tada zivjeli ? Na Marsu ?

Zoran

pre 13 godina

Mene je sramota sto smo izrucili sve nase vojne i policijske generale u Hag. Nikada to nismo smeli dozvoliti. Bolje da smo i mi presudili nego Hag koji je ceo Srpski narod osudio na preko hiljadu godina robije. Dok drugi na Kosovu, Hrvatsko, BIH slave svoje vodje, podizu im spomenike, vlast i narod daju podrsku, skupljaju novac za njihovu odbranu mi smo nase generale izrucili Hagu a ovog zadnjeg jurimo kao psa. Daj Boze da sto pre umre i da se nikada ne nadje u Hagu.

maja

pre 13 godina

Vidim da mnogi od vas ne barataju pojmom okupacija. Okupacija je kad dio teritorija sam ili podpomognut drugom državom ne priznaje suverenitet međunarodno proznate države u okviru koje se nalazi.

Croat

pre 13 godina

Polako, polako. Na redu je žalbeni postupak kojim će se dokazati da Gotovina i Markač nevini trunu u zatvoru. I bez žalbenog postupka je jasno da je Oluja bila LEGITIMNA oslobodilačka akcija. netko će odgovarati za zločine počinjene nakon Oluje ali taj netko nisu i ne mogu biti Gotovina i Markač. Sve dolazi na svoje. Kao i uvijek.

Posmatrač

pre 13 godina

Pobuna Srba počela je u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj (delu SFRJ) a završila se u međunarodno priznatoj Republici Hrvatskoj.
Da su trupe JNA ili VJ ili bilo koje vojske bilo koje strane države bile aktivne na suverenoj teritoriji Republike Hrvatske to bi bila agresija i okupacija. Svi znaju da to nije bila agresija/okupacija, pa i Hrvati.
Sa druge strane niko ne osporava pravo R. Hrvatskoj da na svojoj teritoriji razoruža, zarobi, onesposobi i sl. sve nelegalne vojne i paravojne formacije. Da je "Oluja" imala to kao isključivi cilj bila bi legitimna "vojno-redarstvena" akcija... Opet, svi znaju šta je bilo, pa je, u tom smislu, opravdana kvalifikacija "udruženi zličinački poduhvat". Ono što opredeljuje ovakvu kvalifikaciju je osnovni motiv i bitni rezultat.
To naravno ne zahteva osudu HR, već samo inspiratora, organizatora i izvršioca tog poduhvata...
Prosto - Hrvatsku su njeni saveznici "navukli" da baš ovako uradi iz razloga koji su sasvim jasni.
Nema tu ništa posebno osim, meni zaista čudnog, nepodeljenog stava u HR da je ovo velika nepravda, napad na HR, izdaja...

DRAGOLJUB ŠUMADINAC

pre 13 godina

Srbi su bili konstitutivni narod i njih je bilo u Hrvatskoj preko 13 odsto.Živeli su u svojoj zemlji,a nisu došli ni od kuda. Bramerc namerno i dalje diskerdituje Srbe, srpski narod,a to čini zbog interesa velikih. Ko je bio na tenku Hrvata koji su ubijali sve pred sobom i uništavali kuće? Ako se zaboravilo da podsetim: na tenku je bio Piter Galbrajt, tadađšnji ambasador SAD u Zagrebu.Malo postaje jasnije što Bramerc tako reaguje. Zašto je onda na teritoriji Srbije bilo zabranjeno njenim snagama da se bore protiv terorističke OVK na KiM i zbog čefga su mnogi iz vrha države osudjeni ili čekaju na Sudjenje u Hagu. Neko bi morao da se oglasi iz Srbije, iz vrha države, jer se ovde u Bramercovoj izjavi direktno optužuje Srbija da je ona napala taj deo Hrvatske i da je zbog toga legitimna akcija NATO,SAD sa Piterom galbrajtom kao "tenkistom" i Brisel.

cro

pre 13 godina

Mi to u Hrvatskoj već znamo.Sada će se postaviti pitanje ratne odštete.I nemojte molim vas iskrivljavati istinu,Galbrajt se vozio na srpskom traktoru,a ne na našem tenku.

1357.

pre 13 godina

MIJO

Moja porodica zivi u Krajini od 1357 godine (crkeveni dokument, tada se prvi put pominje moje prezime i inace celo to selo) od 1503. prvi put zabelezeno da slave Svetog Nikolu naravno prezime nam je isto i tada i sada. Selo se nalazi nekih cetrdesetak km severno od Livna.

I sad ti meni kazez da su moji tamo dosljaci?

vladar

pre 13 godina

Kakvi licemeri!!!
Da li se, kada je Kosovo u pitanju, radilo o srpskoj teritoriji koju su okupirali lokalni Albanci, potpomognuti Albancima iz Albanije, muslimanskim teroristima iz celog sveta i na kraju snagama NATO-a?
Zasto akcije srpskih snaga onda nisu bile legitimne???
Dvostruki arsini ce skupo kostati Zapad.

Vox Haagi - vox dei

pre 13 godina

Hladan tuš iz Haaga za srbijansko likovanje, prekrajanje povijesti, relativizaciju i stavljanje znaka jednakosti između svih strana u sukobima 90-ih. Nemili događaji nakon Oluje i činjenica da su Tuđman i Šušak bili zločinci ne mijenjaju njenu suštinu i ona će se i dalje obilježavati kao Dan oslobođenja. A sad nazad hvatati Mladića i Hadžića, možda iduće godine i dobijete status kandidata za EU ako ih predate i suočite se s vlastitim svinjarijama.

debela hladovina

pre 13 godina

Oluja je "oslobodila" Krajinu od Srba koji su tamo živeli vekovima. I u Jasenovcu su "oslobađali" Hrvatsku od Srba, Jevreja i ostalih... Sve neke oslobodilačke ratove vode ti Hrvati... Kao što je Ratko Mladić "oslobodio" Srebrenicu. S tom razlikom što je nama ovde (u Srbiji) uglavnom muka od tih "oslobodilaca", dok se Hrvati svojima ponose.

MIJO

pre 13 godina

Pa to zna svaki covek koji i malo moze biti objektivan ,Srbi su okupirali dio priznate drzave i prije toga proterali svo nesrpsko stanovnistvo isto kao u bosni i osnovali Krajinu i RS

google

pre 13 godina

"okupirali LOKALNI Srbi"? Bas me zanima da li je g.Bramerc pogledao ovu fotografiju uz vest, na kojoj se vidi "tesko naoruzanje" lokalnih Srba koji beze ispred lokalnih Hrvata. A sta je bila NDH onaj put? I da li g.Bramerc zna da su preci mnogih loklanih Srba stradali upravo od ruku lokalnih Hrvata i da su skorasnji ratovi bili pod ogromnim uticajem dogadjaja iz II. svetskog rata? A sta cemo sa "lokalnim Albancima" od kojih je bar trecina iz Albanije? Po prirodnim zakonima sve se menja i okrece. Sad su Srbi prilicno jadni i slabi, ali ojacace i onda ce vam "objasniti" neke stvari kako sleduje.

nenad73

pre 13 godina

Bramerc je sada u vrlo interesantnoj situaciji da objasni kako je Oluja legitimna akcija na Hrvatskoj teritoriji koju su "okupirali lokalni Srbi" za razliku od iste akcije Srbije na teritoriji Kosova i Metohije koja je zbog iste takve akcije dobila vojnu intervenciju NATO. Dobro je da je konacno objasnjena sustinska razlika koja je u sustini definisana kao "dvostruki standard".

Goran

pre 13 godina

Ovo Hasko tuzilastvo je vec pocelo sa zamenom teza. Kako akcija koja je bila zlocinacki poduhvat moze da bude legitimna akcija? Ovo pocinje da lici na cirkus i predsednik Tadic i Jeremic bi morali neki protest da uloze protiv ovoga i da vrse pritisak o nezadovoljstvu Srpske strane. Hrvati su na dobrom putu da nakon zalbenog postupka izbace termin "Zlocinacki poduhvat" ili da ove generale oslobode. Franju Tudjmana je izabrao Hrvatski narod da ih vodi kao predsednik. Ako taj predsednik okupi sve vojne kao i policijske generale i kaze "Srbi moraju da nestanu sa ovog podrucija" i taj plan na terenu sa vojskom ispune onda je to zlocinacki poduhvat drzave. On nije rekao da ce nestati Vojska RSK vec Srbi u globalu. Pa imaju i mitinzi nakon "Oluje" gde Tudjman kaze da procenat Srba u Hrvatskoj nikada vise ne sme biti veci od 3%. Ako to nije zlocinacki poduhvat i ako to Evropa prihvati kao legitimnu akciju, onda je to zalosno. Srbija ni pod kojim uslovima ne sme da odustane od tuzbe protiv Hrvatske pred medjunarodnim sudom. Najgori moguci scenario je da se predsednici dogovore a mi da omalovazimo sve nase zrtve. Dok Hrvati slave svoje zlocince. To tako ne moze.

Vujadin

pre 13 godina

Kad Bramerc kaze da je "oluja" legitimna, onda tu nema nikakve dileme! Pa ni Oric nije kriv...Ali nikako neko da kaze kojom UN rezolucijom je ukinut Vensov plan za RSK?

Kayan Giya

pre 13 godina

Lokalni Srbi okupirali svoje kuce! Nisam procitao da je makar jedan zvanicnik EU ili SAD dao izjavu u kojoj osudjuju ponasanje hrvatskog naroda i sto je jos gore vlasti koji ne priznaju odluku medjunarodnog suda. Ne, oni daju izjave u kojima ce nastaviti da podsticu proteste porucujuci im da su u pravu sto protestuju. NECUVENO! Demokratija na delu...

Ratko

pre 13 godina

Pa cekaj Bramerc? Kada se Srbima lupi etiketa sa presudom udruzenog zlocinackog poduhvata onda su i akcije bile zlocinacke! Po meni je akcija Racak brilijantna policijska operacija a po vama je to zlocin. A kada se Hrvatima presudi u udruzenom zlocinackom poduhvatu onda su njihove akcije legalna borba protiv terorista? Stvarno mi se bre gadite. Pa sta se ulizujete Hrvatskoj?

Goran

pre 13 godina

Baš kada se narod poveselio, saznajemo de je Oluja legalna i legitima.
Oluja je legitima isto kao sto je legitimo hapšenje kriminalca, ali nije legitimo spaliti njegovu kucu i rastjerati mu familiju. To je problem, odnosno zlocin, koji se nazalost dogodio.

završetak sage

pre 13 godina

Sada cijelu ovu buku u komunikacijskom kanalu treba smiriti. Svima je sve jasno, Oluja je legitimna i oslobodilačka akcija u kojoj su učinjeni i zločini. Za zločine je najodgovorniji Tuđman, posebno zato što nakon Oluje nisu provedene odgovarajuće istrage odnosno procesuirani zločinci te je na razne administrativne načine onemogućavan povratak izbjeglih. Hrvatska treba nastojati pravnim putem smanjiti kaznu generalu Gotovini pomoću olakotnih okolnostima. Naime, njegov odvjetnik nije želio priložiti niti jednu olakotnu okolnost jer navodno po protestantskom pravu to bi automatski značilo priznanje krivnje. Završiti pregovore u šestom mjesecu i okrenuti se budućnosti.

Amater

pre 13 godina

"Bramerc: ...i naglasio je da činjenica da je Oluja bila oslobodilačka operacija." Da li je oslobodilacka operacija kada se stotine hiljada Srba proteruje sa teritorije na kojoj zive generacijama? Da li je onda "oslobodilacka operacija" ako Srbi rese da proteraju milion Albanaca sa Kosova i Metohije? Ta "oslobodilacka operacija" koju Bramerc spominje je "oslobodilacka" isto koliko je i operacija "Milosrdni andjeo" bila milosrdna!

tisma

pre 13 godina

Legitimna operacija sjajno!!! nasilno proterivanje lokalnog stanovnistva nacionalne manjine sa njihovih ognjista oslobodilacka akcija ...moj udzbenik iz Medjunarodnog javnog prava ode u djubre posto se to tamo drugacije zove(ratni zlocin)!!!

Dimitrije

pre 13 godina

Znaci legitimno je da sa tenkovima i avionima zbrises i poteras u egzodus 250 hiljada ljudi sa teritorije gde su ziveli vekovima? Da im popalis kuce a ovi sto su ostali da ih streljas. Bramerc nije tvoje da dajes kvalifikaciju sta je legalno a sta nije. Ti nisi za to placen i tvoje je bilo da dokazes zlocine. Ne mogu se ovde primenjivati dvostruka pravila. Ako su Ratko Mladic i ljudi oko njega osudjeni za zlocinacki poduhvat u Srebrnici ne moze se kazati da je akcija bila legitimna. Iz zasticene zone Srebrnice su imali upade armije BIH koja je ubijala i palila po okolnim srpskim selima i koja se krila pod tom zasticenom zonom. Nije resenje krenuti u akciju i pobiti nekoliko hiljada ljudi jer to je zlocin. Kako onda to u Hrvatskom slucaju nije zlocin? Hasko tuzilastvo treba da se stidi.

pero

pre 13 godina

Oluja je legitimna koliko i antiterorističke akcije na Kosovu! Laž je da ovo nije presuda Hrvatskoj državi! Presuda se odnosi na državu Hrvatsku isto koliko se odnosi i presuda našim vojnim i policijskim generalima u slučaju Kosova! Izvinite ko čini državu, ako ne njeni izabrani prestavnici, državne službe i aparat! Prema tome svakako da se ove presude odnose na države! A narodu koji je podržavao fanatike nek bude na nauk!

vladimir

pre 13 godina

da su zaista bili potpomognuti Srbijom, a ne Hrvati NATO-om, Hrvatkse danas ne bi ni bilo. NATO im je napravio drzavu i ucestvovao u svemu sto se tamo desavalo.

Golub

pre 13 godina

Bas me interesuje da li g.Bramerc, kad se vec upusta u politicko-istorijske teme, misli i da li je uspostava i odbrana SAO Krajina bila legitimna akcija?

vladar

pre 13 godina

Kakvi licemeri!!!
Da li se, kada je Kosovo u pitanju, radilo o srpskoj teritoriji koju su okupirali lokalni Albanci, potpomognuti Albancima iz Albanije, muslimanskim teroristima iz celog sveta i na kraju snagama NATO-a?
Zasto akcije srpskih snaga onda nisu bile legitimne???
Dvostruki arsini ce skupo kostati Zapad.

Manojlo

pre 13 godina

Istina je da smo bombardovali hrvatske gradove 4 pune godine 1991-1995 i proterali svo hrvatsko stanovništvo iz Knina i Krajine. Nisu nas oni terali nego smo svi mi pobegli pre nego je HV stigla i to je istina, isto kao šta je istina da je HV ulazila u prazna sela i palila sve redom da se ne bi mi vratili.
Znači, nemojumo da se zamajavamo, šta smo sejali 1991-1995., žanjali smo 1995 i žanjemo do danas.
Toliko od jednog Knindže koji danas živi u Beogradu jer je 1991. slušao Martića i Miloševića umesto da je sedeo kući, ćutao i čekao da sve prođe.

debela hladovina

pre 13 godina

Oluja je "oslobodila" Krajinu od Srba koji su tamo živeli vekovima. I u Jasenovcu su "oslobađali" Hrvatsku od Srba, Jevreja i ostalih... Sve neke oslobodilačke ratove vode ti Hrvati... Kao što je Ratko Mladić "oslobodio" Srebrenicu. S tom razlikom što je nama ovde (u Srbiji) uglavnom muka od tih "oslobodilaca", dok se Hrvati svojima ponose.

vladimir

pre 13 godina

da su zaista bili potpomognuti Srbijom, a ne Hrvati NATO-om, Hrvatkse danas ne bi ni bilo. NATO im je napravio drzavu i ucestvovao u svemu sto se tamo desavalo.

Ratko

pre 13 godina

Pa cekaj Bramerc? Kada se Srbima lupi etiketa sa presudom udruzenog zlocinackog poduhvata onda su i akcije bile zlocinacke! Po meni je akcija Racak brilijantna policijska operacija a po vama je to zlocin. A kada se Hrvatima presudi u udruzenom zlocinackom poduhvatu onda su njihove akcije legalna borba protiv terorista? Stvarno mi se bre gadite. Pa sta se ulizujete Hrvatskoj?

1357.

pre 13 godina

MIJO

Moja porodica zivi u Krajini od 1357 godine (crkeveni dokument, tada se prvi put pominje moje prezime i inace celo to selo) od 1503. prvi put zabelezeno da slave Svetog Nikolu naravno prezime nam je isto i tada i sada. Selo se nalazi nekih cetrdesetak km severno od Livna.

I sad ti meni kazez da su moji tamo dosljaci?

google

pre 13 godina

"okupirali LOKALNI Srbi"? Bas me zanima da li je g.Bramerc pogledao ovu fotografiju uz vest, na kojoj se vidi "tesko naoruzanje" lokalnih Srba koji beze ispred lokalnih Hrvata. A sta je bila NDH onaj put? I da li g.Bramerc zna da su preci mnogih loklanih Srba stradali upravo od ruku lokalnih Hrvata i da su skorasnji ratovi bili pod ogromnim uticajem dogadjaja iz II. svetskog rata? A sta cemo sa "lokalnim Albancima" od kojih je bar trecina iz Albanije? Po prirodnim zakonima sve se menja i okrece. Sad su Srbi prilicno jadni i slabi, ali ojacace i onda ce vam "objasniti" neke stvari kako sleduje.

tisma

pre 13 godina

Legitimna operacija sjajno!!! nasilno proterivanje lokalnog stanovnistva nacionalne manjine sa njihovih ognjista oslobodilacka akcija ...moj udzbenik iz Medjunarodnog javnog prava ode u djubre posto se to tamo drugacije zove(ratni zlocin)!!!

istočna slavonija

pre 13 godina

a kakva je mogla biti nego oslobodilačka..svoj teritorij smo oslobađali..protjerali ste 300 000 ljudi iz okupiranih djelova hrvatske.. počili strašne zločine od 91 pa nadalje,u koje god je selo ili grad ušla jna i četnici,beli orlovi,arkanovci itd bio je pokolj..nažalost neki naši su čekali osvetu..trebali je ta sao krajina pristati na mirnu reintegraciju u hrvatsku pa bi danas živjeli u svojim domovima..kao što je bilo u istočnij slavoniji..teško je izvedivo da se u tako velikoj vojnoj akciji gdje je sudjelovalo 150 000 naših vojnika ne dešavaju stvari što su se dešavale..a za vaše kosovo...poslje vaših ratovanja sa susjednim zemljama naravno da ste bili kažnjeni i sa gubitkom vlastitog teritorija,tako prolaze agresori,zahvalite to miloševiču,šešelju i ekipi iz tog vremena...

nenad73

pre 13 godina

Bramerc je sada u vrlo interesantnoj situaciji da objasni kako je Oluja legitimna akcija na Hrvatskoj teritoriji koju su "okupirali lokalni Srbi" za razliku od iste akcije Srbije na teritoriji Kosova i Metohije koja je zbog iste takve akcije dobila vojnu intervenciju NATO. Dobro je da je konacno objasnjena sustinska razlika koja je u sustini definisana kao "dvostruki standard".

Mare

pre 13 godina

Hvala gospodinu Bramercu sada sam siguran da cu mirne savesti u blizoj ili daljoj buducnosti rado pomoci u etnickom ciscenju Kosova i Metohije. To cu smatrati legitimnom akcijom ponovnog uspostvaljnja drzavnsoti Srbije na okupiranoj teritoriji.

Hvala jos jednom sad mi je lakse.

pero

pre 13 godina

Oluja je legitimna koliko i antiterorističke akcije na Kosovu! Laž je da ovo nije presuda Hrvatskoj državi! Presuda se odnosi na državu Hrvatsku isto koliko se odnosi i presuda našim vojnim i policijskim generalima u slučaju Kosova! Izvinite ko čini državu, ako ne njeni izabrani prestavnici, državne službe i aparat! Prema tome svakako da se ove presude odnose na države! A narodu koji je podržavao fanatike nek bude na nauk!

Amater

pre 13 godina

"Bramerc: ...i naglasio je da činjenica da je Oluja bila oslobodilačka operacija." Da li je oslobodilacka operacija kada se stotine hiljada Srba proteruje sa teritorije na kojoj zive generacijama? Da li je onda "oslobodilacka operacija" ako Srbi rese da proteraju milion Albanaca sa Kosova i Metohije? Ta "oslobodilacka operacija" koju Bramerc spominje je "oslobodilacka" isto koliko je i operacija "Milosrdni andjeo" bila milosrdna!

Risnjak

pre 13 godina

...opca amnezija, kako stvari stoje ! Sto i nije daljne cudno...u orginalnoj izjavi Bramerca stoji takoder da su ti lokalni Srbi PODPOMOGNUTI POLITIKOM IZ SRBIJE okupirali 1/3 medunarodno priznate drzave !!! Da li je vecina koja tu temu komentira zaboravila da su prije Oluje potjerani svi nesrbi, njih 350'000 iz svojih domova, pa te domove, njih blizu 200'000 unisteno i spaljeno ! da pitam... sta ste vi ocekivali, da ce to tako i ostat ? Zasto je odbijen plan Z4 od strane ''konstituivnog'' naroda koji, po vama, vekovima zivi tamo.... a gdje su Hrvati i svi nesrbi do tada zivjeli ? Na Marsu ?

Vujadin

pre 13 godina

Kad Bramerc kaze da je "oluja" legitimna, onda tu nema nikakve dileme! Pa ni Oric nije kriv...Ali nikako neko da kaze kojom UN rezolucijom je ukinut Vensov plan za RSK?

Vox Haagi - vox dei

pre 13 godina

Hladan tuš iz Haaga za srbijansko likovanje, prekrajanje povijesti, relativizaciju i stavljanje znaka jednakosti između svih strana u sukobima 90-ih. Nemili događaji nakon Oluje i činjenica da su Tuđman i Šušak bili zločinci ne mijenjaju njenu suštinu i ona će se i dalje obilježavati kao Dan oslobođenja. A sad nazad hvatati Mladića i Hadžića, možda iduće godine i dobijete status kandidata za EU ako ih predate i suočite se s vlastitim svinjarijama.

Goran

pre 13 godina

Ovo Hasko tuzilastvo je vec pocelo sa zamenom teza. Kako akcija koja je bila zlocinacki poduhvat moze da bude legitimna akcija? Ovo pocinje da lici na cirkus i predsednik Tadic i Jeremic bi morali neki protest da uloze protiv ovoga i da vrse pritisak o nezadovoljstvu Srpske strane. Hrvati su na dobrom putu da nakon zalbenog postupka izbace termin "Zlocinacki poduhvat" ili da ove generale oslobode. Franju Tudjmana je izabrao Hrvatski narod da ih vodi kao predsednik. Ako taj predsednik okupi sve vojne kao i policijske generale i kaze "Srbi moraju da nestanu sa ovog podrucija" i taj plan na terenu sa vojskom ispune onda je to zlocinacki poduhvat drzave. On nije rekao da ce nestati Vojska RSK vec Srbi u globalu. Pa imaju i mitinzi nakon "Oluje" gde Tudjman kaze da procenat Srba u Hrvatskoj nikada vise ne sme biti veci od 3%. Ako to nije zlocinacki poduhvat i ako to Evropa prihvati kao legitimnu akciju, onda je to zalosno. Srbija ni pod kojim uslovima ne sme da odustane od tuzbe protiv Hrvatske pred medjunarodnim sudom. Najgori moguci scenario je da se predsednici dogovore a mi da omalovazimo sve nase zrtve. Dok Hrvati slave svoje zlocince. To tako ne moze.

MIJO

pre 13 godina

Pa to zna svaki covek koji i malo moze biti objektivan ,Srbi su okupirali dio priznate drzave i prije toga proterali svo nesrpsko stanovnistvo isto kao u bosni i osnovali Krajinu i RS

Kayan Giya

pre 13 godina

Lokalni Srbi okupirali svoje kuce! Nisam procitao da je makar jedan zvanicnik EU ili SAD dao izjavu u kojoj osudjuju ponasanje hrvatskog naroda i sto je jos gore vlasti koji ne priznaju odluku medjunarodnog suda. Ne, oni daju izjave u kojima ce nastaviti da podsticu proteste porucujuci im da su u pravu sto protestuju. NECUVENO! Demokratija na delu...

DRAGOLJUB ŠUMADINAC

pre 13 godina

Srbi su bili konstitutivni narod i njih je bilo u Hrvatskoj preko 13 odsto.Živeli su u svojoj zemlji,a nisu došli ni od kuda. Bramerc namerno i dalje diskerdituje Srbe, srpski narod,a to čini zbog interesa velikih. Ko je bio na tenku Hrvata koji su ubijali sve pred sobom i uništavali kuće? Ako se zaboravilo da podsetim: na tenku je bio Piter Galbrajt, tadađšnji ambasador SAD u Zagrebu.Malo postaje jasnije što Bramerc tako reaguje. Zašto je onda na teritoriji Srbije bilo zabranjeno njenim snagama da se bore protiv terorističke OVK na KiM i zbog čefga su mnogi iz vrha države osudjeni ili čekaju na Sudjenje u Hagu. Neko bi morao da se oglasi iz Srbije, iz vrha države, jer se ovde u Bramercovoj izjavi direktno optužuje Srbija da je ona napala taj deo Hrvatske i da je zbog toga legitimna akcija NATO,SAD sa Piterom galbrajtom kao "tenkistom" i Brisel.

Dimitrije

pre 13 godina

Znaci legitimno je da sa tenkovima i avionima zbrises i poteras u egzodus 250 hiljada ljudi sa teritorije gde su ziveli vekovima? Da im popalis kuce a ovi sto su ostali da ih streljas. Bramerc nije tvoje da dajes kvalifikaciju sta je legalno a sta nije. Ti nisi za to placen i tvoje je bilo da dokazes zlocine. Ne mogu se ovde primenjivati dvostruka pravila. Ako su Ratko Mladic i ljudi oko njega osudjeni za zlocinacki poduhvat u Srebrnici ne moze se kazati da je akcija bila legitimna. Iz zasticene zone Srebrnice su imali upade armije BIH koja je ubijala i palila po okolnim srpskim selima i koja se krila pod tom zasticenom zonom. Nije resenje krenuti u akciju i pobiti nekoliko hiljada ljudi jer to je zlocin. Kako onda to u Hrvatskom slucaju nije zlocin? Hasko tuzilastvo treba da se stidi.

Golub

pre 13 godina

Bas me interesuje da li g.Bramerc, kad se vec upusta u politicko-istorijske teme, misli i da li je uspostava i odbrana SAO Krajina bila legitimna akcija?

Croat

pre 13 godina

Polako, polako. Na redu je žalbeni postupak kojim će se dokazati da Gotovina i Markač nevini trunu u zatvoru. I bez žalbenog postupka je jasno da je Oluja bila LEGITIMNA oslobodilačka akcija. netko će odgovarati za zločine počinjene nakon Oluje ali taj netko nisu i ne mogu biti Gotovina i Markač. Sve dolazi na svoje. Kao i uvijek.

Goran

pre 13 godina

Baš kada se narod poveselio, saznajemo de je Oluja legalna i legitima.
Oluja je legitima isto kao sto je legitimo hapšenje kriminalca, ali nije legitimo spaliti njegovu kucu i rastjerati mu familiju. To je problem, odnosno zlocin, koji se nazalost dogodio.

nebitan lik

pre 13 godina

Ne čudi mene Bramerc, ovo mu je posao i dobija masnu platu za to. Čudite me vi koji kažete da bi Oluja bila legitimna da nije bilo etničkog čišćenja nego samo razoružavanja Srba.

Pa da li vi znate da je SAO Krajina osnovana kao odgovor na Tuđmanov novi Ustav Hrvatske kojim se Srbima ukida status konstitutivnog naroda i postaju nacionalna manjina? Pa normalno da Srbi nisu hteli da im se u sopstvenoj državi to desi i da su tražili autonomiju.

To bi bilo isto kao kad bi u Švajcarskoj Nemci proglasili Italijane i Francuze nacionalnom manjinom, a Švajcarsku nemačkom državom...

Dule NS

pre 13 godina

Ljudi, mislim da svi treba da smanjimo strasti i da raščistimo jednom za sva vremena!
Može Bramerc da priča šta god mu padne na pamet, može Hrvatska vlada da osporava šta god hoće, da briše kvalifikacije... ništa to ne može da promeni istinu!
I Hrvati i mi svi ovde jako dobro znamo da je apsolutno postojao "udruženi zločinački poduhvat" i da je bila veoma jasna namera da se Hrvatska očisti od Srba!
-Samo što Hrvati to pokušavaju da sakriju i da zamaskiraju, a mi želimo istinu - a i mi i Evropa i Amerika svi sve jako dobro znamo i zato bih zamolio sve da se ne foliraju i ne glume više!

-Meni je bitna samo jedna stvar - ako je zemlja poput Hrvatske koja ima ovakav stav prema zločinima i koja se ovako ponaša, "spremna" da postane deo Evropske unije, ja onda DEFINITIVNO - ALI ZAISTA NAJISKRENIJE NE ŽELIM DA MOJA ZEMLJA SRBIJA BUDE DEO TAKVE UNIJE, niti da bude u uniji sa zemljom poput Hrvatske, koja ima za najveći državni praznik dan kada su počinili ogroman zločin nad mojim rođenim narodom!
Izvin'te al' ja ipak imam bar malo dostojanstava!!!

MarkoRSK

pre 13 godina

Hajde ne pravimo se ludi....I Bosnjaci, Albanci kao i Hrvati iz u tkzv. RSK su bili svoji na svome i to u vecini pa su se SRBI "legitimno" kao branili deportujuci sa njihovog unistavajuci trag njihovog postojanja, cineci masovne zlocine pretvarajuci recimo Bosnu u masovnu grobnicu nesrba. Sve je to bilo pre i posle Oluje znaci prica ne pocinje i ne zavrsava je li neko ziveo na svojoj zemlji i u svojoj kuci i nije korisno zamenjivate teze. Zlocini su se dogodili i za to ce se odgovarati a nadam se ljudi vratiti ili biti obesteceni ali stvarati 1/3 drzavne medjunarodno priznate drzave drzavom u drzavi uz ubijanje i proterivanje, razaranje, i svih ostalih zlocina nad nesrbima zahvaljujuci kojima je ta tvorevina i nastala nije bilo ni legitimno ni humano. Sa druge strane Srbija je posle svega sa istim paramilitarcima krenula u deportaciju i ubijanje Albanaca (po treci put u 10 godina) pa je svaka odbrana bila legitimna. Tu svako poredjenje nestaje....

b.y.o.b.

pre 13 godina

Da lopov uđe u vašu rođenu kuću,da kaže da ste okupator svoje sopstvene kuće,da vas izbacuje napolje i za to vreme urinira po vama vi bi ste se složili kada bih ja rekao da taj lopov ima legitimitet za upad u vašu kuću,"gospodine" Bramerc?

RADOVAN III

pre 13 godina

Pamti se samo pobeda i nista drugo.Zaboravismo da su Srbi u kninsko krajini "legalno"proterali hrvatsko stanovnistvo.To sto su poverovali Milosevicu i nekim domacim kvazi zubarima i pandurima da su osobe koje garantuju buducnost,je greska tog naroda.Zato su je i platili na kraju.Milosevic je na sopstveni grad i narod izveo tenkove a u Kninu ratovao sa pljackaskim hordama i kriminalcima ala Arkan-i,Legije,kao i raznim kapetanima.Cena je gorko placena,to je promasaj koji su Hrvati iskoristili.Sada bar imamo neku sansu za povratak tog sludjenog naroda,ali o tome srbijanska beogradska politika ne razmislja.Isuvise su zauzeti pljackanjem sotstvenog naroda u Srbiji.Pitanje je samo dokle.A za kraj kome bi srpskom politicaru poverovali da ce ista uraditi za narod u Srbiji ako di ga neko dobro podmitio?

maja

pre 13 godina

Vidim da mnogi od vas ne barataju pojmom okupacija. Okupacija je kad dio teritorija sam ili podpomognut drugom državom ne priznaje suverenitet međunarodno proznate države u okviru koje se nalazi.

cro

pre 13 godina

Mi to u Hrvatskoj već znamo.Sada će se postaviti pitanje ratne odštete.I nemojte molim vas iskrivljavati istinu,Galbrajt se vozio na srpskom traktoru,a ne na našem tenku.

Zoran

pre 13 godina

Mene je sramota sto smo izrucili sve nase vojne i policijske generale u Hag. Nikada to nismo smeli dozvoliti. Bolje da smo i mi presudili nego Hag koji je ceo Srpski narod osudio na preko hiljadu godina robije. Dok drugi na Kosovu, Hrvatsko, BIH slave svoje vodje, podizu im spomenike, vlast i narod daju podrsku, skupljaju novac za njihovu odbranu mi smo nase generale izrucili Hagu a ovog zadnjeg jurimo kao psa. Daj Boze da sto pre umre i da se nikada ne nadje u Hagu.

ZG

pre 13 godina

Lako cete vi za hrvatske Srbe, nego uprite s radom, trebat ce netko i platiti ratnu stetu. Ili nema u EU. Ova situacija zadnjih dana je na najbolji nacin razotkrila velikosrbe, koji se nikad nece pomiriti s postojanjem Hrvatske.

Risnjak

pre 13 godina

@Manojlo, Marko RSK...
eto bravo za komentare, treba imati jaja za to napisat, svaka cast ! Ovakvim ljudima ce prije ili kasnije svakako biti omoguceno da se vrate, da im se izplati steta i obnovi kuce/stanovi unisteni nakon Oluje ! Razmisljate u pravom smjeru, ovako je moguca pomirba ! Malo ce jos trajat, dok se kompletno ne izmjene politicke garniture u Hrvatskoj i Srbiji koje su jos i dan danas sklone retorici krvavih devedesetih... ali se pomalo krece ! palac gore !

završetak sage

pre 13 godina

Sada cijelu ovu buku u komunikacijskom kanalu treba smiriti. Svima je sve jasno, Oluja je legitimna i oslobodilačka akcija u kojoj su učinjeni i zločini. Za zločine je najodgovorniji Tuđman, posebno zato što nakon Oluje nisu provedene odgovarajuće istrage odnosno procesuirani zločinci te je na razne administrativne načine onemogućavan povratak izbjeglih. Hrvatska treba nastojati pravnim putem smanjiti kaznu generalu Gotovini pomoću olakotnih okolnostima. Naime, njegov odvjetnik nije želio priložiti niti jednu olakotnu okolnost jer navodno po protestantskom pravu to bi automatski značilo priznanje krivnje. Završiti pregovore u šestom mjesecu i okrenuti se budućnosti.

HRVAT

pre 13 godina

Hrvatska je izašla iz Yugoslavije što je imala potpuno pravo po ustavu iz 1974.g.Znači nova država,u več poznatim granicama,novo doba i novi ustav koji Hrvati imaju pravo uvest jer ipak su Hrvati većina u svojoj državi.U tom novom ustavu Srbi više nisu kontituivan narod što su im prije omogućile komunjare i više nisu na najvažnijim pozicijama u hrvatkoj državi.Znači Srbi će u Hrvatkoj bit manjina ili ništa drugo.Srbima se to ne sviđa.Podižu barikade,protjerivaju Hrvate iz krajnine i odbijaju priznat hrvatsku državu uz pomoć JNA..ograniziraju mitinge na kojim viću :"ovo je srbija" i organiziraju nekakvu RSK.Sukobi traju 5 godina dok se hrvatska vojska napokon nije naoružala i organizirala za završni udarac i slom pobunjenika.Kad su vidjeli da krajnina ipak neće bit sprska,civili odlučuju napustit hrvatsku državu koju nikad nisu priznali i Hrvatska napokon uspostavlja vlast na cijelom njezinom teritoriju.Naravno nakon Oluje su se dogodili neki zločini zbog kojih mi je iskreno žao.ALi Oluja nikad nije bila zločinački pohvat.NIKAD!!

mate_hr

pre 13 godina

Meni je ova osuda gotovine pokazala par stvari koje nisam mislio da ce biti takve.
Naravno da kao svaki hrvat mislim da je oluja legitimna i naravno da je bilo nepotrebnih zlocina i paljenja tokom akcije i nakon. Isto tako smatram da gotovina nije kriv za to nego vrh politike.
Ali njima se nije moglo suditi pa su uzeli najprikladnijeg.....
Ono što me jako pogodilo je reakcija hrvatskih medija prvih dana nakon presude, nije bilo nikakvih spominjanja žrtava, samo se pričalo od svetosti oluje. Isto tako reakcija crkve je bila katastofalna....
Tih prvih dana je izgledalo kao da smo se mentalno vratili 15 godina nazad, ali vec danas mogu primijetit da se stvar polako smiruju......
Ono što me kod srba živcira je što apsolutno ne spominju događanja i protjerivanje nesrba prije oluje sa okupiranih područja. Ne želite priznati da ste pogriješili s ratom i da ste u tom trenutku mogli zaštititi srbe u hr kako god ste htjeli, ali niste nego ste htjeli teritorij i na kraju vam se to obilo od glavu.

dokada više?

pre 13 godina

@Aleksandar
do kada to ponavljanje o izbacivanju iz ustava. Ustav je donesen 22.12.1991. a balvani i organiziranje tog dijela teritorija su bili daleko ranije. Ustav je posljedica a ne uzrok. Datumi su neumoljivi.

Majka

pre 13 godina

Da se ne lazemo - mnogim Srbima je i Srebrenica legitimna i opravdana napadima izgladnjelih i izbezumljenih grupa medju kojima su bili mnoge izbeglice iz istocne Bosne kojima su clanovi porodica pobijeni. Sto je najgore najcesci komentari su pa zene i deca nisu pobijeni. A nije im data mogucnost da u kolionama i konvojima napuste sa celim porodicama nego im je obecana sigurnost da bih sto vise ostalo za odstrel. A da ne govorimo da su bili uglavnom nenaoruzani, osim pojedinih grupa. Jos uvek je to preovladavajuca logika u Srpskom narodu jer ocigledno postoji ljudska potreba da se opravdaju "svoji" zlocini i kada nema nikakvog opravdanja i velicaju tudji. Nas Balkanski usud gde smo izgubili svako osecanje za zrtve i sluze samo za najnize motive. Da je drugacije, svi bismo se mi pokrili po glavi i izvinjavali do nebesa a nosioci one politike bili kaznjeni i sto dalje od ikakvog uticaja na politiku i vlast. tada bi se fokusirali na zlocine i zrtve a ne na jeftino namirivanje "racuna". Uostalom, da smo bolji ovo se sve ne bi ni dogodilo.

nada

pre 13 godina

On je MORAO ovo da izjavi kako bi LEGITIMISAO ne samo zeleno svetlo i vojnu podrsku clanica NATO-a za "akciju oluja", vec i priznanje drzave Hrvatske od istih (na INTEZIVNU intervenciju Nemacke, hrvatskog saveznika u II svetskom ratu pri ubijanju i proterivanju LOKALNIH Srba), kao i VISEGODISNJE cutanje (odobravanje) SLAVLJA povodom te akcije. A sto se tice Haskog suda i KONACNO osude zlocina i nad Srbima, pa i to je normalno. Posle VISEGODISNJEG "rada" tog Suda nije samo nama bilo OCIGLEDNO da se tamo primenjuju CUDNI, NICIM OPRAVDANI arsini. Valjda su NEKOM ponestali "argumenti" da za opradvanje SRPSKIH ZRTAVA (ubijanje, mucenje i proterivanje) "zbog desavanja na teritoriji bivse SFRJ" (u SLO, HR, BiH i srpskoj pokrajini KiM). Pri tome ne mislim na "nase" NVO.

baba vanga

pre 13 godina

@ (istočna slavonija, 23. april 2011 14:26)

Pa vame je za sve živo odgovor i argument ta čarobna reč "agresor"! Nije ni čudo što je toliko izgovarate! Istina će pre ili kasnije izaći na videlo - svidelo se to vama ili ne! Ako ne sada ono za 50 godina, ali će sigurno izaći na videlo!

Amos

pre 13 godina

Lepo rece covek, sad to sto se to nikome nece dopasti - nije vazno. Moglo bi se stvarno zakljuciti iz ovoga da u medjunarodnom pravu ne vazi princip - ako se nesto dopada sirokim narodnim masama, onda je to ok.
Kao sto recimo Homen zamislja da bi trebalo biti.

Oluja jeste definitivno bila oslobodilacka akcija hrvatskih oruzanih snaga, na teritoriji Hrvatske (tad vec drzave) i u njoj jeste pocinjen zlocin, tj uspesno sproveden organizovan zlocinacki poduhvat.
Jeste bila oslobodilacka jer je na toj teritoriji vec bilo izvrseno etnicko ciscenje - jer stanovnistvo nesrpske nacionalnosti ste mogli traziti lupom ili eventualno asovom i naravno da je hrvatskom rukovodstvu bio cilj da zagospodari svojom teritorijom..
A jeste bio zlocinacki poduhvat i jeste sproveden do kraja i sistematski - jer se srpsko stanovnistvo masovno isteralo sa tih podrucja - sto propagandom, sto zastrasivanjem, sto explicitnim primerima paljenja sela i ubijanja preostalih starosedelaca i sto je najtuznije i najporaznije za Srbe - AKTIVNOM nacionalno-samoubilackom politikom ondasnjeg srpskog rukovodstva.

Vojislav

pre 13 godina

Živojin Mišić (1855 – 1921)

O Hrvatima

Izveštaj kralju Aleksandru po povratku iz Splita
(Iz beleške sekretara Živojina Mišića, g. Milorada Pavlovića)

„Iz svega sto sam čuo i video ja sam duboko zažalio sto smo se mi na silu Boga obmanjivali nekakvom idejom bratstva i zajednice… Svi oni jednako misle, to je svet za sebe, ma sa kakvim predlogom da se pojaviš….. stvar je propala…..

Ništa se ne može zajaziti, ničim što bi joj se ponudilo.

Ja sam sa tim načisto. Dvoje nam kao neminovno predstoji: potpuno se otcepiti od njih, dati im državu, nezavisnu samoupravnu, pa neka lome glavu kako znaju, a drugo je, upravo prvo, da u zemlji zavedemo vojnu upravu za dvadeset godina i da se zemlja sva baci na privredno i ekonomsko podizanje, daleko od svih politickih uticaja. Ako to ne može, onda se otcepiti, dati im njihovu državu.

Granice će biti gde ih mi povucemo, a mi ćemo ih povuci ne onde gde naše ambicije izbijaju na povrsinu, nego onde gde istorija i etnografija kažu; gde kaže jezik i običaji, tradicija i najzad gde se sam narod po slobodnoj volji opredeli, pa će biti i pravo i Bogu drago.

A Italijani? Neka im je sa srećom. Neka se oni Hrvatima usreće. Ja sam duboko uveren da se mi njima nećemo usrećiti... Ti su ljudi svi odreda, prozirni kao čaša, nezajažljivi i u toliko meri lažni i dvolični da sumnjam da na kugli zemaljskoj ima većih podlaca, prevaranata i samoživih ljudi.

Ne zaboravite Visočanstvo, moje reči. Ako ovako ne postupite siguran sam da ćete se ljuto kajati.”

svojoglavi

pre 13 godina

Nijedan deo Hrvatske nije bio okupiran, vec se ona nije uspesno osamostalila, i to svojom krivicom, jer je u to krenula slaveci "vrednosti" NDH, pa se sasvim logicno potomci stradalih u genocigu nad Srbima u toku 2. svetkog rata nisu ni malo prijatno osecali u eventualnoj novoj drzavi. Sto se pokazalo i danas se pokazuje opravdanim strahovanjem. Da podsetim da je ta teritorija bila pod zastotom UN. Izvrsen je pokolj i progon stotine hiljada, ne okupatora, vec ljudi koji se nisu slagali sa novom fasistickom tvodevinim. Za razliku od toga, legalne snage SR Jugoslavije su na svojoj teritoriji branile drzavu od siptarskih terorista ali to nije bilo po volji "milosrdnih andjela". To je bila katastrofa za dok su Olija, Bratunac, martovski progrom, masakriranje radi prodaje ograna, sasvim legitimne akcije. Gospodine Bramerc ne znam sta bi iskreno porucio Vama i Haskom tribunalu, a da moze proci cenzuru moderatora u okupiranoj Srbiji.

Ana

pre 13 godina

Hrvatska teritorija koju su okupirali Srbi?? Kada? Kojim putem smo mi to okupirali hrvatsku teritoriju?? Pfff..koja izjava. Prosto mi se povraca..

Real

pre 13 godina

Pozadina ove izjave je nama u HR potpuno jasna. Podrška pristupu u EU pala je na šugavih 35% i nije realno očekivati da će se znatnije promijeniti. Shvatili su da im HR izmiče iz pandži. Biti će još ovakvih izjava narednih dana. Ali uzalud vam trud svirači.

Promenjena Istorija

pre 13 godina

Najgore je sto cemo ovu Bramercovu lekciju iz Primenjene Istorije morati da stavimo i u srpske citanke, jer ce i to biti deo obaveznog usaglasavanja nasih stvari sa EU.
Srbiju ce u EU primiti tek nakon sto sadasnja vlast rasproda sve srpske resurse strancima. Primice nas samo da bi lakse izvlacili nase pare na njihove racune.

Posmatrač

pre 13 godina

Pobuna Srba počela je u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj (delu SFRJ) a završila se u međunarodno priznatoj Republici Hrvatskoj.
Da su trupe JNA ili VJ ili bilo koje vojske bilo koje strane države bile aktivne na suverenoj teritoriji Republike Hrvatske to bi bila agresija i okupacija. Svi znaju da to nije bila agresija/okupacija, pa i Hrvati.
Sa druge strane niko ne osporava pravo R. Hrvatskoj da na svojoj teritoriji razoruža, zarobi, onesposobi i sl. sve nelegalne vojne i paravojne formacije. Da je "Oluja" imala to kao isključivi cilj bila bi legitimna "vojno-redarstvena" akcija... Opet, svi znaju šta je bilo, pa je, u tom smislu, opravdana kvalifikacija "udruženi zličinački poduhvat". Ono što opredeljuje ovakvu kvalifikaciju je osnovni motiv i bitni rezultat.
To naravno ne zahteva osudu HR, već samo inspiratora, organizatora i izvršioca tog poduhvata...
Prosto - Hrvatsku su njeni saveznici "navukli" da baš ovako uradi iz razloga koji su sasvim jasni.
Nema tu ništa posebno osim, meni zaista čudnog, nepodeljenog stava u HR da je ovo velika nepravda, napad na HR, izdaja...

Mile

pre 13 godina

Sta je tu sporno? bumeranc samo kaze da je Hrvatska imala pravo da vrati svoje teritorije koje su napravljeni u vidu paradrzave. ne kaze da su ljudi trebali biti ubijani i deportovani iz svojih domova i tamo gde su vekovima ziveli. zato je Gotovina koji je tu najmanje kriv jer je Tudjman nedostizan na ovom svetu dobio visoku kaznu. Ako su Srpski generali za genocid dobili 40 godina a plavsicka i manje za organizovano ubijanje i deportaciju i logore desetine hiljada ljudi koji su ziveli svoji na svom, kazna je primerena a o prirodi ratova ce istorija suditi. Mi smo jos uvek previse ostrasceni da bi bili objektivni.

Branislav Mitrovic

pre 13 godina

’’Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ocenio je da je operacija "Oluja" bila legitimna akcija, ali da to ne znači da su se mogli činiti zločini.
On je, kako prenosi zagrebački "Vjesnik", napomenuo da se radilo o akciji na hrvatskoj teritoriji koju su okupirali lokalni Srbi, potpomognuti Srbijom i JNA.’’
Eto sta je Vama (i nama, na zalost) Vasa borba za bezalternativnu Evropu dala, g-dine Predsednice (vazi i za buduceg Predsednika takodje, za onog sto je jos u bolnici).
A da se Vi, ipak izvinite g-dinu Bramercu. Pa zaista je previse Srba koji su ’okupirali’ hrvatsku zemlju tamo i ostalo. Nema smisla. A treba da gradimo dobrosusedske odnose, kako ce nas u Evropu primiti drugacije
Tragedija

Aleksandar

pre 13 godina

Da dam odgovor braci Hrvatima koji se oglasavaju. Jeste istina da su Srbi uzeli oruzje i pobunili se. Jeste istina da su protjerali Hrvate. I ne opravdavam ovo. Ali kako mozemo da opravdamo brisanje Srba kako konstitutivnog naroda iz Hrvatskog ustava. Proterivanje Srba u svim djelovima Hrvatske, izuzev Istre. Zar stvarno niko ne zna da su ljudi otpustani i maltretirani na poslu samo zato sto su Srbi. Da su izbacivani iz svojih stanova. Srbi jesu razorili Vukovar, ali mnogi zaboravljaju da je Tomislav Mercep bio taj koji je digao nekoliko Srpskih objekata u vazduh rane 1991. Ne napadam Hrvate ovde, nego samo ukazujem na tok dogadjaja u 1990-91 pa naovamo. Reci da su se Srbi pobunili iz cista mira u Hrvatskoj nije u redu.

ol

pre 13 godina

Niko ne može promeniti istoriju pa ni Serž Bramerc,svi znaju da je u Hrvatskoj izvršeno najveće etničko čišćenje od drugog svetskog rata i da to svakako jeste udruženi zločinački poduhvat,znaju to i Hrvati zato se toliko i tresu.neverujem da će uspeti to da preokrenu u svoju korist zato što bi to na neki način značilo opravdavanje žrtava Jasenovca,a to im niko neće dozvoliti.Sad ih još čeka da izgube parnicu protiv Srbije za genocid i da konačno završimo sa Hrvatima tj.da se mržnja vrati odakle je i potekla.

nije bitno

pre 13 godina

Manojlo tu si potpuno u pravu i taki su ljudi dobri koji govore istinu i takim ljudima i treba vratit i stan i sva moguča prava u HR jer prihvačaju ali i ispaštaju greške drugih

samo vas gledam i ne mogu da verujem

pre 13 godina

Polako, polako. Na redu je žalbeni postupak kojim će se dokazati da Gotovina i Markač nevini trunu u zatvoru. I bez žalbenog postupka je jasno da je Oluja bila LEGITIMNA oslobodilačka akcija. netko će odgovarati za zločine počinjene nakon Oluje ali taj netko nisu i ne mogu biti Gotovina i Markač. Sve dolazi na svoje. Kao i uvijek.
(Croat, 23. april 2011 14:17)

Mora da je opet ujka Sem rešio da zaštiti svog malog nedužnog pulena koji je počeo da vrišti?!

Istoricar

pre 13 godina

@Marko BG

Pre i posle Oluje su se mnoge stvari dogadjale koje nije rezirao Zapad nego Karadjordjevo.

Osim ukoliko su dvojac M&T radili direktno po zapadnim instrukcijama. Ako su samo bili inspirisani i ohrabreni zapadnim odlukama - njihov problem a i nas jer smo se palili na njihove manipulacije ko ludi. Nazalost i sada se palimo i jos uvek bi da prebacimo odgovornost na zapad a mi smo imali makar deset drugacijih opcija...iako tvrdimo da nismo jer je jelte Zapad tako zamislio a mi ko slepci "morali" da zapalimo zemlju, pobijemo i proteramo toliko ljudi.....

dusan

pre 13 godina

Jos jednom zelim da istaknem da samo brzim pregledom komentara koji su danas postavljeni na ovu temu mozemo zakljuciti da je interesovanje "komsija" za nase razmisljanje o istoj vise nego visoko. To moze da znaci po mom misljenju samo jedno. A to je da su svesni sta su uradili i sta se desava kad se kolo srece i podrske preokrene. Sve i da se nikada to ne dogodi, zivece vecno u strahu i negiranju sopstvene istorije i sopstvenog bica. A sve dok je to tako nikada nece ni postati legitimni, bar ne pred samima sobom-koliko god to ni samima sebi ne priznavali.

drno

pre 13 godina

Hahaha, vidjeli zapadnjaci da su se malo zaletili sa relativizacijom zlocina na balkanu pa sad hoce brze-bolje nazad da se Srbija ne "uspava". Nema problema Gospodine Bramercu, svi grijese, bitno je greske ispraviti, a to se ovdje zove "odustajanje od zlocinackog pothvata i insistiranje od Hrvatske na procesuiranju direktnih pocinioca zlocina".

Ali vrh vrhova su ovi sto se pitaju kako je moguce okupirati svoje kuce. Nista, prst na celo pa mozgajte jos malo...

Majka

pre 13 godina

Po mnogim komentarima ocigledno je da vecina ocekuje da ova presuda da kredibilitet zlocinima koje su Srbi cinili pre i posle Oluje. To je sve sto Bumeranc kaze-nijedan zlocin nema kredibilitet bez obzira na motive. Mislim da ovo preucavanje vodi onome sto niko u sustini nezeli - vecito bure baruta - svi treba da priznaju greske i to je jedini put. Niti je RSK kredibilna niti zlocini pocinjeni u njeno ime niti su zlocini iz Oluje kredibilni. Ni prosli zlocini ne daju kredibilitet jer kao sto vidimo to je jedna mrtva trka, vreme je za KATARZU na sve strane umesto ove bujice prazne retorike.

Razmislite o ovome

pre 13 godina

Kunemo se u svoju decu, radimo kao sivonje da im obezbedimo bolju buducnost, zivot bi dali za njih, a nismo svesni da im istovremeno oduzimamo sve i unistavamo njihovu buducnost...sudeci prema vecini komentara. Niko ovde nije "legitiman" kao sto nisu bili ni ratovi. Oluja je samo jedna od njih...Ali kome ja to pricam, sam sa sobom verovatno

Marko BG

pre 13 godina

Kada bi se svi zločini prema Srbima u ratovima 90-ih detaljno ispitali, svet bi saznao sasvim drugu istinu o tom gradjanskom ratu. Pogrešne odluke velikih zapadnih sila samo su doprinele tome da taj rat bude tako katastrofalan. Osnivači Haškog tribunala su te iste sile. Naravno da će taj sud učiniti sve da opravda istorijski pogrešne odluke zapada. To se odnosi i na podršku Hrvatima u akciji "oluja".

Kuka

pre 13 godina

Komentari daju prilicno apsurdnu sliku (a izgleda da odrazavaju popularno misljenje):
Narod na sve strane, sa jednog ili drugog ugla se ubi da da legitimet dogadjajima u kojima je sam stradao. Srbi pravdaju zlocine, Hrvati pravdaju zlocine skoro istim argumentima (legitimna borba za oslobodjenje, odbrana...) i time pravdaju jedni druge...uh jos imamo pune ruke posla na svim stranama dok ne napravimo pristojan svet ovde.....a kakve to veze ima sa strancima - nema ima sa nasim liderima.

Igor

pre 13 godina

@vojislav
ma bravo, pravoga citiraš, Mišić koji je kipio od mržnje prema svima koji nisu htjeli srpsku nadmoć... i trebali su ga poslušati... ali granice ne bi on crtao, nema šanse!!!

Kralj tvrtko

pre 13 godina

Veliborov citat samo pokazuje da Srbi nikada nisu hteli Jugoslaviju nego Veliku Srbiju u vidu Jugoslavije ako ako tako ne moze onda "etnicke i kulturoloske granice" koje Srbi povuku naravno sa svim Srbima katolicke, islamske i drugih "odrodjenih" veroispovesti

SRBIN

pre 13 godina

@ (HRVAT, 23. april 2011 15:11)

Da, znamo svi tu vašu ploču! Ali to što pričate niti ima veze sa istinom, niti je opravdanje! I Srbi su većina u Srbiji - i Albanci su manjina u Srbiji - i Albanci su se pobunili PROTIV VOLJE VEĆINE! I Srbija je bila suočena sa terorističkom OVK i na kraju je Srbija bila bombardovana i totalno razorena zato što se branila od "agresije" na sopstvenoj teritoriji potpomognute iz Albanije - da li vam to liči na slučaj Hrvatske i Krajine??? Jedino što vi niste bombardovani, već podržani! Ali to je već sramota zapadnog licemernog sveta...
-I što je najgore i što TOTALNO POBIJA VAŠU MORALNOST I DOSLEDNOST u svim komentarima - HRVATSKA JE PRIZNALA KOSOVO! E to pokazuje koliko ste nedosledni i nepošteni! I to se odlično uklapa sa dole citiranim izveštajem Živojina Mišića - vaši komentari su sami dovoljan dokaz za sve rečeno!

Kondor

pre 13 godina

Ovo ja Bramerc rekao da bi umirio Hrvate,jer je kod njih veliko nezadovoljstvo zbog ovih presuda.Jeste akcija bila legitimna,ali je državni vrh Hrvatske pretvorio u zločinačku.

Svasta

pre 13 godina

@Vojislav,
I sta sada taj citat znaci - da definise nas osecaj prema HRvatima i da je njegova ocena tacna iliu da potvrdjuje da su Srpski politicari kao i narod puni mrznje prema Hrvatima nista drugo.....kao i Hrvati prema Srbima. Sreca svako ima svoju zemlju a oni koji su se nasli ovamo ili onamo mogu da biraju...
Takvih "kompetentnih" sudova o Srbima ima na sve strane sto ne znaci da su odraz prave slike Srba nego odaju mrznju prema njima...

Krle

pre 13 godina

Vojislav ovim citatom samo pokazuje da mi svi ovde na ovim prostorima kolektivno bolujemo od teskih bolesti ukljucujuci bipolar disorder, anger, manijacka depresija, sizofrenija, paranoja, aroganicja,odsustvo osecaja za realnost, nedostatak saosecanja (neki su simptomi neki manifestacije a neki uzroci ovih prvih)....nadam se uz punoooooo terpaije mozemo jednog dana ozdraviti.

Istina

pre 13 godina

Mi Srbi znamo da smo pravili gluposti i to velike. To se u velikom procentu osudjuje od strane naroda, a i od suda. Naravno da ima nekih, ali mali procenat koji podrzavaju svu tu nesrecu koja se desila. Sve je moglo da se uradi bez zverstava koja su se desila. A za to su prvo krivi politicari sa svih strana koji su hteli krv da bi vladili i bogatili se, na tome se dobija najvise poena i para. Ali kako je doslo do toga da niko od Hrvata ne vidi nista lose u tome sto se desilo? Jel ste vi spalili vasu TV bastilju kao mi? Meni se cini da komsije jos uvek hipnotisu i da bi i sada na treptaj oka opet krenuli u neki "oslobodilacki" rat.

majka

pre 13 godina

Istoricar,

Bravo, posthumano sudjenje Tudjmanu u Hrvatskoj i Milosevicu u Srbiji (ali ne zato sto je izgubio ratove nego zbog motiva i nacina na kojih ih je vodio) je jedina formula buducnosti.

Nevit

pre 13 godina

Kada bi se neko na nekom hrvatskom sajtu potpisao kao SRBIN, njegovu poruku ne bi objavili, jer bi je smatrali za provokacju, iako u samoj poruci nema ništa provokativno.(zato što je za njih sama reč Srbin provokacija) To je samo dokaz koliko je Srbija naprednija i slobodnija zemlja od Hrvatske, a zapad je uvek Hrvatsku smatrao za demokratsku zemlju, a Srbiju za nacionalističku i agresorsku. Zapad uvek greši namerno ili nenamerno.

drno

pre 13 godina

Pa ako je tako, zašto su onda Srbi odbili ponudu saveznika za stvaranje "velike Srbije"?

Evo informišite se malo pre nego što počnete da pišete sve i svašta:

[link]
(Dejan, 24. april 2011 16:54)

Londonski pakt je anuliran Versajskim paktom a Srbija nije dobila nista zbog americkog predsjednika Wilsona.

Nego ti fino procitaj Garasininove "Nacertanije", drazine instrukcije i, ako ti je to staromodno, memorandum SANU iz '86. Pa nakon toga reci Vucicu i Nikolicu da nema potrebe da odustaju od granice Karlovac-Virovitica-Karlobag, jer je ideja o velikoj Srbiji samo hrvatski mit.

Istoricar

pre 13 godina

Ne zanm sta je bila Vojislavova namera da pokaze ako je Hrvat komentator verovatno da je mrznja prema Hrvatima i teritorijalne prentezije postojali i pre osnivanja RSK, jos za vreme stare Juge a ako je Srbin, dokazao je istu stvar i potvrdio da je RSK i svi dogadjaji koji su se desili pre i za vreme Oluje samo ozivljene stare pretenzije. Cinjenica je da do Stare Jugoslavije i tih pretenzija Hrvati i Srbi su ziveli bez vecih problema.

Svedok

pre 13 godina

Bilo je narocito posle drugog svetskog rata pravih Jugoslovena
u Srbiji ali sa Milosevicem i njegovom paradaiz revolucijom i "istinom" preovladali su Misicevi sledbenici i time je Jugoslavija nestala jer takva nikada nije bila ni moguca sa obzirom da je prema Misicu i celoj starojugoslovenskoj ideologiji ukljucujuci Drazu ta Jugoslavija ustvari bila samo alternativa velikoj Srbiji sa zna se kojim granicama. pri tom se zna ko je ko (Hrvati su vec "svi do jednog" opisani u Misicevom citatu a o Muslimanima i Albancima da ne govorimo (toga ima na tone). E formalno Jugoslaviju su cuvali Srbi (Milosevicevu koja odrazava Misica jer su ostali pravi oterani iz svih republika ukljucujuci Srbiju ``mitinzima istine`. kada je mesic proglasio da ona vise ne postoji ona tada zahvaljujuci Milosevicu, Cosicu, Seselju, i klici nije ni postojala. U svakom slucaju ne moja Jugoslavija nego Misiceva, Drazina, Jovanoviceva etd...Zato nemojte lupati drugima istoriju u nos kao izgovor za zlocine koje je Srbija planirala kao alternativu `Jugoslaviji`. Naravno i opet govorim o zlocinackoj politici kojoj su zlocini da bi se ostvarila urodjeni u sami koncept - ne menja cinjenicu da svi zlocini zlocini treba ih sttrogo kazniti i podrzavam kazne i Gotovini i Plavsicki i ostalima ali sve dok se ne oslobodimo zlocinackih ideologija ovde se stvari nece promeniti nego ce samo biti vazno ko je jaci u kom momentu da pocini vise zlocina...Hrvati su prednjacili u prvom a Srbi u Ovom...nije vazno ko se branio ko napadao vazno je da se sve radilo u ime pogresnih ideologija.

MISLIM-POSTOJIM!

pre 13 godina

VIDIM da se na SRPSKOM forumu vodi zanimljiva i dinamicna polemika u kojoj sve strane IMAJU pravo da izraze svoje misljenje.E,sada zamislite ovakav jedan forum u HRVATSKOJ!
Ne mozete to da zamislite?
E,pa ne mogu ni ja.Mislim da ja u Hrvatskoj izrazim svoj stav u medijima da bih bio satanizovan!ZAPITAJTE SE komsije HRVATI kuda vas vodi slepilo koje nikako da vas pusti,bolje nego da "oluju" nazivate danom oslobodjenja,kada i ja i VI znamo istinu-TO JE BIO ZLOCINACKI PODUHVAT,A NE OSLOBODJENJE!Zlocinac je zlocinac-bio on Ratko Mladic,Ante Gotovina ili neko treci..Free your mind,ali sto pre.Inace ocekuje VAS hladan tus uskoro!

Bgd

pre 13 godina

Komsije Hrvati, lazu vas. Bas nas briga za vasu drzavu. Mi nemamo stanovnika ni ovo nase da naselimo, a i vremenom izumiremo kao nacija. Te price o velikoj Srbiji su price za malu decu, da vas ko ovce vodaju vasi politicari i skupljaju glasove na vama jer u to verujete. Da li je moguce da vi jos uvek verujete u price kao 90-ih?

Strasno

pre 13 godina

"Ti su ljudi svi odreda, prozirni kao čaša, nezajažljivi i u toliko meri lažni i dvolični da sumnjam da na kugli zemaljskoj ima većih podlaca, prevaranata i samoživih ljudi".

Tako i danas misli vecina u Srbiji...nazalost RSK je bila Zivojin Misic na delu. kao sto je ubijanje Srba u ratovima bio Pavelic na delu...(o Srbima je slicno govorio).

milan

pre 13 godina

Sud osudjuje ,narod je ispacen niko nece to moci da nadoknadi narodu izs hrvacke.Dali je sad za to kasno ,ja smatram da jeste posto sam jedan od tih. Hvala SRBIJI sto smo se naselili ovde i ljepo primljeni imoamo mogucnost da radimo i zivimo normalan zivot , a njima eto ljepe njihove prazne bez naroda koji je bio radan i verdan.

Dejan

pre 13 godina

(Kralj tvrtko, 24. april 2011 16:09)


Pa ako je tako, zašto su onda Srbi odbili ponudu saveznika za stvaranje "velike Srbije"?

Evo informišite se malo pre nego što počnete da pišete sve i svašta:

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:LandsForSerbia.PNG

Zoran

pre 13 godina

@drno

Koliko ja znam Wilson licno je trazio izlazak Srbije na more, bas u tom Versajskom paktu. Al ko nam je kriv kad je radikal Nikola Pasic sa svojom kriminalnom strankom to odbio zarad Kraljevine SHS. A hrvati brze bolje odjednom postali "braca" srbima kako bi se oprali od habsburske istorije...

Vox Haagi - vox dei

pre 13 godina

Hladan tuš iz Haaga za srbijansko likovanje, prekrajanje povijesti, relativizaciju i stavljanje znaka jednakosti između svih strana u sukobima 90-ih. Nemili događaji nakon Oluje i činjenica da su Tuđman i Šušak bili zločinci ne mijenjaju njenu suštinu i ona će se i dalje obilježavati kao Dan oslobođenja. A sad nazad hvatati Mladića i Hadžića, možda iduće godine i dobijete status kandidata za EU ako ih predate i suočite se s vlastitim svinjarijama.

MIJO

pre 13 godina

Pa to zna svaki covek koji i malo moze biti objektivan ,Srbi su okupirali dio priznate drzave i prije toga proterali svo nesrpsko stanovnistvo isto kao u bosni i osnovali Krajinu i RS

istočna slavonija

pre 13 godina

a kakva je mogla biti nego oslobodilačka..svoj teritorij smo oslobađali..protjerali ste 300 000 ljudi iz okupiranih djelova hrvatske.. počili strašne zločine od 91 pa nadalje,u koje god je selo ili grad ušla jna i četnici,beli orlovi,arkanovci itd bio je pokolj..nažalost neki naši su čekali osvetu..trebali je ta sao krajina pristati na mirnu reintegraciju u hrvatsku pa bi danas živjeli u svojim domovima..kao što je bilo u istočnij slavoniji..teško je izvedivo da se u tako velikoj vojnoj akciji gdje je sudjelovalo 150 000 naših vojnika ne dešavaju stvari što su se dešavale..a za vaše kosovo...poslje vaših ratovanja sa susjednim zemljama naravno da ste bili kažnjeni i sa gubitkom vlastitog teritorija,tako prolaze agresori,zahvalite to miloševiču,šešelju i ekipi iz tog vremena...

završetak sage

pre 13 godina

Sada cijelu ovu buku u komunikacijskom kanalu treba smiriti. Svima je sve jasno, Oluja je legitimna i oslobodilačka akcija u kojoj su učinjeni i zločini. Za zločine je najodgovorniji Tuđman, posebno zato što nakon Oluje nisu provedene odgovarajuće istrage odnosno procesuirani zločinci te je na razne administrativne načine onemogućavan povratak izbjeglih. Hrvatska treba nastojati pravnim putem smanjiti kaznu generalu Gotovini pomoću olakotnih okolnostima. Naime, njegov odvjetnik nije želio priložiti niti jednu olakotnu okolnost jer navodno po protestantskom pravu to bi automatski značilo priznanje krivnje. Završiti pregovore u šestom mjesecu i okrenuti se budućnosti.

Manojlo

pre 13 godina

Istina je da smo bombardovali hrvatske gradove 4 pune godine 1991-1995 i proterali svo hrvatsko stanovništvo iz Knina i Krajine. Nisu nas oni terali nego smo svi mi pobegli pre nego je HV stigla i to je istina, isto kao šta je istina da je HV ulazila u prazna sela i palila sve redom da se ne bi mi vratili.
Znači, nemojumo da se zamajavamo, šta smo sejali 1991-1995., žanjali smo 1995 i žanjemo do danas.
Toliko od jednog Knindže koji danas živi u Beogradu jer je 1991. slušao Martića i Miloševića umesto da je sedeo kući, ćutao i čekao da sve prođe.

Croat

pre 13 godina

Polako, polako. Na redu je žalbeni postupak kojim će se dokazati da Gotovina i Markač nevini trunu u zatvoru. I bez žalbenog postupka je jasno da je Oluja bila LEGITIMNA oslobodilačka akcija. netko će odgovarati za zločine počinjene nakon Oluje ali taj netko nisu i ne mogu biti Gotovina i Markač. Sve dolazi na svoje. Kao i uvijek.

DRAGOLJUB ŠUMADINAC

pre 13 godina

Srbi su bili konstitutivni narod i njih je bilo u Hrvatskoj preko 13 odsto.Živeli su u svojoj zemlji,a nisu došli ni od kuda. Bramerc namerno i dalje diskerdituje Srbe, srpski narod,a to čini zbog interesa velikih. Ko je bio na tenku Hrvata koji su ubijali sve pred sobom i uništavali kuće? Ako se zaboravilo da podsetim: na tenku je bio Piter Galbrajt, tadađšnji ambasador SAD u Zagrebu.Malo postaje jasnije što Bramerc tako reaguje. Zašto je onda na teritoriji Srbije bilo zabranjeno njenim snagama da se bore protiv terorističke OVK na KiM i zbog čefga su mnogi iz vrha države osudjeni ili čekaju na Sudjenje u Hagu. Neko bi morao da se oglasi iz Srbije, iz vrha države, jer se ovde u Bramercovoj izjavi direktno optužuje Srbija da je ona napala taj deo Hrvatske i da je zbog toga legitimna akcija NATO,SAD sa Piterom galbrajtom kao "tenkistom" i Brisel.

Ana

pre 13 godina

Hrvatska teritorija koju su okupirali Srbi?? Kada? Kojim putem smo mi to okupirali hrvatsku teritoriju?? Pfff..koja izjava. Prosto mi se povraca..

Dule NS

pre 13 godina

Ljudi, mislim da svi treba da smanjimo strasti i da raščistimo jednom za sva vremena!
Može Bramerc da priča šta god mu padne na pamet, može Hrvatska vlada da osporava šta god hoće, da briše kvalifikacije... ništa to ne može da promeni istinu!
I Hrvati i mi svi ovde jako dobro znamo da je apsolutno postojao "udruženi zločinački poduhvat" i da je bila veoma jasna namera da se Hrvatska očisti od Srba!
-Samo što Hrvati to pokušavaju da sakriju i da zamaskiraju, a mi želimo istinu - a i mi i Evropa i Amerika svi sve jako dobro znamo i zato bih zamolio sve da se ne foliraju i ne glume više!

-Meni je bitna samo jedna stvar - ako je zemlja poput Hrvatske koja ima ovakav stav prema zločinima i koja se ovako ponaša, "spremna" da postane deo Evropske unije, ja onda DEFINITIVNO - ALI ZAISTA NAJISKRENIJE NE ŽELIM DA MOJA ZEMLJA SRBIJA BUDE DEO TAKVE UNIJE, niti da bude u uniji sa zemljom poput Hrvatske, koja ima za najveći državni praznik dan kada su počinili ogroman zločin nad mojim rođenim narodom!
Izvin'te al' ja ipak imam bar malo dostojanstava!!!

nebitan lik

pre 13 godina

Ne čudi mene Bramerc, ovo mu je posao i dobija masnu platu za to. Čudite me vi koji kažete da bi Oluja bila legitimna da nije bilo etničkog čišćenja nego samo razoružavanja Srba.

Pa da li vi znate da je SAO Krajina osnovana kao odgovor na Tuđmanov novi Ustav Hrvatske kojim se Srbima ukida status konstitutivnog naroda i postaju nacionalna manjina? Pa normalno da Srbi nisu hteli da im se u sopstvenoj državi to desi i da su tražili autonomiju.

To bi bilo isto kao kad bi u Švajcarskoj Nemci proglasili Italijane i Francuze nacionalnom manjinom, a Švajcarsku nemačkom državom...

Zoran

pre 13 godina

Mene je sramota sto smo izrucili sve nase vojne i policijske generale u Hag. Nikada to nismo smeli dozvoliti. Bolje da smo i mi presudili nego Hag koji je ceo Srpski narod osudio na preko hiljadu godina robije. Dok drugi na Kosovu, Hrvatsko, BIH slave svoje vodje, podizu im spomenike, vlast i narod daju podrsku, skupljaju novac za njihovu odbranu mi smo nase generale izrucili Hagu a ovog zadnjeg jurimo kao psa. Daj Boze da sto pre umre i da se nikada ne nadje u Hagu.

pero

pre 13 godina

Oluja je legitimna koliko i antiterorističke akcije na Kosovu! Laž je da ovo nije presuda Hrvatskoj državi! Presuda se odnosi na državu Hrvatsku isto koliko se odnosi i presuda našim vojnim i policijskim generalima u slučaju Kosova! Izvinite ko čini državu, ako ne njeni izabrani prestavnici, državne službe i aparat! Prema tome svakako da se ove presude odnose na države! A narodu koji je podržavao fanatike nek bude na nauk!

vladimir

pre 13 godina

da su zaista bili potpomognuti Srbijom, a ne Hrvati NATO-om, Hrvatkse danas ne bi ni bilo. NATO im je napravio drzavu i ucestvovao u svemu sto se tamo desavalo.

HRVAT

pre 13 godina

Hrvatska je izašla iz Yugoslavije što je imala potpuno pravo po ustavu iz 1974.g.Znači nova država,u več poznatim granicama,novo doba i novi ustav koji Hrvati imaju pravo uvest jer ipak su Hrvati većina u svojoj državi.U tom novom ustavu Srbi više nisu kontituivan narod što su im prije omogućile komunjare i više nisu na najvažnijim pozicijama u hrvatkoj državi.Znači Srbi će u Hrvatkoj bit manjina ili ništa drugo.Srbima se to ne sviđa.Podižu barikade,protjerivaju Hrvate iz krajnine i odbijaju priznat hrvatsku državu uz pomoć JNA..ograniziraju mitinge na kojim viću :"ovo je srbija" i organiziraju nekakvu RSK.Sukobi traju 5 godina dok se hrvatska vojska napokon nije naoružala i organizirala za završni udarac i slom pobunjenika.Kad su vidjeli da krajnina ipak neće bit sprska,civili odlučuju napustit hrvatsku državu koju nikad nisu priznali i Hrvatska napokon uspostavlja vlast na cijelom njezinom teritoriju.Naravno nakon Oluje su se dogodili neki zločini zbog kojih mi je iskreno žao.ALi Oluja nikad nije bila zločinački pohvat.NIKAD!!

Kondor

pre 13 godina

Ovo ja Bramerc rekao da bi umirio Hrvate,jer je kod njih veliko nezadovoljstvo zbog ovih presuda.Jeste akcija bila legitimna,ali je državni vrh Hrvatske pretvorio u zločinačku.

Goran

pre 13 godina

Ovo Hasko tuzilastvo je vec pocelo sa zamenom teza. Kako akcija koja je bila zlocinacki poduhvat moze da bude legitimna akcija? Ovo pocinje da lici na cirkus i predsednik Tadic i Jeremic bi morali neki protest da uloze protiv ovoga i da vrse pritisak o nezadovoljstvu Srpske strane. Hrvati su na dobrom putu da nakon zalbenog postupka izbace termin "Zlocinacki poduhvat" ili da ove generale oslobode. Franju Tudjmana je izabrao Hrvatski narod da ih vodi kao predsednik. Ako taj predsednik okupi sve vojne kao i policijske generale i kaze "Srbi moraju da nestanu sa ovog podrucija" i taj plan na terenu sa vojskom ispune onda je to zlocinacki poduhvat drzave. On nije rekao da ce nestati Vojska RSK vec Srbi u globalu. Pa imaju i mitinzi nakon "Oluje" gde Tudjman kaze da procenat Srba u Hrvatskoj nikada vise ne sme biti veci od 3%. Ako to nije zlocinacki poduhvat i ako to Evropa prihvati kao legitimnu akciju, onda je to zalosno. Srbija ni pod kojim uslovima ne sme da odustane od tuzbe protiv Hrvatske pred medjunarodnim sudom. Najgori moguci scenario je da se predsednici dogovore a mi da omalovazimo sve nase zrtve. Dok Hrvati slave svoje zlocince. To tako ne moze.

google

pre 13 godina

"okupirali LOKALNI Srbi"? Bas me zanima da li je g.Bramerc pogledao ovu fotografiju uz vest, na kojoj se vidi "tesko naoruzanje" lokalnih Srba koji beze ispred lokalnih Hrvata. A sta je bila NDH onaj put? I da li g.Bramerc zna da su preci mnogih loklanih Srba stradali upravo od ruku lokalnih Hrvata i da su skorasnji ratovi bili pod ogromnim uticajem dogadjaja iz II. svetskog rata? A sta cemo sa "lokalnim Albancima" od kojih je bar trecina iz Albanije? Po prirodnim zakonima sve se menja i okrece. Sad su Srbi prilicno jadni i slabi, ali ojacace i onda ce vam "objasniti" neke stvari kako sleduje.

vladar

pre 13 godina

Kakvi licemeri!!!
Da li se, kada je Kosovo u pitanju, radilo o srpskoj teritoriji koju su okupirali lokalni Albanci, potpomognuti Albancima iz Albanije, muslimanskim teroristima iz celog sveta i na kraju snagama NATO-a?
Zasto akcije srpskih snaga onda nisu bile legitimne???
Dvostruki arsini ce skupo kostati Zapad.

baba vanga

pre 13 godina

@ (istočna slavonija, 23. april 2011 14:26)

Pa vame je za sve živo odgovor i argument ta čarobna reč "agresor"! Nije ni čudo što je toliko izgovarate! Istina će pre ili kasnije izaći na videlo - svidelo se to vama ili ne! Ako ne sada ono za 50 godina, ali će sigurno izaći na videlo!

ol

pre 13 godina

Niko ne može promeniti istoriju pa ni Serž Bramerc,svi znaju da je u Hrvatskoj izvršeno najveće etničko čišćenje od drugog svetskog rata i da to svakako jeste udruženi zločinački poduhvat,znaju to i Hrvati zato se toliko i tresu.neverujem da će uspeti to da preokrenu u svoju korist zato što bi to na neki način značilo opravdavanje žrtava Jasenovca,a to im niko neće dozvoliti.Sad ih još čeka da izgube parnicu protiv Srbije za genocid i da konačno završimo sa Hrvatima tj.da se mržnja vrati odakle je i potekla.

Ratko

pre 13 godina

Pa cekaj Bramerc? Kada se Srbima lupi etiketa sa presudom udruzenog zlocinackog poduhvata onda su i akcije bile zlocinacke! Po meni je akcija Racak brilijantna policijska operacija a po vama je to zlocin. A kada se Hrvatima presudi u udruzenom zlocinackom poduhvatu onda su njihove akcije legalna borba protiv terorista? Stvarno mi se bre gadite. Pa sta se ulizujete Hrvatskoj?

Kayan Giya

pre 13 godina

Lokalni Srbi okupirali svoje kuce! Nisam procitao da je makar jedan zvanicnik EU ili SAD dao izjavu u kojoj osudjuju ponasanje hrvatskog naroda i sto je jos gore vlasti koji ne priznaju odluku medjunarodnog suda. Ne, oni daju izjave u kojima ce nastaviti da podsticu proteste porucujuci im da su u pravu sto protestuju. NECUVENO! Demokratija na delu...

debela hladovina

pre 13 godina

Oluja je "oslobodila" Krajinu od Srba koji su tamo živeli vekovima. I u Jasenovcu su "oslobađali" Hrvatsku od Srba, Jevreja i ostalih... Sve neke oslobodilačke ratove vode ti Hrvati... Kao što je Ratko Mladić "oslobodio" Srebrenicu. S tom razlikom što je nama ovde (u Srbiji) uglavnom muka od tih "oslobodilaca", dok se Hrvati svojima ponose.

b.y.o.b.

pre 13 godina

Da lopov uđe u vašu rođenu kuću,da kaže da ste okupator svoje sopstvene kuće,da vas izbacuje napolje i za to vreme urinira po vama vi bi ste se složili kada bih ja rekao da taj lopov ima legitimitet za upad u vašu kuću,"gospodine" Bramerc?

Dimitrije

pre 13 godina

Znaci legitimno je da sa tenkovima i avionima zbrises i poteras u egzodus 250 hiljada ljudi sa teritorije gde su ziveli vekovima? Da im popalis kuce a ovi sto su ostali da ih streljas. Bramerc nije tvoje da dajes kvalifikaciju sta je legalno a sta nije. Ti nisi za to placen i tvoje je bilo da dokazes zlocine. Ne mogu se ovde primenjivati dvostruka pravila. Ako su Ratko Mladic i ljudi oko njega osudjeni za zlocinacki poduhvat u Srebrnici ne moze se kazati da je akcija bila legitimna. Iz zasticene zone Srebrnice su imali upade armije BIH koja je ubijala i palila po okolnim srpskim selima i koja se krila pod tom zasticenom zonom. Nije resenje krenuti u akciju i pobiti nekoliko hiljada ljudi jer to je zlocin. Kako onda to u Hrvatskom slucaju nije zlocin? Hasko tuzilastvo treba da se stidi.

svojoglavi

pre 13 godina

Nijedan deo Hrvatske nije bio okupiran, vec se ona nije uspesno osamostalila, i to svojom krivicom, jer je u to krenula slaveci "vrednosti" NDH, pa se sasvim logicno potomci stradalih u genocigu nad Srbima u toku 2. svetkog rata nisu ni malo prijatno osecali u eventualnoj novoj drzavi. Sto se pokazalo i danas se pokazuje opravdanim strahovanjem. Da podsetim da je ta teritorija bila pod zastotom UN. Izvrsen je pokolj i progon stotine hiljada, ne okupatora, vec ljudi koji se nisu slagali sa novom fasistickom tvodevinim. Za razliku od toga, legalne snage SR Jugoslavije su na svojoj teritoriji branile drzavu od siptarskih terorista ali to nije bilo po volji "milosrdnih andjela". To je bila katastrofa za dok su Olija, Bratunac, martovski progrom, masakriranje radi prodaje ograna, sasvim legitimne akcije. Gospodine Bramerc ne znam sta bi iskreno porucio Vama i Haskom tribunalu, a da moze proci cenzuru moderatora u okupiranoj Srbiji.

Posmatrač

pre 13 godina

Pobuna Srba počela je u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj (delu SFRJ) a završila se u međunarodno priznatoj Republici Hrvatskoj.
Da su trupe JNA ili VJ ili bilo koje vojske bilo koje strane države bile aktivne na suverenoj teritoriji Republike Hrvatske to bi bila agresija i okupacija. Svi znaju da to nije bila agresija/okupacija, pa i Hrvati.
Sa druge strane niko ne osporava pravo R. Hrvatskoj da na svojoj teritoriji razoruža, zarobi, onesposobi i sl. sve nelegalne vojne i paravojne formacije. Da je "Oluja" imala to kao isključivi cilj bila bi legitimna "vojno-redarstvena" akcija... Opet, svi znaju šta je bilo, pa je, u tom smislu, opravdana kvalifikacija "udruženi zličinački poduhvat". Ono što opredeljuje ovakvu kvalifikaciju je osnovni motiv i bitni rezultat.
To naravno ne zahteva osudu HR, već samo inspiratora, organizatora i izvršioca tog poduhvata...
Prosto - Hrvatsku su njeni saveznici "navukli" da baš ovako uradi iz razloga koji su sasvim jasni.
Nema tu ništa posebno osim, meni zaista čudnog, nepodeljenog stava u HR da je ovo velika nepravda, napad na HR, izdaja...

Aleksandar

pre 13 godina

Da dam odgovor braci Hrvatima koji se oglasavaju. Jeste istina da su Srbi uzeli oruzje i pobunili se. Jeste istina da su protjerali Hrvate. I ne opravdavam ovo. Ali kako mozemo da opravdamo brisanje Srba kako konstitutivnog naroda iz Hrvatskog ustava. Proterivanje Srba u svim djelovima Hrvatske, izuzev Istre. Zar stvarno niko ne zna da su ljudi otpustani i maltretirani na poslu samo zato sto su Srbi. Da su izbacivani iz svojih stanova. Srbi jesu razorili Vukovar, ali mnogi zaboravljaju da je Tomislav Mercep bio taj koji je digao nekoliko Srpskih objekata u vazduh rane 1991. Ne napadam Hrvate ovde, nego samo ukazujem na tok dogadjaja u 1990-91 pa naovamo. Reci da su se Srbi pobunili iz cista mira u Hrvatskoj nije u redu.

tisma

pre 13 godina

Legitimna operacija sjajno!!! nasilno proterivanje lokalnog stanovnistva nacionalne manjine sa njihovih ognjista oslobodilacka akcija ...moj udzbenik iz Medjunarodnog javnog prava ode u djubre posto se to tamo drugacije zove(ratni zlocin)!!!

Risnjak

pre 13 godina

...opca amnezija, kako stvari stoje ! Sto i nije daljne cudno...u orginalnoj izjavi Bramerca stoji takoder da su ti lokalni Srbi PODPOMOGNUTI POLITIKOM IZ SRBIJE okupirali 1/3 medunarodno priznate drzave !!! Da li je vecina koja tu temu komentira zaboravila da su prije Oluje potjerani svi nesrbi, njih 350'000 iz svojih domova, pa te domove, njih blizu 200'000 unisteno i spaljeno ! da pitam... sta ste vi ocekivali, da ce to tako i ostat ? Zasto je odbijen plan Z4 od strane ''konstituivnog'' naroda koji, po vama, vekovima zivi tamo.... a gdje su Hrvati i svi nesrbi do tada zivjeli ? Na Marsu ?

dusan

pre 13 godina

Jos jednom zelim da istaknem da samo brzim pregledom komentara koji su danas postavljeni na ovu temu mozemo zakljuciti da je interesovanje "komsija" za nase razmisljanje o istoj vise nego visoko. To moze da znaci po mom misljenju samo jedno. A to je da su svesni sta su uradili i sta se desava kad se kolo srece i podrske preokrene. Sve i da se nikada to ne dogodi, zivece vecno u strahu i negiranju sopstvene istorije i sopstvenog bica. A sve dok je to tako nikada nece ni postati legitimni, bar ne pred samima sobom-koliko god to ni samima sebi ne priznavali.

Marko BG

pre 13 godina

Kada bi se svi zločini prema Srbima u ratovima 90-ih detaljno ispitali, svet bi saznao sasvim drugu istinu o tom gradjanskom ratu. Pogrešne odluke velikih zapadnih sila samo su doprinele tome da taj rat bude tako katastrofalan. Osnivači Haškog tribunala su te iste sile. Naravno da će taj sud učiniti sve da opravda istorijski pogrešne odluke zapada. To se odnosi i na podršku Hrvatima u akciji "oluja".

Golub

pre 13 godina

Bas me interesuje da li g.Bramerc, kad se vec upusta u politicko-istorijske teme, misli i da li je uspostava i odbrana SAO Krajina bila legitimna akcija?

Amater

pre 13 godina

"Bramerc: ...i naglasio je da činjenica da je Oluja bila oslobodilačka operacija." Da li je oslobodilacka operacija kada se stotine hiljada Srba proteruje sa teritorije na kojoj zive generacijama? Da li je onda "oslobodilacka operacija" ako Srbi rese da proteraju milion Albanaca sa Kosova i Metohije? Ta "oslobodilacka operacija" koju Bramerc spominje je "oslobodilacka" isto koliko je i operacija "Milosrdni andjeo" bila milosrdna!

Mare

pre 13 godina

Hvala gospodinu Bramercu sada sam siguran da cu mirne savesti u blizoj ili daljoj buducnosti rado pomoci u etnickom ciscenju Kosova i Metohije. To cu smatrati legitimnom akcijom ponovnog uspostvaljnja drzavnsoti Srbije na okupiranoj teritoriji.

Hvala jos jednom sad mi je lakse.

MarkoRSK

pre 13 godina

Hajde ne pravimo se ludi....I Bosnjaci, Albanci kao i Hrvati iz u tkzv. RSK su bili svoji na svome i to u vecini pa su se SRBI "legitimno" kao branili deportujuci sa njihovog unistavajuci trag njihovog postojanja, cineci masovne zlocine pretvarajuci recimo Bosnu u masovnu grobnicu nesrba. Sve je to bilo pre i posle Oluje znaci prica ne pocinje i ne zavrsava je li neko ziveo na svojoj zemlji i u svojoj kuci i nije korisno zamenjivate teze. Zlocini su se dogodili i za to ce se odgovarati a nadam se ljudi vratiti ili biti obesteceni ali stvarati 1/3 drzavne medjunarodno priznate drzave drzavom u drzavi uz ubijanje i proterivanje, razaranje, i svih ostalih zlocina nad nesrbima zahvaljujuci kojima je ta tvorevina i nastala nije bilo ni legitimno ni humano. Sa druge strane Srbija je posle svega sa istim paramilitarcima krenula u deportaciju i ubijanje Albanaca (po treci put u 10 godina) pa je svaka odbrana bila legitimna. Tu svako poredjenje nestaje....

1357.

pre 13 godina

MIJO

Moja porodica zivi u Krajini od 1357 godine (crkeveni dokument, tada se prvi put pominje moje prezime i inace celo to selo) od 1503. prvi put zabelezeno da slave Svetog Nikolu naravno prezime nam je isto i tada i sada. Selo se nalazi nekih cetrdesetak km severno od Livna.

I sad ti meni kazez da su moji tamo dosljaci?

Vojislav

pre 13 godina

Živojin Mišić (1855 – 1921)

O Hrvatima

Izveštaj kralju Aleksandru po povratku iz Splita
(Iz beleške sekretara Živojina Mišića, g. Milorada Pavlovića)

„Iz svega sto sam čuo i video ja sam duboko zažalio sto smo se mi na silu Boga obmanjivali nekakvom idejom bratstva i zajednice… Svi oni jednako misle, to je svet za sebe, ma sa kakvim predlogom da se pojaviš….. stvar je propala…..

Ništa se ne može zajaziti, ničim što bi joj se ponudilo.

Ja sam sa tim načisto. Dvoje nam kao neminovno predstoji: potpuno se otcepiti od njih, dati im državu, nezavisnu samoupravnu, pa neka lome glavu kako znaju, a drugo je, upravo prvo, da u zemlji zavedemo vojnu upravu za dvadeset godina i da se zemlja sva baci na privredno i ekonomsko podizanje, daleko od svih politickih uticaja. Ako to ne može, onda se otcepiti, dati im njihovu državu.

Granice će biti gde ih mi povucemo, a mi ćemo ih povuci ne onde gde naše ambicije izbijaju na povrsinu, nego onde gde istorija i etnografija kažu; gde kaže jezik i običaji, tradicija i najzad gde se sam narod po slobodnoj volji opredeli, pa će biti i pravo i Bogu drago.

A Italijani? Neka im je sa srećom. Neka se oni Hrvatima usreće. Ja sam duboko uveren da se mi njima nećemo usrećiti... Ti su ljudi svi odreda, prozirni kao čaša, nezajažljivi i u toliko meri lažni i dvolični da sumnjam da na kugli zemaljskoj ima većih podlaca, prevaranata i samoživih ljudi.

Ne zaboravite Visočanstvo, moje reči. Ako ovako ne postupite siguran sam da ćete se ljuto kajati.”

Bgd

pre 13 godina

Komsije Hrvati, lazu vas. Bas nas briga za vasu drzavu. Mi nemamo stanovnika ni ovo nase da naselimo, a i vremenom izumiremo kao nacija. Te price o velikoj Srbiji su price za malu decu, da vas ko ovce vodaju vasi politicari i skupljaju glasove na vama jer u to verujete. Da li je moguce da vi jos uvek verujete u price kao 90-ih?

Goran

pre 13 godina

Baš kada se narod poveselio, saznajemo de je Oluja legalna i legitima.
Oluja je legitima isto kao sto je legitimo hapšenje kriminalca, ali nije legitimo spaliti njegovu kucu i rastjerati mu familiju. To je problem, odnosno zlocin, koji se nazalost dogodio.

nenad73

pre 13 godina

Bramerc je sada u vrlo interesantnoj situaciji da objasni kako je Oluja legitimna akcija na Hrvatskoj teritoriji koju su "okupirali lokalni Srbi" za razliku od iste akcije Srbije na teritoriji Kosova i Metohije koja je zbog iste takve akcije dobila vojnu intervenciju NATO. Dobro je da je konacno objasnjena sustinska razlika koja je u sustini definisana kao "dvostruki standard".

cro

pre 13 godina

Mi to u Hrvatskoj već znamo.Sada će se postaviti pitanje ratne odštete.I nemojte molim vas iskrivljavati istinu,Galbrajt se vozio na srpskom traktoru,a ne na našem tenku.

nada

pre 13 godina

On je MORAO ovo da izjavi kako bi LEGITIMISAO ne samo zeleno svetlo i vojnu podrsku clanica NATO-a za "akciju oluja", vec i priznanje drzave Hrvatske od istih (na INTEZIVNU intervenciju Nemacke, hrvatskog saveznika u II svetskom ratu pri ubijanju i proterivanju LOKALNIH Srba), kao i VISEGODISNJE cutanje (odobravanje) SLAVLJA povodom te akcije. A sto se tice Haskog suda i KONACNO osude zlocina i nad Srbima, pa i to je normalno. Posle VISEGODISNJEG "rada" tog Suda nije samo nama bilo OCIGLEDNO da se tamo primenjuju CUDNI, NICIM OPRAVDANI arsini. Valjda su NEKOM ponestali "argumenti" da za opradvanje SRPSKIH ZRTAVA (ubijanje, mucenje i proterivanje) "zbog desavanja na teritoriji bivse SFRJ" (u SLO, HR, BiH i srpskoj pokrajini KiM). Pri tome ne mislim na "nase" NVO.

samo vas gledam i ne mogu da verujem

pre 13 godina

Polako, polako. Na redu je žalbeni postupak kojim će se dokazati da Gotovina i Markač nevini trunu u zatvoru. I bez žalbenog postupka je jasno da je Oluja bila LEGITIMNA oslobodilačka akcija. netko će odgovarati za zločine počinjene nakon Oluje ali taj netko nisu i ne mogu biti Gotovina i Markač. Sve dolazi na svoje. Kao i uvijek.
(Croat, 23. april 2011 14:17)

Mora da je opet ujka Sem rešio da zaštiti svog malog nedužnog pulena koji je počeo da vrišti?!

ZG

pre 13 godina

Lako cete vi za hrvatske Srbe, nego uprite s radom, trebat ce netko i platiti ratnu stetu. Ili nema u EU. Ova situacija zadnjih dana je na najbolji nacin razotkrila velikosrbe, koji se nikad nece pomiriti s postojanjem Hrvatske.

Vujadin

pre 13 godina

Kad Bramerc kaze da je "oluja" legitimna, onda tu nema nikakve dileme! Pa ni Oric nije kriv...Ali nikako neko da kaze kojom UN rezolucijom je ukinut Vensov plan za RSK?

MISLIM-POSTOJIM!

pre 13 godina

VIDIM da se na SRPSKOM forumu vodi zanimljiva i dinamicna polemika u kojoj sve strane IMAJU pravo da izraze svoje misljenje.E,sada zamislite ovakav jedan forum u HRVATSKOJ!
Ne mozete to da zamislite?
E,pa ne mogu ni ja.Mislim da ja u Hrvatskoj izrazim svoj stav u medijima da bih bio satanizovan!ZAPITAJTE SE komsije HRVATI kuda vas vodi slepilo koje nikako da vas pusti,bolje nego da "oluju" nazivate danom oslobodjenja,kada i ja i VI znamo istinu-TO JE BIO ZLOCINACKI PODUHVAT,A NE OSLOBODJENJE!Zlocinac je zlocinac-bio on Ratko Mladic,Ante Gotovina ili neko treci..Free your mind,ali sto pre.Inace ocekuje VAS hladan tus uskoro!

Risnjak

pre 13 godina

@Manojlo, Marko RSK...
eto bravo za komentare, treba imati jaja za to napisat, svaka cast ! Ovakvim ljudima ce prije ili kasnije svakako biti omoguceno da se vrate, da im se izplati steta i obnovi kuce/stanovi unisteni nakon Oluje ! Razmisljate u pravom smjeru, ovako je moguca pomirba ! Malo ce jos trajat, dok se kompletno ne izmjene politicke garniture u Hrvatskoj i Srbiji koje su jos i dan danas sklone retorici krvavih devedesetih... ali se pomalo krece ! palac gore !

Igor

pre 13 godina

@vojislav
ma bravo, pravoga citiraš, Mišić koji je kipio od mržnje prema svima koji nisu htjeli srpsku nadmoć... i trebali su ga poslušati... ali granice ne bi on crtao, nema šanse!!!

Istina

pre 13 godina

Mi Srbi znamo da smo pravili gluposti i to velike. To se u velikom procentu osudjuje od strane naroda, a i od suda. Naravno da ima nekih, ali mali procenat koji podrzavaju svu tu nesrecu koja se desila. Sve je moglo da se uradi bez zverstava koja su se desila. A za to su prvo krivi politicari sa svih strana koji su hteli krv da bi vladili i bogatili se, na tome se dobija najvise poena i para. Ali kako je doslo do toga da niko od Hrvata ne vidi nista lose u tome sto se desilo? Jel ste vi spalili vasu TV bastilju kao mi? Meni se cini da komsije jos uvek hipnotisu i da bi i sada na treptaj oka opet krenuli u neki "oslobodilacki" rat.

drno

pre 13 godina

Hahaha, vidjeli zapadnjaci da su se malo zaletili sa relativizacijom zlocina na balkanu pa sad hoce brze-bolje nazad da se Srbija ne "uspava". Nema problema Gospodine Bramercu, svi grijese, bitno je greske ispraviti, a to se ovdje zove "odustajanje od zlocinackog pothvata i insistiranje od Hrvatske na procesuiranju direktnih pocinioca zlocina".

Ali vrh vrhova su ovi sto se pitaju kako je moguce okupirati svoje kuce. Nista, prst na celo pa mozgajte jos malo...

mate_hr

pre 13 godina

Meni je ova osuda gotovine pokazala par stvari koje nisam mislio da ce biti takve.
Naravno da kao svaki hrvat mislim da je oluja legitimna i naravno da je bilo nepotrebnih zlocina i paljenja tokom akcije i nakon. Isto tako smatram da gotovina nije kriv za to nego vrh politike.
Ali njima se nije moglo suditi pa su uzeli najprikladnijeg.....
Ono što me jako pogodilo je reakcija hrvatskih medija prvih dana nakon presude, nije bilo nikakvih spominjanja žrtava, samo se pričalo od svetosti oluje. Isto tako reakcija crkve je bila katastofalna....
Tih prvih dana je izgledalo kao da smo se mentalno vratili 15 godina nazad, ali vec danas mogu primijetit da se stvar polako smiruju......
Ono što me kod srba živcira je što apsolutno ne spominju događanja i protjerivanje nesrba prije oluje sa okupiranih područja. Ne želite priznati da ste pogriješili s ratom i da ste u tom trenutku mogli zaštititi srbe u hr kako god ste htjeli, ali niste nego ste htjeli teritorij i na kraju vam se to obilo od glavu.

Nevit

pre 13 godina

Kada bi se neko na nekom hrvatskom sajtu potpisao kao SRBIN, njegovu poruku ne bi objavili, jer bi je smatrali za provokacju, iako u samoj poruci nema ništa provokativno.(zato što je za njih sama reč Srbin provokacija) To je samo dokaz koliko je Srbija naprednija i slobodnija zemlja od Hrvatske, a zapad je uvek Hrvatsku smatrao za demokratsku zemlju, a Srbiju za nacionalističku i agresorsku. Zapad uvek greši namerno ili nenamerno.

maja

pre 13 godina

Vidim da mnogi od vas ne barataju pojmom okupacija. Okupacija je kad dio teritorija sam ili podpomognut drugom državom ne priznaje suverenitet međunarodno proznate države u okviru koje se nalazi.

SRBIN

pre 13 godina

@ (HRVAT, 23. april 2011 15:11)

Da, znamo svi tu vašu ploču! Ali to što pričate niti ima veze sa istinom, niti je opravdanje! I Srbi su većina u Srbiji - i Albanci su manjina u Srbiji - i Albanci su se pobunili PROTIV VOLJE VEĆINE! I Srbija je bila suočena sa terorističkom OVK i na kraju je Srbija bila bombardovana i totalno razorena zato što se branila od "agresije" na sopstvenoj teritoriji potpomognute iz Albanije - da li vam to liči na slučaj Hrvatske i Krajine??? Jedino što vi niste bombardovani, već podržani! Ali to je već sramota zapadnog licemernog sveta...
-I što je najgore i što TOTALNO POBIJA VAŠU MORALNOST I DOSLEDNOST u svim komentarima - HRVATSKA JE PRIZNALA KOSOVO! E to pokazuje koliko ste nedosledni i nepošteni! I to se odlično uklapa sa dole citiranim izveštajem Živojina Mišića - vaši komentari su sami dovoljan dokaz za sve rečeno!

Branislav Mitrovic

pre 13 godina

’’Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ocenio je da je operacija "Oluja" bila legitimna akcija, ali da to ne znači da su se mogli činiti zločini.
On je, kako prenosi zagrebački "Vjesnik", napomenuo da se radilo o akciji na hrvatskoj teritoriji koju su okupirali lokalni Srbi, potpomognuti Srbijom i JNA.’’
Eto sta je Vama (i nama, na zalost) Vasa borba za bezalternativnu Evropu dala, g-dine Predsednice (vazi i za buduceg Predsednika takodje, za onog sto je jos u bolnici).
A da se Vi, ipak izvinite g-dinu Bramercu. Pa zaista je previse Srba koji su ’okupirali’ hrvatsku zemlju tamo i ostalo. Nema smisla. A treba da gradimo dobrosusedske odnose, kako ce nas u Evropu primiti drugacije
Tragedija

Mile

pre 13 godina

Sta je tu sporno? bumeranc samo kaze da je Hrvatska imala pravo da vrati svoje teritorije koje su napravljeni u vidu paradrzave. ne kaze da su ljudi trebali biti ubijani i deportovani iz svojih domova i tamo gde su vekovima ziveli. zato je Gotovina koji je tu najmanje kriv jer je Tudjman nedostizan na ovom svetu dobio visoku kaznu. Ako su Srpski generali za genocid dobili 40 godina a plavsicka i manje za organizovano ubijanje i deportaciju i logore desetine hiljada ljudi koji su ziveli svoji na svom, kazna je primerena a o prirodi ratova ce istorija suditi. Mi smo jos uvek previse ostrasceni da bi bili objektivni.

milan

pre 13 godina

Sud osudjuje ,narod je ispacen niko nece to moci da nadoknadi narodu izs hrvacke.Dali je sad za to kasno ,ja smatram da jeste posto sam jedan od tih. Hvala SRBIJI sto smo se naselili ovde i ljepo primljeni imoamo mogucnost da radimo i zivimo normalan zivot , a njima eto ljepe njihove prazne bez naroda koji je bio radan i verdan.

dokada više?

pre 13 godina

@Aleksandar
do kada to ponavljanje o izbacivanju iz ustava. Ustav je donesen 22.12.1991. a balvani i organiziranje tog dijela teritorija su bili daleko ranije. Ustav je posljedica a ne uzrok. Datumi su neumoljivi.

nije bitno

pre 13 godina

Manojlo tu si potpuno u pravu i taki su ljudi dobri koji govore istinu i takim ljudima i treba vratit i stan i sva moguča prava u HR jer prihvačaju ali i ispaštaju greške drugih

Svasta

pre 13 godina

@Vojislav,
I sta sada taj citat znaci - da definise nas osecaj prema HRvatima i da je njegova ocena tacna iliu da potvrdjuje da su Srpski politicari kao i narod puni mrznje prema Hrvatima nista drugo.....kao i Hrvati prema Srbima. Sreca svako ima svoju zemlju a oni koji su se nasli ovamo ili onamo mogu da biraju...
Takvih "kompetentnih" sudova o Srbima ima na sve strane sto ne znaci da su odraz prave slike Srba nego odaju mrznju prema njima...

Promenjena Istorija

pre 13 godina

Najgore je sto cemo ovu Bramercovu lekciju iz Primenjene Istorije morati da stavimo i u srpske citanke, jer ce i to biti deo obaveznog usaglasavanja nasih stvari sa EU.
Srbiju ce u EU primiti tek nakon sto sadasnja vlast rasproda sve srpske resurse strancima. Primice nas samo da bi lakse izvlacili nase pare na njihove racune.

Majka

pre 13 godina

Po mnogim komentarima ocigledno je da vecina ocekuje da ova presuda da kredibilitet zlocinima koje su Srbi cinili pre i posle Oluje. To je sve sto Bumeranc kaze-nijedan zlocin nema kredibilitet bez obzira na motive. Mislim da ovo preucavanje vodi onome sto niko u sustini nezeli - vecito bure baruta - svi treba da priznaju greske i to je jedini put. Niti je RSK kredibilna niti zlocini pocinjeni u njeno ime niti su zlocini iz Oluje kredibilni. Ni prosli zlocini ne daju kredibilitet jer kao sto vidimo to je jedna mrtva trka, vreme je za KATARZU na sve strane umesto ove bujice prazne retorike.

Majka

pre 13 godina

Da se ne lazemo - mnogim Srbima je i Srebrenica legitimna i opravdana napadima izgladnjelih i izbezumljenih grupa medju kojima su bili mnoge izbeglice iz istocne Bosne kojima su clanovi porodica pobijeni. Sto je najgore najcesci komentari su pa zene i deca nisu pobijeni. A nije im data mogucnost da u kolionama i konvojima napuste sa celim porodicama nego im je obecana sigurnost da bih sto vise ostalo za odstrel. A da ne govorimo da su bili uglavnom nenaoruzani, osim pojedinih grupa. Jos uvek je to preovladavajuca logika u Srpskom narodu jer ocigledno postoji ljudska potreba da se opravdaju "svoji" zlocini i kada nema nikakvog opravdanja i velicaju tudji. Nas Balkanski usud gde smo izgubili svako osecanje za zrtve i sluze samo za najnize motive. Da je drugacije, svi bismo se mi pokrili po glavi i izvinjavali do nebesa a nosioci one politike bili kaznjeni i sto dalje od ikakvog uticaja na politiku i vlast. tada bi se fokusirali na zlocine i zrtve a ne na jeftino namirivanje "racuna". Uostalom, da smo bolji ovo se sve ne bi ni dogodilo.

RADOVAN III

pre 13 godina

Pamti se samo pobeda i nista drugo.Zaboravismo da su Srbi u kninsko krajini "legalno"proterali hrvatsko stanovnistvo.To sto su poverovali Milosevicu i nekim domacim kvazi zubarima i pandurima da su osobe koje garantuju buducnost,je greska tog naroda.Zato su je i platili na kraju.Milosevic je na sopstveni grad i narod izveo tenkove a u Kninu ratovao sa pljackaskim hordama i kriminalcima ala Arkan-i,Legije,kao i raznim kapetanima.Cena je gorko placena,to je promasaj koji su Hrvati iskoristili.Sada bar imamo neku sansu za povratak tog sludjenog naroda,ali o tome srbijanska beogradska politika ne razmislja.Isuvise su zauzeti pljackanjem sotstvenog naroda u Srbiji.Pitanje je samo dokle.A za kraj kome bi srpskom politicaru poverovali da ce ista uraditi za narod u Srbiji ako di ga neko dobro podmitio?

Amos

pre 13 godina

Lepo rece covek, sad to sto se to nikome nece dopasti - nije vazno. Moglo bi se stvarno zakljuciti iz ovoga da u medjunarodnom pravu ne vazi princip - ako se nesto dopada sirokim narodnim masama, onda je to ok.
Kao sto recimo Homen zamislja da bi trebalo biti.

Oluja jeste definitivno bila oslobodilacka akcija hrvatskih oruzanih snaga, na teritoriji Hrvatske (tad vec drzave) i u njoj jeste pocinjen zlocin, tj uspesno sproveden organizovan zlocinacki poduhvat.
Jeste bila oslobodilacka jer je na toj teritoriji vec bilo izvrseno etnicko ciscenje - jer stanovnistvo nesrpske nacionalnosti ste mogli traziti lupom ili eventualno asovom i naravno da je hrvatskom rukovodstvu bio cilj da zagospodari svojom teritorijom..
A jeste bio zlocinacki poduhvat i jeste sproveden do kraja i sistematski - jer se srpsko stanovnistvo masovno isteralo sa tih podrucja - sto propagandom, sto zastrasivanjem, sto explicitnim primerima paljenja sela i ubijanja preostalih starosedelaca i sto je najtuznije i najporaznije za Srbe - AKTIVNOM nacionalno-samoubilackom politikom ondasnjeg srpskog rukovodstva.

Real

pre 13 godina

Pozadina ove izjave je nama u HR potpuno jasna. Podrška pristupu u EU pala je na šugavih 35% i nije realno očekivati da će se znatnije promijeniti. Shvatili su da im HR izmiče iz pandži. Biti će još ovakvih izjava narednih dana. Ali uzalud vam trud svirači.

Istoricar

pre 13 godina

@Marko BG

Pre i posle Oluje su se mnoge stvari dogadjale koje nije rezirao Zapad nego Karadjordjevo.

Osim ukoliko su dvojac M&T radili direktno po zapadnim instrukcijama. Ako su samo bili inspirisani i ohrabreni zapadnim odlukama - njihov problem a i nas jer smo se palili na njihove manipulacije ko ludi. Nazalost i sada se palimo i jos uvek bi da prebacimo odgovornost na zapad a mi smo imali makar deset drugacijih opcija...iako tvrdimo da nismo jer je jelte Zapad tako zamislio a mi ko slepci "morali" da zapalimo zemlju, pobijemo i proteramo toliko ljudi.....

Krle

pre 13 godina

Vojislav ovim citatom samo pokazuje da mi svi ovde na ovim prostorima kolektivno bolujemo od teskih bolesti ukljucujuci bipolar disorder, anger, manijacka depresija, sizofrenija, paranoja, aroganicja,odsustvo osecaja za realnost, nedostatak saosecanja (neki su simptomi neki manifestacije a neki uzroci ovih prvih)....nadam se uz punoooooo terpaije mozemo jednog dana ozdraviti.

Kralj tvrtko

pre 13 godina

Veliborov citat samo pokazuje da Srbi nikada nisu hteli Jugoslaviju nego Veliku Srbiju u vidu Jugoslavije ako ako tako ne moze onda "etnicke i kulturoloske granice" koje Srbi povuku naravno sa svim Srbima katolicke, islamske i drugih "odrodjenih" veroispovesti

Dejan

pre 13 godina

(Kralj tvrtko, 24. april 2011 16:09)


Pa ako je tako, zašto su onda Srbi odbili ponudu saveznika za stvaranje "velike Srbije"?

Evo informišite se malo pre nego što počnete da pišete sve i svašta:

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:LandsForSerbia.PNG

majka

pre 13 godina

Istoricar,

Bravo, posthumano sudjenje Tudjmanu u Hrvatskoj i Milosevicu u Srbiji (ali ne zato sto je izgubio ratove nego zbog motiva i nacina na kojih ih je vodio) je jedina formula buducnosti.

drno

pre 13 godina

Pa ako je tako, zašto su onda Srbi odbili ponudu saveznika za stvaranje "velike Srbije"?

Evo informišite se malo pre nego što počnete da pišete sve i svašta:

[link]
(Dejan, 24. april 2011 16:54)

Londonski pakt je anuliran Versajskim paktom a Srbija nije dobila nista zbog americkog predsjednika Wilsona.

Nego ti fino procitaj Garasininove "Nacertanije", drazine instrukcije i, ako ti je to staromodno, memorandum SANU iz '86. Pa nakon toga reci Vucicu i Nikolicu da nema potrebe da odustaju od granice Karlovac-Virovitica-Karlobag, jer je ideja o velikoj Srbiji samo hrvatski mit.

Razmislite o ovome

pre 13 godina

Kunemo se u svoju decu, radimo kao sivonje da im obezbedimo bolju buducnost, zivot bi dali za njih, a nismo svesni da im istovremeno oduzimamo sve i unistavamo njihovu buducnost...sudeci prema vecini komentara. Niko ovde nije "legitiman" kao sto nisu bili ni ratovi. Oluja je samo jedna od njih...Ali kome ja to pricam, sam sa sobom verovatno

Strasno

pre 13 godina

"Ti su ljudi svi odreda, prozirni kao čaša, nezajažljivi i u toliko meri lažni i dvolični da sumnjam da na kugli zemaljskoj ima većih podlaca, prevaranata i samoživih ljudi".

Tako i danas misli vecina u Srbiji...nazalost RSK je bila Zivojin Misic na delu. kao sto je ubijanje Srba u ratovima bio Pavelic na delu...(o Srbima je slicno govorio).

Istoricar

pre 13 godina

Ne zanm sta je bila Vojislavova namera da pokaze ako je Hrvat komentator verovatno da je mrznja prema Hrvatima i teritorijalne prentezije postojali i pre osnivanja RSK, jos za vreme stare Juge a ako je Srbin, dokazao je istu stvar i potvrdio da je RSK i svi dogadjaji koji su se desili pre i za vreme Oluje samo ozivljene stare pretenzije. Cinjenica je da do Stare Jugoslavije i tih pretenzija Hrvati i Srbi su ziveli bez vecih problema.

Kuka

pre 13 godina

Komentari daju prilicno apsurdnu sliku (a izgleda da odrazavaju popularno misljenje):
Narod na sve strane, sa jednog ili drugog ugla se ubi da da legitimet dogadjajima u kojima je sam stradao. Srbi pravdaju zlocine, Hrvati pravdaju zlocine skoro istim argumentima (legitimna borba za oslobodjenje, odbrana...) i time pravdaju jedni druge...uh jos imamo pune ruke posla na svim stranama dok ne napravimo pristojan svet ovde.....a kakve to veze ima sa strancima - nema ima sa nasim liderima.

Svedok

pre 13 godina

Bilo je narocito posle drugog svetskog rata pravih Jugoslovena
u Srbiji ali sa Milosevicem i njegovom paradaiz revolucijom i "istinom" preovladali su Misicevi sledbenici i time je Jugoslavija nestala jer takva nikada nije bila ni moguca sa obzirom da je prema Misicu i celoj starojugoslovenskoj ideologiji ukljucujuci Drazu ta Jugoslavija ustvari bila samo alternativa velikoj Srbiji sa zna se kojim granicama. pri tom se zna ko je ko (Hrvati su vec "svi do jednog" opisani u Misicevom citatu a o Muslimanima i Albancima da ne govorimo (toga ima na tone). E formalno Jugoslaviju su cuvali Srbi (Milosevicevu koja odrazava Misica jer su ostali pravi oterani iz svih republika ukljucujuci Srbiju ``mitinzima istine`. kada je mesic proglasio da ona vise ne postoji ona tada zahvaljujuci Milosevicu, Cosicu, Seselju, i klici nije ni postojala. U svakom slucaju ne moja Jugoslavija nego Misiceva, Drazina, Jovanoviceva etd...Zato nemojte lupati drugima istoriju u nos kao izgovor za zlocine koje je Srbija planirala kao alternativu `Jugoslaviji`. Naravno i opet govorim o zlocinackoj politici kojoj su zlocini da bi se ostvarila urodjeni u sami koncept - ne menja cinjenicu da svi zlocini zlocini treba ih sttrogo kazniti i podrzavam kazne i Gotovini i Plavsicki i ostalima ali sve dok se ne oslobodimo zlocinackih ideologija ovde se stvari nece promeniti nego ce samo biti vazno ko je jaci u kom momentu da pocini vise zlocina...Hrvati su prednjacili u prvom a Srbi u Ovom...nije vazno ko se branio ko napadao vazno je da se sve radilo u ime pogresnih ideologija.

Zoran

pre 13 godina

@drno

Koliko ja znam Wilson licno je trazio izlazak Srbije na more, bas u tom Versajskom paktu. Al ko nam je kriv kad je radikal Nikola Pasic sa svojom kriminalnom strankom to odbio zarad Kraljevine SHS. A hrvati brze bolje odjednom postali "braca" srbima kako bi se oprali od habsburske istorije...