Aktuelno

Ponedeljak, 18.04.2011.

09:17

50 godina Renaulta 4

Izvor: B92

50 godina Renaulta 4 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Miki

pre 13 godina

Vozio sam ga 80 tih kao sluzbeni auto.Imao je celih 1100ccm i ne secam se koliko Ks.Prvi put kada sam seo i video rucicu menjaca,bila mi je frka.Posle 100m voznje kao da sam ga vozio 10 god.Nevidjeno jednostavno i pouzdano resenje.Presao sam celu Jugu uzduz i popreko sa njim,bez ijednog ostavljanja na putu.Ali tada sam bio mnogo mladji.Sada bi mi verovatno smetale klupe umesto sedista,pa klima , pa prozor koji se otvarao horizontalno do pola i td.Sve u svemu ,ostao mi je u lepom secanju u nekom drugom vremenu i neka tako i ostane.

T.

pre 13 godina

Jednom sam se sa komsinicama vozio "cetvorkom" njihovog caleta na neki rodjendan, kada nama pukne guma. Ne znam u cemu je fora, ali jedva smo sve troje i to uz pomoc jednog prolaznika nekako naboli ona tri srafa da montiramo rezervni tocak.

Momcilo

pre 13 godina

Ja sam odrastao nedaleko od svojevremeno najveceg Renault servisnog centra u Beogradu, i jednog od vecih u tadasnjoj SFRJ. Za one koji se secaju, onaj veliki servis na uglu Cara Urosa i Solunske, na Dorcolu. Secam se odlaska u vrtic svakog jutra i poredjanih Renault 4 i 18 duz trotoara... :) Secam se i leta '88. i odlaska u Grcku na more Renaultom 4. Roditelji, sestra, ja i koferi za 10 dana letovanja. Dobro krenuli, dobro se vratili. Ne poznajem nikoga ko ima 30+ godina a da o tom autu ne govori sa nostalgijom. Mozda on i nije bio toliko dobar kakvim ga sada predstavljamo, ali je bio simbol nekog drugog, mnogo lepseg vremena, i zbog toga ga volimo.

to the core

pre 13 godina

Reno 4 i spacek ce vam reci sve o Francuzima. Topolino, po naski fica, cak i punto, o Italijanima. Buba o Nijemcima. Mislim na ono najljepse i najkreativnije. Kada se pravi auto za budzet, kada se bori za svaki franak/liru/marku/euro...onda dolazi do izrazaja duh nacije. Zbog toga su svi ti auti tako jedinstveni, upecatljivi. Sjetih se cuvene izreke "svaki kuhar moze da napravi rucak za 10,000 dinara, ali samo umjetnik za 100."

mali div

pre 13 godina

Sem veš mašine, provereno staju i moped Tomos automatik i motokutivator Agria. Zatvorena peta vrata se podrazumevaju. Inače, prve verzije su imale otvor na menjaču sa prednje strane, gde se mogao ubaciti kjuč koji je služio i kao ljuč za matice na točkovima, te se njime auto mogao upaliti bez gurke.

retro

pre 13 godina

Vozio sam 80-tih sklepani iz krša furgon 850ccm drečave naranžaste boje. Jednom prilikom sam uspeo da uguram u njega (pomoću viljuškara) 2 bureta motornog ulja od po 200 litara. Legao je ko žaba ali sam uspeo da prevezem bez ikakvih problema do mesta za isporuku, Polako pa sam dostigao i 90km/h.
Kasnije sam vozio special takođe od 850ccm sa ručnom na prednjim točkovima što je posebno bilo dobro zimi na ledu. Kombinuješ ručnu i gas tako da to glumi šper diferencijal. Kad se izvežbaš ne postoji uzbrdica na koju ne možeš da se popneš po ledu. Čudo od auta. Iskreno mi je žao što nemože nov da se kupi.

♥◊

pre 13 godina

Par fotki sa Relija Monte Carlo 2011.

http://www.designboom.com/cms/images/--Z88/r25.jpg
http://www.designboom.com/cms/images/--Z88/r26.jpg
http://www.designboom.com/cms/images/--Z88/r27.jpg

Ja

pre 13 godina

VW buba ? ajde stavi ves masimu u bubu pa da vidim.... da ne spominjem potrosnju buba ima najmanje faktor 2 ...jedino sto imaju buba i 4 zajedno je katastrofa od ventilacije i magla na sofer sajbi

Timer

pre 13 godina

@neko
VW buba je legendarna po svojoj izdrzljivoti i dizajnu ali ako cemo posteno to je grozan auto za voznju.Preglednost kao u bunkeru,tvrd poput kocija,volan koji su samo najjaci mogli da okrenu,unutrasnji prostor kao kod fice,nepodnosljivo bucan,prtljaznik zanemarljiv...Reno 4 iako generacijski znacajno mladji je neuporediv po tim pitanjima.Na ulicama ima podjednako i jednih i drugih jer su se oba dugo proizvodila (buba doduse samo u Brazilu).

R4

pre 13 godina

Moj prvi auto. GTL 1100ccm, bez boje. Proveli zajedno mladost i devedesete. Kako jedan moj prijatelj rece, eh da ima usta sta bi sve ispricao... Vozio u njemu 19 gajbi piva. Vlasnik jednog kafica mi se kleo da je vozio 28 gajbi piva sa izvadjenim sedistima. Krenemo na izlet/piknik, nas 6-oro, a jedan sedi na gajbi piva u gepeku! Uspon uz planinu do sela u planini bez puta koritom presahle reke (na pola puta ispao akumulator:),... itd...eh

misko sfo

pre 13 godina

meni se reno 4 nije svidjao kada sam bio klinac... a danas mi je prelep... na njega mi po spoljasnjem izgledu danas najvise lici chrysler pt cruiser...

◊ Renault 4 TL Special

pre 13 godina

Znam da će neki reći da nisam normalan, ali meni je taj auto bio kao član porodice. Ćale je kupio novog (850ccm/34KS) 1978. kada sam bio u zabavistu, i narednih 30 godina je bio naš. Izgradio je i preselio mnogo toga, presao 100.000 a da nikad nigde nije stao. Nikad ni jedne zime se nije desilo da nije hteo da upali. Menjali su se samo retko potrošni delovi, platinska dugmad, razvodne kape, svecice i filteri za ulje i vazduh. Filter za gorivo nikad nije ni imao. Bio je auto sa kojim sa prvi put otisao na more kao klinac, prvi put izveo devojku... Pre par godina je prodat jer mu više nije bilo spasa. Bio je radni konj pretovaran ceo vek i otišao je kao auto za delove. Skinuo sam samo za uspomenu pločicu "Renault 4TL" koju držim među dragim sitnicama.

DZoni

pre 13 godina

Moj cale kupio 1972 jos pre nego sto mene napravio i upoznao moju majku.Platio ga tadasnjih 42000 dinara ,plata mu bila 4000 dinara.Sluzio ga lepo do moje 5-6 godine ali imam brdo slika sa njim kad sam bio klinac.Sa tim rendzom je zavoleo francuze i ceo zivot vozio ili reno ili citroen pa preneo i na mene pa i ja sad vozim renoa.

kiklop

pre 13 godina

imao nekoliko komada, od "83. na ovamo, svi tl, 850 kubika. prevozio sve i svasta, u neverovatnim kolicinama, jednom natovario 11 vreca cementa i vozio. za vreme krize goriva 93-94 vozio na specijalnu mesavinu: 25% benzin 95, 25% mesavina za motornu testeru, 25% medicinski alkohol, 25% petrolej. ako je od svakog po litar i po, predjem skoro 100 kilometara. od odrzavanja osnovno je bilo da se ima u rezervni razvodna ruka i platinska dugmad, ostalo se nije kvarilo. ovi sto spominju naginjanje u krivinama ili nisu znali da voze r4 ili ga nisu dovoljno vozili, najveci problem je kad sa natovarenim autom izadjes iz krivine, a njemu treba 40-50 metara da se stabilizuje, da prestane da se ljulja levo-desno-levo...
u svakom slucaju, sad imam malo savremeniji auto za svakodnevnu upotrebu, ali jedan tl'82. godiste koji ceka da postane hobi projekat cim napravim garazu.

sale

pre 13 godina

imao sam reno 4 tl,kupljen nov 1977 na sajmu automila,vozio sam ga do 1993 godine,super je auto,nikad me nigde nije ostavo,presao sam sa njime vise od 250.000 km.i dan danas me srce boli za njim.sa njime sam presao skoro pola evrope,a i moja deca su ga obozavala.

Lesa

pre 13 godina

Mi smo imali tri komada: jednog skoro raspadnutog iz sedamdesetih godina, imao je rucnu kocnicu na prednjim tockovima... kakav je to krs bio :)
A onda su usledila jos dva GTL-a, prvo crveni, a onda i metalik plavi... Meni je taj auto bio karikatura, iako je bio posebni smek voziti ga... Osnovno odrzavanje sam radio sam i znam da sam stalno pominjao familiju konstruktoru koji je tako zapakovao motor da polomis ruke dok ne skines neki deo... A mesta pod haubom ima za jedan prosecan V6 od 3000 kubika... Jednom su mi mangupi na parkingu presekli bakarno crevo za dovod goriva ispod prednjeg desnog kosa, ali sam srecom goriva imao taman za Zippo :)
Sve u svemu, ne verujem da bih ga ponovo vozio, ali potpuno razumem zaljubljenike u taj auto.

Ljutko

pre 13 godina

"Hvali staro, kupi novo". Renault 4 je bio divan autić, ali ga ne bih ponovo vozio, osim iz nostalgičnih razloga, recimo oko 10 minuta.

непознато језиво створење (из шуме)

pre 13 godina

Најсимпатичнији аутомобил свих времена (добро, ту је и Спачек :). Обожавам га! Управо му уграђујем мењач са 5 брзина (стари Рено5) и Клиова 'кадица' седишта.

connoisseur

pre 13 godina

Marko, drži se omiljenog ti VW. Renault 4CV na kome je kao ratni zarobljenik radio Porsche nema veze sa modelom Renault 4 o kome je ovde reč.

4CV se proizvodio od 1947, nasledio ga je Dauphine 1956, a pa je tek onda 1961. došao Renault 4.

Ovo je 4CV http://en.wikipedia.org/wiki/Renault_4CV

Borko

pre 13 godina

Prvog kupio po povratku iz JNA 1987,bele boje braon enterijer. Posle se pojavili u metalik boji ,baš mu je ležala i iz tog razloga 1990 uzimam metalik plavi(mozda poslednja tura što je ušla u Srbiju pred raspad Yugoslavije).Sećam se i danas dana kada sam ga preuzeo na placu IMV-a na starom sajmistu.Vozio ga do 1996 dok mi ga majstori servisa Riznić ne izdrdnaše jer više nije radio Renoov servis na starom sajmištu(jedva sam ga posle doveo u red).Najjbolji majstor je ubedljivo bio majstor Žuća u pomenutom servisu.Čuo sam da je počeo da radi privatno kući u Malom Mokrom lugu ali nisam uspeo da ga nađem.Prodajem ga 1996 glumcu Nebojši Milovanoviću, ALI sam obećao sebi da ću ga kupiti novog ako Reno izbaci neku seriju povodom nekog jubileja.Setite se Citroen je 1990 ako se ne varam izbacio seriju Spačeka 2cv6 charlston,bordo-crnih,baš su bili cool.Jedan je Rendža !!!!!!!!!!

mikiIL

pre 13 godina

Bez ikakve patetike, suze su mi krenule na oči... Vozio sam Renault 4 TLS iz 1982., a posle GTL iz 1991. Kupio sam ga od nekog dede koji nije prešao 20.000 njime (još je mirisao na novo!). Imao je tri mane: karoseriju sklonu rđi, loš karburator koji je leti redovno pravio problema i slab motor, što je ispravljeno GTL-om koji je imao fantastičan motor od "petice" od 1108 ccm.

Skoro mi ga je sad žao kao čoveka šta sam mu sve radio - išao je po svakom terenu, visok klirens mu je omogućavao penjanje na svaku bankinu, gazio je kroz neočišćen sneg od 30-40 cm. Po zimi palio kao sat. Komšija je njime prevozio šrafovsku robu u gepeku - po 150-200 kila. Legne jadnik, ali ide... Ne staje... Mislite da su fabrički amortizeri ikad propali? Ne! samo je bilo bitno da se sipa benzin, menja ulje i filter za gorivo (često).

Šta god imao posle, uvek bih ga vozio... A i te "fine" ribe što su se gadile da sednu u njega su posebna priča! U životu su verovatno završile na polovnoj Golf Dvojci...

Marie

pre 13 godina

Lep tekst i lep auto. Vozila sam Twinga (60 KS), mislim da ima slicne karakteristike kao Renault 4, mozete da se selite sa njim odlicno, a ja sam se cesto selila ili pomagala drugaricama kada su se one selile. Sva sedista se spustaju, a zadnja vrata i prostor pozadi pri spustenim sedistima su mnogo veci nego kod npr. vece Honda Jazz. Zaista steta sto Srbija ne proizvodi taj stari Renault 4, Fiat je totalno nepraktican.

Marko

pre 13 godina

Kljucna stvar nije navedena u tekstu je da je Reno 4 i VW Bubu projektovao isti covek, Ferdinand Porse, genije koji je Nemackoj doneo veliku prednost u dizajnu tenkova u drugom svetskom ratu.

neko

pre 13 godina

Jedan prijatelj je imao cetvorku pre nekih 10 god.Hvalio ga je bas.Jedne godine je prevezao brdo stvari na vikendicu u Crnoj Gori.Tada sam se i prvi put sa njim vozio uz obalu mora.Secam se da je lepo isao ali se preterano naginjao po krivinama.Meni sto se tada nije svidelo to je zvuk pri zatvaranju vrata-kao neka limenka.
Dobar je bio reno 4 ali Buba je bila mnogo ozbiljniji auto.Namena im je razlicita ali Buba je pobedila.Pogledajte koliko ih i sada ima po ulicama a i cene su im kao i vino-sto su starije to su skuplje.

ivan

pre 13 godina

Vozio sam i TL i GTL,oba sjajna na svoj nacin!A sto se tice bezbednosti za mene i nije bio tako los,kod Zepca u BiH smo se na izlazu iz tunela sa TL-om zakucali u jedan drugi Reno pri solidnoj brzini,motorni deo se skroz zguzvao dok je kabina ostala skroz citava!Nazalost mislim da je vrlo mala verovatnoca da se Reno uspeti napraviti dostojnog naslednika

sonne

pre 13 godina

Hehehe to da mu se ribe ne raduju ste u pravu al se na to nesto i ne obazirem gledam da se meni raduju a onda ce se radovati i onome sto mene raduje...

Mapko

pre 13 godina

Ya sam u ovom autu proveo kasno detinystvo i chitavu mladost, hvala Bogu na tome.
A za sve to vreme gde me sve niye odveo i to bez ostayanya na putu. Chak i devedesetih kad sam u nyega svashta sipao, bilo ye dovolyno izvaditi pumpu za gumu i produvati karburator zbog losheg goriva i on kreche. Inache iz 5-tochlane poroditze sam i nikad nam niye bilo tesno, toliko smo uzhivali da smo se namerno u krivinama gurali. Za gepek, pogotovu sa spushtenim sedishtima nemam rechi, tamo ye verovali ili ne ulazio motokultivator Imt 507 i to vozechi uz daske, pomerish volan istog i zatvorish gepek! Niye bilo brda u Shumadiyi gde se niye mogao uspeti chak u drugoy brzini a bio ye 850 cm3. Imali smo chak i ime za nyega, Skochko yer ye stalno poskakivao, pogotovu kad ye vukao Brako-prikolicu chak do Grcke. Naposletku, nasledih ga od chala i vozio sam ga sve do pre 5 godina , tada dobih ponudu za auto bolyu od kredita te poklonih ga drugaru `za delove` a on i danas kuka shto ovay niye sredio, moy ye bio `84 a nyegov s`kraya `70. Nadam se da nikog ne zamaram ali yednostavno to ye bio moy `auto`... Mogu vam yosh i o vozhnyi i o guranyu- kao trotineta do pumpe, mislim da ye dosta, pozdrav...

basil fawlty

pre 13 godina

Moj prvi auto.99' ga platio 3500 DEM(10 god.star.)Ne znam kako je kod vas,ali ovdje u Istri je to kultni auto;ljudi sa sela ga OBOŽAVAJU! Bio TL ili GTL,ispod 1000EUR ga je gotovo nemoguće naći.

Branko

pre 13 godina

"Zbog velike nostalgije kupaca, Renault se već čitavu deceniju zaklinje da će predstaviti naslednika "četvorke", ali džaba."

Pa, predstavio je.
Dačiju Sandero ;)

Choopo

pre 13 godina

Šta reći,a ne zaplakati.Nijedan automobil nije tako poseban.Prešli smo s njim 200000km, motor nismo pipnuli.Prevukao je taj materijala i materijala pomažući nam da sagradimo krov nad glavom.Samo mu se ribe nisu radovale.

DEKI BGD

pre 13 godina

Koliko sam samo čokolada i viskija zaradio kladeći se sa prijateljima, kojima sam prevozio veš-mašine, da ću u moju četvorku, staviti veš-mašinu, nas dvojica sesti i da ćemo sva vrata zatvoriti. Naravno skoro svi nisu verovali.
Čudo od automobila.
Ko prvi bude smislio i napravio nešto slično, sa pristupačnom cenom, napraviće dobar posao.

dača

pre 13 godina

ja sam vozio "reno quattro gtl :-)" godinu dana. kupio sam ga od čoveka koji ga je jako loše održavao, i mene je koštalo mnogo da ga vratim u bezbedno i ispravno stanje. prodao sam ga kad mi je zatrebao novac za bolji auto, ali i danas žali zbog tog renoa. meni je sve na njemu izledalo kao igračka, i kišobran ručica menjača, i klapne za ventilaciju , i smešno otvaranje prozora. lepo je palio i na minus 15, vukao je bez štucanja uz najstrmije puteve po selu odakle mi je familija, i nikad me nije izdao na putu. da ne pričam kako je mogao da utovari veš mašinu bez ikakvih problema, a nema mnogo običnih vozila koja to i danas mogu.

kad bi se pravio opet, bez ikakvih izmena, sigurno bih razmislio da kupim jedan, čisto za svoju dušu.

Motorista

pre 13 godina

Zaista lep clanak...lep auto..nekako sa tugom i nostalgijom sam procitao ovaj clanak, jer me podseca na neka lepa vremena..ja se secam kad se proizvodio u fabrici u Novom Mestu, cak sam jednom tamo i prolazio..bilo ja na hiljade "Renoa 4" parkiranih na placu fabrike..prosto je neverovatno sta je taj "mali div" sa 650 kubika mogao da uradi i da vuce...imam cak jednog komsiju koji ima jedan stari Reno 4, koji mu sluzi kao pik ap vozilo..sta sve ne stane u njega,a pri tome prosto ne poverujete da taj mali motor moze da uopste radi a ne da vozi pod teretom...nekada se gledalo da je auto dobar jeftin i pristupacan, danas mi je muka od ove plastike, raznih "klasa" i mutanata, koji su samo za paradu..cim zadjete u neku tamnu ulicu morate da angazujete obezbedjenje da vam ga ne ukradu ili "ocerupaju"..

zt

pre 13 godina

Za naše potrebe i standard najbolji auto, bez premca. Bio sam vlasnik jednog GTL-a iz 1986, i da nije bio toliko propao što se tiče karoserije, i dan danas bih ga vozio. A i neke od najlepših uspomena vezana su mi za Renđžera četvorku.

milutin

pre 13 godina

Moj cale vozi renault 4 vec sigurno 20 godina unazad. Ovaj zadnji je kupio od nekog penzionera 1992 gdiste, sa predjenih 60.000km, pre dve godine. Platili smo ga 1000eu. Sada ima oko 80000km i pre neki dan dobijao je za njega 1100eu, jer je stvarno u super stanju, GTL verzija 1100 kubika. Normalno cale nije prodao renault iz vise razloga. jedan je sto je ubedljivo najbolji auto za nasu vikendicu koja se nalazi na pomalo nepristupacnom terenu. ne racnajuci SUV ili neki dzip normalno. Potrosnja je oko 6.5 litara u proseku. Auto je prejeftin za odrzavanje, registracija je oko 120eu, a i dalje prkosi vremenu i ima svoju publiku a i trazi se. Nema jednog pecarosa ili ljudbitelja prirode koji ne bi voleo da ga ima. Jednom recju, auto koji nema premca. Buba je bila buba isto, ali renault je simbol drugacijih vrednosti. Nije mi jasno zasto mi nismo nastavili da pravimo renault 4 umesto punta? Mogli smo da promenimo motor, ubacimo neki koji bi zadovoljio sve ekoloske norme, sa malom kubikazom i da bez nekih promena se pravi isti auto i danas. Siguran sam da bi imao daleko vecu prodaju kako kod nas tako i u svetu nego punto.

Vlada

pre 13 godina

Strasan auto, bio je neunistiv. Kod mene u mestu nedaliko stoji jedan na prodaju kao nov je totalno revidiran sa veoma malo kilometara ali kosta 10.000 Franaka. Stoji u prodajnom prostoru jedne garaze nemogu a da ne zastanem malo da ga pogledam kad prodjem tamo.

milutin

pre 13 godina

Moj cale vozi renault 4 vec sigurno 20 godina unazad. Ovaj zadnji je kupio od nekog penzionera 1992 gdiste, sa predjenih 60.000km, pre dve godine. Platili smo ga 1000eu. Sada ima oko 80000km i pre neki dan dobijao je za njega 1100eu, jer je stvarno u super stanju, GTL verzija 1100 kubika. Normalno cale nije prodao renault iz vise razloga. jedan je sto je ubedljivo najbolji auto za nasu vikendicu koja se nalazi na pomalo nepristupacnom terenu. ne racnajuci SUV ili neki dzip normalno. Potrosnja je oko 6.5 litara u proseku. Auto je prejeftin za odrzavanje, registracija je oko 120eu, a i dalje prkosi vremenu i ima svoju publiku a i trazi se. Nema jednog pecarosa ili ljudbitelja prirode koji ne bi voleo da ga ima. Jednom recju, auto koji nema premca. Buba je bila buba isto, ali renault je simbol drugacijih vrednosti. Nije mi jasno zasto mi nismo nastavili da pravimo renault 4 umesto punta? Mogli smo da promenimo motor, ubacimo neki koji bi zadovoljio sve ekoloske norme, sa malom kubikazom i da bez nekih promena se pravi isti auto i danas. Siguran sam da bi imao daleko vecu prodaju kako kod nas tako i u svetu nego punto.

Vlada

pre 13 godina

Strasan auto, bio je neunistiv. Kod mene u mestu nedaliko stoji jedan na prodaju kao nov je totalno revidiran sa veoma malo kilometara ali kosta 10.000 Franaka. Stoji u prodajnom prostoru jedne garaze nemogu a da ne zastanem malo da ga pogledam kad prodjem tamo.

Choopo

pre 13 godina

Šta reći,a ne zaplakati.Nijedan automobil nije tako poseban.Prešli smo s njim 200000km, motor nismo pipnuli.Prevukao je taj materijala i materijala pomažući nam da sagradimo krov nad glavom.Samo mu se ribe nisu radovale.

DEKI BGD

pre 13 godina

Koliko sam samo čokolada i viskija zaradio kladeći se sa prijateljima, kojima sam prevozio veš-mašine, da ću u moju četvorku, staviti veš-mašinu, nas dvojica sesti i da ćemo sva vrata zatvoriti. Naravno skoro svi nisu verovali.
Čudo od automobila.
Ko prvi bude smislio i napravio nešto slično, sa pristupačnom cenom, napraviće dobar posao.

mikiIL

pre 13 godina

Bez ikakve patetike, suze su mi krenule na oči... Vozio sam Renault 4 TLS iz 1982., a posle GTL iz 1991. Kupio sam ga od nekog dede koji nije prešao 20.000 njime (još je mirisao na novo!). Imao je tri mane: karoseriju sklonu rđi, loš karburator koji je leti redovno pravio problema i slab motor, što je ispravljeno GTL-om koji je imao fantastičan motor od "petice" od 1108 ccm.

Skoro mi ga je sad žao kao čoveka šta sam mu sve radio - išao je po svakom terenu, visok klirens mu je omogućavao penjanje na svaku bankinu, gazio je kroz neočišćen sneg od 30-40 cm. Po zimi palio kao sat. Komšija je njime prevozio šrafovsku robu u gepeku - po 150-200 kila. Legne jadnik, ali ide... Ne staje... Mislite da su fabrički amortizeri ikad propali? Ne! samo je bilo bitno da se sipa benzin, menja ulje i filter za gorivo (često).

Šta god imao posle, uvek bih ga vozio... A i te "fine" ribe što su se gadile da sednu u njega su posebna priča! U životu su verovatno završile na polovnoj Golf Dvojci...

dača

pre 13 godina

ja sam vozio "reno quattro gtl :-)" godinu dana. kupio sam ga od čoveka koji ga je jako loše održavao, i mene je koštalo mnogo da ga vratim u bezbedno i ispravno stanje. prodao sam ga kad mi je zatrebao novac za bolji auto, ali i danas žali zbog tog renoa. meni je sve na njemu izledalo kao igračka, i kišobran ručica menjača, i klapne za ventilaciju , i smešno otvaranje prozora. lepo je palio i na minus 15, vukao je bez štucanja uz najstrmije puteve po selu odakle mi je familija, i nikad me nije izdao na putu. da ne pričam kako je mogao da utovari veš mašinu bez ikakvih problema, a nema mnogo običnih vozila koja to i danas mogu.

kad bi se pravio opet, bez ikakvih izmena, sigurno bih razmislio da kupim jedan, čisto za svoju dušu.

basil fawlty

pre 13 godina

Moj prvi auto.99' ga platio 3500 DEM(10 god.star.)Ne znam kako je kod vas,ali ovdje u Istri je to kultni auto;ljudi sa sela ga OBOŽAVAJU! Bio TL ili GTL,ispod 1000EUR ga je gotovo nemoguće naći.

Motorista

pre 13 godina

Zaista lep clanak...lep auto..nekako sa tugom i nostalgijom sam procitao ovaj clanak, jer me podseca na neka lepa vremena..ja se secam kad se proizvodio u fabrici u Novom Mestu, cak sam jednom tamo i prolazio..bilo ja na hiljade "Renoa 4" parkiranih na placu fabrike..prosto je neverovatno sta je taj "mali div" sa 650 kubika mogao da uradi i da vuce...imam cak jednog komsiju koji ima jedan stari Reno 4, koji mu sluzi kao pik ap vozilo..sta sve ne stane u njega,a pri tome prosto ne poverujete da taj mali motor moze da uopste radi a ne da vozi pod teretom...nekada se gledalo da je auto dobar jeftin i pristupacan, danas mi je muka od ove plastike, raznih "klasa" i mutanata, koji su samo za paradu..cim zadjete u neku tamnu ulicu morate da angazujete obezbedjenje da vam ga ne ukradu ili "ocerupaju"..

zt

pre 13 godina

Za naše potrebe i standard najbolji auto, bez premca. Bio sam vlasnik jednog GTL-a iz 1986, i da nije bio toliko propao što se tiče karoserije, i dan danas bih ga vozio. A i neke od najlepših uspomena vezana su mi za Renđžera četvorku.

Borko

pre 13 godina

Prvog kupio po povratku iz JNA 1987,bele boje braon enterijer. Posle se pojavili u metalik boji ,baš mu je ležala i iz tog razloga 1990 uzimam metalik plavi(mozda poslednja tura što je ušla u Srbiju pred raspad Yugoslavije).Sećam se i danas dana kada sam ga preuzeo na placu IMV-a na starom sajmistu.Vozio ga do 1996 dok mi ga majstori servisa Riznić ne izdrdnaše jer više nije radio Renoov servis na starom sajmištu(jedva sam ga posle doveo u red).Najjbolji majstor je ubedljivo bio majstor Žuća u pomenutom servisu.Čuo sam da je počeo da radi privatno kući u Malom Mokrom lugu ali nisam uspeo da ga nađem.Prodajem ga 1996 glumcu Nebojši Milovanoviću, ALI sam obećao sebi da ću ga kupiti novog ako Reno izbaci neku seriju povodom nekog jubileja.Setite se Citroen je 1990 ako se ne varam izbacio seriju Spačeka 2cv6 charlston,bordo-crnih,baš su bili cool.Jedan je Rendža !!!!!!!!!!

sale

pre 13 godina

imao sam reno 4 tl,kupljen nov 1977 na sajmu automila,vozio sam ga do 1993 godine,super je auto,nikad me nigde nije ostavo,presao sam sa njime vise od 250.000 km.i dan danas me srce boli za njim.sa njime sam presao skoro pola evrope,a i moja deca su ga obozavala.

Branko

pre 13 godina

"Zbog velike nostalgije kupaca, Renault se već čitavu deceniju zaklinje da će predstaviti naslednika "četvorke", ali džaba."

Pa, predstavio je.
Dačiju Sandero ;)

sonne

pre 13 godina

Hehehe to da mu se ribe ne raduju ste u pravu al se na to nesto i ne obazirem gledam da se meni raduju a onda ce se radovati i onome sto mene raduje...

to the core

pre 13 godina

Reno 4 i spacek ce vam reci sve o Francuzima. Topolino, po naski fica, cak i punto, o Italijanima. Buba o Nijemcima. Mislim na ono najljepse i najkreativnije. Kada se pravi auto za budzet, kada se bori za svaki franak/liru/marku/euro...onda dolazi do izrazaja duh nacije. Zbog toga su svi ti auti tako jedinstveni, upecatljivi. Sjetih se cuvene izreke "svaki kuhar moze da napravi rucak za 10,000 dinara, ali samo umjetnik za 100."

◊ Renault 4 TL Special

pre 13 godina

Znam da će neki reći da nisam normalan, ali meni je taj auto bio kao član porodice. Ćale je kupio novog (850ccm/34KS) 1978. kada sam bio u zabavistu, i narednih 30 godina je bio naš. Izgradio je i preselio mnogo toga, presao 100.000 a da nikad nigde nije stao. Nikad ni jedne zime se nije desilo da nije hteo da upali. Menjali su se samo retko potrošni delovi, platinska dugmad, razvodne kape, svecice i filteri za ulje i vazduh. Filter za gorivo nikad nije ni imao. Bio je auto sa kojim sa prvi put otisao na more kao klinac, prvi put izveo devojku... Pre par godina je prodat jer mu više nije bilo spasa. Bio je radni konj pretovaran ceo vek i otišao je kao auto za delove. Skinuo sam samo za uspomenu pločicu "Renault 4TL" koju držim među dragim sitnicama.

непознато језиво створење (из шуме)

pre 13 godina

Најсимпатичнији аутомобил свих времена (добро, ту је и Спачек :). Обожавам га! Управо му уграђујем мењач са 5 брзина (стари Рено5) и Клиова 'кадица' седишта.

kiklop

pre 13 godina

imao nekoliko komada, od "83. na ovamo, svi tl, 850 kubika. prevozio sve i svasta, u neverovatnim kolicinama, jednom natovario 11 vreca cementa i vozio. za vreme krize goriva 93-94 vozio na specijalnu mesavinu: 25% benzin 95, 25% mesavina za motornu testeru, 25% medicinski alkohol, 25% petrolej. ako je od svakog po litar i po, predjem skoro 100 kilometara. od odrzavanja osnovno je bilo da se ima u rezervni razvodna ruka i platinska dugmad, ostalo se nije kvarilo. ovi sto spominju naginjanje u krivinama ili nisu znali da voze r4 ili ga nisu dovoljno vozili, najveci problem je kad sa natovarenim autom izadjes iz krivine, a njemu treba 40-50 metara da se stabilizuje, da prestane da se ljulja levo-desno-levo...
u svakom slucaju, sad imam malo savremeniji auto za svakodnevnu upotrebu, ali jedan tl'82. godiste koji ceka da postane hobi projekat cim napravim garazu.

R4

pre 13 godina

Moj prvi auto. GTL 1100ccm, bez boje. Proveli zajedno mladost i devedesete. Kako jedan moj prijatelj rece, eh da ima usta sta bi sve ispricao... Vozio u njemu 19 gajbi piva. Vlasnik jednog kafica mi se kleo da je vozio 28 gajbi piva sa izvadjenim sedistima. Krenemo na izlet/piknik, nas 6-oro, a jedan sedi na gajbi piva u gepeku! Uspon uz planinu do sela u planini bez puta koritom presahle reke (na pola puta ispao akumulator:),... itd...eh

Mapko

pre 13 godina

Ya sam u ovom autu proveo kasno detinystvo i chitavu mladost, hvala Bogu na tome.
A za sve to vreme gde me sve niye odveo i to bez ostayanya na putu. Chak i devedesetih kad sam u nyega svashta sipao, bilo ye dovolyno izvaditi pumpu za gumu i produvati karburator zbog losheg goriva i on kreche. Inache iz 5-tochlane poroditze sam i nikad nam niye bilo tesno, toliko smo uzhivali da smo se namerno u krivinama gurali. Za gepek, pogotovu sa spushtenim sedishtima nemam rechi, tamo ye verovali ili ne ulazio motokultivator Imt 507 i to vozechi uz daske, pomerish volan istog i zatvorish gepek! Niye bilo brda u Shumadiyi gde se niye mogao uspeti chak u drugoy brzini a bio ye 850 cm3. Imali smo chak i ime za nyega, Skochko yer ye stalno poskakivao, pogotovu kad ye vukao Brako-prikolicu chak do Grcke. Naposletku, nasledih ga od chala i vozio sam ga sve do pre 5 godina , tada dobih ponudu za auto bolyu od kredita te poklonih ga drugaru `za delove` a on i danas kuka shto ovay niye sredio, moy ye bio `84 a nyegov s`kraya `70. Nadam se da nikog ne zamaram ali yednostavno to ye bio moy `auto`... Mogu vam yosh i o vozhnyi i o guranyu- kao trotineta do pumpe, mislim da ye dosta, pozdrav...

ivan

pre 13 godina

Vozio sam i TL i GTL,oba sjajna na svoj nacin!A sto se tice bezbednosti za mene i nije bio tako los,kod Zepca u BiH smo se na izlazu iz tunela sa TL-om zakucali u jedan drugi Reno pri solidnoj brzini,motorni deo se skroz zguzvao dok je kabina ostala skroz citava!Nazalost mislim da je vrlo mala verovatnoca da se Reno uspeti napraviti dostojnog naslednika

retro

pre 13 godina

Vozio sam 80-tih sklepani iz krša furgon 850ccm drečave naranžaste boje. Jednom prilikom sam uspeo da uguram u njega (pomoću viljuškara) 2 bureta motornog ulja od po 200 litara. Legao je ko žaba ali sam uspeo da prevezem bez ikakvih problema do mesta za isporuku, Polako pa sam dostigao i 90km/h.
Kasnije sam vozio special takođe od 850ccm sa ručnom na prednjim točkovima što je posebno bilo dobro zimi na ledu. Kombinuješ ručnu i gas tako da to glumi šper diferencijal. Kad se izvežbaš ne postoji uzbrdica na koju ne možeš da se popneš po ledu. Čudo od auta. Iskreno mi je žao što nemože nov da se kupi.

Momcilo

pre 13 godina

Ja sam odrastao nedaleko od svojevremeno najveceg Renault servisnog centra u Beogradu, i jednog od vecih u tadasnjoj SFRJ. Za one koji se secaju, onaj veliki servis na uglu Cara Urosa i Solunske, na Dorcolu. Secam se odlaska u vrtic svakog jutra i poredjanih Renault 4 i 18 duz trotoara... :) Secam se i leta '88. i odlaska u Grcku na more Renaultom 4. Roditelji, sestra, ja i koferi za 10 dana letovanja. Dobro krenuli, dobro se vratili. Ne poznajem nikoga ko ima 30+ godina a da o tom autu ne govori sa nostalgijom. Mozda on i nije bio toliko dobar kakvim ga sada predstavljamo, ali je bio simbol nekog drugog, mnogo lepseg vremena, i zbog toga ga volimo.

connoisseur

pre 13 godina

Marko, drži se omiljenog ti VW. Renault 4CV na kome je kao ratni zarobljenik radio Porsche nema veze sa modelom Renault 4 o kome je ovde reč.

4CV se proizvodio od 1947, nasledio ga je Dauphine 1956, a pa je tek onda 1961. došao Renault 4.

Ovo je 4CV http://en.wikipedia.org/wiki/Renault_4CV

mali div

pre 13 godina

Sem veš mašine, provereno staju i moped Tomos automatik i motokutivator Agria. Zatvorena peta vrata se podrazumevaju. Inače, prve verzije su imale otvor na menjaču sa prednje strane, gde se mogao ubaciti kjuč koji je služio i kao ljuč za matice na točkovima, te se njime auto mogao upaliti bez gurke.

Marie

pre 13 godina

Lep tekst i lep auto. Vozila sam Twinga (60 KS), mislim da ima slicne karakteristike kao Renault 4, mozete da se selite sa njim odlicno, a ja sam se cesto selila ili pomagala drugaricama kada su se one selile. Sva sedista se spustaju, a zadnja vrata i prostor pozadi pri spustenim sedistima su mnogo veci nego kod npr. vece Honda Jazz. Zaista steta sto Srbija ne proizvodi taj stari Renault 4, Fiat je totalno nepraktican.

DZoni

pre 13 godina

Moj cale kupio 1972 jos pre nego sto mene napravio i upoznao moju majku.Platio ga tadasnjih 42000 dinara ,plata mu bila 4000 dinara.Sluzio ga lepo do moje 5-6 godine ali imam brdo slika sa njim kad sam bio klinac.Sa tim rendzom je zavoleo francuze i ceo zivot vozio ili reno ili citroen pa preneo i na mene pa i ja sad vozim renoa.

Ja

pre 13 godina

VW buba ? ajde stavi ves masimu u bubu pa da vidim.... da ne spominjem potrosnju buba ima najmanje faktor 2 ...jedino sto imaju buba i 4 zajedno je katastrofa od ventilacije i magla na sofer sajbi

Timer

pre 13 godina

@neko
VW buba je legendarna po svojoj izdrzljivoti i dizajnu ali ako cemo posteno to je grozan auto za voznju.Preglednost kao u bunkeru,tvrd poput kocija,volan koji su samo najjaci mogli da okrenu,unutrasnji prostor kao kod fice,nepodnosljivo bucan,prtljaznik zanemarljiv...Reno 4 iako generacijski znacajno mladji je neuporediv po tim pitanjima.Na ulicama ima podjednako i jednih i drugih jer su se oba dugo proizvodila (buba doduse samo u Brazilu).

misko sfo

pre 13 godina

meni se reno 4 nije svidjao kada sam bio klinac... a danas mi je prelep... na njega mi po spoljasnjem izgledu danas najvise lici chrysler pt cruiser...

Ljutko

pre 13 godina

"Hvali staro, kupi novo". Renault 4 je bio divan autić, ali ga ne bih ponovo vozio, osim iz nostalgičnih razloga, recimo oko 10 minuta.

Lesa

pre 13 godina

Mi smo imali tri komada: jednog skoro raspadnutog iz sedamdesetih godina, imao je rucnu kocnicu na prednjim tockovima... kakav je to krs bio :)
A onda su usledila jos dva GTL-a, prvo crveni, a onda i metalik plavi... Meni je taj auto bio karikatura, iako je bio posebni smek voziti ga... Osnovno odrzavanje sam radio sam i znam da sam stalno pominjao familiju konstruktoru koji je tako zapakovao motor da polomis ruke dok ne skines neki deo... A mesta pod haubom ima za jedan prosecan V6 od 3000 kubika... Jednom su mi mangupi na parkingu presekli bakarno crevo za dovod goriva ispod prednjeg desnog kosa, ali sam srecom goriva imao taman za Zippo :)
Sve u svemu, ne verujem da bih ga ponovo vozio, ali potpuno razumem zaljubljenike u taj auto.

Miki

pre 13 godina

Vozio sam ga 80 tih kao sluzbeni auto.Imao je celih 1100ccm i ne secam se koliko Ks.Prvi put kada sam seo i video rucicu menjaca,bila mi je frka.Posle 100m voznje kao da sam ga vozio 10 god.Nevidjeno jednostavno i pouzdano resenje.Presao sam celu Jugu uzduz i popreko sa njim,bez ijednog ostavljanja na putu.Ali tada sam bio mnogo mladji.Sada bi mi verovatno smetale klupe umesto sedista,pa klima , pa prozor koji se otvarao horizontalno do pola i td.Sve u svemu ,ostao mi je u lepom secanju u nekom drugom vremenu i neka tako i ostane.

Marko

pre 13 godina

Kljucna stvar nije navedena u tekstu je da je Reno 4 i VW Bubu projektovao isti covek, Ferdinand Porse, genije koji je Nemackoj doneo veliku prednost u dizajnu tenkova u drugom svetskom ratu.

♥◊

pre 13 godina

Par fotki sa Relija Monte Carlo 2011.

http://www.designboom.com/cms/images/--Z88/r25.jpg
http://www.designboom.com/cms/images/--Z88/r26.jpg
http://www.designboom.com/cms/images/--Z88/r27.jpg

neko

pre 13 godina

Jedan prijatelj je imao cetvorku pre nekih 10 god.Hvalio ga je bas.Jedne godine je prevezao brdo stvari na vikendicu u Crnoj Gori.Tada sam se i prvi put sa njim vozio uz obalu mora.Secam se da je lepo isao ali se preterano naginjao po krivinama.Meni sto se tada nije svidelo to je zvuk pri zatvaranju vrata-kao neka limenka.
Dobar je bio reno 4 ali Buba je bila mnogo ozbiljniji auto.Namena im je razlicita ali Buba je pobedila.Pogledajte koliko ih i sada ima po ulicama a i cene su im kao i vino-sto su starije to su skuplje.

T.

pre 13 godina

Jednom sam se sa komsinicama vozio "cetvorkom" njihovog caleta na neki rodjendan, kada nama pukne guma. Ne znam u cemu je fora, ali jedva smo sve troje i to uz pomoc jednog prolaznika nekako naboli ona tri srafa da montiramo rezervni tocak.

neko

pre 13 godina

Jedan prijatelj je imao cetvorku pre nekih 10 god.Hvalio ga je bas.Jedne godine je prevezao brdo stvari na vikendicu u Crnoj Gori.Tada sam se i prvi put sa njim vozio uz obalu mora.Secam se da je lepo isao ali se preterano naginjao po krivinama.Meni sto se tada nije svidelo to je zvuk pri zatvaranju vrata-kao neka limenka.
Dobar je bio reno 4 ali Buba je bila mnogo ozbiljniji auto.Namena im je razlicita ali Buba je pobedila.Pogledajte koliko ih i sada ima po ulicama a i cene su im kao i vino-sto su starije to su skuplje.

Mapko

pre 13 godina

Ya sam u ovom autu proveo kasno detinystvo i chitavu mladost, hvala Bogu na tome.
A za sve to vreme gde me sve niye odveo i to bez ostayanya na putu. Chak i devedesetih kad sam u nyega svashta sipao, bilo ye dovolyno izvaditi pumpu za gumu i produvati karburator zbog losheg goriva i on kreche. Inache iz 5-tochlane poroditze sam i nikad nam niye bilo tesno, toliko smo uzhivali da smo se namerno u krivinama gurali. Za gepek, pogotovu sa spushtenim sedishtima nemam rechi, tamo ye verovali ili ne ulazio motokultivator Imt 507 i to vozechi uz daske, pomerish volan istog i zatvorish gepek! Niye bilo brda u Shumadiyi gde se niye mogao uspeti chak u drugoy brzini a bio ye 850 cm3. Imali smo chak i ime za nyega, Skochko yer ye stalno poskakivao, pogotovu kad ye vukao Brako-prikolicu chak do Grcke. Naposletku, nasledih ga od chala i vozio sam ga sve do pre 5 godina , tada dobih ponudu za auto bolyu od kredita te poklonih ga drugaru `za delove` a on i danas kuka shto ovay niye sredio, moy ye bio `84 a nyegov s`kraya `70. Nadam se da nikog ne zamaram ali yednostavno to ye bio moy `auto`... Mogu vam yosh i o vozhnyi i o guranyu- kao trotineta do pumpe, mislim da ye dosta, pozdrav...

Ljutko

pre 13 godina

"Hvali staro, kupi novo". Renault 4 je bio divan autić, ali ga ne bih ponovo vozio, osim iz nostalgičnih razloga, recimo oko 10 minuta.

Branko

pre 13 godina

"Zbog velike nostalgije kupaca, Renault se već čitavu deceniju zaklinje da će predstaviti naslednika "četvorke", ali džaba."

Pa, predstavio je.
Dačiju Sandero ;)

Marko

pre 13 godina

Kljucna stvar nije navedena u tekstu je da je Reno 4 i VW Bubu projektovao isti covek, Ferdinand Porse, genije koji je Nemackoj doneo veliku prednost u dizajnu tenkova u drugom svetskom ratu.

milutin

pre 13 godina

Moj cale vozi renault 4 vec sigurno 20 godina unazad. Ovaj zadnji je kupio od nekog penzionera 1992 gdiste, sa predjenih 60.000km, pre dve godine. Platili smo ga 1000eu. Sada ima oko 80000km i pre neki dan dobijao je za njega 1100eu, jer je stvarno u super stanju, GTL verzija 1100 kubika. Normalno cale nije prodao renault iz vise razloga. jedan je sto je ubedljivo najbolji auto za nasu vikendicu koja se nalazi na pomalo nepristupacnom terenu. ne racnajuci SUV ili neki dzip normalno. Potrosnja je oko 6.5 litara u proseku. Auto je prejeftin za odrzavanje, registracija je oko 120eu, a i dalje prkosi vremenu i ima svoju publiku a i trazi se. Nema jednog pecarosa ili ljudbitelja prirode koji ne bi voleo da ga ima. Jednom recju, auto koji nema premca. Buba je bila buba isto, ali renault je simbol drugacijih vrednosti. Nije mi jasno zasto mi nismo nastavili da pravimo renault 4 umesto punta? Mogli smo da promenimo motor, ubacimo neki koji bi zadovoljio sve ekoloske norme, sa malom kubikazom i da bez nekih promena se pravi isti auto i danas. Siguran sam da bi imao daleko vecu prodaju kako kod nas tako i u svetu nego punto.

T.

pre 13 godina

Jednom sam se sa komsinicama vozio "cetvorkom" njihovog caleta na neki rodjendan, kada nama pukne guma. Ne znam u cemu je fora, ali jedva smo sve troje i to uz pomoc jednog prolaznika nekako naboli ona tri srafa da montiramo rezervni tocak.

Marie

pre 13 godina

Lep tekst i lep auto. Vozila sam Twinga (60 KS), mislim da ima slicne karakteristike kao Renault 4, mozete da se selite sa njim odlicno, a ja sam se cesto selila ili pomagala drugaricama kada su se one selile. Sva sedista se spustaju, a zadnja vrata i prostor pozadi pri spustenim sedistima su mnogo veci nego kod npr. vece Honda Jazz. Zaista steta sto Srbija ne proizvodi taj stari Renault 4, Fiat je totalno nepraktican.

Lesa

pre 13 godina

Mi smo imali tri komada: jednog skoro raspadnutog iz sedamdesetih godina, imao je rucnu kocnicu na prednjim tockovima... kakav je to krs bio :)
A onda su usledila jos dva GTL-a, prvo crveni, a onda i metalik plavi... Meni je taj auto bio karikatura, iako je bio posebni smek voziti ga... Osnovno odrzavanje sam radio sam i znam da sam stalno pominjao familiju konstruktoru koji je tako zapakovao motor da polomis ruke dok ne skines neki deo... A mesta pod haubom ima za jedan prosecan V6 od 3000 kubika... Jednom su mi mangupi na parkingu presekli bakarno crevo za dovod goriva ispod prednjeg desnog kosa, ali sam srecom goriva imao taman za Zippo :)
Sve u svemu, ne verujem da bih ga ponovo vozio, ali potpuno razumem zaljubljenike u taj auto.

Motorista

pre 13 godina

Zaista lep clanak...lep auto..nekako sa tugom i nostalgijom sam procitao ovaj clanak, jer me podseca na neka lepa vremena..ja se secam kad se proizvodio u fabrici u Novom Mestu, cak sam jednom tamo i prolazio..bilo ja na hiljade "Renoa 4" parkiranih na placu fabrike..prosto je neverovatno sta je taj "mali div" sa 650 kubika mogao da uradi i da vuce...imam cak jednog komsiju koji ima jedan stari Reno 4, koji mu sluzi kao pik ap vozilo..sta sve ne stane u njega,a pri tome prosto ne poverujete da taj mali motor moze da uopste radi a ne da vozi pod teretom...nekada se gledalo da je auto dobar jeftin i pristupacan, danas mi je muka od ove plastike, raznih "klasa" i mutanata, koji su samo za paradu..cim zadjete u neku tamnu ulicu morate da angazujete obezbedjenje da vam ga ne ukradu ili "ocerupaju"..

Timer

pre 13 godina

@neko
VW buba je legendarna po svojoj izdrzljivoti i dizajnu ali ako cemo posteno to je grozan auto za voznju.Preglednost kao u bunkeru,tvrd poput kocija,volan koji su samo najjaci mogli da okrenu,unutrasnji prostor kao kod fice,nepodnosljivo bucan,prtljaznik zanemarljiv...Reno 4 iako generacijski znacajno mladji je neuporediv po tim pitanjima.Na ulicama ima podjednako i jednih i drugih jer su se oba dugo proizvodila (buba doduse samo u Brazilu).

DEKI BGD

pre 13 godina

Koliko sam samo čokolada i viskija zaradio kladeći se sa prijateljima, kojima sam prevozio veš-mašine, da ću u moju četvorku, staviti veš-mašinu, nas dvojica sesti i da ćemo sva vrata zatvoriti. Naravno skoro svi nisu verovali.
Čudo od automobila.
Ko prvi bude smislio i napravio nešto slično, sa pristupačnom cenom, napraviće dobar posao.

Ja

pre 13 godina

VW buba ? ajde stavi ves masimu u bubu pa da vidim.... da ne spominjem potrosnju buba ima najmanje faktor 2 ...jedino sto imaju buba i 4 zajedno je katastrofa od ventilacije i magla na sofer sajbi

basil fawlty

pre 13 godina

Moj prvi auto.99' ga platio 3500 DEM(10 god.star.)Ne znam kako je kod vas,ali ovdje u Istri je to kultni auto;ljudi sa sela ga OBOŽAVAJU! Bio TL ili GTL,ispod 1000EUR ga je gotovo nemoguće naći.

Vlada

pre 13 godina

Strasan auto, bio je neunistiv. Kod mene u mestu nedaliko stoji jedan na prodaju kao nov je totalno revidiran sa veoma malo kilometara ali kosta 10.000 Franaka. Stoji u prodajnom prostoru jedne garaze nemogu a da ne zastanem malo da ga pogledam kad prodjem tamo.

sonne

pre 13 godina

Hehehe to da mu se ribe ne raduju ste u pravu al se na to nesto i ne obazirem gledam da se meni raduju a onda ce se radovati i onome sto mene raduje...

zt

pre 13 godina

Za naše potrebe i standard najbolji auto, bez premca. Bio sam vlasnik jednog GTL-a iz 1986, i da nije bio toliko propao što se tiče karoserije, i dan danas bih ga vozio. A i neke od najlepših uspomena vezana su mi za Renđžera četvorku.

dača

pre 13 godina

ja sam vozio "reno quattro gtl :-)" godinu dana. kupio sam ga od čoveka koji ga je jako loše održavao, i mene je koštalo mnogo da ga vratim u bezbedno i ispravno stanje. prodao sam ga kad mi je zatrebao novac za bolji auto, ali i danas žali zbog tog renoa. meni je sve na njemu izledalo kao igračka, i kišobran ručica menjača, i klapne za ventilaciju , i smešno otvaranje prozora. lepo je palio i na minus 15, vukao je bez štucanja uz najstrmije puteve po selu odakle mi je familija, i nikad me nije izdao na putu. da ne pričam kako je mogao da utovari veš mašinu bez ikakvih problema, a nema mnogo običnih vozila koja to i danas mogu.

kad bi se pravio opet, bez ikakvih izmena, sigurno bih razmislio da kupim jedan, čisto za svoju dušu.

Choopo

pre 13 godina

Šta reći,a ne zaplakati.Nijedan automobil nije tako poseban.Prešli smo s njim 200000km, motor nismo pipnuli.Prevukao je taj materijala i materijala pomažući nam da sagradimo krov nad glavom.Samo mu se ribe nisu radovale.

ivan

pre 13 godina

Vozio sam i TL i GTL,oba sjajna na svoj nacin!A sto se tice bezbednosti za mene i nije bio tako los,kod Zepca u BiH smo se na izlazu iz tunela sa TL-om zakucali u jedan drugi Reno pri solidnoj brzini,motorni deo se skroz zguzvao dok je kabina ostala skroz citava!Nazalost mislim da je vrlo mala verovatnoca da se Reno uspeti napraviti dostojnog naslednika

mikiIL

pre 13 godina

Bez ikakve patetike, suze su mi krenule na oči... Vozio sam Renault 4 TLS iz 1982., a posle GTL iz 1991. Kupio sam ga od nekog dede koji nije prešao 20.000 njime (još je mirisao na novo!). Imao je tri mane: karoseriju sklonu rđi, loš karburator koji je leti redovno pravio problema i slab motor, što je ispravljeno GTL-om koji je imao fantastičan motor od "petice" od 1108 ccm.

Skoro mi ga je sad žao kao čoveka šta sam mu sve radio - išao je po svakom terenu, visok klirens mu je omogućavao penjanje na svaku bankinu, gazio je kroz neočišćen sneg od 30-40 cm. Po zimi palio kao sat. Komšija je njime prevozio šrafovsku robu u gepeku - po 150-200 kila. Legne jadnik, ali ide... Ne staje... Mislite da su fabrički amortizeri ikad propali? Ne! samo je bilo bitno da se sipa benzin, menja ulje i filter za gorivo (često).

Šta god imao posle, uvek bih ga vozio... A i te "fine" ribe što su se gadile da sednu u njega su posebna priča! U životu su verovatno završile na polovnoj Golf Dvojci...

Borko

pre 13 godina

Prvog kupio po povratku iz JNA 1987,bele boje braon enterijer. Posle se pojavili u metalik boji ,baš mu je ležala i iz tog razloga 1990 uzimam metalik plavi(mozda poslednja tura što je ušla u Srbiju pred raspad Yugoslavije).Sećam se i danas dana kada sam ga preuzeo na placu IMV-a na starom sajmistu.Vozio ga do 1996 dok mi ga majstori servisa Riznić ne izdrdnaše jer više nije radio Renoov servis na starom sajmištu(jedva sam ga posle doveo u red).Najjbolji majstor je ubedljivo bio majstor Žuća u pomenutom servisu.Čuo sam da je počeo da radi privatno kući u Malom Mokrom lugu ali nisam uspeo da ga nađem.Prodajem ga 1996 glumcu Nebojši Milovanoviću, ALI sam obećao sebi da ću ga kupiti novog ako Reno izbaci neku seriju povodom nekog jubileja.Setite se Citroen je 1990 ako se ne varam izbacio seriju Spačeka 2cv6 charlston,bordo-crnih,baš su bili cool.Jedan je Rendža !!!!!!!!!!

непознато језиво створење (из шуме)

pre 13 godina

Најсимпатичнији аутомобил свих времена (добро, ту је и Спачек :). Обожавам га! Управо му уграђујем мењач са 5 брзина (стари Рено5) и Клиова 'кадица' седишта.

connoisseur

pre 13 godina

Marko, drži se omiljenog ti VW. Renault 4CV na kome je kao ratni zarobljenik radio Porsche nema veze sa modelom Renault 4 o kome je ovde reč.

4CV se proizvodio od 1947, nasledio ga je Dauphine 1956, a pa je tek onda 1961. došao Renault 4.

Ovo je 4CV http://en.wikipedia.org/wiki/Renault_4CV

kiklop

pre 13 godina

imao nekoliko komada, od "83. na ovamo, svi tl, 850 kubika. prevozio sve i svasta, u neverovatnim kolicinama, jednom natovario 11 vreca cementa i vozio. za vreme krize goriva 93-94 vozio na specijalnu mesavinu: 25% benzin 95, 25% mesavina za motornu testeru, 25% medicinski alkohol, 25% petrolej. ako je od svakog po litar i po, predjem skoro 100 kilometara. od odrzavanja osnovno je bilo da se ima u rezervni razvodna ruka i platinska dugmad, ostalo se nije kvarilo. ovi sto spominju naginjanje u krivinama ili nisu znali da voze r4 ili ga nisu dovoljno vozili, najveci problem je kad sa natovarenim autom izadjes iz krivine, a njemu treba 40-50 metara da se stabilizuje, da prestane da se ljulja levo-desno-levo...
u svakom slucaju, sad imam malo savremeniji auto za svakodnevnu upotrebu, ali jedan tl'82. godiste koji ceka da postane hobi projekat cim napravim garazu.

sale

pre 13 godina

imao sam reno 4 tl,kupljen nov 1977 na sajmu automila,vozio sam ga do 1993 godine,super je auto,nikad me nigde nije ostavo,presao sam sa njime vise od 250.000 km.i dan danas me srce boli za njim.sa njime sam presao skoro pola evrope,a i moja deca su ga obozavala.

◊ Renault 4 TL Special

pre 13 godina

Znam da će neki reći da nisam normalan, ali meni je taj auto bio kao član porodice. Ćale je kupio novog (850ccm/34KS) 1978. kada sam bio u zabavistu, i narednih 30 godina je bio naš. Izgradio je i preselio mnogo toga, presao 100.000 a da nikad nigde nije stao. Nikad ni jedne zime se nije desilo da nije hteo da upali. Menjali su se samo retko potrošni delovi, platinska dugmad, razvodne kape, svecice i filteri za ulje i vazduh. Filter za gorivo nikad nije ni imao. Bio je auto sa kojim sa prvi put otisao na more kao klinac, prvi put izveo devojku... Pre par godina je prodat jer mu više nije bilo spasa. Bio je radni konj pretovaran ceo vek i otišao je kao auto za delove. Skinuo sam samo za uspomenu pločicu "Renault 4TL" koju držim među dragim sitnicama.

DZoni

pre 13 godina

Moj cale kupio 1972 jos pre nego sto mene napravio i upoznao moju majku.Platio ga tadasnjih 42000 dinara ,plata mu bila 4000 dinara.Sluzio ga lepo do moje 5-6 godine ali imam brdo slika sa njim kad sam bio klinac.Sa tim rendzom je zavoleo francuze i ceo zivot vozio ili reno ili citroen pa preneo i na mene pa i ja sad vozim renoa.

misko sfo

pre 13 godina

meni se reno 4 nije svidjao kada sam bio klinac... a danas mi je prelep... na njega mi po spoljasnjem izgledu danas najvise lici chrysler pt cruiser...

R4

pre 13 godina

Moj prvi auto. GTL 1100ccm, bez boje. Proveli zajedno mladost i devedesete. Kako jedan moj prijatelj rece, eh da ima usta sta bi sve ispricao... Vozio u njemu 19 gajbi piva. Vlasnik jednog kafica mi se kleo da je vozio 28 gajbi piva sa izvadjenim sedistima. Krenemo na izlet/piknik, nas 6-oro, a jedan sedi na gajbi piva u gepeku! Uspon uz planinu do sela u planini bez puta koritom presahle reke (na pola puta ispao akumulator:),... itd...eh

♥◊

pre 13 godina

Par fotki sa Relija Monte Carlo 2011.

http://www.designboom.com/cms/images/--Z88/r25.jpg
http://www.designboom.com/cms/images/--Z88/r26.jpg
http://www.designboom.com/cms/images/--Z88/r27.jpg

retro

pre 13 godina

Vozio sam 80-tih sklepani iz krša furgon 850ccm drečave naranžaste boje. Jednom prilikom sam uspeo da uguram u njega (pomoću viljuškara) 2 bureta motornog ulja od po 200 litara. Legao je ko žaba ali sam uspeo da prevezem bez ikakvih problema do mesta za isporuku, Polako pa sam dostigao i 90km/h.
Kasnije sam vozio special takođe od 850ccm sa ručnom na prednjim točkovima što je posebno bilo dobro zimi na ledu. Kombinuješ ručnu i gas tako da to glumi šper diferencijal. Kad se izvežbaš ne postoji uzbrdica na koju ne možeš da se popneš po ledu. Čudo od auta. Iskreno mi je žao što nemože nov da se kupi.

mali div

pre 13 godina

Sem veš mašine, provereno staju i moped Tomos automatik i motokutivator Agria. Zatvorena peta vrata se podrazumevaju. Inače, prve verzije su imale otvor na menjaču sa prednje strane, gde se mogao ubaciti kjuč koji je služio i kao ljuč za matice na točkovima, te se njime auto mogao upaliti bez gurke.

to the core

pre 13 godina

Reno 4 i spacek ce vam reci sve o Francuzima. Topolino, po naski fica, cak i punto, o Italijanima. Buba o Nijemcima. Mislim na ono najljepse i najkreativnije. Kada se pravi auto za budzet, kada se bori za svaki franak/liru/marku/euro...onda dolazi do izrazaja duh nacije. Zbog toga su svi ti auti tako jedinstveni, upecatljivi. Sjetih se cuvene izreke "svaki kuhar moze da napravi rucak za 10,000 dinara, ali samo umjetnik za 100."

Momcilo

pre 13 godina

Ja sam odrastao nedaleko od svojevremeno najveceg Renault servisnog centra u Beogradu, i jednog od vecih u tadasnjoj SFRJ. Za one koji se secaju, onaj veliki servis na uglu Cara Urosa i Solunske, na Dorcolu. Secam se odlaska u vrtic svakog jutra i poredjanih Renault 4 i 18 duz trotoara... :) Secam se i leta '88. i odlaska u Grcku na more Renaultom 4. Roditelji, sestra, ja i koferi za 10 dana letovanja. Dobro krenuli, dobro se vratili. Ne poznajem nikoga ko ima 30+ godina a da o tom autu ne govori sa nostalgijom. Mozda on i nije bio toliko dobar kakvim ga sada predstavljamo, ali je bio simbol nekog drugog, mnogo lepseg vremena, i zbog toga ga volimo.

Miki

pre 13 godina

Vozio sam ga 80 tih kao sluzbeni auto.Imao je celih 1100ccm i ne secam se koliko Ks.Prvi put kada sam seo i video rucicu menjaca,bila mi je frka.Posle 100m voznje kao da sam ga vozio 10 god.Nevidjeno jednostavno i pouzdano resenje.Presao sam celu Jugu uzduz i popreko sa njim,bez ijednog ostavljanja na putu.Ali tada sam bio mnogo mladji.Sada bi mi verovatno smetale klupe umesto sedista,pa klima , pa prozor koji se otvarao horizontalno do pola i td.Sve u svemu ,ostao mi je u lepom secanju u nekom drugom vremenu i neka tako i ostane.