Četvrtak, 14.04.2011.

07:18

Nove vozačke ne važe van Srbije

Izvor: B92

Nove vozaèke ne važe van Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

obican gradjanin

pre 13 godina

kakvi su to idioti,skoro su mi trazili fotokopiju licne karte sa cipom,zamolim u banci da je odstampaju i to odnesem... debil kaze ovo nije fotokpija(naravno da nije u 21-om si veku) i trazi da donesem pravu fotokopiju plastike na kojoj nema ni adrese?
ZA STOKU JE PAPIR STO VECEG FORMATA! ne bacajte pare na nova dokumenta,ovde je srednj vek...

mirko

pre 13 godina

Anti-haračlija:"zašto ne probati sa overenim sudskim prevodom polise osiguranja, npr. na engleski jezik? Takođe, trebalo bi probati na isti način i sa zvaničnim sudskim prevodom vozačke dozvole."

Dobra ideja.

Na iste prevode treba staviti apostil (Apostille wiki link: http://en.wikipedia.org/wiki/Apostille_convention) koji se u Republici Srbiji dobija u sudu. To je internacionalni dogovor/ugovor/pakt/sporazum (convention - treaty) za ukidanje legalizacije/legitimizacije dokumenata cije su potpisnice 97 drzava ukljucujuci sve clanice EU. Najkrace objasnjeno potpisnice, tj njihov pravni sistem, su obavezne da vide/prepoznaju apostilovan dokument kao legalan bez da prodje proces legalizacije (wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Legalization_(international_law) ) koji je daleko slozeniji i podrazumeva vise overa ukljucujuci i u konzulatu drzave za koju je namenjen.

fickoize

pre 13 godina

Žurimo na svaki način da uđemo u Evropu, pa i sa stvarima koje samo vizuelno izgledaju Evropske kao što su vozačke dozvole ali džabe, mislim daleko im lepa kuća i onima koji hoće u nju. Odavno smo mi imali više Evropskih stvari nego što neke novopečene članice imaju sada ali, nismo dovoljno "poslušni"....

Shankly

pre 13 godina

Sto komplikovanije to bolje! Potpomazu evoluciju, jacaju imunitet na salteritis, a posto pare ljude kvare, i tu nam pomazu oslobadjajuci nas viska love. Bog na nebu, MUP na zemlji!

nee

pre 13 godina

Od pre nekoliko meseci zivim u Svajcarskoj gde je obavezno polaganje voznje za sve strance tj lica koja nisu iz EU ili zemlje domacina...sto znaci nakon 30 god iskustva u voznji po raznim kontinentima moram ponovo na vozacki, u pitanju je samo test voznja ali ukoliko ne prodjem moram polagati i testove i naravno ponovo voznju...interesantno je kad im napomenete da niste bas vicni sa jezikom oni jos ubrzaju kako ih nista ne biste razumeli...ovo sa cipovima je glupost jer vecina dozvola u EU izgleda bas kao i nasa pink varijanta...PS niko ne trazi medjunarodnu dozvolu za vasu info...

Momčilo Vasić

pre 13 godina

Kaže Mujo: đaba sam ja kupio Fati šivaću mašinu - ona i dalje pere veš u frižideru!
Džaba silni kompjuteri - OVI i dalje guslaju na papirima i šetnjama od šaltera do šaltera!
420 dinara?
Zrno po zrno pogača, dinar po dinar - narodu prazne šake!

Milan

pre 13 godina

Zivim vec 3 godine u Svedskoj i isao sam da pokusam da prevedem nasu dozvolu na svedsku, ali su mi rekli da oni nemaju potpisan taj neki sporazum sa Srbijom, a i Srbija nije clanica Eu, tako da moram ovde da polazem i sad treba da BACIM preko 2000 eura da bi polozio vozacki ispit.
Zemlji Zambijo, pa dooookle ce Srbija u svemu u svetu ZADNJA nesto da dostigne i uvek neke komplikacije bas sa Srbijom u vezi svega.
Imam polozen vozacki ispit i sad bi morao opet ili da sacekam da Srbija udje 2025 godine u EU pa da kooonacno prevedem dozvolu, a Hrvatska ce to uraditi vec sledece godine.

Anti-haračlija

pre 13 godina

U koalicionoj podeli vlasti, MUP je pripao SPS-u (Ivica Dačić), ali je i AMSS takođe pripao SPS-u (famozni Nikačević). Što bi SPS uskraćivao prihode svom AMSS, kad ne mora? Kad niko ne može i neće da ih natera!

Slično je i u slučaju Grčke, po pitanju bilateralnog sporazuma sa Srbijom o obaveznom zdravstvenom osiguranju. Ovaj sporazum potpisan je pre više godina, ali ga Parlament Grčke još uvek nije ratifikovao, tako da brojni (i sve brojniji) turisti iz Srbije i dalje moraju da plaćaju putno zdravstveno osiguaranje.

A i tzv. zeleni karton je samo prevod polise osiguranja za automobil, koja važi i u inostranstvu. Sada košta 2.000 dinara i to je čista zarada osiguravajućim kompanijama, jer je polisa, na osnovu koje je automobil osiguran u zemlji i u inostranstvu, već plaćena istim osiguravajućim komapanijama. Mogu da se kladim da će naša država početi sa potpisivanjem bilateralnih sporazuma za osiguranje vozila tek nakon turističke sezone, ove, a verovatnije neke od narednih godina. A mogli su to do sad već da učine, ali bi određeni krugovi izgubili čist prihod.

Uzgred, zašto ne probati sa overenim sudskim prevodom polise osiguranja, npr. na engleski jezik? Ne može da košta više. Takođe, trebalo bi probati na isti način i sa zvaničnim sudskim prevodom vozačke dozvole. Kad važi za školske diplome, izvode iz matičnih knjiga, što ne bi važilo i za svedočanstvo o pravu na upravljanje motornim vozilima određene kategorije (pogotovo za novi obrazac vozačke dozvole).

alxxl

pre 13 godina

mislim da vlasti trenutno rade demonstraciju sile (na žalost ne samo kod nas). zbog toga imamo sve to: da se zna ko je gazda.

zato sada treba da stojimo u redovima, da plaćamo vazdušarine i sve moguće... zato su nam zakoni kontradiktorni, zato svakoga kazne ko pristane na to ()...

pitanje: kako ću da volim svoju državu, ako ona mene ne voli? ne mora baš... ali ipak, malo..?

petar peric

pre 13 godina

Bas lepo, ko bi rekao da je moguce smisliti takav mangupluk? A sto nase tablice sadrze i slova koja Evropa ne poznaje? Pokusao sam da na salteru "izmolim" tablicu bez kvacica, ali je policajka bila NEUMOLJIVA - samo redom pa kome se sta zalomi...I kada na parkinge uvedu evropsku praksu naplate parkiranja( ne brinite brzo ce i to stici jer hrlimo u Evropu) cik da uzmes svoj auto sa kvacicama...Problem stvarno postoji- provereno u praksi, odnosno Italiji...

Nenad-EU

pre 13 godina

Nase dozvole se mogu zameniti u Francuskoj bez ikakvog polaganja sto je izuzetak u EU. Koliko sam cuo u drugim drzavama se racuna kao i da nemate dozvolu pa mora da se polaze. Ove kartice sa cipom su velika glupost i obicno bacanje para.

zoran

pre 13 godina

Međ. Voz. dozvola koju izdaje AMSS više liči na STOČNI PASOŠ za neku kravu Simentalske rase, nego na MEĐUNARODNI DOKUMENT koji treba neko u Evropi da gleda. Kako ih nije stid da uzimaju 20 Eura za malo kartona i tri lista proste hartije formata A6???

Bojkot

pre 13 godina

Tako je to kad policija pokuša da uredi nešto.

Ja bih njima oduzeo SVA ovlaštenja za registraciju vozila i izdavanje dokumenata. Oni su totalno nesposobni za to.

Zatim bih uništio sve tablice, dozvole i pasoše što su do sada napravili i uradio nove kako treba. Vozila bi se registrovala na mestu TP, tamo bi izdavali saobraćajne i vozačke, a ostala dokumenta bi se izdavala u opštinama bez potrebe za kojekakvih izvodima, pa čak bi se primali elektronski zahtevi (email) i dokumenta dostavljala na kućnu adresu.

I ko od građana bude čekao negde duže od 15 minuta, nadležno lice bi imalo da plati kaznu od milion dinara.

Pa da vidimo jel može, da li su tu građani zbog administracije ili obrnuto.

Ovako je to bruka i sramota za sve nas, a šamar za policiju - autogol i to svakog dana po jedan. Da ne računamo koliko radnih sati je izgubljeno, verovatno je to red veličine da preasfaltiramo sve postojeće puteve.

Mnogima u policiji je jedina kvalifikacija ta što je odgledao pet holivudskih policajskih filmova. Kaka inače objasniti toliku količinu gluposti.

Bojkot svih izbora!

marezi

pre 13 godina

Prestacu da citam i novine i posecujem sajtove i sve.Sad mi je jasno sta se na sastancima sindikata i vlasti pregovara kad je u pitanju povecanje plata-,,Nista se ne brinite neamo mi para da vam damo za plate al ima narod samo daj da vidimo kako da im uvedemo nesto novo da plate.Eto recimo moz da ih cepamo sa nekim novim uverenjem koje mora da plate, recimo za medjunarodnu dozvolu.Nije mnogo al tu malo, malo na nove tablice i vozacke i taman.Jel moze-Moze!!!!''

P.S.Mogli bi malo da objavljujete neke tekstove tipa kako najbrze da se odselite iz zemlje ili neku listu zmalja do koje moze lako da se dodje i
ostane da zivi.

vladimir

pre 13 godina

Predlažemda se na sledećim izborima uvede dodatno glasačko polje sa tekstom "Nisam ni za jednog od predloženih sa liste". Ukoliko više od 50% glasača zaokruži ovo polje, izbori se ponavljaju, a svim kandidatima sa te liste se zabranjuje kandidovanje na izborima u naredne 4 godine.

vozač

pre 13 godina

Šta to nas briga kada se čitajući komentare na celom sajtu b92,vidi da su ljudi masovno za otcepljenje od Evropskog kontinenta i za priključenje nekoj zajednici na čelu sa Rusijom,Turkmenistanom,Kirgistanom i ostalim stanovima.Tamo ti to ne treba.

Nemanja

pre 13 godina

Za Madjarsku ne treba.
Ocigledno je da predsetnik ili premijer treba da bude informaticar kako bi stali na kraj ovoj birokratiji :-)

robert

pre 13 godina

Srbija kao naslednica SFRJ koja je potpisnica beckog sporazuma, ima medjusobno priznavanje vozackih isprava sa potpisnicama datog sporazuma.
tako da npr za Madjarsku ne treba medjunarodna vozacka dozvola jer je i ona potpisnica istog kao i za jos par zemalja npr. Austrija, Rumunija itd.
Inace ako se preselite u zemlju potpisnicu beckog sporazuma ne trebate da polazete iznova nego vam se stara dozvola povlaci i izdaje odgovarajuca nacionalna, za razliku od ostalih zemalja koje traze ponovno polaganje.

U USA i Kanadi TURISTIMA dozvoljavaju upotrebu nacionalnih dozvola za odredjeni period (USA cini mi se 6 meseci), posle kojeg moraju ponovo polagati tamo (poto se boravak preko 6 meseci smatra nastanjivanjem...). Posto ovo vazi za sve zemlje ne znam kakav je status reciprociteta za sa Srbijom pa Kanadjaninu preporucujem da izvadi medjunarodnu dozvolu.

kole

pre 13 godina

Administrativne procedure: registracija vozila, izrada vozačke i međunarodne dozvole su sve komplikovanije i skuplje.
Mislim da smo tu jedinstven primer

Jozef

pre 13 godina

netreba medj.dozvola za Madjarsku - eto ga na sajtu ,, najdetaljnije o registraciji ,, mada Madjari cesto traze . Al se prashta uz sitnu ,,donaciju ,,
U vezi nove voz. dozv. Pa najvaznije je da je kazna za sushenje vesh-a 5000 din. U SRB se sve placa najmanje 3 puta uz , obaveznu molbu da ti konacno i daju shto si platio. A , molba se overava na sudu i placa se na poshti . Ah , uplatnicu kupite unapred u knjizari jer nema ga na
poshti - ili uzput od burekdzije .

Duh Koji Hoda

pre 13 godina

@Neuk Moze, ja to radio godinama. jos bolja stvar je sto mozes da zamenis kanadsku za srpsku (i to sam uradio). das tumacu da prevede dozvolu, odneses u sup, kanadsku ti zadrze, a izdaju ti srpsku (ako imas licnu kartu, naravno). kad se vrnes u kanadu, samo prijavis da si izgubio dozvolu pa ti izdaju novu. sve ovo znam iz licnog iskustva.

LJutko

pre 13 godina

Ova vest me je užasnula. Idemo krupnim koracima napred u slavnu prošlost! U isto vreme u jednim online novinama osvanula fotografija ministra policije Ivice kako sa pištoljem puca u neku jadnu papirnu metu, kao, nova streljana podiže borbenu gotovost policije itd. Koga to zanima, kada pred sezonu letnjih odmora ja opet moram da se njakam tri dana u policiji da bih dobio glupi obrazac o zabranama? Sve se mislim da ga neću ni vaditi.

keksi

pre 13 godina

Super što mogu u Češku, a Mađarsku da preletim ili šta?!

@SaSh ne važi taj zakon samo za Englesku već i za Sloveniju, doduše polaže se "samo" vožnja, testovi ne. Ja položio iz trećeg posle 20 godina vozačkog staža :) Mislim da je tako i u ostalim zemljama EU. Pozdrav

holiday

pre 13 godina

Taj sporazum se potpisuje o priznavanju dozvole skoro 16 godina i opet nista,a zasto ste onda i radili nove ako ih niko ne priznaje,treba reci ljudima o cemu se radi ili cu da napisem ja...

zbunjen

pre 13 godina

Moze li mi neko objasniti sta je, u stvari, razlog zasto smo menjali tablice i vozacke???? Dobro, da partije uzmu pare, to je jasno, nego taj formalni razlog zbog cega se krenulo u sve ovo? Nemojte mi samo reci da bi lepse izgledalo, mora postojati neki ozbiljniji razlog.

Б.

pre 13 godina

За издавање међународне возачке дозволе НИЈЕ потребна никаква потврда из МУПа. На лицу места, на шалтеру АМСС возач потписује изјаву да нема никаквих ограничења.
Укупна цена је 2000,00 динара + две фотографије + мало времена.

SaSh

pre 13 godina

Vrlo zanimljiva tema. Posto cesto putujem moj savet svim SRB vozacima, onim koji krecu na put van Srbije (pogotovu u drzave EU), je da pripreme i IMAJU sa sobom vazecu Medjunarodnu vozacku dozvolu !!! Zanimljivost je, i tu bi se moglo naci prostora da to bude sadrzaj teme nekih od vasih emisija, kako resiti PROBLEM vremenskog ogranicenja koriscenja SRB vozacke dozvole (stare i nove), kada nas covek, na primer, prebiva na odredjeni / neodredjeni cas u nekoj od drzava EU (pogotovu mislim na Veliku Britaniju). Naime, sa nasom vozackom dozvolom se samo moze voziti do 1 godine u Velikoj Britaniji a, potom, ako osoba namerava da i dalje vozi MORA da PONOVO POLAZE vozacki ispit, sto je APSURD !!!!!!!!!!! Kako to resiti a da ne cekamo istorijski ulazak u EU ?! Zivot se zivi i sada a ne samo od planova u buducnosti. Pozdrav !

Zuki

pre 13 godina

Nas MUP pokazuje vrhunsku nesposobnost da modernizuje svoje usluge gradjanima. Hoce li im neko konacno objasniti da oni postoje zbog nas a ne mi zbog njih?
Poduza je lista usluga koje je MUP u zadnje dve godine "modernizovao" tako da smo u opstoj konfuziji primene propisa morali da gubimo vreme i zivce ne bi li dobili nova dokumenta i zadovoljili sve forme. I pri tome uvek otisli korak unazad u odnosu na validnost istih van okvira ove nase jadne drzave. Pasosi, licne karte, saobracajne dozvole i tablice, sad vozacke dozvole... sta li je sledece?
Cemu sluze nova dokumenta sa podacima u elektronskom zapisu kad opet moramo po neke potvrde (koje se naravno naplacuju i ceka se u redu za iste na vec prenatrpanim salterima) u MUP?
Zar se na novoj vozackoj ne moze naci i podatak o zabranama koji bi u AMSS jednostavno ocitali prilikom izdavanja medjunarodne dozvole? Zar to nije smisao modernizacije celog sistema? Dokle ce "strucnjaci" u MUP-u preuzimati tehnicko-tehnoloska resenja (odavno u primeni u civilizovanim drzavama) bez sustinskog razumevanja primene istih u svakodnevnom zivotu? Imamo najtupaviju i najneefikasniju birokratiju u Evropi koju skupo placamo parama, vremenom i zivcima. I nece nam biti bolje dok partijski kadrovi vode strucne sluzbe.
"Donosilac ove potvrde je stvarno donosilac a ne neka fukara" + adminitrativna taksa.

Vozac

pre 13 godina

"Bilo kakve zabrane ručno se upisuju na poleđini stare dozvole, dok na novoj to nije slučaj."

Ma da, samo sto niko ne zna da sada ne upisuju nista ni u stare dozvole, nije mi upisana zabrana za crveno svetlo, koja nije ni blizu bila crvena...... sve se vodi na kompjuteru.. tako da i ova informacija nije tacna..

demo

pre 13 godina

Pa da, siguran sam da je daleko lakse i isplativije nama da se njakamo i placamo ove papire i kvazi dozvole nego da umrezimo bazu prekrsaja sa eu... sto cemo kad tad uraditi. Toliko o nasoj sposobnosti i brzini pristupa eu

Zuki

pre 13 godina

Nas MUP pokazuje vrhunsku nesposobnost da modernizuje svoje usluge gradjanima. Hoce li im neko konacno objasniti da oni postoje zbog nas a ne mi zbog njih?
Poduza je lista usluga koje je MUP u zadnje dve godine "modernizovao" tako da smo u opstoj konfuziji primene propisa morali da gubimo vreme i zivce ne bi li dobili nova dokumenta i zadovoljili sve forme. I pri tome uvek otisli korak unazad u odnosu na validnost istih van okvira ove nase jadne drzave. Pasosi, licne karte, saobracajne dozvole i tablice, sad vozacke dozvole... sta li je sledece?
Cemu sluze nova dokumenta sa podacima u elektronskom zapisu kad opet moramo po neke potvrde (koje se naravno naplacuju i ceka se u redu za iste na vec prenatrpanim salterima) u MUP?
Zar se na novoj vozackoj ne moze naci i podatak o zabranama koji bi u AMSS jednostavno ocitali prilikom izdavanja medjunarodne dozvole? Zar to nije smisao modernizacije celog sistema? Dokle ce "strucnjaci" u MUP-u preuzimati tehnicko-tehnoloska resenja (odavno u primeni u civilizovanim drzavama) bez sustinskog razumevanja primene istih u svakodnevnom zivotu? Imamo najtupaviju i najneefikasniju birokratiju u Evropi koju skupo placamo parama, vremenom i zivcima. I nece nam biti bolje dok partijski kadrovi vode strucne sluzbe.
"Donosilac ove potvrde je stvarno donosilac a ne neka fukara" + adminitrativna taksa.

demo

pre 13 godina

Pa da, siguran sam da je daleko lakse i isplativije nama da se njakamo i placamo ove papire i kvazi dozvole nego da umrezimo bazu prekrsaja sa eu... sto cemo kad tad uraditi. Toliko o nasoj sposobnosti i brzini pristupa eu

SaSh

pre 13 godina

Vrlo zanimljiva tema. Posto cesto putujem moj savet svim SRB vozacima, onim koji krecu na put van Srbije (pogotovu u drzave EU), je da pripreme i IMAJU sa sobom vazecu Medjunarodnu vozacku dozvolu !!! Zanimljivost je, i tu bi se moglo naci prostora da to bude sadrzaj teme nekih od vasih emisija, kako resiti PROBLEM vremenskog ogranicenja koriscenja SRB vozacke dozvole (stare i nove), kada nas covek, na primer, prebiva na odredjeni / neodredjeni cas u nekoj od drzava EU (pogotovu mislim na Veliku Britaniju). Naime, sa nasom vozackom dozvolom se samo moze voziti do 1 godine u Velikoj Britaniji a, potom, ako osoba namerava da i dalje vozi MORA da PONOVO POLAZE vozacki ispit, sto je APSURD !!!!!!!!!!! Kako to resiti a da ne cekamo istorijski ulazak u EU ?! Zivot se zivi i sada a ne samo od planova u buducnosti. Pozdrav !

Vozac

pre 13 godina

"Bilo kakve zabrane ručno se upisuju na poleđini stare dozvole, dok na novoj to nije slučaj."

Ma da, samo sto niko ne zna da sada ne upisuju nista ni u stare dozvole, nije mi upisana zabrana za crveno svetlo, koja nije ni blizu bila crvena...... sve se vodi na kompjuteru.. tako da i ova informacija nije tacna..

vladimir

pre 13 godina

Predlažemda se na sledećim izborima uvede dodatno glasačko polje sa tekstom "Nisam ni za jednog od predloženih sa liste". Ukoliko više od 50% glasača zaokruži ovo polje, izbori se ponavljaju, a svim kandidatima sa te liste se zabranjuje kandidovanje na izborima u naredne 4 godine.

Bojkot

pre 13 godina

Tako je to kad policija pokuša da uredi nešto.

Ja bih njima oduzeo SVA ovlaštenja za registraciju vozila i izdavanje dokumenata. Oni su totalno nesposobni za to.

Zatim bih uništio sve tablice, dozvole i pasoše što su do sada napravili i uradio nove kako treba. Vozila bi se registrovala na mestu TP, tamo bi izdavali saobraćajne i vozačke, a ostala dokumenta bi se izdavala u opštinama bez potrebe za kojekakvih izvodima, pa čak bi se primali elektronski zahtevi (email) i dokumenta dostavljala na kućnu adresu.

I ko od građana bude čekao negde duže od 15 minuta, nadležno lice bi imalo da plati kaznu od milion dinara.

Pa da vidimo jel može, da li su tu građani zbog administracije ili obrnuto.

Ovako je to bruka i sramota za sve nas, a šamar za policiju - autogol i to svakog dana po jedan. Da ne računamo koliko radnih sati je izgubljeno, verovatno je to red veličine da preasfaltiramo sve postojeće puteve.

Mnogima u policiji je jedina kvalifikacija ta što je odgledao pet holivudskih policajskih filmova. Kaka inače objasniti toliku količinu gluposti.

Bojkot svih izbora!

zoran

pre 13 godina

Međ. Voz. dozvola koju izdaje AMSS više liči na STOČNI PASOŠ za neku kravu Simentalske rase, nego na MEĐUNARODNI DOKUMENT koji treba neko u Evropi da gleda. Kako ih nije stid da uzimaju 20 Eura za malo kartona i tri lista proste hartije formata A6???

zbunjen

pre 13 godina

Moze li mi neko objasniti sta je, u stvari, razlog zasto smo menjali tablice i vozacke???? Dobro, da partije uzmu pare, to je jasno, nego taj formalni razlog zbog cega se krenulo u sve ovo? Nemojte mi samo reci da bi lepse izgledalo, mora postojati neki ozbiljniji razlog.

kole

pre 13 godina

Administrativne procedure: registracija vozila, izrada vozačke i međunarodne dozvole su sve komplikovanije i skuplje.
Mislim da smo tu jedinstven primer

keksi

pre 13 godina

Super što mogu u Češku, a Mađarsku da preletim ili šta?!

@SaSh ne važi taj zakon samo za Englesku već i za Sloveniju, doduše polaže se "samo" vožnja, testovi ne. Ja položio iz trećeg posle 20 godina vozačkog staža :) Mislim da je tako i u ostalim zemljama EU. Pozdrav

Momčilo Vasić

pre 13 godina

Kaže Mujo: đaba sam ja kupio Fati šivaću mašinu - ona i dalje pere veš u frižideru!
Džaba silni kompjuteri - OVI i dalje guslaju na papirima i šetnjama od šaltera do šaltera!
420 dinara?
Zrno po zrno pogača, dinar po dinar - narodu prazne šake!

marezi

pre 13 godina

Prestacu da citam i novine i posecujem sajtove i sve.Sad mi je jasno sta se na sastancima sindikata i vlasti pregovara kad je u pitanju povecanje plata-,,Nista se ne brinite neamo mi para da vam damo za plate al ima narod samo daj da vidimo kako da im uvedemo nesto novo da plate.Eto recimo moz da ih cepamo sa nekim novim uverenjem koje mora da plate, recimo za medjunarodnu dozvolu.Nije mnogo al tu malo, malo na nove tablice i vozacke i taman.Jel moze-Moze!!!!''

P.S.Mogli bi malo da objavljujete neke tekstove tipa kako najbrze da se odselite iz zemlje ili neku listu zmalja do koje moze lako da se dodje i
ostane da zivi.

Jozef

pre 13 godina

netreba medj.dozvola za Madjarsku - eto ga na sajtu ,, najdetaljnije o registraciji ,, mada Madjari cesto traze . Al se prashta uz sitnu ,,donaciju ,,
U vezi nove voz. dozv. Pa najvaznije je da je kazna za sushenje vesh-a 5000 din. U SRB se sve placa najmanje 3 puta uz , obaveznu molbu da ti konacno i daju shto si platio. A , molba se overava na sudu i placa se na poshti . Ah , uplatnicu kupite unapred u knjizari jer nema ga na
poshti - ili uzput od burekdzije .

Nemanja

pre 13 godina

Za Madjarsku ne treba.
Ocigledno je da predsetnik ili premijer treba da bude informaticar kako bi stali na kraj ovoj birokratiji :-)

Duh Koji Hoda

pre 13 godina

@Neuk Moze, ja to radio godinama. jos bolja stvar je sto mozes da zamenis kanadsku za srpsku (i to sam uradio). das tumacu da prevede dozvolu, odneses u sup, kanadsku ti zadrze, a izdaju ti srpsku (ako imas licnu kartu, naravno). kad se vrnes u kanadu, samo prijavis da si izgubio dozvolu pa ti izdaju novu. sve ovo znam iz licnog iskustva.

alxxl

pre 13 godina

mislim da vlasti trenutno rade demonstraciju sile (na žalost ne samo kod nas). zbog toga imamo sve to: da se zna ko je gazda.

zato sada treba da stojimo u redovima, da plaćamo vazdušarine i sve moguće... zato su nam zakoni kontradiktorni, zato svakoga kazne ko pristane na to ()...

pitanje: kako ću da volim svoju državu, ako ona mene ne voli? ne mora baš... ali ipak, malo..?

Milan

pre 13 godina

Zivim vec 3 godine u Svedskoj i isao sam da pokusam da prevedem nasu dozvolu na svedsku, ali su mi rekli da oni nemaju potpisan taj neki sporazum sa Srbijom, a i Srbija nije clanica Eu, tako da moram ovde da polazem i sad treba da BACIM preko 2000 eura da bi polozio vozacki ispit.
Zemlji Zambijo, pa dooookle ce Srbija u svemu u svetu ZADNJA nesto da dostigne i uvek neke komplikacije bas sa Srbijom u vezi svega.
Imam polozen vozacki ispit i sad bi morao opet ili da sacekam da Srbija udje 2025 godine u EU pa da kooonacno prevedem dozvolu, a Hrvatska ce to uraditi vec sledece godine.

LJutko

pre 13 godina

Ova vest me je užasnula. Idemo krupnim koracima napred u slavnu prošlost! U isto vreme u jednim online novinama osvanula fotografija ministra policije Ivice kako sa pištoljem puca u neku jadnu papirnu metu, kao, nova streljana podiže borbenu gotovost policije itd. Koga to zanima, kada pred sezonu letnjih odmora ja opet moram da se njakam tri dana u policiji da bih dobio glupi obrazac o zabranama? Sve se mislim da ga neću ni vaditi.

robert

pre 13 godina

Srbija kao naslednica SFRJ koja je potpisnica beckog sporazuma, ima medjusobno priznavanje vozackih isprava sa potpisnicama datog sporazuma.
tako da npr za Madjarsku ne treba medjunarodna vozacka dozvola jer je i ona potpisnica istog kao i za jos par zemalja npr. Austrija, Rumunija itd.
Inace ako se preselite u zemlju potpisnicu beckog sporazuma ne trebate da polazete iznova nego vam se stara dozvola povlaci i izdaje odgovarajuca nacionalna, za razliku od ostalih zemalja koje traze ponovno polaganje.

U USA i Kanadi TURISTIMA dozvoljavaju upotrebu nacionalnih dozvola za odredjeni period (USA cini mi se 6 meseci), posle kojeg moraju ponovo polagati tamo (poto se boravak preko 6 meseci smatra nastanjivanjem...). Posto ovo vazi za sve zemlje ne znam kakav je status reciprociteta za sa Srbijom pa Kanadjaninu preporucujem da izvadi medjunarodnu dozvolu.

holiday

pre 13 godina

Taj sporazum se potpisuje o priznavanju dozvole skoro 16 godina i opet nista,a zasto ste onda i radili nove ako ih niko ne priznaje,treba reci ljudima o cemu se radi ili cu da napisem ja...

Anti-haračlija

pre 13 godina

U koalicionoj podeli vlasti, MUP je pripao SPS-u (Ivica Dačić), ali je i AMSS takođe pripao SPS-u (famozni Nikačević). Što bi SPS uskraćivao prihode svom AMSS, kad ne mora? Kad niko ne može i neće da ih natera!

Slično je i u slučaju Grčke, po pitanju bilateralnog sporazuma sa Srbijom o obaveznom zdravstvenom osiguranju. Ovaj sporazum potpisan je pre više godina, ali ga Parlament Grčke još uvek nije ratifikovao, tako da brojni (i sve brojniji) turisti iz Srbije i dalje moraju da plaćaju putno zdravstveno osiguaranje.

A i tzv. zeleni karton je samo prevod polise osiguranja za automobil, koja važi i u inostranstvu. Sada košta 2.000 dinara i to je čista zarada osiguravajućim kompanijama, jer je polisa, na osnovu koje je automobil osiguran u zemlji i u inostranstvu, već plaćena istim osiguravajućim komapanijama. Mogu da se kladim da će naša država početi sa potpisivanjem bilateralnih sporazuma za osiguranje vozila tek nakon turističke sezone, ove, a verovatnije neke od narednih godina. A mogli su to do sad već da učine, ali bi određeni krugovi izgubili čist prihod.

Uzgred, zašto ne probati sa overenim sudskim prevodom polise osiguranja, npr. na engleski jezik? Ne može da košta više. Takođe, trebalo bi probati na isti način i sa zvaničnim sudskim prevodom vozačke dozvole. Kad važi za školske diplome, izvode iz matičnih knjiga, što ne bi važilo i za svedočanstvo o pravu na upravljanje motornim vozilima određene kategorije (pogotovo za novi obrazac vozačke dozvole).

Shankly

pre 13 godina

Sto komplikovanije to bolje! Potpomazu evoluciju, jacaju imunitet na salteritis, a posto pare ljude kvare, i tu nam pomazu oslobadjajuci nas viska love. Bog na nebu, MUP na zemlji!

vozač

pre 13 godina

Šta to nas briga kada se čitajući komentare na celom sajtu b92,vidi da su ljudi masovno za otcepljenje od Evropskog kontinenta i za priključenje nekoj zajednici na čelu sa Rusijom,Turkmenistanom,Kirgistanom i ostalim stanovima.Tamo ti to ne treba.

petar peric

pre 13 godina

Bas lepo, ko bi rekao da je moguce smisliti takav mangupluk? A sto nase tablice sadrze i slova koja Evropa ne poznaje? Pokusao sam da na salteru "izmolim" tablicu bez kvacica, ali je policajka bila NEUMOLJIVA - samo redom pa kome se sta zalomi...I kada na parkinge uvedu evropsku praksu naplate parkiranja( ne brinite brzo ce i to stici jer hrlimo u Evropu) cik da uzmes svoj auto sa kvacicama...Problem stvarno postoji- provereno u praksi, odnosno Italiji...

nee

pre 13 godina

Od pre nekoliko meseci zivim u Svajcarskoj gde je obavezno polaganje voznje za sve strance tj lica koja nisu iz EU ili zemlje domacina...sto znaci nakon 30 god iskustva u voznji po raznim kontinentima moram ponovo na vozacki, u pitanju je samo test voznja ali ukoliko ne prodjem moram polagati i testove i naravno ponovo voznju...interesantno je kad im napomenete da niste bas vicni sa jezikom oni jos ubrzaju kako ih nista ne biste razumeli...ovo sa cipovima je glupost jer vecina dozvola u EU izgleda bas kao i nasa pink varijanta...PS niko ne trazi medjunarodnu dozvolu za vasu info...

Nenad-EU

pre 13 godina

Nase dozvole se mogu zameniti u Francuskoj bez ikakvog polaganja sto je izuzetak u EU. Koliko sam cuo u drugim drzavama se racuna kao i da nemate dozvolu pa mora da se polaze. Ove kartice sa cipom su velika glupost i obicno bacanje para.

obican gradjanin

pre 13 godina

kakvi su to idioti,skoro su mi trazili fotokopiju licne karte sa cipom,zamolim u banci da je odstampaju i to odnesem... debil kaze ovo nije fotokpija(naravno da nije u 21-om si veku) i trazi da donesem pravu fotokopiju plastike na kojoj nema ni adrese?
ZA STOKU JE PAPIR STO VECEG FORMATA! ne bacajte pare na nova dokumenta,ovde je srednj vek...

Б.

pre 13 godina

За издавање међународне возачке дозволе НИЈЕ потребна никаква потврда из МУПа. На лицу места, на шалтеру АМСС возач потписује изјаву да нема никаквих ограничења.
Укупна цена је 2000,00 динара + две фотографије + мало времена.

fickoize

pre 13 godina

Žurimo na svaki način da uđemo u Evropu, pa i sa stvarima koje samo vizuelno izgledaju Evropske kao što su vozačke dozvole ali džabe, mislim daleko im lepa kuća i onima koji hoće u nju. Odavno smo mi imali više Evropskih stvari nego što neke novopečene članice imaju sada ali, nismo dovoljno "poslušni"....

mirko

pre 13 godina

Anti-haračlija:"zašto ne probati sa overenim sudskim prevodom polise osiguranja, npr. na engleski jezik? Takođe, trebalo bi probati na isti način i sa zvaničnim sudskim prevodom vozačke dozvole."

Dobra ideja.

Na iste prevode treba staviti apostil (Apostille wiki link: http://en.wikipedia.org/wiki/Apostille_convention) koji se u Republici Srbiji dobija u sudu. To je internacionalni dogovor/ugovor/pakt/sporazum (convention - treaty) za ukidanje legalizacije/legitimizacije dokumenata cije su potpisnice 97 drzava ukljucujuci sve clanice EU. Najkrace objasnjeno potpisnice, tj njihov pravni sistem, su obavezne da vide/prepoznaju apostilovan dokument kao legalan bez da prodje proces legalizacije (wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Legalization_(international_law) ) koji je daleko slozeniji i podrazumeva vise overa ukljucujuci i u konzulatu drzave za koju je namenjen.

fickoize

pre 13 godina

Žurimo na svaki način da uđemo u Evropu, pa i sa stvarima koje samo vizuelno izgledaju Evropske kao što su vozačke dozvole ali džabe, mislim daleko im lepa kuća i onima koji hoće u nju. Odavno smo mi imali više Evropskih stvari nego što neke novopečene članice imaju sada ali, nismo dovoljno "poslušni"....

vozač

pre 13 godina

Šta to nas briga kada se čitajući komentare na celom sajtu b92,vidi da su ljudi masovno za otcepljenje od Evropskog kontinenta i za priključenje nekoj zajednici na čelu sa Rusijom,Turkmenistanom,Kirgistanom i ostalim stanovima.Tamo ti to ne treba.

Б.

pre 13 godina

За издавање међународне возачке дозволе НИЈЕ потребна никаква потврда из МУПа. На лицу места, на шалтеру АМСС возач потписује изјаву да нема никаквих ограничења.
Укупна цена је 2000,00 динара + две фотографије + мало времена.

SaSh

pre 13 godina

Vrlo zanimljiva tema. Posto cesto putujem moj savet svim SRB vozacima, onim koji krecu na put van Srbije (pogotovu u drzave EU), je da pripreme i IMAJU sa sobom vazecu Medjunarodnu vozacku dozvolu !!! Zanimljivost je, i tu bi se moglo naci prostora da to bude sadrzaj teme nekih od vasih emisija, kako resiti PROBLEM vremenskog ogranicenja koriscenja SRB vozacke dozvole (stare i nove), kada nas covek, na primer, prebiva na odredjeni / neodredjeni cas u nekoj od drzava EU (pogotovu mislim na Veliku Britaniju). Naime, sa nasom vozackom dozvolom se samo moze voziti do 1 godine u Velikoj Britaniji a, potom, ako osoba namerava da i dalje vozi MORA da PONOVO POLAZE vozacki ispit, sto je APSURD !!!!!!!!!!! Kako to resiti a da ne cekamo istorijski ulazak u EU ?! Zivot se zivi i sada a ne samo od planova u buducnosti. Pozdrav !

Milan

pre 13 godina

Zivim vec 3 godine u Svedskoj i isao sam da pokusam da prevedem nasu dozvolu na svedsku, ali su mi rekli da oni nemaju potpisan taj neki sporazum sa Srbijom, a i Srbija nije clanica Eu, tako da moram ovde da polazem i sad treba da BACIM preko 2000 eura da bi polozio vozacki ispit.
Zemlji Zambijo, pa dooookle ce Srbija u svemu u svetu ZADNJA nesto da dostigne i uvek neke komplikacije bas sa Srbijom u vezi svega.
Imam polozen vozacki ispit i sad bi morao opet ili da sacekam da Srbija udje 2025 godine u EU pa da kooonacno prevedem dozvolu, a Hrvatska ce to uraditi vec sledece godine.

Zuki

pre 13 godina

Nas MUP pokazuje vrhunsku nesposobnost da modernizuje svoje usluge gradjanima. Hoce li im neko konacno objasniti da oni postoje zbog nas a ne mi zbog njih?
Poduza je lista usluga koje je MUP u zadnje dve godine "modernizovao" tako da smo u opstoj konfuziji primene propisa morali da gubimo vreme i zivce ne bi li dobili nova dokumenta i zadovoljili sve forme. I pri tome uvek otisli korak unazad u odnosu na validnost istih van okvira ove nase jadne drzave. Pasosi, licne karte, saobracajne dozvole i tablice, sad vozacke dozvole... sta li je sledece?
Cemu sluze nova dokumenta sa podacima u elektronskom zapisu kad opet moramo po neke potvrde (koje se naravno naplacuju i ceka se u redu za iste na vec prenatrpanim salterima) u MUP?
Zar se na novoj vozackoj ne moze naci i podatak o zabranama koji bi u AMSS jednostavno ocitali prilikom izdavanja medjunarodne dozvole? Zar to nije smisao modernizacije celog sistema? Dokle ce "strucnjaci" u MUP-u preuzimati tehnicko-tehnoloska resenja (odavno u primeni u civilizovanim drzavama) bez sustinskog razumevanja primene istih u svakodnevnom zivotu? Imamo najtupaviju i najneefikasniju birokratiju u Evropi koju skupo placamo parama, vremenom i zivcima. I nece nam biti bolje dok partijski kadrovi vode strucne sluzbe.
"Donosilac ove potvrde je stvarno donosilac a ne neka fukara" + adminitrativna taksa.

zoran

pre 13 godina

Međ. Voz. dozvola koju izdaje AMSS više liči na STOČNI PASOŠ za neku kravu Simentalske rase, nego na MEĐUNARODNI DOKUMENT koji treba neko u Evropi da gleda. Kako ih nije stid da uzimaju 20 Eura za malo kartona i tri lista proste hartije formata A6???

Nenad-EU

pre 13 godina

Nase dozvole se mogu zameniti u Francuskoj bez ikakvog polaganja sto je izuzetak u EU. Koliko sam cuo u drugim drzavama se racuna kao i da nemate dozvolu pa mora da se polaze. Ove kartice sa cipom su velika glupost i obicno bacanje para.

demo

pre 13 godina

Pa da, siguran sam da je daleko lakse i isplativije nama da se njakamo i placamo ove papire i kvazi dozvole nego da umrezimo bazu prekrsaja sa eu... sto cemo kad tad uraditi. Toliko o nasoj sposobnosti i brzini pristupa eu

Vozac

pre 13 godina

"Bilo kakve zabrane ručno se upisuju na poleđini stare dozvole, dok na novoj to nije slučaj."

Ma da, samo sto niko ne zna da sada ne upisuju nista ni u stare dozvole, nije mi upisana zabrana za crveno svetlo, koja nije ni blizu bila crvena...... sve se vodi na kompjuteru.. tako da i ova informacija nije tacna..

robert

pre 13 godina

Srbija kao naslednica SFRJ koja je potpisnica beckog sporazuma, ima medjusobno priznavanje vozackih isprava sa potpisnicama datog sporazuma.
tako da npr za Madjarsku ne treba medjunarodna vozacka dozvola jer je i ona potpisnica istog kao i za jos par zemalja npr. Austrija, Rumunija itd.
Inace ako se preselite u zemlju potpisnicu beckog sporazuma ne trebate da polazete iznova nego vam se stara dozvola povlaci i izdaje odgovarajuca nacionalna, za razliku od ostalih zemalja koje traze ponovno polaganje.

U USA i Kanadi TURISTIMA dozvoljavaju upotrebu nacionalnih dozvola za odredjeni period (USA cini mi se 6 meseci), posle kojeg moraju ponovo polagati tamo (poto se boravak preko 6 meseci smatra nastanjivanjem...). Posto ovo vazi za sve zemlje ne znam kakav je status reciprociteta za sa Srbijom pa Kanadjaninu preporucujem da izvadi medjunarodnu dozvolu.

Nemanja

pre 13 godina

Za Madjarsku ne treba.
Ocigledno je da predsetnik ili premijer treba da bude informaticar kako bi stali na kraj ovoj birokratiji :-)

mirko

pre 13 godina

Anti-haračlija:"zašto ne probati sa overenim sudskim prevodom polise osiguranja, npr. na engleski jezik? Takođe, trebalo bi probati na isti način i sa zvaničnim sudskim prevodom vozačke dozvole."

Dobra ideja.

Na iste prevode treba staviti apostil (Apostille wiki link: http://en.wikipedia.org/wiki/Apostille_convention) koji se u Republici Srbiji dobija u sudu. To je internacionalni dogovor/ugovor/pakt/sporazum (convention - treaty) za ukidanje legalizacije/legitimizacije dokumenata cije su potpisnice 97 drzava ukljucujuci sve clanice EU. Najkrace objasnjeno potpisnice, tj njihov pravni sistem, su obavezne da vide/prepoznaju apostilovan dokument kao legalan bez da prodje proces legalizacije (wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Legalization_(international_law) ) koji je daleko slozeniji i podrazumeva vise overa ukljucujuci i u konzulatu drzave za koju je namenjen.

Bojkot

pre 13 godina

Tako je to kad policija pokuša da uredi nešto.

Ja bih njima oduzeo SVA ovlaštenja za registraciju vozila i izdavanje dokumenata. Oni su totalno nesposobni za to.

Zatim bih uništio sve tablice, dozvole i pasoše što su do sada napravili i uradio nove kako treba. Vozila bi se registrovala na mestu TP, tamo bi izdavali saobraćajne i vozačke, a ostala dokumenta bi se izdavala u opštinama bez potrebe za kojekakvih izvodima, pa čak bi se primali elektronski zahtevi (email) i dokumenta dostavljala na kućnu adresu.

I ko od građana bude čekao negde duže od 15 minuta, nadležno lice bi imalo da plati kaznu od milion dinara.

Pa da vidimo jel može, da li su tu građani zbog administracije ili obrnuto.

Ovako je to bruka i sramota za sve nas, a šamar za policiju - autogol i to svakog dana po jedan. Da ne računamo koliko radnih sati je izgubljeno, verovatno je to red veličine da preasfaltiramo sve postojeće puteve.

Mnogima u policiji je jedina kvalifikacija ta što je odgledao pet holivudskih policajskih filmova. Kaka inače objasniti toliku količinu gluposti.

Bojkot svih izbora!

petar peric

pre 13 godina

Bas lepo, ko bi rekao da je moguce smisliti takav mangupluk? A sto nase tablice sadrze i slova koja Evropa ne poznaje? Pokusao sam da na salteru "izmolim" tablicu bez kvacica, ali je policajka bila NEUMOLJIVA - samo redom pa kome se sta zalomi...I kada na parkinge uvedu evropsku praksu naplate parkiranja( ne brinite brzo ce i to stici jer hrlimo u Evropu) cik da uzmes svoj auto sa kvacicama...Problem stvarno postoji- provereno u praksi, odnosno Italiji...

Anti-haračlija

pre 13 godina

U koalicionoj podeli vlasti, MUP je pripao SPS-u (Ivica Dačić), ali je i AMSS takođe pripao SPS-u (famozni Nikačević). Što bi SPS uskraćivao prihode svom AMSS, kad ne mora? Kad niko ne može i neće da ih natera!

Slično je i u slučaju Grčke, po pitanju bilateralnog sporazuma sa Srbijom o obaveznom zdravstvenom osiguranju. Ovaj sporazum potpisan je pre više godina, ali ga Parlament Grčke još uvek nije ratifikovao, tako da brojni (i sve brojniji) turisti iz Srbije i dalje moraju da plaćaju putno zdravstveno osiguaranje.

A i tzv. zeleni karton je samo prevod polise osiguranja za automobil, koja važi i u inostranstvu. Sada košta 2.000 dinara i to je čista zarada osiguravajućim kompanijama, jer je polisa, na osnovu koje je automobil osiguran u zemlji i u inostranstvu, već plaćena istim osiguravajućim komapanijama. Mogu da se kladim da će naša država početi sa potpisivanjem bilateralnih sporazuma za osiguranje vozila tek nakon turističke sezone, ove, a verovatnije neke od narednih godina. A mogli su to do sad već da učine, ali bi određeni krugovi izgubili čist prihod.

Uzgred, zašto ne probati sa overenim sudskim prevodom polise osiguranja, npr. na engleski jezik? Ne može da košta više. Takođe, trebalo bi probati na isti način i sa zvaničnim sudskim prevodom vozačke dozvole. Kad važi za školske diplome, izvode iz matičnih knjiga, što ne bi važilo i za svedočanstvo o pravu na upravljanje motornim vozilima određene kategorije (pogotovo za novi obrazac vozačke dozvole).

holiday

pre 13 godina

Taj sporazum se potpisuje o priznavanju dozvole skoro 16 godina i opet nista,a zasto ste onda i radili nove ako ih niko ne priznaje,treba reci ljudima o cemu se radi ili cu da napisem ja...

zbunjen

pre 13 godina

Moze li mi neko objasniti sta je, u stvari, razlog zasto smo menjali tablice i vozacke???? Dobro, da partije uzmu pare, to je jasno, nego taj formalni razlog zbog cega se krenulo u sve ovo? Nemojte mi samo reci da bi lepse izgledalo, mora postojati neki ozbiljniji razlog.

keksi

pre 13 godina

Super što mogu u Češku, a Mađarsku da preletim ili šta?!

@SaSh ne važi taj zakon samo za Englesku već i za Sloveniju, doduše polaže se "samo" vožnja, testovi ne. Ja položio iz trećeg posle 20 godina vozačkog staža :) Mislim da je tako i u ostalim zemljama EU. Pozdrav

LJutko

pre 13 godina

Ova vest me je užasnula. Idemo krupnim koracima napred u slavnu prošlost! U isto vreme u jednim online novinama osvanula fotografija ministra policije Ivice kako sa pištoljem puca u neku jadnu papirnu metu, kao, nova streljana podiže borbenu gotovost policije itd. Koga to zanima, kada pred sezonu letnjih odmora ja opet moram da se njakam tri dana u policiji da bih dobio glupi obrazac o zabranama? Sve se mislim da ga neću ni vaditi.

Duh Koji Hoda

pre 13 godina

@Neuk Moze, ja to radio godinama. jos bolja stvar je sto mozes da zamenis kanadsku za srpsku (i to sam uradio). das tumacu da prevede dozvolu, odneses u sup, kanadsku ti zadrze, a izdaju ti srpsku (ako imas licnu kartu, naravno). kad se vrnes u kanadu, samo prijavis da si izgubio dozvolu pa ti izdaju novu. sve ovo znam iz licnog iskustva.

kole

pre 13 godina

Administrativne procedure: registracija vozila, izrada vozačke i međunarodne dozvole su sve komplikovanije i skuplje.
Mislim da smo tu jedinstven primer

Jozef

pre 13 godina

netreba medj.dozvola za Madjarsku - eto ga na sajtu ,, najdetaljnije o registraciji ,, mada Madjari cesto traze . Al se prashta uz sitnu ,,donaciju ,,
U vezi nove voz. dozv. Pa najvaznije je da je kazna za sushenje vesh-a 5000 din. U SRB se sve placa najmanje 3 puta uz , obaveznu molbu da ti konacno i daju shto si platio. A , molba se overava na sudu i placa se na poshti . Ah , uplatnicu kupite unapred u knjizari jer nema ga na
poshti - ili uzput od burekdzije .

vladimir

pre 13 godina

Predlažemda se na sledećim izborima uvede dodatno glasačko polje sa tekstom "Nisam ni za jednog od predloženih sa liste". Ukoliko više od 50% glasača zaokruži ovo polje, izbori se ponavljaju, a svim kandidatima sa te liste se zabranjuje kandidovanje na izborima u naredne 4 godine.

marezi

pre 13 godina

Prestacu da citam i novine i posecujem sajtove i sve.Sad mi je jasno sta se na sastancima sindikata i vlasti pregovara kad je u pitanju povecanje plata-,,Nista se ne brinite neamo mi para da vam damo za plate al ima narod samo daj da vidimo kako da im uvedemo nesto novo da plate.Eto recimo moz da ih cepamo sa nekim novim uverenjem koje mora da plate, recimo za medjunarodnu dozvolu.Nije mnogo al tu malo, malo na nove tablice i vozacke i taman.Jel moze-Moze!!!!''

P.S.Mogli bi malo da objavljujete neke tekstove tipa kako najbrze da se odselite iz zemlje ili neku listu zmalja do koje moze lako da se dodje i
ostane da zivi.

alxxl

pre 13 godina

mislim da vlasti trenutno rade demonstraciju sile (na žalost ne samo kod nas). zbog toga imamo sve to: da se zna ko je gazda.

zato sada treba da stojimo u redovima, da plaćamo vazdušarine i sve moguće... zato su nam zakoni kontradiktorni, zato svakoga kazne ko pristane na to ()...

pitanje: kako ću da volim svoju državu, ako ona mene ne voli? ne mora baš... ali ipak, malo..?

Momčilo Vasić

pre 13 godina

Kaže Mujo: đaba sam ja kupio Fati šivaću mašinu - ona i dalje pere veš u frižideru!
Džaba silni kompjuteri - OVI i dalje guslaju na papirima i šetnjama od šaltera do šaltera!
420 dinara?
Zrno po zrno pogača, dinar po dinar - narodu prazne šake!

nee

pre 13 godina

Od pre nekoliko meseci zivim u Svajcarskoj gde je obavezno polaganje voznje za sve strance tj lica koja nisu iz EU ili zemlje domacina...sto znaci nakon 30 god iskustva u voznji po raznim kontinentima moram ponovo na vozacki, u pitanju je samo test voznja ali ukoliko ne prodjem moram polagati i testove i naravno ponovo voznju...interesantno je kad im napomenete da niste bas vicni sa jezikom oni jos ubrzaju kako ih nista ne biste razumeli...ovo sa cipovima je glupost jer vecina dozvola u EU izgleda bas kao i nasa pink varijanta...PS niko ne trazi medjunarodnu dozvolu za vasu info...

Shankly

pre 13 godina

Sto komplikovanije to bolje! Potpomazu evoluciju, jacaju imunitet na salteritis, a posto pare ljude kvare, i tu nam pomazu oslobadjajuci nas viska love. Bog na nebu, MUP na zemlji!

obican gradjanin

pre 13 godina

kakvi su to idioti,skoro su mi trazili fotokopiju licne karte sa cipom,zamolim u banci da je odstampaju i to odnesem... debil kaze ovo nije fotokpija(naravno da nije u 21-om si veku) i trazi da donesem pravu fotokopiju plastike na kojoj nema ni adrese?
ZA STOKU JE PAPIR STO VECEG FORMATA! ne bacajte pare na nova dokumenta,ovde je srednj vek...