Sreda, 30.03.2011.

08:40

EU će zabraniti benzince i dizelaše

Izvor: B92

EU æe zabraniti benzince i dizelaše IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Skeptik

pre 12 godina

Čista budalaština. Ne mogu na taj način da smanje emisiju CO2 za 60%, kada 95% CO2 na planeti produkuju okeani. Da neće možda i njih da isuše? "Ekologija" kako je formulisana u zakonodavstvu EU lagano ali sigurno postaje nova prevara veka, sredstvo za manipulaciju masama i jednostavno otimanje para lakovernima. Sredstvo za držanje masa pod kontrolom i jeftin alibi za 1001. glupost koje inače nikako ne bi prošle. Ko to još nije shvatio, vrlo brzo će mu biti jasno kao dan.

U cilju "ekološke zaštite" vrlo brzo će nam potpuno uskratiti slobodu kretanja, odnosno za odlazak u prirodu će propisati takve dažbine da će to sebi moći da priušte samo najbogatiji. Praktično svaka očuvana šuma će postati rezervat, nešto gde ne smemo ni nogom da kročimo, a kamoli automobilom, a svevideće oko će motriti na svaki naš potez i sankcionisati ga automatizovano. Orvel nije slutio da će sredstvo kojim će njegove mračne prognoze biti realizovane postati upravo - institucionalizovana ekologija.

petar

pre 13 godina

treba imati na umu da je ,odavno, vec otkriven novi nacin proizvodnje zelene struje uspomoc magnetnih turbina. ove su relativno jeftine da se nabave a struje se njima dobija za dzabaka.

Goran

pre 13 godina

Nije EU odlucila da zameni motorna vozila na fosilna goriva zbog svoje zabrinutosti za svetsku ekologiju, nego do 2050 vise nece biti nafte da se izvlaci iz zemlje. Jasno kao dan, nafte je sve manje i bice sve skuplja, a promena nam je potrebna odavno.

Igor

pre 13 godina

Sve je to lepo i pozdravljam, jer sam mašinac po struci i to baš smer koji se bavi vozilima. Shvatam vrednost ovakve odluke. ALI, uvek ima neko "ali"...
S obzirom da sam rođen 1974.godine, ovo neću ni da doživim :-) Isto je kao da je objavljena vest da će 3253.god da se ukine worp i ograniči vožnja na brzinu svetlosti.
Ako sa druge strane postavimo trenutne količine nafte, nisu oni doneli nikakvu odluku, nego su samo izreklamirali da poostižu nešto što će samo da se desi, hteli to oni ili ne.
Kratko rečeno, poruka odluke je za pozdrav, ali politička iskrenost - tandara broć!

sreten

pre 13 godina

Od 100% zagadjenja jednog automobila 85% je vec nastalo pre nego sto je uopste izasao na ulicu. Ekspolatacija automobila prozvede najvise 15% njegovog ukupnog "carbon footprinta" od dizajnerskog stola do otpada. A koliko vidim, tu nista ne planiraju...

Deki

pre 13 godina

Dosta negativnih i ironicnih komentara na ovu po meni dobru najavu. Steta sto se sa ovakvom politikom ne krene i brze.
Efikasan prevoz u velikim gradovima moze da bude jedino dobar i brz masovni prevoz. To je ujedno energetski najefikasniji oblik prevoza.
Ogromne kolicine goriva se potrose u gradskim guzvama bespotrebno, ulice treba rasteretiti da bi se njima kretala dostavna vozila, tramvaji, autobusi.

Ljuba

pre 13 godina

Dobro do 2050 ko ziv ko na onom svetu ...
Hoce li neko reci FIAT-u da nepravi fabriku u Kragujevcu sa starim tehnologijama vec da proizvede takav motor kakav se trazi ili je to stara i vec vidjena praksa da staro ovde prodaje kao novo ?
Kad vec ulazimo u EU zadnji sa cim/kim cemo uci kao prvi ?

???

pre 13 godina

Verovatno su izračunali, da će se do tad potrošiti zalihe fosilnih goriva. Uostalom, mi ćemo do 2050. biti ili mrtvi ili nesposobni za vožnju, tako da, koga briga.

Зоран

pre 13 godina

"Mene zivo interesuje kako ce obezbediti toliko alternativne energije za sva prevozna sredstva i potrebe domacinstava, industrije i ostalog."

Европу обично љубав греје. Она је увек обема ногама на земљи.

Udiši duboko

pre 13 godina

Ovo je mogao svaki inženjer mašinstva da smisli. Ali nije. Neki od Vas znaju za ovo neki ne. Pozdrav

http://www.popularmechanics.com/cars/news/preview-concept/4217016

Lev

pre 13 godina

(sale, 30. mart 2011 17:39)
Sale, ti ako hoces, zabij se u sobu. Niko tebe ne tera da izlazis, samo nadji nekog da ti doturuje ispod vrata hranu.
To sto ce u buducnosti sve moci da se obavi iz fotelje (ukljucujuci i "putovanje" u daleke predele), ne znaci da nam tako nesto i treba. Ne znaci i da to zelimo.

s tim rolaj

pre 13 godina

@BojanNS: Sadašnji broj biciklista u Novom Sadu nije ni 10% nekadašnjeg, kada je po biciklističkim stazama bila gužva, čak si morao često da pretičeš starije sugrađane...

S

pre 13 godina

Nije bilo tako davno (pre 50 - 60 godina) kad u selu mog dede nije bilo ni jednog vozila sa unutrasnjim sagorevanjem a glavni pogon vozila su bili volovi, bivoli (selo je u blizini Leskovca) i konji. Sada tamo bivola vise nema uopste, krave, volove i konje ce uskoro ici da gledaju u zoovrt. I sta smo postigli? Nista.

Usput, ako EU ovo planira u skoroj buducnosti, zasto je toliko navalila na Libiju, sta ce im nafta ako ce je zabraniti kao energent?

sale

pre 13 godina

A nije vam palo na pamet da ce voznja, odnosno putovanje najvecim delom biti suvisno u buducnosti? Raditi se moze od kuce, posecivati turisticke znamenitosti je moguce u virtuelnom svetu ili na daljinu, poslovni sastanci takodje mogu da se zamene video konferencijama ili tele-prisustvom, kupovina je moguca onlajn, a za preostalo: izlaske, posete, godisnje odmore i lekarske preglede moze da se koristi masovni prevoz, bicikl ili (robotski) elektricni taksi.

ФР

pre 13 godina

Ја се Србији "дивим до имбецилности". Нема земље која има толико концентрацију мудрих људи. Све знамо, све завере раскринкавамо - од Гадафија и Фукушиме, до ЕУ декрета који би ступили на снагу 2050. године. Чудо једно.

Vladica

pre 13 godina

Hmm.. forsiranje brzih vozova koji po putniku (pri 100% popunjenosti) potrose vise energije nego bilo koje drumsko vozilo?! Hmmmm
I kao sto rekose vec u komentarima - ti 'cisti' automobili samo izmestaju mesto zagadjenja, a ako je izvor struje termo elektrana - zagadjenje je drasticno vece nego kod modernog motora sa unutrasnjim sagorevanjem.

dzigi

pre 13 godina

Ta alternativa su za sada e-automobili. Ako se nešto ne promeni u sledećih 40 godina, ne ginu nam NE elektrane u svakom većem gradu, i to samo za automobile. Svetla budućnost, osvetljena radijacijom...

promaja u glavi

pre 13 godina

a što to nama pričaju, kakve to veze ima sa nama, mi ako ovako budemo napredovali kao do sada, a ne vidim da će biti drugačije, 2050 u srbiji teško da će i biti vozila, biće dobro ako bude po neka bicikla i to samo službena, PTT, milicija i sl.

Branislav

pre 13 godina

I treba! Konacno..... a vi koji dajete zlobno smesne komentare, ne znate o cemu pricate. Evropa nije za vas, ali sta ja tu pametujem u zemlji seljaka na brdovitom Balkanu

dd

pre 13 godina

Mene zivo interesuje kako ce obezbediti toliko alternativne energije za sva prevozna sredstva i potrebe domacinstava, industrije i ostalog. Da li ce doci do izgradnje novih nuklearnih elektrana? Ako bude doslo do izgradnje novih termoelektrana, kako ce one uticati na zivotnu okolinu? Ako dodje do upotrebe termalnih izvora, kakav ce to uticaj imati na ekologiju? Gradnja gasnih elektrana, takodje ce predstavljati neku alternativu. Gde ce se sve postaviti vetro elektrane i solarne ploce? Koliko ce obradivog zemljista biti pokriveno tim postrojenjima? Da li ce se preci na proizvodnju bio dizela iz kukurza? Kako ce to uticati na prehranu stanovnistva? Da li ce se hidro potencijali velikih reka adekvatno koristiti tj . da li ce Dunav npr. biti pregradjivan svakih 50 km i pravljene akumulacije za nove HE? Koliko ce biti potopljenih naselja, njiva, kulturno-istorijskih spomenika, suma u svetu? Da li ce biti u upotrebi neki novi izvori energije kao npr. vodonik? Da li ce onda biti ratova za vodu kao danas za naftu? Da li neko razmislja o autonomnosti tih vozila? Koliko ce trajati punjenje akumulatora na tim vozilima i gde ce se svi ti automobili prikljucivati da bi se napunili? Da li to znaci da onaj koji zeli da ima kola mora da ima i garazno mesto sa prikljckom za struju ili nece moci da ima auto? Ili ce do 2050-te izumeti perpetum mobile I ili II vrste? Mnogo pitanja, bez ili malo odgovora.

analiticar amater

pre 13 godina

Poverovacu im tek kada se EU sluzbenici odreknu svojih sluzbenih automobila i pocnu da koriste javni prevoz. Inace prica o vecm koriscenju javnog prevoza na pije vodu, osim ako ne zivite i ne radite u velikom gradu. S druge strane i te kompanijekoje nude javni prevoz ce sa povecanjem interesovanja povecavati i cene, i time naravno svoje profite. O nekoj konkurenciji u javnom prevozu nemojte razmisljati, jer u EU vec postoje veliki establirani javni prevoznici koji s lakocom mogu ugusiti svaki pokusaj "malih" prevoznika, tako da svka varijanta jeftinog prevoza otpada, samo je pitanje da li ce te placati javnom prevozniku ili drzavama izmisljene takse.

Ako neko zivi van velikog grada, javni prevoz mu nece znaciti mnogo ili ce biti preskup, i oduzimace jako mnogo vremena. To opet moze stviriti pritisak na urbane sredine, skoka cena nekretnina, zagusenja cak i javnim prevozom, itd...

Jasno je da zele da automobile koriste samo "odabrani", a obican narod treba strpati u pokretne kutije i prevoziti od kreveta do radnog mesta, a ako se drznu da sednu u svoj automobil, to ce im debelo naplatiti...

Jesu to "evropske vrednosti" koje treba da prihvatimo. Evropljani vec sad placaju ogromne poreze na gorivo i ne bivaju svesni koliko im je zbog toga zivot nerealno skup i debelo zavide arapskim zemljama u kojima je cena benzina/nafte prava bagatela. Koliko ce to jos trpeti, ostaje da se vidi, ali po moj proceni na ulicam aje vec oko 5-10% manje automobila nego pre godinu dana recimo.

alpinista

pre 13 godina

NARAVNO zato će se dozvoliti trovanje na perfidniji način, GM hranom, pesticidima, GM semenom, lekovima, bankarskim opterećenjima, porezima na porez oporezovanih, vodom, neokolonijalizmom, televizijom i odnosima u Evropskoj uniji.

Mija Aleksić bi rekao otprilike ovako " Eeee, tako se to radi kratko ali ......čno".

Na Vama je da ovaj spisak produžite.

BojanNS

pre 13 godina

Covek je izmislio ekolosko vozilo, zove se bicikl, i sasvim je dovoljan za kretanje po gradu, pa cak i sire. Koliko sam primetio sve je vise i vise biciklista u NS svake godine, napred bajkeri :).

Nenad-EU

pre 13 godina

Ovo nije neizvodljivo jer se vec sad u zemljama EU stimulisu oni ciji automobili imaju manju emisiju CO2 a debelo oporezuju oni sa vecom.

seljak

pre 13 godina

Evropska birokratija radi "punom parom". Baš "lepa" vest za sve proizvođače automobila, kamiona, autobusa i sličnih "stvarčica" u Evropi, a i šire ... Troškovi zamene jedne tehnologije drugom tehnologijom su ogromni, ali evropska birokratija verovatno ima na umu neki jeftin naučno-fantastični projekat tipa "transponovanja" materije (ljudi, robe itd.) iz tačke "A" u tačku "B" - pogledati neko smeće od holivudskih filmova na tu temu. I samo zamislite kakva će gužva nastati u tom "sistemu" kada treba nekoliko desetina hiljada evropskih birokrata "transponovati" iz Berlina, Pariza ... u Brisel, i obrnuto, i medjusobno iz jednog u drugi grad. Pa se kojim slučajem usled greške u "sistemu" "pomešaju" birokrata "A" i birokrata "B", šta li će onda nastati?

Šalu na stranu, sve se na kraju svodi na problem energije i njene "čistoće" u odnosu na okolinu (EKOLOGIJA), ukoliko nam cena energije nije na prvom mestu (gle čuda, najčešće jeste). A koliko je šta "čisto", evo možemo baš ovih dana da saznamo - trenutna adresa je Fukushima Daiichi, pa ko želi, neka prošeta u toj okolini.

I za postojeću tehnologiju mobilnih izvora snage, gde je motor sa unutrasnjim sagorevanjem danas neprikosnoven, postoji idealno gorivo - VODONIK - samo treba rešiti neke "sitne probleme" kao što su jeftino i "čisto" (po okolinu) dobijanje u velikim količinama, skladištenje, transport, distribucija i konačno smeštaj istog u vozilu. Ti problemi (bar neki od navedenih) su zajednički skoro svim tzv. "alternativnim" gorivima koja se danas spominju (CNG, LNG, alkoholi, biodizel itd.).

O "čistoći" sadašnjih vozila sa električnim pogonom ne vredi mnogo diskutovati - svaka korektna analiza "OD IZVORA DO TOČKA - FROM WELL TO WHEEL" pokazuje da je u pitanju samo izmeštanje mesta gde se zagađuje okolina, odnosno gde se emituje ugljen-dioksid, ili radioaktivni materijal (opet Fukushima Daiichi, a može i Three Mile Island, Černobilj, ... nastaviće se ovaj spisak). Bojim se samo da će to "izmeštanje" ići ka danas nerazvijenim delovima sveta u kojima postoje fosilni (ali i drugi, recimo atomski) izvori energije, a gde, na žalost, spadamo i mi. Ostali "čisti" načini dobijanja električne energije (hidroenergija, energija vetra, plime i oseke, solarna energija) su ili lokalnog karaktera, ili isuviše male "gustine" za ozbiljno dobijanje u većim količinama (tipičan primer za to je solarna energija).

Slično važi i za priču o tzv. "biogorivima" (alkoholi, biodizel, ...), gde iste analize ("od izvora do točka") pokazuju da je veoma teško postići pozitivan bilans ugljen-dioksida u celom lancu proizvodnje i potrošnje istih (pozitivan u smislu da se više utroši CO2 pri proizvodnji goriva nego što se emituje CO2 pri potrošnji goriva). Da ne ulazimo dalje u probleme nedostatka površina za proizvodnju hrane, iskorenjivanja ogromnih površina prašuma radi gajenja biljaka za dobijanje biogoriva itd.

Najefikasniji, ali i najteži, način smanjenja emisije CO2 je smanjenje potrošnje energije u svim oblastima, a ne samo u oblasti transporta. Na žalost, političarima-birokratama je najlakše da se "uhvate" za transport, a posebno za putničke automobile, pošto je to običnom čoveku najbliže i veoma razumljivo kada ode na benzinsku stanicu. Radikalno smanjenje potrošnje energije zahteva i radikalnu promenu u načinu života ljudi, a naročito u najrazvijenijim državama sveta - koliko su oni spremni i voljni da to prihvate ("American Way of life" i slične stvari)?

Pametnome dosta!

P.S. Unapred izjavljujem da neću ulaziti u diskusiju oko ovog komentara, kao i da neću komentarisati komentare drugih. Tema je isuviše ozbiljna i za profesionalce iz ove oblasti ...

Milos

pre 13 godina

od predstavljanja prvog automobila pa do danas, osnovna konstrukcija i nukleus motora je identicna, pokretan uz pomoc fosilnih goriva. Da su hteli, pre 50 godina su mogli da izbace fosilna goriva iz upotrebe, ali interes pojedinaca je veci od interesa planete.

kursula

pre 13 godina

A sta da vozimo,mada sto li se ja pitam gluposti kad mi ni do tad nema da udjemo u uniju pa lepo ima za jeftine pare da pikupujemo polovnjake iz eu i da cepamo

Pera

pre 13 godina

A jel ce da zabrane i termo elektrane ? Ostalu industriju ? Ostale koji emituju CO2 ? Koji bezobrazluk. CO2 iz automobila inace nije no 35% ukupnog CO2 koji se emituje u modernom industrijalizovanom svetu.

kursula

pre 13 godina

A sta da vozimo,mada sto li se ja pitam gluposti kad mi ni do tad nema da udjemo u uniju pa lepo ima za jeftine pare da pikupujemo polovnjake iz eu i da cepamo

Milos

pre 13 godina

od predstavljanja prvog automobila pa do danas, osnovna konstrukcija i nukleus motora je identicna, pokretan uz pomoc fosilnih goriva. Da su hteli, pre 50 godina su mogli da izbace fosilna goriva iz upotrebe, ali interes pojedinaca je veci od interesa planete.

ФР

pre 13 godina

Ја се Србији "дивим до имбецилности". Нема земље која има толико концентрацију мудрих људи. Све знамо, све завере раскринкавамо - од Гадафија и Фукушиме, до ЕУ декрета који би ступили на снагу 2050. године. Чудо једно.

BojanNS

pre 13 godina

Covek je izmislio ekolosko vozilo, zove se bicikl, i sasvim je dovoljan za kretanje po gradu, pa cak i sire. Koliko sam primetio sve je vise i vise biciklista u NS svake godine, napred bajkeri :).

S

pre 13 godina

Nije bilo tako davno (pre 50 - 60 godina) kad u selu mog dede nije bilo ni jednog vozila sa unutrasnjim sagorevanjem a glavni pogon vozila su bili volovi, bivoli (selo je u blizini Leskovca) i konji. Sada tamo bivola vise nema uopste, krave, volove i konje ce uskoro ici da gledaju u zoovrt. I sta smo postigli? Nista.

Usput, ako EU ovo planira u skoroj buducnosti, zasto je toliko navalila na Libiju, sta ce im nafta ako ce je zabraniti kao energent?

Pera

pre 13 godina

A jel ce da zabrane i termo elektrane ? Ostalu industriju ? Ostale koji emituju CO2 ? Koji bezobrazluk. CO2 iz automobila inace nije no 35% ukupnog CO2 koji se emituje u modernom industrijalizovanom svetu.

Vladica

pre 13 godina

Hmm.. forsiranje brzih vozova koji po putniku (pri 100% popunjenosti) potrose vise energije nego bilo koje drumsko vozilo?! Hmmmm
I kao sto rekose vec u komentarima - ti 'cisti' automobili samo izmestaju mesto zagadjenja, a ako je izvor struje termo elektrana - zagadjenje je drasticno vece nego kod modernog motora sa unutrasnjim sagorevanjem.

dzigi

pre 13 godina

Ta alternativa su za sada e-automobili. Ako se nešto ne promeni u sledećih 40 godina, ne ginu nam NE elektrane u svakom većem gradu, i to samo za automobile. Svetla budućnost, osvetljena radijacijom...

promaja u glavi

pre 13 godina

a što to nama pričaju, kakve to veze ima sa nama, mi ako ovako budemo napredovali kao do sada, a ne vidim da će biti drugačije, 2050 u srbiji teško da će i biti vozila, biće dobro ako bude po neka bicikla i to samo službena, PTT, milicija i sl.

seljak

pre 13 godina

Evropska birokratija radi "punom parom". Baš "lepa" vest za sve proizvođače automobila, kamiona, autobusa i sličnih "stvarčica" u Evropi, a i šire ... Troškovi zamene jedne tehnologije drugom tehnologijom su ogromni, ali evropska birokratija verovatno ima na umu neki jeftin naučno-fantastični projekat tipa "transponovanja" materije (ljudi, robe itd.) iz tačke "A" u tačku "B" - pogledati neko smeće od holivudskih filmova na tu temu. I samo zamislite kakva će gužva nastati u tom "sistemu" kada treba nekoliko desetina hiljada evropskih birokrata "transponovati" iz Berlina, Pariza ... u Brisel, i obrnuto, i medjusobno iz jednog u drugi grad. Pa se kojim slučajem usled greške u "sistemu" "pomešaju" birokrata "A" i birokrata "B", šta li će onda nastati?

Šalu na stranu, sve se na kraju svodi na problem energije i njene "čistoće" u odnosu na okolinu (EKOLOGIJA), ukoliko nam cena energije nije na prvom mestu (gle čuda, najčešće jeste). A koliko je šta "čisto", evo možemo baš ovih dana da saznamo - trenutna adresa je Fukushima Daiichi, pa ko želi, neka prošeta u toj okolini.

I za postojeću tehnologiju mobilnih izvora snage, gde je motor sa unutrasnjim sagorevanjem danas neprikosnoven, postoji idealno gorivo - VODONIK - samo treba rešiti neke "sitne probleme" kao što su jeftino i "čisto" (po okolinu) dobijanje u velikim količinama, skladištenje, transport, distribucija i konačno smeštaj istog u vozilu. Ti problemi (bar neki od navedenih) su zajednički skoro svim tzv. "alternativnim" gorivima koja se danas spominju (CNG, LNG, alkoholi, biodizel itd.).

O "čistoći" sadašnjih vozila sa električnim pogonom ne vredi mnogo diskutovati - svaka korektna analiza "OD IZVORA DO TOČKA - FROM WELL TO WHEEL" pokazuje da je u pitanju samo izmeštanje mesta gde se zagađuje okolina, odnosno gde se emituje ugljen-dioksid, ili radioaktivni materijal (opet Fukushima Daiichi, a može i Three Mile Island, Černobilj, ... nastaviće se ovaj spisak). Bojim se samo da će to "izmeštanje" ići ka danas nerazvijenim delovima sveta u kojima postoje fosilni (ali i drugi, recimo atomski) izvori energije, a gde, na žalost, spadamo i mi. Ostali "čisti" načini dobijanja električne energije (hidroenergija, energija vetra, plime i oseke, solarna energija) su ili lokalnog karaktera, ili isuviše male "gustine" za ozbiljno dobijanje u većim količinama (tipičan primer za to je solarna energija).

Slično važi i za priču o tzv. "biogorivima" (alkoholi, biodizel, ...), gde iste analize ("od izvora do točka") pokazuju da je veoma teško postići pozitivan bilans ugljen-dioksida u celom lancu proizvodnje i potrošnje istih (pozitivan u smislu da se više utroši CO2 pri proizvodnji goriva nego što se emituje CO2 pri potrošnji goriva). Da ne ulazimo dalje u probleme nedostatka površina za proizvodnju hrane, iskorenjivanja ogromnih površina prašuma radi gajenja biljaka za dobijanje biogoriva itd.

Najefikasniji, ali i najteži, način smanjenja emisije CO2 je smanjenje potrošnje energije u svim oblastima, a ne samo u oblasti transporta. Na žalost, političarima-birokratama je najlakše da se "uhvate" za transport, a posebno za putničke automobile, pošto je to običnom čoveku najbliže i veoma razumljivo kada ode na benzinsku stanicu. Radikalno smanjenje potrošnje energije zahteva i radikalnu promenu u načinu života ljudi, a naročito u najrazvijenijim državama sveta - koliko su oni spremni i voljni da to prihvate ("American Way of life" i slične stvari)?

Pametnome dosta!

P.S. Unapred izjavljujem da neću ulaziti u diskusiju oko ovog komentara, kao i da neću komentarisati komentare drugih. Tema je isuviše ozbiljna i za profesionalce iz ove oblasti ...

analiticar amater

pre 13 godina

Poverovacu im tek kada se EU sluzbenici odreknu svojih sluzbenih automobila i pocnu da koriste javni prevoz. Inace prica o vecm koriscenju javnog prevoza na pije vodu, osim ako ne zivite i ne radite u velikom gradu. S druge strane i te kompanijekoje nude javni prevoz ce sa povecanjem interesovanja povecavati i cene, i time naravno svoje profite. O nekoj konkurenciji u javnom prevozu nemojte razmisljati, jer u EU vec postoje veliki establirani javni prevoznici koji s lakocom mogu ugusiti svaki pokusaj "malih" prevoznika, tako da svka varijanta jeftinog prevoza otpada, samo je pitanje da li ce te placati javnom prevozniku ili drzavama izmisljene takse.

Ako neko zivi van velikog grada, javni prevoz mu nece znaciti mnogo ili ce biti preskup, i oduzimace jako mnogo vremena. To opet moze stviriti pritisak na urbane sredine, skoka cena nekretnina, zagusenja cak i javnim prevozom, itd...

Jasno je da zele da automobile koriste samo "odabrani", a obican narod treba strpati u pokretne kutije i prevoziti od kreveta do radnog mesta, a ako se drznu da sednu u svoj automobil, to ce im debelo naplatiti...

Jesu to "evropske vrednosti" koje treba da prihvatimo. Evropljani vec sad placaju ogromne poreze na gorivo i ne bivaju svesni koliko im je zbog toga zivot nerealno skup i debelo zavide arapskim zemljama u kojima je cena benzina/nafte prava bagatela. Koliko ce to jos trpeti, ostaje da se vidi, ali po moj proceni na ulicam aje vec oko 5-10% manje automobila nego pre godinu dana recimo.

alpinista

pre 13 godina

NARAVNO zato će se dozvoliti trovanje na perfidniji način, GM hranom, pesticidima, GM semenom, lekovima, bankarskim opterećenjima, porezima na porez oporezovanih, vodom, neokolonijalizmom, televizijom i odnosima u Evropskoj uniji.

Mija Aleksić bi rekao otprilike ovako " Eeee, tako se to radi kratko ali ......čno".

Na Vama je da ovaj spisak produžite.

dd

pre 13 godina

Mene zivo interesuje kako ce obezbediti toliko alternativne energije za sva prevozna sredstva i potrebe domacinstava, industrije i ostalog. Da li ce doci do izgradnje novih nuklearnih elektrana? Ako bude doslo do izgradnje novih termoelektrana, kako ce one uticati na zivotnu okolinu? Ako dodje do upotrebe termalnih izvora, kakav ce to uticaj imati na ekologiju? Gradnja gasnih elektrana, takodje ce predstavljati neku alternativu. Gde ce se sve postaviti vetro elektrane i solarne ploce? Koliko ce obradivog zemljista biti pokriveno tim postrojenjima? Da li ce se preci na proizvodnju bio dizela iz kukurza? Kako ce to uticati na prehranu stanovnistva? Da li ce se hidro potencijali velikih reka adekvatno koristiti tj . da li ce Dunav npr. biti pregradjivan svakih 50 km i pravljene akumulacije za nove HE? Koliko ce biti potopljenih naselja, njiva, kulturno-istorijskih spomenika, suma u svetu? Da li ce biti u upotrebi neki novi izvori energije kao npr. vodonik? Da li ce onda biti ratova za vodu kao danas za naftu? Da li neko razmislja o autonomnosti tih vozila? Koliko ce trajati punjenje akumulatora na tim vozilima i gde ce se svi ti automobili prikljucivati da bi se napunili? Da li to znaci da onaj koji zeli da ima kola mora da ima i garazno mesto sa prikljckom za struju ili nece moci da ima auto? Ili ce do 2050-te izumeti perpetum mobile I ili II vrste? Mnogo pitanja, bez ili malo odgovora.

Branislav

pre 13 godina

I treba! Konacno..... a vi koji dajete zlobno smesne komentare, ne znate o cemu pricate. Evropa nije za vas, ali sta ja tu pametujem u zemlji seljaka na brdovitom Balkanu

Lev

pre 13 godina

(sale, 30. mart 2011 17:39)
Sale, ti ako hoces, zabij se u sobu. Niko tebe ne tera da izlazis, samo nadji nekog da ti doturuje ispod vrata hranu.
To sto ce u buducnosti sve moci da se obavi iz fotelje (ukljucujuci i "putovanje" u daleke predele), ne znaci da nam tako nesto i treba. Ne znaci i da to zelimo.

???

pre 13 godina

Verovatno su izračunali, da će se do tad potrošiti zalihe fosilnih goriva. Uostalom, mi ćemo do 2050. biti ili mrtvi ili nesposobni za vožnju, tako da, koga briga.

sreten

pre 13 godina

Od 100% zagadjenja jednog automobila 85% je vec nastalo pre nego sto je uopste izasao na ulicu. Ekspolatacija automobila prozvede najvise 15% njegovog ukupnog "carbon footprinta" od dizajnerskog stola do otpada. A koliko vidim, tu nista ne planiraju...

Зоран

pre 13 godina

"Mene zivo interesuje kako ce obezbediti toliko alternativne energije za sva prevozna sredstva i potrebe domacinstava, industrije i ostalog."

Европу обично љубав греје. Она је увек обема ногама на земљи.

Nenad-EU

pre 13 godina

Ovo nije neizvodljivo jer se vec sad u zemljama EU stimulisu oni ciji automobili imaju manju emisiju CO2 a debelo oporezuju oni sa vecom.

Deki

pre 13 godina

Dosta negativnih i ironicnih komentara na ovu po meni dobru najavu. Steta sto se sa ovakvom politikom ne krene i brze.
Efikasan prevoz u velikim gradovima moze da bude jedino dobar i brz masovni prevoz. To je ujedno energetski najefikasniji oblik prevoza.
Ogromne kolicine goriva se potrose u gradskim guzvama bespotrebno, ulice treba rasteretiti da bi se njima kretala dostavna vozila, tramvaji, autobusi.

Goran

pre 13 godina

Nije EU odlucila da zameni motorna vozila na fosilna goriva zbog svoje zabrinutosti za svetsku ekologiju, nego do 2050 vise nece biti nafte da se izvlaci iz zemlje. Jasno kao dan, nafte je sve manje i bice sve skuplja, a promena nam je potrebna odavno.

s tim rolaj

pre 13 godina

@BojanNS: Sadašnji broj biciklista u Novom Sadu nije ni 10% nekadašnjeg, kada je po biciklističkim stazama bila gužva, čak si morao često da pretičeš starije sugrađane...

Ljuba

pre 13 godina

Dobro do 2050 ko ziv ko na onom svetu ...
Hoce li neko reci FIAT-u da nepravi fabriku u Kragujevcu sa starim tehnologijama vec da proizvede takav motor kakav se trazi ili je to stara i vec vidjena praksa da staro ovde prodaje kao novo ?
Kad vec ulazimo u EU zadnji sa cim/kim cemo uci kao prvi ?

Igor

pre 13 godina

Sve je to lepo i pozdravljam, jer sam mašinac po struci i to baš smer koji se bavi vozilima. Shvatam vrednost ovakve odluke. ALI, uvek ima neko "ali"...
S obzirom da sam rođen 1974.godine, ovo neću ni da doživim :-) Isto je kao da je objavljena vest da će 3253.god da se ukine worp i ograniči vožnja na brzinu svetlosti.
Ako sa druge strane postavimo trenutne količine nafte, nisu oni doneli nikakvu odluku, nego su samo izreklamirali da poostižu nešto što će samo da se desi, hteli to oni ili ne.
Kratko rečeno, poruka odluke je za pozdrav, ali politička iskrenost - tandara broć!

sale

pre 13 godina

A nije vam palo na pamet da ce voznja, odnosno putovanje najvecim delom biti suvisno u buducnosti? Raditi se moze od kuce, posecivati turisticke znamenitosti je moguce u virtuelnom svetu ili na daljinu, poslovni sastanci takodje mogu da se zamene video konferencijama ili tele-prisustvom, kupovina je moguca onlajn, a za preostalo: izlaske, posete, godisnje odmore i lekarske preglede moze da se koristi masovni prevoz, bicikl ili (robotski) elektricni taksi.

petar

pre 13 godina

treba imati na umu da je ,odavno, vec otkriven novi nacin proizvodnje zelene struje uspomoc magnetnih turbina. ove su relativno jeftine da se nabave a struje se njima dobija za dzabaka.

Udiši duboko

pre 13 godina

Ovo je mogao svaki inženjer mašinstva da smisli. Ali nije. Neki od Vas znaju za ovo neki ne. Pozdrav

http://www.popularmechanics.com/cars/news/preview-concept/4217016

Skeptik

pre 12 godina

Čista budalaština. Ne mogu na taj način da smanje emisiju CO2 za 60%, kada 95% CO2 na planeti produkuju okeani. Da neće možda i njih da isuše? "Ekologija" kako je formulisana u zakonodavstvu EU lagano ali sigurno postaje nova prevara veka, sredstvo za manipulaciju masama i jednostavno otimanje para lakovernima. Sredstvo za držanje masa pod kontrolom i jeftin alibi za 1001. glupost koje inače nikako ne bi prošle. Ko to još nije shvatio, vrlo brzo će mu biti jasno kao dan.

U cilju "ekološke zaštite" vrlo brzo će nam potpuno uskratiti slobodu kretanja, odnosno za odlazak u prirodu će propisati takve dažbine da će to sebi moći da priušte samo najbogatiji. Praktično svaka očuvana šuma će postati rezervat, nešto gde ne smemo ni nogom da kročimo, a kamoli automobilom, a svevideće oko će motriti na svaki naš potez i sankcionisati ga automatizovano. Orvel nije slutio da će sredstvo kojim će njegove mračne prognoze biti realizovane postati upravo - institucionalizovana ekologija.

Branislav

pre 13 godina

I treba! Konacno..... a vi koji dajete zlobno smesne komentare, ne znate o cemu pricate. Evropa nije za vas, ali sta ja tu pametujem u zemlji seljaka na brdovitom Balkanu

Pera

pre 13 godina

A jel ce da zabrane i termo elektrane ? Ostalu industriju ? Ostale koji emituju CO2 ? Koji bezobrazluk. CO2 iz automobila inace nije no 35% ukupnog CO2 koji se emituje u modernom industrijalizovanom svetu.

sale

pre 13 godina

A nije vam palo na pamet da ce voznja, odnosno putovanje najvecim delom biti suvisno u buducnosti? Raditi se moze od kuce, posecivati turisticke znamenitosti je moguce u virtuelnom svetu ili na daljinu, poslovni sastanci takodje mogu da se zamene video konferencijama ili tele-prisustvom, kupovina je moguca onlajn, a za preostalo: izlaske, posete, godisnje odmore i lekarske preglede moze da se koristi masovni prevoz, bicikl ili (robotski) elektricni taksi.

ФР

pre 13 godina

Ја се Србији "дивим до имбецилности". Нема земље која има толико концентрацију мудрих људи. Све знамо, све завере раскринкавамо - од Гадафија и Фукушиме, до ЕУ декрета који би ступили на снагу 2050. године. Чудо једно.

S

pre 13 godina

Nije bilo tako davno (pre 50 - 60 godina) kad u selu mog dede nije bilo ni jednog vozila sa unutrasnjim sagorevanjem a glavni pogon vozila su bili volovi, bivoli (selo je u blizini Leskovca) i konji. Sada tamo bivola vise nema uopste, krave, volove i konje ce uskoro ici da gledaju u zoovrt. I sta smo postigli? Nista.

Usput, ako EU ovo planira u skoroj buducnosti, zasto je toliko navalila na Libiju, sta ce im nafta ako ce je zabraniti kao energent?

kursula

pre 13 godina

A sta da vozimo,mada sto li se ja pitam gluposti kad mi ni do tad nema da udjemo u uniju pa lepo ima za jeftine pare da pikupujemo polovnjake iz eu i da cepamo

seljak

pre 13 godina

Evropska birokratija radi "punom parom". Baš "lepa" vest za sve proizvođače automobila, kamiona, autobusa i sličnih "stvarčica" u Evropi, a i šire ... Troškovi zamene jedne tehnologije drugom tehnologijom su ogromni, ali evropska birokratija verovatno ima na umu neki jeftin naučno-fantastični projekat tipa "transponovanja" materije (ljudi, robe itd.) iz tačke "A" u tačku "B" - pogledati neko smeće od holivudskih filmova na tu temu. I samo zamislite kakva će gužva nastati u tom "sistemu" kada treba nekoliko desetina hiljada evropskih birokrata "transponovati" iz Berlina, Pariza ... u Brisel, i obrnuto, i medjusobno iz jednog u drugi grad. Pa se kojim slučajem usled greške u "sistemu" "pomešaju" birokrata "A" i birokrata "B", šta li će onda nastati?

Šalu na stranu, sve se na kraju svodi na problem energije i njene "čistoće" u odnosu na okolinu (EKOLOGIJA), ukoliko nam cena energije nije na prvom mestu (gle čuda, najčešće jeste). A koliko je šta "čisto", evo možemo baš ovih dana da saznamo - trenutna adresa je Fukushima Daiichi, pa ko želi, neka prošeta u toj okolini.

I za postojeću tehnologiju mobilnih izvora snage, gde je motor sa unutrasnjim sagorevanjem danas neprikosnoven, postoji idealno gorivo - VODONIK - samo treba rešiti neke "sitne probleme" kao što su jeftino i "čisto" (po okolinu) dobijanje u velikim količinama, skladištenje, transport, distribucija i konačno smeštaj istog u vozilu. Ti problemi (bar neki od navedenih) su zajednički skoro svim tzv. "alternativnim" gorivima koja se danas spominju (CNG, LNG, alkoholi, biodizel itd.).

O "čistoći" sadašnjih vozila sa električnim pogonom ne vredi mnogo diskutovati - svaka korektna analiza "OD IZVORA DO TOČKA - FROM WELL TO WHEEL" pokazuje da je u pitanju samo izmeštanje mesta gde se zagađuje okolina, odnosno gde se emituje ugljen-dioksid, ili radioaktivni materijal (opet Fukushima Daiichi, a može i Three Mile Island, Černobilj, ... nastaviće se ovaj spisak). Bojim se samo da će to "izmeštanje" ići ka danas nerazvijenim delovima sveta u kojima postoje fosilni (ali i drugi, recimo atomski) izvori energije, a gde, na žalost, spadamo i mi. Ostali "čisti" načini dobijanja električne energije (hidroenergija, energija vetra, plime i oseke, solarna energija) su ili lokalnog karaktera, ili isuviše male "gustine" za ozbiljno dobijanje u većim količinama (tipičan primer za to je solarna energija).

Slično važi i za priču o tzv. "biogorivima" (alkoholi, biodizel, ...), gde iste analize ("od izvora do točka") pokazuju da je veoma teško postići pozitivan bilans ugljen-dioksida u celom lancu proizvodnje i potrošnje istih (pozitivan u smislu da se više utroši CO2 pri proizvodnji goriva nego što se emituje CO2 pri potrošnji goriva). Da ne ulazimo dalje u probleme nedostatka površina za proizvodnju hrane, iskorenjivanja ogromnih površina prašuma radi gajenja biljaka za dobijanje biogoriva itd.

Najefikasniji, ali i najteži, način smanjenja emisije CO2 je smanjenje potrošnje energije u svim oblastima, a ne samo u oblasti transporta. Na žalost, političarima-birokratama je najlakše da se "uhvate" za transport, a posebno za putničke automobile, pošto je to običnom čoveku najbliže i veoma razumljivo kada ode na benzinsku stanicu. Radikalno smanjenje potrošnje energije zahteva i radikalnu promenu u načinu života ljudi, a naročito u najrazvijenijim državama sveta - koliko su oni spremni i voljni da to prihvate ("American Way of life" i slične stvari)?

Pametnome dosta!

P.S. Unapred izjavljujem da neću ulaziti u diskusiju oko ovog komentara, kao i da neću komentarisati komentare drugih. Tema je isuviše ozbiljna i za profesionalce iz ove oblasti ...

dzigi

pre 13 godina

Ta alternativa su za sada e-automobili. Ako se nešto ne promeni u sledećih 40 godina, ne ginu nam NE elektrane u svakom većem gradu, i to samo za automobile. Svetla budućnost, osvetljena radijacijom...

Vladica

pre 13 godina

Hmm.. forsiranje brzih vozova koji po putniku (pri 100% popunjenosti) potrose vise energije nego bilo koje drumsko vozilo?! Hmmmm
I kao sto rekose vec u komentarima - ti 'cisti' automobili samo izmestaju mesto zagadjenja, a ako je izvor struje termo elektrana - zagadjenje je drasticno vece nego kod modernog motora sa unutrasnjim sagorevanjem.

Udiši duboko

pre 13 godina

Ovo je mogao svaki inženjer mašinstva da smisli. Ali nije. Neki od Vas znaju za ovo neki ne. Pozdrav

http://www.popularmechanics.com/cars/news/preview-concept/4217016

Milos

pre 13 godina

od predstavljanja prvog automobila pa do danas, osnovna konstrukcija i nukleus motora je identicna, pokretan uz pomoc fosilnih goriva. Da su hteli, pre 50 godina su mogli da izbace fosilna goriva iz upotrebe, ali interes pojedinaca je veci od interesa planete.

BojanNS

pre 13 godina

Covek je izmislio ekolosko vozilo, zove se bicikl, i sasvim je dovoljan za kretanje po gradu, pa cak i sire. Koliko sam primetio sve je vise i vise biciklista u NS svake godine, napred bajkeri :).

analiticar amater

pre 13 godina

Poverovacu im tek kada se EU sluzbenici odreknu svojih sluzbenih automobila i pocnu da koriste javni prevoz. Inace prica o vecm koriscenju javnog prevoza na pije vodu, osim ako ne zivite i ne radite u velikom gradu. S druge strane i te kompanijekoje nude javni prevoz ce sa povecanjem interesovanja povecavati i cene, i time naravno svoje profite. O nekoj konkurenciji u javnom prevozu nemojte razmisljati, jer u EU vec postoje veliki establirani javni prevoznici koji s lakocom mogu ugusiti svaki pokusaj "malih" prevoznika, tako da svka varijanta jeftinog prevoza otpada, samo je pitanje da li ce te placati javnom prevozniku ili drzavama izmisljene takse.

Ako neko zivi van velikog grada, javni prevoz mu nece znaciti mnogo ili ce biti preskup, i oduzimace jako mnogo vremena. To opet moze stviriti pritisak na urbane sredine, skoka cena nekretnina, zagusenja cak i javnim prevozom, itd...

Jasno je da zele da automobile koriste samo "odabrani", a obican narod treba strpati u pokretne kutije i prevoziti od kreveta do radnog mesta, a ako se drznu da sednu u svoj automobil, to ce im debelo naplatiti...

Jesu to "evropske vrednosti" koje treba da prihvatimo. Evropljani vec sad placaju ogromne poreze na gorivo i ne bivaju svesni koliko im je zbog toga zivot nerealno skup i debelo zavide arapskim zemljama u kojima je cena benzina/nafte prava bagatela. Koliko ce to jos trpeti, ostaje da se vidi, ali po moj proceni na ulicam aje vec oko 5-10% manje automobila nego pre godinu dana recimo.

Deki

pre 13 godina

Dosta negativnih i ironicnih komentara na ovu po meni dobru najavu. Steta sto se sa ovakvom politikom ne krene i brze.
Efikasan prevoz u velikim gradovima moze da bude jedino dobar i brz masovni prevoz. To je ujedno energetski najefikasniji oblik prevoza.
Ogromne kolicine goriva se potrose u gradskim guzvama bespotrebno, ulice treba rasteretiti da bi se njima kretala dostavna vozila, tramvaji, autobusi.

alpinista

pre 13 godina

NARAVNO zato će se dozvoliti trovanje na perfidniji način, GM hranom, pesticidima, GM semenom, lekovima, bankarskim opterećenjima, porezima na porez oporezovanih, vodom, neokolonijalizmom, televizijom i odnosima u Evropskoj uniji.

Mija Aleksić bi rekao otprilike ovako " Eeee, tako se to radi kratko ali ......čno".

Na Vama je da ovaj spisak produžite.

Igor

pre 13 godina

Sve je to lepo i pozdravljam, jer sam mašinac po struci i to baš smer koji se bavi vozilima. Shvatam vrednost ovakve odluke. ALI, uvek ima neko "ali"...
S obzirom da sam rođen 1974.godine, ovo neću ni da doživim :-) Isto je kao da je objavljena vest da će 3253.god da se ukine worp i ograniči vožnja na brzinu svetlosti.
Ako sa druge strane postavimo trenutne količine nafte, nisu oni doneli nikakvu odluku, nego su samo izreklamirali da poostižu nešto što će samo da se desi, hteli to oni ili ne.
Kratko rečeno, poruka odluke je za pozdrav, ali politička iskrenost - tandara broć!

dd

pre 13 godina

Mene zivo interesuje kako ce obezbediti toliko alternativne energije za sva prevozna sredstva i potrebe domacinstava, industrije i ostalog. Da li ce doci do izgradnje novih nuklearnih elektrana? Ako bude doslo do izgradnje novih termoelektrana, kako ce one uticati na zivotnu okolinu? Ako dodje do upotrebe termalnih izvora, kakav ce to uticaj imati na ekologiju? Gradnja gasnih elektrana, takodje ce predstavljati neku alternativu. Gde ce se sve postaviti vetro elektrane i solarne ploce? Koliko ce obradivog zemljista biti pokriveno tim postrojenjima? Da li ce se preci na proizvodnju bio dizela iz kukurza? Kako ce to uticati na prehranu stanovnistva? Da li ce se hidro potencijali velikih reka adekvatno koristiti tj . da li ce Dunav npr. biti pregradjivan svakih 50 km i pravljene akumulacije za nove HE? Koliko ce biti potopljenih naselja, njiva, kulturno-istorijskih spomenika, suma u svetu? Da li ce biti u upotrebi neki novi izvori energije kao npr. vodonik? Da li ce onda biti ratova za vodu kao danas za naftu? Da li neko razmislja o autonomnosti tih vozila? Koliko ce trajati punjenje akumulatora na tim vozilima i gde ce se svi ti automobili prikljucivati da bi se napunili? Da li to znaci da onaj koji zeli da ima kola mora da ima i garazno mesto sa prikljckom za struju ili nece moci da ima auto? Ili ce do 2050-te izumeti perpetum mobile I ili II vrste? Mnogo pitanja, bez ili malo odgovora.

petar

pre 13 godina

treba imati na umu da je ,odavno, vec otkriven novi nacin proizvodnje zelene struje uspomoc magnetnih turbina. ove su relativno jeftine da se nabave a struje se njima dobija za dzabaka.

promaja u glavi

pre 13 godina

a što to nama pričaju, kakve to veze ima sa nama, mi ako ovako budemo napredovali kao do sada, a ne vidim da će biti drugačije, 2050 u srbiji teško da će i biti vozila, biće dobro ako bude po neka bicikla i to samo službena, PTT, milicija i sl.

???

pre 13 godina

Verovatno su izračunali, da će se do tad potrošiti zalihe fosilnih goriva. Uostalom, mi ćemo do 2050. biti ili mrtvi ili nesposobni za vožnju, tako da, koga briga.

Nenad-EU

pre 13 godina

Ovo nije neizvodljivo jer se vec sad u zemljama EU stimulisu oni ciji automobili imaju manju emisiju CO2 a debelo oporezuju oni sa vecom.

Skeptik

pre 12 godina

Čista budalaština. Ne mogu na taj način da smanje emisiju CO2 za 60%, kada 95% CO2 na planeti produkuju okeani. Da neće možda i njih da isuše? "Ekologija" kako je formulisana u zakonodavstvu EU lagano ali sigurno postaje nova prevara veka, sredstvo za manipulaciju masama i jednostavno otimanje para lakovernima. Sredstvo za držanje masa pod kontrolom i jeftin alibi za 1001. glupost koje inače nikako ne bi prošle. Ko to još nije shvatio, vrlo brzo će mu biti jasno kao dan.

U cilju "ekološke zaštite" vrlo brzo će nam potpuno uskratiti slobodu kretanja, odnosno za odlazak u prirodu će propisati takve dažbine da će to sebi moći da priušte samo najbogatiji. Praktično svaka očuvana šuma će postati rezervat, nešto gde ne smemo ni nogom da kročimo, a kamoli automobilom, a svevideće oko će motriti na svaki naš potez i sankcionisati ga automatizovano. Orvel nije slutio da će sredstvo kojim će njegove mračne prognoze biti realizovane postati upravo - institucionalizovana ekologija.

Зоран

pre 13 godina

"Mene zivo interesuje kako ce obezbediti toliko alternativne energije za sva prevozna sredstva i potrebe domacinstava, industrije i ostalog."

Европу обично љубав греје. Она је увек обема ногама на земљи.

Goran

pre 13 godina

Nije EU odlucila da zameni motorna vozila na fosilna goriva zbog svoje zabrinutosti za svetsku ekologiju, nego do 2050 vise nece biti nafte da se izvlaci iz zemlje. Jasno kao dan, nafte je sve manje i bice sve skuplja, a promena nam je potrebna odavno.

Ljuba

pre 13 godina

Dobro do 2050 ko ziv ko na onom svetu ...
Hoce li neko reci FIAT-u da nepravi fabriku u Kragujevcu sa starim tehnologijama vec da proizvede takav motor kakav se trazi ili je to stara i vec vidjena praksa da staro ovde prodaje kao novo ?
Kad vec ulazimo u EU zadnji sa cim/kim cemo uci kao prvi ?

Lev

pre 13 godina

(sale, 30. mart 2011 17:39)
Sale, ti ako hoces, zabij se u sobu. Niko tebe ne tera da izlazis, samo nadji nekog da ti doturuje ispod vrata hranu.
To sto ce u buducnosti sve moci da se obavi iz fotelje (ukljucujuci i "putovanje" u daleke predele), ne znaci da nam tako nesto i treba. Ne znaci i da to zelimo.

sreten

pre 13 godina

Od 100% zagadjenja jednog automobila 85% je vec nastalo pre nego sto je uopste izasao na ulicu. Ekspolatacija automobila prozvede najvise 15% njegovog ukupnog "carbon footprinta" od dizajnerskog stola do otpada. A koliko vidim, tu nista ne planiraju...

s tim rolaj

pre 13 godina

@BojanNS: Sadašnji broj biciklista u Novom Sadu nije ni 10% nekadašnjeg, kada je po biciklističkim stazama bila gužva, čak si morao često da pretičeš starije sugrađane...