Nedelja, 27.03.2011.

00:06

Srbijagas širi posed na Petrohemiju

Preduzeće Srbijagas nastavlja da širi krug svog poslovanja. Za dve godine već je preuzelo ili kupilo šest firmi, a uskoro bi moglo i pančevačku Petrohemiju.

Izvor: Blic

Srbijagas širi posed na Petrohemiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Srba

pre 13 godina

Pravog rešenja za Petrohemiju nema bez ozbiljnog vlasnika, a to nije ni Srbijagas, ni NIS. Međutim, čak i oni su bolji od trenutnog menadžmenta koji je finansijska ispostava G17+ (URS). Sve "veliki stručnjaci", a u 2010. gubitak od preko 50 miliona EUR. Rešenje se možda krije u velikim investicijama, ali ne tako što će biti angažovana neka trećerazredna strana kompanija koja će dobar deo novca za investicije iz budžeta Republike Srbije potrošiti i na privatno-stranačke troškove, što je trenutno slučaj.

Radnik PHK

pre 13 godina

@ penzioner
Vidi se da ste, dragi kolega, penzioner. Možda je g. Pavlov i pošten čovek, ali šta, recimo, radi njegov komercijalni direktor. On ne zastupa interese Petrohemije, već interese jedne stranke.

penzioner PHK

pre 13 godina

@(Radnik PHK, 27. mart 2011 19:44),
"Raskidaju poslove sa našim dugogodišnjim partnerima ..."

Gresis, kolega, to je upravo, ono sto ne rade, jer su vam ti partneri i dosli glave! Ovaj g.d. jos ponesto na tom polju i radi, ali sta je bilo sa (npr.) Vesnom Begovic, bila je u istraznom zatvoru, teretirili je za "nesavesno poslovanje", za oko 4 miliona evra, a onda je pustili i vratili na posao (ako sam dobro obavesten). Ona, njena cerka u SAD & CO. su vam "ti" partneri! Niti se bez njih mogu nabaviti sirovine, niti se bez njih mogu prodati prizvodi, slicno kao u Kolubari ... Cetiri poslednja gen. direktora to "pokusava" da rascivija, ali, zaboga, udaraju u zid, kako spoljni, tako i unutrasnji, i samo nastavljaju, gde su prethodni stali. Kad moze, a ko ne bi, neka se prvi kamenom baci, ili bar zazmuri, dok ne prodje mandat!
Kako kaze narod: "Sjasi Kurta, da uzjasi Murta"; a sistem pljacke opstaje!
Imali smo penzionisanog general-pukovnika VJ, Sinisu Borovica, na celu fabrike, imali i perjanicu, tadasnjeg I coveka DS-a u Pancevu, Adzica, nista nisu uradili, mozda vas bivsi DB-ovcu, Pavlov, i stavi na noge, ako uspe da raskrinka mafiju, ali sumnjam!
Inace, slazem se, da bi to efikasno, mogao da presece, samo neko sa strane, Rusi, kao u NIS-u (RNP), ili neko drugi.
Neka vam je Bog u pomoci, kako god.

Dexterijus

pre 13 godina

Sramota je sta se deshava sa Petrohemijom. U Holandiji se njihova Petrohemija isplatila za 7 godina. Grci grade novu,cak i Hrvati sad nesto "ceprkaju"...pa se pitam: Ko je ovde lud,ili koga pokushavaju da naprave ludim? Kad ceo svet "pravi pare" u svojim Petrohemijama. A sto se vishka radnika tice,ima ga i to mnogo.I naravno mozte pretpostaviti gde,u administraciji!!! A za to vreme u nekim pogonima smene se "krpe" sa radnicima, ljudi moraju da ostaju da rade i po dve smene jer nema ko,a svakim danom se prosek godina povecava,koji je sada preko 50. Mnogi nedocekaju penzije,mnogi se razbole i odlaze kao invalidi rada. Jednostavno loshe sprovodjene sistematizacije, politicki instruisane dovele su dovde. Jos sada "prete" radnicima u pogonima da ce da dobijaju otkaze zbog nenosenje "dela" opreme(npr. shlema),a neki nemaju ni rukavice. Higijena je do skoro bila katastrofa. "shtekaju" se na cistacima koje imaju oko 15000din.
A Dinkic i "kompanija" se diche sa 200mil eura izvoza...itd....
Ovako neide.
Fabriku profesionalcima u ruke,ako treba i Rusima.
Makar neka nam oni organizuju fabriku,kao sto su NIS,ako "mi" neznamo ili necemo,i neka oni kazi koje vishak,da se "mi" nebi "poubijali".....

Marko

pre 13 godina

Blago nama kad nam Bajatovic nalazi strateske partnere za dojucerasnje privredne gigante.Pa zar njihov kadar nije do juce gazdovao kod distribucije uglja u Kolubari i da se ne vracamo jos godinama unazad. Dokle vise ljudi!

tabasco pit

pre 13 godina

svi ovi koji pisu o velikom potencijalu Petrohemije i o velikom izvozu, treba da znaju da je dovoljno da Petrohemija samo plati dug za gas....
Ali problem je sto nema ni za gas ni za plate. petrohemija od svog poslovanja, jedino sto pravi to su gubici...

Da su sva ova preduzeca koja se spominju da ih je Srbijagas kupio, platila gas, danas bi bila u necijim drugim rukama. Ali nisu imali para....i tu svaka prica pocinje i prestaje...

gasman

pre 13 godina

Tako to ide. Prvo desničari sa severa skandiraju Putinu, pa onda navodno rusi prave stadio (a neće kao poslovni prostor uz njega i to na placu za DŽ). E onda je neko uništio Petrohemiju, pa je neženja DB spašava. A rusi kupuju na kraju sve, i otpuštaju bar 50% radnika iz svih firmi Srbijagasa. Kao i iz Beopetrola, u koji nisu uložili ni marku 5 godina.

Radnik PHK

pre 13 godina

I treba da bude preuzeta od nekoga ko će joj biti bolji gazda. U Petrohemiji se samo menjaju rukovodioci koji najčešće niti znaju gde su došli ni šta treba da rade. Ovi poslednji su čini se najnestručniji. Moj bivši kolega kaže da će fabrika u najskorije vreme stati. Pa sigurno da hoće, jer menadžment nije u stanju da obezbedi benzin. Raskidaju poslove sa našim dugogodišnjim partnerima, nameštaju svojim partijskim ili drugim prijateljima, odlučuju bahato o svemu. Zato, brate, neka dođu Rusi. Kod naših komšija preko puta (Rafinerija nafte Pančevo) već odlaze naši dobri mladi stručnjaci, jer se zna red i politika se ostavlja ispred vrata. Ovako misli velika većina mojih kolega.

M. Н. Лазар

pre 13 godina

Видим да компанија Бајатгас, купује предузећа по Србију у €урима.
Дал' је то, поред важећег динара протузаконито?

penzioner PHK

pre 13 godina

Da, velika bi greska bila, kada bi drzava pustila Petrohemiju "niz vodu". U ovom nekom prelaznom perjodu, sve jedno je, ko ce njom upravljati, ne samo iz ugla radnika, nego i iz interesa drzave. Proizvodnja petrohemikalija, jednostavno je profitabilna svuda u svetu, sem u Srbiji. Obrt je ogroman, izvoz, kako kad, ali godinama menju prvih tri u Srbiji, a zarade - nema. Problem jeste visesegmentualan, zbog cega je to tako, ali je najbitniji, nesposoban menadzment! Petrohemiji preti izvesno zaustavljanje u narednih nekoliko nedelje, a ako se zna, da ponovni (eventualni, ako ga ikada vise bude) start, kosta minimum 1 milion evra, trebalo bi ga izbeci. Ako je trenutni i prelazni "spas" Srbijagas i NIS, uredu, ali bez strucnog i sposobnog menadzmenta, i aktiviranja planova, koji su vodjeni sa bivsim ministrom ekonomije, Dinkicem, oko povecanja kapaciteta, uz novu, strucnu sistematizaciju i racionalizaciju, uzaludno je, prakticno mrtvu firmu, odrzavati na "aparatima".
Petrohemija jeste perspektivna firma, mozda jedna od retkih, za koju ima nade, a koja je trenutno u gubitku. Radeci, ona stvara dobro, i za sebe i za drzavu! Ona je II izboznik u Srbiji, sto zemlji donosi znacajna devizna sretstva, oromna sredstva se slivaju u budzet, od njenog obrta, a uz malo truda, drzava, ili neki drugi vlasnik nje, imao bi i zavidan profit.

Zoran

pre 13 godina

Najgore je sto ce sve to dobiti onaj koji kupi Srbijagas kad bude bila privatizacija. Ej bre, koliko je to kvadrata i kojecega... zna se da ce rusi kupiti, pitanje je samo da li ce to zaista biti rusi ili Miloseviceva porodica? A procentu koji ce Bajatovic dobiti je suvisno pricati.

Deki

pre 13 godina

Umesto da nam gas bude kvalitetniji i jeftiniji jer se ocito bahate i ne znaju sta ce od kesa... Oni jos peru ko zna kakve pare iz Rusije.

kgb

pre 13 godina

Iza ove price stoji otimacina Petrohemije koju treba da obave NIS i Srbijagas zajedno sa nasim politicarima i da vecinski vlasnik postane ruska drzava bez novca.Petrohemija je inace najbolji srpski izvoznik i godinama najperspektivnija srbska firma ali je politicari kao i sve gledaju prvenstveno kao odlican plen.

goran

pre 13 godina

Ovo je samo nacin da i Petrohemiju poklone rusima.Petrohemija je inace najveci izvoznik u Srbiji sa izvozom od 90% na trziste EU.Rusi su prilikom preuzimanja NIS-a odmah hteli da otmu i Petrohemiju uz pomoc domacih patriota ali nisu imali pravu pricu za obmanu gradjana Srbije.Sada su dobili signal od rusa da je vreme da sloze pricu o neophodnosti da rusi budu strateski partner da bi Petrohemije bilo bolje sto je laz.Ovo ako patriote ostvare bice nova najveca pljacka veka gradjana Srbije jer Petrohemija je zlatna koka.Bojim se da nemamo instituciju koja moze i hoce da spreci ovu pljacku.

Markantna crnka

pre 13 godina

Ništa ne brinite, sve je to marketinški trik! Kao što je ostavio rusku delegaciju u Hajatu, dok sam mu popravljala kravatu tako ću ga ja izvesti i sa tih šatro dogovora i sastanaka o dobrobiti srpskih preduzeča! Znam da to nije lepo, ali šta ću dobro me plaća, doduše državnim parama, a meni je ionako svejedno ko plaća dok plaća, navikla sam!!!!!

Steva

pre 13 godina

Odgovor na: "A Tadic sve to kao gleda, a ne vidi pored zdravih ociju....ili pripada vecini,"


Vidi prijatelju, zar nije to isto urađeno sa našim bankama? Ubijeno 4 najveće banke koje su držale u šaci pola Srbije i tržište predato austrijancima/nemcima?

Zar nije to urađeno sa Sartidom - prodat za 19.000.000 EUR a dugove preuzela Srbija??? A koliko je koštala ta čeličana?

Zar nije to urađeno sa mlekarskom industrijom i velikim delom poljoprivrede koji je predat Hrvatima?

I čija smo mi onda gubernija?

Aj' batalite više s tom pričom o ruskoj guberniji.

Neka dođe onda neko drugi - ova vlast nas je bacila na kolena, za vreme Slobe je bilo bolje. Niko sem Rusa više neće da dođe jer su ono što je valjalo zapadnjaci već pokupili - time im je sadašnja vlast platila za usluge prilikom skidanja Slobe.

Sada, pošto su nas namerno zadužili (hej, znaš li da si ti lično dužan par hiljada EUR jer su te ONI zadužili?!?) A to ćeš platiti tako što ćeš gorivo plaćati sve skuplje i skuplje, što će ti hleb biti 70 dinara, što ćeš morati da plaćaš nebulozno visok porez na stan, što će se uskoro setiti da poskupe i vodu iz vodovoda, što plaćaš putarinu Beograd-Niš 740 dinara (kao gorivo za pola puta do tamo), što ti struja poskupljuje 10% iako je dinar ojačao u odnosu na EUR...

Nismo mi ruska, već zpadnoevropska gubernija, i odlično je da Rusi ovde imaju veliki interes jer onda mi možemo postati mesto ekonomskog rata/saradnje zapada i istoka pa nam možda zato bude bolje.

Ali sa ovim ljudima na vlasti ne, jer bi bilo mnogo bolje da nismo u ovom položaju njihovom krivicom i da mi možemo da postavljamo uslove.

Njih sve treba pohapsiti i potrpati u zatvore da sunca nikada više ne vide jer plač gladne dece u Srbiji nije vredan njihovih fotelja, bolesnih ambicija, lične i moralne neodgovornosti i krajnje zlonamernosti ili nestručnosti/nesposobnosti.

каурин

pre 13 godina

Пишем ово у тренутку кад су само два коментатора присутна и питам их (као и све друге који ће исто/слично коментарисати после њих): Да ли је паметније оставити Петрохемију као Гадафијеве тенкове на чистини и дозволити да их (највероватније) Руси преузму као Коле три шећеране?

Петрохемија је далеко важнија од свих преузимања које је Србијагас урадио до сада и надам се да ће је преузети пре него што неко пружи шаку семенки и сунцокрета за њу!

srp i cekic

pre 13 godina

petrohemija je jedina fabrika koja je imala extra dobar izvoz i nije mogla nikako da udje u minus,osim ako i samo ako nije namerno nekim menadzerem unistena?
Nesekirajte se, sve ce to biti debelo kobfiskovano i vraceno gradjanima i drzavi u vidu akcija,a kad bude vraceno svaki ko ukrade ici ce na preki sud

A Tadic sve to kao gleda, a ne vidi pored zdravih ociju....ili pripada vecini

pre 13 godina

Rusofilska SPS jos uvek pod snaznim uticajem Mire Markovic sluzi ulogu trojanskog konja kako bi se Srbija prometnula u jos jednu rusku guberniju. Naime, Srbijagas treba da "pozobe" sto vise znacajnih firmi po Srbiji (sto vec uvelike radi), a onda ce se "udruziti" sa nekim ruskim gigantom (pod uticajem ruske vlade) po principu NIS-a (50% Rusima, 49% Srbima). Scenario nije nimalo sofisticiran iole obrazovanoj osobi, ali nazalost, takvi su danas u Srbiji manjina.

Koliko firmi? Osam, na ________ te nosam

pre 13 godina

Hoce li neko zaustaviti ovu skandaloznu fizionomiju od samoga sebe. ***** Doduse najbolji primer u kakvoj zemlji zivimo.

Koliko firmi? Osam, na ________ te nosam

pre 13 godina

Hoce li neko zaustaviti ovu skandaloznu fizionomiju od samoga sebe. ***** Doduse najbolji primer u kakvoj zemlji zivimo.

A Tadic sve to kao gleda, a ne vidi pored zdravih ociju....ili pripada vecini

pre 13 godina

Rusofilska SPS jos uvek pod snaznim uticajem Mire Markovic sluzi ulogu trojanskog konja kako bi se Srbija prometnula u jos jednu rusku guberniju. Naime, Srbijagas treba da "pozobe" sto vise znacajnih firmi po Srbiji (sto vec uvelike radi), a onda ce se "udruziti" sa nekim ruskim gigantom (pod uticajem ruske vlade) po principu NIS-a (50% Rusima, 49% Srbima). Scenario nije nimalo sofisticiran iole obrazovanoj osobi, ali nazalost, takvi su danas u Srbiji manjina.

goran

pre 13 godina

Ovo je samo nacin da i Petrohemiju poklone rusima.Petrohemija je inace najveci izvoznik u Srbiji sa izvozom od 90% na trziste EU.Rusi su prilikom preuzimanja NIS-a odmah hteli da otmu i Petrohemiju uz pomoc domacih patriota ali nisu imali pravu pricu za obmanu gradjana Srbije.Sada su dobili signal od rusa da je vreme da sloze pricu o neophodnosti da rusi budu strateski partner da bi Petrohemije bilo bolje sto je laz.Ovo ako patriote ostvare bice nova najveca pljacka veka gradjana Srbije jer Petrohemija je zlatna koka.Bojim se da nemamo instituciju koja moze i hoce da spreci ovu pljacku.

kgb

pre 13 godina

Iza ove price stoji otimacina Petrohemije koju treba da obave NIS i Srbijagas zajedno sa nasim politicarima i da vecinski vlasnik postane ruska drzava bez novca.Petrohemija je inace najbolji srpski izvoznik i godinama najperspektivnija srbska firma ali je politicari kao i sve gledaju prvenstveno kao odlican plen.

srp i cekic

pre 13 godina

petrohemija je jedina fabrika koja je imala extra dobar izvoz i nije mogla nikako da udje u minus,osim ako i samo ako nije namerno nekim menadzerem unistena?
Nesekirajte se, sve ce to biti debelo kobfiskovano i vraceno gradjanima i drzavi u vidu akcija,a kad bude vraceno svaki ko ukrade ici ce na preki sud

Steva

pre 13 godina

Odgovor na: "A Tadic sve to kao gleda, a ne vidi pored zdravih ociju....ili pripada vecini,"


Vidi prijatelju, zar nije to isto urađeno sa našim bankama? Ubijeno 4 najveće banke koje su držale u šaci pola Srbije i tržište predato austrijancima/nemcima?

Zar nije to urađeno sa Sartidom - prodat za 19.000.000 EUR a dugove preuzela Srbija??? A koliko je koštala ta čeličana?

Zar nije to urađeno sa mlekarskom industrijom i velikim delom poljoprivrede koji je predat Hrvatima?

I čija smo mi onda gubernija?

Aj' batalite više s tom pričom o ruskoj guberniji.

Neka dođe onda neko drugi - ova vlast nas je bacila na kolena, za vreme Slobe je bilo bolje. Niko sem Rusa više neće da dođe jer su ono što je valjalo zapadnjaci već pokupili - time im je sadašnja vlast platila za usluge prilikom skidanja Slobe.

Sada, pošto su nas namerno zadužili (hej, znaš li da si ti lično dužan par hiljada EUR jer su te ONI zadužili?!?) A to ćeš platiti tako što ćeš gorivo plaćati sve skuplje i skuplje, što će ti hleb biti 70 dinara, što ćeš morati da plaćaš nebulozno visok porez na stan, što će se uskoro setiti da poskupe i vodu iz vodovoda, što plaćaš putarinu Beograd-Niš 740 dinara (kao gorivo za pola puta do tamo), što ti struja poskupljuje 10% iako je dinar ojačao u odnosu na EUR...

Nismo mi ruska, već zpadnoevropska gubernija, i odlično je da Rusi ovde imaju veliki interes jer onda mi možemo postati mesto ekonomskog rata/saradnje zapada i istoka pa nam možda zato bude bolje.

Ali sa ovim ljudima na vlasti ne, jer bi bilo mnogo bolje da nismo u ovom položaju njihovom krivicom i da mi možemo da postavljamo uslove.

Njih sve treba pohapsiti i potrpati u zatvore da sunca nikada više ne vide jer plač gladne dece u Srbiji nije vredan njihovih fotelja, bolesnih ambicija, lične i moralne neodgovornosti i krajnje zlonamernosti ili nestručnosti/nesposobnosti.

penzioner PHK

pre 13 godina

Da, velika bi greska bila, kada bi drzava pustila Petrohemiju "niz vodu". U ovom nekom prelaznom perjodu, sve jedno je, ko ce njom upravljati, ne samo iz ugla radnika, nego i iz interesa drzave. Proizvodnja petrohemikalija, jednostavno je profitabilna svuda u svetu, sem u Srbiji. Obrt je ogroman, izvoz, kako kad, ali godinama menju prvih tri u Srbiji, a zarade - nema. Problem jeste visesegmentualan, zbog cega je to tako, ali je najbitniji, nesposoban menadzment! Petrohemiji preti izvesno zaustavljanje u narednih nekoliko nedelje, a ako se zna, da ponovni (eventualni, ako ga ikada vise bude) start, kosta minimum 1 milion evra, trebalo bi ga izbeci. Ako je trenutni i prelazni "spas" Srbijagas i NIS, uredu, ali bez strucnog i sposobnog menadzmenta, i aktiviranja planova, koji su vodjeni sa bivsim ministrom ekonomije, Dinkicem, oko povecanja kapaciteta, uz novu, strucnu sistematizaciju i racionalizaciju, uzaludno je, prakticno mrtvu firmu, odrzavati na "aparatima".
Petrohemija jeste perspektivna firma, mozda jedna od retkih, za koju ima nade, a koja je trenutno u gubitku. Radeci, ona stvara dobro, i za sebe i za drzavu! Ona je II izboznik u Srbiji, sto zemlji donosi znacajna devizna sretstva, oromna sredstva se slivaju u budzet, od njenog obrta, a uz malo truda, drzava, ili neki drugi vlasnik nje, imao bi i zavidan profit.

Markantna crnka

pre 13 godina

Ništa ne brinite, sve je to marketinški trik! Kao što je ostavio rusku delegaciju u Hajatu, dok sam mu popravljala kravatu tako ću ga ja izvesti i sa tih šatro dogovora i sastanaka o dobrobiti srpskih preduzeča! Znam da to nije lepo, ali šta ću dobro me plaća, doduše državnim parama, a meni je ionako svejedno ko plaća dok plaća, navikla sam!!!!!

Zoran

pre 13 godina

Najgore je sto ce sve to dobiti onaj koji kupi Srbijagas kad bude bila privatizacija. Ej bre, koliko je to kvadrata i kojecega... zna se da ce rusi kupiti, pitanje je samo da li ce to zaista biti rusi ili Miloseviceva porodica? A procentu koji ce Bajatovic dobiti je suvisno pricati.

Deki

pre 13 godina

Umesto da nam gas bude kvalitetniji i jeftiniji jer se ocito bahate i ne znaju sta ce od kesa... Oni jos peru ko zna kakve pare iz Rusije.

каурин

pre 13 godina

Пишем ово у тренутку кад су само два коментатора присутна и питам их (као и све друге који ће исто/слично коментарисати после њих): Да ли је паметније оставити Петрохемију као Гадафијеве тенкове на чистини и дозволити да их (највероватније) Руси преузму као Коле три шећеране?

Петрохемија је далеко важнија од свих преузимања које је Србијагас урадио до сада и надам се да ће је преузети пре него што неко пружи шаку семенки и сунцокрета за њу!

Radnik PHK

pre 13 godina

I treba da bude preuzeta od nekoga ko će joj biti bolji gazda. U Petrohemiji se samo menjaju rukovodioci koji najčešće niti znaju gde su došli ni šta treba da rade. Ovi poslednji su čini se najnestručniji. Moj bivši kolega kaže da će fabrika u najskorije vreme stati. Pa sigurno da hoće, jer menadžment nije u stanju da obezbedi benzin. Raskidaju poslove sa našim dugogodišnjim partnerima, nameštaju svojim partijskim ili drugim prijateljima, odlučuju bahato o svemu. Zato, brate, neka dođu Rusi. Kod naših komšija preko puta (Rafinerija nafte Pančevo) već odlaze naši dobri mladi stručnjaci, jer se zna red i politika se ostavlja ispred vrata. Ovako misli velika većina mojih kolega.

gasman

pre 13 godina

Tako to ide. Prvo desničari sa severa skandiraju Putinu, pa onda navodno rusi prave stadio (a neće kao poslovni prostor uz njega i to na placu za DŽ). E onda je neko uništio Petrohemiju, pa je neženja DB spašava. A rusi kupuju na kraju sve, i otpuštaju bar 50% radnika iz svih firmi Srbijagasa. Kao i iz Beopetrola, u koji nisu uložili ni marku 5 godina.

Marko

pre 13 godina

Blago nama kad nam Bajatovic nalazi strateske partnere za dojucerasnje privredne gigante.Pa zar njihov kadar nije do juce gazdovao kod distribucije uglja u Kolubari i da se ne vracamo jos godinama unazad. Dokle vise ljudi!

Dexterijus

pre 13 godina

Sramota je sta se deshava sa Petrohemijom. U Holandiji se njihova Petrohemija isplatila za 7 godina. Grci grade novu,cak i Hrvati sad nesto "ceprkaju"...pa se pitam: Ko je ovde lud,ili koga pokushavaju da naprave ludim? Kad ceo svet "pravi pare" u svojim Petrohemijama. A sto se vishka radnika tice,ima ga i to mnogo.I naravno mozte pretpostaviti gde,u administraciji!!! A za to vreme u nekim pogonima smene se "krpe" sa radnicima, ljudi moraju da ostaju da rade i po dve smene jer nema ko,a svakim danom se prosek godina povecava,koji je sada preko 50. Mnogi nedocekaju penzije,mnogi se razbole i odlaze kao invalidi rada. Jednostavno loshe sprovodjene sistematizacije, politicki instruisane dovele su dovde. Jos sada "prete" radnicima u pogonima da ce da dobijaju otkaze zbog nenosenje "dela" opreme(npr. shlema),a neki nemaju ni rukavice. Higijena je do skoro bila katastrofa. "shtekaju" se na cistacima koje imaju oko 15000din.
A Dinkic i "kompanija" se diche sa 200mil eura izvoza...itd....
Ovako neide.
Fabriku profesionalcima u ruke,ako treba i Rusima.
Makar neka nam oni organizuju fabriku,kao sto su NIS,ako "mi" neznamo ili necemo,i neka oni kazi koje vishak,da se "mi" nebi "poubijali".....

Radnik PHK

pre 13 godina

@ penzioner
Vidi se da ste, dragi kolega, penzioner. Možda je g. Pavlov i pošten čovek, ali šta, recimo, radi njegov komercijalni direktor. On ne zastupa interese Petrohemije, već interese jedne stranke.

penzioner PHK

pre 13 godina

@(Radnik PHK, 27. mart 2011 19:44),
"Raskidaju poslove sa našim dugogodišnjim partnerima ..."

Gresis, kolega, to je upravo, ono sto ne rade, jer su vam ti partneri i dosli glave! Ovaj g.d. jos ponesto na tom polju i radi, ali sta je bilo sa (npr.) Vesnom Begovic, bila je u istraznom zatvoru, teretirili je za "nesavesno poslovanje", za oko 4 miliona evra, a onda je pustili i vratili na posao (ako sam dobro obavesten). Ona, njena cerka u SAD & CO. su vam "ti" partneri! Niti se bez njih mogu nabaviti sirovine, niti se bez njih mogu prodati prizvodi, slicno kao u Kolubari ... Cetiri poslednja gen. direktora to "pokusava" da rascivija, ali, zaboga, udaraju u zid, kako spoljni, tako i unutrasnji, i samo nastavljaju, gde su prethodni stali. Kad moze, a ko ne bi, neka se prvi kamenom baci, ili bar zazmuri, dok ne prodje mandat!
Kako kaze narod: "Sjasi Kurta, da uzjasi Murta"; a sistem pljacke opstaje!
Imali smo penzionisanog general-pukovnika VJ, Sinisu Borovica, na celu fabrike, imali i perjanicu, tadasnjeg I coveka DS-a u Pancevu, Adzica, nista nisu uradili, mozda vas bivsi DB-ovcu, Pavlov, i stavi na noge, ako uspe da raskrinka mafiju, ali sumnjam!
Inace, slazem se, da bi to efikasno, mogao da presece, samo neko sa strane, Rusi, kao u NIS-u (RNP), ili neko drugi.
Neka vam je Bog u pomoci, kako god.

M. Н. Лазар

pre 13 godina

Видим да компанија Бајатгас, купује предузећа по Србију у €урима.
Дал' је то, поред важећег динара протузаконито?

Srba

pre 13 godina

Pravog rešenja za Petrohemiju nema bez ozbiljnog vlasnika, a to nije ni Srbijagas, ni NIS. Međutim, čak i oni su bolji od trenutnog menadžmenta koji je finansijska ispostava G17+ (URS). Sve "veliki stručnjaci", a u 2010. gubitak od preko 50 miliona EUR. Rešenje se možda krije u velikim investicijama, ali ne tako što će biti angažovana neka trećerazredna strana kompanija koja će dobar deo novca za investicije iz budžeta Republike Srbije potrošiti i na privatno-stranačke troškove, što je trenutno slučaj.

tabasco pit

pre 13 godina

svi ovi koji pisu o velikom potencijalu Petrohemije i o velikom izvozu, treba da znaju da je dovoljno da Petrohemija samo plati dug za gas....
Ali problem je sto nema ni za gas ni za plate. petrohemija od svog poslovanja, jedino sto pravi to su gubici...

Da su sva ova preduzeca koja se spominju da ih je Srbijagas kupio, platila gas, danas bi bila u necijim drugim rukama. Ali nisu imali para....i tu svaka prica pocinje i prestaje...

A Tadic sve to kao gleda, a ne vidi pored zdravih ociju....ili pripada vecini

pre 13 godina

Rusofilska SPS jos uvek pod snaznim uticajem Mire Markovic sluzi ulogu trojanskog konja kako bi se Srbija prometnula u jos jednu rusku guberniju. Naime, Srbijagas treba da "pozobe" sto vise znacajnih firmi po Srbiji (sto vec uvelike radi), a onda ce se "udruziti" sa nekim ruskim gigantom (pod uticajem ruske vlade) po principu NIS-a (50% Rusima, 49% Srbima). Scenario nije nimalo sofisticiran iole obrazovanoj osobi, ali nazalost, takvi su danas u Srbiji manjina.

Koliko firmi? Osam, na ________ te nosam

pre 13 godina

Hoce li neko zaustaviti ovu skandaloznu fizionomiju od samoga sebe. ***** Doduse najbolji primer u kakvoj zemlji zivimo.

каурин

pre 13 godina

Пишем ово у тренутку кад су само два коментатора присутна и питам их (као и све друге који ће исто/слично коментарисати после њих): Да ли је паметније оставити Петрохемију као Гадафијеве тенкове на чистини и дозволити да их (највероватније) Руси преузму као Коле три шећеране?

Петрохемија је далеко важнија од свих преузимања које је Србијагас урадио до сада и надам се да ће је преузети пре него што неко пружи шаку семенки и сунцокрета за њу!

goran

pre 13 godina

Ovo je samo nacin da i Petrohemiju poklone rusima.Petrohemija je inace najveci izvoznik u Srbiji sa izvozom od 90% na trziste EU.Rusi su prilikom preuzimanja NIS-a odmah hteli da otmu i Petrohemiju uz pomoc domacih patriota ali nisu imali pravu pricu za obmanu gradjana Srbije.Sada su dobili signal od rusa da je vreme da sloze pricu o neophodnosti da rusi budu strateski partner da bi Petrohemije bilo bolje sto je laz.Ovo ako patriote ostvare bice nova najveca pljacka veka gradjana Srbije jer Petrohemija je zlatna koka.Bojim se da nemamo instituciju koja moze i hoce da spreci ovu pljacku.

Steva

pre 13 godina

Odgovor na: "A Tadic sve to kao gleda, a ne vidi pored zdravih ociju....ili pripada vecini,"


Vidi prijatelju, zar nije to isto urađeno sa našim bankama? Ubijeno 4 najveće banke koje su držale u šaci pola Srbije i tržište predato austrijancima/nemcima?

Zar nije to urađeno sa Sartidom - prodat za 19.000.000 EUR a dugove preuzela Srbija??? A koliko je koštala ta čeličana?

Zar nije to urađeno sa mlekarskom industrijom i velikim delom poljoprivrede koji je predat Hrvatima?

I čija smo mi onda gubernija?

Aj' batalite više s tom pričom o ruskoj guberniji.

Neka dođe onda neko drugi - ova vlast nas je bacila na kolena, za vreme Slobe je bilo bolje. Niko sem Rusa više neće da dođe jer su ono što je valjalo zapadnjaci već pokupili - time im je sadašnja vlast platila za usluge prilikom skidanja Slobe.

Sada, pošto su nas namerno zadužili (hej, znaš li da si ti lično dužan par hiljada EUR jer su te ONI zadužili?!?) A to ćeš platiti tako što ćeš gorivo plaćati sve skuplje i skuplje, što će ti hleb biti 70 dinara, što ćeš morati da plaćaš nebulozno visok porez na stan, što će se uskoro setiti da poskupe i vodu iz vodovoda, što plaćaš putarinu Beograd-Niš 740 dinara (kao gorivo za pola puta do tamo), što ti struja poskupljuje 10% iako je dinar ojačao u odnosu na EUR...

Nismo mi ruska, već zpadnoevropska gubernija, i odlično je da Rusi ovde imaju veliki interes jer onda mi možemo postati mesto ekonomskog rata/saradnje zapada i istoka pa nam možda zato bude bolje.

Ali sa ovim ljudima na vlasti ne, jer bi bilo mnogo bolje da nismo u ovom položaju njihovom krivicom i da mi možemo da postavljamo uslove.

Njih sve treba pohapsiti i potrpati u zatvore da sunca nikada više ne vide jer plač gladne dece u Srbiji nije vredan njihovih fotelja, bolesnih ambicija, lične i moralne neodgovornosti i krajnje zlonamernosti ili nestručnosti/nesposobnosti.

kgb

pre 13 godina

Iza ove price stoji otimacina Petrohemije koju treba da obave NIS i Srbijagas zajedno sa nasim politicarima i da vecinski vlasnik postane ruska drzava bez novca.Petrohemija je inace najbolji srpski izvoznik i godinama najperspektivnija srbska firma ali je politicari kao i sve gledaju prvenstveno kao odlican plen.

Deki

pre 13 godina

Umesto da nam gas bude kvalitetniji i jeftiniji jer se ocito bahate i ne znaju sta ce od kesa... Oni jos peru ko zna kakve pare iz Rusije.

Zoran

pre 13 godina

Najgore je sto ce sve to dobiti onaj koji kupi Srbijagas kad bude bila privatizacija. Ej bre, koliko je to kvadrata i kojecega... zna se da ce rusi kupiti, pitanje je samo da li ce to zaista biti rusi ili Miloseviceva porodica? A procentu koji ce Bajatovic dobiti je suvisno pricati.

srp i cekic

pre 13 godina

petrohemija je jedina fabrika koja je imala extra dobar izvoz i nije mogla nikako da udje u minus,osim ako i samo ako nije namerno nekim menadzerem unistena?
Nesekirajte se, sve ce to biti debelo kobfiskovano i vraceno gradjanima i drzavi u vidu akcija,a kad bude vraceno svaki ko ukrade ici ce na preki sud

Markantna crnka

pre 13 godina

Ništa ne brinite, sve je to marketinški trik! Kao što je ostavio rusku delegaciju u Hajatu, dok sam mu popravljala kravatu tako ću ga ja izvesti i sa tih šatro dogovora i sastanaka o dobrobiti srpskih preduzeča! Znam da to nije lepo, ali šta ću dobro me plaća, doduše državnim parama, a meni je ionako svejedno ko plaća dok plaća, navikla sam!!!!!

M. Н. Лазар

pre 13 godina

Видим да компанија Бајатгас, купује предузећа по Србију у €урима.
Дал' је то, поред важећег динара протузаконито?

gasman

pre 13 godina

Tako to ide. Prvo desničari sa severa skandiraju Putinu, pa onda navodno rusi prave stadio (a neće kao poslovni prostor uz njega i to na placu za DŽ). E onda je neko uništio Petrohemiju, pa je neženja DB spašava. A rusi kupuju na kraju sve, i otpuštaju bar 50% radnika iz svih firmi Srbijagasa. Kao i iz Beopetrola, u koji nisu uložili ni marku 5 godina.

penzioner PHK

pre 13 godina

Da, velika bi greska bila, kada bi drzava pustila Petrohemiju "niz vodu". U ovom nekom prelaznom perjodu, sve jedno je, ko ce njom upravljati, ne samo iz ugla radnika, nego i iz interesa drzave. Proizvodnja petrohemikalija, jednostavno je profitabilna svuda u svetu, sem u Srbiji. Obrt je ogroman, izvoz, kako kad, ali godinama menju prvih tri u Srbiji, a zarade - nema. Problem jeste visesegmentualan, zbog cega je to tako, ali je najbitniji, nesposoban menadzment! Petrohemiji preti izvesno zaustavljanje u narednih nekoliko nedelje, a ako se zna, da ponovni (eventualni, ako ga ikada vise bude) start, kosta minimum 1 milion evra, trebalo bi ga izbeci. Ako je trenutni i prelazni "spas" Srbijagas i NIS, uredu, ali bez strucnog i sposobnog menadzmenta, i aktiviranja planova, koji su vodjeni sa bivsim ministrom ekonomije, Dinkicem, oko povecanja kapaciteta, uz novu, strucnu sistematizaciju i racionalizaciju, uzaludno je, prakticno mrtvu firmu, odrzavati na "aparatima".
Petrohemija jeste perspektivna firma, mozda jedna od retkih, za koju ima nade, a koja je trenutno u gubitku. Radeci, ona stvara dobro, i za sebe i za drzavu! Ona je II izboznik u Srbiji, sto zemlji donosi znacajna devizna sretstva, oromna sredstva se slivaju u budzet, od njenog obrta, a uz malo truda, drzava, ili neki drugi vlasnik nje, imao bi i zavidan profit.

Radnik PHK

pre 13 godina

I treba da bude preuzeta od nekoga ko će joj biti bolji gazda. U Petrohemiji se samo menjaju rukovodioci koji najčešće niti znaju gde su došli ni šta treba da rade. Ovi poslednji su čini se najnestručniji. Moj bivši kolega kaže da će fabrika u najskorije vreme stati. Pa sigurno da hoće, jer menadžment nije u stanju da obezbedi benzin. Raskidaju poslove sa našim dugogodišnjim partnerima, nameštaju svojim partijskim ili drugim prijateljima, odlučuju bahato o svemu. Zato, brate, neka dođu Rusi. Kod naših komšija preko puta (Rafinerija nafte Pančevo) već odlaze naši dobri mladi stručnjaci, jer se zna red i politika se ostavlja ispred vrata. Ovako misli velika većina mojih kolega.

Marko

pre 13 godina

Blago nama kad nam Bajatovic nalazi strateske partnere za dojucerasnje privredne gigante.Pa zar njihov kadar nije do juce gazdovao kod distribucije uglja u Kolubari i da se ne vracamo jos godinama unazad. Dokle vise ljudi!

tabasco pit

pre 13 godina

svi ovi koji pisu o velikom potencijalu Petrohemije i o velikom izvozu, treba da znaju da je dovoljno da Petrohemija samo plati dug za gas....
Ali problem je sto nema ni za gas ni za plate. petrohemija od svog poslovanja, jedino sto pravi to su gubici...

Da su sva ova preduzeca koja se spominju da ih je Srbijagas kupio, platila gas, danas bi bila u necijim drugim rukama. Ali nisu imali para....i tu svaka prica pocinje i prestaje...

Dexterijus

pre 13 godina

Sramota je sta se deshava sa Petrohemijom. U Holandiji se njihova Petrohemija isplatila za 7 godina. Grci grade novu,cak i Hrvati sad nesto "ceprkaju"...pa se pitam: Ko je ovde lud,ili koga pokushavaju da naprave ludim? Kad ceo svet "pravi pare" u svojim Petrohemijama. A sto se vishka radnika tice,ima ga i to mnogo.I naravno mozte pretpostaviti gde,u administraciji!!! A za to vreme u nekim pogonima smene se "krpe" sa radnicima, ljudi moraju da ostaju da rade i po dve smene jer nema ko,a svakim danom se prosek godina povecava,koji je sada preko 50. Mnogi nedocekaju penzije,mnogi se razbole i odlaze kao invalidi rada. Jednostavno loshe sprovodjene sistematizacije, politicki instruisane dovele su dovde. Jos sada "prete" radnicima u pogonima da ce da dobijaju otkaze zbog nenosenje "dela" opreme(npr. shlema),a neki nemaju ni rukavice. Higijena je do skoro bila katastrofa. "shtekaju" se na cistacima koje imaju oko 15000din.
A Dinkic i "kompanija" se diche sa 200mil eura izvoza...itd....
Ovako neide.
Fabriku profesionalcima u ruke,ako treba i Rusima.
Makar neka nam oni organizuju fabriku,kao sto su NIS,ako "mi" neznamo ili necemo,i neka oni kazi koje vishak,da se "mi" nebi "poubijali".....

penzioner PHK

pre 13 godina

@(Radnik PHK, 27. mart 2011 19:44),
"Raskidaju poslove sa našim dugogodišnjim partnerima ..."

Gresis, kolega, to je upravo, ono sto ne rade, jer su vam ti partneri i dosli glave! Ovaj g.d. jos ponesto na tom polju i radi, ali sta je bilo sa (npr.) Vesnom Begovic, bila je u istraznom zatvoru, teretirili je za "nesavesno poslovanje", za oko 4 miliona evra, a onda je pustili i vratili na posao (ako sam dobro obavesten). Ona, njena cerka u SAD & CO. su vam "ti" partneri! Niti se bez njih mogu nabaviti sirovine, niti se bez njih mogu prodati prizvodi, slicno kao u Kolubari ... Cetiri poslednja gen. direktora to "pokusava" da rascivija, ali, zaboga, udaraju u zid, kako spoljni, tako i unutrasnji, i samo nastavljaju, gde su prethodni stali. Kad moze, a ko ne bi, neka se prvi kamenom baci, ili bar zazmuri, dok ne prodje mandat!
Kako kaze narod: "Sjasi Kurta, da uzjasi Murta"; a sistem pljacke opstaje!
Imali smo penzionisanog general-pukovnika VJ, Sinisu Borovica, na celu fabrike, imali i perjanicu, tadasnjeg I coveka DS-a u Pancevu, Adzica, nista nisu uradili, mozda vas bivsi DB-ovcu, Pavlov, i stavi na noge, ako uspe da raskrinka mafiju, ali sumnjam!
Inace, slazem se, da bi to efikasno, mogao da presece, samo neko sa strane, Rusi, kao u NIS-u (RNP), ili neko drugi.
Neka vam je Bog u pomoci, kako god.

Radnik PHK

pre 13 godina

@ penzioner
Vidi se da ste, dragi kolega, penzioner. Možda je g. Pavlov i pošten čovek, ali šta, recimo, radi njegov komercijalni direktor. On ne zastupa interese Petrohemije, već interese jedne stranke.

Srba

pre 13 godina

Pravog rešenja za Petrohemiju nema bez ozbiljnog vlasnika, a to nije ni Srbijagas, ni NIS. Međutim, čak i oni su bolji od trenutnog menadžmenta koji je finansijska ispostava G17+ (URS). Sve "veliki stručnjaci", a u 2010. gubitak od preko 50 miliona EUR. Rešenje se možda krije u velikim investicijama, ali ne tako što će biti angažovana neka trećerazredna strana kompanija koja će dobar deo novca za investicije iz budžeta Republike Srbije potrošiti i na privatno-stranačke troškove, što je trenutno slučaj.