Četvrtak, 24.03.2011.

00:01

I EPS u ruskom paketu od 10 mlrd $?

Deset milijardi dolara vredan je paket namenjen privredi Srbije koji je <a href="http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&amp;mm=03&amp;dd=23&amp;nav_id=501332" class="text-link" target= "_blank">premijer Rusije juče doneo u Beograd</a>, saznaje Blic.

Izvor: Beta

I EPS u ruskom paketu od 10 mlrd $? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

147 Komentari

Sortiraj po:

mario

pre 13 godina

@Dfx,coA
Ovdje vam je odgovor da nebni bilo da sam ja nešt izmislio
"Uspeh su valjda i sporazumi o turizmu (u kojem smo sila) ili naučno-tehničkoj saradnji (još veća sila), još jedna kap u moru milion sličnih potpisanih i sa drugim državama. I od svih sve pršti po Srbiji."
Tekst vam je na ovom sajtu pod naslovom "A od Putina-nula".
Dfx Provjeri brojke,pa onda piši di je što propalo

Suncica

pre 13 godina

Znamo gde ce te pare otici,kao i do sad.Cene ce i dalje da rastu,plate da stagniraju,ko ima srecu da je ima.promene su neophodne pod hitno!

Vlada

pre 13 godina

Procitao sam sve komentare, i na prste jedne ruke izbrojah one koji emocije drze po strani, a podrazumevaju racionalno razmisljanje. Ovde nije i ne treba biti reci o emocijama, ljubavi i cije pare lepse suskaju. Ovde se radi o tome da li mi imamo mozga u glavi ili ne. Prodati EPS u situaciji u kojoj je Srbija danas, bilo kome i za bilo koju cenu je nesto od cega se ovaj narod vise nikada nece oporaviti. Ludost je i pomisljati na takvu mogucnost. Ja obozavam svog rodjenog brata, ali mu sigurno necu ustupiti svoj stan i odvesti svoju porodicu u obliznji park da zivimo. To je otprilike situacija slicna ovoj gde nam Rusija trazi da ustupimo EPS. Da je sece da im ona korumpirana vlast nikada nije dala NIS. Kupovanje oruzja za ogromne sume je potpuno kontraproduktivno, jer ce se vratiti kao bumerang, a sustinski nam nista ne moze pomoci ako udare po nama svom silom. Zamislite odnose na Balkanu ako odjednom pocnemo da dovlacimo neke tenkove T-95, Migove i Suhoje, i nasi nabusiti politicari i generali pocnu da prete naokolo???? To nam ne treba. Potrebni su nam rad, pamet, red i disciplina, i da za pocetak predjemo na vecinski politicki sistem. Ovaj proporcionalni sa davanjem Ministartava na eksluzivnu upotrebu nekim partijicama gde se ne zna ko pije ko placa samo zarad ocuvanja neprirodne koalicije je put u propast. Broj lopova, kolicina pronevere, korupcija su tako 5 puta veci, jer moras da namiris 5 partija. Vecinski sistem je takodje transparentniji i odgovorniji: jedna ili dve partije odgovaraju za sve, i nema sakrivanja iza nekih Dinkica i ostalih. To nama treba, a ne da menjamo hidroelektane za haubice, Boze mili!!!

sasa jokic

pre 13 godina

Sva javna preduzeca u paketu prodati, jer je to leglo korupcije, mi od tih para nemamo nikakve koristi. Videli smo na primeru Kolubare kako se trosi drzavni novac!

Vuk

pre 13 godina

Ne trebaju nam ni rusi ni ameri.
Treba da rasteramo sve politicare,
i ima da zivimo kao normalni ljudi!

Da li smo bas toliko glupi?

brainwash

pre 13 godina

ok, neka investiraju 10 mlrd, ako nas to ne skrece sa puta u EU! Jer da ima mudrosti u vrhu nase vlasti, ovo bi bilo iskorisceno i kao dadatni stimulans da EU odresi kesu (vidi pod Josip Broz) kako ne bi Srbija previse potpala pod ruski uticaj. da li ce?

zmile

pre 13 godina

E moja gospodo, da je bilo opreme od tri i po milijarde 1999. u vojsci, ne bi bilo unistenih 100 milijardi na zemlji, koje jos necemo obnoviti 50 godina, a neke nikad. A za neku neucenu gospodu, da ne budem grub, neka se raspitaju koliko Svajcarska ulaze u svoju neutralnost (citaj vojsku), a Ameri su jaki zato sto malo ulazu u vojsku, iako im svi savovi pucaju (cuo sam da sledece godine nece dati ni dolar za odbranu)... Drugi ce nam dati dzabe pare, jel, bez kamate, prica se... A kapital u jednoj zemlji osiguravaju papiri i lepe reci, a ne neke institucije... E sta cu sve procitati ovde, stvarno smo .... i ne treba nam nista! Svadjajte se dok minute prolaze za sve!

petar

pre 13 godina

Ovde u Moskvi niko ne pominje o 1o miliardi,ni 800 miliona komu da verujes!Samo dalje od Rusa.Ova tak nazivaema pomoch,oni daju 10mlrd oni daju namenski uzimamo njixovi texniku ,zaposljavamo njixove firme i radnike da prave zeleznicu,a Srbija otplachuje kredit i jos poklanjamo EPS!!!

madjarska,ceska,poljska,rumunija,bugarska,istocna nemacka... Bajooo !

pre 13 godina

hvala al odbi! Ne vratio se nikad vise. Kratko pamcenje mi Srbi imamo.

sve vec vidjeno

pre 13 godina

Evropa je nepoverljiva prema nama zato jer ne veruje Rusima, a boji se da smo rusofili i da bismo bili ruski trojanski konj unutar Unije. Nazalost, takvo strahovanje Zapada je bilo potpuno neosnovano pre devedesetih, ali je ipak bilo jako i uticalo je, kao "samoispunjavajuce prorocanstvo" da dodje do ovakvog stanja danas, da Ruse dizemo u nebesa i kujemo u zvezde. Upravo zbog te bojazni EU i trazi od nas dokaze promene svesti, odnosno isporucivanje haskih optuzenika, zastitu prava manjina, antipatiju prema autoritarnim liderima i rezimima u svetu - znaju da ako dok god ne mislimo tako, bicemo ocarani "ruskim nacinom" i necemo razumeti i podrzavati spoljnu politiku EU.

Ako se nesto dramaticno ne dogodi veoma uskoro, Evropska zajednica naroda ce ostati nepotpuna i oslabljena, Srbija zakocena ili pod ruskom dominacijom koja ce sve vise skidati masku bratstva, a najvise ce profitirati Hrvatska, Madjarska i buduca Velika Albanija koje ce, za razliku od Rumunije, Bugarske, Makedonije i Grcke koje eventualno mogu da imaju neke simpatije prema Srbima, predstavljti glavni strateski bedem protiv ruskog uticaja na Balkanu. Republika Srpska ce biti brutalno pregazena, komadanje Srbije ce se nastaviti pocevsi od delova koji su vise prozapadni (ili bar antiruski, ili bar koji imaju neku teoriju ili izgovor pod kojim bi se spasli iz Srbije), a eventualni sukobi koji bi se oko toga razvili posluzili bi kao izgovor da se i preostalo "tvrdo jezgro" okupira i pacifikuje o istom trosku. Verujem da i Rusi predvidjaju takav scenario kao moguc i da je tri i po milijarde za vojsku nesto za sta iskreno veruju da ce nam trebati, mada nas to nece i spasti, jer po sahovskim pravilima kralj ne moze da da sah kralju (ISTO kao i 1999. tako da nemojte vise da krivite Ruse sto nas tada nisu "branili"). Na kraju, takav jedan gest ce samo posluziti da poseje seme simpatije prema Rusiji u Evropskom (Krnjem) Beogradskom Pasaluku, kako bi to mozda bilo korisno "za daleko neko pokolenje".

Dakle, nalazimo se na raskrsnici, odnosno kraju jednog zajednickog dela puta. Moramo da odaberemo. Treba da se zapitamo: "Imamo li srece u zivotu?", odnosno "Da li verujemo da ce nas Rusi uspesno ili uopste ikako zastiti od NATO oko nas?"

Sa jedne strane, malo ili nimalo sargarepe i puno batina u najavi. Sa druge strane, malo (ili nimalo) sargarepe prikazano kao puno sargarepe i pracka protiv tenka. Da, Zapad ce ponovo pokazati svoje "pravo lice" nad nama, a Rusi ce moci da zauzvrat urade nesto podjednako lose "ispred svoje zgrade" sve govoreci "Nemate nikakvo moralno pravo da nam prigovorite, jer niste nista bolji!", ali cenu cemo opet jedino platiti MI.

D.Savic,Paris,FR

pre 13 godina

Ooo,cekajte malo,ljudi!
ZASTO Rusija nama MORA da pomaze u svemu pa po nekima cak i da nas izdrzava?
Isti odnos Rusija-Srbija moze da se preslika na odnos Srbija-Crna Gora s'tim da je Crna Gora jaca u pogledu odnosa prema Srbiji nego Srbija prema Rusiji kojoj Srbija,ovako vec okruzena NATO-om zaista vise ni u cemu nije potrebna.
Mogu lepo da nam zakace MEDALJU sto smo se opirali NATO-u i da kazu"hvala lepo,u zamenu necemo nikada priznati Kosovo i blokiracemo njegovo priznanje u Savetu Bezbednosti i UN" a za sve drugo -stanite u red kao i ostali!

Jel nas neko terao da im prodamo NIS za koji usput niko drugi nije bio zainteresovan?Jel bese Dinkic nije hteo JAT da im proda za 150 miliona a sad bi Turcima prodao i za 50?
Jel su nam mozda Rusi krivi sto mi nijedna tender nismo bez problema organizovali i sto su nam se samo Austrijanci javili na tender?Braco Srbi,jesmo li mi normalni?Pa otkacice nas i Rusi na kraju,kao sto su nas otkacili svi ostali,samo nek nastavi Sutanovac da forsira ulazak u NATO i to ce i da nam se desi.Ovim 3 milijarde za vojsku nije doslo zbog nasih lepih ociju nego Rusi procenili da je bolje da nam daju 3 milijarde kojima bi doduse pokupovali njihovo oruzje(nema dzabe ni kod babe) a da zauzvrat ne udjemo u NATO bar narednih 15 godina nego da udjemo u NATO i pokazemo svetu da se ne "isplati biti Ruski prijatelj" a ne zato sto nas mnogo vole.

Miki

pre 13 godina

E braco Srbi dolaze rusi i to je nas definitivni kraj,nema vise ,nema dalje,gotovo je.Ja sam clan DS ali moj glas imati nece,Tadicu zasto si nas lagao dok smo sve ove godine jurili za tebe,zasto si nas lagao da nam je cilj EU? Putuj Evropo i nemoj cekati na nas.Imam jednog sina i zelja mi je da sto pre ode iz ove zemlje,sto pre dok jos nisu usli Rusi,onda ce za sve biti kasno,nema izlaska iz getea.

Шумадинац

pre 13 godina

Па номрмално да су се заинтересовали за изградњу Термоелектране, јер неке раде са руском технологијом. Бацили су око на термоелектране и Немци и Чеси, али су скупииииии! Нове инвестиције су добродошле!

Путине легендо, Србине!

Aleksandar

pre 13 godina

@ Zoran "Lepo komentarisete o Amerima a pljujete po Rusima. Je li to zato sto je ovo medi(j)ski mrak ili narodni ocaj?"

Tipična floskula ruskih okupatora. Izdajnici i strani plaćenici vole Amere i pljuju po Rusima, a Patriote vole Ruse i pljuju po Amerima.

To je čista zamena teza. Američki plaćenici vole Amere, a ruski plaćenici vole Ruse. Pave patriote ne vole ni jedne ni druge, nego vole samo sebe. S tim da srpske patriote ne vole ni sebe.

atomic

pre 13 godina

"Naši privrednici juče nisu imali konkretan odgovor na ponudu pa sve o čemu se razgovaralo predložila je ruska strana."
auuuu gde ja živim

Djape 6. oktobar

pre 13 godina

Hm, prodali smo im vec naftu, sada ode i struja. Sto ne podnesemo zahtev Putinu za ukljucenje u Rusku federaciju najjednostavnije. Pa kada Rusija udje u EU, valjda cemo i mi!

P.F.C.

pre 13 godina

Naravno da nikom ne mogu zabraniti da ih naziva bracom ali ja licno nikad u zivotu ne bih mogao da izustim tako nesto za drzavu koja nas je izdala 99. i koja danas cuva ostatak zlikovacke porodice Milosevic i Bogoljuba!!! A vi svi sto je volite pravac Moskva!!! Ne kazem da je zapad nesto posebno dobar ali nam nisu lazni prijatelji!!! Svaka drzava gleda samo svoje interese pa tako i ovi sa istoka!!!!

Mirko

pre 13 godina

Niko ne sprecava amere ili imucnije amere da sa jedno 20 ili 30 milijardi investicija,ne kredita udju na nase trziste.To bio bio pravi pokazatelj da nas zele,da budemo sa njima.Ovako smo prepusteni onom ko da vise a sem rusa nisam primetio da je jos nekom stalo ili nam jos nisu rekli.

Djapeto

pre 13 godina

Ovo je VD vlada koja ima mandat samo godinu dana-PRELAZNA!
ONI ZAISTA NEMAJU PRAVO NITI DA PRODAJU, NITI DA ODLUCUJU.
Njihov mandat se svodi na tavorenje do izbora, a sledeca vlada ce imati apsolutno mogucnosti da odlucuje, ali ne iza zatvorenih vrata.
Eps je nemoguce privatizovati,a evo i zasto.
Zemlje koje su to uradile suocile su se sa abnormalnim cenama,dok na primer francuska je epf zadrzala jer je struja kod njih socijalna kategorija.
Socijalna za njihov standard, da se partijski drugovi ne zalete,pa pocnu da uporedjuju cene struje.Jednostavno, nove investicije i ulaganja(hidro elektrana) mogu biti njihove i da bude njihov profit,a remont moze da se obavi u naturalnoj razmeni.
Zasto nas eps ne uradi remont?
Imamo dobre strucnjake, Skundrica,zatim mozgove od sefova, nacelnika u ispostavama Beograd, Novi Sad,Nis.......
Sta oni rade i zasta oni dobijaju platu?
Treba samo pogledati iskustva drugih.
Sama izradnja bi povukla na milione polovnih delova, dok u solarnoj energiji tu nema prevare.
Studenti ETF-a napravili i javnu stanicu za punjace za moblne, ali idjoti od crkotina i gerijatrije nisu u stanju da shvate da je njihovo znanje odavno zastarelo i mladima ustupe pozicije da nas vode.
Ali zato deca politicara koja vode studiraju i sa 29 se nazivaju omladinci,a velu recenicu jednu nisu u stanju da ponove

Ivana

pre 13 godina

Ne bi trebalo da te pare predaju demokratam u ruke.Njih zanima samo njihov lični interes,sa tim parama će da napune svoje privatne đžepove.Raspišite izbore, samo izbori mogu da donesu stvarne promene.Miting će se održati 16 aprila,sedeću na stiroporu do raspisivanja izbora.

Pera

pre 13 godina

O NEEEEEE!
Kupujemo rusko oruzje na kredit, koje nam ne treba ( a i kad bi nam trebalo, ne bi nas spasilo ), a zauzvrat im dajemo EPS koji treba svima nama. Kakav morbidan plan.

evroskeptik

pre 13 godina

A ti se brate iseli iz Srbije ako ti se ne sviđa - idi u Ameriku tamo te čekaju raširenih ruku. Ako svoj identitet pogaziš i sebe ponižavaš neće te ni drugio ceniti a naročito ne Ameri...Rusija nije naopka zemlja već je to Amerika. Koliko se da primetiti negativizam prema rusima dolazi od američkih filmova i propagande koju smo slušali za vreme hladnog rata i kasnije - crno beli svet - ameri uvek spasavaju sve a negativci su rusi i kinize u poslednje vreme...Rusi nam nikako 99 nisu mogli pomoći jer su 98 doživeli ekonomski kolaps i bili su do guše u kreditima, uz to nezaboravite da Sloba nije podržavao Jeljcina kad je bio onaj puč kod njih nego je podržavao one komuniste što su hteli da se vrate na vlast tamo...a setite se i malo kasnije istorije - rusi su nas oslobodili 44-45, prvi su uskočili u rat za nas 1914, bili su sa nama protiv turaka...NAVEDI MI PRIMER KADA NAS JE ZAPAD PODRŽAO? (sa izuzetkom Francuske 1914)

vladan

pre 13 godina

3 milijarde za vojsku - pa sa tim parama bi se mogli do zuba naoruzati najmodernijim avionima, PVO sistemima, tenkovima i svim ostalim :) ...nemam iluzija da je interes svuda ali ako već mora da se ubutavamo nekome onda sam pre za ruse nego za licemerni zapad i evropu uostalom ta je kultura i civilizacija na zalasku i na kraju sama će sebe srušiti - u usponu su definitivno Kina, Indija, Rusija, Brazil, Turska a to možete videti i po tokovima kapitala koji dobre prinose traži po istoku a ne na zapadu..

Stevan

pre 13 godina

Amerika,Rusija...
ne zna se ko je gori.
Nisam ni za Englesku.

Ja bih sa saradjivao sa Norveskom,Danskom,Svajcarskom,Japanom...



Rusi,ulaganje?
Kakvo ulaganje,
ucenjivacka otimacina!

Vrlo oprezni optimista

pre 13 godina

Naravno da su srpski i ruski narod dva bratska naroda.
Isto tako je tačno da srpski narod često nije znao da prepozna svoj istorijski interes, za šta je krivicu neretko prebacivao na braću s one strane Urala.
Ali demokratija kakvu sprovodi Zapad očito nije model koji se može prosto prekopirati u slovenskim državama, pogotovo ne onim koje prethodno nisu bile pod dominantnim zapadnim uticajem, što je naš slučaj.
Rusija je očito pronašla svoju mantru za hvatanje priključka u svetu velikih u Putinu, harizmatičnom lideru snažnog karaktera i istorijski odgovornom patrioti.
Kao takav, on odlično zastupa interese Rusije.
Ali je i čovek kojem kapitalistički principi nisu gadljivi.
Prvo sopstveni, pa onda i zajednički interes.
Kao što rekoh, prečesto smo bili u zabludi i konfuziji oko toga šta su naši nacionalni i strateški interesi. Bojim se da se i ovog puta ne polakomimo i prevarimo, ne sme interes bilo koje vlasti biti ispred interesa naroda koji ona predstavlja u jednom maleckom segmentu njegove istorije.
Konkretna su pitanja:
1. Da li nam zaista treba oružja za tih 3,5 milijardi evra?
2. Da li EPS treba da posluži kao kompenzacija u gornjoj transakciji?
Ako je odgovor na oba pitanja DA, nismo li sebi namenili ulogu buduće svojevrsne ruske krajine - jugoistočnog antinatovskog ruskog štita?
I kakvu bi to pozitivnu budućnost moglo da donese ovom gotovo očajnom narodu, koji svakim danom ima sve manje snage, volje i vere da se može iskobeljati iz svoje višedecenijske, istorijske stranputice zvane Jugoslavija.

samokazi

pre 13 godina

neverovatno kako svi ovi koji ovde na forumima uvazavaju rusiju i njene interese i koji likuju za rusiju ,zapravo dolaze iz zapadne evrope ili neke druge zapadne zemlje a ne iz rusije ili neke istocne zemlje ,i nama koji smo ovde u srbiji sole pamet kako je rusija sve i svja,a u srbiji nemogu jednu marakanu da napune da bi pozdravili velikog (163cm)putina,novac nema ni boju ni naciju niti veru on je cist interes i kada se mi budemo okrenuli tamo odakle dolazi evro onda i imamo neke sanse a to nije ni zapad ni istok ni sever ni jug nego svuda oko nas .a pravoslavlje ostavimo za verske praznike ,jer i rusi sve rade i racunaju u dolarima ....

Damjan

pre 13 godina

Volim ruse,
kao sto ih vole poljaci,ukrajinci,
i svi oni sto su imali ili jos imaju probleme sa njima.

Rusija je naopaka zemlja,
a naopaka zemlja nece nama pomoci da mi ne budemo naopaki.

Vladan Jova

pre 13 godina

Mnogo mišljenja za i mnogo protiv Rusa, a nama je u ovom istorijskom trenutku potrebno jedino hladna glava kako bi preživeli i kao država i kao narod. Sa jedne strane ja lično bi voleo da uđemo u EU da živimo normalno i opušteno od svog rada da jačamo sve strukture društva na zdravim osnovama, ali ono što vidim je da se mi 1o godina nudimo toj EU koja nas stalno uslovljava i ucenjuje a nismo odmakli više od jednog koraka ka toj EU. I pre neki dan smo dobili objašnjenje da od ove godine ništa ne očekujemo u pravcu približavanja EU. Opet kada razmislim voleo bi kada bi mogli da budemo neutralni,ali je to izgleda nemoguće za male zemlje, pa prema tome treba se vezati za nekoga ko nas hoće kako bi opstali i kao narod i kao država. Ono što mene brine je unutrašnja dezintegracija i države i društva. Toliko afera, toliko pokradenog nacionalnog blaga a država se neoglašava. Korupcija je zahvatila svaki segment društva, rastače se svaki iole vezivni element društva a država se neoglašava. Totalno smo nesposobni da sami radimo i organizujemo državu sa sadašnjom vlasti. Nema povišica plata saopštio MMF, obavestili smo EU i MMF da prekidamo sa daljim izvozom žita i tako svaki dan. Ko onda vlada ovom zemljom. Ako vlada trenutna garnitura onda moramo reći da su nesposobni i ogrezli u aferama i korupciji. Ako rade po savetu određenih struktura van zemlje odna moramo reći da nam te strukture ne žele dobro. Ostaje onda pogled ka istoku ali samo kada bi mogli mi da se organizujemo kako treba, da kriminalci idu u zatvor, da sudije sude po zakonu a ne po naredbi političara, da se sve stečeno prevarom i krađom vrrati državi i narodu, samo tako ovako nam je sve jedno gde ćemo jer nas niko neorganizovane i nestručne neće a mogu da nam daju i sav novac ovog sveta ne bi ga pametno iskoristili jer nema ko to da organizuje.Uslov za svaku međunarodnu saradnju i integraciju je uređeno društvo a mi to nemamo i kako ide nećemo skoro to ni imati a kada ne cenimo sebe neće nas ni drugi ceniti pa bilo to EU ili RUsija, svkao će gledati da otkine svoje parče.

bivši SPS-ovac

pre 13 godina

Moj pokojni deda tamo 1945 godine govori: "videćete kad Rusi donesu krave koje imaju vime ko bačvu pa svaka da po 100 litara mleka dnevno, pa pčele velike ko pesnica pa svaka na dan napuni teglu meda,pa krmače koje se prase četiri puta godišnje po 20 prasića a svinje narastu po 400 kila, a onaj Mičurin izmislio jabike svaka po dva kila a jedno drvo rodi po tonu godišnje... pšenica do pojasa a jedan struk da pola kile zrna - dva vagona roda na hektar... "
Može da se dasi da se san mog dede i ostvari?

Vladan Jova

pre 13 godina

Mnogo mišljenja za i mnogo protiv Rusa, a nama je u ovom istorijskom trenutku potrebno jedino hladna glava kako bi preživeli i kao država i kao narod. Sa jedne strane ja lično bi voleo da uđemo u EU da živimo normalno i opušteno od svog rada da jačamo sve strukture društva na zdravim osnovama, ali ono što vidim je da se mi 1o godina nudimo toj EU koja nas stalno uslovljava i ucenjuje a nismo odmakli više od jednog koraka ka toj EU. I pre neki dan smo dobili objašnjenje da od ove godine ništa ne očekujemo u pravcu približavanja EU. Opet kada razmislim voleo bi kada bi mogli da budemo neutralni,ali je to izgleda nemoguće za male zemlje, pa prema tome treba se vezati za nekoga ko nas hoće kako bi opstali i kao narod i kao država. Ono što mene brine je unutrašnja dezintegracija i države i društva. Toliko afera, toliko pokradenog nacionalnog blaga a država se neoglašava. Korupcija je zahvatila svaki segment društva, rastače se svaki iole vezivni element društva a država se neoglašava. Totalno smo nesposobni da sami radimo i organizujemo državu sa sadašnjom vlasti. Nema povišica plata saopštio MMF, obavestili smo EU i MMF da prekidamo sa daljim izvozom žita i tako svaki dan. Ko onda vlada ovom zemljom. Ako vlada trenutna garnitura onda moramo reći da su nesposobni i ogrezli u aferama i korupciji. Ako rade po savetu određenih struktura van zemlje odna moramo reći da nam te strukture ne žele dobro. Ostaje onda pogled ka istoku ali samo kada bi mogli mi da se organizujemo kako treba, da kriminalci idu u zatvor, da sudije sude po zakonu a ne po naredbi političara, da se sve stečeno prevarom i krađom vrrati državi i narodu, samo tako ovako nam je sve jedno gde ćemo jer nas niko neorganizovane i nestručne neće a mogu da nam daju i sav novac ovog sveta ne bi ga pametno iskoristili jer nema ko to da organizuje.Uslov za svaku međunarodnu saradnju i integraciju je uređeno društvo a mi to nemamo i kako ide nećemo skoro to ni imati a kada ne cenimo sebe neće nas ni drugi ceniti pa bilo to EU ili RUsija, svkao će gledati da otkine svoje parče.

coA

pre 13 godina

Izjavio je jučer i Putin da će Rusija ulagati u srpski turizam pošto "da iskoristimo veliko iskustvo srpskih partnera u izgradnji turističkih objekata"" (možda nisam točno citirao ali u tom je smislu).
On vjerojatno nije pročitao ovo "Srpski turizam među najgorim u Evropi" valjda nije mislio na to iskustvo.
(mario, 24. mart 2011 13:03)

Jel' ti sad bolje kad si to napisao?
Jel' si se uzbudio kad su ti objavili komentar?
Opasno si ti to povezao:)

mario

pre 13 godina

Izjavio je jučer i Putin da će Rusija ulagati u srpski turizam pošto "da iskoristimo veliko iskustvo srpskih partnera u izgradnji turističkih objekata"" (možda nisam točno citirao ali u tom je smislu).
On vjerojatno nije pročitao ovo "Srpski turizam među najgorim u Evropi" valjda nije mislio na to iskustvo.

aleksandar

pre 13 godina

(ivan, 24. mart 2011 12:08)

A zasto su ulagali,u do jucerasnje neprijatelje.Jer su videli potencijal i iskrenost, i zato sto ovi ta ulaganja nisu zloupotrebili! A sto se tice Istocne Nemacke pa ona je do pada Berlinskog zida bila pod protektoratom upravo SSSR,pa su tako i ziveli, a vidi ih sada, razlike izmedju zapadne i istocne Nemacke, u svakom smislu, standard, na prvom mestu, gotovo da ne postoje!A ako jos Putin kaze da u slucaju da postanemo clanica NATO(ne vazno sta mislim o tome), da ce Rusija,karikiram,na neki nacin Srbiju posmatrati uslovno receno kao neku vrstu strateske pretnje, sta da ocekujemo onda,klasicna ucena!I da se razumemo nit sam rusofil, niti pobornik politike USA, ali mi jednostavno za pocetak, posto toliko kasnimo, treba usko da sardjujemo sa susedima,naravno i sa Rusima, USA, naravno EU,ali kao sto sam napisao, pragmaticno i jasno. Pozz za tebe

rade

pre 13 godina

Baš se juče pitam, toliko sveta u beogradu, mora da je neka rasprodaja (akcija) a ja ništa u štampi nisam pročitao. Kad ono danas na akciji vidim bio i EPS. Da sam znao za te pare mogao sam i ja pazariti, ali naravno oni raprodaju selektivno reklamiraju. Ovde pošten svet i kada ima pare ništa ne može jeftinije ugrabiti.

djuraNS

pre 13 godina

Pre tacno 12 godina su nas ti isti Rusi prodali NATO paktu.
I vi , Srbi , ocekujete pomoc od njih?
Da nije toliko zalosno,bilo bi smesno.

croatia

pre 13 godina

sretan vam put u buducnost sa rusima. pa europa je sto puta popustljivija sa vama nego sto je bila sa hrvatskom. a i hrvatska vas zeli u europi. gdje je vas problem? pa zar vam nisu jasne razlike europe i rusije? zelite li zivjeti kao rusi ili europljani?

ivan

pre 13 godina

@Aleksandar
Slazem se u skoro svemu sto si izneo ovde kao tvoje misljenje osim jedne cinjenice koju si zaboravio !
Posle tog 2. svetskog rata jesu Nemci podvili rukave, ali Zapadna Nemacka su postali pre svega zahvaljujuci Americi i Engleskoj, koji su u periodu od 1945 do 1960 ulozili MILIJARDE I MILIJARDE !!! Da je to tako lako kao sto ti kazes oporavili bi se i ovi drugi Nemci "Istocni", i ako je to potpuno isti narod kao i ovi "Zapadni", ali tamo nisu usle pare nego Rusi!

Djole

pre 13 godina

***
Ovaj srpski narod je neizlečivo bolestan. Količina mržnje prema Rusima koja se može pročitati u ovim komentarima je zastrašujuća. Nas nisu bombardovali Rusi nego Amerikanci i nisu nam Rusi oteli Kosovo, to su uradili Amerikanci. Nažalost rusomrscima Kosovo i ne znači ništa. Njima je jedino važno da im ne diraju njihov kućni prag ma gde bili. A onda kad jednog dana mečka zaigra i na kućnom pragu krvi su im svi, a najviše, zamislite, Rusi jer ih nisu zaštitili. I zašto vam je toliko draža čašica američkih dolara nego milijoni ruskih. Probudite se, Staljin je davno umro, a Rusija postaje i ekonomski i vojno sve moćnija. Na kraju ta ista Rusija nas je oslobodila od Hitlerove Nemačke. Ta ista Rusija hoće da ulaže u našu privredu, a ta vama toliko voljena Amerika "nema vremena" za tako nešto jer su joj preča osvajanja i otimanja širom sveta. Zar je moguće da ste toliko slepi?
(Miki, 24. mart 2011 10:27)
***

Ovo je najkvalitetniji komentar koji sam procito u poslednjih nekoliko dana! Koncizan, ali pogadja pravo u centar! Ako dozvoli moderator, samo bih dodao da smatram da vecima prozapadnjackih/antiruskih komentara dolazi od strane likova koji pljuju 'po partijskoj duznosti'.

Sto se mene tice, ja isto smatram mi imamo istorijsku sansu da se KONACNO priklonimo novoj dolazecoj sili - istoku, Kini, Rusiji i Indiji. Zapad je u silaznoj putanji i polako gube komtrolu nad velikim delom sveta. Jedino cega se bojim je da ce Zapad u svom padu svesno povuci i ostatak sveta i inicirati jos jedan (verovatno i poslednji) obracun svetskih razmera.

Milan

pre 13 godina

Malo vise o svemu na [link]
(Boyya, 24. mart 2011 11:17)

Ko siri DW informacije i to koristi kao neku argumentacija koja treba da potkrepi DW je pre dosta godina osnovala CIA (amerikanci nisu nikad to ni skrivali ozbiljno) kao propagandno glasilo u borbi protiv varsavskog pakta. Dan danas 20 godina posle pada berlinskog zida tamo ne mozes uspesno konkurisati za menadzersku poziciju ako nemas CIA background.

xxx

pre 13 godina

Sta ce nama tolike pare za vojsku ako smo mi vojno neutralni?
A sa ulaganjem u EPS cini mi se da Rusi zele da "stave nogu u vrata" da bi imali povlasceni polozaj kada se to bude privatizovalo, posto ce i to pre ili kasnije doci na red.
Drugo ovde vama niko ne poklanja 10 milijadi, ovde ce vam dati kredit po nekim uslovima. Znaci samo ce se nas dug uvecati za 10 milijardi. A mi cemo to pre ili kasnije morati da vracamo. E sad ako ne budemo imali da vratimo (sto je najverovatniji scenario), pitanje je sta ce ovi od nas traziti zauzvrat. A ja vec mogu da pretpostavim. Rusiji treba satelit na Balkanu, a to smo izgleda mi. I jasno je da nasa privreda ne moze vratiti toliki dug.
Trece uopste ne verujem ovim nasima alavim politicarima i privrednicima. Ovi kad vide 10 milijardi, mogu da se opkladim da ce sve to da se "izgubi" negde po racunima u stranim bankama i offshore kompanijama.

MaloMorgen

pre 13 godina

A jeli usput doneo i predlog kako cemo to sve da vratimo? A jeli isplanirao i kome ce te pare da odu ili ce i one nestati kod Miska, Bece, Koleta...

milan

pre 13 godina

Niko nece nama dati milijarde na poklon, tu i tamo koji milion ili stotinak hiljada evra od EU, Japana, nemaca itd. ono sto nam budu dali sa bilo koje strane je sigurno 100% na prvom mestu u njihovom interesu i to je normalno. Uslovljavace svi za cega i kako da trosimo pare da svi imaju i interes da te pare vratimo. Ovako recimo i vi bi vasem kumu pozajmili ili ne? Svi ocekuju od nasih politicara da budu carobnjaci i da u sesir stave nista a svega i svacega da izvuku. Nije da smo mi bas darezljivi prema svojoj drzavi i to nije zbog losih politicara nego zbog losih navika nedaj a trazi.

Boyya

pre 13 godina

"Ne veruj Danajcima ni kad darove nose."
Jeza me podilazi od ovog dobrocinstva.
Malo vise o svemu na http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6481579,00.html

milan

pre 13 godina

Sto se tice kredita, Rusi kao i svi kreditori uslovljavaju da kupimo njihove proizvode. Ako hoces transu kredita kupi na primer za te pare Ruske vozove za zeleznicu itd. Na takve projekte se misli, sto je sasvim legitimno. Nasa vlast misli samo ti bacuska daj pare lako cemo mi to potrositi a pa nema bez kupovine Ru proizvoda.

Dejan ®

pre 13 godina

Kako ne vidite suštinu, pola objekata na Divčibarima drže Rusi, Nis i Naftagas takođe Rusi, crnogorsko primorje je skoro pa rusko.
Nato im se mnogo približio i jača sve više, širi se sve više na ISTOK!!!
Ali sumnjam da bi se oni zbog našeg Kosova zavađali sa NATO-om i Amerikom.
Ovde je ekonomski interes u pitanju! Gas će biti najvažniji energent, južni tok i ostali tokovi će biti glavna evropska SLAVINA! Kad nestane nafte i uglja, gas će biti crveno slovo

Dusko

pre 13 godina

Eeee moji komentatori. Pa ako imas slabu vojsku ti nisi i ne mozes biti vojno neutralan,zato sto si vojno ne bitan! Ti si tad takoreci na izvolite! Samo sa jakom vojskom mozes biti neutralan. A sa ovako malom teritorijom(koja se mora sacuvati) a jakom vojskom niko nece ratovati,jer ceh za uspeh moze biti veliki! Da nema B-92 ne znam gde bi se nacitao "prozapadnih","pacifistickih","ateistickih",LGBT-istickih","rusofobistickih","srboagresorskih","srbocetnickih","srbonacionalistickih","SRBOSVENAJGOREISTICKIH" komentara BREEEE brateee!!!

Vidojko

pre 13 godina

Ma lepo je to sto je drugi covek rusije posetio zvanicno Srbiju, no nasi politicari moraju jednom u zivotu da shvate da se nemoze istovremeno sedeti na dve stolice. Pre ili kasnije izmaci ce se obe i postacemo moneta za potkusurivanje. Prema zvanicnim izjavama ova zemlja zudno zeli da se prikljuci EU. Ako je to tako onda je nama blizi partner EU i moramo sve ciniti da tog partnera nikakvim nepromisljenim potezima ne iritiramo, moramo prihvatati pravila igre koja vaze u EU.
Bojim se dacemo izvisiti od EU a Rusi nas preterano ne vole vec su tu iz cistog interesa. Ako pogledate istoriju videcete da je to uvek tako bilo.
Oni ce nam uvek nesto uslovljavati davanjem neke sargarepice. Na kraju ce ta uslovljavanja biti sve veca i veca i da cemo zbog male trenutne koristi izgubiti pristupnu ulaznicu za EU. Nazalost nasa spoljna politika uvek je igrala na kratke staze i zato su nas svi iz okoline daleko prevazisli. Pogledajte gde smo bili za vreme Ante Markovica i gde smo danas. Da se vratimo na onaj standard trebace da prodje jos jedno 50-60 godina a onda od ove garniture nece biti nikog (mislim u bioloskom smislu). Izgubili smo 10 godina uz cika Slobu i opet smo izgubili 10 godina uz ove nazovimo napredne stranke. U sustini s....li smo ceo zivot nizasta

Dzoni

pre 13 godina

Ceo EPS? Ma, prodajte vec jednom celu zemlju Rusima, uzmite pare i platite orkestre da ceo dan sviraju "Kaljinku"! Nista drugo i ne treba narodu kojima su najvazniji "Migovi" i "S300" da mogu da slusaju Lazanskog kako se pali na rusku tehniku u nasem posedu, da mogu da se razracunaju sa Albancima i da uzivaju sa "pravoslavnom bracom". Ako nisu bili sposobni da pametno upotrebe milijarde iz EU, nece moci ni ove iz Rusije.

Hogar

pre 13 godina

deset milijardi za naše "mlade pro-evropske snage" je ništa....potrošiće oni sve kao i pristigle donacije,razvojne fondove i novac namenjen "PROJEKTIMA"....POTROŠIĆE BRZINOM SVETLOSTI...

aleksandar

pre 13 godina

Ljudi, sta je Vama-posebno rusofilima! Nista nije crno-belo, pa ni ova ponuda-poseta Putina!Naravno, to sto nasi "privrednici"nisu imali ideje, pa kako da ih imaju kad ne moze za dz.(po navici) Luka Bar, "Usce",...., a koja to zemlja hoce da da 10 milijardi USD nekoj drugoj eto da nam pomogne...poznavajuci politiku Putina, te pare koje budu ulozene,partnerski naravno,(isisace Rusi jos 10 puta po toliko) vec jesu poprilicno, ovo "rusofilstvo", doduse manje "prozapadnjaci"na forumu mi vise lici na film "Tri karte za Holivud", koji odlicno odslikava nasu zaludjenost, za SSSR ili USA, sto jeste bio slucaj, a da je te celnike te drzave i tada za nas bolelo ....Mnogo smo naivni ljudi, svako danas gleda samo sopstvene interese!Ok..odlicno je da prakticno 1. covek jedne od 3 najvecih svetskih sila dodje kod nas i to svakako zasluzuje i ovoliku medijsku paznju, jer smo mali, ali ne bih imao nista protiv da dodje i Obama pa mi nalupajte minuse koliko hocete, saradnja sa svima ali na zdravim osnovama,(a ne kako govore nasi lideri) to mi izgleda ne znamo, nista iz istorije nismo naucili, i plasim se da i posle 60 i vise godina necemo nauciti..Juce na stadionu Czv gledam uvod, isto ko za vreme Tita, pevaju u narodnim nosnjama(ponizavajuce,prevazidjeno,sramota), dosli ljudi da vide Putina a ne utakmicu, ovacije,to po meni izvinite lici na lose organizovan slet..mi se vracamo unazad,nema prijateljstava samo - goli interesi a mi tu nazalost i kao narod smo potpuno razjedinjeni umesto da budemo pragmaticni!Uostalom u potpunosti se slazem da je nasa "politicka elita"nula, mislim i na vlast i opoziciju, ali takve partije imamo kakve i zasluzujemo!P.S.Promeniti nasu kolektivnu svest-izgleda je nemoguce!Pogledajte samo Nemce posle drugog sv. rata,necu da poredim njihovu agresiju i zlocine sa nasom i dr. zemljama balkana koje su ucestvovale i istim ratovima- mada zlocin je zlocin,ali u toj razrusenoj Nemackoj posle rata zasukli su ljudi rukave, u potpunosti promenili smer, i za 20 godina vec bili(zapadna Nemacka), itekakva ekonomska sila,pa koliko je samo nasih gasterbajtera bilo tamo vec 70-ih! Pozdrav, svima

dragan kg

pre 13 godina

Kakvi bre Rusi,Ameri,Kinezi i ostale sile,kakve mi aranzmane da imamo sa njima hoce i ovo malo bede da nam otmu.Mi bi smo trebali da saradjujemo sa nemcima,francuzima,i nasim komsijama jer od ovih velikih mozemo samo da dobijemo BOMBE(ili neprijateljske ili bratske pa kome su koje draze).

Beogradjanin

pre 13 godina

Rusi nikad nista nikome nisu poklonili. Ovo bi bio zajam koji bi nasi praunuci sa mukom vracali.

Rusima treba reci: Hvala, ne treba!

Jada

pre 13 godina

Srpski kvazi politicari - unistitelji, su krenuli u predizbornu kampanju sa oprobanim receptom, NACIONALIZAM i ALTERNATIVA EVROPSKOJ UNIJI - RUSIJA. Rusiji je jedino ostala Srbija, kao moguca satelit zemlja, s obzirom da je izgubila potpuno uticaj u njenim bivsim vazalnim drzavama koje su sada u NATO. Zato, Rusija cini sve da UCENI SRBIJU, DA JE ODVOJI OD EVROPE, DA ONEMOGUCI ULAZAK U NATO. Niko nista ne poklanja za dzabe, a ponajmanje 10 milijardi dolara. Odsudna bitka za Srbiju je pocela, da li cemo ziveti kao sav ostali svet, kao deo Evrope ili postajemo ruska gubernija.

Max

pre 13 godina

Vrlo zgodne (polu)informacije.
Rusi ništa ne poklanjaju.
Oni odobravaju kredit kojim će se kupiti roba iz Rusije.Drugim riječima, prodaju svoju robu na rate i sa odgodom plaćanja.
Naravno, uz cijenu koja odgovara takvoj vrsti aranžmana.
Pravo pitanje je - kako i iz kojih prihoda Srbija misli vraćati taj novac.

Darko

pre 13 godina

Putin je ponudio oruzje za odbranu od novih napada na nasu zemlju, svi koji su protiv toga, nek ne kukaju posle da nam nisu prodali oruzje

DaJeToSamoBioObamaAliNije

pre 13 godina

Zasto ste vecina toliko ogorceni na Ruse? Poenta je u tome da ako postoji neki slican narod nama u svetu onda su (pored nasih polupropalih komsija) to Rusi, cija ekonomija postaje sve jaca po svim svetskim merilima. Stim sto "Brat brata ne hrani ali tesko mu ko ga nema", tako da ni Putin nije dosao da nam pokloni milijarde vec je ponudio projekte koje Srbija moze da iskoristi ako zeli i zna a koji ce biti u zajednickom interesu obe drzave. Drugi je problem sto imamo polusposobne politicare koji samo gledaju svoj interes u svemu tome i sto nam kao drzavi ego ide par svetlosnih godina ispred nas dok nam se drzava vuce u blatu.

Dzoni

pre 13 godina

Ovo je smesno kao ono bombardovanje medija pred prosle izbore da ce americki investicioni fond da ulozi 100 milijardi $ u Srbiju.I tad sam se smejao i sad se smejem.Cak i da je tacno mi smo nesposobni za bilo sta,vlada je brze bolje uzela onih 200 miliona od rusa za budzet gde mogu da kradu opusteno a onih 800 za koje treba projekat e to ko sisa,kad ne moze da se ukrade moze da ceka.

Bojan

pre 13 godina

Kakva je ovo demagogija, kakve bre milijarde !? Samo nas cekaju da nam daju nekakve milijarde, i ko kome danas bilo sta poklanja ?
Zar se vec zaboravio NIS ?
Neka KGB-ovska drzava gleda svoja posla, sa sve svojim KGB-ovcima...

Srbin

pre 13 godina

Putin ucenjuje Srbiju, Putin pokusava da odvoji Srbiju od EU, Putin zavrce ruke Srbiji! Ekonomija je samo maska, a SUSTINSKI SE RADI O NAJGRUBLJEM PRITISKU NA SRBIJU OD PERIODA INFORBIROA DO DANAS! STRASNO!

gradjanin Osetije&Abhazije

pre 13 godina

Kako će te tek da vidita kako boli Ruski zagrljaj.
Baš bih voleo da vidim nekoga ko je od RUSIJE dobio pare i radna mesta.Tih 10 milijardi je kredit koji će te morati da uzmete kod njih i to bez prava da pitate za kamatu,bez prava da pregovarate o cenama proizvoda koje vam uvaljuju,bez prava da kažete da vam to ne treba.Razmislite malo.Slovenci su putinu dali Skije na poklon a vi dajete ikone.Tako će te da prodjete.Vi ste za žalenje kao narod i nije čudo što su svi pobegli od vas.

Gosn Voja

pre 13 godina

Rusija se osilila otkako je Putin vratio (preoteo) energetske resurse u drzavne ruke i sada koristi energetiku za svoje geopoliticke ciljeve.
Ne igra on igru samo sa nama, vec i sa Amerikancima, EU, Kinezima, Japancima, Ukrajincima, Belorusima i svima koji su prinudjeni da uvoze energiju.
Bice tesko zaustaviti i njega i Rusiju u toj igri. Bice ovako: ili nadjite alternativno snabdevanje energijom (sto ce ici veoma tesko) ili cete igrati kako Putin svira.

Aleksandar

pre 13 godina

Aha, to prenosi Blic iz istih onih "pouzdanih izvora" koji su tvrdili da će Putin da nam izgradi stadion Crvene Zvezde za 600 miliona EUR.

Ipak tačna je jedna rečenica:
"biti pretočeno u ugovore, ako srpska strana bude za te ugovore spremna."

Radovan

pre 13 godina

Rusi samo gledaju svoj interes, nikome oni ne daju nista dok neopljackaju sta se moze opljackati, valjda nas je proslost tome naucila !

Miki

pre 13 godina

Ovaj srpski narod je neizlečivo bolestan. Količina mržnje prema Rusima koja se može pročitati u ovim komentarima je zastrašujuća. Nas nisu bombardovali Rusi nego Amerikanci i nisu nam Rusi oteli Kosovo, to su uradili Amerikanci. Nažalost rusomrscima Kosovo i ne znači ništa. Njima je jedino važno da im ne diraju njihov kućni prag ma gde bili. A onda kad jednog dana mečka zaigra i na kućnom pragu krvi su im svi, a najviše, zamislite, Rusi jer ih nisu zaštitili. I zašto vam je toliko draža čašica američkih dolara nego milijoni ruskih. Probudite se, Staljin je davno umro, a Rusija postaje i ekonomski i vojno sve moćnija. Na kraju ta ista Rusija nas je oslobodila od Hitlerove Nemačke. Ta ista Rusija hoće da ulaže u našu privredu, a ta vama toliko voljena Amerika "nema vremena" za tako nešto jer su joj preča osvajanja i otimanja širom sveta. Zar je moguće da ste toliko slepi?

Vojvodjanin

pre 13 godina

Samo dve recenice:

1) Poklon se dobija samo za rodjendan!

2) Nema besplatnog rucka!

Ako nista drugo - ovi nasi bi to trebalo da znaju....(mada nisam siguran)?!

soulseeker

pre 13 godina

Pa mi Srbi smo nevjerovatni!!! Citam komentare i ne shvatam gdje je granica gluposti... Pa ko danas daje pare bez svog interesa???!!! Ocekujete da istovare iz dzaka 10 milijardi pa da pijemo pivce po splavovima narednih 5 godina? A sto se tice Rusa, koje inace bas i ne volim, poslednjih godina samo od njih cujem konkretne, dobre i lose, predloge,... a nesto se ne sjecam da nam je nesto zapad ponudio osim price, pisama i uslova...

ffl

pre 13 godina

Postovane kolege komentatori,
ne videh da je iko spomenuo ovaj deo sto je namenjen VS,pa cu ja,3.5 MILIJARDE E za VS!!!
Malo mi pretece zvuci za vojsku mira.....

А шта траже заузврат ?

pre 13 godina

Овај део са војском ми се не допада - која је сврха улагања у организације силе (војска, полиција)? Ако пише војска, слободно може да се чита полиција (БИА,КГБ,ФСБ)........мислим која је сврха уложити ту новац?! Да ли да се купује оружје, зидају станови за војску, повећа број или плате? Мора да се тачно зна за шта то дају......што се тиче привреде, осталих 6,5 млрд. - шта подразумева тај пакет, који су услови кредита (ако је кредит)...........ово ми личи на робни кредит - ми вама оружје и остало, а ви враћајте кредит

Petar Gligorijevic

pre 13 godina

neka prvo oni nama vrate naše PARE koje nam duguju (ili smo im oprostili), onda neka se pozabave teškim i kriminalnim problemima naših prostih radnika u njihovoj zemlji, pa da sednemo onda da vidimo trebaju li nam pare njihove..

Vlada

pre 13 godina

Bože kakav tekst, šta to znači doneo paket od 10 milijardi? Pretpostavljam, znači da će nam oni nude svoju robu i usluge u tom iznosu, pa ćemo mi to da odplaćujemo sledećih 20 godina uz kamatu. To će vam dati svaka zemlja za svoje ključne proizvode. Naslov je kao da je doneo 10 milijardi da nam pokloni, a mi nismo hteli da uzmemo...

hrvoje

pre 13 godina

Ovakva vise nego bombasticna naslovnica ima za cilj prodaju novina ili sta.Ko danas daje milijarde tek tako a narocito Rusi jednoj nesigurnoj i raspolucenoj Srbiji.Obecanje ludom radovanje...Gledajte Crnu Goru i njen slucaj sa Rusima

mića-salaš

pre 13 godina

3 mlrd. $ će ići vojsci Srbije!!! Dakle u zemlji u kojoj ne postoji infrastruktura, u kojoj mnogi ljudi gladuju, u kojoj je nezaposlenost 20% će se dodeliti tolike pare vojsci!!! Pa to prelazi sve granice dobrog ukusa!!!

Nikola

pre 13 godina

Zasto ste toliko cinicni?

Rusija ima novca, Kina ima novca. Od nas zavisi kako cemo to da iskoristimo. Ako Rusija i Kina ulazu, onda ce i NATO ulagati kako bi ostao prisutan.

Dobro je da ce Rusi ponovo da nam razvijaju vojsku, koja je najblaze receno UNISTENA. Za vojsku ide 30-35% ovog paketa, preostalih 7 milijardi je za privredu...

Ovde je jos potrebno da policija i sluzbe bezbednosti vode STROGU kontrolu tokova novca - NATO nije vodio racuna o tome gotovo nimalo i dopustili su skandalozne privatizacije i pljacke. Mi to ne mozemo sami da kontrolisemo! A pomoc Rusije i Kine u drzavnoj organizaciji je velika stvar. Velika.

Od Juznog toka mozemo imati samo koristi...

Situacija je vise nego dobra, i pocinje da lici na onu iz perioda Tita i SSSR-a. Uspostavlja se ravnoteza koja je nama uvek odgovarala!

Istok u srcu, saradnja sa Zapadom i citavim svetom.

To je dobitna kombinacija.

Srba Moravac

pre 13 godina

Pa iz aviona se vidi da ce zapad,tj SAD da minira sve sto je u vezi Rusije i Srbije jer im ne odgovara da se Rusi ucvrste na ovom delu Balkana.Nasi privrednici i vodje nisu odreagovale na ponudu od 10 miliardi a hoce da prodaju Telekom za sitnu lovu i da sve spiskaju za 6 meseci.Ocigledno da je veliki brat umesao prste i radi na tome da minira svaki dogovor sa Rusijom.Iskreno se nadam da im to nece uspeti.
Ziveo juzni potok.

djape071

pre 13 godina

Ovaj sporazum je bio spreman pre 3 godine. To otvoreno treba reći. Nakon prodaje NIS-a i priznavanja Kosova od strane zemalja zapada, bila je stvorena i politička i ekonomska klima za strateški sporazum sa Rusijom. I onda je došao Mlađan Dinkić sa idejom da to sve rasturi. Zašto? Pa zato što se on i još neki konsultanti nisu naplatili za usluge koje su uradili za neke zapadne firme. Pa su se prepali da u slučaju da dođu Rusi, svi ti dilovi propadnu jer bi neko otkrio šta se u stvari događalo u Srbiji za vreme tranzicije. OMV je trebao po Dinkiću da kupi NIS, kompletna srpska privreda je trebala da pređe u ruke stranaca, a oni koji su sve to izrežirali i smislili da provizije i profit usmere u nekretnine i da u raskoši i bogatstvu napravljenom rentiranjem uživaju u bahanalijama do kraja života. Međutim sve je to puklo zbo ekonomske krize na zapadu, investitori su izostali i mi se 3 godine vrtimo u krug sa istom pričom, tajkunima, konsultantima, provizijama, mlekarama, pekarama, uljem i sklapanim FIAT Puntom klasik. A svo vreme slušamo spinere koji narodu prezentiraju budalaštine kao što na TV AVALI pre 2 dana na vestima ponavljaju da od južnog toka neće biti ništa. Ko da to nekakve veze ima sa drugim stvarima. Konsultanti i njihove dvorske lude.

To čak i nije najveći problem. Problem je što smo mi izgubili 3 godine na ništa. Ne postoji više odnos Rusije i zapada kakvog ga neki u Srbiji prezentiraju, investicije i robna razmena Rusije sa zapadom su na visokom nivou. Rusi investiraju na zapad, sklapaju strateška partnerstva, ista ovakva kakva su ponudili Srbiji. Ništa mi nismo dobili više niti manje zbog našeg prijateljstva sa Rusijom nego što je proporcionalno dobila Slovenija na primer.

I to treba da nam jednom za svagda bude jasno, ne postoje večiti prijatelji i neprijatelji, postoje samo večiti interesi. A mi smo dugo vremena robovali interesima jednog uskog kruga ljudi.

filmar

pre 13 godina

Ja po ko zna koji put pisem: " U biznisu nema emocija"! Ja volim svog brata kao i sebe, ali ja imam svoj novcanik a on svoj. Treba iskoristiti sav zdrav kapital koji se nudi, narocito ulaganja u energetiku, poljoprivrednu i prehrambenu industriju, gdje su i najvece izvozne sanse. Najmanje je bitno da li ulazu Italijani, Svedjani, Nijemci , Rusi ili ne znam ko, bitno je da se pocne nesto desavati- i ne treba ocekivati da sad neko za vama roni suze ili da umire za vama od prevelike ljubavi-bitan je obostrani interes!

Ljubivoje I

pre 13 godina

Vidim vojna neutralnost a Rusi ulažu u našu vijsku tri ipo milijarde. Neka mi neko kaže kako misli da zaradi te pare za to nepotrebno oružje. Zašta nam trebaju avioni koje smo u sukobu sa Natom krili po šumama i gorama. Ako Rusi hoće da nas brane neka nas brane direktno a ne da gledaju kao pre 10 godina kako nas neko bombarduje.
Krediti od svih na svetu mogu da se uzimaju samo za razvoj saobraćaja, energetike, zdravstva, poljoprivrede, nauke itd. Ne treba nam oružje pošto fala Bogu više ne organizujemo vojne parade. Svo naše bivše oružje je završavalo kao staro gvožđe i ta politika nam više nije potrebna.
Kupi mi Babo pečenja jerećeg.

serves@moskva

pre 13 godina

A sta bese sa dugom koji moskva ne vraca decenijama .Pa valjda je trebalo da prvo izmiri stari dug a tek onda da nas zaduzi pa i mi malo da oduzimo vracanje.Bratski jel

as

pre 13 godina

Neverovatno kakve su ovo obmane i prevare niko nam ljudi nece dati nista debelo ce nam oguliti kozu i jedni i drugi razlika je sto je Ruski noz mnogo tuplji!

PS. Samo u se i u svoje kljuse

Илија Чворовић

pre 13 godina

Ni slučajno ne pristajati!!!

Bolje je da mi plaćamo amerikancima iz zahvalnosti što su nas bombardovali i da povećavamo deficit u razmeni sa EU zato što ih patološki obožavamo, nego da primimo infuziju u privredni tok od Rusa.

Šta će nam to? Još da se oporavi privreda, pa da ne budemo toliko podložni ucenama MMF-a i ispiračini mozgova s RTS-a i B92! Jok! Sikter, Putine!

Hoćemo da budemo američki robovi, to je tako šik, otmeno, cool, fensi i pomalo in!

Zbog ove mračnjačke i klerofašističke putinove namere da nas istrgne iz dužničke bede, a time i iz zapadoidne civilizacije, trebalo bi hitno prekinuti diplomatske odnose s Rusijom!

Miloš J. Kosovac

pre 13 godina

Za ove pare znao sam unapred, pa sam na vreme najavio formiranje svoje stranke, nazvaćemo je "Mi Ljublju Rosija", pa će tako lako proći sa registracijom. Naravno, na vreme ćemo postaviti svoje partiske kadrove na mesta gde će teći ruske milijarde. I hop, uskoro i mi goltari postaćemo milioneri. Pa će tako israživački novinari B92 moći da prave nove emisije "Insajder", no i "Utisak nedelje", kao što beše ova zadnja emisija u kojoj troje časnih dokrora rekoše da "Pljačka stoleća" u "Kolubari" nalikuje na dečiji vrtič u odnosu na pljačku u Zdravstvu.Eto i ministar Milosavljević na vreme podnese ostavku, a i njegov partiski šef pobeže iz Vlade, pa se sakri u Skupštini. A novinari naivni, pa misle da je Cvetković oterao Dinkića iz Vlade. Što ti je srpska pamet:ne znamo da radimo ali znamo da krademo.

MatijaBG

pre 13 godina

Ruske paralaze!!!Naivni Srbi smatraju da je KOsovo jos uvek moguce vratiti.Juce smo zapravo gledali jednu dobru rusku bajku u kojoj je princ obecao blesavoj princezi carstvo u kojem je cak i deo izgubljenog kraljevstva moguce odbraniti!!Dok god Srbija zivi u Ruskim bajkama njeno kraljeavstvo ce postajati sve manje,a narod naivan i nezainteresovan za napredak.

mozgarosh

pre 13 godina

ma bre vi niste ni malo ozbiljni

evo sta kazu rusi:

http://en.rian.ru/business/20110323/163169378.html

800 miljona za zeleznicu i poljoprivredna saradnja

Gruja

pre 13 godina

Ona milijarda je jos uvek neaktivirana, zahvaljujuci sposobnosti nase vlade!
Konkretno sve nam to daju namenski sto se meni jako dopada, znaci verujem da su Rusi skapirali ko vlada i znaju da ce ovi strpati sve u svoje dzepove.
Primer: Kredit za zeleznicu vec godinama ceka da Srbija dostavi Rusiji projekat obnova zeleznica, medjutim nasi vec 2 godine nista ne rade po tom pitanju, a pare stoje.
Tako ti je i sa ostalim parama.

dok budale galame, pametni ćute i rade

pre 13 godina

U Srbiji postoji dosta firmi (uglavnom nepoznatih široj javnosti) koje svoje poslovanje isključivo baziraju na izvozu u Rusiju. Oni koriste povoljnosti bescarinske trgovine, imaju posla preko glave, rade u tri smene i mogle bi da izvoze i tri puta više kada bi obezbedili dovoljne proizvodne kapacitete. Normalno država (Dinkić) će pre finansirati neke Korejance ili Slovence nego naše ljude koji ozbiljno rade i koji bi mogli značajno da prošire proizvodnju i zaposle nove radnike jer je rusko tržište ogromno.

I dok se rusofili busaju u grudi i kunu u bratstvo sa majčicom Rusijom, a rusofobi se gade na svaku pomisao i pokušaj saradnje sa Rusima, dok naša Vlada i naši vajni stručnjaci tumaraju ko magarci po magli jer nemaju pojma kako da postave stvari na svoje mesto i definišu prioritete, dotle pametni ljudi i pametne firme ćute, rade i zarađuju. Niti se kunu u Ruse jer znaju sve njihove vrline ali i mane, niti pljuju po njima jer je ruski dolar podjednako vredan kao i američki. Jednostavno se bavem biznisom a ne praznim pričama i demagogijama.

Pametan narod, kao što su recimo Slovenci, se nikada nisu kleli u bratstvo sa Rusima ali je njihov izvoz u Rusiju deset i više puta veći nego srpski. Ubiše se ljudi od posla od akumulatora, preko bele tehnike, lekova, hrane i da ne ređam više. Na desetine špediterskih firmi u Sloveniji samo teraju robu šleperima za Rusiju i ne mogu da postignu koliko ima posla. Poslovni ljudi iz Slovenije koji razumeju potencijal ruskog tržišta i koji znaju za naše povlastice iskreno nam kažu "vi ste Srbi blesav narod, šta vi imate a ne koristite, mi bi Triglav sutra dali za takve povlastice u trgovini sa Rusijom".

Eto toliko, ja se izvinjavam ako sam prekinuo patriotsko-nepatriotsku rusofilsko-rusofobsku raspravu, nastavite gde ste stali...

glasač

pre 13 godina

Neće tu biti para uopšte, kao što su i do sada to uglavnom bile prazne priče. Poklonite Vi Koštunice, Veljo i ostali nama NIS a mi ćemo vama najgori ugovor od svih zemalja koje učestvuju u famoznom "Južni Tok" projektu.

@blebetalo
Ova ekipa koja je trenutno na vlasti, biće dobro ako uspe da ne završi u zatvoru u sopstvenom mandatu, a ovi koji nam se spremaju sledeći su naravno, još gori tako da mislim da tu nikome i nije cilj da država ostvari dobit. Jer država nije pravljena u CMS programu :)

Igor

pre 13 godina

To su bajke...pa prosli put su govorili o milijardi,pa ispalo 200miliona.
drugo,sto bi ti neko davao pare,a da ne trazi nesto od tebe? samo nam treba da postanemo ruska gubernija...a znamo da je vise od pola opozicije za to,i to javno kazu,iako je to cista veleizdaja.

blebetalo

pre 13 godina

Vjest je dobra i ne treba da ste tolko deprimirani.Ako mislite da ce vas opet *****,a vi poslusajte bacusku,pa se i pripremite kvalitetno za te programe ulaganja.Sta hocu rec;
- da drzava ne prodaje nista ispod cjene radi nekih "visih"ciljeva
- da poslove ulagaca iz Rusije prihvate privrednici iz Srbije sa najkvalitetnijim programom,a ne neki polumafijasi koji bi prihod i onako odvukli u strane zemlje
- da svaki ulagac jasno prikaze garancije za buduca ulaganja,certifikate koji opravdavaju kvalitetu ponudjenog i sl,da vidite s kim imate posla
- da pripremite klauzule,anekse...u ugovore gdje ce te zastiti sebe od kompletnog odljeva profita iz Srbije od tih buducih poslova
I mnogo,mnogo toga...
Velim,nije lose,ako su namjere stvarno takve - znaci trebate se samo kvalitetno pripremit i bit ce nesto.Sad ce te vidjet jel ta reformirana vlada ista vrjedi.
Malo bode u oci da trecina tih ulaganja se odnose na vojsku!?To,u ovoj situaciji nije sigurno interes Srbije!Moze bit samo Rusa!Probajte ih nagovorit da bi sa tom lovom za vojsku mogli,recimo,u agraru cuda uradit!!!Znam,zvuci naivno,ali morate i vi zastiti svoje interese.Nemoze niko doc u moju kucu i kupovati sto on hoce,van onoga sto ja prodajem!!!
Primjer je NIS,dali ste ga u bescjenje zarad nekih dugorocnih obecanja,a sad imate los proizvod po cjeni najboljeg,koju morate placat ako se mislite vozit jer drze monopol!Ako to ponovite,onda nista niste shvatili!
Nema tu brace - to je biznis!!!

igor

pre 13 godina

Pa neka ih,nek se nalapaju.Kao da imamo nekog ko ce da potrosi na nesto pametno.Rekose danas,otisli mozgovi.Ostali sam napacen narod i lopovi.

Milos

pre 13 godina

Osećam da kad im je Putin predložio cifru niko nije odreagovao -(tajac)- jer im se to učinilo, naravno.. pa su premotavali snimak 5 puta :)) dobro, bar ce biti para godinu, dve.. Onda Jovo nanovo..

David

pre 13 godina

E pa ako je Blic rekao onda je sigurno tacno.Malo mi ta suma nisko deluje ali to su verovatno samo prve procene.Kada dodju izbori ocekujem da ode barem na 100 milijardi

weezer

pre 13 godina

десет миљијарди!! ај донт биљив.
(зеленигустер, 24. mart 2011 02:07)

Zeleniguster, ti si genije!!
Bas si me nasmejao.

Planerko M

pre 13 godina

Gospodo Rusi, ova Vlada nije sposobna da isplanira ni svoj dnevni red. To kako oni planiraju da trose vase pare, pitajte narod koji vam porucuje da koferce sa parama ni slucajno ne ostavljate blizu srspkog ministra policije. U protivnom, taj isti ministar ce vam poslati izvestaj: NN predmet se udaljio u nepoznatom pravcu.

Budimir M

pre 13 godina

Neka buduca Vlada mozda ce i biti spremna, a ova ovakva kakva je, nece sigurno. Za muljanje, lov u mutnom, kradju, prevaru, otimacinu... za to imamo cak i prekobrojne ministre i savetnike, ali za ozbiljne poslove ugovore Rusi ce malo pricekati.

Кривокапић

pre 13 godina

Није тачно да наши привредници нису имали ниједну идеју. Имали су, али их је било срамота да их изнесу наглас. Ево неколико идеја наших такозваних привредника у шта уложити $10 милијарди
Тржни центар од стакла на Калемегдану са паркинг гаражом
Стамбене зграде са црвеном фасадном циглом и доста стакла на простору између хотела Балкан и Москве
Пословне зграде дуж леве стране Кнез Михаијлове обавезно у плавом стаклу са кафанским баштама у приземљу.
Наравно ово све да се изгради уз државну субвенцију.
То би од прилике било то. Ако нешто и остане то треба уложити у дугачке јахте да се плови мало по Јадрану.
Ето Путине, тако се улаже туђ новац.

Е мој Путине, па ови слепци још нису успели да направе план како да уложе оних првих 800ЕУ од пре две године.

aki

pre 13 godina

Pa ovde pise onima koje interesuje, http://en.rian.ru/business/20110323/163169378.html. U prevodu i dalje se zaduzujemo, tako da i rusofili i rusofobi ce imati svoj trenutak zabave. Sad kad treba da vlast uzicka kesh ima svi da ih volimo, kad budemo mi trebali da platimo, vise necemo i tako...

Sasa

pre 13 godina

3,5 milijardi Vojsci Srbije daju rusi sa bezmalo 12 godina zakasnjenja. Sve bi bilo drugacije sada, a verujem da ni seke nebi bilo jer bi usa i ostali jos uvek trosili pare na obnovu unistenog.

ateist

pre 13 godina

Uh...ovaj ce da plati 3,5 milijarde, samo da ne udjemo u NATO...Ponovo ce vojska da postane nadobudna, i nista od Srbije u EU, na Zapadu. Ljudi u uniformama su uvek ovde sprecavali da se povede normalna politika i prikljucenje Zapadu. Dzaba smo krecili. Sve ce biti na kraju po volji patriota, nikad se ovde nece zaceti normalno drustvo.

...i kožu s' ledja!

pre 13 godina

Naravno da nece biti spremna ("srpska "privredna" delegacija). Ona je samo spremna i sposobna da kupi secerane po 3 evra, da prima olako poklonjene narodne pare, da drzi monopol i da trange-frange poslovima cedi ovaj iscedjeni narod.

Jovan

pre 13 godina

A sta bese sa onih cuvenih milijardu dolara? Jel' smo to dobili pa potrosili ili ce oni doci u paketu jednog dana ne znam kada sa ovih +9 milijardi?
Jad i cemer. Volim ovu zemlju ali mrzim ovu drzavu.
PS
Pitanje za B92: kako mozete da pisete o necemu u sta ni sami ne verujete?

Pera

pre 13 godina

Ako ja kao diplomirani inženjer koji mesecima tražim posao isti i dobijem onda vam skidam kapu na tih 10 milijardi. A ako će kancalerijsko-partijski pacovi da ga pojedu onda bolje da ne dobijemo ni rublju.

Petar

pre 13 godina

Recite lepo i jasno Rusi su nam ponudili da nam prodaju svega i svacega u vrednosti od 10 milijardi dolara. Nikakav paket nije u pitanju, da ne pomisli neko da nam se nesto poklanja, nema ni razloga za to, niti trazimo. Ali ne moraju da nam prezentuju to tako neuljudno.

Toliko.

Кривокапић

pre 13 godina

Није тачно да наши привредници нису имали ниједну идеју. Имали су, али их је било срамота да их изнесу наглас. Ево неколико идеја наших такозваних привредника у шта уложити $10 милијарди
Тржни центар од стакла на Калемегдану са паркинг гаражом
Стамбене зграде са црвеном фасадном циглом и доста стакла на простору између хотела Балкан и Москве
Пословне зграде дуж леве стране Кнез Михаијлове обавезно у плавом стаклу са кафанским баштама у приземљу.
Наравно ово све да се изгради уз државну субвенцију.
То би од прилике било то. Ако нешто и остане то треба уложити у дугачке јахте да се плови мало по Јадрану.
Ето Путине, тако се улаже туђ новац.

Е мој Путине, па ови слепци још нису успели да направе план како да уложе оних првих 800ЕУ од пре две године.

Pera

pre 13 godina

Ako ja kao diplomirani inženjer koji mesecima tražim posao isti i dobijem onda vam skidam kapu na tih 10 milijardi. A ako će kancalerijsko-partijski pacovi da ga pojedu onda bolje da ne dobijemo ni rublju.

Planerko M

pre 13 godina

Gospodo Rusi, ova Vlada nije sposobna da isplanira ni svoj dnevni red. To kako oni planiraju da trose vase pare, pitajte narod koji vam porucuje da koferce sa parama ni slucajno ne ostavljate blizu srspkog ministra policije. U protivnom, taj isti ministar ce vam poslati izvestaj: NN predmet se udaljio u nepoznatom pravcu.

ateist

pre 13 godina

Uh...ovaj ce da plati 3,5 milijarde, samo da ne udjemo u NATO...Ponovo ce vojska da postane nadobudna, i nista od Srbije u EU, na Zapadu. Ljudi u uniformama su uvek ovde sprecavali da se povede normalna politika i prikljucenje Zapadu. Dzaba smo krecili. Sve ce biti na kraju po volji patriota, nikad se ovde nece zaceti normalno drustvo.

...i kožu s' ledja!

pre 13 godina

Naravno da nece biti spremna ("srpska "privredna" delegacija). Ona je samo spremna i sposobna da kupi secerane po 3 evra, da prima olako poklonjene narodne pare, da drzi monopol i da trange-frange poslovima cedi ovaj iscedjeni narod.

Jovan

pre 13 godina

A sta bese sa onih cuvenih milijardu dolara? Jel' smo to dobili pa potrosili ili ce oni doci u paketu jednog dana ne znam kada sa ovih +9 milijardi?
Jad i cemer. Volim ovu zemlju ali mrzim ovu drzavu.
PS
Pitanje za B92: kako mozete da pisete o necemu u sta ni sami ne verujete?

Petar

pre 13 godina

Recite lepo i jasno Rusi su nam ponudili da nam prodaju svega i svacega u vrednosti od 10 milijardi dolara. Nikakav paket nije u pitanju, da ne pomisli neko da nam se nesto poklanja, nema ni razloga za to, niti trazimo. Ali ne moraju da nam prezentuju to tako neuljudno.

Toliko.

weezer

pre 13 godina

десет миљијарди!! ај донт биљив.
(зеленигустер, 24. mart 2011 02:07)

Zeleniguster, ti si genije!!
Bas si me nasmejao.

blebetalo

pre 13 godina

Vjest je dobra i ne treba da ste tolko deprimirani.Ako mislite da ce vas opet *****,a vi poslusajte bacusku,pa se i pripremite kvalitetno za te programe ulaganja.Sta hocu rec;
- da drzava ne prodaje nista ispod cjene radi nekih "visih"ciljeva
- da poslove ulagaca iz Rusije prihvate privrednici iz Srbije sa najkvalitetnijim programom,a ne neki polumafijasi koji bi prihod i onako odvukli u strane zemlje
- da svaki ulagac jasno prikaze garancije za buduca ulaganja,certifikate koji opravdavaju kvalitetu ponudjenog i sl,da vidite s kim imate posla
- da pripremite klauzule,anekse...u ugovore gdje ce te zastiti sebe od kompletnog odljeva profita iz Srbije od tih buducih poslova
I mnogo,mnogo toga...
Velim,nije lose,ako su namjere stvarno takve - znaci trebate se samo kvalitetno pripremit i bit ce nesto.Sad ce te vidjet jel ta reformirana vlada ista vrjedi.
Malo bode u oci da trecina tih ulaganja se odnose na vojsku!?To,u ovoj situaciji nije sigurno interes Srbije!Moze bit samo Rusa!Probajte ih nagovorit da bi sa tom lovom za vojsku mogli,recimo,u agraru cuda uradit!!!Znam,zvuci naivno,ali morate i vi zastiti svoje interese.Nemoze niko doc u moju kucu i kupovati sto on hoce,van onoga sto ja prodajem!!!
Primjer je NIS,dali ste ga u bescjenje zarad nekih dugorocnih obecanja,a sad imate los proizvod po cjeni najboljeg,koju morate placat ako se mislite vozit jer drze monopol!Ako to ponovite,onda nista niste shvatili!
Nema tu brace - to je biznis!!!

Budimir M

pre 13 godina

Neka buduca Vlada mozda ce i biti spremna, a ova ovakva kakva je, nece sigurno. Za muljanje, lov u mutnom, kradju, prevaru, otimacinu... za to imamo cak i prekobrojne ministre i savetnike, ali za ozbiljne poslove ugovore Rusi ce malo pricekati.

Srbin

pre 13 godina

Putin ucenjuje Srbiju, Putin pokusava da odvoji Srbiju od EU, Putin zavrce ruke Srbiji! Ekonomija je samo maska, a SUSTINSKI SE RADI O NAJGRUBLJEM PRITISKU NA SRBIJU OD PERIODA INFORBIROA DO DANAS! STRASNO!

David

pre 13 godina

E pa ako je Blic rekao onda je sigurno tacno.Malo mi ta suma nisko deluje ali to su verovatno samo prve procene.Kada dodju izbori ocekujem da ode barem na 100 milijardi

mića-salaš

pre 13 godina

3 mlrd. $ će ići vojsci Srbije!!! Dakle u zemlji u kojoj ne postoji infrastruktura, u kojoj mnogi ljudi gladuju, u kojoj je nezaposlenost 20% će se dodeliti tolike pare vojsci!!! Pa to prelazi sve granice dobrog ukusa!!!

Vojvodjanin

pre 13 godina

Samo dve recenice:

1) Poklon se dobija samo za rodjendan!

2) Nema besplatnog rucka!

Ako nista drugo - ovi nasi bi to trebalo da znaju....(mada nisam siguran)?!

aki

pre 13 godina

Pa ovde pise onima koje interesuje, http://en.rian.ru/business/20110323/163169378.html. U prevodu i dalje se zaduzujemo, tako da i rusofili i rusofobi ce imati svoj trenutak zabave. Sad kad treba da vlast uzicka kesh ima svi da ih volimo, kad budemo mi trebali da platimo, vise necemo i tako...

Bojan

pre 13 godina

Kakva je ovo demagogija, kakve bre milijarde !? Samo nas cekaju da nam daju nekakve milijarde, i ko kome danas bilo sta poklanja ?
Zar se vec zaboravio NIS ?
Neka KGB-ovska drzava gleda svoja posla, sa sve svojim KGB-ovcima...

filmar

pre 13 godina

Ja po ko zna koji put pisem: " U biznisu nema emocija"! Ja volim svog brata kao i sebe, ali ja imam svoj novcanik a on svoj. Treba iskoristiti sav zdrav kapital koji se nudi, narocito ulaganja u energetiku, poljoprivrednu i prehrambenu industriju, gdje su i najvece izvozne sanse. Najmanje je bitno da li ulazu Italijani, Svedjani, Nijemci , Rusi ili ne znam ko, bitno je da se pocne nesto desavati- i ne treba ocekivati da sad neko za vama roni suze ili da umire za vama od prevelike ljubavi-bitan je obostrani interes!

MatijaBG

pre 13 godina

Ruske paralaze!!!Naivni Srbi smatraju da je KOsovo jos uvek moguce vratiti.Juce smo zapravo gledali jednu dobru rusku bajku u kojoj je princ obecao blesavoj princezi carstvo u kojem je cak i deo izgubljenog kraljevstva moguce odbraniti!!Dok god Srbija zivi u Ruskim bajkama njeno kraljeavstvo ce postajati sve manje,a narod naivan i nezainteresovan za napredak.

Dzoni

pre 13 godina

Ceo EPS? Ma, prodajte vec jednom celu zemlju Rusima, uzmite pare i platite orkestre da ceo dan sviraju "Kaljinku"! Nista drugo i ne treba narodu kojima su najvazniji "Migovi" i "S300" da mogu da slusaju Lazanskog kako se pali na rusku tehniku u nasem posedu, da mogu da se razracunaju sa Albancima i da uzivaju sa "pravoslavnom bracom". Ako nisu bili sposobni da pametno upotrebe milijarde iz EU, nece moci ni ove iz Rusije.

Milos

pre 13 godina

Osećam da kad im je Putin predložio cifru niko nije odreagovao -(tajac)- jer im se to učinilo, naravno.. pa su premotavali snimak 5 puta :)) dobro, bar ce biti para godinu, dve.. Onda Jovo nanovo..

Srba Moravac

pre 13 godina

Pa iz aviona se vidi da ce zapad,tj SAD da minira sve sto je u vezi Rusije i Srbije jer im ne odgovara da se Rusi ucvrste na ovom delu Balkana.Nasi privrednici i vodje nisu odreagovale na ponudu od 10 miliardi a hoce da prodaju Telekom za sitnu lovu i da sve spiskaju za 6 meseci.Ocigledno da je veliki brat umesao prste i radi na tome da minira svaki dogovor sa Rusijom.Iskreno se nadam da im to nece uspeti.
Ziveo juzni potok.

as

pre 13 godina

Neverovatno kakve su ovo obmane i prevare niko nam ljudi nece dati nista debelo ce nam oguliti kozu i jedni i drugi razlika je sto je Ruski noz mnogo tuplji!

PS. Samo u se i u svoje kljuse

Nikola

pre 13 godina

Zasto ste toliko cinicni?

Rusija ima novca, Kina ima novca. Od nas zavisi kako cemo to da iskoristimo. Ako Rusija i Kina ulazu, onda ce i NATO ulagati kako bi ostao prisutan.

Dobro je da ce Rusi ponovo da nam razvijaju vojsku, koja je najblaze receno UNISTENA. Za vojsku ide 30-35% ovog paketa, preostalih 7 milijardi je za privredu...

Ovde je jos potrebno da policija i sluzbe bezbednosti vode STROGU kontrolu tokova novca - NATO nije vodio racuna o tome gotovo nimalo i dopustili su skandalozne privatizacije i pljacke. Mi to ne mozemo sami da kontrolisemo! A pomoc Rusije i Kine u drzavnoj organizaciji je velika stvar. Velika.

Od Juznog toka mozemo imati samo koristi...

Situacija je vise nego dobra, i pocinje da lici na onu iz perioda Tita i SSSR-a. Uspostavlja se ravnoteza koja je nama uvek odgovarala!

Istok u srcu, saradnja sa Zapadom i citavim svetom.

To je dobitna kombinacija.

Sasa

pre 13 godina

3,5 milijardi Vojsci Srbije daju rusi sa bezmalo 12 godina zakasnjenja. Sve bi bilo drugacije sada, a verujem da ni seke nebi bilo jer bi usa i ostali jos uvek trosili pare na obnovu unistenog.

Stevan

pre 13 godina

Amerika,Rusija...
ne zna se ko je gori.
Nisam ni za Englesku.

Ja bih sa saradjivao sa Norveskom,Danskom,Svajcarskom,Japanom...



Rusi,ulaganje?
Kakvo ulaganje,
ucenjivacka otimacina!

dok budale galame, pametni ćute i rade

pre 13 godina

U Srbiji postoji dosta firmi (uglavnom nepoznatih široj javnosti) koje svoje poslovanje isključivo baziraju na izvozu u Rusiju. Oni koriste povoljnosti bescarinske trgovine, imaju posla preko glave, rade u tri smene i mogle bi da izvoze i tri puta više kada bi obezbedili dovoljne proizvodne kapacitete. Normalno država (Dinkić) će pre finansirati neke Korejance ili Slovence nego naše ljude koji ozbiljno rade i koji bi mogli značajno da prošire proizvodnju i zaposle nove radnike jer je rusko tržište ogromno.

I dok se rusofili busaju u grudi i kunu u bratstvo sa majčicom Rusijom, a rusofobi se gade na svaku pomisao i pokušaj saradnje sa Rusima, dok naša Vlada i naši vajni stručnjaci tumaraju ko magarci po magli jer nemaju pojma kako da postave stvari na svoje mesto i definišu prioritete, dotle pametni ljudi i pametne firme ćute, rade i zarađuju. Niti se kunu u Ruse jer znaju sve njihove vrline ali i mane, niti pljuju po njima jer je ruski dolar podjednako vredan kao i američki. Jednostavno se bavem biznisom a ne praznim pričama i demagogijama.

Pametan narod, kao što su recimo Slovenci, se nikada nisu kleli u bratstvo sa Rusima ali je njihov izvoz u Rusiju deset i više puta veći nego srpski. Ubiše se ljudi od posla od akumulatora, preko bele tehnike, lekova, hrane i da ne ređam više. Na desetine špediterskih firmi u Sloveniji samo teraju robu šleperima za Rusiju i ne mogu da postignu koliko ima posla. Poslovni ljudi iz Slovenije koji razumeju potencijal ruskog tržišta i koji znaju za naše povlastice iskreno nam kažu "vi ste Srbi blesav narod, šta vi imate a ne koristite, mi bi Triglav sutra dali za takve povlastice u trgovini sa Rusijom".

Eto toliko, ja se izvinjavam ako sam prekinuo patriotsko-nepatriotsku rusofilsko-rusofobsku raspravu, nastavite gde ste stali...

Илија Чворовић

pre 13 godina

Ni slučajno ne pristajati!!!

Bolje je da mi plaćamo amerikancima iz zahvalnosti što su nas bombardovali i da povećavamo deficit u razmeni sa EU zato što ih patološki obožavamo, nego da primimo infuziju u privredni tok od Rusa.

Šta će nam to? Još da se oporavi privreda, pa da ne budemo toliko podložni ucenama MMF-a i ispiračini mozgova s RTS-a i B92! Jok! Sikter, Putine!

Hoćemo da budemo američki robovi, to je tako šik, otmeno, cool, fensi i pomalo in!

Zbog ove mračnjačke i klerofašističke putinove namere da nas istrgne iz dužničke bede, a time i iz zapadoidne civilizacije, trebalo bi hitno prekinuti diplomatske odnose s Rusijom!

Djole

pre 13 godina

***
Ovaj srpski narod je neizlečivo bolestan. Količina mržnje prema Rusima koja se može pročitati u ovim komentarima je zastrašujuća. Nas nisu bombardovali Rusi nego Amerikanci i nisu nam Rusi oteli Kosovo, to su uradili Amerikanci. Nažalost rusomrscima Kosovo i ne znači ništa. Njima je jedino važno da im ne diraju njihov kućni prag ma gde bili. A onda kad jednog dana mečka zaigra i na kućnom pragu krvi su im svi, a najviše, zamislite, Rusi jer ih nisu zaštitili. I zašto vam je toliko draža čašica američkih dolara nego milijoni ruskih. Probudite se, Staljin je davno umro, a Rusija postaje i ekonomski i vojno sve moćnija. Na kraju ta ista Rusija nas je oslobodila od Hitlerove Nemačke. Ta ista Rusija hoće da ulaže u našu privredu, a ta vama toliko voljena Amerika "nema vremena" za tako nešto jer su joj preča osvajanja i otimanja širom sveta. Zar je moguće da ste toliko slepi?
(Miki, 24. mart 2011 10:27)
***

Ovo je najkvalitetniji komentar koji sam procito u poslednjih nekoliko dana! Koncizan, ali pogadja pravo u centar! Ako dozvoli moderator, samo bih dodao da smatram da vecima prozapadnjackih/antiruskih komentara dolazi od strane likova koji pljuju 'po partijskoj duznosti'.

Sto se mene tice, ja isto smatram mi imamo istorijsku sansu da se KONACNO priklonimo novoj dolazecoj sili - istoku, Kini, Rusiji i Indiji. Zapad je u silaznoj putanji i polako gube komtrolu nad velikim delom sveta. Jedino cega se bojim je da ce Zapad u svom padu svesno povuci i ostatak sveta i inicirati jos jedan (verovatno i poslednji) obracun svetskih razmera.

Vlada

pre 13 godina

Bože kakav tekst, šta to znači doneo paket od 10 milijardi? Pretpostavljam, znači da će nam oni nude svoju robu i usluge u tom iznosu, pa ćemo mi to da odplaćujemo sledećih 20 godina uz kamatu. To će vam dati svaka zemlja za svoje ključne proizvode. Naslov je kao da je doneo 10 milijardi da nam pokloni, a mi nismo hteli da uzmemo...

Beogradjanin

pre 13 godina

Rusi nikad nista nikome nisu poklonili. Ovo bi bio zajam koji bi nasi praunuci sa mukom vracali.

Rusima treba reci: Hvala, ne treba!

igor

pre 13 godina

Pa neka ih,nek se nalapaju.Kao da imamo nekog ko ce da potrosi na nesto pametno.Rekose danas,otisli mozgovi.Ostali sam napacen narod i lopovi.

Hogar

pre 13 godina

deset milijardi za naše "mlade pro-evropske snage" je ništa....potrošiće oni sve kao i pristigle donacije,razvojne fondove i novac namenjen "PROJEKTIMA"....POTROŠIĆE BRZINOM SVETLOSTI...

Damjan

pre 13 godina

Volim ruse,
kao sto ih vole poljaci,ukrajinci,
i svi oni sto su imali ili jos imaju probleme sa njima.

Rusija je naopaka zemlja,
a naopaka zemlja nece nama pomoci da mi ne budemo naopaki.

soulseeker

pre 13 godina

Pa mi Srbi smo nevjerovatni!!! Citam komentare i ne shvatam gdje je granica gluposti... Pa ko danas daje pare bez svog interesa???!!! Ocekujete da istovare iz dzaka 10 milijardi pa da pijemo pivce po splavovima narednih 5 godina? A sto se tice Rusa, koje inace bas i ne volim, poslednjih godina samo od njih cujem konkretne, dobre i lose, predloge,... a nesto se ne sjecam da nam je nesto zapad ponudio osim price, pisama i uslova...

Miki

pre 13 godina

Ovaj srpski narod je neizlečivo bolestan. Količina mržnje prema Rusima koja se može pročitati u ovim komentarima je zastrašujuća. Nas nisu bombardovali Rusi nego Amerikanci i nisu nam Rusi oteli Kosovo, to su uradili Amerikanci. Nažalost rusomrscima Kosovo i ne znači ništa. Njima je jedino važno da im ne diraju njihov kućni prag ma gde bili. A onda kad jednog dana mečka zaigra i na kućnom pragu krvi su im svi, a najviše, zamislite, Rusi jer ih nisu zaštitili. I zašto vam je toliko draža čašica američkih dolara nego milijoni ruskih. Probudite se, Staljin je davno umro, a Rusija postaje i ekonomski i vojno sve moćnija. Na kraju ta ista Rusija nas je oslobodila od Hitlerove Nemačke. Ta ista Rusija hoće da ulaže u našu privredu, a ta vama toliko voljena Amerika "nema vremena" za tako nešto jer su joj preča osvajanja i otimanja širom sveta. Zar je moguće da ste toliko slepi?

aleksandar

pre 13 godina

Ljudi, sta je Vama-posebno rusofilima! Nista nije crno-belo, pa ni ova ponuda-poseta Putina!Naravno, to sto nasi "privrednici"nisu imali ideje, pa kako da ih imaju kad ne moze za dz.(po navici) Luka Bar, "Usce",...., a koja to zemlja hoce da da 10 milijardi USD nekoj drugoj eto da nam pomogne...poznavajuci politiku Putina, te pare koje budu ulozene,partnerski naravno,(isisace Rusi jos 10 puta po toliko) vec jesu poprilicno, ovo "rusofilstvo", doduse manje "prozapadnjaci"na forumu mi vise lici na film "Tri karte za Holivud", koji odlicno odslikava nasu zaludjenost, za SSSR ili USA, sto jeste bio slucaj, a da je te celnike te drzave i tada za nas bolelo ....Mnogo smo naivni ljudi, svako danas gleda samo sopstvene interese!Ok..odlicno je da prakticno 1. covek jedne od 3 najvecih svetskih sila dodje kod nas i to svakako zasluzuje i ovoliku medijsku paznju, jer smo mali, ali ne bih imao nista protiv da dodje i Obama pa mi nalupajte minuse koliko hocete, saradnja sa svima ali na zdravim osnovama,(a ne kako govore nasi lideri) to mi izgleda ne znamo, nista iz istorije nismo naucili, i plasim se da i posle 60 i vise godina necemo nauciti..Juce na stadionu Czv gledam uvod, isto ko za vreme Tita, pevaju u narodnim nosnjama(ponizavajuce,prevazidjeno,sramota), dosli ljudi da vide Putina a ne utakmicu, ovacije,to po meni izvinite lici na lose organizovan slet..mi se vracamo unazad,nema prijateljstava samo - goli interesi a mi tu nazalost i kao narod smo potpuno razjedinjeni umesto da budemo pragmaticni!Uostalom u potpunosti se slazem da je nasa "politicka elita"nula, mislim i na vlast i opoziciju, ali takve partije imamo kakve i zasluzujemo!P.S.Promeniti nasu kolektivnu svest-izgleda je nemoguce!Pogledajte samo Nemce posle drugog sv. rata,necu da poredim njihovu agresiju i zlocine sa nasom i dr. zemljama balkana koje su ucestvovale i istim ratovima- mada zlocin je zlocin,ali u toj razrusenoj Nemackoj posle rata zasukli su ljudi rukave, u potpunosti promenili smer, i za 20 godina vec bili(zapadna Nemacka), itekakva ekonomska sila,pa koliko je samo nasih gasterbajtera bilo tamo vec 70-ih! Pozdrav, svima

Boyya

pre 13 godina

"Ne veruj Danajcima ni kad darove nose."
Jeza me podilazi od ovog dobrocinstva.
Malo vise o svemu na http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6481579,00.html

serves@moskva

pre 13 godina

A sta bese sa dugom koji moskva ne vraca decenijama .Pa valjda je trebalo da prvo izmiri stari dug a tek onda da nas zaduzi pa i mi malo da oduzimo vracanje.Bratski jel

Miloš J. Kosovac

pre 13 godina

Za ove pare znao sam unapred, pa sam na vreme najavio formiranje svoje stranke, nazvaćemo je "Mi Ljublju Rosija", pa će tako lako proći sa registracijom. Naravno, na vreme ćemo postaviti svoje partiske kadrove na mesta gde će teći ruske milijarde. I hop, uskoro i mi goltari postaćemo milioneri. Pa će tako israživački novinari B92 moći da prave nove emisije "Insajder", no i "Utisak nedelje", kao što beše ova zadnja emisija u kojoj troje časnih dokrora rekoše da "Pljačka stoleća" u "Kolubari" nalikuje na dečiji vrtič u odnosu na pljačku u Zdravstvu.Eto i ministar Milosavljević na vreme podnese ostavku, a i njegov partiski šef pobeže iz Vlade, pa se sakri u Skupštini. A novinari naivni, pa misle da je Cvetković oterao Dinkića iz Vlade. Što ti je srpska pamet:ne znamo da radimo ali znamo da krademo.

Max

pre 13 godina

Vrlo zgodne (polu)informacije.
Rusi ništa ne poklanjaju.
Oni odobravaju kredit kojim će se kupiti roba iz Rusije.Drugim riječima, prodaju svoju robu na rate i sa odgodom plaćanja.
Naravno, uz cijenu koja odgovara takvoj vrsti aranžmana.
Pravo pitanje je - kako i iz kojih prihoda Srbija misli vraćati taj novac.

djuraNS

pre 13 godina

Pre tacno 12 godina su nas ti isti Rusi prodali NATO paktu.
I vi , Srbi , ocekujete pomoc od njih?
Da nije toliko zalosno,bilo bi smesno.

dragan kg

pre 13 godina

Kakvi bre Rusi,Ameri,Kinezi i ostale sile,kakve mi aranzmane da imamo sa njima hoce i ovo malo bede da nam otmu.Mi bi smo trebali da saradjujemo sa nemcima,francuzima,i nasim komsijama jer od ovih velikih mozemo samo da dobijemo BOMBE(ili neprijateljske ili bratske pa kome su koje draze).

Dzoni

pre 13 godina

Ovo je smesno kao ono bombardovanje medija pred prosle izbore da ce americki investicioni fond da ulozi 100 milijardi $ u Srbiju.I tad sam se smejao i sad se smejem.Cak i da je tacno mi smo nesposobni za bilo sta,vlada je brze bolje uzela onih 200 miliona od rusa za budzet gde mogu da kradu opusteno a onih 800 za koje treba projekat e to ko sisa,kad ne moze da se ukrade moze da ceka.

gradjanin Osetije&Abhazije

pre 13 godina

Kako će te tek da vidita kako boli Ruski zagrljaj.
Baš bih voleo da vidim nekoga ko je od RUSIJE dobio pare i radna mesta.Tih 10 milijardi je kredit koji će te morati da uzmete kod njih i to bez prava da pitate za kamatu,bez prava da pregovarate o cenama proizvoda koje vam uvaljuju,bez prava da kažete da vam to ne treba.Razmislite malo.Slovenci su putinu dali Skije na poklon a vi dajete ikone.Tako će te da prodjete.Vi ste za žalenje kao narod i nije čudo što su svi pobegli od vas.

djape071

pre 13 godina

Ovaj sporazum je bio spreman pre 3 godine. To otvoreno treba reći. Nakon prodaje NIS-a i priznavanja Kosova od strane zemalja zapada, bila je stvorena i politička i ekonomska klima za strateški sporazum sa Rusijom. I onda je došao Mlađan Dinkić sa idejom da to sve rasturi. Zašto? Pa zato što se on i još neki konsultanti nisu naplatili za usluge koje su uradili za neke zapadne firme. Pa su se prepali da u slučaju da dođu Rusi, svi ti dilovi propadnu jer bi neko otkrio šta se u stvari događalo u Srbiji za vreme tranzicije. OMV je trebao po Dinkiću da kupi NIS, kompletna srpska privreda je trebala da pređe u ruke stranaca, a oni koji su sve to izrežirali i smislili da provizije i profit usmere u nekretnine i da u raskoši i bogatstvu napravljenom rentiranjem uživaju u bahanalijama do kraja života. Međutim sve je to puklo zbo ekonomske krize na zapadu, investitori su izostali i mi se 3 godine vrtimo u krug sa istom pričom, tajkunima, konsultantima, provizijama, mlekarama, pekarama, uljem i sklapanim FIAT Puntom klasik. A svo vreme slušamo spinere koji narodu prezentiraju budalaštine kao što na TV AVALI pre 2 dana na vestima ponavljaju da od južnog toka neće biti ništa. Ko da to nekakve veze ima sa drugim stvarima. Konsultanti i njihove dvorske lude.

To čak i nije najveći problem. Problem je što smo mi izgubili 3 godine na ništa. Ne postoji više odnos Rusije i zapada kakvog ga neki u Srbiji prezentiraju, investicije i robna razmena Rusije sa zapadom su na visokom nivou. Rusi investiraju na zapad, sklapaju strateška partnerstva, ista ovakva kakva su ponudili Srbiji. Ništa mi nismo dobili više niti manje zbog našeg prijateljstva sa Rusijom nego što je proporcionalno dobila Slovenija na primer.

I to treba da nam jednom za svagda bude jasno, ne postoje večiti prijatelji i neprijatelji, postoje samo večiti interesi. A mi smo dugo vremena robovali interesima jednog uskog kruga ljudi.

Igor

pre 13 godina

To su bajke...pa prosli put su govorili o milijardi,pa ispalo 200miliona.
drugo,sto bi ti neko davao pare,a da ne trazi nesto od tebe? samo nam treba da postanemo ruska gubernija...a znamo da je vise od pola opozicije za to,i to javno kazu,iako je to cista veleizdaja.

croatia

pre 13 godina

sretan vam put u buducnost sa rusima. pa europa je sto puta popustljivija sa vama nego sto je bila sa hrvatskom. a i hrvatska vas zeli u europi. gdje je vas problem? pa zar vam nisu jasne razlike europe i rusije? zelite li zivjeti kao rusi ili europljani?

glasač

pre 13 godina

Neće tu biti para uopšte, kao što su i do sada to uglavnom bile prazne priče. Poklonite Vi Koštunice, Veljo i ostali nama NIS a mi ćemo vama najgori ugovor od svih zemalja koje učestvuju u famoznom "Južni Tok" projektu.

@blebetalo
Ova ekipa koja je trenutno na vlasti, biće dobro ako uspe da ne završi u zatvoru u sopstvenom mandatu, a ovi koji nam se spremaju sledeći su naravno, još gori tako da mislim da tu nikome i nije cilj da država ostvari dobit. Jer država nije pravljena u CMS programu :)

Ljubivoje I

pre 13 godina

Vidim vojna neutralnost a Rusi ulažu u našu vijsku tri ipo milijarde. Neka mi neko kaže kako misli da zaradi te pare za to nepotrebno oružje. Zašta nam trebaju avioni koje smo u sukobu sa Natom krili po šumama i gorama. Ako Rusi hoće da nas brane neka nas brane direktno a ne da gledaju kao pre 10 godina kako nas neko bombarduje.
Krediti od svih na svetu mogu da se uzimaju samo za razvoj saobraćaja, energetike, zdravstva, poljoprivrede, nauke itd. Ne treba nam oružje pošto fala Bogu više ne organizujemo vojne parade. Svo naše bivše oružje je završavalo kao staro gvožđe i ta politika nam više nije potrebna.
Kupi mi Babo pečenja jerećeg.

Darko

pre 13 godina

Putin je ponudio oruzje za odbranu od novih napada na nasu zemlju, svi koji su protiv toga, nek ne kukaju posle da nam nisu prodali oruzje

hrvoje

pre 13 godina

Ovakva vise nego bombasticna naslovnica ima za cilj prodaju novina ili sta.Ko danas daje milijarde tek tako a narocito Rusi jednoj nesigurnoj i raspolucenoj Srbiji.Obecanje ludom radovanje...Gledajte Crnu Goru i njen slucaj sa Rusima

ffl

pre 13 godina

Postovane kolege komentatori,
ne videh da je iko spomenuo ovaj deo sto je namenjen VS,pa cu ja,3.5 MILIJARDE E za VS!!!
Malo mi pretece zvuci za vojsku mira.....

DaJeToSamoBioObamaAliNije

pre 13 godina

Zasto ste vecina toliko ogorceni na Ruse? Poenta je u tome da ako postoji neki slican narod nama u svetu onda su (pored nasih polupropalih komsija) to Rusi, cija ekonomija postaje sve jaca po svim svetskim merilima. Stim sto "Brat brata ne hrani ali tesko mu ko ga nema", tako da ni Putin nije dosao da nam pokloni milijarde vec je ponudio projekte koje Srbija moze da iskoristi ako zeli i zna a koji ce biti u zajednickom interesu obe drzave. Drugi je problem sto imamo polusposobne politicare koji samo gledaju svoj interes u svemu tome i sto nam kao drzavi ego ide par svetlosnih godina ispred nas dok nam se drzava vuce u blatu.

rade

pre 13 godina

Baš se juče pitam, toliko sveta u beogradu, mora da je neka rasprodaja (akcija) a ja ništa u štampi nisam pročitao. Kad ono danas na akciji vidim bio i EPS. Da sam znao za te pare mogao sam i ja pazariti, ali naravno oni raprodaju selektivno reklamiraju. Ovde pošten svet i kada ima pare ništa ne može jeftinije ugrabiti.

evroskeptik

pre 13 godina

A ti se brate iseli iz Srbije ako ti se ne sviđa - idi u Ameriku tamo te čekaju raširenih ruku. Ako svoj identitet pogaziš i sebe ponižavaš neće te ni drugio ceniti a naročito ne Ameri...Rusija nije naopka zemlja već je to Amerika. Koliko se da primetiti negativizam prema rusima dolazi od američkih filmova i propagande koju smo slušali za vreme hladnog rata i kasnije - crno beli svet - ameri uvek spasavaju sve a negativci su rusi i kinize u poslednje vreme...Rusi nam nikako 99 nisu mogli pomoći jer su 98 doživeli ekonomski kolaps i bili su do guše u kreditima, uz to nezaboravite da Sloba nije podržavao Jeljcina kad je bio onaj puč kod njih nego je podržavao one komuniste što su hteli da se vrate na vlast tamo...a setite se i malo kasnije istorije - rusi su nas oslobodili 44-45, prvi su uskočili u rat za nas 1914, bili su sa nama protiv turaka...NAVEDI MI PRIMER KADA NAS JE ZAPAD PODRŽAO? (sa izuzetkom Francuske 1914)

Gruja

pre 13 godina

Ona milijarda je jos uvek neaktivirana, zahvaljujuci sposobnosti nase vlade!
Konkretno sve nam to daju namenski sto se meni jako dopada, znaci verujem da su Rusi skapirali ko vlada i znaju da ce ovi strpati sve u svoje dzepove.
Primer: Kredit za zeleznicu vec godinama ceka da Srbija dostavi Rusiji projekat obnova zeleznica, medjutim nasi vec 2 godine nista ne rade po tom pitanju, a pare stoje.
Tako ti je i sa ostalim parama.

Jada

pre 13 godina

Srpski kvazi politicari - unistitelji, su krenuli u predizbornu kampanju sa oprobanim receptom, NACIONALIZAM i ALTERNATIVA EVROPSKOJ UNIJI - RUSIJA. Rusiji je jedino ostala Srbija, kao moguca satelit zemlja, s obzirom da je izgubila potpuno uticaj u njenim bivsim vazalnim drzavama koje su sada u NATO. Zato, Rusija cini sve da UCENI SRBIJU, DA JE ODVOJI OD EVROPE, DA ONEMOGUCI ULAZAK U NATO. Niko nista ne poklanja za dzabe, a ponajmanje 10 milijardi dolara. Odsudna bitka za Srbiju je pocela, da li cemo ziveti kao sav ostali svet, kao deo Evrope ili postajemo ruska gubernija.

Petar Gligorijevic

pre 13 godina

neka prvo oni nama vrate naše PARE koje nam duguju (ili smo im oprostili), onda neka se pozabave teškim i kriminalnim problemima naših prostih radnika u njihovoj zemlji, pa da sednemo onda da vidimo trebaju li nam pare njihove..

milan

pre 13 godina

Sto se tice kredita, Rusi kao i svi kreditori uslovljavaju da kupimo njihove proizvode. Ako hoces transu kredita kupi na primer za te pare Ruske vozove za zeleznicu itd. Na takve projekte se misli, sto je sasvim legitimno. Nasa vlast misli samo ti bacuska daj pare lako cemo mi to potrositi a pa nema bez kupovine Ru proizvoda.

vladan

pre 13 godina

3 milijarde za vojsku - pa sa tim parama bi se mogli do zuba naoruzati najmodernijim avionima, PVO sistemima, tenkovima i svim ostalim :) ...nemam iluzija da je interes svuda ali ako već mora da se ubutavamo nekome onda sam pre za ruse nego za licemerni zapad i evropu uostalom ta je kultura i civilizacija na zalasku i na kraju sama će sebe srušiti - u usponu su definitivno Kina, Indija, Rusija, Brazil, Turska a to možete videti i po tokovima kapitala koji dobre prinose traži po istoku a ne na zapadu..

Aleksandar

pre 13 godina

Aha, to prenosi Blic iz istih onih "pouzdanih izvora" koji su tvrdili da će Putin da nam izgradi stadion Crvene Zvezde za 600 miliona EUR.

Ipak tačna je jedna rečenica:
"biti pretočeno u ugovore, ako srpska strana bude za te ugovore spremna."

Vidojko

pre 13 godina

Ma lepo je to sto je drugi covek rusije posetio zvanicno Srbiju, no nasi politicari moraju jednom u zivotu da shvate da se nemoze istovremeno sedeti na dve stolice. Pre ili kasnije izmaci ce se obe i postacemo moneta za potkusurivanje. Prema zvanicnim izjavama ova zemlja zudno zeli da se prikljuci EU. Ako je to tako onda je nama blizi partner EU i moramo sve ciniti da tog partnera nikakvim nepromisljenim potezima ne iritiramo, moramo prihvatati pravila igre koja vaze u EU.
Bojim se dacemo izvisiti od EU a Rusi nas preterano ne vole vec su tu iz cistog interesa. Ako pogledate istoriju videcete da je to uvek tako bilo.
Oni ce nam uvek nesto uslovljavati davanjem neke sargarepice. Na kraju ce ta uslovljavanja biti sve veca i veca i da cemo zbog male trenutne koristi izgubiti pristupnu ulaznicu za EU. Nazalost nasa spoljna politika uvek je igrala na kratke staze i zato su nas svi iz okoline daleko prevazisli. Pogledajte gde smo bili za vreme Ante Markovica i gde smo danas. Da se vratimo na onaj standard trebace da prodje jos jedno 50-60 godina a onda od ove garniture nece biti nikog (mislim u bioloskom smislu). Izgubili smo 10 godina uz cika Slobu i opet smo izgubili 10 godina uz ove nazovimo napredne stranke. U sustini s....li smo ceo zivot nizasta

Dejan ®

pre 13 godina

Kako ne vidite suštinu, pola objekata na Divčibarima drže Rusi, Nis i Naftagas takođe Rusi, crnogorsko primorje je skoro pa rusko.
Nato im se mnogo približio i jača sve više, širi se sve više na ISTOK!!!
Ali sumnjam da bi se oni zbog našeg Kosova zavađali sa NATO-om i Amerikom.
Ovde je ekonomski interes u pitanju! Gas će biti najvažniji energent, južni tok i ostali tokovi će biti glavna evropska SLAVINA! Kad nestane nafte i uglja, gas će biti crveno slovo

А шта траже заузврат ?

pre 13 godina

Овај део са војском ми се не допада - која је сврха улагања у организације силе (војска, полиција)? Ако пише војска, слободно може да се чита полиција (БИА,КГБ,ФСБ)........мислим која је сврха уложити ту новац?! Да ли да се купује оружје, зидају станови за војску, повећа број или плате? Мора да се тачно зна за шта то дају......што се тиче привреде, осталих 6,5 млрд. - шта подразумева тај пакет, који су услови кредита (ако је кредит)...........ово ми личи на робни кредит - ми вама оружје и остало, а ви враћајте кредит

Gosn Voja

pre 13 godina

Rusija se osilila otkako je Putin vratio (preoteo) energetske resurse u drzavne ruke i sada koristi energetiku za svoje geopoliticke ciljeve.
Ne igra on igru samo sa nama, vec i sa Amerikancima, EU, Kinezima, Japancima, Ukrajincima, Belorusima i svima koji su prinudjeni da uvoze energiju.
Bice tesko zaustaviti i njega i Rusiju u toj igri. Bice ovako: ili nadjite alternativno snabdevanje energijom (sto ce ici veoma tesko) ili cete igrati kako Putin svira.

bivši SPS-ovac

pre 13 godina

Moj pokojni deda tamo 1945 godine govori: "videćete kad Rusi donesu krave koje imaju vime ko bačvu pa svaka da po 100 litara mleka dnevno, pa pčele velike ko pesnica pa svaka na dan napuni teglu meda,pa krmače koje se prase četiri puta godišnje po 20 prasića a svinje narastu po 400 kila, a onaj Mičurin izmislio jabike svaka po dva kila a jedno drvo rodi po tonu godišnje... pšenica do pojasa a jedan struk da pola kile zrna - dva vagona roda na hektar... "
Može da se dasi da se san mog dede i ostvari?

Radovan

pre 13 godina

Rusi samo gledaju svoj interes, nikome oni ne daju nista dok neopljackaju sta se moze opljackati, valjda nas je proslost tome naucila !

coA

pre 13 godina

Izjavio je jučer i Putin da će Rusija ulagati u srpski turizam pošto "da iskoristimo veliko iskustvo srpskih partnera u izgradnji turističkih objekata"" (možda nisam točno citirao ali u tom je smislu).
On vjerojatno nije pročitao ovo "Srpski turizam među najgorim u Evropi" valjda nije mislio na to iskustvo.
(mario, 24. mart 2011 13:03)

Jel' ti sad bolje kad si to napisao?
Jel' si se uzbudio kad su ti objavili komentar?
Opasno si ti to povezao:)

Dusko

pre 13 godina

Eeee moji komentatori. Pa ako imas slabu vojsku ti nisi i ne mozes biti vojno neutralan,zato sto si vojno ne bitan! Ti si tad takoreci na izvolite! Samo sa jakom vojskom mozes biti neutralan. A sa ovako malom teritorijom(koja se mora sacuvati) a jakom vojskom niko nece ratovati,jer ceh za uspeh moze biti veliki! Da nema B-92 ne znam gde bi se nacitao "prozapadnih","pacifistickih","ateistickih",LGBT-istickih","rusofobistickih","srboagresorskih","srbocetnickih","srbonacionalistickih","SRBOSVENAJGOREISTICKIH" komentara BREEEE brateee!!!

P.F.C.

pre 13 godina

Naravno da nikom ne mogu zabraniti da ih naziva bracom ali ja licno nikad u zivotu ne bih mogao da izustim tako nesto za drzavu koja nas je izdala 99. i koja danas cuva ostatak zlikovacke porodice Milosevic i Bogoljuba!!! A vi svi sto je volite pravac Moskva!!! Ne kazem da je zapad nesto posebno dobar ali nam nisu lazni prijatelji!!! Svaka drzava gleda samo svoje interese pa tako i ovi sa istoka!!!!

Miki

pre 13 godina

E braco Srbi dolaze rusi i to je nas definitivni kraj,nema vise ,nema dalje,gotovo je.Ja sam clan DS ali moj glas imati nece,Tadicu zasto si nas lagao dok smo sve ove godine jurili za tebe,zasto si nas lagao da nam je cilj EU? Putuj Evropo i nemoj cekati na nas.Imam jednog sina i zelja mi je da sto pre ode iz ove zemlje,sto pre dok jos nisu usli Rusi,onda ce za sve biti kasno,nema izlaska iz getea.

samokazi

pre 13 godina

neverovatno kako svi ovi koji ovde na forumima uvazavaju rusiju i njene interese i koji likuju za rusiju ,zapravo dolaze iz zapadne evrope ili neke druge zapadne zemlje a ne iz rusije ili neke istocne zemlje ,i nama koji smo ovde u srbiji sole pamet kako je rusija sve i svja,a u srbiji nemogu jednu marakanu da napune da bi pozdravili velikog (163cm)putina,novac nema ni boju ni naciju niti veru on je cist interes i kada se mi budemo okrenuli tamo odakle dolazi evro onda i imamo neke sanse a to nije ni zapad ni istok ni sever ni jug nego svuda oko nas .a pravoslavlje ostavimo za verske praznike ,jer i rusi sve rade i racunaju u dolarima ....

ivan

pre 13 godina

@Aleksandar
Slazem se u skoro svemu sto si izneo ovde kao tvoje misljenje osim jedne cinjenice koju si zaboravio !
Posle tog 2. svetskog rata jesu Nemci podvili rukave, ali Zapadna Nemacka su postali pre svega zahvaljujuci Americi i Engleskoj, koji su u periodu od 1945 do 1960 ulozili MILIJARDE I MILIJARDE !!! Da je to tako lako kao sto ti kazes oporavili bi se i ovi drugi Nemci "Istocni", i ako je to potpuno isti narod kao i ovi "Zapadni", ali tamo nisu usle pare nego Rusi!

Vrlo oprezni optimista

pre 13 godina

Naravno da su srpski i ruski narod dva bratska naroda.
Isto tako je tačno da srpski narod često nije znao da prepozna svoj istorijski interes, za šta je krivicu neretko prebacivao na braću s one strane Urala.
Ali demokratija kakvu sprovodi Zapad očito nije model koji se može prosto prekopirati u slovenskim državama, pogotovo ne onim koje prethodno nisu bile pod dominantnim zapadnim uticajem, što je naš slučaj.
Rusija je očito pronašla svoju mantru za hvatanje priključka u svetu velikih u Putinu, harizmatičnom lideru snažnog karaktera i istorijski odgovornom patrioti.
Kao takav, on odlično zastupa interese Rusije.
Ali je i čovek kojem kapitalistički principi nisu gadljivi.
Prvo sopstveni, pa onda i zajednički interes.
Kao što rekoh, prečesto smo bili u zabludi i konfuziji oko toga šta su naši nacionalni i strateški interesi. Bojim se da se i ovog puta ne polakomimo i prevarimo, ne sme interes bilo koje vlasti biti ispred interesa naroda koji ona predstavlja u jednom maleckom segmentu njegove istorije.
Konkretna su pitanja:
1. Da li nam zaista treba oružja za tih 3,5 milijardi evra?
2. Da li EPS treba da posluži kao kompenzacija u gornjoj transakciji?
Ako je odgovor na oba pitanja DA, nismo li sebi namenili ulogu buduće svojevrsne ruske krajine - jugoistočnog antinatovskog ruskog štita?
I kakvu bi to pozitivnu budućnost moglo da donese ovom gotovo očajnom narodu, koji svakim danom ima sve manje snage, volje i vere da se može iskobeljati iz svoje višedecenijske, istorijske stranputice zvane Jugoslavija.

xxx

pre 13 godina

Sta ce nama tolike pare za vojsku ako smo mi vojno neutralni?
A sa ulaganjem u EPS cini mi se da Rusi zele da "stave nogu u vrata" da bi imali povlasceni polozaj kada se to bude privatizovalo, posto ce i to pre ili kasnije doci na red.
Drugo ovde vama niko ne poklanja 10 milijadi, ovde ce vam dati kredit po nekim uslovima. Znaci samo ce se nas dug uvecati za 10 milijardi. A mi cemo to pre ili kasnije morati da vracamo. E sad ako ne budemo imali da vratimo (sto je najverovatniji scenario), pitanje je sta ce ovi od nas traziti zauzvrat. A ja vec mogu da pretpostavim. Rusiji treba satelit na Balkanu, a to smo izgleda mi. I jasno je da nasa privreda ne moze vratiti toliki dug.
Trece uopste ne verujem ovim nasima alavim politicarima i privrednicima. Ovi kad vide 10 milijardi, mogu da se opkladim da ce sve to da se "izgubi" negde po racunima u stranim bankama i offshore kompanijama.

Pera

pre 13 godina

O NEEEEEE!
Kupujemo rusko oruzje na kredit, koje nam ne treba ( a i kad bi nam trebalo, ne bi nas spasilo ), a zauzvrat im dajemo EPS koji treba svima nama. Kakav morbidan plan.

Vladan Jova

pre 13 godina

Mnogo mišljenja za i mnogo protiv Rusa, a nama je u ovom istorijskom trenutku potrebno jedino hladna glava kako bi preživeli i kao država i kao narod. Sa jedne strane ja lično bi voleo da uđemo u EU da živimo normalno i opušteno od svog rada da jačamo sve strukture društva na zdravim osnovama, ali ono što vidim je da se mi 1o godina nudimo toj EU koja nas stalno uslovljava i ucenjuje a nismo odmakli više od jednog koraka ka toj EU. I pre neki dan smo dobili objašnjenje da od ove godine ništa ne očekujemo u pravcu približavanja EU. Opet kada razmislim voleo bi kada bi mogli da budemo neutralni,ali je to izgleda nemoguće za male zemlje, pa prema tome treba se vezati za nekoga ko nas hoće kako bi opstali i kao narod i kao država. Ono što mene brine je unutrašnja dezintegracija i države i društva. Toliko afera, toliko pokradenog nacionalnog blaga a država se neoglašava. Korupcija je zahvatila svaki segment društva, rastače se svaki iole vezivni element društva a država se neoglašava. Totalno smo nesposobni da sami radimo i organizujemo državu sa sadašnjom vlasti. Nema povišica plata saopštio MMF, obavestili smo EU i MMF da prekidamo sa daljim izvozom žita i tako svaki dan. Ko onda vlada ovom zemljom. Ako vlada trenutna garnitura onda moramo reći da su nesposobni i ogrezli u aferama i korupciji. Ako rade po savetu određenih struktura van zemlje odna moramo reći da nam te strukture ne žele dobro. Ostaje onda pogled ka istoku ali samo kada bi mogli mi da se organizujemo kako treba, da kriminalci idu u zatvor, da sudije sude po zakonu a ne po naredbi političara, da se sve stečeno prevarom i krađom vrrati državi i narodu, samo tako ovako nam je sve jedno gde ćemo jer nas niko neorganizovane i nestručne neće a mogu da nam daju i sav novac ovog sveta ne bi ga pametno iskoristili jer nema ko to da organizuje.Uslov za svaku međunarodnu saradnju i integraciju je uređeno društvo a mi to nemamo i kako ide nećemo skoro to ni imati a kada ne cenimo sebe neće nas ni drugi ceniti pa bilo to EU ili RUsija, svkao će gledati da otkine svoje parče.

MaloMorgen

pre 13 godina

A jeli usput doneo i predlog kako cemo to sve da vratimo? A jeli isplanirao i kome ce te pare da odu ili ce i one nestati kod Miska, Bece, Koleta...

mario

pre 13 godina

Izjavio je jučer i Putin da će Rusija ulagati u srpski turizam pošto "da iskoristimo veliko iskustvo srpskih partnera u izgradnji turističkih objekata"" (možda nisam točno citirao ali u tom je smislu).
On vjerojatno nije pročitao ovo "Srpski turizam među najgorim u Evropi" valjda nije mislio na to iskustvo.

Aleksandar

pre 13 godina

@ Zoran "Lepo komentarisete o Amerima a pljujete po Rusima. Je li to zato sto je ovo medi(j)ski mrak ili narodni ocaj?"

Tipična floskula ruskih okupatora. Izdajnici i strani plaćenici vole Amere i pljuju po Rusima, a Patriote vole Ruse i pljuju po Amerima.

To je čista zamena teza. Američki plaćenici vole Amere, a ruski plaćenici vole Ruse. Pave patriote ne vole ni jedne ni druge, nego vole samo sebe. S tim da srpske patriote ne vole ni sebe.

mozgarosh

pre 13 godina

ma bre vi niste ni malo ozbiljni

evo sta kazu rusi:

http://en.rian.ru/business/20110323/163169378.html

800 miljona za zeleznicu i poljoprivredna saradnja

aleksandar

pre 13 godina

(ivan, 24. mart 2011 12:08)

A zasto su ulagali,u do jucerasnje neprijatelje.Jer su videli potencijal i iskrenost, i zato sto ovi ta ulaganja nisu zloupotrebili! A sto se tice Istocne Nemacke pa ona je do pada Berlinskog zida bila pod protektoratom upravo SSSR,pa su tako i ziveli, a vidi ih sada, razlike izmedju zapadne i istocne Nemacke, u svakom smislu, standard, na prvom mestu, gotovo da ne postoje!A ako jos Putin kaze da u slucaju da postanemo clanica NATO(ne vazno sta mislim o tome), da ce Rusija,karikiram,na neki nacin Srbiju posmatrati uslovno receno kao neku vrstu strateske pretnje, sta da ocekujemo onda,klasicna ucena!I da se razumemo nit sam rusofil, niti pobornik politike USA, ali mi jednostavno za pocetak, posto toliko kasnimo, treba usko da sardjujemo sa susedima,naravno i sa Rusima, USA, naravno EU,ali kao sto sam napisao, pragmaticno i jasno. Pozz za tebe

sve vec vidjeno

pre 13 godina

Evropa je nepoverljiva prema nama zato jer ne veruje Rusima, a boji se da smo rusofili i da bismo bili ruski trojanski konj unutar Unije. Nazalost, takvo strahovanje Zapada je bilo potpuno neosnovano pre devedesetih, ali je ipak bilo jako i uticalo je, kao "samoispunjavajuce prorocanstvo" da dodje do ovakvog stanja danas, da Ruse dizemo u nebesa i kujemo u zvezde. Upravo zbog te bojazni EU i trazi od nas dokaze promene svesti, odnosno isporucivanje haskih optuzenika, zastitu prava manjina, antipatiju prema autoritarnim liderima i rezimima u svetu - znaju da ako dok god ne mislimo tako, bicemo ocarani "ruskim nacinom" i necemo razumeti i podrzavati spoljnu politiku EU.

Ako se nesto dramaticno ne dogodi veoma uskoro, Evropska zajednica naroda ce ostati nepotpuna i oslabljena, Srbija zakocena ili pod ruskom dominacijom koja ce sve vise skidati masku bratstva, a najvise ce profitirati Hrvatska, Madjarska i buduca Velika Albanija koje ce, za razliku od Rumunije, Bugarske, Makedonije i Grcke koje eventualno mogu da imaju neke simpatije prema Srbima, predstavljti glavni strateski bedem protiv ruskog uticaja na Balkanu. Republika Srpska ce biti brutalno pregazena, komadanje Srbije ce se nastaviti pocevsi od delova koji su vise prozapadni (ili bar antiruski, ili bar koji imaju neku teoriju ili izgovor pod kojim bi se spasli iz Srbije), a eventualni sukobi koji bi se oko toga razvili posluzili bi kao izgovor da se i preostalo "tvrdo jezgro" okupira i pacifikuje o istom trosku. Verujem da i Rusi predvidjaju takav scenario kao moguc i da je tri i po milijarde za vojsku nesto za sta iskreno veruju da ce nam trebati, mada nas to nece i spasti, jer po sahovskim pravilima kralj ne moze da da sah kralju (ISTO kao i 1999. tako da nemojte vise da krivite Ruse sto nas tada nisu "branili"). Na kraju, takav jedan gest ce samo posluziti da poseje seme simpatije prema Rusiji u Evropskom (Krnjem) Beogradskom Pasaluku, kako bi to mozda bilo korisno "za daleko neko pokolenje".

Dakle, nalazimo se na raskrsnici, odnosno kraju jednog zajednickog dela puta. Moramo da odaberemo. Treba da se zapitamo: "Imamo li srece u zivotu?", odnosno "Da li verujemo da ce nas Rusi uspesno ili uopste ikako zastiti od NATO oko nas?"

Sa jedne strane, malo ili nimalo sargarepe i puno batina u najavi. Sa druge strane, malo (ili nimalo) sargarepe prikazano kao puno sargarepe i pracka protiv tenka. Da, Zapad ce ponovo pokazati svoje "pravo lice" nad nama, a Rusi ce moci da zauzvrat urade nesto podjednako lose "ispred svoje zgrade" sve govoreci "Nemate nikakvo moralno pravo da nam prigovorite, jer niste nista bolji!", ali cenu cemo opet jedino platiti MI.

milan

pre 13 godina

Niko nece nama dati milijarde na poklon, tu i tamo koji milion ili stotinak hiljada evra od EU, Japana, nemaca itd. ono sto nam budu dali sa bilo koje strane je sigurno 100% na prvom mestu u njihovom interesu i to je normalno. Uslovljavace svi za cega i kako da trosimo pare da svi imaju i interes da te pare vratimo. Ovako recimo i vi bi vasem kumu pozajmili ili ne? Svi ocekuju od nasih politicara da budu carobnjaci i da u sesir stave nista a svega i svacega da izvuku. Nije da smo mi bas darezljivi prema svojoj drzavi i to nije zbog losih politicara nego zbog losih navika nedaj a trazi.

Djape 6. oktobar

pre 13 godina

Hm, prodali smo im vec naftu, sada ode i struja. Sto ne podnesemo zahtev Putinu za ukljucenje u Rusku federaciju najjednostavnije. Pa kada Rusija udje u EU, valjda cemo i mi!

Vladan Jova

pre 13 godina

Mnogo mišljenja za i mnogo protiv Rusa, a nama je u ovom istorijskom trenutku potrebno jedino hladna glava kako bi preživeli i kao država i kao narod. Sa jedne strane ja lično bi voleo da uđemo u EU da živimo normalno i opušteno od svog rada da jačamo sve strukture društva na zdravim osnovama, ali ono što vidim je da se mi 1o godina nudimo toj EU koja nas stalno uslovljava i ucenjuje a nismo odmakli više od jednog koraka ka toj EU. I pre neki dan smo dobili objašnjenje da od ove godine ništa ne očekujemo u pravcu približavanja EU. Opet kada razmislim voleo bi kada bi mogli da budemo neutralni,ali je to izgleda nemoguće za male zemlje, pa prema tome treba se vezati za nekoga ko nas hoće kako bi opstali i kao narod i kao država. Ono što mene brine je unutrašnja dezintegracija i države i društva. Toliko afera, toliko pokradenog nacionalnog blaga a država se neoglašava. Korupcija je zahvatila svaki segment društva, rastače se svaki iole vezivni element društva a država se neoglašava. Totalno smo nesposobni da sami radimo i organizujemo državu sa sadašnjom vlasti. Nema povišica plata saopštio MMF, obavestili smo EU i MMF da prekidamo sa daljim izvozom žita i tako svaki dan. Ko onda vlada ovom zemljom. Ako vlada trenutna garnitura onda moramo reći da su nesposobni i ogrezli u aferama i korupciji. Ako rade po savetu određenih struktura van zemlje odna moramo reći da nam te strukture ne žele dobro. Ostaje onda pogled ka istoku ali samo kada bi mogli mi da se organizujemo kako treba, da kriminalci idu u zatvor, da sudije sude po zakonu a ne po naredbi političara, da se sve stečeno prevarom i krađom vrrati državi i narodu, samo tako ovako nam je sve jedno gde ćemo jer nas niko neorganizovane i nestručne neće a mogu da nam daju i sav novac ovog sveta ne bi ga pametno iskoristili jer nema ko to da organizuje.Uslov za svaku međunarodnu saradnju i integraciju je uređeno društvo a mi to nemamo i kako ide nećemo skoro to ni imati a kada ne cenimo sebe neće nas ni drugi ceniti pa bilo to EU ili RUsija, svkao će gledati da otkine svoje parče.

atomic

pre 13 godina

"Naši privrednici juče nisu imali konkretan odgovor na ponudu pa sve o čemu se razgovaralo predložila je ruska strana."
auuuu gde ja živim

D.Savic,Paris,FR

pre 13 godina

Ooo,cekajte malo,ljudi!
ZASTO Rusija nama MORA da pomaze u svemu pa po nekima cak i da nas izdrzava?
Isti odnos Rusija-Srbija moze da se preslika na odnos Srbija-Crna Gora s'tim da je Crna Gora jaca u pogledu odnosa prema Srbiji nego Srbija prema Rusiji kojoj Srbija,ovako vec okruzena NATO-om zaista vise ni u cemu nije potrebna.
Mogu lepo da nam zakace MEDALJU sto smo se opirali NATO-u i da kazu"hvala lepo,u zamenu necemo nikada priznati Kosovo i blokiracemo njegovo priznanje u Savetu Bezbednosti i UN" a za sve drugo -stanite u red kao i ostali!

Jel nas neko terao da im prodamo NIS za koji usput niko drugi nije bio zainteresovan?Jel bese Dinkic nije hteo JAT da im proda za 150 miliona a sad bi Turcima prodao i za 50?
Jel su nam mozda Rusi krivi sto mi nijedna tender nismo bez problema organizovali i sto su nam se samo Austrijanci javili na tender?Braco Srbi,jesmo li mi normalni?Pa otkacice nas i Rusi na kraju,kao sto su nas otkacili svi ostali,samo nek nastavi Sutanovac da forsira ulazak u NATO i to ce i da nam se desi.Ovim 3 milijarde za vojsku nije doslo zbog nasih lepih ociju nego Rusi procenili da je bolje da nam daju 3 milijarde kojima bi doduse pokupovali njihovo oruzje(nema dzabe ni kod babe) a da zauzvrat ne udjemo u NATO bar narednih 15 godina nego da udjemo u NATO i pokazemo svetu da se ne "isplati biti Ruski prijatelj" a ne zato sto nas mnogo vole.

Milan

pre 13 godina

Malo vise o svemu na [link]
(Boyya, 24. mart 2011 11:17)

Ko siri DW informacije i to koristi kao neku argumentacija koja treba da potkrepi DW je pre dosta godina osnovala CIA (amerikanci nisu nikad to ni skrivali ozbiljno) kao propagandno glasilo u borbi protiv varsavskog pakta. Dan danas 20 godina posle pada berlinskog zida tamo ne mozes uspesno konkurisati za menadzersku poziciju ako nemas CIA background.

Mirko

pre 13 godina

Niko ne sprecava amere ili imucnije amere da sa jedno 20 ili 30 milijardi investicija,ne kredita udju na nase trziste.To bio bio pravi pokazatelj da nas zele,da budemo sa njima.Ovako smo prepusteni onom ko da vise a sem rusa nisam primetio da je jos nekom stalo ili nam jos nisu rekli.

Ivana

pre 13 godina

Ne bi trebalo da te pare predaju demokratam u ruke.Njih zanima samo njihov lični interes,sa tim parama će da napune svoje privatne đžepove.Raspišite izbore, samo izbori mogu da donesu stvarne promene.Miting će se održati 16 aprila,sedeću na stiroporu do raspisivanja izbora.

Шумадинац

pre 13 godina

Па номрмално да су се заинтересовали за изградњу Термоелектране, јер неке раде са руском технологијом. Бацили су око на термоелектране и Немци и Чеси, али су скупииииии! Нове инвестиције су добродошле!

Путине легендо, Србине!

Vlada

pre 13 godina

Procitao sam sve komentare, i na prste jedne ruke izbrojah one koji emocije drze po strani, a podrazumevaju racionalno razmisljanje. Ovde nije i ne treba biti reci o emocijama, ljubavi i cije pare lepse suskaju. Ovde se radi o tome da li mi imamo mozga u glavi ili ne. Prodati EPS u situaciji u kojoj je Srbija danas, bilo kome i za bilo koju cenu je nesto od cega se ovaj narod vise nikada nece oporaviti. Ludost je i pomisljati na takvu mogucnost. Ja obozavam svog rodjenog brata, ali mu sigurno necu ustupiti svoj stan i odvesti svoju porodicu u obliznji park da zivimo. To je otprilike situacija slicna ovoj gde nam Rusija trazi da ustupimo EPS. Da je sece da im ona korumpirana vlast nikada nije dala NIS. Kupovanje oruzja za ogromne sume je potpuno kontraproduktivno, jer ce se vratiti kao bumerang, a sustinski nam nista ne moze pomoci ako udare po nama svom silom. Zamislite odnose na Balkanu ako odjednom pocnemo da dovlacimo neke tenkove T-95, Migove i Suhoje, i nasi nabusiti politicari i generali pocnu da prete naokolo???? To nam ne treba. Potrebni su nam rad, pamet, red i disciplina, i da za pocetak predjemo na vecinski politicki sistem. Ovaj proporcionalni sa davanjem Ministartava na eksluzivnu upotrebu nekim partijicama gde se ne zna ko pije ko placa samo zarad ocuvanja neprirodne koalicije je put u propast. Broj lopova, kolicina pronevere, korupcija su tako 5 puta veci, jer moras da namiris 5 partija. Vecinski sistem je takodje transparentniji i odgovorniji: jedna ili dve partije odgovaraju za sve, i nema sakrivanja iza nekih Dinkica i ostalih. To nama treba, a ne da menjamo hidroelektane za haubice, Boze mili!!!

madjarska,ceska,poljska,rumunija,bugarska,istocna nemacka... Bajooo !

pre 13 godina

hvala al odbi! Ne vratio se nikad vise. Kratko pamcenje mi Srbi imamo.

petar

pre 13 godina

Ovde u Moskvi niko ne pominje o 1o miliardi,ni 800 miliona komu da verujes!Samo dalje od Rusa.Ova tak nazivaema pomoch,oni daju 10mlrd oni daju namenski uzimamo njixovi texniku ,zaposljavamo njixove firme i radnike da prave zeleznicu,a Srbija otplachuje kredit i jos poklanjamo EPS!!!

Djapeto

pre 13 godina

Ovo je VD vlada koja ima mandat samo godinu dana-PRELAZNA!
ONI ZAISTA NEMAJU PRAVO NITI DA PRODAJU, NITI DA ODLUCUJU.
Njihov mandat se svodi na tavorenje do izbora, a sledeca vlada ce imati apsolutno mogucnosti da odlucuje, ali ne iza zatvorenih vrata.
Eps je nemoguce privatizovati,a evo i zasto.
Zemlje koje su to uradile suocile su se sa abnormalnim cenama,dok na primer francuska je epf zadrzala jer je struja kod njih socijalna kategorija.
Socijalna za njihov standard, da se partijski drugovi ne zalete,pa pocnu da uporedjuju cene struje.Jednostavno, nove investicije i ulaganja(hidro elektrana) mogu biti njihove i da bude njihov profit,a remont moze da se obavi u naturalnoj razmeni.
Zasto nas eps ne uradi remont?
Imamo dobre strucnjake, Skundrica,zatim mozgove od sefova, nacelnika u ispostavama Beograd, Novi Sad,Nis.......
Sta oni rade i zasta oni dobijaju platu?
Treba samo pogledati iskustva drugih.
Sama izradnja bi povukla na milione polovnih delova, dok u solarnoj energiji tu nema prevare.
Studenti ETF-a napravili i javnu stanicu za punjace za moblne, ali idjoti od crkotina i gerijatrije nisu u stanju da shvate da je njihovo znanje odavno zastarelo i mladima ustupe pozicije da nas vode.
Ali zato deca politicara koja vode studiraju i sa 29 se nazivaju omladinci,a velu recenicu jednu nisu u stanju da ponove

zmile

pre 13 godina

E moja gospodo, da je bilo opreme od tri i po milijarde 1999. u vojsci, ne bi bilo unistenih 100 milijardi na zemlji, koje jos necemo obnoviti 50 godina, a neke nikad. A za neku neucenu gospodu, da ne budem grub, neka se raspitaju koliko Svajcarska ulaze u svoju neutralnost (citaj vojsku), a Ameri su jaki zato sto malo ulazu u vojsku, iako im svi savovi pucaju (cuo sam da sledece godine nece dati ni dolar za odbranu)... Drugi ce nam dati dzabe pare, jel, bez kamate, prica se... A kapital u jednoj zemlji osiguravaju papiri i lepe reci, a ne neke institucije... E sta cu sve procitati ovde, stvarno smo .... i ne treba nam nista! Svadjajte se dok minute prolaze za sve!

Vuk

pre 13 godina

Ne trebaju nam ni rusi ni ameri.
Treba da rasteramo sve politicare,
i ima da zivimo kao normalni ljudi!

Da li smo bas toliko glupi?

sasa jokic

pre 13 godina

Sva javna preduzeca u paketu prodati, jer je to leglo korupcije, mi od tih para nemamo nikakve koristi. Videli smo na primeru Kolubare kako se trosi drzavni novac!

brainwash

pre 13 godina

ok, neka investiraju 10 mlrd, ako nas to ne skrece sa puta u EU! Jer da ima mudrosti u vrhu nase vlasti, ovo bi bilo iskorisceno i kao dadatni stimulans da EU odresi kesu (vidi pod Josip Broz) kako ne bi Srbija previse potpala pod ruski uticaj. da li ce?

Suncica

pre 13 godina

Znamo gde ce te pare otici,kao i do sad.Cene ce i dalje da rastu,plate da stagniraju,ko ima srecu da je ima.promene su neophodne pod hitno!

mario

pre 13 godina

@Dfx,coA
Ovdje vam je odgovor da nebni bilo da sam ja nešt izmislio
"Uspeh su valjda i sporazumi o turizmu (u kojem smo sila) ili naučno-tehničkoj saradnji (još veća sila), još jedna kap u moru milion sličnih potpisanih i sa drugim državama. I od svih sve pršti po Srbiji."
Tekst vam je na ovom sajtu pod naslovom "A od Putina-nula".
Dfx Provjeri brojke,pa onda piši di je što propalo

ateist

pre 13 godina

Uh...ovaj ce da plati 3,5 milijarde, samo da ne udjemo u NATO...Ponovo ce vojska da postane nadobudna, i nista od Srbije u EU, na Zapadu. Ljudi u uniformama su uvek ovde sprecavali da se povede normalna politika i prikljucenje Zapadu. Dzaba smo krecili. Sve ce biti na kraju po volji patriota, nikad se ovde nece zaceti normalno drustvo.

Srbin

pre 13 godina

Putin ucenjuje Srbiju, Putin pokusava da odvoji Srbiju od EU, Putin zavrce ruke Srbiji! Ekonomija je samo maska, a SUSTINSKI SE RADI O NAJGRUBLJEM PRITISKU NA SRBIJU OD PERIODA INFORBIROA DO DANAS! STRASNO!

Илија Чворовић

pre 13 godina

Ni slučajno ne pristajati!!!

Bolje je da mi plaćamo amerikancima iz zahvalnosti što su nas bombardovali i da povećavamo deficit u razmeni sa EU zato što ih patološki obožavamo, nego da primimo infuziju u privredni tok od Rusa.

Šta će nam to? Još da se oporavi privreda, pa da ne budemo toliko podložni ucenama MMF-a i ispiračini mozgova s RTS-a i B92! Jok! Sikter, Putine!

Hoćemo da budemo američki robovi, to je tako šik, otmeno, cool, fensi i pomalo in!

Zbog ove mračnjačke i klerofašističke putinove namere da nas istrgne iz dužničke bede, a time i iz zapadoidne civilizacije, trebalo bi hitno prekinuti diplomatske odnose s Rusijom!

Srba Moravac

pre 13 godina

Pa iz aviona se vidi da ce zapad,tj SAD da minira sve sto je u vezi Rusije i Srbije jer im ne odgovara da se Rusi ucvrste na ovom delu Balkana.Nasi privrednici i vodje nisu odreagovale na ponudu od 10 miliardi a hoce da prodaju Telekom za sitnu lovu i da sve spiskaju za 6 meseci.Ocigledno da je veliki brat umesao prste i radi na tome da minira svaki dogovor sa Rusijom.Iskreno se nadam da im to nece uspeti.
Ziveo juzni potok.

Petar

pre 13 godina

Recite lepo i jasno Rusi su nam ponudili da nam prodaju svega i svacega u vrednosti od 10 milijardi dolara. Nikakav paket nije u pitanju, da ne pomisli neko da nam se nesto poklanja, nema ni razloga za to, niti trazimo. Ali ne moraju da nam prezentuju to tako neuljudno.

Toliko.

Nikola

pre 13 godina

Zasto ste toliko cinicni?

Rusija ima novca, Kina ima novca. Od nas zavisi kako cemo to da iskoristimo. Ako Rusija i Kina ulazu, onda ce i NATO ulagati kako bi ostao prisutan.

Dobro je da ce Rusi ponovo da nam razvijaju vojsku, koja je najblaze receno UNISTENA. Za vojsku ide 30-35% ovog paketa, preostalih 7 milijardi je za privredu...

Ovde je jos potrebno da policija i sluzbe bezbednosti vode STROGU kontrolu tokova novca - NATO nije vodio racuna o tome gotovo nimalo i dopustili su skandalozne privatizacije i pljacke. Mi to ne mozemo sami da kontrolisemo! A pomoc Rusije i Kine u drzavnoj organizaciji je velika stvar. Velika.

Od Juznog toka mozemo imati samo koristi...

Situacija je vise nego dobra, i pocinje da lici na onu iz perioda Tita i SSSR-a. Uspostavlja se ravnoteza koja je nama uvek odgovarala!

Istok u srcu, saradnja sa Zapadom i citavim svetom.

To je dobitna kombinacija.

evroskeptik

pre 13 godina

A ti se brate iseli iz Srbije ako ti se ne sviđa - idi u Ameriku tamo te čekaju raširenih ruku. Ako svoj identitet pogaziš i sebe ponižavaš neće te ni drugio ceniti a naročito ne Ameri...Rusija nije naopka zemlja već je to Amerika. Koliko se da primetiti negativizam prema rusima dolazi od američkih filmova i propagande koju smo slušali za vreme hladnog rata i kasnije - crno beli svet - ameri uvek spasavaju sve a negativci su rusi i kinize u poslednje vreme...Rusi nam nikako 99 nisu mogli pomoći jer su 98 doživeli ekonomski kolaps i bili su do guše u kreditima, uz to nezaboravite da Sloba nije podržavao Jeljcina kad je bio onaj puč kod njih nego je podržavao one komuniste što su hteli da se vrate na vlast tamo...a setite se i malo kasnije istorije - rusi su nas oslobodili 44-45, prvi su uskočili u rat za nas 1914, bili su sa nama protiv turaka...NAVEDI MI PRIMER KADA NAS JE ZAPAD PODRŽAO? (sa izuzetkom Francuske 1914)

Sasa

pre 13 godina

3,5 milijardi Vojsci Srbije daju rusi sa bezmalo 12 godina zakasnjenja. Sve bi bilo drugacije sada, a verujem da ni seke nebi bilo jer bi usa i ostali jos uvek trosili pare na obnovu unistenog.

Jovan

pre 13 godina

A sta bese sa onih cuvenih milijardu dolara? Jel' smo to dobili pa potrosili ili ce oni doci u paketu jednog dana ne znam kada sa ovih +9 milijardi?
Jad i cemer. Volim ovu zemlju ali mrzim ovu drzavu.
PS
Pitanje za B92: kako mozete da pisete o necemu u sta ni sami ne verujete?

MatijaBG

pre 13 godina

Ruske paralaze!!!Naivni Srbi smatraju da je KOsovo jos uvek moguce vratiti.Juce smo zapravo gledali jednu dobru rusku bajku u kojoj je princ obecao blesavoj princezi carstvo u kojem je cak i deo izgubljenog kraljevstva moguce odbraniti!!Dok god Srbija zivi u Ruskim bajkama njeno kraljeavstvo ce postajati sve manje,a narod naivan i nezainteresovan za napredak.

Miki

pre 13 godina

Ovaj srpski narod je neizlečivo bolestan. Količina mržnje prema Rusima koja se može pročitati u ovim komentarima je zastrašujuća. Nas nisu bombardovali Rusi nego Amerikanci i nisu nam Rusi oteli Kosovo, to su uradili Amerikanci. Nažalost rusomrscima Kosovo i ne znači ništa. Njima je jedino važno da im ne diraju njihov kućni prag ma gde bili. A onda kad jednog dana mečka zaigra i na kućnom pragu krvi su im svi, a najviše, zamislite, Rusi jer ih nisu zaštitili. I zašto vam je toliko draža čašica američkih dolara nego milijoni ruskih. Probudite se, Staljin je davno umro, a Rusija postaje i ekonomski i vojno sve moćnija. Na kraju ta ista Rusija nas je oslobodila od Hitlerove Nemačke. Ta ista Rusija hoće da ulaže u našu privredu, a ta vama toliko voljena Amerika "nema vremena" za tako nešto jer su joj preča osvajanja i otimanja širom sveta. Zar je moguće da ste toliko slepi?

Djole

pre 13 godina

***
Ovaj srpski narod je neizlečivo bolestan. Količina mržnje prema Rusima koja se može pročitati u ovim komentarima je zastrašujuća. Nas nisu bombardovali Rusi nego Amerikanci i nisu nam Rusi oteli Kosovo, to su uradili Amerikanci. Nažalost rusomrscima Kosovo i ne znači ništa. Njima je jedino važno da im ne diraju njihov kućni prag ma gde bili. A onda kad jednog dana mečka zaigra i na kućnom pragu krvi su im svi, a najviše, zamislite, Rusi jer ih nisu zaštitili. I zašto vam je toliko draža čašica američkih dolara nego milijoni ruskih. Probudite se, Staljin je davno umro, a Rusija postaje i ekonomski i vojno sve moćnija. Na kraju ta ista Rusija nas je oslobodila od Hitlerove Nemačke. Ta ista Rusija hoće da ulaže u našu privredu, a ta vama toliko voljena Amerika "nema vremena" za tako nešto jer su joj preča osvajanja i otimanja širom sveta. Zar je moguće da ste toliko slepi?
(Miki, 24. mart 2011 10:27)
***

Ovo je najkvalitetniji komentar koji sam procito u poslednjih nekoliko dana! Koncizan, ali pogadja pravo u centar! Ako dozvoli moderator, samo bih dodao da smatram da vecima prozapadnjackih/antiruskih komentara dolazi od strane likova koji pljuju 'po partijskoj duznosti'.

Sto se mene tice, ja isto smatram mi imamo istorijsku sansu da se KONACNO priklonimo novoj dolazecoj sili - istoku, Kini, Rusiji i Indiji. Zapad je u silaznoj putanji i polako gube komtrolu nad velikim delom sveta. Jedino cega se bojim je da ce Zapad u svom padu svesno povuci i ostatak sveta i inicirati jos jedan (verovatno i poslednji) obracun svetskih razmera.

Bojan

pre 13 godina

Kakva je ovo demagogija, kakve bre milijarde !? Samo nas cekaju da nam daju nekakve milijarde, i ko kome danas bilo sta poklanja ?
Zar se vec zaboravio NIS ?
Neka KGB-ovska drzava gleda svoja posla, sa sve svojim KGB-ovcima...

Beogradjanin

pre 13 godina

Rusi nikad nista nikome nisu poklonili. Ovo bi bio zajam koji bi nasi praunuci sa mukom vracali.

Rusima treba reci: Hvala, ne treba!

Dzoni

pre 13 godina

Ceo EPS? Ma, prodajte vec jednom celu zemlju Rusima, uzmite pare i platite orkestre da ceo dan sviraju "Kaljinku"! Nista drugo i ne treba narodu kojima su najvazniji "Migovi" i "S300" da mogu da slusaju Lazanskog kako se pali na rusku tehniku u nasem posedu, da mogu da se razracunaju sa Albancima i da uzivaju sa "pravoslavnom bracom". Ako nisu bili sposobni da pametno upotrebe milijarde iz EU, nece moci ni ove iz Rusije.

gradjanin Osetije&Abhazije

pre 13 godina

Kako će te tek da vidita kako boli Ruski zagrljaj.
Baš bih voleo da vidim nekoga ko je od RUSIJE dobio pare i radna mesta.Tih 10 milijardi je kredit koji će te morati da uzmete kod njih i to bez prava da pitate za kamatu,bez prava da pregovarate o cenama proizvoda koje vam uvaljuju,bez prava da kažete da vam to ne treba.Razmislite malo.Slovenci su putinu dali Skije na poklon a vi dajete ikone.Tako će te da prodjete.Vi ste za žalenje kao narod i nije čudo što su svi pobegli od vas.

Boyya

pre 13 godina

"Ne veruj Danajcima ni kad darove nose."
Jeza me podilazi od ovog dobrocinstva.
Malo vise o svemu na http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6481579,00.html

Igor

pre 13 godina

To su bajke...pa prosli put su govorili o milijardi,pa ispalo 200miliona.
drugo,sto bi ti neko davao pare,a da ne trazi nesto od tebe? samo nam treba da postanemo ruska gubernija...a znamo da je vise od pola opozicije za to,i to javno kazu,iako je to cista veleizdaja.

Jada

pre 13 godina

Srpski kvazi politicari - unistitelji, su krenuli u predizbornu kampanju sa oprobanim receptom, NACIONALIZAM i ALTERNATIVA EVROPSKOJ UNIJI - RUSIJA. Rusiji je jedino ostala Srbija, kao moguca satelit zemlja, s obzirom da je izgubila potpuno uticaj u njenim bivsim vazalnim drzavama koje su sada u NATO. Zato, Rusija cini sve da UCENI SRBIJU, DA JE ODVOJI OD EVROPE, DA ONEMOGUCI ULAZAK U NATO. Niko nista ne poklanja za dzabe, a ponajmanje 10 milijardi dolara. Odsudna bitka za Srbiju je pocela, da li cemo ziveti kao sav ostali svet, kao deo Evrope ili postajemo ruska gubernija.

vladan

pre 13 godina

3 milijarde za vojsku - pa sa tim parama bi se mogli do zuba naoruzati najmodernijim avionima, PVO sistemima, tenkovima i svim ostalim :) ...nemam iluzija da je interes svuda ali ako već mora da se ubutavamo nekome onda sam pre za ruse nego za licemerni zapad i evropu uostalom ta je kultura i civilizacija na zalasku i na kraju sama će sebe srušiti - u usponu su definitivno Kina, Indija, Rusija, Brazil, Turska a to možete videti i po tokovima kapitala koji dobre prinose traži po istoku a ne na zapadu..

Damjan

pre 13 godina

Volim ruse,
kao sto ih vole poljaci,ukrajinci,
i svi oni sto su imali ili jos imaju probleme sa njima.

Rusija je naopaka zemlja,
a naopaka zemlja nece nama pomoci da mi ne budemo naopaki.

Stevan

pre 13 godina

Amerika,Rusija...
ne zna se ko je gori.
Nisam ni za Englesku.

Ja bih sa saradjivao sa Norveskom,Danskom,Svajcarskom,Japanom...



Rusi,ulaganje?
Kakvo ulaganje,
ucenjivacka otimacina!

aleksandar

pre 13 godina

Ljudi, sta je Vama-posebno rusofilima! Nista nije crno-belo, pa ni ova ponuda-poseta Putina!Naravno, to sto nasi "privrednici"nisu imali ideje, pa kako da ih imaju kad ne moze za dz.(po navici) Luka Bar, "Usce",...., a koja to zemlja hoce da da 10 milijardi USD nekoj drugoj eto da nam pomogne...poznavajuci politiku Putina, te pare koje budu ulozene,partnerski naravno,(isisace Rusi jos 10 puta po toliko) vec jesu poprilicno, ovo "rusofilstvo", doduse manje "prozapadnjaci"na forumu mi vise lici na film "Tri karte za Holivud", koji odlicno odslikava nasu zaludjenost, za SSSR ili USA, sto jeste bio slucaj, a da je te celnike te drzave i tada za nas bolelo ....Mnogo smo naivni ljudi, svako danas gleda samo sopstvene interese!Ok..odlicno je da prakticno 1. covek jedne od 3 najvecih svetskih sila dodje kod nas i to svakako zasluzuje i ovoliku medijsku paznju, jer smo mali, ali ne bih imao nista protiv da dodje i Obama pa mi nalupajte minuse koliko hocete, saradnja sa svima ali na zdravim osnovama,(a ne kako govore nasi lideri) to mi izgleda ne znamo, nista iz istorije nismo naucili, i plasim se da i posle 60 i vise godina necemo nauciti..Juce na stadionu Czv gledam uvod, isto ko za vreme Tita, pevaju u narodnim nosnjama(ponizavajuce,prevazidjeno,sramota), dosli ljudi da vide Putina a ne utakmicu, ovacije,to po meni izvinite lici na lose organizovan slet..mi se vracamo unazad,nema prijateljstava samo - goli interesi a mi tu nazalost i kao narod smo potpuno razjedinjeni umesto da budemo pragmaticni!Uostalom u potpunosti se slazem da je nasa "politicka elita"nula, mislim i na vlast i opoziciju, ali takve partije imamo kakve i zasluzujemo!P.S.Promeniti nasu kolektivnu svest-izgleda je nemoguce!Pogledajte samo Nemce posle drugog sv. rata,necu da poredim njihovu agresiju i zlocine sa nasom i dr. zemljama balkana koje su ucestvovale i istim ratovima- mada zlocin je zlocin,ali u toj razrusenoj Nemackoj posle rata zasukli su ljudi rukave, u potpunosti promenili smer, i za 20 godina vec bili(zapadna Nemacka), itekakva ekonomska sila,pa koliko je samo nasih gasterbajtera bilo tamo vec 70-ih! Pozdrav, svima

croatia

pre 13 godina

sretan vam put u buducnost sa rusima. pa europa je sto puta popustljivija sa vama nego sto je bila sa hrvatskom. a i hrvatska vas zeli u europi. gdje je vas problem? pa zar vam nisu jasne razlike europe i rusije? zelite li zivjeti kao rusi ili europljani?

soulseeker

pre 13 godina

Pa mi Srbi smo nevjerovatni!!! Citam komentare i ne shvatam gdje je granica gluposti... Pa ko danas daje pare bez svog interesa???!!! Ocekujete da istovare iz dzaka 10 milijardi pa da pijemo pivce po splavovima narednih 5 godina? A sto se tice Rusa, koje inace bas i ne volim, poslednjih godina samo od njih cujem konkretne, dobre i lose, predloge,... a nesto se ne sjecam da nam je nesto zapad ponudio osim price, pisama i uslova...

djuraNS

pre 13 godina

Pre tacno 12 godina su nas ti isti Rusi prodali NATO paktu.
I vi , Srbi , ocekujete pomoc od njih?
Da nije toliko zalosno,bilo bi smesno.

dragan kg

pre 13 godina

Kakvi bre Rusi,Ameri,Kinezi i ostale sile,kakve mi aranzmane da imamo sa njima hoce i ovo malo bede da nam otmu.Mi bi smo trebali da saradjujemo sa nemcima,francuzima,i nasim komsijama jer od ovih velikih mozemo samo da dobijemo BOMBE(ili neprijateljske ili bratske pa kome su koje draze).

Darko

pre 13 godina

Putin je ponudio oruzje za odbranu od novih napada na nasu zemlju, svi koji su protiv toga, nek ne kukaju posle da nam nisu prodali oruzje

DaJeToSamoBioObamaAliNije

pre 13 godina

Zasto ste vecina toliko ogorceni na Ruse? Poenta je u tome da ako postoji neki slican narod nama u svetu onda su (pored nasih polupropalih komsija) to Rusi, cija ekonomija postaje sve jaca po svim svetskim merilima. Stim sto "Brat brata ne hrani ali tesko mu ko ga nema", tako da ni Putin nije dosao da nam pokloni milijarde vec je ponudio projekte koje Srbija moze da iskoristi ako zeli i zna a koji ce biti u zajednickom interesu obe drzave. Drugi je problem sto imamo polusposobne politicare koji samo gledaju svoj interes u svemu tome i sto nam kao drzavi ego ide par svetlosnih godina ispred nas dok nam se drzava vuce u blatu.

Pera

pre 13 godina

Ako ja kao diplomirani inženjer koji mesecima tražim posao isti i dobijem onda vam skidam kapu na tih 10 milijardi. A ako će kancalerijsko-partijski pacovi da ga pojedu onda bolje da ne dobijemo ni rublju.

Кривокапић

pre 13 godina

Није тачно да наши привредници нису имали ниједну идеју. Имали су, али их је било срамота да их изнесу наглас. Ево неколико идеја наших такозваних привредника у шта уложити $10 милијарди
Тржни центар од стакла на Калемегдану са паркинг гаражом
Стамбене зграде са црвеном фасадном циглом и доста стакла на простору између хотела Балкан и Москве
Пословне зграде дуж леве стране Кнез Михаијлове обавезно у плавом стаклу са кафанским баштама у приземљу.
Наравно ово све да се изгради уз државну субвенцију.
То би од прилике било то. Ако нешто и остане то треба уложити у дугачке јахте да се плови мало по Јадрану.
Ето Путине, тако се улаже туђ новац.

Е мој Путине, па ови слепци још нису успели да направе план како да уложе оних првих 800ЕУ од пре две године.

Dusko

pre 13 godina

Eeee moji komentatori. Pa ako imas slabu vojsku ti nisi i ne mozes biti vojno neutralan,zato sto si vojno ne bitan! Ti si tad takoreci na izvolite! Samo sa jakom vojskom mozes biti neutralan. A sa ovako malom teritorijom(koja se mora sacuvati) a jakom vojskom niko nece ratovati,jer ceh za uspeh moze biti veliki! Da nema B-92 ne znam gde bi se nacitao "prozapadnih","pacifistickih","ateistickih",LGBT-istickih","rusofobistickih","srboagresorskih","srbocetnickih","srbonacionalistickih","SRBOSVENAJGOREISTICKIH" komentara BREEEE brateee!!!

as

pre 13 godina

Neverovatno kakve su ovo obmane i prevare niko nam ljudi nece dati nista debelo ce nam oguliti kozu i jedni i drugi razlika je sto je Ruski noz mnogo tuplji!

PS. Samo u se i u svoje kljuse

Vidojko

pre 13 godina

Ma lepo je to sto je drugi covek rusije posetio zvanicno Srbiju, no nasi politicari moraju jednom u zivotu da shvate da se nemoze istovremeno sedeti na dve stolice. Pre ili kasnije izmaci ce se obe i postacemo moneta za potkusurivanje. Prema zvanicnim izjavama ova zemlja zudno zeli da se prikljuci EU. Ako je to tako onda je nama blizi partner EU i moramo sve ciniti da tog partnera nikakvim nepromisljenim potezima ne iritiramo, moramo prihvatati pravila igre koja vaze u EU.
Bojim se dacemo izvisiti od EU a Rusi nas preterano ne vole vec su tu iz cistog interesa. Ako pogledate istoriju videcete da je to uvek tako bilo.
Oni ce nam uvek nesto uslovljavati davanjem neke sargarepice. Na kraju ce ta uslovljavanja biti sve veca i veca i da cemo zbog male trenutne koristi izgubiti pristupnu ulaznicu za EU. Nazalost nasa spoljna politika uvek je igrala na kratke staze i zato su nas svi iz okoline daleko prevazisli. Pogledajte gde smo bili za vreme Ante Markovica i gde smo danas. Da se vratimo na onaj standard trebace da prodje jos jedno 50-60 godina a onda od ove garniture nece biti nikog (mislim u bioloskom smislu). Izgubili smo 10 godina uz cika Slobu i opet smo izgubili 10 godina uz ove nazovimo napredne stranke. U sustini s....li smo ceo zivot nizasta

Miki

pre 13 godina

E braco Srbi dolaze rusi i to je nas definitivni kraj,nema vise ,nema dalje,gotovo je.Ja sam clan DS ali moj glas imati nece,Tadicu zasto si nas lagao dok smo sve ove godine jurili za tebe,zasto si nas lagao da nam je cilj EU? Putuj Evropo i nemoj cekati na nas.Imam jednog sina i zelja mi je da sto pre ode iz ove zemlje,sto pre dok jos nisu usli Rusi,onda ce za sve biti kasno,nema izlaska iz getea.

Radovan

pre 13 godina

Rusi samo gledaju svoj interes, nikome oni ne daju nista dok neopljackaju sta se moze opljackati, valjda nas je proslost tome naucila !

blebetalo

pre 13 godina

Vjest je dobra i ne treba da ste tolko deprimirani.Ako mislite da ce vas opet *****,a vi poslusajte bacusku,pa se i pripremite kvalitetno za te programe ulaganja.Sta hocu rec;
- da drzava ne prodaje nista ispod cjene radi nekih "visih"ciljeva
- da poslove ulagaca iz Rusije prihvate privrednici iz Srbije sa najkvalitetnijim programom,a ne neki polumafijasi koji bi prihod i onako odvukli u strane zemlje
- da svaki ulagac jasno prikaze garancije za buduca ulaganja,certifikate koji opravdavaju kvalitetu ponudjenog i sl,da vidite s kim imate posla
- da pripremite klauzule,anekse...u ugovore gdje ce te zastiti sebe od kompletnog odljeva profita iz Srbije od tih buducih poslova
I mnogo,mnogo toga...
Velim,nije lose,ako su namjere stvarno takve - znaci trebate se samo kvalitetno pripremit i bit ce nesto.Sad ce te vidjet jel ta reformirana vlada ista vrjedi.
Malo bode u oci da trecina tih ulaganja se odnose na vojsku!?To,u ovoj situaciji nije sigurno interes Srbije!Moze bit samo Rusa!Probajte ih nagovorit da bi sa tom lovom za vojsku mogli,recimo,u agraru cuda uradit!!!Znam,zvuci naivno,ali morate i vi zastiti svoje interese.Nemoze niko doc u moju kucu i kupovati sto on hoce,van onoga sto ja prodajem!!!
Primjer je NIS,dali ste ga u bescjenje zarad nekih dugorocnih obecanja,a sad imate los proizvod po cjeni najboljeg,koju morate placat ako se mislite vozit jer drze monopol!Ako to ponovite,onda nista niste shvatili!
Nema tu brace - to je biznis!!!

mića-salaš

pre 13 godina

3 mlrd. $ će ići vojsci Srbije!!! Dakle u zemlji u kojoj ne postoji infrastruktura, u kojoj mnogi ljudi gladuju, u kojoj je nezaposlenost 20% će se dodeliti tolike pare vojsci!!! Pa to prelazi sve granice dobrog ukusa!!!

mario

pre 13 godina

Izjavio je jučer i Putin da će Rusija ulagati u srpski turizam pošto "da iskoristimo veliko iskustvo srpskih partnera u izgradnji turističkih objekata"" (možda nisam točno citirao ali u tom je smislu).
On vjerojatno nije pročitao ovo "Srpski turizam među najgorim u Evropi" valjda nije mislio na to iskustvo.

Planerko M

pre 13 godina

Gospodo Rusi, ova Vlada nije sposobna da isplanira ni svoj dnevni red. To kako oni planiraju da trose vase pare, pitajte narod koji vam porucuje da koferce sa parama ni slucajno ne ostavljate blizu srspkog ministra policije. U protivnom, taj isti ministar ce vam poslati izvestaj: NN predmet se udaljio u nepoznatom pravcu.

coA

pre 13 godina

Izjavio je jučer i Putin da će Rusija ulagati u srpski turizam pošto "da iskoristimo veliko iskustvo srpskih partnera u izgradnji turističkih objekata"" (možda nisam točno citirao ali u tom je smislu).
On vjerojatno nije pročitao ovo "Srpski turizam među najgorim u Evropi" valjda nije mislio na to iskustvo.
(mario, 24. mart 2011 13:03)

Jel' ti sad bolje kad si to napisao?
Jel' si se uzbudio kad su ti objavili komentar?
Opasno si ti to povezao:)

Vojvodjanin

pre 13 godina

Samo dve recenice:

1) Poklon se dobija samo za rodjendan!

2) Nema besplatnog rucka!

Ako nista drugo - ovi nasi bi to trebalo da znaju....(mada nisam siguran)?!

Gosn Voja

pre 13 godina

Rusija se osilila otkako je Putin vratio (preoteo) energetske resurse u drzavne ruke i sada koristi energetiku za svoje geopoliticke ciljeve.
Ne igra on igru samo sa nama, vec i sa Amerikancima, EU, Kinezima, Japancima, Ukrajincima, Belorusima i svima koji su prinudjeni da uvoze energiju.
Bice tesko zaustaviti i njega i Rusiju u toj igri. Bice ovako: ili nadjite alternativno snabdevanje energijom (sto ce ici veoma tesko) ili cete igrati kako Putin svira.

Miloš J. Kosovac

pre 13 godina

Za ove pare znao sam unapred, pa sam na vreme najavio formiranje svoje stranke, nazvaćemo je "Mi Ljublju Rosija", pa će tako lako proći sa registracijom. Naravno, na vreme ćemo postaviti svoje partiske kadrove na mesta gde će teći ruske milijarde. I hop, uskoro i mi goltari postaćemo milioneri. Pa će tako israživački novinari B92 moći da prave nove emisije "Insajder", no i "Utisak nedelje", kao što beše ova zadnja emisija u kojoj troje časnih dokrora rekoše da "Pljačka stoleća" u "Kolubari" nalikuje na dečiji vrtič u odnosu na pljačku u Zdravstvu.Eto i ministar Milosavljević na vreme podnese ostavku, a i njegov partiski šef pobeže iz Vlade, pa se sakri u Skupštini. A novinari naivni, pa misle da je Cvetković oterao Dinkića iz Vlade. Što ti je srpska pamet:ne znamo da radimo ali znamo da krademo.

Ljubivoje I

pre 13 godina

Vidim vojna neutralnost a Rusi ulažu u našu vijsku tri ipo milijarde. Neka mi neko kaže kako misli da zaradi te pare za to nepotrebno oružje. Zašta nam trebaju avioni koje smo u sukobu sa Natom krili po šumama i gorama. Ako Rusi hoće da nas brane neka nas brane direktno a ne da gledaju kao pre 10 godina kako nas neko bombarduje.
Krediti od svih na svetu mogu da se uzimaju samo za razvoj saobraćaja, energetike, zdravstva, poljoprivrede, nauke itd. Ne treba nam oružje pošto fala Bogu više ne organizujemo vojne parade. Svo naše bivše oružje je završavalo kao staro gvožđe i ta politika nam više nije potrebna.
Kupi mi Babo pečenja jerećeg.

weezer

pre 13 godina

десет миљијарди!! ај донт биљив.
(зеленигустер, 24. mart 2011 02:07)

Zeleniguster, ti si genije!!
Bas si me nasmejao.

Шумадинац

pre 13 godina

Па номрмално да су се заинтересовали за изградњу Термоелектране, јер неке раде са руском технологијом. Бацили су око на термоелектране и Немци и Чеси, али су скупииииии! Нове инвестиције су добродошле!

Путине легендо, Србине!

ffl

pre 13 godina

Postovane kolege komentatori,
ne videh da je iko spomenuo ovaj deo sto je namenjen VS,pa cu ja,3.5 MILIJARDE E za VS!!!
Malo mi pretece zvuci za vojsku mira.....

Petar Gligorijevic

pre 13 godina

neka prvo oni nama vrate naše PARE koje nam duguju (ili smo im oprostili), onda neka se pozabave teškim i kriminalnim problemima naših prostih radnika u njihovoj zemlji, pa da sednemo onda da vidimo trebaju li nam pare njihove..

А шта траже заузврат ?

pre 13 godina

Овај део са војском ми се не допада - која је сврха улагања у организације силе (војска, полиција)? Ако пише војска, слободно може да се чита полиција (БИА,КГБ,ФСБ)........мислим која је сврха уложити ту новац?! Да ли да се купује оружје, зидају станови за војску, повећа број или плате? Мора да се тачно зна за шта то дају......што се тиче привреде, осталих 6,5 млрд. - шта подразумева тај пакет, који су услови кредита (ако је кредит)...........ово ми личи на робни кредит - ми вама оружје и остало, а ви враћајте кредит

milan

pre 13 godina

Sto se tice kredita, Rusi kao i svi kreditori uslovljavaju da kupimo njihove proizvode. Ako hoces transu kredita kupi na primer za te pare Ruske vozove za zeleznicu itd. Na takve projekte se misli, sto je sasvim legitimno. Nasa vlast misli samo ti bacuska daj pare lako cemo mi to potrositi a pa nema bez kupovine Ru proizvoda.

samokazi

pre 13 godina

neverovatno kako svi ovi koji ovde na forumima uvazavaju rusiju i njene interese i koji likuju za rusiju ,zapravo dolaze iz zapadne evrope ili neke druge zapadne zemlje a ne iz rusije ili neke istocne zemlje ,i nama koji smo ovde u srbiji sole pamet kako je rusija sve i svja,a u srbiji nemogu jednu marakanu da napune da bi pozdravili velikog (163cm)putina,novac nema ni boju ni naciju niti veru on je cist interes i kada se mi budemo okrenuli tamo odakle dolazi evro onda i imamo neke sanse a to nije ni zapad ni istok ni sever ni jug nego svuda oko nas .a pravoslavlje ostavimo za verske praznike ,jer i rusi sve rade i racunaju u dolarima ....

djape071

pre 13 godina

Ovaj sporazum je bio spreman pre 3 godine. To otvoreno treba reći. Nakon prodaje NIS-a i priznavanja Kosova od strane zemalja zapada, bila je stvorena i politička i ekonomska klima za strateški sporazum sa Rusijom. I onda je došao Mlađan Dinkić sa idejom da to sve rasturi. Zašto? Pa zato što se on i još neki konsultanti nisu naplatili za usluge koje su uradili za neke zapadne firme. Pa su se prepali da u slučaju da dođu Rusi, svi ti dilovi propadnu jer bi neko otkrio šta se u stvari događalo u Srbiji za vreme tranzicije. OMV je trebao po Dinkiću da kupi NIS, kompletna srpska privreda je trebala da pređe u ruke stranaca, a oni koji su sve to izrežirali i smislili da provizije i profit usmere u nekretnine i da u raskoši i bogatstvu napravljenom rentiranjem uživaju u bahanalijama do kraja života. Međutim sve je to puklo zbo ekonomske krize na zapadu, investitori su izostali i mi se 3 godine vrtimo u krug sa istom pričom, tajkunima, konsultantima, provizijama, mlekarama, pekarama, uljem i sklapanim FIAT Puntom klasik. A svo vreme slušamo spinere koji narodu prezentiraju budalaštine kao što na TV AVALI pre 2 dana na vestima ponavljaju da od južnog toka neće biti ništa. Ko da to nekakve veze ima sa drugim stvarima. Konsultanti i njihove dvorske lude.

To čak i nije najveći problem. Problem je što smo mi izgubili 3 godine na ništa. Ne postoji više odnos Rusije i zapada kakvog ga neki u Srbiji prezentiraju, investicije i robna razmena Rusije sa zapadom su na visokom nivou. Rusi investiraju na zapad, sklapaju strateška partnerstva, ista ovakva kakva su ponudili Srbiji. Ništa mi nismo dobili više niti manje zbog našeg prijateljstva sa Rusijom nego što je proporcionalno dobila Slovenija na primer.

I to treba da nam jednom za svagda bude jasno, ne postoje večiti prijatelji i neprijatelji, postoje samo večiti interesi. A mi smo dugo vremena robovali interesima jednog uskog kruga ljudi.

xxx

pre 13 godina

Sta ce nama tolike pare za vojsku ako smo mi vojno neutralni?
A sa ulaganjem u EPS cini mi se da Rusi zele da "stave nogu u vrata" da bi imali povlasceni polozaj kada se to bude privatizovalo, posto ce i to pre ili kasnije doci na red.
Drugo ovde vama niko ne poklanja 10 milijadi, ovde ce vam dati kredit po nekim uslovima. Znaci samo ce se nas dug uvecati za 10 milijardi. A mi cemo to pre ili kasnije morati da vracamo. E sad ako ne budemo imali da vratimo (sto je najverovatniji scenario), pitanje je sta ce ovi od nas traziti zauzvrat. A ja vec mogu da pretpostavim. Rusiji treba satelit na Balkanu, a to smo izgleda mi. I jasno je da nasa privreda ne moze vratiti toliki dug.
Trece uopste ne verujem ovim nasima alavim politicarima i privrednicima. Ovi kad vide 10 milijardi, mogu da se opkladim da ce sve to da se "izgubi" negde po racunima u stranim bankama i offshore kompanijama.

Budimir M

pre 13 godina

Neka buduca Vlada mozda ce i biti spremna, a ova ovakva kakva je, nece sigurno. Za muljanje, lov u mutnom, kradju, prevaru, otimacinu... za to imamo cak i prekobrojne ministre i savetnike, ali za ozbiljne poslove ugovore Rusi ce malo pricekati.

serves@moskva

pre 13 godina

A sta bese sa dugom koji moskva ne vraca decenijama .Pa valjda je trebalo da prvo izmiri stari dug a tek onda da nas zaduzi pa i mi malo da oduzimo vracanje.Bratski jel

Milan

pre 13 godina

Malo vise o svemu na [link]
(Boyya, 24. mart 2011 11:17)

Ko siri DW informacije i to koristi kao neku argumentacija koja treba da potkrepi DW je pre dosta godina osnovala CIA (amerikanci nisu nikad to ni skrivali ozbiljno) kao propagandno glasilo u borbi protiv varsavskog pakta. Dan danas 20 godina posle pada berlinskog zida tamo ne mozes uspesno konkurisati za menadzersku poziciju ako nemas CIA background.

P.F.C.

pre 13 godina

Naravno da nikom ne mogu zabraniti da ih naziva bracom ali ja licno nikad u zivotu ne bih mogao da izustim tako nesto za drzavu koja nas je izdala 99. i koja danas cuva ostatak zlikovacke porodice Milosevic i Bogoljuba!!! A vi svi sto je volite pravac Moskva!!! Ne kazem da je zapad nesto posebno dobar ali nam nisu lazni prijatelji!!! Svaka drzava gleda samo svoje interese pa tako i ovi sa istoka!!!!

hrvoje

pre 13 godina

Ovakva vise nego bombasticna naslovnica ima za cilj prodaju novina ili sta.Ko danas daje milijarde tek tako a narocito Rusi jednoj nesigurnoj i raspolucenoj Srbiji.Obecanje ludom radovanje...Gledajte Crnu Goru i njen slucaj sa Rusima

Hogar

pre 13 godina

deset milijardi za naše "mlade pro-evropske snage" je ništa....potrošiće oni sve kao i pristigle donacije,razvojne fondove i novac namenjen "PROJEKTIMA"....POTROŠIĆE BRZINOM SVETLOSTI...

aleksandar

pre 13 godina

(ivan, 24. mart 2011 12:08)

A zasto su ulagali,u do jucerasnje neprijatelje.Jer su videli potencijal i iskrenost, i zato sto ovi ta ulaganja nisu zloupotrebili! A sto se tice Istocne Nemacke pa ona je do pada Berlinskog zida bila pod protektoratom upravo SSSR,pa su tako i ziveli, a vidi ih sada, razlike izmedju zapadne i istocne Nemacke, u svakom smislu, standard, na prvom mestu, gotovo da ne postoje!A ako jos Putin kaze da u slucaju da postanemo clanica NATO(ne vazno sta mislim o tome), da ce Rusija,karikiram,na neki nacin Srbiju posmatrati uslovno receno kao neku vrstu strateske pretnje, sta da ocekujemo onda,klasicna ucena!I da se razumemo nit sam rusofil, niti pobornik politike USA, ali mi jednostavno za pocetak, posto toliko kasnimo, treba usko da sardjujemo sa susedima,naravno i sa Rusima, USA, naravno EU,ali kao sto sam napisao, pragmaticno i jasno. Pozz za tebe

filmar

pre 13 godina

Ja po ko zna koji put pisem: " U biznisu nema emocija"! Ja volim svog brata kao i sebe, ali ja imam svoj novcanik a on svoj. Treba iskoristiti sav zdrav kapital koji se nudi, narocito ulaganja u energetiku, poljoprivrednu i prehrambenu industriju, gdje su i najvece izvozne sanse. Najmanje je bitno da li ulazu Italijani, Svedjani, Nijemci , Rusi ili ne znam ko, bitno je da se pocne nesto desavati- i ne treba ocekivati da sad neko za vama roni suze ili da umire za vama od prevelike ljubavi-bitan je obostrani interes!

Vlada

pre 13 godina

Bože kakav tekst, šta to znači doneo paket od 10 milijardi? Pretpostavljam, znači da će nam oni nude svoju robu i usluge u tom iznosu, pa ćemo mi to da odplaćujemo sledećih 20 godina uz kamatu. To će vam dati svaka zemlja za svoje ključne proizvode. Naslov je kao da je doneo 10 milijardi da nam pokloni, a mi nismo hteli da uzmemo...

Vrlo oprezni optimista

pre 13 godina

Naravno da su srpski i ruski narod dva bratska naroda.
Isto tako je tačno da srpski narod često nije znao da prepozna svoj istorijski interes, za šta je krivicu neretko prebacivao na braću s one strane Urala.
Ali demokratija kakvu sprovodi Zapad očito nije model koji se može prosto prekopirati u slovenskim državama, pogotovo ne onim koje prethodno nisu bile pod dominantnim zapadnim uticajem, što je naš slučaj.
Rusija je očito pronašla svoju mantru za hvatanje priključka u svetu velikih u Putinu, harizmatičnom lideru snažnog karaktera i istorijski odgovornom patrioti.
Kao takav, on odlično zastupa interese Rusije.
Ali je i čovek kojem kapitalistički principi nisu gadljivi.
Prvo sopstveni, pa onda i zajednički interes.
Kao što rekoh, prečesto smo bili u zabludi i konfuziji oko toga šta su naši nacionalni i strateški interesi. Bojim se da se i ovog puta ne polakomimo i prevarimo, ne sme interes bilo koje vlasti biti ispred interesa naroda koji ona predstavlja u jednom maleckom segmentu njegove istorije.
Konkretna su pitanja:
1. Da li nam zaista treba oružja za tih 3,5 milijardi evra?
2. Da li EPS treba da posluži kao kompenzacija u gornjoj transakciji?
Ako je odgovor na oba pitanja DA, nismo li sebi namenili ulogu buduće svojevrsne ruske krajine - jugoistočnog antinatovskog ruskog štita?
I kakvu bi to pozitivnu budućnost moglo da donese ovom gotovo očajnom narodu, koji svakim danom ima sve manje snage, volje i vere da se može iskobeljati iz svoje višedecenijske, istorijske stranputice zvane Jugoslavija.

Milos

pre 13 godina

Osećam da kad im je Putin predložio cifru niko nije odreagovao -(tajac)- jer im se to učinilo, naravno.. pa su premotavali snimak 5 puta :)) dobro, bar ce biti para godinu, dve.. Onda Jovo nanovo..

sve vec vidjeno

pre 13 godina

Evropa je nepoverljiva prema nama zato jer ne veruje Rusima, a boji se da smo rusofili i da bismo bili ruski trojanski konj unutar Unije. Nazalost, takvo strahovanje Zapada je bilo potpuno neosnovano pre devedesetih, ali je ipak bilo jako i uticalo je, kao "samoispunjavajuce prorocanstvo" da dodje do ovakvog stanja danas, da Ruse dizemo u nebesa i kujemo u zvezde. Upravo zbog te bojazni EU i trazi od nas dokaze promene svesti, odnosno isporucivanje haskih optuzenika, zastitu prava manjina, antipatiju prema autoritarnim liderima i rezimima u svetu - znaju da ako dok god ne mislimo tako, bicemo ocarani "ruskim nacinom" i necemo razumeti i podrzavati spoljnu politiku EU.

Ako se nesto dramaticno ne dogodi veoma uskoro, Evropska zajednica naroda ce ostati nepotpuna i oslabljena, Srbija zakocena ili pod ruskom dominacijom koja ce sve vise skidati masku bratstva, a najvise ce profitirati Hrvatska, Madjarska i buduca Velika Albanija koje ce, za razliku od Rumunije, Bugarske, Makedonije i Grcke koje eventualno mogu da imaju neke simpatije prema Srbima, predstavljti glavni strateski bedem protiv ruskog uticaja na Balkanu. Republika Srpska ce biti brutalno pregazena, komadanje Srbije ce se nastaviti pocevsi od delova koji su vise prozapadni (ili bar antiruski, ili bar koji imaju neku teoriju ili izgovor pod kojim bi se spasli iz Srbije), a eventualni sukobi koji bi se oko toga razvili posluzili bi kao izgovor da se i preostalo "tvrdo jezgro" okupira i pacifikuje o istom trosku. Verujem da i Rusi predvidjaju takav scenario kao moguc i da je tri i po milijarde za vojsku nesto za sta iskreno veruju da ce nam trebati, mada nas to nece i spasti, jer po sahovskim pravilima kralj ne moze da da sah kralju (ISTO kao i 1999. tako da nemojte vise da krivite Ruse sto nas tada nisu "branili"). Na kraju, takav jedan gest ce samo posluziti da poseje seme simpatije prema Rusiji u Evropskom (Krnjem) Beogradskom Pasaluku, kako bi to mozda bilo korisno "za daleko neko pokolenje".

Dakle, nalazimo se na raskrsnici, odnosno kraju jednog zajednickog dela puta. Moramo da odaberemo. Treba da se zapitamo: "Imamo li srece u zivotu?", odnosno "Da li verujemo da ce nas Rusi uspesno ili uopste ikako zastiti od NATO oko nas?"

Sa jedne strane, malo ili nimalo sargarepe i puno batina u najavi. Sa druge strane, malo (ili nimalo) sargarepe prikazano kao puno sargarepe i pracka protiv tenka. Da, Zapad ce ponovo pokazati svoje "pravo lice" nad nama, a Rusi ce moci da zauzvrat urade nesto podjednako lose "ispred svoje zgrade" sve govoreci "Nemate nikakvo moralno pravo da nam prigovorite, jer niste nista bolji!", ali cenu cemo opet jedino platiti MI.

glasač

pre 13 godina

Neće tu biti para uopšte, kao što su i do sada to uglavnom bile prazne priče. Poklonite Vi Koštunice, Veljo i ostali nama NIS a mi ćemo vama najgori ugovor od svih zemalja koje učestvuju u famoznom "Južni Tok" projektu.

@blebetalo
Ova ekipa koja je trenutno na vlasti, biće dobro ako uspe da ne završi u zatvoru u sopstvenom mandatu, a ovi koji nam se spremaju sledeći su naravno, još gori tako da mislim da tu nikome i nije cilj da država ostvari dobit. Jer država nije pravljena u CMS programu :)

Max

pre 13 godina

Vrlo zgodne (polu)informacije.
Rusi ništa ne poklanjaju.
Oni odobravaju kredit kojim će se kupiti roba iz Rusije.Drugim riječima, prodaju svoju robu na rate i sa odgodom plaćanja.
Naravno, uz cijenu koja odgovara takvoj vrsti aranžmana.
Pravo pitanje je - kako i iz kojih prihoda Srbija misli vraćati taj novac.

MaloMorgen

pre 13 godina

A jeli usput doneo i predlog kako cemo to sve da vratimo? A jeli isplanirao i kome ce te pare da odu ili ce i one nestati kod Miska, Bece, Koleta...

rade

pre 13 godina

Baš se juče pitam, toliko sveta u beogradu, mora da je neka rasprodaja (akcija) a ja ništa u štampi nisam pročitao. Kad ono danas na akciji vidim bio i EPS. Da sam znao za te pare mogao sam i ja pazariti, ali naravno oni raprodaju selektivno reklamiraju. Ovde pošten svet i kada ima pare ništa ne može jeftinije ugrabiti.

Pera

pre 13 godina

O NEEEEEE!
Kupujemo rusko oruzje na kredit, koje nam ne treba ( a i kad bi nam trebalo, ne bi nas spasilo ), a zauzvrat im dajemo EPS koji treba svima nama. Kakav morbidan plan.

Mirko

pre 13 godina

Niko ne sprecava amere ili imucnije amere da sa jedno 20 ili 30 milijardi investicija,ne kredita udju na nase trziste.To bio bio pravi pokazatelj da nas zele,da budemo sa njima.Ovako smo prepusteni onom ko da vise a sem rusa nisam primetio da je jos nekom stalo ili nam jos nisu rekli.

...i kožu s' ledja!

pre 13 godina

Naravno da nece biti spremna ("srpska "privredna" delegacija). Ona je samo spremna i sposobna da kupi secerane po 3 evra, da prima olako poklonjene narodne pare, da drzi monopol i da trange-frange poslovima cedi ovaj iscedjeni narod.

David

pre 13 godina

E pa ako je Blic rekao onda je sigurno tacno.Malo mi ta suma nisko deluje ali to su verovatno samo prve procene.Kada dodju izbori ocekujem da ode barem na 100 milijardi

Dejan ®

pre 13 godina

Kako ne vidite suštinu, pola objekata na Divčibarima drže Rusi, Nis i Naftagas takođe Rusi, crnogorsko primorje je skoro pa rusko.
Nato im se mnogo približio i jača sve više, širi se sve više na ISTOK!!!
Ali sumnjam da bi se oni zbog našeg Kosova zavađali sa NATO-om i Amerikom.
Ovde je ekonomski interes u pitanju! Gas će biti najvažniji energent, južni tok i ostali tokovi će biti glavna evropska SLAVINA! Kad nestane nafte i uglja, gas će biti crveno slovo

Djape 6. oktobar

pre 13 godina

Hm, prodali smo im vec naftu, sada ode i struja. Sto ne podnesemo zahtev Putinu za ukljucenje u Rusku federaciju najjednostavnije. Pa kada Rusija udje u EU, valjda cemo i mi!

Aleksandar

pre 13 godina

@ Zoran "Lepo komentarisete o Amerima a pljujete po Rusima. Je li to zato sto je ovo medi(j)ski mrak ili narodni ocaj?"

Tipična floskula ruskih okupatora. Izdajnici i strani plaćenici vole Amere i pljuju po Rusima, a Patriote vole Ruse i pljuju po Amerima.

To je čista zamena teza. Američki plaćenici vole Amere, a ruski plaćenici vole Ruse. Pave patriote ne vole ni jedne ni druge, nego vole samo sebe. S tim da srpske patriote ne vole ni sebe.

Djapeto

pre 13 godina

Ovo je VD vlada koja ima mandat samo godinu dana-PRELAZNA!
ONI ZAISTA NEMAJU PRAVO NITI DA PRODAJU, NITI DA ODLUCUJU.
Njihov mandat se svodi na tavorenje do izbora, a sledeca vlada ce imati apsolutno mogucnosti da odlucuje, ali ne iza zatvorenih vrata.
Eps je nemoguce privatizovati,a evo i zasto.
Zemlje koje su to uradile suocile su se sa abnormalnim cenama,dok na primer francuska je epf zadrzala jer je struja kod njih socijalna kategorija.
Socijalna za njihov standard, da se partijski drugovi ne zalete,pa pocnu da uporedjuju cene struje.Jednostavno, nove investicije i ulaganja(hidro elektrana) mogu biti njihove i da bude njihov profit,a remont moze da se obavi u naturalnoj razmeni.
Zasto nas eps ne uradi remont?
Imamo dobre strucnjake, Skundrica,zatim mozgove od sefova, nacelnika u ispostavama Beograd, Novi Sad,Nis.......
Sta oni rade i zasta oni dobijaju platu?
Treba samo pogledati iskustva drugih.
Sama izradnja bi povukla na milione polovnih delova, dok u solarnoj energiji tu nema prevare.
Studenti ETF-a napravili i javnu stanicu za punjace za moblne, ali idjoti od crkotina i gerijatrije nisu u stanju da shvate da je njihovo znanje odavno zastarelo i mladima ustupe pozicije da nas vode.
Ali zato deca politicara koja vode studiraju i sa 29 se nazivaju omladinci,a velu recenicu jednu nisu u stanju da ponove

ivan

pre 13 godina

@Aleksandar
Slazem se u skoro svemu sto si izneo ovde kao tvoje misljenje osim jedne cinjenice koju si zaboravio !
Posle tog 2. svetskog rata jesu Nemci podvili rukave, ali Zapadna Nemacka su postali pre svega zahvaljujuci Americi i Engleskoj, koji su u periodu od 1945 do 1960 ulozili MILIJARDE I MILIJARDE !!! Da je to tako lako kao sto ti kazes oporavili bi se i ovi drugi Nemci "Istocni", i ako je to potpuno isti narod kao i ovi "Zapadni", ali tamo nisu usle pare nego Rusi!

milan

pre 13 godina

Niko nece nama dati milijarde na poklon, tu i tamo koji milion ili stotinak hiljada evra od EU, Japana, nemaca itd. ono sto nam budu dali sa bilo koje strane je sigurno 100% na prvom mestu u njihovom interesu i to je normalno. Uslovljavace svi za cega i kako da trosimo pare da svi imaju i interes da te pare vratimo. Ovako recimo i vi bi vasem kumu pozajmili ili ne? Svi ocekuju od nasih politicara da budu carobnjaci i da u sesir stave nista a svega i svacega da izvuku. Nije da smo mi bas darezljivi prema svojoj drzavi i to nije zbog losih politicara nego zbog losih navika nedaj a trazi.

Vladan Jova

pre 13 godina

Mnogo mišljenja za i mnogo protiv Rusa, a nama je u ovom istorijskom trenutku potrebno jedino hladna glava kako bi preživeli i kao država i kao narod. Sa jedne strane ja lično bi voleo da uđemo u EU da živimo normalno i opušteno od svog rada da jačamo sve strukture društva na zdravim osnovama, ali ono što vidim je da se mi 1o godina nudimo toj EU koja nas stalno uslovljava i ucenjuje a nismo odmakli više od jednog koraka ka toj EU. I pre neki dan smo dobili objašnjenje da od ove godine ništa ne očekujemo u pravcu približavanja EU. Opet kada razmislim voleo bi kada bi mogli da budemo neutralni,ali je to izgleda nemoguće za male zemlje, pa prema tome treba se vezati za nekoga ko nas hoće kako bi opstali i kao narod i kao država. Ono što mene brine je unutrašnja dezintegracija i države i društva. Toliko afera, toliko pokradenog nacionalnog blaga a država se neoglašava. Korupcija je zahvatila svaki segment društva, rastače se svaki iole vezivni element društva a država se neoglašava. Totalno smo nesposobni da sami radimo i organizujemo državu sa sadašnjom vlasti. Nema povišica plata saopštio MMF, obavestili smo EU i MMF da prekidamo sa daljim izvozom žita i tako svaki dan. Ko onda vlada ovom zemljom. Ako vlada trenutna garnitura onda moramo reći da su nesposobni i ogrezli u aferama i korupciji. Ako rade po savetu određenih struktura van zemlje odna moramo reći da nam te strukture ne žele dobro. Ostaje onda pogled ka istoku ali samo kada bi mogli mi da se organizujemo kako treba, da kriminalci idu u zatvor, da sudije sude po zakonu a ne po naredbi političara, da se sve stečeno prevarom i krađom vrrati državi i narodu, samo tako ovako nam je sve jedno gde ćemo jer nas niko neorganizovane i nestručne neće a mogu da nam daju i sav novac ovog sveta ne bi ga pametno iskoristili jer nema ko to da organizuje.Uslov za svaku međunarodnu saradnju i integraciju je uređeno društvo a mi to nemamo i kako ide nećemo skoro to ni imati a kada ne cenimo sebe neće nas ni drugi ceniti pa bilo to EU ili RUsija, svkao će gledati da otkine svoje parče.

Vladan Jova

pre 13 godina

Mnogo mišljenja za i mnogo protiv Rusa, a nama je u ovom istorijskom trenutku potrebno jedino hladna glava kako bi preživeli i kao država i kao narod. Sa jedne strane ja lično bi voleo da uđemo u EU da živimo normalno i opušteno od svog rada da jačamo sve strukture društva na zdravim osnovama, ali ono što vidim je da se mi 1o godina nudimo toj EU koja nas stalno uslovljava i ucenjuje a nismo odmakli više od jednog koraka ka toj EU. I pre neki dan smo dobili objašnjenje da od ove godine ništa ne očekujemo u pravcu približavanja EU. Opet kada razmislim voleo bi kada bi mogli da budemo neutralni,ali je to izgleda nemoguće za male zemlje, pa prema tome treba se vezati za nekoga ko nas hoće kako bi opstali i kao narod i kao država. Ono što mene brine je unutrašnja dezintegracija i države i društva. Toliko afera, toliko pokradenog nacionalnog blaga a država se neoglašava. Korupcija je zahvatila svaki segment društva, rastače se svaki iole vezivni element društva a država se neoglašava. Totalno smo nesposobni da sami radimo i organizujemo državu sa sadašnjom vlasti. Nema povišica plata saopštio MMF, obavestili smo EU i MMF da prekidamo sa daljim izvozom žita i tako svaki dan. Ko onda vlada ovom zemljom. Ako vlada trenutna garnitura onda moramo reći da su nesposobni i ogrezli u aferama i korupciji. Ako rade po savetu određenih struktura van zemlje odna moramo reći da nam te strukture ne žele dobro. Ostaje onda pogled ka istoku ali samo kada bi mogli mi da se organizujemo kako treba, da kriminalci idu u zatvor, da sudije sude po zakonu a ne po naredbi političara, da se sve stečeno prevarom i krađom vrrati državi i narodu, samo tako ovako nam je sve jedno gde ćemo jer nas niko neorganizovane i nestručne neće a mogu da nam daju i sav novac ovog sveta ne bi ga pametno iskoristili jer nema ko to da organizuje.Uslov za svaku međunarodnu saradnju i integraciju je uređeno društvo a mi to nemamo i kako ide nećemo skoro to ni imati a kada ne cenimo sebe neće nas ni drugi ceniti pa bilo to EU ili RUsija, svkao će gledati da otkine svoje parče.

igor

pre 13 godina

Pa neka ih,nek se nalapaju.Kao da imamo nekog ko ce da potrosi na nesto pametno.Rekose danas,otisli mozgovi.Ostali sam napacen narod i lopovi.

dok budale galame, pametni ćute i rade

pre 13 godina

U Srbiji postoji dosta firmi (uglavnom nepoznatih široj javnosti) koje svoje poslovanje isključivo baziraju na izvozu u Rusiju. Oni koriste povoljnosti bescarinske trgovine, imaju posla preko glave, rade u tri smene i mogle bi da izvoze i tri puta više kada bi obezbedili dovoljne proizvodne kapacitete. Normalno država (Dinkić) će pre finansirati neke Korejance ili Slovence nego naše ljude koji ozbiljno rade i koji bi mogli značajno da prošire proizvodnju i zaposle nove radnike jer je rusko tržište ogromno.

I dok se rusofili busaju u grudi i kunu u bratstvo sa majčicom Rusijom, a rusofobi se gade na svaku pomisao i pokušaj saradnje sa Rusima, dok naša Vlada i naši vajni stručnjaci tumaraju ko magarci po magli jer nemaju pojma kako da postave stvari na svoje mesto i definišu prioritete, dotle pametni ljudi i pametne firme ćute, rade i zarađuju. Niti se kunu u Ruse jer znaju sve njihove vrline ali i mane, niti pljuju po njima jer je ruski dolar podjednako vredan kao i američki. Jednostavno se bavem biznisom a ne praznim pričama i demagogijama.

Pametan narod, kao što su recimo Slovenci, se nikada nisu kleli u bratstvo sa Rusima ali je njihov izvoz u Rusiju deset i više puta veći nego srpski. Ubiše se ljudi od posla od akumulatora, preko bele tehnike, lekova, hrane i da ne ređam više. Na desetine špediterskih firmi u Sloveniji samo teraju robu šleperima za Rusiju i ne mogu da postignu koliko ima posla. Poslovni ljudi iz Slovenije koji razumeju potencijal ruskog tržišta i koji znaju za naše povlastice iskreno nam kažu "vi ste Srbi blesav narod, šta vi imate a ne koristite, mi bi Triglav sutra dali za takve povlastice u trgovini sa Rusijom".

Eto toliko, ja se izvinjavam ako sam prekinuo patriotsko-nepatriotsku rusofilsko-rusofobsku raspravu, nastavite gde ste stali...

bivši SPS-ovac

pre 13 godina

Moj pokojni deda tamo 1945 godine govori: "videćete kad Rusi donesu krave koje imaju vime ko bačvu pa svaka da po 100 litara mleka dnevno, pa pčele velike ko pesnica pa svaka na dan napuni teglu meda,pa krmače koje se prase četiri puta godišnje po 20 prasića a svinje narastu po 400 kila, a onaj Mičurin izmislio jabike svaka po dva kila a jedno drvo rodi po tonu godišnje... pšenica do pojasa a jedan struk da pola kile zrna - dva vagona roda na hektar... "
Može da se dasi da se san mog dede i ostvari?

Ivana

pre 13 godina

Ne bi trebalo da te pare predaju demokratam u ruke.Njih zanima samo njihov lični interes,sa tim parama će da napune svoje privatne đžepove.Raspišite izbore, samo izbori mogu da donesu stvarne promene.Miting će se održati 16 aprila,sedeću na stiroporu do raspisivanja izbora.

Vlada

pre 13 godina

Procitao sam sve komentare, i na prste jedne ruke izbrojah one koji emocije drze po strani, a podrazumevaju racionalno razmisljanje. Ovde nije i ne treba biti reci o emocijama, ljubavi i cije pare lepse suskaju. Ovde se radi o tome da li mi imamo mozga u glavi ili ne. Prodati EPS u situaciji u kojoj je Srbija danas, bilo kome i za bilo koju cenu je nesto od cega se ovaj narod vise nikada nece oporaviti. Ludost je i pomisljati na takvu mogucnost. Ja obozavam svog rodjenog brata, ali mu sigurno necu ustupiti svoj stan i odvesti svoju porodicu u obliznji park da zivimo. To je otprilike situacija slicna ovoj gde nam Rusija trazi da ustupimo EPS. Da je sece da im ona korumpirana vlast nikada nije dala NIS. Kupovanje oruzja za ogromne sume je potpuno kontraproduktivno, jer ce se vratiti kao bumerang, a sustinski nam nista ne moze pomoci ako udare po nama svom silom. Zamislite odnose na Balkanu ako odjednom pocnemo da dovlacimo neke tenkove T-95, Migove i Suhoje, i nasi nabusiti politicari i generali pocnu da prete naokolo???? To nam ne treba. Potrebni su nam rad, pamet, red i disciplina, i da za pocetak predjemo na vecinski politicki sistem. Ovaj proporcionalni sa davanjem Ministartava na eksluzivnu upotrebu nekim partijicama gde se ne zna ko pije ko placa samo zarad ocuvanja neprirodne koalicije je put u propast. Broj lopova, kolicina pronevere, korupcija su tako 5 puta veci, jer moras da namiris 5 partija. Vecinski sistem je takodje transparentniji i odgovorniji: jedna ili dve partije odgovaraju za sve, i nema sakrivanja iza nekih Dinkica i ostalih. To nama treba, a ne da menjamo hidroelektane za haubice, Boze mili!!!

aki

pre 13 godina

Pa ovde pise onima koje interesuje, http://en.rian.ru/business/20110323/163169378.html. U prevodu i dalje se zaduzujemo, tako da i rusofili i rusofobi ce imati svoj trenutak zabave. Sad kad treba da vlast uzicka kesh ima svi da ih volimo, kad budemo mi trebali da platimo, vise necemo i tako...

Gruja

pre 13 godina

Ona milijarda je jos uvek neaktivirana, zahvaljujuci sposobnosti nase vlade!
Konkretno sve nam to daju namenski sto se meni jako dopada, znaci verujem da su Rusi skapirali ko vlada i znaju da ce ovi strpati sve u svoje dzepove.
Primer: Kredit za zeleznicu vec godinama ceka da Srbija dostavi Rusiji projekat obnova zeleznica, medjutim nasi vec 2 godine nista ne rade po tom pitanju, a pare stoje.
Tako ti je i sa ostalim parama.

mozgarosh

pre 13 godina

ma bre vi niste ni malo ozbiljni

evo sta kazu rusi:

http://en.rian.ru/business/20110323/163169378.html

800 miljona za zeleznicu i poljoprivredna saradnja

Dzoni

pre 13 godina

Ovo je smesno kao ono bombardovanje medija pred prosle izbore da ce americki investicioni fond da ulozi 100 milijardi $ u Srbiju.I tad sam se smejao i sad se smejem.Cak i da je tacno mi smo nesposobni za bilo sta,vlada je brze bolje uzela onih 200 miliona od rusa za budzet gde mogu da kradu opusteno a onih 800 za koje treba projekat e to ko sisa,kad ne moze da se ukrade moze da ceka.

atomic

pre 13 godina

"Naši privrednici juče nisu imali konkretan odgovor na ponudu pa sve o čemu se razgovaralo predložila je ruska strana."
auuuu gde ja živim

D.Savic,Paris,FR

pre 13 godina

Ooo,cekajte malo,ljudi!
ZASTO Rusija nama MORA da pomaze u svemu pa po nekima cak i da nas izdrzava?
Isti odnos Rusija-Srbija moze da se preslika na odnos Srbija-Crna Gora s'tim da je Crna Gora jaca u pogledu odnosa prema Srbiji nego Srbija prema Rusiji kojoj Srbija,ovako vec okruzena NATO-om zaista vise ni u cemu nije potrebna.
Mogu lepo da nam zakace MEDALJU sto smo se opirali NATO-u i da kazu"hvala lepo,u zamenu necemo nikada priznati Kosovo i blokiracemo njegovo priznanje u Savetu Bezbednosti i UN" a za sve drugo -stanite u red kao i ostali!

Jel nas neko terao da im prodamo NIS za koji usput niko drugi nije bio zainteresovan?Jel bese Dinkic nije hteo JAT da im proda za 150 miliona a sad bi Turcima prodao i za 50?
Jel su nam mozda Rusi krivi sto mi nijedna tender nismo bez problema organizovali i sto su nam se samo Austrijanci javili na tender?Braco Srbi,jesmo li mi normalni?Pa otkacice nas i Rusi na kraju,kao sto su nas otkacili svi ostali,samo nek nastavi Sutanovac da forsira ulazak u NATO i to ce i da nam se desi.Ovim 3 milijarde za vojsku nije doslo zbog nasih lepih ociju nego Rusi procenili da je bolje da nam daju 3 milijarde kojima bi doduse pokupovali njihovo oruzje(nema dzabe ni kod babe) a da zauzvrat ne udjemo u NATO bar narednih 15 godina nego da udjemo u NATO i pokazemo svetu da se ne "isplati biti Ruski prijatelj" a ne zato sto nas mnogo vole.

madjarska,ceska,poljska,rumunija,bugarska,istocna nemacka... Bajooo !

pre 13 godina

hvala al odbi! Ne vratio se nikad vise. Kratko pamcenje mi Srbi imamo.

Vuk

pre 13 godina

Ne trebaju nam ni rusi ni ameri.
Treba da rasteramo sve politicare,
i ima da zivimo kao normalni ljudi!

Da li smo bas toliko glupi?

Aleksandar

pre 13 godina

Aha, to prenosi Blic iz istih onih "pouzdanih izvora" koji su tvrdili da će Putin da nam izgradi stadion Crvene Zvezde za 600 miliona EUR.

Ipak tačna je jedna rečenica:
"biti pretočeno u ugovore, ako srpska strana bude za te ugovore spremna."

petar

pre 13 godina

Ovde u Moskvi niko ne pominje o 1o miliardi,ni 800 miliona komu da verujes!Samo dalje od Rusa.Ova tak nazivaema pomoch,oni daju 10mlrd oni daju namenski uzimamo njixovi texniku ,zaposljavamo njixove firme i radnike da prave zeleznicu,a Srbija otplachuje kredit i jos poklanjamo EPS!!!

zmile

pre 13 godina

E moja gospodo, da je bilo opreme od tri i po milijarde 1999. u vojsci, ne bi bilo unistenih 100 milijardi na zemlji, koje jos necemo obnoviti 50 godina, a neke nikad. A za neku neucenu gospodu, da ne budem grub, neka se raspitaju koliko Svajcarska ulaze u svoju neutralnost (citaj vojsku), a Ameri su jaki zato sto malo ulazu u vojsku, iako im svi savovi pucaju (cuo sam da sledece godine nece dati ni dolar za odbranu)... Drugi ce nam dati dzabe pare, jel, bez kamate, prica se... A kapital u jednoj zemlji osiguravaju papiri i lepe reci, a ne neke institucije... E sta cu sve procitati ovde, stvarno smo .... i ne treba nam nista! Svadjajte se dok minute prolaze za sve!

brainwash

pre 13 godina

ok, neka investiraju 10 mlrd, ako nas to ne skrece sa puta u EU! Jer da ima mudrosti u vrhu nase vlasti, ovo bi bilo iskorisceno i kao dadatni stimulans da EU odresi kesu (vidi pod Josip Broz) kako ne bi Srbija previse potpala pod ruski uticaj. da li ce?

sasa jokic

pre 13 godina

Sva javna preduzeca u paketu prodati, jer je to leglo korupcije, mi od tih para nemamo nikakve koristi. Videli smo na primeru Kolubare kako se trosi drzavni novac!

Suncica

pre 13 godina

Znamo gde ce te pare otici,kao i do sad.Cene ce i dalje da rastu,plate da stagniraju,ko ima srecu da je ima.promene su neophodne pod hitno!

mario

pre 13 godina

@Dfx,coA
Ovdje vam je odgovor da nebni bilo da sam ja nešt izmislio
"Uspeh su valjda i sporazumi o turizmu (u kojem smo sila) ili naučno-tehničkoj saradnji (još veća sila), još jedna kap u moru milion sličnih potpisanih i sa drugim državama. I od svih sve pršti po Srbiji."
Tekst vam je na ovom sajtu pod naslovom "A od Putina-nula".
Dfx Provjeri brojke,pa onda piši di je što propalo