Petak, 18.03.2011.

00:02

Tijanić: RTS nikog nije tužio

Aleksandar Tijanić, direktor Javnog servisa, kaže da <a href="http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&amp;mm=03&amp;dd=17&amp;nav_id=499793" class="text-link" target= "_blank">RTS nije nikog tužio zbog neplaćanja pretplate</a>, već je poslao opomene, na šta ga obavezuju zakoni.

Izvor: 24 sata

Tijaniæ: RTS nikog nije tužio IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

164 Komentari

Sortiraj po:

anonimus

pre 12 godina

Ovo je stvarno sramota sto radi rts a vlada i drzava ga podrzavaju , lako je njima u vladi kad su im mesecne plate preko 200000 dinara a obicni ljudi od kojih puno njih nemaju ni za osnovne potrebe njima se namece prisilno placanje rtv pretplate.Po logici rts svako ko u kuci ima tv i radio prijemnik mora da placa rtv pretplatu bez obzira jel on njega koristi ili ne sto znaci da ja moram da uzmem televizor ili radio i da ga polupam cekicem da ne bi morao da placam pretplatu mada i u tom slucaju bi mi stizali racuni za placanje mesecne pretplate a i upozorenja na neplacanje a u krajnjem slucaju utuzivanje iako sam slao nekoliko puta obavestenja rts-u da ne koristim radio i tv prijemnike i da zelim da budem oslobodjen placanja tv pretplatena njih.Ja sam do sada stalno placao pretplatu iako nisam upalio tv godinama a isto tako ni radio , ali sve teza materijalna situacija me dovela da vise nisam u mogucnosti da placam i od danas ne placam vise nista a oni ako ce me tuze nek tuze a pare ni na taj nacin nece dobiti jel para nema!

Sava

pre 12 godina

Mislim da bi najkorektnije bilo da skremblujte Vas RTS signal pa ko hoce da vas gleda neka plati pretplatu ili vec kako bi se to zvalo!

Dejan R. Popovic, dipl. inz.

pre 13 godina

Tacno je da je drzava donela Zakon o radiodifuziji i da je ona duzna da obezbedi sprovodjenje ovog zakona, ali nije tacno da RTS nije nadlezna za naplacivanje RTV pretplate za javni servis.

Naime, prema clanu 83. stav 8. ovog zakona, naplata mesecne pretplate vrsi se preko javnog preduzeca koje obavlja delatnost proizvodnje i distribucije elektricne energije (EPS) na nacin utvrdjen ugovorom koji repoblicka ustanova javnog radiodifuznog servisa (RTS) zakljucuje sa tim javnim servisom. Prema tome, RTS preko EPS vrsi naplatu mesecne RTV pretplate.

gledalac

pre 13 godina

RTS ni sa kim nije potpisao ugovor i ni jedna institucija pa ni Elektrovojvodina i sl. ne mogu da na svoju ruku da opredeljuju uplatu građana u korist RTS-a umanjujući time njihovu uplatu za struju!!!! Halo! To je otimanje iz utđeg džepa!

gledalac

pre 13 godina

Plaćamo RTS plaćajući kablovsku televiziju. Neka RTS napravi ugovor sa kablovskim operaterima pa neka od njih naplati emitovanje svog programa (sramnog). Nećemo valjda dva puta plaćati TV pretplatu!?

voyko

pre 13 godina

A jel kaže glavati da je ta pretplata po zakonu o radiodifuziji namenjena proizvodnji i EMITOVANJU javnog (pre će biti jadnog) servisa? A jel kaže pijandura da će deo pretplate dati novoosnovanom preduzeću ( ETV)koje mu emituje taj program potpuno besplatno jer on nema nameru ni da im plati ni da da deo pretplate???
Ne, lopina će samo uvek kukati kako nema para... Neće reći da mu EPS ne daje ništa, jer RTS duguje silne pare za struju koju ne plaća, jer ne plaća ionako nikom ništa. Makni se masni, dosta nam te je!!!

sofista

pre 13 godina

Po Zakonu o radiodifuziji, pretplatu za RTS plaća onaj ko je prijavio prijemnik , sto nije slucaj u nas,/ A INACE GLUPO / a tek da gledamo RTS- NE , UZ STRUJU koju redovno moze platiti mozda svaki peti gradjanin, NE ova uslugu NE, NIJE PO USTAVU .......

M.

pre 13 godina

To što RTS i Tijanić nikoga nisu tužili je isto kao kada bih ja rekao da nisam tužio RTS i Tijanića što mi nisu platili uslugu tehničkog održavanja njihovog satelita.

Te dve tužbe bi imale istu težinu.

ko krsi zakon?

pre 13 godina

Po zakonu bi i mi pripadnici nacionalnih manjina trebali da imamo emisije na svom jeziku na televiziji pa ih nema. Zasto bih ja onda postovao zakon i placao instituciju koja krsi moje pravo? Stvar je sasvim jasna.

pekar

pre 13 godina

Nema potrebe da se kaze da su im serije bez veze,da su glupe itd,kad vecina vas stojite ispred ekrana svako vece,posle 20:10 gledate te serije.A to znaci da im nije los program,zadovoljavajuci im je program.A sto se tice toga da ce da nam stignu tuzbe,nemoj Tijanicu molimo te,platicemo,KEVE MI...!!!

Sale

pre 13 godina

@x-files-napisi ti jednu tuzbu,obzirom da odlicno baratas tim stvarima.Nas jedno milion onda popuni tuzbu svojim podacima i preda tuzbu sudu,da vidimo kako ce da se odbrane.Napad je najbolja odbrana.

citajte pazljivo

pre 13 godina

I dalje svadja treba li platiti pretplatu ili ne. Neki kao razlog za neplacanje navode Tijanica i uredjivacku politiku. Niko da se osvrne na cinjenicu da je pretplata kao obaveza uvedena 2002. godine u vreme vlade Zorana Djindjica. Valjda je covek hteo Srbiju u EU pa samim tim i znao sta radi. Bolje bi vam bilo kao njegovim glasacima da zavucete ruku u dzep i da taj harac platite kad vam ga vas vodja nametnuo.

Sladjan

pre 13 godina

RTS opravdava svoju naplatu gradjanima tako sto se poziva na drzavni servis i daje primer da se u vecini evropskih zemalja placa TV pretplata.
Precutali su bitne cinjenice:
1. Gradjani evropskih zemalja u kojima je obavezna TV pretplata na to... nisu primorani, vec oni koji ne zele da gledaju i placaju svoju nacionalnu televiziju mogu podneti zahtev za skrembl (tj. iskljucenje) kanala, koji ce im u roku od 24h biti omogucen.
(kad bi skremblovali svoja 2 kanala neplatisama, od tog momenta RTS ne bi ni postojao)
2. Gradjani evropskih zemalja gde je obavezna TV pretplata u paketu dobijaju jos najmanje 10 programa.
(RTS ima svega 2)
3. Gradjani evropskih zemalja gde je obavezna TV pretplata ravnopravno (npr. putem interneta, gde pretplatnici na sajtu mogu glasati i davati svoje predloge o ponudjenim emisijama. Emisije koje osvoje najveci broj poena bice emitovane do god ima interesovanja) ucestvuju u kreiranju programa i 2x godisnje dobijaju pismeni izvestaj o tome u koje projekte i programe su ulozene njihove pare.
4. Po svim normama i zakonima zabranjeno je da jedna usluga i naplata uslovljava drugu
(ovde se naplata RTS pretplate vrsi preko racuna za utrosenu el.energiju)
5. Drzavna televizija ne sme biti komrercijalna (na RTS-u - reklama do reklame)
...
Da ne govorimo o kvalitetu programa (po 50X reprize, koje su im nase babe i dede odavno platili)

Aleksandar

pre 13 godina

Digitalizujte signal,već jednom!!!Onda se lepo borite za gledanost,tzv."rejtinge"!!!Ovako Vas baš briga-radio ne radio,svira Vam radio,naravno po našim džepovima i nervima!I prestanite gospodo iz RTS-a,više sa pretnjama,nemojte da opet prelije tamo gde ne treba!!!Nemojte ponov da sebe izvrgavate ruglu,pokvarenim jajima,kamenicama i sličnim!Nije Vam dosta,gospodo draga?!

bandere cekaju

pre 13 godina

Ljudi, naucite me kako se ne placa pretplata. Ja jedno vreme placao samo iznos za struju, kad ono, EPS od uplate odvajao RTS-u i za struju mi naravno napravili manjak. VELIKI. Necu da gledam i da placam emisije bivsih Jul-ovaca. Mislim na onog sto podrzava Dulica.

BB

pre 13 godina

Isljucite mi RTS, nemoram uopste da ga gledam, neka dodju da mi postave skrembler neki na TV, ako pokusam da ga skinem neka nameste da izazove kratki spoj i pokvari televizor. Sta, mene neko mora da tera da kupujem nesto. To je kao da mi SBB uvede kablovsku na silu i naredi mi da placam, e pa ne moze to tako.

Pera

pre 13 godina

AKO UKINETE pretplatu, a niste naplatili dugove neplatisama, kao sto ce verovatno biti, tuzicu drzavu za placanje pretplate za zadnjih 6 godina . plus za dusevni bol koji sam podnosio odvajajuci pare za isto. Nece moci vise, CG tablice, ne moze pa moze, bezanija iz vojske, pa pomilovanje i druge dvolicnosti drzave. Ili svi ili niko.

Европска Србија

pre 13 godina

РТС не могу да гледам јер упорно форсира онај катастрофални нагласак којим се нигде не говори и који ја у животу нисам чуо ван РТС-а

zrz

pre 13 godina

Zivim u mesovitom delu Vojvodine gde zive Srbi i Madjari i znam da veliki deo Srba ne placa pretplatu a Madjara nepoznajem ikog ko to placa. Imam komsije madjare koji nisu nikada do sada, dakle od kada je uvedena pretplata, platili. Stizale su im opomene oni ih pocepaju i nikom nista i ponovo Jovo nanovo. E sad ja cekam da mi stigne opomena pa da tuzim Javni servis za diskriminaciju. Po Zakonu zabranjena je diskriminacija potrosaca. Dakle Javni servis a i ova takoreci Drzava ne sme da sprovodi diskriminaciju, ili ce svi da placaju ili niko. Dakle i Madjari i Albanci i Romi i Muslimani moraju da placaju pretplatu a ne samo delimicno Srbi.
Kada su u pitanju nacionalne manjine i neplacanje onda to njihove politicke partije odmah naprave politicki problem (sto apsolutno podrzavam) ali kada je u pitanju Srbin, nema mu spasa, sledi mu plenidba imovina. Zato propadamo i zato cemo biti sluge i robovi drugima.

Dejan

pre 13 godina

@NN, to sa zvukom najverovatnije (nisam u Srbiji i ne gledam njihov program) nije tehnicki problem vec oni to namerno rade. Primetices da uvek kada pocnu reklame pojaca se i zvuk da bi privukao paznju ili probudio nekog ko je zadremao, to se ovde na zapadu odavno primenjuje i veoma je iritantno...

mirko

pre 13 godina

gospodine Tijanicu, da je realna cena za tv pretplatu placalo bi 90% drzave. Ovako za dva kanala treba da se plati 500 dinara, nema logike, kad kablovska sa 50 i vise kanala kosta 800 dinara.Smanjiti tv pretplatu na 100 dinara i sigurno bi 90% gradjana placalo

rale72

pre 13 godina

Pa ovaj će sve učiniti da se digitalizacija RTS-a nikada ne ostvari jer je svestan da je onda niko neće gledati pa samim tim ni plaćati.Ovako će kukati i kukati,vlada će mu dati koji dinar i tako ukrug....ko plaća plaća,a ko neplaća,nikom ništa....

x files

pre 13 godina

Po Zakonu o radiodifuziji, pretplatu za RTS plaća onaj ko je prijavio prijemnik
(nebitno da li gledaš RTS ili ne i nebitno za šta koristiš prijemnik - možda za gledanje
filmova preko DVD-a dok je povezan sa računarom?).
Po istom Zakonu o radiodifuziji, RTS izričito nema ustavna prava i samim Zakonom o radiodifuziji
nema zakonska prava da ti ulazi u stan i proverava da li imaš prijemnik ili ne.

Prema Zakonu o informisanju, javni sevis (RTS) je dužan da prezentuje tačne
i istinite informacije. RTS je slagao da svako mora da plaća pretplatu čime
je počinio prekršaj protiv ovog zakona, a prema Zakonu o krivičnom postupku
zaposleni u RTS-u su počinili krivično delo obmane. Pretplatu mora da plaća
samo onaj ko je prijavio prijemnik.
Prema Zakonu o obligacionim odnosima, ne može se potraživati bilo kakva
naplata sem ako su obe ugovorne strane saglasne. Dakle ne može se potraživati
naplata od onog ko nije pristao na ugovor. Krivično je delo zaposlenih u RTS-u
potraživati novac od onog ko nije pristao na ugovor ili od onog ko nije prijavio prijemnik.

Prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, niko nema prava da deli vaše
lične podatke drugima sem u slučaju vaše lične saglasnosti. Zajedničkom
uplatnicom EPS-a i RTS-a, EPS je prekršio ovaj zakon, a radnici EPS-a su
počinili krivično delo prikazivanjem vaših licnih podataka RTS-u, kao npr
vaša adresa stanovanja gde vam je i upućen račun.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, onaj ko pristaje na krivično delo smatra
se saučesnikom u krivičnoj radnji. Plaćajući račun za struju i "pretplatu"
finansiraš onoga ko vrši krivično delo nad trećim licima (u ovom slučaju svi
ostali koji plaćaju račun za struju i RTS "pretplatu", a bez ugovora ili prijemnika).
Pošto su zaposleni u EPS-u počinili krivično delo odavanja ličnih podataka i
zaposleni u RTS-u počinili krivično delo prinudne naplate, zastrašivanja i
laganja nad trećim licima jer 720 hiljada ljudi je prinudno platilo i plaća
"pretplatu" i to bez prijavljivanja prijemnika i bez potpisivanja ugovora,
ti lično koji si finansirao EPS i RTS svojim "računom za struju" si
saučesnik u zločinu prinudne naplate i odavanja ličih podataka o drugima,
sem ako si žrtva istog računa za struju u kojem slučaju treba da tužiš EPS i
RTS sudskim organima Republike Srbije.

Prekinite da budete saučesnici u zločinu nad preko 2 miliona ljudi, jer vam
preti maksimalna zakonska kazna od 40 godina zatvora!!! Pitajte Legiju ako
meni ne verujete, pravda je spora, ali dostižna!

Upozorenje - ako ovo prosledite na dovoljan broj e-mail adresa, očekujte
iznenadnu promenu nekih zakona u "narodnoj" skupštini, ali vas svejedno
molim da prosledite svima.

јџ

pre 13 godina

Онда укините рекламе. Не желим да плаћам нешто што има рекламе. Ако не укинете рекламе, укините претплату и повећајте цену реклама. Зашто бих ја финансирао ваше клијенте? Дигните им цене, па нека вам они плаћају скупа кола и велике плате. Мене нико није питао да ли имам ТВ и да ли већ плаћам кабловску.

stefass

pre 13 godina

Očigledno da nešto treba promeniti u načinu izdržavanja Javnog servisa", naveo je Tijanić. -Ovo mu je jedina pametna recenica,izgleda da je ipak shatio da Srbija nije Svajcarska ,i da u Srbiji 90%Stanovnistva jedva prezivljava!
Pohvale sto se Tijanic izgleda pomalo budi!
A od tuzbi nema nista ovih 280 hiljada ljudi treba da blokira zgradu rts!

revolucija

pre 13 godina

za sta trazis pare tijanicu,za reprizu reprize boljeg zivota,ranjenog rodjaka sa sela dok selo gori....odlazi sa rts-a a od love nista!!!!!

dokle?

pre 13 godina

Gospodo draga iz RTS-a, BBC je takodje javni servis i za razliku od vas nema apsolutno ni jedne reklame u toku sportskog prenosa ili filma. Vi naplacujete debelo za reklame koje vrtite toliko dugo da ponekad i zaboravim sta sam gledao pre toga. Izborite se za vase gledaoce sadrzajem i kvalitetom programa. Takodje imati struju ne znaci imati i televizor,pa stvarno ne vidim kako vasa pretplata moze biti ukljucena u racun za struju. Navedite mi jednu zemlju evropske unije gde ste taj primer \"prepisali\" ? Ne podrzavam ne placanje racuna,ali ovo je stvarno previse!

jasno k'o dan

pre 13 godina

Dok god imamo ljude ovakvog starog i 'proverenog' kova na vlasti mi nemamo sansu da se iskobeljamo. Pa bre ne mogu isti ljudi da budu kompetentni za sva vremena. To sto Tijanicevo vreme nije proslo je nasa krivica--treba da ih skinemo s vlasti.

ljuba

pre 13 godina

Član 42. Zakona o zaštiti potrošača:
"Zabranjeno je slanje robe odnosno pružanje usluga potrošaču sa zahtevom
za plaćanje robe odnosno usluga koje potrošač nije naručio.
Ako se u slučaju iz stava 1. ovog člana, potrošač ne izjasni o robi koja je
dostavljena, odnosno usluzi koja je pružena, ne smatra se da je ponudu prihvatio.
Slanje robe odnosno pružanje usluga koje potrošač nije naručio ne može biti
izvor obaveze za potrošača i smatra se bezuslovnim poklonom koji je potrošaču
učinjen u svrhu oglašavanja."

Ovaj zakon je donela takodje Skupština Srbije :)

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Xe, xe, xe, много мудар човек, није он тек тако надживео неколико режима! Сад већ спашава своје ....е пред очекивану нову промену власти и кривицу за претплату пребацује на државу. И тачно је, нема везе каква му је физиономија и квалитет, све док га неко држи ту а ми остали тог неког не спречимо у томе и ми смо саучесници. Сад ће још испасти херој јер је успео да води ТВ иако је "зла држава" давала сувише мало пара!

Vladan

pre 13 godina

Kad RTS shvti da Srbija nije samo Beograd tada cu možda početi da plaćam javni servis.A do tada ću da gledam lokalnu televiziju , jer me baš briga za gužvu na Gazeli , radove u Kneza Miloša i sl. A do tada možete da me tužite koliko hoćete, ja sa vama nisam potpisao nikakav ugovor, a EPS ću da tužim zbog davanja mojih ličnih podataka bez moje saglasnosti. Kodirajte kanale pa izvolite prodavati kartice , pa da vidim dal cete onda da bacate pare dovodeći razne tv zvezde na vaše kanale plaćajući ih nenormalne iznose.

Dejan

pre 13 godina

Mislim da je u Srbiji zavladalo opasno stanje neplaćanja računa, i da je situacija alarmantna. Stanje je višemilionsko i država je u problemu. Prva ona ne plaća redovno za isporučenu robu, i stanje se kao virus širi dalje. Potrebna je jedna megalateralna kompenzacija. Postalo je normalno ne platiti račun I TO JE VELIKI PROBLEM. Radim u državnoj firmi i izgledalo mi je nenormalno zasnivati svoju budućnost na nekakvoj plati, već da budućnost gradim na sopstvenom znanju i prodaji istog. Ali zašto rizikovati ako nisam siguran da ću biti plaćen za svoje usluge jer je NORMALNO NE PLATITI RAČUN. Mislim da gospoda vrh zemlje nisu svesni u koju su priču i nesigurnost gurnuli ovu državu.
NEĆE NAMA SKORO BITI BOLJE
Priča sa Tijanićem, zapošljavanjem ovih i onih, dugovanjima i nekvalitetnoj usluzi je samo posledica jedne opšte neozbiljnosti.
Ali, ko preživi pričaće...

Repriza reprize

pre 13 godina

Zašto se Tijanić vezao za račune za struju!Baš je nekako jadno, kao što je jadno ponižavanje ovog naroda tv programom !Postoji Zakon o obligacionim odnosima, rokovi zastarelosti potraživanja, i naravno RTS treba prvo da dokaže da ja imam televizor!Neka nas više ne maltretiraju!

dr

pre 13 godina

Pa možda ne mora voditelj jutarnjeg programa na RTS-u da ima i do 10 puta veću platu od kardiologa...
Možda je to rešenje da izađu iz krize

arsenije

pre 13 godina

Da li je JAVNI servis u obavezi da JAVNO objavi godisnji finansijski izvestaj, pa da vidimo svi kako servis stvarno finansijski "STOJI". Narocito koliko se placa raznim "nezavisnim" produkcijama za njihove "programe" tipa Svadba 24h, PG Mreza, SAT, Vrele gume (mlaka voda) itd. Sa svom silnom tehnikom i mnogo(preko)brojnim zaposlenima nas JAVNI servis eto ne "postizava" da ispuni svoju programsku semu sopstvenom produkcijom, ali kako ima nase pare od pretplate, on se eto u nase ime pojavljuje kao "kupac" i takvih programa koje bi normalno mogao i morao sam da proizvodi (pogledajte sta sve potpisuje BBC, koji je, koliko se secam, bio jedan od glavnih uzora za formiranje "naseg" JAVNOG servisa, tj. RTS-a).

Milan Nis

pre 13 godina

Pretplatu nije uveo RTS, nego vlada Zorana Djindjica. Zalite se onima koji nam vode državu, a ne RTSu.
(Milenko, 18. mart 2011 07:45)

Ajde neka bar u jednoj stvari budu bolji od Zorana,pa neka ukinu harac!

Djorgo

pre 13 godina

Ako gdin. Tijanic prezivi, kao diretkor RTS-a, Srbija nece :)?

OK, pokazali ste da umete da plivate u raznoraznim fluidim, to nije za potcenjivanje (ZAISTA), ali vreme je da odete sa te funkcije.

Radovan

pre 13 godina

PTC (zato što se logotip ne prevodi) u svojim arhivama poseduje neprocenljivu građu koju valja sačuvati. U brojkama to je (obratite pažnju) oko 29 (dvadeset devet) godina neprekidnog emitovanja video materijala koji se čuva na fero-magnetnim i filmskim-celuloidnim trakama, nekoliko desetina hiljada fotografija, slajdova i knjiga. Takođe, u arhivama Radio Beograda, je na gramofonskim pločama, magnetofonskim trakama i kompakt diskovima sačuvano, manje-više, proteklih 70-80 godina tonskih zapisa. Da ima volje, kao što je nema, našlo bi se para i ideja kako da se ova arhivska građa učini dostupna i pojedincima i ustanovama jer je u toj arhivi i deo naših života i verovatno lepih uspomena i dragih bića. O ovome sam nekoliko puta pisao, na različitim forumima, ali nema eha ili pod ovim nebom važi i dalje ona stara "Gluvom šaputati i ćoravom namigivati nema veće dangube". I predlagao sam da se ova građa digitalizuje čime se na lak, jednostavan i pouzdan način učini dostupnom velikom broju korisnika a ulaskom u sferu velikih brojeva predlog je višestruko isplativ. Zato ja plaćam pretplatu a ne zbog dnevno političkuh prepucavanja kojih je sve više i na PTC-u i drugim TV i radio stanicama.

Nema sanse!

pre 13 godina

Ovom da se plati sto je rekao "Ako Djindjic prezivi srbija nece" njemu da se placa?onda mozemo odmah i onom kostunici da damo koji dinar!!!ma uzas!NEVEROVATNO da je taj JOS uvek na celu te televizije!

Lidija

pre 13 godina

Broj objavljenih komentara kao i njihov sadržaj sve govore! Polako se nameće sledeći zaključak: uloge su upravo obrnute, tj. građani treba da tuže RTS za zastrašivanje i nelegalne opomene, kao i državu za nelegalan zakon koji je donela. I to svi! A naročito oni koji su plaćali nezakonitu pretplatu!

Majkl Dudikof

pre 13 godina

Isti taj RTS ne ispunjava svoje obaveze i na pretnju tuzbom reaguje sa smahom.

Naime, ucestvovao sam u njihovom kvizu Visoki napon, i osvojio izvesnu sumu novca. Rok za isplatu je 60 radnih dana. Rok je istekao. Nazvao sam finasijsku sluzbu medijskog servisa i na pitanje kada misle da ispune ugovrnu obavezu koju su prekrsili dobio sam sledeci odgovor - HA HA HA Hi Hi Hi.

Kada sam napomenuo da imam sve osnove da ih tuzim i vrlo lako dobijem spor, nonsalantno su odgovorili - Samo napred, dobicete tuzbu, a pare ko zna kad.

I oni sada imaju obraza da nesto pricaju... a milionske iznose koje daju voditeljima, pa za glupave serije...

p.s. neka se redakcija slobodno pozabavi ovim pitanjem i napise tekst koji ce prikazati kako rts izmiruje svoje obaveze, imate mail, rado cu vam dati izjavu

mirx

pre 13 godina

Koliko ja znam bavljenje televizijom i radiom je profitabilna delatnost... ako RTS ne moze da sebe izdrzava od marketinga TV prenosa i tako dalje .... onda gospde vi treba da idete pod stecaj ili ukidanje. ja ne vidim koja bi razlika bila da nema RTS-a.... I BK televizija je bila jaka i mislilo se da ce se trziste poremetiti. ali eto nista spektakularnooo.. osta konkurentne TV preuzele su ono sto je dobro.. pa tako bi bilo i sa RTS-om...

charlesjovanovic@gmail.com

pre 13 godina

Zasto ne naplate ogromnin kompanijama koje reklamiraju raznorazne gluposti...neka im dignu cenu pa eto vam pretplata.

U Srbiji rade sta im se cefi znajuci da se gradjani nece buniti i zaliti . Neka se pojave milion ljudi ispred RTS pa ima da pobegne kao Hosni Mubarek....

Djura

pre 13 godina

Ali stvarno dokle vise prica o toj pretplati?Posto je vlada donela zakon molim istu da donese i zakon po kojem cemo placati ili RTS ili SBB.Van svake pameti je da placamo dva puta istu stvar.Ah,da.Ovo je Srbija.Ovde je sve moguce.Pazite se,blize se izbori.

xp

pre 13 godina

Tijanicu, ako treba da biram izmedju toga da se gradjanima oduzima imovina zato sto nisu izmirili racune prema RTS-u, ili da da se u ugasi tvoj RTS...biram ovo drugo.

uvređeni

pre 13 godina

"Član 23. Ustava Srbije:
Ljudsko dostojanstvo je neprikosnoveno i svi su dužni da ga poštuju i štite."

Kako RTS svojim "programom" svaki dan gazi po mom dostojanstvu i dostojanstvu drugih građana Srbije, zahtevam da mi se isplati novčana odšteta za pretrpljeni bol !

mirx

pre 13 godina

Ja valjda kao slobodan gradjanin mogu da biram ko ce da me servisira sa informacijama, ne zelim da to bude RTS.. Kad hocu kola da popravim ja idem u servis koji ja zelim... usluge mobilne telefonije koristim od operatera kojeg ja hocu.. pa ljudi u ovoj drzavi ima jos sijaset državnih preduzeća pa daj i njih da pomognemo.... nema nametanja nameta i da je RTS najbolji opet bi to izazvalo kontraefekat....

Bane

pre 13 godina

Po zakonu o radiodifuziji citiram "Novčanom kaznom u visini jednogodišnje pretplate kazniće se za prekršaj fizičko i pravno
lice koje ne prijavi nabavku radio i/ili TV prijemnika, u skladu sa članom 81. ovog zakona.", krivi su svi oni koji nisu prijavili svoj radio i/ili TV prijemnik, znaci nema veze da li placas ili ne TV pretplatu (koja se uz to nijednom ne spominje kao takva u citavom zakonu), vec je problem da li si prijavio prijemnik ili ne nadleznoj instituciji.

mica

pre 13 godina

Ta pretplata je najobicnija pljacka drzave!
Treba je ukinuti. Mi nemamo kvalitetnu drzavnu televiziju kao BBC, vec se tu daju raznorazne nekulturne emisije.
Ja javni servis i ne gledam, ali upravo kao poslusan gradjanin to placam.
I nemam pare za neke druge stvari, recimo umesto toga mogu da odem u pozoriste, sto bi bilo daleko kulturnije nego gledati "Menjam zenu" i sl.
Neko treba da brani obicnog gradjanina od bahatosti drzave i da nam konacno objasni, treba li to placati ili ne. Da li nepostojanje ugovora sa RTS-om znaci i da se gradjani ne mogu utuzivati?
Da li je u redu da je Direktor RTS-a srednjoskolac sa dugackim jezikom i vezama? (Mislim, ako vec placam!)

Aleksandar

pre 13 godina

60-70% Beograda placa pretplatu zato sto zivi u iznajmljenom stanu i samim time nema izbora jel ce u suprotom imati problema sa vlasnikom stana koga samo interesuje da ne preuzima dugovanja i briga ga bas za RTS.

Nenad-EU

pre 13 godina

Istina je da se na zapadu (ali ne u svim zemljama) placa tv pretplata za javni servis. Ali to su pravi javni servisi bez gomile reklama, sms kvizova i kostantnih repriza kojekakvih emisija i serija. Pogledajte samo kakve dokumentarne emisije radi BBC (UK javni servis). Neka lepo stave zakon o pretplati na referendum pa ako vecina glasa "za" onda neka naplacuju u protivnom mogu i da ga ukinu ako im se neisplati (mada neznam kako se privatnicima isplati) i nece biti neka steta.

Mića

pre 13 godina

Taj nezamenljivi Tijanić pa bila koja vlada bila u Srbiji i dalje ima hrabrosti da priča. On koji je druge nazivao gorilama me najviše podseća na tu jadnu životinju kako likom tako i postupcima.

Aleksandar

pre 13 godina

1. Ako je to Ja(d)vni servis zašto emituje reklame? Mi ga finasiramo RTV pretplatom, naknadu im plaćaju i kablovski operaterii još uzimaju astronomske cifre za reklame u udarnim terminima. Ako ja plaćam pretplatu, hoću da gledam filim, utakmicu, bilo šta bez ikakvih prekida i reklama.
2. Emisije koje traju do 30 minuta mogu da se ne "seku" , one od 45 minuta jednom a više od sat vremena 2 puta. Ako "Slagalica traje manje od pola sata šta će u njoj reklame?! Nisam baš siguran da se poštuju i zakonski propisi trajanja reklama po jednom satu programa.

Neka me tuže pa da vidimo ko krši zakon!

Srecko

pre 13 godina

Ja hocu zivot, bolji zivot
da ga zgrabim poput tigra
zivot nije decija igra

Ja hocu vise, hocu bolje jos
hocu sve pa kako bude
sto to vredi kad ne spadam
u taj sloj jer zivot trazi bolje ljude

Ja hocu zivot, sve il' nista
ocu glavni zgoditak
to moj je moto ali sipak
nesto ipak tu ne stima
zivot nije loto

Ref.
Ja hocu zivot, bolji zivot
lupam glavu posred zida
gde je tanko tu se kida

Ja hocu ipak da ostvarim san
zelje sve, pa kako bude
sta to vredi kad ne spadam
u taj sloj jer zivot trazi bolje ljude

McClane

pre 13 godina

Uopste necu da pricam da li ja imam posao,kako zivim itd jer to nije uostalom ni bitno za ovu pricu!Mi placamo fiksni telefon,ako ne zelis fixnu liniju,oni ti je iskljuce i kraj!Isto je sa kablovskom,isto je sa intenetom,pa cak i sa strujom,nije obavezn,ali obavezna je pretplata,e pa ne bi trebalo!Drugo,sta ja dobijam za tu pretplatu?Reklame koje se ne bi trebale emitovati,kada vec se placa pretplata,reprize reprizinih repriza,rijaliti programi i emisije koje prijaju vlasti!Trece ja placam kablovsku,a svi znamo sta to znaci!Da li time automatski ja moram rtsu placati dva puta?Ne kazem da ne treba da se placa pretpata,ali u ovim uslovima?Ne,nikako!

Marko

pre 13 godina

Poželim da pogledam šta nam od školskog, obrazovnog programa nudi "javni servis" danas. Rekoh poželim, obzirom da inače nemam prilike prepodne da gledam televiziju.

Tako, sasvim naivno, prebacim na Prvi program RTS-a. Do 9 ujutru je trajao "Jutarnji program". OK, tako je bilo i osamdesetih, kad sam bio klinac. Kad se završio, očekivao sam neku lepu emisiju za školski uzrast, kad ono, "Bolji život"!

Mislim, nije nam stigao bolji život, već je samo po četiristosedamdesetosmi put reprizirana, kako ono kažu, "serija rekordne gledanosti".

Dobro, pomislio sam, možda je još rano, možda deca ustaju nešto kasnije.

U 9:42, posle rekordne serije, eto ti emisije o tome šta su lepo i ružno naši političari radili prethodnog dana.

Pa dobro, možda se deca još protežu u krevetu, pa da premostimo vreme do 10, i do stvarnog početka školskog programa,ponadao sam se.

U 10 su bile vesti, i kad sam već krenuo da trljam ruke očekujući nešto zaista obrazovno, eto ti razglednice o Siriji. Nije loše, može nešto i da se nauči, samo kad emisija ne bi trajala svega pola sata, i kad ne bi bila posvećena isključivo religijskim temama. Mislim, cela zemlja stade u pola sata... ali 'ajde, bolje išta nego ništa. Onima koji imaju veronauku u školi, možda će koristiti.

U 10:35 sledi ponovo interesantno osmišljena emisija, "Na skriveno te vodim mesto",čiji potencijal da saznamo nešto o svojoj zemlji uz pomoć neke poznate ličnosti, biva potpuno ubijen dužinom trajanja od svega 25 minuta.

U 11 eto nam ponovo vesti, a posle njih, kada su se deca dobrano razbudila, kreće pravo snažno obrazovanje - umesto nekadašnjih emisija u kojima se učio engleski jezik uz Milu Stanojević Bajford, sad se uči engleski sleng uz "Očajne domaćice".

Dobro, vremena se menjaju, možda ja ne shvatam koliko je sleng neophodan.

U 12, začudo ne idu vesti, već je na redu pravi "Dnevnik". U redu, treba deca da budu i informisana. Mislim, šta ako ih neko pita o političkoj situaciji u Libiji, ili o tome kad će biti gotov "Koridor 10"?

U 12:15, dolazimo do manje-više razgibavanja, jer je na redu "Sport plus". Jeste, i dalje važi da je u zdravom telu zdrav duh, samo mislim da je ovo više emisija tipa, "Pikaj loptu i postani bogat". No, kažem ja, možda je mene vreme pregazilo...

U 12:25, taman nešto pre nego što deca koja idu popodne u školu počnu da traže ranac i svesku koju će poneti, ide jedna od ključnih emisija, "Vreme i stanje na putevima". To je bitno, da bi mogli da slože odeću prema vremenskim prilikama, i da bi znali koliko će čekati autobus zbog radova na "Gazeli".Molim lepo, ima neki edukativni karakter.

U 12:30 ide "Evronet", onako na blic, da deca brzo upiju još koju evropsku vrednost, pre nego što sednu da ručaju pre polaska u školu.

U 12:35, taman dok su za ručkom, ide pogodno pripremljena emisija o zdravom kuvanju i integralnom brašnu, da bi deca znala kakvu kiflu da traže u pekarici na ćošku za vreme velikog odmora.

U 12:45, kada se već jedva čeka polazak od kuće, počinje sam klimaks školskog programa, sa serijom "Mesto zločina: Las Vegas". E sad, jes' da serija nije za mlađe od 16 godina, ali kakav biste bili roditelj, ako biste svom malom šestaku, sedmaku ili osmaku zabranili da gleda emisiju koja se pušta u po' bela dana?

Dok se serija završi, negde oko 13:35, vaše dete je već na putu ka školi, a vi sa punim ponosom jednog odgovornog roditelja, znate da ste učinili sve da sazna što više iz "magične kutije".

Jes' da vam deluje da program nije onako interesantan kao u vaše vreme, i čudi vas kako nigde nema "Opstanka", "Kockice", "Tajmsove istorije", učenja engleskog, biologije, geografije, ali ostajete svesni toga da ste bogamu već matori za ovako brz napredak tehnike i tehnologije, i da valjda gos'n Tijanić bolje od vas zna šta je deci potrebno.

Ipak je on direktor televizije, a vi mu verujete da za svoje pare dobijate program baš onakav kakav vašoj deci treba.

Uostalom, ko vam je kriv što ste navikli da školski program mora da ide na Prvom programu. Što niste prebacili na Drugi?

Tamo se dešava prava žurka!

Budi vas verski kalendar,pa ide neka simpatična, premda sasvim "no name" animirana serija, pa još par, malo manje "no name" animiranih serija, i tako sve do pola 9.

Onda ide 40 minuta "Zooteke", a vama koji se sećate "Opstanka", upšravo je to vreme da ne gledate TV, da se ne biste iznenadili gde smo stigli sa programom.

U 9:08 će vas sačekati serija o Njegošu sa koje je tek dvadesetiosmi put obrisana prašina.

Pa šta ako je serija iz osamdesetih? Njegoš je umro pre 160 godina, i šta vi sad novo očekujete da se sazna? Uostalom, baš su lepo sve tada snimili, kad je moglo da se lako putuje po Crnoj Gori, bez pasoša, taksi i sličnih savremenih gluposti.

E sad, jes' da emisija traje svega 15 minuta, ali molim lepo, nema se vremena za šira razglabanja!

Onda sledi celih 28 minuta posvećenih srpskoj muzici 20. veka, taman da se i vi i vaše dete lepo razmrdate, a onda se posvećujete 15-minutnoj poduci iz likovnih tehnika, praćenoj sa teškom mukom od programske šeme otetih 7 minuta posvećenih enciklopedijskim podacima o Antoanu van Levenhuku... mislim, šta će vam više o ocu mikrobiologije?

Onda prelazimo na totalno moderni, ma čak i post-moderni blok, neophodan savremenom čoveku, ali i detetu. Tu je "Kontekst 21", umesto neke starinske, bljakave emisije o književnosti i umetnosti, pa onda sledi "Metropolis", pa za njim, eto čuda, i "Metropolis u Šidu". Svi oni koji bi rekli, "nije šija, nego vrat", ili "presipanje iz šupljeg u prazno", treba da se stide!

E, a onda u 11:30, ide emisija o istoriji cenzure. Pa molim vas, u vremenu u kom su deca ugrožena sa svih strana raznim blasfemičnim sadržajima, ovakvih emisija nikad dosta dragi roditelji!

U podne se već prebacujemo na polučasovni pregled Lige šampiona, a ko izdrži do 12:30, i odoli emisiji o integralnom brašnu na Prvom programu, može da pogleda celih pola sata programa o muzičkoj omladini, i našem mladom maestru Vojinu Kociću, na gitari.

Dok se ta emisija završi, polako ćete dete spremati da krene, iako ste svesni da time činite neoprostivi greh, jer u 13 časova počinje nezamenljivi "Trezor".

Eto, dragi roditelji, pa vi sad nemojte da platite pretplatu, ako detetu želite da uskratite ovakvo bogatstvo spoznaje, sadržano u osavremenjenom školskom programu.

Ma, imate li srca...

ZOO

pre 13 godina

Clan 378. Zakona o obligacionim odnosima:
Jednogodisnji rok zastarelosti
(1) Zastarevaju za JEDNU GODINU:
- potrazivanje naknade za isporucenu elektricnu i toplotnu energiju, plin, vodu, za dimnicarske usluge i za odrzavanje cistoce, kad je isporuka, odnosno usluga isporucena za potrebe domacinstva;
- potrazivanje radio-stanice i RADIO-TELEVIZIJSKE stanice za upotrebu radio-prijemnika i TELEVIZIJSKOG prijemnika;
- potrazivanje poste, telegrafa i telefona za upotrebu telefona i postanskih pregradaka, kao i druga njihova potrazivanja koja se naplacuju u tromesecnim ili kracim rokovima;
- potrazivanje pretplate na povremene publikacije, racunajuci od isteka vremena za koje je publikacija narucena.
(2) ZASTAREVANJE TECE IAKO SU ISPORUKE ILI USLUGE PRODUZENE.

U Zakonu o radiodifuziji Srbije ne postoje nikakve odredbe o zastarelosti potrazivanja pretplate koji bi derogirali ovaj clan Zakona o obligacionim odnosima (u Zakonu od radiodifuziji se ne predvidja nikakav specijalan duzi rok za zastarelost potrazivanja radio-televizijske pretplate), sto znaci da je gorenavedeni clan Zakona o obligacionim odnosima merodavan po pitanju zastarelosti.

Dare

pre 13 godina

Situacija je jasna, osim sto neopravdano hoce ovakvim merama da naplate SVE PRETPLATE od 2005. godine, RTS ne dobija skoro nista jer mnogi ne placaju struju ni 100% mesecnog racuna. Pravno je cisto, ako i cim vas tuze, u roku od 2 dana pozovite se pismeno kod suda na zastarelost -i onda mogu -ako hoce da nastave proces- naplatiti SAMO 1 godinu pre tuzbe!NISTA PRE TOGA!Ko god dobije ovu "ponudu" za placanje u ratama -ne odgovarati!

Iznogud

pre 13 godina

Kada sam pre tri godine pozvao RTS i tražio broj žiro računa na koji bih uplaćivao pretpaltu, jer nisam moga da EPSu izmirujem na vreme račune odgovor je bio: ne može, prvo EPS uzima svoje RTS-u šta ostane. Sada vidim da može uplata na poseban račun. Toliko je očigledno da danas u firmama, posebno javnim preduzećima sede i odlučuju ljudi koji nemaju pojma o poslu za koji su plaćeni. Srbiji je to ubedljivo najveći problem: nekompetencija menadžera, preplavili su nas sega-mega kadrovi, profesori geografije i japanskog jezika postaju rukovodioci u telekomunikacijama, pa i ministri... pravnik vodi poljoprivredu, itd... Dakle, neznanje caruje Srbijom, i tu krizu nam niko nije nametnuo-uništavamo sami sebe, iznutra.

milica

pre 13 godina

vlada Zorana Djindjića jeste uvela tv pretplatu, ali je cilj bio transformacija rts-a u pravi javni servis, po uzoru na one u civilizovanim zemljama. Nakon ubistva Zorana Djindjića potpuno se skrenulo sa puta koji je trebalo da nas dovede do uredjene države. Analizirajte šta je planirano posle 5. oktobra, a šta je od toga urađeno.Javni servis podrazumeva da zaista bude u službi realnog informisanja i obaveštavanja gradjana, da budu dati na uvid finansijski izveštaji i da potrošnja svakog dinara mora da bude opravdana. Da li to rts radi? Ne. Znači, zadržava za sebe pravo da naplaćuje svoje usluge, a u isto vreme odbija obavezu da snosi odgovornost za kvalitet programa, potrošnju novca i odgovorno ponašanje prema onima koji im taj novac daju, tj. građanima. Mozda je ustavni sud potvrdio zakonsku obavezu plaćanja pretplate, ali postoje i prava građana-upravo ono što i rts stalno ističe-vaše pravo da znate sve. Kada budem videla koliko dobijate novca, kako ga trošite i na šta, analize anketa gradjana gde se izjašnjavaju o kvalitetu programa i uopšte da se ponašate sa uvažavanjem prema onima koji treba da vam plate, poverovaću da se ponašate domaćinski i da ste u službi gradjana. Ovako, samo nas plašite, gurate nam ruku u džep i istovremeno se skrivate iza zakona. Pa, zakoni važe i za vas, zar ne? Ili smo možda svi jednaki, samo su neki jednakiji od drugih? Licemeri, siledžije i prevaranti!

nikola

pre 13 godina

Nema sanse, ne gledasm Tijanica,ni njegov "merac Srbijanske inteligencije"!KAD BUDE OPCIJE DA SE DUG PREUSMERI NA B92,PLATICU U MOMENTU! VEDRANE NAJ BOLJI STE!

Vojvodjanin

pre 13 godina

Citam neke komentare koji se pozivaju na legalizam i 'tako je to i na zapadu' i ostale 'principe' sto gradjani Srbije moraju 'da imaju na umu i da se pridrzavaju'.... Kakva hipokrizija i suplja demagogija - kao i samog Tijanica i onih koga on sluzi?!

Prvo, da drzava Srbija obezbedi radna mesta pa i platu gradjanima Srbije kakvih ima i na zapadu pa ce svako da placa pretplatu za ovu mizeriju od programa sto doticni naziva 'javnim servisom demokratske Srbije' (hahahahahah) A umesto toga vlada dozoljava i precutno pospesuje da ljude, koje rade 3 meseca bez plate, bez osiguranja i penzijskog doprinosa 'poslodavci'/banditi sutnu i nkom nista...).

Druga, pogledajte nedopustivo nizak i nivo programa koji se uglavnom od vesti, prenosenja utakmica i beskonacnog ponavljanja nekih tzv vaznih i znacajnih dokumentaraca iz proslosti Srbije nakon 90-tih ili serijskih programa....to ni u Zambiji ne bi zadovoljio gledaoca!

Igor Biga

pre 13 godina

Coveku koji je rekao " Ako Djindjic prezivi Srbija nece" ne dam zutu banku.
(Pedja, 18. mart 2011 08:38)
Svaki moj stav u vezi RTV pretplate pocinje i zavrsava se sa ovim sto je rekao Pedja. Onog trenutka kad sklonite Tijanica sa cela ove nekad ugledne institucije kada stvarno postane javni servis, a ne glasilo vladajuce partije, kada pocinje da pravi obrazovni program o nasem kulturnom i istorijskom nasledju, prestane da reprizira jedne te iste serije non-stop i prestane da pravi seljacke serije koje su duhovite -5, onda cemo poceti da placamo. Do tada, imam samo jednu poruku, slobodno nas tuzite!

DonMiguel

pre 13 godina

Ja plaćam kablovskom operateru 860 din mesečno.Preko kablovskog operatera pratim programe RTS.Zašto se kablovski operateri i RTS ne dogovore o naknadi.Ako ne postignu dogovor-u tom slučaju neka mi bude uskraćeno praćenje programa RTS,a ja bih sagledao da li mogu da živim bez RTS-a.Ako ne mogu-platiću 500 dinara.Logično.

evo rešenja

pre 13 godina

1. otpustiti 4/5 prekobrojno zaposlenih (sestre, svastike , nećake, partijske parazite, nepismene itd itd)
2. ukinuti drugi kanal (ni na jednom nema ništa kvalitetno)
3. prvi i jedini kanal organizovati kao kombinaciju obrazovnog/dokumentarnog i informativnog programa. Tačka. NEMA REKLAMA. Tačka.
4. ukinuti pretplatu a finansijske potrebe zadovoljiti iz dva izvora
- kablovski operateri
- budžet
5. zabavu, sport i reklame ostaviti komercijalnim televizijama

NikolaCa

pre 13 godina

Mediji, pa tako i televizijski programi treba da informisu, edukuju i zabave. Sta od toga nama RTS nudi? Informisanje cenzurisano, edukacije nema, a zabavni program vredja inteligenciju.

View

pre 13 godina

Ništa što se zove 'pretplata' ne može biti prinudno. Ako je nešto 'pretplata' – po kom osnovu se građanima preti tužbama? Po kom osnovu sudovi reaguju, kada pretplata podrazumeva dobrovoljnost?
Ako je prinudno, onda nije pretplata, već taksa/porez. A ako je taksa/porez – onda mora da bude vidljivo u budžetu. A ako bude vidljivo u budžetu – videće se i povećana javna potrošnja i videće se koliko RTS zarađuje od pretplate, od reklama i koliko dobija iz budžeta. A ako se u budžetu vidi povećana javna potrošnja – onda će MMF da zavrne slavinu politikantima na vlasti koji nas zadužuju, a potom arče taj novac.
Znači, finansiranje tzv. javnog servisa je nevidljiva stavka budžeta prebačena na teret nas građana. Mi, u stvari, subvencionišemo RTS. Verovatno je zbog toga RTS pretplata jedino što se usklađuje sa inflacijom u ovoj zemlji.

A iz ove vesti jedino nismo saznali koliki je procenat naplate u 'zenici našeg oka'.

Anita

pre 13 godina

Sram ga bilo. I njega i sve te nesposobnjakovice koji rade na RTS-u. Redovno plaćam pretplatu, a za uzvrat ne dobijam ni obrazovni, ni naučni, ni dečji ni zabavni program. Dobijam tonu smeća i šunda i reprize nekih pradavnih serija. A nebulozama tipa "Ranjeni orao" i tome slično ne bih komentarisala.

PRIMER IZ PRAKSE

pre 13 godina

Kad sam bila na drgoj godini Pravnog fakulteta profesor nam je dao poredjenja za naknadu stete u kontinentalnom i anglosaksonskom pravu pa je uzeo tuzbu iz prakse jednog americkog suda. Zena je gledala TV program jedne stanice i toooooliko je bio dosadan da je ona jadna od muke zevala i zevala, od silnog zevanja iscasila je vilicu i zavrsila u bolnici (istinit slucaj), zatim je tuzila TV stanicu i dobila ogroooooomnu odstetu. Molim zato ove dusebriznike sto se pozivaju kako se i u drugim drzavama pretplata placa da uzmu i ovaj slucaj u obzir, pa da onda RTS najveci deo svojih prihoda izdvoji za placanje nadoknade nezadovoljnim gledaocima!

Александар Илић

pre 13 godina

Смањите нереално високу преплату са 5€ на 1€, програм ограничите на информативне, образовне и за државу важне догађаје, не финансирајте комерцијалне серије, смањите беспотребно људство, продајте непотребне објекте и опрему,......
Једноставно је РТС себе погрешно позиционирао, иако добија преплату отима све што може комерцијалним станицама, није се одрекао реклама, уместо образовног програма који је раније био врхунски сад финансира неке одвратне сапунице проглашавајући их за серије рекордне гледаности.
Пошто Тијанић не размишља од смањењу РТС-а у оквире који му реално припадају - држава би требала да се позабави тиме.

joker

pre 13 godina

Znaci , bolje da nisam placao pretplatu sve ove godine vec orocavao pare, pa usput i nesto zaradio i onda pred samu tuzbu u tri rate platio RTS_u bez zatezne kamate ( isto tako je bilo i sa strujom pre nekoliko godina ).
ZAKLJUCAK: mi koji se trudimo da placamo sve racune smo stvarno MAGARCI !

Draža Kg

pre 13 godina

Neka sadašnja vlast po hitnom postupku poništi spornu odluku o plaćanju pretplate.Onima koji su do sada redovno plaćali da se uzeti novac vrati kroz oslobađanje plaćanja poreza,smanjenja cena lekova,smanjenje registracije automobila i slično. Izgleda da vlast a i RTS nisu izvukli nikakve pouke od rušenja Slobinog ''režima''.Narod je teško pokrenuti ali kad se pokrene ...teško se i zaustavlja.Da sam ja vlast ja bih malo bolje razmislio o svemu ovome jer narod već odavno teško živi a i promene nisu baš nešto mnogo dobrog života donele.Kakva god da je RTS televizija još uvek budi sećanja na neka stara vremena (o direktoru da i ne govorim)i sve vezano za RTS je vrlo razdražljivo većem delu Srbije. Kako i promene nisu donele očekivani bolji život već se jedino promenilo to da možemo da laprdamo ovako javno a da nas niko ne privodi na informacioni razgovor džaba ova naša razmišljanja jer nema ko to da čuje.Bojim se da će ponovo zbog RTS-a da se pokrene narod a to na kraju neće biti dobro ni za vlast. Doooobro razmislite šta radite jer će biti izbora dogodine a bojim se da ste već prevršili mnoge mere i nisam siguran da to narod neće kazniti,ali ovog puta zatvorskim kaznama a ne prelascima sa funkcije na funkciju!Sve lopovske fore u ovoj jadnoj Srbiji su odavno provaljene i to jednostavno više niko neće da trpi zato Vas molim još jednom dobro razmislite oko te pretplate...nisu to neke pare navikli ste vi(pojedinci,svaka čast ostalima) na drpanje veće love.Dajte narodu ''hleba i igara'' !

evo vam ga &#$%

pre 13 godina

Ma neću da platim, ni u snu !!!

Ukinite zakon koji je neustavan i u suprotnosti sa Zakonom o obligacionim odnosima i Zakonom o zaštiti potrošača !!!

Platizsa

pre 13 godina

Ja redovno placam pretplatu.
Program je ocajan, sto svi kazu, repriza svih repriza itd.

Medjutim, placam rado,
da bi ujutro mogao da gledam Maju, Natasu i Dusicu.
Velik pozdrav svima sa jutarnjeg programa, i najduzim nogama RTS-a - Maji Nikolic.

Romulus

pre 13 godina

Po vokaciji sam pravnik (što me je sramota da kažem s obzirom od koga sam učio i kod koga sam polagao )pa imam pitanje za bilo kog profesora Pravnog fakulteta: zašto DVA puta plaćam nešto što ne želim da kupim ? Po kom to načelu ja MORAM da platim RTS iako plaćam kablovsku koja MORA deo novca da prebaci RTS-u kao plaćanje za puštanje njihovog programa kroz svoj sistem ? Hoće li sada i Discovery Chanel , HBO i HRT da mi traže da im platim ? MOžda bi trebalo da se donese zakonn u skupštini po kome plaćamo i javni servis hrvatske (namerno je napisano malim slovom), jer, zaboga, imam na SBB-u i HRT 1 i 2 !
I DA : JA NE ŽELIM DA KUPIM TAJ PROIZVOD !!!!

Marko

pre 13 godina

Pretplata treba da se placa, ali onda moramo da znamo na sta su pare otisle, a ne da mi placamo, a Tijanic da reprizira 'Bolji zivot' po 100-ti put!!!

SKY

pre 13 godina

Pri izlasu iz prodavnice ne placate sve artikle sa polica, vec samo robu oja vam je u korpi. Neka RTS potpise ugovore sa gradjanima koji zele da prate njihove programe. Neka kodira signal prema ostalima. Ne treba mi proizvod (u konretnom slucaju program RTS-a) koji ne koristim!
Valjda postoji slobodna volja izbora za svakog zitelja i gledaoca u ovoj drzavi.

gromovnik ue

pre 13 godina

Pitanje koje niko ne postavlja je: Ko je odgovoran što se pretplata ne naplaćuje prinudno-sudski? Ako od 2005 godine veliki procenat stanovništva uopšte ne plaća pretplatu, a obaveza zastareva za 1 godinu, kolike prihode je država ili RTS na ovaj način izgubio, i ko je odgovoran za to? Zamislite direktora EPS-a koji kaže da neće da naplaćuje struju jer je loša ekonomska situacija. A Tijanić se hvali što ne naplaćuje prinudno i nikom ništa i ako bi se moglo govoriti i o postojanju krivičnog dela. Ukoliko ne treba da plaćamo pretplatu, a ne treba jer program RTS-a ne vredi1 5 para mesečno, a ne 500 dindži, prvo ukinite Zakon koji nas na to obavezuje, ili da ne plaćamo ni porez, struju, vodu, pa šta ako je Zakonom to propisano.... A ko plaća je budala, ovim drugim će i onako otpisati veći deo duga

dzoni

pre 13 godina

kad ce ovog 'finog' i recitog gospodina tijanica skloniti..vreme mu je za penziju..dosta je harao medijima pa onda da on od penzije placa preplatu za rts.. auuu kakva je to ekipa..nazadovali su srbiju za 500 godina..

Mislim da ...

pre 13 godina

Svest i savest nasih ljudi je takva da nece placati nista sto im ne mogu ukinuti ili ih silom naterati. Kada bi sudstvo radilo kako treba ovakvi tekstovi ne bi postojali. A "necu da platim" bi se na sudu lako resilo.

skunk021

pre 13 godina

Već je sve rečeno milion puta.Vrtimo se u krug non-stop pa se ja tako svakog 15.u mesecu iznova osačam kao reketirani magarac.

Sasa

pre 13 godina

Pre svega da pohvalim sve komentatore na ovoj vesti. Svako je dao preko nekoliko razloga zbog kojih ne želim da plaćan TV pretplatu. Zaista verujem da i taj novčani iznos značu u mesečnom "preživljavanju" koje nam je ostalo od života. I sam polako počinjem da dolazim u tu situaciju. No, nekoliko zaista bitnih razloga su svakako navedeni. Prvo, da li je to porez ili nešto drugo. Nikakvu ugovornu obavezu nemam niti sam potpisao. Potpuno sam nezadovoljan uslugom koja mi se "servira". Jedina nova "serija", koja se ne reprizira je prenos Skupštine, doduše sa istim "glumcima" i istim epilogom od kada je počela da se emituje. Za taj program nisam uopšte zainteresovan, pa ne pristajem da finansiram reklamiranje političkih organizacija i pojedinaca. Drugo, ne znam zašto se stalno provlači priča o "nacionalnom servisu", kada se defakto radi o "beogradskoj televiziji". Asfaltiranje ulica u Beogradu me takođe neinteresuje pošto ja uglavnom idem po ovim "mojim" raskopanim kragujevačkim ulicama. Sigurno je više od 90% informativnog programa posvećeno dešavanjima u Beogradu, pa ne vidim svrhu da ostatak Srbije uopšte postoji, a samim tim i da se pretplata pominje van Beograda. Na ovu temu bi moglo još ali nekom drugom prilikom ću dopuniti. Treće vrlo mi je "drago" da sve "urbane" serije donose tematiku Beograda, dok su za ostatak zemlje rezervisane "seoske" varijante, što daje prilično jasnu sliku svakom ko dođe sa strane da je jedini grad u Srbiji Beograd a ostatak Srbije je prilično zapušteno, neobrazovano, podmuklo, opasno seosko područje gde se lako može desiti da vas ubiju kao konja, ako slučajno polomite nogu. Neko je pomenuo neprofesionalnost sportskih (ja bih dodao i ostalih) komentatora. Pa naravno. U Srbiji je najvažnije šta rade Titovi blizanci. U ostalom prostoru se ne dešava ništa i ništa nije bitno.... banalni primeri, u prethodne 2 godine Radnički iz Kragujevca bio je šampion države u odbojci, ali je 3 puta više informacija o odbojci bilo plasirano o Zvezdi. Verovatno se i novinari plaše da zađu u ovaj "tamni vilajet" ispod Bubanj potoka. Da ne širim priču o centralizaciji=beogradizaciji države na temu medija u delu da su sve nacionalne frekvencije u BG-u, pa čak i vrla nam televizija Košava sa zaista velelepnim programom, ali verovatno Niš, Kragujevac ili Novi Sad nemaju šta da kažu već "vole" da gledaju lepa nam dešavanja u Beogradu.... Zbog svega navedenog i još po nečeg što sam preskočio, gospodo "draga" nemam nameru, niti ću vam platiti ovaj nametnuti harač, pa sve i da svaki član skupštine koja je izglasala zakon dođe da me hapsi... Kada budem želeo da se reklamiram platiću lokalnim SRPSKIM televizijama. Za Beograd nisam zainteresovan.

aca

pre 13 godina

"To propisuju zakoni a ne RTS i ja mogu da odgovaram ako ih ne poštujem", izjavio je Tijanić.

Lele, rešio Tijanić da se pridržava zakona jer može da "odgovara". Možda će da ga postave za ministra.

Pavle

pre 13 godina

Dole vlada!Ona podrzava pljacku naroda.Pljackaju nas na sve strane.Koliko ova zemlja ima slucajeva Kolubara?Koliko ima pljackaskih politickih Javnih preduzeca?Sad i televizija.Sve to pod formom zakona?Pazite, svaki siromasni gradjanin Srbije placa 860,oo dinara za KTV, i jos 500,oo za pretplatu.A zasto?Da bi politicari kojima gradjani sluze mogli da zevzece po RTS 1 iRTS 2...Kolike su plate na televiziji?Koliko prima Tijanic, Zika sarenica i ostali.Pokazite javno koliko primate Vi u televiziji.Vi ste javni servis.E onda listinge na sunce da vidimo koliko primate...Pa da vam se onda i plati...Ovako samo Vi tuzite.Ja to dozivljavam kao da me Tadic tuzi.A sa njim i njegovom strankom cu se razracunati na izborima.Jednom za svagda.Bice manji od SPO-a.Dole vlada!

Мишко

pre 13 godina

Ало Тијанићу, како да наплатиш од народа кад је осиромашен као оглодана кост, хвалиш се да београд има велики проценат наплате, па за тебе и твоју братију једино постоји Београд, шта је са провинциом, знаш ли колико народа неради и нема никаквих прихода од чега да ти плати и на крају шта, оћеш рећи да без твог трулог програма неможе да се преживи, оразуми се човече, погледај колика ти је плата, па упореди са обичним смртницима који имају децу на факултету, школи или незапослене, седи мало са твојим ментор

Marko

pre 13 godina

Naplacivanje TV pretplata je zakonito.
To je tacno, ali procitajte Zakon o radiodifuziji, clan 81.
Agenciji ste duzni da prijavite tv i radio u roku od 15 dana sto je vasa zakonska obaveza....Tek posto ste prijavili prijemnik RTS moze da naplacuje pretplatu.
Sto znaci da vas mogu goniti teoretski sto niste prijavili TV ili radio prijemnik, ali nikako sto niste placali pretplatu.
Ovo sto se sad radi je nezakonito. To je razlog sto i ne smeju da pokrenu ni jedan sudski postupak. Inace oni koji su placali TV pretplatu do sada mislim da bi sudski dobili povrat novca.

Nikola

pre 13 godina

Tijanic za sad nije nikog ni mogao da tuzi za te dugove od nekoliko godina, jer dug pretplate zastareva za godinu dana. Detaljnije: http://www.besplatnapravnapomoc.rs/obligaciono-pravo/rtv-pretplata/

TomaS

pre 13 godina

Pre svega, RTS nije javni servis GRAĐANA, nego servis VLASTI, jer nema ni jednu stalnu istraživačku rubriku tipa INSAJDER, jer ne raskrinkava afere tipa DRUMSKA, ŽELEZNIČKA, PRIVATIZACIONA i druge mafije, već emituje bezazlene (reklamne) intervjue sa političarima. Pa, kome treba takav servis izuzev onima na vlasti? Normalno bi bilo da se takav program finansira iz državnog budžeta. Jeste, ali vlast hoce da svoje reklamiranje prebaci na teret građana. Licemerno!
Nego, postoji jednostavno rešenje: neka kablovski operator ponudi svojim korisnicima da plaćaju gledanje programa RTS-a, pa ko ne plati, nema gledanja. Meni su tako ponudili porno filmove, ja nisam platio i oni su mi uskratili gledanje "pornića". Zašto tako ne učine i sa RTS-om? To je isto!

Bane

pre 13 godina

Suština je, da li ja želim da plaćam, dakle da li je to moj IZBOR i ŠTA dobijam za to što plaćam, Izbor nije bio moj, nego mi je nametnut kao jaram, a ne dobijam ništa vredno tih para i za to neko treba da odgovara, a naći će se ko i šta, ovo je vreme interneta, sve se pamti...

Aleksandar

pre 13 godina

A dobro, ako je RTS `javni servis` gde ja mogu videti detaljni finansijski izvestaj o tome koliko se novca prikupilo od pretplate, koliko od reklama, koliko od prodaje programa (ako se ista uopste i pravi na tom RTS-u). I koliko je otislo na rashode, i to do u paru?

Britanci to mogu da vide na sajtu svog `javnog servisa` koji inace placaju odvojeno i nevezano za nekakve racune za struju ili sta vec. Ako vec hocete da se poredite sa BBC-jem, 'ajd da vidimo bar finansijske izvestaje.

pit stop

pre 13 godina

za pretplatu je duzna kablovska televizija koja ima ugovor sa RTS-om a ne narod da placa harac dva puta jednom kablovskoj sa 100 kanala i istu cenu RTS-u za 2 kanala. Sramota za drzavu koja je dozvolila javno reketiranje javnog servisa kroz uplatnice za struju. Ako su zeleli nezavisnost onda neka zive putem reklama kao sve televizije u svetu.

AndrijaBG

pre 13 godina

Koga zanima, neka pogleda gde se sve u svetu plaća pretplata:
http://en.wikipedia.org/wiki/Television_licence
Nije RTS to izmislio, ni doneo tu odluku, nemojte da ste primitivni.

Cressic

pre 13 godina

U juznoj Srbiji placa 15-30%, a mi u Vojvodini navodno 60% (sigurno je vise), pa ko je ovde lud? Mi, ocigledno! Pa sad c ja da tuzim RTS i drzavu Srbiju, zato sto ja placam, a vise od 50% ne placa!

Icarus

pre 13 godina

Necu bre da placam RTS! Placam kablovsku i to je i previse! Ne gledam RTS niti cu ga gledati! Dosta vise sa ovim otimacinama! A ti Tijanicu nadji drugi izvor novca

Zmaj

pre 13 godina

Nemojte da nasedate na ove provokacije od strane Tijanica i RTS-a. Ne mogu da vas tuze za nista osim za poslednjih 12 meseci duga(oko 6000 din), a ne mogu ni kamatu da vam naplate ni na tih 6000. Tako da-ne placajte!

Zakon

pre 13 godina

Prema zakonu o obligacionim odnosima niko u ovoj zemlji nije dužan da plaća rtv pretplatu jer niko nije pitan želi li tu pretplatu, nije dobio račun. Prema tome, ovo je potpuno nezakonit način naplate pretplate i svako utuženje sa njihove strane može na sudu da se završi čak i sa njihovom odštetom prema tuženima. Po ko zna koji put država je kontradiktorna. Ono što bih ja pitao je - gde taj novac ide? Dali ga RTS uopšte dobija? Ko sme da pita G. Tijanića dali mesečno ili kad god dobija taj novac koji gomila naivnog stanovništva plaća svaki mesec? Radila bi gomila spinova i demagogije.

MilosBB

pre 13 godina

Pretplata se placa u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Hrvatskoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj... u celom svetu... To je normalna stvar, problem je samo u tome što naša vlast to nije regulisala kako treba.

Max

pre 13 godina

½Pretplata za RTS uvedena je 2002. godine, a počela je da se naplaćuje decembra 2005. godine. U RTS-u podsećaju da oni nisu ni uveli pretplatu, niti su nadležni za njeno naplaćivanje½

DEKI BGD

pre 13 godina

Kada je počela da se plaća pretplata, cena je bila 300 dinara. Tada smo imali 3 kanala, što u prevodu ispada 100 dinara po kanalu. Danas je pretplata 500 dinara, odnosno 250 dinara po kanalu. Nađite mi proizvod koji je u poslednjih 6 godina poskupeo 150%. Veoma teško.

Teddy Picker

pre 13 godina

Niti placam, niti planiram da platim, mogu slobodno da mi ga iskljuce i onako ga ne gledam! Da im nije ove pretplate ne bi ih niko pomenuo kao televiziju, sem mozda pacijenata koji uzivaju u onim seljackim serijama sto vredjaju inteligenciju-e ti neka im placaju, ja nedam!

neman

pre 13 godina

Kada ne platim vodu, iskljuce mi vodu. Kada ne platim struju, iseku mi struju. Po toj logici, ova "drzava" i gorepomenuti Direktor moze slobodno da dodje i da mi odnese televizor iz kuce (ako nadje ijedan) posto ja nemam namere da dam dinara na taj harac. Toliko.

Petar Orlovic

pre 13 godina

A jel mogu ja da tuzim RTS zbog toga sto mi se usluga ne dopada i zelim svoj novac nazad sto mi po zakonu o zastiti potrosaca i sleduje?

Ili jednostavno, ukinite TV pretplatu i verujte nam, VERUJTE NAM, niko vas nikada vise ne bi ni spomenuo da postojite.

Darko

pre 13 godina

Ocigledno da nesto treba da drzava promeni u nacinu kontrole visegodisnjeg rasipanja para u RTS-u poreskih obveznika i kriminalnom punjenju dzepova tvojih "ortaka" i tvoje ekipe, i da prestane vise da IZDRZAVA takve jezive kadrove.

bezimena

pre 13 godina

"Reč je uglavnom o dugogodišnjim dugovanjima koja dosežu i 20.000 dinara".

APP (ako prodje prodje) :))) RTS može da TUŽI dužnike samo za poslednjih 12 meseci, što je daleko manje od 20.000 din! U situaciji kada je masa gradjana dužna EDB, tužbe bi bile besmislene a RTS ne tuži jer unapred mora da plati sudske takse (koje bi, obzirom na broj dužnika, bile ogromna suma para)!

A.Tijanić je od "javnog servisa" napravio privatnu sportsku tv stanicu sa usputnim reprizama repriziranih repriza. NEMAM NAMERU ni pod kakvom pretnjom da to plaćam!

Svetislav

pre 13 godina

Savet: Samo nastavite na RTS u da nam puštate programe u stilu intervju sa Mitevićem i govor Slobe na Gazimestanu, Mila Štula i društvo, pa ćemo i mi koji plaćamo pretplatu se solidarisati sa ostatkom gradjanstva. Izabrani datum za puštanje ovih istorijski dokazano protivnika demokrata je bio dan 12 Mart, u stilu "Imperija uzvraća udarac" odmah posle TV Peščanika. Očigledno da im je neko upalio svetlo pa je počela panika, pa je i ova nametnuta tema tempirana upravo sada, dok svetlo još gori.

bezimena

pre 13 godina

"Reč je uglavnom o dugogodišnjim dugovanjima koja dosežu i 20.000 dinara".

APP (ako prodje prodje) :))) RTS može da TUŽI dužnike samo za poslednjih 12 meseci, što je daleko manje od 20.000 din! U situaciji kada je masa gradjana dužna EDB, tužbe bi bile besmislene a RTS ne tuži jer unapred mora da plati sudske takse (koje bi, obzirom na broj dužnika, bile ogromna suma para)!

A.Tijanić je od "javnog servisa" napravio privatnu sportsku tv stanicu sa usputnim reprizama repriziranih repriza. NEMAM NAMERU ni pod kakvom pretnjom da to plaćam!

Brainiac

pre 13 godina

"U RTS-u podsećaju da oni nisu ni uveli pretplatu, niti su nadležni za njeno naplaćivanje"

"Aleksandar Tijanić, direktor Javnog servisa, kaže da RTS nije nikog tužio, već je poslao opomene, na šta ga obavezuju zakoni"

Ili si nadležan ili nisi. Nema trećeg. Ako nisi, zašto ljudima šalješ opomene?

Cist racun duga ljubav ali nedam pare

pre 13 godina

RTS treba da finansiraju oni koji se na njoj pojavljuju.
Jedino oni imaju interesa i novca za tako nesto.

NN

pre 13 godina

Treba narod da se pobuni protiv ovog zakona!
PRVO rts ima toliko reklama da bi mogli i od toga da se finansiraju, ponekad im reklamni blok traje po 10 minuta što je ravno komercijalnim TV.
DRUGO tehnički su skroz neobrazovani, čas im je zvuk pojačan da mora da smanjiš da ne bi ogluveo a čas je toliko tiho da pojačavaš skoro do maksimuma (da ne bude da je do televizora, imam kući 1 novi i 1 stari i na oba je isto!). Znači katastrofalni su, ne umeju da izjednače zvuk nego stalnoo varira!
TREĆE program koji se sastoji iz milion i jedne reprize nije zanimljiv nikome i narod ne treba da im plaća ništa jer gleda iste stvari svake godine!
ČETVRTO prenosi se samo partizan u fudbalu (mislim na našu jadnu ligu, kakva je takva je ali naša je!), a ja bih hteo da gledam i druge ekipe, npr Vojvodinu, Spartak, Jagodinu...
PETO kad smo već kod sporta pristrasnost komentatora je posebna bruka! Još jedan vid neprofesionalizma!
ŠESTO hvaliti se u trenutku tragedije u Kraljevu po tome kako su oni prvi pustili snimak iz razorenog grada i posle napadati druge televizije što su iskoristile neke delove snimka je JADNO I BEDNO!
SEDMO __________ (dopišite sami jer i Vi verovatno imate neku zamerku!).
NEĆEMO DA PLAĆAMO I . Za te pare neki ljudi mogu da kupe hranu za par dana bre!!!!!!!

Cvetana M

pre 13 godina

Gospodine Tijanicu, ja sa Vama i vasim servisima nemam nikakve ugovorne obaveze, pa nemam ni obavezu ni nameru da placam Vasa razmisljanja da li ja gledam ili ne program proizveden jos u vreme Josipa Broza Tita, koji je, priznajem, za svoje vreme,bio dobar, a Vi ga godinama preprodajete. Moj strujomer broji kilovate a ne Vase reprize programa starog dvadesetak godina, a jos manje broj glasova u Skupstini. Sta bi bilo kad bi servisi ves masina, sporeta, bojlera i sl. poceli da nam salju racune za odrzavanje kucnih apara samo zato sto veruju da ih imamo?

Jovan

pre 13 godina

Napisah vec jednom, ugledajte se na HRT koji je imao neugodan razgovor sa EU bas u vezi pretplate. I Ustavni sud bi mogao da se raspita kod komsija, a ne da bude servis DS.

Vizantija

pre 13 godina

Cuj ovo 60-70 odsto.Koliko tacno?
Ovo su pricali jos od 2002 godine, onda kad je bila djindjiceva vlada jel tako?
Od njegovog puta jedino je RTS pretplata ostala?
Hit ce biti kad RTS pocne da konfiskuje stanove,sad ce pod psihickim zlostavljanjem da maltretiraju naivnih gradjana i da ih ucenjuju, jer znaju da im je naplata manja od 30%.
Da li je rekao tijanic, na osnovu kog zakna mu je eps ustupio podatke svojih pretplatnika?

Genije

pre 13 godina

Opet se ugledamo na zapad. Pa jel i na zapadu 5e pretplata na "javni servis". Pa dokle više. Dok mi svi vi monopolisti i haračlije pouzimate deo, ja BUKVANO nemam za hranu!!!

Petar Orlovic

pre 13 godina

A jel mogu ja da tuzim RTS zbog toga sto mi se usluga ne dopada i zelim svoj novac nazad sto mi po zakonu o zastiti potrosaca i sleduje?

Ili jednostavno, ukinite TV pretplatu i verujte nam, VERUJTE NAM, niko vas nikada vise ne bi ni spomenuo da postojite.

neman

pre 13 godina

Kada ne platim vodu, iskljuce mi vodu. Kada ne platim struju, iseku mi struju. Po toj logici, ova "drzava" i gorepomenuti Direktor moze slobodno da dodje i da mi odnese televizor iz kuce (ako nadje ijedan) posto ja nemam namere da dam dinara na taj harac. Toliko.

NN

pre 13 godina

Treba narod da se pobuni protiv ovog zakona!
PRVO rts ima toliko reklama da bi mogli i od toga da se finansiraju, ponekad im reklamni blok traje po 10 minuta što je ravno komercijalnim TV.
DRUGO tehnički su skroz neobrazovani, čas im je zvuk pojačan da mora da smanjiš da ne bi ogluveo a čas je toliko tiho da pojačavaš skoro do maksimuma (da ne bude da je do televizora, imam kući 1 novi i 1 stari i na oba je isto!). Znači katastrofalni su, ne umeju da izjednače zvuk nego stalnoo varira!
TREĆE program koji se sastoji iz milion i jedne reprize nije zanimljiv nikome i narod ne treba da im plaća ništa jer gleda iste stvari svake godine!
ČETVRTO prenosi se samo partizan u fudbalu (mislim na našu jadnu ligu, kakva je takva je ali naša je!), a ja bih hteo da gledam i druge ekipe, npr Vojvodinu, Spartak, Jagodinu...
PETO kad smo već kod sporta pristrasnost komentatora je posebna bruka! Još jedan vid neprofesionalizma!
ŠESTO hvaliti se u trenutku tragedije u Kraljevu po tome kako su oni prvi pustili snimak iz razorenog grada i posle napadati druge televizije što su iskoristile neke delove snimka je JADNO I BEDNO!
SEDMO __________ (dopišite sami jer i Vi verovatno imate neku zamerku!).
NEĆEMO DA PLAĆAMO I . Za te pare neki ljudi mogu da kupe hranu za par dana bre!!!!!!!

bezimena

pre 13 godina

"Reč je uglavnom o dugogodišnjim dugovanjima koja dosežu i 20.000 dinara".

APP (ako prodje prodje) :))) RTS može da TUŽI dužnike samo za poslednjih 12 meseci, što je daleko manje od 20.000 din! U situaciji kada je masa gradjana dužna EDB, tužbe bi bile besmislene a RTS ne tuži jer unapred mora da plati sudske takse (koje bi, obzirom na broj dužnika, bile ogromna suma para)!

A.Tijanić je od "javnog servisa" napravio privatnu sportsku tv stanicu sa usputnim reprizama repriziranih repriza. NEMAM NAMERU ni pod kakvom pretnjom da to plaćam!

Jovan

pre 13 godina

Napisah vec jednom, ugledajte se na HRT koji je imao neugodan razgovor sa EU bas u vezi pretplate. I Ustavni sud bi mogao da se raspita kod komsija, a ne da bude servis DS.

Cvetana M

pre 13 godina

Gospodine Tijanicu, ja sa Vama i vasim servisima nemam nikakve ugovorne obaveze, pa nemam ni obavezu ni nameru da placam Vasa razmisljanja da li ja gledam ili ne program proizveden jos u vreme Josipa Broza Tita, koji je, priznajem, za svoje vreme,bio dobar, a Vi ga godinama preprodajete. Moj strujomer broji kilovate a ne Vase reprize programa starog dvadesetak godina, a jos manje broj glasova u Skupstini. Sta bi bilo kad bi servisi ves masina, sporeta, bojlera i sl. poceli da nam salju racune za odrzavanje kucnih apara samo zato sto veruju da ih imamo?

Brainiac

pre 13 godina

"U RTS-u podsećaju da oni nisu ni uveli pretplatu, niti su nadležni za njeno naplaćivanje"

"Aleksandar Tijanić, direktor Javnog servisa, kaže da RTS nije nikog tužio, već je poslao opomene, na šta ga obavezuju zakoni"

Ili si nadležan ili nisi. Nema trećeg. Ako nisi, zašto ljudima šalješ opomene?

TomaS

pre 13 godina

Pre svega, RTS nije javni servis GRAĐANA, nego servis VLASTI, jer nema ni jednu stalnu istraživačku rubriku tipa INSAJDER, jer ne raskrinkava afere tipa DRUMSKA, ŽELEZNIČKA, PRIVATIZACIONA i druge mafije, već emituje bezazlene (reklamne) intervjue sa političarima. Pa, kome treba takav servis izuzev onima na vlasti? Normalno bi bilo da se takav program finansira iz državnog budžeta. Jeste, ali vlast hoce da svoje reklamiranje prebaci na teret građana. Licemerno!
Nego, postoji jednostavno rešenje: neka kablovski operator ponudi svojim korisnicima da plaćaju gledanje programa RTS-a, pa ko ne plati, nema gledanja. Meni su tako ponudili porno filmove, ja nisam platio i oni su mi uskratili gledanje "pornića". Zašto tako ne učine i sa RTS-om? To je isto!

Svetislav

pre 13 godina

Savet: Samo nastavite na RTS u da nam puštate programe u stilu intervju sa Mitevićem i govor Slobe na Gazimestanu, Mila Štula i društvo, pa ćemo i mi koji plaćamo pretplatu se solidarisati sa ostatkom gradjanstva. Izabrani datum za puštanje ovih istorijski dokazano protivnika demokrata je bio dan 12 Mart, u stilu "Imperija uzvraća udarac" odmah posle TV Peščanika. Očigledno da im je neko upalio svetlo pa je počela panika, pa je i ova nametnuta tema tempirana upravo sada, dok svetlo još gori.

Cist racun duga ljubav ali nedam pare

pre 13 godina

RTS treba da finansiraju oni koji se na njoj pojavljuju.
Jedino oni imaju interesa i novca za tako nesto.

Zmaj

pre 13 godina

Nemojte da nasedate na ove provokacije od strane Tijanica i RTS-a. Ne mogu da vas tuze za nista osim za poslednjih 12 meseci duga(oko 6000 din), a ne mogu ni kamatu da vam naplate ni na tih 6000. Tako da-ne placajte!

Icarus

pre 13 godina

Necu bre da placam RTS! Placam kablovsku i to je i previse! Ne gledam RTS niti cu ga gledati! Dosta vise sa ovim otimacinama! A ti Tijanicu nadji drugi izvor novca

Romulus

pre 13 godina

Po vokaciji sam pravnik (što me je sramota da kažem s obzirom od koga sam učio i kod koga sam polagao )pa imam pitanje za bilo kog profesora Pravnog fakulteta: zašto DVA puta plaćam nešto što ne želim da kupim ? Po kom to načelu ja MORAM da platim RTS iako plaćam kablovsku koja MORA deo novca da prebaci RTS-u kao plaćanje za puštanje njihovog programa kroz svoj sistem ? Hoće li sada i Discovery Chanel , HBO i HRT da mi traže da im platim ? MOžda bi trebalo da se donese zakonn u skupštini po kome plaćamo i javni servis hrvatske (namerno je napisano malim slovom), jer, zaboga, imam na SBB-u i HRT 1 i 2 !
I DA : JA NE ŽELIM DA KUPIM TAJ PROIZVOD !!!!

Teddy Picker

pre 13 godina

Niti placam, niti planiram da platim, mogu slobodno da mi ga iskljuce i onako ga ne gledam! Da im nije ove pretplate ne bi ih niko pomenuo kao televiziju, sem mozda pacijenata koji uzivaju u onim seljackim serijama sto vredjaju inteligenciju-e ti neka im placaju, ja nedam!

Genije

pre 13 godina

Opet se ugledamo na zapad. Pa jel i na zapadu 5e pretplata na "javni servis". Pa dokle više. Dok mi svi vi monopolisti i haračlije pouzimate deo, ja BUKVANO nemam za hranu!!!

Darko

pre 13 godina

Ocigledno da nesto treba da drzava promeni u nacinu kontrole visegodisnjeg rasipanja para u RTS-u poreskih obveznika i kriminalnom punjenju dzepova tvojih "ortaka" i tvoje ekipe, i da prestane vise da IZDRZAVA takve jezive kadrove.

Vizantija

pre 13 godina

Cuj ovo 60-70 odsto.Koliko tacno?
Ovo su pricali jos od 2002 godine, onda kad je bila djindjiceva vlada jel tako?
Od njegovog puta jedino je RTS pretplata ostala?
Hit ce biti kad RTS pocne da konfiskuje stanove,sad ce pod psihickim zlostavljanjem da maltretiraju naivnih gradjana i da ih ucenjuju, jer znaju da im je naplata manja od 30%.
Da li je rekao tijanic, na osnovu kog zakna mu je eps ustupio podatke svojih pretplatnika?

Александар Илић

pre 13 godina

Смањите нереално високу преплату са 5€ на 1€, програм ограничите на информативне, образовне и за државу важне догађаје, не финансирајте комерцијалне серије, смањите беспотребно људство, продајте непотребне објекте и опрему,......
Једноставно је РТС себе погрешно позиционирао, иако добија преплату отима све што може комерцијалним станицама, није се одрекао реклама, уместо образовног програма који је раније био врхунски сад финансира неке одвратне сапунице проглашавајући их за серије рекордне гледаности.
Пошто Тијанић не размишља од смањењу РТС-а у оквире који му реално припадају - држава би требала да се позабави тиме.

aca

pre 13 godina

"To propisuju zakoni a ne RTS i ja mogu da odgovaram ako ih ne poštujem", izjavio je Tijanić.

Lele, rešio Tijanić da se pridržava zakona jer može da "odgovara". Možda će da ga postave za ministra.

pit stop

pre 13 godina

za pretplatu je duzna kablovska televizija koja ima ugovor sa RTS-om a ne narod da placa harac dva puta jednom kablovskoj sa 100 kanala i istu cenu RTS-u za 2 kanala. Sramota za drzavu koja je dozvolila javno reketiranje javnog servisa kroz uplatnice za struju. Ako su zeleli nezavisnost onda neka zive putem reklama kao sve televizije u svetu.

bezimena

pre 13 godina

"Reč je uglavnom o dugogodišnjim dugovanjima koja dosežu i 20.000 dinara".

APP (ako prodje prodje) :))) RTS može da TUŽI dužnike samo za poslednjih 12 meseci, što je daleko manje od 20.000 din! U situaciji kada je masa gradjana dužna EDB, tužbe bi bile besmislene a RTS ne tuži jer unapred mora da plati sudske takse (koje bi, obzirom na broj dužnika, bile ogromna suma para)!

A.Tijanić je od "javnog servisa" napravio privatnu sportsku tv stanicu sa usputnim reprizama repriziranih repriza. NEMAM NAMERU ni pod kakvom pretnjom da to plaćam!

DEKI BGD

pre 13 godina

Kada je počela da se plaća pretplata, cena je bila 300 dinara. Tada smo imali 3 kanala, što u prevodu ispada 100 dinara po kanalu. Danas je pretplata 500 dinara, odnosno 250 dinara po kanalu. Nađite mi proizvod koji je u poslednjih 6 godina poskupeo 150%. Veoma teško.

Marko

pre 13 godina

Naplacivanje TV pretplata je zakonito.
To je tacno, ali procitajte Zakon o radiodifuziji, clan 81.
Agenciji ste duzni da prijavite tv i radio u roku od 15 dana sto je vasa zakonska obaveza....Tek posto ste prijavili prijemnik RTS moze da naplacuje pretplatu.
Sto znaci da vas mogu goniti teoretski sto niste prijavili TV ili radio prijemnik, ali nikako sto niste placali pretplatu.
Ovo sto se sad radi je nezakonito. To je razlog sto i ne smeju da pokrenu ni jedan sudski postupak. Inace oni koji su placali TV pretplatu do sada mislim da bi sudski dobili povrat novca.

McClane

pre 13 godina

Uopste necu da pricam da li ja imam posao,kako zivim itd jer to nije uostalom ni bitno za ovu pricu!Mi placamo fiksni telefon,ako ne zelis fixnu liniju,oni ti je iskljuce i kraj!Isto je sa kablovskom,isto je sa intenetom,pa cak i sa strujom,nije obavezn,ali obavezna je pretplata,e pa ne bi trebalo!Drugo,sta ja dobijam za tu pretplatu?Reklame koje se ne bi trebale emitovati,kada vec se placa pretplata,reprize reprizinih repriza,rijaliti programi i emisije koje prijaju vlasti!Trece ja placam kablovsku,a svi znamo sta to znaci!Da li time automatski ja moram rtsu placati dva puta?Ne kazem da ne treba da se placa pretpata,ali u ovim uslovima?Ne,nikako!

Vojvodjanin

pre 13 godina

Citam neke komentare koji se pozivaju na legalizam i 'tako je to i na zapadu' i ostale 'principe' sto gradjani Srbije moraju 'da imaju na umu i da se pridrzavaju'.... Kakva hipokrizija i suplja demagogija - kao i samog Tijanica i onih koga on sluzi?!

Prvo, da drzava Srbija obezbedi radna mesta pa i platu gradjanima Srbije kakvih ima i na zapadu pa ce svako da placa pretplatu za ovu mizeriju od programa sto doticni naziva 'javnim servisom demokratske Srbije' (hahahahahah) A umesto toga vlada dozoljava i precutno pospesuje da ljude, koje rade 3 meseca bez plate, bez osiguranja i penzijskog doprinosa 'poslodavci'/banditi sutnu i nkom nista...).

Druga, pogledajte nedopustivo nizak i nivo programa koji se uglavnom od vesti, prenosenja utakmica i beskonacnog ponavljanja nekih tzv vaznih i znacajnih dokumentaraca iz proslosti Srbije nakon 90-tih ili serijskih programa....to ni u Zambiji ne bi zadovoljio gledaoca!

SKY

pre 13 godina

Pri izlasu iz prodavnice ne placate sve artikle sa polica, vec samo robu oja vam je u korpi. Neka RTS potpise ugovore sa gradjanima koji zele da prate njihove programe. Neka kodira signal prema ostalima. Ne treba mi proizvod (u konretnom slucaju program RTS-a) koji ne koristim!
Valjda postoji slobodna volja izbora za svakog zitelja i gledaoca u ovoj drzavi.

Zakon

pre 13 godina

Prema zakonu o obligacionim odnosima niko u ovoj zemlji nije dužan da plaća rtv pretplatu jer niko nije pitan želi li tu pretplatu, nije dobio račun. Prema tome, ovo je potpuno nezakonit način naplate pretplate i svako utuženje sa njihove strane može na sudu da se završi čak i sa njihovom odštetom prema tuženima. Po ko zna koji put država je kontradiktorna. Ono što bih ja pitao je - gde taj novac ide? Dali ga RTS uopšte dobija? Ko sme da pita G. Tijanića dali mesečno ili kad god dobija taj novac koji gomila naivnog stanovništva plaća svaki mesec? Radila bi gomila spinova i demagogije.

Majkl Dudikof

pre 13 godina

Isti taj RTS ne ispunjava svoje obaveze i na pretnju tuzbom reaguje sa smahom.

Naime, ucestvovao sam u njihovom kvizu Visoki napon, i osvojio izvesnu sumu novca. Rok za isplatu je 60 radnih dana. Rok je istekao. Nazvao sam finasijsku sluzbu medijskog servisa i na pitanje kada misle da ispune ugovrnu obavezu koju su prekrsili dobio sam sledeci odgovor - HA HA HA Hi Hi Hi.

Kada sam napomenuo da imam sve osnove da ih tuzim i vrlo lako dobijem spor, nonsalantno su odgovorili - Samo napred, dobicete tuzbu, a pare ko zna kad.

I oni sada imaju obraza da nesto pricaju... a milionske iznose koje daju voditeljima, pa za glupave serije...

p.s. neka se redakcija slobodno pozabavi ovim pitanjem i napise tekst koji ce prikazati kako rts izmiruje svoje obaveze, imate mail, rado cu vam dati izjavu

evo rešenja

pre 13 godina

1. otpustiti 4/5 prekobrojno zaposlenih (sestre, svastike , nećake, partijske parazite, nepismene itd itd)
2. ukinuti drugi kanal (ni na jednom nema ništa kvalitetno)
3. prvi i jedini kanal organizovati kao kombinaciju obrazovnog/dokumentarnog i informativnog programa. Tačka. NEMA REKLAMA. Tačka.
4. ukinuti pretplatu a finansijske potrebe zadovoljiti iz dva izvora
- kablovski operateri
- budžet
5. zabavu, sport i reklame ostaviti komercijalnim televizijama

Aleksandar

pre 13 godina

A dobro, ako je RTS `javni servis` gde ja mogu videti detaljni finansijski izvestaj o tome koliko se novca prikupilo od pretplate, koliko od reklama, koliko od prodaje programa (ako se ista uopste i pravi na tom RTS-u). I koliko je otislo na rashode, i to do u paru?

Britanci to mogu da vide na sajtu svog `javnog servisa` koji inace placaju odvojeno i nevezano za nekakve racune za struju ili sta vec. Ako vec hocete da se poredite sa BBC-jem, 'ajd da vidimo bar finansijske izvestaje.

Bane

pre 13 godina

Suština je, da li ja želim da plaćam, dakle da li je to moj IZBOR i ŠTA dobijam za to što plaćam, Izbor nije bio moj, nego mi je nametnut kao jaram, a ne dobijam ništa vredno tih para i za to neko treba da odgovara, a naći će se ko i šta, ovo je vreme interneta, sve se pamti...

Pavle

pre 13 godina

Dole vlada!Ona podrzava pljacku naroda.Pljackaju nas na sve strane.Koliko ova zemlja ima slucajeva Kolubara?Koliko ima pljackaskih politickih Javnih preduzeca?Sad i televizija.Sve to pod formom zakona?Pazite, svaki siromasni gradjanin Srbije placa 860,oo dinara za KTV, i jos 500,oo za pretplatu.A zasto?Da bi politicari kojima gradjani sluze mogli da zevzece po RTS 1 iRTS 2...Kolike su plate na televiziji?Koliko prima Tijanic, Zika sarenica i ostali.Pokazite javno koliko primate Vi u televiziji.Vi ste javni servis.E onda listinge na sunce da vidimo koliko primate...Pa da vam se onda i plati...Ovako samo Vi tuzite.Ja to dozivljavam kao da me Tadic tuzi.A sa njim i njegovom strankom cu se razracunati na izborima.Jednom za svagda.Bice manji od SPO-a.Dole vlada!

Marko

pre 13 godina

Pretplata treba da se placa, ali onda moramo da znamo na sta su pare otisle, a ne da mi placamo, a Tijanic da reprizira 'Bolji zivot' po 100-ti put!!!

DonMiguel

pre 13 godina

Ja plaćam kablovskom operateru 860 din mesečno.Preko kablovskog operatera pratim programe RTS.Zašto se kablovski operateri i RTS ne dogovore o naknadi.Ako ne postignu dogovor-u tom slučaju neka mi bude uskraćeno praćenje programa RTS,a ja bih sagledao da li mogu da živim bez RTS-a.Ako ne mogu-platiću 500 dinara.Logično.

dr

pre 13 godina

Pa možda ne mora voditelj jutarnjeg programa na RTS-u da ima i do 10 puta veću platu od kardiologa...
Možda je to rešenje da izađu iz krize

PRIMER IZ PRAKSE

pre 13 godina

Kad sam bila na drgoj godini Pravnog fakulteta profesor nam je dao poredjenja za naknadu stete u kontinentalnom i anglosaksonskom pravu pa je uzeo tuzbu iz prakse jednog americkog suda. Zena je gledala TV program jedne stanice i toooooliko je bio dosadan da je ona jadna od muke zevala i zevala, od silnog zevanja iscasila je vilicu i zavrsila u bolnici (istinit slucaj), zatim je tuzila TV stanicu i dobila ogroooooomnu odstetu. Molim zato ove dusebriznike sto se pozivaju kako se i u drugim drzavama pretplata placa da uzmu i ovaj slucaj u obzir, pa da onda RTS najveci deo svojih prihoda izdvoji za placanje nadoknade nezadovoljnim gledaocima!

evo vam ga &#$%

pre 13 godina

Ma neću da platim, ni u snu !!!

Ukinite zakon koji je neustavan i u suprotnosti sa Zakonom o obligacionim odnosima i Zakonom o zaštiti potrošača !!!

Lidija

pre 13 godina

Broj objavljenih komentara kao i njihov sadržaj sve govore! Polako se nameće sledeći zaključak: uloge su upravo obrnute, tj. građani treba da tuže RTS za zastrašivanje i nelegalne opomene, kao i državu za nelegalan zakon koji je donela. I to svi! A naročito oni koji su plaćali nezakonitu pretplatu!

joker

pre 13 godina

Znaci , bolje da nisam placao pretplatu sve ove godine vec orocavao pare, pa usput i nesto zaradio i onda pred samu tuzbu u tri rate platio RTS_u bez zatezne kamate ( isto tako je bilo i sa strujom pre nekoliko godina ).
ZAKLJUCAK: mi koji se trudimo da placamo sve racune smo stvarno MAGARCI !

Cressic

pre 13 godina

U juznoj Srbiji placa 15-30%, a mi u Vojvodini navodno 60% (sigurno je vise), pa ko je ovde lud? Mi, ocigledno! Pa sad c ja da tuzim RTS i drzavu Srbiju, zato sto ja placam, a vise od 50% ne placa!

Dare

pre 13 godina

Situacija je jasna, osim sto neopravdano hoce ovakvim merama da naplate SVE PRETPLATE od 2005. godine, RTS ne dobija skoro nista jer mnogi ne placaju struju ni 100% mesecnog racuna. Pravno je cisto, ako i cim vas tuze, u roku od 2 dana pozovite se pismeno kod suda na zastarelost -i onda mogu -ako hoce da nastave proces- naplatiti SAMO 1 godinu pre tuzbe!NISTA PRE TOGA!Ko god dobije ovu "ponudu" za placanje u ratama -ne odgovarati!

Nema sanse!

pre 13 godina

Ovom da se plati sto je rekao "Ako Djindjic prezivi srbija nece" njemu da se placa?onda mozemo odmah i onom kostunici da damo koji dinar!!!ma uzas!NEVEROVATNO da je taj JOS uvek na celu te televizije!

Aleksandar

pre 13 godina

60-70% Beograda placa pretplatu zato sto zivi u iznajmljenom stanu i samim time nema izbora jel ce u suprotom imati problema sa vlasnikom stana koga samo interesuje da ne preuzima dugovanja i briga ga bas za RTS.

dzoni

pre 13 godina

kad ce ovog 'finog' i recitog gospodina tijanica skloniti..vreme mu je za penziju..dosta je harao medijima pa onda da on od penzije placa preplatu za rts.. auuu kakva je to ekipa..nazadovali su srbiju za 500 godina..

x files

pre 13 godina

Po Zakonu o radiodifuziji, pretplatu za RTS plaća onaj ko je prijavio prijemnik
(nebitno da li gledaš RTS ili ne i nebitno za šta koristiš prijemnik - možda za gledanje
filmova preko DVD-a dok je povezan sa računarom?).
Po istom Zakonu o radiodifuziji, RTS izričito nema ustavna prava i samim Zakonom o radiodifuziji
nema zakonska prava da ti ulazi u stan i proverava da li imaš prijemnik ili ne.

Prema Zakonu o informisanju, javni sevis (RTS) je dužan da prezentuje tačne
i istinite informacije. RTS je slagao da svako mora da plaća pretplatu čime
je počinio prekršaj protiv ovog zakona, a prema Zakonu o krivičnom postupku
zaposleni u RTS-u su počinili krivično delo obmane. Pretplatu mora da plaća
samo onaj ko je prijavio prijemnik.
Prema Zakonu o obligacionim odnosima, ne može se potraživati bilo kakva
naplata sem ako su obe ugovorne strane saglasne. Dakle ne može se potraživati
naplata od onog ko nije pristao na ugovor. Krivično je delo zaposlenih u RTS-u
potraživati novac od onog ko nije pristao na ugovor ili od onog ko nije prijavio prijemnik.

Prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, niko nema prava da deli vaše
lične podatke drugima sem u slučaju vaše lične saglasnosti. Zajedničkom
uplatnicom EPS-a i RTS-a, EPS je prekršio ovaj zakon, a radnici EPS-a su
počinili krivično delo prikazivanjem vaših licnih podataka RTS-u, kao npr
vaša adresa stanovanja gde vam je i upućen račun.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, onaj ko pristaje na krivično delo smatra
se saučesnikom u krivičnoj radnji. Plaćajući račun za struju i "pretplatu"
finansiraš onoga ko vrši krivično delo nad trećim licima (u ovom slučaju svi
ostali koji plaćaju račun za struju i RTS "pretplatu", a bez ugovora ili prijemnika).
Pošto su zaposleni u EPS-u počinili krivično delo odavanja ličnih podataka i
zaposleni u RTS-u počinili krivično delo prinudne naplate, zastrašivanja i
laganja nad trećim licima jer 720 hiljada ljudi je prinudno platilo i plaća
"pretplatu" i to bez prijavljivanja prijemnika i bez potpisivanja ugovora,
ti lično koji si finansirao EPS i RTS svojim "računom za struju" si
saučesnik u zločinu prinudne naplate i odavanja ličih podataka o drugima,
sem ako si žrtva istog računa za struju u kojem slučaju treba da tužiš EPS i
RTS sudskim organima Republike Srbije.

Prekinite da budete saučesnici u zločinu nad preko 2 miliona ljudi, jer vam
preti maksimalna zakonska kazna od 40 godina zatvora!!! Pitajte Legiju ako
meni ne verujete, pravda je spora, ali dostižna!

Upozorenje - ako ovo prosledite na dovoljan broj e-mail adresa, očekujte
iznenadnu promenu nekih zakona u "narodnoj" skupštini, ali vas svejedno
molim da prosledite svima.

Marko

pre 13 godina

Poželim da pogledam šta nam od školskog, obrazovnog programa nudi "javni servis" danas. Rekoh poželim, obzirom da inače nemam prilike prepodne da gledam televiziju.

Tako, sasvim naivno, prebacim na Prvi program RTS-a. Do 9 ujutru je trajao "Jutarnji program". OK, tako je bilo i osamdesetih, kad sam bio klinac. Kad se završio, očekivao sam neku lepu emisiju za školski uzrast, kad ono, "Bolji život"!

Mislim, nije nam stigao bolji život, već je samo po četiristosedamdesetosmi put reprizirana, kako ono kažu, "serija rekordne gledanosti".

Dobro, pomislio sam, možda je još rano, možda deca ustaju nešto kasnije.

U 9:42, posle rekordne serije, eto ti emisije o tome šta su lepo i ružno naši političari radili prethodnog dana.

Pa dobro, možda se deca još protežu u krevetu, pa da premostimo vreme do 10, i do stvarnog početka školskog programa,ponadao sam se.

U 10 su bile vesti, i kad sam već krenuo da trljam ruke očekujući nešto zaista obrazovno, eto ti razglednice o Siriji. Nije loše, može nešto i da se nauči, samo kad emisija ne bi trajala svega pola sata, i kad ne bi bila posvećena isključivo religijskim temama. Mislim, cela zemlja stade u pola sata... ali 'ajde, bolje išta nego ništa. Onima koji imaju veronauku u školi, možda će koristiti.

U 10:35 sledi ponovo interesantno osmišljena emisija, "Na skriveno te vodim mesto",čiji potencijal da saznamo nešto o svojoj zemlji uz pomoć neke poznate ličnosti, biva potpuno ubijen dužinom trajanja od svega 25 minuta.

U 11 eto nam ponovo vesti, a posle njih, kada su se deca dobrano razbudila, kreće pravo snažno obrazovanje - umesto nekadašnjih emisija u kojima se učio engleski jezik uz Milu Stanojević Bajford, sad se uči engleski sleng uz "Očajne domaćice".

Dobro, vremena se menjaju, možda ja ne shvatam koliko je sleng neophodan.

U 12, začudo ne idu vesti, već je na redu pravi "Dnevnik". U redu, treba deca da budu i informisana. Mislim, šta ako ih neko pita o političkoj situaciji u Libiji, ili o tome kad će biti gotov "Koridor 10"?

U 12:15, dolazimo do manje-više razgibavanja, jer je na redu "Sport plus". Jeste, i dalje važi da je u zdravom telu zdrav duh, samo mislim da je ovo više emisija tipa, "Pikaj loptu i postani bogat". No, kažem ja, možda je mene vreme pregazilo...

U 12:25, taman nešto pre nego što deca koja idu popodne u školu počnu da traže ranac i svesku koju će poneti, ide jedna od ključnih emisija, "Vreme i stanje na putevima". To je bitno, da bi mogli da slože odeću prema vremenskim prilikama, i da bi znali koliko će čekati autobus zbog radova na "Gazeli".Molim lepo, ima neki edukativni karakter.

U 12:30 ide "Evronet", onako na blic, da deca brzo upiju još koju evropsku vrednost, pre nego što sednu da ručaju pre polaska u školu.

U 12:35, taman dok su za ručkom, ide pogodno pripremljena emisija o zdravom kuvanju i integralnom brašnu, da bi deca znala kakvu kiflu da traže u pekarici na ćošku za vreme velikog odmora.

U 12:45, kada se već jedva čeka polazak od kuće, počinje sam klimaks školskog programa, sa serijom "Mesto zločina: Las Vegas". E sad, jes' da serija nije za mlađe od 16 godina, ali kakav biste bili roditelj, ako biste svom malom šestaku, sedmaku ili osmaku zabranili da gleda emisiju koja se pušta u po' bela dana?

Dok se serija završi, negde oko 13:35, vaše dete je već na putu ka školi, a vi sa punim ponosom jednog odgovornog roditelja, znate da ste učinili sve da sazna što više iz "magične kutije".

Jes' da vam deluje da program nije onako interesantan kao u vaše vreme, i čudi vas kako nigde nema "Opstanka", "Kockice", "Tajmsove istorije", učenja engleskog, biologije, geografije, ali ostajete svesni toga da ste bogamu već matori za ovako brz napredak tehnike i tehnologije, i da valjda gos'n Tijanić bolje od vas zna šta je deci potrebno.

Ipak je on direktor televizije, a vi mu verujete da za svoje pare dobijate program baš onakav kakav vašoj deci treba.

Uostalom, ko vam je kriv što ste navikli da školski program mora da ide na Prvom programu. Što niste prebacili na Drugi?

Tamo se dešava prava žurka!

Budi vas verski kalendar,pa ide neka simpatična, premda sasvim "no name" animirana serija, pa još par, malo manje "no name" animiranih serija, i tako sve do pola 9.

Onda ide 40 minuta "Zooteke", a vama koji se sećate "Opstanka", upšravo je to vreme da ne gledate TV, da se ne biste iznenadili gde smo stigli sa programom.

U 9:08 će vas sačekati serija o Njegošu sa koje je tek dvadesetiosmi put obrisana prašina.

Pa šta ako je serija iz osamdesetih? Njegoš je umro pre 160 godina, i šta vi sad novo očekujete da se sazna? Uostalom, baš su lepo sve tada snimili, kad je moglo da se lako putuje po Crnoj Gori, bez pasoša, taksi i sličnih savremenih gluposti.

E sad, jes' da emisija traje svega 15 minuta, ali molim lepo, nema se vremena za šira razglabanja!

Onda sledi celih 28 minuta posvećenih srpskoj muzici 20. veka, taman da se i vi i vaše dete lepo razmrdate, a onda se posvećujete 15-minutnoj poduci iz likovnih tehnika, praćenoj sa teškom mukom od programske šeme otetih 7 minuta posvećenih enciklopedijskim podacima o Antoanu van Levenhuku... mislim, šta će vam više o ocu mikrobiologije?

Onda prelazimo na totalno moderni, ma čak i post-moderni blok, neophodan savremenom čoveku, ali i detetu. Tu je "Kontekst 21", umesto neke starinske, bljakave emisije o književnosti i umetnosti, pa onda sledi "Metropolis", pa za njim, eto čuda, i "Metropolis u Šidu". Svi oni koji bi rekli, "nije šija, nego vrat", ili "presipanje iz šupljeg u prazno", treba da se stide!

E, a onda u 11:30, ide emisija o istoriji cenzure. Pa molim vas, u vremenu u kom su deca ugrožena sa svih strana raznim blasfemičnim sadržajima, ovakvih emisija nikad dosta dragi roditelji!

U podne se već prebacujemo na polučasovni pregled Lige šampiona, a ko izdrži do 12:30, i odoli emisiji o integralnom brašnu na Prvom programu, može da pogleda celih pola sata programa o muzičkoj omladini, i našem mladom maestru Vojinu Kociću, na gitari.

Dok se ta emisija završi, polako ćete dete spremati da krene, iako ste svesni da time činite neoprostivi greh, jer u 13 časova počinje nezamenljivi "Trezor".

Eto, dragi roditelji, pa vi sad nemojte da platite pretplatu, ako detetu želite da uskratite ovakvo bogatstvo spoznaje, sadržano u osavremenjenom školskom programu.

Ma, imate li srca...

Nikola

pre 13 godina

Tijanic za sad nije nikog ni mogao da tuzi za te dugove od nekoliko godina, jer dug pretplate zastareva za godinu dana. Detaljnije: http://www.besplatnapravnapomoc.rs/obligaciono-pravo/rtv-pretplata/

Djorgo

pre 13 godina

Ako gdin. Tijanic prezivi, kao diretkor RTS-a, Srbija nece :)?

OK, pokazali ste da umete da plivate u raznoraznim fluidim, to nije za potcenjivanje (ZAISTA), ali vreme je da odete sa te funkcije.

Igor Biga

pre 13 godina

Coveku koji je rekao " Ako Djindjic prezivi Srbija nece" ne dam zutu banku.
(Pedja, 18. mart 2011 08:38)
Svaki moj stav u vezi RTV pretplate pocinje i zavrsava se sa ovim sto je rekao Pedja. Onog trenutka kad sklonite Tijanica sa cela ove nekad ugledne institucije kada stvarno postane javni servis, a ne glasilo vladajuce partije, kada pocinje da pravi obrazovni program o nasem kulturnom i istorijskom nasledju, prestane da reprizira jedne te iste serije non-stop i prestane da pravi seljacke serije koje su duhovite -5, onda cemo poceti da placamo. Do tada, imam samo jednu poruku, slobodno nas tuzite!

Repriza reprize

pre 13 godina

Zašto se Tijanić vezao za račune za struju!Baš je nekako jadno, kao što je jadno ponižavanje ovog naroda tv programom !Postoji Zakon o obligacionim odnosima, rokovi zastarelosti potraživanja, i naravno RTS treba prvo da dokaže da ja imam televizor!Neka nas više ne maltretiraju!

Anita

pre 13 godina

Sram ga bilo. I njega i sve te nesposobnjakovice koji rade na RTS-u. Redovno plaćam pretplatu, a za uzvrat ne dobijam ni obrazovni, ni naučni, ni dečji ni zabavni program. Dobijam tonu smeća i šunda i reprize nekih pradavnih serija. A nebulozama tipa "Ranjeni orao" i tome slično ne bih komentarisala.

Iznogud

pre 13 godina

Kada sam pre tri godine pozvao RTS i tražio broj žiro računa na koji bih uplaćivao pretpaltu, jer nisam moga da EPSu izmirujem na vreme račune odgovor je bio: ne može, prvo EPS uzima svoje RTS-u šta ostane. Sada vidim da može uplata na poseban račun. Toliko je očigledno da danas u firmama, posebno javnim preduzećima sede i odlučuju ljudi koji nemaju pojma o poslu za koji su plaćeni. Srbiji je to ubedljivo najveći problem: nekompetencija menadžera, preplavili su nas sega-mega kadrovi, profesori geografije i japanskog jezika postaju rukovodioci u telekomunikacijama, pa i ministri... pravnik vodi poljoprivredu, itd... Dakle, neznanje caruje Srbijom, i tu krizu nam niko nije nametnuo-uništavamo sami sebe, iznutra.

uvređeni

pre 13 godina

"Član 23. Ustava Srbije:
Ljudsko dostojanstvo je neprikosnoveno i svi su dužni da ga poštuju i štite."

Kako RTS svojim "programom" svaki dan gazi po mom dostojanstvu i dostojanstvu drugih građana Srbije, zahtevam da mi se isplati novčana odšteta za pretrpljeni bol !

skunk021

pre 13 godina

Već je sve rečeno milion puta.Vrtimo se u krug non-stop pa se ja tako svakog 15.u mesecu iznova osačam kao reketirani magarac.

milica

pre 13 godina

vlada Zorana Djindjića jeste uvela tv pretplatu, ali je cilj bio transformacija rts-a u pravi javni servis, po uzoru na one u civilizovanim zemljama. Nakon ubistva Zorana Djindjića potpuno se skrenulo sa puta koji je trebalo da nas dovede do uredjene države. Analizirajte šta je planirano posle 5. oktobra, a šta je od toga urađeno.Javni servis podrazumeva da zaista bude u službi realnog informisanja i obaveštavanja gradjana, da budu dati na uvid finansijski izveštaji i da potrošnja svakog dinara mora da bude opravdana. Da li to rts radi? Ne. Znači, zadržava za sebe pravo da naplaćuje svoje usluge, a u isto vreme odbija obavezu da snosi odgovornost za kvalitet programa, potrošnju novca i odgovorno ponašanje prema onima koji im taj novac daju, tj. građanima. Mozda je ustavni sud potvrdio zakonsku obavezu plaćanja pretplate, ali postoje i prava građana-upravo ono što i rts stalno ističe-vaše pravo da znate sve. Kada budem videla koliko dobijate novca, kako ga trošite i na šta, analize anketa gradjana gde se izjašnjavaju o kvalitetu programa i uopšte da se ponašate sa uvažavanjem prema onima koji treba da vam plate, poverovaću da se ponašate domaćinski i da ste u službi gradjana. Ovako, samo nas plašite, gurate nam ruku u džep i istovremeno se skrivate iza zakona. Pa, zakoni važe i za vas, zar ne? Ili smo možda svi jednaki, samo su neki jednakiji od drugih? Licemeri, siledžije i prevaranti!

Mića

pre 13 godina

Taj nezamenljivi Tijanić pa bila koja vlada bila u Srbiji i dalje ima hrabrosti da priča. On koji je druge nazivao gorilama me najviše podseća na tu jadnu životinju kako likom tako i postupcima.

jasno k'o dan

pre 13 godina

Dok god imamo ljude ovakvog starog i 'proverenog' kova na vlasti mi nemamo sansu da se iskobeljamo. Pa bre ne mogu isti ljudi da budu kompetentni za sva vremena. To sto Tijanicevo vreme nije proslo je nasa krivica--treba da ih skinemo s vlasti.

Nenad-EU

pre 13 godina

Istina je da se na zapadu (ali ne u svim zemljama) placa tv pretplata za javni servis. Ali to su pravi javni servisi bez gomile reklama, sms kvizova i kostantnih repriza kojekakvih emisija i serija. Pogledajte samo kakve dokumentarne emisije radi BBC (UK javni servis). Neka lepo stave zakon o pretplati na referendum pa ako vecina glasa "za" onda neka naplacuju u protivnom mogu i da ga ukinu ako im se neisplati (mada neznam kako se privatnicima isplati) i nece biti neka steta.

Мишко

pre 13 godina

Ало Тијанићу, како да наплатиш од народа кад је осиромашен као оглодана кост, хвалиш се да београд има велики проценат наплате, па за тебе и твоју братију једино постоји Београд, шта је са провинциом, знаш ли колико народа неради и нема никаквих прихода од чега да ти плати и на крају шта, оћеш рећи да без твог трулог програма неможе да се преживи, оразуми се човече, погледај колика ти је плата, па упореди са обичним смртницима који имају децу на факултету, школи или незапослене, седи мало са твојим ментор

xp

pre 13 godina

Tijanicu, ako treba da biram izmedju toga da se gradjanima oduzima imovina zato sto nisu izmirili racune prema RTS-u, ili da da se u ugasi tvoj RTS...biram ovo drugo.

Aleksandar

pre 13 godina

1. Ako je to Ja(d)vni servis zašto emituje reklame? Mi ga finasiramo RTV pretplatom, naknadu im plaćaju i kablovski operaterii još uzimaju astronomske cifre za reklame u udarnim terminima. Ako ja plaćam pretplatu, hoću da gledam filim, utakmicu, bilo šta bez ikakvih prekida i reklama.
2. Emisije koje traju do 30 minuta mogu da se ne "seku" , one od 45 minuta jednom a više od sat vremena 2 puta. Ako "Slagalica traje manje od pola sata šta će u njoj reklame?! Nisam baš siguran da se poštuju i zakonski propisi trajanja reklama po jednom satu programa.

Neka me tuže pa da vidimo ko krši zakon!

mica

pre 13 godina

Ta pretplata je najobicnija pljacka drzave!
Treba je ukinuti. Mi nemamo kvalitetnu drzavnu televiziju kao BBC, vec se tu daju raznorazne nekulturne emisije.
Ja javni servis i ne gledam, ali upravo kao poslusan gradjanin to placam.
I nemam pare za neke druge stvari, recimo umesto toga mogu da odem u pozoriste, sto bi bilo daleko kulturnije nego gledati "Menjam zenu" i sl.
Neko treba da brani obicnog gradjanina od bahatosti drzave i da nam konacno objasni, treba li to placati ili ne. Da li nepostojanje ugovora sa RTS-om znaci i da se gradjani ne mogu utuzivati?
Da li je u redu da je Direktor RTS-a srednjoskolac sa dugackim jezikom i vezama? (Mislim, ako vec placam!)

Srecko

pre 13 godina

Ja hocu zivot, bolji zivot
da ga zgrabim poput tigra
zivot nije decija igra

Ja hocu vise, hocu bolje jos
hocu sve pa kako bude
sto to vredi kad ne spadam
u taj sloj jer zivot trazi bolje ljude

Ja hocu zivot, sve il' nista
ocu glavni zgoditak
to moj je moto ali sipak
nesto ipak tu ne stima
zivot nije loto

Ref.
Ja hocu zivot, bolji zivot
lupam glavu posred zida
gde je tanko tu se kida

Ja hocu ipak da ostvarim san
zelje sve, pa kako bude
sta to vredi kad ne spadam
u taj sloj jer zivot trazi bolje ljude

mirko

pre 13 godina

gospodine Tijanicu, da je realna cena za tv pretplatu placalo bi 90% drzave. Ovako za dva kanala treba da se plati 500 dinara, nema logike, kad kablovska sa 50 i vise kanala kosta 800 dinara.Smanjiti tv pretplatu na 100 dinara i sigurno bi 90% gradjana placalo

gromovnik ue

pre 13 godina

Pitanje koje niko ne postavlja je: Ko je odgovoran što se pretplata ne naplaćuje prinudno-sudski? Ako od 2005 godine veliki procenat stanovništva uopšte ne plaća pretplatu, a obaveza zastareva za 1 godinu, kolike prihode je država ili RTS na ovaj način izgubio, i ko je odgovoran za to? Zamislite direktora EPS-a koji kaže da neće da naplaćuje struju jer je loša ekonomska situacija. A Tijanić se hvali što ne naplaćuje prinudno i nikom ništa i ako bi se moglo govoriti i o postojanju krivičnog dela. Ukoliko ne treba da plaćamo pretplatu, a ne treba jer program RTS-a ne vredi1 5 para mesečno, a ne 500 dindži, prvo ukinite Zakon koji nas na to obavezuje, ili da ne plaćamo ni porez, struju, vodu, pa šta ako je Zakonom to propisano.... A ko plaća je budala, ovim drugim će i onako otpisati veći deo duga

charlesjovanovic@gmail.com

pre 13 godina

Zasto ne naplate ogromnin kompanijama koje reklamiraju raznorazne gluposti...neka im dignu cenu pa eto vam pretplata.

U Srbiji rade sta im se cefi znajuci da se gradjani nece buniti i zaliti . Neka se pojave milion ljudi ispred RTS pa ima da pobegne kao Hosni Mubarek....

ZOO

pre 13 godina

Clan 378. Zakona o obligacionim odnosima:
Jednogodisnji rok zastarelosti
(1) Zastarevaju za JEDNU GODINU:
- potrazivanje naknade za isporucenu elektricnu i toplotnu energiju, plin, vodu, za dimnicarske usluge i za odrzavanje cistoce, kad je isporuka, odnosno usluga isporucena za potrebe domacinstva;
- potrazivanje radio-stanice i RADIO-TELEVIZIJSKE stanice za upotrebu radio-prijemnika i TELEVIZIJSKOG prijemnika;
- potrazivanje poste, telegrafa i telefona za upotrebu telefona i postanskih pregradaka, kao i druga njihova potrazivanja koja se naplacuju u tromesecnim ili kracim rokovima;
- potrazivanje pretplate na povremene publikacije, racunajuci od isteka vremena za koje je publikacija narucena.
(2) ZASTAREVANJE TECE IAKO SU ISPORUKE ILI USLUGE PRODUZENE.

U Zakonu o radiodifuziji Srbije ne postoje nikakve odredbe o zastarelosti potrazivanja pretplate koji bi derogirali ovaj clan Zakona o obligacionim odnosima (u Zakonu od radiodifuziji se ne predvidja nikakav specijalan duzi rok za zastarelost potrazivanja radio-televizijske pretplate), sto znaci da je gorenavedeni clan Zakona o obligacionim odnosima merodavan po pitanju zastarelosti.

Platizsa

pre 13 godina

Ja redovno placam pretplatu.
Program je ocajan, sto svi kazu, repriza svih repriza itd.

Medjutim, placam rado,
da bi ujutro mogao da gledam Maju, Natasu i Dusicu.
Velik pozdrav svima sa jutarnjeg programa, i najduzim nogama RTS-a - Maji Nikolic.

Sladjan

pre 13 godina

RTS opravdava svoju naplatu gradjanima tako sto se poziva na drzavni servis i daje primer da se u vecini evropskih zemalja placa TV pretplata.
Precutali su bitne cinjenice:
1. Gradjani evropskih zemalja u kojima je obavezna TV pretplata na to... nisu primorani, vec oni koji ne zele da gledaju i placaju svoju nacionalnu televiziju mogu podneti zahtev za skrembl (tj. iskljucenje) kanala, koji ce im u roku od 24h biti omogucen.
(kad bi skremblovali svoja 2 kanala neplatisama, od tog momenta RTS ne bi ni postojao)
2. Gradjani evropskih zemalja gde je obavezna TV pretplata u paketu dobijaju jos najmanje 10 programa.
(RTS ima svega 2)
3. Gradjani evropskih zemalja gde je obavezna TV pretplata ravnopravno (npr. putem interneta, gde pretplatnici na sajtu mogu glasati i davati svoje predloge o ponudjenim emisijama. Emisije koje osvoje najveci broj poena bice emitovane do god ima interesovanja) ucestvuju u kreiranju programa i 2x godisnje dobijaju pismeni izvestaj o tome u koje projekte i programe su ulozene njihove pare.
4. Po svim normama i zakonima zabranjeno je da jedna usluga i naplata uslovljava drugu
(ovde se naplata RTS pretplate vrsi preko racuna za utrosenu el.energiju)
5. Drzavna televizija ne sme biti komrercijalna (na RTS-u - reklama do reklame)
...
Da ne govorimo o kvalitetu programa (po 50X reprize, koje su im nase babe i dede odavno platili)

mirx

pre 13 godina

Koliko ja znam bavljenje televizijom i radiom je profitabilna delatnost... ako RTS ne moze da sebe izdrzava od marketinga TV prenosa i tako dalje .... onda gospde vi treba da idete pod stecaj ili ukidanje. ja ne vidim koja bi razlika bila da nema RTS-a.... I BK televizija je bila jaka i mislilo se da ce se trziste poremetiti. ali eto nista spektakularnooo.. osta konkurentne TV preuzele su ono sto je dobro.. pa tako bi bilo i sa RTS-om...

nikola

pre 13 godina

Nema sanse, ne gledasm Tijanica,ni njegov "merac Srbijanske inteligencije"!KAD BUDE OPCIJE DA SE DUG PREUSMERI NA B92,PLATICU U MOMENTU! VEDRANE NAJ BOLJI STE!

mirx

pre 13 godina

Ja valjda kao slobodan gradjanin mogu da biram ko ce da me servisira sa informacijama, ne zelim da to bude RTS.. Kad hocu kola da popravim ja idem u servis koji ja zelim... usluge mobilne telefonije koristim od operatera kojeg ja hocu.. pa ljudi u ovoj drzavi ima jos sijaset državnih preduzeća pa daj i njih da pomognemo.... nema nametanja nameta i da je RTS najbolji opet bi to izazvalo kontraefekat....

MilosBB

pre 13 godina

Pretplata se placa u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Hrvatskoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj... u celom svetu... To je normalna stvar, problem je samo u tome što naša vlast to nije regulisala kako treba.

Djura

pre 13 godina

Ali stvarno dokle vise prica o toj pretplati?Posto je vlada donela zakon molim istu da donese i zakon po kojem cemo placati ili RTS ili SBB.Van svake pameti je da placamo dva puta istu stvar.Ah,da.Ovo je Srbija.Ovde je sve moguce.Pazite se,blize se izbori.

ljuba

pre 13 godina

Član 42. Zakona o zaštiti potrošača:
"Zabranjeno je slanje robe odnosno pružanje usluga potrošaču sa zahtevom
za plaćanje robe odnosno usluga koje potrošač nije naručio.
Ako se u slučaju iz stava 1. ovog člana, potrošač ne izjasni o robi koja je
dostavljena, odnosno usluzi koja je pružena, ne smatra se da je ponudu prihvatio.
Slanje robe odnosno pružanje usluga koje potrošač nije naručio ne može biti
izvor obaveze za potrošača i smatra se bezuslovnim poklonom koji je potrošaču
učinjen u svrhu oglašavanja."

Ovaj zakon je donela takodje Skupština Srbije :)

zrz

pre 13 godina

Zivim u mesovitom delu Vojvodine gde zive Srbi i Madjari i znam da veliki deo Srba ne placa pretplatu a Madjara nepoznajem ikog ko to placa. Imam komsije madjare koji nisu nikada do sada, dakle od kada je uvedena pretplata, platili. Stizale su im opomene oni ih pocepaju i nikom nista i ponovo Jovo nanovo. E sad ja cekam da mi stigne opomena pa da tuzim Javni servis za diskriminaciju. Po Zakonu zabranjena je diskriminacija potrosaca. Dakle Javni servis a i ova takoreci Drzava ne sme da sprovodi diskriminaciju, ili ce svi da placaju ili niko. Dakle i Madjari i Albanci i Romi i Muslimani moraju da placaju pretplatu a ne samo delimicno Srbi.
Kada su u pitanju nacionalne manjine i neplacanje onda to njihove politicke partije odmah naprave politicki problem (sto apsolutno podrzavam) ali kada je u pitanju Srbin, nema mu spasa, sledi mu plenidba imovina. Zato propadamo i zato cemo biti sluge i robovi drugima.

NikolaCa

pre 13 godina

Mediji, pa tako i televizijski programi treba da informisu, edukuju i zabave. Sta od toga nama RTS nudi? Informisanje cenzurisano, edukacije nema, a zabavni program vredja inteligenciju.

revolucija

pre 13 godina

za sta trazis pare tijanicu,za reprizu reprize boljeg zivota,ranjenog rodjaka sa sela dok selo gori....odlazi sa rts-a a od love nista!!!!!

ko krsi zakon?

pre 13 godina

Po zakonu bi i mi pripadnici nacionalnih manjina trebali da imamo emisije na svom jeziku na televiziji pa ih nema. Zasto bih ja onda postovao zakon i placao instituciju koja krsi moje pravo? Stvar je sasvim jasna.

Sasa

pre 13 godina

Pre svega da pohvalim sve komentatore na ovoj vesti. Svako je dao preko nekoliko razloga zbog kojih ne želim da plaćan TV pretplatu. Zaista verujem da i taj novčani iznos značu u mesečnom "preživljavanju" koje nam je ostalo od života. I sam polako počinjem da dolazim u tu situaciju. No, nekoliko zaista bitnih razloga su svakako navedeni. Prvo, da li je to porez ili nešto drugo. Nikakvu ugovornu obavezu nemam niti sam potpisao. Potpuno sam nezadovoljan uslugom koja mi se "servira". Jedina nova "serija", koja se ne reprizira je prenos Skupštine, doduše sa istim "glumcima" i istim epilogom od kada je počela da se emituje. Za taj program nisam uopšte zainteresovan, pa ne pristajem da finansiram reklamiranje političkih organizacija i pojedinaca. Drugo, ne znam zašto se stalno provlači priča o "nacionalnom servisu", kada se defakto radi o "beogradskoj televiziji". Asfaltiranje ulica u Beogradu me takođe neinteresuje pošto ja uglavnom idem po ovim "mojim" raskopanim kragujevačkim ulicama. Sigurno je više od 90% informativnog programa posvećeno dešavanjima u Beogradu, pa ne vidim svrhu da ostatak Srbije uopšte postoji, a samim tim i da se pretplata pominje van Beograda. Na ovu temu bi moglo još ali nekom drugom prilikom ću dopuniti. Treće vrlo mi je "drago" da sve "urbane" serije donose tematiku Beograda, dok su za ostatak zemlje rezervisane "seoske" varijante, što daje prilično jasnu sliku svakom ko dođe sa strane da je jedini grad u Srbiji Beograd a ostatak Srbije je prilično zapušteno, neobrazovano, podmuklo, opasno seosko područje gde se lako može desiti da vas ubiju kao konja, ako slučajno polomite nogu. Neko je pomenuo neprofesionalnost sportskih (ja bih dodao i ostalih) komentatora. Pa naravno. U Srbiji je najvažnije šta rade Titovi blizanci. U ostalom prostoru se ne dešava ništa i ništa nije bitno.... banalni primeri, u prethodne 2 godine Radnički iz Kragujevca bio je šampion države u odbojci, ali je 3 puta više informacija o odbojci bilo plasirano o Zvezdi. Verovatno se i novinari plaše da zađu u ovaj "tamni vilajet" ispod Bubanj potoka. Da ne širim priču o centralizaciji=beogradizaciji države na temu medija u delu da su sve nacionalne frekvencije u BG-u, pa čak i vrla nam televizija Košava sa zaista velelepnim programom, ali verovatno Niš, Kragujevac ili Novi Sad nemaju šta da kažu već "vole" da gledaju lepa nam dešavanja u Beogradu.... Zbog svega navedenog i još po nečeg što sam preskočio, gospodo "draga" nemam nameru, niti ću vam platiti ovaj nametnuti harač, pa sve i da svaki član skupštine koja je izglasala zakon dođe da me hapsi... Kada budem želeo da se reklamiram platiću lokalnim SRPSKIM televizijama. Za Beograd nisam zainteresovan.

Vladan

pre 13 godina

Kad RTS shvti da Srbija nije samo Beograd tada cu možda početi da plaćam javni servis.A do tada ću da gledam lokalnu televiziju , jer me baš briga za gužvu na Gazeli , radove u Kneza Miloša i sl. A do tada možete da me tužite koliko hoćete, ja sa vama nisam potpisao nikakav ugovor, a EPS ću da tužim zbog davanja mojih ličnih podataka bez moje saglasnosti. Kodirajte kanale pa izvolite prodavati kartice , pa da vidim dal cete onda da bacate pare dovodeći razne tv zvezde na vaše kanale plaćajući ih nenormalne iznose.

dokle?

pre 13 godina

Gospodo draga iz RTS-a, BBC je takodje javni servis i za razliku od vas nema apsolutno ni jedne reklame u toku sportskog prenosa ili filma. Vi naplacujete debelo za reklame koje vrtite toliko dugo da ponekad i zaboravim sta sam gledao pre toga. Izborite se za vase gledaoce sadrzajem i kvalitetom programa. Takodje imati struju ne znaci imati i televizor,pa stvarno ne vidim kako vasa pretplata moze biti ukljucena u racun za struju. Navedite mi jednu zemlju evropske unije gde ste taj primer \"prepisali\" ? Ne podrzavam ne placanje racuna,ali ovo je stvarno previse!

stefass

pre 13 godina

Očigledno da nešto treba promeniti u načinu izdržavanja Javnog servisa", naveo je Tijanić. -Ovo mu je jedina pametna recenica,izgleda da je ipak shatio da Srbija nije Svajcarska ,i da u Srbiji 90%Stanovnistva jedva prezivljava!
Pohvale sto se Tijanic izgleda pomalo budi!
A od tuzbi nema nista ovih 280 hiljada ljudi treba da blokira zgradu rts!

Draža Kg

pre 13 godina

Neka sadašnja vlast po hitnom postupku poništi spornu odluku o plaćanju pretplate.Onima koji su do sada redovno plaćali da se uzeti novac vrati kroz oslobađanje plaćanja poreza,smanjenja cena lekova,smanjenje registracije automobila i slično. Izgleda da vlast a i RTS nisu izvukli nikakve pouke od rušenja Slobinog ''režima''.Narod je teško pokrenuti ali kad se pokrene ...teško se i zaustavlja.Da sam ja vlast ja bih malo bolje razmislio o svemu ovome jer narod već odavno teško živi a i promene nisu baš nešto mnogo dobrog života donele.Kakva god da je RTS televizija još uvek budi sećanja na neka stara vremena (o direktoru da i ne govorim)i sve vezano za RTS je vrlo razdražljivo većem delu Srbije. Kako i promene nisu donele očekivani bolji život već se jedino promenilo to da možemo da laprdamo ovako javno a da nas niko ne privodi na informacioni razgovor džaba ova naša razmišljanja jer nema ko to da čuje.Bojim se da će ponovo zbog RTS-a da se pokrene narod a to na kraju neće biti dobro ni za vlast. Doooobro razmislite šta radite jer će biti izbora dogodine a bojim se da ste već prevršili mnoge mere i nisam siguran da to narod neće kazniti,ali ovog puta zatvorskim kaznama a ne prelascima sa funkcije na funkciju!Sve lopovske fore u ovoj jadnoj Srbiji su odavno provaljene i to jednostavno više niko neće da trpi zato Vas molim još jednom dobro razmislite oko te pretplate...nisu to neke pare navikli ste vi(pojedinci,svaka čast ostalima) na drpanje veće love.Dajte narodu ''hleba i igara'' !

Radovan

pre 13 godina

PTC (zato što se logotip ne prevodi) u svojim arhivama poseduje neprocenljivu građu koju valja sačuvati. U brojkama to je (obratite pažnju) oko 29 (dvadeset devet) godina neprekidnog emitovanja video materijala koji se čuva na fero-magnetnim i filmskim-celuloidnim trakama, nekoliko desetina hiljada fotografija, slajdova i knjiga. Takođe, u arhivama Radio Beograda, je na gramofonskim pločama, magnetofonskim trakama i kompakt diskovima sačuvano, manje-više, proteklih 70-80 godina tonskih zapisa. Da ima volje, kao što je nema, našlo bi se para i ideja kako da se ova arhivska građa učini dostupna i pojedincima i ustanovama jer je u toj arhivi i deo naših života i verovatno lepih uspomena i dragih bića. O ovome sam nekoliko puta pisao, na različitim forumima, ali nema eha ili pod ovim nebom važi i dalje ona stara "Gluvom šaputati i ćoravom namigivati nema veće dangube". I predlagao sam da se ova građa digitalizuje čime se na lak, jednostavan i pouzdan način učini dostupnom velikom broju korisnika a ulaskom u sferu velikih brojeva predlog je višestruko isplativ. Zato ja plaćam pretplatu a ne zbog dnevno političkuh prepucavanja kojih je sve više i na PTC-u i drugim TV i radio stanicama.

Dejan

pre 13 godina

@NN, to sa zvukom najverovatnije (nisam u Srbiji i ne gledam njihov program) nije tehnicki problem vec oni to namerno rade. Primetices da uvek kada pocnu reklame pojaca se i zvuk da bi privukao paznju ili probudio nekog ko je zadremao, to se ovde na zapadu odavno primenjuje i veoma je iritantno...

View

pre 13 godina

Ništa što se zove 'pretplata' ne može biti prinudno. Ako je nešto 'pretplata' – po kom osnovu se građanima preti tužbama? Po kom osnovu sudovi reaguju, kada pretplata podrazumeva dobrovoljnost?
Ako je prinudno, onda nije pretplata, već taksa/porez. A ako je taksa/porez – onda mora da bude vidljivo u budžetu. A ako bude vidljivo u budžetu – videće se i povećana javna potrošnja i videće se koliko RTS zarađuje od pretplate, od reklama i koliko dobija iz budžeta. A ako se u budžetu vidi povećana javna potrošnja – onda će MMF da zavrne slavinu politikantima na vlasti koji nas zadužuju, a potom arče taj novac.
Znači, finansiranje tzv. javnog servisa je nevidljiva stavka budžeta prebačena na teret nas građana. Mi, u stvari, subvencionišemo RTS. Verovatno je zbog toga RTS pretplata jedino što se usklađuje sa inflacijom u ovoj zemlji.

A iz ove vesti jedino nismo saznali koliki je procenat naplate u 'zenici našeg oka'.

Европска Србија

pre 13 godina

РТС не могу да гледам јер упорно форсира онај катастрофални нагласак којим се нигде не говори и који ја у животу нисам чуо ван РТС-а

јџ

pre 13 godina

Онда укините рекламе. Не желим да плаћам нешто што има рекламе. Ако не укинете рекламе, укините претплату и повећајте цену реклама. Зашто бих ја финансирао ваше клијенте? Дигните им цене, па нека вам они плаћају скупа кола и велике плате. Мене нико није питао да ли имам ТВ и да ли већ плаћам кабловску.

BB

pre 13 godina

Isljucite mi RTS, nemoram uopste da ga gledam, neka dodju da mi postave skrembler neki na TV, ako pokusam da ga skinem neka nameste da izazove kratki spoj i pokvari televizor. Sta, mene neko mora da tera da kupujem nesto. To je kao da mi SBB uvede kablovsku na silu i naredi mi da placam, e pa ne moze to tako.

bandere cekaju

pre 13 godina

Ljudi, naucite me kako se ne placa pretplata. Ja jedno vreme placao samo iznos za struju, kad ono, EPS od uplate odvajao RTS-u i za struju mi naravno napravili manjak. VELIKI. Necu da gledam i da placam emisije bivsih Jul-ovaca. Mislim na onog sto podrzava Dulica.

Bane

pre 13 godina

Po zakonu o radiodifuziji citiram "Novčanom kaznom u visini jednogodišnje pretplate kazniće se za prekršaj fizičko i pravno
lice koje ne prijavi nabavku radio i/ili TV prijemnika, u skladu sa članom 81. ovog zakona.", krivi su svi oni koji nisu prijavili svoj radio i/ili TV prijemnik, znaci nema veze da li placas ili ne TV pretplatu (koja se uz to nijednom ne spominje kao takva u citavom zakonu), vec je problem da li si prijavio prijemnik ili ne nadleznoj instituciji.

arsenije

pre 13 godina

Da li je JAVNI servis u obavezi da JAVNO objavi godisnji finansijski izvestaj, pa da vidimo svi kako servis stvarno finansijski "STOJI". Narocito koliko se placa raznim "nezavisnim" produkcijama za njihove "programe" tipa Svadba 24h, PG Mreza, SAT, Vrele gume (mlaka voda) itd. Sa svom silnom tehnikom i mnogo(preko)brojnim zaposlenima nas JAVNI servis eto ne "postizava" da ispuni svoju programsku semu sopstvenom produkcijom, ali kako ima nase pare od pretplate, on se eto u nase ime pojavljuje kao "kupac" i takvih programa koje bi normalno mogao i morao sam da proizvodi (pogledajte sta sve potpisuje BBC, koji je, koliko se secam, bio jedan od glavnih uzora za formiranje "naseg" JAVNOG servisa, tj. RTS-a).

rale72

pre 13 godina

Pa ovaj će sve učiniti da se digitalizacija RTS-a nikada ne ostvari jer je svestan da je onda niko neće gledati pa samim tim ni plaćati.Ovako će kukati i kukati,vlada će mu dati koji dinar i tako ukrug....ko plaća plaća,a ko neplaća,nikom ništa....

AndrijaBG

pre 13 godina

Koga zanima, neka pogleda gde se sve u svetu plaća pretplata:
http://en.wikipedia.org/wiki/Television_licence
Nije RTS to izmislio, ni doneo tu odluku, nemojte da ste primitivni.

Pera

pre 13 godina

AKO UKINETE pretplatu, a niste naplatili dugove neplatisama, kao sto ce verovatno biti, tuzicu drzavu za placanje pretplate za zadnjih 6 godina . plus za dusevni bol koji sam podnosio odvajajuci pare za isto. Nece moci vise, CG tablice, ne moze pa moze, bezanija iz vojske, pa pomilovanje i druge dvolicnosti drzave. Ili svi ili niko.

Sale

pre 13 godina

@x-files-napisi ti jednu tuzbu,obzirom da odlicno baratas tim stvarima.Nas jedno milion onda popuni tuzbu svojim podacima i preda tuzbu sudu,da vidimo kako ce da se odbrane.Napad je najbolja odbrana.

Mislim da ...

pre 13 godina

Svest i savest nasih ljudi je takva da nece placati nista sto im ne mogu ukinuti ili ih silom naterati. Kada bi sudstvo radilo kako treba ovakvi tekstovi ne bi postojali. A "necu da platim" bi se na sudu lako resilo.

voyko

pre 13 godina

A jel kaže glavati da je ta pretplata po zakonu o radiodifuziji namenjena proizvodnji i EMITOVANJU javnog (pre će biti jadnog) servisa? A jel kaže pijandura da će deo pretplate dati novoosnovanom preduzeću ( ETV)koje mu emituje taj program potpuno besplatno jer on nema nameru ni da im plati ni da da deo pretplate???
Ne, lopina će samo uvek kukati kako nema para... Neće reći da mu EPS ne daje ništa, jer RTS duguje silne pare za struju koju ne plaća, jer ne plaća ionako nikom ništa. Makni se masni, dosta nam te je!!!

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Xe, xe, xe, много мудар човек, није он тек тако надживео неколико режима! Сад већ спашава своје ....е пред очекивану нову промену власти и кривицу за претплату пребацује на државу. И тачно је, нема везе каква му је физиономија и квалитет, све док га неко држи ту а ми остали тог неког не спречимо у томе и ми смо саучесници. Сад ће још испасти херој јер је успео да води ТВ иако је "зла држава" давала сувише мало пара!

Dejan

pre 13 godina

Mislim da je u Srbiji zavladalo opasno stanje neplaćanja računa, i da je situacija alarmantna. Stanje je višemilionsko i država je u problemu. Prva ona ne plaća redovno za isporučenu robu, i stanje se kao virus širi dalje. Potrebna je jedna megalateralna kompenzacija. Postalo je normalno ne platiti račun I TO JE VELIKI PROBLEM. Radim u državnoj firmi i izgledalo mi je nenormalno zasnivati svoju budućnost na nekakvoj plati, već da budućnost gradim na sopstvenom znanju i prodaji istog. Ali zašto rizikovati ako nisam siguran da ću biti plaćen za svoje usluge jer je NORMALNO NE PLATITI RAČUN. Mislim da gospoda vrh zemlje nisu svesni u koju su priču i nesigurnost gurnuli ovu državu.
NEĆE NAMA SKORO BITI BOLJE
Priča sa Tijanićem, zapošljavanjem ovih i onih, dugovanjima i nekvalitetnoj usluzi je samo posledica jedne opšte neozbiljnosti.
Ali, ko preživi pričaće...

Aleksandar

pre 13 godina

Digitalizujte signal,već jednom!!!Onda se lepo borite za gledanost,tzv."rejtinge"!!!Ovako Vas baš briga-radio ne radio,svira Vam radio,naravno po našim džepovima i nervima!I prestanite gospodo iz RTS-a,više sa pretnjama,nemojte da opet prelije tamo gde ne treba!!!Nemojte ponov da sebe izvrgavate ruglu,pokvarenim jajima,kamenicama i sličnim!Nije Vam dosta,gospodo draga?!

Max

pre 13 godina

½Pretplata za RTS uvedena je 2002. godine, a počela je da se naplaćuje decembra 2005. godine. U RTS-u podsećaju da oni nisu ni uveli pretplatu, niti su nadležni za njeno naplaćivanje½

Milan Nis

pre 13 godina

Pretplatu nije uveo RTS, nego vlada Zorana Djindjica. Zalite se onima koji nam vode državu, a ne RTSu.
(Milenko, 18. mart 2011 07:45)

Ajde neka bar u jednoj stvari budu bolji od Zorana,pa neka ukinu harac!

gledalac

pre 13 godina

Plaćamo RTS plaćajući kablovsku televiziju. Neka RTS napravi ugovor sa kablovskim operaterima pa neka od njih naplati emitovanje svog programa (sramnog). Nećemo valjda dva puta plaćati TV pretplatu!?

pekar

pre 13 godina

Nema potrebe da se kaze da su im serije bez veze,da su glupe itd,kad vecina vas stojite ispred ekrana svako vece,posle 20:10 gledate te serije.A to znaci da im nije los program,zadovoljavajuci im je program.A sto se tice toga da ce da nam stignu tuzbe,nemoj Tijanicu molimo te,platicemo,KEVE MI...!!!

citajte pazljivo

pre 13 godina

I dalje svadja treba li platiti pretplatu ili ne. Neki kao razlog za neplacanje navode Tijanica i uredjivacku politiku. Niko da se osvrne na cinjenicu da je pretplata kao obaveza uvedena 2002. godine u vreme vlade Zorana Djindjica. Valjda je covek hteo Srbiju u EU pa samim tim i znao sta radi. Bolje bi vam bilo kao njegovim glasacima da zavucete ruku u dzep i da taj harac platite kad vam ga vas vodja nametnuo.

Sava

pre 12 godina

Mislim da bi najkorektnije bilo da skremblujte Vas RTS signal pa ko hoce da vas gleda neka plati pretplatu ili vec kako bi se to zvalo!

gledalac

pre 13 godina

RTS ni sa kim nije potpisao ugovor i ni jedna institucija pa ni Elektrovojvodina i sl. ne mogu da na svoju ruku da opredeljuju uplatu građana u korist RTS-a umanjujući time njihovu uplatu za struju!!!! Halo! To je otimanje iz utđeg džepa!

Dejan R. Popovic, dipl. inz.

pre 13 godina

Tacno je da je drzava donela Zakon o radiodifuziji i da je ona duzna da obezbedi sprovodjenje ovog zakona, ali nije tacno da RTS nije nadlezna za naplacivanje RTV pretplate za javni servis.

Naime, prema clanu 83. stav 8. ovog zakona, naplata mesecne pretplate vrsi se preko javnog preduzeca koje obavlja delatnost proizvodnje i distribucije elektricne energije (EPS) na nacin utvrdjen ugovorom koji repoblicka ustanova javnog radiodifuznog servisa (RTS) zakljucuje sa tim javnim servisom. Prema tome, RTS preko EPS vrsi naplatu mesecne RTV pretplate.

M.

pre 13 godina

To što RTS i Tijanić nikoga nisu tužili je isto kao kada bih ja rekao da nisam tužio RTS i Tijanića što mi nisu platili uslugu tehničkog održavanja njihovog satelita.

Te dve tužbe bi imale istu težinu.

sofista

pre 13 godina

Po Zakonu o radiodifuziji, pretplatu za RTS plaća onaj ko je prijavio prijemnik , sto nije slucaj u nas,/ A INACE GLUPO / a tek da gledamo RTS- NE , UZ STRUJU koju redovno moze platiti mozda svaki peti gradjanin, NE ova uslugu NE, NIJE PO USTAVU .......

anonimus

pre 12 godina

Ovo je stvarno sramota sto radi rts a vlada i drzava ga podrzavaju , lako je njima u vladi kad su im mesecne plate preko 200000 dinara a obicni ljudi od kojih puno njih nemaju ni za osnovne potrebe njima se namece prisilno placanje rtv pretplate.Po logici rts svako ko u kuci ima tv i radio prijemnik mora da placa rtv pretplatu bez obzira jel on njega koristi ili ne sto znaci da ja moram da uzmem televizor ili radio i da ga polupam cekicem da ne bi morao da placam pretplatu mada i u tom slucaju bi mi stizali racuni za placanje mesecne pretplate a i upozorenja na neplacanje a u krajnjem slucaju utuzivanje iako sam slao nekoliko puta obavestenja rts-u da ne koristim radio i tv prijemnike i da zelim da budem oslobodjen placanja tv pretplatena njih.Ja sam do sada stalno placao pretplatu iako nisam upalio tv godinama a isto tako ni radio , ali sve teza materijalna situacija me dovela da vise nisam u mogucnosti da placam i od danas ne placam vise nista a oni ako ce me tuze nek tuze a pare ni na taj nacin nece dobiti jel para nema!

Platizsa

pre 13 godina

Ja redovno placam pretplatu.
Program je ocajan, sto svi kazu, repriza svih repriza itd.

Medjutim, placam rado,
da bi ujutro mogao da gledam Maju, Natasu i Dusicu.
Velik pozdrav svima sa jutarnjeg programa, i najduzim nogama RTS-a - Maji Nikolic.

AndrijaBG

pre 13 godina

Koga zanima, neka pogleda gde se sve u svetu plaća pretplata:
http://en.wikipedia.org/wiki/Television_licence
Nije RTS to izmislio, ni doneo tu odluku, nemojte da ste primitivni.

MilosBB

pre 13 godina

Pretplata se placa u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Hrvatskoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj... u celom svetu... To je normalna stvar, problem je samo u tome što naša vlast to nije regulisala kako treba.

Mislim da ...

pre 13 godina

Svest i savest nasih ljudi je takva da nece placati nista sto im ne mogu ukinuti ili ih silom naterati. Kada bi sudstvo radilo kako treba ovakvi tekstovi ne bi postojali. A "necu da platim" bi se na sudu lako resilo.

Max

pre 13 godina

½Pretplata za RTS uvedena je 2002. godine, a počela je da se naplaćuje decembra 2005. godine. U RTS-u podsećaju da oni nisu ni uveli pretplatu, niti su nadležni za njeno naplaćivanje½

citajte pazljivo

pre 13 godina

I dalje svadja treba li platiti pretplatu ili ne. Neki kao razlog za neplacanje navode Tijanica i uredjivacku politiku. Niko da se osvrne na cinjenicu da je pretplata kao obaveza uvedena 2002. godine u vreme vlade Zorana Djindjica. Valjda je covek hteo Srbiju u EU pa samim tim i znao sta radi. Bolje bi vam bilo kao njegovim glasacima da zavucete ruku u dzep i da taj harac platite kad vam ga vas vodja nametnuo.

nikola

pre 13 godina

Nema sanse, ne gledasm Tijanica,ni njegov "merac Srbijanske inteligencije"!KAD BUDE OPCIJE DA SE DUG PREUSMERI NA B92,PLATICU U MOMENTU! VEDRANE NAJ BOLJI STE!

Marko

pre 13 godina

Pretplata treba da se placa, ali onda moramo da znamo na sta su pare otisle, a ne da mi placamo, a Tijanic da reprizira 'Bolji zivot' po 100-ti put!!!

Petar Orlovic

pre 13 godina

A jel mogu ja da tuzim RTS zbog toga sto mi se usluga ne dopada i zelim svoj novac nazad sto mi po zakonu o zastiti potrosaca i sleduje?

Ili jednostavno, ukinite TV pretplatu i verujte nam, VERUJTE NAM, niko vas nikada vise ne bi ni spomenuo da postojite.

NN

pre 13 godina

Treba narod da se pobuni protiv ovog zakona!
PRVO rts ima toliko reklama da bi mogli i od toga da se finansiraju, ponekad im reklamni blok traje po 10 minuta što je ravno komercijalnim TV.
DRUGO tehnički su skroz neobrazovani, čas im je zvuk pojačan da mora da smanjiš da ne bi ogluveo a čas je toliko tiho da pojačavaš skoro do maksimuma (da ne bude da je do televizora, imam kući 1 novi i 1 stari i na oba je isto!). Znači katastrofalni su, ne umeju da izjednače zvuk nego stalnoo varira!
TREĆE program koji se sastoji iz milion i jedne reprize nije zanimljiv nikome i narod ne treba da im plaća ništa jer gleda iste stvari svake godine!
ČETVRTO prenosi se samo partizan u fudbalu (mislim na našu jadnu ligu, kakva je takva je ali naša je!), a ja bih hteo da gledam i druge ekipe, npr Vojvodinu, Spartak, Jagodinu...
PETO kad smo već kod sporta pristrasnost komentatora je posebna bruka! Još jedan vid neprofesionalizma!
ŠESTO hvaliti se u trenutku tragedije u Kraljevu po tome kako su oni prvi pustili snimak iz razorenog grada i posle napadati druge televizije što su iskoristile neke delove snimka je JADNO I BEDNO!
SEDMO __________ (dopišite sami jer i Vi verovatno imate neku zamerku!).
NEĆEMO DA PLAĆAMO I . Za te pare neki ljudi mogu da kupe hranu za par dana bre!!!!!!!

Pera

pre 13 godina

AKO UKINETE pretplatu, a niste naplatili dugove neplatisama, kao sto ce verovatno biti, tuzicu drzavu za placanje pretplate za zadnjih 6 godina . plus za dusevni bol koji sam podnosio odvajajuci pare za isto. Nece moci vise, CG tablice, ne moze pa moze, bezanija iz vojske, pa pomilovanje i druge dvolicnosti drzave. Ili svi ili niko.

joker

pre 13 godina

Znaci , bolje da nisam placao pretplatu sve ove godine vec orocavao pare, pa usput i nesto zaradio i onda pred samu tuzbu u tri rate platio RTS_u bez zatezne kamate ( isto tako je bilo i sa strujom pre nekoliko godina ).
ZAKLJUCAK: mi koji se trudimo da placamo sve racune smo stvarno MAGARCI !

Jovan

pre 13 godina

Napisah vec jednom, ugledajte se na HRT koji je imao neugodan razgovor sa EU bas u vezi pretplate. I Ustavni sud bi mogao da se raspita kod komsija, a ne da bude servis DS.

Cressic

pre 13 godina

U juznoj Srbiji placa 15-30%, a mi u Vojvodini navodno 60% (sigurno je vise), pa ko je ovde lud? Mi, ocigledno! Pa sad c ja da tuzim RTS i drzavu Srbiju, zato sto ja placam, a vise od 50% ne placa!

neman

pre 13 godina

Kada ne platim vodu, iskljuce mi vodu. Kada ne platim struju, iseku mi struju. Po toj logici, ova "drzava" i gorepomenuti Direktor moze slobodno da dodje i da mi odnese televizor iz kuce (ako nadje ijedan) posto ja nemam namere da dam dinara na taj harac. Toliko.

zrz

pre 13 godina

Zivim u mesovitom delu Vojvodine gde zive Srbi i Madjari i znam da veliki deo Srba ne placa pretplatu a Madjara nepoznajem ikog ko to placa. Imam komsije madjare koji nisu nikada do sada, dakle od kada je uvedena pretplata, platili. Stizale su im opomene oni ih pocepaju i nikom nista i ponovo Jovo nanovo. E sad ja cekam da mi stigne opomena pa da tuzim Javni servis za diskriminaciju. Po Zakonu zabranjena je diskriminacija potrosaca. Dakle Javni servis a i ova takoreci Drzava ne sme da sprovodi diskriminaciju, ili ce svi da placaju ili niko. Dakle i Madjari i Albanci i Romi i Muslimani moraju da placaju pretplatu a ne samo delimicno Srbi.
Kada su u pitanju nacionalne manjine i neplacanje onda to njihove politicke partije odmah naprave politicki problem (sto apsolutno podrzavam) ali kada je u pitanju Srbin, nema mu spasa, sledi mu plenidba imovina. Zato propadamo i zato cemo biti sluge i robovi drugima.

bezimena

pre 13 godina

"Reč je uglavnom o dugogodišnjim dugovanjima koja dosežu i 20.000 dinara".

APP (ako prodje prodje) :))) RTS može da TUŽI dužnike samo za poslednjih 12 meseci, što je daleko manje od 20.000 din! U situaciji kada je masa gradjana dužna EDB, tužbe bi bile besmislene a RTS ne tuži jer unapred mora da plati sudske takse (koje bi, obzirom na broj dužnika, bile ogromna suma para)!

A.Tijanić je od "javnog servisa" napravio privatnu sportsku tv stanicu sa usputnim reprizama repriziranih repriza. NEMAM NAMERU ni pod kakvom pretnjom da to plaćam!

gromovnik ue

pre 13 godina

Pitanje koje niko ne postavlja je: Ko je odgovoran što se pretplata ne naplaćuje prinudno-sudski? Ako od 2005 godine veliki procenat stanovništva uopšte ne plaća pretplatu, a obaveza zastareva za 1 godinu, kolike prihode je država ili RTS na ovaj način izgubio, i ko je odgovoran za to? Zamislite direktora EPS-a koji kaže da neće da naplaćuje struju jer je loša ekonomska situacija. A Tijanić se hvali što ne naplaćuje prinudno i nikom ništa i ako bi se moglo govoriti i o postojanju krivičnog dela. Ukoliko ne treba da plaćamo pretplatu, a ne treba jer program RTS-a ne vredi1 5 para mesečno, a ne 500 dindži, prvo ukinite Zakon koji nas na to obavezuje, ili da ne plaćamo ni porez, struju, vodu, pa šta ako je Zakonom to propisano.... A ko plaća je budala, ovim drugim će i onako otpisati veći deo duga

Svetislav

pre 13 godina

Savet: Samo nastavite na RTS u da nam puštate programe u stilu intervju sa Mitevićem i govor Slobe na Gazimestanu, Mila Štula i društvo, pa ćemo i mi koji plaćamo pretplatu se solidarisati sa ostatkom gradjanstva. Izabrani datum za puštanje ovih istorijski dokazano protivnika demokrata je bio dan 12 Mart, u stilu "Imperija uzvraća udarac" odmah posle TV Peščanika. Očigledno da im je neko upalio svetlo pa je počela panika, pa je i ova nametnuta tema tempirana upravo sada, dok svetlo još gori.

Cvetana M

pre 13 godina

Gospodine Tijanicu, ja sa Vama i vasim servisima nemam nikakve ugovorne obaveze, pa nemam ni obavezu ni nameru da placam Vasa razmisljanja da li ja gledam ili ne program proizveden jos u vreme Josipa Broza Tita, koji je, priznajem, za svoje vreme,bio dobar, a Vi ga godinama preprodajete. Moj strujomer broji kilovate a ne Vase reprize programa starog dvadesetak godina, a jos manje broj glasova u Skupstini. Sta bi bilo kad bi servisi ves masina, sporeta, bojlera i sl. poceli da nam salju racune za odrzavanje kucnih apara samo zato sto veruju da ih imamo?

DonMiguel

pre 13 godina

Ja plaćam kablovskom operateru 860 din mesečno.Preko kablovskog operatera pratim programe RTS.Zašto se kablovski operateri i RTS ne dogovore o naknadi.Ako ne postignu dogovor-u tom slučaju neka mi bude uskraćeno praćenje programa RTS,a ja bih sagledao da li mogu da živim bez RTS-a.Ako ne mogu-platiću 500 dinara.Logično.

Radovan

pre 13 godina

PTC (zato što se logotip ne prevodi) u svojim arhivama poseduje neprocenljivu građu koju valja sačuvati. U brojkama to je (obratite pažnju) oko 29 (dvadeset devet) godina neprekidnog emitovanja video materijala koji se čuva na fero-magnetnim i filmskim-celuloidnim trakama, nekoliko desetina hiljada fotografija, slajdova i knjiga. Takođe, u arhivama Radio Beograda, je na gramofonskim pločama, magnetofonskim trakama i kompakt diskovima sačuvano, manje-više, proteklih 70-80 godina tonskih zapisa. Da ima volje, kao što je nema, našlo bi se para i ideja kako da se ova arhivska građa učini dostupna i pojedincima i ustanovama jer je u toj arhivi i deo naših života i verovatno lepih uspomena i dragih bića. O ovome sam nekoliko puta pisao, na različitim forumima, ali nema eha ili pod ovim nebom važi i dalje ona stara "Gluvom šaputati i ćoravom namigivati nema veće dangube". I predlagao sam da se ova građa digitalizuje čime se na lak, jednostavan i pouzdan način učini dostupnom velikom broju korisnika a ulaskom u sferu velikih brojeva predlog je višestruko isplativ. Zato ja plaćam pretplatu a ne zbog dnevno političkuh prepucavanja kojih je sve više i na PTC-u i drugim TV i radio stanicama.

Vizantija

pre 13 godina

Cuj ovo 60-70 odsto.Koliko tacno?
Ovo su pricali jos od 2002 godine, onda kad je bila djindjiceva vlada jel tako?
Od njegovog puta jedino je RTS pretplata ostala?
Hit ce biti kad RTS pocne da konfiskuje stanove,sad ce pod psihickim zlostavljanjem da maltretiraju naivnih gradjana i da ih ucenjuju, jer znaju da im je naplata manja od 30%.
Da li je rekao tijanic, na osnovu kog zakna mu je eps ustupio podatke svojih pretplatnika?

Sasa

pre 13 godina

Pre svega da pohvalim sve komentatore na ovoj vesti. Svako je dao preko nekoliko razloga zbog kojih ne želim da plaćan TV pretplatu. Zaista verujem da i taj novčani iznos značu u mesečnom "preživljavanju" koje nam je ostalo od života. I sam polako počinjem da dolazim u tu situaciju. No, nekoliko zaista bitnih razloga su svakako navedeni. Prvo, da li je to porez ili nešto drugo. Nikakvu ugovornu obavezu nemam niti sam potpisao. Potpuno sam nezadovoljan uslugom koja mi se "servira". Jedina nova "serija", koja se ne reprizira je prenos Skupštine, doduše sa istim "glumcima" i istim epilogom od kada je počela da se emituje. Za taj program nisam uopšte zainteresovan, pa ne pristajem da finansiram reklamiranje političkih organizacija i pojedinaca. Drugo, ne znam zašto se stalno provlači priča o "nacionalnom servisu", kada se defakto radi o "beogradskoj televiziji". Asfaltiranje ulica u Beogradu me takođe neinteresuje pošto ja uglavnom idem po ovim "mojim" raskopanim kragujevačkim ulicama. Sigurno je više od 90% informativnog programa posvećeno dešavanjima u Beogradu, pa ne vidim svrhu da ostatak Srbije uopšte postoji, a samim tim i da se pretplata pominje van Beograda. Na ovu temu bi moglo još ali nekom drugom prilikom ću dopuniti. Treće vrlo mi je "drago" da sve "urbane" serije donose tematiku Beograda, dok su za ostatak zemlje rezervisane "seoske" varijante, što daje prilično jasnu sliku svakom ko dođe sa strane da je jedini grad u Srbiji Beograd a ostatak Srbije je prilično zapušteno, neobrazovano, podmuklo, opasno seosko područje gde se lako može desiti da vas ubiju kao konja, ako slučajno polomite nogu. Neko je pomenuo neprofesionalnost sportskih (ja bih dodao i ostalih) komentatora. Pa naravno. U Srbiji je najvažnije šta rade Titovi blizanci. U ostalom prostoru se ne dešava ništa i ništa nije bitno.... banalni primeri, u prethodne 2 godine Radnički iz Kragujevca bio je šampion države u odbojci, ali je 3 puta više informacija o odbojci bilo plasirano o Zvezdi. Verovatno se i novinari plaše da zađu u ovaj "tamni vilajet" ispod Bubanj potoka. Da ne širim priču o centralizaciji=beogradizaciji države na temu medija u delu da su sve nacionalne frekvencije u BG-u, pa čak i vrla nam televizija Košava sa zaista velelepnim programom, ali verovatno Niš, Kragujevac ili Novi Sad nemaju šta da kažu već "vole" da gledaju lepa nam dešavanja u Beogradu.... Zbog svega navedenog i još po nečeg što sam preskočio, gospodo "draga" nemam nameru, niti ću vam platiti ovaj nametnuti harač, pa sve i da svaki član skupštine koja je izglasala zakon dođe da me hapsi... Kada budem želeo da se reklamiram platiću lokalnim SRPSKIM televizijama. Za Beograd nisam zainteresovan.

PRIMER IZ PRAKSE

pre 13 godina

Kad sam bila na drgoj godini Pravnog fakulteta profesor nam je dao poredjenja za naknadu stete u kontinentalnom i anglosaksonskom pravu pa je uzeo tuzbu iz prakse jednog americkog suda. Zena je gledala TV program jedne stanice i toooooliko je bio dosadan da je ona jadna od muke zevala i zevala, od silnog zevanja iscasila je vilicu i zavrsila u bolnici (istinit slucaj), zatim je tuzila TV stanicu i dobila ogroooooomnu odstetu. Molim zato ove dusebriznike sto se pozivaju kako se i u drugim drzavama pretplata placa da uzmu i ovaj slucaj u obzir, pa da onda RTS najveci deo svojih prihoda izdvoji za placanje nadoknade nezadovoljnim gledaocima!

Anita

pre 13 godina

Sram ga bilo. I njega i sve te nesposobnjakovice koji rade na RTS-u. Redovno plaćam pretplatu, a za uzvrat ne dobijam ni obrazovni, ni naučni, ni dečji ni zabavni program. Dobijam tonu smeća i šunda i reprize nekih pradavnih serija. A nebulozama tipa "Ranjeni orao" i tome slično ne bih komentarisala.

Dare

pre 13 godina

Situacija je jasna, osim sto neopravdano hoce ovakvim merama da naplate SVE PRETPLATE od 2005. godine, RTS ne dobija skoro nista jer mnogi ne placaju struju ni 100% mesecnog racuna. Pravno je cisto, ako i cim vas tuze, u roku od 2 dana pozovite se pismeno kod suda na zastarelost -i onda mogu -ako hoce da nastave proces- naplatiti SAMO 1 godinu pre tuzbe!NISTA PRE TOGA!Ko god dobije ovu "ponudu" za placanje u ratama -ne odgovarati!

McClane

pre 13 godina

Uopste necu da pricam da li ja imam posao,kako zivim itd jer to nije uostalom ni bitno za ovu pricu!Mi placamo fiksni telefon,ako ne zelis fixnu liniju,oni ti je iskljuce i kraj!Isto je sa kablovskom,isto je sa intenetom,pa cak i sa strujom,nije obavezn,ali obavezna je pretplata,e pa ne bi trebalo!Drugo,sta ja dobijam za tu pretplatu?Reklame koje se ne bi trebale emitovati,kada vec se placa pretplata,reprize reprizinih repriza,rijaliti programi i emisije koje prijaju vlasti!Trece ja placam kablovsku,a svi znamo sta to znaci!Da li time automatski ja moram rtsu placati dva puta?Ne kazem da ne treba da se placa pretpata,ali u ovim uslovima?Ne,nikako!

Milan Nis

pre 13 godina

Pretplatu nije uveo RTS, nego vlada Zorana Djindjica. Zalite se onima koji nam vode državu, a ne RTSu.
(Milenko, 18. mart 2011 07:45)

Ajde neka bar u jednoj stvari budu bolji od Zorana,pa neka ukinu harac!

Genije

pre 13 godina

Opet se ugledamo na zapad. Pa jel i na zapadu 5e pretplata na "javni servis". Pa dokle više. Dok mi svi vi monopolisti i haračlije pouzimate deo, ja BUKVANO nemam za hranu!!!

Zmaj

pre 13 godina

Nemojte da nasedate na ove provokacije od strane Tijanica i RTS-a. Ne mogu da vas tuze za nista osim za poslednjih 12 meseci duga(oko 6000 din), a ne mogu ni kamatu da vam naplate ni na tih 6000. Tako da-ne placajte!

Romulus

pre 13 godina

Po vokaciji sam pravnik (što me je sramota da kažem s obzirom od koga sam učio i kod koga sam polagao )pa imam pitanje za bilo kog profesora Pravnog fakulteta: zašto DVA puta plaćam nešto što ne želim da kupim ? Po kom to načelu ja MORAM da platim RTS iako plaćam kablovsku koja MORA deo novca da prebaci RTS-u kao plaćanje za puštanje njihovog programa kroz svoj sistem ? Hoće li sada i Discovery Chanel , HBO i HRT da mi traže da im platim ? MOžda bi trebalo da se donese zakonn u skupštini po kome plaćamo i javni servis hrvatske (namerno je napisano malim slovom), jer, zaboga, imam na SBB-u i HRT 1 i 2 !
I DA : JA NE ŽELIM DA KUPIM TAJ PROIZVOD !!!!

Iznogud

pre 13 godina

Kada sam pre tri godine pozvao RTS i tražio broj žiro računa na koji bih uplaćivao pretpaltu, jer nisam moga da EPSu izmirujem na vreme račune odgovor je bio: ne može, prvo EPS uzima svoje RTS-u šta ostane. Sada vidim da može uplata na poseban račun. Toliko je očigledno da danas u firmama, posebno javnim preduzećima sede i odlučuju ljudi koji nemaju pojma o poslu za koji su plaćeni. Srbiji je to ubedljivo najveći problem: nekompetencija menadžera, preplavili su nas sega-mega kadrovi, profesori geografije i japanskog jezika postaju rukovodioci u telekomunikacijama, pa i ministri... pravnik vodi poljoprivredu, itd... Dakle, neznanje caruje Srbijom, i tu krizu nam niko nije nametnuo-uništavamo sami sebe, iznutra.

Bane

pre 13 godina

Po zakonu o radiodifuziji citiram "Novčanom kaznom u visini jednogodišnje pretplate kazniće se za prekršaj fizičko i pravno
lice koje ne prijavi nabavku radio i/ili TV prijemnika, u skladu sa članom 81. ovog zakona.", krivi su svi oni koji nisu prijavili svoj radio i/ili TV prijemnik, znaci nema veze da li placas ili ne TV pretplatu (koja se uz to nijednom ne spominje kao takva u citavom zakonu), vec je problem da li si prijavio prijemnik ili ne nadleznoj instituciji.

pekar

pre 13 godina

Nema potrebe da se kaze da su im serije bez veze,da su glupe itd,kad vecina vas stojite ispred ekrana svako vece,posle 20:10 gledate te serije.A to znaci da im nije los program,zadovoljavajuci im je program.A sto se tice toga da ce da nam stignu tuzbe,nemoj Tijanicu molimo te,platicemo,KEVE MI...!!!

Cist racun duga ljubav ali nedam pare

pre 13 godina

RTS treba da finansiraju oni koji se na njoj pojavljuju.
Jedino oni imaju interesa i novca za tako nesto.

Brainiac

pre 13 godina

"U RTS-u podsećaju da oni nisu ni uveli pretplatu, niti su nadležni za njeno naplaćivanje"

"Aleksandar Tijanić, direktor Javnog servisa, kaže da RTS nije nikog tužio, već je poslao opomene, na šta ga obavezuju zakoni"

Ili si nadležan ili nisi. Nema trećeg. Ako nisi, zašto ljudima šalješ opomene?

bezimena

pre 13 godina

"Reč je uglavnom o dugogodišnjim dugovanjima koja dosežu i 20.000 dinara".

APP (ako prodje prodje) :))) RTS može da TUŽI dužnike samo za poslednjih 12 meseci, što je daleko manje od 20.000 din! U situaciji kada je masa gradjana dužna EDB, tužbe bi bile besmislene a RTS ne tuži jer unapred mora da plati sudske takse (koje bi, obzirom na broj dužnika, bile ogromna suma para)!

A.Tijanić je od "javnog servisa" napravio privatnu sportsku tv stanicu sa usputnim reprizama repriziranih repriza. NEMAM NAMERU ni pod kakvom pretnjom da to plaćam!

Darko

pre 13 godina

Ocigledno da nesto treba da drzava promeni u nacinu kontrole visegodisnjeg rasipanja para u RTS-u poreskih obveznika i kriminalnom punjenju dzepova tvojih "ortaka" i tvoje ekipe, i da prestane vise da IZDRZAVA takve jezive kadrove.

DEKI BGD

pre 13 godina

Kada je počela da se plaća pretplata, cena je bila 300 dinara. Tada smo imali 3 kanala, što u prevodu ispada 100 dinara po kanalu. Danas je pretplata 500 dinara, odnosno 250 dinara po kanalu. Nađite mi proizvod koji je u poslednjih 6 godina poskupeo 150%. Veoma teško.

Icarus

pre 13 godina

Necu bre da placam RTS! Placam kablovsku i to je i previse! Ne gledam RTS niti cu ga gledati! Dosta vise sa ovim otimacinama! A ti Tijanicu nadji drugi izvor novca

aca

pre 13 godina

"To propisuju zakoni a ne RTS i ja mogu da odgovaram ako ih ne poštujem", izjavio je Tijanić.

Lele, rešio Tijanić da se pridržava zakona jer može da "odgovara". Možda će da ga postave za ministra.

Aleksandar

pre 13 godina

A dobro, ako je RTS `javni servis` gde ja mogu videti detaljni finansijski izvestaj o tome koliko se novca prikupilo od pretplate, koliko od reklama, koliko od prodaje programa (ako se ista uopste i pravi na tom RTS-u). I koliko je otislo na rashode, i to do u paru?

Britanci to mogu da vide na sajtu svog `javnog servisa` koji inace placaju odvojeno i nevezano za nekakve racune za struju ili sta vec. Ako vec hocete da se poredite sa BBC-jem, 'ajd da vidimo bar finansijske izvestaje.

Александар Илић

pre 13 godina

Смањите нереално високу преплату са 5€ на 1€, програм ограничите на информативне, образовне и за државу важне догађаје, не финансирајте комерцијалне серије, смањите беспотребно људство, продајте непотребне објекте и опрему,......
Једноставно је РТС себе погрешно позиционирао, иако добија преплату отима све што може комерцијалним станицама, није се одрекао реклама, уместо образовног програма који је раније био врхунски сад финансира неке одвратне сапунице проглашавајући их за серије рекордне гледаности.
Пошто Тијанић не размишља од смањењу РТС-а у оквире који му реално припадају - држава би требала да се позабави тиме.

Draža Kg

pre 13 godina

Neka sadašnja vlast po hitnom postupku poništi spornu odluku o plaćanju pretplate.Onima koji su do sada redovno plaćali da se uzeti novac vrati kroz oslobađanje plaćanja poreza,smanjenja cena lekova,smanjenje registracije automobila i slično. Izgleda da vlast a i RTS nisu izvukli nikakve pouke od rušenja Slobinog ''režima''.Narod je teško pokrenuti ali kad se pokrene ...teško se i zaustavlja.Da sam ja vlast ja bih malo bolje razmislio o svemu ovome jer narod već odavno teško živi a i promene nisu baš nešto mnogo dobrog života donele.Kakva god da je RTS televizija još uvek budi sećanja na neka stara vremena (o direktoru da i ne govorim)i sve vezano za RTS je vrlo razdražljivo većem delu Srbije. Kako i promene nisu donele očekivani bolji život već se jedino promenilo to da možemo da laprdamo ovako javno a da nas niko ne privodi na informacioni razgovor džaba ova naša razmišljanja jer nema ko to da čuje.Bojim se da će ponovo zbog RTS-a da se pokrene narod a to na kraju neće biti dobro ni za vlast. Doooobro razmislite šta radite jer će biti izbora dogodine a bojim se da ste već prevršili mnoge mere i nisam siguran da to narod neće kazniti,ali ovog puta zatvorskim kaznama a ne prelascima sa funkcije na funkciju!Sve lopovske fore u ovoj jadnoj Srbiji su odavno provaljene i to jednostavno više niko neće da trpi zato Vas molim još jednom dobro razmislite oko te pretplate...nisu to neke pare navikli ste vi(pojedinci,svaka čast ostalima) na drpanje veće love.Dajte narodu ''hleba i igara'' !

Majkl Dudikof

pre 13 godina

Isti taj RTS ne ispunjava svoje obaveze i na pretnju tuzbom reaguje sa smahom.

Naime, ucestvovao sam u njihovom kvizu Visoki napon, i osvojio izvesnu sumu novca. Rok za isplatu je 60 radnih dana. Rok je istekao. Nazvao sam finasijsku sluzbu medijskog servisa i na pitanje kada misle da ispune ugovrnu obavezu koju su prekrsili dobio sam sledeci odgovor - HA HA HA Hi Hi Hi.

Kada sam napomenuo da imam sve osnove da ih tuzim i vrlo lako dobijem spor, nonsalantno su odgovorili - Samo napred, dobicete tuzbu, a pare ko zna kad.

I oni sada imaju obraza da nesto pricaju... a milionske iznose koje daju voditeljima, pa za glupave serije...

p.s. neka se redakcija slobodno pozabavi ovim pitanjem i napise tekst koji ce prikazati kako rts izmiruje svoje obaveze, imate mail, rado cu vam dati izjavu

dr

pre 13 godina

Pa možda ne mora voditelj jutarnjeg programa na RTS-u da ima i do 10 puta veću platu od kardiologa...
Možda je to rešenje da izađu iz krize

Европска Србија

pre 13 godina

РТС не могу да гледам јер упорно форсира онај катастрофални нагласак којим се нигде не говори и који ја у животу нисам чуо ван РТС-а

BB

pre 13 godina

Isljucite mi RTS, nemoram uopste da ga gledam, neka dodju da mi postave skrembler neki na TV, ako pokusam da ga skinem neka nameste da izazove kratki spoj i pokvari televizor. Sta, mene neko mora da tera da kupujem nesto. To je kao da mi SBB uvede kablovsku na silu i naredi mi da placam, e pa ne moze to tako.

Teddy Picker

pre 13 godina

Niti placam, niti planiram da platim, mogu slobodno da mi ga iskljuce i onako ga ne gledam! Da im nije ove pretplate ne bi ih niko pomenuo kao televiziju, sem mozda pacijenata koji uzivaju u onim seljackim serijama sto vredjaju inteligenciju-e ti neka im placaju, ja nedam!

pit stop

pre 13 godina

za pretplatu je duzna kablovska televizija koja ima ugovor sa RTS-om a ne narod da placa harac dva puta jednom kablovskoj sa 100 kanala i istu cenu RTS-u za 2 kanala. Sramota za drzavu koja je dozvolila javno reketiranje javnog servisa kroz uplatnice za struju. Ako su zeleli nezavisnost onda neka zive putem reklama kao sve televizije u svetu.

Zakon

pre 13 godina

Prema zakonu o obligacionim odnosima niko u ovoj zemlji nije dužan da plaća rtv pretplatu jer niko nije pitan želi li tu pretplatu, nije dobio račun. Prema tome, ovo je potpuno nezakonit način naplate pretplate i svako utuženje sa njihove strane može na sudu da se završi čak i sa njihovom odštetom prema tuženima. Po ko zna koji put država je kontradiktorna. Ono što bih ja pitao je - gde taj novac ide? Dali ga RTS uopšte dobija? Ko sme da pita G. Tijanića dali mesečno ili kad god dobija taj novac koji gomila naivnog stanovništva plaća svaki mesec? Radila bi gomila spinova i demagogije.

TomaS

pre 13 godina

Pre svega, RTS nije javni servis GRAĐANA, nego servis VLASTI, jer nema ni jednu stalnu istraživačku rubriku tipa INSAJDER, jer ne raskrinkava afere tipa DRUMSKA, ŽELEZNIČKA, PRIVATIZACIONA i druge mafije, već emituje bezazlene (reklamne) intervjue sa političarima. Pa, kome treba takav servis izuzev onima na vlasti? Normalno bi bilo da se takav program finansira iz državnog budžeta. Jeste, ali vlast hoce da svoje reklamiranje prebaci na teret građana. Licemerno!
Nego, postoji jednostavno rešenje: neka kablovski operator ponudi svojim korisnicima da plaćaju gledanje programa RTS-a, pa ko ne plati, nema gledanja. Meni su tako ponudili porno filmove, ja nisam platio i oni su mi uskratili gledanje "pornića". Zašto tako ne učine i sa RTS-om? To je isto!

Pavle

pre 13 godina

Dole vlada!Ona podrzava pljacku naroda.Pljackaju nas na sve strane.Koliko ova zemlja ima slucajeva Kolubara?Koliko ima pljackaskih politickih Javnih preduzeca?Sad i televizija.Sve to pod formom zakona?Pazite, svaki siromasni gradjanin Srbije placa 860,oo dinara za KTV, i jos 500,oo za pretplatu.A zasto?Da bi politicari kojima gradjani sluze mogli da zevzece po RTS 1 iRTS 2...Kolike su plate na televiziji?Koliko prima Tijanic, Zika sarenica i ostali.Pokazite javno koliko primate Vi u televiziji.Vi ste javni servis.E onda listinge na sunce da vidimo koliko primate...Pa da vam se onda i plati...Ovako samo Vi tuzite.Ja to dozivljavam kao da me Tadic tuzi.A sa njim i njegovom strankom cu se razracunati na izborima.Jednom za svagda.Bice manji od SPO-a.Dole vlada!

skunk021

pre 13 godina

Već je sve rečeno milion puta.Vrtimo se u krug non-stop pa se ja tako svakog 15.u mesecu iznova osačam kao reketirani magarac.

Marko

pre 13 godina

Naplacivanje TV pretplata je zakonito.
To je tacno, ali procitajte Zakon o radiodifuziji, clan 81.
Agenciji ste duzni da prijavite tv i radio u roku od 15 dana sto je vasa zakonska obaveza....Tek posto ste prijavili prijemnik RTS moze da naplacuje pretplatu.
Sto znaci da vas mogu goniti teoretski sto niste prijavili TV ili radio prijemnik, ali nikako sto niste placali pretplatu.
Ovo sto se sad radi je nezakonito. To je razlog sto i ne smeju da pokrenu ni jedan sudski postupak. Inace oni koji su placali TV pretplatu do sada mislim da bi sudski dobili povrat novca.

View

pre 13 godina

Ništa što se zove 'pretplata' ne može biti prinudno. Ako je nešto 'pretplata' – po kom osnovu se građanima preti tužbama? Po kom osnovu sudovi reaguju, kada pretplata podrazumeva dobrovoljnost?
Ako je prinudno, onda nije pretplata, već taksa/porez. A ako je taksa/porez – onda mora da bude vidljivo u budžetu. A ako bude vidljivo u budžetu – videće se i povećana javna potrošnja i videće se koliko RTS zarađuje od pretplate, od reklama i koliko dobija iz budžeta. A ako se u budžetu vidi povećana javna potrošnja – onda će MMF da zavrne slavinu politikantima na vlasti koji nas zadužuju, a potom arče taj novac.
Znači, finansiranje tzv. javnog servisa je nevidljiva stavka budžeta prebačena na teret nas građana. Mi, u stvari, subvencionišemo RTS. Verovatno je zbog toga RTS pretplata jedino što se usklađuje sa inflacijom u ovoj zemlji.

A iz ove vesti jedino nismo saznali koliki je procenat naplate u 'zenici našeg oka'.

Marko

pre 13 godina

Poželim da pogledam šta nam od školskog, obrazovnog programa nudi "javni servis" danas. Rekoh poželim, obzirom da inače nemam prilike prepodne da gledam televiziju.

Tako, sasvim naivno, prebacim na Prvi program RTS-a. Do 9 ujutru je trajao "Jutarnji program". OK, tako je bilo i osamdesetih, kad sam bio klinac. Kad se završio, očekivao sam neku lepu emisiju za školski uzrast, kad ono, "Bolji život"!

Mislim, nije nam stigao bolji život, već je samo po četiristosedamdesetosmi put reprizirana, kako ono kažu, "serija rekordne gledanosti".

Dobro, pomislio sam, možda je još rano, možda deca ustaju nešto kasnije.

U 9:42, posle rekordne serije, eto ti emisije o tome šta su lepo i ružno naši političari radili prethodnog dana.

Pa dobro, možda se deca još protežu u krevetu, pa da premostimo vreme do 10, i do stvarnog početka školskog programa,ponadao sam se.

U 10 su bile vesti, i kad sam već krenuo da trljam ruke očekujući nešto zaista obrazovno, eto ti razglednice o Siriji. Nije loše, može nešto i da se nauči, samo kad emisija ne bi trajala svega pola sata, i kad ne bi bila posvećena isključivo religijskim temama. Mislim, cela zemlja stade u pola sata... ali 'ajde, bolje išta nego ništa. Onima koji imaju veronauku u školi, možda će koristiti.

U 10:35 sledi ponovo interesantno osmišljena emisija, "Na skriveno te vodim mesto",čiji potencijal da saznamo nešto o svojoj zemlji uz pomoć neke poznate ličnosti, biva potpuno ubijen dužinom trajanja od svega 25 minuta.

U 11 eto nam ponovo vesti, a posle njih, kada su se deca dobrano razbudila, kreće pravo snažno obrazovanje - umesto nekadašnjih emisija u kojima se učio engleski jezik uz Milu Stanojević Bajford, sad se uči engleski sleng uz "Očajne domaćice".

Dobro, vremena se menjaju, možda ja ne shvatam koliko je sleng neophodan.

U 12, začudo ne idu vesti, već je na redu pravi "Dnevnik". U redu, treba deca da budu i informisana. Mislim, šta ako ih neko pita o političkoj situaciji u Libiji, ili o tome kad će biti gotov "Koridor 10"?

U 12:15, dolazimo do manje-više razgibavanja, jer je na redu "Sport plus". Jeste, i dalje važi da je u zdravom telu zdrav duh, samo mislim da je ovo više emisija tipa, "Pikaj loptu i postani bogat". No, kažem ja, možda je mene vreme pregazilo...

U 12:25, taman nešto pre nego što deca koja idu popodne u školu počnu da traže ranac i svesku koju će poneti, ide jedna od ključnih emisija, "Vreme i stanje na putevima". To je bitno, da bi mogli da slože odeću prema vremenskim prilikama, i da bi znali koliko će čekati autobus zbog radova na "Gazeli".Molim lepo, ima neki edukativni karakter.

U 12:30 ide "Evronet", onako na blic, da deca brzo upiju još koju evropsku vrednost, pre nego što sednu da ručaju pre polaska u školu.

U 12:35, taman dok su za ručkom, ide pogodno pripremljena emisija o zdravom kuvanju i integralnom brašnu, da bi deca znala kakvu kiflu da traže u pekarici na ćošku za vreme velikog odmora.

U 12:45, kada se već jedva čeka polazak od kuće, počinje sam klimaks školskog programa, sa serijom "Mesto zločina: Las Vegas". E sad, jes' da serija nije za mlađe od 16 godina, ali kakav biste bili roditelj, ako biste svom malom šestaku, sedmaku ili osmaku zabranili da gleda emisiju koja se pušta u po' bela dana?

Dok se serija završi, negde oko 13:35, vaše dete je već na putu ka školi, a vi sa punim ponosom jednog odgovornog roditelja, znate da ste učinili sve da sazna što više iz "magične kutije".

Jes' da vam deluje da program nije onako interesantan kao u vaše vreme, i čudi vas kako nigde nema "Opstanka", "Kockice", "Tajmsove istorije", učenja engleskog, biologije, geografije, ali ostajete svesni toga da ste bogamu već matori za ovako brz napredak tehnike i tehnologije, i da valjda gos'n Tijanić bolje od vas zna šta je deci potrebno.

Ipak je on direktor televizije, a vi mu verujete da za svoje pare dobijate program baš onakav kakav vašoj deci treba.

Uostalom, ko vam je kriv što ste navikli da školski program mora da ide na Prvom programu. Što niste prebacili na Drugi?

Tamo se dešava prava žurka!

Budi vas verski kalendar,pa ide neka simpatična, premda sasvim "no name" animirana serija, pa još par, malo manje "no name" animiranih serija, i tako sve do pola 9.

Onda ide 40 minuta "Zooteke", a vama koji se sećate "Opstanka", upšravo je to vreme da ne gledate TV, da se ne biste iznenadili gde smo stigli sa programom.

U 9:08 će vas sačekati serija o Njegošu sa koje je tek dvadesetiosmi put obrisana prašina.

Pa šta ako je serija iz osamdesetih? Njegoš je umro pre 160 godina, i šta vi sad novo očekujete da se sazna? Uostalom, baš su lepo sve tada snimili, kad je moglo da se lako putuje po Crnoj Gori, bez pasoša, taksi i sličnih savremenih gluposti.

E sad, jes' da emisija traje svega 15 minuta, ali molim lepo, nema se vremena za šira razglabanja!

Onda sledi celih 28 minuta posvećenih srpskoj muzici 20. veka, taman da se i vi i vaše dete lepo razmrdate, a onda se posvećujete 15-minutnoj poduci iz likovnih tehnika, praćenoj sa teškom mukom od programske šeme otetih 7 minuta posvećenih enciklopedijskim podacima o Antoanu van Levenhuku... mislim, šta će vam više o ocu mikrobiologije?

Onda prelazimo na totalno moderni, ma čak i post-moderni blok, neophodan savremenom čoveku, ali i detetu. Tu je "Kontekst 21", umesto neke starinske, bljakave emisije o književnosti i umetnosti, pa onda sledi "Metropolis", pa za njim, eto čuda, i "Metropolis u Šidu". Svi oni koji bi rekli, "nije šija, nego vrat", ili "presipanje iz šupljeg u prazno", treba da se stide!

E, a onda u 11:30, ide emisija o istoriji cenzure. Pa molim vas, u vremenu u kom su deca ugrožena sa svih strana raznim blasfemičnim sadržajima, ovakvih emisija nikad dosta dragi roditelji!

U podne se već prebacujemo na polučasovni pregled Lige šampiona, a ko izdrži do 12:30, i odoli emisiji o integralnom brašnu na Prvom programu, može da pogleda celih pola sata programa o muzičkoj omladini, i našem mladom maestru Vojinu Kociću, na gitari.

Dok se ta emisija završi, polako ćete dete spremati da krene, iako ste svesni da time činite neoprostivi greh, jer u 13 časova počinje nezamenljivi "Trezor".

Eto, dragi roditelji, pa vi sad nemojte da platite pretplatu, ako detetu želite da uskratite ovakvo bogatstvo spoznaje, sadržano u osavremenjenom školskom programu.

Ma, imate li srca...

ZOO

pre 13 godina

Clan 378. Zakona o obligacionim odnosima:
Jednogodisnji rok zastarelosti
(1) Zastarevaju za JEDNU GODINU:
- potrazivanje naknade za isporucenu elektricnu i toplotnu energiju, plin, vodu, za dimnicarske usluge i za odrzavanje cistoce, kad je isporuka, odnosno usluga isporucena za potrebe domacinstva;
- potrazivanje radio-stanice i RADIO-TELEVIZIJSKE stanice za upotrebu radio-prijemnika i TELEVIZIJSKOG prijemnika;
- potrazivanje poste, telegrafa i telefona za upotrebu telefona i postanskih pregradaka, kao i druga njihova potrazivanja koja se naplacuju u tromesecnim ili kracim rokovima;
- potrazivanje pretplate na povremene publikacije, racunajuci od isteka vremena za koje je publikacija narucena.
(2) ZASTAREVANJE TECE IAKO SU ISPORUKE ILI USLUGE PRODUZENE.

U Zakonu o radiodifuziji Srbije ne postoje nikakve odredbe o zastarelosti potrazivanja pretplate koji bi derogirali ovaj clan Zakona o obligacionim odnosima (u Zakonu od radiodifuziji se ne predvidja nikakav specijalan duzi rok za zastarelost potrazivanja radio-televizijske pretplate), sto znaci da je gorenavedeni clan Zakona o obligacionim odnosima merodavan po pitanju zastarelosti.

Aleksandar

pre 13 godina

60-70% Beograda placa pretplatu zato sto zivi u iznajmljenom stanu i samim time nema izbora jel ce u suprotom imati problema sa vlasnikom stana koga samo interesuje da ne preuzima dugovanja i briga ga bas za RTS.

Srecko

pre 13 godina

Ja hocu zivot, bolji zivot
da ga zgrabim poput tigra
zivot nije decija igra

Ja hocu vise, hocu bolje jos
hocu sve pa kako bude
sto to vredi kad ne spadam
u taj sloj jer zivot trazi bolje ljude

Ja hocu zivot, sve il' nista
ocu glavni zgoditak
to moj je moto ali sipak
nesto ipak tu ne stima
zivot nije loto

Ref.
Ja hocu zivot, bolji zivot
lupam glavu posred zida
gde je tanko tu se kida

Ja hocu ipak da ostvarim san
zelje sve, pa kako bude
sta to vredi kad ne spadam
u taj sloj jer zivot trazi bolje ljude

uvređeni

pre 13 godina

"Član 23. Ustava Srbije:
Ljudsko dostojanstvo je neprikosnoveno i svi su dužni da ga poštuju i štite."

Kako RTS svojim "programom" svaki dan gazi po mom dostojanstvu i dostojanstvu drugih građana Srbije, zahtevam da mi se isplati novčana odšteta za pretrpljeni bol !

Repriza reprize

pre 13 godina

Zašto se Tijanić vezao za račune za struju!Baš je nekako jadno, kao što je jadno ponižavanje ovog naroda tv programom !Postoji Zakon o obligacionim odnosima, rokovi zastarelosti potraživanja, i naravno RTS treba prvo da dokaže da ja imam televizor!Neka nas više ne maltretiraju!

Dejan

pre 13 godina

Mislim da je u Srbiji zavladalo opasno stanje neplaćanja računa, i da je situacija alarmantna. Stanje je višemilionsko i država je u problemu. Prva ona ne plaća redovno za isporučenu robu, i stanje se kao virus širi dalje. Potrebna je jedna megalateralna kompenzacija. Postalo je normalno ne platiti račun I TO JE VELIKI PROBLEM. Radim u državnoj firmi i izgledalo mi je nenormalno zasnivati svoju budućnost na nekakvoj plati, već da budućnost gradim na sopstvenom znanju i prodaji istog. Ali zašto rizikovati ako nisam siguran da ću biti plaćen za svoje usluge jer je NORMALNO NE PLATITI RAČUN. Mislim da gospoda vrh zemlje nisu svesni u koju su priču i nesigurnost gurnuli ovu državu.
NEĆE NAMA SKORO BITI BOLJE
Priča sa Tijanićem, zapošljavanjem ovih i onih, dugovanjima i nekvalitetnoj usluzi je samo posledica jedne opšte neozbiljnosti.
Ali, ko preživi pričaće...

rale72

pre 13 godina

Pa ovaj će sve učiniti da se digitalizacija RTS-a nikada ne ostvari jer je svestan da je onda niko neće gledati pa samim tim ni plaćati.Ovako će kukati i kukati,vlada će mu dati koji dinar i tako ukrug....ko plaća plaća,a ko neplaća,nikom ništa....

Sladjan

pre 13 godina

RTS opravdava svoju naplatu gradjanima tako sto se poziva na drzavni servis i daje primer da se u vecini evropskih zemalja placa TV pretplata.
Precutali su bitne cinjenice:
1. Gradjani evropskih zemalja u kojima je obavezna TV pretplata na to... nisu primorani, vec oni koji ne zele da gledaju i placaju svoju nacionalnu televiziju mogu podneti zahtev za skrembl (tj. iskljucenje) kanala, koji ce im u roku od 24h biti omogucen.
(kad bi skremblovali svoja 2 kanala neplatisama, od tog momenta RTS ne bi ni postojao)
2. Gradjani evropskih zemalja gde je obavezna TV pretplata u paketu dobijaju jos najmanje 10 programa.
(RTS ima svega 2)
3. Gradjani evropskih zemalja gde je obavezna TV pretplata ravnopravno (npr. putem interneta, gde pretplatnici na sajtu mogu glasati i davati svoje predloge o ponudjenim emisijama. Emisije koje osvoje najveci broj poena bice emitovane do god ima interesovanja) ucestvuju u kreiranju programa i 2x godisnje dobijaju pismeni izvestaj o tome u koje projekte i programe su ulozene njihove pare.
4. Po svim normama i zakonima zabranjeno je da jedna usluga i naplata uslovljava drugu
(ovde se naplata RTS pretplate vrsi preko racuna za utrosenu el.energiju)
5. Drzavna televizija ne sme biti komrercijalna (na RTS-u - reklama do reklame)
...
Da ne govorimo o kvalitetu programa (po 50X reprize, koje su im nase babe i dede odavno platili)

Мишко

pre 13 godina

Ало Тијанићу, како да наплатиш од народа кад је осиромашен као оглодана кост, хвалиш се да београд има велики проценат наплате, па за тебе и твоју братију једино постоји Београд, шта је са провинциом, знаш ли колико народа неради и нема никаквих прихода од чега да ти плати и на крају шта, оћеш рећи да без твог трулог програма неможе да се преживи, оразуми се човече, погледај колика ти је плата, па упореди са обичним смртницима који имају децу на факултету, школи или незапослене, седи мало са твојим ментор

Nikola

pre 13 godina

Tijanic za sad nije nikog ni mogao da tuzi za te dugove od nekoliko godina, jer dug pretplate zastareva za godinu dana. Detaljnije: http://www.besplatnapravnapomoc.rs/obligaciono-pravo/rtv-pretplata/

Bane

pre 13 godina

Suština je, da li ja želim da plaćam, dakle da li je to moj IZBOR i ŠTA dobijam za to što plaćam, Izbor nije bio moj, nego mi je nametnut kao jaram, a ne dobijam ništa vredno tih para i za to neko treba da odgovara, a naći će se ko i šta, ovo je vreme interneta, sve se pamti...

evo vam ga &#$%

pre 13 godina

Ma neću da platim, ni u snu !!!

Ukinite zakon koji je neustavan i u suprotnosti sa Zakonom o obligacionim odnosima i Zakonom o zaštiti potrošača !!!

SKY

pre 13 godina

Pri izlasu iz prodavnice ne placate sve artikle sa polica, vec samo robu oja vam je u korpi. Neka RTS potpise ugovore sa gradjanima koji zele da prate njihove programe. Neka kodira signal prema ostalima. Ne treba mi proizvod (u konretnom slucaju program RTS-a) koji ne koristim!
Valjda postoji slobodna volja izbora za svakog zitelja i gledaoca u ovoj drzavi.

dzoni

pre 13 godina

kad ce ovog 'finog' i recitog gospodina tijanica skloniti..vreme mu je za penziju..dosta je harao medijima pa onda da on od penzije placa preplatu za rts.. auuu kakva je to ekipa..nazadovali su srbiju za 500 godina..

Vojvodjanin

pre 13 godina

Citam neke komentare koji se pozivaju na legalizam i 'tako je to i na zapadu' i ostale 'principe' sto gradjani Srbije moraju 'da imaju na umu i da se pridrzavaju'.... Kakva hipokrizija i suplja demagogija - kao i samog Tijanica i onih koga on sluzi?!

Prvo, da drzava Srbija obezbedi radna mesta pa i platu gradjanima Srbije kakvih ima i na zapadu pa ce svako da placa pretplatu za ovu mizeriju od programa sto doticni naziva 'javnim servisom demokratske Srbije' (hahahahahah) A umesto toga vlada dozoljava i precutno pospesuje da ljude, koje rade 3 meseca bez plate, bez osiguranja i penzijskog doprinosa 'poslodavci'/banditi sutnu i nkom nista...).

Druga, pogledajte nedopustivo nizak i nivo programa koji se uglavnom od vesti, prenosenja utakmica i beskonacnog ponavljanja nekih tzv vaznih i znacajnih dokumentaraca iz proslosti Srbije nakon 90-tih ili serijskih programa....to ni u Zambiji ne bi zadovoljio gledaoca!

milica

pre 13 godina

vlada Zorana Djindjića jeste uvela tv pretplatu, ali je cilj bio transformacija rts-a u pravi javni servis, po uzoru na one u civilizovanim zemljama. Nakon ubistva Zorana Djindjića potpuno se skrenulo sa puta koji je trebalo da nas dovede do uredjene države. Analizirajte šta je planirano posle 5. oktobra, a šta je od toga urađeno.Javni servis podrazumeva da zaista bude u službi realnog informisanja i obaveštavanja gradjana, da budu dati na uvid finansijski izveštaji i da potrošnja svakog dinara mora da bude opravdana. Da li to rts radi? Ne. Znači, zadržava za sebe pravo da naplaćuje svoje usluge, a u isto vreme odbija obavezu da snosi odgovornost za kvalitet programa, potrošnju novca i odgovorno ponašanje prema onima koji im taj novac daju, tj. građanima. Mozda je ustavni sud potvrdio zakonsku obavezu plaćanja pretplate, ali postoje i prava građana-upravo ono što i rts stalno ističe-vaše pravo da znate sve. Kada budem videla koliko dobijate novca, kako ga trošite i na šta, analize anketa gradjana gde se izjašnjavaju o kvalitetu programa i uopšte da se ponašate sa uvažavanjem prema onima koji treba da vam plate, poverovaću da se ponašate domaćinski i da ste u službi gradjana. Ovako, samo nas plašite, gurate nam ruku u džep i istovremeno se skrivate iza zakona. Pa, zakoni važe i za vas, zar ne? Ili smo možda svi jednaki, samo su neki jednakiji od drugih? Licemeri, siledžije i prevaranti!

NikolaCa

pre 13 godina

Mediji, pa tako i televizijski programi treba da informisu, edukuju i zabave. Sta od toga nama RTS nudi? Informisanje cenzurisano, edukacije nema, a zabavni program vredja inteligenciju.

Igor Biga

pre 13 godina

Coveku koji je rekao " Ako Djindjic prezivi Srbija nece" ne dam zutu banku.
(Pedja, 18. mart 2011 08:38)
Svaki moj stav u vezi RTV pretplate pocinje i zavrsava se sa ovim sto je rekao Pedja. Onog trenutka kad sklonite Tijanica sa cela ove nekad ugledne institucije kada stvarno postane javni servis, a ne glasilo vladajuce partije, kada pocinje da pravi obrazovni program o nasem kulturnom i istorijskom nasledju, prestane da reprizira jedne te iste serije non-stop i prestane da pravi seljacke serije koje su duhovite -5, onda cemo poceti da placamo. Do tada, imam samo jednu poruku, slobodno nas tuzite!

evo rešenja

pre 13 godina

1. otpustiti 4/5 prekobrojno zaposlenih (sestre, svastike , nećake, partijske parazite, nepismene itd itd)
2. ukinuti drugi kanal (ni na jednom nema ništa kvalitetno)
3. prvi i jedini kanal organizovati kao kombinaciju obrazovnog/dokumentarnog i informativnog programa. Tačka. NEMA REKLAMA. Tačka.
4. ukinuti pretplatu a finansijske potrebe zadovoljiti iz dva izvora
- kablovski operateri
- budžet
5. zabavu, sport i reklame ostaviti komercijalnim televizijama

Nenad-EU

pre 13 godina

Istina je da se na zapadu (ali ne u svim zemljama) placa tv pretplata za javni servis. Ali to su pravi javni servisi bez gomile reklama, sms kvizova i kostantnih repriza kojekakvih emisija i serija. Pogledajte samo kakve dokumentarne emisije radi BBC (UK javni servis). Neka lepo stave zakon o pretplati na referendum pa ako vecina glasa "za" onda neka naplacuju u protivnom mogu i da ga ukinu ako im se neisplati (mada neznam kako se privatnicima isplati) i nece biti neka steta.

Aleksandar

pre 13 godina

1. Ako je to Ja(d)vni servis zašto emituje reklame? Mi ga finasiramo RTV pretplatom, naknadu im plaćaju i kablovski operaterii još uzimaju astronomske cifre za reklame u udarnim terminima. Ako ja plaćam pretplatu, hoću da gledam filim, utakmicu, bilo šta bez ikakvih prekida i reklama.
2. Emisije koje traju do 30 minuta mogu da se ne "seku" , one od 45 minuta jednom a više od sat vremena 2 puta. Ako "Slagalica traje manje od pola sata šta će u njoj reklame?! Nisam baš siguran da se poštuju i zakonski propisi trajanja reklama po jednom satu programa.

Neka me tuže pa da vidimo ko krši zakon!

Mića

pre 13 godina

Taj nezamenljivi Tijanić pa bila koja vlada bila u Srbiji i dalje ima hrabrosti da priča. On koji je druge nazivao gorilama me najviše podseća na tu jadnu životinju kako likom tako i postupcima.

Djura

pre 13 godina

Ali stvarno dokle vise prica o toj pretplati?Posto je vlada donela zakon molim istu da donese i zakon po kojem cemo placati ili RTS ili SBB.Van svake pameti je da placamo dva puta istu stvar.Ah,da.Ovo je Srbija.Ovde je sve moguce.Pazite se,blize se izbori.

xp

pre 13 godina

Tijanicu, ako treba da biram izmedju toga da se gradjanima oduzima imovina zato sto nisu izmirili racune prema RTS-u, ili da da se u ugasi tvoj RTS...biram ovo drugo.

mica

pre 13 godina

Ta pretplata je najobicnija pljacka drzave!
Treba je ukinuti. Mi nemamo kvalitetnu drzavnu televiziju kao BBC, vec se tu daju raznorazne nekulturne emisije.
Ja javni servis i ne gledam, ali upravo kao poslusan gradjanin to placam.
I nemam pare za neke druge stvari, recimo umesto toga mogu da odem u pozoriste, sto bi bilo daleko kulturnije nego gledati "Menjam zenu" i sl.
Neko treba da brani obicnog gradjanina od bahatosti drzave i da nam konacno objasni, treba li to placati ili ne. Da li nepostojanje ugovora sa RTS-om znaci i da se gradjani ne mogu utuzivati?
Da li je u redu da je Direktor RTS-a srednjoskolac sa dugackim jezikom i vezama? (Mislim, ako vec placam!)

mirx

pre 13 godina

Ja valjda kao slobodan gradjanin mogu da biram ko ce da me servisira sa informacijama, ne zelim da to bude RTS.. Kad hocu kola da popravim ja idem u servis koji ja zelim... usluge mobilne telefonije koristim od operatera kojeg ja hocu.. pa ljudi u ovoj drzavi ima jos sijaset državnih preduzeća pa daj i njih da pomognemo.... nema nametanja nameta i da je RTS najbolji opet bi to izazvalo kontraefekat....

mirx

pre 13 godina

Koliko ja znam bavljenje televizijom i radiom je profitabilna delatnost... ako RTS ne moze da sebe izdrzava od marketinga TV prenosa i tako dalje .... onda gospde vi treba da idete pod stecaj ili ukidanje. ja ne vidim koja bi razlika bila da nema RTS-a.... I BK televizija je bila jaka i mislilo se da ce se trziste poremetiti. ali eto nista spektakularnooo.. osta konkurentne TV preuzele su ono sto je dobro.. pa tako bi bilo i sa RTS-om...

Djorgo

pre 13 godina

Ako gdin. Tijanic prezivi, kao diretkor RTS-a, Srbija nece :)?

OK, pokazali ste da umete da plivate u raznoraznim fluidim, to nije za potcenjivanje (ZAISTA), ali vreme je da odete sa te funkcije.

charlesjovanovic@gmail.com

pre 13 godina

Zasto ne naplate ogromnin kompanijama koje reklamiraju raznorazne gluposti...neka im dignu cenu pa eto vam pretplata.

U Srbiji rade sta im se cefi znajuci da se gradjani nece buniti i zaliti . Neka se pojave milion ljudi ispred RTS pa ima da pobegne kao Hosni Mubarek....

Nema sanse!

pre 13 godina

Ovom da se plati sto je rekao "Ako Djindjic prezivi srbija nece" njemu da se placa?onda mozemo odmah i onom kostunici da damo koji dinar!!!ma uzas!NEVEROVATNO da je taj JOS uvek na celu te televizije!

Lidija

pre 13 godina

Broj objavljenih komentara kao i njihov sadržaj sve govore! Polako se nameće sledeći zaključak: uloge su upravo obrnute, tj. građani treba da tuže RTS za zastrašivanje i nelegalne opomene, kao i državu za nelegalan zakon koji je donela. I to svi! A naročito oni koji su plaćali nezakonitu pretplatu!

arsenije

pre 13 godina

Da li je JAVNI servis u obavezi da JAVNO objavi godisnji finansijski izvestaj, pa da vidimo svi kako servis stvarno finansijski "STOJI". Narocito koliko se placa raznim "nezavisnim" produkcijama za njihove "programe" tipa Svadba 24h, PG Mreza, SAT, Vrele gume (mlaka voda) itd. Sa svom silnom tehnikom i mnogo(preko)brojnim zaposlenima nas JAVNI servis eto ne "postizava" da ispuni svoju programsku semu sopstvenom produkcijom, ali kako ima nase pare od pretplate, on se eto u nase ime pojavljuje kao "kupac" i takvih programa koje bi normalno mogao i morao sam da proizvodi (pogledajte sta sve potpisuje BBC, koji je, koliko se secam, bio jedan od glavnih uzora za formiranje "naseg" JAVNOG servisa, tj. RTS-a).

ljuba

pre 13 godina

Član 42. Zakona o zaštiti potrošača:
"Zabranjeno je slanje robe odnosno pružanje usluga potrošaču sa zahtevom
za plaćanje robe odnosno usluga koje potrošač nije naručio.
Ako se u slučaju iz stava 1. ovog člana, potrošač ne izjasni o robi koja je
dostavljena, odnosno usluzi koja je pružena, ne smatra se da je ponudu prihvatio.
Slanje robe odnosno pružanje usluga koje potrošač nije naručio ne može biti
izvor obaveze za potrošača i smatra se bezuslovnim poklonom koji je potrošaču
učinjen u svrhu oglašavanja."

Ovaj zakon je donela takodje Skupština Srbije :)

jasno k'o dan

pre 13 godina

Dok god imamo ljude ovakvog starog i 'proverenog' kova na vlasti mi nemamo sansu da se iskobeljamo. Pa bre ne mogu isti ljudi da budu kompetentni za sva vremena. To sto Tijanicevo vreme nije proslo je nasa krivica--treba da ih skinemo s vlasti.

dokle?

pre 13 godina

Gospodo draga iz RTS-a, BBC je takodje javni servis i za razliku od vas nema apsolutno ni jedne reklame u toku sportskog prenosa ili filma. Vi naplacujete debelo za reklame koje vrtite toliko dugo da ponekad i zaboravim sta sam gledao pre toga. Izborite se za vase gledaoce sadrzajem i kvalitetom programa. Takodje imati struju ne znaci imati i televizor,pa stvarno ne vidim kako vasa pretplata moze biti ukljucena u racun za struju. Navedite mi jednu zemlju evropske unije gde ste taj primer \"prepisali\" ? Ne podrzavam ne placanje racuna,ali ovo je stvarno previse!

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Xe, xe, xe, много мудар човек, није он тек тако надживео неколико режима! Сад већ спашава своје ....е пред очекивану нову промену власти и кривицу за претплату пребацује на државу. И тачно је, нема везе каква му је физиономија и квалитет, све док га неко држи ту а ми остали тог неког не спречимо у томе и ми смо саучесници. Сад ће још испасти херој јер је успео да води ТВ иако је "зла држава" давала сувише мало пара!

Vladan

pre 13 godina

Kad RTS shvti da Srbija nije samo Beograd tada cu možda početi da plaćam javni servis.A do tada ću da gledam lokalnu televiziju , jer me baš briga za gužvu na Gazeli , radove u Kneza Miloša i sl. A do tada možete da me tužite koliko hoćete, ja sa vama nisam potpisao nikakav ugovor, a EPS ću da tužim zbog davanja mojih ličnih podataka bez moje saglasnosti. Kodirajte kanale pa izvolite prodavati kartice , pa da vidim dal cete onda da bacate pare dovodeći razne tv zvezde na vaše kanale plaćajući ih nenormalne iznose.

revolucija

pre 13 godina

za sta trazis pare tijanicu,za reprizu reprize boljeg zivota,ranjenog rodjaka sa sela dok selo gori....odlazi sa rts-a a od love nista!!!!!

stefass

pre 13 godina

Očigledno da nešto treba promeniti u načinu izdržavanja Javnog servisa", naveo je Tijanić. -Ovo mu je jedina pametna recenica,izgleda da je ipak shatio da Srbija nije Svajcarska ,i da u Srbiji 90%Stanovnistva jedva prezivljava!
Pohvale sto se Tijanic izgleda pomalo budi!
A od tuzbi nema nista ovih 280 hiljada ljudi treba da blokira zgradu rts!

јџ

pre 13 godina

Онда укините рекламе. Не желим да плаћам нешто што има рекламе. Ако не укинете рекламе, укините претплату и повећајте цену реклама. Зашто бих ја финансирао ваше клијенте? Дигните им цене, па нека вам они плаћају скупа кола и велике плате. Мене нико није питао да ли имам ТВ и да ли већ плаћам кабловску.

Dejan

pre 13 godina

@NN, to sa zvukom najverovatnije (nisam u Srbiji i ne gledam njihov program) nije tehnicki problem vec oni to namerno rade. Primetices da uvek kada pocnu reklame pojaca se i zvuk da bi privukao paznju ili probudio nekog ko je zadremao, to se ovde na zapadu odavno primenjuje i veoma je iritantno...

mirko

pre 13 godina

gospodine Tijanicu, da je realna cena za tv pretplatu placalo bi 90% drzave. Ovako za dva kanala treba da se plati 500 dinara, nema logike, kad kablovska sa 50 i vise kanala kosta 800 dinara.Smanjiti tv pretplatu na 100 dinara i sigurno bi 90% gradjana placalo

x files

pre 13 godina

Po Zakonu o radiodifuziji, pretplatu za RTS plaća onaj ko je prijavio prijemnik
(nebitno da li gledaš RTS ili ne i nebitno za šta koristiš prijemnik - možda za gledanje
filmova preko DVD-a dok je povezan sa računarom?).
Po istom Zakonu o radiodifuziji, RTS izričito nema ustavna prava i samim Zakonom o radiodifuziji
nema zakonska prava da ti ulazi u stan i proverava da li imaš prijemnik ili ne.

Prema Zakonu o informisanju, javni sevis (RTS) je dužan da prezentuje tačne
i istinite informacije. RTS je slagao da svako mora da plaća pretplatu čime
je počinio prekršaj protiv ovog zakona, a prema Zakonu o krivičnom postupku
zaposleni u RTS-u su počinili krivično delo obmane. Pretplatu mora da plaća
samo onaj ko je prijavio prijemnik.
Prema Zakonu o obligacionim odnosima, ne može se potraživati bilo kakva
naplata sem ako su obe ugovorne strane saglasne. Dakle ne može se potraživati
naplata od onog ko nije pristao na ugovor. Krivično je delo zaposlenih u RTS-u
potraživati novac od onog ko nije pristao na ugovor ili od onog ko nije prijavio prijemnik.

Prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, niko nema prava da deli vaše
lične podatke drugima sem u slučaju vaše lične saglasnosti. Zajedničkom
uplatnicom EPS-a i RTS-a, EPS je prekršio ovaj zakon, a radnici EPS-a su
počinili krivično delo prikazivanjem vaših licnih podataka RTS-u, kao npr
vaša adresa stanovanja gde vam je i upućen račun.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, onaj ko pristaje na krivično delo smatra
se saučesnikom u krivičnoj radnji. Plaćajući račun za struju i "pretplatu"
finansiraš onoga ko vrši krivično delo nad trećim licima (u ovom slučaju svi
ostali koji plaćaju račun za struju i RTS "pretplatu", a bez ugovora ili prijemnika).
Pošto su zaposleni u EPS-u počinili krivično delo odavanja ličnih podataka i
zaposleni u RTS-u počinili krivično delo prinudne naplate, zastrašivanja i
laganja nad trećim licima jer 720 hiljada ljudi je prinudno platilo i plaća
"pretplatu" i to bez prijavljivanja prijemnika i bez potpisivanja ugovora,
ti lično koji si finansirao EPS i RTS svojim "računom za struju" si
saučesnik u zločinu prinudne naplate i odavanja ličih podataka o drugima,
sem ako si žrtva istog računa za struju u kojem slučaju treba da tužiš EPS i
RTS sudskim organima Republike Srbije.

Prekinite da budete saučesnici u zločinu nad preko 2 miliona ljudi, jer vam
preti maksimalna zakonska kazna od 40 godina zatvora!!! Pitajte Legiju ako
meni ne verujete, pravda je spora, ali dostižna!

Upozorenje - ako ovo prosledite na dovoljan broj e-mail adresa, očekujte
iznenadnu promenu nekih zakona u "narodnoj" skupštini, ali vas svejedno
molim da prosledite svima.

Aleksandar

pre 13 godina

Digitalizujte signal,već jednom!!!Onda se lepo borite za gledanost,tzv."rejtinge"!!!Ovako Vas baš briga-radio ne radio,svira Vam radio,naravno po našim džepovima i nervima!I prestanite gospodo iz RTS-a,više sa pretnjama,nemojte da opet prelije tamo gde ne treba!!!Nemojte ponov da sebe izvrgavate ruglu,pokvarenim jajima,kamenicama i sličnim!Nije Vam dosta,gospodo draga?!

bandere cekaju

pre 13 godina

Ljudi, naucite me kako se ne placa pretplata. Ja jedno vreme placao samo iznos za struju, kad ono, EPS od uplate odvajao RTS-u i za struju mi naravno napravili manjak. VELIKI. Necu da gledam i da placam emisije bivsih Jul-ovaca. Mislim na onog sto podrzava Dulica.

Sale

pre 13 godina

@x-files-napisi ti jednu tuzbu,obzirom da odlicno baratas tim stvarima.Nas jedno milion onda popuni tuzbu svojim podacima i preda tuzbu sudu,da vidimo kako ce da se odbrane.Napad je najbolja odbrana.

ko krsi zakon?

pre 13 godina

Po zakonu bi i mi pripadnici nacionalnih manjina trebali da imamo emisije na svom jeziku na televiziji pa ih nema. Zasto bih ja onda postovao zakon i placao instituciju koja krsi moje pravo? Stvar je sasvim jasna.

M.

pre 13 godina

To što RTS i Tijanić nikoga nisu tužili je isto kao kada bih ja rekao da nisam tužio RTS i Tijanića što mi nisu platili uslugu tehničkog održavanja njihovog satelita.

Te dve tužbe bi imale istu težinu.

sofista

pre 13 godina

Po Zakonu o radiodifuziji, pretplatu za RTS plaća onaj ko je prijavio prijemnik , sto nije slucaj u nas,/ A INACE GLUPO / a tek da gledamo RTS- NE , UZ STRUJU koju redovno moze platiti mozda svaki peti gradjanin, NE ova uslugu NE, NIJE PO USTAVU .......

voyko

pre 13 godina

A jel kaže glavati da je ta pretplata po zakonu o radiodifuziji namenjena proizvodnji i EMITOVANJU javnog (pre će biti jadnog) servisa? A jel kaže pijandura da će deo pretplate dati novoosnovanom preduzeću ( ETV)koje mu emituje taj program potpuno besplatno jer on nema nameru ni da im plati ni da da deo pretplate???
Ne, lopina će samo uvek kukati kako nema para... Neće reći da mu EPS ne daje ništa, jer RTS duguje silne pare za struju koju ne plaća, jer ne plaća ionako nikom ništa. Makni se masni, dosta nam te je!!!

gledalac

pre 13 godina

RTS ni sa kim nije potpisao ugovor i ni jedna institucija pa ni Elektrovojvodina i sl. ne mogu da na svoju ruku da opredeljuju uplatu građana u korist RTS-a umanjujući time njihovu uplatu za struju!!!! Halo! To je otimanje iz utđeg džepa!

gledalac

pre 13 godina

Plaćamo RTS plaćajući kablovsku televiziju. Neka RTS napravi ugovor sa kablovskim operaterima pa neka od njih naplati emitovanje svog programa (sramnog). Nećemo valjda dva puta plaćati TV pretplatu!?

Dejan R. Popovic, dipl. inz.

pre 13 godina

Tacno je da je drzava donela Zakon o radiodifuziji i da je ona duzna da obezbedi sprovodjenje ovog zakona, ali nije tacno da RTS nije nadlezna za naplacivanje RTV pretplate za javni servis.

Naime, prema clanu 83. stav 8. ovog zakona, naplata mesecne pretplate vrsi se preko javnog preduzeca koje obavlja delatnost proizvodnje i distribucije elektricne energije (EPS) na nacin utvrdjen ugovorom koji repoblicka ustanova javnog radiodifuznog servisa (RTS) zakljucuje sa tim javnim servisom. Prema tome, RTS preko EPS vrsi naplatu mesecne RTV pretplate.

Sava

pre 12 godina

Mislim da bi najkorektnije bilo da skremblujte Vas RTS signal pa ko hoce da vas gleda neka plati pretplatu ili vec kako bi se to zvalo!

anonimus

pre 12 godina

Ovo je stvarno sramota sto radi rts a vlada i drzava ga podrzavaju , lako je njima u vladi kad su im mesecne plate preko 200000 dinara a obicni ljudi od kojih puno njih nemaju ni za osnovne potrebe njima se namece prisilno placanje rtv pretplate.Po logici rts svako ko u kuci ima tv i radio prijemnik mora da placa rtv pretplatu bez obzira jel on njega koristi ili ne sto znaci da ja moram da uzmem televizor ili radio i da ga polupam cekicem da ne bi morao da placam pretplatu mada i u tom slucaju bi mi stizali racuni za placanje mesecne pretplate a i upozorenja na neplacanje a u krajnjem slucaju utuzivanje iako sam slao nekoliko puta obavestenja rts-u da ne koristim radio i tv prijemnike i da zelim da budem oslobodjen placanja tv pretplatena njih.Ja sam do sada stalno placao pretplatu iako nisam upalio tv godinama a isto tako ni radio , ali sve teza materijalna situacija me dovela da vise nisam u mogucnosti da placam i od danas ne placam vise nista a oni ako ce me tuze nek tuze a pare ni na taj nacin nece dobiti jel para nema!