Ponedeljak, 14.03.2011.

17:07

Homen: Niko nema pravo da menja grb

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen kaže da niko, pa ni nijedna vlada, nema pravo da menja grb Srbije.

Izvor: Tanjug

Homen: Niko nema pravo da menja grb IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

94 Komentari

Sortiraj po:

dovidjenja

pre 13 godina

Definitivno cu DS kazniti zvog ovog menjanja grba - moj glas na sledećim izborima, neče dobiti!!! (+3 glasa)
Više je nego jasno, da je ovom promenom grba, prekršen, i Zakon i da se ustvari, na mala vrata, zakulisno, zeli implementirati Nedićev, fašistički grb.
U tome, neću učestvovati!
Ako je srpski "domaćin" (kakve li koincidencije u prezimenu) Dragiša Cvetković, predratnu Jugoslaviju, mogao da gurne Hitleru u zagrljaj, a armijski general Jugoslovenske Bojske, Milan Nedic, postane otvoreni saradnik nacista, sta više - predsednik okupacione vlade, zašto bih blagonaklono gledao na ovaj potez aktuelne vlade Srbije (o protupravnoj promeni grba i proglašenju Nedicevog grba, za grb Srbije) i verovao Mirku Cvetkovicu, da su mu namere ciste, a da ni on, ni DS - NE REAGUJU?
Tablice sa novim grbom se već prave, zastave, pečati, obeležja, a Cvetkovic (Mirko), ćuti. Ćuti i predsednik Tadić. Uredu, ali ...
Hvala, ali bez mene!

Obraz prestonice mora biti cist!

pre 13 godina

Meni jedna sitnica uzasno smeta. Pokusavam da metodom dedukcije zakljucim ko iz vlade stoji iza ovog novog papagajskog nakaznog resenja. Na sednici kojom je predsedavao Dacic, je usvojena sporna uredba. Ali Dacic je iskreno protiv ovog resenja, kao i Homen i Sutanovac. Dinkic, Rasim, Ljajic, Kalanovic, Ugljanin...pa sve do Cvetkovica niko ne slovi za nekog ko bi imao politicku moc i ekonomski uticaj da sprovede nesto ovako naopako. Nije ni Petrovic. Dakle osoba izvan vlade sa jakim finansijskim i politickim uticajem. Predsednik Tadic, hmm... apsolutno ne!!!
Ostaje samo jedna osoba koja mudro cuti po ovom pitanju. Dragan Djilas!!!
Otkad to su sve baze gradske cistoce dobile nove papagajske zastave?
Pre toga mu nije bilo bitno sto ih tamo nema, a sada na svakom gradskom preduzecu papagaji? Zasatva grada Beograda i fasisticka papagajska zastava jedna pored druge!!!
Gospodine Djilas, Beograd je mala varosica i sve se pre ili kasnije sazna!

ps-

pre 13 godina

@(ventilator, 18. mart 2011 20:44)
Po vazecem, Zakonu o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne, TACNO, Karl Ernest jeste jaci od Vlade Srbije, jer u zakonu (clan 10) jasno i precizno pise "Грб Републике Србије JESTE грб утврђен Законом о грбу Краљевине Србије од 16. јуна 1882. године и користи се као Велики грб и као Мали грб.", a taj grb je nacrtao Ernest Karl! Vlada da bi promenila grb Srbije, mora da menja zakon (odnosno taj - "clan 10"), a zakoni se menjaju u Skupstini Srbije!
I tu nije kraj!
Zbog preosetljivosti uredjenja ove oblasti, izgled i upotrebu grba, zastave i himne, uredjuje i Ustav Republike Srbije (clan 7: "... Изглед и употреба грба, заставе и химне, уређују се ЗАКОНОМ.", znaci ne Uredbom).
Vlada je u ovoj oblasti nemocna, ako zeli da postuje Ustav i vazeci zakon, jer prosto nema zakonskog osnova, da Uredbom menja grb!

Marko Maljković

pre 13 godina

@U čemu je problem?!

Ja mislim da se ovo pitanje stvarno mora jednom i za sva vremena rešiti, i misli da će ovaj moj komentar da konačno stavi tačku na ovu raspravu, pa molim moderatora ovog sajta da ga objavi. Posebno vas molim da ovo objavite, jer je ovaj komentar moj direktni odgovor na pitanje, odnosno izazov koji je meni postavljen.

Kao istoričar, po obrazovanju i zanimanju, ja sam na ovom sajtu više puta komentarisao da je novo rešenje za izgled grba Srbije (autorski rada profesora engleskog jezika Ljubodraga Grujića iz Pančeva) uradjeno po uzoru na amblem fašističke Vlade kvislinga i nacističkog saradnika Milana Nedića iz vremena II. svetskog rata.

Neki elementi Grujićevog rešenja, a naročito takozvani "papagajski" kljunovi na dvoglavom orlu, su jedinstveni i nikada pre toga vidjeni, tako da se ne mogu nigde naći u istoriji srpske heraldike, osim na Nedićevom amblemu.

Svi koji podržavaju novi izgled grba tvrde da je on uradjen po uzoru na srpsku heraldičku tradiciju, ali ne mogu da navedu nijedan primer sličnog izgleda grba, a da se ne radi o Nedićevom amblemu.

Konačno su se počeli javljati neki koji tvrde da je isti takav "papagajski" kljun postojao na grbu Kraljevine Jugoslavije. Ove iste osobe se pozivaju na Vidovdanski ustav koji je donet 1921. godine, i koji reguliše izgled grba.

Oni tvrde da je Nedićeva Vlada prosto prekopirala taj raniji jugoslovenski kraljevski grb, pa i izgled kljunova na njemu.

Ovo je apsolutno netačno, kao i sve ostalo što je navedeno od strane obožavaoca Grujićevog rešenja.

Ako mi ne verujete, slobodno pogledajte sledeći link na državnoj internet prezentaciji Arhiva Jugoslavije, gde se inače nalaze 100% originalni uzorci svih grbova naše države kroz savremenu istoriju: http://www.arhivyu.gov.rs/active/sr-latin/home/glavna_navigacija/leksikon_jugoslavije/drzavni_simboli/grb.html

Jasno se kao dan vidi na slici grba Kraljevine Jugoslavije iz Arhiva Jugoslavije da je taj grb, po izgledu, bio 100% identičan grbu Kraljevine Srbije, osim što je promenjena kruna (tj. skinuta kruna Obrenovića i stavljena kruna Karadjordjevića), i što su dodata nacionalni simbola Hrvatske i Slovenije, pored postojećeg simbola Srbije, na umetnutom štitu u sredini.

Takodje piše na sajtu Arhiva Jugoslavije (a i vidi se na gore pomenutoj slici) da je grb Kraljevine Jugoslavije uradjen po ugledu na raniji grb Kraljevine Srbije iz 1882. godine (autorski rad Stojana Novakovića i Ernsta Krala).

Na grbu Kraljevine Jugoslavije nikada nisu bili "papagajski" kljunovi, niti je taj grb uopšte uneo promene u osnovni izgled grba Kraljevine Srbije iz 1882., a posebno nije menjan izgled dvoglavog belog orla.

Taj orao na jugoslovenskom kraljevskom grbu je potpuno isti kao na srpskom kraljevskom grbu iz 1882., a tako je izgledao orao i na grbu Republike Srbije (od 2004. godine), sve dok neki samoproklamovani "heraldičari" nisu promenili taj izgled u novembru prošle godine.

Jedino je državni simbol Srbije izgledao ovako kako izgleda danas onda kad je Srbija bila pod okupacijom i fašističkom upravom.

Jedini koji su ikada promenili izgled grba Srbije od 1882. do danas su bili:
1. nemački fašistički okupatori i njihovi domaći saradnici za vreme II. svetskog rata;
2. komunistička vlast od 1945.;
3. Grujić i Acović.

Ako mi ne verujete, pogledajte ovaj link gde se nalazi slika kovanog novca iz "Nedićeve Srbije", pa sami uporedite izgled dvoglavog orla na njemu sa izgledom dvoglavog orla iz Grujićevog rešenja: http://www.limundo.com/originalslika-785306.jpg

Heraldika je pomoćna nauka istorije, a ja sam istoričar. Nisam jedini, ali Acović (arhitekta), Grujić (filolog) i ostali branioci novog izgleda grba nisu istoričari uopšte.

Oni su zaljubljenici u heraldiku, što je uredu, ali nije uredu da oni sebi daju za pravo da menjaju izgled grba koji nije menjan od 1882. godine, a posebno im ne daje pravo da vraćaju izgled grba fašističke marionetske tvorevine koja se zvala "Nedićeva Srbija".

ventilator

pre 13 godina

" С` обѕиром да и закон о грбу Краљеине Србије од 16. јуна 1882. године, има свој иѕворник, а то је цртеж грба Карл Ернеста, влада Србије нема простора да мења иѕворник у важећем ...."

Nije valjda jachi Karl Ernest od Vlade Srbije!, pa toliko se menjalo grbova i taj Kralov se menjao, pa pogledajte Knjige o istroriji Srpskih grbova, pa pricajte tu naduvanu pricu. Zkao da jste zaledili istoriju u 1882 godinu, pa postoji istrorija Srbije i pre tog datuma i do danas!
najcinichnije je shto jedan sekretar u vladi, jezivi Homen andobudbo odlucuje o Simbolima Srbije, shta smo dochekali!

пс-

pre 13 godina

ЖИВЕЛА СРБИЈА!
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/Coat_of_arms_of_Serbia_small_%282004_-_2010%29.svg
Једино могући Грб Републике Србије је овај!
Овај грб јесте грб утврђен Законом о грбу Краљевине Србије од 16. јуна 1882. године, а пошто једино он задовољава тај услов (ЗоУГЅХ члан:10), он је ИЗВОРНИК (ЗоУГЅХ члан:9).
С` обѕиром да и закон о грбу Краљебине Србије од 16. јуна 1882. године, има свој иѕворник, а то је цртеж грба Карл Ернеста, влада Србије нема простора да мења иѕворник у важећем Закону о изгледу и употреби грба, заставе и химне.
Није јасно, због чега влада Србије толико оклева да повуче своју Уредбу, којом је променила изворник, односно изглед грба Србије (1882.-1918.г и 2004.-2010.г), када је више него јасно, да је тиме прекршила закон, јер овај (по Уредби важећи) Грујичев грб, није онај, који је утврђен Законом о грбу Краљевине Србије од 16. јуна 1882. године!?

U čemu je problem!?

pre 13 godina

Ako postoji grb Jugoslavije u knjizi , Istorija srpskih grbova, Milića Milićevića, koji ima sličan grb,tj kljun sa današnjim i ako je još donet 1921 , trba proveriti, pa reći, možda je neko kasnije kopirao takav kljun.Kvisling Nedić je korisrtio i grb Jugoslaviije na svojim novčanicama,i preštamavao naslov u "srpski dinar" na početku svojepetokolonaaške vladavine.

Red je da oni koji NEVERUJU ,neka skoknu do knjižare Službeni Glasnik i vide GRB u knjizi. Naši grbovi su se kasnije MENJALI pa i grb kraljevine Jugoslvije, zato je neko i dao link grba koji je možda kasnije napravljen. Dosta grbova se menjalo, tako da i STARI grb(sadašnji grb) nije dugo bio u OPTICAJU
Treba sve činjenice proveriti pa doneti sud, pa ako je stvarno sumnjiv neka se skloni. A i nije nešto lep grb na "novom" gbru.

6. Oktobar

pre 13 godina

Vlada samo neka nastavi da okleva po ovom pitanju, a rejting Demokratseke stranke i vlade paaaaaaaaaaaaaaaaaaaada vrtoglavom brzinom.
Svaki dan delic procenta vise, dok se u "Radnoj zeni" siju istorijski falcifikati.
Pa kada se setite da konacno ukinete skanadloznu uredbu i da konacno vratite stari grb, necete na nasu vasu zalost imati vise od 10% glasova (samo deo heraldicara, a fasisti ionako ne bi glasali za vas i da ste im kukasti krst stavili na grb).
Za sta sam se ja borio 10 godina? Za koga sam gutao suzavac 5 oktobra? Sasvim sigurno ne za likovne umetnike za tajkune sa dedinja.
Na svu srecu jos uvek nisu promenili izgled grba u bojankama, pa ima nade da barem deca budu mudrija od svojih roditelja.
http://www.bojanke.rs/bojanke/grb_srbije.gif

Petar

pre 13 godina

@arhont tribal
1.Niste odgovorili na konstataciju citalaca apropo grba Prestolonaslednika, a na to pitanje nisu odgovorili ni Grujic, niti Acovic. Zasto Prestolonaslednik i dalje koristi stari grb?
Znaci narod je neuk i bahat sto nece papagaje, a Prestolonaslednik je mudar sto hoce da zadrzi stari grb. Gle cuda, ali nesto tu nije kako treba.
2.Da li bi ste vi pristali da vam neko preko noci promeni prezime i da vas potom ubedjuje kako je to isto samo malo stilizovano?
3.Da li narodu sa takvom istorijom zapravo i treba turbo folk stilizacija?
4.Nije poenta Novakovicevog i Kralovog grba samo u njegovoj lepoti, vec u cinjenici da traje, da su ga koristile obe dinastije i da je obelezio jedno tragicno, ali epsko vreme srpske istorije. Ako krenemo sa prekrajanjem istorije, gde ce nas to odvesti.Zna se ko se u ovoj zemlji bavio prekrajanjem i falcifikovanjem istorije, vise od pola veka.
5.2004 kada je doneta preporuka o koriscenju grba Republike Srbije, Acovic je zborio kako je to jedini pravi grb Srbije. On danas spocitava Vladi Srbije da ne zna sta je potpisala pre cetiri meseca, a ni on sam nije svestan sta je govorio pre sest godina. Kako mu tada taj isti orao nije bio nesavrsen i privremen.
6.Moj brat zivi u inostranstvu i svake godine kupi barem 5-6 nasih zastava kao i drugih suvenira za svoje spanske kolege. Oni su odusevljeni lepotom naseg grba i zastave. Pre dva meseca (u januaru) je istim svojim kolegama (nisu heraldicari, vec inzenjeri, menadzeri i tehnicari), pokazao nas novi grb. Kada sam ga pitao kakva je reakcija, rekao mi je da ga je sramota, jer su se smejala sva tri sprata jedne male firme i da je ispao veca budala od onih koji su ovaj zlocin napravili.
6.Pokazite mi u srpskoj istoriji jedan jedini grb koji je imao ovako ruzno stilizovane papagajske kljunove i potpunu disproporciju krune u odnosu na grb.
7.U ulici Kralja Milana, nalazi se zaduzbina Vuka Karadzica (preko puta starog dvora). Pazljivo pogledajte grb.
8.Koiko vidim jasno se profilisu dve suprostavljene grpe. Na jednoj strani su za novi grb sve vodece stranke u Srbiji, vecina gradjana Srbije, istoricari, dizajneri, radnici, seljaci, likovni umetnici i deo heraldicara, a na suprot nnjima deo heraldicara i klerofasisticke organizacije. Pa da li mislite da tu nesto bas i nije kako treba?
9.Orao bez kontrole, smesno, ali je krik orla jasan, a ne papagaj koji ima jezik kameleona koji pokusava da nahvata muvu.
10 Te kako ih vi nazivate kokosije nogice sa kandzama su ocerupale jednu Austro-ugarsku i Nemacku. A ta kruna za koju tvrdite da nije dobra za suverinitet je uvecala teritoriju Srbije za 50%. Ovaj vas retardirani papagaj ce da pojede i ono malo sto je danas ostalo.
11. Mnogo mi se svidela sala @Psihologa u u moje ime srdacan pozdrav za duhovit pristup ovoj temi.

Psiholog

pre 13 godina

@arhont tribala
Da sta pazljivo procitali ono sto je gospodin Grujic postovao na svom sajtu, znali bi ste da je tom coveku daleko potrebniji psihijatar, nego psiholog. Pocevsi od biografije, pa sve do obrazlaganja svog "kapitalnog dela".
Dragi Gospodine Grujicu & CO, prosto nemam srca da vam saopstim da Hazburska monarhija vise ne postoji (znam da ce to biti veoma veliki sok za vas). Raskomadao je zauvek Novakovicev i Kralov orao.
I na kraju, kada ste toliki patriota, iskreno recite koliko je kostao taj vas patriotizam? Tj. koliko ste inkasirali od pretvaranja srpskog orla u papagaje?

dosta vise lazi i obmana

pre 13 godina

@(Сури Орао, 17. mart 2011 18:55),
Posle svih skola obmana, kroz koji je ovaj narod prosao, od samopravnog - socijalzma - Broza, preko (svi na isti) kazan - socijalizma Milosevica, preko ovih danasnjih "doktora" za lazi i obmane, ovaj tvoj spin, i sa poredjenjem grbova i to oko Homena, deluju bledo i smerno, veruj mi!
Naravno, da ne pisem ovo (samo) tebi, jer sve ovo ti vec znas, pisem onoj neobavestenoj manjini, koja se ne bavi heraldikom (cak ni amaterski), koja bi mogla da ti poveruje.
"Ako laze koza, ne laze rog." - nar. poslovica
Za pocetak, otvorite ova dva linka, pa naismenicno klikcite na jednu, pa na drugu stranici, ne bi li ih uporedili:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small_(2004_-_2010).svg http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small.svg
a kada ih dobro pogledate, otvorite ovu stranicu,
http://i.ytimg.com/vi/yeuhiSyMh_I/0.jpg
pa sami odlucite na koji vise lici. Taj treci grb je Nedicev!
Ostaje jos samo jedan link da otvorite,
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_the_Kingdom_of_Yugoslavia.svg
pa uporedite sa svim prethodnim. To je Grb Kraljevine SHS, odnosno Kraljevine Jugoslavije, na kojem su orlovi identicni prvom grbu (2004.-2010.g.) i nemaju nikakve veze sa Nedicevim, ili Grujicevim (drugi link) grbom!
Razlike izmedju Krolovog iz 1882.g, grba Kraljevine Jugoslavije (sem nekoliko izmena na stitu) i dojucerasnje grba Srbije (2004.-2010.g) su neznatne i oni su u osnovi, heraldicni isti.
S druge strane, trenutno (Uredbom, ali ne i zakonom) vazeci, Grujicev grb i Nedicev iz vremena okupacije, heraldicki gledano, imaju neka bitna, samo za njih jedinstvena resenja: kljunovi, jezik, vratovi, izduzenost celog osnovnog stita, boje pozadine, koja je postala neka nijansa izmedju crvene i bordo itd.
Komentar o Homenu, koji je "jezivi kolekcionar", ne zasluzuju dalju raspravu, kao ni spin, da se on zalaze za rehabilitaciju nekog iz Nedicevog vremena ... Naprotiv! Izmedju ostalog, ovo je i njegova i borba svih nas, koji smo za vracanje istorijskog srpskog grba iz 1882. godine, a protiv profasistickog grba, koji je Uredbom trenutno u upotrebi!

kraj price

pre 13 godina

On (Acovic) je to "sredjivanje", eventualno mogao da radi, na Krolovom crtezu iz 1882. godine, pre nego sto je taj crtez otisao na vladu 2004. godine. Tada je, nevezano za njegovo misljenje, vlada ustanovila, da taj crtez odgovara "grbu Kraljevine Srbije od 16. juna 1882. g." i on je postao IZVORNIK (u kasnijem, sada jos uvek vazecem zakonu), posle cega se (opet po vazecem zakonu) na njemu ne mogu raditi nikakve izmene. Cak ni vladinom uredbom se ne moze menjati, jer zakon to ne dozvoljava vladi.
Prakticno, svako "sredjivanje crteza", kako to naziva Acovic, identicno je izmeni, kao kada bi nekom palo na pamet, da na crtez dve kokoske postavi stit, sa petokrakom i 4 slova A (i to istakne kao Grb Rep. Srbije), obe korekcije su krsenje zakona, bez obzira, sto Acovic to pravo za sebe uzima, naizgled s pravom, jer je on, valjda, dobronamerni heraldicar, koji "sredjuje" grb, a ovi drugi ga, ocigledno, izlazu ruglu! To jednostavno nije njegov porodicni grb, da sa njim, svako malo, radi korekcije i "sredjivanje"!
Zakon je precizan, kakav je IZGLED grba (clan-10) i sta je IZVORNIK (http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small_(2004_-_2010).svg)!
Da bi se promenio grb Srbije, neophodno je promeniti postojeci zakon.

Marko Maljković

pre 13 godina

@Suri Orao i arhont Tribala

Molim moderatora ovog foruma da pusti ovaj kratak komentar, jer sam više puta lično napadnut od strane drugih komentatora na ovom sajtu.

Pošto uporno hoćete da odbranite ovo rešenje za izgled grba Srbije, vredjajući mene i napadajući moje znanje, ja se opet moram javiti da Vas ispravim o činjenicama u vezi ovog slučaja.

Grb Kraljevine Jugoslavije, odnosno Kraljevine SHS, je bio isti kao grb Kraljevine Srbije. Jedina razlika je bila u kruni (koristila se kruna Karadjordjevića na jugoslovenskom grbu, a kruna Obrenovića je bila na srpskom grbu) i dodati su simboli hrvatskog i slovenačkog naroda na umetnuti štit. Izgled belog dvoglavog orla je ostao potpuno isti, a to je izgled koji postoji još od 1882. godine.

Kljun (koji se ovde često zove "papagajski") se ne javlja nikad i nigde u istoriji Srba, osim na amblemu "Nedićeve Srbije" i sada kod ovog novog rešenja za izgled grba Republike Srbije.

Sami gospodin Grujić na svom sajtu lepo objašnjava kako je Nedićev amblem uticao na njegov rad na našem grbu svojim "opštim duhom", da je Nedićev amblem predstavljao "znake promišljenosti" i "brilijantne stilizacije", da Nedićev amblem "makar je bio orao ponovo samo za kakvu-takvu državu Srbiju", te da ga mi, kao gradjani ove zemlje, "moramo krajnje ozbiljno i sa odredjenim pijetetom uzeti u obzir u stilsko-heraldičkom razmatranju državnog srpskog orla, ako smo patriote". To su njegove reči, ne moje, a ovo je link gde možete i da sami pročitate šta je napisao: http://www.ljubodraggrujic.com/my%20site/Srpski/etalon/o%20grbu%20srbije%20i%20radu%20na%20njemu.htm

I, da Vas pitam, koji je to grb Kraljevine Jugoslavije o kome pričate, koji je imao ove iste (95%) "papagajske" kljunove? Pokažite nam sliku. Ovo je link za sliku novca sa Nedićevim amblemom, a tu se jasno vidi kako izgleda "papagajski" kljun na tom amblemu -- isto kao kod rešenja gospodina Grujića: http://www.limundo.com/originalslika-785306.jpg

I ja nisam "tobožni" istoričar. Završio sam fiozofski fakultet i stekao to zvanje. Gde su Grujić (filolog), Acović (arhitekta) i Dikić (ekonomista i ljubitelj naučne fantastike) stekli svoje zvanje heraldičara? Nigde. To su amaterski zaljubljenici u heraldiku.

Samo da znate, heraldika se smatra pomoćnom granom istorije, a ja sam završio istoriju, a svi ostali "merodavni" koji o ovome pričaju nisu. Ovde su se javljali bukvalno svi, od ekonomista i filologa, do arhitekti i ljubitelja "Zvezdanih staza", a jedno im je zajedničko ovo: svi napadaju mene zato što sam istoričar (neko ko je studirao da bi mogao da se naučno i metodološki bavi ovakvim pitanjima), i ne dozvoljavam da se lažno predstavljaju i zamajavaju ovaj narod sa nekim pričama o "nauci" i "struci".

Niko ne odgovara na moje primedbe, niti je iko pokušao da objasni Grujićev hvalospev o Nedićevom fašističkom amblemu. Samo me napadate. Lepo od vas i hvala vam, ali ne menja činjenicu da niste stručni da o ovome pričate, da nemate argumente, i da je Grujićevo rešenje očigledno inspirisano Nedićevim fašističkim amblemom.

ликтор

pre 13 godina

''Он (Ацовић) истиче да грб није промењен, већ да је само сређен цртеж како би се на најефикаснији начин могао користити убудуће. Лаички речено: направљене су графичке корекције, али грб је остао исти јер није мењан однос фигура у њему, његов садржај и боје, елементи који одређују грб.''
Крај приче.

Сури Орао

pre 13 godina

Колико овде има злонамерних типова. Марко Маљковићу где ви видите на новом грбу да је КЉУН фашистички, тј. из владавине квислинга Недића!?

Мало сам прочачкао и нашао у књижари , Књигу о Историји Српских грбова од Милића Милићевића издаје Службени Гласник.Тај КЊУН који ти називаш "фашистичким" није фашистички већ је Кљун са грба краљевине Југославије а има га и на грбу краљевине СХС. Тај грб са тим кљуном(сличност са новим је 95%)је и на овом новом грбу. Грб је израдио архитекта Пера Поповић а грбје ступио на снагу Видовданским уставом 1921 године.ПРОВЕРИ!
Замајавате народ, тобожни историчари уместо што насумично оптужујете, обавестите се, прочитајте распитајте , погледајте у енциклопедију. Недићев грб нема благе везе са овим решењем
Хомен језиви колекционар антиквитета одлучује о грбу Србије, поставља се изнад Владе и прописа који су они ,Влада Србије донели. Хомен се залаже за рехабилитацију крајње личности са крајње контроверзном улогом у периоду недићеве власти. Брука!
Нека донесу једном одлуку коју ће поштовати.

kraj price

pre 13 godina

УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Члан 7.
Република Србија има свој грб, заставу и химну.
Грб Републике Србије се користи као Велики грб и као Мали грб.
Застава Републике Србије постоји и користи се као Народна застава и као Државна застава.
Химна Републике Србије јесте свечана песма "Боже правде".
Изглед и употреба грба, заставе и химне, уређују се законом.

З А К О Н
О ИЗГЛЕДУ И УПОТРЕБИ ГРБА, ЗАСТАВЕ И ХИМНЕ
РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Изворник
Члан 9.
Изворник Великог и Малог грба, изворник заставе Републике Србије и
нотни запис химне Републике Србије утврђује Влада.
Изворник Великог и Малог грба и изворник заставе Републике Србије и
мелодијско-тонски запис химне Републике Србије чувају се у Генералном
секретаријату Владе.
II. ИЗГЛЕД И УПОТРЕБА ГРБА
Велики и Мали грб
Члан 10.
Грб Републике Србије јесте грб утврђен Законом о грбу Краљевине
Србије од 16. јуна 1882. године и користи се као Велики грб и као Мали грб.

Sta jos ovde nije jasno?
IZGLED grba mora biti identican onom iz 1882. godine.
IZVORNIK je papir, na kojem je danasnji crtez grba, koji je vlada utvrdila, i sa njim bila saglasna i odobrila ga, kao identican onom iz 1882. god, jos pred Uredbu o grbu 2004. god. i taj se izvornik cuva u Generalnom sekretarijatu Vlade.
To je materijalni obrazac, ili sablon, nazovomo ga kako god, po kojem su napravljene svi grbovi, svih velicina. Tako je i sa zastavom i sa papirom, na kojem su zapisane note himne, kako se izvorno, jedino ispravno i precizno, ona izvodi.
Zakon jeste prekrsen, Homen je u pravu, jer izgled Grujicevog novog grba ne odgovara izgledu " грбу Краљевине Србије од 16. јуна 1882. године" (kako nalaze zakon), pa tako ni njegov crtez, koji je bio na vladi na razmatranju kao predlog novog grba, nije ni mogao da postane izvornik, koji bi se cuvao u Generalnom sekretarijatu Vlade!

архонт Трибала

pre 13 godina

@Psiholog
Ја једино могу да правим децу, никако мученике...
''Грујић је девастирао 120 година српске историје''.
Другим речима, Крал је девастирао векове српске историје тако што на грб нововековне Краљевине Србије није ставио двоглавог орла династије Немањића. Је ли тако? Или ја можда имам ишчашен смисао за логику?
''Надменост Ацовића и Грујића''.
У чему се она огледа? У томе што нису питали јавност какве је дораде потребно извршити на грбу Србије?
Да је већина нас хералдички образована, мишљење јавности по овом питању би било значајно и тада би било оправдано чути га.
Опаска са фотографијама је лоша (посебно из једног угла).
Поставио си три фотографије бића из реда homo sapiens sapiens. Генетички, суштински су исти, али се разликују у детаљима, баш као и Кралова и Грујићева верзија грба.
Обе верзије садрже потпуно исте елементе који се разликују у следећем - Кралов грб је СА ОГЊИЛИМА (пардон, ОЦИЛИМА) КОЈА ТО ЗАПРАВО НИСУ, ОЦИЛИМА КОЈА НИ НА СЛОВО ''С'' НЕ ЛИЧЕ; КРУНУ, КОЈА ИАКО СИМВОЛ ДРЖАВНОСТИ, ЛЕВИТИРА, ЛЕБДИ У ВАЗДУХУ (што у симболичком смислу значи да нам је дом без крова); БЕЛОГ ОРЛА ЦРНИХ НИЈАНСИ, ТАНКОГ ВРАТА, СЛАБОГ КЉУНА И СА НОГАМА ПЕВЦА. ЈЕЗИК ВАН КОНТРОЛЕ...
Побогу човече, погледај слику која иде уз вест...ако ти и тада не буде јасно, онда се барем упитај, да ли се од Ацовића и Грујића може затражити психолошка помоћ.

архонт Трибала

pre 13 godina

@Psiholog
Ја једино могу да правим децу, никако мученике...
''Грујић је девастирао 120 година српске историје''.
Другим речима, Крал је девастирао векове српске историје тако што на грб нововековне Краљевине Србије није ставио двоглавог орла династије Немањића. Је ли тако? Или ја можда имам ишчашен смисао за логику?
''Надменост Ацовића и Грујића''.
У чему се она огледа? У томе што нису питали јавност какве је дораде потребно извршити на грбу Србије?
Да је већина нас хералдички образована, мишљење јавности по овом питању би било значајно и тада би било оправдано чути га.
Опаска са фотографијама је лоша (посебно из једног угла).
Поставио си три фотографије бића из реда homo sapiens sapiens. Генетички, суштински су исти, али се разликују у детаљима, баш као и Кралова и Грујићева верзија грба.
Обе верзије садрже потпуно исте елементе који се разликују у следећем - Кралов грб је СА ОГЊИЛИМА (пардон, ОЦИЛИМА) КОЈА ТО ЗАПРАВО НИСУ, ОЦИЛИМА КОЈА НИ НА СЛОВО ''С'' НЕ ЛИЧЕ; КРУНУ, КОЈА ИАКО СИМВОЛ ДРЖАВНОСТИ, ЛЕВИТИРА, ЛЕБДИ У ВАЗДУХУ (што у симболичком смислу значи да нам је дом без крова); БЕЛОГ ОРЛА ЦРНИХ НИЈАНСИ, ТАНКОГ ВРАТА, СЛАБОГ КЉУНА И СА НОГАМА ПЕВЦА. ЈЕЗИК ВАН КОНТРОЛЕ...
Побогу човече, погледај слику која иде уз вест...ако ти и тада не буде јасно, онда се барем упитај, да ли се од Ацовића и Грујића може затражити психолошка помоћ.

free life

pre 13 godina

Prekrseni su:
Ustav Rep. Srbije, clan 7
i
Zakon o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Rep. Srbije, clan 4, 9 i 2, a posebno, najdirektnije clan 10!


УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Грб, застава и химна

Члан 7.

Република Србија има свој грб, заставу и химну.
Грб Републике Србије се користи као Велики грб и као Мали грб.
Застава Републике Србије постоји и користи се као Народна застава и као Државна застава.
Химна Републике Србије јесте свечана песма "Боже правде".
Изглед и употреба грба, заставе и химне, уређују се законом.


З А К О Н
О ИЗГЛЕДУ И УПОТРЕБИ ГРБА, ЗАСТАВЕ И ХИМНЕ
РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ
Предмет закона
Члан 1.
Овим законом уређују се изглед и употреба грба, заставе и химне
Републике Србије.
Представљање Републике Србије
Члан 2.
Грбом, заставом и химном Републике Србије представља се Република
Србија и изражава припадност Републици Србији.
Грб, застава и химна Републике Србије могу се употребљавати само у
облику и са садржином који су утврђени Уставом Републике Србије и овим
законом.

Ограничења приликом употребе грба и заставе
Републике Србије
Члан 4.
На заставу и у грб Републике Србије не може се ништа исписати,
односно уписати, нити се они могу мењати.

Изворник
Члан 9.
Изворник Великог и Малог грба, изворник заставе Републике Србије и
нотни запис химне Републике Србије утврђује Влада.
Изворник Великог и Малог грба и изворник заставе Републике Србије и
мелодијско-тонски запис химне Републике Србије чувају се у Генералном
секретаријату Владе.
II. ИЗГЛЕД И УПОТРЕБА ГРБА
Велики и Мали грб
Члан 10.
Грб Републике Србије јесте грб утврђен Законом о грбу Краљевине
Србије од 16. јуна 1882. године и користи се као Велики грб и као Мали грб.

V. ОВЛАШЋЕЊА ЗА ДОНОШЕЊЕ ПРОПИСА
Овлашћење за Владу
Члан 39.
Влада прописује ближе критеријуме, начин и услове за извођење химне
Републике Србије.
Овлашћења за надлежне министре
Члан 40.
Ближе прописе о начину употребе химне, грба и заставе Републике
Србије доносе:
1) министар надлежан за одбрану – о њиховој употреби у Војсци
Србије;
2) министар надлежан за унутрашње послове, у споразуму са
министром надлежним за одбрану – за одређене објекте на граници Републике
Србије и друге објекте у Републици Србији у близини границе;
3) министар надлежан за спољне послове – за дипломатска и
конзуларна представништва Републике Србије у иностранству и за званичне
документе Министарства спољних послова (пуномоћја, корице за закључивање
међународних уговора, ратификациони инструменти и сл.);
4) министар надлежан за саобраћај – за ваздухоплове, бродове или
друге плoвне објекте, ради означавања њихове државне припадности
Републици Србији.
VI. КАЗНЕНЕ ОДРЕДБЕ
Прекршаји
Члан 41.
Новчаном казном од 50.000 до 500.000 динара казниће се за прекршај
правно лице:
1) ако употреби заставу, химну или грб Републике Србије у облику или
са садржином или мелодијом који нису утврђени Уставом Републике Србије или
законом (члан 2. став 2. овог закона)

O cemu se ovde zapravo radi?
Uredbom je prekrsen, i zakon i Ustav ove zemlje. Vlada je po vazecem zakonu prekrsila clan 10 Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne, a time i clan 7 Ustava.
To znaci, da je i Grujucev grb NEUSTAVAN i da sto pre, neodlozno, treba prekinuti ovu lakrdiju!
Po Ustavu ove zemlje, a na osnovu zakona, jedino vazeci Grb Republike Srbije je ovaj:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small_(2004_-_2010).svg

Psiholog

pre 13 godina

@arhont tribala
Pobogu covece, da li mislite da su ljudi koji posecuju sajt B92 budale?
Da li je ovo sajt Prestolonasledika i koji grb je na njemu?
http://www.royalfamily.org/index_cir.html
Zasto ni ne zele ove papagaje. zato sto ne valjaju i sto su uvredljivi!!!
Prestanite da pravite od Grujica mucenika.
Covek je za dva meseca devastirao vise od 120 godina srpske istorije.
A o nadmenosti Grujica i Acovica ne zelim da trosim reci.
Kada Acovic tvrdi da je grb isti jer je u skladu sa Ustavom i Zakonom Republike Srbije gde se blazonom definise njegov izgled, a da je ovo samo graficka interpretacija, to na dovodi do sledeceg primera:
Acovic je covek u poznim godinama, sa sedom kosom i kozijom bradom
to nas navodi na sledece razmisljanje:
Ko je na slici Acovic?
1.http://justiceiro.smugmug.com/Travel-Photography/Central-Asia/Uzbekistan/IMG6287-01/113528920_TssSv-M.jpg
2.http://cdn.wn.com/pd/8f/ce/e488a971ae7e4d7e4f7e27288b40_grande.jpg
3.http://zoran-veljovic.com/blog/wp-content/uploads/2008/09/dragomir-acovic.jpg
Svi mogu da budu Acovic jer je nase tvrdjenje tacno, a izgled svakog muskarca je u skladu sa datim opisom. Ostalo je stvar interpretacije. dakle po Acovicu sva trojca su Acovic. U sali je uvek pola istine!
Vratite stari grb!!!

Zoran

pre 13 godina

Mislim da je sekretar Homen iskren u svojoj nameri, za razliku od ministra Sutanovca koji je vec "okitio" svoj sajt sa ****** papagajima.
Molim vas da nas ne zamajavate, vec uklonite ovo strasilo na smetliste istorije. Koliko cete sada da ukidate ovu skandaloznu odluku?
Doneli ste je ocas posla, preko noci, u potaji, a trebace vam meseci ili godine da je ukinete.
Posle nemojte da se pitate kako ste spali sa 33% na 24% glasova.

архонт Трибала

pre 13 godina

@Marko Maljković
Име и презиме: Небојша Дикић
Година рођења: 10.02.1975.
Место боравка: Београд
Занимање: Дипломирани економиста
Интересовања:
- Историја, хералдика, научна фантастика
- Хералдички уметник Кнежевске Лозе Српскога Краљевскога Дома Карађорђевића (одлуком Њ.К.В. Кнеза Александра Павловога Карађорђевића од 23. октобра 2006.)
- Хералдички уметник Одбора за Хералдичке и Генеалошке Студије Центра за Истраживање Православнога Монархизма (под Високим Покровитељством Њ.К.В. Кнеза Александра Павловога Карађорђевића)
- Хералдички уметник Краљевског Дома Грузије
- Члан Међународнога удружења хералдичара аматера (IAAH, membership certificate No. 136)
- Сарадник интернет часописа "Глас хералда" од маја 2004.
Да ли је потребно додатно објашњење?
Ок. Грујић каже: ''Као професионални хералдичар са више стотина радова иза себе, посао сам схватио крајње озбиљно јер се овакав рад ради за вечност (која додуше у Србији ретко кад траје дуже од 40 година). Као патриота, био сам потпуно свестан бурне реакције која ће сигурно доћи са овим радом и коју сам унапред пропатио у души, али врло одлучан да дам све од себе да Србија коначно добије графички израз грба који слави њену целокупну историју (што је опис грба и омогућавао), а не само политикантски тренутак приближавања Хабзбурговцима (што је Кралов рад имплицирао). Потпуно сам био свестан и напада који ће доћи и који ће величати рад Ернста Крала као најисправнији за српску државу. Сам Стојан Новаковић, човек који је практично био покретачка снага за грб из 1882, такво стање ума критичара описује као „владање, као да се и у томе реакционарски затворило у традиционалну огорченост“.
Што се тиче ''Недићевог орла'', он наспрам Грујићевог изгледа као цртеж детета које се досађује на часу. Сличност не постоји ни у кљуновима. Тврдити супротно од очигледног и притом површно тумачити Грујићеве речи о орлу на кованицама окупиране Србије, јесте тврдоглавост која се ретко среће.

Marko Maljković

pre 13 godina

Ovo je još jedna tipična zamena teza, ali ni to vam neće uspeti. Vi pokušavate da braniti nešto što se ničim ne može odbraniti. Sad iznosite tezu da se narod treba pitati. Slažem se u potpunosti.

Samo imam jedno pitanje. Jeste malo pitanje, ali baš važno. Ako je Acoviću, Grujiću i ostalim samozvanim "heraldičarima" iz jednog udruženja gradjana toliko stalo do mišljenja naroda, što se nisu ni jedan jedini put konsultovali sa tim narodom kad su promenili izgled državnog grba ove zemlje?

Sad im je važno mišljenje naroda, a tad su javno i arogantno potcenjivali taj isti narod, govoreći da narod ne zna o tome ništa, i da se "struka" i "nauka" trebaju pitati.

Toliko je arhitekti (jer je po struci arhitekta, a ne heraldičar) Acoviću i njegovim prijateljima iz udruženja gradjana "Beli orao" stalo do heraldičke "struke" i "nauke", da su angažovali profesora engleskog jezika (jer je po struci filolog, a ne heraldičar) Grujića da redizajnira grb koji je ostao skoro netaknut od 1882. godine do sada.

Na svom sajtu, pomenuti profesor engleskog jezika kaže sledeće za sebe: "Od 2000. se interesujem za heraldiku i veksilologiju, u prvih nekoliko godina samo pasivno, a od 2004. i vrlo aktivno".

I ja se interesujem za engleski jezik, ali pošto sam završio istoriju, tj. filozofski, a ne filološki fakultet, nikad mi ne bi dali da predajem engleski u pančevačkoj srednjoj školi gde radi pomenuti profesor engleskog jezika.

Ali su zato bez razmišljanja Acović i ostali ljubitelji heraldike dali profesoru engleskog jezika koji se "interesuje" za heraldiku (i to "vrlo aktivno"), da po svom ukusu i nahodjenju prepravlja grb koji je nacrtao austrijski dvorski heraldičar Ernst Kral (po narudžbini i odobrenju kralja Milana i Stojana Novakovića).

Neću uopšte da ulazim u raspravu o tome koji je izgled grba "srpskiji". To su šovinističke rasprave. Samo mogu da vam kažem sa 100% sigurnošću da ne postoji nijedan iole pouzdani izvor o stvarnom izgledu srednjovekovnog srpskog grba.

Car Dušan nije hteo da samo bude car Srbije, a i nije bio, nego se krunisao za cara Srba i Grka, jer je hteo da vlada Vizantijom, a ne nekom malom srpskom državom na brdovitom Balkanu. Simboli njegovog carstva su, u skladu sa njegovom vizijom o velikom carstvu, preuzeti od tadašnjih romanizovanih Grka, tj. Vizantije, a to su pre svega ocila i dvoglavi orao.

Niko od pomenutih velikih "heraldičara" (filologa, arhitekti, itd.) se nije setio da pita narod, a sad hoće. Smeta vam što Homen hoće da promeni grb uredbom. To je čista laž. On hoće da ukine uredbu kojom je uveden ovaj nakaradni novi izgled grba. I tu grešite.

Nije smetalo "heraldičarima" kad je doneta uredba po njihovoj želji, niti ih je uopšte interesovao glas naroda, a sad bi da se narod pita. Oni kojima nikad nije stalo do mišljenja naroda, koji sebe smatraju iznad mišljenja tog naroda, sad bi da se narod pita. Lepo.

Po sopstvenom priznanju na svom sajtu, Grujić je bio inspirisan "opštim duhom" i "vrhunskom stilizacijom" fašističkog amblema Vlade kvislinga i nacističkog saradnika Milana Nedića iz II. svetskog rata. "Papagajski" kljun o kome je toliko bilo reči, nikako ne može da bude "srpskiji" od Kralovog rešenja, jer se takav izgleda kljuna ne javlja ni na jednom srpskom grbu od dolaska Srba na Balkan do danas, osim na fašističkom amblemu kvislinga Milana Nedića i njegove Vlade (pogledajte sliku kovanog novca "Nedićeve Srbije" na Grujićevom sajtu, pa će vam biti jasno odakle mu inspiracija za novi izgleda državnog grba).

Ovo nije samovolja Slobodana Homena, nego jedna inicijativa da se ispravi samovolja" heraldičara koji su se malo kasno setili da se narod treba pitati.

Čarli

pre 13 godina

Kolekcionar Homen opet preti ali sad Vladi Srbije, crni humor. Doneli odluku a nisu znali šta donose, pa ima je trebalo tri meseca da shvate da je Kljun pogrešan ili je sumnjiv(ima lepših).Red bi bio da neko izloži rešenja grba Srbije, da gradjani budu upoznati , mi da odlučimo a ne Homen kolekcionar vrednih stvari i jezivih izjava.
I koji je sad grb validan , koji je u upotrebi,hoćeli se šta menjati ili neće, hoće li se zakon poštovati ili po starom donesete odluku telefonski pa posle je ne primenjujete.Luda kuća
Homen mesecima napada komuniste(i to su ljudi ) koji su se borili protiv fašista.naročito napada NOVU vlast posle kraha kvislinga Nedića i Ljotića.Čak je najglasniji u rehabilitaciji nedićevaca i ljotićevaca, i sad neko zahvakljuje kolekcionaru Homenu što brani gradjane od klerofašističkih ideja. Crnjak.

Ja već vidim neke ustanove imaju Novi grb, koji je suspendovan, a "Stari" skoro svi, postasmo zemlja sa dva grba, to samo kod nas ima.Odlučite ,ispravite ,obavestite se nas, ako je nešto loše ukinite ako je dobro ostavite,................slludjujete ovaj narod.

lane radovan

pre 13 godina

Homen: niko nema pravo da menja grb! pa tvoja vlada je promenila , a ne narod,bre. Jos smo mi krivi sto nas sludjujete sa promenama svaki dan a nista ne primenjujete.Pre tri-cetiri meseca su doneli odluku i sad se setili da je pogresna. Citate li vi odluke koje donosite na Vladi ili samo znate jezivo da pretite

Kapetan Leshi

pre 13 godina

Novi Grb je Svetliji, lepshi, srpskiji od kralovog Orla sa perjem ko u jarebice,bez uvrede, ipak malko treba osavremeniti ali sa nashim tradicionalnim istorijskim mtivima od Nemanje pa do danas.
Vlada je donela odluku, sta je problem. Gospodine istoricharu marko Maljkovicu zashto branite Homena,ko je on da odluchuje ,Narod bira simbole svoje , po zakonu.Homen vam ne smeta a bash taj sekretarchic pokushava da rehabilituje od kvislinga Nediceve drugare iz 2.sv. rata. Homen napada Partizane i antifasisticku borbu, to nesmeta nikome od vas koji napadate i optuzujete struchnjake.
Minuse belezi ili neko iz sekretarijata Homena ili sluzbenici Bije.
Je li Homen antifasista kad napada tekovina antifasisticke borbe za slobodu.
Ova drzava i politicari brukaju Srbiju, tako nam i treba, kad nad nama vladaju najgori soj ljudi.

radovan 3

pre 13 godina

Imaammmm rressshheenjjnjeeeee! Promenite Kljn, kad vec hocete da suspendujete odlluk. Sto ste je donosili istvarate zabunu kod naroda, breeeee

cekajuci na Deda Mraza

pre 13 godina

Uopste nisam bio upoznat sa problemom oko grba, cak ni da je promenjen, a onda sam se preko vesti i komentara, jos od pre nekoliko nedelja i meseci, upoznao sa temom i shvatio o cemu se ovde radi.
I - Vlada je zelela, da drzavni grb bude standardizovan (trebalo bi da vecina shvata sta to znaci) i taj posao je poverila, a kome bi grugom, Drustvu heraldicara Srbije.
- standardizacija je: http://www.pks.rs/PrivredauSrbiji/Kvalitet/Standardizacija/tabid/2309/language/sr-Cyrl-CS/Default.aspx
Najkrace receno, to znaci, da se precizira svaki detalj na POSTOJECEM, Ustavom i Zakonom, utvrdjenom Grbu Rep. Srbije, i sve vezano za njega. Precizno je trebalo da se opise sve, od samog crteza grba, medjusobnog odnosa figura na njemu, izgleda i velicine svakog, i najmanjeg detalja, svake tackice i crtice, debljine linija na njemu, preko nijansi boja koje ce biti koristene, zatim, taj isti Grb, predstavljen u 3D verziji ... itd. Jednom reciju, standard bi bio toliko precizan, da neko, ko nikada nije video drzavni grb Srbije, moga bi da ga uradi, nacrta, comp. predstavi, 3D izgravira i sl!
II - Drustvo heraldicara Srbije se prihvatilo pisla, ali sta su oni zapravo uradili!? Oni su na (treba li i da pominjem) POSTOJECEM, Ustavnom i Zakonom utvrdjenom Grbu Rep. Srbije, promenili sam crtez grba. Tim promenama, to je prestao da bude drzavni grb! Nisu smeli da promene, ni broj, ni polozaj i jednog pera u krilima orlova, sto bi za laike bilo jos i neprepoznatljivo, a ne ovolike izmene da urade! To je kljucni momenat ovog problema!!! Drugi je segment ove price (sustinski nebitan), zbog cega su te promene uradjene, bas, na taj nacin, kada su uzeli resenje za kljunove, sa Nedicevog fasistickog grba. I to, da li je novi lepsi, ili nije ... to jednostavno nije, ni po Ustavu, ni po Zakonu, Grb Rep. Srbije!
Zakljucak:
- Vlada je imala poverenja u DHS, posebno u g-dina Acovica (koji je, to treba podsetiti, i nacrtao grb, identican po uzoru na Karlov iz 1882.g, i takav, prvo Uredbom, a zastim i Ustavom i Zakonom postao Grb Srbije), da ce posao biti odradjen, odnosno, da ce biti uradjen graficki standard POSTOJECEG grba. Ne proveravajuci, sta su ustvari glasali na vladi, doneli su Uredbu, kojom je Srbija dobila potpuno novi grb. Vec sledecih dana se uvidela greska, ali "carska se postuje".
- Resenje je u suspenziji Uredbe od 11.11.2010. godine, a posao oko standardizacije Ustavnog Grba Republike Srbije, (po Acovicevom crtezu, koji je radio na osnovu Krolovog crteza iz 1882.g) poveriti bilo kojoj firmi, koja se bavi grafickim dizajnom. Tu bi Predsednik Tadic mogao da odigra odlucujucu ulogu, (kad vec Cvetkovic ne reaguje) da Uredbu proglasi neustavnom, sto bi bilo dovoljno sa nastavak standardizacije Grba.

BB King

pre 13 godina

Ко је јазиви Хомен да има снагу да заустави примену одлуке Владе, која је донета пре два месеца.Минусе лупа жута екипа ,Хоменовци који су за Кралово решење, германско.
Жути као-антифашисти би требали да имају авангардне предлоге уместо што желе повратак на старе архаичне грбове, они се представљају као модернисти са визијом, еуропејци.Стари грб који је у употреби са привремена уредбом, није оригинал тог Новаковичевог грба, већ је и тај грб накнадно дораћиван на брзину па имамо више шију него врат,уместо кљуна кљунић, танке ногице,густо перје итд. И НОВИ грб има лош кљун , па треба начи ново решење за кљун кога сви нападају.
Није Србија само ратовала за време у време Обреновића и Карађорђевића у то време Стојана Новаковића, већ и раније и касније. Зашто неки детаљ на Грбу неби био од Немањића, то је славна лоза Немањићка која је утемељила државу Србију кроз векове.
Permanent Homen decides, is that character is really such a horrible power.Or can help with the coat of arms collector of valuable items, Mr. Karleusa.

*Get a Cadillac and a great big diamond ring.
Don't you know you're riding with the king?

Marko Maljković

pre 13 godina

Vidim da su neki ovde odlučili da baš mene napadaju, verovatno zato što se predstavljam imenom i prezimenom, što sam istoričar (doduše, nisam "heraldičar" poput, recimo, profesora engleskog jezika Grujića ili arhitekte Acovića, ali šta se tu može?), i što sam izneo čvrste dokaze da je Grujić, po sopstvenom priznanju na svom sajtu, rekao da je bio inspirisan "vrhunskom stilizacijom" i "opštim duhom" fašističkog amblema Vlade kvislinga i nacističkog saradnika Milana Nedića, kad je radio svoj predlog rešenja za izmenjeni izgled grba Srbije.

I, verovatno su ljuti na mene što sam pokazao da "papagajski" izgled Grujićevog rešenja nije nikad u istoriji srpskih grbova postojao, osim na Nedićevom fašističkom amblemu, što se vidi jasno kao dan na kovanom novcu "Nedićeve Srbije", gde imate isti "papagajski" kljun (tu ga imate, i osim toga nikad i nigde u istoriji Srba od dolaska na Balkan do današnjih dana).

Ako mi ne verujete, samo pogledajte Grujićev sajt, gde ima slike tog kovanog novca, i gde on kaže da se svojim izgledom i "duhom" Nedićev fašistički amblem vratio svojim korenim ("ponovo poleteo"), i gde takodje kaže da se sve "patriote" trebaju sa "pijetetom" odnositi prema amblemu fašističke, marionetske tvorevine Milana Nedića, Dimitrija Ljotića i nemačkih nacističkih okupatora (dakle, prema onima koji su veoma "patriotski" ubili ne zna ni Bog koliko Srba, Jevreja i drugih u ovoj zemlji).

Dakle, zbog svega gore navedenog, malo su se neki naljutili na mene, pa bi bio red da im odgovorim na neke stvari:

1. Ne poznajem gospodina Homenu, nikad u životu ga nisam sreo, niti sam ikad razgovarao s' njim. Ne znam baš nikoga iz njegovog okruženja, niti znam bilo kog funkcionera Demokratske stranke, niti sam ikad bio član te stranke (ili bilo koje druge), niti radim za državu, niti iko u mojoj porodici radi za državu, niti iko od nas ima ikakve veze sa DS-om ili bilo kojom drugom političkom partijom u ovoj ili bilo kojoj drugoj zemlji.

2. Partija mi nije dala ništa, ni meni, ni mojoj porodici, jer ne pripadam partiji nijednoj. Nisam ni SKJ pripadao. Nisam komunista, nisam DS-ovac, nisam ništa od toga, a nisam ni ono drugo. I ja i članovi moje porodice smo samo svoji. Nismo na nečijim jaslama! Zato se i ne javljam tako često na ovim forumima. Moram, na žalost, da radim. Nemam prijatelja akademika srednjoškolaca da me brane i neguju. Da li to isto mogu da kažu Grujić i Acović, to ne znam, ali sam skoro 100% siguran da svi koji ovde grčevito brane fašističkog "papagaja" ne mogu to da kažu. Ne znam da li trebam da nešto crtam, ili ste shvatili da ste zakucali na pogrešna vrata sa tim komentarima kako ja dobijam nešto od Homena, Tadića i DS-a? Izvinite, i to najiskrenije, ali ste baš skroz promašili metu. To što pričate nema baš nikakve veze sa životom i deluje smešno.

3. Iznenadjenje br. 2: Srbin sam! Nisam čak ni došljak, nego sam tu, sa Vračara. Znam da volite da mislite da baš svi Srbi misle isto što i Vi, da su krive neke velike zavere Hrvata, Muslimana, Albanaca, Amerikanaca, Jevreja, duhova sa Marsa i ko zna koga još za sve što ne ide kako ste vi zamislili i hteli u ovoj zemlji, ali i tu sam prinudjen da vas razočaram. Čak znam poreklo svoje porodice, i sa očeve i sa majčine strane. Oduvek smo bili isto što i danas -- Srbi! Ne lupaju "minuse" Hrvati i drugi koje mrzite samo zato što nisu iste nacionalnosti kao Vi. To uglavnom rade Srbi, ali oni koji se ne slažu sa uvodjenjem fašističkih simbola na mala vrata ovde u Srbiji, zemlji koja je i previše pretrpela zbog fašizma.

3. Činjenica da se stalno pozivate na to ko jeste i ko nije Srbin samo dokazuje da sam u pravu. Ta vrsta šovinizma i tribalnog etničkog nacionalizma je svojstvena jedino ekstremno desničarskim grupama, tj. fašistima. Ne verujem da ste svi vi fašisti, čak ni većina, jer ljudi danas i ne znaju šta je to stvarno fašizam (to znaju uglavnom ljudi poput mene -- istoričari, jer mi moramo da naučimo te pojmove). Medjutim, vi vrlo često branite Grujićev grb koristeći jezik mržnje i etničke i verske isključivosti, odnosno prezira prema svemu i svakome ko nije Srbin ili nije dovoljno "veliki" Srbin. Tako opisujete Krala, koga mrzite, koliko ja vidim, najviše zato što je bio Austrijanac. Ali nije Kral nacrtao grb Srbije zato što nije imao pametnije posla, nego zato što je dobio taj posao od (Srbina) kralja Milana i (opet Srbina) Stojana Novakovića, a oni su (dakle, obojica Srbi) velikim oduševljenjem primili i koristili taj grb, i on je korišćen od strane (Srbina) kralja Aleksandra Obrenovića, (Srbina) kralja Petra I Karadjordjevića, (Srbina) kralja Aleksandra I Karadjordjevića i (Srbina) kralja Petra II Karadjordjevića. Svim tim Srbima nije smetao, ali nije korišćen od strane (Srbina fašiste) Milana Nedića, koji je uveo novi fašistički amblem po uzoru na grb Hitlerove Nemačke, a ovaj Grujićev grb izgleda da je uradjen baš po uzoru na taj Nedićev amblem.

4. Nije Kralov grb izmenjen kad je formirana Kraljevina SHS, nego su (Srbi) Karadjordjevići njemu dodali simbole hrvatskog i slovenačkog naroda. Onda su taj grb 2004. vratili poslanici Skupštine Srbije (čini mi se da su i oni uglavnom Srbi). Nema ovo veze sa nekom "zaverom" protiv Srba, da se "germanizuje" srpski grb, da se ne dozvoli "povratak srednjovekovne srpske heraldike". U srednjem veku, Srbija nije imala grb koji liči kao ovaj današnji. Niko pouzdano i ne zna tačno kako je izgledao srednjovekovni grb Srbije (ima raznih teorija, ali niko ne zna pouzdano). To će Vam reći svaki istoričar, jer smo išli na fakultet i učili o tim stvarima, ali Vam ne može reći ni arhitekta, pa ni profesor engleskog jezika, jer se nisu time bavili naučno, stručno i metodološki, niti su o tome na fakultetu učili, kao što se ni istoričari ne bave stranim jezicima i arhitekturom. A, mogu vam reći i da nema "papagajskog" kljuna na nekim sačuvanim srpskim grbovima iz perioda Nemanjića. Toga samo ima kod Grujića i Nedićevog amblema (koji, samo da dodam, ne može da bude više "germanski"). Žao mi što je to tako, ali jednostavno jeste.

Nadam se da vam je ovo odgovorilo na sva pitanja. Ovaj Grujićev grb unosi mržnju i podele, a već ih imamo baš dovoljno ovde. Zaboravimo na njega i vratimo se na grb koji nikom živom, osim tim samoproklamovanim "heraldičarima" (filolozima i arhitektama), nije smetao. Nedićev amblem je bio simbol verske, rasne i nacionalne mržnje, simbol strahovlade i bratoubilačkog rata. Ne sme se dozvoliti njegovo uvodjenje na mala vrata.

Klema

pre 13 godina

@Antifasista
1.Zalazem se protiv ovog skandaloznog resenja od prvog dana, rame uz rame sa radnicma,seljacima, profesorima,inzinjerima, dizajnerima,novinarima,heraldicarima i istoricarma. Zasto? Zadatak komisije je bio da uradi knjigu standarda za grb (pogledajte na internetu sta je to knjiga grafickih stanadarda), a ne da radikalno promeni njegov izgled.
Zao mi je sto se gospodin Grujic malo zaneo i sto je dao orlu licni pecat, ne razmisljajuci o mogucim reperkusijama. Kao kada presolite jelo.
2.Sta to znaci biti "kroacijonista"? Izvini ja sam vaspitan da moje dvoriste bude cisto i uredno,ocisceno od kukolja i korova, a preko plota pogledam kada komsiji ustreba pomoc. Nisam vaspitavan da mrzim jer to nije u duhu moje Pravoslavne vere.
3.Malo vise tolerancije i strpljenja i svaki problem se da resiti. U sustini problemi postoje da bi se resavali. Trenutno je novi grb problematican, ali verujem da ce se naci daleko bolje resenje.
4.Nemojte tako teske reci trositi na nesto tako dragoceno sto su nam preci zavestali.Pola Srbije je kosti ostavilo pod tim slavnim grbom i barjakom.
5.Zamislite kako bi ste se vi osecali da vam neko preko noci promeni prezime, jer toboze nije u duhu moderne percepcije sveta oko vas.Ili recimo da Srbije vise nije Srbija, nego recimo Silbija ili Sulbejica. Mozda ce nekom zazvucati lepse, ali to nije to. Barem nismo, bogu hvala, od juce pa da izmisljamo znamenja i imena za zajednicku nam kucu.
Ah, da ne zaboravim kao sto rece neko pre mene, nemojte kuditi Krala, jer cesto su ljudi koji nisu srpskog porekla ili pravoslavne vere ucinili za ovu zemlju nego sve "patrijote" sa "j" zajedno. Od Vajferta, Rajsa, Krala, pa sve do Mese , Andrica i Iv An Prentis (Eve Ann Prentice) o kojoj Srbija malo zna a zaduzila nas je kao niko do sada. Nema ni ulicu u Beogradu, nema ni pomen, a umrla je prerano od bolesti izazvane radioaktivnom bombom radeci i braneci cast i profesiju. Volela nas je vise nego sto mi volimo sami sebe.Za takve junake i velicine u nasim srcima cesto nema mesta samo jer im se prezime ne zavrsava na ic.
http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/obituaries/article2546365.ece
Hvala gospodinu Homenu, Predsedniku Tadicu i B92 na borbi za ocuvanje identiteta Srpskog naroda. Vratimo stari grb i zakopajmo mrznju zauvek!

Marko Maljković

pre 13 godina

"Najezda antifašista" se javlja sada, a ne onda kad je donešena uredba o novom izgledu grba, jer se ceo taj proces donošenja predloga za novi izgled grba odvijao daleko od očiju javnosti.

Kako je štampa mnogo kasnije pisala o tome, predlog rešenja je donet na zahtev "grupe heraldičara", tj. grupe privatnih gradjana koji su zaljubljeni u heraldiku i koji se bave time kao hobijem ili koji naplaćaju novac od pravnih i fizičkih lica zato što im crtaju nekakve grbove, iako nisu stvarno "heraldičari" (svakako ne "po struci"), nego profesori engleskog jezika (na pr. Ljubodrag Grujić), arhitekte (na pr. Dragoljub Acović), itd., i koji predstavljaju heraldiku kao "nauku" (što ona svakako nije, a to zna svako ko je u životu naučio definiciju reči "nauka", dakle svako ko je završio barem srednju školu).

Ta komisija koja je pravila predlog za novi izgled grba nije konsultovala javnost, nije konsultovala nikoga, osim svoje članove (koji su svi, naravno, na istoj liniji), izašla je izvan svojih ovlašćenja (jer je trebala, po ovlašćenju, da ustanovi boje i dimenzije postojećeg grba, a ne da donosi potpuno nov izgled njega), donela je predlog za izgled grba koji je, po priznanju samog autora tog rešenja (pomenutog profesor engleskog jezika u jednoj srednjoj školi), inspirisan "opštim duhom" i "vrhunskom stilizacijom" fašističkog amblema marionetske Vlade kvislinga Milana Nedića, pa onda to rešenje je podmetnula Vladi Srbije, predstavljajući svoj rad i predlog kao nešto što potiče iz "nauke" (koja ne postoji u ovom slučaju) i "struke" (a da niko od njih nije po struci "heraldičar", niti ima istinskih "heraldičara" u Srbiji, jer ovde su kraljevske dinastije zakonom i Ustavom zabranjivale dodelu plemićkih titula i grbova srpskim državljanima, pa onda nije bilo potrebe za "heraldikom" u jednoj takvoj državi).

Neki ovde predstavljaju "najezdu antifašista" kao nešto što podmeće Vlada, Demokratska stranka, državni sekretar Slobodan Homen, itd. Ja sam dosta pisao protiv ovog fašističkog "papagaja", i nastaviću da pišem, jer jesam istoričar (i po struci i po obrazovanju), ne volim fašizam (a "veliki Srbi" ovde se trebaju setiti koliko je Srba nastradalo od tih istih fašista i kvislinga koje danas ovom "papagajskom" nakazom veličate), i nemam nameru da dopustim da jedna šačica samozvanih "heraldičara" na silu i prepad uvede fašistički amblem iz doba koncentracionih logora i gasnih komora, a da barem ne kažem nešto o tome, i to sa stanovišta istinske struke i nauke, a to je ova za koju sam se školovao i koja se bavi istorijom naučno i metodološki.

Ja se potpisujem imenom i prezimenom, za razliku od baš svih ljubitelja fašističkog "papagaja". Vrlo lako se može ustanoviti da nisam nikakv član DS-a, prijatelj Slobodana Homena, sluga Borisa Tadića, da nemam nikakve veze sa Vladom Srbije ili bilo kojom strankom vlasti ili opozicije. Jednostavno ne volim fašizam i simbole fašizma. To je verovatno neobično novopečenim "ljotićevcima" i "nedićevcima" koji grčevito brane svoga "papagaja" na ovim forumima, ali šta je, tu je.

Da sam ranije znao za ovaj pokušaj uvodjenja fašističkog "papagaja" nacrtanog po uzoru na amblem Vlade kvislinga i nacističkog saradnika Milana Nedića, ranije bih se javio, ali pošto veliki "heraldičari" medju arhitektama i profesorima engleskog jezika ne vole da "nestručni ljudi" (poput, recimo, istoričara) unapred vide i daju svoje mišljenje o njihovom radu, morao sam da sačekam da neko iz medija i državne uprave primeti i digne uzbunu u javnosti o ovom skandalu. Hvala Vam na tome, gospodine Homenu, iako se ne znamo.

Niko mene ne plaća za ovo što ja pišem, ali bih voleo da mene i sve ostale "nestručne" ljude veliki "heraldičar" sa arhitekture Dragoljub Acović nauči kako se crta papagaj (rekao je večeras na televiziji da će svima nama da drži predavanje o tome).

Nisam bio lenj, pa sam baš kontaktirao jednog biologa koji se slaže da je Grujićev predlog grba savršen prikaz papagaja. Voleo bih da arhitekta Acović i biolozima objasni kako izgleda papagaj, pa da onda profesor engleskog jezika Grujić objasni istoričarima kako je izgledao amblem fašističke Vlade Milana Nedića, pa da onda ti "stručni" i "naučni" ljudi, veliki "heraldičari, svima nama u ovoj zemlji objasne koliko je novca ko i za šta već uzeo, koliko je trebalo tek da se uzme na ovom "posliću", i zašto baš Nedićev amblem, i da nema to neke veze sa odredjenim političkim i ekstremističkim organizacijama koje hvale lik i delo Milana Nedića i kače njegove slike na zidove Vlade Srbije.

Toliko o antifašizmu, a Vi koji ste bolje upoznati sa fašizmom možete slobodno da nastavite priču o tome.

Liman

pre 13 godina

Podržite odbranu grba Srbije koji Homen i kompanija žele da unište. Koriste grb zarad svoje afirmacije. Sada mu se ukazala prilika da svaki dan istupa u javnosti i čovek se navrzo na grb ko blesav...

http://www.facebook.com/pages/Grb-Srbije/140862789310796?sk=wall

Antifasista

pre 13 godina

Sta je ovo najezda antifasista! Pa gde ste bili pre tri meseca kad je Vlada jednoglasno usvojila stari grb, koji je isto neko nacrtao(i doneo uredbom ?). Tada vam nije smetao Novi grb, sad vam smeta. Pripisujete tim heraldicarima sramne epitete.Acovic je pola srpskih grbova napravio.

Nije lep kljun na grbu na novoj verziji grba(ali je oreo svetliji i lepsi), ali i na staroj verzii kljun je ko od guske sa sve perjem na orlovim krilima i nozicama.
Male korekcije kljuna i grb ce da bude ODLICAN.
Ova masa strucnjaka i istoricara, antifasista koji su sada posle tri meseca najdednom zabrinuti, su izgleda iz kabineta jezivog sekretara Homena koji se u sve razume i kabineta premijera Tadica , ako i kroacijanisti sa zapada koji lupaju minuse u zelji da se zadrzi Kralovo resenje.
Vlada do sada nije postovala zakone , od sada ni svoje uredbe! Koja je procedura donosenja Grba Srbije, moze li narod o necemu da odluci ili samo jeziva partijska vrhuska.
Kakva vlada takvi i postupci, jezivi.

Dejan

pre 13 godina

Hrabra, pravedna i logicna odluka sekretara Homena i dajem punu podrsku Vladi Srbije i Predsedniku Tadicu u nastojanju da ponisti ovu stetnu odluku kojom se devastiraju nacionalna obelezje Republike Srbije.
Od svih grbova koji su obelezili nase bitisanje kao naroda (a prirodom posla, video sam ih zaista pregrst i iskreno sam uzivao i uzivam u njihovoj lepoti), ovaj je nesto sto treba hitno prepustiti zaboravu. Nijedan grb u istoriji nase Otadzbine nema, ali ponavljam nema ovakvo resenje za kljunove. Mozemo se sporiti oko perja, krila,casnog krsta, ocila,krune...oko toga da li je kicast ili ne.
Pazljivo sam procitao obrazlozenje gospodina Grujica i mogu da konstatujem sledece.
Ono sto je prikazano kao vizuelni dokaz koji potkrepljuje njegove namere je samo stoti deo naseg kulturnog i heraldickog nasledja.
Smatram neumesnim komentarisati necije godine, kao merilo uspesnosti ili neuspesnosti (Krahl) jer je moguce da ste i Vi, postovani gospodine Grujic sa mog stanovista mladi za takav poduhvat i avanturu (namerno koristim ovaj izraz). Bojim se da danas kod dela javnosti Krahl dozivljava sudbinu Archibald Reiss-a (a da ne pominjem tuznu cinjenicu da novinar i pisac Eve Ann Prentice nema svoju ulicu u Beogradu, a uradila je vise za srpske interese na Kosovu i Metohiji nego mnogi Srbi).
Smatram neumesnim komentarisanje obelezja nastalih za vreme Nediceve strahovlade. Pogotovo ne kada stajete u odbranu svog stanovista po pitanju predlozenog resenja za grb Srbije.
Novi grb za mene licno (ali ponavljam za mene licno) je neprihvatljiv i predstavlja beg od srpske istorije i tradicije, a u pojedinim segmentima (mozda bez namere) i ruganje istoj.

Pancevac

pre 13 godina

(Војводинац, 14. mart 2011 19:38)
Eto MOZE!
U himni moze da sa promeni jedna rec, a da melodija i ceo ostatak texta ostane isti, a na grbu ne moze! Promena te jedne recu u himni je jednaka onoj promeni na grbu, koja se svakodnevno desava, kada se razlicite nijanse crvene boje uzimaju za pozadinu, iza orlova. To je takodje i razlicita debljina belog okvira, oko grba, koji je je postavljen na zastavu (mnogi ni ne znaju, da taj detalj postoji, vidjao sam zastave i sa crnim okvitom, oko grba).
Dakle, ta izmena u himni je minimalna i neprimetna, za razliku od redizajna Grujiceve verzije Nedicevog grba, koji heraldicki, vise ni nema dodirnih tacaka sa grbom iz 1882. g: kljunovi, oblik glave, ocila, noge i rep.
Vece slicnosti imaju ruski i crnogorski grb medjusovno, nego novi i stari grb Srbije!

neutralan sam, ali obratite paznu

pre 13 godina

Gledam ova grba, stari i novi, i na ovom novom, orlovi drze jezik, kao, kada moja petogodisnja cerka ceka kasicicu sa sirupom, da popije kada je bolesna. Na starom se prosto cuje orlovski krik, a na novom, orlovi su zinuli ... i cekaju lekic! :)

spavach

pre 13 godina

(Хавк, 15. mart 2011 00:07)
"Очито нисте погледали све наше историјске грбове , зачудили би се колико сте погрешили!Отидите на сајт хералдичког друштва Србије или сајт Љубодрага грујића, лепо је човек све објаснио!"

Pocecu da verujem, da sam Grujic, ovde pise pohvale i oode svom grbu.
Upravo na to Vam i skrece paznju vecina onih koji su protiv vaseg "novog" resenja! Ne moze se biti heraldicar, amater, bez poznavanja istorije i jos nekoliko nauka, ili bar njenih delova, bitnih za heraldiku.
Istorijski grb je i ovaj:
http://i.ytimg.com/vi/yeuhiSyMh_I/0.jpg
i on se koristio u Srbiji. To, sto je istorijski (jer se ipak koristio u Srbiji), nije dovoljno da bi ga bastinila srpska heraldicka nauka, makar se heraldikom bavili i amaterski, jer on nije, ni legalan, niti legitiman grb. Taj grb je stampan na legitimacijama u okupiranoj Srbiji, od strane Nediceve vlade, a taj isti grb danas koriste navijaci, neonacisti i neofasisti!
I tu nije kraj.
Resenje sa tog grba, glave, vratovi i posebno kljunovi orlova, Vi ste iskoristili, za "novi" grb! Pod plastom velikog "heraldicara", pukusavate da odbranite neodbranjivo, da ste se drznuli, da stari grb Srbije, iz 1882. godine, prepravite.

E, o tome Vam je pisala istoricarka Ana, ali je Vi i isti takvi oko vas, nikada necete shatiti.
Novokomponovano, ili novoprekomponovano, sve jedno, postalo je opste mesto, skorojevica i onih koji cekaju restituciju, jer ni jedni, ni drugi nemaju istoriju. Prvi je komponuju, po zelji, a drugi bi da prekomponuju staru izgubljenu, ne bi li ponovo zauzeli stalesko mesto u drustvu, plemstvom, kada vec ne mogu strukom. Jadno je sve to, sto nasi vajni heraldicari, crtajuci porodicne grbove (onima koji su sisli od nekog stada, obogatili se ko zna kako preko noci, a sada misle, da treba da imaju i grb), sada to isto pokusavaju da nametnu i celokupnom narodu, prepravljajuci ga do neprepoznavanja, stari grb Srbije!
Najgore od svega je to, sto vlada nije imala nikog boljeg, kome bi se obratila, osim tog, udruzenja gradjana, ljubitelja heraldike, arhitekti Acovicu i profesoru engleskog, Grujicu.
To nam je, sto nam je; kad vec nemamo bolje, neka crtaju sta god zele, moj grb je stari grb Srbije, iz 1882.g i jedino cu njega priznavati i postovati.
Umalo da zaboravim: smrt fasizmu!

Шумадинац

pre 13 godina

"Kome Vi to sada pretite zatvorom, gospodine "Šumadinac?" (i da li slučajno neko ovde ima ime i prezime, osim mene?"...а да ви који се представљате као Марко Маљковић нисте близак Хомену или његов блиски језиви пријатељ -колекционар кад сте тако упућени у НАВОДНЕ моје зле намере што тражим да о СИМБОЛИМА одлучује НАРОД а не три човека и језиви секретар....гротескни сте. Злонамерни сте са том етикетом да некоме претим, увредили сте ме!
Све ове коментаре сам написао ЈА, Петар Петровић, од милошта Његош, а чешће Шумадинац!Кад немате аргументе "Маљковићу" онда лупате етикете, вређате, чак прозивате некога за ФАШИСТУ, вређате Хереалдичаре , ко сте ви да некога вређате, и свако алудирање на фашизам ,сматрам за НАЈВЕЋУ УВРЕДУ!
Па ваљда је логично да сам ЈА пријатељ Љубодрага Грујића кога не познајем, пошто сам упутио на његов сајт(и сајт хералдичара Србије, па нису и они сви "фашисти") где ЛЕПО ПИШЕ и разјашњава дилеме о Грбу! Или су фашисти и грчки и руски хералдичари који не виде ништа спорно!?

Тешка је ЛАЖ то што тврдите да је ово налик "Недићевом Грбу" који је у почетку пресликан од грба краљевине Југославије(само промењен штит), а тек средином рата је тај Квислинг направио грб по угледу на фашистичку Немачку, који је имао оштре црте, праве линије, ни налик ни једном нашем грбу(имате у НБС, на интернету)

"samo ekstremisti i totalitarci prete neistomišljenicima zatvorom", типична лажна флоскула етикета, зашто се плашите, па сваки државни службеник који крши законе и Устав треба да одговара, свако ко је начинио лоповлук треба да иде у затвор, СВАКО, па и политичари на власти, ако крше закон!!! Слагали сте да било коме претим, то говорио вашем карактеру!

И на крају текста како то бива открили сте се,пристрасни сте, задрти, па помињете Коштуницу(за време његове владе је донет уредбом Стари Грб), а још је гротскније помињање Ђосића , ваљда вам је познато да је он проверени АНТИФАШИСТА, па Вам сад и они сметају!
-------------------------------------------
Идите на сајт господина Грујића,или на сајт Друштва хералдичара Србије и видите објашњење, па судите, осуђујте,злонамерно етикетирајте ако вам је воља, то више говори о вама. Ја сам против сваког фашизма али и за једнаке принципе, па зато хоћу да симболи моје државе буду засновани на нашој вишевековној традицији а не германској, то је моје право!
И наравно да НАРОД треба да одлучи о Симболима Државе Србије а не неки језиви секретар са Дедиња или премијер Тадић или Коштуница или....значи НАРОД ОДЛУЧУЈЕ, а не УРЕДБА Владе!!! Ко крши прописе, законе, Устав треба да одговара, ту се мисли на државне органе, ваљда смо правна држава Маљковићу!
_______________________________________________________
*И нека буде по вашем господине Маљковићу, НЕКА ОСТАНЕ стари Кралов грб Србије, ја га сигурно нећу игнорисати, прихватићу га као наш, наравно нека га донесу по процедури а не тајним уредбама!!!
___________________________________________________________
(иначе, често сам на Б92 и коментаришем наша јадна збивања и друге теме, па вас је можда то погодило, јер се некад критички осврћем на животне теме, имам ваљда право на то, по мени су ово нажалост лоша времена у Србији,неморална, не знам за вас "Маљковићу", можда сте се Ви снашли преко својих партијаца!)
Чему те жаоке ,...ипак Вас Поздрављам !

Ђорђе

pre 13 godina

Читам коментаре већ неколико дана и гледајући са стране, мислим да су јачи аргументи оних који подржавају урађене измене.
Они наводе струку, очигледну демагогију Хомена, и чињеница је да када се погледају упоредо обе верзије, дорађена изгледа моћније, орао је стварно бели двоглави орао, оцила су заиста оцила, штит оставља утисак нечег што је створено да брани.
Са друге стране, главни аргументи су: ''фашистички''(?!)орао и ''папагаји''(!?).
Нови изглед има сличности са наводним ''фашистом од орла'' колико и Кралова верзија. Ко види папагаје, тај има проблем са доживљајем стварности. Како ли би тек назвали аустријског орла?
Све на овом свету може да се банализује. Све. Да ли ће и бити банализовано, зависи од тога какви сте људи. И још нешто, да би се био хералдичар није потребно да сте историчар. Потребно је да сте признати графички уметник, сликар.
п.с. Државна знамења се мењају и дорађују са протоком времена. Прича о томе како нико нема право да их такне, вређа интелигенцију. Шта је радио Крал? Copy - paste?

рудар

pre 13 godina

@nemanja
А ја не разумем зашто неко учествује у полемици, ако нема довољно знања о теми.
Мислим на Хомена...

vojvođanin

pre 13 godina

Ako Srbija vraća grb od pre 1918. onda neka se i Vojvodini vrati grb koji je do 1918. u Vojvodini bio zvaničan:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/Austria-Hungaria_transparency.png

skoci pa reci HOP

pre 13 godina

Dok se Srbi iz bosne i crne gore dogovore sta im naj vise pase,kakav orao da li papagajski,sa krunom nakicen brilijantima i dijamantima,da mi vratimo srbiji petokraku,pa kad se oni dogovore i vrate monarhij, tad mogu da nakelje kavu krunu hoce.
Svojoj deci i unucima zelim da ostavim gradjansko drustvo, a ne klerikalnu i apsolutisticku.Kad porastu i kad geknem nek se samo opredeljuju.
Ovo svi postali ko babe bogomoljke sto se priklanjaju bogu pred smrt.
U crkvu se samo ulazi dva puta,po dolasku na ovaj svet i po odlasku.
Takodje mora da se skrene paznja na cinjenicu koja pokusava uporno da se zataska od SPC i zagovornika klerikalizma:
U vreme prvog svetskog rata, ogroman broj srba je proteran u konc logore,tadasnje carske rusije, mnogi su pobijeni,a mnogima se gubi svaki trag.Nisu hteli ni da ih hrane ni da ih oblace.Bilo je naj strozije zabranjeno da se govori protiv kralja.I to na extremno brutalniji nacin od Komunizma.
Treba li ponovo srbiji tako nesto?
Dugo je bila kruna otsutna, pa su stigli sa novim pricama o ludilu i blagostanju,ali starci kulaci zanju sta je bilo i kako je bilo

Marko Maljković

pre 13 godina

@Šumadinac
Kome Vi to sada pretite zatvorom, gospodine "Šumadinac?" (i da li slučajno neko ovde ima ime i prezime, osim mene?). Ja se lično ne slažem sa momkom koji je rekao da jedino priznaje grb SFRJ za svoj, ali, molim Vas kao Boga, pokažite mi taj zakon koji kaže da će državljanin Srbije otići u zatvor ako izjavi da voli nekadašnji grb svoje nekadašnje države, a ne sadašnji grb svoje sadašnje države.
Gospodine, znam, a i očigledno je svakome koji prati ovu debatu, da ste potpisnik ko zna koliko različitih komentara, i to pod različitim "imenima", na ovu temu. Da li ste gospodin Grujić ili gospodin Acović ili njihov neki kućni prijatelj, to već ne znam, ali to što sada pretite zatvorom onima koji ne vole Vaše voljene "papagaje" samo pokazuje ko ste i šta ste. Nemojte, molim Vas, da pretite više, posebno ne zatvorskim kaznama. Vredjate i ponižavate sami sebe time.
Izgleda da je u pravu ona osoba koja je rekla da su ekstremističke grupacije uzele ovaj "novi grb" za svoj, jer samo ekstremisti i totalitarci prete neistomišljenicima zatvorom.
A, možda to ima neke veze sa činjenicom da je "novi grb", u ključnim elementim, preslikani grb fašističke tvorevine "Nedićeve Srbije", koju gospodin Grujić smatra "kakvom-takvom državom Srbijom" koju sve "patriote" trebaju da gledaju sa "pijetetom" (njegove reči, ne moje -- ima toga upravo na njegovom sajtu).
Evo, sad ću Vam ja reći, ovako javno, da nikad, ni pod kojim uslovima neću priznati ovog nakaradnog fašističkog "papagaja", jer predstavlja kontinuitet sa fašističkim simbolima "Nedićeve Srbije" iz II. svetskog rata, pa je samim tim simbol koji širi rasnu, versku i nacionalnu mržnju (što se vidi i u mržnji i preziru kojim gospoda Grujić i Acović govore o navodnim "nesrpskim" uticajima na srpski grb). Dakle, ja fašističke simbole ne priznajem, pa makar cela Skupština Srbije i svi njeni narodni poslanici izglasali da uvodimo kukasti krst kao svoj nacionalni amblem. I, da Vam bude lakše, potpisao sam se punim imenom i prezimenom (i to ne tako čestim za ove naše prostore). Molim Vas, kad već tako lepo pretite na ovom sajtu, uhapsite i mene.
Vidim da se nešto bivši premijer ne odaziva na sudske i policijske pozive, ali obećavam da ja hoću, i sigurno neću zvati Dobricu Ćosića da me vadi.

ONKP

pre 13 godina

Ovaj grb moze da bude kakav hoce, klerikalisticki,monarhisticki.....ali je jasno jedno da je sa njim i pod njim tih 50 godina koje navodis gradjanima bilo beda, glad ,vise nego surovo siromastvo.
Vladar je bio apsolutista poput milosevica, danas tadica.
Fala bogu ti se nista nepitas u ovoj zemlji jer 75% stanovnistva i vise nema pojma da opise kakav je grb izglasala na referendumu.S malo mozga se prisecam da je grb, zastava,kao i himna stigla po necijoj preporuci i nesaznasmo po cijoj,Britanske vlade ili Americke?
***

Republika

pre 13 godina

Homene, prema ustavu Srbija je republika. Svaki zakon koji je u suprotnosti sa ustavom je atak na ustav ma ko ga doneo. O kakvih 130 godina pričaš? Monarhistički grb i ostala obeležja koja nisu u upotrebi od formiranja Kraljevine SHS, su protivustavnim zakonskim aktom proglašena za obeležja Republike Srbije. Srbija nema monarha, tron, presto, krunu, žezlo, skiptar jer je - Republika.

ponuda za jedan glas

pre 13 godina

Ko god da mi obeca, da ce vratiti grb iz 1882. godine, glasacu za njega. Kazem: KO GOD! Ako se Seselj (ikada) vrati iz Haga, a na (sledecim) izborima samo on i SRS to obecaju, verujte, za njih cu glasati (bez obzira, sto je to skoro nemoguce, jer, izmedju ostalog, oni ni na svom partijskom grbu, nemaju krunu)!
Sve ima granice, pa i ljudsko dostojanstvo.
Nikada necu promeniti svoje (ime i) prezime predaka koje nosim, svoju veru pravoslavnu i naciju srpsku. Sve te kategorije su dubokom istorijom, preduboko u mojoj dusi, a posto su sve tri neuhvatljive, svedene su na prepoznatljive slike, svog prezimena, ikona i grba, koje izazivaju posebne emocije, zbog cega se, u odbrani njihove casti - gine.
Otadzbina nije grumen zemlje, koji celivamo, kada nasa reprezentacija pobedjuje, nego njeni simboli, koji nas sve povezuju. To je duhovna pripadnost zajednici, preko simbola, a vlada je upravo na tom polju, napravila razdor. Velike je greske pravila aktuelna vlada, ali onoliko dalekosezne posledice, koliko ce imati ovo sprdanje sa Grbom drzave, nema ni jedna. Da sam paranoik, bio bih ubedjen, da to nije uradjeno slucajno, medjutim, najverovatnije je javasluk. Postoji inicijativa, da se greska ispravi, ali ostaje nepoznanica, zbog cega vlada jednostavno nije suspendovala svoju odluku od 11.11.10.g, nego se to radi, preko ministrastva pravde i Drzavnog sekretara?

Zoki

pre 13 godina

Као прво, одакле уопште идеја да су хералдичари ти који одређују како ће изгледати државни грб? Хералдичари могу да предложе, а на држави је да прихвати или одбије њихове предлоге. Уосталом, ни Стојан Новаковић није био хералдичар. То што је Крал по Новаковићевим идејама нацртао никада не би постало српски грб - да се није свидело Новаковићу и краљу Милану.

Као друго, цео проблем је настао ради тога што је група која је радила на изворнику урадила нешто што није био њен посао.

Коначно, двоглави орао кога је нацртао Крал је био у употреби све до 1945. године. Орао на грбу Краљевине Југославије је био идентичан орлу на грбу Краљевине Србије.

Хавк

pre 13 godina

"Zastrasujuce deluje cinjenica da su ovaj grb prigrabile ekstremisticke organizacije i fasisticke organizacije i u njemu pronasle pokrice i opravdanje za svoje cinjenje i nedela.
Na kraju molim sve gradjane Srbije da se okupe i ujedine oko nasledja nasih predaka. Stari grb je grb ujedinjenja i pomirenja. Ovaj novi grb je grb podela,zla i mrznje."
_____________________________
Овај и слични делови Вашег излагања "Историчарка АНА" су једноставно лаж и управо ви заговарате мржњу! Није тачно да је нова верзија грба "застрашујућа", врло сте злонамерни!!!
Оцила, (огњила) потичу још од славних Немањића,има их и на Обреновићевом грбу, а слова ВВВВ су такође узвишена, јер смо ми део Византиског поднебља.
Очито нисте погледали све наше историјске грбове , зачудили би се колико сте погрешили!Отидите на сајт хералдичког друштва Србије или сајт Љубодрага грујића, лепо је човек све објаснио!
----------------------------------------------
Зато нам је стање у друштву такво какво је, јер се подмеће, лажно клевети, етикетира, једни друге називамо погрдно и приписујемо некакве екстремизме и фашизме!
Неки помињу недићев грб , који нема везе са овим ни најмање, али у првој години колаборације је узео Грб краљевине југославије и само додао штит и оцила, и тај грб нема никакве везе са овом НОВОМ варијантом!
Лоша су времена за стучњаке, моглоби да се ЈАВНО објави текст који разјашњава НОВУ варијанту Новаковићевог грба, било би корисно , избили би се лоши и злонамерни аргументи појединаца!
Живела Србија!

nemanja

pre 13 godina

ni dvoglavi orao ni ocila nisu srpski simboli. vec simboli preuzeti od vizantije koji pokazuju nas vazalni odnos. tako da ne razumem polemiku?

ivan

pre 13 godina

U potpunosti se slazem da treba sacuvati tradiciju a pogotovo grb kao olicenje drzave Srbije. Nisam neki strucnjak ali ovo su kozmeticke promene da bi neko oprao pare tj. da bi neko iz budzeta uzeo nesto para... Bolje da su zaposlili troje mladih slikara da poskidaju one portrete u skupstini i da naslikaju par slika...
Da ne pricamo o tome, ako bi se usvojio ovaj novi kvazi grb, moralo bi da se menja sve ono gde se nas grb nalazi, a to definitivno za neke ljude nista ne kosta!!! Pametnije bi bilo za te pare uloze u decentralizaciju i infrastrukturu u unutrasnjosti kao se ne bi nasa drzava svela na Beogradski pasaluk, ako vec nije to...

Georg

pre 13 godina

@istoričar Ana
"Orao deluje sputano u stitu, jezik daleko vise podseca na Albanskog ili Nemackog orla." Sada smo i ptice počeli da delimo po nacionalnosti. Daleko ćemo ovako dogurati.

Slobodan

pre 13 godina

(Vladimir, 14. mart 2011 20:08)
130 godina??? Gospodine Homen, to je apsolutna LAŽ!
Grb Kraljevine Srbije je korišćen od 1882. pa do 1918. što je TAČNO 36 godina, a ne 130!

Posle ujedinjenja 1918. g, na Grb Kraljevine Srbije, na identicno resenje grba, odnosno belih orlova, na stit gde su bili postavljeni krst i 4 "ocila", odnosno 4 slova "S", dodati su, na desnoj polovini stita "sahovnica" Hrvata, a u donjem delu stita, simbol Slovenaca. Takav grb je bio u funkciji i zvanicni grb zemlje, i posle II sv. rata. Posle sporazuma "Tito-Subacic" i izbora, gde i formalno, monarhija odlazi u istoriju. Drzava zvanicno, postaje republika, tek posle III zasedanja AVNOJ-a, od 7 do 10. avgusta 1945. u Beogradu, koji se konstituisao kao Privremena narodna skupstina, sa zadatkom, da pripremi izbore za Ustvotvornu skupstinu, 11.11.45. g. Lista Narodnog fronta dobija 96% glasova i Narodna skupstina 29.11.45.g proglasava FNRJ.
To znaci, da i komunista Broz, nastavlja drzavni kontinuitet sa Kraljevinom Jugoslavijom, njenim simbolima, medjunarodnim ugovorima i sl, a ne sa Nedicevom okupacionom vladom, i bilo cime sto je iz te vladavine proisteklo, pa ni sa njegovim simbolima!
To jos znaci, da Vi, Vladimire, zapravo lazede, kada tvrdite, da su beli orlovi i polozaj stita na njihovim grudima, iz 1882.g. (a oni su prvenstveno sporni kao "novo" Grujicevo resenje), da su u upotrebi bili samo 36 godina. Sa minimalnim, heraldicki dozvoljenim izmenama, a da se ne izgubi sustina konstrukcije, a zbog novonastale okolnosti (to je sada bila drzava 3 naroda, od 1918.-29. Kraljevina SHS, posle Kraljevina Jugoslavija), na stit, po svim heraldickim zakonitostima, pridodati su jos dva simbola! To je, za razliku od Grujicevog resenja, heraldicki gledano, identicni grb Kraljevine Srbije!
Teoretski, da smo i posle II sv. rata ostali Kraljevina Jugoslavija, sa simbolima koji sigurno ne bi bili menjani u medjuvremenu, pa se 1991. g. razisli (raspali, kao sto i jesmo) na sastavne delove, Srbija bi se vratila, (opet u heraldickom smislu), na poslednje simbole, pre ujedinjenja, a to je grb iz 1882.g!
Dakle: idejno resenje grba Srbije je sa neznatnim izmenama na stitu, bilo u upotrebi od 1882.-1945. g, i ponovo od 2004.-2010.g! Bezmalo 70, od 130 godina, koliko je taj grb star.
To je ISTINA.

Ана

pre 13 godina

''Ognjilo je suvo, istrulelo (ugnjilo, od toga rec, ne od oganj) drvo, u njega se hvata iskra koju od kremena odbije ocilo.''
Надасве, занимљива етимологија...вероватно ''огањ'' и ''огњиште'' следе из угњило, труло. Баш као и ''нагон'', она ватра у нама, што нас покреће.

srbin

pre 13 godina

jesteli vi normalni ko vama daje za pravo da odlucujete o srpskom obiljezju sta bi ponovo komunizam jeli grb kraljevine jeste napravljen 1882 i mozda je trajo do 1918 ali srpski 0rlovi i ocila poticu jos od nemanjica. ja nesto nevidim neku razliku izmedju novog i starog ustvari grb je isti samo je ovaj malo modernizovan i niko nema pravo da menja grb srbije kako kome odgovara.ovo citava ova prica je samo zbog para jer ako budu menjali to nece platiti vlada nego gradjani srbije pa vi ako hocete da platite onda neka ga zamene novim srbija nije ni kraljeva ni tadiceva niti nicija druga nitije narodna. srbija je bila prije nas i bice i posle nas i mi nemamo pravo da menjamo njena obiljezja a svi vi komunisti i socijalisti sto patite za prosloscu zaboravite to slobodno jer se to vise nikad nece ponoviti!!!SA VEROM U BOGA ZA KRALJA I OTADJBINU

Del

pre 13 godina

Da li je Acovic jedan od autora papagajskog grba clan krunskog saveta - jeste!
Da li je ovo zvanicna internet prezentacija karadjordjevica - jeste!
http://www.royalfamily.org/index_cir.html
Da li su ovo grbovi Srbije kroz istoriju sa istog sajta - jesu!
http://www.royalfamily.org/history/crms/crms_d_cir.htm#g3
Zasto njima nije promenjen grb, malo stilski ulepsan i izbavljen od uticaja Nemacke heraldike - nemam pojma pitajte Acovica, ali mislim da se Prestolonasledniku to bas ne bi svidelo.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Da li je ovo novi papagajski grb - jeste!
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small.svg
Da li je ovo papagaj - jeste!
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Glossy_black_cockatoo_male_kobble08.JPG
Da li je ovo orao - jeste!
http://www.sundancevillas.co.uk/images/Birds/Golden%20Eagle.jpg
Pa na sta vam vise lici ovaj novi grb?
--- --- --- --- --- --- --- --- --- ---
Koji orao vam vise lici na Nedićevog orla?
http://www.drama.org.rs/D1_hro3.asp
naravno - novi!!!
--- --- --- --- --- --- --- --- --- ---
Da li je ovo Novakovicev i Kralov grb - jeste!
http://www.znanje.org/i/i23/03iv06/03iv062801/GrbKraljevineSrbije.gif
Da li je ovo grb Srbije 2004-2010 - jeste!
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small_%282004_-_2010%29.svg
Da li su istovetni - jesu i to je najlepsa zaostavstina nasih predaka!!!
Ko su ovi mladi hrabri ljudi i pod kojim znamenjem nam cuvaju Otadzbinu?
Ko se brine za nasu slobodu i miran san i pod kojim znamenjem:
http://www.mycity-military.com/imgs2/45384_144179233_DSC_3074.jpg
Iamamo najlepsi grb na svetu i ne treba ga ruziti!!!
Uklonite turbo folk papagajski grb!!!

ajde jovo nanovo

pre 13 godina

Alo, "stručnjaci" !
Ne može grb republike da ima krunu !
Ili vi to planirate da uvodite monarhiju, pa biste da uštedite?

Sotir

pre 13 godina

Ovo je važna pobeda srpskog građanskog društva.Bravo gospodine ministre i svaka čast na odlučnosti i hrabrosti da istupite u odbranu građanskih vrednosti Srbije!

Nikola

pre 13 godina

Arheolog i heraldičar-amater koji je sa 14 godina pisao rojalističke grafite, da nije tužno da je ovaj čovek državni sekretar Ministarstva pravde, bilo bi smešno...

Милојко

pre 13 godina

Симболе државе Србије треба да донесе НАРОД уместо неког тамо секретара. Председник Тадић није меродаван да одлучи о симболима Србије, већ народ.

Нова варијанта је САВРЕМЕНИЈА! Хералдичко друштво Србије је на свом сајту објавило детаље о новој варијанти Грба!
Струка треба да одлучи а не пролазни политичари!

Шумадинац

pre 13 godina

НАРОД треба да одлучује о ГРБУ СРБИЈЕ, а не језиви секретар Хомен са Дедиња и Тадић председник-премијер или хералдичар, шта ли је сад! Самовоља!

НОВА варијанта Грба је боља, савременија, са традицијом, без германских елемената.
Мање кошта НОВА варијанта Грба Стојана Новаковића , него афере Колубара,Сателит,Дулићеве фирме, и остале афере а има их сваки дан.

Струка, домаћи и страни хералдичари су сложни, има и детаљно објашњење на сајту Љубодрага Грујића(www.ljubodraggrujic.com) у делу Књига графичких стандарда, Знамења Републике Србије.

Народ треба да одлучи!!!, а не шачица политичара и језивих секретара о ИЗГЛЕДУ националних симбола Србије!

Sotir

pre 13 godina

Ovo je važna pobeda srpskog građanskog društva.Bravo gospodine ministre i svaka čast na odlučnosti i hrabrosti da istupite u odbranu građanskih vrednosti Srbije!

grbavi

pre 13 godina

au al se ovde zakuvalo niko ne kaze shta NE VALJA samo da ne treba menjati ili da treba
lichno mislim da su se crveni dobro ufonjali promene

Znak Pitanja

pre 13 godina

Od kada je pitanje SIMBOLA DRZAVE SRBIJE u nadlznosti dva-tri coveka, sekretara Homena , ili Tadica, koja su njihova ovlascenja da ODLUCUJU o NACINALNIM simbolima, pobogu! NAROD da odluci, dosta nam je samovoljei Kolubare i Satelita,Koleta- secera,Viktorija-grup, korupcije od milijardu evra!!!!!
Novo resenje GRBA je boljle, lepse, savremenije,tradicionalnije i nije sa germanskim primesama.
STRUKA ISPRED POLITIKE!

Vladimir

pre 13 godina

130 godina??? Gospodine Homen, to je apsolutna LAŽ!

Grb Kraljevine Srbije je korišćen od 1882. pa do 1918. što je TAČNO 36 godina, a ne 130!

Da li se neko pita ZAŠTO se gosn Homen toliko ANGAŽOVAO oko OBARANJA konačno sredjenog srpskog grba iza koga je stala čitava struka tj. svi vidjeniji srpski heraldičari i heraldička društva????

patriot

pre 13 godina

REFERENDUM!!!

Ja necu krunu na grbu - nikako!!! Koji bre kralj, jos nam to fali. Ovo je REPUBLIKA SRBIJA i to mora da se vidi u grbu a i da se cuje u himni!!!!

A "kralj" - mislim da bolje razume rec "king" - SRAMOTA

Istoricar Ana

pre 13 godina

Puna podrska gospodinu Homenu i svim dobronamernim ljudima u vladi i drzavi, koji su spasili Srbiju ove sramote.
Narocitu zahvalnost ima u moje ime ima B92 koji je dao neizmeran doprinos u razvoju demokratije i razbijanja jednoumlja i staljinistickih diktata po ovom veoma osetljivom pitanju.
Zasto treba vratiti stari grb:
1.Traje duze od jednog veka, priznale su ga one dinastije (i dan danas ga koriste potomci Karadjordjevica kao svoj porodicni grb), vojevali smo pod tim grbom u oba Balkanska i u I svetskom ratu. Taj grb je velicao i hvalio i sam Dimitrije Tucovic zagovornik ideja socijal-demokratije, koji je dao svoj zivot kao vojnik Moravske divizije na Vrače Brdu.
Verzija tog grba je ugradjena u Kraljevinu SHS, a kasnije Kraljevinu Jugoslaviju.
2.Jedini period istorije kada nismo imali grb Novakovica i Krala su Nemacka okupacija i period valdavine komunista, kada je Srbija rasparcana i unazadjena.
3.Pod tim grbom nismo pocinili ni jedan ratni zlocin, niti je nevina krv okaljala njegova krila.
4.Narod ga je prihvatio i oko njega jos od 2004 nije bilo nikakvih sporova, niti nesloge.
5, Taj grb je doskora bio jedina stvar koja je ujedinjavala sve gradjane Srbije, bez obzira na parijsku, versku ili bilo koju drugu pripadnost.
6.Ne treba se olako odricati kulturnog nasledja i zaostavstine nasih predaka.

Zasto treba ukinuti odredbu o koriscenju novog papagajskog novokomponovanog grba:
1.Estetski krajnje uvredljiv (hipertrofija kljuna i prenaglasenost vratova mu daje izgled papagaja)
2.Kada se iz daljine posmatra zastava sa grbom ili grb, ocila ili ognjila dobijaju oblik 4 "B" a ne "C" sto je simbol Vizantije, a ne Srbije. Kruna je prenaglasena i umesto da natkriljuje orla, ona je natucena na grb. Iz daljine kada posmatrate orla vidite samo skardne papagajske kljunove, bezlicne debele vratove i krunu. Orao deluje sputano u stitu, jezik daleko vise podseca na Albanskog ili Nemackog orla.
3.Izgovor da se radi o bekstvu od Nemacke heraldike je blagoreceno smesan, buduci da novi grb vise lici na Nemackog i Austijskog orla nego stari. Ko se iole bavi istorijom ili pak ima zelju da sazna vise neka ne koristi internet vec istorijske arhive. Mada i ono sto se da naci na internetu potvrdjuju ovu tvrdnju.
4.Komisija koja ga je radila se ne sastoji od strucnjaka, jer kod nas se ne izucava heraldika ni na jednom fakultetu. Koliko vidim autor grba Grujic je profesor Engleskog jezika u srednjoj skoli, a koautor je arhitekta Acovic (na njegovim radovima se nigde ne moze naci ovakva interpretacija Novakovicevog grba). Heraldika je kod nas prepustena zaljubljenicima, a ne istoricarima.
5.Segmenti grba podsecaju na grb Nediceve fasisticke tvorevine, mada ne u celini, ali stari grb je u potpunosto napravio otklon od tog sramnog dela nase istorije. Mi smo narod koji je imao dva antifasisticka pokreta (na zalost medjusobno sukobljena) i kvislinge Nedica i Pecanca.
6.Arogancija autora ovog papagajskog resenja je poprilicno dopinela otporu kod naroda jer su uporno narod omalovazavali i spocitavali mu neukost.
7.Price kako grb nece nista da kosta su cista demagogija. Pogledajte koliko je vec zamenjeno zastava. Vojska ima zastave sa dva lica. Na jednoj je drzavna zastava, a na drugoj oznaka jedinice. Sve zastave bi morale da se menjaju. Potom oznake roda vojske. Pa cija bi bili vojska ako nemaju simbole te zemlje ili se oni grubo razlikuju.
Da li mislite da je lako napraviti nove pasose i licne karte (ko je upucen u nacin izrade-tehnoloski postupak, zna da bi ovo porilicno kostalo).Zatim alati za izradu tablica za vozila, pecati...jedom recju sve. To nije sito stampa, pa da se ocas posla promene parametri i dobije zeljeni otisak.
8.Ako bi danas prmenili grb, sutra bi mozda konstatovali da ni ime Srbije nije ispravno. Pa gde bi se onda zaustavili.
9.Zastrasujuce deluje cinjenica da su ovaj grb prigrabile ekstremisticke organizacije i fasisticke organizacije i u njemu pronasle pokrice i opravdanje za svoje cinjenje i nedela.
Na kraju molim sve gradjane Srbije da se okupe i ujedine oko nasledja nasih predaka. Stari grb je grb ujedinjenja i pomirenja. Ovaj novi grb je grb podela,zla i mrznje.

Milos

pre 13 godina

Ako jos jednom cujem rec "ognjilo" u kontekstu simbola na nasem grbu, i to iz usta samozvanih heraldicara, odlepicu majke mi. U pitanju su ocila. Ognjilo je suvo, istrulelo (ugnjilo, od toga rec, ne od oganj) drvo, u njega se hvata iskra koju od kremena odbije ocilo.
Za samozvane heraldicare, evo kratkog uputstva za pravljenje vatre: ocilom (metalni predmet moguce slican onom koji se nalazi na nasem grbu, ali moze i drugih oblika) se udara u kremen (kamen) pri cemu iskacu varnice. Te varnice slecu na ognjilo (ili ti trud, dakle suvo drvo koje se lako zapali), koje se posle stavlja medju sitne suve cepke drveta i duva dok se ne proizvede plamen.
Moguce je da zbunjenost nasih samozvanih heraldicara potice od zbog slicnosti sa ruskom recju ognjivo. Inace na ruskom ognjivo je kremen, dakle veze nema sa ocilom.

Horacije

pre 13 godina

Homen jeste stručnjak za grbove, čak jedan od boljih u Srbiji, ali ne vidim kakve veze ministarstvo pravde ima s državnim insignijama...

Војводинац

pre 13 godina

Aloo, genije... grb nije PROMENJEN... to je jedan te isti grb, samo je ovaj "novi" lepše nacrtan... I o kakvoj tradiciji od 130 godina priča ovaj čovek... pa on pojma nema... naučio nešto napamet i ponavlja kao papagaj...

Kao prvo Grb Stojana Novakovića iz 1882., koji je za Kralja Milana uradio Austrijanac Ernest Kral, je Kraljevina Srbija koristila svega 30-tak godina (1882.-1918.)... Ako se pozivamo na tradiciju grb Socijalističe Republike Srbije je bio duže na snazi, tačnije od 1947. pa sve do 2004... a kao drugo, "novi" grb uz koji je stala gotovo čitava struka i svi vidjeniji srpski heraldičari je u osnovi isti kao grb Kraljevine Srbije, samo je redizajniran i prilagodjen vremenu...

Kao treće, kada se poziva na tradiciju i na to da treba koristiti grb onakav kakav je Korsitila Kraljevina Srbija, ZAŠTO su onda reči himne PROMENJENE...

KAKO to da HIMNA može da se menja, a grb NE????!!!

Original himne Bože pravde koju je koristila Kraljevina Srbija je:

"Bože spasi, Bože hrani, srpskog KRALJA srpski rod.", a NOVI TEKST je:

"Bože spasi, Bože hrani srpske ZEMLJE (?!), srpski rod!"

KAKVI SU TO DVOSTRUKI ARŠINI da HIMNA Kraljevine Srbije koja je još starija tj. iz 1872. godine MOŽE DA SE MENJA, a grb BAŠ mora da bude APSOLUTNO ISTI kao grb Kraljevine Srbije... ????

Milytin

pre 13 godina

NOVA varijanta Grba je zasnovana na nasoj tradiciji a ne na Germanskoj!!!!
~srpski grb kraljevski iz 1882. faktički punih 130 godina u upotrebi,~, pa gde zivi taj Homen, kd kaze da je fakticki u upotrebi 130 godina, to je LAZ. Od kada sekretar i predsednik Srbije imaju pravo da sami odlucuju o Grbu Srbije!!!
Stari grb je bio radna verzija Krala, i ima germanske simbole(za njih je Homen), NOVA varijanta Novakovicevog blazona(nacrta) je vise u skladu sa nasom tradicijom.
Svi heraldicari su se slozili i domaci i strani ali prolazni politicari i sekretar SKOJa misle da su najpametniji. Nista nece da kosta, NAJVISE nas kosta ova vlada i afere SATELIT, KOLUBARA i dr. , ne igrajtte see samovoljnao sa nasim simbolima. Odluka je JEDOGLASNO doneta da je NOVI Grb lepsi, moderniji i u skladu sa NASOM tradicijoom. Ko je taj HOMEN kolekcinonar, koji zivi na Dedinju i ko je taj Tadic da sam odlucuje o simbolima. Ovo je pocetak , samovolje.

Evo i objsaasnjenja istorije grba i simbola od Ljubiodraga Grujica sa kime se slazu heraldicari, domaci i strani, evo linka koji objasnjava sve:[http://www.ljubodraggrujic.com/my%20site/Srpski/etalon/o%20grbu%20srbije%20i%20radu%20na%20njemu.htm]
p.s. Orao koji je na novoj verziji grba je i na sadasnjem Grbu grada Beograda.
Drugo, donesena je ODLUKA o NOVOJ verziji Grba Stojana Novakovica, jednoglasno, pa postujte odluke bre, dosta nam je samovolje od sekretara i predsednika-premijera,.....

sava todorovic

pre 13 godina

Ni manje zemlje ni vece budalastine.Toliko para potrositi na te pticurine a narod gladan.Najbolje staviti dva papagaja i cetiri banane umesto ocila i onda cemo znati o kojoj se drzavi radi.
Sava

Nenad

pre 13 godina

Svakom normalnom je jasno da je stari grb samo ulepsan. U cemu je problem Homene?! Menjajte grb polako iz godine u godinu, ne mora odjednom... Ionako je to isti grb... A i da je novi sta ima veze... Sta sad nasi preci su koristili ralo i volove, pa 'ocemo sad i to da vratimo...

Vojvoda od Edinburga

pre 13 godina

Koliko polemike oko neznatnih promena na grbu zemlje u kojoj 85 procenata stanovništva živi na ivici egzistencije!!!

архонт Трибала

pre 13 godina

''Predložena je primena Zakona o izgledu grba zastave i himne iz 2009. do donošenja nove Uredbe kojom bi se izgled državnih simbola uskladio sa tim zakonom.''
Овај не зна ни о чему прича. Са којим законом?
Ако је са законом из 19 века, он је већ усклађен.
Нова уредба која ће садржати предлог грба који се већ користи?! Чему онда та уредба? Да потрошимо још мало новца?
Хомен, ничим изазвани хералдичар и штедиша народног новца, понавља произвољне оцене и говори о милионима евра који заправо неће бити потрошени - следећи пасош који бих имао био би са, не новим, већ улепшаним, хералдички исправнијим и нашој традицији прикладнијим изгледом државног знамења.
У међувремену бих користио овај који имам.
Нажалост, захваљујући иначе неспособним државним чиновницима, имаћемо грб СА ОГЊИЛИМА КОЈА ТО ЗАПРАВО НИСУ, ОГЊИЛА КОЈА НИ НА СЛОВО ''С'' НЕ ЛИЧЕ, КРУНУ КОЈА КАО СИМВОЛ ДРЖАВНОСТИ ЛЕВИТИРА, ЛЕБДИ У ВАЗДУХУ (што у симболичком смислу значи да нам је дом без крова), БЕЛОГ ОРЛА ЦРНИХ НИЈАНСИ, ТАНКОГ ВРАТА, СЛАБОГ КЉУНА И СА НОГАМА ПЕВЦА. ЈЕЗИК ВАН КОНТРОЛЕ...Али шта знају хералдичари?
Нека питају Хомена шта и како радити са државним инсигнијама. Како их ускладити.
Мислим, стварно...умислили Грујић и друштво да се, ако су чланови неколико европских хералдичких друштава, њихова реч мора уважавати.

orion

pre 13 godina

Haloooooo!Grb, zastava i himna MORAJU NA REFERENDUM!!! Da dobiju mogućnost SVI gradjani Srbije sa pravom glasa da se izjasne.Niko, ama baš niko, pa ni Legalista, nema pravo da NATURA državne simbole i to na "mučki" način kao što je to već učinio i ozakonio.Sramota!A i Homen je zaboravio da je doba sa socijalističkim obeležjima DUŽE trajalo od Kraljevine Srbije! Oko 45 god. vs 37 god. Istoriju u šake, gospodo!

ljuba

pre 13 godina

"novi" grb je ipak daleko lepsi. ne vidim u cemu je problem ako bi se vrsila sukcesivna zamena starog, sa isticanjem dokumenata, dakle bez posebnih novih troskova.

monarhista

pre 13 godina

"Niko nema pravo da menja grb" porucuje Sloba Homen iz svoje vile na Dedinju. A sta vi znate o grbovima g. Homen? Kakav ste vi strucnjak za grbove molicu lepo? Objasnite nam kako to neko ko treba da se bavi recimo prenatrpanim zatvorima u Srbiji ili radu najgore institucije u zemlji (citaj pravosudje) ima vremena da se bavi i grbovima. More nemojte mecku da cackate g. Homen. Oduvace vas kao i vase kolege u Tunisu, Egiptu itd. Grb se nije promenio, ostao je isti, a vi sto ne znate nista o heraldici to je vas problem.

Istoricar Ana

pre 13 godina

Puna podrska gospodinu Homenu i svim dobronamernim ljudima u vladi i drzavi, koji su spasili Srbiju ove sramote.
Narocitu zahvalnost ima u moje ime ima B92 koji je dao neizmeran doprinos u razvoju demokratije i razbijanja jednoumlja i staljinistickih diktata po ovom veoma osetljivom pitanju.
Zasto treba vratiti stari grb:
1.Traje duze od jednog veka, priznale su ga one dinastije (i dan danas ga koriste potomci Karadjordjevica kao svoj porodicni grb), vojevali smo pod tim grbom u oba Balkanska i u I svetskom ratu. Taj grb je velicao i hvalio i sam Dimitrije Tucovic zagovornik ideja socijal-demokratije, koji je dao svoj zivot kao vojnik Moravske divizije na Vrače Brdu.
Verzija tog grba je ugradjena u Kraljevinu SHS, a kasnije Kraljevinu Jugoslaviju.
2.Jedini period istorije kada nismo imali grb Novakovica i Krala su Nemacka okupacija i period valdavine komunista, kada je Srbija rasparcana i unazadjena.
3.Pod tim grbom nismo pocinili ni jedan ratni zlocin, niti je nevina krv okaljala njegova krila.
4.Narod ga je prihvatio i oko njega jos od 2004 nije bilo nikakvih sporova, niti nesloge.
5, Taj grb je doskora bio jedina stvar koja je ujedinjavala sve gradjane Srbije, bez obzira na parijsku, versku ili bilo koju drugu pripadnost.
6.Ne treba se olako odricati kulturnog nasledja i zaostavstine nasih predaka.

Zasto treba ukinuti odredbu o koriscenju novog papagajskog novokomponovanog grba:
1.Estetski krajnje uvredljiv (hipertrofija kljuna i prenaglasenost vratova mu daje izgled papagaja)
2.Kada se iz daljine posmatra zastava sa grbom ili grb, ocila ili ognjila dobijaju oblik 4 "B" a ne "C" sto je simbol Vizantije, a ne Srbije. Kruna je prenaglasena i umesto da natkriljuje orla, ona je natucena na grb. Iz daljine kada posmatrate orla vidite samo skardne papagajske kljunove, bezlicne debele vratove i krunu. Orao deluje sputano u stitu, jezik daleko vise podseca na Albanskog ili Nemackog orla.
3.Izgovor da se radi o bekstvu od Nemacke heraldike je blagoreceno smesan, buduci da novi grb vise lici na Nemackog i Austijskog orla nego stari. Ko se iole bavi istorijom ili pak ima zelju da sazna vise neka ne koristi internet vec istorijske arhive. Mada i ono sto se da naci na internetu potvrdjuju ovu tvrdnju.
4.Komisija koja ga je radila se ne sastoji od strucnjaka, jer kod nas se ne izucava heraldika ni na jednom fakultetu. Koliko vidim autor grba Grujic je profesor Engleskog jezika u srednjoj skoli, a koautor je arhitekta Acovic (na njegovim radovima se nigde ne moze naci ovakva interpretacija Novakovicevog grba). Heraldika je kod nas prepustena zaljubljenicima, a ne istoricarima.
5.Segmenti grba podsecaju na grb Nediceve fasisticke tvorevine, mada ne u celini, ali stari grb je u potpunosto napravio otklon od tog sramnog dela nase istorije. Mi smo narod koji je imao dva antifasisticka pokreta (na zalost medjusobno sukobljena) i kvislinge Nedica i Pecanca.
6.Arogancija autora ovog papagajskog resenja je poprilicno dopinela otporu kod naroda jer su uporno narod omalovazavali i spocitavali mu neukost.
7.Price kako grb nece nista da kosta su cista demagogija. Pogledajte koliko je vec zamenjeno zastava. Vojska ima zastave sa dva lica. Na jednoj je drzavna zastava, a na drugoj oznaka jedinice. Sve zastave bi morale da se menjaju. Potom oznake roda vojske. Pa cija bi bili vojska ako nemaju simbole te zemlje ili se oni grubo razlikuju.
Da li mislite da je lako napraviti nove pasose i licne karte (ko je upucen u nacin izrade-tehnoloski postupak, zna da bi ovo porilicno kostalo).Zatim alati za izradu tablica za vozila, pecati...jedom recju sve. To nije sito stampa, pa da se ocas posla promene parametri i dobije zeljeni otisak.
8.Ako bi danas prmenili grb, sutra bi mozda konstatovali da ni ime Srbije nije ispravno. Pa gde bi se onda zaustavili.
9.Zastrasujuce deluje cinjenica da su ovaj grb prigrabile ekstremisticke organizacije i fasisticke organizacije i u njemu pronasle pokrice i opravdanje za svoje cinjenje i nedela.
Na kraju molim sve gradjane Srbije da se okupe i ujedine oko nasledja nasih predaka. Stari grb je grb ujedinjenja i pomirenja. Ovaj novi grb je grb podela,zla i mrznje.

dovidjenja

pre 13 godina

Definitivno cu DS kazniti zvog ovog menjanja grba - moj glas na sledećim izborima, neče dobiti!!! (+3 glasa)
Više je nego jasno, da je ovom promenom grba, prekršen, i Zakon i da se ustvari, na mala vrata, zakulisno, zeli implementirati Nedićev, fašistički grb.
U tome, neću učestvovati!
Ako je srpski "domaćin" (kakve li koincidencije u prezimenu) Dragiša Cvetković, predratnu Jugoslaviju, mogao da gurne Hitleru u zagrljaj, a armijski general Jugoslovenske Bojske, Milan Nedic, postane otvoreni saradnik nacista, sta više - predsednik okupacione vlade, zašto bih blagonaklono gledao na ovaj potez aktuelne vlade Srbije (o protupravnoj promeni grba i proglašenju Nedicevog grba, za grb Srbije) i verovao Mirku Cvetkovicu, da su mu namere ciste, a da ni on, ni DS - NE REAGUJU?
Tablice sa novim grbom se već prave, zastave, pečati, obeležja, a Cvetkovic (Mirko), ćuti. Ćuti i predsednik Tadić. Uredu, ali ...
Hvala, ali bez mene!

spavach

pre 13 godina

(Хавк, 15. mart 2011 00:07)
"Очито нисте погледали све наше историјске грбове , зачудили би се колико сте погрешили!Отидите на сајт хералдичког друштва Србије или сајт Љубодрага грујића, лепо је човек све објаснио!"

Pocecu da verujem, da sam Grujic, ovde pise pohvale i oode svom grbu.
Upravo na to Vam i skrece paznju vecina onih koji su protiv vaseg "novog" resenja! Ne moze se biti heraldicar, amater, bez poznavanja istorije i jos nekoliko nauka, ili bar njenih delova, bitnih za heraldiku.
Istorijski grb je i ovaj:
http://i.ytimg.com/vi/yeuhiSyMh_I/0.jpg
i on se koristio u Srbiji. To, sto je istorijski (jer se ipak koristio u Srbiji), nije dovoljno da bi ga bastinila srpska heraldicka nauka, makar se heraldikom bavili i amaterski, jer on nije, ni legalan, niti legitiman grb. Taj grb je stampan na legitimacijama u okupiranoj Srbiji, od strane Nediceve vlade, a taj isti grb danas koriste navijaci, neonacisti i neofasisti!
I tu nije kraj.
Resenje sa tog grba, glave, vratovi i posebno kljunovi orlova, Vi ste iskoristili, za "novi" grb! Pod plastom velikog "heraldicara", pukusavate da odbranite neodbranjivo, da ste se drznuli, da stari grb Srbije, iz 1882. godine, prepravite.

E, o tome Vam je pisala istoricarka Ana, ali je Vi i isti takvi oko vas, nikada necete shatiti.
Novokomponovano, ili novoprekomponovano, sve jedno, postalo je opste mesto, skorojevica i onih koji cekaju restituciju, jer ni jedni, ni drugi nemaju istoriju. Prvi je komponuju, po zelji, a drugi bi da prekomponuju staru izgubljenu, ne bi li ponovo zauzeli stalesko mesto u drustvu, plemstvom, kada vec ne mogu strukom. Jadno je sve to, sto nasi vajni heraldicari, crtajuci porodicne grbove (onima koji su sisli od nekog stada, obogatili se ko zna kako preko noci, a sada misle, da treba da imaju i grb), sada to isto pokusavaju da nametnu i celokupnom narodu, prepravljajuci ga do neprepoznavanja, stari grb Srbije!
Najgore od svega je to, sto vlada nije imala nikog boljeg, kome bi se obratila, osim tog, udruzenja gradjana, ljubitelja heraldike, arhitekti Acovicu i profesoru engleskog, Grujicu.
To nam je, sto nam je; kad vec nemamo bolje, neka crtaju sta god zele, moj grb je stari grb Srbije, iz 1882.g i jedino cu njega priznavati i postovati.
Umalo da zaboravim: smrt fasizmu!

Obraz prestonice mora biti cist!

pre 13 godina

Meni jedna sitnica uzasno smeta. Pokusavam da metodom dedukcije zakljucim ko iz vlade stoji iza ovog novog papagajskog nakaznog resenja. Na sednici kojom je predsedavao Dacic, je usvojena sporna uredba. Ali Dacic je iskreno protiv ovog resenja, kao i Homen i Sutanovac. Dinkic, Rasim, Ljajic, Kalanovic, Ugljanin...pa sve do Cvetkovica niko ne slovi za nekog ko bi imao politicku moc i ekonomski uticaj da sprovede nesto ovako naopako. Nije ni Petrovic. Dakle osoba izvan vlade sa jakim finansijskim i politickim uticajem. Predsednik Tadic, hmm... apsolutno ne!!!
Ostaje samo jedna osoba koja mudro cuti po ovom pitanju. Dragan Djilas!!!
Otkad to su sve baze gradske cistoce dobile nove papagajske zastave?
Pre toga mu nije bilo bitno sto ih tamo nema, a sada na svakom gradskom preduzecu papagaji? Zasatva grada Beograda i fasisticka papagajska zastava jedna pored druge!!!
Gospodine Djilas, Beograd je mala varosica i sve se pre ili kasnije sazna!

Dejan

pre 13 godina

Hrabra, pravedna i logicna odluka sekretara Homena i dajem punu podrsku Vladi Srbije i Predsedniku Tadicu u nastojanju da ponisti ovu stetnu odluku kojom se devastiraju nacionalna obelezje Republike Srbije.
Od svih grbova koji su obelezili nase bitisanje kao naroda (a prirodom posla, video sam ih zaista pregrst i iskreno sam uzivao i uzivam u njihovoj lepoti), ovaj je nesto sto treba hitno prepustiti zaboravu. Nijedan grb u istoriji nase Otadzbine nema, ali ponavljam nema ovakvo resenje za kljunove. Mozemo se sporiti oko perja, krila,casnog krsta, ocila,krune...oko toga da li je kicast ili ne.
Pazljivo sam procitao obrazlozenje gospodina Grujica i mogu da konstatujem sledece.
Ono sto je prikazano kao vizuelni dokaz koji potkrepljuje njegove namere je samo stoti deo naseg kulturnog i heraldickog nasledja.
Smatram neumesnim komentarisati necije godine, kao merilo uspesnosti ili neuspesnosti (Krahl) jer je moguce da ste i Vi, postovani gospodine Grujic sa mog stanovista mladi za takav poduhvat i avanturu (namerno koristim ovaj izraz). Bojim se da danas kod dela javnosti Krahl dozivljava sudbinu Archibald Reiss-a (a da ne pominjem tuznu cinjenicu da novinar i pisac Eve Ann Prentice nema svoju ulicu u Beogradu, a uradila je vise za srpske interese na Kosovu i Metohiji nego mnogi Srbi).
Smatram neumesnim komentarisanje obelezja nastalih za vreme Nediceve strahovlade. Pogotovo ne kada stajete u odbranu svog stanovista po pitanju predlozenog resenja za grb Srbije.
Novi grb za mene licno (ali ponavljam za mene licno) je neprihvatljiv i predstavlja beg od srpske istorije i tradicije, a u pojedinim segmentima (mozda bez namere) i ruganje istoj.

6. Oktobar

pre 13 godina

Vlada samo neka nastavi da okleva po ovom pitanju, a rejting Demokratseke stranke i vlade paaaaaaaaaaaaaaaaaaaada vrtoglavom brzinom.
Svaki dan delic procenta vise, dok se u "Radnoj zeni" siju istorijski falcifikati.
Pa kada se setite da konacno ukinete skanadloznu uredbu i da konacno vratite stari grb, necete na nasu vasu zalost imati vise od 10% glasova (samo deo heraldicara, a fasisti ionako ne bi glasali za vas i da ste im kukasti krst stavili na grb).
Za sta sam se ja borio 10 godina? Za koga sam gutao suzavac 5 oktobra? Sasvim sigurno ne za likovne umetnike za tajkune sa dedinja.
Na svu srecu jos uvek nisu promenili izgled grba u bojankama, pa ima nade da barem deca budu mudrija od svojih roditelja.
http://www.bojanke.rs/bojanke/grb_srbije.gif

neutralan sam, ali obratite paznu

pre 13 godina

Gledam ova grba, stari i novi, i na ovom novom, orlovi drze jezik, kao, kada moja petogodisnja cerka ceka kasicicu sa sirupom, da popije kada je bolesna. Na starom se prosto cuje orlovski krik, a na novom, orlovi su zinuli ... i cekaju lekic! :)

пс-

pre 13 godina

ЖИВЕЛА СРБИЈА!
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/Coat_of_arms_of_Serbia_small_%282004_-_2010%29.svg
Једино могући Грб Републике Србије је овај!
Овај грб јесте грб утврђен Законом о грбу Краљевине Србије од 16. јуна 1882. године, а пошто једино он задовољава тај услов (ЗоУГЅХ члан:10), он је ИЗВОРНИК (ЗоУГЅХ члан:9).
С` обѕиром да и закон о грбу Краљебине Србије од 16. јуна 1882. године, има свој иѕворник, а то је цртеж грба Карл Ернеста, влада Србије нема простора да мења иѕворник у важећем Закону о изгледу и употреби грба, заставе и химне.
Није јасно, због чега влада Србије толико оклева да повуче своју Уредбу, којом је променила изворник, односно изглед грба Србије (1882.-1918.г и 2004.-2010.г), када је више него јасно, да је тиме прекршила закон, јер овај (по Уредби важећи) Грујичев грб, није онај, који је утврђен Законом о грбу Краљевине Србије од 16. јуна 1882. године!?

Del

pre 13 godina

Da li je Acovic jedan od autora papagajskog grba clan krunskog saveta - jeste!
Da li je ovo zvanicna internet prezentacija karadjordjevica - jeste!
http://www.royalfamily.org/index_cir.html
Da li su ovo grbovi Srbije kroz istoriju sa istog sajta - jesu!
http://www.royalfamily.org/history/crms/crms_d_cir.htm#g3
Zasto njima nije promenjen grb, malo stilski ulepsan i izbavljen od uticaja Nemacke heraldike - nemam pojma pitajte Acovica, ali mislim da se Prestolonasledniku to bas ne bi svidelo.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Da li je ovo novi papagajski grb - jeste!
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small.svg
Da li je ovo papagaj - jeste!
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Glossy_black_cockatoo_male_kobble08.JPG
Da li je ovo orao - jeste!
http://www.sundancevillas.co.uk/images/Birds/Golden%20Eagle.jpg
Pa na sta vam vise lici ovaj novi grb?
--- --- --- --- --- --- --- --- --- ---
Koji orao vam vise lici na Nedićevog orla?
http://www.drama.org.rs/D1_hro3.asp
naravno - novi!!!
--- --- --- --- --- --- --- --- --- ---
Da li je ovo Novakovicev i Kralov grb - jeste!
http://www.znanje.org/i/i23/03iv06/03iv062801/GrbKraljevineSrbije.gif
Da li je ovo grb Srbije 2004-2010 - jeste!
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small_%282004_-_2010%29.svg
Da li su istovetni - jesu i to je najlepsa zaostavstina nasih predaka!!!
Ko su ovi mladi hrabri ljudi i pod kojim znamenjem nam cuvaju Otadzbinu?
Ko se brine za nasu slobodu i miran san i pod kojim znamenjem:
http://www.mycity-military.com/imgs2/45384_144179233_DSC_3074.jpg
Iamamo najlepsi grb na svetu i ne treba ga ruziti!!!
Uklonite turbo folk papagajski grb!!!

Marko Maljković

pre 13 godina

@Šumadinac
Kome Vi to sada pretite zatvorom, gospodine "Šumadinac?" (i da li slučajno neko ovde ima ime i prezime, osim mene?). Ja se lično ne slažem sa momkom koji je rekao da jedino priznaje grb SFRJ za svoj, ali, molim Vas kao Boga, pokažite mi taj zakon koji kaže da će državljanin Srbije otići u zatvor ako izjavi da voli nekadašnji grb svoje nekadašnje države, a ne sadašnji grb svoje sadašnje države.
Gospodine, znam, a i očigledno je svakome koji prati ovu debatu, da ste potpisnik ko zna koliko različitih komentara, i to pod različitim "imenima", na ovu temu. Da li ste gospodin Grujić ili gospodin Acović ili njihov neki kućni prijatelj, to već ne znam, ali to što sada pretite zatvorom onima koji ne vole Vaše voljene "papagaje" samo pokazuje ko ste i šta ste. Nemojte, molim Vas, da pretite više, posebno ne zatvorskim kaznama. Vredjate i ponižavate sami sebe time.
Izgleda da je u pravu ona osoba koja je rekla da su ekstremističke grupacije uzele ovaj "novi grb" za svoj, jer samo ekstremisti i totalitarci prete neistomišljenicima zatvorom.
A, možda to ima neke veze sa činjenicom da je "novi grb", u ključnim elementim, preslikani grb fašističke tvorevine "Nedićeve Srbije", koju gospodin Grujić smatra "kakvom-takvom državom Srbijom" koju sve "patriote" trebaju da gledaju sa "pijetetom" (njegove reči, ne moje -- ima toga upravo na njegovom sajtu).
Evo, sad ću Vam ja reći, ovako javno, da nikad, ni pod kojim uslovima neću priznati ovog nakaradnog fašističkog "papagaja", jer predstavlja kontinuitet sa fašističkim simbolima "Nedićeve Srbije" iz II. svetskog rata, pa je samim tim simbol koji širi rasnu, versku i nacionalnu mržnju (što se vidi i u mržnji i preziru kojim gospoda Grujić i Acović govore o navodnim "nesrpskim" uticajima na srpski grb). Dakle, ja fašističke simbole ne priznajem, pa makar cela Skupština Srbije i svi njeni narodni poslanici izglasali da uvodimo kukasti krst kao svoj nacionalni amblem. I, da Vam bude lakše, potpisao sam se punim imenom i prezimenom (i to ne tako čestim za ove naše prostore). Molim Vas, kad već tako lepo pretite na ovom sajtu, uhapsite i mene.
Vidim da se nešto bivši premijer ne odaziva na sudske i policijske pozive, ali obećavam da ja hoću, i sigurno neću zvati Dobricu Ćosića da me vadi.

ponuda za jedan glas

pre 13 godina

Ko god da mi obeca, da ce vratiti grb iz 1882. godine, glasacu za njega. Kazem: KO GOD! Ako se Seselj (ikada) vrati iz Haga, a na (sledecim) izborima samo on i SRS to obecaju, verujte, za njih cu glasati (bez obzira, sto je to skoro nemoguce, jer, izmedju ostalog, oni ni na svom partijskom grbu, nemaju krunu)!
Sve ima granice, pa i ljudsko dostojanstvo.
Nikada necu promeniti svoje (ime i) prezime predaka koje nosim, svoju veru pravoslavnu i naciju srpsku. Sve te kategorije su dubokom istorijom, preduboko u mojoj dusi, a posto su sve tri neuhvatljive, svedene su na prepoznatljive slike, svog prezimena, ikona i grba, koje izazivaju posebne emocije, zbog cega se, u odbrani njihove casti - gine.
Otadzbina nije grumen zemlje, koji celivamo, kada nasa reprezentacija pobedjuje, nego njeni simboli, koji nas sve povezuju. To je duhovna pripadnost zajednici, preko simbola, a vlada je upravo na tom polju, napravila razdor. Velike je greske pravila aktuelna vlada, ali onoliko dalekosezne posledice, koliko ce imati ovo sprdanje sa Grbom drzave, nema ni jedna. Da sam paranoik, bio bih ubedjen, da to nije uradjeno slucajno, medjutim, najverovatnije je javasluk. Postoji inicijativa, da se greska ispravi, ali ostaje nepoznanica, zbog cega vlada jednostavno nije suspendovala svoju odluku od 11.11.10.g, nego se to radi, preko ministrastva pravde i Drzavnog sekretara?

Psiholog

pre 13 godina

@arhont tribala
Pobogu covece, da li mislite da su ljudi koji posecuju sajt B92 budale?
Da li je ovo sajt Prestolonasledika i koji grb je na njemu?
http://www.royalfamily.org/index_cir.html
Zasto ni ne zele ove papagaje. zato sto ne valjaju i sto su uvredljivi!!!
Prestanite da pravite od Grujica mucenika.
Covek je za dva meseca devastirao vise od 120 godina srpske istorije.
A o nadmenosti Grujica i Acovica ne zelim da trosim reci.
Kada Acovic tvrdi da je grb isti jer je u skladu sa Ustavom i Zakonom Republike Srbije gde se blazonom definise njegov izgled, a da je ovo samo graficka interpretacija, to na dovodi do sledeceg primera:
Acovic je covek u poznim godinama, sa sedom kosom i kozijom bradom
to nas navodi na sledece razmisljanje:
Ko je na slici Acovic?
1.http://justiceiro.smugmug.com/Travel-Photography/Central-Asia/Uzbekistan/IMG6287-01/113528920_TssSv-M.jpg
2.http://cdn.wn.com/pd/8f/ce/e488a971ae7e4d7e4f7e27288b40_grande.jpg
3.http://zoran-veljovic.com/blog/wp-content/uploads/2008/09/dragomir-acovic.jpg
Svi mogu da budu Acovic jer je nase tvrdjenje tacno, a izgled svakog muskarca je u skladu sa datim opisom. Ostalo je stvar interpretacije. dakle po Acovicu sva trojca su Acovic. U sali je uvek pola istine!
Vratite stari grb!!!

monarhista

pre 13 godina

"Niko nema pravo da menja grb" porucuje Sloba Homen iz svoje vile na Dedinju. A sta vi znate o grbovima g. Homen? Kakav ste vi strucnjak za grbove molicu lepo? Objasnite nam kako to neko ko treba da se bavi recimo prenatrpanim zatvorima u Srbiji ili radu najgore institucije u zemlji (citaj pravosudje) ima vremena da se bavi i grbovima. More nemojte mecku da cackate g. Homen. Oduvace vas kao i vase kolege u Tunisu, Egiptu itd. Grb se nije promenio, ostao je isti, a vi sto ne znate nista o heraldici to je vas problem.

sava todorovic

pre 13 godina

Ni manje zemlje ni vece budalastine.Toliko para potrositi na te pticurine a narod gladan.Najbolje staviti dva papagaja i cetiri banane umesto ocila i onda cemo znati o kojoj se drzavi radi.
Sava

Klema

pre 13 godina

@Antifasista
1.Zalazem se protiv ovog skandaloznog resenja od prvog dana, rame uz rame sa radnicma,seljacima, profesorima,inzinjerima, dizajnerima,novinarima,heraldicarima i istoricarma. Zasto? Zadatak komisije je bio da uradi knjigu standarda za grb (pogledajte na internetu sta je to knjiga grafickih stanadarda), a ne da radikalno promeni njegov izgled.
Zao mi je sto se gospodin Grujic malo zaneo i sto je dao orlu licni pecat, ne razmisljajuci o mogucim reperkusijama. Kao kada presolite jelo.
2.Sta to znaci biti "kroacijonista"? Izvini ja sam vaspitan da moje dvoriste bude cisto i uredno,ocisceno od kukolja i korova, a preko plota pogledam kada komsiji ustreba pomoc. Nisam vaspitavan da mrzim jer to nije u duhu moje Pravoslavne vere.
3.Malo vise tolerancije i strpljenja i svaki problem se da resiti. U sustini problemi postoje da bi se resavali. Trenutno je novi grb problematican, ali verujem da ce se naci daleko bolje resenje.
4.Nemojte tako teske reci trositi na nesto tako dragoceno sto su nam preci zavestali.Pola Srbije je kosti ostavilo pod tim slavnim grbom i barjakom.
5.Zamislite kako bi ste se vi osecali da vam neko preko noci promeni prezime, jer toboze nije u duhu moderne percepcije sveta oko vas.Ili recimo da Srbije vise nije Srbija, nego recimo Silbija ili Sulbejica. Mozda ce nekom zazvucati lepse, ali to nije to. Barem nismo, bogu hvala, od juce pa da izmisljamo znamenja i imena za zajednicku nam kucu.
Ah, da ne zaboravim kao sto rece neko pre mene, nemojte kuditi Krala, jer cesto su ljudi koji nisu srpskog porekla ili pravoslavne vere ucinili za ovu zemlju nego sve "patrijote" sa "j" zajedno. Od Vajferta, Rajsa, Krala, pa sve do Mese , Andrica i Iv An Prentis (Eve Ann Prentice) o kojoj Srbija malo zna a zaduzila nas je kao niko do sada. Nema ni ulicu u Beogradu, nema ni pomen, a umrla je prerano od bolesti izazvane radioaktivnom bombom radeci i braneci cast i profesiju. Volela nas je vise nego sto mi volimo sami sebe.Za takve junake i velicine u nasim srcima cesto nema mesta samo jer im se prezime ne zavrsava na ic.
http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/obituaries/article2546365.ece
Hvala gospodinu Homenu, Predsedniku Tadicu i B92 na borbi za ocuvanje identiteta Srpskog naroda. Vratimo stari grb i zakopajmo mrznju zauvek!

Marko Maljković

pre 13 godina

@U čemu je problem?!

Ja mislim da se ovo pitanje stvarno mora jednom i za sva vremena rešiti, i misli da će ovaj moj komentar da konačno stavi tačku na ovu raspravu, pa molim moderatora ovog sajta da ga objavi. Posebno vas molim da ovo objavite, jer je ovaj komentar moj direktni odgovor na pitanje, odnosno izazov koji je meni postavljen.

Kao istoričar, po obrazovanju i zanimanju, ja sam na ovom sajtu više puta komentarisao da je novo rešenje za izgled grba Srbije (autorski rada profesora engleskog jezika Ljubodraga Grujića iz Pančeva) uradjeno po uzoru na amblem fašističke Vlade kvislinga i nacističkog saradnika Milana Nedića iz vremena II. svetskog rata.

Neki elementi Grujićevog rešenja, a naročito takozvani "papagajski" kljunovi na dvoglavom orlu, su jedinstveni i nikada pre toga vidjeni, tako da se ne mogu nigde naći u istoriji srpske heraldike, osim na Nedićevom amblemu.

Svi koji podržavaju novi izgled grba tvrde da je on uradjen po uzoru na srpsku heraldičku tradiciju, ali ne mogu da navedu nijedan primer sličnog izgleda grba, a da se ne radi o Nedićevom amblemu.

Konačno su se počeli javljati neki koji tvrde da je isti takav "papagajski" kljun postojao na grbu Kraljevine Jugoslavije. Ove iste osobe se pozivaju na Vidovdanski ustav koji je donet 1921. godine, i koji reguliše izgled grba.

Oni tvrde da je Nedićeva Vlada prosto prekopirala taj raniji jugoslovenski kraljevski grb, pa i izgled kljunova na njemu.

Ovo je apsolutno netačno, kao i sve ostalo što je navedeno od strane obožavaoca Grujićevog rešenja.

Ako mi ne verujete, slobodno pogledajte sledeći link na državnoj internet prezentaciji Arhiva Jugoslavije, gde se inače nalaze 100% originalni uzorci svih grbova naše države kroz savremenu istoriju: http://www.arhivyu.gov.rs/active/sr-latin/home/glavna_navigacija/leksikon_jugoslavije/drzavni_simboli/grb.html

Jasno se kao dan vidi na slici grba Kraljevine Jugoslavije iz Arhiva Jugoslavije da je taj grb, po izgledu, bio 100% identičan grbu Kraljevine Srbije, osim što je promenjena kruna (tj. skinuta kruna Obrenovića i stavljena kruna Karadjordjevića), i što su dodata nacionalni simbola Hrvatske i Slovenije, pored postojećeg simbola Srbije, na umetnutom štitu u sredini.

Takodje piše na sajtu Arhiva Jugoslavije (a i vidi se na gore pomenutoj slici) da je grb Kraljevine Jugoslavije uradjen po ugledu na raniji grb Kraljevine Srbije iz 1882. godine (autorski rad Stojana Novakovića i Ernsta Krala).

Na grbu Kraljevine Jugoslavije nikada nisu bili "papagajski" kljunovi, niti je taj grb uopšte uneo promene u osnovni izgled grba Kraljevine Srbije iz 1882., a posebno nije menjan izgled dvoglavog belog orla.

Taj orao na jugoslovenskom kraljevskom grbu je potpuno isti kao na srpskom kraljevskom grbu iz 1882., a tako je izgledao orao i na grbu Republike Srbije (od 2004. godine), sve dok neki samoproklamovani "heraldičari" nisu promenili taj izgled u novembru prošle godine.

Jedino je državni simbol Srbije izgledao ovako kako izgleda danas onda kad je Srbija bila pod okupacijom i fašističkom upravom.

Jedini koji su ikada promenili izgled grba Srbije od 1882. do danas su bili:
1. nemački fašistički okupatori i njihovi domaći saradnici za vreme II. svetskog rata;
2. komunistička vlast od 1945.;
3. Grujić i Acović.

Ako mi ne verujete, pogledajte ovaj link gde se nalazi slika kovanog novca iz "Nedićeve Srbije", pa sami uporedite izgled dvoglavog orla na njemu sa izgledom dvoglavog orla iz Grujićevog rešenja: http://www.limundo.com/originalslika-785306.jpg

Heraldika je pomoćna nauka istorije, a ja sam istoričar. Nisam jedini, ali Acović (arhitekta), Grujić (filolog) i ostali branioci novog izgleda grba nisu istoričari uopšte.

Oni su zaljubljenici u heraldiku, što je uredu, ali nije uredu da oni sebi daju za pravo da menjaju izgled grba koji nije menjan od 1882. godine, a posebno im ne daje pravo da vraćaju izgled grba fašističke marionetske tvorevine koja se zvala "Nedićeva Srbija".

kraj price

pre 13 godina

УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Члан 7.
Република Србија има свој грб, заставу и химну.
Грб Републике Србије се користи као Велики грб и као Мали грб.
Застава Републике Србије постоји и користи се као Народна застава и као Државна застава.
Химна Републике Србије јесте свечана песма "Боже правде".
Изглед и употреба грба, заставе и химне, уређују се законом.

З А К О Н
О ИЗГЛЕДУ И УПОТРЕБИ ГРБА, ЗАСТАВЕ И ХИМНЕ
РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Изворник
Члан 9.
Изворник Великог и Малог грба, изворник заставе Републике Србије и
нотни запис химне Републике Србије утврђује Влада.
Изворник Великог и Малог грба и изворник заставе Републике Србије и
мелодијско-тонски запис химне Републике Србије чувају се у Генералном
секретаријату Владе.
II. ИЗГЛЕД И УПОТРЕБА ГРБА
Велики и Мали грб
Члан 10.
Грб Републике Србије јесте грб утврђен Законом о грбу Краљевине
Србије од 16. јуна 1882. године и користи се као Велики грб и као Мали грб.

Sta jos ovde nije jasno?
IZGLED grba mora biti identican onom iz 1882. godine.
IZVORNIK je papir, na kojem je danasnji crtez grba, koji je vlada utvrdila, i sa njim bila saglasna i odobrila ga, kao identican onom iz 1882. god, jos pred Uredbu o grbu 2004. god. i taj se izvornik cuva u Generalnom sekretarijatu Vlade.
To je materijalni obrazac, ili sablon, nazovomo ga kako god, po kojem su napravljene svi grbovi, svih velicina. Tako je i sa zastavom i sa papirom, na kojem su zapisane note himne, kako se izvorno, jedino ispravno i precizno, ona izvodi.
Zakon jeste prekrsen, Homen je u pravu, jer izgled Grujicevog novog grba ne odgovara izgledu " грбу Краљевине Србије од 16. јуна 1882. године" (kako nalaze zakon), pa tako ni njegov crtez, koji je bio na vladi na razmatranju kao predlog novog grba, nije ni mogao da postane izvornik, koji bi se cuvao u Generalnom sekretarijatu Vlade!

архонт Трибала

pre 13 godina

''Predložena je primena Zakona o izgledu grba zastave i himne iz 2009. do donošenja nove Uredbe kojom bi se izgled državnih simbola uskladio sa tim zakonom.''
Овај не зна ни о чему прича. Са којим законом?
Ако је са законом из 19 века, он је већ усклађен.
Нова уредба која ће садржати предлог грба који се већ користи?! Чему онда та уредба? Да потрошимо још мало новца?
Хомен, ничим изазвани хералдичар и штедиша народног новца, понавља произвољне оцене и говори о милионима евра који заправо неће бити потрошени - следећи пасош који бих имао био би са, не новим, већ улепшаним, хералдички исправнијим и нашој традицији прикладнијим изгледом државног знамења.
У међувремену бих користио овај који имам.
Нажалост, захваљујући иначе неспособним државним чиновницима, имаћемо грб СА ОГЊИЛИМА КОЈА ТО ЗАПРАВО НИСУ, ОГЊИЛА КОЈА НИ НА СЛОВО ''С'' НЕ ЛИЧЕ, КРУНУ КОЈА КАО СИМВОЛ ДРЖАВНОСТИ ЛЕВИТИРА, ЛЕБДИ У ВАЗДУХУ (што у симболичком смислу значи да нам је дом без крова), БЕЛОГ ОРЛА ЦРНИХ НИЈАНСИ, ТАНКОГ ВРАТА, СЛАБОГ КЉУНА И СА НОГАМА ПЕВЦА. ЈЕЗИК ВАН КОНТРОЛЕ...Али шта знају хералдичари?
Нека питају Хомена шта и како радити са државним инсигнијама. Како их ускладити.
Мислим, стварно...умислили Грујић и друштво да се, ако су чланови неколико европских хералдичких друштава, њихова реч мора уважавати.

dosta vise lazi i obmana

pre 13 godina

@(Сури Орао, 17. mart 2011 18:55),
Posle svih skola obmana, kroz koji je ovaj narod prosao, od samopravnog - socijalzma - Broza, preko (svi na isti) kazan - socijalizma Milosevica, preko ovih danasnjih "doktora" za lazi i obmane, ovaj tvoj spin, i sa poredjenjem grbova i to oko Homena, deluju bledo i smerno, veruj mi!
Naravno, da ne pisem ovo (samo) tebi, jer sve ovo ti vec znas, pisem onoj neobavestenoj manjini, koja se ne bavi heraldikom (cak ni amaterski), koja bi mogla da ti poveruje.
"Ako laze koza, ne laze rog." - nar. poslovica
Za pocetak, otvorite ova dva linka, pa naismenicno klikcite na jednu, pa na drugu stranici, ne bi li ih uporedili:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small_(2004_-_2010).svg http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small.svg
a kada ih dobro pogledate, otvorite ovu stranicu,
http://i.ytimg.com/vi/yeuhiSyMh_I/0.jpg
pa sami odlucite na koji vise lici. Taj treci grb je Nedicev!
Ostaje jos samo jedan link da otvorite,
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_the_Kingdom_of_Yugoslavia.svg
pa uporedite sa svim prethodnim. To je Grb Kraljevine SHS, odnosno Kraljevine Jugoslavije, na kojem su orlovi identicni prvom grbu (2004.-2010.g.) i nemaju nikakve veze sa Nedicevim, ili Grujicevim (drugi link) grbom!
Razlike izmedju Krolovog iz 1882.g, grba Kraljevine Jugoslavije (sem nekoliko izmena na stitu) i dojucerasnje grba Srbije (2004.-2010.g) su neznatne i oni su u osnovi, heraldicni isti.
S druge strane, trenutno (Uredbom, ali ne i zakonom) vazeci, Grujicev grb i Nedicev iz vremena okupacije, heraldicki gledano, imaju neka bitna, samo za njih jedinstvena resenja: kljunovi, jezik, vratovi, izduzenost celog osnovnog stita, boje pozadine, koja je postala neka nijansa izmedju crvene i bordo itd.
Komentar o Homenu, koji je "jezivi kolekcionar", ne zasluzuju dalju raspravu, kao ni spin, da se on zalaze za rehabilitaciju nekog iz Nedicevog vremena ... Naprotiv! Izmedju ostalog, ovo je i njegova i borba svih nas, koji smo za vracanje istorijskog srpskog grba iz 1882. godine, a protiv profasistickog grba, koji je Uredbom trenutno u upotrebi!

Vojvoda od Edinburga

pre 13 godina

Koliko polemike oko neznatnih promena na grbu zemlje u kojoj 85 procenata stanovništva živi na ivici egzistencije!!!

Psiholog

pre 13 godina

@arhont tribala
Da sta pazljivo procitali ono sto je gospodin Grujic postovao na svom sajtu, znali bi ste da je tom coveku daleko potrebniji psihijatar, nego psiholog. Pocevsi od biografije, pa sve do obrazlaganja svog "kapitalnog dela".
Dragi Gospodine Grujicu & CO, prosto nemam srca da vam saopstim da Hazburska monarhija vise ne postoji (znam da ce to biti veoma veliki sok za vas). Raskomadao je zauvek Novakovicev i Kralov orao.
I na kraju, kada ste toliki patriota, iskreno recite koliko je kostao taj vas patriotizam? Tj. koliko ste inkasirali od pretvaranja srpskog orla u papagaje?

Marko Maljković

pre 13 godina

"Najezda antifašista" se javlja sada, a ne onda kad je donešena uredba o novom izgledu grba, jer se ceo taj proces donošenja predloga za novi izgled grba odvijao daleko od očiju javnosti.

Kako je štampa mnogo kasnije pisala o tome, predlog rešenja je donet na zahtev "grupe heraldičara", tj. grupe privatnih gradjana koji su zaljubljeni u heraldiku i koji se bave time kao hobijem ili koji naplaćaju novac od pravnih i fizičkih lica zato što im crtaju nekakve grbove, iako nisu stvarno "heraldičari" (svakako ne "po struci"), nego profesori engleskog jezika (na pr. Ljubodrag Grujić), arhitekte (na pr. Dragoljub Acović), itd., i koji predstavljaju heraldiku kao "nauku" (što ona svakako nije, a to zna svako ko je u životu naučio definiciju reči "nauka", dakle svako ko je završio barem srednju školu).

Ta komisija koja je pravila predlog za novi izgled grba nije konsultovala javnost, nije konsultovala nikoga, osim svoje članove (koji su svi, naravno, na istoj liniji), izašla je izvan svojih ovlašćenja (jer je trebala, po ovlašćenju, da ustanovi boje i dimenzije postojećeg grba, a ne da donosi potpuno nov izgled njega), donela je predlog za izgled grba koji je, po priznanju samog autora tog rešenja (pomenutog profesor engleskog jezika u jednoj srednjoj školi), inspirisan "opštim duhom" i "vrhunskom stilizacijom" fašističkog amblema marionetske Vlade kvislinga Milana Nedića, pa onda to rešenje je podmetnula Vladi Srbije, predstavljajući svoj rad i predlog kao nešto što potiče iz "nauke" (koja ne postoji u ovom slučaju) i "struke" (a da niko od njih nije po struci "heraldičar", niti ima istinskih "heraldičara" u Srbiji, jer ovde su kraljevske dinastije zakonom i Ustavom zabranjivale dodelu plemićkih titula i grbova srpskim državljanima, pa onda nije bilo potrebe za "heraldikom" u jednoj takvoj državi).

Neki ovde predstavljaju "najezdu antifašista" kao nešto što podmeće Vlada, Demokratska stranka, državni sekretar Slobodan Homen, itd. Ja sam dosta pisao protiv ovog fašističkog "papagaja", i nastaviću da pišem, jer jesam istoričar (i po struci i po obrazovanju), ne volim fašizam (a "veliki Srbi" ovde se trebaju setiti koliko je Srba nastradalo od tih istih fašista i kvislinga koje danas ovom "papagajskom" nakazom veličate), i nemam nameru da dopustim da jedna šačica samozvanih "heraldičara" na silu i prepad uvede fašistički amblem iz doba koncentracionih logora i gasnih komora, a da barem ne kažem nešto o tome, i to sa stanovišta istinske struke i nauke, a to je ova za koju sam se školovao i koja se bavi istorijom naučno i metodološki.

Ja se potpisujem imenom i prezimenom, za razliku od baš svih ljubitelja fašističkog "papagaja". Vrlo lako se može ustanoviti da nisam nikakv član DS-a, prijatelj Slobodana Homena, sluga Borisa Tadića, da nemam nikakve veze sa Vladom Srbije ili bilo kojom strankom vlasti ili opozicije. Jednostavno ne volim fašizam i simbole fašizma. To je verovatno neobično novopečenim "ljotićevcima" i "nedićevcima" koji grčevito brane svoga "papagaja" na ovim forumima, ali šta je, tu je.

Da sam ranije znao za ovaj pokušaj uvodjenja fašističkog "papagaja" nacrtanog po uzoru na amblem Vlade kvislinga i nacističkog saradnika Milana Nedića, ranije bih se javio, ali pošto veliki "heraldičari" medju arhitektama i profesorima engleskog jezika ne vole da "nestručni ljudi" (poput, recimo, istoričara) unapred vide i daju svoje mišljenje o njihovom radu, morao sam da sačekam da neko iz medija i državne uprave primeti i digne uzbunu u javnosti o ovom skandalu. Hvala Vam na tome, gospodine Homenu, iako se ne znamo.

Niko mene ne plaća za ovo što ja pišem, ali bih voleo da mene i sve ostale "nestručne" ljude veliki "heraldičar" sa arhitekture Dragoljub Acović nauči kako se crta papagaj (rekao je večeras na televiziji da će svima nama da drži predavanje o tome).

Nisam bio lenj, pa sam baš kontaktirao jednog biologa koji se slaže da je Grujićev predlog grba savršen prikaz papagaja. Voleo bih da arhitekta Acović i biolozima objasni kako izgleda papagaj, pa da onda profesor engleskog jezika Grujić objasni istoričarima kako je izgledao amblem fašističke Vlade Milana Nedića, pa da onda ti "stručni" i "naučni" ljudi, veliki "heraldičari, svima nama u ovoj zemlji objasne koliko je novca ko i za šta već uzeo, koliko je trebalo tek da se uzme na ovom "posliću", i zašto baš Nedićev amblem, i da nema to neke veze sa odredjenim političkim i ekstremističkim organizacijama koje hvale lik i delo Milana Nedića i kače njegove slike na zidove Vlade Srbije.

Toliko o antifašizmu, a Vi koji ste bolje upoznati sa fašizmom možete slobodno da nastavite priču o tome.

ljuba

pre 13 godina

"novi" grb je ipak daleko lepsi. ne vidim u cemu je problem ako bi se vrsila sukcesivna zamena starog, sa isticanjem dokumenata, dakle bez posebnih novih troskova.

orion

pre 13 godina

Haloooooo!Grb, zastava i himna MORAJU NA REFERENDUM!!! Da dobiju mogućnost SVI gradjani Srbije sa pravom glasa da se izjasne.Niko, ama baš niko, pa ni Legalista, nema pravo da NATURA državne simbole i to na "mučki" način kao što je to već učinio i ozakonio.Sramota!A i Homen je zaboravio da je doba sa socijalističkim obeležjima DUŽE trajalo od Kraljevine Srbije! Oko 45 god. vs 37 god. Istoriju u šake, gospodo!

Milos

pre 13 godina

Ako jos jednom cujem rec "ognjilo" u kontekstu simbola na nasem grbu, i to iz usta samozvanih heraldicara, odlepicu majke mi. U pitanju su ocila. Ognjilo je suvo, istrulelo (ugnjilo, od toga rec, ne od oganj) drvo, u njega se hvata iskra koju od kremena odbije ocilo.
Za samozvane heraldicare, evo kratkog uputstva za pravljenje vatre: ocilom (metalni predmet moguce slican onom koji se nalazi na nasem grbu, ali moze i drugih oblika) se udara u kremen (kamen) pri cemu iskacu varnice. Te varnice slecu na ognjilo (ili ti trud, dakle suvo drvo koje se lako zapali), koje se posle stavlja medju sitne suve cepke drveta i duva dok se ne proizvede plamen.
Moguce je da zbunjenost nasih samozvanih heraldicara potice od zbog slicnosti sa ruskom recju ognjivo. Inace na ruskom ognjivo je kremen, dakle veze nema sa ocilom.

Zoran

pre 13 godina

Mislim da je sekretar Homen iskren u svojoj nameri, za razliku od ministra Sutanovca koji je vec "okitio" svoj sajt sa ****** papagajima.
Molim vas da nas ne zamajavate, vec uklonite ovo strasilo na smetliste istorije. Koliko cete sada da ukidate ovu skandaloznu odluku?
Doneli ste je ocas posla, preko noci, u potaji, a trebace vam meseci ili godine da je ukinete.
Posle nemojte da se pitate kako ste spali sa 33% na 24% glasova.

free life

pre 13 godina

Prekrseni su:
Ustav Rep. Srbije, clan 7
i
Zakon o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Rep. Srbije, clan 4, 9 i 2, a posebno, najdirektnije clan 10!


УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Грб, застава и химна

Члан 7.

Република Србија има свој грб, заставу и химну.
Грб Републике Србије се користи као Велики грб и као Мали грб.
Застава Републике Србије постоји и користи се као Народна застава и као Државна застава.
Химна Републике Србије јесте свечана песма "Боже правде".
Изглед и употреба грба, заставе и химне, уређују се законом.


З А К О Н
О ИЗГЛЕДУ И УПОТРЕБИ ГРБА, ЗАСТАВЕ И ХИМНЕ
РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ
Предмет закона
Члан 1.
Овим законом уређују се изглед и употреба грба, заставе и химне
Републике Србије.
Представљање Републике Србије
Члан 2.
Грбом, заставом и химном Републике Србије представља се Република
Србија и изражава припадност Републици Србији.
Грб, застава и химна Републике Србије могу се употребљавати само у
облику и са садржином који су утврђени Уставом Републике Србије и овим
законом.

Ограничења приликом употребе грба и заставе
Републике Србије
Члан 4.
На заставу и у грб Републике Србије не може се ништа исписати,
односно уписати, нити се они могу мењати.

Изворник
Члан 9.
Изворник Великог и Малог грба, изворник заставе Републике Србије и
нотни запис химне Републике Србије утврђује Влада.
Изворник Великог и Малог грба и изворник заставе Републике Србије и
мелодијско-тонски запис химне Републике Србије чувају се у Генералном
секретаријату Владе.
II. ИЗГЛЕД И УПОТРЕБА ГРБА
Велики и Мали грб
Члан 10.
Грб Републике Србије јесте грб утврђен Законом о грбу Краљевине
Србије од 16. јуна 1882. године и користи се као Велики грб и као Мали грб.

V. ОВЛАШЋЕЊА ЗА ДОНОШЕЊЕ ПРОПИСА
Овлашћење за Владу
Члан 39.
Влада прописује ближе критеријуме, начин и услове за извођење химне
Републике Србије.
Овлашћења за надлежне министре
Члан 40.
Ближе прописе о начину употребе химне, грба и заставе Републике
Србије доносе:
1) министар надлежан за одбрану – о њиховој употреби у Војсци
Србије;
2) министар надлежан за унутрашње послове, у споразуму са
министром надлежним за одбрану – за одређене објекте на граници Републике
Србије и друге објекте у Републици Србији у близини границе;
3) министар надлежан за спољне послове – за дипломатска и
конзуларна представништва Републике Србије у иностранству и за званичне
документе Министарства спољних послова (пуномоћја, корице за закључивање
међународних уговора, ратификациони инструменти и сл.);
4) министар надлежан за саобраћај – за ваздухоплове, бродове или
друге плoвне објекте, ради означавања њихове државне припадности
Републици Србији.
VI. КАЗНЕНЕ ОДРЕДБЕ
Прекршаји
Члан 41.
Новчаном казном од 50.000 до 500.000 динара казниће се за прекршај
правно лице:
1) ако употреби заставу, химну или грб Републике Србије у облику или
са садржином или мелодијом који нису утврђени Уставом Републике Србије или
законом (члан 2. став 2. овог закона)

O cemu se ovde zapravo radi?
Uredbom je prekrsen, i zakon i Ustav ove zemlje. Vlada je po vazecem zakonu prekrsila clan 10 Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne, a time i clan 7 Ustava.
To znaci, da je i Grujucev grb NEUSTAVAN i da sto pre, neodlozno, treba prekinuti ovu lakrdiju!
Po Ustavu ove zemlje, a na osnovu zakona, jedino vazeci Grb Republike Srbije je ovaj:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small_(2004_-_2010).svg

Petar

pre 13 godina

@arhont tribal
1.Niste odgovorili na konstataciju citalaca apropo grba Prestolonaslednika, a na to pitanje nisu odgovorili ni Grujic, niti Acovic. Zasto Prestolonaslednik i dalje koristi stari grb?
Znaci narod je neuk i bahat sto nece papagaje, a Prestolonaslednik je mudar sto hoce da zadrzi stari grb. Gle cuda, ali nesto tu nije kako treba.
2.Da li bi ste vi pristali da vam neko preko noci promeni prezime i da vas potom ubedjuje kako je to isto samo malo stilizovano?
3.Da li narodu sa takvom istorijom zapravo i treba turbo folk stilizacija?
4.Nije poenta Novakovicevog i Kralovog grba samo u njegovoj lepoti, vec u cinjenici da traje, da su ga koristile obe dinastije i da je obelezio jedno tragicno, ali epsko vreme srpske istorije. Ako krenemo sa prekrajanjem istorije, gde ce nas to odvesti.Zna se ko se u ovoj zemlji bavio prekrajanjem i falcifikovanjem istorije, vise od pola veka.
5.2004 kada je doneta preporuka o koriscenju grba Republike Srbije, Acovic je zborio kako je to jedini pravi grb Srbije. On danas spocitava Vladi Srbije da ne zna sta je potpisala pre cetiri meseca, a ni on sam nije svestan sta je govorio pre sest godina. Kako mu tada taj isti orao nije bio nesavrsen i privremen.
6.Moj brat zivi u inostranstvu i svake godine kupi barem 5-6 nasih zastava kao i drugih suvenira za svoje spanske kolege. Oni su odusevljeni lepotom naseg grba i zastave. Pre dva meseca (u januaru) je istim svojim kolegama (nisu heraldicari, vec inzenjeri, menadzeri i tehnicari), pokazao nas novi grb. Kada sam ga pitao kakva je reakcija, rekao mi je da ga je sramota, jer su se smejala sva tri sprata jedne male firme i da je ispao veca budala od onih koji su ovaj zlocin napravili.
6.Pokazite mi u srpskoj istoriji jedan jedini grb koji je imao ovako ruzno stilizovane papagajske kljunove i potpunu disproporciju krune u odnosu na grb.
7.U ulici Kralja Milana, nalazi se zaduzbina Vuka Karadzica (preko puta starog dvora). Pazljivo pogledajte grb.
8.Koiko vidim jasno se profilisu dve suprostavljene grpe. Na jednoj strani su za novi grb sve vodece stranke u Srbiji, vecina gradjana Srbije, istoricari, dizajneri, radnici, seljaci, likovni umetnici i deo heraldicara, a na suprot nnjima deo heraldicara i klerofasisticke organizacije. Pa da li mislite da tu nesto bas i nije kako treba?
9.Orao bez kontrole, smesno, ali je krik orla jasan, a ne papagaj koji ima jezik kameleona koji pokusava da nahvata muvu.
10 Te kako ih vi nazivate kokosije nogice sa kandzama su ocerupale jednu Austro-ugarsku i Nemacku. A ta kruna za koju tvrdite da nije dobra za suverinitet je uvecala teritoriju Srbije za 50%. Ovaj vas retardirani papagaj ce da pojede i ono malo sto je danas ostalo.
11. Mnogo mi se svidela sala @Psihologa u u moje ime srdacan pozdrav za duhovit pristup ovoj temi.

ivan

pre 13 godina

U potpunosti se slazem da treba sacuvati tradiciju a pogotovo grb kao olicenje drzave Srbije. Nisam neki strucnjak ali ovo su kozmeticke promene da bi neko oprao pare tj. da bi neko iz budzeta uzeo nesto para... Bolje da su zaposlili troje mladih slikara da poskidaju one portrete u skupstini i da naslikaju par slika...
Da ne pricamo o tome, ako bi se usvojio ovaj novi kvazi grb, moralo bi da se menja sve ono gde se nas grb nalazi, a to definitivno za neke ljude nista ne kosta!!! Pametnije bi bilo za te pare uloze u decentralizaciju i infrastrukturu u unutrasnjosti kao se ne bi nasa drzava svela na Beogradski pasaluk, ako vec nije to...

Pancevac

pre 13 godina

(Војводинац, 14. mart 2011 19:38)
Eto MOZE!
U himni moze da sa promeni jedna rec, a da melodija i ceo ostatak texta ostane isti, a na grbu ne moze! Promena te jedne recu u himni je jednaka onoj promeni na grbu, koja se svakodnevno desava, kada se razlicite nijanse crvene boje uzimaju za pozadinu, iza orlova. To je takodje i razlicita debljina belog okvira, oko grba, koji je je postavljen na zastavu (mnogi ni ne znaju, da taj detalj postoji, vidjao sam zastave i sa crnim okvitom, oko grba).
Dakle, ta izmena u himni je minimalna i neprimetna, za razliku od redizajna Grujiceve verzije Nedicevog grba, koji heraldicki, vise ni nema dodirnih tacaka sa grbom iz 1882. g: kljunovi, oblik glave, ocila, noge i rep.
Vece slicnosti imaju ruski i crnogorski grb medjusovno, nego novi i stari grb Srbije!

Zoki

pre 13 godina

Као прво, одакле уопште идеја да су хералдичари ти који одређују како ће изгледати државни грб? Хералдичари могу да предложе, а на држави је да прихвати или одбије њихове предлоге. Уосталом, ни Стојан Новаковић није био хералдичар. То што је Крал по Новаковићевим идејама нацртао никада не би постало српски грб - да се није свидело Новаковићу и краљу Милану.

Као друго, цео проблем је настао ради тога што је група која је радила на изворнику урадила нешто што није био њен посао.

Коначно, двоглави орао кога је нацртао Крал је био у употреби све до 1945. године. Орао на грбу Краљевине Југославије је био идентичан орлу на грбу Краљевине Србије.

Vladimir

pre 13 godina

130 godina??? Gospodine Homen, to je apsolutna LAŽ!

Grb Kraljevine Srbije je korišćen od 1882. pa do 1918. što je TAČNO 36 godina, a ne 130!

Da li se neko pita ZAŠTO se gosn Homen toliko ANGAŽOVAO oko OBARANJA konačno sredjenog srpskog grba iza koga je stala čitava struka tj. svi vidjeniji srpski heraldičari i heraldička društva????

Војводинац

pre 13 godina

Aloo, genije... grb nije PROMENJEN... to je jedan te isti grb, samo je ovaj "novi" lepše nacrtan... I o kakvoj tradiciji od 130 godina priča ovaj čovek... pa on pojma nema... naučio nešto napamet i ponavlja kao papagaj...

Kao prvo Grb Stojana Novakovića iz 1882., koji je za Kralja Milana uradio Austrijanac Ernest Kral, je Kraljevina Srbija koristila svega 30-tak godina (1882.-1918.)... Ako se pozivamo na tradiciju grb Socijalističe Republike Srbije je bio duže na snazi, tačnije od 1947. pa sve do 2004... a kao drugo, "novi" grb uz koji je stala gotovo čitava struka i svi vidjeniji srpski heraldičari je u osnovi isti kao grb Kraljevine Srbije, samo je redizajniran i prilagodjen vremenu...

Kao treće, kada se poziva na tradiciju i na to da treba koristiti grb onakav kakav je Korsitila Kraljevina Srbija, ZAŠTO su onda reči himne PROMENJENE...

KAKO to da HIMNA može da se menja, a grb NE????!!!

Original himne Bože pravde koju je koristila Kraljevina Srbija je:

"Bože spasi, Bože hrani, srpskog KRALJA srpski rod.", a NOVI TEKST je:

"Bože spasi, Bože hrani srpske ZEMLJE (?!), srpski rod!"

KAKVI SU TO DVOSTRUKI ARŠINI da HIMNA Kraljevine Srbije koja je još starija tj. iz 1872. godine MOŽE DA SE MENJA, a grb BAŠ mora da bude APSOLUTNO ISTI kao grb Kraljevine Srbije... ????

Marko Maljković

pre 13 godina

Ovo je još jedna tipična zamena teza, ali ni to vam neće uspeti. Vi pokušavate da braniti nešto što se ničim ne može odbraniti. Sad iznosite tezu da se narod treba pitati. Slažem se u potpunosti.

Samo imam jedno pitanje. Jeste malo pitanje, ali baš važno. Ako je Acoviću, Grujiću i ostalim samozvanim "heraldičarima" iz jednog udruženja gradjana toliko stalo do mišljenja naroda, što se nisu ni jedan jedini put konsultovali sa tim narodom kad su promenili izgled državnog grba ove zemlje?

Sad im je važno mišljenje naroda, a tad su javno i arogantno potcenjivali taj isti narod, govoreći da narod ne zna o tome ništa, i da se "struka" i "nauka" trebaju pitati.

Toliko je arhitekti (jer je po struci arhitekta, a ne heraldičar) Acoviću i njegovim prijateljima iz udruženja gradjana "Beli orao" stalo do heraldičke "struke" i "nauke", da su angažovali profesora engleskog jezika (jer je po struci filolog, a ne heraldičar) Grujića da redizajnira grb koji je ostao skoro netaknut od 1882. godine do sada.

Na svom sajtu, pomenuti profesor engleskog jezika kaže sledeće za sebe: "Od 2000. se interesujem za heraldiku i veksilologiju, u prvih nekoliko godina samo pasivno, a od 2004. i vrlo aktivno".

I ja se interesujem za engleski jezik, ali pošto sam završio istoriju, tj. filozofski, a ne filološki fakultet, nikad mi ne bi dali da predajem engleski u pančevačkoj srednjoj školi gde radi pomenuti profesor engleskog jezika.

Ali su zato bez razmišljanja Acović i ostali ljubitelji heraldike dali profesoru engleskog jezika koji se "interesuje" za heraldiku (i to "vrlo aktivno"), da po svom ukusu i nahodjenju prepravlja grb koji je nacrtao austrijski dvorski heraldičar Ernst Kral (po narudžbini i odobrenju kralja Milana i Stojana Novakovića).

Neću uopšte da ulazim u raspravu o tome koji je izgled grba "srpskiji". To su šovinističke rasprave. Samo mogu da vam kažem sa 100% sigurnošću da ne postoji nijedan iole pouzdani izvor o stvarnom izgledu srednjovekovnog srpskog grba.

Car Dušan nije hteo da samo bude car Srbije, a i nije bio, nego se krunisao za cara Srba i Grka, jer je hteo da vlada Vizantijom, a ne nekom malom srpskom državom na brdovitom Balkanu. Simboli njegovog carstva su, u skladu sa njegovom vizijom o velikom carstvu, preuzeti od tadašnjih romanizovanih Grka, tj. Vizantije, a to su pre svega ocila i dvoglavi orao.

Niko od pomenutih velikih "heraldičara" (filologa, arhitekti, itd.) se nije setio da pita narod, a sad hoće. Smeta vam što Homen hoće da promeni grb uredbom. To je čista laž. On hoće da ukine uredbu kojom je uveden ovaj nakaradni novi izgled grba. I tu grešite.

Nije smetalo "heraldičarima" kad je doneta uredba po njihovoj želji, niti ih je uopšte interesovao glas naroda, a sad bi da se narod pita. Oni kojima nikad nije stalo do mišljenja naroda, koji sebe smatraju iznad mišljenja tog naroda, sad bi da se narod pita. Lepo.

Po sopstvenom priznanju na svom sajtu, Grujić je bio inspirisan "opštim duhom" i "vrhunskom stilizacijom" fašističkog amblema Vlade kvislinga i nacističkog saradnika Milana Nedića iz II. svetskog rata. "Papagajski" kljun o kome je toliko bilo reči, nikako ne može da bude "srpskiji" od Kralovog rešenja, jer se takav izgleda kljuna ne javlja ni na jednom srpskom grbu od dolaska Srba na Balkan do danas, osim na fašističkom amblemu kvislinga Milana Nedića i njegove Vlade (pogledajte sliku kovanog novca "Nedićeve Srbije" na Grujićevom sajtu, pa će vam biti jasno odakle mu inspiracija za novi izgleda državnog grba).

Ovo nije samovolja Slobodana Homena, nego jedna inicijativa da se ispravi samovolja" heraldičara koji su se malo kasno setili da se narod treba pitati.

ps-

pre 13 godina

@(ventilator, 18. mart 2011 20:44)
Po vazecem, Zakonu o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne, TACNO, Karl Ernest jeste jaci od Vlade Srbije, jer u zakonu (clan 10) jasno i precizno pise "Грб Републике Србије JESTE грб утврђен Законом о грбу Краљевине Србије од 16. јуна 1882. године и користи се као Велики грб и као Мали грб.", a taj grb je nacrtao Ernest Karl! Vlada da bi promenila grb Srbije, mora da menja zakon (odnosno taj - "clan 10"), a zakoni se menjaju u Skupstini Srbije!
I tu nije kraj!
Zbog preosetljivosti uredjenja ove oblasti, izgled i upotrebu grba, zastave i himne, uredjuje i Ustav Republike Srbije (clan 7: "... Изглед и употреба грба, заставе и химне, уређују се ЗАКОНОМ.", znaci ne Uredbom).
Vlada je u ovoj oblasti nemocna, ako zeli da postuje Ustav i vazeci zakon, jer prosto nema zakonskog osnova, da Uredbom menja grb!

patriot

pre 13 godina

REFERENDUM!!!

Ja necu krunu na grbu - nikako!!! Koji bre kralj, jos nam to fali. Ovo je REPUBLIKA SRBIJA i to mora da se vidi u grbu a i da se cuje u himni!!!!

A "kralj" - mislim da bolje razume rec "king" - SRAMOTA

cekajuci na Deda Mraza

pre 13 godina

Uopste nisam bio upoznat sa problemom oko grba, cak ni da je promenjen, a onda sam se preko vesti i komentara, jos od pre nekoliko nedelja i meseci, upoznao sa temom i shvatio o cemu se ovde radi.
I - Vlada je zelela, da drzavni grb bude standardizovan (trebalo bi da vecina shvata sta to znaci) i taj posao je poverila, a kome bi grugom, Drustvu heraldicara Srbije.
- standardizacija je: http://www.pks.rs/PrivredauSrbiji/Kvalitet/Standardizacija/tabid/2309/language/sr-Cyrl-CS/Default.aspx
Najkrace receno, to znaci, da se precizira svaki detalj na POSTOJECEM, Ustavom i Zakonom, utvrdjenom Grbu Rep. Srbije, i sve vezano za njega. Precizno je trebalo da se opise sve, od samog crteza grba, medjusobnog odnosa figura na njemu, izgleda i velicine svakog, i najmanjeg detalja, svake tackice i crtice, debljine linija na njemu, preko nijansi boja koje ce biti koristene, zatim, taj isti Grb, predstavljen u 3D verziji ... itd. Jednom reciju, standard bi bio toliko precizan, da neko, ko nikada nije video drzavni grb Srbije, moga bi da ga uradi, nacrta, comp. predstavi, 3D izgravira i sl!
II - Drustvo heraldicara Srbije se prihvatilo pisla, ali sta su oni zapravo uradili!? Oni su na (treba li i da pominjem) POSTOJECEM, Ustavnom i Zakonom utvrdjenom Grbu Rep. Srbije, promenili sam crtez grba. Tim promenama, to je prestao da bude drzavni grb! Nisu smeli da promene, ni broj, ni polozaj i jednog pera u krilima orlova, sto bi za laike bilo jos i neprepoznatljivo, a ne ovolike izmene da urade! To je kljucni momenat ovog problema!!! Drugi je segment ove price (sustinski nebitan), zbog cega su te promene uradjene, bas, na taj nacin, kada su uzeli resenje za kljunove, sa Nedicevog fasistickog grba. I to, da li je novi lepsi, ili nije ... to jednostavno nije, ni po Ustavu, ni po Zakonu, Grb Rep. Srbije!
Zakljucak:
- Vlada je imala poverenja u DHS, posebno u g-dina Acovica (koji je, to treba podsetiti, i nacrtao grb, identican po uzoru na Karlov iz 1882.g, i takav, prvo Uredbom, a zastim i Ustavom i Zakonom postao Grb Srbije), da ce posao biti odradjen, odnosno, da ce biti uradjen graficki standard POSTOJECEG grba. Ne proveravajuci, sta su ustvari glasali na vladi, doneli su Uredbu, kojom je Srbija dobila potpuno novi grb. Vec sledecih dana se uvidela greska, ali "carska se postuje".
- Resenje je u suspenziji Uredbe od 11.11.2010. godine, a posao oko standardizacije Ustavnog Grba Republike Srbije, (po Acovicevom crtezu, koji je radio na osnovu Krolovog crteza iz 1882.g) poveriti bilo kojoj firmi, koja se bavi grafickim dizajnom. Tu bi Predsednik Tadic mogao da odigra odlucujucu ulogu, (kad vec Cvetkovic ne reaguje) da Uredbu proglasi neustavnom, sto bi bilo dovoljno sa nastavak standardizacije Grba.

kraj price

pre 13 godina

On (Acovic) je to "sredjivanje", eventualno mogao da radi, na Krolovom crtezu iz 1882. godine, pre nego sto je taj crtez otisao na vladu 2004. godine. Tada je, nevezano za njegovo misljenje, vlada ustanovila, da taj crtez odgovara "grbu Kraljevine Srbije od 16. juna 1882. g." i on je postao IZVORNIK (u kasnijem, sada jos uvek vazecem zakonu), posle cega se (opet po vazecem zakonu) na njemu ne mogu raditi nikakve izmene. Cak ni vladinom uredbom se ne moze menjati, jer zakon to ne dozvoljava vladi.
Prakticno, svako "sredjivanje crteza", kako to naziva Acovic, identicno je izmeni, kao kada bi nekom palo na pamet, da na crtez dve kokoske postavi stit, sa petokrakom i 4 slova A (i to istakne kao Grb Rep. Srbije), obe korekcije su krsenje zakona, bez obzira, sto Acovic to pravo za sebe uzima, naizgled s pravom, jer je on, valjda, dobronamerni heraldicar, koji "sredjuje" grb, a ovi drugi ga, ocigledno, izlazu ruglu! To jednostavno nije njegov porodicni grb, da sa njim, svako malo, radi korekcije i "sredjivanje"!
Zakon je precizan, kakav je IZGLED grba (clan-10) i sta je IZVORNIK (http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small_(2004_-_2010).svg)!
Da bi se promenio grb Srbije, neophodno je promeniti postojeci zakon.

Ана

pre 13 godina

''Ognjilo je suvo, istrulelo (ugnjilo, od toga rec, ne od oganj) drvo, u njega se hvata iskra koju od kremena odbije ocilo.''
Надасве, занимљива етимологија...вероватно ''огањ'' и ''огњиште'' следе из угњило, труло. Баш као и ''нагон'', она ватра у нама, што нас покреће.

Marko Maljković

pre 13 godina

Vidim da su neki ovde odlučili da baš mene napadaju, verovatno zato što se predstavljam imenom i prezimenom, što sam istoričar (doduše, nisam "heraldičar" poput, recimo, profesora engleskog jezika Grujića ili arhitekte Acovića, ali šta se tu može?), i što sam izneo čvrste dokaze da je Grujić, po sopstvenom priznanju na svom sajtu, rekao da je bio inspirisan "vrhunskom stilizacijom" i "opštim duhom" fašističkog amblema Vlade kvislinga i nacističkog saradnika Milana Nedića, kad je radio svoj predlog rešenja za izmenjeni izgled grba Srbije.

I, verovatno su ljuti na mene što sam pokazao da "papagajski" izgled Grujićevog rešenja nije nikad u istoriji srpskih grbova postojao, osim na Nedićevom fašističkom amblemu, što se vidi jasno kao dan na kovanom novcu "Nedićeve Srbije", gde imate isti "papagajski" kljun (tu ga imate, i osim toga nikad i nigde u istoriji Srba od dolaska na Balkan do današnjih dana).

Ako mi ne verujete, samo pogledajte Grujićev sajt, gde ima slike tog kovanog novca, i gde on kaže da se svojim izgledom i "duhom" Nedićev fašistički amblem vratio svojim korenim ("ponovo poleteo"), i gde takodje kaže da se sve "patriote" trebaju sa "pijetetom" odnositi prema amblemu fašističke, marionetske tvorevine Milana Nedića, Dimitrija Ljotića i nemačkih nacističkih okupatora (dakle, prema onima koji su veoma "patriotski" ubili ne zna ni Bog koliko Srba, Jevreja i drugih u ovoj zemlji).

Dakle, zbog svega gore navedenog, malo su se neki naljutili na mene, pa bi bio red da im odgovorim na neke stvari:

1. Ne poznajem gospodina Homenu, nikad u životu ga nisam sreo, niti sam ikad razgovarao s' njim. Ne znam baš nikoga iz njegovog okruženja, niti znam bilo kog funkcionera Demokratske stranke, niti sam ikad bio član te stranke (ili bilo koje druge), niti radim za državu, niti iko u mojoj porodici radi za državu, niti iko od nas ima ikakve veze sa DS-om ili bilo kojom drugom političkom partijom u ovoj ili bilo kojoj drugoj zemlji.

2. Partija mi nije dala ništa, ni meni, ni mojoj porodici, jer ne pripadam partiji nijednoj. Nisam ni SKJ pripadao. Nisam komunista, nisam DS-ovac, nisam ništa od toga, a nisam ni ono drugo. I ja i članovi moje porodice smo samo svoji. Nismo na nečijim jaslama! Zato se i ne javljam tako često na ovim forumima. Moram, na žalost, da radim. Nemam prijatelja akademika srednjoškolaca da me brane i neguju. Da li to isto mogu da kažu Grujić i Acović, to ne znam, ali sam skoro 100% siguran da svi koji ovde grčevito brane fašističkog "papagaja" ne mogu to da kažu. Ne znam da li trebam da nešto crtam, ili ste shvatili da ste zakucali na pogrešna vrata sa tim komentarima kako ja dobijam nešto od Homena, Tadića i DS-a? Izvinite, i to najiskrenije, ali ste baš skroz promašili metu. To što pričate nema baš nikakve veze sa životom i deluje smešno.

3. Iznenadjenje br. 2: Srbin sam! Nisam čak ni došljak, nego sam tu, sa Vračara. Znam da volite da mislite da baš svi Srbi misle isto što i Vi, da su krive neke velike zavere Hrvata, Muslimana, Albanaca, Amerikanaca, Jevreja, duhova sa Marsa i ko zna koga još za sve što ne ide kako ste vi zamislili i hteli u ovoj zemlji, ali i tu sam prinudjen da vas razočaram. Čak znam poreklo svoje porodice, i sa očeve i sa majčine strane. Oduvek smo bili isto što i danas -- Srbi! Ne lupaju "minuse" Hrvati i drugi koje mrzite samo zato što nisu iste nacionalnosti kao Vi. To uglavnom rade Srbi, ali oni koji se ne slažu sa uvodjenjem fašističkih simbola na mala vrata ovde u Srbiji, zemlji koja je i previše pretrpela zbog fašizma.

3. Činjenica da se stalno pozivate na to ko jeste i ko nije Srbin samo dokazuje da sam u pravu. Ta vrsta šovinizma i tribalnog etničkog nacionalizma je svojstvena jedino ekstremno desničarskim grupama, tj. fašistima. Ne verujem da ste svi vi fašisti, čak ni većina, jer ljudi danas i ne znaju šta je to stvarno fašizam (to znaju uglavnom ljudi poput mene -- istoričari, jer mi moramo da naučimo te pojmove). Medjutim, vi vrlo često branite Grujićev grb koristeći jezik mržnje i etničke i verske isključivosti, odnosno prezira prema svemu i svakome ko nije Srbin ili nije dovoljno "veliki" Srbin. Tako opisujete Krala, koga mrzite, koliko ja vidim, najviše zato što je bio Austrijanac. Ali nije Kral nacrtao grb Srbije zato što nije imao pametnije posla, nego zato što je dobio taj posao od (Srbina) kralja Milana i (opet Srbina) Stojana Novakovića, a oni su (dakle, obojica Srbi) velikim oduševljenjem primili i koristili taj grb, i on je korišćen od strane (Srbina) kralja Aleksandra Obrenovića, (Srbina) kralja Petra I Karadjordjevića, (Srbina) kralja Aleksandra I Karadjordjevića i (Srbina) kralja Petra II Karadjordjevića. Svim tim Srbima nije smetao, ali nije korišćen od strane (Srbina fašiste) Milana Nedića, koji je uveo novi fašistički amblem po uzoru na grb Hitlerove Nemačke, a ovaj Grujićev grb izgleda da je uradjen baš po uzoru na taj Nedićev amblem.

4. Nije Kralov grb izmenjen kad je formirana Kraljevina SHS, nego su (Srbi) Karadjordjevići njemu dodali simbole hrvatskog i slovenačkog naroda. Onda su taj grb 2004. vratili poslanici Skupštine Srbije (čini mi se da su i oni uglavnom Srbi). Nema ovo veze sa nekom "zaverom" protiv Srba, da se "germanizuje" srpski grb, da se ne dozvoli "povratak srednjovekovne srpske heraldike". U srednjem veku, Srbija nije imala grb koji liči kao ovaj današnji. Niko pouzdano i ne zna tačno kako je izgledao srednjovekovni grb Srbije (ima raznih teorija, ali niko ne zna pouzdano). To će Vam reći svaki istoričar, jer smo išli na fakultet i učili o tim stvarima, ali Vam ne može reći ni arhitekta, pa ni profesor engleskog jezika, jer se nisu time bavili naučno, stručno i metodološki, niti su o tome na fakultetu učili, kao što se ni istoričari ne bave stranim jezicima i arhitekturom. A, mogu vam reći i da nema "papagajskog" kljuna na nekim sačuvanim srpskim grbovima iz perioda Nemanjića. Toga samo ima kod Grujića i Nedićevog amblema (koji, samo da dodam, ne može da bude više "germanski"). Žao mi što je to tako, ali jednostavno jeste.

Nadam se da vam je ovo odgovorilo na sva pitanja. Ovaj Grujićev grb unosi mržnju i podele, a već ih imamo baš dovoljno ovde. Zaboravimo na njega i vratimo se na grb koji nikom živom, osim tim samoproklamovanim "heraldičarima" (filolozima i arhitektama), nije smetao. Nedićev amblem je bio simbol verske, rasne i nacionalne mržnje, simbol strahovlade i bratoubilačkog rata. Ne sme se dozvoliti njegovo uvodjenje na mala vrata.

Milytin

pre 13 godina

NOVA varijanta Grba je zasnovana na nasoj tradiciji a ne na Germanskoj!!!!
~srpski grb kraljevski iz 1882. faktički punih 130 godina u upotrebi,~, pa gde zivi taj Homen, kd kaze da je fakticki u upotrebi 130 godina, to je LAZ. Od kada sekretar i predsednik Srbije imaju pravo da sami odlucuju o Grbu Srbije!!!
Stari grb je bio radna verzija Krala, i ima germanske simbole(za njih je Homen), NOVA varijanta Novakovicevog blazona(nacrta) je vise u skladu sa nasom tradicijom.
Svi heraldicari su se slozili i domaci i strani ali prolazni politicari i sekretar SKOJa misle da su najpametniji. Nista nece da kosta, NAJVISE nas kosta ova vlada i afere SATELIT, KOLUBARA i dr. , ne igrajtte see samovoljnao sa nasim simbolima. Odluka je JEDOGLASNO doneta da je NOVI Grb lepsi, moderniji i u skladu sa NASOM tradicijoom. Ko je taj HOMEN kolekcinonar, koji zivi na Dedinju i ko je taj Tadic da sam odlucuje o simbolima. Ovo je pocetak , samovolje.

Evo i objsaasnjenja istorije grba i simbola od Ljubiodraga Grujica sa kime se slazu heraldicari, domaci i strani, evo linka koji objasnjava sve:[http://www.ljubodraggrujic.com/my%20site/Srpski/etalon/o%20grbu%20srbije%20i%20radu%20na%20njemu.htm]
p.s. Orao koji je na novoj verziji grba je i na sadasnjem Grbu grada Beograda.
Drugo, donesena je ODLUKA o NOVOJ verziji Grba Stojana Novakovica, jednoglasno, pa postujte odluke bre, dosta nam je samovolje od sekretara i predsednika-premijera,.....

Marko Maljković

pre 13 godina

@Suri Orao i arhont Tribala

Molim moderatora ovog foruma da pusti ovaj kratak komentar, jer sam više puta lično napadnut od strane drugih komentatora na ovom sajtu.

Pošto uporno hoćete da odbranite ovo rešenje za izgled grba Srbije, vredjajući mene i napadajući moje znanje, ja se opet moram javiti da Vas ispravim o činjenicama u vezi ovog slučaja.

Grb Kraljevine Jugoslavije, odnosno Kraljevine SHS, je bio isti kao grb Kraljevine Srbije. Jedina razlika je bila u kruni (koristila se kruna Karadjordjevića na jugoslovenskom grbu, a kruna Obrenovića je bila na srpskom grbu) i dodati su simboli hrvatskog i slovenačkog naroda na umetnuti štit. Izgled belog dvoglavog orla je ostao potpuno isti, a to je izgled koji postoji još od 1882. godine.

Kljun (koji se ovde često zove "papagajski") se ne javlja nikad i nigde u istoriji Srba, osim na amblemu "Nedićeve Srbije" i sada kod ovog novog rešenja za izgled grba Republike Srbije.

Sami gospodin Grujić na svom sajtu lepo objašnjava kako je Nedićev amblem uticao na njegov rad na našem grbu svojim "opštim duhom", da je Nedićev amblem predstavljao "znake promišljenosti" i "brilijantne stilizacije", da Nedićev amblem "makar je bio orao ponovo samo za kakvu-takvu državu Srbiju", te da ga mi, kao gradjani ove zemlje, "moramo krajnje ozbiljno i sa odredjenim pijetetom uzeti u obzir u stilsko-heraldičkom razmatranju državnog srpskog orla, ako smo patriote". To su njegove reči, ne moje, a ovo je link gde možete i da sami pročitate šta je napisao: http://www.ljubodraggrujic.com/my%20site/Srpski/etalon/o%20grbu%20srbije%20i%20radu%20na%20njemu.htm

I, da Vas pitam, koji je to grb Kraljevine Jugoslavije o kome pričate, koji je imao ove iste (95%) "papagajske" kljunove? Pokažite nam sliku. Ovo je link za sliku novca sa Nedićevim amblemom, a tu se jasno vidi kako izgleda "papagajski" kljun na tom amblemu -- isto kao kod rešenja gospodina Grujića: http://www.limundo.com/originalslika-785306.jpg

I ja nisam "tobožni" istoričar. Završio sam fiozofski fakultet i stekao to zvanje. Gde su Grujić (filolog), Acović (arhitekta) i Dikić (ekonomista i ljubitelj naučne fantastike) stekli svoje zvanje heraldičara? Nigde. To su amaterski zaljubljenici u heraldiku.

Samo da znate, heraldika se smatra pomoćnom granom istorije, a ja sam završio istoriju, a svi ostali "merodavni" koji o ovome pričaju nisu. Ovde su se javljali bukvalno svi, od ekonomista i filologa, do arhitekti i ljubitelja "Zvezdanih staza", a jedno im je zajedničko ovo: svi napadaju mene zato što sam istoričar (neko ko je studirao da bi mogao da se naučno i metodološki bavi ovakvim pitanjima), i ne dozvoljavam da se lažno predstavljaju i zamajavaju ovaj narod sa nekim pričama o "nauci" i "struci".

Niko ne odgovara na moje primedbe, niti je iko pokušao da objasni Grujićev hvalospev o Nedićevom fašističkom amblemu. Samo me napadate. Lepo od vas i hvala vam, ali ne menja činjenicu da niste stručni da o ovome pričate, da nemate argumente, i da je Grujićevo rešenje očigledno inspirisano Nedićevim fašističkim amblemom.

Nenad

pre 13 godina

Svakom normalnom je jasno da je stari grb samo ulepsan. U cemu je problem Homene?! Menjajte grb polako iz godine u godinu, ne mora odjednom... Ionako je to isti grb... A i da je novi sta ima veze... Sta sad nasi preci su koristili ralo i volove, pa 'ocemo sad i to da vratimo...

Znak Pitanja

pre 13 godina

Od kada je pitanje SIMBOLA DRZAVE SRBIJE u nadlznosti dva-tri coveka, sekretara Homena , ili Tadica, koja su njihova ovlascenja da ODLUCUJU o NACINALNIM simbolima, pobogu! NAROD da odluci, dosta nam je samovoljei Kolubare i Satelita,Koleta- secera,Viktorija-grup, korupcije od milijardu evra!!!!!
Novo resenje GRBA je boljle, lepse, savremenije,tradicionalnije i nije sa germanskim primesama.
STRUKA ISPRED POLITIKE!

Sotir

pre 13 godina

Ovo je važna pobeda srpskog građanskog društva.Bravo gospodine ministre i svaka čast na odlučnosti i hrabrosti da istupite u odbranu građanskih vrednosti Srbije!

Sotir

pre 13 godina

Ovo je važna pobeda srpskog građanskog društva.Bravo gospodine ministre i svaka čast na odlučnosti i hrabrosti da istupite u odbranu građanskih vrednosti Srbije!

Шумадинац

pre 13 godina

"Kome Vi to sada pretite zatvorom, gospodine "Šumadinac?" (i da li slučajno neko ovde ima ime i prezime, osim mene?"...а да ви који се представљате као Марко Маљковић нисте близак Хомену или његов блиски језиви пријатељ -колекционар кад сте тако упућени у НАВОДНЕ моје зле намере што тражим да о СИМБОЛИМА одлучује НАРОД а не три човека и језиви секретар....гротескни сте. Злонамерни сте са том етикетом да некоме претим, увредили сте ме!
Све ове коментаре сам написао ЈА, Петар Петровић, од милошта Његош, а чешће Шумадинац!Кад немате аргументе "Маљковићу" онда лупате етикете, вређате, чак прозивате некога за ФАШИСТУ, вређате Хереалдичаре , ко сте ви да некога вређате, и свако алудирање на фашизам ,сматрам за НАЈВЕЋУ УВРЕДУ!
Па ваљда је логично да сам ЈА пријатељ Љубодрага Грујића кога не познајем, пошто сам упутио на његов сајт(и сајт хералдичара Србије, па нису и они сви "фашисти") где ЛЕПО ПИШЕ и разјашњава дилеме о Грбу! Или су фашисти и грчки и руски хералдичари који не виде ништа спорно!?

Тешка је ЛАЖ то што тврдите да је ово налик "Недићевом Грбу" који је у почетку пресликан од грба краљевине Југославије(само промењен штит), а тек средином рата је тај Квислинг направио грб по угледу на фашистичку Немачку, који је имао оштре црте, праве линије, ни налик ни једном нашем грбу(имате у НБС, на интернету)

"samo ekstremisti i totalitarci prete neistomišljenicima zatvorom", типична лажна флоскула етикета, зашто се плашите, па сваки државни службеник који крши законе и Устав треба да одговара, свако ко је начинио лоповлук треба да иде у затвор, СВАКО, па и политичари на власти, ако крше закон!!! Слагали сте да било коме претим, то говорио вашем карактеру!

И на крају текста како то бива открили сте се,пристрасни сте, задрти, па помињете Коштуницу(за време његове владе је донет уредбом Стари Грб), а још је гротскније помињање Ђосића , ваљда вам је познато да је он проверени АНТИФАШИСТА, па Вам сад и они сметају!
-------------------------------------------
Идите на сајт господина Грујића,или на сајт Друштва хералдичара Србије и видите објашњење, па судите, осуђујте,злонамерно етикетирајте ако вам је воља, то више говори о вама. Ја сам против сваког фашизма али и за једнаке принципе, па зато хоћу да симболи моје државе буду засновани на нашој вишевековној традицији а не германској, то је моје право!
И наравно да НАРОД треба да одлучи о Симболима Државе Србије а не неки језиви секретар са Дедиња или премијер Тадић или Коштуница или....значи НАРОД ОДЛУЧУЈЕ, а не УРЕДБА Владе!!! Ко крши прописе, законе, Устав треба да одговара, ту се мисли на државне органе, ваљда смо правна држава Маљковићу!
_______________________________________________________
*И нека буде по вашем господине Маљковићу, НЕКА ОСТАНЕ стари Кралов грб Србије, ја га сигурно нећу игнорисати, прихватићу га као наш, наравно нека га донесу по процедури а не тајним уредбама!!!
___________________________________________________________
(иначе, често сам на Б92 и коментаришем наша јадна збивања и друге теме, па вас је можда то погодило, јер се некад критички осврћем на животне теме, имам ваљда право на то, по мени су ово нажалост лоша времена у Србији,неморална, не знам за вас "Маљковићу", можда сте се Ви снашли преко својих партијаца!)
Чему те жаоке ,...ипак Вас Поздрављам !

Хавк

pre 13 godina

"Zastrasujuce deluje cinjenica da su ovaj grb prigrabile ekstremisticke organizacije i fasisticke organizacije i u njemu pronasle pokrice i opravdanje za svoje cinjenje i nedela.
Na kraju molim sve gradjane Srbije da se okupe i ujedine oko nasledja nasih predaka. Stari grb je grb ujedinjenja i pomirenja. Ovaj novi grb je grb podela,zla i mrznje."
_____________________________
Овај и слични делови Вашег излагања "Историчарка АНА" су једноставно лаж и управо ви заговарате мржњу! Није тачно да је нова верзија грба "застрашујућа", врло сте злонамерни!!!
Оцила, (огњила) потичу још од славних Немањића,има их и на Обреновићевом грбу, а слова ВВВВ су такође узвишена, јер смо ми део Византиског поднебља.
Очито нисте погледали све наше историјске грбове , зачудили би се колико сте погрешили!Отидите на сајт хералдичког друштва Србије или сајт Љубодрага грујића, лепо је човек све објаснио!
----------------------------------------------
Зато нам је стање у друштву такво какво је, јер се подмеће, лажно клевети, етикетира, једни друге називамо погрдно и приписујемо некакве екстремизме и фашизме!
Неки помињу недићев грб , који нема везе са овим ни најмање, али у првој години колаборације је узео Грб краљевине југославије и само додао штит и оцила, и тај грб нема никакве везе са овом НОВОМ варијантом!
Лоша су времена за стучњаке, моглоби да се ЈАВНО објави текст који разјашњава НОВУ варијанту Новаковићевог грба, било би корисно , избили би се лоши и злонамерни аргументи појединаца!
Живела Србија!

Antifasista

pre 13 godina

Sta je ovo najezda antifasista! Pa gde ste bili pre tri meseca kad je Vlada jednoglasno usvojila stari grb, koji je isto neko nacrtao(i doneo uredbom ?). Tada vam nije smetao Novi grb, sad vam smeta. Pripisujete tim heraldicarima sramne epitete.Acovic je pola srpskih grbova napravio.

Nije lep kljun na grbu na novoj verziji grba(ali je oreo svetliji i lepsi), ali i na staroj verzii kljun je ko od guske sa sve perjem na orlovim krilima i nozicama.
Male korekcije kljuna i grb ce da bude ODLICAN.
Ova masa strucnjaka i istoricara, antifasista koji su sada posle tri meseca najdednom zabrinuti, su izgleda iz kabineta jezivog sekretara Homena koji se u sve razume i kabineta premijera Tadica , ako i kroacijanisti sa zapada koji lupaju minuse u zelji da se zadrzi Kralovo resenje.
Vlada do sada nije postovala zakone , od sada ni svoje uredbe! Koja je procedura donosenja Grba Srbije, moze li narod o necemu da odluci ili samo jeziva partijska vrhuska.
Kakva vlada takvi i postupci, jezivi.

Ђорђе

pre 13 godina

Читам коментаре већ неколико дана и гледајући са стране, мислим да су јачи аргументи оних који подржавају урађене измене.
Они наводе струку, очигледну демагогију Хомена, и чињеница је да када се погледају упоредо обе верзије, дорађена изгледа моћније, орао је стварно бели двоглави орао, оцила су заиста оцила, штит оставља утисак нечег што је створено да брани.
Са друге стране, главни аргументи су: ''фашистички''(?!)орао и ''папагаји''(!?).
Нови изглед има сличности са наводним ''фашистом од орла'' колико и Кралова верзија. Ко види папагаје, тај има проблем са доживљајем стварности. Како ли би тек назвали аустријског орла?
Све на овом свету може да се банализује. Све. Да ли ће и бити банализовано, зависи од тога какви сте људи. И још нешто, да би се био хералдичар није потребно да сте историчар. Потребно је да сте признати графички уметник, сликар.
п.с. Државна знамења се мењају и дорађују са протоком времена. Прича о томе како нико нема право да их такне, вређа интелигенцију. Шта је радио Крал? Copy - paste?

Милојко

pre 13 godina

Симболе државе Србије треба да донесе НАРОД уместо неког тамо секретара. Председник Тадић није меродаван да одлучи о симболима Србије, већ народ.

Нова варијанта је САВРЕМЕНИЈА! Хералдичко друштво Србије је на свом сајту објавило детаље о новој варијанти Грба!
Струка треба да одлучи а не пролазни политичари!

BB King

pre 13 godina

Ко је јазиви Хомен да има снагу да заустави примену одлуке Владе, која је донета пре два месеца.Минусе лупа жута екипа ,Хоменовци који су за Кралово решење, германско.
Жути као-антифашисти би требали да имају авангардне предлоге уместо што желе повратак на старе архаичне грбове, они се представљају као модернисти са визијом, еуропејци.Стари грб који је у употреби са привремена уредбом, није оригинал тог Новаковичевог грба, већ је и тај грб накнадно дораћиван на брзину па имамо више шију него врат,уместо кљуна кљунић, танке ногице,густо перје итд. И НОВИ грб има лош кљун , па треба начи ново решење за кљун кога сви нападају.
Није Србија само ратовала за време у време Обреновића и Карађорђевића у то време Стојана Новаковића, већ и раније и касније. Зашто неки детаљ на Грбу неби био од Немањића, то је славна лоза Немањићка која је утемељила државу Србију кроз векове.
Permanent Homen decides, is that character is really such a horrible power.Or can help with the coat of arms collector of valuable items, Mr. Karleusa.

*Get a Cadillac and a great big diamond ring.
Don't you know you're riding with the king?

grbavi

pre 13 godina

au al se ovde zakuvalo niko ne kaze shta NE VALJA samo da ne treba menjati ili da treba
lichno mislim da su se crveni dobro ufonjali promene

Шумадинац

pre 13 godina

НАРОД треба да одлучује о ГРБУ СРБИЈЕ, а не језиви секретар Хомен са Дедиња и Тадић председник-премијер или хералдичар, шта ли је сад! Самовоља!

НОВА варијанта Грба је боља, савременија, са традицијом, без германских елемената.
Мање кошта НОВА варијанта Грба Стојана Новаковића , него афере Колубара,Сателит,Дулићеве фирме, и остале афере а има их сваки дан.

Струка, домаћи и страни хералдичари су сложни, има и детаљно објашњење на сајту Љубодрага Грујића(www.ljubodraggrujic.com) у делу Књига графичких стандарда, Знамења Републике Србије.

Народ треба да одлучи!!!, а не шачица политичара и језивих секретара о ИЗГЛЕДУ националних симбола Србије!

Georg

pre 13 godina

@istoričar Ana
"Orao deluje sputano u stitu, jezik daleko vise podseca na Albanskog ili Nemackog orla." Sada smo i ptice počeli da delimo po nacionalnosti. Daleko ćemo ovako dogurati.

U čemu je problem!?

pre 13 godina

Ako postoji grb Jugoslavije u knjizi , Istorija srpskih grbova, Milića Milićevića, koji ima sličan grb,tj kljun sa današnjim i ako je još donet 1921 , trba proveriti, pa reći, možda je neko kasnije kopirao takav kljun.Kvisling Nedić je korisrtio i grb Jugoslaviije na svojim novčanicama,i preštamavao naslov u "srpski dinar" na početku svojepetokolonaaške vladavine.

Red je da oni koji NEVERUJU ,neka skoknu do knjižare Službeni Glasnik i vide GRB u knjizi. Naši grbovi su se kasnije MENJALI pa i grb kraljevine Jugoslvije, zato je neko i dao link grba koji je možda kasnije napravljen. Dosta grbova se menjalo, tako da i STARI grb(sadašnji grb) nije dugo bio u OPTICAJU
Treba sve činjenice proveriti pa doneti sud, pa ako je stvarno sumnjiv neka se skloni. A i nije nešto lep grb na "novom" gbru.

Slobodan

pre 13 godina

(Vladimir, 14. mart 2011 20:08)
130 godina??? Gospodine Homen, to je apsolutna LAŽ!
Grb Kraljevine Srbije je korišćen od 1882. pa do 1918. što je TAČNO 36 godina, a ne 130!

Posle ujedinjenja 1918. g, na Grb Kraljevine Srbije, na identicno resenje grba, odnosno belih orlova, na stit gde su bili postavljeni krst i 4 "ocila", odnosno 4 slova "S", dodati su, na desnoj polovini stita "sahovnica" Hrvata, a u donjem delu stita, simbol Slovenaca. Takav grb je bio u funkciji i zvanicni grb zemlje, i posle II sv. rata. Posle sporazuma "Tito-Subacic" i izbora, gde i formalno, monarhija odlazi u istoriju. Drzava zvanicno, postaje republika, tek posle III zasedanja AVNOJ-a, od 7 do 10. avgusta 1945. u Beogradu, koji se konstituisao kao Privremena narodna skupstina, sa zadatkom, da pripremi izbore za Ustvotvornu skupstinu, 11.11.45. g. Lista Narodnog fronta dobija 96% glasova i Narodna skupstina 29.11.45.g proglasava FNRJ.
To znaci, da i komunista Broz, nastavlja drzavni kontinuitet sa Kraljevinom Jugoslavijom, njenim simbolima, medjunarodnim ugovorima i sl, a ne sa Nedicevom okupacionom vladom, i bilo cime sto je iz te vladavine proisteklo, pa ni sa njegovim simbolima!
To jos znaci, da Vi, Vladimire, zapravo lazede, kada tvrdite, da su beli orlovi i polozaj stita na njihovim grudima, iz 1882.g. (a oni su prvenstveno sporni kao "novo" Grujicevo resenje), da su u upotrebi bili samo 36 godina. Sa minimalnim, heraldicki dozvoljenim izmenama, a da se ne izgubi sustina konstrukcije, a zbog novonastale okolnosti (to je sada bila drzava 3 naroda, od 1918.-29. Kraljevina SHS, posle Kraljevina Jugoslavija), na stit, po svim heraldickim zakonitostima, pridodati su jos dva simbola! To je, za razliku od Grujicevog resenja, heraldicki gledano, identicni grb Kraljevine Srbije!
Teoretski, da smo i posle II sv. rata ostali Kraljevina Jugoslavija, sa simbolima koji sigurno ne bi bili menjani u medjuvremenu, pa se 1991. g. razisli (raspali, kao sto i jesmo) na sastavne delove, Srbija bi se vratila, (opet u heraldickom smislu), na poslednje simbole, pre ujedinjenja, a to je grb iz 1882.g!
Dakle: idejno resenje grba Srbije je sa neznatnim izmenama na stitu, bilo u upotrebi od 1882.-1945. g, i ponovo od 2004.-2010.g! Bezmalo 70, od 130 godina, koliko je taj grb star.
To je ISTINA.

Сури Орао

pre 13 godina

Колико овде има злонамерних типова. Марко Маљковићу где ви видите на новом грбу да је КЉУН фашистички, тј. из владавине квислинга Недића!?

Мало сам прочачкао и нашао у књижари , Књигу о Историји Српских грбова од Милића Милићевића издаје Службени Гласник.Тај КЊУН који ти називаш "фашистичким" није фашистички већ је Кљун са грба краљевине Југославије а има га и на грбу краљевине СХС. Тај грб са тим кљуном(сличност са новим је 95%)је и на овом новом грбу. Грб је израдио архитекта Пера Поповић а грбје ступио на снагу Видовданским уставом 1921 године.ПРОВЕРИ!
Замајавате народ, тобожни историчари уместо што насумично оптужујете, обавестите се, прочитајте распитајте , погледајте у енциклопедију. Недићев грб нема благе везе са овим решењем
Хомен језиви колекционар антиквитета одлучује о грбу Србије, поставља се изнад Владе и прописа који су они ,Влада Србије донели. Хомен се залаже за рехабилитацију крајње личности са крајње контроверзном улогом у периоду недићеве власти. Брука!
Нека донесу једном одлуку коју ће поштовати.

Horacije

pre 13 godina

Homen jeste stručnjak za grbove, čak jedan od boljih u Srbiji, ali ne vidim kakve veze ministarstvo pravde ima s državnim insignijama...

skoci pa reci HOP

pre 13 godina

Dok se Srbi iz bosne i crne gore dogovore sta im naj vise pase,kakav orao da li papagajski,sa krunom nakicen brilijantima i dijamantima,da mi vratimo srbiji petokraku,pa kad se oni dogovore i vrate monarhij, tad mogu da nakelje kavu krunu hoce.
Svojoj deci i unucima zelim da ostavim gradjansko drustvo, a ne klerikalnu i apsolutisticku.Kad porastu i kad geknem nek se samo opredeljuju.
Ovo svi postali ko babe bogomoljke sto se priklanjaju bogu pred smrt.
U crkvu se samo ulazi dva puta,po dolasku na ovaj svet i po odlasku.
Takodje mora da se skrene paznja na cinjenicu koja pokusava uporno da se zataska od SPC i zagovornika klerikalizma:
U vreme prvog svetskog rata, ogroman broj srba je proteran u konc logore,tadasnje carske rusije, mnogi su pobijeni,a mnogima se gubi svaki trag.Nisu hteli ni da ih hrane ni da ih oblace.Bilo je naj strozije zabranjeno da se govori protiv kralja.I to na extremno brutalniji nacin od Komunizma.
Treba li ponovo srbiji tako nesto?
Dugo je bila kruna otsutna, pa su stigli sa novim pricama o ludilu i blagostanju,ali starci kulaci zanju sta je bilo i kako je bilo

рудар

pre 13 godina

@nemanja
А ја не разумем зашто неко учествује у полемици, ако нема довољно знања о теми.
Мислим на Хомена...

ventilator

pre 13 godina

" С` обѕиром да и закон о грбу Краљеине Србије од 16. јуна 1882. године, има свој иѕворник, а то је цртеж грба Карл Ернеста, влада Србије нема простора да мења иѕворник у важећем ...."

Nije valjda jachi Karl Ernest od Vlade Srbije!, pa toliko se menjalo grbova i taj Kralov se menjao, pa pogledajte Knjige o istroriji Srpskih grbova, pa pricajte tu naduvanu pricu. Zkao da jste zaledili istoriju u 1882 godinu, pa postoji istrorija Srbije i pre tog datuma i do danas!
najcinichnije je shto jedan sekretar u vladi, jezivi Homen andobudbo odlucuje o Simbolima Srbije, shta smo dochekali!

Republika

pre 13 godina

Homene, prema ustavu Srbija je republika. Svaki zakon koji je u suprotnosti sa ustavom je atak na ustav ma ko ga doneo. O kakvih 130 godina pričaš? Monarhistički grb i ostala obeležja koja nisu u upotrebi od formiranja Kraljevine SHS, su protivustavnim zakonskim aktom proglašena za obeležja Republike Srbije. Srbija nema monarha, tron, presto, krunu, žezlo, skiptar jer je - Republika.

radovan 3

pre 13 godina

Imaammmm rressshheenjjnjeeeee! Promenite Kljn, kad vec hocete da suspendujete odlluk. Sto ste je donosili istvarate zabunu kod naroda, breeeee

lane radovan

pre 13 godina

Homen: niko nema pravo da menja grb! pa tvoja vlada je promenila , a ne narod,bre. Jos smo mi krivi sto nas sludjujete sa promenama svaki dan a nista ne primenjujete.Pre tri-cetiri meseca su doneli odluku i sad se setili da je pogresna. Citate li vi odluke koje donosite na Vladi ili samo znate jezivo da pretite

Nikola

pre 13 godina

Arheolog i heraldičar-amater koji je sa 14 godina pisao rojalističke grafite, da nije tužno da je ovaj čovek državni sekretar Ministarstva pravde, bilo bi smešno...

ONKP

pre 13 godina

Ovaj grb moze da bude kakav hoce, klerikalisticki,monarhisticki.....ali je jasno jedno da je sa njim i pod njim tih 50 godina koje navodis gradjanima bilo beda, glad ,vise nego surovo siromastvo.
Vladar je bio apsolutista poput milosevica, danas tadica.
Fala bogu ti se nista nepitas u ovoj zemlji jer 75% stanovnistva i vise nema pojma da opise kakav je grb izglasala na referendumu.S malo mozga se prisecam da je grb, zastava,kao i himna stigla po necijoj preporuci i nesaznasmo po cijoj,Britanske vlade ili Americke?
***

ajde jovo nanovo

pre 13 godina

Alo, "stručnjaci" !
Ne može grb republike da ima krunu !
Ili vi to planirate da uvodite monarhiju, pa biste da uštedite?

vojvođanin

pre 13 godina

Ako Srbija vraća grb od pre 1918. onda neka se i Vojvodini vrati grb koji je do 1918. u Vojvodini bio zvaničan:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/Austria-Hungaria_transparency.png

Kapetan Leshi

pre 13 godina

Novi Grb je Svetliji, lepshi, srpskiji od kralovog Orla sa perjem ko u jarebice,bez uvrede, ipak malko treba osavremeniti ali sa nashim tradicionalnim istorijskim mtivima od Nemanje pa do danas.
Vlada je donela odluku, sta je problem. Gospodine istoricharu marko Maljkovicu zashto branite Homena,ko je on da odluchuje ,Narod bira simbole svoje , po zakonu.Homen vam ne smeta a bash taj sekretarchic pokushava da rehabilituje od kvislinga Nediceve drugare iz 2.sv. rata. Homen napada Partizane i antifasisticku borbu, to nesmeta nikome od vas koji napadate i optuzujete struchnjake.
Minuse belezi ili neko iz sekretarijata Homena ili sluzbenici Bije.
Je li Homen antifasista kad napada tekovina antifasisticke borbe za slobodu.
Ova drzava i politicari brukaju Srbiju, tako nam i treba, kad nad nama vladaju najgori soj ljudi.

nemanja

pre 13 godina

ni dvoglavi orao ni ocila nisu srpski simboli. vec simboli preuzeti od vizantije koji pokazuju nas vazalni odnos. tako da ne razumem polemiku?

Liman

pre 13 godina

Podržite odbranu grba Srbije koji Homen i kompanija žele da unište. Koriste grb zarad svoje afirmacije. Sada mu se ukazala prilika da svaki dan istupa u javnosti i čovek se navrzo na grb ko blesav...

http://www.facebook.com/pages/Grb-Srbije/140862789310796?sk=wall

srbin

pre 13 godina

jesteli vi normalni ko vama daje za pravo da odlucujete o srpskom obiljezju sta bi ponovo komunizam jeli grb kraljevine jeste napravljen 1882 i mozda je trajo do 1918 ali srpski 0rlovi i ocila poticu jos od nemanjica. ja nesto nevidim neku razliku izmedju novog i starog ustvari grb je isti samo je ovaj malo modernizovan i niko nema pravo da menja grb srbije kako kome odgovara.ovo citava ova prica je samo zbog para jer ako budu menjali to nece platiti vlada nego gradjani srbije pa vi ako hocete da platite onda neka ga zamene novim srbija nije ni kraljeva ni tadiceva niti nicija druga nitije narodna. srbija je bila prije nas i bice i posle nas i mi nemamo pravo da menjamo njena obiljezja a svi vi komunisti i socijalisti sto patite za prosloscu zaboravite to slobodno jer se to vise nikad nece ponoviti!!!SA VEROM U BOGA ZA KRALJA I OTADJBINU

Čarli

pre 13 godina

Kolekcionar Homen opet preti ali sad Vladi Srbije, crni humor. Doneli odluku a nisu znali šta donose, pa ima je trebalo tri meseca da shvate da je Kljun pogrešan ili je sumnjiv(ima lepših).Red bi bio da neko izloži rešenja grba Srbije, da gradjani budu upoznati , mi da odlučimo a ne Homen kolekcionar vrednih stvari i jezivih izjava.
I koji je sad grb validan , koji je u upotrebi,hoćeli se šta menjati ili neće, hoće li se zakon poštovati ili po starom donesete odluku telefonski pa posle je ne primenjujete.Luda kuća
Homen mesecima napada komuniste(i to su ljudi ) koji su se borili protiv fašista.naročito napada NOVU vlast posle kraha kvislinga Nedića i Ljotića.Čak je najglasniji u rehabilitaciji nedićevaca i ljotićevaca, i sad neko zahvakljuje kolekcionaru Homenu što brani gradjane od klerofašističkih ideja. Crnjak.

Ja već vidim neke ustanove imaju Novi grb, koji je suspendovan, a "Stari" skoro svi, postasmo zemlja sa dva grba, to samo kod nas ima.Odlučite ,ispravite ,obavestite se nas, ako je nešto loše ukinite ako je dobro ostavite,................slludjujete ovaj narod.

архонт Трибала

pre 13 godina

@Marko Maljković
Име и презиме: Небојша Дикић
Година рођења: 10.02.1975.
Место боравка: Београд
Занимање: Дипломирани економиста
Интересовања:
- Историја, хералдика, научна фантастика
- Хералдички уметник Кнежевске Лозе Српскога Краљевскога Дома Карађорђевића (одлуком Њ.К.В. Кнеза Александра Павловога Карађорђевића од 23. октобра 2006.)
- Хералдички уметник Одбора за Хералдичке и Генеалошке Студије Центра за Истраживање Православнога Монархизма (под Високим Покровитељством Њ.К.В. Кнеза Александра Павловога Карађорђевића)
- Хералдички уметник Краљевског Дома Грузије
- Члан Међународнога удружења хералдичара аматера (IAAH, membership certificate No. 136)
- Сарадник интернет часописа "Глас хералда" од маја 2004.
Да ли је потребно додатно објашњење?
Ок. Грујић каже: ''Као професионални хералдичар са више стотина радова иза себе, посао сам схватио крајње озбиљно јер се овакав рад ради за вечност (која додуше у Србији ретко кад траје дуже од 40 година). Као патриота, био сам потпуно свестан бурне реакције која ће сигурно доћи са овим радом и коју сам унапред пропатио у души, али врло одлучан да дам све од себе да Србија коначно добије графички израз грба који слави њену целокупну историју (што је опис грба и омогућавао), а не само политикантски тренутак приближавања Хабзбурговцима (што је Кралов рад имплицирао). Потпуно сам био свестан и напада који ће доћи и који ће величати рад Ернста Крала као најисправнији за српску државу. Сам Стојан Новаковић, човек који је практично био покретачка снага за грб из 1882, такво стање ума критичара описује као „владање, као да се и у томе реакционарски затворило у традиционалну огорченост“.
Што се тиче ''Недићевог орла'', он наспрам Грујићевог изгледа као цртеж детета које се досађује на часу. Сличност не постоји ни у кљуновима. Тврдити супротно од очигледног и притом површно тумачити Грујићеве речи о орлу на кованицама окупиране Србије, јесте тврдоглавост која се ретко среће.

архонт Трибала

pre 13 godina

@Psiholog
Ја једино могу да правим децу, никако мученике...
''Грујић је девастирао 120 година српске историје''.
Другим речима, Крал је девастирао векове српске историје тако што на грб нововековне Краљевине Србије није ставио двоглавог орла династије Немањића. Је ли тако? Или ја можда имам ишчашен смисао за логику?
''Надменост Ацовића и Грујића''.
У чему се она огледа? У томе што нису питали јавност какве је дораде потребно извршити на грбу Србије?
Да је већина нас хералдички образована, мишљење јавности по овом питању би било значајно и тада би било оправдано чути га.
Опаска са фотографијама је лоша (посебно из једног угла).
Поставио си три фотографије бића из реда homo sapiens sapiens. Генетички, суштински су исти, али се разликују у детаљима, баш као и Кралова и Грујићева верзија грба.
Обе верзије садрже потпуно исте елементе који се разликују у следећем - Кралов грб је СА ОГЊИЛИМА (пардон, ОЦИЛИМА) КОЈА ТО ЗАПРАВО НИСУ, ОЦИЛИМА КОЈА НИ НА СЛОВО ''С'' НЕ ЛИЧЕ; КРУНУ, КОЈА ИАКО СИМВОЛ ДРЖАВНОСТИ, ЛЕВИТИРА, ЛЕБДИ У ВАЗДУХУ (што у симболичком смислу значи да нам је дом без крова); БЕЛОГ ОРЛА ЦРНИХ НИЈАНСИ, ТАНКОГ ВРАТА, СЛАБОГ КЉУНА И СА НОГАМА ПЕВЦА. ЈЕЗИК ВАН КОНТРОЛЕ...
Побогу човече, погледај слику која иде уз вест...ако ти и тада не буде јасно, онда се барем упитај, да ли се од Ацовића и Грујића може затражити психолошка помоћ.

архонт Трибала

pre 13 godina

@Psiholog
Ја једино могу да правим децу, никако мученике...
''Грујић је девастирао 120 година српске историје''.
Другим речима, Крал је девастирао векове српске историје тако што на грб нововековне Краљевине Србије није ставио двоглавог орла династије Немањића. Је ли тако? Или ја можда имам ишчашен смисао за логику?
''Надменост Ацовића и Грујића''.
У чему се она огледа? У томе што нису питали јавност какве је дораде потребно извршити на грбу Србије?
Да је већина нас хералдички образована, мишљење јавности по овом питању би било значајно и тада би било оправдано чути га.
Опаска са фотографијама је лоша (посебно из једног угла).
Поставио си три фотографије бића из реда homo sapiens sapiens. Генетички, суштински су исти, али се разликују у детаљима, баш као и Кралова и Грујићева верзија грба.
Обе верзије садрже потпуно исте елементе који се разликују у следећем - Кралов грб је СА ОГЊИЛИМА (пардон, ОЦИЛИМА) КОЈА ТО ЗАПРАВО НИСУ, ОЦИЛИМА КОЈА НИ НА СЛОВО ''С'' НЕ ЛИЧЕ; КРУНУ, КОЈА ИАКО СИМВОЛ ДРЖАВНОСТИ, ЛЕВИТИРА, ЛЕБДИ У ВАЗДУХУ (што у симболичком смислу значи да нам је дом без крова); БЕЛОГ ОРЛА ЦРНИХ НИЈАНСИ, ТАНКОГ ВРАТА, СЛАБОГ КЉУНА И СА НОГАМА ПЕВЦА. ЈЕЗИК ВАН КОНТРОЛЕ...
Побогу човече, погледај слику која иде уз вест...ако ти и тада не буде јасно, онда се барем упитај, да ли се од Ацовића и Грујића може затражити психолошка помоћ.

ликтор

pre 13 godina

''Он (Ацовић) истиче да грб није промењен, већ да је само сређен цртеж како би се на најефикаснији начин могао користити убудуће. Лаички речено: направљене су графичке корекције, али грб је остао исти јер није мењан однос фигура у њему, његов садржај и боје, елементи који одређују грб.''
Крај приче.

monarhista

pre 13 godina

"Niko nema pravo da menja grb" porucuje Sloba Homen iz svoje vile na Dedinju. A sta vi znate o grbovima g. Homen? Kakav ste vi strucnjak za grbove molicu lepo? Objasnite nam kako to neko ko treba da se bavi recimo prenatrpanim zatvorima u Srbiji ili radu najgore institucije u zemlji (citaj pravosudje) ima vremena da se bavi i grbovima. More nemojte mecku da cackate g. Homen. Oduvace vas kao i vase kolege u Tunisu, Egiptu itd. Grb se nije promenio, ostao je isti, a vi sto ne znate nista o heraldici to je vas problem.

архонт Трибала

pre 13 godina

''Predložena je primena Zakona o izgledu grba zastave i himne iz 2009. do donošenja nove Uredbe kojom bi se izgled državnih simbola uskladio sa tim zakonom.''
Овај не зна ни о чему прича. Са којим законом?
Ако је са законом из 19 века, он је већ усклађен.
Нова уредба која ће садржати предлог грба који се већ користи?! Чему онда та уредба? Да потрошимо још мало новца?
Хомен, ничим изазвани хералдичар и штедиша народног новца, понавља произвољне оцене и говори о милионима евра који заправо неће бити потрошени - следећи пасош који бих имао био би са, не новим, већ улепшаним, хералдички исправнијим и нашој традицији прикладнијим изгледом државног знамења.
У међувремену бих користио овај који имам.
Нажалост, захваљујући иначе неспособним државним чиновницима, имаћемо грб СА ОГЊИЛИМА КОЈА ТО ЗАПРАВО НИСУ, ОГЊИЛА КОЈА НИ НА СЛОВО ''С'' НЕ ЛИЧЕ, КРУНУ КОЈА КАО СИМВОЛ ДРЖАВНОСТИ ЛЕВИТИРА, ЛЕБДИ У ВАЗДУХУ (што у симболичком смислу значи да нам је дом без крова), БЕЛОГ ОРЛА ЦРНИХ НИЈАНСИ, ТАНКОГ ВРАТА, СЛАБОГ КЉУНА И СА НОГАМА ПЕВЦА. ЈЕЗИК ВАН КОНТРОЛЕ...Али шта знају хералдичари?
Нека питају Хомена шта и како радити са државним инсигнијама. Како их ускладити.
Мислим, стварно...умислили Грујић и друштво да се, ако су чланови неколико европских хералдичких друштава, њихова реч мора уважавати.

ljuba

pre 13 godina

"novi" grb je ipak daleko lepsi. ne vidim u cemu je problem ako bi se vrsila sukcesivna zamena starog, sa isticanjem dokumenata, dakle bez posebnih novih troskova.

orion

pre 13 godina

Haloooooo!Grb, zastava i himna MORAJU NA REFERENDUM!!! Da dobiju mogućnost SVI gradjani Srbije sa pravom glasa da se izjasne.Niko, ama baš niko, pa ni Legalista, nema pravo da NATURA državne simbole i to na "mučki" način kao što je to već učinio i ozakonio.Sramota!A i Homen je zaboravio da je doba sa socijalističkim obeležjima DUŽE trajalo od Kraljevine Srbije! Oko 45 god. vs 37 god. Istoriju u šake, gospodo!

Vladimir

pre 13 godina

130 godina??? Gospodine Homen, to je apsolutna LAŽ!

Grb Kraljevine Srbije je korišćen od 1882. pa do 1918. što je TAČNO 36 godina, a ne 130!

Da li se neko pita ZAŠTO se gosn Homen toliko ANGAŽOVAO oko OBARANJA konačno sredjenog srpskog grba iza koga je stala čitava struka tj. svi vidjeniji srpski heraldičari i heraldička društva????

Liman

pre 13 godina

Podržite odbranu grba Srbije koji Homen i kompanija žele da unište. Koriste grb zarad svoje afirmacije. Sada mu se ukazala prilika da svaki dan istupa u javnosti i čovek se navrzo na grb ko blesav...

http://www.facebook.com/pages/Grb-Srbije/140862789310796?sk=wall

patriot

pre 13 godina

REFERENDUM!!!

Ja necu krunu na grbu - nikako!!! Koji bre kralj, jos nam to fali. Ovo je REPUBLIKA SRBIJA i to mora da se vidi u grbu a i da se cuje u himni!!!!

A "kralj" - mislim da bolje razume rec "king" - SRAMOTA

BB King

pre 13 godina

Ко је јазиви Хомен да има снагу да заустави примену одлуке Владе, која је донета пре два месеца.Минусе лупа жута екипа ,Хоменовци који су за Кралово решење, германско.
Жути као-антифашисти би требали да имају авангардне предлоге уместо што желе повратак на старе архаичне грбове, они се представљају као модернисти са визијом, еуропејци.Стари грб који је у употреби са привремена уредбом, није оригинал тог Новаковичевог грба, већ је и тај грб накнадно дораћиван на брзину па имамо више шију него врат,уместо кљуна кљунић, танке ногице,густо перје итд. И НОВИ грб има лош кљун , па треба начи ново решење за кљун кога сви нападају.
Није Србија само ратовала за време у време Обреновића и Карађорђевића у то време Стојана Новаковића, већ и раније и касније. Зашто неки детаљ на Грбу неби био од Немањића, то је славна лоза Немањићка која је утемељила државу Србију кроз векове.
Permanent Homen decides, is that character is really such a horrible power.Or can help with the coat of arms collector of valuable items, Mr. Karleusa.

*Get a Cadillac and a great big diamond ring.
Don't you know you're riding with the king?

Ђорђе

pre 13 godina

Читам коментаре већ неколико дана и гледајући са стране, мислим да су јачи аргументи оних који подржавају урађене измене.
Они наводе струку, очигледну демагогију Хомена, и чињеница је да када се погледају упоредо обе верзије, дорађена изгледа моћније, орао је стварно бели двоглави орао, оцила су заиста оцила, штит оставља утисак нечег што је створено да брани.
Са друге стране, главни аргументи су: ''фашистички''(?!)орао и ''папагаји''(!?).
Нови изглед има сличности са наводним ''фашистом од орла'' колико и Кралова верзија. Ко види папагаје, тај има проблем са доживљајем стварности. Како ли би тек назвали аустријског орла?
Све на овом свету може да се банализује. Све. Да ли ће и бити банализовано, зависи од тога какви сте људи. И још нешто, да би се био хералдичар није потребно да сте историчар. Потребно је да сте признати графички уметник, сликар.
п.с. Државна знамења се мењају и дорађују са протоком времена. Прича о томе како нико нема право да их такне, вређа интелигенцију. Шта је радио Крал? Copy - paste?

Шумадинац

pre 13 godina

"Kome Vi to sada pretite zatvorom, gospodine "Šumadinac?" (i da li slučajno neko ovde ima ime i prezime, osim mene?"...а да ви који се представљате као Марко Маљковић нисте близак Хомену или његов блиски језиви пријатељ -колекционар кад сте тако упућени у НАВОДНЕ моје зле намере што тражим да о СИМБОЛИМА одлучује НАРОД а не три човека и језиви секретар....гротескни сте. Злонамерни сте са том етикетом да некоме претим, увредили сте ме!
Све ове коментаре сам написао ЈА, Петар Петровић, од милошта Његош, а чешће Шумадинац!Кад немате аргументе "Маљковићу" онда лупате етикете, вређате, чак прозивате некога за ФАШИСТУ, вређате Хереалдичаре , ко сте ви да некога вређате, и свако алудирање на фашизам ,сматрам за НАЈВЕЋУ УВРЕДУ!
Па ваљда је логично да сам ЈА пријатељ Љубодрага Грујића кога не познајем, пошто сам упутио на његов сајт(и сајт хералдичара Србије, па нису и они сви "фашисти") где ЛЕПО ПИШЕ и разјашњава дилеме о Грбу! Или су фашисти и грчки и руски хералдичари који не виде ништа спорно!?

Тешка је ЛАЖ то што тврдите да је ово налик "Недићевом Грбу" који је у почетку пресликан од грба краљевине Југославије(само промењен штит), а тек средином рата је тај Квислинг направио грб по угледу на фашистичку Немачку, који је имао оштре црте, праве линије, ни налик ни једном нашем грбу(имате у НБС, на интернету)

"samo ekstremisti i totalitarci prete neistomišljenicima zatvorom", типична лажна флоскула етикета, зашто се плашите, па сваки државни службеник који крши законе и Устав треба да одговара, свако ко је начинио лоповлук треба да иде у затвор, СВАКО, па и политичари на власти, ако крше закон!!! Слагали сте да било коме претим, то говорио вашем карактеру!

И на крају текста како то бива открили сте се,пристрасни сте, задрти, па помињете Коштуницу(за време његове владе је донет уредбом Стари Грб), а још је гротскније помињање Ђосића , ваљда вам је познато да је он проверени АНТИФАШИСТА, па Вам сад и они сметају!
-------------------------------------------
Идите на сајт господина Грујића,или на сајт Друштва хералдичара Србије и видите објашњење, па судите, осуђујте,злонамерно етикетирајте ако вам је воља, то више говори о вама. Ја сам против сваког фашизма али и за једнаке принципе, па зато хоћу да симболи моје државе буду засновани на нашој вишевековној традицији а не германској, то је моје право!
И наравно да НАРОД треба да одлучи о Симболима Државе Србије а не неки језиви секретар са Дедиња или премијер Тадић или Коштуница или....значи НАРОД ОДЛУЧУЈЕ, а не УРЕДБА Владе!!! Ко крши прописе, законе, Устав треба да одговара, ту се мисли на државне органе, ваљда смо правна држава Маљковићу!
_______________________________________________________
*И нека буде по вашем господине Маљковићу, НЕКА ОСТАНЕ стари Кралов грб Србије, ја га сигурно нећу игнорисати, прихватићу га као наш, наравно нека га донесу по процедури а не тајним уредбама!!!
___________________________________________________________
(иначе, често сам на Б92 и коментаришем наша јадна збивања и друге теме, па вас је можда то погодило, јер се некад критички осврћем на животне теме, имам ваљда право на то, по мени су ово нажалост лоша времена у Србији,неморална, не знам за вас "Маљковићу", можда сте се Ви снашли преко својих партијаца!)
Чему те жаоке ,...ипак Вас Поздрављам !

Znak Pitanja

pre 13 godina

Od kada je pitanje SIMBOLA DRZAVE SRBIJE u nadlznosti dva-tri coveka, sekretara Homena , ili Tadica, koja su njihova ovlascenja da ODLUCUJU o NACINALNIM simbolima, pobogu! NAROD da odluci, dosta nam je samovoljei Kolubare i Satelita,Koleta- secera,Viktorija-grup, korupcije od milijardu evra!!!!!
Novo resenje GRBA je boljle, lepse, savremenije,tradicionalnije i nije sa germanskim primesama.
STRUKA ISPRED POLITIKE!

Pancevac

pre 13 godina

(Војводинац, 14. mart 2011 19:38)
Eto MOZE!
U himni moze da sa promeni jedna rec, a da melodija i ceo ostatak texta ostane isti, a na grbu ne moze! Promena te jedne recu u himni je jednaka onoj promeni na grbu, koja se svakodnevno desava, kada se razlicite nijanse crvene boje uzimaju za pozadinu, iza orlova. To je takodje i razlicita debljina belog okvira, oko grba, koji je je postavljen na zastavu (mnogi ni ne znaju, da taj detalj postoji, vidjao sam zastave i sa crnim okvitom, oko grba).
Dakle, ta izmena u himni je minimalna i neprimetna, za razliku od redizajna Grujiceve verzije Nedicevog grba, koji heraldicki, vise ni nema dodirnih tacaka sa grbom iz 1882. g: kljunovi, oblik glave, ocila, noge i rep.
Vece slicnosti imaju ruski i crnogorski grb medjusovno, nego novi i stari grb Srbije!

Antifasista

pre 13 godina

Sta je ovo najezda antifasista! Pa gde ste bili pre tri meseca kad je Vlada jednoglasno usvojila stari grb, koji je isto neko nacrtao(i doneo uredbom ?). Tada vam nije smetao Novi grb, sad vam smeta. Pripisujete tim heraldicarima sramne epitete.Acovic je pola srpskih grbova napravio.

Nije lep kljun na grbu na novoj verziji grba(ali je oreo svetliji i lepsi), ali i na staroj verzii kljun je ko od guske sa sve perjem na orlovim krilima i nozicama.
Male korekcije kljuna i grb ce da bude ODLICAN.
Ova masa strucnjaka i istoricara, antifasista koji su sada posle tri meseca najdednom zabrinuti, su izgleda iz kabineta jezivog sekretara Homena koji se u sve razume i kabineta premijera Tadica , ako i kroacijanisti sa zapada koji lupaju minuse u zelji da se zadrzi Kralovo resenje.
Vlada do sada nije postovala zakone , od sada ni svoje uredbe! Koja je procedura donosenja Grba Srbije, moze li narod o necemu da odluci ili samo jeziva partijska vrhuska.
Kakva vlada takvi i postupci, jezivi.

Milytin

pre 13 godina

NOVA varijanta Grba je zasnovana na nasoj tradiciji a ne na Germanskoj!!!!
~srpski grb kraljevski iz 1882. faktički punih 130 godina u upotrebi,~, pa gde zivi taj Homen, kd kaze da je fakticki u upotrebi 130 godina, to je LAZ. Od kada sekretar i predsednik Srbije imaju pravo da sami odlucuju o Grbu Srbije!!!
Stari grb je bio radna verzija Krala, i ima germanske simbole(za njih je Homen), NOVA varijanta Novakovicevog blazona(nacrta) je vise u skladu sa nasom tradicijom.
Svi heraldicari su se slozili i domaci i strani ali prolazni politicari i sekretar SKOJa misle da su najpametniji. Nista nece da kosta, NAJVISE nas kosta ova vlada i afere SATELIT, KOLUBARA i dr. , ne igrajtte see samovoljnao sa nasim simbolima. Odluka je JEDOGLASNO doneta da je NOVI Grb lepsi, moderniji i u skladu sa NASOM tradicijoom. Ko je taj HOMEN kolekcinonar, koji zivi na Dedinju i ko je taj Tadic da sam odlucuje o simbolima. Ovo je pocetak , samovolje.

Evo i objsaasnjenja istorije grba i simbola od Ljubiodraga Grujica sa kime se slazu heraldicari, domaci i strani, evo linka koji objasnjava sve:[http://www.ljubodraggrujic.com/my%20site/Srpski/etalon/o%20grbu%20srbije%20i%20radu%20na%20njemu.htm]
p.s. Orao koji je na novoj verziji grba je i na sadasnjem Grbu grada Beograda.
Drugo, donesena je ODLUKA o NOVOJ verziji Grba Stojana Novakovica, jednoglasno, pa postujte odluke bre, dosta nam je samovolje od sekretara i predsednika-premijera,.....

Војводинац

pre 13 godina

Aloo, genije... grb nije PROMENJEN... to je jedan te isti grb, samo je ovaj "novi" lepše nacrtan... I o kakvoj tradiciji od 130 godina priča ovaj čovek... pa on pojma nema... naučio nešto napamet i ponavlja kao papagaj...

Kao prvo Grb Stojana Novakovića iz 1882., koji je za Kralja Milana uradio Austrijanac Ernest Kral, je Kraljevina Srbija koristila svega 30-tak godina (1882.-1918.)... Ako se pozivamo na tradiciju grb Socijalističe Republike Srbije je bio duže na snazi, tačnije od 1947. pa sve do 2004... a kao drugo, "novi" grb uz koji je stala gotovo čitava struka i svi vidjeniji srpski heraldičari je u osnovi isti kao grb Kraljevine Srbije, samo je redizajniran i prilagodjen vremenu...

Kao treće, kada se poziva na tradiciju i na to da treba koristiti grb onakav kakav je Korsitila Kraljevina Srbija, ZAŠTO su onda reči himne PROMENJENE...

KAKO to da HIMNA može da se menja, a grb NE????!!!

Original himne Bože pravde koju je koristila Kraljevina Srbija je:

"Bože spasi, Bože hrani, srpskog KRALJA srpski rod.", a NOVI TEKST je:

"Bože spasi, Bože hrani srpske ZEMLJE (?!), srpski rod!"

KAKVI SU TO DVOSTRUKI ARŠINI da HIMNA Kraljevine Srbije koja je još starija tj. iz 1872. godine MOŽE DA SE MENJA, a grb BAŠ mora da bude APSOLUTNO ISTI kao grb Kraljevine Srbije... ????

Nenad

pre 13 godina

Svakom normalnom je jasno da je stari grb samo ulepsan. U cemu je problem Homene?! Menjajte grb polako iz godine u godinu, ne mora odjednom... Ionako je to isti grb... A i da je novi sta ima veze... Sta sad nasi preci su koristili ralo i volove, pa 'ocemo sad i to da vratimo...

ventilator

pre 13 godina

" С` обѕиром да и закон о грбу Краљеине Србије од 16. јуна 1882. године, има свој иѕворник, а то је цртеж грба Карл Ернеста, влада Србије нема простора да мења иѕворник у важећем ...."

Nije valjda jachi Karl Ernest od Vlade Srbije!, pa toliko se menjalo grbova i taj Kralov se menjao, pa pogledajte Knjige o istroriji Srpskih grbova, pa pricajte tu naduvanu pricu. Zkao da jste zaledili istoriju u 1882 godinu, pa postoji istrorija Srbije i pre tog datuma i do danas!
najcinichnije je shto jedan sekretar u vladi, jezivi Homen andobudbo odlucuje o Simbolima Srbije, shta smo dochekali!

Сури Орао

pre 13 godina

Колико овде има злонамерних типова. Марко Маљковићу где ви видите на новом грбу да је КЉУН фашистички, тј. из владавине квислинга Недића!?

Мало сам прочачкао и нашао у књижари , Књигу о Историји Српских грбова од Милића Милићевића издаје Службени Гласник.Тај КЊУН који ти називаш "фашистичким" није фашистички већ је Кљун са грба краљевине Југославије а има га и на грбу краљевине СХС. Тај грб са тим кљуном(сличност са новим је 95%)је и на овом новом грбу. Грб је израдио архитекта Пера Поповић а грбје ступио на снагу Видовданским уставом 1921 године.ПРОВЕРИ!
Замајавате народ, тобожни историчари уместо што насумично оптужујете, обавестите се, прочитајте распитајте , погледајте у енциклопедију. Недићев грб нема благе везе са овим решењем
Хомен језиви колекционар антиквитета одлучује о грбу Србије, поставља се изнад Владе и прописа који су они ,Влада Србије донели. Хомен се залаже за рехабилитацију крајње личности са крајње контроверзном улогом у периоду недићеве власти. Брука!
Нека донесу једном одлуку коју ће поштовати.

рудар

pre 13 godina

@nemanja
А ја не разумем зашто неко учествује у полемици, ако нема довољно знања о теми.
Мислим на Хомена...

ликтор

pre 13 godina

''Он (Ацовић) истиче да грб није промењен, већ да је само сређен цртеж како би се на најефикаснији начин могао користити убудуће. Лаички речено: направљене су графичке корекције, али грб је остао исти јер није мењан однос фигура у њему, његов садржај и боје, елементи који одређују грб.''
Крај приче.

Шумадинац

pre 13 godina

НАРОД треба да одлучује о ГРБУ СРБИЈЕ, а не језиви секретар Хомен са Дедиња и Тадић председник-премијер или хералдичар, шта ли је сад! Самовоља!

НОВА варијанта Грба је боља, савременија, са традицијом, без германских елемената.
Мање кошта НОВА варијанта Грба Стојана Новаковића , него афере Колубара,Сателит,Дулићеве фирме, и остале афере а има их сваки дан.

Струка, домаћи и страни хералдичари су сложни, има и детаљно објашњење на сајту Љубодрага Грујића(www.ljubodraggrujic.com) у делу Књига графичких стандарда, Знамења Републике Србије.

Народ треба да одлучи!!!, а не шачица политичара и језивих секретара о ИЗГЛЕДУ националних симбола Србије!

Хавк

pre 13 godina

"Zastrasujuce deluje cinjenica da su ovaj grb prigrabile ekstremisticke organizacije i fasisticke organizacije i u njemu pronasle pokrice i opravdanje za svoje cinjenje i nedela.
Na kraju molim sve gradjane Srbije da se okupe i ujedine oko nasledja nasih predaka. Stari grb je grb ujedinjenja i pomirenja. Ovaj novi grb je grb podela,zla i mrznje."
_____________________________
Овај и слични делови Вашег излагања "Историчарка АНА" су једноставно лаж и управо ви заговарате мржњу! Није тачно да је нова верзија грба "застрашујућа", врло сте злонамерни!!!
Оцила, (огњила) потичу још од славних Немањића,има их и на Обреновићевом грбу, а слова ВВВВ су такође узвишена, јер смо ми део Византиског поднебља.
Очито нисте погледали све наше историјске грбове , зачудили би се колико сте погрешили!Отидите на сајт хералдичког друштва Србије или сајт Љубодрага грујића, лепо је човек све објаснио!
----------------------------------------------
Зато нам је стање у друштву такво какво је, јер се подмеће, лажно клевети, етикетира, једни друге називамо погрдно и приписујемо некакве екстремизме и фашизме!
Неки помињу недићев грб , који нема везе са овим ни најмање, али у првој години колаборације је узео Грб краљевине југославије и само додао штит и оцила, и тај грб нема никакве везе са овом НОВОМ варијантом!
Лоша су времена за стучњаке, моглоби да се ЈАВНО објави текст који разјашњава НОВУ варијанту Новаковићевог грба, било би корисно , избили би се лоши и злонамерни аргументи појединаца!
Живела Србија!

Horacije

pre 13 godina

Homen jeste stručnjak za grbove, čak jedan od boljih u Srbiji, ali ne vidim kakve veze ministarstvo pravde ima s državnim insignijama...

Slobodan

pre 13 godina

(Vladimir, 14. mart 2011 20:08)
130 godina??? Gospodine Homen, to je apsolutna LAŽ!
Grb Kraljevine Srbije je korišćen od 1882. pa do 1918. što je TAČNO 36 godina, a ne 130!

Posle ujedinjenja 1918. g, na Grb Kraljevine Srbije, na identicno resenje grba, odnosno belih orlova, na stit gde su bili postavljeni krst i 4 "ocila", odnosno 4 slova "S", dodati su, na desnoj polovini stita "sahovnica" Hrvata, a u donjem delu stita, simbol Slovenaca. Takav grb je bio u funkciji i zvanicni grb zemlje, i posle II sv. rata. Posle sporazuma "Tito-Subacic" i izbora, gde i formalno, monarhija odlazi u istoriju. Drzava zvanicno, postaje republika, tek posle III zasedanja AVNOJ-a, od 7 do 10. avgusta 1945. u Beogradu, koji se konstituisao kao Privremena narodna skupstina, sa zadatkom, da pripremi izbore za Ustvotvornu skupstinu, 11.11.45. g. Lista Narodnog fronta dobija 96% glasova i Narodna skupstina 29.11.45.g proglasava FNRJ.
To znaci, da i komunista Broz, nastavlja drzavni kontinuitet sa Kraljevinom Jugoslavijom, njenim simbolima, medjunarodnim ugovorima i sl, a ne sa Nedicevom okupacionom vladom, i bilo cime sto je iz te vladavine proisteklo, pa ni sa njegovim simbolima!
To jos znaci, da Vi, Vladimire, zapravo lazede, kada tvrdite, da su beli orlovi i polozaj stita na njihovim grudima, iz 1882.g. (a oni su prvenstveno sporni kao "novo" Grujicevo resenje), da su u upotrebi bili samo 36 godina. Sa minimalnim, heraldicki dozvoljenim izmenama, a da se ne izgubi sustina konstrukcije, a zbog novonastale okolnosti (to je sada bila drzava 3 naroda, od 1918.-29. Kraljevina SHS, posle Kraljevina Jugoslavija), na stit, po svim heraldickim zakonitostima, pridodati su jos dva simbola! To je, za razliku od Grujicevog resenja, heraldicki gledano, identicni grb Kraljevine Srbije!
Teoretski, da smo i posle II sv. rata ostali Kraljevina Jugoslavija, sa simbolima koji sigurno ne bi bili menjani u medjuvremenu, pa se 1991. g. razisli (raspali, kao sto i jesmo) na sastavne delove, Srbija bi se vratila, (opet u heraldickom smislu), na poslednje simbole, pre ujedinjenja, a to je grb iz 1882.g!
Dakle: idejno resenje grba Srbije je sa neznatnim izmenama na stitu, bilo u upotrebi od 1882.-1945. g, i ponovo od 2004.-2010.g! Bezmalo 70, od 130 godina, koliko je taj grb star.
To je ISTINA.

vojvođanin

pre 13 godina

Ako Srbija vraća grb od pre 1918. onda neka se i Vojvodini vrati grb koji je do 1918. u Vojvodini bio zvaničan:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/Austria-Hungaria_transparency.png

архонт Трибала

pre 13 godina

@Psiholog
Ја једино могу да правим децу, никако мученике...
''Грујић је девастирао 120 година српске историје''.
Другим речима, Крал је девастирао векове српске историје тако што на грб нововековне Краљевине Србије није ставио двоглавог орла династије Немањића. Је ли тако? Или ја можда имам ишчашен смисао за логику?
''Надменост Ацовића и Грујића''.
У чему се она огледа? У томе што нису питали јавност какве је дораде потребно извршити на грбу Србије?
Да је већина нас хералдички образована, мишљење јавности по овом питању би било значајно и тада би било оправдано чути га.
Опаска са фотографијама је лоша (посебно из једног угла).
Поставио си три фотографије бића из реда homo sapiens sapiens. Генетички, суштински су исти, али се разликују у детаљима, баш као и Кралова и Грујићева верзија грба.
Обе верзије садрже потпуно исте елементе који се разликују у следећем - Кралов грб је СА ОГЊИЛИМА (пардон, ОЦИЛИМА) КОЈА ТО ЗАПРАВО НИСУ, ОЦИЛИМА КОЈА НИ НА СЛОВО ''С'' НЕ ЛИЧЕ; КРУНУ, КОЈА ИАКО СИМВОЛ ДРЖАВНОСТИ, ЛЕВИТИРА, ЛЕБДИ У ВАЗДУХУ (што у симболичком смислу значи да нам је дом без крова); БЕЛОГ ОРЛА ЦРНИХ НИЈАНСИ, ТАНКОГ ВРАТА, СЛАБОГ КЉУНА И СА НОГАМА ПЕВЦА. ЈЕЗИК ВАН КОНТРОЛЕ...
Побогу човече, погледај слику која иде уз вест...ако ти и тада не буде јасно, онда се барем упитај, да ли се од Ацовића и Грујића може затражити психолошка помоћ.

Istoricar Ana

pre 13 godina

Puna podrska gospodinu Homenu i svim dobronamernim ljudima u vladi i drzavi, koji su spasili Srbiju ove sramote.
Narocitu zahvalnost ima u moje ime ima B92 koji je dao neizmeran doprinos u razvoju demokratije i razbijanja jednoumlja i staljinistickih diktata po ovom veoma osetljivom pitanju.
Zasto treba vratiti stari grb:
1.Traje duze od jednog veka, priznale su ga one dinastije (i dan danas ga koriste potomci Karadjordjevica kao svoj porodicni grb), vojevali smo pod tim grbom u oba Balkanska i u I svetskom ratu. Taj grb je velicao i hvalio i sam Dimitrije Tucovic zagovornik ideja socijal-demokratije, koji je dao svoj zivot kao vojnik Moravske divizije na Vrače Brdu.
Verzija tog grba je ugradjena u Kraljevinu SHS, a kasnije Kraljevinu Jugoslaviju.
2.Jedini period istorije kada nismo imali grb Novakovica i Krala su Nemacka okupacija i period valdavine komunista, kada je Srbija rasparcana i unazadjena.
3.Pod tim grbom nismo pocinili ni jedan ratni zlocin, niti je nevina krv okaljala njegova krila.
4.Narod ga je prihvatio i oko njega jos od 2004 nije bilo nikakvih sporova, niti nesloge.
5, Taj grb je doskora bio jedina stvar koja je ujedinjavala sve gradjane Srbije, bez obzira na parijsku, versku ili bilo koju drugu pripadnost.
6.Ne treba se olako odricati kulturnog nasledja i zaostavstine nasih predaka.

Zasto treba ukinuti odredbu o koriscenju novog papagajskog novokomponovanog grba:
1.Estetski krajnje uvredljiv (hipertrofija kljuna i prenaglasenost vratova mu daje izgled papagaja)
2.Kada se iz daljine posmatra zastava sa grbom ili grb, ocila ili ognjila dobijaju oblik 4 "B" a ne "C" sto je simbol Vizantije, a ne Srbije. Kruna je prenaglasena i umesto da natkriljuje orla, ona je natucena na grb. Iz daljine kada posmatrate orla vidite samo skardne papagajske kljunove, bezlicne debele vratove i krunu. Orao deluje sputano u stitu, jezik daleko vise podseca na Albanskog ili Nemackog orla.
3.Izgovor da se radi o bekstvu od Nemacke heraldike je blagoreceno smesan, buduci da novi grb vise lici na Nemackog i Austijskog orla nego stari. Ko se iole bavi istorijom ili pak ima zelju da sazna vise neka ne koristi internet vec istorijske arhive. Mada i ono sto se da naci na internetu potvrdjuju ovu tvrdnju.
4.Komisija koja ga je radila se ne sastoji od strucnjaka, jer kod nas se ne izucava heraldika ni na jednom fakultetu. Koliko vidim autor grba Grujic je profesor Engleskog jezika u srednjoj skoli, a koautor je arhitekta Acovic (na njegovim radovima se nigde ne moze naci ovakva interpretacija Novakovicevog grba). Heraldika je kod nas prepustena zaljubljenicima, a ne istoricarima.
5.Segmenti grba podsecaju na grb Nediceve fasisticke tvorevine, mada ne u celini, ali stari grb je u potpunosto napravio otklon od tog sramnog dela nase istorije. Mi smo narod koji je imao dva antifasisticka pokreta (na zalost medjusobno sukobljena) i kvislinge Nedica i Pecanca.
6.Arogancija autora ovog papagajskog resenja je poprilicno dopinela otporu kod naroda jer su uporno narod omalovazavali i spocitavali mu neukost.
7.Price kako grb nece nista da kosta su cista demagogija. Pogledajte koliko je vec zamenjeno zastava. Vojska ima zastave sa dva lica. Na jednoj je drzavna zastava, a na drugoj oznaka jedinice. Sve zastave bi morale da se menjaju. Potom oznake roda vojske. Pa cija bi bili vojska ako nemaju simbole te zemlje ili se oni grubo razlikuju.
Da li mislite da je lako napraviti nove pasose i licne karte (ko je upucen u nacin izrade-tehnoloski postupak, zna da bi ovo porilicno kostalo).Zatim alati za izradu tablica za vozila, pecati...jedom recju sve. To nije sito stampa, pa da se ocas posla promene parametri i dobije zeljeni otisak.
8.Ako bi danas prmenili grb, sutra bi mozda konstatovali da ni ime Srbije nije ispravno. Pa gde bi se onda zaustavili.
9.Zastrasujuce deluje cinjenica da su ovaj grb prigrabile ekstremisticke organizacije i fasisticke organizacije i u njemu pronasle pokrice i opravdanje za svoje cinjenje i nedela.
Na kraju molim sve gradjane Srbije da se okupe i ujedine oko nasledja nasih predaka. Stari grb je grb ujedinjenja i pomirenja. Ovaj novi grb je grb podela,zla i mrznje.

Georg

pre 13 godina

@istoričar Ana
"Orao deluje sputano u stitu, jezik daleko vise podseca na Albanskog ili Nemackog orla." Sada smo i ptice počeli da delimo po nacionalnosti. Daleko ćemo ovako dogurati.

архонт Трибала

pre 13 godina

@Marko Maljković
Име и презиме: Небојша Дикић
Година рођења: 10.02.1975.
Место боравка: Београд
Занимање: Дипломирани економиста
Интересовања:
- Историја, хералдика, научна фантастика
- Хералдички уметник Кнежевске Лозе Српскога Краљевскога Дома Карађорђевића (одлуком Њ.К.В. Кнеза Александра Павловога Карађорђевића од 23. октобра 2006.)
- Хералдички уметник Одбора за Хералдичке и Генеалошке Студије Центра за Истраживање Православнога Монархизма (под Високим Покровитељством Њ.К.В. Кнеза Александра Павловога Карађорђевића)
- Хералдички уметник Краљевског Дома Грузије
- Члан Међународнога удружења хералдичара аматера (IAAH, membership certificate No. 136)
- Сарадник интернет часописа "Глас хералда" од маја 2004.
Да ли је потребно додатно објашњење?
Ок. Грујић каже: ''Као професионални хералдичар са више стотина радова иза себе, посао сам схватио крајње озбиљно јер се овакав рад ради за вечност (која додуше у Србији ретко кад траје дуже од 40 година). Као патриота, био сам потпуно свестан бурне реакције која ће сигурно доћи са овим радом и коју сам унапред пропатио у души, али врло одлучан да дам све од себе да Србија коначно добије графички израз грба који слави њену целокупну историју (што је опис грба и омогућавао), а не само политикантски тренутак приближавања Хабзбурговцима (што је Кралов рад имплицирао). Потпуно сам био свестан и напада који ће доћи и који ће величати рад Ернста Крала као најисправнији за српску државу. Сам Стојан Новаковић, човек који је практично био покретачка снага за грб из 1882, такво стање ума критичара описује као „владање, као да се и у томе реакционарски затворило у традиционалну огорченост“.
Што се тиче ''Недићевог орла'', он наспрам Грујићевог изгледа као цртеж детета које се досађује на часу. Сличност не постоји ни у кљуновима. Тврдити супротно од очигледног и притом површно тумачити Грујићеве речи о орлу на кованицама окупиране Србије, јесте тврдоглавост која се ретко среће.

srbin

pre 13 godina

jesteli vi normalni ko vama daje za pravo da odlucujete o srpskom obiljezju sta bi ponovo komunizam jeli grb kraljevine jeste napravljen 1882 i mozda je trajo do 1918 ali srpski 0rlovi i ocila poticu jos od nemanjica. ja nesto nevidim neku razliku izmedju novog i starog ustvari grb je isti samo je ovaj malo modernizovan i niko nema pravo da menja grb srbije kako kome odgovara.ovo citava ova prica je samo zbog para jer ako budu menjali to nece platiti vlada nego gradjani srbije pa vi ako hocete da platite onda neka ga zamene novim srbija nije ni kraljeva ni tadiceva niti nicija druga nitije narodna. srbija je bila prije nas i bice i posle nas i mi nemamo pravo da menjamo njena obiljezja a svi vi komunisti i socijalisti sto patite za prosloscu zaboravite to slobodno jer se to vise nikad nece ponoviti!!!SA VEROM U BOGA ZA KRALJA I OTADJBINU

архонт Трибала

pre 13 godina

@Psiholog
Ја једино могу да правим децу, никако мученике...
''Грујић је девастирао 120 година српске историје''.
Другим речима, Крал је девастирао векове српске историје тако што на грб нововековне Краљевине Србије није ставио двоглавог орла династије Немањића. Је ли тако? Или ја можда имам ишчашен смисао за логику?
''Надменост Ацовића и Грујића''.
У чему се она огледа? У томе што нису питали јавност какве је дораде потребно извршити на грбу Србије?
Да је већина нас хералдички образована, мишљење јавности по овом питању би било значајно и тада би било оправдано чути га.
Опаска са фотографијама је лоша (посебно из једног угла).
Поставио си три фотографије бића из реда homo sapiens sapiens. Генетички, суштински су исти, али се разликују у детаљима, баш као и Кралова и Грујићева верзија грба.
Обе верзије садрже потпуно исте елементе који се разликују у следећем - Кралов грб је СА ОГЊИЛИМА (пардон, ОЦИЛИМА) КОЈА ТО ЗАПРАВО НИСУ, ОЦИЛИМА КОЈА НИ НА СЛОВО ''С'' НЕ ЛИЧЕ; КРУНУ, КОЈА ИАКО СИМВОЛ ДРЖАВНОСТИ, ЛЕВИТИРА, ЛЕБДИ У ВАЗДУХУ (што у симболичком смислу значи да нам је дом без крова); БЕЛОГ ОРЛА ЦРНИХ НИЈАНСИ, ТАНКОГ ВРАТА, СЛАБОГ КЉУНА И СА НОГАМА ПЕВЦА. ЈЕЗИК ВАН КОНТРОЛЕ...
Побогу човече, погледај слику која иде уз вест...ако ти и тада не буде јасно, онда се барем упитај, да ли се од Ацовића и Грујића може затражити психолошка помоћ.

Republika

pre 13 godina

Homene, prema ustavu Srbija je republika. Svaki zakon koji je u suprotnosti sa ustavom je atak na ustav ma ko ga doneo. O kakvih 130 godina pričaš? Monarhistički grb i ostala obeležja koja nisu u upotrebi od formiranja Kraljevine SHS, su protivustavnim zakonskim aktom proglašena za obeležja Republike Srbije. Srbija nema monarha, tron, presto, krunu, žezlo, skiptar jer je - Republika.

Nikola

pre 13 godina

Arheolog i heraldičar-amater koji je sa 14 godina pisao rojalističke grafite, da nije tužno da je ovaj čovek državni sekretar Ministarstva pravde, bilo bi smešno...

Милојко

pre 13 godina

Симболе државе Србије треба да донесе НАРОД уместо неког тамо секретара. Председник Тадић није меродаван да одлучи о симболима Србије, већ народ.

Нова варијанта је САВРЕМЕНИЈА! Хералдичко друштво Србије је на свом сајту објавило детаље о новој варијанти Грба!
Струка треба да одлучи а не пролазни политичари!

U čemu je problem!?

pre 13 godina

Ako postoji grb Jugoslavije u knjizi , Istorija srpskih grbova, Milića Milićevića, koji ima sličan grb,tj kljun sa današnjim i ako je još donet 1921 , trba proveriti, pa reći, možda je neko kasnije kopirao takav kljun.Kvisling Nedić je korisrtio i grb Jugoslaviije na svojim novčanicama,i preštamavao naslov u "srpski dinar" na početku svojepetokolonaaške vladavine.

Red je da oni koji NEVERUJU ,neka skoknu do knjižare Službeni Glasnik i vide GRB u knjizi. Naši grbovi su se kasnije MENJALI pa i grb kraljevine Jugoslvije, zato je neko i dao link grba koji je možda kasnije napravljen. Dosta grbova se menjalo, tako da i STARI grb(sadašnji grb) nije dugo bio u OPTICAJU
Treba sve činjenice proveriti pa doneti sud, pa ako je stvarno sumnjiv neka se skloni. A i nije nešto lep grb na "novom" gbru.

ONKP

pre 13 godina

Ovaj grb moze da bude kakav hoce, klerikalisticki,monarhisticki.....ali je jasno jedno da je sa njim i pod njim tih 50 godina koje navodis gradjanima bilo beda, glad ,vise nego surovo siromastvo.
Vladar je bio apsolutista poput milosevica, danas tadica.
Fala bogu ti se nista nepitas u ovoj zemlji jer 75% stanovnistva i vise nema pojma da opise kakav je grb izglasala na referendumu.S malo mozga se prisecam da je grb, zastava,kao i himna stigla po necijoj preporuci i nesaznasmo po cijoj,Britanske vlade ili Americke?
***

sava todorovic

pre 13 godina

Ni manje zemlje ni vece budalastine.Toliko para potrositi na te pticurine a narod gladan.Najbolje staviti dva papagaja i cetiri banane umesto ocila i onda cemo znati o kojoj se drzavi radi.
Sava

ajde jovo nanovo

pre 13 godina

Alo, "stručnjaci" !
Ne može grb republike da ima krunu !
Ili vi to planirate da uvodite monarhiju, pa biste da uštedite?

nemanja

pre 13 godina

ni dvoglavi orao ni ocila nisu srpski simboli. vec simboli preuzeti od vizantije koji pokazuju nas vazalni odnos. tako da ne razumem polemiku?

Čarli

pre 13 godina

Kolekcionar Homen opet preti ali sad Vladi Srbije, crni humor. Doneli odluku a nisu znali šta donose, pa ima je trebalo tri meseca da shvate da je Kljun pogrešan ili je sumnjiv(ima lepših).Red bi bio da neko izloži rešenja grba Srbije, da gradjani budu upoznati , mi da odlučimo a ne Homen kolekcionar vrednih stvari i jezivih izjava.
I koji je sad grb validan , koji je u upotrebi,hoćeli se šta menjati ili neće, hoće li se zakon poštovati ili po starom donesete odluku telefonski pa posle je ne primenjujete.Luda kuća
Homen mesecima napada komuniste(i to su ljudi ) koji su se borili protiv fašista.naročito napada NOVU vlast posle kraha kvislinga Nedića i Ljotića.Čak je najglasniji u rehabilitaciji nedićevaca i ljotićevaca, i sad neko zahvakljuje kolekcionaru Homenu što brani gradjane od klerofašističkih ideja. Crnjak.

Ja već vidim neke ustanove imaju Novi grb, koji je suspendovan, a "Stari" skoro svi, postasmo zemlja sa dva grba, to samo kod nas ima.Odlučite ,ispravite ,obavestite se nas, ako je nešto loše ukinite ako je dobro ostavite,................slludjujete ovaj narod.

Kapetan Leshi

pre 13 godina

Novi Grb je Svetliji, lepshi, srpskiji od kralovog Orla sa perjem ko u jarebice,bez uvrede, ipak malko treba osavremeniti ali sa nashim tradicionalnim istorijskim mtivima od Nemanje pa do danas.
Vlada je donela odluku, sta je problem. Gospodine istoricharu marko Maljkovicu zashto branite Homena,ko je on da odluchuje ,Narod bira simbole svoje , po zakonu.Homen vam ne smeta a bash taj sekretarchic pokushava da rehabilituje od kvislinga Nediceve drugare iz 2.sv. rata. Homen napada Partizane i antifasisticku borbu, to nesmeta nikome od vas koji napadate i optuzujete struchnjake.
Minuse belezi ili neko iz sekretarijata Homena ili sluzbenici Bije.
Je li Homen antifasista kad napada tekovina antifasisticke borbe za slobodu.
Ova drzava i politicari brukaju Srbiju, tako nam i treba, kad nad nama vladaju najgori soj ljudi.

radovan 3

pre 13 godina

Imaammmm rressshheenjjnjeeeee! Promenite Kljn, kad vec hocete da suspendujete odlluk. Sto ste je donosili istvarate zabunu kod naroda, breeeee

lane radovan

pre 13 godina

Homen: niko nema pravo da menja grb! pa tvoja vlada je promenila , a ne narod,bre. Jos smo mi krivi sto nas sludjujete sa promenama svaki dan a nista ne primenjujete.Pre tri-cetiri meseca su doneli odluku i sad se setili da je pogresna. Citate li vi odluke koje donosite na Vladi ili samo znate jezivo da pretite

Marko Maljković

pre 13 godina

@Šumadinac
Kome Vi to sada pretite zatvorom, gospodine "Šumadinac?" (i da li slučajno neko ovde ima ime i prezime, osim mene?). Ja se lično ne slažem sa momkom koji je rekao da jedino priznaje grb SFRJ za svoj, ali, molim Vas kao Boga, pokažite mi taj zakon koji kaže da će državljanin Srbije otići u zatvor ako izjavi da voli nekadašnji grb svoje nekadašnje države, a ne sadašnji grb svoje sadašnje države.
Gospodine, znam, a i očigledno je svakome koji prati ovu debatu, da ste potpisnik ko zna koliko različitih komentara, i to pod različitim "imenima", na ovu temu. Da li ste gospodin Grujić ili gospodin Acović ili njihov neki kućni prijatelj, to već ne znam, ali to što sada pretite zatvorom onima koji ne vole Vaše voljene "papagaje" samo pokazuje ko ste i šta ste. Nemojte, molim Vas, da pretite više, posebno ne zatvorskim kaznama. Vredjate i ponižavate sami sebe time.
Izgleda da je u pravu ona osoba koja je rekla da su ekstremističke grupacije uzele ovaj "novi grb" za svoj, jer samo ekstremisti i totalitarci prete neistomišljenicima zatvorom.
A, možda to ima neke veze sa činjenicom da je "novi grb", u ključnim elementim, preslikani grb fašističke tvorevine "Nedićeve Srbije", koju gospodin Grujić smatra "kakvom-takvom državom Srbijom" koju sve "patriote" trebaju da gledaju sa "pijetetom" (njegove reči, ne moje -- ima toga upravo na njegovom sajtu).
Evo, sad ću Vam ja reći, ovako javno, da nikad, ni pod kojim uslovima neću priznati ovog nakaradnog fašističkog "papagaja", jer predstavlja kontinuitet sa fašističkim simbolima "Nedićeve Srbije" iz II. svetskog rata, pa je samim tim simbol koji širi rasnu, versku i nacionalnu mržnju (što se vidi i u mržnji i preziru kojim gospoda Grujić i Acović govore o navodnim "nesrpskim" uticajima na srpski grb). Dakle, ja fašističke simbole ne priznajem, pa makar cela Skupština Srbije i svi njeni narodni poslanici izglasali da uvodimo kukasti krst kao svoj nacionalni amblem. I, da Vam bude lakše, potpisao sam se punim imenom i prezimenom (i to ne tako čestim za ove naše prostore). Molim Vas, kad već tako lepo pretite na ovom sajtu, uhapsite i mene.
Vidim da se nešto bivši premijer ne odaziva na sudske i policijske pozive, ali obećavam da ja hoću, i sigurno neću zvati Dobricu Ćosića da me vadi.

spavach

pre 13 godina

(Хавк, 15. mart 2011 00:07)
"Очито нисте погледали све наше историјске грбове , зачудили би се колико сте погрешили!Отидите на сајт хералдичког друштва Србије или сајт Љубодрага грујића, лепо је човек све објаснио!"

Pocecu da verujem, da sam Grujic, ovde pise pohvale i oode svom grbu.
Upravo na to Vam i skrece paznju vecina onih koji su protiv vaseg "novog" resenja! Ne moze se biti heraldicar, amater, bez poznavanja istorije i jos nekoliko nauka, ili bar njenih delova, bitnih za heraldiku.
Istorijski grb je i ovaj:
http://i.ytimg.com/vi/yeuhiSyMh_I/0.jpg
i on se koristio u Srbiji. To, sto je istorijski (jer se ipak koristio u Srbiji), nije dovoljno da bi ga bastinila srpska heraldicka nauka, makar se heraldikom bavili i amaterski, jer on nije, ni legalan, niti legitiman grb. Taj grb je stampan na legitimacijama u okupiranoj Srbiji, od strane Nediceve vlade, a taj isti grb danas koriste navijaci, neonacisti i neofasisti!
I tu nije kraj.
Resenje sa tog grba, glave, vratovi i posebno kljunovi orlova, Vi ste iskoristili, za "novi" grb! Pod plastom velikog "heraldicara", pukusavate da odbranite neodbranjivo, da ste se drznuli, da stari grb Srbije, iz 1882. godine, prepravite.

E, o tome Vam je pisala istoricarka Ana, ali je Vi i isti takvi oko vas, nikada necete shatiti.
Novokomponovano, ili novoprekomponovano, sve jedno, postalo je opste mesto, skorojevica i onih koji cekaju restituciju, jer ni jedni, ni drugi nemaju istoriju. Prvi je komponuju, po zelji, a drugi bi da prekomponuju staru izgubljenu, ne bi li ponovo zauzeli stalesko mesto u drustvu, plemstvom, kada vec ne mogu strukom. Jadno je sve to, sto nasi vajni heraldicari, crtajuci porodicne grbove (onima koji su sisli od nekog stada, obogatili se ko zna kako preko noci, a sada misle, da treba da imaju i grb), sada to isto pokusavaju da nametnu i celokupnom narodu, prepravljajuci ga do neprepoznavanja, stari grb Srbije!
Najgore od svega je to, sto vlada nije imala nikog boljeg, kome bi se obratila, osim tog, udruzenja gradjana, ljubitelja heraldike, arhitekti Acovicu i profesoru engleskog, Grujicu.
To nam je, sto nam je; kad vec nemamo bolje, neka crtaju sta god zele, moj grb je stari grb Srbije, iz 1882.g i jedino cu njega priznavati i postovati.
Umalo da zaboravim: smrt fasizmu!

Dejan

pre 13 godina

Hrabra, pravedna i logicna odluka sekretara Homena i dajem punu podrsku Vladi Srbije i Predsedniku Tadicu u nastojanju da ponisti ovu stetnu odluku kojom se devastiraju nacionalna obelezje Republike Srbije.
Od svih grbova koji su obelezili nase bitisanje kao naroda (a prirodom posla, video sam ih zaista pregrst i iskreno sam uzivao i uzivam u njihovoj lepoti), ovaj je nesto sto treba hitno prepustiti zaboravu. Nijedan grb u istoriji nase Otadzbine nema, ali ponavljam nema ovakvo resenje za kljunove. Mozemo se sporiti oko perja, krila,casnog krsta, ocila,krune...oko toga da li je kicast ili ne.
Pazljivo sam procitao obrazlozenje gospodina Grujica i mogu da konstatujem sledece.
Ono sto je prikazano kao vizuelni dokaz koji potkrepljuje njegove namere je samo stoti deo naseg kulturnog i heraldickog nasledja.
Smatram neumesnim komentarisati necije godine, kao merilo uspesnosti ili neuspesnosti (Krahl) jer je moguce da ste i Vi, postovani gospodine Grujic sa mog stanovista mladi za takav poduhvat i avanturu (namerno koristim ovaj izraz). Bojim se da danas kod dela javnosti Krahl dozivljava sudbinu Archibald Reiss-a (a da ne pominjem tuznu cinjenicu da novinar i pisac Eve Ann Prentice nema svoju ulicu u Beogradu, a uradila je vise za srpske interese na Kosovu i Metohiji nego mnogi Srbi).
Smatram neumesnim komentarisanje obelezja nastalih za vreme Nediceve strahovlade. Pogotovo ne kada stajete u odbranu svog stanovista po pitanju predlozenog resenja za grb Srbije.
Novi grb za mene licno (ali ponavljam za mene licno) je neprihvatljiv i predstavlja beg od srpske istorije i tradicije, a u pojedinim segmentima (mozda bez namere) i ruganje istoj.

Marko Maljković

pre 13 godina

"Najezda antifašista" se javlja sada, a ne onda kad je donešena uredba o novom izgledu grba, jer se ceo taj proces donošenja predloga za novi izgled grba odvijao daleko od očiju javnosti.

Kako je štampa mnogo kasnije pisala o tome, predlog rešenja je donet na zahtev "grupe heraldičara", tj. grupe privatnih gradjana koji su zaljubljeni u heraldiku i koji se bave time kao hobijem ili koji naplaćaju novac od pravnih i fizičkih lica zato što im crtaju nekakve grbove, iako nisu stvarno "heraldičari" (svakako ne "po struci"), nego profesori engleskog jezika (na pr. Ljubodrag Grujić), arhitekte (na pr. Dragoljub Acović), itd., i koji predstavljaju heraldiku kao "nauku" (što ona svakako nije, a to zna svako ko je u životu naučio definiciju reči "nauka", dakle svako ko je završio barem srednju školu).

Ta komisija koja je pravila predlog za novi izgled grba nije konsultovala javnost, nije konsultovala nikoga, osim svoje članove (koji su svi, naravno, na istoj liniji), izašla je izvan svojih ovlašćenja (jer je trebala, po ovlašćenju, da ustanovi boje i dimenzije postojećeg grba, a ne da donosi potpuno nov izgled njega), donela je predlog za izgled grba koji je, po priznanju samog autora tog rešenja (pomenutog profesor engleskog jezika u jednoj srednjoj školi), inspirisan "opštim duhom" i "vrhunskom stilizacijom" fašističkog amblema marionetske Vlade kvislinga Milana Nedića, pa onda to rešenje je podmetnula Vladi Srbije, predstavljajući svoj rad i predlog kao nešto što potiče iz "nauke" (koja ne postoji u ovom slučaju) i "struke" (a da niko od njih nije po struci "heraldičar", niti ima istinskih "heraldičara" u Srbiji, jer ovde su kraljevske dinastije zakonom i Ustavom zabranjivale dodelu plemićkih titula i grbova srpskim državljanima, pa onda nije bilo potrebe za "heraldikom" u jednoj takvoj državi).

Neki ovde predstavljaju "najezdu antifašista" kao nešto što podmeće Vlada, Demokratska stranka, državni sekretar Slobodan Homen, itd. Ja sam dosta pisao protiv ovog fašističkog "papagaja", i nastaviću da pišem, jer jesam istoričar (i po struci i po obrazovanju), ne volim fašizam (a "veliki Srbi" ovde se trebaju setiti koliko je Srba nastradalo od tih istih fašista i kvislinga koje danas ovom "papagajskom" nakazom veličate), i nemam nameru da dopustim da jedna šačica samozvanih "heraldičara" na silu i prepad uvede fašistički amblem iz doba koncentracionih logora i gasnih komora, a da barem ne kažem nešto o tome, i to sa stanovišta istinske struke i nauke, a to je ova za koju sam se školovao i koja se bavi istorijom naučno i metodološki.

Ja se potpisujem imenom i prezimenom, za razliku od baš svih ljubitelja fašističkog "papagaja". Vrlo lako se može ustanoviti da nisam nikakv član DS-a, prijatelj Slobodana Homena, sluga Borisa Tadića, da nemam nikakve veze sa Vladom Srbije ili bilo kojom strankom vlasti ili opozicije. Jednostavno ne volim fašizam i simbole fašizma. To je verovatno neobično novopečenim "ljotićevcima" i "nedićevcima" koji grčevito brane svoga "papagaja" na ovim forumima, ali šta je, tu je.

Da sam ranije znao za ovaj pokušaj uvodjenja fašističkog "papagaja" nacrtanog po uzoru na amblem Vlade kvislinga i nacističkog saradnika Milana Nedića, ranije bih se javio, ali pošto veliki "heraldičari" medju arhitektama i profesorima engleskog jezika ne vole da "nestručni ljudi" (poput, recimo, istoričara) unapred vide i daju svoje mišljenje o njihovom radu, morao sam da sačekam da neko iz medija i državne uprave primeti i digne uzbunu u javnosti o ovom skandalu. Hvala Vam na tome, gospodine Homenu, iako se ne znamo.

Niko mene ne plaća za ovo što ja pišem, ali bih voleo da mene i sve ostale "nestručne" ljude veliki "heraldičar" sa arhitekture Dragoljub Acović nauči kako se crta papagaj (rekao je večeras na televiziji da će svima nama da drži predavanje o tome).

Nisam bio lenj, pa sam baš kontaktirao jednog biologa koji se slaže da je Grujićev predlog grba savršen prikaz papagaja. Voleo bih da arhitekta Acović i biolozima objasni kako izgleda papagaj, pa da onda profesor engleskog jezika Grujić objasni istoričarima kako je izgledao amblem fašističke Vlade Milana Nedića, pa da onda ti "stručni" i "naučni" ljudi, veliki "heraldičari, svima nama u ovoj zemlji objasne koliko je novca ko i za šta već uzeo, koliko je trebalo tek da se uzme na ovom "posliću", i zašto baš Nedićev amblem, i da nema to neke veze sa odredjenim političkim i ekstremističkim organizacijama koje hvale lik i delo Milana Nedića i kače njegove slike na zidove Vlade Srbije.

Toliko o antifašizmu, a Vi koji ste bolje upoznati sa fašizmom možete slobodno da nastavite priču o tome.

Marko Maljković

pre 13 godina

Vidim da su neki ovde odlučili da baš mene napadaju, verovatno zato što se predstavljam imenom i prezimenom, što sam istoričar (doduše, nisam "heraldičar" poput, recimo, profesora engleskog jezika Grujića ili arhitekte Acovića, ali šta se tu može?), i što sam izneo čvrste dokaze da je Grujić, po sopstvenom priznanju na svom sajtu, rekao da je bio inspirisan "vrhunskom stilizacijom" i "opštim duhom" fašističkog amblema Vlade kvislinga i nacističkog saradnika Milana Nedića, kad je radio svoj predlog rešenja za izmenjeni izgled grba Srbije.

I, verovatno su ljuti na mene što sam pokazao da "papagajski" izgled Grujićevog rešenja nije nikad u istoriji srpskih grbova postojao, osim na Nedićevom fašističkom amblemu, što se vidi jasno kao dan na kovanom novcu "Nedićeve Srbije", gde imate isti "papagajski" kljun (tu ga imate, i osim toga nikad i nigde u istoriji Srba od dolaska na Balkan do današnjih dana).

Ako mi ne verujete, samo pogledajte Grujićev sajt, gde ima slike tog kovanog novca, i gde on kaže da se svojim izgledom i "duhom" Nedićev fašistički amblem vratio svojim korenim ("ponovo poleteo"), i gde takodje kaže da se sve "patriote" trebaju sa "pijetetom" odnositi prema amblemu fašističke, marionetske tvorevine Milana Nedića, Dimitrija Ljotića i nemačkih nacističkih okupatora (dakle, prema onima koji su veoma "patriotski" ubili ne zna ni Bog koliko Srba, Jevreja i drugih u ovoj zemlji).

Dakle, zbog svega gore navedenog, malo su se neki naljutili na mene, pa bi bio red da im odgovorim na neke stvari:

1. Ne poznajem gospodina Homenu, nikad u životu ga nisam sreo, niti sam ikad razgovarao s' njim. Ne znam baš nikoga iz njegovog okruženja, niti znam bilo kog funkcionera Demokratske stranke, niti sam ikad bio član te stranke (ili bilo koje druge), niti radim za državu, niti iko u mojoj porodici radi za državu, niti iko od nas ima ikakve veze sa DS-om ili bilo kojom drugom političkom partijom u ovoj ili bilo kojoj drugoj zemlji.

2. Partija mi nije dala ništa, ni meni, ni mojoj porodici, jer ne pripadam partiji nijednoj. Nisam ni SKJ pripadao. Nisam komunista, nisam DS-ovac, nisam ništa od toga, a nisam ni ono drugo. I ja i članovi moje porodice smo samo svoji. Nismo na nečijim jaslama! Zato se i ne javljam tako često na ovim forumima. Moram, na žalost, da radim. Nemam prijatelja akademika srednjoškolaca da me brane i neguju. Da li to isto mogu da kažu Grujić i Acović, to ne znam, ali sam skoro 100% siguran da svi koji ovde grčevito brane fašističkog "papagaja" ne mogu to da kažu. Ne znam da li trebam da nešto crtam, ili ste shvatili da ste zakucali na pogrešna vrata sa tim komentarima kako ja dobijam nešto od Homena, Tadića i DS-a? Izvinite, i to najiskrenije, ali ste baš skroz promašili metu. To što pričate nema baš nikakve veze sa životom i deluje smešno.

3. Iznenadjenje br. 2: Srbin sam! Nisam čak ni došljak, nego sam tu, sa Vračara. Znam da volite da mislite da baš svi Srbi misle isto što i Vi, da su krive neke velike zavere Hrvata, Muslimana, Albanaca, Amerikanaca, Jevreja, duhova sa Marsa i ko zna koga još za sve što ne ide kako ste vi zamislili i hteli u ovoj zemlji, ali i tu sam prinudjen da vas razočaram. Čak znam poreklo svoje porodice, i sa očeve i sa majčine strane. Oduvek smo bili isto što i danas -- Srbi! Ne lupaju "minuse" Hrvati i drugi koje mrzite samo zato što nisu iste nacionalnosti kao Vi. To uglavnom rade Srbi, ali oni koji se ne slažu sa uvodjenjem fašističkih simbola na mala vrata ovde u Srbiji, zemlji koja je i previše pretrpela zbog fašizma.

3. Činjenica da se stalno pozivate na to ko jeste i ko nije Srbin samo dokazuje da sam u pravu. Ta vrsta šovinizma i tribalnog etničkog nacionalizma je svojstvena jedino ekstremno desničarskim grupama, tj. fašistima. Ne verujem da ste svi vi fašisti, čak ni većina, jer ljudi danas i ne znaju šta je to stvarno fašizam (to znaju uglavnom ljudi poput mene -- istoričari, jer mi moramo da naučimo te pojmove). Medjutim, vi vrlo često branite Grujićev grb koristeći jezik mržnje i etničke i verske isključivosti, odnosno prezira prema svemu i svakome ko nije Srbin ili nije dovoljno "veliki" Srbin. Tako opisujete Krala, koga mrzite, koliko ja vidim, najviše zato što je bio Austrijanac. Ali nije Kral nacrtao grb Srbije zato što nije imao pametnije posla, nego zato što je dobio taj posao od (Srbina) kralja Milana i (opet Srbina) Stojana Novakovića, a oni su (dakle, obojica Srbi) velikim oduševljenjem primili i koristili taj grb, i on je korišćen od strane (Srbina) kralja Aleksandra Obrenovića, (Srbina) kralja Petra I Karadjordjevića, (Srbina) kralja Aleksandra I Karadjordjevića i (Srbina) kralja Petra II Karadjordjevića. Svim tim Srbima nije smetao, ali nije korišćen od strane (Srbina fašiste) Milana Nedića, koji je uveo novi fašistički amblem po uzoru na grb Hitlerove Nemačke, a ovaj Grujićev grb izgleda da je uradjen baš po uzoru na taj Nedićev amblem.

4. Nije Kralov grb izmenjen kad je formirana Kraljevina SHS, nego su (Srbi) Karadjordjevići njemu dodali simbole hrvatskog i slovenačkog naroda. Onda su taj grb 2004. vratili poslanici Skupštine Srbije (čini mi se da su i oni uglavnom Srbi). Nema ovo veze sa nekom "zaverom" protiv Srba, da se "germanizuje" srpski grb, da se ne dozvoli "povratak srednjovekovne srpske heraldike". U srednjem veku, Srbija nije imala grb koji liči kao ovaj današnji. Niko pouzdano i ne zna tačno kako je izgledao srednjovekovni grb Srbije (ima raznih teorija, ali niko ne zna pouzdano). To će Vam reći svaki istoričar, jer smo išli na fakultet i učili o tim stvarima, ali Vam ne može reći ni arhitekta, pa ni profesor engleskog jezika, jer se nisu time bavili naučno, stručno i metodološki, niti su o tome na fakultetu učili, kao što se ni istoričari ne bave stranim jezicima i arhitekturom. A, mogu vam reći i da nema "papagajskog" kljuna na nekim sačuvanim srpskim grbovima iz perioda Nemanjića. Toga samo ima kod Grujića i Nedićevog amblema (koji, samo da dodam, ne može da bude više "germanski"). Žao mi što je to tako, ali jednostavno jeste.

Nadam se da vam je ovo odgovorilo na sva pitanja. Ovaj Grujićev grb unosi mržnju i podele, a već ih imamo baš dovoljno ovde. Zaboravimo na njega i vratimo se na grb koji nikom živom, osim tim samoproklamovanim "heraldičarima" (filolozima i arhitektama), nije smetao. Nedićev amblem je bio simbol verske, rasne i nacionalne mržnje, simbol strahovlade i bratoubilačkog rata. Ne sme se dozvoliti njegovo uvodjenje na mala vrata.

ponuda za jedan glas

pre 13 godina

Ko god da mi obeca, da ce vratiti grb iz 1882. godine, glasacu za njega. Kazem: KO GOD! Ako se Seselj (ikada) vrati iz Haga, a na (sledecim) izborima samo on i SRS to obecaju, verujte, za njih cu glasati (bez obzira, sto je to skoro nemoguce, jer, izmedju ostalog, oni ni na svom partijskom grbu, nemaju krunu)!
Sve ima granice, pa i ljudsko dostojanstvo.
Nikada necu promeniti svoje (ime i) prezime predaka koje nosim, svoju veru pravoslavnu i naciju srpsku. Sve te kategorije su dubokom istorijom, preduboko u mojoj dusi, a posto su sve tri neuhvatljive, svedene su na prepoznatljive slike, svog prezimena, ikona i grba, koje izazivaju posebne emocije, zbog cega se, u odbrani njihove casti - gine.
Otadzbina nije grumen zemlje, koji celivamo, kada nasa reprezentacija pobedjuje, nego njeni simboli, koji nas sve povezuju. To je duhovna pripadnost zajednici, preko simbola, a vlada je upravo na tom polju, napravila razdor. Velike je greske pravila aktuelna vlada, ali onoliko dalekosezne posledice, koliko ce imati ovo sprdanje sa Grbom drzave, nema ni jedna. Da sam paranoik, bio bih ubedjen, da to nije uradjeno slucajno, medjutim, najverovatnije je javasluk. Postoji inicijativa, da se greska ispravi, ali ostaje nepoznanica, zbog cega vlada jednostavno nije suspendovala svoju odluku od 11.11.10.g, nego se to radi, preko ministrastva pravde i Drzavnog sekretara?

Del

pre 13 godina

Da li je Acovic jedan od autora papagajskog grba clan krunskog saveta - jeste!
Da li je ovo zvanicna internet prezentacija karadjordjevica - jeste!
http://www.royalfamily.org/index_cir.html
Da li su ovo grbovi Srbije kroz istoriju sa istog sajta - jesu!
http://www.royalfamily.org/history/crms/crms_d_cir.htm#g3
Zasto njima nije promenjen grb, malo stilski ulepsan i izbavljen od uticaja Nemacke heraldike - nemam pojma pitajte Acovica, ali mislim da se Prestolonasledniku to bas ne bi svidelo.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Da li je ovo novi papagajski grb - jeste!
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small.svg
Da li je ovo papagaj - jeste!
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Glossy_black_cockatoo_male_kobble08.JPG
Da li je ovo orao - jeste!
http://www.sundancevillas.co.uk/images/Birds/Golden%20Eagle.jpg
Pa na sta vam vise lici ovaj novi grb?
--- --- --- --- --- --- --- --- --- ---
Koji orao vam vise lici na Nedićevog orla?
http://www.drama.org.rs/D1_hro3.asp
naravno - novi!!!
--- --- --- --- --- --- --- --- --- ---
Da li je ovo Novakovicev i Kralov grb - jeste!
http://www.znanje.org/i/i23/03iv06/03iv062801/GrbKraljevineSrbije.gif
Da li je ovo grb Srbije 2004-2010 - jeste!
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small_%282004_-_2010%29.svg
Da li su istovetni - jesu i to je najlepsa zaostavstina nasih predaka!!!
Ko su ovi mladi hrabri ljudi i pod kojim znamenjem nam cuvaju Otadzbinu?
Ko se brine za nasu slobodu i miran san i pod kojim znamenjem:
http://www.mycity-military.com/imgs2/45384_144179233_DSC_3074.jpg
Iamamo najlepsi grb na svetu i ne treba ga ruziti!!!
Uklonite turbo folk papagajski grb!!!

Zoki

pre 13 godina

Као прво, одакле уопште идеја да су хералдичари ти који одређују како ће изгледати државни грб? Хералдичари могу да предложе, а на држави је да прихвати или одбије њихове предлоге. Уосталом, ни Стојан Новаковић није био хералдичар. То што је Крал по Новаковићевим идејама нацртао никада не би постало српски грб - да се није свидело Новаковићу и краљу Милану.

Као друго, цео проблем је настао ради тога што је група која је радила на изворнику урадила нешто што није био њен посао.

Коначно, двоглави орао кога је нацртао Крал је био у употреби све до 1945. године. Орао на грбу Краљевине Југославије је био идентичан орлу на грбу Краљевине Србије.

neutralan sam, ali obratite paznu

pre 13 godina

Gledam ova grba, stari i novi, i na ovom novom, orlovi drze jezik, kao, kada moja petogodisnja cerka ceka kasicicu sa sirupom, da popije kada je bolesna. Na starom se prosto cuje orlovski krik, a na novom, orlovi su zinuli ... i cekaju lekic! :)

Klema

pre 13 godina

@Antifasista
1.Zalazem se protiv ovog skandaloznog resenja od prvog dana, rame uz rame sa radnicma,seljacima, profesorima,inzinjerima, dizajnerima,novinarima,heraldicarima i istoricarma. Zasto? Zadatak komisije je bio da uradi knjigu standarda za grb (pogledajte na internetu sta je to knjiga grafickih stanadarda), a ne da radikalno promeni njegov izgled.
Zao mi je sto se gospodin Grujic malo zaneo i sto je dao orlu licni pecat, ne razmisljajuci o mogucim reperkusijama. Kao kada presolite jelo.
2.Sta to znaci biti "kroacijonista"? Izvini ja sam vaspitan da moje dvoriste bude cisto i uredno,ocisceno od kukolja i korova, a preko plota pogledam kada komsiji ustreba pomoc. Nisam vaspitavan da mrzim jer to nije u duhu moje Pravoslavne vere.
3.Malo vise tolerancije i strpljenja i svaki problem se da resiti. U sustini problemi postoje da bi se resavali. Trenutno je novi grb problematican, ali verujem da ce se naci daleko bolje resenje.
4.Nemojte tako teske reci trositi na nesto tako dragoceno sto su nam preci zavestali.Pola Srbije je kosti ostavilo pod tim slavnim grbom i barjakom.
5.Zamislite kako bi ste se vi osecali da vam neko preko noci promeni prezime, jer toboze nije u duhu moderne percepcije sveta oko vas.Ili recimo da Srbije vise nije Srbija, nego recimo Silbija ili Sulbejica. Mozda ce nekom zazvucati lepse, ali to nije to. Barem nismo, bogu hvala, od juce pa da izmisljamo znamenja i imena za zajednicku nam kucu.
Ah, da ne zaboravim kao sto rece neko pre mene, nemojte kuditi Krala, jer cesto su ljudi koji nisu srpskog porekla ili pravoslavne vere ucinili za ovu zemlju nego sve "patrijote" sa "j" zajedno. Od Vajferta, Rajsa, Krala, pa sve do Mese , Andrica i Iv An Prentis (Eve Ann Prentice) o kojoj Srbija malo zna a zaduzila nas je kao niko do sada. Nema ni ulicu u Beogradu, nema ni pomen, a umrla je prerano od bolesti izazvane radioaktivnom bombom radeci i braneci cast i profesiju. Volela nas je vise nego sto mi volimo sami sebe.Za takve junake i velicine u nasim srcima cesto nema mesta samo jer im se prezime ne zavrsava na ic.
http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/obituaries/article2546365.ece
Hvala gospodinu Homenu, Predsedniku Tadicu i B92 na borbi za ocuvanje identiteta Srpskog naroda. Vratimo stari grb i zakopajmo mrznju zauvek!

Milos

pre 13 godina

Ako jos jednom cujem rec "ognjilo" u kontekstu simbola na nasem grbu, i to iz usta samozvanih heraldicara, odlepicu majke mi. U pitanju su ocila. Ognjilo je suvo, istrulelo (ugnjilo, od toga rec, ne od oganj) drvo, u njega se hvata iskra koju od kremena odbije ocilo.
Za samozvane heraldicare, evo kratkog uputstva za pravljenje vatre: ocilom (metalni predmet moguce slican onom koji se nalazi na nasem grbu, ali moze i drugih oblika) se udara u kremen (kamen) pri cemu iskacu varnice. Te varnice slecu na ognjilo (ili ti trud, dakle suvo drvo koje se lako zapali), koje se posle stavlja medju sitne suve cepke drveta i duva dok se ne proizvede plamen.
Moguce je da zbunjenost nasih samozvanih heraldicara potice od zbog slicnosti sa ruskom recju ognjivo. Inace na ruskom ognjivo je kremen, dakle veze nema sa ocilom.

Sotir

pre 13 godina

Ovo je važna pobeda srpskog građanskog društva.Bravo gospodine ministre i svaka čast na odlučnosti i hrabrosti da istupite u odbranu građanskih vrednosti Srbije!

cekajuci na Deda Mraza

pre 13 godina

Uopste nisam bio upoznat sa problemom oko grba, cak ni da je promenjen, a onda sam se preko vesti i komentara, jos od pre nekoliko nedelja i meseci, upoznao sa temom i shvatio o cemu se ovde radi.
I - Vlada je zelela, da drzavni grb bude standardizovan (trebalo bi da vecina shvata sta to znaci) i taj posao je poverila, a kome bi grugom, Drustvu heraldicara Srbije.
- standardizacija je: http://www.pks.rs/PrivredauSrbiji/Kvalitet/Standardizacija/tabid/2309/language/sr-Cyrl-CS/Default.aspx
Najkrace receno, to znaci, da se precizira svaki detalj na POSTOJECEM, Ustavom i Zakonom, utvrdjenom Grbu Rep. Srbije, i sve vezano za njega. Precizno je trebalo da se opise sve, od samog crteza grba, medjusobnog odnosa figura na njemu, izgleda i velicine svakog, i najmanjeg detalja, svake tackice i crtice, debljine linija na njemu, preko nijansi boja koje ce biti koristene, zatim, taj isti Grb, predstavljen u 3D verziji ... itd. Jednom reciju, standard bi bio toliko precizan, da neko, ko nikada nije video drzavni grb Srbije, moga bi da ga uradi, nacrta, comp. predstavi, 3D izgravira i sl!
II - Drustvo heraldicara Srbije se prihvatilo pisla, ali sta su oni zapravo uradili!? Oni su na (treba li i da pominjem) POSTOJECEM, Ustavnom i Zakonom utvrdjenom Grbu Rep. Srbije, promenili sam crtez grba. Tim promenama, to je prestao da bude drzavni grb! Nisu smeli da promene, ni broj, ni polozaj i jednog pera u krilima orlova, sto bi za laike bilo jos i neprepoznatljivo, a ne ovolike izmene da urade! To je kljucni momenat ovog problema!!! Drugi je segment ove price (sustinski nebitan), zbog cega su te promene uradjene, bas, na taj nacin, kada su uzeli resenje za kljunove, sa Nedicevog fasistickog grba. I to, da li je novi lepsi, ili nije ... to jednostavno nije, ni po Ustavu, ni po Zakonu, Grb Rep. Srbije!
Zakljucak:
- Vlada je imala poverenja u DHS, posebno u g-dina Acovica (koji je, to treba podsetiti, i nacrtao grb, identican po uzoru na Karlov iz 1882.g, i takav, prvo Uredbom, a zastim i Ustavom i Zakonom postao Grb Srbije), da ce posao biti odradjen, odnosno, da ce biti uradjen graficki standard POSTOJECEG grba. Ne proveravajuci, sta su ustvari glasali na vladi, doneli su Uredbu, kojom je Srbija dobila potpuno novi grb. Vec sledecih dana se uvidela greska, ali "carska se postuje".
- Resenje je u suspenziji Uredbe od 11.11.2010. godine, a posao oko standardizacije Ustavnog Grba Republike Srbije, (po Acovicevom crtezu, koji je radio na osnovu Krolovog crteza iz 1882.g) poveriti bilo kojoj firmi, koja se bavi grafickim dizajnom. Tu bi Predsednik Tadic mogao da odigra odlucujucu ulogu, (kad vec Cvetkovic ne reaguje) da Uredbu proglasi neustavnom, sto bi bilo dovoljno sa nastavak standardizacije Grba.

Marko Maljković

pre 13 godina

Ovo je još jedna tipična zamena teza, ali ni to vam neće uspeti. Vi pokušavate da braniti nešto što se ničim ne može odbraniti. Sad iznosite tezu da se narod treba pitati. Slažem se u potpunosti.

Samo imam jedno pitanje. Jeste malo pitanje, ali baš važno. Ako je Acoviću, Grujiću i ostalim samozvanim "heraldičarima" iz jednog udruženja gradjana toliko stalo do mišljenja naroda, što se nisu ni jedan jedini put konsultovali sa tim narodom kad su promenili izgled državnog grba ove zemlje?

Sad im je važno mišljenje naroda, a tad su javno i arogantno potcenjivali taj isti narod, govoreći da narod ne zna o tome ništa, i da se "struka" i "nauka" trebaju pitati.

Toliko je arhitekti (jer je po struci arhitekta, a ne heraldičar) Acoviću i njegovim prijateljima iz udruženja gradjana "Beli orao" stalo do heraldičke "struke" i "nauke", da su angažovali profesora engleskog jezika (jer je po struci filolog, a ne heraldičar) Grujića da redizajnira grb koji je ostao skoro netaknut od 1882. godine do sada.

Na svom sajtu, pomenuti profesor engleskog jezika kaže sledeće za sebe: "Od 2000. se interesujem za heraldiku i veksilologiju, u prvih nekoliko godina samo pasivno, a od 2004. i vrlo aktivno".

I ja se interesujem za engleski jezik, ali pošto sam završio istoriju, tj. filozofski, a ne filološki fakultet, nikad mi ne bi dali da predajem engleski u pančevačkoj srednjoj školi gde radi pomenuti profesor engleskog jezika.

Ali su zato bez razmišljanja Acović i ostali ljubitelji heraldike dali profesoru engleskog jezika koji se "interesuje" za heraldiku (i to "vrlo aktivno"), da po svom ukusu i nahodjenju prepravlja grb koji je nacrtao austrijski dvorski heraldičar Ernst Kral (po narudžbini i odobrenju kralja Milana i Stojana Novakovića).

Neću uopšte da ulazim u raspravu o tome koji je izgled grba "srpskiji". To su šovinističke rasprave. Samo mogu da vam kažem sa 100% sigurnošću da ne postoji nijedan iole pouzdani izvor o stvarnom izgledu srednjovekovnog srpskog grba.

Car Dušan nije hteo da samo bude car Srbije, a i nije bio, nego se krunisao za cara Srba i Grka, jer je hteo da vlada Vizantijom, a ne nekom malom srpskom državom na brdovitom Balkanu. Simboli njegovog carstva su, u skladu sa njegovom vizijom o velikom carstvu, preuzeti od tadašnjih romanizovanih Grka, tj. Vizantije, a to su pre svega ocila i dvoglavi orao.

Niko od pomenutih velikih "heraldičara" (filologa, arhitekti, itd.) se nije setio da pita narod, a sad hoće. Smeta vam što Homen hoće da promeni grb uredbom. To je čista laž. On hoće da ukine uredbu kojom je uveden ovaj nakaradni novi izgled grba. I tu grešite.

Nije smetalo "heraldičarima" kad je doneta uredba po njihovoj želji, niti ih je uopšte interesovao glas naroda, a sad bi da se narod pita. Oni kojima nikad nije stalo do mišljenja naroda, koji sebe smatraju iznad mišljenja tog naroda, sad bi da se narod pita. Lepo.

Po sopstvenom priznanju na svom sajtu, Grujić je bio inspirisan "opštim duhom" i "vrhunskom stilizacijom" fašističkog amblema Vlade kvislinga i nacističkog saradnika Milana Nedića iz II. svetskog rata. "Papagajski" kljun o kome je toliko bilo reči, nikako ne može da bude "srpskiji" od Kralovog rešenja, jer se takav izgleda kljuna ne javlja ni na jednom srpskom grbu od dolaska Srba na Balkan do danas, osim na fašističkom amblemu kvislinga Milana Nedića i njegove Vlade (pogledajte sliku kovanog novca "Nedićeve Srbije" na Grujićevom sajtu, pa će vam biti jasno odakle mu inspiracija za novi izgleda državnog grba).

Ovo nije samovolja Slobodana Homena, nego jedna inicijativa da se ispravi samovolja" heraldičara koji su se malo kasno setili da se narod treba pitati.

Vojvoda od Edinburga

pre 13 godina

Koliko polemike oko neznatnih promena na grbu zemlje u kojoj 85 procenata stanovništva živi na ivici egzistencije!!!

Sotir

pre 13 godina

Ovo je važna pobeda srpskog građanskog društva.Bravo gospodine ministre i svaka čast na odlučnosti i hrabrosti da istupite u odbranu građanskih vrednosti Srbije!

grbavi

pre 13 godina

au al se ovde zakuvalo niko ne kaze shta NE VALJA samo da ne treba menjati ili da treba
lichno mislim da su se crveni dobro ufonjali promene

ivan

pre 13 godina

U potpunosti se slazem da treba sacuvati tradiciju a pogotovo grb kao olicenje drzave Srbije. Nisam neki strucnjak ali ovo su kozmeticke promene da bi neko oprao pare tj. da bi neko iz budzeta uzeo nesto para... Bolje da su zaposlili troje mladih slikara da poskidaju one portrete u skupstini i da naslikaju par slika...
Da ne pricamo o tome, ako bi se usvojio ovaj novi kvazi grb, moralo bi da se menja sve ono gde se nas grb nalazi, a to definitivno za neke ljude nista ne kosta!!! Pametnije bi bilo za te pare uloze u decentralizaciju i infrastrukturu u unutrasnjosti kao se ne bi nasa drzava svela na Beogradski pasaluk, ako vec nije to...

skoci pa reci HOP

pre 13 godina

Dok se Srbi iz bosne i crne gore dogovore sta im naj vise pase,kakav orao da li papagajski,sa krunom nakicen brilijantima i dijamantima,da mi vratimo srbiji petokraku,pa kad se oni dogovore i vrate monarhij, tad mogu da nakelje kavu krunu hoce.
Svojoj deci i unucima zelim da ostavim gradjansko drustvo, a ne klerikalnu i apsolutisticku.Kad porastu i kad geknem nek se samo opredeljuju.
Ovo svi postali ko babe bogomoljke sto se priklanjaju bogu pred smrt.
U crkvu se samo ulazi dva puta,po dolasku na ovaj svet i po odlasku.
Takodje mora da se skrene paznja na cinjenicu koja pokusava uporno da se zataska od SPC i zagovornika klerikalizma:
U vreme prvog svetskog rata, ogroman broj srba je proteran u konc logore,tadasnje carske rusije, mnogi su pobijeni,a mnogima se gubi svaki trag.Nisu hteli ni da ih hrane ni da ih oblace.Bilo je naj strozije zabranjeno da se govori protiv kralja.I to na extremno brutalniji nacin od Komunizma.
Treba li ponovo srbiji tako nesto?
Dugo je bila kruna otsutna, pa su stigli sa novim pricama o ludilu i blagostanju,ali starci kulaci zanju sta je bilo i kako je bilo

Ана

pre 13 godina

''Ognjilo je suvo, istrulelo (ugnjilo, od toga rec, ne od oganj) drvo, u njega se hvata iskra koju od kremena odbije ocilo.''
Надасве, занимљива етимологија...вероватно ''огањ'' и ''огњиште'' следе из угњило, труло. Баш као и ''нагон'', она ватра у нама, што нас покреће.

Zoran

pre 13 godina

Mislim da je sekretar Homen iskren u svojoj nameri, za razliku od ministra Sutanovca koji je vec "okitio" svoj sajt sa ****** papagajima.
Molim vas da nas ne zamajavate, vec uklonite ovo strasilo na smetliste istorije. Koliko cete sada da ukidate ovu skandaloznu odluku?
Doneli ste je ocas posla, preko noci, u potaji, a trebace vam meseci ili godine da je ukinete.
Posle nemojte da se pitate kako ste spali sa 33% na 24% glasova.

kraj price

pre 13 godina

УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Члан 7.
Република Србија има свој грб, заставу и химну.
Грб Републике Србије се користи као Велики грб и као Мали грб.
Застава Републике Србије постоји и користи се као Народна застава и као Државна застава.
Химна Републике Србије јесте свечана песма "Боже правде".
Изглед и употреба грба, заставе и химне, уређују се законом.

З А К О Н
О ИЗГЛЕДУ И УПОТРЕБИ ГРБА, ЗАСТАВЕ И ХИМНЕ
РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Изворник
Члан 9.
Изворник Великог и Малог грба, изворник заставе Републике Србије и
нотни запис химне Републике Србије утврђује Влада.
Изворник Великог и Малог грба и изворник заставе Републике Србије и
мелодијско-тонски запис химне Републике Србије чувају се у Генералном
секретаријату Владе.
II. ИЗГЛЕД И УПОТРЕБА ГРБА
Велики и Мали грб
Члан 10.
Грб Републике Србије јесте грб утврђен Законом о грбу Краљевине
Србије од 16. јуна 1882. године и користи се као Велики грб и као Мали грб.

Sta jos ovde nije jasno?
IZGLED grba mora biti identican onom iz 1882. godine.
IZVORNIK je papir, na kojem je danasnji crtez grba, koji je vlada utvrdila, i sa njim bila saglasna i odobrila ga, kao identican onom iz 1882. god, jos pred Uredbu o grbu 2004. god. i taj se izvornik cuva u Generalnom sekretarijatu Vlade.
To je materijalni obrazac, ili sablon, nazovomo ga kako god, po kojem su napravljene svi grbovi, svih velicina. Tako je i sa zastavom i sa papirom, na kojem su zapisane note himne, kako se izvorno, jedino ispravno i precizno, ona izvodi.
Zakon jeste prekrsen, Homen je u pravu, jer izgled Grujicevog novog grba ne odgovara izgledu " грбу Краљевине Србије од 16. јуна 1882. године" (kako nalaze zakon), pa tako ni njegov crtez, koji je bio na vladi na razmatranju kao predlog novog grba, nije ni mogao da postane izvornik, koji bi se cuvao u Generalnom sekretarijatu Vlade!

пс-

pre 13 godina

ЖИВЕЛА СРБИЈА!
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/Coat_of_arms_of_Serbia_small_%282004_-_2010%29.svg
Једино могући Грб Републике Србије је овај!
Овај грб јесте грб утврђен Законом о грбу Краљевине Србије од 16. јуна 1882. године, а пошто једино он задовољава тај услов (ЗоУГЅХ члан:10), он је ИЗВОРНИК (ЗоУГЅХ члан:9).
С` обѕиром да и закон о грбу Краљебине Србије од 16. јуна 1882. године, има свој иѕворник, а то је цртеж грба Карл Ернеста, влада Србије нема простора да мења иѕворник у важећем Закону о изгледу и употреби грба, заставе и химне.
Није јасно, због чега влада Србије толико оклева да повуче своју Уредбу, којом је променила изворник, односно изглед грба Србије (1882.-1918.г и 2004.-2010.г), када је више него јасно, да је тиме прекршила закон, јер овај (по Уредби важећи) Грујичев грб, није онај, који је утврђен Законом о грбу Краљевине Србије од 16. јуна 1882. године!?

Marko Maljković

pre 13 godina

@U čemu je problem?!

Ja mislim da se ovo pitanje stvarno mora jednom i za sva vremena rešiti, i misli da će ovaj moj komentar da konačno stavi tačku na ovu raspravu, pa molim moderatora ovog sajta da ga objavi. Posebno vas molim da ovo objavite, jer je ovaj komentar moj direktni odgovor na pitanje, odnosno izazov koji je meni postavljen.

Kao istoričar, po obrazovanju i zanimanju, ja sam na ovom sajtu više puta komentarisao da je novo rešenje za izgled grba Srbije (autorski rada profesora engleskog jezika Ljubodraga Grujića iz Pančeva) uradjeno po uzoru na amblem fašističke Vlade kvislinga i nacističkog saradnika Milana Nedića iz vremena II. svetskog rata.

Neki elementi Grujićevog rešenja, a naročito takozvani "papagajski" kljunovi na dvoglavom orlu, su jedinstveni i nikada pre toga vidjeni, tako da se ne mogu nigde naći u istoriji srpske heraldike, osim na Nedićevom amblemu.

Svi koji podržavaju novi izgled grba tvrde da je on uradjen po uzoru na srpsku heraldičku tradiciju, ali ne mogu da navedu nijedan primer sličnog izgleda grba, a da se ne radi o Nedićevom amblemu.

Konačno su se počeli javljati neki koji tvrde da je isti takav "papagajski" kljun postojao na grbu Kraljevine Jugoslavije. Ove iste osobe se pozivaju na Vidovdanski ustav koji je donet 1921. godine, i koji reguliše izgled grba.

Oni tvrde da je Nedićeva Vlada prosto prekopirala taj raniji jugoslovenski kraljevski grb, pa i izgled kljunova na njemu.

Ovo je apsolutno netačno, kao i sve ostalo što je navedeno od strane obožavaoca Grujićevog rešenja.

Ako mi ne verujete, slobodno pogledajte sledeći link na državnoj internet prezentaciji Arhiva Jugoslavije, gde se inače nalaze 100% originalni uzorci svih grbova naše države kroz savremenu istoriju: http://www.arhivyu.gov.rs/active/sr-latin/home/glavna_navigacija/leksikon_jugoslavije/drzavni_simboli/grb.html

Jasno se kao dan vidi na slici grba Kraljevine Jugoslavije iz Arhiva Jugoslavije da je taj grb, po izgledu, bio 100% identičan grbu Kraljevine Srbije, osim što je promenjena kruna (tj. skinuta kruna Obrenovića i stavljena kruna Karadjordjevića), i što su dodata nacionalni simbola Hrvatske i Slovenije, pored postojećeg simbola Srbije, na umetnutom štitu u sredini.

Takodje piše na sajtu Arhiva Jugoslavije (a i vidi se na gore pomenutoj slici) da je grb Kraljevine Jugoslavije uradjen po ugledu na raniji grb Kraljevine Srbije iz 1882. godine (autorski rad Stojana Novakovića i Ernsta Krala).

Na grbu Kraljevine Jugoslavije nikada nisu bili "papagajski" kljunovi, niti je taj grb uopšte uneo promene u osnovni izgled grba Kraljevine Srbije iz 1882., a posebno nije menjan izgled dvoglavog belog orla.

Taj orao na jugoslovenskom kraljevskom grbu je potpuno isti kao na srpskom kraljevskom grbu iz 1882., a tako je izgledao orao i na grbu Republike Srbije (od 2004. godine), sve dok neki samoproklamovani "heraldičari" nisu promenili taj izgled u novembru prošle godine.

Jedino je državni simbol Srbije izgledao ovako kako izgleda danas onda kad je Srbija bila pod okupacijom i fašističkom upravom.

Jedini koji su ikada promenili izgled grba Srbije od 1882. do danas su bili:
1. nemački fašistički okupatori i njihovi domaći saradnici za vreme II. svetskog rata;
2. komunistička vlast od 1945.;
3. Grujić i Acović.

Ako mi ne verujete, pogledajte ovaj link gde se nalazi slika kovanog novca iz "Nedićeve Srbije", pa sami uporedite izgled dvoglavog orla na njemu sa izgledom dvoglavog orla iz Grujićevog rešenja: http://www.limundo.com/originalslika-785306.jpg

Heraldika je pomoćna nauka istorije, a ja sam istoričar. Nisam jedini, ali Acović (arhitekta), Grujić (filolog) i ostali branioci novog izgleda grba nisu istoričari uopšte.

Oni su zaljubljenici u heraldiku, što je uredu, ali nije uredu da oni sebi daju za pravo da menjaju izgled grba koji nije menjan od 1882. godine, a posebno im ne daje pravo da vraćaju izgled grba fašističke marionetske tvorevine koja se zvala "Nedićeva Srbija".

ps-

pre 13 godina

@(ventilator, 18. mart 2011 20:44)
Po vazecem, Zakonu o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne, TACNO, Karl Ernest jeste jaci od Vlade Srbije, jer u zakonu (clan 10) jasno i precizno pise "Грб Републике Србије JESTE грб утврђен Законом о грбу Краљевине Србије од 16. јуна 1882. године и користи се као Велики грб и као Мали грб.", a taj grb je nacrtao Ernest Karl! Vlada da bi promenila grb Srbije, mora da menja zakon (odnosno taj - "clan 10"), a zakoni se menjaju u Skupstini Srbije!
I tu nije kraj!
Zbog preosetljivosti uredjenja ove oblasti, izgled i upotrebu grba, zastave i himne, uredjuje i Ustav Republike Srbije (clan 7: "... Изглед и употреба грба, заставе и химне, уређују се ЗАКОНОМ.", znaci ne Uredbom).
Vlada je u ovoj oblasti nemocna, ako zeli da postuje Ustav i vazeci zakon, jer prosto nema zakonskog osnova, da Uredbom menja grb!

Obraz prestonice mora biti cist!

pre 13 godina

Meni jedna sitnica uzasno smeta. Pokusavam da metodom dedukcije zakljucim ko iz vlade stoji iza ovog novog papagajskog nakaznog resenja. Na sednici kojom je predsedavao Dacic, je usvojena sporna uredba. Ali Dacic je iskreno protiv ovog resenja, kao i Homen i Sutanovac. Dinkic, Rasim, Ljajic, Kalanovic, Ugljanin...pa sve do Cvetkovica niko ne slovi za nekog ko bi imao politicku moc i ekonomski uticaj da sprovede nesto ovako naopako. Nije ni Petrovic. Dakle osoba izvan vlade sa jakim finansijskim i politickim uticajem. Predsednik Tadic, hmm... apsolutno ne!!!
Ostaje samo jedna osoba koja mudro cuti po ovom pitanju. Dragan Djilas!!!
Otkad to su sve baze gradske cistoce dobile nove papagajske zastave?
Pre toga mu nije bilo bitno sto ih tamo nema, a sada na svakom gradskom preduzecu papagaji? Zasatva grada Beograda i fasisticka papagajska zastava jedna pored druge!!!
Gospodine Djilas, Beograd je mala varosica i sve se pre ili kasnije sazna!

dovidjenja

pre 13 godina

Definitivno cu DS kazniti zvog ovog menjanja grba - moj glas na sledećim izborima, neče dobiti!!! (+3 glasa)
Više je nego jasno, da je ovom promenom grba, prekršen, i Zakon i da se ustvari, na mala vrata, zakulisno, zeli implementirati Nedićev, fašistički grb.
U tome, neću učestvovati!
Ako je srpski "domaćin" (kakve li koincidencije u prezimenu) Dragiša Cvetković, predratnu Jugoslaviju, mogao da gurne Hitleru u zagrljaj, a armijski general Jugoslovenske Bojske, Milan Nedic, postane otvoreni saradnik nacista, sta više - predsednik okupacione vlade, zašto bih blagonaklono gledao na ovaj potez aktuelne vlade Srbije (o protupravnoj promeni grba i proglašenju Nedicevog grba, za grb Srbije) i verovao Mirku Cvetkovicu, da su mu namere ciste, a da ni on, ni DS - NE REAGUJU?
Tablice sa novim grbom se već prave, zastave, pečati, obeležja, a Cvetkovic (Mirko), ćuti. Ćuti i predsednik Tadić. Uredu, ali ...
Hvala, ali bez mene!

Psiholog

pre 13 godina

@arhont tribala
Pobogu covece, da li mislite da su ljudi koji posecuju sajt B92 budale?
Da li je ovo sajt Prestolonasledika i koji grb je na njemu?
http://www.royalfamily.org/index_cir.html
Zasto ni ne zele ove papagaje. zato sto ne valjaju i sto su uvredljivi!!!
Prestanite da pravite od Grujica mucenika.
Covek je za dva meseca devastirao vise od 120 godina srpske istorije.
A o nadmenosti Grujica i Acovica ne zelim da trosim reci.
Kada Acovic tvrdi da je grb isti jer je u skladu sa Ustavom i Zakonom Republike Srbije gde se blazonom definise njegov izgled, a da je ovo samo graficka interpretacija, to na dovodi do sledeceg primera:
Acovic je covek u poznim godinama, sa sedom kosom i kozijom bradom
to nas navodi na sledece razmisljanje:
Ko je na slici Acovic?
1.http://justiceiro.smugmug.com/Travel-Photography/Central-Asia/Uzbekistan/IMG6287-01/113528920_TssSv-M.jpg
2.http://cdn.wn.com/pd/8f/ce/e488a971ae7e4d7e4f7e27288b40_grande.jpg
3.http://zoran-veljovic.com/blog/wp-content/uploads/2008/09/dragomir-acovic.jpg
Svi mogu da budu Acovic jer je nase tvrdjenje tacno, a izgled svakog muskarca je u skladu sa datim opisom. Ostalo je stvar interpretacije. dakle po Acovicu sva trojca su Acovic. U sali je uvek pola istine!
Vratite stari grb!!!

free life

pre 13 godina

Prekrseni su:
Ustav Rep. Srbije, clan 7
i
Zakon o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Rep. Srbije, clan 4, 9 i 2, a posebno, najdirektnije clan 10!


УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Грб, застава и химна

Члан 7.

Република Србија има свој грб, заставу и химну.
Грб Републике Србије се користи као Велики грб и као Мали грб.
Застава Републике Србије постоји и користи се као Народна застава и као Државна застава.
Химна Републике Србије јесте свечана песма "Боже правде".
Изглед и употреба грба, заставе и химне, уређују се законом.


З А К О Н
О ИЗГЛЕДУ И УПОТРЕБИ ГРБА, ЗАСТАВЕ И ХИМНЕ
РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ
Предмет закона
Члан 1.
Овим законом уређују се изглед и употреба грба, заставе и химне
Републике Србије.
Представљање Републике Србије
Члан 2.
Грбом, заставом и химном Републике Србије представља се Република
Србија и изражава припадност Републици Србији.
Грб, застава и химна Републике Србије могу се употребљавати само у
облику и са садржином који су утврђени Уставом Републике Србије и овим
законом.

Ограничења приликом употребе грба и заставе
Републике Србије
Члан 4.
На заставу и у грб Републике Србије не може се ништа исписати,
односно уписати, нити се они могу мењати.

Изворник
Члан 9.
Изворник Великог и Малог грба, изворник заставе Републике Србије и
нотни запис химне Републике Србије утврђује Влада.
Изворник Великог и Малог грба и изворник заставе Републике Србије и
мелодијско-тонски запис химне Републике Србије чувају се у Генералном
секретаријату Владе.
II. ИЗГЛЕД И УПОТРЕБА ГРБА
Велики и Мали грб
Члан 10.
Грб Републике Србије јесте грб утврђен Законом о грбу Краљевине
Србије од 16. јуна 1882. године и користи се као Велики грб и као Мали грб.

V. ОВЛАШЋЕЊА ЗА ДОНОШЕЊЕ ПРОПИСА
Овлашћење за Владу
Члан 39.
Влада прописује ближе критеријуме, начин и услове за извођење химне
Републике Србије.
Овлашћења за надлежне министре
Члан 40.
Ближе прописе о начину употребе химне, грба и заставе Републике
Србије доносе:
1) министар надлежан за одбрану – о њиховој употреби у Војсци
Србије;
2) министар надлежан за унутрашње послове, у споразуму са
министром надлежним за одбрану – за одређене објекте на граници Републике
Србије и друге објекте у Републици Србији у близини границе;
3) министар надлежан за спољне послове – за дипломатска и
конзуларна представништва Републике Србије у иностранству и за званичне
документе Министарства спољних послова (пуномоћја, корице за закључивање
међународних уговора, ратификациони инструменти и сл.);
4) министар надлежан за саобраћај – за ваздухоплове, бродове или
друге плoвне објекте, ради означавања њихове државне припадности
Републици Србији.
VI. КАЗНЕНЕ ОДРЕДБЕ
Прекршаји
Члан 41.
Новчаном казном од 50.000 до 500.000 динара казниће се за прекршај
правно лице:
1) ако употреби заставу, химну или грб Републике Србије у облику или
са садржином или мелодијом који нису утврђени Уставом Републике Србије или
законом (члан 2. став 2. овог закона)

O cemu se ovde zapravo radi?
Uredbom je prekrsen, i zakon i Ustav ove zemlje. Vlada je po vazecem zakonu prekrsila clan 10 Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne, a time i clan 7 Ustava.
To znaci, da je i Grujucev grb NEUSTAVAN i da sto pre, neodlozno, treba prekinuti ovu lakrdiju!
Po Ustavu ove zemlje, a na osnovu zakona, jedino vazeci Grb Republike Srbije je ovaj:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small_(2004_-_2010).svg

Marko Maljković

pre 13 godina

@Suri Orao i arhont Tribala

Molim moderatora ovog foruma da pusti ovaj kratak komentar, jer sam više puta lično napadnut od strane drugih komentatora na ovom sajtu.

Pošto uporno hoćete da odbranite ovo rešenje za izgled grba Srbije, vredjajući mene i napadajući moje znanje, ja se opet moram javiti da Vas ispravim o činjenicama u vezi ovog slučaja.

Grb Kraljevine Jugoslavije, odnosno Kraljevine SHS, je bio isti kao grb Kraljevine Srbije. Jedina razlika je bila u kruni (koristila se kruna Karadjordjevića na jugoslovenskom grbu, a kruna Obrenovića je bila na srpskom grbu) i dodati su simboli hrvatskog i slovenačkog naroda na umetnuti štit. Izgled belog dvoglavog orla je ostao potpuno isti, a to je izgled koji postoji još od 1882. godine.

Kljun (koji se ovde često zove "papagajski") se ne javlja nikad i nigde u istoriji Srba, osim na amblemu "Nedićeve Srbije" i sada kod ovog novog rešenja za izgled grba Republike Srbije.

Sami gospodin Grujić na svom sajtu lepo objašnjava kako je Nedićev amblem uticao na njegov rad na našem grbu svojim "opštim duhom", da je Nedićev amblem predstavljao "znake promišljenosti" i "brilijantne stilizacije", da Nedićev amblem "makar je bio orao ponovo samo za kakvu-takvu državu Srbiju", te da ga mi, kao gradjani ove zemlje, "moramo krajnje ozbiljno i sa odredjenim pijetetom uzeti u obzir u stilsko-heraldičkom razmatranju državnog srpskog orla, ako smo patriote". To su njegove reči, ne moje, a ovo je link gde možete i da sami pročitate šta je napisao: http://www.ljubodraggrujic.com/my%20site/Srpski/etalon/o%20grbu%20srbije%20i%20radu%20na%20njemu.htm

I, da Vas pitam, koji je to grb Kraljevine Jugoslavije o kome pričate, koji je imao ove iste (95%) "papagajske" kljunove? Pokažite nam sliku. Ovo je link za sliku novca sa Nedićevim amblemom, a tu se jasno vidi kako izgleda "papagajski" kljun na tom amblemu -- isto kao kod rešenja gospodina Grujića: http://www.limundo.com/originalslika-785306.jpg

I ja nisam "tobožni" istoričar. Završio sam fiozofski fakultet i stekao to zvanje. Gde su Grujić (filolog), Acović (arhitekta) i Dikić (ekonomista i ljubitelj naučne fantastike) stekli svoje zvanje heraldičara? Nigde. To su amaterski zaljubljenici u heraldiku.

Samo da znate, heraldika se smatra pomoćnom granom istorije, a ja sam završio istoriju, a svi ostali "merodavni" koji o ovome pričaju nisu. Ovde su se javljali bukvalno svi, od ekonomista i filologa, do arhitekti i ljubitelja "Zvezdanih staza", a jedno im je zajedničko ovo: svi napadaju mene zato što sam istoričar (neko ko je studirao da bi mogao da se naučno i metodološki bavi ovakvim pitanjima), i ne dozvoljavam da se lažno predstavljaju i zamajavaju ovaj narod sa nekim pričama o "nauci" i "struci".

Niko ne odgovara na moje primedbe, niti je iko pokušao da objasni Grujićev hvalospev o Nedićevom fašističkom amblemu. Samo me napadate. Lepo od vas i hvala vam, ali ne menja činjenicu da niste stručni da o ovome pričate, da nemate argumente, i da je Grujićevo rešenje očigledno inspirisano Nedićevim fašističkim amblemom.

dosta vise lazi i obmana

pre 13 godina

@(Сури Орао, 17. mart 2011 18:55),
Posle svih skola obmana, kroz koji je ovaj narod prosao, od samopravnog - socijalzma - Broza, preko (svi na isti) kazan - socijalizma Milosevica, preko ovih danasnjih "doktora" za lazi i obmane, ovaj tvoj spin, i sa poredjenjem grbova i to oko Homena, deluju bledo i smerno, veruj mi!
Naravno, da ne pisem ovo (samo) tebi, jer sve ovo ti vec znas, pisem onoj neobavestenoj manjini, koja se ne bavi heraldikom (cak ni amaterski), koja bi mogla da ti poveruje.
"Ako laze koza, ne laze rog." - nar. poslovica
Za pocetak, otvorite ova dva linka, pa naismenicno klikcite na jednu, pa na drugu stranici, ne bi li ih uporedili:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small_(2004_-_2010).svg http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small.svg
a kada ih dobro pogledate, otvorite ovu stranicu,
http://i.ytimg.com/vi/yeuhiSyMh_I/0.jpg
pa sami odlucite na koji vise lici. Taj treci grb je Nedicev!
Ostaje jos samo jedan link da otvorite,
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_the_Kingdom_of_Yugoslavia.svg
pa uporedite sa svim prethodnim. To je Grb Kraljevine SHS, odnosno Kraljevine Jugoslavije, na kojem su orlovi identicni prvom grbu (2004.-2010.g.) i nemaju nikakve veze sa Nedicevim, ili Grujicevim (drugi link) grbom!
Razlike izmedju Krolovog iz 1882.g, grba Kraljevine Jugoslavije (sem nekoliko izmena na stitu) i dojucerasnje grba Srbije (2004.-2010.g) su neznatne i oni su u osnovi, heraldicni isti.
S druge strane, trenutno (Uredbom, ali ne i zakonom) vazeci, Grujicev grb i Nedicev iz vremena okupacije, heraldicki gledano, imaju neka bitna, samo za njih jedinstvena resenja: kljunovi, jezik, vratovi, izduzenost celog osnovnog stita, boje pozadine, koja je postala neka nijansa izmedju crvene i bordo itd.
Komentar o Homenu, koji je "jezivi kolekcionar", ne zasluzuju dalju raspravu, kao ni spin, da se on zalaze za rehabilitaciju nekog iz Nedicevog vremena ... Naprotiv! Izmedju ostalog, ovo je i njegova i borba svih nas, koji smo za vracanje istorijskog srpskog grba iz 1882. godine, a protiv profasistickog grba, koji je Uredbom trenutno u upotrebi!

6. Oktobar

pre 13 godina

Vlada samo neka nastavi da okleva po ovom pitanju, a rejting Demokratseke stranke i vlade paaaaaaaaaaaaaaaaaaaada vrtoglavom brzinom.
Svaki dan delic procenta vise, dok se u "Radnoj zeni" siju istorijski falcifikati.
Pa kada se setite da konacno ukinete skanadloznu uredbu i da konacno vratite stari grb, necete na nasu vasu zalost imati vise od 10% glasova (samo deo heraldicara, a fasisti ionako ne bi glasali za vas i da ste im kukasti krst stavili na grb).
Za sta sam se ja borio 10 godina? Za koga sam gutao suzavac 5 oktobra? Sasvim sigurno ne za likovne umetnike za tajkune sa dedinja.
Na svu srecu jos uvek nisu promenili izgled grba u bojankama, pa ima nade da barem deca budu mudrija od svojih roditelja.
http://www.bojanke.rs/bojanke/grb_srbije.gif

kraj price

pre 13 godina

On (Acovic) je to "sredjivanje", eventualno mogao da radi, na Krolovom crtezu iz 1882. godine, pre nego sto je taj crtez otisao na vladu 2004. godine. Tada je, nevezano za njegovo misljenje, vlada ustanovila, da taj crtez odgovara "grbu Kraljevine Srbije od 16. juna 1882. g." i on je postao IZVORNIK (u kasnijem, sada jos uvek vazecem zakonu), posle cega se (opet po vazecem zakonu) na njemu ne mogu raditi nikakve izmene. Cak ni vladinom uredbom se ne moze menjati, jer zakon to ne dozvoljava vladi.
Prakticno, svako "sredjivanje crteza", kako to naziva Acovic, identicno je izmeni, kao kada bi nekom palo na pamet, da na crtez dve kokoske postavi stit, sa petokrakom i 4 slova A (i to istakne kao Grb Rep. Srbije), obe korekcije su krsenje zakona, bez obzira, sto Acovic to pravo za sebe uzima, naizgled s pravom, jer je on, valjda, dobronamerni heraldicar, koji "sredjuje" grb, a ovi drugi ga, ocigledno, izlazu ruglu! To jednostavno nije njegov porodicni grb, da sa njim, svako malo, radi korekcije i "sredjivanje"!
Zakon je precizan, kakav je IZGLED grba (clan-10) i sta je IZVORNIK (http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small_(2004_-_2010).svg)!
Da bi se promenio grb Srbije, neophodno je promeniti postojeci zakon.

Petar

pre 13 godina

@arhont tribal
1.Niste odgovorili na konstataciju citalaca apropo grba Prestolonaslednika, a na to pitanje nisu odgovorili ni Grujic, niti Acovic. Zasto Prestolonaslednik i dalje koristi stari grb?
Znaci narod je neuk i bahat sto nece papagaje, a Prestolonaslednik je mudar sto hoce da zadrzi stari grb. Gle cuda, ali nesto tu nije kako treba.
2.Da li bi ste vi pristali da vam neko preko noci promeni prezime i da vas potom ubedjuje kako je to isto samo malo stilizovano?
3.Da li narodu sa takvom istorijom zapravo i treba turbo folk stilizacija?
4.Nije poenta Novakovicevog i Kralovog grba samo u njegovoj lepoti, vec u cinjenici da traje, da su ga koristile obe dinastije i da je obelezio jedno tragicno, ali epsko vreme srpske istorije. Ako krenemo sa prekrajanjem istorije, gde ce nas to odvesti.Zna se ko se u ovoj zemlji bavio prekrajanjem i falcifikovanjem istorije, vise od pola veka.
5.2004 kada je doneta preporuka o koriscenju grba Republike Srbije, Acovic je zborio kako je to jedini pravi grb Srbije. On danas spocitava Vladi Srbije da ne zna sta je potpisala pre cetiri meseca, a ni on sam nije svestan sta je govorio pre sest godina. Kako mu tada taj isti orao nije bio nesavrsen i privremen.
6.Moj brat zivi u inostranstvu i svake godine kupi barem 5-6 nasih zastava kao i drugih suvenira za svoje spanske kolege. Oni su odusevljeni lepotom naseg grba i zastave. Pre dva meseca (u januaru) je istim svojim kolegama (nisu heraldicari, vec inzenjeri, menadzeri i tehnicari), pokazao nas novi grb. Kada sam ga pitao kakva je reakcija, rekao mi je da ga je sramota, jer su se smejala sva tri sprata jedne male firme i da je ispao veca budala od onih koji su ovaj zlocin napravili.
6.Pokazite mi u srpskoj istoriji jedan jedini grb koji je imao ovako ruzno stilizovane papagajske kljunove i potpunu disproporciju krune u odnosu na grb.
7.U ulici Kralja Milana, nalazi se zaduzbina Vuka Karadzica (preko puta starog dvora). Pazljivo pogledajte grb.
8.Koiko vidim jasno se profilisu dve suprostavljene grpe. Na jednoj strani su za novi grb sve vodece stranke u Srbiji, vecina gradjana Srbije, istoricari, dizajneri, radnici, seljaci, likovni umetnici i deo heraldicara, a na suprot nnjima deo heraldicara i klerofasisticke organizacije. Pa da li mislite da tu nesto bas i nije kako treba?
9.Orao bez kontrole, smesno, ali je krik orla jasan, a ne papagaj koji ima jezik kameleona koji pokusava da nahvata muvu.
10 Te kako ih vi nazivate kokosije nogice sa kandzama su ocerupale jednu Austro-ugarsku i Nemacku. A ta kruna za koju tvrdite da nije dobra za suverinitet je uvecala teritoriju Srbije za 50%. Ovaj vas retardirani papagaj ce da pojede i ono malo sto je danas ostalo.
11. Mnogo mi se svidela sala @Psihologa u u moje ime srdacan pozdrav za duhovit pristup ovoj temi.

Psiholog

pre 13 godina

@arhont tribala
Da sta pazljivo procitali ono sto je gospodin Grujic postovao na svom sajtu, znali bi ste da je tom coveku daleko potrebniji psihijatar, nego psiholog. Pocevsi od biografije, pa sve do obrazlaganja svog "kapitalnog dela".
Dragi Gospodine Grujicu & CO, prosto nemam srca da vam saopstim da Hazburska monarhija vise ne postoji (znam da ce to biti veoma veliki sok za vas). Raskomadao je zauvek Novakovicev i Kralov orao.
I na kraju, kada ste toliki patriota, iskreno recite koliko je kostao taj vas patriotizam? Tj. koliko ste inkasirali od pretvaranja srpskog orla u papagaje?