Subota, 12.03.2011.

09:49

Japan: Eksplozija u nuklearki

U Japanu poginulo i nestalo 1.800 ljudi. Jutros jak naknadni zemljotres. U dve nuklearne elektrane vanredno stanje.

Izvor: B92

Japan: Eksplozija u nuklearki IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Tomicko

pre 13 godina

Unazad vise desetina godina u svetu je napravljeno dosta nuklearnih elektrana. I pored toga sto su projektovane sa posebnom paznjom, s'obzirom na prirodu njenog goriva, postoji dugogodisnje iskustvo u rukovanju i odrzavanju ovih elektrana. Greske i moguce havarije svedene su na minimum. Pre zemljotresa u Japanu, u svetu su zabelezena dva incidenta u nuklearnim elektranama.
Rec je o nuklearnoj elektrani na ostrvu Tri milje, SAD koji se desio 1979 godine. Tada je doslo do izlivanja manje kolicine radioaktivnog materijala u okvuru zgrade elektrane pri cemu osoblje koje obsluzuje reaktor nije ozraceno.
Incident u drugoj elektrani poprimio je dimenzije havarije. Rec je o elektrani u Cernobilu, tadasnji SSSR, danasnja Ukrajina. Reaktor je eksplodirao a radioaktivni otpad rasuo se po citavoj Evropi, sve do obala Italije i Francuske. Broj ozracenih, ljudi sa invaliditetima i poginulih nikad nije objavljen. Razlog eksplozije nije bila priroda nuklearne energije, vec isklucivo ljudski faktor; niz pogresno donesenih odluka i nestrucnog osoblja koje je u trenutku nesrece rukovalo elektranom.
Gledajuci iz domena energetike, nuklearne elektrane, i pored toga sto sa sobom nose rizik, predstavljaju pozeljan izvor elektricne energije. Za razliku od termoelektrana, ne zagrevaju okolinu niti stvaraju brda pepela. Jedna tona uranijuma daje energiju koja je jednaka energiji dobijenoj od nekoliko miliona uglja ili nekoliko miliona barela nafte. Ekonomski su vrlo prihvatljiv izvor elektricne energije. Jedino se nakon izvesnog vremena radioaktivno jezgo mora negde bezbedno odloziti. Da se 1986 godine dije desila nuklearna katastrofa u Cernobilu, nuklearne elektrane bi danas bile dominatni izvor elektricne energije. U Srbiji je, inace, na snazi dugogodisnji moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana.
Srbija je trenutno u losoj energetskoj situaciji. Elektrane koje imamo u sastavu EPS-a trenutno proizvode dovoljnu kolicinu elektricne energije za nase potrebe. Ne zaboravimo i da su neke termoelektrane koje su na Kosovu danas van distributivne mreze EPS-a, te da njihova proizvodnja ne ucestvuje u nasoj potrosnji.
Fabrike su najveci potrosac elektricne energije jedne drzave. Nase fabrike uglavnom ne rade, pa sve sto elektrane u sastavu EPS-a proizvedu, potrosi stanovnistvo. Sta ce se desiti kada fabrike sutra, nadam se, pocnu sa radom? Kako da dodjemo do dodatne energije? Veliki hidropotencijali su skoro iskorisceni, rezerve uglja su ogranicene a na nasim podrucjima nema prirodnog potencijala za geotermalne elektrane.
Neko je u komentarima pominjao iskoriscenje energije vetra, tj. izradnju vetrenjaca. Prvo, vetrogeneratore ima smisla graditi tamo gde u toku godine ima dosta vetra. To su obale mora, vrhovi planina i sl. Drugo, izgradnja vetrogeneratora nije ekonomski isplativa kao izgradnja nekih drugih vrsta elektrana. Potreban je dug vremenski period da bi se njihova izgradnja isplatila. Zato ih danas prave jako bogate zemlje (Nemacka je lider u ovom domenu).
Citajuci prethodne komentare ne mogu da shvatim zasto se gubi percepcija prilikom iznosenja stavova o nuklearnim elektranama s'obzirom da su ih pravili "Japanci". Koliko je meni poznato, Japan je zadesio zemljotres jako velike jacine. Rusile su se ili ostetile mnoge zgrade, objekti, mostovi,... Kako se moze ocekivati da se bas nista nece desiti jednom objektu, izlozenom ubitacnom zemljotresu, makar on bio u sastavu jedne elektrane. Pre bih rekao da su elektranu jako dobro isprojektovali, s'obzirom sta je ovih dana pretrpela.
Ja sam, licno, a verujem i vecina Vas, pristalica ekoloskih i obnovljih izvora elektricne energije. Pre bih voleo da cujem da ce se u skorije vreme u Srbiji graditi nova hidroelektrana, farma vetrogeneratora nego termoelektrana ili, pak nuklearna elektrana. Na zalost, potreba za elektricnom energijom iz dana u dan raste, a resursa koje mozemo iskoristiti za proizvodnju elektricne energije je sve manje.
Jednog dana verovatno cemo odluciti da se u nasoj blizini izradi nuklearna elektrana.

dacha

pre 13 godina

Zgrozena sam prizorima katastrofa(zemljotres,cunami,nuklearke)koje su pogodile Japan,ali sam zgadjena ponasanjem B.Tadica koji je,valjda,u soku sto ga je sve ovo zaobislo,odlucio da cuti.Sto rece Djindjic....ako vam se spava,spavajte!

spustam se na Vas nivo

pre 13 godina

Dok se narod u Japanu organizuje da sanira posledice zemljotresa, besposleni po Srbiji ce na internetu da iznose svoja nekompetentna misljenja.
Zbog Vas pozelim da ne postoje opcije komentara, jer nekad su javno govorili samo pametni, dok danas oni cute, jer ste javna komentarisanja potpuno obezvredili svojim misljenjima te vrste...
A sad i ja sa Vama...

Viper

pre 13 godina

Telegram u kojem se izražava solidarnost i saučešće jednostavno nije dovoljno. Dok su nam druge države pružale političku podršku i davale prazna obećanja, Japan je uvek radio na konkretnoj ekonomskoj pomoći i boljitku naših građana. Moramo poslati naše odlično medicinsko osoblje ili pomoć u nekom drugom vidu.

Markiza

pre 13 godina

@darmar

Kao i sve ostalo, ni voda u Srbiji koju pijes kao flasiranu nije ona iz "izvora". Jeftinije je kupiti precistace i prodavati cesmovacu kao Rosu, Vrnjci, Prolom i slicno. To se masnovno radi, a niko ne sme da se usudi da istrazi. Prevelik je ulog u igri...

Mistik

pre 13 godina

@nikola NS

To sto se desilo je posledica extremnog tektonskog poremecaja kome je Japan slicno kao i Kalifornija podlozan jer se nalazi bluzu ploca zemljine kore koje se stalno pomeraju. Danasnja tehnologija nuklearnih elektrana je, naravno da je rizik uvek prisutan kada je radijacija u pitanju, jako napredna i upravo to sto nije doslo do vece tragedije kao u Cernobilu u ovakvoj situaciji to potvrdjuje. I sama energetska strucna javnost zna da je nuklearna elektrana jedno od, minus su rizici, najefikasnijih resenja za energijom gladan region.

I jos samo da kazem da se nadam da je ova nasa vlada, takva kakva je, pomogla Japanu u ovoj izuzetno teskoj situaciji i da cini sve sto moze.

Nada

pre 13 godina

Iskreno saucesce svim porodicama. Uzas jedan.
Japan je jedna od retkih zemalja koj nam se uvek nasla kada je nama bilo tesko. Pomazu nas vec 11 godina. Priroda je cudo nista nije sigurno.

Boyya

pre 13 godina

Hoce li se ova nasa ****** vlada ikako oglasiti? Znaju da se gloze oko toga koji je grb "lepsi i stariji", ali da ucine nesto konkretno za nesrecni Japan koji je nama toliko dobra doneo u poslednje vreme - jok. Zahtevam, kao uzorni gradjanin ove zemlje koji priljezno placa sve poreze i glasa na svim izborima, da se MOMENTALNO uputi pomoc postradalim ljudima u Japanu i da se otvore svi moguci kanali (ziro-racuni, donacije putem SMS poruka) da se unesrecenima u najkracem roku pruzi ruka spasa.
Uzgred, da li bi mi neko od onih sto dvadeset i kusur mudraca koji nisu preporucili poruku o prosvecenim Japancima i zatucanim Srbima objasnio sta je u tom komentaru za toliku osudu?

Pera

pre 13 godina

Uprkos ovoj strašnoj katastrofi koja je zadesila Japan, zemlju koja je do sada donirala preko 200.000.000 evra Srbiji (kroz novac ili opremu), Javni servis građana Srbije je u subotu, 12. marta u udarnom terminu emitovao film o napadu na Perl Harbor. Valjda programskom šemom nije bio predvidjen zemljotres i cunami. Za ovakav bezobrazluk (nisam siguran da je slučajnost) trebalo bi da odgovaraju i direktor Televizije i urednik filmskog programa RTS-a.
Uvaženi i poštovani narode Japana, izvinjavam se zbog propusta u ime mnogih razumnih gradjana Srbije i zahvaljujem se na svemu što ste učinili za nas i što i dalje činite.

Drago

pre 13 godina

Ostatak sveta treba da pomogne i izgradi novi Japan jos napredniji i bolji, jer je bio i jeste spiritus movens sveukupnog razvoja korisnog za sebe i sav ostali svet

Ivan, Japan

pre 13 godina

Ako hocete da znate istinu sta se desava u Japanu, ne citajte CNN i ostale novine/stanice koje prenose isti materijal.

Ovo je link za Japanku drzavnu TV stanicu, koja prenosi naj novije i naj tacnije podatke.
http://www.ustream.tv/channel/nhk-world-tv

vladimir

pre 13 godina

@Miloš BG
Hvala ti u ime moje rodbine u Japanu, oni veoma cene tvoju volju da pomognes. Sto se tice srpskih vlasti, njihova nemoc da urade bilo sta sto bi izgledalo kao gest prijateljstva i dobre volje je odraz njihove profesionalnosti. Na svu srecu ovakva katastrofa se ne desava u Srbiji.

http://www.facebook.com/exploredogs

pre 13 godina

Pomozite besplatno Japanu! Dovoljno je da lajkujete ovu stranicu i za svaki lajk jedan dolar će biti uplaćen da bi se skupio novac za slanje spasilačkih pasa u Japan.

http://www.facebook.com/exploredogs

deda mraz ne postoji

pre 13 godina

STA RADE RRA I UDBA?

ONI NA RTS-U PUSTAJU PERL HARBUR!!!

ZAR MISLE DA NJIHOV AMBASADOR TO NE VIDI!!!

ZAFRKAVAJU SE SA NJIMA KADA IM JE NAJTEZE!

Autokrata

pre 13 godina

Eto tako i MNOGO GORE ce da izgleda planeta kad joj konacno dozlogrdimo. Zbrisace nas kao malo prasine sa rukava, i neka...Zao mi je Japanaca i svih koji zive na trusnim i potencijalno katastroficnim mestima.To je zivot na zici.Treba pomoci koliko mozemo.

filmar

pre 13 godina

A hajde ti strucnjak Zuki, navedi nam koji je taj nacin da se zaustavi sirenje radijacije ako je vec iscurio radiaktivni materijal? Kako to sprijeciti kontaminaciju zemljista i kako to uticati na atmosferske prilike da se sprijeci sirenje tim putem- slicno se desilo i u Cernobilu. Bilo bi dobro prelistati knjigu Fizika i biofizika pa se podsjetiti na kakav nacin se prostire radijacija.

Marija

pre 13 godina

Molim Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije da otvori ziro-racun za donacije Japanu.
Takodje Vas molim da hitno posaljete pomoc narodu Japana u skladu sa nasim mogucnostima.

Zuki

pre 13 godina

Nezanje je izvor straha a strah panike i pogresnih odluka.

Pametni uce i koriste znanje, kao npr. Japanci, a tupavi se boje i kriju od pomracenja Sunca, kao npr. Srbi.

Doticna nuklearka je izdrzala katastrofalni zemljotres, jedan od 5 najjacih ikada, i jos uvek postoje sanse da se spreci nuklearni incident znacajnijih razmera. Toliko o pozudanosti tehnologije.
Cak i da dodje do potpunog topljenja jezgra NE, evakuacijom stanovnitva i merama za zadrzavanje sirenja radijacije moguce je znatno minimizovati posledice. Ni Cernobil ne bi napravio toliko stete da su Sovjetske vlasti priznale odmah incident i reagovali na vreme i na pravi nacin.
Cak i u Cernobilu je zakazao ljudski faktor a ne tehnologija.

Ajd sad Srbi, trk u skloniste pre sledece kise, mozda je iz Japana.

darmar

pre 13 godina

Strani mediji javljaju da je jedan od najvećih problema PIJAĆA VODA!!! Srbija kao zemlja bogata vodom bi morala što pre da reaguje i ako ništa drugo bar pošalje velike količine flaširane vode naciji koja je toliko već učinila za nas i nastavlja da čini!

гром

pre 13 godina

Вау! Ужас. Јадни људи.
Ваљда ће им Бог помоћи.
Дај Боже да буде шта мање мртвих, шо мање штете. Страшно.

Stavros

pre 13 godina

Ma dajte bre sta vam je. Bio je zemljotres i ako dodje do curenja vece kolicine radiaktivnih materija sta ima veze? I ovako su ljude evakuisali. Koliko je toga iscurelo u ukrajni pre skoro 30 godina pa je bilo manje stete nego u srbiji kada bude miting "nedamo kosovo" A sad neki tu pricaju ako ne curi sto su ljudima delili jod? Pa sta da cekaju da curi pa onda da im posalju jod? To moze al u Srbiji. A sto se tice elektrane kod nas, pa ako ceo svet moze da ima takve elektrane samo pametni srbi nece da ih grade jer su opasne ako bude zemljotresa od 8,9? pa budimo realni ako takav zemljotres bude u Srbiji, pa 99% stanovnistva ce pre da umre od gladi i kriminala a ne od nuklearne reakcije. A pitajte japance koliko placaju struju a koliko je mi placamo? sigurno nece biti jeftinija ako stavimo vetrenjace kod nas nego u japanu sto imaju nuklearne elektrane.

Miloš BG

pre 13 godina

Ja sam lekar i želeo bih volonterski da se stavim na raspolaganje timu koji će Srbija poslati (?). Imam 28 godina, radim u hitnoj službi Gradske bolnice u Beogradu, zatražio sam i dobio slobodne dane bez problema.

Govorim tri strana jezika, nikad nisam bio u ovakvoj misiji, ne moram ni kao lekar da pomažem, mogu bilo šta. Imam dubok osećaj da je to ispravno da uradim.

Kotaktirao sam odeljenje MUP-a za vanredne situacije i za 1 min preko telefona nisu me ni saslušali. Ne znam drugi način.

Japan je zaslužio pomoć Srbije i kao građanin, anonimno, želim da je pružim. Kako?

papagaj

pre 13 godina

Ja bi samo zeleo da kazem da je stvarno tacno da ambasada Srbije radi normalno jer sada ne rade jer je subota tj vikend.Ne postoji razlog da rade preko vikenda ili prekovremeno kada je sve u redu.Ako ipak zovete ambasadu javice vam se domar koji popravlja vodu jer imaju curenje u ambasadi pa mozete da se posavetujete oko vodoinstalacija.

Jegulja

pre 13 godina

nasa drzava je MORA kako zna i ume (cak i po cenu da mi moramo malo da se "stisnemo") da pomogne japanu jer se radi o istinski prijateljskoj drzavi koja nam je poslala dosta pomoci narocito u poslednje vreme. dobro se dobrim vraca!!!

Dexter

pre 13 godina

Šta pričate .... Kakav Japan, Amerika, Srbija, .... Planeta je ugrožena! A mi još uvek razmišljamo o ultra-mega deterdžentima, dvorovima, farmama, kreditima, novim telefonima, ...

BOKI

pre 13 godina

(nikola NS, 12. mart 2011 10:52)

dragi nikola
japan je te nuklearke napravio tacno na mjestu gdje su se vec ranije na istom mjestu desavali slicni zemljotresi.
imas ti pametnije posla

sledi zataškavanje

pre 13 godina

Ako reaktor nije oštećen, i ako nema opasnosti, zašto onda lokalnom stanovništu dele doze joda koji štiti organizam prilikom izloženosti radijaciji?

Futog

pre 13 godina

Svim sredstvima blokirati gradnju nuklearke u Bugarskoj.
(Sasa, 12. mart 2011 13:22)


Ako si iz Beograda, bliza ti je nuklearna elektrana u Madjarskoj, a drugo ne mozemo mi da blokiramo gradnju elektrane u Bugarskoj, jer je to nije nasa drzava...

Dusan

pre 13 godina

Amerikanci misle da vlada Japana ne govori potpunu istinu. U ispustenoj pari su nadjeni tragovi sizijuma sto je znak da je pocelo topljenje goriva. Nadam se da nisu u pravu..

Ljiljana, London

pre 13 godina

Idem za Japan za 3 nedelje i ne zelim da odustanem. Mislim da bi bilo pogresno iz moralnih razloga(i tvrdoglavih), usput moje prisustvo je i ekonomska pomoc. U medjuvremenu se raspitujem za voluntersku pomoc - pa makar i na dan dok sam tamo. Nas narod mora da pomogne japanskom. To nije otvoreno za raspravu. Apelujem nasoj vladi: Napunite makar 2 aviona mladih voluntera svih profesija(zar malo ima nezaposlenih?)i odma' za Japan.Filipinci, (doduse u komsiluku, ali nisu narod pri parama da se razumemo) su odma' poslali svoje medicinsko osoblje.Verujem da cete imati i vise odziva nego sto bi iko i predvideo. Makar jednom ucinite nesto vredno spomena i da se ja ne brukam kad odem u tu zemlju.

Dusan

pre 13 godina

Namerno se ispusta radioaktivna para iz reaktora da bi se smanjila temperatura.
Problem je sto je otkazao rezervi sistem za hladjenje.

aphaville

pre 13 godina

Nemaju stručnjaci šta više da regulišu po pitanju hlađenja reaktora jer se kompletna zgrada srušila i ostala je samo metalna konstrukcija. Otapanje jezgra je uveliko počelo...

nikola bgd

pre 13 godina

dragi moji sunarodnici, sugradjani i draga B92, jako sam neprijatno iznenadjen cinjenicom da nikome nije palo ni na kraj pameti da se organizuje neka akcija kako bi se pomoglo narodu Japana... mi jesmo siromasna zemlja i nismo u mogucnosi da im mnogo pomognemo, ali malo simbolike nikome ne skodi
neka im je Bog u pomoci kao sto su i oni bili nama kada nam je bilo najteze

Prolaznik

pre 13 godina

Japan je poznat kao veoma trusno područije. I vekovima iščekuju kataklizmički zemljotres. Ja neznam odakle im ideja, i zašto je svet dozvolio da grade nuklearne elektrane na takvom područiju. To je isto kao kada bi neko rešio da u okruženju etne izgradi nuklearku.

kokoska ili jaje

pre 13 godina

Ivane ne znam koliko stotina nuklearki ima na svetu, ali znam da ako samo 10 ili 15 nuklearki eksplodira ili se desi neki veci incident, potpuno ce ti biti svejedno,kao i onom u Juznoj i Severnoj Americi...... sto je nekoliko stotina nuklearki ostalo citavo ili sto je procenat incidenata i dalje 2, 3 ili 5%.
Nuklearne katastrofe ne mogu da se racunaju kroz procente!!

Da bar imamo rezervnu planetu pa da bezimo kad ovde zabrljamo, a i imali bi do sada i tu rezervnu planetu da nam "pioniri moderne tehnologije" ne prodaju svake godine tehnologiju "dva megapiksela" vise nego predhodne godine kako bi zaradili sto vise dolara, zanemarujuci i usporavajuci stvarni tehnoloski napredak covecanstva.E to je onaj pravi izvorni terorizam protiv covecanstva u sluzbi sebicnog kapitalizma gde humanost ne stanuje.

Nadam se da ce jednog dana kad svi izginemo u raznoraznim naftaskim,vodenim i nuklearnim ratovima, dolar konacno moci da zivi, bez da ga vise maltretira ljudska rasa.

KochoBA

pre 13 godina

Bugari će u svakom slučaju graditi nuklearku na granici sa Srbijom, bila ona partner ili ne! Tu je ključ problema!
Srbija vjerovatno neće učestvovati, a glavni razlog je novac, naravno. A znam i da ćemo koristiti tu energiju nakon izgradnje...i plaćati je skuplje nego da smo partneri.
Ja sam protiv gradnje nuklearki, pa nek je ta energija "najčistija" energija!

Glock

pre 13 godina

O boze, evo Srpskih foteljasa eksperata.
Godisnje samo u Americi umre 40,000 ljudi, kao rezultat kopanja uglja (sto od nesreca, sto od raka, itd).
Uh, al' je cista i sigurna ta energija.
Naravno, svi se plase nuklearne energije, ali je nuklearna energija neuporedivo sigurnija nego konvencionalne (cak ukljucujuci i vetar, itd).
Isto kao sto su avioni neuporedivo sigurniji od automobila, ali se ljudi i njih plase.
Zato, prestanite da lupetate gluposti.

Japan-zemlja strongmena

pre 13 godina

Tragedija.. ali sad mi postaje jasno zasto je Japan kolijevka samurajske kulture, strogih kodeksa i celicne discipline.
Narod koji se kroz vijekove (milenijume..) bori protiv kataklizm. sila ma koje vrste apsolutno ne moze da ostane bez buducnosti..

miki

pre 13 godina

Ovo je najbolji primer koliko je priroda moćna a koliko si ljudska civilizacija slaba.
Žao mi je japanskog naroda, očigledno da im nije bilo dovoljno iskustvo sa atomskom energijom u 20-om veku. Sve zarad takozvanog razvoja, a u pitanju je samo novac, novac, novac...

cv

pre 13 godina

"Jedan ekspert za nuklearnu fiziku izjavio je..."
Ne znam do kad će novinari da objavljuju ovakve izjave.
U pitanju je navodna explozija u nuklearnoj centrali, a niko expertu nije upamtio ime?
Neozbiljno novinarstvo, rame uz rame sa žutom štampom, a najverovatnije, kao i obično ispašće tresla se gora rodio se miš.

Ivan D.

pre 13 godina

ма није страшно... од стотина и стотина нуклеарки, мање се од 1% ту и тамо распадне што је одличан проценат.
оћемо ли скоро и ми са бугарима да накалемимо једну. пазићемо је педантно барем као јапанци, бар смо ми балканци познати по томе.

realno

pre 13 godina

Ne postoji na ovoj planeti siguran posao, bilo je samo pitanje vremena, s obzirom na veliki borj nuklearki u svetu, kada ce se zbog neke prirodne katastrofe dovesti u opasnost okolina. Sreca u nesreci je da se ovo desilo u Japanu, gde je sve isprojektovano tip-top, i gde su najvece shanse da ce se ljudi maksimalno odgovorno postaviti prema problemu. A problem je veoma veoma ozbiljan, chitao sam detaljnije po internetu (zvanichni izveshtaji, ne shpekulacije). Svu srecu zelim Japanu i svima nama, poshto je ochigledno u srecu se uzdamo. Nisam apriori protiv nuklearki, samo hocu da kazem da je to izuzetno ozbiljan posao i definitivno nije za ovu drzavu.

nikola NS

pre 13 godina

Dragi ljudi,

Čitam ovo o Japanu i šta se za tako kratko vreme desilo ovoj lepoj, radnoj i veoma tehnološki naprednoj zemlji. Kao da je sve u jednom sekundu otišlo u vetar... Kažu, reaktor je eksplodirao na nuklearki!!???? Molim!? U Japanu koji kontroliše sve živo svojim tehnološkim napretkom i inovacijama? A mi smo želeli da sa Bugarima pravimo nuklearku... Pa ako se ovo dešava najboljima mogu samo da zamislim šta bi se dešavalo nama i Bugarima a posledice mogu da budu katastrofalne i merljive hiljadama godina! Dakle, moj topao predlog je da se u Srbiji okrenemo obnovljivim energetskim resursima kao što je VETAR, koga imamo na pretek i na taj način pojačamo ekološku svest, čistotu i lpeotu naše zemlje... SVe najbolje i podrška Japanskom narodu.

nikola NS

pre 13 godina

Dragi ljudi,

Čitam ovo o Japanu i šta se za tako kratko vreme desilo ovoj lepoj, radnoj i veoma tehnološki naprednoj zemlji. Kao da je sve u jednom sekundu otišlo u vetar... Kažu, reaktor je eksplodirao na nuklearki!!???? Molim!? U Japanu koji kontroliše sve živo svojim tehnološkim napretkom i inovacijama? A mi smo želeli da sa Bugarima pravimo nuklearku... Pa ako se ovo dešava najboljima mogu samo da zamislim šta bi se dešavalo nama i Bugarima a posledice mogu da budu katastrofalne i merljive hiljadama godina! Dakle, moj topao predlog je da se u Srbiji okrenemo obnovljivim energetskim resursima kao što je VETAR, koga imamo na pretek i na taj način pojačamo ekološku svest, čistotu i lpeotu naše zemlje... SVe najbolje i podrška Japanskom narodu.

Miloš BG

pre 13 godina

Ja sam lekar i želeo bih volonterski da se stavim na raspolaganje timu koji će Srbija poslati (?). Imam 28 godina, radim u hitnoj službi Gradske bolnice u Beogradu, zatražio sam i dobio slobodne dane bez problema.

Govorim tri strana jezika, nikad nisam bio u ovakvoj misiji, ne moram ni kao lekar da pomažem, mogu bilo šta. Imam dubok osećaj da je to ispravno da uradim.

Kotaktirao sam odeljenje MUP-a za vanredne situacije i za 1 min preko telefona nisu me ni saslušali. Ne znam drugi način.

Japan je zaslužio pomoć Srbije i kao građanin, anonimno, želim da je pružim. Kako?

miki

pre 13 godina

Ovo je najbolji primer koliko je priroda moćna a koliko si ljudska civilizacija slaba.
Žao mi je japanskog naroda, očigledno da im nije bilo dovoljno iskustvo sa atomskom energijom u 20-om veku. Sve zarad takozvanog razvoja, a u pitanju je samo novac, novac, novac...

nikola bgd

pre 13 godina

dragi moji sunarodnici, sugradjani i draga B92, jako sam neprijatno iznenadjen cinjenicom da nikome nije palo ni na kraj pameti da se organizuje neka akcija kako bi se pomoglo narodu Japana... mi jesmo siromasna zemlja i nismo u mogucnosi da im mnogo pomognemo, ali malo simbolike nikome ne skodi
neka im je Bog u pomoci kao sto su i oni bili nama kada nam je bilo najteze

cv

pre 13 godina

"Jedan ekspert za nuklearnu fiziku izjavio je..."
Ne znam do kad će novinari da objavljuju ovakve izjave.
U pitanju je navodna explozija u nuklearnoj centrali, a niko expertu nije upamtio ime?
Neozbiljno novinarstvo, rame uz rame sa žutom štampom, a najverovatnije, kao i obično ispašće tresla se gora rodio se miš.

realno

pre 13 godina

Ne postoji na ovoj planeti siguran posao, bilo je samo pitanje vremena, s obzirom na veliki borj nuklearki u svetu, kada ce se zbog neke prirodne katastrofe dovesti u opasnost okolina. Sreca u nesreci je da se ovo desilo u Japanu, gde je sve isprojektovano tip-top, i gde su najvece shanse da ce se ljudi maksimalno odgovorno postaviti prema problemu. A problem je veoma veoma ozbiljan, chitao sam detaljnije po internetu (zvanichni izveshtaji, ne shpekulacije). Svu srecu zelim Japanu i svima nama, poshto je ochigledno u srecu se uzdamo. Nisam apriori protiv nuklearki, samo hocu da kazem da je to izuzetno ozbiljan posao i definitivno nije za ovu drzavu.

Ljiljana, London

pre 13 godina

Idem za Japan za 3 nedelje i ne zelim da odustanem. Mislim da bi bilo pogresno iz moralnih razloga(i tvrdoglavih), usput moje prisustvo je i ekonomska pomoc. U medjuvremenu se raspitujem za voluntersku pomoc - pa makar i na dan dok sam tamo. Nas narod mora da pomogne japanskom. To nije otvoreno za raspravu. Apelujem nasoj vladi: Napunite makar 2 aviona mladih voluntera svih profesija(zar malo ima nezaposlenih?)i odma' za Japan.Filipinci, (doduse u komsiluku, ali nisu narod pri parama da se razumemo) su odma' poslali svoje medicinsko osoblje.Verujem da cete imati i vise odziva nego sto bi iko i predvideo. Makar jednom ucinite nesto vredno spomena i da se ja ne brukam kad odem u tu zemlju.

Glock

pre 13 godina

O boze, evo Srpskih foteljasa eksperata.
Godisnje samo u Americi umre 40,000 ljudi, kao rezultat kopanja uglja (sto od nesreca, sto od raka, itd).
Uh, al' je cista i sigurna ta energija.
Naravno, svi se plase nuklearne energije, ali je nuklearna energija neuporedivo sigurnija nego konvencionalne (cak ukljucujuci i vetar, itd).
Isto kao sto su avioni neuporedivo sigurniji od automobila, ali se ljudi i njih plase.
Zato, prestanite da lupetate gluposti.

Jegulja

pre 13 godina

nasa drzava je MORA kako zna i ume (cak i po cenu da mi moramo malo da se "stisnemo") da pomogne japanu jer se radi o istinski prijateljskoj drzavi koja nam je poslala dosta pomoci narocito u poslednje vreme. dobro se dobrim vraca!!!

Japan-zemlja strongmena

pre 13 godina

Tragedija.. ali sad mi postaje jasno zasto je Japan kolijevka samurajske kulture, strogih kodeksa i celicne discipline.
Narod koji se kroz vijekove (milenijume..) bori protiv kataklizm. sila ma koje vrste apsolutno ne moze da ostane bez buducnosti..

kokoska ili jaje

pre 13 godina

Ivane ne znam koliko stotina nuklearki ima na svetu, ali znam da ako samo 10 ili 15 nuklearki eksplodira ili se desi neki veci incident, potpuno ce ti biti svejedno,kao i onom u Juznoj i Severnoj Americi...... sto je nekoliko stotina nuklearki ostalo citavo ili sto je procenat incidenata i dalje 2, 3 ili 5%.
Nuklearne katastrofe ne mogu da se racunaju kroz procente!!

Da bar imamo rezervnu planetu pa da bezimo kad ovde zabrljamo, a i imali bi do sada i tu rezervnu planetu da nam "pioniri moderne tehnologije" ne prodaju svake godine tehnologiju "dva megapiksela" vise nego predhodne godine kako bi zaradili sto vise dolara, zanemarujuci i usporavajuci stvarni tehnoloski napredak covecanstva.E to je onaj pravi izvorni terorizam protiv covecanstva u sluzbi sebicnog kapitalizma gde humanost ne stanuje.

Nadam se da ce jednog dana kad svi izginemo u raznoraznim naftaskim,vodenim i nuklearnim ratovima, dolar konacno moci da zivi, bez da ga vise maltretira ljudska rasa.

Futog

pre 13 godina

Svim sredstvima blokirati gradnju nuklearke u Bugarskoj.
(Sasa, 12. mart 2011 13:22)


Ako si iz Beograda, bliza ti je nuklearna elektrana u Madjarskoj, a drugo ne mozemo mi da blokiramo gradnju elektrane u Bugarskoj, jer je to nije nasa drzava...

darmar

pre 13 godina

Strani mediji javljaju da je jedan od najvećih problema PIJAĆA VODA!!! Srbija kao zemlja bogata vodom bi morala što pre da reaguje i ako ništa drugo bar pošalje velike količine flaširane vode naciji koja je toliko već učinila za nas i nastavlja da čini!

Dexter

pre 13 godina

Šta pričate .... Kakav Japan, Amerika, Srbija, .... Planeta je ugrožena! A mi još uvek razmišljamo o ultra-mega deterdžentima, dvorovima, farmama, kreditima, novim telefonima, ...

Zuki

pre 13 godina

Nezanje je izvor straha a strah panike i pogresnih odluka.

Pametni uce i koriste znanje, kao npr. Japanci, a tupavi se boje i kriju od pomracenja Sunca, kao npr. Srbi.

Doticna nuklearka je izdrzala katastrofalni zemljotres, jedan od 5 najjacih ikada, i jos uvek postoje sanse da se spreci nuklearni incident znacajnijih razmera. Toliko o pozudanosti tehnologije.
Cak i da dodje do potpunog topljenja jezgra NE, evakuacijom stanovnitva i merama za zadrzavanje sirenja radijacije moguce je znatno minimizovati posledice. Ni Cernobil ne bi napravio toliko stete da su Sovjetske vlasti priznale odmah incident i reagovali na vreme i na pravi nacin.
Cak i u Cernobilu je zakazao ljudski faktor a ne tehnologija.

Ajd sad Srbi, trk u skloniste pre sledece kise, mozda je iz Japana.

KochoBA

pre 13 godina

Bugari će u svakom slučaju graditi nuklearku na granici sa Srbijom, bila ona partner ili ne! Tu je ključ problema!
Srbija vjerovatno neće učestvovati, a glavni razlog je novac, naravno. A znam i da ćemo koristiti tu energiju nakon izgradnje...i plaćati je skuplje nego da smo partneri.
Ja sam protiv gradnje nuklearki, pa nek je ta energija "najčistija" energija!

Ivan D.

pre 13 godina

ма није страшно... од стотина и стотина нуклеарки, мање се од 1% ту и тамо распадне што је одличан проценат.
оћемо ли скоро и ми са бугарима да накалемимо једну. пазићемо је педантно барем као јапанци, бар смо ми балканци познати по томе.

Marija

pre 13 godina

Molim Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije da otvori ziro-racun za donacije Japanu.
Takodje Vas molim da hitno posaljete pomoc narodu Japana u skladu sa nasim mogucnostima.

Dusan

pre 13 godina

Amerikanci misle da vlada Japana ne govori potpunu istinu. U ispustenoj pari su nadjeni tragovi sizijuma sto je znak da je pocelo topljenje goriva. Nadam se da nisu u pravu..

papagaj

pre 13 godina

Ja bi samo zeleo da kazem da je stvarno tacno da ambasada Srbije radi normalno jer sada ne rade jer je subota tj vikend.Ne postoji razlog da rade preko vikenda ili prekovremeno kada je sve u redu.Ako ipak zovete ambasadu javice vam se domar koji popravlja vodu jer imaju curenje u ambasadi pa mozete da se posavetujete oko vodoinstalacija.

Prolaznik

pre 13 godina

Japan je poznat kao veoma trusno područije. I vekovima iščekuju kataklizmički zemljotres. Ja neznam odakle im ideja, i zašto je svet dozvolio da grade nuklearne elektrane na takvom područiju. To je isto kao kada bi neko rešio da u okruženju etne izgradi nuklearku.

Dusan

pre 13 godina

Namerno se ispusta radioaktivna para iz reaktora da bi se smanjila temperatura.
Problem je sto je otkazao rezervi sistem za hladjenje.

Stavros

pre 13 godina

Ma dajte bre sta vam je. Bio je zemljotres i ako dodje do curenja vece kolicine radiaktivnih materija sta ima veze? I ovako su ljude evakuisali. Koliko je toga iscurelo u ukrajni pre skoro 30 godina pa je bilo manje stete nego u srbiji kada bude miting "nedamo kosovo" A sad neki tu pricaju ako ne curi sto su ljudima delili jod? Pa sta da cekaju da curi pa onda da im posalju jod? To moze al u Srbiji. A sto se tice elektrane kod nas, pa ako ceo svet moze da ima takve elektrane samo pametni srbi nece da ih grade jer su opasne ako bude zemljotresa od 8,9? pa budimo realni ako takav zemljotres bude u Srbiji, pa 99% stanovnistva ce pre da umre od gladi i kriminala a ne od nuklearne reakcije. A pitajte japance koliko placaju struju a koliko je mi placamo? sigurno nece biti jeftinija ako stavimo vetrenjace kod nas nego u japanu sto imaju nuklearne elektrane.

aphaville

pre 13 godina

Nemaju stručnjaci šta više da regulišu po pitanju hlađenja reaktora jer se kompletna zgrada srušila i ostala je samo metalna konstrukcija. Otapanje jezgra je uveliko počelo...

sledi zataškavanje

pre 13 godina

Ako reaktor nije oštećen, i ako nema opasnosti, zašto onda lokalnom stanovništu dele doze joda koji štiti organizam prilikom izloženosti radijaciji?

гром

pre 13 godina

Вау! Ужас. Јадни људи.
Ваљда ће им Бог помоћи.
Дај Боже да буде шта мање мртвих, шо мање штете. Страшно.

BOKI

pre 13 godina

(nikola NS, 12. mart 2011 10:52)

dragi nikola
japan je te nuklearke napravio tacno na mjestu gdje su se vec ranije na istom mjestu desavali slicni zemljotresi.
imas ti pametnije posla

deda mraz ne postoji

pre 13 godina

STA RADE RRA I UDBA?

ONI NA RTS-U PUSTAJU PERL HARBUR!!!

ZAR MISLE DA NJIHOV AMBASADOR TO NE VIDI!!!

ZAFRKAVAJU SE SA NJIMA KADA IM JE NAJTEZE!

Pera

pre 13 godina

Uprkos ovoj strašnoj katastrofi koja je zadesila Japan, zemlju koja je do sada donirala preko 200.000.000 evra Srbiji (kroz novac ili opremu), Javni servis građana Srbije je u subotu, 12. marta u udarnom terminu emitovao film o napadu na Perl Harbor. Valjda programskom šemom nije bio predvidjen zemljotres i cunami. Za ovakav bezobrazluk (nisam siguran da je slučajnost) trebalo bi da odgovaraju i direktor Televizije i urednik filmskog programa RTS-a.
Uvaženi i poštovani narode Japana, izvinjavam se zbog propusta u ime mnogih razumnih gradjana Srbije i zahvaljujem se na svemu što ste učinili za nas i što i dalje činite.

Viper

pre 13 godina

Telegram u kojem se izražava solidarnost i saučešće jednostavno nije dovoljno. Dok su nam druge države pružale političku podršku i davale prazna obećanja, Japan je uvek radio na konkretnoj ekonomskoj pomoći i boljitku naših građana. Moramo poslati naše odlično medicinsko osoblje ili pomoć u nekom drugom vidu.

spustam se na Vas nivo

pre 13 godina

Dok se narod u Japanu organizuje da sanira posledice zemljotresa, besposleni po Srbiji ce na internetu da iznose svoja nekompetentna misljenja.
Zbog Vas pozelim da ne postoje opcije komentara, jer nekad su javno govorili samo pametni, dok danas oni cute, jer ste javna komentarisanja potpuno obezvredili svojim misljenjima te vrste...
A sad i ja sa Vama...

vladimir

pre 13 godina

@Miloš BG
Hvala ti u ime moje rodbine u Japanu, oni veoma cene tvoju volju da pomognes. Sto se tice srpskih vlasti, njihova nemoc da urade bilo sta sto bi izgledalo kao gest prijateljstva i dobre volje je odraz njihove profesionalnosti. Na svu srecu ovakva katastrofa se ne desava u Srbiji.

Autokrata

pre 13 godina

Eto tako i MNOGO GORE ce da izgleda planeta kad joj konacno dozlogrdimo. Zbrisace nas kao malo prasine sa rukava, i neka...Zao mi je Japanaca i svih koji zive na trusnim i potencijalno katastroficnim mestima.To je zivot na zici.Treba pomoci koliko mozemo.

Boyya

pre 13 godina

Hoce li se ova nasa ****** vlada ikako oglasiti? Znaju da se gloze oko toga koji je grb "lepsi i stariji", ali da ucine nesto konkretno za nesrecni Japan koji je nama toliko dobra doneo u poslednje vreme - jok. Zahtevam, kao uzorni gradjanin ove zemlje koji priljezno placa sve poreze i glasa na svim izborima, da se MOMENTALNO uputi pomoc postradalim ljudima u Japanu i da se otvore svi moguci kanali (ziro-racuni, donacije putem SMS poruka) da se unesrecenima u najkracem roku pruzi ruka spasa.
Uzgred, da li bi mi neko od onih sto dvadeset i kusur mudraca koji nisu preporucili poruku o prosvecenim Japancima i zatucanim Srbima objasnio sta je u tom komentaru za toliku osudu?

Markiza

pre 13 godina

@darmar

Kao i sve ostalo, ni voda u Srbiji koju pijes kao flasiranu nije ona iz "izvora". Jeftinije je kupiti precistace i prodavati cesmovacu kao Rosu, Vrnjci, Prolom i slicno. To se masnovno radi, a niko ne sme da se usudi da istrazi. Prevelik je ulog u igri...

http://www.facebook.com/exploredogs

pre 13 godina

Pomozite besplatno Japanu! Dovoljno je da lajkujete ovu stranicu i za svaki lajk jedan dolar će biti uplaćen da bi se skupio novac za slanje spasilačkih pasa u Japan.

http://www.facebook.com/exploredogs

Drago

pre 13 godina

Ostatak sveta treba da pomogne i izgradi novi Japan jos napredniji i bolji, jer je bio i jeste spiritus movens sveukupnog razvoja korisnog za sebe i sav ostali svet

Mistik

pre 13 godina

@nikola NS

To sto se desilo je posledica extremnog tektonskog poremecaja kome je Japan slicno kao i Kalifornija podlozan jer se nalazi bluzu ploca zemljine kore koje se stalno pomeraju. Danasnja tehnologija nuklearnih elektrana je, naravno da je rizik uvek prisutan kada je radijacija u pitanju, jako napredna i upravo to sto nije doslo do vece tragedije kao u Cernobilu u ovakvoj situaciji to potvrdjuje. I sama energetska strucna javnost zna da je nuklearna elektrana jedno od, minus su rizici, najefikasnijih resenja za energijom gladan region.

I jos samo da kazem da se nadam da je ova nasa vlada, takva kakva je, pomogla Japanu u ovoj izuzetno teskoj situaciji i da cini sve sto moze.

dacha

pre 13 godina

Zgrozena sam prizorima katastrofa(zemljotres,cunami,nuklearke)koje su pogodile Japan,ali sam zgadjena ponasanjem B.Tadica koji je,valjda,u soku sto ga je sve ovo zaobislo,odlucio da cuti.Sto rece Djindjic....ako vam se spava,spavajte!

Tomicko

pre 13 godina

Unazad vise desetina godina u svetu je napravljeno dosta nuklearnih elektrana. I pored toga sto su projektovane sa posebnom paznjom, s'obzirom na prirodu njenog goriva, postoji dugogodisnje iskustvo u rukovanju i odrzavanju ovih elektrana. Greske i moguce havarije svedene su na minimum. Pre zemljotresa u Japanu, u svetu su zabelezena dva incidenta u nuklearnim elektranama.
Rec je o nuklearnoj elektrani na ostrvu Tri milje, SAD koji se desio 1979 godine. Tada je doslo do izlivanja manje kolicine radioaktivnog materijala u okvuru zgrade elektrane pri cemu osoblje koje obsluzuje reaktor nije ozraceno.
Incident u drugoj elektrani poprimio je dimenzije havarije. Rec je o elektrani u Cernobilu, tadasnji SSSR, danasnja Ukrajina. Reaktor je eksplodirao a radioaktivni otpad rasuo se po citavoj Evropi, sve do obala Italije i Francuske. Broj ozracenih, ljudi sa invaliditetima i poginulih nikad nije objavljen. Razlog eksplozije nije bila priroda nuklearne energije, vec isklucivo ljudski faktor; niz pogresno donesenih odluka i nestrucnog osoblja koje je u trenutku nesrece rukovalo elektranom.
Gledajuci iz domena energetike, nuklearne elektrane, i pored toga sto sa sobom nose rizik, predstavljaju pozeljan izvor elektricne energije. Za razliku od termoelektrana, ne zagrevaju okolinu niti stvaraju brda pepela. Jedna tona uranijuma daje energiju koja je jednaka energiji dobijenoj od nekoliko miliona uglja ili nekoliko miliona barela nafte. Ekonomski su vrlo prihvatljiv izvor elektricne energije. Jedino se nakon izvesnog vremena radioaktivno jezgo mora negde bezbedno odloziti. Da se 1986 godine dije desila nuklearna katastrofa u Cernobilu, nuklearne elektrane bi danas bile dominatni izvor elektricne energije. U Srbiji je, inace, na snazi dugogodisnji moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana.
Srbija je trenutno u losoj energetskoj situaciji. Elektrane koje imamo u sastavu EPS-a trenutno proizvode dovoljnu kolicinu elektricne energije za nase potrebe. Ne zaboravimo i da su neke termoelektrane koje su na Kosovu danas van distributivne mreze EPS-a, te da njihova proizvodnja ne ucestvuje u nasoj potrosnji.
Fabrike su najveci potrosac elektricne energije jedne drzave. Nase fabrike uglavnom ne rade, pa sve sto elektrane u sastavu EPS-a proizvedu, potrosi stanovnistvo. Sta ce se desiti kada fabrike sutra, nadam se, pocnu sa radom? Kako da dodjemo do dodatne energije? Veliki hidropotencijali su skoro iskorisceni, rezerve uglja su ogranicene a na nasim podrucjima nema prirodnog potencijala za geotermalne elektrane.
Neko je u komentarima pominjao iskoriscenje energije vetra, tj. izradnju vetrenjaca. Prvo, vetrogeneratore ima smisla graditi tamo gde u toku godine ima dosta vetra. To su obale mora, vrhovi planina i sl. Drugo, izgradnja vetrogeneratora nije ekonomski isplativa kao izgradnja nekih drugih vrsta elektrana. Potreban je dug vremenski period da bi se njihova izgradnja isplatila. Zato ih danas prave jako bogate zemlje (Nemacka je lider u ovom domenu).
Citajuci prethodne komentare ne mogu da shvatim zasto se gubi percepcija prilikom iznosenja stavova o nuklearnim elektranama s'obzirom da su ih pravili "Japanci". Koliko je meni poznato, Japan je zadesio zemljotres jako velike jacine. Rusile su se ili ostetile mnoge zgrade, objekti, mostovi,... Kako se moze ocekivati da se bas nista nece desiti jednom objektu, izlozenom ubitacnom zemljotresu, makar on bio u sastavu jedne elektrane. Pre bih rekao da su elektranu jako dobro isprojektovali, s'obzirom sta je ovih dana pretrpela.
Ja sam, licno, a verujem i vecina Vas, pristalica ekoloskih i obnovljih izvora elektricne energije. Pre bih voleo da cujem da ce se u skorije vreme u Srbiji graditi nova hidroelektrana, farma vetrogeneratora nego termoelektrana ili, pak nuklearna elektrana. Na zalost, potreba za elektricnom energijom iz dana u dan raste, a resursa koje mozemo iskoristiti za proizvodnju elektricne energije je sve manje.
Jednog dana verovatno cemo odluciti da se u nasoj blizini izradi nuklearna elektrana.

Nada

pre 13 godina

Iskreno saucesce svim porodicama. Uzas jedan.
Japan je jedna od retkih zemalja koj nam se uvek nasla kada je nama bilo tesko. Pomazu nas vec 11 godina. Priroda je cudo nista nije sigurno.

filmar

pre 13 godina

A hajde ti strucnjak Zuki, navedi nam koji je taj nacin da se zaustavi sirenje radijacije ako je vec iscurio radiaktivni materijal? Kako to sprijeciti kontaminaciju zemljista i kako to uticati na atmosferske prilike da se sprijeci sirenje tim putem- slicno se desilo i u Cernobilu. Bilo bi dobro prelistati knjigu Fizika i biofizika pa se podsjetiti na kakav nacin se prostire radijacija.

Ivan, Japan

pre 13 godina

Ako hocete da znate istinu sta se desava u Japanu, ne citajte CNN i ostale novine/stanice koje prenose isti materijal.

Ovo je link za Japanku drzavnu TV stanicu, koja prenosi naj novije i naj tacnije podatke.
http://www.ustream.tv/channel/nhk-world-tv

Glock

pre 13 godina

O boze, evo Srpskih foteljasa eksperata.
Godisnje samo u Americi umre 40,000 ljudi, kao rezultat kopanja uglja (sto od nesreca, sto od raka, itd).
Uh, al' je cista i sigurna ta energija.
Naravno, svi se plase nuklearne energije, ali je nuklearna energija neuporedivo sigurnija nego konvencionalne (cak ukljucujuci i vetar, itd).
Isto kao sto su avioni neuporedivo sigurniji od automobila, ali se ljudi i njih plase.
Zato, prestanite da lupetate gluposti.

Zuki

pre 13 godina

Nezanje je izvor straha a strah panike i pogresnih odluka.

Pametni uce i koriste znanje, kao npr. Japanci, a tupavi se boje i kriju od pomracenja Sunca, kao npr. Srbi.

Doticna nuklearka je izdrzala katastrofalni zemljotres, jedan od 5 najjacih ikada, i jos uvek postoje sanse da se spreci nuklearni incident znacajnijih razmera. Toliko o pozudanosti tehnologije.
Cak i da dodje do potpunog topljenja jezgra NE, evakuacijom stanovnitva i merama za zadrzavanje sirenja radijacije moguce je znatno minimizovati posledice. Ni Cernobil ne bi napravio toliko stete da su Sovjetske vlasti priznale odmah incident i reagovali na vreme i na pravi nacin.
Cak i u Cernobilu je zakazao ljudski faktor a ne tehnologija.

Ajd sad Srbi, trk u skloniste pre sledece kise, mozda je iz Japana.

miki

pre 13 godina

Ovo je najbolji primer koliko je priroda moćna a koliko si ljudska civilizacija slaba.
Žao mi je japanskog naroda, očigledno da im nije bilo dovoljno iskustvo sa atomskom energijom u 20-om veku. Sve zarad takozvanog razvoja, a u pitanju je samo novac, novac, novac...

nikola NS

pre 13 godina

Dragi ljudi,

Čitam ovo o Japanu i šta se za tako kratko vreme desilo ovoj lepoj, radnoj i veoma tehnološki naprednoj zemlji. Kao da je sve u jednom sekundu otišlo u vetar... Kažu, reaktor je eksplodirao na nuklearki!!???? Molim!? U Japanu koji kontroliše sve živo svojim tehnološkim napretkom i inovacijama? A mi smo želeli da sa Bugarima pravimo nuklearku... Pa ako se ovo dešava najboljima mogu samo da zamislim šta bi se dešavalo nama i Bugarima a posledice mogu da budu katastrofalne i merljive hiljadama godina! Dakle, moj topao predlog je da se u Srbiji okrenemo obnovljivim energetskim resursima kao što je VETAR, koga imamo na pretek i na taj način pojačamo ekološku svest, čistotu i lpeotu naše zemlje... SVe najbolje i podrška Japanskom narodu.

Stavros

pre 13 godina

Ma dajte bre sta vam je. Bio je zemljotres i ako dodje do curenja vece kolicine radiaktivnih materija sta ima veze? I ovako su ljude evakuisali. Koliko je toga iscurelo u ukrajni pre skoro 30 godina pa je bilo manje stete nego u srbiji kada bude miting "nedamo kosovo" A sad neki tu pricaju ako ne curi sto su ljudima delili jod? Pa sta da cekaju da curi pa onda da im posalju jod? To moze al u Srbiji. A sto se tice elektrane kod nas, pa ako ceo svet moze da ima takve elektrane samo pametni srbi nece da ih grade jer su opasne ako bude zemljotresa od 8,9? pa budimo realni ako takav zemljotres bude u Srbiji, pa 99% stanovnistva ce pre da umre od gladi i kriminala a ne od nuklearne reakcije. A pitajte japance koliko placaju struju a koliko je mi placamo? sigurno nece biti jeftinija ako stavimo vetrenjace kod nas nego u japanu sto imaju nuklearne elektrane.

Prolaznik

pre 13 godina

Japan je poznat kao veoma trusno područije. I vekovima iščekuju kataklizmički zemljotres. Ja neznam odakle im ideja, i zašto je svet dozvolio da grade nuklearne elektrane na takvom područiju. To je isto kao kada bi neko rešio da u okruženju etne izgradi nuklearku.

KochoBA

pre 13 godina

Bugari će u svakom slučaju graditi nuklearku na granici sa Srbijom, bila ona partner ili ne! Tu je ključ problema!
Srbija vjerovatno neće učestvovati, a glavni razlog je novac, naravno. A znam i da ćemo koristiti tu energiju nakon izgradnje...i plaćati je skuplje nego da smo partneri.
Ja sam protiv gradnje nuklearki, pa nek je ta energija "najčistija" energija!

kokoska ili jaje

pre 13 godina

Ivane ne znam koliko stotina nuklearki ima na svetu, ali znam da ako samo 10 ili 15 nuklearki eksplodira ili se desi neki veci incident, potpuno ce ti biti svejedno,kao i onom u Juznoj i Severnoj Americi...... sto je nekoliko stotina nuklearki ostalo citavo ili sto je procenat incidenata i dalje 2, 3 ili 5%.
Nuklearne katastrofe ne mogu da se racunaju kroz procente!!

Da bar imamo rezervnu planetu pa da bezimo kad ovde zabrljamo, a i imali bi do sada i tu rezervnu planetu da nam "pioniri moderne tehnologije" ne prodaju svake godine tehnologiju "dva megapiksela" vise nego predhodne godine kako bi zaradili sto vise dolara, zanemarujuci i usporavajuci stvarni tehnoloski napredak covecanstva.E to je onaj pravi izvorni terorizam protiv covecanstva u sluzbi sebicnog kapitalizma gde humanost ne stanuje.

Nadam se da ce jednog dana kad svi izginemo u raznoraznim naftaskim,vodenim i nuklearnim ratovima, dolar konacno moci da zivi, bez da ga vise maltretira ljudska rasa.

Ivan D.

pre 13 godina

ма није страшно... од стотина и стотина нуклеарки, мање се од 1% ту и тамо распадне што је одличан проценат.
оћемо ли скоро и ми са бугарима да накалемимо једну. пазићемо је педантно барем као јапанци, бар смо ми балканци познати по томе.

sledi zataškavanje

pre 13 godina

Ako reaktor nije oštećen, i ako nema opasnosti, zašto onda lokalnom stanovništu dele doze joda koji štiti organizam prilikom izloženosti radijaciji?

aphaville

pre 13 godina

Nemaju stručnjaci šta više da regulišu po pitanju hlađenja reaktora jer se kompletna zgrada srušila i ostala je samo metalna konstrukcija. Otapanje jezgra je uveliko počelo...

cv

pre 13 godina

"Jedan ekspert za nuklearnu fiziku izjavio je..."
Ne znam do kad će novinari da objavljuju ovakve izjave.
U pitanju je navodna explozija u nuklearnoj centrali, a niko expertu nije upamtio ime?
Neozbiljno novinarstvo, rame uz rame sa žutom štampom, a najverovatnije, kao i obično ispašće tresla se gora rodio se miš.

Ljiljana, London

pre 13 godina

Idem za Japan za 3 nedelje i ne zelim da odustanem. Mislim da bi bilo pogresno iz moralnih razloga(i tvrdoglavih), usput moje prisustvo je i ekonomska pomoc. U medjuvremenu se raspitujem za voluntersku pomoc - pa makar i na dan dok sam tamo. Nas narod mora da pomogne japanskom. To nije otvoreno za raspravu. Apelujem nasoj vladi: Napunite makar 2 aviona mladih voluntera svih profesija(zar malo ima nezaposlenih?)i odma' za Japan.Filipinci, (doduse u komsiluku, ali nisu narod pri parama da se razumemo) su odma' poslali svoje medicinsko osoblje.Verujem da cete imati i vise odziva nego sto bi iko i predvideo. Makar jednom ucinite nesto vredno spomena i da se ja ne brukam kad odem u tu zemlju.

nikola bgd

pre 13 godina

dragi moji sunarodnici, sugradjani i draga B92, jako sam neprijatno iznenadjen cinjenicom da nikome nije palo ni na kraj pameti da se organizuje neka akcija kako bi se pomoglo narodu Japana... mi jesmo siromasna zemlja i nismo u mogucnosi da im mnogo pomognemo, ali malo simbolike nikome ne skodi
neka im je Bog u pomoci kao sto su i oni bili nama kada nam je bilo najteze

Futog

pre 13 godina

Svim sredstvima blokirati gradnju nuklearke u Bugarskoj.
(Sasa, 12. mart 2011 13:22)


Ako si iz Beograda, bliza ti je nuklearna elektrana u Madjarskoj, a drugo ne mozemo mi da blokiramo gradnju elektrane u Bugarskoj, jer je to nije nasa drzava...

гром

pre 13 godina

Вау! Ужас. Јадни људи.
Ваљда ће им Бог помоћи.
Дај Боже да буде шта мање мртвих, шо мање штете. Страшно.

BOKI

pre 13 godina

(nikola NS, 12. mart 2011 10:52)

dragi nikola
japan je te nuklearke napravio tacno na mjestu gdje su se vec ranije na istom mjestu desavali slicni zemljotresi.
imas ti pametnije posla

Dexter

pre 13 godina

Šta pričate .... Kakav Japan, Amerika, Srbija, .... Planeta je ugrožena! A mi još uvek razmišljamo o ultra-mega deterdžentima, dvorovima, farmama, kreditima, novim telefonima, ...

realno

pre 13 godina

Ne postoji na ovoj planeti siguran posao, bilo je samo pitanje vremena, s obzirom na veliki borj nuklearki u svetu, kada ce se zbog neke prirodne katastrofe dovesti u opasnost okolina. Sreca u nesreci je da se ovo desilo u Japanu, gde je sve isprojektovano tip-top, i gde su najvece shanse da ce se ljudi maksimalno odgovorno postaviti prema problemu. A problem je veoma veoma ozbiljan, chitao sam detaljnije po internetu (zvanichni izveshtaji, ne shpekulacije). Svu srecu zelim Japanu i svima nama, poshto je ochigledno u srecu se uzdamo. Nisam apriori protiv nuklearki, samo hocu da kazem da je to izuzetno ozbiljan posao i definitivno nije za ovu drzavu.

Japan-zemlja strongmena

pre 13 godina

Tragedija.. ali sad mi postaje jasno zasto je Japan kolijevka samurajske kulture, strogih kodeksa i celicne discipline.
Narod koji se kroz vijekove (milenijume..) bori protiv kataklizm. sila ma koje vrste apsolutno ne moze da ostane bez buducnosti..

Miloš BG

pre 13 godina

Ja sam lekar i želeo bih volonterski da se stavim na raspolaganje timu koji će Srbija poslati (?). Imam 28 godina, radim u hitnoj službi Gradske bolnice u Beogradu, zatražio sam i dobio slobodne dane bez problema.

Govorim tri strana jezika, nikad nisam bio u ovakvoj misiji, ne moram ni kao lekar da pomažem, mogu bilo šta. Imam dubok osećaj da je to ispravno da uradim.

Kotaktirao sam odeljenje MUP-a za vanredne situacije i za 1 min preko telefona nisu me ni saslušali. Ne znam drugi način.

Japan je zaslužio pomoć Srbije i kao građanin, anonimno, želim da je pružim. Kako?

darmar

pre 13 godina

Strani mediji javljaju da je jedan od najvećih problema PIJAĆA VODA!!! Srbija kao zemlja bogata vodom bi morala što pre da reaguje i ako ništa drugo bar pošalje velike količine flaširane vode naciji koja je toliko već učinila za nas i nastavlja da čini!

Marija

pre 13 godina

Molim Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije da otvori ziro-racun za donacije Japanu.
Takodje Vas molim da hitno posaljete pomoc narodu Japana u skladu sa nasim mogucnostima.

http://www.facebook.com/exploredogs

pre 13 godina

Pomozite besplatno Japanu! Dovoljno je da lajkujete ovu stranicu i za svaki lajk jedan dolar će biti uplaćen da bi se skupio novac za slanje spasilačkih pasa u Japan.

http://www.facebook.com/exploredogs

Jegulja

pre 13 godina

nasa drzava je MORA kako zna i ume (cak i po cenu da mi moramo malo da se "stisnemo") da pomogne japanu jer se radi o istinski prijateljskoj drzavi koja nam je poslala dosta pomoci narocito u poslednje vreme. dobro se dobrim vraca!!!

Dusan

pre 13 godina

Amerikanci misle da vlada Japana ne govori potpunu istinu. U ispustenoj pari su nadjeni tragovi sizijuma sto je znak da je pocelo topljenje goriva. Nadam se da nisu u pravu..

deda mraz ne postoji

pre 13 godina

STA RADE RRA I UDBA?

ONI NA RTS-U PUSTAJU PERL HARBUR!!!

ZAR MISLE DA NJIHOV AMBASADOR TO NE VIDI!!!

ZAFRKAVAJU SE SA NJIMA KADA IM JE NAJTEZE!

Dusan

pre 13 godina

Namerno se ispusta radioaktivna para iz reaktora da bi se smanjila temperatura.
Problem je sto je otkazao rezervi sistem za hladjenje.

papagaj

pre 13 godina

Ja bi samo zeleo da kazem da je stvarno tacno da ambasada Srbije radi normalno jer sada ne rade jer je subota tj vikend.Ne postoji razlog da rade preko vikenda ili prekovremeno kada je sve u redu.Ako ipak zovete ambasadu javice vam se domar koji popravlja vodu jer imaju curenje u ambasadi pa mozete da se posavetujete oko vodoinstalacija.

filmar

pre 13 godina

A hajde ti strucnjak Zuki, navedi nam koji je taj nacin da se zaustavi sirenje radijacije ako je vec iscurio radiaktivni materijal? Kako to sprijeciti kontaminaciju zemljista i kako to uticati na atmosferske prilike da se sprijeci sirenje tim putem- slicno se desilo i u Cernobilu. Bilo bi dobro prelistati knjigu Fizika i biofizika pa se podsjetiti na kakav nacin se prostire radijacija.

Pera

pre 13 godina

Uprkos ovoj strašnoj katastrofi koja je zadesila Japan, zemlju koja je do sada donirala preko 200.000.000 evra Srbiji (kroz novac ili opremu), Javni servis građana Srbije je u subotu, 12. marta u udarnom terminu emitovao film o napadu na Perl Harbor. Valjda programskom šemom nije bio predvidjen zemljotres i cunami. Za ovakav bezobrazluk (nisam siguran da je slučajnost) trebalo bi da odgovaraju i direktor Televizije i urednik filmskog programa RTS-a.
Uvaženi i poštovani narode Japana, izvinjavam se zbog propusta u ime mnogih razumnih gradjana Srbije i zahvaljujem se na svemu što ste učinili za nas i što i dalje činite.

Boyya

pre 13 godina

Hoce li se ova nasa ****** vlada ikako oglasiti? Znaju da se gloze oko toga koji je grb "lepsi i stariji", ali da ucine nesto konkretno za nesrecni Japan koji je nama toliko dobra doneo u poslednje vreme - jok. Zahtevam, kao uzorni gradjanin ove zemlje koji priljezno placa sve poreze i glasa na svim izborima, da se MOMENTALNO uputi pomoc postradalim ljudima u Japanu i da se otvore svi moguci kanali (ziro-racuni, donacije putem SMS poruka) da se unesrecenima u najkracem roku pruzi ruka spasa.
Uzgred, da li bi mi neko od onih sto dvadeset i kusur mudraca koji nisu preporucili poruku o prosvecenim Japancima i zatucanim Srbima objasnio sta je u tom komentaru za toliku osudu?

Autokrata

pre 13 godina

Eto tako i MNOGO GORE ce da izgleda planeta kad joj konacno dozlogrdimo. Zbrisace nas kao malo prasine sa rukava, i neka...Zao mi je Japanaca i svih koji zive na trusnim i potencijalno katastroficnim mestima.To je zivot na zici.Treba pomoci koliko mozemo.

vladimir

pre 13 godina

@Miloš BG
Hvala ti u ime moje rodbine u Japanu, oni veoma cene tvoju volju da pomognes. Sto se tice srpskih vlasti, njihova nemoc da urade bilo sta sto bi izgledalo kao gest prijateljstva i dobre volje je odraz njihove profesionalnosti. Na svu srecu ovakva katastrofa se ne desava u Srbiji.

Ivan, Japan

pre 13 godina

Ako hocete da znate istinu sta se desava u Japanu, ne citajte CNN i ostale novine/stanice koje prenose isti materijal.

Ovo je link za Japanku drzavnu TV stanicu, koja prenosi naj novije i naj tacnije podatke.
http://www.ustream.tv/channel/nhk-world-tv

Mistik

pre 13 godina

@nikola NS

To sto se desilo je posledica extremnog tektonskog poremecaja kome je Japan slicno kao i Kalifornija podlozan jer se nalazi bluzu ploca zemljine kore koje se stalno pomeraju. Danasnja tehnologija nuklearnih elektrana je, naravno da je rizik uvek prisutan kada je radijacija u pitanju, jako napredna i upravo to sto nije doslo do vece tragedije kao u Cernobilu u ovakvoj situaciji to potvrdjuje. I sama energetska strucna javnost zna da je nuklearna elektrana jedno od, minus su rizici, najefikasnijih resenja za energijom gladan region.

I jos samo da kazem da se nadam da je ova nasa vlada, takva kakva je, pomogla Japanu u ovoj izuzetno teskoj situaciji i da cini sve sto moze.

Nada

pre 13 godina

Iskreno saucesce svim porodicama. Uzas jedan.
Japan je jedna od retkih zemalja koj nam se uvek nasla kada je nama bilo tesko. Pomazu nas vec 11 godina. Priroda je cudo nista nije sigurno.

Markiza

pre 13 godina

@darmar

Kao i sve ostalo, ni voda u Srbiji koju pijes kao flasiranu nije ona iz "izvora". Jeftinije je kupiti precistace i prodavati cesmovacu kao Rosu, Vrnjci, Prolom i slicno. To se masnovno radi, a niko ne sme da se usudi da istrazi. Prevelik je ulog u igri...

Viper

pre 13 godina

Telegram u kojem se izražava solidarnost i saučešće jednostavno nije dovoljno. Dok su nam druge države pružale političku podršku i davale prazna obećanja, Japan je uvek radio na konkretnoj ekonomskoj pomoći i boljitku naših građana. Moramo poslati naše odlično medicinsko osoblje ili pomoć u nekom drugom vidu.

dacha

pre 13 godina

Zgrozena sam prizorima katastrofa(zemljotres,cunami,nuklearke)koje su pogodile Japan,ali sam zgadjena ponasanjem B.Tadica koji je,valjda,u soku sto ga je sve ovo zaobislo,odlucio da cuti.Sto rece Djindjic....ako vam se spava,spavajte!

Tomicko

pre 13 godina

Unazad vise desetina godina u svetu je napravljeno dosta nuklearnih elektrana. I pored toga sto su projektovane sa posebnom paznjom, s'obzirom na prirodu njenog goriva, postoji dugogodisnje iskustvo u rukovanju i odrzavanju ovih elektrana. Greske i moguce havarije svedene su na minimum. Pre zemljotresa u Japanu, u svetu su zabelezena dva incidenta u nuklearnim elektranama.
Rec je o nuklearnoj elektrani na ostrvu Tri milje, SAD koji se desio 1979 godine. Tada je doslo do izlivanja manje kolicine radioaktivnog materijala u okvuru zgrade elektrane pri cemu osoblje koje obsluzuje reaktor nije ozraceno.
Incident u drugoj elektrani poprimio je dimenzije havarije. Rec je o elektrani u Cernobilu, tadasnji SSSR, danasnja Ukrajina. Reaktor je eksplodirao a radioaktivni otpad rasuo se po citavoj Evropi, sve do obala Italije i Francuske. Broj ozracenih, ljudi sa invaliditetima i poginulih nikad nije objavljen. Razlog eksplozije nije bila priroda nuklearne energije, vec isklucivo ljudski faktor; niz pogresno donesenih odluka i nestrucnog osoblja koje je u trenutku nesrece rukovalo elektranom.
Gledajuci iz domena energetike, nuklearne elektrane, i pored toga sto sa sobom nose rizik, predstavljaju pozeljan izvor elektricne energije. Za razliku od termoelektrana, ne zagrevaju okolinu niti stvaraju brda pepela. Jedna tona uranijuma daje energiju koja je jednaka energiji dobijenoj od nekoliko miliona uglja ili nekoliko miliona barela nafte. Ekonomski su vrlo prihvatljiv izvor elektricne energije. Jedino se nakon izvesnog vremena radioaktivno jezgo mora negde bezbedno odloziti. Da se 1986 godine dije desila nuklearna katastrofa u Cernobilu, nuklearne elektrane bi danas bile dominatni izvor elektricne energije. U Srbiji je, inace, na snazi dugogodisnji moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana.
Srbija je trenutno u losoj energetskoj situaciji. Elektrane koje imamo u sastavu EPS-a trenutno proizvode dovoljnu kolicinu elektricne energije za nase potrebe. Ne zaboravimo i da su neke termoelektrane koje su na Kosovu danas van distributivne mreze EPS-a, te da njihova proizvodnja ne ucestvuje u nasoj potrosnji.
Fabrike su najveci potrosac elektricne energije jedne drzave. Nase fabrike uglavnom ne rade, pa sve sto elektrane u sastavu EPS-a proizvedu, potrosi stanovnistvo. Sta ce se desiti kada fabrike sutra, nadam se, pocnu sa radom? Kako da dodjemo do dodatne energije? Veliki hidropotencijali su skoro iskorisceni, rezerve uglja su ogranicene a na nasim podrucjima nema prirodnog potencijala za geotermalne elektrane.
Neko je u komentarima pominjao iskoriscenje energije vetra, tj. izradnju vetrenjaca. Prvo, vetrogeneratore ima smisla graditi tamo gde u toku godine ima dosta vetra. To su obale mora, vrhovi planina i sl. Drugo, izgradnja vetrogeneratora nije ekonomski isplativa kao izgradnja nekih drugih vrsta elektrana. Potreban je dug vremenski period da bi se njihova izgradnja isplatila. Zato ih danas prave jako bogate zemlje (Nemacka je lider u ovom domenu).
Citajuci prethodne komentare ne mogu da shvatim zasto se gubi percepcija prilikom iznosenja stavova o nuklearnim elektranama s'obzirom da su ih pravili "Japanci". Koliko je meni poznato, Japan je zadesio zemljotres jako velike jacine. Rusile su se ili ostetile mnoge zgrade, objekti, mostovi,... Kako se moze ocekivati da se bas nista nece desiti jednom objektu, izlozenom ubitacnom zemljotresu, makar on bio u sastavu jedne elektrane. Pre bih rekao da su elektranu jako dobro isprojektovali, s'obzirom sta je ovih dana pretrpela.
Ja sam, licno, a verujem i vecina Vas, pristalica ekoloskih i obnovljih izvora elektricne energije. Pre bih voleo da cujem da ce se u skorije vreme u Srbiji graditi nova hidroelektrana, farma vetrogeneratora nego termoelektrana ili, pak nuklearna elektrana. Na zalost, potreba za elektricnom energijom iz dana u dan raste, a resursa koje mozemo iskoristiti za proizvodnju elektricne energije je sve manje.
Jednog dana verovatno cemo odluciti da se u nasoj blizini izradi nuklearna elektrana.

Drago

pre 13 godina

Ostatak sveta treba da pomogne i izgradi novi Japan jos napredniji i bolji, jer je bio i jeste spiritus movens sveukupnog razvoja korisnog za sebe i sav ostali svet

spustam se na Vas nivo

pre 13 godina

Dok se narod u Japanu organizuje da sanira posledice zemljotresa, besposleni po Srbiji ce na internetu da iznose svoja nekompetentna misljenja.
Zbog Vas pozelim da ne postoje opcije komentara, jer nekad su javno govorili samo pametni, dok danas oni cute, jer ste javna komentarisanja potpuno obezvredili svojim misljenjima te vrste...
A sad i ja sa Vama...