Petak, 11.03.2011.

07:40

Najjači potres u istoriji Japana

Zemljotres od 8,9 stepeni po Rihterovoj skali na severoistočnoj obali Japana. Cunami od 10 metara opustošio obalu. Poginulo 1.000 ljudi, prenose mediji.

Izvor: B92

Najjaèi potres u istoriji Japana IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

139 Komentari

Sortiraj po:

milos

pre 13 godina

svaki dan pratim desavanja u japanu. I nije mi lakse nego predhodnog dana. pitam se ima li boga. na trenutak pomislim da sam citav zivot bio u zabludi on ne postoji. Najveci dokazani prijatelj napacenog srpskog naroda, svetlo koje je pomagalo da u mracnom tunelu uhvatimo daha. narod koji nas nije prepustio nasim "izuzetno postenim" politicarima.Hranili su nas, oblacili, lecili..., a onda ih zadesi ovo. Boze i dalje verujem da si sa nama i molim te sada i svakog sledeceg minuta da das snage nasoj braci da iznadju snage i ucine nemoguce. Svu svoju snagu i dobrotu usmeri na njih jer su to svojim delima zasluzili.

ChichaGorio

pre 13 godina

@Ivan
Ne zbunjuj ljude. Ti si prvi koji ocigledno ne zna puno o indirektnim merama zemljotresa.
Rihterova skala nema stepene vec predstavlja magnitudu energije oslobodjene u hipocentru zemljotresa.

milojko

pre 13 godina

Ne mogu da verujem da se još niko od domaćih zvaničnika nije oglsio i ponudio neku pomoć tim ljudima.
Imamo gomile nezaposlenog medicinskog kadra. Zar ne bi smo mogli da pošaljemo par aviona sa doktorima i sestrama?
Vojska bi mogla da pošalje par timova za pretragu po ruševinama.
Sigurno bi bilo na stotine i hiljade volontera, koji bi mogli pomoći ugroženima.
Neko je ovde pomenuo krv. To im sigurno treba.
Ja se nudim da ugostim ljude iz Japana.
Poslao sam redakciji B92 e-mail sa predlogom da naprave neku akciju humanitarne pomoći za Japan.
Videćemo šta će se desiti.
PS - Na žalost, jedan mašinbravar mora da ispravi domaće stručnjake:
Nije tačno da Rihterova skala nema granicu. Maksimum po Rihteru je malo manje od 10, jer se radi o logaritamskoj skali.
Takođe, merenja jačine zemljotresa se već godinama ne izražavaju po Rihteru, već MMS (koji je vrlo sličan Rihteru, ali je međunarodni standard).
Lista sa nivoima jačine zemljotresa koja je data u tekstu je ustvari Merkalijeva skala, i ona se jedino može dati kao procena, a ne na osnovu očitavanja na instrumentima.

Kale

pre 13 godina

Srbija mora hitno da konkretizuje oblike pomoći: SMS poruke za slanje stručnog tima za spašavanje i pomoć nastradalima u zemljotresu u Japanu.

Bez sve šale

pre 13 godina

A ja verovao da se ovo događa samo u filmovima Rolanda Emeriha. I ovo su Maje predvidele pre pet hiljada godina??? Sad sam već ozbiljno zabrinut zbog onoga što nas možda čeka iduće godine! Ko zna, možda ispod Himalaja već prave nekakve spasonosne barke (ili, još bolje, svemirske brodove), samo mi, obični smrtnici, to nećemo saznati do poslednjeg trenutka.

Relator

pre 13 godina

A da nasa vlada i ambasada organizuju prihvat i posalju bar nekoliko aviona po decu i nemocne dok se Japan konsoliduje posle ove katastrofe posto za vise nemamo.Bez obzira sto smo siromasni ne zaboravite da je japan jedna od najnaseljenijih zemalja sveta i da ako se secam 5 m2 stambenog prostora ide po glavi stanovnika u Japanu sta pri ovakvim kataklizmama predstavlja velik problem/gde smestiti one bez krova nad glavom/ Kada bi svaka zemlja prihvatila nemocne i one koji ne mogu ucestvovati u rasciscavanju umnogome bi im pomogli.Ima mnogo porodica u Srbiji koje bi prihvatile takovu vrstu izbjeglica.Setite se koliko su oni nama pomagali za vreme i posle bombardovanja.Jos se vozimo u njihovim doniranim autobusima.Suosecam sa Japancima jer od Hirosime nekako delimo neke istorijske sudbine vise nego sa drugim nacijama.
p.s.izgleda da smo poslali 1 avion

Ivan

pre 13 godina

izasle su i korigovane vrednosti jacine zemljotresa - jacina je dostigla cak 9,1 stepeni, sto je dosta jace od prvobitnih vrednosti... jer skala nije linearna, vec logaritamska, za one koji ne znaju...

Miki

pre 13 godina

Novcem ne mozemo pomoci Japanu.

Mozda lupam, ali da li bi, recimo, moglo da se organizuje dopremanje krvi?

U Srbiji je mnogo onih koji bi rado dali krv kao pomoc. To je nesto sto je Japanu preko potrebno.

Da mogu da odem da im pomognem.
:(

Todor

pre 13 godina

Ovo je strasno, radijacija u nuklearnoj elektrani je jaca:

Imam puno prijatelja Japanca i mogu vam reci da su to veliki ljudi.
Saucece nastradalim porodicama i puna podrska Japanu. Srbija je uz vas.

dada

pre 13 godina

... Nadajmo se da će ljudi izvući neku pouku i iz ove katastrofe, o tome šta je najvažnije u životu... Jedino što mogu da pomognem je da se molim da im bude bolje i da im šaljem pozitivne vibracije. U svakom slučaju želim Večni Mir svim nastradalima, a nama koji ostajemo na Zemlji da steknemo Mir i Stanje ljubavi, bez obzira gde se nalazimo i u kakvim okolnostima.

Boba

pre 13 godina

Zastrasujuce slike sila prirode, ali i scene za divljenje i postovanje divnom narodu Japana, ceo svet moze mnogo da nauci od njih.
Miki, komentar 11. mart 2011 22:16 , znam da se osecate cudno, verovatno i uplaseno, ja sam ranije imala takvo iskustvo sa 2 udaljena zemljotresa, ali pokusajte da ne razmisljate preterano o tome. Toliko oslobodjene energije utice na pomeranje ose rotacije zemlje pa verovatno i na neke senzibilne ljude.

nitro6

pre 13 godina

bila bi lepa simbolicna pomoc. iako ne bi mnogo pomogla, jer je japan previse mocan da bi im nasa pomoc znacila(finansujski),bilo bi lepo da znaju koliko ih podrzavamo. veliki narod sa predivnom istorijom. iskreno saucesce porodicama nastradalih..

dragan

pre 13 godina

Minamisoma City, oko 80.hilj stanovnika, je potpuno sravnjen grad, nema kuca, potopljen, kazu da se podzemna voda izdigla i da ce verovatno nekoliko godina najmanje biti poplavljeno...
katastrofa

leana

pre 13 godina

Miki 11. mart 22;16
i ja sam se jutros trgla iz sna oko 5 sati ujutru i imala sam cudan osecaj, nesto sam sanjala, neki haos, ,,,,,posle sam nastavila da spavam do 7 h, i celo pre podne sam imala cudan osecaj u glavi,,,,nikada tako nesto nisam osecala,,,,posle oko 12 h sam cula za zemljotres,,,,
@Aleksa,,,zaista neverovatno,,,

I tako

pre 13 godina

Uzvratimo Japanu onako kako taj veliki i plemeniti narod pomaze nama sve ove godine. Tiho i sa skromnoscu, da kad poklanja ne uvredi

Mare

pre 13 godina

Dobri su Japanci snacice se oni, saucesce zrtvama!

Aleksa, verovatno lupam ali negde sam procitao da je Mesec u narednih nekoliko nedelja u nekoj ravni sa zemljom (kakvoj nemam pojma ne secam se) a ono Mesec utice koliko znam i na ljudsku psihu pa mozda je to ...

Slobodan S.

pre 13 godina

Danas sam tužan zbog velike tragedije koja je zadesila Veliki Narod Japana,kada im je najteže oni su najači.Voleo bih da mogu da im pomognem.Živeo narod Japana.

IVORY

pre 13 godina

Japanu ce vise stete da proizvede cunami, nego bilo koji zemljotres, zato sto imaju odlicnu infrastrukturu i zgrade koje su napravljene da izdrze upravo ovakve zemljotrese, ali za cunami nema pomoci.

nikola

pre 13 godina

Voleo bih da vidim stucni komentar. Broj sve jacih potresa se ovih godina povecava. To ima veze sa naglim pomeranjem magnetnih polova, zar ne?

Olaf Magnusson

pre 13 godina

Plemenitom, hrabrom i izuzetnom narodu Velikog Japana najdublje i najiskrenije saucesce za tragicne gubitke ljudskih zivota. Dragi Prijatelji iz Japana, uprkos ovom teskom casu, znam da je vasa Velika Nacija sposobna da se brzo oporavi od ovih nevolja, jer je Narod Japana najvredniji, najbolji i najdisciplinovaniji na celoj planeti.

Miki

pre 13 godina

Ono sto se desilo Aleksi ( komentar od 11. marta 2011 u 20:50 ) desilo se i meni, samo u malo drugacijem scenariju. Ja sam to licno doziveo, oko 5 sati ujutru. U snu ili u mislima sam osetio zemljotres i naglo ustao i izasao iz kuce. Moji ukucani su odmah potrcali za mnom i pitali me sta se desilo. Bili su vidno uznemireni zbog takvog mog postupka. Ispricao sam im da sam osetio jak zemljotres, ali mi nista nisu poverovali. Pre podne sam saznao da je jak zemljotres pogodio Japan, na sto su moji ukucani bili iznenadjeni i zbunjeni jer se sve to dogodilo oko pet sati ujutru po srednjeevropskom vremenu, kada sam i ja to "osetio".
Slucajnost ili nesto drugo?

bonsai

pre 13 godina

Nedavno smo imali prilike da vidimo u Kraljevu kako to izgleda u daleko blazoj varijanti, a ovaj zemljotres u Japanu je po oslobodjenoj energiji bio cak 1000 puta jaci, pa bar zamislite ako vec ne gledate na TV-u na sta to lici. ... ne samo da najiskrenije saosecam sa Japanom i njegovim divnim narodom sa kojim sam imao priliku i srecu da se poblize upoznam, nego me je ovo donekle i razbesnilo pa i razocaralo ako tako mogu da kazem jer ne znam cime je ta pacifisticki nastrojena drzava i nacija, koja je toliko tolerantna, humana, i saosecajna, uopste nesto ovako "zasluzila" od Boga ili nekih visih sila? Drzava i narod koji su jedni od najvecih donatora i benefikatora i u UN-u i najvecim svetskim humanitarnim organizacijama, koji su totalno vojno neutralni i ne "zabadaju" nos u tudja posla iako itekako mogu jer su industrijska velesila i donedavno bili druga a sad su treca (iza SAD i Kine) ekonomija na svetu, koji uvek i uglavnom prvi pristizu drugima u pomoc, koji su konkretno Srbiji donirali na stotine miliona dolara vredne skolske opreme, medicinskog materijala i opreme, i direktnih investicija u nase skolstvo, zdravstvo, kulturu i slicno, koji su uopste jedan divan, kulturan, human, vredan, posten i radan narod, nisu ovo "zasluzili". I mada znam da su odavno naucili da zive sa zemljotresima, ovo je vec kategorija kataklizme i to je ono sto me je razbesnilo i razocaralo u isto vreme. Pravda je, po ko zna koji put se to ispostavlja, zaista slepa... Molim se i saosecam sa narodom Japana. Iskreno saucesce svima u Japanu koji su izgubili svoje drage u ovoj tragediji, a ostalima zelim da sto pre smognu snage i hrabrosti da ustanu i nastave dalje u buducnost, jer ljudima takvih kvaliteta buducnost i treba da pripada.

Mare

pre 13 godina

Saucesce Japancima... A mi i pored ove nesrece koja se desila nemamo druga posla vec se prepiremo oko svega i svacega. Zalost. Umesto sto pricamo, uradimo neke konkretne stvari. Nas narod je siromasan, ali kad zatreba uvek je voljan da pomogne... Pokazimo solidarnost.

nidzony

pre 13 godina

Kad pogodi nekakva nesreća jedan veliki narod, dvostruko mi je žao. Umetnost uglavnom dolazi iz nesreće ili tuge. Tako i Japanci, puni pribranosti, duha i solidarnosti će već sutra ustati kao feniks iz pepela. Dok ćemo mi ovde, na brdovitom i krvavom Balkanu raspredati ispričane priče, i gubiti smisao, a to je već beznadežan slučaj.

peric

pre 13 godina

Svaka cast Japncima, odolevaju uspesno i organizovano surovoj prirodi. Kakva suprotnost sa Srbijom i Srbima koji nisu u stanju da se izbore sa osnovnim stvarima kao smece na ulicama, kanalizacija, legalizacija...

Zao mi je...

pre 13 godina

Bio sam u Sendaiju pre tri godine. Proputovavsi Japan, pozeleo sam da sam cesce u toj lepoj zemlji... Japanci su posebno zanimljiv narod, o kojem zaista malo znamo...

Aleksa

pre 13 godina

Nikada nista slicno nisam doziveo..
Oko 8h me je probudila devojka veoma usplahirena, tek ustala, govoreci da je sanjala nekakav haos u Japanu (da, bas u Japanu, neodredjena lokacija-grad), i da smo se u tom snu nas dvoje nasli u metrou koji je u potpunom haosu zbog zemljotresa, delovi se ruse, ljudi su u panici.. veoma napet san po njenim recima. Par sati kasnije baka nam je rekla da je cula na radiju o zemljotresu u Japanu (za koji sam procitao da je najsnazniji u poslednjih 140god!?). Od tada sam obuzet vrlo cudnim osecajem, i nisam siguran koji su zaključci.. Prvi put sam prisustvovao necem poput ovoga -odredjenom ne-materijalnom fenomenu, a da nije i pitanju prica o prici.
Nadam se da je zavrsena opasnost od moguceg Tsunamija za sve pacificke zemlje.. joj, strepim za sve te nevine ljude.
Nisam siguran sta da mislim povodom ovoga, do kojih zakljucaka da dodjem..

trip

pre 13 godina

Voleo bih kad bi se cela Srbija shodno svojoj moći digla da pomogne napaćenom JAPANU!
Za nas su i više nego mnogo pomogli, od miliona eura pomoći školama u tehnici i obnovi, bolnicama, pa popularni žuti japanski autobusi koji su i dan danas bolji nego svi ovi novi ikarbusovi itd.
Hvala Vam na svemu! Svi za Japan!

boby

pre 13 godina

saucesce narodu japana, nadam se da ce se sto pre smiriti stanje i oporaviti narod i zemlja..p.s. hteo bih da ako neki strucnjak moze da da odgovor koliko duboko u unutrasnjost je usao cunami, 10-15-20 km?

realno

pre 13 godina

@(Vuk Lau, 11. mart 2011 16:07)

Potpuno se slazem sa tobom da bi to trebalo da se uradi, ali... nasi jos nisu sanirali ni Mionicu (zemljotres 1998.), a kamoli Kraljevo. Nasa pomoc Japanu je obavezna, ali verovatno moze d a bude samo simbolicna, sto ne znaci da je ne treba pruziti. Tom prilikom se ipak fokusirati na sanaciju kuca ljudi po Srbiji.

vlad

pre 13 godina

Moje saucesce porodicama tragicno nastradalih, to se ne moze popraviti nikako na zalost, za sve ostalo se ne brinem, vratice se oni vrlo vrlo brzo tamo gde su bili i pre same nesrece, Japan je to.

Markan

pre 13 godina

Za sve one "pametne" koji su mi dali minuse:

"Тачка земљотреса на месту иницијалне руптуре (место ослобађања енергије) назива се фокус или хипоцентар. Тачка на површини Земље директно изнад хипоцентра назива се епицентар.
Хипоцентар или жариште земљотреса је место у унутрашњости Земљине коре од кога почињу да се простиру сеизмички таласи, односно место на коме се дешава еластични одскок.
Епицентар је ортогонална пројекција хипоцентра на површ Земље, односно то је место на површи Земље на коме се потрес најјаче осећа."

Znaci, epicentar nikako ne moze biti 25km ispod zemlje vec na povrsini. U ovom slucaju to je na morskom dnu, a ono nije dublje od 10-11 km posto je to najveca dubina okeana. Informisite se malo pre nego sto prste na tastaturi koristite brze neg pamet...

Zoki japanac

pre 13 godina

Grozno je ovo u Japanu. Najdublji moguci naklon, postovanje i saucesce velikom narodu. Kao sto neko rece, uci svete od najboljih. Kako se sprema za katastrofu, kako se u njoj ponasa i kako se iz nje izlazi. A sutra je 12.03. i secanje na jednog naseg japanca. Tugo moja... Mozda nekad i shvatimo ko je bio zapravo.

zoran

pre 13 godina

Svi koji pokušavaju da budu neukusno duhoviti i da se sprdaju ili koji lupaju minuse gde im svakako nije mesto, samo pokazuju mentalitet pojedinih Srpskih punoglavaca.

Strašna tragedija. Saučešće velikom i plemenitom Japanskom narodu i moja podrška da budu hrabri i da se izvuku iz nevolje koja ih je snašla.

Nemanja

pre 13 godina

Zemljotres je imao 1000 puta jaci potres nego onaj u Kraljevu. Ja isrekno ne mogu to ni da zamislim. Strasno.

@vegan nikad ne komentarisem tudje komentare, ali sa tvojim definitivno nesto nije u redu? Zapitaj se malo?

Čudoljub

pre 13 godina

Svete, uči.

Mediji izveštavaju o "stotinama" mrtvih i nestalih, što je svakako užasno veliki broj.
Međutim, u drugim delovima sveta bi se žrtve ovakve katastrofe brojale stotinama hiljada.
Saučešće narodu Japana, za koji znam da će se podići iz pepela kao i mnogo puta do sada.
Vječnaja pamjat poginulima.

zeleni

pre 13 godina

Iskreno saučestvujem u bolu velikog naroda Japana.
Strašno je koliko tragičnih dogadjaja ima u novijoj istoriji Japana.
Kada je pomoć u pitanju, reči nisu dovoljne, potrebna su dela. Onako kako to Japan radi.
Oko tehničkih grešaka u tekstu samo to da Rihterova skala ima 9 stepeni, a MCS skala 12 stepeni.

Vuk Lau

pre 13 godina

Da sam ja neko u ovoj državi, naši avioni sa inženjerijom, sanitetskim jedinicima i Gdin Marićem sa sve jedinicama za vanredne situacije bi već bili na putu ka Japan.

e!

pre 13 godina

znate sta! Japan malo malo pa zadesi katastrofa, oni se ljudi uvek organizuju i izgrade svoju zemlju ponovo, i ponovo, ja se uvek setim one zgrade u beogradu koju je NATO bombardovao, kako posle 11 godina stoji tamo takva...ja garantujem da ne daj boze nas zadesi ovakva ili slicna katastrofa, da bi preziveli nastavili zivot tako u rusevinama, i samo kazali- dobro sad nam 'vako....

mala

pre 13 godina

Jadan Japan!!!A vi ljudi sto mislite da okean ide do 11 km,to je tacno,ali ima jos mnogo ispod,kao da to niste ucili,pa onda vidim neko komentarise :eto ,srpsko znanje....postoji nekoliko slojeva zemlje.a okean ide do 11 km

Miloje

pre 13 godina

Jutros sam slusao vase vesti. Izvesna strucnjakinja iz Seizmoloskog zavoda Srbije je dala procenu da obalu Japana nece pogoditi cunami razorne snage jer se zemljotres desio u blizini obale Japana !?! Pitajte je sada za "strucno" misljenje.

haos

pre 13 godina

Na Japanskoj televiziji kazu :
da su stete katastrofalne za Japan, da je na stotine zrtava, da novi talasi non stop dolaze i da nemaju predstavu kad ce prestati, teraju ljude da idu na sto visa podrucija, da se upalio alarm za hldjenje reaktora, da se pripremaju da zaustyave jedan reaktor koji snabdeva Tokio elekticnom energijom...
U kratko totalni haos...
Velika tragedija, moje iskreno saucesce.

R.I.P.

pre 13 godina

(Goran Jevtic, 11. mart 2011 14:02)
Ne unosi zabunu, zbog svoje neobavestenosti!
Ne radi se o dubini vode okeana, nego o dubini u zemlji, gde je je EPICENTAR, "srce zemljotresa". Ne moze zemljotres da se dogodi u vodi, tih 11 kilometara dubine okeana, nego u zemlji, ispod dna okeana, isto kao i na kopnu.
Cunami je posledica zemljotresa (pomeranja zemlje ispod dna okeana, koje se prenosi na vodu, stvarajuci talas), ne uzrok!

Vecni mir, svim zrtvama zemljotresa u Japanu i na dalekom istoku!

Ines

pre 13 godina

Potkrala vam se greska u textu o Japanskim zemljotresu: "Epicentar potresa bio je 130 kilometara istočno od Sendaja, na dubini od 24 kilometra"
Nejdublji deo okeana je malo preko 11km.
(Goran Jevtic, 11. mart 2011 14:02)

Epicentar je 24 km u zemlji. Zasto je vazna dubina okeana?

student

pre 13 godina

Seizmolog Charles Richter uveo koncept magnitude zemljotresa, razmatrajući logaritam veličine
maksimalnog pomeranja u funkciji epicentralnog rastojanja. Richer-ova magnituda proračunava se
po formuli:
M =log (A/A0)
A – maksimalna amplituda pomeranja tla zapisana standardnim seizmografom na epicentralnom
rastojanju od 100 km
Ao – maksimalna amplituda pomeranja tla dogođenog referentnog zemljotresa (zemljotres koji na
epicentralnom rastojanju od 100 km izaziva maksimalnu ampitudu 1/1000 mm)

sto bi u prevodu znacilo, da ako kazu da je zemljotres 6 stepeni rihtera, 6=log(A/10^-3) tj A=1000mm=1m sto znaci da se svaka tacka pomeri za metar. Pa vi onda sracunajte za koliko se pomeri svaka tacka ako je velicina zemljotresa 8.9 I kakve to efekte moze da izazove…
iskreno saucesce japanu…

Marko

pre 13 godina

to sto je dubina epicentra bila na 24 km ne znaci i da je Okean te dubine, hajde malo razmislite pre nego li se pravite pametni, pogotovu kada su ovako nesrecne okolnosti u pitanju.

JAnbo

pre 13 godina

malo razmisliti ........ zemljotres moze biti na dubini i do 1000 km, tako da dubina mora nema veze sa dubinom zemljotresa, ovaj nas u kraljevu je bio na 7 km ispod zemlje, pa vidi sta je napravio........

lone wolf

pre 13 godina

Saucesce narodu Japana :(

Japan nam je tokom prethodnih godina toliko pomagao (za pocetak autobusi GSP) da bismo morali da posaljemo bar neku simbolicnu pomoc.

Marko

pre 13 godina

to sto je dubina epicentra bila na 24 km ne znaci i da je Okean te dubine, hajde malo razmislite pre nego li se pravite pametni, pogotovu kada su ovako nesrecne okolnosti u pitanju.

solidarnost

pre 13 godina

Iskreno saucesce Japanu u ovim teskim trenucima po njih. Ako je to nekakva uteha, sumnjam da bi se ijedna druga nacija uspesnije ponela sa kataklizmom ovih razmera, kad je vec bilo sudjeno da do nje dodje u nekom veoma naseljenom delu nase planete.

A mi Srbi kad smo vec toliko zagledani u taj istok, zasto se onda ne ugledamo bas na tu ubedljivo najuspesniju naciju celog tog istoka?!? A do te pozicije i uspeha nisu dosli ni zahvaljujuci nekakvim prirodnim bogatstvima (koje nemaju), ni uz pomoc "cvrste ruke", eksploatisanjem drugih ili sukobljavanjem sa ostatkom razvijenog sveta (sve to su ostavili daleko iz sebe posle 1945)...

Goran Jevtic

pre 13 godina

Potkrala vam se greska u textu o Japanskim zemljotresu: "Epicentar potresa bio je 130 kilometara istočno od Sendaja, na dubini od 24 kilometra"
Nejdublji deo okeana je malo preko 11km.

Aleksandar (KG)

pre 13 godina

Saučešće prijateljskom narodu Japana.
Ne smemo zaboraviti da je Japan značajno pomogao našu zemlju posle 2000. godine i da nikada nije uslovljavao tu pomoć i tražio političke ili ekonomske privilegije. To je zapravo bila prava Dobra Namera.

duke

pre 13 godina

"Pristalice senzacionalističkih teorija, međutim, ističu da su raniji “supermeseci” zabeleženi 1955, 1974. 1992. i 2005. godine, te da su uvek bili povezani sa ekstremnim meteorološkim nepogodama. Primera radi, cunami u Indoneziji, u kome je poginulo više stotine hiljada ljudi, dogodio se dve nedelje pre “supermeseca” u januaru 2005. godine. "

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/240454/Mesec-se-priblizava-Zemlji-ali-to-nije-razlog-za-brigu

luka

pre 13 godina

Olivere, Rihterova skala ima gornju granicu jer se zemljotres odigrava u jednoj tacki (na kojoj se laicki receno dve tektonske ploce 'drze' pre nego sto skliznu. KOlicina energije koja bi odgovarala necemu iznad gornje granice ske je tolika da bi se materijal lokalno na tom mestu istopio. U tom slucaju ne bi doslo do smicanja i seizmicki talasi se ne bi sirili, tj. ne bi bilo zemljotresa. Ovo je sve s vrlo uprosceno, postoje i drugi fizicki razlozi koji ogranicavaju energiju zemljotresa.

Dalibor

pre 13 godina

Mesec će 19. marta izgledati veći i sjajniji nego obično, jer će biti u tački u kojoj je najbliži našoj planeti
Ovaj fenomen u astronomiji poznat kao perigej, moći ćemo da posmatramo golim okom, a tada će se Mesec naći na oko 356.577 kilometara od Zemlje, na najbližoj tački od 1992. godine.
Neki naučnici upozoravaju da bi približavanje Meseca moglo da poremeti klimu na Zemlji, izazove potrese i vulkanske aktivnosti.
Oni podsećaju da su se mesečevi perigeji 1955, 1974, 1992. i 2005. godine poklopili sa ekstremnim nevremenima. Pre šest godina u cunamiju u Indoneziji poginulo je stotine hiljada ljudi, a 1974. godine ciklon Trejsi je razorio australijski grad Darvin.
Drugi astronomi pak tvrde da ne postoji dokaz da je ovaj fenomen najava katastrofe.
"Neće biti ni zemljotresa ni erupcije vulkana, osim ako je do njih i tako trebalo da dođe", kaže Pit Viler iz Međunarodnog centra za radio astronomiju, prenosi londonski Telegraf.
"Na Zemlji će jedino doći do nešto niže oseke i nešto više plime, ali ništa zbog čega se treba uzbuđivati", dodao je on.

Slucajnost ili ne ?

DJ_Vasa

pre 13 godina

Bilo bi dobro da naša država, bar na neki simboličan način, pomogne Japanu. Japan je mnogo toga dao Srbiji, što bi trebalo pamtiti i uzvratiti na prijateljstvo.

Зоран

pre 13 godina

Ja sam u skoli ucio da je okean najdublji negde oko 10km, a ovde se pominje dubina od 24km!? Velike promene u prirodi u zadnjih par godina, nema sta!
(vladimir, 11. mart 2011 10:37)

Видиш, брате, то се зове српско знање. Знаш, а не умеш да примениш. Тачно је да је највећа дубина мора око 10км. Проблем је што кад ти прикажу епицентар на површини мора и кажу да је био на дубини од 24км неки мисле да је то и даље у мору. Али није. То је земљотрес у земљи, испод мора.

cole

pre 13 godina

Gledajuci ove snimke cunamija pada mi napamet kako li su slicne katastrofe dozivljavali i objasnjavali ljudi pre desetak hiljada godina. Mozda je ovako nesto inspirisalo pricu o potopu.

paka

pre 13 godina

apokalipticne slike iz japana ociglednoo nisu dovoljne da kod svakog srbina izazovu saucesce i tugu. mi smo, ocigledno, bolestan narod!

moje iskreno saucesce svima koji su po bilo kom osnovu stradali, pretrpeli strah, stetu...sta vec... podrska nesebicnom narodu japan koji je nama mnogo toga dao.

Veso

pre 13 godina

"Pocinje smak sveta 2012 se blizi a mi i dalje ...…..
nema kraja
(pepi, 11. mart 2011 09:12)"

Pepi da te obavestim sada je 2011!!!
Ako oces da povezes 2012-u i katastrofu onda povezuj sa redovnim izborima u Srbiji!
A bas juče sam čitao kako če mesec da nam bude najbliži u poslednjih 20 godina. Poslednji put se toliko približio na toliku razdaljinu 2005, dve nedelje posle velikog potresa u Indoneziji

ceceko

pre 13 godina

Pozdrav za Vladimira. Mi smo ove nedelje iz Kobea dosli za Tokio. Zemljotres smo docekali u biblioteci Univerziteta u Tokiju. Knjige su padale s polica, vodovodne cevi u zgradi su popucale. Bilo nam je kao da smo na brodu u oluji. Nikada nisam videla ogromnu fontanu da pljusti kao obicna kofa s vodom. Covek se oseca tako bespomocno i jedino mu ostaje da se moli bogu da prezivi. Divim se zaposlenima koji su kroz sve potrese bili mirni i nisu napustali zgradu ni kada smo svi mi bezglavo izjurili napolje. Ljudi su bili divni i puni podrske i podsetili su me zasto postujem ovu zemlju. Metro i vozovi jos ne funkcionisu tako da smo zaglavljeni u blizini univerziteta. Nadamo se da cemo veceras uspeti da spavamo u svom krevetu, a ne na stolici u mekdonaldsu. U Tokiju nismo vise u opasnosti, samo se molimo za ljude i nase prijatelje na severu Japana sa kojima ne mozemo da stupimo u kontakt.

Maraja

pre 13 godina

Zapanjujuće je sa koliko se cinizma komentariše prirodna katastrofa u jednoj zemlji koja je i šakom i kapom davala ovoj našoj jadi i daje i danas. Mesto da iskreno saučestvujemo u njihovoj nevolji,rugamo se jednom od najumešnijih naroda na svetu. Ne daj Bože da se takav potres desio ovde, verovatno bismo bili izbrisani kao država za duga vremena. Posebno je vulgarno povezivanje zemljotresa sa prisustvom naše državne delegacije. Pa, kako "brinemo" o svojim vodjama, tako nam se i vraća! Bar je jedna korist od toga-shvatio sam koja društvena grupa opstruiše ovaj sajt. A, mladima mogu samo da kažem-žao mi je, nade nema!

Oliver

pre 13 godina

Kako to Rihterova skala nema gornju granicu? Ja sam ucio u gimnaziji da Rihterova skala ima 9 stepeni, a Merkali-Kankani-Zibergova skala (MCS)ili samo skraceno Merkalijeva skala ima 12 stepeni. Rihterova skala meri kolicinu energije oslobodjene u epicentru,a Merkalijeva meri stepen ostecenja na povrsini Zemlje.Te dve skale inace nisu uporedive.

lidija

pre 13 godina

ovo je strasno. japan je izuzetno trusno podrucje, oni grade tako da su maksimalno zasticeni od zemljotresa jer ih ima mnogo, ali ovakav mislim da vrlo dugo nisu imali. steta je sad je vec ocigledno ogromna, a cunami sta tek moze da napravi i tamo i u drugim zemljama .... moje iskreno saucesce

djd

pre 13 godina

jos uvek su potresi u tokiju. ljudi su napolju na ulicama. pogotovo sa decom. ako neko ima svoje ovde nemoze ih dobiti na mobilni (ne rade linije) ali moze pokusati na "land line" koje su pocele da rade povremeno. mada puno ljudi su van kuca na ulicama pa moze da se desi da nece odgovoriti cak i ako linije rade.

vladimir

pre 13 godina

Ja sam u skoli ucio da je okean najdublji negde oko 10km, a ovde se pominje dubina od 24km!? Velike promene u prirodi u zadnjih par godina, nema sta!

Boza

pre 13 godina

Mi se od ovakvog zemljotresa ne bi oporavili za hiljadu godina. Japanci ce vec prekosutra uci u redovno stanje. Naravno saosecam sa ljudima u Japanu.

(Vlast)a

pre 13 godina

Da mi je do vickastog nastupa,pa da pitam da li je to pravoslavni bog zatresao te radoholicare u Japanu,ali sramota je terati komediju i takmiciti se u duhovitosti kad je ljudima tesko.Ali,na nas to lici:okretali smo volove dok je nejac iz Krajine na traktorima bezala iz rasula koji smo im mi pomogli da naprave.
Ako ne mozemo i ne znamo da pomognemo gradjanima divnog Japana,malo saosecanja i neka rec podrske bi mnogo vise znacila.Ne njima nego nama-ponadali bismo se da ima nade i da cemo biti bolji.

Boki

pre 13 godina

Blizi se 19. mart. Tada je mesec najblizi zemlji. Poslednji put pre 5 godina bio je poznati zemljotres i cunami u Aziji.Dobro je ako ostane na ovome.

NemanjaNs

pre 13 godina

Ne mogu da verujem da se pored ovakve katastrofe u Japanu, sprdate sa Tdicem i slicno....
Kad je bio zemljotres u Srbiji, niste se tako salili...dajte bre ljudi

milutin

pre 13 godina

rihterova skala je vrlo precizna i neophodni su vrlo precizni instrumenti za odredjivanje jacine zemljotresa po rihteru. podaci koje ste vi dali odnose se na Merkalijevu skalu koja je opisna.

mikis

pre 13 godina

Ja sam zgrozena, Japan, prijateljska zemlja, koja je toliko ucinila za Srbiju i Beograd, u materijalnom pogledu, a nas JAVNI J..... SERVIS tj. RTS, ne prekida program da objavi vest o razornoj nesreco, vec iz sve snage, po stoti put,. reprizira neku seriju. SRAMOTA, Tijanicu!!!!!!!!!!!

exTerminator

pre 13 godina

Verovatno najbolje i najazurnije informacije u pogledu snage ovog zemljotresa i ostalo vezano za njega su (gle cuda) na wikipedia sajtu (azurira se iz minuta u minut):

http://en.wikipedia.org/wiki/2011_Sendai_earthquake

Vladimir

pre 13 godina

Zemljotres se osetio i u Kobeu, oko 400km jugozapadno od Tokija. Vise potmulih tutnjava nakon sudaranja ploca i potom lagano ljuljanje koje je trajalo dvadesetak minuta sa prekidima. Nakon velikog Hanshin zemljotresa 1995. godine u Kobeu, mere predostroznosti su podignute u celom Japanu na najvisi nivo, tako da deca jos u Osnovnoj skoli uce o merama bezbednosti i imaju slemove u ucionicama. Opasnost od cunamija je izdata na celom ostrvu a upravo je talas prekrio pistu aerodroma u gradu Sendai. U Kobeu se oko 18h ocekuje cunami talas visine 0,5m. Odavno ovako snazan zemljotres nije pogodio ovu divnu zemlju. Nadamo se najboljem za sever Japana. Pozdrav iz Kobea

Box

pre 13 godina

Zemljotresa sve vise i sve su razorniji u proteklih 10 godina. Ucestalost zemljotresa se zgusnula u poredjenju na 100 godina pre 2000.
Sta se desava i zasto, niko ne daje odgovore.........hmmm

Tri karte za Hollywood

pre 13 godina

Najnovija informacija: 8.9stepeni. Upravo sam gledao direktan prenos cunamia koji je pogodio japansku obalu. Jezivo :(((

Vladimir

pre 13 godina

Zemljotres se osetio i u Kobeu, oko 400km jugozapadno od Tokija. Vise potmulih tutnjava nakon sudaranja ploca i potom lagano ljuljanje koje je trajalo dvadesetak minuta sa prekidima. Nakon velikog Hanshin zemljotresa 1995. godine u Kobeu, mere predostroznosti su podignute u celom Japanu na najvisi nivo, tako da deca jos u Osnovnoj skoli uce o merama bezbednosti i imaju slemove u ucionicama. Opasnost od cunamija je izdata na celom ostrvu a upravo je talas prekrio pistu aerodroma u gradu Sendai. U Kobeu se oko 18h ocekuje cunami talas visine 0,5m. Odavno ovako snazan zemljotres nije pogodio ovu divnu zemlju. Nadamo se najboljem za sever Japana. Pozdrav iz Kobea

mikis

pre 13 godina

Ja sam zgrozena, Japan, prijateljska zemlja, koja je toliko ucinila za Srbiju i Beograd, u materijalnom pogledu, a nas JAVNI J..... SERVIS tj. RTS, ne prekida program da objavi vest o razornoj nesreco, vec iz sve snage, po stoti put,. reprizira neku seriju. SRAMOTA, Tijanicu!!!!!!!!!!!

ceceko

pre 13 godina

Pozdrav za Vladimira. Mi smo ove nedelje iz Kobea dosli za Tokio. Zemljotres smo docekali u biblioteci Univerziteta u Tokiju. Knjige su padale s polica, vodovodne cevi u zgradi su popucale. Bilo nam je kao da smo na brodu u oluji. Nikada nisam videla ogromnu fontanu da pljusti kao obicna kofa s vodom. Covek se oseca tako bespomocno i jedino mu ostaje da se moli bogu da prezivi. Divim se zaposlenima koji su kroz sve potrese bili mirni i nisu napustali zgradu ni kada smo svi mi bezglavo izjurili napolje. Ljudi su bili divni i puni podrske i podsetili su me zasto postujem ovu zemlju. Metro i vozovi jos ne funkcionisu tako da smo zaglavljeni u blizini univerziteta. Nadamo se da cemo veceras uspeti da spavamo u svom krevetu, a ne na stolici u mekdonaldsu. U Tokiju nismo vise u opasnosti, samo se molimo za ljude i nase prijatelje na severu Japana sa kojima ne mozemo da stupimo u kontakt.

Зоран

pre 13 godina

Ja sam u skoli ucio da je okean najdublji negde oko 10km, a ovde se pominje dubina od 24km!? Velike promene u prirodi u zadnjih par godina, nema sta!
(vladimir, 11. mart 2011 10:37)

Видиш, брате, то се зове српско знање. Знаш, а не умеш да примениш. Тачно је да је највећа дубина мора око 10км. Проблем је што кад ти прикажу епицентар на површини мора и кажу да је био на дубини од 24км неки мисле да је то и даље у мору. Али није. То је земљотрес у земљи, испод мора.

Maraja

pre 13 godina

Zapanjujuće je sa koliko se cinizma komentariše prirodna katastrofa u jednoj zemlji koja je i šakom i kapom davala ovoj našoj jadi i daje i danas. Mesto da iskreno saučestvujemo u njihovoj nevolji,rugamo se jednom od najumešnijih naroda na svetu. Ne daj Bože da se takav potres desio ovde, verovatno bismo bili izbrisani kao država za duga vremena. Posebno je vulgarno povezivanje zemljotresa sa prisustvom naše državne delegacije. Pa, kako "brinemo" o svojim vodjama, tako nam se i vraća! Bar je jedna korist od toga-shvatio sam koja društvena grupa opstruiše ovaj sajt. A, mladima mogu samo da kažem-žao mi je, nade nema!

Boza

pre 13 godina

Mi se od ovakvog zemljotresa ne bi oporavili za hiljadu godina. Japanci ce vec prekosutra uci u redovno stanje. Naravno saosecam sa ljudima u Japanu.

NemanjaNs

pre 13 godina

Ne mogu da verujem da se pored ovakve katastrofe u Japanu, sprdate sa Tdicem i slicno....
Kad je bio zemljotres u Srbiji, niste se tako salili...dajte bre ljudi

Aleksandar (KG)

pre 13 godina

Saučešće prijateljskom narodu Japana.
Ne smemo zaboraviti da je Japan značajno pomogao našu zemlju posle 2000. godine i da nikada nije uslovljavao tu pomoć i tražio političke ili ekonomske privilegije. To je zapravo bila prava Dobra Namera.

haos

pre 13 godina

Na Japanskoj televiziji kazu :
da su stete katastrofalne za Japan, da je na stotine zrtava, da novi talasi non stop dolaze i da nemaju predstavu kad ce prestati, teraju ljude da idu na sto visa podrucija, da se upalio alarm za hldjenje reaktora, da se pripremaju da zaustyave jedan reaktor koji snabdeva Tokio elekticnom energijom...
U kratko totalni haos...
Velika tragedija, moje iskreno saucesce.

lone wolf

pre 13 godina

Saucesce narodu Japana :(

Japan nam je tokom prethodnih godina toliko pomagao (za pocetak autobusi GSP) da bismo morali da posaljemo bar neku simbolicnu pomoc.

paka

pre 13 godina

apokalipticne slike iz japana ociglednoo nisu dovoljne da kod svakog srbina izazovu saucesce i tugu. mi smo, ocigledno, bolestan narod!

moje iskreno saucesce svima koji su po bilo kom osnovu stradali, pretrpeli strah, stetu...sta vec... podrska nesebicnom narodu japan koji je nama mnogo toga dao.

DJ_Vasa

pre 13 godina

Bilo bi dobro da naša država, bar na neki simboličan način, pomogne Japanu. Japan je mnogo toga dao Srbiji, što bi trebalo pamtiti i uzvratiti na prijateljstvo.

e!

pre 13 godina

znate sta! Japan malo malo pa zadesi katastrofa, oni se ljudi uvek organizuju i izgrade svoju zemlju ponovo, i ponovo, ja se uvek setim one zgrade u beogradu koju je NATO bombardovao, kako posle 11 godina stoji tamo takva...ja garantujem da ne daj boze nas zadesi ovakva ili slicna katastrofa, da bi preziveli nastavili zivot tako u rusevinama, i samo kazali- dobro sad nam 'vako....

solidarnost

pre 13 godina

Iskreno saucesce Japanu u ovim teskim trenucima po njih. Ako je to nekakva uteha, sumnjam da bi se ijedna druga nacija uspesnije ponela sa kataklizmom ovih razmera, kad je vec bilo sudjeno da do nje dodje u nekom veoma naseljenom delu nase planete.

A mi Srbi kad smo vec toliko zagledani u taj istok, zasto se onda ne ugledamo bas na tu ubedljivo najuspesniju naciju celog tog istoka?!? A do te pozicije i uspeha nisu dosli ni zahvaljujuci nekakvim prirodnim bogatstvima (koje nemaju), ni uz pomoc "cvrste ruke", eksploatisanjem drugih ili sukobljavanjem sa ostatkom razvijenog sveta (sve to su ostavili daleko iz sebe posle 1945)...

trip

pre 13 godina

Voleo bih kad bi se cela Srbija shodno svojoj moći digla da pomogne napaćenom JAPANU!
Za nas su i više nego mnogo pomogli, od miliona eura pomoći školama u tehnici i obnovi, bolnicama, pa popularni žuti japanski autobusi koji su i dan danas bolji nego svi ovi novi ikarbusovi itd.
Hvala Vam na svemu! Svi za Japan!

Veso

pre 13 godina

"Pocinje smak sveta 2012 se blizi a mi i dalje ...…..
nema kraja
(pepi, 11. mart 2011 09:12)"

Pepi da te obavestim sada je 2011!!!
Ako oces da povezes 2012-u i katastrofu onda povezuj sa redovnim izborima u Srbiji!
A bas juče sam čitao kako če mesec da nam bude najbliži u poslednjih 20 godina. Poslednji put se toliko približio na toliku razdaljinu 2005, dve nedelje posle velikog potresa u Indoneziji

Zoki japanac

pre 13 godina

Grozno je ovo u Japanu. Najdublji moguci naklon, postovanje i saucesce velikom narodu. Kao sto neko rece, uci svete od najboljih. Kako se sprema za katastrofu, kako se u njoj ponasa i kako se iz nje izlazi. A sutra je 12.03. i secanje na jednog naseg japanca. Tugo moja... Mozda nekad i shvatimo ko je bio zapravo.

Čudoljub

pre 13 godina

Svete, uči.

Mediji izveštavaju o "stotinama" mrtvih i nestalih, što je svakako užasno veliki broj.
Međutim, u drugim delovima sveta bi se žrtve ovakve katastrofe brojale stotinama hiljada.
Saučešće narodu Japana, za koji znam da će se podići iz pepela kao i mnogo puta do sada.
Vječnaja pamjat poginulima.

lidija

pre 13 godina

ovo je strasno. japan je izuzetno trusno podrucje, oni grade tako da su maksimalno zasticeni od zemljotresa jer ih ima mnogo, ali ovakav mislim da vrlo dugo nisu imali. steta je sad je vec ocigledno ogromna, a cunami sta tek moze da napravi i tamo i u drugim zemljama .... moje iskreno saucesce

(Vlast)a

pre 13 godina

Da mi je do vickastog nastupa,pa da pitam da li je to pravoslavni bog zatresao te radoholicare u Japanu,ali sramota je terati komediju i takmiciti se u duhovitosti kad je ljudima tesko.Ali,na nas to lici:okretali smo volove dok je nejac iz Krajine na traktorima bezala iz rasula koji smo im mi pomogli da naprave.
Ako ne mozemo i ne znamo da pomognemo gradjanima divnog Japana,malo saosecanja i neka rec podrske bi mnogo vise znacila.Ne njima nego nama-ponadali bismo se da ima nade i da cemo biti bolji.

Miloje

pre 13 godina

Jutros sam slusao vase vesti. Izvesna strucnjakinja iz Seizmoloskog zavoda Srbije je dala procenu da obalu Japana nece pogoditi cunami razorne snage jer se zemljotres desio u blizini obale Japana !?! Pitajte je sada za "strucno" misljenje.

Oliver

pre 13 godina

Kako to Rihterova skala nema gornju granicu? Ja sam ucio u gimnaziji da Rihterova skala ima 9 stepeni, a Merkali-Kankani-Zibergova skala (MCS)ili samo skraceno Merkalijeva skala ima 12 stepeni. Rihterova skala meri kolicinu energije oslobodjene u epicentru,a Merkalijeva meri stepen ostecenja na povrsini Zemlje.Te dve skale inace nisu uporedive.

R.I.P.

pre 13 godina

(Goran Jevtic, 11. mart 2011 14:02)
Ne unosi zabunu, zbog svoje neobavestenosti!
Ne radi se o dubini vode okeana, nego o dubini u zemlji, gde je je EPICENTAR, "srce zemljotresa". Ne moze zemljotres da se dogodi u vodi, tih 11 kilometara dubine okeana, nego u zemlji, ispod dna okeana, isto kao i na kopnu.
Cunami je posledica zemljotresa (pomeranja zemlje ispod dna okeana, koje se prenosi na vodu, stvarajuci talas), ne uzrok!

Vecni mir, svim zrtvama zemljotresa u Japanu i na dalekom istoku!

zoran

pre 13 godina

Svi koji pokušavaju da budu neukusno duhoviti i da se sprdaju ili koji lupaju minuse gde im svakako nije mesto, samo pokazuju mentalitet pojedinih Srpskih punoglavaca.

Strašna tragedija. Saučešće velikom i plemenitom Japanskom narodu i moja podrška da budu hrabri i da se izvuku iz nevolje koja ih je snašla.

Boki

pre 13 godina

Blizi se 19. mart. Tada je mesec najblizi zemlji. Poslednji put pre 5 godina bio je poznati zemljotres i cunami u Aziji.Dobro je ako ostane na ovome.

Markan

pre 13 godina

Za sve one "pametne" koji su mi dali minuse:

"Тачка земљотреса на месту иницијалне руптуре (место ослобађања енергије) назива се фокус или хипоцентар. Тачка на површини Земље директно изнад хипоцентра назива се епицентар.
Хипоцентар или жариште земљотреса је место у унутрашњости Земљине коре од кога почињу да се простиру сеизмички таласи, односно место на коме се дешава еластични одскок.
Епицентар је ортогонална пројекција хипоцентра на површ Земље, односно то је место на површи Земље на коме се потрес најјаче осећа."

Znaci, epicentar nikako ne moze biti 25km ispod zemlje vec na povrsini. U ovom slucaju to je na morskom dnu, a ono nije dublje od 10-11 km posto je to najveca dubina okeana. Informisite se malo pre nego sto prste na tastaturi koristite brze neg pamet...

cole

pre 13 godina

Gledajuci ove snimke cunamija pada mi napamet kako li su slicne katastrofe dozivljavali i objasnjavali ljudi pre desetak hiljada godina. Mozda je ovako nesto inspirisalo pricu o potopu.

Ines

pre 13 godina

Potkrala vam se greska u textu o Japanskim zemljotresu: "Epicentar potresa bio je 130 kilometara istočno od Sendaja, na dubini od 24 kilometra"
Nejdublji deo okeana je malo preko 11km.
(Goran Jevtic, 11. mart 2011 14:02)

Epicentar je 24 km u zemlji. Zasto je vazna dubina okeana?

Vuk Lau

pre 13 godina

Da sam ja neko u ovoj državi, naši avioni sa inženjerijom, sanitetskim jedinicima i Gdin Marićem sa sve jedinicama za vanredne situacije bi već bili na putu ka Japan.

realno

pre 13 godina

@(Vuk Lau, 11. mart 2011 16:07)

Potpuno se slazem sa tobom da bi to trebalo da se uradi, ali... nasi jos nisu sanirali ni Mionicu (zemljotres 1998.), a kamoli Kraljevo. Nasa pomoc Japanu je obavezna, ali verovatno moze d a bude samo simbolicna, sto ne znaci da je ne treba pruziti. Tom prilikom se ipak fokusirati na sanaciju kuca ljudi po Srbiji.

djd

pre 13 godina

jos uvek su potresi u tokiju. ljudi su napolju na ulicama. pogotovo sa decom. ako neko ima svoje ovde nemoze ih dobiti na mobilni (ne rade linije) ali moze pokusati na "land line" koje su pocele da rade povremeno. mada puno ljudi su van kuca na ulicama pa moze da se desi da nece odgovoriti cak i ako linije rade.

Marko

pre 13 godina

to sto je dubina epicentra bila na 24 km ne znaci i da je Okean te dubine, hajde malo razmislite pre nego li se pravite pametni, pogotovu kada su ovako nesrecne okolnosti u pitanju.

Marko

pre 13 godina

to sto je dubina epicentra bila na 24 km ne znaci i da je Okean te dubine, hajde malo razmislite pre nego li se pravite pametni, pogotovu kada su ovako nesrecne okolnosti u pitanju.

peric

pre 13 godina

Svaka cast Japncima, odolevaju uspesno i organizovano surovoj prirodi. Kakva suprotnost sa Srbijom i Srbima koji nisu u stanju da se izbore sa osnovnim stvarima kao smece na ulicama, kanalizacija, legalizacija...

Olaf Magnusson

pre 13 godina

Plemenitom, hrabrom i izuzetnom narodu Velikog Japana najdublje i najiskrenije saucesce za tragicne gubitke ljudskih zivota. Dragi Prijatelji iz Japana, uprkos ovom teskom casu, znam da je vasa Velika Nacija sposobna da se brzo oporavi od ovih nevolja, jer je Narod Japana najvredniji, najbolji i najdisciplinovaniji na celoj planeti.

Dalibor

pre 13 godina

Mesec će 19. marta izgledati veći i sjajniji nego obično, jer će biti u tački u kojoj je najbliži našoj planeti
Ovaj fenomen u astronomiji poznat kao perigej, moći ćemo da posmatramo golim okom, a tada će se Mesec naći na oko 356.577 kilometara od Zemlje, na najbližoj tački od 1992. godine.
Neki naučnici upozoravaju da bi približavanje Meseca moglo da poremeti klimu na Zemlji, izazove potrese i vulkanske aktivnosti.
Oni podsećaju da su se mesečevi perigeji 1955, 1974, 1992. i 2005. godine poklopili sa ekstremnim nevremenima. Pre šest godina u cunamiju u Indoneziji poginulo je stotine hiljada ljudi, a 1974. godine ciklon Trejsi je razorio australijski grad Darvin.
Drugi astronomi pak tvrde da ne postoji dokaz da je ovaj fenomen najava katastrofe.
"Neće biti ni zemljotresa ni erupcije vulkana, osim ako je do njih i tako trebalo da dođe", kaže Pit Viler iz Međunarodnog centra za radio astronomiju, prenosi londonski Telegraf.
"Na Zemlji će jedino doći do nešto niže oseke i nešto više plime, ali ništa zbog čega se treba uzbuđivati", dodao je on.

Slucajnost ili ne ?

Tri karte za Hollywood

pre 13 godina

Najnovija informacija: 8.9stepeni. Upravo sam gledao direktan prenos cunamia koji je pogodio japansku obalu. Jezivo :(((

vlad

pre 13 godina

Moje saucesce porodicama tragicno nastradalih, to se ne moze popraviti nikako na zalost, za sve ostalo se ne brinem, vratice se oni vrlo vrlo brzo tamo gde su bili i pre same nesrece, Japan je to.

bonsai

pre 13 godina

Nedavno smo imali prilike da vidimo u Kraljevu kako to izgleda u daleko blazoj varijanti, a ovaj zemljotres u Japanu je po oslobodjenoj energiji bio cak 1000 puta jaci, pa bar zamislite ako vec ne gledate na TV-u na sta to lici. ... ne samo da najiskrenije saosecam sa Japanom i njegovim divnim narodom sa kojim sam imao priliku i srecu da se poblize upoznam, nego me je ovo donekle i razbesnilo pa i razocaralo ako tako mogu da kazem jer ne znam cime je ta pacifisticki nastrojena drzava i nacija, koja je toliko tolerantna, humana, i saosecajna, uopste nesto ovako "zasluzila" od Boga ili nekih visih sila? Drzava i narod koji su jedni od najvecih donatora i benefikatora i u UN-u i najvecim svetskim humanitarnim organizacijama, koji su totalno vojno neutralni i ne "zabadaju" nos u tudja posla iako itekako mogu jer su industrijska velesila i donedavno bili druga a sad su treca (iza SAD i Kine) ekonomija na svetu, koji uvek i uglavnom prvi pristizu drugima u pomoc, koji su konkretno Srbiji donirali na stotine miliona dolara vredne skolske opreme, medicinskog materijala i opreme, i direktnih investicija u nase skolstvo, zdravstvo, kulturu i slicno, koji su uopste jedan divan, kulturan, human, vredan, posten i radan narod, nisu ovo "zasluzili". I mada znam da su odavno naucili da zive sa zemljotresima, ovo je vec kategorija kataklizme i to je ono sto me je razbesnilo i razocaralo u isto vreme. Pravda je, po ko zna koji put se to ispostavlja, zaista slepa... Molim se i saosecam sa narodom Japana. Iskreno saucesce svima u Japanu koji su izgubili svoje drage u ovoj tragediji, a ostalima zelim da sto pre smognu snage i hrabrosti da ustanu i nastave dalje u buducnost, jer ljudima takvih kvaliteta buducnost i treba da pripada.

student

pre 13 godina

Seizmolog Charles Richter uveo koncept magnitude zemljotresa, razmatrajući logaritam veličine
maksimalnog pomeranja u funkciji epicentralnog rastojanja. Richer-ova magnituda proračunava se
po formuli:
M =log (A/A0)
A – maksimalna amplituda pomeranja tla zapisana standardnim seizmografom na epicentralnom
rastojanju od 100 km
Ao – maksimalna amplituda pomeranja tla dogođenog referentnog zemljotresa (zemljotres koji na
epicentralnom rastojanju od 100 km izaziva maksimalnu ampitudu 1/1000 mm)

sto bi u prevodu znacilo, da ako kazu da je zemljotres 6 stepeni rihtera, 6=log(A/10^-3) tj A=1000mm=1m sto znaci da se svaka tacka pomeri za metar. Pa vi onda sracunajte za koliko se pomeri svaka tacka ako je velicina zemljotresa 8.9 I kakve to efekte moze da izazove…
iskreno saucesce japanu…

Mare

pre 13 godina

Saucesce Japancima... A mi i pored ove nesrece koja se desila nemamo druga posla vec se prepiremo oko svega i svacega. Zalost. Umesto sto pricamo, uradimo neke konkretne stvari. Nas narod je siromasan, ali kad zatreba uvek je voljan da pomogne... Pokazimo solidarnost.

Box

pre 13 godina

Zemljotresa sve vise i sve su razorniji u proteklih 10 godina. Ucestalost zemljotresa se zgusnula u poredjenju na 100 godina pre 2000.
Sta se desava i zasto, niko ne daje odgovore.........hmmm

exTerminator

pre 13 godina

Verovatno najbolje i najazurnije informacije u pogledu snage ovog zemljotresa i ostalo vezano za njega su (gle cuda) na wikipedia sajtu (azurira se iz minuta u minut):

http://en.wikipedia.org/wiki/2011_Sendai_earthquake

zeleni

pre 13 godina

Iskreno saučestvujem u bolu velikog naroda Japana.
Strašno je koliko tragičnih dogadjaja ima u novijoj istoriji Japana.
Kada je pomoć u pitanju, reči nisu dovoljne, potrebna su dela. Onako kako to Japan radi.
Oko tehničkih grešaka u tekstu samo to da Rihterova skala ima 9 stepeni, a MCS skala 12 stepeni.

mala

pre 13 godina

Jadan Japan!!!A vi ljudi sto mislite da okean ide do 11 km,to je tacno,ali ima jos mnogo ispod,kao da to niste ucili,pa onda vidim neko komentarise :eto ,srpsko znanje....postoji nekoliko slojeva zemlje.a okean ide do 11 km

Zao mi je...

pre 13 godina

Bio sam u Sendaiju pre tri godine. Proputovavsi Japan, pozeleo sam da sam cesce u toj lepoj zemlji... Japanci su posebno zanimljiv narod, o kojem zaista malo znamo...

Nemanja

pre 13 godina

Zemljotres je imao 1000 puta jaci potres nego onaj u Kraljevu. Ja isrekno ne mogu to ni da zamislim. Strasno.

@vegan nikad ne komentarisem tudje komentare, ali sa tvojim definitivno nesto nije u redu? Zapitaj se malo?

boby

pre 13 godina

saucesce narodu japana, nadam se da ce se sto pre smiriti stanje i oporaviti narod i zemlja..p.s. hteo bih da ako neki strucnjak moze da da odgovor koliko duboko u unutrasnjost je usao cunami, 10-15-20 km?

Aleksa

pre 13 godina

Nikada nista slicno nisam doziveo..
Oko 8h me je probudila devojka veoma usplahirena, tek ustala, govoreci da je sanjala nekakav haos u Japanu (da, bas u Japanu, neodredjena lokacija-grad), i da smo se u tom snu nas dvoje nasli u metrou koji je u potpunom haosu zbog zemljotresa, delovi se ruse, ljudi su u panici.. veoma napet san po njenim recima. Par sati kasnije baka nam je rekla da je cula na radiju o zemljotresu u Japanu (za koji sam procitao da je najsnazniji u poslednjih 140god!?). Od tada sam obuzet vrlo cudnim osecajem, i nisam siguran koji su zaključci.. Prvi put sam prisustvovao necem poput ovoga -odredjenom ne-materijalnom fenomenu, a da nije i pitanju prica o prici.
Nadam se da je zavrsena opasnost od moguceg Tsunamija za sve pacificke zemlje.. joj, strepim za sve te nevine ljude.
Nisam siguran sta da mislim povodom ovoga, do kojih zakljucaka da dodjem..

I tako

pre 13 godina

Uzvratimo Japanu onako kako taj veliki i plemeniti narod pomaze nama sve ove godine. Tiho i sa skromnoscu, da kad poklanja ne uvredi

milutin

pre 13 godina

rihterova skala je vrlo precizna i neophodni su vrlo precizni instrumenti za odredjivanje jacine zemljotresa po rihteru. podaci koje ste vi dali odnose se na Merkalijevu skalu koja je opisna.

Slobodan S.

pre 13 godina

Danas sam tužan zbog velike tragedije koja je zadesila Veliki Narod Japana,kada im je najteže oni su najači.Voleo bih da mogu da im pomognem.Živeo narod Japana.

luka

pre 13 godina

Olivere, Rihterova skala ima gornju granicu jer se zemljotres odigrava u jednoj tacki (na kojoj se laicki receno dve tektonske ploce 'drze' pre nego sto skliznu. KOlicina energije koja bi odgovarala necemu iznad gornje granice ske je tolika da bi se materijal lokalno na tom mestu istopio. U tom slucaju ne bi doslo do smicanja i seizmicki talasi se ne bi sirili, tj. ne bi bilo zemljotresa. Ovo je sve s vrlo uprosceno, postoje i drugi fizicki razlozi koji ogranicavaju energiju zemljotresa.

JAnbo

pre 13 godina

malo razmisliti ........ zemljotres moze biti na dubini i do 1000 km, tako da dubina mora nema veze sa dubinom zemljotresa, ovaj nas u kraljevu je bio na 7 km ispod zemlje, pa vidi sta je napravio........

Miki

pre 13 godina

Ono sto se desilo Aleksi ( komentar od 11. marta 2011 u 20:50 ) desilo se i meni, samo u malo drugacijem scenariju. Ja sam to licno doziveo, oko 5 sati ujutru. U snu ili u mislima sam osetio zemljotres i naglo ustao i izasao iz kuce. Moji ukucani su odmah potrcali za mnom i pitali me sta se desilo. Bili su vidno uznemireni zbog takvog mog postupka. Ispricao sam im da sam osetio jak zemljotres, ali mi nista nisu poverovali. Pre podne sam saznao da je jak zemljotres pogodio Japan, na sto su moji ukucani bili iznenadjeni i zbunjeni jer se sve to dogodilo oko pet sati ujutru po srednjeevropskom vremenu, kada sam i ja to "osetio".
Slucajnost ili nesto drugo?

nidzony

pre 13 godina

Kad pogodi nekakva nesreća jedan veliki narod, dvostruko mi je žao. Umetnost uglavnom dolazi iz nesreće ili tuge. Tako i Japanci, puni pribranosti, duha i solidarnosti će već sutra ustati kao feniks iz pepela. Dok ćemo mi ovde, na brdovitom i krvavom Balkanu raspredati ispričane priče, i gubiti smisao, a to je već beznadežan slučaj.

nitro6

pre 13 godina

bila bi lepa simbolicna pomoc. iako ne bi mnogo pomogla, jer je japan previse mocan da bi im nasa pomoc znacila(finansujski),bilo bi lepo da znaju koliko ih podrzavamo. veliki narod sa predivnom istorijom. iskreno saucesce porodicama nastradalih..

Goran Jevtic

pre 13 godina

Potkrala vam se greska u textu o Japanskim zemljotresu: "Epicentar potresa bio je 130 kilometara istočno od Sendaja, na dubini od 24 kilometra"
Nejdublji deo okeana je malo preko 11km.

vladimir

pre 13 godina

Ja sam u skoli ucio da je okean najdublji negde oko 10km, a ovde se pominje dubina od 24km!? Velike promene u prirodi u zadnjih par godina, nema sta!

duke

pre 13 godina

"Pristalice senzacionalističkih teorija, međutim, ističu da su raniji “supermeseci” zabeleženi 1955, 1974. 1992. i 2005. godine, te da su uvek bili povezani sa ekstremnim meteorološkim nepogodama. Primera radi, cunami u Indoneziji, u kome je poginulo više stotine hiljada ljudi, dogodio se dve nedelje pre “supermeseca” u januaru 2005. godine. "

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/240454/Mesec-se-priblizava-Zemlji-ali-to-nije-razlog-za-brigu

Todor

pre 13 godina

Ovo je strasno, radijacija u nuklearnoj elektrani je jaca:

Imam puno prijatelja Japanca i mogu vam reci da su to veliki ljudi.
Saucece nastradalim porodicama i puna podrska Japanu. Srbija je uz vas.

nikola

pre 13 godina

Voleo bih da vidim stucni komentar. Broj sve jacih potresa se ovih godina povecava. To ima veze sa naglim pomeranjem magnetnih polova, zar ne?

IVORY

pre 13 godina

Japanu ce vise stete da proizvede cunami, nego bilo koji zemljotres, zato sto imaju odlicnu infrastrukturu i zgrade koje su napravljene da izdrze upravo ovakve zemljotrese, ali za cunami nema pomoci.

Relator

pre 13 godina

A da nasa vlada i ambasada organizuju prihvat i posalju bar nekoliko aviona po decu i nemocne dok se Japan konsoliduje posle ove katastrofe posto za vise nemamo.Bez obzira sto smo siromasni ne zaboravite da je japan jedna od najnaseljenijih zemalja sveta i da ako se secam 5 m2 stambenog prostora ide po glavi stanovnika u Japanu sta pri ovakvim kataklizmama predstavlja velik problem/gde smestiti one bez krova nad glavom/ Kada bi svaka zemlja prihvatila nemocne i one koji ne mogu ucestvovati u rasciscavanju umnogome bi im pomogli.Ima mnogo porodica u Srbiji koje bi prihvatile takovu vrstu izbjeglica.Setite se koliko su oni nama pomagali za vreme i posle bombardovanja.Jos se vozimo u njihovim doniranim autobusima.Suosecam sa Japancima jer od Hirosime nekako delimo neke istorijske sudbine vise nego sa drugim nacijama.
p.s.izgleda da smo poslali 1 avion

leana

pre 13 godina

Miki 11. mart 22;16
i ja sam se jutros trgla iz sna oko 5 sati ujutru i imala sam cudan osecaj, nesto sam sanjala, neki haos, ,,,,,posle sam nastavila da spavam do 7 h, i celo pre podne sam imala cudan osecaj u glavi,,,,nikada tako nesto nisam osecala,,,,posle oko 12 h sam cula za zemljotres,,,,
@Aleksa,,,zaista neverovatno,,,

Miki

pre 13 godina

Novcem ne mozemo pomoci Japanu.

Mozda lupam, ali da li bi, recimo, moglo da se organizuje dopremanje krvi?

U Srbiji je mnogo onih koji bi rado dali krv kao pomoc. To je nesto sto je Japanu preko potrebno.

Da mogu da odem da im pomognem.
:(

milojko

pre 13 godina

Ne mogu da verujem da se još niko od domaćih zvaničnika nije oglsio i ponudio neku pomoć tim ljudima.
Imamo gomile nezaposlenog medicinskog kadra. Zar ne bi smo mogli da pošaljemo par aviona sa doktorima i sestrama?
Vojska bi mogla da pošalje par timova za pretragu po ruševinama.
Sigurno bi bilo na stotine i hiljade volontera, koji bi mogli pomoći ugroženima.
Neko je ovde pomenuo krv. To im sigurno treba.
Ja se nudim da ugostim ljude iz Japana.
Poslao sam redakciji B92 e-mail sa predlogom da naprave neku akciju humanitarne pomoći za Japan.
Videćemo šta će se desiti.
PS - Na žalost, jedan mašinbravar mora da ispravi domaće stručnjake:
Nije tačno da Rihterova skala nema granicu. Maksimum po Rihteru je malo manje od 10, jer se radi o logaritamskoj skali.
Takođe, merenja jačine zemljotresa se već godinama ne izražavaju po Rihteru, već MMS (koji je vrlo sličan Rihteru, ali je međunarodni standard).
Lista sa nivoima jačine zemljotresa koja je data u tekstu je ustvari Merkalijeva skala, i ona se jedino može dati kao procena, a ne na osnovu očitavanja na instrumentima.

Kale

pre 13 godina

Srbija mora hitno da konkretizuje oblike pomoći: SMS poruke za slanje stručnog tima za spašavanje i pomoć nastradalima u zemljotresu u Japanu.

dada

pre 13 godina

... Nadajmo se da će ljudi izvući neku pouku i iz ove katastrofe, o tome šta je najvažnije u životu... Jedino što mogu da pomognem je da se molim da im bude bolje i da im šaljem pozitivne vibracije. U svakom slučaju želim Večni Mir svim nastradalima, a nama koji ostajemo na Zemlji da steknemo Mir i Stanje ljubavi, bez obzira gde se nalazimo i u kakvim okolnostima.

Boba

pre 13 godina

Zastrasujuce slike sila prirode, ali i scene za divljenje i postovanje divnom narodu Japana, ceo svet moze mnogo da nauci od njih.
Miki, komentar 11. mart 2011 22:16 , znam da se osecate cudno, verovatno i uplaseno, ja sam ranije imala takvo iskustvo sa 2 udaljena zemljotresa, ali pokusajte da ne razmisljate preterano o tome. Toliko oslobodjene energije utice na pomeranje ose rotacije zemlje pa verovatno i na neke senzibilne ljude.

Mare

pre 13 godina

Dobri su Japanci snacice se oni, saucesce zrtvama!

Aleksa, verovatno lupam ali negde sam procitao da je Mesec u narednih nekoliko nedelja u nekoj ravni sa zemljom (kakvoj nemam pojma ne secam se) a ono Mesec utice koliko znam i na ljudsku psihu pa mozda je to ...

dragan

pre 13 godina

Minamisoma City, oko 80.hilj stanovnika, je potpuno sravnjen grad, nema kuca, potopljen, kazu da se podzemna voda izdigla i da ce verovatno nekoliko godina najmanje biti poplavljeno...
katastrofa

Ivan

pre 13 godina

izasle su i korigovane vrednosti jacine zemljotresa - jacina je dostigla cak 9,1 stepeni, sto je dosta jace od prvobitnih vrednosti... jer skala nije linearna, vec logaritamska, za one koji ne znaju...

Bez sve šale

pre 13 godina

A ja verovao da se ovo događa samo u filmovima Rolanda Emeriha. I ovo su Maje predvidele pre pet hiljada godina??? Sad sam već ozbiljno zabrinut zbog onoga što nas možda čeka iduće godine! Ko zna, možda ispod Himalaja već prave nekakve spasonosne barke (ili, još bolje, svemirske brodove), samo mi, obični smrtnici, to nećemo saznati do poslednjeg trenutka.

milos

pre 13 godina

svaki dan pratim desavanja u japanu. I nije mi lakse nego predhodnog dana. pitam se ima li boga. na trenutak pomislim da sam citav zivot bio u zabludi on ne postoji. Najveci dokazani prijatelj napacenog srpskog naroda, svetlo koje je pomagalo da u mracnom tunelu uhvatimo daha. narod koji nas nije prepustio nasim "izuzetno postenim" politicarima.Hranili su nas, oblacili, lecili..., a onda ih zadesi ovo. Boze i dalje verujem da si sa nama i molim te sada i svakog sledeceg minuta da das snage nasoj braci da iznadju snage i ucine nemoguce. Svu svoju snagu i dobrotu usmeri na njih jer su to svojim delima zasluzili.

ChichaGorio

pre 13 godina

@Ivan
Ne zbunjuj ljude. Ti si prvi koji ocigledno ne zna puno o indirektnim merama zemljotresa.
Rihterova skala nema stepene vec predstavlja magnitudu energije oslobodjene u hipocentru zemljotresa.

vladimir

pre 13 godina

Ja sam u skoli ucio da je okean najdublji negde oko 10km, a ovde se pominje dubina od 24km!? Velike promene u prirodi u zadnjih par godina, nema sta!

Goran Jevtic

pre 13 godina

Potkrala vam se greska u textu o Japanskim zemljotresu: "Epicentar potresa bio je 130 kilometara istočno od Sendaja, na dubini od 24 kilometra"
Nejdublji deo okeana je malo preko 11km.

Markan

pre 13 godina

Za sve one "pametne" koji su mi dali minuse:

"Тачка земљотреса на месту иницијалне руптуре (место ослобађања енергије) назива се фокус или хипоцентар. Тачка на површини Земље директно изнад хипоцентра назива се епицентар.
Хипоцентар или жариште земљотреса је место у унутрашњости Земљине коре од кога почињу да се простиру сеизмички таласи, односно место на коме се дешава еластични одскок.
Епицентар је ортогонална пројекција хипоцентра на површ Земље, односно то је место на површи Земље на коме се потрес најјаче осећа."

Znaci, epicentar nikako ne moze biti 25km ispod zemlje vec na povrsini. U ovom slucaju to je na morskom dnu, a ono nije dublje od 10-11 km posto je to najveca dubina okeana. Informisite se malo pre nego sto prste na tastaturi koristite brze neg pamet...

Maraja

pre 13 godina

Zapanjujuće je sa koliko se cinizma komentariše prirodna katastrofa u jednoj zemlji koja je i šakom i kapom davala ovoj našoj jadi i daje i danas. Mesto da iskreno saučestvujemo u njihovoj nevolji,rugamo se jednom od najumešnijih naroda na svetu. Ne daj Bože da se takav potres desio ovde, verovatno bismo bili izbrisani kao država za duga vremena. Posebno je vulgarno povezivanje zemljotresa sa prisustvom naše državne delegacije. Pa, kako "brinemo" o svojim vodjama, tako nam se i vraća! Bar je jedna korist od toga-shvatio sam koja društvena grupa opstruiše ovaj sajt. A, mladima mogu samo da kažem-žao mi je, nade nema!

(Vlast)a

pre 13 godina

Da mi je do vickastog nastupa,pa da pitam da li je to pravoslavni bog zatresao te radoholicare u Japanu,ali sramota je terati komediju i takmiciti se u duhovitosti kad je ljudima tesko.Ali,na nas to lici:okretali smo volove dok je nejac iz Krajine na traktorima bezala iz rasula koji smo im mi pomogli da naprave.
Ako ne mozemo i ne znamo da pomognemo gradjanima divnog Japana,malo saosecanja i neka rec podrske bi mnogo vise znacila.Ne njima nego nama-ponadali bismo se da ima nade i da cemo biti bolji.

Box

pre 13 godina

Zemljotresa sve vise i sve su razorniji u proteklih 10 godina. Ucestalost zemljotresa se zgusnula u poredjenju na 100 godina pre 2000.
Sta se desava i zasto, niko ne daje odgovore.........hmmm

NemanjaNs

pre 13 godina

Ne mogu da verujem da se pored ovakve katastrofe u Japanu, sprdate sa Tdicem i slicno....
Kad je bio zemljotres u Srbiji, niste se tako salili...dajte bre ljudi

mikis

pre 13 godina

Ja sam zgrozena, Japan, prijateljska zemlja, koja je toliko ucinila za Srbiju i Beograd, u materijalnom pogledu, a nas JAVNI J..... SERVIS tj. RTS, ne prekida program da objavi vest o razornoj nesreco, vec iz sve snage, po stoti put,. reprizira neku seriju. SRAMOTA, Tijanicu!!!!!!!!!!!

Dalibor

pre 13 godina

Mesec će 19. marta izgledati veći i sjajniji nego obično, jer će biti u tački u kojoj je najbliži našoj planeti
Ovaj fenomen u astronomiji poznat kao perigej, moći ćemo da posmatramo golim okom, a tada će se Mesec naći na oko 356.577 kilometara od Zemlje, na najbližoj tački od 1992. godine.
Neki naučnici upozoravaju da bi približavanje Meseca moglo da poremeti klimu na Zemlji, izazove potrese i vulkanske aktivnosti.
Oni podsećaju da su se mesečevi perigeji 1955, 1974, 1992. i 2005. godine poklopili sa ekstremnim nevremenima. Pre šest godina u cunamiju u Indoneziji poginulo je stotine hiljada ljudi, a 1974. godine ciklon Trejsi je razorio australijski grad Darvin.
Drugi astronomi pak tvrde da ne postoji dokaz da je ovaj fenomen najava katastrofe.
"Neće biti ni zemljotresa ni erupcije vulkana, osim ako je do njih i tako trebalo da dođe", kaže Pit Viler iz Međunarodnog centra za radio astronomiju, prenosi londonski Telegraf.
"Na Zemlji će jedino doći do nešto niže oseke i nešto više plime, ali ništa zbog čega se treba uzbuđivati", dodao je on.

Slucajnost ili ne ?

Veso

pre 13 godina

"Pocinje smak sveta 2012 se blizi a mi i dalje ...…..
nema kraja
(pepi, 11. mart 2011 09:12)"

Pepi da te obavestim sada je 2011!!!
Ako oces da povezes 2012-u i katastrofu onda povezuj sa redovnim izborima u Srbiji!
A bas juče sam čitao kako če mesec da nam bude najbliži u poslednjih 20 godina. Poslednji put se toliko približio na toliku razdaljinu 2005, dve nedelje posle velikog potresa u Indoneziji

Aleksa

pre 13 godina

Nikada nista slicno nisam doziveo..
Oko 8h me je probudila devojka veoma usplahirena, tek ustala, govoreci da je sanjala nekakav haos u Japanu (da, bas u Japanu, neodredjena lokacija-grad), i da smo se u tom snu nas dvoje nasli u metrou koji je u potpunom haosu zbog zemljotresa, delovi se ruse, ljudi su u panici.. veoma napet san po njenim recima. Par sati kasnije baka nam je rekla da je cula na radiju o zemljotresu u Japanu (za koji sam procitao da je najsnazniji u poslednjih 140god!?). Od tada sam obuzet vrlo cudnim osecajem, i nisam siguran koji su zaključci.. Prvi put sam prisustvovao necem poput ovoga -odredjenom ne-materijalnom fenomenu, a da nije i pitanju prica o prici.
Nadam se da je zavrsena opasnost od moguceg Tsunamija za sve pacificke zemlje.. joj, strepim za sve te nevine ljude.
Nisam siguran sta da mislim povodom ovoga, do kojih zakljucaka da dodjem..

Boki

pre 13 godina

Blizi se 19. mart. Tada je mesec najblizi zemlji. Poslednji put pre 5 godina bio je poznati zemljotres i cunami u Aziji.Dobro je ako ostane na ovome.

nikola

pre 13 godina

Voleo bih da vidim stucni komentar. Broj sve jacih potresa se ovih godina povecava. To ima veze sa naglim pomeranjem magnetnih polova, zar ne?

paka

pre 13 godina

apokalipticne slike iz japana ociglednoo nisu dovoljne da kod svakog srbina izazovu saucesce i tugu. mi smo, ocigledno, bolestan narod!

moje iskreno saucesce svima koji su po bilo kom osnovu stradali, pretrpeli strah, stetu...sta vec... podrska nesebicnom narodu japan koji je nama mnogo toga dao.

Nemanja

pre 13 godina

Zemljotres je imao 1000 puta jaci potres nego onaj u Kraljevu. Ja isrekno ne mogu to ni da zamislim. Strasno.

@vegan nikad ne komentarisem tudje komentare, ali sa tvojim definitivno nesto nije u redu? Zapitaj se malo?

cole

pre 13 godina

Gledajuci ove snimke cunamija pada mi napamet kako li su slicne katastrofe dozivljavali i objasnjavali ljudi pre desetak hiljada godina. Mozda je ovako nesto inspirisalo pricu o potopu.

zoran

pre 13 godina

Svi koji pokušavaju da budu neukusno duhoviti i da se sprdaju ili koji lupaju minuse gde im svakako nije mesto, samo pokazuju mentalitet pojedinih Srpskih punoglavaca.

Strašna tragedija. Saučešće velikom i plemenitom Japanskom narodu i moja podrška da budu hrabri i da se izvuku iz nevolje koja ih je snašla.

mala

pre 13 godina

Jadan Japan!!!A vi ljudi sto mislite da okean ide do 11 km,to je tacno,ali ima jos mnogo ispod,kao da to niste ucili,pa onda vidim neko komentarise :eto ,srpsko znanje....postoji nekoliko slojeva zemlje.a okean ide do 11 km

leana

pre 13 godina

Miki 11. mart 22;16
i ja sam se jutros trgla iz sna oko 5 sati ujutru i imala sam cudan osecaj, nesto sam sanjala, neki haos, ,,,,,posle sam nastavila da spavam do 7 h, i celo pre podne sam imala cudan osecaj u glavi,,,,nikada tako nesto nisam osecala,,,,posle oko 12 h sam cula za zemljotres,,,,
@Aleksa,,,zaista neverovatno,,,

duke

pre 13 godina

"Pristalice senzacionalističkih teorija, međutim, ističu da su raniji “supermeseci” zabeleženi 1955, 1974. 1992. i 2005. godine, te da su uvek bili povezani sa ekstremnim meteorološkim nepogodama. Primera radi, cunami u Indoneziji, u kome je poginulo više stotine hiljada ljudi, dogodio se dve nedelje pre “supermeseca” u januaru 2005. godine. "

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/240454/Mesec-se-priblizava-Zemlji-ali-to-nije-razlog-za-brigu

Miki

pre 13 godina

Ono sto se desilo Aleksi ( komentar od 11. marta 2011 u 20:50 ) desilo se i meni, samo u malo drugacijem scenariju. Ja sam to licno doziveo, oko 5 sati ujutru. U snu ili u mislima sam osetio zemljotres i naglo ustao i izasao iz kuce. Moji ukucani su odmah potrcali za mnom i pitali me sta se desilo. Bili su vidno uznemireni zbog takvog mog postupka. Ispricao sam im da sam osetio jak zemljotres, ali mi nista nisu poverovali. Pre podne sam saznao da je jak zemljotres pogodio Japan, na sto su moji ukucani bili iznenadjeni i zbunjeni jer se sve to dogodilo oko pet sati ujutru po srednjeevropskom vremenu, kada sam i ja to "osetio".
Slucajnost ili nesto drugo?

Зоран

pre 13 godina

Ja sam u skoli ucio da je okean najdublji negde oko 10km, a ovde se pominje dubina od 24km!? Velike promene u prirodi u zadnjih par godina, nema sta!
(vladimir, 11. mart 2011 10:37)

Видиш, брате, то се зове српско знање. Знаш, а не умеш да примениш. Тачно је да је највећа дубина мора око 10км. Проблем је што кад ти прикажу епицентар на површини мора и кажу да је био на дубини од 24км неки мисле да је то и даље у мору. Али није. То је земљотрес у земљи, испод мора.

DJ_Vasa

pre 13 godina

Bilo bi dobro da naša država, bar na neki simboličan način, pomogne Japanu. Japan je mnogo toga dao Srbiji, što bi trebalo pamtiti i uzvratiti na prijateljstvo.

Vuk Lau

pre 13 godina

Da sam ja neko u ovoj državi, naši avioni sa inženjerijom, sanitetskim jedinicima i Gdin Marićem sa sve jedinicama za vanredne situacije bi već bili na putu ka Japan.

Zoki japanac

pre 13 godina

Grozno je ovo u Japanu. Najdublji moguci naklon, postovanje i saucesce velikom narodu. Kao sto neko rece, uci svete od najboljih. Kako se sprema za katastrofu, kako se u njoj ponasa i kako se iz nje izlazi. A sutra je 12.03. i secanje na jednog naseg japanca. Tugo moja... Mozda nekad i shvatimo ko je bio zapravo.

Ines

pre 13 godina

Potkrala vam se greska u textu o Japanskim zemljotresu: "Epicentar potresa bio je 130 kilometara istočno od Sendaja, na dubini od 24 kilometra"
Nejdublji deo okeana je malo preko 11km.
(Goran Jevtic, 11. mart 2011 14:02)

Epicentar je 24 km u zemlji. Zasto je vazna dubina okeana?

Mare

pre 13 godina

Dobri su Japanci snacice se oni, saucesce zrtvama!

Aleksa, verovatno lupam ali negde sam procitao da je Mesec u narednih nekoliko nedelja u nekoj ravni sa zemljom (kakvoj nemam pojma ne secam se) a ono Mesec utice koliko znam i na ljudsku psihu pa mozda je to ...

Bez sve šale

pre 13 godina

A ja verovao da se ovo događa samo u filmovima Rolanda Emeriha. I ovo su Maje predvidele pre pet hiljada godina??? Sad sam već ozbiljno zabrinut zbog onoga što nas možda čeka iduće godine! Ko zna, možda ispod Himalaja već prave nekakve spasonosne barke (ili, još bolje, svemirske brodove), samo mi, obični smrtnici, to nećemo saznati do poslednjeg trenutka.

Vladimir

pre 13 godina

Zemljotres se osetio i u Kobeu, oko 400km jugozapadno od Tokija. Vise potmulih tutnjava nakon sudaranja ploca i potom lagano ljuljanje koje je trajalo dvadesetak minuta sa prekidima. Nakon velikog Hanshin zemljotresa 1995. godine u Kobeu, mere predostroznosti su podignute u celom Japanu na najvisi nivo, tako da deca jos u Osnovnoj skoli uce o merama bezbednosti i imaju slemove u ucionicama. Opasnost od cunamija je izdata na celom ostrvu a upravo je talas prekrio pistu aerodroma u gradu Sendai. U Kobeu se oko 18h ocekuje cunami talas visine 0,5m. Odavno ovako snazan zemljotres nije pogodio ovu divnu zemlju. Nadamo se najboljem za sever Japana. Pozdrav iz Kobea

Boza

pre 13 godina

Mi se od ovakvog zemljotresa ne bi oporavili za hiljadu godina. Japanci ce vec prekosutra uci u redovno stanje. Naravno saosecam sa ljudima u Japanu.

Marko

pre 13 godina

to sto je dubina epicentra bila na 24 km ne znaci i da je Okean te dubine, hajde malo razmislite pre nego li se pravite pametni, pogotovu kada su ovako nesrecne okolnosti u pitanju.

solidarnost

pre 13 godina

Iskreno saucesce Japanu u ovim teskim trenucima po njih. Ako je to nekakva uteha, sumnjam da bi se ijedna druga nacija uspesnije ponela sa kataklizmom ovih razmera, kad je vec bilo sudjeno da do nje dodje u nekom veoma naseljenom delu nase planete.

A mi Srbi kad smo vec toliko zagledani u taj istok, zasto se onda ne ugledamo bas na tu ubedljivo najuspesniju naciju celog tog istoka?!? A do te pozicije i uspeha nisu dosli ni zahvaljujuci nekakvim prirodnim bogatstvima (koje nemaju), ni uz pomoc "cvrste ruke", eksploatisanjem drugih ili sukobljavanjem sa ostatkom razvijenog sveta (sve to su ostavili daleko iz sebe posle 1945)...

trip

pre 13 godina

Voleo bih kad bi se cela Srbija shodno svojoj moći digla da pomogne napaćenom JAPANU!
Za nas su i više nego mnogo pomogli, od miliona eura pomoći školama u tehnici i obnovi, bolnicama, pa popularni žuti japanski autobusi koji su i dan danas bolji nego svi ovi novi ikarbusovi itd.
Hvala Vam na svemu! Svi za Japan!

Oliver

pre 13 godina

Kako to Rihterova skala nema gornju granicu? Ja sam ucio u gimnaziji da Rihterova skala ima 9 stepeni, a Merkali-Kankani-Zibergova skala (MCS)ili samo skraceno Merkalijeva skala ima 12 stepeni. Rihterova skala meri kolicinu energije oslobodjene u epicentru,a Merkalijeva meri stepen ostecenja na povrsini Zemlje.Te dve skale inace nisu uporedive.

ceceko

pre 13 godina

Pozdrav za Vladimira. Mi smo ove nedelje iz Kobea dosli za Tokio. Zemljotres smo docekali u biblioteci Univerziteta u Tokiju. Knjige su padale s polica, vodovodne cevi u zgradi su popucale. Bilo nam je kao da smo na brodu u oluji. Nikada nisam videla ogromnu fontanu da pljusti kao obicna kofa s vodom. Covek se oseca tako bespomocno i jedino mu ostaje da se moli bogu da prezivi. Divim se zaposlenima koji su kroz sve potrese bili mirni i nisu napustali zgradu ni kada smo svi mi bezglavo izjurili napolje. Ljudi su bili divni i puni podrske i podsetili su me zasto postujem ovu zemlju. Metro i vozovi jos ne funkcionisu tako da smo zaglavljeni u blizini univerziteta. Nadamo se da cemo veceras uspeti da spavamo u svom krevetu, a ne na stolici u mekdonaldsu. U Tokiju nismo vise u opasnosti, samo se molimo za ljude i nase prijatelje na severu Japana sa kojima ne mozemo da stupimo u kontakt.

Zao mi je...

pre 13 godina

Bio sam u Sendaiju pre tri godine. Proputovavsi Japan, pozeleo sam da sam cesce u toj lepoj zemlji... Japanci su posebno zanimljiv narod, o kojem zaista malo znamo...

Mare

pre 13 godina

Saucesce Japancima... A mi i pored ove nesrece koja se desila nemamo druga posla vec se prepiremo oko svega i svacega. Zalost. Umesto sto pricamo, uradimo neke konkretne stvari. Nas narod je siromasan, ali kad zatreba uvek je voljan da pomogne... Pokazimo solidarnost.

student

pre 13 godina

Seizmolog Charles Richter uveo koncept magnitude zemljotresa, razmatrajući logaritam veličine
maksimalnog pomeranja u funkciji epicentralnog rastojanja. Richer-ova magnituda proračunava se
po formuli:
M =log (A/A0)
A – maksimalna amplituda pomeranja tla zapisana standardnim seizmografom na epicentralnom
rastojanju od 100 km
Ao – maksimalna amplituda pomeranja tla dogođenog referentnog zemljotresa (zemljotres koji na
epicentralnom rastojanju od 100 km izaziva maksimalnu ampitudu 1/1000 mm)

sto bi u prevodu znacilo, da ako kazu da je zemljotres 6 stepeni rihtera, 6=log(A/10^-3) tj A=1000mm=1m sto znaci da se svaka tacka pomeri za metar. Pa vi onda sracunajte za koliko se pomeri svaka tacka ako je velicina zemljotresa 8.9 I kakve to efekte moze da izazove…
iskreno saucesce japanu…

Marko

pre 13 godina

to sto je dubina epicentra bila na 24 km ne znaci i da je Okean te dubine, hajde malo razmislite pre nego li se pravite pametni, pogotovu kada su ovako nesrecne okolnosti u pitanju.

e!

pre 13 godina

znate sta! Japan malo malo pa zadesi katastrofa, oni se ljudi uvek organizuju i izgrade svoju zemlju ponovo, i ponovo, ja se uvek setim one zgrade u beogradu koju je NATO bombardovao, kako posle 11 godina stoji tamo takva...ja garantujem da ne daj boze nas zadesi ovakva ili slicna katastrofa, da bi preziveli nastavili zivot tako u rusevinama, i samo kazali- dobro sad nam 'vako....

Čudoljub

pre 13 godina

Svete, uči.

Mediji izveštavaju o "stotinama" mrtvih i nestalih, što je svakako užasno veliki broj.
Međutim, u drugim delovima sveta bi se žrtve ovakve katastrofe brojale stotinama hiljada.
Saučešće narodu Japana, za koji znam da će se podići iz pepela kao i mnogo puta do sada.
Vječnaja pamjat poginulima.

milutin

pre 13 godina

rihterova skala je vrlo precizna i neophodni su vrlo precizni instrumenti za odredjivanje jacine zemljotresa po rihteru. podaci koje ste vi dali odnose se na Merkalijevu skalu koja je opisna.

lidija

pre 13 godina

ovo je strasno. japan je izuzetno trusno podrucje, oni grade tako da su maksimalno zasticeni od zemljotresa jer ih ima mnogo, ali ovakav mislim da vrlo dugo nisu imali. steta je sad je vec ocigledno ogromna, a cunami sta tek moze da napravi i tamo i u drugim zemljama .... moje iskreno saucesce

Aleksandar (KG)

pre 13 godina

Saučešće prijateljskom narodu Japana.
Ne smemo zaboraviti da je Japan značajno pomogao našu zemlju posle 2000. godine i da nikada nije uslovljavao tu pomoć i tražio političke ili ekonomske privilegije. To je zapravo bila prava Dobra Namera.

JAnbo

pre 13 godina

malo razmisliti ........ zemljotres moze biti na dubini i do 1000 km, tako da dubina mora nema veze sa dubinom zemljotresa, ovaj nas u kraljevu je bio na 7 km ispod zemlje, pa vidi sta je napravio........

lone wolf

pre 13 godina

Saucesce narodu Japana :(

Japan nam je tokom prethodnih godina toliko pomagao (za pocetak autobusi GSP) da bismo morali da posaljemo bar neku simbolicnu pomoc.

bonsai

pre 13 godina

Nedavno smo imali prilike da vidimo u Kraljevu kako to izgleda u daleko blazoj varijanti, a ovaj zemljotres u Japanu je po oslobodjenoj energiji bio cak 1000 puta jaci, pa bar zamislite ako vec ne gledate na TV-u na sta to lici. ... ne samo da najiskrenije saosecam sa Japanom i njegovim divnim narodom sa kojim sam imao priliku i srecu da se poblize upoznam, nego me je ovo donekle i razbesnilo pa i razocaralo ako tako mogu da kazem jer ne znam cime je ta pacifisticki nastrojena drzava i nacija, koja je toliko tolerantna, humana, i saosecajna, uopste nesto ovako "zasluzila" od Boga ili nekih visih sila? Drzava i narod koji su jedni od najvecih donatora i benefikatora i u UN-u i najvecim svetskim humanitarnim organizacijama, koji su totalno vojno neutralni i ne "zabadaju" nos u tudja posla iako itekako mogu jer su industrijska velesila i donedavno bili druga a sad su treca (iza SAD i Kine) ekonomija na svetu, koji uvek i uglavnom prvi pristizu drugima u pomoc, koji su konkretno Srbiji donirali na stotine miliona dolara vredne skolske opreme, medicinskog materijala i opreme, i direktnih investicija u nase skolstvo, zdravstvo, kulturu i slicno, koji su uopste jedan divan, kulturan, human, vredan, posten i radan narod, nisu ovo "zasluzili". I mada znam da su odavno naucili da zive sa zemljotresima, ovo je vec kategorija kataklizme i to je ono sto me je razbesnilo i razocaralo u isto vreme. Pravda je, po ko zna koji put se to ispostavlja, zaista slepa... Molim se i saosecam sa narodom Japana. Iskreno saucesce svima u Japanu koji su izgubili svoje drage u ovoj tragediji, a ostalima zelim da sto pre smognu snage i hrabrosti da ustanu i nastave dalje u buducnost, jer ljudima takvih kvaliteta buducnost i treba da pripada.

dada

pre 13 godina

... Nadajmo se da će ljudi izvući neku pouku i iz ove katastrofe, o tome šta je najvažnije u životu... Jedino što mogu da pomognem je da se molim da im bude bolje i da im šaljem pozitivne vibracije. U svakom slučaju želim Večni Mir svim nastradalima, a nama koji ostajemo na Zemlji da steknemo Mir i Stanje ljubavi, bez obzira gde se nalazimo i u kakvim okolnostima.

Tri karte za Hollywood

pre 13 godina

Najnovija informacija: 8.9stepeni. Upravo sam gledao direktan prenos cunamia koji je pogodio japansku obalu. Jezivo :(((

luka

pre 13 godina

Olivere, Rihterova skala ima gornju granicu jer se zemljotres odigrava u jednoj tacki (na kojoj se laicki receno dve tektonske ploce 'drze' pre nego sto skliznu. KOlicina energije koja bi odgovarala necemu iznad gornje granice ske je tolika da bi se materijal lokalno na tom mestu istopio. U tom slucaju ne bi doslo do smicanja i seizmicki talasi se ne bi sirili, tj. ne bi bilo zemljotresa. Ovo je sve s vrlo uprosceno, postoje i drugi fizicki razlozi koji ogranicavaju energiju zemljotresa.

Miloje

pre 13 godina

Jutros sam slusao vase vesti. Izvesna strucnjakinja iz Seizmoloskog zavoda Srbije je dala procenu da obalu Japana nece pogoditi cunami razorne snage jer se zemljotres desio u blizini obale Japana !?! Pitajte je sada za "strucno" misljenje.

R.I.P.

pre 13 godina

(Goran Jevtic, 11. mart 2011 14:02)
Ne unosi zabunu, zbog svoje neobavestenosti!
Ne radi se o dubini vode okeana, nego o dubini u zemlji, gde je je EPICENTAR, "srce zemljotresa". Ne moze zemljotres da se dogodi u vodi, tih 11 kilometara dubine okeana, nego u zemlji, ispod dna okeana, isto kao i na kopnu.
Cunami je posledica zemljotresa (pomeranja zemlje ispod dna okeana, koje se prenosi na vodu, stvarajuci talas), ne uzrok!

Vecni mir, svim zrtvama zemljotresa u Japanu i na dalekom istoku!

peric

pre 13 godina

Svaka cast Japncima, odolevaju uspesno i organizovano surovoj prirodi. Kakva suprotnost sa Srbijom i Srbima koji nisu u stanju da se izbore sa osnovnim stvarima kao smece na ulicama, kanalizacija, legalizacija...

nidzony

pre 13 godina

Kad pogodi nekakva nesreća jedan veliki narod, dvostruko mi je žao. Umetnost uglavnom dolazi iz nesreće ili tuge. Tako i Japanci, puni pribranosti, duha i solidarnosti će već sutra ustati kao feniks iz pepela. Dok ćemo mi ovde, na brdovitom i krvavom Balkanu raspredati ispričane priče, i gubiti smisao, a to je već beznadežan slučaj.

Olaf Magnusson

pre 13 godina

Plemenitom, hrabrom i izuzetnom narodu Velikog Japana najdublje i najiskrenije saucesce za tragicne gubitke ljudskih zivota. Dragi Prijatelji iz Japana, uprkos ovom teskom casu, znam da je vasa Velika Nacija sposobna da se brzo oporavi od ovih nevolja, jer je Narod Japana najvredniji, najbolji i najdisciplinovaniji na celoj planeti.

IVORY

pre 13 godina

Japanu ce vise stete da proizvede cunami, nego bilo koji zemljotres, zato sto imaju odlicnu infrastrukturu i zgrade koje su napravljene da izdrze upravo ovakve zemljotrese, ali za cunami nema pomoci.

I tako

pre 13 godina

Uzvratimo Japanu onako kako taj veliki i plemeniti narod pomaze nama sve ove godine. Tiho i sa skromnoscu, da kad poklanja ne uvredi

Todor

pre 13 godina

Ovo je strasno, radijacija u nuklearnoj elektrani je jaca:

Imam puno prijatelja Japanca i mogu vam reci da su to veliki ljudi.
Saucece nastradalim porodicama i puna podrska Japanu. Srbija je uz vas.

Miki

pre 13 godina

Novcem ne mozemo pomoci Japanu.

Mozda lupam, ali da li bi, recimo, moglo da se organizuje dopremanje krvi?

U Srbiji je mnogo onih koji bi rado dali krv kao pomoc. To je nesto sto je Japanu preko potrebno.

Da mogu da odem da im pomognem.
:(

Relator

pre 13 godina

A da nasa vlada i ambasada organizuju prihvat i posalju bar nekoliko aviona po decu i nemocne dok se Japan konsoliduje posle ove katastrofe posto za vise nemamo.Bez obzira sto smo siromasni ne zaboravite da je japan jedna od najnaseljenijih zemalja sveta i da ako se secam 5 m2 stambenog prostora ide po glavi stanovnika u Japanu sta pri ovakvim kataklizmama predstavlja velik problem/gde smestiti one bez krova nad glavom/ Kada bi svaka zemlja prihvatila nemocne i one koji ne mogu ucestvovati u rasciscavanju umnogome bi im pomogli.Ima mnogo porodica u Srbiji koje bi prihvatile takovu vrstu izbjeglica.Setite se koliko su oni nama pomagali za vreme i posle bombardovanja.Jos se vozimo u njihovim doniranim autobusima.Suosecam sa Japancima jer od Hirosime nekako delimo neke istorijske sudbine vise nego sa drugim nacijama.
p.s.izgleda da smo poslali 1 avion

Kale

pre 13 godina

Srbija mora hitno da konkretizuje oblike pomoći: SMS poruke za slanje stručnog tima za spašavanje i pomoć nastradalima u zemljotresu u Japanu.

milos

pre 13 godina

svaki dan pratim desavanja u japanu. I nije mi lakse nego predhodnog dana. pitam se ima li boga. na trenutak pomislim da sam citav zivot bio u zabludi on ne postoji. Najveci dokazani prijatelj napacenog srpskog naroda, svetlo koje je pomagalo da u mracnom tunelu uhvatimo daha. narod koji nas nije prepustio nasim "izuzetno postenim" politicarima.Hranili su nas, oblacili, lecili..., a onda ih zadesi ovo. Boze i dalje verujem da si sa nama i molim te sada i svakog sledeceg minuta da das snage nasoj braci da iznadju snage i ucine nemoguce. Svu svoju snagu i dobrotu usmeri na njih jer su to svojim delima zasluzili.

exTerminator

pre 13 godina

Verovatno najbolje i najazurnije informacije u pogledu snage ovog zemljotresa i ostalo vezano za njega su (gle cuda) na wikipedia sajtu (azurira se iz minuta u minut):

http://en.wikipedia.org/wiki/2011_Sendai_earthquake

djd

pre 13 godina

jos uvek su potresi u tokiju. ljudi su napolju na ulicama. pogotovo sa decom. ako neko ima svoje ovde nemoze ih dobiti na mobilni (ne rade linije) ali moze pokusati na "land line" koje su pocele da rade povremeno. mada puno ljudi su van kuca na ulicama pa moze da se desi da nece odgovoriti cak i ako linije rade.

haos

pre 13 godina

Na Japanskoj televiziji kazu :
da su stete katastrofalne za Japan, da je na stotine zrtava, da novi talasi non stop dolaze i da nemaju predstavu kad ce prestati, teraju ljude da idu na sto visa podrucija, da se upalio alarm za hldjenje reaktora, da se pripremaju da zaustyave jedan reaktor koji snabdeva Tokio elekticnom energijom...
U kratko totalni haos...
Velika tragedija, moje iskreno saucesce.

zeleni

pre 13 godina

Iskreno saučestvujem u bolu velikog naroda Japana.
Strašno je koliko tragičnih dogadjaja ima u novijoj istoriji Japana.
Kada je pomoć u pitanju, reči nisu dovoljne, potrebna su dela. Onako kako to Japan radi.
Oko tehničkih grešaka u tekstu samo to da Rihterova skala ima 9 stepeni, a MCS skala 12 stepeni.

vlad

pre 13 godina

Moje saucesce porodicama tragicno nastradalih, to se ne moze popraviti nikako na zalost, za sve ostalo se ne brinem, vratice se oni vrlo vrlo brzo tamo gde su bili i pre same nesrece, Japan je to.

realno

pre 13 godina

@(Vuk Lau, 11. mart 2011 16:07)

Potpuno se slazem sa tobom da bi to trebalo da se uradi, ali... nasi jos nisu sanirali ni Mionicu (zemljotres 1998.), a kamoli Kraljevo. Nasa pomoc Japanu je obavezna, ali verovatno moze d a bude samo simbolicna, sto ne znaci da je ne treba pruziti. Tom prilikom se ipak fokusirati na sanaciju kuca ljudi po Srbiji.

boby

pre 13 godina

saucesce narodu japana, nadam se da ce se sto pre smiriti stanje i oporaviti narod i zemlja..p.s. hteo bih da ako neki strucnjak moze da da odgovor koliko duboko u unutrasnjost je usao cunami, 10-15-20 km?

Slobodan S.

pre 13 godina

Danas sam tužan zbog velike tragedije koja je zadesila Veliki Narod Japana,kada im je najteže oni su najači.Voleo bih da mogu da im pomognem.Živeo narod Japana.

Boba

pre 13 godina

Zastrasujuce slike sila prirode, ali i scene za divljenje i postovanje divnom narodu Japana, ceo svet moze mnogo da nauci od njih.
Miki, komentar 11. mart 2011 22:16 , znam da se osecate cudno, verovatno i uplaseno, ja sam ranije imala takvo iskustvo sa 2 udaljena zemljotresa, ali pokusajte da ne razmisljate preterano o tome. Toliko oslobodjene energije utice na pomeranje ose rotacije zemlje pa verovatno i na neke senzibilne ljude.

dragan

pre 13 godina

Minamisoma City, oko 80.hilj stanovnika, je potpuno sravnjen grad, nema kuca, potopljen, kazu da se podzemna voda izdigla i da ce verovatno nekoliko godina najmanje biti poplavljeno...
katastrofa

nitro6

pre 13 godina

bila bi lepa simbolicna pomoc. iako ne bi mnogo pomogla, jer je japan previse mocan da bi im nasa pomoc znacila(finansujski),bilo bi lepo da znaju koliko ih podrzavamo. veliki narod sa predivnom istorijom. iskreno saucesce porodicama nastradalih..

Ivan

pre 13 godina

izasle su i korigovane vrednosti jacine zemljotresa - jacina je dostigla cak 9,1 stepeni, sto je dosta jace od prvobitnih vrednosti... jer skala nije linearna, vec logaritamska, za one koji ne znaju...

milojko

pre 13 godina

Ne mogu da verujem da se još niko od domaćih zvaničnika nije oglsio i ponudio neku pomoć tim ljudima.
Imamo gomile nezaposlenog medicinskog kadra. Zar ne bi smo mogli da pošaljemo par aviona sa doktorima i sestrama?
Vojska bi mogla da pošalje par timova za pretragu po ruševinama.
Sigurno bi bilo na stotine i hiljade volontera, koji bi mogli pomoći ugroženima.
Neko je ovde pomenuo krv. To im sigurno treba.
Ja se nudim da ugostim ljude iz Japana.
Poslao sam redakciji B92 e-mail sa predlogom da naprave neku akciju humanitarne pomoći za Japan.
Videćemo šta će se desiti.
PS - Na žalost, jedan mašinbravar mora da ispravi domaće stručnjake:
Nije tačno da Rihterova skala nema granicu. Maksimum po Rihteru je malo manje od 10, jer se radi o logaritamskoj skali.
Takođe, merenja jačine zemljotresa se već godinama ne izražavaju po Rihteru, već MMS (koji je vrlo sličan Rihteru, ali je međunarodni standard).
Lista sa nivoima jačine zemljotresa koja je data u tekstu je ustvari Merkalijeva skala, i ona se jedino može dati kao procena, a ne na osnovu očitavanja na instrumentima.

ChichaGorio

pre 13 godina

@Ivan
Ne zbunjuj ljude. Ti si prvi koji ocigledno ne zna puno o indirektnim merama zemljotresa.
Rihterova skala nema stepene vec predstavlja magnitudu energije oslobodjene u hipocentru zemljotresa.