Ponedeljak, 07.03.2011.

10:05

Državi ni dinar od prodaje Maksija?

U budžet Srbije od poreza na <a href="http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&amp;mm=03&amp;dd=04&amp;nav_id=496526" class="text-link" target= "_blank">prodaju Maksija</a> grupi Delez možda neće ući ni jedan dinar, iako je i najavljivano da će država zaraditi sto miliona evra.

Izvor: Tanjug

Državi ni dinar od prodaje Maksija? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

108 Komentari

Sortiraj po:

student

pre 13 godina

eto, a mi ovde sve poreze moramo da plaćamo odmah sada odmah na vreme bobo, inače ode kuća na doboš :D
joj, samo još par meseci, gotov faks i palim odavde :D

EX demokrata 1

pre 13 godina

Da sam ja,ko sto na zalost nisam,Miskovic,ne bih ovim lopovima nista dao,prodao bih firmu na nekom ostrvu i nema nista BRE ! Pa kako ih nije sramota da sad licitiraju koliko ce da odzape Miska jer je prodao firmu,firma je bila privatna,kako mogu da se hvale tom prodajom kao da su prodali javno preduzece? Neka pogledaju Kolubaru i druge npr.Eps, koliko smo izgubili zbog lopova, a ne da vagaju koliko ce da odrape coveka jer je prodao SVOJU firmu i da onda daju te pare Sir O.Dulicu da placa reklame za 500.000 evra ??!
Znaci ako je pametan,Miskovic ne treba da prodaje svoju firmu ovde nego na nekom ostrvu,sto bi pare davao lopurdama ?!

Predrag Obradović

pre 13 godina

Ono što me čini očajnim u poslednje vreme jeste raskorak između izjava premijera i stvarnosti. To znači da ako on vodi jednu ozbiljnu firmu kakva je Srbija, zamislite je kao preduzeće, pojma nema ni o čemu, jer nije upućen. I njegovi nameštenici, koji treba da budu prvi među jednakima, a ne vidim ni jednog takvog.

dezurni

pre 13 godina

@Zblanuti:

Pa oni bi možda da Poreska lepo revidira sve knjige, da procene vrednost po knjigovodstvenoj, a ako im se ni ta ne sviđa da lepo promene računovodstvene politike pa da sve unazad preknjiže ne bi li uzeli ne 130 miliona nego 260 na primer... msm, ko će da isplati sve te izgubljene ministarske fotelje... na stranu što je ovo sad tema Maksi, naša poreska je takva da kad bi mogli golubu perje da skinu to bi uradili...

Micara

pre 13 godina

Bravo drugovi komunisti,ovaj narod nije nista bolje ni zasluzio.Po celoj zemlji su rasuti grobovi narodnih neprijatelja koje pobise na pravdi Boga, "komunisticki kapitalisti"OPLJACKASE ovu sirotinju a Srbi ni prstom da maknu.Radice te kod miska na kolhozima i cekati u redu na KAZAN.......SAMO MIR BRACO SRBi!!!!!!!

Vlada

pre 13 godina

Potpuno je jasno da porez na kapitalnu dobit plaća prodavac a ne kupac. Ali i PDV takođe formalno plaća prodavac, ali suštinski njega u krajnjoj liniji snosi kupac. U tom smislu je i očekivani (viši ili niži) porez na kapitalnu dobit uticao na konačnu prodajnu cenu, zbog čega "Delezu" svakako nije bilo svejedno koliko će on iznositi.

Zuki

pre 13 godina

Ne mozes da prodas ili kupis polovan automobil a da drzavi ne platis porez, iako je isti placen kao PDV prilikom kupovine novog automobila. Isto vazi i za stan ili kucu.
Ali zato mozes da prodas celu firmu za blizu milijardu evra i nikom nista.

I onda opet nagradno pitanje: ko finansira politicke stranke u Srbiji?

џ

pre 13 godina

Обзиром да је купио државне фирме пекабету и цмаркет, а државне фирме издржавају грађани, по логици ја теби ти мени, ми као бивши власници државних фирми морамо да платимо Делти тај минус од неколико стотина хиљада милиона марака. Позитивно је што нећемо платити порез ми него он на тај износ. Зар је могуће да је у текућој 2010.тој години Делта уложила 900 милиона евра у себе, и да сада продаје себе за 900 милиона евра ? Или је рецимо у 2010. тој (када се и рачуна добит - од 1.јануара до последњег дана децембра) уложила у себе неких 50так милиона ?

zlatkoNI

pre 13 godina

Opa,pa to mu kao dođe da mi njemu dugujemo još neku kintu.Koga hoće,hoće!Ne brini Miško daćemo mi na dođem ti,pošto trenutno nemamo zafalilo nam,
teška su vremena ali čim nešto sakupimo eto nas,samo se malo strpi.

Mirko C.

pre 13 godina

"Pa zar nisam rekao sinoć na B92 da će Mišković DOBROVOLJNO da uplati porez i to zato što TADIĆ APELOVAO?"

Nemojte ni vi ni Tadić više da apelujete i brinete se o nama. Brigom ćete nas sa'raniti.

poglavica onaj koji pamti

pre 13 godina

ko jos od tih UDBASA daje u budzet.vazno da napune privatne KOFERČIĆE i sve je o.k.i ko nam je kriv kad smo sami dozvolili da nam KOZA ČUVA KUPUS

Zika

pre 13 godina

Ocekuje se odgovor vlade posle silnih izjava Deda Mraza.Verovatno i poneka pretnja Miskovicu od Tadica cim se vrati iz " sluzbene " posete Japana.

Drazen

pre 13 godina

Ekonomista Ljubodrag Savić je rekao da izračunavanje kapitalne dobiti u Srbiji nije do kraja objektiviziran proces i da je svako ko dolazi u Srbiju, u ovom slučaju lanac "Delez grupa", zainteresovan da plati što je moguće niži porez na kapitalnu dobit.

Pa .... jedan, ne placa Delez porez na kapitalnu dobit nego prodavac tj Delta.. Sta sve necu procitati ovde..
Sto se tice procene, mogu samo poreznici da provere da li su nenovcana ulaganja procenjena na priblizno tacnu vrednost ili su naduvana, ali nenovcana ulaganja (nekretnine) ne ulaze velikim procentom u ukupnu masu, tako da to nece mnogo uticati na iznos poreza..

Zblanut

pre 13 godina

"Ekonomista Zoran Popov smatra da bi najbolje bilo da procenu tržišne vrednosti kompanije "Delta Maksi" obavi Poreska uprava, a ne komercijalna revizorska kuća."

Koje gluposti izgovore nasi "ekonomisti" i ostanu zivi.. Kakva bre crna procena, ova transakcije se oporezuje na osnovu kupoporodajne cene i nabavne cene (koja je u ovom slucaju jednaka originalnoj ceni sticanja uvecanoj za dokapitalizacije u vidu novcanog i nenovcanog kapitala i sto stoji u godisnjim izvestajima drustava prodavaca). Ovde nema sta da se procenjuje, a i da ima, bas bih voleo da mi doticni ekonomista objasni po kojoj bi on to jos neotkrivenoj metodi (zajedno sa nasim svetski obrazovanim poreznicima) obavio procenu TRZISNE vrednosti kompanije tipa Maxi!!!!!! Trzisna vrednost je osim u slucaju nekretnina (gde postoji pretezna cena ostvarena u prethodnih N transkacija nekretnina slicnog tipa) cena ostvarena na trzistu, a to je upravo cena koju je Delez spreman da plati! Isto se odnosi i na neke predmete koje propagira Verica Barac gde nas narod edukuje da je trzisna cena ona koju prodavac trazi, tj koliko misli da vredi na osnovu bilansa drustva.. Daleko smo mi od evropske unije sa ovim osnovnim ekonomslim neznanjem...

Vladan R

pre 13 godina

Ako je za C market i Pekabetu placeno 50 miliona evra tj ako su oni zaista toliko vredeli onda i posetni Maksi pre pripajanja moze imati maksimalnu toliku vrednost. Na tu ukupnu sumu od 100 milona, ulaganja sigurno ne mogu biti veca od 50 miliona. Istovremeno valjda su ta ulaganja dolazila od profita firme i kao takva su vec bila oslobodjena od poreze na profit u godinama kada je ulaganje izvrseno, pa bi ovo sad prakticno bilo dvostruku oslobadjanje od poreza. U svakom slucaju ako se zaista uvazi da su ulaganja veca od prodajne cene, onda je jasan razlog zasto je Miskovic "pristao" da plati porezu u Srbiji.

Toma

pre 13 godina

Drzava bi trebala da se ukljuci u resavanje placanja poreza,kad vec oni najavljuju placanje,ona treba da nadje najbolje i najrealnije resenje za to!Ali i pored tog poreza koji je samo jedna od dobrih stavki koje nam donosi ova investicija ima jos dosta stavki iz transakcije koje su dobre za nas!!

Dragan

pre 13 godina

sto ste vi poceli da objavljujete tekstove i procene ljudi koji se bave nagadjanjima!Svi eminentni ekonomisti su prethodnih dana dali detaljna objasnjenja o nacinima transakcije i placanju poreza,znacaju,prednosti i manama investicije!!

toma

pre 13 godina

ako je tako onda mora nekog uhapsiti ili ove sto neplacaju porez, ako je to po zakonu onda nekog iz vlasti jer je omogucio neplacanje poreza...svi ama bas svi u Srbiji moraju placati porez, drzava nije hocu necu...lopovi iz vlasti..mrsss....

Stanko

pre 13 godina

Baš će mi biti drago ako poresko rešenje za Miškovića bude 0,00 EUR. Drago, zbog svih onih komentatora kojima je čak i ranije najavljenih 100 miliona EUR bilo malo. Iako ih je, čak, Mišković hteo dobrovoljno platiti u Srbiji, mimo uobičajene prakse da se porez plaća tamo gde je vlasnik firme, dakle na Kipru. Da se razumemo, Miškoviću mnogo zameram a za ponešto bi možda trebao i u zatvor, ali njegovi kritičari s pozicija socijalističkog samoupravljanja su prevazišli sve, i bolje je da ih realnost što pre lupi po glavi pa da prestanu zagovarati ideje koje nas sve samo mogu odvesti u propast.

Stanko

pre 13 godina

Baš će mi biti drago ako poresko rešenje za Miškovića bude 0,00 EUR. Drago, zbog svih onih komentatora kojima je čak i ranije najavljenih 100 miliona EUR bilo malo. Iako ih je, čak, Mišković hteo dobrovoljno platiti u Srbiji, mimo uobičajene prakse da se porez plaća tamo gde je vlasnik firme, dakle na Kipru. Da se razumemo, Miškoviću mnogo zameram a za ponešto bi možda trebao i u zatvor, ali njegovi kritičari s pozicija socijalističkog samoupravljanja su prevazišli sve, i bolje je da ih realnost što pre lupi po glavi pa da prestanu zagovarati ideje koje nas sve samo mogu odvesti u propast.

trgovac1

pre 13 godina

Ja vas sve molim da obavezno ovo pogledate -> link http://i52.tinypic.com/i29cfo.jpg

kada se unese ime od 6 slova izbacuje da je previse. A kada se unese bilo koje ime od 7?? Pa proverite! Pitam se zasto? I zasto ovaj narod ovoliko trpi?

Ovo je predaleko otislo.

Voyager

pre 13 godina

A sto moramo mi citaoci ili B92 da poznaju zakone i poreze i ostalo, kako ovde neki predlazu? Pa da li Premijer poznaje zakone i sto on ne pita nekoga pravnika ili ekonomistu o cemu se radi? Da li je PREMIJER izjavio da je dobit od poreza za budzet od prodaje oko 100 miliona Evra? Jeste. Da li je PREMIJER izjavio da ce u privredu i banke Srbije da udje 550 miliona Evra. (app. niko nije rekao KADA ce biti isplacena ova ogromna dugovanja, vec samo da hoce - ne lipsi magarce do zelene trave). Neka PREMIJER podnese ostavku zbog trabunjanja i lupetanja koje moze da ospori svako sa cetiri razreda osnovne skole (i to je mnogo skole). Ne mora Miskovic da plati nista sto se mene tice. I svi ovde znaju da je sve uradjeno po zakonu i da nema sudskog epiloga za sve ove malverzacije i pljacke zemljista, kompanija, fondova... Ali tu je problem, ne u primeni zakona, vec zato sto se zakoni donose bas POPULISTICKI i ne sluze za normiranje pravnog sistema kao univerzalnog dobra, vec za zastitu i marifetluke lopova i partijskih mocnika. A to je u politickoj teoriji DIKTATURA i TOTALITARIZAM. Da li mi onda zivimo u slobodnoj demokratskoj zemlji? Odgovorite sami.

pmarmut

pre 13 godina

prestao sam da citam tekst posle recenice da su C market i Pekabeta (znaci zajedno) kupljeni za 50 miliona evra. A sad sve prodaje za 900000000 (u koliko nula 900 miliona...) A ko ti poklonio Pkabetu i C merket. Radulovic...Beko ili cika Sloba. Daj poreklo imovine, ja mogu da dam. Na mene se ne vodi ni stan ni kuca samo auto vredan 2000 eura.

hahaha

pre 13 godina

Ovi novinari su show..danas pisu jedno, sutra drugo..uradice i izvrnuce sve, samo da prodaju pricu! Naravno da ce drzava drzava dobiti nesto od prodaje Maxija, ali pitanje je, kome ce to otici u dzep?! Ne palite se na novinarske budalastine!

Milko

pre 13 godina

"Ukoliko se ispostavi da su ulaganja bila veća od 932 miliona evra, koliko su Belgijanci platili „Maksi”, poreznici će konstatovati takozvani kapitalni gubitak, pa se u budžet neće sliti ni dinar."

A onda će se utvrditi koliko je država dala Miškoviću, kroz gradjevinsko zemljište i druge privatizacije pa ukoliko mu duguju još za održavanje i servisiranje vlasti i opozicije, dobiće Telekom, pošto je država bankrot.
I Miško sit, a i vlast na broju.

velja

pre 13 godina

Ma ne daj ništa lopovima. I ja bih ih za ovo što od mene naplaćuju uskratio ali nemam moći da im se suprotstavim. Oni su gori od Miškovića i Miloševića zajedno. Pa ko da namiri njihove krađe, afere, nerad i propuste.

NAHRANI SRBIJU OLIVERE!

penzioner

pre 13 godina

Dobio "nas" premijer jednu vaspitnu od gazde :)
Misko je car! Hteli mi da priznamo to ili ne osvojio je vise teritorije nego bilo koji predhodni vladar Srbije!

volk

pre 13 godina

Da je placao Miskovic porez ne bi bio tu gde jeste i ne bi imao to sto ima. On ima poreske savetnike koji ce naci nacina da plati sto manje poreza. I tu nije nista cudno to bi uradio svako od nas.

bachi

pre 13 godina

predlazm da se otvori humanitarni racun,po mogucstvu u Komercijalnoj banci,da svi zajedno nadoknadimo coveku gubitak a i ako pretekne nek mu ostane za dusevni bol jer nije leko odvojiti se od zlatne koke!

dejan milic

pre 13 godina

koga bre vi farbate?????? meni naplatili porez na kupovinu polovnog kadeta starog 23 godine 2700 dinara ????? porez se placa na vrednost kupoprodajnog objekta znaci mora se platiti porez za nesto sa cim je trgovalo po procenjenoj vrednosti TACKA!!! osim ako se nesto ne izmuva pa da pare uzmew misko u njegov dzep

nn

pre 13 godina

Trebamo li i mi gradjani da prilozimo koji dinar Miskovicu jer je na gubitku? Ajde narode, vadi pare iz slamarica i uplacujte za privredni oporavak Delte, posto je Srbija= Delta.

pera

pre 13 godina

Ustaj narode...ovo je kriminalan drzava...i Delez je dosao da uzme budite sigurni da je to dil sa Miskovicem.Niko normalan ne ulaze u Srbiju osim kriminalaca koji su videli u srbima ovce i onih koji dobijaju subvencije od drzave pa su 100% u dobiti.Ajde da ih mi kao narod privedemo sudu pravde...inace nema ko.

deda mraz ne postoji

pre 13 godina

neka ti, neka, drzavo kada neces da hapsis...sve se vraca.
tako smo i mi prosli sa akcijama.

lep je bio onaj 'demos' na kopu

sta li ce dobiti tek dobavljaci?

zoxbaker

pre 13 godina

pa bilo bi najbolje da poreska uprava isplati Miskovicu, s obzirom da je rec o kapitalnom gubitku... ***, covek je dao svoje pare,a sad je jos i na gubitku!!!!

Žaki

pre 13 godina

@REALNO - Da li posle ovog života ima nešto prijatelju možemo verovati ili ne...ali se iz te priče, kakva god da je, ne možemo isključiti! Ako nema ništa ...onda je Hitler na dobitku a poklani ljudi u Aušvicu su samo nule!? Ako nema pravednog suda, onda su svi lopovi pametniji od nas koji pokušavamo da živimo čestito; a mi smo budale i ludaci što i sami ne grabimo idući preko mrtvih. No, na sreću, hteli to ili ne, tj. verovali ili ne, ima pravednog suda koji se neće moći mimoići ni potplatiti. Ljudski se sudovi mogu podmititi - ovaj ne! Pa kom opanci - kom obojci :)

Rale

pre 13 godina

Pa ne znam da li postoji neki porez na transakciju, na to bi se mozda moglo uzeti nekih para. A sto se poreza na kapitalnu dobit tice, ma koliko mi ne bio simpatican Miskovic, ogroman broj obicnih ljudi je izbegavalo da plati porez na kapitalnu dobit. Koliko je stanova profato, a svi znamo da je tu u zadnje vreme ostvarena najveca kapitalna dobit, koliko je ljudi dobilo akcije svojih preduzeca (pivare, knjaz milos...) a koliko je placeno za kapitalnu dobit na te akcije.
Meni je samo zanimljivo da ljudi kritikuju vladu zasto se budzet lose puni i za veliku nezaposlenost, i traze reforme, a ne znaju da reforme znace: redovna naplata poreza od gradjana, otpustanje radnika iz drzavnih preduzeca (prosveta, zdravstvo, javna preduzeca)...

Dzoni

pre 13 godina

U normalnim drzavama ovo ne bi bila vest, jer drzava ne zaradjuje samo na kupoprodaji preduzece nego uglavnom na "obicnim" porezima. Nije toliko sporno da li ce biti poreza na dobit kapitala, nego poreklo novca koji je ulozen u Deltu, kao i poreski domicil dosadasnjih vlasnika Maxija. Ali, problematicna je ta odredba o "iznosu ulaganja": Kako moze da se prebije ulaganje i prodajna cena? Onaj koji ne ulaze mora da plati porez, a onaj koji ulaze ne mora: da je stvarno tako, u Srbiji bi se gusili od investicija. Ne vaze dobri zakoni za lopove.

Porez? Kome?

pre 13 godina

Ovima? sto im Brisel naredjuje da uvedu sankcije jednoj zemlji? Ovima koji su prodali/unistili sve sto je u ovoj zemlji valjalo? Jer njima gdin, Miskovic da plati porez?? Gospodine Miskovicu, posto imate malo pametnije savetnike nego sto je cela vladajuca garnitrua, nemojte da im platite ni dinar! Sramota sta ovih par ljudi na vlasti rade sa nasom zemljom!

Perica

pre 13 godina

O kakvom vi porezu pricate? Dajte malo istrazivackog novinarstva. Otidjite na http://pretraga.apr.gov.rs/RepsisPublicSite/Public/Enterprise/Founder.aspx?BusinessEntityId=1018811&RegistryCode=17569171&rnd=957845312
i videcete ko je vlasnik Delta Maxi-ja. Formalno pravno, nije prodat Maxi, vec udeo u Kiparskoj firmi HEMSLADE TRADING LIMITED!!! To znaci da se transakcija nije desila u Srbiji i nema poreza!!!

Borko

pre 13 godina

sve ovo su nagadjanja...sacekacemo pa cemo videti da li ce biti placen porez i u kolikom iznosu,ne verujem da bi se busali kako ce da ga plate a da je to par miliona ili ga neplate uopste!

Branko Ivkovic

pre 13 godina

Sve vreme se spominje revizorska kuca koja ce da se pobrine da nadje nacin da se porez plati u drzavi. A sto se ta ista drzava ne pobrine da se to i desi? Sto rekonstruisana vlada ne napravi aneks zakona sa kojim bi se to sigurno deslio?

Dred

pre 13 godina

Pitanje poreza je krajnje nebitno u ovoj prici sa Miskovicem i Maxijem. Sve i da ga plati to je sitnica u odnosu na to kakvu je stetu Delta sa svojim satelitima nanela Srbiji. Ono sto je bitno je to da se ova kompletna odiseja sto pre zavrsi na sudu i konacno utvrde razmere pljacke koja se ovde decenijama odvijala. To se svakako nece desiti dok su ovi ljudi na politickoj sceni posto su do grla u saucesnistvu kod brojnih krivicnih dela sa ovom tvorevinom zvanom Delta. Moraju doci neki potpuno drugi i na vlast i u opoziciju.

zabrinut

pre 13 godina

koliko se ja razumem u poreski sistem kada nešto kupujem npr:auto.kao prvo(to se gleda) platim porez a posle se vrši prepis itd.....
ovim dokazuju da da se zakon ne poštuje,prov prodamo pa posle ćemo odlučiti dal će biti plaćen porez cccccccc.....
neko reče da ovu državu vode kriminalci????

Ekonomista

pre 13 godina

Koliko amaterskih analiza i komentara gledamo ovih dana, a onda se na bazi populistickih a nestrucnih komentara prave kampanje i narod zavarava.
Ovde nema nista sporno, "ulozene pare" nisu odokativni parametar, to je zavedeno, uplaceno ili uneseno nenovcano, i ako treba da plati samo 13 miliona evra porez - to je vise njegov problem nego nas, posto znaci da nije nesto previse zaradio, a dugovi prema dobavljacima su ga pritisli da mora da prodaje. Jedina sporna stvar moze biti zbog tipa ulaganja, ako su nenovcana ulaganja moze biti sporno po kojoj su vrednosti procenjena kada su unosena. Ali mislim da tu takodje nece biti nista nejasno iz dva razloga:
- ako je procenio na veci iznos nego sto jeste, bila je oporezovana vec firma koja je to tako precenjeno unela (ko ne plati na mostu, plati na cupriji), ta firma je vec iskazala dobit (osim ako je inostrana)i to je isto kao da se sada oporezuje kapitalna dobit od prodaje, drzava je svoje naplatila
- ako je ulagac nenovcanih uloga inostrana firma (ne obavezno, C market je npr delom u vlasnistvu srpke firme Maxi) kada je pravio ove firme i konstrukcije i unosio nenovcane uloge, a to je davno bilo, tada nije ni imao nameru da placa porez u srbiji pa nije ni radio te unose na nacin koji bi mu sutra smanjio kapitalnu dobit (izvan srbije porez na kapitalnu dobit, na kipru npr, ne postoji)

Tako da sve u svemu mislim da ovde nema nista sporno, i ako ne placa veliki porez - ne placa ga zato sto i nije napravio transakciju u kojoj se mnogo poreza placa. Placa koliko mora i to je to. A oni sto su obmanjivali narod pricajuci o 90miliona poreza neka sada objasne.

Dalje, ako mu je dobit oko 130 miliona na 500 miliona ulozenih, i to je solidno oko 25% (iako ne sto se ocekuje u ovom biznisu), a kroz godisnju dobit proteklih godina je sigurno izvukao jos toliko, tako da i nije los. Ali ponavljam, formalno pravno ovde nema nista sporno.

Kiza

pre 13 godina

Sada je momenat da se otvori pitanje Miskovicevog poslovanja proteklih 20 godina. Do sada je ucenjivao drzavu svojim dobavljacima i zaposlenima a sada je na cistini.

Ako u ovoj zemlji ima jos politicara sa ambicijama da pobede na sledecim izborima onda bi Miskovic mogao da bude zrtveni jarac. Dosta je ovom narodu bajki o boljem zivotu i Evropi, narod je zeljan krvi, a bolje postiti Miskovicevu nego izgubiti svoju.

mala

pre 13 godina

Danima kruze vesti koje, ocigledno, novinari ne proveravaju pre objavljivanja. Pronadjite nekoga sa Pravnog fakulteta, ko se bavi poreskim pravom da Vam objasni sta je kapitalna dobit. Ovako svi ispadate smesni, a nervirate citaoce. pogledajte koliko ima komentara, ocigledno je da su svi ljuti, a da zaista ne znaju sta je kapitalna dobit, niti kako se obracunava.

Konfucije

pre 13 godina

Sto vise nekaznjeno ukradu to su bogatiji, sto su bogatiji to su mocniji, sto su mocniji to su kradljiviji.
Raja se pali i prica li ga price ali u sustini nista im ne mozete , osim da odete do maksija i potrosite i zadnju paru da kupite malo namirnica da prezivite.
Promena rezima vam isto nece pomoci jer ce vas krasti po istom sistemu. Problem nije u tome sto svi ovi kradu problem je sto nove generacije nemaju volje ni za sta drugo nego da kradu, a to je recept za beznadje i propast.

Milan

pre 13 godina

A šta ste,u opšte,očekivali?
Možda jedno pola milijarde evra da dođe državi?:)
Posle hvalospeva o Miškovićevoj briljantnoj prodaji trgovinskog lanca i prelasku na agrar,malo spuštanja na Zemlju nije na odmet.
I odakle ja kao običan čovek mogu da znam,tj. ko mi u ovakvoj državi garantuje,da ako je Mišković platio porez,da jeste,i ako nije,da nije?

Pošteni

pre 13 godina

Čak i da uplati svih 900 miliona €, koje da budemo pošteni i nije pošteno zaradio, malo je za ove naše ale iz vlade. Pošto su on i ovi naši iz vlade jednako ne pošteni, pitanje je ko će reći istinu koliko treba i koliko će uplatiti. Pošto nećemo saznati koliko treba, koliko god da uplati biti će dobitak, samo za ove naše ale iz vlade, a narod od toga neće imati boljitka. Tako da je svejedno o kojoj se cifri priča, a ta cifra od 100 miliona € je okrugla i baš lepo zvuči.

Velja

pre 13 godina

Licno verujem da ce porez biti placen. Neko ko planira da ulozi novac od prodaje u agrar, sigurno ima u glavi da pomoc koja mu moze doci kasnije od drzave nije mala i da moze da igra presudnu ulogu. E sada da li ovi iz vlasti to kapitaju, to je vec pitanje. Na njihovu dusu, ako taj novac procerdaju.

Pobesneli max

pre 13 godina

Te pare ce "Misko" namaci, pa makar ih dao i "ispod zita". To je, jednostavno, njegov dug prema onima koji su mu omogucili da se elegantno izvuce. Radi uspesne buduce saradnje on ce sam dati, ako treba. Pa, ne hvale ga za "njegovu dobru volju" tek tako. Citajte izmedju redova.
Zivi bili pa videli!

kristal

pre 13 godina

@dejan, 7. mart 2011 11:42
U ovom slucaju je prodaja nekretnina.Kupac placa porez,osim ako se miskovic u ugovoru nije obavezao da ce on umesto kupca da plati porez.
Ali mene interesuje sta je sa lokalima Jabuka igorica ,kao i maloprodajnim c marketima gde su odmah nakon prodaje bile LILLy prodavnice kao i Vadini?
Da li postoji poternica za radulovicem crvena interpolova ili se to sa interpolom neko salio?
Zasto mu nije sudjeno u odsustvu?
Da li je imao saradnike iz vlasti i ko su oni bili?
Belgiji prodali bele bubrege i zataskali citavu stvar.

Nix

pre 13 godina

YES!!! Mišković je CAR! Opet nas je *****! Kakvi smo mi papci... To jest, ovi na vlasti...

Oh, pa izradili su nas i oni! Onda smo papci samo mi. Kakav divan osećaj...

miki

pre 13 godina

ja sam lepo rekao da necemo cvonjka dobiti a vi meni udarili 20 minusa! Ko iole poznaje poreske zakone znao je za ovo! Isto tako Maxi je deo kiparske firme tako da ce veci porez otici definitivno tamo!

MERZ

pre 13 godina

Ne, Miskovic uopste nije kriv. Cak sta vise njemu svaka cast na tome kako sve planski, racionalno i pametno radi. Sram bilo ove u vladi koji su omogucili ovakav sistem! Da se ne lazemo, svi bismo mi kao on samo sto nemamo prilike...

Eeeee Cvetkovicu&Co, covek vam deli lekcije iz ekonomije samo tako, al i treba...

realno

pre 13 godina

@Žaki
nece ovakvi nista poneti u grob, jer posle ovog zivota nema nicega drugog. ali ovakvi uzivaju u zivotu na grbaci onih koji prezivljavaju. a ispravnog zakona nema da ih u tom izrabljivanju, kriminalu i mutnim radnjama spreci.

Nedja

pre 13 godina

Evo prvog zadatka za rekonstruisanu vladu! Pobrinite se da Delti omogucite da se porez plati u zemlji. Na kraju, neka drzava plati revizorsku kucu da pronadje nacin da se to plati u Srbiji

miki

pre 13 godina

U bre što ste naivni što bi miško uplatio porez u državnu kasu kad lepo čovek sebi strpa lovu u džep i boli ga uvo a i ostali organi za ovu propalu i raspalu srbiju.Važno da može da kupi celu srbiju ako mu se ćefne.Sve živo je pokupovao po ovoj napaćenoj srbiji samo još i vazduh nije kupio.ON JE JEDAN VELIKI TAJFUN KAKO KAŽE ŠOJIĆ

Istina

pre 13 godina

Ljudi....sta je ovo, kakva sprdacina od ove vesti ...istina, laz,ili dvor, farma...lud ili zbunjen na kraju sta je tu istina zna li neko ?

Pera

pre 13 godina

Porez se plaća po raznim osnovama. Prilikom kupovine i prodaje pravnih lica, ne plaća se PDV nego porez na kapitalnu dobit. Porez na kapitalnu dobit je 10%. Od prodajne cene se oduzima nabavna cena i utvđuje poreska osnovica. Onda se ta osnovica oporezuje sa 10%. Daklem, ako nešto kupite za 10 evra, prodate za 100, poreska osnovica je 90, a porez koji treba da se plati je 9 evra.

Šta sve tačno ulazi u obračun nisam siguran. Što se tiče kredita koje je preduzeće uzimalo, to bi moglo da se odbije samo ako je vlasnik uzimao kredit i izvršavao dokapitalizaciju (u ovom slučaju Miškovićeva firma sa Kipra). A ako je npr C market uzimao kredit i otplatio ga, onda to ne bi trebalo odbijati od prodajne cene. Isto tako, odbijanje 300 mil evra za dugove mi nije verovatno. Po tome Delez, ako plati miškoviću 950 mil evra i još mora da plati 300 mil evra, to onda znači da će morati uloži milijardu i 200 miliona, što mi je vrlo vrlo neverovatna cifra. Verovatno je vrednost čitavog posla 950 miliona, od čega Mišković neće dobiti sve, nego oko pola te cifre. Ovo je svakako pitanje za poreske eksperte.

Mislim da je najznačajnije to što će dobavljači biti isplaćeni.

Drugo zanimljivo pitanje je kako je moglo da dođe do tolikog zaduživanja prema dobavljačima, osim ako nije zloupotreba monopolskog položaja?

milan

pre 13 godina

Ovo mi izgleda kao neka igra sa nama citaocima, prvo lansirate vest o 100 mil. pa da bi vest bila maksimalno iskoriscena danas kazete nema nista. Nebi bilo na odmet da ste se odmah informisali sta ce se dogoditi ili sta moze da se dogodi ili iza toga stoji samo namera da bi imali novu "senzaciju".

tata mata

pre 13 godina

Koje su ovo price? Opet lozite narod de ce on da placa porez. Porez drzavi placa onaj koji je i prodao preduzece i hajde da sacekamo da vidimo kako ce ovo da se zavrsi, pa cemo onda da sudimo.

vidoviti

pre 13 godina

Pa koliko ti para vise treba da ti skupi sirotinja raja.
Ne moze se nista u grob poneti nesreco .a i decu da obezbedis neces moci .
Dzabe ti milioni kad si jadan duhovno i u svakom drugom smislu .
Ti da si pametan ne bi bio milioner u Srbiji,mozda me neko i razume.
JOVA TRAVAR SA ROMANIJE

Đole

pre 13 godina

Pa čekajte, malo, društvo.
Ako se na svaku moguću transakciju u ovoj zemlji plaća porez, za svaku kupoprodaju bilo da se radi o žvakama ili o automobilu, o stanu ili čak i o mesečnom izdavanju stana, plaća se porez.
Zašto se ovde isto to ne primenjuje? Velike kompanije bi trebale da imaju najveći porez. Izvršena je kupoprodaja i to treba da se oporezuje isto kao i hleb, isto kao i tehnika i isto kao automobili!!!

dejan

pre 13 godina

Da li iko od 'prisutnih' razume
sta je to porez na kapitalnu dobit a sta porez na prodaju firme (koja sadrzi i nekretnine) i ko treba da plati 1 a ko drugi porez (kupac ili prodavac).
Na osnovu napisanog sumnjam ali to nikoga ne sprecava da iznese misljenje.
To dosta govori o nama kao narodu i nacinu naseg razmisljanja i bavljenja poslom.

Žaki

pre 13 godina

Znam samo da u grob neće odneti ni dinar;...ni pišljivi cent! Ni on... ni ja...niti bilo ko... a vreme surovo brzo prolazi. Gore je Sudija koji ne prima mito...niti se koga boji..

IVAN

pre 13 godina

Porez na kapitalnu dobit je samo jedan od poreza koje DELTA mora platiti. Porez na prenos udela u drustvu je nesto drugo i on iznosi 0.3% ili 2.80 m EUR. Istina je da se nakon poreskog usaglasavanja porez na kapitalnu dobit ne mora placati, sto je pozitivni zakonski propis.

ovca

pre 13 godina

ha ha ulozeno 800 miliona a od toga za kupovinu c marketa i pekabete 50 miliona.zalosno je kolko su ljudi ulagali i podizali godinama c market i kakve su to lokacije bile da bi sve otislo za tepsiju ribe.

Sve se može kad se hoće

pre 13 godina

Pa tako je to kod nas, u demokratskoj Srbiji, regionalnom lideru.
Sve od 2000.godine pa do danas je rađeno da to bude tako, kupiš upropaštene firme za male pare, imaš obezbeđen monopol u trgovini, ne plaćaš dobavljačima, širiš se na region uz podršku države, dobavljača kojima duguješ i zaposlenih koji primaju plate ispod državnog proseka, prodaš sve i ideš u nove regionalne pobede sa dobro razrađenim sistemom koji ti je pretpostavka uspeha.Sve je po zakonu i transparentno.A interes Srbije u celoj priči? Pa Srbija je regionalni lider, zar je to malo?!!

Vukoje

pre 13 godina

Delta je rekla da ce angazovati poznatu revizorsku kucu da utvrdi visinu poreza,a i drzava ce to kontrolisati...To je valjda dosta,sve ostalo su nagadjanja!

gaara

pre 13 godina

na kraju će ispasti da ću ja, kao običan stanovnik ove trule zemlje, morati da platim to što je neka strana privatna firma kupila domaću privatnu firmu.

marko

pre 13 godina

Ne racuna se to bas tako. Ulaganja treba podeliti na ona koja su dosla spolja i na ona koja se finasirala iz dobiti firme. U sustini, najblizi sam racunici da je ulaganje izvreseno sa nekih 70-80 miliona i da je oko 300 miliona tih kredita, u sta sumnjam. Mislim da su tu stavku kredita previse nasvirali. Dakle ostaje oko 600 miliona kapitalne dobiti. Ne mogu se investicije iz dobiti firme, a za koje je vec oslobodjeno placanje poreza ponovo odbijati.

Simonovic

pre 13 godina

Pa po ovim podacima ispada da je Delta sve sto je zaradila,vratila kroz ulaganje!Pa ako su tacne sve cifre onda i ne treba da plati porez,cak naprotiv treba im zahvaliti na svemu tome!!

Dejan***

pre 13 godina

Znalo se 100% da od tih para nema nista! Ali sto bi im Miskovic uplatio i jedan dinar kad i zvanicno njegova firma neposluje u Srbiji nego ko zna gde je registrovana. A lepi Tadic izadje i kaze da ako radis u Srbiji da tu i placas porez! Istina je da ko radi u Srbiji placa porez ali je i istina ko god je radio u Srbiji taj je i zatvorio svoju firmu pa sad nema ni za leb. Zato gospodo podnesite ostavku i nelazite ovaj narod da u drzavi sve funkcionise. U najskorije vreme ocekujte da ce isto kao Miskovic uraditi i Beko,Kostic,Spasojevic...i svi tajkuni ove drzave iako vi tvrdite da tajkuna nema u drzavi Srbiji!

magellan

pre 13 godina

Ponovo i po ko zna koji put imamo na delu totalno neozbiljno informisanje, koje potice iz (ne)strucnih izvora koji su deo vladajucih struktura ili novinarstva zemlje Srbije.
Danima se licitira sa ozbiljnim ciframa (oko 100 miliona eura) koje ce se sliti u budzet na ime poreza, a sada se sve dovodi u pitanje. Nije to bitno za narod, jer obican svet od toga nema nikakve koristi. Takozvana gospoda sa vlasti bi ionako to razdelila medju sobom, ali je neverovatno neozbiljno jedan dan pisati jedno, a sledeci nesto sasvim opozitno.
Teska su vremena, a nije rec o trivijalnim stvarima, pa ne bi trebalo bas toliko "turirati" narod.

Prime ministar

pre 13 godina

A nas super genije od premijera posle jucerasnje izjave je ispao mnogo smesan i naivan.Demantovao ga Misko ekspresno. Mozda ispadne da je i Luku Beograd platio vise od 40 miliona evra , i da je ulozio jos sto miliona evra u nju. Ala su nekome porasle usi.

nedaj bre pare

pre 13 godina

Misko nedaj ni dinara ovim komunistima,oni hoce tvoje pare kao sto gule Kolubaru,a tek koliko su Kolubara progutali?Ihi,hi.Pa kada oni mogu da cerece razne Kolubare,mozes i ti da kao sto radis lepo sebi u dzep.Nama je sudjeno da budemo siromasna i pokradena zemlja.

Max

pre 13 godina

Ulaganje, dobit, gubitak.. sve je to suvise komplikovano da shvati Tadic a i ova svita oko njega koja se nikad nicim ozbiljnim nije bavila.

Boban Stosic

pre 13 godina

Ne razumem potrebu da se ovakva investicija omalovazava,sve se nesto spekulise,pricali kako je Delti poklonjen i c meraket i pekabeta,pa sad kako je ulozio milijardu!Neke stvari nisu logicne!

mail

pre 13 godina

Jedan izvestaj salju u EU, drugi citaju u skupstini. Jedan domaci dobijaju od EU, drugi saopstavaju u skupstini. Laz, laz, i samo laz, dokle nas ne uhvate. To je proizvodna marka zutog preduzeca.

Grof

pre 13 godina

Bravo Miskovicu ti si jednostavno GENIJE. I treba da muzes ovu drzavu da joj se potsmevas kulturno. A kada uzmes tih 932 miliona ti lepo dodji do vlade srbije i reci koliko kosta da kupim celu Vojvodinu. Pa ces posle da nam naplatis svako zrno zito. A vi gospodo koja nista ne radite u vladi idite bre sa toga mesta i pustite mlade ljude koji jos zele dobro ovoj zemlji i koji su jos uvek spremni za nju da poginu. (NI NA JEDNU POLITICKU STRANKU NE MISLIM POSTO SU ONI SVI ISTI)

Matematika iz osnovne škole

pre 13 godina

Na svaki dinar koji zaradite, bar jedan vam ukradu. Kako bi izgledala zemlja da kojim slučajem nije tako? Mislite o tome.

Grof

pre 13 godina

Bravo Miskovicu ti si jednostavno GENIJE. I treba da muzes ovu drzavu da joj se potsmevas kulturno. A kada uzmes tih 932 miliona ti lepo dodji do vlade srbije i reci koliko kosta da kupim celu Vojvodinu. Pa ces posle da nam naplatis svako zrno zito. A vi gospodo koja nista ne radite u vladi idite bre sa toga mesta i pustite mlade ljude koji jos zele dobro ovoj zemlji i koji su jos uvek spremni za nju da poginu. (NI NA JEDNU POLITICKU STRANKU NE MISLIM POSTO SU ONI SVI ISTI)

gaara

pre 13 godina

na kraju će ispasti da ću ja, kao običan stanovnik ove trule zemlje, morati da platim to što je neka strana privatna firma kupila domaću privatnu firmu.

Prime ministar

pre 13 godina

A nas super genije od premijera posle jucerasnje izjave je ispao mnogo smesan i naivan.Demantovao ga Misko ekspresno. Mozda ispadne da je i Luku Beograd platio vise od 40 miliona evra , i da je ulozio jos sto miliona evra u nju. Ala su nekome porasle usi.

mail

pre 13 godina

Jedan izvestaj salju u EU, drugi citaju u skupstini. Jedan domaci dobijaju od EU, drugi saopstavaju u skupstini. Laz, laz, i samo laz, dokle nas ne uhvate. To je proizvodna marka zutog preduzeca.

Max

pre 13 godina

Ulaganje, dobit, gubitak.. sve je to suvise komplikovano da shvati Tadic a i ova svita oko njega koja se nikad nicim ozbiljnim nije bavila.

Žaki

pre 13 godina

Znam samo da u grob neće odneti ni dinar;...ni pišljivi cent! Ni on... ni ja...niti bilo ko... a vreme surovo brzo prolazi. Gore je Sudija koji ne prima mito...niti se koga boji..

magellan

pre 13 godina

Ponovo i po ko zna koji put imamo na delu totalno neozbiljno informisanje, koje potice iz (ne)strucnih izvora koji su deo vladajucih struktura ili novinarstva zemlje Srbije.
Danima se licitira sa ozbiljnim ciframa (oko 100 miliona eura) koje ce se sliti u budzet na ime poreza, a sada se sve dovodi u pitanje. Nije to bitno za narod, jer obican svet od toga nema nikakve koristi. Takozvana gospoda sa vlasti bi ionako to razdelila medju sobom, ali je neverovatno neozbiljno jedan dan pisati jedno, a sledeci nesto sasvim opozitno.
Teska su vremena, a nije rec o trivijalnim stvarima, pa ne bi trebalo bas toliko "turirati" narod.

ovca

pre 13 godina

ha ha ulozeno 800 miliona a od toga za kupovinu c marketa i pekabete 50 miliona.zalosno je kolko su ljudi ulagali i podizali godinama c market i kakve su to lokacije bile da bi sve otislo za tepsiju ribe.

Sve se može kad se hoće

pre 13 godina

Pa tako je to kod nas, u demokratskoj Srbiji, regionalnom lideru.
Sve od 2000.godine pa do danas je rađeno da to bude tako, kupiš upropaštene firme za male pare, imaš obezbeđen monopol u trgovini, ne plaćaš dobavljačima, širiš se na region uz podršku države, dobavljača kojima duguješ i zaposlenih koji primaju plate ispod državnog proseka, prodaš sve i ideš u nove regionalne pobede sa dobro razrađenim sistemom koji ti je pretpostavka uspeha.Sve je po zakonu i transparentno.A interes Srbije u celoj priči? Pa Srbija je regionalni lider, zar je to malo?!!

Dejan***

pre 13 godina

Znalo se 100% da od tih para nema nista! Ali sto bi im Miskovic uplatio i jedan dinar kad i zvanicno njegova firma neposluje u Srbiji nego ko zna gde je registrovana. A lepi Tadic izadje i kaze da ako radis u Srbiji da tu i placas porez! Istina je da ko radi u Srbiji placa porez ali je i istina ko god je radio u Srbiji taj je i zatvorio svoju firmu pa sad nema ni za leb. Zato gospodo podnesite ostavku i nelazite ovaj narod da u drzavi sve funkcionise. U najskorije vreme ocekujte da ce isto kao Miskovic uraditi i Beko,Kostic,Spasojevic...i svi tajkuni ove drzave iako vi tvrdite da tajkuna nema u drzavi Srbiji!

Matematika iz osnovne škole

pre 13 godina

Na svaki dinar koji zaradite, bar jedan vam ukradu. Kako bi izgledala zemlja da kojim slučajem nije tako? Mislite o tome.

zoxbaker

pre 13 godina

pa bilo bi najbolje da poreska uprava isplati Miskovicu, s obzirom da je rec o kapitalnom gubitku... ***, covek je dao svoje pare,a sad je jos i na gubitku!!!!

nedaj bre pare

pre 13 godina

Misko nedaj ni dinara ovim komunistima,oni hoce tvoje pare kao sto gule Kolubaru,a tek koliko su Kolubara progutali?Ihi,hi.Pa kada oni mogu da cerece razne Kolubare,mozes i ti da kao sto radis lepo sebi u dzep.Nama je sudjeno da budemo siromasna i pokradena zemlja.

deda mraz ne postoji

pre 13 godina

neka ti, neka, drzavo kada neces da hapsis...sve se vraca.
tako smo i mi prosli sa akcijama.

lep je bio onaj 'demos' na kopu

sta li ce dobiti tek dobavljaci?

Đole

pre 13 godina

Pa čekajte, malo, društvo.
Ako se na svaku moguću transakciju u ovoj zemlji plaća porez, za svaku kupoprodaju bilo da se radi o žvakama ili o automobilu, o stanu ili čak i o mesečnom izdavanju stana, plaća se porez.
Zašto se ovde isto to ne primenjuje? Velike kompanije bi trebale da imaju najveći porez. Izvršena je kupoprodaja i to treba da se oporezuje isto kao i hleb, isto kao i tehnika i isto kao automobili!!!

Istina

pre 13 godina

Ljudi....sta je ovo, kakva sprdacina od ove vesti ...istina, laz,ili dvor, farma...lud ili zbunjen na kraju sta je tu istina zna li neko ?

Nix

pre 13 godina

YES!!! Mišković je CAR! Opet nas je *****! Kakvi smo mi papci... To jest, ovi na vlasti...

Oh, pa izradili su nas i oni! Onda smo papci samo mi. Kakav divan osećaj...

bachi

pre 13 godina

predlazm da se otvori humanitarni racun,po mogucstvu u Komercijalnoj banci,da svi zajedno nadoknadimo coveku gubitak a i ako pretekne nek mu ostane za dusevni bol jer nije leko odvojiti se od zlatne koke!

Milko

pre 13 godina

"Ukoliko se ispostavi da su ulaganja bila veća od 932 miliona evra, koliko su Belgijanci platili „Maksi”, poreznici će konstatovati takozvani kapitalni gubitak, pa se u budžet neće sliti ni dinar."

A onda će se utvrditi koliko je država dala Miškoviću, kroz gradjevinsko zemljište i druge privatizacije pa ukoliko mu duguju još za održavanje i servisiranje vlasti i opozicije, dobiće Telekom, pošto je država bankrot.
I Miško sit, a i vlast na broju.

Simonovic

pre 13 godina

Pa po ovim podacima ispada da je Delta sve sto je zaradila,vratila kroz ulaganje!Pa ako su tacne sve cifre onda i ne treba da plati porez,cak naprotiv treba im zahvaliti na svemu tome!!

marko

pre 13 godina

Ne racuna se to bas tako. Ulaganja treba podeliti na ona koja su dosla spolja i na ona koja se finasirala iz dobiti firme. U sustini, najblizi sam racunici da je ulaganje izvreseno sa nekih 70-80 miliona i da je oko 300 miliona tih kredita, u sta sumnjam. Mislim da su tu stavku kredita previse nasvirali. Dakle ostaje oko 600 miliona kapitalne dobiti. Ne mogu se investicije iz dobiti firme, a za koje je vec oslobodjeno placanje poreza ponovo odbijati.

Pera

pre 13 godina

Porez se plaća po raznim osnovama. Prilikom kupovine i prodaje pravnih lica, ne plaća se PDV nego porez na kapitalnu dobit. Porez na kapitalnu dobit je 10%. Od prodajne cene se oduzima nabavna cena i utvđuje poreska osnovica. Onda se ta osnovica oporezuje sa 10%. Daklem, ako nešto kupite za 10 evra, prodate za 100, poreska osnovica je 90, a porez koji treba da se plati je 9 evra.

Šta sve tačno ulazi u obračun nisam siguran. Što se tiče kredita koje je preduzeće uzimalo, to bi moglo da se odbije samo ako je vlasnik uzimao kredit i izvršavao dokapitalizaciju (u ovom slučaju Miškovićeva firma sa Kipra). A ako je npr C market uzimao kredit i otplatio ga, onda to ne bi trebalo odbijati od prodajne cene. Isto tako, odbijanje 300 mil evra za dugove mi nije verovatno. Po tome Delez, ako plati miškoviću 950 mil evra i još mora da plati 300 mil evra, to onda znači da će morati uloži milijardu i 200 miliona, što mi je vrlo vrlo neverovatna cifra. Verovatno je vrednost čitavog posla 950 miliona, od čega Mišković neće dobiti sve, nego oko pola te cifre. Ovo je svakako pitanje za poreske eksperte.

Mislim da je najznačajnije to što će dobavljači biti isplaćeni.

Drugo zanimljivo pitanje je kako je moglo da dođe do tolikog zaduživanja prema dobavljačima, osim ako nije zloupotreba monopolskog položaja?

Voyager

pre 13 godina

A sto moramo mi citaoci ili B92 da poznaju zakone i poreze i ostalo, kako ovde neki predlazu? Pa da li Premijer poznaje zakone i sto on ne pita nekoga pravnika ili ekonomistu o cemu se radi? Da li je PREMIJER izjavio da je dobit od poreza za budzet od prodaje oko 100 miliona Evra? Jeste. Da li je PREMIJER izjavio da ce u privredu i banke Srbije da udje 550 miliona Evra. (app. niko nije rekao KADA ce biti isplacena ova ogromna dugovanja, vec samo da hoce - ne lipsi magarce do zelene trave). Neka PREMIJER podnese ostavku zbog trabunjanja i lupetanja koje moze da ospori svako sa cetiri razreda osnovne skole (i to je mnogo skole). Ne mora Miskovic da plati nista sto se mene tice. I svi ovde znaju da je sve uradjeno po zakonu i da nema sudskog epiloga za sve ove malverzacije i pljacke zemljista, kompanija, fondova... Ali tu je problem, ne u primeni zakona, vec zato sto se zakoni donose bas POPULISTICKI i ne sluze za normiranje pravnog sistema kao univerzalnog dobra, vec za zastitu i marifetluke lopova i partijskih mocnika. A to je u politickoj teoriji DIKTATURA i TOTALITARIZAM. Da li mi onda zivimo u slobodnoj demokratskoj zemlji? Odgovorite sami.

Zuki

pre 13 godina

Ne mozes da prodas ili kupis polovan automobil a da drzavi ne platis porez, iako je isti placen kao PDV prilikom kupovine novog automobila. Isto vazi i za stan ili kucu.
Ali zato mozes da prodas celu firmu za blizu milijardu evra i nikom nista.

I onda opet nagradno pitanje: ko finansira politicke stranke u Srbiji?

Konfucije

pre 13 godina

Sto vise nekaznjeno ukradu to su bogatiji, sto su bogatiji to su mocniji, sto su mocniji to su kradljiviji.
Raja se pali i prica li ga price ali u sustini nista im ne mozete , osim da odete do maksija i potrosite i zadnju paru da kupite malo namirnica da prezivite.
Promena rezima vam isto nece pomoci jer ce vas krasti po istom sistemu. Problem nije u tome sto svi ovi kradu problem je sto nove generacije nemaju volje ni za sta drugo nego da kradu, a to je recept za beznadje i propast.

kristal

pre 13 godina

@dejan, 7. mart 2011 11:42
U ovom slucaju je prodaja nekretnina.Kupac placa porez,osim ako se miskovic u ugovoru nije obavezao da ce on umesto kupca da plati porez.
Ali mene interesuje sta je sa lokalima Jabuka igorica ,kao i maloprodajnim c marketima gde su odmah nakon prodaje bile LILLy prodavnice kao i Vadini?
Da li postoji poternica za radulovicem crvena interpolova ili se to sa interpolom neko salio?
Zasto mu nije sudjeno u odsustvu?
Da li je imao saradnike iz vlasti i ko su oni bili?
Belgiji prodali bele bubrege i zataskali citavu stvar.

miki

pre 13 godina

ja sam lepo rekao da necemo cvonjka dobiti a vi meni udarili 20 minusa! Ko iole poznaje poreske zakone znao je za ovo! Isto tako Maxi je deo kiparske firme tako da ce veci porez otici definitivno tamo!

Boban Stosic

pre 13 godina

Ne razumem potrebu da se ovakva investicija omalovazava,sve se nesto spekulise,pricali kako je Delti poklonjen i c meraket i pekabeta,pa sad kako je ulozio milijardu!Neke stvari nisu logicne!

vidoviti

pre 13 godina

Pa koliko ti para vise treba da ti skupi sirotinja raja.
Ne moze se nista u grob poneti nesreco .a i decu da obezbedis neces moci .
Dzabe ti milioni kad si jadan duhovno i u svakom drugom smislu .
Ti da si pametan ne bi bio milioner u Srbiji,mozda me neko i razume.
JOVA TRAVAR SA ROMANIJE

toma

pre 13 godina

ako je tako onda mora nekog uhapsiti ili ove sto neplacaju porez, ako je to po zakonu onda nekog iz vlasti jer je omogucio neplacanje poreza...svi ama bas svi u Srbiji moraju placati porez, drzava nije hocu necu...lopovi iz vlasti..mrsss....

Porez? Kome?

pre 13 godina

Ovima? sto im Brisel naredjuje da uvedu sankcije jednoj zemlji? Ovima koji su prodali/unistili sve sto je u ovoj zemlji valjalo? Jer njima gdin, Miskovic da plati porez?? Gospodine Miskovicu, posto imate malo pametnije savetnike nego sto je cela vladajuca garnitrua, nemojte da im platite ni dinar! Sramota sta ovih par ljudi na vlasti rade sa nasom zemljom!

Kiza

pre 13 godina

Sada je momenat da se otvori pitanje Miskovicevog poslovanja proteklih 20 godina. Do sada je ucenjivao drzavu svojim dobavljacima i zaposlenima a sada je na cistini.

Ako u ovoj zemlji ima jos politicara sa ambicijama da pobede na sledecim izborima onda bi Miskovic mogao da bude zrtveni jarac. Dosta je ovom narodu bajki o boljem zivotu i Evropi, narod je zeljan krvi, a bolje postiti Miskovicevu nego izgubiti svoju.

Žaki

pre 13 godina

@REALNO - Da li posle ovog života ima nešto prijatelju možemo verovati ili ne...ali se iz te priče, kakva god da je, ne možemo isključiti! Ako nema ništa ...onda je Hitler na dobitku a poklani ljudi u Aušvicu su samo nule!? Ako nema pravednog suda, onda su svi lopovi pametniji od nas koji pokušavamo da živimo čestito; a mi smo budale i ludaci što i sami ne grabimo idući preko mrtvih. No, na sreću, hteli to ili ne, tj. verovali ili ne, ima pravednog suda koji se neće moći mimoići ni potplatiti. Ljudski se sudovi mogu podmititi - ovaj ne! Pa kom opanci - kom obojci :)

Pobesneli max

pre 13 godina

Te pare ce "Misko" namaci, pa makar ih dao i "ispod zita". To je, jednostavno, njegov dug prema onima koji su mu omogucili da se elegantno izvuce. Radi uspesne buduce saradnje on ce sam dati, ako treba. Pa, ne hvale ga za "njegovu dobru volju" tek tako. Citajte izmedju redova.
Zivi bili pa videli!

Mirko C.

pre 13 godina

"Pa zar nisam rekao sinoć na B92 da će Mišković DOBROVOLJNO da uplati porez i to zato što TADIĆ APELOVAO?"

Nemojte ni vi ni Tadić više da apelujete i brinete se o nama. Brigom ćete nas sa'raniti.

Pošteni

pre 13 godina

Čak i da uplati svih 900 miliona €, koje da budemo pošteni i nije pošteno zaradio, malo je za ove naše ale iz vlade. Pošto su on i ovi naši iz vlade jednako ne pošteni, pitanje je ko će reći istinu koliko treba i koliko će uplatiti. Pošto nećemo saznati koliko treba, koliko god da uplati biti će dobitak, samo za ove naše ale iz vlade, a narod od toga neće imati boljitka. Tako da je svejedno o kojoj se cifri priča, a ta cifra od 100 miliona € je okrugla i baš lepo zvuči.

IVAN

pre 13 godina

Porez na kapitalnu dobit je samo jedan od poreza koje DELTA mora platiti. Porez na prenos udela u drustvu je nesto drugo i on iznosi 0.3% ili 2.80 m EUR. Istina je da se nakon poreskog usaglasavanja porez na kapitalnu dobit ne mora placati, sto je pozitivni zakonski propis.

Perica

pre 13 godina

O kakvom vi porezu pricate? Dajte malo istrazivackog novinarstva. Otidjite na http://pretraga.apr.gov.rs/RepsisPublicSite/Public/Enterprise/Founder.aspx?BusinessEntityId=1018811&RegistryCode=17569171&rnd=957845312
i videcete ko je vlasnik Delta Maxi-ja. Formalno pravno, nije prodat Maxi, vec udeo u Kiparskoj firmi HEMSLADE TRADING LIMITED!!! To znaci da se transakcija nije desila u Srbiji i nema poreza!!!

realno

pre 13 godina

@Žaki
nece ovakvi nista poneti u grob, jer posle ovog zivota nema nicega drugog. ali ovakvi uzivaju u zivotu na grbaci onih koji prezivljavaju. a ispravnog zakona nema da ih u tom izrabljivanju, kriminalu i mutnim radnjama spreci.

pera

pre 13 godina

Ustaj narode...ovo je kriminalan drzava...i Delez je dosao da uzme budite sigurni da je to dil sa Miskovicem.Niko normalan ne ulaze u Srbiju osim kriminalaca koji su videli u srbima ovce i onih koji dobijaju subvencije od drzave pa su 100% u dobiti.Ajde da ih mi kao narod privedemo sudu pravde...inace nema ko.

miki

pre 13 godina

U bre što ste naivni što bi miško uplatio porez u državnu kasu kad lepo čovek sebi strpa lovu u džep i boli ga uvo a i ostali organi za ovu propalu i raspalu srbiju.Važno da može da kupi celu srbiju ako mu se ćefne.Sve živo je pokupovao po ovoj napaćenoj srbiji samo još i vazduh nije kupio.ON JE JEDAN VELIKI TAJFUN KAKO KAŽE ŠOJIĆ

MERZ

pre 13 godina

Ne, Miskovic uopste nije kriv. Cak sta vise njemu svaka cast na tome kako sve planski, racionalno i pametno radi. Sram bilo ove u vladi koji su omogucili ovakav sistem! Da se ne lazemo, svi bismo mi kao on samo sto nemamo prilike...

Eeeee Cvetkovicu&Co, covek vam deli lekcije iz ekonomije samo tako, al i treba...

Vukoje

pre 13 godina

Delta je rekla da ce angazovati poznatu revizorsku kucu da utvrdi visinu poreza,a i drzava ce to kontrolisati...To je valjda dosta,sve ostalo su nagadjanja!

trgovac1

pre 13 godina

Ja vas sve molim da obavezno ovo pogledate -> link http://i52.tinypic.com/i29cfo.jpg

kada se unese ime od 6 slova izbacuje da je previse. A kada se unese bilo koje ime od 7?? Pa proverite! Pitam se zasto? I zasto ovaj narod ovoliko trpi?

Ovo je predaleko otislo.

Milan

pre 13 godina

A šta ste,u opšte,očekivali?
Možda jedno pola milijarde evra da dođe državi?:)
Posle hvalospeva o Miškovićevoj briljantnoj prodaji trgovinskog lanca i prelasku na agrar,malo spuštanja na Zemlju nije na odmet.
I odakle ja kao običan čovek mogu da znam,tj. ko mi u ovakvoj državi garantuje,da ako je Mišković platio porez,da jeste,i ako nije,da nije?

Ekonomista

pre 13 godina

Koliko amaterskih analiza i komentara gledamo ovih dana, a onda se na bazi populistickih a nestrucnih komentara prave kampanje i narod zavarava.
Ovde nema nista sporno, "ulozene pare" nisu odokativni parametar, to je zavedeno, uplaceno ili uneseno nenovcano, i ako treba da plati samo 13 miliona evra porez - to je vise njegov problem nego nas, posto znaci da nije nesto previse zaradio, a dugovi prema dobavljacima su ga pritisli da mora da prodaje. Jedina sporna stvar moze biti zbog tipa ulaganja, ako su nenovcana ulaganja moze biti sporno po kojoj su vrednosti procenjena kada su unosena. Ali mislim da tu takodje nece biti nista nejasno iz dva razloga:
- ako je procenio na veci iznos nego sto jeste, bila je oporezovana vec firma koja je to tako precenjeno unela (ko ne plati na mostu, plati na cupriji), ta firma je vec iskazala dobit (osim ako je inostrana)i to je isto kao da se sada oporezuje kapitalna dobit od prodaje, drzava je svoje naplatila
- ako je ulagac nenovcanih uloga inostrana firma (ne obavezno, C market je npr delom u vlasnistvu srpke firme Maxi) kada je pravio ove firme i konstrukcije i unosio nenovcane uloge, a to je davno bilo, tada nije ni imao nameru da placa porez u srbiji pa nije ni radio te unose na nacin koji bi mu sutra smanjio kapitalnu dobit (izvan srbije porez na kapitalnu dobit, na kipru npr, ne postoji)

Tako da sve u svemu mislim da ovde nema nista sporno, i ako ne placa veliki porez - ne placa ga zato sto i nije napravio transakciju u kojoj se mnogo poreza placa. Placa koliko mora i to je to. A oni sto su obmanjivali narod pricajuci o 90miliona poreza neka sada objasne.

Dalje, ako mu je dobit oko 130 miliona na 500 miliona ulozenih, i to je solidno oko 25% (iako ne sto se ocekuje u ovom biznisu), a kroz godisnju dobit proteklih godina je sigurno izvukao jos toliko, tako da i nije los. Ali ponavljam, formalno pravno ovde nema nista sporno.

zabrinut

pre 13 godina

koliko se ja razumem u poreski sistem kada nešto kupujem npr:auto.kao prvo(to se gleda) platim porez a posle se vrši prepis itd.....
ovim dokazuju da da se zakon ne poštuje,prov prodamo pa posle ćemo odlučiti dal će biti plaćen porez cccccccc.....
neko reče da ovu državu vode kriminalci????

Dzoni

pre 13 godina

U normalnim drzavama ovo ne bi bila vest, jer drzava ne zaradjuje samo na kupoprodaji preduzece nego uglavnom na "obicnim" porezima. Nije toliko sporno da li ce biti poreza na dobit kapitala, nego poreklo novca koji je ulozen u Deltu, kao i poreski domicil dosadasnjih vlasnika Maxija. Ali, problematicna je ta odredba o "iznosu ulaganja": Kako moze da se prebije ulaganje i prodajna cena? Onaj koji ne ulaze mora da plati porez, a onaj koji ulaze ne mora: da je stvarno tako, u Srbiji bi se gusili od investicija. Ne vaze dobri zakoni za lopove.

dejan milic

pre 13 godina

koga bre vi farbate?????? meni naplatili porez na kupovinu polovnog kadeta starog 23 godine 2700 dinara ????? porez se placa na vrednost kupoprodajnog objekta znaci mora se platiti porez za nesto sa cim je trgovalo po procenjenoj vrednosti TACKA!!! osim ako se nesto ne izmuva pa da pare uzmew misko u njegov dzep

poglavica onaj koji pamti

pre 13 godina

ko jos od tih UDBASA daje u budzet.vazno da napune privatne KOFERČIĆE i sve je o.k.i ko nam je kriv kad smo sami dozvolili da nam KOZA ČUVA KUPUS

Dred

pre 13 godina

Pitanje poreza je krajnje nebitno u ovoj prici sa Miskovicem i Maxijem. Sve i da ga plati to je sitnica u odnosu na to kakvu je stetu Delta sa svojim satelitima nanela Srbiji. Ono sto je bitno je to da se ova kompletna odiseja sto pre zavrsi na sudu i konacno utvrde razmere pljacke koja se ovde decenijama odvijala. To se svakako nece desiti dok su ovi ljudi na politickoj sceni posto su do grla u saucesnistvu kod brojnih krivicnih dela sa ovom tvorevinom zvanom Delta. Moraju doci neki potpuno drugi i na vlast i u opoziciju.

pmarmut

pre 13 godina

prestao sam da citam tekst posle recenice da su C market i Pekabeta (znaci zajedno) kupljeni za 50 miliona evra. A sad sve prodaje za 900000000 (u koliko nula 900 miliona...) A ko ti poklonio Pkabetu i C merket. Radulovic...Beko ili cika Sloba. Daj poreklo imovine, ja mogu da dam. Na mene se ne vodi ni stan ni kuca samo auto vredan 2000 eura.

dejan

pre 13 godina

Da li iko od 'prisutnih' razume
sta je to porez na kapitalnu dobit a sta porez na prodaju firme (koja sadrzi i nekretnine) i ko treba da plati 1 a ko drugi porez (kupac ili prodavac).
Na osnovu napisanog sumnjam ali to nikoga ne sprecava da iznese misljenje.
To dosta govori o nama kao narodu i nacinu naseg razmisljanja i bavljenja poslom.

volk

pre 13 godina

Da je placao Miskovic porez ne bi bio tu gde jeste i ne bi imao to sto ima. On ima poreske savetnike koji ce naci nacina da plati sto manje poreza. I tu nije nista cudno to bi uradio svako od nas.

penzioner

pre 13 godina

Dobio "nas" premijer jednu vaspitnu od gazde :)
Misko je car! Hteli mi da priznamo to ili ne osvojio je vise teritorije nego bilo koji predhodni vladar Srbije!

nn

pre 13 godina

Trebamo li i mi gradjani da prilozimo koji dinar Miskovicu jer je na gubitku? Ajde narode, vadi pare iz slamarica i uplacujte za privredni oporavak Delte, posto je Srbija= Delta.

milan

pre 13 godina

Ovo mi izgleda kao neka igra sa nama citaocima, prvo lansirate vest o 100 mil. pa da bi vest bila maksimalno iskoriscena danas kazete nema nista. Nebi bilo na odmet da ste se odmah informisali sta ce se dogoditi ili sta moze da se dogodi ili iza toga stoji samo namera da bi imali novu "senzaciju".

Stanko

pre 13 godina

Baš će mi biti drago ako poresko rešenje za Miškovića bude 0,00 EUR. Drago, zbog svih onih komentatora kojima je čak i ranije najavljenih 100 miliona EUR bilo malo. Iako ih je, čak, Mišković hteo dobrovoljno platiti u Srbiji, mimo uobičajene prakse da se porez plaća tamo gde je vlasnik firme, dakle na Kipru. Da se razumemo, Miškoviću mnogo zameram a za ponešto bi možda trebao i u zatvor, ali njegovi kritičari s pozicija socijalističkog samoupravljanja su prevazišli sve, i bolje je da ih realnost što pre lupi po glavi pa da prestanu zagovarati ideje koje nas sve samo mogu odvesti u propast.

Stanko

pre 13 godina

Baš će mi biti drago ako poresko rešenje za Miškovića bude 0,00 EUR. Drago, zbog svih onih komentatora kojima je čak i ranije najavljenih 100 miliona EUR bilo malo. Iako ih je, čak, Mišković hteo dobrovoljno platiti u Srbiji, mimo uobičajene prakse da se porez plaća tamo gde je vlasnik firme, dakle na Kipru. Da se razumemo, Miškoviću mnogo zameram a za ponešto bi možda trebao i u zatvor, ali njegovi kritičari s pozicija socijalističkog samoupravljanja su prevazišli sve, i bolje je da ih realnost što pre lupi po glavi pa da prestanu zagovarati ideje koje nas sve samo mogu odvesti u propast.

Zblanut

pre 13 godina

"Ekonomista Zoran Popov smatra da bi najbolje bilo da procenu tržišne vrednosti kompanije "Delta Maksi" obavi Poreska uprava, a ne komercijalna revizorska kuća."

Koje gluposti izgovore nasi "ekonomisti" i ostanu zivi.. Kakva bre crna procena, ova transakcije se oporezuje na osnovu kupoporodajne cene i nabavne cene (koja je u ovom slucaju jednaka originalnoj ceni sticanja uvecanoj za dokapitalizacije u vidu novcanog i nenovcanog kapitala i sto stoji u godisnjim izvestajima drustava prodavaca). Ovde nema sta da se procenjuje, a i da ima, bas bih voleo da mi doticni ekonomista objasni po kojoj bi on to jos neotkrivenoj metodi (zajedno sa nasim svetski obrazovanim poreznicima) obavio procenu TRZISNE vrednosti kompanije tipa Maxi!!!!!! Trzisna vrednost je osim u slucaju nekretnina (gde postoji pretezna cena ostvarena u prethodnih N transkacija nekretnina slicnog tipa) cena ostvarena na trzistu, a to je upravo cena koju je Delez spreman da plati! Isto se odnosi i na neke predmete koje propagira Verica Barac gde nas narod edukuje da je trzisna cena ona koju prodavac trazi, tj koliko misli da vredi na osnovu bilansa drustva.. Daleko smo mi od evropske unije sa ovim osnovnim ekonomslim neznanjem...

Velja

pre 13 godina

Licno verujem da ce porez biti placen. Neko ko planira da ulozi novac od prodaje u agrar, sigurno ima u glavi da pomoc koja mu moze doci kasnije od drzave nije mala i da moze da igra presudnu ulogu. E sada da li ovi iz vlasti to kapitaju, to je vec pitanje. Na njihovu dusu, ako taj novac procerdaju.

hahaha

pre 13 godina

Ovi novinari su show..danas pisu jedno, sutra drugo..uradice i izvrnuce sve, samo da prodaju pricu! Naravno da ce drzava drzava dobiti nesto od prodaje Maxija, ali pitanje je, kome ce to otici u dzep?! Ne palite se na novinarske budalastine!

velja

pre 13 godina

Ma ne daj ništa lopovima. I ja bih ih za ovo što od mene naplaćuju uskratio ali nemam moći da im se suprotstavim. Oni su gori od Miškovića i Miloševića zajedno. Pa ko da namiri njihove krađe, afere, nerad i propuste.

NAHRANI SRBIJU OLIVERE!

Vladan R

pre 13 godina

Ako je za C market i Pekabetu placeno 50 miliona evra tj ako su oni zaista toliko vredeli onda i posetni Maksi pre pripajanja moze imati maksimalnu toliku vrednost. Na tu ukupnu sumu od 100 milona, ulaganja sigurno ne mogu biti veca od 50 miliona. Istovremeno valjda su ta ulaganja dolazila od profita firme i kao takva su vec bila oslobodjena od poreze na profit u godinama kada je ulaganje izvrseno, pa bi ovo sad prakticno bilo dvostruku oslobadjanje od poreza. U svakom slucaju ako se zaista uvazi da su ulaganja veca od prodajne cene, onda je jasan razlog zasto je Miskovic "pristao" da plati porezu u Srbiji.

zlatkoNI

pre 13 godina

Opa,pa to mu kao dođe da mi njemu dugujemo još neku kintu.Koga hoće,hoće!Ne brini Miško daćemo mi na dođem ti,pošto trenutno nemamo zafalilo nam,
teška su vremena ali čim nešto sakupimo eto nas,samo se malo strpi.

tata mata

pre 13 godina

Koje su ovo price? Opet lozite narod de ce on da placa porez. Porez drzavi placa onaj koji je i prodao preduzece i hajde da sacekamo da vidimo kako ce ovo da se zavrsi, pa cemo onda da sudimo.

Nedja

pre 13 godina

Evo prvog zadatka za rekonstruisanu vladu! Pobrinite se da Delti omogucite da se porez plati u zemlji. Na kraju, neka drzava plati revizorsku kucu da pronadje nacin da se to plati u Srbiji

Rale

pre 13 godina

Pa ne znam da li postoji neki porez na transakciju, na to bi se mozda moglo uzeti nekih para. A sto se poreza na kapitalnu dobit tice, ma koliko mi ne bio simpatican Miskovic, ogroman broj obicnih ljudi je izbegavalo da plati porez na kapitalnu dobit. Koliko je stanova profato, a svi znamo da je tu u zadnje vreme ostvarena najveca kapitalna dobit, koliko je ljudi dobilo akcije svojih preduzeca (pivare, knjaz milos...) a koliko je placeno za kapitalnu dobit na te akcije.
Meni je samo zanimljivo da ljudi kritikuju vladu zasto se budzet lose puni i za veliku nezaposlenost, i traze reforme, a ne znaju da reforme znace: redovna naplata poreza od gradjana, otpustanje radnika iz drzavnih preduzeca (prosveta, zdravstvo, javna preduzeca)...

Toma

pre 13 godina

Drzava bi trebala da se ukljuci u resavanje placanja poreza,kad vec oni najavljuju placanje,ona treba da nadje najbolje i najrealnije resenje za to!Ali i pored tog poreza koji je samo jedna od dobrih stavki koje nam donosi ova investicija ima jos dosta stavki iz transakcije koje su dobre za nas!!

Drazen

pre 13 godina

Ekonomista Ljubodrag Savić je rekao da izračunavanje kapitalne dobiti u Srbiji nije do kraja objektiviziran proces i da je svako ko dolazi u Srbiju, u ovom slučaju lanac "Delez grupa", zainteresovan da plati što je moguće niži porez na kapitalnu dobit.

Pa .... jedan, ne placa Delez porez na kapitalnu dobit nego prodavac tj Delta.. Sta sve necu procitati ovde..
Sto se tice procene, mogu samo poreznici da provere da li su nenovcana ulaganja procenjena na priblizno tacnu vrednost ili su naduvana, ali nenovcana ulaganja (nekretnine) ne ulaze velikim procentom u ukupnu masu, tako da to nece mnogo uticati na iznos poreza..

Zika

pre 13 godina

Ocekuje se odgovor vlade posle silnih izjava Deda Mraza.Verovatno i poneka pretnja Miskovicu od Tadica cim se vrati iz " sluzbene " posete Japana.

mala

pre 13 godina

Danima kruze vesti koje, ocigledno, novinari ne proveravaju pre objavljivanja. Pronadjite nekoga sa Pravnog fakulteta, ko se bavi poreskim pravom da Vam objasni sta je kapitalna dobit. Ovako svi ispadate smesni, a nervirate citaoce. pogledajte koliko ima komentara, ocigledno je da su svi ljuti, a da zaista ne znaju sta je kapitalna dobit, niti kako se obracunava.

Borko

pre 13 godina

sve ovo su nagadjanja...sacekacemo pa cemo videti da li ce biti placen porez i u kolikom iznosu,ne verujem da bi se busali kako ce da ga plate a da je to par miliona ili ga neplate uopste!

Vlada

pre 13 godina

Potpuno je jasno da porez na kapitalnu dobit plaća prodavac a ne kupac. Ali i PDV takođe formalno plaća prodavac, ali suštinski njega u krajnjoj liniji snosi kupac. U tom smislu je i očekivani (viši ili niži) porez na kapitalnu dobit uticao na konačnu prodajnu cenu, zbog čega "Delezu" svakako nije bilo svejedno koliko će on iznositi.

Branko Ivkovic

pre 13 godina

Sve vreme se spominje revizorska kuca koja ce da se pobrine da nadje nacin da se porez plati u drzavi. A sto se ta ista drzava ne pobrine da se to i desi? Sto rekonstruisana vlada ne napravi aneks zakona sa kojim bi se to sigurno deslio?

Predrag Obradović

pre 13 godina

Ono što me čini očajnim u poslednje vreme jeste raskorak između izjava premijera i stvarnosti. To znači da ako on vodi jednu ozbiljnu firmu kakva je Srbija, zamislite je kao preduzeće, pojma nema ni o čemu, jer nije upućen. I njegovi nameštenici, koji treba da budu prvi među jednakima, a ne vidim ni jednog takvog.

EX demokrata 1

pre 13 godina

Da sam ja,ko sto na zalost nisam,Miskovic,ne bih ovim lopovima nista dao,prodao bih firmu na nekom ostrvu i nema nista BRE ! Pa kako ih nije sramota da sad licitiraju koliko ce da odzape Miska jer je prodao firmu,firma je bila privatna,kako mogu da se hvale tom prodajom kao da su prodali javno preduzece? Neka pogledaju Kolubaru i druge npr.Eps, koliko smo izgubili zbog lopova, a ne da vagaju koliko ce da odrape coveka jer je prodao SVOJU firmu i da onda daju te pare Sir O.Dulicu da placa reklame za 500.000 evra ??!
Znaci ako je pametan,Miskovic ne treba da prodaje svoju firmu ovde nego na nekom ostrvu,sto bi pare davao lopurdama ?!

Dragan

pre 13 godina

sto ste vi poceli da objavljujete tekstove i procene ljudi koji se bave nagadjanjima!Svi eminentni ekonomisti su prethodnih dana dali detaljna objasnjenja o nacinima transakcije i placanju poreza,znacaju,prednosti i manama investicije!!

џ

pre 13 godina

Обзиром да је купио државне фирме пекабету и цмаркет, а државне фирме издржавају грађани, по логици ја теби ти мени, ми као бивши власници државних фирми морамо да платимо Делти тај минус од неколико стотина хиљада милиона марака. Позитивно је што нећемо платити порез ми него он на тај износ. Зар је могуће да је у текућој 2010.тој години Делта уложила 900 милиона евра у себе, и да сада продаје себе за 900 милиона евра ? Или је рецимо у 2010. тој (када се и рачуна добит - од 1.јануара до последњег дана децембра) уложила у себе неких 50так милиона ?

student

pre 13 godina

eto, a mi ovde sve poreze moramo da plaćamo odmah sada odmah na vreme bobo, inače ode kuća na doboš :D
joj, samo još par meseci, gotov faks i palim odavde :D

Micara

pre 13 godina

Bravo drugovi komunisti,ovaj narod nije nista bolje ni zasluzio.Po celoj zemlji su rasuti grobovi narodnih neprijatelja koje pobise na pravdi Boga, "komunisticki kapitalisti"OPLJACKASE ovu sirotinju a Srbi ni prstom da maknu.Radice te kod miska na kolhozima i cekati u redu na KAZAN.......SAMO MIR BRACO SRBi!!!!!!!

dezurni

pre 13 godina

@Zblanuti:

Pa oni bi možda da Poreska lepo revidira sve knjige, da procene vrednost po knjigovodstvenoj, a ako im se ni ta ne sviđa da lepo promene računovodstvene politike pa da sve unazad preknjiže ne bi li uzeli ne 130 miliona nego 260 na primer... msm, ko će da isplati sve te izgubljene ministarske fotelje... na stranu što je ovo sad tema Maksi, naša poreska je takva da kad bi mogli golubu perje da skinu to bi uradili...

Boban Stosic

pre 13 godina

Ne razumem potrebu da se ovakva investicija omalovazava,sve se nesto spekulise,pricali kako je Delti poklonjen i c meraket i pekabeta,pa sad kako je ulozio milijardu!Neke stvari nisu logicne!

nedaj bre pare

pre 13 godina

Misko nedaj ni dinara ovim komunistima,oni hoce tvoje pare kao sto gule Kolubaru,a tek koliko su Kolubara progutali?Ihi,hi.Pa kada oni mogu da cerece razne Kolubare,mozes i ti da kao sto radis lepo sebi u dzep.Nama je sudjeno da budemo siromasna i pokradena zemlja.

Vukoje

pre 13 godina

Delta je rekla da ce angazovati poznatu revizorsku kucu da utvrdi visinu poreza,a i drzava ce to kontrolisati...To je valjda dosta,sve ostalo su nagadjanja!

Žaki

pre 13 godina

Znam samo da u grob neće odneti ni dinar;...ni pišljivi cent! Ni on... ni ja...niti bilo ko... a vreme surovo brzo prolazi. Gore je Sudija koji ne prima mito...niti se koga boji..

Ekonomista

pre 13 godina

Koliko amaterskih analiza i komentara gledamo ovih dana, a onda se na bazi populistickih a nestrucnih komentara prave kampanje i narod zavarava.
Ovde nema nista sporno, "ulozene pare" nisu odokativni parametar, to je zavedeno, uplaceno ili uneseno nenovcano, i ako treba da plati samo 13 miliona evra porez - to je vise njegov problem nego nas, posto znaci da nije nesto previse zaradio, a dugovi prema dobavljacima su ga pritisli da mora da prodaje. Jedina sporna stvar moze biti zbog tipa ulaganja, ako su nenovcana ulaganja moze biti sporno po kojoj su vrednosti procenjena kada su unosena. Ali mislim da tu takodje nece biti nista nejasno iz dva razloga:
- ako je procenio na veci iznos nego sto jeste, bila je oporezovana vec firma koja je to tako precenjeno unela (ko ne plati na mostu, plati na cupriji), ta firma je vec iskazala dobit (osim ako je inostrana)i to je isto kao da se sada oporezuje kapitalna dobit od prodaje, drzava je svoje naplatila
- ako je ulagac nenovcanih uloga inostrana firma (ne obavezno, C market je npr delom u vlasnistvu srpke firme Maxi) kada je pravio ove firme i konstrukcije i unosio nenovcane uloge, a to je davno bilo, tada nije ni imao nameru da placa porez u srbiji pa nije ni radio te unose na nacin koji bi mu sutra smanjio kapitalnu dobit (izvan srbije porez na kapitalnu dobit, na kipru npr, ne postoji)

Tako da sve u svemu mislim da ovde nema nista sporno, i ako ne placa veliki porez - ne placa ga zato sto i nije napravio transakciju u kojoj se mnogo poreza placa. Placa koliko mora i to je to. A oni sto su obmanjivali narod pricajuci o 90miliona poreza neka sada objasne.

Dalje, ako mu je dobit oko 130 miliona na 500 miliona ulozenih, i to je solidno oko 25% (iako ne sto se ocekuje u ovom biznisu), a kroz godisnju dobit proteklih godina je sigurno izvukao jos toliko, tako da i nije los. Ali ponavljam, formalno pravno ovde nema nista sporno.

Grof

pre 13 godina

Bravo Miskovicu ti si jednostavno GENIJE. I treba da muzes ovu drzavu da joj se potsmevas kulturno. A kada uzmes tih 932 miliona ti lepo dodji do vlade srbije i reci koliko kosta da kupim celu Vojvodinu. Pa ces posle da nam naplatis svako zrno zito. A vi gospodo koja nista ne radite u vladi idite bre sa toga mesta i pustite mlade ljude koji jos zele dobro ovoj zemlji i koji su jos uvek spremni za nju da poginu. (NI NA JEDNU POLITICKU STRANKU NE MISLIM POSTO SU ONI SVI ISTI)

dejan

pre 13 godina

Da li iko od 'prisutnih' razume
sta je to porez na kapitalnu dobit a sta porez na prodaju firme (koja sadrzi i nekretnine) i ko treba da plati 1 a ko drugi porez (kupac ili prodavac).
Na osnovu napisanog sumnjam ali to nikoga ne sprecava da iznese misljenje.
To dosta govori o nama kao narodu i nacinu naseg razmisljanja i bavljenja poslom.

Đole

pre 13 godina

Pa čekajte, malo, društvo.
Ako se na svaku moguću transakciju u ovoj zemlji plaća porez, za svaku kupoprodaju bilo da se radi o žvakama ili o automobilu, o stanu ili čak i o mesečnom izdavanju stana, plaća se porez.
Zašto se ovde isto to ne primenjuje? Velike kompanije bi trebale da imaju najveći porez. Izvršena je kupoprodaja i to treba da se oporezuje isto kao i hleb, isto kao i tehnika i isto kao automobili!!!

zabrinut

pre 13 godina

koliko se ja razumem u poreski sistem kada nešto kupujem npr:auto.kao prvo(to se gleda) platim porez a posle se vrši prepis itd.....
ovim dokazuju da da se zakon ne poštuje,prov prodamo pa posle ćemo odlučiti dal će biti plaćen porez cccccccc.....
neko reče da ovu državu vode kriminalci????

Dragan

pre 13 godina

sto ste vi poceli da objavljujete tekstove i procene ljudi koji se bave nagadjanjima!Svi eminentni ekonomisti su prethodnih dana dali detaljna objasnjenja o nacinima transakcije i placanju poreza,znacaju,prednosti i manama investicije!!

Stanko

pre 13 godina

Baš će mi biti drago ako poresko rešenje za Miškovića bude 0,00 EUR. Drago, zbog svih onih komentatora kojima je čak i ranije najavljenih 100 miliona EUR bilo malo. Iako ih je, čak, Mišković hteo dobrovoljno platiti u Srbiji, mimo uobičajene prakse da se porez plaća tamo gde je vlasnik firme, dakle na Kipru. Da se razumemo, Miškoviću mnogo zameram a za ponešto bi možda trebao i u zatvor, ali njegovi kritičari s pozicija socijalističkog samoupravljanja su prevazišli sve, i bolje je da ih realnost što pre lupi po glavi pa da prestanu zagovarati ideje koje nas sve samo mogu odvesti u propast.

Porez? Kome?

pre 13 godina

Ovima? sto im Brisel naredjuje da uvedu sankcije jednoj zemlji? Ovima koji su prodali/unistili sve sto je u ovoj zemlji valjalo? Jer njima gdin, Miskovic da plati porez?? Gospodine Miskovicu, posto imate malo pametnije savetnike nego sto je cela vladajuca garnitrua, nemojte da im platite ni dinar! Sramota sta ovih par ljudi na vlasti rade sa nasom zemljom!

vidoviti

pre 13 godina

Pa koliko ti para vise treba da ti skupi sirotinja raja.
Ne moze se nista u grob poneti nesreco .a i decu da obezbedis neces moci .
Dzabe ti milioni kad si jadan duhovno i u svakom drugom smislu .
Ti da si pametan ne bi bio milioner u Srbiji,mozda me neko i razume.
JOVA TRAVAR SA ROMANIJE

Stanko

pre 13 godina

Baš će mi biti drago ako poresko rešenje za Miškovića bude 0,00 EUR. Drago, zbog svih onih komentatora kojima je čak i ranije najavljenih 100 miliona EUR bilo malo. Iako ih je, čak, Mišković hteo dobrovoljno platiti u Srbiji, mimo uobičajene prakse da se porez plaća tamo gde je vlasnik firme, dakle na Kipru. Da se razumemo, Miškoviću mnogo zameram a za ponešto bi možda trebao i u zatvor, ali njegovi kritičari s pozicija socijalističkog samoupravljanja su prevazišli sve, i bolje je da ih realnost što pre lupi po glavi pa da prestanu zagovarati ideje koje nas sve samo mogu odvesti u propast.

MERZ

pre 13 godina

Ne, Miskovic uopste nije kriv. Cak sta vise njemu svaka cast na tome kako sve planski, racionalno i pametno radi. Sram bilo ove u vladi koji su omogucili ovakav sistem! Da se ne lazemo, svi bismo mi kao on samo sto nemamo prilike...

Eeeee Cvetkovicu&Co, covek vam deli lekcije iz ekonomije samo tako, al i treba...

Perica

pre 13 godina

O kakvom vi porezu pricate? Dajte malo istrazivackog novinarstva. Otidjite na http://pretraga.apr.gov.rs/RepsisPublicSite/Public/Enterprise/Founder.aspx?BusinessEntityId=1018811&RegistryCode=17569171&rnd=957845312
i videcete ko je vlasnik Delta Maxi-ja. Formalno pravno, nije prodat Maxi, vec udeo u Kiparskoj firmi HEMSLADE TRADING LIMITED!!! To znaci da se transakcija nije desila u Srbiji i nema poreza!!!

Žaki

pre 13 godina

@REALNO - Da li posle ovog života ima nešto prijatelju možemo verovati ili ne...ali se iz te priče, kakva god da je, ne možemo isključiti! Ako nema ništa ...onda je Hitler na dobitku a poklani ljudi u Aušvicu su samo nule!? Ako nema pravednog suda, onda su svi lopovi pametniji od nas koji pokušavamo da živimo čestito; a mi smo budale i ludaci što i sami ne grabimo idući preko mrtvih. No, na sreću, hteli to ili ne, tj. verovali ili ne, ima pravednog suda koji se neće moći mimoići ni potplatiti. Ljudski se sudovi mogu podmititi - ovaj ne! Pa kom opanci - kom obojci :)

mail

pre 13 godina

Jedan izvestaj salju u EU, drugi citaju u skupstini. Jedan domaci dobijaju od EU, drugi saopstavaju u skupstini. Laz, laz, i samo laz, dokle nas ne uhvate. To je proizvodna marka zutog preduzeca.

Branko Ivkovic

pre 13 godina

Sve vreme se spominje revizorska kuca koja ce da se pobrine da nadje nacin da se porez plati u drzavi. A sto se ta ista drzava ne pobrine da se to i desi? Sto rekonstruisana vlada ne napravi aneks zakona sa kojim bi se to sigurno deslio?

Drazen

pre 13 godina

Ekonomista Ljubodrag Savić je rekao da izračunavanje kapitalne dobiti u Srbiji nije do kraja objektiviziran proces i da je svako ko dolazi u Srbiju, u ovom slučaju lanac "Delez grupa", zainteresovan da plati što je moguće niži porez na kapitalnu dobit.

Pa .... jedan, ne placa Delez porez na kapitalnu dobit nego prodavac tj Delta.. Sta sve necu procitati ovde..
Sto se tice procene, mogu samo poreznici da provere da li su nenovcana ulaganja procenjena na priblizno tacnu vrednost ili su naduvana, ali nenovcana ulaganja (nekretnine) ne ulaze velikim procentom u ukupnu masu, tako da to nece mnogo uticati na iznos poreza..

Simonovic

pre 13 godina

Pa po ovim podacima ispada da je Delta sve sto je zaradila,vratila kroz ulaganje!Pa ako su tacne sve cifre onda i ne treba da plati porez,cak naprotiv treba im zahvaliti na svemu tome!!

Dejan***

pre 13 godina

Znalo se 100% da od tih para nema nista! Ali sto bi im Miskovic uplatio i jedan dinar kad i zvanicno njegova firma neposluje u Srbiji nego ko zna gde je registrovana. A lepi Tadic izadje i kaze da ako radis u Srbiji da tu i placas porez! Istina je da ko radi u Srbiji placa porez ali je i istina ko god je radio u Srbiji taj je i zatvorio svoju firmu pa sad nema ni za leb. Zato gospodo podnesite ostavku i nelazite ovaj narod da u drzavi sve funkcionise. U najskorije vreme ocekujte da ce isto kao Miskovic uraditi i Beko,Kostic,Spasojevic...i svi tajkuni ove drzave iako vi tvrdite da tajkuna nema u drzavi Srbiji!

gaara

pre 13 godina

na kraju će ispasti da ću ja, kao običan stanovnik ove trule zemlje, morati da platim to što je neka strana privatna firma kupila domaću privatnu firmu.

Kiza

pre 13 godina

Sada je momenat da se otvori pitanje Miskovicevog poslovanja proteklih 20 godina. Do sada je ucenjivao drzavu svojim dobavljacima i zaposlenima a sada je na cistini.

Ako u ovoj zemlji ima jos politicara sa ambicijama da pobede na sledecim izborima onda bi Miskovic mogao da bude zrtveni jarac. Dosta je ovom narodu bajki o boljem zivotu i Evropi, narod je zeljan krvi, a bolje postiti Miskovicevu nego izgubiti svoju.

Dzoni

pre 13 godina

U normalnim drzavama ovo ne bi bila vest, jer drzava ne zaradjuje samo na kupoprodaji preduzece nego uglavnom na "obicnim" porezima. Nije toliko sporno da li ce biti poreza na dobit kapitala, nego poreklo novca koji je ulozen u Deltu, kao i poreski domicil dosadasnjih vlasnika Maxija. Ali, problematicna je ta odredba o "iznosu ulaganja": Kako moze da se prebije ulaganje i prodajna cena? Onaj koji ne ulaze mora da plati porez, a onaj koji ulaze ne mora: da je stvarno tako, u Srbiji bi se gusili od investicija. Ne vaze dobri zakoni za lopove.

dejan milic

pre 13 godina

koga bre vi farbate?????? meni naplatili porez na kupovinu polovnog kadeta starog 23 godine 2700 dinara ????? porez se placa na vrednost kupoprodajnog objekta znaci mora se platiti porez za nesto sa cim je trgovalo po procenjenoj vrednosti TACKA!!! osim ako se nesto ne izmuva pa da pare uzmew misko u njegov dzep

Vladan R

pre 13 godina

Ako je za C market i Pekabetu placeno 50 miliona evra tj ako su oni zaista toliko vredeli onda i posetni Maksi pre pripajanja moze imati maksimalnu toliku vrednost. Na tu ukupnu sumu od 100 milona, ulaganja sigurno ne mogu biti veca od 50 miliona. Istovremeno valjda su ta ulaganja dolazila od profita firme i kao takva su vec bila oslobodjena od poreze na profit u godinama kada je ulaganje izvrseno, pa bi ovo sad prakticno bilo dvostruku oslobadjanje od poreza. U svakom slucaju ako se zaista uvazi da su ulaganja veca od prodajne cene, onda je jasan razlog zasto je Miskovic "pristao" da plati porezu u Srbiji.

Prime ministar

pre 13 godina

A nas super genije od premijera posle jucerasnje izjave je ispao mnogo smesan i naivan.Demantovao ga Misko ekspresno. Mozda ispadne da je i Luku Beograd platio vise od 40 miliona evra , i da je ulozio jos sto miliona evra u nju. Ala su nekome porasle usi.

Max

pre 13 godina

Ulaganje, dobit, gubitak.. sve je to suvise komplikovano da shvati Tadic a i ova svita oko njega koja se nikad nicim ozbiljnim nije bavila.

Sve se može kad se hoće

pre 13 godina

Pa tako je to kod nas, u demokratskoj Srbiji, regionalnom lideru.
Sve od 2000.godine pa do danas je rađeno da to bude tako, kupiš upropaštene firme za male pare, imaš obezbeđen monopol u trgovini, ne plaćaš dobavljačima, širiš se na region uz podršku države, dobavljača kojima duguješ i zaposlenih koji primaju plate ispod državnog proseka, prodaš sve i ideš u nove regionalne pobede sa dobro razrađenim sistemom koji ti je pretpostavka uspeha.Sve je po zakonu i transparentno.A interes Srbije u celoj priči? Pa Srbija je regionalni lider, zar je to malo?!!

marko

pre 13 godina

Ne racuna se to bas tako. Ulaganja treba podeliti na ona koja su dosla spolja i na ona koja se finasirala iz dobiti firme. U sustini, najblizi sam racunici da je ulaganje izvreseno sa nekih 70-80 miliona i da je oko 300 miliona tih kredita, u sta sumnjam. Mislim da su tu stavku kredita previse nasvirali. Dakle ostaje oko 600 miliona kapitalne dobiti. Ne mogu se investicije iz dobiti firme, a za koje je vec oslobodjeno placanje poreza ponovo odbijati.

ovca

pre 13 godina

ha ha ulozeno 800 miliona a od toga za kupovinu c marketa i pekabete 50 miliona.zalosno je kolko su ljudi ulagali i podizali godinama c market i kakve su to lokacije bile da bi sve otislo za tepsiju ribe.

Nedja

pre 13 godina

Evo prvog zadatka za rekonstruisanu vladu! Pobrinite se da Delti omogucite da se porez plati u zemlji. Na kraju, neka drzava plati revizorsku kucu da pronadje nacin da se to plati u Srbiji

miki

pre 13 godina

ja sam lepo rekao da necemo cvonjka dobiti a vi meni udarili 20 minusa! Ko iole poznaje poreske zakone znao je za ovo! Isto tako Maxi je deo kiparske firme tako da ce veci porez otici definitivno tamo!

Nix

pre 13 godina

YES!!! Mišković je CAR! Opet nas je *****! Kakvi smo mi papci... To jest, ovi na vlasti...

Oh, pa izradili su nas i oni! Onda smo papci samo mi. Kakav divan osećaj...

deda mraz ne postoji

pre 13 godina

neka ti, neka, drzavo kada neces da hapsis...sve se vraca.
tako smo i mi prosli sa akcijama.

lep je bio onaj 'demos' na kopu

sta li ce dobiti tek dobavljaci?

volk

pre 13 godina

Da je placao Miskovic porez ne bi bio tu gde jeste i ne bi imao to sto ima. On ima poreske savetnike koji ce naci nacina da plati sto manje poreza. I tu nije nista cudno to bi uradio svako od nas.

hahaha

pre 13 godina

Ovi novinari su show..danas pisu jedno, sutra drugo..uradice i izvrnuce sve, samo da prodaju pricu! Naravno da ce drzava drzava dobiti nesto od prodaje Maxija, ali pitanje je, kome ce to otici u dzep?! Ne palite se na novinarske budalastine!

toma

pre 13 godina

ako je tako onda mora nekog uhapsiti ili ove sto neplacaju porez, ako je to po zakonu onda nekog iz vlasti jer je omogucio neplacanje poreza...svi ama bas svi u Srbiji moraju placati porez, drzava nije hocu necu...lopovi iz vlasti..mrsss....

poglavica onaj koji pamti

pre 13 godina

ko jos od tih UDBASA daje u budzet.vazno da napune privatne KOFERČIĆE i sve je o.k.i ko nam je kriv kad smo sami dozvolili da nam KOZA ČUVA KUPUS

Zblanut

pre 13 godina

"Ekonomista Zoran Popov smatra da bi najbolje bilo da procenu tržišne vrednosti kompanije "Delta Maksi" obavi Poreska uprava, a ne komercijalna revizorska kuća."

Koje gluposti izgovore nasi "ekonomisti" i ostanu zivi.. Kakva bre crna procena, ova transakcije se oporezuje na osnovu kupoporodajne cene i nabavne cene (koja je u ovom slucaju jednaka originalnoj ceni sticanja uvecanoj za dokapitalizacije u vidu novcanog i nenovcanog kapitala i sto stoji u godisnjim izvestajima drustava prodavaca). Ovde nema sta da se procenjuje, a i da ima, bas bih voleo da mi doticni ekonomista objasni po kojoj bi on to jos neotkrivenoj metodi (zajedno sa nasim svetski obrazovanim poreznicima) obavio procenu TRZISNE vrednosti kompanije tipa Maxi!!!!!! Trzisna vrednost je osim u slucaju nekretnina (gde postoji pretezna cena ostvarena u prethodnih N transkacija nekretnina slicnog tipa) cena ostvarena na trzistu, a to je upravo cena koju je Delez spreman da plati! Isto se odnosi i na neke predmete koje propagira Verica Barac gde nas narod edukuje da je trzisna cena ona koju prodavac trazi, tj koliko misli da vredi na osnovu bilansa drustva.. Daleko smo mi od evropske unije sa ovim osnovnim ekonomslim neznanjem...

student

pre 13 godina

eto, a mi ovde sve poreze moramo da plaćamo odmah sada odmah na vreme bobo, inače ode kuća na doboš :D
joj, samo još par meseci, gotov faks i palim odavde :D

magellan

pre 13 godina

Ponovo i po ko zna koji put imamo na delu totalno neozbiljno informisanje, koje potice iz (ne)strucnih izvora koji su deo vladajucih struktura ili novinarstva zemlje Srbije.
Danima se licitira sa ozbiljnim ciframa (oko 100 miliona eura) koje ce se sliti u budzet na ime poreza, a sada se sve dovodi u pitanje. Nije to bitno za narod, jer obican svet od toga nema nikakve koristi. Takozvana gospoda sa vlasti bi ionako to razdelila medju sobom, ali je neverovatno neozbiljno jedan dan pisati jedno, a sledeci nesto sasvim opozitno.
Teska su vremena, a nije rec o trivijalnim stvarima, pa ne bi trebalo bas toliko "turirati" narod.

Matematika iz osnovne škole

pre 13 godina

Na svaki dinar koji zaradite, bar jedan vam ukradu. Kako bi izgledala zemlja da kojim slučajem nije tako? Mislite o tome.

IVAN

pre 13 godina

Porez na kapitalnu dobit je samo jedan od poreza koje DELTA mora platiti. Porez na prenos udela u drustvu je nesto drugo i on iznosi 0.3% ili 2.80 m EUR. Istina je da se nakon poreskog usaglasavanja porez na kapitalnu dobit ne mora placati, sto je pozitivni zakonski propis.

miki

pre 13 godina

U bre što ste naivni što bi miško uplatio porez u državnu kasu kad lepo čovek sebi strpa lovu u džep i boli ga uvo a i ostali organi za ovu propalu i raspalu srbiju.Važno da može da kupi celu srbiju ako mu se ćefne.Sve živo je pokupovao po ovoj napaćenoj srbiji samo još i vazduh nije kupio.ON JE JEDAN VELIKI TAJFUN KAKO KAŽE ŠOJIĆ

Milan

pre 13 godina

A šta ste,u opšte,očekivali?
Možda jedno pola milijarde evra da dođe državi?:)
Posle hvalospeva o Miškovićevoj briljantnoj prodaji trgovinskog lanca i prelasku na agrar,malo spuštanja na Zemlju nije na odmet.
I odakle ja kao običan čovek mogu da znam,tj. ko mi u ovakvoj državi garantuje,da ako je Mišković platio porez,da jeste,i ako nije,da nije?

Dred

pre 13 godina

Pitanje poreza je krajnje nebitno u ovoj prici sa Miskovicem i Maxijem. Sve i da ga plati to je sitnica u odnosu na to kakvu je stetu Delta sa svojim satelitima nanela Srbiji. Ono sto je bitno je to da se ova kompletna odiseja sto pre zavrsi na sudu i konacno utvrde razmere pljacke koja se ovde decenijama odvijala. To se svakako nece desiti dok su ovi ljudi na politickoj sceni posto su do grla u saucesnistvu kod brojnih krivicnih dela sa ovom tvorevinom zvanom Delta. Moraju doci neki potpuno drugi i na vlast i u opoziciju.

Rale

pre 13 godina

Pa ne znam da li postoji neki porez na transakciju, na to bi se mozda moglo uzeti nekih para. A sto se poreza na kapitalnu dobit tice, ma koliko mi ne bio simpatican Miskovic, ogroman broj obicnih ljudi je izbegavalo da plati porez na kapitalnu dobit. Koliko je stanova profato, a svi znamo da je tu u zadnje vreme ostvarena najveca kapitalna dobit, koliko je ljudi dobilo akcije svojih preduzeca (pivare, knjaz milos...) a koliko je placeno za kapitalnu dobit na te akcije.
Meni je samo zanimljivo da ljudi kritikuju vladu zasto se budzet lose puni i za veliku nezaposlenost, i traze reforme, a ne znaju da reforme znace: redovna naplata poreza od gradjana, otpustanje radnika iz drzavnih preduzeca (prosveta, zdravstvo, javna preduzeca)...

nn

pre 13 godina

Trebamo li i mi gradjani da prilozimo koji dinar Miskovicu jer je na gubitku? Ajde narode, vadi pare iz slamarica i uplacujte za privredni oporavak Delte, posto je Srbija= Delta.

pmarmut

pre 13 godina

prestao sam da citam tekst posle recenice da su C market i Pekabeta (znaci zajedno) kupljeni za 50 miliona evra. A sad sve prodaje za 900000000 (u koliko nula 900 miliona...) A ko ti poklonio Pkabetu i C merket. Radulovic...Beko ili cika Sloba. Daj poreklo imovine, ja mogu da dam. Na mene se ne vodi ni stan ni kuca samo auto vredan 2000 eura.

pera

pre 13 godina

Ustaj narode...ovo je kriminalan drzava...i Delez je dosao da uzme budite sigurni da je to dil sa Miskovicem.Niko normalan ne ulaze u Srbiju osim kriminalaca koji su videli u srbima ovce i onih koji dobijaju subvencije od drzave pa su 100% u dobiti.Ajde da ih mi kao narod privedemo sudu pravde...inace nema ko.

zlatkoNI

pre 13 godina

Opa,pa to mu kao dođe da mi njemu dugujemo još neku kintu.Koga hoće,hoće!Ne brini Miško daćemo mi na dođem ti,pošto trenutno nemamo zafalilo nam,
teška su vremena ali čim nešto sakupimo eto nas,samo se malo strpi.

Istina

pre 13 godina

Ljudi....sta je ovo, kakva sprdacina od ove vesti ...istina, laz,ili dvor, farma...lud ili zbunjen na kraju sta je tu istina zna li neko ?

Pera

pre 13 godina

Porez se plaća po raznim osnovama. Prilikom kupovine i prodaje pravnih lica, ne plaća se PDV nego porez na kapitalnu dobit. Porez na kapitalnu dobit je 10%. Od prodajne cene se oduzima nabavna cena i utvđuje poreska osnovica. Onda se ta osnovica oporezuje sa 10%. Daklem, ako nešto kupite za 10 evra, prodate za 100, poreska osnovica je 90, a porez koji treba da se plati je 9 evra.

Šta sve tačno ulazi u obračun nisam siguran. Što se tiče kredita koje je preduzeće uzimalo, to bi moglo da se odbije samo ako je vlasnik uzimao kredit i izvršavao dokapitalizaciju (u ovom slučaju Miškovićeva firma sa Kipra). A ako je npr C market uzimao kredit i otplatio ga, onda to ne bi trebalo odbijati od prodajne cene. Isto tako, odbijanje 300 mil evra za dugove mi nije verovatno. Po tome Delez, ako plati miškoviću 950 mil evra i još mora da plati 300 mil evra, to onda znači da će morati uloži milijardu i 200 miliona, što mi je vrlo vrlo neverovatna cifra. Verovatno je vrednost čitavog posla 950 miliona, od čega Mišković neće dobiti sve, nego oko pola te cifre. Ovo je svakako pitanje za poreske eksperte.

Mislim da je najznačajnije to što će dobavljači biti isplaćeni.

Drugo zanimljivo pitanje je kako je moglo da dođe do tolikog zaduživanja prema dobavljačima, osim ako nije zloupotreba monopolskog položaja?

tata mata

pre 13 godina

Koje su ovo price? Opet lozite narod de ce on da placa porez. Porez drzavi placa onaj koji je i prodao preduzece i hajde da sacekamo da vidimo kako ce ovo da se zavrsi, pa cemo onda da sudimo.

kristal

pre 13 godina

@dejan, 7. mart 2011 11:42
U ovom slucaju je prodaja nekretnina.Kupac placa porez,osim ako se miskovic u ugovoru nije obavezao da ce on umesto kupca da plati porez.
Ali mene interesuje sta je sa lokalima Jabuka igorica ,kao i maloprodajnim c marketima gde su odmah nakon prodaje bile LILLy prodavnice kao i Vadini?
Da li postoji poternica za radulovicem crvena interpolova ili se to sa interpolom neko salio?
Zasto mu nije sudjeno u odsustvu?
Da li je imao saradnike iz vlasti i ko su oni bili?
Belgiji prodali bele bubrege i zataskali citavu stvar.

Velja

pre 13 godina

Licno verujem da ce porez biti placen. Neko ko planira da ulozi novac od prodaje u agrar, sigurno ima u glavi da pomoc koja mu moze doci kasnije od drzave nije mala i da moze da igra presudnu ulogu. E sada da li ovi iz vlasti to kapitaju, to je vec pitanje. Na njihovu dusu, ako taj novac procerdaju.

Pobesneli max

pre 13 godina

Te pare ce "Misko" namaci, pa makar ih dao i "ispod zita". To je, jednostavno, njegov dug prema onima koji su mu omogucili da se elegantno izvuce. Radi uspesne buduce saradnje on ce sam dati, ako treba. Pa, ne hvale ga za "njegovu dobru volju" tek tako. Citajte izmedju redova.
Zivi bili pa videli!

realno

pre 13 godina

@Žaki
nece ovakvi nista poneti u grob, jer posle ovog zivota nema nicega drugog. ali ovakvi uzivaju u zivotu na grbaci onih koji prezivljavaju. a ispravnog zakona nema da ih u tom izrabljivanju, kriminalu i mutnim radnjama spreci.

Pošteni

pre 13 godina

Čak i da uplati svih 900 miliona €, koje da budemo pošteni i nije pošteno zaradio, malo je za ove naše ale iz vlade. Pošto su on i ovi naši iz vlade jednako ne pošteni, pitanje je ko će reći istinu koliko treba i koliko će uplatiti. Pošto nećemo saznati koliko treba, koliko god da uplati biti će dobitak, samo za ove naše ale iz vlade, a narod od toga neće imati boljitka. Tako da je svejedno o kojoj se cifri priča, a ta cifra od 100 miliona € je okrugla i baš lepo zvuči.

bachi

pre 13 godina

predlazm da se otvori humanitarni racun,po mogucstvu u Komercijalnoj banci,da svi zajedno nadoknadimo coveku gubitak a i ako pretekne nek mu ostane za dusevni bol jer nije leko odvojiti se od zlatne koke!

Zuki

pre 13 godina

Ne mozes da prodas ili kupis polovan automobil a da drzavi ne platis porez, iako je isti placen kao PDV prilikom kupovine novog automobila. Isto vazi i za stan ili kucu.
Ali zato mozes da prodas celu firmu za blizu milijardu evra i nikom nista.

I onda opet nagradno pitanje: ko finansira politicke stranke u Srbiji?

Vlada

pre 13 godina

Potpuno je jasno da porez na kapitalnu dobit plaća prodavac a ne kupac. Ali i PDV takođe formalno plaća prodavac, ali suštinski njega u krajnjoj liniji snosi kupac. U tom smislu je i očekivani (viši ili niži) porez na kapitalnu dobit uticao na konačnu prodajnu cenu, zbog čega "Delezu" svakako nije bilo svejedno koliko će on iznositi.

EX demokrata 1

pre 13 godina

Da sam ja,ko sto na zalost nisam,Miskovic,ne bih ovim lopovima nista dao,prodao bih firmu na nekom ostrvu i nema nista BRE ! Pa kako ih nije sramota da sad licitiraju koliko ce da odzape Miska jer je prodao firmu,firma je bila privatna,kako mogu da se hvale tom prodajom kao da su prodali javno preduzece? Neka pogledaju Kolubaru i druge npr.Eps, koliko smo izgubili zbog lopova, a ne da vagaju koliko ce da odrape coveka jer je prodao SVOJU firmu i da onda daju te pare Sir O.Dulicu da placa reklame za 500.000 evra ??!
Znaci ako je pametan,Miskovic ne treba da prodaje svoju firmu ovde nego na nekom ostrvu,sto bi pare davao lopurdama ?!

milan

pre 13 godina

Ovo mi izgleda kao neka igra sa nama citaocima, prvo lansirate vest o 100 mil. pa da bi vest bila maksimalno iskoriscena danas kazete nema nista. Nebi bilo na odmet da ste se odmah informisali sta ce se dogoditi ili sta moze da se dogodi ili iza toga stoji samo namera da bi imali novu "senzaciju".

mala

pre 13 godina

Danima kruze vesti koje, ocigledno, novinari ne proveravaju pre objavljivanja. Pronadjite nekoga sa Pravnog fakulteta, ko se bavi poreskim pravom da Vam objasni sta je kapitalna dobit. Ovako svi ispadate smesni, a nervirate citaoce. pogledajte koliko ima komentara, ocigledno je da su svi ljuti, a da zaista ne znaju sta je kapitalna dobit, niti kako se obracunava.

Konfucije

pre 13 godina

Sto vise nekaznjeno ukradu to su bogatiji, sto su bogatiji to su mocniji, sto su mocniji to su kradljiviji.
Raja se pali i prica li ga price ali u sustini nista im ne mozete , osim da odete do maksija i potrosite i zadnju paru da kupite malo namirnica da prezivite.
Promena rezima vam isto nece pomoci jer ce vas krasti po istom sistemu. Problem nije u tome sto svi ovi kradu problem je sto nove generacije nemaju volje ni za sta drugo nego da kradu, a to je recept za beznadje i propast.

Borko

pre 13 godina

sve ovo su nagadjanja...sacekacemo pa cemo videti da li ce biti placen porez i u kolikom iznosu,ne verujem da bi se busali kako ce da ga plate a da je to par miliona ili ga neplate uopste!

zoxbaker

pre 13 godina

pa bilo bi najbolje da poreska uprava isplati Miskovicu, s obzirom da je rec o kapitalnom gubitku... ***, covek je dao svoje pare,a sad je jos i na gubitku!!!!

Milko

pre 13 godina

"Ukoliko se ispostavi da su ulaganja bila veća od 932 miliona evra, koliko su Belgijanci platili „Maksi”, poreznici će konstatovati takozvani kapitalni gubitak, pa se u budžet neće sliti ni dinar."

A onda će se utvrditi koliko je država dala Miškoviću, kroz gradjevinsko zemljište i druge privatizacije pa ukoliko mu duguju još za održavanje i servisiranje vlasti i opozicije, dobiće Telekom, pošto je država bankrot.
I Miško sit, a i vlast na broju.

velja

pre 13 godina

Ma ne daj ništa lopovima. I ja bih ih za ovo što od mene naplaćuju uskratio ali nemam moći da im se suprotstavim. Oni su gori od Miškovića i Miloševića zajedno. Pa ko da namiri njihove krađe, afere, nerad i propuste.

NAHRANI SRBIJU OLIVERE!

penzioner

pre 13 godina

Dobio "nas" premijer jednu vaspitnu od gazde :)
Misko je car! Hteli mi da priznamo to ili ne osvojio je vise teritorije nego bilo koji predhodni vladar Srbije!

trgovac1

pre 13 godina

Ja vas sve molim da obavezno ovo pogledate -> link http://i52.tinypic.com/i29cfo.jpg

kada se unese ime od 6 slova izbacuje da je previse. A kada se unese bilo koje ime od 7?? Pa proverite! Pitam se zasto? I zasto ovaj narod ovoliko trpi?

Ovo je predaleko otislo.

Voyager

pre 13 godina

A sto moramo mi citaoci ili B92 da poznaju zakone i poreze i ostalo, kako ovde neki predlazu? Pa da li Premijer poznaje zakone i sto on ne pita nekoga pravnika ili ekonomistu o cemu se radi? Da li je PREMIJER izjavio da je dobit od poreza za budzet od prodaje oko 100 miliona Evra? Jeste. Da li je PREMIJER izjavio da ce u privredu i banke Srbije da udje 550 miliona Evra. (app. niko nije rekao KADA ce biti isplacena ova ogromna dugovanja, vec samo da hoce - ne lipsi magarce do zelene trave). Neka PREMIJER podnese ostavku zbog trabunjanja i lupetanja koje moze da ospori svako sa cetiri razreda osnovne skole (i to je mnogo skole). Ne mora Miskovic da plati nista sto se mene tice. I svi ovde znaju da je sve uradjeno po zakonu i da nema sudskog epiloga za sve ove malverzacije i pljacke zemljista, kompanija, fondova... Ali tu je problem, ne u primeni zakona, vec zato sto se zakoni donose bas POPULISTICKI i ne sluze za normiranje pravnog sistema kao univerzalnog dobra, vec za zastitu i marifetluke lopova i partijskih mocnika. A to je u politickoj teoriji DIKTATURA i TOTALITARIZAM. Da li mi onda zivimo u slobodnoj demokratskoj zemlji? Odgovorite sami.

Toma

pre 13 godina

Drzava bi trebala da se ukljuci u resavanje placanja poreza,kad vec oni najavljuju placanje,ona treba da nadje najbolje i najrealnije resenje za to!Ali i pored tog poreza koji je samo jedna od dobrih stavki koje nam donosi ova investicija ima jos dosta stavki iz transakcije koje su dobre za nas!!

Zika

pre 13 godina

Ocekuje se odgovor vlade posle silnih izjava Deda Mraza.Verovatno i poneka pretnja Miskovicu od Tadica cim se vrati iz " sluzbene " posete Japana.

Mirko C.

pre 13 godina

"Pa zar nisam rekao sinoć na B92 da će Mišković DOBROVOLJNO da uplati porez i to zato što TADIĆ APELOVAO?"

Nemojte ni vi ni Tadić više da apelujete i brinete se o nama. Brigom ćete nas sa'raniti.

џ

pre 13 godina

Обзиром да је купио државне фирме пекабету и цмаркет, а државне фирме издржавају грађани, по логици ја теби ти мени, ми као бивши власници државних фирми морамо да платимо Делти тај минус од неколико стотина хиљада милиона марака. Позитивно је што нећемо платити порез ми него он на тај износ. Зар је могуће да је у текућој 2010.тој години Делта уложила 900 милиона евра у себе, и да сада продаје себе за 900 милиона евра ? Или је рецимо у 2010. тој (када се и рачуна добит - од 1.јануара до последњег дана децембра) уложила у себе неких 50так милиона ?

Micara

pre 13 godina

Bravo drugovi komunisti,ovaj narod nije nista bolje ni zasluzio.Po celoj zemlji su rasuti grobovi narodnih neprijatelja koje pobise na pravdi Boga, "komunisticki kapitalisti"OPLJACKASE ovu sirotinju a Srbi ni prstom da maknu.Radice te kod miska na kolhozima i cekati u redu na KAZAN.......SAMO MIR BRACO SRBi!!!!!!!

dezurni

pre 13 godina

@Zblanuti:

Pa oni bi možda da Poreska lepo revidira sve knjige, da procene vrednost po knjigovodstvenoj, a ako im se ni ta ne sviđa da lepo promene računovodstvene politike pa da sve unazad preknjiže ne bi li uzeli ne 130 miliona nego 260 na primer... msm, ko će da isplati sve te izgubljene ministarske fotelje... na stranu što je ovo sad tema Maksi, naša poreska je takva da kad bi mogli golubu perje da skinu to bi uradili...

Predrag Obradović

pre 13 godina

Ono što me čini očajnim u poslednje vreme jeste raskorak između izjava premijera i stvarnosti. To znači da ako on vodi jednu ozbiljnu firmu kakva je Srbija, zamislite je kao preduzeće, pojma nema ni o čemu, jer nije upućen. I njegovi nameštenici, koji treba da budu prvi među jednakima, a ne vidim ni jednog takvog.