Aktuelno

Četvrtak, 03.03.2011.

00:42

Aspartam je kancerogen?

Izvor: novosti.rs

Aspartam je kancerogen? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

Ana

pre 13 godina

Aspartam sadrži 10% metanola, koji može biti smrtonosan već pri dozi od dvije čajne kašičice, jer se u telu pretvara u formaldehid i mravlju kiselinu. U aspartamu se nalaze fenilalanin i aspartamska kiselina, koja se inače u kombinaciji sa aminokiselinama postepeno razgrađuje, a u toj kombinaciji brzo dolazi do centralnog nervnog sistema u nenormalno visokim koncentracijama i tako preterano stimuliše moždane ćelije, što za posledicu ima i njihovo odumiranje. Aspartam uništava seksualni nagon i izaziva druge seksualne tegobe, sprečava normalan razvoj fetusa, uzrok je spontanim pobačajima i urođenim manama novorođenčadi, izaziva migrene, multiplusklerozu, dijabetes, Alzeimerovu bolest i tumore. Ako se količina fenilalanina u krvi trudnice petostruko poveća, to izaziva 10% smanjenje IQ ploda, a desetorostruko 20%. Uzrokuje zabrinjavajuće simptome, od gubitka pamćenja, pa sve do tumora na mozgu.
Aspartam je 200 puta slađi od šećera, što znači da je jedna tabletica aspartama kao 200 kašičica šećera.
Količina metanola u telu ne bi trebala da bude veća od 7,8 mg na dan. Jedna litar pića, koje je zaslađeno aspartamom (Coca-Cola, Pepsi, Sprite, ledeni čajevi, napici za dijabetičare) sadrži oko 56 mg metanola.

Ovo je samo jedan deo dokazanih štetnih posledica aspartama. Ko voli nek' izvoli.

molekularac

pre 13 godina

@Inzenjer dijasporac
covece, ako se vec pozivas na istrazivanje uradjeno 30tih godina, kad se o citologiji i biohemiji nije nista znalo, onda se barem obrazuj i u pogledu sta je taj naucnik otkrio..ako mislis na Warburgov efekat (a nema ni jedan drugi), procitaj malo o njemu..ne izaziva kancer nedostatak kiseonika, nego je posledica modifikacije i rekompartmenizacije kancer celije, usled gasenja mitohodnrija (koje inace sadrze mehanizam ubijanja celije-zato ih kancer celija i "ubija") prelazak na neoksidativno razlagamnje hrane, sto dovodi do pada pH....jos jednom, obrazujte se, pre nego sto pocnete da pljujete....

Ana

pre 13 godina

(Teorija rizika, 3. mart 2011 10:06)
Dijabetičari mogu da koriste voćne šećere koji se sporije razlažu i samim tim sporije podižu nivo šećera u krvi.

Neće vam ništa faliti ako povremeno uzmete aspartam, ali redovno uzimanje aspartama (na primer svaki dan po nekoliko puta u kafi ili čaju) dokazano razlaže ćelije mozga, nakon čega mozak postaje poput sunđeratse mase.

Bane

pre 13 godina

Aspartam se koristi već decenijama i samim tim je najispitaniji zaslađivač koji postoji. Bilo je puno istraživanja koja su pokaala da aspartam, uz svu ozloglašenost, nije kancerogen. Osim toga, pored aspartama postoje mnogi moderniji zaslađivači, koji su efikasniji u stvaranju slatkog ukusa naspram unete količine.
Nezavisno od aspartama, očigledno je da postoji veliki jaz između stavova biohemičara i narodnog mišljenja.
Veštački dodaci ishrani su ili neophodni, ili stvar ukusa. Ipak, ne postoje opravdani naučni razlozi za njihovo ignorisanje i etiketiranje.
Na sreću, nije tačno da je "loše sve što je veštačko". Reći tako nešto u 21. veku je neobavešteno i zastarelo. Naprotiv, mnoge prirodne i neobrađene stvari su značajno lošije po zdravlje čoveka nego što su aditivi i veštački zaslađivači.
Npr, običan šećer u kafi, u npr. dozi od tri kašičice je višestruko štetniji od tri tabletice zaslađivača.
Treba biti obazriv sa hranom, ali ipak, treba poslušati šta kažu biohemičari kojima je to struka, a ne šta kažu babe o tome šta je zdravo.

lcd

pre 13 godina

da zabrane,pa citava danasnja industrija hrane je puna otrovnih materija i to ulavnom iz ekonomskih razloga,jeftinije su im takve sirovine a i za par godina ce biti punije bolnice,to je pravi"ekonomski"uspeh...za aspartam se dugo zna da je veoma stetan i kancerogen,stani malo nigde se nespominju fluoridi??bilo koju flasiranu vodu kad kupite,umesto"ziveli"kazite kontra tome..ps.zvacite orbit imacete beli,ocaravajuci,sexy osmeh!!

Teorija rizika

pre 13 godina

Sta ostaje dijabeticaru?

1. Da se odrekne slatkisa i postane nervozan i agresivan prema bliznjima i uz verovatnocu od 60% oboli od nerava, ili:

2. Da zanemari svoju bolest i unosi secer, u kom slucaju ce ga sa velikom sigurnoscu (blizu 100%) stici gangrena, secerna koma ili smrt, ili:

3. Da unosi aspartam, u kom slucaju rizikuje da dobije rak (verovatnoca je mala, negde 20-30%).

Dobitnu kombinaciju izracunajte sami.

Eh da ... posto svi gledamo i tv (zraci), koristimo mobilne telefone (zrace), mikrotalasne rerne (oh, kako samo tek one zrace!), na svakom koraku oko nas bazne stanice mobilne telefonije (a to tek ...). Dodajte svemu tome ostatke NATO municije sa osiromasenim uranijumom iz '99 ... Aspartam je majka bozja prema svemu tome!

Inzenjer dijasporac

pre 13 godina

@Lavabo, hahaha, vreme je da menjas zubara, smanjenje ph u ustima znaci povecanje kiselosti (ph 7 je neutralno). Aspartam je izuzetno kiseo evo samo da ti dam ideju ph cole light je 3, za uporedjenje ph komercijalno upakovane cigarete (najgore) je 5.5. Voda sa najvisim ph u Srbiji, je Prolom 8.8. Danas u svetu vlada pomama za alkalnim vodama kao sto je Prolom, s obzirom da podsticu protok kiseonika do celija i kao i samo procese u celijama. 30tih godina Nobelova nagrada je data doktoru koji je dokazao da kancer nastaje zbog nedostatka kiseonika u celijama.
Sto se tice dijabeticara, zavisi dijabeticar kog tipa, postoji kokosov secer, agava sirup sa GI oko 34, stevia koju aspartamski lobi ne dopusta ne trziste koja ima GI 0. Stevia se moze nabaviti preko interneta.

Molekularac

pre 13 godina

@(Inzenjer dijasporac, 3. mart 2011 09:40)
covece, kakav aspartam, kakva kancerogenost..pricate o tome da treba gledati na internetu kako nas truju, a niko da pogleda sta je aspartam konkretno. Aspartam je metil estar dipeptida koji se sastoji od dve potpuno prirodne amino kiseline, koje su u vasem organizmu neophodne, asparagnisku kiselinu i fenilalanin...ja sam molekularni biolog, pa znam o cemu pricam...kada ga unesete, on se svari do metanola (koji, ruku na srce jeste opasan, ali par molekula zaista nisu tolika frka, vise se unistite kad popijete casu alkohola) i ove dve, gorepomenute aminokiseline...te tako, nemojte napamet pricati kako svi pokusavaju da nas pobiju, nego malo se i obrazujte pre nego sto pocnete da pricate o zaverama.

Vladimir

pre 13 godina

Teorije zavere, Codex Alimentarius, ubistvo JFK, vanzemaljci, gej lobi... dokle više? Možda aspartam i jeste kancerogen ali ni u jednoj studiji nije dokazano da povećava smrtnost kod ljudi, samo kod miševa i to u količinama u kojima ga (proporcionalno masi) ne unosi ni jedan čovek.
Prirodni kajmak i puter su ubili mnogo više ljudi nego aspartam i svi ostali aditivi zajedno, samo što kada vidite nekoga sa "bojlerčetom" to vam je normalno, nekome i simpatično ali u stvari je mnogo veći rizik.

zoran

pre 13 godina

Proizvod cuvene i nadaleko poznate kompanije Monsanto, koja nam sada propagira genetski modifikovanu hranu.
To je bio jedan od njihovi prvih izuma, tek kasnije su presli na proizvodnju bojnih otrova koriscenih nasiroko u Vijetnamu, dok ova poslednja faza je genetika.
Kuda ovaj svet ide ???

Bright

pre 13 godina

Da bi ste smanjili rizike po svoje zdravlje izbegavajte konzumiranje namirnica i dodataka u ishrani čije je poreklo veštačko (aspartam i sve ostale veštačke zaslađivače, margarin, genetski modifikovanu hranu, razne veštačke arome i poboljšavače ukusa). Veštački zaslađivači su prvo uvedeni da bi dijabetičari mogli da jedu nešto slatko, a kasnije su počeli nekontrolisano, bespotrebno i masovno da se primenjuju u prehrambenoj industriji i farmaciji. Svi veštački zaslađivači su opasni po zdravlje (opasniji od prekomerne upotrebe šećera), a zaslađivač koji je najmanje štetan je saharin (opravdan jedino kod dijabetičara, ako baš mora). Aspartam je jedan od najgorih i osim toga što je kancerogen, izaziva čitav niz poremećaja u funkcionisanju nervnog sistema (naročito ako se zagreva). Takođe je pogrešna pretpostavka da su tzv. lajt pića (bez šećera, sa aspartamom) dijetalna. Iako imaju malo kalorija, varaju organizam, a posledica je kasnije veće i brže nagomilavanje masnih naslaga. O margarinu i hidrogenizovanim biljnim uljima prepunim masnoća šta reći, što već nije rečeno. Čak je i čista svinjska mast manje škodljiva za organizam od margarina sa trans masnoćama. Ko ne zna - margarin nastaje hemijskim delovanjem na, obično, biljne masti na visokim temperaturama uz prisustvo katalizatora toksičnih metala nikla i aluminijuma - uostalom pronađite na internetu podatke o tome šta jedete i to u velikim količinama (keks, krekeri i druge grickalice, neke vrste čokolada i slični industrijski proizvodi). Od svih poznatih masnoća izaziva najviše štetnih efekata po ljudski organizam - degenerativne bolesti i razne upale, zakrečenje krvnih sudova i bolesti srca, neplodnost i verovatno rak. Dakle, ako smatrate da maslac i svinjska mast ne odgovaraju vašem načinu ishrane i zdravlju, zamenite ih maslinovim uljem ili uljem semenki grožđa. Čisto da napomenem, da su se u poslednje vreme pojavili i margarini koji ne sadrže trans masnoće, kao i proizvodi zasnovani na njima.

E330

pre 13 godina

Hajmo, komentari "stručnjaka" i "eksperata".

E330 je obična limunska kiselina. To je zaista kancerogeno, baš se treba zamisliti da li ćete sledeći put staviti limun u čaj. Bu! Nećete valjda E330 u čaj??

Svaka materija u ogromnoj količini jeste kancerogena, svaka, a to što neko unese sa 2 l soka dnevno i uz čega već ne je apsolutno bezbedno.

Šećer jeste najštetniji i on stvara zavisnost kao heroin ili kao kuhinjska so.

borislav

pre 13 godina

Znalo se i ranije za ovo. Makar ja sam znao. Necu (verovatno ni ne smem) da ovde javno govorim koji proizvodi imaju aspartam, citaoci b92 sajta ce to jasno videti na mnogim proizvodima.
Nasa bedna drzava je nebrojeno puta dokazala da nije odgovorna prema gradjanima, ali evo, ja cu apelovati, makar da neko procita: "Drzavo Srbijo, izabrana Vlado Srbije, institucijo koju je narod izabrao da bi narodu sluzila: ne truj narod, narod nema mogucnosti da proveri sta kupuje u prodavnicama, narod se oslanja na Tebe,... Drzavo Srbijo, ZABRANI da se stetni proizvodi nadju na rafovima nasih prodavnica!"

ivana

pre 13 godina

Uh ovo je maaatora vest! Inace, E330 je limunska kiselina, nista strasno, to je samo nacin obeleyavanja, nisu svi dodaci sa E oznakom opasni ili kancerogeni, taman posla! Ako se plasite uvek je tu google pa proverite sta jedete!

Đole

pre 13 godina

Ljudsko društvo se oduvek učilo na svojim greškama, jer je suviše lenjo da pre stavljanja nekog novog proizvoda u upotrebu proveri sve aspekte koji taj može imati na ljudsko zdravlje.
Najsmešniji primer - radioaktivne paste za zube pre i neposredno posle II sv rata... :)

jvlt

pre 13 godina

Ama zna se šta je kancerogeno a šta nije, netrebaju tu nikakve studije i istraživanja. Tu se radi o isplaniranom smanjenju populacije zemlje, zato što se misli da nas ima previše, i preko hrane je to najjeftinije i najefikasnije. Genetski modifikovana hrana, veštačke boje, arome, Codex Alimentarius... EFSA: “treba odrediti bezbednu dnevnu granicu“ unošenja veštačkih zaslađivača, i da je u svakom slučaju „bolje smanjiti unos šećera, slatkiša i slatkih pića.“ Jednom rečju sarkastično!

Inzenjer dijasporac

pre 13 godina

Kakav neodgovoran komentar (prvi)! Lekari su utvrdili da se od pocetka upotrebe aspartama broj kancera mozga upetostrucio dok je istrazivanje u clanku vezano za druge probleme. Aspartam je izmet genetski modifikovane eserihije koli I sadzi tri izuzetno opasne supstance aspartamsku kiselinu, fenilalanin (utice na plod preko placente) I metanol (alkohol izaziva trovanje I zavisnost). Ima kumulativno dejstvo, napada centralni nervni sistem. Izaziva zavisnost I ovo mogu licno da potvrdino, skidao sam se sa aspartama I “light” pica dve nedelje uz strasne glavobolje. Aspartam se nalazi prakticno u svemu sto jedete, citajte etikete.
Jeda parnjak aspartamu koji je jos opasniji po centralni nervni sistem je MSG ili mononatrijumglutamat aka E62x koji se nalazi u supama u kesici, zacinima, mesnim preradjevinama, cak sam ga video I u krem sirevima. Zato ne nasedajte na price ah jedemo svasta sto je opasno, to nije apsolutno nikakvo opravdanje da trujemo nasu decu. Od nas zavisi da li cemo korak po korak izbaciti to djubre iz sistema svesnim izborom, ili cemo budalastim stavom nastaviti da dozvoljavamo da nas truju.

Bojan

pre 13 godina

Ovo se odavno zna,nije nista novo!!
Aspartam donosi velike pare kao i pesticidi,hormoni i antibiotici u mesu mleku i jajima,sve je to kancerogeno ali sto je naj bitnije to je veliki biznis!!Truju nas ko zeceve i to sve sa osmehom i najboljom namerom!
Ne postoji niko ko ih moze zaustaviti,bice ovoga jos vise jer su mocnici nezadovoljni brojem ljudi na kugli zemaljskoj!
Vratite se hrani sa sela!!!!

Zoran M.

pre 13 godina

Aspartam jeste kancerogen i kao analitičar prehrambenih proizvoda sam 01.02.2011. godine poslao dopis faxom poljoprivrednoj inspekciji grada Beograda vezano za aspartam koji se nalazi u Orbit žvakama, što na poleđini proizvoda jasno i piše. Jos nisam dobio pismen odgovor, a iz telefonskog razgovora sa inspekcijom sam obavešten da oni ne mogu dati nalog za analizu već da to mora neko platiti. Pitanje je čemu onda služe poljoprivredni inspektori i imaju li oni ulogu zaštite potrošača ili proizvođača?

ja

pre 13 godina

amalgam ce opet biti zabranjen (vec je bio ali shvatise kolike novce ce da namlate pa povukli odluku) ali kanda mora neko veci da se opece tj da dokazu da usta puna zive uticu na opste zdravlje
trebalo bi da se jave ljudi koji su povadili zlo iz usta da kazu kako im se zdravlje promenilo

Radio u klinickim ispitivanjima

pre 13 godina

Borise , E330 je limunska kiselina i prirodno se nalazi u telu . To sto ti vidis mnogo "E" na poledjini ne znaci da je sve kancerogeno ili stetno uopste. Ako imas bolji predlog kako da se zastite namirnice od propadanja i kvarenja ili kako da se ne vratimo u srednji vek i jedemo hranu bez aditiva (nemoguce!!!) slobodno daj predlog i ako je tacan dobices Nobelovu nagradu.
Takodje evo ti istrazivanje koje je dokazalo da aspartam nije kancerogen jednom za svagda :http://informahealthcare.com/doi/abs/10.1080/10408440701516184
Takodje to je jedna od najispitivanijih supstanci ikada do sada i vise puta je ispitivan od strane Food and Drug Administration (FDA) u koje ako sumnjas maltene mozes sumnjati i u to da li je danas cetvrtak, posto su oni najstrozije kontrolno telo koje odobrava ili odbija nalaze klinickih studija i u njima rade najbolji svetski strucnjaci iz oblasti bezbednosti namirnica i zdravlja uopste. Ako se i dokaze da je stetan po zdravlje to ce biti zato sto su uznapredovala istrazivanja i nauka pa se doslo do novih i drugacijih podataka. U svakom slucaju, niko ovde ne radi nikome o glavi i smanjite malo paranoju jer to sto sumnjate u sve i u svemu vidite pretnju ne cini vas uopste pametnim.

petdej

pre 13 godina

Ništa novo-da se neki aditiv, nedovoljno proučen i ispitan koristi godinama masovno u hrani i pićima, pa da se pokaže kao opasan. To je još jedan dokaz da je industrija hrane slična "naftašima" i farmako-mafiji. Samo profit... a imaju na raspolaganju nekoliko milijardi "zamorčića".
Izgleda da nas je stvarno mnogo na planeti...
Što se tiče aditiva, oznake su standardizovane... Exxx ili Exxxx, ali ne treba mešati babe i žabe. Među tim "E" aditivima ima i potpuno neškodljivih aditiva. Recimo, gorepomenuti E330 je limunska kiselina, na primer E300 je vitamin C (askorbinska kiselina). Aditivi su grupisani po brojevima... recimo E1xx su boje, E2xx su konzervansi, E3xx antioksidanti, E4xx emulgatori, itd. Treba se informisati i izbegavati, po mom skromnom mišljenju: margarin u bilo kom obliku (hidrogenizovano biljno ulje, biljna mast), veštačke boje E1xx, konzervanse i veštačke zaslađivače (aspartam, ciklamat, saharin...) Treba sprovesti istraživanje o katastrofalnim posledicama po zdravlje koje su nastale masovnom upotrebom rafinisanih biljnih ulja i margarina (hidrogenizovanih biljnih ulja) u ishrani, upoznati ljude sa stravičnim otrovima u svakodnevnoj ishrani.

nek nam je Bog u pomoći

pre 13 godina

Globalizam i nekontrolisani rast kapitalizma i njegove žeđi za rastom po svaku cenu, su zlo ovog čovečanstva. Tek će da stasavaju generacije konzumenti svih ovih NEPRIRODNIH supstanci.

iwojima

pre 13 godina

Zvake koje su tako `zdrave` za nase zube cak imaju nekoliko vrsta aspartama. Da je samo aspartam prisutan bilo bi odlicno ali u vecini proizvoda, pa cak i u prodavnicama `zdrave` hrane, se nalaze i drugi opasni aditivi, evo spiska... http://www.svetbiljaka.com/index.php?name=Forums&file=viewtopic&p=56857

Aleksa

pre 13 godina

Ma jok i nije!!ASPARTAM je u skoro svakoj zvaki,gaziranom soku,industrijskim kolacima,itd!!
Ovo se odavno zna samo sto je to sve u cilju depopulacije sveta!!
FLURID koji je u pasti za zube i u nekim zemljama u pijacoj vodi je takodje KANCEROGEN,izaiva rak kostiju a navodno je dobar za karius!!
Sve ovo je odobreno u Ujedinjenim nacijama i to pod firmom CODEX ALIMENTARIUS!!!Imate internet,istrazite sa cime nas sve truju,ne stavljajte sve u usta sto je lepo upakovano!!Ovo nasa vlada zna ali ne sprecava,ne bi li se zamerila onima koji nam uvode novi svetski poredak!!!
U zdravlje svima,probudite se!!

Lavabo

pre 13 godina

Znaci ne valjaju ni Orbit zvakace gume bez secera koje snizavaju pH vrednost u ustima, sprecavaju pojavu karijesa, cuvaju belinu nasih zuba i koje stomatolog preporucuje da se koriste posle svakog obroka? Nemoguce, pa sta sad da radim?

Boris

pre 13 godina

Mnogo toga je kancerogeno sto nama ne pada na pamet. Okrenite poledjinu cokolade i pogledajte koje sve emulgatore ima. E330, E ovo, E ono.
Da li je kancerogen amalgam(sadrzi zivu) koji se koristi za crne plombe za zube? Vreme i zrtve ce pokazati.

Boris

pre 13 godina

Mnogo toga je kancerogeno sto nama ne pada na pamet. Okrenite poledjinu cokolade i pogledajte koje sve emulgatore ima. E330, E ovo, E ono.
Da li je kancerogen amalgam(sadrzi zivu) koji se koristi za crne plombe za zube? Vreme i zrtve ce pokazati.

Zoran M.

pre 13 godina

Aspartam jeste kancerogen i kao analitičar prehrambenih proizvoda sam 01.02.2011. godine poslao dopis faxom poljoprivrednoj inspekciji grada Beograda vezano za aspartam koji se nalazi u Orbit žvakama, što na poleđini proizvoda jasno i piše. Jos nisam dobio pismen odgovor, a iz telefonskog razgovora sa inspekcijom sam obavešten da oni ne mogu dati nalog za analizu već da to mora neko platiti. Pitanje je čemu onda služe poljoprivredni inspektori i imaju li oni ulogu zaštite potrošača ili proizvođača?

Lavabo

pre 13 godina

Znaci ne valjaju ni Orbit zvakace gume bez secera koje snizavaju pH vrednost u ustima, sprecavaju pojavu karijesa, cuvaju belinu nasih zuba i koje stomatolog preporucuje da se koriste posle svakog obroka? Nemoguce, pa sta sad da radim?

Inzenjer dijasporac

pre 13 godina

Kakav neodgovoran komentar (prvi)! Lekari su utvrdili da se od pocetka upotrebe aspartama broj kancera mozga upetostrucio dok je istrazivanje u clanku vezano za druge probleme. Aspartam je izmet genetski modifikovane eserihije koli I sadzi tri izuzetno opasne supstance aspartamsku kiselinu, fenilalanin (utice na plod preko placente) I metanol (alkohol izaziva trovanje I zavisnost). Ima kumulativno dejstvo, napada centralni nervni sistem. Izaziva zavisnost I ovo mogu licno da potvrdino, skidao sam se sa aspartama I “light” pica dve nedelje uz strasne glavobolje. Aspartam se nalazi prakticno u svemu sto jedete, citajte etikete.
Jeda parnjak aspartamu koji je jos opasniji po centralni nervni sistem je MSG ili mononatrijumglutamat aka E62x koji se nalazi u supama u kesici, zacinima, mesnim preradjevinama, cak sam ga video I u krem sirevima. Zato ne nasedajte na price ah jedemo svasta sto je opasno, to nije apsolutno nikakvo opravdanje da trujemo nasu decu. Od nas zavisi da li cemo korak po korak izbaciti to djubre iz sistema svesnim izborom, ili cemo budalastim stavom nastaviti da dozvoljavamo da nas truju.

zoran

pre 13 godina

Proizvod cuvene i nadaleko poznate kompanije Monsanto, koja nam sada propagira genetski modifikovanu hranu.
To je bio jedan od njihovi prvih izuma, tek kasnije su presli na proizvodnju bojnih otrova koriscenih nasiroko u Vijetnamu, dok ova poslednja faza je genetika.
Kuda ovaj svet ide ???

Aleksa

pre 13 godina

Ma jok i nije!!ASPARTAM je u skoro svakoj zvaki,gaziranom soku,industrijskim kolacima,itd!!
Ovo se odavno zna samo sto je to sve u cilju depopulacije sveta!!
FLURID koji je u pasti za zube i u nekim zemljama u pijacoj vodi je takodje KANCEROGEN,izaiva rak kostiju a navodno je dobar za karius!!
Sve ovo je odobreno u Ujedinjenim nacijama i to pod firmom CODEX ALIMENTARIUS!!!Imate internet,istrazite sa cime nas sve truju,ne stavljajte sve u usta sto je lepo upakovano!!Ovo nasa vlada zna ali ne sprecava,ne bi li se zamerila onima koji nam uvode novi svetski poredak!!!
U zdravlje svima,probudite se!!

Bright

pre 13 godina

Da bi ste smanjili rizike po svoje zdravlje izbegavajte konzumiranje namirnica i dodataka u ishrani čije je poreklo veštačko (aspartam i sve ostale veštačke zaslađivače, margarin, genetski modifikovanu hranu, razne veštačke arome i poboljšavače ukusa). Veštački zaslađivači su prvo uvedeni da bi dijabetičari mogli da jedu nešto slatko, a kasnije su počeli nekontrolisano, bespotrebno i masovno da se primenjuju u prehrambenoj industriji i farmaciji. Svi veštački zaslađivači su opasni po zdravlje (opasniji od prekomerne upotrebe šećera), a zaslađivač koji je najmanje štetan je saharin (opravdan jedino kod dijabetičara, ako baš mora). Aspartam je jedan od najgorih i osim toga što je kancerogen, izaziva čitav niz poremećaja u funkcionisanju nervnog sistema (naročito ako se zagreva). Takođe je pogrešna pretpostavka da su tzv. lajt pića (bez šećera, sa aspartamom) dijetalna. Iako imaju malo kalorija, varaju organizam, a posledica je kasnije veće i brže nagomilavanje masnih naslaga. O margarinu i hidrogenizovanim biljnim uljima prepunim masnoća šta reći, što već nije rečeno. Čak je i čista svinjska mast manje škodljiva za organizam od margarina sa trans masnoćama. Ko ne zna - margarin nastaje hemijskim delovanjem na, obično, biljne masti na visokim temperaturama uz prisustvo katalizatora toksičnih metala nikla i aluminijuma - uostalom pronađite na internetu podatke o tome šta jedete i to u velikim količinama (keks, krekeri i druge grickalice, neke vrste čokolada i slični industrijski proizvodi). Od svih poznatih masnoća izaziva najviše štetnih efekata po ljudski organizam - degenerativne bolesti i razne upale, zakrečenje krvnih sudova i bolesti srca, neplodnost i verovatno rak. Dakle, ako smatrate da maslac i svinjska mast ne odgovaraju vašem načinu ishrane i zdravlju, zamenite ih maslinovim uljem ili uljem semenki grožđa. Čisto da napomenem, da su se u poslednje vreme pojavili i margarini koji ne sadrže trans masnoće, kao i proizvodi zasnovani na njima.

Bojan

pre 13 godina

Ovo se odavno zna,nije nista novo!!
Aspartam donosi velike pare kao i pesticidi,hormoni i antibiotici u mesu mleku i jajima,sve je to kancerogeno ali sto je naj bitnije to je veliki biznis!!Truju nas ko zeceve i to sve sa osmehom i najboljom namerom!
Ne postoji niko ko ih moze zaustaviti,bice ovoga jos vise jer su mocnici nezadovoljni brojem ljudi na kugli zemaljskoj!
Vratite se hrani sa sela!!!!

jvlt

pre 13 godina

Ama zna se šta je kancerogeno a šta nije, netrebaju tu nikakve studije i istraživanja. Tu se radi o isplaniranom smanjenju populacije zemlje, zato što se misli da nas ima previše, i preko hrane je to najjeftinije i najefikasnije. Genetski modifikovana hrana, veštačke boje, arome, Codex Alimentarius... EFSA: “treba odrediti bezbednu dnevnu granicu“ unošenja veštačkih zaslađivača, i da je u svakom slučaju „bolje smanjiti unos šećera, slatkiša i slatkih pića.“ Jednom rečju sarkastično!

borislav

pre 13 godina

Znalo se i ranije za ovo. Makar ja sam znao. Necu (verovatno ni ne smem) da ovde javno govorim koji proizvodi imaju aspartam, citaoci b92 sajta ce to jasno videti na mnogim proizvodima.
Nasa bedna drzava je nebrojeno puta dokazala da nije odgovorna prema gradjanima, ali evo, ja cu apelovati, makar da neko procita: "Drzavo Srbijo, izabrana Vlado Srbije, institucijo koju je narod izabrao da bi narodu sluzila: ne truj narod, narod nema mogucnosti da proveri sta kupuje u prodavnicama, narod se oslanja na Tebe,... Drzavo Srbijo, ZABRANI da se stetni proizvodi nadju na rafovima nasih prodavnica!"

nek nam je Bog u pomoći

pre 13 godina

Globalizam i nekontrolisani rast kapitalizma i njegove žeđi za rastom po svaku cenu, su zlo ovog čovečanstva. Tek će da stasavaju generacije konzumenti svih ovih NEPRIRODNIH supstanci.

petdej

pre 13 godina

Ništa novo-da se neki aditiv, nedovoljno proučen i ispitan koristi godinama masovno u hrani i pićima, pa da se pokaže kao opasan. To je još jedan dokaz da je industrija hrane slična "naftašima" i farmako-mafiji. Samo profit... a imaju na raspolaganju nekoliko milijardi "zamorčića".
Izgleda da nas je stvarno mnogo na planeti...
Što se tiče aditiva, oznake su standardizovane... Exxx ili Exxxx, ali ne treba mešati babe i žabe. Među tim "E" aditivima ima i potpuno neškodljivih aditiva. Recimo, gorepomenuti E330 je limunska kiselina, na primer E300 je vitamin C (askorbinska kiselina). Aditivi su grupisani po brojevima... recimo E1xx su boje, E2xx su konzervansi, E3xx antioksidanti, E4xx emulgatori, itd. Treba se informisati i izbegavati, po mom skromnom mišljenju: margarin u bilo kom obliku (hidrogenizovano biljno ulje, biljna mast), veštačke boje E1xx, konzervanse i veštačke zaslađivače (aspartam, ciklamat, saharin...) Treba sprovesti istraživanje o katastrofalnim posledicama po zdravlje koje su nastale masovnom upotrebom rafinisanih biljnih ulja i margarina (hidrogenizovanih biljnih ulja) u ishrani, upoznati ljude sa stravičnim otrovima u svakodnevnoj ishrani.

Radio u klinickim ispitivanjima

pre 13 godina

Borise , E330 je limunska kiselina i prirodno se nalazi u telu . To sto ti vidis mnogo "E" na poledjini ne znaci da je sve kancerogeno ili stetno uopste. Ako imas bolji predlog kako da se zastite namirnice od propadanja i kvarenja ili kako da se ne vratimo u srednji vek i jedemo hranu bez aditiva (nemoguce!!!) slobodno daj predlog i ako je tacan dobices Nobelovu nagradu.
Takodje evo ti istrazivanje koje je dokazalo da aspartam nije kancerogen jednom za svagda :http://informahealthcare.com/doi/abs/10.1080/10408440701516184
Takodje to je jedna od najispitivanijih supstanci ikada do sada i vise puta je ispitivan od strane Food and Drug Administration (FDA) u koje ako sumnjas maltene mozes sumnjati i u to da li je danas cetvrtak, posto su oni najstrozije kontrolno telo koje odobrava ili odbija nalaze klinickih studija i u njima rade najbolji svetski strucnjaci iz oblasti bezbednosti namirnica i zdravlja uopste. Ako se i dokaze da je stetan po zdravlje to ce biti zato sto su uznapredovala istrazivanja i nauka pa se doslo do novih i drugacijih podataka. U svakom slucaju, niko ovde ne radi nikome o glavi i smanjite malo paranoju jer to sto sumnjate u sve i u svemu vidite pretnju ne cini vas uopste pametnim.

iwojima

pre 13 godina

Zvake koje su tako `zdrave` za nase zube cak imaju nekoliko vrsta aspartama. Da je samo aspartam prisutan bilo bi odlicno ali u vecini proizvoda, pa cak i u prodavnicama `zdrave` hrane, se nalaze i drugi opasni aditivi, evo spiska... http://www.svetbiljaka.com/index.php?name=Forums&file=viewtopic&p=56857

Ana

pre 13 godina

Aspartam sadrži 10% metanola, koji može biti smrtonosan već pri dozi od dvije čajne kašičice, jer se u telu pretvara u formaldehid i mravlju kiselinu. U aspartamu se nalaze fenilalanin i aspartamska kiselina, koja se inače u kombinaciji sa aminokiselinama postepeno razgrađuje, a u toj kombinaciji brzo dolazi do centralnog nervnog sistema u nenormalno visokim koncentracijama i tako preterano stimuliše moždane ćelije, što za posledicu ima i njihovo odumiranje. Aspartam uništava seksualni nagon i izaziva druge seksualne tegobe, sprečava normalan razvoj fetusa, uzrok je spontanim pobačajima i urođenim manama novorođenčadi, izaziva migrene, multiplusklerozu, dijabetes, Alzeimerovu bolest i tumore. Ako se količina fenilalanina u krvi trudnice petostruko poveća, to izaziva 10% smanjenje IQ ploda, a desetorostruko 20%. Uzrokuje zabrinjavajuće simptome, od gubitka pamćenja, pa sve do tumora na mozgu.
Aspartam je 200 puta slađi od šećera, što znači da je jedna tabletica aspartama kao 200 kašičica šećera.
Količina metanola u telu ne bi trebala da bude veća od 7,8 mg na dan. Jedna litar pića, koje je zaslađeno aspartamom (Coca-Cola, Pepsi, Sprite, ledeni čajevi, napici za dijabetičare) sadrži oko 56 mg metanola.

Ovo je samo jedan deo dokazanih štetnih posledica aspartama. Ko voli nek' izvoli.

Inzenjer dijasporac

pre 13 godina

@Lavabo, hahaha, vreme je da menjas zubara, smanjenje ph u ustima znaci povecanje kiselosti (ph 7 je neutralno). Aspartam je izuzetno kiseo evo samo da ti dam ideju ph cole light je 3, za uporedjenje ph komercijalno upakovane cigarete (najgore) je 5.5. Voda sa najvisim ph u Srbiji, je Prolom 8.8. Danas u svetu vlada pomama za alkalnim vodama kao sto je Prolom, s obzirom da podsticu protok kiseonika do celija i kao i samo procese u celijama. 30tih godina Nobelova nagrada je data doktoru koji je dokazao da kancer nastaje zbog nedostatka kiseonika u celijama.
Sto se tice dijabeticara, zavisi dijabeticar kog tipa, postoji kokosov secer, agava sirup sa GI oko 34, stevia koju aspartamski lobi ne dopusta ne trziste koja ima GI 0. Stevia se moze nabaviti preko interneta.

ja

pre 13 godina

amalgam ce opet biti zabranjen (vec je bio ali shvatise kolike novce ce da namlate pa povukli odluku) ali kanda mora neko veci da se opece tj da dokazu da usta puna zive uticu na opste zdravlje
trebalo bi da se jave ljudi koji su povadili zlo iz usta da kazu kako im se zdravlje promenilo

ivana

pre 13 godina

Uh ovo je maaatora vest! Inace, E330 je limunska kiselina, nista strasno, to je samo nacin obeleyavanja, nisu svi dodaci sa E oznakom opasni ili kancerogeni, taman posla! Ako se plasite uvek je tu google pa proverite sta jedete!

Đole

pre 13 godina

Ljudsko društvo se oduvek učilo na svojim greškama, jer je suviše lenjo da pre stavljanja nekog novog proizvoda u upotrebu proveri sve aspekte koji taj može imati na ljudsko zdravlje.
Najsmešniji primer - radioaktivne paste za zube pre i neposredno posle II sv rata... :)

Molekularac

pre 13 godina

@(Inzenjer dijasporac, 3. mart 2011 09:40)
covece, kakav aspartam, kakva kancerogenost..pricate o tome da treba gledati na internetu kako nas truju, a niko da pogleda sta je aspartam konkretno. Aspartam je metil estar dipeptida koji se sastoji od dve potpuno prirodne amino kiseline, koje su u vasem organizmu neophodne, asparagnisku kiselinu i fenilalanin...ja sam molekularni biolog, pa znam o cemu pricam...kada ga unesete, on se svari do metanola (koji, ruku na srce jeste opasan, ali par molekula zaista nisu tolika frka, vise se unistite kad popijete casu alkohola) i ove dve, gorepomenute aminokiseline...te tako, nemojte napamet pricati kako svi pokusavaju da nas pobiju, nego malo se i obrazujte pre nego sto pocnete da pricate o zaverama.

E330

pre 13 godina

Hajmo, komentari "stručnjaka" i "eksperata".

E330 je obična limunska kiselina. To je zaista kancerogeno, baš se treba zamisliti da li ćete sledeći put staviti limun u čaj. Bu! Nećete valjda E330 u čaj??

Svaka materija u ogromnoj količini jeste kancerogena, svaka, a to što neko unese sa 2 l soka dnevno i uz čega već ne je apsolutno bezbedno.

Šećer jeste najštetniji i on stvara zavisnost kao heroin ili kao kuhinjska so.

Teorija rizika

pre 13 godina

Sta ostaje dijabeticaru?

1. Da se odrekne slatkisa i postane nervozan i agresivan prema bliznjima i uz verovatnocu od 60% oboli od nerava, ili:

2. Da zanemari svoju bolest i unosi secer, u kom slucaju ce ga sa velikom sigurnoscu (blizu 100%) stici gangrena, secerna koma ili smrt, ili:

3. Da unosi aspartam, u kom slucaju rizikuje da dobije rak (verovatnoca je mala, negde 20-30%).

Dobitnu kombinaciju izracunajte sami.

Eh da ... posto svi gledamo i tv (zraci), koristimo mobilne telefone (zrace), mikrotalasne rerne (oh, kako samo tek one zrace!), na svakom koraku oko nas bazne stanice mobilne telefonije (a to tek ...). Dodajte svemu tome ostatke NATO municije sa osiromasenim uranijumom iz '99 ... Aspartam je majka bozja prema svemu tome!

lcd

pre 13 godina

da zabrane,pa citava danasnja industrija hrane je puna otrovnih materija i to ulavnom iz ekonomskih razloga,jeftinije su im takve sirovine a i za par godina ce biti punije bolnice,to je pravi"ekonomski"uspeh...za aspartam se dugo zna da je veoma stetan i kancerogen,stani malo nigde se nespominju fluoridi??bilo koju flasiranu vodu kad kupite,umesto"ziveli"kazite kontra tome..ps.zvacite orbit imacete beli,ocaravajuci,sexy osmeh!!

Vladimir

pre 13 godina

Teorije zavere, Codex Alimentarius, ubistvo JFK, vanzemaljci, gej lobi... dokle više? Možda aspartam i jeste kancerogen ali ni u jednoj studiji nije dokazano da povećava smrtnost kod ljudi, samo kod miševa i to u količinama u kojima ga (proporcionalno masi) ne unosi ni jedan čovek.
Prirodni kajmak i puter su ubili mnogo više ljudi nego aspartam i svi ostali aditivi zajedno, samo što kada vidite nekoga sa "bojlerčetom" to vam je normalno, nekome i simpatično ali u stvari je mnogo veći rizik.

Ana

pre 13 godina

(Teorija rizika, 3. mart 2011 10:06)
Dijabetičari mogu da koriste voćne šećere koji se sporije razlažu i samim tim sporije podižu nivo šećera u krvi.

Neće vam ništa faliti ako povremeno uzmete aspartam, ali redovno uzimanje aspartama (na primer svaki dan po nekoliko puta u kafi ili čaju) dokazano razlaže ćelije mozga, nakon čega mozak postaje poput sunđeratse mase.

molekularac

pre 13 godina

@Inzenjer dijasporac
covece, ako se vec pozivas na istrazivanje uradjeno 30tih godina, kad se o citologiji i biohemiji nije nista znalo, onda se barem obrazuj i u pogledu sta je taj naucnik otkrio..ako mislis na Warburgov efekat (a nema ni jedan drugi), procitaj malo o njemu..ne izaziva kancer nedostatak kiseonika, nego je posledica modifikacije i rekompartmenizacije kancer celije, usled gasenja mitohodnrija (koje inace sadrze mehanizam ubijanja celije-zato ih kancer celija i "ubija") prelazak na neoksidativno razlagamnje hrane, sto dovodi do pada pH....jos jednom, obrazujte se, pre nego sto pocnete da pljujete....

Bane

pre 13 godina

Aspartam se koristi već decenijama i samim tim je najispitaniji zaslađivač koji postoji. Bilo je puno istraživanja koja su pokaala da aspartam, uz svu ozloglašenost, nije kancerogen. Osim toga, pored aspartama postoje mnogi moderniji zaslađivači, koji su efikasniji u stvaranju slatkog ukusa naspram unete količine.
Nezavisno od aspartama, očigledno je da postoji veliki jaz između stavova biohemičara i narodnog mišljenja.
Veštački dodaci ishrani su ili neophodni, ili stvar ukusa. Ipak, ne postoje opravdani naučni razlozi za njihovo ignorisanje i etiketiranje.
Na sreću, nije tačno da je "loše sve što je veštačko". Reći tako nešto u 21. veku je neobavešteno i zastarelo. Naprotiv, mnoge prirodne i neobrađene stvari su značajno lošije po zdravlje čoveka nego što su aditivi i veštački zaslađivači.
Npr, običan šećer u kafi, u npr. dozi od tri kašičice je višestruko štetniji od tri tabletice zaslađivača.
Treba biti obazriv sa hranom, ali ipak, treba poslušati šta kažu biohemičari kojima je to struka, a ne šta kažu babe o tome šta je zdravo.

Radio u klinickim ispitivanjima

pre 13 godina

Borise , E330 je limunska kiselina i prirodno se nalazi u telu . To sto ti vidis mnogo "E" na poledjini ne znaci da je sve kancerogeno ili stetno uopste. Ako imas bolji predlog kako da se zastite namirnice od propadanja i kvarenja ili kako da se ne vratimo u srednji vek i jedemo hranu bez aditiva (nemoguce!!!) slobodno daj predlog i ako je tacan dobices Nobelovu nagradu.
Takodje evo ti istrazivanje koje je dokazalo da aspartam nije kancerogen jednom za svagda :http://informahealthcare.com/doi/abs/10.1080/10408440701516184
Takodje to je jedna od najispitivanijih supstanci ikada do sada i vise puta je ispitivan od strane Food and Drug Administration (FDA) u koje ako sumnjas maltene mozes sumnjati i u to da li je danas cetvrtak, posto su oni najstrozije kontrolno telo koje odobrava ili odbija nalaze klinickih studija i u njima rade najbolji svetski strucnjaci iz oblasti bezbednosti namirnica i zdravlja uopste. Ako se i dokaze da je stetan po zdravlje to ce biti zato sto su uznapredovala istrazivanja i nauka pa se doslo do novih i drugacijih podataka. U svakom slucaju, niko ovde ne radi nikome o glavi i smanjite malo paranoju jer to sto sumnjate u sve i u svemu vidite pretnju ne cini vas uopste pametnim.

Teorija rizika

pre 13 godina

Sta ostaje dijabeticaru?

1. Da se odrekne slatkisa i postane nervozan i agresivan prema bliznjima i uz verovatnocu od 60% oboli od nerava, ili:

2. Da zanemari svoju bolest i unosi secer, u kom slucaju ce ga sa velikom sigurnoscu (blizu 100%) stici gangrena, secerna koma ili smrt, ili:

3. Da unosi aspartam, u kom slucaju rizikuje da dobije rak (verovatnoca je mala, negde 20-30%).

Dobitnu kombinaciju izracunajte sami.

Eh da ... posto svi gledamo i tv (zraci), koristimo mobilne telefone (zrace), mikrotalasne rerne (oh, kako samo tek one zrace!), na svakom koraku oko nas bazne stanice mobilne telefonije (a to tek ...). Dodajte svemu tome ostatke NATO municije sa osiromasenim uranijumom iz '99 ... Aspartam je majka bozja prema svemu tome!

E330

pre 13 godina

Hajmo, komentari "stručnjaka" i "eksperata".

E330 je obična limunska kiselina. To je zaista kancerogeno, baš se treba zamisliti da li ćete sledeći put staviti limun u čaj. Bu! Nećete valjda E330 u čaj??

Svaka materija u ogromnoj količini jeste kancerogena, svaka, a to što neko unese sa 2 l soka dnevno i uz čega već ne je apsolutno bezbedno.

Šećer jeste najštetniji i on stvara zavisnost kao heroin ili kao kuhinjska so.

Boris

pre 13 godina

Mnogo toga je kancerogeno sto nama ne pada na pamet. Okrenite poledjinu cokolade i pogledajte koje sve emulgatore ima. E330, E ovo, E ono.
Da li je kancerogen amalgam(sadrzi zivu) koji se koristi za crne plombe za zube? Vreme i zrtve ce pokazati.

Vladimir

pre 13 godina

Teorije zavere, Codex Alimentarius, ubistvo JFK, vanzemaljci, gej lobi... dokle više? Možda aspartam i jeste kancerogen ali ni u jednoj studiji nije dokazano da povećava smrtnost kod ljudi, samo kod miševa i to u količinama u kojima ga (proporcionalno masi) ne unosi ni jedan čovek.
Prirodni kajmak i puter su ubili mnogo više ljudi nego aspartam i svi ostali aditivi zajedno, samo što kada vidite nekoga sa "bojlerčetom" to vam je normalno, nekome i simpatično ali u stvari je mnogo veći rizik.

Bane

pre 13 godina

Aspartam se koristi već decenijama i samim tim je najispitaniji zaslađivač koji postoji. Bilo je puno istraživanja koja su pokaala da aspartam, uz svu ozloglašenost, nije kancerogen. Osim toga, pored aspartama postoje mnogi moderniji zaslađivači, koji su efikasniji u stvaranju slatkog ukusa naspram unete količine.
Nezavisno od aspartama, očigledno je da postoji veliki jaz između stavova biohemičara i narodnog mišljenja.
Veštački dodaci ishrani su ili neophodni, ili stvar ukusa. Ipak, ne postoje opravdani naučni razlozi za njihovo ignorisanje i etiketiranje.
Na sreću, nije tačno da je "loše sve što je veštačko". Reći tako nešto u 21. veku je neobavešteno i zastarelo. Naprotiv, mnoge prirodne i neobrađene stvari su značajno lošije po zdravlje čoveka nego što su aditivi i veštački zaslađivači.
Npr, običan šećer u kafi, u npr. dozi od tri kašičice je višestruko štetniji od tri tabletice zaslađivača.
Treba biti obazriv sa hranom, ali ipak, treba poslušati šta kažu biohemičari kojima je to struka, a ne šta kažu babe o tome šta je zdravo.

Molekularac

pre 13 godina

@(Inzenjer dijasporac, 3. mart 2011 09:40)
covece, kakav aspartam, kakva kancerogenost..pricate o tome da treba gledati na internetu kako nas truju, a niko da pogleda sta je aspartam konkretno. Aspartam je metil estar dipeptida koji se sastoji od dve potpuno prirodne amino kiseline, koje su u vasem organizmu neophodne, asparagnisku kiselinu i fenilalanin...ja sam molekularni biolog, pa znam o cemu pricam...kada ga unesete, on se svari do metanola (koji, ruku na srce jeste opasan, ali par molekula zaista nisu tolika frka, vise se unistite kad popijete casu alkohola) i ove dve, gorepomenute aminokiseline...te tako, nemojte napamet pricati kako svi pokusavaju da nas pobiju, nego malo se i obrazujte pre nego sto pocnete da pricate o zaverama.

jvlt

pre 13 godina

Ama zna se šta je kancerogeno a šta nije, netrebaju tu nikakve studije i istraživanja. Tu se radi o isplaniranom smanjenju populacije zemlje, zato što se misli da nas ima previše, i preko hrane je to najjeftinije i najefikasnije. Genetski modifikovana hrana, veštačke boje, arome, Codex Alimentarius... EFSA: “treba odrediti bezbednu dnevnu granicu“ unošenja veštačkih zaslađivača, i da je u svakom slučaju „bolje smanjiti unos šećera, slatkiša i slatkih pića.“ Jednom rečju sarkastično!

Aleksa

pre 13 godina

Ma jok i nije!!ASPARTAM je u skoro svakoj zvaki,gaziranom soku,industrijskim kolacima,itd!!
Ovo se odavno zna samo sto je to sve u cilju depopulacije sveta!!
FLURID koji je u pasti za zube i u nekim zemljama u pijacoj vodi je takodje KANCEROGEN,izaiva rak kostiju a navodno je dobar za karius!!
Sve ovo je odobreno u Ujedinjenim nacijama i to pod firmom CODEX ALIMENTARIUS!!!Imate internet,istrazite sa cime nas sve truju,ne stavljajte sve u usta sto je lepo upakovano!!Ovo nasa vlada zna ali ne sprecava,ne bi li se zamerila onima koji nam uvode novi svetski poredak!!!
U zdravlje svima,probudite se!!

Zoran M.

pre 13 godina

Aspartam jeste kancerogen i kao analitičar prehrambenih proizvoda sam 01.02.2011. godine poslao dopis faxom poljoprivrednoj inspekciji grada Beograda vezano za aspartam koji se nalazi u Orbit žvakama, što na poleđini proizvoda jasno i piše. Jos nisam dobio pismen odgovor, a iz telefonskog razgovora sa inspekcijom sam obavešten da oni ne mogu dati nalog za analizu već da to mora neko platiti. Pitanje je čemu onda služe poljoprivredni inspektori i imaju li oni ulogu zaštite potrošača ili proizvođača?

Bojan

pre 13 godina

Ovo se odavno zna,nije nista novo!!
Aspartam donosi velike pare kao i pesticidi,hormoni i antibiotici u mesu mleku i jajima,sve je to kancerogeno ali sto je naj bitnije to je veliki biznis!!Truju nas ko zeceve i to sve sa osmehom i najboljom namerom!
Ne postoji niko ko ih moze zaustaviti,bice ovoga jos vise jer su mocnici nezadovoljni brojem ljudi na kugli zemaljskoj!
Vratite se hrani sa sela!!!!

nek nam je Bog u pomoći

pre 13 godina

Globalizam i nekontrolisani rast kapitalizma i njegove žeđi za rastom po svaku cenu, su zlo ovog čovečanstva. Tek će da stasavaju generacije konzumenti svih ovih NEPRIRODNIH supstanci.

borislav

pre 13 godina

Znalo se i ranije za ovo. Makar ja sam znao. Necu (verovatno ni ne smem) da ovde javno govorim koji proizvodi imaju aspartam, citaoci b92 sajta ce to jasno videti na mnogim proizvodima.
Nasa bedna drzava je nebrojeno puta dokazala da nije odgovorna prema gradjanima, ali evo, ja cu apelovati, makar da neko procita: "Drzavo Srbijo, izabrana Vlado Srbije, institucijo koju je narod izabrao da bi narodu sluzila: ne truj narod, narod nema mogucnosti da proveri sta kupuje u prodavnicama, narod se oslanja na Tebe,... Drzavo Srbijo, ZABRANI da se stetni proizvodi nadju na rafovima nasih prodavnica!"

Ana

pre 13 godina

(Teorija rizika, 3. mart 2011 10:06)
Dijabetičari mogu da koriste voćne šećere koji se sporije razlažu i samim tim sporije podižu nivo šećera u krvi.

Neće vam ništa faliti ako povremeno uzmete aspartam, ali redovno uzimanje aspartama (na primer svaki dan po nekoliko puta u kafi ili čaju) dokazano razlaže ćelije mozga, nakon čega mozak postaje poput sunđeratse mase.

iwojima

pre 13 godina

Zvake koje su tako `zdrave` za nase zube cak imaju nekoliko vrsta aspartama. Da je samo aspartam prisutan bilo bi odlicno ali u vecini proizvoda, pa cak i u prodavnicama `zdrave` hrane, se nalaze i drugi opasni aditivi, evo spiska... http://www.svetbiljaka.com/index.php?name=Forums&file=viewtopic&p=56857

Đole

pre 13 godina

Ljudsko društvo se oduvek učilo na svojim greškama, jer je suviše lenjo da pre stavljanja nekog novog proizvoda u upotrebu proveri sve aspekte koji taj može imati na ljudsko zdravlje.
Najsmešniji primer - radioaktivne paste za zube pre i neposredno posle II sv rata... :)

Bright

pre 13 godina

Da bi ste smanjili rizike po svoje zdravlje izbegavajte konzumiranje namirnica i dodataka u ishrani čije je poreklo veštačko (aspartam i sve ostale veštačke zaslađivače, margarin, genetski modifikovanu hranu, razne veštačke arome i poboljšavače ukusa). Veštački zaslađivači su prvo uvedeni da bi dijabetičari mogli da jedu nešto slatko, a kasnije su počeli nekontrolisano, bespotrebno i masovno da se primenjuju u prehrambenoj industriji i farmaciji. Svi veštački zaslađivači su opasni po zdravlje (opasniji od prekomerne upotrebe šećera), a zaslađivač koji je najmanje štetan je saharin (opravdan jedino kod dijabetičara, ako baš mora). Aspartam je jedan od najgorih i osim toga što je kancerogen, izaziva čitav niz poremećaja u funkcionisanju nervnog sistema (naročito ako se zagreva). Takođe je pogrešna pretpostavka da su tzv. lajt pića (bez šećera, sa aspartamom) dijetalna. Iako imaju malo kalorija, varaju organizam, a posledica je kasnije veće i brže nagomilavanje masnih naslaga. O margarinu i hidrogenizovanim biljnim uljima prepunim masnoća šta reći, što već nije rečeno. Čak je i čista svinjska mast manje škodljiva za organizam od margarina sa trans masnoćama. Ko ne zna - margarin nastaje hemijskim delovanjem na, obično, biljne masti na visokim temperaturama uz prisustvo katalizatora toksičnih metala nikla i aluminijuma - uostalom pronađite na internetu podatke o tome šta jedete i to u velikim količinama (keks, krekeri i druge grickalice, neke vrste čokolada i slični industrijski proizvodi). Od svih poznatih masnoća izaziva najviše štetnih efekata po ljudski organizam - degenerativne bolesti i razne upale, zakrečenje krvnih sudova i bolesti srca, neplodnost i verovatno rak. Dakle, ako smatrate da maslac i svinjska mast ne odgovaraju vašem načinu ishrane i zdravlju, zamenite ih maslinovim uljem ili uljem semenki grožđa. Čisto da napomenem, da su se u poslednje vreme pojavili i margarini koji ne sadrže trans masnoće, kao i proizvodi zasnovani na njima.

Inzenjer dijasporac

pre 13 godina

Kakav neodgovoran komentar (prvi)! Lekari su utvrdili da se od pocetka upotrebe aspartama broj kancera mozga upetostrucio dok je istrazivanje u clanku vezano za druge probleme. Aspartam je izmet genetski modifikovane eserihije koli I sadzi tri izuzetno opasne supstance aspartamsku kiselinu, fenilalanin (utice na plod preko placente) I metanol (alkohol izaziva trovanje I zavisnost). Ima kumulativno dejstvo, napada centralni nervni sistem. Izaziva zavisnost I ovo mogu licno da potvrdino, skidao sam se sa aspartama I “light” pica dve nedelje uz strasne glavobolje. Aspartam se nalazi prakticno u svemu sto jedete, citajte etikete.
Jeda parnjak aspartamu koji je jos opasniji po centralni nervni sistem je MSG ili mononatrijumglutamat aka E62x koji se nalazi u supama u kesici, zacinima, mesnim preradjevinama, cak sam ga video I u krem sirevima. Zato ne nasedajte na price ah jedemo svasta sto je opasno, to nije apsolutno nikakvo opravdanje da trujemo nasu decu. Od nas zavisi da li cemo korak po korak izbaciti to djubre iz sistema svesnim izborom, ili cemo budalastim stavom nastaviti da dozvoljavamo da nas truju.

zoran

pre 13 godina

Proizvod cuvene i nadaleko poznate kompanije Monsanto, koja nam sada propagira genetski modifikovanu hranu.
To je bio jedan od njihovi prvih izuma, tek kasnije su presli na proizvodnju bojnih otrova koriscenih nasiroko u Vijetnamu, dok ova poslednja faza je genetika.
Kuda ovaj svet ide ???

Inzenjer dijasporac

pre 13 godina

@Lavabo, hahaha, vreme je da menjas zubara, smanjenje ph u ustima znaci povecanje kiselosti (ph 7 je neutralno). Aspartam je izuzetno kiseo evo samo da ti dam ideju ph cole light je 3, za uporedjenje ph komercijalno upakovane cigarete (najgore) je 5.5. Voda sa najvisim ph u Srbiji, je Prolom 8.8. Danas u svetu vlada pomama za alkalnim vodama kao sto je Prolom, s obzirom da podsticu protok kiseonika do celija i kao i samo procese u celijama. 30tih godina Nobelova nagrada je data doktoru koji je dokazao da kancer nastaje zbog nedostatka kiseonika u celijama.
Sto se tice dijabeticara, zavisi dijabeticar kog tipa, postoji kokosov secer, agava sirup sa GI oko 34, stevia koju aspartamski lobi ne dopusta ne trziste koja ima GI 0. Stevia se moze nabaviti preko interneta.

Ana

pre 13 godina

Aspartam sadrži 10% metanola, koji može biti smrtonosan već pri dozi od dvije čajne kašičice, jer se u telu pretvara u formaldehid i mravlju kiselinu. U aspartamu se nalaze fenilalanin i aspartamska kiselina, koja se inače u kombinaciji sa aminokiselinama postepeno razgrađuje, a u toj kombinaciji brzo dolazi do centralnog nervnog sistema u nenormalno visokim koncentracijama i tako preterano stimuliše moždane ćelije, što za posledicu ima i njihovo odumiranje. Aspartam uništava seksualni nagon i izaziva druge seksualne tegobe, sprečava normalan razvoj fetusa, uzrok je spontanim pobačajima i urođenim manama novorođenčadi, izaziva migrene, multiplusklerozu, dijabetes, Alzeimerovu bolest i tumore. Ako se količina fenilalanina u krvi trudnice petostruko poveća, to izaziva 10% smanjenje IQ ploda, a desetorostruko 20%. Uzrokuje zabrinjavajuće simptome, od gubitka pamćenja, pa sve do tumora na mozgu.
Aspartam je 200 puta slađi od šećera, što znači da je jedna tabletica aspartama kao 200 kašičica šećera.
Količina metanola u telu ne bi trebala da bude veća od 7,8 mg na dan. Jedna litar pića, koje je zaslađeno aspartamom (Coca-Cola, Pepsi, Sprite, ledeni čajevi, napici za dijabetičare) sadrži oko 56 mg metanola.

Ovo je samo jedan deo dokazanih štetnih posledica aspartama. Ko voli nek' izvoli.

Lavabo

pre 13 godina

Znaci ne valjaju ni Orbit zvakace gume bez secera koje snizavaju pH vrednost u ustima, sprecavaju pojavu karijesa, cuvaju belinu nasih zuba i koje stomatolog preporucuje da se koriste posle svakog obroka? Nemoguce, pa sta sad da radim?

petdej

pre 13 godina

Ništa novo-da se neki aditiv, nedovoljno proučen i ispitan koristi godinama masovno u hrani i pićima, pa da se pokaže kao opasan. To je još jedan dokaz da je industrija hrane slična "naftašima" i farmako-mafiji. Samo profit... a imaju na raspolaganju nekoliko milijardi "zamorčića".
Izgleda da nas je stvarno mnogo na planeti...
Što se tiče aditiva, oznake su standardizovane... Exxx ili Exxxx, ali ne treba mešati babe i žabe. Među tim "E" aditivima ima i potpuno neškodljivih aditiva. Recimo, gorepomenuti E330 je limunska kiselina, na primer E300 je vitamin C (askorbinska kiselina). Aditivi su grupisani po brojevima... recimo E1xx su boje, E2xx su konzervansi, E3xx antioksidanti, E4xx emulgatori, itd. Treba se informisati i izbegavati, po mom skromnom mišljenju: margarin u bilo kom obliku (hidrogenizovano biljno ulje, biljna mast), veštačke boje E1xx, konzervanse i veštačke zaslađivače (aspartam, ciklamat, saharin...) Treba sprovesti istraživanje o katastrofalnim posledicama po zdravlje koje su nastale masovnom upotrebom rafinisanih biljnih ulja i margarina (hidrogenizovanih biljnih ulja) u ishrani, upoznati ljude sa stravičnim otrovima u svakodnevnoj ishrani.

ja

pre 13 godina

amalgam ce opet biti zabranjen (vec je bio ali shvatise kolike novce ce da namlate pa povukli odluku) ali kanda mora neko veci da se opece tj da dokazu da usta puna zive uticu na opste zdravlje
trebalo bi da se jave ljudi koji su povadili zlo iz usta da kazu kako im se zdravlje promenilo

lcd

pre 13 godina

da zabrane,pa citava danasnja industrija hrane je puna otrovnih materija i to ulavnom iz ekonomskih razloga,jeftinije su im takve sirovine a i za par godina ce biti punije bolnice,to je pravi"ekonomski"uspeh...za aspartam se dugo zna da je veoma stetan i kancerogen,stani malo nigde se nespominju fluoridi??bilo koju flasiranu vodu kad kupite,umesto"ziveli"kazite kontra tome..ps.zvacite orbit imacete beli,ocaravajuci,sexy osmeh!!

ivana

pre 13 godina

Uh ovo je maaatora vest! Inace, E330 je limunska kiselina, nista strasno, to je samo nacin obeleyavanja, nisu svi dodaci sa E oznakom opasni ili kancerogeni, taman posla! Ako se plasite uvek je tu google pa proverite sta jedete!

molekularac

pre 13 godina

@Inzenjer dijasporac
covece, ako se vec pozivas na istrazivanje uradjeno 30tih godina, kad se o citologiji i biohemiji nije nista znalo, onda se barem obrazuj i u pogledu sta je taj naucnik otkrio..ako mislis na Warburgov efekat (a nema ni jedan drugi), procitaj malo o njemu..ne izaziva kancer nedostatak kiseonika, nego je posledica modifikacije i rekompartmenizacije kancer celije, usled gasenja mitohodnrija (koje inace sadrze mehanizam ubijanja celije-zato ih kancer celija i "ubija") prelazak na neoksidativno razlagamnje hrane, sto dovodi do pada pH....jos jednom, obrazujte se, pre nego sto pocnete da pljujete....