Sreda, 02.03.2011.

00:01

Za 8.242 direktora 110 miliona evra

Narod plaća 110 miliona evra godišnje za plate 8.242 direktora, zamenika, pomoćnika i ostalih rukovodilaca u 570 javnih preduzeća u Srbiji.

Izvor: Press

Za 8.242 direktora 110 miliona evra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

Homer

pre 13 godina

"Javna preduzeća uspešno služe za uhlebljavanje partijskih kadrova, a jedini cilj je da rođaci i prijatelji stranačkih funkcionera dobiju što bolje plaćena mesta." Delimicno tacno, cilj je i da zaposleni sa partijskim knjizicama odvajaju deo svoje plate za partije koje drze taj resor.

Mića

pre 13 godina

Podaci su poražavajući. Tu se i nazire delimičan odgovor današnjeg stanja u državi. Do kakvih podataka bi se tek došlo kada bi se stavili na papir svi potrebni i nepotrebni troškovi državne administracije?

zuti skakavci zemlju opustoise

pre 13 godina

ovih 110 miliona je samo za plate. A gde su namesteni tenderi, reprezentacija, putovanja, sluzbeni automobili itd

bandere cekaju

pre 13 godina

Plate direktora u JP treba da budu u nivou svakog sluzbenika. Ipak je doticni direktor drzavni, ups, pogresio sam partijski sluzbenik. Znaci platu i ne treba da mu isplacuje drzava vec partija koja ga je postavila. Nije on osnovao preduzece, nije mu niko ostavio od rodbine i nema osnova zasto i da mu bude veca. Inace, radim u zdravstvu za 20 hiljada, 2 radna mesta/partijska deviza direktora je - svi sve rade/, pripadam nemedicini i za preko 20 godina staza naslusao sam se svakakvih gluposti koje medicinari rade. Direktor je nedavno sam sebi povecao plata a ZDRAVSTVENIM RADNICIMA NI SLUCAJNO NE POVECAVATI PRIMANJA.

Domaćica

pre 13 godina

@Profesorcic, 2. mart 2011 01:19

"...Vasu decu profesori uce .... Vi Vasim glasovima... Vasih kceri i sinova..."

"Opismenite se vec jednom..."

Mislim da grešite u pravopisu, veliko slovo V se koristi pri persiranju (jednina), dok se Vi obraćate većini (dakle množina), stoga je pravilno da pišete malim slovom v.

A za komentar na tekst - plate nisu velike (i da su veće), ako firma posluje u plusu. Medjutim, ako pravi gubitke, onda je plata i od 100e prevelika, tj, treba smeniti rukovodstvo.

misko

pre 13 godina

Gledao sam na TV svojim očima pre oko godinu i po dana, kaže Bojan Pajtić "pa nećemo valda dozvoliti da privatna firma stavi pare u svoj džep (Austrijska firma koja je trebalo da gradi auto-put kroz Vojvodinu) pa mi ćemo graditi auto put" što znači "pa mi ćemo staviti pare u svoj džep". E sada, ko smo to mi? Čim su osnovali firmu "Koridor 10" d.o.o. ,ko je pametan shvatiće, cena kilometra auto-puta ??? nikada nećemo saznati, TAKO SE VLADA.

dusan m.

pre 13 godina

Pa da cuva dinosauruse a prvo ih opaje pa onda mi ce mo,evo primera Pik Becej sa Draganom Sataricem zaduzio se tacno dve milijarde dinara,pitanje je kod koga i cijih institucija a sve vreme dok je drzava bila vecinski vlasnik.Protrgovala ga i ponovo uzima pod svoju ingerenciju.Ko je tu lud vise.

Milica

pre 13 godina

Poput ovog teksta, povremeno se pokrene pitanje javnih preduzeča, ali nikom ništa.Jasno da je da vlast ne želi da mrdne prstom jer su javna preduzeća poligon za trgovinu i namirivanje računa. Dva primera: novosadski Vodovod povećao cenu vode za 3o%(imamo najskuplju vodu u državi), a sada pre neki dan, poput većine novosadskik javnih preduzeća, kupili dvadeset automobila!! I niko ništa...Drugi primer:u novosadsku Elektrodistribuciju predsednik obližnje opštine , inače iz G17, doveo neko devojče da se zaposli. Sve završeno na opšte zadovoljstvo, prošlo neko vreme, a zapsleni koji rade sa njom shvate da devojče, osim plate prima 38.000 za putne troškove!! I nikom ništa...

direktor

pre 13 godina

Meni se isto cini da je naslov malo isiljen. Plata od nepunih 1120e mesecno, kada se cifra iz naslova podeli sa brojem direktora i 12 meseci, nije preterana plata direktora. To bi znacilo da generalni imaju oko 2000e, a neki izvrsni direktori ispod njih oko 900-1000e. Direktori manjih privatnih firmi imaju takodje tolike plate. Po meni to nije problem.

Po meni je jos veca gluspost ponudjeno resenje ovog problema. Dovesti menadzere iz evrope i dati im 10000e mesecno je, malo je reci glupost.

Smatram da u ovoj zemlji ima mnogo mladih i ambicioznih menadzera koji su u stanju da vode takva preduzeca. Nije velika nauka voditi preduzece samo ako zelis da poslujes domacinski i posteno. Na kraju se sve zavrsi na prostoj matematici, koju svaki prosecan ekonomista zna. Bitna je samo dobra namera, a znanja ima dovoljno.

Problem je sto partije na vlasti postavljaju svoje ljude, koji mozda nesto i znaju, ali moraju da slusaju naredjenja sa vrha stranaka, da bi tu sto duze i ostali. Pri tome se naduvavaju toskovi, izvlace pare za partiju na rasne nacine, daju poslovi prijateljima po skupljim cenama, izmisljaju radna mesta za rodjake..... na kraju se i njima osladi pa pocnu i oni za sebe da kraduckaju, po principu malo partiji malo meni. I tako ode sve do vraga, a prosecan radnik nema ni za hleba.

Kada bude volje, ili bolje reci kada se nateraju da se problem resi, vladajuce partije ce ga veoma lako resiti. Problem je sto ce ostati bez velike sume novca i zato se to nece desiti samo od sebe. Jos nema na vidiku coveka koji je posten i spreman da tako nesto uradi u Srbiji. Zato mi gradjani moramo vrsiti pritisak na vladajuce partije(bilo koje da su u vlasti), da ove pojave makar smanjimo na razumnu meru.

Grill

pre 13 godina

Profesorice,
ja sedim bez posla a isla sam duze od vas u skolu, a moj prijatelj radi sest dana u nedelji 8, 10,12...sati dnevno - odnosno kako gazda odluci. Isao je u skolu kao i vi i ima kao vi platu- 40.000. Ali, njegova plata je bedna kada pogledamo vreme provedeno na poslu. Vi radite za minimum 40.000 ( jer za godine staza ide i veca plata )a imate 4 raspusta, skracenje casova itd.itd.Vasa plata je OGROMNA u odnosu na rad koji ulazete.Profesor fizickog baci loptu deci da igraju fudbal, kosarku...a on gleda TV u zbornici.Profesor matematike ode u toku casa da obavi nesto dok deca "rade" zadatke...Stvarno tesko zaradjujete "crkavicu" od 40.000.

Mix

pre 13 godina

Što reče jedan moj profesor sa faxa: "Novinari su univerzalne neznalice." Dakle, 8242 direktora imaju godišnje bruto platu 110 mil. evra. Računica kaže: 110.000.000/8242=13.346EUR/godišnje bruto a to je 13.346/1.67=7991EUR/godišnje neto (oko 67% na neto platu su doprinosi). Što znači da tih 8242 direktorčića primaju 7991/12=665EUR/mesečno na ruke. Kada ovako pogledate stvar onda i nije čudo što je tu mnogo korupcije, nesposobnosti, neiskustva i sl. Pravi menadžer zapadnog tipa bi uzeo platu od nekoliko hiljada EUR (5000 do 10000 hiljada) i tražio premiju za dobit najčešću izraženu kao procenat od te dobiti. Tako da je moguće da u samo dva tri javna preduzeća (npr. Telekom, SrbijaGas, Elektrodistribucija i sl. giganti) menadžeri godišnje podele ovolike novce. Doduše takvi menadžeri ne bi ni došli u ovakav privredni ambijent i (samoupravne) odnose koji postoje u JP. Koliko platiš nešto toliko i vredi. Dakle: male plate = loši menadžeri = krađa = katastrofa.

a do cega bi to dalje dovelo?

pre 13 godina

Da bi na neko direktorsko mesto u JP zaseo zapadni menadžer, verovatno bi prethodno tražio odrešene ruke u određivanju cene svojih usluga, izboru svog menadžment tima, mogućnost otpuštanja zaposlenih, definisanja vlasništva svoje firme i mogućnosti uzimanja kredita za investicije, dobijanja bonusa za ostvarene ciljeve koji bi daleko prevazilazili zadatu platu, itd, itd. Pod tim uslovima, možda bi i sadašnji direktori doveli javna preduzeća do profitabilnog poslovanja?
Takođe, profesionalni menadžer bi u roku od par meseci ušao u teške konflikte (profesionalne) sa svojim (političkim) upravnim i nadzornim odborom, možda i sindikatima, a verovatno i sa opštinskim i republičkim organima i ministarstvima, jer ne bi pristajao da radi sa prijateljskim firmama, da zapošljava rodbinu, itd, itd - pa je pitanje koliko bi dugo opstao na tom mestu bez promene celokupne poslovne klime. Dakle - ne ide profesionalni menadžer bez profesionalnog UO, bez profesionalne gradske i republičke uprave...
Dalje, šta je to danas "profesionalni zapadni menadžer"? Jel su to isti oni američki ili evropski menadžeri koji nisu uspeli da vide ekonomski krah svojih firmi ni nedelju dana pre početka ekonomske krize? Ko je to danas "neprikosnoveni autoritet" u menadžmentu da biste mu tek tako dali neko mesto?
I, za kraj, eno, naprimer, menadžera ČEZ-a, najuspešnije češke energetske firme, koji ima platu oko 20.000 evra (puno?) ali je zato u nekoliko godina od bonusa, akcija, itd, prihodovao još oko 20 miliona evra. I šta sad ako takav čovek zaradi za svoju firmu i Češku oko milijardu evra godišnje? Da li je možda preplaćen? Da li bi neko bio srećniji da je taj sve vreme imao platu od 500 evra, a ČEZ gubitke od par stotina miliona evra?
Novinari, potrudite se malo kad pišete tekstove. Nemojte da se hvatate za jeftine, senzacionalne naslove - ima ko će to da radi, hvala Bogu...

Kokorayko

pre 13 godina

Konačno ste udarili u osinje gnezdo, tu je suština svih problema ko to bude uspeo da razbije,spasiće i Srbiju. Nisu problem samo njihove plate već korupcija,mito i razne vrste prevara.Treba izglasati zakon da javno preduzeće može postojati samo ako završi svoje poslovanje u plusu, ako zavši godinu sa minusom ili se gasi ili se prodaje. Kada to budu uradili tek onda će postojati neka nada za ovu zemlju.

Kosarkas Sabac

pre 13 godina

Dame i gospodo, vreme kako vise tece i prolayi tako nam je sve gore i gore, ne vidimo jos ni jedan tračak nade za spas iz ovog napaćenog i ojađenog života nas običnih smrtnika. Živimo u državi koja je osuđena na propast, misleći pre svega na nas pošten narod, ovo mora da nam bude jasno da smo uplovili u partijski sistem i da će se to jako teško promeniti. Muka mi je više od tih bednih, bezbožnih, nemoralnih i bezosećajnih ljudi kojima je po svaku cenu zapelo da se dokopaju fotelje i da za taj mandat koliko traje određena stranka sebi obezbedi popriličan kapital da može da posle smene pokrene nesmetano sopstveni bisnih i da ga boli uvo što će posle toga biti smenjen sa neke funkcije. Ovo što nam rade je krajnje dno dna, dakle nema dalje, doterali su cara do duvara, ali MORAMO shvatiti samo jednu stvar, ako je zlo zavladalo u našoj zemlji koje se progresivno širi u sve pore društva, da bi nam bilo bolje NEOPHODNO je da tom zlu stanemo na put. Toliko sam očekivao da će se nešto promeniti dolaskom demokrata na vlast, "NASLEDNIKA" Đinđićeve započete politike koja je nažalost svih građana Srbije prekinuta, ali od svega toga dobili smo još goru situaciju nego što je bila. Vlast je u Srbiji stvorena samo da bi se kralo za sebe što više, to vam je praktično legalni kriminal kome niko ne može da stane na put OSIM NARODA. A kada to budemo svi shvatili možda nam se nešto i promeni, u suprotnom doživljavaćemo još dugo dugo ovakva sramna poniženja i destrukciju od strane "vladajuće gospode". Budimo pametniji od njih, nemojmo dozvoliti da se prema nama ophode ne ljudski i nečovečno. oni će UVEK koristiti našu dobrotu i toleranciju. Mi treba da budemo dobri i tolerantni ali kad vidimo da neko prema nama nije takav a pritom je i zao pa logično je da se tome moramo suprodstaviti.Trgnimo se konačno iz zimskog sna i obezbedimo našoj deci pre svega bolje sutra, a ne samo da dopuštamo da oni sebe i svoje obezbeđuju u svakom smislu, to NIJE POŠTENO!

Dexterijus

pre 13 godina

Plate i nisu neki veliki problem, jer se zavode, i zna se koliko ko ima!
Ali koliko se "makne" na raznoraznim poslovima...jao..jao...
Pa kad bi se to precesljalo, sve bi se lepo videlo,kao u Kolubari!!!
Pa u Kolubari niko nije spomenuo plate radnika, shefova i direktora,jer one same po sebi i nisu veliki problem, vec namestanje poslova,koji se posle "naplacuju" iz budzeta!!!!
Kad se te stvari srede,lako cemo mi plate da uskladimo, i doteramo u normalu!!!
Ja bih voleo da stvarno neko od cinovnika dokaze da zivi samo od plate, ali jako tesko, ipak je VLAST-SLAST!!!!

Djuka

pre 13 godina

Pa nije to njihova plata. Kako su postavljeni na ta mesta po partijskom kljucu, tako moraju da "vracaju" 20-30% (a neki i vise) svojoj partiji. Svi mumlaju, bune se zato sto partije stalno povecavaju taj procenat. Medjutim, ko se pobuni - taj vise nije na polozaju.
To je jedan od nacina za finansiranje partija, tako se drzavne pare pretvaraju u partijske.

Good luck and good night.

Obican co'ek

pre 13 godina

Sta vi mislite da neko cita ovo sto mi pisemo? Mozda obicni ljudi kao i mi koji pisemo, sto znaci, dzabe trosimo prste, zivce, tastaturu, internet i struju dok sedimo, citamo i pisemo nesto sto vec i vrapci na granama znaju... Ok, smenicemo vlast, opet cemo zapaliti skupstinu i usput ukrasti sve sto se moze odneti, a onda ce na vlast doci neki drugi lopovi... Nema nama "balkancima" spasa, niko nas vise ne treba, ne moze nam vise ni Bog pomoci...

Pazljivi citalac

pre 13 godina

Svako ko je iole upucen u organizaciju bilo koje firme/kompanije gde je broj zaposlenih > 5 zna da nije moguca flat vec hijerarhijska organizacija kompanije te zamena 8500 rukovodilaca sa njih 600 radi ustede ne drzi vodu . Cifra od 10000 EUR/mesec je valjda izneta jer za srpske uslove zvuci mnogo ali to i nisu velike pare za vrhunske C-level menadzere u EU a pitanje je kakvi bi se menadzeri iz EU upustili u avanturu zvanu Srbija za taj novac.
Mozda je resenje jednostavnije a nije nuzno povezano sa EU? Mozda je prvo potrebno da partije prestanu da dele upravljanje JP medju sobom i da se na konkursima (ili kroz Executive search) nadju rukovodioci a onda bi se i u Srbiji nasli menadzeri koji uspesno vode preduzeca i koji bi se, ukoliko im se ponude adekvatni uslovi, prihvatili upravljanja nekim od ovih sistema. Objektivnost u izboru kandidata je preduslov za dovodjenje kvalitetnih menadzera bilo iz EU bilo iz Srbije.

cirkus u Pancevu

pre 13 godina

Svaka cast za tekst. Prvi put vidim ove podatke a pratim redovno stampu. U mom javnom preduzecu u Pancevu na 170 zaposlenih imamo 11 raznih direktora i direktorcica a dvojica od njih imaju zarsenu samo srednju skolu. Naravno, svaka stranka je postavila svoje a preduzece vec 6 godina ima gubitke. Pre 2 godine je bio jedan sposaban i smanjio je gubitke znacajno, ali odna su ga oterali, jer im nije dozvolio da uzimaju procente na tenderima. Onda je dosao novi i napravio duplo vece gubitke nego ranije, uposljavao svoju strinu kao prevodioca, iako preduzecu ne treba prevodilac, dovodio neke cudne firme da nam odrzavaju kompjutere za koje se ispostavili da ne postoje u APRu. Muljanje nasiroko.

jugo

pre 13 godina

Posle ovakvog clnka sam siguran da postoji neprofesionalno i zlonamerno novinarstvo.

Svi cemo se sloziti da podatak koji postoji na pocetku texta deluje zastrasujuc ali ako se koristi malo matematike 110.000.000/8242/12 = 1112 evra. E pa sad draga gospodo, to je znatno iznad proseka plata u srbiji ali to nije prosecna plata vec plata direktora. Pa zar ocekujete da ce direktor raditi za prosecnu platu? Hoce ako je on kafe kuvarica iz doba samoupravljanja. Hteli ste kapitalizam evo Vam ga. Uostalom za manje pare nemate nikakvog strucnjaka. Zato je ovaj podatak naduivan.
Drugo, zamislite konstataciju da bi mogao da se dovede strucan kadar iz EU za 10.000eura njih 600. To je broj za cetvrtinu manji od ovog broja pa bi realno njihova plata bila za 4 puta veca od ove trenutne, znaci 4450 evra a to nije ni pola od 10.000. Sto znaci tada bi smo davali 220 miliona godisnje za plate "strucnjaka" iz EU a ovih nasih svih 8242 bi ostalo bez posla.

I jos jedan netacan podatak: iako je plata sekretarice 52.000 din ona nije veca od plate lekara. Lekar opste prakse ima 55.000 din i to bez dezurstava. A lekar specijalista ima 70.000 i to bez dezurstava. Sa dezurstvima ima jos oko 15.000din vise.

Izgleda da i u novinarstvu ima onih koji su preko veze to postali i poceli da obmanjuju javnost.

sasa milovanovic

pre 13 godina

Ma sta vi pricate,greota jedna samo ih ima 8000 .udarili ste na sirotinju sta je to pa samo imaju svoju platu pa jos 5-6 odbora i clanstava u kojekakvim udruzenjima.Pa nas su bombardovali zbog njih mislio sam zbog njihovih mozgova ljubomorni su na njihov dar i talenat.

rodja

pre 13 godina

Ovo je prava slika Srbije.
Ovo je zlo za svaku državu. Sve normalne države se bore protiv ovog zla kako znaju i umeju, samo naši političari ga gaje.
Ovo je tumor koji se hrani našom krvlju.
Ovo je priča sa samo jednim krajem.

Ivan

pre 13 godina

Samo 110 miliona za čak preko 8000 ljudi. Pa nije ni čudo što su te firme u gubitku 4 milijarde evra, jer plate rukovodilaca su toliko niske da većina njih verovatno i nisu nikakvi stručnjaci. Samo vi vodite hajke o platama direktora i na kraju će svi preostali sposobni ljudi da zapale preko, pa će vam ostati samo budale da vam vode firme. Ustvari izgleda da ste već dotle i došli. Pozdrav sa Havaja iz zemljaskog raja.

sale

pre 13 godina

@(Profesorcic, 2. mart 2011 01:19)


dragi profesorcicu

prvo, kakvom sistemu vrednosti ucite decu, bolje da ih nista ne ucite...

dalje, kazete, 17+ godina napornog skolovanja za bednu platu od 40000? a sta da kazu lekari, koji se skoluju duze od vas, napornije od vas, posao im je strahovito tezak i stalno su pod stresom na poslu, a imaju slicnu (malo vecu) platu...

ja sam elektro inzenjer... sa doktoratom... skolovao sam se 22 godine, naporno kao i vi... radim po 10 sati dnevno, za platu od 55000 dinara... 6 dana u nedelji...
koliko sati dnevno vi radite?

jo

pre 13 godina

Najsmesnije je to sto ljudi ne daju telekom a pljuju po JPovima i direktorima i politicarima i svima kada se ovako nesto objavi.
Sta mislite koliki je stvarno profit telekoma, tj koliko ovakvi otmu od istog?

dezurni

pre 13 godina

Tačno je da je kadar u javnim preduzećima traljav. Istina je da država ne radi na tome! Samo pogledajte konkurs za poslove u tim firmama po novinama. Čitam pre neki dan jedan takav oglas: tu je odeljak 'zahtevi' pa je tamo napisano svašta nešto, uglavnom opšteg ili pravno-formalnog karaktera; tu je rok za prijavu, ali nema nigde 'odgovornosti' a 'ponuda' poglavlje da ne pominjem! Ko će konkurisati na takve objave??

Drugo, ako ste mislili da će neko da obavlja posao direktora firme sa 500+ zaposlenih za 500 eura mesečno, onda je upravo to kvalitet kadra koji se sada nalazi na tim pozicijama.

Zašto niste napisali u koliko je firmi tih 8,500 direktora zaposleno? Da li je više od 600 , i ako jeste, kakko bi onda vlada rasporedila tih teorijskih '600 evropskih vrhunskih menadžera'?

Ponavljam, izostaje podrška vlade da se nešto zapravo uradi.

Ne bi bila loša ideja da se objavi malo podataka o ljudima koji vode JP i to na nekom namenskom sajtu, kao i da se na istom mestu objavljuju rezultati njihovog rada, da javnost vidi ko je ko i šta je uradio/la. Kad počnu resorni ministri da se otimaju oko nekoga ko čak nije javno politički opredeljen niti član nijedne stranke, ali je mnogo dobar u tome što radi, tada smo na pravom putu.

Goran

pre 13 godina

Šta reći o svemu ovome, osim da je država neodgovorna, partijska, jer ako neko pravi gubitke a ti ga još nagradjuješ za loše rezultate pa to je stvarno presedan. I posle se pitamo zašto loše živimo i standard nam je kao u Africi, inflacija najviša u Evropi, plate najniže u regionu, vlada najbrojnija u regionu.....i najžalosnije je što nemamo neku perspektivu i nadu u bolje, jer i sledeća vlast koja dodje radi na istim principima i tako sve do bankrota, a gradjanin Srbije može samo da ćuti i trpi.

LocaLoyal

pre 13 godina

Ово је једина тековина тзв.''демократских'' промена у Србији.
Свака част да је неко уопште написао јавно оно што годинама води Србију у пропаст.Сви знају за ову неправедну расподелу плата између јавног и приватног сектора,која је у уређеним,нормалним земљама у корист приватног сектора.Странке ћуте,јер су оне искључиви кривац за ово јадно стање,корумпирани новинари такође.Могао би ''Инсајдер'' и Бранкица да мало ''обраде'' ову тему :)

Draža

pre 13 godina

Najzad !Volim što su komentari uglavnom slični ili isti!Pokojni otac i majka su mi pričali da je za vreme Tita direktor bio ''Bog i batina'', a šta daje rezultate to se ne menja nažalost samo u ovoj jadnoj Srbiji!Promene će se desiti kada država u svakoj javnoj ustanovi,školi,studentskom centru,preduzeću... prilikom imenovanja direktora sa njim zaključi poseban ugovor gde će se jasno navesti sankcije kao i nagrade za sve što je urađeno dobro ili loše.Pa ako je radio dobro (ali dobro i za radnike i zaposlene a ne samo za sebe) onda blago njemu.Ali ako nakon godinu -dve direktorovanja bude evidentnih dokaza da radi loše onda kao sa kriminalcima:zaplena imovine,nekretnina,voznog parka,zamrzavanje računa,provera gde je sve bio direktor pre toga ,da li je tamo krao ,uzimao mito prilikom zapošljavanja,otpuštao jedne da bi zaposlio druge (koji ga kovertiraju),pa na kraju i zatvor sa doživotnom zabranom zaposlenja u bilo kojoj državnoj firmi,javnoj ustanovi i slično!kad izađe iz zatvora neka otvori svoju privatnu firmu pa nek krade sam od sebe!Ako ništa drugo bar da im se malo oteža život na račun naroda i krađa time što će morati da malo više razmišlja kako da ukrade (a da ga ne uhvate,jer zna šta ga čeka)a ne ovako kako je sad-sve mu je na dohvat ruke!Da se malo oznoje ljudi ,da osete kako je onim mučenicima što nemaju leba da jedu pa kad ode u bakalnicu da drpi četvrt hleba da ne crkne od gladi a on drhti ako ga uhvate koliko će sudija da ga rebne godinu,dve ...Moreee bre!!!

Aca

pre 13 godina

Mogli ste da idete i dublje u analizu: koliki je odnos po partijama, koliko ih ima sa skracenih casova, koliko njih je prijavilo imovinu...?
Na zalost, danas svako moze biti direktor ako je podoban a diplomu moze da donese i kasnije. Jedan mandat i sta ces vise! Sasvim dovoljno da se drugovi lepo snadju i usavrse za neke druge funkcije!
Bruka, toliko je sve trulo da je mucno i komentarisati!

Jovan

pre 13 godina

Koje ludilo! Firme stalno u gubitku, a plate rastu?! I sta onda covek da misli nego da su na celu drzave i javnih preduzeca, sve sami kriminalci! Ako nisu kriminalci, onda im treba dati Nobela, izmislili su perpetuum mobile!

Poter

pre 13 godina

Da bi se ovo sredilo pootreban je odgovarajući trenutak!
Takvog trenutka je bilo, posle petog oktobra kad je kao nakon poplave mulj taj već postojeći problem snagom inercije postao jos veći,nije iskorišćen ne zato što nije bilo volje već su ga sprečile crvene beretke bez belih mantila jednim snajperskim hicem mučki iz zasede, uz naše bolno pitanje zašto??
Pa zato što bi čovek srušio kriminal i burazersku ekonomiju uvezanu na relaciji Koštunići-KOS-vojvoda-oružije kokain-EPS-Jagodina-Čačak pa opet Koštunići pa svi za Begrad kao u filmu "KO TO TAMO PEVA".
Kako se magla koju su stvorili polako razilazi nadam se da će dobiti zasluženu kaznu s sa njima će nestati i dinosaurusi.

Goran

pre 13 godina

Svaka cast i na istrazivanju i na tekstu. Naravno ako su podaci validni. Ipak, treba gurati ovu pricu sa platama po javnim preduzecima i njihovom neuskladjenoscu sa poslovanjem istih. Zanimljiva je tema i ocigledno neke stvari bi trebalo promeniti. Ali prvo da se prica i pise o tome sto bolje i argumentovanije.

Zoran

pre 13 godina

Ne znam da li ce od ovih "otkrica" biti neke koristi tj. da li ce se nesto promeniti. Verujem da hoce, ne znam samo kada... bitno je da se pocelo javno pricati o takvim stvarima, cutalo se vise decenija.

dusan silni

pre 13 godina

Neverovatno, ali koliko su samo neljubazni i ne profesionalni u drzavnim firmama a od mojih para zive. Pre neki dan sam izvadio licnu kartu u policijskoj stanici N. Beograd, da vi vidite nasta to lici, super neljubazno osoblje, neka dodje ministar policije da vidi na kakvom mestu se izdaju licne karte u najrazvijenijoj opstini u Srbiji...sve mi se cesce desava da se stidim sto sam Srbin...ali borba sa zlotvorima je tek pocela, borba u kojoj normalni gradjani moraju da pobede zombije koji rade u tim institucijama.

Ana

pre 13 godina

Hvala Bogu da ste i ovo pitanje napokon pokrenuli. Fali još samo da budete konkretniji. Ne samo da su plate direktora i njima bliskim saradnicima visoke (mnogo je to više od 200.000 dinara), već imaju takve privilegije da skoro uopšte i ne moraju da troše te plate: službene automobile koje koriste za sve privatne prilike, telefone, prezentaciju (ne moraju kući ni da jedu), izmišljaju službena putovanja u inostranstvo. Osim toga zaštićeni su kao beli medvedi. Svi mogu da dobiju otkaze, da postanu tehnološki višak, da budu kažnjeni ako pogreše, a oni u takvim slučajevima samo promene funkciju ili dobiju istu funkciju u drugoj firmi ili u Vladi. Manjau stranke po potrebi da bi ostali na funkciji, povezani su kao svinjska creva i samo se rokiraju. Mogla bih roman o njima da napišem, a možda i hoću...

Profesorcic

pre 13 godina

Pjujte gospodo po profesorima cija je plata 40.000 dinara sa 17+ godina mukotrpne skole. Cim zatraze vise odmah dizete glas protiv, da, da, oni su krivi sto sekretarica sa dve pristojne noge ima 52.000 i 8 razreda i "CAK ZNA" engleski, oni su krivi sto direktori imaju plate 200.000 (mora da su veliki znalci, preduzeca cvetaju, "on je direktor, normalno da ce da krade"), oni su krivi i sto se privatnici ponasaju kao dahije. ("pa on je privatnik moze mu se, samo izbacuje neradnike")
Dragi moji da li Vasu decu profesori uce da je to sistem vrednosti ili je mozda neko drugi postavio takav sistem vrednosti ?
Gledajte farme, saljite svoje cerke na pink da "dokazuju" svoju vrednost, saljite svoje sinove da na fudbal i tenis da ih "vrednuju" razne Dzombe i Bobe ili ih pustite da se "osamostale" na ulici ("zivotna skola").
Profesori za bednu platu uce Vasu decu da budu ljudi, a Vi Vasim glasovima i indolentnoscu dozvoljavate nekim drugim "profesorima" da "vrednuju" noge Vasih kceri i sinova. 95% Vas nije zadovoljno tim "vrednovanjem" pa udri po prosveti.
Opismenite se vec jednom, nije mnogo tesko draga gospodo !

Aleksandar Besni

pre 13 godina

A, sad pravite racunice, kad ste nas isisali skroz, ovo je kao novo....cifre mozda jesu...a ostalo se zna vec godinama...pun mi je stranackih pripadnika!

Momir

pre 13 godina

Ovakve vesti su svakodnevnica, razdrazuju ljude ali se brzo zaborave. Nema tu mnogo polemike, ili cemo se mi kao narod otrezniti i reci dosta ovakvim bahanalijama ili sve ide u propast. Oni sigurno nece nista menjati, njima je ovako bas lepo.

propali preduzetnik

pre 13 godina

"Iako su ta preduzeća ukupno u gubitku četiri milijarde evra i imaju veliki višak zaposlenih, prosečne plate u njima su oko 50.000 dinara."

Ovim je rečeno sve.

Profesorcic

pre 13 godina

Pjujte gospodo po profesorima cija je plata 40.000 dinara sa 17+ godina mukotrpne skole. Cim zatraze vise odmah dizete glas protiv, da, da, oni su krivi sto sekretarica sa dve pristojne noge ima 52.000 i 8 razreda i "CAK ZNA" engleski, oni su krivi sto direktori imaju plate 200.000 (mora da su veliki znalci, preduzeca cvetaju, "on je direktor, normalno da ce da krade"), oni su krivi i sto se privatnici ponasaju kao dahije. ("pa on je privatnik moze mu se, samo izbacuje neradnike")
Dragi moji da li Vasu decu profesori uce da je to sistem vrednosti ili je mozda neko drugi postavio takav sistem vrednosti ?
Gledajte farme, saljite svoje cerke na pink da "dokazuju" svoju vrednost, saljite svoje sinove da na fudbal i tenis da ih "vrednuju" razne Dzombe i Bobe ili ih pustite da se "osamostale" na ulici ("zivotna skola").
Profesori za bednu platu uce Vasu decu da budu ljudi, a Vi Vasim glasovima i indolentnoscu dozvoljavate nekim drugim "profesorima" da "vrednuju" noge Vasih kceri i sinova. 95% Vas nije zadovoljno tim "vrednovanjem" pa udri po prosveti.
Opismenite se vec jednom, nije mnogo tesko draga gospodo !

propali preduzetnik

pre 13 godina

"Iako su ta preduzeća ukupno u gubitku četiri milijarde evra i imaju veliki višak zaposlenih, prosečne plate u njima su oko 50.000 dinara."

Ovim je rečeno sve.

Ana

pre 13 godina

Hvala Bogu da ste i ovo pitanje napokon pokrenuli. Fali još samo da budete konkretniji. Ne samo da su plate direktora i njima bliskim saradnicima visoke (mnogo je to više od 200.000 dinara), već imaju takve privilegije da skoro uopšte i ne moraju da troše te plate: službene automobile koje koriste za sve privatne prilike, telefone, prezentaciju (ne moraju kući ni da jedu), izmišljaju službena putovanja u inostranstvo. Osim toga zaštićeni su kao beli medvedi. Svi mogu da dobiju otkaze, da postanu tehnološki višak, da budu kažnjeni ako pogreše, a oni u takvim slučajevima samo promene funkciju ili dobiju istu funkciju u drugoj firmi ili u Vladi. Manjau stranke po potrebi da bi ostali na funkciji, povezani su kao svinjska creva i samo se rokiraju. Mogla bih roman o njima da napišem, a možda i hoću...

dusan silni

pre 13 godina

Neverovatno, ali koliko su samo neljubazni i ne profesionalni u drzavnim firmama a od mojih para zive. Pre neki dan sam izvadio licnu kartu u policijskoj stanici N. Beograd, da vi vidite nasta to lici, super neljubazno osoblje, neka dodje ministar policije da vidi na kakvom mestu se izdaju licne karte u najrazvijenijoj opstini u Srbiji...sve mi se cesce desava da se stidim sto sam Srbin...ali borba sa zlotvorima je tek pocela, borba u kojoj normalni gradjani moraju da pobede zombije koji rade u tim institucijama.

Aleksandar Besni

pre 13 godina

A, sad pravite racunice, kad ste nas isisali skroz, ovo je kao novo....cifre mozda jesu...a ostalo se zna vec godinama...pun mi je stranackih pripadnika!

Momir

pre 13 godina

Ovakve vesti su svakodnevnica, razdrazuju ljude ali se brzo zaborave. Nema tu mnogo polemike, ili cemo se mi kao narod otrezniti i reci dosta ovakvim bahanalijama ili sve ide u propast. Oni sigurno nece nista menjati, njima je ovako bas lepo.

Poter

pre 13 godina

Da bi se ovo sredilo pootreban je odgovarajući trenutak!
Takvog trenutka je bilo, posle petog oktobra kad je kao nakon poplave mulj taj već postojeći problem snagom inercije postao jos veći,nije iskorišćen ne zato što nije bilo volje već su ga sprečile crvene beretke bez belih mantila jednim snajperskim hicem mučki iz zasede, uz naše bolno pitanje zašto??
Pa zato što bi čovek srušio kriminal i burazersku ekonomiju uvezanu na relaciji Koštunići-KOS-vojvoda-oružije kokain-EPS-Jagodina-Čačak pa opet Koštunići pa svi za Begrad kao u filmu "KO TO TAMO PEVA".
Kako se magla koju su stvorili polako razilazi nadam se da će dobiti zasluženu kaznu s sa njima će nestati i dinosaurusi.

Zoran

pre 13 godina

Ne znam da li ce od ovih "otkrica" biti neke koristi tj. da li ce se nesto promeniti. Verujem da hoce, ne znam samo kada... bitno je da se pocelo javno pricati o takvim stvarima, cutalo se vise decenija.

Goran

pre 13 godina

Svaka cast i na istrazivanju i na tekstu. Naravno ako su podaci validni. Ipak, treba gurati ovu pricu sa platama po javnim preduzecima i njihovom neuskladjenoscu sa poslovanjem istih. Zanimljiva je tema i ocigledno neke stvari bi trebalo promeniti. Ali prvo da se prica i pise o tome sto bolje i argumentovanije.

Aca

pre 13 godina

Mogli ste da idete i dublje u analizu: koliki je odnos po partijama, koliko ih ima sa skracenih casova, koliko njih je prijavilo imovinu...?
Na zalost, danas svako moze biti direktor ako je podoban a diplomu moze da donese i kasnije. Jedan mandat i sta ces vise! Sasvim dovoljno da se drugovi lepo snadju i usavrse za neke druge funkcije!
Bruka, toliko je sve trulo da je mucno i komentarisati!

Draža

pre 13 godina

Najzad !Volim što su komentari uglavnom slični ili isti!Pokojni otac i majka su mi pričali da je za vreme Tita direktor bio ''Bog i batina'', a šta daje rezultate to se ne menja nažalost samo u ovoj jadnoj Srbiji!Promene će se desiti kada država u svakoj javnoj ustanovi,školi,studentskom centru,preduzeću... prilikom imenovanja direktora sa njim zaključi poseban ugovor gde će se jasno navesti sankcije kao i nagrade za sve što je urađeno dobro ili loše.Pa ako je radio dobro (ali dobro i za radnike i zaposlene a ne samo za sebe) onda blago njemu.Ali ako nakon godinu -dve direktorovanja bude evidentnih dokaza da radi loše onda kao sa kriminalcima:zaplena imovine,nekretnina,voznog parka,zamrzavanje računa,provera gde je sve bio direktor pre toga ,da li je tamo krao ,uzimao mito prilikom zapošljavanja,otpuštao jedne da bi zaposlio druge (koji ga kovertiraju),pa na kraju i zatvor sa doživotnom zabranom zaposlenja u bilo kojoj državnoj firmi,javnoj ustanovi i slično!kad izađe iz zatvora neka otvori svoju privatnu firmu pa nek krade sam od sebe!Ako ništa drugo bar da im se malo oteža život na račun naroda i krađa time što će morati da malo više razmišlja kako da ukrade (a da ga ne uhvate,jer zna šta ga čeka)a ne ovako kako je sad-sve mu je na dohvat ruke!Da se malo oznoje ljudi ,da osete kako je onim mučenicima što nemaju leba da jedu pa kad ode u bakalnicu da drpi četvrt hleba da ne crkne od gladi a on drhti ako ga uhvate koliko će sudija da ga rebne godinu,dve ...Moreee bre!!!

Jovan

pre 13 godina

Koje ludilo! Firme stalno u gubitku, a plate rastu?! I sta onda covek da misli nego da su na celu drzave i javnih preduzeca, sve sami kriminalci! Ako nisu kriminalci, onda im treba dati Nobela, izmislili su perpetuum mobile!

LocaLoyal

pre 13 godina

Ово је једина тековина тзв.''демократских'' промена у Србији.
Свака част да је неко уопште написао јавно оно што годинама води Србију у пропаст.Сви знају за ову неправедну расподелу плата између јавног и приватног сектора,која је у уређеним,нормалним земљама у корист приватног сектора.Странке ћуте,јер су оне искључиви кривац за ово јадно стање,корумпирани новинари такође.Могао би ''Инсајдер'' и Бранкица да мало ''обраде'' ову тему :)

jo

pre 13 godina

Najsmesnije je to sto ljudi ne daju telekom a pljuju po JPovima i direktorima i politicarima i svima kada se ovako nesto objavi.
Sta mislite koliki je stvarno profit telekoma, tj koliko ovakvi otmu od istog?

misko

pre 13 godina

Gledao sam na TV svojim očima pre oko godinu i po dana, kaže Bojan Pajtić "pa nećemo valda dozvoliti da privatna firma stavi pare u svoj džep (Austrijska firma koja je trebalo da gradi auto-put kroz Vojvodinu) pa mi ćemo graditi auto put" što znači "pa mi ćemo staviti pare u svoj džep". E sada, ko smo to mi? Čim su osnovali firmu "Koridor 10" d.o.o. ,ko je pametan shvatiće, cena kilometra auto-puta ??? nikada nećemo saznati, TAKO SE VLADA.

Ivan

pre 13 godina

Samo 110 miliona za čak preko 8000 ljudi. Pa nije ni čudo što su te firme u gubitku 4 milijarde evra, jer plate rukovodilaca su toliko niske da većina njih verovatno i nisu nikakvi stručnjaci. Samo vi vodite hajke o platama direktora i na kraju će svi preostali sposobni ljudi da zapale preko, pa će vam ostati samo budale da vam vode firme. Ustvari izgleda da ste već dotle i došli. Pozdrav sa Havaja iz zemljaskog raja.

Grill

pre 13 godina

Profesorice,
ja sedim bez posla a isla sam duze od vas u skolu, a moj prijatelj radi sest dana u nedelji 8, 10,12...sati dnevno - odnosno kako gazda odluci. Isao je u skolu kao i vi i ima kao vi platu- 40.000. Ali, njegova plata je bedna kada pogledamo vreme provedeno na poslu. Vi radite za minimum 40.000 ( jer za godine staza ide i veca plata )a imate 4 raspusta, skracenje casova itd.itd.Vasa plata je OGROMNA u odnosu na rad koji ulazete.Profesor fizickog baci loptu deci da igraju fudbal, kosarku...a on gleda TV u zbornici.Profesor matematike ode u toku casa da obavi nesto dok deca "rade" zadatke...Stvarno tesko zaradjujete "crkavicu" od 40.000.

sale

pre 13 godina

@(Profesorcic, 2. mart 2011 01:19)


dragi profesorcicu

prvo, kakvom sistemu vrednosti ucite decu, bolje da ih nista ne ucite...

dalje, kazete, 17+ godina napornog skolovanja za bednu platu od 40000? a sta da kazu lekari, koji se skoluju duze od vas, napornije od vas, posao im je strahovito tezak i stalno su pod stresom na poslu, a imaju slicnu (malo vecu) platu...

ja sam elektro inzenjer... sa doktoratom... skolovao sam se 22 godine, naporno kao i vi... radim po 10 sati dnevno, za platu od 55000 dinara... 6 dana u nedelji...
koliko sati dnevno vi radite?

dezurni

pre 13 godina

Tačno je da je kadar u javnim preduzećima traljav. Istina je da država ne radi na tome! Samo pogledajte konkurs za poslove u tim firmama po novinama. Čitam pre neki dan jedan takav oglas: tu je odeljak 'zahtevi' pa je tamo napisano svašta nešto, uglavnom opšteg ili pravno-formalnog karaktera; tu je rok za prijavu, ali nema nigde 'odgovornosti' a 'ponuda' poglavlje da ne pominjem! Ko će konkurisati na takve objave??

Drugo, ako ste mislili da će neko da obavlja posao direktora firme sa 500+ zaposlenih za 500 eura mesečno, onda je upravo to kvalitet kadra koji se sada nalazi na tim pozicijama.

Zašto niste napisali u koliko je firmi tih 8,500 direktora zaposleno? Da li je više od 600 , i ako jeste, kakko bi onda vlada rasporedila tih teorijskih '600 evropskih vrhunskih menadžera'?

Ponavljam, izostaje podrška vlade da se nešto zapravo uradi.

Ne bi bila loša ideja da se objavi malo podataka o ljudima koji vode JP i to na nekom namenskom sajtu, kao i da se na istom mestu objavljuju rezultati njihovog rada, da javnost vidi ko je ko i šta je uradio/la. Kad počnu resorni ministri da se otimaju oko nekoga ko čak nije javno politički opredeljen niti član nijedne stranke, ali je mnogo dobar u tome što radi, tada smo na pravom putu.

Milica

pre 13 godina

Poput ovog teksta, povremeno se pokrene pitanje javnih preduzeča, ali nikom ništa.Jasno da je da vlast ne želi da mrdne prstom jer su javna preduzeća poligon za trgovinu i namirivanje računa. Dva primera: novosadski Vodovod povećao cenu vode za 3o%(imamo najskuplju vodu u državi), a sada pre neki dan, poput većine novosadskik javnih preduzeća, kupili dvadeset automobila!! I niko ništa...Drugi primer:u novosadsku Elektrodistribuciju predsednik obližnje opštine , inače iz G17, doveo neko devojče da se zaposli. Sve završeno na opšte zadovoljstvo, prošlo neko vreme, a zapsleni koji rade sa njom shvate da devojče, osim plate prima 38.000 za putne troškove!! I nikom ništa...

rodja

pre 13 godina

Ovo je prava slika Srbije.
Ovo je zlo za svaku državu. Sve normalne države se bore protiv ovog zla kako znaju i umeju, samo naši političari ga gaje.
Ovo je tumor koji se hrani našom krvlju.
Ovo je priča sa samo jednim krajem.

jugo

pre 13 godina

Posle ovakvog clnka sam siguran da postoji neprofesionalno i zlonamerno novinarstvo.

Svi cemo se sloziti da podatak koji postoji na pocetku texta deluje zastrasujuc ali ako se koristi malo matematike 110.000.000/8242/12 = 1112 evra. E pa sad draga gospodo, to je znatno iznad proseka plata u srbiji ali to nije prosecna plata vec plata direktora. Pa zar ocekujete da ce direktor raditi za prosecnu platu? Hoce ako je on kafe kuvarica iz doba samoupravljanja. Hteli ste kapitalizam evo Vam ga. Uostalom za manje pare nemate nikakvog strucnjaka. Zato je ovaj podatak naduivan.
Drugo, zamislite konstataciju da bi mogao da se dovede strucan kadar iz EU za 10.000eura njih 600. To je broj za cetvrtinu manji od ovog broja pa bi realno njihova plata bila za 4 puta veca od ove trenutne, znaci 4450 evra a to nije ni pola od 10.000. Sto znaci tada bi smo davali 220 miliona godisnje za plate "strucnjaka" iz EU a ovih nasih svih 8242 bi ostalo bez posla.

I jos jedan netacan podatak: iako je plata sekretarice 52.000 din ona nije veca od plate lekara. Lekar opste prakse ima 55.000 din i to bez dezurstava. A lekar specijalista ima 70.000 i to bez dezurstava. Sa dezurstvima ima jos oko 15.000din vise.

Izgleda da i u novinarstvu ima onih koji su preko veze to postali i poceli da obmanjuju javnost.

Kosarkas Sabac

pre 13 godina

Dame i gospodo, vreme kako vise tece i prolayi tako nam je sve gore i gore, ne vidimo jos ni jedan tračak nade za spas iz ovog napaćenog i ojađenog života nas običnih smrtnika. Živimo u državi koja je osuđena na propast, misleći pre svega na nas pošten narod, ovo mora da nam bude jasno da smo uplovili u partijski sistem i da će se to jako teško promeniti. Muka mi je više od tih bednih, bezbožnih, nemoralnih i bezosećajnih ljudi kojima je po svaku cenu zapelo da se dokopaju fotelje i da za taj mandat koliko traje određena stranka sebi obezbedi popriličan kapital da može da posle smene pokrene nesmetano sopstveni bisnih i da ga boli uvo što će posle toga biti smenjen sa neke funkcije. Ovo što nam rade je krajnje dno dna, dakle nema dalje, doterali su cara do duvara, ali MORAMO shvatiti samo jednu stvar, ako je zlo zavladalo u našoj zemlji koje se progresivno širi u sve pore društva, da bi nam bilo bolje NEOPHODNO je da tom zlu stanemo na put. Toliko sam očekivao da će se nešto promeniti dolaskom demokrata na vlast, "NASLEDNIKA" Đinđićeve započete politike koja je nažalost svih građana Srbije prekinuta, ali od svega toga dobili smo još goru situaciju nego što je bila. Vlast je u Srbiji stvorena samo da bi se kralo za sebe što više, to vam je praktično legalni kriminal kome niko ne može da stane na put OSIM NARODA. A kada to budemo svi shvatili možda nam se nešto i promeni, u suprotnom doživljavaćemo još dugo dugo ovakva sramna poniženja i destrukciju od strane "vladajuće gospode". Budimo pametniji od njih, nemojmo dozvoliti da se prema nama ophode ne ljudski i nečovečno. oni će UVEK koristiti našu dobrotu i toleranciju. Mi treba da budemo dobri i tolerantni ali kad vidimo da neko prema nama nije takav a pritom je i zao pa logično je da se tome moramo suprodstaviti.Trgnimo se konačno iz zimskog sna i obezbedimo našoj deci pre svega bolje sutra, a ne samo da dopuštamo da oni sebe i svoje obezbeđuju u svakom smislu, to NIJE POŠTENO!

Mix

pre 13 godina

Što reče jedan moj profesor sa faxa: "Novinari su univerzalne neznalice." Dakle, 8242 direktora imaju godišnje bruto platu 110 mil. evra. Računica kaže: 110.000.000/8242=13.346EUR/godišnje bruto a to je 13.346/1.67=7991EUR/godišnje neto (oko 67% na neto platu su doprinosi). Što znači da tih 8242 direktorčića primaju 7991/12=665EUR/mesečno na ruke. Kada ovako pogledate stvar onda i nije čudo što je tu mnogo korupcije, nesposobnosti, neiskustva i sl. Pravi menadžer zapadnog tipa bi uzeo platu od nekoliko hiljada EUR (5000 do 10000 hiljada) i tražio premiju za dobit najčešću izraženu kao procenat od te dobiti. Tako da je moguće da u samo dva tri javna preduzeća (npr. Telekom, SrbijaGas, Elektrodistribucija i sl. giganti) menadžeri godišnje podele ovolike novce. Doduše takvi menadžeri ne bi ni došli u ovakav privredni ambijent i (samoupravne) odnose koji postoje u JP. Koliko platiš nešto toliko i vredi. Dakle: male plate = loši menadžeri = krađa = katastrofa.

zuti skakavci zemlju opustoise

pre 13 godina

ovih 110 miliona je samo za plate. A gde su namesteni tenderi, reprezentacija, putovanja, sluzbeni automobili itd

Kokorayko

pre 13 godina

Konačno ste udarili u osinje gnezdo, tu je suština svih problema ko to bude uspeo da razbije,spasiće i Srbiju. Nisu problem samo njihove plate već korupcija,mito i razne vrste prevara.Treba izglasati zakon da javno preduzeće može postojati samo ako završi svoje poslovanje u plusu, ako zavši godinu sa minusom ili se gasi ili se prodaje. Kada to budu uradili tek onda će postojati neka nada za ovu zemlju.

a do cega bi to dalje dovelo?

pre 13 godina

Da bi na neko direktorsko mesto u JP zaseo zapadni menadžer, verovatno bi prethodno tražio odrešene ruke u određivanju cene svojih usluga, izboru svog menadžment tima, mogućnost otpuštanja zaposlenih, definisanja vlasništva svoje firme i mogućnosti uzimanja kredita za investicije, dobijanja bonusa za ostvarene ciljeve koji bi daleko prevazilazili zadatu platu, itd, itd. Pod tim uslovima, možda bi i sadašnji direktori doveli javna preduzeća do profitabilnog poslovanja?
Takođe, profesionalni menadžer bi u roku od par meseci ušao u teške konflikte (profesionalne) sa svojim (političkim) upravnim i nadzornim odborom, možda i sindikatima, a verovatno i sa opštinskim i republičkim organima i ministarstvima, jer ne bi pristajao da radi sa prijateljskim firmama, da zapošljava rodbinu, itd, itd - pa je pitanje koliko bi dugo opstao na tom mestu bez promene celokupne poslovne klime. Dakle - ne ide profesionalni menadžer bez profesionalnog UO, bez profesionalne gradske i republičke uprave...
Dalje, šta je to danas "profesionalni zapadni menadžer"? Jel su to isti oni američki ili evropski menadžeri koji nisu uspeli da vide ekonomski krah svojih firmi ni nedelju dana pre početka ekonomske krize? Ko je to danas "neprikosnoveni autoritet" u menadžmentu da biste mu tek tako dali neko mesto?
I, za kraj, eno, naprimer, menadžera ČEZ-a, najuspešnije češke energetske firme, koji ima platu oko 20.000 evra (puno?) ali je zato u nekoliko godina od bonusa, akcija, itd, prihodovao još oko 20 miliona evra. I šta sad ako takav čovek zaradi za svoju firmu i Češku oko milijardu evra godišnje? Da li je možda preplaćen? Da li bi neko bio srećniji da je taj sve vreme imao platu od 500 evra, a ČEZ gubitke od par stotina miliona evra?
Novinari, potrudite se malo kad pišete tekstove. Nemojte da se hvatate za jeftine, senzacionalne naslove - ima ko će to da radi, hvala Bogu...

Goran

pre 13 godina

Šta reći o svemu ovome, osim da je država neodgovorna, partijska, jer ako neko pravi gubitke a ti ga još nagradjuješ za loše rezultate pa to je stvarno presedan. I posle se pitamo zašto loše živimo i standard nam je kao u Africi, inflacija najviša u Evropi, plate najniže u regionu, vlada najbrojnija u regionu.....i najžalosnije je što nemamo neku perspektivu i nadu u bolje, jer i sledeća vlast koja dodje radi na istim principima i tako sve do bankrota, a gradjanin Srbije može samo da ćuti i trpi.

sasa milovanovic

pre 13 godina

Ma sta vi pricate,greota jedna samo ih ima 8000 .udarili ste na sirotinju sta je to pa samo imaju svoju platu pa jos 5-6 odbora i clanstava u kojekakvim udruzenjima.Pa nas su bombardovali zbog njih mislio sam zbog njihovih mozgova ljubomorni su na njihov dar i talenat.

cirkus u Pancevu

pre 13 godina

Svaka cast za tekst. Prvi put vidim ove podatke a pratim redovno stampu. U mom javnom preduzecu u Pancevu na 170 zaposlenih imamo 11 raznih direktora i direktorcica a dvojica od njih imaju zarsenu samo srednju skolu. Naravno, svaka stranka je postavila svoje a preduzece vec 6 godina ima gubitke. Pre 2 godine je bio jedan sposaban i smanjio je gubitke znacajno, ali odna su ga oterali, jer im nije dozvolio da uzimaju procente na tenderima. Onda je dosao novi i napravio duplo vece gubitke nego ranije, uposljavao svoju strinu kao prevodioca, iako preduzecu ne treba prevodilac, dovodio neke cudne firme da nam odrzavaju kompjutere za koje se ispostavili da ne postoje u APRu. Muljanje nasiroko.

Domaćica

pre 13 godina

@Profesorcic, 2. mart 2011 01:19

"...Vasu decu profesori uce .... Vi Vasim glasovima... Vasih kceri i sinova..."

"Opismenite se vec jednom..."

Mislim da grešite u pravopisu, veliko slovo V se koristi pri persiranju (jednina), dok se Vi obraćate većini (dakle množina), stoga je pravilno da pišete malim slovom v.

A za komentar na tekst - plate nisu velike (i da su veće), ako firma posluje u plusu. Medjutim, ako pravi gubitke, onda je plata i od 100e prevelika, tj, treba smeniti rukovodstvo.

Obican co'ek

pre 13 godina

Sta vi mislite da neko cita ovo sto mi pisemo? Mozda obicni ljudi kao i mi koji pisemo, sto znaci, dzabe trosimo prste, zivce, tastaturu, internet i struju dok sedimo, citamo i pisemo nesto sto vec i vrapci na granama znaju... Ok, smenicemo vlast, opet cemo zapaliti skupstinu i usput ukrasti sve sto se moze odneti, a onda ce na vlast doci neki drugi lopovi... Nema nama "balkancima" spasa, niko nas vise ne treba, ne moze nam vise ni Bog pomoci...

Pazljivi citalac

pre 13 godina

Svako ko je iole upucen u organizaciju bilo koje firme/kompanije gde je broj zaposlenih > 5 zna da nije moguca flat vec hijerarhijska organizacija kompanije te zamena 8500 rukovodilaca sa njih 600 radi ustede ne drzi vodu . Cifra od 10000 EUR/mesec je valjda izneta jer za srpske uslove zvuci mnogo ali to i nisu velike pare za vrhunske C-level menadzere u EU a pitanje je kakvi bi se menadzeri iz EU upustili u avanturu zvanu Srbija za taj novac.
Mozda je resenje jednostavnije a nije nuzno povezano sa EU? Mozda je prvo potrebno da partije prestanu da dele upravljanje JP medju sobom i da se na konkursima (ili kroz Executive search) nadju rukovodioci a onda bi se i u Srbiji nasli menadzeri koji uspesno vode preduzeca i koji bi se, ukoliko im se ponude adekvatni uslovi, prihvatili upravljanja nekim od ovih sistema. Objektivnost u izboru kandidata je preduslov za dovodjenje kvalitetnih menadzera bilo iz EU bilo iz Srbije.

Djuka

pre 13 godina

Pa nije to njihova plata. Kako su postavljeni na ta mesta po partijskom kljucu, tako moraju da "vracaju" 20-30% (a neki i vise) svojoj partiji. Svi mumlaju, bune se zato sto partije stalno povecavaju taj procenat. Medjutim, ko se pobuni - taj vise nije na polozaju.
To je jedan od nacina za finansiranje partija, tako se drzavne pare pretvaraju u partijske.

Good luck and good night.

bandere cekaju

pre 13 godina

Plate direktora u JP treba da budu u nivou svakog sluzbenika. Ipak je doticni direktor drzavni, ups, pogresio sam partijski sluzbenik. Znaci platu i ne treba da mu isplacuje drzava vec partija koja ga je postavila. Nije on osnovao preduzece, nije mu niko ostavio od rodbine i nema osnova zasto i da mu bude veca. Inace, radim u zdravstvu za 20 hiljada, 2 radna mesta/partijska deviza direktora je - svi sve rade/, pripadam nemedicini i za preko 20 godina staza naslusao sam se svakakvih gluposti koje medicinari rade. Direktor je nedavno sam sebi povecao plata a ZDRAVSTVENIM RADNICIMA NI SLUCAJNO NE POVECAVATI PRIMANJA.

Dexterijus

pre 13 godina

Plate i nisu neki veliki problem, jer se zavode, i zna se koliko ko ima!
Ali koliko se "makne" na raznoraznim poslovima...jao..jao...
Pa kad bi se to precesljalo, sve bi se lepo videlo,kao u Kolubari!!!
Pa u Kolubari niko nije spomenuo plate radnika, shefova i direktora,jer one same po sebi i nisu veliki problem, vec namestanje poslova,koji se posle "naplacuju" iz budzeta!!!!
Kad se te stvari srede,lako cemo mi plate da uskladimo, i doteramo u normalu!!!
Ja bih voleo da stvarno neko od cinovnika dokaze da zivi samo od plate, ali jako tesko, ipak je VLAST-SLAST!!!!

Homer

pre 13 godina

"Javna preduzeća uspešno služe za uhlebljavanje partijskih kadrova, a jedini cilj je da rođaci i prijatelji stranačkih funkcionera dobiju što bolje plaćena mesta." Delimicno tacno, cilj je i da zaposleni sa partijskim knjizicama odvajaju deo svoje plate za partije koje drze taj resor.

direktor

pre 13 godina

Meni se isto cini da je naslov malo isiljen. Plata od nepunih 1120e mesecno, kada se cifra iz naslova podeli sa brojem direktora i 12 meseci, nije preterana plata direktora. To bi znacilo da generalni imaju oko 2000e, a neki izvrsni direktori ispod njih oko 900-1000e. Direktori manjih privatnih firmi imaju takodje tolike plate. Po meni to nije problem.

Po meni je jos veca gluspost ponudjeno resenje ovog problema. Dovesti menadzere iz evrope i dati im 10000e mesecno je, malo je reci glupost.

Smatram da u ovoj zemlji ima mnogo mladih i ambicioznih menadzera koji su u stanju da vode takva preduzeca. Nije velika nauka voditi preduzece samo ako zelis da poslujes domacinski i posteno. Na kraju se sve zavrsi na prostoj matematici, koju svaki prosecan ekonomista zna. Bitna je samo dobra namera, a znanja ima dovoljno.

Problem je sto partije na vlasti postavljaju svoje ljude, koji mozda nesto i znaju, ali moraju da slusaju naredjenja sa vrha stranaka, da bi tu sto duze i ostali. Pri tome se naduvavaju toskovi, izvlace pare za partiju na rasne nacine, daju poslovi prijateljima po skupljim cenama, izmisljaju radna mesta za rodjake..... na kraju se i njima osladi pa pocnu i oni za sebe da kraduckaju, po principu malo partiji malo meni. I tako ode sve do vraga, a prosecan radnik nema ni za hleba.

Kada bude volje, ili bolje reci kada se nateraju da se problem resi, vladajuce partije ce ga veoma lako resiti. Problem je sto ce ostati bez velike sume novca i zato se to nece desiti samo od sebe. Jos nema na vidiku coveka koji je posten i spreman da tako nesto uradi u Srbiji. Zato mi gradjani moramo vrsiti pritisak na vladajuce partije(bilo koje da su u vlasti), da ove pojave makar smanjimo na razumnu meru.

Mića

pre 13 godina

Podaci su poražavajući. Tu se i nazire delimičan odgovor današnjeg stanja u državi. Do kakvih podataka bi se tek došlo kada bi se stavili na papir svi potrebni i nepotrebni troškovi državne administracije?

dusan m.

pre 13 godina

Pa da cuva dinosauruse a prvo ih opaje pa onda mi ce mo,evo primera Pik Becej sa Draganom Sataricem zaduzio se tacno dve milijarde dinara,pitanje je kod koga i cijih institucija a sve vreme dok je drzava bila vecinski vlasnik.Protrgovala ga i ponovo uzima pod svoju ingerenciju.Ko je tu lud vise.

Profesorcic

pre 13 godina

Pjujte gospodo po profesorima cija je plata 40.000 dinara sa 17+ godina mukotrpne skole. Cim zatraze vise odmah dizete glas protiv, da, da, oni su krivi sto sekretarica sa dve pristojne noge ima 52.000 i 8 razreda i "CAK ZNA" engleski, oni su krivi sto direktori imaju plate 200.000 (mora da su veliki znalci, preduzeca cvetaju, "on je direktor, normalno da ce da krade"), oni su krivi i sto se privatnici ponasaju kao dahije. ("pa on je privatnik moze mu se, samo izbacuje neradnike")
Dragi moji da li Vasu decu profesori uce da je to sistem vrednosti ili je mozda neko drugi postavio takav sistem vrednosti ?
Gledajte farme, saljite svoje cerke na pink da "dokazuju" svoju vrednost, saljite svoje sinove da na fudbal i tenis da ih "vrednuju" razne Dzombe i Bobe ili ih pustite da se "osamostale" na ulici ("zivotna skola").
Profesori za bednu platu uce Vasu decu da budu ljudi, a Vi Vasim glasovima i indolentnoscu dozvoljavate nekim drugim "profesorima" da "vrednuju" noge Vasih kceri i sinova. 95% Vas nije zadovoljno tim "vrednovanjem" pa udri po prosveti.
Opismenite se vec jednom, nije mnogo tesko draga gospodo !

jugo

pre 13 godina

Posle ovakvog clnka sam siguran da postoji neprofesionalno i zlonamerno novinarstvo.

Svi cemo se sloziti da podatak koji postoji na pocetku texta deluje zastrasujuc ali ako se koristi malo matematike 110.000.000/8242/12 = 1112 evra. E pa sad draga gospodo, to je znatno iznad proseka plata u srbiji ali to nije prosecna plata vec plata direktora. Pa zar ocekujete da ce direktor raditi za prosecnu platu? Hoce ako je on kafe kuvarica iz doba samoupravljanja. Hteli ste kapitalizam evo Vam ga. Uostalom za manje pare nemate nikakvog strucnjaka. Zato je ovaj podatak naduivan.
Drugo, zamislite konstataciju da bi mogao da se dovede strucan kadar iz EU za 10.000eura njih 600. To je broj za cetvrtinu manji od ovog broja pa bi realno njihova plata bila za 4 puta veca od ove trenutne, znaci 4450 evra a to nije ni pola od 10.000. Sto znaci tada bi smo davali 220 miliona godisnje za plate "strucnjaka" iz EU a ovih nasih svih 8242 bi ostalo bez posla.

I jos jedan netacan podatak: iako je plata sekretarice 52.000 din ona nije veca od plate lekara. Lekar opste prakse ima 55.000 din i to bez dezurstava. A lekar specijalista ima 70.000 i to bez dezurstava. Sa dezurstvima ima jos oko 15.000din vise.

Izgleda da i u novinarstvu ima onih koji su preko veze to postali i poceli da obmanjuju javnost.

Grill

pre 13 godina

Profesorice,
ja sedim bez posla a isla sam duze od vas u skolu, a moj prijatelj radi sest dana u nedelji 8, 10,12...sati dnevno - odnosno kako gazda odluci. Isao je u skolu kao i vi i ima kao vi platu- 40.000. Ali, njegova plata je bedna kada pogledamo vreme provedeno na poslu. Vi radite za minimum 40.000 ( jer za godine staza ide i veca plata )a imate 4 raspusta, skracenje casova itd.itd.Vasa plata je OGROMNA u odnosu na rad koji ulazete.Profesor fizickog baci loptu deci da igraju fudbal, kosarku...a on gleda TV u zbornici.Profesor matematike ode u toku casa da obavi nesto dok deca "rade" zadatke...Stvarno tesko zaradjujete "crkavicu" od 40.000.

Poter

pre 13 godina

Da bi se ovo sredilo pootreban je odgovarajući trenutak!
Takvog trenutka je bilo, posle petog oktobra kad je kao nakon poplave mulj taj već postojeći problem snagom inercije postao jos veći,nije iskorišćen ne zato što nije bilo volje već su ga sprečile crvene beretke bez belih mantila jednim snajperskim hicem mučki iz zasede, uz naše bolno pitanje zašto??
Pa zato što bi čovek srušio kriminal i burazersku ekonomiju uvezanu na relaciji Koštunići-KOS-vojvoda-oružije kokain-EPS-Jagodina-Čačak pa opet Koštunići pa svi za Begrad kao u filmu "KO TO TAMO PEVA".
Kako se magla koju su stvorili polako razilazi nadam se da će dobiti zasluženu kaznu s sa njima će nestati i dinosaurusi.

Ivan

pre 13 godina

Samo 110 miliona za čak preko 8000 ljudi. Pa nije ni čudo što su te firme u gubitku 4 milijarde evra, jer plate rukovodilaca su toliko niske da većina njih verovatno i nisu nikakvi stručnjaci. Samo vi vodite hajke o platama direktora i na kraju će svi preostali sposobni ljudi da zapale preko, pa će vam ostati samo budale da vam vode firme. Ustvari izgleda da ste već dotle i došli. Pozdrav sa Havaja iz zemljaskog raja.

LocaLoyal

pre 13 godina

Ово је једина тековина тзв.''демократских'' промена у Србији.
Свака част да је неко уопште написао јавно оно што годинама води Србију у пропаст.Сви знају за ову неправедну расподелу плата између јавног и приватног сектора,која је у уређеним,нормалним земљама у корист приватног сектора.Странке ћуте,јер су оне искључиви кривац за ово јадно стање,корумпирани новинари такође.Могао би ''Инсајдер'' и Бранкица да мало ''обраде'' ову тему :)

sale

pre 13 godina

@(Profesorcic, 2. mart 2011 01:19)


dragi profesorcicu

prvo, kakvom sistemu vrednosti ucite decu, bolje da ih nista ne ucite...

dalje, kazete, 17+ godina napornog skolovanja za bednu platu od 40000? a sta da kazu lekari, koji se skoluju duze od vas, napornije od vas, posao im je strahovito tezak i stalno su pod stresom na poslu, a imaju slicnu (malo vecu) platu...

ja sam elektro inzenjer... sa doktoratom... skolovao sam se 22 godine, naporno kao i vi... radim po 10 sati dnevno, za platu od 55000 dinara... 6 dana u nedelji...
koliko sati dnevno vi radite?

Goran

pre 13 godina

Svaka cast i na istrazivanju i na tekstu. Naravno ako su podaci validni. Ipak, treba gurati ovu pricu sa platama po javnim preduzecima i njihovom neuskladjenoscu sa poslovanjem istih. Zanimljiva je tema i ocigledno neke stvari bi trebalo promeniti. Ali prvo da se prica i pise o tome sto bolje i argumentovanije.

direktor

pre 13 godina

Meni se isto cini da je naslov malo isiljen. Plata od nepunih 1120e mesecno, kada se cifra iz naslova podeli sa brojem direktora i 12 meseci, nije preterana plata direktora. To bi znacilo da generalni imaju oko 2000e, a neki izvrsni direktori ispod njih oko 900-1000e. Direktori manjih privatnih firmi imaju takodje tolike plate. Po meni to nije problem.

Po meni je jos veca gluspost ponudjeno resenje ovog problema. Dovesti menadzere iz evrope i dati im 10000e mesecno je, malo je reci glupost.

Smatram da u ovoj zemlji ima mnogo mladih i ambicioznih menadzera koji su u stanju da vode takva preduzeca. Nije velika nauka voditi preduzece samo ako zelis da poslujes domacinski i posteno. Na kraju se sve zavrsi na prostoj matematici, koju svaki prosecan ekonomista zna. Bitna je samo dobra namera, a znanja ima dovoljno.

Problem je sto partije na vlasti postavljaju svoje ljude, koji mozda nesto i znaju, ali moraju da slusaju naredjenja sa vrha stranaka, da bi tu sto duze i ostali. Pri tome se naduvavaju toskovi, izvlace pare za partiju na rasne nacine, daju poslovi prijateljima po skupljim cenama, izmisljaju radna mesta za rodjake..... na kraju se i njima osladi pa pocnu i oni za sebe da kraduckaju, po principu malo partiji malo meni. I tako ode sve do vraga, a prosecan radnik nema ni za hleba.

Kada bude volje, ili bolje reci kada se nateraju da se problem resi, vladajuce partije ce ga veoma lako resiti. Problem je sto ce ostati bez velike sume novca i zato se to nece desiti samo od sebe. Jos nema na vidiku coveka koji je posten i spreman da tako nesto uradi u Srbiji. Zato mi gradjani moramo vrsiti pritisak na vladajuce partije(bilo koje da su u vlasti), da ove pojave makar smanjimo na razumnu meru.

Mix

pre 13 godina

Što reče jedan moj profesor sa faxa: "Novinari su univerzalne neznalice." Dakle, 8242 direktora imaju godišnje bruto platu 110 mil. evra. Računica kaže: 110.000.000/8242=13.346EUR/godišnje bruto a to je 13.346/1.67=7991EUR/godišnje neto (oko 67% na neto platu su doprinosi). Što znači da tih 8242 direktorčića primaju 7991/12=665EUR/mesečno na ruke. Kada ovako pogledate stvar onda i nije čudo što je tu mnogo korupcije, nesposobnosti, neiskustva i sl. Pravi menadžer zapadnog tipa bi uzeo platu od nekoliko hiljada EUR (5000 do 10000 hiljada) i tražio premiju za dobit najčešću izraženu kao procenat od te dobiti. Tako da je moguće da u samo dva tri javna preduzeća (npr. Telekom, SrbijaGas, Elektrodistribucija i sl. giganti) menadžeri godišnje podele ovolike novce. Doduše takvi menadžeri ne bi ni došli u ovakav privredni ambijent i (samoupravne) odnose koji postoje u JP. Koliko platiš nešto toliko i vredi. Dakle: male plate = loši menadžeri = krađa = katastrofa.

Momir

pre 13 godina

Ovakve vesti su svakodnevnica, razdrazuju ljude ali se brzo zaborave. Nema tu mnogo polemike, ili cemo se mi kao narod otrezniti i reci dosta ovakvim bahanalijama ili sve ide u propast. Oni sigurno nece nista menjati, njima je ovako bas lepo.

propali preduzetnik

pre 13 godina

"Iako su ta preduzeća ukupno u gubitku četiri milijarde evra i imaju veliki višak zaposlenih, prosečne plate u njima su oko 50.000 dinara."

Ovim je rečeno sve.

Aleksandar Besni

pre 13 godina

A, sad pravite racunice, kad ste nas isisali skroz, ovo je kao novo....cifre mozda jesu...a ostalo se zna vec godinama...pun mi je stranackih pripadnika!

Goran

pre 13 godina

Šta reći o svemu ovome, osim da je država neodgovorna, partijska, jer ako neko pravi gubitke a ti ga još nagradjuješ za loše rezultate pa to je stvarno presedan. I posle se pitamo zašto loše živimo i standard nam je kao u Africi, inflacija najviša u Evropi, plate najniže u regionu, vlada najbrojnija u regionu.....i najžalosnije je što nemamo neku perspektivu i nadu u bolje, jer i sledeća vlast koja dodje radi na istim principima i tako sve do bankrota, a gradjanin Srbije može samo da ćuti i trpi.

Ana

pre 13 godina

Hvala Bogu da ste i ovo pitanje napokon pokrenuli. Fali još samo da budete konkretniji. Ne samo da su plate direktora i njima bliskim saradnicima visoke (mnogo je to više od 200.000 dinara), već imaju takve privilegije da skoro uopšte i ne moraju da troše te plate: službene automobile koje koriste za sve privatne prilike, telefone, prezentaciju (ne moraju kući ni da jedu), izmišljaju službena putovanja u inostranstvo. Osim toga zaštićeni su kao beli medvedi. Svi mogu da dobiju otkaze, da postanu tehnološki višak, da budu kažnjeni ako pogreše, a oni u takvim slučajevima samo promene funkciju ili dobiju istu funkciju u drugoj firmi ili u Vladi. Manjau stranke po potrebi da bi ostali na funkciji, povezani su kao svinjska creva i samo se rokiraju. Mogla bih roman o njima da napišem, a možda i hoću...

Zoran

pre 13 godina

Ne znam da li ce od ovih "otkrica" biti neke koristi tj. da li ce se nesto promeniti. Verujem da hoce, ne znam samo kada... bitno je da se pocelo javno pricati o takvim stvarima, cutalo se vise decenija.

dusan silni

pre 13 godina

Neverovatno, ali koliko su samo neljubazni i ne profesionalni u drzavnim firmama a od mojih para zive. Pre neki dan sam izvadio licnu kartu u policijskoj stanici N. Beograd, da vi vidite nasta to lici, super neljubazno osoblje, neka dodje ministar policije da vidi na kakvom mestu se izdaju licne karte u najrazvijenijoj opstini u Srbiji...sve mi se cesce desava da se stidim sto sam Srbin...ali borba sa zlotvorima je tek pocela, borba u kojoj normalni gradjani moraju da pobede zombije koji rade u tim institucijama.

a do cega bi to dalje dovelo?

pre 13 godina

Da bi na neko direktorsko mesto u JP zaseo zapadni menadžer, verovatno bi prethodno tražio odrešene ruke u određivanju cene svojih usluga, izboru svog menadžment tima, mogućnost otpuštanja zaposlenih, definisanja vlasništva svoje firme i mogućnosti uzimanja kredita za investicije, dobijanja bonusa za ostvarene ciljeve koji bi daleko prevazilazili zadatu platu, itd, itd. Pod tim uslovima, možda bi i sadašnji direktori doveli javna preduzeća do profitabilnog poslovanja?
Takođe, profesionalni menadžer bi u roku od par meseci ušao u teške konflikte (profesionalne) sa svojim (političkim) upravnim i nadzornim odborom, možda i sindikatima, a verovatno i sa opštinskim i republičkim organima i ministarstvima, jer ne bi pristajao da radi sa prijateljskim firmama, da zapošljava rodbinu, itd, itd - pa je pitanje koliko bi dugo opstao na tom mestu bez promene celokupne poslovne klime. Dakle - ne ide profesionalni menadžer bez profesionalnog UO, bez profesionalne gradske i republičke uprave...
Dalje, šta je to danas "profesionalni zapadni menadžer"? Jel su to isti oni američki ili evropski menadžeri koji nisu uspeli da vide ekonomski krah svojih firmi ni nedelju dana pre početka ekonomske krize? Ko je to danas "neprikosnoveni autoritet" u menadžmentu da biste mu tek tako dali neko mesto?
I, za kraj, eno, naprimer, menadžera ČEZ-a, najuspešnije češke energetske firme, koji ima platu oko 20.000 evra (puno?) ali je zato u nekoliko godina od bonusa, akcija, itd, prihodovao još oko 20 miliona evra. I šta sad ako takav čovek zaradi za svoju firmu i Češku oko milijardu evra godišnje? Da li je možda preplaćen? Da li bi neko bio srećniji da je taj sve vreme imao platu od 500 evra, a ČEZ gubitke od par stotina miliona evra?
Novinari, potrudite se malo kad pišete tekstove. Nemojte da se hvatate za jeftine, senzacionalne naslove - ima ko će to da radi, hvala Bogu...

Jovan

pre 13 godina

Koje ludilo! Firme stalno u gubitku, a plate rastu?! I sta onda covek da misli nego da su na celu drzave i javnih preduzeca, sve sami kriminalci! Ako nisu kriminalci, onda im treba dati Nobela, izmislili su perpetuum mobile!

Aca

pre 13 godina

Mogli ste da idete i dublje u analizu: koliki je odnos po partijama, koliko ih ima sa skracenih casova, koliko njih je prijavilo imovinu...?
Na zalost, danas svako moze biti direktor ako je podoban a diplomu moze da donese i kasnije. Jedan mandat i sta ces vise! Sasvim dovoljno da se drugovi lepo snadju i usavrse za neke druge funkcije!
Bruka, toliko je sve trulo da je mucno i komentarisati!

Draža

pre 13 godina

Najzad !Volim što su komentari uglavnom slični ili isti!Pokojni otac i majka su mi pričali da je za vreme Tita direktor bio ''Bog i batina'', a šta daje rezultate to se ne menja nažalost samo u ovoj jadnoj Srbiji!Promene će se desiti kada država u svakoj javnoj ustanovi,školi,studentskom centru,preduzeću... prilikom imenovanja direktora sa njim zaključi poseban ugovor gde će se jasno navesti sankcije kao i nagrade za sve što je urađeno dobro ili loše.Pa ako je radio dobro (ali dobro i za radnike i zaposlene a ne samo za sebe) onda blago njemu.Ali ako nakon godinu -dve direktorovanja bude evidentnih dokaza da radi loše onda kao sa kriminalcima:zaplena imovine,nekretnina,voznog parka,zamrzavanje računa,provera gde je sve bio direktor pre toga ,da li je tamo krao ,uzimao mito prilikom zapošljavanja,otpuštao jedne da bi zaposlio druge (koji ga kovertiraju),pa na kraju i zatvor sa doživotnom zabranom zaposlenja u bilo kojoj državnoj firmi,javnoj ustanovi i slično!kad izađe iz zatvora neka otvori svoju privatnu firmu pa nek krade sam od sebe!Ako ništa drugo bar da im se malo oteža život na račun naroda i krađa time što će morati da malo više razmišlja kako da ukrade (a da ga ne uhvate,jer zna šta ga čeka)a ne ovako kako je sad-sve mu je na dohvat ruke!Da se malo oznoje ljudi ,da osete kako je onim mučenicima što nemaju leba da jedu pa kad ode u bakalnicu da drpi četvrt hleba da ne crkne od gladi a on drhti ako ga uhvate koliko će sudija da ga rebne godinu,dve ...Moreee bre!!!

jo

pre 13 godina

Najsmesnije je to sto ljudi ne daju telekom a pljuju po JPovima i direktorima i politicarima i svima kada se ovako nesto objavi.
Sta mislite koliki je stvarno profit telekoma, tj koliko ovakvi otmu od istog?

dezurni

pre 13 godina

Tačno je da je kadar u javnim preduzećima traljav. Istina je da država ne radi na tome! Samo pogledajte konkurs za poslove u tim firmama po novinama. Čitam pre neki dan jedan takav oglas: tu je odeljak 'zahtevi' pa je tamo napisano svašta nešto, uglavnom opšteg ili pravno-formalnog karaktera; tu je rok za prijavu, ali nema nigde 'odgovornosti' a 'ponuda' poglavlje da ne pominjem! Ko će konkurisati na takve objave??

Drugo, ako ste mislili da će neko da obavlja posao direktora firme sa 500+ zaposlenih za 500 eura mesečno, onda je upravo to kvalitet kadra koji se sada nalazi na tim pozicijama.

Zašto niste napisali u koliko je firmi tih 8,500 direktora zaposleno? Da li je više od 600 , i ako jeste, kakko bi onda vlada rasporedila tih teorijskih '600 evropskih vrhunskih menadžera'?

Ponavljam, izostaje podrška vlade da se nešto zapravo uradi.

Ne bi bila loša ideja da se objavi malo podataka o ljudima koji vode JP i to na nekom namenskom sajtu, kao i da se na istom mestu objavljuju rezultati njihovog rada, da javnost vidi ko je ko i šta je uradio/la. Kad počnu resorni ministri da se otimaju oko nekoga ko čak nije javno politički opredeljen niti član nijedne stranke, ali je mnogo dobar u tome što radi, tada smo na pravom putu.

sasa milovanovic

pre 13 godina

Ma sta vi pricate,greota jedna samo ih ima 8000 .udarili ste na sirotinju sta je to pa samo imaju svoju platu pa jos 5-6 odbora i clanstava u kojekakvim udruzenjima.Pa nas su bombardovali zbog njih mislio sam zbog njihovih mozgova ljubomorni su na njihov dar i talenat.

rodja

pre 13 godina

Ovo je prava slika Srbije.
Ovo je zlo za svaku državu. Sve normalne države se bore protiv ovog zla kako znaju i umeju, samo naši političari ga gaje.
Ovo je tumor koji se hrani našom krvlju.
Ovo je priča sa samo jednim krajem.

cirkus u Pancevu

pre 13 godina

Svaka cast za tekst. Prvi put vidim ove podatke a pratim redovno stampu. U mom javnom preduzecu u Pancevu na 170 zaposlenih imamo 11 raznih direktora i direktorcica a dvojica od njih imaju zarsenu samo srednju skolu. Naravno, svaka stranka je postavila svoje a preduzece vec 6 godina ima gubitke. Pre 2 godine je bio jedan sposaban i smanjio je gubitke znacajno, ali odna su ga oterali, jer im nije dozvolio da uzimaju procente na tenderima. Onda je dosao novi i napravio duplo vece gubitke nego ranije, uposljavao svoju strinu kao prevodioca, iako preduzecu ne treba prevodilac, dovodio neke cudne firme da nam odrzavaju kompjutere za koje se ispostavili da ne postoje u APRu. Muljanje nasiroko.

Obican co'ek

pre 13 godina

Sta vi mislite da neko cita ovo sto mi pisemo? Mozda obicni ljudi kao i mi koji pisemo, sto znaci, dzabe trosimo prste, zivce, tastaturu, internet i struju dok sedimo, citamo i pisemo nesto sto vec i vrapci na granama znaju... Ok, smenicemo vlast, opet cemo zapaliti skupstinu i usput ukrasti sve sto se moze odneti, a onda ce na vlast doci neki drugi lopovi... Nema nama "balkancima" spasa, niko nas vise ne treba, ne moze nam vise ni Bog pomoci...

Kosarkas Sabac

pre 13 godina

Dame i gospodo, vreme kako vise tece i prolayi tako nam je sve gore i gore, ne vidimo jos ni jedan tračak nade za spas iz ovog napaćenog i ojađenog života nas običnih smrtnika. Živimo u državi koja je osuđena na propast, misleći pre svega na nas pošten narod, ovo mora da nam bude jasno da smo uplovili u partijski sistem i da će se to jako teško promeniti. Muka mi je više od tih bednih, bezbožnih, nemoralnih i bezosećajnih ljudi kojima je po svaku cenu zapelo da se dokopaju fotelje i da za taj mandat koliko traje određena stranka sebi obezbedi popriličan kapital da može da posle smene pokrene nesmetano sopstveni bisnih i da ga boli uvo što će posle toga biti smenjen sa neke funkcije. Ovo što nam rade je krajnje dno dna, dakle nema dalje, doterali su cara do duvara, ali MORAMO shvatiti samo jednu stvar, ako je zlo zavladalo u našoj zemlji koje se progresivno širi u sve pore društva, da bi nam bilo bolje NEOPHODNO je da tom zlu stanemo na put. Toliko sam očekivao da će se nešto promeniti dolaskom demokrata na vlast, "NASLEDNIKA" Đinđićeve započete politike koja je nažalost svih građana Srbije prekinuta, ali od svega toga dobili smo još goru situaciju nego što je bila. Vlast je u Srbiji stvorena samo da bi se kralo za sebe što više, to vam je praktično legalni kriminal kome niko ne može da stane na put OSIM NARODA. A kada to budemo svi shvatili možda nam se nešto i promeni, u suprotnom doživljavaćemo još dugo dugo ovakva sramna poniženja i destrukciju od strane "vladajuće gospode". Budimo pametniji od njih, nemojmo dozvoliti da se prema nama ophode ne ljudski i nečovečno. oni će UVEK koristiti našu dobrotu i toleranciju. Mi treba da budemo dobri i tolerantni ali kad vidimo da neko prema nama nije takav a pritom je i zao pa logično je da se tome moramo suprodstaviti.Trgnimo se konačno iz zimskog sna i obezbedimo našoj deci pre svega bolje sutra, a ne samo da dopuštamo da oni sebe i svoje obezbeđuju u svakom smislu, to NIJE POŠTENO!

Pazljivi citalac

pre 13 godina

Svako ko je iole upucen u organizaciju bilo koje firme/kompanije gde je broj zaposlenih > 5 zna da nije moguca flat vec hijerarhijska organizacija kompanije te zamena 8500 rukovodilaca sa njih 600 radi ustede ne drzi vodu . Cifra od 10000 EUR/mesec je valjda izneta jer za srpske uslove zvuci mnogo ali to i nisu velike pare za vrhunske C-level menadzere u EU a pitanje je kakvi bi se menadzeri iz EU upustili u avanturu zvanu Srbija za taj novac.
Mozda je resenje jednostavnije a nije nuzno povezano sa EU? Mozda je prvo potrebno da partije prestanu da dele upravljanje JP medju sobom i da se na konkursima (ili kroz Executive search) nadju rukovodioci a onda bi se i u Srbiji nasli menadzeri koji uspesno vode preduzeca i koji bi se, ukoliko im se ponude adekvatni uslovi, prihvatili upravljanja nekim od ovih sistema. Objektivnost u izboru kandidata je preduslov za dovodjenje kvalitetnih menadzera bilo iz EU bilo iz Srbije.

Djuka

pre 13 godina

Pa nije to njihova plata. Kako su postavljeni na ta mesta po partijskom kljucu, tako moraju da "vracaju" 20-30% (a neki i vise) svojoj partiji. Svi mumlaju, bune se zato sto partije stalno povecavaju taj procenat. Medjutim, ko se pobuni - taj vise nije na polozaju.
To je jedan od nacina za finansiranje partija, tako se drzavne pare pretvaraju u partijske.

Good luck and good night.

Dexterijus

pre 13 godina

Plate i nisu neki veliki problem, jer se zavode, i zna se koliko ko ima!
Ali koliko se "makne" na raznoraznim poslovima...jao..jao...
Pa kad bi se to precesljalo, sve bi se lepo videlo,kao u Kolubari!!!
Pa u Kolubari niko nije spomenuo plate radnika, shefova i direktora,jer one same po sebi i nisu veliki problem, vec namestanje poslova,koji se posle "naplacuju" iz budzeta!!!!
Kad se te stvari srede,lako cemo mi plate da uskladimo, i doteramo u normalu!!!
Ja bih voleo da stvarno neko od cinovnika dokaze da zivi samo od plate, ali jako tesko, ipak je VLAST-SLAST!!!!

Kokorayko

pre 13 godina

Konačno ste udarili u osinje gnezdo, tu je suština svih problema ko to bude uspeo da razbije,spasiće i Srbiju. Nisu problem samo njihove plate već korupcija,mito i razne vrste prevara.Treba izglasati zakon da javno preduzeće može postojati samo ako završi svoje poslovanje u plusu, ako zavši godinu sa minusom ili se gasi ili se prodaje. Kada to budu uradili tek onda će postojati neka nada za ovu zemlju.

dusan m.

pre 13 godina

Pa da cuva dinosauruse a prvo ih opaje pa onda mi ce mo,evo primera Pik Becej sa Draganom Sataricem zaduzio se tacno dve milijarde dinara,pitanje je kod koga i cijih institucija a sve vreme dok je drzava bila vecinski vlasnik.Protrgovala ga i ponovo uzima pod svoju ingerenciju.Ko je tu lud vise.

Milica

pre 13 godina

Poput ovog teksta, povremeno se pokrene pitanje javnih preduzeča, ali nikom ništa.Jasno da je da vlast ne želi da mrdne prstom jer su javna preduzeća poligon za trgovinu i namirivanje računa. Dva primera: novosadski Vodovod povećao cenu vode za 3o%(imamo najskuplju vodu u državi), a sada pre neki dan, poput većine novosadskik javnih preduzeća, kupili dvadeset automobila!! I niko ništa...Drugi primer:u novosadsku Elektrodistribuciju predsednik obližnje opštine , inače iz G17, doveo neko devojče da se zaposli. Sve završeno na opšte zadovoljstvo, prošlo neko vreme, a zapsleni koji rade sa njom shvate da devojče, osim plate prima 38.000 za putne troškove!! I nikom ništa...

misko

pre 13 godina

Gledao sam na TV svojim očima pre oko godinu i po dana, kaže Bojan Pajtić "pa nećemo valda dozvoliti da privatna firma stavi pare u svoj džep (Austrijska firma koja je trebalo da gradi auto-put kroz Vojvodinu) pa mi ćemo graditi auto put" što znači "pa mi ćemo staviti pare u svoj džep". E sada, ko smo to mi? Čim su osnovali firmu "Koridor 10" d.o.o. ,ko je pametan shvatiće, cena kilometra auto-puta ??? nikada nećemo saznati, TAKO SE VLADA.

Domaćica

pre 13 godina

@Profesorcic, 2. mart 2011 01:19

"...Vasu decu profesori uce .... Vi Vasim glasovima... Vasih kceri i sinova..."

"Opismenite se vec jednom..."

Mislim da grešite u pravopisu, veliko slovo V se koristi pri persiranju (jednina), dok se Vi obraćate većini (dakle množina), stoga je pravilno da pišete malim slovom v.

A za komentar na tekst - plate nisu velike (i da su veće), ako firma posluje u plusu. Medjutim, ako pravi gubitke, onda je plata i od 100e prevelika, tj, treba smeniti rukovodstvo.

bandere cekaju

pre 13 godina

Plate direktora u JP treba da budu u nivou svakog sluzbenika. Ipak je doticni direktor drzavni, ups, pogresio sam partijski sluzbenik. Znaci platu i ne treba da mu isplacuje drzava vec partija koja ga je postavila. Nije on osnovao preduzece, nije mu niko ostavio od rodbine i nema osnova zasto i da mu bude veca. Inace, radim u zdravstvu za 20 hiljada, 2 radna mesta/partijska deviza direktora je - svi sve rade/, pripadam nemedicini i za preko 20 godina staza naslusao sam se svakakvih gluposti koje medicinari rade. Direktor je nedavno sam sebi povecao plata a ZDRAVSTVENIM RADNICIMA NI SLUCAJNO NE POVECAVATI PRIMANJA.

zuti skakavci zemlju opustoise

pre 13 godina

ovih 110 miliona je samo za plate. A gde su namesteni tenderi, reprezentacija, putovanja, sluzbeni automobili itd

Mića

pre 13 godina

Podaci su poražavajući. Tu se i nazire delimičan odgovor današnjeg stanja u državi. Do kakvih podataka bi se tek došlo kada bi se stavili na papir svi potrebni i nepotrebni troškovi državne administracije?

Homer

pre 13 godina

"Javna preduzeća uspešno služe za uhlebljavanje partijskih kadrova, a jedini cilj je da rođaci i prijatelji stranačkih funkcionera dobiju što bolje plaćena mesta." Delimicno tacno, cilj je i da zaposleni sa partijskim knjizicama odvajaju deo svoje plate za partije koje drze taj resor.