Petak, 25.02.2011.

08:14

Duster razočarao na crash testu

Izvor: B92

Duster razoèarao na crash testu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Sekula

pre 13 godina

Golf II na kras testu 7 zvezdice, pasat tdi (al sa crveno i),samo 1 manje ,6 zvezdica.Ko ce bre sa Nemca.Nemac kad napravi... ):

dragan

pre 13 godina

(milan, 28. februar 2011 20:53)
Postoji osoba koja gleda EURONCAP pre kupovine, to sam ja. Pre par godina bio sam ozbiljno naostren da kupim najjeftiniji Logan, bez jastuka i ABS. Onda je neki lik u dzipu na Gazeli silinom udarca bacio u vazduh i prevrnuo oveci kamion - secate se, bile su i slike na B92, i otisao NEPOVREDJEN. Malo sam revidirao svoje stavove, uocio da su automobili novije generacije neobicno teski za svoju velicinu, proucio dobro EURONCAP (moram njega, na americkim sajtovima nema vozila koje bih ja kupio), na kraju kupio koreanca sa pet zvezdica iste velicine kao Logan, samo oko 1300kg teskog (u odnosu na Logana ispod 1000kg). Koreanac trosi manje, jer mu je motor nekoliko generacija ispred cak i Laureta Logan, ima svu opremu koja me je zanimala, ABS, 6-8 jastuka (zavisi kako brojite zavese), muziku.... Dacia sa istom opremom bi kostala vise. Shvatio sam, uporednom voznjom svog novog i starog auta kojeg nisam prodao nego vozim po gradu, da vise nema smisla auto bez ABS, sada shvatam da nema smisla ni auto bez ESP, pa mi zao sto i njega nemam. A bash sam se zavaravao da dobrom vozacu ABS ne treba. Istina je da se za sada u ektremnim uslovima "zaglaviti se ili proci" ESP manuelno iskljucuje, i pri odmeravanju modela gledam ima li komandu za iskljucenje elektronike i sa cudjenjem sam video da sve vise modela nema komandu manuelnog iskljucenja ESP, ali mozda su to novije generacije ESPa koje se automatski iskljuce umesto da ugase motor i zaglave auto u snegu...kao kod mog prijatelja dok preko interneta nismo nasli kako se iskljucuje ESP na polovnjaku kojega je kupio. Znaci, ESP ne sluzi kako sam ja naivan mislio samo sportskoj voznji u krivini, nego i pri penzionerskij voznji eskiviranju naglo pojavljenih prepreka.
BTW, na EURONCAP NOVIM testovima bez elektronskih igracaka dobra karoserija zasluzuje 4 zvezdice a moze se dobiti i svih 5 - pogledajte npr Hyndai i20 koji ESP ima samo kao opciju.
Ipak, mislim da je novinar sa naslovom malo pretererao! Nije Duster toliko los! Ima na njemu dobrih resenja a ipak je znacajno jeftiniji od mog idola a za koji nemam novca - Hyundai ix35.

milan

pre 13 godina

Nekome se svidi model, nekome je bitna veličina gepeka a nekome cena. Da li zaista postoji osoba koja pre nego što ode u salon da kupi automobil, proveri koliko baš taj njegov model ima NCAP zvezdica. I šta stvarno ako i ima 2,3 npr 4. Dali će reći: "izvinite dajte mi jedan sa 5 ***** ali od plavih ako imate".

Radovan

pre 13 godina

(mene kao interesuje auto-industrija, 27. februar 2011 22:57)

U SAD je obavezno da nova vozila imaju ESP (electronic stability control) - elektronska kontrola stabilnosti, kao standardnu opremu, a ne kao opciju. Dotični auto nema ESP ni kao opciju. Zato se i prodaje na nisko budžetnim tržištima. U Evropi se već nekoliko godina vode razgovori da ESP bude obavezan na novim autima, a kada ne zna se. Pre nego što je ESP uveden u SAD kao obavezan, poginulo je oko 7000 ljudi.
Zato visoki rukovodioci govore "kako nemaju nameru da prodaju u USA, ili biće pod RENO znak, ili NISSAN znak". Međutim, jedan je bio iskren pa priznao "da grupa francuskih, rumunskih i korejskih inženjera koji vode projekat DACIA nisu u stanju da naprave kvalitetan auto za USA tržište". Pored problema sa crash-testom, tu su problemi sa kočnicama i kontrolom stabilnosti. Ima na američkim sajtovima. Zato će za rusko tržište da poprave kvalitet i prošire ponudu - motor od 2000 ccm.
Što se tiče EURO-NCAP testova, nemojte se oko njih zamarati. To su bleda kopija američkih državnih organizacija IIHS i NHTSA iz 1959. godine. Tamo ima testova srce da Vam stane. Davnih godina jedan model SUBARU nije mogao da prođe u SAD kao auto, pa su ga prošvercovali kao motocikl sa pomoćnim motorom. Možemo sa ponosom gledati na naš Yugo kada je tamo prošao.
Zašto je zabranjen u Kini, ne mogu da se setim.
Nemam ništa protiv onih ili ovih, ali preteruju sa marketingom, ako za to nema pokrića.

mene kao interesuje auto-industrija

pre 13 godina

@Radovan - za Vašu informaciju, Dacia-i nije zabranjen uvoz u USA. Oni jednostavno ne izvoze svoja vozila tamo, kao ni u Veliku Britaniju.
Plan Renault-Nissan kompanije je da u VB sigurno kreću iduće godine, a za USA još uvek nisu doneli konačnu odluku da li da krenu sa Daciom, ili da Dustera jednostavno prodaju pod brendom Nissana.
Pretpostavljam da je to siguran znak koliko su zabrinuti za kvalitet ovog vozila, a mnogi pre mene ispisaše kako je detaljno ocenjena Dacia Duster na ovom testu, pa ako Vas stvarno interesuje, pročitajte - i ovde napisane komentare, i detalje na sajtu Euro NCAP-a

suv je suv

pre 13 godina

brate,ja vidim ovo,lemaju ga ko nezdravi sa svih strana,i unutra sve citavo.sto se mene tice,radije bih bio u ovom dasteru nego nekom mercedesu ako vec dodje do sudara.gubite iz vida koliko se dobija usled visine sedenja prilikom sudara.

pazljivi citalac

pre 13 godina

hehe dobar ovaj nas narod,procita naslov i pocne da se pali.

za sve koji ne znaju,3 zvezdice su odlican rezultat.odnose se na bezbednost putnika u autu.ostale zvezdice(pasivna zastita) na bezbednost pesaka.iskreno meni to nije toliko vazno jer nemam nameru da ganjam pesake po trotoaru.

a za ove sto lupaju da nije kvalitetan auto,a cujem da neki bas lupetaju da je nestabilan(teska glupost)nek pogledaju ovaj test uradjen od svaba,adac.http://www.youtube.com/watch?v=wuxAlH0MIBQ

misa

pre 13 godina

ne vidim razlog za pljuvanje po daciji, 3 zvezdice je dobila ne zbog toga sto ima losu karoseriju nego zato sto nemaju svi modeli esp, zato sto ima cetiri vazdusna jastuka, a ne vise...vecinu te opreme nemate ni kod manjih automobila te cene bez doplate, a duster je verovatno malo sigurniji jer je vece i teze vozilo* NCAP testovi se izvode tako sto vozila udaraju u objekat koja je iste tezine kao i vozilo, sto znaci da kada bi punto u udario u prepreku sa Dusterovog testa losije bi prosao. Nije Duster nista posebno ali je ok auto za te pare

za taj novac odličnan rezultat

pre 13 godina

Voleo bih da vidim ručno vareni Punto iz Zastave na crash testu. Gledao sam snimak iz fabrike, ide varilac uz auto na pokretnoj traci i vari spojeve u hodu! Grantujem da Zastavin Punto ne bi dobio ni 2 zvezdice.

Chiki

pre 13 godina

Sta ste svi zapeli za 3 zvezdice? Na slici se lepo vidi da je putnicki prostor ostao ocuvan. Duster je dobio 3 zvezdice samo zato sto nema vise sigurnosne opreme u vidu 534562 airbag-ova i ono sto mu je najvise zamereno: Opasan je za pesake?! mislim ajde, svaki auto kad zvekne pesaka je opasan...

Djole

pre 13 godina

@djomla
Propaganda cini cuda!Evo i na ovom forumu narod se iscudjava rezultatima testa.Terenac od 10K eura pa samo tri zvezdice!Neverovatno.
ps.pogledajte kako je prosao chevrolet aveo sa petoro vrata,po ceni slican dusteru:
http://www.euroncap.com/tests/chevrolet_aveo_2006/250.aspx

Petar

pre 13 godina

Za neupucene: Duster je dobio po 76 i 79 poena za zastitu putnika i zastitu dece, sto su rezultati na granici izmedju 4 i 5 zvezdica na testu. Tri zvezdice je dobio zbog 26 poena pri zastiti (udaranju) pesaka i 28 poena na kolicini bezbednosne elektronike (na testu nije imao ESP, pomoc za kretanje uzbrdo, nizbrdo i sl).
Drugim recima, ako zanemarimo pesake (kada nekog ne daj Boze udari auto manje-vise mu je svejedno koji je model) i nedostatak elektronike koji nije bas toliko neophodan, imate jedan vrlo bezbedan i robustan automobil.

John Doe

pre 13 godina

Dobro, i?
Šta je tu koga toliko iznenadilo? Renault je odlučio da lansira seriju automobila, koji će biti prilagođena određenim tržištima, tako što će koristiti starije tehnologije, i već sve što spada u koncept o kome se pričalo, a da to bude u određenom cenovnom rangu. Što će reći, i dalje je ovo odličan auto za te pare. Što zna svaki kupac Dacie. Zašto neko misli da je kupac bilo kog automobila ove marke retardiran, i da kupovinom Sandera misli da je kupio Megan, Clio (bez obzira na motor i ostalo) ili neki Mercedes.I u Srbiji, Nemačkoj i Francuskoj, ljudi stave na jednu stranu cenu, na drugu šta za to dobijaju i kažu ok, ovo je zadovoljavajuće, ili ne.
Na kraju krajeva ti testovi se stalno menjaju i sve su strožiji i strožiji. Baš me zanima koliko bi moj Punto iz 2002. osvojio zvezdica danas. Ne vozim Dustera, niti planiram, ali me nervira sva ta zluradost.

Radovan

pre 13 godina

(dragan, 25. februar 2011 18:38) - Vaš komentar je veoma logičan i odgovoran. Dati mnogo para za malo muzike ima svoju alternativu - malo para za dovoljno muzike.

Ovom automobilu zabranjen je uvoz u SAD i Kinu.

Godine 2003. nakon pokretanja serijske proizvodnje, CHEVROLET Niva (luksuzna karoserija CHEVROLET i komletna pogonska platforma Niva) dobila je 4 zvezdice. Ovom autu zabranjen je izvoz. CHEVROLET ne želi da poboljša Ladin motor na EURO 4, a LADA Niva ima EURO 5. Odustali su i od ugradnje OPEL motora Ecotec 120 ks. Cena je trebala biti 13000-14000 €. Tada se ne bi znalo za ovo "čudo tehnike" od Dustera.
Veoma specifične igre se igraju sa auto-industrijama.

bole.lozac

pre 13 godina

... toliko raznih komentara. kome treba 100% sigurnosti ,kupice tenk. ovo je ipak prosecan auto za prosecnog vozaca sa prosecnim ocekivanjima i prosecnim potrebama. znaci prosek je o.k.

tumačenje rezultata testa

pre 13 godina

Neznam da li novinar nezna da tumači rezultate testa ili je plaćen od drugih proizvođača da tako tumači tekst. Ko zna engleski može na ovom linku http://www.euroncap.com/results/dacia/duster/2011/421.aspx da pogleda rezultate i sve će mu biti jasno. Ako poredite Duster i Mitsubishi i-MiEV videćete da imaju iste rezultate u tri kolone a da se razlikuju u četvrtoj Safety assist, koja se odnosi na elektronska pomagala po pitanju stabilnosti i ograničavanja brzine. Duster nema takve uređaje i sve je OK jer se kasnije u poređenju rezultata testova ova kolona i ne uzima u razmatranje nego samo prve tri. 2012 sledi promena načina testiranja vozila po ovom standardu jer se uvidelo da su proizvođači počeli da prave automobile da imaju dobre rezultate na ovim testovima a ne prema realnim situacijama u saobraćaju. I Logan i Sandero su imali 3 zvezdice na testovima pa nevidim da je to potreslo kupce.

anbeast

pre 13 godina

3 zvezdice ne znace da je nebezbedan, vec da nije toliko bezbedan kao neki drugi automobili. Ako odete na sajt EuroNCAP videcete da Dacia mnogo poena gubi zbog nedostatka (u serijskoj opremi) ESP (uredjaj za kontrolu stabilnosti). ESP se moze doplatiti ali ulazi u ocenu EuroNCAP samo ako je serijski. Takodje, gubi poene jer nema cruise control. Losija je od ostalih u bezbednosti pesaka dok svoje putnike sasvim dobro cuva. Recimo jedna Mazda CX7 (kojoj je pocetna cena 29000 evra)je samo marginalno bolja od Dustera. Ima bolji skor zbog serijskog ESP-a i bolje zastite pesaka. Mazda je dobila isti broj bodova za zastitu putnika kao i Duster (27), za zastitu dece Mazda je dobila 39 bodova, a Dacia 38, za bezbednost pesaka Mazda:16, Dacia: 10 (i to zastita glave pesaka je bolja kod Dacie, 10 prema 6 bodova), za bezbednosnu asistenciju (ESP, cruise control, potsetnik za vezivanje pojaseva) Mazda: 5, Dacia 2. Ukupno Mazda ima 4 zvezdice, a Dacia 3 ali realna razlika nije velika.

ilijapaun

pre 13 godina

Pa sta ste ocekivali, da osvoji 5 zvezdica? Cini mi se da je skoro poostreno ocenjivanje NCAP-a tako da ne verujem da je punto bezbedniji od dustera, mozda grande. 5 zvezdica se dobija uz serijski ESP

Minus

pre 13 godina

A kako su mi samo nalupali minusa kad sam rekao da bi pre kupio polovnu Antaru nego nov Duster!?!I sta cemo sad?Teorija zavere,da se upropasti takav nadiruci brend?Pa nije drugari,naravno i da je Antara sminka al je bar kvalitetnija od Dacie.Crash testovi su mnogo skupi da bi neko sad izmisljao a i za ovog poznavaoca sto proziva Dinkicev Punto,taj Punto je odavno testiran,nemoj pistai gluposti dakle.

nemanja s.

pre 13 godina

Ko god kupuje Daciju i misli da kupuje Renault veoma je naivan. Da Francuzi žele isti kvalitet oni bi ove modele koji se rade u Rumuniji pravili pod oznakom Renault, a ne Dacia. Dacija se radi sa manje bezbedonosne opreme, lošijim materijalima u enterijeru i starijim tehnološkim rešenjima koji su adekvatni manje zahtevnim tržištima Istočne Evrope, Severa Afrike, Indije, Kine i Latinske Amerike. Veliko je zaprepašćenje izazvala odlična prodaja Dacije u Francuskoj, Nemačkoj i drugim bogatijim zemljama. Nisu svi oduševljeni preskupim novim tehnološkim novotarijama. Nekima je samo potreban auto, da se prevezu od A do B za malo para, a ipak u novom autu koji ima garanciju. Logan košta 50 % manje od novog Clio-a, a Duster duplo manje od konkurentnih SUV vozla. Renault je prvi od renomiranih proizvođača napravio ozbiljnu LOW BUDGET varijantu i to mu se veoma ispaltilo.

djomla

pre 13 godina

Zasto se,cim se pojavi neki cenom povoljan i kvalitetom konkurentan proizvod,odmah pronadju dezurni briznici i na svoj vec dobro osmisljeni i kapitalom odlicno podmazani nacin,odvracaju ljude od tih proizvoda?
Da li je realno u prici o daciji ubacivati poredjenja sa bmw-om koji kosta u startu 3-4 puta vise,a na kraju krajeva svi znamo sta je bmw?Mozda su prodajni rezultati dacie sirom evrope zasmetali nekome?
Na kraju krajeva,za 9000 evra dacia ima 3 zvezdice na tom famoznom ncap testu,a svi su brzo zaboravili kada je mercedesova A-klasa koja kosta od xx000 evra,ostala prevrnuta na los testu.Mozda bi putnici iz tog vozila gore prosli nego ovi nesretnici iz dacije?

Dejan

pre 13 godina

Pitam se dali Lada Niva sme da uradi takav test?! Dali sme Dinkicev fiat Punto?! Pa se jos pitam kako dobijamo pomoc od drzave za punta pri kupovini,a da nije uradio ovakav test sigurnosti?! Dali je moranje da se kupi punto, a ne auto koji zelimo?! Zamislite da je Nemacka dala pomoc pri kupovini novog auta od 2000€ za bilo koju marku,a da ima svojih firmi koje proizvode automobile! A naj vise su kupili auta marke Dacia, a u Srbiji moras punta da kupis jer je tako reko Dinkic!!!

chevy niva

pre 13 godina

hehe...previse lako vozilo i sramota.

Dacia dunster nije bas tako dobra kao sto je hvale.
a sta je bolje za te novce pa ka ou mom nick ali to se ne izvozi van CIS-a

dragan

pre 13 godina

Do skora sam uvek hvalio Daciu, iako sam davno shvatio da se ne radi o jeftinom automobilu. Kada sam to shvatio, kupio sa koreanca, jer bi virtuelna Dacia sa opremom koju sam ja hteo kostala mnogo vise od koreanca. Ali, nazalost, nije stvar samo u opremi. Koreanci ne mogu da promase 5 zvezdica, a Dacia 3. Do skora sam preporucio da je za iste pare bolja Dacia nego domaci Punto - onda vidim Punto 4 zvezdice, Dacia 3 (bilo koja, evo i Duster). Sada shvatam da se radi o ozbiljnoj prevari - istrazivanja bezbednosti su vrlo skupa, i Dacia/Reno vrlo ozbiljno vara kupca - Dacia nije dovoljno jeftina, kupac daje vise nego sto vredi.

anonymus

pre 13 godina

Nije mi jasno cemu toliko razocaranje,da niste mozda ocekivali da daster osvoji pet zvezdica?Daster je osvojio tri zvezdice,kao sto su to ucinili sandero i logan,pa ne vidim cemu toliko cudjenje.Uostalom te tri zvezdice nisu ni toliko los rezultat,pogledajte samo kineski chery.

Miki

pre 13 godina

Za auto ovakve namene mnogo je veci problem sto je bio los na testu stabilnosti nego ovaj rezultat na crash testu.
Da podestim tset stabilnosti je onaj test kada se odredjenom brzinom vozi slalom izmedju cunova i svi tockovi moraju ostati u kontaktu sa tlom.

djomla

pre 13 godina

Zasto se,cim se pojavi neki cenom povoljan i kvalitetom konkurentan proizvod,odmah pronadju dezurni briznici i na svoj vec dobro osmisljeni i kapitalom odlicno podmazani nacin,odvracaju ljude od tih proizvoda?
Da li je realno u prici o daciji ubacivati poredjenja sa bmw-om koji kosta u startu 3-4 puta vise,a na kraju krajeva svi znamo sta je bmw?Mozda su prodajni rezultati dacie sirom evrope zasmetali nekome?
Na kraju krajeva,za 9000 evra dacia ima 3 zvezdice na tom famoznom ncap testu,a svi su brzo zaboravili kada je mercedesova A-klasa koja kosta od xx000 evra,ostala prevrnuta na los testu.Mozda bi putnici iz tog vozila gore prosli nego ovi nesretnici iz dacije?

nemanja s.

pre 13 godina

Ko god kupuje Daciju i misli da kupuje Renault veoma je naivan. Da Francuzi žele isti kvalitet oni bi ove modele koji se rade u Rumuniji pravili pod oznakom Renault, a ne Dacia. Dacija se radi sa manje bezbedonosne opreme, lošijim materijalima u enterijeru i starijim tehnološkim rešenjima koji su adekvatni manje zahtevnim tržištima Istočne Evrope, Severa Afrike, Indije, Kine i Latinske Amerike. Veliko je zaprepašćenje izazvala odlična prodaja Dacije u Francuskoj, Nemačkoj i drugim bogatijim zemljama. Nisu svi oduševljeni preskupim novim tehnološkim novotarijama. Nekima je samo potreban auto, da se prevezu od A do B za malo para, a ipak u novom autu koji ima garanciju. Logan košta 50 % manje od novog Clio-a, a Duster duplo manje od konkurentnih SUV vozla. Renault je prvi od renomiranih proizvođača napravio ozbiljnu LOW BUDGET varijantu i to mu se veoma ispaltilo.

anonymus

pre 13 godina

Nije mi jasno cemu toliko razocaranje,da niste mozda ocekivali da daster osvoji pet zvezdica?Daster je osvojio tri zvezdice,kao sto su to ucinili sandero i logan,pa ne vidim cemu toliko cudjenje.Uostalom te tri zvezdice nisu ni toliko los rezultat,pogledajte samo kineski chery.

Petar

pre 13 godina

Za neupucene: Duster je dobio po 76 i 79 poena za zastitu putnika i zastitu dece, sto su rezultati na granici izmedju 4 i 5 zvezdica na testu. Tri zvezdice je dobio zbog 26 poena pri zastiti (udaranju) pesaka i 28 poena na kolicini bezbednosne elektronike (na testu nije imao ESP, pomoc za kretanje uzbrdo, nizbrdo i sl).
Drugim recima, ako zanemarimo pesake (kada nekog ne daj Boze udari auto manje-vise mu je svejedno koji je model) i nedostatak elektronike koji nije bas toliko neophodan, imate jedan vrlo bezbedan i robustan automobil.

dragan

pre 13 godina

Do skora sam uvek hvalio Daciu, iako sam davno shvatio da se ne radi o jeftinom automobilu. Kada sam to shvatio, kupio sa koreanca, jer bi virtuelna Dacia sa opremom koju sam ja hteo kostala mnogo vise od koreanca. Ali, nazalost, nije stvar samo u opremi. Koreanci ne mogu da promase 5 zvezdica, a Dacia 3. Do skora sam preporucio da je za iste pare bolja Dacia nego domaci Punto - onda vidim Punto 4 zvezdice, Dacia 3 (bilo koja, evo i Duster). Sada shvatam da se radi o ozbiljnoj prevari - istrazivanja bezbednosti su vrlo skupa, i Dacia/Reno vrlo ozbiljno vara kupca - Dacia nije dovoljno jeftina, kupac daje vise nego sto vredi.

Dejan

pre 13 godina

Pitam se dali Lada Niva sme da uradi takav test?! Dali sme Dinkicev fiat Punto?! Pa se jos pitam kako dobijamo pomoc od drzave za punta pri kupovini,a da nije uradio ovakav test sigurnosti?! Dali je moranje da se kupi punto, a ne auto koji zelimo?! Zamislite da je Nemacka dala pomoc pri kupovini novog auta od 2000€ za bilo koju marku,a da ima svojih firmi koje proizvode automobile! A naj vise su kupili auta marke Dacia, a u Srbiji moras punta da kupis jer je tako reko Dinkic!!!

John Doe

pre 13 godina

Dobro, i?
Šta je tu koga toliko iznenadilo? Renault je odlučio da lansira seriju automobila, koji će biti prilagođena određenim tržištima, tako što će koristiti starije tehnologije, i već sve što spada u koncept o kome se pričalo, a da to bude u određenom cenovnom rangu. Što će reći, i dalje je ovo odličan auto za te pare. Što zna svaki kupac Dacie. Zašto neko misli da je kupac bilo kog automobila ove marke retardiran, i da kupovinom Sandera misli da je kupio Megan, Clio (bez obzira na motor i ostalo) ili neki Mercedes.I u Srbiji, Nemačkoj i Francuskoj, ljudi stave na jednu stranu cenu, na drugu šta za to dobijaju i kažu ok, ovo je zadovoljavajuće, ili ne.
Na kraju krajeva ti testovi se stalno menjaju i sve su strožiji i strožiji. Baš me zanima koliko bi moj Punto iz 2002. osvojio zvezdica danas. Ne vozim Dustera, niti planiram, ali me nervira sva ta zluradost.

Chiki

pre 13 godina

Sta ste svi zapeli za 3 zvezdice? Na slici se lepo vidi da je putnicki prostor ostao ocuvan. Duster je dobio 3 zvezdice samo zato sto nema vise sigurnosne opreme u vidu 534562 airbag-ova i ono sto mu je najvise zamereno: Opasan je za pesake?! mislim ajde, svaki auto kad zvekne pesaka je opasan...

pazljivi citalac

pre 13 godina

hehe dobar ovaj nas narod,procita naslov i pocne da se pali.

za sve koji ne znaju,3 zvezdice su odlican rezultat.odnose se na bezbednost putnika u autu.ostale zvezdice(pasivna zastita) na bezbednost pesaka.iskreno meni to nije toliko vazno jer nemam nameru da ganjam pesake po trotoaru.

a za ove sto lupaju da nije kvalitetan auto,a cujem da neki bas lupetaju da je nestabilan(teska glupost)nek pogledaju ovaj test uradjen od svaba,adac.http://www.youtube.com/watch?v=wuxAlH0MIBQ

anbeast

pre 13 godina

3 zvezdice ne znace da je nebezbedan, vec da nije toliko bezbedan kao neki drugi automobili. Ako odete na sajt EuroNCAP videcete da Dacia mnogo poena gubi zbog nedostatka (u serijskoj opremi) ESP (uredjaj za kontrolu stabilnosti). ESP se moze doplatiti ali ulazi u ocenu EuroNCAP samo ako je serijski. Takodje, gubi poene jer nema cruise control. Losija je od ostalih u bezbednosti pesaka dok svoje putnike sasvim dobro cuva. Recimo jedna Mazda CX7 (kojoj je pocetna cena 29000 evra)je samo marginalno bolja od Dustera. Ima bolji skor zbog serijskog ESP-a i bolje zastite pesaka. Mazda je dobila isti broj bodova za zastitu putnika kao i Duster (27), za zastitu dece Mazda je dobila 39 bodova, a Dacia 38, za bezbednost pesaka Mazda:16, Dacia: 10 (i to zastita glave pesaka je bolja kod Dacie, 10 prema 6 bodova), za bezbednosnu asistenciju (ESP, cruise control, potsetnik za vezivanje pojaseva) Mazda: 5, Dacia 2. Ukupno Mazda ima 4 zvezdice, a Dacia 3 ali realna razlika nije velika.

tumačenje rezultata testa

pre 13 godina

Neznam da li novinar nezna da tumači rezultate testa ili je plaćen od drugih proizvođača da tako tumači tekst. Ko zna engleski može na ovom linku http://www.euroncap.com/results/dacia/duster/2011/421.aspx da pogleda rezultate i sve će mu biti jasno. Ako poredite Duster i Mitsubishi i-MiEV videćete da imaju iste rezultate u tri kolone a da se razlikuju u četvrtoj Safety assist, koja se odnosi na elektronska pomagala po pitanju stabilnosti i ograničavanja brzine. Duster nema takve uređaje i sve je OK jer se kasnije u poređenju rezultata testova ova kolona i ne uzima u razmatranje nego samo prve tri. 2012 sledi promena načina testiranja vozila po ovom standardu jer se uvidelo da su proizvođači počeli da prave automobile da imaju dobre rezultate na ovim testovima a ne prema realnim situacijama u saobraćaju. I Logan i Sandero su imali 3 zvezdice na testovima pa nevidim da je to potreslo kupce.

bole.lozac

pre 13 godina

... toliko raznih komentara. kome treba 100% sigurnosti ,kupice tenk. ovo je ipak prosecan auto za prosecnog vozaca sa prosecnim ocekivanjima i prosecnim potrebama. znaci prosek je o.k.

misa

pre 13 godina

ne vidim razlog za pljuvanje po daciji, 3 zvezdice je dobila ne zbog toga sto ima losu karoseriju nego zato sto nemaju svi modeli esp, zato sto ima cetiri vazdusna jastuka, a ne vise...vecinu te opreme nemate ni kod manjih automobila te cene bez doplate, a duster je verovatno malo sigurniji jer je vece i teze vozilo* NCAP testovi se izvode tako sto vozila udaraju u objekat koja je iste tezine kao i vozilo, sto znaci da kada bi punto u udario u prepreku sa Dusterovog testa losije bi prosao. Nije Duster nista posebno ali je ok auto za te pare

suv je suv

pre 13 godina

brate,ja vidim ovo,lemaju ga ko nezdravi sa svih strana,i unutra sve citavo.sto se mene tice,radije bih bio u ovom dasteru nego nekom mercedesu ako vec dodje do sudara.gubite iz vida koliko se dobija usled visine sedenja prilikom sudara.

ilijapaun

pre 13 godina

Pa sta ste ocekivali, da osvoji 5 zvezdica? Cini mi se da je skoro poostreno ocenjivanje NCAP-a tako da ne verujem da je punto bezbedniji od dustera, mozda grande. 5 zvezdica se dobija uz serijski ESP

za taj novac odličnan rezultat

pre 13 godina

Voleo bih da vidim ručno vareni Punto iz Zastave na crash testu. Gledao sam snimak iz fabrike, ide varilac uz auto na pokretnoj traci i vari spojeve u hodu! Grantujem da Zastavin Punto ne bi dobio ni 2 zvezdice.

mene kao interesuje auto-industrija

pre 13 godina

@Radovan - za Vašu informaciju, Dacia-i nije zabranjen uvoz u USA. Oni jednostavno ne izvoze svoja vozila tamo, kao ni u Veliku Britaniju.
Plan Renault-Nissan kompanije je da u VB sigurno kreću iduće godine, a za USA još uvek nisu doneli konačnu odluku da li da krenu sa Daciom, ili da Dustera jednostavno prodaju pod brendom Nissana.
Pretpostavljam da je to siguran znak koliko su zabrinuti za kvalitet ovog vozila, a mnogi pre mene ispisaše kako je detaljno ocenjena Dacia Duster na ovom testu, pa ako Vas stvarno interesuje, pročitajte - i ovde napisane komentare, i detalje na sajtu Euro NCAP-a

chevy niva

pre 13 godina

hehe...previse lako vozilo i sramota.

Dacia dunster nije bas tako dobra kao sto je hvale.
a sta je bolje za te novce pa ka ou mom nick ali to se ne izvozi van CIS-a

Djole

pre 13 godina

@djomla
Propaganda cini cuda!Evo i na ovom forumu narod se iscudjava rezultatima testa.Terenac od 10K eura pa samo tri zvezdice!Neverovatno.
ps.pogledajte kako je prosao chevrolet aveo sa petoro vrata,po ceni slican dusteru:
http://www.euroncap.com/tests/chevrolet_aveo_2006/250.aspx

Miki

pre 13 godina

Za auto ovakve namene mnogo je veci problem sto je bio los na testu stabilnosti nego ovaj rezultat na crash testu.
Da podestim tset stabilnosti je onaj test kada se odredjenom brzinom vozi slalom izmedju cunova i svi tockovi moraju ostati u kontaktu sa tlom.

dragan

pre 13 godina

(milan, 28. februar 2011 20:53)
Postoji osoba koja gleda EURONCAP pre kupovine, to sam ja. Pre par godina bio sam ozbiljno naostren da kupim najjeftiniji Logan, bez jastuka i ABS. Onda je neki lik u dzipu na Gazeli silinom udarca bacio u vazduh i prevrnuo oveci kamion - secate se, bile su i slike na B92, i otisao NEPOVREDJEN. Malo sam revidirao svoje stavove, uocio da su automobili novije generacije neobicno teski za svoju velicinu, proucio dobro EURONCAP (moram njega, na americkim sajtovima nema vozila koje bih ja kupio), na kraju kupio koreanca sa pet zvezdica iste velicine kao Logan, samo oko 1300kg teskog (u odnosu na Logana ispod 1000kg). Koreanac trosi manje, jer mu je motor nekoliko generacija ispred cak i Laureta Logan, ima svu opremu koja me je zanimala, ABS, 6-8 jastuka (zavisi kako brojite zavese), muziku.... Dacia sa istom opremom bi kostala vise. Shvatio sam, uporednom voznjom svog novog i starog auta kojeg nisam prodao nego vozim po gradu, da vise nema smisla auto bez ABS, sada shvatam da nema smisla ni auto bez ESP, pa mi zao sto i njega nemam. A bash sam se zavaravao da dobrom vozacu ABS ne treba. Istina je da se za sada u ektremnim uslovima "zaglaviti se ili proci" ESP manuelno iskljucuje, i pri odmeravanju modela gledam ima li komandu za iskljucenje elektronike i sa cudjenjem sam video da sve vise modela nema komandu manuelnog iskljucenja ESP, ali mozda su to novije generacije ESPa koje se automatski iskljuce umesto da ugase motor i zaglave auto u snegu...kao kod mog prijatelja dok preko interneta nismo nasli kako se iskljucuje ESP na polovnjaku kojega je kupio. Znaci, ESP ne sluzi kako sam ja naivan mislio samo sportskoj voznji u krivini, nego i pri penzionerskij voznji eskiviranju naglo pojavljenih prepreka.
BTW, na EURONCAP NOVIM testovima bez elektronskih igracaka dobra karoserija zasluzuje 4 zvezdice a moze se dobiti i svih 5 - pogledajte npr Hyndai i20 koji ESP ima samo kao opciju.
Ipak, mislim da je novinar sa naslovom malo pretererao! Nije Duster toliko los! Ima na njemu dobrih resenja a ipak je znacajno jeftiniji od mog idola a za koji nemam novca - Hyundai ix35.

Minus

pre 13 godina

A kako su mi samo nalupali minusa kad sam rekao da bi pre kupio polovnu Antaru nego nov Duster!?!I sta cemo sad?Teorija zavere,da se upropasti takav nadiruci brend?Pa nije drugari,naravno i da je Antara sminka al je bar kvalitetnija od Dacie.Crash testovi su mnogo skupi da bi neko sad izmisljao a i za ovog poznavaoca sto proziva Dinkicev Punto,taj Punto je odavno testiran,nemoj pistai gluposti dakle.

Radovan

pre 13 godina

(mene kao interesuje auto-industrija, 27. februar 2011 22:57)

U SAD je obavezno da nova vozila imaju ESP (electronic stability control) - elektronska kontrola stabilnosti, kao standardnu opremu, a ne kao opciju. Dotični auto nema ESP ni kao opciju. Zato se i prodaje na nisko budžetnim tržištima. U Evropi se već nekoliko godina vode razgovori da ESP bude obavezan na novim autima, a kada ne zna se. Pre nego što je ESP uveden u SAD kao obavezan, poginulo je oko 7000 ljudi.
Zato visoki rukovodioci govore "kako nemaju nameru da prodaju u USA, ili biće pod RENO znak, ili NISSAN znak". Međutim, jedan je bio iskren pa priznao "da grupa francuskih, rumunskih i korejskih inženjera koji vode projekat DACIA nisu u stanju da naprave kvalitetan auto za USA tržište". Pored problema sa crash-testom, tu su problemi sa kočnicama i kontrolom stabilnosti. Ima na američkim sajtovima. Zato će za rusko tržište da poprave kvalitet i prošire ponudu - motor od 2000 ccm.
Što se tiče EURO-NCAP testova, nemojte se oko njih zamarati. To su bleda kopija američkih državnih organizacija IIHS i NHTSA iz 1959. godine. Tamo ima testova srce da Vam stane. Davnih godina jedan model SUBARU nije mogao da prođe u SAD kao auto, pa su ga prošvercovali kao motocikl sa pomoćnim motorom. Možemo sa ponosom gledati na naš Yugo kada je tamo prošao.
Zašto je zabranjen u Kini, ne mogu da se setim.
Nemam ništa protiv onih ili ovih, ali preteruju sa marketingom, ako za to nema pokrića.

milan

pre 13 godina

Nekome se svidi model, nekome je bitna veličina gepeka a nekome cena. Da li zaista postoji osoba koja pre nego što ode u salon da kupi automobil, proveri koliko baš taj njegov model ima NCAP zvezdica. I šta stvarno ako i ima 2,3 npr 4. Dali će reći: "izvinite dajte mi jedan sa 5 ***** ali od plavih ako imate".

Sekula

pre 13 godina

Golf II na kras testu 7 zvezdice, pasat tdi (al sa crveno i),samo 1 manje ,6 zvezdica.Ko ce bre sa Nemca.Nemac kad napravi... ):

Radovan

pre 13 godina

(dragan, 25. februar 2011 18:38) - Vaš komentar je veoma logičan i odgovoran. Dati mnogo para za malo muzike ima svoju alternativu - malo para za dovoljno muzike.

Ovom automobilu zabranjen je uvoz u SAD i Kinu.

Godine 2003. nakon pokretanja serijske proizvodnje, CHEVROLET Niva (luksuzna karoserija CHEVROLET i komletna pogonska platforma Niva) dobila je 4 zvezdice. Ovom autu zabranjen je izvoz. CHEVROLET ne želi da poboljša Ladin motor na EURO 4, a LADA Niva ima EURO 5. Odustali su i od ugradnje OPEL motora Ecotec 120 ks. Cena je trebala biti 13000-14000 €. Tada se ne bi znalo za ovo "čudo tehnike" od Dustera.
Veoma specifične igre se igraju sa auto-industrijama.

Dejan

pre 13 godina

Pitam se dali Lada Niva sme da uradi takav test?! Dali sme Dinkicev fiat Punto?! Pa se jos pitam kako dobijamo pomoc od drzave za punta pri kupovini,a da nije uradio ovakav test sigurnosti?! Dali je moranje da se kupi punto, a ne auto koji zelimo?! Zamislite da je Nemacka dala pomoc pri kupovini novog auta od 2000€ za bilo koju marku,a da ima svojih firmi koje proizvode automobile! A naj vise su kupili auta marke Dacia, a u Srbiji moras punta da kupis jer je tako reko Dinkic!!!

chevy niva

pre 13 godina

hehe...previse lako vozilo i sramota.

Dacia dunster nije bas tako dobra kao sto je hvale.
a sta je bolje za te novce pa ka ou mom nick ali to se ne izvozi van CIS-a

dragan

pre 13 godina

Do skora sam uvek hvalio Daciu, iako sam davno shvatio da se ne radi o jeftinom automobilu. Kada sam to shvatio, kupio sa koreanca, jer bi virtuelna Dacia sa opremom koju sam ja hteo kostala mnogo vise od koreanca. Ali, nazalost, nije stvar samo u opremi. Koreanci ne mogu da promase 5 zvezdica, a Dacia 3. Do skora sam preporucio da je za iste pare bolja Dacia nego domaci Punto - onda vidim Punto 4 zvezdice, Dacia 3 (bilo koja, evo i Duster). Sada shvatam da se radi o ozbiljnoj prevari - istrazivanja bezbednosti su vrlo skupa, i Dacia/Reno vrlo ozbiljno vara kupca - Dacia nije dovoljno jeftina, kupac daje vise nego sto vredi.

Minus

pre 13 godina

A kako su mi samo nalupali minusa kad sam rekao da bi pre kupio polovnu Antaru nego nov Duster!?!I sta cemo sad?Teorija zavere,da se upropasti takav nadiruci brend?Pa nije drugari,naravno i da je Antara sminka al je bar kvalitetnija od Dacie.Crash testovi su mnogo skupi da bi neko sad izmisljao a i za ovog poznavaoca sto proziva Dinkicev Punto,taj Punto je odavno testiran,nemoj pistai gluposti dakle.

Miki

pre 13 godina

Za auto ovakve namene mnogo je veci problem sto je bio los na testu stabilnosti nego ovaj rezultat na crash testu.
Da podestim tset stabilnosti je onaj test kada se odredjenom brzinom vozi slalom izmedju cunova i svi tockovi moraju ostati u kontaktu sa tlom.

nemanja s.

pre 13 godina

Ko god kupuje Daciju i misli da kupuje Renault veoma je naivan. Da Francuzi žele isti kvalitet oni bi ove modele koji se rade u Rumuniji pravili pod oznakom Renault, a ne Dacia. Dacija se radi sa manje bezbedonosne opreme, lošijim materijalima u enterijeru i starijim tehnološkim rešenjima koji su adekvatni manje zahtevnim tržištima Istočne Evrope, Severa Afrike, Indije, Kine i Latinske Amerike. Veliko je zaprepašćenje izazvala odlična prodaja Dacije u Francuskoj, Nemačkoj i drugim bogatijim zemljama. Nisu svi oduševljeni preskupim novim tehnološkim novotarijama. Nekima je samo potreban auto, da se prevezu od A do B za malo para, a ipak u novom autu koji ima garanciju. Logan košta 50 % manje od novog Clio-a, a Duster duplo manje od konkurentnih SUV vozla. Renault je prvi od renomiranih proizvođača napravio ozbiljnu LOW BUDGET varijantu i to mu se veoma ispaltilo.

Radovan

pre 13 godina

(dragan, 25. februar 2011 18:38) - Vaš komentar je veoma logičan i odgovoran. Dati mnogo para za malo muzike ima svoju alternativu - malo para za dovoljno muzike.

Ovom automobilu zabranjen je uvoz u SAD i Kinu.

Godine 2003. nakon pokretanja serijske proizvodnje, CHEVROLET Niva (luksuzna karoserija CHEVROLET i komletna pogonska platforma Niva) dobila je 4 zvezdice. Ovom autu zabranjen je izvoz. CHEVROLET ne želi da poboljša Ladin motor na EURO 4, a LADA Niva ima EURO 5. Odustali su i od ugradnje OPEL motora Ecotec 120 ks. Cena je trebala biti 13000-14000 €. Tada se ne bi znalo za ovo "čudo tehnike" od Dustera.
Veoma specifične igre se igraju sa auto-industrijama.

milan

pre 13 godina

Nekome se svidi model, nekome je bitna veličina gepeka a nekome cena. Da li zaista postoji osoba koja pre nego što ode u salon da kupi automobil, proveri koliko baš taj njegov model ima NCAP zvezdica. I šta stvarno ako i ima 2,3 npr 4. Dali će reći: "izvinite dajte mi jedan sa 5 ***** ali od plavih ako imate".

za taj novac odličnan rezultat

pre 13 godina

Voleo bih da vidim ručno vareni Punto iz Zastave na crash testu. Gledao sam snimak iz fabrike, ide varilac uz auto na pokretnoj traci i vari spojeve u hodu! Grantujem da Zastavin Punto ne bi dobio ni 2 zvezdice.

Radovan

pre 13 godina

(mene kao interesuje auto-industrija, 27. februar 2011 22:57)

U SAD je obavezno da nova vozila imaju ESP (electronic stability control) - elektronska kontrola stabilnosti, kao standardnu opremu, a ne kao opciju. Dotični auto nema ESP ni kao opciju. Zato se i prodaje na nisko budžetnim tržištima. U Evropi se već nekoliko godina vode razgovori da ESP bude obavezan na novim autima, a kada ne zna se. Pre nego što je ESP uveden u SAD kao obavezan, poginulo je oko 7000 ljudi.
Zato visoki rukovodioci govore "kako nemaju nameru da prodaju u USA, ili biće pod RENO znak, ili NISSAN znak". Međutim, jedan je bio iskren pa priznao "da grupa francuskih, rumunskih i korejskih inženjera koji vode projekat DACIA nisu u stanju da naprave kvalitetan auto za USA tržište". Pored problema sa crash-testom, tu su problemi sa kočnicama i kontrolom stabilnosti. Ima na američkim sajtovima. Zato će za rusko tržište da poprave kvalitet i prošire ponudu - motor od 2000 ccm.
Što se tiče EURO-NCAP testova, nemojte se oko njih zamarati. To su bleda kopija američkih državnih organizacija IIHS i NHTSA iz 1959. godine. Tamo ima testova srce da Vam stane. Davnih godina jedan model SUBARU nije mogao da prođe u SAD kao auto, pa su ga prošvercovali kao motocikl sa pomoćnim motorom. Možemo sa ponosom gledati na naš Yugo kada je tamo prošao.
Zašto je zabranjen u Kini, ne mogu da se setim.
Nemam ništa protiv onih ili ovih, ali preteruju sa marketingom, ako za to nema pokrića.

anonymus

pre 13 godina

Nije mi jasno cemu toliko razocaranje,da niste mozda ocekivali da daster osvoji pet zvezdica?Daster je osvojio tri zvezdice,kao sto su to ucinili sandero i logan,pa ne vidim cemu toliko cudjenje.Uostalom te tri zvezdice nisu ni toliko los rezultat,pogledajte samo kineski chery.

djomla

pre 13 godina

Zasto se,cim se pojavi neki cenom povoljan i kvalitetom konkurentan proizvod,odmah pronadju dezurni briznici i na svoj vec dobro osmisljeni i kapitalom odlicno podmazani nacin,odvracaju ljude od tih proizvoda?
Da li je realno u prici o daciji ubacivati poredjenja sa bmw-om koji kosta u startu 3-4 puta vise,a na kraju krajeva svi znamo sta je bmw?Mozda su prodajni rezultati dacie sirom evrope zasmetali nekome?
Na kraju krajeva,za 9000 evra dacia ima 3 zvezdice na tom famoznom ncap testu,a svi su brzo zaboravili kada je mercedesova A-klasa koja kosta od xx000 evra,ostala prevrnuta na los testu.Mozda bi putnici iz tog vozila gore prosli nego ovi nesretnici iz dacije?

suv je suv

pre 13 godina

brate,ja vidim ovo,lemaju ga ko nezdravi sa svih strana,i unutra sve citavo.sto se mene tice,radije bih bio u ovom dasteru nego nekom mercedesu ako vec dodje do sudara.gubite iz vida koliko se dobija usled visine sedenja prilikom sudara.

pazljivi citalac

pre 13 godina

hehe dobar ovaj nas narod,procita naslov i pocne da se pali.

za sve koji ne znaju,3 zvezdice su odlican rezultat.odnose se na bezbednost putnika u autu.ostale zvezdice(pasivna zastita) na bezbednost pesaka.iskreno meni to nije toliko vazno jer nemam nameru da ganjam pesake po trotoaru.

a za ove sto lupaju da nije kvalitetan auto,a cujem da neki bas lupetaju da je nestabilan(teska glupost)nek pogledaju ovaj test uradjen od svaba,adac.http://www.youtube.com/watch?v=wuxAlH0MIBQ

misa

pre 13 godina

ne vidim razlog za pljuvanje po daciji, 3 zvezdice je dobila ne zbog toga sto ima losu karoseriju nego zato sto nemaju svi modeli esp, zato sto ima cetiri vazdusna jastuka, a ne vise...vecinu te opreme nemate ni kod manjih automobila te cene bez doplate, a duster je verovatno malo sigurniji jer je vece i teze vozilo* NCAP testovi se izvode tako sto vozila udaraju u objekat koja je iste tezine kao i vozilo, sto znaci da kada bi punto u udario u prepreku sa Dusterovog testa losije bi prosao. Nije Duster nista posebno ali je ok auto za te pare

Sekula

pre 13 godina

Golf II na kras testu 7 zvezdice, pasat tdi (al sa crveno i),samo 1 manje ,6 zvezdica.Ko ce bre sa Nemca.Nemac kad napravi... ):

bole.lozac

pre 13 godina

... toliko raznih komentara. kome treba 100% sigurnosti ,kupice tenk. ovo je ipak prosecan auto za prosecnog vozaca sa prosecnim ocekivanjima i prosecnim potrebama. znaci prosek je o.k.

dragan

pre 13 godina

(milan, 28. februar 2011 20:53)
Postoji osoba koja gleda EURONCAP pre kupovine, to sam ja. Pre par godina bio sam ozbiljno naostren da kupim najjeftiniji Logan, bez jastuka i ABS. Onda je neki lik u dzipu na Gazeli silinom udarca bacio u vazduh i prevrnuo oveci kamion - secate se, bile su i slike na B92, i otisao NEPOVREDJEN. Malo sam revidirao svoje stavove, uocio da su automobili novije generacije neobicno teski za svoju velicinu, proucio dobro EURONCAP (moram njega, na americkim sajtovima nema vozila koje bih ja kupio), na kraju kupio koreanca sa pet zvezdica iste velicine kao Logan, samo oko 1300kg teskog (u odnosu na Logana ispod 1000kg). Koreanac trosi manje, jer mu je motor nekoliko generacija ispred cak i Laureta Logan, ima svu opremu koja me je zanimala, ABS, 6-8 jastuka (zavisi kako brojite zavese), muziku.... Dacia sa istom opremom bi kostala vise. Shvatio sam, uporednom voznjom svog novog i starog auta kojeg nisam prodao nego vozim po gradu, da vise nema smisla auto bez ABS, sada shvatam da nema smisla ni auto bez ESP, pa mi zao sto i njega nemam. A bash sam se zavaravao da dobrom vozacu ABS ne treba. Istina je da se za sada u ektremnim uslovima "zaglaviti se ili proci" ESP manuelno iskljucuje, i pri odmeravanju modela gledam ima li komandu za iskljucenje elektronike i sa cudjenjem sam video da sve vise modela nema komandu manuelnog iskljucenja ESP, ali mozda su to novije generacije ESPa koje se automatski iskljuce umesto da ugase motor i zaglave auto u snegu...kao kod mog prijatelja dok preko interneta nismo nasli kako se iskljucuje ESP na polovnjaku kojega je kupio. Znaci, ESP ne sluzi kako sam ja naivan mislio samo sportskoj voznji u krivini, nego i pri penzionerskij voznji eskiviranju naglo pojavljenih prepreka.
BTW, na EURONCAP NOVIM testovima bez elektronskih igracaka dobra karoserija zasluzuje 4 zvezdice a moze se dobiti i svih 5 - pogledajte npr Hyndai i20 koji ESP ima samo kao opciju.
Ipak, mislim da je novinar sa naslovom malo pretererao! Nije Duster toliko los! Ima na njemu dobrih resenja a ipak je znacajno jeftiniji od mog idola a za koji nemam novca - Hyundai ix35.

Petar

pre 13 godina

Za neupucene: Duster je dobio po 76 i 79 poena za zastitu putnika i zastitu dece, sto su rezultati na granici izmedju 4 i 5 zvezdica na testu. Tri zvezdice je dobio zbog 26 poena pri zastiti (udaranju) pesaka i 28 poena na kolicini bezbednosne elektronike (na testu nije imao ESP, pomoc za kretanje uzbrdo, nizbrdo i sl).
Drugim recima, ako zanemarimo pesake (kada nekog ne daj Boze udari auto manje-vise mu je svejedno koji je model) i nedostatak elektronike koji nije bas toliko neophodan, imate jedan vrlo bezbedan i robustan automobil.

mene kao interesuje auto-industrija

pre 13 godina

@Radovan - za Vašu informaciju, Dacia-i nije zabranjen uvoz u USA. Oni jednostavno ne izvoze svoja vozila tamo, kao ni u Veliku Britaniju.
Plan Renault-Nissan kompanije je da u VB sigurno kreću iduće godine, a za USA još uvek nisu doneli konačnu odluku da li da krenu sa Daciom, ili da Dustera jednostavno prodaju pod brendom Nissana.
Pretpostavljam da je to siguran znak koliko su zabrinuti za kvalitet ovog vozila, a mnogi pre mene ispisaše kako je detaljno ocenjena Dacia Duster na ovom testu, pa ako Vas stvarno interesuje, pročitajte - i ovde napisane komentare, i detalje na sajtu Euro NCAP-a

ilijapaun

pre 13 godina

Pa sta ste ocekivali, da osvoji 5 zvezdica? Cini mi se da je skoro poostreno ocenjivanje NCAP-a tako da ne verujem da je punto bezbedniji od dustera, mozda grande. 5 zvezdica se dobija uz serijski ESP

anbeast

pre 13 godina

3 zvezdice ne znace da je nebezbedan, vec da nije toliko bezbedan kao neki drugi automobili. Ako odete na sajt EuroNCAP videcete da Dacia mnogo poena gubi zbog nedostatka (u serijskoj opremi) ESP (uredjaj za kontrolu stabilnosti). ESP se moze doplatiti ali ulazi u ocenu EuroNCAP samo ako je serijski. Takodje, gubi poene jer nema cruise control. Losija je od ostalih u bezbednosti pesaka dok svoje putnike sasvim dobro cuva. Recimo jedna Mazda CX7 (kojoj je pocetna cena 29000 evra)je samo marginalno bolja od Dustera. Ima bolji skor zbog serijskog ESP-a i bolje zastite pesaka. Mazda je dobila isti broj bodova za zastitu putnika kao i Duster (27), za zastitu dece Mazda je dobila 39 bodova, a Dacia 38, za bezbednost pesaka Mazda:16, Dacia: 10 (i to zastita glave pesaka je bolja kod Dacie, 10 prema 6 bodova), za bezbednosnu asistenciju (ESP, cruise control, potsetnik za vezivanje pojaseva) Mazda: 5, Dacia 2. Ukupno Mazda ima 4 zvezdice, a Dacia 3 ali realna razlika nije velika.

tumačenje rezultata testa

pre 13 godina

Neznam da li novinar nezna da tumači rezultate testa ili je plaćen od drugih proizvođača da tako tumači tekst. Ko zna engleski može na ovom linku http://www.euroncap.com/results/dacia/duster/2011/421.aspx da pogleda rezultate i sve će mu biti jasno. Ako poredite Duster i Mitsubishi i-MiEV videćete da imaju iste rezultate u tri kolone a da se razlikuju u četvrtoj Safety assist, koja se odnosi na elektronska pomagala po pitanju stabilnosti i ograničavanja brzine. Duster nema takve uređaje i sve je OK jer se kasnije u poređenju rezultata testova ova kolona i ne uzima u razmatranje nego samo prve tri. 2012 sledi promena načina testiranja vozila po ovom standardu jer se uvidelo da su proizvođači počeli da prave automobile da imaju dobre rezultate na ovim testovima a ne prema realnim situacijama u saobraćaju. I Logan i Sandero su imali 3 zvezdice na testovima pa nevidim da je to potreslo kupce.

John Doe

pre 13 godina

Dobro, i?
Šta je tu koga toliko iznenadilo? Renault je odlučio da lansira seriju automobila, koji će biti prilagođena određenim tržištima, tako što će koristiti starije tehnologije, i već sve što spada u koncept o kome se pričalo, a da to bude u određenom cenovnom rangu. Što će reći, i dalje je ovo odličan auto za te pare. Što zna svaki kupac Dacie. Zašto neko misli da je kupac bilo kog automobila ove marke retardiran, i da kupovinom Sandera misli da je kupio Megan, Clio (bez obzira na motor i ostalo) ili neki Mercedes.I u Srbiji, Nemačkoj i Francuskoj, ljudi stave na jednu stranu cenu, na drugu šta za to dobijaju i kažu ok, ovo je zadovoljavajuće, ili ne.
Na kraju krajeva ti testovi se stalno menjaju i sve su strožiji i strožiji. Baš me zanima koliko bi moj Punto iz 2002. osvojio zvezdica danas. Ne vozim Dustera, niti planiram, ali me nervira sva ta zluradost.

Djole

pre 13 godina

@djomla
Propaganda cini cuda!Evo i na ovom forumu narod se iscudjava rezultatima testa.Terenac od 10K eura pa samo tri zvezdice!Neverovatno.
ps.pogledajte kako je prosao chevrolet aveo sa petoro vrata,po ceni slican dusteru:
http://www.euroncap.com/tests/chevrolet_aveo_2006/250.aspx

Chiki

pre 13 godina

Sta ste svi zapeli za 3 zvezdice? Na slici se lepo vidi da je putnicki prostor ostao ocuvan. Duster je dobio 3 zvezdice samo zato sto nema vise sigurnosne opreme u vidu 534562 airbag-ova i ono sto mu je najvise zamereno: Opasan je za pesake?! mislim ajde, svaki auto kad zvekne pesaka je opasan...