Utorak, 08.02.2011.

23:59

Trošak prevelik, vratiti stari grb

Ministarstva policije i pravde sve bliža stavu da obeležja ne treba da se menjaju. Ministar Dačić kaže da je od početka bio protiv promene srpskog grba.

Izvor: Novosti

Trošak prevelik, vratiti stari grb IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

79 Komentari

Sortiraj po:

kuda ides Srbijo?

pre 13 godina

Vratiti stari grb, pod OBAVEZNO!
Prvi put se dogodilo, posle 60ak godina, da se Srbi (ali ne samo oni, nego) i skoro celokupno stanovnistvo, bez ikakvih zamerki okupi oko jednog drzavnog simbola, koji je, bas zbog toga, sto je toliko star, bukvalno preko noci zaziveo, kao da nikada nije ni bio izopsten iz upotrebe.
Nije proslo ni 10ak godina od kako je zaziveo, prvo uredbom, a zatim i u Ustavu Srbije, a sada ga ponovo menjaju, a to evidentno stvara podele, negiranje gradjana i strucna osporavanja!
Zasto?
Mislim, da je u pitanju jedan, naizgled, banalan razlog:
Stari grb je narucio Kralj Milan OBRENOVIC, a s obzirom, da je u REPUBLICI Srbiji, pododici Karadjordjevic, izgleda, (sem sto su im vracena sva gradjanska prava, a uskoro i vlasnistvo nad oduzetom im imovinom), pruzena veca prava, od ostalih "obicnih" gradjana, cim imaju pravo, na formiranje "krunskog saveta", neregistrovano udruzenje gradjana, ciji je clan i Dragoslav Acovic, a koji je uspeo da modifikuje istorijski grb Srbije, prilagodjen "novoj" dinastiji!
To je FALSIFIKAT i zato treba odustati od menjanja grba.

Koliko je bespotrebno raditi izmene grba, i koliko je, ustvari, bitna samo promena, zbog prekida sa tradicijom Obrenovica, govori i sam Acovic, da su izmene minimalne, uz neuverljivo objasnjenje i za tolike promene (zbog, navodne "zbrke prilikom stampanja", uvecanja ili umanjenja prikaza grba), sto nije tacno.
Na kraju:
Najproblematicnije je i samo resenje, upravo: "kljunovi" i "OCILA", odnosno 4 slova "S" na grbu. Nista slicno, nikada nije vidjeno na ustavnom grbu Srbije! Samo je za vreme vladavine OKUPACIONE, Nediceve vlade, u II sv. ratu, tadasnji grb imao nesto slicno. Znaci neistina je i to, da je "pitomiji" novi Acovicev grb, u odnosu na stari! Takav ostar kljun i takva ocila, simbol su nacisticke okupacije Srbije!

Uostalom, ako je Dr. Kostunica, kada je bio predsednik srpske vlade, ispred kabineta premijera, mogao medju slike svih bivsih predsednika vlada, da stavi i Nedicevu sliku, zasto se cuditi i ovakvom resenju grba!?

Istoričar

pre 13 godina

Nemam običaj da šaljem komentare, ali jednostavno moram, nakon što sam pročitao izjave nekih od diskutanata! Prvo da kažem da mi se novi grb nimalo ne sviđa, ali da to ne bi bilo ni važno da je zaista on više u duhu naše tradicije! Međutim gledajući stare grbove od Nemanjića do Kraljevine Jugoslavije, a pogotovo upoređujući ga sa sadašnjim grbom Republike Nemačke, mislim da je novo rešenje znatno udaljenije od naše tradicije nego grb iz 1882. Ali nisaam zbog toga hteo da reagujem, već zbog nekih iznesenih mišljenja koja su potpuno lišena bilo kakvog predznanja o heraldici, grbovima uopšte! Prvo i osnovno ocila ili ognjila nisu preuzeta od Vizantijskog 4B, već su uvek bila to: ocila! Ko ne zna šta su ocila, neka malo prouči istoriju! Ocila imaju svoje posebno značenje u heraldičkoj simbologiji kao i skoro svi elementi grba (npr, krinovi, hermelinski plašt, orlovi - bilo da su jednoglavi ili dvoglavi). Tek kasnije su u Vizantiji, u sličnom procesu kao i kod nas za 4 ocila počeli da vezuju značenje 4B (4S kod Srba)!
Što se drugog ,,osporavanog" elementa grba tiče - krune i pitanja zašto će nam ona kad nismo monarhija - opet molim ljude da pre nego što počnu da kritikuju prikupe osnovne informacije. Naime, kruna u grbu ne označava kraljevinu već SUVERENITET! Naime, ona je pokazatelj da je određena teritorija na koju se odnosi grb suverena u ostvarivanju vlasti (tj da nije ničija vazalna teritorija)! Postoje i danas republike koje imaju krune u grbu - Mađarska, Bugarska itd.
Hvala unapred na objavljivanju ovog komentara.

dabome

pre 13 godina

Ja bi peceno dvoglavo preplanulo hrskavo prase sa prijateljem jagnjetom kao vec nemoze petokraka.
Bar ce i penzionerima i radnicima biti stomaci siti cim vide zastavu.
Pod desnu pleku ja bi stavio i flasu rakije i to sljivovicu.
Time bi bili zadovoljni svi hriscani, muslimani,vegetarijanci(sljiva),cetnici, partizani.
Bolje i prase i jagnje nego bananu

Kraba

pre 13 godina

Ovo je danasnja vest. Ovo iza Suleta nisu papagaji. Bravo za Suleta!!!
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=02&dd=09&nav_id=491709

Шумадинац

pre 13 godina

Стручњаци нека одлуче,и ОДЛУЧИЛИ СУ, а не политичари и коментатори! Наравно хералдичари, нечеће ваљда , аналитичари са пполитичког факултета,вечити магистри економије,психолози,ортопеди,....
Амосе, видимо како нам државу, законе и друштво праве политичари, исправније квазиполитичари ,опште праксе.Хаос, свако вуче у своје политичко,јато.
Проблем овог друштва су необразовани политичари,који хоће све да кроје како њима одговара. Сада сметају и хералдичари, сутра ће физичари, математичари, историчари,признати економисти,......само су политичари најмудрији, колико су мудри тако и живимо,јадно и бедно. За почетак нека поштују своје прописе, наш Устав и законе, и да су сви једнаки пред законом.

Постепено увести у употребу НОВИ ГРБ СРБИЈЕ, који је заснован на вишевековној српској традицији, а не на германској, нормално, као што ни Немци неће да држе до српске традиције...

Јасно је мени да ће МИНУСЕ да лупају, посетиоци из околних, западних државица,и они којима је Србија мађеха, али ето, то је демократија!

Kliment

pre 13 godina

I opozicija kao SNS:
http://www.mondo.rs/slike/vesti/001/967/v196732p0.jpg
i vlast DS-SPS-G17-PUPS-JS:
http://www.kurir-info.rs/static/imgs/article_thumbs/632x474/uploads/2010-06/5428.jpg
Koriste istu zastavu i grb sto je normalno i to je upravo ona zastava iz 1882, a koja je kod nas uvedena 2004 i oko koje je postojalo nacionalno jedinstvo. Prva i jedina stvar posle cinjenice da je zemlja okrugla oko koje su se vaskoliki Srbi konacno slozili.
Onda se nasao neko pametan (Grujic & Co) da preko noci promeni grb i da na njega zalepi papagaje i eto nama razdora. Neko vise voli orlove (vecina),a neko papagaje (tajkuni i manjina).
Salu na stranu, molim nadlezne da radi ustede drzavnog budzeta, radi postovanja tradicije i zaostavstine predaka, poniste ukaz o papagajskim simbolima i vrate jedinstvo u narod, barem oko ove jedne jedine niti koja nas povezuje.

Amos

pre 13 godina

Tako nam i treba kad u jednoj republici grbove pravi neki clanovi nekih 'krunskih saveta' i slicni. Konkretno mislim na g. Dragoslava Acovića.
Covek nema gde nije predsednik - od inzenjerske komore Srbije, heraldickog drustva, tog krunskog saveta za povracanje kralja itd.
Sto to mora tako, je l poznas Tadicevog tatu, Dacicevu strinu, u cemu je stvar?
Kao da ima monopol na pravljenje svih mogucih grbova u Srbiji. Je l u Srbiji ima samo jedan heraldicar?

Дрван

pre 13 godina

Садашњи грб није одговарајући из више разлога али првенствено због тога што указује на краљевину, што Србија није. Без обзира на жеље, то је чињенично стање за које садашњи и новопредложени грб дају погрешну представу.
По мени, лаику, најтачније решење би било- веза: [ http://galerija.fit.edu.rs/main.php?g2_itemId=48373 ].
Или евентуално старија? верзија са жутом подлогом и црвеним орлом. Иначе, и двоглави орао и оцила су преузета од Византије.
А за трошак треба да сноси одговорност онај који је увео овај грб који је сада званичан. Правдање трошковима је апсурдан разлог да се не мења (врати). Мислим да има довољно компетентних из историје и хералдике који би донели најисправнију одлуку.

lena

pre 13 godina

dobro, svima je jasno da je ovo još jedan u nizu harača koje nam nameću u srbiji; ali da iskoristim priliku da se ovako, retorički, javno, zapitam - čemu kruna na našem grbu??? čemu orao koji ima još nekoliko zemalja, i koji nije naš, originalno??? zar ne bi mogli da napravimo, prost, ali efektan grb od samo 4 ocila, koji nas savršeno oslikava kroz vekove, i, koji je naš (uslovno rečeno, jer smo ideju pozajmili od vizantije (4B))

Pantic S.

pre 13 godina

@Sumadinac
Pobogu covece, pa da li ti stvarno verujes u bajke belih magova kako je stari orao uradjen u duhu nemacke heraldike?
1.Kako objasnjavas cinjnicu da su ga koristili Milan i Aleksandar Obrenovic, kao i Petar i Aleksandar Karadjordjevic?
2. Kako objasnjavas cinjenicu da ga je kreirao jedan Stojan Novakovic i da je za njega Pasic tvrdio kako nema lepseg simbola na kugli zemaljskoj?
3. Kako objasnjavac cinjenicu da se do tog nesrecnog 11 novembra 2010 i tog puca belih magova narod nijednog trenutka nije dvoumio kako mu izgleda grb i zastava?
4. Kako ne mozes da shvatis da je neko za ovo nasilje i pretvaranje orlova Nemanjica u papagaje uzeo velike pare, a tebe, mene i celu drzavu ce ovo kostati citavo bogatstvo.
5. Opravdanja kako nije izmenjen grb su uvreda za zdrav mozak. pa ovo vise nisu orlovi, vec papagaji Rozenkolisi, Nimfe...sta god ali nisu orlovi!
6. kada su toliko odusevljeni novim grbom zasto Grujic i Acovic nisu stavili istog orla na porodicni grb Karadjordjevica.
Prosto zato sto ne valja.
7. Odakle im pravo da preko noci putem puca izbrisu citav vek srpske istorije?
8. Koliko mostova, bolnica, skola, vrtica moze da se napravi za 30 miliona evra. To da nece da nista da kosta je argument tipa nece te boleti kod cika zube!
9. Koliko kosta jedna mesingana ploca i koliko traje? Pa nije to cokolada pa da ima rok trajanja godinu dana.
10. Sve sto je Grujic trebalo da uradi je da da mere, a ne da menja vizuelno grb.
11. Koliko sada orlova treba da imamo u opticaju 100-200?
12.Srbija ima simbole donesene 1882 ovencane slavom i ne treba ih menjati!!!

Mladja

pre 13 godina

Grb i himna su dva osnovna obeležja svake države. Jedva smo se izborili da nam vrate himnu a sada navodno nema novaca za grb ? Pa to je tako smešan argument, da uopšte nije ni vredan pomena. Nakupovali su tolike limuzine, plaćaju se dnevnice i ručkovi i troši na državnu administraciju više nego ikada ranije. Zašto neko u ovoj zemlji ne postavi pitanje koliko ta armija birokrata dnevno košta ovaj narod ?! Tu štedite, a ne na državnim simbolima, jer su ti simboli obeležje svih nas. Obeležje Srba koji žive na severu kao i nas na jugu podjednako. To nije "četnička" kokarda, već simbol dostojanstvene i plemenite Srbije koju je poštovao ceo svet.

ne znam vise ni sam

pre 13 godina

Za sve ljubitelje Dacica, SPS-a, komunizma, Hrvata, Muslimana, Albanaca... Cetnicki grb je umesto cetiri s, imao mrtvacku glavu!!!! Ne dirajte orla jer cetiri s bez njega ne znace nista!

Strela

pre 13 godina

15. februara, na Sretenje Gospodnje obeležavamo Dan državnosti Republike Srbije kada će Predsednik Republike ukazom dodeliti odlikovanja (ordene, medalje i spomenice) kao najviše znake javnog priznanja koji se dodeljuju za izuzetne zasluge i dela od velikog značaja za Republiku Srbiju.
Pitam se,
Da li je Komisija za odlikovanja Generalnog sekretarijata Predsednika Republike vodila računa o izgledu odlikovanja, odnosno o tome da novi grb Srbije zvanično važi od 11. novembra prošle godine, kada je na snagu stupila vladina Uredba (potpisao je Prvi potpredsednik-zamenik predsednika Vlade Ivica Dačić) kojom je, između ostalog, izmenjen više od 120 godina star grb Srbije; te da bi bila velika bruka da se na istima nađe nevažeći grb.
Razmišljajte o tome!

Mlađa Nešić

pre 13 godina

Grb i himna su dva osnovna obeležja svake države !

Jedva smo se izborili da nam vrate himnu a sada navodno nema novaca za grb ? Pa to je toliko glup argument, da uopšte nije ni vredan pomena. Nakupovali su tolike limuzine, plaćaju se dnevnice i ručkovi i troši na državnu administraciju više nego ikada ranije. Zašto neko u ovoj zemlji ne postavi pitanje koliko ta armija birokrata dnevno košta ovaj narod ?! Tu štedite, a ne na državnim simbolima, jer su ti simboli obeležje svih nas. Obeležje Srba koji žive na severu kao i nas na jugu podjednako. A onaj kome se taj simbol ne sviđa, neka traži drugu državu čija znamenja će poštovati. To nije "četnička" kokarda, već simbol dostojanstvene i plemenite Srbije koju je poštovao ceo svet.

Meni ćelavi orao koji su okaljali udbaški četnici ne treba.

Шумадинац

pre 13 godina

Хоће ли овај народ да поштује струку. Стручљаци за ХЕРАЛДИКУ су направбили Нови Грб СРБИЈЕ, који има више елемената српске традиције. Стари је био виише са германском традицицјом.
Шта има ту неки поолитичари да пресуђују, зато нам тако и иде јер они све пресуђују, мењају, свезналице, сад се јавља социјалиста Дачић да пресуди!!!!????
НОВИ ГРБ треба ПОСТЕПЕНО мењати и поштовати одлуке, законе и Устав Србије. као што треба дасе у јавне установе ВРАТИ ЋИРИЛИЦА, коју поједини НАДОБУДНИ министри(највише из Г17) избацују.

Зато нам ништа и не иде јер се не слуша струка него назови политичари.
НОВИ ГРБ СРБИЈЕ је закон. Ћирилица је закон.
Живела Србија!

п.с. штит са оцилима на саобраћајним таблицама треба оставити јер је тај знак увек био кроз целу српску историју и не смета, похвала што су убачена ћирилична слова, мада су могла да буду већа!
УВЕСТИ НОВИ ГРБ СРБИЈЕ, јер је на основама српског вишевековног наслеђа и тачка.

Nindza

pre 13 godina

Molim drage sugradjane da ne pominju recenicu "nema narod sta da jede" kada se raspravlja o grbu. Kakvi su demagozi i bezobzirnici na kraju ce staviti na grb dvoglavo peceno pile...
Nije ovde poenta grb, ovde je poenta da oni hoce da prikazu kako, eto, misle na narod, pa im nisu nakarikali bas sve dazbine koje su mogli...
A to sto su promenili nazive silnih ulica kao da smo zaboravili...

Laki

pre 13 godina

Samo još jedan u nizu dokaza kakva je ovo država. Verujem da nam se svi smeju, počev od komšija pa sve do kraja sveta.
Odličan pokazatelj kakvo je stanje u njoj - nema vizije, konsenzusa, strategije, pa čak i oko ovakvih banalnih stvari.
Koji bre *******i sede u ovoj vladi!

Milan

pre 13 godina

Stari grb je i lepsi od ovog novog izmenjenog. Nekako mi se cini da je ovo samo izgovor da bi neko zaradio na izmeni grba (nove zastave, tablice, sve). Mislim da bi odluka o promeni grba trebala da se povuce.

Stefan

pre 13 godina

Dakle, samo u Srbiji mogu da misle takvi da ad sve mora da se menja. U Nemackoj imaju po nekoliko zvanicnih orlova.

Mora da su i tog Novakovica pljuvali ovako pre 130 godina

Ne zasluzuje Srbija nikakav grb kad ovako radi profesionalcima

Vladimir

pre 13 godina

''Uvode nam monarhiju na mala vrata i to niko ne primecuje'', reče neko u komentarima.
Kamo sreće da je tako. Pre mi se čini da nam vraćaju Oznaško-Udbaškog generala Jovu Kapičića, koga ni bog neće, al eto setili se titići i petokrakaši da se zahvale, pa ga i u politički život vaskrsavaju, a preko njega i petokraku!

Stevan

pre 13 godina

Zastava iz 1882, tj 2004 je jedina srpska svetinja koja nije bila sporna u ovom drustvu. Svi smo bili uz nju i bogati i siromasni. I pozicija i opozicija. I sportisti i vojnici. Uz ovaj grb u skolama su rasle generacije dece. I kraljevici i prosjaci.
Cini mi se da neko namerno hoce da urusi jedinu stvar koja nas spaja i da nas ponovo zavadi i podeli. zar je saka evra dokonog heraldicara vrednija od veka srpske istorije i narodne sloge. Vidite li sada Grujicu sta ste uradili i kakvo zlo ste doneli.trebalo je samo da uradite etalon za Kralovo resenje iz 1882. Ovako ste narod doveli do podela, uvredili ste ga tako sto ste mu nametnuli "hipetrofijom" papagaje kao grb.
http://beliorlovi.rs/wp-content/uploads/2010/05/dejan-stankovic-srpska-zastava.jpg
http://beliorlovi.rs/wp-content/gallery/srbija-nemacka-1-0-slavlje-navijaca/navijaci-srbije-u-johanesburgu.jpg
http://beliorlovi.rs/slike/navijaci/srbija-nemacka-1-0-slavlje-navijaca/
http://www.google.com/imgres?imgurl=http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/128422/i/2/jankovic1.jpg&imgrefurl=http://www.politika.rs/rubrike/vesti-dana/Jankovic-pobedila-u-Indijan-Velsu.lt.html&usg=__E4F-PZyzImYIV0ZEc06y7t7RBzg=&h=318&w=478&sz=44&hl=en&start=121&zoom=0&tbnid=2LWAdJf6GbzXhM:&tbnh=86&tbnw=129&ei=319STdEGyvSyBu-o5eMG&prev=/images%3Fq%3Dpartizan%2Bsrpska%2Bzastava%26hl%3Den%26biw%3D1198%26bih%3D575%26tbs%3Disch:10%2C3192&itbs=1&iact=rc&dur=337&oei=zF9STfKJLsyBswaP6P30Bg&esq=8&page=8&ndsp=17&ved=1t:429,r:4,s:121&tx=14&ty=24&biw=1198&bih=575
Bojkot novog papagajskog grba!!!

marijana markovic

pre 13 godina

Pre svega bih htela da kažem da je sramotno što niko nije pitao narod da li želi na zastavi uopte grb, jer je od vajkada srpska zastava jednostavno trobojka. Drugo naša državna zastava izgleda sada kao poslednji kič sa prevelikim grbom i onom krunom pa grbom u grbu, katastrofa. Vidi se da je jednsoatvno nekom bilo stalo da se njegovo delo ovekoveči. Zato zastava treba da bude bez ikakvog drugog dodatka, a grb, kao onaj iz 1880. Pozdrav

Rezervista

pre 13 godina

Cuvari nase tradicije i nasledja. U njih uvek imam poverenje!!!
http://www.vs.rs/content/images/zene_u_vojsci/ZENE1.jpg
http://www.vs.rs/index.php?gallery=0a962028-5bfb-102e-92f9-000c29270931
http://www.vs.rs/index.php?gallery=f4a63ab4-2e55-102e-a860-000c29c8a039
http://www.vs.rs/index.php?gallery=2cb3be3e-8570-102d-8874-00215e73a110
Ovi mladi hrabri ljudi koji su garant nase bezbednosti znaju kako izgleda prava zastava Srbije. Upravo ona koju Grujic i neodgovorni pojedinci zele da ukinu na nocnim sednicama u potaji.
Vratite nam stari grb!!! Ukinite odluku od 11 novembra prosle godine!!!

nn

pre 13 godina

Pitajte narod,
one koji mesecima čekaju na lekarski pregled ili operaciju, profesore, lekare i radnike u proizvodnji kojima je plata manja od službenika koji palamude po opštinama,
šta misle o razmaku između glava, krila i nogu orlova i nijansi boja na grbu!!!

Klema

pre 13 godina

Stari grb 1882-1818 i 2004-2010
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small.svg
Novokomponovani papagaji 2010-izbrisati sto pre
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Serbia_gerb.jpg

Milton

pre 13 godina

Dačić je prvo bio za promenu grba i potpisao Uredbu Vlade a sada je za to da se vrati stari grb.
Da li je Dačić razmislio prvi put pre nego što je glasao odnosno potpisao?
Očigledno nije.
Da li Dačić ima uopšte svoje mišljenje?
Očigledno nema.

Дејан Јечменица

pre 13 godina

Неколико илустрованих примера:

Грб Немањића: http://bit.ly/gBCo2C
Грб из Хиландара скраја 14. века: http://bit.ly/hu1Hb6
Како је изгледала наша традиционална круна Немањића: http://bit.ly/g4ixBV
Мађарска Света круна: http://bit.ly/gEVN1M - веома слична круни коју су носили српски средњовековни владари, погледати претходни линк до краја.
Грб Србије - 1882 - 2004: http://bit.ly/h54rnJ
Грб Србије - 2010: http://bit.ly/i38RQI
Грб Немачке: http://bit.ly/cIt2nc

Круне на грбовима:
Данска: http://bit.ly/eTq0Nf
Холандија: http://bit.ly/fMd8zq
Шпанија: http://bit.ly/g0M8jj

Неколико ѕанимљивих примера где се срећу кључни хералдички елементи нашег novovekovnog грба:
Пиво: http://bit.ly/gqrpkL
Цигарете: http://bit.ly/gBLk4o
Слаткиши: http://bit.ly/eEWCSs
Pub: http://bit.ly/feXjWl
itd. itd.

Сада сами просудимо колико је овај грб део наше традиције. У употреби је био од 1882 до 1918, дакле 36 година. Реално говорећи имамо ми грб који је и дуже био у употреби, сви га се добро сећамо.
Јасно је као дан да је требало расписати јавни конкурс за израду нашег грба који ће заиста садржати традиционалне хералдичке елемнте који су се пре више векова могли срести код нашег народа, а не оваква подвала, наводно традиционалан грб, а од традиције нема ни речи.

Mirko

pre 13 godina

Ja ni ne znam vise koji je pravi grb, toliko ih ima! Totalno su nas vise zbunili, kao sto su nas za jos mnogo toga zbunili! Licno mislim da nema smisla stavljati krunu jer mi nismo monarhija, a glupo je da kao imitiramo monarhiju u grbu kad smo REPUBLIKA! Moze npr. da se lepo organizuje kampanja i referendum da postanemo monarhija, pa onda ako ljudi hoce, ok onda i takav grb, a ako nece onda treba krunu i one draperije izbaciti i imati grb kao i svaka republika, vidite evropske grbove. Inace ljudi se zbune kad im pokazem novi pasos, kako to Srbija onolika velika kruna, pa se smeju od cudjenja...svasta

s t v

pre 13 godina

Odlično! A onda da vratimo i granice iz tog vremena, pa vi južno od Dunava menjajte grbove kad vam volja i branite izvoz pšenice koje ionako nećete imati.
(V, 9. februar 2011 07:36)

Bitno je da nam struju ne dirate. Silne TE i HE koje sada vama daju struju pokriće i vašu i tuđu pšenicu.
E, moj pametnjakoviću.

Pera

pre 13 godina

A jel' može neka fotografija ili crtež ova dva grba? Kad već raspravljamo da znamo o čemu raspravljamo. A inače mislim da u ovom (a i svim drugim trenucima) treba dobro promišljate na šta se troše pare.

Caja

pre 13 godina

Ovaj grb iz 1882 nije smetao ni Obrenovicima, niti Karadjordjevicima. Nije smetao jednom Nikoli Pasicu. Ovaj grb nije smetao onima koji su pisali istoriju Srbije od 1882-1918. Nije smetao nasim ratnicima u oba balkanska i u I Svetskom ratu.
Nemojte da urusavate srpske svetinje, nesto sto postoji vise od jednog veka, radi materijalne dobiti.
Ne novom papagajskom grbu!!!
Hocemo stari grb iz 2004!!!

Cobe

pre 13 godina

@Bane
Novi grb ne izgleda lepse na zastavi. Glave orla podsecaju na buzdovane iz daljine, a kada se covek priblizi kljunovi orla podsecaju na otvarace za flase. Pride na grudima kao da ima malje, a ne perje.
Zasto da narod finansira ovu novokomponovanu glupost od 30-tak miliona evra.Price o postepenom uvodjenu su budalastina,a to su shvatili i ljudi u vladi. Narod ne zeli papagaje kao grb Srbije. Odakle im hrabrost da se kamenom bace na srpsku tradiciju? Da li zaista Grujic misli da je pametniji od jednog Stojana Novakovica?

Stojan

pre 13 godina

Evo pitacemo Vladu Srbije i Predsednika sta misle koji je pravi grb:
http://www.kurir-info.rs/static/imgs/article_thumbs/632x474/uploads/2010-04/32.jpg
http://www.vecernji.hr/slika-640x348/vijesti/blic-ministri-vladi-srbije-naoruzani-zuba-slika-120832
http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2006/07/30/_slike/01DinkicFRAJ_beta.jpg
http://www.blic.rs/data/images/2010-06-15/47877_djelic-zastava01-fonet-fonetvlada-srbije_f.jpg?ver=1277648833
http://www.google.com/imgres?imgurl=http://www.mcnis.org.rs/images/stories/archive/dscf0148.preview.jpg&imgrefurl=http://www.mcnis.org.rs/index.php%3Foption%3Dcom_content%26view%3Dcategory%26layout%3Dblog%26id%3D18%26Itemid%3D100003&usg=__f-EhwMdCw87nTapWsE5k5BDuzvU=&h=480&w=640&sz=53&hl=en&start=65&zoom=1&tbnid=oRPf7sRH0X5qxM:&tbnh=128&tbnw=213&ei=R1JSTey-MJHEswbotOjiBg&prev=/images%3Fq%3Dvlada%2Bsrbije%2Bzastava%26um%3D1%26hl%3Den%26sa%3DN%26biw%3D1198%26bih%3D575%26tbs%3Disch:10%2C2069&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=490&oei=KVJSTdu2OtOAswbEmIHZAg&esq=5&page=5&ndsp=17&ved=1t:429,r:15,s:65&tx=127&ty=57&biw=1198&bih=575
http://nimg.sulekha.com/others/original700/boris-tadic-dragan-sutanovac-miloje-miletic-2009-2-15-8-33-35.jpg
Srbija ima grb i zastavu i to je resenje Krala iz 1882, koje je ponovo usvojeno kao grb Srbije 2004. Onaj Pera Detlic koga ste usvojili potakom 11.11.2010. nije grb Srbije nego ruganje srpskoj tradiciji. Sramota!!!

Icarus

pre 13 godina

Iako nisam Srbin, nemojte da me pogresno razumete... Neka se tera i onaj stari i novi grb dokle god ih ja placam da bi se oni igrali drzave...

Neb

pre 13 godina

Graficki sam dizajner po struci i ja sam vise nego zapanjen sta sam upravo procitao.. Ne mogu da verujem da neko radi drzavni grb, alo bre drzavni grb i da on nije imao standard!? To je kao da zidate zgradu bez projekta. Pa ko su ti strucnjaci? Odakle li samo izlaze i dobijaju tako odgovorne poslove? Covece, ja kad radim logo za pekaru uradim sve sto treba, drzavni grb se ne bi ni usudio da radim, zato sto smatram da ne znam dovoljno bez obzira sto radim ovaj posao vise od 15 godina. Pa ko je dozvolio da se tako radi? Ovo je nemoguce, ja mora da sanjam..

V

pre 13 godina

"podržava inicijativu da se Srbiji, dok je još vreme, vrati njen grb iz 1882"

Odlično! A onda da vratimo i granice iz tog vremena, pa vi južno od Dunava menjajte grbove kad vam volja i branite izvoz pšenice koje ionako nećete imati.

MAJSTOR

pre 13 godina

Ovakvih pajvana kao što je u našoj vladi svet nije zapamtio. Pa gde baš nas da zadesi tolika nesreća. Poštujem ljude koji su ostali bez vida ali ovi pajvani su takvi slepci da ne vide dalje od svog interesa, idu logikom ajd da probamo pa da vidimo šta će biti, ako ne valja puj pike ne važi. Jadna nam majka sa njima propast je sve bliža.

Aleksandar

pre 13 godina

Nije Dragoslav Acovic nego Dragomir Acovic. Gospoda Grujic i Acovic zaista jesu ljudi od struke i zaista jesu ulozili visemesecni trud proucavajuci na hiljade stranica gde se pojavljuju srpski grbovi kroz istoriju, da bi dosli do "idealnog" srpskog grba koji odgovara nasim primerima iz istorije i nasoj heraldickoj praksi. Nije glavni argument novac - jer se sve moze menjati u etapama - zastave kad se pohabaju, licna dokumenta kad isteknu, tablice kad isteknu itd. Glavni argument je da li zelimo da menjamo grb koji je stariji od 120 godina i koji ima veze sa nasom istorijom, drzavnoscu i tradicijom? Karadjordjevici nisu menjali grb Srbije koji je postojao za vreme Obrenovica. To sto smo Republika a imamo krunu, to nema veze, kruna je vekovni simbol i simbol srpske drzavnosti jos od Nemanjica i nema veze sa trenutnim stanjem. I neke druge drzave su Republike a na grbu imaju krunu. Jednostavno, heraldika, tradicija i istorija nisu od juce, a Srbija svakako postoji mnogo pre 1945. ili 2000. godine. Uz duzno postovanje prema gospodi Grujicu i Acovicu, ipak mislim da ne treba menjati nista na originalnom grbu iz 1882. godine. Kada nije smetalo nasim precima, ne bi trebalo ni nama da smeta. Mozda nije "idealan" po srpskoj heraldici, ali sta je danas idealno. Ja se, za razliku od nekih, ponosim nasim drzavnim simbolima!

THORGAL

pre 13 godina

Nadam se da će ovaj nakazni dvoglavi papagaj biti povučen i da će ostati stari grb.
Novi grb Srbije u 3D varijanti sa orlom razbijenih kljunova(da se vidi da smo dobili po nosu),sa zmijskim jezicima,proređenim perjem(da svi vide kako smo očerupani), zazidanim u štit kao u kavez,deformisanim ocilima i nosačem krsta suptilno obojenim u smirujuću plavožutu eu boju.
Čak i ako nije postojala namera da se srpski orao ovako unakazi, već je u pitanju samo prost amaterizam tzv heraldičara Ljubodraga Grujića i krunskog mu savetnika Acovića i da je to urađeno samo da bi vlast preko zamene grba na dokumentima i tablama još jednom oglobila srpsku sirotinju,ostaje činjenica da ovaj novopredloženi grb može da služi samo strancima i to za podsmeh.

Argumentacija da se ovim vraćamo tradiciji je potpuno neosnovana.
Ovaj orao papagajshih kljunova nema nikakve veze sa tradicijom, a opet izgleda kao da ga je crtalo neko dete.
Drugo,poštovanje tradicije ne znači bukvalno precrtavanje starih simbola koji bi danas delovali suviše arhaično i pojednostavljeno već njihovu stilizaciju koja će biti vizuelno moderna a opet ostati prepoznatljiva i verna izvoru.
Ako ćemo po svaku cenu da se držimo tradicije onda daj da stavimo na državnu zastavu najstarije Nemanjićke orlove koje nose navijači po tekmama.

Ili još gore rešenje,koje je Grujić napravio na novom grbu je izmena izgleda ocila tako da budu identična izvornim slovima Beta sa grba vizantijske dinastije Paleologa- Bazileus Bazileom Bazilenom Bazilenovius(Car Careva Caruje nad Carevima) koja su u vreme kada su stavljena na srpski grb predstavljala simbole vizantijske krune i prosvećenosti kao što je dvoglavi orao predstavljao jedinstvo zemaljskog i božjeg carstva.
Ali ona su jednostavno u tradiciji srpskog naroda prihvaćena i ukorenjena kao četiri ocila ili četiri S(samo sloga Srbina spašava) i zato se tako nešto ne sme menjati. Tim pre što je ovaj simbol stariji i od Vizantije jer se nalazi i u našem Vinčanskom pismu.
Neko je u šali napisao da bolji grb i ne zaslužujemo jer banana država i treba da ima papagaja u grbu pa možda zato i ne treba mnogo da se čudimo predloženom rešenju.

jedrenjak

pre 13 godina

Ma mi nismo kraljevina i ovakva polemika i izmisljotina je potpuno luzerski raspravljati.
Referendum treba da bude sa ubedljivom vecinom i to 70%,a ne kao izbori 51% od ukupno izaslih.
Himnu ni nakon nekoliko godina ljdima na pamet nepada da uce, jer je bljak ,a iz postovanja prema svojim precima koji su pocrkali od gladi.
78% gradjana nema pojma kojem su redosledom boje zastave,a 80% nema pojma da opise grb
Predlazem kome se menja da to uradi iz svog dzepa u svojoj kancelariji i kuci.I moramo da vidimo vise ko je u tolikoj dokolici da zamajava parlament i drzavu sa ovakvim glupostima kad narod nema sta da jede

Dole Acovic!

pre 13 godina

Ovde imamo klasican primer sukoba interesa. Dragomir Acovic je clan krunskog saveta, znaci nalazi se na platnom spisku Karadjordjevica. Zato svaki grb ima ne jednu nego dve krune u zemlji koja je republika, a ne monarhija. Uvode nam monarhiju na mala vrata i to niko ne primecuje. Na grbu bi trebalo da radi neko ko je, koliko je to moguce, neutralan, a ne potrcko Kradjordjevica. Kada ce neko konacno da trazi da se Acovic povuce iz ovakvih komisija gde projektuje uticaj familije Karadjordjevic na celu Srbiju?

Moje misljenje je da je najbolji grb samo sa stitom na kome su cetiri ocila. Lak za izradu i reprodukciju i oslikava simbol drzave bez laznih kruna, pilica, kafanskih zavesa... Ali kako ce onda Acovic svom sefu na oci i kako ce da se trose pare iz poreza na perpetualne zamene drzavnih obelezja.

Alex

pre 13 godina

Zanima me samo koliko su para dobili Grujić i Acović za ovog papagaja!
Na slici su "novi" i stari grb: [url]http://www.mondo.rs/slike/vesti/001/896/v189699p0.jpg[/url]

Redizajn grba su radili Ljubodrag Grujić, potpredsednik društva srpskih grbonosaca "Miloš Obilić" i Dragomir Acović, predsednik Srpskog heraldičarskog društva "Beli Orao" i član Krunskog Veća!!! Niko ne zna ko ih je izabrao, ni koliko para su dobili. Acović je, verovatno, planirao da ubaci još neku krunu, ali nije bilo mesta.

Ipak, "najubedljivije" objašnjenje je zašto je promenjen orao:

"Najviše im je smetalo što je grafički izgled starog grba, koji je 1882. godine, na zahtev kralja Milana, uradio bečki student Ernst Kral, bio pod snažnim uticajem nemačke heraldike.

Profesor Grujić: "Redizajn orla je bio najizazovnija i najkontraverznija stavka na kom smo radili dva meseca. Usvojeno rešenje orla je inspirisano domaćim grafičkim rešenjima iz prve Jugoslavije i modernim rešenjima Srpskog Heraldičkog Društva u poslednjih dvadeset godina".

Najznačajnije promene na grbu:
1. Orao je sada nacrtan da liči na prirodnog orla
2. Ocila su dobila karakteristični oblik ćiriličnog S
3. Pera na orlu su jasnija sa manje detalja
4. Jezik orla je sada u duhu srpske heraldike
5. Noge orla su imale neorlovska pera koja se nisu spuštala do kandži
6. Krinovi su sada usklađeni sa našim istorijskim primerima
7. Zlatne rese na paviljonu su predstavljene pocepane
8. Kruna iznad štita ranije je bila presečena na pola, što je simbolički loše za suverenitet države."

Ovo je tragikomedija, kao i sve ostalo u ovoj zemlji!!!

Ja

pre 13 godina

Novi grb, odnosno kljun orla, je zapravo preslikan sa nemačkog "Bundeswappena" - http://de.wikipedia.org/wiki/Bundeswappen_Deutschlands

Toliko o toj navodnoj degermanizaciji.

Vratite normalan grb, ne pravite štetu.

Liman

pre 13 godina

Eee ovo sa odustajenjem bi tek napravilo problem... Grb Kraljevine Srbije iz 19. veka je ok, ali ovo je 21. vek i sada smo Republika Srbija i logično mi je da se grb koji je uradjen tada za to doba sada uradi u skladu sa vremenom u kom smo... Hrvati su svoju šahovnicu stilizovali 1991 i ako ona nikada pre nije postojala u obliku kao što je danas... I Španija je 1980. izmenila svoja obeležja... i u HR i u Španiji su promene dočekane na nož... ali su i jedni i drugi istrajali i danas i u HR i u Španiji su ti simboli svetinja i uglavnom su svi zadovoljni... Zato kažem da sada i kod nas treba istrajati, jer sve što je novo, a na sta je narod navikao je na početku teško prihvatiti... Vremenom će sve doći na svoje mesto.. Ovo je možda trebalo uraditi jos 2004. ali dobro... i ako se seda odustane od toga, kad - tad će opet to morati da se odradi...

Iako mislim da novo rešenje nije najidealnije, ipak je bolje od starog...

Pošto su razlike izmedju starog i novog grba skoro minimalne, evo MIX-a oba grba, za one kojima se ne svidja kljun na novom rešenju...

http://img89.imageshack.us/img89/8904/mojgrbrs.png

Blue Max

pre 13 godina

Koja ustanova zavredjuje najvece poverenje gradjana Srbije. Naravno Vojska Srbije.
Kakvog to orla ima Vojska Srbije:
http://www.vs.rs/index.php?content=a27cee2b-04e2-102c-b61c-7e17f68cdaa3
Onog iz 2004 (tj 1882) starog vise od 120 godina i najlepseg na svetu.
Heraldicari ne skrnavite srpske svetinje!!!

Goran 1

pre 13 godina

Ma sta trosak ? To sve moze bagerista sa Kolubare da pokrije za 3 dana,ili pak da malo zauzdate Dulica sa tim reklamama...i eto para za novi grb... !

Dejan Ječmenica

pre 13 godina

Dve glave, dve krune, dva štita na grbu… kao da smo dvoglavi Arapi. Mala šala na početku, tako ću početi.

Kao istoričar, daću mišljenje o naučnoj, istorijskoj utemeljenosti tvrdnje da ponuđeni grb predstavlja naše tradicionalno istorijsko nasleđe.

Najpre, na samom početku, zarad istine i nauke, treba jasno ustati protiv zablude da ponuđena heraldička rešenja predstavljaju vezu sa našim nemanjićkim periodom istorije.
I laiku, a da ne govorimo o nekome ko je pročitao bar jednu referentnu naučnu knjigu o našoj srednjovekovnoj prošlosti, jasno je da orao u obliku u kome se sreće na predloženom grbu, veoma, veoma je daleko od nemanjićke tradicije. (radi ilustracije može poslužiti: [http://sr.wikipedia.org/sr/Грб_Немањића] ili grb iz 14. veka koji se sreće u Hilandaru: [http://imageupload.org/?di=512971965685] )

Na grbu nastalom 1882. javlja se kruna, tačnije dve, koje nemaju baš nikakve sličnosti sa srpskom srednjovekovnom krunom, koja se može videti na glavama tolikih naših srednjovekovnih vladara na freskama u manastirima (evo nekoliko primera: [http://sr.wikipedia.org/sr-el/Стефан_Урош_II_Милутин]). Sta više, kruna koja je ovde predložena gotovo da je tipizirana i može se lako naći na amblemima proizvođača piva, galanterije, unikatne robe, cigareta i da ne nabrajam dalje (nekoliko primera: [http://www.ebeercans.com/images/large/OI-589.jpg] [http://eviramall.com/catalog/images/cigarette_case_marlboro_eviramall.gif?osCsid=03f9a1005a26cbf143854abd178f3631] .
U trenutku kada je grb 1882. usvojen, u Srbiji nije bilo krunisane glave, pa ni krune, bilo je kraljeva do 1904, ali te godine prvi i poslednji put u našoj modernoj istoriji jedan srpski vladar je krunisan, posebnom krunom, koja je za tu potrebu nešto ranije pravljena, po uzoru na krune evropskih monarha, dakle i na onu koja se sreće na grbu iz 1882. Pogledamo li pažljivije grbove pojedinih evropskih monarhija, videćemo praktično da je “naša” kruna preslikana (Španija, Holandija, Danska... [http://en.wikipedia.org/wiki/Gallery_of_country_coats_of_arms] ). Mislim da je priča o kruni kao kontinuitetu državnosti u ovom svetlu praktično izlišna, posebno ako se podvuče da je takvu krunu na glavi nosio samo jedan srpski vladar pre nešto više od sto godina, a Srbija je imala daleko više krunisanih glava, koje teško da bi tako nešto stavile na svoju glavu.

Što se tiče orla, takvog orla kakav je stavljen na naš novovekovni grb, odgovorno tvrdim, nema u našoj srednjovekovnoj heraldici.

Plašt je posebna priča, u ovakvom obliku nema ga u našoj starijoj tradiciji. Skupa gledano naš grb iz 1882. više predstavlja plod jedne romantičarske epohe, nego iole ozbiljniju sponu sa našom dalekom prošlošću, na koju bi trebalo da smo ponosni, više je oštri diskontinuitet, nego bilo kakav kontinuitet, često se sreće u grbovima evropskih monarhija, i ne predstavlja ništa tradicionalno naše (da ne govorim sto se takođe može lako sresti na već pominjanim amblemima i grbovima proizvođača piva, galanterije, unikatne robe, cigareta...)

Ali, to smo mi, kao da je sve počelo u 19. veku, kao da nemamo nijednog velikana iz naše dalje prošlosti koji je zaslužio da se nađe na našim novčanicama… posebna priča koliko sami vodimo brigu o našem kulturnom nasledju. I kada navodno vodimo tu brigu, ponekad je bolje da je ne vodimo. O čemu je reč? Čujem pre nekoliko dana naš predsednik vlade dodelio nagradu „Zlatni dinar cara Dušana“. Ni manje ni više, nego zlatan. Ne znam koga treba pre žaliti. Onoga ko nagradu daje ili onoga ko je prima. Svako ko je bar Gimnaziju završio, trebalo bi da zna da naši srednjovekovni vladari nisu kovali zlatan novac. Ali premijer, a pre njega i onaj ko je predložio i ustanovio tu nagradu, skaradno nazvanu, i predsednik koji je prima to ne znaju. Da je meni neko ponudio tako nešto, bez ikakvog razmišljanja bih sa indignacijom odbio. Radi ilustracije, koliko je nesrećno odabran naziv nagrade napravio bih jednu paralelu. Naime, bilo bi to veoma slično kao kada bi neki od naših premijera u budućnosti, za npr. 500-600 godina dodeljivao nagradu Nosač aviona dr Zoran Đinđić.

I grb koji smo usvojili, koristimo u toliko varijanti da je to praktično besmisleno, veliki grb nije štampan ni na jednom zvaničnom ličnom dokumentu građana koje izdaje Republika Srbija (pasoš, l. karta, voz. dozvola, saob. dozvola…). Nečuveno. Pa čemu onda on sluzi…. Zato je tu mali grb koji se vadi iz velikog i stavlja na sve moguće dokumente. Ali ni to nije dovoljno, eto i najmanjeg grba, koji je izvađen iz malog, i on se sada stavlja na registracione tablice (štit sa krstom i ognjilima). Pitanje je zaista koliko je to spona sa našom tradicijom o tome bi se mogla povesti diskusija. Toliko složeno a u osnovi sve je moglo daleko jednostavnije. Pitam se sta li je sledeće, možda da se jedan od onih krinova javi kao najmanji mogući srpski grb, da budem pomalo zloban reći ću: možda se desi da se na neki dokument stavi samo kandža orlova, ili možda nokat sa kandže... kako se krenulo.

Posebna je priča što heraldičari sebi ponekad daju i više prava nego što im pripada, i uzimaju veću slobodu nego sto im je na raspolaganju. Estetsko skraćivanje kljuna, izbacivanje perja, menjanje kandži i drugih elemenata, pravi oštar rez sa tradicijom. Uzmimo na primer mađarski grb, na njemu sveta mađarska kruna iz srednjeg veka (veoma sličnu su nosili naši srednjovekovni vladari). Jednom prilikom ona je slučajno pala na pod (pre par vekova) i krst na njenom vrhu se iskrivio na jednu stranu, više ga niko nije popravljao. Zamislite sada da su mađarski heraldičari na grbu načinili izmenu kod krune, i krst predstavili ispravljen, tobože da bi se približili svojoj srednjovekovnoj prošlosti i tradiciji. Ne može se zamisliti, ali naši heraldičari itekako znaju da nađu opravdanje da se orlu menja kljun, perje, kandže.... na orlu predstavljenom tako da nema veze sa našom srednjovekovnom tradicijom, a nastoji se na tome da ima direktnu vezu, vizuelnu svakako ne. I mnogi toj zabludi veruju. Ja zato pišem ovako opširno. Opet jedna slikovita analogija. To je otprilike kao kada bi za 200-300 godina fabrika Fiat Automobili Srbija izrađivala svoj novi znak, da ne kažem grb, i unutra stavili stilizaciju automobila za koga je sasvim jasno da nije nikada proizveden u njihovoj fabrici (Mercedes na primer). Jedina istina je da je to automobil i da Fiat Automobili Srbija proizvode automobile, a o ostalim podudaranjima i analogijama sami razmislite.

I moglo bi tako do sutra…

Sima Strahota

pre 13 godina

@Sumadinac
Kako vidimo heraldicari su poprilicno podeljeni.Prica o uticaju nemacke heraldike je namerno plasirana sa ciljem da kod gradjana izazove revolt i gnusanje i da ovi papagaji preko noci postanu nacionalni simboli.
Da li si ti video ikada u zivotu nemackog orla?
Evo ga ovde:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_Arms_of_Germany.svg
Pa koji od ova dva grba ti vise lici na njega:
Novokomponovani papagaji:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Serbia_gerb.jpg
Ili grb Srbije koji se star preko 120 godina i pod kojim smo vojevali na ceru, Kolubari, Kumanovu...
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small.svg
Mislite o tome!!!

Toma

pre 13 godina

@Sumadinac
Sa ovim orlom za koga ti i kobojagi heraldicari tvrdite da je nastao pod nemackim uticajem Srpska vojska je dobila dva Balkanska rata i I Svetski rat. Sa ovim smesnim papagajima za koje ne postoji utemeljenje u istoriji (a koji gle cuda nalikuju sadasnjem Nemackom grbu kao da su rodjena braca) necemo postici nista dostojno nasih predaka. Kako to Grujicu i Acovicu nisu smetali orlovi 7 godina (jos od 2004), a sada naprasno ispadose produkt Nemacke skole.Pa ja se secam Acovicevih komentara i hvalospeva 2004 kada smo dobili simbole koji su odraz nase tradicije i koji su stari vise od 120 godina.Sta to bi preko noci? Trzisna ekonomija, pohlepa ili ponestalo tajkuna na Dedinju kojima bi mogao da naslika porodicni grb? Zasto se nije usudio da te papagaje stavi na grb porodice Karadjordjevic, vec hoce posto poto da ih uvali narodu.
Moze, ali neka snosi troskove iz svog dzepa!!!

Kimi

pre 13 godina

Ako sekretar u vladi kaze da je trosak preveliki za drzavu, pre cu da verujem njemu, nego nadri heralldicarima koji tvrde da nema troska.
Bogu hvala prizivamo se pameti da ne brukamo pretke sa ovim otvaracima za konzerve, a ne orlovima. Ja ne mogu da verujem otkud takva osionost da se menja nesto sto postoji vise od 120 godina?

Miloš

pre 13 godina

Acovićevi argumenti zašto treba menjati grb su solidni, i zaista vredni pažnje, samo postoji jedan problem - zakasnili su oko 130 godina! Grb koji Republika Srbija danas koristi je takav isključivo jer smo se odlučili da se vratimo simbolu koji je koristila poslednja srpska država, pre proglašenja Kraljevine SHS, i to je taj grb Kraljevine Srbije iz 1882. godine. Da smo hteli novi grb, on svakako ne bi imao krunu i heraldiku XIX veka - ili bismo pravili nešto modernije, ili bismo se zaista vratili korenima, tu govorim o Nemanjićima i njihovim insignijama, ili nekom obeležju s početka srpske državnosti. Meni je lično najlepši grb Kneževine Srbije (koji je prethodio ovom aktuelnom), veoma je jednostavan, a opet elegantan i vrlo ističe naša državna obeležja, s tim što niti se može smatrati kičem, niti ima krunu.

Ono što je meni nepojmljivo je kako se uopšte neko usudio da menja simbol oko koga smo se, čuda li, svi složili. Nema značajnije grupe za koju se može reći da je protiv srpske zastave ili grba. Možda nekome nije lep, ali se svi slažu da je to srpski grb! I to je jedna od retkih tačaka okupljanja svih građana ove zemlje, i naravno, neko je to morao da menja.

A i Dačić, ako je bio protiv, pa za koji je đavo potpisao onda tu odluku?

Ovo je Srbija, bre!

pre 13 godina

Iskreno, namam pojma kako izgleda ni novi, ni stari grb i bas me briga. Jos ni na "novu" himnu nisam pocela da reagujem. Ne vidim zasto bi me se ista od navedenog doticalo, to je u Srbiji ionako potrosna roba i ide kako kome padne na pamet. E sad, ako se neko vec dogovorio kako ce da se utali u izradu novig grbova, sasvim iskreno sumnjam da ce ikakav glas zdravog razuma nadvladati gramzivost.

Proka

pre 13 godina

Konačno malo zdravog razuma. Jeste da je u Srbiji haos po mnogim pitanjima u društvu ali baš da se preko noći promene obeležja bez referenduma ne ide. To se nije desilo čak ni u Mjanmaru gde vlada hunta, i oni su imali referendum. I Lukašenko je organizovao referendum oko obeležja. Samo u Srbiji neko umislio da može da menja simbole i to iz daleke 1882. po nekom svom estetskom nahođenju. Da li grb današnje Srbije treba da bude taj ili neki drugi, legitimno je pitanje, ali da li taj grb iz 1882. sme da se menja, po mom mišljenju ne. To je stari grb Srbije, izgleda onako kako izgleda i može biti prihvaćen samo u tom obliku. A ako to nije grb onda se pravi potpuno novi grb za 21. vek bez krune i sl. a ne vrši se plastična hirurgija na starom grbu.

kiki

pre 13 godina

Super znaci uzece nam duple pare za registarske tablice.Ove nove-uskoro stare je pravila verovatno firma nekog ministrovog rodjaka za sta je verovatno dobila i vise para nego sto treba pa su nam to uvalili znajuci da ce se uskoro one menjati.Taj isti ce opet dobiti isti pasao pa ce uyeti jos para NASIH i tako nas nasa rodjena drzava pljacka OTVORENO kao i za komplete prve pomoci koji u Bugarskoj ili npr BECU gde sam ga ja kupio kosta 6 eura a kod nas 20.

Шумадинац

pre 13 godina

Нови грб Србије је на бази српског наслеђа и ОДЛИЧАН је! Стари грб је био на бази немачке традиције, и не треба нам.
ПОСТЕПЕНО мењати знамења, постепено уводити НОВИ ГРБ као што то раде све нормалне земље. Ако то не започнете сада, нека нова власт ће то променити, зато нетреба правити дупли посао.
СТРУЧЊАЦИ су рекли своје и треба поштовати струку а не мишљење политичара. Нов грб уводити постепено и све ће бити у реду!( и не замајавате нас већ радите )

Pjostruhin

pre 13 godina

Ovaj deo teksta mi se narocito dopada:
''On kaže i da akciju da se menja deo Uredbe koji se odnosi na državni grb prvi podržava, bez obzira na to što je kao potpredsednik Vlade tu uredbu potpisao.''
Tako to funkcioniše u zemlji Srbiji...bez trunke odgovornosti.Prvo se dokument potpiše a posle, da slažem se ja sa vama to treba menjati.

Proka

pre 13 godina

Konačno malo zdravog razuma. Jeste da je u Srbiji haos po mnogim pitanjima u društvu ali baš da se preko noći promene obeležja bez referenduma ne ide. To se nije desilo čak ni u Mjanmaru gde vlada hunta, i oni su imali referendum. I Lukašenko je organizovao referendum oko obeležja. Samo u Srbiji neko umislio da može da menja simbole i to iz daleke 1882. po nekom svom estetskom nahođenju. Da li grb današnje Srbije treba da bude taj ili neki drugi, legitimno je pitanje, ali da li taj grb iz 1882. sme da se menja, po mom mišljenju ne. To je stari grb Srbije, izgleda onako kako izgleda i može biti prihvaćen samo u tom obliku. A ako to nije grb onda se pravi potpuno novi grb za 21. vek bez krune i sl. a ne vrši se plastična hirurgija na starom grbu.

GISKA

pre 13 godina

Ma jok vratite vi petokraku i tita isti ste i on je unistavao Srbiju i njen nacionalni interes a i ekonomiju ali i pored toga vi ste GORI OD NJEGA on ipak nije bio Srbin i tada se ipak bolje zivelo i ekonomija je ipak bila bolja.DOLE VLADA!!!

Stevan

pre 13 godina

Hvala bogu pa se opametise.ovaj novi koji su predlozili je mnogo
ruzniji i stvara velike materijalne troskove u vremenu
gde nam bas to i nije potrebno.

Dejan Ječmenica

pre 13 godina

Dve glave, dve krune, dva štita na grbu… kao da smo dvoglavi Arapi. Mala šala na početku, tako ću početi.

Kao istoričar, daću mišljenje o naučnoj, istorijskoj utemeljenosti tvrdnje da ponuđeni grb predstavlja naše tradicionalno istorijsko nasleđe.

Najpre, na samom početku, zarad istine i nauke, treba jasno ustati protiv zablude da ponuđena heraldička rešenja predstavljaju vezu sa našim nemanjićkim periodom istorije.
I laiku, a da ne govorimo o nekome ko je pročitao bar jednu referentnu naučnu knjigu o našoj srednjovekovnoj prošlosti, jasno je da orao u obliku u kome se sreće na predloženom grbu, veoma, veoma je daleko od nemanjićke tradicije. (radi ilustracije može poslužiti: [http://sr.wikipedia.org/sr/Грб_Немањића] ili grb iz 14. veka koji se sreće u Hilandaru: [http://imageupload.org/?di=512971965685] )

Na grbu nastalom 1882. javlja se kruna, tačnije dve, koje nemaju baš nikakve sličnosti sa srpskom srednjovekovnom krunom, koja se može videti na glavama tolikih naših srednjovekovnih vladara na freskama u manastirima (evo nekoliko primera: [http://sr.wikipedia.org/sr-el/Стефан_Урош_II_Милутин]). Sta više, kruna koja je ovde predložena gotovo da je tipizirana i može se lako naći na amblemima proizvođača piva, galanterije, unikatne robe, cigareta i da ne nabrajam dalje (nekoliko primera: [http://www.ebeercans.com/images/large/OI-589.jpg] [http://eviramall.com/catalog/images/cigarette_case_marlboro_eviramall.gif?osCsid=03f9a1005a26cbf143854abd178f3631] .
U trenutku kada je grb 1882. usvojen, u Srbiji nije bilo krunisane glave, pa ni krune, bilo je kraljeva do 1904, ali te godine prvi i poslednji put u našoj modernoj istoriji jedan srpski vladar je krunisan, posebnom krunom, koja je za tu potrebu nešto ranije pravljena, po uzoru na krune evropskih monarha, dakle i na onu koja se sreće na grbu iz 1882. Pogledamo li pažljivije grbove pojedinih evropskih monarhija, videćemo praktično da je “naša” kruna preslikana (Španija, Holandija, Danska... [http://en.wikipedia.org/wiki/Gallery_of_country_coats_of_arms] ). Mislim da je priča o kruni kao kontinuitetu državnosti u ovom svetlu praktično izlišna, posebno ako se podvuče da je takvu krunu na glavi nosio samo jedan srpski vladar pre nešto više od sto godina, a Srbija je imala daleko više krunisanih glava, koje teško da bi tako nešto stavile na svoju glavu.

Što se tiče orla, takvog orla kakav je stavljen na naš novovekovni grb, odgovorno tvrdim, nema u našoj srednjovekovnoj heraldici.

Plašt je posebna priča, u ovakvom obliku nema ga u našoj starijoj tradiciji. Skupa gledano naš grb iz 1882. više predstavlja plod jedne romantičarske epohe, nego iole ozbiljniju sponu sa našom dalekom prošlošću, na koju bi trebalo da smo ponosni, više je oštri diskontinuitet, nego bilo kakav kontinuitet, često se sreće u grbovima evropskih monarhija, i ne predstavlja ništa tradicionalno naše (da ne govorim sto se takođe može lako sresti na već pominjanim amblemima i grbovima proizvođača piva, galanterije, unikatne robe, cigareta...)

Ali, to smo mi, kao da je sve počelo u 19. veku, kao da nemamo nijednog velikana iz naše dalje prošlosti koji je zaslužio da se nađe na našim novčanicama… posebna priča koliko sami vodimo brigu o našem kulturnom nasledju. I kada navodno vodimo tu brigu, ponekad je bolje da je ne vodimo. O čemu je reč? Čujem pre nekoliko dana naš predsednik vlade dodelio nagradu „Zlatni dinar cara Dušana“. Ni manje ni više, nego zlatan. Ne znam koga treba pre žaliti. Onoga ko nagradu daje ili onoga ko je prima. Svako ko je bar Gimnaziju završio, trebalo bi da zna da naši srednjovekovni vladari nisu kovali zlatan novac. Ali premijer, a pre njega i onaj ko je predložio i ustanovio tu nagradu, skaradno nazvanu, i predsednik koji je prima to ne znaju. Da je meni neko ponudio tako nešto, bez ikakvog razmišljanja bih sa indignacijom odbio. Radi ilustracije, koliko je nesrećno odabran naziv nagrade napravio bih jednu paralelu. Naime, bilo bi to veoma slično kao kada bi neki od naših premijera u budućnosti, za npr. 500-600 godina dodeljivao nagradu Nosač aviona dr Zoran Đinđić.

I grb koji smo usvojili, koristimo u toliko varijanti da je to praktično besmisleno, veliki grb nije štampan ni na jednom zvaničnom ličnom dokumentu građana koje izdaje Republika Srbija (pasoš, l. karta, voz. dozvola, saob. dozvola…). Nečuveno. Pa čemu onda on sluzi…. Zato je tu mali grb koji se vadi iz velikog i stavlja na sve moguće dokumente. Ali ni to nije dovoljno, eto i najmanjeg grba, koji je izvađen iz malog, i on se sada stavlja na registracione tablice (štit sa krstom i ognjilima). Pitanje je zaista koliko je to spona sa našom tradicijom o tome bi se mogla povesti diskusija. Toliko složeno a u osnovi sve je moglo daleko jednostavnije. Pitam se sta li je sledeće, možda da se jedan od onih krinova javi kao najmanji mogući srpski grb, da budem pomalo zloban reći ću: možda se desi da se na neki dokument stavi samo kandža orlova, ili možda nokat sa kandže... kako se krenulo.

Posebna je priča što heraldičari sebi ponekad daju i više prava nego što im pripada, i uzimaju veću slobodu nego sto im je na raspolaganju. Estetsko skraćivanje kljuna, izbacivanje perja, menjanje kandži i drugih elemenata, pravi oštar rez sa tradicijom. Uzmimo na primer mađarski grb, na njemu sveta mađarska kruna iz srednjeg veka (veoma sličnu su nosili naši srednjovekovni vladari). Jednom prilikom ona je slučajno pala na pod (pre par vekova) i krst na njenom vrhu se iskrivio na jednu stranu, više ga niko nije popravljao. Zamislite sada da su mađarski heraldičari na grbu načinili izmenu kod krune, i krst predstavili ispravljen, tobože da bi se približili svojoj srednjovekovnoj prošlosti i tradiciji. Ne može se zamisliti, ali naši heraldičari itekako znaju da nađu opravdanje da se orlu menja kljun, perje, kandže.... na orlu predstavljenom tako da nema veze sa našom srednjovekovnom tradicijom, a nastoji se na tome da ima direktnu vezu, vizuelnu svakako ne. I mnogi toj zabludi veruju. Ja zato pišem ovako opširno. Opet jedna slikovita analogija. To je otprilike kao kada bi za 200-300 godina fabrika Fiat Automobili Srbija izrađivala svoj novi znak, da ne kažem grb, i unutra stavili stilizaciju automobila za koga je sasvim jasno da nije nikada proizveden u njihovoj fabrici (Mercedes na primer). Jedina istina je da je to automobil i da Fiat Automobili Srbija proizvode automobile, a o ostalim podudaranjima i analogijama sami razmislite.

I moglo bi tako do sutra…

Stevan

pre 13 godina

Hvala bogu pa se opametise.ovaj novi koji su predlozili je mnogo
ruzniji i stvara velike materijalne troskove u vremenu
gde nam bas to i nije potrebno.

Proka

pre 13 godina

Konačno malo zdravog razuma. Jeste da je u Srbiji haos po mnogim pitanjima u društvu ali baš da se preko noći promene obeležja bez referenduma ne ide. To se nije desilo čak ni u Mjanmaru gde vlada hunta, i oni su imali referendum. I Lukašenko je organizovao referendum oko obeležja. Samo u Srbiji neko umislio da može da menja simbole i to iz daleke 1882. po nekom svom estetskom nahođenju. Da li grb današnje Srbije treba da bude taj ili neki drugi, legitimno je pitanje, ali da li taj grb iz 1882. sme da se menja, po mom mišljenju ne. To je stari grb Srbije, izgleda onako kako izgleda i može biti prihvaćen samo u tom obliku. A ako to nije grb onda se pravi potpuno novi grb za 21. vek bez krune i sl. a ne vrši se plastična hirurgija na starom grbu.

Caja

pre 13 godina

Ovaj grb iz 1882 nije smetao ni Obrenovicima, niti Karadjordjevicima. Nije smetao jednom Nikoli Pasicu. Ovaj grb nije smetao onima koji su pisali istoriju Srbije od 1882-1918. Nije smetao nasim ratnicima u oba balkanska i u I Svetskom ratu.
Nemojte da urusavate srpske svetinje, nesto sto postoji vise od jednog veka, radi materijalne dobiti.
Ne novom papagajskom grbu!!!
Hocemo stari grb iz 2004!!!

Miloš

pre 13 godina

Acovićevi argumenti zašto treba menjati grb su solidni, i zaista vredni pažnje, samo postoji jedan problem - zakasnili su oko 130 godina! Grb koji Republika Srbija danas koristi je takav isključivo jer smo se odlučili da se vratimo simbolu koji je koristila poslednja srpska država, pre proglašenja Kraljevine SHS, i to je taj grb Kraljevine Srbije iz 1882. godine. Da smo hteli novi grb, on svakako ne bi imao krunu i heraldiku XIX veka - ili bismo pravili nešto modernije, ili bismo se zaista vratili korenima, tu govorim o Nemanjićima i njihovim insignijama, ili nekom obeležju s početka srpske državnosti. Meni je lično najlepši grb Kneževine Srbije (koji je prethodio ovom aktuelnom), veoma je jednostavan, a opet elegantan i vrlo ističe naša državna obeležja, s tim što niti se može smatrati kičem, niti ima krunu.

Ono što je meni nepojmljivo je kako se uopšte neko usudio da menja simbol oko koga smo se, čuda li, svi složili. Nema značajnije grupe za koju se može reći da je protiv srpske zastave ili grba. Možda nekome nije lep, ali se svi slažu da je to srpski grb! I to je jedna od retkih tačaka okupljanja svih građana ove zemlje, i naravno, neko je to morao da menja.

A i Dačić, ako je bio protiv, pa za koji je đavo potpisao onda tu odluku?

Aleksandar

pre 13 godina

Nije Dragoslav Acovic nego Dragomir Acovic. Gospoda Grujic i Acovic zaista jesu ljudi od struke i zaista jesu ulozili visemesecni trud proucavajuci na hiljade stranica gde se pojavljuju srpski grbovi kroz istoriju, da bi dosli do "idealnog" srpskog grba koji odgovara nasim primerima iz istorije i nasoj heraldickoj praksi. Nije glavni argument novac - jer se sve moze menjati u etapama - zastave kad se pohabaju, licna dokumenta kad isteknu, tablice kad isteknu itd. Glavni argument je da li zelimo da menjamo grb koji je stariji od 120 godina i koji ima veze sa nasom istorijom, drzavnoscu i tradicijom? Karadjordjevici nisu menjali grb Srbije koji je postojao za vreme Obrenovica. To sto smo Republika a imamo krunu, to nema veze, kruna je vekovni simbol i simbol srpske drzavnosti jos od Nemanjica i nema veze sa trenutnim stanjem. I neke druge drzave su Republike a na grbu imaju krunu. Jednostavno, heraldika, tradicija i istorija nisu od juce, a Srbija svakako postoji mnogo pre 1945. ili 2000. godine. Uz duzno postovanje prema gospodi Grujicu i Acovicu, ipak mislim da ne treba menjati nista na originalnom grbu iz 1882. godine. Kada nije smetalo nasim precima, ne bi trebalo ni nama da smeta. Mozda nije "idealan" po srpskoj heraldici, ali sta je danas idealno. Ja se, za razliku od nekih, ponosim nasim drzavnim simbolima!

Pjostruhin

pre 13 godina

Ovaj deo teksta mi se narocito dopada:
''On kaže i da akciju da se menja deo Uredbe koji se odnosi na državni grb prvi podržava, bez obzira na to što je kao potpredsednik Vlade tu uredbu potpisao.''
Tako to funkcioniše u zemlji Srbiji...bez trunke odgovornosti.Prvo se dokument potpiše a posle, da slažem se ja sa vama to treba menjati.

THORGAL

pre 13 godina

Nadam se da će ovaj nakazni dvoglavi papagaj biti povučen i da će ostati stari grb.
Novi grb Srbije u 3D varijanti sa orlom razbijenih kljunova(da se vidi da smo dobili po nosu),sa zmijskim jezicima,proređenim perjem(da svi vide kako smo očerupani), zazidanim u štit kao u kavez,deformisanim ocilima i nosačem krsta suptilno obojenim u smirujuću plavožutu eu boju.
Čak i ako nije postojala namera da se srpski orao ovako unakazi, već je u pitanju samo prost amaterizam tzv heraldičara Ljubodraga Grujića i krunskog mu savetnika Acovića i da je to urađeno samo da bi vlast preko zamene grba na dokumentima i tablama još jednom oglobila srpsku sirotinju,ostaje činjenica da ovaj novopredloženi grb može da služi samo strancima i to za podsmeh.

Argumentacija da se ovim vraćamo tradiciji je potpuno neosnovana.
Ovaj orao papagajshih kljunova nema nikakve veze sa tradicijom, a opet izgleda kao da ga je crtalo neko dete.
Drugo,poštovanje tradicije ne znači bukvalno precrtavanje starih simbola koji bi danas delovali suviše arhaično i pojednostavljeno već njihovu stilizaciju koja će biti vizuelno moderna a opet ostati prepoznatljiva i verna izvoru.
Ako ćemo po svaku cenu da se držimo tradicije onda daj da stavimo na državnu zastavu najstarije Nemanjićke orlove koje nose navijači po tekmama.

Ili još gore rešenje,koje je Grujić napravio na novom grbu je izmena izgleda ocila tako da budu identična izvornim slovima Beta sa grba vizantijske dinastije Paleologa- Bazileus Bazileom Bazilenom Bazilenovius(Car Careva Caruje nad Carevima) koja su u vreme kada su stavljena na srpski grb predstavljala simbole vizantijske krune i prosvećenosti kao što je dvoglavi orao predstavljao jedinstvo zemaljskog i božjeg carstva.
Ali ona su jednostavno u tradiciji srpskog naroda prihvaćena i ukorenjena kao četiri ocila ili četiri S(samo sloga Srbina spašava) i zato se tako nešto ne sme menjati. Tim pre što je ovaj simbol stariji i od Vizantije jer se nalazi i u našem Vinčanskom pismu.
Neko je u šali napisao da bolji grb i ne zaslužujemo jer banana država i treba da ima papagaja u grbu pa možda zato i ne treba mnogo da se čudimo predloženom rešenju.

Neb

pre 13 godina

Graficki sam dizajner po struci i ja sam vise nego zapanjen sta sam upravo procitao.. Ne mogu da verujem da neko radi drzavni grb, alo bre drzavni grb i da on nije imao standard!? To je kao da zidate zgradu bez projekta. Pa ko su ti strucnjaci? Odakle li samo izlaze i dobijaju tako odgovorne poslove? Covece, ja kad radim logo za pekaru uradim sve sto treba, drzavni grb se ne bi ni usudio da radim, zato sto smatram da ne znam dovoljno bez obzira sto radim ovaj posao vise od 15 godina. Pa ko je dozvolio da se tako radi? Ovo je nemoguce, ja mora da sanjam..

Cobe

pre 13 godina

@Bane
Novi grb ne izgleda lepse na zastavi. Glave orla podsecaju na buzdovane iz daljine, a kada se covek priblizi kljunovi orla podsecaju na otvarace za flase. Pride na grudima kao da ima malje, a ne perje.
Zasto da narod finansira ovu novokomponovanu glupost od 30-tak miliona evra.Price o postepenom uvodjenu su budalastina,a to su shvatili i ljudi u vladi. Narod ne zeli papagaje kao grb Srbije. Odakle im hrabrost da se kamenom bace na srpsku tradiciju? Da li zaista Grujic misli da je pametniji od jednog Stojana Novakovica?

Kimi

pre 13 godina

Ako sekretar u vladi kaze da je trosak preveliki za drzavu, pre cu da verujem njemu, nego nadri heralldicarima koji tvrde da nema troska.
Bogu hvala prizivamo se pameti da ne brukamo pretke sa ovim otvaracima za konzerve, a ne orlovima. Ja ne mogu da verujem otkud takva osionost da se menja nesto sto postoji vise od 120 godina?

Alex

pre 13 godina

Zanima me samo koliko su para dobili Grujić i Acović za ovog papagaja!
Na slici su "novi" i stari grb: [url]http://www.mondo.rs/slike/vesti/001/896/v189699p0.jpg[/url]

Redizajn grba su radili Ljubodrag Grujić, potpredsednik društva srpskih grbonosaca "Miloš Obilić" i Dragomir Acović, predsednik Srpskog heraldičarskog društva "Beli Orao" i član Krunskog Veća!!! Niko ne zna ko ih je izabrao, ni koliko para su dobili. Acović je, verovatno, planirao da ubaci još neku krunu, ali nije bilo mesta.

Ipak, "najubedljivije" objašnjenje je zašto je promenjen orao:

"Najviše im je smetalo što je grafički izgled starog grba, koji je 1882. godine, na zahtev kralja Milana, uradio bečki student Ernst Kral, bio pod snažnim uticajem nemačke heraldike.

Profesor Grujić: "Redizajn orla je bio najizazovnija i najkontraverznija stavka na kom smo radili dva meseca. Usvojeno rešenje orla je inspirisano domaćim grafičkim rešenjima iz prve Jugoslavije i modernim rešenjima Srpskog Heraldičkog Društva u poslednjih dvadeset godina".

Najznačajnije promene na grbu:
1. Orao je sada nacrtan da liči na prirodnog orla
2. Ocila su dobila karakteristični oblik ćiriličnog S
3. Pera na orlu su jasnija sa manje detalja
4. Jezik orla je sada u duhu srpske heraldike
5. Noge orla su imale neorlovska pera koja se nisu spuštala do kandži
6. Krinovi su sada usklađeni sa našim istorijskim primerima
7. Zlatne rese na paviljonu su predstavljene pocepane
8. Kruna iznad štita ranije je bila presečena na pola, što je simbolički loše za suverenitet države."

Ovo je tragikomedija, kao i sve ostalo u ovoj zemlji!!!

Toma

pre 13 godina

@Sumadinac
Sa ovim orlom za koga ti i kobojagi heraldicari tvrdite da je nastao pod nemackim uticajem Srpska vojska je dobila dva Balkanska rata i I Svetski rat. Sa ovim smesnim papagajima za koje ne postoji utemeljenje u istoriji (a koji gle cuda nalikuju sadasnjem Nemackom grbu kao da su rodjena braca) necemo postici nista dostojno nasih predaka. Kako to Grujicu i Acovicu nisu smetali orlovi 7 godina (jos od 2004), a sada naprasno ispadose produkt Nemacke skole.Pa ja se secam Acovicevih komentara i hvalospeva 2004 kada smo dobili simbole koji su odraz nase tradicije i koji su stari vise od 120 godina.Sta to bi preko noci? Trzisna ekonomija, pohlepa ili ponestalo tajkuna na Dedinju kojima bi mogao da naslika porodicni grb? Zasto se nije usudio da te papagaje stavi na grb porodice Karadjordjevic, vec hoce posto poto da ih uvali narodu.
Moze, ali neka snosi troskove iz svog dzepa!!!

Sima Strahota

pre 13 godina

@Sumadinac
Kako vidimo heraldicari su poprilicno podeljeni.Prica o uticaju nemacke heraldike je namerno plasirana sa ciljem da kod gradjana izazove revolt i gnusanje i da ovi papagaji preko noci postanu nacionalni simboli.
Da li si ti video ikada u zivotu nemackog orla?
Evo ga ovde:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_Arms_of_Germany.svg
Pa koji od ova dva grba ti vise lici na njega:
Novokomponovani papagaji:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Serbia_gerb.jpg
Ili grb Srbije koji se star preko 120 godina i pod kojim smo vojevali na ceru, Kolubari, Kumanovu...
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small.svg
Mislite o tome!!!

Proka

pre 13 godina

Konačno malo zdravog razuma. Jeste da je u Srbiji haos po mnogim pitanjima u društvu ali baš da se preko noći promene obeležja bez referenduma ne ide. To se nije desilo čak ni u Mjanmaru gde vlada hunta, i oni su imali referendum. I Lukašenko je organizovao referendum oko obeležja. Samo u Srbiji neko umislio da može da menja simbole i to iz daleke 1882. po nekom svom estetskom nahođenju. Da li grb današnje Srbije treba da bude taj ili neki drugi, legitimno je pitanje, ali da li taj grb iz 1882. sme da se menja, po mom mišljenju ne. To je stari grb Srbije, izgleda onako kako izgleda i može biti prihvaćen samo u tom obliku. A ako to nije grb onda se pravi potpuno novi grb za 21. vek bez krune i sl. a ne vrši se plastična hirurgija na starom grbu.

Milan

pre 13 godina

Stari grb je i lepsi od ovog novog izmenjenog. Nekako mi se cini da je ovo samo izgovor da bi neko zaradio na izmeni grba (nove zastave, tablice, sve). Mislim da bi odluka o promeni grba trebala da se povuce.

GISKA

pre 13 godina

Ma jok vratite vi petokraku i tita isti ste i on je unistavao Srbiju i njen nacionalni interes a i ekonomiju ali i pored toga vi ste GORI OD NJEGA on ipak nije bio Srbin i tada se ipak bolje zivelo i ekonomija je ipak bila bolja.DOLE VLADA!!!

Goran 1

pre 13 godina

Ma sta trosak ? To sve moze bagerista sa Kolubare da pokrije za 3 dana,ili pak da malo zauzdate Dulica sa tim reklamama...i eto para za novi grb... !

Icarus

pre 13 godina

Iako nisam Srbin, nemojte da me pogresno razumete... Neka se tera i onaj stari i novi grb dokle god ih ja placam da bi se oni igrali drzave...

Milton

pre 13 godina

Dačić je prvo bio za promenu grba i potpisao Uredbu Vlade a sada je za to da se vrati stari grb.
Da li je Dačić razmislio prvi put pre nego što je glasao odnosno potpisao?
Očigledno nije.
Da li Dačić ima uopšte svoje mišljenje?
Očigledno nema.

MAJSTOR

pre 13 godina

Ovakvih pajvana kao što je u našoj vladi svet nije zapamtio. Pa gde baš nas da zadesi tolika nesreća. Poštujem ljude koji su ostali bez vida ali ovi pajvani su takvi slepci da ne vide dalje od svog interesa, idu logikom ajd da probamo pa da vidimo šta će biti, ako ne valja puj pike ne važi. Jadna nam majka sa njima propast je sve bliža.

Stevan

pre 13 godina

Zastava iz 1882, tj 2004 je jedina srpska svetinja koja nije bila sporna u ovom drustvu. Svi smo bili uz nju i bogati i siromasni. I pozicija i opozicija. I sportisti i vojnici. Uz ovaj grb u skolama su rasle generacije dece. I kraljevici i prosjaci.
Cini mi se da neko namerno hoce da urusi jedinu stvar koja nas spaja i da nas ponovo zavadi i podeli. zar je saka evra dokonog heraldicara vrednija od veka srpske istorije i narodne sloge. Vidite li sada Grujicu sta ste uradili i kakvo zlo ste doneli.trebalo je samo da uradite etalon za Kralovo resenje iz 1882. Ovako ste narod doveli do podela, uvredili ste ga tako sto ste mu nametnuli "hipetrofijom" papagaje kao grb.
http://beliorlovi.rs/wp-content/uploads/2010/05/dejan-stankovic-srpska-zastava.jpg
http://beliorlovi.rs/wp-content/gallery/srbija-nemacka-1-0-slavlje-navijaca/navijaci-srbije-u-johanesburgu.jpg
http://beliorlovi.rs/slike/navijaci/srbija-nemacka-1-0-slavlje-navijaca/
http://www.google.com/imgres?imgurl=http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/128422/i/2/jankovic1.jpg&imgrefurl=http://www.politika.rs/rubrike/vesti-dana/Jankovic-pobedila-u-Indijan-Velsu.lt.html&usg=__E4F-PZyzImYIV0ZEc06y7t7RBzg=&h=318&w=478&sz=44&hl=en&start=121&zoom=0&tbnid=2LWAdJf6GbzXhM:&tbnh=86&tbnw=129&ei=319STdEGyvSyBu-o5eMG&prev=/images%3Fq%3Dpartizan%2Bsrpska%2Bzastava%26hl%3Den%26biw%3D1198%26bih%3D575%26tbs%3Disch:10%2C3192&itbs=1&iact=rc&dur=337&oei=zF9STfKJLsyBswaP6P30Bg&esq=8&page=8&ndsp=17&ved=1t:429,r:4,s:121&tx=14&ty=24&biw=1198&bih=575
Bojkot novog papagajskog grba!!!

Ja

pre 13 godina

Novi grb, odnosno kljun orla, je zapravo preslikan sa nemačkog "Bundeswappena" - http://de.wikipedia.org/wiki/Bundeswappen_Deutschlands

Toliko o toj navodnoj degermanizaciji.

Vratite normalan grb, ne pravite štetu.

Dole Acovic!

pre 13 godina

Ovde imamo klasican primer sukoba interesa. Dragomir Acovic je clan krunskog saveta, znaci nalazi se na platnom spisku Karadjordjevica. Zato svaki grb ima ne jednu nego dve krune u zemlji koja je republika, a ne monarhija. Uvode nam monarhiju na mala vrata i to niko ne primecuje. Na grbu bi trebalo da radi neko ko je, koliko je to moguce, neutralan, a ne potrcko Kradjordjevica. Kada ce neko konacno da trazi da se Acovic povuce iz ovakvih komisija gde projektuje uticaj familije Karadjordjevic na celu Srbiju?

Moje misljenje je da je najbolji grb samo sa stitom na kome su cetiri ocila. Lak za izradu i reprodukciju i oslikava simbol drzave bez laznih kruna, pilica, kafanskih zavesa... Ali kako ce onda Acovic svom sefu na oci i kako ce da se trose pare iz poreza na perpetualne zamene drzavnih obelezja.

Ovo je Srbija, bre!

pre 13 godina

Iskreno, namam pojma kako izgleda ni novi, ni stari grb i bas me briga. Jos ni na "novu" himnu nisam pocela da reagujem. Ne vidim zasto bi me se ista od navedenog doticalo, to je u Srbiji ionako potrosna roba i ide kako kome padne na pamet. E sad, ako se neko vec dogovorio kako ce da se utali u izradu novig grbova, sasvim iskreno sumnjam da ce ikakav glas zdravog razuma nadvladati gramzivost.

nn

pre 13 godina

Pitajte narod,
one koji mesecima čekaju na lekarski pregled ili operaciju, profesore, lekare i radnike u proizvodnji kojima je plata manja od službenika koji palamude po opštinama,
šta misle o razmaku između glava, krila i nogu orlova i nijansi boja na grbu!!!

V

pre 13 godina

"podržava inicijativu da se Srbiji, dok je još vreme, vrati njen grb iz 1882"

Odlično! A onda da vratimo i granice iz tog vremena, pa vi južno od Dunava menjajte grbove kad vam volja i branite izvoz pšenice koje ionako nećete imati.

Rezervista

pre 13 godina

Cuvari nase tradicije i nasledja. U njih uvek imam poverenje!!!
http://www.vs.rs/content/images/zene_u_vojsci/ZENE1.jpg
http://www.vs.rs/index.php?gallery=0a962028-5bfb-102e-92f9-000c29270931
http://www.vs.rs/index.php?gallery=f4a63ab4-2e55-102e-a860-000c29c8a039
http://www.vs.rs/index.php?gallery=2cb3be3e-8570-102d-8874-00215e73a110
Ovi mladi hrabri ljudi koji su garant nase bezbednosti znaju kako izgleda prava zastava Srbije. Upravo ona koju Grujic i neodgovorni pojedinci zele da ukinu na nocnim sednicama u potaji.
Vratite nam stari grb!!! Ukinite odluku od 11 novembra prosle godine!!!

Blue Max

pre 13 godina

Koja ustanova zavredjuje najvece poverenje gradjana Srbije. Naravno Vojska Srbije.
Kakvog to orla ima Vojska Srbije:
http://www.vs.rs/index.php?content=a27cee2b-04e2-102c-b61c-7e17f68cdaa3
Onog iz 2004 (tj 1882) starog vise od 120 godina i najlepseg na svetu.
Heraldicari ne skrnavite srpske svetinje!!!

kiki

pre 13 godina

Super znaci uzece nam duple pare za registarske tablice.Ove nove-uskoro stare je pravila verovatno firma nekog ministrovog rodjaka za sta je verovatno dobila i vise para nego sto treba pa su nam to uvalili znajuci da ce se uskoro one menjati.Taj isti ce opet dobiti isti pasao pa ce uyeti jos para NASIH i tako nas nasa rodjena drzava pljacka OTVORENO kao i za komplete prve pomoci koji u Bugarskoj ili npr BECU gde sam ga ja kupio kosta 6 eura a kod nas 20.

Nindza

pre 13 godina

Molim drage sugradjane da ne pominju recenicu "nema narod sta da jede" kada se raspravlja o grbu. Kakvi su demagozi i bezobzirnici na kraju ce staviti na grb dvoglavo peceno pile...
Nije ovde poenta grb, ovde je poenta da oni hoce da prikazu kako, eto, misle na narod, pa im nisu nakarikali bas sve dazbine koje su mogli...
A to sto su promenili nazive silnih ulica kao da smo zaboravili...

Pantic S.

pre 13 godina

@Sumadinac
Pobogu covece, pa da li ti stvarno verujes u bajke belih magova kako je stari orao uradjen u duhu nemacke heraldike?
1.Kako objasnjavas cinjnicu da su ga koristili Milan i Aleksandar Obrenovic, kao i Petar i Aleksandar Karadjordjevic?
2. Kako objasnjavas cinjenicu da ga je kreirao jedan Stojan Novakovic i da je za njega Pasic tvrdio kako nema lepseg simbola na kugli zemaljskoj?
3. Kako objasnjavac cinjenicu da se do tog nesrecnog 11 novembra 2010 i tog puca belih magova narod nijednog trenutka nije dvoumio kako mu izgleda grb i zastava?
4. Kako ne mozes da shvatis da je neko za ovo nasilje i pretvaranje orlova Nemanjica u papagaje uzeo velike pare, a tebe, mene i celu drzavu ce ovo kostati citavo bogatstvo.
5. Opravdanja kako nije izmenjen grb su uvreda za zdrav mozak. pa ovo vise nisu orlovi, vec papagaji Rozenkolisi, Nimfe...sta god ali nisu orlovi!
6. kada su toliko odusevljeni novim grbom zasto Grujic i Acovic nisu stavili istog orla na porodicni grb Karadjordjevica.
Prosto zato sto ne valja.
7. Odakle im pravo da preko noci putem puca izbrisu citav vek srpske istorije?
8. Koliko mostova, bolnica, skola, vrtica moze da se napravi za 30 miliona evra. To da nece da nista da kosta je argument tipa nece te boleti kod cika zube!
9. Koliko kosta jedna mesingana ploca i koliko traje? Pa nije to cokolada pa da ima rok trajanja godinu dana.
10. Sve sto je Grujic trebalo da uradi je da da mere, a ne da menja vizuelno grb.
11. Koliko sada orlova treba da imamo u opticaju 100-200?
12.Srbija ima simbole donesene 1882 ovencane slavom i ne treba ih menjati!!!

Stojan

pre 13 godina

Evo pitacemo Vladu Srbije i Predsednika sta misle koji je pravi grb:
http://www.kurir-info.rs/static/imgs/article_thumbs/632x474/uploads/2010-04/32.jpg
http://www.vecernji.hr/slika-640x348/vijesti/blic-ministri-vladi-srbije-naoruzani-zuba-slika-120832
http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2006/07/30/_slike/01DinkicFRAJ_beta.jpg
http://www.blic.rs/data/images/2010-06-15/47877_djelic-zastava01-fonet-fonetvlada-srbije_f.jpg?ver=1277648833
http://www.google.com/imgres?imgurl=http://www.mcnis.org.rs/images/stories/archive/dscf0148.preview.jpg&imgrefurl=http://www.mcnis.org.rs/index.php%3Foption%3Dcom_content%26view%3Dcategory%26layout%3Dblog%26id%3D18%26Itemid%3D100003&usg=__f-EhwMdCw87nTapWsE5k5BDuzvU=&h=480&w=640&sz=53&hl=en&start=65&zoom=1&tbnid=oRPf7sRH0X5qxM:&tbnh=128&tbnw=213&ei=R1JSTey-MJHEswbotOjiBg&prev=/images%3Fq%3Dvlada%2Bsrbije%2Bzastava%26um%3D1%26hl%3Den%26sa%3DN%26biw%3D1198%26bih%3D575%26tbs%3Disch:10%2C2069&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=490&oei=KVJSTdu2OtOAswbEmIHZAg&esq=5&page=5&ndsp=17&ved=1t:429,r:15,s:65&tx=127&ty=57&biw=1198&bih=575
http://nimg.sulekha.com/others/original700/boris-tadic-dragan-sutanovac-miloje-miletic-2009-2-15-8-33-35.jpg
Srbija ima grb i zastavu i to je resenje Krala iz 1882, koje je ponovo usvojeno kao grb Srbije 2004. Onaj Pera Detlic koga ste usvojili potakom 11.11.2010. nije grb Srbije nego ruganje srpskoj tradiciji. Sramota!!!

Шумадинац

pre 13 godina

Нови грб Србије је на бази српског наслеђа и ОДЛИЧАН је! Стари грб је био на бази немачке традиције, и не треба нам.
ПОСТЕПЕНО мењати знамења, постепено уводити НОВИ ГРБ као што то раде све нормалне земље. Ако то не започнете сада, нека нова власт ће то променити, зато нетреба правити дупли посао.
СТРУЧЊАЦИ су рекли своје и треба поштовати струку а не мишљење политичара. Нов грб уводити постепено и све ће бити у реду!( и не замајавате нас већ радите )

Pera

pre 13 godina

A jel' može neka fotografija ili crtež ova dva grba? Kad već raspravljamo da znamo o čemu raspravljamo. A inače mislim da u ovom (a i svim drugim trenucima) treba dobro promišljate na šta se troše pare.

s t v

pre 13 godina

Odlično! A onda da vratimo i granice iz tog vremena, pa vi južno od Dunava menjajte grbove kad vam volja i branite izvoz pšenice koje ionako nećete imati.
(V, 9. februar 2011 07:36)

Bitno je da nam struju ne dirate. Silne TE i HE koje sada vama daju struju pokriće i vašu i tuđu pšenicu.
E, moj pametnjakoviću.

Vladimir

pre 13 godina

''Uvode nam monarhiju na mala vrata i to niko ne primecuje'', reče neko u komentarima.
Kamo sreće da je tako. Pre mi se čini da nam vraćaju Oznaško-Udbaškog generala Jovu Kapičića, koga ni bog neće, al eto setili se titići i petokrakaši da se zahvale, pa ga i u politički život vaskrsavaju, a preko njega i petokraku!

marijana markovic

pre 13 godina

Pre svega bih htela da kažem da je sramotno što niko nije pitao narod da li želi na zastavi uopte grb, jer je od vajkada srpska zastava jednostavno trobojka. Drugo naša državna zastava izgleda sada kao poslednji kič sa prevelikim grbom i onom krunom pa grbom u grbu, katastrofa. Vidi se da je jednsoatvno nekom bilo stalo da se njegovo delo ovekoveči. Zato zastava treba da bude bez ikakvog drugog dodatka, a grb, kao onaj iz 1880. Pozdrav

Mirko

pre 13 godina

Ja ni ne znam vise koji je pravi grb, toliko ih ima! Totalno su nas vise zbunili, kao sto su nas za jos mnogo toga zbunili! Licno mislim da nema smisla stavljati krunu jer mi nismo monarhija, a glupo je da kao imitiramo monarhiju u grbu kad smo REPUBLIKA! Moze npr. da se lepo organizuje kampanja i referendum da postanemo monarhija, pa onda ako ljudi hoce, ok onda i takav grb, a ako nece onda treba krunu i one draperije izbaciti i imati grb kao i svaka republika, vidite evropske grbove. Inace ljudi se zbune kad im pokazem novi pasos, kako to Srbija onolika velika kruna, pa se smeju od cudjenja...svasta

Klema

pre 13 godina

Stari grb 1882-1818 i 2004-2010
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small.svg
Novokomponovani papagaji 2010-izbrisati sto pre
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Serbia_gerb.jpg

Amos

pre 13 godina

Tako nam i treba kad u jednoj republici grbove pravi neki clanovi nekih 'krunskih saveta' i slicni. Konkretno mislim na g. Dragoslava Acovića.
Covek nema gde nije predsednik - od inzenjerske komore Srbije, heraldickog drustva, tog krunskog saveta za povracanje kralja itd.
Sto to mora tako, je l poznas Tadicevog tatu, Dacicevu strinu, u cemu je stvar?
Kao da ima monopol na pravljenje svih mogucih grbova u Srbiji. Je l u Srbiji ima samo jedan heraldicar?

Liman

pre 13 godina

Eee ovo sa odustajenjem bi tek napravilo problem... Grb Kraljevine Srbije iz 19. veka je ok, ali ovo je 21. vek i sada smo Republika Srbija i logično mi je da se grb koji je uradjen tada za to doba sada uradi u skladu sa vremenom u kom smo... Hrvati su svoju šahovnicu stilizovali 1991 i ako ona nikada pre nije postojala u obliku kao što je danas... I Španija je 1980. izmenila svoja obeležja... i u HR i u Španiji su promene dočekane na nož... ali su i jedni i drugi istrajali i danas i u HR i u Španiji su ti simboli svetinja i uglavnom su svi zadovoljni... Zato kažem da sada i kod nas treba istrajati, jer sve što je novo, a na sta je narod navikao je na početku teško prihvatiti... Vremenom će sve doći na svoje mesto.. Ovo je možda trebalo uraditi jos 2004. ali dobro... i ako se seda odustane od toga, kad - tad će opet to morati da se odradi...

Iako mislim da novo rešenje nije najidealnije, ipak je bolje od starog...

Pošto su razlike izmedju starog i novog grba skoro minimalne, evo MIX-a oba grba, za one kojima se ne svidja kljun na novom rešenju...

http://img89.imageshack.us/img89/8904/mojgrbrs.png

Дејан Јечменица

pre 13 godina

Неколико илустрованих примера:

Грб Немањића: http://bit.ly/gBCo2C
Грб из Хиландара скраја 14. века: http://bit.ly/hu1Hb6
Како је изгледала наша традиционална круна Немањића: http://bit.ly/g4ixBV
Мађарска Света круна: http://bit.ly/gEVN1M - веома слична круни коју су носили српски средњовековни владари, погледати претходни линк до краја.
Грб Србије - 1882 - 2004: http://bit.ly/h54rnJ
Грб Србије - 2010: http://bit.ly/i38RQI
Грб Немачке: http://bit.ly/cIt2nc

Круне на грбовима:
Данска: http://bit.ly/eTq0Nf
Холандија: http://bit.ly/fMd8zq
Шпанија: http://bit.ly/g0M8jj

Неколико ѕанимљивих примера где се срећу кључни хералдички елементи нашег novovekovnog грба:
Пиво: http://bit.ly/gqrpkL
Цигарете: http://bit.ly/gBLk4o
Слаткиши: http://bit.ly/eEWCSs
Pub: http://bit.ly/feXjWl
itd. itd.

Сада сами просудимо колико је овај грб део наше традиције. У употреби је био од 1882 до 1918, дакле 36 година. Реално говорећи имамо ми грб који је и дуже био у употреби, сви га се добро сећамо.
Јасно је као дан да је требало расписати јавни конкурс за израду нашег грба који ће заиста садржати традиционалне хералдичке елемнте који су се пре више векова могли срести код нашег народа, а не оваква подвала, наводно традиционалан грб, а од традиције нема ни речи.

Laki

pre 13 godina

Samo još jedan u nizu dokaza kakva je ovo država. Verujem da nam se svi smeju, počev od komšija pa sve do kraja sveta.
Odličan pokazatelj kakvo je stanje u njoj - nema vizije, konsenzusa, strategije, pa čak i oko ovakvih banalnih stvari.
Koji bre *******i sede u ovoj vladi!

Istoričar

pre 13 godina

Nemam običaj da šaljem komentare, ali jednostavno moram, nakon što sam pročitao izjave nekih od diskutanata! Prvo da kažem da mi se novi grb nimalo ne sviđa, ali da to ne bi bilo ni važno da je zaista on više u duhu naše tradicije! Međutim gledajući stare grbove od Nemanjića do Kraljevine Jugoslavije, a pogotovo upoređujući ga sa sadašnjim grbom Republike Nemačke, mislim da je novo rešenje znatno udaljenije od naše tradicije nego grb iz 1882. Ali nisaam zbog toga hteo da reagujem, već zbog nekih iznesenih mišljenja koja su potpuno lišena bilo kakvog predznanja o heraldici, grbovima uopšte! Prvo i osnovno ocila ili ognjila nisu preuzeta od Vizantijskog 4B, već su uvek bila to: ocila! Ko ne zna šta su ocila, neka malo prouči istoriju! Ocila imaju svoje posebno značenje u heraldičkoj simbologiji kao i skoro svi elementi grba (npr, krinovi, hermelinski plašt, orlovi - bilo da su jednoglavi ili dvoglavi). Tek kasnije su u Vizantiji, u sličnom procesu kao i kod nas za 4 ocila počeli da vezuju značenje 4B (4S kod Srba)!
Što se drugog ,,osporavanog" elementa grba tiče - krune i pitanja zašto će nam ona kad nismo monarhija - opet molim ljude da pre nego što počnu da kritikuju prikupe osnovne informacije. Naime, kruna u grbu ne označava kraljevinu već SUVERENITET! Naime, ona je pokazatelj da je određena teritorija na koju se odnosi grb suverena u ostvarivanju vlasti (tj da nije ničija vazalna teritorija)! Postoje i danas republike koje imaju krune u grbu - Mađarska, Bugarska itd.
Hvala unapred na objavljivanju ovog komentara.

jedrenjak

pre 13 godina

Ma mi nismo kraljevina i ovakva polemika i izmisljotina je potpuno luzerski raspravljati.
Referendum treba da bude sa ubedljivom vecinom i to 70%,a ne kao izbori 51% od ukupno izaslih.
Himnu ni nakon nekoliko godina ljdima na pamet nepada da uce, jer je bljak ,a iz postovanja prema svojim precima koji su pocrkali od gladi.
78% gradjana nema pojma kojem su redosledom boje zastave,a 80% nema pojma da opise grb
Predlazem kome se menja da to uradi iz svog dzepa u svojoj kancelariji i kuci.I moramo da vidimo vise ko je u tolikoj dokolici da zamajava parlament i drzavu sa ovakvim glupostima kad narod nema sta da jede

Kliment

pre 13 godina

I opozicija kao SNS:
http://www.mondo.rs/slike/vesti/001/967/v196732p0.jpg
i vlast DS-SPS-G17-PUPS-JS:
http://www.kurir-info.rs/static/imgs/article_thumbs/632x474/uploads/2010-06/5428.jpg
Koriste istu zastavu i grb sto je normalno i to je upravo ona zastava iz 1882, a koja je kod nas uvedena 2004 i oko koje je postojalo nacionalno jedinstvo. Prva i jedina stvar posle cinjenice da je zemlja okrugla oko koje su se vaskoliki Srbi konacno slozili.
Onda se nasao neko pametan (Grujic & Co) da preko noci promeni grb i da na njega zalepi papagaje i eto nama razdora. Neko vise voli orlove (vecina),a neko papagaje (tajkuni i manjina).
Salu na stranu, molim nadlezne da radi ustede drzavnog budzeta, radi postovanja tradicije i zaostavstine predaka, poniste ukaz o papagajskim simbolima i vrate jedinstvo u narod, barem oko ove jedne jedine niti koja nas povezuje.

kuda ides Srbijo?

pre 13 godina

Vratiti stari grb, pod OBAVEZNO!
Prvi put se dogodilo, posle 60ak godina, da se Srbi (ali ne samo oni, nego) i skoro celokupno stanovnistvo, bez ikakvih zamerki okupi oko jednog drzavnog simbola, koji je, bas zbog toga, sto je toliko star, bukvalno preko noci zaziveo, kao da nikada nije ni bio izopsten iz upotrebe.
Nije proslo ni 10ak godina od kako je zaziveo, prvo uredbom, a zatim i u Ustavu Srbije, a sada ga ponovo menjaju, a to evidentno stvara podele, negiranje gradjana i strucna osporavanja!
Zasto?
Mislim, da je u pitanju jedan, naizgled, banalan razlog:
Stari grb je narucio Kralj Milan OBRENOVIC, a s obzirom, da je u REPUBLICI Srbiji, pododici Karadjordjevic, izgleda, (sem sto su im vracena sva gradjanska prava, a uskoro i vlasnistvo nad oduzetom im imovinom), pruzena veca prava, od ostalih "obicnih" gradjana, cim imaju pravo, na formiranje "krunskog saveta", neregistrovano udruzenje gradjana, ciji je clan i Dragoslav Acovic, a koji je uspeo da modifikuje istorijski grb Srbije, prilagodjen "novoj" dinastiji!
To je FALSIFIKAT i zato treba odustati od menjanja grba.

Koliko je bespotrebno raditi izmene grba, i koliko je, ustvari, bitna samo promena, zbog prekida sa tradicijom Obrenovica, govori i sam Acovic, da su izmene minimalne, uz neuverljivo objasnjenje i za tolike promene (zbog, navodne "zbrke prilikom stampanja", uvecanja ili umanjenja prikaza grba), sto nije tacno.
Na kraju:
Najproblematicnije je i samo resenje, upravo: "kljunovi" i "OCILA", odnosno 4 slova "S" na grbu. Nista slicno, nikada nije vidjeno na ustavnom grbu Srbije! Samo je za vreme vladavine OKUPACIONE, Nediceve vlade, u II sv. ratu, tadasnji grb imao nesto slicno. Znaci neistina je i to, da je "pitomiji" novi Acovicev grb, u odnosu na stari! Takav ostar kljun i takva ocila, simbol su nacisticke okupacije Srbije!

Uostalom, ako je Dr. Kostunica, kada je bio predsednik srpske vlade, ispred kabineta premijera, mogao medju slike svih bivsih predsednika vlada, da stavi i Nedicevu sliku, zasto se cuditi i ovakvom resenju grba!?

Шумадинац

pre 13 godina

Хоће ли овај народ да поштује струку. Стручљаци за ХЕРАЛДИКУ су направбили Нови Грб СРБИЈЕ, који има више елемената српске традиције. Стари је био виише са германском традицицјом.
Шта има ту неки поолитичари да пресуђују, зато нам тако и иде јер они све пресуђују, мењају, свезналице, сад се јавља социјалиста Дачић да пресуди!!!!????
НОВИ ГРБ треба ПОСТЕПЕНО мењати и поштовати одлуке, законе и Устав Србије. као што треба дасе у јавне установе ВРАТИ ЋИРИЛИЦА, коју поједини НАДОБУДНИ министри(највише из Г17) избацују.

Зато нам ништа и не иде јер се не слуша струка него назови политичари.
НОВИ ГРБ СРБИЈЕ је закон. Ћирилица је закон.
Живела Србија!

п.с. штит са оцилима на саобраћајним таблицама треба оставити јер је тај знак увек био кроз целу српску историју и не смета, похвала што су убачена ћирилична слова, мада су могла да буду већа!
УВЕСТИ НОВИ ГРБ СРБИЈЕ, јер је на основама српског вишевековног наслеђа и тачка.

Mladja

pre 13 godina

Grb i himna su dva osnovna obeležja svake države. Jedva smo se izborili da nam vrate himnu a sada navodno nema novaca za grb ? Pa to je tako smešan argument, da uopšte nije ni vredan pomena. Nakupovali su tolike limuzine, plaćaju se dnevnice i ručkovi i troši na državnu administraciju više nego ikada ranije. Zašto neko u ovoj zemlji ne postavi pitanje koliko ta armija birokrata dnevno košta ovaj narod ?! Tu štedite, a ne na državnim simbolima, jer su ti simboli obeležje svih nas. Obeležje Srba koji žive na severu kao i nas na jugu podjednako. To nije "četnička" kokarda, već simbol dostojanstvene i plemenite Srbije koju je poštovao ceo svet.

Шумадинац

pre 13 godina

Стручњаци нека одлуче,и ОДЛУЧИЛИ СУ, а не политичари и коментатори! Наравно хералдичари, нечеће ваљда , аналитичари са пполитичког факултета,вечити магистри економије,психолози,ортопеди,....
Амосе, видимо како нам државу, законе и друштво праве политичари, исправније квазиполитичари ,опште праксе.Хаос, свако вуче у своје политичко,јато.
Проблем овог друштва су необразовани политичари,који хоће све да кроје како њима одговара. Сада сметају и хералдичари, сутра ће физичари, математичари, историчари,признати економисти,......само су политичари најмудрији, колико су мудри тако и живимо,јадно и бедно. За почетак нека поштују своје прописе, наш Устав и законе, и да су сви једнаки пред законом.

Постепено увести у употребу НОВИ ГРБ СРБИЈЕ, који је заснован на вишевековној српској традицији, а не на германској, нормално, као што ни Немци неће да држе до српске традиције...

Јасно је мени да ће МИНУСЕ да лупају, посетиоци из околних, западних државица,и они којима је Србија мађеха, али ето, то је демократија!

dabome

pre 13 godina

Ja bi peceno dvoglavo preplanulo hrskavo prase sa prijateljem jagnjetom kao vec nemoze petokraka.
Bar ce i penzionerima i radnicima biti stomaci siti cim vide zastavu.
Pod desnu pleku ja bi stavio i flasu rakije i to sljivovicu.
Time bi bili zadovoljni svi hriscani, muslimani,vegetarijanci(sljiva),cetnici, partizani.
Bolje i prase i jagnje nego bananu

Mlađa Nešić

pre 13 godina

Grb i himna su dva osnovna obeležja svake države !

Jedva smo se izborili da nam vrate himnu a sada navodno nema novaca za grb ? Pa to je toliko glup argument, da uopšte nije ni vredan pomena. Nakupovali su tolike limuzine, plaćaju se dnevnice i ručkovi i troši na državnu administraciju više nego ikada ranije. Zašto neko u ovoj zemlji ne postavi pitanje koliko ta armija birokrata dnevno košta ovaj narod ?! Tu štedite, a ne na državnim simbolima, jer su ti simboli obeležje svih nas. Obeležje Srba koji žive na severu kao i nas na jugu podjednako. A onaj kome se taj simbol ne sviđa, neka traži drugu državu čija znamenja će poštovati. To nije "četnička" kokarda, već simbol dostojanstvene i plemenite Srbije koju je poštovao ceo svet.

Meni ćelavi orao koji su okaljali udbaški četnici ne treba.

Strela

pre 13 godina

15. februara, na Sretenje Gospodnje obeležavamo Dan državnosti Republike Srbije kada će Predsednik Republike ukazom dodeliti odlikovanja (ordene, medalje i spomenice) kao najviše znake javnog priznanja koji se dodeljuju za izuzetne zasluge i dela od velikog značaja za Republiku Srbiju.
Pitam se,
Da li je Komisija za odlikovanja Generalnog sekretarijata Predsednika Republike vodila računa o izgledu odlikovanja, odnosno o tome da novi grb Srbije zvanično važi od 11. novembra prošle godine, kada je na snagu stupila vladina Uredba (potpisao je Prvi potpredsednik-zamenik predsednika Vlade Ivica Dačić) kojom je, između ostalog, izmenjen više od 120 godina star grb Srbije; te da bi bila velika bruka da se na istima nađe nevažeći grb.
Razmišljajte o tome!

ne znam vise ni sam

pre 13 godina

Za sve ljubitelje Dacica, SPS-a, komunizma, Hrvata, Muslimana, Albanaca... Cetnicki grb je umesto cetiri s, imao mrtvacku glavu!!!! Ne dirajte orla jer cetiri s bez njega ne znace nista!

lena

pre 13 godina

dobro, svima je jasno da je ovo još jedan u nizu harača koje nam nameću u srbiji; ali da iskoristim priliku da se ovako, retorički, javno, zapitam - čemu kruna na našem grbu??? čemu orao koji ima još nekoliko zemalja, i koji nije naš, originalno??? zar ne bi mogli da napravimo, prost, ali efektan grb od samo 4 ocila, koji nas savršeno oslikava kroz vekove, i, koji je naš (uslovno rečeno, jer smo ideju pozajmili od vizantije (4B))

Stefan

pre 13 godina

Dakle, samo u Srbiji mogu da misle takvi da ad sve mora da se menja. U Nemackoj imaju po nekoliko zvanicnih orlova.

Mora da su i tog Novakovica pljuvali ovako pre 130 godina

Ne zasluzuje Srbija nikakav grb kad ovako radi profesionalcima

Kraba

pre 13 godina

Ovo je danasnja vest. Ovo iza Suleta nisu papagaji. Bravo za Suleta!!!
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=02&dd=09&nav_id=491709

Дрван

pre 13 godina

Садашњи грб није одговарајући из више разлога али првенствено због тога што указује на краљевину, што Србија није. Без обзира на жеље, то је чињенично стање за које садашњи и новопредложени грб дају погрешну представу.
По мени, лаику, најтачније решење би било- веза: [ http://galerija.fit.edu.rs/main.php?g2_itemId=48373 ].
Или евентуално старија? верзија са жутом подлогом и црвеним орлом. Иначе, и двоглави орао и оцила су преузета од Византије.
А за трошак треба да сноси одговорност онај који је увео овај грб који је сада званичан. Правдање трошковима је апсурдан разлог да се не мења (врати). Мислим да има довољно компетентних из историје и хералдике који би донели најисправнију одлуку.

Шумадинац

pre 13 godina

Нови грб Србије је на бази српског наслеђа и ОДЛИЧАН је! Стари грб је био на бази немачке традиције, и не треба нам.
ПОСТЕПЕНО мењати знамења, постепено уводити НОВИ ГРБ као што то раде све нормалне земље. Ако то не започнете сада, нека нова власт ће то променити, зато нетреба правити дупли посао.
СТРУЧЊАЦИ су рекли своје и треба поштовати струку а не мишљење политичара. Нов грб уводити постепено и све ће бити у реду!( и не замајавате нас већ радите )

V

pre 13 godina

"podržava inicijativu da se Srbiji, dok je još vreme, vrati njen grb iz 1882"

Odlično! A onda da vratimo i granice iz tog vremena, pa vi južno od Dunava menjajte grbove kad vam volja i branite izvoz pšenice koje ionako nećete imati.

Stefan

pre 13 godina

Dakle, samo u Srbiji mogu da misle takvi da ad sve mora da se menja. U Nemackoj imaju po nekoliko zvanicnih orlova.

Mora da su i tog Novakovica pljuvali ovako pre 130 godina

Ne zasluzuje Srbija nikakav grb kad ovako radi profesionalcima

Vladimir

pre 13 godina

''Uvode nam monarhiju na mala vrata i to niko ne primecuje'', reče neko u komentarima.
Kamo sreće da je tako. Pre mi se čini da nam vraćaju Oznaško-Udbaškog generala Jovu Kapičića, koga ni bog neće, al eto setili se titići i petokrakaši da se zahvale, pa ga i u politički život vaskrsavaju, a preko njega i petokraku!

Dole Acovic!

pre 13 godina

Ovde imamo klasican primer sukoba interesa. Dragomir Acovic je clan krunskog saveta, znaci nalazi se na platnom spisku Karadjordjevica. Zato svaki grb ima ne jednu nego dve krune u zemlji koja je republika, a ne monarhija. Uvode nam monarhiju na mala vrata i to niko ne primecuje. Na grbu bi trebalo da radi neko ko je, koliko je to moguce, neutralan, a ne potrcko Kradjordjevica. Kada ce neko konacno da trazi da se Acovic povuce iz ovakvih komisija gde projektuje uticaj familije Karadjordjevic na celu Srbiju?

Moje misljenje je da je najbolji grb samo sa stitom na kome su cetiri ocila. Lak za izradu i reprodukciju i oslikava simbol drzave bez laznih kruna, pilica, kafanskih zavesa... Ali kako ce onda Acovic svom sefu na oci i kako ce da se trose pare iz poreza na perpetualne zamene drzavnih obelezja.

Mirko

pre 13 godina

Ja ni ne znam vise koji je pravi grb, toliko ih ima! Totalno su nas vise zbunili, kao sto su nas za jos mnogo toga zbunili! Licno mislim da nema smisla stavljati krunu jer mi nismo monarhija, a glupo je da kao imitiramo monarhiju u grbu kad smo REPUBLIKA! Moze npr. da se lepo organizuje kampanja i referendum da postanemo monarhija, pa onda ako ljudi hoce, ok onda i takav grb, a ako nece onda treba krunu i one draperije izbaciti i imati grb kao i svaka republika, vidite evropske grbove. Inace ljudi se zbune kad im pokazem novi pasos, kako to Srbija onolika velika kruna, pa se smeju od cudjenja...svasta

jedrenjak

pre 13 godina

Ma mi nismo kraljevina i ovakva polemika i izmisljotina je potpuno luzerski raspravljati.
Referendum treba da bude sa ubedljivom vecinom i to 70%,a ne kao izbori 51% od ukupno izaslih.
Himnu ni nakon nekoliko godina ljdima na pamet nepada da uce, jer je bljak ,a iz postovanja prema svojim precima koji su pocrkali od gladi.
78% gradjana nema pojma kojem su redosledom boje zastave,a 80% nema pojma da opise grb
Predlazem kome se menja da to uradi iz svog dzepa u svojoj kancelariji i kuci.I moramo da vidimo vise ko je u tolikoj dokolici da zamajava parlament i drzavu sa ovakvim glupostima kad narod nema sta da jede

GISKA

pre 13 godina

Ma jok vratite vi petokraku i tita isti ste i on je unistavao Srbiju i njen nacionalni interes a i ekonomiju ali i pored toga vi ste GORI OD NJEGA on ipak nije bio Srbin i tada se ipak bolje zivelo i ekonomija je ipak bila bolja.DOLE VLADA!!!

Шумадинац

pre 13 godina

Хоће ли овај народ да поштује струку. Стручљаци за ХЕРАЛДИКУ су направбили Нови Грб СРБИЈЕ, који има више елемената српске традиције. Стари је био виише са германском традицицјом.
Шта има ту неки поолитичари да пресуђују, зато нам тако и иде јер они све пресуђују, мењају, свезналице, сад се јавља социјалиста Дачић да пресуди!!!!????
НОВИ ГРБ треба ПОСТЕПЕНО мењати и поштовати одлуке, законе и Устав Србије. као што треба дасе у јавне установе ВРАТИ ЋИРИЛИЦА, коју поједини НАДОБУДНИ министри(највише из Г17) избацују.

Зато нам ништа и не иде јер се не слуша струка него назови политичари.
НОВИ ГРБ СРБИЈЕ је закон. Ћирилица је закон.
Живела Србија!

п.с. штит са оцилима на саобраћајним таблицама треба оставити јер је тај знак увек био кроз целу српску историју и не смета, похвала што су убачена ћирилична слова, мада су могла да буду већа!
УВЕСТИ НОВИ ГРБ СРБИЈЕ, јер је на основама српског вишевековног наслеђа и тачка.

marijana markovic

pre 13 godina

Pre svega bih htela da kažem da je sramotno što niko nije pitao narod da li želi na zastavi uopte grb, jer je od vajkada srpska zastava jednostavno trobojka. Drugo naša državna zastava izgleda sada kao poslednji kič sa prevelikim grbom i onom krunom pa grbom u grbu, katastrofa. Vidi se da je jednsoatvno nekom bilo stalo da se njegovo delo ovekoveči. Zato zastava treba da bude bez ikakvog drugog dodatka, a grb, kao onaj iz 1880. Pozdrav

Liman

pre 13 godina

Eee ovo sa odustajenjem bi tek napravilo problem... Grb Kraljevine Srbije iz 19. veka je ok, ali ovo je 21. vek i sada smo Republika Srbija i logično mi je da se grb koji je uradjen tada za to doba sada uradi u skladu sa vremenom u kom smo... Hrvati su svoju šahovnicu stilizovali 1991 i ako ona nikada pre nije postojala u obliku kao što je danas... I Španija je 1980. izmenila svoja obeležja... i u HR i u Španiji su promene dočekane na nož... ali su i jedni i drugi istrajali i danas i u HR i u Španiji su ti simboli svetinja i uglavnom su svi zadovoljni... Zato kažem da sada i kod nas treba istrajati, jer sve što je novo, a na sta je narod navikao je na početku teško prihvatiti... Vremenom će sve doći na svoje mesto.. Ovo je možda trebalo uraditi jos 2004. ali dobro... i ako se seda odustane od toga, kad - tad će opet to morati da se odradi...

Iako mislim da novo rešenje nije najidealnije, ipak je bolje od starog...

Pošto su razlike izmedju starog i novog grba skoro minimalne, evo MIX-a oba grba, za one kojima se ne svidja kljun na novom rešenju...

http://img89.imageshack.us/img89/8904/mojgrbrs.png

Mlađa Nešić

pre 13 godina

Grb i himna su dva osnovna obeležja svake države !

Jedva smo se izborili da nam vrate himnu a sada navodno nema novaca za grb ? Pa to je toliko glup argument, da uopšte nije ni vredan pomena. Nakupovali su tolike limuzine, plaćaju se dnevnice i ručkovi i troši na državnu administraciju više nego ikada ranije. Zašto neko u ovoj zemlji ne postavi pitanje koliko ta armija birokrata dnevno košta ovaj narod ?! Tu štedite, a ne na državnim simbolima, jer su ti simboli obeležje svih nas. Obeležje Srba koji žive na severu kao i nas na jugu podjednako. A onaj kome se taj simbol ne sviđa, neka traži drugu državu čija znamenja će poštovati. To nije "četnička" kokarda, već simbol dostojanstvene i plemenite Srbije koju je poštovao ceo svet.

Meni ćelavi orao koji su okaljali udbaški četnici ne treba.

Strela

pre 13 godina

15. februara, na Sretenje Gospodnje obeležavamo Dan državnosti Republike Srbije kada će Predsednik Republike ukazom dodeliti odlikovanja (ordene, medalje i spomenice) kao najviše znake javnog priznanja koji se dodeljuju za izuzetne zasluge i dela od velikog značaja za Republiku Srbiju.
Pitam se,
Da li je Komisija za odlikovanja Generalnog sekretarijata Predsednika Republike vodila računa o izgledu odlikovanja, odnosno o tome da novi grb Srbije zvanično važi od 11. novembra prošle godine, kada je na snagu stupila vladina Uredba (potpisao je Prvi potpredsednik-zamenik predsednika Vlade Ivica Dačić) kojom je, između ostalog, izmenjen više od 120 godina star grb Srbije; te da bi bila velika bruka da se na istima nađe nevažeći grb.
Razmišljajte o tome!

Icarus

pre 13 godina

Iako nisam Srbin, nemojte da me pogresno razumete... Neka se tera i onaj stari i novi grb dokle god ih ja placam da bi se oni igrali drzave...

Dejan Ječmenica

pre 13 godina

Dve glave, dve krune, dva štita na grbu… kao da smo dvoglavi Arapi. Mala šala na početku, tako ću početi.

Kao istoričar, daću mišljenje o naučnoj, istorijskoj utemeljenosti tvrdnje da ponuđeni grb predstavlja naše tradicionalno istorijsko nasleđe.

Najpre, na samom početku, zarad istine i nauke, treba jasno ustati protiv zablude da ponuđena heraldička rešenja predstavljaju vezu sa našim nemanjićkim periodom istorije.
I laiku, a da ne govorimo o nekome ko je pročitao bar jednu referentnu naučnu knjigu o našoj srednjovekovnoj prošlosti, jasno je da orao u obliku u kome se sreće na predloženom grbu, veoma, veoma je daleko od nemanjićke tradicije. (radi ilustracije može poslužiti: [http://sr.wikipedia.org/sr/Грб_Немањића] ili grb iz 14. veka koji se sreće u Hilandaru: [http://imageupload.org/?di=512971965685] )

Na grbu nastalom 1882. javlja se kruna, tačnije dve, koje nemaju baš nikakve sličnosti sa srpskom srednjovekovnom krunom, koja se može videti na glavama tolikih naših srednjovekovnih vladara na freskama u manastirima (evo nekoliko primera: [http://sr.wikipedia.org/sr-el/Стефан_Урош_II_Милутин]). Sta više, kruna koja je ovde predložena gotovo da je tipizirana i može se lako naći na amblemima proizvođača piva, galanterije, unikatne robe, cigareta i da ne nabrajam dalje (nekoliko primera: [http://www.ebeercans.com/images/large/OI-589.jpg] [http://eviramall.com/catalog/images/cigarette_case_marlboro_eviramall.gif?osCsid=03f9a1005a26cbf143854abd178f3631] .
U trenutku kada je grb 1882. usvojen, u Srbiji nije bilo krunisane glave, pa ni krune, bilo je kraljeva do 1904, ali te godine prvi i poslednji put u našoj modernoj istoriji jedan srpski vladar je krunisan, posebnom krunom, koja je za tu potrebu nešto ranije pravljena, po uzoru na krune evropskih monarha, dakle i na onu koja se sreće na grbu iz 1882. Pogledamo li pažljivije grbove pojedinih evropskih monarhija, videćemo praktično da je “naša” kruna preslikana (Španija, Holandija, Danska... [http://en.wikipedia.org/wiki/Gallery_of_country_coats_of_arms] ). Mislim da je priča o kruni kao kontinuitetu državnosti u ovom svetlu praktično izlišna, posebno ako se podvuče da je takvu krunu na glavi nosio samo jedan srpski vladar pre nešto više od sto godina, a Srbija je imala daleko više krunisanih glava, koje teško da bi tako nešto stavile na svoju glavu.

Što se tiče orla, takvog orla kakav je stavljen na naš novovekovni grb, odgovorno tvrdim, nema u našoj srednjovekovnoj heraldici.

Plašt je posebna priča, u ovakvom obliku nema ga u našoj starijoj tradiciji. Skupa gledano naš grb iz 1882. više predstavlja plod jedne romantičarske epohe, nego iole ozbiljniju sponu sa našom dalekom prošlošću, na koju bi trebalo da smo ponosni, više je oštri diskontinuitet, nego bilo kakav kontinuitet, često se sreće u grbovima evropskih monarhija, i ne predstavlja ništa tradicionalno naše (da ne govorim sto se takođe može lako sresti na već pominjanim amblemima i grbovima proizvođača piva, galanterije, unikatne robe, cigareta...)

Ali, to smo mi, kao da je sve počelo u 19. veku, kao da nemamo nijednog velikana iz naše dalje prošlosti koji je zaslužio da se nađe na našim novčanicama… posebna priča koliko sami vodimo brigu o našem kulturnom nasledju. I kada navodno vodimo tu brigu, ponekad je bolje da je ne vodimo. O čemu je reč? Čujem pre nekoliko dana naš predsednik vlade dodelio nagradu „Zlatni dinar cara Dušana“. Ni manje ni više, nego zlatan. Ne znam koga treba pre žaliti. Onoga ko nagradu daje ili onoga ko je prima. Svako ko je bar Gimnaziju završio, trebalo bi da zna da naši srednjovekovni vladari nisu kovali zlatan novac. Ali premijer, a pre njega i onaj ko je predložio i ustanovio tu nagradu, skaradno nazvanu, i predsednik koji je prima to ne znaju. Da je meni neko ponudio tako nešto, bez ikakvog razmišljanja bih sa indignacijom odbio. Radi ilustracije, koliko je nesrećno odabran naziv nagrade napravio bih jednu paralelu. Naime, bilo bi to veoma slično kao kada bi neki od naših premijera u budućnosti, za npr. 500-600 godina dodeljivao nagradu Nosač aviona dr Zoran Đinđić.

I grb koji smo usvojili, koristimo u toliko varijanti da je to praktično besmisleno, veliki grb nije štampan ni na jednom zvaničnom ličnom dokumentu građana koje izdaje Republika Srbija (pasoš, l. karta, voz. dozvola, saob. dozvola…). Nečuveno. Pa čemu onda on sluzi…. Zato je tu mali grb koji se vadi iz velikog i stavlja na sve moguće dokumente. Ali ni to nije dovoljno, eto i najmanjeg grba, koji je izvađen iz malog, i on se sada stavlja na registracione tablice (štit sa krstom i ognjilima). Pitanje je zaista koliko je to spona sa našom tradicijom o tome bi se mogla povesti diskusija. Toliko složeno a u osnovi sve je moglo daleko jednostavnije. Pitam se sta li je sledeće, možda da se jedan od onih krinova javi kao najmanji mogući srpski grb, da budem pomalo zloban reći ću: možda se desi da se na neki dokument stavi samo kandža orlova, ili možda nokat sa kandže... kako se krenulo.

Posebna je priča što heraldičari sebi ponekad daju i više prava nego što im pripada, i uzimaju veću slobodu nego sto im je na raspolaganju. Estetsko skraćivanje kljuna, izbacivanje perja, menjanje kandži i drugih elemenata, pravi oštar rez sa tradicijom. Uzmimo na primer mađarski grb, na njemu sveta mađarska kruna iz srednjeg veka (veoma sličnu su nosili naši srednjovekovni vladari). Jednom prilikom ona je slučajno pala na pod (pre par vekova) i krst na njenom vrhu se iskrivio na jednu stranu, više ga niko nije popravljao. Zamislite sada da su mađarski heraldičari na grbu načinili izmenu kod krune, i krst predstavili ispravljen, tobože da bi se približili svojoj srednjovekovnoj prošlosti i tradiciji. Ne može se zamisliti, ali naši heraldičari itekako znaju da nađu opravdanje da se orlu menja kljun, perje, kandže.... na orlu predstavljenom tako da nema veze sa našom srednjovekovnom tradicijom, a nastoji se na tome da ima direktnu vezu, vizuelnu svakako ne. I mnogi toj zabludi veruju. Ja zato pišem ovako opširno. Opet jedna slikovita analogija. To je otprilike kao kada bi za 200-300 godina fabrika Fiat Automobili Srbija izrađivala svoj novi znak, da ne kažem grb, i unutra stavili stilizaciju automobila za koga je sasvim jasno da nije nikada proizveden u njihovoj fabrici (Mercedes na primer). Jedina istina je da je to automobil i da Fiat Automobili Srbija proizvode automobile, a o ostalim podudaranjima i analogijama sami razmislite.

I moglo bi tako do sutra…

Mladja

pre 13 godina

Grb i himna su dva osnovna obeležja svake države. Jedva smo se izborili da nam vrate himnu a sada navodno nema novaca za grb ? Pa to je tako smešan argument, da uopšte nije ni vredan pomena. Nakupovali su tolike limuzine, plaćaju se dnevnice i ručkovi i troši na državnu administraciju više nego ikada ranije. Zašto neko u ovoj zemlji ne postavi pitanje koliko ta armija birokrata dnevno košta ovaj narod ?! Tu štedite, a ne na državnim simbolima, jer su ti simboli obeležje svih nas. Obeležje Srba koji žive na severu kao i nas na jugu podjednako. To nije "četnička" kokarda, već simbol dostojanstvene i plemenite Srbije koju je poštovao ceo svet.

Stevan

pre 13 godina

Hvala bogu pa se opametise.ovaj novi koji su predlozili je mnogo
ruzniji i stvara velike materijalne troskove u vremenu
gde nam bas to i nije potrebno.

Nindza

pre 13 godina

Molim drage sugradjane da ne pominju recenicu "nema narod sta da jede" kada se raspravlja o grbu. Kakvi su demagozi i bezobzirnici na kraju ce staviti na grb dvoglavo peceno pile...
Nije ovde poenta grb, ovde je poenta da oni hoce da prikazu kako, eto, misle na narod, pa im nisu nakarikali bas sve dazbine koje su mogli...
A to sto su promenili nazive silnih ulica kao da smo zaboravili...

Шумадинац

pre 13 godina

Стручњаци нека одлуче,и ОДЛУЧИЛИ СУ, а не политичари и коментатори! Наравно хералдичари, нечеће ваљда , аналитичари са пполитичког факултета,вечити магистри економије,психолози,ортопеди,....
Амосе, видимо како нам државу, законе и друштво праве политичари, исправније квазиполитичари ,опште праксе.Хаос, свако вуче у своје политичко,јато.
Проблем овог друштва су необразовани политичари,који хоће све да кроје како њима одговара. Сада сметају и хералдичари, сутра ће физичари, математичари, историчари,признати економисти,......само су политичари најмудрији, колико су мудри тако и живимо,јадно и бедно. За почетак нека поштују своје прописе, наш Устав и законе, и да су сви једнаки пред законом.

Постепено увести у употребу НОВИ ГРБ СРБИЈЕ, који је заснован на вишевековној српској традицији, а не на германској, нормално, као што ни Немци неће да држе до српске традиције...

Јасно је мени да ће МИНУСЕ да лупају, посетиоци из околних, западних државица,и они којима је Србија мађеха, али ето, то је демократија!

Ovo je Srbija, bre!

pre 13 godina

Iskreno, namam pojma kako izgleda ni novi, ni stari grb i bas me briga. Jos ni na "novu" himnu nisam pocela da reagujem. Ne vidim zasto bi me se ista od navedenog doticalo, to je u Srbiji ionako potrosna roba i ide kako kome padne na pamet. E sad, ako se neko vec dogovorio kako ce da se utali u izradu novig grbova, sasvim iskreno sumnjam da ce ikakav glas zdravog razuma nadvladati gramzivost.

Proka

pre 13 godina

Konačno malo zdravog razuma. Jeste da je u Srbiji haos po mnogim pitanjima u društvu ali baš da se preko noći promene obeležja bez referenduma ne ide. To se nije desilo čak ni u Mjanmaru gde vlada hunta, i oni su imali referendum. I Lukašenko je organizovao referendum oko obeležja. Samo u Srbiji neko umislio da može da menja simbole i to iz daleke 1882. po nekom svom estetskom nahođenju. Da li grb današnje Srbije treba da bude taj ili neki drugi, legitimno je pitanje, ali da li taj grb iz 1882. sme da se menja, po mom mišljenju ne. To je stari grb Srbije, izgleda onako kako izgleda i može biti prihvaćen samo u tom obliku. A ako to nije grb onda se pravi potpuno novi grb za 21. vek bez krune i sl. a ne vrši se plastična hirurgija na starom grbu.

Neb

pre 13 godina

Graficki sam dizajner po struci i ja sam vise nego zapanjen sta sam upravo procitao.. Ne mogu da verujem da neko radi drzavni grb, alo bre drzavni grb i da on nije imao standard!? To je kao da zidate zgradu bez projekta. Pa ko su ti strucnjaci? Odakle li samo izlaze i dobijaju tako odgovorne poslove? Covece, ja kad radim logo za pekaru uradim sve sto treba, drzavni grb se ne bi ni usudio da radim, zato sto smatram da ne znam dovoljno bez obzira sto radim ovaj posao vise od 15 godina. Pa ko je dozvolio da se tako radi? Ovo je nemoguce, ja mora da sanjam..

Caja

pre 13 godina

Ovaj grb iz 1882 nije smetao ni Obrenovicima, niti Karadjordjevicima. Nije smetao jednom Nikoli Pasicu. Ovaj grb nije smetao onima koji su pisali istoriju Srbije od 1882-1918. Nije smetao nasim ratnicima u oba balkanska i u I Svetskom ratu.
Nemojte da urusavate srpske svetinje, nesto sto postoji vise od jednog veka, radi materijalne dobiti.
Ne novom papagajskom grbu!!!
Hocemo stari grb iz 2004!!!

Pera

pre 13 godina

A jel' može neka fotografija ili crtež ova dva grba? Kad već raspravljamo da znamo o čemu raspravljamo. A inače mislim da u ovom (a i svim drugim trenucima) treba dobro promišljate na šta se troše pare.

ne znam vise ni sam

pre 13 godina

Za sve ljubitelje Dacica, SPS-a, komunizma, Hrvata, Muslimana, Albanaca... Cetnicki grb je umesto cetiri s, imao mrtvacku glavu!!!! Ne dirajte orla jer cetiri s bez njega ne znace nista!

Дрван

pre 13 godina

Садашњи грб није одговарајући из више разлога али првенствено због тога што указује на краљевину, што Србија није. Без обзира на жеље, то је чињенично стање за које садашњи и новопредложени грб дају погрешну представу.
По мени, лаику, најтачније решење би било- веза: [ http://galerija.fit.edu.rs/main.php?g2_itemId=48373 ].
Или евентуално старија? верзија са жутом подлогом и црвеним орлом. Иначе, и двоглави орао и оцила су преузета од Византије.
А за трошак треба да сноси одговорност онај који је увео овај грб који је сада званичан. Правдање трошковима је апсурдан разлог да се не мења (врати). Мислим да има довољно компетентних из историје и хералдике који би донели најисправнију одлуку.

Aleksandar

pre 13 godina

Nije Dragoslav Acovic nego Dragomir Acovic. Gospoda Grujic i Acovic zaista jesu ljudi od struke i zaista jesu ulozili visemesecni trud proucavajuci na hiljade stranica gde se pojavljuju srpski grbovi kroz istoriju, da bi dosli do "idealnog" srpskog grba koji odgovara nasim primerima iz istorije i nasoj heraldickoj praksi. Nije glavni argument novac - jer se sve moze menjati u etapama - zastave kad se pohabaju, licna dokumenta kad isteknu, tablice kad isteknu itd. Glavni argument je da li zelimo da menjamo grb koji je stariji od 120 godina i koji ima veze sa nasom istorijom, drzavnoscu i tradicijom? Karadjordjevici nisu menjali grb Srbije koji je postojao za vreme Obrenovica. To sto smo Republika a imamo krunu, to nema veze, kruna je vekovni simbol i simbol srpske drzavnosti jos od Nemanjica i nema veze sa trenutnim stanjem. I neke druge drzave su Republike a na grbu imaju krunu. Jednostavno, heraldika, tradicija i istorija nisu od juce, a Srbija svakako postoji mnogo pre 1945. ili 2000. godine. Uz duzno postovanje prema gospodi Grujicu i Acovicu, ipak mislim da ne treba menjati nista na originalnom grbu iz 1882. godine. Kada nije smetalo nasim precima, ne bi trebalo ni nama da smeta. Mozda nije "idealan" po srpskoj heraldici, ali sta je danas idealno. Ja se, za razliku od nekih, ponosim nasim drzavnim simbolima!

nn

pre 13 godina

Pitajte narod,
one koji mesecima čekaju na lekarski pregled ili operaciju, profesore, lekare i radnike u proizvodnji kojima je plata manja od službenika koji palamude po opštinama,
šta misle o razmaku između glava, krila i nogu orlova i nijansi boja na grbu!!!

s t v

pre 13 godina

Odlično! A onda da vratimo i granice iz tog vremena, pa vi južno od Dunava menjajte grbove kad vam volja i branite izvoz pšenice koje ionako nećete imati.
(V, 9. februar 2011 07:36)

Bitno je da nam struju ne dirate. Silne TE i HE koje sada vama daju struju pokriće i vašu i tuđu pšenicu.
E, moj pametnjakoviću.

Дејан Јечменица

pre 13 godina

Неколико илустрованих примера:

Грб Немањића: http://bit.ly/gBCo2C
Грб из Хиландара скраја 14. века: http://bit.ly/hu1Hb6
Како је изгледала наша традиционална круна Немањића: http://bit.ly/g4ixBV
Мађарска Света круна: http://bit.ly/gEVN1M - веома слична круни коју су носили српски средњовековни владари, погледати претходни линк до краја.
Грб Србије - 1882 - 2004: http://bit.ly/h54rnJ
Грб Србије - 2010: http://bit.ly/i38RQI
Грб Немачке: http://bit.ly/cIt2nc

Круне на грбовима:
Данска: http://bit.ly/eTq0Nf
Холандија: http://bit.ly/fMd8zq
Шпанија: http://bit.ly/g0M8jj

Неколико ѕанимљивих примера где се срећу кључни хералдички елементи нашег novovekovnog грба:
Пиво: http://bit.ly/gqrpkL
Цигарете: http://bit.ly/gBLk4o
Слаткиши: http://bit.ly/eEWCSs
Pub: http://bit.ly/feXjWl
itd. itd.

Сада сами просудимо колико је овај грб део наше традиције. У употреби је био од 1882 до 1918, дакле 36 година. Реално говорећи имамо ми грб који је и дуже био у употреби, сви га се добро сећамо.
Јасно је као дан да је требало расписати јавни конкурс за израду нашег грба који ће заиста садржати традиционалне хералдичке елемнте који су се пре више векова могли срести код нашег народа, а не оваква подвала, наводно традиционалан грб, а од традиције нема ни речи.

THORGAL

pre 13 godina

Nadam se da će ovaj nakazni dvoglavi papagaj biti povučen i da će ostati stari grb.
Novi grb Srbije u 3D varijanti sa orlom razbijenih kljunova(da se vidi da smo dobili po nosu),sa zmijskim jezicima,proređenim perjem(da svi vide kako smo očerupani), zazidanim u štit kao u kavez,deformisanim ocilima i nosačem krsta suptilno obojenim u smirujuću plavožutu eu boju.
Čak i ako nije postojala namera da se srpski orao ovako unakazi, već je u pitanju samo prost amaterizam tzv heraldičara Ljubodraga Grujića i krunskog mu savetnika Acovića i da je to urađeno samo da bi vlast preko zamene grba na dokumentima i tablama još jednom oglobila srpsku sirotinju,ostaje činjenica da ovaj novopredloženi grb može da služi samo strancima i to za podsmeh.

Argumentacija da se ovim vraćamo tradiciji je potpuno neosnovana.
Ovaj orao papagajshih kljunova nema nikakve veze sa tradicijom, a opet izgleda kao da ga je crtalo neko dete.
Drugo,poštovanje tradicije ne znači bukvalno precrtavanje starih simbola koji bi danas delovali suviše arhaično i pojednostavljeno već njihovu stilizaciju koja će biti vizuelno moderna a opet ostati prepoznatljiva i verna izvoru.
Ako ćemo po svaku cenu da se držimo tradicije onda daj da stavimo na državnu zastavu najstarije Nemanjićke orlove koje nose navijači po tekmama.

Ili još gore rešenje,koje je Grujić napravio na novom grbu je izmena izgleda ocila tako da budu identična izvornim slovima Beta sa grba vizantijske dinastije Paleologa- Bazileus Bazileom Bazilenom Bazilenovius(Car Careva Caruje nad Carevima) koja su u vreme kada su stavljena na srpski grb predstavljala simbole vizantijske krune i prosvećenosti kao što je dvoglavi orao predstavljao jedinstvo zemaljskog i božjeg carstva.
Ali ona su jednostavno u tradiciji srpskog naroda prihvaćena i ukorenjena kao četiri ocila ili četiri S(samo sloga Srbina spašava) i zato se tako nešto ne sme menjati. Tim pre što je ovaj simbol stariji i od Vizantije jer se nalazi i u našem Vinčanskom pismu.
Neko je u šali napisao da bolji grb i ne zaslužujemo jer banana država i treba da ima papagaja u grbu pa možda zato i ne treba mnogo da se čudimo predloženom rešenju.

Alex

pre 13 godina

Zanima me samo koliko su para dobili Grujić i Acović za ovog papagaja!
Na slici su "novi" i stari grb: [url]http://www.mondo.rs/slike/vesti/001/896/v189699p0.jpg[/url]

Redizajn grba su radili Ljubodrag Grujić, potpredsednik društva srpskih grbonosaca "Miloš Obilić" i Dragomir Acović, predsednik Srpskog heraldičarskog društva "Beli Orao" i član Krunskog Veća!!! Niko ne zna ko ih je izabrao, ni koliko para su dobili. Acović je, verovatno, planirao da ubaci još neku krunu, ali nije bilo mesta.

Ipak, "najubedljivije" objašnjenje je zašto je promenjen orao:

"Najviše im je smetalo što je grafički izgled starog grba, koji je 1882. godine, na zahtev kralja Milana, uradio bečki student Ernst Kral, bio pod snažnim uticajem nemačke heraldike.

Profesor Grujić: "Redizajn orla je bio najizazovnija i najkontraverznija stavka na kom smo radili dva meseca. Usvojeno rešenje orla je inspirisano domaćim grafičkim rešenjima iz prve Jugoslavije i modernim rešenjima Srpskog Heraldičkog Društva u poslednjih dvadeset godina".

Najznačajnije promene na grbu:
1. Orao je sada nacrtan da liči na prirodnog orla
2. Ocila su dobila karakteristični oblik ćiriličnog S
3. Pera na orlu su jasnija sa manje detalja
4. Jezik orla je sada u duhu srpske heraldike
5. Noge orla su imale neorlovska pera koja se nisu spuštala do kandži
6. Krinovi su sada usklađeni sa našim istorijskim primerima
7. Zlatne rese na paviljonu su predstavljene pocepane
8. Kruna iznad štita ranije je bila presečena na pola, što je simbolički loše za suverenitet države."

Ovo je tragikomedija, kao i sve ostalo u ovoj zemlji!!!

Rezervista

pre 13 godina

Cuvari nase tradicije i nasledja. U njih uvek imam poverenje!!!
http://www.vs.rs/content/images/zene_u_vojsci/ZENE1.jpg
http://www.vs.rs/index.php?gallery=0a962028-5bfb-102e-92f9-000c29270931
http://www.vs.rs/index.php?gallery=f4a63ab4-2e55-102e-a860-000c29c8a039
http://www.vs.rs/index.php?gallery=2cb3be3e-8570-102d-8874-00215e73a110
Ovi mladi hrabri ljudi koji su garant nase bezbednosti znaju kako izgleda prava zastava Srbije. Upravo ona koju Grujic i neodgovorni pojedinci zele da ukinu na nocnim sednicama u potaji.
Vratite nam stari grb!!! Ukinite odluku od 11 novembra prosle godine!!!

Milan

pre 13 godina

Stari grb je i lepsi od ovog novog izmenjenog. Nekako mi se cini da je ovo samo izgovor da bi neko zaradio na izmeni grba (nove zastave, tablice, sve). Mislim da bi odluka o promeni grba trebala da se povuce.

lena

pre 13 godina

dobro, svima je jasno da je ovo još jedan u nizu harača koje nam nameću u srbiji; ali da iskoristim priliku da se ovako, retorički, javno, zapitam - čemu kruna na našem grbu??? čemu orao koji ima još nekoliko zemalja, i koji nije naš, originalno??? zar ne bi mogli da napravimo, prost, ali efektan grb od samo 4 ocila, koji nas savršeno oslikava kroz vekove, i, koji je naš (uslovno rečeno, jer smo ideju pozajmili od vizantije (4B))

Kliment

pre 13 godina

I opozicija kao SNS:
http://www.mondo.rs/slike/vesti/001/967/v196732p0.jpg
i vlast DS-SPS-G17-PUPS-JS:
http://www.kurir-info.rs/static/imgs/article_thumbs/632x474/uploads/2010-06/5428.jpg
Koriste istu zastavu i grb sto je normalno i to je upravo ona zastava iz 1882, a koja je kod nas uvedena 2004 i oko koje je postojalo nacionalno jedinstvo. Prva i jedina stvar posle cinjenice da je zemlja okrugla oko koje su se vaskoliki Srbi konacno slozili.
Onda se nasao neko pametan (Grujic & Co) da preko noci promeni grb i da na njega zalepi papagaje i eto nama razdora. Neko vise voli orlove (vecina),a neko papagaje (tajkuni i manjina).
Salu na stranu, molim nadlezne da radi ustede drzavnog budzeta, radi postovanja tradicije i zaostavstine predaka, poniste ukaz o papagajskim simbolima i vrate jedinstvo u narod, barem oko ove jedne jedine niti koja nas povezuje.

Pjostruhin

pre 13 godina

Ovaj deo teksta mi se narocito dopada:
''On kaže i da akciju da se menja deo Uredbe koji se odnosi na državni grb prvi podržava, bez obzira na to što je kao potpredsednik Vlade tu uredbu potpisao.''
Tako to funkcioniše u zemlji Srbiji...bez trunke odgovornosti.Prvo se dokument potpiše a posle, da slažem se ja sa vama to treba menjati.

Kimi

pre 13 godina

Ako sekretar u vladi kaze da je trosak preveliki za drzavu, pre cu da verujem njemu, nego nadri heralldicarima koji tvrde da nema troska.
Bogu hvala prizivamo se pameti da ne brukamo pretke sa ovim otvaracima za konzerve, a ne orlovima. Ja ne mogu da verujem otkud takva osionost da se menja nesto sto postoji vise od 120 godina?

Ja

pre 13 godina

Novi grb, odnosno kljun orla, je zapravo preslikan sa nemačkog "Bundeswappena" - http://de.wikipedia.org/wiki/Bundeswappen_Deutschlands

Toliko o toj navodnoj degermanizaciji.

Vratite normalan grb, ne pravite štetu.

Milton

pre 13 godina

Dačić je prvo bio za promenu grba i potpisao Uredbu Vlade a sada je za to da se vrati stari grb.
Da li je Dačić razmislio prvi put pre nego što je glasao odnosno potpisao?
Očigledno nije.
Da li Dačić ima uopšte svoje mišljenje?
Očigledno nema.

Pantic S.

pre 13 godina

@Sumadinac
Pobogu covece, pa da li ti stvarno verujes u bajke belih magova kako je stari orao uradjen u duhu nemacke heraldike?
1.Kako objasnjavas cinjnicu da su ga koristili Milan i Aleksandar Obrenovic, kao i Petar i Aleksandar Karadjordjevic?
2. Kako objasnjavas cinjenicu da ga je kreirao jedan Stojan Novakovic i da je za njega Pasic tvrdio kako nema lepseg simbola na kugli zemaljskoj?
3. Kako objasnjavac cinjenicu da se do tog nesrecnog 11 novembra 2010 i tog puca belih magova narod nijednog trenutka nije dvoumio kako mu izgleda grb i zastava?
4. Kako ne mozes da shvatis da je neko za ovo nasilje i pretvaranje orlova Nemanjica u papagaje uzeo velike pare, a tebe, mene i celu drzavu ce ovo kostati citavo bogatstvo.
5. Opravdanja kako nije izmenjen grb su uvreda za zdrav mozak. pa ovo vise nisu orlovi, vec papagaji Rozenkolisi, Nimfe...sta god ali nisu orlovi!
6. kada su toliko odusevljeni novim grbom zasto Grujic i Acovic nisu stavili istog orla na porodicni grb Karadjordjevica.
Prosto zato sto ne valja.
7. Odakle im pravo da preko noci putem puca izbrisu citav vek srpske istorije?
8. Koliko mostova, bolnica, skola, vrtica moze da se napravi za 30 miliona evra. To da nece da nista da kosta je argument tipa nece te boleti kod cika zube!
9. Koliko kosta jedna mesingana ploca i koliko traje? Pa nije to cokolada pa da ima rok trajanja godinu dana.
10. Sve sto je Grujic trebalo da uradi je da da mere, a ne da menja vizuelno grb.
11. Koliko sada orlova treba da imamo u opticaju 100-200?
12.Srbija ima simbole donesene 1882 ovencane slavom i ne treba ih menjati!!!

Stevan

pre 13 godina

Zastava iz 1882, tj 2004 je jedina srpska svetinja koja nije bila sporna u ovom drustvu. Svi smo bili uz nju i bogati i siromasni. I pozicija i opozicija. I sportisti i vojnici. Uz ovaj grb u skolama su rasle generacije dece. I kraljevici i prosjaci.
Cini mi se da neko namerno hoce da urusi jedinu stvar koja nas spaja i da nas ponovo zavadi i podeli. zar je saka evra dokonog heraldicara vrednija od veka srpske istorije i narodne sloge. Vidite li sada Grujicu sta ste uradili i kakvo zlo ste doneli.trebalo je samo da uradite etalon za Kralovo resenje iz 1882. Ovako ste narod doveli do podela, uvredili ste ga tako sto ste mu nametnuli "hipetrofijom" papagaje kao grb.
http://beliorlovi.rs/wp-content/uploads/2010/05/dejan-stankovic-srpska-zastava.jpg
http://beliorlovi.rs/wp-content/gallery/srbija-nemacka-1-0-slavlje-navijaca/navijaci-srbije-u-johanesburgu.jpg
http://beliorlovi.rs/slike/navijaci/srbija-nemacka-1-0-slavlje-navijaca/
http://www.google.com/imgres?imgurl=http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/128422/i/2/jankovic1.jpg&imgrefurl=http://www.politika.rs/rubrike/vesti-dana/Jankovic-pobedila-u-Indijan-Velsu.lt.html&usg=__E4F-PZyzImYIV0ZEc06y7t7RBzg=&h=318&w=478&sz=44&hl=en&start=121&zoom=0&tbnid=2LWAdJf6GbzXhM:&tbnh=86&tbnw=129&ei=319STdEGyvSyBu-o5eMG&prev=/images%3Fq%3Dpartizan%2Bsrpska%2Bzastava%26hl%3Den%26biw%3D1198%26bih%3D575%26tbs%3Disch:10%2C3192&itbs=1&iact=rc&dur=337&oei=zF9STfKJLsyBswaP6P30Bg&esq=8&page=8&ndsp=17&ved=1t:429,r:4,s:121&tx=14&ty=24&biw=1198&bih=575
Bojkot novog papagajskog grba!!!

Amos

pre 13 godina

Tako nam i treba kad u jednoj republici grbove pravi neki clanovi nekih 'krunskih saveta' i slicni. Konkretno mislim na g. Dragoslava Acovića.
Covek nema gde nije predsednik - od inzenjerske komore Srbije, heraldickog drustva, tog krunskog saveta za povracanje kralja itd.
Sto to mora tako, je l poznas Tadicevog tatu, Dacicevu strinu, u cemu je stvar?
Kao da ima monopol na pravljenje svih mogucih grbova u Srbiji. Je l u Srbiji ima samo jedan heraldicar?

MAJSTOR

pre 13 godina

Ovakvih pajvana kao što je u našoj vladi svet nije zapamtio. Pa gde baš nas da zadesi tolika nesreća. Poštujem ljude koji su ostali bez vida ali ovi pajvani su takvi slepci da ne vide dalje od svog interesa, idu logikom ajd da probamo pa da vidimo šta će biti, ako ne valja puj pike ne važi. Jadna nam majka sa njima propast je sve bliža.

Proka

pre 13 godina

Konačno malo zdravog razuma. Jeste da je u Srbiji haos po mnogim pitanjima u društvu ali baš da se preko noći promene obeležja bez referenduma ne ide. To se nije desilo čak ni u Mjanmaru gde vlada hunta, i oni su imali referendum. I Lukašenko je organizovao referendum oko obeležja. Samo u Srbiji neko umislio da može da menja simbole i to iz daleke 1882. po nekom svom estetskom nahođenju. Da li grb današnje Srbije treba da bude taj ili neki drugi, legitimno je pitanje, ali da li taj grb iz 1882. sme da se menja, po mom mišljenju ne. To je stari grb Srbije, izgleda onako kako izgleda i može biti prihvaćen samo u tom obliku. A ako to nije grb onda se pravi potpuno novi grb za 21. vek bez krune i sl. a ne vrši se plastična hirurgija na starom grbu.

Goran 1

pre 13 godina

Ma sta trosak ? To sve moze bagerista sa Kolubare da pokrije za 3 dana,ili pak da malo zauzdate Dulica sa tim reklamama...i eto para za novi grb... !

Blue Max

pre 13 godina

Koja ustanova zavredjuje najvece poverenje gradjana Srbije. Naravno Vojska Srbije.
Kakvog to orla ima Vojska Srbije:
http://www.vs.rs/index.php?content=a27cee2b-04e2-102c-b61c-7e17f68cdaa3
Onog iz 2004 (tj 1882) starog vise od 120 godina i najlepseg na svetu.
Heraldicari ne skrnavite srpske svetinje!!!

Cobe

pre 13 godina

@Bane
Novi grb ne izgleda lepse na zastavi. Glave orla podsecaju na buzdovane iz daljine, a kada se covek priblizi kljunovi orla podsecaju na otvarace za flase. Pride na grudima kao da ima malje, a ne perje.
Zasto da narod finansira ovu novokomponovanu glupost od 30-tak miliona evra.Price o postepenom uvodjenu su budalastina,a to su shvatili i ljudi u vladi. Narod ne zeli papagaje kao grb Srbije. Odakle im hrabrost da se kamenom bace na srpsku tradiciju? Da li zaista Grujic misli da je pametniji od jednog Stojana Novakovica?

kiki

pre 13 godina

Super znaci uzece nam duple pare za registarske tablice.Ove nove-uskoro stare je pravila verovatno firma nekog ministrovog rodjaka za sta je verovatno dobila i vise para nego sto treba pa su nam to uvalili znajuci da ce se uskoro one menjati.Taj isti ce opet dobiti isti pasao pa ce uyeti jos para NASIH i tako nas nasa rodjena drzava pljacka OTVORENO kao i za komplete prve pomoci koji u Bugarskoj ili npr BECU gde sam ga ja kupio kosta 6 eura a kod nas 20.

Toma

pre 13 godina

@Sumadinac
Sa ovim orlom za koga ti i kobojagi heraldicari tvrdite da je nastao pod nemackim uticajem Srpska vojska je dobila dva Balkanska rata i I Svetski rat. Sa ovim smesnim papagajima za koje ne postoji utemeljenje u istoriji (a koji gle cuda nalikuju sadasnjem Nemackom grbu kao da su rodjena braca) necemo postici nista dostojno nasih predaka. Kako to Grujicu i Acovicu nisu smetali orlovi 7 godina (jos od 2004), a sada naprasno ispadose produkt Nemacke skole.Pa ja se secam Acovicevih komentara i hvalospeva 2004 kada smo dobili simbole koji su odraz nase tradicije i koji su stari vise od 120 godina.Sta to bi preko noci? Trzisna ekonomija, pohlepa ili ponestalo tajkuna na Dedinju kojima bi mogao da naslika porodicni grb? Zasto se nije usudio da te papagaje stavi na grb porodice Karadjordjevic, vec hoce posto poto da ih uvali narodu.
Moze, ali neka snosi troskove iz svog dzepa!!!

dabome

pre 13 godina

Ja bi peceno dvoglavo preplanulo hrskavo prase sa prijateljem jagnjetom kao vec nemoze petokraka.
Bar ce i penzionerima i radnicima biti stomaci siti cim vide zastavu.
Pod desnu pleku ja bi stavio i flasu rakije i to sljivovicu.
Time bi bili zadovoljni svi hriscani, muslimani,vegetarijanci(sljiva),cetnici, partizani.
Bolje i prase i jagnje nego bananu

Istoričar

pre 13 godina

Nemam običaj da šaljem komentare, ali jednostavno moram, nakon što sam pročitao izjave nekih od diskutanata! Prvo da kažem da mi se novi grb nimalo ne sviđa, ali da to ne bi bilo ni važno da je zaista on više u duhu naše tradicije! Međutim gledajući stare grbove od Nemanjića do Kraljevine Jugoslavije, a pogotovo upoređujući ga sa sadašnjim grbom Republike Nemačke, mislim da je novo rešenje znatno udaljenije od naše tradicije nego grb iz 1882. Ali nisaam zbog toga hteo da reagujem, već zbog nekih iznesenih mišljenja koja su potpuno lišena bilo kakvog predznanja o heraldici, grbovima uopšte! Prvo i osnovno ocila ili ognjila nisu preuzeta od Vizantijskog 4B, već su uvek bila to: ocila! Ko ne zna šta su ocila, neka malo prouči istoriju! Ocila imaju svoje posebno značenje u heraldičkoj simbologiji kao i skoro svi elementi grba (npr, krinovi, hermelinski plašt, orlovi - bilo da su jednoglavi ili dvoglavi). Tek kasnije su u Vizantiji, u sličnom procesu kao i kod nas za 4 ocila počeli da vezuju značenje 4B (4S kod Srba)!
Što se drugog ,,osporavanog" elementa grba tiče - krune i pitanja zašto će nam ona kad nismo monarhija - opet molim ljude da pre nego što počnu da kritikuju prikupe osnovne informacije. Naime, kruna u grbu ne označava kraljevinu već SUVERENITET! Naime, ona je pokazatelj da je određena teritorija na koju se odnosi grb suverena u ostvarivanju vlasti (tj da nije ničija vazalna teritorija)! Postoje i danas republike koje imaju krune u grbu - Mađarska, Bugarska itd.
Hvala unapred na objavljivanju ovog komentara.

kuda ides Srbijo?

pre 13 godina

Vratiti stari grb, pod OBAVEZNO!
Prvi put se dogodilo, posle 60ak godina, da se Srbi (ali ne samo oni, nego) i skoro celokupno stanovnistvo, bez ikakvih zamerki okupi oko jednog drzavnog simbola, koji je, bas zbog toga, sto je toliko star, bukvalno preko noci zaziveo, kao da nikada nije ni bio izopsten iz upotrebe.
Nije proslo ni 10ak godina od kako je zaziveo, prvo uredbom, a zatim i u Ustavu Srbije, a sada ga ponovo menjaju, a to evidentno stvara podele, negiranje gradjana i strucna osporavanja!
Zasto?
Mislim, da je u pitanju jedan, naizgled, banalan razlog:
Stari grb je narucio Kralj Milan OBRENOVIC, a s obzirom, da je u REPUBLICI Srbiji, pododici Karadjordjevic, izgleda, (sem sto su im vracena sva gradjanska prava, a uskoro i vlasnistvo nad oduzetom im imovinom), pruzena veca prava, od ostalih "obicnih" gradjana, cim imaju pravo, na formiranje "krunskog saveta", neregistrovano udruzenje gradjana, ciji je clan i Dragoslav Acovic, a koji je uspeo da modifikuje istorijski grb Srbije, prilagodjen "novoj" dinastiji!
To je FALSIFIKAT i zato treba odustati od menjanja grba.

Koliko je bespotrebno raditi izmene grba, i koliko je, ustvari, bitna samo promena, zbog prekida sa tradicijom Obrenovica, govori i sam Acovic, da su izmene minimalne, uz neuverljivo objasnjenje i za tolike promene (zbog, navodne "zbrke prilikom stampanja", uvecanja ili umanjenja prikaza grba), sto nije tacno.
Na kraju:
Najproblematicnije je i samo resenje, upravo: "kljunovi" i "OCILA", odnosno 4 slova "S" na grbu. Nista slicno, nikada nije vidjeno na ustavnom grbu Srbije! Samo je za vreme vladavine OKUPACIONE, Nediceve vlade, u II sv. ratu, tadasnji grb imao nesto slicno. Znaci neistina je i to, da je "pitomiji" novi Acovicev grb, u odnosu na stari! Takav ostar kljun i takva ocila, simbol su nacisticke okupacije Srbije!

Uostalom, ako je Dr. Kostunica, kada je bio predsednik srpske vlade, ispred kabineta premijera, mogao medju slike svih bivsih predsednika vlada, da stavi i Nedicevu sliku, zasto se cuditi i ovakvom resenju grba!?

Miloš

pre 13 godina

Acovićevi argumenti zašto treba menjati grb su solidni, i zaista vredni pažnje, samo postoji jedan problem - zakasnili su oko 130 godina! Grb koji Republika Srbija danas koristi je takav isključivo jer smo se odlučili da se vratimo simbolu koji je koristila poslednja srpska država, pre proglašenja Kraljevine SHS, i to je taj grb Kraljevine Srbije iz 1882. godine. Da smo hteli novi grb, on svakako ne bi imao krunu i heraldiku XIX veka - ili bismo pravili nešto modernije, ili bismo se zaista vratili korenima, tu govorim o Nemanjićima i njihovim insignijama, ili nekom obeležju s početka srpske državnosti. Meni je lično najlepši grb Kneževine Srbije (koji je prethodio ovom aktuelnom), veoma je jednostavan, a opet elegantan i vrlo ističe naša državna obeležja, s tim što niti se može smatrati kičem, niti ima krunu.

Ono što je meni nepojmljivo je kako se uopšte neko usudio da menja simbol oko koga smo se, čuda li, svi složili. Nema značajnije grupe za koju se može reći da je protiv srpske zastave ili grba. Možda nekome nije lep, ali se svi slažu da je to srpski grb! I to je jedna od retkih tačaka okupljanja svih građana ove zemlje, i naravno, neko je to morao da menja.

A i Dačić, ako je bio protiv, pa za koji je đavo potpisao onda tu odluku?

Sima Strahota

pre 13 godina

@Sumadinac
Kako vidimo heraldicari su poprilicno podeljeni.Prica o uticaju nemacke heraldike je namerno plasirana sa ciljem da kod gradjana izazove revolt i gnusanje i da ovi papagaji preko noci postanu nacionalni simboli.
Da li si ti video ikada u zivotu nemackog orla?
Evo ga ovde:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_Arms_of_Germany.svg
Pa koji od ova dva grba ti vise lici na njega:
Novokomponovani papagaji:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Serbia_gerb.jpg
Ili grb Srbije koji se star preko 120 godina i pod kojim smo vojevali na ceru, Kolubari, Kumanovu...
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small.svg
Mislite o tome!!!

Stojan

pre 13 godina

Evo pitacemo Vladu Srbije i Predsednika sta misle koji je pravi grb:
http://www.kurir-info.rs/static/imgs/article_thumbs/632x474/uploads/2010-04/32.jpg
http://www.vecernji.hr/slika-640x348/vijesti/blic-ministri-vladi-srbije-naoruzani-zuba-slika-120832
http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2006/07/30/_slike/01DinkicFRAJ_beta.jpg
http://www.blic.rs/data/images/2010-06-15/47877_djelic-zastava01-fonet-fonetvlada-srbije_f.jpg?ver=1277648833
http://www.google.com/imgres?imgurl=http://www.mcnis.org.rs/images/stories/archive/dscf0148.preview.jpg&imgrefurl=http://www.mcnis.org.rs/index.php%3Foption%3Dcom_content%26view%3Dcategory%26layout%3Dblog%26id%3D18%26Itemid%3D100003&usg=__f-EhwMdCw87nTapWsE5k5BDuzvU=&h=480&w=640&sz=53&hl=en&start=65&zoom=1&tbnid=oRPf7sRH0X5qxM:&tbnh=128&tbnw=213&ei=R1JSTey-MJHEswbotOjiBg&prev=/images%3Fq%3Dvlada%2Bsrbije%2Bzastava%26um%3D1%26hl%3Den%26sa%3DN%26biw%3D1198%26bih%3D575%26tbs%3Disch:10%2C2069&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=490&oei=KVJSTdu2OtOAswbEmIHZAg&esq=5&page=5&ndsp=17&ved=1t:429,r:15,s:65&tx=127&ty=57&biw=1198&bih=575
http://nimg.sulekha.com/others/original700/boris-tadic-dragan-sutanovac-miloje-miletic-2009-2-15-8-33-35.jpg
Srbija ima grb i zastavu i to je resenje Krala iz 1882, koje je ponovo usvojeno kao grb Srbije 2004. Onaj Pera Detlic koga ste usvojili potakom 11.11.2010. nije grb Srbije nego ruganje srpskoj tradiciji. Sramota!!!

Klema

pre 13 godina

Stari grb 1882-1818 i 2004-2010
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small.svg
Novokomponovani papagaji 2010-izbrisati sto pre
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Serbia_gerb.jpg

Laki

pre 13 godina

Samo još jedan u nizu dokaza kakva je ovo država. Verujem da nam se svi smeju, počev od komšija pa sve do kraja sveta.
Odličan pokazatelj kakvo je stanje u njoj - nema vizije, konsenzusa, strategije, pa čak i oko ovakvih banalnih stvari.
Koji bre *******i sede u ovoj vladi!

Kraba

pre 13 godina

Ovo je danasnja vest. Ovo iza Suleta nisu papagaji. Bravo za Suleta!!!
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=02&dd=09&nav_id=491709