Petak, 04.02.2011.

20:47

Postignut dogovor vlade i sindikata

Vlada Srbije i sindikati prosvete postigli su dogovor vezan za materijalni položaj prosvetnih radnika i pozvali škole da od ponedeljka normalizuju rad.

Izvor: B92

Postignut dogovor vlade i sindikata IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

210 Komentari

Sortiraj po:

mile iz dubokog svemira

pre 13 godina

Gledam ja tako TV i ajde da prebacim na RTS. Kad ono emisija o zivotu na selu, kako deca idu u skolu pesaceci po 10 km svaki dan bilo da je kisa ili sneg. U skoli ih ceka ucitelj, mlad momak jedno 29 god. Dece svega setoro. Mala Milica ne moze uvek da dodje jer pomaze majci i ocu oko imanja. Ucitelj pocinje predavanje. Napolju sneg...djaci su ucili pa odgovaraju. Nije im tesko kazu. Nista im nije tesko. Samo je nama koji gledamo sve pretesko i mukotrpno. Hocemo svi da budemo u gradu medju cetiri zida ispred kutije koja radila ne radila "jede" 500 dinara pretplate... Bunimo se jer su nam plate male... a nas zivot je prazna tabla, bez te nase dece.

profesorB

pre 13 godina

Samo dva sindikata su potpisala kapitulaciju. Predstavnicima ovih sindikata na pregovorima mogu samo da poručim da se nadam da nas bar nisu za male pare prodali, da je bar cifra solidna. Članovima ovih sindikata koji se sad osećaju verovatno izdano i jadno mogu da poručim da uvek mogu da napuste pomenuti sindikat. Zapravo, to je sad i jedino što čoveku može u ovoj idiotski očajnoj situaciji da padne na pamet.
A i šta će nam 4 sindikata? Zar nije dovoljan jedan, predlažem svima da se isčlane iz ova dva izdajnička, ma da se svi isčlanimo iz svih pa da se učlanimo tek kad nam budu rekli - evo osnovali smo sindikat jedan jedini... Mada, svaka čast USPRS ako istraje...

AAAAAAAAAAAAA

pre 13 godina

Prepuno je komentara tipa:"istupam iz sindikata-prevareni smo". E pa sad zar to niste znali od pocetka strajka? A da li to znaci isto tako da vam je ustvari glavni cilj bio napuniti novcanike? Veoma ste uskogrudi i sebicni. Sva vasa galama po ovim komentarima bila je usmerena protiv svih nas koji nismo delili vase stavove. Uopste vi niste hteli da zapocnete reforme u obrazovanju,drzavi. Sva vasa energija u ovom strajku je bila usmerena ka tome da vam se vase plate povecaju.Na kraj vam pameti nije bilo da sam povlascen polozaj to sto imate sindikate iza sebe pokrenete sveobuhvtne promene u ovoj zemlji.Ni malo se vi ne razlikujete od onih koji su vas zastupali. Sto se mene tice dobili ste,odnosno dobijate taman toliko koliko zasluzujute. Ako ima izuzetaka u prosveti oni ce se prepoznati i shvatice da ovaj komentar nije zlonameran.

falš intelktualci sa falš diplomama

pre 13 godina

Prosvetari i intelektualci. i Među učiteljima i profesoriam u školama (ovde ne govorim o fakultetima) ima intelektualaca, ali u tragovima. Pa više od 50% procenata njih ima raznorazne sumnjive diplome iz Prištine, Leposavića, Zubinog potoka, Kosovske Mitrovice i slično. Ne poznajem nijednog učitelja čija diploma ne potiče sa Kosova. Izvinjavam se . Poznajem jednu učiteljicu koja je završila fakultet u Beogradu, ali je ona nezaposlena i verovatno neće dobiti posao bar za narednih 20 godina, tj.sve dok je neko od ovih prvih živ. I te ljude mi plaćamo preko 500 Eura. Pa, država mora da propadne. Njima treba plaćati da nemaju nikakvog kontakta sa našom decom.

Nislijka

pre 13 godina

Meni ovde nista nije jasno. Na sta su sindikati pristali? Ne znam sta je povecanje "na osnovu očekivanih povećanja prihoda budžeta". Moze to da bude na svakih sest meseci po 2%, o cemu ce po nedelju dana da pricaju na svim medijima, kao sto su do sada radili.
Koliko mogu da primetim nakaradni zakon o obrazovanju niko nije pomenuo. Ispada da smo pristali da nas ucenici maltretiraju kako stignu, da na casovima mogu da rade sta hoce, da za njihovo neznanje opet moramo da se pravdamo svima koji smatraju da se znanje sipa u neciju glavu i da ni to nismo uradili kako treba i na sve ostalo protiv cega se traba boriti. Malo je to novca, a mnogo ponizavanja. Cim sam cula vest, pozvala sam predsednika sindikata skole, ni on ne zna sta su se na kraju dogovorili. Sacuvaj me, Boze, ovakve vlade i ovakvih sindikata!

skiter

pre 13 godina

Pa ovakav ishod "pregovora" ( bolje reći dogovora pojedinaca), se i mogao očekivati. Gospoda "pregovarači" su verovatno lepo poboljšali svoj materjalni položaj, jer lakše je dati pojedincu nego narodu. Naravno svi mi pojedinačno možemo povećati plate, i to na taj način što ćemo se lepo iščlaniti iz ovih KVAZI sindikata, koji kao predstavljaju zaposlene , pa samim tim će nam svaki mesec ostati 450 rsd od članarine. Godišnje to je 5400rsd, što je više nego što su "ONI" obezbedili. Pa prema tome..

Saša

pre 13 godina

Možete smatrati da dva sindikata potpisnika protokola, od iduće sedmice više i ne postoje. Ovo na osnovu reakcije njihovog članstva i želje da se iz istih iščlane i pređu u druga dva sindikata. Nema odustajanja od minimalnih zahteva. A RTS neka i dalje širi dezinformacije i selektivno objavljuje informacije. Mislio sam da se vreme pre 2000. neće ponoviti. Na žalost, pogrešio sam, istorija se ponavlja, RTS je opet režimska televizija.

falcon

pre 13 godina

...dakle, prosvetari su dobili maglu, a ne povecanje, a ovo potpisivanje je izdaja clanova sindikata. Uveliko se prica o nekim parama koje je neko iz sindikata dobio za razbijanje strajkaca i zahteva i o nekim dobijenim stanovima u Beogradu.

Dok se narod medjusobno svadja i pljuje izmedju sebe, drugi to koriste da bi se nesmetano bogatili i ukrali i ono sto je malo ostalo u ovoj Srbiji.

hemicar

pre 13 godina

moram da pohvalim b92 za izuzetnu profesionalnost u informisanju!
hvala vam sto jedini drzite upaljeno svetlo u ovom sveopstem medijskom mraku!

Nesto mi nije jasno

pre 13 godina

Dakle, koliko ce to prosveta dobiti povecanje , u procentima, mislim? Manje od, vise od? Ova vest mi uopste nije jasna.
Inace, moja rodjaka radi u jednoj zapadnoevrposkoj zemlji kao profesor engleskog. Ona sedi na poslu,tj. u skoli 8 sati, ali nema 8 casova, nekad ima 1, nekad 2, nekad 6. Sta vi mislite, ako bi profesor radio 8 sati sa djacima, kada bi se spremio za casove, procitao nesto , dopunio prethodne pripreme, pripremio zadatke, kontrolne, pregledao iste? Ko od vas nosi svoj posao kuci kao mi? Da skole u Srbiji imaju kabinete, sedeli bismo i mi po 8 sati u skoli, pa biste nas opet kritikovali. Ovako, moramo svoju struju da trosimo, svoj internet, sve svoje, da bismo bili u toku... Bar mi mladji. Stara garda skoro da se modrenizacijom nastave i ne bavi, jos malo, pa penzija.

skiter

pre 13 godina

Ovo je dogovor "predstavnika" sindikata i vlade. Verovatno je svaki dobio 20-tak hiljada eura u džep, a prosvetari a i ceo narod namagarčeni. Korupcija i jad.

Zo

pre 13 godina

Zao mi je sto je doslo do dogovora. Dogovora nije smelo biti. Budzetskim korisnicima se ne smeju povecavati plate (ni za jedan promil), dok se ne povecaju plate onima koji pune taj isti buzet. Naravno, populisticka Vlada je opet posegla za kupovinom socijalnog mira...

baja patak

pre 13 godina

Prosvetni radnici, kao i ostali zaposleni u javnom sektoru su nesvesno učinili jednu veliku stvar: konačno su doveli državu do bankrotstva. No i to je bolje nego da se ovako beskonačno mučimo. Ovako, za godinu - najviše dve, država će sigurno bankrotirati i neće moći da se namakne ni 100 evra za zaposlene i javnom sektoru. Moći će da štrajkuju, ako hoće i godinama. Para neće biti, jer je suva drenovina odavno isceđena.Tada će shvatiti gorku istinu da se problem ne rešava zahtevima za povećanjem plata nego zahtevima sa sveobuhvatim promenama u društvu koje moraju doneti dobiti poboljšanje svima a, ne samo državnim službenicima. Oni bi da se ništa ne promeni, (njihov najveći strah je da Nikolić ne dođe na vlast), a da samo njima bude bolje. Očigledno da lekcija iz vremena hiperinflacije nije naučena. I tada isti ti nisu tražili smenu Miloševića, nego su samo tražili da se njima povećavaju zarade, pa se sve to završilo onako kako se to završilo. No ovog puta neće biti ni pomoći međunarodne zajednice niti će imati šta da se proda, niti da se uzmu milijarde evra kredita, kao što je to činjeno u poslednjih 10 godina. Upravo sam malopre pročitao saopštennje MMF-a da je cena povećanja tih zarada novo zaduživannje države od 1,5 milijardi evra?!!! Ne znam kome vlada plasira onu cifru od 10 milijardi dinara, odnosno 100 miliona evra. Pa nismo mi mentalno zaostali. Sada sam se setio onog filmskog dijaloga: Šta je za tebe komunizam? Kad imam da jedem! Samo ti!? Samo ja!

ccc

pre 13 godina

Kada cete vise da shvatite da posao prosvetnog radnika ne podrazumeva samo neposredan rad sa ucenicima!!! Imamo mi i mnoga druga zaduzenja i svakim danom nam namecu sve vise!!!

Dr Petrović

pre 13 godina

Neko reče "125000 zaposlenih, a 130000 na platnom spisku. Otkud ovih 5000 viska?" e, pa taj višak su državni plaćenici na čelu sindikata, služe kao amortizeri. Sve je to Sloba ZloMilošević davno vaspostavio u svakoj strukturi države i preko njih kontroliše esnafe: prosvetu, zdravstvo, policiju...

D.C

pre 13 godina

Obrazovanje je na zapadu vrlo profitabilna stvar, u Americi obrazovanje je industrijska grana u kojoj se obrce najvise novca, zbog cega nasi naucenjaci vise na teret budzeta i da li ih je sramota? Kod nas je cak i rudarstvo neprofitabilno, pa gde to jos ima? I svi bi hteli vece plate a niko od njih ne puni budzet i sto bi ih bilo briga za inflaciju kada imaju sigurno radno mesti i kada firma ne moze da im bankrotira.

Milan

pre 13 godina

Ало наивчине! Шта мислите, да нисмо постигли договор?
Јел ви стварно мислите да су требали после синоћњег састанка да изађу срећни и весели и да кажу "добили смо све што смо тражили"...какав би то домино ефекат био!
Овако, ми смо добили што смо хтели, а ви што нас блатите сте у ствари прошли горе, само нисте свесни!

Marko

pre 13 godina

Prosvetari,u svakom zitu ima kukolja pa je tako i kod vas ali vecina vas svoj posao radi posteno i odgovorno.Sramota je da se ovoliko veliki broj "hrabrih" neznalica javljao da vas blati i da vas pljuje kako malo radite a mnogo ste placeni i ostale gluposti.Ja sam od pocetka bio uz vas i zao mi je sto vas ovako izvozase a niste dobili nista.Ovo je tragicna zemlja,nije cudno sto mladi ljudi odlaze iz ove zemlje, nije cudno sto imamo pokvarene politicare,nije cudno sto mafija caruje, nije cudno sto je propala privreda, a sve to nije cudno zato sto kad se pojavi neko da kaze necu da budem ovca, necu da mi neko kaze tebi je super sa tom platom a meni je malo mojih 100,150,200 000 dinara plus dnevnice,plus sluzbeni automobil,plus...plua...plus...vi ste deo gradjanske sveti koja je ovde u zacetku,vi ste najpametniji deo ovog drustva i zato nosite najveci teret, i zato su vas ovi neuki ljudi ovih dana pljuvali, jer oni ne znaju sta rade, oni ne znaju, ne shvataju, suvise su ucaureni u svojoj gluposti da bi mogli nesto da shvate.Ne gubite nadu,jednog dana ce i oni shvatiti da ste u pravu, naravno tada ce biti kasno ali svi veliki ljudi su u ovoj zemlji najpre bili osudjivani a potom velicani.Bili ste u pravu,na kraju ce ispasti da ce svi drugi u narednom periodu dobiti vise za sebe zahvaljujuci vama ali cete vi ostati upamceni kao najvece zlo.Ovo je prokleta zemlja.Uz vas sam 100% JER RAZUMEM,JER NISAM OVCA, JER ZELIM DA ZIVIM BOLJE.Hvala vam.

geograf

pre 13 godina

Pozivam sve zaposlene u školi da na lokalnom sastanku sindikata donesu odluku o nastavku štrajka, jer su nas naši pregovaraci izdali - i oni ce dobiti metlu zajedno sa vladom - izdaja.
Prosvetari, moramo biti jedinstveni!

jaroslav

pre 13 godina

...Ne znam kakve ima veze faklutet sa privilegijama koje ima državna služba. Evo ja imam fakultet 9 prosek Univerzitet državni u Novom Sadu i 10 godina tražim posao. U međuvremenu sam naučio dva znatata i radim popravke po kućama. Što bi rekli ovi sa biroa radim na crno. Namlatim 200€ mesečno. Imam samo jedan problem. JAKO SAM BESAN.

pobesnela 016

pre 13 godina

Jadna nasa deca!!!Ovo sto sledi u Srbiji vec smo iskusili 90 tih *Ne mozes me toliko malo platiti, koliko malo mogu raditi!* Zar ovoj vlasti toliko bas nije stalo do skolstva?? Nek pohapse bre lopove i nek im oduzmu imovinu
i bice para za sve napacene stanovnike Srbije!!
Moja deca nece od ponedeljka u skolu pa kud puklo nek pukne! Samo nek im razredna da neopravdane ajd da vidim i to cudo!!

Goran

pre 13 godina

Povodom izjave jednog od sindikalaca prosvete da država ima pare za zastavu iz Kragujevca a da za njih nema, poželio bih mu da za njega se izdvoji isto kao za bivšeg radnika zastave.Prosvetarima bi poželeo da ih sindikat povede mnogo bolje nego zastavine radnike njihov sindikat, jer kad god je prava radnika zastave branio sindikat hiljade radnika je ostalo bez posla a sindikalci dobijali beneficije.

ChargerNS

pre 13 godina

... Diplomom o završenom fakultetu, ne dobijaš potvrdu da si postao intelektualac. Intelektualac nije titula to bi trebalo da je stvarno stanje stvari. Što se tiče svega ostalog, kuku nama sa takvim intelektualcima. Sinko, samo da te obavestim da ima mnogo ljudi koji i sa srednjom školom ubijaju privatni biznis i zarađuju mesečno koliko tebi treba 10 godina. Što se tiče kvaliteta nastave, kakav je, i preplaćeni su! Imam troje dece i da nije aktivnosti Van škole kuku i lele Srbiji.

magelan

pre 13 godina

Ja bih voleo da sindikat prosvetara odredi jednu povecu delegaciju prosvetnih radnika i da je posalje na jednu ekskurziju u skole okruga San Diego. Tamo bi mogli da vide kako se obavlja posao svih zaposlenih u prosveti.
Ako bi i posle te ekskurzije trazili povecanje plata ili druge beneficije to bi znacilo da se uopste ne razlikuju od clanova vlade, parlamenta ili funkcionera lokalnih samouorava.
A ne razlikuju se, zar ne???

Prosvetitelj

pre 13 godina

Hoćemo li biti toliki idioti da pređemo preko ovakve farse?!
hoćemo li u ponedeljak magareće uši i dnevnike pod ruku?
hoćemo li ponosno stati pred đake pošto smo im svojim primerom pokazali kako se brani ljudsko i profesionalno dostojanstvo?
hoćemo li podviti rep i još jednom pokleknuti pred šljamom koji već 10 godina jaše srbiju, gore nego iko ikada?!
predstava je loše odigrana, nespretno nakačene maske jeftinog pozorišta su napokon i pale. nakazna lica su se pokazala u svojoj ogoljenoj ružnoći.
ne želim da verujem da u srbiji još uvek postoji neko ko to ne vidi. jer šta još treba da se desi?!
zadatak je lak; sistem jednačina ima trivijalno rešenje!
gospodo prosvetari, padnemo li na ovom ispitu, više nas nigde neće biti.
a ni đaci nam to neće oprostiti; ko smo mi da njih učimo i kakvo to znanje možemo da im prenesemo?!
Narode, osvesti se!

dragan

pre 13 godina

uvazavam obrazovanje prosvetara i ne bih sad o radnim satima.moj komentar je samo da sam uvredjen kao gradjanin srbije.svako ima pravo da se bori za svoje ali gospodo to je sa NASIH LEDJA.SRAMOTA

Sandra

pre 13 godina

Ma posle ovakvih dogadjaja, boli me uvo i za prosvetare i za sindikate i za njihove plate. STRAJKUTE VAN RADNOG VREMENA A OVU DECU NEMOJTE DA UCITE DA SE NERADOM NESTO POSTIZE.

Strahota

pre 13 godina

Sramota za sindikate (ako su oni uopste sindikati ovog naroda). Treba smeniti sve te sindikalne vodje, traziti od njih objasnjenje za ovu sramotu. Nek priznaju svima vama koliko su para sebi u dzep stavili. Problem Srbije je sto nema jedinstvenu sindikalnu organizaciju. Svako ko pozeli d a ima neku zaradu osnuje neki sindikat, lazima i obecanjima privuce zaposlene i kada krenu neki pregovori pojavi se par puta na TV-u i kao nesto prica.. a ovamo uzme ispod stola i kao dogovorili se... ali na ciju stetu? Dok god u Srbiji ne posotji JEDAN sindikat za dobrobit zaposlenih ni jedan strajk nece uspeti. Setite se Smiljanica i silnih stanova i para koje je dobijao dok je bio sef SS sindikata...

ujedinjena prosveta

pre 13 godina

U PITANJU JE BRUTALNA MANIPULACIJA VLADE I NJENIH MEDIJA. OD ČETIRI PROSVETNA SINDIKATA, SPORAZUM SA VLADOM SU POTPISALA DVA. UNIJA SPRS I GS PRS "NEZAVISNOST" NISU POTPISALI NIŠTA.
izvor: http://www.gsprs-nezavisnost.org.rs/
http://www.unijasprs.org.rs/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

Српски политички куплерај

pre 13 godina

Је ли то просвета својим штрајком добила повишицу и за пензионере, полицију, здравство и све остале буџетлије ???
Ако је тако, бар ће посланици бити срећни добијеном повишицом од “просветног” штрајка. Па нека, посланичке плате су ионако бедне…данас није ништа 300 000 динара… Бар неко нек буде задовољан на крају баладе.

Sloboda

pre 13 godina

Unija sindikata prosvetnih radnika i sindikat "Nezavisnost" nisu potpisali "protokol" sa Vladom. Ponosni smo na to što je Leonardo Erdelji naš sindikalni vođa. On nas nije izneverio. Ali su nas izneverili mediji.

profa

pre 13 godina

Clan sindikata od ponedeljka vise necu biti,a sto se tice Vlade i ove kvazipoliticke elite,zelim im posten sud kad odu Bogu na ispovest!
Danas idem na miting SNS-a,da pruzim podrsku za nove izbore,a vi kako hocete!
Proklet bio svaki dan kad sam glasao za DS,ali vise nikad!
Predvidjam im borbu za prelazak cenzusa na sledecim izborima!
L O P O V I !

Marija

pre 13 godina

Prvo sto cu u ponedeljak da uradim bice isclanjenje iz sindikata. Nije mi za 400 dinara mesecno, ali necu da im placam da me prave budalom.

Oliver

pre 13 godina

Dragoj gospodi koja prosvetne radnike nazivaju neradnicima bih preporucio da odu samo jedan dan u skolu i da odrze nastavu deci koja su u vecini razmazena, nevaspitana, neodgovorna i lenja, pa posle da im sacekaju roditelje koji su jos gori (jer deca sve to nose iz kuce), pa da onda napisu komentar. Imam prosvetnog radnika u porodici i vidim koliko energije ulaze da bi od dece napravila cestite ljude, a za uzvrat od te dece i njuhovih roditelja dozivljava samo, nepostovanje i ponizavanje na razne nacine. Ne kazem da su svi takvi, svaka cast pojedinima, ali vecina jeste. Prosvetni radnici su degradirani u svakom pogledu, a izgleda da ovo drustvo nije svesno znacaja tih ljudi koje u poslu odrzava jedino entuzijazam i nista drugo. Ja taj posao ne bih radio ni za duplo vece novce!

DOGOVOR POSTIGNUT - STRAJK SE NASTAVLJA

pre 13 godina

Pavlovic i Kovac su potpisali sramni Protokol,a pravi i najjaci sindikati i njihovi clanovi nastavljaju STRAJK DO ISPUNJENJA ZAHTEVA!!!

Treso se brod, ispala dva pacova!

ib

pre 13 godina

Dobili ste ono sto ste imali i pre strajka,ali ste sve izgubili.Cista jedinica bez prava na popravni.Sta cete reci ucenicima zasto niste danima drzali casove.

Božović Vladan

pre 13 godina

Ovi iz vlade se sada smeškaju i zadovoljno trljaju ruke. Nisu ni svesni da su ovom sramnom prevarom otvorili PANDORINU kutiju. Živi bili pa videli.

Rade

pre 13 godina

Ja sam vec pisao,i dobio "milion"minusa da strajk za povecanje plata i nije trebao,jer,kolko god da su plate male,u poredjenju sa drugim su odlicne...sad ispada da ce biti povisice ako u bidzetu bude vise para od planiranih...a sta ako bude manje para od planiranih?Zato,trazim od sindikata,da u ovom drugom slucaju,isplacuju redovno razliku koja ce da nastane njihovom zaslugom,jer su nas prevarili,ili su prevareni,svejedno...

Fakultet je zakon

pre 13 godina

Svi ovi koji pljuju po prosveti su veliki kompleksaši i primitivci. Voleli bi i oni da su završili faks ali nisu...Ko Vam je kriv što ne spadate u ovih 7 % intelektualaca u našoj zemlji. Ja se ponosim što sam intelektualac i to ću biti do kraja života!!! Neka puknu sve neverne tome :-)

Dr Petrović

pre 13 godina

"izvesna odricanja obe strane". Koje "OBE STRANE"? Postoji samo jedna strana, a to su deca i budućnost nacije kroz njih. Umesto utovara u džepove, da prvo elementi vlade misle o sebi kao o običnim smrtnicima, koji treba da se životu raduju i čineći dobro ovoj naciji, a kroz njih i celom čovečanstvu, a ne da misle o sebi kao o Bogomdanim vladarima narodnih masa, čiji je jedini zadatak da zarađuju kule i gradove svojim vladarima.
Hej "vladari", da li ste svesni da prodajete svoj narod i svoje potomke za šačicu novaca?

Branko

pre 13 godina

Zbog cega ovoliko lazi i neistina o platama i radnom vremenu profesora i ucitelja?
Kucni prijatelj mi je ucitelj koji 20 godina radi sa decom od 1-4 razreda. Plata mu je oko 45.000 dinara.
Radno vreme od 8-13h znaci 5H. Godisnje ide na 3-4 seminara po 3-4 dana. znaci 16-20 dana najvise (nije obaveza drzave da placa usavrsavanje nastavnicima, ali neka bude), toliko traje zimski raspust. Ostaje cisto 70 dana godisnjeg odmora (ne racunam prolecni raspust koji cu uracunati u pripremu za nastavu).
Ako oduzmemo godisnji odmor od 30 dana i 10 dana za popravne ispite i ostale pripreme pred pocetak nove skolske godine ostane 30 dana koje prosveta ne radi, a placena je kao da radi.
Plata za tih mesec dana je 45.000 + doprinosi 30.000
Ako sada uracunajmo i tih 75.000 u godisnju platu i podelimo sa 11 meseci koliko rade dobijemo platu od 51.800 dinar mesecno.
E sada ako uzmemo da je to plata za 5h na dan, odnosno 25 sati nedeljno. Prostom matematikom vrlo lako se izracuna da bi isti taj ucitelj za 8 sati dnevno imao mesecnu platu 82.800. Lepa suma koja bas i nije u rangu medicinskih sestara i policajaca koji sa nocnim radom jedva dolaze do cifre od 35.000
Nisam bas siguran, ali mislim da ni lekar opste prakse nema 80.000 platu
U pravu su prosvetari, nisu placeni adekvatno za obrazovanje koje imaju i rad koji obavljaju, placeni su mnogo vise!

igor

pre 13 godina

Kako a ne pocastiti clanove sindikata socnim psovkama?
Krenuli na pijacu da prodaju obraz za 20 dukata prodali ga za 3 ali grosa !! SRAMOTA

onjegin

pre 13 godina

"da se na osnovu očekivanih povećanja prihoda budžeta povećaju zarade svih zaposlenih u javnom sektoru i penzionerima. "
Ovo je prodavanje magle, ja očekujem, ti ocekujes, mi ocekujemo, ali da ce cene u januaru ici gore, to nismo ocekivali.
Interesuje me koliko je prosveta miliona na kraju dobila?

Jovan

pre 13 godina

Dragi moji prosvetari, velicanstveno ste se kompromitovali! Vise nikada ne ocekujte niciju podrsku. A bice vam uskoro potrebna. Zbogom!

nezavisni

pre 13 godina

Imate još vremena da se operete: zovite sutra u vesti nekog iz Unije i iz Nezavisnosti da objasne šta je tačno bilo na "pregovorima".

Skoteinos

pre 13 godina

Vest treba da glasi da su Zdravko Kovač i Branislav Pavlović večeras ostali bez 90 % svojih članova i time ugasili svoje kvazi sindikate. Pošto je takva situacija treba ih zaposliti u Ministarstvu samo da ponesu stolice od kuće jer tamo je ionako prebukirano od strane Kurte i Murte.

mikibg

pre 13 godina

Koliko sam ja razumeo nismo nista dobili... ovo je smejurija, cirkus od zemlje sindikata i svega ostalog... Ne razumem koja je bila svrha strajka sam ako nisu gurnuli sindikalcima lovu ili pak su im zapretili jer se ova vlast nalazi an rubu provalije... kako god bilo smesni rezultati strajka.

Martin

pre 13 godina

Morali su popustiti jer se plase da ne krenu siri nemiri. Naprednjaci se okupljaju bice verovatno nekontrolisane mase ponovo u Beogradu...

MILOVAN

pre 13 godina

Izgleda da je ova vlast rešila da se obračuna sa svojim narodom.
Kao i u vreme JUL- a i SPS-a nema nezavisnih medija koji bi preneli šta ostala dva sindikata koji nisu potpisali ugovor imaju šta da kažu.
Objavite makar vi.

Radoslav

pre 13 godina

prodali se predstavnici sindikata :(
opet su sindikati izdali inetrese radnika! ja sam znao da ce tako biti i da, tresla se gora rodio se mis.

Adio

pre 13 godina

Vredjanje inteligencije i dostojanstva... Dok god profesori budu u rangu sa medicinskim sestrama i policajcima vladace veliko opravdano nezadovoljstvo. Dakle prosvetari, ucite decu da zavrsavaju srednje skole i eventualno neki kurs, bolje ce proci u zivotu i izgubiti manje para, zivaca i godina.

Prosved

pre 13 godina

Onaj ko je sastavljao ovu vest kao da je prepisao sa RTS-a. Pa da li ove dve prodane duše koje ni svoje škole ne predstavljaju (škola ovog Kovača nije u njegovom sindikatu !!!) mogu da predstavljaju bilo koga. Pa zašto ne rekoste da većinu predstavljaju Nezavisnost i Unija a da jedan od njih nije bio a drugi nije potpisao. Zašto nešto ne kažete o tome. Ovo je montiran proces kao i vest iz nasvetlijih vremena TV Bastilje. Odmah da ste se malo raspitali kako se stvari razvijaju i skinite ovaj glupi naslov. (Ako admin odobri ovo ima nade)

Svetlana

pre 13 godina

Svaki malo bistriji covek je znao kako ce ovo da se zavrsi, i to ne samo zato sto nam je drzava osiromasena raznim Kolubarama, Miskovicima, i ostalim korupcionaskim aferama vec i zbog stava naseg dragog naroda prema skoli i prema uciteljima svoje dece.Volela bih da svi oni koji misle da je posao profesora lak probaju da za mesec dana nauce 30 tinejdzera da dolaze redovno u skolu, pristojno se oblace i ponasaju a da ne pominjemo i da ih pri tom necemu nauce. Oni koji imaju tinejdzere u kuci znaju kakav je to posao. Tako da ako nas vec ne podrzavate, nemojte nam ni odmagati.

Иван

pre 13 godina

- одличан 5
- cад цекам паре за 10 година службе - не морам идем код адвоката-

Br1

pre 13 godina

Opet su sindikati z****ali radnike. Pa šta ste dobili? Zašto ste organizovali štrajk? Pristali na povećanje ako u budžetu bude viška? Pa kad je se to desilo u zemlji Srbiji? I zašto ste navlačili ove jadne prosvetne radnike da za džabe izazivaju gnev građana? Sramota, znači nikako da se neko organizuje pa da im vidimo leđa.

Mitar Miric

pre 13 godina

Nasa Vlada i resorni ministri izvojevali su jos jednu bitku. Okoncali su ovaj sindikalni protest pre roka. Samo moraju da znaju da se gnev prosvetnih radnika jos vise povecao. Mozda ce biti jos nekih strajkova do izbora, ali na izborima ovi iz vladajuce koalicije ce imati vrlo malo glasaca iz redova prosvetara. To nije zanemarujuce. Izmanipulisani prosvetari i clanovi njihovih porodica sigurno imaju nekoliko stotina hiljada glasova. Ako ovi iz vladajuce koalicije imaju imalo pameti i ako im je stalo da na sledecim izborima dobro prodju moraju se zapitati sta sada? Bojim se da su izvojevali pirovu pobedu!

....

pre 13 godina

Kako je krenulo ovde za 2 meseca ima da izbije gradjanski rat, svako na svakoga pa sta bude.
Od celog javnog sektora jedino opravdavam prosvetne radnike jer su ti ljudi vodili tezak studencki zivot, placali ogromne skolarine, odrekli se mladosti da bi postali to sto jesu, za razliku od policije koja je zavrsila kurs od 3 meseca i glumi ludilo u fazonu ja imam uniformu znas li ti ko sam ja. Za razliku od kojekakvih opstinara koji igraju pasijans na poslu a ima ih 10 puta vise nego sto treba jer su se zaposlili preko kojekakvih rodbinskih i politickih veza. Za razliku od kojekakvih agencija, komisija itd koje nemaju nikakvu svrhu sem da kradu.
I na kraju krajeva bice nam jos gore jer u javnom sektoru radi isti broj ljudi kao u privatnom sto znaci da bi radnik kod privatnika zaradio 30000 doticni mora na ime jedne osobe da ostvari prihod od 150000 (od koga) dok plati kojekakve poreze, gorivo zakup prostora.... njemu ne ostaje nista. Ja sam licno pre 3-4 god imao platu od 500-600 evra a sada 250 i ne vidim da ce se ista promeniti.
Stvarno bi zeleo da svi imamo plate od 1500 evra ali dok OVI LOPOVI ne smanje broj zaposlenih u javnom sektoru, a samim tim i kojekakve poreze nema nista od toga

Goran

pre 13 godina

Neradnicima vece plate!
Strasno....
Ovde posten covek ne moze da radi i da zaradi jer mora da placa ogromne poreze, takse....samo da bi neradnicima iz javnog sektora davali ogromne plate!

prevara

pre 13 godina

Molim medije da ne manipulišu vestima koje predstavljaju poluistinu. Naime, protokol su potpisala samo 2 sindikata, dva najveća reprezentativna sindikata nisu. Znalo se i pre početka štrajka da ova dva sindikata, potpisnika protokola, stupaju u štrajk samo da bi bili na strani ministra i doneli prevagu u odlučujućim momentima. Nijedan prosvetni radnik u Srbiji ne bi potpisao ovaj sramni protokol, a sada treba postaviti pitanje koga potpisnici, sindikalci predstavljaju. Još jednom apelujem na medije da ne šire lažne informacije ili poluistine. Prosvetni radnici nastavljaju štrajk do ispunjenja minimuma svojih zahteva!

branislav nusic

pre 13 godina

‎"Srpska deco što množiti znate
Iz ovoga pouku imate:
U Srbiji prilike su take
Babe slave, preziru junake
Zato i vi ne mučite se džabe
Srpska deco postanite babe."

nindza

pre 13 godina

svaka vam cast sindikalci, podlegli ste ucenama, a ova cela prica je mogla da ima mnogo lepsi kraj... sad rep medj noge i nazad na posao, odlicno

prosvetni radnik

pre 13 godina

Postovani,
nije postignut nikakav dogovor!
Gebelsovska propaganda olicena u spsovskom ministarstvu je opasna masinerija koja produkuje lazi.

Unija tj Erdelji, a ni Toma Zivanovic nisu nista potpisali.

A Vladini funkcioneri, lazni sindikalci Pavlovic i Kovac su potpisali najbesmislenije resenje:
http://www.unijasprs.org.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=14655&Itemid=1

Uverite se na sajtu Unije PRS www.unijasprs.org.rs da strajk nije zavrsen i da nista nije dogovoreno.

Idemo dalje!

jajana

pre 13 godina

Zašto iz škola ne izbace ljude koji su stekli uslov za penziju po bilo kom osnovu, počev od majstora preko sekretara pa do nastavnika i profesora nego bivaju doživotno zaposleni i uzimaju hleb mlađim ljudima? Da li to neko zna?

zorica

pre 13 godina

meni samo nije jasno kako je postignut dogovor ako je predstavnik sindikata nezavisnost napustio pregovore a predstavnik unije nije ni prisustvovao pregovorima

djole

pre 13 godina

Ahahahahaa trazili 20% i na kraju ispalo povecanje shodno rastu u budzetu. Pa mogli ste da se dogovorite na kraju i da vam smanje plate pa da se vratite na posao. Ovde se ne zna ko je lud.

nastavnica biologije

pre 13 godina

citam i razmisljam - o ljudima koji vredjaju prosvetare. i setim se perioda dok jos nisam radila u prosveti. nisam ih ni ja razumela. te prosvetare. pa kako to da su umorni kada rade 5-6 casova dnevno..? nista ne rade... zezaju se tamo u skoli. imaju pauze posle svakih 45 minuta.. nisam ih razumela. i onda - zaposlim se u skoli. neizmerno volim svoj posao, savesno ga obavljam i sada vec shvatam. da ona kratka pauza posle svakih 45 minuta jedva da je dovoljna da se odnese dnevnik u zbornicu i ode na sledeci cas, da onih par casova dnevno u skoli uglavnom bude jos dodatnih 3-4 sata /ne casova/ sedenja nad pripremama kod kuce, pregledanje kontrolnih, pismenih zadataka, smisljanja ideja za razne projekte, priredbe u skoli, trazenja adekvatnih zadataka za takmicenja ucenika itd itd. znam kako je raditi 8 sati u firmi i onih 5-6 casova sa dodatnih 3-4 sata dnevno kod kuce. iskreno-ono prvo je bilo lakse. ko ne veruje-nek izvoli :)
a ako se neko pita da li je nas posao odgovoran ili ne, neka sebe zamisli bez ijedne godine provedene u skoli, i neka razmisli kakav bi covek bio? i ako i dalje smatra da nam skole kao takve ne trebaju, neka svoju decu ne upisuje u skolu - sa prihvacenom licnom odgovornoscu za takvu odluku.

Jelena

pre 13 godina

ha ha lekari!! Mom suprugu su rekli da pije brufen a imao je zlocudni tumor ..., ja sam bebu mogla da izgubim jer su cekali da se prirodno porodim.. moj otac i dalje ceka na red za operaciju srca.. toliko o lekarima u nasoj zemlji!! Svaka cast pojedincima!!

profesorkica

pre 13 godina

Da li vam je jasno sto nisam clan ovako jadnog sindikata? BRUKA... SRAM IH BIO!!! PRODANE DUŠE, LOPINE, NE ZNAM GDE JE DNO... Mislila sam da smo na dnu, ali ovo je jos dalje... Da je vlada pametna kao sto nije: smanjila bi nam plate, dodala jos gluplje uredbe na ZOOV, nista ne bi isplatila, a dala radnicima u ministarstvima po AUDI full opremljen na poklon!
SINDIKAT PROSVETE: mrs u rupu!!!

Srdjan

pre 13 godina

Samo za Zokija (Zorana). Zoki, nije po definiciji rad = 8 sati, evo npr.fudbaleri obavljaju neki posao i to traje 2 casa a ne 8 sati, neko drzi casove ukupno 4 sata, dok neko moze da sedi na stolici i po 8, 9 sati. Dakle, svaki posao ima odredjenu tezinu, ali, nije po pravilu, opet ponavljam, rad=8sati! Drugo, verovatno je o istom Zokiju rec, lekari i pravnici koje on pominje da imaju odgovorniji posao, neko mora da nauci da postanu to sto jesu, dakle, opet moraju da prodju kroz prosvetu. Nadam se da je bar malo jasnije coveku ;-)

Profa

pre 13 godina

Informacija je lazna i prljav pokusaj da se slomi strajk. Ovaj sramni sporazum nisu potpisala dva sindikata koji prakticno cine 90 posto skola koje su u potpunoj obustavi nastave. Ocekuje se dalja represija rezima i rezimskih medija. Znamo se iz 90tih, potrajace ovo...

dzaba ste krecili

pre 13 godina

znaci, i profani su dobili ..... da izbiju oci....ovi sps-ds-ovci su cudo.....nadam se da policiju nece uspeti....sindikate ukinuri, ni za sta ne sluze.....

Jelena

pre 13 godina

Ovo je takva bruka i takva kukavicka izdaja od strane sindikata da me je sramota sto radim u prosveti. Vuk Brankovic bi trebalo da bude ime sva tri ujedinjena sindikata!!!!Pa mi i ne zasluzujemo bolje kad smo dozvolili da nas ovakvi predstavljaju!! UŽAS

Vlada

pre 13 godina

Po ko zna koji put su sindikalci uzeli pare i sklopili sporazum na stetu zaposlenih odnosno clanova! Pristali su da SIGURNO obustave strajk a za uzvrat ce MOZDA dobiti jadno povecanje plata. Zbog korupcije bi trebalo sve ucesnike u pregovorima poslati na desetogodisnju robiju.

naivna

pre 13 godina

(Зоран, 4. februar 2011 22:44 Gospodine, znate li za podatak da je Obama u vreme najzesce krize ulozio upravo u obrazovanje? Da li se Vi gospodine osecate osujecenim jer niste zavrsili fakultet? Pa otuda povika na prosvetne radnike? Vidite, mi smo ulozili u svoje obrazovanje isto toliko godina kao i ostali fakultetski obrazovani ljudi, a koji se takodje finansiraju iz budzeta. No, razlike su prevelike. Sto se tice sudstva, koliko samo predmeta ceka godinama na resavanje? Da ne pricam o korupciji na sve strane. Ako Vi i Vama slicni smatrate da ovoj zemlji ne treba prosveta, izvolite, pokrenite gradjansku inicijativu da se skole ukinu. Neka se od tog uludo bacenog novca na profesorske plate lepo otvori jos koja desetina agencija u kojima su primanja oko 200000, pa neka se deli Slovencima i ostalima po 11000 evra po radnom mestu i svima ce cvetati ruze. Samo izvolite. Srecno Vam bilo.

Rumenka

pre 13 godina

I ja, kao i jos neki sapatnici ovde, nista ne razumem. Kakvo objasnjenje. Ovakvo mazanje ociju ne prolazi vise ni kod mojih klinaca....
Bahato, bahato, a mi pognute glave slusamo, gutamo svaku pricu, i pisemo ove komentare kao da ce da nam pomognu. Svako u svom ususkanom cosku. Sto bi Radovan rekao-ja nju mogu da zeznem kad hocu.

posmatrac

pre 13 godina

Da analiziramo strajk:
1. faza: Sindikati traze 24% povisicu i 20 milijardi vise za prosvetu u budzetu.
Vlada nudi jubilarne nagrade i otpremine KOJE IM VEC DUGUJE i povisicu AKO nesto pretekne para.
2. faza: Ministarka finansije nudi umesto trazenih 20 milijardi svega 4. Sindikati isprva odbijaju a onda se zadovoljavaju sa 7.5 milijardi govoreci da ispod toga ne pristaju.
3. faza: Ministarka demantuje samu sebe da je ponudila 4 milijardi i da je to samo moguca projekcija krajem aprila. Sindikati smanjuju trazeni iznos na 3.5 milijardi ponovo govoreci da ispod toga ne pristaju.
4. faza: Sindikati prihvataju da se zaposlenima isplate jubilarne nagrade i otpremnine kao i da se na osnovu ocekivanih prihoda bidzeta povecaju zarade svih zaposlenih u javnom sektoru i penzionerima.
Krug je zatvoren.
Epilog: Prosveta nista nije dobila sem onog sto im vlada vec duguje, dok je vlada ovim em predupredila sledece moguce strajkove nudeci javnom sektoru jedno veliko nista, em dobila plus kod pemzionera jer se eto i njih setila pa ce i oni dobiti jedno veliko nista ali za njih je i to nesto.

Sindikalna skleroza

pre 13 godina

"On je rekao da je dogovoreno da se zaposlenima isplate jubilarne nagrade i otpremnine, kao i da se na osnovu očekivanih povećanja prihoda budžeta povećaju zarade svih zaposlenih u javnom sektoru i penzionerima."

A šta ono behu štrajkački zahtevi od pre 10 dana?

Stijena

pre 13 godina

Prosvetarima treba potpuno ukinuti plate, a djake nagovoriti da što više vrše nasilje nad nastavnicima, kako psihičko tako i fizičko. Biće najbolje da im se zaključe sve petice na kraju školske godine.

Jovan

pre 13 godina

Evo jedno zanimljivog teksta na temu štrajka prosvetnih radnika i odnosa prema obrazovanju u Srbiji. Vrlo je poučan http://www.srdjanstankovic.info/?p=31

Adio

pre 13 godina

Vredjanje inteligencije i dostojanstva...Dok god profesori budu u rangu sa medicinskim sestrama i policajcima vladace veliko opravdano zadovoljstvo. Dakle prosvetari, ucite decu da zavrsavaju srednje skole i eventualno neki kurs, bolje ce proci u zivotu i izgubiti manje para, zivaca i godina.

Petar Pan

pre 13 godina

SRAMOTA!!! Dobili smo ono što su nam nudili pre 7 dana. Ako mi skinu i dinar sa plate istupam iz sindikata momentalno. Moja škola je na sreću ili nesreću bila u totalnoj obustavi rada. PREVARA!!! A šta nude, ono što su po zakonu obavezni da plate.

Nisam prosvetar

pre 13 godina

Jos jedan dokaz da sam napravio pravi potez.
Ovom drustvu definitivno nema spasa.
Naime, 17. februara se selim sa familijom na Novi Zeland. Posao (u struci) za suprugu i sebe sam nasao preko interneta, pre Nove Godine smo bili tamo i potpisali smo ugovore.
Zdravo mi ostajte!

P.S. Cekamo vas tamo.

grom i pakao

pre 13 godina

U ovoj zemlji samo oni sto zive na drzavnom budzetu se bune. Ne da im ne bih podigao platu, nego bih im uveo takvu kontrolu da bi zazalili sto su se uopste pobunili. Reformu skolstva bih poceo odmah, ali prvo pocevsi od KADROVA. Imamo i previse mladih ljudi na birou koji cekaju svoju sansu. Sta su nasi bajni prosvetni radnici uradili da bi trazili povecanje?

Peedja

pre 13 godina

Ne znam sta da mislim o svemu ovome...zavrsio sam knjizevnost na Filoloskom u BGu, pristao da se kao redovni apsolvent vratim na selo da bih radeci u skoli skupio novac za postdiplomske studije i vratio se u BG...to je bilo novembra 2005...vreme prolazi, od postdiplome sam vec skoro potpuno odustao jer je godina studija na Filoloskom 1500e, i dalje sam na selu...plate vec preko 2 godine stoje na istom, a onda je evro bio ispod 80 a sada je 107, sto znaci da mi je plata objektivno preko 100e manja..razumem da je stanje u drzavi takvo da nema para i da nema odakle da se isplate povisice, ali isto tako znam da moja prijateljica spanjolka, koja je uciteljica i radi po selima oko Saragose ima 2.000e mesecno, pa ni to ne bude dovoljno vec u julu dobije 13.platu od 2.000e, pa cak ni to ne bude dovoljno i onda u decembru dobije 14. platu od 2.000e...da mi ona licno nije pricala verovatno ne bih ni poverovao.. Da li smo mi isti kontinent? Pa to je Spanija, nije Nemacka, Britanija, Francuska, Svajcarska, bilo koja Skandinavska zemlja...ne znam sta da mislim...odavde treba samo bezati...

V V

pre 13 godina

Dekintirani roditelj, 4. februar 2011. 21:59:
Ako Vam skola ne da uvid u trosenje novca koji sakuplja od Vas, tuzite je. Vi to medjutim siguran sam niste ni trazili. Da jeste videli bi da novac ide na kupovinu toalet papira, sredstva za pranje ruku, kredu i slicne stvari koje nesposobni Obradovic nije u stanju da smesti u skole i pored silnih agencija koje mu stoje na raspolaganju. Adresa za Vas protest je Ministarstvo prosvete. To sto Vi niste duzni da placate, nije ni skola, a nije duzna ni da sakuplja ta sredstva od Vas (nikom to nije posao), a da to nije lako govori i Vasa tvrdnja da Vas uporno podsecaju na to. Ne morate im davati, sasvim je moralno ispravno da se najpre raspitate sta to skola nabavlja od tih para, pa da date detetu da to nosi u skolu (npr. sapun). Samo nemojte da koristite sebicnu metodu, da ne placate ono sto Vase dete koristi na racun drugih ucenika koji placaju, jer to vodi raspadu sistema- na stetu svih. Suvise ljudi u svojim komentarima pokazuje potpuno nerazumevanje i nepoznavanje stanja u prosveti (posebno se istice komentator Zoran, koji komentarise vrlo produktivno, ali se lepo vidi da nema pojma o cemu pise i po tome koliko nema pojma i koliko je zlonamernosti i neistina u tim komentarima sam i zakljucio da je u pitanju jedan isti covek). Razumem nezadovoljstvo, ali ne razumem zasto ne razmislite koja je prava adresa za iskazivanje tog nezadovoljstva, tj. besa. Npr. papir za fotokopiranje, koji spominjete, se u vecini skola ne placa od skolskog dinara, vec ga zajedno sa stampanjem ili fotokopiranjem placaju prosvetni radnici iz svog dzepa. Ni to nije normalno, pa ja opet ne krivim Vas za to, vec nesposobnog SPS-ovca Obradovica.

radomir

pre 13 godina

Koliko ima jadnog sveta koji ne primećuju ko je glavni krivac za sve što im se događa, već jedni druge okrivljuju i pljuju se dok (a valjaju se po istom blatu) onaj ko je za sve kriv gleda sve to i smeje se.

skeptik

pre 13 godina

Ok, evo sta je dogovoreno.
Prosveta dobija 3.6 milijardi za jubilarne nagrade, otpremine, plate i ostalo. Ceo javni sektor 10 milijardi od toga plovina penzioneri.
Sustinski znaci da je prosveta zapravo dobila 2.3 milijardi dinara povisice. Ako bi to sve otislo samo na plate povecanje zarada bi bilo oko 5% tj. svaki prosvetni radnik imace vecu platu za oko 2500 dinara.

profus jadibedus

pre 13 godina

BRUKA, OVAJ ŠTRAJK.
O VAJNI NAŠI SINDIKALCI, KOLIKO STE "DOBRI" U OVOJ PRIČI???
Od ponedeljka uzimam ispisnicu i ne plaćam Vam više članarine!
Koja vajda od ovakvih sindikata u prosveti? Ubuduće će se za moja prava boriti sindikat zdravstva, policije, možda metalaca ili udruženih penzionera!!!

samo da se zna

pre 13 godina

2 sindikata su potpisala, a 2 nisu:
http://www.unijasprs.org.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=14655&Itemid=36

Što više nije ni bitno za neuspeh štrajka. Ali jeste važno ko nas i kako dezinformiše!

Prosvetar

pre 13 godina

U pravu su svi koji su protiv prosvete i obrazovanja. Sta ce nama obrazovanje kada smo najpametniji i sve znamo. Treba ugasiti skole da se ne trosi toliko para. Obrazovani kadar nam nije potreban, drzava nam lepo funkcionise bez obrazovanih...Treba napraviti drugi Goli otok i tamo slati one koji nisu zadovoljni a zaradjuju previse...a niko se ne pita u kakvim uslovima ti ljudi rade, kakvo je ophodjenje prema njima, ko god je radio u prosveti hteo da je pobegne iz nje...Postoje ucenici koji imaju i preko 200 neopravdanih izostanaka i nikom nista, ili primer jedne ucenice koja nije bila zadovoljna ocenom iz informatike na kraju skolske godine, imala sve petice a iz informatike 4 a njen otac drzi radnju racunara, uz pomoc tog ministarstvo je dete moralo da dobije 5 i to, prvo je formirana nova komisija od drugih profesora koji su utvrdili da ne zna ni za 4 a ono sto se ucilo je bio windows, word...formirana je druga komisija od drugih i nalozeno im da mora da ima 5...Vidite ovi jadni prosvetari rade u ovakvim uslovima a da smo u nekoj drugoj zemlji, uz prosvetare bi stali i djaci i roditelji. A ovako svi zmure, roditelji zadovoljni, vestacki se stvaraju dobri ucenici, vukovci, a kada takvi odu na fakultet izgube se u mnostvu onih koji su naucili da im se poklanja ocena. Protiv toga se treba boriti, shvatiti da sa ovakvim obrazovnim kadrom ova zemlja nema buducnost. Strategija ne postoji i to mora da brine sve u ovoj zemlji. Sta god da zavrsis, nista ne znas da radis, zavrsis za mehanicara, ne znas ni ulje da promenis...itd da ne nabrajam vise. Dizem i ja glas protiv prosvete iako radim u njoj, zato sto su ljudi prevareni, najmanje su bitne zarade, bitnija je cast i postovanje, ophodjenje prema ljudima koji rade u teskim uslovima i kojima je cilja da bar nesto nauce mlade ljude...

David

pre 13 godina

Ne znam da li sam ja dobro informisan , ali da li sam ja to dobro chuo , da , policajci dobijaju od 20 do 40% povishenu platu zbog opreme koju nose i opasnosti prema kojoj su izlozheni ? Pa oni ne znaju ni pistolj iz futrole da izvade , a profesori koji imaju mozga da dobijaju platu povishenu za 2000-3000 dinara, alo bre gde vam je mozak? Uzas ...

momcilo

pre 13 godina

Nakon ovoga istupam iz sindikata. Zaista, da li je moguce da smo ovakvim ljudima pruzili podrsku da nas zastupaju u prgovorima sa vladom. Verujem da su jedino ispregovarali benefite za sebe.

deca su uvek jadna

pre 13 godina

Deco, nagrabusili ste. Cuvajte se dobro kad u ponedeljak dodju besni u skolu sto moraju da pocnu da rade. Ima da ispastate kao niko vas.

VV

pre 13 godina

Ocigledno je ovo natempirano pred miting. Potkusurivanje prosvetnim radnicima. Ono sto u vladi ne razumeju je da su ovom prevarom prosvetnih radnika koju su sproveli sa korumpiranim sindikalcima sebi zabili autogol. Dole vlada i nesposobni Obradovic iz SPS-a! To su oni ljudi i ona stranka koju ste mrzeli pre desetak godina, jer je unistila i unazadila Srbiju i vase zivote, a sad su odjednom postali podobni za saradnju. Dosta kontinuiteta, prekinite da unistavate prosvetu!

pablito

pre 13 godina

@(mare 025, 4. februar 2011 21:25)
Gospodine, vi i vase kolege ste ti koji, uz nas, godinama pristajete na ovo. Zasto vas cude toliki negativni komentari? Ne svaljujte samo na nas ostale vas gnev. Prvo je vasa profesija pljunula na samu sebe pa su onda drugi poceli da vas pljuju. I ne radi se o tome ko je koje skole zavrsio vec o svesti. Jedino sto me raduje sto ce nastavkom skolske godine i mnogi nezaposleni profesori inzenjeri i drugi biti u mogucnosti da daju deci privatne casove i tako izdrzavaju sebe i porodice.
Na kraju, nemam dete skolskog uzrasta tako da me ovo ne pogadja preterano, samo jos jedna prepirka izmedju drzave i njenih sluzbenika dok mi ostali navijamo za jedne ili druge ili samo rezignirano posmatramo.

Mali Radojica

pre 13 godina

...Ljudi, sta vi ocekujete od sindikata koga placa drzava? Da se uistinu bori protiv iste? Pa to je samo uigrana shema vlasti i sindikalnih vodja. U Srbiji ne postoji pravi sindikat koji se samo finansira od clanarina pa prema tome nema ni prave sindikalne borbe. Jos uvek su oni na nivou nabavke budjavog kupusa i pilica isteklog roka...da postoji sindikat ne bi radnici bili u ovakvom polozaju, bilo u javnom bilo u privatnom sektoru a pogotovu u privatnom gde se ni jedan od tih bajnih "sindikata" nije ni pokusao shiriti...uzas.

naivna

pre 13 godina

Svaka cast, sindikalci! Dobismo ono sto su nam i na pocetku nudili, jubilarne nagrade i otpremnine, a sve ostalo "ako bude para" (citaj: nece biti). Sto znaci izdejstvovasmo i povecanje za ostale u javnom sekstoru, naravno i za sudije, pa nek im plate budu trostruko vece od plate profesora, sto da ne! Ne treba ovoj zemlji obrazovan narod, sta ce Srbiji prosveta, lakse je manipulisati neukima, uvek je i bilo!

Зоран

pre 13 godina

Смета ми што то радите преко леђа поштених људи.
(southeast, 4. februar 2011 21:36)

Па поштени нека направе свој синдикат. Плашим се да више од хиљаду не би бројао.

šipak

pre 13 godina

Prosvetari, dakle(m), Vi ste stvarno ovce za šišanje, a frizeri nisu samo ovi iz vlade, nego i ovi iz sindikata.

Uzeo bih vam sada i to što primate.

Svi pod sljivu

pre 13 godina

Tipicno srpski. Prvo urlamo i udaramo se u grudi. Zatim nesto muljamo, krijemo, otezemo, a na kraju skicimo podvijenog repa.
Da li je iko ocekivao nesto drugo ?

Žarko

pre 13 godina

Prosvetari, šta bi ovo?
Hteli ste veće plate od policajaca? Ha!
Nadam se da ćete od ponedeljka dolaziti sa osmehom na posao i duplo više i bolje obavljati svoje dužnosti!

predsednik

pre 13 godina

Ko sa djavolima tikve sadi o glavu mu se obijaju. Zar nas isti Pavlović nije izdao 1997.Zar Kovač nije napustio SPRV zbog toga što nije uspeo da dodje na funkciju predsednika. I opet ste krenuli u štrajk sa tim istim ljudima. Šta smo dobili?

OSTAVKE AL ODMAH

pre 13 godina

Sta je bre ovo, pa jel od mog poreza da im se isplacuje jubilarna nagrada, i nek mi neko objasni sta je jubilarna nagrada, djaci nikad nisu imali manje znanja a ovi dele nagrade. Od sutra odjavljujem firmu jer necu da izdrzavam ove neradnike.

Straja

pre 13 godina

Ništa bez Pavlovića čovek je legenda a svo vreme sam bio u zabludi podržavao tamo neku Uniju i Forum Beogradskih gimnazija.
Svi kod Pavlovića, neće ni on da mi obezbedi povišicu ali on je čovek za sva vremena i sve partije nadam se da može da nam zaštiti donji deo leđa.
Njega predložem za Akademika, duže je na sceni, poznaje više političara potpisao je razne ''memorandume'', ''sporazume'', ''izdao'' mnoge. Srećna je nacija koja ga ima njega i njegov uvek pobednički sindikat.
Proleteri svih zemalja ujedinite se!!! (kako je nekada bilo lepo)

Зоран

pre 13 godina

Уваљена државна деца траже паре. А за шта? За 4 сата дневно, тачније 3 сата и 45 минута? Толико је радно време у државним фирмама, толико радите ефективно.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/208740/U-drzavnim-firmama-ne-rade-ni-cetiri-sata-dnevno

Učo,mila moja majko!

pre 13 godina

Šalim se, nisam učo nego profesor predmetne nastave. Dakle ovako, cela ludnica zbog 2,5% na ono što je ministarstvo prosvete i finansija već bilo spremno da žrtvuje za bolji materijalni položaj nas prosvetara! Poštovana gospodo, predstavnici sindikata. Ne može se zameriti vašem trudu, ćestitom i poštenom zalaganju. Ako je toga uopšte i bilo? Jedini među vama, gospodin Pavlović, bar po ovome što smo videli, je pokazao da je njegovo mesto uz ministra i vladu! Njihov čovek, preslikan! Za ostale će pokazati buduća politička i interesna licitacija. Što se tiče nas, imali smo priliku. Samo još da pokupimo mrvice sa stola pa nazad u rupu. Najveći i zagarantovani parametar neuspeha leži u nama, narodu! Neuspeh štrajka je došao sa naše strane, evo zašto: SRBI SMO (nacija sklona samopropasti), 70% kadra u prosveti dolazi sa nekih ? FAKULTETA (kvantitet i kvalitet razmere 95:5), mnogi su napunjeni strahom i predrasudama od strane hjerarhijski viših instanci, dominira politika zavadi pa vladaj, pojedinci bi radili ceo život 30 min.samo da otaljaju - nebitna plata, neki imaju životnu ulogu supozitorije, neki nemaju odgovarajuću diplomu a neki je uopšte i nemaju, pojedinci bi i najrođenijem poturili nogu a za ostale se zna kako bi prošli i što je najgore vladaju SITNI INTERESI!!! Zar ovo nisu dovoljni razlozi zbog kojih je neminovan neuspeh, ne samo u prosveti??? Tvrdim da izgubljeni časovi mogu uvek biti nadoknađeni za razliku od onih koji traju 30 min.i jedini su način borbe za makar malo bolje nego što jeste! Ali sve ovo pada u vodu, zbog nas, ovakvih kakvi jesmo!!!

Toni

pre 13 godina

Prosvetari, ne treba sada nista ni da dobijete kad ste prodane duse i ne znate da se izborite za prave i preko potrebne promene u prosveti. Vasa sramota i gubitak.

ProsečanProsvetar

pre 13 godina

Radim u prosveti 10 godina.
Volim svoj posao i trudim se da ga obavljam maksimalno savesno, a vidim i da su učenici zadovoljni. Ali:
1. 6-7 godina nisam kupio jedan iole kvalitetniji odevni predmet (džemper, sako)
2. struja mi je isečena zbog duga koji redovno servisiram ali ne mogu da do kraja otplatim već više od 10 godina
3. gas plaćam svake godine uzimajući kredit od banke, što otplaćijem uz velike kamate, tako da sam prešao na drva
4. vozim rashodovani auto star 22 godine, imam dve kazne za vožnju neregistrovanog vozila, jer nisam imao za registraciju, a decu treba voziti...
5. nisam u životu primio nikakav mito, ni paketić kafe, niti mi pada na pamet da bilo šta očekujem
6. često smo u takvoj oskudici da sam prinuđen da na internetu prodajem sitne predmete i tako spajam kraj s' krajem
7. sve ovo i pored toga što radim i van nastave, držim seminare, kurseve, programiram, što naravno rezultira manjkom vremena koje mogu posvetiti svojoj deci i supruzi
8. plata mi je oko 39000, iz dva dela, a svi troškovi (samo računi struja, gas, benzin, telefon, internet, obdanište, boravak, školovanje dece, komunalije, sitni krediti...) su oko 40000
9. i pored svega, uopšte mi nije do povećanja plate, znam da je u zemlji katastrofalna situacija, jedino me boli društvena nesolidarnost i nejednakost, znajući da ima hiljade "zaposlenih" koji primaju mnogo veće plate a niko ih ne proziva i blati kao poslednji šljam, kako se mi prosvetni radnici najčešće osećamo u ovom društvu
10. i pored svega, voleo bih da do penzije radim u školi, divan je osećaj da SI KORISTAN DRUŠTVU I DA SI NEČIME DOPRINEO DA MLADI IMAJU MALO SVETLIJI POGLED NA SVET U KOJI STUPAJU.

Da imate malo više poštovanja prema prosvetnim radnicima, i sistem vrednosti bi se promenio, ovako ako pljujete učitelje, kakvu poruku dajete učenicima?

Vladimir Arsic

pre 13 godina

Kad se samo setim komentara na ove vesti tokom prethodnih dana...

Ovo povecanje prihoda u budzetu su verovatno preracunali tako sto su ukapirali da ce inflacija biti ipak vise od one zvanicno predvidjene, te ce kroz PDV to da se reflektuje na nesto veci priliv u budzetu.

Dobro, hajde sada da odmah izdelimo jubilarne nagrade i ostalima, pa da nastavimo gde smo stali.

Dragan

pre 13 godina

Vi koji govorite da plate nisu male, da li neko od vas zna kolike su? Moja majka radi kao nastavnik, prima 30000, od toga pola ode na putne troskove posto opstina ne daje sredstva za to a kad daje, daje 50% od karte. Da nema moje invalidske penzije ne znam kako bi smo. Zato malo se obavestite pre nego sto iznesete komentar. 40000 dobija profesor sa 30godina radnog staza ali opet pola sigurno odlazi na putni trosak jer taj profesor ne radi samo u jednoj skoli i ne u svom mestu zbog glupave racionalizacije radnih mesta... 2010 nije moglo da se konkurise na mesto vec preko prelaza iz jedne u drugu skolu.

MILOS

pre 13 godina

I KOME MI DA VERUJEMO U BUDUCNOSTI!!!

E MOJI SINDIKALISTI PRODALI STE SE ZA SITNE PARE!!!

IZDALI STE SVE RADNIKE U PROSVETI!!!
VELIKA BRUKA!!

Збуњени

pre 13 godina

Прочитах двапут текст и не разумем. Је ли то просвета својим штрајком добила повишицу и за пензионере, полицију, здравство и све остале "буџетлије".
Ако је тако бар ће посланици бити срећни добијеном повишицом од "просветног" штрајка.

Зоран

pre 13 godina

(naivna, 4. februar 2011 22:16), па ви у школству мислите да је довољно завршити факултет и наћи везу и паре само капљу. Какву ви одговорност имате у односу на лекаре и правнике? Никакву, под условом да не поклањате оцене. Буквално никакву одговорност немате осим да не поклањате оцене. А лекар? Ако не лечи неко умире. А судија? Оде лопов на слободу, а поштен у затвор. А ви? Шта ви? Па у САД лекар има 4 пута већу плату од професора а правник бар 5 пута. Колика ти одговорност и колико тржиште зависи од тебе, таква ти и плата. И нема веза ни за државну школу, камoли за приватну. И ово вам је много што примате. ПРЕВИШЕ. Још ви живите у комунизму.

Nije preko leđa učenika

pre 13 godina

Učenicima je u stvari dobro. Nisu morali da izlaze napolje da idu u školu dok su temperature bile nenormalno niske. U Americi đaci isto ne idu već nedelju dana u školu zbog snega i leda. I oni će isto da odrađuju te dane.

marko

pre 13 godina

KONKURS
Drzava Srbija raspisuje konkurs za sledeca radna mesta:
-predsednik drzave
-zamenik gore navedenog
-predsednik vlade
-250 ministara
Uslov:
Kandidati moraju dokazati da nisu iz Srbije i da ne vuku korene bar unazad 4 kolena.

Pljacka se nastavlja

pre 13 godina

Korupcija na delu! Ovo na sta su oni (sindikati) pristali je sramota za prosvetne radnike! Brankica bi mogla da malo preispita i situaciju u prosveti! Evo i male pomoci: 125000 zaposlenih, a 130000 na platnom spisku. Otkud ovih 5000 viska???

Profa

pre 13 godina

Ljudi u pitanju je VELIKA prevara od strane sindikata. Sindikati su izdali profesore!
Evo citam izjavu ministra prosvete u Danas-u:
"Dogovoreno je da se zaposlenima isplate jubilarne nagrade i otpemnine, kao i da se na osnovu očekivanih povećanja prihoda budžeta povećaju zarade svih zaposlenih u javnom sektoru i penzionerima."
ZNACI NISTA OD 3.5 MILIJARDI!!!
Unija sindikata prosvetnih radnika nije prisustvovala sastanku.
PREVARA!!!

Ljudmila

pre 13 godina

Ako mislite da ce vlada da postuje ovaj dogovor, pogledajte, podsetite se sta je bilo sa slicnim dogovorima u proslosti.
Nema razloga za veliko slavlje ili radost i potreban je oprez, spremnost na nov strajk cim pocnu da varaju, da ne uplacuju ono na sta su se obavezali. A toga ce biti.
Politicarima veruju samo vrlo naivni.

Petar

pre 13 godina

Зар овакво решење брижна влада није могла да постигне са просветарима ОДМАХ,
а не да се данима и непроспаваним ноћима толико брине и секира због деце - ученика који су тешко оштећени због губитка наставе. Скоро да нам је више жао због подочњака и исцрпелости енергичног премијера, министра просветног и министарке финансијске, него сиротих ђака.

Демагогије и лицемерја никад доста.

Aleksandar

pre 13 godina

Sporazum vlade i sindikata neće izazvati rast inflacije, niti poremetiti makroekonomske tokove. Takodje nece izazvati ni rast plata.

marko

pre 13 godina

HAHAHAH Cene hleba ostale iste, ovi dobili pare, svaka cast ministri kako se odrzavate na vlasti, koji ce te porez uvesti zbog ovog, verovatno na vazduh. Sve je isto samo njega nema.

southeast

pre 13 godina

Душе продане. То што ви градите ваше каријере и пуните џепове мени лично не смета, господо синдикалисти. Смета ми што то радите преко леђа поштених људи.

Ana

pre 13 godina

Neki "gospodin" rece da jedva ceka da drzava bankrotira pa da oni na drzavnim jaslama ne dobiju nista. I ja se slazem. Skole bi trebalo privatizovati pa bi bile privilegija bogatih pa tako oni silom edukovani ne bi mogli da ostavljaju nepromisljene komentare!

jakobsveld

pre 13 godina

I tako......... Cenkanje izmedju vlade i korumpiranih sindikata je zavrseno I ko je tu najvise izgubio? Pa naravno ucenici. Ove prosvetare necu ni da pomenem. Istina je da su dobili jedno veliko nista. Deca i roditelji su dobili subote da odradjuju casove koje nisu ni morali odradjivati zbog male igre prosvetara i (korumpiranih zeljnih medijske paznje) sindikata. Da li treba spomenuti da se u ovom dogovoru spominje samo finansijska strana dogovora? Nema ni reci o poboljsanju nastave i nastavnog programa. Sve je ovo bilo mlacenje prazne slame zbog minimalnih (sebicnih) ciljeva. Tresla se gora rodio se mis.

dekintirani roditelj

pre 13 godina

Evo i ja ću da štrajkujem. Neću više ni da čujem za djački dinar i obezbedjenje. Ne mogu sebi da dozvolim luksuz da strajkujem zbog male plate jer ću ostati i bez te crkavice, ali mogu da tražim od škole u koju ide moje dete istu količinu razumevanja koju očekuju zaposleni u prosveti od svih nas i da očekujem da prestanu da me teraju da moju decu lišavam nečega samo da bih mogla platiti školskog čuvara i papir za fotokopiranje. Ako prosvetari misle da je sramotno to što ih neki ne razumeju i osudjuju ovaj štrak, kako im onda nije sramotno da stalno i uporno podsećaju decu da obavezno donesu novac za nešto što po zakonu roditeljji nisu ni obavezni da plaćaju.

Đole

pre 13 godina

I opet su, kao i uvek u ovoj zemlji, sindikalne vođe dobile nešto u džepče i sad je sve super i sjajno svi se primili da je nešto završeno, a ustvari - ŠIPAK!

vlada

pre 13 godina

Tresla se gora rodio se mis.
Eto, zavrseno je i ovo poglavlje muvanja po principu svako za sebe.
Sta su dobili sindikati nista, ali su glavesine istih dobile ono sto su htele.
Iskoristili su clanstvo, koje je kao ovce na ispasi, poslusalo pastira, ali iskoristili su i aktuelnu situaciju, pod pretnjom pada vlade, da od vlade izvuku koji dinar. Ali, sve je to pirova pobeda sindikata.
Sramota me je sto radim u prosveti jer, ispada da jeste sve bilo preko ledja dece a za sta, pa ni za sta.
Sada ce svi jaganjci (sindikalci) da budu mirni, jer pastir im je rekao da je sve u redu, a sta su dobili? Povecanje od po par odsto u Maju i Oktobru, koje ce inace vec do Marta da pretekne inflacija.
Vec od danas je secer 100din. Kafa je takodje od danas 100din (100grama) :))
Znaci, svi su na gubitku.
Zalosno je samo sa koliko su strasti strajkaci pljuvali one koji ne strajkuju samo da bi sada dobili jos jedno veliko obecanje, koje je u stvari nista do `sarena laza`.
Ispali ste glupi.
Ako ste strajkovali, trebali ste da idete do kraja.
I ne treba niko da vas uzme za ozbiljno, pali ste posle tri dana pregovora.

prosvetni jadnik

pre 13 godina

Sta se na kraju desilo sa ostalim zahtevima?
Poslednji i sada aktuelni Zakon o obrazovanju je katastrofalan. Broj izostanaka ucenika je udvostrucen u odnosu na proslu godinu. Time su i problemi i poslovi nastavnika povecani. O tome ni reci...
Zar je ovakav rezultat bio vredan sedam dana obustave nastave.

nenad

pre 13 godina

Vreme je da ucenici u Ponedeljak stupe u Strajk!!!!

Prosvetni radnici su dobili ono sto su trazili a Mi trazimo da se svi koji dobiju povecanje isteraju sa radnih mesta i dovedu mladji ljudi!!!

Mi od toga smo dobili radni dan subotom i na kraju ce neko da se izivljava oko ocena ko svake godine !!!!!!!!

Sram Vas bilo !!!!!!!

Trazimo zakon o zlostavljanju Prosvetnih radnika nad Djacima!

nemam ime

pre 13 godina

НИКАД ВИШЕ! Не знам што сте ме изненадили?! Знам да сте се договорили да заједно скинете кајмак, али како оволико дуго издржасте? Хахаха, браво просветари, права сте интелектуална снага ове земље:не дао драги Бог да се неко угледа на вас!

Milos

pre 13 godina

Stvarno su ucitelji na neki nacin glupi jer je potrosacka korpa 50 000 dinara, ne racunajuci sredstva za odrzavanje higijene, garderobu, stan, struju, ogrev, komunalije, tv, internet, gorivo, odrzavanje auta i registracija, itd. ne treba biti pametan pa zakljuciti da ne vredi raditi ispod 1200 eura mesecno. Sa platom od 1200 eura radnik nema pare za letovanje, zimovanje, izlaske u pozorista, kafane, saune, nema za kupovinu novog frizidera, sporeta, bojlera, nema za popravku kuce ili stana i nema mogucnosti da nista ustedi za nedaj boze crne dane. Dobro je da su se sporazumeli pa ce sada nastavnici imati za 'leba i masti. Kada bi svi razmisljali kao ja, onda bi se vladari nasli u velikom sosu, ali posto razmisljaju da je zivot hleb namazan mascu, tako im i treba. Pozdrav iz zapadne Nemacke.

Cikago

pre 13 godina

Pa scenario vec vidjen u Cikagu za vreme Al Kaponea ili u Nju Jorku kada je mafija preuzela njujorske dokove.

Analizirajte svako radnicko nezadovoljstvo u Srbiji proteklih desetak godina i vidite potpuno isti sablon:

1. Digne se radnicko nezadovoljstvo, blokiraju se putevi, pruge, ulice, kapije...

2. Onda se brze bolje pojavljuju predstavnici sindikata sa abnormalnim zahtevima koji podizilaze zahtevima nezadovoljnih ljudi i izjavama "ne odsutupamo do kraja", "srusicemo Vladu", "stop kriminalnoj privatizaciji" i slicno.

3. Onda se kupuje vreme da oni stvarno nezadovoljni posustanu, dignu ruke od svega i onda se "sindikati" dogovore sa Vladom - mi popustili oni popustili, a po principu to je bilo zacrtano u planu budzeta, a nezadovolji (po)ostaju ovce.

Elem, svi sindikati su kontrolisani od "sluzbe" i u funkciji su zastite drzavne birokratije od nekontrolisanoh i opravdanog nezadovoljstva i cak nasilja. Sindikati su tampon ulozak izmedju drzave i jadnika i to na strani drzave. Sablon je uvek isti, nisu ga ovi ni izmislili (setite se mafije sa pocetka komentara).

Memi

pre 13 godina

Ma kakav dogovor??? Ovo je izdaja prosvetnih radnika od strane sindikata. Zasto je uopste zapocet strajk pa da se ovako postidjeno izlazi iz strajka! Dogovorili se...o cemu??? O isplati otpremnina koje drzava ionako je u obavezi da isplati zapsolenima, ili o jubilarnim nagradama koje isplacuje lokalna samouprava? Objasnite nam kako su vas potkupili? Jer drugog obrazlozenja nema i ne moze biti. Zato, istupimo svi iz ovih sindikata jer oni nisu zastupnici radnika, vec produzena ruka vlasti.

aleksandar

pre 13 godina

Sram vas bilo.I jedne i druge. Jedni traze vece plate, a rade u proseku 5 sati dnevno, imaju raspuste, bolovanja, rekreativne. Drugi daju pare iz Budzeta kao da su njihove privatne, i o iznosu ne obaveste narod koji ga i puni. Sve bih ja vas kod privatnika.

ja bre!!!

pre 13 godina

Propade i ova drzava ko i prosveta. za sta bre vece plate, za nerad?!? Za sta?!? Ni za sta i to im je mnogo kako nista ne rade. Molim lepo sad poliiciji 40% pa zdravstvu, pa i celoj Srbiji Da svi budu ravnopravni. Pa nisu oni jedini "osteceni". Sram za ministarku finansija koja se vec U Februaru razbacuje s budzetom za celu godinu. Sramota!!!

Читач вести

pre 13 godina

РТС већ 5 минута тржи кајрон да је договор постигнут. Мора да је влади лакнуло.

Kole

pre 13 godina

Vreme je da Pavlovic napusti svoju poziciju. Izmenjao je stolica koliko je bilo vladajucih partija.
Iver ne pada daleko od klade, a Pavlovic ne pada daleko od Obradovica.

SERBoss

pre 13 godina

SRAM VAS BILO PROSVETARI!!!
Deca u skolu nisu isla, trazite vecu platu, pa sta da kazu jadni radnici i svi oni koji rade za mnogo, mnogo manje para?! ajde svi da strajkujemo dok ne pocrkamo, sta ce sutra da bude ako strajkuju oni od kojih nam zivoti zavise, doktori, pekari?!
Kako vas nije sramota kad uporedite vasu platu i platu ostalih u Srbiji da jos i strajkujete!
Roditelji treba da se dignu na noge i svim prosvetarima koji strajkuju udeliti opomene pred otkaz, pa nek bira, ima pametne dece i ljudi koji su zavrsili skole pa vape za poslom, e njih zaposliti!
Navikla gospoda da im se gura u dzep koji euric ili malo kafe da bi deca prosla ili dobila bolju ocenu!
Malo, malo pa strajk prosvetara...eto strajka prosvetara i na pola godine...najdalje do nove godine!

mare 025

pre 13 godina

Dakle, 'dogovor' je postignut. Mogu da odahnu dezurni pljuvaci prosvetnih radnika i svi njihovi dokoni istomisljenici koji su danima pisali i govorili o prosveti kao o kljucnom uzrocniku svih problema i svega loseg u Srbiji, o prosveti ciji su radnici u stvari neradnici, vezare, nesposobnjakovici i luzeri koji, Boze moj, zele vece plate. Verujem da ste sada zadovoljni, jer prosveta nije dobila taj 'ogromni' novac koji ionako, kako vi kazete, nicim ni ne zasluzuje. Mozete da uzivate u vasem egocentrizmu i sebicnosti, presretni sto nasa nadasve socijalno odgovorna Vlada nije poklekla pred nicim izazvanim zahtevima prosvetara. Sada kada se sve okoncava, razmislite koliko ste u stvari sami sebi otezali poziciju pred vreme koje tek dolazi, i razmislite da li je vas revolt prema prosveti icim bio opravdan. To sto je neko skolovaniji i obrazovaniji od vas, naravno da ne mora da znaci nista, ali ako ima platu, zamislite, duplo vecu, onda nastaju problemi i onda krece osuda. Imaju toliko, a hoce jos! Kakav ispravan rezon, kakvo razumno rasudjivanje! Hvala Vam svima koji ste imali stvarnog razumevanja za nas i nase zahteve, a hvala i Vama, armijo zadovoljnih ljudi koji radite za novac nedostojan normalnog zivota, koji se sklanjate od sopstvene senke plaseci se onda i kada strahu mesta nema!

Jelena

pre 13 godina

E stvarno je ovaj Pavlović kralj. Čovek je sposoban da se umiljava pa neka nam on bude sledeći ministar prosvete. Kad on pregovara treba da sedi tik do ministra jer je njegova desna ruka. Svaki put se završi sa ''našim'' popuštanjem (čitaj-Pavlović sve izneveri). Ljudi se isčlanjuju iz njegovog sindikata a on se lepo obogatio i svejedno mu je....nemam više snage za takve nam sindikalce i ministre.
Pitam se samo gde su njihova deca i koje su škole završila. Kako ja da vaspitam svoje dete, da radi i uči da bi ga vodili partijaši i nesposobni.....doviđenja Srbijo

Milovan Vranic

pre 13 godina

Je l' moze neko da mi kaze koliko su dobili povecanje prosvetari. Da li su dobili vise od 2000 din u proseku, ako jesu svaka cast izborili ste se za veliku povisicu. Predlog sindikatima: ugasite se.

Зоран

pre 13 godina

Браво лопови, почeв од државе до државних службеника:

On je rekao da je dogovoreno da se zaposlenima isplate jubilarne nagrade i otpremnine, kao i da se na osnovu očekivanih povećanja prihoda budžeta povećaju zarade svih zaposlenih u javnom sektoru i penzionerima.

Gamad

pre 13 godina

Zašto bi oni bilo kome saopštavali šta su dogovorili? To je prava transparentnost kojom se busaju u grudi! Tako su i prodali najbolju moguću kompaniju Rusima pa nikom ništa...

Aleksandar

pre 13 godina

Sporazum vlade i sindikata neće izazvati rast inflacije, niti poremetiti makroekonomske tokove. Takodje nece izazvati ni rast plata.

Profa

pre 13 godina

Ljudi u pitanju je VELIKA prevara od strane sindikata. Sindikati su izdali profesore!
Evo citam izjavu ministra prosvete u Danas-u:
"Dogovoreno je da se zaposlenima isplate jubilarne nagrade i otpemnine, kao i da se na osnovu očekivanih povećanja prihoda budžeta povećaju zarade svih zaposlenih u javnom sektoru i penzionerima."
ZNACI NISTA OD 3.5 MILIJARDI!!!
Unija sindikata prosvetnih radnika nije prisustvovala sastanku.
PREVARA!!!

marko

pre 13 godina

KONKURS
Drzava Srbija raspisuje konkurs za sledeca radna mesta:
-predsednik drzave
-zamenik gore navedenog
-predsednik vlade
-250 ministara
Uslov:
Kandidati moraju dokazati da nisu iz Srbije i da ne vuku korene bar unazad 4 kolena.

ProsečanProsvetar

pre 13 godina

Radim u prosveti 10 godina.
Volim svoj posao i trudim se da ga obavljam maksimalno savesno, a vidim i da su učenici zadovoljni. Ali:
1. 6-7 godina nisam kupio jedan iole kvalitetniji odevni predmet (džemper, sako)
2. struja mi je isečena zbog duga koji redovno servisiram ali ne mogu da do kraja otplatim već više od 10 godina
3. gas plaćam svake godine uzimajući kredit od banke, što otplaćijem uz velike kamate, tako da sam prešao na drva
4. vozim rashodovani auto star 22 godine, imam dve kazne za vožnju neregistrovanog vozila, jer nisam imao za registraciju, a decu treba voziti...
5. nisam u životu primio nikakav mito, ni paketić kafe, niti mi pada na pamet da bilo šta očekujem
6. često smo u takvoj oskudici da sam prinuđen da na internetu prodajem sitne predmete i tako spajam kraj s' krajem
7. sve ovo i pored toga što radim i van nastave, držim seminare, kurseve, programiram, što naravno rezultira manjkom vremena koje mogu posvetiti svojoj deci i supruzi
8. plata mi je oko 39000, iz dva dela, a svi troškovi (samo računi struja, gas, benzin, telefon, internet, obdanište, boravak, školovanje dece, komunalije, sitni krediti...) su oko 40000
9. i pored svega, uopšte mi nije do povećanja plate, znam da je u zemlji katastrofalna situacija, jedino me boli društvena nesolidarnost i nejednakost, znajući da ima hiljade "zaposlenih" koji primaju mnogo veće plate a niko ih ne proziva i blati kao poslednji šljam, kako se mi prosvetni radnici najčešće osećamo u ovom društvu
10. i pored svega, voleo bih da do penzije radim u školi, divan je osećaj da SI KORISTAN DRUŠTVU I DA SI NEČIME DOPRINEO DA MLADI IMAJU MALO SVETLIJI POGLED NA SVET U KOJI STUPAJU.

Da imate malo više poštovanja prema prosvetnim radnicima, i sistem vrednosti bi se promenio, ovako ako pljujete učitelje, kakvu poruku dajete učenicima?

Pljacka se nastavlja

pre 13 godina

Korupcija na delu! Ovo na sta su oni (sindikati) pristali je sramota za prosvetne radnike! Brankica bi mogla da malo preispita i situaciju u prosveti! Evo i male pomoci: 125000 zaposlenih, a 130000 na platnom spisku. Otkud ovih 5000 viska???

vlada

pre 13 godina

Tresla se gora rodio se mis.
Eto, zavrseno je i ovo poglavlje muvanja po principu svako za sebe.
Sta su dobili sindikati nista, ali su glavesine istih dobile ono sto su htele.
Iskoristili su clanstvo, koje je kao ovce na ispasi, poslusalo pastira, ali iskoristili su i aktuelnu situaciju, pod pretnjom pada vlade, da od vlade izvuku koji dinar. Ali, sve je to pirova pobeda sindikata.
Sramota me je sto radim u prosveti jer, ispada da jeste sve bilo preko ledja dece a za sta, pa ni za sta.
Sada ce svi jaganjci (sindikalci) da budu mirni, jer pastir im je rekao da je sve u redu, a sta su dobili? Povecanje od po par odsto u Maju i Oktobru, koje ce inace vec do Marta da pretekne inflacija.
Vec od danas je secer 100din. Kafa je takodje od danas 100din (100grama) :))
Znaci, svi su na gubitku.
Zalosno je samo sa koliko su strasti strajkaci pljuvali one koji ne strajkuju samo da bi sada dobili jos jedno veliko obecanje, koje je u stvari nista do `sarena laza`.
Ispali ste glupi.
Ako ste strajkovali, trebali ste da idete do kraja.
I ne treba niko da vas uzme za ozbiljno, pali ste posle tri dana pregovora.

Đole

pre 13 godina

I opet su, kao i uvek u ovoj zemlji, sindikalne vođe dobile nešto u džepče i sad je sve super i sjajno svi se primili da je nešto završeno, a ustvari - ŠIPAK!

mare 025

pre 13 godina

Dakle, 'dogovor' je postignut. Mogu da odahnu dezurni pljuvaci prosvetnih radnika i svi njihovi dokoni istomisljenici koji su danima pisali i govorili o prosveti kao o kljucnom uzrocniku svih problema i svega loseg u Srbiji, o prosveti ciji su radnici u stvari neradnici, vezare, nesposobnjakovici i luzeri koji, Boze moj, zele vece plate. Verujem da ste sada zadovoljni, jer prosveta nije dobila taj 'ogromni' novac koji ionako, kako vi kazete, nicim ni ne zasluzuje. Mozete da uzivate u vasem egocentrizmu i sebicnosti, presretni sto nasa nadasve socijalno odgovorna Vlada nije poklekla pred nicim izazvanim zahtevima prosvetara. Sada kada se sve okoncava, razmislite koliko ste u stvari sami sebi otezali poziciju pred vreme koje tek dolazi, i razmislite da li je vas revolt prema prosveti icim bio opravdan. To sto je neko skolovaniji i obrazovaniji od vas, naravno da ne mora da znaci nista, ali ako ima platu, zamislite, duplo vecu, onda nastaju problemi i onda krece osuda. Imaju toliko, a hoce jos! Kakav ispravan rezon, kakvo razumno rasudjivanje! Hvala Vam svima koji ste imali stvarnog razumevanja za nas i nase zahteve, a hvala i Vama, armijo zadovoljnih ljudi koji radite za novac nedostojan normalnog zivota, koji se sklanjate od sopstvene senke plaseci se onda i kada strahu mesta nema!

Milovan Vranic

pre 13 godina

Je l' moze neko da mi kaze koliko su dobili povecanje prosvetari. Da li su dobili vise od 2000 din u proseku, ako jesu svaka cast izborili ste se za veliku povisicu. Predlog sindikatima: ugasite se.

prosvetni jadnik

pre 13 godina

Sta se na kraju desilo sa ostalim zahtevima?
Poslednji i sada aktuelni Zakon o obrazovanju je katastrofalan. Broj izostanaka ucenika je udvostrucen u odnosu na proslu godinu. Time su i problemi i poslovi nastavnika povecani. O tome ni reci...
Zar je ovakav rezultat bio vredan sedam dana obustave nastave.

Nisam prosvetar

pre 13 godina

Jos jedan dokaz da sam napravio pravi potez.
Ovom drustvu definitivno nema spasa.
Naime, 17. februara se selim sa familijom na Novi Zeland. Posao (u struci) za suprugu i sebe sam nasao preko interneta, pre Nove Godine smo bili tamo i potpisali smo ugovore.
Zdravo mi ostajte!

P.S. Cekamo vas tamo.

posmatrac

pre 13 godina

Da analiziramo strajk:
1. faza: Sindikati traze 24% povisicu i 20 milijardi vise za prosvetu u budzetu.
Vlada nudi jubilarne nagrade i otpremine KOJE IM VEC DUGUJE i povisicu AKO nesto pretekne para.
2. faza: Ministarka finansije nudi umesto trazenih 20 milijardi svega 4. Sindikati isprva odbijaju a onda se zadovoljavaju sa 7.5 milijardi govoreci da ispod toga ne pristaju.
3. faza: Ministarka demantuje samu sebe da je ponudila 4 milijardi i da je to samo moguca projekcija krajem aprila. Sindikati smanjuju trazeni iznos na 3.5 milijardi ponovo govoreci da ispod toga ne pristaju.
4. faza: Sindikati prihvataju da se zaposlenima isplate jubilarne nagrade i otpremnine kao i da se na osnovu ocekivanih prihoda bidzeta povecaju zarade svih zaposlenih u javnom sektoru i penzionerima.
Krug je zatvoren.
Epilog: Prosveta nista nije dobila sem onog sto im vlada vec duguje, dok je vlada ovim em predupredila sledece moguce strajkove nudeci javnom sektoru jedno veliko nista, em dobila plus kod pemzionera jer se eto i njih setila pa ce i oni dobiti jedno veliko nista ali za njih je i to nesto.

Cikago

pre 13 godina

Pa scenario vec vidjen u Cikagu za vreme Al Kaponea ili u Nju Jorku kada je mafija preuzela njujorske dokove.

Analizirajte svako radnicko nezadovoljstvo u Srbiji proteklih desetak godina i vidite potpuno isti sablon:

1. Digne se radnicko nezadovoljstvo, blokiraju se putevi, pruge, ulice, kapije...

2. Onda se brze bolje pojavljuju predstavnici sindikata sa abnormalnim zahtevima koji podizilaze zahtevima nezadovoljnih ljudi i izjavama "ne odsutupamo do kraja", "srusicemo Vladu", "stop kriminalnoj privatizaciji" i slicno.

3. Onda se kupuje vreme da oni stvarno nezadovoljni posustanu, dignu ruke od svega i onda se "sindikati" dogovore sa Vladom - mi popustili oni popustili, a po principu to je bilo zacrtano u planu budzeta, a nezadovolji (po)ostaju ovce.

Elem, svi sindikati su kontrolisani od "sluzbe" i u funkciji su zastite drzavne birokratije od nekontrolisanoh i opravdanog nezadovoljstva i cak nasilja. Sindikati su tampon ulozak izmedju drzave i jadnika i to na strani drzave. Sablon je uvek isti, nisu ga ovi ni izmislili (setite se mafije sa pocetka komentara).

Memi

pre 13 godina

Ma kakav dogovor??? Ovo je izdaja prosvetnih radnika od strane sindikata. Zasto je uopste zapocet strajk pa da se ovako postidjeno izlazi iz strajka! Dogovorili se...o cemu??? O isplati otpremnina koje drzava ionako je u obavezi da isplati zapsolenima, ili o jubilarnim nagradama koje isplacuje lokalna samouprava? Objasnite nam kako su vas potkupili? Jer drugog obrazlozenja nema i ne moze biti. Zato, istupimo svi iz ovih sindikata jer oni nisu zastupnici radnika, vec produzena ruka vlasti.

southeast

pre 13 godina

Душе продане. То што ви градите ваше каријере и пуните џепове мени лично не смета, господо синдикалисти. Смета ми што то радите преко леђа поштених људи.

Gamad

pre 13 godina

Zašto bi oni bilo kome saopštavali šta su dogovorili? To je prava transparentnost kojom se busaju u grudi! Tako su i prodali najbolju moguću kompaniju Rusima pa nikom ništa...

Jelena

pre 13 godina

E stvarno je ovaj Pavlović kralj. Čovek je sposoban da se umiljava pa neka nam on bude sledeći ministar prosvete. Kad on pregovara treba da sedi tik do ministra jer je njegova desna ruka. Svaki put se završi sa ''našim'' popuštanjem (čitaj-Pavlović sve izneveri). Ljudi se isčlanjuju iz njegovog sindikata a on se lepo obogatio i svejedno mu je....nemam više snage za takve nam sindikalce i ministre.
Pitam se samo gde su njihova deca i koje su škole završila. Kako ja da vaspitam svoje dete, da radi i uči da bi ga vodili partijaši i nesposobni.....doviđenja Srbijo

šipak

pre 13 godina

Prosvetari, dakle(m), Vi ste stvarno ovce za šišanje, a frizeri nisu samo ovi iz vlade, nego i ovi iz sindikata.

Uzeo bih vam sada i to što primate.

djole

pre 13 godina

Ahahahahaa trazili 20% i na kraju ispalo povecanje shodno rastu u budzetu. Pa mogli ste da se dogovorite na kraju i da vam smanje plate pa da se vratite na posao. Ovde se ne zna ko je lud.

Kole

pre 13 godina

Vreme je da Pavlovic napusti svoju poziciju. Izmenjao je stolica koliko je bilo vladajucih partija.
Iver ne pada daleko od klade, a Pavlovic ne pada daleko od Obradovica.

Milos

pre 13 godina

Stvarno su ucitelji na neki nacin glupi jer je potrosacka korpa 50 000 dinara, ne racunajuci sredstva za odrzavanje higijene, garderobu, stan, struju, ogrev, komunalije, tv, internet, gorivo, odrzavanje auta i registracija, itd. ne treba biti pametan pa zakljuciti da ne vredi raditi ispod 1200 eura mesecno. Sa platom od 1200 eura radnik nema pare za letovanje, zimovanje, izlaske u pozorista, kafane, saune, nema za kupovinu novog frizidera, sporeta, bojlera, nema za popravku kuce ili stana i nema mogucnosti da nista ustedi za nedaj boze crne dane. Dobro je da su se sporazumeli pa ce sada nastavnici imati za 'leba i masti. Kada bi svi razmisljali kao ja, onda bi se vladari nasli u velikom sosu, ali posto razmisljaju da je zivot hleb namazan mascu, tako im i treba. Pozdrav iz zapadne Nemacke.

aleksandar

pre 13 godina

Sram vas bilo.I jedne i druge. Jedni traze vece plate, a rade u proseku 5 sati dnevno, imaju raspuste, bolovanja, rekreativne. Drugi daju pare iz Budzeta kao da su njihove privatne, i o iznosu ne obaveste narod koji ga i puni. Sve bih ja vas kod privatnika.

predsednik

pre 13 godina

Ko sa djavolima tikve sadi o glavu mu se obijaju. Zar nas isti Pavlović nije izdao 1997.Zar Kovač nije napustio SPRV zbog toga što nije uspeo da dodje na funkciju predsednika. I opet ste krenuli u štrajk sa tim istim ljudima. Šta smo dobili?

SERBoss

pre 13 godina

SRAM VAS BILO PROSVETARI!!!
Deca u skolu nisu isla, trazite vecu platu, pa sta da kazu jadni radnici i svi oni koji rade za mnogo, mnogo manje para?! ajde svi da strajkujemo dok ne pocrkamo, sta ce sutra da bude ako strajkuju oni od kojih nam zivoti zavise, doktori, pekari?!
Kako vas nije sramota kad uporedite vasu platu i platu ostalih u Srbiji da jos i strajkujete!
Roditelji treba da se dignu na noge i svim prosvetarima koji strajkuju udeliti opomene pred otkaz, pa nek bira, ima pametne dece i ljudi koji su zavrsili skole pa vape za poslom, e njih zaposliti!
Navikla gospoda da im se gura u dzep koji euric ili malo kafe da bi deca prosla ili dobila bolju ocenu!
Malo, malo pa strajk prosvetara...eto strajka prosvetara i na pola godine...najdalje do nove godine!

naivna

pre 13 godina

Svaka cast, sindikalci! Dobismo ono sto su nam i na pocetku nudili, jubilarne nagrade i otpremnine, a sve ostalo "ako bude para" (citaj: nece biti). Sto znaci izdejstvovasmo i povecanje za ostale u javnom sekstoru, naravno i za sudije, pa nek im plate budu trostruko vece od plate profesora, sto da ne! Ne treba ovoj zemlji obrazovan narod, sta ce Srbiji prosveta, lakse je manipulisati neukima, uvek je i bilo!

nemam ime

pre 13 godina

НИКАД ВИШЕ! Не знам што сте ме изненадили?! Знам да сте се договорили да заједно скинете кајмак, али како оволико дуго издржасте? Хахаха, браво просветари, права сте интелектуална снага ове земље:не дао драги Бог да се неко угледа на вас!

Prosvetar

pre 13 godina

U pravu su svi koji su protiv prosvete i obrazovanja. Sta ce nama obrazovanje kada smo najpametniji i sve znamo. Treba ugasiti skole da se ne trosi toliko para. Obrazovani kadar nam nije potreban, drzava nam lepo funkcionise bez obrazovanih...Treba napraviti drugi Goli otok i tamo slati one koji nisu zadovoljni a zaradjuju previse...a niko se ne pita u kakvim uslovima ti ljudi rade, kakvo je ophodjenje prema njima, ko god je radio u prosveti hteo da je pobegne iz nje...Postoje ucenici koji imaju i preko 200 neopravdanih izostanaka i nikom nista, ili primer jedne ucenice koja nije bila zadovoljna ocenom iz informatike na kraju skolske godine, imala sve petice a iz informatike 4 a njen otac drzi radnju racunara, uz pomoc tog ministarstvo je dete moralo da dobije 5 i to, prvo je formirana nova komisija od drugih profesora koji su utvrdili da ne zna ni za 4 a ono sto se ucilo je bio windows, word...formirana je druga komisija od drugih i nalozeno im da mora da ima 5...Vidite ovi jadni prosvetari rade u ovakvim uslovima a da smo u nekoj drugoj zemlji, uz prosvetare bi stali i djaci i roditelji. A ovako svi zmure, roditelji zadovoljni, vestacki se stvaraju dobri ucenici, vukovci, a kada takvi odu na fakultet izgube se u mnostvu onih koji su naucili da im se poklanja ocena. Protiv toga se treba boriti, shvatiti da sa ovakvim obrazovnim kadrom ova zemlja nema buducnost. Strategija ne postoji i to mora da brine sve u ovoj zemlji. Sta god da zavrsis, nista ne znas da radis, zavrsis za mehanicara, ne znas ni ulje da promenis...itd da ne nabrajam vise. Dizem i ja glas protiv prosvete iako radim u njoj, zato sto su ljudi prevareni, najmanje su bitne zarade, bitnija je cast i postovanje, ophodjenje prema ljudima koji rade u teskim uslovima i kojima je cilja da bar nesto nauce mlade ljude...

Petar

pre 13 godina

Зар овакво решење брижна влада није могла да постигне са просветарима ОДМАХ,
а не да се данима и непроспаваним ноћима толико брине и секира због деце - ученика који су тешко оштећени због губитка наставе. Скоро да нам је више жао због подочњака и исцрпелости енергичног премијера, министра просветног и министарке финансијске, него сиротих ђака.

Демагогије и лицемерја никад доста.

Читач вести

pre 13 godina

РТС већ 5 минута тржи кајрон да је договор постигнут. Мора да је влади лакнуло.

Profa

pre 13 godina

Informacija je lazna i prljav pokusaj da se slomi strajk. Ovaj sramni sporazum nisu potpisala dva sindikata koji prakticno cine 90 posto skola koje su u potpunoj obustavi nastave. Ocekuje se dalja represija rezima i rezimskih medija. Znamo se iz 90tih, potrajace ovo...

Adio

pre 13 godina

Vredjanje inteligencije i dostojanstva...Dok god profesori budu u rangu sa medicinskim sestrama i policajcima vladace veliko opravdano zadovoljstvo. Dakle prosvetari, ucite decu da zavrsavaju srednje skole i eventualno neki kurs, bolje ce proci u zivotu i izgubiti manje para, zivaca i godina.

nastavnica biologije

pre 13 godina

citam i razmisljam - o ljudima koji vredjaju prosvetare. i setim se perioda dok jos nisam radila u prosveti. nisam ih ni ja razumela. te prosvetare. pa kako to da su umorni kada rade 5-6 casova dnevno..? nista ne rade... zezaju se tamo u skoli. imaju pauze posle svakih 45 minuta.. nisam ih razumela. i onda - zaposlim se u skoli. neizmerno volim svoj posao, savesno ga obavljam i sada vec shvatam. da ona kratka pauza posle svakih 45 minuta jedva da je dovoljna da se odnese dnevnik u zbornicu i ode na sledeci cas, da onih par casova dnevno u skoli uglavnom bude jos dodatnih 3-4 sata /ne casova/ sedenja nad pripremama kod kuce, pregledanje kontrolnih, pismenih zadataka, smisljanja ideja za razne projekte, priredbe u skoli, trazenja adekvatnih zadataka za takmicenja ucenika itd itd. znam kako je raditi 8 sati u firmi i onih 5-6 casova sa dodatnih 3-4 sata dnevno kod kuce. iskreno-ono prvo je bilo lakse. ko ne veruje-nek izvoli :)
a ako se neko pita da li je nas posao odgovoran ili ne, neka sebe zamisli bez ijedne godine provedene u skoli, i neka razmisli kakav bi covek bio? i ako i dalje smatra da nam skole kao takve ne trebaju, neka svoju decu ne upisuje u skolu - sa prihvacenom licnom odgovornoscu za takvu odluku.

naivna

pre 13 godina

(Зоран, 4. februar 2011 22:44 Gospodine, znate li za podatak da je Obama u vreme najzesce krize ulozio upravo u obrazovanje? Da li se Vi gospodine osecate osujecenim jer niste zavrsili fakultet? Pa otuda povika na prosvetne radnike? Vidite, mi smo ulozili u svoje obrazovanje isto toliko godina kao i ostali fakultetski obrazovani ljudi, a koji se takodje finansiraju iz budzeta. No, razlike su prevelike. Sto se tice sudstva, koliko samo predmeta ceka godinama na resavanje? Da ne pricam o korupciji na sve strane. Ako Vi i Vama slicni smatrate da ovoj zemlji ne treba prosveta, izvolite, pokrenite gradjansku inicijativu da se skole ukinu. Neka se od tog uludo bacenog novca na profesorske plate lepo otvori jos koja desetina agencija u kojima su primanja oko 200000, pa neka se deli Slovencima i ostalima po 11000 evra po radnom mestu i svima ce cvetati ruze. Samo izvolite. Srecno Vam bilo.

Svi pod sljivu

pre 13 godina

Tipicno srpski. Prvo urlamo i udaramo se u grudi. Zatim nesto muljamo, krijemo, otezemo, a na kraju skicimo podvijenog repa.
Da li je iko ocekivao nesto drugo ?

momcilo

pre 13 godina

Nakon ovoga istupam iz sindikata. Zaista, da li je moguce da smo ovakvim ljudima pruzili podrsku da nas zastupaju u prgovorima sa vladom. Verujem da su jedino ispregovarali benefite za sebe.

marko

pre 13 godina

HAHAHAH Cene hleba ostale iste, ovi dobili pare, svaka cast ministri kako se odrzavate na vlasti, koji ce te porez uvesti zbog ovog, verovatno na vazduh. Sve je isto samo njega nema.

Učo,mila moja majko!

pre 13 godina

Šalim se, nisam učo nego profesor predmetne nastave. Dakle ovako, cela ludnica zbog 2,5% na ono što je ministarstvo prosvete i finansija već bilo spremno da žrtvuje za bolji materijalni položaj nas prosvetara! Poštovana gospodo, predstavnici sindikata. Ne može se zameriti vašem trudu, ćestitom i poštenom zalaganju. Ako je toga uopšte i bilo? Jedini među vama, gospodin Pavlović, bar po ovome što smo videli, je pokazao da je njegovo mesto uz ministra i vladu! Njihov čovek, preslikan! Za ostale će pokazati buduća politička i interesna licitacija. Što se tiče nas, imali smo priliku. Samo još da pokupimo mrvice sa stola pa nazad u rupu. Najveći i zagarantovani parametar neuspeha leži u nama, narodu! Neuspeh štrajka je došao sa naše strane, evo zašto: SRBI SMO (nacija sklona samopropasti), 70% kadra u prosveti dolazi sa nekih ? FAKULTETA (kvantitet i kvalitet razmere 95:5), mnogi su napunjeni strahom i predrasudama od strane hjerarhijski viših instanci, dominira politika zavadi pa vladaj, pojedinci bi radili ceo život 30 min.samo da otaljaju - nebitna plata, neki imaju životnu ulogu supozitorije, neki nemaju odgovarajuću diplomu a neki je uopšte i nemaju, pojedinci bi i najrođenijem poturili nogu a za ostale se zna kako bi prošli i što je najgore vladaju SITNI INTERESI!!! Zar ovo nisu dovoljni razlozi zbog kojih je neminovan neuspeh, ne samo u prosveti??? Tvrdim da izgubljeni časovi mogu uvek biti nadoknađeni za razliku od onih koji traju 30 min.i jedini su način borbe za makar malo bolje nego što jeste! Ali sve ovo pada u vodu, zbog nas, ovakvih kakvi jesmo!!!

Ana

pre 13 godina

Neki "gospodin" rece da jedva ceka da drzava bankrotira pa da oni na drzavnim jaslama ne dobiju nista. I ja se slazem. Skole bi trebalo privatizovati pa bi bile privilegija bogatih pa tako oni silom edukovani ne bi mogli da ostavljaju nepromisljene komentare!

Peedja

pre 13 godina

Ne znam sta da mislim o svemu ovome...zavrsio sam knjizevnost na Filoloskom u BGu, pristao da se kao redovni apsolvent vratim na selo da bih radeci u skoli skupio novac za postdiplomske studije i vratio se u BG...to je bilo novembra 2005...vreme prolazi, od postdiplome sam vec skoro potpuno odustao jer je godina studija na Filoloskom 1500e, i dalje sam na selu...plate vec preko 2 godine stoje na istom, a onda je evro bio ispod 80 a sada je 107, sto znaci da mi je plata objektivno preko 100e manja..razumem da je stanje u drzavi takvo da nema para i da nema odakle da se isplate povisice, ali isto tako znam da moja prijateljica spanjolka, koja je uciteljica i radi po selima oko Saragose ima 2.000e mesecno, pa ni to ne bude dovoljno vec u julu dobije 13.platu od 2.000e, pa cak ni to ne bude dovoljno i onda u decembru dobije 14. platu od 2.000e...da mi ona licno nije pricala verovatno ne bih ni poverovao.. Da li smo mi isti kontinent? Pa to je Spanija, nije Nemacka, Britanija, Francuska, Svajcarska, bilo koja Skandinavska zemlja...ne znam sta da mislim...odavde treba samo bezati...

jakobsveld

pre 13 godina

I tako......... Cenkanje izmedju vlade i korumpiranih sindikata je zavrseno I ko je tu najvise izgubio? Pa naravno ucenici. Ove prosvetare necu ni da pomenem. Istina je da su dobili jedno veliko nista. Deca i roditelji su dobili subote da odradjuju casove koje nisu ni morali odradjivati zbog male igre prosvetara i (korumpiranih zeljnih medijske paznje) sindikata. Da li treba spomenuti da se u ovom dogovoru spominje samo finansijska strana dogovora? Nema ni reci o poboljsanju nastave i nastavnog programa. Sve je ovo bilo mlacenje prazne slame zbog minimalnih (sebicnih) ciljeva. Tresla se gora rodio se mis.

MILOS

pre 13 godina

I KOME MI DA VERUJEMO U BUDUCNOSTI!!!

E MOJI SINDIKALISTI PRODALI STE SE ZA SITNE PARE!!!

IZDALI STE SVE RADNIKE U PROSVETI!!!
VELIKA BRUKA!!

V V

pre 13 godina

Dekintirani roditelj, 4. februar 2011. 21:59:
Ako Vam skola ne da uvid u trosenje novca koji sakuplja od Vas, tuzite je. Vi to medjutim siguran sam niste ni trazili. Da jeste videli bi da novac ide na kupovinu toalet papira, sredstva za pranje ruku, kredu i slicne stvari koje nesposobni Obradovic nije u stanju da smesti u skole i pored silnih agencija koje mu stoje na raspolaganju. Adresa za Vas protest je Ministarstvo prosvete. To sto Vi niste duzni da placate, nije ni skola, a nije duzna ni da sakuplja ta sredstva od Vas (nikom to nije posao), a da to nije lako govori i Vasa tvrdnja da Vas uporno podsecaju na to. Ne morate im davati, sasvim je moralno ispravno da se najpre raspitate sta to skola nabavlja od tih para, pa da date detetu da to nosi u skolu (npr. sapun). Samo nemojte da koristite sebicnu metodu, da ne placate ono sto Vase dete koristi na racun drugih ucenika koji placaju, jer to vodi raspadu sistema- na stetu svih. Suvise ljudi u svojim komentarima pokazuje potpuno nerazumevanje i nepoznavanje stanja u prosveti (posebno se istice komentator Zoran, koji komentarise vrlo produktivno, ali se lepo vidi da nema pojma o cemu pise i po tome koliko nema pojma i koliko je zlonamernosti i neistina u tim komentarima sam i zakljucio da je u pitanju jedan isti covek). Razumem nezadovoljstvo, ali ne razumem zasto ne razmislite koja je prava adresa za iskazivanje tog nezadovoljstva, tj. besa. Npr. papir za fotokopiranje, koji spominjete, se u vecini skola ne placa od skolskog dinara, vec ga zajedno sa stampanjem ili fotokopiranjem placaju prosvetni radnici iz svog dzepa. Ni to nije normalno, pa ja opet ne krivim Vas za to, vec nesposobnog SPS-ovca Obradovica.

Jelena

pre 13 godina

Ovo je takva bruka i takva kukavicka izdaja od strane sindikata da me je sramota sto radim u prosveti. Vuk Brankovic bi trebalo da bude ime sva tri ujedinjena sindikata!!!!Pa mi i ne zasluzujemo bolje kad smo dozvolili da nas ovakvi predstavljaju!! UŽAS

Sindikalna skleroza

pre 13 godina

"On je rekao da je dogovoreno da se zaposlenima isplate jubilarne nagrade i otpremnine, kao i da se na osnovu očekivanih povećanja prihoda budžeta povećaju zarade svih zaposlenih u javnom sektoru i penzionerima."

A šta ono behu štrajkački zahtevi od pre 10 dana?

Marko

pre 13 godina

Prosvetari,u svakom zitu ima kukolja pa je tako i kod vas ali vecina vas svoj posao radi posteno i odgovorno.Sramota je da se ovoliko veliki broj "hrabrih" neznalica javljao da vas blati i da vas pljuje kako malo radite a mnogo ste placeni i ostale gluposti.Ja sam od pocetka bio uz vas i zao mi je sto vas ovako izvozase a niste dobili nista.Ovo je tragicna zemlja,nije cudno sto mladi ljudi odlaze iz ove zemlje, nije cudno sto imamo pokvarene politicare,nije cudno sto mafija caruje, nije cudno sto je propala privreda, a sve to nije cudno zato sto kad se pojavi neko da kaze necu da budem ovca, necu da mi neko kaze tebi je super sa tom platom a meni je malo mojih 100,150,200 000 dinara plus dnevnice,plus sluzbeni automobil,plus...plua...plus...vi ste deo gradjanske sveti koja je ovde u zacetku,vi ste najpametniji deo ovog drustva i zato nosite najveci teret, i zato su vas ovi neuki ljudi ovih dana pljuvali, jer oni ne znaju sta rade, oni ne znaju, ne shvataju, suvise su ucaureni u svojoj gluposti da bi mogli nesto da shvate.Ne gubite nadu,jednog dana ce i oni shvatiti da ste u pravu, naravno tada ce biti kasno ali svi veliki ljudi su u ovoj zemlji najpre bili osudjivani a potom velicani.Bili ste u pravu,na kraju ce ispasti da ce svi drugi u narednom periodu dobiti vise za sebe zahvaljujuci vama ali cete vi ostati upamceni kao najvece zlo.Ovo je prokleta zemlja.Uz vas sam 100% JER RAZUMEM,JER NISAM OVCA, JER ZELIM DA ZIVIM BOLJE.Hvala vam.

VV

pre 13 godina

Ocigledno je ovo natempirano pred miting. Potkusurivanje prosvetnim radnicima. Ono sto u vladi ne razumeju je da su ovom prevarom prosvetnih radnika koju su sproveli sa korumpiranim sindikalcima sebi zabili autogol. Dole vlada i nesposobni Obradovic iz SPS-a! To su oni ljudi i ona stranka koju ste mrzeli pre desetak godina, jer je unistila i unazadila Srbiju i vase zivote, a sad su odjednom postali podobni za saradnju. Dosta kontinuiteta, prekinite da unistavate prosvetu!

Mali Radojica

pre 13 godina

...Ljudi, sta vi ocekujete od sindikata koga placa drzava? Da se uistinu bori protiv iste? Pa to je samo uigrana shema vlasti i sindikalnih vodja. U Srbiji ne postoji pravi sindikat koji se samo finansira od clanarina pa prema tome nema ni prave sindikalne borbe. Jos uvek su oni na nivou nabavke budjavog kupusa i pilica isteklog roka...da postoji sindikat ne bi radnici bili u ovakvom polozaju, bilo u javnom bilo u privatnom sektoru a pogotovu u privatnom gde se ni jedan od tih bajnih "sindikata" nije ni pokusao shiriti...uzas.

nenad

pre 13 godina

Vreme je da ucenici u Ponedeljak stupe u Strajk!!!!

Prosvetni radnici su dobili ono sto su trazili a Mi trazimo da se svi koji dobiju povecanje isteraju sa radnih mesta i dovedu mladji ljudi!!!

Mi od toga smo dobili radni dan subotom i na kraju ce neko da se izivljava oko ocena ko svake godine !!!!!!!!

Sram Vas bilo !!!!!!!

Trazimo zakon o zlostavljanju Prosvetnih radnika nad Djacima!

Petar Pan

pre 13 godina

SRAMOTA!!! Dobili smo ono što su nam nudili pre 7 dana. Ako mi skinu i dinar sa plate istupam iz sindikata momentalno. Moja škola je na sreću ili nesreću bila u totalnoj obustavi rada. PREVARA!!! A šta nude, ono što su po zakonu obavezni da plate.

profus jadibedus

pre 13 godina

BRUKA, OVAJ ŠTRAJK.
O VAJNI NAŠI SINDIKALCI, KOLIKO STE "DOBRI" U OVOJ PRIČI???
Od ponedeljka uzimam ispisnicu i ne plaćam Vam više članarine!
Koja vajda od ovakvih sindikata u prosveti? Ubuduće će se za moja prava boriti sindikat zdravstva, policije, možda metalaca ili udruženih penzionera!!!

Ljudmila

pre 13 godina

Ako mislite da ce vlada da postuje ovaj dogovor, pogledajte, podsetite se sta je bilo sa slicnim dogovorima u proslosti.
Nema razloga za veliko slavlje ili radost i potreban je oprez, spremnost na nov strajk cim pocnu da varaju, da ne uplacuju ono na sta su se obavezali. A toga ce biti.
Politicarima veruju samo vrlo naivni.

David

pre 13 godina

Ne znam da li sam ja dobro informisan , ali da li sam ja to dobro chuo , da , policajci dobijaju od 20 do 40% povishenu platu zbog opreme koju nose i opasnosti prema kojoj su izlozheni ? Pa oni ne znaju ni pistolj iz futrole da izvade , a profesori koji imaju mozga da dobijaju platu povishenu za 2000-3000 dinara, alo bre gde vam je mozak? Uzas ...

Dragan

pre 13 godina

Vi koji govorite da plate nisu male, da li neko od vas zna kolike su? Moja majka radi kao nastavnik, prima 30000, od toga pola ode na putne troskove posto opstina ne daje sredstva za to a kad daje, daje 50% od karte. Da nema moje invalidske penzije ne znam kako bi smo. Zato malo se obavestite pre nego sto iznesete komentar. 40000 dobija profesor sa 30godina radnog staza ali opet pola sigurno odlazi na putni trosak jer taj profesor ne radi samo u jednoj skoli i ne u svom mestu zbog glupave racionalizacije radnih mesta... 2010 nije moglo da se konkurise na mesto vec preko prelaza iz jedne u drugu skolu.

Goran

pre 13 godina

Neradnicima vece plate!
Strasno....
Ovde posten covek ne moze da radi i da zaradi jer mora da placa ogromne poreze, takse....samo da bi neradnicima iz javnog sektora davali ogromne plate!

Збуњени

pre 13 godina

Прочитах двапут текст и не разумем. Је ли то просвета својим штрајком добила повишицу и за пензионере, полицију, здравство и све остале "буџетлије".
Ако је тако бар ће посланици бити срећни добијеном повишицом од "просветног" штрајка.

Vlada

pre 13 godina

Po ko zna koji put su sindikalci uzeli pare i sklopili sporazum na stetu zaposlenih odnosno clanova! Pristali su da SIGURNO obustave strajk a za uzvrat ce MOZDA dobiti jadno povecanje plata. Zbog korupcije bi trebalo sve ucesnike u pregovorima poslati na desetogodisnju robiju.

Srdjan

pre 13 godina

Samo za Zokija (Zorana). Zoki, nije po definiciji rad = 8 sati, evo npr.fudbaleri obavljaju neki posao i to traje 2 casa a ne 8 sati, neko drzi casove ukupno 4 sata, dok neko moze da sedi na stolici i po 8, 9 sati. Dakle, svaki posao ima odredjenu tezinu, ali, nije po pravilu, opet ponavljam, rad=8sati! Drugo, verovatno je o istom Zokiju rec, lekari i pravnici koje on pominje da imaju odgovorniji posao, neko mora da nauci da postanu to sto jesu, dakle, opet moraju da prodju kroz prosvetu. Nadam se da je bar malo jasnije coveku ;-)

samo da se zna

pre 13 godina

2 sindikata su potpisala, a 2 nisu:
http://www.unijasprs.org.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=14655&Itemid=36

Što više nije ni bitno za neuspeh štrajka. Ali jeste važno ko nas i kako dezinformiše!

Skoteinos

pre 13 godina

Vest treba da glasi da su Zdravko Kovač i Branislav Pavlović večeras ostali bez 90 % svojih članova i time ugasili svoje kvazi sindikate. Pošto je takva situacija treba ih zaposliti u Ministarstvu samo da ponesu stolice od kuće jer tamo je ionako prebukirano od strane Kurte i Murte.

profesorkica

pre 13 godina

Da li vam je jasno sto nisam clan ovako jadnog sindikata? BRUKA... SRAM IH BIO!!! PRODANE DUŠE, LOPINE, NE ZNAM GDE JE DNO... Mislila sam da smo na dnu, ali ovo je jos dalje... Da je vlada pametna kao sto nije: smanjila bi nam plate, dodala jos gluplje uredbe na ZOOV, nista ne bi isplatila, a dala radnicima u ministarstvima po AUDI full opremljen na poklon!
SINDIKAT PROSVETE: mrs u rupu!!!

radomir

pre 13 godina

Koliko ima jadnog sveta koji ne primećuju ko je glavni krivac za sve što im se događa, već jedni druge okrivljuju i pljuju se dok (a valjaju se po istom blatu) onaj ko je za sve kriv gleda sve to i smeje se.

Stijena

pre 13 godina

Prosvetarima treba potpuno ukinuti plate, a djake nagovoriti da što više vrše nasilje nad nastavnicima, kako psihičko tako i fizičko. Biće najbolje da im se zaključe sve petice na kraju školske godine.

Prosvetitelj

pre 13 godina

Hoćemo li biti toliki idioti da pređemo preko ovakve farse?!
hoćemo li u ponedeljak magareće uši i dnevnike pod ruku?
hoćemo li ponosno stati pred đake pošto smo im svojim primerom pokazali kako se brani ljudsko i profesionalno dostojanstvo?
hoćemo li podviti rep i još jednom pokleknuti pred šljamom koji već 10 godina jaše srbiju, gore nego iko ikada?!
predstava je loše odigrana, nespretno nakačene maske jeftinog pozorišta su napokon i pale. nakazna lica su se pokazala u svojoj ogoljenoj ružnoći.
ne želim da verujem da u srbiji još uvek postoji neko ko to ne vidi. jer šta još treba da se desi?!
zadatak je lak; sistem jednačina ima trivijalno rešenje!
gospodo prosvetari, padnemo li na ovom ispitu, više nas nigde neće biti.
a ni đaci nam to neće oprostiti; ko smo mi da njih učimo i kakvo to znanje možemo da im prenesemo?!
Narode, osvesti se!

ujedinjena prosveta

pre 13 godina

U PITANJU JE BRUTALNA MANIPULACIJA VLADE I NJENIH MEDIJA. OD ČETIRI PROSVETNA SINDIKATA, SPORAZUM SA VLADOM SU POTPISALA DVA. UNIJA SPRS I GS PRS "NEZAVISNOST" NISU POTPISALI NIŠTA.
izvor: http://www.gsprs-nezavisnost.org.rs/
http://www.unijasprs.org.rs/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

dekintirani roditelj

pre 13 godina

Evo i ja ću da štrajkujem. Neću više ni da čujem za djački dinar i obezbedjenje. Ne mogu sebi da dozvolim luksuz da strajkujem zbog male plate jer ću ostati i bez te crkavice, ali mogu da tražim od škole u koju ide moje dete istu količinu razumevanja koju očekuju zaposleni u prosveti od svih nas i da očekujem da prestanu da me teraju da moju decu lišavam nečega samo da bih mogla platiti školskog čuvara i papir za fotokopiranje. Ako prosvetari misle da je sramotno to što ih neki ne razumeju i osudjuju ovaj štrak, kako im onda nije sramotno da stalno i uporno podsećaju decu da obavezno donesu novac za nešto što po zakonu roditeljji nisu ni obavezni da plaćaju.

Adio

pre 13 godina

Vredjanje inteligencije i dostojanstva... Dok god profesori budu u rangu sa medicinskim sestrama i policajcima vladace veliko opravdano nezadovoljstvo. Dakle prosvetari, ucite decu da zavrsavaju srednje skole i eventualno neki kurs, bolje ce proci u zivotu i izgubiti manje para, zivaca i godina.

baja patak

pre 13 godina

Prosvetni radnici, kao i ostali zaposleni u javnom sektoru su nesvesno učinili jednu veliku stvar: konačno su doveli državu do bankrotstva. No i to je bolje nego da se ovako beskonačno mučimo. Ovako, za godinu - najviše dve, država će sigurno bankrotirati i neće moći da se namakne ni 100 evra za zaposlene i javnom sektoru. Moći će da štrajkuju, ako hoće i godinama. Para neće biti, jer je suva drenovina odavno isceđena.Tada će shvatiti gorku istinu da se problem ne rešava zahtevima za povećanjem plata nego zahtevima sa sveobuhvatim promenama u društvu koje moraju doneti dobiti poboljšanje svima a, ne samo državnim službenicima. Oni bi da se ništa ne promeni, (njihov najveći strah je da Nikolić ne dođe na vlast), a da samo njima bude bolje. Očigledno da lekcija iz vremena hiperinflacije nije naučena. I tada isti ti nisu tražili smenu Miloševića, nego su samo tražili da se njima povećavaju zarade, pa se sve to završilo onako kako se to završilo. No ovog puta neće biti ni pomoći međunarodne zajednice niti će imati šta da se proda, niti da se uzmu milijarde evra kredita, kao što je to činjeno u poslednjih 10 godina. Upravo sam malopre pročitao saopštennje MMF-a da je cena povećanja tih zarada novo zaduživannje države od 1,5 milijardi evra?!!! Ne znam kome vlada plasira onu cifru od 10 milijardi dinara, odnosno 100 miliona evra. Pa nismo mi mentalno zaostali. Sada sam se setio onog filmskog dijaloga: Šta je za tebe komunizam? Kad imam da jedem! Samo ti!? Samo ja!

....

pre 13 godina

Kako je krenulo ovde za 2 meseca ima da izbije gradjanski rat, svako na svakoga pa sta bude.
Od celog javnog sektora jedino opravdavam prosvetne radnike jer su ti ljudi vodili tezak studencki zivot, placali ogromne skolarine, odrekli se mladosti da bi postali to sto jesu, za razliku od policije koja je zavrsila kurs od 3 meseca i glumi ludilo u fazonu ja imam uniformu znas li ti ko sam ja. Za razliku od kojekakvih opstinara koji igraju pasijans na poslu a ima ih 10 puta vise nego sto treba jer su se zaposlili preko kojekakvih rodbinskih i politickih veza. Za razliku od kojekakvih agencija, komisija itd koje nemaju nikakvu svrhu sem da kradu.
I na kraju krajeva bice nam jos gore jer u javnom sektoru radi isti broj ljudi kao u privatnom sto znaci da bi radnik kod privatnika zaradio 30000 doticni mora na ime jedne osobe da ostvari prihod od 150000 (od koga) dok plati kojekakve poreze, gorivo zakup prostora.... njemu ne ostaje nista. Ja sam licno pre 3-4 god imao platu od 500-600 evra a sada 250 i ne vidim da ce se ista promeniti.
Stvarno bi zeleo da svi imamo plate od 1500 evra ali dok OVI LOPOVI ne smanje broj zaposlenih u javnom sektoru, a samim tim i kojekakve poreze nema nista od toga

dzaba ste krecili

pre 13 godina

znaci, i profani su dobili ..... da izbiju oci....ovi sps-ds-ovci su cudo.....nadam se da policiju nece uspeti....sindikate ukinuri, ni za sta ne sluze.....

Toni

pre 13 godina

Prosvetari, ne treba sada nista ni da dobijete kad ste prodane duse i ne znate da se izborite za prave i preko potrebne promene u prosveti. Vasa sramota i gubitak.

Fakultet je zakon

pre 13 godina

Svi ovi koji pljuju po prosveti su veliki kompleksaši i primitivci. Voleli bi i oni da su završili faks ali nisu...Ko Vam je kriv što ne spadate u ovih 7 % intelektualaca u našoj zemlji. Ja se ponosim što sam intelektualac i to ću biti do kraja života!!! Neka puknu sve neverne tome :-)

ja bre!!!

pre 13 godina

Propade i ova drzava ko i prosveta. za sta bre vece plate, za nerad?!? Za sta?!? Ni za sta i to im je mnogo kako nista ne rade. Molim lepo sad poliiciji 40% pa zdravstvu, pa i celoj Srbiji Da svi budu ravnopravni. Pa nisu oni jedini "osteceni". Sram za ministarku finansija koja se vec U Februaru razbacuje s budzetom za celu godinu. Sramota!!!

Rumenka

pre 13 godina

I ja, kao i jos neki sapatnici ovde, nista ne razumem. Kakvo objasnjenje. Ovakvo mazanje ociju ne prolazi vise ni kod mojih klinaca....
Bahato, bahato, a mi pognute glave slusamo, gutamo svaku pricu, i pisemo ove komentare kao da ce da nam pomognu. Svako u svom ususkanom cosku. Sto bi Radovan rekao-ja nju mogu da zeznem kad hocu.

Žarko

pre 13 godina

Prosvetari, šta bi ovo?
Hteli ste veće plate od policajaca? Ha!
Nadam se da ćete od ponedeljka dolaziti sa osmehom na posao i duplo više i bolje obavljati svoje dužnosti!

MILOVAN

pre 13 godina

Izgleda da je ova vlast rešila da se obračuna sa svojim narodom.
Kao i u vreme JUL- a i SPS-a nema nezavisnih medija koji bi preneli šta ostala dva sindikata koji nisu potpisali ugovor imaju šta da kažu.
Objavite makar vi.

Зоран

pre 13 godina

Браво лопови, почeв од државе до државних службеника:

On je rekao da je dogovoreno da se zaposlenima isplate jubilarne nagrade i otpremnine, kao i da se na osnovu očekivanih povećanja prihoda budžeta povećaju zarade svih zaposlenih u javnom sektoru i penzionerima.

deca su uvek jadna

pre 13 godina

Deco, nagrabusili ste. Cuvajte se dobro kad u ponedeljak dodju besni u skolu sto moraju da pocnu da rade. Ima da ispastate kao niko vas.

Oliver

pre 13 godina

Dragoj gospodi koja prosvetne radnike nazivaju neradnicima bih preporucio da odu samo jedan dan u skolu i da odrze nastavu deci koja su u vecini razmazena, nevaspitana, neodgovorna i lenja, pa posle da im sacekaju roditelje koji su jos gori (jer deca sve to nose iz kuce), pa da onda napisu komentar. Imam prosvetnog radnika u porodici i vidim koliko energije ulaze da bi od dece napravila cestite ljude, a za uzvrat od te dece i njuhovih roditelja dozivljava samo, nepostovanje i ponizavanje na razne nacine. Ne kazem da su svi takvi, svaka cast pojedinima, ali vecina jeste. Prosvetni radnici su degradirani u svakom pogledu, a izgleda da ovo drustvo nije svesno znacaja tih ljudi koje u poslu odrzava jedino entuzijazam i nista drugo. Ja taj posao ne bih radio ni za duplo vece novce!

Sloboda

pre 13 godina

Unija sindikata prosvetnih radnika i sindikat "Nezavisnost" nisu potpisali "protokol" sa Vladom. Ponosni smo na to što je Leonardo Erdelji naš sindikalni vođa. On nas nije izneverio. Ali su nas izneverili mediji.

Prosved

pre 13 godina

Onaj ko je sastavljao ovu vest kao da je prepisao sa RTS-a. Pa da li ove dve prodane duše koje ni svoje škole ne predstavljaju (škola ovog Kovača nije u njegovom sindikatu !!!) mogu da predstavljaju bilo koga. Pa zašto ne rekoste da većinu predstavljaju Nezavisnost i Unija a da jedan od njih nije bio a drugi nije potpisao. Zašto nešto ne kažete o tome. Ovo je montiran proces kao i vest iz nasvetlijih vremena TV Bastilje. Odmah da ste se malo raspitali kako se stvari razvijaju i skinite ovaj glupi naslov. (Ako admin odobri ovo ima nade)

Straja

pre 13 godina

Ništa bez Pavlovića čovek je legenda a svo vreme sam bio u zabludi podržavao tamo neku Uniju i Forum Beogradskih gimnazija.
Svi kod Pavlovića, neće ni on da mi obezbedi povišicu ali on je čovek za sva vremena i sve partije nadam se da može da nam zaštiti donji deo leđa.
Njega predložem za Akademika, duže je na sceni, poznaje više političara potpisao je razne ''memorandume'', ''sporazume'', ''izdao'' mnoge. Srećna je nacija koja ga ima njega i njegov uvek pobednički sindikat.
Proleteri svih zemalja ujedinite se!!! (kako je nekada bilo lepo)

Svetlana

pre 13 godina

Svaki malo bistriji covek je znao kako ce ovo da se zavrsi, i to ne samo zato sto nam je drzava osiromasena raznim Kolubarama, Miskovicima, i ostalim korupcionaskim aferama vec i zbog stava naseg dragog naroda prema skoli i prema uciteljima svoje dece.Volela bih da svi oni koji misle da je posao profesora lak probaju da za mesec dana nauce 30 tinejdzera da dolaze redovno u skolu, pristojno se oblace i ponasaju a da ne pominjemo i da ih pri tom necemu nauce. Oni koji imaju tinejdzere u kuci znaju kakav je to posao. Tako da ako nas vec ne podrzavate, nemojte nam ni odmagati.

Mitar Miric

pre 13 godina

Nasa Vlada i resorni ministri izvojevali su jos jednu bitku. Okoncali su ovaj sindikalni protest pre roka. Samo moraju da znaju da se gnev prosvetnih radnika jos vise povecao. Mozda ce biti jos nekih strajkova do izbora, ali na izborima ovi iz vladajuce koalicije ce imati vrlo malo glasaca iz redova prosvetara. To nije zanemarujuce. Izmanipulisani prosvetari i clanovi njihovih porodica sigurno imaju nekoliko stotina hiljada glasova. Ako ovi iz vladajuce koalicije imaju imalo pameti i ako im je stalo da na sledecim izborima dobro prodju moraju se zapitati sta sada? Bojim se da su izvojevali pirovu pobedu!

Radoslav

pre 13 godina

prodali se predstavnici sindikata :(
opet su sindikati izdali inetrese radnika! ja sam znao da ce tako biti i da, tresla se gora rodio se mis.

branislav nusic

pre 13 godina

‎"Srpska deco što množiti znate
Iz ovoga pouku imate:
U Srbiji prilike su take
Babe slave, preziru junake
Zato i vi ne mučite se džabe
Srpska deco postanite babe."

mikibg

pre 13 godina

Koliko sam ja razumeo nismo nista dobili... ovo je smejurija, cirkus od zemlje sindikata i svega ostalog... Ne razumem koja je bila svrha strajka sam ako nisu gurnuli sindikalcima lovu ili pak su im zapretili jer se ova vlast nalazi an rubu provalije... kako god bilo smesni rezultati strajka.

Jovan

pre 13 godina

Dragi moji prosvetari, velicanstveno ste se kompromitovali! Vise nikada ne ocekujte niciju podrsku. A bice vam uskoro potrebna. Zbogom!

DOGOVOR POSTIGNUT - STRAJK SE NASTAVLJA

pre 13 godina

Pavlovic i Kovac su potpisali sramni Protokol,a pravi i najjaci sindikati i njihovi clanovi nastavljaju STRAJK DO ISPUNJENJA ZAHTEVA!!!

Treso se brod, ispala dva pacova!

Božović Vladan

pre 13 godina

Ovi iz vlade se sada smeškaju i zadovoljno trljaju ruke. Nisu ni svesni da su ovom sramnom prevarom otvorili PANDORINU kutiju. Živi bili pa videli.

Зоран

pre 13 godina

Смета ми што то радите преко леђа поштених људи.
(southeast, 4. februar 2011 21:36)

Па поштени нека направе свој синдикат. Плашим се да више од хиљаду не би бројао.

Nije preko leđa učenika

pre 13 godina

Učenicima je u stvari dobro. Nisu morali da izlaze napolje da idu u školu dok su temperature bile nenormalno niske. U Americi đaci isto ne idu već nedelju dana u školu zbog snega i leda. I oni će isto da odrađuju te dane.

zorica

pre 13 godina

meni samo nije jasno kako je postignut dogovor ako je predstavnik sindikata nezavisnost napustio pregovore a predstavnik unije nije ni prisustvovao pregovorima

profa

pre 13 godina

Clan sindikata od ponedeljka vise necu biti,a sto se tice Vlade i ove kvazipoliticke elite,zelim im posten sud kad odu Bogu na ispovest!
Danas idem na miting SNS-a,da pruzim podrsku za nove izbore,a vi kako hocete!
Proklet bio svaki dan kad sam glasao za DS,ali vise nikad!
Predvidjam im borbu za prelazak cenzusa na sledecim izborima!
L O P O V I !

Српски политички куплерај

pre 13 godina

Је ли то просвета својим штрајком добила повишицу и за пензионере, полицију, здравство и све остале буџетлије ???
Ако је тако, бар ће посланици бити срећни добијеном повишицом од “просветног” штрајка. Па нека, посланичке плате су ионако бедне…данас није ништа 300 000 динара… Бар неко нек буде задовољан на крају баладе.

prevara

pre 13 godina

Molim medije da ne manipulišu vestima koje predstavljaju poluistinu. Naime, protokol su potpisala samo 2 sindikata, dva najveća reprezentativna sindikata nisu. Znalo se i pre početka štrajka da ova dva sindikata, potpisnika protokola, stupaju u štrajk samo da bi bili na strani ministra i doneli prevagu u odlučujućim momentima. Nijedan prosvetni radnik u Srbiji ne bi potpisao ovaj sramni protokol, a sada treba postaviti pitanje koga potpisnici, sindikalci predstavljaju. Još jednom apelujem na medije da ne šire lažne informacije ili poluistine. Prosvetni radnici nastavljaju štrajk do ispunjenja minimuma svojih zahteva!

Marija

pre 13 godina

Prvo sto cu u ponedeljak da uradim bice isclanjenje iz sindikata. Nije mi za 400 dinara mesecno, ali necu da im placam da me prave budalom.

Branko

pre 13 godina

Zbog cega ovoliko lazi i neistina o platama i radnom vremenu profesora i ucitelja?
Kucni prijatelj mi je ucitelj koji 20 godina radi sa decom od 1-4 razreda. Plata mu je oko 45.000 dinara.
Radno vreme od 8-13h znaci 5H. Godisnje ide na 3-4 seminara po 3-4 dana. znaci 16-20 dana najvise (nije obaveza drzave da placa usavrsavanje nastavnicima, ali neka bude), toliko traje zimski raspust. Ostaje cisto 70 dana godisnjeg odmora (ne racunam prolecni raspust koji cu uracunati u pripremu za nastavu).
Ako oduzmemo godisnji odmor od 30 dana i 10 dana za popravne ispite i ostale pripreme pred pocetak nove skolske godine ostane 30 dana koje prosveta ne radi, a placena je kao da radi.
Plata za tih mesec dana je 45.000 + doprinosi 30.000
Ako sada uracunajmo i tih 75.000 u godisnju platu i podelimo sa 11 meseci koliko rade dobijemo platu od 51.800 dinar mesecno.
E sada ako uzmemo da je to plata za 5h na dan, odnosno 25 sati nedeljno. Prostom matematikom vrlo lako se izracuna da bi isti taj ucitelj za 8 sati dnevno imao mesecnu platu 82.800. Lepa suma koja bas i nije u rangu medicinskih sestara i policajaca koji sa nocnim radom jedva dolaze do cifre od 35.000
Nisam bas siguran, ali mislim da ni lekar opste prakse nema 80.000 platu
U pravu su prosvetari, nisu placeni adekvatno za obrazovanje koje imaju i rad koji obavljaju, placeni su mnogo vise!

Зоран

pre 13 godina

Уваљена државна деца траже паре. А за шта? За 4 сата дневно, тачније 3 сата и 45 минута? Толико је радно време у државним фирмама, толико радите ефективно.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/208740/U-drzavnim-firmama-ne-rade-ni-cetiri-sata-dnevno

skeptik

pre 13 godina

Ok, evo sta je dogovoreno.
Prosveta dobija 3.6 milijardi za jubilarne nagrade, otpremine, plate i ostalo. Ceo javni sektor 10 milijardi od toga plovina penzioneri.
Sustinski znaci da je prosveta zapravo dobila 2.3 milijardi dinara povisice. Ako bi to sve otislo samo na plate povecanje zarada bi bilo oko 5% tj. svaki prosvetni radnik imace vecu platu za oko 2500 dinara.

Jelena

pre 13 godina

ha ha lekari!! Mom suprugu su rekli da pije brufen a imao je zlocudni tumor ..., ja sam bebu mogla da izgubim jer su cekali da se prirodno porodim.. moj otac i dalje ceka na red za operaciju srca.. toliko o lekarima u nasoj zemlji!! Svaka cast pojedincima!!

nezavisni

pre 13 godina

Imate još vremena da se operete: zovite sutra u vesti nekog iz Unije i iz Nezavisnosti da objasne šta je tačno bilo na "pregovorima".

grom i pakao

pre 13 godina

U ovoj zemlji samo oni sto zive na drzavnom budzetu se bune. Ne da im ne bih podigao platu, nego bih im uveo takvu kontrolu da bi zazalili sto su se uopste pobunili. Reformu skolstva bih poceo odmah, ali prvo pocevsi od KADROVA. Imamo i previse mladih ljudi na birou koji cekaju svoju sansu. Sta su nasi bajni prosvetni radnici uradili da bi trazili povecanje?

Jovan

pre 13 godina

Evo jedno zanimljivog teksta na temu štrajka prosvetnih radnika i odnosa prema obrazovanju u Srbiji. Vrlo je poučan http://www.srdjanstankovic.info/?p=31

igor

pre 13 godina

Kako a ne pocastiti clanove sindikata socnim psovkama?
Krenuli na pijacu da prodaju obraz za 20 dukata prodali ga za 3 ali grosa !! SRAMOTA

Br1

pre 13 godina

Opet su sindikati z****ali radnike. Pa šta ste dobili? Zašto ste organizovali štrajk? Pristali na povećanje ako u budžetu bude viška? Pa kad je se to desilo u zemlji Srbiji? I zašto ste navlačili ove jadne prosvetne radnike da za džabe izazivaju gnev građana? Sramota, znači nikako da se neko organizuje pa da im vidimo leđa.

OSTAVKE AL ODMAH

pre 13 godina

Sta je bre ovo, pa jel od mog poreza da im se isplacuje jubilarna nagrada, i nek mi neko objasni sta je jubilarna nagrada, djaci nikad nisu imali manje znanja a ovi dele nagrade. Od sutra odjavljujem firmu jer necu da izdrzavam ove neradnike.

Зоран

pre 13 godina

(naivna, 4. februar 2011 22:16), па ви у школству мислите да је довољно завршити факултет и наћи везу и паре само капљу. Какву ви одговорност имате у односу на лекаре и правнике? Никакву, под условом да не поклањате оцене. Буквално никакву одговорност немате осим да не поклањате оцене. А лекар? Ако не лечи неко умире. А судија? Оде лопов на слободу, а поштен у затвор. А ви? Шта ви? Па у САД лекар има 4 пута већу плату од професора а правник бар 5 пута. Колика ти одговорност и колико тржиште зависи од тебе, таква ти и плата. И нема веза ни за државну школу, камoли за приватну. И ово вам је много што примате. ПРЕВИШЕ. Још ви живите у комунизму.

jajana

pre 13 godina

Zašto iz škola ne izbace ljude koji su stekli uslov za penziju po bilo kom osnovu, počev od majstora preko sekretara pa do nastavnika i profesora nego bivaju doživotno zaposleni i uzimaju hleb mlađim ljudima? Da li to neko zna?

geograf

pre 13 godina

Pozivam sve zaposlene u školi da na lokalnom sastanku sindikata donesu odluku o nastavku štrajka, jer su nas naši pregovaraci izdali - i oni ce dobiti metlu zajedno sa vladom - izdaja.
Prosvetari, moramo biti jedinstveni!

ccc

pre 13 godina

Kada cete vise da shvatite da posao prosvetnog radnika ne podrazumeva samo neposredan rad sa ucenicima!!! Imamo mi i mnoga druga zaduzenja i svakim danom nam namecu sve vise!!!

Nesto mi nije jasno

pre 13 godina

Dakle, koliko ce to prosveta dobiti povecanje , u procentima, mislim? Manje od, vise od? Ova vest mi uopste nije jasna.
Inace, moja rodjaka radi u jednoj zapadnoevrposkoj zemlji kao profesor engleskog. Ona sedi na poslu,tj. u skoli 8 sati, ali nema 8 casova, nekad ima 1, nekad 2, nekad 6. Sta vi mislite, ako bi profesor radio 8 sati sa djacima, kada bi se spremio za casove, procitao nesto , dopunio prethodne pripreme, pripremio zadatke, kontrolne, pregledao iste? Ko od vas nosi svoj posao kuci kao mi? Da skole u Srbiji imaju kabinete, sedeli bismo i mi po 8 sati u skoli, pa biste nas opet kritikovali. Ovako, moramo svoju struju da trosimo, svoj internet, sve svoje, da bismo bili u toku... Bar mi mladji. Stara garda skoro da se modrenizacijom nastave i ne bavi, jos malo, pa penzija.

prosvetni radnik

pre 13 godina

Postovani,
nije postignut nikakav dogovor!
Gebelsovska propaganda olicena u spsovskom ministarstvu je opasna masinerija koja produkuje lazi.

Unija tj Erdelji, a ni Toma Zivanovic nisu nista potpisali.

A Vladini funkcioneri, lazni sindikalci Pavlovic i Kovac su potpisali najbesmislenije resenje:
http://www.unijasprs.org.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=14655&Itemid=1

Uverite se na sajtu Unije PRS www.unijasprs.org.rs da strajk nije zavrsen i da nista nije dogovoreno.

Idemo dalje!

ib

pre 13 godina

Dobili ste ono sto ste imali i pre strajka,ali ste sve izgubili.Cista jedinica bez prava na popravni.Sta cete reci ucenicima zasto niste danima drzali casove.

hemicar

pre 13 godina

moram da pohvalim b92 za izuzetnu profesionalnost u informisanju!
hvala vam sto jedini drzite upaljeno svetlo u ovom sveopstem medijskom mraku!

Dr Petrović

pre 13 godina

"izvesna odricanja obe strane". Koje "OBE STRANE"? Postoji samo jedna strana, a to su deca i budućnost nacije kroz njih. Umesto utovara u džepove, da prvo elementi vlade misle o sebi kao o običnim smrtnicima, koji treba da se životu raduju i čineći dobro ovoj naciji, a kroz njih i celom čovečanstvu, a ne da misle o sebi kao o Bogomdanim vladarima narodnih masa, čiji je jedini zadatak da zarađuju kule i gradove svojim vladarima.
Hej "vladari", da li ste svesni da prodajete svoj narod i svoje potomke za šačicu novaca?

Strahota

pre 13 godina

Sramota za sindikate (ako su oni uopste sindikati ovog naroda). Treba smeniti sve te sindikalne vodje, traziti od njih objasnjenje za ovu sramotu. Nek priznaju svima vama koliko su para sebi u dzep stavili. Problem Srbije je sto nema jedinstvenu sindikalnu organizaciju. Svako ko pozeli d a ima neku zaradu osnuje neki sindikat, lazima i obecanjima privuce zaposlene i kada krenu neki pregovori pojavi se par puta na TV-u i kao nesto prica.. a ovamo uzme ispod stola i kao dogovorili se... ali na ciju stetu? Dok god u Srbiji ne posotji JEDAN sindikat za dobrobit zaposlenih ni jedan strajk nece uspeti. Setite se Smiljanica i silnih stanova i para koje je dobijao dok je bio sef SS sindikata...

jaroslav

pre 13 godina

...Ne znam kakve ima veze faklutet sa privilegijama koje ima državna služba. Evo ja imam fakultet 9 prosek Univerzitet državni u Novom Sadu i 10 godina tražim posao. U međuvremenu sam naučio dva znatata i radim popravke po kućama. Što bi rekli ovi sa biroa radim na crno. Namlatim 200€ mesečno. Imam samo jedan problem. JAKO SAM BESAN.

ChargerNS

pre 13 godina

... Diplomom o završenom fakultetu, ne dobijaš potvrdu da si postao intelektualac. Intelektualac nije titula to bi trebalo da je stvarno stanje stvari. Što se tiče svega ostalog, kuku nama sa takvim intelektualcima. Sinko, samo da te obavestim da ima mnogo ljudi koji i sa srednjom školom ubijaju privatni biznis i zarađuju mesečno koliko tebi treba 10 godina. Što se tiče kvaliteta nastave, kakav je, i preplaćeni su! Imam troje dece i da nije aktivnosti Van škole kuku i lele Srbiji.

skiter

pre 13 godina

Ovo je dogovor "predstavnika" sindikata i vlade. Verovatno je svaki dobio 20-tak hiljada eura u džep, a prosvetari a i ceo narod namagarčeni. Korupcija i jad.

Sandra

pre 13 godina

Ma posle ovakvih dogadjaja, boli me uvo i za prosvetare i za sindikate i za njihove plate. STRAJKUTE VAN RADNOG VREMENA A OVU DECU NEMOJTE DA UCITE DA SE NERADOM NESTO POSTIZE.

Dr Petrović

pre 13 godina

Neko reče "125000 zaposlenih, a 130000 na platnom spisku. Otkud ovih 5000 viska?" e, pa taj višak su državni plaćenici na čelu sindikata, služe kao amortizeri. Sve je to Sloba ZloMilošević davno vaspostavio u svakoj strukturi države i preko njih kontroliše esnafe: prosvetu, zdravstvo, policiju...

falš intelktualci sa falš diplomama

pre 13 godina

Prosvetari i intelektualci. i Među učiteljima i profesoriam u školama (ovde ne govorim o fakultetima) ima intelektualaca, ali u tragovima. Pa više od 50% procenata njih ima raznorazne sumnjive diplome iz Prištine, Leposavića, Zubinog potoka, Kosovske Mitrovice i slično. Ne poznajem nijednog učitelja čija diploma ne potiče sa Kosova. Izvinjavam se . Poznajem jednu učiteljicu koja je završila fakultet u Beogradu, ali je ona nezaposlena i verovatno neće dobiti posao bar za narednih 20 godina, tj.sve dok je neko od ovih prvih živ. I te ljude mi plaćamo preko 500 Eura. Pa, država mora da propadne. Njima treba plaćati da nemaju nikakvog kontakta sa našom decom.

Vladimir Arsic

pre 13 godina

Kad se samo setim komentara na ove vesti tokom prethodnih dana...

Ovo povecanje prihoda u budzetu su verovatno preracunali tako sto su ukapirali da ce inflacija biti ipak vise od one zvanicno predvidjene, te ce kroz PDV to da se reflektuje na nesto veci priliv u budzetu.

Dobro, hajde sada da odmah izdelimo jubilarne nagrade i ostalima, pa da nastavimo gde smo stali.

Nislijka

pre 13 godina

Meni ovde nista nije jasno. Na sta su sindikati pristali? Ne znam sta je povecanje "na osnovu očekivanih povećanja prihoda budžeta". Moze to da bude na svakih sest meseci po 2%, o cemu ce po nedelju dana da pricaju na svim medijima, kao sto su do sada radili.
Koliko mogu da primetim nakaradni zakon o obrazovanju niko nije pomenuo. Ispada da smo pristali da nas ucenici maltretiraju kako stignu, da na casovima mogu da rade sta hoce, da za njihovo neznanje opet moramo da se pravdamo svima koji smatraju da se znanje sipa u neciju glavu i da ni to nismo uradili kako treba i na sve ostalo protiv cega se traba boriti. Malo je to novca, a mnogo ponizavanja. Cim sam cula vest, pozvala sam predsednika sindikata skole, ni on ne zna sta su se na kraju dogovorili. Sacuvaj me, Boze, ovakve vlade i ovakvih sindikata!

onjegin

pre 13 godina

"da se na osnovu očekivanih povećanja prihoda budžeta povećaju zarade svih zaposlenih u javnom sektoru i penzionerima. "
Ovo je prodavanje magle, ja očekujem, ti ocekujes, mi ocekujemo, ali da ce cene u januaru ici gore, to nismo ocekivali.
Interesuje me koliko je prosveta miliona na kraju dobila?

Goran

pre 13 godina

Povodom izjave jednog od sindikalaca prosvete da država ima pare za zastavu iz Kragujevca a da za njih nema, poželio bih mu da za njega se izdvoji isto kao za bivšeg radnika zastave.Prosvetarima bi poželeo da ih sindikat povede mnogo bolje nego zastavine radnike njihov sindikat, jer kad god je prava radnika zastave branio sindikat hiljade radnika je ostalo bez posla a sindikalci dobijali beneficije.

Martin

pre 13 godina

Morali su popustiti jer se plase da ne krenu siri nemiri. Naprednjaci se okupljaju bice verovatno nekontrolisane mase ponovo u Beogradu...

magelan

pre 13 godina

Ja bih voleo da sindikat prosvetara odredi jednu povecu delegaciju prosvetnih radnika i da je posalje na jednu ekskurziju u skole okruga San Diego. Tamo bi mogli da vide kako se obavlja posao svih zaposlenih u prosveti.
Ako bi i posle te ekskurzije trazili povecanje plata ili druge beneficije to bi znacilo da se uopste ne razlikuju od clanova vlade, parlamenta ili funkcionera lokalnih samouorava.
A ne razlikuju se, zar ne???

pobesnela 016

pre 13 godina

Jadna nasa deca!!!Ovo sto sledi u Srbiji vec smo iskusili 90 tih *Ne mozes me toliko malo platiti, koliko malo mogu raditi!* Zar ovoj vlasti toliko bas nije stalo do skolstva?? Nek pohapse bre lopove i nek im oduzmu imovinu
i bice para za sve napacene stanovnike Srbije!!
Moja deca nece od ponedeljka u skolu pa kud puklo nek pukne! Samo nek im razredna da neopravdane ajd da vidim i to cudo!!

nindza

pre 13 godina

svaka vam cast sindikalci, podlegli ste ucenama, a ova cela prica je mogla da ima mnogo lepsi kraj... sad rep medj noge i nazad na posao, odlicno

skiter

pre 13 godina

Pa ovakav ishod "pregovora" ( bolje reći dogovora pojedinaca), se i mogao očekivati. Gospoda "pregovarači" su verovatno lepo poboljšali svoj materjalni položaj, jer lakše je dati pojedincu nego narodu. Naravno svi mi pojedinačno možemo povećati plate, i to na taj način što ćemo se lepo iščlaniti iz ovih KVAZI sindikata, koji kao predstavljaju zaposlene , pa samim tim će nam svaki mesec ostati 450 rsd od članarine. Godišnje to je 5400rsd, što je više nego što su "ONI" obezbedili. Pa prema tome..

dragan

pre 13 godina

uvazavam obrazovanje prosvetara i ne bih sad o radnim satima.moj komentar je samo da sam uvredjen kao gradjanin srbije.svako ima pravo da se bori za svoje ali gospodo to je sa NASIH LEDJA.SRAMOTA

Иван

pre 13 godina

- одличан 5
- cад цекам паре за 10 година службе - не морам идем код адвоката-

falcon

pre 13 godina

...dakle, prosvetari su dobili maglu, a ne povecanje, a ovo potpisivanje je izdaja clanova sindikata. Uveliko se prica o nekim parama koje je neko iz sindikata dobio za razbijanje strajkaca i zahteva i o nekim dobijenim stanovima u Beogradu.

Dok se narod medjusobno svadja i pljuje izmedju sebe, drugi to koriste da bi se nesmetano bogatili i ukrali i ono sto je malo ostalo u ovoj Srbiji.

pablito

pre 13 godina

@(mare 025, 4. februar 2011 21:25)
Gospodine, vi i vase kolege ste ti koji, uz nas, godinama pristajete na ovo. Zasto vas cude toliki negativni komentari? Ne svaljujte samo na nas ostale vas gnev. Prvo je vasa profesija pljunula na samu sebe pa su onda drugi poceli da vas pljuju. I ne radi se o tome ko je koje skole zavrsio vec o svesti. Jedino sto me raduje sto ce nastavkom skolske godine i mnogi nezaposleni profesori inzenjeri i drugi biti u mogucnosti da daju deci privatne casove i tako izdrzavaju sebe i porodice.
Na kraju, nemam dete skolskog uzrasta tako da me ovo ne pogadja preterano, samo jos jedna prepirka izmedju drzave i njenih sluzbenika dok mi ostali navijamo za jedne ili druge ili samo rezignirano posmatramo.

Saša

pre 13 godina

Možete smatrati da dva sindikata potpisnika protokola, od iduće sedmice više i ne postoje. Ovo na osnovu reakcije njihovog članstva i želje da se iz istih iščlane i pređu u druga dva sindikata. Nema odustajanja od minimalnih zahteva. A RTS neka i dalje širi dezinformacije i selektivno objavljuje informacije. Mislio sam da se vreme pre 2000. neće ponoviti. Na žalost, pogrešio sam, istorija se ponavlja, RTS je opet režimska televizija.

Rade

pre 13 godina

Ja sam vec pisao,i dobio "milion"minusa da strajk za povecanje plata i nije trebao,jer,kolko god da su plate male,u poredjenju sa drugim su odlicne...sad ispada da ce biti povisice ako u bidzetu bude vise para od planiranih...a sta ako bude manje para od planiranih?Zato,trazim od sindikata,da u ovom drugom slucaju,isplacuju redovno razliku koja ce da nastane njihovom zaslugom,jer su nas prevarili,ili su prevareni,svejedno...

Milan

pre 13 godina

Ало наивчине! Шта мислите, да нисмо постигли договор?
Јел ви стварно мислите да су требали после синоћњег састанка да изађу срећни и весели и да кажу "добили смо све што смо тражили"...какав би то домино ефекат био!
Овако, ми смо добили што смо хтели, а ви што нас блатите сте у ствари прошли горе, само нисте свесни!

Zo

pre 13 godina

Zao mi je sto je doslo do dogovora. Dogovora nije smelo biti. Budzetskim korisnicima se ne smeju povecavati plate (ni za jedan promil), dok se ne povecaju plate onima koji pune taj isti buzet. Naravno, populisticka Vlada je opet posegla za kupovinom socijalnog mira...

profesorB

pre 13 godina

Samo dva sindikata su potpisala kapitulaciju. Predstavnicima ovih sindikata na pregovorima mogu samo da poručim da se nadam da nas bar nisu za male pare prodali, da je bar cifra solidna. Članovima ovih sindikata koji se sad osećaju verovatno izdano i jadno mogu da poručim da uvek mogu da napuste pomenuti sindikat. Zapravo, to je sad i jedino što čoveku može u ovoj idiotski očajnoj situaciji da padne na pamet.
A i šta će nam 4 sindikata? Zar nije dovoljan jedan, predlažem svima da se isčlane iz ova dva izdajnička, ma da se svi isčlanimo iz svih pa da se učlanimo tek kad nam budu rekli - evo osnovali smo sindikat jedan jedini... Mada, svaka čast USPRS ako istraje...

D.C

pre 13 godina

Obrazovanje je na zapadu vrlo profitabilna stvar, u Americi obrazovanje je industrijska grana u kojoj se obrce najvise novca, zbog cega nasi naucenjaci vise na teret budzeta i da li ih je sramota? Kod nas je cak i rudarstvo neprofitabilno, pa gde to jos ima? I svi bi hteli vece plate a niko od njih ne puni budzet i sto bi ih bilo briga za inflaciju kada imaju sigurno radno mesti i kada firma ne moze da im bankrotira.

AAAAAAAAAAAAA

pre 13 godina

Prepuno je komentara tipa:"istupam iz sindikata-prevareni smo". E pa sad zar to niste znali od pocetka strajka? A da li to znaci isto tako da vam je ustvari glavni cilj bio napuniti novcanike? Veoma ste uskogrudi i sebicni. Sva vasa galama po ovim komentarima bila je usmerena protiv svih nas koji nismo delili vase stavove. Uopste vi niste hteli da zapocnete reforme u obrazovanju,drzavi. Sva vasa energija u ovom strajku je bila usmerena ka tome da vam se vase plate povecaju.Na kraj vam pameti nije bilo da sam povlascen polozaj to sto imate sindikate iza sebe pokrenete sveobuhvtne promene u ovoj zemlji.Ni malo se vi ne razlikujete od onih koji su vas zastupali. Sto se mene tice dobili ste,odnosno dobijate taman toliko koliko zasluzujute. Ako ima izuzetaka u prosveti oni ce se prepoznati i shvatice da ovaj komentar nije zlonameran.

mile iz dubokog svemira

pre 13 godina

Gledam ja tako TV i ajde da prebacim na RTS. Kad ono emisija o zivotu na selu, kako deca idu u skolu pesaceci po 10 km svaki dan bilo da je kisa ili sneg. U skoli ih ceka ucitelj, mlad momak jedno 29 god. Dece svega setoro. Mala Milica ne moze uvek da dodje jer pomaze majci i ocu oko imanja. Ucitelj pocinje predavanje. Napolju sneg...djaci su ucili pa odgovaraju. Nije im tesko kazu. Nista im nije tesko. Samo je nama koji gledamo sve pretesko i mukotrpno. Hocemo svi da budemo u gradu medju cetiri zida ispred kutije koja radila ne radila "jede" 500 dinara pretplate... Bunimo se jer su nam plate male... a nas zivot je prazna tabla, bez te nase dece.

SERBoss

pre 13 godina

SRAM VAS BILO PROSVETARI!!!
Deca u skolu nisu isla, trazite vecu platu, pa sta da kazu jadni radnici i svi oni koji rade za mnogo, mnogo manje para?! ajde svi da strajkujemo dok ne pocrkamo, sta ce sutra da bude ako strajkuju oni od kojih nam zivoti zavise, doktori, pekari?!
Kako vas nije sramota kad uporedite vasu platu i platu ostalih u Srbiji da jos i strajkujete!
Roditelji treba da se dignu na noge i svim prosvetarima koji strajkuju udeliti opomene pred otkaz, pa nek bira, ima pametne dece i ljudi koji su zavrsili skole pa vape za poslom, e njih zaposliti!
Navikla gospoda da im se gura u dzep koji euric ili malo kafe da bi deca prosla ili dobila bolju ocenu!
Malo, malo pa strajk prosvetara...eto strajka prosvetara i na pola godine...najdalje do nove godine!

aleksandar

pre 13 godina

Sram vas bilo.I jedne i druge. Jedni traze vece plate, a rade u proseku 5 sati dnevno, imaju raspuste, bolovanja, rekreativne. Drugi daju pare iz Budzeta kao da su njihove privatne, i o iznosu ne obaveste narod koji ga i puni. Sve bih ja vas kod privatnika.

Goran

pre 13 godina

Neradnicima vece plate!
Strasno....
Ovde posten covek ne moze da radi i da zaradi jer mora da placa ogromne poreze, takse....samo da bi neradnicima iz javnog sektora davali ogromne plate!

nenad

pre 13 godina

Vreme je da ucenici u Ponedeljak stupe u Strajk!!!!

Prosvetni radnici su dobili ono sto su trazili a Mi trazimo da se svi koji dobiju povecanje isteraju sa radnih mesta i dovedu mladji ljudi!!!

Mi od toga smo dobili radni dan subotom i na kraju ce neko da se izivljava oko ocena ko svake godine !!!!!!!!

Sram Vas bilo !!!!!!!

Trazimo zakon o zlostavljanju Prosvetnih radnika nad Djacima!

Зоран

pre 13 godina

(naivna, 4. februar 2011 22:16), па ви у школству мислите да је довољно завршити факултет и наћи везу и паре само капљу. Какву ви одговорност имате у односу на лекаре и правнике? Никакву, под условом да не поклањате оцене. Буквално никакву одговорност немате осим да не поклањате оцене. А лекар? Ако не лечи неко умире. А судија? Оде лопов на слободу, а поштен у затвор. А ви? Шта ви? Па у САД лекар има 4 пута већу плату од професора а правник бар 5 пута. Колика ти одговорност и колико тржиште зависи од тебе, таква ти и плата. И нема веза ни за државну школу, камoли за приватну. И ово вам је много што примате. ПРЕВИШЕ. Још ви живите у комунизму.

ja bre!!!

pre 13 godina

Propade i ova drzava ko i prosveta. za sta bre vece plate, za nerad?!? Za sta?!? Ni za sta i to im je mnogo kako nista ne rade. Molim lepo sad poliiciji 40% pa zdravstvu, pa i celoj Srbiji Da svi budu ravnopravni. Pa nisu oni jedini "osteceni". Sram za ministarku finansija koja se vec U Februaru razbacuje s budzetom za celu godinu. Sramota!!!

Зоран

pre 13 godina

Уваљена државна деца траже паре. А за шта? За 4 сата дневно, тачније 3 сата и 45 минута? Толико је радно време у државним фирмама, толико радите ефективно.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/208740/U-drzavnim-firmama-ne-rade-ni-cetiri-sata-dnevno

Branko

pre 13 godina

Zbog cega ovoliko lazi i neistina o platama i radnom vremenu profesora i ucitelja?
Kucni prijatelj mi je ucitelj koji 20 godina radi sa decom od 1-4 razreda. Plata mu je oko 45.000 dinara.
Radno vreme od 8-13h znaci 5H. Godisnje ide na 3-4 seminara po 3-4 dana. znaci 16-20 dana najvise (nije obaveza drzave da placa usavrsavanje nastavnicima, ali neka bude), toliko traje zimski raspust. Ostaje cisto 70 dana godisnjeg odmora (ne racunam prolecni raspust koji cu uracunati u pripremu za nastavu).
Ako oduzmemo godisnji odmor od 30 dana i 10 dana za popravne ispite i ostale pripreme pred pocetak nove skolske godine ostane 30 dana koje prosveta ne radi, a placena je kao da radi.
Plata za tih mesec dana je 45.000 + doprinosi 30.000
Ako sada uracunajmo i tih 75.000 u godisnju platu i podelimo sa 11 meseci koliko rade dobijemo platu od 51.800 dinar mesecno.
E sada ako uzmemo da je to plata za 5h na dan, odnosno 25 sati nedeljno. Prostom matematikom vrlo lako se izracuna da bi isti taj ucitelj za 8 sati dnevno imao mesecnu platu 82.800. Lepa suma koja bas i nije u rangu medicinskih sestara i policajaca koji sa nocnim radom jedva dolaze do cifre od 35.000
Nisam bas siguran, ali mislim da ni lekar opste prakse nema 80.000 platu
U pravu su prosvetari, nisu placeni adekvatno za obrazovanje koje imaju i rad koji obavljaju, placeni su mnogo vise!

grom i pakao

pre 13 godina

U ovoj zemlji samo oni sto zive na drzavnom budzetu se bune. Ne da im ne bih podigao platu, nego bih im uveo takvu kontrolu da bi zazalili sto su se uopste pobunili. Reformu skolstva bih poceo odmah, ali prvo pocevsi od KADROVA. Imamo i previse mladih ljudi na birou koji cekaju svoju sansu. Sta su nasi bajni prosvetni radnici uradili da bi trazili povecanje?

deca su uvek jadna

pre 13 godina

Deco, nagrabusili ste. Cuvajte se dobro kad u ponedeljak dodju besni u skolu sto moraju da pocnu da rade. Ima da ispastate kao niko vas.

dekintirani roditelj

pre 13 godina

Evo i ja ću da štrajkujem. Neću više ni da čujem za djački dinar i obezbedjenje. Ne mogu sebi da dozvolim luksuz da strajkujem zbog male plate jer ću ostati i bez te crkavice, ali mogu da tražim od škole u koju ide moje dete istu količinu razumevanja koju očekuju zaposleni u prosveti od svih nas i da očekujem da prestanu da me teraju da moju decu lišavam nečega samo da bih mogla platiti školskog čuvara i papir za fotokopiranje. Ako prosvetari misle da je sramotno to što ih neki ne razumeju i osudjuju ovaj štrak, kako im onda nije sramotno da stalno i uporno podsećaju decu da obavezno donesu novac za nešto što po zakonu roditeljji nisu ni obavezni da plaćaju.

OSTAVKE AL ODMAH

pre 13 godina

Sta je bre ovo, pa jel od mog poreza da im se isplacuje jubilarna nagrada, i nek mi neko objasni sta je jubilarna nagrada, djaci nikad nisu imali manje znanja a ovi dele nagrade. Od sutra odjavljujem firmu jer necu da izdrzavam ove neradnike.

Stijena

pre 13 godina

Prosvetarima treba potpuno ukinuti plate, a djake nagovoriti da što više vrše nasilje nad nastavnicima, kako psihičko tako i fizičko. Biće najbolje da im se zaključe sve petice na kraju školske godine.

Sandra

pre 13 godina

Ma posle ovakvih dogadjaja, boli me uvo i za prosvetare i za sindikate i za njihove plate. STRAJKUTE VAN RADNOG VREMENA A OVU DECU NEMOJTE DA UCITE DA SE NERADOM NESTO POSTIZE.

ChargerNS

pre 13 godina

... Diplomom o završenom fakultetu, ne dobijaš potvrdu da si postao intelektualac. Intelektualac nije titula to bi trebalo da je stvarno stanje stvari. Što se tiče svega ostalog, kuku nama sa takvim intelektualcima. Sinko, samo da te obavestim da ima mnogo ljudi koji i sa srednjom školom ubijaju privatni biznis i zarađuju mesečno koliko tebi treba 10 godina. Što se tiče kvaliteta nastave, kakav je, i preplaćeni su! Imam troje dece i da nije aktivnosti Van škole kuku i lele Srbiji.

mare 025

pre 13 godina

Dakle, 'dogovor' je postignut. Mogu da odahnu dezurni pljuvaci prosvetnih radnika i svi njihovi dokoni istomisljenici koji su danima pisali i govorili o prosveti kao o kljucnom uzrocniku svih problema i svega loseg u Srbiji, o prosveti ciji su radnici u stvari neradnici, vezare, nesposobnjakovici i luzeri koji, Boze moj, zele vece plate. Verujem da ste sada zadovoljni, jer prosveta nije dobila taj 'ogromni' novac koji ionako, kako vi kazete, nicim ni ne zasluzuje. Mozete da uzivate u vasem egocentrizmu i sebicnosti, presretni sto nasa nadasve socijalno odgovorna Vlada nije poklekla pred nicim izazvanim zahtevima prosvetara. Sada kada se sve okoncava, razmislite koliko ste u stvari sami sebi otezali poziciju pred vreme koje tek dolazi, i razmislite da li je vas revolt prema prosveti icim bio opravdan. To sto je neko skolovaniji i obrazovaniji od vas, naravno da ne mora da znaci nista, ali ako ima platu, zamislite, duplo vecu, onda nastaju problemi i onda krece osuda. Imaju toliko, a hoce jos! Kakav ispravan rezon, kakvo razumno rasudjivanje! Hvala Vam svima koji ste imali stvarnog razumevanja za nas i nase zahteve, a hvala i Vama, armijo zadovoljnih ljudi koji radite za novac nedostojan normalnog zivota, koji se sklanjate od sopstvene senke plaseci se onda i kada strahu mesta nema!

ProsečanProsvetar

pre 13 godina

Radim u prosveti 10 godina.
Volim svoj posao i trudim se da ga obavljam maksimalno savesno, a vidim i da su učenici zadovoljni. Ali:
1. 6-7 godina nisam kupio jedan iole kvalitetniji odevni predmet (džemper, sako)
2. struja mi je isečena zbog duga koji redovno servisiram ali ne mogu da do kraja otplatim već više od 10 godina
3. gas plaćam svake godine uzimajući kredit od banke, što otplaćijem uz velike kamate, tako da sam prešao na drva
4. vozim rashodovani auto star 22 godine, imam dve kazne za vožnju neregistrovanog vozila, jer nisam imao za registraciju, a decu treba voziti...
5. nisam u životu primio nikakav mito, ni paketić kafe, niti mi pada na pamet da bilo šta očekujem
6. često smo u takvoj oskudici da sam prinuđen da na internetu prodajem sitne predmete i tako spajam kraj s' krajem
7. sve ovo i pored toga što radim i van nastave, držim seminare, kurseve, programiram, što naravno rezultira manjkom vremena koje mogu posvetiti svojoj deci i supruzi
8. plata mi je oko 39000, iz dva dela, a svi troškovi (samo računi struja, gas, benzin, telefon, internet, obdanište, boravak, školovanje dece, komunalije, sitni krediti...) su oko 40000
9. i pored svega, uopšte mi nije do povećanja plate, znam da je u zemlji katastrofalna situacija, jedino me boli društvena nesolidarnost i nejednakost, znajući da ima hiljade "zaposlenih" koji primaju mnogo veće plate a niko ih ne proziva i blati kao poslednji šljam, kako se mi prosvetni radnici najčešće osećamo u ovom društvu
10. i pored svega, voleo bih da do penzije radim u školi, divan je osećaj da SI KORISTAN DRUŠTVU I DA SI NEČIME DOPRINEO DA MLADI IMAJU MALO SVETLIJI POGLED NA SVET U KOJI STUPAJU.

Da imate malo više poštovanja prema prosvetnim radnicima, i sistem vrednosti bi se promenio, ovako ako pljujete učitelje, kakvu poruku dajete učenicima?

dragan

pre 13 godina

uvazavam obrazovanje prosvetara i ne bih sad o radnim satima.moj komentar je samo da sam uvredjen kao gradjanin srbije.svako ima pravo da se bori za svoje ali gospodo to je sa NASIH LEDJA.SRAMOTA

Profa

pre 13 godina

Ljudi u pitanju je VELIKA prevara od strane sindikata. Sindikati su izdali profesore!
Evo citam izjavu ministra prosvete u Danas-u:
"Dogovoreno je da se zaposlenima isplate jubilarne nagrade i otpemnine, kao i da se na osnovu očekivanih povećanja prihoda budžeta povećaju zarade svih zaposlenih u javnom sektoru i penzionerima."
ZNACI NISTA OD 3.5 MILIJARDI!!!
Unija sindikata prosvetnih radnika nije prisustvovala sastanku.
PREVARA!!!

pablito

pre 13 godina

@(mare 025, 4. februar 2011 21:25)
Gospodine, vi i vase kolege ste ti koji, uz nas, godinama pristajete na ovo. Zasto vas cude toliki negativni komentari? Ne svaljujte samo na nas ostale vas gnev. Prvo je vasa profesija pljunula na samu sebe pa su onda drugi poceli da vas pljuju. I ne radi se o tome ko je koje skole zavrsio vec o svesti. Jedino sto me raduje sto ce nastavkom skolske godine i mnogi nezaposleni profesori inzenjeri i drugi biti u mogucnosti da daju deci privatne casove i tako izdrzavaju sebe i porodice.
Na kraju, nemam dete skolskog uzrasta tako da me ovo ne pogadja preterano, samo jos jedna prepirka izmedju drzave i njenih sluzbenika dok mi ostali navijamo za jedne ili druge ili samo rezignirano posmatramo.

Peedja

pre 13 godina

Ne znam sta da mislim o svemu ovome...zavrsio sam knjizevnost na Filoloskom u BGu, pristao da se kao redovni apsolvent vratim na selo da bih radeci u skoli skupio novac za postdiplomske studije i vratio se u BG...to je bilo novembra 2005...vreme prolazi, od postdiplome sam vec skoro potpuno odustao jer je godina studija na Filoloskom 1500e, i dalje sam na selu...plate vec preko 2 godine stoje na istom, a onda je evro bio ispod 80 a sada je 107, sto znaci da mi je plata objektivno preko 100e manja..razumem da je stanje u drzavi takvo da nema para i da nema odakle da se isplate povisice, ali isto tako znam da moja prijateljica spanjolka, koja je uciteljica i radi po selima oko Saragose ima 2.000e mesecno, pa ni to ne bude dovoljno vec u julu dobije 13.platu od 2.000e, pa cak ni to ne bude dovoljno i onda u decembru dobije 14. platu od 2.000e...da mi ona licno nije pricala verovatno ne bih ni poverovao.. Da li smo mi isti kontinent? Pa to je Spanija, nije Nemacka, Britanija, Francuska, Svajcarska, bilo koja Skandinavska zemlja...ne znam sta da mislim...odavde treba samo bezati...

Fakultet je zakon

pre 13 godina

Svi ovi koji pljuju po prosveti su veliki kompleksaši i primitivci. Voleli bi i oni da su završili faks ali nisu...Ko Vam je kriv što ne spadate u ovih 7 % intelektualaca u našoj zemlji. Ja se ponosim što sam intelektualac i to ću biti do kraja života!!! Neka puknu sve neverne tome :-)

Adio

pre 13 godina

Vredjanje inteligencije i dostojanstva...Dok god profesori budu u rangu sa medicinskim sestrama i policajcima vladace veliko opravdano zadovoljstvo. Dakle prosvetari, ucite decu da zavrsavaju srednje skole i eventualno neki kurs, bolje ce proci u zivotu i izgubiti manje para, zivaca i godina.

Žarko

pre 13 godina

Prosvetari, šta bi ovo?
Hteli ste veće plate od policajaca? Ha!
Nadam se da ćete od ponedeljka dolaziti sa osmehom na posao i duplo više i bolje obavljati svoje dužnosti!

Milan

pre 13 godina

Ало наивчине! Шта мислите, да нисмо постигли договор?
Јел ви стварно мислите да су требали после синоћњег састанка да изађу срећни и весели и да кажу "добили смо све што смо тражили"...какав би то домино ефекат био!
Овако, ми смо добили што смо хтели, а ви што нас блатите сте у ствари прошли горе, само нисте свесни!

nemam ime

pre 13 godina

НИКАД ВИШЕ! Не знам што сте ме изненадили?! Знам да сте се договорили да заједно скинете кајмак, али како оволико дуго издржасте? Хахаха, браво просветари, права сте интелектуална снага ове земље:не дао драги Бог да се неко угледа на вас!

pobesnela 016

pre 13 godina

Jadna nasa deca!!!Ovo sto sledi u Srbiji vec smo iskusili 90 tih *Ne mozes me toliko malo platiti, koliko malo mogu raditi!* Zar ovoj vlasti toliko bas nije stalo do skolstva?? Nek pohapse bre lopove i nek im oduzmu imovinu
i bice para za sve napacene stanovnike Srbije!!
Moja deca nece od ponedeljka u skolu pa kud puklo nek pukne! Samo nek im razredna da neopravdane ajd da vidim i to cudo!!

Martin

pre 13 godina

Morali su popustiti jer se plase da ne krenu siri nemiri. Naprednjaci se okupljaju bice verovatno nekontrolisane mase ponovo u Beogradu...

jakobsveld

pre 13 godina

I tako......... Cenkanje izmedju vlade i korumpiranih sindikata je zavrseno I ko je tu najvise izgubio? Pa naravno ucenici. Ove prosvetare necu ni da pomenem. Istina je da su dobili jedno veliko nista. Deca i roditelji su dobili subote da odradjuju casove koje nisu ni morali odradjivati zbog male igre prosvetara i (korumpiranih zeljnih medijske paznje) sindikata. Da li treba spomenuti da se u ovom dogovoru spominje samo finansijska strana dogovora? Nema ni reci o poboljsanju nastave i nastavnog programa. Sve je ovo bilo mlacenje prazne slame zbog minimalnih (sebicnih) ciljeva. Tresla se gora rodio se mis.

David

pre 13 godina

Ne znam da li sam ja dobro informisan , ali da li sam ja to dobro chuo , da , policajci dobijaju od 20 do 40% povishenu platu zbog opreme koju nose i opasnosti prema kojoj su izlozheni ? Pa oni ne znaju ni pistolj iz futrole da izvade , a profesori koji imaju mozga da dobijaju platu povishenu za 2000-3000 dinara, alo bre gde vam je mozak? Uzas ...

naivna

pre 13 godina

(Зоран, 4. februar 2011 22:44 Gospodine, znate li za podatak da je Obama u vreme najzesce krize ulozio upravo u obrazovanje? Da li se Vi gospodine osecate osujecenim jer niste zavrsili fakultet? Pa otuda povika na prosvetne radnike? Vidite, mi smo ulozili u svoje obrazovanje isto toliko godina kao i ostali fakultetski obrazovani ljudi, a koji se takodje finansiraju iz budzeta. No, razlike su prevelike. Sto se tice sudstva, koliko samo predmeta ceka godinama na resavanje? Da ne pricam o korupciji na sve strane. Ako Vi i Vama slicni smatrate da ovoj zemlji ne treba prosveta, izvolite, pokrenite gradjansku inicijativu da se skole ukinu. Neka se od tog uludo bacenog novca na profesorske plate lepo otvori jos koja desetina agencija u kojima su primanja oko 200000, pa neka se deli Slovencima i ostalima po 11000 evra po radnom mestu i svima ce cvetati ruze. Samo izvolite. Srecno Vam bilo.

djole

pre 13 godina

Ahahahahaa trazili 20% i na kraju ispalo povecanje shodno rastu u budzetu. Pa mogli ste da se dogovorite na kraju i da vam smanje plate pa da se vratite na posao. Ovde se ne zna ko je lud.

Milos

pre 13 godina

Stvarno su ucitelji na neki nacin glupi jer je potrosacka korpa 50 000 dinara, ne racunajuci sredstva za odrzavanje higijene, garderobu, stan, struju, ogrev, komunalije, tv, internet, gorivo, odrzavanje auta i registracija, itd. ne treba biti pametan pa zakljuciti da ne vredi raditi ispod 1200 eura mesecno. Sa platom od 1200 eura radnik nema pare za letovanje, zimovanje, izlaske u pozorista, kafane, saune, nema za kupovinu novog frizidera, sporeta, bojlera, nema za popravku kuce ili stana i nema mogucnosti da nista ustedi za nedaj boze crne dane. Dobro je da su se sporazumeli pa ce sada nastavnici imati za 'leba i masti. Kada bi svi razmisljali kao ja, onda bi se vladari nasli u velikom sosu, ali posto razmisljaju da je zivot hleb namazan mascu, tako im i treba. Pozdrav iz zapadne Nemacke.

šipak

pre 13 godina

Prosvetari, dakle(m), Vi ste stvarno ovce za šišanje, a frizeri nisu samo ovi iz vlade, nego i ovi iz sindikata.

Uzeo bih vam sada i to što primate.

Зоран

pre 13 godina

Смета ми што то радите преко леђа поштених људи.
(southeast, 4. februar 2011 21:36)

Па поштени нека направе свој синдикат. Плашим се да више од хиљаду не би бројао.

Dragan

pre 13 godina

Vi koji govorite da plate nisu male, da li neko od vas zna kolike su? Moja majka radi kao nastavnik, prima 30000, od toga pola ode na putne troskove posto opstina ne daje sredstva za to a kad daje, daje 50% od karte. Da nema moje invalidske penzije ne znam kako bi smo. Zato malo se obavestite pre nego sto iznesete komentar. 40000 dobija profesor sa 30godina radnog staza ali opet pola sigurno odlazi na putni trosak jer taj profesor ne radi samo u jednoj skoli i ne u svom mestu zbog glupave racionalizacije radnih mesta... 2010 nije moglo da se konkurise na mesto vec preko prelaza iz jedne u drugu skolu.

Zo

pre 13 godina

Zao mi je sto je doslo do dogovora. Dogovora nije smelo biti. Budzetskim korisnicima se ne smeju povecavati plate (ni za jedan promil), dok se ne povecaju plate onima koji pune taj isti buzet. Naravno, populisticka Vlada je opet posegla za kupovinom socijalnog mira...

V V

pre 13 godina

Dekintirani roditelj, 4. februar 2011. 21:59:
Ako Vam skola ne da uvid u trosenje novca koji sakuplja od Vas, tuzite je. Vi to medjutim siguran sam niste ni trazili. Da jeste videli bi da novac ide na kupovinu toalet papira, sredstva za pranje ruku, kredu i slicne stvari koje nesposobni Obradovic nije u stanju da smesti u skole i pored silnih agencija koje mu stoje na raspolaganju. Adresa za Vas protest je Ministarstvo prosvete. To sto Vi niste duzni da placate, nije ni skola, a nije duzna ni da sakuplja ta sredstva od Vas (nikom to nije posao), a da to nije lako govori i Vasa tvrdnja da Vas uporno podsecaju na to. Ne morate im davati, sasvim je moralno ispravno da se najpre raspitate sta to skola nabavlja od tih para, pa da date detetu da to nosi u skolu (npr. sapun). Samo nemojte da koristite sebicnu metodu, da ne placate ono sto Vase dete koristi na racun drugih ucenika koji placaju, jer to vodi raspadu sistema- na stetu svih. Suvise ljudi u svojim komentarima pokazuje potpuno nerazumevanje i nepoznavanje stanja u prosveti (posebno se istice komentator Zoran, koji komentarise vrlo produktivno, ali se lepo vidi da nema pojma o cemu pise i po tome koliko nema pojma i koliko je zlonamernosti i neistina u tim komentarima sam i zakljucio da je u pitanju jedan isti covek). Razumem nezadovoljstvo, ali ne razumem zasto ne razmislite koja je prava adresa za iskazivanje tog nezadovoljstva, tj. besa. Npr. papir za fotokopiranje, koji spominjete, se u vecini skola ne placa od skolskog dinara, vec ga zajedno sa stampanjem ili fotokopiranjem placaju prosvetni radnici iz svog dzepa. Ni to nije normalno, pa ja opet ne krivim Vas za to, vec nesposobnog SPS-ovca Obradovica.

Marko

pre 13 godina

Prosvetari,u svakom zitu ima kukolja pa je tako i kod vas ali vecina vas svoj posao radi posteno i odgovorno.Sramota je da se ovoliko veliki broj "hrabrih" neznalica javljao da vas blati i da vas pljuje kako malo radite a mnogo ste placeni i ostale gluposti.Ja sam od pocetka bio uz vas i zao mi je sto vas ovako izvozase a niste dobili nista.Ovo je tragicna zemlja,nije cudno sto mladi ljudi odlaze iz ove zemlje, nije cudno sto imamo pokvarene politicare,nije cudno sto mafija caruje, nije cudno sto je propala privreda, a sve to nije cudno zato sto kad se pojavi neko da kaze necu da budem ovca, necu da mi neko kaze tebi je super sa tom platom a meni je malo mojih 100,150,200 000 dinara plus dnevnice,plus sluzbeni automobil,plus...plua...plus...vi ste deo gradjanske sveti koja je ovde u zacetku,vi ste najpametniji deo ovog drustva i zato nosite najveci teret, i zato su vas ovi neuki ljudi ovih dana pljuvali, jer oni ne znaju sta rade, oni ne znaju, ne shvataju, suvise su ucaureni u svojoj gluposti da bi mogli nesto da shvate.Ne gubite nadu,jednog dana ce i oni shvatiti da ste u pravu, naravno tada ce biti kasno ali svi veliki ljudi su u ovoj zemlji najpre bili osudjivani a potom velicani.Bili ste u pravu,na kraju ce ispasti da ce svi drugi u narednom periodu dobiti vise za sebe zahvaljujuci vama ali cete vi ostati upamceni kao najvece zlo.Ovo je prokleta zemlja.Uz vas sam 100% JER RAZUMEM,JER NISAM OVCA, JER ZELIM DA ZIVIM BOLJE.Hvala vam.

Pljacka se nastavlja

pre 13 godina

Korupcija na delu! Ovo na sta su oni (sindikati) pristali je sramota za prosvetne radnike! Brankica bi mogla da malo preispita i situaciju u prosveti! Evo i male pomoci: 125000 zaposlenih, a 130000 na platnom spisku. Otkud ovih 5000 viska???

falš intelktualci sa falš diplomama

pre 13 godina

Prosvetari i intelektualci. i Među učiteljima i profesoriam u školama (ovde ne govorim o fakultetima) ima intelektualaca, ali u tragovima. Pa više od 50% procenata njih ima raznorazne sumnjive diplome iz Prištine, Leposavića, Zubinog potoka, Kosovske Mitrovice i slično. Ne poznajem nijednog učitelja čija diploma ne potiče sa Kosova. Izvinjavam se . Poznajem jednu učiteljicu koja je završila fakultet u Beogradu, ali je ona nezaposlena i verovatno neće dobiti posao bar za narednih 20 godina, tj.sve dok je neko od ovih prvih živ. I te ljude mi plaćamo preko 500 Eura. Pa, država mora da propadne. Njima treba plaćati da nemaju nikakvog kontakta sa našom decom.

Ana

pre 13 godina

Neki "gospodin" rece da jedva ceka da drzava bankrotira pa da oni na drzavnim jaslama ne dobiju nista. I ja se slazem. Skole bi trebalo privatizovati pa bi bile privilegija bogatih pa tako oni silom edukovani ne bi mogli da ostavljaju nepromisljene komentare!

Ljudmila

pre 13 godina

Ako mislite da ce vlada da postuje ovaj dogovor, pogledajte, podsetite se sta je bilo sa slicnim dogovorima u proslosti.
Nema razloga za veliko slavlje ili radost i potreban je oprez, spremnost na nov strajk cim pocnu da varaju, da ne uplacuju ono na sta su se obavezali. A toga ce biti.
Politicarima veruju samo vrlo naivni.

marko

pre 13 godina

KONKURS
Drzava Srbija raspisuje konkurs za sledeca radna mesta:
-predsednik drzave
-zamenik gore navedenog
-predsednik vlade
-250 ministara
Uslov:
Kandidati moraju dokazati da nisu iz Srbije i da ne vuku korene bar unazad 4 kolena.

Toni

pre 13 godina

Prosvetari, ne treba sada nista ni da dobijete kad ste prodane duse i ne znate da se izborite za prave i preko potrebne promene u prosveti. Vasa sramota i gubitak.

Srdjan

pre 13 godina

Samo za Zokija (Zorana). Zoki, nije po definiciji rad = 8 sati, evo npr.fudbaleri obavljaju neki posao i to traje 2 casa a ne 8 sati, neko drzi casove ukupno 4 sata, dok neko moze da sedi na stolici i po 8, 9 sati. Dakle, svaki posao ima odredjenu tezinu, ali, nije po pravilu, opet ponavljam, rad=8sati! Drugo, verovatno je o istom Zokiju rec, lekari i pravnici koje on pominje da imaju odgovorniji posao, neko mora da nauci da postanu to sto jesu, dakle, opet moraju da prodju kroz prosvetu. Nadam se da je bar malo jasnije coveku ;-)

Oliver

pre 13 godina

Dragoj gospodi koja prosvetne radnike nazivaju neradnicima bih preporucio da odu samo jedan dan u skolu i da odrze nastavu deci koja su u vecini razmazena, nevaspitana, neodgovorna i lenja, pa posle da im sacekaju roditelje koji su jos gori (jer deca sve to nose iz kuce), pa da onda napisu komentar. Imam prosvetnog radnika u porodici i vidim koliko energije ulaze da bi od dece napravila cestite ljude, a za uzvrat od te dece i njuhovih roditelja dozivljava samo, nepostovanje i ponizavanje na razne nacine. Ne kazem da su svi takvi, svaka cast pojedinima, ali vecina jeste. Prosvetni radnici su degradirani u svakom pogledu, a izgleda da ovo drustvo nije svesno znacaja tih ljudi koje u poslu odrzava jedino entuzijazam i nista drugo. Ja taj posao ne bih radio ni za duplo vece novce!

baja patak

pre 13 godina

Prosvetni radnici, kao i ostali zaposleni u javnom sektoru su nesvesno učinili jednu veliku stvar: konačno su doveli državu do bankrotstva. No i to je bolje nego da se ovako beskonačno mučimo. Ovako, za godinu - najviše dve, država će sigurno bankrotirati i neće moći da se namakne ni 100 evra za zaposlene i javnom sektoru. Moći će da štrajkuju, ako hoće i godinama. Para neće biti, jer je suva drenovina odavno isceđena.Tada će shvatiti gorku istinu da se problem ne rešava zahtevima za povećanjem plata nego zahtevima sa sveobuhvatim promenama u društvu koje moraju doneti dobiti poboljšanje svima a, ne samo državnim službenicima. Oni bi da se ništa ne promeni, (njihov najveći strah je da Nikolić ne dođe na vlast), a da samo njima bude bolje. Očigledno da lekcija iz vremena hiperinflacije nije naučena. I tada isti ti nisu tražili smenu Miloševića, nego su samo tražili da se njima povećavaju zarade, pa se sve to završilo onako kako se to završilo. No ovog puta neće biti ni pomoći međunarodne zajednice niti će imati šta da se proda, niti da se uzmu milijarde evra kredita, kao što je to činjeno u poslednjih 10 godina. Upravo sam malopre pročitao saopštennje MMF-a da je cena povećanja tih zarada novo zaduživannje države od 1,5 milijardi evra?!!! Ne znam kome vlada plasira onu cifru od 10 milijardi dinara, odnosno 100 miliona evra. Pa nismo mi mentalno zaostali. Sada sam se setio onog filmskog dijaloga: Šta je za tebe komunizam? Kad imam da jedem! Samo ti!? Samo ja!

AAAAAAAAAAAAA

pre 13 godina

Prepuno je komentara tipa:"istupam iz sindikata-prevareni smo". E pa sad zar to niste znali od pocetka strajka? A da li to znaci isto tako da vam je ustvari glavni cilj bio napuniti novcanike? Veoma ste uskogrudi i sebicni. Sva vasa galama po ovim komentarima bila je usmerena protiv svih nas koji nismo delili vase stavove. Uopste vi niste hteli da zapocnete reforme u obrazovanju,drzavi. Sva vasa energija u ovom strajku je bila usmerena ka tome da vam se vase plate povecaju.Na kraj vam pameti nije bilo da sam povlascen polozaj to sto imate sindikate iza sebe pokrenete sveobuhvtne promene u ovoj zemlji.Ni malo se vi ne razlikujete od onih koji su vas zastupali. Sto se mene tice dobili ste,odnosno dobijate taman toliko koliko zasluzujute. Ako ima izuzetaka u prosveti oni ce se prepoznati i shvatice da ovaj komentar nije zlonameran.

Straja

pre 13 godina

Ništa bez Pavlovića čovek je legenda a svo vreme sam bio u zabludi podržavao tamo neku Uniju i Forum Beogradskih gimnazija.
Svi kod Pavlovića, neće ni on da mi obezbedi povišicu ali on je čovek za sva vremena i sve partije nadam se da može da nam zaštiti donji deo leđa.
Njega predložem za Akademika, duže je na sceni, poznaje više političara potpisao je razne ''memorandume'', ''sporazume'', ''izdao'' mnoge. Srećna je nacija koja ga ima njega i njegov uvek pobednički sindikat.
Proleteri svih zemalja ujedinite se!!! (kako je nekada bilo lepo)

Nisam prosvetar

pre 13 godina

Jos jedan dokaz da sam napravio pravi potez.
Ovom drustvu definitivno nema spasa.
Naime, 17. februara se selim sa familijom na Novi Zeland. Posao (u struci) za suprugu i sebe sam nasao preko interneta, pre Nove Godine smo bili tamo i potpisali smo ugovore.
Zdravo mi ostajte!

P.S. Cekamo vas tamo.

profa

pre 13 godina

Clan sindikata od ponedeljka vise necu biti,a sto se tice Vlade i ove kvazipoliticke elite,zelim im posten sud kad odu Bogu na ispovest!
Danas idem na miting SNS-a,da pruzim podrsku za nove izbore,a vi kako hocete!
Proklet bio svaki dan kad sam glasao za DS,ali vise nikad!
Predvidjam im borbu za prelazak cenzusa na sledecim izborima!
L O P O V I !

momcilo

pre 13 godina

Nakon ovoga istupam iz sindikata. Zaista, da li je moguce da smo ovakvim ljudima pruzili podrsku da nas zastupaju u prgovorima sa vladom. Verujem da su jedino ispregovarali benefite za sebe.

D.C

pre 13 godina

Obrazovanje je na zapadu vrlo profitabilna stvar, u Americi obrazovanje je industrijska grana u kojoj se obrce najvise novca, zbog cega nasi naucenjaci vise na teret budzeta i da li ih je sramota? Kod nas je cak i rudarstvo neprofitabilno, pa gde to jos ima? I svi bi hteli vece plate a niko od njih ne puni budzet i sto bi ih bilo briga za inflaciju kada imaju sigurno radno mesti i kada firma ne moze da im bankrotira.

Memi

pre 13 godina

Ma kakav dogovor??? Ovo je izdaja prosvetnih radnika od strane sindikata. Zasto je uopste zapocet strajk pa da se ovako postidjeno izlazi iz strajka! Dogovorili se...o cemu??? O isplati otpremnina koje drzava ionako je u obavezi da isplati zapsolenima, ili o jubilarnim nagradama koje isplacuje lokalna samouprava? Objasnite nam kako su vas potkupili? Jer drugog obrazlozenja nema i ne moze biti. Zato, istupimo svi iz ovih sindikata jer oni nisu zastupnici radnika, vec produzena ruka vlasti.

Vlada

pre 13 godina

Po ko zna koji put su sindikalci uzeli pare i sklopili sporazum na stetu zaposlenih odnosno clanova! Pristali su da SIGURNO obustave strajk a za uzvrat ce MOZDA dobiti jadno povecanje plata. Zbog korupcije bi trebalo sve ucesnike u pregovorima poslati na desetogodisnju robiju.

Petar Pan

pre 13 godina

SRAMOTA!!! Dobili smo ono što su nam nudili pre 7 dana. Ako mi skinu i dinar sa plate istupam iz sindikata momentalno. Moja škola je na sreću ili nesreću bila u totalnoj obustavi rada. PREVARA!!! A šta nude, ono što su po zakonu obavezni da plate.

Profa

pre 13 godina

Informacija je lazna i prljav pokusaj da se slomi strajk. Ovaj sramni sporazum nisu potpisala dva sindikata koji prakticno cine 90 posto skola koje su u potpunoj obustavi nastave. Ocekuje se dalja represija rezima i rezimskih medija. Znamo se iz 90tih, potrajace ovo...

magelan

pre 13 godina

Ja bih voleo da sindikat prosvetara odredi jednu povecu delegaciju prosvetnih radnika i da je posalje na jednu ekskurziju u skole okruga San Diego. Tamo bi mogli da vide kako se obavlja posao svih zaposlenih u prosveti.
Ako bi i posle te ekskurzije trazili povecanje plata ili druge beneficije to bi znacilo da se uopste ne razlikuju od clanova vlade, parlamenta ili funkcionera lokalnih samouorava.
A ne razlikuju se, zar ne???

southeast

pre 13 godina

Душе продане. То што ви градите ваше каријере и пуните џепове мени лично не смета, господо синдикалисти. Смета ми што то радите преко леђа поштених људи.

Зоран

pre 13 godina

Браво лопови, почeв од државе до државних службеника:

On je rekao da je dogovoreno da se zaposlenima isplate jubilarne nagrade i otpremnine, kao i da se na osnovu očekivanih povećanja prihoda budžeta povećaju zarade svih zaposlenih u javnom sektoru i penzionerima.

Jelena

pre 13 godina

Ovo je takva bruka i takva kukavicka izdaja od strane sindikata da me je sramota sto radim u prosveti. Vuk Brankovic bi trebalo da bude ime sva tri ujedinjena sindikata!!!!Pa mi i ne zasluzujemo bolje kad smo dozvolili da nas ovakvi predstavljaju!! UŽAS

Svetlana

pre 13 godina

Svaki malo bistriji covek je znao kako ce ovo da se zavrsi, i to ne samo zato sto nam je drzava osiromasena raznim Kolubarama, Miskovicima, i ostalim korupcionaskim aferama vec i zbog stava naseg dragog naroda prema skoli i prema uciteljima svoje dece.Volela bih da svi oni koji misle da je posao profesora lak probaju da za mesec dana nauce 30 tinejdzera da dolaze redovno u skolu, pristojno se oblace i ponasaju a da ne pominjemo i da ih pri tom necemu nauce. Oni koji imaju tinejdzere u kuci znaju kakav je to posao. Tako da ako nas vec ne podrzavate, nemojte nam ni odmagati.

nastavnica biologije

pre 13 godina

citam i razmisljam - o ljudima koji vredjaju prosvetare. i setim se perioda dok jos nisam radila u prosveti. nisam ih ni ja razumela. te prosvetare. pa kako to da su umorni kada rade 5-6 casova dnevno..? nista ne rade... zezaju se tamo u skoli. imaju pauze posle svakih 45 minuta.. nisam ih razumela. i onda - zaposlim se u skoli. neizmerno volim svoj posao, savesno ga obavljam i sada vec shvatam. da ona kratka pauza posle svakih 45 minuta jedva da je dovoljna da se odnese dnevnik u zbornicu i ode na sledeci cas, da onih par casova dnevno u skoli uglavnom bude jos dodatnih 3-4 sata /ne casova/ sedenja nad pripremama kod kuce, pregledanje kontrolnih, pismenih zadataka, smisljanja ideja za razne projekte, priredbe u skoli, trazenja adekvatnih zadataka za takmicenja ucenika itd itd. znam kako je raditi 8 sati u firmi i onih 5-6 casova sa dodatnih 3-4 sata dnevno kod kuce. iskreno-ono prvo je bilo lakse. ko ne veruje-nek izvoli :)
a ako se neko pita da li je nas posao odgovoran ili ne, neka sebe zamisli bez ijedne godine provedene u skoli, i neka razmisli kakav bi covek bio? i ako i dalje smatra da nam skole kao takve ne trebaju, neka svoju decu ne upisuje u skolu - sa prihvacenom licnom odgovornoscu za takvu odluku.

geograf

pre 13 godina

Pozivam sve zaposlene u školi da na lokalnom sastanku sindikata donesu odluku o nastavku štrajka, jer su nas naši pregovaraci izdali - i oni ce dobiti metlu zajedno sa vladom - izdaja.
Prosvetari, moramo biti jedinstveni!

ccc

pre 13 godina

Kada cete vise da shvatite da posao prosvetnog radnika ne podrazumeva samo neposredan rad sa ucenicima!!! Imamo mi i mnoga druga zaduzenja i svakim danom nam namecu sve vise!!!

vlada

pre 13 godina

Tresla se gora rodio se mis.
Eto, zavrseno je i ovo poglavlje muvanja po principu svako za sebe.
Sta su dobili sindikati nista, ali su glavesine istih dobile ono sto su htele.
Iskoristili su clanstvo, koje je kao ovce na ispasi, poslusalo pastira, ali iskoristili su i aktuelnu situaciju, pod pretnjom pada vlade, da od vlade izvuku koji dinar. Ali, sve je to pirova pobeda sindikata.
Sramota me je sto radim u prosveti jer, ispada da jeste sve bilo preko ledja dece a za sta, pa ni za sta.
Sada ce svi jaganjci (sindikalci) da budu mirni, jer pastir im je rekao da je sve u redu, a sta su dobili? Povecanje od po par odsto u Maju i Oktobru, koje ce inace vec do Marta da pretekne inflacija.
Vec od danas je secer 100din. Kafa je takodje od danas 100din (100grama) :))
Znaci, svi su na gubitku.
Zalosno je samo sa koliko su strasti strajkaci pljuvali one koji ne strajkuju samo da bi sada dobili jos jedno veliko obecanje, koje je u stvari nista do `sarena laza`.
Ispali ste glupi.
Ako ste strajkovali, trebali ste da idete do kraja.
I ne treba niko da vas uzme za ozbiljno, pali ste posle tri dana pregovora.

Nije preko leđa učenika

pre 13 godina

Učenicima je u stvari dobro. Nisu morali da izlaze napolje da idu u školu dok su temperature bile nenormalno niske. U Americi đaci isto ne idu već nedelju dana u školu zbog snega i leda. I oni će isto da odrađuju te dane.

dzaba ste krecili

pre 13 godina

znaci, i profani su dobili ..... da izbiju oci....ovi sps-ds-ovci su cudo.....nadam se da policiju nece uspeti....sindikate ukinuri, ni za sta ne sluze.....

Adio

pre 13 godina

Vredjanje inteligencije i dostojanstva... Dok god profesori budu u rangu sa medicinskim sestrama i policajcima vladace veliko opravdano nezadovoljstvo. Dakle prosvetari, ucite decu da zavrsavaju srednje skole i eventualno neki kurs, bolje ce proci u zivotu i izgubiti manje para, zivaca i godina.

Rade

pre 13 godina

Ja sam vec pisao,i dobio "milion"minusa da strajk za povecanje plata i nije trebao,jer,kolko god da su plate male,u poredjenju sa drugim su odlicne...sad ispada da ce biti povisice ako u bidzetu bude vise para od planiranih...a sta ako bude manje para od planiranih?Zato,trazim od sindikata,da u ovom drugom slucaju,isplacuju redovno razliku koja ce da nastane njihovom zaslugom,jer su nas prevarili,ili su prevareni,svejedno...

hemicar

pre 13 godina

moram da pohvalim b92 za izuzetnu profesionalnost u informisanju!
hvala vam sto jedini drzite upaljeno svetlo u ovom sveopstem medijskom mraku!

marko

pre 13 godina

HAHAHAH Cene hleba ostale iste, ovi dobili pare, svaka cast ministri kako se odrzavate na vlasti, koji ce te porez uvesti zbog ovog, verovatno na vazduh. Sve je isto samo njega nema.

Jelena

pre 13 godina

E stvarno je ovaj Pavlović kralj. Čovek je sposoban da se umiljava pa neka nam on bude sledeći ministar prosvete. Kad on pregovara treba da sedi tik do ministra jer je njegova desna ruka. Svaki put se završi sa ''našim'' popuštanjem (čitaj-Pavlović sve izneveri). Ljudi se isčlanjuju iz njegovog sindikata a on se lepo obogatio i svejedno mu je....nemam više snage za takve nam sindikalce i ministre.
Pitam se samo gde su njihova deca i koje su škole završila. Kako ja da vaspitam svoje dete, da radi i uči da bi ga vodili partijaši i nesposobni.....doviđenja Srbijo

profesorkica

pre 13 godina

Da li vam je jasno sto nisam clan ovako jadnog sindikata? BRUKA... SRAM IH BIO!!! PRODANE DUŠE, LOPINE, NE ZNAM GDE JE DNO... Mislila sam da smo na dnu, ali ovo je jos dalje... Da je vlada pametna kao sto nije: smanjila bi nam plate, dodala jos gluplje uredbe na ZOOV, nista ne bi isplatila, a dala radnicima u ministarstvima po AUDI full opremljen na poklon!
SINDIKAT PROSVETE: mrs u rupu!!!

Đole

pre 13 godina

I opet su, kao i uvek u ovoj zemlji, sindikalne vođe dobile nešto u džepče i sad je sve super i sjajno svi se primili da je nešto završeno, a ustvari - ŠIPAK!

Mali Radojica

pre 13 godina

...Ljudi, sta vi ocekujete od sindikata koga placa drzava? Da se uistinu bori protiv iste? Pa to je samo uigrana shema vlasti i sindikalnih vodja. U Srbiji ne postoji pravi sindikat koji se samo finansira od clanarina pa prema tome nema ni prave sindikalne borbe. Jos uvek su oni na nivou nabavke budjavog kupusa i pilica isteklog roka...da postoji sindikat ne bi radnici bili u ovakvom polozaju, bilo u javnom bilo u privatnom sektoru a pogotovu u privatnom gde se ni jedan od tih bajnih "sindikata" nije ni pokusao shiriti...uzas.

naivna

pre 13 godina

Svaka cast, sindikalci! Dobismo ono sto su nam i na pocetku nudili, jubilarne nagrade i otpremnine, a sve ostalo "ako bude para" (citaj: nece biti). Sto znaci izdejstvovasmo i povecanje za ostale u javnom sekstoru, naravno i za sudije, pa nek im plate budu trostruko vece od plate profesora, sto da ne! Ne treba ovoj zemlji obrazovan narod, sta ce Srbiji prosveta, lakse je manipulisati neukima, uvek je i bilo!

VV

pre 13 godina

Ocigledno je ovo natempirano pred miting. Potkusurivanje prosvetnim radnicima. Ono sto u vladi ne razumeju je da su ovom prevarom prosvetnih radnika koju su sproveli sa korumpiranim sindikalcima sebi zabili autogol. Dole vlada i nesposobni Obradovic iz SPS-a! To su oni ljudi i ona stranka koju ste mrzeli pre desetak godina, jer je unistila i unazadila Srbiju i vase zivote, a sad su odjednom postali podobni za saradnju. Dosta kontinuiteta, prekinite da unistavate prosvetu!

Svi pod sljivu

pre 13 godina

Tipicno srpski. Prvo urlamo i udaramo se u grudi. Zatim nesto muljamo, krijemo, otezemo, a na kraju skicimo podvijenog repa.
Da li je iko ocekivao nesto drugo ?

ib

pre 13 godina

Dobili ste ono sto ste imali i pre strajka,ali ste sve izgubili.Cista jedinica bez prava na popravni.Sta cete reci ucenicima zasto niste danima drzali casove.

Strahota

pre 13 godina

Sramota za sindikate (ako su oni uopste sindikati ovog naroda). Treba smeniti sve te sindikalne vodje, traziti od njih objasnjenje za ovu sramotu. Nek priznaju svima vama koliko su para sebi u dzep stavili. Problem Srbije je sto nema jedinstvenu sindikalnu organizaciju. Svako ko pozeli d a ima neku zaradu osnuje neki sindikat, lazima i obecanjima privuce zaposlene i kada krenu neki pregovori pojavi se par puta na TV-u i kao nesto prica.. a ovamo uzme ispod stola i kao dogovorili se... ali na ciju stetu? Dok god u Srbiji ne posotji JEDAN sindikat za dobrobit zaposlenih ni jedan strajk nece uspeti. Setite se Smiljanica i silnih stanova i para koje je dobijao dok je bio sef SS sindikata...

Petar

pre 13 godina

Зар овакво решење брижна влада није могла да постигне са просветарима ОДМАХ,
а не да се данима и непроспаваним ноћима толико брине и секира због деце - ученика који су тешко оштећени због губитка наставе. Скоро да нам је више жао због подочњака и исцрпелости енергичног премијера, министра просветног и министарке финансијске, него сиротих ђака.

Демагогије и лицемерја никад доста.

Kole

pre 13 godina

Vreme je da Pavlovic napusti svoju poziciju. Izmenjao je stolica koliko je bilo vladajucih partija.
Iver ne pada daleko od klade, a Pavlovic ne pada daleko od Obradovica.

Milovan Vranic

pre 13 godina

Je l' moze neko da mi kaze koliko su dobili povecanje prosvetari. Da li su dobili vise od 2000 din u proseku, ako jesu svaka cast izborili ste se za veliku povisicu. Predlog sindikatima: ugasite se.

Učo,mila moja majko!

pre 13 godina

Šalim se, nisam učo nego profesor predmetne nastave. Dakle ovako, cela ludnica zbog 2,5% na ono što je ministarstvo prosvete i finansija već bilo spremno da žrtvuje za bolji materijalni položaj nas prosvetara! Poštovana gospodo, predstavnici sindikata. Ne može se zameriti vašem trudu, ćestitom i poštenom zalaganju. Ako je toga uopšte i bilo? Jedini među vama, gospodin Pavlović, bar po ovome što smo videli, je pokazao da je njegovo mesto uz ministra i vladu! Njihov čovek, preslikan! Za ostale će pokazati buduća politička i interesna licitacija. Što se tiče nas, imali smo priliku. Samo još da pokupimo mrvice sa stola pa nazad u rupu. Najveći i zagarantovani parametar neuspeha leži u nama, narodu! Neuspeh štrajka je došao sa naše strane, evo zašto: SRBI SMO (nacija sklona samopropasti), 70% kadra u prosveti dolazi sa nekih ? FAKULTETA (kvantitet i kvalitet razmere 95:5), mnogi su napunjeni strahom i predrasudama od strane hjerarhijski viših instanci, dominira politika zavadi pa vladaj, pojedinci bi radili ceo život 30 min.samo da otaljaju - nebitna plata, neki imaju životnu ulogu supozitorije, neki nemaju odgovarajuću diplomu a neki je uopšte i nemaju, pojedinci bi i najrođenijem poturili nogu a za ostale se zna kako bi prošli i što je najgore vladaju SITNI INTERESI!!! Zar ovo nisu dovoljni razlozi zbog kojih je neminovan neuspeh, ne samo u prosveti??? Tvrdim da izgubljeni časovi mogu uvek biti nadoknađeni za razliku od onih koji traju 30 min.i jedini su način borbe za makar malo bolje nego što jeste! Ali sve ovo pada u vodu, zbog nas, ovakvih kakvi jesmo!!!

Prosvetar

pre 13 godina

U pravu su svi koji su protiv prosvete i obrazovanja. Sta ce nama obrazovanje kada smo najpametniji i sve znamo. Treba ugasiti skole da se ne trosi toliko para. Obrazovani kadar nam nije potreban, drzava nam lepo funkcionise bez obrazovanih...Treba napraviti drugi Goli otok i tamo slati one koji nisu zadovoljni a zaradjuju previse...a niko se ne pita u kakvim uslovima ti ljudi rade, kakvo je ophodjenje prema njima, ko god je radio u prosveti hteo da je pobegne iz nje...Postoje ucenici koji imaju i preko 200 neopravdanih izostanaka i nikom nista, ili primer jedne ucenice koja nije bila zadovoljna ocenom iz informatike na kraju skolske godine, imala sve petice a iz informatike 4 a njen otac drzi radnju racunara, uz pomoc tog ministarstvo je dete moralo da dobije 5 i to, prvo je formirana nova komisija od drugih profesora koji su utvrdili da ne zna ni za 4 a ono sto se ucilo je bio windows, word...formirana je druga komisija od drugih i nalozeno im da mora da ima 5...Vidite ovi jadni prosvetari rade u ovakvim uslovima a da smo u nekoj drugoj zemlji, uz prosvetare bi stali i djaci i roditelji. A ovako svi zmure, roditelji zadovoljni, vestacki se stvaraju dobri ucenici, vukovci, a kada takvi odu na fakultet izgube se u mnostvu onih koji su naucili da im se poklanja ocena. Protiv toga se treba boriti, shvatiti da sa ovakvim obrazovnim kadrom ova zemlja nema buducnost. Strategija ne postoji i to mora da brine sve u ovoj zemlji. Sta god da zavrsis, nista ne znas da radis, zavrsis za mehanicara, ne znas ni ulje da promenis...itd da ne nabrajam vise. Dizem i ja glas protiv prosvete iako radim u njoj, zato sto su ljudi prevareni, najmanje su bitne zarade, bitnija je cast i postovanje, ophodjenje prema ljudima koji rade u teskim uslovima i kojima je cilja da bar nesto nauce mlade ljude...

MILOS

pre 13 godina

I KOME MI DA VERUJEMO U BUDUCNOSTI!!!

E MOJI SINDIKALISTI PRODALI STE SE ZA SITNE PARE!!!

IZDALI STE SVE RADNIKE U PROSVETI!!!
VELIKA BRUKA!!

profus jadibedus

pre 13 godina

BRUKA, OVAJ ŠTRAJK.
O VAJNI NAŠI SINDIKALCI, KOLIKO STE "DOBRI" U OVOJ PRIČI???
Od ponedeljka uzimam ispisnicu i ne plaćam Vam više članarine!
Koja vajda od ovakvih sindikata u prosveti? Ubuduće će se za moja prava boriti sindikat zdravstva, policije, možda metalaca ili udruženih penzionera!!!

....

pre 13 godina

Kako je krenulo ovde za 2 meseca ima da izbije gradjanski rat, svako na svakoga pa sta bude.
Od celog javnog sektora jedino opravdavam prosvetne radnike jer su ti ljudi vodili tezak studencki zivot, placali ogromne skolarine, odrekli se mladosti da bi postali to sto jesu, za razliku od policije koja je zavrsila kurs od 3 meseca i glumi ludilo u fazonu ja imam uniformu znas li ti ko sam ja. Za razliku od kojekakvih opstinara koji igraju pasijans na poslu a ima ih 10 puta vise nego sto treba jer su se zaposlili preko kojekakvih rodbinskih i politickih veza. Za razliku od kojekakvih agencija, komisija itd koje nemaju nikakvu svrhu sem da kradu.
I na kraju krajeva bice nam jos gore jer u javnom sektoru radi isti broj ljudi kao u privatnom sto znaci da bi radnik kod privatnika zaradio 30000 doticni mora na ime jedne osobe da ostvari prihod od 150000 (od koga) dok plati kojekakve poreze, gorivo zakup prostora.... njemu ne ostaje nista. Ja sam licno pre 3-4 god imao platu od 500-600 evra a sada 250 i ne vidim da ce se ista promeniti.
Stvarno bi zeleo da svi imamo plate od 1500 evra ali dok OVI LOPOVI ne smanje broj zaposlenih u javnom sektoru, a samim tim i kojekakve poreze nema nista od toga

jajana

pre 13 godina

Zašto iz škola ne izbace ljude koji su stekli uslov za penziju po bilo kom osnovu, počev od majstora preko sekretara pa do nastavnika i profesora nego bivaju doživotno zaposleni i uzimaju hleb mlađim ljudima? Da li to neko zna?

Radoslav

pre 13 godina

prodali se predstavnici sindikata :(
opet su sindikati izdali inetrese radnika! ja sam znao da ce tako biti i da, tresla se gora rodio se mis.

Gamad

pre 13 godina

Zašto bi oni bilo kome saopštavali šta su dogovorili? To je prava transparentnost kojom se busaju u grudi! Tako su i prodali najbolju moguću kompaniju Rusima pa nikom ništa...

predsednik

pre 13 godina

Ko sa djavolima tikve sadi o glavu mu se obijaju. Zar nas isti Pavlović nije izdao 1997.Zar Kovač nije napustio SPRV zbog toga što nije uspeo da dodje na funkciju predsednika. I opet ste krenuli u štrajk sa tim istim ljudima. Šta smo dobili?

Vladimir Arsic

pre 13 godina

Kad se samo setim komentara na ove vesti tokom prethodnih dana...

Ovo povecanje prihoda u budzetu su verovatno preracunali tako sto su ukapirali da ce inflacija biti ipak vise od one zvanicno predvidjene, te ce kroz PDV to da se reflektuje na nesto veci priliv u budzetu.

Dobro, hajde sada da odmah izdelimo jubilarne nagrade i ostalima, pa da nastavimo gde smo stali.

Rumenka

pre 13 godina

I ja, kao i jos neki sapatnici ovde, nista ne razumem. Kakvo objasnjenje. Ovakvo mazanje ociju ne prolazi vise ni kod mojih klinaca....
Bahato, bahato, a mi pognute glave slusamo, gutamo svaku pricu, i pisemo ove komentare kao da ce da nam pomognu. Svako u svom ususkanom cosku. Sto bi Radovan rekao-ja nju mogu da zeznem kad hocu.

Jovan

pre 13 godina

Evo jedno zanimljivog teksta na temu štrajka prosvetnih radnika i odnosa prema obrazovanju u Srbiji. Vrlo je poučan http://www.srdjanstankovic.info/?p=31

posmatrac

pre 13 godina

Da analiziramo strajk:
1. faza: Sindikati traze 24% povisicu i 20 milijardi vise za prosvetu u budzetu.
Vlada nudi jubilarne nagrade i otpremine KOJE IM VEC DUGUJE i povisicu AKO nesto pretekne para.
2. faza: Ministarka finansije nudi umesto trazenih 20 milijardi svega 4. Sindikati isprva odbijaju a onda se zadovoljavaju sa 7.5 milijardi govoreci da ispod toga ne pristaju.
3. faza: Ministarka demantuje samu sebe da je ponudila 4 milijardi i da je to samo moguca projekcija krajem aprila. Sindikati smanjuju trazeni iznos na 3.5 milijardi ponovo govoreci da ispod toga ne pristaju.
4. faza: Sindikati prihvataju da se zaposlenima isplate jubilarne nagrade i otpremnine kao i da se na osnovu ocekivanih prihoda bidzeta povecaju zarade svih zaposlenih u javnom sektoru i penzionerima.
Krug je zatvoren.
Epilog: Prosveta nista nije dobila sem onog sto im vlada vec duguje, dok je vlada ovim em predupredila sledece moguce strajkove nudeci javnom sektoru jedno veliko nista, em dobila plus kod pemzionera jer se eto i njih setila pa ce i oni dobiti jedno veliko nista ali za njih je i to nesto.

Sindikalna skleroza

pre 13 godina

"On je rekao da je dogovoreno da se zaposlenima isplate jubilarne nagrade i otpremnine, kao i da se na osnovu očekivanih povećanja prihoda budžeta povećaju zarade svih zaposlenih u javnom sektoru i penzionerima."

A šta ono behu štrajkački zahtevi od pre 10 dana?

Иван

pre 13 godina

- одличан 5
- cад цекам паре за 10 година службе - не морам идем код адвоката-

Prosvetitelj

pre 13 godina

Hoćemo li biti toliki idioti da pređemo preko ovakve farse?!
hoćemo li u ponedeljak magareće uši i dnevnike pod ruku?
hoćemo li ponosno stati pred đake pošto smo im svojim primerom pokazali kako se brani ljudsko i profesionalno dostojanstvo?
hoćemo li podviti rep i još jednom pokleknuti pred šljamom koji već 10 godina jaše srbiju, gore nego iko ikada?!
predstava je loše odigrana, nespretno nakačene maske jeftinog pozorišta su napokon i pale. nakazna lica su se pokazala u svojoj ogoljenoj ružnoći.
ne želim da verujem da u srbiji još uvek postoji neko ko to ne vidi. jer šta još treba da se desi?!
zadatak je lak; sistem jednačina ima trivijalno rešenje!
gospodo prosvetari, padnemo li na ovom ispitu, više nas nigde neće biti.
a ni đaci nam to neće oprostiti; ko smo mi da njih učimo i kakvo to znanje možemo da im prenesemo?!
Narode, osvesti se!

ujedinjena prosveta

pre 13 godina

U PITANJU JE BRUTALNA MANIPULACIJA VLADE I NJENIH MEDIJA. OD ČETIRI PROSVETNA SINDIKATA, SPORAZUM SA VLADOM SU POTPISALA DVA. UNIJA SPRS I GS PRS "NEZAVISNOST" NISU POTPISALI NIŠTA.
izvor: http://www.gsprs-nezavisnost.org.rs/
http://www.unijasprs.org.rs/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

Sloboda

pre 13 godina

Unija sindikata prosvetnih radnika i sindikat "Nezavisnost" nisu potpisali "protokol" sa Vladom. Ponosni smo na to što je Leonardo Erdelji naš sindikalni vođa. On nas nije izneverio. Ali su nas izneverili mediji.

Nesto mi nije jasno

pre 13 godina

Dakle, koliko ce to prosveta dobiti povecanje , u procentima, mislim? Manje od, vise od? Ova vest mi uopste nije jasna.
Inace, moja rodjaka radi u jednoj zapadnoevrposkoj zemlji kao profesor engleskog. Ona sedi na poslu,tj. u skoli 8 sati, ali nema 8 casova, nekad ima 1, nekad 2, nekad 6. Sta vi mislite, ako bi profesor radio 8 sati sa djacima, kada bi se spremio za casove, procitao nesto , dopunio prethodne pripreme, pripremio zadatke, kontrolne, pregledao iste? Ko od vas nosi svoj posao kuci kao mi? Da skole u Srbiji imaju kabinete, sedeli bismo i mi po 8 sati u skoli, pa biste nas opet kritikovali. Ovako, moramo svoju struju da trosimo, svoj internet, sve svoje, da bismo bili u toku... Bar mi mladji. Stara garda skoro da se modrenizacijom nastave i ne bavi, jos malo, pa penzija.

Читач вести

pre 13 godina

РТС већ 5 минута тржи кајрон да је договор постигнут. Мора да је влади лакнуло.

Aleksandar

pre 13 godina

Sporazum vlade i sindikata neće izazvati rast inflacije, niti poremetiti makroekonomske tokove. Takodje nece izazvati ni rast plata.

prosvetni jadnik

pre 13 godina

Sta se na kraju desilo sa ostalim zahtevima?
Poslednji i sada aktuelni Zakon o obrazovanju je katastrofalan. Broj izostanaka ucenika je udvostrucen u odnosu na proslu godinu. Time su i problemi i poslovi nastavnika povecani. O tome ni reci...
Zar je ovakav rezultat bio vredan sedam dana obustave nastave.

Cikago

pre 13 godina

Pa scenario vec vidjen u Cikagu za vreme Al Kaponea ili u Nju Jorku kada je mafija preuzela njujorske dokove.

Analizirajte svako radnicko nezadovoljstvo u Srbiji proteklih desetak godina i vidite potpuno isti sablon:

1. Digne se radnicko nezadovoljstvo, blokiraju se putevi, pruge, ulice, kapije...

2. Onda se brze bolje pojavljuju predstavnici sindikata sa abnormalnim zahtevima koji podizilaze zahtevima nezadovoljnih ljudi i izjavama "ne odsutupamo do kraja", "srusicemo Vladu", "stop kriminalnoj privatizaciji" i slicno.

3. Onda se kupuje vreme da oni stvarno nezadovoljni posustanu, dignu ruke od svega i onda se "sindikati" dogovore sa Vladom - mi popustili oni popustili, a po principu to je bilo zacrtano u planu budzeta, a nezadovolji (po)ostaju ovce.

Elem, svi sindikati su kontrolisani od "sluzbe" i u funkciji su zastite drzavne birokratije od nekontrolisanoh i opravdanog nezadovoljstva i cak nasilja. Sindikati su tampon ulozak izmedju drzave i jadnika i to na strani drzave. Sablon je uvek isti, nisu ga ovi ni izmislili (setite se mafije sa pocetka komentara).

radomir

pre 13 godina

Koliko ima jadnog sveta koji ne primećuju ko je glavni krivac za sve što im se događa, već jedni druge okrivljuju i pljuju se dok (a valjaju se po istom blatu) onaj ko je za sve kriv gleda sve to i smeje se.

Mitar Miric

pre 13 godina

Nasa Vlada i resorni ministri izvojevali su jos jednu bitku. Okoncali su ovaj sindikalni protest pre roka. Samo moraju da znaju da se gnev prosvetnih radnika jos vise povecao. Mozda ce biti jos nekih strajkova do izbora, ali na izborima ovi iz vladajuce koalicije ce imati vrlo malo glasaca iz redova prosvetara. To nije zanemarujuce. Izmanipulisani prosvetari i clanovi njihovih porodica sigurno imaju nekoliko stotina hiljada glasova. Ako ovi iz vladajuce koalicije imaju imalo pameti i ako im je stalo da na sledecim izborima dobro prodju moraju se zapitati sta sada? Bojim se da su izvojevali pirovu pobedu!

Marija

pre 13 godina

Prvo sto cu u ponedeljak da uradim bice isclanjenje iz sindikata. Nije mi za 400 dinara mesecno, ali necu da im placam da me prave budalom.

Збуњени

pre 13 godina

Прочитах двапут текст и не разумем. Је ли то просвета својим штрајком добила повишицу и за пензионере, полицију, здравство и све остале "буџетлије".
Ако је тако бар ће посланици бити срећни добијеном повишицом од "просветног" штрајка.

prosvetni radnik

pre 13 godina

Postovani,
nije postignut nikakav dogovor!
Gebelsovska propaganda olicena u spsovskom ministarstvu je opasna masinerija koja produkuje lazi.

Unija tj Erdelji, a ni Toma Zivanovic nisu nista potpisali.

A Vladini funkcioneri, lazni sindikalci Pavlovic i Kovac su potpisali najbesmislenije resenje:
http://www.unijasprs.org.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=14655&Itemid=1

Uverite se na sajtu Unije PRS www.unijasprs.org.rs da strajk nije zavrsen i da nista nije dogovoreno.

Idemo dalje!

Br1

pre 13 godina

Opet su sindikati z****ali radnike. Pa šta ste dobili? Zašto ste organizovali štrajk? Pristali na povećanje ako u budžetu bude viška? Pa kad je se to desilo u zemlji Srbiji? I zašto ste navlačili ove jadne prosvetne radnike da za džabe izazivaju gnev građana? Sramota, znači nikako da se neko organizuje pa da im vidimo leđa.

branislav nusic

pre 13 godina

‎"Srpska deco što množiti znate
Iz ovoga pouku imate:
U Srbiji prilike su take
Babe slave, preziru junake
Zato i vi ne mučite se džabe
Srpska deco postanite babe."

mikibg

pre 13 godina

Koliko sam ja razumeo nismo nista dobili... ovo je smejurija, cirkus od zemlje sindikata i svega ostalog... Ne razumem koja je bila svrha strajka sam ako nisu gurnuli sindikalcima lovu ili pak su im zapretili jer se ova vlast nalazi an rubu provalije... kako god bilo smesni rezultati strajka.

Jovan

pre 13 godina

Dragi moji prosvetari, velicanstveno ste se kompromitovali! Vise nikada ne ocekujte niciju podrsku. A bice vam uskoro potrebna. Zbogom!

onjegin

pre 13 godina

"da se na osnovu očekivanih povećanja prihoda budžeta povećaju zarade svih zaposlenih u javnom sektoru i penzionerima. "
Ovo je prodavanje magle, ja očekujem, ti ocekujes, mi ocekujemo, ali da ce cene u januaru ici gore, to nismo ocekivali.
Interesuje me koliko je prosveta miliona na kraju dobila?

igor

pre 13 godina

Kako a ne pocastiti clanove sindikata socnim psovkama?
Krenuli na pijacu da prodaju obraz za 20 dukata prodali ga za 3 ali grosa !! SRAMOTA

Dr Petrović

pre 13 godina

"izvesna odricanja obe strane". Koje "OBE STRANE"? Postoji samo jedna strana, a to su deca i budućnost nacije kroz njih. Umesto utovara u džepove, da prvo elementi vlade misle o sebi kao o običnim smrtnicima, koji treba da se životu raduju i čineći dobro ovoj naciji, a kroz njih i celom čovečanstvu, a ne da misle o sebi kao o Bogomdanim vladarima narodnih masa, čiji je jedini zadatak da zarađuju kule i gradove svojim vladarima.
Hej "vladari", da li ste svesni da prodajete svoj narod i svoje potomke za šačicu novaca?

DOGOVOR POSTIGNUT - STRAJK SE NASTAVLJA

pre 13 godina

Pavlovic i Kovac su potpisali sramni Protokol,a pravi i najjaci sindikati i njihovi clanovi nastavljaju STRAJK DO ISPUNJENJA ZAHTEVA!!!

Treso se brod, ispala dva pacova!

Božović Vladan

pre 13 godina

Ovi iz vlade se sada smeškaju i zadovoljno trljaju ruke. Nisu ni svesni da su ovom sramnom prevarom otvorili PANDORINU kutiju. Živi bili pa videli.

Српски политички куплерај

pre 13 godina

Је ли то просвета својим штрајком добила повишицу и за пензионере, полицију, здравство и све остале буџетлије ???
Ако је тако, бар ће посланици бити срећни добијеном повишицом од “просветног” штрајка. Па нека, посланичке плате су ионако бедне…данас није ништа 300 000 динара… Бар неко нек буде задовољан на крају баладе.

falcon

pre 13 godina

...dakle, prosvetari su dobili maglu, a ne povecanje, a ovo potpisivanje je izdaja clanova sindikata. Uveliko se prica o nekim parama koje je neko iz sindikata dobio za razbijanje strajkaca i zahteva i o nekim dobijenim stanovima u Beogradu.

Dok se narod medjusobno svadja i pljuje izmedju sebe, drugi to koriste da bi se nesmetano bogatili i ukrali i ono sto je malo ostalo u ovoj Srbiji.

skeptik

pre 13 godina

Ok, evo sta je dogovoreno.
Prosveta dobija 3.6 milijardi za jubilarne nagrade, otpremine, plate i ostalo. Ceo javni sektor 10 milijardi od toga plovina penzioneri.
Sustinski znaci da je prosveta zapravo dobila 2.3 milijardi dinara povisice. Ako bi to sve otislo samo na plate povecanje zarada bi bilo oko 5% tj. svaki prosvetni radnik imace vecu platu za oko 2500 dinara.

samo da se zna

pre 13 godina

2 sindikata su potpisala, a 2 nisu:
http://www.unijasprs.org.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=14655&Itemid=36

Što više nije ni bitno za neuspeh štrajka. Ali jeste važno ko nas i kako dezinformiše!

nindza

pre 13 godina

svaka vam cast sindikalci, podlegli ste ucenama, a ova cela prica je mogla da ima mnogo lepsi kraj... sad rep medj noge i nazad na posao, odlicno

prevara

pre 13 godina

Molim medije da ne manipulišu vestima koje predstavljaju poluistinu. Naime, protokol su potpisala samo 2 sindikata, dva najveća reprezentativna sindikata nisu. Znalo se i pre početka štrajka da ova dva sindikata, potpisnika protokola, stupaju u štrajk samo da bi bili na strani ministra i doneli prevagu u odlučujućim momentima. Nijedan prosvetni radnik u Srbiji ne bi potpisao ovaj sramni protokol, a sada treba postaviti pitanje koga potpisnici, sindikalci predstavljaju. Još jednom apelujem na medije da ne šire lažne informacije ili poluistine. Prosvetni radnici nastavljaju štrajk do ispunjenja minimuma svojih zahteva!

Jelena

pre 13 godina

ha ha lekari!! Mom suprugu su rekli da pije brufen a imao je zlocudni tumor ..., ja sam bebu mogla da izgubim jer su cekali da se prirodno porodim.. moj otac i dalje ceka na red za operaciju srca.. toliko o lekarima u nasoj zemlji!! Svaka cast pojedincima!!

zorica

pre 13 godina

meni samo nije jasno kako je postignut dogovor ako je predstavnik sindikata nezavisnost napustio pregovore a predstavnik unije nije ni prisustvovao pregovorima

MILOVAN

pre 13 godina

Izgleda da je ova vlast rešila da se obračuna sa svojim narodom.
Kao i u vreme JUL- a i SPS-a nema nezavisnih medija koji bi preneli šta ostala dva sindikata koji nisu potpisali ugovor imaju šta da kažu.
Objavite makar vi.

Prosved

pre 13 godina

Onaj ko je sastavljao ovu vest kao da je prepisao sa RTS-a. Pa da li ove dve prodane duše koje ni svoje škole ne predstavljaju (škola ovog Kovača nije u njegovom sindikatu !!!) mogu da predstavljaju bilo koga. Pa zašto ne rekoste da većinu predstavljaju Nezavisnost i Unija a da jedan od njih nije bio a drugi nije potpisao. Zašto nešto ne kažete o tome. Ovo je montiran proces kao i vest iz nasvetlijih vremena TV Bastilje. Odmah da ste se malo raspitali kako se stvari razvijaju i skinite ovaj glupi naslov. (Ako admin odobri ovo ima nade)

Skoteinos

pre 13 godina

Vest treba da glasi da su Zdravko Kovač i Branislav Pavlović večeras ostali bez 90 % svojih članova i time ugasili svoje kvazi sindikate. Pošto je takva situacija treba ih zaposliti u Ministarstvu samo da ponesu stolice od kuće jer tamo je ionako prebukirano od strane Kurte i Murte.

jaroslav

pre 13 godina

...Ne znam kakve ima veze faklutet sa privilegijama koje ima državna služba. Evo ja imam fakultet 9 prosek Univerzitet državni u Novom Sadu i 10 godina tražim posao. U međuvremenu sam naučio dva znatata i radim popravke po kućama. Što bi rekli ovi sa biroa radim na crno. Namlatim 200€ mesečno. Imam samo jedan problem. JAKO SAM BESAN.

skiter

pre 13 godina

Ovo je dogovor "predstavnika" sindikata i vlade. Verovatno je svaki dobio 20-tak hiljada eura u džep, a prosvetari a i ceo narod namagarčeni. Korupcija i jad.

Nislijka

pre 13 godina

Meni ovde nista nije jasno. Na sta su sindikati pristali? Ne znam sta je povecanje "na osnovu očekivanih povećanja prihoda budžeta". Moze to da bude na svakih sest meseci po 2%, o cemu ce po nedelju dana da pricaju na svim medijima, kao sto su do sada radili.
Koliko mogu da primetim nakaradni zakon o obrazovanju niko nije pomenuo. Ispada da smo pristali da nas ucenici maltretiraju kako stignu, da na casovima mogu da rade sta hoce, da za njihovo neznanje opet moramo da se pravdamo svima koji smatraju da se znanje sipa u neciju glavu i da ni to nismo uradili kako treba i na sve ostalo protiv cega se traba boriti. Malo je to novca, a mnogo ponizavanja. Cim sam cula vest, pozvala sam predsednika sindikata skole, ni on ne zna sta su se na kraju dogovorili. Sacuvaj me, Boze, ovakve vlade i ovakvih sindikata!

nezavisni

pre 13 godina

Imate još vremena da se operete: zovite sutra u vesti nekog iz Unije i iz Nezavisnosti da objasne šta je tačno bilo na "pregovorima".

Dr Petrović

pre 13 godina

Neko reče "125000 zaposlenih, a 130000 na platnom spisku. Otkud ovih 5000 viska?" e, pa taj višak su državni plaćenici na čelu sindikata, služe kao amortizeri. Sve je to Sloba ZloMilošević davno vaspostavio u svakoj strukturi države i preko njih kontroliše esnafe: prosvetu, zdravstvo, policiju...

Goran

pre 13 godina

Povodom izjave jednog od sindikalaca prosvete da država ima pare za zastavu iz Kragujevca a da za njih nema, poželio bih mu da za njega se izdvoji isto kao za bivšeg radnika zastave.Prosvetarima bi poželeo da ih sindikat povede mnogo bolje nego zastavine radnike njihov sindikat, jer kad god je prava radnika zastave branio sindikat hiljade radnika je ostalo bez posla a sindikalci dobijali beneficije.

skiter

pre 13 godina

Pa ovakav ishod "pregovora" ( bolje reći dogovora pojedinaca), se i mogao očekivati. Gospoda "pregovarači" su verovatno lepo poboljšali svoj materjalni položaj, jer lakše je dati pojedincu nego narodu. Naravno svi mi pojedinačno možemo povećati plate, i to na taj način što ćemo se lepo iščlaniti iz ovih KVAZI sindikata, koji kao predstavljaju zaposlene , pa samim tim će nam svaki mesec ostati 450 rsd od članarine. Godišnje to je 5400rsd, što je više nego što su "ONI" obezbedili. Pa prema tome..

Saša

pre 13 godina

Možete smatrati da dva sindikata potpisnika protokola, od iduće sedmice više i ne postoje. Ovo na osnovu reakcije njihovog članstva i želje da se iz istih iščlane i pređu u druga dva sindikata. Nema odustajanja od minimalnih zahteva. A RTS neka i dalje širi dezinformacije i selektivno objavljuje informacije. Mislio sam da se vreme pre 2000. neće ponoviti. Na žalost, pogrešio sam, istorija se ponavlja, RTS je opet režimska televizija.

profesorB

pre 13 godina

Samo dva sindikata su potpisala kapitulaciju. Predstavnicima ovih sindikata na pregovorima mogu samo da poručim da se nadam da nas bar nisu za male pare prodali, da je bar cifra solidna. Članovima ovih sindikata koji se sad osećaju verovatno izdano i jadno mogu da poručim da uvek mogu da napuste pomenuti sindikat. Zapravo, to je sad i jedino što čoveku može u ovoj idiotski očajnoj situaciji da padne na pamet.
A i šta će nam 4 sindikata? Zar nije dovoljan jedan, predlažem svima da se isčlane iz ova dva izdajnička, ma da se svi isčlanimo iz svih pa da se učlanimo tek kad nam budu rekli - evo osnovali smo sindikat jedan jedini... Mada, svaka čast USPRS ako istraje...

mile iz dubokog svemira

pre 13 godina

Gledam ja tako TV i ajde da prebacim na RTS. Kad ono emisija o zivotu na selu, kako deca idu u skolu pesaceci po 10 km svaki dan bilo da je kisa ili sneg. U skoli ih ceka ucitelj, mlad momak jedno 29 god. Dece svega setoro. Mala Milica ne moze uvek da dodje jer pomaze majci i ocu oko imanja. Ucitelj pocinje predavanje. Napolju sneg...djaci su ucili pa odgovaraju. Nije im tesko kazu. Nista im nije tesko. Samo je nama koji gledamo sve pretesko i mukotrpno. Hocemo svi da budemo u gradu medju cetiri zida ispred kutije koja radila ne radila "jede" 500 dinara pretplate... Bunimo se jer su nam plate male... a nas zivot je prazna tabla, bez te nase dece.