Subota, 29.01.2011.

20:04

Diplomatski incident u Banjaluci

Nakon diplomatskog incidenta, otkazan sastanak predsedavajućeg Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića i ministra inostranih poslova Turske Ahmeta Davutoglua.

Izvor: Tanjug

Diplomatski incident u Banjaluci IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

98 Komentari

Sortiraj po:

zoran

pre 13 godina

Nesta se u RS stisa onolika buka i halabuka o 'nevidjenom diplomatskom incidentu', a koju je u subotu bio podigao Radmanovic svojim saopstenjem.
Garant je Milo naredio novinarima da ne pisu tj da sve zaborave. A kad-tad saznacemo i zasto.

Serbinum

pre 13 godina

Radmanović je trebao primiti Dautoglua u Banjaluci u Palati Republike a ne u predsjedništvu BIH. Ni u federaciji nigdje ne stoje zastave RS. U hrvatskom dijelu federacije nema uopšte zastava Bih, zašto pričate nešto što neznate. U RS na svakoj opštini , kraj opštinske i srpske zastave ima i zastava Bih, i to je od nas dosta. Malo se preračunao.

Pogledaj kolika je prosječna plata u Srbiji a kolika je kod nas u RS.Pogledaj koliki je regres za poljoprivredu bio u RS prošle godine za naftu i đubrivo.Vidićeš da se ovde živi bolje nego u Srbiji,a ko će jesti kamenje to ćemo još viditi.Ja samo želim da se u Srbiji živi 100-put bolje,a mi bi bez nameta i Sarajeva živjeli 100-put bolje.Ogromna administracija pojede milijardu KM,a zapošljavaju se samo Bošnjaci.Treba doći u Banjaluku,sagledati sve protiv čega se mi borimo,pa onda pisati prave komentare,a ne neke iz komunističkog doba

Enver

pre 13 godina

Koliko mitomanskih komentara?!
Razni tipovi sjede na gajbi piva i brste politiku . Radmanovic zna dobro sta protokol nalaze, ako se zbunio ili zaboravio potrebno je da ga neko podsjeti ili da ga nauci.

Ja

pre 13 godina

Uopšte me ne zanima ko je kriv i da li je kriv, već samo konstatujem da na ovom svetu nažalost ima previše mržnje na sve strane...

ispravka

pre 13 godina

Kada sam napisao "AP Kosovo i Metohija, kao ni AP Vojvodina, NIKADA nisu imali zastavu", mislio sam na vreme, o kojem govori @kaligula! Dok je AP KiM bilo pod suverenitetom Rep. Srbije, obe pokrajne nisu imale zastave. Danas je KiM pod upravom UN i koristi zastavu, koja nije po Ustavu Srbije, a AP Vojvodina je pre par godina dobila svoju zastavu, koja se upotrebljava u Vojvodini.
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%97%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0_%D0%92%D0%BE%D1%98%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5

Još jedan Balkanac

pre 13 godina

AP Kosovo i Metohija, kao ni AP Vojvodina, NIKADA nisu imali zastavu!
(ispravka, 30. januar 2011 14:48)
Da dopunim ovu ispravku od neznamkoga. Tačno je da pokrajine nisu imale zastave iako su imale svoju granicu i parlament zato jer su bile dio Srbije čije granice i suverenost su se poštivale pa se pokrajinama nisu dozvolile zastave. Zbog istog razloga se ni RS ne bi trebalo tolerisati isticanje zastave uvek i svugde jer je ona deo BiH. Neka se onda dozvoli Vojvodini da ima svoju zastavu i da prilikom poseta stranih delegacija u svom parlamentu ističe samo vojvođansku zastavu a ne i Republike Srbije. Kad zamislite takvu scenu onda ćete bolje razumeti situaciju u BiH i poteze turskog diplomate.

Nesto ne stima ovdje...

pre 13 godina

Evo u izjavi Turske Ambasade kazu da su iznenadjeni izjavom Radmanovica, kao i razlozima. Kaze se da je razlog za kasnjenje bio produzeni sastanak sa Dodikom. Na tom sastanku je Dodik rekao da kasnjenje nece biti problem jer ce on to srediti sa Radmanovicem.
A sto se tice zastave, Turska Ambasada kaze da joj nije smetala RS zastava pri susretu sa Dodikom (sto se vidi i na press konferenciji nakon sastanka sa Dodikom), pa ne vide razloga zasto bi im smetala pri susretu sa Radmanovicem.
Nesto ne stima... Ukoliko je turcin zaista trazio skidanje zastave RS-a, a u prostoriji je bila i zastava BiH - onda je pogrijesio. Pa i Dodik, koji je onomad bacao zastavu BiH sa stola za sastanke, se sastaje ispod te zastave sada. Ali ukoliko je Radmanovic isfabrikovao cinjenice, onda je to zaista podlo. U svakom slucaju, kroz izjavu Turske Ambasade su Dodik i Radmanovic postavljeni na 'collision course'. Najbolje je sacekati vijesti narednih dana da vidimo sta je ustvari bilo.

my opinion

pre 13 godina

Zamisljam kako bi u Bosni bilo da se sadasnjim politicarima [sa sve tri strane] oduzmu mikrofoni tj. mogucnost finansiranjja televizije, radija, stampe,.. tj uticaja na javnoi mjenje.

Ovako danas mi u RS svaki dan imamo vjesti o Dodiku kao p[redsjediku RS jer je nakon oktobarskih izbora ta funkcija postala jako vazna [svi znamo zasto].
Jos samo da izvjeste kojom rukom povuce onaj lanac na vodokotlicu.
A kada bi im se oduzeli 'mikrofoni', sve bi bilo drugacije

drasko

pre 13 godina

Da malo izigravam 'kontrasa' onima koji kazu da su RS i Federacija odvojene:
Narod u BH je veoma lako zavesti tj okrenuti konntra nekoga.
Recimo svi iz prica znamo da se Dodik kao sinonim politicarai dalje bogati, kako sinu obezbedjuje drzavne kredite,..
I zamislite sada kampanju u medijima protiv njega tj da se javno objave detalji pojedinih 'dilova' tj onoga sto se u narodu vec prica o politicarima.
A posto Bosna vec ima jednu valutu, jednu vojsku, jedan MIP, itd, itd, veoma lako je ukinuti oba entiteta tj daleko lakse i time bi se izbegla prica o stvaranju drzave uz pomoc genocida i sl

stvar percepcije

pre 13 godina

pa potpuno podržavam RS. Ja živim u Ljubuškom i da nema televizije nebi znao kako izgleda BiH zastava svugdje po gradu su zastave HR Herceg Bosne i ne samo u Ljubuškom nego i u Čitluku, Širokom Brijegu, Tomislavgradu, Livnu, Neumu, zapravo u granicama HR Herceg Bosne i gradovima u njoj...ovo je Međugorje grad u BiH pogledajte zastavuhttp://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Church_in_Me%C4%91ugorje,_B-H,_June_4th_2007_%281%29.jpg

fuj

pre 13 godina

Moj predlog: Srbija i Bosna se spoje, naprave se dve upravne jedinice, muslimanska i srpska sa sirokim autonomijama. Prekroje se granice (da budu etnicke)ista zemlja (isti i narod ako hocete) sa mogucnoscu za referendum (a o eventualnom otcepljenju ne bi odlucivao obican narod (koji nema veze sa mozgom)vec intelektualci.


A Hrvati u BiH?! Oni ne posotoje ili?!

Teddy Picker

pre 13 godina

Moj predlog: Srbija i Bosna se spoje, naprave se dve upravne jedinice, muslimanska i srpska sa sirokim autonomijama. Prekroje se granice (da budu etnicke)ista zemlja (isti i narod ako hocete) sa mogucnoscu za referendum (a o eventualnom otcepljenju ne bi odlucivao obican narod (koji nema veze sa mozgom)vec intelektualci. Ako se iko od vas komentatora seca Juge, znace da to i nije toliko lose, s' obzirom da je nama vecini jasno da rat nametnut u cilju stvaranja pionskih drzava u kojima sad zivimo.

dragisa

pre 13 godina

RS na svaki nacin pokusava da istakne svoju drzavnost.
Ima cak i "Palatu Republike' kako je zovu, a u kojoj stoluje Dodik.
Medjutim zelje i aspiracije su jedno, a realnost drugo jer cela BH i dsan danas ima jednu valutu, jednu narodnu banku, ista licna dokumenta, reg tablice, jedan MIP, jednu vojsku, SIPU [savezna policija],..
Bas zato je dobro da RS ponekad 'tresne realnost' tj protokoli pojedinih drzava im ukazu gde im je mesto.
Ja iz onog jucerasnjeg saopstenja jos nisam shvato jeli Radmanovic otkazao sastanak radi kasnjenja ili radi zastave jer je saopstenje sastavljno traljavo.
Jos simptomaticnije je da se iz RS niko licno ne javlja povodom toga a sto ukazuje da se sada sve nastoji zataskati/zaboraviti cak i u RS.
Jedno je bitno :
Susret Dodika kao predsednika RS i turskog ministra je protekao bez problema tj niko od Dodika nije trazio da uklanja zastave RS. Po meni nesta 'ne stima' u Radmanovicevom kabinetu

virtuelna tvorevina

pre 13 godina

Zanimljivo je, da niko ne zeli da sagleda realnost, da u BiH i dalje postoji OHR kao vrhovna vlast, a da je ta drzava, prakticno protetktorat. Da li iko jos uvek veruje, da ce Republika Bosna i Hercegovina opstati kao drzava, posle ukudanja OHR-a? Cak i da veruje, zapita li se, kako bi prosao neki eventualni referendum, o jedinstvu BiH?
Mozemo mi da igramo "zmurke" koliko hocemo, realna vlast je u entitetima: Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine; a centralne "vlasti", tj. savet ministara, skupstina i predsednistvo, vladaju samo fiktivno i to na medjunarodnom polju, uz prethodni dogovor.
Gde, bese, drzava?

Steva

pre 13 godina

Imamo i situaciju: Možda je Turska sada rešila da uradi ono što Alija nije uradio pod uticajem Amerikanaca: Da otcepi Federaciju iz BIH i napravi čisto ekstremno-islamsku državu u srcu Evrope?

bez_cenzure

pre 13 godina

Balkanske provincije su imale uspon u samo dva doba: Za vreme Otomanskog carstva, i za vrema druga Tita. Tada se (g)radilo, mezilo, pevalo, pilo i smejalo Ckalji.
U svim ostalim erama se rusilo i gladovalo. Rusenje su napredne civilizacije zaustavile, a ovoga poslednjeg ima jos koliko hoces.

Sava Drugi

pre 13 godina

Vreme je da se Republika Srpska ujedini sa Republikom Srbijom. Iskreno, najiskrenije, mislim da je vreme da se i BH entitet, naravno ako i oni to žele ujedine sa Srbijom. Tada cele ove frke oko zastava ne bi ni bilo.

Paritet

pre 13 godina

Sta se mi bunimo, kad je doticni bio u N. Pazaru, poskidali su sve zastave Srbije (i ono malo sto ih ima). Kad covek pogleda fotografije na kojima je i predsednik Tadic, pomisli da je Tadic bio u poseti Turskoj, a ne obrnuto.

kaligula

pre 13 godina

Kazimo Kosovo je Srbija, i bilo je AP Srbije. Jeste li ikada do sada videli kosovsku zastavu da stoji pored srpske, kad su nam u posetu dolazile medjudrzavne delegacije. Niste!
Turska priznaje drzavu BiH, a drzave RS nema. Zato je ovaj incident vise bio uvreda za tursku delegaciju, nego li za entitet, koji bi rado da bude drzava, Republiku Srpsku.

Meho Tuzlak, jaran RS

pre 13 godina

Samo Turci mogu opet donijeti prosperitet u BiH, pa i u tu "vašu" RS. Dobro je da Dodik i njegova raja opet kahvenišu i jedu rahatlokumove sa Turcima. Istoriju ostavite guslarima.

Dusko

pre 13 godina

... Od mene VELIKO BRAVO za ovu reakciju gosp.Radmanovica. Zivim na "granici" sa R.Srpskom, za koju se nadam da ce nestati voljom Srpskog naroda sa obe strane Drine! Vlast nam moze biti ovakva ili onakva,bitno je da se narod ujedini u istim ciljevima!!!

srbijanac

pre 13 godina

prosto nemogu da verujem da je ova zemlja puna mitomana. pa mi neznamo utakmicu odgledat normalno a kamoli se ponasati diplomatski.briga me za rs mi se pogusismo.sve neke kavge a sve preko nasih ledja.

Dado

pre 13 godina

Zamislite da TAdic kada prima nekoga pored zastave Srbije i okaci zastavu vojoddine. Je l' vma to zvuci cudno? Radmanovic vrsi funkciju predsednika BiH. Nikako RS vec BiH. Zamislite da Obama pored americke okaci i zastavu Teksasa , a prima posetu. Ako je to u redu, onda blago vama...

yu en

pre 13 godina

bolje da maknu Turske zastave u okupiranom dijelu Kipra, ko je bio znace o cemu govorim, posekli su krstove na svim crkvama..., a da su ekonomski mnogo ojacali to stoji, bolje biti prijatelj s njima, i drzati ih na distanci...

Mladen Mladenovic

pre 13 godina

Jos jedan dokaz da gradjani Republika Srpska nemaju druge alternative sem da istraju u borbi za ocuvanje Republike Srpske.Nastojanja da se otrca, ponizi i umanji znacaj simbola Republike Srposke ima samo jedan cilj: brisanje Republike Srpske u cilju proterivanja Srba i njihovo sabijanje na prostor uze Srbije. To je cilj onih koji su nas bombardovali, na svu nasu srecu a njihovu nesrecu, tesko ostvariv.Politika tzv. medjunarodne zajednice, jaka centralizovana Bosna i jaka decentralizovana Srbija predstavlja vrhunac bede i nepostenja prema Srbima generalno.Turska, koja maksimalno gusi prava svim nacionalnim manjinama u Turskoj a kontinuirano periodicno organizuje lov na Kurde, kojih ima oko tridesetak miliona, beskrupulozno pokusava da se umesa u igre na Balkanu stavljajuci se u polozaj velike Otomanske imperije. Divim se politickom rukovodstvu i narodu Republike Srpske na hrabrosti, umnosti i upornosti. Srbija i njeni politicari bi mogli da se ugledaju na njih, barem kada su sudbinski nacionalni interesi u pitanju.

banjalucanin

pre 13 godina

Postoji samo nekoliko cinjenica koje se zaboravljaju. Nebojisa Radmanoivic je clan Predsjednistva BIH iz Republike Srpske. U svom kabinetu u Sarajevu pored zastave BIH ima i zastavu Republike Srpske kao sto recimo bosnjacki clan pored zastave BIH ima i RATNU zastavu Armije BIH s ljiljanima a hrvatski clan zastavu ratne Herceg Bosne. Kad Tadic ili bilo ko drugi dolazi u Sarajevo to nikom ne smeta!!! Kada predsjedvajuci predsjednistva BiH turskog ministra inostranih poslova prmi u svom ZVANICNOM kabinetu u Banjaluci gdje takodje ima zasatvu i BiH i RS to nekom smeta. Jos jedna napomena zastva RS je jedina pored zastave BiH za koju je Ustvani Sud utvrdio da ne vrijedja nacionlane interese ni jednog naroda i kao takva predstvalja obiljezje prije svega jednog naroda pa onda eniteta. Nazalost ili na srecu situacija u BiH je dovoljno komplikovana i bez zastava i turskom ministra inostranih poslova ...

Dejan

pre 13 godina

Ministar inostranih poslova Turske Ahmeta Davutoglu mora da shvati da postoji Republika Srpska sa svim njenim obelezjima i da je njeno postojanje garantovano Dejtonskim sporazumom.
Znam da bi dotocni gospodin voleo da je Bosna i Hercegovina unitarna drzava pod dominacijom muslimana ali realnost je drugacija......

Zox

pre 13 godina

Bas me zanima kako li bi reagovali Francuzi ili Nemci da im se turski "diplomata" ponasa ovako...
Sa ovim zastavama ili sa onim...
Da li je ikad neki diplomata komentarisao zastave koje je neki zapadni domacin postavio u nekoj prostoriji?
Nisam cuo za to... A i leteo bi takav napolje odmah....

Mexo

pre 13 godina

Ostrasceni komentatori bi trebalo da polako i pazljivo procitaju tekst ili da pogledaju link. U sobi su bile zastave BiH, Turske i RS. Politicar je kasnio sat i 15 minuta...
Odavno je Turska napustila Ataturkov put, "Mir u svetu, mir u zemlji", i svrstala se na jednu stranu, a sebe vidi kao novog ujedinitelja Balkana, jer Boze moj, dok je bilo Otomana, svi su bili pod jednom kapom i nije se ratovalo. I onako uz put... ovde odakle vam se javljam, u istorijskim knjigama su izostavljeni delovi kao "pravo prve bracne noci", "kolac", "cereci", i sl., a njihovoj deci u opste nije jasno zasto narodi Balkana imaju odbojnost prema Turcima...

kasno palenje

pre 13 godina

Uskoro i to sigurno Radmanovic trazice izvinjenje od Ahmeda Davutoglu. Shvatice da je BIH medjunarodna priznata drzava RS nije medjunarodna priznata.

Никола

pre 13 godina

Тако раде праве СРПСКЕ ДИПЛОМАТЕ.Своје штитити и нека је нај горе своје је.тако и застава.Ако се одрекнемо заставе шта ми тражимо без свога обележја.А могу Вам рећи да код ни једног Србина у БИХ нема заставе БИХ то користе комшије из федерације

Ljubo

pre 13 godina

Srpska i Srbijanska diplomacija ne vide da Turci žele da budu lideri na Balkanu i time da pomažu Bošnjacima i Albancima jer su iste vere, sto je za njih bitno. To se očigledno videlo na glasanju po pitanju trgovine organima.
Mislim da bi nasa diplomacija trebalo da se ponaša u tom smislu, jer poslednji susreti naših zvanicnika dali su Turskoj takvu podršku. Mislim da im je ta podrška veoma važna. Nego trebalo da radimo u korist svoje štete.

Dijagnoza šizofrenije

pre 13 godina

Još pre 15 godina je moj dobar drugar dao najbolju dijagnozu srbovanja: "Arogancija bez pokrića". Ono, trtimo se, trtimo se... sve dok ne dodje neki mnogo jači igrač i klepi nas po ušima. A onda kreće cviljenje i pozivanje na medjunarodno pravo.

a tek ovi komentari, "Tooooo, Srbine", "ako si mu pokazao", "šta (bre) oni hoće, mučili su nas 500 godina"... itd.
Koja smo mi beda, majko moja.

Пуниша Рачић

pre 13 godina

Taj Turski ministar bi trebao da pokaže malo više sluha za ovdašnje prilike i osetljivosti. Još je i dobro prošao.

Slobodno mi lupajte minuse

pre 13 godina

Koji su carevi ovi iz R.Srpske. Da im nije Srbije, kamenje bi jeli zbog politike koju vode. A mi iz matice smo budale koje ih ohrabruju na putu samouništenja.

Ivan

pre 13 godina

Zastava BiH, Turske i Republike Srpske. Traženo je skidanje zastave Republike Srpske što je rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

Turska očito na sav način radi na razbijanju BiH.

Zoki

pre 13 godina

Poređenje sa Vojvodinom je neprikladno, jer je Vojvodina samo autonomija. Ovo sto je turski ministar uradio je kao kada bi na sastanku u Austinu tražio da se skine zastava Texasa a ostavi zastava SAD. Ili u Torontu tražio da se iz konferencijske sale u Torontu skine zastava Ontarija, a ostavi samo kanadska zastava.
Isprašili bi ga verovatno i u Austinu i u Torontu. Što je tražio, to je i dobio.

Dragan Ivanovic

pre 13 godina

Nije mi sada jasno - da li je sastanak odlozen zbog zastave, ili zbog kasnjenja? Da li ovo znaci da je Radmanovic cekao turskog ministra i nakon sto je zatrazeno skidanje zastave? Ili da ovaj nije dosao zato sto zastava nije skinuta?

Nije mi logicno da moze biti i jedno i drugo.

dO

pre 13 godina

Koliko od vas je ikada bilo u Turskoj? .... Onda cutite. Sve sto mi prebacujemo "da su nam Turci ostavili" tamo ne postoji. Dakle, srbadija je problem, a ne Turci. No, to i svako od nas zna, samo treba da zastane sa busanjem u grudi.

Milan

pre 13 godina

Najsmešniji su mi ovi koji porede Vojvodinu i RS, očigledno ne znaju šta piše u dejtonskom mirovnom ugovoru. Da podsetim, tada je BiH definisana kao labava konfederacija dva prilično odvojena dela. Praktično rečeno, RS u BiH može legalno da blokira doslovno SVAKU odluku koja joj se ne dopada, a Vojvodina ne može ni jednu. Puno umesnije je porediti RS sa Slovenijom ili Hrvatskom u kasnoj fazi SFRJ, a tada koji god državnik bi posetio Ljubljanu ili Zagreb sedeo bi ispod republičke zastave, a ne federalne.

Još smešniji su oni koji predviđaju nestanak RS. Upravo je suprotno jasno čak i ovde na Zapadu: sve je manje BiH, a sve više RS (i ovde vredi analogija sa SFRJ). Jednostavno rečeno, Zapad postaje svestan da ne mođe da promeni realnost na terenu i nesumljivo počinje da je prihvata.

marko

pre 13 godina

Neki ovde uporno porede Rašku i Vojvodinu sa R. Srpskom. Tu sličnost nema, totalno drugači formalno pravni status imaju ti subjekti. Republika Srpska ima daleko veću autonomiju, smešno je uopšte i upoređivat.

Republika Srpska

pre 13 godina

Skunjio se ali sjedi pod barjakom RS i priča sa Milom Dodikom, e tako brate. Čuj da legalno izabrani zvaničnici RS skidaju svoja legalna obilježja a ona nisu smtala nikome a mnoge su diplomate tu sjedile pod barjakom RS. BiH jeste država ali je i RS entitet u njoj sa nadležnostima većim nego federalne jedinice u YU i cijeli svijet je BiH priznao kao takvu

bogdan

pre 13 godina

... ali to ovde nije bio slučaj, jer je zastava BIH bila u sali u kojoj je Radmanović čekao Turčina! Dakle, ta paralela koju si dao ne stoji. Očigledno da nisi baš pažljivo pročitao vest. Zastava BiH je bila prisutna, ali je njemu smetala zastava RS koja je stajala pored.

q

pre 13 godina

Moze neko da mi objasni:
Šta je to ENTITET?

El to autonomna oblast, federalna jedinica, republika?

Mnogi misle da mimo zakona mogu da ruse RS.
Ima nekih koji su mislili da moze na silu da cepaju Jugoslaviju...

Republika Srpska

pre 13 godina

bravo za vodstvo Republike Srpske, nama se nikad neće desiti epilog kakav je imala RSK mada bi mnogi htjeli. Mi se nedamo niti ćemo se dati unatoč svim prijetnjama iz BiH pa i naše Srbije. Neko je napisao dole da mu nije smetalo šta u Prištini nema zastave Srbije.,.svi mi iz RS-a ne doživljavamo BiH kao svoju državu svojedobno svi opravdavaju priznaje Kosova kao političku realnost i da se Albanci ne osjećaju dobro u Srbiji e pa gospodo ni ja se ne osjećam dobro u BiH i Republika Srpska je isto politička realnost BiH šta s tim? RSK je nestala jer nije vođena kako treba a i izdana je i od Beograda nažalost, a i Srbi tamo prihvaćaju živjeti u Hrvatskoj ali mi u BiH neželimo više živjeti u ovoj sumornoj, vještačkoj "maloj Jugoslaviji" mi želimo da se prizna i naša politička realnost!

Baltazar

pre 13 godina

Kuku lele, pa ovaj Radmanovic ne zna elementarne stvari. Uz ovakve "strucnjake" me gasenje RS ne bi uopste cudilo. A vidim da se i javni servis RS potrudio da interpretira ovo bas onako kako nepismeni deo naroda i zeli da cuje. Zelim vam puno srece sa ovakvima na vrhu - trebace vam.

baneb

pre 13 godina

Pocetnicko neznanje Radmanovica. On je Predsednik Predsednistva BiH i u njegovom kabinetu nema nikakve potrebe da se nalaze bilo kakva obelezja, zastave ili simboli entiteta. To mu je vec neko trebao objasniti dok ne bude prekasno i za RS.
Ovo su gafovi koji se dogadjaju od vremena Martica i pokazali su se jako ishtrenim i opasnim. Ne vidim da je ovaj Turski diplomata imao nikakve primedbe na salu u kojoj se sastao sa Dodikom, Predsednikom RS.

logisticar

pre 13 godina

Izgleda da je Radmanovic 'zaboravio' da je on predsedavajuci predsednistva cele drzave BH i da u tom kapacitetu trebao da primi ministra.
A problem je bio sto izgleda u RS nisu imali zastavu federacije, a Turci su rekli: "Ako nas Radmanovic prima kao predsedavajuci drzave BH, ili zastave oba entiteta, ili nijedna jer on predstavlja celu drzavu" sto je [po meni]i logicno obzzirom na kapacitet/plozaj u kom je Radmanovic nastupao.
Jer istog dana nije bilo apsolutno nikakvih problema sa zastavom RS dok su ga primali Dodik i Radmanovic u svojim kapacitetima

persona non grata

pre 13 godina

Ocigledno je, da je ovo prozrena provokacija turskog diplomate, koji na tako nizak nacin, pokusava da ospori postojanje Republike Srpske! On ne samo da je ovim pokusao da ospori suverenitet RS, nego, uopste, njeno - postojanje.
Zasto?
Ko je ikada bio, bas u Turskoj, zna, da se tamo, na svakom koraku viore turske zastave, od prodavnica, taxia, institucija ... svuda, jer je to Turska, i to nikome ne smeta. Da li RS ima zvanicnu, legalnu i legitimnu zastavu entiteta? Naravno da ima!
Pravi primer poredjenja, sa Gordanom Comic, potpredsednicom Skupstine Srbije, bi bio, kada bi se, recimo, u Srbiji, u Novom Sadu, nasli gospodja Comic i turski ministr inostranih poslova, na poljoprivrednom sajmu (koji se tamo odrzava), pa turski ministrar zatrazi razgovor sa potpredsednicom Skupstine Srbije, a ova mu izadje u susret i obezbedi razgovore u prostorijama grada Novog Sada (jer Skupstina Srbije nema svojih prostorija u NS, kao sto ni Republika BiH nema sluzbenih, drzavnih prostorija u Banja Luci), a turski diplomata zatrazi, da se skine zastava Novog Sada, bila tu, ili ne, i zastava Srbije.
Razumljivo bi bilo, da je trazio, da se postavi zastava Turske, ako nije bila postavljena, ali da na teritoriji, na kojoj je jedna zastava legitimna i u legalnoj upotrebi, zahtevati da se ona ukloni, bila ona zastava opstine, grada, ili entiteta, to jeste skandal!
Proglasiti ga nepozeljnom osobom na teritoriji RS i pokusati, preko centralne vlade, da se posalje NOTA Turskoj.

Zamislimo, kako bi prosao u SAD, da je u bilo kojoj od saveznih drzava, trazio da se ukloni zastava drzave u kojoj je!
Stariji se secaju, da je u Moskvi 1980. god, SAD od SSSR preuzeo odrzavanje sledece olimpijade, uz zastavu drzave Kalifornije, a ne SAD.

Pera

pre 13 godina

Radmanovic je predstavljao BIH na tlu RS. I u prostorijama grada Jagodine npr. pored zastave/grba Srbije stoji i zastava/grb Jagodine. Da se podsetimo- Jagodina je grad, a Republika Srpska FEDERALNA JEDINICA u sastavu BIH.

Evropljanin

pre 13 godina

Kazite coveku da kad ode u Edinburg, trazi skidanje skotske zastave, u Minhenu bavarske zastave, u Barseloni katalonske zastave... da se ludo zabavljamo. Braco Evropejci, mora nesto da se nauci o Evropi pre nego sto se napise "sumska", a i citanje Dejtona ne bi bilo na odmet.

zarko

pre 13 godina

Pogledajte snimak gdje Dodik prima Davutoglua i vidjecete samo zastavu RS u kabinetu i tu nije bilo nikakvih problema.
Ali, kada je Radmanovic trebao da primi istog covjeka Turci su trazili da se istakne zastava drzave BH i uz nju i RS ali i Federacije [znaci obje] ioli nijedna, ali RS to nije prihvatila.

Boris

pre 13 godina

Turska treba da zaobidje Balkan a pogotovo Srbiju i Republiku srpsku, upravo zbog svoje otomanske istorije. Sto dalje to bolje, a ovima sto prizeljkuju nestanak Republike Srpske srdacno porucujem da ih ceka dugo, dugo, mnogo dugo, milenijsko cekanje.

poredjenje

pre 13 godina

Ovo je kao kada bi Tadic u Novom Sadu hteo da primi zvanicnog predstavnika neke drzave [recimo Spanije], a u prostoriji gde je istaknuta jedino zastava Vojvodine kao regije/entiteta/pokrajine, ali bez zastave drzave Srbije

united europa

pre 13 godina

Bravo batice nek si ti njemu pokaz'o ko je ovde glavna faca, tako je i Sloba ucio strane drzavnike lepom ponasanju, epilog svi znamo, a i ovaj Radmanovic poceo da kopira Mileta Martica i ostale patriote iz RSKrajine, i oni su takodje omalovazavali strane diplomate i odbijali bilo kakav dijalog, i taj epilog je svima poznat, nema RS Krajine ili ja mozda gresim?!

Nemanja

pre 13 godina

Koliko vidim po komentarima mnogo je komentatora koji nisu ni procitali tekst bila je zastava BiH, Turske i RS i trazeno je da se skine zastava RS!

mr.vaine

pre 13 godina

Turska delegacija je u pravu, problem je taj jer su se sastali sa Radmanovicem koji je u predsjednistvu BIH a ne Dodikom predsjednikom RS. Je li to znaci da bi susret predsjednika Turske i Srbije u Novom Pazaru trebao biti bez zastava republike Srbije?

maroj

pre 13 godina

Radmanovic je u ovom slucaju trebao da predstavlja BiH ne RS. Reakcija turskog diplomate je logicna, znaci kad vide i te detalje da ne rade nista stihijski. A trebalo bi se prestati blebetati o otomanskom carstvu i okrenuti se partnerstvu sa Turskom. Americi je Turska jedan od najbitnijih partnera a kao Srbiji nije potrebna. A RS ce nestati prije ili poslije i za Srbiju bi bilo pametno da to vec skuzi i napravi nesto za zemlju koju je razorila.

D.Savic,Paris,FR

pre 13 godina

Treba da Srbija kao garant Dejtonskog Sporazuma ulozi Ambasadi Turske u Beogradu ostar protest ali umesto ovoga ocekujemo da ce Tadic da se izvini Turcima sto je nasa zastava visila na nasoj kuci.Dokle vise,aman bre?

Novosadista

pre 13 godina

Koliko vidim po komentarima, ovde mnogi ne shvataju sustinu. Evo da objasnim slikovito: zamislite da neki strani drzavnik dolazi u sluzbenu posetu Srbiji i doceka ga predsednik skupstine Srbije (Gordana Comic recimo) u kabinetu u kom nema obelezja Srbije nego samo obelezja AP Vojvodine. Glupo zar ne? Protiv ovoga bi se prvi digli upravo vi koji u svojim komentarima velicate postupak ovog amatera koji je zalutao u diplomatiju. Znaci nije mu smetala zastava RS kada se sastao sa predstavnicima RS, ali kada se sastao sa predstavnikom BIH pod obalezjem RS onda je reagovao logicno. Nema tu nikakve neootomanske zavere, samo neznanje politikanata.

max

pre 13 godina

Republika Srpska i njeni politicari NIKAKO DA SHVATE da je RS samo entitet u sastavu drzave BH i daju sve od sebe da RS predstave kao drzavu, ali ih niko 'ne benda'.
Ne moze Radmanovic kao presedavajuci drzave BH primati ministra inostranih poslova druge drzave u prostoriji koja uopste nema obelezja drzave BH nego samo jednog od dva [potpuno ravnopravna] entiteta.
To su stvari koje se uce 15-minutnom na kursu iz diplomatije a kamoli u skoli iz iste oblasti

Miki RS

pre 13 godina

Tako to Srbi rade u Republici Srpskoj, ne stide se svoje zastave, ne daju Turcima da ih ucjenjuju. Kada je vidio turski ministar da nema uslovljavanja u Banja Luci onda je dosao i sjeo ispod nase zastave u kabinetu Predsednika Republike Srpske.
Srbi su opet poslali poruku Turcima "Tvrd je orah vocka cudnovata, ne slomi da a zube polomi".

eh istorijoo

pre 13 godina

Ne mogu da verujem kakvi komentari! Neverovatno je da ljudi savremenu politiku i diplomatiju baziraju na stvarima i stavovima od pre par stotina godina. Kad ce ovaj narod jednom da shvati da su oni bas jedini fosili koji i dalje tako razmisljaju. I na kraju - ministar inostranih poslova se sastaje sa PREDSEDAVAJUCIM PREDSEDNISTVA BIH a ne sa zvanicnikom RS, te je zato zahtevao drzavna obelezja BiH a ne RS! Sta tu nije jasno?!

nesta mi poznato

pre 13 godina

Imala je Srbija jednog ovakvog, a koji se inatio sa celom svetu dok smo mi drzali njegovu sliku kao ikonu/sliku sveca.
Eno ga sada pod jednom lipom...

da pokusam

pre 13 godina

Da pojasnim:
Radmanovic kao clan troclanog predsednistva cele drzave BH je hteo da coveka primi u sali koja uopste nije imala obelezja drzave BH.
A to isto jutro primili su ga Dodik i Radojcic [kao predstavnici entiteta] u sali/prostoriji samo sa obelezjim entiteta i Turska delegacija uposte nije pravila pitanje jer se radi o predstavnicima entiteta, ali posto Radmanovic predstavlja celu drzavu BH to pitanje je postavljeno.

mrčo

pre 13 godina

Ni vise ni manje nego diplomatski incident u Republici Sumskoj :)
(Republika Beogradska)

Džabe vam je jer i dalje će trnje da pada iz ove "šume" i da vam pokoje padne u oko. Bit će vama i dalje trn(ja) u oku iz ove "šumske republike"..

Sinisa

pre 13 godina

Pre mesec dana je na TV OBN bila otvorena tribina razgovor u studiju o vezama izmedju Bih i Turske. Naravno Muslimani su dizali u nebesa Turke i njihovu dobrodusnost, ljudskost itd, i kako veze treba da budu sto tesnje sa Turskom. Ali je sve bilo jasno kad je jedan Musliman izjavio kako je bio u Turskoj i kako Turci nisu mogli da veruju da izvesni Srbin igra za reprezentaciju Bih, a on im je objasnjavao kako su i Srbi ljudi itd. Onda mozete misliti na koji nacin Turci vide Srbe i do cega vodi maksimalna saradnja sa Turskom koju svi Muslimani podrzavaju.

dejan-minhen

pre 13 godina

hmmm...
Ako gledamo samo ovaj momenat Republika Srpska nije u pravu sto nije okacila zastavu BIH.
Ali ako se vratimo 20 godina unazad. Niko se nije bunio kada su se skidale zastave Jugoslavije. Srbi su takode glasali za podeljenu BIH, a njihova volja se nije ispostovala.
A Turska je opet specificna na ovom prostoru... Verovatno bi sve bilo drugacije da je dosao neko iz Estonije npr.

mama

pre 13 godina

Gde vas dvojica, prethodnika, živite? U 21. veku ili... Šta je neobrazovanog sveta! U redu skandal, ali to je uobičajena praksa u svetu. Nema tu mržnje, harača, janičara, takva je diplomatija. Nije to ništa lično, obe strane zatežu, ali se na kraju nađe kompromis. ne branim Tursku, nedopustivo je takvo ponašanje, ali tu nema ničeg ja tebi-ti meni. Budite mirni, ljudi...

ne cudi me

pre 13 godina

Mogu misliti da ce 'posledice', kojima RS preti, ce biti 'strahovite' jer Turska ima 75 miliona stanovnila, a RS 1,5.
Znaci 50 puta vise. A o BDP da i ne govorimo.
Ne bi me zacudilo da kao 'zahvalnost', Turska sada sagradi novu skolu u N. Pazaru i da joj ime "Turska" bas za inat Dodiku.

Ivan Grozni

pre 13 godina

Setimo se da je pre nekoliko nedelja predsednica Skupštine Srbije izjavila da je saradnja sa Turskom važna koliko i sa EU. Nemam ništa protiv Turaka, ali izgleda da ne mogu da se pomire sa tim da u BiH ne vladaju još od 1878. Mislim da javnost u Srbiji nije upoznata sa neootomanskom politike tzv. sekularne Turske.

nečuveno!

pre 13 godina

Svašta. Šta ti Turci misle, da su došli u svoj vakuf? Mislim da su iz BiH isprašeni još 1878., ne čak ni poslije I svjetskog rata, a još im iz glave nije "isparila" porobljivačka politika. Čitajte svi Andrićevu "Travničku hroniku", prije nego "Na Drini ćupriju".

Lj.Sk.

pre 13 godina

Tako to rade nasi Bosanci koji drze do svog dostojanstva. Da se Turcin tako ponasao u Beogradu, Tadic bi mu se izvinio, smislio bi vec zasto, sto npr. ne sija sunce.

Стеван

pre 13 godina

Терајте Турке што даље! Једва смо их се отарасили после пола миленијума, а још осећамо последице њихове љубави, тако да је овај инцидент таман добро дошао да их се отарасимо.

Icarus

pre 13 godina

Samo malo ljudi... Zasto bi turski predstavnik trazio skidanje zastave? R.Srpska je entitet, priznata drzava u federaciji... Ne razumem zasto bi neko od stranih predstavnika trazio skidanje zastave? Ako moze neko da objasni tacnije o cemu se radi..

Lj.Sk.

pre 13 godina

Tako to rade nasi Bosanci koji drze do svog dostojanstva. Da se Turcin tako ponasao u Beogradu, Tadic bi mu se izvinio, smislio bi vec zasto, sto npr. ne sija sunce.

Стеван

pre 13 godina

Терајте Турке што даље! Једва смо их се отарасили после пола миленијума, а још осећамо последице њихове љубави, тако да је овај инцидент таман добро дошао да их се отарасимо.

nečuveno!

pre 13 godina

Svašta. Šta ti Turci misle, da su došli u svoj vakuf? Mislim da su iz BiH isprašeni još 1878., ne čak ni poslije I svjetskog rata, a još im iz glave nije "isparila" porobljivačka politika. Čitajte svi Andrićevu "Travničku hroniku", prije nego "Na Drini ćupriju".

Miki RS

pre 13 godina

Tako to Srbi rade u Republici Srpskoj, ne stide se svoje zastave, ne daju Turcima da ih ucjenjuju. Kada je vidio turski ministar da nema uslovljavanja u Banja Luci onda je dosao i sjeo ispod nase zastave u kabinetu Predsednika Republike Srpske.
Srbi su opet poslali poruku Turcima "Tvrd je orah vocka cudnovata, ne slomi da a zube polomi".

Icarus

pre 13 godina

Samo malo ljudi... Zasto bi turski predstavnik trazio skidanje zastave? R.Srpska je entitet, priznata drzava u federaciji... Ne razumem zasto bi neko od stranih predstavnika trazio skidanje zastave? Ako moze neko da objasni tacnije o cemu se radi..

Sinisa

pre 13 godina

Pre mesec dana je na TV OBN bila otvorena tribina razgovor u studiju o vezama izmedju Bih i Turske. Naravno Muslimani su dizali u nebesa Turke i njihovu dobrodusnost, ljudskost itd, i kako veze treba da budu sto tesnje sa Turskom. Ali je sve bilo jasno kad je jedan Musliman izjavio kako je bio u Turskoj i kako Turci nisu mogli da veruju da izvesni Srbin igra za reprezentaciju Bih, a on im je objasnjavao kako su i Srbi ljudi itd. Onda mozete misliti na koji nacin Turci vide Srbe i do cega vodi maksimalna saradnja sa Turskom koju svi Muslimani podrzavaju.

Nemanja

pre 13 godina

Koliko vidim po komentarima mnogo je komentatora koji nisu ni procitali tekst bila je zastava BiH, Turske i RS i trazeno je da se skine zastava RS!

Ivan Grozni

pre 13 godina

Setimo se da je pre nekoliko nedelja predsednica Skupštine Srbije izjavila da je saradnja sa Turskom važna koliko i sa EU. Nemam ništa protiv Turaka, ali izgleda da ne mogu da se pomire sa tim da u BiH ne vladaju još od 1878. Mislim da javnost u Srbiji nije upoznata sa neootomanskom politike tzv. sekularne Turske.

mrčo

pre 13 godina

Ni vise ni manje nego diplomatski incident u Republici Sumskoj :)
(Republika Beogradska)

Džabe vam je jer i dalje će trnje da pada iz ove "šume" i da vam pokoje padne u oko. Bit će vama i dalje trn(ja) u oku iz ove "šumske republike"..

Novosadista

pre 13 godina

Koliko vidim po komentarima, ovde mnogi ne shvataju sustinu. Evo da objasnim slikovito: zamislite da neki strani drzavnik dolazi u sluzbenu posetu Srbiji i doceka ga predsednik skupstine Srbije (Gordana Comic recimo) u kabinetu u kom nema obelezja Srbije nego samo obelezja AP Vojvodine. Glupo zar ne? Protiv ovoga bi se prvi digli upravo vi koji u svojim komentarima velicate postupak ovog amatera koji je zalutao u diplomatiju. Znaci nije mu smetala zastava RS kada se sastao sa predstavnicima RS, ali kada se sastao sa predstavnikom BIH pod obalezjem RS onda je reagovao logicno. Nema tu nikakve neootomanske zavere, samo neznanje politikanata.

max

pre 13 godina

Republika Srpska i njeni politicari NIKAKO DA SHVATE da je RS samo entitet u sastavu drzave BH i daju sve od sebe da RS predstave kao drzavu, ali ih niko 'ne benda'.
Ne moze Radmanovic kao presedavajuci drzave BH primati ministra inostranih poslova druge drzave u prostoriji koja uopste nema obelezja drzave BH nego samo jednog od dva [potpuno ravnopravna] entiteta.
To su stvari koje se uce 15-minutnom na kursu iz diplomatije a kamoli u skoli iz iste oblasti

eh istorijoo

pre 13 godina

Ne mogu da verujem kakvi komentari! Neverovatno je da ljudi savremenu politiku i diplomatiju baziraju na stvarima i stavovima od pre par stotina godina. Kad ce ovaj narod jednom da shvati da su oni bas jedini fosili koji i dalje tako razmisljaju. I na kraju - ministar inostranih poslova se sastaje sa PREDSEDAVAJUCIM PREDSEDNISTVA BIH a ne sa zvanicnikom RS, te je zato zahtevao drzavna obelezja BiH a ne RS! Sta tu nije jasno?!

dejan-minhen

pre 13 godina

hmmm...
Ako gledamo samo ovaj momenat Republika Srpska nije u pravu sto nije okacila zastavu BIH.
Ali ako se vratimo 20 godina unazad. Niko se nije bunio kada su se skidale zastave Jugoslavije. Srbi su takode glasali za podeljenu BIH, a njihova volja se nije ispostovala.
A Turska je opet specificna na ovom prostoru... Verovatno bi sve bilo drugacije da je dosao neko iz Estonije npr.

mr.vaine

pre 13 godina

Turska delegacija je u pravu, problem je taj jer su se sastali sa Radmanovicem koji je u predsjednistvu BIH a ne Dodikom predsjednikom RS. Je li to znaci da bi susret predsjednika Turske i Srbije u Novom Pazaru trebao biti bez zastava republike Srbije?

united europa

pre 13 godina

Bravo batice nek si ti njemu pokaz'o ko je ovde glavna faca, tako je i Sloba ucio strane drzavnike lepom ponasanju, epilog svi znamo, a i ovaj Radmanovic poceo da kopira Mileta Martica i ostale patriote iz RSKrajine, i oni su takodje omalovazavali strane diplomate i odbijali bilo kakav dijalog, i taj epilog je svima poznat, nema RS Krajine ili ja mozda gresim?!

da pokusam

pre 13 godina

Da pojasnim:
Radmanovic kao clan troclanog predsednistva cele drzave BH je hteo da coveka primi u sali koja uopste nije imala obelezja drzave BH.
A to isto jutro primili su ga Dodik i Radojcic [kao predstavnici entiteta] u sali/prostoriji samo sa obelezjim entiteta i Turska delegacija uposte nije pravila pitanje jer se radi o predstavnicima entiteta, ali posto Radmanovic predstavlja celu drzavu BH to pitanje je postavljeno.

poredjenje

pre 13 godina

Ovo je kao kada bi Tadic u Novom Sadu hteo da primi zvanicnog predstavnika neke drzave [recimo Spanije], a u prostoriji gde je istaknuta jedino zastava Vojvodine kao regije/entiteta/pokrajine, ali bez zastave drzave Srbije

maroj

pre 13 godina

Radmanovic je u ovom slucaju trebao da predstavlja BiH ne RS. Reakcija turskog diplomate je logicna, znaci kad vide i te detalje da ne rade nista stihijski. A trebalo bi se prestati blebetati o otomanskom carstvu i okrenuti se partnerstvu sa Turskom. Americi je Turska jedan od najbitnijih partnera a kao Srbiji nije potrebna. A RS ce nestati prije ili poslije i za Srbiju bi bilo pametno da to vec skuzi i napravi nesto za zemlju koju je razorila.

nesta mi poznato

pre 13 godina

Imala je Srbija jednog ovakvog, a koji se inatio sa celom svetu dok smo mi drzali njegovu sliku kao ikonu/sliku sveca.
Eno ga sada pod jednom lipom...

ne cudi me

pre 13 godina

Mogu misliti da ce 'posledice', kojima RS preti, ce biti 'strahovite' jer Turska ima 75 miliona stanovnila, a RS 1,5.
Znaci 50 puta vise. A o BDP da i ne govorimo.
Ne bi me zacudilo da kao 'zahvalnost', Turska sada sagradi novu skolu u N. Pazaru i da joj ime "Turska" bas za inat Dodiku.

Republika Srpska

pre 13 godina

bravo za vodstvo Republike Srpske, nama se nikad neće desiti epilog kakav je imala RSK mada bi mnogi htjeli. Mi se nedamo niti ćemo se dati unatoč svim prijetnjama iz BiH pa i naše Srbije. Neko je napisao dole da mu nije smetalo šta u Prištini nema zastave Srbije.,.svi mi iz RS-a ne doživljavamo BiH kao svoju državu svojedobno svi opravdavaju priznaje Kosova kao političku realnost i da se Albanci ne osjećaju dobro u Srbiji e pa gospodo ni ja se ne osjećam dobro u BiH i Republika Srpska je isto politička realnost BiH šta s tim? RSK je nestala jer nije vođena kako treba a i izdana je i od Beograda nažalost, a i Srbi tamo prihvaćaju živjeti u Hrvatskoj ali mi u BiH neželimo više živjeti u ovoj sumornoj, vještačkoj "maloj Jugoslaviji" mi želimo da se prizna i naša politička realnost!

Zoki

pre 13 godina

Poređenje sa Vojvodinom je neprikladno, jer je Vojvodina samo autonomija. Ovo sto je turski ministar uradio je kao kada bi na sastanku u Austinu tražio da se skine zastava Texasa a ostavi zastava SAD. Ili u Torontu tražio da se iz konferencijske sale u Torontu skine zastava Ontarija, a ostavi samo kanadska zastava.
Isprašili bi ga verovatno i u Austinu i u Torontu. Što je tražio, to je i dobio.

Dejan

pre 13 godina

Ministar inostranih poslova Turske Ahmeta Davutoglu mora da shvati da postoji Republika Srpska sa svim njenim obelezjima i da je njeno postojanje garantovano Dejtonskim sporazumom.
Znam da bi dotocni gospodin voleo da je Bosna i Hercegovina unitarna drzava pod dominacijom muslimana ali realnost je drugacija......

Mladen Mladenovic

pre 13 godina

Jos jedan dokaz da gradjani Republika Srpska nemaju druge alternative sem da istraju u borbi za ocuvanje Republike Srpske.Nastojanja da se otrca, ponizi i umanji znacaj simbola Republike Srposke ima samo jedan cilj: brisanje Republike Srpske u cilju proterivanja Srba i njihovo sabijanje na prostor uze Srbije. To je cilj onih koji su nas bombardovali, na svu nasu srecu a njihovu nesrecu, tesko ostvariv.Politika tzv. medjunarodne zajednice, jaka centralizovana Bosna i jaka decentralizovana Srbija predstavlja vrhunac bede i nepostenja prema Srbima generalno.Turska, koja maksimalno gusi prava svim nacionalnim manjinama u Turskoj a kontinuirano periodicno organizuje lov na Kurde, kojih ima oko tridesetak miliona, beskrupulozno pokusava da se umesa u igre na Balkanu stavljajuci se u polozaj velike Otomanske imperije. Divim se politickom rukovodstvu i narodu Republike Srpske na hrabrosti, umnosti i upornosti. Srbija i njeni politicari bi mogli da se ugledaju na njih, barem kada su sudbinski nacionalni interesi u pitanju.

mama

pre 13 godina

Gde vas dvojica, prethodnika, živite? U 21. veku ili... Šta je neobrazovanog sveta! U redu skandal, ali to je uobičajena praksa u svetu. Nema tu mržnje, harača, janičara, takva je diplomatija. Nije to ništa lično, obe strane zatežu, ali se na kraju nađe kompromis. ne branim Tursku, nedopustivo je takvo ponašanje, ali tu nema ničeg ja tebi-ti meni. Budite mirni, ljudi...

Ivan

pre 13 godina

Zastava BiH, Turske i Republike Srpske. Traženo je skidanje zastave Republike Srpske što je rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

Turska očito na sav način radi na razbijanju BiH.

Boris

pre 13 godina

Turska treba da zaobidje Balkan a pogotovo Srbiju i Republiku srpsku, upravo zbog svoje otomanske istorije. Sto dalje to bolje, a ovima sto prizeljkuju nestanak Republike Srpske srdacno porucujem da ih ceka dugo, dugo, mnogo dugo, milenijsko cekanje.

Пуниша Рачић

pre 13 godina

Taj Turski ministar bi trebao da pokaže malo više sluha za ovdašnje prilike i osetljivosti. Još je i dobro prošao.

persona non grata

pre 13 godina

Ocigledno je, da je ovo prozrena provokacija turskog diplomate, koji na tako nizak nacin, pokusava da ospori postojanje Republike Srpske! On ne samo da je ovim pokusao da ospori suverenitet RS, nego, uopste, njeno - postojanje.
Zasto?
Ko je ikada bio, bas u Turskoj, zna, da se tamo, na svakom koraku viore turske zastave, od prodavnica, taxia, institucija ... svuda, jer je to Turska, i to nikome ne smeta. Da li RS ima zvanicnu, legalnu i legitimnu zastavu entiteta? Naravno da ima!
Pravi primer poredjenja, sa Gordanom Comic, potpredsednicom Skupstine Srbije, bi bio, kada bi se, recimo, u Srbiji, u Novom Sadu, nasli gospodja Comic i turski ministr inostranih poslova, na poljoprivrednom sajmu (koji se tamo odrzava), pa turski ministrar zatrazi razgovor sa potpredsednicom Skupstine Srbije, a ova mu izadje u susret i obezbedi razgovore u prostorijama grada Novog Sada (jer Skupstina Srbije nema svojih prostorija u NS, kao sto ni Republika BiH nema sluzbenih, drzavnih prostorija u Banja Luci), a turski diplomata zatrazi, da se skine zastava Novog Sada, bila tu, ili ne, i zastava Srbije.
Razumljivo bi bilo, da je trazio, da se postavi zastava Turske, ako nije bila postavljena, ali da na teritoriji, na kojoj je jedna zastava legitimna i u legalnoj upotrebi, zahtevati da se ona ukloni, bila ona zastava opstine, grada, ili entiteta, to jeste skandal!
Proglasiti ga nepozeljnom osobom na teritoriji RS i pokusati, preko centralne vlade, da se posalje NOTA Turskoj.

Zamislimo, kako bi prosao u SAD, da je u bilo kojoj od saveznih drzava, trazio da se ukloni zastava drzave u kojoj je!
Stariji se secaju, da je u Moskvi 1980. god, SAD od SSSR preuzeo odrzavanje sledece olimpijade, uz zastavu drzave Kalifornije, a ne SAD.

Evropljanin

pre 13 godina

Kazite coveku da kad ode u Edinburg, trazi skidanje skotske zastave, u Minhenu bavarske zastave, u Barseloni katalonske zastave... da se ludo zabavljamo. Braco Evropejci, mora nesto da se nauci o Evropi pre nego sto se napise "sumska", a i citanje Dejtona ne bi bilo na odmet.

banjalucanin

pre 13 godina

Postoji samo nekoliko cinjenica koje se zaboravljaju. Nebojisa Radmanoivic je clan Predsjednistva BIH iz Republike Srpske. U svom kabinetu u Sarajevu pored zastave BIH ima i zastavu Republike Srpske kao sto recimo bosnjacki clan pored zastave BIH ima i RATNU zastavu Armije BIH s ljiljanima a hrvatski clan zastavu ratne Herceg Bosne. Kad Tadic ili bilo ko drugi dolazi u Sarajevo to nikom ne smeta!!! Kada predsjedvajuci predsjednistva BiH turskog ministra inostranih poslova prmi u svom ZVANICNOM kabinetu u Banjaluci gdje takodje ima zasatvu i BiH i RS to nekom smeta. Jos jedna napomena zastva RS je jedina pored zastave BiH za koju je Ustvani Sud utvrdio da ne vrijedja nacionlane interese ni jednog naroda i kao takva predstvalja obiljezje prije svega jednog naroda pa onda eniteta. Nazalost ili na srecu situacija u BiH je dovoljno komplikovana i bez zastava i turskom ministra inostranih poslova ...

Slobodno mi lupajte minuse

pre 13 godina

Koji su carevi ovi iz R.Srpske. Da im nije Srbije, kamenje bi jeli zbog politike koju vode. A mi iz matice smo budale koje ih ohrabruju na putu samouništenja.

Mexo

pre 13 godina

Ostrasceni komentatori bi trebalo da polako i pazljivo procitaju tekst ili da pogledaju link. U sobi su bile zastave BiH, Turske i RS. Politicar je kasnio sat i 15 minuta...
Odavno je Turska napustila Ataturkov put, "Mir u svetu, mir u zemlji", i svrstala se na jednu stranu, a sebe vidi kao novog ujedinitelja Balkana, jer Boze moj, dok je bilo Otomana, svi su bili pod jednom kapom i nije se ratovalo. I onako uz put... ovde odakle vam se javljam, u istorijskim knjigama su izostavljeni delovi kao "pravo prve bracne noci", "kolac", "cereci", i sl., a njihovoj deci u opste nije jasno zasto narodi Balkana imaju odbojnost prema Turcima...

yu en

pre 13 godina

bolje da maknu Turske zastave u okupiranom dijelu Kipra, ko je bio znace o cemu govorim, posekli su krstove na svim crkvama..., a da su ekonomski mnogo ojacali to stoji, bolje biti prijatelj s njima, i drzati ih na distanci...

Milan

pre 13 godina

Najsmešniji su mi ovi koji porede Vojvodinu i RS, očigledno ne znaju šta piše u dejtonskom mirovnom ugovoru. Da podsetim, tada je BiH definisana kao labava konfederacija dva prilično odvojena dela. Praktično rečeno, RS u BiH može legalno da blokira doslovno SVAKU odluku koja joj se ne dopada, a Vojvodina ne može ni jednu. Puno umesnije je porediti RS sa Slovenijom ili Hrvatskom u kasnoj fazi SFRJ, a tada koji god državnik bi posetio Ljubljanu ili Zagreb sedeo bi ispod republičke zastave, a ne federalne.

Još smešniji su oni koji predviđaju nestanak RS. Upravo je suprotno jasno čak i ovde na Zapadu: sve je manje BiH, a sve više RS (i ovde vredi analogija sa SFRJ). Jednostavno rečeno, Zapad postaje svestan da ne mođe da promeni realnost na terenu i nesumljivo počinje da je prihvata.

Zox

pre 13 godina

Bas me zanima kako li bi reagovali Francuzi ili Nemci da im se turski "diplomata" ponasa ovako...
Sa ovim zastavama ili sa onim...
Da li je ikad neki diplomata komentarisao zastave koje je neki zapadni domacin postavio u nekoj prostoriji?
Nisam cuo za to... A i leteo bi takav napolje odmah....

Dusko

pre 13 godina

... Od mene VELIKO BRAVO za ovu reakciju gosp.Radmanovica. Zivim na "granici" sa R.Srpskom, za koju se nadam da ce nestati voljom Srpskog naroda sa obe strane Drine! Vlast nam moze biti ovakva ili onakva,bitno je da se narod ujedini u istim ciljevima!!!

Dado

pre 13 godina

Zamislite da TAdic kada prima nekoga pored zastave Srbije i okaci zastavu vojoddine. Je l' vma to zvuci cudno? Radmanovic vrsi funkciju predsednika BiH. Nikako RS vec BiH. Zamislite da Obama pored americke okaci i zastavu Teksasa , a prima posetu. Ako je to u redu, onda blago vama...

D.Savic,Paris,FR

pre 13 godina

Treba da Srbija kao garant Dejtonskog Sporazuma ulozi Ambasadi Turske u Beogradu ostar protest ali umesto ovoga ocekujemo da ce Tadic da se izvini Turcima sto je nasa zastava visila na nasoj kuci.Dokle vise,aman bre?

marko

pre 13 godina

Neki ovde uporno porede Rašku i Vojvodinu sa R. Srpskom. Tu sličnost nema, totalno drugači formalno pravni status imaju ti subjekti. Republika Srpska ima daleko veću autonomiju, smešno je uopšte i upoređivat.

Ljubo

pre 13 godina

Srpska i Srbijanska diplomacija ne vide da Turci žele da budu lideri na Balkanu i time da pomažu Bošnjacima i Albancima jer su iste vere, sto je za njih bitno. To se očigledno videlo na glasanju po pitanju trgovine organima.
Mislim da bi nasa diplomacija trebalo da se ponaša u tom smislu, jer poslednji susreti naših zvanicnika dali su Turskoj takvu podršku. Mislim da im je ta podrška veoma važna. Nego trebalo da radimo u korist svoje štete.

Republika Srpska

pre 13 godina

Skunjio se ali sjedi pod barjakom RS i priča sa Milom Dodikom, e tako brate. Čuj da legalno izabrani zvaničnici RS skidaju svoja legalna obilježja a ona nisu smtala nikome a mnoge su diplomate tu sjedile pod barjakom RS. BiH jeste država ali je i RS entitet u njoj sa nadležnostima većim nego federalne jedinice u YU i cijeli svijet je BiH priznao kao takvu

baneb

pre 13 godina

Pocetnicko neznanje Radmanovica. On je Predsednik Predsednistva BiH i u njegovom kabinetu nema nikakve potrebe da se nalaze bilo kakva obelezja, zastave ili simboli entiteta. To mu je vec neko trebao objasniti dok ne bude prekasno i za RS.
Ovo su gafovi koji se dogadjaju od vremena Martica i pokazali su se jako ishtrenim i opasnim. Ne vidim da je ovaj Turski diplomata imao nikakve primedbe na salu u kojoj se sastao sa Dodikom, Predsednikom RS.

Dijagnoza šizofrenije

pre 13 godina

Još pre 15 godina je moj dobar drugar dao najbolju dijagnozu srbovanja: "Arogancija bez pokrića". Ono, trtimo se, trtimo se... sve dok ne dodje neki mnogo jači igrač i klepi nas po ušima. A onda kreće cviljenje i pozivanje na medjunarodno pravo.

a tek ovi komentari, "Tooooo, Srbine", "ako si mu pokazao", "šta (bre) oni hoće, mučili su nas 500 godina"... itd.
Koja smo mi beda, majko moja.

Никола

pre 13 godina

Тако раде праве СРПСКЕ ДИПЛОМАТЕ.Своје штитити и нека је нај горе своје је.тако и застава.Ако се одрекнемо заставе шта ми тражимо без свога обележја.А могу Вам рећи да код ни једног Србина у БИХ нема заставе БИХ то користе комшије из федерације

Paritet

pre 13 godina

Sta se mi bunimo, kad je doticni bio u N. Pazaru, poskidali su sve zastave Srbije (i ono malo sto ih ima). Kad covek pogleda fotografije na kojima je i predsednik Tadic, pomisli da je Tadic bio u poseti Turskoj, a ne obrnuto.

zarko

pre 13 godina

Pogledajte snimak gdje Dodik prima Davutoglua i vidjecete samo zastavu RS u kabinetu i tu nije bilo nikakvih problema.
Ali, kada je Radmanovic trebao da primi istog covjeka Turci su trazili da se istakne zastava drzave BH i uz nju i RS ali i Federacije [znaci obje] ioli nijedna, ali RS to nije prihvatila.

stvar percepcije

pre 13 godina

pa potpuno podržavam RS. Ja živim u Ljubuškom i da nema televizije nebi znao kako izgleda BiH zastava svugdje po gradu su zastave HR Herceg Bosne i ne samo u Ljubuškom nego i u Čitluku, Širokom Brijegu, Tomislavgradu, Livnu, Neumu, zapravo u granicama HR Herceg Bosne i gradovima u njoj...ovo je Međugorje grad u BiH pogledajte zastavuhttp://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Church_in_Me%C4%91ugorje,_B-H,_June_4th_2007_%281%29.jpg

Meho Tuzlak, jaran RS

pre 13 godina

Samo Turci mogu opet donijeti prosperitet u BiH, pa i u tu "vašu" RS. Dobro je da Dodik i njegova raja opet kahvenišu i jedu rahatlokumove sa Turcima. Istoriju ostavite guslarima.

Sava Drugi

pre 13 godina

Vreme je da se Republika Srpska ujedini sa Republikom Srbijom. Iskreno, najiskrenije, mislim da je vreme da se i BH entitet, naravno ako i oni to žele ujedine sa Srbijom. Tada cele ove frke oko zastava ne bi ni bilo.

Baltazar

pre 13 godina

Kuku lele, pa ovaj Radmanovic ne zna elementarne stvari. Uz ovakve "strucnjake" me gasenje RS ne bi uopste cudilo. A vidim da se i javni servis RS potrudio da interpretira ovo bas onako kako nepismeni deo naroda i zeli da cuje. Zelim vam puno srece sa ovakvima na vrhu - trebace vam.

srbijanac

pre 13 godina

prosto nemogu da verujem da je ova zemlja puna mitomana. pa mi neznamo utakmicu odgledat normalno a kamoli se ponasati diplomatski.briga me za rs mi se pogusismo.sve neke kavge a sve preko nasih ledja.

logisticar

pre 13 godina

Izgleda da je Radmanovic 'zaboravio' da je on predsedavajuci predsednistva cele drzave BH i da u tom kapacitetu trebao da primi ministra.
A problem je bio sto izgleda u RS nisu imali zastavu federacije, a Turci su rekli: "Ako nas Radmanovic prima kao predsedavajuci drzave BH, ili zastave oba entiteta, ili nijedna jer on predstavlja celu drzavu" sto je [po meni]i logicno obzzirom na kapacitet/plozaj u kom je Radmanovic nastupao.
Jer istog dana nije bilo apsolutno nikakvih problema sa zastavom RS dok su ga primali Dodik i Radmanovic u svojim kapacitetima

bogdan

pre 13 godina

... ali to ovde nije bio slučaj, jer je zastava BIH bila u sali u kojoj je Radmanović čekao Turčina! Dakle, ta paralela koju si dao ne stoji. Očigledno da nisi baš pažljivo pročitao vest. Zastava BiH je bila prisutna, ali je njemu smetala zastava RS koja je stajala pored.

Steva

pre 13 godina

Imamo i situaciju: Možda je Turska sada rešila da uradi ono što Alija nije uradio pod uticajem Amerikanaca: Da otcepi Federaciju iz BIH i napravi čisto ekstremno-islamsku državu u srcu Evrope?

dO

pre 13 godina

Koliko od vas je ikada bilo u Turskoj? .... Onda cutite. Sve sto mi prebacujemo "da su nam Turci ostavili" tamo ne postoji. Dakle, srbadija je problem, a ne Turci. No, to i svako od nas zna, samo treba da zastane sa busanjem u grudi.

kasno palenje

pre 13 godina

Uskoro i to sigurno Radmanovic trazice izvinjenje od Ahmeda Davutoglu. Shvatice da je BIH medjunarodna priznata drzava RS nije medjunarodna priznata.

Pera

pre 13 godina

Radmanovic je predstavljao BIH na tlu RS. I u prostorijama grada Jagodine npr. pored zastave/grba Srbije stoji i zastava/grb Jagodine. Da se podsetimo- Jagodina je grad, a Republika Srpska FEDERALNA JEDINICA u sastavu BIH.

virtuelna tvorevina

pre 13 godina

Zanimljivo je, da niko ne zeli da sagleda realnost, da u BiH i dalje postoji OHR kao vrhovna vlast, a da je ta drzava, prakticno protetktorat. Da li iko jos uvek veruje, da ce Republika Bosna i Hercegovina opstati kao drzava, posle ukudanja OHR-a? Cak i da veruje, zapita li se, kako bi prosao neki eventualni referendum, o jedinstvu BiH?
Mozemo mi da igramo "zmurke" koliko hocemo, realna vlast je u entitetima: Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine; a centralne "vlasti", tj. savet ministara, skupstina i predsednistvo, vladaju samo fiktivno i to na medjunarodnom polju, uz prethodni dogovor.
Gde, bese, drzava?

drasko

pre 13 godina

Da malo izigravam 'kontrasa' onima koji kazu da su RS i Federacija odvojene:
Narod u BH je veoma lako zavesti tj okrenuti konntra nekoga.
Recimo svi iz prica znamo da se Dodik kao sinonim politicarai dalje bogati, kako sinu obezbedjuje drzavne kredite,..
I zamislite sada kampanju u medijima protiv njega tj da se javno objave detalji pojedinih 'dilova' tj onoga sto se u narodu vec prica o politicarima.
A posto Bosna vec ima jednu valutu, jednu vojsku, jedan MIP, itd, itd, veoma lako je ukinuti oba entiteta tj daleko lakse i time bi se izbegla prica o stvaranju drzave uz pomoc genocida i sl

Dragan Ivanovic

pre 13 godina

Nije mi sada jasno - da li je sastanak odlozen zbog zastave, ili zbog kasnjenja? Da li ovo znaci da je Radmanovic cekao turskog ministra i nakon sto je zatrazeno skidanje zastave? Ili da ovaj nije dosao zato sto zastava nije skinuta?

Nije mi logicno da moze biti i jedno i drugo.

bez_cenzure

pre 13 godina

Balkanske provincije su imale uspon u samo dva doba: Za vreme Otomanskog carstva, i za vrema druga Tita. Tada se (g)radilo, mezilo, pevalo, pilo i smejalo Ckalji.
U svim ostalim erama se rusilo i gladovalo. Rusenje su napredne civilizacije zaustavile, a ovoga poslednjeg ima jos koliko hoces.

kaligula

pre 13 godina

Kazimo Kosovo je Srbija, i bilo je AP Srbije. Jeste li ikada do sada videli kosovsku zastavu da stoji pored srpske, kad su nam u posetu dolazile medjudrzavne delegacije. Niste!
Turska priznaje drzavu BiH, a drzave RS nema. Zato je ovaj incident vise bio uvreda za tursku delegaciju, nego li za entitet, koji bi rado da bude drzava, Republiku Srpsku.

dragisa

pre 13 godina

RS na svaki nacin pokusava da istakne svoju drzavnost.
Ima cak i "Palatu Republike' kako je zovu, a u kojoj stoluje Dodik.
Medjutim zelje i aspiracije su jedno, a realnost drugo jer cela BH i dsan danas ima jednu valutu, jednu narodnu banku, ista licna dokumenta, reg tablice, jedan MIP, jednu vojsku, SIPU [savezna policija],..
Bas zato je dobro da RS ponekad 'tresne realnost' tj protokoli pojedinih drzava im ukazu gde im je mesto.
Ja iz onog jucerasnjeg saopstenja jos nisam shvato jeli Radmanovic otkazao sastanak radi kasnjenja ili radi zastave jer je saopstenje sastavljno traljavo.
Jos simptomaticnije je da se iz RS niko licno ne javlja povodom toga a sto ukazuje da se sada sve nastoji zataskati/zaboraviti cak i u RS.
Jedno je bitno :
Susret Dodika kao predsednika RS i turskog ministra je protekao bez problema tj niko od Dodika nije trazio da uklanja zastave RS. Po meni nesta 'ne stima' u Radmanovicevom kabinetu

my opinion

pre 13 godina

Zamisljam kako bi u Bosni bilo da se sadasnjim politicarima [sa sve tri strane] oduzmu mikrofoni tj. mogucnost finansiranjja televizije, radija, stampe,.. tj uticaja na javnoi mjenje.

Ovako danas mi u RS svaki dan imamo vjesti o Dodiku kao p[redsjediku RS jer je nakon oktobarskih izbora ta funkcija postala jako vazna [svi znamo zasto].
Jos samo da izvjeste kojom rukom povuce onaj lanac na vodokotlicu.
A kada bi im se oduzeli 'mikrofoni', sve bi bilo drugacije

q

pre 13 godina

Moze neko da mi objasni:
Šta je to ENTITET?

El to autonomna oblast, federalna jedinica, republika?

Mnogi misle da mimo zakona mogu da ruse RS.
Ima nekih koji su mislili da moze na silu da cepaju Jugoslaviju...

Nesto ne stima ovdje...

pre 13 godina

Evo u izjavi Turske Ambasade kazu da su iznenadjeni izjavom Radmanovica, kao i razlozima. Kaze se da je razlog za kasnjenje bio produzeni sastanak sa Dodikom. Na tom sastanku je Dodik rekao da kasnjenje nece biti problem jer ce on to srediti sa Radmanovicem.
A sto se tice zastave, Turska Ambasada kaze da joj nije smetala RS zastava pri susretu sa Dodikom (sto se vidi i na press konferenciji nakon sastanka sa Dodikom), pa ne vide razloga zasto bi im smetala pri susretu sa Radmanovicem.
Nesto ne stima... Ukoliko je turcin zaista trazio skidanje zastave RS-a, a u prostoriji je bila i zastava BiH - onda je pogrijesio. Pa i Dodik, koji je onomad bacao zastavu BiH sa stola za sastanke, se sastaje ispod te zastave sada. Ali ukoliko je Radmanovic isfabrikovao cinjenice, onda je to zaista podlo. U svakom slucaju, kroz izjavu Turske Ambasade su Dodik i Radmanovic postavljeni na 'collision course'. Najbolje je sacekati vijesti narednih dana da vidimo sta je ustvari bilo.

fuj

pre 13 godina

Moj predlog: Srbija i Bosna se spoje, naprave se dve upravne jedinice, muslimanska i srpska sa sirokim autonomijama. Prekroje se granice (da budu etnicke)ista zemlja (isti i narod ako hocete) sa mogucnoscu za referendum (a o eventualnom otcepljenju ne bi odlucivao obican narod (koji nema veze sa mozgom)vec intelektualci.


A Hrvati u BiH?! Oni ne posotoje ili?!

Još jedan Balkanac

pre 13 godina

AP Kosovo i Metohija, kao ni AP Vojvodina, NIKADA nisu imali zastavu!
(ispravka, 30. januar 2011 14:48)
Da dopunim ovu ispravku od neznamkoga. Tačno je da pokrajine nisu imale zastave iako su imale svoju granicu i parlament zato jer su bile dio Srbije čije granice i suverenost su se poštivale pa se pokrajinama nisu dozvolile zastave. Zbog istog razloga se ni RS ne bi trebalo tolerisati isticanje zastave uvek i svugde jer je ona deo BiH. Neka se onda dozvoli Vojvodini da ima svoju zastavu i da prilikom poseta stranih delegacija u svom parlamentu ističe samo vojvođansku zastavu a ne i Republike Srbije. Kad zamislite takvu scenu onda ćete bolje razumeti situaciju u BiH i poteze turskog diplomate.

Enver

pre 13 godina

Koliko mitomanskih komentara?!
Razni tipovi sjede na gajbi piva i brste politiku . Radmanovic zna dobro sta protokol nalaze, ako se zbunio ili zaboravio potrebno je da ga neko podsjeti ili da ga nauci.

Serbinum

pre 13 godina

Radmanović je trebao primiti Dautoglua u Banjaluci u Palati Republike a ne u predsjedništvu BIH. Ni u federaciji nigdje ne stoje zastave RS. U hrvatskom dijelu federacije nema uopšte zastava Bih, zašto pričate nešto što neznate. U RS na svakoj opštini , kraj opštinske i srpske zastave ima i zastava Bih, i to je od nas dosta. Malo se preračunao.

Pogledaj kolika je prosječna plata u Srbiji a kolika je kod nas u RS.Pogledaj koliki je regres za poljoprivredu bio u RS prošle godine za naftu i đubrivo.Vidićeš da se ovde živi bolje nego u Srbiji,a ko će jesti kamenje to ćemo još viditi.Ja samo želim da se u Srbiji živi 100-put bolje,a mi bi bez nameta i Sarajeva živjeli 100-put bolje.Ogromna administracija pojede milijardu KM,a zapošljavaju se samo Bošnjaci.Treba doći u Banjaluku,sagledati sve protiv čega se mi borimo,pa onda pisati prave komentare,a ne neke iz komunističkog doba

ispravka

pre 13 godina

Kada sam napisao "AP Kosovo i Metohija, kao ni AP Vojvodina, NIKADA nisu imali zastavu", mislio sam na vreme, o kojem govori @kaligula! Dok je AP KiM bilo pod suverenitetom Rep. Srbije, obe pokrajne nisu imale zastave. Danas je KiM pod upravom UN i koristi zastavu, koja nije po Ustavu Srbije, a AP Vojvodina je pre par godina dobila svoju zastavu, koja se upotrebljava u Vojvodini.
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%97%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0_%D0%92%D0%BE%D1%98%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5

Teddy Picker

pre 13 godina

Moj predlog: Srbija i Bosna se spoje, naprave se dve upravne jedinice, muslimanska i srpska sa sirokim autonomijama. Prekroje se granice (da budu etnicke)ista zemlja (isti i narod ako hocete) sa mogucnoscu za referendum (a o eventualnom otcepljenju ne bi odlucivao obican narod (koji nema veze sa mozgom)vec intelektualci. Ako se iko od vas komentatora seca Juge, znace da to i nije toliko lose, s' obzirom da je nama vecini jasno da rat nametnut u cilju stvaranja pionskih drzava u kojima sad zivimo.

Ja

pre 13 godina

Uopšte me ne zanima ko je kriv i da li je kriv, već samo konstatujem da na ovom svetu nažalost ima previše mržnje na sve strane...

zoran

pre 13 godina

Nesta se u RS stisa onolika buka i halabuka o 'nevidjenom diplomatskom incidentu', a koju je u subotu bio podigao Radmanovic svojim saopstenjem.
Garant je Milo naredio novinarima da ne pisu tj da sve zaborave. A kad-tad saznacemo i zasto.

ne cudi me

pre 13 godina

Mogu misliti da ce 'posledice', kojima RS preti, ce biti 'strahovite' jer Turska ima 75 miliona stanovnila, a RS 1,5.
Znaci 50 puta vise. A o BDP da i ne govorimo.
Ne bi me zacudilo da kao 'zahvalnost', Turska sada sagradi novu skolu u N. Pazaru i da joj ime "Turska" bas za inat Dodiku.

eh istorijoo

pre 13 godina

Ne mogu da verujem kakvi komentari! Neverovatno je da ljudi savremenu politiku i diplomatiju baziraju na stvarima i stavovima od pre par stotina godina. Kad ce ovaj narod jednom da shvati da su oni bas jedini fosili koji i dalje tako razmisljaju. I na kraju - ministar inostranih poslova se sastaje sa PREDSEDAVAJUCIM PREDSEDNISTVA BIH a ne sa zvanicnikom RS, te je zato zahtevao drzavna obelezja BiH a ne RS! Sta tu nije jasno?!

max

pre 13 godina

Republika Srpska i njeni politicari NIKAKO DA SHVATE da je RS samo entitet u sastavu drzave BH i daju sve od sebe da RS predstave kao drzavu, ali ih niko 'ne benda'.
Ne moze Radmanovic kao presedavajuci drzave BH primati ministra inostranih poslova druge drzave u prostoriji koja uopste nema obelezja drzave BH nego samo jednog od dva [potpuno ravnopravna] entiteta.
To su stvari koje se uce 15-minutnom na kursu iz diplomatije a kamoli u skoli iz iste oblasti

Novosadista

pre 13 godina

Koliko vidim po komentarima, ovde mnogi ne shvataju sustinu. Evo da objasnim slikovito: zamislite da neki strani drzavnik dolazi u sluzbenu posetu Srbiji i doceka ga predsednik skupstine Srbije (Gordana Comic recimo) u kabinetu u kom nema obelezja Srbije nego samo obelezja AP Vojvodine. Glupo zar ne? Protiv ovoga bi se prvi digli upravo vi koji u svojim komentarima velicate postupak ovog amatera koji je zalutao u diplomatiju. Znaci nije mu smetala zastava RS kada se sastao sa predstavnicima RS, ali kada se sastao sa predstavnikom BIH pod obalezjem RS onda je reagovao logicno. Nema tu nikakve neootomanske zavere, samo neznanje politikanata.

nesta mi poznato

pre 13 godina

Imala je Srbija jednog ovakvog, a koji se inatio sa celom svetu dok smo mi drzali njegovu sliku kao ikonu/sliku sveca.
Eno ga sada pod jednom lipom...

mr.vaine

pre 13 godina

Turska delegacija je u pravu, problem je taj jer su se sastali sa Radmanovicem koji je u predsjednistvu BIH a ne Dodikom predsjednikom RS. Je li to znaci da bi susret predsjednika Turske i Srbije u Novom Pazaru trebao biti bez zastava republike Srbije?

maroj

pre 13 godina

Radmanovic je u ovom slucaju trebao da predstavlja BiH ne RS. Reakcija turskog diplomate je logicna, znaci kad vide i te detalje da ne rade nista stihijski. A trebalo bi se prestati blebetati o otomanskom carstvu i okrenuti se partnerstvu sa Turskom. Americi je Turska jedan od najbitnijih partnera a kao Srbiji nije potrebna. A RS ce nestati prije ili poslije i za Srbiju bi bilo pametno da to vec skuzi i napravi nesto za zemlju koju je razorila.

united europa

pre 13 godina

Bravo batice nek si ti njemu pokaz'o ko je ovde glavna faca, tako je i Sloba ucio strane drzavnike lepom ponasanju, epilog svi znamo, a i ovaj Radmanovic poceo da kopira Mileta Martica i ostale patriote iz RSKrajine, i oni su takodje omalovazavali strane diplomate i odbijali bilo kakav dijalog, i taj epilog je svima poznat, nema RS Krajine ili ja mozda gresim?!

mama

pre 13 godina

Gde vas dvojica, prethodnika, živite? U 21. veku ili... Šta je neobrazovanog sveta! U redu skandal, ali to je uobičajena praksa u svetu. Nema tu mržnje, harača, janičara, takva je diplomatija. Nije to ništa lično, obe strane zatežu, ali se na kraju nađe kompromis. ne branim Tursku, nedopustivo je takvo ponašanje, ali tu nema ničeg ja tebi-ti meni. Budite mirni, ljudi...

da pokusam

pre 13 godina

Da pojasnim:
Radmanovic kao clan troclanog predsednistva cele drzave BH je hteo da coveka primi u sali koja uopste nije imala obelezja drzave BH.
A to isto jutro primili su ga Dodik i Radojcic [kao predstavnici entiteta] u sali/prostoriji samo sa obelezjim entiteta i Turska delegacija uposte nije pravila pitanje jer se radi o predstavnicima entiteta, ali posto Radmanovic predstavlja celu drzavu BH to pitanje je postavljeno.

Lj.Sk.

pre 13 godina

Tako to rade nasi Bosanci koji drze do svog dostojanstva. Da se Turcin tako ponasao u Beogradu, Tadic bi mu se izvinio, smislio bi vec zasto, sto npr. ne sija sunce.

poredjenje

pre 13 godina

Ovo je kao kada bi Tadic u Novom Sadu hteo da primi zvanicnog predstavnika neke drzave [recimo Spanije], a u prostoriji gde je istaknuta jedino zastava Vojvodine kao regije/entiteta/pokrajine, ali bez zastave drzave Srbije

mrčo

pre 13 godina

Ni vise ni manje nego diplomatski incident u Republici Sumskoj :)
(Republika Beogradska)

Džabe vam je jer i dalje će trnje da pada iz ove "šume" i da vam pokoje padne u oko. Bit će vama i dalje trn(ja) u oku iz ove "šumske republike"..

Стеван

pre 13 godina

Терајте Турке што даље! Једва смо их се отарасили после пола миленијума, а још осећамо последице њихове љубави, тако да је овај инцидент таман добро дошао да их се отарасимо.

Miki RS

pre 13 godina

Tako to Srbi rade u Republici Srpskoj, ne stide se svoje zastave, ne daju Turcima da ih ucjenjuju. Kada je vidio turski ministar da nema uslovljavanja u Banja Luci onda je dosao i sjeo ispod nase zastave u kabinetu Predsednika Republike Srpske.
Srbi su opet poslali poruku Turcima "Tvrd je orah vocka cudnovata, ne slomi da a zube polomi".

Slobodno mi lupajte minuse

pre 13 godina

Koji su carevi ovi iz R.Srpske. Da im nije Srbije, kamenje bi jeli zbog politike koju vode. A mi iz matice smo budale koje ih ohrabruju na putu samouništenja.

nečuveno!

pre 13 godina

Svašta. Šta ti Turci misle, da su došli u svoj vakuf? Mislim da su iz BiH isprašeni još 1878., ne čak ni poslije I svjetskog rata, a još im iz glave nije "isparila" porobljivačka politika. Čitajte svi Andrićevu "Travničku hroniku", prije nego "Na Drini ćupriju".

Meho Tuzlak, jaran RS

pre 13 godina

Samo Turci mogu opet donijeti prosperitet u BiH, pa i u tu "vašu" RS. Dobro je da Dodik i njegova raja opet kahvenišu i jedu rahatlokumove sa Turcima. Istoriju ostavite guslarima.

Sinisa

pre 13 godina

Pre mesec dana je na TV OBN bila otvorena tribina razgovor u studiju o vezama izmedju Bih i Turske. Naravno Muslimani su dizali u nebesa Turke i njihovu dobrodusnost, ljudskost itd, i kako veze treba da budu sto tesnje sa Turskom. Ali je sve bilo jasno kad je jedan Musliman izjavio kako je bio u Turskoj i kako Turci nisu mogli da veruju da izvesni Srbin igra za reprezentaciju Bih, a on im je objasnjavao kako su i Srbi ljudi itd. Onda mozete misliti na koji nacin Turci vide Srbe i do cega vodi maksimalna saradnja sa Turskom koju svi Muslimani podrzavaju.

Dijagnoza šizofrenije

pre 13 godina

Još pre 15 godina je moj dobar drugar dao najbolju dijagnozu srbovanja: "Arogancija bez pokrića". Ono, trtimo se, trtimo se... sve dok ne dodje neki mnogo jači igrač i klepi nas po ušima. A onda kreće cviljenje i pozivanje na medjunarodno pravo.

a tek ovi komentari, "Tooooo, Srbine", "ako si mu pokazao", "šta (bre) oni hoće, mučili su nas 500 godina"... itd.
Koja smo mi beda, majko moja.

dejan-minhen

pre 13 godina

hmmm...
Ako gledamo samo ovaj momenat Republika Srpska nije u pravu sto nije okacila zastavu BIH.
Ali ako se vratimo 20 godina unazad. Niko se nije bunio kada su se skidale zastave Jugoslavije. Srbi su takode glasali za podeljenu BIH, a njihova volja se nije ispostovala.
A Turska je opet specificna na ovom prostoru... Verovatno bi sve bilo drugacije da je dosao neko iz Estonije npr.

Nemanja

pre 13 godina

Koliko vidim po komentarima mnogo je komentatora koji nisu ni procitali tekst bila je zastava BiH, Turske i RS i trazeno je da se skine zastava RS!

Icarus

pre 13 godina

Samo malo ljudi... Zasto bi turski predstavnik trazio skidanje zastave? R.Srpska je entitet, priznata drzava u federaciji... Ne razumem zasto bi neko od stranih predstavnika trazio skidanje zastave? Ako moze neko da objasni tacnije o cemu se radi..

Ivan Grozni

pre 13 godina

Setimo se da je pre nekoliko nedelja predsednica Skupštine Srbije izjavila da je saradnja sa Turskom važna koliko i sa EU. Nemam ništa protiv Turaka, ali izgleda da ne mogu da se pomire sa tim da u BiH ne vladaju još od 1878. Mislim da javnost u Srbiji nije upoznata sa neootomanskom politike tzv. sekularne Turske.

dO

pre 13 godina

Koliko od vas je ikada bilo u Turskoj? .... Onda cutite. Sve sto mi prebacujemo "da su nam Turci ostavili" tamo ne postoji. Dakle, srbadija je problem, a ne Turci. No, to i svako od nas zna, samo treba da zastane sa busanjem u grudi.

kasno palenje

pre 13 godina

Uskoro i to sigurno Radmanovic trazice izvinjenje od Ahmeda Davutoglu. Shvatice da je BIH medjunarodna priznata drzava RS nije medjunarodna priznata.

kaligula

pre 13 godina

Kazimo Kosovo je Srbija, i bilo je AP Srbije. Jeste li ikada do sada videli kosovsku zastavu da stoji pored srpske, kad su nam u posetu dolazile medjudrzavne delegacije. Niste!
Turska priznaje drzavu BiH, a drzave RS nema. Zato je ovaj incident vise bio uvreda za tursku delegaciju, nego li za entitet, koji bi rado da bude drzava, Republiku Srpsku.

Baltazar

pre 13 godina

Kuku lele, pa ovaj Radmanovic ne zna elementarne stvari. Uz ovakve "strucnjake" me gasenje RS ne bi uopste cudilo. A vidim da se i javni servis RS potrudio da interpretira ovo bas onako kako nepismeni deo naroda i zeli da cuje. Zelim vam puno srece sa ovakvima na vrhu - trebace vam.

srbijanac

pre 13 godina

prosto nemogu da verujem da je ova zemlja puna mitomana. pa mi neznamo utakmicu odgledat normalno a kamoli se ponasati diplomatski.briga me za rs mi se pogusismo.sve neke kavge a sve preko nasih ledja.

Republika Srpska

pre 13 godina

bravo za vodstvo Republike Srpske, nama se nikad neće desiti epilog kakav je imala RSK mada bi mnogi htjeli. Mi se nedamo niti ćemo se dati unatoč svim prijetnjama iz BiH pa i naše Srbije. Neko je napisao dole da mu nije smetalo šta u Prištini nema zastave Srbije.,.svi mi iz RS-a ne doživljavamo BiH kao svoju državu svojedobno svi opravdavaju priznaje Kosova kao političku realnost i da se Albanci ne osjećaju dobro u Srbiji e pa gospodo ni ja se ne osjećam dobro u BiH i Republika Srpska je isto politička realnost BiH šta s tim? RSK je nestala jer nije vođena kako treba a i izdana je i od Beograda nažalost, a i Srbi tamo prihvaćaju živjeti u Hrvatskoj ali mi u BiH neželimo više živjeti u ovoj sumornoj, vještačkoj "maloj Jugoslaviji" mi želimo da se prizna i naša politička realnost!

Dado

pre 13 godina

Zamislite da TAdic kada prima nekoga pored zastave Srbije i okaci zastavu vojoddine. Je l' vma to zvuci cudno? Radmanovic vrsi funkciju predsednika BiH. Nikako RS vec BiH. Zamislite da Obama pored americke okaci i zastavu Teksasa , a prima posetu. Ako je to u redu, onda blago vama...

D.Savic,Paris,FR

pre 13 godina

Treba da Srbija kao garant Dejtonskog Sporazuma ulozi Ambasadi Turske u Beogradu ostar protest ali umesto ovoga ocekujemo da ce Tadic da se izvini Turcima sto je nasa zastava visila na nasoj kuci.Dokle vise,aman bre?

Mladen Mladenovic

pre 13 godina

Jos jedan dokaz da gradjani Republika Srpska nemaju druge alternative sem da istraju u borbi za ocuvanje Republike Srpske.Nastojanja da se otrca, ponizi i umanji znacaj simbola Republike Srposke ima samo jedan cilj: brisanje Republike Srpske u cilju proterivanja Srba i njihovo sabijanje na prostor uze Srbije. To je cilj onih koji su nas bombardovali, na svu nasu srecu a njihovu nesrecu, tesko ostvariv.Politika tzv. medjunarodne zajednice, jaka centralizovana Bosna i jaka decentralizovana Srbija predstavlja vrhunac bede i nepostenja prema Srbima generalno.Turska, koja maksimalno gusi prava svim nacionalnim manjinama u Turskoj a kontinuirano periodicno organizuje lov na Kurde, kojih ima oko tridesetak miliona, beskrupulozno pokusava da se umesa u igre na Balkanu stavljajuci se u polozaj velike Otomanske imperije. Divim se politickom rukovodstvu i narodu Republike Srpske na hrabrosti, umnosti i upornosti. Srbija i njeni politicari bi mogli da se ugledaju na njih, barem kada su sudbinski nacionalni interesi u pitanju.

Dusko

pre 13 godina

... Od mene VELIKO BRAVO za ovu reakciju gosp.Radmanovica. Zivim na "granici" sa R.Srpskom, za koju se nadam da ce nestati voljom Srpskog naroda sa obe strane Drine! Vlast nam moze biti ovakva ili onakva,bitno je da se narod ujedini u istim ciljevima!!!

Sava Drugi

pre 13 godina

Vreme je da se Republika Srpska ujedini sa Republikom Srbijom. Iskreno, najiskrenije, mislim da je vreme da se i BH entitet, naravno ako i oni to žele ujedine sa Srbijom. Tada cele ove frke oko zastava ne bi ni bilo.

dragisa

pre 13 godina

RS na svaki nacin pokusava da istakne svoju drzavnost.
Ima cak i "Palatu Republike' kako je zovu, a u kojoj stoluje Dodik.
Medjutim zelje i aspiracije su jedno, a realnost drugo jer cela BH i dsan danas ima jednu valutu, jednu narodnu banku, ista licna dokumenta, reg tablice, jedan MIP, jednu vojsku, SIPU [savezna policija],..
Bas zato je dobro da RS ponekad 'tresne realnost' tj protokoli pojedinih drzava im ukazu gde im je mesto.
Ja iz onog jucerasnjeg saopstenja jos nisam shvato jeli Radmanovic otkazao sastanak radi kasnjenja ili radi zastave jer je saopstenje sastavljno traljavo.
Jos simptomaticnije je da se iz RS niko licno ne javlja povodom toga a sto ukazuje da se sada sve nastoji zataskati/zaboraviti cak i u RS.
Jedno je bitno :
Susret Dodika kao predsednika RS i turskog ministra je protekao bez problema tj niko od Dodika nije trazio da uklanja zastave RS. Po meni nesta 'ne stima' u Radmanovicevom kabinetu

bez_cenzure

pre 13 godina

Balkanske provincije su imale uspon u samo dva doba: Za vreme Otomanskog carstva, i za vrema druga Tita. Tada se (g)radilo, mezilo, pevalo, pilo i smejalo Ckalji.
U svim ostalim erama se rusilo i gladovalo. Rusenje su napredne civilizacije zaustavile, a ovoga poslednjeg ima jos koliko hoces.

Dejan

pre 13 godina

Ministar inostranih poslova Turske Ahmeta Davutoglu mora da shvati da postoji Republika Srpska sa svim njenim obelezjima i da je njeno postojanje garantovano Dejtonskim sporazumom.
Znam da bi dotocni gospodin voleo da je Bosna i Hercegovina unitarna drzava pod dominacijom muslimana ali realnost je drugacija......

Boris

pre 13 godina

Turska treba da zaobidje Balkan a pogotovo Srbiju i Republiku srpsku, upravo zbog svoje otomanske istorije. Sto dalje to bolje, a ovima sto prizeljkuju nestanak Republike Srpske srdacno porucujem da ih ceka dugo, dugo, mnogo dugo, milenijsko cekanje.

baneb

pre 13 godina

Pocetnicko neznanje Radmanovica. On je Predsednik Predsednistva BiH i u njegovom kabinetu nema nikakve potrebe da se nalaze bilo kakva obelezja, zastave ili simboli entiteta. To mu je vec neko trebao objasniti dok ne bude prekasno i za RS.
Ovo su gafovi koji se dogadjaju od vremena Martica i pokazali su se jako ishtrenim i opasnim. Ne vidim da je ovaj Turski diplomata imao nikakve primedbe na salu u kojoj se sastao sa Dodikom, Predsednikom RS.

Milan

pre 13 godina

Najsmešniji su mi ovi koji porede Vojvodinu i RS, očigledno ne znaju šta piše u dejtonskom mirovnom ugovoru. Da podsetim, tada je BiH definisana kao labava konfederacija dva prilično odvojena dela. Praktično rečeno, RS u BiH može legalno da blokira doslovno SVAKU odluku koja joj se ne dopada, a Vojvodina ne može ni jednu. Puno umesnije je porediti RS sa Slovenijom ili Hrvatskom u kasnoj fazi SFRJ, a tada koji god državnik bi posetio Ljubljanu ili Zagreb sedeo bi ispod republičke zastave, a ne federalne.

Još smešniji su oni koji predviđaju nestanak RS. Upravo je suprotno jasno čak i ovde na Zapadu: sve je manje BiH, a sve više RS (i ovde vredi analogija sa SFRJ). Jednostavno rečeno, Zapad postaje svestan da ne mođe da promeni realnost na terenu i nesumljivo počinje da je prihvata.

Ljubo

pre 13 godina

Srpska i Srbijanska diplomacija ne vide da Turci žele da budu lideri na Balkanu i time da pomažu Bošnjacima i Albancima jer su iste vere, sto je za njih bitno. To se očigledno videlo na glasanju po pitanju trgovine organima.
Mislim da bi nasa diplomacija trebalo da se ponaša u tom smislu, jer poslednji susreti naših zvanicnika dali su Turskoj takvu podršku. Mislim da im je ta podrška veoma važna. Nego trebalo da radimo u korist svoje štete.

Još jedan Balkanac

pre 13 godina

AP Kosovo i Metohija, kao ni AP Vojvodina, NIKADA nisu imali zastavu!
(ispravka, 30. januar 2011 14:48)
Da dopunim ovu ispravku od neznamkoga. Tačno je da pokrajine nisu imale zastave iako su imale svoju granicu i parlament zato jer su bile dio Srbije čije granice i suverenost su se poštivale pa se pokrajinama nisu dozvolile zastave. Zbog istog razloga se ni RS ne bi trebalo tolerisati isticanje zastave uvek i svugde jer je ona deo BiH. Neka se onda dozvoli Vojvodini da ima svoju zastavu i da prilikom poseta stranih delegacija u svom parlamentu ističe samo vojvođansku zastavu a ne i Republike Srbije. Kad zamislite takvu scenu onda ćete bolje razumeti situaciju u BiH i poteze turskog diplomate.

drasko

pre 13 godina

Da malo izigravam 'kontrasa' onima koji kazu da su RS i Federacija odvojene:
Narod u BH je veoma lako zavesti tj okrenuti konntra nekoga.
Recimo svi iz prica znamo da se Dodik kao sinonim politicarai dalje bogati, kako sinu obezbedjuje drzavne kredite,..
I zamislite sada kampanju u medijima protiv njega tj da se javno objave detalji pojedinih 'dilova' tj onoga sto se u narodu vec prica o politicarima.
A posto Bosna vec ima jednu valutu, jednu vojsku, jedan MIP, itd, itd, veoma lako je ukinuti oba entiteta tj daleko lakse i time bi se izbegla prica o stvaranju drzave uz pomoc genocida i sl

persona non grata

pre 13 godina

Ocigledno je, da je ovo prozrena provokacija turskog diplomate, koji na tako nizak nacin, pokusava da ospori postojanje Republike Srpske! On ne samo da je ovim pokusao da ospori suverenitet RS, nego, uopste, njeno - postojanje.
Zasto?
Ko je ikada bio, bas u Turskoj, zna, da se tamo, na svakom koraku viore turske zastave, od prodavnica, taxia, institucija ... svuda, jer je to Turska, i to nikome ne smeta. Da li RS ima zvanicnu, legalnu i legitimnu zastavu entiteta? Naravno da ima!
Pravi primer poredjenja, sa Gordanom Comic, potpredsednicom Skupstine Srbije, bi bio, kada bi se, recimo, u Srbiji, u Novom Sadu, nasli gospodja Comic i turski ministr inostranih poslova, na poljoprivrednom sajmu (koji se tamo odrzava), pa turski ministrar zatrazi razgovor sa potpredsednicom Skupstine Srbije, a ova mu izadje u susret i obezbedi razgovore u prostorijama grada Novog Sada (jer Skupstina Srbije nema svojih prostorija u NS, kao sto ni Republika BiH nema sluzbenih, drzavnih prostorija u Banja Luci), a turski diplomata zatrazi, da se skine zastava Novog Sada, bila tu, ili ne, i zastava Srbije.
Razumljivo bi bilo, da je trazio, da se postavi zastava Turske, ako nije bila postavljena, ali da na teritoriji, na kojoj je jedna zastava legitimna i u legalnoj upotrebi, zahtevati da se ona ukloni, bila ona zastava opstine, grada, ili entiteta, to jeste skandal!
Proglasiti ga nepozeljnom osobom na teritoriji RS i pokusati, preko centralne vlade, da se posalje NOTA Turskoj.

Zamislimo, kako bi prosao u SAD, da je u bilo kojoj od saveznih drzava, trazio da se ukloni zastava drzave u kojoj je!
Stariji se secaju, da je u Moskvi 1980. god, SAD od SSSR preuzeo odrzavanje sledece olimpijade, uz zastavu drzave Kalifornije, a ne SAD.

Пуниша Рачић

pre 13 godina

Taj Turski ministar bi trebao da pokaže malo više sluha za ovdašnje prilike i osetljivosti. Još je i dobro prošao.

banjalucanin

pre 13 godina

Postoji samo nekoliko cinjenica koje se zaboravljaju. Nebojisa Radmanoivic je clan Predsjednistva BIH iz Republike Srpske. U svom kabinetu u Sarajevu pored zastave BIH ima i zastavu Republike Srpske kao sto recimo bosnjacki clan pored zastave BIH ima i RATNU zastavu Armije BIH s ljiljanima a hrvatski clan zastavu ratne Herceg Bosne. Kad Tadic ili bilo ko drugi dolazi u Sarajevo to nikom ne smeta!!! Kada predsjedvajuci predsjednistva BiH turskog ministra inostranih poslova prmi u svom ZVANICNOM kabinetu u Banjaluci gdje takodje ima zasatvu i BiH i RS to nekom smeta. Jos jedna napomena zastva RS je jedina pored zastave BiH za koju je Ustvani Sud utvrdio da ne vrijedja nacionlane interese ni jednog naroda i kao takva predstvalja obiljezje prije svega jednog naroda pa onda eniteta. Nazalost ili na srecu situacija u BiH je dovoljno komplikovana i bez zastava i turskom ministra inostranih poslova ...

Pera

pre 13 godina

Radmanovic je predstavljao BIH na tlu RS. I u prostorijama grada Jagodine npr. pored zastave/grba Srbije stoji i zastava/grb Jagodine. Da se podsetimo- Jagodina je grad, a Republika Srpska FEDERALNA JEDINICA u sastavu BIH.

logisticar

pre 13 godina

Izgleda da je Radmanovic 'zaboravio' da je on predsedavajuci predsednistva cele drzave BH i da u tom kapacitetu trebao da primi ministra.
A problem je bio sto izgleda u RS nisu imali zastavu federacije, a Turci su rekli: "Ako nas Radmanovic prima kao predsedavajuci drzave BH, ili zastave oba entiteta, ili nijedna jer on predstavlja celu drzavu" sto je [po meni]i logicno obzzirom na kapacitet/plozaj u kom je Radmanovic nastupao.
Jer istog dana nije bilo apsolutno nikakvih problema sa zastavom RS dok su ga primali Dodik i Radmanovic u svojim kapacitetima

Ivan

pre 13 godina

Zastava BiH, Turske i Republike Srpske. Traženo je skidanje zastave Republike Srpske što je rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

Turska očito na sav način radi na razbijanju BiH.

Zoki

pre 13 godina

Poređenje sa Vojvodinom je neprikladno, jer je Vojvodina samo autonomija. Ovo sto je turski ministar uradio je kao kada bi na sastanku u Austinu tražio da se skine zastava Texasa a ostavi zastava SAD. Ili u Torontu tražio da se iz konferencijske sale u Torontu skine zastava Ontarija, a ostavi samo kanadska zastava.
Isprašili bi ga verovatno i u Austinu i u Torontu. Što je tražio, to je i dobio.

Никола

pre 13 godina

Тако раде праве СРПСКЕ ДИПЛОМАТЕ.Своје штитити и нека је нај горе своје је.тако и застава.Ако се одрекнемо заставе шта ми тражимо без свога обележја.А могу Вам рећи да код ни једног Србина у БИХ нема заставе БИХ то користе комшије из федерације

Steva

pre 13 godina

Imamo i situaciju: Možda je Turska sada rešila da uradi ono što Alija nije uradio pod uticajem Amerikanaca: Da otcepi Federaciju iz BIH i napravi čisto ekstremno-islamsku državu u srcu Evrope?

Evropljanin

pre 13 godina

Kazite coveku da kad ode u Edinburg, trazi skidanje skotske zastave, u Minhenu bavarske zastave, u Barseloni katalonske zastave... da se ludo zabavljamo. Braco Evropejci, mora nesto da se nauci o Evropi pre nego sto se napise "sumska", a i citanje Dejtona ne bi bilo na odmet.

yu en

pre 13 godina

bolje da maknu Turske zastave u okupiranom dijelu Kipra, ko je bio znace o cemu govorim, posekli su krstove na svim crkvama..., a da su ekonomski mnogo ojacali to stoji, bolje biti prijatelj s njima, i drzati ih na distanci...

fuj

pre 13 godina

Moj predlog: Srbija i Bosna se spoje, naprave se dve upravne jedinice, muslimanska i srpska sa sirokim autonomijama. Prekroje se granice (da budu etnicke)ista zemlja (isti i narod ako hocete) sa mogucnoscu za referendum (a o eventualnom otcepljenju ne bi odlucivao obican narod (koji nema veze sa mozgom)vec intelektualci.


A Hrvati u BiH?! Oni ne posotoje ili?!

Republika Srpska

pre 13 godina

Skunjio se ali sjedi pod barjakom RS i priča sa Milom Dodikom, e tako brate. Čuj da legalno izabrani zvaničnici RS skidaju svoja legalna obilježja a ona nisu smtala nikome a mnoge su diplomate tu sjedile pod barjakom RS. BiH jeste država ali je i RS entitet u njoj sa nadležnostima većim nego federalne jedinice u YU i cijeli svijet je BiH priznao kao takvu

Teddy Picker

pre 13 godina

Moj predlog: Srbija i Bosna se spoje, naprave se dve upravne jedinice, muslimanska i srpska sa sirokim autonomijama. Prekroje se granice (da budu etnicke)ista zemlja (isti i narod ako hocete) sa mogucnoscu za referendum (a o eventualnom otcepljenju ne bi odlucivao obican narod (koji nema veze sa mozgom)vec intelektualci. Ako se iko od vas komentatora seca Juge, znace da to i nije toliko lose, s' obzirom da je nama vecini jasno da rat nametnut u cilju stvaranja pionskih drzava u kojima sad zivimo.

marko

pre 13 godina

Neki ovde uporno porede Rašku i Vojvodinu sa R. Srpskom. Tu sličnost nema, totalno drugači formalno pravni status imaju ti subjekti. Republika Srpska ima daleko veću autonomiju, smešno je uopšte i upoređivat.

Zox

pre 13 godina

Bas me zanima kako li bi reagovali Francuzi ili Nemci da im se turski "diplomata" ponasa ovako...
Sa ovim zastavama ili sa onim...
Da li je ikad neki diplomata komentarisao zastave koje je neki zapadni domacin postavio u nekoj prostoriji?
Nisam cuo za to... A i leteo bi takav napolje odmah....

zarko

pre 13 godina

Pogledajte snimak gdje Dodik prima Davutoglua i vidjecete samo zastavu RS u kabinetu i tu nije bilo nikakvih problema.
Ali, kada je Radmanovic trebao da primi istog covjeka Turci su trazili da se istakne zastava drzave BH i uz nju i RS ali i Federacije [znaci obje] ioli nijedna, ali RS to nije prihvatila.

Mexo

pre 13 godina

Ostrasceni komentatori bi trebalo da polako i pazljivo procitaju tekst ili da pogledaju link. U sobi su bile zastave BiH, Turske i RS. Politicar je kasnio sat i 15 minuta...
Odavno je Turska napustila Ataturkov put, "Mir u svetu, mir u zemlji", i svrstala se na jednu stranu, a sebe vidi kao novog ujedinitelja Balkana, jer Boze moj, dok je bilo Otomana, svi su bili pod jednom kapom i nije se ratovalo. I onako uz put... ovde odakle vam se javljam, u istorijskim knjigama su izostavljeni delovi kao "pravo prve bracne noci", "kolac", "cereci", i sl., a njihovoj deci u opste nije jasno zasto narodi Balkana imaju odbojnost prema Turcima...

Serbinum

pre 13 godina

Radmanović je trebao primiti Dautoglua u Banjaluci u Palati Republike a ne u predsjedništvu BIH. Ni u federaciji nigdje ne stoje zastave RS. U hrvatskom dijelu federacije nema uopšte zastava Bih, zašto pričate nešto što neznate. U RS na svakoj opštini , kraj opštinske i srpske zastave ima i zastava Bih, i to je od nas dosta. Malo se preračunao.

Pogledaj kolika je prosječna plata u Srbiji a kolika je kod nas u RS.Pogledaj koliki je regres za poljoprivredu bio u RS prošle godine za naftu i đubrivo.Vidićeš da se ovde živi bolje nego u Srbiji,a ko će jesti kamenje to ćemo još viditi.Ja samo želim da se u Srbiji živi 100-put bolje,a mi bi bez nameta i Sarajeva živjeli 100-put bolje.Ogromna administracija pojede milijardu KM,a zapošljavaju se samo Bošnjaci.Treba doći u Banjaluku,sagledati sve protiv čega se mi borimo,pa onda pisati prave komentare,a ne neke iz komunističkog doba

virtuelna tvorevina

pre 13 godina

Zanimljivo je, da niko ne zeli da sagleda realnost, da u BiH i dalje postoji OHR kao vrhovna vlast, a da je ta drzava, prakticno protetktorat. Da li iko jos uvek veruje, da ce Republika Bosna i Hercegovina opstati kao drzava, posle ukudanja OHR-a? Cak i da veruje, zapita li se, kako bi prosao neki eventualni referendum, o jedinstvu BiH?
Mozemo mi da igramo "zmurke" koliko hocemo, realna vlast je u entitetima: Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine; a centralne "vlasti", tj. savet ministara, skupstina i predsednistvo, vladaju samo fiktivno i to na medjunarodnom polju, uz prethodni dogovor.
Gde, bese, drzava?

Paritet

pre 13 godina

Sta se mi bunimo, kad je doticni bio u N. Pazaru, poskidali su sve zastave Srbije (i ono malo sto ih ima). Kad covek pogleda fotografije na kojima je i predsednik Tadic, pomisli da je Tadic bio u poseti Turskoj, a ne obrnuto.

Enver

pre 13 godina

Koliko mitomanskih komentara?!
Razni tipovi sjede na gajbi piva i brste politiku . Radmanovic zna dobro sta protokol nalaze, ako se zbunio ili zaboravio potrebno je da ga neko podsjeti ili da ga nauci.

q

pre 13 godina

Moze neko da mi objasni:
Šta je to ENTITET?

El to autonomna oblast, federalna jedinica, republika?

Mnogi misle da mimo zakona mogu da ruse RS.
Ima nekih koji su mislili da moze na silu da cepaju Jugoslaviju...

stvar percepcije

pre 13 godina

pa potpuno podržavam RS. Ja živim u Ljubuškom i da nema televizije nebi znao kako izgleda BiH zastava svugdje po gradu su zastave HR Herceg Bosne i ne samo u Ljubuškom nego i u Čitluku, Širokom Brijegu, Tomislavgradu, Livnu, Neumu, zapravo u granicama HR Herceg Bosne i gradovima u njoj...ovo je Međugorje grad u BiH pogledajte zastavuhttp://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Church_in_Me%C4%91ugorje,_B-H,_June_4th_2007_%281%29.jpg

bogdan

pre 13 godina

... ali to ovde nije bio slučaj, jer je zastava BIH bila u sali u kojoj je Radmanović čekao Turčina! Dakle, ta paralela koju si dao ne stoji. Očigledno da nisi baš pažljivo pročitao vest. Zastava BiH je bila prisutna, ali je njemu smetala zastava RS koja je stajala pored.

Nesto ne stima ovdje...

pre 13 godina

Evo u izjavi Turske Ambasade kazu da su iznenadjeni izjavom Radmanovica, kao i razlozima. Kaze se da je razlog za kasnjenje bio produzeni sastanak sa Dodikom. Na tom sastanku je Dodik rekao da kasnjenje nece biti problem jer ce on to srediti sa Radmanovicem.
A sto se tice zastave, Turska Ambasada kaze da joj nije smetala RS zastava pri susretu sa Dodikom (sto se vidi i na press konferenciji nakon sastanka sa Dodikom), pa ne vide razloga zasto bi im smetala pri susretu sa Radmanovicem.
Nesto ne stima... Ukoliko je turcin zaista trazio skidanje zastave RS-a, a u prostoriji je bila i zastava BiH - onda je pogrijesio. Pa i Dodik, koji je onomad bacao zastavu BiH sa stola za sastanke, se sastaje ispod te zastave sada. Ali ukoliko je Radmanovic isfabrikovao cinjenice, onda je to zaista podlo. U svakom slucaju, kroz izjavu Turske Ambasade su Dodik i Radmanovic postavljeni na 'collision course'. Najbolje je sacekati vijesti narednih dana da vidimo sta je ustvari bilo.

Dragan Ivanovic

pre 13 godina

Nije mi sada jasno - da li je sastanak odlozen zbog zastave, ili zbog kasnjenja? Da li ovo znaci da je Radmanovic cekao turskog ministra i nakon sto je zatrazeno skidanje zastave? Ili da ovaj nije dosao zato sto zastava nije skinuta?

Nije mi logicno da moze biti i jedno i drugo.

my opinion

pre 13 godina

Zamisljam kako bi u Bosni bilo da se sadasnjim politicarima [sa sve tri strane] oduzmu mikrofoni tj. mogucnost finansiranjja televizije, radija, stampe,.. tj uticaja na javnoi mjenje.

Ovako danas mi u RS svaki dan imamo vjesti o Dodiku kao p[redsjediku RS jer je nakon oktobarskih izbora ta funkcija postala jako vazna [svi znamo zasto].
Jos samo da izvjeste kojom rukom povuce onaj lanac na vodokotlicu.
A kada bi im se oduzeli 'mikrofoni', sve bi bilo drugacije

Ja

pre 13 godina

Uopšte me ne zanima ko je kriv i da li je kriv, već samo konstatujem da na ovom svetu nažalost ima previše mržnje na sve strane...

zoran

pre 13 godina

Nesta se u RS stisa onolika buka i halabuka o 'nevidjenom diplomatskom incidentu', a koju je u subotu bio podigao Radmanovic svojim saopstenjem.
Garant je Milo naredio novinarima da ne pisu tj da sve zaborave. A kad-tad saznacemo i zasto.

ispravka

pre 13 godina

Kada sam napisao "AP Kosovo i Metohija, kao ni AP Vojvodina, NIKADA nisu imali zastavu", mislio sam na vreme, o kojem govori @kaligula! Dok je AP KiM bilo pod suverenitetom Rep. Srbije, obe pokrajne nisu imale zastave. Danas je KiM pod upravom UN i koristi zastavu, koja nije po Ustavu Srbije, a AP Vojvodina je pre par godina dobila svoju zastavu, koja se upotrebljava u Vojvodini.
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%97%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0_%D0%92%D0%BE%D1%98%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5