Utorak, 25.01.2011.

12:48

Krivokapić: SPC ruši Crnu Goru

Predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić ocenio da Srpska pravoslavna crkva postavljanjem metalne crkve na planini Rumiji ruši državu Crnu Goru.

Izvor: Beta

Krivokapiæ: SPC ruši Crnu Goru IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Gordana

pre 13 godina

Društveni zakoni se moraju poštovati, čak i od strane države, i Krivokapić je tu potpuno u pravu. Jer, neće biti uredjene države, ukoliko država ne poštuje zakone, i dozvoljava nepoštovanje zakona. U preko četiristo krivičnih prijava, koje je MANS uputio tužilaštvu, bar 60 se odnosi na bespravne gradnje verskih hramova, koji su gradjeni bez ikakve dozvole, bez plana, i bez ikakve intervencije bilo koje inspekcijske službe, i koriste se bez upotrebne dozvole. Tenzije treba spustiti u normalne okvire, i bez političarenja početi poštovati i primenjivati zakone...

K

pre 13 godina

А има ли на Румији места да се поставе обележја и преостале две конфесије? Мени Кривокапић делује као мудар човек, наћи ће решење...

bizmismen šojić

pre 13 godina

Ne bih ja to rušio Krivokapiću! Ubacite u tu limenu trafiku fritezu, automat za kafu i pošaljite prisilno Amfilohija gore neka prodaje pomfrit i topli kapućino izmorenim multietičnim turistima! On zadovoljan jer nema rušenja, vi na turističkom profitu!

аз буки веди

pre 13 godina

Иста идеолошки померена свест, која је срушила капелу у којој је био сахрањен Његош, сада би да руши цркву на Румији.
Титогорци и онда и сад.
Истомишљенике имају у атеистима који
радо износе мишљење о црквеним стварима, а цркву не походе.

Marko, Beograd

pre 13 godina

"Krivokapić je podsetio da je vrh Rumije sveto mesto za pripadnike sve tri konfesije na području Bara i u Crnoj Gori."

Ne znam na koje tri konfesije misli, ali nije ni bitno. Ukoliko tri konfesije ne umeju da se dogovore solomonsko rešenje bi bilo da niko ne podiže crkvu na tom mestu kako niko ne bi bio u povlašćenom položaju u odnosu na ostale. Dakle, rušite!

архонт Трибала

pre 13 godina

Видим, врше се последње припреме за попис становништва у Црној Гори.

Leningrad Cowboy

pre 13 godina

Samo da objasnim prijateljima iz Srbije: citava halabuka oko crkve na Rumiji je pocela zato sto se tokom januara pokusava progurati uredba kojom ce struja u Crnoj Gori poskupiti za citavih 80%!
Inace, struja je po kilovat satu i sada skoro duplo skuplja nego u Srbiji recimo, pa vi vidite sta za nas znaci poskupljenje od 80%. Ovim se mazu oci postenim Crnogorcima i Srbima, da bi se opet glozili medjusobno dok nas "gospoda" iz vlasti i elektroprivrede lagano pljackaju. Sta bilo koga briga za metalnu crkvu na planini na koju nikad ne idete, kada se tako lose zivi, i jos uz prijetnje da ce biti gore. Ali dobro, Krivokapic trlja ruke a vi se cesite.

P.S. Islamski i katolicki velikodostojnici u Crnoj Gori su rekli da oni nemaju nista protiv crkve na Rumiji i da, ako Crnogorci hoce medju sobom da se bave time, neka se bave, njih ne interesuje ta prica. Ako ne vjerujete meni, pogledajte po netu izjave, ne muslimanskih i katolickih politicara, vec njihovih vjerskih vodja. Toliko o prijetnji multikonfesionalnosti. Ta prijetnja je u glavi, ne u realnosti. Uostalom, prodjite gradom Barom i vidjecete prijateljstvo izmedju pripadnika svih vjera.

dosta vise

pre 13 godina

Kako Krivokapica nije sramota, pa, to se uopste ne razlikuje od onoga, sta govori Amfilohije, samo iz drugog ugla! Ocigledno je da Krivokapic ima problem sa SPC, izgleda i sa srpskim delom Crne Gore, a ne sa samim Amfilohijem, jer da nije tako, drzava, odnosno vlasti Crne Gore bi vec priveli pravdi i zakonima te zemlje, gradjanina Amfilohija, a ne bi, kako kazu, i srpski i crnogorski narod, "Zbog kile mesa klao vola.", odnosno, zbog nepostovanja zakona jednog pojedinca, a posto su svesni da nemaju snage da ga procesuiraju, napadaju celu jednu instituciju!
Da li i Krivokapic treba da odgovara, bar, za uznemiravanje javnosti, kao i Amfilohije, kada govori neistinu, da je SPC "izvrsila agresiju", kakvu god, neka dokaze, a posebno agresiju na planini Rumiji, kada svi dobro znaju, da je tu metalnu crkvu postavila vojska!?

oruzar

pre 13 godina

@baranin Наравно, ниси написао која је то хиљадугодишња традиција постојала пре ове 100-годишње. Било би то узнемиравање осетљивих међунационалних односа, где се свако враћање српске традиције и објеката посматра као напад на друге. А нисам чуо да се ти други буне

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Gospodin Amfilohije se ponasa kao neograniceni vladar u zemlji u kojoj je njegova vlast sve slabija a ugled sve manji. Da bi zadrzao vlasst SPC i odbranio je od Zapada spotrebne su mu vojske (koje vise nema), limene crkve (kad nema kamenih) i iscasena ideologija (svetosavlje koje nema veze za srpstvom). Gosp. Amfilohije je valjda posljednji nositelj imperijalne ideje SPC o Srbima svagdje i svuda i zato se on grcevito bori da na pragu 21. stoljeca sacuva krhotine te nakaradne ideje koja je u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu dozivjela svoj konacni smom, ali je zato nastavila da zivi u glavama javnih i prikrivenih nacionalista u Beogradu koji ne priznaju novi poredak i suverano pravo nacije na samoopredjeljenje. Amfilohija jako boli kao i meduostalim i citavu SPC sto se povijesno klatno vratilo na pocetnu tocku tj. tamo u 1918 kad je postojala nezavisna Kraljevina Crna Gora i njezina priznata Crnogorska Crkava! Svojim provociranjem i iritiranjem spomenuti svestenik SPC moze samo izazvati sto veci animozitet medu crnogorskim stanovnistvom i potaci njihovo brze osvjestavanje! Krajnje je vrijeme da se svi ovakvi zaostali, ne prilagodeni i nefleksibilni "cuvari vremena" maknu sa javne scene i ostave mjesta mladim i progresivnijim snagama koje imaju vise mudrosti i razumijevanja od svojih prethodnika.

CG

pre 13 godina

Drage komsije vi kazete kakva smo drzava kad nas Risto rusi? A KO RUSI VASU SRBIJU KAD GOD SU NEKI NEMIRI? Ja uvijek u prvim redovima vidim svestena lica..Kad god uhapsite nekog haskog optuzenika oni su tu..na gej paradi oni su tu..Kad su bili nemiri za Kosovo isto..Vjerujte mi oni SU poslednja odbrana ekstremnih grupa i dok to ne rascistimo imacemo problema i kletvi.

Baranin

pre 13 godina

Na Trojcin*(IZNOSIO SE KRST vLADIMIRA_) dan sve 3 vjere su izlazile na vrh Rumije radi mira i sloge u nasem gradu.Postavljenjem Crkve srusila se tradicija duga vise od 100 godina.

crnogorac

pre 13 godina

mi Crnogorci smo prevazišli politiku nacionalne netrpeljivosti, u Crnoj Gori uvijek je bilo uvažavanje svih nacija i konfesija. Jer u Crnoj Gori normalno žive i Crnogorci i Srbi i Hrvati i muslimani i neće se desiti da to jedan "sveštenik" promijeni. Crna Gora je krenula naprijed to bi savjetovao i vama a što vidim da pišu što je Crna Gora priznala Kosovo pa što bi mi uvijek trebali da budemo taoci srpske politike?! Imamo svoje nacionalne interese koje Srbiju ne treba da interesuju. I sjutra kad Crna Gora uđe u Evropu samo ćete nam se diviti jer smo za nepunih 5 godina uradili što vi nijeste u 20.

dragan_kv

pre 13 godina

I da Crna Gora postane ostrvo i otplovi na Pacifik Krivokapicu i njemu slicnim za sve sto se desava bi bilo krivo nesto iz Srbije.Krajem devedesetih to je bio Slobo.. Pocetkom 2000-tih to je bio Kostunica i veliko Srbi poreklom iz Crne Gore.Sada je to SPC i svestenici SPC-a.Odgovorno tvrdim da se dole sprema otimacina imovine SPC-a a ovo je samo uvod u to...Crkva na Rumiji je test..Ako prodje bez jakih protesta vlasti iz Srbije i naroda u Crnoj Gori Krivokapic i njegovi Dukljani ce oteti SPC-u sve znacajne Crkve i manastire u Crnoj Gori.

Grobar Ni

pre 13 godina

„..tako je izvršena "agresija" na to sveto mesto, a ta agresija, kako kaže, „traje već dve decenije".“

Вокабулар првобораца за разбијање некадашње, у свету поштоване и значајне државе, остаје непромењен. И данас се, у овом случају, после 4 или 5 година након раздруживања и „два ока“, користе исте фразе у изражавањима тих моћника. Опет се, по њима, врши „агресија“ од стране људи и институција које су годинама, а у случају СПЦ као агресора на то свето место и вековима, присутни у држави која је данас, преко својих светих места, изложена „агресији“. Срамота. Црногорском моћнику Кривокапићу морала би се скренути пажња на чињеницу да је склон мењању теза. Ако је на нечему у његовој држави извршена агресија онда је то српски језик и све што се везује за Србе у тој земљи. Чак се не оставља на миру и великан песништва Његош и његов Горски вјенац, то ремек дело светске књижевности које је он још за живота приписао српској књижевности, јер се сматрао Србином из Црне Горе. Данас се са том људском громадом и његовим песништвом моћници државе чија се света места, по њиховом схватању, излажу агресији, иживљавају и његова се заоставштина скрнави. Нисам до сада нигде прочитао да се моћни Кривокапић ставио у одбрану великог Његоша и оригиналног Горског вјенца. Тужно.

RistA

pre 13 godina

G. Krivokapicu, mozete li da objasnite ljudima koji to ne znaju, zasto je vrh Rumije "sveto mesto za sve tri konfesije"? Mozete li im reci koja konfesija i u cast kog sveca i na koji dan i koliko stotina godina vec odlazi na vrh Rumije?

Goran,Berane

pre 13 godina

Puna podrska Krivokapicu.Temelji drzave Crne Gore nisu dovoljno cvrsti da bi se dozvolilo ovakvo djelovanje pukovnika Radovica.
Radovic govori o ugrozenosti Srba u Crnoj Gori.Pa molim vas lijepo do prije dvije godine u Beranama na mnogim javnim ustanovama nije bilo crnogorske zastava.Blo je primejra da se ta zastava i gazila i palila.Onda je najzad ta zastava okacena i drzava je pocela i na sjeveru da zivi.Ono sto je apsurd je da srpske organizacije u Beranama smatraju da je antisrpsko djelovanjo to kada drzava trazi da se na srpskim ustanovama ili na javnim skupovima uz srpsku istice i zastava drzave.To je za njih antisrpstvo!
E sada,ja vas u Srbiji pitam kako bi reagovali da u Subotici nema uz madjarsku i drzavne zastave ili u Presevu kada se slavi Dan albanske zastave.Tada je uz albansku bila i drzavna zastava Srbije.Tako je i sa onom nesretnom limenom trafikom.Bez iti jednog papira i dozvole,na mjestu koje pripada Katolickoj nadbiskupiji Bar i gdje se svake godine skuplja veliki broj vjednika sve tri konfesije iznikla je uz pomoc Vojske Jugoslavije ova tvorevina.Ja vas opet pitam,sto bi bilo da na Avali ,npr.katolicka crkva izgradi tako nesto i to bez papira.
Da skratim,puna podrska Krivokapicu koji jaca Crnu Goru i bori se protiv Arkanovih pukovnika!

Vlastimir

pre 13 godina

Dok god se država ustručava da bude država, i sebi dozvoljava da se po pitanju uredjenja društva i poštovanja zakonitosti upušta u rasprave sa onima koji narušavaju i društveno uredjenje i zakonitost, može se desiti da se država ruši i sruši. Verovatno se može raspravljati o izjavama Amfilohija, o postavljanju te crkvice, o želji da se zadrži status stečen državnom i crkvenom aneksijom iz davnih godina, ali je pitanje gde su u toj priči država i njeni stavovi i ponašanje.

zok

pre 13 godina

Kao Top lista nadrealista :)
Crnogorci (svih vera) iznose kamenje na planinu.
I sad jedni napravili crkvu gore, da dokazu da su oni prvi poceli da iznose kamenje, a ostali se bune, jer im crkva ugrozava njihov chin iznosenja kamenja.

A u stvari nista od toga nije bitno.
Bitno je da se kamenje iznosi.

sdp

pre 13 godina

Pa ljudi moji, zasto ste bukvalisti? Cemo zlonamjerni komentai?

Crnu Goru dovoljno dobro stiti ustav iste, njenu drzavnost i stabilnost vise niko nikada nece ugroziti. Krivokapic je ovom izjavom poentirao drugu stvar, naime, Crna Gora je multikulturalna drzava, ciji stanovnic zive u medjusobnom uvazavanju i miru. Ta gvozdjurija na Rumiji je nista drugo nego pokusaj ataka na multikulturalnost i blagostanje u toj razlicitosti sto predstavlja jedan od osnovnih principa na kojima je izgradjena Republika Crna Gora vec vjekovima. Mucki pokusaj ove velikosrpske institucije da se potpali vatra medju komsijama i izazove nesto do cega nikada nece ni doci.

Sto se tice Krivokapica, daleko od toga da je savrsen. Vazno je samo napomenuti to da se za vrijeme devedesetih, i Milovog, Slobovog i Momirovog surovanja u ratno-huskackoj propagandi drzao protiv rata, i od samog pocetka uz LSCG agitovao za crnogorsku nezavisnost. Jedino clanovi njegovog SDP-a nijesu zgrnuli milijarde na osnovu vlasti, i ako su mogli. Socijaldemokrate su stali uz DPS tek nakon sto je 97' odlucio za sprovodjenje projekta nezavisne Crne Gore.

Anto

pre 13 godina

G. Krivokapicu znamo sa kojim zadatkom je pukovnik risto poslan u CG prije dvadeset godina. Znamo i sto je razlog "desanta" na Runiju dje , valja se podsjetit, nikad nije bilo crkve, ali je sad pitanje sto ce drzava uraditi u vezi s`tim.
Donijeta je odluka o uklanjanju limenke ali je ona i dalje na vrh Rumije???
Pukovnik Risto vam je bacio shajku-bajku pa sad vidjite.

mz

pre 13 godina

Kakva je to drzava kada moze da je srusi jedna metalna skalamerija? Ali, da li ocekivati nesto bolje od iskompleksiranog i isfrustriranog Krivokapica koji skuplja poene sirenjem anti-srpske histerije? Sigurno mu je pao rejting, pa se onda setio svoje omiljene teme sa kojom uspeva da impresionira tamosnje "ladikale". A sto se tice te metalne "crkve", zaista je treba srusiti ali zato sto je ruzna i nedostojna a i Radovica bi trebalo poslati na odmor i tamo poslati nekoga smirenijeg i mudrijeg i da nije nacionalista. Sigurno bi vise uradio za SPC.

Otac Makarije Cudotvorac

pre 13 godina

Nije sve to netacno sto kaze predsednik skupstine. Ali kao sto multietnicnost ne moze da stvori jedan covek, npr Tito, tako ne moze da je srusi ni npr Amfilohije, sad da ga je sam djavo iz pakla poslao, a ne SPC.Upravo je sve to sto se desavalo u poslednjih mesec dva, pokusaj jednog da kazem ocajnika i izraz jednog krajnjeg ocajanja,da poslednji put uradi nesto i napravi neku zbrku. Ocajanja sto se ne moze pnovo zauzeti Crna Gora, sto nema ni jedne velike sile koje podrzavaju taj projekat poput onog iz 1918, sto upravo jedna super sila podrzava nezavisnost, a i velika vecina stanovnistva, sto nema vise 7. bataljona i drugih lica iz DB na privremenom radu u Crnoj Gori. Da ne pricam o tim porukama "svetosavlja i jevandjelja" posle kojih se vecini stanovnika u C.G. dize kosa na glavi. Dakle nepotrebno je dizati halabuku oko toga, voditi neke prekrsajne postupke i upecati se na tu udicu, davno ofucanu i istrosenu.Da nema Amfilohija, trebalo bi ga izmisliti, jer on, svojom pojavom i delanjem najbolje manifestuje tu ideju Velike Srbije i sve ono sto ona sa sobom nosi,najbolje bastini ideje tzv "drazinog antifasizma" i to sto radi je najbolji odnosno najgori put da sutra vecina stanovnika u Crnoj Gori ne bude htela da ima skoro nikakve odnose sa Srbijom. On najvise kvari i one rodbinske i komsijske i koje god hocete ljudske i normalne odnose kakvi treba da budu ne samo izmedju dve drzave nego i dva sela ili grada. Na zalost ima dosta pristalica kako u establismentu Srbije koji ga finansira, tako i u kulturnim i akademskim krugovima, a i kod mnogih primitivaca ovde u Srbiji koji svet posmatraju njegovim ocima. Ali mi ne zivimo ni u doba Otomanske imperije, ni u doba istrage poturica, vec u 21 veku, u kome su mnoge prilike, a sto je navjaznije i stvarnost mnogo i jako drugaciji od onih kako ih zamislja i Amfilohije i mnogi njegovi i sledbenici i sapatnici, kao i finansijeri na visokim i niskim mestima u srpskom drustvu.Ta ludacka opsesija da vi kontrolisete nekoga ko vas nece, da zauzimate neke planinske cuke gde ni orlovi ne slecu, stvarajuci sebi opet jednu ludacku fikciju da na taj nacin posedujete tudju zemlju, moze imati samo kontraproduktivni efekat. Ali to nije problem drzavnih organa Crne Gore. Oni imaju svoje evroatlantske ciljeve i priroritete i idu ka njima. To je pitanje ne samo crkve nego i drustva u Srbiji. Da li zelite da zivite u zemlji u kojoj je sve fikcija, laz, totalno beznadje, a u kojoj su realni siromastvo, nevidjena da ne kazem africka korupcija, nepotizam, osionost ne samo vlastodrzaca, nego i poslednje bitange koja je preko noci dosla do nekih para, u kojima imate zdravstvo bez zdravstvene zastite, skole bez znanja, beskrajne redove pred bahatim osptinskim cinovnicima,popove "inkasante" koji od silnog "jevandjelja" samo sto ne puknu, koji ne uzimaju samo "tarifu" po "taksimetru" od sve manje pastve, vec su krenuli da idu po kucama sa "dobrovoljnim skupljacima" priloga za razne "crkve" i ko zna sta.To je pravo pitanje, da li zelite da zivite u drustvu sa Amfilohijem ili slobodnim gradjanima,u slbodnoj zemlji, dostojanstveno, ne u strahu i ne pod prinudom, ne u staljinizmu, makar i visepartijskom, nego u normalnoj gradjanskoj demokratskoj drzavi. To je sustina. A sta ce biti tamo sa nekom limenkom u drugoj drzavi, e za to mi puca prsluk.

agim

pre 13 godina

Tako je Krivokapicu, SPS je sruslila celu Jugoslaviju pa cak i sada ne miruje vec provocira i Hrvatsku,Bosnu,Crnu Goru,Kosovo sa raznim ustolicenjima ili ilegalnom gradnji crkava.Nikada necu zaboraviti kako su svestenici sPC blagoslovili srpske parmilitarce pred njihov odlazak na genocidne "avanture".I zbog toga se jos niko u SPC nije ogradio ? Zasto i bi kad su i oni mozda ucestvovali u tome.Ne mogu da verujem da jedna kvazi bozja organizacija propagira rat i mrznju u 21 veku.

Pecki patrijarh

pre 13 godina

Rekao je da rusi "multietnicku" Crnu Goru, to je apsolutno tacno, ali takodje ruse gradjansku Srbiju. A onu limenu "svetinju", sto je postavio milosevicev sedmi bataljon, treba ukloniti odmah.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Krivokapić: SPC ruši Crnu Goru

E pa ovako, da pricamo posteno !
Ako "Amfilohije" moze da Vam je "srusi" onda Vi niste ni zasluzili da imate DRZAVU ?

Marko

pre 13 godina

Ma nije ni cudo sto sa ovim cak ni izmiritelj Tadic ne zeli da se sastaje. Na tom Brdu trebaju SVE TRI verske konfesije da postave verske objekte , pa bi to brdo bilo verovatno jedinstveno u svetu po tome, ali je ogranicenost u glavi najopasnija !

RistA

pre 13 godina

G. Krivokapicu, mozete li da objasnite ljudima koji to ne znaju, zasto je vrh Rumije "sveto mesto za sve tri konfesije"? Mozete li im reci koja konfesija i u cast kog sveca i na koji dan i koliko stotina godina vec odlazi na vrh Rumije?

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Krivokapić: SPC ruši Crnu Goru

E pa ovako, da pricamo posteno !
Ako "Amfilohije" moze da Vam je "srusi" onda Vi niste ni zasluzili da imate DRZAVU ?

Leningrad Cowboy

pre 13 godina

Samo da objasnim prijateljima iz Srbije: citava halabuka oko crkve na Rumiji je pocela zato sto se tokom januara pokusava progurati uredba kojom ce struja u Crnoj Gori poskupiti za citavih 80%!
Inace, struja je po kilovat satu i sada skoro duplo skuplja nego u Srbiji recimo, pa vi vidite sta za nas znaci poskupljenje od 80%. Ovim se mazu oci postenim Crnogorcima i Srbima, da bi se opet glozili medjusobno dok nas "gospoda" iz vlasti i elektroprivrede lagano pljackaju. Sta bilo koga briga za metalnu crkvu na planini na koju nikad ne idete, kada se tako lose zivi, i jos uz prijetnje da ce biti gore. Ali dobro, Krivokapic trlja ruke a vi se cesite.

P.S. Islamski i katolicki velikodostojnici u Crnoj Gori su rekli da oni nemaju nista protiv crkve na Rumiji i da, ako Crnogorci hoce medju sobom da se bave time, neka se bave, njih ne interesuje ta prica. Ako ne vjerujete meni, pogledajte po netu izjave, ne muslimanskih i katolickih politicara, vec njihovih vjerskih vodja. Toliko o prijetnji multikonfesionalnosti. Ta prijetnja je u glavi, ne u realnosti. Uostalom, prodjite gradom Barom i vidjecete prijateljstvo izmedju pripadnika svih vjera.

dosta vise

pre 13 godina

Kako Krivokapica nije sramota, pa, to se uopste ne razlikuje od onoga, sta govori Amfilohije, samo iz drugog ugla! Ocigledno je da Krivokapic ima problem sa SPC, izgleda i sa srpskim delom Crne Gore, a ne sa samim Amfilohijem, jer da nije tako, drzava, odnosno vlasti Crne Gore bi vec priveli pravdi i zakonima te zemlje, gradjanina Amfilohija, a ne bi, kako kazu, i srpski i crnogorski narod, "Zbog kile mesa klao vola.", odnosno, zbog nepostovanja zakona jednog pojedinca, a posto su svesni da nemaju snage da ga procesuiraju, napadaju celu jednu instituciju!
Da li i Krivokapic treba da odgovara, bar, za uznemiravanje javnosti, kao i Amfilohije, kada govori neistinu, da je SPC "izvrsila agresiju", kakvu god, neka dokaze, a posebno agresiju na planini Rumiji, kada svi dobro znaju, da je tu metalnu crkvu postavila vojska!?

Goran,Berane

pre 13 godina

Puna podrska Krivokapicu.Temelji drzave Crne Gore nisu dovoljno cvrsti da bi se dozvolilo ovakvo djelovanje pukovnika Radovica.
Radovic govori o ugrozenosti Srba u Crnoj Gori.Pa molim vas lijepo do prije dvije godine u Beranama na mnogim javnim ustanovama nije bilo crnogorske zastava.Blo je primejra da se ta zastava i gazila i palila.Onda je najzad ta zastava okacena i drzava je pocela i na sjeveru da zivi.Ono sto je apsurd je da srpske organizacije u Beranama smatraju da je antisrpsko djelovanjo to kada drzava trazi da se na srpskim ustanovama ili na javnim skupovima uz srpsku istice i zastava drzave.To je za njih antisrpstvo!
E sada,ja vas u Srbiji pitam kako bi reagovali da u Subotici nema uz madjarsku i drzavne zastave ili u Presevu kada se slavi Dan albanske zastave.Tada je uz albansku bila i drzavna zastava Srbije.Tako je i sa onom nesretnom limenom trafikom.Bez iti jednog papira i dozvole,na mjestu koje pripada Katolickoj nadbiskupiji Bar i gdje se svake godine skuplja veliki broj vjednika sve tri konfesije iznikla je uz pomoc Vojske Jugoslavije ova tvorevina.Ja vas opet pitam,sto bi bilo da na Avali ,npr.katolicka crkva izgradi tako nesto i to bez papira.
Da skratim,puna podrska Krivokapicu koji jaca Crnu Goru i bori se protiv Arkanovih pukovnika!

zok

pre 13 godina

Kao Top lista nadrealista :)
Crnogorci (svih vera) iznose kamenje na planinu.
I sad jedni napravili crkvu gore, da dokazu da su oni prvi poceli da iznose kamenje, a ostali se bune, jer im crkva ugrozava njihov chin iznosenja kamenja.

A u stvari nista od toga nije bitno.
Bitno je da se kamenje iznosi.

CG

pre 13 godina

Drage komsije vi kazete kakva smo drzava kad nas Risto rusi? A KO RUSI VASU SRBIJU KAD GOD SU NEKI NEMIRI? Ja uvijek u prvim redovima vidim svestena lica..Kad god uhapsite nekog haskog optuzenika oni su tu..na gej paradi oni su tu..Kad su bili nemiri za Kosovo isto..Vjerujte mi oni SU poslednja odbrana ekstremnih grupa i dok to ne rascistimo imacemo problema i kletvi.

mz

pre 13 godina

Kakva je to drzava kada moze da je srusi jedna metalna skalamerija? Ali, da li ocekivati nesto bolje od iskompleksiranog i isfrustriranog Krivokapica koji skuplja poene sirenjem anti-srpske histerije? Sigurno mu je pao rejting, pa se onda setio svoje omiljene teme sa kojom uspeva da impresionira tamosnje "ladikale". A sto se tice te metalne "crkve", zaista je treba srusiti ali zato sto je ruzna i nedostojna a i Radovica bi trebalo poslati na odmor i tamo poslati nekoga smirenijeg i mudrijeg i da nije nacionalista. Sigurno bi vise uradio za SPC.

Baranin

pre 13 godina

Na Trojcin*(IZNOSIO SE KRST vLADIMIRA_) dan sve 3 vjere su izlazile na vrh Rumije radi mira i sloge u nasem gradu.Postavljenjem Crkve srusila se tradicija duga vise od 100 godina.

crnogorac

pre 13 godina

mi Crnogorci smo prevazišli politiku nacionalne netrpeljivosti, u Crnoj Gori uvijek je bilo uvažavanje svih nacija i konfesija. Jer u Crnoj Gori normalno žive i Crnogorci i Srbi i Hrvati i muslimani i neće se desiti da to jedan "sveštenik" promijeni. Crna Gora je krenula naprijed to bi savjetovao i vama a što vidim da pišu što je Crna Gora priznala Kosovo pa što bi mi uvijek trebali da budemo taoci srpske politike?! Imamo svoje nacionalne interese koje Srbiju ne treba da interesuju. I sjutra kad Crna Gora uđe u Evropu samo ćete nam se diviti jer smo za nepunih 5 godina uradili što vi nijeste u 20.

Grobar Ni

pre 13 godina

„..tako je izvršena "agresija" na to sveto mesto, a ta agresija, kako kaže, „traje već dve decenije".“

Вокабулар првобораца за разбијање некадашње, у свету поштоване и значајне државе, остаје непромењен. И данас се, у овом случају, после 4 или 5 година након раздруживања и „два ока“, користе исте фразе у изражавањима тих моћника. Опет се, по њима, врши „агресија“ од стране људи и институција које су годинама, а у случају СПЦ као агресора на то свето место и вековима, присутни у држави која је данас, преко својих светих места, изложена „агресији“. Срамота. Црногорском моћнику Кривокапићу морала би се скренути пажња на чињеницу да је склон мењању теза. Ако је на нечему у његовој држави извршена агресија онда је то српски језик и све што се везује за Србе у тој земљи. Чак се не оставља на миру и великан песништва Његош и његов Горски вјенац, то ремек дело светске књижевности које је он још за живота приписао српској књижевности, јер се сматрао Србином из Црне Горе. Данас се са том људском громадом и његовим песништвом моћници државе чија се света места, по њиховом схватању, излажу агресији, иживљавају и његова се заоставштина скрнави. Нисам до сада нигде прочитао да се моћни Кривокапић ставио у одбрану великог Његоша и оригиналног Горског вјенца. Тужно.

agim

pre 13 godina

Tako je Krivokapicu, SPS je sruslila celu Jugoslaviju pa cak i sada ne miruje vec provocira i Hrvatsku,Bosnu,Crnu Goru,Kosovo sa raznim ustolicenjima ili ilegalnom gradnji crkava.Nikada necu zaboraviti kako su svestenici sPC blagoslovili srpske parmilitarce pred njihov odlazak na genocidne "avanture".I zbog toga se jos niko u SPC nije ogradio ? Zasto i bi kad su i oni mozda ucestvovali u tome.Ne mogu da verujem da jedna kvazi bozja organizacija propagira rat i mrznju u 21 veku.

Marko

pre 13 godina

Ma nije ni cudo sto sa ovim cak ni izmiritelj Tadic ne zeli da se sastaje. Na tom Brdu trebaju SVE TRI verske konfesije da postave verske objekte , pa bi to brdo bilo verovatno jedinstveno u svetu po tome, ali je ogranicenost u glavi najopasnija !

Marko, Beograd

pre 13 godina

"Krivokapić je podsetio da je vrh Rumije sveto mesto za pripadnike sve tri konfesije na području Bara i u Crnoj Gori."

Ne znam na koje tri konfesije misli, ali nije ni bitno. Ukoliko tri konfesije ne umeju da se dogovore solomonsko rešenje bi bilo da niko ne podiže crkvu na tom mestu kako niko ne bi bio u povlašćenom položaju u odnosu na ostale. Dakle, rušite!

аз буки веди

pre 13 godina

Иста идеолошки померена свест, која је срушила капелу у којој је био сахрањен Његош, сада би да руши цркву на Румији.
Титогорци и онда и сад.
Истомишљенике имају у атеистима који
радо износе мишљење о црквеним стварима, а цркву не походе.

oruzar

pre 13 godina

@baranin Наравно, ниси написао која је то хиљадугодишња традиција постојала пре ове 100-годишње. Било би то узнемиравање осетљивих међунационалних односа, где се свако враћање српске традиције и објеката посматра као напад на друге. А нисам чуо да се ти други буне

Otac Makarije Cudotvorac

pre 13 godina

Nije sve to netacno sto kaze predsednik skupstine. Ali kao sto multietnicnost ne moze da stvori jedan covek, npr Tito, tako ne moze da je srusi ni npr Amfilohije, sad da ga je sam djavo iz pakla poslao, a ne SPC.Upravo je sve to sto se desavalo u poslednjih mesec dva, pokusaj jednog da kazem ocajnika i izraz jednog krajnjeg ocajanja,da poslednji put uradi nesto i napravi neku zbrku. Ocajanja sto se ne moze pnovo zauzeti Crna Gora, sto nema ni jedne velike sile koje podrzavaju taj projekat poput onog iz 1918, sto upravo jedna super sila podrzava nezavisnost, a i velika vecina stanovnistva, sto nema vise 7. bataljona i drugih lica iz DB na privremenom radu u Crnoj Gori. Da ne pricam o tim porukama "svetosavlja i jevandjelja" posle kojih se vecini stanovnika u C.G. dize kosa na glavi. Dakle nepotrebno je dizati halabuku oko toga, voditi neke prekrsajne postupke i upecati se na tu udicu, davno ofucanu i istrosenu.Da nema Amfilohija, trebalo bi ga izmisliti, jer on, svojom pojavom i delanjem najbolje manifestuje tu ideju Velike Srbije i sve ono sto ona sa sobom nosi,najbolje bastini ideje tzv "drazinog antifasizma" i to sto radi je najbolji odnosno najgori put da sutra vecina stanovnika u Crnoj Gori ne bude htela da ima skoro nikakve odnose sa Srbijom. On najvise kvari i one rodbinske i komsijske i koje god hocete ljudske i normalne odnose kakvi treba da budu ne samo izmedju dve drzave nego i dva sela ili grada. Na zalost ima dosta pristalica kako u establismentu Srbije koji ga finansira, tako i u kulturnim i akademskim krugovima, a i kod mnogih primitivaca ovde u Srbiji koji svet posmatraju njegovim ocima. Ali mi ne zivimo ni u doba Otomanske imperije, ni u doba istrage poturica, vec u 21 veku, u kome su mnoge prilike, a sto je navjaznije i stvarnost mnogo i jako drugaciji od onih kako ih zamislja i Amfilohije i mnogi njegovi i sledbenici i sapatnici, kao i finansijeri na visokim i niskim mestima u srpskom drustvu.Ta ludacka opsesija da vi kontrolisete nekoga ko vas nece, da zauzimate neke planinske cuke gde ni orlovi ne slecu, stvarajuci sebi opet jednu ludacku fikciju da na taj nacin posedujete tudju zemlju, moze imati samo kontraproduktivni efekat. Ali to nije problem drzavnih organa Crne Gore. Oni imaju svoje evroatlantske ciljeve i priroritete i idu ka njima. To je pitanje ne samo crkve nego i drustva u Srbiji. Da li zelite da zivite u zemlji u kojoj je sve fikcija, laz, totalno beznadje, a u kojoj su realni siromastvo, nevidjena da ne kazem africka korupcija, nepotizam, osionost ne samo vlastodrzaca, nego i poslednje bitange koja je preko noci dosla do nekih para, u kojima imate zdravstvo bez zdravstvene zastite, skole bez znanja, beskrajne redove pred bahatim osptinskim cinovnicima,popove "inkasante" koji od silnog "jevandjelja" samo sto ne puknu, koji ne uzimaju samo "tarifu" po "taksimetru" od sve manje pastve, vec su krenuli da idu po kucama sa "dobrovoljnim skupljacima" priloga za razne "crkve" i ko zna sta.To je pravo pitanje, da li zelite da zivite u drustvu sa Amfilohijem ili slobodnim gradjanima,u slbodnoj zemlji, dostojanstveno, ne u strahu i ne pod prinudom, ne u staljinizmu, makar i visepartijskom, nego u normalnoj gradjanskoj demokratskoj drzavi. To je sustina. A sta ce biti tamo sa nekom limenkom u drugoj drzavi, e za to mi puca prsluk.

Pecki patrijarh

pre 13 godina

Rekao je da rusi "multietnicku" Crnu Goru, to je apsolutno tacno, ali takodje ruse gradjansku Srbiju. A onu limenu "svetinju", sto je postavio milosevicev sedmi bataljon, treba ukloniti odmah.

архонт Трибала

pre 13 godina

Видим, врше се последње припреме за попис становништва у Црној Гори.

Anto

pre 13 godina

G. Krivokapicu znamo sa kojim zadatkom je pukovnik risto poslan u CG prije dvadeset godina. Znamo i sto je razlog "desanta" na Runiju dje , valja se podsjetit, nikad nije bilo crkve, ali je sad pitanje sto ce drzava uraditi u vezi s`tim.
Donijeta je odluka o uklanjanju limenke ali je ona i dalje na vrh Rumije???
Pukovnik Risto vam je bacio shajku-bajku pa sad vidjite.

sdp

pre 13 godina

Pa ljudi moji, zasto ste bukvalisti? Cemo zlonamjerni komentai?

Crnu Goru dovoljno dobro stiti ustav iste, njenu drzavnost i stabilnost vise niko nikada nece ugroziti. Krivokapic je ovom izjavom poentirao drugu stvar, naime, Crna Gora je multikulturalna drzava, ciji stanovnic zive u medjusobnom uvazavanju i miru. Ta gvozdjurija na Rumiji je nista drugo nego pokusaj ataka na multikulturalnost i blagostanje u toj razlicitosti sto predstavlja jedan od osnovnih principa na kojima je izgradjena Republika Crna Gora vec vjekovima. Mucki pokusaj ove velikosrpske institucije da se potpali vatra medju komsijama i izazove nesto do cega nikada nece ni doci.

Sto se tice Krivokapica, daleko od toga da je savrsen. Vazno je samo napomenuti to da se za vrijeme devedesetih, i Milovog, Slobovog i Momirovog surovanja u ratno-huskackoj propagandi drzao protiv rata, i od samog pocetka uz LSCG agitovao za crnogorsku nezavisnost. Jedino clanovi njegovog SDP-a nijesu zgrnuli milijarde na osnovu vlasti, i ako su mogli. Socijaldemokrate su stali uz DPS tek nakon sto je 97' odlucio za sprovodjenje projekta nezavisne Crne Gore.

dragan_kv

pre 13 godina

I da Crna Gora postane ostrvo i otplovi na Pacifik Krivokapicu i njemu slicnim za sve sto se desava bi bilo krivo nesto iz Srbije.Krajem devedesetih to je bio Slobo.. Pocetkom 2000-tih to je bio Kostunica i veliko Srbi poreklom iz Crne Gore.Sada je to SPC i svestenici SPC-a.Odgovorno tvrdim da se dole sprema otimacina imovine SPC-a a ovo je samo uvod u to...Crkva na Rumiji je test..Ako prodje bez jakih protesta vlasti iz Srbije i naroda u Crnoj Gori Krivokapic i njegovi Dukljani ce oteti SPC-u sve znacajne Crkve i manastire u Crnoj Gori.

Vlastimir

pre 13 godina

Dok god se država ustručava da bude država, i sebi dozvoljava da se po pitanju uredjenja društva i poštovanja zakonitosti upušta u rasprave sa onima koji narušavaju i društveno uredjenje i zakonitost, može se desiti da se država ruši i sruši. Verovatno se može raspravljati o izjavama Amfilohija, o postavljanju te crkvice, o želji da se zadrži status stečen državnom i crkvenom aneksijom iz davnih godina, ali je pitanje gde su u toj priči država i njeni stavovi i ponašanje.

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Gospodin Amfilohije se ponasa kao neograniceni vladar u zemlji u kojoj je njegova vlast sve slabija a ugled sve manji. Da bi zadrzao vlasst SPC i odbranio je od Zapada spotrebne su mu vojske (koje vise nema), limene crkve (kad nema kamenih) i iscasena ideologija (svetosavlje koje nema veze za srpstvom). Gosp. Amfilohije je valjda posljednji nositelj imperijalne ideje SPC o Srbima svagdje i svuda i zato se on grcevito bori da na pragu 21. stoljeca sacuva krhotine te nakaradne ideje koja je u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu dozivjela svoj konacni smom, ali je zato nastavila da zivi u glavama javnih i prikrivenih nacionalista u Beogradu koji ne priznaju novi poredak i suverano pravo nacije na samoopredjeljenje. Amfilohija jako boli kao i meduostalim i citavu SPC sto se povijesno klatno vratilo na pocetnu tocku tj. tamo u 1918 kad je postojala nezavisna Kraljevina Crna Gora i njezina priznata Crnogorska Crkava! Svojim provociranjem i iritiranjem spomenuti svestenik SPC moze samo izazvati sto veci animozitet medu crnogorskim stanovnistvom i potaci njihovo brze osvjestavanje! Krajnje je vrijeme da se svi ovakvi zaostali, ne prilagodeni i nefleksibilni "cuvari vremena" maknu sa javne scene i ostave mjesta mladim i progresivnijim snagama koje imaju vise mudrosti i razumijevanja od svojih prethodnika.

bizmismen šojić

pre 13 godina

Ne bih ja to rušio Krivokapiću! Ubacite u tu limenu trafiku fritezu, automat za kafu i pošaljite prisilno Amfilohija gore neka prodaje pomfrit i topli kapućino izmorenim multietičnim turistima! On zadovoljan jer nema rušenja, vi na turističkom profitu!

K

pre 13 godina

А има ли на Румији места да се поставе обележја и преостале две конфесије? Мени Кривокапић делује као мудар човек, наћи ће решење...

Gordana

pre 13 godina

Društveni zakoni se moraju poštovati, čak i od strane države, i Krivokapić je tu potpuno u pravu. Jer, neće biti uredjene države, ukoliko država ne poštuje zakone, i dozvoljava nepoštovanje zakona. U preko četiristo krivičnih prijava, koje je MANS uputio tužilaštvu, bar 60 se odnosi na bespravne gradnje verskih hramova, koji su gradjeni bez ikakve dozvole, bez plana, i bez ikakve intervencije bilo koje inspekcijske službe, i koriste se bez upotrebne dozvole. Tenzije treba spustiti u normalne okvire, i bez političarenja početi poštovati i primenjivati zakone...

agim

pre 13 godina

Tako je Krivokapicu, SPS je sruslila celu Jugoslaviju pa cak i sada ne miruje vec provocira i Hrvatsku,Bosnu,Crnu Goru,Kosovo sa raznim ustolicenjima ili ilegalnom gradnji crkava.Nikada necu zaboraviti kako su svestenici sPC blagoslovili srpske parmilitarce pred njihov odlazak na genocidne "avanture".I zbog toga se jos niko u SPC nije ogradio ? Zasto i bi kad su i oni mozda ucestvovali u tome.Ne mogu da verujem da jedna kvazi bozja organizacija propagira rat i mrznju u 21 veku.

Goran,Berane

pre 13 godina

Puna podrska Krivokapicu.Temelji drzave Crne Gore nisu dovoljno cvrsti da bi se dozvolilo ovakvo djelovanje pukovnika Radovica.
Radovic govori o ugrozenosti Srba u Crnoj Gori.Pa molim vas lijepo do prije dvije godine u Beranama na mnogim javnim ustanovama nije bilo crnogorske zastava.Blo je primejra da se ta zastava i gazila i palila.Onda je najzad ta zastava okacena i drzava je pocela i na sjeveru da zivi.Ono sto je apsurd je da srpske organizacije u Beranama smatraju da je antisrpsko djelovanjo to kada drzava trazi da se na srpskim ustanovama ili na javnim skupovima uz srpsku istice i zastava drzave.To je za njih antisrpstvo!
E sada,ja vas u Srbiji pitam kako bi reagovali da u Subotici nema uz madjarsku i drzavne zastave ili u Presevu kada se slavi Dan albanske zastave.Tada je uz albansku bila i drzavna zastava Srbije.Tako je i sa onom nesretnom limenom trafikom.Bez iti jednog papira i dozvole,na mjestu koje pripada Katolickoj nadbiskupiji Bar i gdje se svake godine skuplja veliki broj vjednika sve tri konfesije iznikla je uz pomoc Vojske Jugoslavije ova tvorevina.Ja vas opet pitam,sto bi bilo da na Avali ,npr.katolicka crkva izgradi tako nesto i to bez papira.
Da skratim,puna podrska Krivokapicu koji jaca Crnu Goru i bori se protiv Arkanovih pukovnika!

CG

pre 13 godina

Drage komsije vi kazete kakva smo drzava kad nas Risto rusi? A KO RUSI VASU SRBIJU KAD GOD SU NEKI NEMIRI? Ja uvijek u prvim redovima vidim svestena lica..Kad god uhapsite nekog haskog optuzenika oni su tu..na gej paradi oni su tu..Kad su bili nemiri za Kosovo isto..Vjerujte mi oni SU poslednja odbrana ekstremnih grupa i dok to ne rascistimo imacemo problema i kletvi.

crnogorac

pre 13 godina

mi Crnogorci smo prevazišli politiku nacionalne netrpeljivosti, u Crnoj Gori uvijek je bilo uvažavanje svih nacija i konfesija. Jer u Crnoj Gori normalno žive i Crnogorci i Srbi i Hrvati i muslimani i neće se desiti da to jedan "sveštenik" promijeni. Crna Gora je krenula naprijed to bi savjetovao i vama a što vidim da pišu što je Crna Gora priznala Kosovo pa što bi mi uvijek trebali da budemo taoci srpske politike?! Imamo svoje nacionalne interese koje Srbiju ne treba da interesuju. I sjutra kad Crna Gora uđe u Evropu samo ćete nam se diviti jer smo za nepunih 5 godina uradili što vi nijeste u 20.

dosta vise

pre 13 godina

Kako Krivokapica nije sramota, pa, to se uopste ne razlikuje od onoga, sta govori Amfilohije, samo iz drugog ugla! Ocigledno je da Krivokapic ima problem sa SPC, izgleda i sa srpskim delom Crne Gore, a ne sa samim Amfilohijem, jer da nije tako, drzava, odnosno vlasti Crne Gore bi vec priveli pravdi i zakonima te zemlje, gradjanina Amfilohija, a ne bi, kako kazu, i srpski i crnogorski narod, "Zbog kile mesa klao vola.", odnosno, zbog nepostovanja zakona jednog pojedinca, a posto su svesni da nemaju snage da ga procesuiraju, napadaju celu jednu instituciju!
Da li i Krivokapic treba da odgovara, bar, za uznemiravanje javnosti, kao i Amfilohije, kada govori neistinu, da je SPC "izvrsila agresiju", kakvu god, neka dokaze, a posebno agresiju na planini Rumiji, kada svi dobro znaju, da je tu metalnu crkvu postavila vojska!?

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Gospodin Amfilohije se ponasa kao neograniceni vladar u zemlji u kojoj je njegova vlast sve slabija a ugled sve manji. Da bi zadrzao vlasst SPC i odbranio je od Zapada spotrebne su mu vojske (koje vise nema), limene crkve (kad nema kamenih) i iscasena ideologija (svetosavlje koje nema veze za srpstvom). Gosp. Amfilohije je valjda posljednji nositelj imperijalne ideje SPC o Srbima svagdje i svuda i zato se on grcevito bori da na pragu 21. stoljeca sacuva krhotine te nakaradne ideje koja je u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu dozivjela svoj konacni smom, ali je zato nastavila da zivi u glavama javnih i prikrivenih nacionalista u Beogradu koji ne priznaju novi poredak i suverano pravo nacije na samoopredjeljenje. Amfilohija jako boli kao i meduostalim i citavu SPC sto se povijesno klatno vratilo na pocetnu tocku tj. tamo u 1918 kad je postojala nezavisna Kraljevina Crna Gora i njezina priznata Crnogorska Crkava! Svojim provociranjem i iritiranjem spomenuti svestenik SPC moze samo izazvati sto veci animozitet medu crnogorskim stanovnistvom i potaci njihovo brze osvjestavanje! Krajnje je vrijeme da se svi ovakvi zaostali, ne prilagodeni i nefleksibilni "cuvari vremena" maknu sa javne scene i ostave mjesta mladim i progresivnijim snagama koje imaju vise mudrosti i razumijevanja od svojih prethodnika.

Baranin

pre 13 godina

Na Trojcin*(IZNOSIO SE KRST vLADIMIRA_) dan sve 3 vjere su izlazile na vrh Rumije radi mira i sloge u nasem gradu.Postavljenjem Crkve srusila se tradicija duga vise od 100 godina.

архонт Трибала

pre 13 godina

Видим, врше се последње припреме за попис становништва у Црној Гори.

Anto

pre 13 godina

G. Krivokapicu znamo sa kojim zadatkom je pukovnik risto poslan u CG prije dvadeset godina. Znamo i sto je razlog "desanta" na Runiju dje , valja se podsjetit, nikad nije bilo crkve, ali je sad pitanje sto ce drzava uraditi u vezi s`tim.
Donijeta je odluka o uklanjanju limenke ali je ona i dalje na vrh Rumije???
Pukovnik Risto vam je bacio shajku-bajku pa sad vidjite.

sdp

pre 13 godina

Pa ljudi moji, zasto ste bukvalisti? Cemo zlonamjerni komentai?

Crnu Goru dovoljno dobro stiti ustav iste, njenu drzavnost i stabilnost vise niko nikada nece ugroziti. Krivokapic je ovom izjavom poentirao drugu stvar, naime, Crna Gora je multikulturalna drzava, ciji stanovnic zive u medjusobnom uvazavanju i miru. Ta gvozdjurija na Rumiji je nista drugo nego pokusaj ataka na multikulturalnost i blagostanje u toj razlicitosti sto predstavlja jedan od osnovnih principa na kojima je izgradjena Republika Crna Gora vec vjekovima. Mucki pokusaj ove velikosrpske institucije da se potpali vatra medju komsijama i izazove nesto do cega nikada nece ni doci.

Sto se tice Krivokapica, daleko od toga da je savrsen. Vazno je samo napomenuti to da se za vrijeme devedesetih, i Milovog, Slobovog i Momirovog surovanja u ratno-huskackoj propagandi drzao protiv rata, i od samog pocetka uz LSCG agitovao za crnogorsku nezavisnost. Jedino clanovi njegovog SDP-a nijesu zgrnuli milijarde na osnovu vlasti, i ako su mogli. Socijaldemokrate su stali uz DPS tek nakon sto je 97' odlucio za sprovodjenje projekta nezavisne Crne Gore.

Pecki patrijarh

pre 13 godina

Rekao je da rusi "multietnicku" Crnu Goru, to je apsolutno tacno, ali takodje ruse gradjansku Srbiju. A onu limenu "svetinju", sto je postavio milosevicev sedmi bataljon, treba ukloniti odmah.

Otac Makarije Cudotvorac

pre 13 godina

Nije sve to netacno sto kaze predsednik skupstine. Ali kao sto multietnicnost ne moze da stvori jedan covek, npr Tito, tako ne moze da je srusi ni npr Amfilohije, sad da ga je sam djavo iz pakla poslao, a ne SPC.Upravo je sve to sto se desavalo u poslednjih mesec dva, pokusaj jednog da kazem ocajnika i izraz jednog krajnjeg ocajanja,da poslednji put uradi nesto i napravi neku zbrku. Ocajanja sto se ne moze pnovo zauzeti Crna Gora, sto nema ni jedne velike sile koje podrzavaju taj projekat poput onog iz 1918, sto upravo jedna super sila podrzava nezavisnost, a i velika vecina stanovnistva, sto nema vise 7. bataljona i drugih lica iz DB na privremenom radu u Crnoj Gori. Da ne pricam o tim porukama "svetosavlja i jevandjelja" posle kojih se vecini stanovnika u C.G. dize kosa na glavi. Dakle nepotrebno je dizati halabuku oko toga, voditi neke prekrsajne postupke i upecati se na tu udicu, davno ofucanu i istrosenu.Da nema Amfilohija, trebalo bi ga izmisliti, jer on, svojom pojavom i delanjem najbolje manifestuje tu ideju Velike Srbije i sve ono sto ona sa sobom nosi,najbolje bastini ideje tzv "drazinog antifasizma" i to sto radi je najbolji odnosno najgori put da sutra vecina stanovnika u Crnoj Gori ne bude htela da ima skoro nikakve odnose sa Srbijom. On najvise kvari i one rodbinske i komsijske i koje god hocete ljudske i normalne odnose kakvi treba da budu ne samo izmedju dve drzave nego i dva sela ili grada. Na zalost ima dosta pristalica kako u establismentu Srbije koji ga finansira, tako i u kulturnim i akademskim krugovima, a i kod mnogih primitivaca ovde u Srbiji koji svet posmatraju njegovim ocima. Ali mi ne zivimo ni u doba Otomanske imperije, ni u doba istrage poturica, vec u 21 veku, u kome su mnoge prilike, a sto je navjaznije i stvarnost mnogo i jako drugaciji od onih kako ih zamislja i Amfilohije i mnogi njegovi i sledbenici i sapatnici, kao i finansijeri na visokim i niskim mestima u srpskom drustvu.Ta ludacka opsesija da vi kontrolisete nekoga ko vas nece, da zauzimate neke planinske cuke gde ni orlovi ne slecu, stvarajuci sebi opet jednu ludacku fikciju da na taj nacin posedujete tudju zemlju, moze imati samo kontraproduktivni efekat. Ali to nije problem drzavnih organa Crne Gore. Oni imaju svoje evroatlantske ciljeve i priroritete i idu ka njima. To je pitanje ne samo crkve nego i drustva u Srbiji. Da li zelite da zivite u zemlji u kojoj je sve fikcija, laz, totalno beznadje, a u kojoj su realni siromastvo, nevidjena da ne kazem africka korupcija, nepotizam, osionost ne samo vlastodrzaca, nego i poslednje bitange koja je preko noci dosla do nekih para, u kojima imate zdravstvo bez zdravstvene zastite, skole bez znanja, beskrajne redove pred bahatim osptinskim cinovnicima,popove "inkasante" koji od silnog "jevandjelja" samo sto ne puknu, koji ne uzimaju samo "tarifu" po "taksimetru" od sve manje pastve, vec su krenuli da idu po kucama sa "dobrovoljnim skupljacima" priloga za razne "crkve" i ko zna sta.To je pravo pitanje, da li zelite da zivite u drustvu sa Amfilohijem ili slobodnim gradjanima,u slbodnoj zemlji, dostojanstveno, ne u strahu i ne pod prinudom, ne u staljinizmu, makar i visepartijskom, nego u normalnoj gradjanskoj demokratskoj drzavi. To je sustina. A sta ce biti tamo sa nekom limenkom u drugoj drzavi, e za to mi puca prsluk.

bizmismen šojić

pre 13 godina

Ne bih ja to rušio Krivokapiću! Ubacite u tu limenu trafiku fritezu, automat za kafu i pošaljite prisilno Amfilohija gore neka prodaje pomfrit i topli kapućino izmorenim multietičnim turistima! On zadovoljan jer nema rušenja, vi na turističkom profitu!

аз буки веди

pre 13 godina

Иста идеолошки померена свест, која је срушила капелу у којој је био сахрањен Његош, сада би да руши цркву на Румији.
Титогорци и онда и сад.
Истомишљенике имају у атеистима који
радо износе мишљење о црквеним стварима, а цркву не походе.

Marko, Beograd

pre 13 godina

"Krivokapić je podsetio da je vrh Rumije sveto mesto za pripadnike sve tri konfesije na području Bara i u Crnoj Gori."

Ne znam na koje tri konfesije misli, ali nije ni bitno. Ukoliko tri konfesije ne umeju da se dogovore solomonsko rešenje bi bilo da niko ne podiže crkvu na tom mestu kako niko ne bi bio u povlašćenom položaju u odnosu na ostale. Dakle, rušite!

Marko

pre 13 godina

Ma nije ni cudo sto sa ovim cak ni izmiritelj Tadic ne zeli da se sastaje. Na tom Brdu trebaju SVE TRI verske konfesije da postave verske objekte , pa bi to brdo bilo verovatno jedinstveno u svetu po tome, ali je ogranicenost u glavi najopasnija !

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Krivokapić: SPC ruši Crnu Goru

E pa ovako, da pricamo posteno !
Ako "Amfilohije" moze da Vam je "srusi" onda Vi niste ni zasluzili da imate DRZAVU ?

Vlastimir

pre 13 godina

Dok god se država ustručava da bude država, i sebi dozvoljava da se po pitanju uredjenja društva i poštovanja zakonitosti upušta u rasprave sa onima koji narušavaju i društveno uredjenje i zakonitost, može se desiti da se država ruši i sruši. Verovatno se može raspravljati o izjavama Amfilohija, o postavljanju te crkvice, o želji da se zadrži status stečen državnom i crkvenom aneksijom iz davnih godina, ali je pitanje gde su u toj priči država i njeni stavovi i ponašanje.

mz

pre 13 godina

Kakva je to drzava kada moze da je srusi jedna metalna skalamerija? Ali, da li ocekivati nesto bolje od iskompleksiranog i isfrustriranog Krivokapica koji skuplja poene sirenjem anti-srpske histerije? Sigurno mu je pao rejting, pa se onda setio svoje omiljene teme sa kojom uspeva da impresionira tamosnje "ladikale". A sto se tice te metalne "crkve", zaista je treba srusiti ali zato sto je ruzna i nedostojna a i Radovica bi trebalo poslati na odmor i tamo poslati nekoga smirenijeg i mudrijeg i da nije nacionalista. Sigurno bi vise uradio za SPC.

K

pre 13 godina

А има ли на Румији места да се поставе обележја и преостале две конфесије? Мени Кривокапић делује као мудар човек, наћи ће решење...

Grobar Ni

pre 13 godina

„..tako je izvršena "agresija" na to sveto mesto, a ta agresija, kako kaže, „traje već dve decenije".“

Вокабулар првобораца за разбијање некадашње, у свету поштоване и значајне државе, остаје непромењен. И данас се, у овом случају, после 4 или 5 година након раздруживања и „два ока“, користе исте фразе у изражавањима тих моћника. Опет се, по њима, врши „агресија“ од стране људи и институција које су годинама, а у случају СПЦ као агресора на то свето место и вековима, присутни у држави која је данас, преко својих светих места, изложена „агресији“. Срамота. Црногорском моћнику Кривокапићу морала би се скренути пажња на чињеницу да је склон мењању теза. Ако је на нечему у његовој држави извршена агресија онда је то српски језик и све што се везује за Србе у тој земљи. Чак се не оставља на миру и великан песништва Његош и његов Горски вјенац, то ремек дело светске књижевности које је он још за живота приписао српској књижевности, јер се сматрао Србином из Црне Горе. Данас се са том људском громадом и његовим песништвом моћници државе чија се света места, по њиховом схватању, излажу агресији, иживљавају и његова се заоставштина скрнави. Нисам до сада нигде прочитао да се моћни Кривокапић ставио у одбрану великог Његоша и оригиналног Горског вјенца. Тужно.

zok

pre 13 godina

Kao Top lista nadrealista :)
Crnogorci (svih vera) iznose kamenje na planinu.
I sad jedni napravili crkvu gore, da dokazu da su oni prvi poceli da iznose kamenje, a ostali se bune, jer im crkva ugrozava njihov chin iznosenja kamenja.

A u stvari nista od toga nije bitno.
Bitno je da se kamenje iznosi.

RistA

pre 13 godina

G. Krivokapicu, mozete li da objasnite ljudima koji to ne znaju, zasto je vrh Rumije "sveto mesto za sve tri konfesije"? Mozete li im reci koja konfesija i u cast kog sveca i na koji dan i koliko stotina godina vec odlazi na vrh Rumije?

Leningrad Cowboy

pre 13 godina

Samo da objasnim prijateljima iz Srbije: citava halabuka oko crkve na Rumiji je pocela zato sto se tokom januara pokusava progurati uredba kojom ce struja u Crnoj Gori poskupiti za citavih 80%!
Inace, struja je po kilovat satu i sada skoro duplo skuplja nego u Srbiji recimo, pa vi vidite sta za nas znaci poskupljenje od 80%. Ovim se mazu oci postenim Crnogorcima i Srbima, da bi se opet glozili medjusobno dok nas "gospoda" iz vlasti i elektroprivrede lagano pljackaju. Sta bilo koga briga za metalnu crkvu na planini na koju nikad ne idete, kada se tako lose zivi, i jos uz prijetnje da ce biti gore. Ali dobro, Krivokapic trlja ruke a vi se cesite.

P.S. Islamski i katolicki velikodostojnici u Crnoj Gori su rekli da oni nemaju nista protiv crkve na Rumiji i da, ako Crnogorci hoce medju sobom da se bave time, neka se bave, njih ne interesuje ta prica. Ako ne vjerujete meni, pogledajte po netu izjave, ne muslimanskih i katolickih politicara, vec njihovih vjerskih vodja. Toliko o prijetnji multikonfesionalnosti. Ta prijetnja je u glavi, ne u realnosti. Uostalom, prodjite gradom Barom i vidjecete prijateljstvo izmedju pripadnika svih vjera.

dragan_kv

pre 13 godina

I da Crna Gora postane ostrvo i otplovi na Pacifik Krivokapicu i njemu slicnim za sve sto se desava bi bilo krivo nesto iz Srbije.Krajem devedesetih to je bio Slobo.. Pocetkom 2000-tih to je bio Kostunica i veliko Srbi poreklom iz Crne Gore.Sada je to SPC i svestenici SPC-a.Odgovorno tvrdim da se dole sprema otimacina imovine SPC-a a ovo je samo uvod u to...Crkva na Rumiji je test..Ako prodje bez jakih protesta vlasti iz Srbije i naroda u Crnoj Gori Krivokapic i njegovi Dukljani ce oteti SPC-u sve znacajne Crkve i manastire u Crnoj Gori.

oruzar

pre 13 godina

@baranin Наравно, ниси написао која је то хиљадугодишња традиција постојала пре ове 100-годишње. Било би то узнемиравање осетљивих међунационалних односа, где се свако враћање српске традиције и објеката посматра као напад на друге. А нисам чуо да се ти други буне

Gordana

pre 13 godina

Društveni zakoni se moraju poštovati, čak i od strane države, i Krivokapić je tu potpuno u pravu. Jer, neće biti uredjene države, ukoliko država ne poštuje zakone, i dozvoljava nepoštovanje zakona. U preko četiristo krivičnih prijava, koje je MANS uputio tužilaštvu, bar 60 se odnosi na bespravne gradnje verskih hramova, koji su gradjeni bez ikakve dozvole, bez plana, i bez ikakve intervencije bilo koje inspekcijske službe, i koriste se bez upotrebne dozvole. Tenzije treba spustiti u normalne okvire, i bez političarenja početi poštovati i primenjivati zakone...