Četvrtak, 20.01.2011.

00:18

Dug Srbije rastao 74 evra u sekundi

Zaduženje države u prošloj godini svake sekunde je raslo 74 evra i veće je za 2,3 milijarde evra nego 2009. Javni dug Srbije je dostigao 12,17 milijardi evra.

Izvor: Blic

Dug Srbije rastao 74 evra u sekundi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Vlada

pre 13 godina

Ma nece biti da su penzioneri krivi. A da nije mozda kriva Vlada? Tacnije oni koji su bez razloga doneli odluku o liberalizaciji uvoza. U clanku vrlo jednostrano i neobjektivno oslikavate ekonomsku situaciju. Molim da napisete za koliko su se smanjili prihodi u budzet zbog jednostrane primene Sporazuma o Stabilizaciji i Pridruzivanju, tj. zbog ukidanja carina na uvoz svega i svacega. Pa onda napisite za koliko se smanjila privredna aktivnost u pojedinim granama od kako su ukinute carine. Dosta je vise izvlacenja na svetsku krizu!

Diba

pre 13 godina

Srbija se zaduzuje brzim tempom, drustvo u raspadu, kriminal na visokom nivou, privatnici redom zatvaraju radnje, velike fabrike zatvorili tajkuni, sta da jos dodamo ovome. Narod ne zasluzuje ovo, ali eto izabrali demokrate pa oni su nesposobni i korumpirani. Nazalost treba nam barem 4-5 godina da narod oseti bar manji rast zivotnog standarda ako ni ekonomija rasla stopom od oko 5% godisnje. Ali u porednjenju sa drugim zemljama treceg sveta, mi nigde nismo u rastu BDP-a, bas nigde. Tako da mozemo ocekivati crnu buducnost.

Samouk

pre 13 godina

PS
"...dok je BDP Srbije za 2010. procenjen na oko 42 milijarde." - ovo je iz vaše vesti o Nelt-ovom ulaganju u JAR ( vest malo ispod ove )???

Samouk

pre 13 godina

A hoće li neko da nam kaže koliki je naš BDP? Ako se ne varam, bio je oko 34-35 mlrd eura, a negde sam pročitao da u 2011 očekuju da će biti 40 mlrd.

ivan

pre 13 godina

@DZoniKG
Jasno je i meni da postoji neka "mala" činjenica koja nas razlikuje od tih zemalja koje sam pobrojao. Nisam slep. Moj problem je sa ovim tekstom je to što je površan i sa očiglednom političkom pozadinom. Ko je kriv? Krkobabić je kriv. Zašto? Zbog toga što je tražio pare za penzije. Pa i ti penzioneri su nekada radili i plaćali neke druge penzionere, kao što ćemo i mi jednoga dana. Penzija je zagarantovano i zasluženo pravo tj. trebala bi da bude. Problemi sa nakaradnim penzionim sistemom su posebna priča. Suština mog komentara je trebala da bude: kažite ko je stvarno odgovoran ako već hoćete nešto da pišete na tu temu.

DZoniKG

pre 13 godina

@ivan
Da .USa i EU imaju te dugove ali zaboravljas jednu "malu" cinjenicu a to je da i njima drugi duguju skoro vise para a ko sta duguje Srbiji a takodje imaju i stamparije dolara i eura,nijedna strana drzava nece da primi dinare.SRbija je za ovih 10 godina udarala temelje duznickom robstvu i tu vise nema izlaza ,te price o tome da su krivi penzioneri su samo slika drustva u kome nema trunka morala,dok ti penzioneru gladuju "demokrate" i njihovi pajtosu svi postase milioneri.Nazalost odgovorni nikad nece zavrsiti u robiji jer su napravili mafijasku drzavu i mogu da uzivaju u svom "posteno" stecenom bogatstvu dok narod moze da uzivamo u stalnom novim porezima da bi platili dug politicara.

Dusan Silni

pre 13 godina

Ljudi nisam bolesni pesimista ali okrenite se oko sebe, pop ričajte malo sa sobom u ogle dalu i uverićete se da smo stvarno zatočenici u proklete
avlije.

mario

pre 13 godina

"Više nam za utehu nije ni Hrvatska čiji je javni dug 37 odsto BDP, a koja inače među ekonomistima slovi za državu koja bi ove godine mogla da bankrotira."
A zašto vam je stalno za utjehju Hrvatska što nije recimo Rumunjska ili Bugarska.
To da će HR bankrotirati ti isti stručnjaci pričaju več dvije godine,ali dobro nek komšiji crkne krava.
HR ove godine završava pregovore za ulazak u EU i potpisuje pretpristupni ugovor sa EU.Zar bi EU primala državu koja je pred bankrotom?

ivan

pre 13 godina

Da li možete da objavite tekst koji bi mogao da nam da jasnu sliku u vezi stanja ekonomije i javnog duga konkretno. Ovo mi sve zvuči previše senzacionalistički. Da se razumemo, ove na vlasti smatram za nesposobne i jedva čekam da im vidim leđa. Ono što me buni jeste činjenica da najrazvijenije zemlje sveta imaju jako visok procenat javnog duga (US - preko 90% EU prosek preko 70%). U tim zemljama je standard građana dosta visok. Sa druge strane Rusija i Kina imaju nizak nivo javnog duga (Rusija 3%) ali zato je standard dosta loš. U EU Rumunija je jedna od zemalja sa najmanjim javnim dugom pa opet Rumuni jedva preživljavaju. Voleo bih kada bi se novinari malo udubili, našli prave sagovornike za temu, pa nam dali jasniju sliku gde se nalazimo i šta možemo da očekujemo.

Mislim da je bitnija struktura tog javnog duga tj. ko se zaduživao i kada i kako se vraćaju ti dugovi. Pored toga mi nije jasno kako je rast penzija uticao na visinu duga kada je devalvacija valute pojela to povećanje a zaduživanje je u devizama. I nije rast izdvajanja za penzije toliki samo zbog povećanja već i zbog toga što smo stari kao nacija, a to smo znali odavno. To bi sačekalo i čeka svaku buduću vlast. U svakom slučaju ako ne krenemo nešto da radimo (proizvodimo, stvaramo) što pre, loše nam se piše. I niko u tekstu ne pominje glomazni i skupi državni aparat i korupciju koja ide uz njega, što je u stvari glavni uzrok svih naših problema.

tosa

pre 13 godina

pa pre neki dan ste pisali da penzije zavise od kolicine uplate samog penzionera...a vi ih krivite za dug cele srbije?...angazujte malo interpol i mup za prazne fondove

za ostatak ponavljam svoj komentar od pre neki dan:

svoj deo titovog duga po glavi stanovnika sam mogao vratiti od samo jednog dzeparca i da mi jos ostane.

sada je dug po glavi stanovnika skoro 8.500 evra.

ne razumem, a psuju ga bas zbog onoga sto je sagradio i delio od tih kredita

aleksandra

pre 13 godina

Tragedija je sto ce do konacnog raspada sistema doci za neke 2 godine, kada ne budemo mogli vise ni da se zaduzujemo (sto je dobro, ali ce se sve raspasti). Na zalost to ce zakaciti neku drugu vladu, a ja bih bas volela da pukne kada su ovi (Tadic, Dinkic, Djelic) tu. To ne znaci da zelim da dobiju sledece izbore. Ma ne znam ni sama, necu ni glasati....

Stevan

pre 13 godina

Ovo je prevazislo sva moja najcrnja ocekivanja, 2,3 milijarde novog duga samo u jednoj godini je sumanuto. Jedino sam siguran da ce trend zaduzivanja u ovoj godini biti jos veci, poceli su sa novim zaposljavanjima i dozvolili slobodno formiranje plata, premija i prekovremenog rada. Oni dodaju gas iako jurimo u provaliju, ostala im je jos jedna godina i oni ce nas zaviti u crno. Opozicija mora ipak da krene u akciju i spasava ovaj narod, jer ovi na vlasti nisu normalni, njih treba potrpati u ludnice i buvare, pod hitno. Ovo je HOROR drzava.

zla

pre 13 godina

Druze ekonomisto Miroslave Zdravkovicu: Nisu ni penzioneri a ni radnici krivi za visok dug ove kvazi drzave, vec nesposobna i korumpirana vlast potpomognuta nestrucnim kadrovima skoro na svim nivoima vlasti. Rezultat tzv. demokratskih promena je skoro potpuno unistena ekonomija a potpuno unisten platni promet ili nekadasni SDK koji je jako dobro funkcionisao i kontrolisao novcane transakcije izmedju pravnih lica, a pre svega uplate poreza i doprinosa za PIO i tadasnji sistem zdrastvene zastite. . Rezultat ludacke politike asistenta Dinkica uz svestrano odobravanje raznoraznih koalicionih pljackasa jesu enormne dotacije PIO fondu, ali pre svega iz dva razloga. 1. Ekonomija Srbije je mnogo siromasnija i od ekonomije za vreme Milosevica (tada dotacije bile oko 15%) pa je priliv po osnovu poreza mnogo manji i 2. Ogroman broj firmi u vlasnistvu politicko tajkunskih korporacija ne placa poreze, radnici nisu prijavljeni ili su prijavljeni na minimalac sto sve zajedno em sto uskracuje osnovna prava radnika (ostvarena pre vise od 100 godina), enormno smanjuje i poreze koje drzava ubira i na osnovu koje se finasira. Prevedeno druze ekonomisto, politicko tajkunska korporacija besomucno zaduzuje drzavu, jer to nije iz njihovog dzepa, a nece ni vracati ni oni ni njihovi naslednici. Dakle druze Zdravkovicu, ako ste primetili, radnici i penzioneri su uglavnom siromasni (po platama i penzijama smo pri dnu u Evropi), a sto siromastvo nije njihova krivica, oni rade ili su radili i NJIHOVA JEDINA KRIVICA JE STO SU IZABRALI LOSE, POKVARENE I NESTRUCNE LJUDE 2000-te godine. A toliko su se nadali necem boljem.....

Александар Илић

pre 13 godina

Сад се види колико је Коштуницина влада била боље конципирана од Тадићеве свите, који је у стилу комунистичких диктатора, свугде поставио пионе и покушава да управља свим и свачим не схватајући колико је он заправо интелектуално ограничен човек.
Прихвата се свега, био је министар војске (чак и без одслуженог обичног војног рока) и министар за телекомуникације (мислим да нема никог у Србији ко би и помислио да је он за то компетентан) а сада као врховни поглавица ређа промашај за промашајем.
Жалосно !

Mirko

pre 13 godina

Naravno smetale ljudima macke, poverovali manekenu, pa skinuli DSS iako je smanjio javni dug (ova vlada ga prakticno skoro udvostrucila) i imao rast proizvodnje od 5%. Kako ste glasali tako ce i biti. A vi glasajte jos jednom, sta vas sprecava samo su vasa deca u pitanju.
Zaista ne mogu da shvatim koliko to treba mozga da bi se shvatilo sta se dogadja. Drze sargarepu te SSP (iako je srpska privreda poputno nekonkurentna i nema sta da ponudi) koji Srbiji u ovom trenutku nista ne znaci osim deficita, tamo neku kandidaturu (sta li je tek ovo kad vidimo Tursku 30 godina kandidat),
a sa druge strane rasparcavaju nas, uvode GM hranu (trujuci nas), za 20 godina Srba ce biti dovoljno da svi stanu pod jednu sljivu s obzirom na natalitet pa i nece imati sta ni koga da prime u EU ako ova uopste bude postojala.
Stvarno mi je muka vise da otvorim vesti i citam, novinarska duznost je da uporedi rezultate svih vlada i da ljudima pregled opcija, a ne da vrti jedno te isto, poklanja paznju marginalnim licnostima, koje su svojim glasanjem u kriticnim trenucima i te kako doprinele trenutnom stanju (jasno je o kome pricam).
Probudite se vise i stavite prst na celo.

Mars barabe

pre 13 godina

Nemojte samo kriviti penzionere,to su ljudi koji su odradili svoj radni vek,a zalosno je sto od svoje bedne penzije izdrzavaju preskupu drzavu,svoju decu,a neretko i unucice pomazu.Vi na vlasti,demokrate,direktno ste odgovorni za urusavanje privrede i ne postovanje radnika i rada,jer ste lopovskim privatizacijama omogucili legalizaciju prljavog kriminalnog kapitala koji je zagadio citav sistem i masovno otpustanje radnika.Sve vase price,buji-paji uspavanke,realiti show i ostala sredstva za sediranje nacije vam nece pomoci,jer je stvarnost surova i vidi se na ulici.Bolje bi bilo da povedete racuna o javnim nabavkama,gde se godisnje UKRADE MINIMUM 1-2 MILIJARDE EVRA,nego sto krivite penzionere,studente,mlade,stare,radnike,zemljoradnike itd.Niko nije kriv sem vas,demokrata,10 godina ste sistematski unistavali zemlju,red je da platite (i to plenidbom imovine vama i vasim porodicama,kao i ostalim lopovskim prijateljima,jer ste to zasluzili)! Oni koji su lupali u serpe i pistali za vas treba da budu sada u pvim redovima,da vas oteraju,a mi ostali cemo im,u to mozete biti sigurni,itekako pomoci!

voja

pre 13 godina

Ova Vlada srbije na čelu sa velikim vođom Tadićem (jer Cvetković samo figurira), je najnesposobnija u istoriji Srbije.
Privredu upropaštavaju, penzije sve manje, a oni se zadužiše i za praunuke...
Gde li su te pare? LOPOVI !!!
Koštunica je za njih bio EKSPERT.

voja

pre 13 godina

Ova Vlada srbije na čelu sa velikim vođom Tadićem (jer Cvetković samo figurira), je najnesposobnija u istoriji Srbije.
Privredu upropaštavaju, penzije sve manje, a oni se zadužiše i za praunuke...
Gde li su te pare? LOPOVI !!!
Koštunica je za njih bio EKSPERT.

Александар Илић

pre 13 godina

Сад се види колико је Коштуницина влада била боље конципирана од Тадићеве свите, који је у стилу комунистичких диктатора, свугде поставио пионе и покушава да управља свим и свачим не схватајући колико је он заправо интелектуално ограничен човек.
Прихвата се свега, био је министар војске (чак и без одслуженог обичног војног рока) и министар за телекомуникације (мислим да нема никог у Србији ко би и помислио да је он за то компетентан) а сада као врховни поглавица ређа промашај за промашајем.
Жалосно !

mario

pre 13 godina

"Više nam za utehu nije ni Hrvatska čiji je javni dug 37 odsto BDP, a koja inače među ekonomistima slovi za državu koja bi ove godine mogla da bankrotira."
A zašto vam je stalno za utjehju Hrvatska što nije recimo Rumunjska ili Bugarska.
To da će HR bankrotirati ti isti stručnjaci pričaju več dvije godine,ali dobro nek komšiji crkne krava.
HR ove godine završava pregovore za ulazak u EU i potpisuje pretpristupni ugovor sa EU.Zar bi EU primala državu koja je pred bankrotom?

Mirko

pre 13 godina

Naravno smetale ljudima macke, poverovali manekenu, pa skinuli DSS iako je smanjio javni dug (ova vlada ga prakticno skoro udvostrucila) i imao rast proizvodnje od 5%. Kako ste glasali tako ce i biti. A vi glasajte jos jednom, sta vas sprecava samo su vasa deca u pitanju.
Zaista ne mogu da shvatim koliko to treba mozga da bi se shvatilo sta se dogadja. Drze sargarepu te SSP (iako je srpska privreda poputno nekonkurentna i nema sta da ponudi) koji Srbiji u ovom trenutku nista ne znaci osim deficita, tamo neku kandidaturu (sta li je tek ovo kad vidimo Tursku 30 godina kandidat),
a sa druge strane rasparcavaju nas, uvode GM hranu (trujuci nas), za 20 godina Srba ce biti dovoljno da svi stanu pod jednu sljivu s obzirom na natalitet pa i nece imati sta ni koga da prime u EU ako ova uopste bude postojala.
Stvarno mi je muka vise da otvorim vesti i citam, novinarska duznost je da uporedi rezultate svih vlada i da ljudima pregled opcija, a ne da vrti jedno te isto, poklanja paznju marginalnim licnostima, koje su svojim glasanjem u kriticnim trenucima i te kako doprinele trenutnom stanju (jasno je o kome pricam).
Probudite se vise i stavite prst na celo.

Stevan

pre 13 godina

Ovo je prevazislo sva moja najcrnja ocekivanja, 2,3 milijarde novog duga samo u jednoj godini je sumanuto. Jedino sam siguran da ce trend zaduzivanja u ovoj godini biti jos veci, poceli su sa novim zaposljavanjima i dozvolili slobodno formiranje plata, premija i prekovremenog rada. Oni dodaju gas iako jurimo u provaliju, ostala im je jos jedna godina i oni ce nas zaviti u crno. Opozicija mora ipak da krene u akciju i spasava ovaj narod, jer ovi na vlasti nisu normalni, njih treba potrpati u ludnice i buvare, pod hitno. Ovo je HOROR drzava.

Dusan Silni

pre 13 godina

Ljudi nisam bolesni pesimista ali okrenite se oko sebe, pop ričajte malo sa sobom u ogle dalu i uverićete se da smo stvarno zatočenici u proklete
avlije.

Mars barabe

pre 13 godina

Nemojte samo kriviti penzionere,to su ljudi koji su odradili svoj radni vek,a zalosno je sto od svoje bedne penzije izdrzavaju preskupu drzavu,svoju decu,a neretko i unucice pomazu.Vi na vlasti,demokrate,direktno ste odgovorni za urusavanje privrede i ne postovanje radnika i rada,jer ste lopovskim privatizacijama omogucili legalizaciju prljavog kriminalnog kapitala koji je zagadio citav sistem i masovno otpustanje radnika.Sve vase price,buji-paji uspavanke,realiti show i ostala sredstva za sediranje nacije vam nece pomoci,jer je stvarnost surova i vidi se na ulici.Bolje bi bilo da povedete racuna o javnim nabavkama,gde se godisnje UKRADE MINIMUM 1-2 MILIJARDE EVRA,nego sto krivite penzionere,studente,mlade,stare,radnike,zemljoradnike itd.Niko nije kriv sem vas,demokrata,10 godina ste sistematski unistavali zemlju,red je da platite (i to plenidbom imovine vama i vasim porodicama,kao i ostalim lopovskim prijateljima,jer ste to zasluzili)! Oni koji su lupali u serpe i pistali za vas treba da budu sada u pvim redovima,da vas oteraju,a mi ostali cemo im,u to mozete biti sigurni,itekako pomoci!

zla

pre 13 godina

Druze ekonomisto Miroslave Zdravkovicu: Nisu ni penzioneri a ni radnici krivi za visok dug ove kvazi drzave, vec nesposobna i korumpirana vlast potpomognuta nestrucnim kadrovima skoro na svim nivoima vlasti. Rezultat tzv. demokratskih promena je skoro potpuno unistena ekonomija a potpuno unisten platni promet ili nekadasni SDK koji je jako dobro funkcionisao i kontrolisao novcane transakcije izmedju pravnih lica, a pre svega uplate poreza i doprinosa za PIO i tadasnji sistem zdrastvene zastite. . Rezultat ludacke politike asistenta Dinkica uz svestrano odobravanje raznoraznih koalicionih pljackasa jesu enormne dotacije PIO fondu, ali pre svega iz dva razloga. 1. Ekonomija Srbije je mnogo siromasnija i od ekonomije za vreme Milosevica (tada dotacije bile oko 15%) pa je priliv po osnovu poreza mnogo manji i 2. Ogroman broj firmi u vlasnistvu politicko tajkunskih korporacija ne placa poreze, radnici nisu prijavljeni ili su prijavljeni na minimalac sto sve zajedno em sto uskracuje osnovna prava radnika (ostvarena pre vise od 100 godina), enormno smanjuje i poreze koje drzava ubira i na osnovu koje se finasira. Prevedeno druze ekonomisto, politicko tajkunska korporacija besomucno zaduzuje drzavu, jer to nije iz njihovog dzepa, a nece ni vracati ni oni ni njihovi naslednici. Dakle druze Zdravkovicu, ako ste primetili, radnici i penzioneri su uglavnom siromasni (po platama i penzijama smo pri dnu u Evropi), a sto siromastvo nije njihova krivica, oni rade ili su radili i NJIHOVA JEDINA KRIVICA JE STO SU IZABRALI LOSE, POKVARENE I NESTRUCNE LJUDE 2000-te godine. A toliko su se nadali necem boljem.....

DZoniKG

pre 13 godina

@ivan
Da .USa i EU imaju te dugove ali zaboravljas jednu "malu" cinjenicu a to je da i njima drugi duguju skoro vise para a ko sta duguje Srbiji a takodje imaju i stamparije dolara i eura,nijedna strana drzava nece da primi dinare.SRbija je za ovih 10 godina udarala temelje duznickom robstvu i tu vise nema izlaza ,te price o tome da su krivi penzioneri su samo slika drustva u kome nema trunka morala,dok ti penzioneru gladuju "demokrate" i njihovi pajtosu svi postase milioneri.Nazalost odgovorni nikad nece zavrsiti u robiji jer su napravili mafijasku drzavu i mogu da uzivaju u svom "posteno" stecenom bogatstvu dok narod moze da uzivamo u stalnom novim porezima da bi platili dug politicara.

tosa

pre 13 godina

pa pre neki dan ste pisali da penzije zavise od kolicine uplate samog penzionera...a vi ih krivite za dug cele srbije?...angazujte malo interpol i mup za prazne fondove

za ostatak ponavljam svoj komentar od pre neki dan:

svoj deo titovog duga po glavi stanovnika sam mogao vratiti od samo jednog dzeparca i da mi jos ostane.

sada je dug po glavi stanovnika skoro 8.500 evra.

ne razumem, a psuju ga bas zbog onoga sto je sagradio i delio od tih kredita

aleksandra

pre 13 godina

Tragedija je sto ce do konacnog raspada sistema doci za neke 2 godine, kada ne budemo mogli vise ni da se zaduzujemo (sto je dobro, ali ce se sve raspasti). Na zalost to ce zakaciti neku drugu vladu, a ja bih bas volela da pukne kada su ovi (Tadic, Dinkic, Djelic) tu. To ne znaci da zelim da dobiju sledece izbore. Ma ne znam ni sama, necu ni glasati....

ivan

pre 13 godina

Da li možete da objavite tekst koji bi mogao da nam da jasnu sliku u vezi stanja ekonomije i javnog duga konkretno. Ovo mi sve zvuči previše senzacionalistički. Da se razumemo, ove na vlasti smatram za nesposobne i jedva čekam da im vidim leđa. Ono što me buni jeste činjenica da najrazvijenije zemlje sveta imaju jako visok procenat javnog duga (US - preko 90% EU prosek preko 70%). U tim zemljama je standard građana dosta visok. Sa druge strane Rusija i Kina imaju nizak nivo javnog duga (Rusija 3%) ali zato je standard dosta loš. U EU Rumunija je jedna od zemalja sa najmanjim javnim dugom pa opet Rumuni jedva preživljavaju. Voleo bih kada bi se novinari malo udubili, našli prave sagovornike za temu, pa nam dali jasniju sliku gde se nalazimo i šta možemo da očekujemo.

Mislim da je bitnija struktura tog javnog duga tj. ko se zaduživao i kada i kako se vraćaju ti dugovi. Pored toga mi nije jasno kako je rast penzija uticao na visinu duga kada je devalvacija valute pojela to povećanje a zaduživanje je u devizama. I nije rast izdvajanja za penzije toliki samo zbog povećanja već i zbog toga što smo stari kao nacija, a to smo znali odavno. To bi sačekalo i čeka svaku buduću vlast. U svakom slučaju ako ne krenemo nešto da radimo (proizvodimo, stvaramo) što pre, loše nam se piše. I niko u tekstu ne pominje glomazni i skupi državni aparat i korupciju koja ide uz njega, što je u stvari glavni uzrok svih naših problema.

Diba

pre 13 godina

Srbija se zaduzuje brzim tempom, drustvo u raspadu, kriminal na visokom nivou, privatnici redom zatvaraju radnje, velike fabrike zatvorili tajkuni, sta da jos dodamo ovome. Narod ne zasluzuje ovo, ali eto izabrali demokrate pa oni su nesposobni i korumpirani. Nazalost treba nam barem 4-5 godina da narod oseti bar manji rast zivotnog standarda ako ni ekonomija rasla stopom od oko 5% godisnje. Ali u porednjenju sa drugim zemljama treceg sveta, mi nigde nismo u rastu BDP-a, bas nigde. Tako da mozemo ocekivati crnu buducnost.

Samouk

pre 13 godina

PS
"...dok je BDP Srbije za 2010. procenjen na oko 42 milijarde." - ovo je iz vaše vesti o Nelt-ovom ulaganju u JAR ( vest malo ispod ove )???

Samouk

pre 13 godina

A hoće li neko da nam kaže koliki je naš BDP? Ako se ne varam, bio je oko 34-35 mlrd eura, a negde sam pročitao da u 2011 očekuju da će biti 40 mlrd.

ivan

pre 13 godina

@DZoniKG
Jasno je i meni da postoji neka "mala" činjenica koja nas razlikuje od tih zemalja koje sam pobrojao. Nisam slep. Moj problem je sa ovim tekstom je to što je površan i sa očiglednom političkom pozadinom. Ko je kriv? Krkobabić je kriv. Zašto? Zbog toga što je tražio pare za penzije. Pa i ti penzioneri su nekada radili i plaćali neke druge penzionere, kao što ćemo i mi jednoga dana. Penzija je zagarantovano i zasluženo pravo tj. trebala bi da bude. Problemi sa nakaradnim penzionim sistemom su posebna priča. Suština mog komentara je trebala da bude: kažite ko je stvarno odgovoran ako već hoćete nešto da pišete na tu temu.

Vlada

pre 13 godina

Ma nece biti da su penzioneri krivi. A da nije mozda kriva Vlada? Tacnije oni koji su bez razloga doneli odluku o liberalizaciji uvoza. U clanku vrlo jednostrano i neobjektivno oslikavate ekonomsku situaciju. Molim da napisete za koliko su se smanjili prihodi u budzet zbog jednostrane primene Sporazuma o Stabilizaciji i Pridruzivanju, tj. zbog ukidanja carina na uvoz svega i svacega. Pa onda napisite za koliko se smanjila privredna aktivnost u pojedinim granama od kako su ukinute carine. Dosta je vise izvlacenja na svetsku krizu!

voja

pre 13 godina

Ova Vlada srbije na čelu sa velikim vođom Tadićem (jer Cvetković samo figurira), je najnesposobnija u istoriji Srbije.
Privredu upropaštavaju, penzije sve manje, a oni se zadužiše i za praunuke...
Gde li su te pare? LOPOVI !!!
Koštunica je za njih bio EKSPERT.

Александар Илић

pre 13 godina

Сад се види колико је Коштуницина влада била боље конципирана од Тадићеве свите, који је у стилу комунистичких диктатора, свугде поставио пионе и покушава да управља свим и свачим не схватајући колико је он заправо интелектуално ограничен човек.
Прихвата се свега, био је министар војске (чак и без одслуженог обичног војног рока) и министар за телекомуникације (мислим да нема никог у Србији ко би и помислио да је он за то компетентан) а сада као врховни поглавица ређа промашај за промашајем.
Жалосно !

ivan

pre 13 godina

Da li možete da objavite tekst koji bi mogao da nam da jasnu sliku u vezi stanja ekonomije i javnog duga konkretno. Ovo mi sve zvuči previše senzacionalistički. Da se razumemo, ove na vlasti smatram za nesposobne i jedva čekam da im vidim leđa. Ono što me buni jeste činjenica da najrazvijenije zemlje sveta imaju jako visok procenat javnog duga (US - preko 90% EU prosek preko 70%). U tim zemljama je standard građana dosta visok. Sa druge strane Rusija i Kina imaju nizak nivo javnog duga (Rusija 3%) ali zato je standard dosta loš. U EU Rumunija je jedna od zemalja sa najmanjim javnim dugom pa opet Rumuni jedva preživljavaju. Voleo bih kada bi se novinari malo udubili, našli prave sagovornike za temu, pa nam dali jasniju sliku gde se nalazimo i šta možemo da očekujemo.

Mislim da je bitnija struktura tog javnog duga tj. ko se zaduživao i kada i kako se vraćaju ti dugovi. Pored toga mi nije jasno kako je rast penzija uticao na visinu duga kada je devalvacija valute pojela to povećanje a zaduživanje je u devizama. I nije rast izdvajanja za penzije toliki samo zbog povećanja već i zbog toga što smo stari kao nacija, a to smo znali odavno. To bi sačekalo i čeka svaku buduću vlast. U svakom slučaju ako ne krenemo nešto da radimo (proizvodimo, stvaramo) što pre, loše nam se piše. I niko u tekstu ne pominje glomazni i skupi državni aparat i korupciju koja ide uz njega, što je u stvari glavni uzrok svih naših problema.

Mirko

pre 13 godina

Naravno smetale ljudima macke, poverovali manekenu, pa skinuli DSS iako je smanjio javni dug (ova vlada ga prakticno skoro udvostrucila) i imao rast proizvodnje od 5%. Kako ste glasali tako ce i biti. A vi glasajte jos jednom, sta vas sprecava samo su vasa deca u pitanju.
Zaista ne mogu da shvatim koliko to treba mozga da bi se shvatilo sta se dogadja. Drze sargarepu te SSP (iako je srpska privreda poputno nekonkurentna i nema sta da ponudi) koji Srbiji u ovom trenutku nista ne znaci osim deficita, tamo neku kandidaturu (sta li je tek ovo kad vidimo Tursku 30 godina kandidat),
a sa druge strane rasparcavaju nas, uvode GM hranu (trujuci nas), za 20 godina Srba ce biti dovoljno da svi stanu pod jednu sljivu s obzirom na natalitet pa i nece imati sta ni koga da prime u EU ako ova uopste bude postojala.
Stvarno mi je muka vise da otvorim vesti i citam, novinarska duznost je da uporedi rezultate svih vlada i da ljudima pregled opcija, a ne da vrti jedno te isto, poklanja paznju marginalnim licnostima, koje su svojim glasanjem u kriticnim trenucima i te kako doprinele trenutnom stanju (jasno je o kome pricam).
Probudite se vise i stavite prst na celo.

zla

pre 13 godina

Druze ekonomisto Miroslave Zdravkovicu: Nisu ni penzioneri a ni radnici krivi za visok dug ove kvazi drzave, vec nesposobna i korumpirana vlast potpomognuta nestrucnim kadrovima skoro na svim nivoima vlasti. Rezultat tzv. demokratskih promena je skoro potpuno unistena ekonomija a potpuno unisten platni promet ili nekadasni SDK koji je jako dobro funkcionisao i kontrolisao novcane transakcije izmedju pravnih lica, a pre svega uplate poreza i doprinosa za PIO i tadasnji sistem zdrastvene zastite. . Rezultat ludacke politike asistenta Dinkica uz svestrano odobravanje raznoraznih koalicionih pljackasa jesu enormne dotacije PIO fondu, ali pre svega iz dva razloga. 1. Ekonomija Srbije je mnogo siromasnija i od ekonomije za vreme Milosevica (tada dotacije bile oko 15%) pa je priliv po osnovu poreza mnogo manji i 2. Ogroman broj firmi u vlasnistvu politicko tajkunskih korporacija ne placa poreze, radnici nisu prijavljeni ili su prijavljeni na minimalac sto sve zajedno em sto uskracuje osnovna prava radnika (ostvarena pre vise od 100 godina), enormno smanjuje i poreze koje drzava ubira i na osnovu koje se finasira. Prevedeno druze ekonomisto, politicko tajkunska korporacija besomucno zaduzuje drzavu, jer to nije iz njihovog dzepa, a nece ni vracati ni oni ni njihovi naslednici. Dakle druze Zdravkovicu, ako ste primetili, radnici i penzioneri su uglavnom siromasni (po platama i penzijama smo pri dnu u Evropi), a sto siromastvo nije njihova krivica, oni rade ili su radili i NJIHOVA JEDINA KRIVICA JE STO SU IZABRALI LOSE, POKVARENE I NESTRUCNE LJUDE 2000-te godine. A toliko su se nadali necem boljem.....

Mars barabe

pre 13 godina

Nemojte samo kriviti penzionere,to su ljudi koji su odradili svoj radni vek,a zalosno je sto od svoje bedne penzije izdrzavaju preskupu drzavu,svoju decu,a neretko i unucice pomazu.Vi na vlasti,demokrate,direktno ste odgovorni za urusavanje privrede i ne postovanje radnika i rada,jer ste lopovskim privatizacijama omogucili legalizaciju prljavog kriminalnog kapitala koji je zagadio citav sistem i masovno otpustanje radnika.Sve vase price,buji-paji uspavanke,realiti show i ostala sredstva za sediranje nacije vam nece pomoci,jer je stvarnost surova i vidi se na ulici.Bolje bi bilo da povedete racuna o javnim nabavkama,gde se godisnje UKRADE MINIMUM 1-2 MILIJARDE EVRA,nego sto krivite penzionere,studente,mlade,stare,radnike,zemljoradnike itd.Niko nije kriv sem vas,demokrata,10 godina ste sistematski unistavali zemlju,red je da platite (i to plenidbom imovine vama i vasim porodicama,kao i ostalim lopovskim prijateljima,jer ste to zasluzili)! Oni koji su lupali u serpe i pistali za vas treba da budu sada u pvim redovima,da vas oteraju,a mi ostali cemo im,u to mozete biti sigurni,itekako pomoci!

tosa

pre 13 godina

pa pre neki dan ste pisali da penzije zavise od kolicine uplate samog penzionera...a vi ih krivite za dug cele srbije?...angazujte malo interpol i mup za prazne fondove

za ostatak ponavljam svoj komentar od pre neki dan:

svoj deo titovog duga po glavi stanovnika sam mogao vratiti od samo jednog dzeparca i da mi jos ostane.

sada je dug po glavi stanovnika skoro 8.500 evra.

ne razumem, a psuju ga bas zbog onoga sto je sagradio i delio od tih kredita

mario

pre 13 godina

"Više nam za utehu nije ni Hrvatska čiji je javni dug 37 odsto BDP, a koja inače među ekonomistima slovi za državu koja bi ove godine mogla da bankrotira."
A zašto vam je stalno za utjehju Hrvatska što nije recimo Rumunjska ili Bugarska.
To da će HR bankrotirati ti isti stručnjaci pričaju več dvije godine,ali dobro nek komšiji crkne krava.
HR ove godine završava pregovore za ulazak u EU i potpisuje pretpristupni ugovor sa EU.Zar bi EU primala državu koja je pred bankrotom?

Stevan

pre 13 godina

Ovo je prevazislo sva moja najcrnja ocekivanja, 2,3 milijarde novog duga samo u jednoj godini je sumanuto. Jedino sam siguran da ce trend zaduzivanja u ovoj godini biti jos veci, poceli su sa novim zaposljavanjima i dozvolili slobodno formiranje plata, premija i prekovremenog rada. Oni dodaju gas iako jurimo u provaliju, ostala im je jos jedna godina i oni ce nas zaviti u crno. Opozicija mora ipak da krene u akciju i spasava ovaj narod, jer ovi na vlasti nisu normalni, njih treba potrpati u ludnice i buvare, pod hitno. Ovo je HOROR drzava.

Diba

pre 13 godina

Srbija se zaduzuje brzim tempom, drustvo u raspadu, kriminal na visokom nivou, privatnici redom zatvaraju radnje, velike fabrike zatvorili tajkuni, sta da jos dodamo ovome. Narod ne zasluzuje ovo, ali eto izabrali demokrate pa oni su nesposobni i korumpirani. Nazalost treba nam barem 4-5 godina da narod oseti bar manji rast zivotnog standarda ako ni ekonomija rasla stopom od oko 5% godisnje. Ali u porednjenju sa drugim zemljama treceg sveta, mi nigde nismo u rastu BDP-a, bas nigde. Tako da mozemo ocekivati crnu buducnost.

DZoniKG

pre 13 godina

@ivan
Da .USa i EU imaju te dugove ali zaboravljas jednu "malu" cinjenicu a to je da i njima drugi duguju skoro vise para a ko sta duguje Srbiji a takodje imaju i stamparije dolara i eura,nijedna strana drzava nece da primi dinare.SRbija je za ovih 10 godina udarala temelje duznickom robstvu i tu vise nema izlaza ,te price o tome da su krivi penzioneri su samo slika drustva u kome nema trunka morala,dok ti penzioneru gladuju "demokrate" i njihovi pajtosu svi postase milioneri.Nazalost odgovorni nikad nece zavrsiti u robiji jer su napravili mafijasku drzavu i mogu da uzivaju u svom "posteno" stecenom bogatstvu dok narod moze da uzivamo u stalnom novim porezima da bi platili dug politicara.

ivan

pre 13 godina

@DZoniKG
Jasno je i meni da postoji neka "mala" činjenica koja nas razlikuje od tih zemalja koje sam pobrojao. Nisam slep. Moj problem je sa ovim tekstom je to što je površan i sa očiglednom političkom pozadinom. Ko je kriv? Krkobabić je kriv. Zašto? Zbog toga što je tražio pare za penzije. Pa i ti penzioneri su nekada radili i plaćali neke druge penzionere, kao što ćemo i mi jednoga dana. Penzija je zagarantovano i zasluženo pravo tj. trebala bi da bude. Problemi sa nakaradnim penzionim sistemom su posebna priča. Suština mog komentara je trebala da bude: kažite ko je stvarno odgovoran ako već hoćete nešto da pišete na tu temu.

aleksandra

pre 13 godina

Tragedija je sto ce do konacnog raspada sistema doci za neke 2 godine, kada ne budemo mogli vise ni da se zaduzujemo (sto je dobro, ali ce se sve raspasti). Na zalost to ce zakaciti neku drugu vladu, a ja bih bas volela da pukne kada su ovi (Tadic, Dinkic, Djelic) tu. To ne znaci da zelim da dobiju sledece izbore. Ma ne znam ni sama, necu ni glasati....

Dusan Silni

pre 13 godina

Ljudi nisam bolesni pesimista ali okrenite se oko sebe, pop ričajte malo sa sobom u ogle dalu i uverićete se da smo stvarno zatočenici u proklete
avlije.

Samouk

pre 13 godina

A hoće li neko da nam kaže koliki je naš BDP? Ako se ne varam, bio je oko 34-35 mlrd eura, a negde sam pročitao da u 2011 očekuju da će biti 40 mlrd.

Samouk

pre 13 godina

PS
"...dok je BDP Srbije za 2010. procenjen na oko 42 milijarde." - ovo je iz vaše vesti o Nelt-ovom ulaganju u JAR ( vest malo ispod ove )???

Vlada

pre 13 godina

Ma nece biti da su penzioneri krivi. A da nije mozda kriva Vlada? Tacnije oni koji su bez razloga doneli odluku o liberalizaciji uvoza. U clanku vrlo jednostrano i neobjektivno oslikavate ekonomsku situaciju. Molim da napisete za koliko su se smanjili prihodi u budzet zbog jednostrane primene Sporazuma o Stabilizaciji i Pridruzivanju, tj. zbog ukidanja carina na uvoz svega i svacega. Pa onda napisite za koliko se smanjila privredna aktivnost u pojedinim granama od kako su ukinute carine. Dosta je vise izvlacenja na svetsku krizu!