Ponedeljak, 17.01.2011.

22:56

"Ništa novo u slučaju Nastića“

Ambasador Srbije u SAD Vladimir Petrović kaže da informacija da je državno tužilaštvo utvrdilo da Nastići nisu krivi za zlostavljanje dece nije novost.

Izvor: B92

"Ništa novo u sluèaju Nastiæa“ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

zulinjo

pre 13 godina

Trebalo bi se pozabaviti malo sa tom agencijom o zastiti prava deteta koje finansira,na koji nacin,gde zavrsavaju oduzeta deca,ko prati tu decu do punoletstva,i mnoga pitanja vezana za tu agenciju.Nisam siguran dasu namere tih agencija casne,ida od takvog rada nemaju veliku materijalnu korist,pa cak i gola trgovina decom ne sme biti iskljucena.

Posmatrač

pre 13 godina

Poznajem ljude koji na nudističku plažu vode sina i ćerku srednješkolskog uzrasta... Možda se i fotografišu. Ako oni tako vole - njihova stvar.

Možda sam konzeravativan, ali ovo ne odobravam.

Ako sa netbookom sa nekoliko takvih fotografija pokušaju da uđu u SAD, možda ih na aerodromu uhapse zbog seksualne zloupotrebe dece...

Ni ovo ne odobravam.

Vuk

pre 13 godina

Ne znam ko je kriv, a ko prav u ovom slucaju, ali znam da je sudija koji donese odluku da razdvoji dvoje dece od 5 i 8 godina pod obrazlozenjem da starije dete moze da utice na mladje svakako nenormalan covek (bez predavanja o americkom pravosudju, molim).

Ne razumem ove, pa malo je reci spodobe, koje pozurise da ispljuju sve, od oca dece do tamo nekog psihologa. U sve se razumeju i sa svim su upoznati. I da je serviser posten covek. I koji je kvar bio u pitanju. I ko je fakturisao uslugu servisiranja. I sta je otac potpisao i zasto. I kako prevariti poligraf. I sta je plea bargaining, lesser plea, trtmrtmrmljbrblj...

I na kraju, kakav je to sistem gde se nekome za koga se sumnja da je pedofil ili zlostavljac dece nudi nagodba da prizna mnogo manji prestup, nebrigu o deci? "Nek' si ti pedofil, al' priznaj ovo i kvit smo, ne ides u zatvor, evo ruke!". Mislim stvarno...

Indikator

pre 13 godina

@Posmatraču, indikativno je upravo obrnuto, da ti vidiš šta ti odgovara. Jeste, neki su napisali da je kriv, a neki su apriori stali na stranu da nije kriv, medjutim, ta tvrdnja ti ne smeta.

Problem je uopšte iz srpske perspektive i društva kakvo je trenutno srpsko, zakona i sve ostalo, komentarisati o nečem što je em mnogo daleko, em velika većina njih ima samo imaginarnu sliku kako Amerika funkcioniše. Pritom su je videli samo u geografskom atlasu i nešto malo na filmovima.
Svakako kod njih ima loših stvari, loših zakona, ali koga briga?! Nastići su pravno, kao što neko reče ovde, Amerikanci. Pa neka izvole da se nose sa svojim zakonom.

Problem je kada se predstavlja američka krivica po pitanju svega i svačega, a što više raste krivica Amerike, to je sve manja krivica raznih prestupnika, bilo oni poreklom Srbi ili Japanci, nebitno.

mujcinovic salih

pre 13 godina

Ne znam da li je Nastic kriv, ali vidim kakve reakcije izaziva slucaj u Srbiji. Drvlje i kamenje na Ameriku. Komentara koliko hoces i svi protiv Amerike. Danas je uhapsen profesor zbog pedofilije, ne vidim bas neko zgrazavanje kod naroda. Eto desilo se! Komentara 6 i slovima sest.'Ajte malo trgnite se!

Posmatrač

pre 13 godina

Indikativno je sledeće:
a) verovatno niko nema dovoljno informacija za ocenu krivice/nevinosti Nastića
b) jedni (i ja među njima) govore o licemerju i strogosti/surovosti američkih zakona, a ne komentarišu moguću krivicu Nastića, verovatno zbog a),
c) ovi drugi "veruju" da su Nastići krivi, prosti, perverzni, necivilizovani i baš zaslužili to što im se dešava (jer su emigrirali na bolje)...
Da li je ovo još nekom indikativno?

Savest

pre 13 godina

Prekjuče su jedne dnevne novine objavile da je na dečjem odeljenju vranjske bolnice u prisustvu nekoliko lekara umrla petogodišnja devojčica, dotle zdrava....Nismo primetili ikakvu pažnju po tom tragičnom dogadjaju, zašto? Da li zato što treba brinuti samo o američkoj deci ili zato što se devojčica nije prezivala Nastić, već je samo bila obično seosko dete. O njoj nije brinuo ni ombudsman, ni nekakav gradonačelnik, ni konzul. Srbijo, gde ti je savest kad se od duše gušiš?

Krag

pre 13 godina

Mi po običaju i ovde skačemo na prvu serviranu loptu. Pošto su Srbi, ne mogu da budu krivi, posebno ne u Americi. Kao ni onaj Kovačević.

Provela sam nekoliko godina u Americi i dobro mi je poznato koliko se prosečan Amerikanac plaši zakona. Ne verujem da je serviser "brljao" po kompjuteru, jer vreme = novac. Pre će biti da su slike bile "na izvol'te". Ne bi serviser izlagao sebe riziku da bude optužen što je zadirao u tudju privatnost. Jedino mogu da zaključim da je smatrao da obavlja gradjansku dužnost.

Većina nas je već donela presudu o nečemu što se dešava u tudjem dvorištu, u koje su se Nastići dobrovoljno uselili u (pretpostavljam) potrazi za boljim životom. E, taj "bolji život" podrazumeva i odredjena pravila.

Deci želim da se iz ovoga izvuku na najbezbolniji način. Roditelje bi u najmanjoj meri trebalo poslati na obuku o tome kako roditelji treba da se žrtvuju za decu, a ne obrnuto. Što se srpske javnosti tiče, mislim da bi trebalo da se zamislimo koliko smo mi "emancipovani" i spremni da sprovodimo sopstveni Zakon o podorici. Po tradiciji se ne mešamo u tudji brak i vaspitanje tudje dece. Da li je to baš uvek opravdano?

Čistunac

pre 13 godina

Jadna deca! Ova će ih priča pratiti celoga života, posebno dečaka. U školi će ga zvati perverznjakom...

Ne slažem se sa vrlim psihologom da je kod nas normalno da se deca kupaju sa roditeljima. Nije normalno! I svakako nije higijenski.

Predlažem B92 da stavi anketu na sajt sa pitanjima:

1. Da li se kupate sa svojim maloletnom detetom?

2. Da li ste slikali svoje dete golo: (a) do 12 meseci, (b) od 12 do 36 meseci i (c) posle 36 meseci?

...pa da vidimo kakvi su to naši običaji.

Djole

pre 13 godina

Ništa mi nije jasno! Ako je otac svalio krivicu na sina (katastrofa!), to bi značilo da on ili nije znao šta je sin uradio ili to ne odobrava. Zašto su onda slike uopšte sačuvane u kompjuteru???

U svakom slučaju, ljudi su napustili Srbiju, uzeli Američko državljanstvo (za koje su morali da polože ispit iz jezika, istorije i društvenog uredjenja), žive tamo već duže vreme i trebalo je da znaju šta se tamo sme, a šta ne sme. S ozbirom da imaju dvojno državljanstvo, oni su pravno gledano tamo Amerikanci (kao što bi ovde bili Srbi).

Iskreno mi je žao dece, koja nisu ni kriva ni dužna. Roditelji su im očigledno neodgovorni. Lepo je što ova država pokušava da pomogne, iako smatram da nije u obavezi. I da se razumemo! Postoje kulturološke razlike, ali nije ni ovde baš običaj da se slikaju gola deca od 5 i više godina.

Konačno, možda je ovaj slučaj izuzetak, ali s obzirom da pragmatični Amerikanci u svemu prvo gledaju dolar, nisam baš siguran da bi bez ikakvog razloga trošili budžetska sredstva. Pre će biti da nam nije predočena kompletna slika ovog slučaja i da se nam se servira ono na šta ćemo emotivno reagovati i iskoristiti priliku da pljujemo Amerikance (što nam je uvek dobrodošla razonoda).

nerazumevanje pročitanog

pre 13 godina

Meni nije jasno da li vi ne razumete šta je pročitano ili pak pročitate press i ostale, pa dođete ovde da komentarišete tekst?

U tekstu jasno piše da je to "vest" još od pre 6 meseci!!!!

Ostala je stavka zanemarivanja, to još nije dokazano da li jeste ili nije. Nisu oni još završili postupak...

chome

pre 13 godina

Tek mi je sada jasno nakon ovih pojašnjenja o svim pravnim dimenzijama slučaja. Ali sam nekako instiktivno osećao da stvari nisu takve kakvim ih prikazuje Tadić i Djilas, jer ne bi sud tek tako oduzeo decu koja su AMERIČKI DRŽAVLJANI jer su tamo rodjeni a ne srpski i sa Srbijom ta deca nemaju nikakve veze.
Lično ne verujem da dete od osam godina uopšte ume da rukuje fotoaparatom a kamoli da slika opscene slike. Inače, takve slike svetska pedofilska mreža lepo plaća.
Ali najgore je od svega što se umešala ponovo famozna srpska diplomatija ponovo na bazi najprimitivnijeg kriterijuma, nacionalnog. Tako je branila i onog siledžiju Kovačevića koji je krvnički pretukao duplo manjeg od sebe a sada ovo. Kao da neko namerno radi na povezivanju imenice "srpski" sa nasiljem i perverzijama u očima američke javnosti.
Hvala im lepo na takvom predstavljanju.

Nema ništa novo

pre 13 godina

Nema ništa novo, kaže ambasador i ode na partijsku promociju. S druge strane, Blic kaže ima novo i stavi na prvu stranu.I stalno iste okrugloglave slike, zar ne mogu da nabave neku drugačiju? Zar je to udarna vest u Srbiji danas?

Samo pljacka

pre 13 godina

Verujem da nasa demokratska vlast pazljivo prati ovaj slucaj. Trebace im nove ideje jer, kada nam sledece godine, pomocu globe na imovinu, otmu stanove ostace nam jos samo deca.

Razmislio

pre 13 godina

Pazite ovako:
Ako Amerikanci zatvore nekog što krši samo njihov , američki zakon - to je u redu; a ako Kinezi zatvore nekog tipa koji je KRŠIO kineski zakon- to je razlog za Nobelovu nagradu tom disidentu i signal za uzbunu celoga sveta. Razmislite o tome ....

Posmatrač

pre 13 godina

Svi koji su potpuno informisani su sve razumeli, jedino je za čuđenje:
a) otkud tolika stroga sankcija (privremeno oduzimanje dece) za toliki prekršaj (navodna tj. "priznata" nebriga)?
b) otkud toliko provincijalnog kompleksa i bezdušnosti kod ovih što imaju "simpatije" za pravni sistem koji se ponaša kao pod a)?

Butsh Cassidy ll

pre 13 godina

Vuk Nastic je znao tacno koje su posledice kada je pristao na nagodbu sa sudom a to su oduzimanje dece i da ne postoji pravo zalbe jer je priznao nedelo i tako dobio manju kaznu.Tada mu je njgovo dupe bilo vaznije od dece, kukavicki!Zasto nije isao na sudjenje pa dokazao da je takav kakvim se predstavlja.Ovde se ne radi o obicnim slikama golisave dece vec je u pitanju OBSCESNE ACT , kako stoji u sudskim papirima.Otac ne negira krivicu vec je prebacuje na sina od 8 god. jer on ne moze da odgovara za ovo.Ako uspe da prebaci krivicu na sina Damjana onda ce ga ta info pratiti do kraja zivota, i bice uskracen za mnogo sto sta ako ostane da zivi ovde.KAKAV JE TO OTAC KOJI SVESNO ZRTVUJE OSMOGODISHJEG SINA DA BI SE ON IZVUKAO.Sram da bude sve one koji stoje iza ove ujdurme oko pomoci ovakvom ocu.Da li ce deca biti bezbednija pokraj ovakvog oca?Zasto cela Srpska zajednica ovdasnja stoji po strani.Ko od politicara stoji iza svega ovoga?Zasto su umesani amb Srbije i SAD , Djilas,Tadic ....?Djilas kaze da je obezbedjeno 15000 dolara za advokata , a da li se raspitao za jedan jedini slucaj oduzimanja dece u Srbiji , kojih je bilo oko 600 samo prosle godine?Da li je tih 15000 dolara bilo potrebnije decijem prihvatilistu u BG ili advokatu???

Dada

pre 13 godina

Strasno koliko mrznje prema Americi - uopste ne razumem - a koliko navijanja za ovu porodicu, iako argumenti - ne ocevi, naravno - ne idu bas u korist njegove tvrdnje da su deca premestena u drugu porodicu bez razloga.

Pera

pre 13 godina

Frajer je u Americi godinama i pozurio je da promeni prezime u Nastich, a sada zemljo Srbijo pomagaj. Sa druge strane sistem im jeste sizofren, cela prica zvuci kao scenarijo za neki film i Srbija treba da im pomogne cak i da nisu Srbi - da i mi malo sirimo ljudska prava po svetu.

sokrat

pre 13 godina

Povodom "slučaja Nastić" do sada nisam poslao niti jedan komentar jer to smatram nepotrebnim.
Međutim, ne mogu da ne primetim da su mnogi ovu situaciju, kako činjeničnu, tako i pravnu iskoristili za hvalospeve USA i njihovog pravnog sistema.
Dakle, ta ista Amerika nema ništa protiv što je pola dece u Africi, Aziji i Južnoj Americi GOLO, BOSO I GLADNO, a još manje se protive pornografiji i pornografskoj industriji koja je 2006. godine u SAD imala legalan profit od 13.000.000.000 /trinaest milijardi/ dolara.

S.

pre 13 godina

"Ambasador Petrović kaže za B92 da ta odluka tužilaštva stara 6 meseci i da pravna bitka za povratak dece Vuku i Verici Nastić tek predstoji.
Da podsetimo, Vuk i Verica Nastić su optuženi u Kaliforniji da su seksualno zlostavljali svoje dece.
Preliminarno ročište u ovom slučaju biće održano 25. janura, a glavni pretres 14. februara."
-----
Ne citate dobro, jos ranije je tuzba za seksulno zlostavljanje odbacena, ali ostala je tuzba za zanemarivanje dece i kao sto naslov kaze borba za decu tek predstoji.
Zelim im sve najbolje, da se agonija zavrsi.

Dragoljub

pre 13 godina

Nastici kuju teoriju zavere jer zaboga oni ne znaju sta ko prica njihovoj deci, ne znaju na sta nagovaraju decu, itd. Pri tome nemaju nikakve dokaze. Drzava Kalifornija, za uzvrat, ima nekakve dokaze, fotografije sa, za njih, cudnim sadrzajem. Ako Nastici imaju pravo da sumnjaju u drzavu, bez dokaza, ima i drzava prava da sumnja u njih.

butch cassidy

pre 13 godina

Posto ovde bukvalno NIKO nije ukapirao o čemu se radi, aj'mo malo o američkom pravnom sistemu:

Drzavno tužilaštvo ne donosi odluku o krivici, vec samo o osnovi za pokretanje postupka. Odatle idu "dva putića", jedan je pred porotu "sebu ravnih" (jury of one's peers) a drugi je nagodba (plea bargaining). Ovo drugo obično šljaka tako sto okrivljeni prizna krivicu za nešto manje od onoga za sta je osumnjicen (lesser plea). Tako država štedi troskove punog postupka, a optuzeni ne rizikuje da ga porota osudi za "ono glavno" i da tako nadrlja.
I upravo se to dogodilo sa Nastićima: oni su PRIZNALI manji prekrsaj (nebrigu) a zauzvrat je tužilaštvo povuklo optuznicu o seksualnom zlostavljanju.

To je dobro, jer ako te porota osudi za zlostavljanje, ide se na debelu robiju. Ovako nema tog rizika.

To ne valja, jer si SAM PRIZNAO nebrigu, pa ti se deca automatski oduzimaju.

Da ne bude zabune, sve najbolje želim Nasticima, uz opasku da je neznanje i nerazumevanje sistema zemlje u kojoj žive (a u koju ih niko nije terao, btw) i dovelo do ove situacije.

Boban

pre 13 godina

Ambasador Petrović kaže za B92 da ta odluka tužilaštva stara 6 meseci i da pravna bitka za povratak dece Vuku i Verici Nastić tek predstoji. ....

Dragi "komentatori" trcite ispred rude. Ovaj drugi deo je MNOGO vazniji i neuporedivo tezi jer ce ucestvovati eksperti iz psihologije i psihijatrije cije ce misljenje biti presudno o daljoj sudbini dece . . Nisu to lake optuzbe niti ce biti lakse zbog "skupih" advokata . . .

Predrag

pre 13 godina

pa Američko sudstvo se ne libi i da prizna grešku! pa čak i da plate odštetu u milionskim vrijednostima! Zapitajmo se da li to može i našem sudstvu?!

Goran

pre 13 godina

Trebalo im je 6 meseci da pogledaju slike? A ko ce da vrati Majci i Ocu sve ovo vreme koje nisu mogli da vide decu? A ko ce deci da objasni gde su bili Mama i Tata? Ko ce da pita ovog tehnicara sto gleda tudje slike po kompjuteru? Daleko je ovo od PRAVDE!!!

Borko

pre 13 godina

E sad ona bruka od "zastitnika gradjana" da podnese ostavku. Kako ga nije sramota, isao je da brani kinesko gradjansko pravo a za ono za sta je placen nije ni prstom makao. Tadicu SMENJUJ, inace na moj glas vise ne racunaj....

Maca

pre 13 godina

Upravo gledamo kako je pravda u US rezervisana za one koji imaju NOVCA i UTICAJA i VEZE.

A neki komentatori se ovde primaju na američku pravdu. Gde vam je pamet?

Proka

pre 13 godina

Odlican ishod. Naravno sumnjam da bi se ovo desilo da nije obezbedjen najskuplji advokat u SAD. Verovatno je i angazovanje drzave imalo uticaja ali ocigledno je da kada neko iza sebe odjednom ima medije i skupe advokate, u SAD to drasticno menja stav tuzilastva, zasto razni glumci i pevacice imaju drugaciji tretman.

dragi

pre 13 godina

Upravo ovakva presuda pokazuje koliko je lepo ziveti u Americi. Izuzimajuci spoljnu politiku, pojedine njene drzave, kao Kalifornija na primer, su i dalje najbolje za zivot na svetu. Pljuvaci, sada navalite na te bezdusne Amerikance koji od silnog posla ne mogu da dignu glavu i koji su izgubili svu ljudsku toplinu. Predrasude, predrasude, a i stereotipi.

LAKI

pre 13 godina

U perverznom drustvu svi su ljudi perverzni. Uporedimo to sa lopovima. Svi lopovi misle da su to i drugi. Opste poznato. I mi se takvima divimo .Nemam reci. Samo da dodam, zivim isto na zapadu i nista nije bolje. Ali sam to izabrao ima 40GOD PA NAZAD NEMA. NEMOJTE IMATI POGRESNO POZITIVNU VIZIJU O ZAPADU.

Genije

pre 13 godina

Valjda će ljudi da sada imaju pravo i na neki milion odštete, da imaju dovoljno i vremena i para da se decom izbrišu sećanja na ovu strašnu epizodu u životima... Da li Ombudsman sada misli da mogu da se izvode zaključci?

Danica

pre 13 godina

E sad bi bilo dobro da Nastići presaviju tabak i traže odštetu, milionsku! Uh, što volim da vidim da USA prizna grešku...Teško im pada, ali je mnogo lepo....Još ako ih greška bude koštala nekoliko miliončića... :-D

Nikola-UK

pre 13 godina

Po povratku u roditeljski dom deca ce se vrlo brzo vratiti u normalu. Nastici, pamet u glavu pri izboru advokata i ne pristajte na nikakve nagodbe. Oderite im kozu s ledja.

darko

pre 13 godina

Drago mi je ..
Trebalo bi da ih tuze, na zalost u svim pravosudnim sistemima ima takvih nepravdi .
U USA ce bar dobiti dobru ostetu za razliku kod nas.

darko

pre 13 godina

Drago mi je ..
Trebalo bi da ih tuze, na zalost u svim pravosudnim sistemima ima takvih nepravdi .
U USA ce bar dobiti dobru ostetu za razliku kod nas.

butch cassidy

pre 13 godina

Posto ovde bukvalno NIKO nije ukapirao o čemu se radi, aj'mo malo o američkom pravnom sistemu:

Drzavno tužilaštvo ne donosi odluku o krivici, vec samo o osnovi za pokretanje postupka. Odatle idu "dva putića", jedan je pred porotu "sebu ravnih" (jury of one's peers) a drugi je nagodba (plea bargaining). Ovo drugo obično šljaka tako sto okrivljeni prizna krivicu za nešto manje od onoga za sta je osumnjicen (lesser plea). Tako država štedi troskove punog postupka, a optuzeni ne rizikuje da ga porota osudi za "ono glavno" i da tako nadrlja.
I upravo se to dogodilo sa Nastićima: oni su PRIZNALI manji prekrsaj (nebrigu) a zauzvrat je tužilaštvo povuklo optuznicu o seksualnom zlostavljanju.

To je dobro, jer ako te porota osudi za zlostavljanje, ide se na debelu robiju. Ovako nema tog rizika.

To ne valja, jer si SAM PRIZNAO nebrigu, pa ti se deca automatski oduzimaju.

Da ne bude zabune, sve najbolje želim Nasticima, uz opasku da je neznanje i nerazumevanje sistema zemlje u kojoj žive (a u koju ih niko nije terao, btw) i dovelo do ove situacije.

Nikola-UK

pre 13 godina

Po povratku u roditeljski dom deca ce se vrlo brzo vratiti u normalu. Nastici, pamet u glavu pri izboru advokata i ne pristajte na nikakve nagodbe. Oderite im kozu s ledja.

Butsh Cassidy ll

pre 13 godina

Vuk Nastic je znao tacno koje su posledice kada je pristao na nagodbu sa sudom a to su oduzimanje dece i da ne postoji pravo zalbe jer je priznao nedelo i tako dobio manju kaznu.Tada mu je njgovo dupe bilo vaznije od dece, kukavicki!Zasto nije isao na sudjenje pa dokazao da je takav kakvim se predstavlja.Ovde se ne radi o obicnim slikama golisave dece vec je u pitanju OBSCESNE ACT , kako stoji u sudskim papirima.Otac ne negira krivicu vec je prebacuje na sina od 8 god. jer on ne moze da odgovara za ovo.Ako uspe da prebaci krivicu na sina Damjana onda ce ga ta info pratiti do kraja zivota, i bice uskracen za mnogo sto sta ako ostane da zivi ovde.KAKAV JE TO OTAC KOJI SVESNO ZRTVUJE OSMOGODISHJEG SINA DA BI SE ON IZVUKAO.Sram da bude sve one koji stoje iza ove ujdurme oko pomoci ovakvom ocu.Da li ce deca biti bezbednija pokraj ovakvog oca?Zasto cela Srpska zajednica ovdasnja stoji po strani.Ko od politicara stoji iza svega ovoga?Zasto su umesani amb Srbije i SAD , Djilas,Tadic ....?Djilas kaze da je obezbedjeno 15000 dolara za advokata , a da li se raspitao za jedan jedini slucaj oduzimanja dece u Srbiji , kojih je bilo oko 600 samo prosle godine?Da li je tih 15000 dolara bilo potrebnije decijem prihvatilistu u BG ili advokatu???

Proka

pre 13 godina

Odlican ishod. Naravno sumnjam da bi se ovo desilo da nije obezbedjen najskuplji advokat u SAD. Verovatno je i angazovanje drzave imalo uticaja ali ocigledno je da kada neko iza sebe odjednom ima medije i skupe advokate, u SAD to drasticno menja stav tuzilastva, zasto razni glumci i pevacice imaju drugaciji tretman.

Maca

pre 13 godina

Upravo gledamo kako je pravda u US rezervisana za one koji imaju NOVCA i UTICAJA i VEZE.

A neki komentatori se ovde primaju na američku pravdu. Gde vam je pamet?

Danica

pre 13 godina

E sad bi bilo dobro da Nastići presaviju tabak i traže odštetu, milionsku! Uh, što volim da vidim da USA prizna grešku...Teško im pada, ali je mnogo lepo....Još ako ih greška bude koštala nekoliko miliončića... :-D

LAKI

pre 13 godina

U perverznom drustvu svi su ljudi perverzni. Uporedimo to sa lopovima. Svi lopovi misle da su to i drugi. Opste poznato. I mi se takvima divimo .Nemam reci. Samo da dodam, zivim isto na zapadu i nista nije bolje. Ali sam to izabrao ima 40GOD PA NAZAD NEMA. NEMOJTE IMATI POGRESNO POZITIVNU VIZIJU O ZAPADU.

Razmislio

pre 13 godina

Pazite ovako:
Ako Amerikanci zatvore nekog što krši samo njihov , američki zakon - to je u redu; a ako Kinezi zatvore nekog tipa koji je KRŠIO kineski zakon- to je razlog za Nobelovu nagradu tom disidentu i signal za uzbunu celoga sveta. Razmislite o tome ....

dragi

pre 13 godina

Upravo ovakva presuda pokazuje koliko je lepo ziveti u Americi. Izuzimajuci spoljnu politiku, pojedine njene drzave, kao Kalifornija na primer, su i dalje najbolje za zivot na svetu. Pljuvaci, sada navalite na te bezdusne Amerikance koji od silnog posla ne mogu da dignu glavu i koji su izgubili svu ljudsku toplinu. Predrasude, predrasude, a i stereotipi.

Djole

pre 13 godina

Ništa mi nije jasno! Ako je otac svalio krivicu na sina (katastrofa!), to bi značilo da on ili nije znao šta je sin uradio ili to ne odobrava. Zašto su onda slike uopšte sačuvane u kompjuteru???

U svakom slučaju, ljudi su napustili Srbiju, uzeli Američko državljanstvo (za koje su morali da polože ispit iz jezika, istorije i društvenog uredjenja), žive tamo već duže vreme i trebalo je da znaju šta se tamo sme, a šta ne sme. S ozbirom da imaju dvojno državljanstvo, oni su pravno gledano tamo Amerikanci (kao što bi ovde bili Srbi).

Iskreno mi je žao dece, koja nisu ni kriva ni dužna. Roditelji su im očigledno neodgovorni. Lepo je što ova država pokušava da pomogne, iako smatram da nije u obavezi. I da se razumemo! Postoje kulturološke razlike, ali nije ni ovde baš običaj da se slikaju gola deca od 5 i više godina.

Konačno, možda je ovaj slučaj izuzetak, ali s obzirom da pragmatični Amerikanci u svemu prvo gledaju dolar, nisam baš siguran da bi bez ikakvog razloga trošili budžetska sredstva. Pre će biti da nam nije predočena kompletna slika ovog slučaja i da se nam se servira ono na šta ćemo emotivno reagovati i iskoristiti priliku da pljujemo Amerikance (što nam je uvek dobrodošla razonoda).

sokrat

pre 13 godina

Povodom "slučaja Nastić" do sada nisam poslao niti jedan komentar jer to smatram nepotrebnim.
Međutim, ne mogu da ne primetim da su mnogi ovu situaciju, kako činjeničnu, tako i pravnu iskoristili za hvalospeve USA i njihovog pravnog sistema.
Dakle, ta ista Amerika nema ništa protiv što je pola dece u Africi, Aziji i Južnoj Americi GOLO, BOSO I GLADNO, a još manje se protive pornografiji i pornografskoj industriji koja je 2006. godine u SAD imala legalan profit od 13.000.000.000 /trinaest milijardi/ dolara.

Čistunac

pre 13 godina

Jadna deca! Ova će ih priča pratiti celoga života, posebno dečaka. U školi će ga zvati perverznjakom...

Ne slažem se sa vrlim psihologom da je kod nas normalno da se deca kupaju sa roditeljima. Nije normalno! I svakako nije higijenski.

Predlažem B92 da stavi anketu na sajt sa pitanjima:

1. Da li se kupate sa svojim maloletnom detetom?

2. Da li ste slikali svoje dete golo: (a) do 12 meseci, (b) od 12 do 36 meseci i (c) posle 36 meseci?

...pa da vidimo kakvi su to naši običaji.

Genije

pre 13 godina

Valjda će ljudi da sada imaju pravo i na neki milion odštete, da imaju dovoljno i vremena i para da se decom izbrišu sećanja na ovu strašnu epizodu u životima... Da li Ombudsman sada misli da mogu da se izvode zaključci?

Krag

pre 13 godina

Mi po običaju i ovde skačemo na prvu serviranu loptu. Pošto su Srbi, ne mogu da budu krivi, posebno ne u Americi. Kao ni onaj Kovačević.

Provela sam nekoliko godina u Americi i dobro mi je poznato koliko se prosečan Amerikanac plaši zakona. Ne verujem da je serviser "brljao" po kompjuteru, jer vreme = novac. Pre će biti da su slike bile "na izvol'te". Ne bi serviser izlagao sebe riziku da bude optužen što je zadirao u tudju privatnost. Jedino mogu da zaključim da je smatrao da obavlja gradjansku dužnost.

Većina nas je već donela presudu o nečemu što se dešava u tudjem dvorištu, u koje su se Nastići dobrovoljno uselili u (pretpostavljam) potrazi za boljim životom. E, taj "bolji život" podrazumeva i odredjena pravila.

Deci želim da se iz ovoga izvuku na najbezbolniji način. Roditelje bi u najmanjoj meri trebalo poslati na obuku o tome kako roditelji treba da se žrtvuju za decu, a ne obrnuto. Što se srpske javnosti tiče, mislim da bi trebalo da se zamislimo koliko smo mi "emancipovani" i spremni da sprovodimo sopstveni Zakon o podorici. Po tradiciji se ne mešamo u tudji brak i vaspitanje tudje dece. Da li je to baš uvek opravdano?

Savest

pre 13 godina

Prekjuče su jedne dnevne novine objavile da je na dečjem odeljenju vranjske bolnice u prisustvu nekoliko lekara umrla petogodišnja devojčica, dotle zdrava....Nismo primetili ikakvu pažnju po tom tragičnom dogadjaju, zašto? Da li zato što treba brinuti samo o američkoj deci ili zato što se devojčica nije prezivala Nastić, već je samo bila obično seosko dete. O njoj nije brinuo ni ombudsman, ni nekakav gradonačelnik, ni konzul. Srbijo, gde ti je savest kad se od duše gušiš?

Dragoljub

pre 13 godina

Nastici kuju teoriju zavere jer zaboga oni ne znaju sta ko prica njihovoj deci, ne znaju na sta nagovaraju decu, itd. Pri tome nemaju nikakve dokaze. Drzava Kalifornija, za uzvrat, ima nekakve dokaze, fotografije sa, za njih, cudnim sadrzajem. Ako Nastici imaju pravo da sumnjaju u drzavu, bez dokaza, ima i drzava prava da sumnja u njih.

Boban

pre 13 godina

Ambasador Petrović kaže za B92 da ta odluka tužilaštva stara 6 meseci i da pravna bitka za povratak dece Vuku i Verici Nastić tek predstoji. ....

Dragi "komentatori" trcite ispred rude. Ovaj drugi deo je MNOGO vazniji i neuporedivo tezi jer ce ucestvovati eksperti iz psihologije i psihijatrije cije ce misljenje biti presudno o daljoj sudbini dece . . Nisu to lake optuzbe niti ce biti lakse zbog "skupih" advokata . . .

Dada

pre 13 godina

Strasno koliko mrznje prema Americi - uopste ne razumem - a koliko navijanja za ovu porodicu, iako argumenti - ne ocevi, naravno - ne idu bas u korist njegove tvrdnje da su deca premestena u drugu porodicu bez razloga.

S.

pre 13 godina

"Ambasador Petrović kaže za B92 da ta odluka tužilaštva stara 6 meseci i da pravna bitka za povratak dece Vuku i Verici Nastić tek predstoji.
Da podsetimo, Vuk i Verica Nastić su optuženi u Kaliforniji da su seksualno zlostavljali svoje dece.
Preliminarno ročište u ovom slučaju biće održano 25. janura, a glavni pretres 14. februara."
-----
Ne citate dobro, jos ranije je tuzba za seksulno zlostavljanje odbacena, ali ostala je tuzba za zanemarivanje dece i kao sto naslov kaze borba za decu tek predstoji.
Zelim im sve najbolje, da se agonija zavrsi.

Predrag

pre 13 godina

pa Američko sudstvo se ne libi i da prizna grešku! pa čak i da plate odštetu u milionskim vrijednostima! Zapitajmo se da li to može i našem sudstvu?!

chome

pre 13 godina

Tek mi je sada jasno nakon ovih pojašnjenja o svim pravnim dimenzijama slučaja. Ali sam nekako instiktivno osećao da stvari nisu takve kakvim ih prikazuje Tadić i Djilas, jer ne bi sud tek tako oduzeo decu koja su AMERIČKI DRŽAVLJANI jer su tamo rodjeni a ne srpski i sa Srbijom ta deca nemaju nikakve veze.
Lično ne verujem da dete od osam godina uopšte ume da rukuje fotoaparatom a kamoli da slika opscene slike. Inače, takve slike svetska pedofilska mreža lepo plaća.
Ali najgore je od svega što se umešala ponovo famozna srpska diplomatija ponovo na bazi najprimitivnijeg kriterijuma, nacionalnog. Tako je branila i onog siledžiju Kovačevića koji je krvnički pretukao duplo manjeg od sebe a sada ovo. Kao da neko namerno radi na povezivanju imenice "srpski" sa nasiljem i perverzijama u očima američke javnosti.
Hvala im lepo na takvom predstavljanju.

Goran

pre 13 godina

Trebalo im je 6 meseci da pogledaju slike? A ko ce da vrati Majci i Ocu sve ovo vreme koje nisu mogli da vide decu? A ko ce deci da objasni gde su bili Mama i Tata? Ko ce da pita ovog tehnicara sto gleda tudje slike po kompjuteru? Daleko je ovo od PRAVDE!!!

Pera

pre 13 godina

Frajer je u Americi godinama i pozurio je da promeni prezime u Nastich, a sada zemljo Srbijo pomagaj. Sa druge strane sistem im jeste sizofren, cela prica zvuci kao scenarijo za neki film i Srbija treba da im pomogne cak i da nisu Srbi - da i mi malo sirimo ljudska prava po svetu.

Vuk

pre 13 godina

Ne znam ko je kriv, a ko prav u ovom slucaju, ali znam da je sudija koji donese odluku da razdvoji dvoje dece od 5 i 8 godina pod obrazlozenjem da starije dete moze da utice na mladje svakako nenormalan covek (bez predavanja o americkom pravosudju, molim).

Ne razumem ove, pa malo je reci spodobe, koje pozurise da ispljuju sve, od oca dece do tamo nekog psihologa. U sve se razumeju i sa svim su upoznati. I da je serviser posten covek. I koji je kvar bio u pitanju. I ko je fakturisao uslugu servisiranja. I sta je otac potpisao i zasto. I kako prevariti poligraf. I sta je plea bargaining, lesser plea, trtmrtmrmljbrblj...

I na kraju, kakav je to sistem gde se nekome za koga se sumnja da je pedofil ili zlostavljac dece nudi nagodba da prizna mnogo manji prestup, nebrigu o deci? "Nek' si ti pedofil, al' priznaj ovo i kvit smo, ne ides u zatvor, evo ruke!". Mislim stvarno...

Posmatrač

pre 13 godina

Svi koji su potpuno informisani su sve razumeli, jedino je za čuđenje:
a) otkud tolika stroga sankcija (privremeno oduzimanje dece) za toliki prekršaj (navodna tj. "priznata" nebriga)?
b) otkud toliko provincijalnog kompleksa i bezdušnosti kod ovih što imaju "simpatije" za pravni sistem koji se ponaša kao pod a)?

Borko

pre 13 godina

E sad ona bruka od "zastitnika gradjana" da podnese ostavku. Kako ga nije sramota, isao je da brani kinesko gradjansko pravo a za ono za sta je placen nije ni prstom makao. Tadicu SMENJUJ, inace na moj glas vise ne racunaj....

nerazumevanje pročitanog

pre 13 godina

Meni nije jasno da li vi ne razumete šta je pročitano ili pak pročitate press i ostale, pa dođete ovde da komentarišete tekst?

U tekstu jasno piše da je to "vest" još od pre 6 meseci!!!!

Ostala je stavka zanemarivanja, to još nije dokazano da li jeste ili nije. Nisu oni još završili postupak...

mujcinovic salih

pre 13 godina

Ne znam da li je Nastic kriv, ali vidim kakve reakcije izaziva slucaj u Srbiji. Drvlje i kamenje na Ameriku. Komentara koliko hoces i svi protiv Amerike. Danas je uhapsen profesor zbog pedofilije, ne vidim bas neko zgrazavanje kod naroda. Eto desilo se! Komentara 6 i slovima sest.'Ajte malo trgnite se!

Samo pljacka

pre 13 godina

Verujem da nasa demokratska vlast pazljivo prati ovaj slucaj. Trebace im nove ideje jer, kada nam sledece godine, pomocu globe na imovinu, otmu stanove ostace nam jos samo deca.

Indikator

pre 13 godina

@Posmatraču, indikativno je upravo obrnuto, da ti vidiš šta ti odgovara. Jeste, neki su napisali da je kriv, a neki su apriori stali na stranu da nije kriv, medjutim, ta tvrdnja ti ne smeta.

Problem je uopšte iz srpske perspektive i društva kakvo je trenutno srpsko, zakona i sve ostalo, komentarisati o nečem što je em mnogo daleko, em velika većina njih ima samo imaginarnu sliku kako Amerika funkcioniše. Pritom su je videli samo u geografskom atlasu i nešto malo na filmovima.
Svakako kod njih ima loših stvari, loših zakona, ali koga briga?! Nastići su pravno, kao što neko reče ovde, Amerikanci. Pa neka izvole da se nose sa svojim zakonom.

Problem je kada se predstavlja američka krivica po pitanju svega i svačega, a što više raste krivica Amerike, to je sve manja krivica raznih prestupnika, bilo oni poreklom Srbi ili Japanci, nebitno.

Nema ništa novo

pre 13 godina

Nema ništa novo, kaže ambasador i ode na partijsku promociju. S druge strane, Blic kaže ima novo i stavi na prvu stranu.I stalno iste okrugloglave slike, zar ne mogu da nabave neku drugačiju? Zar je to udarna vest u Srbiji danas?

Posmatrač

pre 13 godina

Indikativno je sledeće:
a) verovatno niko nema dovoljno informacija za ocenu krivice/nevinosti Nastića
b) jedni (i ja među njima) govore o licemerju i strogosti/surovosti američkih zakona, a ne komentarišu moguću krivicu Nastića, verovatno zbog a),
c) ovi drugi "veruju" da su Nastići krivi, prosti, perverzni, necivilizovani i baš zaslužili to što im se dešava (jer su emigrirali na bolje)...
Da li je ovo još nekom indikativno?

zulinjo

pre 13 godina

Trebalo bi se pozabaviti malo sa tom agencijom o zastiti prava deteta koje finansira,na koji nacin,gde zavrsavaju oduzeta deca,ko prati tu decu do punoletstva,i mnoga pitanja vezana za tu agenciju.Nisam siguran dasu namere tih agencija casne,ida od takvog rada nemaju veliku materijalnu korist,pa cak i gola trgovina decom ne sme biti iskljucena.

Posmatrač

pre 13 godina

Poznajem ljude koji na nudističku plažu vode sina i ćerku srednješkolskog uzrasta... Možda se i fotografišu. Ako oni tako vole - njihova stvar.

Možda sam konzeravativan, ali ovo ne odobravam.

Ako sa netbookom sa nekoliko takvih fotografija pokušaju da uđu u SAD, možda ih na aerodromu uhapse zbog seksualne zloupotrebe dece...

Ni ovo ne odobravam.

LAKI

pre 13 godina

U perverznom drustvu svi su ljudi perverzni. Uporedimo to sa lopovima. Svi lopovi misle da su to i drugi. Opste poznato. I mi se takvima divimo .Nemam reci. Samo da dodam, zivim isto na zapadu i nista nije bolje. Ali sam to izabrao ima 40GOD PA NAZAD NEMA. NEMOJTE IMATI POGRESNO POZITIVNU VIZIJU O ZAPADU.

dragi

pre 13 godina

Upravo ovakva presuda pokazuje koliko je lepo ziveti u Americi. Izuzimajuci spoljnu politiku, pojedine njene drzave, kao Kalifornija na primer, su i dalje najbolje za zivot na svetu. Pljuvaci, sada navalite na te bezdusne Amerikance koji od silnog posla ne mogu da dignu glavu i koji su izgubili svu ljudsku toplinu. Predrasude, predrasude, a i stereotipi.

Maca

pre 13 godina

Upravo gledamo kako je pravda u US rezervisana za one koji imaju NOVCA i UTICAJA i VEZE.

A neki komentatori se ovde primaju na američku pravdu. Gde vam je pamet?

Danica

pre 13 godina

E sad bi bilo dobro da Nastići presaviju tabak i traže odštetu, milionsku! Uh, što volim da vidim da USA prizna grešku...Teško im pada, ali je mnogo lepo....Još ako ih greška bude koštala nekoliko miliončića... :-D

Dada

pre 13 godina

Strasno koliko mrznje prema Americi - uopste ne razumem - a koliko navijanja za ovu porodicu, iako argumenti - ne ocevi, naravno - ne idu bas u korist njegove tvrdnje da su deca premestena u drugu porodicu bez razloga.

Dragoljub

pre 13 godina

Nastici kuju teoriju zavere jer zaboga oni ne znaju sta ko prica njihovoj deci, ne znaju na sta nagovaraju decu, itd. Pri tome nemaju nikakve dokaze. Drzava Kalifornija, za uzvrat, ima nekakve dokaze, fotografije sa, za njih, cudnim sadrzajem. Ako Nastici imaju pravo da sumnjaju u drzavu, bez dokaza, ima i drzava prava da sumnja u njih.

Razmislio

pre 13 godina

Pazite ovako:
Ako Amerikanci zatvore nekog što krši samo njihov , američki zakon - to je u redu; a ako Kinezi zatvore nekog tipa koji je KRŠIO kineski zakon- to je razlog za Nobelovu nagradu tom disidentu i signal za uzbunu celoga sveta. Razmislite o tome ....

Butsh Cassidy ll

pre 13 godina

Vuk Nastic je znao tacno koje su posledice kada je pristao na nagodbu sa sudom a to su oduzimanje dece i da ne postoji pravo zalbe jer je priznao nedelo i tako dobio manju kaznu.Tada mu je njgovo dupe bilo vaznije od dece, kukavicki!Zasto nije isao na sudjenje pa dokazao da je takav kakvim se predstavlja.Ovde se ne radi o obicnim slikama golisave dece vec je u pitanju OBSCESNE ACT , kako stoji u sudskim papirima.Otac ne negira krivicu vec je prebacuje na sina od 8 god. jer on ne moze da odgovara za ovo.Ako uspe da prebaci krivicu na sina Damjana onda ce ga ta info pratiti do kraja zivota, i bice uskracen za mnogo sto sta ako ostane da zivi ovde.KAKAV JE TO OTAC KOJI SVESNO ZRTVUJE OSMOGODISHJEG SINA DA BI SE ON IZVUKAO.Sram da bude sve one koji stoje iza ove ujdurme oko pomoci ovakvom ocu.Da li ce deca biti bezbednija pokraj ovakvog oca?Zasto cela Srpska zajednica ovdasnja stoji po strani.Ko od politicara stoji iza svega ovoga?Zasto su umesani amb Srbije i SAD , Djilas,Tadic ....?Djilas kaze da je obezbedjeno 15000 dolara za advokata , a da li se raspitao za jedan jedini slucaj oduzimanja dece u Srbiji , kojih je bilo oko 600 samo prosle godine?Da li je tih 15000 dolara bilo potrebnije decijem prihvatilistu u BG ili advokatu???

sokrat

pre 13 godina

Povodom "slučaja Nastić" do sada nisam poslao niti jedan komentar jer to smatram nepotrebnim.
Međutim, ne mogu da ne primetim da su mnogi ovu situaciju, kako činjeničnu, tako i pravnu iskoristili za hvalospeve USA i njihovog pravnog sistema.
Dakle, ta ista Amerika nema ništa protiv što je pola dece u Africi, Aziji i Južnoj Americi GOLO, BOSO I GLADNO, a još manje se protive pornografiji i pornografskoj industriji koja je 2006. godine u SAD imala legalan profit od 13.000.000.000 /trinaest milijardi/ dolara.

Goran

pre 13 godina

Trebalo im je 6 meseci da pogledaju slike? A ko ce da vrati Majci i Ocu sve ovo vreme koje nisu mogli da vide decu? A ko ce deci da objasni gde su bili Mama i Tata? Ko ce da pita ovog tehnicara sto gleda tudje slike po kompjuteru? Daleko je ovo od PRAVDE!!!

Borko

pre 13 godina

E sad ona bruka od "zastitnika gradjana" da podnese ostavku. Kako ga nije sramota, isao je da brani kinesko gradjansko pravo a za ono za sta je placen nije ni prstom makao. Tadicu SMENJUJ, inace na moj glas vise ne racunaj....

Pera

pre 13 godina

Frajer je u Americi godinama i pozurio je da promeni prezime u Nastich, a sada zemljo Srbijo pomagaj. Sa druge strane sistem im jeste sizofren, cela prica zvuci kao scenarijo za neki film i Srbija treba da im pomogne cak i da nisu Srbi - da i mi malo sirimo ljudska prava po svetu.

chome

pre 13 godina

Tek mi je sada jasno nakon ovih pojašnjenja o svim pravnim dimenzijama slučaja. Ali sam nekako instiktivno osećao da stvari nisu takve kakvim ih prikazuje Tadić i Djilas, jer ne bi sud tek tako oduzeo decu koja su AMERIČKI DRŽAVLJANI jer su tamo rodjeni a ne srpski i sa Srbijom ta deca nemaju nikakve veze.
Lično ne verujem da dete od osam godina uopšte ume da rukuje fotoaparatom a kamoli da slika opscene slike. Inače, takve slike svetska pedofilska mreža lepo plaća.
Ali najgore je od svega što se umešala ponovo famozna srpska diplomatija ponovo na bazi najprimitivnijeg kriterijuma, nacionalnog. Tako je branila i onog siledžiju Kovačevića koji je krvnički pretukao duplo manjeg od sebe a sada ovo. Kao da neko namerno radi na povezivanju imenice "srpski" sa nasiljem i perverzijama u očima američke javnosti.
Hvala im lepo na takvom predstavljanju.

Posmatrač

pre 13 godina

Svi koji su potpuno informisani su sve razumeli, jedino je za čuđenje:
a) otkud tolika stroga sankcija (privremeno oduzimanje dece) za toliki prekršaj (navodna tj. "priznata" nebriga)?
b) otkud toliko provincijalnog kompleksa i bezdušnosti kod ovih što imaju "simpatije" za pravni sistem koji se ponaša kao pod a)?

Vuk

pre 13 godina

Ne znam ko je kriv, a ko prav u ovom slucaju, ali znam da je sudija koji donese odluku da razdvoji dvoje dece od 5 i 8 godina pod obrazlozenjem da starije dete moze da utice na mladje svakako nenormalan covek (bez predavanja o americkom pravosudju, molim).

Ne razumem ove, pa malo je reci spodobe, koje pozurise da ispljuju sve, od oca dece do tamo nekog psihologa. U sve se razumeju i sa svim su upoznati. I da je serviser posten covek. I koji je kvar bio u pitanju. I ko je fakturisao uslugu servisiranja. I sta je otac potpisao i zasto. I kako prevariti poligraf. I sta je plea bargaining, lesser plea, trtmrtmrmljbrblj...

I na kraju, kakav je to sistem gde se nekome za koga se sumnja da je pedofil ili zlostavljac dece nudi nagodba da prizna mnogo manji prestup, nebrigu o deci? "Nek' si ti pedofil, al' priznaj ovo i kvit smo, ne ides u zatvor, evo ruke!". Mislim stvarno...

Nikola-UK

pre 13 godina

Po povratku u roditeljski dom deca ce se vrlo brzo vratiti u normalu. Nastici, pamet u glavu pri izboru advokata i ne pristajte na nikakve nagodbe. Oderite im kozu s ledja.

Genije

pre 13 godina

Valjda će ljudi da sada imaju pravo i na neki milion odštete, da imaju dovoljno i vremena i para da se decom izbrišu sećanja na ovu strašnu epizodu u životima... Da li Ombudsman sada misli da mogu da se izvode zaključci?

Proka

pre 13 godina

Odlican ishod. Naravno sumnjam da bi se ovo desilo da nije obezbedjen najskuplji advokat u SAD. Verovatno je i angazovanje drzave imalo uticaja ali ocigledno je da kada neko iza sebe odjednom ima medije i skupe advokate, u SAD to drasticno menja stav tuzilastva, zasto razni glumci i pevacice imaju drugaciji tretman.

Djole

pre 13 godina

Ništa mi nije jasno! Ako je otac svalio krivicu na sina (katastrofa!), to bi značilo da on ili nije znao šta je sin uradio ili to ne odobrava. Zašto su onda slike uopšte sačuvane u kompjuteru???

U svakom slučaju, ljudi su napustili Srbiju, uzeli Američko državljanstvo (za koje su morali da polože ispit iz jezika, istorije i društvenog uredjenja), žive tamo već duže vreme i trebalo je da znaju šta se tamo sme, a šta ne sme. S ozbirom da imaju dvojno državljanstvo, oni su pravno gledano tamo Amerikanci (kao što bi ovde bili Srbi).

Iskreno mi je žao dece, koja nisu ni kriva ni dužna. Roditelji su im očigledno neodgovorni. Lepo je što ova država pokušava da pomogne, iako smatram da nije u obavezi. I da se razumemo! Postoje kulturološke razlike, ali nije ni ovde baš običaj da se slikaju gola deca od 5 i više godina.

Konačno, možda je ovaj slučaj izuzetak, ali s obzirom da pragmatični Amerikanci u svemu prvo gledaju dolar, nisam baš siguran da bi bez ikakvog razloga trošili budžetska sredstva. Pre će biti da nam nije predočena kompletna slika ovog slučaja i da se nam se servira ono na šta ćemo emotivno reagovati i iskoristiti priliku da pljujemo Amerikance (što nam je uvek dobrodošla razonoda).

butch cassidy

pre 13 godina

Posto ovde bukvalno NIKO nije ukapirao o čemu se radi, aj'mo malo o američkom pravnom sistemu:

Drzavno tužilaštvo ne donosi odluku o krivici, vec samo o osnovi za pokretanje postupka. Odatle idu "dva putića", jedan je pred porotu "sebu ravnih" (jury of one's peers) a drugi je nagodba (plea bargaining). Ovo drugo obično šljaka tako sto okrivljeni prizna krivicu za nešto manje od onoga za sta je osumnjicen (lesser plea). Tako država štedi troskove punog postupka, a optuzeni ne rizikuje da ga porota osudi za "ono glavno" i da tako nadrlja.
I upravo se to dogodilo sa Nastićima: oni su PRIZNALI manji prekrsaj (nebrigu) a zauzvrat je tužilaštvo povuklo optuznicu o seksualnom zlostavljanju.

To je dobro, jer ako te porota osudi za zlostavljanje, ide se na debelu robiju. Ovako nema tog rizika.

To ne valja, jer si SAM PRIZNAO nebrigu, pa ti se deca automatski oduzimaju.

Da ne bude zabune, sve najbolje želim Nasticima, uz opasku da je neznanje i nerazumevanje sistema zemlje u kojoj žive (a u koju ih niko nije terao, btw) i dovelo do ove situacije.

Predrag

pre 13 godina

pa Američko sudstvo se ne libi i da prizna grešku! pa čak i da plate odštetu u milionskim vrijednostima! Zapitajmo se da li to može i našem sudstvu?!

darko

pre 13 godina

Drago mi je ..
Trebalo bi da ih tuze, na zalost u svim pravosudnim sistemima ima takvih nepravdi .
U USA ce bar dobiti dobru ostetu za razliku kod nas.

Čistunac

pre 13 godina

Jadna deca! Ova će ih priča pratiti celoga života, posebno dečaka. U školi će ga zvati perverznjakom...

Ne slažem se sa vrlim psihologom da je kod nas normalno da se deca kupaju sa roditeljima. Nije normalno! I svakako nije higijenski.

Predlažem B92 da stavi anketu na sajt sa pitanjima:

1. Da li se kupate sa svojim maloletnom detetom?

2. Da li ste slikali svoje dete golo: (a) do 12 meseci, (b) od 12 do 36 meseci i (c) posle 36 meseci?

...pa da vidimo kakvi su to naši običaji.

Krag

pre 13 godina

Mi po običaju i ovde skačemo na prvu serviranu loptu. Pošto su Srbi, ne mogu da budu krivi, posebno ne u Americi. Kao ni onaj Kovačević.

Provela sam nekoliko godina u Americi i dobro mi je poznato koliko se prosečan Amerikanac plaši zakona. Ne verujem da je serviser "brljao" po kompjuteru, jer vreme = novac. Pre će biti da su slike bile "na izvol'te". Ne bi serviser izlagao sebe riziku da bude optužen što je zadirao u tudju privatnost. Jedino mogu da zaključim da je smatrao da obavlja gradjansku dužnost.

Većina nas je već donela presudu o nečemu što se dešava u tudjem dvorištu, u koje su se Nastići dobrovoljno uselili u (pretpostavljam) potrazi za boljim životom. E, taj "bolji život" podrazumeva i odredjena pravila.

Deci želim da se iz ovoga izvuku na najbezbolniji način. Roditelje bi u najmanjoj meri trebalo poslati na obuku o tome kako roditelji treba da se žrtvuju za decu, a ne obrnuto. Što se srpske javnosti tiče, mislim da bi trebalo da se zamislimo koliko smo mi "emancipovani" i spremni da sprovodimo sopstveni Zakon o podorici. Po tradiciji se ne mešamo u tudji brak i vaspitanje tudje dece. Da li je to baš uvek opravdano?

Samo pljacka

pre 13 godina

Verujem da nasa demokratska vlast pazljivo prati ovaj slucaj. Trebace im nove ideje jer, kada nam sledece godine, pomocu globe na imovinu, otmu stanove ostace nam jos samo deca.

Indikator

pre 13 godina

@Posmatraču, indikativno je upravo obrnuto, da ti vidiš šta ti odgovara. Jeste, neki su napisali da je kriv, a neki su apriori stali na stranu da nije kriv, medjutim, ta tvrdnja ti ne smeta.

Problem je uopšte iz srpske perspektive i društva kakvo je trenutno srpsko, zakona i sve ostalo, komentarisati o nečem što je em mnogo daleko, em velika većina njih ima samo imaginarnu sliku kako Amerika funkcioniše. Pritom su je videli samo u geografskom atlasu i nešto malo na filmovima.
Svakako kod njih ima loših stvari, loših zakona, ali koga briga?! Nastići su pravno, kao što neko reče ovde, Amerikanci. Pa neka izvole da se nose sa svojim zakonom.

Problem je kada se predstavlja američka krivica po pitanju svega i svačega, a što više raste krivica Amerike, to je sve manja krivica raznih prestupnika, bilo oni poreklom Srbi ili Japanci, nebitno.

S.

pre 13 godina

"Ambasador Petrović kaže za B92 da ta odluka tužilaštva stara 6 meseci i da pravna bitka za povratak dece Vuku i Verici Nastić tek predstoji.
Da podsetimo, Vuk i Verica Nastić su optuženi u Kaliforniji da su seksualno zlostavljali svoje dece.
Preliminarno ročište u ovom slučaju biće održano 25. janura, a glavni pretres 14. februara."
-----
Ne citate dobro, jos ranije je tuzba za seksulno zlostavljanje odbacena, ali ostala je tuzba za zanemarivanje dece i kao sto naslov kaze borba za decu tek predstoji.
Zelim im sve najbolje, da se agonija zavrsi.

mujcinovic salih

pre 13 godina

Ne znam da li je Nastic kriv, ali vidim kakve reakcije izaziva slucaj u Srbiji. Drvlje i kamenje na Ameriku. Komentara koliko hoces i svi protiv Amerike. Danas je uhapsen profesor zbog pedofilije, ne vidim bas neko zgrazavanje kod naroda. Eto desilo se! Komentara 6 i slovima sest.'Ajte malo trgnite se!

Savest

pre 13 godina

Prekjuče su jedne dnevne novine objavile da je na dečjem odeljenju vranjske bolnice u prisustvu nekoliko lekara umrla petogodišnja devojčica, dotle zdrava....Nismo primetili ikakvu pažnju po tom tragičnom dogadjaju, zašto? Da li zato što treba brinuti samo o američkoj deci ili zato što se devojčica nije prezivala Nastić, već je samo bila obično seosko dete. O njoj nije brinuo ni ombudsman, ni nekakav gradonačelnik, ni konzul. Srbijo, gde ti je savest kad se od duše gušiš?

Nema ništa novo

pre 13 godina

Nema ništa novo, kaže ambasador i ode na partijsku promociju. S druge strane, Blic kaže ima novo i stavi na prvu stranu.I stalno iste okrugloglave slike, zar ne mogu da nabave neku drugačiju? Zar je to udarna vest u Srbiji danas?

Posmatrač

pre 13 godina

Poznajem ljude koji na nudističku plažu vode sina i ćerku srednješkolskog uzrasta... Možda se i fotografišu. Ako oni tako vole - njihova stvar.

Možda sam konzeravativan, ali ovo ne odobravam.

Ako sa netbookom sa nekoliko takvih fotografija pokušaju da uđu u SAD, možda ih na aerodromu uhapse zbog seksualne zloupotrebe dece...

Ni ovo ne odobravam.

Posmatrač

pre 13 godina

Indikativno je sledeće:
a) verovatno niko nema dovoljno informacija za ocenu krivice/nevinosti Nastića
b) jedni (i ja među njima) govore o licemerju i strogosti/surovosti američkih zakona, a ne komentarišu moguću krivicu Nastića, verovatno zbog a),
c) ovi drugi "veruju" da su Nastići krivi, prosti, perverzni, necivilizovani i baš zaslužili to što im se dešava (jer su emigrirali na bolje)...
Da li je ovo još nekom indikativno?

nerazumevanje pročitanog

pre 13 godina

Meni nije jasno da li vi ne razumete šta je pročitano ili pak pročitate press i ostale, pa dođete ovde da komentarišete tekst?

U tekstu jasno piše da je to "vest" još od pre 6 meseci!!!!

Ostala je stavka zanemarivanja, to još nije dokazano da li jeste ili nije. Nisu oni još završili postupak...

zulinjo

pre 13 godina

Trebalo bi se pozabaviti malo sa tom agencijom o zastiti prava deteta koje finansira,na koji nacin,gde zavrsavaju oduzeta deca,ko prati tu decu do punoletstva,i mnoga pitanja vezana za tu agenciju.Nisam siguran dasu namere tih agencija casne,ida od takvog rada nemaju veliku materijalnu korist,pa cak i gola trgovina decom ne sme biti iskljucena.

Boban

pre 13 godina

Ambasador Petrović kaže za B92 da ta odluka tužilaštva stara 6 meseci i da pravna bitka za povratak dece Vuku i Verici Nastić tek predstoji. ....

Dragi "komentatori" trcite ispred rude. Ovaj drugi deo je MNOGO vazniji i neuporedivo tezi jer ce ucestvovati eksperti iz psihologije i psihijatrije cije ce misljenje biti presudno o daljoj sudbini dece . . Nisu to lake optuzbe niti ce biti lakse zbog "skupih" advokata . . .