Četvrtak, 13.01.2011.

12:46

SNS predao potpise za izmenu Ustava

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić predao je danas u Skupštini Srbije 304.580 potpisa građana za promenu Ustava Srbije.

Izvor: B92

SNS predao potpise za izmenu Ustava IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Dragan Bosnjakovic

pre 13 godina

Srece ti RUSOFILSKA KOMUNJARO, kol'ko ste puta taj isti PAMFLET potpisali ti i onaj"strajkac sa gladjom-LAZOV)"!
PA gdi be nadjoste DA LAZETE SRBE TUTMACI?? A dal' su potpisali (ODU-SEVLJENO!!!) i vase U T A J E za luksuzne stanove?

milan

pre 13 godina

Nista novo po obicaju. Ne samo da kradu kadrove nego i ideje pa ih prodaju kao svoje sto je samo dokaz vise kako je nasa opozicija nemocna, na zalost.

dusankamirko

pre 13 godina

Malo podsecanje evo sta je Velja Ilic rekao o Tomi Nikolicu:"Nemamo boljeg od Tome,pa to je bre Toma cuv'o groblje u KG nije mog'o da pobedi u mesnoj Zajednici".U Valjevu pred izbore!!!!!A sad Toma idol!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Da smo na tvom mestu Tomo mi bi se zamislili oko koalicionog partnera Magistra Velje Ilica,koji bogami ume i da bije.
Super ti koalic. partners Velja Ilic, Kostunica ne zna se koji je gori,bre!!
Nikad ti Tomo pobediti ni na kakvim izborima neces, idi cuvaj unuke
Tamo gde si ti bio u vlasti tamo je bilo najgore svima nama,jel se ne secas Tomo?
A tek kad ti se vrati Seselj nadrljao si skroz, ha, ha ,ha!!

milezr

pre 13 godina

Treba uvesti vecinski ili mesoviti pa tek onda videti koliko treba poslanika. U vecinskom, bice onoliko koliko bude izb. jedinica. Izb. jedinice se mogu napraviti tek nakon detaljne demografske analize obracajuci paznju na gustinu naseljenosti i da svaka IJ bude podjednakog broja stanovnika, +- 10.000. Ali ova sugava drzava koju su vaspostavili nema para ni za cenzus.Vazno da ima za sve ostalo iz domena diskrecionih troskova vladajuce kaste.

Covek iz naroda

pre 13 godina

Nije samo promena izbornog sistema i smanjenje broja poslanika. Ovoj zemlji i ovom narodu treba mnogo jos korenitijih i dubljih reformi i promena. Zadnje su vagoni voza za to. Ova vlast to nit vidi niti oce, a izgleda ne moze i ne sme. A predsednik je pricao o smanjenju poslanika ali je rekao nema snage.Zasto sedi i ceka.Oni koji se pitaju koga glasati. Nisam siguran.Nemamo nikakvu ponudu da valja. Ali nismo imali puno ni 2000. a i ono sto je valjalo ubise.Pustimo da se selektira, da se pod pritiskom izbora dize odgovornost i ostalo. Jeftinije i to nego ovako i da se neko ukoreni. Ne gledajmo samo sebe!A meni je dosta i 50 do 80 poslanika vrednih i odgovornih. I tako sa celim aparatom. A kako da se pojavi neko novi kad se sve ustajalo...Ugusicemo se u sopstvenim ... ko je maznuo sta maznuo i nikom nista... Zasad je tako. Nece drugo...

Zoran

pre 13 godina

Tacno je da ucesnika u upravljanju zemljom ima previse. No nisam siguran da ce stvari krenuti na bolje ako se njihov broj smanji, a nista drugo se ne promeni u zemlji Srbiji. Sto se Tome tice, on cesto menja stavove i to nije bas po mom ukusu.

Vladimir

pre 13 godina

I 125 poslanika je MNOGO za ovako malu drzavu. Treba napraviti strucnu i nezavisnu (od svih mogucih uticaja) analizu pa utvrditi koliki bi taj broj zaista trebao biti. Uopste, treba utvrditi koliko celokupni drzavni apart treba da bude, ali istovremeno i napraviti neke vrste formula sa brojnim varijablama, pa prema trenutnom stanju tih varijabli, biti u mogucnosti da se menjaju odredjeni segmenti drzavnog aparata (recimo svakih 4 ili 8 godina) bez potrebe za trosenje sredstava za nove analize. Verovatno je ovako nesto suvisno traziti kod nas ...
Sto se tice dvopartijskog sistema, iskreno mislim da je to veoma, veoma losa ideja. U stvari, to je odlizna ideja za politicare, ali veoma losa za obicne ljude, iskorenjenje korupcije i uticaja velikih kompanija itd. Zivim u USA 10 godina gde upravo postoji takav sistem i mislim da to omogucava prostor za svakakve malverzacije "ispod zita" i gde toga moze veoma malo da se promeni iz straha da trenutno vladajuca partija ne izgubi sledece izbore.
Mislim da upravo kada imamo da vise partija moraju da prave koaliciju da bi formirale vladu kao sto je u Srbiji, gde su primorani da svi prave ustupke tokom te vladavine, je najbolja stvar.

Pavle

pre 13 godina

''Za Ustav koji želi sada da menja, 2006. godine glasao je i sam Tomislav Nikolić, tada kao radikal. A to objašnjava time da su u to vreme svi bili popustljivi, jer je bilo važno, kako kaže, usvojiti preambulu o Kosovu.''
Ovo sve objasnjava...

Ivana

pre 13 godina

Inicijativa SNS-a je zelja naroda i potrebapotreba zemlje u kojoj se sa novcem ne raspolaze dobro!Jeleni Trivan bi bilo bolje da sa svojim kolegama iz stranke napravi ber jedan dobar i koristan potez za narod, a ne da aktivnost SNS-a ocenjuje kao popularisticku!

mali vozd

pre 13 godina

Kakav dvopartijski sistem ili demokratija uopste u NERAZVIJENIM zemljama- izbori i politicko nadmetanje stranaka je cisto GUBLJENJE vremena u NE sredjenim drzavama... U Srbiji se najbolje zivelo u jednopartijskom sistemu, jeste tuzno ali istinito... Posto danas vec imamo 50,000 Kineza u Srbiji, predlazem povratak JEDNOPARTIJSKOG sistema, a vlast u Srbiji neka preuzme Komunisticka Partija Kine - mozda i nas preporode... Ako se ovo ostvari - jos jedan plus za Tarabice!:)

nebojsa,nbgd

pre 13 godina

Au, kakva DEMAGOGIJA! Pa mi smo bre narode obrali bostan! Posle ove katastrofe od neprirodne koalicione vlade, narod ce da izabere (istrazivanja kazu) ove "napredne-demagoge" i mi cemo potpuno potonuti, spasa nam nema!!Iz ovog haosa ima izlaza samo u opciji ili CEDA ili KOSTUNICA!! Ali istrazivanja kazu da oni imaju samo po 5% podrske u birackom telu, sto znaci " SPASAVAJ SE KO MOZE", nazalost.

Moma

pre 13 godina

Samo smanjenje broja poslanika nece doneti ne znam kakve rezultate, mada predstavlja malu ustedu. Ako SNS bude omogucila da se citav drzavni aparat relaksira od suvisne birokratije - promenice nesto stvarno.

autonomas

pre 13 godina

Narodnjacima svaka cast na ogromnom uspehu: nasli su 304 hiljade ljudi u Srbiji koji umeju da se potpisu???? Ako je to istina to zasluzuje svaku pohvalu i za SNS i za obrazovni sistem Srbije, i sve ostalo.... Ziveli!!! Jupiiiii!

pera

pre 13 godina

Ideja oko smanjena broja poslanika i broja ministara (ili ministarstava) nije originalna i patentirana ideja od strane SNS-a već ona u ovom slučaju ima ulogu običnog "populističkog goriva". Onako usput morao se
naći razlog da se gradjani privuku da stave potpis "za nešto". A gradjanin ko gradjanin...Uvek je sklon reakciji kada mu obećaš da ćemu biti već izjutra bolje samo ukoliko se već danas neko ukloni, nešto smanji ili neko smeni.
Tako je u ovom slučaju najviši pravni akt jedne zemlje dobio jednu "usputnu" ulogu. Za razliku od ozbiljnijih zemalja gde se isti menja na svakih 100 godina (ili se upšte ne menja) dozvolili smo situaciju da smo u svepartijski obojenom ludilu nakon SPS Ustava prvo dobili DSS Ustav a sada nam se evo nudi i verzija SNS Ustava. Znači li to da će se ovakav akt menjati baš onako kako politički vetar duva ili će se jednom za svagda napisati akt u kome neće biti politike već esencijalnog prava i zdrave logike. Sve suprotno što se sada dešava i što će se dešavati na tu temu predstavljaće samo golu borbu za vlast...

vidakis

pre 13 godina

Gledam vas na vestima i cirkus koji izvodite sa Ustavom!
Vi ste ta snaga koja će da menja Ustav?

Vi ste sa onim Koštunicom falsifikovali Državnu Himnu u kojoj se od Boga traži pravda!

Vi ste u najviši pravni akt Države uneli falsifikat!

Vi ste naterli narod peva falsifikovanu Himnu!

DRŽAVNA HIMNA JE HIMNA MONARHIJE!

DRŽAVNA ZASTAVA JE ZASTAVA MONARHIJE!

DOSTA JE PREVARA-IZBORI ZA USTAVOTVORNU SKUPŠTINU

ŽIVELA KRALJEVINA SRBIJA!
NEKA BOG ČUVA KRALJA!

PRICAM TI PRICU

pre 13 godina

Odakle 304.580 potpisnika? Kao Nikolic je napisao "novi ustav" a svih 304.580 potpisnika je procitalo i slozilo se da takav, "novi ustav" bude na snazi.

Neo

pre 13 godina

Podsetio bih postvane komentatore, kako to da naprasno zaboraviste SPS kao stranku sa najvecim preokretom u politici.
Zar ste zaboravili sta su nam radili. Tako da nije posteno da samo SNS prozivate kao o prevrtljivim politicarima.
A i jos nesto : SPS je u vlasti i to na kljucnim mestima.
Razmislite postovano gospodo malo o tome pre nego sto sudite o nekome. Nekazem ja da ce sa SNS-om da nam bude bolje ali da li posle svega imamo sta i da izgubimo ako oni dodju na vlast ili kazite ko to treba drugi pored ovih sadasnjih na vlasti da dodje ?

Zoran

pre 13 godina

Zaista smo mi naivan narod kada se primimo na ovakve podvale. Srbija ima recimo sedam miliona stanovnika i treba da ima svoje zastupnike u parlamentu, mislim da je to svima u interesu. Sada izracunajte koliko je to u promilima narod zastupljen u parlamentu. Ovi iz SNS i ostalih partija hoce da vladaju bez predstavnika naroda i zato krse sva pravila parlamentarne demokratije i predlazu ovakve gluposti. Treba da mandat pripada poslaniku i da taj isti bude direktno biran i da zastupa gradjane koji su ga birali direktno. Promena izbornog sistema, a ne broja poslanika i ovako su sada poslanici stranacki namestenici koji moraju da glasaju kako sef stranke zahteva.

PosmatraC

pre 13 godina

Ja sam za smanjenje broja poslanika i promenu nekih preambula u Ustavu ali .... nikako u stroju sa prevrtacima i parazitima iz SNS. Sve koriste da se dokopaju vlasti pa da pokazu kako se Srbija moze rasturiti za godinu dana.Sa kojim kadrom ce oni da vladaju???? sa neradnikom Vucicem koji je ceo zivot na grbaci ovog naroda, i sa Tomom grobarom,?????? e od mene necete sigurno dobiti glas. Pa kad bi oni nedaj Boze dosli na vlast, svaki dan bi bili neredi i demonstracije u Srbiji, u Beogradu sigurno.

Boze svasta!

pre 13 godina

Ovo je apsurd kakav ne postoji...sns sakuplja potpise za promenu Ustava koji su indirektno ili direktno kreirali.Pa zbog Tomine preambule Srbija nije u redu zemalja evropskih demokratija sa gradjanskim ustavom tj. da predvidja gradjansku drzavu (sto bi znacilo Srbija je drzava svih njenih gradjana,a ne Srba i ostalih kako je Toma inistirao onomad).
Sta mu se dogodilo,kakvo prosvetljnje,iluminacija?
U cudu sam :D

Marijana

pre 13 godina

Konacno konkretna akcija! Godinama samo slusam prazna obecanja...bolji zivot, izlazak iz krize, veca zaposlenost, akcije u vrednosti od 1000 eur i slicno...Da sam na mestu gospode iz DS-a, sama bih se povukla sa vlasti. Ne znam kako ih nije sramota!

glasac

pre 13 godina

Onaj ko iz opozicije uskoci kao dzoker DS-u , nema iskrene namere da stvari u Srbiji promeni na bolje !!!!!! Nisam naprednjak ali porucujem naprednjaci pamet uglavu , narod sve vidi i posle izbora nece se ucutkati , DS i SNS bi mogle da okrenu svoje biracko telo protiv sebe i tako zajedno neslavno zvrse polticku misiju .

we don't care

pre 13 godina

legendarni bend iz Pule "Kud Idijoti" su ovakve stvari odavno predvideli i opevali:

We don't care, je i je
We don't care

Circolazione limitata
Ma, io sono demokrata

Who don't care, je i je
We don't care, je i je
Who don't care, je i je
Ma kog je briga za to?

Pensare limitato
Ma, io sono cazzo demokrata

Who don't care, je i je
We don't care, je i je
Who don't care, je i je
Ma kog je briga za to?

ko razume, shvata...ko ne nikad i neće.

ex demokrata

pre 13 godina

Pohvalio bih ovo vase angazovanje, kada bih bar u pola bio siguran da je iskreno.

Medjutim, posto sam apsolutno siguran, da ste svi Vi zajedno, generacija politicara iz `90-ih, jedna ista druzina (banda),kojoj je jedino u glavi kako maznuti pare od ovog jadnog naroda, zivim za dan, kad cemo vas sve skupa poslati u politicku penziju tj. istoriju!

Na moju veliku zalost, nikada necete odgovarati narodu za ono sto se nam uradili i radite od `90 do sad (jer smo blesav narod), ali, trebalo bi da se plasite onoga gore i njegovog suda!

Medjutim, i on je izgleda digao ruke od nas...

rebro

pre 13 godina

Zanimljivo da stranka koja je NELEGALNO u skupstini i koja raspolaze mandatima druge stranke trazi promenu Ustava.
Kakav god da je Zakon o mandatima, mora se postovati a ne kako kome dune da krade mandate.
Prvo to mora da se resi i SNS izbaci iz parlamenta jer nisu uscestvovali na prethodnim izborima pa nemaju ni mandate

dipl agronom

pre 13 godina

Ovo bas i nije pametan potez, moze da se otvori pandorina kutija. preambula, status kosova...ali najbitnije je promeniti ovu vlast. nazalost, ponovo borba protiv losih, a ne borba za nekog dobrog...

Dejan

pre 13 godina

Narode, ne dopustite da vas prevare kozmetickim promenama za 250 na 125. Sustina je da moramo da razvlastimo stranke i vrhove stranaka da bi ova zemlja prodisala i krenula napred. Moramo da promenimo izborni sistem!

Zarko

pre 13 godina

"SNS predlaže smanjenje broja poslanika sa 250 na 125, broj ministara između 12 i 15 i ukidanje funkcije državnih sekretara."

Ok broj posalnika se regulise ustavom ali broj ministara i sekretara nema nikakve veze sa ustavom.
Ovo cemanje oko ustava je ocigledna varka za narod ( od strane svih stranaka ) da bi se nesto drugo tu promuvalo ( sns - drugi izborni sistem, lds - odricanje kosova, g17 - regioni , palma - gej brakovi :D ) a nama se prica " smanjenje broja poslanika " pa smanjite im samo plate na pola i to je to , ionako i ne dolaze na sednice

Zarko

pre 13 godina

"SNS predlaže smanjenje broja poslanika sa 250 na 125, broj ministara između 12 i 15 i ukidanje funkcije državnih sekretara."

Ok broj posalnika se regulise ustavom ali broj ministara i sekretara nema nikakve veze sa ustavom.
Ovo cemanje oko ustava je ocigledna varka za narod ( od strane svih stranaka ) da bi se nesto drugo tu promuvalo ( sns - drugi izborni sistem, lds - odricanje kosova, g17 - regioni , palma - gej brakovi :D ) a nama se prica " smanjenje broja poslanika " pa smanjite im samo plate na pola i to je to , ionako i ne dolaze na sednice

Dejan

pre 13 godina

Narode, ne dopustite da vas prevare kozmetickim promenama za 250 na 125. Sustina je da moramo da razvlastimo stranke i vrhove stranaka da bi ova zemlja prodisala i krenula napred. Moramo da promenimo izborni sistem!

rebro

pre 13 godina

Zanimljivo da stranka koja je NELEGALNO u skupstini i koja raspolaze mandatima druge stranke trazi promenu Ustava.
Kakav god da je Zakon o mandatima, mora se postovati a ne kako kome dune da krade mandate.
Prvo to mora da se resi i SNS izbaci iz parlamenta jer nisu uscestvovali na prethodnim izborima pa nemaju ni mandate

dipl agronom

pre 13 godina

Ovo bas i nije pametan potez, moze da se otvori pandorina kutija. preambula, status kosova...ali najbitnije je promeniti ovu vlast. nazalost, ponovo borba protiv losih, a ne borba za nekog dobrog...

ex demokrata

pre 13 godina

Pohvalio bih ovo vase angazovanje, kada bih bar u pola bio siguran da je iskreno.

Medjutim, posto sam apsolutno siguran, da ste svi Vi zajedno, generacija politicara iz `90-ih, jedna ista druzina (banda),kojoj je jedino u glavi kako maznuti pare od ovog jadnog naroda, zivim za dan, kad cemo vas sve skupa poslati u politicku penziju tj. istoriju!

Na moju veliku zalost, nikada necete odgovarati narodu za ono sto se nam uradili i radite od `90 do sad (jer smo blesav narod), ali, trebalo bi da se plasite onoga gore i njegovog suda!

Medjutim, i on je izgleda digao ruke od nas...

Boze svasta!

pre 13 godina

Ovo je apsurd kakav ne postoji...sns sakuplja potpise za promenu Ustava koji su indirektno ili direktno kreirali.Pa zbog Tomine preambule Srbija nije u redu zemalja evropskih demokratija sa gradjanskim ustavom tj. da predvidja gradjansku drzavu (sto bi znacilo Srbija je drzava svih njenih gradjana,a ne Srba i ostalih kako je Toma inistirao onomad).
Sta mu se dogodilo,kakvo prosvetljnje,iluminacija?
U cudu sam :D

PosmatraC

pre 13 godina

Ja sam za smanjenje broja poslanika i promenu nekih preambula u Ustavu ali .... nikako u stroju sa prevrtacima i parazitima iz SNS. Sve koriste da se dokopaju vlasti pa da pokazu kako se Srbija moze rasturiti za godinu dana.Sa kojim kadrom ce oni da vladaju???? sa neradnikom Vucicem koji je ceo zivot na grbaci ovog naroda, i sa Tomom grobarom,?????? e od mene necete sigurno dobiti glas. Pa kad bi oni nedaj Boze dosli na vlast, svaki dan bi bili neredi i demonstracije u Srbiji, u Beogradu sigurno.

Marijana

pre 13 godina

Konacno konkretna akcija! Godinama samo slusam prazna obecanja...bolji zivot, izlazak iz krize, veca zaposlenost, akcije u vrednosti od 1000 eur i slicno...Da sam na mestu gospode iz DS-a, sama bih se povukla sa vlasti. Ne znam kako ih nije sramota!

nebojsa,nbgd

pre 13 godina

Au, kakva DEMAGOGIJA! Pa mi smo bre narode obrali bostan! Posle ove katastrofe od neprirodne koalicione vlade, narod ce da izabere (istrazivanja kazu) ove "napredne-demagoge" i mi cemo potpuno potonuti, spasa nam nema!!Iz ovog haosa ima izlaza samo u opciji ili CEDA ili KOSTUNICA!! Ali istrazivanja kazu da oni imaju samo po 5% podrske u birackom telu, sto znaci " SPASAVAJ SE KO MOZE", nazalost.

autonomas

pre 13 godina

Narodnjacima svaka cast na ogromnom uspehu: nasli su 304 hiljade ljudi u Srbiji koji umeju da se potpisu???? Ako je to istina to zasluzuje svaku pohvalu i za SNS i za obrazovni sistem Srbije, i sve ostalo.... Ziveli!!! Jupiiiii!

PRICAM TI PRICU

pre 13 godina

Odakle 304.580 potpisnika? Kao Nikolic je napisao "novi ustav" a svih 304.580 potpisnika je procitalo i slozilo se da takav, "novi ustav" bude na snazi.

Zoran

pre 13 godina

Zaista smo mi naivan narod kada se primimo na ovakve podvale. Srbija ima recimo sedam miliona stanovnika i treba da ima svoje zastupnike u parlamentu, mislim da je to svima u interesu. Sada izracunajte koliko je to u promilima narod zastupljen u parlamentu. Ovi iz SNS i ostalih partija hoce da vladaju bez predstavnika naroda i zato krse sva pravila parlamentarne demokratije i predlazu ovakve gluposti. Treba da mandat pripada poslaniku i da taj isti bude direktno biran i da zastupa gradjane koji su ga birali direktno. Promena izbornog sistema, a ne broja poslanika i ovako su sada poslanici stranacki namestenici koji moraju da glasaju kako sef stranke zahteva.

vidakis

pre 13 godina

Gledam vas na vestima i cirkus koji izvodite sa Ustavom!
Vi ste ta snaga koja će da menja Ustav?

Vi ste sa onim Koštunicom falsifikovali Državnu Himnu u kojoj se od Boga traži pravda!

Vi ste u najviši pravni akt Države uneli falsifikat!

Vi ste naterli narod peva falsifikovanu Himnu!

DRŽAVNA HIMNA JE HIMNA MONARHIJE!

DRŽAVNA ZASTAVA JE ZASTAVA MONARHIJE!

DOSTA JE PREVARA-IZBORI ZA USTAVOTVORNU SKUPŠTINU

ŽIVELA KRALJEVINA SRBIJA!
NEKA BOG ČUVA KRALJA!

Neo

pre 13 godina

Podsetio bih postvane komentatore, kako to da naprasno zaboraviste SPS kao stranku sa najvecim preokretom u politici.
Zar ste zaboravili sta su nam radili. Tako da nije posteno da samo SNS prozivate kao o prevrtljivim politicarima.
A i jos nesto : SPS je u vlasti i to na kljucnim mestima.
Razmislite postovano gospodo malo o tome pre nego sto sudite o nekome. Nekazem ja da ce sa SNS-om da nam bude bolje ali da li posle svega imamo sta i da izgubimo ako oni dodju na vlast ili kazite ko to treba drugi pored ovih sadasnjih na vlasti da dodje ?

mali vozd

pre 13 godina

Kakav dvopartijski sistem ili demokratija uopste u NERAZVIJENIM zemljama- izbori i politicko nadmetanje stranaka je cisto GUBLJENJE vremena u NE sredjenim drzavama... U Srbiji se najbolje zivelo u jednopartijskom sistemu, jeste tuzno ali istinito... Posto danas vec imamo 50,000 Kineza u Srbiji, predlazem povratak JEDNOPARTIJSKOG sistema, a vlast u Srbiji neka preuzme Komunisticka Partija Kine - mozda i nas preporode... Ako se ovo ostvari - jos jedan plus za Tarabice!:)

we don't care

pre 13 godina

legendarni bend iz Pule "Kud Idijoti" su ovakve stvari odavno predvideli i opevali:

We don't care, je i je
We don't care

Circolazione limitata
Ma, io sono demokrata

Who don't care, je i je
We don't care, je i je
Who don't care, je i je
Ma kog je briga za to?

Pensare limitato
Ma, io sono cazzo demokrata

Who don't care, je i je
We don't care, je i je
Who don't care, je i je
Ma kog je briga za to?

ko razume, shvata...ko ne nikad i neće.

Moma

pre 13 godina

Samo smanjenje broja poslanika nece doneti ne znam kakve rezultate, mada predstavlja malu ustedu. Ako SNS bude omogucila da se citav drzavni aparat relaksira od suvisne birokratije - promenice nesto stvarno.

Pavle

pre 13 godina

''Za Ustav koji želi sada da menja, 2006. godine glasao je i sam Tomislav Nikolić, tada kao radikal. A to objašnjava time da su u to vreme svi bili popustljivi, jer je bilo važno, kako kaže, usvojiti preambulu o Kosovu.''
Ovo sve objasnjava...

glasac

pre 13 godina

Onaj ko iz opozicije uskoci kao dzoker DS-u , nema iskrene namere da stvari u Srbiji promeni na bolje !!!!!! Nisam naprednjak ali porucujem naprednjaci pamet uglavu , narod sve vidi i posle izbora nece se ucutkati , DS i SNS bi mogle da okrenu svoje biracko telo protiv sebe i tako zajedno neslavno zvrse polticku misiju .

pera

pre 13 godina

Ideja oko smanjena broja poslanika i broja ministara (ili ministarstava) nije originalna i patentirana ideja od strane SNS-a već ona u ovom slučaju ima ulogu običnog "populističkog goriva". Onako usput morao se
naći razlog da se gradjani privuku da stave potpis "za nešto". A gradjanin ko gradjanin...Uvek je sklon reakciji kada mu obećaš da ćemu biti već izjutra bolje samo ukoliko se već danas neko ukloni, nešto smanji ili neko smeni.
Tako je u ovom slučaju najviši pravni akt jedne zemlje dobio jednu "usputnu" ulogu. Za razliku od ozbiljnijih zemalja gde se isti menja na svakih 100 godina (ili se upšte ne menja) dozvolili smo situaciju da smo u svepartijski obojenom ludilu nakon SPS Ustava prvo dobili DSS Ustav a sada nam se evo nudi i verzija SNS Ustava. Znači li to da će se ovakav akt menjati baš onako kako politički vetar duva ili će se jednom za svagda napisati akt u kome neće biti politike već esencijalnog prava i zdrave logike. Sve suprotno što se sada dešava i što će se dešavati na tu temu predstavljaće samo golu borbu za vlast...

Ivana

pre 13 godina

Inicijativa SNS-a je zelja naroda i potrebapotreba zemlje u kojoj se sa novcem ne raspolaze dobro!Jeleni Trivan bi bilo bolje da sa svojim kolegama iz stranke napravi ber jedan dobar i koristan potez za narod, a ne da aktivnost SNS-a ocenjuje kao popularisticku!

Zoran

pre 13 godina

Tacno je da ucesnika u upravljanju zemljom ima previse. No nisam siguran da ce stvari krenuti na bolje ako se njihov broj smanji, a nista drugo se ne promeni u zemlji Srbiji. Sto se Tome tice, on cesto menja stavove i to nije bas po mom ukusu.

dusankamirko

pre 13 godina

Malo podsecanje evo sta je Velja Ilic rekao o Tomi Nikolicu:"Nemamo boljeg od Tome,pa to je bre Toma cuv'o groblje u KG nije mog'o da pobedi u mesnoj Zajednici".U Valjevu pred izbore!!!!!A sad Toma idol!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Da smo na tvom mestu Tomo mi bi se zamislili oko koalicionog partnera Magistra Velje Ilica,koji bogami ume i da bije.
Super ti koalic. partners Velja Ilic, Kostunica ne zna se koji je gori,bre!!
Nikad ti Tomo pobediti ni na kakvim izborima neces, idi cuvaj unuke
Tamo gde si ti bio u vlasti tamo je bilo najgore svima nama,jel se ne secas Tomo?
A tek kad ti se vrati Seselj nadrljao si skroz, ha, ha ,ha!!

milezr

pre 13 godina

Treba uvesti vecinski ili mesoviti pa tek onda videti koliko treba poslanika. U vecinskom, bice onoliko koliko bude izb. jedinica. Izb. jedinice se mogu napraviti tek nakon detaljne demografske analize obracajuci paznju na gustinu naseljenosti i da svaka IJ bude podjednakog broja stanovnika, +- 10.000. Ali ova sugava drzava koju su vaspostavili nema para ni za cenzus.Vazno da ima za sve ostalo iz domena diskrecionih troskova vladajuce kaste.

Covek iz naroda

pre 13 godina

Nije samo promena izbornog sistema i smanjenje broja poslanika. Ovoj zemlji i ovom narodu treba mnogo jos korenitijih i dubljih reformi i promena. Zadnje su vagoni voza za to. Ova vlast to nit vidi niti oce, a izgleda ne moze i ne sme. A predsednik je pricao o smanjenju poslanika ali je rekao nema snage.Zasto sedi i ceka.Oni koji se pitaju koga glasati. Nisam siguran.Nemamo nikakvu ponudu da valja. Ali nismo imali puno ni 2000. a i ono sto je valjalo ubise.Pustimo da se selektira, da se pod pritiskom izbora dize odgovornost i ostalo. Jeftinije i to nego ovako i da se neko ukoreni. Ne gledajmo samo sebe!A meni je dosta i 50 do 80 poslanika vrednih i odgovornih. I tako sa celim aparatom. A kako da se pojavi neko novi kad se sve ustajalo...Ugusicemo se u sopstvenim ... ko je maznuo sta maznuo i nikom nista... Zasad je tako. Nece drugo...

Vladimir

pre 13 godina

I 125 poslanika je MNOGO za ovako malu drzavu. Treba napraviti strucnu i nezavisnu (od svih mogucih uticaja) analizu pa utvrditi koliki bi taj broj zaista trebao biti. Uopste, treba utvrditi koliko celokupni drzavni apart treba da bude, ali istovremeno i napraviti neke vrste formula sa brojnim varijablama, pa prema trenutnom stanju tih varijabli, biti u mogucnosti da se menjaju odredjeni segmenti drzavnog aparata (recimo svakih 4 ili 8 godina) bez potrebe za trosenje sredstava za nove analize. Verovatno je ovako nesto suvisno traziti kod nas ...
Sto se tice dvopartijskog sistema, iskreno mislim da je to veoma, veoma losa ideja. U stvari, to je odlizna ideja za politicare, ali veoma losa za obicne ljude, iskorenjenje korupcije i uticaja velikih kompanija itd. Zivim u USA 10 godina gde upravo postoji takav sistem i mislim da to omogucava prostor za svakakve malverzacije "ispod zita" i gde toga moze veoma malo da se promeni iz straha da trenutno vladajuca partija ne izgubi sledece izbore.
Mislim da upravo kada imamo da vise partija moraju da prave koaliciju da bi formirale vladu kao sto je u Srbiji, gde su primorani da svi prave ustupke tokom te vladavine, je najbolja stvar.

milan

pre 13 godina

Nista novo po obicaju. Ne samo da kradu kadrove nego i ideje pa ih prodaju kao svoje sto je samo dokaz vise kako je nasa opozicija nemocna, na zalost.

Dragan Bosnjakovic

pre 13 godina

Srece ti RUSOFILSKA KOMUNJARO, kol'ko ste puta taj isti PAMFLET potpisali ti i onaj"strajkac sa gladjom-LAZOV)"!
PA gdi be nadjoste DA LAZETE SRBE TUTMACI?? A dal' su potpisali (ODU-SEVLJENO!!!) i vase U T A J E za luksuzne stanove?

vidakis

pre 13 godina

Gledam vas na vestima i cirkus koji izvodite sa Ustavom!
Vi ste ta snaga koja će da menja Ustav?

Vi ste sa onim Koštunicom falsifikovali Državnu Himnu u kojoj se od Boga traži pravda!

Vi ste u najviši pravni akt Države uneli falsifikat!

Vi ste naterli narod peva falsifikovanu Himnu!

DRŽAVNA HIMNA JE HIMNA MONARHIJE!

DRŽAVNA ZASTAVA JE ZASTAVA MONARHIJE!

DOSTA JE PREVARA-IZBORI ZA USTAVOTVORNU SKUPŠTINU

ŽIVELA KRALJEVINA SRBIJA!
NEKA BOG ČUVA KRALJA!

rebro

pre 13 godina

Zanimljivo da stranka koja je NELEGALNO u skupstini i koja raspolaze mandatima druge stranke trazi promenu Ustava.
Kakav god da je Zakon o mandatima, mora se postovati a ne kako kome dune da krade mandate.
Prvo to mora da se resi i SNS izbaci iz parlamenta jer nisu uscestvovali na prethodnim izborima pa nemaju ni mandate

dipl agronom

pre 13 godina

Ovo bas i nije pametan potez, moze da se otvori pandorina kutija. preambula, status kosova...ali najbitnije je promeniti ovu vlast. nazalost, ponovo borba protiv losih, a ne borba za nekog dobrog...

Marijana

pre 13 godina

Konacno konkretna akcija! Godinama samo slusam prazna obecanja...bolji zivot, izlazak iz krize, veca zaposlenost, akcije u vrednosti od 1000 eur i slicno...Da sam na mestu gospode iz DS-a, sama bih se povukla sa vlasti. Ne znam kako ih nije sramota!

autonomas

pre 13 godina

Narodnjacima svaka cast na ogromnom uspehu: nasli su 304 hiljade ljudi u Srbiji koji umeju da se potpisu???? Ako je to istina to zasluzuje svaku pohvalu i za SNS i za obrazovni sistem Srbije, i sve ostalo.... Ziveli!!! Jupiiiii!

PosmatraC

pre 13 godina

Ja sam za smanjenje broja poslanika i promenu nekih preambula u Ustavu ali .... nikako u stroju sa prevrtacima i parazitima iz SNS. Sve koriste da se dokopaju vlasti pa da pokazu kako se Srbija moze rasturiti za godinu dana.Sa kojim kadrom ce oni da vladaju???? sa neradnikom Vucicem koji je ceo zivot na grbaci ovog naroda, i sa Tomom grobarom,?????? e od mene necete sigurno dobiti glas. Pa kad bi oni nedaj Boze dosli na vlast, svaki dan bi bili neredi i demonstracije u Srbiji, u Beogradu sigurno.

Zarko

pre 13 godina

"SNS predlaže smanjenje broja poslanika sa 250 na 125, broj ministara između 12 i 15 i ukidanje funkcije državnih sekretara."

Ok broj posalnika se regulise ustavom ali broj ministara i sekretara nema nikakve veze sa ustavom.
Ovo cemanje oko ustava je ocigledna varka za narod ( od strane svih stranaka ) da bi se nesto drugo tu promuvalo ( sns - drugi izborni sistem, lds - odricanje kosova, g17 - regioni , palma - gej brakovi :D ) a nama se prica " smanjenje broja poslanika " pa smanjite im samo plate na pola i to je to , ionako i ne dolaze na sednice

PRICAM TI PRICU

pre 13 godina

Odakle 304.580 potpisnika? Kao Nikolic je napisao "novi ustav" a svih 304.580 potpisnika je procitalo i slozilo se da takav, "novi ustav" bude na snazi.

Boze svasta!

pre 13 godina

Ovo je apsurd kakav ne postoji...sns sakuplja potpise za promenu Ustava koji su indirektno ili direktno kreirali.Pa zbog Tomine preambule Srbija nije u redu zemalja evropskih demokratija sa gradjanskim ustavom tj. da predvidja gradjansku drzavu (sto bi znacilo Srbija je drzava svih njenih gradjana,a ne Srba i ostalih kako je Toma inistirao onomad).
Sta mu se dogodilo,kakvo prosvetljnje,iluminacija?
U cudu sam :D

nebojsa,nbgd

pre 13 godina

Au, kakva DEMAGOGIJA! Pa mi smo bre narode obrali bostan! Posle ove katastrofe od neprirodne koalicione vlade, narod ce da izabere (istrazivanja kazu) ove "napredne-demagoge" i mi cemo potpuno potonuti, spasa nam nema!!Iz ovog haosa ima izlaza samo u opciji ili CEDA ili KOSTUNICA!! Ali istrazivanja kazu da oni imaju samo po 5% podrske u birackom telu, sto znaci " SPASAVAJ SE KO MOZE", nazalost.

we don't care

pre 13 godina

legendarni bend iz Pule "Kud Idijoti" su ovakve stvari odavno predvideli i opevali:

We don't care, je i je
We don't care

Circolazione limitata
Ma, io sono demokrata

Who don't care, je i je
We don't care, je i je
Who don't care, je i je
Ma kog je briga za to?

Pensare limitato
Ma, io sono cazzo demokrata

Who don't care, je i je
We don't care, je i je
Who don't care, je i je
Ma kog je briga za to?

ko razume, shvata...ko ne nikad i neće.

Zoran

pre 13 godina

Zaista smo mi naivan narod kada se primimo na ovakve podvale. Srbija ima recimo sedam miliona stanovnika i treba da ima svoje zastupnike u parlamentu, mislim da je to svima u interesu. Sada izracunajte koliko je to u promilima narod zastupljen u parlamentu. Ovi iz SNS i ostalih partija hoce da vladaju bez predstavnika naroda i zato krse sva pravila parlamentarne demokratije i predlazu ovakve gluposti. Treba da mandat pripada poslaniku i da taj isti bude direktno biran i da zastupa gradjane koji su ga birali direktno. Promena izbornog sistema, a ne broja poslanika i ovako su sada poslanici stranacki namestenici koji moraju da glasaju kako sef stranke zahteva.

Dejan

pre 13 godina

Narode, ne dopustite da vas prevare kozmetickim promenama za 250 na 125. Sustina je da moramo da razvlastimo stranke i vrhove stranaka da bi ova zemlja prodisala i krenula napred. Moramo da promenimo izborni sistem!

Neo

pre 13 godina

Podsetio bih postvane komentatore, kako to da naprasno zaboraviste SPS kao stranku sa najvecim preokretom u politici.
Zar ste zaboravili sta su nam radili. Tako da nije posteno da samo SNS prozivate kao o prevrtljivim politicarima.
A i jos nesto : SPS je u vlasti i to na kljucnim mestima.
Razmislite postovano gospodo malo o tome pre nego sto sudite o nekome. Nekazem ja da ce sa SNS-om da nam bude bolje ali da li posle svega imamo sta i da izgubimo ako oni dodju na vlast ili kazite ko to treba drugi pored ovih sadasnjih na vlasti da dodje ?

Ivana

pre 13 godina

Inicijativa SNS-a je zelja naroda i potrebapotreba zemlje u kojoj se sa novcem ne raspolaze dobro!Jeleni Trivan bi bilo bolje da sa svojim kolegama iz stranke napravi ber jedan dobar i koristan potez za narod, a ne da aktivnost SNS-a ocenjuje kao popularisticku!

pera

pre 13 godina

Ideja oko smanjena broja poslanika i broja ministara (ili ministarstava) nije originalna i patentirana ideja od strane SNS-a već ona u ovom slučaju ima ulogu običnog "populističkog goriva". Onako usput morao se
naći razlog da se gradjani privuku da stave potpis "za nešto". A gradjanin ko gradjanin...Uvek je sklon reakciji kada mu obećaš da ćemu biti već izjutra bolje samo ukoliko se već danas neko ukloni, nešto smanji ili neko smeni.
Tako je u ovom slučaju najviši pravni akt jedne zemlje dobio jednu "usputnu" ulogu. Za razliku od ozbiljnijih zemalja gde se isti menja na svakih 100 godina (ili se upšte ne menja) dozvolili smo situaciju da smo u svepartijski obojenom ludilu nakon SPS Ustava prvo dobili DSS Ustav a sada nam se evo nudi i verzija SNS Ustava. Znači li to da će se ovakav akt menjati baš onako kako politički vetar duva ili će se jednom za svagda napisati akt u kome neće biti politike već esencijalnog prava i zdrave logike. Sve suprotno što se sada dešava i što će se dešavati na tu temu predstavljaće samo golu borbu za vlast...

mali vozd

pre 13 godina

Kakav dvopartijski sistem ili demokratija uopste u NERAZVIJENIM zemljama- izbori i politicko nadmetanje stranaka je cisto GUBLJENJE vremena u NE sredjenim drzavama... U Srbiji se najbolje zivelo u jednopartijskom sistemu, jeste tuzno ali istinito... Posto danas vec imamo 50,000 Kineza u Srbiji, predlazem povratak JEDNOPARTIJSKOG sistema, a vlast u Srbiji neka preuzme Komunisticka Partija Kine - mozda i nas preporode... Ako se ovo ostvari - jos jedan plus za Tarabice!:)

ex demokrata

pre 13 godina

Pohvalio bih ovo vase angazovanje, kada bih bar u pola bio siguran da je iskreno.

Medjutim, posto sam apsolutno siguran, da ste svi Vi zajedno, generacija politicara iz `90-ih, jedna ista druzina (banda),kojoj je jedino u glavi kako maznuti pare od ovog jadnog naroda, zivim za dan, kad cemo vas sve skupa poslati u politicku penziju tj. istoriju!

Na moju veliku zalost, nikada necete odgovarati narodu za ono sto se nam uradili i radite od `90 do sad (jer smo blesav narod), ali, trebalo bi da se plasite onoga gore i njegovog suda!

Medjutim, i on je izgleda digao ruke od nas...

Vladimir

pre 13 godina

I 125 poslanika je MNOGO za ovako malu drzavu. Treba napraviti strucnu i nezavisnu (od svih mogucih uticaja) analizu pa utvrditi koliki bi taj broj zaista trebao biti. Uopste, treba utvrditi koliko celokupni drzavni apart treba da bude, ali istovremeno i napraviti neke vrste formula sa brojnim varijablama, pa prema trenutnom stanju tih varijabli, biti u mogucnosti da se menjaju odredjeni segmenti drzavnog aparata (recimo svakih 4 ili 8 godina) bez potrebe za trosenje sredstava za nove analize. Verovatno je ovako nesto suvisno traziti kod nas ...
Sto se tice dvopartijskog sistema, iskreno mislim da je to veoma, veoma losa ideja. U stvari, to je odlizna ideja za politicare, ali veoma losa za obicne ljude, iskorenjenje korupcije i uticaja velikih kompanija itd. Zivim u USA 10 godina gde upravo postoji takav sistem i mislim da to omogucava prostor za svakakve malverzacije "ispod zita" i gde toga moze veoma malo da se promeni iz straha da trenutno vladajuca partija ne izgubi sledece izbore.
Mislim da upravo kada imamo da vise partija moraju da prave koaliciju da bi formirale vladu kao sto je u Srbiji, gde su primorani da svi prave ustupke tokom te vladavine, je najbolja stvar.

glasac

pre 13 godina

Onaj ko iz opozicije uskoci kao dzoker DS-u , nema iskrene namere da stvari u Srbiji promeni na bolje !!!!!! Nisam naprednjak ali porucujem naprednjaci pamet uglavu , narod sve vidi i posle izbora nece se ucutkati , DS i SNS bi mogle da okrenu svoje biracko telo protiv sebe i tako zajedno neslavno zvrse polticku misiju .

dusankamirko

pre 13 godina

Malo podsecanje evo sta je Velja Ilic rekao o Tomi Nikolicu:"Nemamo boljeg od Tome,pa to je bre Toma cuv'o groblje u KG nije mog'o da pobedi u mesnoj Zajednici".U Valjevu pred izbore!!!!!A sad Toma idol!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Da smo na tvom mestu Tomo mi bi se zamislili oko koalicionog partnera Magistra Velje Ilica,koji bogami ume i da bije.
Super ti koalic. partners Velja Ilic, Kostunica ne zna se koji je gori,bre!!
Nikad ti Tomo pobediti ni na kakvim izborima neces, idi cuvaj unuke
Tamo gde si ti bio u vlasti tamo je bilo najgore svima nama,jel se ne secas Tomo?
A tek kad ti se vrati Seselj nadrljao si skroz, ha, ha ,ha!!

milezr

pre 13 godina

Treba uvesti vecinski ili mesoviti pa tek onda videti koliko treba poslanika. U vecinskom, bice onoliko koliko bude izb. jedinica. Izb. jedinice se mogu napraviti tek nakon detaljne demografske analize obracajuci paznju na gustinu naseljenosti i da svaka IJ bude podjednakog broja stanovnika, +- 10.000. Ali ova sugava drzava koju su vaspostavili nema para ni za cenzus.Vazno da ima za sve ostalo iz domena diskrecionih troskova vladajuce kaste.

Moma

pre 13 godina

Samo smanjenje broja poslanika nece doneti ne znam kakve rezultate, mada predstavlja malu ustedu. Ako SNS bude omogucila da se citav drzavni aparat relaksira od suvisne birokratije - promenice nesto stvarno.

Pavle

pre 13 godina

''Za Ustav koji želi sada da menja, 2006. godine glasao je i sam Tomislav Nikolić, tada kao radikal. A to objašnjava time da su u to vreme svi bili popustljivi, jer je bilo važno, kako kaže, usvojiti preambulu o Kosovu.''
Ovo sve objasnjava...

Zoran

pre 13 godina

Tacno je da ucesnika u upravljanju zemljom ima previse. No nisam siguran da ce stvari krenuti na bolje ako se njihov broj smanji, a nista drugo se ne promeni u zemlji Srbiji. Sto se Tome tice, on cesto menja stavove i to nije bas po mom ukusu.

Covek iz naroda

pre 13 godina

Nije samo promena izbornog sistema i smanjenje broja poslanika. Ovoj zemlji i ovom narodu treba mnogo jos korenitijih i dubljih reformi i promena. Zadnje su vagoni voza za to. Ova vlast to nit vidi niti oce, a izgleda ne moze i ne sme. A predsednik je pricao o smanjenju poslanika ali je rekao nema snage.Zasto sedi i ceka.Oni koji se pitaju koga glasati. Nisam siguran.Nemamo nikakvu ponudu da valja. Ali nismo imali puno ni 2000. a i ono sto je valjalo ubise.Pustimo da se selektira, da se pod pritiskom izbora dize odgovornost i ostalo. Jeftinije i to nego ovako i da se neko ukoreni. Ne gledajmo samo sebe!A meni je dosta i 50 do 80 poslanika vrednih i odgovornih. I tako sa celim aparatom. A kako da se pojavi neko novi kad se sve ustajalo...Ugusicemo se u sopstvenim ... ko je maznuo sta maznuo i nikom nista... Zasad je tako. Nece drugo...

milan

pre 13 godina

Nista novo po obicaju. Ne samo da kradu kadrove nego i ideje pa ih prodaju kao svoje sto je samo dokaz vise kako je nasa opozicija nemocna, na zalost.

Dragan Bosnjakovic

pre 13 godina

Srece ti RUSOFILSKA KOMUNJARO, kol'ko ste puta taj isti PAMFLET potpisali ti i onaj"strajkac sa gladjom-LAZOV)"!
PA gdi be nadjoste DA LAZETE SRBE TUTMACI?? A dal' su potpisali (ODU-SEVLJENO!!!) i vase U T A J E za luksuzne stanove?