Četvrtak, 13.01.2011.

11:59

Daleko od dvopartijskog sistema

Potpredsednica Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je da DS nema ništa zajedničko sa naprednjacima i da sa njima razgovara samo o državnim pitanjima.

Izvor: B92

Daleko od dvopartijskog sistema IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

Olivera

pre 13 godina

Naš sistem je takav da promene polako dolaze i dok opozicija tvrdi kako ništa ne valja mi polako ulazimo u Evropu. Prosudite sami kako funkcionišu stvari, ne oslanjajute se na demagogiju različitih glasina.

Marko

pre 13 godina

Delim ovakvo mišljenje po kome nema šanse da postoji bilo kakva koalicija između dve najveće stranke na političkoj sceni Srbije i mislim da takve dezinformacije imaju sopstvenu svrhu.

Stevča

pre 13 godina

Sasvim je očigledno da Dačić igra na paranoju naroda da bi lakše ubrao glasače, jer takva vrsta demagogije se ne zasniva na stvarnosti već na fikciji. Neophodno je realno sagledati situaciju.

Petar

pre 13 godina

Jasno je da sada DS pokusava da dokaze da nije ista kao SNS. U principu najbitnije je da gradjani na sledecim izborima u sto je moguce manjem broju podrze ove dve stranke, jer su to dva lica iste megalomanske politike koja glasi "hocu 100% vlasti samo za svoju stranku". Glasacu za bilo koga ko nije SNS i DS...

zoran

pre 13 godina

Al' ova "veze" sto na sat a na kraju ne kaže ništa. Prava srpska političarka. Koliko vajde od njene priče toliko i od njenog rada.

U strahu su Ivičine realne oči

pre 13 godina

Suština Dačićeve sinoćne izjave jeste u tome da je DS spreman da na bilo koji način pripremi sledeće izbore, samo da ostane na vlasti, što naravno, uključuje i izmenu izbornog principa i redukovanje broja narodnih poslanika, kao paket kojim se manjim strankama koje su do sada osvajale između 5% i 10% glasova značajno smanjuje broj osvojenih poslaničkih mandata. Pri tome, DS neće biti bitno da li će nakon izbora u Narodnoj skupštini sedeti poslanici 2, 3 ili 4 stranke, bitno im je da njihovi poslanici, odn. poslanički klub budu najbrojniji. Naravno, broj poslanika, realno, može da bude naduvan npr. većinskim dvokružnim sistemom, tako da npr, umesto npr. 50, DS (sa sve koalicijom) na kraju dobije 80 poslanika. od 125. U krajnjem ishodu, i redukovan broj ministarstava uklopljen je u ovaj demagoški princip "jeftinije" vlasti, jer broj stranačkih resora će i dalje ostati isti, samo što se neće svaki partijski šef resora zvati isključivo ministrom, već ministrom ili državnim sekretarom.

aspen

pre 13 godina

Ja nemam nista protiv dvopartijskog sistema, i uz to da se za poslanike biraju konkretni ljudi a ne marionete svojih stranaka koje nikada nece glasati mimo stava sefa stranke. Dacic je sposoban politicar, i on licno nema cega da se pribojava cak i u takvom sistemu, jer ako se bude biralo po imenima, on moze biti ozbiljan kandidat ispred bilo koje (dve) stranke ...

Velibor, USA

pre 13 godina

Samo u vezi izjava, tipa "proshlo je 10 godina od promena.... a sve gore...." i to povezivati s DS-om i sadashnjom vladom.

Molim, drzati se chinjenica, Koshtunica i njegov Velja Ilic su zapravo vladali Srbijom - od pada Miloshevica sve do kraja 2008-e, mnogo vishe nego shto je DS vladao tada. Nakon ubistva pok. Djindjica 2003-e, josh jache i vishe je Koshtunica i Velja Ilic vladao Srbijom, ne bash DS.
Chiji saveznici su Koshtnica i Velja Ilic? Tome Nikolica i Vuchica, ne DS-a ni vladajuce koalicije koja tek krajem 2008-e (koincidentalno, nazalost, s produbljivanjem svetske ekonomske krize) pochinju da zapravo vladaju. I, chine odredjene prve napretke za Srbiju, narochito u spoljnopolitichkom kao i unutrashnjopolitichkom polju. Chinjenice.

A, vi vidite shta cete i kako cete.
Ja sam sve rekao shto sam imao reci ovde i u komentaru o vesti (iznenadjenja li....) o Tominom ponovnom moljakanju Koshtunice za rushenje vlasti e, ne bi li oni ponovo zajahali na vlast.

ky3ma

pre 13 godina

Kada bi neko pao sa Marsa sada onda bi tačno rekao bravo za DS i Trivanovu. Mudro u interesu Srbije. Ali u ovom slučaju mudrost i taktika sačekajmo kao da promislimo služi da se nikakve promene ne bi desile a i kada se dese da se dese tako da se nište na promeni. DS misli da nas sve napravi ludima u sledećem periodu. Kao da nismo bili ovde sve ove godine i gledali katastrofalne poteze svakog segmenta države (osim možda odbrane) a na čelu države DS 100%. Pa da li se logično ramišlja i prave dobri i promišljeni potezi uvek ili samo onda kada SNS podnese neke potpise za nešto. Ja bih rekao ovo drugo. Evo postoji još milion pitanja koja se odnose na nakaradna rešenja pa neće niko iz DS-a ni prstom mrdnuti da se bilo šta izmeni dok se ne pokrene neka inicijativa i to u rasponu od trudnica koje vracaju pare zato sto su trudne do onih koji su platili legalizaciju a sada gledaju one koji prolaze bez plaćanja. Kada ne bi bilo tih uticaja ovo bi bila država sličnija video igrici u to sam siguran. A šta ćemo za one koji nisu ni sposobni da podnesu neku inicijativu. Recimo oni klinci po 5 godina što prose na semaforima. Ko zna kroz kakav pakao oni prolaze. Da li i za njih DS razmišlja uredno i najbolje, otvara neke javne rasprave samo ne znam čije javnosti, možda negde u neko forumu u Tadzikistanu jer mi ovde ne čujemo ništa od tzv javne rasprave i sličnih DS skrovista i sklonista. Kada oni da ocekuju da ce doci na red. 2198 kada svaki drugi sektor drzave bude u dzepu nekog DS prijatelja (pod DS prijeteljem mislim i SPS kadar jer to sada nije jedna stranka koja uzima vec je to svako ko mora da vlada on onda mora da dobije i svoj deo) pa ostanu samo margine drustva.

Nema toga ljudi, nema toga Srbijo i nema toga dragi nasi citaoci iz USA. Ne interesuje DS niti Trivanovu niti Tadica nista od te price. Oni opstaju na strahu od nekih drugih ali sto se mene tice ta je prica potpuno istrosena. Do sada je palila ali evo proslo je 10 godina od promena a u zadnjih par godina Srbija ide silaznom putanjom. Pa meni veci dokaz nije potreban da bih shvatio da ove treba poslati na odmor od par godina pa taman crni djavo dosao na vlast. Ako roditelji ne vaspitavaju svoje dete, ohrabruju ga da pravi gluposti, onda dobiju na kraju dete koje ih maltretira na jedan od milion nacina. Isto sa vlastima. Ne gledam ja na to DS ponasanje da san besto ljut, sgvatam da tako mora. Ali mi nas deo kao glasci moramo da odradimo a to je glasanje za bilo koga drugog. Nije bitno koga. Ima dovoljno izbora. Sta,? ako dođe recimo SNS nece znati kako ispravno da vodi pravosuđe, biće skuplje gorivo od regiona, stace se sa gradnjom Koridora 10, zeleznice ce beleziti gubitak, bice visko inflacija, bice puno nezaposlenih, Kosovo ce biti priznato od strane najmocnijih drzava... Ne sve to mi imamo. samo uz ove lazove koji nas prevode zedne preko vode "ne vidimo".

aleksandars

pre 13 godina

Naravno da nisi za većinski izborni sistem jer ti i tebi slični nikada ne bi mogli biti izabrani da nas predstavljaju.
Lično smatram da u većinskom izbornom sistemu nije toliko bitno da li je izabran Marko iz DS ili Janko iz bilo koje druge stranke, već što se dobija predstavnik (poslanik) tog kraja koji ga je izabrao.
Naravno, radiće on za svoju stranku ali će još više voditi računa o biračima u svojoj izbornoj jedinici i njihovom interesu. To bi bili pravi predstavnici naroda, a ne vi sa lista.

Velibor, USA

pre 13 godina

Puna podrshka Jeleni Trivan i DS-u!

Tzv. SNS je izgleda neka srpska verzija tea-party-jasha koji misle da mogu da ushicare na plitkosti, gluposti i povrshnosti shirokih narodnih masa koje su nezadovoljne (s pravom) u svetskoj ekonomskoj krizi.

Ljudi, zar ne vidite da tzv. SNS i njihovi desnicharski pajdashi poput Velje Ilica, Koshtunice te radikala samo eksploatishu nezadovoljstvo ekonomskim stanjem da bi zajahali na vlast (ponovo!) i bacili Srbiju u grob (ponovo!) iz kojeg se jedva tek izvukla pre dve godine? To je tako prozirno ochito.

Nego,chuvajte ovu vladajucu koaliciju k'o zenicu oka svoga kad boljih realno nemate josh uvek, ponavljam, kad boljih realno nemate josh uvek. I, primoravajte ih da ispunjavaju obecanja, konstruktivno ih pritiskajte a ne kvarite i ono malo napretka shto chinjenichno vec jeste postignuto od kraja 2008-e naovamo.

Josh jednom podrshka Jeleni Trivan i napred DS i ZES koalicijo u posao u cilju ispunjavanja obecanja za bolji zivot Srbije, regiona i za EU!

čika lo

pre 13 godina

Da, zaista, DS i SNS nemaju ničeg tajedničkog ako izuzmemo par sitnica: kosovsko-miloševićevsku spoljnu politiku, partokratsko i birokratsko gledanje na unutrašnje uređenje i demagogiju kao osnov delovanja. U svemu ostalom se razlikuju. Šalu na stranu, ovo sa Ustavom je ipak malo ozbiljnii iskorak u odnosu na vreme kad su demokrate, zajedno sa tadašnjim radikalima i DSS-om izvikali i doneli protiv volje građana ovo ruglo koje je danas na snazi.

Miki

pre 13 godina

Muka mi je, kao učesniku 5 oktobra, od vaših praznih priča, korupcije i lopovluka preko svake mere. Da mi je samo da vam vidim ledja, kako reče jedan komentator, pa neka dodje i Toma Nikolić, bar na par meseci, da malo provetrimo.

madmax

pre 13 godina

Ja jos nisam shvatio kakav je program SNS.Ponavljaju da narod lose zivi jer je vlast losa(sto jeste),ali nista konkretno ne govore sta bi promenili kad bi oni dosli na vlast.

studentarija

pre 13 godina

Naravno,nema ništa od dvopartijskog sistema. Da bi se takav sistem ustanovio,potrebno je postojanje dve velike stranke sa približno istom snagom. A DS će na sledećim izborima potonuti kao "Titanik",kao posledica za sav lopovluk i uništavanje Srbije poslednjih godina. p.s. Iako sam njihov protivnik,uputiću im prijateljski savet - Ljudi,pobogu,sklanjajte ovu Trivanovu,blamira vas !

Miki

pre 13 godina

Muka mi je, kao učesniku 5 oktobra, od vaših praznih priča, korupcije i lopovluka preko svake mere. Da mi je samo da vam vidim ledja, kako reče jedan komentator, pa neka dodje i Toma Nikolić, bar na par meseci, da malo provetrimo.

madmax

pre 13 godina

Ja jos nisam shvatio kakav je program SNS.Ponavljaju da narod lose zivi jer je vlast losa(sto jeste),ali nista konkretno ne govore sta bi promenili kad bi oni dosli na vlast.

studentarija

pre 13 godina

Naravno,nema ništa od dvopartijskog sistema. Da bi se takav sistem ustanovio,potrebno je postojanje dve velike stranke sa približno istom snagom. A DS će na sledećim izborima potonuti kao "Titanik",kao posledica za sav lopovluk i uništavanje Srbije poslednjih godina. p.s. Iako sam njihov protivnik,uputiću im prijateljski savet - Ljudi,pobogu,sklanjajte ovu Trivanovu,blamira vas !

aleksandars

pre 13 godina

Naravno da nisi za većinski izborni sistem jer ti i tebi slični nikada ne bi mogli biti izabrani da nas predstavljaju.
Lično smatram da u većinskom izbornom sistemu nije toliko bitno da li je izabran Marko iz DS ili Janko iz bilo koje druge stranke, već što se dobija predstavnik (poslanik) tog kraja koji ga je izabrao.
Naravno, radiće on za svoju stranku ali će još više voditi računa o biračima u svojoj izbornoj jedinici i njihovom interesu. To bi bili pravi predstavnici naroda, a ne vi sa lista.

čika lo

pre 13 godina

Da, zaista, DS i SNS nemaju ničeg tajedničkog ako izuzmemo par sitnica: kosovsko-miloševićevsku spoljnu politiku, partokratsko i birokratsko gledanje na unutrašnje uređenje i demagogiju kao osnov delovanja. U svemu ostalom se razlikuju. Šalu na stranu, ovo sa Ustavom je ipak malo ozbiljnii iskorak u odnosu na vreme kad su demokrate, zajedno sa tadašnjim radikalima i DSS-om izvikali i doneli protiv volje građana ovo ruglo koje je danas na snazi.

Velibor, USA

pre 13 godina

Puna podrshka Jeleni Trivan i DS-u!

Tzv. SNS je izgleda neka srpska verzija tea-party-jasha koji misle da mogu da ushicare na plitkosti, gluposti i povrshnosti shirokih narodnih masa koje su nezadovoljne (s pravom) u svetskoj ekonomskoj krizi.

Ljudi, zar ne vidite da tzv. SNS i njihovi desnicharski pajdashi poput Velje Ilica, Koshtunice te radikala samo eksploatishu nezadovoljstvo ekonomskim stanjem da bi zajahali na vlast (ponovo!) i bacili Srbiju u grob (ponovo!) iz kojeg se jedva tek izvukla pre dve godine? To je tako prozirno ochito.

Nego,chuvajte ovu vladajucu koaliciju k'o zenicu oka svoga kad boljih realno nemate josh uvek, ponavljam, kad boljih realno nemate josh uvek. I, primoravajte ih da ispunjavaju obecanja, konstruktivno ih pritiskajte a ne kvarite i ono malo napretka shto chinjenichno vec jeste postignuto od kraja 2008-e naovamo.

Josh jednom podrshka Jeleni Trivan i napred DS i ZES koalicijo u posao u cilju ispunjavanja obecanja za bolji zivot Srbije, regiona i za EU!

ky3ma

pre 13 godina

Kada bi neko pao sa Marsa sada onda bi tačno rekao bravo za DS i Trivanovu. Mudro u interesu Srbije. Ali u ovom slučaju mudrost i taktika sačekajmo kao da promislimo služi da se nikakve promene ne bi desile a i kada se dese da se dese tako da se nište na promeni. DS misli da nas sve napravi ludima u sledećem periodu. Kao da nismo bili ovde sve ove godine i gledali katastrofalne poteze svakog segmenta države (osim možda odbrane) a na čelu države DS 100%. Pa da li se logično ramišlja i prave dobri i promišljeni potezi uvek ili samo onda kada SNS podnese neke potpise za nešto. Ja bih rekao ovo drugo. Evo postoji još milion pitanja koja se odnose na nakaradna rešenja pa neće niko iz DS-a ni prstom mrdnuti da se bilo šta izmeni dok se ne pokrene neka inicijativa i to u rasponu od trudnica koje vracaju pare zato sto su trudne do onih koji su platili legalizaciju a sada gledaju one koji prolaze bez plaćanja. Kada ne bi bilo tih uticaja ovo bi bila država sličnija video igrici u to sam siguran. A šta ćemo za one koji nisu ni sposobni da podnesu neku inicijativu. Recimo oni klinci po 5 godina što prose na semaforima. Ko zna kroz kakav pakao oni prolaze. Da li i za njih DS razmišlja uredno i najbolje, otvara neke javne rasprave samo ne znam čije javnosti, možda negde u neko forumu u Tadzikistanu jer mi ovde ne čujemo ništa od tzv javne rasprave i sličnih DS skrovista i sklonista. Kada oni da ocekuju da ce doci na red. 2198 kada svaki drugi sektor drzave bude u dzepu nekog DS prijatelja (pod DS prijeteljem mislim i SPS kadar jer to sada nije jedna stranka koja uzima vec je to svako ko mora da vlada on onda mora da dobije i svoj deo) pa ostanu samo margine drustva.

Nema toga ljudi, nema toga Srbijo i nema toga dragi nasi citaoci iz USA. Ne interesuje DS niti Trivanovu niti Tadica nista od te price. Oni opstaju na strahu od nekih drugih ali sto se mene tice ta je prica potpuno istrosena. Do sada je palila ali evo proslo je 10 godina od promena a u zadnjih par godina Srbija ide silaznom putanjom. Pa meni veci dokaz nije potreban da bih shvatio da ove treba poslati na odmor od par godina pa taman crni djavo dosao na vlast. Ako roditelji ne vaspitavaju svoje dete, ohrabruju ga da pravi gluposti, onda dobiju na kraju dete koje ih maltretira na jedan od milion nacina. Isto sa vlastima. Ne gledam ja na to DS ponasanje da san besto ljut, sgvatam da tako mora. Ali mi nas deo kao glasci moramo da odradimo a to je glasanje za bilo koga drugog. Nije bitno koga. Ima dovoljno izbora. Sta,? ako dođe recimo SNS nece znati kako ispravno da vodi pravosuđe, biće skuplje gorivo od regiona, stace se sa gradnjom Koridora 10, zeleznice ce beleziti gubitak, bice visko inflacija, bice puno nezaposlenih, Kosovo ce biti priznato od strane najmocnijih drzava... Ne sve to mi imamo. samo uz ove lazove koji nas prevode zedne preko vode "ne vidimo".

Velibor, USA

pre 13 godina

Samo u vezi izjava, tipa "proshlo je 10 godina od promena.... a sve gore...." i to povezivati s DS-om i sadashnjom vladom.

Molim, drzati se chinjenica, Koshtunica i njegov Velja Ilic su zapravo vladali Srbijom - od pada Miloshevica sve do kraja 2008-e, mnogo vishe nego shto je DS vladao tada. Nakon ubistva pok. Djindjica 2003-e, josh jache i vishe je Koshtunica i Velja Ilic vladao Srbijom, ne bash DS.
Chiji saveznici su Koshtnica i Velja Ilic? Tome Nikolica i Vuchica, ne DS-a ni vladajuce koalicije koja tek krajem 2008-e (koincidentalno, nazalost, s produbljivanjem svetske ekonomske krize) pochinju da zapravo vladaju. I, chine odredjene prve napretke za Srbiju, narochito u spoljnopolitichkom kao i unutrashnjopolitichkom polju. Chinjenice.

A, vi vidite shta cete i kako cete.
Ja sam sve rekao shto sam imao reci ovde i u komentaru o vesti (iznenadjenja li....) o Tominom ponovnom moljakanju Koshtunice za rushenje vlasti e, ne bi li oni ponovo zajahali na vlast.

U strahu su Ivičine realne oči

pre 13 godina

Suština Dačićeve sinoćne izjave jeste u tome da je DS spreman da na bilo koji način pripremi sledeće izbore, samo da ostane na vlasti, što naravno, uključuje i izmenu izbornog principa i redukovanje broja narodnih poslanika, kao paket kojim se manjim strankama koje su do sada osvajale između 5% i 10% glasova značajno smanjuje broj osvojenih poslaničkih mandata. Pri tome, DS neće biti bitno da li će nakon izbora u Narodnoj skupštini sedeti poslanici 2, 3 ili 4 stranke, bitno im je da njihovi poslanici, odn. poslanički klub budu najbrojniji. Naravno, broj poslanika, realno, može da bude naduvan npr. većinskim dvokružnim sistemom, tako da npr, umesto npr. 50, DS (sa sve koalicijom) na kraju dobije 80 poslanika. od 125. U krajnjem ishodu, i redukovan broj ministarstava uklopljen je u ovaj demagoški princip "jeftinije" vlasti, jer broj stranačkih resora će i dalje ostati isti, samo što se neće svaki partijski šef resora zvati isključivo ministrom, već ministrom ili državnim sekretarom.

zoran

pre 13 godina

Al' ova "veze" sto na sat a na kraju ne kaže ništa. Prava srpska političarka. Koliko vajde od njene priče toliko i od njenog rada.

aspen

pre 13 godina

Ja nemam nista protiv dvopartijskog sistema, i uz to da se za poslanike biraju konkretni ljudi a ne marionete svojih stranaka koje nikada nece glasati mimo stava sefa stranke. Dacic je sposoban politicar, i on licno nema cega da se pribojava cak i u takvom sistemu, jer ako se bude biralo po imenima, on moze biti ozbiljan kandidat ispred bilo koje (dve) stranke ...

Petar

pre 13 godina

Jasno je da sada DS pokusava da dokaze da nije ista kao SNS. U principu najbitnije je da gradjani na sledecim izborima u sto je moguce manjem broju podrze ove dve stranke, jer su to dva lica iste megalomanske politike koja glasi "hocu 100% vlasti samo za svoju stranku". Glasacu za bilo koga ko nije SNS i DS...

Stevča

pre 13 godina

Sasvim je očigledno da Dačić igra na paranoju naroda da bi lakše ubrao glasače, jer takva vrsta demagogije se ne zasniva na stvarnosti već na fikciji. Neophodno je realno sagledati situaciju.

Marko

pre 13 godina

Delim ovakvo mišljenje po kome nema šanse da postoji bilo kakva koalicija između dve najveće stranke na političkoj sceni Srbije i mislim da takve dezinformacije imaju sopstvenu svrhu.

Olivera

pre 13 godina

Naš sistem je takav da promene polako dolaze i dok opozicija tvrdi kako ništa ne valja mi polako ulazimo u Evropu. Prosudite sami kako funkcionišu stvari, ne oslanjajute se na demagogiju različitih glasina.

Velibor, USA

pre 13 godina

Puna podrshka Jeleni Trivan i DS-u!

Tzv. SNS je izgleda neka srpska verzija tea-party-jasha koji misle da mogu da ushicare na plitkosti, gluposti i povrshnosti shirokih narodnih masa koje su nezadovoljne (s pravom) u svetskoj ekonomskoj krizi.

Ljudi, zar ne vidite da tzv. SNS i njihovi desnicharski pajdashi poput Velje Ilica, Koshtunice te radikala samo eksploatishu nezadovoljstvo ekonomskim stanjem da bi zajahali na vlast (ponovo!) i bacili Srbiju u grob (ponovo!) iz kojeg se jedva tek izvukla pre dve godine? To je tako prozirno ochito.

Nego,chuvajte ovu vladajucu koaliciju k'o zenicu oka svoga kad boljih realno nemate josh uvek, ponavljam, kad boljih realno nemate josh uvek. I, primoravajte ih da ispunjavaju obecanja, konstruktivno ih pritiskajte a ne kvarite i ono malo napretka shto chinjenichno vec jeste postignuto od kraja 2008-e naovamo.

Josh jednom podrshka Jeleni Trivan i napred DS i ZES koalicijo u posao u cilju ispunjavanja obecanja za bolji zivot Srbije, regiona i za EU!

Velibor, USA

pre 13 godina

Samo u vezi izjava, tipa "proshlo je 10 godina od promena.... a sve gore...." i to povezivati s DS-om i sadashnjom vladom.

Molim, drzati se chinjenica, Koshtunica i njegov Velja Ilic su zapravo vladali Srbijom - od pada Miloshevica sve do kraja 2008-e, mnogo vishe nego shto je DS vladao tada. Nakon ubistva pok. Djindjica 2003-e, josh jache i vishe je Koshtunica i Velja Ilic vladao Srbijom, ne bash DS.
Chiji saveznici su Koshtnica i Velja Ilic? Tome Nikolica i Vuchica, ne DS-a ni vladajuce koalicije koja tek krajem 2008-e (koincidentalno, nazalost, s produbljivanjem svetske ekonomske krize) pochinju da zapravo vladaju. I, chine odredjene prve napretke za Srbiju, narochito u spoljnopolitichkom kao i unutrashnjopolitichkom polju. Chinjenice.

A, vi vidite shta cete i kako cete.
Ja sam sve rekao shto sam imao reci ovde i u komentaru o vesti (iznenadjenja li....) o Tominom ponovnom moljakanju Koshtunice za rushenje vlasti e, ne bi li oni ponovo zajahali na vlast.

Miki

pre 13 godina

Muka mi je, kao učesniku 5 oktobra, od vaših praznih priča, korupcije i lopovluka preko svake mere. Da mi je samo da vam vidim ledja, kako reče jedan komentator, pa neka dodje i Toma Nikolić, bar na par meseci, da malo provetrimo.

studentarija

pre 13 godina

Naravno,nema ništa od dvopartijskog sistema. Da bi se takav sistem ustanovio,potrebno je postojanje dve velike stranke sa približno istom snagom. A DS će na sledećim izborima potonuti kao "Titanik",kao posledica za sav lopovluk i uništavanje Srbije poslednjih godina. p.s. Iako sam njihov protivnik,uputiću im prijateljski savet - Ljudi,pobogu,sklanjajte ovu Trivanovu,blamira vas !

čika lo

pre 13 godina

Da, zaista, DS i SNS nemaju ničeg tajedničkog ako izuzmemo par sitnica: kosovsko-miloševićevsku spoljnu politiku, partokratsko i birokratsko gledanje na unutrašnje uređenje i demagogiju kao osnov delovanja. U svemu ostalom se razlikuju. Šalu na stranu, ovo sa Ustavom je ipak malo ozbiljnii iskorak u odnosu na vreme kad su demokrate, zajedno sa tadašnjim radikalima i DSS-om izvikali i doneli protiv volje građana ovo ruglo koje je danas na snazi.

madmax

pre 13 godina

Ja jos nisam shvatio kakav je program SNS.Ponavljaju da narod lose zivi jer je vlast losa(sto jeste),ali nista konkretno ne govore sta bi promenili kad bi oni dosli na vlast.

aspen

pre 13 godina

Ja nemam nista protiv dvopartijskog sistema, i uz to da se za poslanike biraju konkretni ljudi a ne marionete svojih stranaka koje nikada nece glasati mimo stava sefa stranke. Dacic je sposoban politicar, i on licno nema cega da se pribojava cak i u takvom sistemu, jer ako se bude biralo po imenima, on moze biti ozbiljan kandidat ispred bilo koje (dve) stranke ...

ky3ma

pre 13 godina

Kada bi neko pao sa Marsa sada onda bi tačno rekao bravo za DS i Trivanovu. Mudro u interesu Srbije. Ali u ovom slučaju mudrost i taktika sačekajmo kao da promislimo služi da se nikakve promene ne bi desile a i kada se dese da se dese tako da se nište na promeni. DS misli da nas sve napravi ludima u sledećem periodu. Kao da nismo bili ovde sve ove godine i gledali katastrofalne poteze svakog segmenta države (osim možda odbrane) a na čelu države DS 100%. Pa da li se logično ramišlja i prave dobri i promišljeni potezi uvek ili samo onda kada SNS podnese neke potpise za nešto. Ja bih rekao ovo drugo. Evo postoji još milion pitanja koja se odnose na nakaradna rešenja pa neće niko iz DS-a ni prstom mrdnuti da se bilo šta izmeni dok se ne pokrene neka inicijativa i to u rasponu od trudnica koje vracaju pare zato sto su trudne do onih koji su platili legalizaciju a sada gledaju one koji prolaze bez plaćanja. Kada ne bi bilo tih uticaja ovo bi bila država sličnija video igrici u to sam siguran. A šta ćemo za one koji nisu ni sposobni da podnesu neku inicijativu. Recimo oni klinci po 5 godina što prose na semaforima. Ko zna kroz kakav pakao oni prolaze. Da li i za njih DS razmišlja uredno i najbolje, otvara neke javne rasprave samo ne znam čije javnosti, možda negde u neko forumu u Tadzikistanu jer mi ovde ne čujemo ništa od tzv javne rasprave i sličnih DS skrovista i sklonista. Kada oni da ocekuju da ce doci na red. 2198 kada svaki drugi sektor drzave bude u dzepu nekog DS prijatelja (pod DS prijeteljem mislim i SPS kadar jer to sada nije jedna stranka koja uzima vec je to svako ko mora da vlada on onda mora da dobije i svoj deo) pa ostanu samo margine drustva.

Nema toga ljudi, nema toga Srbijo i nema toga dragi nasi citaoci iz USA. Ne interesuje DS niti Trivanovu niti Tadica nista od te price. Oni opstaju na strahu od nekih drugih ali sto se mene tice ta je prica potpuno istrosena. Do sada je palila ali evo proslo je 10 godina od promena a u zadnjih par godina Srbija ide silaznom putanjom. Pa meni veci dokaz nije potreban da bih shvatio da ove treba poslati na odmor od par godina pa taman crni djavo dosao na vlast. Ako roditelji ne vaspitavaju svoje dete, ohrabruju ga da pravi gluposti, onda dobiju na kraju dete koje ih maltretira na jedan od milion nacina. Isto sa vlastima. Ne gledam ja na to DS ponasanje da san besto ljut, sgvatam da tako mora. Ali mi nas deo kao glasci moramo da odradimo a to je glasanje za bilo koga drugog. Nije bitno koga. Ima dovoljno izbora. Sta,? ako dođe recimo SNS nece znati kako ispravno da vodi pravosuđe, biće skuplje gorivo od regiona, stace se sa gradnjom Koridora 10, zeleznice ce beleziti gubitak, bice visko inflacija, bice puno nezaposlenih, Kosovo ce biti priznato od strane najmocnijih drzava... Ne sve to mi imamo. samo uz ove lazove koji nas prevode zedne preko vode "ne vidimo".

U strahu su Ivičine realne oči

pre 13 godina

Suština Dačićeve sinoćne izjave jeste u tome da je DS spreman da na bilo koji način pripremi sledeće izbore, samo da ostane na vlasti, što naravno, uključuje i izmenu izbornog principa i redukovanje broja narodnih poslanika, kao paket kojim se manjim strankama koje su do sada osvajale između 5% i 10% glasova značajno smanjuje broj osvojenih poslaničkih mandata. Pri tome, DS neće biti bitno da li će nakon izbora u Narodnoj skupštini sedeti poslanici 2, 3 ili 4 stranke, bitno im je da njihovi poslanici, odn. poslanički klub budu najbrojniji. Naravno, broj poslanika, realno, može da bude naduvan npr. većinskim dvokružnim sistemom, tako da npr, umesto npr. 50, DS (sa sve koalicijom) na kraju dobije 80 poslanika. od 125. U krajnjem ishodu, i redukovan broj ministarstava uklopljen je u ovaj demagoški princip "jeftinije" vlasti, jer broj stranačkih resora će i dalje ostati isti, samo što se neće svaki partijski šef resora zvati isključivo ministrom, već ministrom ili državnim sekretarom.

zoran

pre 13 godina

Al' ova "veze" sto na sat a na kraju ne kaže ništa. Prava srpska političarka. Koliko vajde od njene priče toliko i od njenog rada.

Petar

pre 13 godina

Jasno je da sada DS pokusava da dokaze da nije ista kao SNS. U principu najbitnije je da gradjani na sledecim izborima u sto je moguce manjem broju podrze ove dve stranke, jer su to dva lica iste megalomanske politike koja glasi "hocu 100% vlasti samo za svoju stranku". Glasacu za bilo koga ko nije SNS i DS...

aleksandars

pre 13 godina

Naravno da nisi za većinski izborni sistem jer ti i tebi slični nikada ne bi mogli biti izabrani da nas predstavljaju.
Lično smatram da u većinskom izbornom sistemu nije toliko bitno da li je izabran Marko iz DS ili Janko iz bilo koje druge stranke, već što se dobija predstavnik (poslanik) tog kraja koji ga je izabrao.
Naravno, radiće on za svoju stranku ali će još više voditi računa o biračima u svojoj izbornoj jedinici i njihovom interesu. To bi bili pravi predstavnici naroda, a ne vi sa lista.

Stevča

pre 13 godina

Sasvim je očigledno da Dačić igra na paranoju naroda da bi lakše ubrao glasače, jer takva vrsta demagogije se ne zasniva na stvarnosti već na fikciji. Neophodno je realno sagledati situaciju.

Marko

pre 13 godina

Delim ovakvo mišljenje po kome nema šanse da postoji bilo kakva koalicija između dve najveće stranke na političkoj sceni Srbije i mislim da takve dezinformacije imaju sopstvenu svrhu.

Olivera

pre 13 godina

Naš sistem je takav da promene polako dolaze i dok opozicija tvrdi kako ništa ne valja mi polako ulazimo u Evropu. Prosudite sami kako funkcionišu stvari, ne oslanjajute se na demagogiju različitih glasina.