Sreda, 12.01.2011.

23:28

SPS: Nećemo dvopartijski sistem

SPS neće podržati promene izbornih zakona i Ustava Srbije koje bi vodile stvaranju dvopartijskog sistema, kaže predsednik socijalista Ivica Dačić.

Izvor: Beta

SPS: Neæemo dvopartijski sistem IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

alb

pre 13 godina

Skroz izlisno diskutovanje pronicljivo do srzi gledano. To sto se "ugledamo" na drzave koje su u odnosu na nas poprilicno poodmakle u drustvenoj evoluciji i preuzimamo od njih institucije, koje kod nas naravno uspevaju samo na papiru, ne znaci da smo moderna drzava. Za demokratiju i njene institucije potreban je GRADJANIN, a pojedinac u Srbiji koga partije pljackaju i vredjaju mu inteligenciju svojim postupcima moze da bude samo PODANIK.

M

pre 13 godina

Kakva demagogija!!! Izborni sistem nema nikakve veze s kriminalom i korupcijom. Ovde se drpalo i kad je bio jednopartijski i vecinski i proporcionalni sistem. Problem je sto oni koji treba da kontrolisu ne rade svoj posao, vec dobijaju procenat!!! A ko s kim pravi koaliciju to je njihov izbor, ali znam da za Tadica necu glasati u zivotu zbog koalicije sa SPS-om. Svi ti iz SPS su trebali da budu u zatvoru zbog 90-tih, a ne u vladi!!!

PERA

pre 13 godina

Predlažem da Skupština izglasa zakon kojim će se potvrditi da svi trenutni političari vladaju ovom zemljom do kraja života.Ionako se smenjuju na vlasti u raznim kombinacijama svako sa svakim. Bitna je samo vlast. Za to vreme zemlja nezaustavljivo propada. Zar je gradjanima više bitno koji je tip izbornog sistema ili kada će biti novi izbori ?! U pitanju su uvek isti igrači dokazano nesposobni za državu i dokazano sposobni za sopstvene interese. Gospodine ministre, mene više nikada nećete videti na bilo kakvim izborima !

jaroslav

pre 13 godina

O Ivici mislim JAAAAAko loše, da se zna. A svima vama koji možete celokupan spektar političkih opredeljenja i svetonazora, društvenih sistema i morala da strpate u dve partije vama svaka čast. Baš ste jednostavni. Mora da je onda i život jednostavan.

Hawk

pre 13 godina

Dacic je bar bio Slobin mali, ali se bas nesto ne secam da sam vidjao Borisa pored Zorana Djindjica dok je DS bio stacioniran na visoj pedagoskoj u N.Fronta u Beogradu...u stvari mnogo njih se i ne secam da su bili prisutni od samog pocetka...ne treba zaboraviti da je prvi izborni sistem u Srbiji bio vecinski pa je na zahtev tadasnje opozicije jer je SPS dobijao...ipak nekako najeftiniji dodje jednopartijski...:-)

šta li ga to žulja

pre 13 godina

"Koje su to demokratske promene? Novi zakon o medijima? Da li je demokratska tekovina povratak na Miloševićev sistem iz 1990-ih godina", zapitao je Dačić i dodao da treba odvojiti "politički marketing od političke realnosti".
"...Jel'treba da se smanji Vlada? Treba! Ali mi onda dajte predlog ili ćutite!", rekao je Dačić i dodao da o rekonstrukciji Vlade razgovara najviše s novinarima."

Dešava mi se ponekad da uhvatim sebe u razmišljanju - i treba da im kažeš, a zatim se setim devedesetih, pa Obradovića, Mrke, Škundrića, Bajatovića, Mileta Ilića...

SPS ekstremizam

pre 13 godina

Vice-premijer i ministar policije Ivica Dačić bi trebalo da zna, da nigde u svetu ne postoji "formalno" dvopartijski izborni sistem?!
Izborni sistemi mogu biti "jednopartijski", kao u diktatorskim režimima, iz kojeg potiče i SPS, i "višestranački" u parlamentarnim demokratijama?!
To što u SAD i još nekim razvijenim zemljama parlamenatrne demokratije na vlasti se smenjuju samo dve najveće parlamenatrne stranke, među kojima je minimalna ili nikakva "suštinska" razlika, rezultat je dostignutog stepena razvoja "parlamentarne demokratije", kao i "marginalizovanja ekstremnijih", levih i desnih, političkih opcija u uslovima socijalne i političke stabilnosti?!
Takav "problem" još zadugo, neće biti na "dnevnom redu" u Srbiji, koja je, još uvek "duboko politički podeljena" i "bez neophodne političke stabilnosti", koja podrazumeva "konsenzus" svih najvažnijih političkih činilaca oko najvažnijih nacionalnih i demokratskih pitanja?!

boki

pre 13 godina

a posle ce neko da nas lozi kako je dacic najbolji ministar, eeej! Ista ekipa koja je zarila i palila sa slobom sada pali ovde. ..bu nas sa nisom, zovu miru markovic, otimaju firme, zezaju se sa koferima... Uzas. Za mene dileme nema, dacic treba da bude izopsten iz politickog zivota kao i cela njegova partija a i da krivicno odgovaraju za sve sto su nam uradili. Tadicu, nemas pojma sta radis.

balkanboy

pre 13 godina

Nece Slobin mali dvopartijski sistem, jer u takvom sistemu on i njegovi koalicioni drugari nemaju sta da traze. Nece moci da ucenjuju, pa kako onda da se bave politikom...

Suboticanin

pre 13 godina

dacic nema nista protiv da se objave tajni spiskovi DB-a za vreme vladavine Miloševića! Dačić nije za većinski izborni sistem jer bi prošao kao u Vojvodini. Nije ni jedan član SPS-a prošao na IME I PREZIME, a verovatno jer ga komšije mnogo, mnogo cene, vole. Srbiji treba mešoviti izborni sistem sličan Vojvođanskom, pa ko je smeo i ne korumpiran, za njega će građani da glasaju, ali pošto većina članova SPS-a je još iz Miloševićevog doba, naravno za njih niko neće glasati. Dačić se uplašio jer prema svim istraživanjima SPS je počeo strahovito da tone i sada je oko cenzusa, pa mu smeta Ds, SNS, ali po najviše URS koji je DEFINITIVNO treča stranka u Srbiji i koji još pored DS i SNS SIGURNO prolazi cenzus!

noone

pre 13 godina

Razumem ja potpuno Dacica, gomila politicara bi pocrkala od gladi kad bi se smanjio broj poslanika u skupstini. Jedino sto znaju da rade je da guslaju sa skupstinskih govornica o nekakvim "nacionalim interesima", i da se prezderavaju u skupstinskom restoranu...i za to su veoma dobro placeni.
Zalosno je samo to da isti ovi politicari koji su nas pre nekoliko godina "obradjivali" da glasamo za Kostunicin Ustav, sada isto tako obradjuju da menjamo isti jer nevalja. Inace, zivo me zanima da li ce Crkva i ovaj put stati iza promene Ustava, kao i u prethodnom slucaju, kad je njihov covek predlagao promenu Ustava.
U Srbiji je sve jednostavno, prosto pogledate ko stoji iza nekog projekta, i jasno vam je da li ce taj projekat da valja ili ne...kao sto se moglo naslutiti i za tekuci Ustav, jer je iza njega stajao Kostunica.
Inace ponarocito je opasno kad se postigne "nacionalno jedinstvo" oko necega. Tad znajte da je ta stvar veoma opasna. A sve mi se cini da ce se za promenu ovog Ustava, pozivati na nacionalno jedinstvo.

kosa

pre 13 godina

Ivice,Ivice,Dacicu.Zar nisi ukapirao da je SPS rezervni igrac za DS,na koga treba svaliti sve negativne dogadjaje?Ako si saslusao jutrasnji Kaziprst u kojem je gostovala Trivan,mozes zakljuciti kako se namerava (zlo)upotrebljavati SPS.Eh,zato su dobro SNS analizirali situaciju u SPS,ali i lose ucincnke DS,koji stalno svaljuje sve krivice na DSS,koji za sigurno vise ucinio stete nego dobra za vreme svojeg vladanja,ali DS nije nista ucinio do danasnjeg dana,jer naravno kriva je i svetska ekonomska kriza,za njihove propuste obecanja.

Pa zasto su obecavali,ako nesto ne mogu ispuniti?A,pa nisu predvideli svetsku krizu!Ozbiljne partije su uvek spremne na razne scenarije u svojoj zemlji.

DS,se sve vise ponasana kao partija koja ide i gasi pozare koji tinjaju da se vatra ne prosiri,ali pozari se nisu do kraja sanirali.

DS je partija karijerista licnog karaktera i interesa,znanje i vestine u vodjenju,razvoju i demokratizaciji drustva,nemaju snage,a i nemaju instrumente da upravljaju drzavnom administracijom koja je izvor korupcije i kriminala u zemlji.

Mnogo neznalica u DS,samo veliki manipulanti poznavanja igre reci,koje ne vode DS u prave demokratske i ozbiljne partije.Tuzno sta napravise ovi iz DS od DS.

ben

pre 13 godina

Promjena izbornog sistema ne moze da iskorijeni siromastvo,korupciju,unaprijedi obrazovanje i zdravstvo,poveca zaposlenost,tako da je ta tema vrlo ne bitna u ovom kriznom trenutku.Odgovor jednom komentatoru da u Francuskoj FN (nacionalni front) na lokalu ima i 40% glasova a nema niti jedno mjesto u parlamentu dok komunisti koji su na izdisaju sa 3% glasaca imaju 5 parlamentaraca.

Ahil

pre 13 godina

Idemo redom.
Dačić je nažalost ovde kada je u pitanju izborni sistem u pravu. Ali on je zadnji čovek na političkoj sceni Srbije koji ima moralno pravo da polemiše o tome šta je fer, a šta nije. U suprotnom mogao je da posle prošlih izbora ostane veran ljudima koji su glasali za njegovu opciju i da se ne proda praveći koaliciju sa Tadićevim ZES-om (ZEZ bi bilo adekvatnije).
Ali evo ima leka i protiv te bolesti, neka raskine bračni ugovor izmedju DS i SPS, neka se pokaje za prevaru načinjenu većini maja 2008 godine i potpiše da posle sledećih izbora neće praviti Vladu Srbije sa onima koji donose skandalozni zakon o medijima po sopstvenom priznanju.
P.S. kada je donošenje raznih zakona i rezolucija, i uredjenja Pokrajine i saradnje sa institucijama stvorenim da od provizorijuma zvanog Kosovo prave državu - čitaj EULEKS ima puno toga da se kaže ali da ne širimo priču i ovo je previše za Ivicu ...

Momčilo Vasić

pre 13 godina

Da se ne brka matematika:
pomenutih 5 % nije procenat od broja stanovništva, već - kada se izdvoje "obespravljeni" - do 18 godina, to je nekih 2,5 %, a ako se zagleda ovih 2,5 % - onda je u tome TEK polovina izašlih na izbore! Ostali očajnički pokušavaju da neizlaskom iskažu svoje gnušanje prema predloženim listama i kandidatima!
Dakle, 5 % postignutih na "izborima" je jedva 1,7 od broja stanovništva... I dati tom procentu pravo da upravljaju ključnim resorima: policija, ekonomija, finansije - sve je samo ne demokratija!
Ako neko zaista hoće 5 % od građana, onda cenzus dobijenih glasova mora da se digne na 20 % od izašlih na izbore.
Zamjavanje, zamajavanje...

Velibor, USA

pre 13 godina

Puna podrshka Dachicu i SPS-u ovde. Chovek je kontra-upitao upravo prava pitanja na koja treba da odgovori desnicharska opozicija u liku tzv. SNS-a. Dalje, nema razloga Dachicu spochitavati Miloshevicev totalitarizam kada Dachic upravo podseca na ono shto nije valjalo i chemu vishe ne zeli da prisustvuje- a to je, izmedju ostalog, i shlepanje radikala uz vladajucu stranku. Onda su to radili "pravi" radikali s Shesheljem Miloshevicu a sada to hoce "reformisani" (reformisani.... malo sutra...) radikali s Tomom i Vuchicem Tadicu. Iste igre, iste taktike koje su unazadile Srbiju i srpski narod (shto matichni shto prechanski).

Bravo Dachicu! Reci im (i SNS-u i DS-u)- no passaran!

Velibor, USA

pre 13 godina

Puna podrshka Dachicu i SPS-u ovde. Chovek je kontra-upitao upravo prava pitanja na koja treba da odgovori desnicharska opozicija u liku tzv. SNS-a. Dalje, nema razloga Dachicu spochitavati Miloshevicev totalitarizam kada Dachic upravo podseca na ono shto nije valjalo i chemu vishe ne zeli da prisustvuje- a to je, izmedju ostalog, i shlepanje radikala uz vladajucu stranku. Onda su to radili "pravi" radikali s Shesheljem Miloshevicu a sada to hoce "reformisani" (reformisani.... malo sutra...) radikali s Tomom i Vuchicem Tadicu. Iste igre, iste taktike koje su unazadile Srbiju i srpski narod (shto matichni shto prechanski).

Bravo Dachicu! Reci im (i SNS-u i DS-u)- no passaran!

borislav

pre 13 godina

NEcu ni ja dvopartijski sistem, gospodine ministre. Recimo 5 solucija je ok...
Ipak, nije broj problem. Problem je sto u "mom" (a verujem i ogromne vecine gradjana) visepartijskom sistemu nema mesta ni za jednu, ali BAS ni za jednu stranku od trenutnih parlamentarnih stranaka. To je tuga Srbije, a ne broj.

Laki anarhista

pre 13 godina

"Koje su to demokratske promene? Novi zakon o medijima? Da li je demokratska tekovina povratak na Miloševićev sistem iz 1990-ih godina", zapitao je Dačić i dodao da treba odvojiti "politički marketing od političke realnosti".

...reče Dačić. I strašno je da je bar po pitanju tog zakona, u pravu. On za taj zakon nije glasao, pa je "Čeda Najispravniji" morao da glasa. Iako je obećao u kampanji da takve stvari neće raditi. A DS je glasao po default-u. Ne zaboravimo to.

Ne, ne zovem da glasamo za Dačića, i on je lažov. Samo nemojmo pristajati na to da nam DS u ime EU prodaje rog za sveću i da nas non-stop plaše strašilom,... sad već više ne znam ni koga - svi su za EU.

Pogledajmo ih u oči SVE i kažimo im "Gubite se! Svi! Vi nama ne trebate. Napolje!"

Branislav

pre 13 godina

1. U Britaniji nije dvopartijski sistem. U parlamentu su tri stranke;
2. i u vecinskom sistemu ljudi se ne opredeljuju za kandidata vec za to koja partija stoji iza njega;
3. proporcionalni sistem je pravedniji, ali kod koalicija treba dici cenzus na 10 posto, ako ne i vise;
4.Treba modifikovati proporcionalni sistem tako da bolje oslikava izborne reyultate partije na pojedinim podrucjima;
5. Treba resiti problem kome pripada mandat. Ne znam koje je resenje, ali valjda ima iskustava drugih zemalja koja bi sprecila da poslanici budu puki izvrsioci partijske volje, ali i da budu predmet korupcije kao preletaci iz stranke u stranku;
I Dacic je u pravu opozicija je bila protiv Slobinog vecinsko proporcionalnog sistema 90-tih a sada bi da ga vrati da bi osigurala svoju vlast;
Ako neko nije primetio Dacic je upravo kritikovao i svoju stranku i njenog pokojnog sefa i njenu praksu iz 90-tih.

radnik

pre 13 godina

nećete dvopartijski sistem jer i samo znate koji su Vaši dometi na izborima, još od pada s vlasti SPS-a.

a možda bi trebalo podići cenzus na čak 10 odsto, da se konačno nateraju mali kalkulanti na nekakav zajednički rad, a ne samo na razvlačenje društvenog novca na svoje posliće. ionako vam ima previše - mnogo više stranaka nego što srbiji treba. nama treba jedinstvo, a ne ovo rasulo na vlasti gde često i nema dobre komunikacije medju ministrima. svako se bori za sebe, zaboravljajući da je deo tima.

Ludi Milojko

pre 13 godina

Dobar je Dacic bio sa izjavom: " ..pa ja sam se skolovao za politicara...." ili jos bolje na pitanje vezano za Sarica i njegovog Ex Sefa kabineta Branka Lazarevica: ".. ne on nije smenjen iz MUP-a, on je samo presao u diplomatiju..."! E j...m ti drzavu u kojoj za organizovani kriminal budes nagradjen mestom u ambasadi!!!! Jednom recju smesno, tuzno i da puknes od muke ko nam kroji sudbinu!!!!!

crna macka

pre 13 godina

necete ivice, dvopartijski sistem, ali hocete monopol za nis i bajatovica...vi zapravo hocete da ostanete zauvek na vlasti...dajte proturite i zakon o mumificiranju narodnih poslanika, ili bar vas sefova stranaka...da vam se klanjamo i posle smrti!

bane bumbar

pre 13 godina

Ehhh, ne smeta njima eventualni dvopartijski sistem kao takav, plaši njih što bi onda morali da se utope u neku od vodećih stranaka, prestali bi da budu "dobra udavača"
Za Srbiju je izlaz, u sistemu, tri stuba... predsedniku koji ima izvršne funkcije, skupštini koja donosi zakone, a ne vlada preko jelte vlade...
pogledajte malo preko bare.

www

pre 13 godina

treba biti stvarno glup pa ne kapirati koliko je cenzus naopak koncept.

mozda posle sto godina smenjivanja ds kurte i sns murte narod skapira da umesto da odlucuje sam o sebi, cenzusom to prepusta sektaskim oligarhijama ljigavih partija ciji je jedini program "vladaj, iskoriscavaj, cedi, a u to ime reci sta god masa trenutno hoce".

LoshMi

pre 13 godina

Nas trenutni sistem je takav da su ministarstva podeljena izmedju suvise partija. Svaki ministar pokusava da sto vise pokupi za sebe i svoju partiju a onda krivicu prebaci na neko od ministarstava kojim upravlja druga partija. Nema veze sto svi zajedno cine vladu. I niko nikada ne prihvata odgovornost kad nesto podje lose, nego se uvek okrivi neko drugo ministarstvo koje navodno ne saradjuje.
Hocemo dvopartijski sistem pa da napokon idemo na izbore da biramo boljeg a ne onog ko je manje zlo iz velike gomile. Znacemo da jedna partija vlada pa ce se valjda i ministri potruditi oko svog posla kako bi zadrzali svoje pozicije.

Zoki

pre 13 godina

I jedan i drugi sistem imaju svoje prednosti i mane. Dačić je u pravu kada kaze da u većinskom sistemu stranke koje osvoje po 35% glasova u svojim izbornim jedinicama mogu da ostanu bez poslaničkog mesta. Neke stranke i neke ideje jednostavno ostanu bez predstavnika u parlamentu.
Sa druge strane, parlamenti i vlade u zemljama sa većinskim sistemom su puno stabilnije. Isto tako, kada se bira pojedinac (bez obzira što je on ustvari predstavnik stranke koja stoji iza njega), stvara se neposredniji odnos glasača i njihovog poslanika. Poslanik odgovara građanima koje predstavlja, bez obzira da li su oni glasali za njega ili ne.
Meni se većinski sistem više sviđa, ali razumem one koji ga kritikuju, jer ni on nije savršen.

Aleksandar

pre 13 godina

A mi necemo nikakav partijski sistem. Ako se njima 20 godina vladavine svodi na pricu, u koju je umesan "Karleusa v.s. Ceca on the farm entertainment", banke, kockarnice, televizijsku edukativnost koja je na nuli i jos mnogo stosta, onda svaka im cast na vodjenju drzave.
Kada objektivno sagledate sve njih "nacitane fakultetlije" vidi se da mnogo nisu pametni.
Zasto se svi lepe za Rusiju, USA i cetiri S ponajvise? Cak i druge zemlje. U cemu je problem biti bolji od njih? U cemu je problem napraviti drzavu kojoj mogu svi da zavide. Dok god slusate njih i divite im se, znate kada ce biti Srbija do Tokija? Ma kakav Tokijo, za nas su oni vanzemaljci. Ni za milijardu godina ne moze biti kao oni, a kamoli bolji.

Mentalitet bato, mentalitet. Unistavate sve zivo. Od ideja do zivota.

Milovan S Nikolić Sombor

pre 13 godina

Reagovaću samo na tvrdnju ministra Dačića da policija nije pod pritiskom.
Vi se gospodine dačiću sa nama šalite jer vaši policajci ne mogu ni kaznu za parkiranje danaplate od kabadahija ,a o ozbiljnijim stvarima da i ne pricam.
Milovan S Nikolić Sombor

Goran

pre 13 godina

Postovani,
ja necu izaci na izbore da glasam kao ni moja porodica jer smo razocarani u sistem glasanja i zloupotrebe glasova gradjana Srbije!!! ja glasam za Djoku a ne za Milutina, Janka i Branka, a posle u drugom krugu se udruze Djoka, Janko i Branko, a ja se nikako ne slazem sa ideologijom naprimer Janka jer to ne ide nikako, jer je Djura skidao Janka sa vlast. Dokle vise da lazete i mazete ovaj narod, nego ako se zalazete za donosenje i izmene zakona donesite da se posle prvog kruga ne mogu praviti koalicije i da ovaj narod zna kome daje svoje glasove!!!

milezr

pre 13 godina

"Ko je prošao cenzus od pet odsto, ima pravo na političko predstavništvo i valjda je to demokratskiji princip od većinskog izbornog sistema u kojem neko može da osvoji 35 odsto glasova i da ne uđe u parlament".

Dačiću, ja još nisam čuo za slučaj da neko sa 35% ne uđe u parlament, a 4 godine sam dreždao u bibliotekama i čitao žurnale, sveske i papire sa svih strana sveta. Neko ko je završio političke nauke, kao Vi, ne bi trebalo da se "frlja" ovakvim "tvrdnjama."

Jednokružni većinski sistem je jedini način da se prekine ovo prokleto kolo "partokratije" u koju je Srbija upala. Smenjuju se Kurta i Murta, a poslanici su roboti za glasanje koji se istovremeno skrivaju iza svojih lidera i stračankih paravana. Najveći mediokriteti se provlače i sede u Skupštini i ukrštaju reči za 1000 evra i raznorazne druge pare koje im sleduju.

Hoću da ZNAM za koga glasam, imenom i prezimenom! Hoću da glasam za osobu koja će MENI biti odgovorna i koju ću uvek moći da "okrenem" i spomenem mu/joj štošta.

Hoću da SVAKA izborna jedinica u Srbiji ima predstavnika u Skupštini. To je decentralizacija, a ne Dinkićevo seljenje agencija po zabitima gde će zaposliti svoje stranačke pione i uzeti koji glas na štetu cele nacije.

U Vojvodini odavno važi većinski sistem za polovinu skupštine , pa ne vidim zašto ne bi i u celoj Srbiji.

Dalje, ovaj proporcionalni sistem omogućava centralama stranaka u BG da biraju kandidate za izbore na lokalu u sasvim drugom gradu! Pa gde to ima?! Koriste ZATVORENE izborne liste (ni ne obraćajući pažnju na azbuku, već je prvih 25 mesta na listi sve moj do moga, guzonje iz GO-a i njihovi saveznici) koje su potpuno antidemokratske! Ja da se pitam, zabranio bi učešće strankama na lokalu osim ako su registrovane u gradu u kojem izlaze na izbore! Proporcionalni sistem takođe omogućava ekstremistima da uđu u parlament! Eto vam LDP i SRS.

Da je kojim slučajem većinski sistem na snazi, imali bi tri stranke u Skupštini: SNS, DS i ko god je treći. Milina!

Nema koalicija (ne bi bilo potrebe za njima), nema trulih kompromisa, nema neefikasnosti, nema trvenja, nema ucenjivanja, nema 25 ministarstava! Kako to može biti loše?! Na vlasti JEDNA stranka i ona snosi svu odgovornost. Divota!

Nijedan od izbornih sistema nije "nedemokratski" jer je kod nas, po pravilu, problem ljudski faktor, a ne izborno zakonodavstvo. Vi ste problem. Vi i 25 Vaših saradnika-saučesnika koji ovu zemlju vode u propast.

Nemojte misliti da smo zaboravili 90-e, Dačiću!

stefi99

pre 13 godina

Nije problem braco srbi u cenzusu od 5%, problem je u strankama koje ne mogu da dostignu cenzus, a na vlasti su zahvaljujuci kukavickoj politici demokratske stranke. To je najvece izvoriste zla i korupcije u Srbiji i to veze nema sa demokratijom. Bravo Dacicu, slazem se da sadasnji izborni sistem ne treba da se promeni, to je jedini model koji je moguce primeniti u Srbiji.

PETAR

pre 13 godina

Uvek ste tvrdili da su članovi vaše stranke najbolji,najkvalitetniji,najčasniji,najpošteniji...pa što se onda plašite većinskog izbornog sistema ako je tako?Evo vaam šansa da na takvim izborima dobijete većinu kad već imate tako kvalitetne člaanove članove.Niko ne kaže da veinski izborni sistem za vreme Miloševića nije bio dobar.Nešto drugo nije valjalo.Vi to znate najbolje.Nemojte biti demagog.

Trio minimum

pre 13 godina

Licno, ako moram da biram izmedju DS sa jedne (kao leve), i SNS sa druge (kao desne) strane, konacno cu te nedelje na dan izbora ostati kod kuce i odgledati sve filmove koje nisam stigao da gledam godinama.

Floridjanin

pre 13 godina

Napokon nesto osvezavajuce na srpskoj politickoj sceni. U vlasti ne treba da bude vise od dve stranke. Sadasnja koalcija od 4-5 stranaka je tezak teret za sve gradjane jer svi moraju da budu zadovoljni (ukljucujuci rodbinu i ostale), a sve to treba neko da plati pa onda svi u glas " Telecom" - to je nas jedini spas.
Dve vodece stranke u Srbiju moraju da prihvate odgovornost i pokusaju da preuzmu odgovornost sa njima najblizim partnerom i da vode Srbiju napred ... (sta god to bilo ili se zvalo)

Aleksandar

pre 13 godina

Sve bi to bilo lepo, da gos'n, pardon drug ministar nije bio ono sto je bio tokom devedesetih... Posto znamo sta je i ko je bio, onda sve sto sad kaze zapravo samo lepo zvuci, ali nema tezinu. Sta treba, posle onog pakla koji nam je lider njegove partije priredio tokom deset godina, da mu verujemo i aplaudiramo? Ma vazi.

vidakis

pre 13 godina

Savez komunista i Socijalistički savez radnog naroda!
Krenulo je predizborno zaludjivanje naroda sa ciljem da , u žaru navijanja za nepromenljive i Bogom dane lidere Borise,Tome,Voje,Ivice....(Marica još nema) zaboravi na bedu.

politikolog

pre 13 godina

Gospodine Dacicu,dzaba Vam prosek 10,oo na fakultetu kad niste uvideli VREDNOST vecinskog izbornog sistema gde se glasa za coveka, njegove strucne i moraln vrednosti a ne za politicku partiju u kojoj jedan dobar pokriva gomilu olosa. Ocigledno je se plasite da za Vas kao licnos nece glasati ni Vasa uza rodbina!

Miha

pre 13 godina

"Dačić je rekao i da policija nije pod političkih uticajem. " - Onda ili ti nemas kontrolu nad svojim resorom ili ti nisi politicar...nisi, a jesi...ma snacice se tetka i bez tebe!

politikolog

pre 13 godina

Gospodine Dacicu,dzaba Vam prosek 10,oo na fakultetu kad niste uvideli VREDNOST vecinskog izbornog sistema gde se glasa za coveka, njegove strucne i moraln vrednosti a ne za politicku partiju u kojoj jedan dobar pokriva gomilu olosa. Ocigledno je se plasite da za Vas kao licnos nece glasati ni Vasa uza rodbina!

Miha

pre 13 godina

"Dačić je rekao i da policija nije pod političkih uticajem. " - Onda ili ti nemas kontrolu nad svojim resorom ili ti nisi politicar...nisi, a jesi...ma snacice se tetka i bez tebe!

milezr

pre 13 godina

"Ko je prošao cenzus od pet odsto, ima pravo na političko predstavništvo i valjda je to demokratskiji princip od većinskog izbornog sistema u kojem neko može da osvoji 35 odsto glasova i da ne uđe u parlament".

Dačiću, ja još nisam čuo za slučaj da neko sa 35% ne uđe u parlament, a 4 godine sam dreždao u bibliotekama i čitao žurnale, sveske i papire sa svih strana sveta. Neko ko je završio političke nauke, kao Vi, ne bi trebalo da se "frlja" ovakvim "tvrdnjama."

Jednokružni većinski sistem je jedini način da se prekine ovo prokleto kolo "partokratije" u koju je Srbija upala. Smenjuju se Kurta i Murta, a poslanici su roboti za glasanje koji se istovremeno skrivaju iza svojih lidera i stračankih paravana. Najveći mediokriteti se provlače i sede u Skupštini i ukrštaju reči za 1000 evra i raznorazne druge pare koje im sleduju.

Hoću da ZNAM za koga glasam, imenom i prezimenom! Hoću da glasam za osobu koja će MENI biti odgovorna i koju ću uvek moći da "okrenem" i spomenem mu/joj štošta.

Hoću da SVAKA izborna jedinica u Srbiji ima predstavnika u Skupštini. To je decentralizacija, a ne Dinkićevo seljenje agencija po zabitima gde će zaposliti svoje stranačke pione i uzeti koji glas na štetu cele nacije.

U Vojvodini odavno važi većinski sistem za polovinu skupštine , pa ne vidim zašto ne bi i u celoj Srbiji.

Dalje, ovaj proporcionalni sistem omogućava centralama stranaka u BG da biraju kandidate za izbore na lokalu u sasvim drugom gradu! Pa gde to ima?! Koriste ZATVORENE izborne liste (ni ne obraćajući pažnju na azbuku, već je prvih 25 mesta na listi sve moj do moga, guzonje iz GO-a i njihovi saveznici) koje su potpuno antidemokratske! Ja da se pitam, zabranio bi učešće strankama na lokalu osim ako su registrovane u gradu u kojem izlaze na izbore! Proporcionalni sistem takođe omogućava ekstremistima da uđu u parlament! Eto vam LDP i SRS.

Da je kojim slučajem većinski sistem na snazi, imali bi tri stranke u Skupštini: SNS, DS i ko god je treći. Milina!

Nema koalicija (ne bi bilo potrebe za njima), nema trulih kompromisa, nema neefikasnosti, nema trvenja, nema ucenjivanja, nema 25 ministarstava! Kako to može biti loše?! Na vlasti JEDNA stranka i ona snosi svu odgovornost. Divota!

Nijedan od izbornih sistema nije "nedemokratski" jer je kod nas, po pravilu, problem ljudski faktor, a ne izborno zakonodavstvo. Vi ste problem. Vi i 25 Vaših saradnika-saučesnika koji ovu zemlju vode u propast.

Nemojte misliti da smo zaboravili 90-e, Dačiću!

Trio minimum

pre 13 godina

Licno, ako moram da biram izmedju DS sa jedne (kao leve), i SNS sa druge (kao desne) strane, konacno cu te nedelje na dan izbora ostati kod kuce i odgledati sve filmove koje nisam stigao da gledam godinama.

Ludi Milojko

pre 13 godina

Dobar je Dacic bio sa izjavom: " ..pa ja sam se skolovao za politicara...." ili jos bolje na pitanje vezano za Sarica i njegovog Ex Sefa kabineta Branka Lazarevica: ".. ne on nije smenjen iz MUP-a, on je samo presao u diplomatiju..."! E j...m ti drzavu u kojoj za organizovani kriminal budes nagradjen mestom u ambasadi!!!! Jednom recju smesno, tuzno i da puknes od muke ko nam kroji sudbinu!!!!!

crna macka

pre 13 godina

necete ivice, dvopartijski sistem, ali hocete monopol za nis i bajatovica...vi zapravo hocete da ostanete zauvek na vlasti...dajte proturite i zakon o mumificiranju narodnih poslanika, ili bar vas sefova stranaka...da vam se klanjamo i posle smrti!

borislav

pre 13 godina

NEcu ni ja dvopartijski sistem, gospodine ministre. Recimo 5 solucija je ok...
Ipak, nije broj problem. Problem je sto u "mom" (a verujem i ogromne vecine gradjana) visepartijskom sistemu nema mesta ni za jednu, ali BAS ni za jednu stranku od trenutnih parlamentarnih stranaka. To je tuga Srbije, a ne broj.

bane bumbar

pre 13 godina

Ehhh, ne smeta njima eventualni dvopartijski sistem kao takav, plaši njih što bi onda morali da se utope u neku od vodećih stranaka, prestali bi da budu "dobra udavača"
Za Srbiju je izlaz, u sistemu, tri stuba... predsedniku koji ima izvršne funkcije, skupštini koja donosi zakone, a ne vlada preko jelte vlade...
pogledajte malo preko bare.

PETAR

pre 13 godina

Uvek ste tvrdili da su članovi vaše stranke najbolji,najkvalitetniji,najčasniji,najpošteniji...pa što se onda plašite većinskog izbornog sistema ako je tako?Evo vaam šansa da na takvim izborima dobijete većinu kad već imate tako kvalitetne člaanove članove.Niko ne kaže da veinski izborni sistem za vreme Miloševića nije bio dobar.Nešto drugo nije valjalo.Vi to znate najbolje.Nemojte biti demagog.

Milovan S Nikolić Sombor

pre 13 godina

Reagovaću samo na tvrdnju ministra Dačića da policija nije pod pritiskom.
Vi se gospodine dačiću sa nama šalite jer vaši policajci ne mogu ni kaznu za parkiranje danaplate od kabadahija ,a o ozbiljnijim stvarima da i ne pricam.
Milovan S Nikolić Sombor

Zoki

pre 13 godina

I jedan i drugi sistem imaju svoje prednosti i mane. Dačić je u pravu kada kaze da u većinskom sistemu stranke koje osvoje po 35% glasova u svojim izbornim jedinicama mogu da ostanu bez poslaničkog mesta. Neke stranke i neke ideje jednostavno ostanu bez predstavnika u parlamentu.
Sa druge strane, parlamenti i vlade u zemljama sa većinskim sistemom su puno stabilnije. Isto tako, kada se bira pojedinac (bez obzira što je on ustvari predstavnik stranke koja stoji iza njega), stvara se neposredniji odnos glasača i njihovog poslanika. Poslanik odgovara građanima koje predstavlja, bez obzira da li su oni glasali za njega ili ne.
Meni se većinski sistem više sviđa, ali razumem one koji ga kritikuju, jer ni on nije savršen.

Aleksandar

pre 13 godina

A mi necemo nikakav partijski sistem. Ako se njima 20 godina vladavine svodi na pricu, u koju je umesan "Karleusa v.s. Ceca on the farm entertainment", banke, kockarnice, televizijsku edukativnost koja je na nuli i jos mnogo stosta, onda svaka im cast na vodjenju drzave.
Kada objektivno sagledate sve njih "nacitane fakultetlije" vidi se da mnogo nisu pametni.
Zasto se svi lepe za Rusiju, USA i cetiri S ponajvise? Cak i druge zemlje. U cemu je problem biti bolji od njih? U cemu je problem napraviti drzavu kojoj mogu svi da zavide. Dok god slusate njih i divite im se, znate kada ce biti Srbija do Tokija? Ma kakav Tokijo, za nas su oni vanzemaljci. Ni za milijardu godina ne moze biti kao oni, a kamoli bolji.

Mentalitet bato, mentalitet. Unistavate sve zivo. Od ideja do zivota.

Aleksandar

pre 13 godina

Sve bi to bilo lepo, da gos'n, pardon drug ministar nije bio ono sto je bio tokom devedesetih... Posto znamo sta je i ko je bio, onda sve sto sad kaze zapravo samo lepo zvuci, ali nema tezinu. Sta treba, posle onog pakla koji nam je lider njegove partije priredio tokom deset godina, da mu verujemo i aplaudiramo? Ma vazi.

Goran

pre 13 godina

Postovani,
ja necu izaci na izbore da glasam kao ni moja porodica jer smo razocarani u sistem glasanja i zloupotrebe glasova gradjana Srbije!!! ja glasam za Djoku a ne za Milutina, Janka i Branka, a posle u drugom krugu se udruze Djoka, Janko i Branko, a ja se nikako ne slazem sa ideologijom naprimer Janka jer to ne ide nikako, jer je Djura skidao Janka sa vlast. Dokle vise da lazete i mazete ovaj narod, nego ako se zalazete za donosenje i izmene zakona donesite da se posle prvog kruga ne mogu praviti koalicije i da ovaj narod zna kome daje svoje glasove!!!

Branislav

pre 13 godina

1. U Britaniji nije dvopartijski sistem. U parlamentu su tri stranke;
2. i u vecinskom sistemu ljudi se ne opredeljuju za kandidata vec za to koja partija stoji iza njega;
3. proporcionalni sistem je pravedniji, ali kod koalicija treba dici cenzus na 10 posto, ako ne i vise;
4.Treba modifikovati proporcionalni sistem tako da bolje oslikava izborne reyultate partije na pojedinim podrucjima;
5. Treba resiti problem kome pripada mandat. Ne znam koje je resenje, ali valjda ima iskustava drugih zemalja koja bi sprecila da poslanici budu puki izvrsioci partijske volje, ali i da budu predmet korupcije kao preletaci iz stranke u stranku;
I Dacic je u pravu opozicija je bila protiv Slobinog vecinsko proporcionalnog sistema 90-tih a sada bi da ga vrati da bi osigurala svoju vlast;
Ako neko nije primetio Dacic je upravo kritikovao i svoju stranku i njenog pokojnog sefa i njenu praksu iz 90-tih.

vidakis

pre 13 godina

Savez komunista i Socijalistički savez radnog naroda!
Krenulo je predizborno zaludjivanje naroda sa ciljem da , u žaru navijanja za nepromenljive i Bogom dane lidere Borise,Tome,Voje,Ivice....(Marica još nema) zaboravi na bedu.

boki

pre 13 godina

a posle ce neko da nas lozi kako je dacic najbolji ministar, eeej! Ista ekipa koja je zarila i palila sa slobom sada pali ovde. ..bu nas sa nisom, zovu miru markovic, otimaju firme, zezaju se sa koferima... Uzas. Za mene dileme nema, dacic treba da bude izopsten iz politickog zivota kao i cela njegova partija a i da krivicno odgovaraju za sve sto su nam uradili. Tadicu, nemas pojma sta radis.

Hawk

pre 13 godina

Dacic je bar bio Slobin mali, ali se bas nesto ne secam da sam vidjao Borisa pored Zorana Djindjica dok je DS bio stacioniran na visoj pedagoskoj u N.Fronta u Beogradu...u stvari mnogo njih se i ne secam da su bili prisutni od samog pocetka...ne treba zaboraviti da je prvi izborni sistem u Srbiji bio vecinski pa je na zahtev tadasnje opozicije jer je SPS dobijao...ipak nekako najeftiniji dodje jednopartijski...:-)

PERA

pre 13 godina

Predlažem da Skupština izglasa zakon kojim će se potvrditi da svi trenutni političari vladaju ovom zemljom do kraja života.Ionako se smenjuju na vlasti u raznim kombinacijama svako sa svakim. Bitna je samo vlast. Za to vreme zemlja nezaustavljivo propada. Zar je gradjanima više bitno koji je tip izbornog sistema ili kada će biti novi izbori ?! U pitanju su uvek isti igrači dokazano nesposobni za državu i dokazano sposobni za sopstvene interese. Gospodine ministre, mene više nikada nećete videti na bilo kakvim izborima !

Velibor, USA

pre 13 godina

Puna podrshka Dachicu i SPS-u ovde. Chovek je kontra-upitao upravo prava pitanja na koja treba da odgovori desnicharska opozicija u liku tzv. SNS-a. Dalje, nema razloga Dachicu spochitavati Miloshevicev totalitarizam kada Dachic upravo podseca na ono shto nije valjalo i chemu vishe ne zeli da prisustvuje- a to je, izmedju ostalog, i shlepanje radikala uz vladajucu stranku. Onda su to radili "pravi" radikali s Shesheljem Miloshevicu a sada to hoce "reformisani" (reformisani.... malo sutra...) radikali s Tomom i Vuchicem Tadicu. Iste igre, iste taktike koje su unazadile Srbiju i srpski narod (shto matichni shto prechanski).

Bravo Dachicu! Reci im (i SNS-u i DS-u)- no passaran!

Ahil

pre 13 godina

Idemo redom.
Dačić je nažalost ovde kada je u pitanju izborni sistem u pravu. Ali on je zadnji čovek na političkoj sceni Srbije koji ima moralno pravo da polemiše o tome šta je fer, a šta nije. U suprotnom mogao je da posle prošlih izbora ostane veran ljudima koji su glasali za njegovu opciju i da se ne proda praveći koaliciju sa Tadićevim ZES-om (ZEZ bi bilo adekvatnije).
Ali evo ima leka i protiv te bolesti, neka raskine bračni ugovor izmedju DS i SPS, neka se pokaje za prevaru načinjenu većini maja 2008 godine i potpiše da posle sledećih izbora neće praviti Vladu Srbije sa onima koji donose skandalozni zakon o medijima po sopstvenom priznanju.
P.S. kada je donošenje raznih zakona i rezolucija, i uredjenja Pokrajine i saradnje sa institucijama stvorenim da od provizorijuma zvanog Kosovo prave državu - čitaj EULEKS ima puno toga da se kaže ali da ne širimo priču i ovo je previše za Ivicu ...

M

pre 13 godina

Kakva demagogija!!! Izborni sistem nema nikakve veze s kriminalom i korupcijom. Ovde se drpalo i kad je bio jednopartijski i vecinski i proporcionalni sistem. Problem je sto oni koji treba da kontrolisu ne rade svoj posao, vec dobijaju procenat!!! A ko s kim pravi koaliciju to je njihov izbor, ali znam da za Tadica necu glasati u zivotu zbog koalicije sa SPS-om. Svi ti iz SPS su trebali da budu u zatvoru zbog 90-tih, a ne u vladi!!!

Floridjanin

pre 13 godina

Napokon nesto osvezavajuce na srpskoj politickoj sceni. U vlasti ne treba da bude vise od dve stranke. Sadasnja koalcija od 4-5 stranaka je tezak teret za sve gradjane jer svi moraju da budu zadovoljni (ukljucujuci rodbinu i ostale), a sve to treba neko da plati pa onda svi u glas " Telecom" - to je nas jedini spas.
Dve vodece stranke u Srbiju moraju da prihvate odgovornost i pokusaju da preuzmu odgovornost sa njima najblizim partnerom i da vode Srbiju napred ... (sta god to bilo ili se zvalo)

jaroslav

pre 13 godina

O Ivici mislim JAAAAAko loše, da se zna. A svima vama koji možete celokupan spektar političkih opredeljenja i svetonazora, društvenih sistema i morala da strpate u dve partije vama svaka čast. Baš ste jednostavni. Mora da je onda i život jednostavan.

stefi99

pre 13 godina

Nije problem braco srbi u cenzusu od 5%, problem je u strankama koje ne mogu da dostignu cenzus, a na vlasti su zahvaljujuci kukavickoj politici demokratske stranke. To je najvece izvoriste zla i korupcije u Srbiji i to veze nema sa demokratijom. Bravo Dacicu, slazem se da sadasnji izborni sistem ne treba da se promeni, to je jedini model koji je moguce primeniti u Srbiji.

kosa

pre 13 godina

Ivice,Ivice,Dacicu.Zar nisi ukapirao da je SPS rezervni igrac za DS,na koga treba svaliti sve negativne dogadjaje?Ako si saslusao jutrasnji Kaziprst u kojem je gostovala Trivan,mozes zakljuciti kako se namerava (zlo)upotrebljavati SPS.Eh,zato su dobro SNS analizirali situaciju u SPS,ali i lose ucincnke DS,koji stalno svaljuje sve krivice na DSS,koji za sigurno vise ucinio stete nego dobra za vreme svojeg vladanja,ali DS nije nista ucinio do danasnjeg dana,jer naravno kriva je i svetska ekonomska kriza,za njihove propuste obecanja.

Pa zasto su obecavali,ako nesto ne mogu ispuniti?A,pa nisu predvideli svetsku krizu!Ozbiljne partije su uvek spremne na razne scenarije u svojoj zemlji.

DS,se sve vise ponasana kao partija koja ide i gasi pozare koji tinjaju da se vatra ne prosiri,ali pozari se nisu do kraja sanirali.

DS je partija karijerista licnog karaktera i interesa,znanje i vestine u vodjenju,razvoju i demokratizaciji drustva,nemaju snage,a i nemaju instrumente da upravljaju drzavnom administracijom koja je izvor korupcije i kriminala u zemlji.

Mnogo neznalica u DS,samo veliki manipulanti poznavanja igre reci,koje ne vode DS u prave demokratske i ozbiljne partije.Tuzno sta napravise ovi iz DS od DS.

www

pre 13 godina

treba biti stvarno glup pa ne kapirati koliko je cenzus naopak koncept.

mozda posle sto godina smenjivanja ds kurte i sns murte narod skapira da umesto da odlucuje sam o sebi, cenzusom to prepusta sektaskim oligarhijama ljigavih partija ciji je jedini program "vladaj, iskoriscavaj, cedi, a u to ime reci sta god masa trenutno hoce".

Momčilo Vasić

pre 13 godina

Da se ne brka matematika:
pomenutih 5 % nije procenat od broja stanovništva, već - kada se izdvoje "obespravljeni" - do 18 godina, to je nekih 2,5 %, a ako se zagleda ovih 2,5 % - onda je u tome TEK polovina izašlih na izbore! Ostali očajnički pokušavaju da neizlaskom iskažu svoje gnušanje prema predloženim listama i kandidatima!
Dakle, 5 % postignutih na "izborima" je jedva 1,7 od broja stanovništva... I dati tom procentu pravo da upravljaju ključnim resorima: policija, ekonomija, finansije - sve je samo ne demokratija!
Ako neko zaista hoće 5 % od građana, onda cenzus dobijenih glasova mora da se digne na 20 % od izašlih na izbore.
Zamjavanje, zamajavanje...

Velibor, USA

pre 13 godina

Puna podrshka Dachicu i SPS-u ovde. Chovek je kontra-upitao upravo prava pitanja na koja treba da odgovori desnicharska opozicija u liku tzv. SNS-a. Dalje, nema razloga Dachicu spochitavati Miloshevicev totalitarizam kada Dachic upravo podseca na ono shto nije valjalo i chemu vishe ne zeli da prisustvuje- a to je, izmedju ostalog, i shlepanje radikala uz vladajucu stranku. Onda su to radili "pravi" radikali s Shesheljem Miloshevicu a sada to hoce "reformisani" (reformisani.... malo sutra...) radikali s Tomom i Vuchicem Tadicu. Iste igre, iste taktike koje su unazadile Srbiju i srpski narod (shto matichni shto prechanski).

Bravo Dachicu! Reci im (i SNS-u i DS-u)- no passaran!

balkanboy

pre 13 godina

Nece Slobin mali dvopartijski sistem, jer u takvom sistemu on i njegovi koalicioni drugari nemaju sta da traze. Nece moci da ucenjuju, pa kako onda da se bave politikom...

radnik

pre 13 godina

nećete dvopartijski sistem jer i samo znate koji su Vaši dometi na izborima, još od pada s vlasti SPS-a.

a možda bi trebalo podići cenzus na čak 10 odsto, da se konačno nateraju mali kalkulanti na nekakav zajednički rad, a ne samo na razvlačenje društvenog novca na svoje posliće. ionako vam ima previše - mnogo više stranaka nego što srbiji treba. nama treba jedinstvo, a ne ovo rasulo na vlasti gde često i nema dobre komunikacije medju ministrima. svako se bori za sebe, zaboravljajući da je deo tima.

Laki anarhista

pre 13 godina

"Koje su to demokratske promene? Novi zakon o medijima? Da li je demokratska tekovina povratak na Miloševićev sistem iz 1990-ih godina", zapitao je Dačić i dodao da treba odvojiti "politički marketing od političke realnosti".

...reče Dačić. I strašno je da je bar po pitanju tog zakona, u pravu. On za taj zakon nije glasao, pa je "Čeda Najispravniji" morao da glasa. Iako je obećao u kampanji da takve stvari neće raditi. A DS je glasao po default-u. Ne zaboravimo to.

Ne, ne zovem da glasamo za Dačića, i on je lažov. Samo nemojmo pristajati na to da nam DS u ime EU prodaje rog za sveću i da nas non-stop plaše strašilom,... sad već više ne znam ni koga - svi su za EU.

Pogledajmo ih u oči SVE i kažimo im "Gubite se! Svi! Vi nama ne trebate. Napolje!"

ben

pre 13 godina

Promjena izbornog sistema ne moze da iskorijeni siromastvo,korupciju,unaprijedi obrazovanje i zdravstvo,poveca zaposlenost,tako da je ta tema vrlo ne bitna u ovom kriznom trenutku.Odgovor jednom komentatoru da u Francuskoj FN (nacionalni front) na lokalu ima i 40% glasova a nema niti jedno mjesto u parlamentu dok komunisti koji su na izdisaju sa 3% glasaca imaju 5 parlamentaraca.

noone

pre 13 godina

Razumem ja potpuno Dacica, gomila politicara bi pocrkala od gladi kad bi se smanjio broj poslanika u skupstini. Jedino sto znaju da rade je da guslaju sa skupstinskih govornica o nekakvim "nacionalim interesima", i da se prezderavaju u skupstinskom restoranu...i za to su veoma dobro placeni.
Zalosno je samo to da isti ovi politicari koji su nas pre nekoliko godina "obradjivali" da glasamo za Kostunicin Ustav, sada isto tako obradjuju da menjamo isti jer nevalja. Inace, zivo me zanima da li ce Crkva i ovaj put stati iza promene Ustava, kao i u prethodnom slucaju, kad je njihov covek predlagao promenu Ustava.
U Srbiji je sve jednostavno, prosto pogledate ko stoji iza nekog projekta, i jasno vam je da li ce taj projekat da valja ili ne...kao sto se moglo naslutiti i za tekuci Ustav, jer je iza njega stajao Kostunica.
Inace ponarocito je opasno kad se postigne "nacionalno jedinstvo" oko necega. Tad znajte da je ta stvar veoma opasna. A sve mi se cini da ce se za promenu ovog Ustava, pozivati na nacionalno jedinstvo.

LoshMi

pre 13 godina

Nas trenutni sistem je takav da su ministarstva podeljena izmedju suvise partija. Svaki ministar pokusava da sto vise pokupi za sebe i svoju partiju a onda krivicu prebaci na neko od ministarstava kojim upravlja druga partija. Nema veze sto svi zajedno cine vladu. I niko nikada ne prihvata odgovornost kad nesto podje lose, nego se uvek okrivi neko drugo ministarstvo koje navodno ne saradjuje.
Hocemo dvopartijski sistem pa da napokon idemo na izbore da biramo boljeg a ne onog ko je manje zlo iz velike gomile. Znacemo da jedna partija vlada pa ce se valjda i ministri potruditi oko svog posla kako bi zadrzali svoje pozicije.

alb

pre 13 godina

Skroz izlisno diskutovanje pronicljivo do srzi gledano. To sto se "ugledamo" na drzave koje su u odnosu na nas poprilicno poodmakle u drustvenoj evoluciji i preuzimamo od njih institucije, koje kod nas naravno uspevaju samo na papiru, ne znaci da smo moderna drzava. Za demokratiju i njene institucije potreban je GRADJANIN, a pojedinac u Srbiji koga partije pljackaju i vredjaju mu inteligenciju svojim postupcima moze da bude samo PODANIK.

šta li ga to žulja

pre 13 godina

"Koje su to demokratske promene? Novi zakon o medijima? Da li je demokratska tekovina povratak na Miloševićev sistem iz 1990-ih godina", zapitao je Dačić i dodao da treba odvojiti "politički marketing od političke realnosti".
"...Jel'treba da se smanji Vlada? Treba! Ali mi onda dajte predlog ili ćutite!", rekao je Dačić i dodao da o rekonstrukciji Vlade razgovara najviše s novinarima."

Dešava mi se ponekad da uhvatim sebe u razmišljanju - i treba da im kažeš, a zatim se setim devedesetih, pa Obradovića, Mrke, Škundrića, Bajatovića, Mileta Ilića...

SPS ekstremizam

pre 13 godina

Vice-premijer i ministar policije Ivica Dačić bi trebalo da zna, da nigde u svetu ne postoji "formalno" dvopartijski izborni sistem?!
Izborni sistemi mogu biti "jednopartijski", kao u diktatorskim režimima, iz kojeg potiče i SPS, i "višestranački" u parlamentarnim demokratijama?!
To što u SAD i još nekim razvijenim zemljama parlamenatrne demokratije na vlasti se smenjuju samo dve najveće parlamenatrne stranke, među kojima je minimalna ili nikakva "suštinska" razlika, rezultat je dostignutog stepena razvoja "parlamentarne demokratije", kao i "marginalizovanja ekstremnijih", levih i desnih, političkih opcija u uslovima socijalne i političke stabilnosti?!
Takav "problem" još zadugo, neće biti na "dnevnom redu" u Srbiji, koja je, još uvek "duboko politički podeljena" i "bez neophodne političke stabilnosti", koja podrazumeva "konsenzus" svih najvažnijih političkih činilaca oko najvažnijih nacionalnih i demokratskih pitanja?!

Suboticanin

pre 13 godina

dacic nema nista protiv da se objave tajni spiskovi DB-a za vreme vladavine Miloševića! Dačić nije za većinski izborni sistem jer bi prošao kao u Vojvodini. Nije ni jedan član SPS-a prošao na IME I PREZIME, a verovatno jer ga komšije mnogo, mnogo cene, vole. Srbiji treba mešoviti izborni sistem sličan Vojvođanskom, pa ko je smeo i ne korumpiran, za njega će građani da glasaju, ali pošto većina članova SPS-a je još iz Miloševićevog doba, naravno za njih niko neće glasati. Dačić se uplašio jer prema svim istraživanjima SPS je počeo strahovito da tone i sada je oko cenzusa, pa mu smeta Ds, SNS, ali po najviše URS koji je DEFINITIVNO treča stranka u Srbiji i koji još pored DS i SNS SIGURNO prolazi cenzus!

politikolog

pre 13 godina

Gospodine Dacicu,dzaba Vam prosek 10,oo na fakultetu kad niste uvideli VREDNOST vecinskog izbornog sistema gde se glasa za coveka, njegove strucne i moraln vrednosti a ne za politicku partiju u kojoj jedan dobar pokriva gomilu olosa. Ocigledno je se plasite da za Vas kao licnos nece glasati ni Vasa uza rodbina!

Miha

pre 13 godina

"Dačić je rekao i da policija nije pod političkih uticajem. " - Onda ili ti nemas kontrolu nad svojim resorom ili ti nisi politicar...nisi, a jesi...ma snacice se tetka i bez tebe!

Ahil

pre 13 godina

Idemo redom.
Dačić je nažalost ovde kada je u pitanju izborni sistem u pravu. Ali on je zadnji čovek na političkoj sceni Srbije koji ima moralno pravo da polemiše o tome šta je fer, a šta nije. U suprotnom mogao je da posle prošlih izbora ostane veran ljudima koji su glasali za njegovu opciju i da se ne proda praveći koaliciju sa Tadićevim ZES-om (ZEZ bi bilo adekvatnije).
Ali evo ima leka i protiv te bolesti, neka raskine bračni ugovor izmedju DS i SPS, neka se pokaje za prevaru načinjenu većini maja 2008 godine i potpiše da posle sledećih izbora neće praviti Vladu Srbije sa onima koji donose skandalozni zakon o medijima po sopstvenom priznanju.
P.S. kada je donošenje raznih zakona i rezolucija, i uredjenja Pokrajine i saradnje sa institucijama stvorenim da od provizorijuma zvanog Kosovo prave državu - čitaj EULEKS ima puno toga da se kaže ali da ne širimo priču i ovo je previše za Ivicu ...

Velibor, USA

pre 13 godina

Puna podrshka Dachicu i SPS-u ovde. Chovek je kontra-upitao upravo prava pitanja na koja treba da odgovori desnicharska opozicija u liku tzv. SNS-a. Dalje, nema razloga Dachicu spochitavati Miloshevicev totalitarizam kada Dachic upravo podseca na ono shto nije valjalo i chemu vishe ne zeli da prisustvuje- a to je, izmedju ostalog, i shlepanje radikala uz vladajucu stranku. Onda su to radili "pravi" radikali s Shesheljem Miloshevicu a sada to hoce "reformisani" (reformisani.... malo sutra...) radikali s Tomom i Vuchicem Tadicu. Iste igre, iste taktike koje su unazadile Srbiju i srpski narod (shto matichni shto prechanski).

Bravo Dachicu! Reci im (i SNS-u i DS-u)- no passaran!

www

pre 13 godina

treba biti stvarno glup pa ne kapirati koliko je cenzus naopak koncept.

mozda posle sto godina smenjivanja ds kurte i sns murte narod skapira da umesto da odlucuje sam o sebi, cenzusom to prepusta sektaskim oligarhijama ljigavih partija ciji je jedini program "vladaj, iskoriscavaj, cedi, a u to ime reci sta god masa trenutno hoce".

Momčilo Vasić

pre 13 godina

Da se ne brka matematika:
pomenutih 5 % nije procenat od broja stanovništva, već - kada se izdvoje "obespravljeni" - do 18 godina, to je nekih 2,5 %, a ako se zagleda ovih 2,5 % - onda je u tome TEK polovina izašlih na izbore! Ostali očajnički pokušavaju da neizlaskom iskažu svoje gnušanje prema predloženim listama i kandidatima!
Dakle, 5 % postignutih na "izborima" je jedva 1,7 od broja stanovništva... I dati tom procentu pravo da upravljaju ključnim resorima: policija, ekonomija, finansije - sve je samo ne demokratija!
Ako neko zaista hoće 5 % od građana, onda cenzus dobijenih glasova mora da se digne na 20 % od izašlih na izbore.
Zamjavanje, zamajavanje...

balkanboy

pre 13 godina

Nece Slobin mali dvopartijski sistem, jer u takvom sistemu on i njegovi koalicioni drugari nemaju sta da traze. Nece moci da ucenjuju, pa kako onda da se bave politikom...

SPS ekstremizam

pre 13 godina

Vice-premijer i ministar policije Ivica Dačić bi trebalo da zna, da nigde u svetu ne postoji "formalno" dvopartijski izborni sistem?!
Izborni sistemi mogu biti "jednopartijski", kao u diktatorskim režimima, iz kojeg potiče i SPS, i "višestranački" u parlamentarnim demokratijama?!
To što u SAD i još nekim razvijenim zemljama parlamenatrne demokratije na vlasti se smenjuju samo dve najveće parlamenatrne stranke, među kojima je minimalna ili nikakva "suštinska" razlika, rezultat je dostignutog stepena razvoja "parlamentarne demokratije", kao i "marginalizovanja ekstremnijih", levih i desnih, političkih opcija u uslovima socijalne i političke stabilnosti?!
Takav "problem" još zadugo, neće biti na "dnevnom redu" u Srbiji, koja je, još uvek "duboko politički podeljena" i "bez neophodne političke stabilnosti", koja podrazumeva "konsenzus" svih najvažnijih političkih činilaca oko najvažnijih nacionalnih i demokratskih pitanja?!

bane bumbar

pre 13 godina

Ehhh, ne smeta njima eventualni dvopartijski sistem kao takav, plaši njih što bi onda morali da se utope u neku od vodećih stranaka, prestali bi da budu "dobra udavača"
Za Srbiju je izlaz, u sistemu, tri stuba... predsedniku koji ima izvršne funkcije, skupštini koja donosi zakone, a ne vlada preko jelte vlade...
pogledajte malo preko bare.

Velibor, USA

pre 13 godina

Puna podrshka Dachicu i SPS-u ovde. Chovek je kontra-upitao upravo prava pitanja na koja treba da odgovori desnicharska opozicija u liku tzv. SNS-a. Dalje, nema razloga Dachicu spochitavati Miloshevicev totalitarizam kada Dachic upravo podseca na ono shto nije valjalo i chemu vishe ne zeli da prisustvuje- a to je, izmedju ostalog, i shlepanje radikala uz vladajucu stranku. Onda su to radili "pravi" radikali s Shesheljem Miloshevicu a sada to hoce "reformisani" (reformisani.... malo sutra...) radikali s Tomom i Vuchicem Tadicu. Iste igre, iste taktike koje su unazadile Srbiju i srpski narod (shto matichni shto prechanski).

Bravo Dachicu! Reci im (i SNS-u i DS-u)- no passaran!

LoshMi

pre 13 godina

Nas trenutni sistem je takav da su ministarstva podeljena izmedju suvise partija. Svaki ministar pokusava da sto vise pokupi za sebe i svoju partiju a onda krivicu prebaci na neko od ministarstava kojim upravlja druga partija. Nema veze sto svi zajedno cine vladu. I niko nikada ne prihvata odgovornost kad nesto podje lose, nego se uvek okrivi neko drugo ministarstvo koje navodno ne saradjuje.
Hocemo dvopartijski sistem pa da napokon idemo na izbore da biramo boljeg a ne onog ko je manje zlo iz velike gomile. Znacemo da jedna partija vlada pa ce se valjda i ministri potruditi oko svog posla kako bi zadrzali svoje pozicije.

crna macka

pre 13 godina

necete ivice, dvopartijski sistem, ali hocete monopol za nis i bajatovica...vi zapravo hocete da ostanete zauvek na vlasti...dajte proturite i zakon o mumificiranju narodnih poslanika, ili bar vas sefova stranaka...da vam se klanjamo i posle smrti!

Aleksandar

pre 13 godina

Sve bi to bilo lepo, da gos'n, pardon drug ministar nije bio ono sto je bio tokom devedesetih... Posto znamo sta je i ko je bio, onda sve sto sad kaze zapravo samo lepo zvuci, ali nema tezinu. Sta treba, posle onog pakla koji nam je lider njegove partije priredio tokom deset godina, da mu verujemo i aplaudiramo? Ma vazi.

boki

pre 13 godina

a posle ce neko da nas lozi kako je dacic najbolji ministar, eeej! Ista ekipa koja je zarila i palila sa slobom sada pali ovde. ..bu nas sa nisom, zovu miru markovic, otimaju firme, zezaju se sa koferima... Uzas. Za mene dileme nema, dacic treba da bude izopsten iz politickog zivota kao i cela njegova partija a i da krivicno odgovaraju za sve sto su nam uradili. Tadicu, nemas pojma sta radis.

stefi99

pre 13 godina

Nije problem braco srbi u cenzusu od 5%, problem je u strankama koje ne mogu da dostignu cenzus, a na vlasti su zahvaljujuci kukavickoj politici demokratske stranke. To je najvece izvoriste zla i korupcije u Srbiji i to veze nema sa demokratijom. Bravo Dacicu, slazem se da sadasnji izborni sistem ne treba da se promeni, to je jedini model koji je moguce primeniti u Srbiji.

milezr

pre 13 godina

"Ko je prošao cenzus od pet odsto, ima pravo na političko predstavništvo i valjda je to demokratskiji princip od većinskog izbornog sistema u kojem neko može da osvoji 35 odsto glasova i da ne uđe u parlament".

Dačiću, ja još nisam čuo za slučaj da neko sa 35% ne uđe u parlament, a 4 godine sam dreždao u bibliotekama i čitao žurnale, sveske i papire sa svih strana sveta. Neko ko je završio političke nauke, kao Vi, ne bi trebalo da se "frlja" ovakvim "tvrdnjama."

Jednokružni većinski sistem je jedini način da se prekine ovo prokleto kolo "partokratije" u koju je Srbija upala. Smenjuju se Kurta i Murta, a poslanici su roboti za glasanje koji se istovremeno skrivaju iza svojih lidera i stračankih paravana. Najveći mediokriteti se provlače i sede u Skupštini i ukrštaju reči za 1000 evra i raznorazne druge pare koje im sleduju.

Hoću da ZNAM za koga glasam, imenom i prezimenom! Hoću da glasam za osobu koja će MENI biti odgovorna i koju ću uvek moći da "okrenem" i spomenem mu/joj štošta.

Hoću da SVAKA izborna jedinica u Srbiji ima predstavnika u Skupštini. To je decentralizacija, a ne Dinkićevo seljenje agencija po zabitima gde će zaposliti svoje stranačke pione i uzeti koji glas na štetu cele nacije.

U Vojvodini odavno važi većinski sistem za polovinu skupštine , pa ne vidim zašto ne bi i u celoj Srbiji.

Dalje, ovaj proporcionalni sistem omogućava centralama stranaka u BG da biraju kandidate za izbore na lokalu u sasvim drugom gradu! Pa gde to ima?! Koriste ZATVORENE izborne liste (ni ne obraćajući pažnju na azbuku, već je prvih 25 mesta na listi sve moj do moga, guzonje iz GO-a i njihovi saveznici) koje su potpuno antidemokratske! Ja da se pitam, zabranio bi učešće strankama na lokalu osim ako su registrovane u gradu u kojem izlaze na izbore! Proporcionalni sistem takođe omogućava ekstremistima da uđu u parlament! Eto vam LDP i SRS.

Da je kojim slučajem većinski sistem na snazi, imali bi tri stranke u Skupštini: SNS, DS i ko god je treći. Milina!

Nema koalicija (ne bi bilo potrebe za njima), nema trulih kompromisa, nema neefikasnosti, nema trvenja, nema ucenjivanja, nema 25 ministarstava! Kako to može biti loše?! Na vlasti JEDNA stranka i ona snosi svu odgovornost. Divota!

Nijedan od izbornih sistema nije "nedemokratski" jer je kod nas, po pravilu, problem ljudski faktor, a ne izborno zakonodavstvo. Vi ste problem. Vi i 25 Vaših saradnika-saučesnika koji ovu zemlju vode u propast.

Nemojte misliti da smo zaboravili 90-e, Dačiću!

Zoki

pre 13 godina

I jedan i drugi sistem imaju svoje prednosti i mane. Dačić je u pravu kada kaze da u većinskom sistemu stranke koje osvoje po 35% glasova u svojim izbornim jedinicama mogu da ostanu bez poslaničkog mesta. Neke stranke i neke ideje jednostavno ostanu bez predstavnika u parlamentu.
Sa druge strane, parlamenti i vlade u zemljama sa većinskim sistemom su puno stabilnije. Isto tako, kada se bira pojedinac (bez obzira što je on ustvari predstavnik stranke koja stoji iza njega), stvara se neposredniji odnos glasača i njihovog poslanika. Poslanik odgovara građanima koje predstavlja, bez obzira da li su oni glasali za njega ili ne.
Meni se većinski sistem više sviđa, ali razumem one koji ga kritikuju, jer ni on nije savršen.

Trio minimum

pre 13 godina

Licno, ako moram da biram izmedju DS sa jedne (kao leve), i SNS sa druge (kao desne) strane, konacno cu te nedelje na dan izbora ostati kod kuce i odgledati sve filmove koje nisam stigao da gledam godinama.

Floridjanin

pre 13 godina

Napokon nesto osvezavajuce na srpskoj politickoj sceni. U vlasti ne treba da bude vise od dve stranke. Sadasnja koalcija od 4-5 stranaka je tezak teret za sve gradjane jer svi moraju da budu zadovoljni (ukljucujuci rodbinu i ostale), a sve to treba neko da plati pa onda svi u glas " Telecom" - to je nas jedini spas.
Dve vodece stranke u Srbiju moraju da prihvate odgovornost i pokusaju da preuzmu odgovornost sa njima najblizim partnerom i da vode Srbiju napred ... (sta god to bilo ili se zvalo)

PETAR

pre 13 godina

Uvek ste tvrdili da su članovi vaše stranke najbolji,najkvalitetniji,najčasniji,najpošteniji...pa što se onda plašite većinskog izbornog sistema ako je tako?Evo vaam šansa da na takvim izborima dobijete većinu kad već imate tako kvalitetne člaanove članove.Niko ne kaže da veinski izborni sistem za vreme Miloševića nije bio dobar.Nešto drugo nije valjalo.Vi to znate najbolje.Nemojte biti demagog.

Branislav

pre 13 godina

1. U Britaniji nije dvopartijski sistem. U parlamentu su tri stranke;
2. i u vecinskom sistemu ljudi se ne opredeljuju za kandidata vec za to koja partija stoji iza njega;
3. proporcionalni sistem je pravedniji, ali kod koalicija treba dici cenzus na 10 posto, ako ne i vise;
4.Treba modifikovati proporcionalni sistem tako da bolje oslikava izborne reyultate partije na pojedinim podrucjima;
5. Treba resiti problem kome pripada mandat. Ne znam koje je resenje, ali valjda ima iskustava drugih zemalja koja bi sprecila da poslanici budu puki izvrsioci partijske volje, ali i da budu predmet korupcije kao preletaci iz stranke u stranku;
I Dacic je u pravu opozicija je bila protiv Slobinog vecinsko proporcionalnog sistema 90-tih a sada bi da ga vrati da bi osigurala svoju vlast;
Ako neko nije primetio Dacic je upravo kritikovao i svoju stranku i njenog pokojnog sefa i njenu praksu iz 90-tih.

kosa

pre 13 godina

Ivice,Ivice,Dacicu.Zar nisi ukapirao da je SPS rezervni igrac za DS,na koga treba svaliti sve negativne dogadjaje?Ako si saslusao jutrasnji Kaziprst u kojem je gostovala Trivan,mozes zakljuciti kako se namerava (zlo)upotrebljavati SPS.Eh,zato su dobro SNS analizirali situaciju u SPS,ali i lose ucincnke DS,koji stalno svaljuje sve krivice na DSS,koji za sigurno vise ucinio stete nego dobra za vreme svojeg vladanja,ali DS nije nista ucinio do danasnjeg dana,jer naravno kriva je i svetska ekonomska kriza,za njihove propuste obecanja.

Pa zasto su obecavali,ako nesto ne mogu ispuniti?A,pa nisu predvideli svetsku krizu!Ozbiljne partije su uvek spremne na razne scenarije u svojoj zemlji.

DS,se sve vise ponasana kao partija koja ide i gasi pozare koji tinjaju da se vatra ne prosiri,ali pozari se nisu do kraja sanirali.

DS je partija karijerista licnog karaktera i interesa,znanje i vestine u vodjenju,razvoju i demokratizaciji drustva,nemaju snage,a i nemaju instrumente da upravljaju drzavnom administracijom koja je izvor korupcije i kriminala u zemlji.

Mnogo neznalica u DS,samo veliki manipulanti poznavanja igre reci,koje ne vode DS u prave demokratske i ozbiljne partije.Tuzno sta napravise ovi iz DS od DS.

noone

pre 13 godina

Razumem ja potpuno Dacica, gomila politicara bi pocrkala od gladi kad bi se smanjio broj poslanika u skupstini. Jedino sto znaju da rade je da guslaju sa skupstinskih govornica o nekakvim "nacionalim interesima", i da se prezderavaju u skupstinskom restoranu...i za to su veoma dobro placeni.
Zalosno je samo to da isti ovi politicari koji su nas pre nekoliko godina "obradjivali" da glasamo za Kostunicin Ustav, sada isto tako obradjuju da menjamo isti jer nevalja. Inace, zivo me zanima da li ce Crkva i ovaj put stati iza promene Ustava, kao i u prethodnom slucaju, kad je njihov covek predlagao promenu Ustava.
U Srbiji je sve jednostavno, prosto pogledate ko stoji iza nekog projekta, i jasno vam je da li ce taj projekat da valja ili ne...kao sto se moglo naslutiti i za tekuci Ustav, jer je iza njega stajao Kostunica.
Inace ponarocito je opasno kad se postigne "nacionalno jedinstvo" oko necega. Tad znajte da je ta stvar veoma opasna. A sve mi se cini da ce se za promenu ovog Ustava, pozivati na nacionalno jedinstvo.

Goran

pre 13 godina

Postovani,
ja necu izaci na izbore da glasam kao ni moja porodica jer smo razocarani u sistem glasanja i zloupotrebe glasova gradjana Srbije!!! ja glasam za Djoku a ne za Milutina, Janka i Branka, a posle u drugom krugu se udruze Djoka, Janko i Branko, a ja se nikako ne slazem sa ideologijom naprimer Janka jer to ne ide nikako, jer je Djura skidao Janka sa vlast. Dokle vise da lazete i mazete ovaj narod, nego ako se zalazete za donosenje i izmene zakona donesite da se posle prvog kruga ne mogu praviti koalicije i da ovaj narod zna kome daje svoje glasove!!!

vidakis

pre 13 godina

Savez komunista i Socijalistički savez radnog naroda!
Krenulo je predizborno zaludjivanje naroda sa ciljem da , u žaru navijanja za nepromenljive i Bogom dane lidere Borise,Tome,Voje,Ivice....(Marica još nema) zaboravi na bedu.

radnik

pre 13 godina

nećete dvopartijski sistem jer i samo znate koji su Vaši dometi na izborima, još od pada s vlasti SPS-a.

a možda bi trebalo podići cenzus na čak 10 odsto, da se konačno nateraju mali kalkulanti na nekakav zajednički rad, a ne samo na razvlačenje društvenog novca na svoje posliće. ionako vam ima previše - mnogo više stranaka nego što srbiji treba. nama treba jedinstvo, a ne ovo rasulo na vlasti gde često i nema dobre komunikacije medju ministrima. svako se bori za sebe, zaboravljajući da je deo tima.

Suboticanin

pre 13 godina

dacic nema nista protiv da se objave tajni spiskovi DB-a za vreme vladavine Miloševića! Dačić nije za većinski izborni sistem jer bi prošao kao u Vojvodini. Nije ni jedan član SPS-a prošao na IME I PREZIME, a verovatno jer ga komšije mnogo, mnogo cene, vole. Srbiji treba mešoviti izborni sistem sličan Vojvođanskom, pa ko je smeo i ne korumpiran, za njega će građani da glasaju, ali pošto većina članova SPS-a je još iz Miloševićevog doba, naravno za njih niko neće glasati. Dačić se uplašio jer prema svim istraživanjima SPS je počeo strahovito da tone i sada je oko cenzusa, pa mu smeta Ds, SNS, ali po najviše URS koji je DEFINITIVNO treča stranka u Srbiji i koji još pored DS i SNS SIGURNO prolazi cenzus!

šta li ga to žulja

pre 13 godina

"Koje su to demokratske promene? Novi zakon o medijima? Da li je demokratska tekovina povratak na Miloševićev sistem iz 1990-ih godina", zapitao je Dačić i dodao da treba odvojiti "politički marketing od političke realnosti".
"...Jel'treba da se smanji Vlada? Treba! Ali mi onda dajte predlog ili ćutite!", rekao je Dačić i dodao da o rekonstrukciji Vlade razgovara najviše s novinarima."

Dešava mi se ponekad da uhvatim sebe u razmišljanju - i treba da im kažeš, a zatim se setim devedesetih, pa Obradovića, Mrke, Škundrića, Bajatovića, Mileta Ilića...

jaroslav

pre 13 godina

O Ivici mislim JAAAAAko loše, da se zna. A svima vama koji možete celokupan spektar političkih opredeljenja i svetonazora, društvenih sistema i morala da strpate u dve partije vama svaka čast. Baš ste jednostavni. Mora da je onda i život jednostavan.

M

pre 13 godina

Kakva demagogija!!! Izborni sistem nema nikakve veze s kriminalom i korupcijom. Ovde se drpalo i kad je bio jednopartijski i vecinski i proporcionalni sistem. Problem je sto oni koji treba da kontrolisu ne rade svoj posao, vec dobijaju procenat!!! A ko s kim pravi koaliciju to je njihov izbor, ali znam da za Tadica necu glasati u zivotu zbog koalicije sa SPS-om. Svi ti iz SPS su trebali da budu u zatvoru zbog 90-tih, a ne u vladi!!!

Aleksandar

pre 13 godina

A mi necemo nikakav partijski sistem. Ako se njima 20 godina vladavine svodi na pricu, u koju je umesan "Karleusa v.s. Ceca on the farm entertainment", banke, kockarnice, televizijsku edukativnost koja je na nuli i jos mnogo stosta, onda svaka im cast na vodjenju drzave.
Kada objektivno sagledate sve njih "nacitane fakultetlije" vidi se da mnogo nisu pametni.
Zasto se svi lepe za Rusiju, USA i cetiri S ponajvise? Cak i druge zemlje. U cemu je problem biti bolji od njih? U cemu je problem napraviti drzavu kojoj mogu svi da zavide. Dok god slusate njih i divite im se, znate kada ce biti Srbija do Tokija? Ma kakav Tokijo, za nas su oni vanzemaljci. Ni za milijardu godina ne moze biti kao oni, a kamoli bolji.

Mentalitet bato, mentalitet. Unistavate sve zivo. Od ideja do zivota.

Ludi Milojko

pre 13 godina

Dobar je Dacic bio sa izjavom: " ..pa ja sam se skolovao za politicara...." ili jos bolje na pitanje vezano za Sarica i njegovog Ex Sefa kabineta Branka Lazarevica: ".. ne on nije smenjen iz MUP-a, on je samo presao u diplomatiju..."! E j...m ti drzavu u kojoj za organizovani kriminal budes nagradjen mestom u ambasadi!!!! Jednom recju smesno, tuzno i da puknes od muke ko nam kroji sudbinu!!!!!

ben

pre 13 godina

Promjena izbornog sistema ne moze da iskorijeni siromastvo,korupciju,unaprijedi obrazovanje i zdravstvo,poveca zaposlenost,tako da je ta tema vrlo ne bitna u ovom kriznom trenutku.Odgovor jednom komentatoru da u Francuskoj FN (nacionalni front) na lokalu ima i 40% glasova a nema niti jedno mjesto u parlamentu dok komunisti koji su na izdisaju sa 3% glasaca imaju 5 parlamentaraca.

PERA

pre 13 godina

Predlažem da Skupština izglasa zakon kojim će se potvrditi da svi trenutni političari vladaju ovom zemljom do kraja života.Ionako se smenjuju na vlasti u raznim kombinacijama svako sa svakim. Bitna je samo vlast. Za to vreme zemlja nezaustavljivo propada. Zar je gradjanima više bitno koji je tip izbornog sistema ili kada će biti novi izbori ?! U pitanju su uvek isti igrači dokazano nesposobni za državu i dokazano sposobni za sopstvene interese. Gospodine ministre, mene više nikada nećete videti na bilo kakvim izborima !

Milovan S Nikolić Sombor

pre 13 godina

Reagovaću samo na tvrdnju ministra Dačića da policija nije pod pritiskom.
Vi se gospodine dačiću sa nama šalite jer vaši policajci ne mogu ni kaznu za parkiranje danaplate od kabadahija ,a o ozbiljnijim stvarima da i ne pricam.
Milovan S Nikolić Sombor

Laki anarhista

pre 13 godina

"Koje su to demokratske promene? Novi zakon o medijima? Da li je demokratska tekovina povratak na Miloševićev sistem iz 1990-ih godina", zapitao je Dačić i dodao da treba odvojiti "politički marketing od političke realnosti".

...reče Dačić. I strašno je da je bar po pitanju tog zakona, u pravu. On za taj zakon nije glasao, pa je "Čeda Najispravniji" morao da glasa. Iako je obećao u kampanji da takve stvari neće raditi. A DS je glasao po default-u. Ne zaboravimo to.

Ne, ne zovem da glasamo za Dačića, i on je lažov. Samo nemojmo pristajati na to da nam DS u ime EU prodaje rog za sveću i da nas non-stop plaše strašilom,... sad već više ne znam ni koga - svi su za EU.

Pogledajmo ih u oči SVE i kažimo im "Gubite se! Svi! Vi nama ne trebate. Napolje!"

borislav

pre 13 godina

NEcu ni ja dvopartijski sistem, gospodine ministre. Recimo 5 solucija je ok...
Ipak, nije broj problem. Problem je sto u "mom" (a verujem i ogromne vecine gradjana) visepartijskom sistemu nema mesta ni za jednu, ali BAS ni za jednu stranku od trenutnih parlamentarnih stranaka. To je tuga Srbije, a ne broj.

Hawk

pre 13 godina

Dacic je bar bio Slobin mali, ali se bas nesto ne secam da sam vidjao Borisa pored Zorana Djindjica dok je DS bio stacioniran na visoj pedagoskoj u N.Fronta u Beogradu...u stvari mnogo njih se i ne secam da su bili prisutni od samog pocetka...ne treba zaboraviti da je prvi izborni sistem u Srbiji bio vecinski pa je na zahtev tadasnje opozicije jer je SPS dobijao...ipak nekako najeftiniji dodje jednopartijski...:-)

alb

pre 13 godina

Skroz izlisno diskutovanje pronicljivo do srzi gledano. To sto se "ugledamo" na drzave koje su u odnosu na nas poprilicno poodmakle u drustvenoj evoluciji i preuzimamo od njih institucije, koje kod nas naravno uspevaju samo na papiru, ne znaci da smo moderna drzava. Za demokratiju i njene institucije potreban je GRADJANIN, a pojedinac u Srbiji koga partije pljackaju i vredjaju mu inteligenciju svojim postupcima moze da bude samo PODANIK.