Četvrtak, 30.12.2010.

11:03

Kolika je prosečna dužinа trаjаnjа (а) postupkа u grаđаnskoj pаrnici, (b) krivičnog postupkа i (c) postupkа u uprаvnom sporu?

Izvor: B92

Kolika je proseèna dužinа trаjаnjа (а) postupkа u grаðаnskoj pаrnici, (b) kriviènog postupkа i (c) postupkа u uprаvnom sporu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

108 Komentari

Sortiraj po:

JAN MELEG

pre 13 godina

KOLIKA JE PROSEČA DUŽINA TRAJANJA...
JA MISLIM DA BEZ PET GODINA NETREBA RAČUNATI SA NI JEDNIM OZBILJNIM REŠENJEM A TEK PRESUDOM.

Rodja

pre 13 godina

Parnice u zemlji Srbiji "TRAJU KAO SRPSKA NARODNA PESMA, PROTEZU SE ONAKO ... KAKO BIH REKAO ... S'KOLENA NA KOLENO". Deda ostavlja unuku u amanet da je privede kraju, onda unuk ostari i postane deda i on ima amanet... i tako S'KOLENA NA KOLENO

Dejan Sustersic

pre 13 godina

Hvala Bogu nisam svadljiv ni prestupnik.
Sudstvo, tužilaštvo, pravna struka generalno je rak rana ove države (posle nje je zdravstvo).
To je kao i zdravstvo jedan začarani krug ljudi koji se međusobno znaju i rade samo u svom interesu.
Njihove i licence lekara trebalo bi da je najteže dobiti i sačuvati.

Tatjana

pre 13 godina

Pa dobro je prosao recimo neko ko je zavrsio za 10 godina. Mislim da je to realan prosek za sve u globalu. S tim sto neko ima srece da zavrsi za 3 godine a neko za 30, a bogami se neke parnice nikad ni ne zavrse, nego se strpljivo ceka da neko umre.

Ludi Milojko

pre 13 godina

(а) postupkа u grаđаnskoj pаrnici - obično beskonačno, osim ako ne potplatite nekoga

(b) krivičnog postupkа - do zastarevanja slučaja, osim ako je okrivljeni mali čovek kom je puklo trpilo pa je izlupao nekog u opštini

(c) postupkа u uprаvnom sporu - ako je tužilac građanin, obično dok stranka ne premine, ako je tužilac država i treba da naplati nešto od građana, gotovo je koliko odmah, bez da sudija i pogleda slučaj, zakon i pravo. Nakon toga stranki ostaje da pokrene žalbu koja se ili automatski odbija ili se postupak razvlači do beskonačnosti.

Predrag Bojovic

pre 13 godina

Duzina sporova zavisi od toga protiv koga se i za sta vodi sam spor. Ako vas tuzi drzava spor ja resen veoma brzo. Ako tuzite drzavu spor ce voditi i vasi naslednici. Ako su lica nebitna sama duzina trajanja nije prioritet,kad bude bice. To je pravna drzava !?

Jasmina Miljkovic

pre 13 godina

Moj licni osecaj da je to preko 5 godina. Sto je narocito dugo za upravne sporove. Po mom iskustvu pojedini organi nikad ne postupaju u rokovima propisanim zakonom. Oni te rokove dozivljavaju kao indikativne i preporucene a ne obavezne.

Slavnić Predrag

pre 13 godina

Sve parnice,naročito protiv države,morate započeti jako mladi i možda stignete da dočekate kraj.Naročito posle reforme sudstva.

nena

pre 13 godina

1. narod voli da se tuzi tako da traje beskonacno
2. u zavisnosti ko je i za sta optuzen, uglavnom dovoljno da se za glavesine i lovane sve zaboravi a za obican narod vrlo brzo stigne do zatvora
3. beskonacno i naravno drzava nikad ne gubi

Aleksandra

pre 13 godina

Vreme trajanja navedenih postupaka nije moguće utvrditi ni jednom poznatom metodom. Traju bezobrazno dugo. I nikog nije briga za to.

miile

pre 13 godina

NE ZNAM KOJA JE PROSECNA ALI MOJ SPOR KOJIM TRAZIM DA MI SE NAKNADE TROSKOVI SAHRANE ZA POKOJNOG OCA OD FONDA PIO, A PRAVA REGULISANA PRAVILNIKOM ISTOGA FONDA, TRAJE VISE OD 18 (OSAMNAEST GODINA) I SADA NAKON SEST KRUGOVA ( A KRUG JE GEOMETRIJSKA FIGURA KOJA NEMA NI KRAJA NI POCETKA) PREDMET SAM PREDSTAVNOM PROSLEDIO U "PRVI SRPSKI SUDU U STRASBURU" (NAPOMENA AUTOR JE UVERENJA DA U SRBIJI NE POSTOJI PRAVOSUDNA INSTITUCIJA KOJA BI SPOROVE NA RELACIJI GRADJANIN-DRZAVA (ILI DRZAVNA USTANOVA)SPOR RESILA PO SLOVU ZAKONA VEC SAMO PO PRAVU JACEG, A TO JE UVEK DRZAVA BILO DA JE TUZENA ILI JE TUZILAC.
TIPICAN PRIMER TOME JE I TUZBE KOJE UPUCUJU JAVNA PREDUZECA TIPA INFOSTAN, KOJI SVOJE KLIJENTE UTUZUJU NA OSNOVU "AKONTACIJA" ZA USLUGE KOJE CE MOZDA PRUZITI, DA ZA SVOJE USLUGE NIKADA NE NAPRAVE RACUN, GDE CE ISKAZATI IZNOS ZA USLUGE KOJE SU IZVRSILI. I TAKVE TUZBE SE PO KRATKOM POSTUPKU DONOSE NA STETU GRADJANA NA OSNOVU "VERODOSTOJNE KNJIGOVODSTVENE ISPRAVE" NA KOJU VISE NE POMAZU NIKAKVI PRAVNI LEKOVI. MOZETE BITI UTUZENI I SPOR IZGUBITI I U SLUCAJU DA TU "AKONTACIJU" NIKADA NISTE PRIMILI. ETO TOJE NAS PRAVOSUDNI SISTEM

Milan J.

pre 13 godina

Uzasno je dugacak proces parnice u sva tri segmenta, cak kao i da ga nema, jer je sudstvo tolko korumpirano da to nije moguce vise izdrzati, njegovo prisustvo kao da ga nema. Pravde nema i zastite nas gradjana.

Ivan

pre 13 godina

U sva tri potupka parnica traje beskonacno dugo, nekad ni nema zavretka, a nekad se nesrecno zavrsi, jer je sud u Srbiji vec prevazisao sve mere od korumiranosti.

Milan Djokic

pre 13 godina

Imate li vi za mene neko lakse pitanje? Znam ja koliko to traje. Na svu srecu jos nisam stigao do Suda. Sto ne znaci da necu. Ha, ha.

Svetlana

pre 13 godina

Odgovor veoma zavisi od toga KO STE, a naravno i KOJOJ POLITICKOJ OPCIJI PRIPADATE. Pravosudje je zastaskalo ogroman broj predmeta podobnim osobama putem zastarevanja predmeta. U PRAVOSUDJU je PRAVA KORUPCIJA

Dusanka Pekic

pre 13 godina

Zavisi ko protiv koga vodi spor. Pravosudje je toliko neefikasno i korumpirano da sporovi ponekad traju i deceniju, ako ne podmitite.

tomka rakic

pre 13 godina

Kome zelis zlo (ako si takav po prirodi !!) pozeli mu sudski spor . To ce mu zivot zagaditi , zatrovati i prekratiti . Sudski sporovi su dugacki i beskonacno traju. Mnogi sporovi traju i po 5-6 pa i vise godina

jelibat

pre 13 godina

Hm...tri godine cekam da, neko cijom krivicom su poginula tri deteta, konacno ode na izdrzavanje kazne, pa makar i 24h...Inace, presuda glasi na 6 godina (2 godine za remecenje javnog reda i mira i 4 za tri zivota), realno, zar ne...vise vredi javni red od tri zivota. Blago nama koji sa tim zivimo. A garantujem da bih ja dobila isto toliko da kazem sta mislim o pojedincima iz okruznih i opstinskih sudova. Jadan je ovaj mali procenat postenog srpskog naroda, koji nazalost ima posla sa sudovima i sudijama.

veljko maksić

pre 13 godina

Sopstveno iskustvo.
-parnični spor godinu dana do presude,a posle presude to još neznam,
-upravni spor,državni organi koji postupaju po Zakono o opštem upravnom postupku ne poznaju zakonske propise i ne donose rešenja nego ustupaju višim instancama da one reše obične stvari.
-radni spor trajao je oko godinu dana lai zbog pravnih podmetanja advokata tuženoga i odugovlačenja sudskog postupka,te nastojanja tuženoga da presudu ne izvrši.

miodrag

pre 13 godina

Za ljude koji nisu bliski vlasti traje beskonacno.Sud u Kursumliji zajedno sa lokalnom opstinom i policijom radi i nedeljom kada je stranka u sporu bliska vlastima.
Jedan obican spor za raskid ugovora o ortakluku traje od 1993.godine a u pitanju je fabrika koja je brisana iz registra a koja i dalje radi.A danas od DEMOKRATSKI reformisanog suda nemam ni odgovor gde se predmet nalazi?!Ujedno mi je predsednik opstine krajem 2010. godine rekao da uzmem stvar u svoje ruke!!!(Evropa ce mi objasniti sta to znaci).Sada se ta fabrika vodi kao stambeni objekat da se ne bi placao porez na imovinu privrednog objekta.(odlukom poreske uprave)

Zika Peric

pre 13 godina

Vreme trajanja postupaka pod (a),(b)i(c) zavisi iskljicivo od "utakmice"surostavljenih strana.
Ko bolje i vise podmaze taj je pobedio i on odlucuje o vremenu trajanja.

Dusan Jovanovic

pre 13 godina

S obzirom da je sudstvo najslabija karika ovog jadnog drustva ne moze se ocekivati da su njegovi rezultati dobri. Najjednostavniji gradjanski procesi traju od 2 do ??? godina, krivicni nesto duze a upravni se najcesce ne zavrsavaju nikada ukoliko se vode protiv drzavnih organa.

filcevski mile

pre 13 godina

kadija te tuzi kadija ti sudi, zakone menjamo vise nego donji ves i po potrebi prema osobi. podnosici tuzbi i zalbi vezani su rokvima i sankcijama a donosici presuda nicim.

Emila Koletic

pre 13 godina

a. moj slucaj oko IZDRZAVANJA DECE POSLE RAZCODA TRAJE JOS UVEK ....RAVNO 15 godina! Isto toliko i podela bracne imovine, takodje 15 godina!
b. oko 2 godine
c. oko 2 godine uz izuzetne napore i kontrole

hempros

pre 13 godina

U gradjanskoj parnici sam proveo detinjstvo, srednjoskolske i studentske dane,Tacno 22 godine.Sve se zavrsilo onako kako je moja mjaka kao moj zakonski zastupnik, predlagala na prvom rocistu 1986-te godine.

Svetlana Pešić

pre 13 godina

Užasno dugo. Gradjanska, procenjujući po svom ličnom iskustvu, oko 10 godina, što unapred obesmišljava postupak.

Toma

pre 13 godina

Ако имаш политичку везу или новца онда и исход и брзина парнице зависе од тога, a ako nemas onda од онога ко претходно има.

Zlatomir

pre 13 godina

Stvarno ne bih znao da kažem kolika je prosečna dužina trajanja postupka u građanskoj parnici i u krivičnom postupku ali u postupku u upravnom sporu to je četiri godine.

Glasačko telo

pre 13 godina

Sve je to relativno, ovisi ko vas je očepio i koga ste očepili. U proseku od 3-5 godina u građanskoj parnici, krivični postupak ide malo brže ako država ima interesa...sve u svemu pravosuđem u Srbiji upravlja vlast i po nalogu se rešavaju sporovi,oni u interesu vlasti dobiju i medijsku podršku a ostalo se gura pod tepih...

NEMILOSRDAN

pre 13 godina

ZAKON SE KAKO ZA KOGA PRIMENJUJE.DALEKO SMO OD PRIMENE I RAVNOPRAVNOSTI PO PITANJU ZAKONITOSTI.OPSTRUIRAJU SE PROCESI,ODUGOVACE I JOS UVEK JE PRAVOSUJE NA ZALOST ZA PRIMENU REFORME PRAVOSUDJA KOJU SMO NADAM SE ZAISTA OCEKIVALI,POJEDINCI OSTALI ISTI.KORUPCIJA JE NEMILOSRDNA A POSTENI I NEVINI ISPASTAJU A OKRIVLJENI SMEJU TUDJOJ MUCI I TRAGEDIJI!

sa iskustvom

pre 13 godina

Prosečnа dužinа trаjаnjа zavisi od toga sa koje strane se nalazite:
Ako ste neko moćan,isteraćete sve na čistinu preko noći(ako je privredni spor u pitanju) ili ćete zataškati sve preko noći(ako je krivični postupak).

Ukoliko ste prosečan građanin ove zemlje,važi obrnuto:
dobijen privredni spor,zataškaće vam ga preko noći s tim da vi morate platiti sudske troškove,iako ste spor dobili.
A ako je krivični postupak u pitanju,teški zločin-tipa nevezivanje pojasa u vožnji,naplata kazne biće isterana na čistinu takođe tokom noći.
Noć se ovde pominje u kontekstu:Mnogima smrkne a samo nedodirljivima svane!

Kristina i Miodrag

pre 13 godina

Postupci su dovoljno dugi (često do zastarevanja)i skupi da građani pre posežu za korupcijom, nego za pravdom. Način vođenja, dužina i konačne presude šalju poruku građanima da se isplati raditi nezakonito.

Radoslav jovic

pre 13 godina

Pravosudje Srbije u celini je pod jakim uticajem dnevne politike,raznih politicko-finansijskih lobija.
Bez sustinske reforme pravosudja Srbija nema buducnost.

Radoslav jovic

pre 13 godina

Pravosudje Srbije u celini je pod jakim uticajem dnevne politike,raznih politicko-finansijskih lobija.
Bez sustinske reforme pravosudja Srbija nema buducnost.

sandaa

pre 13 godina

Treba zatvoriti kompletno naše pravosuđe i angažovati strance, sigurno bi bili objektivniji i radili bi bez mita i korupcije. U sudu su 90% ljudi korumpirani pocev od cistcice pa na gore. Nista im ja ne verujem.

zoran

pre 13 godina

Parnica na traje od 1996. a već više od 2 godine na višem, sada valjda apelacionom sudu.Baš se "reformisalo pravosuđe". Treba zatvoriti kompletno naše pravosuđe i angažovati strance, sigurno bi bili objektivniji i radili bi bez mita i korupcije

Nebojša Janovski

pre 13 godina

Sudski postupci traju bezobrazno dugo, suludo, neracionalno... Može se navesti bezbroj sličnih epiteta. Ali, mogu da traju munjevito, ili da zastare, ako se umeša političar ili 'važna' institucija(Crkva, na primer). Ipak, to zavisi od sudije.

Milutin

pre 13 godina

Prosečna dužina trajanja parnice/procesa u Srbiji je izmedju 10-25 godina, a počesto i duže.
Sudstvo u našoj zemlji ne postoji, jer da postoji, pola države bi bilo u zatvor, a pola bi te iste zatvorenike čuvalo kao čuvari.
Vi gospodo iz EU-a ne poznajete naše pravosudje, jer da ga poznajete, ne bi nas ovo ni pitali, jer ako saznate istinu o njemu, mi ćemo ući u EU 3967 godine.
Da vam na kraju damo savet: bolje je da vam padne na glavu mesec, no da imate posla sa srpskim pravosudjem u celini.

radomir

pre 13 godina

kada spor dodje do suda, to je gore nego da odustanete od spora i pomirite sa nekim gubitkom ili nepravdom.izuzetak su samo teška krivična dela ali i ona imaju uvek prizvuk odisejevog putovanja do pravde

Ivan

pre 13 godina

Bas me zivo interesuje sta je nasa gospodja ministarka Malovic odgovorila na ovo pitanje!? Da li mozete da predpostavite dragi gradjani zamlje Srbije!?

Goran

pre 13 godina

Svi ti postupci traju toliko dugo da se moze reci da drzava preko svojih zakona vec 7 decenija stiti lopove, ubice, bahate i prevarante i da je tokom ovog perioda mnoge postene pretvorila u nepostene, jer se pokazalo da se postenje u Srbiji jednostavno ne isplati. Ja i svi gradjani Srbije smo stimulisani od strane drzave da prevarimo nekog za novac jer znamo de ce postupak moci trajati godinama, i jedino sto nas sprecava je sopstveni moralni sistem razlikovanja dobrog i loseg. Zato u Srbiji ima toliko prevaranata - ne zato jer smo mi prevarantska nacija nego zato sto je drzava decenijama stitila i stimulisanje stvaranje prevaranata. Nedavno oslobadjanje Janusevica i Kolesara je jos jedan dokaz u korist ove tvrdnje.

Svetozar Vilić

pre 13 godina

Do reforme pravosuđa, kojoj se može mnogo što-šta zameriti u pogledu kriterijuma izbora sudija i tužilaca, sudski procesi u svim oblastima trajali su često nedopustivo dugo, tako da su građani pravnu satisfakciju doživljavali tek posle više godina. Sada je situacija drugačija: Sudije su dužne da proces završe u razumnom roku ali ne na štetu pravičnosti postupka. To pruža nadu građanima da svoja prava mogu ostvariti u dogledno vreme i da povrate poverenje u pravosudni sistem.

Benjamin Graca

pre 13 godina

U građanskoj parnici najprostiji predmeti traju i do pet godina (isti mogu da se završe za godinu dana) a složeniji predmeti ovde traju i do deset godina. Reforma sudstva nije ubrzala rešavanje sporova već je još više usporila.

Jovan

pre 13 godina

Prosudite sami! Krivični i parnični postupak traju od 1996.Verovatno čekaju da ja umrem pa da zatvore slučaj i tako opravdaju debelo uzeto mito! Mene su "nagradili" doživotnom invalidnošću bez prava na bilo kakva sredstva za život!Alal vera našoj džavi i pravosuđu.Ugledajte se na nas!

mare

pre 13 godina

ako ne podmitiš oko 10 godina a mozda i više a izvršenje presude misaona imenica ako vam duguje država, za političare rokovi su jako brzi do godinu dana ili par meseci.

Dragana

pre 13 godina

Ukoliko ne postoji veza ovo može da potraje toliko dugo da se nikom ne isplati ni da pokreće parnice , što je valjda i poenta

dusan bratic

pre 13 godina

Sudski postupci posle takozvane reforme pravosudja traju duže nego pre te reforme.Predočavam 2 primera.U sudskom postupku koji se vodi po tužbi Prancev Sergej Jurjeviča iz Moskve protiv Metalija Ljukovo iz Indjije,kod Osnovnog suda Sremska Mitrovica, tužba je predata 12.11.2009. godine, i do današnjeg dana nije zakazano prvo ročište!U vezi toga sam u ime klijenta podneo pritužbu Ministru pravde i dobio odgovor Predsednika suda da će hitno biti zakazano ročište.
Drugi drastičniji primer: Pred Privrednim sudom u Novom Sadu se vodi stečajni postupak nad pod posl.br. St.32/10.Otvoren je 15.10.2009. godine i do današnjeg dana nisu ispitane sve prijave potraživanja.Ima ih 750, što znači da je svaki dan ispitivano po 2,5 prijava, mogao se postupak okončati.Da stvar bude još interesantnija, stečajni upravnik u tom postupku je Agencija za privatizaciju.

Vlada

pre 13 godina

pa to niko sa sigurnoscu ne moze da vam kaze....npr...meni je od dede u testamentu ostavljeno par parnica za njivu i jedan vinograd sa komsijom....znaci ne puno...par generacija....

Sladjana

pre 13 godina

Dužina trajanja sudskog postupka jeste veliki problem pravosuđa, ali se to ne može staviti samo na teret sudiji. Trajanje postupka, osim od sudije kao pojedinca, veoma zavisi od učesnika u tom postupku, zakona koji se primenjuje, kao i drugih organa koji rade po nalogu suda (policije, veštaka, advokata, centra za socijalni rad itd). Efikasnost ne zavisi od toga da li je sudija ažuran ili nije, sudija mora da donese odluku kroz postupak koji je u skladu sa zakonom a sudije ne donose zakone. Nažalost, pri usvajanju zakona niko ih i ne pita za mišljenje što je velika greška, jer sudije i tužioci kroz primenu zakona najbolje vide nedostatke,nedorečenosti i nejasnoće u istima.

dragan

pre 13 godina

Kao osteceni u AFERI KRADJA BEBA nemoguce dobiti sudski apilog, zbog organa vlasti koji stite strukturu organizovane korupcije i mafije koja krade bebe iz porodilista sirom nase majke srbije sta cini vlada srbije
po pitanju gore narocito opasnog dela i krsenje ljudkih prava pravo na zivot i pravo da znamo ko su nasi preci inasa krv,brat,sestra ,decija prava. oj srbijo placi jer i ja cu satobom plakati jer vidis da oni nemaju sluha za nas roditeljski vapaj,ludsko pravo staje to?

Pancevac

pre 13 godina

Nenormalno dugi sporovi.
Neki prelaze u sledecu deceniju.
Dosta zastareva.

Samo sudstvo je korumpirano i u rasulu.
Skoro da ga nema.

Igor

pre 13 godina

Jedan dobar spor, može da iškoluje više generacija pravnika u jednoj porodici. To se kod nas nasleđuje.
Kažu da ima pomaka, kod novih slučajeva, posebno ako je u interesu vlasti da pokaže da sudovi rade, brzo i efikasno. U principu zavisi ko tuži, a ko je tužen. Može i ovako i onako. Što se stvari više menjaju više ostaju iste.

Advokat

pre 13 godina

Kao advokat, mogu da složim sa prethodnikom koji je odgovorio da često zavisi od toga ko su stranke u postupku.

Ministar Dinkić je recimo u rekordnom roku dobio presude i naplatio 40.000 EUR nematerijalne štete, a ja imam primer jednostavne građanske parnice koja traje 24 godine (skoro sve prvobitne stranke su pomrle, sada se sude već vremešni naslednici, uskoro će i 3. generacija na sud).

Iako je pitanje dosta uopšteno, prosečno građanske parnice srednje složenosti traju 5-6 godina, krivice oko 3-4 a upravni sporovi oko 2 godine. Izvršenje je posebna priča.

Na zapadu nista novo

pre 13 godina

Ljudi se sude dok su živi, čak ima i slučajeva da nakon smrti rođaci preuzimaju parničenje i to tako traje. Ne zove se džabe "sudski proces".

Mashinovodja

pre 13 godina

I a), i b), i c) zavise od mnogo stvari.
Na primer, ko tuži, ko je tuženi i najvažnije - ko ga brani.
Ako si običan srpski niko i ništa, a jednog dana ošamariš nekog ko se zove Velja Ilić, popiješ ekspresno dve godine mardelja i ideš odmah na izdržavanje kazne. Ali ako si osumnjičen za utaju 20-30 miliona poreza, ali si pevao "dragom predsedniku" i zemljak ti je ministar policije, onda će samo istraga trajati najmanje osam godina. Ako je uopšte bude.

Mirjana

pre 13 godina

Ja vodim parnicu u Beogradu protiv države Srbije 21 godinu. Za to vreme su donošene tri presude kojom je odbijana moja tužba i tri puta ukinuta od Okružnog suda jer ne odgovara dokazima u spisu. Četvrta je odbijena sa falsifikovanom presudom po pismenom nalogu sudije iz prvostepenog suda. Svi za ovaj slučaj znaju u Beogradu, ali sudija za falsifikovanu presudu nije krivično gonjena jer je štiti tužilaštvo a ista je prošla reizbor /podobna sudija/. Predmet je sada na Ustavnom sudu. Sa takvim sudijama i tužiocima ne možemo ni do Male krsne a ne u EU.

zela

pre 13 godina

Nikad nije bilo teze nego danas,Moj predmet se nalazi u vrhovnom sudu od marta 2oo9 godine i nikom nista,Daj boze da ga nisu izgubili

Ivan

pre 13 godina

Pa evo da Vam odgovorim, moja parnica protiv firme Putevi Srbije traje tri godine i ne nazire joj se kraj,dok su se moje kolege vratile na posao jos februara ove godine mene je zakacila USPESNA REFORMA a moj proces traje, traje...

Ljudevtt Kolar

pre 13 godina

Licno iskustvo;
Od 1996.godine vodim spor sa "Drzavom"",dva puta je presudjeno u moju korist,oba puta vraceno..spor je jos uvek u toku....
Sud vraca jer se trazi dokument koji Drzava nezeli da izda;dokumet o boravku u ratnoj zoni u Vukovaru,a osporava izjave svedoka....

Radoslav Maric

pre 13 godina

Nije problem ponekad ni u duzini parnice niti u presudi sudova, vec je problem sto ova drzava nema nacina te iste presude da sprovede u delo. Izvrsenje presude u parnici i krivici je tesko sprovesti, premda sticajem okolnosti znam da i neke presude su ranije bile politicki motivisane i da su ljudi koji su bili evidentno krivi oslobodjeni, jer bi verovatno da su osudjeni javno progovorili o nekim ljudima kojima bi to nanelo izuzetno veliku stetu, kao i drzavi jer su bili na visokim drzavnim polozajima.

Ana

pre 13 godina

Preko deset godina. A kada dobijete izvršnu presudu, teško se reslizuje. U Srbiji je samo 0,2 posto izvršnih presuda do sada realizovano.

Djape 6. oktobar

pre 13 godina

Pa opet zavisi. Ako ste Velja Ilic ili Sheshelj, onda se stvar zavrshava u roku od par nedelja. Ako ste neciji sin ili ste dobrano podplatili sudiju, par meseci. Za obicnu raju je mereno godinama. Za pedofilne popove slucajevi po pravilu zastarevaju, takodje ako ste Ceca, neko od klana Miloshevic-Markovica, ili neko od stare SPS garniture na vlasti.

dusan bratic

pre 13 godina

Sudski postupci posle takozvane reforme pravosudja traju duže nego pre te reforme.Predočavam 2 primera.U sudskom postupku koji se vodi po tužbi Prancev Sergej Jurjeviča iz Moskve protiv Metalija Ljukovo iz Indjije,kod Osnovnog suda Sremska Mitrovica, tužba je predata 12.11.2009. godine, i do današnjeg dana nije zakazano prvo ročište!U vezi toga sam u ime klijenta podneo pritužbu Ministru pravde i dobio odgovor Predsednika suda da će hitno biti zakazano ročište.
Drugi drastičniji primer: Pred Privrednim sudom u Novom Sadu se vodi stečajni postupak nad pod posl.br. St.32/10.Otvoren je 15.10.2009. godine i do današnjeg dana nisu ispitane sve prijave potraživanja.Ima ih 750, što znači da je svaki dan ispitivano po 2,5 prijava, mogao se postupak okončati.Da stvar bude još interesantnija, stečajni upravnik u tom postupku je Agencija za privatizaciju.

Djape 6. oktobar

pre 13 godina

Pa opet zavisi. Ako ste Velja Ilic ili Sheshelj, onda se stvar zavrshava u roku od par nedelja. Ako ste neciji sin ili ste dobrano podplatili sudiju, par meseci. Za obicnu raju je mereno godinama. Za pedofilne popove slucajevi po pravilu zastarevaju, takodje ako ste Ceca, neko od klana Miloshevic-Markovica, ili neko od stare SPS garniture na vlasti.

Milutin

pre 13 godina

Prosečna dužina trajanja parnice/procesa u Srbiji je izmedju 10-25 godina, a počesto i duže.
Sudstvo u našoj zemlji ne postoji, jer da postoji, pola države bi bilo u zatvor, a pola bi te iste zatvorenike čuvalo kao čuvari.
Vi gospodo iz EU-a ne poznajete naše pravosudje, jer da ga poznajete, ne bi nas ovo ni pitali, jer ako saznate istinu o njemu, mi ćemo ući u EU 3967 godine.
Da vam na kraju damo savet: bolje je da vam padne na glavu mesec, no da imate posla sa srpskim pravosudjem u celini.

Mashinovodja

pre 13 godina

I a), i b), i c) zavise od mnogo stvari.
Na primer, ko tuži, ko je tuženi i najvažnije - ko ga brani.
Ako si običan srpski niko i ništa, a jednog dana ošamariš nekog ko se zove Velja Ilić, popiješ ekspresno dve godine mardelja i ideš odmah na izdržavanje kazne. Ali ako si osumnjičen za utaju 20-30 miliona poreza, ali si pevao "dragom predsedniku" i zemljak ti je ministar policije, onda će samo istraga trajati najmanje osam godina. Ako je uopšte bude.

sa iskustvom

pre 13 godina

Prosečnа dužinа trаjаnjа zavisi od toga sa koje strane se nalazite:
Ako ste neko moćan,isteraćete sve na čistinu preko noći(ako je privredni spor u pitanju) ili ćete zataškati sve preko noći(ako je krivični postupak).

Ukoliko ste prosečan građanin ove zemlje,važi obrnuto:
dobijen privredni spor,zataškaće vam ga preko noći s tim da vi morate platiti sudske troškove,iako ste spor dobili.
A ako je krivični postupak u pitanju,teški zločin-tipa nevezivanje pojasa u vožnji,naplata kazne biće isterana na čistinu takođe tokom noći.
Noć se ovde pominje u kontekstu:Mnogima smrkne a samo nedodirljivima svane!

Goran

pre 13 godina

Svi ti postupci traju toliko dugo da se moze reci da drzava preko svojih zakona vec 7 decenija stiti lopove, ubice, bahate i prevarante i da je tokom ovog perioda mnoge postene pretvorila u nepostene, jer se pokazalo da se postenje u Srbiji jednostavno ne isplati. Ja i svi gradjani Srbije smo stimulisani od strane drzave da prevarimo nekog za novac jer znamo de ce postupak moci trajati godinama, i jedino sto nas sprecava je sopstveni moralni sistem razlikovanja dobrog i loseg. Zato u Srbiji ima toliko prevaranata - ne zato jer smo mi prevarantska nacija nego zato sto je drzava decenijama stitila i stimulisanje stvaranje prevaranata. Nedavno oslobadjanje Janusevica i Kolesara je jos jedan dokaz u korist ove tvrdnje.

Ana

pre 13 godina

Preko deset godina. A kada dobijete izvršnu presudu, teško se reslizuje. U Srbiji je samo 0,2 posto izvršnih presuda do sada realizovano.

Advokat

pre 13 godina

Kao advokat, mogu da složim sa prethodnikom koji je odgovorio da često zavisi od toga ko su stranke u postupku.

Ministar Dinkić je recimo u rekordnom roku dobio presude i naplatio 40.000 EUR nematerijalne štete, a ja imam primer jednostavne građanske parnice koja traje 24 godine (skoro sve prvobitne stranke su pomrle, sada se sude već vremešni naslednici, uskoro će i 3. generacija na sud).

Iako je pitanje dosta uopšteno, prosečno građanske parnice srednje složenosti traju 5-6 godina, krivice oko 3-4 a upravni sporovi oko 2 godine. Izvršenje je posebna priča.

Na zapadu nista novo

pre 13 godina

Ljudi se sude dok su živi, čak ima i slučajeva da nakon smrti rođaci preuzimaju parničenje i to tako traje. Ne zove se džabe "sudski proces".

Radoslav Maric

pre 13 godina

Nije problem ponekad ni u duzini parnice niti u presudi sudova, vec je problem sto ova drzava nema nacina te iste presude da sprovede u delo. Izvrsenje presude u parnici i krivici je tesko sprovesti, premda sticajem okolnosti znam da i neke presude su ranije bile politicki motivisane i da su ljudi koji su bili evidentno krivi oslobodjeni, jer bi verovatno da su osudjeni javno progovorili o nekim ljudima kojima bi to nanelo izuzetno veliku stetu, kao i drzavi jer su bili na visokim drzavnim polozajima.

Pancevac

pre 13 godina

Nenormalno dugi sporovi.
Neki prelaze u sledecu deceniju.
Dosta zastareva.

Samo sudstvo je korumpirano i u rasulu.
Skoro da ga nema.

Sladjana

pre 13 godina

Dužina trajanja sudskog postupka jeste veliki problem pravosuđa, ali se to ne može staviti samo na teret sudiji. Trajanje postupka, osim od sudije kao pojedinca, veoma zavisi od učesnika u tom postupku, zakona koji se primenjuje, kao i drugih organa koji rade po nalogu suda (policije, veštaka, advokata, centra za socijalni rad itd). Efikasnost ne zavisi od toga da li je sudija ažuran ili nije, sudija mora da donese odluku kroz postupak koji je u skladu sa zakonom a sudije ne donose zakone. Nažalost, pri usvajanju zakona niko ih i ne pita za mišljenje što je velika greška, jer sudije i tužioci kroz primenu zakona najbolje vide nedostatke,nedorečenosti i nejasnoće u istima.

Jovan

pre 13 godina

Prosudite sami! Krivični i parnični postupak traju od 1996.Verovatno čekaju da ja umrem pa da zatvore slučaj i tako opravdaju debelo uzeto mito! Mene su "nagradili" doživotnom invalidnošću bez prava na bilo kakva sredstva za život!Alal vera našoj džavi i pravosuđu.Ugledajte se na nas!

Mirjana

pre 13 godina

Ja vodim parnicu u Beogradu protiv države Srbije 21 godinu. Za to vreme su donošene tri presude kojom je odbijana moja tužba i tri puta ukinuta od Okružnog suda jer ne odgovara dokazima u spisu. Četvrta je odbijena sa falsifikovanom presudom po pismenom nalogu sudije iz prvostepenog suda. Svi za ovaj slučaj znaju u Beogradu, ali sudija za falsifikovanu presudu nije krivično gonjena jer je štiti tužilaštvo a ista je prošla reizbor /podobna sudija/. Predmet je sada na Ustavnom sudu. Sa takvim sudijama i tužiocima ne možemo ni do Male krsne a ne u EU.

Igor

pre 13 godina

Jedan dobar spor, može da iškoluje više generacija pravnika u jednoj porodici. To se kod nas nasleđuje.
Kažu da ima pomaka, kod novih slučajeva, posebno ako je u interesu vlasti da pokaže da sudovi rade, brzo i efikasno. U principu zavisi ko tuži, a ko je tužen. Može i ovako i onako. Što se stvari više menjaju više ostaju iste.

Ljudevtt Kolar

pre 13 godina

Licno iskustvo;
Od 1996.godine vodim spor sa "Drzavom"",dva puta je presudjeno u moju korist,oba puta vraceno..spor je jos uvek u toku....
Sud vraca jer se trazi dokument koji Drzava nezeli da izda;dokumet o boravku u ratnoj zoni u Vukovaru,a osporava izjave svedoka....

Benjamin Graca

pre 13 godina

U građanskoj parnici najprostiji predmeti traju i do pet godina (isti mogu da se završe za godinu dana) a složeniji predmeti ovde traju i do deset godina. Reforma sudstva nije ubrzala rešavanje sporova već je još više usporila.

Vlada

pre 13 godina

pa to niko sa sigurnoscu ne moze da vam kaze....npr...meni je od dede u testamentu ostavljeno par parnica za njivu i jedan vinograd sa komsijom....znaci ne puno...par generacija....

Ivan

pre 13 godina

Bas me zivo interesuje sta je nasa gospodja ministarka Malovic odgovorila na ovo pitanje!? Da li mozete da predpostavite dragi gradjani zamlje Srbije!?

sandaa

pre 13 godina

Treba zatvoriti kompletno naše pravosuđe i angažovati strance, sigurno bi bili objektivniji i radili bi bez mita i korupcije. U sudu su 90% ljudi korumpirani pocev od cistcice pa na gore. Nista im ja ne verujem.

Glasačko telo

pre 13 godina

Sve je to relativno, ovisi ko vas je očepio i koga ste očepili. U proseku od 3-5 godina u građanskoj parnici, krivični postupak ide malo brže ako država ima interesa...sve u svemu pravosuđem u Srbiji upravlja vlast i po nalogu se rešavaju sporovi,oni u interesu vlasti dobiju i medijsku podršku a ostalo se gura pod tepih...

dragan

pre 13 godina

Kao osteceni u AFERI KRADJA BEBA nemoguce dobiti sudski apilog, zbog organa vlasti koji stite strukturu organizovane korupcije i mafije koja krade bebe iz porodilista sirom nase majke srbije sta cini vlada srbije
po pitanju gore narocito opasnog dela i krsenje ljudkih prava pravo na zivot i pravo da znamo ko su nasi preci inasa krv,brat,sestra ,decija prava. oj srbijo placi jer i ja cu satobom plakati jer vidis da oni nemaju sluha za nas roditeljski vapaj,ludsko pravo staje to?

radomir

pre 13 godina

kada spor dodje do suda, to je gore nego da odustanete od spora i pomirite sa nekim gubitkom ili nepravdom.izuzetak su samo teška krivična dela ali i ona imaju uvek prizvuk odisejevog putovanja do pravde

Nebojša Janovski

pre 13 godina

Sudski postupci traju bezobrazno dugo, suludo, neracionalno... Može se navesti bezbroj sličnih epiteta. Ali, mogu da traju munjevito, ili da zastare, ako se umeša političar ili 'važna' institucija(Crkva, na primer). Ipak, to zavisi od sudije.

Ivan

pre 13 godina

Pa evo da Vam odgovorim, moja parnica protiv firme Putevi Srbije traje tri godine i ne nazire joj se kraj,dok su se moje kolege vratile na posao jos februara ove godine mene je zakacila USPESNA REFORMA a moj proces traje, traje...

Dragana

pre 13 godina

Ukoliko ne postoji veza ovo može da potraje toliko dugo da se nikom ne isplati ni da pokreće parnice , što je valjda i poenta

Toma

pre 13 godina

Ако имаш политичку везу или новца онда и исход и брзина парнице зависе од тога, a ako nemas onda од онога ко претходно има.

Svetlana

pre 13 godina

Odgovor veoma zavisi od toga KO STE, a naravno i KOJOJ POLITICKOJ OPCIJI PRIPADATE. Pravosudje je zastaskalo ogroman broj predmeta podobnim osobama putem zastarevanja predmeta. U PRAVOSUDJU je PRAVA KORUPCIJA

mare

pre 13 godina

ako ne podmitiš oko 10 godina a mozda i više a izvršenje presude misaona imenica ako vam duguje država, za političare rokovi su jako brzi do godinu dana ili par meseci.

zoran

pre 13 godina

Parnica na traje od 1996. a već više od 2 godine na višem, sada valjda apelacionom sudu.Baš se "reformisalo pravosuđe". Treba zatvoriti kompletno naše pravosuđe i angažovati strance, sigurno bi bili objektivniji i radili bi bez mita i korupcije

Kristina i Miodrag

pre 13 godina

Postupci su dovoljno dugi (često do zastarevanja)i skupi da građani pre posežu za korupcijom, nego za pravdom. Način vođenja, dužina i konačne presude šalju poruku građanima da se isplati raditi nezakonito.

Ludi Milojko

pre 13 godina

(а) postupkа u grаđаnskoj pаrnici - obično beskonačno, osim ako ne potplatite nekoga

(b) krivičnog postupkа - do zastarevanja slučaja, osim ako je okrivljeni mali čovek kom je puklo trpilo pa je izlupao nekog u opštini

(c) postupkа u uprаvnom sporu - ako je tužilac građanin, obično dok stranka ne premine, ako je tužilac država i treba da naplati nešto od građana, gotovo je koliko odmah, bez da sudija i pogleda slučaj, zakon i pravo. Nakon toga stranki ostaje da pokrene žalbu koja se ili automatski odbija ili se postupak razvlači do beskonačnosti.

zela

pre 13 godina

Nikad nije bilo teze nego danas,Moj predmet se nalazi u vrhovnom sudu od marta 2oo9 godine i nikom nista,Daj boze da ga nisu izgubili

Svetlana Pešić

pre 13 godina

Užasno dugo. Gradjanska, procenjujući po svom ličnom iskustvu, oko 10 godina, što unapred obesmišljava postupak.

hempros

pre 13 godina

U gradjanskoj parnici sam proveo detinjstvo, srednjoskolske i studentske dane,Tacno 22 godine.Sve se zavrsilo onako kako je moja mjaka kao moj zakonski zastupnik, predlagala na prvom rocistu 1986-te godine.

jelibat

pre 13 godina

Hm...tri godine cekam da, neko cijom krivicom su poginula tri deteta, konacno ode na izdrzavanje kazne, pa makar i 24h...Inace, presuda glasi na 6 godina (2 godine za remecenje javnog reda i mira i 4 za tri zivota), realno, zar ne...vise vredi javni red od tri zivota. Blago nama koji sa tim zivimo. A garantujem da bih ja dobila isto toliko da kazem sta mislim o pojedincima iz okruznih i opstinskih sudova. Jadan je ovaj mali procenat postenog srpskog naroda, koji nazalost ima posla sa sudovima i sudijama.

Rodja

pre 13 godina

Parnice u zemlji Srbiji "TRAJU KAO SRPSKA NARODNA PESMA, PROTEZU SE ONAKO ... KAKO BIH REKAO ... S'KOLENA NA KOLENO". Deda ostavlja unuku u amanet da je privede kraju, onda unuk ostari i postane deda i on ima amanet... i tako S'KOLENA NA KOLENO

Radoslav jovic

pre 13 godina

Pravosudje Srbije u celini je pod jakim uticajem dnevne politike,raznih politicko-finansijskih lobija.
Bez sustinske reforme pravosudja Srbija nema buducnost.

miodrag

pre 13 godina

Za ljude koji nisu bliski vlasti traje beskonacno.Sud u Kursumliji zajedno sa lokalnom opstinom i policijom radi i nedeljom kada je stranka u sporu bliska vlastima.
Jedan obican spor za raskid ugovora o ortakluku traje od 1993.godine a u pitanju je fabrika koja je brisana iz registra a koja i dalje radi.A danas od DEMOKRATSKI reformisanog suda nemam ni odgovor gde se predmet nalazi?!Ujedno mi je predsednik opstine krajem 2010. godine rekao da uzmem stvar u svoje ruke!!!(Evropa ce mi objasniti sta to znaci).Sada se ta fabrika vodi kao stambeni objekat da se ne bi placao porez na imovinu privrednog objekta.(odlukom poreske uprave)

Svetozar Vilić

pre 13 godina

Do reforme pravosuđa, kojoj se može mnogo što-šta zameriti u pogledu kriterijuma izbora sudija i tužilaca, sudski procesi u svim oblastima trajali su često nedopustivo dugo, tako da su građani pravnu satisfakciju doživljavali tek posle više godina. Sada je situacija drugačija: Sudije su dužne da proces završe u razumnom roku ali ne na štetu pravičnosti postupka. To pruža nadu građanima da svoja prava mogu ostvariti u dogledno vreme i da povrate poverenje u pravosudni sistem.

Radoslav jovic

pre 13 godina

Pravosudje Srbije u celini je pod jakim uticajem dnevne politike,raznih politicko-finansijskih lobija.
Bez sustinske reforme pravosudja Srbija nema buducnost.

NEMILOSRDAN

pre 13 godina

ZAKON SE KAKO ZA KOGA PRIMENJUJE.DALEKO SMO OD PRIMENE I RAVNOPRAVNOSTI PO PITANJU ZAKONITOSTI.OPSTRUIRAJU SE PROCESI,ODUGOVACE I JOS UVEK JE PRAVOSUJE NA ZALOST ZA PRIMENU REFORME PRAVOSUDJA KOJU SMO NADAM SE ZAISTA OCEKIVALI,POJEDINCI OSTALI ISTI.KORUPCIJA JE NEMILOSRDNA A POSTENI I NEVINI ISPASTAJU A OKRIVLJENI SMEJU TUDJOJ MUCI I TRAGEDIJI!

Zika Peric

pre 13 godina

Vreme trajanja postupaka pod (a),(b)i(c) zavisi iskljicivo od "utakmice"surostavljenih strana.
Ko bolje i vise podmaze taj je pobedio i on odlucuje o vremenu trajanja.

filcevski mile

pre 13 godina

kadija te tuzi kadija ti sudi, zakone menjamo vise nego donji ves i po potrebi prema osobi. podnosici tuzbi i zalbi vezani su rokvima i sankcijama a donosici presuda nicim.

Dusanka Pekic

pre 13 godina

Zavisi ko protiv koga vodi spor. Pravosudje je toliko neefikasno i korumpirano da sporovi ponekad traju i deceniju, ako ne podmitite.

Tatjana

pre 13 godina

Pa dobro je prosao recimo neko ko je zavrsio za 10 godina. Mislim da je to realan prosek za sve u globalu. S tim sto neko ima srece da zavrsi za 3 godine a neko za 30, a bogami se neke parnice nikad ni ne zavrse, nego se strpljivo ceka da neko umre.

Zlatomir

pre 13 godina

Stvarno ne bih znao da kažem kolika je prosečna dužina trajanja postupka u građanskoj parnici i u krivičnom postupku ali u postupku u upravnom sporu to je četiri godine.

Emila Koletic

pre 13 godina

a. moj slucaj oko IZDRZAVANJA DECE POSLE RAZCODA TRAJE JOS UVEK ....RAVNO 15 godina! Isto toliko i podela bracne imovine, takodje 15 godina!
b. oko 2 godine
c. oko 2 godine uz izuzetne napore i kontrole

Dusan Jovanovic

pre 13 godina

S obzirom da je sudstvo najslabija karika ovog jadnog drustva ne moze se ocekivati da su njegovi rezultati dobri. Najjednostavniji gradjanski procesi traju od 2 do ??? godina, krivicni nesto duze a upravni se najcesce ne zavrsavaju nikada ukoliko se vode protiv drzavnih organa.

veljko maksić

pre 13 godina

Sopstveno iskustvo.
-parnični spor godinu dana do presude,a posle presude to još neznam,
-upravni spor,državni organi koji postupaju po Zakono o opštem upravnom postupku ne poznaju zakonske propise i ne donose rešenja nego ustupaju višim instancama da one reše obične stvari.
-radni spor trajao je oko godinu dana lai zbog pravnih podmetanja advokata tuženoga i odugovlačenja sudskog postupka,te nastojanja tuženoga da presudu ne izvrši.

tomka rakic

pre 13 godina

Kome zelis zlo (ako si takav po prirodi !!) pozeli mu sudski spor . To ce mu zivot zagaditi , zatrovati i prekratiti . Sudski sporovi su dugacki i beskonacno traju. Mnogi sporovi traju i po 5-6 pa i vise godina

Milan Djokic

pre 13 godina

Imate li vi za mene neko lakse pitanje? Znam ja koliko to traje. Na svu srecu jos nisam stigao do Suda. Sto ne znaci da necu. Ha, ha.

Ivan

pre 13 godina

U sva tri potupka parnica traje beskonacno dugo, nekad ni nema zavretka, a nekad se nesrecno zavrsi, jer je sud u Srbiji vec prevazisao sve mere od korumiranosti.

Milan J.

pre 13 godina

Uzasno je dugacak proces parnice u sva tri segmenta, cak kao i da ga nema, jer je sudstvo tolko korumpirano da to nije moguce vise izdrzati, njegovo prisustvo kao da ga nema. Pravde nema i zastite nas gradjana.

miile

pre 13 godina

NE ZNAM KOJA JE PROSECNA ALI MOJ SPOR KOJIM TRAZIM DA MI SE NAKNADE TROSKOVI SAHRANE ZA POKOJNOG OCA OD FONDA PIO, A PRAVA REGULISANA PRAVILNIKOM ISTOGA FONDA, TRAJE VISE OD 18 (OSAMNAEST GODINA) I SADA NAKON SEST KRUGOVA ( A KRUG JE GEOMETRIJSKA FIGURA KOJA NEMA NI KRAJA NI POCETKA) PREDMET SAM PREDSTAVNOM PROSLEDIO U "PRVI SRPSKI SUDU U STRASBURU" (NAPOMENA AUTOR JE UVERENJA DA U SRBIJI NE POSTOJI PRAVOSUDNA INSTITUCIJA KOJA BI SPOROVE NA RELACIJI GRADJANIN-DRZAVA (ILI DRZAVNA USTANOVA)SPOR RESILA PO SLOVU ZAKONA VEC SAMO PO PRAVU JACEG, A TO JE UVEK DRZAVA BILO DA JE TUZENA ILI JE TUZILAC.
TIPICAN PRIMER TOME JE I TUZBE KOJE UPUCUJU JAVNA PREDUZECA TIPA INFOSTAN, KOJI SVOJE KLIJENTE UTUZUJU NA OSNOVU "AKONTACIJA" ZA USLUGE KOJE CE MOZDA PRUZITI, DA ZA SVOJE USLUGE NIKADA NE NAPRAVE RACUN, GDE CE ISKAZATI IZNOS ZA USLUGE KOJE SU IZVRSILI. I TAKVE TUZBE SE PO KRATKOM POSTUPKU DONOSE NA STETU GRADJANA NA OSNOVU "VERODOSTOJNE KNJIGOVODSTVENE ISPRAVE" NA KOJU VISE NE POMAZU NIKAKVI PRAVNI LEKOVI. MOZETE BITI UTUZENI I SPOR IZGUBITI I U SLUCAJU DA TU "AKONTACIJU" NIKADA NISTE PRIMILI. ETO TOJE NAS PRAVOSUDNI SISTEM

Aleksandra

pre 13 godina

Vreme trajanja navedenih postupaka nije moguće utvrditi ni jednom poznatom metodom. Traju bezobrazno dugo. I nikog nije briga za to.

nena

pre 13 godina

1. narod voli da se tuzi tako da traje beskonacno
2. u zavisnosti ko je i za sta optuzen, uglavnom dovoljno da se za glavesine i lovane sve zaboravi a za obican narod vrlo brzo stigne do zatvora
3. beskonacno i naravno drzava nikad ne gubi

Slavnić Predrag

pre 13 godina

Sve parnice,naročito protiv države,morate započeti jako mladi i možda stignete da dočekate kraj.Naročito posle reforme sudstva.

Jasmina Miljkovic

pre 13 godina

Moj licni osecaj da je to preko 5 godina. Sto je narocito dugo za upravne sporove. Po mom iskustvu pojedini organi nikad ne postupaju u rokovima propisanim zakonom. Oni te rokove dozivljavaju kao indikativne i preporucene a ne obavezne.

Predrag Bojovic

pre 13 godina

Duzina sporova zavisi od toga protiv koga se i za sta vodi sam spor. Ako vas tuzi drzava spor ja resen veoma brzo. Ako tuzite drzavu spor ce voditi i vasi naslednici. Ako su lica nebitna sama duzina trajanja nije prioritet,kad bude bice. To je pravna drzava !?

Dejan Sustersic

pre 13 godina

Hvala Bogu nisam svadljiv ni prestupnik.
Sudstvo, tužilaštvo, pravna struka generalno je rak rana ove države (posle nje je zdravstvo).
To je kao i zdravstvo jedan začarani krug ljudi koji se međusobno znaju i rade samo u svom interesu.
Njihove i licence lekara trebalo bi da je najteže dobiti i sačuvati.

JAN MELEG

pre 13 godina

KOLIKA JE PROSEČA DUŽINA TRAJANJA...
JA MISLIM DA BEZ PET GODINA NETREBA RAČUNATI SA NI JEDNIM OZBILJNIM REŠENJEM A TEK PRESUDOM.

Svetozar Vilić

pre 13 godina

Do reforme pravosuđa, kojoj se može mnogo što-šta zameriti u pogledu kriterijuma izbora sudija i tužilaca, sudski procesi u svim oblastima trajali su često nedopustivo dugo, tako da su građani pravnu satisfakciju doživljavali tek posle više godina. Sada je situacija drugačija: Sudije su dužne da proces završe u razumnom roku ali ne na štetu pravičnosti postupka. To pruža nadu građanima da svoja prava mogu ostvariti u dogledno vreme i da povrate poverenje u pravosudni sistem.

Sladjana

pre 13 godina

Dužina trajanja sudskog postupka jeste veliki problem pravosuđa, ali se to ne može staviti samo na teret sudiji. Trajanje postupka, osim od sudije kao pojedinca, veoma zavisi od učesnika u tom postupku, zakona koji se primenjuje, kao i drugih organa koji rade po nalogu suda (policije, veštaka, advokata, centra za socijalni rad itd). Efikasnost ne zavisi od toga da li je sudija ažuran ili nije, sudija mora da donese odluku kroz postupak koji je u skladu sa zakonom a sudije ne donose zakone. Nažalost, pri usvajanju zakona niko ih i ne pita za mišljenje što je velika greška, jer sudije i tužioci kroz primenu zakona najbolje vide nedostatke,nedorečenosti i nejasnoće u istima.

Djape 6. oktobar

pre 13 godina

Pa opet zavisi. Ako ste Velja Ilic ili Sheshelj, onda se stvar zavrshava u roku od par nedelja. Ako ste neciji sin ili ste dobrano podplatili sudiju, par meseci. Za obicnu raju je mereno godinama. Za pedofilne popove slucajevi po pravilu zastarevaju, takodje ako ste Ceca, neko od klana Miloshevic-Markovica, ili neko od stare SPS garniture na vlasti.

Benjamin Graca

pre 13 godina

U građanskoj parnici najprostiji predmeti traju i do pet godina (isti mogu da se završe za godinu dana) a složeniji predmeti ovde traju i do deset godina. Reforma sudstva nije ubrzala rešavanje sporova već je još više usporila.

Nebojša Janovski

pre 13 godina

Sudski postupci traju bezobrazno dugo, suludo, neracionalno... Može se navesti bezbroj sličnih epiteta. Ali, mogu da traju munjevito, ili da zastare, ako se umeša političar ili 'važna' institucija(Crkva, na primer). Ipak, to zavisi od sudije.

Radoslav Maric

pre 13 godina

Nije problem ponekad ni u duzini parnice niti u presudi sudova, vec je problem sto ova drzava nema nacina te iste presude da sprovede u delo. Izvrsenje presude u parnici i krivici je tesko sprovesti, premda sticajem okolnosti znam da i neke presude su ranije bile politicki motivisane i da su ljudi koji su bili evidentno krivi oslobodjeni, jer bi verovatno da su osudjeni javno progovorili o nekim ljudima kojima bi to nanelo izuzetno veliku stetu, kao i drzavi jer su bili na visokim drzavnim polozajima.

Ana

pre 13 godina

Preko deset godina. A kada dobijete izvršnu presudu, teško se reslizuje. U Srbiji je samo 0,2 posto izvršnih presuda do sada realizovano.

Ljudevtt Kolar

pre 13 godina

Licno iskustvo;
Od 1996.godine vodim spor sa "Drzavom"",dva puta je presudjeno u moju korist,oba puta vraceno..spor je jos uvek u toku....
Sud vraca jer se trazi dokument koji Drzava nezeli da izda;dokumet o boravku u ratnoj zoni u Vukovaru,a osporava izjave svedoka....

Mashinovodja

pre 13 godina

I a), i b), i c) zavise od mnogo stvari.
Na primer, ko tuži, ko je tuženi i najvažnije - ko ga brani.
Ako si običan srpski niko i ništa, a jednog dana ošamariš nekog ko se zove Velja Ilić, popiješ ekspresno dve godine mardelja i ideš odmah na izdržavanje kazne. Ali ako si osumnjičen za utaju 20-30 miliona poreza, ali si pevao "dragom predsedniku" i zemljak ti je ministar policije, onda će samo istraga trajati najmanje osam godina. Ako je uopšte bude.

Mirjana

pre 13 godina

Ja vodim parnicu u Beogradu protiv države Srbije 21 godinu. Za to vreme su donošene tri presude kojom je odbijana moja tužba i tri puta ukinuta od Okružnog suda jer ne odgovara dokazima u spisu. Četvrta je odbijena sa falsifikovanom presudom po pismenom nalogu sudije iz prvostepenog suda. Svi za ovaj slučaj znaju u Beogradu, ali sudija za falsifikovanu presudu nije krivično gonjena jer je štiti tužilaštvo a ista je prošla reizbor /podobna sudija/. Predmet je sada na Ustavnom sudu. Sa takvim sudijama i tužiocima ne možemo ni do Male krsne a ne u EU.

Ivan

pre 13 godina

Pa evo da Vam odgovorim, moja parnica protiv firme Putevi Srbije traje tri godine i ne nazire joj se kraj,dok su se moje kolege vratile na posao jos februara ove godine mene je zakacila USPESNA REFORMA a moj proces traje, traje...

zela

pre 13 godina

Nikad nije bilo teze nego danas,Moj predmet se nalazi u vrhovnom sudu od marta 2oo9 godine i nikom nista,Daj boze da ga nisu izgubili

Advokat

pre 13 godina

Kao advokat, mogu da složim sa prethodnikom koji je odgovorio da često zavisi od toga ko su stranke u postupku.

Ministar Dinkić je recimo u rekordnom roku dobio presude i naplatio 40.000 EUR nematerijalne štete, a ja imam primer jednostavne građanske parnice koja traje 24 godine (skoro sve prvobitne stranke su pomrle, sada se sude već vremešni naslednici, uskoro će i 3. generacija na sud).

Iako je pitanje dosta uopšteno, prosečno građanske parnice srednje složenosti traju 5-6 godina, krivice oko 3-4 a upravni sporovi oko 2 godine. Izvršenje je posebna priča.

Igor

pre 13 godina

Jedan dobar spor, može da iškoluje više generacija pravnika u jednoj porodici. To se kod nas nasleđuje.
Kažu da ima pomaka, kod novih slučajeva, posebno ako je u interesu vlasti da pokaže da sudovi rade, brzo i efikasno. U principu zavisi ko tuži, a ko je tužen. Može i ovako i onako. Što se stvari više menjaju više ostaju iste.

Na zapadu nista novo

pre 13 godina

Ljudi se sude dok su živi, čak ima i slučajeva da nakon smrti rođaci preuzimaju parničenje i to tako traje. Ne zove se džabe "sudski proces".

dragan

pre 13 godina

Kao osteceni u AFERI KRADJA BEBA nemoguce dobiti sudski apilog, zbog organa vlasti koji stite strukturu organizovane korupcije i mafije koja krade bebe iz porodilista sirom nase majke srbije sta cini vlada srbije
po pitanju gore narocito opasnog dela i krsenje ljudkih prava pravo na zivot i pravo da znamo ko su nasi preci inasa krv,brat,sestra ,decija prava. oj srbijo placi jer i ja cu satobom plakati jer vidis da oni nemaju sluha za nas roditeljski vapaj,ludsko pravo staje to?

Pancevac

pre 13 godina

Nenormalno dugi sporovi.
Neki prelaze u sledecu deceniju.
Dosta zastareva.

Samo sudstvo je korumpirano i u rasulu.
Skoro da ga nema.

Vlada

pre 13 godina

pa to niko sa sigurnoscu ne moze da vam kaze....npr...meni je od dede u testamentu ostavljeno par parnica za njivu i jedan vinograd sa komsijom....znaci ne puno...par generacija....

dusan bratic

pre 13 godina

Sudski postupci posle takozvane reforme pravosudja traju duže nego pre te reforme.Predočavam 2 primera.U sudskom postupku koji se vodi po tužbi Prancev Sergej Jurjeviča iz Moskve protiv Metalija Ljukovo iz Indjije,kod Osnovnog suda Sremska Mitrovica, tužba je predata 12.11.2009. godine, i do današnjeg dana nije zakazano prvo ročište!U vezi toga sam u ime klijenta podneo pritužbu Ministru pravde i dobio odgovor Predsednika suda da će hitno biti zakazano ročište.
Drugi drastičniji primer: Pred Privrednim sudom u Novom Sadu se vodi stečajni postupak nad pod posl.br. St.32/10.Otvoren je 15.10.2009. godine i do današnjeg dana nisu ispitane sve prijave potraživanja.Ima ih 750, što znači da je svaki dan ispitivano po 2,5 prijava, mogao se postupak okončati.Da stvar bude još interesantnija, stečajni upravnik u tom postupku je Agencija za privatizaciju.

Dragana

pre 13 godina

Ukoliko ne postoji veza ovo može da potraje toliko dugo da se nikom ne isplati ni da pokreće parnice , što je valjda i poenta

mare

pre 13 godina

ako ne podmitiš oko 10 godina a mozda i više a izvršenje presude misaona imenica ako vam duguje država, za političare rokovi su jako brzi do godinu dana ili par meseci.

Jovan

pre 13 godina

Prosudite sami! Krivični i parnični postupak traju od 1996.Verovatno čekaju da ja umrem pa da zatvore slučaj i tako opravdaju debelo uzeto mito! Mene su "nagradili" doživotnom invalidnošću bez prava na bilo kakva sredstva za život!Alal vera našoj džavi i pravosuđu.Ugledajte se na nas!

Goran

pre 13 godina

Svi ti postupci traju toliko dugo da se moze reci da drzava preko svojih zakona vec 7 decenija stiti lopove, ubice, bahate i prevarante i da je tokom ovog perioda mnoge postene pretvorila u nepostene, jer se pokazalo da se postenje u Srbiji jednostavno ne isplati. Ja i svi gradjani Srbije smo stimulisani od strane drzave da prevarimo nekog za novac jer znamo de ce postupak moci trajati godinama, i jedino sto nas sprecava je sopstveni moralni sistem razlikovanja dobrog i loseg. Zato u Srbiji ima toliko prevaranata - ne zato jer smo mi prevarantska nacija nego zato sto je drzava decenijama stitila i stimulisanje stvaranje prevaranata. Nedavno oslobadjanje Janusevica i Kolesara je jos jedan dokaz u korist ove tvrdnje.

Ivan

pre 13 godina

Bas me zivo interesuje sta je nasa gospodja ministarka Malovic odgovorila na ovo pitanje!? Da li mozete da predpostavite dragi gradjani zamlje Srbije!?

radomir

pre 13 godina

kada spor dodje do suda, to je gore nego da odustanete od spora i pomirite sa nekim gubitkom ili nepravdom.izuzetak su samo teška krivična dela ali i ona imaju uvek prizvuk odisejevog putovanja do pravde

Milutin

pre 13 godina

Prosečna dužina trajanja parnice/procesa u Srbiji je izmedju 10-25 godina, a počesto i duže.
Sudstvo u našoj zemlji ne postoji, jer da postoji, pola države bi bilo u zatvor, a pola bi te iste zatvorenike čuvalo kao čuvari.
Vi gospodo iz EU-a ne poznajete naše pravosudje, jer da ga poznajete, ne bi nas ovo ni pitali, jer ako saznate istinu o njemu, mi ćemo ući u EU 3967 godine.
Da vam na kraju damo savet: bolje je da vam padne na glavu mesec, no da imate posla sa srpskim pravosudjem u celini.

zoran

pre 13 godina

Parnica na traje od 1996. a već više od 2 godine na višem, sada valjda apelacionom sudu.Baš se "reformisalo pravosuđe". Treba zatvoriti kompletno naše pravosuđe i angažovati strance, sigurno bi bili objektivniji i radili bi bez mita i korupcije

sandaa

pre 13 godina

Treba zatvoriti kompletno naše pravosuđe i angažovati strance, sigurno bi bili objektivniji i radili bi bez mita i korupcije. U sudu su 90% ljudi korumpirani pocev od cistcice pa na gore. Nista im ja ne verujem.

Radoslav jovic

pre 13 godina

Pravosudje Srbije u celini je pod jakim uticajem dnevne politike,raznih politicko-finansijskih lobija.
Bez sustinske reforme pravosudja Srbija nema buducnost.

Radoslav jovic

pre 13 godina

Pravosudje Srbije u celini je pod jakim uticajem dnevne politike,raznih politicko-finansijskih lobija.
Bez sustinske reforme pravosudja Srbija nema buducnost.

Kristina i Miodrag

pre 13 godina

Postupci su dovoljno dugi (često do zastarevanja)i skupi da građani pre posežu za korupcijom, nego za pravdom. Način vođenja, dužina i konačne presude šalju poruku građanima da se isplati raditi nezakonito.

sa iskustvom

pre 13 godina

Prosečnа dužinа trаjаnjа zavisi od toga sa koje strane se nalazite:
Ako ste neko moćan,isteraćete sve na čistinu preko noći(ako je privredni spor u pitanju) ili ćete zataškati sve preko noći(ako je krivični postupak).

Ukoliko ste prosečan građanin ove zemlje,važi obrnuto:
dobijen privredni spor,zataškaće vam ga preko noći s tim da vi morate platiti sudske troškove,iako ste spor dobili.
A ako je krivični postupak u pitanju,teški zločin-tipa nevezivanje pojasa u vožnji,naplata kazne biće isterana na čistinu takođe tokom noći.
Noć se ovde pominje u kontekstu:Mnogima smrkne a samo nedodirljivima svane!

NEMILOSRDAN

pre 13 godina

ZAKON SE KAKO ZA KOGA PRIMENJUJE.DALEKO SMO OD PRIMENE I RAVNOPRAVNOSTI PO PITANJU ZAKONITOSTI.OPSTRUIRAJU SE PROCESI,ODUGOVACE I JOS UVEK JE PRAVOSUJE NA ZALOST ZA PRIMENU REFORME PRAVOSUDJA KOJU SMO NADAM SE ZAISTA OCEKIVALI,POJEDINCI OSTALI ISTI.KORUPCIJA JE NEMILOSRDNA A POSTENI I NEVINI ISPASTAJU A OKRIVLJENI SMEJU TUDJOJ MUCI I TRAGEDIJI!

Glasačko telo

pre 13 godina

Sve je to relativno, ovisi ko vas je očepio i koga ste očepili. U proseku od 3-5 godina u građanskoj parnici, krivični postupak ide malo brže ako država ima interesa...sve u svemu pravosuđem u Srbiji upravlja vlast i po nalogu se rešavaju sporovi,oni u interesu vlasti dobiju i medijsku podršku a ostalo se gura pod tepih...

Zlatomir

pre 13 godina

Stvarno ne bih znao da kažem kolika je prosečna dužina trajanja postupka u građanskoj parnici i u krivičnom postupku ali u postupku u upravnom sporu to je četiri godine.

Toma

pre 13 godina

Ако имаш политичку везу или новца онда и исход и брзина парнице зависе од тога, a ako nemas onda од онога ко претходно има.

Svetlana Pešić

pre 13 godina

Užasno dugo. Gradjanska, procenjujući po svom ličnom iskustvu, oko 10 godina, što unapred obesmišljava postupak.

hempros

pre 13 godina

U gradjanskoj parnici sam proveo detinjstvo, srednjoskolske i studentske dane,Tacno 22 godine.Sve se zavrsilo onako kako je moja mjaka kao moj zakonski zastupnik, predlagala na prvom rocistu 1986-te godine.

Emila Koletic

pre 13 godina

a. moj slucaj oko IZDRZAVANJA DECE POSLE RAZCODA TRAJE JOS UVEK ....RAVNO 15 godina! Isto toliko i podela bracne imovine, takodje 15 godina!
b. oko 2 godine
c. oko 2 godine uz izuzetne napore i kontrole

filcevski mile

pre 13 godina

kadija te tuzi kadija ti sudi, zakone menjamo vise nego donji ves i po potrebi prema osobi. podnosici tuzbi i zalbi vezani su rokvima i sankcijama a donosici presuda nicim.

Dusan Jovanovic

pre 13 godina

S obzirom da je sudstvo najslabija karika ovog jadnog drustva ne moze se ocekivati da su njegovi rezultati dobri. Najjednostavniji gradjanski procesi traju od 2 do ??? godina, krivicni nesto duze a upravni se najcesce ne zavrsavaju nikada ukoliko se vode protiv drzavnih organa.

Zika Peric

pre 13 godina

Vreme trajanja postupaka pod (a),(b)i(c) zavisi iskljicivo od "utakmice"surostavljenih strana.
Ko bolje i vise podmaze taj je pobedio i on odlucuje o vremenu trajanja.

miodrag

pre 13 godina

Za ljude koji nisu bliski vlasti traje beskonacno.Sud u Kursumliji zajedno sa lokalnom opstinom i policijom radi i nedeljom kada je stranka u sporu bliska vlastima.
Jedan obican spor za raskid ugovora o ortakluku traje od 1993.godine a u pitanju je fabrika koja je brisana iz registra a koja i dalje radi.A danas od DEMOKRATSKI reformisanog suda nemam ni odgovor gde se predmet nalazi?!Ujedno mi je predsednik opstine krajem 2010. godine rekao da uzmem stvar u svoje ruke!!!(Evropa ce mi objasniti sta to znaci).Sada se ta fabrika vodi kao stambeni objekat da se ne bi placao porez na imovinu privrednog objekta.(odlukom poreske uprave)

veljko maksić

pre 13 godina

Sopstveno iskustvo.
-parnični spor godinu dana do presude,a posle presude to još neznam,
-upravni spor,državni organi koji postupaju po Zakono o opštem upravnom postupku ne poznaju zakonske propise i ne donose rešenja nego ustupaju višim instancama da one reše obične stvari.
-radni spor trajao je oko godinu dana lai zbog pravnih podmetanja advokata tuženoga i odugovlačenja sudskog postupka,te nastojanja tuženoga da presudu ne izvrši.

jelibat

pre 13 godina

Hm...tri godine cekam da, neko cijom krivicom su poginula tri deteta, konacno ode na izdrzavanje kazne, pa makar i 24h...Inace, presuda glasi na 6 godina (2 godine za remecenje javnog reda i mira i 4 za tri zivota), realno, zar ne...vise vredi javni red od tri zivota. Blago nama koji sa tim zivimo. A garantujem da bih ja dobila isto toliko da kazem sta mislim o pojedincima iz okruznih i opstinskih sudova. Jadan je ovaj mali procenat postenog srpskog naroda, koji nazalost ima posla sa sudovima i sudijama.

tomka rakic

pre 13 godina

Kome zelis zlo (ako si takav po prirodi !!) pozeli mu sudski spor . To ce mu zivot zagaditi , zatrovati i prekratiti . Sudski sporovi su dugacki i beskonacno traju. Mnogi sporovi traju i po 5-6 pa i vise godina

Dusanka Pekic

pre 13 godina

Zavisi ko protiv koga vodi spor. Pravosudje je toliko neefikasno i korumpirano da sporovi ponekad traju i deceniju, ako ne podmitite.

Svetlana

pre 13 godina

Odgovor veoma zavisi od toga KO STE, a naravno i KOJOJ POLITICKOJ OPCIJI PRIPADATE. Pravosudje je zastaskalo ogroman broj predmeta podobnim osobama putem zastarevanja predmeta. U PRAVOSUDJU je PRAVA KORUPCIJA

Milan Djokic

pre 13 godina

Imate li vi za mene neko lakse pitanje? Znam ja koliko to traje. Na svu srecu jos nisam stigao do Suda. Sto ne znaci da necu. Ha, ha.

Ivan

pre 13 godina

U sva tri potupka parnica traje beskonacno dugo, nekad ni nema zavretka, a nekad se nesrecno zavrsi, jer je sud u Srbiji vec prevazisao sve mere od korumiranosti.

Milan J.

pre 13 godina

Uzasno je dugacak proces parnice u sva tri segmenta, cak kao i da ga nema, jer je sudstvo tolko korumpirano da to nije moguce vise izdrzati, njegovo prisustvo kao da ga nema. Pravde nema i zastite nas gradjana.

miile

pre 13 godina

NE ZNAM KOJA JE PROSECNA ALI MOJ SPOR KOJIM TRAZIM DA MI SE NAKNADE TROSKOVI SAHRANE ZA POKOJNOG OCA OD FONDA PIO, A PRAVA REGULISANA PRAVILNIKOM ISTOGA FONDA, TRAJE VISE OD 18 (OSAMNAEST GODINA) I SADA NAKON SEST KRUGOVA ( A KRUG JE GEOMETRIJSKA FIGURA KOJA NEMA NI KRAJA NI POCETKA) PREDMET SAM PREDSTAVNOM PROSLEDIO U "PRVI SRPSKI SUDU U STRASBURU" (NAPOMENA AUTOR JE UVERENJA DA U SRBIJI NE POSTOJI PRAVOSUDNA INSTITUCIJA KOJA BI SPOROVE NA RELACIJI GRADJANIN-DRZAVA (ILI DRZAVNA USTANOVA)SPOR RESILA PO SLOVU ZAKONA VEC SAMO PO PRAVU JACEG, A TO JE UVEK DRZAVA BILO DA JE TUZENA ILI JE TUZILAC.
TIPICAN PRIMER TOME JE I TUZBE KOJE UPUCUJU JAVNA PREDUZECA TIPA INFOSTAN, KOJI SVOJE KLIJENTE UTUZUJU NA OSNOVU "AKONTACIJA" ZA USLUGE KOJE CE MOZDA PRUZITI, DA ZA SVOJE USLUGE NIKADA NE NAPRAVE RACUN, GDE CE ISKAZATI IZNOS ZA USLUGE KOJE SU IZVRSILI. I TAKVE TUZBE SE PO KRATKOM POSTUPKU DONOSE NA STETU GRADJANA NA OSNOVU "VERODOSTOJNE KNJIGOVODSTVENE ISPRAVE" NA KOJU VISE NE POMAZU NIKAKVI PRAVNI LEKOVI. MOZETE BITI UTUZENI I SPOR IZGUBITI I U SLUCAJU DA TU "AKONTACIJU" NIKADA NISTE PRIMILI. ETO TOJE NAS PRAVOSUDNI SISTEM

Aleksandra

pre 13 godina

Vreme trajanja navedenih postupaka nije moguće utvrditi ni jednom poznatom metodom. Traju bezobrazno dugo. I nikog nije briga za to.

nena

pre 13 godina

1. narod voli da se tuzi tako da traje beskonacno
2. u zavisnosti ko je i za sta optuzen, uglavnom dovoljno da se za glavesine i lovane sve zaboravi a za obican narod vrlo brzo stigne do zatvora
3. beskonacno i naravno drzava nikad ne gubi

Slavnić Predrag

pre 13 godina

Sve parnice,naročito protiv države,morate započeti jako mladi i možda stignete da dočekate kraj.Naročito posle reforme sudstva.

Jasmina Miljkovic

pre 13 godina

Moj licni osecaj da je to preko 5 godina. Sto je narocito dugo za upravne sporove. Po mom iskustvu pojedini organi nikad ne postupaju u rokovima propisanim zakonom. Oni te rokove dozivljavaju kao indikativne i preporucene a ne obavezne.

Ludi Milojko

pre 13 godina

(а) postupkа u grаđаnskoj pаrnici - obično beskonačno, osim ako ne potplatite nekoga

(b) krivičnog postupkа - do zastarevanja slučaja, osim ako je okrivljeni mali čovek kom je puklo trpilo pa je izlupao nekog u opštini

(c) postupkа u uprаvnom sporu - ako je tužilac građanin, obično dok stranka ne premine, ako je tužilac država i treba da naplati nešto od građana, gotovo je koliko odmah, bez da sudija i pogleda slučaj, zakon i pravo. Nakon toga stranki ostaje da pokrene žalbu koja se ili automatski odbija ili se postupak razvlači do beskonačnosti.

Predrag Bojovic

pre 13 godina

Duzina sporova zavisi od toga protiv koga se i za sta vodi sam spor. Ako vas tuzi drzava spor ja resen veoma brzo. Ako tuzite drzavu spor ce voditi i vasi naslednici. Ako su lica nebitna sama duzina trajanja nije prioritet,kad bude bice. To je pravna drzava !?

Tatjana

pre 13 godina

Pa dobro je prosao recimo neko ko je zavrsio za 10 godina. Mislim da je to realan prosek za sve u globalu. S tim sto neko ima srece da zavrsi za 3 godine a neko za 30, a bogami se neke parnice nikad ni ne zavrse, nego se strpljivo ceka da neko umre.

Dejan Sustersic

pre 13 godina

Hvala Bogu nisam svadljiv ni prestupnik.
Sudstvo, tužilaštvo, pravna struka generalno je rak rana ove države (posle nje je zdravstvo).
To je kao i zdravstvo jedan začarani krug ljudi koji se međusobno znaju i rade samo u svom interesu.
Njihove i licence lekara trebalo bi da je najteže dobiti i sačuvati.

Rodja

pre 13 godina

Parnice u zemlji Srbiji "TRAJU KAO SRPSKA NARODNA PESMA, PROTEZU SE ONAKO ... KAKO BIH REKAO ... S'KOLENA NA KOLENO". Deda ostavlja unuku u amanet da je privede kraju, onda unuk ostari i postane deda i on ima amanet... i tako S'KOLENA NA KOLENO

JAN MELEG

pre 13 godina

KOLIKA JE PROSEČA DUŽINA TRAJANJA...
JA MISLIM DA BEZ PET GODINA NETREBA RAČUNATI SA NI JEDNIM OZBILJNIM REŠENJEM A TEK PRESUDOM.