Četvrtak, 23.12.2010.

10:59

Socijalizam - rajsko doba Srbije

Četiri od pet građana Srbije smatra da se najbolje živelo u socijalizmu, a samo 10 odsto tvrdi da se danas živi bolje.

Izvor: Beta

Socijalizam - rajsko doba Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

buki

pre 13 godina

Niko normalan ne misli da je to bilo "rajsko doba", i da je nas tip socijalizma bio najbolji sistem na svetu. Ja konkretno samo mislim da ovaj "nas" kapitalizam ne valja, to je sve.Inace mi se ideja srbije kao samostalne drzave uvek dopadala, samo ne na ovaj nacin, preko ratova i pljacke.
A sto se tice jadnih Slovenaca i Hrvata koje smo cijedili, pa neka se obrate svojima koji su i te kako osmisljavali sfrj socijalizam.

Milan

pre 13 godina

@ Dzoni

Na vašoj listi navodnih Top 20 zemalja po bruto dohotku gde bivša Jugoslavija navodno zauzima dvadeseto mesto nema Švajcarske i Austrije. Nisam to naglasio pošto sam smatrao da je dovoljno da se vidi lista pa da se shvati da nešto ne štima pošto na njoj nisu dve evropske države koje su već decenijama u vrhu po dohotku po glavi stanovnika, i to toliko ubedljivo da im je i ukupni bruto dohodak mnogo veći od država koje imaju mnogo više stanovnika. Očigledno sam pogrešio što se tiče "očiglednosti".

Što se tiče ukupnog broja stanovnika, ni Kina nije na vašoj listi, ili barem nije ispred tadašnje Jugoslavije. Hoćete da kažete da smo imali veći bruto dohodak od Kine pre 20 godina?

I kakav je to uopšte argument u ovoj diskusiji da je bivša Jugoslavija imala tri puta više stanovnika od Švajcarske ako je njihov dohodak po glavi stanovnika pet puta veći od recimo hrvatskog? Nije potrebno mnogo više od osnova aritmetrije da se izračuna kako im je ekonomija višestruko jača od svih zemalja bivše Jugoslavije zajedno, s obzirom da su Hrvati daleko iznad proseka tih zemalja. I Pakistan ima 13 puta više stanovnika od Holandije pa imaju slabiju ekonomiju, šta je tu uopšte čudno?!

Molim vas da još jednom proverite taj svoj izvor ili nam date link do zvaničnih podataka Svetske Banke ili MMF-a koje navodno citirate da se sami uverimo. Ovaj narod treba pravilno informisati i edukovati, a ne dodatno sluđivati i lagati pričama da smo, eto, nekada bili bogati. A evo vam link za podatke koje ja citiram. Domen '.gov' nije od Wikipedije. Pozdrav.

http://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=2&ved=0CBgQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.ers.usda.gov%2Fdata%2Fmacroeconomics%2Fdata%2Fhistoricalrealgdpvalues.xls&rct=j&q=historical%20country%20gdp&ei=D6YTTfHYFYGW8QPIpe3-Bg&usg=AFQjCNGU9FOLQ8YV_hRJARek95wSWY9TRg

Franc1952

pre 13 godina

Da nije bilo socijalizma Srbija nikad ne bi došla do propasti u kojoj se nalazi.
(Ime, 23. decembar 2010 16:56)
@Ime! U tome ti dajem za pravo! Da nije bilo Yuge, naućili biste radit, pogotovo Beograđani, tako je ogromno novca za nerazvijene ostalo u BG, stvaralo administratorski aparat, koji vas i sada hebe, jer se ga ne možete rješit ni za 20 godina, a novca više nema! Birokratija može lako uništit državu. Nameti rastu, krediti su za Državu, da funkcioniše, građanstvo je u anusu, oni stariji se sjećamo, što se dogodilo 80. godina, a sad će bit još gore, kad pukne, jer bez bez dobre privrede nema dobre Države! Pozdrav!:)

autonomas

pre 13 godina

Srbija je zajedno sa jos ponekim republikama bivse SFRJ vodila citav region u propast. Daleko od toga da je SVE u socijalizmu bilo dobro, ali pametan bi uzeo pa popravio ono sto NE VALJA, a ono sto je DOBRO ostavio. Nazalost, kada su se docepali vlasti poceli su da parcaju sve sto im padne ruku (da ne kazem zuba, ko kerovi kad se igraju sa starim otiracem).
Srbija je osim bratoubilackih i samoubilackih ratova, unistila sve sto je bilo zdravo u ekonomiji, infrastrukturi, obrazovanju, i sto je najgore moralu. Danas vise ljudi u Srbiji ne umeju ni da razlikuju dobro od zla. Niko nije motivisan da se obrazuje, da radi, da proizvodi,... citiracu svog profesora marksizma iz gimnazije: KRIZA MORALA.
Tuga je sto se stvari nisu desavale tako daleko, i pametan bi mogao da reflektuje u nazad 30-40 godina i pokusa da zakrpi sta se zakrpiti moze. Nazalost, sile osovina u Srbiji se cini da imaju interes da sto vise promovisu retrogradnu svest, zaglupe narod totalno, tako da njima mogu da manipulisu i pljackaju ih kako finansijski tako i u glavu. Ko razume shvatice.

tzur

pre 13 godina

Slazem se sa gospodinom Micunovicem u vezi sa kavezom ali je pitanje koliko on to gleda unazad sto se tice toga kaveza - deset, dvadeset, sesdeset, sto, dvesta, pet hiljada, dvesta hiljada godina ili nesto izmedju ?!

Joel

pre 13 godina

Jugoslavija je 1989 ekonomski bila na putu u EU. Bila bi davno u EU, daleko pre Ceske, Poljske i ostalih. Uporedjivati sada i 80-tih nije moguce ali je cinjenica da nije bilo rata i memoranduma SANU da bi Jugoslavija pocetkom 90-tih zavrsila tranziciju i usla uspesno u EU i danas bila fino razvijena evropska zemlja. Socijalizam je izgradio Jugoslaviju ali je krajem 80-tih dosao do kraja i svi su bili spremni na sledeci korak. Na zalost, memorandum SANU i Velika Srbija su unistile tu sansu koju je Jugoslavija imala. Srbija je u tome najgore prosla ali sa razlogom jer je najvise ucinila za ubijanje Jugoslavije. Nema potrebe gledati u proslost nego se truditi da se iste greske ne ponove i da vise nikada memorandumi SANU ne dobiju podrsku drustva.

Srbin

pre 13 godina

@ Nama u Hrvatskoj je sigurno puno, puno bolje nego prije.
(Hrvat, 23. decembar 2010 14:40)
U kom smislu? Ekonomskom? Raspitaj se negde kolika je bila prosecna zarada u SOCIJALISTICKOJ FRJ, a kolika je sada? A onda mozes i da se pozabavis time koliko su kostale skolarine za studente i zdravstvene usluge u SOCIJALIZMU , a koliko sada? E, a onda se javi i reci da vam je bolje sada, nego sto je bilo "prije", u SFRJ! Vise sam siguran da mislis da ti je bolje, jer vise ne moras da gledas Srbe, kako "pljackaju sirotu Hrvatsku", jer ste ogromnu vecinu proterali i napravili etnicki cisto utociste, samo za "vas"!
...a da je bolje? - siguran sam da nije, cak nemoj ni da mislis da vam je bolje nego nama!!! Ipak, mi smo Balkanci, a vi "Europljani", a kako god okrenes u istom smo s...u!

Ivan

pre 13 godina

A jel je ovo Mićun svesno uvredio neistomišljenike uporedjujući ih sa životinjama ili sam ja blesav? Samo vi verujte ovakvima, neka vam oni formiraju mišljenje.

Dzoni

pre 13 godina

@Milan
To su ti zvanicni podaci svetske banke i imas ih u CAI FASTBOOK za 1990.Svajcarska 300 milijardi $ 1990 ,da li ti znas sta pricas ,stvarno nemam nameru da ulazim u mozak prosecnog srpskog coveka zaludjenog dnevnikom 2 ,tadicem i cvetkovicem.Gde pise da je Yu kao svajcarska ,ako nisi znao Svajcarska je imala 3 puta manje stanovnika od Yu.
VI verujte i dalje dnevniku 2 ,ja stvarno nemam nista sa tim.

dukees

pre 13 godina

Tuzni su ovi sto misle da je za sve sto nam se desava zadnjih 20 godina kriv socijalizam. Sa njima ne treba gubiti vreme. 20 godina propagande, uz nerazvijenu svest i nerazvijeni sistem kritickog razmisljanja je ocigledno dalo rezultate.
A autoru mogu da porucim, da je moj otac, klasicna 'zivotinja iz kaveza', iz tog istog Kaveza obisao Evropu, izgradio sebi kucu, i da mu je na tom Kavezu zavideo dobar deo Evrope i sveta.

darko

pre 13 godina

Pa pitanje je bilo kad se najbolje zivelo .
Definitivno jesmo u socijalizmu i nisu objektivni ni podaci iz 90 pred rat kad je standart vec dosta pao.
Zivelo se uz pomoc kredita i bolje nego sto se moglo i zarad istinu treba reci 90% kredita nam je otpisano tako da tesko da ih isplacujemo.
Na kraju bi rekao nesto o osecanju slobode u demokratiji imas politicke slobode koje ipak nisu neogranicene a u socijalizmu vece slobode na radnom mestu .
Sloboda je subjektivna stvar mi smo mogli mnogo vise i slobodnije u diktaturi nego u demokratiji .
Ne branim lose stvari socijalizma niti da je taj ekonomsko drustveni sistem inferiorniji od kapitalizma ali proslo je dovoljno vremena da mozemo pazljive sagledati oba sistema bez straha da ce se socijalizam vratiti on je vec istorija .

vegan

pre 13 godina

A jel gospodin ikad pustao zivotinju iz kaveza pa zna kako se ponasa? Znam samo da ce zivotinja kad tad ujesti ruku koja mu uzima hranu iz tanjira, pa makar trpela udarce.

Зоран

pre 13 godina

Dvadeset godina placamo taj ceh lumperajke iz kafane pod nazivom "Titov socijalizam".
(rs, 23. decembar 2010 11:39)

Словенци не плаћају, Хравти мање, није то само због Тита. Србија је лоповско друштво ма какав економски систем био. А ниједан систем не може да опстане кад се краде.

Hrvat

pre 13 godina

Bice Srbiji jos i gore, jer nema vise Hrvatske i Slovenije da ih cijedite i uzimate, vec sad morate sami raditi da bi imali, a to je tesko, pogotovo ako na to niste naucili. Nama u Hrvatskoj je sigurno puno, puno bolje nego prije. Pozdrav iz Hrvatske, Cestit Bozic i Sretna i Uspjesna Nova godina,

Milan

pre 13 godina

@ Dzoni

Prijatelju vi ga bas preteraste. Znam da je mitomanija gadna bolest medju Srbima, ali tvrditi da smo pre dvadeset godina, ili ikada od srednjeg veka na ovamo imali veci bruto dohodak od jedne Svajcarske ili Austrije je u najmanju ruku neozbiljno. Jeste nam mozda bilo bolje, ali da smo po produktivnosti ikada bili igde blizu Svedske ili Nemacke je slicno onim pricama o zlatnim kasikama na dvoru srpskih kraljeva dok su Nemci masnim rukama komadali sirovo meso (a u realnosti su oni imali univerzitet dok je 99.99% Srba bilo nepismeno). Slovencima je danas sigurno bolje nego u bivsoj Jugi, Hrvatima takodje, a opet sve drzave bivse Jugoslavije zajedno su danas jedna cetvrtina Svajcarske ekonomije. I sve se to desilo u proteklih dvadeset godina??!! Koliko ozbiljno to vama zvuci? Ja ne znam koliko godina vi imate, ali ja se dobro secam da mi je cale krajem tih "zlatnih" osamdesetih kupovao patike i TV na kredit i vozili smo keca, a ne Volvo. To za prosecnog Svajcarca sigurno nije bio slucaj 1990te.

I sto se tice GDP-a, relevantna su obicno dva izvora, Svetska Banka i MMF, a tamo lepo mozete da vidite da je 1990te Svajcarska imala GDP od preko 300 milijardi dolara, a Srbija, Slovenija i Hrvatska manje od 80, zajedno. Treba kritikovati danasnju vlast, ali argumentima kojih nam daju na pretek, a ne nekim iluzijma o nekom proslom zlatnom dobu.

Paor

pre 13 godina

Ja sam pogodio rezultate ovog istrazivanja, bar u delu koji se odnosi na period socijalizma. To sam rekao i jednom decku iz holandije, ali mi nije verovao, rece da je nemoce da je toliko ljudi zivelo bolje u socijalizmu, da je to nemouce. I mislio je da sam komunista (a nisam).

Radojica

pre 13 godina

Radne i poštene su pobili i proterali "lukavi" i "snalažljivi",
pa se umesto zajedničke perspektive kvalitetnije budućnosti danas vide jedino pljačke i prevare, sve do jedne ažurno aminovane od strane države.

Ali neće ni ovo stanje još dugo, jer nema više šta da se opljačka. Možda još koji mesec, a onda će narod po vile...

Ali ...

pre 13 godina

Subjektivno (kako bi drugacije) do 90-ih mi je bilo bolje nego posle i sada. Kako da budem "nesubjektivan' kada se tako osecam a to je, valjda, najvaznije. Plata, uredjen sistem, postovanje naroda i drzave ... sve. Nije sve bilo sjajno a i bili smo mladji ali kada uporedjujem vrlo je jasno da je bilo bolje.

Nije sve u kvalitetu ima nešto i u kvantitetu

pre 13 godina

O ovome može da se diskutuje u nedogled, ali
jedna stvar je neosporna: u socijalizmu je postojala
makar nekakva ideja, nakakva koncepcija razvoja,
nekakva ekonomska politika, nekakva vremenska
projekcija, nekakva strategija, makar i pogrešna, ali
bar da daje NEKAKVE rezultate...

Ej, industrijalizovati zemlju za 10ak godina!
Analogija sa današnjim vremenom bi bila, kada
bi za 10ak godina, napravili od Srbije savremenu
informatičku privredu, sa armijom programerskih
"udarnika", IT inženjera, savremenom proizvodnjom
i privrednom saradnjom sa celim svetom.
Jeste, socijalizam je sistem koji se (uglavnom) sam
urušio, ali ovi danas nisu u stanju ni da makar
održavaju postojeću "proizvodnju"...

Prosto neverovatno, ali za nas je još uvek reperna
1989. godina. Trenutno smo, po svim pokazateljima,
na manje od 70% od te daleke godine, koja je, uzgred,
bila poslednja godina jednodecenijske stagnacije naše
privrede...
Dakle, mi sada radimo (treba će bar jedna
decenija, ako rastemo po nemogućih 5% godišnje)
da dosegnemo standard, za koji smo onda mislili
da je "loš", i da treba nešto da se radikalno menja...
mislite o tome...
(ali ne previše, jer će te se izbedačiti, baš, baš puno)

jorgovan

pre 13 godina

Ova demokratija ;zove se Drpokratija ,nema zemlje bez slobode ovo je tako lose da se nevidi kraj,sve je unisteno gde se zaposliti, tudjinac nam je gazda , tesko nama ovde, sve je nistavno bog neka nam je u pomoc.

Gaz

pre 13 godina

Znate onaj vic:
Covek pita kuma da mu zaposli sina. Kum kaze nema problema, moze da krene na visokoj funkciji sa platom od 100.000. 'Ma bolje nesto manje' kaze otac, 'da se nauci vrednosti posla, rada...' OK - kaze Kum, ima i za zamenika ne-znam-gde za platu od 50.000. Kao, i to je mnogo za oca, neka pocne od 20-30.000.
Kum odgovara - 'e pa za to mu treba diploma'!!!

(znaci da 'uspes' kos nas mora da si ili krimos ili debos)

serboni

pre 13 godina

vasa statistika ne valja
u firmi gde radim 100% radnika zna da su bolje ziveli pre jer na svojoj kozi to odlicno osecaju
pre privatizacije 5 godina plata 16.000 a danas od 15.000 do 20.000 koja je to razlika videci cene u rafovima struja koja je sa 1.000 otisla na 3.000 voda koja je sa sto neki dinar otisla na 800 itd. O CEMU VI PRCATE

View

pre 13 godina

"... nekada mi to što veliki broj građana smatra da se u prošlosti živelo bolje izgleda kao životinja koja kada izađe iz kaveza počne da se vrti napred-nazad i potom se vrati u kavez", izjavio je Mićunović.

Hm, pa u kavezu je ta životinja barem imala da jede, verovatno bila na suvom, toplom ... A onda je izašla iz kaveza, gde je hladno, vetrovito, blatnjavo, nema šta da se jede ...
A i videla je da ne dobijaju baš svi van kaveza i platu, i penziju, i dnevnice i ko zna šte sve ne, iz budžeta, kao Vi, gospodine Mićunoviću. I zato se vrti napred-nazad. Uplašena je. Šta ako su je, recimo, pustili iz kaveza samo zbog njenog krzna?

doc

pre 13 godina

I onda, i sad, ako nisi bio u partiji, mogao si uglavnom da se slikas. Ipak zanimljivo je uporediti vremena na osnovu mogucnosti resavanja za nas verovatno najvaznijeg zivotnog pitanja - stambenog. U socijalizmu su se stanovi delili uglavnom po partijskoj osnovi, desavalo se da ga dobijaju kafe kuvarice i soferi direktora a da visoki intelektualci (nepartijci) kubure kao podstanari doveka. Danas ipak, postoji mogucnost da covek, uz ogromno odricanje dodje do stana makar kroz duznicko ropstvo. Sta je bolje? Pa, kako za koga. Kafe kuvarica danas sigurno ne moze da placa ratu, ali skolovaniji profili, u bracnoj kombinaciji, uz dosta muke ipak mogu doci do krova nad glavom. Ne zato sto je drustvo humanije, vec evoluiranije. Za nize drustvene slojeve socijalizam je svakako bio bolji.

independent thinker

pre 13 godina

Gospodinu Micunovicu je ocigledno vreme za penziju. Poredjenje gradjana Srbije sa bezumnim zivotinjama je za mene uzasavajuce uvredljivo i neverovatno cinicno.

Memorandum

pre 13 godina

SANU memorandum 1986: Na moral masa razorno deluje i nezaposlenost. Nepotizam je sveopšta pojava, davanje prvenstva rođacima prilikom zapošljavanja postalo je skoro obicajno pravo. Nezaposlenost je težak društveni problem ne samo zato što je veliki broj mladih ljudi bez samostalne egzistencije, vec i zato što veliki deo stanovništva, sa starosnom i kvalifikacionom strukturom boljom od one koju imaju zaposleni, ostaje neproduktivan iako bi njihovo odgovarajuce ukljucivanje umnogome poboljšalo stanje. Mučni su i demoralizacija tih ljudi i njihovih porodica, beznađe učenika i studenata koji se školuju bez izgleda na zaposlenje, kao i psihologija onih koji, dobivši najzad posao nakon višegodišnjeg čekanja, gledaju u njemu samo uhljebije, lišeni ambicija da se obeleže značajnim radnim doprinosom, utoliko više što su se tokom čekanja iskljucili iz struke i zaboravili veliki deo naučenog.

Perica

pre 13 godina

Da, zivelo se bolje na tudjoj grbaci, tj kupovao se socijalni mir viskom radne snage, pa su neki radili a neki nisu, asvi su ziveli dobro. Ovo sto je danas je realnije, ja radim ja imam, ti ne radis ti nemas i obrnuto .

Dzoni

pre 13 godina

To nije samo subjektivno vec realnost

Cia FastBook 1990

Yugoslavia
GDP: $129.5 billion, per capita $5,464;

External debt: $17.0 billion, medium and long term


GDP 130 milijardi a dug 17 milijardi , Srbija danas GDP 38.9 milijardi a dug 30 milijardi



1 United States $5,233,300.00
2 Soviet Union $2,659,500.00
3 Japan $1,914,100.00
4 Germany, Federal Republic of $945,700.00
5 France $819,600.00
6 United Kingdom $818,000.00
7 Italy $803,300.00
8 Canada $513,600.00
9 Spain $398,700.00
10 Brazil $377,000.00
11 India $333,000.00
12 Australia $240,800.00
13 Netherlands $205,900.00
14 Korea, South $200,000.00
15 Mexico $187,000.00
16 Poland $172,400.00
17 German Democratic Republic $159,500.00
18 Belgium $136,000.00
19 Sweden $132,700.00
20 Yugoslavia $129,500.00

O tome u kom se drustvu danas nalazi Srbija je tuzno i kopirati...

A jos jedna bitnija stvar je raspored GDP-a a to je da danas 50% GDP-a trosi manje od 5% stanovnika Srbije pa je realnost za vecinu jos gora.

Mislim da ne mislim

pre 13 godina

Ovakvo misljenje koje preovalduje kod vecine ljudi radno sposobnih je uvreda i samar za one koji rade van drzavnih insitucija i bukvalno se bore za svoj hleb.

Izgleda da je vecini cilj da se zaposli u nekoj drzavnoj ustanovi i da nista ne radi. Kako ne shvataju da tako seku ne granu nego sumu?

Cemu onda mi sto nesto iole proizvodimo kako onda da budemo motivisaniji kada smo okruzeni neradnicima

Zaista posle takvog pregleda stanja stvari nije ni cudo sta nam se sve desava.

Lenjost je greh ne zaboravite.

Komunist

pre 13 godina

Naravno da j ebilo najbolje u vreme socijalizma...ako ste zaboravili da vas podsetim na:PKB u cijem sitemu je poslovalo sesdesetak manjih firmi(globalizacija na human nacin),koji je imao 56.000 muznih krava,koji je obradjivao toliko zemlje da je bilo i za izvoz,....IMT druga fabrika po proizvodnji traktor u Evropi posel master fergusona,koji j eimao svoje fabrike u Egiptu i Indiji,koji je pravio traktore koji su orali 12 brazda na brzini od 40kmh i izvozili se za USA,IMR,koji je izvozio za SSSR...FAP,najveci koperant Mercedesa,TAS,najveca WV fabrika van Nemacke,ZASTAVA koja je proizvodila 220.000 automobil agodisnje i izvozila na sva trzista od Evrope do USA...da ne pominjem arapski svet i trzista afrike,ENERGOPROJEKT 86 kuca po velicini u svetu u svom poslu,GRADJEVINSKA OPERATIVA,i to mnogo brojne firme koje su radile po celoj africi aziji i bliskom istoku,kao i u Evropi...ZMAJ,koji je proizvodio sve i svasta z apoiljoprivredu od freza do kombajna,IKARBUS,SANOS,DUBRAVA,TAM,...autobusi...TAM kamioni koji se i dan danas koriste...ROBNE KUCE BEOGRAD..koji su krajem sedamdesetih bili najveci trgvinski lanac Evrope...SVAKI GRAD JE IMAO INDUSTRISKU ZONU..tekstila industrija.kozna galanterija...UTVA PANCEVO,koja je proizvodila prikolice za teretna vozila i avione...i 1000 i 1000 drugih primera...mi smo u SFRJ i socijalizmu sklapali iproizvodili opel-IDA NS,citroen-CIMOS KOPAR,motocikli TOMOS...1000 i 1000 drugih giganata i primera...a gde su sada te firme...i gde ljudi rade...MULJAJU...zajedno sa kriminalizvanim politicarima...da ne pominjem besplatne stanove,bespalstno skolistvo,zdravstvo na svdskom nivou...ma ovo moze da traje do nove godine,mislim nabrajanje,,,I stoga ne cudi sto ljudi sa setom pricajku o tim vremenima...

Podsećanje

pre 13 godina

Neka te četiri petine pročitaju legendarni Memorandum SANU. Između ostalog ima i jedan ekonomski deo o tom bajnom vremenu. U ljudskoj prirodi je da zaboravljaju loše stvari i idealizuju prošlost umesto da žive život u stvarnosti.

Tito

pre 13 godina

Pravicemo Tita od blata, cak i oni kojima je imovina nacionalizovana posle rata, jer ovi i kozu deru narodu, ali prefigano, prefinjeno, u belim rukavicama i kravatom a narodu stavise omcu oko vrata i zatezu, zatezu...

Vlada

pre 13 godina

Pa naravno da je tako. Nema kog kapitalistickog gazde citanja novina, pus pauza i kafica svako malo. Pa u takvim uslovima, naravno da se lepse zivelo u socijalizmu. Al ko ce taj nas socijalizam da plati sada, ostaje da se vidi. Mozda Nemci, EU, Rusi, ko ce ga znati...

Đole

pre 13 godina

Pa naravno, ne mogu da shvatim da je neko imao problem sa tim periodom. Bili smo poštovani u svetu, svuda smo mogli da putujemo, imali smo i para da to činimo, svi su bili zaposleni, radilo se minimalno, sve je bilo dostupno i pristupačno... A šta sada imamo?
NIŠTA.

Jaroslav

pre 13 godina

Samo 10% smatra da je sada bolje!!! Pa to se poklapa sa mojim zapažanjem kada kupujem u hipermarketu. 90% kupuje krompir i nešto sitno do 1000 dinara a 10% ima natrpana kolica i račun im je 20000 dinara. Predpostavljam da se ovaj procenat kojima je sada dobro poklapa sa procentom članstva DS i zaposlenim u državnoj službi preko DS-a.

Dzoni

pre 13 godina

To nije samo subjektivno vec realnost

Cia FastBook 1990

Yugoslavia
GDP: $129.5 billion, per capita $5,464;

External debt: $17.0 billion, medium and long term


GDP 130 milijardi a dug 17 milijardi , Srbija danas GDP 38.9 milijardi a dug 30 milijardi



1 United States $5,233,300.00
2 Soviet Union $2,659,500.00
3 Japan $1,914,100.00
4 Germany, Federal Republic of $945,700.00
5 France $819,600.00
6 United Kingdom $818,000.00
7 Italy $803,300.00
8 Canada $513,600.00
9 Spain $398,700.00
10 Brazil $377,000.00
11 India $333,000.00
12 Australia $240,800.00
13 Netherlands $205,900.00
14 Korea, South $200,000.00
15 Mexico $187,000.00
16 Poland $172,400.00
17 German Democratic Republic $159,500.00
18 Belgium $136,000.00
19 Sweden $132,700.00
20 Yugoslavia $129,500.00

O tome u kom se drustvu danas nalazi Srbija je tuzno i kopirati...

A jos jedna bitnija stvar je raspored GDP-a a to je da danas 50% GDP-a trosi manje od 5% stanovnika Srbije pa je realnost za vecinu jos gora.

Komunist

pre 13 godina

Naravno da j ebilo najbolje u vreme socijalizma...ako ste zaboravili da vas podsetim na:PKB u cijem sitemu je poslovalo sesdesetak manjih firmi(globalizacija na human nacin),koji je imao 56.000 muznih krava,koji je obradjivao toliko zemlje da je bilo i za izvoz,....IMT druga fabrika po proizvodnji traktor u Evropi posel master fergusona,koji j eimao svoje fabrike u Egiptu i Indiji,koji je pravio traktore koji su orali 12 brazda na brzini od 40kmh i izvozili se za USA,IMR,koji je izvozio za SSSR...FAP,najveci koperant Mercedesa,TAS,najveca WV fabrika van Nemacke,ZASTAVA koja je proizvodila 220.000 automobil agodisnje i izvozila na sva trzista od Evrope do USA...da ne pominjem arapski svet i trzista afrike,ENERGOPROJEKT 86 kuca po velicini u svetu u svom poslu,GRADJEVINSKA OPERATIVA,i to mnogo brojne firme koje su radile po celoj africi aziji i bliskom istoku,kao i u Evropi...ZMAJ,koji je proizvodio sve i svasta z apoiljoprivredu od freza do kombajna,IKARBUS,SANOS,DUBRAVA,TAM,...autobusi...TAM kamioni koji se i dan danas koriste...ROBNE KUCE BEOGRAD..koji su krajem sedamdesetih bili najveci trgvinski lanac Evrope...SVAKI GRAD JE IMAO INDUSTRISKU ZONU..tekstila industrija.kozna galanterija...UTVA PANCEVO,koja je proizvodila prikolice za teretna vozila i avione...i 1000 i 1000 drugih primera...mi smo u SFRJ i socijalizmu sklapali iproizvodili opel-IDA NS,citroen-CIMOS KOPAR,motocikli TOMOS...1000 i 1000 drugih giganata i primera...a gde su sada te firme...i gde ljudi rade...MULJAJU...zajedno sa kriminalizvanim politicarima...da ne pominjem besplatne stanove,bespalstno skolistvo,zdravstvo na svdskom nivou...ma ovo moze da traje do nove godine,mislim nabrajanje,,,I stoga ne cudi sto ljudi sa setom pricajku o tim vremenima...

View

pre 13 godina

"... nekada mi to što veliki broj građana smatra da se u prošlosti živelo bolje izgleda kao životinja koja kada izađe iz kaveza počne da se vrti napred-nazad i potom se vrati u kavez", izjavio je Mićunović.

Hm, pa u kavezu je ta životinja barem imala da jede, verovatno bila na suvom, toplom ... A onda je izašla iz kaveza, gde je hladno, vetrovito, blatnjavo, nema šta da se jede ...
A i videla je da ne dobijaju baš svi van kaveza i platu, i penziju, i dnevnice i ko zna šte sve ne, iz budžeta, kao Vi, gospodine Mićunoviću. I zato se vrti napred-nazad. Uplašena je. Šta ako su je, recimo, pustili iz kaveza samo zbog njenog krzna?

independent thinker

pre 13 godina

Gospodinu Micunovicu je ocigledno vreme za penziju. Poredjenje gradjana Srbije sa bezumnim zivotinjama je za mene uzasavajuce uvredljivo i neverovatno cinicno.

Зоран

pre 13 godina

Dvadeset godina placamo taj ceh lumperajke iz kafane pod nazivom "Titov socijalizam".
(rs, 23. decembar 2010 11:39)

Словенци не плаћају, Хравти мање, није то само због Тита. Србија је лоповско друштво ма какав економски систем био. А ниједан систем не може да опстане кад се краде.

Jaroslav

pre 13 godina

Samo 10% smatra da je sada bolje!!! Pa to se poklapa sa mojim zapažanjem kada kupujem u hipermarketu. 90% kupuje krompir i nešto sitno do 1000 dinara a 10% ima natrpana kolica i račun im je 20000 dinara. Predpostavljam da se ovaj procenat kojima je sada dobro poklapa sa procentom članstva DS i zaposlenim u državnoj službi preko DS-a.

Tito

pre 13 godina

Pravicemo Tita od blata, cak i oni kojima je imovina nacionalizovana posle rata, jer ovi i kozu deru narodu, ali prefigano, prefinjeno, u belim rukavicama i kravatom a narodu stavise omcu oko vrata i zatezu, zatezu...

Đole

pre 13 godina

Pa naravno, ne mogu da shvatim da je neko imao problem sa tim periodom. Bili smo poštovani u svetu, svuda smo mogli da putujemo, imali smo i para da to činimo, svi su bili zaposleni, radilo se minimalno, sve je bilo dostupno i pristupačno... A šta sada imamo?
NIŠTA.

serboni

pre 13 godina

vasa statistika ne valja
u firmi gde radim 100% radnika zna da su bolje ziveli pre jer na svojoj kozi to odlicno osecaju
pre privatizacije 5 godina plata 16.000 a danas od 15.000 do 20.000 koja je to razlika videci cene u rafovima struja koja je sa 1.000 otisla na 3.000 voda koja je sa sto neki dinar otisla na 800 itd. O CEMU VI PRCATE

dukees

pre 13 godina

Tuzni su ovi sto misle da je za sve sto nam se desava zadnjih 20 godina kriv socijalizam. Sa njima ne treba gubiti vreme. 20 godina propagande, uz nerazvijenu svest i nerazvijeni sistem kritickog razmisljanja je ocigledno dalo rezultate.
A autoru mogu da porucim, da je moj otac, klasicna 'zivotinja iz kaveza', iz tog istog Kaveza obisao Evropu, izgradio sebi kucu, i da mu je na tom Kavezu zavideo dobar deo Evrope i sveta.

Gaz

pre 13 godina

Znate onaj vic:
Covek pita kuma da mu zaposli sina. Kum kaze nema problema, moze da krene na visokoj funkciji sa platom od 100.000. 'Ma bolje nesto manje' kaze otac, 'da se nauci vrednosti posla, rada...' OK - kaze Kum, ima i za zamenika ne-znam-gde za platu od 50.000. Kao, i to je mnogo za oca, neka pocne od 20-30.000.
Kum odgovara - 'e pa za to mu treba diploma'!!!

(znaci da 'uspes' kos nas mora da si ili krimos ili debos)

Radojica

pre 13 godina

Radne i poštene su pobili i proterali "lukavi" i "snalažljivi",
pa se umesto zajedničke perspektive kvalitetnije budućnosti danas vide jedino pljačke i prevare, sve do jedne ažurno aminovane od strane države.

Ali neće ni ovo stanje još dugo, jer nema više šta da se opljačka. Možda još koji mesec, a onda će narod po vile...

Milan

pre 13 godina

@ Dzoni

Prijatelju vi ga bas preteraste. Znam da je mitomanija gadna bolest medju Srbima, ali tvrditi da smo pre dvadeset godina, ili ikada od srednjeg veka na ovamo imali veci bruto dohodak od jedne Svajcarske ili Austrije je u najmanju ruku neozbiljno. Jeste nam mozda bilo bolje, ali da smo po produktivnosti ikada bili igde blizu Svedske ili Nemacke je slicno onim pricama o zlatnim kasikama na dvoru srpskih kraljeva dok su Nemci masnim rukama komadali sirovo meso (a u realnosti su oni imali univerzitet dok je 99.99% Srba bilo nepismeno). Slovencima je danas sigurno bolje nego u bivsoj Jugi, Hrvatima takodje, a opet sve drzave bivse Jugoslavije zajedno su danas jedna cetvrtina Svajcarske ekonomije. I sve se to desilo u proteklih dvadeset godina??!! Koliko ozbiljno to vama zvuci? Ja ne znam koliko godina vi imate, ali ja se dobro secam da mi je cale krajem tih "zlatnih" osamdesetih kupovao patike i TV na kredit i vozili smo keca, a ne Volvo. To za prosecnog Svajcarca sigurno nije bio slucaj 1990te.

I sto se tice GDP-a, relevantna su obicno dva izvora, Svetska Banka i MMF, a tamo lepo mozete da vidite da je 1990te Svajcarska imala GDP od preko 300 milijardi dolara, a Srbija, Slovenija i Hrvatska manje od 80, zajedno. Treba kritikovati danasnju vlast, ali argumentima kojih nam daju na pretek, a ne nekim iluzijma o nekom proslom zlatnom dobu.

jorgovan

pre 13 godina

Ova demokratija ;zove se Drpokratija ,nema zemlje bez slobode ovo je tako lose da se nevidi kraj,sve je unisteno gde se zaposliti, tudjinac nam je gazda , tesko nama ovde, sve je nistavno bog neka nam je u pomoc.

Memorandum

pre 13 godina

SANU memorandum 1986: Na moral masa razorno deluje i nezaposlenost. Nepotizam je sveopšta pojava, davanje prvenstva rođacima prilikom zapošljavanja postalo je skoro obicajno pravo. Nezaposlenost je težak društveni problem ne samo zato što je veliki broj mladih ljudi bez samostalne egzistencije, vec i zato što veliki deo stanovništva, sa starosnom i kvalifikacionom strukturom boljom od one koju imaju zaposleni, ostaje neproduktivan iako bi njihovo odgovarajuce ukljucivanje umnogome poboljšalo stanje. Mučni su i demoralizacija tih ljudi i njihovih porodica, beznađe učenika i studenata koji se školuju bez izgleda na zaposlenje, kao i psihologija onih koji, dobivši najzad posao nakon višegodišnjeg čekanja, gledaju u njemu samo uhljebije, lišeni ambicija da se obeleže značajnim radnim doprinosom, utoliko više što su se tokom čekanja iskljucili iz struke i zaboravili veliki deo naučenog.

Nije sve u kvalitetu ima nešto i u kvantitetu

pre 13 godina

O ovome može da se diskutuje u nedogled, ali
jedna stvar je neosporna: u socijalizmu je postojala
makar nekakva ideja, nakakva koncepcija razvoja,
nekakva ekonomska politika, nekakva vremenska
projekcija, nekakva strategija, makar i pogrešna, ali
bar da daje NEKAKVE rezultate...

Ej, industrijalizovati zemlju za 10ak godina!
Analogija sa današnjim vremenom bi bila, kada
bi za 10ak godina, napravili od Srbije savremenu
informatičku privredu, sa armijom programerskih
"udarnika", IT inženjera, savremenom proizvodnjom
i privrednom saradnjom sa celim svetom.
Jeste, socijalizam je sistem koji se (uglavnom) sam
urušio, ali ovi danas nisu u stanju ni da makar
održavaju postojeću "proizvodnju"...

Prosto neverovatno, ali za nas je još uvek reperna
1989. godina. Trenutno smo, po svim pokazateljima,
na manje od 70% od te daleke godine, koja je, uzgred,
bila poslednja godina jednodecenijske stagnacije naše
privrede...
Dakle, mi sada radimo (treba će bar jedna
decenija, ako rastemo po nemogućih 5% godišnje)
da dosegnemo standard, za koji smo onda mislili
da je "loš", i da treba nešto da se radikalno menja...
mislite o tome...
(ali ne previše, jer će te se izbedačiti, baš, baš puno)

doc

pre 13 godina

I onda, i sad, ako nisi bio u partiji, mogao si uglavnom da se slikas. Ipak zanimljivo je uporediti vremena na osnovu mogucnosti resavanja za nas verovatno najvaznijeg zivotnog pitanja - stambenog. U socijalizmu su se stanovi delili uglavnom po partijskoj osnovi, desavalo se da ga dobijaju kafe kuvarice i soferi direktora a da visoki intelektualci (nepartijci) kubure kao podstanari doveka. Danas ipak, postoji mogucnost da covek, uz ogromno odricanje dodje do stana makar kroz duznicko ropstvo. Sta je bolje? Pa, kako za koga. Kafe kuvarica danas sigurno ne moze da placa ratu, ali skolovaniji profili, u bracnoj kombinaciji, uz dosta muke ipak mogu doci do krova nad glavom. Ne zato sto je drustvo humanije, vec evoluiranije. Za nize drustvene slojeve socijalizam je svakako bio bolji.

Ali ...

pre 13 godina

Subjektivno (kako bi drugacije) do 90-ih mi je bilo bolje nego posle i sada. Kako da budem "nesubjektivan' kada se tako osecam a to je, valjda, najvaznije. Plata, uredjen sistem, postovanje naroda i drzave ... sve. Nije sve bilo sjajno a i bili smo mladji ali kada uporedjujem vrlo je jasno da je bilo bolje.

Ivan

pre 13 godina

A jel je ovo Mićun svesno uvredio neistomišljenike uporedjujući ih sa životinjama ili sam ja blesav? Samo vi verujte ovakvima, neka vam oni formiraju mišljenje.

Mislim da ne mislim

pre 13 godina

Ovakvo misljenje koje preovalduje kod vecine ljudi radno sposobnih je uvreda i samar za one koji rade van drzavnih insitucija i bukvalno se bore za svoj hleb.

Izgleda da je vecini cilj da se zaposli u nekoj drzavnoj ustanovi i da nista ne radi. Kako ne shvataju da tako seku ne granu nego sumu?

Cemu onda mi sto nesto iole proizvodimo kako onda da budemo motivisaniji kada smo okruzeni neradnicima

Zaista posle takvog pregleda stanja stvari nije ni cudo sta nam se sve desava.

Lenjost je greh ne zaboravite.

Podsećanje

pre 13 godina

Neka te četiri petine pročitaju legendarni Memorandum SANU. Između ostalog ima i jedan ekonomski deo o tom bajnom vremenu. U ljudskoj prirodi je da zaboravljaju loše stvari i idealizuju prošlost umesto da žive život u stvarnosti.

Srbin

pre 13 godina

@ Nama u Hrvatskoj je sigurno puno, puno bolje nego prije.
(Hrvat, 23. decembar 2010 14:40)
U kom smislu? Ekonomskom? Raspitaj se negde kolika je bila prosecna zarada u SOCIJALISTICKOJ FRJ, a kolika je sada? A onda mozes i da se pozabavis time koliko su kostale skolarine za studente i zdravstvene usluge u SOCIJALIZMU , a koliko sada? E, a onda se javi i reci da vam je bolje sada, nego sto je bilo "prije", u SFRJ! Vise sam siguran da mislis da ti je bolje, jer vise ne moras da gledas Srbe, kako "pljackaju sirotu Hrvatsku", jer ste ogromnu vecinu proterali i napravili etnicki cisto utociste, samo za "vas"!
...a da je bolje? - siguran sam da nije, cak nemoj ni da mislis da vam je bolje nego nama!!! Ipak, mi smo Balkanci, a vi "Europljani", a kako god okrenes u istom smo s...u!

Joel

pre 13 godina

Jugoslavija je 1989 ekonomski bila na putu u EU. Bila bi davno u EU, daleko pre Ceske, Poljske i ostalih. Uporedjivati sada i 80-tih nije moguce ali je cinjenica da nije bilo rata i memoranduma SANU da bi Jugoslavija pocetkom 90-tih zavrsila tranziciju i usla uspesno u EU i danas bila fino razvijena evropska zemlja. Socijalizam je izgradio Jugoslaviju ali je krajem 80-tih dosao do kraja i svi su bili spremni na sledeci korak. Na zalost, memorandum SANU i Velika Srbija su unistile tu sansu koju je Jugoslavija imala. Srbija je u tome najgore prosla ali sa razlogom jer je najvise ucinila za ubijanje Jugoslavije. Nema potrebe gledati u proslost nego se truditi da se iste greske ne ponove i da vise nikada memorandumi SANU ne dobiju podrsku drustva.

vegan

pre 13 godina

A jel gospodin ikad pustao zivotinju iz kaveza pa zna kako se ponasa? Znam samo da ce zivotinja kad tad ujesti ruku koja mu uzima hranu iz tanjira, pa makar trpela udarce.

Perica

pre 13 godina

Da, zivelo se bolje na tudjoj grbaci, tj kupovao se socijalni mir viskom radne snage, pa su neki radili a neki nisu, asvi su ziveli dobro. Ovo sto je danas je realnije, ja radim ja imam, ti ne radis ti nemas i obrnuto .

Paor

pre 13 godina

Ja sam pogodio rezultate ovog istrazivanja, bar u delu koji se odnosi na period socijalizma. To sam rekao i jednom decku iz holandije, ali mi nije verovao, rece da je nemoce da je toliko ljudi zivelo bolje u socijalizmu, da je to nemouce. I mislio je da sam komunista (a nisam).

Dzoni

pre 13 godina

@Milan
To su ti zvanicni podaci svetske banke i imas ih u CAI FASTBOOK za 1990.Svajcarska 300 milijardi $ 1990 ,da li ti znas sta pricas ,stvarno nemam nameru da ulazim u mozak prosecnog srpskog coveka zaludjenog dnevnikom 2 ,tadicem i cvetkovicem.Gde pise da je Yu kao svajcarska ,ako nisi znao Svajcarska je imala 3 puta manje stanovnika od Yu.
VI verujte i dalje dnevniku 2 ,ja stvarno nemam nista sa tim.

Hrvat

pre 13 godina

Bice Srbiji jos i gore, jer nema vise Hrvatske i Slovenije da ih cijedite i uzimate, vec sad morate sami raditi da bi imali, a to je tesko, pogotovo ako na to niste naucili. Nama u Hrvatskoj je sigurno puno, puno bolje nego prije. Pozdrav iz Hrvatske, Cestit Bozic i Sretna i Uspjesna Nova godina,

Vlada

pre 13 godina

Pa naravno da je tako. Nema kog kapitalistickog gazde citanja novina, pus pauza i kafica svako malo. Pa u takvim uslovima, naravno da se lepse zivelo u socijalizmu. Al ko ce taj nas socijalizam da plati sada, ostaje da se vidi. Mozda Nemci, EU, Rusi, ko ce ga znati...

darko

pre 13 godina

Pa pitanje je bilo kad se najbolje zivelo .
Definitivno jesmo u socijalizmu i nisu objektivni ni podaci iz 90 pred rat kad je standart vec dosta pao.
Zivelo se uz pomoc kredita i bolje nego sto se moglo i zarad istinu treba reci 90% kredita nam je otpisano tako da tesko da ih isplacujemo.
Na kraju bi rekao nesto o osecanju slobode u demokratiji imas politicke slobode koje ipak nisu neogranicene a u socijalizmu vece slobode na radnom mestu .
Sloboda je subjektivna stvar mi smo mogli mnogo vise i slobodnije u diktaturi nego u demokratiji .
Ne branim lose stvari socijalizma niti da je taj ekonomsko drustveni sistem inferiorniji od kapitalizma ali proslo je dovoljno vremena da mozemo pazljive sagledati oba sistema bez straha da ce se socijalizam vratiti on je vec istorija .

autonomas

pre 13 godina

Srbija je zajedno sa jos ponekim republikama bivse SFRJ vodila citav region u propast. Daleko od toga da je SVE u socijalizmu bilo dobro, ali pametan bi uzeo pa popravio ono sto NE VALJA, a ono sto je DOBRO ostavio. Nazalost, kada su se docepali vlasti poceli su da parcaju sve sto im padne ruku (da ne kazem zuba, ko kerovi kad se igraju sa starim otiracem).
Srbija je osim bratoubilackih i samoubilackih ratova, unistila sve sto je bilo zdravo u ekonomiji, infrastrukturi, obrazovanju, i sto je najgore moralu. Danas vise ljudi u Srbiji ne umeju ni da razlikuju dobro od zla. Niko nije motivisan da se obrazuje, da radi, da proizvodi,... citiracu svog profesora marksizma iz gimnazije: KRIZA MORALA.
Tuga je sto se stvari nisu desavale tako daleko, i pametan bi mogao da reflektuje u nazad 30-40 godina i pokusa da zakrpi sta se zakrpiti moze. Nazalost, sile osovina u Srbiji se cini da imaju interes da sto vise promovisu retrogradnu svest, zaglupe narod totalno, tako da njima mogu da manipulisu i pljackaju ih kako finansijski tako i u glavu. Ko razume shvatice.

tzur

pre 13 godina

Slazem se sa gospodinom Micunovicem u vezi sa kavezom ali je pitanje koliko on to gleda unazad sto se tice toga kaveza - deset, dvadeset, sesdeset, sto, dvesta, pet hiljada, dvesta hiljada godina ili nesto izmedju ?!

Franc1952

pre 13 godina

Da nije bilo socijalizma Srbija nikad ne bi došla do propasti u kojoj se nalazi.
(Ime, 23. decembar 2010 16:56)
@Ime! U tome ti dajem za pravo! Da nije bilo Yuge, naućili biste radit, pogotovo Beograđani, tako je ogromno novca za nerazvijene ostalo u BG, stvaralo administratorski aparat, koji vas i sada hebe, jer se ga ne možete rješit ni za 20 godina, a novca više nema! Birokratija može lako uništit državu. Nameti rastu, krediti su za Državu, da funkcioniše, građanstvo je u anusu, oni stariji se sjećamo, što se dogodilo 80. godina, a sad će bit još gore, kad pukne, jer bez bez dobre privrede nema dobre Države! Pozdrav!:)

Milan

pre 13 godina

@ Dzoni

Na vašoj listi navodnih Top 20 zemalja po bruto dohotku gde bivša Jugoslavija navodno zauzima dvadeseto mesto nema Švajcarske i Austrije. Nisam to naglasio pošto sam smatrao da je dovoljno da se vidi lista pa da se shvati da nešto ne štima pošto na njoj nisu dve evropske države koje su već decenijama u vrhu po dohotku po glavi stanovnika, i to toliko ubedljivo da im je i ukupni bruto dohodak mnogo veći od država koje imaju mnogo više stanovnika. Očigledno sam pogrešio što se tiče "očiglednosti".

Što se tiče ukupnog broja stanovnika, ni Kina nije na vašoj listi, ili barem nije ispred tadašnje Jugoslavije. Hoćete da kažete da smo imali veći bruto dohodak od Kine pre 20 godina?

I kakav je to uopšte argument u ovoj diskusiji da je bivša Jugoslavija imala tri puta više stanovnika od Švajcarske ako je njihov dohodak po glavi stanovnika pet puta veći od recimo hrvatskog? Nije potrebno mnogo više od osnova aritmetrije da se izračuna kako im je ekonomija višestruko jača od svih zemalja bivše Jugoslavije zajedno, s obzirom da su Hrvati daleko iznad proseka tih zemalja. I Pakistan ima 13 puta više stanovnika od Holandije pa imaju slabiju ekonomiju, šta je tu uopšte čudno?!

Molim vas da još jednom proverite taj svoj izvor ili nam date link do zvaničnih podataka Svetske Banke ili MMF-a koje navodno citirate da se sami uverimo. Ovaj narod treba pravilno informisati i edukovati, a ne dodatno sluđivati i lagati pričama da smo, eto, nekada bili bogati. A evo vam link za podatke koje ja citiram. Domen '.gov' nije od Wikipedije. Pozdrav.

http://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=2&ved=0CBgQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.ers.usda.gov%2Fdata%2Fmacroeconomics%2Fdata%2Fhistoricalrealgdpvalues.xls&rct=j&q=historical%20country%20gdp&ei=D6YTTfHYFYGW8QPIpe3-Bg&usg=AFQjCNGU9FOLQ8YV_hRJARek95wSWY9TRg

buki

pre 13 godina

Niko normalan ne misli da je to bilo "rajsko doba", i da je nas tip socijalizma bio najbolji sistem na svetu. Ja konkretno samo mislim da ovaj "nas" kapitalizam ne valja, to je sve.Inace mi se ideja srbije kao samostalne drzave uvek dopadala, samo ne na ovaj nacin, preko ratova i pljacke.
A sto se tice jadnih Slovenaca i Hrvata koje smo cijedili, pa neka se obrate svojima koji su i te kako osmisljavali sfrj socijalizam.

Perica

pre 13 godina

Da, zivelo se bolje na tudjoj grbaci, tj kupovao se socijalni mir viskom radne snage, pa su neki radili a neki nisu, asvi su ziveli dobro. Ovo sto je danas je realnije, ja radim ja imam, ti ne radis ti nemas i obrnuto .

doc

pre 13 godina

I onda, i sad, ako nisi bio u partiji, mogao si uglavnom da se slikas. Ipak zanimljivo je uporediti vremena na osnovu mogucnosti resavanja za nas verovatno najvaznijeg zivotnog pitanja - stambenog. U socijalizmu su se stanovi delili uglavnom po partijskoj osnovi, desavalo se da ga dobijaju kafe kuvarice i soferi direktora a da visoki intelektualci (nepartijci) kubure kao podstanari doveka. Danas ipak, postoji mogucnost da covek, uz ogromno odricanje dodje do stana makar kroz duznicko ropstvo. Sta je bolje? Pa, kako za koga. Kafe kuvarica danas sigurno ne moze da placa ratu, ali skolovaniji profili, u bracnoj kombinaciji, uz dosta muke ipak mogu doci do krova nad glavom. Ne zato sto je drustvo humanije, vec evoluiranije. Za nize drustvene slojeve socijalizam je svakako bio bolji.

Vlada

pre 13 godina

Pa naravno da je tako. Nema kog kapitalistickog gazde citanja novina, pus pauza i kafica svako malo. Pa u takvim uslovima, naravno da se lepse zivelo u socijalizmu. Al ko ce taj nas socijalizam da plati sada, ostaje da se vidi. Mozda Nemci, EU, Rusi, ko ce ga znati...

Hrvat

pre 13 godina

Bice Srbiji jos i gore, jer nema vise Hrvatske i Slovenije da ih cijedite i uzimate, vec sad morate sami raditi da bi imali, a to je tesko, pogotovo ako na to niste naucili. Nama u Hrvatskoj je sigurno puno, puno bolje nego prije. Pozdrav iz Hrvatske, Cestit Bozic i Sretna i Uspjesna Nova godina,

Podsećanje

pre 13 godina

Neka te četiri petine pročitaju legendarni Memorandum SANU. Između ostalog ima i jedan ekonomski deo o tom bajnom vremenu. U ljudskoj prirodi je da zaboravljaju loše stvari i idealizuju prošlost umesto da žive život u stvarnosti.

Milan

pre 13 godina

@ Dzoni

Prijatelju vi ga bas preteraste. Znam da je mitomanija gadna bolest medju Srbima, ali tvrditi da smo pre dvadeset godina, ili ikada od srednjeg veka na ovamo imali veci bruto dohodak od jedne Svajcarske ili Austrije je u najmanju ruku neozbiljno. Jeste nam mozda bilo bolje, ali da smo po produktivnosti ikada bili igde blizu Svedske ili Nemacke je slicno onim pricama o zlatnim kasikama na dvoru srpskih kraljeva dok su Nemci masnim rukama komadali sirovo meso (a u realnosti su oni imali univerzitet dok je 99.99% Srba bilo nepismeno). Slovencima je danas sigurno bolje nego u bivsoj Jugi, Hrvatima takodje, a opet sve drzave bivse Jugoslavije zajedno su danas jedna cetvrtina Svajcarske ekonomije. I sve se to desilo u proteklih dvadeset godina??!! Koliko ozbiljno to vama zvuci? Ja ne znam koliko godina vi imate, ali ja se dobro secam da mi je cale krajem tih "zlatnih" osamdesetih kupovao patike i TV na kredit i vozili smo keca, a ne Volvo. To za prosecnog Svajcarca sigurno nije bio slucaj 1990te.

I sto se tice GDP-a, relevantna su obicno dva izvora, Svetska Banka i MMF, a tamo lepo mozete da vidite da je 1990te Svajcarska imala GDP od preko 300 milijardi dolara, a Srbija, Slovenija i Hrvatska manje od 80, zajedno. Treba kritikovati danasnju vlast, ali argumentima kojih nam daju na pretek, a ne nekim iluzijma o nekom proslom zlatnom dobu.

Mislim da ne mislim

pre 13 godina

Ovakvo misljenje koje preovalduje kod vecine ljudi radno sposobnih je uvreda i samar za one koji rade van drzavnih insitucija i bukvalno se bore za svoj hleb.

Izgleda da je vecini cilj da se zaposli u nekoj drzavnoj ustanovi i da nista ne radi. Kako ne shvataju da tako seku ne granu nego sumu?

Cemu onda mi sto nesto iole proizvodimo kako onda da budemo motivisaniji kada smo okruzeni neradnicima

Zaista posle takvog pregleda stanja stvari nije ni cudo sta nam se sve desava.

Lenjost je greh ne zaboravite.

Tito

pre 13 godina

Pravicemo Tita od blata, cak i oni kojima je imovina nacionalizovana posle rata, jer ovi i kozu deru narodu, ali prefigano, prefinjeno, u belim rukavicama i kravatom a narodu stavise omcu oko vrata i zatezu, zatezu...

Memorandum

pre 13 godina

SANU memorandum 1986: Na moral masa razorno deluje i nezaposlenost. Nepotizam je sveopšta pojava, davanje prvenstva rođacima prilikom zapošljavanja postalo je skoro obicajno pravo. Nezaposlenost je težak društveni problem ne samo zato što je veliki broj mladih ljudi bez samostalne egzistencije, vec i zato što veliki deo stanovništva, sa starosnom i kvalifikacionom strukturom boljom od one koju imaju zaposleni, ostaje neproduktivan iako bi njihovo odgovarajuce ukljucivanje umnogome poboljšalo stanje. Mučni su i demoralizacija tih ljudi i njihovih porodica, beznađe učenika i studenata koji se školuju bez izgleda na zaposlenje, kao i psihologija onih koji, dobivši najzad posao nakon višegodišnjeg čekanja, gledaju u njemu samo uhljebije, lišeni ambicija da se obeleže značajnim radnim doprinosom, utoliko više što su se tokom čekanja iskljucili iz struke i zaboravili veliki deo naučenog.

Joel

pre 13 godina

Jugoslavija je 1989 ekonomski bila na putu u EU. Bila bi davno u EU, daleko pre Ceske, Poljske i ostalih. Uporedjivati sada i 80-tih nije moguce ali je cinjenica da nije bilo rata i memoranduma SANU da bi Jugoslavija pocetkom 90-tih zavrsila tranziciju i usla uspesno u EU i danas bila fino razvijena evropska zemlja. Socijalizam je izgradio Jugoslaviju ali je krajem 80-tih dosao do kraja i svi su bili spremni na sledeci korak. Na zalost, memorandum SANU i Velika Srbija su unistile tu sansu koju je Jugoslavija imala. Srbija je u tome najgore prosla ali sa razlogom jer je najvise ucinila za ubijanje Jugoslavije. Nema potrebe gledati u proslost nego se truditi da se iste greske ne ponove i da vise nikada memorandumi SANU ne dobiju podrsku drustva.

Đole

pre 13 godina

Pa naravno, ne mogu da shvatim da je neko imao problem sa tim periodom. Bili smo poštovani u svetu, svuda smo mogli da putujemo, imali smo i para da to činimo, svi su bili zaposleni, radilo se minimalno, sve je bilo dostupno i pristupačno... A šta sada imamo?
NIŠTA.

Dzoni

pre 13 godina

To nije samo subjektivno vec realnost

Cia FastBook 1990

Yugoslavia
GDP: $129.5 billion, per capita $5,464;

External debt: $17.0 billion, medium and long term


GDP 130 milijardi a dug 17 milijardi , Srbija danas GDP 38.9 milijardi a dug 30 milijardi



1 United States $5,233,300.00
2 Soviet Union $2,659,500.00
3 Japan $1,914,100.00
4 Germany, Federal Republic of $945,700.00
5 France $819,600.00
6 United Kingdom $818,000.00
7 Italy $803,300.00
8 Canada $513,600.00
9 Spain $398,700.00
10 Brazil $377,000.00
11 India $333,000.00
12 Australia $240,800.00
13 Netherlands $205,900.00
14 Korea, South $200,000.00
15 Mexico $187,000.00
16 Poland $172,400.00
17 German Democratic Republic $159,500.00
18 Belgium $136,000.00
19 Sweden $132,700.00
20 Yugoslavia $129,500.00

O tome u kom se drustvu danas nalazi Srbija je tuzno i kopirati...

A jos jedna bitnija stvar je raspored GDP-a a to je da danas 50% GDP-a trosi manje od 5% stanovnika Srbije pa je realnost za vecinu jos gora.

Srbin

pre 13 godina

@ Nama u Hrvatskoj je sigurno puno, puno bolje nego prije.
(Hrvat, 23. decembar 2010 14:40)
U kom smislu? Ekonomskom? Raspitaj se negde kolika je bila prosecna zarada u SOCIJALISTICKOJ FRJ, a kolika je sada? A onda mozes i da se pozabavis time koliko su kostale skolarine za studente i zdravstvene usluge u SOCIJALIZMU , a koliko sada? E, a onda se javi i reci da vam je bolje sada, nego sto je bilo "prije", u SFRJ! Vise sam siguran da mislis da ti je bolje, jer vise ne moras da gledas Srbe, kako "pljackaju sirotu Hrvatsku", jer ste ogromnu vecinu proterali i napravili etnicki cisto utociste, samo za "vas"!
...a da je bolje? - siguran sam da nije, cak nemoj ni da mislis da vam je bolje nego nama!!! Ipak, mi smo Balkanci, a vi "Europljani", a kako god okrenes u istom smo s...u!

Nije sve u kvalitetu ima nešto i u kvantitetu

pre 13 godina

O ovome može da se diskutuje u nedogled, ali
jedna stvar je neosporna: u socijalizmu je postojala
makar nekakva ideja, nakakva koncepcija razvoja,
nekakva ekonomska politika, nekakva vremenska
projekcija, nekakva strategija, makar i pogrešna, ali
bar da daje NEKAKVE rezultate...

Ej, industrijalizovati zemlju za 10ak godina!
Analogija sa današnjim vremenom bi bila, kada
bi za 10ak godina, napravili od Srbije savremenu
informatičku privredu, sa armijom programerskih
"udarnika", IT inženjera, savremenom proizvodnjom
i privrednom saradnjom sa celim svetom.
Jeste, socijalizam je sistem koji se (uglavnom) sam
urušio, ali ovi danas nisu u stanju ni da makar
održavaju postojeću "proizvodnju"...

Prosto neverovatno, ali za nas je još uvek reperna
1989. godina. Trenutno smo, po svim pokazateljima,
na manje od 70% od te daleke godine, koja je, uzgred,
bila poslednja godina jednodecenijske stagnacije naše
privrede...
Dakle, mi sada radimo (treba će bar jedna
decenija, ako rastemo po nemogućih 5% godišnje)
da dosegnemo standard, za koji smo onda mislili
da je "loš", i da treba nešto da se radikalno menja...
mislite o tome...
(ali ne previše, jer će te se izbedačiti, baš, baš puno)

Ali ...

pre 13 godina

Subjektivno (kako bi drugacije) do 90-ih mi je bilo bolje nego posle i sada. Kako da budem "nesubjektivan' kada se tako osecam a to je, valjda, najvaznije. Plata, uredjen sistem, postovanje naroda i drzave ... sve. Nije sve bilo sjajno a i bili smo mladji ali kada uporedjujem vrlo je jasno da je bilo bolje.

independent thinker

pre 13 godina

Gospodinu Micunovicu je ocigledno vreme za penziju. Poredjenje gradjana Srbije sa bezumnim zivotinjama je za mene uzasavajuce uvredljivo i neverovatno cinicno.

Зоран

pre 13 godina

Dvadeset godina placamo taj ceh lumperajke iz kafane pod nazivom "Titov socijalizam".
(rs, 23. decembar 2010 11:39)

Словенци не плаћају, Хравти мање, није то само због Тита. Србија је лоповско друштво ма какав економски систем био. А ниједан систем не може да опстане кад се краде.

dukees

pre 13 godina

Tuzni su ovi sto misle da je za sve sto nam se desava zadnjih 20 godina kriv socijalizam. Sa njima ne treba gubiti vreme. 20 godina propagande, uz nerazvijenu svest i nerazvijeni sistem kritickog razmisljanja je ocigledno dalo rezultate.
A autoru mogu da porucim, da je moj otac, klasicna 'zivotinja iz kaveza', iz tog istog Kaveza obisao Evropu, izgradio sebi kucu, i da mu je na tom Kavezu zavideo dobar deo Evrope i sveta.

Komunist

pre 13 godina

Naravno da j ebilo najbolje u vreme socijalizma...ako ste zaboravili da vas podsetim na:PKB u cijem sitemu je poslovalo sesdesetak manjih firmi(globalizacija na human nacin),koji je imao 56.000 muznih krava,koji je obradjivao toliko zemlje da je bilo i za izvoz,....IMT druga fabrika po proizvodnji traktor u Evropi posel master fergusona,koji j eimao svoje fabrike u Egiptu i Indiji,koji je pravio traktore koji su orali 12 brazda na brzini od 40kmh i izvozili se za USA,IMR,koji je izvozio za SSSR...FAP,najveci koperant Mercedesa,TAS,najveca WV fabrika van Nemacke,ZASTAVA koja je proizvodila 220.000 automobil agodisnje i izvozila na sva trzista od Evrope do USA...da ne pominjem arapski svet i trzista afrike,ENERGOPROJEKT 86 kuca po velicini u svetu u svom poslu,GRADJEVINSKA OPERATIVA,i to mnogo brojne firme koje su radile po celoj africi aziji i bliskom istoku,kao i u Evropi...ZMAJ,koji je proizvodio sve i svasta z apoiljoprivredu od freza do kombajna,IKARBUS,SANOS,DUBRAVA,TAM,...autobusi...TAM kamioni koji se i dan danas koriste...ROBNE KUCE BEOGRAD..koji su krajem sedamdesetih bili najveci trgvinski lanac Evrope...SVAKI GRAD JE IMAO INDUSTRISKU ZONU..tekstila industrija.kozna galanterija...UTVA PANCEVO,koja je proizvodila prikolice za teretna vozila i avione...i 1000 i 1000 drugih primera...mi smo u SFRJ i socijalizmu sklapali iproizvodili opel-IDA NS,citroen-CIMOS KOPAR,motocikli TOMOS...1000 i 1000 drugih giganata i primera...a gde su sada te firme...i gde ljudi rade...MULJAJU...zajedno sa kriminalizvanim politicarima...da ne pominjem besplatne stanove,bespalstno skolistvo,zdravstvo na svdskom nivou...ma ovo moze da traje do nove godine,mislim nabrajanje,,,I stoga ne cudi sto ljudi sa setom pricajku o tim vremenima...

Paor

pre 13 godina

Ja sam pogodio rezultate ovog istrazivanja, bar u delu koji se odnosi na period socijalizma. To sam rekao i jednom decku iz holandije, ali mi nije verovao, rece da je nemoce da je toliko ljudi zivelo bolje u socijalizmu, da je to nemouce. I mislio je da sam komunista (a nisam).

Milan

pre 13 godina

@ Dzoni

Na vašoj listi navodnih Top 20 zemalja po bruto dohotku gde bivša Jugoslavija navodno zauzima dvadeseto mesto nema Švajcarske i Austrije. Nisam to naglasio pošto sam smatrao da je dovoljno da se vidi lista pa da se shvati da nešto ne štima pošto na njoj nisu dve evropske države koje su već decenijama u vrhu po dohotku po glavi stanovnika, i to toliko ubedljivo da im je i ukupni bruto dohodak mnogo veći od država koje imaju mnogo više stanovnika. Očigledno sam pogrešio što se tiče "očiglednosti".

Što se tiče ukupnog broja stanovnika, ni Kina nije na vašoj listi, ili barem nije ispred tadašnje Jugoslavije. Hoćete da kažete da smo imali veći bruto dohodak od Kine pre 20 godina?

I kakav je to uopšte argument u ovoj diskusiji da je bivša Jugoslavija imala tri puta više stanovnika od Švajcarske ako je njihov dohodak po glavi stanovnika pet puta veći od recimo hrvatskog? Nije potrebno mnogo više od osnova aritmetrije da se izračuna kako im je ekonomija višestruko jača od svih zemalja bivše Jugoslavije zajedno, s obzirom da su Hrvati daleko iznad proseka tih zemalja. I Pakistan ima 13 puta više stanovnika od Holandije pa imaju slabiju ekonomiju, šta je tu uopšte čudno?!

Molim vas da još jednom proverite taj svoj izvor ili nam date link do zvaničnih podataka Svetske Banke ili MMF-a koje navodno citirate da se sami uverimo. Ovaj narod treba pravilno informisati i edukovati, a ne dodatno sluđivati i lagati pričama da smo, eto, nekada bili bogati. A evo vam link za podatke koje ja citiram. Domen '.gov' nije od Wikipedije. Pozdrav.

http://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=2&ved=0CBgQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.ers.usda.gov%2Fdata%2Fmacroeconomics%2Fdata%2Fhistoricalrealgdpvalues.xls&rct=j&q=historical%20country%20gdp&ei=D6YTTfHYFYGW8QPIpe3-Bg&usg=AFQjCNGU9FOLQ8YV_hRJARek95wSWY9TRg

Franc1952

pre 13 godina

Da nije bilo socijalizma Srbija nikad ne bi došla do propasti u kojoj se nalazi.
(Ime, 23. decembar 2010 16:56)
@Ime! U tome ti dajem za pravo! Da nije bilo Yuge, naućili biste radit, pogotovo Beograđani, tako je ogromno novca za nerazvijene ostalo u BG, stvaralo administratorski aparat, koji vas i sada hebe, jer se ga ne možete rješit ni za 20 godina, a novca više nema! Birokratija može lako uništit državu. Nameti rastu, krediti su za Državu, da funkcioniše, građanstvo je u anusu, oni stariji se sjećamo, što se dogodilo 80. godina, a sad će bit još gore, kad pukne, jer bez bez dobre privrede nema dobre Države! Pozdrav!:)

autonomas

pre 13 godina

Srbija je zajedno sa jos ponekim republikama bivse SFRJ vodila citav region u propast. Daleko od toga da je SVE u socijalizmu bilo dobro, ali pametan bi uzeo pa popravio ono sto NE VALJA, a ono sto je DOBRO ostavio. Nazalost, kada su se docepali vlasti poceli su da parcaju sve sto im padne ruku (da ne kazem zuba, ko kerovi kad se igraju sa starim otiracem).
Srbija je osim bratoubilackih i samoubilackih ratova, unistila sve sto je bilo zdravo u ekonomiji, infrastrukturi, obrazovanju, i sto je najgore moralu. Danas vise ljudi u Srbiji ne umeju ni da razlikuju dobro od zla. Niko nije motivisan da se obrazuje, da radi, da proizvodi,... citiracu svog profesora marksizma iz gimnazije: KRIZA MORALA.
Tuga je sto se stvari nisu desavale tako daleko, i pametan bi mogao da reflektuje u nazad 30-40 godina i pokusa da zakrpi sta se zakrpiti moze. Nazalost, sile osovina u Srbiji se cini da imaju interes da sto vise promovisu retrogradnu svest, zaglupe narod totalno, tako da njima mogu da manipulisu i pljackaju ih kako finansijski tako i u glavu. Ko razume shvatice.

darko

pre 13 godina

Pa pitanje je bilo kad se najbolje zivelo .
Definitivno jesmo u socijalizmu i nisu objektivni ni podaci iz 90 pred rat kad je standart vec dosta pao.
Zivelo se uz pomoc kredita i bolje nego sto se moglo i zarad istinu treba reci 90% kredita nam je otpisano tako da tesko da ih isplacujemo.
Na kraju bi rekao nesto o osecanju slobode u demokratiji imas politicke slobode koje ipak nisu neogranicene a u socijalizmu vece slobode na radnom mestu .
Sloboda je subjektivna stvar mi smo mogli mnogo vise i slobodnije u diktaturi nego u demokratiji .
Ne branim lose stvari socijalizma niti da je taj ekonomsko drustveni sistem inferiorniji od kapitalizma ali proslo je dovoljno vremena da mozemo pazljive sagledati oba sistema bez straha da ce se socijalizam vratiti on je vec istorija .

Jaroslav

pre 13 godina

Samo 10% smatra da je sada bolje!!! Pa to se poklapa sa mojim zapažanjem kada kupujem u hipermarketu. 90% kupuje krompir i nešto sitno do 1000 dinara a 10% ima natrpana kolica i račun im je 20000 dinara. Predpostavljam da se ovaj procenat kojima je sada dobro poklapa sa procentom članstva DS i zaposlenim u državnoj službi preko DS-a.

jorgovan

pre 13 godina

Ova demokratija ;zove se Drpokratija ,nema zemlje bez slobode ovo je tako lose da se nevidi kraj,sve je unisteno gde se zaposliti, tudjinac nam je gazda , tesko nama ovde, sve je nistavno bog neka nam je u pomoc.

Gaz

pre 13 godina

Znate onaj vic:
Covek pita kuma da mu zaposli sina. Kum kaze nema problema, moze da krene na visokoj funkciji sa platom od 100.000. 'Ma bolje nesto manje' kaze otac, 'da se nauci vrednosti posla, rada...' OK - kaze Kum, ima i za zamenika ne-znam-gde za platu od 50.000. Kao, i to je mnogo za oca, neka pocne od 20-30.000.
Kum odgovara - 'e pa za to mu treba diploma'!!!

(znaci da 'uspes' kos nas mora da si ili krimos ili debos)

View

pre 13 godina

"... nekada mi to što veliki broj građana smatra da se u prošlosti živelo bolje izgleda kao životinja koja kada izađe iz kaveza počne da se vrti napred-nazad i potom se vrati u kavez", izjavio je Mićunović.

Hm, pa u kavezu je ta životinja barem imala da jede, verovatno bila na suvom, toplom ... A onda je izašla iz kaveza, gde je hladno, vetrovito, blatnjavo, nema šta da se jede ...
A i videla je da ne dobijaju baš svi van kaveza i platu, i penziju, i dnevnice i ko zna šte sve ne, iz budžeta, kao Vi, gospodine Mićunoviću. I zato se vrti napred-nazad. Uplašena je. Šta ako su je, recimo, pustili iz kaveza samo zbog njenog krzna?

Ivan

pre 13 godina

A jel je ovo Mićun svesno uvredio neistomišljenike uporedjujući ih sa životinjama ili sam ja blesav? Samo vi verujte ovakvima, neka vam oni formiraju mišljenje.

buki

pre 13 godina

Niko normalan ne misli da je to bilo "rajsko doba", i da je nas tip socijalizma bio najbolji sistem na svetu. Ja konkretno samo mislim da ovaj "nas" kapitalizam ne valja, to je sve.Inace mi se ideja srbije kao samostalne drzave uvek dopadala, samo ne na ovaj nacin, preko ratova i pljacke.
A sto se tice jadnih Slovenaca i Hrvata koje smo cijedili, pa neka se obrate svojima koji su i te kako osmisljavali sfrj socijalizam.

serboni

pre 13 godina

vasa statistika ne valja
u firmi gde radim 100% radnika zna da su bolje ziveli pre jer na svojoj kozi to odlicno osecaju
pre privatizacije 5 godina plata 16.000 a danas od 15.000 do 20.000 koja je to razlika videci cene u rafovima struja koja je sa 1.000 otisla na 3.000 voda koja je sa sto neki dinar otisla na 800 itd. O CEMU VI PRCATE

Radojica

pre 13 godina

Radne i poštene su pobili i proterali "lukavi" i "snalažljivi",
pa se umesto zajedničke perspektive kvalitetnije budućnosti danas vide jedino pljačke i prevare, sve do jedne ažurno aminovane od strane države.

Ali neće ni ovo stanje još dugo, jer nema više šta da se opljačka. Možda još koji mesec, a onda će narod po vile...

vegan

pre 13 godina

A jel gospodin ikad pustao zivotinju iz kaveza pa zna kako se ponasa? Znam samo da ce zivotinja kad tad ujesti ruku koja mu uzima hranu iz tanjira, pa makar trpela udarce.

Dzoni

pre 13 godina

@Milan
To su ti zvanicni podaci svetske banke i imas ih u CAI FASTBOOK za 1990.Svajcarska 300 milijardi $ 1990 ,da li ti znas sta pricas ,stvarno nemam nameru da ulazim u mozak prosecnog srpskog coveka zaludjenog dnevnikom 2 ,tadicem i cvetkovicem.Gde pise da je Yu kao svajcarska ,ako nisi znao Svajcarska je imala 3 puta manje stanovnika od Yu.
VI verujte i dalje dnevniku 2 ,ja stvarno nemam nista sa tim.

tzur

pre 13 godina

Slazem se sa gospodinom Micunovicem u vezi sa kavezom ali je pitanje koliko on to gleda unazad sto se tice toga kaveza - deset, dvadeset, sesdeset, sto, dvesta, pet hiljada, dvesta hiljada godina ili nesto izmedju ?!