Nedelja, 19.12.2010.

02:06

Zukorlić: Režim pravi "novo Kosovo"

Sandžački muftija Muamer Zukorlić izjavio je da režim u Beogradu svojim ignorantskim ponašanjem može od Sandžaka da napravi "novo Kosovo".

Izvor: Beta

Zukorliæ: Režim pravi "novo Kosovo" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

113 Komentari

Sortiraj po:

Tvrtko

pre 13 godina

Sve sto ima RS unutar BiH - mora da ima i Sandzak unutar Srbije. Samo tako ce biti mira i stabilnosti. Ako je Srebrenica koja je bila 90% Bosnjacka danas u RS - po cemu to Priboj ne moze biti u buducoj Republici Sandzaku. Srbija nazalsot jos uvijek slijepa da vidi da komadajuci Bosnu i podrzavajuci Dodika koji prica o odcjepljenju, samo daje krila Zukorlicu...

zare

pre 13 godina

E dok je Tile bio ziv, politikom se nisu bavili verski fanatici (srpski, muslimanski, hrvatski, itd.). Daleko od toga da je u Sandzaku ekonomska situacija sjajna.

Stefan Decanski

pre 13 godina

Dobro Gospodine Zukrolic
Ako moze Sandzak/Raska da dobije Autonomiju mislis da che Nova Varos (90%Srbi) Prijepolje (60%Srbi) , Priboj (75%Srbi) da se prikljuce u vasoj autonomiji?
Znaci samo Tutin/Novi Pazar I Sjenica che postati Sadnzak?

Jos 50% Sandzaka je u MNE I tamo samo u Rozaj su Bosnjaci vecina ,
I vi hocete samo za 3 opstine da pravite Provinciju/oblast ili republiku.
Ja mislim da to nece uspeti.

agim

pre 13 godina

Sve sto je Zukorlic izjavio je 100% istina. E sad, znamo da dosta ljudi u Srbiji imaju problema sa istinom. Ali iako se do sada jos niste uverili (a vreme je) istina je spora ALI uvek pobedjuje. Sta kosta Srbiju da sedne za sto sa Zukorlicem i poprica sa njim i ispuni NEKE od uslova koje muce SVE manjine u Srbiji?

dejan-minhen

pre 13 godina

Dragi moj veseli Bosanac, sto se „cepanja“ tice… Kosovo se odvojilo od Srbije u SFRJ su jedino u Srbiji stvorene AP. Znamo za slogan: “slaba Srbija, jaka Jugoslavija.”
Za razliku od Srba npr. u Sarajevu ili Krajini. Bosnjaci na Sandzaku su srecom ostali u svojim kucama! Da im je bilo lako, sigurno nije. Nacionalizam je problem na ovim prostorima kod svih nacija.
Ja se zalazem za pravu decentralizaciju Srbije pa da se u svakom gradu praznici, skolstvo i slicno prikladi lokalnom stanovnistvu. Nije ista struktura stanovnistva u Nisu, Indiji, Novom Pazaru, Senti, Subotici ili Bujanovcu.
Takode imamo veliki broj opstina gde ima dosta Roma ali o njima niko ne mari!!
G. Zurkolic sigurno nece dobro doneti Sandzaku. (Moje licno subjektivno misljenje)

Pohvalio bih komentar koji se odnosti na tekstilnu industriji u NP. Novac nije iskoristen za nove investicije. Nego je utrosen na vile, Audije, BMW-e itd.

srbin028

pre 13 godina

Nasa vlast je previse blaga prema njemu, a i Zuki ne bi tako pricao da ne oseca da mu se moze. A i ne razumem cemu tolika mrznja prema Srbima kad su "bosnjaci" krvno cistiji Srbi nego svi mi zajedno (oni koji su upuceni znace na sta mislim). Preporucujem knjigu Noz od Draskovica, kao mali podsetnik.

zoran

pre 13 godina

Pitaju se "Sandžaklije", "Starosrbijanci" ili "Raščani", kako vam drago, šta je Beograd i ostatak Srbije uradio za njih?
Pa prodavali ste par decenija farmerke u MILIONIMA pari po Beogradu i Srbiji a koje su vaši novokomponovani "industrijalci" proizvodili od jeftinog turskog džinsa a na račun bedno jeftine radne snage sa vaših prostora i umesto da pare od profita putem poreza ponovo ulože u neku novu investiciju, pogotovo kada je nestalo jeftinog džinsa iz Turske, oni su te pare ili ulagali u OGROMNE kućerine, preskupa kola ili ih iznosili iz Srbije u Tursku ili kojekude. E zato sada Sandžak propada a ne što Srbija ne ulaže u Sandžak. Nema Srbija svojih para NIGDE da ulaže. Koliko dobije kredita toliko i ulaže pa srazmerno i Sandžak dobija. Ni više ni manje!

e-krem

pre 13 godina

Kakav bre Sandzak, to je Raska oblast, Ras, i ne javljajte se vise nezahvalnici jedni jer je Srbija i vas mogla da kartira za Tursku a nije.

sandzaklija

pre 13 godina

Link na forum B92 gde se poiminju turcizmi:
http://forum.b92.net/index.php?showtopic=17513&hl=turcizmi&st=15
A vama odjednom smeta jedino rec/pojam "Sandzak"

hamlet

pre 13 godina

Alo, sta vam je...Pa covek kaze, ocenjuje, smatra... da "rezim" od Sandzaka pravi "novo Kosovo", a ne da Sandzak treba ili mora to da postane. Sa ovom Zukorlicevom ocenom mozete da se slazete ili ne, ali reakcije koje se svode na uhapsiti, proterati, ekstremista, fundamentalista...samo pokazuju da je nesto "trulo u drzavi Srbiji"...

sandžaklija 110%

pre 13 godina

Koliko sutra na ovom sajtu osvanuće neka nova Dodikova izjava o otcjepljenju od Bosne i sve će "prštati" od pozitivnih preporuka!Mi to u Sandžaku zovemo licimerje, a kako se to zove u ostalim dijelovima Srbije?

Bez_Cenzure

pre 13 godina

U istoj bijedi u kojoj žive Bošnjaci žive i Srbi ali ne i Zukorlić koji živi u enormnom bogatstvu. U još većoj bijedi žive jadnici u istočnoj Srbiji. Zukorliću je do vlasti a ne do naroda. Samo slijepac to ne vidi! S obzirom da vidim da je stanje kao i u BiH znam na šta cilja Zukorlić. Ali u Srbiji je to malo teže ostvariti a u BiH mjesta su zauzeta. Jedino kada Cerić ode s vlasti eto prilike za Zukorlića.

mertur

pre 13 godina

A sta je to Srbija (pa i narod srpski) ucinila za sandjacki narod da bi ovi voleli ovakvu srbiju (i njen srpski narod)kakva je.
Nazalost sandjaki narod uvek su bili meta srpske propagande gde su oni uvek prikazivani (bas kao albanci) ruzni, opaki i zli.

veseli Bosanac

pre 13 godina

Ah, stara priča sa vama komšije!Sve druge države u okruženju bi rado "cepali", a kada je u pitanju Srbija ne smije čovjek ni "autonomija" prošaputati!

ETNAPR

pre 13 godina

I od svih silnih milijardi evra , imanja i zgrada , koje je država dužna vratiti vlasnicima, našli smo na ulicu izbacivati jedan mali islamski fakultet, jednog, još manjeg regiona pri tome izrazito siromašnog. I zbog toga proizvoditi problem ,koji će se najviše nama olupati o glavu . Ne zaboravimo - 21 je vek. Nikad se pameti nećemo dozvati.

Lola Sartre

pre 13 godina

Arhandjel ubedjuje gospodina Safeta, da republiku nikako ne mogu ciniti 3 sela, i da to u Srbiji nikako nije moguce.
To je tacno samo ukoliko se ne tice imaginarno-bajkovite i naucno-fantasticne istorije Srba.
Kakvo, jedno selo, a ne tri sela bese "Uzicka Republika" u svoje vreme? Ali to se ticalo srpske istorije. Cim neko (jeden narod) pokusava da prica i da gradi svoju vlastitu istoriju, odgovor je odmah: Ne moze!
Zasto, ne?
Zato sto to ne pise u srpskoj istorijskoj citanci, a ni traga o teme nema u Gorskom vencu? Zato, sto sva istorija Balkane, Evrope, sveta, Atlantide, Stare Grcke, Mesopotamije, cak i Starog Egipta, neporecivo ima korene i potice sa tla danasnje Srbijice.
Nije valjda, da jeste? Ha?

mir,mir

pre 13 godina

Dosta vise sa histericnim komentarima na svaku Zukorlicevu izjavu. U demokratskim zemljama kojima Srbija kao pripada svako ima pravo da kaze sta misli. Zukorlic ne poziva na oruzje, mrznju, pa ni otcepljenje. Znaci da ne krsi zakone i Ustav. Uostalom NVO Niska regija je pocela prikupljanje potpisa za formiranje AP "Juzna Srbija", a njih niko ne proziva. Hapsite njih. A sta sa clanovima vlade koji bi da crtaju nove regione? A sta sa onima koji su za monarhiju? Ili Srbiju Srbima? Sve u aps, ali nemamo dovoljno zatvora. Kada bi vlada radila svoj posao i jednako brinula za sve delove Srbije i narode, ne bi Zukorlic ovako pricao. Uzgred, da vas potsetim da su Tadic i DS pred izbore Bosnjacima, pa i Zukorlicu nesto obecali (jedinstvenu IZ, vise Bosnjaka u policiji i pravosudju)kako bi dobili glasove. Obecano su izneverili i sto se cudite sto ih Zukorlic proziva. On kritikuje vlast, a ne srpski narod

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Opet ovaj! Njemu zaista nikada dosta! Ne može nikako biti novo Kosovo pogotovo jer narod kome on pripada čini 1.8% ukupne populacije u Srbiji i nije većina u 3 od 6 opština Raške oblasti. U suštini problemi su samo u Novom Pazaru. Stvarno ne znam šta mu nije jasno. Jasno je jedino i to da mu je podrška iz Federacije BiH nešto izblijedila zadnjih mjeseci. Nema više Hareta na političkoj sceni BiH. Zato se sada ovako koprca! Nema podrške iz FBiH, nema tzv.internacionalizacije. Sada je red na pravosudnim organima Srbije da najprije ispitaju način na koji je muftija stekao enormno bogatstvo.A zna se šta onda treba da uslijedi!

EU Citizen

pre 13 godina

Ja sasvim sigurno nemam ništa protiv reči "Sandžak" ili raznih kulturnih prava za sandžačke muslimane (ili "Bošnjake", ako tako više vole da se zovu, iako sa Bosnom ama baš nikakve veze nemaju, no to je samo njihvoa stvar), ali ne znam odakle ovom islamskom fundamentalisti drskost da na ovako perfidan način širi mržnju i koristi globalnu ekonomsku krizu za svoje mračnjačke ciljeve. Srbija je sekularna država, i da u ovoj zemlji postoje najosnovniji standardi ponašanja u politici, neko bi odavno i ovoj spodobi, i njegovim kolegama iz SPC jasno i javno stavio do znanja koliko su njihovi pokušaji da utiču na politička zbivanja neumesni i, što je još mnogo važnije, u koliziji sa ustavnim uređenjem ove zemlje. Srbija nije idealna država, ali nije više ni Miloševićeva diktatura iz devedesetih, a što se tiče onih koji privredni razvoj očekuju od države, mislim da tu nikakav komentar nije potreban: u Sandžaku je ekonomska situacija potpuno primerena potencijalima regiona i njegovog stanovništva, u proseku ni bolja ni gora nego drugde u Srbiji, i ako neko misli da ima neko "pravo" da njegove ekonomske probleme rešava Beograd, a ne on sam tako što će staviti prst na čelo i zasukati rukave, bojim se da će imati velike probleme, jer izgleda nije primetio da je vreme samoupravljanja i podmićivanja tuđim parama iz političkih razloga odavno prošlo... Pratim Zukorlićeve izjave već mesecima, i očigledno je da se ovaj opasni ekstremista nada da će svojom rabidnom retorikom uspeti da isprovocira lokalno stanovništvo na neku vrstu sukoba, a onda pokušati da taj sukob internacionalizuje i predstavi sebe kao žrtvu, samo imam utisak da ne shvata da niti je Beograd više satanizovano leglo zločinaca i nacionalista koji nekome krše prava (i to nije nikakav problem objektivno dokazati), niti Evropa i SAD posle iskustava iz poslednjih deset godina imaju ikakve iluzije o muslimanskim fundamentalistima i njihovim pravim ciljevima, da bi na takve provokacije naseli. Jedino što bi moglo da natera vodu na Zukorlićevu vodenicu bio bi eventualni povratak lažnih patriota Koštunicinog ili Nikolićevog tipa na vlast u Beogradu, ali rekao bih da, naročito ako bude novih investicija i ekonomija pokaže znake oporavka, od te računice nema ništa, i jedino što zabrinjava je atipično oportunističko i ulizičko ponašanje LDP-a i Čede Jovanovića prema Zukorliću, kao da ova stranka koja, uprkos mnogim manama, u raznim drugim stvarima pozitivno odskače od većine srpske političke scene, ne shvata da doslednost nije samo doslednost u odnosu na beogradske udbaše i lažne patriote, već i u njihov fundamentalistički odraz u ogledalu, ovog miljenika Teherana, Rijada i ostalih perjanica globalnog islamofašizma.

bekimmur

pre 13 godina

Zivi bili pa videli:: POsmatram sa strane i sve mi se cini da je Autonomija za Sandzak realna. Ne samo zbog cvrstog stava g-dina Zukorlica, vec vise zbog velikih gresaka vlasti kao i sejanje SMUTNJE Avdicevaca u Sandzaku.

Nikola

pre 13 godina

Ne smeta mi naziv Sandzak, vas kraj mozete zvati i Diznilend ako vam je volja... Samo, taj kraj se zove Raska oblast mnogo duze nego sto rec Sandzak uopste egzistira na prostoru Balkana... to biste mogli barem da postujete! ako vec necete da koristite. A ovog vaseg lidera sa jataganom u zubima isto mozete slediti koliko vam volja! izbor je vas... ali i posledice vasih dela neka su samo vase! Budite toliko moralni, na to vas i poziva vasa vera! Hvala!..

selma

pre 13 godina

Naravno da izmedju Sandzaka i Kosova nema puno slicnosti. Ne verujem da ce se kod nas ponoviti Kosovo, to niko ne zeli, pogotovo ne mi Bosnjaci. Ali, ubedjena sam da je muftija u mnogo cemu u pravu i ima podrsku mnogih Bosnjaka. Prvo, drzava nista nije uradila na poboljsanju ekonomskog stanja u Sandzaku. Nije ni za druge delove Srbije, ali imamo pravo mi Sandzaklije da govorimo o svom kraju. Procenat Bosnjaka u drzavnoj sluzbi nije povecan iako to svi obecavaju. Drzava se ocigledno umesala u odnose u IZ i BNV tako sto pokusava da nam nametne sebi poslusne ljude. Kako to postuje nasa prava ako nam namece verske lidere i orgnizaciju. Ili, na izborima za bosnjacki savet glasamo 49 odsto izaslih glasa za muftijinu listu, on obezbedi vecinu, a drzava to ne priznaje vec hoce da ponovi izbore. Znaci mozemo ga glasamo za Sulja i Rasima i nikog treceg.Kako su to onda nasa prava postovana? Time sto ne dozvoljavaju gradnju nove dzamije u Beogradu i muslimansko groblje,vlasti pokazuju kako postuju prava muslimana. Uzgred, zasto vama Srbima smeta termin Sandzak, a ne smetaju vam Kalemegdan, Dorcol, Tasmajdan...i to su turske reci

zare

pre 13 godina

Muslimani od Srbije ne traze nista manje [ili vise] nego sto Srbi traze od Bosne.
Cak ne traze da se entitet/regija zove "Republika Sandzak" kao sto su Srbi u Bosni trazili i dobili
A kad smo kod imena, hajdemo menjati sva sluzbena Turska imena po Srbiji od Kele-megdana, Tas-majdana, hajmo promeniti ime grada Cuprija,.. pa nadalje. Zar ono i nis nema Rimmsko tj strano ime??
Pitam se sta bi ostalo kada bi se ukinuli svi sluzbeni turcizmi, bugarizmi, germanizmi, romanizmi..

Marko

pre 13 godina

Šta ovaj čovek radi u politici? Isto se pitam i za neke iz pravoslavne crkve. Svađaju narod bez razloga. Religija je uvek u svetu bila paravan za razne sukobe a to je i danas. Izazivaju svađe među pripadnicima različitih vere, ljdi se bez razloga mrze pozivajući se na religiju a neko u miru pljačka narod i bogati se. Zar to nismo shvatili do sada? Oni koji treba da čuvaju moral svog naroda bave se politikom (visoko moralna delatnost, svima nama dobro poznata).

buki

pre 13 godina

Pa kako stvari stoje dobice sve sto traze i jos vise. Ne zaboravite da dolaze Izbori a oni su dobar glasacki potencijal. Ne sumnjam da ce Tadic da im izadje u susret. Naviknite se na to ili birajte one koji ce se zaista boriti za celovitost Srbije a ne samo deklarativno

arhandjel

pre 13 godina

G-dine Safete, republiku nikako ne mogu ciniti 3 sela,nama je jasno da je vasa zelja za drzavom i vise nego ocigledna, ali to u Srbiji nikako nije moguce. I jos nesto, da Vas lider propagira takve gluposti u nekoj ozbiljnijoj drzavi, odavno bi bio u zatvoru zbog podrivanja drzavnog sistema.
Navescu Vam i jedan primer o Vasim glupostima, pa ce Vam biti valjda malo jasnije: grad Cikago ima oko 500.000 Srba,sto je po mojim procenama jedna Crna Gora, pa s'tim u vezi,niko od Srba nije,niti moze traziti da Cikago bude deo Srbije......mislim da Vam je g-dine Safete malo jasnije,a ako nije,zivite od gluposti koje propagira Vas muftija,jel je on sve osim toga.....

JOVA

pre 13 godina

Kao sto je Alija Izetbegovic svojevremeno poslusao Amerikance i u poslednji cas promenio misljenje i odbio da potpise sporazum o mirnom resenju krize u BiH i time gurnuo Muslimane u cetverogodisnji krvavi rat iz kojeg su najmanje izvukli od sva tri naroda u BiH,da bi na kraju potpisali taj isti sporazum opet pod pritiskom tih istih Amerikanaca, tako i Zukorlic gura Sandzcke Muslimane (ili Bosnjake,kako se kome dopada)u propast. E sad, Alija i njegova svita, pre svega clanovi porodice, su profitirali od tog sukoba i osim prazne retorike o Muslimanima kao zrtvi, nista drugo od Alije tom narodu nije ostalo. Sad ce Zukorlic da ponavlja istu pricu i istu taktiku i da vam prodaje kojekakve fazone i ma kako stvari da krenu jedno je sigurno- on i njegova svita ce debelo da profitiraju,a ostali kako im bude. Nista vi u Sandzku (Raskoj)ne zivite gore od svih ostalih u Srbiji i nemojte da nasedate na provokacije ovok mutljarosa zeljnog vlasti. Imate primer KiM. I oni su bili "ugnjetavani" sa svim "nepravdama" koje su im cinjene od osnovnih, srednjih i visokih skola na svom jeziku, parlamenta koji je vise licio na drzavu u drzavi, pomoci za nerazvijene koju su placali svi sa prostora bivse SFRJ, ogromne socijalne pomoci za njihove zene ciji zadatak je bio da radjaju sto vise dece jer je i time pomoc bila veca itd. itd...I sad kad su se konacno resili te "grozne" SFRJ (i nemojte ovo da dovodite u vezu sa Milosevicem jer je borba za republiku i otcepljenje pocela jos'81 kad nam je svima bilo dobro) i kad su postali konacno "nezavisna" drzava shvataju polako da su napravili drzavu za Tacija i kompaniju koji ce sada kroz "drzavne" institucije da peru pare od mafijaske delatnosti,a ostali ne samo da nece smeti da pljuju po drzavi kao sto su to mogli sa Srbijom,nego nece smeti ni da pisnu jer ce da ih pojede mrak. Mozda bi Zukorlic trebao da ode dole i proba da se bori za prava potlacenih Albanaca u rukama vlastite mafije i da bude sto glasniji. Time bi najvise pomogao svojoj braci u Sandzaku.

Dragutin Durutović

pre 13 godina

Ovaj svakodnevno podriva Republiku Srbiju i poziva na rušđenje ustavnog poretka. Treba hitno da bude lišen slobode i da se prema njemu pokrene sudski postupak. Šta hoće on i njemu sliučni ? Uživaju mnogo veća prava nego Srbi, posebno je privilegija biti Musliman u CG , ovamo uživaju najveća prava i najbolje žive.

brus li

pre 13 godina

kazi, brate, koja su ti prava uskracena? ako ce nama biti opet kosovo, bice i vama, nazalost. u francuskoj nema vise burka, u nemackoj mora nemacki da znas, i tako jos vise u buduce... u arabiji ili u iranu kad bi neki hriscanin pricao kao ti, mislim da ne bi dobro prosao.

Bluetrain

pre 13 godina

Sta ste se digli na noge!?
Zbog cega sandzaklije ne bi mogle izabrati ljude koji ce ih predstavljati? Neovisno o tome tko to bio. Jedno od osnovnih prava u demokratskim drustvima je birati i biti biran.
Nesrbima se nije dopadalo ste birali Milosevica pa mu svejedno nitko nije osporavao legitimitet.

Dejan

pre 13 godina

Interesantno je kako u Vojvodini, pored svih naroda i narodnosti, nema raznih Zukorlića, a ista je država.
Pitam se jel' do države ili do nečega (nekoga) drugog?

e-krem

pre 13 godina

Srbija je taoc svoje proslosti zato nesme da ucini nijedan korak koji vodi ka decentralizaciji, Regionalizaciji ili na bilo koji nacin olabavi politiku koja bi bila blize gradjaninu. To je fakat od koga sve pocinje ali zavrsava jer ova zemlja nikad nije verovala u Demokratiju a kad ce ne znam.

Beogradjanin

pre 13 godina

Podrska muftiji!

Nisam musliman, niti zivim u Sandzaku, ali Muftija je 100% u pravu. Politika Ciplica (a zna se ko stoji iza nje) i Ljajica je i dovela do ovoga. Ako se problem ne resi, muftija treba da trazi podrsku za autonomiju!

Bucko razmisljam

pre 13 godina

U podjednakoj meri se protivim Autonomiji Sandzaka kao i ostanku Ministra Ciplica na toj FUNKCIJI !
Dok god se Min. Ciplic ne bude ponasao u skladu sa Ustavom i zakonom Srbije ni Ja licno necu "osudjivati" ponasanje EVROPSKOG MUFTIJE ZUKORLICA !

Vujadin

pre 13 godina

Dragi nas efendija, nema vise Holbruka, a ni Putin nije Jeljcin, pogotovu Tadic nije SM. Drugi vetrovi duvaju Evropom, ne treba njima jos jedna neuralgicna tacka.
Smanji malo muziku da ne zasviras klavir gledajuci sunce kroz resetke!

Lazarenko

pre 13 godina

Ne nego Zukorlic pravi novi Avganistan u sred Evrope u XXI veku.

Sto bismo mi ziveli normalno, sta ce nam internet, sta ce nam putovanja bez viza, mogucnost da nam se deca skoluju na evropskim univerzitetima... Umesto toga imamo radikalne svestenike koji nas napujdavaju jedne na druge pa cemo da "zavrtimo krug" jos jednom. Maskirne uniforme - model '93, kafana "Slozna braca", rasprave o tome ko je bacao sut u minsko polje, okretanje vola na livadi, sabrana dela Dzeka Denijelsa, benzin na flasu, pevaljke koje "podizu moral" borcima na prvoj liniji... Sve nam je to izgleda primamljivije. Stvar navike valjda...

Ovoga i njemu slicne ratne huskace u Kandahar, pa neka tamo prodaje svoju suplju pricu.

Dusko

pre 13 godina

A tooo bi ste vi? Republiku Srpsku Sandzak??? aaaaaa pa sto ne kazete... Pa vazi,ali malo morgen!!! Znaci,to su ta "prava" koja su ugrozena!

Vladimir

pre 13 godina

Ovaj covek siri samo mrznju. I zasto vise ne kaze koje je to bosnjacko pitanje u Srbiji.
Ovo je siromasna zemlja ne zivi se bolje ni u drugim gradovima u Srbiji.

dzozey

pre 13 godina

Ja iskreno ne znam kako je u Sandzaku...ali sam poprilicno siguran da nije gore nego na jugu Srbije...tako da ako neko treba da dobije autonomiju, to smo mi!

supervisor

pre 13 godina

Mislim da je krajnje vreme da, ako vec nismo dovoljno pametni da ucimo na tudjim, pocnemo da ucimo na svojim greskama iz proslosti. Ovog coveka i sve njegove saradnike odmah uhapsiti jer ovo je direktan poziv na rusenje drzave. Sve aktivnosti organizacije ukinuti i zavesti nadzor nad svim pristalicama da ne cine krivicna dela. Vojska i policija odmah u taj deo i ne obazirati se na gluposti tipa ljudskih prava inace cemo opet imati novo Kosovo. Odmah i sad!

Dusko

pre 13 godina

Covek je sve glasniji i glasniji,a ja ga sve manje i manje cujem!!! Bas cudno. Mora da je problem u meni. Verujem da je i kod ostatka sveta isto.

nn

pre 13 godina

Potpuno normalna stvar da neko koristi povoljan momenat za ostvarivanje političkih ciljeva. Mi naše nismo iskoristili 1918. i 1945. Nadam se da će se lekcija zapamtiti do sledeće prilike. Prema nama niko nije imao milosti kad su nas imali na voleju, tako da i mi tako treba da postupamo u trenucima kod imamo šansu za volej. Na žalost imali smo više maloumnih vođa u poslednjih 20 godina koji nisu vodili politiku u skladu sa aktuelnim političkim položajem te se nalatimo tu gde jesmo. Poslednji nam je momenat da krenemo na gore iz blata, a ovakve prilike bi trebalo da preokrećemo u našu korist.

NIĆIFOR

pre 13 godina

Muftija je voljan da pregovara.Sebe je stavio kao bitan faktor medju muslimanskom populacijom u Srbiji.Baš bih voleo da mogu negde da pročitam šta nedostaje muslimanima u Srbiji, verovatno isto što i Srbima veći standard i manje korumprirani politicari.

фрее б92 Подунавац

pre 13 godina

Ухапсите овог паћеника! Он не представља ни муслимане ни вернике ни Србе, јер свако ко има српско држављанство је Србин, а о пореклу је непристојно причати. Још више је непристојно причати о верској припадности. Американац је Американац ма одакле дошао докле год он има ЗЕЛЕНУ КАРТУ. Тачка!

mv

pre 13 godina

Zukorlic hoce posmatrace koji ce da govore samo ono sto se njemu svidja. Po mogucnosti iz Turske, Irana ili Pakistana. Ovi hriscani su mu malo "neobjektivini"...

Grosste

pre 13 godina

To sto ne moze sa majicom Srbija da se seta kroz Novi Pazar,a i ne samo kroz Pazar,nego u cijelom bivsom Jugu,je posledica ponasanja vlasti Beograda u poslednjem 20godina.Onda nemojte se cuditi kad se neko u Sandzak tako ponasa,imajuci u vidu sta se sve desilo sa svojim sunarodnicima u regionu.Cudim se onda kad neki komentari pojave se,ko da su pali sa Marsa,ne gledajuci probleme u sustini...Zao mi je sto ova drzava nije umela sa svojim narodima i nije olaksala zivot sunarodnicima i samim tim sebi stedila probleme koje su nastale niz...

srpsko-hrvatski produkt

pre 13 godina

Muslimani ocigledno zrtvuju buducnost svoje djece (ali i nase) radi expanzije islama (ne samo na Balkanu). Toliko o toj religiji...

Đole

pre 13 godina

Kosovo = Krvavi rat + nasilno otcepljenje

Da li ovaj čovek otvoreno govori o tome, krši Ustav SVAKODNEVNO, a nikakve posledice nemaju po njega!?

zoran

pre 13 godina

Ovom Muslimanskom Artemiju poručujem da ne potpaljuje vatru nego da se vrati u džamiju, gde mu je mesto, i da propagira veru a ne da vuče šejtana za rep !
Ima Srbija dovoljno političara Bošnjaka a i svojih da joj mute vodu tako da popovi i hodže samo mogu da od ionako guste čorbe, naprave još gušću...

Vlade

pre 13 godina

Zašto se još koristi termin "Sanndžak", kad je Turska konačno proterana sa ovih prostora 1212 g. Gledao sam veb stranice N.Pazara i što se tiće dela o istoriji tog prostora nema ni duha o srednjevekovnoj Srbiji koja je nastala daleko pre prodorom militantnog islama.

Ivan

pre 13 godina

Zaista je vise nego jadan pokusaj privlacenja paznje doticnog gospodina i pri tome veoma slican ranijim situacijama koje su pravili i nasi ljudi. Smatram da ga i dalje treba ignorisati, a zaista se potruditi da se pomogne narodu u Sandzaku, ali i u drugim siromasnim krajevima Srbije.

Sinisa

pre 13 godina

ako je to tako kao sto prica muftija, neka odu u Nemacku i traze azil. Naravno da ga nece dobiti niko, a muftija laze svoj narod obecanjima i sireci snove o nezavisnosti, moze samo pumpati bandite i teroriste protiv vlasti koja ima podrsku EU.

Marina

pre 13 godina

Što se čudite Zukorliću kad on živi u zemlji koja ima moto SVI SRBI U JEDNOJ DRŽAVI? Eto vam Dodik kao primjer zatvorene sredine. Uzmite Srbe sa Kosova koji ne žele zajedno s Kosovarima-Albancima. Uzmite jug Srbije gdje se komeša zbog velikog broja Albanaca. Zukorlić samo želi biti siguran da ga ne čeka sudbina Albanaca s Kosova prije uspostavljanja nezavisnosti Kosova. Neka se Beograd potrudi da ga uvjeri da je Sandžak dio Srbije s jednakim pravima i obvezama kao i svaki drugi region u Srbiji,i da se jednako ulaže u ekonomski razvoj Sandžaka kao i u neki drugi dio Srbije. Očito Zukorlić osjeća da je na rubu zanimanja Beograda. Zašto se ne bune,recimo,Šumadinci? Zašto se u Srbiji samo NESRBI žale na svoj položaj? Gdje ima dima,ima i vatre.

visantinian

pre 13 godina

Zukorlicu, kruna stoji na zastavi, ali ovo nije monarhija ni klerikalizam.
Ovde ima i protestanata i katolika i pravoslavaca , a samo muslimani problem.
Sta ti u stvari tacno hoces?
Trazi prijem u parlamentu i lepo reci pred svima ko te dira i zbog cega?
Da resimo probleme koje imas.
I batali kosovo i bosnu, tvoje fikcije
mogu biti kobne.Nece srbi da vas diraju, samicete medju sobom to da odradite,ako to vec imas u planu

Milan

pre 13 godina

Sva sreca da pored ratnog huskaca kao sto je Zukorlic, postoje i razumni politicari iz regije "sanzaka" koji razmisljaju o strategiji razvoja, a ne o novim ratovima.

lola sartre

pre 13 godina

Problemi pocinju vec sa nasim krstenjem i davanjem imena teritorijama u Srbiji.
Mi zovemo Kosovo - KiM, a Sandzak - Raska. Ali ljudima koji tamo zive treba dozvoliti, i to je demokratski, da se zovu kako oni hoce. A ne da im namecemo imena iz izmisljenih i nepostojecih, istoriskih, vremena i istina. Dozvolimo pravo na istinu svim gradjanima Republike Srbije. Demokratija je beskonacna, nacinalizam slep i ogranicen.

Bogic Milic

pre 13 godina

Zukorlic ne trazi ni manje ni vise od onoga sto je Sandzak imao, i od onoga sto ce imati. To tako treba i da ostane. Jer daljna internalizacija srpskih nacional(nih)istickih problema vodi u produzavanje krize u njoj, i njeno eventuelno daljne kupusanje.

spikey

pre 13 godina

"njegova duhovna i obrazovna pozicija u bošnjačkom narodu.." - dodao bih i finansijska, ako se već poredi sa Kosovom, bez para se ovo ne radi. Samo neka objasni odakle sva ona pratnja i telohranitelji i ko to finansira,

swayzak

pre 13 godina

Bošnjaci u Srbiji nemaju ni većih ni manjih problema od ostalih stanovnika Srbije. Prema tome, njihovi problemi se ne mogu izdvajati i rešavati a da pri tom isti problemi muče i ostatak populacije ove zemlje. Smešna mi je ova priča o ugnjetavanju jer ispada da smo onda svi mi ugnjetavani od ove države zbog ekonomske situacije u kojoj živimo.

Kole

pre 13 godina

Pre neki dan citam jedan komentar u vezi sa zlocinima Tacija, u kome se spominje cudan tajming.
Pogledajte sad ovo, muftija nam se ucutao nekoliko dana cekajuci odgovor Amerike, i kad je procitao vest da ameri nastavljaju saradnju sa Tacijem bez obzira na krvave ruke odmah je digao svoj glas o toboznjoj ugrozenosti muslimana u Srbiji, jedino nikako da nam objasni kako su to ugrozeni, ekonomski nisu (bracni par Srba je prekjuce umro od gladi i zime), politicki i to nisu, kao sto znamo imaju svoje predstavnike u vlasti...
E pa lepi moj muftija hajde sad sedni pred kameru pa nam svima lepo objasni sta TI U STVARI HOCES!

splavar

pre 13 godina

Zukorlicu sve ce biti kao sto valja, kao sto prilici ljudima i gradjanima ove drzave, kao sto i trazis. Zato treba malo strpljenja. Srbija se tek vezba u oslobodjnju mitomanije, nacionalizma i sovinizma. Vide li juce, kako peruške Jeremica lete po dvorištu? Ko bi to rekao?

moskva

pre 13 godina

Za menadažera,
Ako išta u ljudskim verbalnim kontaktima nije dopušteno to su paušalne ocene ili pak činjenični navodi koji nisu utemeljeni na istim tim činjenicama.
Pa menadžeru šta su to Srbi tražili a da ne govorim dobili za svoje manjine ?
Konkretno pitanje molim konkretan odgovor.
Što se tiče manjina u Srbiji ne znam niti jednu koja nema škole na svom jeziku i pravo obraćanja državnim organima na istom tom jeziku kao službenom , a stvar je lepog vaspitanja i lične koristi da li želiš da govoriš i jezik države u kojoj živiš. Mislim da ni jedan Američki sud ne priznaje npr. kineski kao službeni jezik.
S druge strane jedna *manjina * nam se obila o glavu jer ne samo da je imala pravo na školu i jezik kao službeni , već i svoju teritoriju AP KiM , skupštinu , ustav i spoljnu politiku , dakle državu u državi.
Gde to Srbi u svojstvu manjine uopšte mogu ne da imaju nego da sanjaju da imaju.
...

borko

pre 13 godina

pitam se da li u zemlji srbiji postoji sud i tuzilastvo ili ovde moze da prica sta kome padne na pamet ?!
to nema ni u najdemokratskijim zemljama !

TheOne

pre 13 godina

Strasno je sto i posle svih ratova mi nismo nista ukapirali. Pa prokleti moj narode pogledaj da se jedino dobro zivi u Beogradu, da je cela Srbija talac Beograda, da ste normalni jedino ako ste Srbin pravoslavac de-esovac iako su svi do juce bili Jugosloveni ateisti komunisti. Samo ignorisimo Sandzak ko Sloba Kosovo, pa cemo se pitati i zasto nam ode Vojvodina kao Crna Gora... Jel' shvatate da svi beze od zaglupljenih nas! I svima njima ce biti bolje nego nama kao Sloveniji i Hrvatskoj, sto samo znaci da su i bili u pravu kada su zeleli autonomije pa nezavisnost...

Grof

pre 13 godina

... Mufitja i svestenici treba da se bave verom i bogom a politicari da se bave boljitkom stanovnistva. A slobodno prosetaj do istocne Srbije i pogledaj kako tamo Srbi zive. Veruj mi isto kao i vi u Sandzaku. Niko ne diskriminise Vas jednostavno tako je. Ne trudite se da sve podvedete pod veru. Gladni su i Sri i Bosnjaci veruj mi od iste drzave. Jedno je sigurno u Srbiji ste rodjeni i tu cete ostati (mislim teritorijano)posto necete sigurno ziveti bolje ako se otcepite (pogledaj Kosovo)
Sve najbolje od Srbina komsije i sunarodnika.

Srbin

pre 13 godina

Novi pazar je Srbija, zar ne? Pa hajde prodjite u majici srbija kroz novi pazar, videcete da cete imati problem, sigurno verbalni jer ce vas neko izvredjati, a i moguce fizicki. Ovo pisem iz svog iskustva!

menadžer

pre 13 godina

Problem je u suštini vrlo jednostavan! Sve ono što su tražili za Srbe van matice režimi u Srbiji nikada nisu bili spremni ponuditi manjinskim narodima u samoj Srbiji!

bezimena

pre 13 godina

Da srpske vlasti nisu šurovale sa SPC, ni ovaj MUFTIJA ne bi mogao da se bavi politikom, posebno ne na ovaj način. Bilo bi preko potrebno da vlast počne da poštuje USTAV koji kaže da je Srbija SEKULARNA država.

Što se tiče "režima" muftija može da okači mačku o rep ovu floskulu, koja pripada vremenima SM, jer vlasti od 2000.godine na ovamo jesu DEMOKRATSKI BIRANE! Priča o Raškoj oblasti kao drugom Kosovu, isto je tako besmislena, a što je MUFTIJA sanja, sve mi izgleda da će to u budućnosti biti problem pravosudnih organa.

Sandzaklija

pre 13 godina

Sve pohvale i puna podrska nasem MUFTIJI! Opet je jasan i precizan sa objasnjenjima nasih problema i ciljeva, e sad sto neki nece ili ne mogu da svate to je vec njihov problem! Vazno je sto u Svijetu postoje institucije koje su spremne da razumeju nase probleme i nadju resenje za njih kad vec nema razumevanja i resanja u okviru nase drzave! P.S.Muftija samo prica sta misle svi Bosnjaci u Srbiji, zato nemojte da njega licno napadate i okrivljujete!

ja iz np

pre 13 godina

Svaka cast muftiji Zukorlicu, jedino se on bori se za prava Bosnjaka. Danas smo saznali da ce da otvori Muzej, Opstu Gimanziju i polikliniku- porodiliste. Kod njega vazi deviza> manje price vise rada. Svaka cast, podrska evropskom muftiji

Kad bi se zezali

pre 13 godina

Retorika Zukorlica je skolski primer izvora destabilizacije u vidu duhovnika-svestenog lica, koji u sebi nosi klicu religijskog zanosa i tradicije mucenistva!
Free Raska

V

pre 13 godina

Ovakvi ljudi kao sto je gospodin Zukorlic me stvarno plase. Hajde da vise prevazidjemo svi zajedno taj pogubni nacionalizam ciji je predstavnik i muftija Zukorlic.

JC Denton

pre 13 godina

Ovaj provokator je prešao sve granice! Zukorliću, TI nastojiš da napraviš "novo Kosovo", a ne Beograd.

Da li je moguće da smo toliko glupi da ćemo dva puta nasesti na istu foru? Da li je moguće da nas naša novija istorija ničemu nije naučila?

V

pre 13 godina

Dragi sugradjani iz Sandzaka ne dozvolite da vas ovakvi ljudi podsticu na mrznju i nasilje. Danas u Srbiji ima puno nepravde i mnogi ljudi su opravdano besni ali to nije opravdanje za medjurtnicku netrpeljivost i nasilje sto gospodin Zukrolic ocigledno zeli da postigne ovim zapaljivim izjavama. Sasvim je neumesno uporedjivato ovo sto se danas desava sa onim sto se desavalo na Kosovu 1999. kada je doslo do ozbiljnog krsenja ljudskih prava i velike eskalacije nasilja koja se ne sme nikada vise dozvoliti. Ovim gospodin Zukorlic ocigledno zeli da uzburka strasti mnogih koji zeli da im bilo ko pruzi bilo kakvu nadu u bolje sutra ili nacin za ispoljavanje opravdano nagomilanog besa. Samodestrukcija nas nigde ne moze dovesti. Treba uzeti i u obzir da je Zukorlic predstavnik religije te je prema tome dosta nepodoban za bavljenje politikom u jednoj sekularnoj drzavi cije se zakoni u mnogim slucajevima opravdano kose sa zastarelim verskim principima (hriscanskim ili muslimanski, savim je irelevantno) koji podrazumevaju diskriminaciju gradjana.

JC Denton

pre 13 godina

Ovaj provokator je prešao sve granice! Zukorliću, TI nastojiš da napraviš "novo Kosovo", a ne Beograd.

Da li je moguće da smo toliko glupi da ćemo dva puta nasesti na istu foru? Da li je moguće da nas naša novija istorija ničemu nije naučila?

Srbin

pre 13 godina

Novi pazar je Srbija, zar ne? Pa hajde prodjite u majici srbija kroz novi pazar, videcete da cete imati problem, sigurno verbalni jer ce vas neko izvredjati, a i moguce fizicki. Ovo pisem iz svog iskustva!

V

pre 13 godina

Dragi sugradjani iz Sandzaka ne dozvolite da vas ovakvi ljudi podsticu na mrznju i nasilje. Danas u Srbiji ima puno nepravde i mnogi ljudi su opravdano besni ali to nije opravdanje za medjurtnicku netrpeljivost i nasilje sto gospodin Zukrolic ocigledno zeli da postigne ovim zapaljivim izjavama. Sasvim je neumesno uporedjivato ovo sto se danas desava sa onim sto se desavalo na Kosovu 1999. kada je doslo do ozbiljnog krsenja ljudskih prava i velike eskalacije nasilja koja se ne sme nikada vise dozvoliti. Ovim gospodin Zukorlic ocigledno zeli da uzburka strasti mnogih koji zeli da im bilo ko pruzi bilo kakvu nadu u bolje sutra ili nacin za ispoljavanje opravdano nagomilanog besa. Samodestrukcija nas nigde ne moze dovesti. Treba uzeti i u obzir da je Zukorlic predstavnik religije te je prema tome dosta nepodoban za bavljenje politikom u jednoj sekularnoj drzavi cije se zakoni u mnogim slucajevima opravdano kose sa zastarelim verskim principima (hriscanskim ili muslimanski, savim je irelevantno) koji podrazumevaju diskriminaciju gradjana.

V

pre 13 godina

Ovakvi ljudi kao sto je gospodin Zukorlic me stvarno plase. Hajde da vise prevazidjemo svi zajedno taj pogubni nacionalizam ciji je predstavnik i muftija Zukorlic.

Kad bi se zezali

pre 13 godina

Retorika Zukorlica je skolski primer izvora destabilizacije u vidu duhovnika-svestenog lica, koji u sebi nosi klicu religijskog zanosa i tradicije mucenistva!
Free Raska

Grof

pre 13 godina

... Mufitja i svestenici treba da se bave verom i bogom a politicari da se bave boljitkom stanovnistva. A slobodno prosetaj do istocne Srbije i pogledaj kako tamo Srbi zive. Veruj mi isto kao i vi u Sandzaku. Niko ne diskriminise Vas jednostavno tako je. Ne trudite se da sve podvedete pod veru. Gladni su i Sri i Bosnjaci veruj mi od iste drzave. Jedno je sigurno u Srbiji ste rodjeni i tu cete ostati (mislim teritorijano)posto necete sigurno ziveti bolje ako se otcepite (pogledaj Kosovo)
Sve najbolje od Srbina komsije i sunarodnika.

menadžer

pre 13 godina

Problem je u suštini vrlo jednostavan! Sve ono što su tražili za Srbe van matice režimi u Srbiji nikada nisu bili spremni ponuditi manjinskim narodima u samoj Srbiji!

ja iz np

pre 13 godina

Svaka cast muftiji Zukorlicu, jedino se on bori se za prava Bosnjaka. Danas smo saznali da ce da otvori Muzej, Opstu Gimanziju i polikliniku- porodiliste. Kod njega vazi deviza> manje price vise rada. Svaka cast, podrska evropskom muftiji

Sandzaklija

pre 13 godina

Sve pohvale i puna podrska nasem MUFTIJI! Opet je jasan i precizan sa objasnjenjima nasih problema i ciljeva, e sad sto neki nece ili ne mogu da svate to je vec njihov problem! Vazno je sto u Svijetu postoje institucije koje su spremne da razumeju nase probleme i nadju resenje za njih kad vec nema razumevanja i resanja u okviru nase drzave! P.S.Muftija samo prica sta misle svi Bosnjaci u Srbiji, zato nemojte da njega licno napadate i okrivljujete!

bezimena

pre 13 godina

Da srpske vlasti nisu šurovale sa SPC, ni ovaj MUFTIJA ne bi mogao da se bavi politikom, posebno ne na ovaj način. Bilo bi preko potrebno da vlast počne da poštuje USTAV koji kaže da je Srbija SEKULARNA država.

Što se tiče "režima" muftija može da okači mačku o rep ovu floskulu, koja pripada vremenima SM, jer vlasti od 2000.godine na ovamo jesu DEMOKRATSKI BIRANE! Priča o Raškoj oblasti kao drugom Kosovu, isto je tako besmislena, a što je MUFTIJA sanja, sve mi izgleda da će to u budućnosti biti problem pravosudnih organa.

фрее б92 Подунавац

pre 13 godina

Ухапсите овог паћеника! Он не представља ни муслимане ни вернике ни Србе, јер свако ко има српско држављанство је Србин, а о пореклу је непристојно причати. Још више је непристојно причати о верској припадности. Американац је Американац ма одакле дошао докле год он има ЗЕЛЕНУ КАРТУ. Тачка!

Nikola

pre 13 godina

Ne smeta mi naziv Sandzak, vas kraj mozete zvati i Diznilend ako vam je volja... Samo, taj kraj se zove Raska oblast mnogo duze nego sto rec Sandzak uopste egzistira na prostoru Balkana... to biste mogli barem da postujete! ako vec necete da koristite. A ovog vaseg lidera sa jataganom u zubima isto mozete slediti koliko vam volja! izbor je vas... ali i posledice vasih dela neka su samo vase! Budite toliko moralni, na to vas i poziva vasa vera! Hvala!..

srpsko-hrvatski produkt

pre 13 godina

Muslimani ocigledno zrtvuju buducnost svoje djece (ali i nase) radi expanzije islama (ne samo na Balkanu). Toliko o toj religiji...

Đole

pre 13 godina

Kosovo = Krvavi rat + nasilno otcepljenje

Da li ovaj čovek otvoreno govori o tome, krši Ustav SVAKODNEVNO, a nikakve posledice nemaju po njega!?

Dusko

pre 13 godina

Covek je sve glasniji i glasniji,a ja ga sve manje i manje cujem!!! Bas cudno. Mora da je problem u meni. Verujem da je i kod ostatka sveta isto.

Vlade

pre 13 godina

Zašto se još koristi termin "Sanndžak", kad je Turska konačno proterana sa ovih prostora 1212 g. Gledao sam veb stranice N.Pazara i što se tiće dela o istoriji tog prostora nema ni duha o srednjevekovnoj Srbiji koja je nastala daleko pre prodorom militantnog islama.

Bez_Cenzure

pre 13 godina

U istoj bijedi u kojoj žive Bošnjaci žive i Srbi ali ne i Zukorlić koji živi u enormnom bogatstvu. U još većoj bijedi žive jadnici u istočnoj Srbiji. Zukorliću je do vlasti a ne do naroda. Samo slijepac to ne vidi! S obzirom da vidim da je stanje kao i u BiH znam na šta cilja Zukorlić. Ali u Srbiji je to malo teže ostvariti a u BiH mjesta su zauzeta. Jedino kada Cerić ode s vlasti eto prilike za Zukorlića.

swayzak

pre 13 godina

Bošnjaci u Srbiji nemaju ni većih ni manjih problema od ostalih stanovnika Srbije. Prema tome, njihovi problemi se ne mogu izdvajati i rešavati a da pri tom isti problemi muče i ostatak populacije ove zemlje. Smešna mi je ova priča o ugnjetavanju jer ispada da smo onda svi mi ugnjetavani od ove države zbog ekonomske situacije u kojoj živimo.

spikey

pre 13 godina

"njegova duhovna i obrazovna pozicija u bošnjačkom narodu.." - dodao bih i finansijska, ako se već poredi sa Kosovom, bez para se ovo ne radi. Samo neka objasni odakle sva ona pratnja i telohranitelji i ko to finansira,

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Opet ovaj! Njemu zaista nikada dosta! Ne može nikako biti novo Kosovo pogotovo jer narod kome on pripada čini 1.8% ukupne populacije u Srbiji i nije većina u 3 od 6 opština Raške oblasti. U suštini problemi su samo u Novom Pazaru. Stvarno ne znam šta mu nije jasno. Jasno je jedino i to da mu je podrška iz Federacije BiH nešto izblijedila zadnjih mjeseci. Nema više Hareta na političkoj sceni BiH. Zato se sada ovako koprca! Nema podrške iz FBiH, nema tzv.internacionalizacije. Sada je red na pravosudnim organima Srbije da najprije ispitaju način na koji je muftija stekao enormno bogatstvo.A zna se šta onda treba da uslijedi!

borko

pre 13 godina

pitam se da li u zemlji srbiji postoji sud i tuzilastvo ili ovde moze da prica sta kome padne na pamet ?!
to nema ni u najdemokratskijim zemljama !

Grosste

pre 13 godina

To sto ne moze sa majicom Srbija da se seta kroz Novi Pazar,a i ne samo kroz Pazar,nego u cijelom bivsom Jugu,je posledica ponasanja vlasti Beograda u poslednjem 20godina.Onda nemojte se cuditi kad se neko u Sandzak tako ponasa,imajuci u vidu sta se sve desilo sa svojim sunarodnicima u regionu.Cudim se onda kad neki komentari pojave se,ko da su pali sa Marsa,ne gledajuci probleme u sustini...Zao mi je sto ova drzava nije umela sa svojim narodima i nije olaksala zivot sunarodnicima i samim tim sebi stedila probleme koje su nastale niz...

Beogradjanin

pre 13 godina

Podrska muftiji!

Nisam musliman, niti zivim u Sandzaku, ali Muftija je 100% u pravu. Politika Ciplica (a zna se ko stoji iza nje) i Ljajica je i dovela do ovoga. Ako se problem ne resi, muftija treba da trazi podrsku za autonomiju!

sandžaklija 110%

pre 13 godina

Koliko sutra na ovom sajtu osvanuće neka nova Dodikova izjava o otcjepljenju od Bosne i sve će "prštati" od pozitivnih preporuka!Mi to u Sandžaku zovemo licimerje, a kako se to zove u ostalim dijelovima Srbije?

visantinian

pre 13 godina

Zukorlicu, kruna stoji na zastavi, ali ovo nije monarhija ni klerikalizam.
Ovde ima i protestanata i katolika i pravoslavaca , a samo muslimani problem.
Sta ti u stvari tacno hoces?
Trazi prijem u parlamentu i lepo reci pred svima ko te dira i zbog cega?
Da resimo probleme koje imas.
I batali kosovo i bosnu, tvoje fikcije
mogu biti kobne.Nece srbi da vas diraju, samicete medju sobom to da odradite,ako to vec imas u planu

selma

pre 13 godina

Naravno da izmedju Sandzaka i Kosova nema puno slicnosti. Ne verujem da ce se kod nas ponoviti Kosovo, to niko ne zeli, pogotovo ne mi Bosnjaci. Ali, ubedjena sam da je muftija u mnogo cemu u pravu i ima podrsku mnogih Bosnjaka. Prvo, drzava nista nije uradila na poboljsanju ekonomskog stanja u Sandzaku. Nije ni za druge delove Srbije, ali imamo pravo mi Sandzaklije da govorimo o svom kraju. Procenat Bosnjaka u drzavnoj sluzbi nije povecan iako to svi obecavaju. Drzava se ocigledno umesala u odnose u IZ i BNV tako sto pokusava da nam nametne sebi poslusne ljude. Kako to postuje nasa prava ako nam namece verske lidere i orgnizaciju. Ili, na izborima za bosnjacki savet glasamo 49 odsto izaslih glasa za muftijinu listu, on obezbedi vecinu, a drzava to ne priznaje vec hoce da ponovi izbore. Znaci mozemo ga glasamo za Sulja i Rasima i nikog treceg.Kako su to onda nasa prava postovana? Time sto ne dozvoljavaju gradnju nove dzamije u Beogradu i muslimansko groblje,vlasti pokazuju kako postuju prava muslimana. Uzgred, zasto vama Srbima smeta termin Sandzak, a ne smetaju vam Kalemegdan, Dorcol, Tasmajdan...i to su turske reci

zoran

pre 13 godina

Ovom Muslimanskom Artemiju poručujem da ne potpaljuje vatru nego da se vrati u džamiju, gde mu je mesto, i da propagira veru a ne da vuče šejtana za rep !
Ima Srbija dovoljno političara Bošnjaka a i svojih da joj mute vodu tako da popovi i hodže samo mogu da od ionako guste čorbe, naprave još gušću...

JOVA

pre 13 godina

Kao sto je Alija Izetbegovic svojevremeno poslusao Amerikance i u poslednji cas promenio misljenje i odbio da potpise sporazum o mirnom resenju krize u BiH i time gurnuo Muslimane u cetverogodisnji krvavi rat iz kojeg su najmanje izvukli od sva tri naroda u BiH,da bi na kraju potpisali taj isti sporazum opet pod pritiskom tih istih Amerikanaca, tako i Zukorlic gura Sandzcke Muslimane (ili Bosnjake,kako se kome dopada)u propast. E sad, Alija i njegova svita, pre svega clanovi porodice, su profitirali od tog sukoba i osim prazne retorike o Muslimanima kao zrtvi, nista drugo od Alije tom narodu nije ostalo. Sad ce Zukorlic da ponavlja istu pricu i istu taktiku i da vam prodaje kojekakve fazone i ma kako stvari da krenu jedno je sigurno- on i njegova svita ce debelo da profitiraju,a ostali kako im bude. Nista vi u Sandzku (Raskoj)ne zivite gore od svih ostalih u Srbiji i nemojte da nasedate na provokacije ovok mutljarosa zeljnog vlasti. Imate primer KiM. I oni su bili "ugnjetavani" sa svim "nepravdama" koje su im cinjene od osnovnih, srednjih i visokih skola na svom jeziku, parlamenta koji je vise licio na drzavu u drzavi, pomoci za nerazvijene koju su placali svi sa prostora bivse SFRJ, ogromne socijalne pomoci za njihove zene ciji zadatak je bio da radjaju sto vise dece jer je i time pomoc bila veca itd. itd...I sad kad su se konacno resili te "grozne" SFRJ (i nemojte ovo da dovodite u vezu sa Milosevicem jer je borba za republiku i otcepljenje pocela jos'81 kad nam je svima bilo dobro) i kad su postali konacno "nezavisna" drzava shvataju polako da su napravili drzavu za Tacija i kompaniju koji ce sada kroz "drzavne" institucije da peru pare od mafijaske delatnosti,a ostali ne samo da nece smeti da pljuju po drzavi kao sto su to mogli sa Srbijom,nego nece smeti ni da pisnu jer ce da ih pojede mrak. Mozda bi Zukorlic trebao da ode dole i proba da se bori za prava potlacenih Albanaca u rukama vlastite mafije i da bude sto glasniji. Time bi najvise pomogao svojoj braci u Sandzaku.

Dejan

pre 13 godina

Interesantno je kako u Vojvodini, pored svih naroda i narodnosti, nema raznih Zukorlića, a ista je država.
Pitam se jel' do države ili do nečega (nekoga) drugog?

NIĆIFOR

pre 13 godina

Muftija je voljan da pregovara.Sebe je stavio kao bitan faktor medju muslimanskom populacijom u Srbiji.Baš bih voleo da mogu negde da pročitam šta nedostaje muslimanima u Srbiji, verovatno isto što i Srbima veći standard i manje korumprirani politicari.

arhandjel

pre 13 godina

G-dine Safete, republiku nikako ne mogu ciniti 3 sela,nama je jasno da je vasa zelja za drzavom i vise nego ocigledna, ali to u Srbiji nikako nije moguce. I jos nesto, da Vas lider propagira takve gluposti u nekoj ozbiljnijoj drzavi, odavno bi bio u zatvoru zbog podrivanja drzavnog sistema.
Navescu Vam i jedan primer o Vasim glupostima, pa ce Vam biti valjda malo jasnije: grad Cikago ima oko 500.000 Srba,sto je po mojim procenama jedna Crna Gora, pa s'tim u vezi,niko od Srba nije,niti moze traziti da Cikago bude deo Srbije......mislim da Vam je g-dine Safete malo jasnije,a ako nije,zivite od gluposti koje propagira Vas muftija,jel je on sve osim toga.....

zare

pre 13 godina

Muslimani od Srbije ne traze nista manje [ili vise] nego sto Srbi traze od Bosne.
Cak ne traze da se entitet/regija zove "Republika Sandzak" kao sto su Srbi u Bosni trazili i dobili
A kad smo kod imena, hajdemo menjati sva sluzbena Turska imena po Srbiji od Kele-megdana, Tas-majdana, hajmo promeniti ime grada Cuprija,.. pa nadalje. Zar ono i nis nema Rimmsko tj strano ime??
Pitam se sta bi ostalo kada bi se ukinuli svi sluzbeni turcizmi, bugarizmi, germanizmi, romanizmi..

veseli Bosanac

pre 13 godina

Ah, stara priča sa vama komšije!Sve druge države u okruženju bi rado "cepali", a kada je u pitanju Srbija ne smije čovjek ni "autonomija" prošaputati!

Sinisa

pre 13 godina

ako je to tako kao sto prica muftija, neka odu u Nemacku i traze azil. Naravno da ga nece dobiti niko, a muftija laze svoj narod obecanjima i sireci snove o nezavisnosti, moze samo pumpati bandite i teroriste protiv vlasti koja ima podrsku EU.

bekimmur

pre 13 godina

Zivi bili pa videli:: POsmatram sa strane i sve mi se cini da je Autonomija za Sandzak realna. Ne samo zbog cvrstog stava g-dina Zukorlica, vec vise zbog velikih gresaka vlasti kao i sejanje SMUTNJE Avdicevaca u Sandzaku.

brus li

pre 13 godina

kazi, brate, koja su ti prava uskracena? ako ce nama biti opet kosovo, bice i vama, nazalost. u francuskoj nema vise burka, u nemackoj mora nemacki da znas, i tako jos vise u buduce... u arabiji ili u iranu kad bi neki hriscanin pricao kao ti, mislim da ne bi dobro prosao.

zoran

pre 13 godina

Pitaju se "Sandžaklije", "Starosrbijanci" ili "Raščani", kako vam drago, šta je Beograd i ostatak Srbije uradio za njih?
Pa prodavali ste par decenija farmerke u MILIONIMA pari po Beogradu i Srbiji a koje su vaši novokomponovani "industrijalci" proizvodili od jeftinog turskog džinsa a na račun bedno jeftine radne snage sa vaših prostora i umesto da pare od profita putem poreza ponovo ulože u neku novu investiciju, pogotovo kada je nestalo jeftinog džinsa iz Turske, oni su te pare ili ulagali u OGROMNE kućerine, preskupa kola ili ih iznosili iz Srbije u Tursku ili kojekude. E zato sada Sandžak propada a ne što Srbija ne ulaže u Sandžak. Nema Srbija svojih para NIGDE da ulaže. Koliko dobije kredita toliko i ulaže pa srazmerno i Sandžak dobija. Ni više ni manje!

mv

pre 13 godina

Zukorlic hoce posmatrace koji ce da govore samo ono sto se njemu svidja. Po mogucnosti iz Turske, Irana ili Pakistana. Ovi hriscani su mu malo "neobjektivini"...

dzozey

pre 13 godina

Ja iskreno ne znam kako je u Sandzaku...ali sam poprilicno siguran da nije gore nego na jugu Srbije...tako da ako neko treba da dobije autonomiju, to smo mi!

EU Citizen

pre 13 godina

Ja sasvim sigurno nemam ništa protiv reči "Sandžak" ili raznih kulturnih prava za sandžačke muslimane (ili "Bošnjake", ako tako više vole da se zovu, iako sa Bosnom ama baš nikakve veze nemaju, no to je samo njihvoa stvar), ali ne znam odakle ovom islamskom fundamentalisti drskost da na ovako perfidan način širi mržnju i koristi globalnu ekonomsku krizu za svoje mračnjačke ciljeve. Srbija je sekularna država, i da u ovoj zemlji postoje najosnovniji standardi ponašanja u politici, neko bi odavno i ovoj spodobi, i njegovim kolegama iz SPC jasno i javno stavio do znanja koliko su njihovi pokušaji da utiču na politička zbivanja neumesni i, što je još mnogo važnije, u koliziji sa ustavnim uređenjem ove zemlje. Srbija nije idealna država, ali nije više ni Miloševićeva diktatura iz devedesetih, a što se tiče onih koji privredni razvoj očekuju od države, mislim da tu nikakav komentar nije potreban: u Sandžaku je ekonomska situacija potpuno primerena potencijalima regiona i njegovog stanovništva, u proseku ni bolja ni gora nego drugde u Srbiji, i ako neko misli da ima neko "pravo" da njegove ekonomske probleme rešava Beograd, a ne on sam tako što će staviti prst na čelo i zasukati rukave, bojim se da će imati velike probleme, jer izgleda nije primetio da je vreme samoupravljanja i podmićivanja tuđim parama iz političkih razloga odavno prošlo... Pratim Zukorlićeve izjave već mesecima, i očigledno je da se ovaj opasni ekstremista nada da će svojom rabidnom retorikom uspeti da isprovocira lokalno stanovništvo na neku vrstu sukoba, a onda pokušati da taj sukob internacionalizuje i predstavi sebe kao žrtvu, samo imam utisak da ne shvata da niti je Beograd više satanizovano leglo zločinaca i nacionalista koji nekome krše prava (i to nije nikakav problem objektivno dokazati), niti Evropa i SAD posle iskustava iz poslednjih deset godina imaju ikakve iluzije o muslimanskim fundamentalistima i njihovim pravim ciljevima, da bi na takve provokacije naseli. Jedino što bi moglo da natera vodu na Zukorlićevu vodenicu bio bi eventualni povratak lažnih patriota Koštunicinog ili Nikolićevog tipa na vlast u Beogradu, ali rekao bih da, naročito ako bude novih investicija i ekonomija pokaže znake oporavka, od te računice nema ništa, i jedino što zabrinjava je atipično oportunističko i ulizičko ponašanje LDP-a i Čede Jovanovića prema Zukorliću, kao da ova stranka koja, uprkos mnogim manama, u raznim drugim stvarima pozitivno odskače od većine srpske političke scene, ne shvata da doslednost nije samo doslednost u odnosu na beogradske udbaše i lažne patriote, već i u njihov fundamentalistički odraz u ogledalu, ovog miljenika Teherana, Rijada i ostalih perjanica globalnog islamofašizma.

moskva

pre 13 godina

Za menadažera,
Ako išta u ljudskim verbalnim kontaktima nije dopušteno to su paušalne ocene ili pak činjenični navodi koji nisu utemeljeni na istim tim činjenicama.
Pa menadžeru šta su to Srbi tražili a da ne govorim dobili za svoje manjine ?
Konkretno pitanje molim konkretan odgovor.
Što se tiče manjina u Srbiji ne znam niti jednu koja nema škole na svom jeziku i pravo obraćanja državnim organima na istom tom jeziku kao službenom , a stvar je lepog vaspitanja i lične koristi da li želiš da govoriš i jezik države u kojoj živiš. Mislim da ni jedan Američki sud ne priznaje npr. kineski kao službeni jezik.
S druge strane jedna *manjina * nam se obila o glavu jer ne samo da je imala pravo na školu i jezik kao službeni , već i svoju teritoriju AP KiM , skupštinu , ustav i spoljnu politiku , dakle državu u državi.
Gde to Srbi u svojstvu manjine uopšte mogu ne da imaju nego da sanjaju da imaju.
...

mertur

pre 13 godina

A sta je to Srbija (pa i narod srpski) ucinila za sandjacki narod da bi ovi voleli ovakvu srbiju (i njen srpski narod)kakva je.
Nazalost sandjaki narod uvek su bili meta srpske propagande gde su oni uvek prikazivani (bas kao albanci) ruzni, opaki i zli.

Dusko

pre 13 godina

A tooo bi ste vi? Republiku Srpsku Sandzak??? aaaaaa pa sto ne kazete... Pa vazi,ali malo morgen!!! Znaci,to su ta "prava" koja su ugrozena!

mir,mir

pre 13 godina

Dosta vise sa histericnim komentarima na svaku Zukorlicevu izjavu. U demokratskim zemljama kojima Srbija kao pripada svako ima pravo da kaze sta misli. Zukorlic ne poziva na oruzje, mrznju, pa ni otcepljenje. Znaci da ne krsi zakone i Ustav. Uostalom NVO Niska regija je pocela prikupljanje potpisa za formiranje AP "Juzna Srbija", a njih niko ne proziva. Hapsite njih. A sta sa clanovima vlade koji bi da crtaju nove regione? A sta sa onima koji su za monarhiju? Ili Srbiju Srbima? Sve u aps, ali nemamo dovoljno zatvora. Kada bi vlada radila svoj posao i jednako brinula za sve delove Srbije i narode, ne bi Zukorlic ovako pricao. Uzgred, da vas potsetim da su Tadic i DS pred izbore Bosnjacima, pa i Zukorlicu nesto obecali (jedinstvenu IZ, vise Bosnjaka u policiji i pravosudju)kako bi dobili glasove. Obecano su izneverili i sto se cudite sto ih Zukorlic proziva. On kritikuje vlast, a ne srpski narod

hamlet

pre 13 godina

Alo, sta vam je...Pa covek kaze, ocenjuje, smatra... da "rezim" od Sandzaka pravi "novo Kosovo", a ne da Sandzak treba ili mora to da postane. Sa ovom Zukorlicevom ocenom mozete da se slazete ili ne, ali reakcije koje se svode na uhapsiti, proterati, ekstremista, fundamentalista...samo pokazuju da je nesto "trulo u drzavi Srbiji"...

Bluetrain

pre 13 godina

Sta ste se digli na noge!?
Zbog cega sandzaklije ne bi mogle izabrati ljude koji ce ih predstavljati? Neovisno o tome tko to bio. Jedno od osnovnih prava u demokratskim drustvima je birati i biti biran.
Nesrbima se nije dopadalo ste birali Milosevica pa mu svejedno nitko nije osporavao legitimitet.

lola sartre

pre 13 godina

Problemi pocinju vec sa nasim krstenjem i davanjem imena teritorijama u Srbiji.
Mi zovemo Kosovo - KiM, a Sandzak - Raska. Ali ljudima koji tamo zive treba dozvoliti, i to je demokratski, da se zovu kako oni hoce. A ne da im namecemo imena iz izmisljenih i nepostojecih, istoriskih, vremena i istina. Dozvolimo pravo na istinu svim gradjanima Republike Srbije. Demokratija je beskonacna, nacinalizam slep i ogranicen.

Vujadin

pre 13 godina

Dragi nas efendija, nema vise Holbruka, a ni Putin nije Jeljcin, pogotovu Tadic nije SM. Drugi vetrovi duvaju Evropom, ne treba njima jos jedna neuralgicna tacka.
Smanji malo muziku da ne zasviras klavir gledajuci sunce kroz resetke!

TheOne

pre 13 godina

Strasno je sto i posle svih ratova mi nismo nista ukapirali. Pa prokleti moj narode pogledaj da se jedino dobro zivi u Beogradu, da je cela Srbija talac Beograda, da ste normalni jedino ako ste Srbin pravoslavac de-esovac iako su svi do juce bili Jugosloveni ateisti komunisti. Samo ignorisimo Sandzak ko Sloba Kosovo, pa cemo se pitati i zasto nam ode Vojvodina kao Crna Gora... Jel' shvatate da svi beze od zaglupljenih nas! I svima njima ce biti bolje nego nama kao Sloveniji i Hrvatskoj, sto samo znaci da su i bili u pravu kada su zeleli autonomije pa nezavisnost...

sandzaklija

pre 13 godina

Link na forum B92 gde se poiminju turcizmi:
http://forum.b92.net/index.php?showtopic=17513&hl=turcizmi&st=15
A vama odjednom smeta jedino rec/pojam "Sandzak"

Kole

pre 13 godina

Pre neki dan citam jedan komentar u vezi sa zlocinima Tacija, u kome se spominje cudan tajming.
Pogledajte sad ovo, muftija nam se ucutao nekoliko dana cekajuci odgovor Amerike, i kad je procitao vest da ameri nastavljaju saradnju sa Tacijem bez obzira na krvave ruke odmah je digao svoj glas o toboznjoj ugrozenosti muslimana u Srbiji, jedino nikako da nam objasni kako su to ugrozeni, ekonomski nisu (bracni par Srba je prekjuce umro od gladi i zime), politicki i to nisu, kao sto znamo imaju svoje predstavnike u vlasti...
E pa lepi moj muftija hajde sad sedni pred kameru pa nam svima lepo objasni sta TI U STVARI HOCES!

Ivan

pre 13 godina

Zaista je vise nego jadan pokusaj privlacenja paznje doticnog gospodina i pri tome veoma slican ranijim situacijama koje su pravili i nasi ljudi. Smatram da ga i dalje treba ignorisati, a zaista se potruditi da se pomogne narodu u Sandzaku, ali i u drugim siromasnim krajevima Srbije.

Dragutin Durutović

pre 13 godina

Ovaj svakodnevno podriva Republiku Srbiju i poziva na rušđenje ustavnog poretka. Treba hitno da bude lišen slobode i da se prema njemu pokrene sudski postupak. Šta hoće on i njemu sliučni ? Uživaju mnogo veća prava nego Srbi, posebno je privilegija biti Musliman u CG , ovamo uživaju najveća prava i najbolje žive.

Marina

pre 13 godina

Što se čudite Zukorliću kad on živi u zemlji koja ima moto SVI SRBI U JEDNOJ DRŽAVI? Eto vam Dodik kao primjer zatvorene sredine. Uzmite Srbe sa Kosova koji ne žele zajedno s Kosovarima-Albancima. Uzmite jug Srbije gdje se komeša zbog velikog broja Albanaca. Zukorlić samo želi biti siguran da ga ne čeka sudbina Albanaca s Kosova prije uspostavljanja nezavisnosti Kosova. Neka se Beograd potrudi da ga uvjeri da je Sandžak dio Srbije s jednakim pravima i obvezama kao i svaki drugi region u Srbiji,i da se jednako ulaže u ekonomski razvoj Sandžaka kao i u neki drugi dio Srbije. Očito Zukorlić osjeća da je na rubu zanimanja Beograda. Zašto se ne bune,recimo,Šumadinci? Zašto se u Srbiji samo NESRBI žale na svoj položaj? Gdje ima dima,ima i vatre.

Milan

pre 13 godina

Sva sreca da pored ratnog huskaca kao sto je Zukorlic, postoje i razumni politicari iz regije "sanzaka" koji razmisljaju o strategiji razvoja, a ne o novim ratovima.

e-krem

pre 13 godina

Kakav bre Sandzak, to je Raska oblast, Ras, i ne javljajte se vise nezahvalnici jedni jer je Srbija i vas mogla da kartira za Tursku a nije.

Stefan Decanski

pre 13 godina

Dobro Gospodine Zukrolic
Ako moze Sandzak/Raska da dobije Autonomiju mislis da che Nova Varos (90%Srbi) Prijepolje (60%Srbi) , Priboj (75%Srbi) da se prikljuce u vasoj autonomiji?
Znaci samo Tutin/Novi Pazar I Sjenica che postati Sadnzak?

Jos 50% Sandzaka je u MNE I tamo samo u Rozaj su Bosnjaci vecina ,
I vi hocete samo za 3 opstine da pravite Provinciju/oblast ili republiku.
Ja mislim da to nece uspeti.

buki

pre 13 godina

Pa kako stvari stoje dobice sve sto traze i jos vise. Ne zaboravite da dolaze Izbori a oni su dobar glasacki potencijal. Ne sumnjam da ce Tadic da im izadje u susret. Naviknite se na to ili birajte one koji ce se zaista boriti za celovitost Srbije a ne samo deklarativno

Lola Sartre

pre 13 godina

Arhandjel ubedjuje gospodina Safeta, da republiku nikako ne mogu ciniti 3 sela, i da to u Srbiji nikako nije moguce.
To je tacno samo ukoliko se ne tice imaginarno-bajkovite i naucno-fantasticne istorije Srba.
Kakvo, jedno selo, a ne tri sela bese "Uzicka Republika" u svoje vreme? Ali to se ticalo srpske istorije. Cim neko (jeden narod) pokusava da prica i da gradi svoju vlastitu istoriju, odgovor je odmah: Ne moze!
Zasto, ne?
Zato sto to ne pise u srpskoj istorijskoj citanci, a ni traga o teme nema u Gorskom vencu? Zato, sto sva istorija Balkane, Evrope, sveta, Atlantide, Stare Grcke, Mesopotamije, cak i Starog Egipta, neporecivo ima korene i potice sa tla danasnje Srbijice.
Nije valjda, da jeste? Ha?

Vladimir

pre 13 godina

Ovaj covek siri samo mrznju. I zasto vise ne kaze koje je to bosnjacko pitanje u Srbiji.
Ovo je siromasna zemlja ne zivi se bolje ni u drugim gradovima u Srbiji.

srbin028

pre 13 godina

Nasa vlast je previse blaga prema njemu, a i Zuki ne bi tako pricao da ne oseca da mu se moze. A i ne razumem cemu tolika mrznja prema Srbima kad su "bosnjaci" krvno cistiji Srbi nego svi mi zajedno (oni koji su upuceni znace na sta mislim). Preporucujem knjigu Noz od Draskovica, kao mali podsetnik.

ETNAPR

pre 13 godina

I od svih silnih milijardi evra , imanja i zgrada , koje je država dužna vratiti vlasnicima, našli smo na ulicu izbacivati jedan mali islamski fakultet, jednog, još manjeg regiona pri tome izrazito siromašnog. I zbog toga proizvoditi problem ,koji će se najviše nama olupati o glavu . Ne zaboravimo - 21 je vek. Nikad se pameti nećemo dozvati.

agim

pre 13 godina

Sve sto je Zukorlic izjavio je 100% istina. E sad, znamo da dosta ljudi u Srbiji imaju problema sa istinom. Ali iako se do sada jos niste uverili (a vreme je) istina je spora ALI uvek pobedjuje. Sta kosta Srbiju da sedne za sto sa Zukorlicem i poprica sa njim i ispuni NEKE od uslova koje muce SVE manjine u Srbiji?

splavar

pre 13 godina

Zukorlicu sve ce biti kao sto valja, kao sto prilici ljudima i gradjanima ove drzave, kao sto i trazis. Zato treba malo strpljenja. Srbija se tek vezba u oslobodjnju mitomanije, nacionalizma i sovinizma. Vide li juce, kako peruške Jeremica lete po dvorištu? Ko bi to rekao?

Lazarenko

pre 13 godina

Ne nego Zukorlic pravi novi Avganistan u sred Evrope u XXI veku.

Sto bismo mi ziveli normalno, sta ce nam internet, sta ce nam putovanja bez viza, mogucnost da nam se deca skoluju na evropskim univerzitetima... Umesto toga imamo radikalne svestenike koji nas napujdavaju jedne na druge pa cemo da "zavrtimo krug" jos jednom. Maskirne uniforme - model '93, kafana "Slozna braca", rasprave o tome ko je bacao sut u minsko polje, okretanje vola na livadi, sabrana dela Dzeka Denijelsa, benzin na flasu, pevaljke koje "podizu moral" borcima na prvoj liniji... Sve nam je to izgleda primamljivije. Stvar navike valjda...

Ovoga i njemu slicne ratne huskace u Kandahar, pa neka tamo prodaje svoju suplju pricu.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

U podjednakoj meri se protivim Autonomiji Sandzaka kao i ostanku Ministra Ciplica na toj FUNKCIJI !
Dok god se Min. Ciplic ne bude ponasao u skladu sa Ustavom i zakonom Srbije ni Ja licno necu "osudjivati" ponasanje EVROPSKOG MUFTIJE ZUKORLICA !

Marko

pre 13 godina

Šta ovaj čovek radi u politici? Isto se pitam i za neke iz pravoslavne crkve. Svađaju narod bez razloga. Religija je uvek u svetu bila paravan za razne sukobe a to je i danas. Izazivaju svađe među pripadnicima različitih vere, ljdi se bez razloga mrze pozivajući se na religiju a neko u miru pljačka narod i bogati se. Zar to nismo shvatili do sada? Oni koji treba da čuvaju moral svog naroda bave se politikom (visoko moralna delatnost, svima nama dobro poznata).

dejan-minhen

pre 13 godina

Dragi moj veseli Bosanac, sto se „cepanja“ tice… Kosovo se odvojilo od Srbije u SFRJ su jedino u Srbiji stvorene AP. Znamo za slogan: “slaba Srbija, jaka Jugoslavija.”
Za razliku od Srba npr. u Sarajevu ili Krajini. Bosnjaci na Sandzaku su srecom ostali u svojim kucama! Da im je bilo lako, sigurno nije. Nacionalizam je problem na ovim prostorima kod svih nacija.
Ja se zalazem za pravu decentralizaciju Srbije pa da se u svakom gradu praznici, skolstvo i slicno prikladi lokalnom stanovnistvu. Nije ista struktura stanovnistva u Nisu, Indiji, Novom Pazaru, Senti, Subotici ili Bujanovcu.
Takode imamo veliki broj opstina gde ima dosta Roma ali o njima niko ne mari!!
G. Zurkolic sigurno nece dobro doneti Sandzaku. (Moje licno subjektivno misljenje)

Pohvalio bih komentar koji se odnosti na tekstilnu industriji u NP. Novac nije iskoristen za nove investicije. Nego je utrosen na vile, Audije, BMW-e itd.

Bogic Milic

pre 13 godina

Zukorlic ne trazi ni manje ni vise od onoga sto je Sandzak imao, i od onoga sto ce imati. To tako treba i da ostane. Jer daljna internalizacija srpskih nacional(nih)istickih problema vodi u produzavanje krize u njoj, i njeno eventuelno daljne kupusanje.

nn

pre 13 godina

Potpuno normalna stvar da neko koristi povoljan momenat za ostvarivanje političkih ciljeva. Mi naše nismo iskoristili 1918. i 1945. Nadam se da će se lekcija zapamtiti do sledeće prilike. Prema nama niko nije imao milosti kad su nas imali na voleju, tako da i mi tako treba da postupamo u trenucima kod imamo šansu za volej. Na žalost imali smo više maloumnih vođa u poslednjih 20 godina koji nisu vodili politiku u skladu sa aktuelnim političkim položajem te se nalatimo tu gde jesmo. Poslednji nam je momenat da krenemo na gore iz blata, a ovakve prilike bi trebalo da preokrećemo u našu korist.

supervisor

pre 13 godina

Mislim da je krajnje vreme da, ako vec nismo dovoljno pametni da ucimo na tudjim, pocnemo da ucimo na svojim greskama iz proslosti. Ovog coveka i sve njegove saradnike odmah uhapsiti jer ovo je direktan poziv na rusenje drzave. Sve aktivnosti organizacije ukinuti i zavesti nadzor nad svim pristalicama da ne cine krivicna dela. Vojska i policija odmah u taj deo i ne obazirati se na gluposti tipa ljudskih prava inace cemo opet imati novo Kosovo. Odmah i sad!

e-krem

pre 13 godina

Srbija je taoc svoje proslosti zato nesme da ucini nijedan korak koji vodi ka decentralizaciji, Regionalizaciji ili na bilo koji nacin olabavi politiku koja bi bila blize gradjaninu. To je fakat od koga sve pocinje ali zavrsava jer ova zemlja nikad nije verovala u Demokratiju a kad ce ne znam.

Tvrtko

pre 13 godina

Sve sto ima RS unutar BiH - mora da ima i Sandzak unutar Srbije. Samo tako ce biti mira i stabilnosti. Ako je Srebrenica koja je bila 90% Bosnjacka danas u RS - po cemu to Priboj ne moze biti u buducoj Republici Sandzaku. Srbija nazalsot jos uvijek slijepa da vidi da komadajuci Bosnu i podrzavajuci Dodika koji prica o odcjepljenju, samo daje krila Zukorlicu...

zare

pre 13 godina

E dok je Tile bio ziv, politikom se nisu bavili verski fanatici (srpski, muslimanski, hrvatski, itd.). Daleko od toga da je u Sandzaku ekonomska situacija sjajna.

ja iz np

pre 13 godina

Svaka cast muftiji Zukorlicu, jedino se on bori se za prava Bosnjaka. Danas smo saznali da ce da otvori Muzej, Opstu Gimanziju i polikliniku- porodiliste. Kod njega vazi deviza> manje price vise rada. Svaka cast, podrska evropskom muftiji

Sandzaklija

pre 13 godina

Sve pohvale i puna podrska nasem MUFTIJI! Opet je jasan i precizan sa objasnjenjima nasih problema i ciljeva, e sad sto neki nece ili ne mogu da svate to je vec njihov problem! Vazno je sto u Svijetu postoje institucije koje su spremne da razumeju nase probleme i nadju resenje za njih kad vec nema razumevanja i resanja u okviru nase drzave! P.S.Muftija samo prica sta misle svi Bosnjaci u Srbiji, zato nemojte da njega licno napadate i okrivljujete!

menadžer

pre 13 godina

Problem je u suštini vrlo jednostavan! Sve ono što su tražili za Srbe van matice režimi u Srbiji nikada nisu bili spremni ponuditi manjinskim narodima u samoj Srbiji!

bezimena

pre 13 godina

Da srpske vlasti nisu šurovale sa SPC, ni ovaj MUFTIJA ne bi mogao da se bavi politikom, posebno ne na ovaj način. Bilo bi preko potrebno da vlast počne da poštuje USTAV koji kaže da je Srbija SEKULARNA država.

Što se tiče "režima" muftija može da okači mačku o rep ovu floskulu, koja pripada vremenima SM, jer vlasti od 2000.godine na ovamo jesu DEMOKRATSKI BIRANE! Priča o Raškoj oblasti kao drugom Kosovu, isto je tako besmislena, a što je MUFTIJA sanja, sve mi izgleda da će to u budućnosti biti problem pravosudnih organa.

Grosste

pre 13 godina

To sto ne moze sa majicom Srbija da se seta kroz Novi Pazar,a i ne samo kroz Pazar,nego u cijelom bivsom Jugu,je posledica ponasanja vlasti Beograda u poslednjem 20godina.Onda nemojte se cuditi kad se neko u Sandzak tako ponasa,imajuci u vidu sta se sve desilo sa svojim sunarodnicima u regionu.Cudim se onda kad neki komentari pojave se,ko da su pali sa Marsa,ne gledajuci probleme u sustini...Zao mi je sto ova drzava nije umela sa svojim narodima i nije olaksala zivot sunarodnicima i samim tim sebi stedila probleme koje su nastale niz...

JC Denton

pre 13 godina

Ovaj provokator je prešao sve granice! Zukorliću, TI nastojiš da napraviš "novo Kosovo", a ne Beograd.

Da li je moguće da smo toliko glupi da ćemo dva puta nasesti na istu foru? Da li je moguće da nas naša novija istorija ničemu nije naučila?

veseli Bosanac

pre 13 godina

Ah, stara priča sa vama komšije!Sve druge države u okruženju bi rado "cepali", a kada je u pitanju Srbija ne smije čovjek ni "autonomija" prošaputati!

Kad bi se zezali

pre 13 godina

Retorika Zukorlica je skolski primer izvora destabilizacije u vidu duhovnika-svestenog lica, koji u sebi nosi klicu religijskog zanosa i tradicije mucenistva!
Free Raska

mertur

pre 13 godina

A sta je to Srbija (pa i narod srpski) ucinila za sandjacki narod da bi ovi voleli ovakvu srbiju (i njen srpski narod)kakva je.
Nazalost sandjaki narod uvek su bili meta srpske propagande gde su oni uvek prikazivani (bas kao albanci) ruzni, opaki i zli.

V

pre 13 godina

Ovakvi ljudi kao sto je gospodin Zukorlic me stvarno plase. Hajde da vise prevazidjemo svi zajedno taj pogubni nacionalizam ciji je predstavnik i muftija Zukorlic.

zare

pre 13 godina

Muslimani od Srbije ne traze nista manje [ili vise] nego sto Srbi traze od Bosne.
Cak ne traze da se entitet/regija zove "Republika Sandzak" kao sto su Srbi u Bosni trazili i dobili
A kad smo kod imena, hajdemo menjati sva sluzbena Turska imena po Srbiji od Kele-megdana, Tas-majdana, hajmo promeniti ime grada Cuprija,.. pa nadalje. Zar ono i nis nema Rimmsko tj strano ime??
Pitam se sta bi ostalo kada bi se ukinuli svi sluzbeni turcizmi, bugarizmi, germanizmi, romanizmi..

bekimmur

pre 13 godina

Zivi bili pa videli:: POsmatram sa strane i sve mi se cini da je Autonomija za Sandzak realna. Ne samo zbog cvrstog stava g-dina Zukorlica, vec vise zbog velikih gresaka vlasti kao i sejanje SMUTNJE Avdicevaca u Sandzaku.

Srbin

pre 13 godina

Novi pazar je Srbija, zar ne? Pa hajde prodjite u majici srbija kroz novi pazar, videcete da cete imati problem, sigurno verbalni jer ce vas neko izvredjati, a i moguce fizicki. Ovo pisem iz svog iskustva!

Beogradjanin

pre 13 godina

Podrska muftiji!

Nisam musliman, niti zivim u Sandzaku, ali Muftija je 100% u pravu. Politika Ciplica (a zna se ko stoji iza nje) i Ljajica je i dovela do ovoga. Ako se problem ne resi, muftija treba da trazi podrsku za autonomiju!

e-krem

pre 13 godina

Kakav bre Sandzak, to je Raska oblast, Ras, i ne javljajte se vise nezahvalnici jedni jer je Srbija i vas mogla da kartira za Tursku a nije.

sandžaklija 110%

pre 13 godina

Koliko sutra na ovom sajtu osvanuće neka nova Dodikova izjava o otcjepljenju od Bosne i sve će "prštati" od pozitivnih preporuka!Mi to u Sandžaku zovemo licimerje, a kako se to zove u ostalim dijelovima Srbije?

V

pre 13 godina

Dragi sugradjani iz Sandzaka ne dozvolite da vas ovakvi ljudi podsticu na mrznju i nasilje. Danas u Srbiji ima puno nepravde i mnogi ljudi su opravdano besni ali to nije opravdanje za medjurtnicku netrpeljivost i nasilje sto gospodin Zukrolic ocigledno zeli da postigne ovim zapaljivim izjavama. Sasvim je neumesno uporedjivato ovo sto se danas desava sa onim sto se desavalo na Kosovu 1999. kada je doslo do ozbiljnog krsenja ljudskih prava i velike eskalacije nasilja koja se ne sme nikada vise dozvoliti. Ovim gospodin Zukorlic ocigledno zeli da uzburka strasti mnogih koji zeli da im bilo ko pruzi bilo kakvu nadu u bolje sutra ili nacin za ispoljavanje opravdano nagomilanog besa. Samodestrukcija nas nigde ne moze dovesti. Treba uzeti i u obzir da je Zukorlic predstavnik religije te je prema tome dosta nepodoban za bavljenje politikom u jednoj sekularnoj drzavi cije se zakoni u mnogim slucajevima opravdano kose sa zastarelim verskim principima (hriscanskim ili muslimanski, savim je irelevantno) koji podrazumevaju diskriminaciju gradjana.

lola sartre

pre 13 godina

Problemi pocinju vec sa nasim krstenjem i davanjem imena teritorijama u Srbiji.
Mi zovemo Kosovo - KiM, a Sandzak - Raska. Ali ljudima koji tamo zive treba dozvoliti, i to je demokratski, da se zovu kako oni hoce. A ne da im namecemo imena iz izmisljenih i nepostojecih, istoriskih, vremena i istina. Dozvolimo pravo na istinu svim gradjanima Republike Srbije. Demokratija je beskonacna, nacinalizam slep i ogranicen.

Lola Sartre

pre 13 godina

Arhandjel ubedjuje gospodina Safeta, da republiku nikako ne mogu ciniti 3 sela, i da to u Srbiji nikako nije moguce.
To je tacno samo ukoliko se ne tice imaginarno-bajkovite i naucno-fantasticne istorije Srba.
Kakvo, jedno selo, a ne tri sela bese "Uzicka Republika" u svoje vreme? Ali to se ticalo srpske istorije. Cim neko (jeden narod) pokusava da prica i da gradi svoju vlastitu istoriju, odgovor je odmah: Ne moze!
Zasto, ne?
Zato sto to ne pise u srpskoj istorijskoj citanci, a ni traga o teme nema u Gorskom vencu? Zato, sto sva istorija Balkane, Evrope, sveta, Atlantide, Stare Grcke, Mesopotamije, cak i Starog Egipta, neporecivo ima korene i potice sa tla danasnje Srbijice.
Nije valjda, da jeste? Ha?

Bogic Milic

pre 13 godina

Zukorlic ne trazi ni manje ni vise od onoga sto je Sandzak imao, i od onoga sto ce imati. To tako treba i da ostane. Jer daljna internalizacija srpskih nacional(nih)istickih problema vodi u produzavanje krize u njoj, i njeno eventuelno daljne kupusanje.

фрее б92 Подунавац

pre 13 godina

Ухапсите овог паћеника! Он не представља ни муслимане ни вернике ни Србе, јер свако ко има српско држављанство је Србин, а о пореклу је непристојно причати. Још више је непристојно причати о верској припадности. Американац је Американац ма одакле дошао докле год он има ЗЕЛЕНУ КАРТУ. Тачка!

TheOne

pre 13 godina

Strasno je sto i posle svih ratova mi nismo nista ukapirali. Pa prokleti moj narode pogledaj da se jedino dobro zivi u Beogradu, da je cela Srbija talac Beograda, da ste normalni jedino ako ste Srbin pravoslavac de-esovac iako su svi do juce bili Jugosloveni ateisti komunisti. Samo ignorisimo Sandzak ko Sloba Kosovo, pa cemo se pitati i zasto nam ode Vojvodina kao Crna Gora... Jel' shvatate da svi beze od zaglupljenih nas! I svima njima ce biti bolje nego nama kao Sloveniji i Hrvatskoj, sto samo znaci da su i bili u pravu kada su zeleli autonomije pa nezavisnost...

srpsko-hrvatski produkt

pre 13 godina

Muslimani ocigledno zrtvuju buducnost svoje djece (ali i nase) radi expanzije islama (ne samo na Balkanu). Toliko o toj religiji...

Nikola

pre 13 godina

Ne smeta mi naziv Sandzak, vas kraj mozete zvati i Diznilend ako vam je volja... Samo, taj kraj se zove Raska oblast mnogo duze nego sto rec Sandzak uopste egzistira na prostoru Balkana... to biste mogli barem da postujete! ako vec necete da koristite. A ovog vaseg lidera sa jataganom u zubima isto mozete slediti koliko vam volja! izbor je vas... ali i posledice vasih dela neka su samo vase! Budite toliko moralni, na to vas i poziva vasa vera! Hvala!..

splavar

pre 13 godina

Zukorlicu sve ce biti kao sto valja, kao sto prilici ljudima i gradjanima ove drzave, kao sto i trazis. Zato treba malo strpljenja. Srbija se tek vezba u oslobodjnju mitomanije, nacionalizma i sovinizma. Vide li juce, kako peruške Jeremica lete po dvorištu? Ko bi to rekao?

mir,mir

pre 13 godina

Dosta vise sa histericnim komentarima na svaku Zukorlicevu izjavu. U demokratskim zemljama kojima Srbija kao pripada svako ima pravo da kaze sta misli. Zukorlic ne poziva na oruzje, mrznju, pa ni otcepljenje. Znaci da ne krsi zakone i Ustav. Uostalom NVO Niska regija je pocela prikupljanje potpisa za formiranje AP "Juzna Srbija", a njih niko ne proziva. Hapsite njih. A sta sa clanovima vlade koji bi da crtaju nove regione? A sta sa onima koji su za monarhiju? Ili Srbiju Srbima? Sve u aps, ali nemamo dovoljno zatvora. Kada bi vlada radila svoj posao i jednako brinula za sve delove Srbije i narode, ne bi Zukorlic ovako pricao. Uzgred, da vas potsetim da su Tadic i DS pred izbore Bosnjacima, pa i Zukorlicu nesto obecali (jedinstvenu IZ, vise Bosnjaka u policiji i pravosudju)kako bi dobili glasove. Obecano su izneverili i sto se cudite sto ih Zukorlic proziva. On kritikuje vlast, a ne srpski narod

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Opet ovaj! Njemu zaista nikada dosta! Ne može nikako biti novo Kosovo pogotovo jer narod kome on pripada čini 1.8% ukupne populacije u Srbiji i nije većina u 3 od 6 opština Raške oblasti. U suštini problemi su samo u Novom Pazaru. Stvarno ne znam šta mu nije jasno. Jasno je jedino i to da mu je podrška iz Federacije BiH nešto izblijedila zadnjih mjeseci. Nema više Hareta na političkoj sceni BiH. Zato se sada ovako koprca! Nema podrške iz FBiH, nema tzv.internacionalizacije. Sada je red na pravosudnim organima Srbije da najprije ispitaju način na koji je muftija stekao enormno bogatstvo.A zna se šta onda treba da uslijedi!

hamlet

pre 13 godina

Alo, sta vam je...Pa covek kaze, ocenjuje, smatra... da "rezim" od Sandzaka pravi "novo Kosovo", a ne da Sandzak treba ili mora to da postane. Sa ovom Zukorlicevom ocenom mozete da se slazete ili ne, ali reakcije koje se svode na uhapsiti, proterati, ekstremista, fundamentalista...samo pokazuju da je nesto "trulo u drzavi Srbiji"...

Grof

pre 13 godina

... Mufitja i svestenici treba da se bave verom i bogom a politicari da se bave boljitkom stanovnistva. A slobodno prosetaj do istocne Srbije i pogledaj kako tamo Srbi zive. Veruj mi isto kao i vi u Sandzaku. Niko ne diskriminise Vas jednostavno tako je. Ne trudite se da sve podvedete pod veru. Gladni su i Sri i Bosnjaci veruj mi od iste drzave. Jedno je sigurno u Srbiji ste rodjeni i tu cete ostati (mislim teritorijano)posto necete sigurno ziveti bolje ako se otcepite (pogledaj Kosovo)
Sve najbolje od Srbina komsije i sunarodnika.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

U podjednakoj meri se protivim Autonomiji Sandzaka kao i ostanku Ministra Ciplica na toj FUNKCIJI !
Dok god se Min. Ciplic ne bude ponasao u skladu sa Ustavom i zakonom Srbije ni Ja licno necu "osudjivati" ponasanje EVROPSKOG MUFTIJE ZUKORLICA !

JOVA

pre 13 godina

Kao sto je Alija Izetbegovic svojevremeno poslusao Amerikance i u poslednji cas promenio misljenje i odbio da potpise sporazum o mirnom resenju krize u BiH i time gurnuo Muslimane u cetverogodisnji krvavi rat iz kojeg su najmanje izvukli od sva tri naroda u BiH,da bi na kraju potpisali taj isti sporazum opet pod pritiskom tih istih Amerikanaca, tako i Zukorlic gura Sandzcke Muslimane (ili Bosnjake,kako se kome dopada)u propast. E sad, Alija i njegova svita, pre svega clanovi porodice, su profitirali od tog sukoba i osim prazne retorike o Muslimanima kao zrtvi, nista drugo od Alije tom narodu nije ostalo. Sad ce Zukorlic da ponavlja istu pricu i istu taktiku i da vam prodaje kojekakve fazone i ma kako stvari da krenu jedno je sigurno- on i njegova svita ce debelo da profitiraju,a ostali kako im bude. Nista vi u Sandzku (Raskoj)ne zivite gore od svih ostalih u Srbiji i nemojte da nasedate na provokacije ovok mutljarosa zeljnog vlasti. Imate primer KiM. I oni su bili "ugnjetavani" sa svim "nepravdama" koje su im cinjene od osnovnih, srednjih i visokih skola na svom jeziku, parlamenta koji je vise licio na drzavu u drzavi, pomoci za nerazvijene koju su placali svi sa prostora bivse SFRJ, ogromne socijalne pomoci za njihove zene ciji zadatak je bio da radjaju sto vise dece jer je i time pomoc bila veca itd. itd...I sad kad su se konacno resili te "grozne" SFRJ (i nemojte ovo da dovodite u vezu sa Milosevicem jer je borba za republiku i otcepljenje pocela jos'81 kad nam je svima bilo dobro) i kad su postali konacno "nezavisna" drzava shvataju polako da su napravili drzavu za Tacija i kompaniju koji ce sada kroz "drzavne" institucije da peru pare od mafijaske delatnosti,a ostali ne samo da nece smeti da pljuju po drzavi kao sto su to mogli sa Srbijom,nego nece smeti ni da pisnu jer ce da ih pojede mrak. Mozda bi Zukorlic trebao da ode dole i proba da se bori za prava potlacenih Albanaca u rukama vlastite mafije i da bude sto glasniji. Time bi najvise pomogao svojoj braci u Sandzaku.

selma

pre 13 godina

Naravno da izmedju Sandzaka i Kosova nema puno slicnosti. Ne verujem da ce se kod nas ponoviti Kosovo, to niko ne zeli, pogotovo ne mi Bosnjaci. Ali, ubedjena sam da je muftija u mnogo cemu u pravu i ima podrsku mnogih Bosnjaka. Prvo, drzava nista nije uradila na poboljsanju ekonomskog stanja u Sandzaku. Nije ni za druge delove Srbije, ali imamo pravo mi Sandzaklije da govorimo o svom kraju. Procenat Bosnjaka u drzavnoj sluzbi nije povecan iako to svi obecavaju. Drzava se ocigledno umesala u odnose u IZ i BNV tako sto pokusava da nam nametne sebi poslusne ljude. Kako to postuje nasa prava ako nam namece verske lidere i orgnizaciju. Ili, na izborima za bosnjacki savet glasamo 49 odsto izaslih glasa za muftijinu listu, on obezbedi vecinu, a drzava to ne priznaje vec hoce da ponovi izbore. Znaci mozemo ga glasamo za Sulja i Rasima i nikog treceg.Kako su to onda nasa prava postovana? Time sto ne dozvoljavaju gradnju nove dzamije u Beogradu i muslimansko groblje,vlasti pokazuju kako postuju prava muslimana. Uzgred, zasto vama Srbima smeta termin Sandzak, a ne smetaju vam Kalemegdan, Dorcol, Tasmajdan...i to su turske reci

Dusko

pre 13 godina

A tooo bi ste vi? Republiku Srpsku Sandzak??? aaaaaa pa sto ne kazete... Pa vazi,ali malo morgen!!! Znaci,to su ta "prava" koja su ugrozena!

zoran

pre 13 godina

Pitaju se "Sandžaklije", "Starosrbijanci" ili "Raščani", kako vam drago, šta je Beograd i ostatak Srbije uradio za njih?
Pa prodavali ste par decenija farmerke u MILIONIMA pari po Beogradu i Srbiji a koje su vaši novokomponovani "industrijalci" proizvodili od jeftinog turskog džinsa a na račun bedno jeftine radne snage sa vaših prostora i umesto da pare od profita putem poreza ponovo ulože u neku novu investiciju, pogotovo kada je nestalo jeftinog džinsa iz Turske, oni su te pare ili ulagali u OGROMNE kućerine, preskupa kola ili ih iznosili iz Srbije u Tursku ili kojekude. E zato sada Sandžak propada a ne što Srbija ne ulaže u Sandžak. Nema Srbija svojih para NIGDE da ulaže. Koliko dobije kredita toliko i ulaže pa srazmerno i Sandžak dobija. Ni više ni manje!

Vlade

pre 13 godina

Zašto se još koristi termin "Sanndžak", kad je Turska konačno proterana sa ovih prostora 1212 g. Gledao sam veb stranice N.Pazara i što se tiće dela o istoriji tog prostora nema ni duha o srednjevekovnoj Srbiji koja je nastala daleko pre prodorom militantnog islama.

ETNAPR

pre 13 godina

I od svih silnih milijardi evra , imanja i zgrada , koje je država dužna vratiti vlasnicima, našli smo na ulicu izbacivati jedan mali islamski fakultet, jednog, još manjeg regiona pri tome izrazito siromašnog. I zbog toga proizvoditi problem ,koji će se najviše nama olupati o glavu . Ne zaboravimo - 21 je vek. Nikad se pameti nećemo dozvati.

arhandjel

pre 13 godina

G-dine Safete, republiku nikako ne mogu ciniti 3 sela,nama je jasno da je vasa zelja za drzavom i vise nego ocigledna, ali to u Srbiji nikako nije moguce. I jos nesto, da Vas lider propagira takve gluposti u nekoj ozbiljnijoj drzavi, odavno bi bio u zatvoru zbog podrivanja drzavnog sistema.
Navescu Vam i jedan primer o Vasim glupostima, pa ce Vam biti valjda malo jasnije: grad Cikago ima oko 500.000 Srba,sto je po mojim procenama jedna Crna Gora, pa s'tim u vezi,niko od Srba nije,niti moze traziti da Cikago bude deo Srbije......mislim da Vam je g-dine Safete malo jasnije,a ako nije,zivite od gluposti koje propagira Vas muftija,jel je on sve osim toga.....

agim

pre 13 godina

Sve sto je Zukorlic izjavio je 100% istina. E sad, znamo da dosta ljudi u Srbiji imaju problema sa istinom. Ali iako se do sada jos niste uverili (a vreme je) istina je spora ALI uvek pobedjuje. Sta kosta Srbiju da sedne za sto sa Zukorlicem i poprica sa njim i ispuni NEKE od uslova koje muce SVE manjine u Srbiji?

Vujadin

pre 13 godina

Dragi nas efendija, nema vise Holbruka, a ni Putin nije Jeljcin, pogotovu Tadic nije SM. Drugi vetrovi duvaju Evropom, ne treba njima jos jedna neuralgicna tacka.
Smanji malo muziku da ne zasviras klavir gledajuci sunce kroz resetke!

Marina

pre 13 godina

Što se čudite Zukorliću kad on živi u zemlji koja ima moto SVI SRBI U JEDNOJ DRŽAVI? Eto vam Dodik kao primjer zatvorene sredine. Uzmite Srbe sa Kosova koji ne žele zajedno s Kosovarima-Albancima. Uzmite jug Srbije gdje se komeša zbog velikog broja Albanaca. Zukorlić samo želi biti siguran da ga ne čeka sudbina Albanaca s Kosova prije uspostavljanja nezavisnosti Kosova. Neka se Beograd potrudi da ga uvjeri da je Sandžak dio Srbije s jednakim pravima i obvezama kao i svaki drugi region u Srbiji,i da se jednako ulaže u ekonomski razvoj Sandžaka kao i u neki drugi dio Srbije. Očito Zukorlić osjeća da je na rubu zanimanja Beograda. Zašto se ne bune,recimo,Šumadinci? Zašto se u Srbiji samo NESRBI žale na svoj položaj? Gdje ima dima,ima i vatre.

EU Citizen

pre 13 godina

Ja sasvim sigurno nemam ništa protiv reči "Sandžak" ili raznih kulturnih prava za sandžačke muslimane (ili "Bošnjake", ako tako više vole da se zovu, iako sa Bosnom ama baš nikakve veze nemaju, no to je samo njihvoa stvar), ali ne znam odakle ovom islamskom fundamentalisti drskost da na ovako perfidan način širi mržnju i koristi globalnu ekonomsku krizu za svoje mračnjačke ciljeve. Srbija je sekularna država, i da u ovoj zemlji postoje najosnovniji standardi ponašanja u politici, neko bi odavno i ovoj spodobi, i njegovim kolegama iz SPC jasno i javno stavio do znanja koliko su njihovi pokušaji da utiču na politička zbivanja neumesni i, što je još mnogo važnije, u koliziji sa ustavnim uređenjem ove zemlje. Srbija nije idealna država, ali nije više ni Miloševićeva diktatura iz devedesetih, a što se tiče onih koji privredni razvoj očekuju od države, mislim da tu nikakav komentar nije potreban: u Sandžaku je ekonomska situacija potpuno primerena potencijalima regiona i njegovog stanovništva, u proseku ni bolja ni gora nego drugde u Srbiji, i ako neko misli da ima neko "pravo" da njegove ekonomske probleme rešava Beograd, a ne on sam tako što će staviti prst na čelo i zasukati rukave, bojim se da će imati velike probleme, jer izgleda nije primetio da je vreme samoupravljanja i podmićivanja tuđim parama iz političkih razloga odavno prošlo... Pratim Zukorlićeve izjave već mesecima, i očigledno je da se ovaj opasni ekstremista nada da će svojom rabidnom retorikom uspeti da isprovocira lokalno stanovništvo na neku vrstu sukoba, a onda pokušati da taj sukob internacionalizuje i predstavi sebe kao žrtvu, samo imam utisak da ne shvata da niti je Beograd više satanizovano leglo zločinaca i nacionalista koji nekome krše prava (i to nije nikakav problem objektivno dokazati), niti Evropa i SAD posle iskustava iz poslednjih deset godina imaju ikakve iluzije o muslimanskim fundamentalistima i njihovim pravim ciljevima, da bi na takve provokacije naseli. Jedino što bi moglo da natera vodu na Zukorlićevu vodenicu bio bi eventualni povratak lažnih patriota Koštunicinog ili Nikolićevog tipa na vlast u Beogradu, ali rekao bih da, naročito ako bude novih investicija i ekonomija pokaže znake oporavka, od te računice nema ništa, i jedino što zabrinjava je atipično oportunističko i ulizičko ponašanje LDP-a i Čede Jovanovića prema Zukorliću, kao da ova stranka koja, uprkos mnogim manama, u raznim drugim stvarima pozitivno odskače od većine srpske političke scene, ne shvata da doslednost nije samo doslednost u odnosu na beogradske udbaše i lažne patriote, već i u njihov fundamentalistički odraz u ogledalu, ovog miljenika Teherana, Rijada i ostalih perjanica globalnog islamofašizma.

srbin028

pre 13 godina

Nasa vlast je previse blaga prema njemu, a i Zuki ne bi tako pricao da ne oseca da mu se moze. A i ne razumem cemu tolika mrznja prema Srbima kad su "bosnjaci" krvno cistiji Srbi nego svi mi zajedno (oni koji su upuceni znace na sta mislim). Preporucujem knjigu Noz od Draskovica, kao mali podsetnik.

Bez_Cenzure

pre 13 godina

U istoj bijedi u kojoj žive Bošnjaci žive i Srbi ali ne i Zukorlić koji živi u enormnom bogatstvu. U još većoj bijedi žive jadnici u istočnoj Srbiji. Zukorliću je do vlasti a ne do naroda. Samo slijepac to ne vidi! S obzirom da vidim da je stanje kao i u BiH znam na šta cilja Zukorlić. Ali u Srbiji je to malo teže ostvariti a u BiH mjesta su zauzeta. Jedino kada Cerić ode s vlasti eto prilike za Zukorlića.

Sinisa

pre 13 godina

ako je to tako kao sto prica muftija, neka odu u Nemacku i traze azil. Naravno da ga nece dobiti niko, a muftija laze svoj narod obecanjima i sireci snove o nezavisnosti, moze samo pumpati bandite i teroriste protiv vlasti koja ima podrsku EU.

Dragutin Durutović

pre 13 godina

Ovaj svakodnevno podriva Republiku Srbiju i poziva na rušđenje ustavnog poretka. Treba hitno da bude lišen slobode i da se prema njemu pokrene sudski postupak. Šta hoće on i njemu sliučni ? Uživaju mnogo veća prava nego Srbi, posebno je privilegija biti Musliman u CG , ovamo uživaju najveća prava i najbolje žive.

Stefan Decanski

pre 13 godina

Dobro Gospodine Zukrolic
Ako moze Sandzak/Raska da dobije Autonomiju mislis da che Nova Varos (90%Srbi) Prijepolje (60%Srbi) , Priboj (75%Srbi) da se prikljuce u vasoj autonomiji?
Znaci samo Tutin/Novi Pazar I Sjenica che postati Sadnzak?

Jos 50% Sandzaka je u MNE I tamo samo u Rozaj su Bosnjaci vecina ,
I vi hocete samo za 3 opstine da pravite Provinciju/oblast ili republiku.
Ja mislim da to nece uspeti.

Vladimir

pre 13 godina

Ovaj covek siri samo mrznju. I zasto vise ne kaze koje je to bosnjacko pitanje u Srbiji.
Ovo je siromasna zemlja ne zivi se bolje ni u drugim gradovima u Srbiji.

supervisor

pre 13 godina

Mislim da je krajnje vreme da, ako vec nismo dovoljno pametni da ucimo na tudjim, pocnemo da ucimo na svojim greskama iz proslosti. Ovog coveka i sve njegove saradnike odmah uhapsiti jer ovo je direktan poziv na rusenje drzave. Sve aktivnosti organizacije ukinuti i zavesti nadzor nad svim pristalicama da ne cine krivicna dela. Vojska i policija odmah u taj deo i ne obazirati se na gluposti tipa ljudskih prava inace cemo opet imati novo Kosovo. Odmah i sad!

e-krem

pre 13 godina

Srbija je taoc svoje proslosti zato nesme da ucini nijedan korak koji vodi ka decentralizaciji, Regionalizaciji ili na bilo koji nacin olabavi politiku koja bi bila blize gradjaninu. To je fakat od koga sve pocinje ali zavrsava jer ova zemlja nikad nije verovala u Demokratiju a kad ce ne znam.

sandzaklija

pre 13 godina

Link na forum B92 gde se poiminju turcizmi:
http://forum.b92.net/index.php?showtopic=17513&hl=turcizmi&st=15
A vama odjednom smeta jedino rec/pojam "Sandzak"

Đole

pre 13 godina

Kosovo = Krvavi rat + nasilno otcepljenje

Da li ovaj čovek otvoreno govori o tome, krši Ustav SVAKODNEVNO, a nikakve posledice nemaju po njega!?

Tvrtko

pre 13 godina

Sve sto ima RS unutar BiH - mora da ima i Sandzak unutar Srbije. Samo tako ce biti mira i stabilnosti. Ako je Srebrenica koja je bila 90% Bosnjacka danas u RS - po cemu to Priboj ne moze biti u buducoj Republici Sandzaku. Srbija nazalsot jos uvijek slijepa da vidi da komadajuci Bosnu i podrzavajuci Dodika koji prica o odcjepljenju, samo daje krila Zukorlicu...

borko

pre 13 godina

pitam se da li u zemlji srbiji postoji sud i tuzilastvo ili ovde moze da prica sta kome padne na pamet ?!
to nema ni u najdemokratskijim zemljama !

zoran

pre 13 godina

Ovom Muslimanskom Artemiju poručujem da ne potpaljuje vatru nego da se vrati u džamiju, gde mu je mesto, i da propagira veru a ne da vuče šejtana za rep !
Ima Srbija dovoljno političara Bošnjaka a i svojih da joj mute vodu tako da popovi i hodže samo mogu da od ionako guste čorbe, naprave još gušću...

Lazarenko

pre 13 godina

Ne nego Zukorlic pravi novi Avganistan u sred Evrope u XXI veku.

Sto bismo mi ziveli normalno, sta ce nam internet, sta ce nam putovanja bez viza, mogucnost da nam se deca skoluju na evropskim univerzitetima... Umesto toga imamo radikalne svestenike koji nas napujdavaju jedne na druge pa cemo da "zavrtimo krug" jos jednom. Maskirne uniforme - model '93, kafana "Slozna braca", rasprave o tome ko je bacao sut u minsko polje, okretanje vola na livadi, sabrana dela Dzeka Denijelsa, benzin na flasu, pevaljke koje "podizu moral" borcima na prvoj liniji... Sve nam je to izgleda primamljivije. Stvar navike valjda...

Ovoga i njemu slicne ratne huskace u Kandahar, pa neka tamo prodaje svoju suplju pricu.

visantinian

pre 13 godina

Zukorlicu, kruna stoji na zastavi, ali ovo nije monarhija ni klerikalizam.
Ovde ima i protestanata i katolika i pravoslavaca , a samo muslimani problem.
Sta ti u stvari tacno hoces?
Trazi prijem u parlamentu i lepo reci pred svima ko te dira i zbog cega?
Da resimo probleme koje imas.
I batali kosovo i bosnu, tvoje fikcije
mogu biti kobne.Nece srbi da vas diraju, samicete medju sobom to da odradite,ako to vec imas u planu

brus li

pre 13 godina

kazi, brate, koja su ti prava uskracena? ako ce nama biti opet kosovo, bice i vama, nazalost. u francuskoj nema vise burka, u nemackoj mora nemacki da znas, i tako jos vise u buduce... u arabiji ili u iranu kad bi neki hriscanin pricao kao ti, mislim da ne bi dobro prosao.

Bluetrain

pre 13 godina

Sta ste se digli na noge!?
Zbog cega sandzaklije ne bi mogle izabrati ljude koji ce ih predstavljati? Neovisno o tome tko to bio. Jedno od osnovnih prava u demokratskim drustvima je birati i biti biran.
Nesrbima se nije dopadalo ste birali Milosevica pa mu svejedno nitko nije osporavao legitimitet.

buki

pre 13 godina

Pa kako stvari stoje dobice sve sto traze i jos vise. Ne zaboravite da dolaze Izbori a oni su dobar glasacki potencijal. Ne sumnjam da ce Tadic da im izadje u susret. Naviknite se na to ili birajte one koji ce se zaista boriti za celovitost Srbije a ne samo deklarativno

dejan-minhen

pre 13 godina

Dragi moj veseli Bosanac, sto se „cepanja“ tice… Kosovo se odvojilo od Srbije u SFRJ su jedino u Srbiji stvorene AP. Znamo za slogan: “slaba Srbija, jaka Jugoslavija.”
Za razliku od Srba npr. u Sarajevu ili Krajini. Bosnjaci na Sandzaku su srecom ostali u svojim kucama! Da im je bilo lako, sigurno nije. Nacionalizam je problem na ovim prostorima kod svih nacija.
Ja se zalazem za pravu decentralizaciju Srbije pa da se u svakom gradu praznici, skolstvo i slicno prikladi lokalnom stanovnistvu. Nije ista struktura stanovnistva u Nisu, Indiji, Novom Pazaru, Senti, Subotici ili Bujanovcu.
Takode imamo veliki broj opstina gde ima dosta Roma ali o njima niko ne mari!!
G. Zurkolic sigurno nece dobro doneti Sandzaku. (Moje licno subjektivno misljenje)

Pohvalio bih komentar koji se odnosti na tekstilnu industriji u NP. Novac nije iskoristen za nove investicije. Nego je utrosen na vile, Audije, BMW-e itd.

swayzak

pre 13 godina

Bošnjaci u Srbiji nemaju ni većih ni manjih problema od ostalih stanovnika Srbije. Prema tome, njihovi problemi se ne mogu izdvajati i rešavati a da pri tom isti problemi muče i ostatak populacije ove zemlje. Smešna mi je ova priča o ugnjetavanju jer ispada da smo onda svi mi ugnjetavani od ove države zbog ekonomske situacije u kojoj živimo.

Ivan

pre 13 godina

Zaista je vise nego jadan pokusaj privlacenja paznje doticnog gospodina i pri tome veoma slican ranijim situacijama koje su pravili i nasi ljudi. Smatram da ga i dalje treba ignorisati, a zaista se potruditi da se pomogne narodu u Sandzaku, ali i u drugim siromasnim krajevima Srbije.

mv

pre 13 godina

Zukorlic hoce posmatrace koji ce da govore samo ono sto se njemu svidja. Po mogucnosti iz Turske, Irana ili Pakistana. Ovi hriscani su mu malo "neobjektivini"...

Dusko

pre 13 godina

Covek je sve glasniji i glasniji,a ja ga sve manje i manje cujem!!! Bas cudno. Mora da je problem u meni. Verujem da je i kod ostatka sveta isto.

Dejan

pre 13 godina

Interesantno je kako u Vojvodini, pored svih naroda i narodnosti, nema raznih Zukorlića, a ista je država.
Pitam se jel' do države ili do nečega (nekoga) drugog?

Milan

pre 13 godina

Sva sreca da pored ratnog huskaca kao sto je Zukorlic, postoje i razumni politicari iz regije "sanzaka" koji razmisljaju o strategiji razvoja, a ne o novim ratovima.

NIĆIFOR

pre 13 godina

Muftija je voljan da pregovara.Sebe je stavio kao bitan faktor medju muslimanskom populacijom u Srbiji.Baš bih voleo da mogu negde da pročitam šta nedostaje muslimanima u Srbiji, verovatno isto što i Srbima veći standard i manje korumprirani politicari.

Marko

pre 13 godina

Šta ovaj čovek radi u politici? Isto se pitam i za neke iz pravoslavne crkve. Svađaju narod bez razloga. Religija je uvek u svetu bila paravan za razne sukobe a to je i danas. Izazivaju svađe među pripadnicima različitih vere, ljdi se bez razloga mrze pozivajući se na religiju a neko u miru pljačka narod i bogati se. Zar to nismo shvatili do sada? Oni koji treba da čuvaju moral svog naroda bave se politikom (visoko moralna delatnost, svima nama dobro poznata).

moskva

pre 13 godina

Za menadažera,
Ako išta u ljudskim verbalnim kontaktima nije dopušteno to su paušalne ocene ili pak činjenični navodi koji nisu utemeljeni na istim tim činjenicama.
Pa menadžeru šta su to Srbi tražili a da ne govorim dobili za svoje manjine ?
Konkretno pitanje molim konkretan odgovor.
Što se tiče manjina u Srbiji ne znam niti jednu koja nema škole na svom jeziku i pravo obraćanja državnim organima na istom tom jeziku kao službenom , a stvar je lepog vaspitanja i lične koristi da li želiš da govoriš i jezik države u kojoj živiš. Mislim da ni jedan Američki sud ne priznaje npr. kineski kao službeni jezik.
S druge strane jedna *manjina * nam se obila o glavu jer ne samo da je imala pravo na školu i jezik kao službeni , već i svoju teritoriju AP KiM , skupštinu , ustav i spoljnu politiku , dakle državu u državi.
Gde to Srbi u svojstvu manjine uopšte mogu ne da imaju nego da sanjaju da imaju.
...

spikey

pre 13 godina

"njegova duhovna i obrazovna pozicija u bošnjačkom narodu.." - dodao bih i finansijska, ako se već poredi sa Kosovom, bez para se ovo ne radi. Samo neka objasni odakle sva ona pratnja i telohranitelji i ko to finansira,

nn

pre 13 godina

Potpuno normalna stvar da neko koristi povoljan momenat za ostvarivanje političkih ciljeva. Mi naše nismo iskoristili 1918. i 1945. Nadam se da će se lekcija zapamtiti do sledeće prilike. Prema nama niko nije imao milosti kad su nas imali na voleju, tako da i mi tako treba da postupamo u trenucima kod imamo šansu za volej. Na žalost imali smo više maloumnih vođa u poslednjih 20 godina koji nisu vodili politiku u skladu sa aktuelnim političkim položajem te se nalatimo tu gde jesmo. Poslednji nam je momenat da krenemo na gore iz blata, a ovakve prilike bi trebalo da preokrećemo u našu korist.

dzozey

pre 13 godina

Ja iskreno ne znam kako je u Sandzaku...ali sam poprilicno siguran da nije gore nego na jugu Srbije...tako da ako neko treba da dobije autonomiju, to smo mi!

Kole

pre 13 godina

Pre neki dan citam jedan komentar u vezi sa zlocinima Tacija, u kome se spominje cudan tajming.
Pogledajte sad ovo, muftija nam se ucutao nekoliko dana cekajuci odgovor Amerike, i kad je procitao vest da ameri nastavljaju saradnju sa Tacijem bez obzira na krvave ruke odmah je digao svoj glas o toboznjoj ugrozenosti muslimana u Srbiji, jedino nikako da nam objasni kako su to ugrozeni, ekonomski nisu (bracni par Srba je prekjuce umro od gladi i zime), politicki i to nisu, kao sto znamo imaju svoje predstavnike u vlasti...
E pa lepi moj muftija hajde sad sedni pred kameru pa nam svima lepo objasni sta TI U STVARI HOCES!

zare

pre 13 godina

E dok je Tile bio ziv, politikom se nisu bavili verski fanatici (srpski, muslimanski, hrvatski, itd.). Daleko od toga da je u Sandzaku ekonomska situacija sjajna.