Sreda, 08.12.2010.

01:25

"Blic": Bojkot vraćanje usluge Kini

Srbija odlučila da bojkotuje dodelu Nobela kineskom disidentu jer je Kina pre 2 godine bojkotovala dodelu nagrade Martiju Ahtisariju, nezvanično saznaje "Blic".

Izvor: Blic

"Blic": Bojkot vraæanje usluge Kini IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

Lane

pre 13 godina

Kacin neka se pokrije usima, neko je vec spomenuo i slazem se sa tim komentarom, proglasiti ga za ``persona non grata``. Ovo je uvreda za drzavu, vladu i ceo srpski narod.
Podrzavam odluku ministarstva spoljnih poslova, konacno ce zauzeti stav. Dosta smo ispunjavali zahteve, slepo pratili i izvrsavali tudja naredjenja. Dodeljuju nagrede za mir, govore o ljudskim pravima, a sta je sa pravima srba na Kosovu...?! Sta je sa nepovredivoscu drzavne teritorije?? Kada budu ispravili nepradvu koju su naneli ovoj napacenoj zemlji mozemo pricati o nekom miru, pravima i slobodama naroda. Po svemu sudeci, zakon postoji ali se izgleda ne odnosi na one koji ga i pisu, kakva je to demokratija?!!!!

Jos jednom, BRAVO za odluku koju je Srbija donela.

Herr Nobel iz Bec!

pre 13 godina

Zameramo se "prijateljskoj" Norveskoj?! Nije nego.
Puna podrska odluci Vlade. Konacno nesto ispravno i moralno od njih!

Nikola Kalabić

pre 13 godina

Razumem da velike sile pritiskaju, da malim zemljama nije lako da se odupru, ali ima stvari zbog kojih vredi stati uspravno i reći ne. "
Ovo je jedina pametna stvar koju sam čuo od Sonje Liht, mada, verovatno, ona i ja ne mislimo na iste sile. A ta nagrada je još jedna od stvari koju su amerikanci i njihovi satrapi uspeli da obesmisle. Vuče, svaka čast.

Mashinovodja

pre 13 godina

Ma, nema to nikakve veze s vraćanjem usluge Kini. Mi smo na nju odavno zaboravili, jer smo poznati po tome da nam je kapacitet memorije jednak amebinom.
Stvar je u tome da je Broj 1 koji vodi našu diplomatiju došao do epohalnog otkrića da nam se u ovom slučaju "više isplati" da budemo uz Kinu nego protiv nje. OK, ali posle nemojmo da se čudimo ako nam druga strana jasno (i pre svega materijalno) stavi do znanja da joj se naše mangupiranje nije nimalo svidelo. "Sve se vraća, sve se plaća", stara je narodna mudrost. A u diplomatiji postoji i pravilo "ne traži neprijatelje blizu, a prijatelje daleko". Ali mi nismo baš poznati po poštovanju pravila, nego pre po mangupluku. I po neverovatnom daru da radimo u korist sopstvene štete.

Moler

pre 13 godina

Americi se salje poruka tako ste se nagrada daje nekom ko je tek stupio na duznost i u medjuvremenu nije uradio nista! Ustvari jeste upravo je produzio smanjenje takse bogatim Amerikancima za dve godine, sto je jos Bush uveo!
Kini se daje poruka tako sto se nagrada daje nekom lokalnom izdajniku. Pitam se da li ce ovom tipu iz Vikiliks da dodele Nobelovu nagradu i sta je sa njegovim ljudskim pravima?

dragan

pre 13 godina

Podrzavam vladu Srbije. Kina je stara diplpmatija sa dugim pamcenjem. Nobelova nagrada za mir je odavno postala farsa. Mnogo vise ljudskih prava je prekrseno od strane zapadnih demokratija nego od komunistcke Kine.

Srba Srbin

pre 13 godina

U glavu mogu da se kladim da je scenario ovakav... Uostalom, to uglavnom i svi gradjani ove zemlje znaju...
Srbija je diplomatskim kanalima objasnila evropskim zemljama da ne moze i ne sme da se oglusi o otvoren poziv Kine na bojkot. To je naravno prihvaceno jer ovo nije stav Srbije vec vracanje usluge jacem prijatelju!
To se moze i potvrditi prostim primerom da se Amerika uopste nije oglasila povodom ovog dogadjaja, a posto ona smatra da nije bitno sto pojedine zemlje ne prisustvuju dodeli nagrada onda se zakljucak sam izvlaci...
Podrska Srpskoj spoljnoj politici !!!

ceca

pre 13 godina

... zna se sta je nobelova nagrada, zna se kakva je kina bila po pitanju ljudskih prava, nisi smeo ni da pisnes, kao u vreme staljina ja sam u inostranstvu vec 12 godina i vise sam naucio o demokratiji nego 40 godina u srbiji, nobelovci nemaju nikakve veze sa politikom

Djordje

pre 13 godina

... Moj nezvanični izvor kaže da u stvari niko neće ići na dodelu Nobelove nagrade jer se pokvario avion. Nema para u budžetu za avio-taksi. Inače to je onaj isti avion koji ne može da sleti po magli pa nismo mogli na proslavu godišnjice pobede nad fašizmom. Eto toliko, nezvanično naravno.

Pobesneli max

pre 13 godina

Nije lepo ali je korisno! Ionako ce se o ovome pricati jos par dana i "pojesce vuk magarca". Kina bi, u suprotnom, mnogo duze pamtila i vratila bi kad najvise boli.

Jednostavno pitanje

pre 13 godina

U celoj ovoj zavrzlami niko nije valjano objasnio kako je taj "disident" doprineo miru u svetu. Koliko ja znam Kina je sila koja najmanje ratova izaziva u svetu. Ne brani komunizam sirom sveta kao sto SAD brane "demokratiju", a pritom iza svega stoji ogroman, iskljucivo finansijski lobi. Ne kazem da je komunizam ispravan ali svaka zemlja ima pravo na sopstveno drustveno i drzavno uredjenje i da ga brani unutar zemlje, sto Kina i radi, a ne juri Asanza po svetui ne bombarduje kad god se upali neka crvena lampica. Ovu odluku su samo trebali da proglase kao neutralan stav prema principima dodele Nobelove nagrade za mir i cao.

zemunac

pre 13 godina

svaka cast svim entuzijastima koji I dalje veruju u demokratiju.. zakon jaceg uvek je vladao I vladace..ovo je ipak dobra odluka I manje zlo !

memetic

pre 13 godina

pojedini komentari, baš kao i odluka onog nesrećnika od ministra, jasno pokazuju stanje svesti i moć da se percepira realnost u društvu u kome se forsira inat i življenje u soglasju sa mitovima i zabludama; ovaj skandal nije ništa drugo nego podsmevanje žrtvama Tjenanmena i komunističkog terora: dovoljno je da PR kineske vlade nekog nazove "klovnom", pa da ovdašnji antizapadnjaci počnu da seire. OK, Kina je demokratska zemlja, Kosovo je Srbija, Rtanj je piramida (produži niz...)

milan jovanovic

pre 13 godina

Posto je vec sve ovako kako je mozda B92 moze da nam spase gradjanski ugled i prenosi iz Osla sutrasnji koncert klasicne muzike u cast dodele Nobelove nagrade za mir, koji preuzima preko 100 zemalja u svetu, a koji je slican onom novogodisnjem, beckom. A onda i ceremoniju dodele nagrade 10. decembra.

Ajmo, Srbijo

Djuka

pre 13 godina

Koliko je citava farsa zvana Nobelova nagrada za mir iskompromitovana i devalvirana, ja ne da ne bih poslao ove godine predstavnika na dodelu, nego ni bilo koje od narednih, ko god da ih dobija.

Pokahontas

pre 13 godina

Kriteriju za dobijanje Nobelove nagrade za mir je postao nečija želja, a ne uspeh u borbi za mir ili ljudksa prava. Pa tu želju za mir u svetu ima i svaka misica pa im ne daju nagradu.
Tako da neodlazak na dodelu ove nagrade nema neku težinu, niti znači da smo protivnici ljudskih prava, a odlazak može imati negativne posledice prema Kini kojoj, nažalost, dugujemo neke usluge. Stoga podržavam ovu odluku.

srpski čaja

pre 13 godina

Stalno se proteze pitanje u komentarima: Šta je sa ostale 130 međunarodno priznate države? Zasto one ne dolaze?
- U diplomatiji se nesto moze bojkotovati, ne bojkotovati, ili mozes da sutis. Ostanes nem, i to bi za nas najbolje bilo u ovom slucaju.
Ali ne, Jeremic bira bojkot, i jos se na sva usta hvali, kako je bojkotovao Nobelovu nagradu za mir, da bi poravnao racune sa Kinom. Sa Kinom koja nije priznala Kosovo, ali je toliko velika i mocna, da nije ni u snu mogla da spreci da Kosovo postane nezavisna Republika Kosovo.
Hvala braći Kinezima! Hvaaaaala iiiiim!

Skeptik

pre 13 godina

Providan si Jeremicu. Srbija ce prisustvovati dodeli Nobelove nagrade za mir, videcete. Ovo je pre svega markentiski trik da se pokaze Kini kako "eto mi nismo hteli ali su nas ovi iz EU naterali". Dolazak Bilta nije slucajan.
Medjutim ovo samo pokazuje da mi iskreno nismo za EU sto sam ja uvek govorio. Jednostavno mentalni i istorijski sklop Srbije ne dozvoljava da neko drugi vodi spoljnu politiku umesto nje. Dok su druge drzave kao Slovenija, Hrvatska, Albanija, Bugarska, Madjarska...svesne da su male i nevazne i bezpogovora ide ka mainstream-u (EU i NATO) Srbija jos uvek zivi u iluziji da je velika i mocna. Da moze sve sama i da se je drugi plase.
Ja sam ubedjen da kad bi Srbija usla u EU ona bi se tamo ponasla maltene kao da je Nemacka ili Francuska umesto da cuti i slusa.
Takvi smo mi Srbi zato nas i svrbi.

Lazar

pre 13 godina

Nema apsolutno nikakve logike u podržavanju država koje su nam otvoreno neprijateljske, razbijaju nam državu, ucenjuju i često vređaju neprimerenim rečnikom (npr. Jelko Kacin), na uštrb prijateljskih država koje nam pružaju ruku bez uslovljavanja i ucena, i nikad ne bi za nas rekli da smo "genetski defektni i da na treba uvesti okupaciju kao što je imala Nemačka posle Drugog svetskog rata" (reči aktuelnog Američkog potpredsednika Džoa Bajdena).
A što se nagrade tiče ona stvarno više nema nikakvu vrednost. Mnogima su u sećanju ostali Ahtisari (koji je pregovore vodio tako da na njima nije ništa dogovoreno, i posle njih ga je jedna strana nagradila najvećim odličjima, a druga se žalila MSP), i Obama koji nije ni stupio na funkciju a već je dobio nagradu. A setite se i Al Gora koji je takođe Nobelovac! Al Gor je snimio samo neki film o ekologiji i dobio Nobela! Da li vi shvatate o kakvoj se bljuvotini od nagrade radi!
Drago mi je da je Srbija pokazala da i ona ume da ceni prijateljstvo i stala uz Kinu! Kinezi će znati to da cene, siguran sam, a ostali ne mogu ništa više da nam urade da bi postali još gori nego što već jesu!

srba

pre 13 godina

alo bre! Usijane glave mi smo mala zemlja koju su sile silovale i siluju. Majka Rusija bojkotuje, bojkotujemo i mi. U diplomatiji mora da se vrati dug. Nije norveska nagrada nego nobelova. Ne zavaravaj te nas vise. Jeremic je u pravu.

Милован Миловановић

pre 13 godina

Нобелова награда је одавно постала политичко оруђе у обрачуну са неистомишљеницима "великог брата". И зашто да се замерамо једној великој земљи, која ће у наредних 15 година постати водећа светска сила у свим аспектима. Довољно нас је коштало наше "јуначење" деведесетих година. Стога сматрам да је ово исправна одлука, јер ми пре свега треба да гледамо своје националне интересе. А из сарадње са Кином можемо да извучемо само користи, како политичке, тако и економске. Ако будемо паметни. Мало је познато да је Кина далеко више помогла Грчкој ове године, без икаквих условљавања, него Европска унија и ММФ заједно, који су приде поставили мали милион услова за помоћ. А приче типа "сврстали смо се у групу противника људских права" су за малу децу. Ала Џејми Шеј.

Toljagići

pre 13 godina

Sličnost između nas i Kine je evidentna? Lebdimo!!!
Kina je (velika) kuća od karata, a mi smo (mali) čardak ni na nebu ni na zemlji.

Nikola

pre 13 godina

Bravo Jeremiću, u fino si nas društvo smestio, tamo gde i pripadamo... Kako je uopšte moguće da Jeremić o bilo čemu odlučuje kad je njegov posao samo da sprovodi odluke? Sramota.

Meho Tuzlak, uranio zoru prevario

pre 13 godina

Nista se u dodjeli Nobelove nagrade nije promijenilo, ona je jos uvijek veliko svetsko moralno priznanje.
Problem je da se svijet promijenio. Mnogi to ne vide!
Srbija je imala pravo da za Nobelovu nagradu za mir predlozi i svoga kandidata. Ali gledajuci vijekovima unazad, sve do kosovske bitke, takvog kandidata nije bilo. Istina pojavljivali su se, ali su nestajali prije nego sto su stigli da se popnu na pijedestal svijetskih andjela mira (npr. predsjednik Djindjic). Srbi su se za to uvijek sami pobrinuli.

građanka

pre 13 godina

tako i treba. da pokažu sve što znaju i umeju do izbora. a mi lepo da pamtimo, da posle ne može Predsednik da nam priča kako to nije bilo baš tako.

Lemi

pre 13 godina

Pa sta je to cudno ,ako izuzmemo par sila , na listi sve sami klonovi:
Irak,Iran,Vijetnam, Avganistan,
Arabija ,Srbija i naravno uz Srbiju sestra bliznakinja Columbia, tako da cisto sumnjam da to ima neke veze sa Kinom

Marina

pre 13 godina

Nije ništa čudno jer Srbija voli biti licemjerna,sjediti na dvije stolice što je pokazala mnogo puta dosad..Jeremić je ruglo vanjske politike s pogrešnim uzorima u (ne)poštivanju ljudskih prava ,ali takva je u osnovi cijela politika Srbije-unutarnja s obmanama svoje javnosti i vanjska koja se može prikloniti diktatorima (podrška Sj.Koreji) ili nerazumnim nedemokratskim zahtjevima poput ovog kineskog . Bojkotom i podrškom nepoštivanju ljudskih prava Srbija je potvrdila svoju realnu politiku i pokazala da ne dijeli iste vrijednosti sa zajednicom zemalja kojoj teži; dokazala je da je spremna iznevjeriti tu istu integraciju i da ta integracija s velikim oprezom mora paziti na Srbiju kad sutra dođu drugi politički izazovi na zajednički stol. Ne vjerujem da će biti službenih izjava iz Brisela povodom ovog nepromišljenog postupka srbijanskih vlasti,ali sigurno neće biti ni slijepih ni gluhih u Briselu kad sutra pitanje daljnjeg napredovanja Srbije prema EU bude na stolu. Pri tom je važno reći da je Srbija nezavisna država koja je imala pravo donijeti odluku o bojkotu; ima također potpuno pravo da se približava ili udaljava od EU,ovisno o svojim interesima. Međutim, i EU ima pravo sutra odlučiti protivno očekivanjima Srbije ili odgoditi odluke do daljnjega o statusu kandidata,početku pregovora itd. vodeći pri tom računa da je promjenljiva i varljiva politika Srbije. Misli li Jeremić da je uvlačenjem kineskim vlastima vratio kosovsku nezavisnost za pregovarački stol ili je anulirao, grdno se vara jer je Kosovo u Europi,a ona je njegov status riješila.

sokrat

pre 13 godina

Za razliku od ostalih područja, Nobelovu nagradu za književnost i mir možete dati svakome, tako da su te dve nagrade često predmet političkih pritisaka.

Mario Maletic

pre 13 godina

Tante za Kukuriku. Sta ste ocekivali. Dug mora da se vrati. Tuzno je to sto smu u takvoj grupi zemalja, ali ipak mislim da je ovo dobro odluka Srpske diplomatije. Ne treba ljutiti ono malo drzava koje podrzavaju nase stavove u svetu. Ljudi, nismo mi u tavkoj mogucnosti da stitimo ljudska prava, a i ako jesmo prvo da krenemo od svoje kuce.

Marko

pre 13 godina

Zamolio bih onda Sonju Liht da mi objasni zasto onda Amerikanci drze Indijance jos po rezervatima kad su tako velika demokratija?Ljudi ovde izgleda jos nisu shvatili da na ovom svetu jedino je interes vazan kakva crna ljudska prava.Da se ta ista prava postuju ne bi se desilo bombardovanje Srbije,napadi na Irak,Avganistan i gomila drugih stvari sto ,,demokratske zemlje" rade.Uostalom to svaki normalan covek vidi ali je nemocan zato sto je takav raspored snaga na planeti.

london 94

pre 13 godina

Za jedno ozbilno drustvo,za jednu veoma postovanu zemlju kao sto je Srbia,mislim da je doneta odluka neozbiljna a samim tim i neproduktivna na duzi rok.Ovo lici manje vise na neku decju igru(prgavu)a ne intelektualno ,savremeno razmisljanje i vodjenje koherentne mudre politike.Ovo lici na neozbiljno vrsenje duznosti doticnih.Prosto nezrelo.

besan ker

pre 13 godina

"...a ove godine se šalje poruka drugoj najvećoj sili sveta - Kini i kaže se da ne može ekonomska moć da bude zamena za osnovne civilizacijske vrednosti”, kaže za “Blic” Sonja Liht.

U ovoj poruci samo zameniti "drugoj" sa "prvoj", kao i "Kini" sa "SAD", i poruka bi isto tako itekako imala smisla. Ali, dotična gospođa kanda nema hrabrosti ili motiva da tako nešto izjavi.

Dragan

pre 13 godina

Da je nesto ovakvo uradio Sloba pre 15-ak godina(a imao je mnogo vise razloga zbog tadasnje ogromne podrske Kine) bio bi proglasen tiraninom bez premca i uzurpatorom demokratije.Jeremicu,stidi se!opet smo sa Kubom,Irakom,Iranom,Avganistanom... a gde se dede EU?

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Ako je Kina pre 2 godine bojkotovala dodelu nagrade Martiju Ahtisariju to sigurno nije ucinila zbog Srbije, nego su se tu sukobili interesi Velikih.
Medjutim interesantno je to, gde god se sukobljavaju Veliki, mi smo tu nepozvani, i zaplicemo se gde nam stvarno nije mesto.
Slikovoto receno: Zamislite jednu izlozbu plemenitih rasnih konja i na njoj jednog lepog, ali ipak zalutalog, patuljastog, poni konja. Jasno je da ce ga svi videti kao smetnju, i da on šampion nikad ne moze postati. Poni ima ulogu da razveseljava ljude, cesto i u cirkusu. Za trke on sigurno nije.
O tome da Srbija istovremeno postuje ljudska prava i Kinu kao posestrimu, kako to Jeremic naglasava, je prica u zrak. Srbija je puna gladnih ljudi, (prema vlastitoj proceni Vlade oko 700.000).
Dakle ova Vlada ima puno preceg posla od vodjenja svoje megalomanske spoljne politike, realno maloga miša, koji gricka na sve strane, zeleci da kaze, tu sam! A ustvari iz perspektive divova njega nema, i moze cak nehoticno da bude pregazen, što nam se vec cesto puta u istoriji dogadjalo.
I na kraju, teoretsko i apstraktno Jeremicevo akceptiranje ljudskih prava je ziva tragika.
Sit biti, gospodine Jeremicu, ne spada li i to u ljudska prava?

hihihJavata

pre 13 godina

Samo glup covek bi stao na zulj u svakom smislu sili koja vrtoglavo jacha,pritom nam je uvek kroz istoriju bila saveznik... Srbijo budi mudra!!

vaso

pre 13 godina

Gospodjo Liht, zaista vas cenim godinama, i zastupam misljenje da su ljudska prava iznad svega, ali je stvarno smesno dodeliti Nobelovu nagradu Obami zbog toga samo sto je Afro porekla, (na stranu njegova, ali samo obecanja da ce prekinuti ratove i izazivanje kriza sirom sveta, sto su nastavili da cine), i sto su im najveci saveznici na srednjem istoku zemlja gde se jos uvek kamunuju zene koje su silovane zato sto su se kretale same bez srodnicke pratnje. Dakle, mogli bi i vi malo da pogledate istini u oci.

sasa

pre 13 godina

Sve je to politika.Pa sad neka se javi ko misli da zna nesto pametno da kaze.pfff umoran sam od svih tih ucenjivanja i manipulisanja narodom i narodima.

deda Paun, solunski borac

pre 13 godina

Hej, Jeremicu, znas li ti da je Nobelova nagrada jaca i od Kineskog zida?
Bojkotovati nisi smeo! Time si pokazao da si previse hrabar i smeo. Ustvari to nisi smeo pokazati. Sutnja je bila bolji izbor.
Ali moras da znas, da nakon svakog (ne)diplomatskog delovanja slede i posledice.
Nobel je snaga Zapada, moj Jeremicu, i ta sila deluje do zadnjih granica Istoka.
Naivan i cedan si jos uvek, dete moje.

Starac

pre 13 godina

Ma da, g-djo Sonja! Kako da ne!
Ko ce svima ama, "analiticarima" ugoditi. Prvo se ne valja suprotstavljati velikim silama zarad principa ili, ne daj Boze, teritorijalnog integriteta, a sad opet zarad nekih realnih ali ipak nametnutih ideala treba da se suprostavljati istim. Upsss, izgleda da nije istim, a izgelda i da shvatam.
Ne treba se suprotstavljati zapadnim silama ni po koju cenu, a pozeljno je suprotstavljati se svim ostalima zarad interesa prvih.
Ma nemojte molim Vas vise!

Naravno

pre 13 godina

Ako je to stvarno bilo tako, ne secam se, onda je to potpuno opravdano.
Usluge se vracaju u svakom slucaju, na ovaj ili onaj nacin.

quo vadis?

pre 13 godina

Kineski bojkot ceremonije dodele Nobelove nagrade Martiju Ahtisariju iz 2008 nema ama bas nikakve veze sa (nepostojecim!) pritiskom ili (nepostojecim!) lobiranjem Srbije za tu odluku, a samo delimicno je povezana sa njegovom ulogom u resavanju kosovskog problema (da se ne lazemo, Kinezima se tu pre svega nije dopadalo sto su bili jedina stalna clanica Saveta Bezbednosti koju je Finac uporno zaobilazio) - vec je taj bojkot najvise bio povezan sa aktivnostima tzv "Medjunarodne krizne grupe" ciji je Ahtisari osnivac i koja je cesto prozivala Kinu upravo zbog krsenja ljudskih prava, ali i nacina resavanja problema na Tibetu. Dakle nema tu nikakve "ja tebi ti meni" kompenzacije ili "vracanja usluge" kako sada pokusava da se spinuje citava stvar od nasih zvanicnika. Na ovom spisku su Kuba i Vijetnam ciji komunisticki rezimi mnogo vise guse licne i politicke slobode nego Kinezi, a isto se moze reci i za Iran i Sudan bez obzira na drugaciji ideoloski predznak. Sve ostale zemlje sa ovog spiska su odavno vec svetski poznate kao drustva u kojima je nivo sloboda (dosta varira od slucaja do slucaja) mnogo vise posledica snaznih spoljnih pritisaka na tu temu nego iskrenih "unutrasnjih" napora, i mi se izgleda savrseno uklapamo u tu sliku.

Raspitajte se samo malo oko sebe i bicete zapanjeni koliko ljudi npr smatra da je "pod Titom bilo bolje" zahvaljujuci cvrstoj ruci, i da je "sada gore" zbog demokratije!?!? Dokazivati nekome da smo u SFRJ upravo imali beneficije kao najslobodnija drzava komunistickog bloka (i sa najvise elemenata trzisne privrede), a da nam je danas ovako lose ne jer smo konacno pristali na demokratiju i "kapitalizam", nego jer smo to uradili medju poslednjima u Evropi, pa jos neiskreno i na ovako karikaturalan nacin. Uostalom veliki bum Kine u zadnje 2-3 decenije samo u Srbiji se vecinski tumaci kao dokaz da je komunisticka diktatura ustvari dobra, a razlozi se ne vide u bukvalno suprotnom procesu koji je sve to izazvao - otkada su Kinezi ostavili iza sebe rigidnu komunisticku doktrinu Mao Cedunga i poceli da kopiraju uspesne trzisne privredne modele koju su njihovi "kapitalisticki" sunarodnici u Hong Kongu, Singapuru i Tajvanu jos odavno imali. Da njihov veliki uspon potice od "cvrste ruke" ne bi se on poklopio sa konstantnom i sveopstom liberizacijom tamo, vec bi jos za vreme Maoa to bila najprogresivnija zemlja sveta zajedno sa njihovom tadasnjom evropskom ispostavom Enver Hodzinom Albanijom.

djuro

pre 13 godina

Nobelova nagrada za mir odavno nema nikakvu vrednost i nema nista sa odbranom ljudskih prava. Voleo bih da Sonja Liht objasni na koji nacin je proslogodisnji laureat stao na put ratno-imperijalistickoj politici (ili kako je vec rekla). On je danas upravo njen najveci proponent, da ne pominjemo drasticno krsenje ljudskih prava i slobode stampe koje se ovih dana pod njegovim nadzorom provodi nad Wikileaks-om. Da ne pominjem neke od prethodnih laureata (Ahtisari je samo jedan od njih, ili ako vam to nije dovoljno, treba pomenuti Kisindzera koji je dobio nagradu i pored svoje blago receno kriminalne uloge u Cileu)koji su strahovito doprineli krsenju ljudskih prava. Kad vec Nobelova nagrada za mir nema nikakvu tezinu, mislim da je odluka naseg ministarstva spoljnjih poslova da se solidarise sa Kinom ispravna.

Marchelius

pre 13 godina

Potrebna je pametna kalkulacija.
Meni je vise interesantan Jeremic kao pojedinac u celoj prici.

Meni je zao Jeremica jer mi u celoj prici izgleda kao jedno obicno zrtveno jagnje, koga se cak i Boris odrice (nije siguran da li je ispravno postupio time sto ga je postavio za ministra)... meni to tako izgleda... I da su njegovu ambicioznost, nalete idealizma i vere da mozda cini ispravnu stvar stari lisci iskoristili jako dobro - plus sto je on poneo teret price oko Kosova.
Mozda gresim, mada...

Mile

pre 13 godina

19 zemalja koje ne dolaze plus 44 koje dolaze je ukupno 63.

Šta je sa ostale 130 međunarodno priznate države? Meni se ipak čini da ne dolazi puno, puno više država od spomenutih 19.

nostalgicar

pre 13 godina

I Tito je imao hrabrosti da kaze Rusima njet,kada su bili u pitanju Jugoslovenski interesi,tada su bila jos gora vremena za Srbiju.

Neka se pripreme Koreja i Iran....

pre 13 godina

"Prošle godine je nagrada dodeljena predsedniku SAD Baraku Obami, čime je podržan prvi afro-američki predsednik koji je krenuo protiv imperijalno-ratne politike...."

Krenuo mozda i jeste, ali dokle je stigao to svi sasvim lepo vidimo.

shraff

pre 13 godina

Ko je ovlastio ministra Jeremica da donese ovakvu odluku? S kojim pravom u nase ime nanosi ovakvu sramotu Srbiji? Da li zaista misli da gradjani podrzavaju takvo besramno uvlacenje Kinezima zbog nicega?
Nadam se da ce ga ovo kostati toliko zeljenog potpredsednickog mesta u DS. Demokrate, na potezu ste 18. decembra!

Pozdravio vas Ahtisari

pre 13 godina

"Blic" navodi i da je Srbija time "uvredila prijateljsku Norvešku..."

Pa sad, imajuci u vidu kako je bio "prijateljski" gest Norveske da nagradu dodeli Ahtisariju iste godine kad je Kosovo proglasilo nezavisnost i kad je trebalo podstaci "talas priznavanja," nemaju ama bas nikakvog prava da se vredjaju. Tog Kineza mi je zao, ali bi i nasi norveski prijatelji mozda malo mogli da se razale i nad svim kosovskim Srbima koji nemogu da idu kuci. Ovog coveka komunisti bar pustaju da zivi u svojoj kuci, a nasim izbeglicama ovi ni toliko ne daju.

Nenad, Skopje

pre 13 godina

"Dodela Nobelove nagrade Baraku Obami koji je krenuo protiv imperijalne politike..." O, Boze, je li samo kosmos bezgranican?! A Blic je mogao da da i drugacije vidjenje problema. Dimitrijevica i Liht i da ne citam znam kakav ce stav da iznesu. Inace, da odluka nije protiv najvece demokratije SAD i Brisela svedoci da ceremoniji nece prisustvovati najveci njihov satelit u Juznoj Americi Kolumbija, i clanica EU Slovacka. Tako da, nemeju veze komentari da se Srbija ponovo (?!) svrstava na strani dikatorskih zemalja. To je uprosceno gledanje, jer svaka drzava ima svvoje interese i zavisno od situacije nosi odluke. Nema vecitih prijatelja, time se drze sve zemlje. Da Srbija nije protivnik EU i SAD dokazala je zajednickom rezolucijom o Kosovu na pocetku septembra, ali ako neko ocekuje da slepo aminuje sve sto kazu zapadne zemlje, onda ce takva politika biti osudjena od veceg dela stanovnistva Srbije, koje ne zeli da vidi svoju drzavu kao slepog satelita bilo cijih interesa.

Djordje

pre 13 godina

Draga Sonja,
prilično je nepristojno sedeti i deliti lekcije drugima da ustanu. A razloga za ustajanje zadnjih dana ima bar 250.000...

Gea

pre 13 godina

Ne znam sta je to u nasem mentalitetu? Da li smo ludi ili glupi pa da vecito donosimo samo kontraproduktivne odluke po nas? Uredu shvatam ja da nam je Kina prijateljski naklonjena velesila, ali postvljam pitanje nije li ikako bilo moguce pronaci meru jer ovako bojim se da ponovo cinimo da budemo dovoljni sami sebi i protiv svih. A ljudska prava nisam ja bas najsigurnija da mi znamo o cemu je rec

Liberal

pre 13 godina

Sramota, u lepo ste se društvo uvalili ministre. I vi i Borko i Sonja Liht - Ahmadinedžadi, Čavesi, Mugabei, Gadafiji, kineska despotija, ruska autokratija.

Obožavam što vas plaćam.

memetic

pre 13 godina

"Izvor tvdi da je “ovo prvi put" bla, bla... kako prvi? a kad smo pre godinu, dve skinuli s filmskog repertoara film koji ne pokazuje Kinu u režimskoj oblandi, onda je to uradjeno za svaki slučaj, ako nam zatreba, oko Kosova napr.... pogledajte spisak zemalja, jeza... nema opravdanja za ovakav gaf, ovakva neprincipijelnost u odnosu na bazične savremene ideale (kakva su "ljudska prava") je sramota bez obzira na jaka antizapadna gledišta koja uspevaju u našoj retro sredini, definitivno potez kojim bi se ponosio Koštunica i ini.

Ta nemojte nam kasti

pre 13 godina

Zamisli molim te uvredili smo velikog prijatelja Norvesku, koja nas usput ne priznaje u postojecim granicama, vec odrzava odnose i sa separatistiskim vlastima na Kosmetu. Vajni nam prijatelji.
Jesu li mlogo ozlojedjeni u uvredjeni (pirotjansko dj)

Vladislav Zbogar

pre 13 godina

Prvo: ovde se radi o kojekakvim disidentima koji nisu u okovima (Abu Graib) niti sa kapuljacama na klavi (Gvantanamo).
Drugo: Nobelov komitet i drzava Norveska nisu isto.
Trece: Kina ce za pet godina biti ono sto je USA danas.
Sada je pravo vreme svrstati se sa onima koji ce odlucivati o sudbini covecanstva (pa i nasim, Balkanskim) u 21-om veku.
Dobar i pametan potez.

David

pre 13 godina

A verujem da je novinar Blica vrlo upućen u pitanje kineskog disidenta i da sigurno zna protiv "čega" se on "borio" i da je branio demokratiju. Licemerstvo srpskih novinara prevazilazi sve granice... Uostalom Nobelova nagrada je prerasla u jednu običnu farsu za promociju zapadnjačkih uzurpatora reči "demokratija" i istočnjačkih boraca za prodor zapadnih kapitalista i njihovo bogaćeenje. Čim je nagradu dobio Ahtisari i Obama sa 2 meseca radnog staža kao USA predsednik sve je jasno. Šta je sa pravom na život kao osnovno načelo demokratije, a koje se ponajmanje poštuje u zapadnoj kulturi. Šta je sa pravom na privatnost u zemljama sa više kamera po ulicama nego broja stanovnika, američkog prisluškivanja svih svojih građana (nakon 9.11.) itd.

darko

pre 13 godina

Citat -Sonja Liht Prošle godine je nagrada dodeljena predsedniku SAD Baraku Obami, čime je podržan prvi afro-američki predsednik koji je krenuo protiv imperijalno-ratne politike
A GDE JE ZABOGA OBAMA PREKINO TU IMPERIJALISTICKU POLITIKU .
Dobi nagradu unapred za nista a ne da je nije prekino imperijalisticku politiku nego pojacao..
Ja razumem da su neki ideoloski na strani Amerikanaca a pre svega demokracke stranke u Usa ciji stavovi i liberalizam o privatnom zivoti kao podrzavanje abortusa i gay prava njima ideoloski odgovara sto je njihovo pravo da se sa time slazu.
Ali treba imati na umu da im je ta sloboda jedina ,prave politicke slobode nema elita drzi obe stranke a da ekonomija se sve teze odrzava kreditima od tih zlih kineza .
U spoljnoj politici Usa je cista imperijalisticka drzava .Znam i da dobijate pare od donatora za zapada imate na to zakonsko pravo niko vam ne moze prigovoriti slagao se ili ne ali ocigledno je da je ta nagrada smisljena pre afere sa diplomackom prepiskom i krize u S koreji i da ni sami amerikanci ne pridaju velik znacaj toj manifestaciji pa su dozvolili maronetskim vladama Iraka,Afganistana (gde bukvalno drze vojsku)i S arabije da bojkotuju tu manifestaciju a recimo su ih naterale da priznaju kosovo(Afganistan je to uradio prvi i pre USA)
Samog Lija simpatisem ali on je samo orudje u odustaloj provokaciji.
Zato molim smanjite dozivljaj necemo imati nikakve stete a sama nagrada je politicka .

realan

pre 13 godina

to mi reci lutko!!!!!! Dok smo mi viljuskom boc, a svaba i norvezanin rukama...... I sada ce oni nama o ljudskim pravima!!!!!????!!!! Sta ce nama naklonost norveske, i eu, itni su nam dobrosusedski odnosi sa kinom

C.Radomir

pre 13 godina

Liu Sjaobo mozda ima dobre namere, ali verovatno zaboravlja da nema slobode u siromastvu. Drustvena svest bez razvijenih proizvodnih snaga je iluzija.Najveca studentska populacija u Americi i Zapadnoj Evropi su Kinezi, sto je najbolje sto Kina moze da ponudi svojim mladima. Druga stvar je sto je Tjenanmen takodje bio jedan romantican ali retrogradni proces u cilju jacanja nekih prevazidjenih formi socijalizma. Pre dve godine SAD su sve cinili da diskredituju kinesku organizaciju Olimpijade kada su videli da im pobuna u Tibetu ne polazi za rukom. U Kini ima problema ali nista vise nego u drugim zemljama. Gvantanamo je jos uvek nedostizna perverzija demokratije. Jedna je stvar izraziti misljenje da Liu Sjaobo bude oslobodjen a druga je kompromitovati zamlju ako sto je Kina.

bruce lee

pre 13 godina

Kina je na nasoj strani i trebamo i mi nju podrzati,narocito ako je to trazila od nas.Politika je stara k....,uvek bila i bice.Vazni su intetresi,a nas sigurno nije da tako vaznog saveznika,jednu od najmocnijih sila na kugli zemaljskoj,okrecemo protiv sebe.Nobelove nagrade za mir su i onako postale farsa poslednjih godina.

Duki

pre 13 godina

Kamo srece da nasi politicari imaju.. kicmu da kazu da za Srbiju postoji alternativa EU. Kako bi se EU samo prepala takve odluke i izjave da postajemo npr. offshore raj - odmah bi nas primili preko reda (a mozda ni onda ne bi trebalo da udjemo)...

Ta nemojte nam kasti

pre 13 godina

Zamisli molim te uvredili smo velikog prijatelja Norvesku, koja nas usput ne priznaje u postojecim granicama, vec odrzava odnose i sa separatistiskim vlastima na Kosmetu. Vajni nam prijatelji.
Jesu li mlogo ozlojedjeni u uvredjeni (pirotjansko dj)

David

pre 13 godina

A verujem da je novinar Blica vrlo upućen u pitanje kineskog disidenta i da sigurno zna protiv "čega" se on "borio" i da je branio demokratiju. Licemerstvo srpskih novinara prevazilazi sve granice... Uostalom Nobelova nagrada je prerasla u jednu običnu farsu za promociju zapadnjačkih uzurpatora reči "demokratija" i istočnjačkih boraca za prodor zapadnih kapitalista i njihovo bogaćeenje. Čim je nagradu dobio Ahtisari i Obama sa 2 meseca radnog staža kao USA predsednik sve je jasno. Šta je sa pravom na život kao osnovno načelo demokratije, a koje se ponajmanje poštuje u zapadnoj kulturi. Šta je sa pravom na privatnost u zemljama sa više kamera po ulicama nego broja stanovnika, američkog prisluškivanja svih svojih građana (nakon 9.11.) itd.

Vladislav Zbogar

pre 13 godina

Prvo: ovde se radi o kojekakvim disidentima koji nisu u okovima (Abu Graib) niti sa kapuljacama na klavi (Gvantanamo).
Drugo: Nobelov komitet i drzava Norveska nisu isto.
Trece: Kina ce za pet godina biti ono sto je USA danas.
Sada je pravo vreme svrstati se sa onima koji ce odlucivati o sudbini covecanstva (pa i nasim, Balkanskim) u 21-om veku.
Dobar i pametan potez.

srba

pre 13 godina

alo bre! Usijane glave mi smo mala zemlja koju su sile silovale i siluju. Majka Rusija bojkotuje, bojkotujemo i mi. U diplomatiji mora da se vrati dug. Nije norveska nagrada nego nobelova. Ne zavaravaj te nas vise. Jeremic je u pravu.

bruce lee

pre 13 godina

Kina je na nasoj strani i trebamo i mi nju podrzati,narocito ako je to trazila od nas.Politika je stara k....,uvek bila i bice.Vazni su intetresi,a nas sigurno nije da tako vaznog saveznika,jednu od najmocnijih sila na kugli zemaljskoj,okrecemo protiv sebe.Nobelove nagrade za mir su i onako postale farsa poslednjih godina.

Lazar

pre 13 godina

Nema apsolutno nikakve logike u podržavanju država koje su nam otvoreno neprijateljske, razbijaju nam državu, ucenjuju i često vređaju neprimerenim rečnikom (npr. Jelko Kacin), na uštrb prijateljskih država koje nam pružaju ruku bez uslovljavanja i ucena, i nikad ne bi za nas rekli da smo "genetski defektni i da na treba uvesti okupaciju kao što je imala Nemačka posle Drugog svetskog rata" (reči aktuelnog Američkog potpredsednika Džoa Bajdena).
A što se nagrade tiče ona stvarno više nema nikakvu vrednost. Mnogima su u sećanju ostali Ahtisari (koji je pregovore vodio tako da na njima nije ništa dogovoreno, i posle njih ga je jedna strana nagradila najvećim odličjima, a druga se žalila MSP), i Obama koji nije ni stupio na funkciju a već je dobio nagradu. A setite se i Al Gora koji je takođe Nobelovac! Al Gor je snimio samo neki film o ekologiji i dobio Nobela! Da li vi shvatate o kakvoj se bljuvotini od nagrade radi!
Drago mi je da je Srbija pokazala da i ona ume da ceni prijateljstvo i stala uz Kinu! Kinezi će znati to da cene, siguran sam, a ostali ne mogu ništa više da nam urade da bi postali još gori nego što već jesu!

Duki

pre 13 godina

Kamo srece da nasi politicari imaju.. kicmu da kazu da za Srbiju postoji alternativa EU. Kako bi se EU samo prepala takve odluke i izjave da postajemo npr. offshore raj - odmah bi nas primili preko reda (a mozda ni onda ne bi trebalo da udjemo)...

darko

pre 13 godina

Citat -Sonja Liht Prošle godine je nagrada dodeljena predsedniku SAD Baraku Obami, čime je podržan prvi afro-američki predsednik koji je krenuo protiv imperijalno-ratne politike
A GDE JE ZABOGA OBAMA PREKINO TU IMPERIJALISTICKU POLITIKU .
Dobi nagradu unapred za nista a ne da je nije prekino imperijalisticku politiku nego pojacao..
Ja razumem da su neki ideoloski na strani Amerikanaca a pre svega demokracke stranke u Usa ciji stavovi i liberalizam o privatnom zivoti kao podrzavanje abortusa i gay prava njima ideoloski odgovara sto je njihovo pravo da se sa time slazu.
Ali treba imati na umu da im je ta sloboda jedina ,prave politicke slobode nema elita drzi obe stranke a da ekonomija se sve teze odrzava kreditima od tih zlih kineza .
U spoljnoj politici Usa je cista imperijalisticka drzava .Znam i da dobijate pare od donatora za zapada imate na to zakonsko pravo niko vam ne moze prigovoriti slagao se ili ne ali ocigledno je da je ta nagrada smisljena pre afere sa diplomackom prepiskom i krize u S koreji i da ni sami amerikanci ne pridaju velik znacaj toj manifestaciji pa su dozvolili maronetskim vladama Iraka,Afganistana (gde bukvalno drze vojsku)i S arabije da bojkotuju tu manifestaciju a recimo su ih naterale da priznaju kosovo(Afganistan je to uradio prvi i pre USA)
Samog Lija simpatisem ali on je samo orudje u odustaloj provokaciji.
Zato molim smanjite dozivljaj necemo imati nikakve stete a sama nagrada je politicka .

hihihJavata

pre 13 godina

Samo glup covek bi stao na zulj u svakom smislu sili koja vrtoglavo jacha,pritom nam je uvek kroz istoriju bila saveznik... Srbijo budi mudra!!

Mile

pre 13 godina

19 zemalja koje ne dolaze plus 44 koje dolaze je ukupno 63.

Šta je sa ostale 130 međunarodno priznate države? Meni se ipak čini da ne dolazi puno, puno više država od spomenutih 19.

C.Radomir

pre 13 godina

Liu Sjaobo mozda ima dobre namere, ali verovatno zaboravlja da nema slobode u siromastvu. Drustvena svest bez razvijenih proizvodnih snaga je iluzija.Najveca studentska populacija u Americi i Zapadnoj Evropi su Kinezi, sto je najbolje sto Kina moze da ponudi svojim mladima. Druga stvar je sto je Tjenanmen takodje bio jedan romantican ali retrogradni proces u cilju jacanja nekih prevazidjenih formi socijalizma. Pre dve godine SAD su sve cinili da diskredituju kinesku organizaciju Olimpijade kada su videli da im pobuna u Tibetu ne polazi za rukom. U Kini ima problema ali nista vise nego u drugim zemljama. Gvantanamo je jos uvek nedostizna perverzija demokratije. Jedna je stvar izraziti misljenje da Liu Sjaobo bude oslobodjen a druga je kompromitovati zamlju ako sto je Kina.

Милован Миловановић

pre 13 godina

Нобелова награда је одавно постала политичко оруђе у обрачуну са неистомишљеницима "великог брата". И зашто да се замерамо једној великој земљи, која ће у наредних 15 година постати водећа светска сила у свим аспектима. Довољно нас је коштало наше "јуначење" деведесетих година. Стога сматрам да је ово исправна одлука, јер ми пре свега треба да гледамо своје националне интересе. А из сарадње са Кином можемо да извучемо само користи, како политичке, тако и економске. Ако будемо паметни. Мало је познато да је Кина далеко више помогла Грчкој ове године, без икаквих условљавања, него Европска унија и ММФ заједно, који су приде поставили мали милион услова за помоћ. А приче типа "сврстали смо се у групу противника људских права" су за малу децу. Ала Џејми Шеј.

Djordje

pre 13 godina

Draga Sonja,
prilično je nepristojno sedeti i deliti lekcije drugima da ustanu. A razloga za ustajanje zadnjih dana ima bar 250.000...

Pozdravio vas Ahtisari

pre 13 godina

"Blic" navodi i da je Srbija time "uvredila prijateljsku Norvešku..."

Pa sad, imajuci u vidu kako je bio "prijateljski" gest Norveske da nagradu dodeli Ahtisariju iste godine kad je Kosovo proglasilo nezavisnost i kad je trebalo podstaci "talas priznavanja," nemaju ama bas nikakvog prava da se vredjaju. Tog Kineza mi je zao, ali bi i nasi norveski prijatelji mozda malo mogli da se razale i nad svim kosovskim Srbima koji nemogu da idu kuci. Ovog coveka komunisti bar pustaju da zivi u svojoj kuci, a nasim izbeglicama ovi ni toliko ne daju.

djuro

pre 13 godina

Nobelova nagrada za mir odavno nema nikakvu vrednost i nema nista sa odbranom ljudskih prava. Voleo bih da Sonja Liht objasni na koji nacin je proslogodisnji laureat stao na put ratno-imperijalistickoj politici (ili kako je vec rekla). On je danas upravo njen najveci proponent, da ne pominjemo drasticno krsenje ljudskih prava i slobode stampe koje se ovih dana pod njegovim nadzorom provodi nad Wikileaks-om. Da ne pominjem neke od prethodnih laureata (Ahtisari je samo jedan od njih, ili ako vam to nije dovoljno, treba pomenuti Kisindzera koji je dobio nagradu i pored svoje blago receno kriminalne uloge u Cileu)koji su strahovito doprineli krsenju ljudskih prava. Kad vec Nobelova nagrada za mir nema nikakvu tezinu, mislim da je odluka naseg ministarstva spoljnjih poslova da se solidarise sa Kinom ispravna.

Jednostavno pitanje

pre 13 godina

U celoj ovoj zavrzlami niko nije valjano objasnio kako je taj "disident" doprineo miru u svetu. Koliko ja znam Kina je sila koja najmanje ratova izaziva u svetu. Ne brani komunizam sirom sveta kao sto SAD brane "demokratiju", a pritom iza svega stoji ogroman, iskljucivo finansijski lobi. Ne kazem da je komunizam ispravan ali svaka zemlja ima pravo na sopstveno drustveno i drzavno uredjenje i da ga brani unutar zemlje, sto Kina i radi, a ne juri Asanza po svetui ne bombarduje kad god se upali neka crvena lampica. Ovu odluku su samo trebali da proglase kao neutralan stav prema principima dodele Nobelove nagrade za mir i cao.

vaso

pre 13 godina

Gospodjo Liht, zaista vas cenim godinama, i zastupam misljenje da su ljudska prava iznad svega, ali je stvarno smesno dodeliti Nobelovu nagradu Obami zbog toga samo sto je Afro porekla, (na stranu njegova, ali samo obecanja da ce prekinuti ratove i izazivanje kriza sirom sveta, sto su nastavili da cine), i sto su im najveci saveznici na srednjem istoku zemlja gde se jos uvek kamunuju zene koje su silovane zato sto su se kretale same bez srodnicke pratnje. Dakle, mogli bi i vi malo da pogledate istini u oci.

nostalgicar

pre 13 godina

I Tito je imao hrabrosti da kaze Rusima njet,kada su bili u pitanju Jugoslovenski interesi,tada su bila jos gora vremena za Srbiju.

memetic

pre 13 godina

pojedini komentari, baš kao i odluka onog nesrećnika od ministra, jasno pokazuju stanje svesti i moć da se percepira realnost u društvu u kome se forsira inat i življenje u soglasju sa mitovima i zabludama; ovaj skandal nije ništa drugo nego podsmevanje žrtvama Tjenanmena i komunističkog terora: dovoljno je da PR kineske vlade nekog nazove "klovnom", pa da ovdašnji antizapadnjaci počnu da seire. OK, Kina je demokratska zemlja, Kosovo je Srbija, Rtanj je piramida (produži niz...)

Neka se pripreme Koreja i Iran....

pre 13 godina

"Prošle godine je nagrada dodeljena predsedniku SAD Baraku Obami, čime je podržan prvi afro-američki predsednik koji je krenuo protiv imperijalno-ratne politike...."

Krenuo mozda i jeste, ali dokle je stigao to svi sasvim lepo vidimo.

Marko

pre 13 godina

Zamolio bih onda Sonju Liht da mi objasni zasto onda Amerikanci drze Indijance jos po rezervatima kad su tako velika demokratija?Ljudi ovde izgleda jos nisu shvatili da na ovom svetu jedino je interes vazan kakva crna ljudska prava.Da se ta ista prava postuju ne bi se desilo bombardovanje Srbije,napadi na Irak,Avganistan i gomila drugih stvari sto ,,demokratske zemlje" rade.Uostalom to svaki normalan covek vidi ali je nemocan zato sto je takav raspored snaga na planeti.

Starac

pre 13 godina

Ma da, g-djo Sonja! Kako da ne!
Ko ce svima ama, "analiticarima" ugoditi. Prvo se ne valja suprotstavljati velikim silama zarad principa ili, ne daj Boze, teritorijalnog integriteta, a sad opet zarad nekih realnih ali ipak nametnutih ideala treba da se suprostavljati istim. Upsss, izgleda da nije istim, a izgelda i da shvatam.
Ne treba se suprotstavljati zapadnim silama ni po koju cenu, a pozeljno je suprotstavljati se svim ostalima zarad interesa prvih.
Ma nemojte molim Vas vise!

besan ker

pre 13 godina

"...a ove godine se šalje poruka drugoj najvećoj sili sveta - Kini i kaže se da ne može ekonomska moć da bude zamena za osnovne civilizacijske vrednosti”, kaže za “Blic” Sonja Liht.

U ovoj poruci samo zameniti "drugoj" sa "prvoj", kao i "Kini" sa "SAD", i poruka bi isto tako itekako imala smisla. Ali, dotična gospođa kanda nema hrabrosti ili motiva da tako nešto izjavi.

memetic

pre 13 godina

"Izvor tvdi da je “ovo prvi put" bla, bla... kako prvi? a kad smo pre godinu, dve skinuli s filmskog repertoara film koji ne pokazuje Kinu u režimskoj oblandi, onda je to uradjeno za svaki slučaj, ako nam zatreba, oko Kosova napr.... pogledajte spisak zemalja, jeza... nema opravdanja za ovakav gaf, ovakva neprincipijelnost u odnosu na bazične savremene ideale (kakva su "ljudska prava") je sramota bez obzira na jaka antizapadna gledišta koja uspevaju u našoj retro sredini, definitivno potez kojim bi se ponosio Koštunica i ini.

Nenad, Skopje

pre 13 godina

"Dodela Nobelove nagrade Baraku Obami koji je krenuo protiv imperijalne politike..." O, Boze, je li samo kosmos bezgranican?! A Blic je mogao da da i drugacije vidjenje problema. Dimitrijevica i Liht i da ne citam znam kakav ce stav da iznesu. Inace, da odluka nije protiv najvece demokratije SAD i Brisela svedoci da ceremoniji nece prisustvovati najveci njihov satelit u Juznoj Americi Kolumbija, i clanica EU Slovacka. Tako da, nemeju veze komentari da se Srbija ponovo (?!) svrstava na strani dikatorskih zemalja. To je uprosceno gledanje, jer svaka drzava ima svvoje interese i zavisno od situacije nosi odluke. Nema vecitih prijatelja, time se drze sve zemlje. Da Srbija nije protivnik EU i SAD dokazala je zajednickom rezolucijom o Kosovu na pocetku septembra, ali ako neko ocekuje da slepo aminuje sve sto kazu zapadne zemlje, onda ce takva politika biti osudjena od veceg dela stanovnistva Srbije, koje ne zeli da vidi svoju drzavu kao slepog satelita bilo cijih interesa.

sokrat

pre 13 godina

Za razliku od ostalih područja, Nobelovu nagradu za književnost i mir možete dati svakome, tako da su te dve nagrade često predmet političkih pritisaka.

Pokahontas

pre 13 godina

Kriteriju za dobijanje Nobelove nagrade za mir je postao nečija želja, a ne uspeh u borbi za mir ili ljudksa prava. Pa tu želju za mir u svetu ima i svaka misica pa im ne daju nagradu.
Tako da neodlazak na dodelu ove nagrade nema neku težinu, niti znači da smo protivnici ljudskih prava, a odlazak može imati negativne posledice prema Kini kojoj, nažalost, dugujemo neke usluge. Stoga podržavam ovu odluku.

Naravno

pre 13 godina

Ako je to stvarno bilo tako, ne secam se, onda je to potpuno opravdano.
Usluge se vracaju u svakom slucaju, na ovaj ili onaj nacin.

zemunac

pre 13 godina

svaka cast svim entuzijastima koji I dalje veruju u demokratiju.. zakon jaceg uvek je vladao I vladace..ovo je ipak dobra odluka I manje zlo !

Mario Maletic

pre 13 godina

Tante za Kukuriku. Sta ste ocekivali. Dug mora da se vrati. Tuzno je to sto smu u takvoj grupi zemalja, ali ipak mislim da je ovo dobro odluka Srpske diplomatije. Ne treba ljutiti ono malo drzava koje podrzavaju nase stavove u svetu. Ljudi, nismo mi u tavkoj mogucnosti da stitimo ljudska prava, a i ako jesmo prvo da krenemo od svoje kuce.

Djuka

pre 13 godina

Koliko je citava farsa zvana Nobelova nagrada za mir iskompromitovana i devalvirana, ja ne da ne bih poslao ove godine predstavnika na dodelu, nego ni bilo koje od narednih, ko god da ih dobija.

Pobesneli max

pre 13 godina

Nije lepo ali je korisno! Ionako ce se o ovome pricati jos par dana i "pojesce vuk magarca". Kina bi, u suprotnom, mnogo duze pamtila i vratila bi kad najvise boli.

Skeptik

pre 13 godina

Providan si Jeremicu. Srbija ce prisustvovati dodeli Nobelove nagrade za mir, videcete. Ovo je pre svega markentiski trik da se pokaze Kini kako "eto mi nismo hteli ali su nas ovi iz EU naterali". Dolazak Bilta nije slucajan.
Medjutim ovo samo pokazuje da mi iskreno nismo za EU sto sam ja uvek govorio. Jednostavno mentalni i istorijski sklop Srbije ne dozvoljava da neko drugi vodi spoljnu politiku umesto nje. Dok su druge drzave kao Slovenija, Hrvatska, Albanija, Bugarska, Madjarska...svesne da su male i nevazne i bezpogovora ide ka mainstream-u (EU i NATO) Srbija jos uvek zivi u iluziji da je velika i mocna. Da moze sve sama i da se je drugi plase.
Ja sam ubedjen da kad bi Srbija usla u EU ona bi se tamo ponasla maltene kao da je Nemacka ili Francuska umesto da cuti i slusa.
Takvi smo mi Srbi zato nas i svrbi.

Marchelius

pre 13 godina

Potrebna je pametna kalkulacija.
Meni je vise interesantan Jeremic kao pojedinac u celoj prici.

Meni je zao Jeremica jer mi u celoj prici izgleda kao jedno obicno zrtveno jagnje, koga se cak i Boris odrice (nije siguran da li je ispravno postupio time sto ga je postavio za ministra)... meni to tako izgleda... I da su njegovu ambicioznost, nalete idealizma i vere da mozda cini ispravnu stvar stari lisci iskoristili jako dobro - plus sto je on poneo teret price oko Kosova.
Mozda gresim, mada...

Gea

pre 13 godina

Ne znam sta je to u nasem mentalitetu? Da li smo ludi ili glupi pa da vecito donosimo samo kontraproduktivne odluke po nas? Uredu shvatam ja da nam je Kina prijateljski naklonjena velesila, ali postvljam pitanje nije li ikako bilo moguce pronaci meru jer ovako bojim se da ponovo cinimo da budemo dovoljni sami sebi i protiv svih. A ljudska prava nisam ja bas najsigurnija da mi znamo o cemu je rec

realan

pre 13 godina

to mi reci lutko!!!!!! Dok smo mi viljuskom boc, a svaba i norvezanin rukama...... I sada ce oni nama o ljudskim pravima!!!!!????!!!! Sta ce nama naklonost norveske, i eu, itni su nam dobrosusedski odnosi sa kinom

Liberal

pre 13 godina

Sramota, u lepo ste se društvo uvalili ministre. I vi i Borko i Sonja Liht - Ahmadinedžadi, Čavesi, Mugabei, Gadafiji, kineska despotija, ruska autokratija.

Obožavam što vas plaćam.

Marina

pre 13 godina

Nije ništa čudno jer Srbija voli biti licemjerna,sjediti na dvije stolice što je pokazala mnogo puta dosad..Jeremić je ruglo vanjske politike s pogrešnim uzorima u (ne)poštivanju ljudskih prava ,ali takva je u osnovi cijela politika Srbije-unutarnja s obmanama svoje javnosti i vanjska koja se može prikloniti diktatorima (podrška Sj.Koreji) ili nerazumnim nedemokratskim zahtjevima poput ovog kineskog . Bojkotom i podrškom nepoštivanju ljudskih prava Srbija je potvrdila svoju realnu politiku i pokazala da ne dijeli iste vrijednosti sa zajednicom zemalja kojoj teži; dokazala je da je spremna iznevjeriti tu istu integraciju i da ta integracija s velikim oprezom mora paziti na Srbiju kad sutra dođu drugi politički izazovi na zajednički stol. Ne vjerujem da će biti službenih izjava iz Brisela povodom ovog nepromišljenog postupka srbijanskih vlasti,ali sigurno neće biti ni slijepih ni gluhih u Briselu kad sutra pitanje daljnjeg napredovanja Srbije prema EU bude na stolu. Pri tom je važno reći da je Srbija nezavisna država koja je imala pravo donijeti odluku o bojkotu; ima također potpuno pravo da se približava ili udaljava od EU,ovisno o svojim interesima. Međutim, i EU ima pravo sutra odlučiti protivno očekivanjima Srbije ili odgoditi odluke do daljnjega o statusu kandidata,početku pregovora itd. vodeći pri tom računa da je promjenljiva i varljiva politika Srbije. Misli li Jeremić da je uvlačenjem kineskim vlastima vratio kosovsku nezavisnost za pregovarački stol ili je anulirao, grdno se vara jer je Kosovo u Europi,a ona je njegov status riješila.

Herr Nobel iz Bec!

pre 13 godina

Zameramo se "prijateljskoj" Norveskoj?! Nije nego.
Puna podrska odluci Vlade. Konacno nesto ispravno i moralno od njih!

Nikola

pre 13 godina

Bravo Jeremiću, u fino si nas društvo smestio, tamo gde i pripadamo... Kako je uopšte moguće da Jeremić o bilo čemu odlučuje kad je njegov posao samo da sprovodi odluke? Sramota.

dragan

pre 13 godina

Podrzavam vladu Srbije. Kina je stara diplpmatija sa dugim pamcenjem. Nobelova nagrada za mir je odavno postala farsa. Mnogo vise ljudskih prava je prekrseno od strane zapadnih demokratija nego od komunistcke Kine.

Meho Tuzlak, uranio zoru prevario

pre 13 godina

Nista se u dodjeli Nobelove nagrade nije promijenilo, ona je jos uvijek veliko svetsko moralno priznanje.
Problem je da se svijet promijenio. Mnogi to ne vide!
Srbija je imala pravo da za Nobelovu nagradu za mir predlozi i svoga kandidata. Ali gledajuci vijekovima unazad, sve do kosovske bitke, takvog kandidata nije bilo. Istina pojavljivali su se, ali su nestajali prije nego sto su stigli da se popnu na pijedestal svijetskih andjela mira (npr. predsjednik Djindjic). Srbi su se za to uvijek sami pobrinuli.

Dragan

pre 13 godina

Da je nesto ovakvo uradio Sloba pre 15-ak godina(a imao je mnogo vise razloga zbog tadasnje ogromne podrske Kine) bio bi proglasen tiraninom bez premca i uzurpatorom demokratije.Jeremicu,stidi se!opet smo sa Kubom,Irakom,Iranom,Avganistanom... a gde se dede EU?

Lane

pre 13 godina

Kacin neka se pokrije usima, neko je vec spomenuo i slazem se sa tim komentarom, proglasiti ga za ``persona non grata``. Ovo je uvreda za drzavu, vladu i ceo srpski narod.
Podrzavam odluku ministarstva spoljnih poslova, konacno ce zauzeti stav. Dosta smo ispunjavali zahteve, slepo pratili i izvrsavali tudja naredjenja. Dodeljuju nagrede za mir, govore o ljudskim pravima, a sta je sa pravima srba na Kosovu...?! Sta je sa nepovredivoscu drzavne teritorije?? Kada budu ispravili nepradvu koju su naneli ovoj napacenoj zemlji mozemo pricati o nekom miru, pravima i slobodama naroda. Po svemu sudeci, zakon postoji ali se izgleda ne odnosi na one koji ga i pisu, kakva je to demokratija?!!!!

Jos jednom, BRAVO za odluku koju je Srbija donela.

quo vadis?

pre 13 godina

Kineski bojkot ceremonije dodele Nobelove nagrade Martiju Ahtisariju iz 2008 nema ama bas nikakve veze sa (nepostojecim!) pritiskom ili (nepostojecim!) lobiranjem Srbije za tu odluku, a samo delimicno je povezana sa njegovom ulogom u resavanju kosovskog problema (da se ne lazemo, Kinezima se tu pre svega nije dopadalo sto su bili jedina stalna clanica Saveta Bezbednosti koju je Finac uporno zaobilazio) - vec je taj bojkot najvise bio povezan sa aktivnostima tzv "Medjunarodne krizne grupe" ciji je Ahtisari osnivac i koja je cesto prozivala Kinu upravo zbog krsenja ljudskih prava, ali i nacina resavanja problema na Tibetu. Dakle nema tu nikakve "ja tebi ti meni" kompenzacije ili "vracanja usluge" kako sada pokusava da se spinuje citava stvar od nasih zvanicnika. Na ovom spisku su Kuba i Vijetnam ciji komunisticki rezimi mnogo vise guse licne i politicke slobode nego Kinezi, a isto se moze reci i za Iran i Sudan bez obzira na drugaciji ideoloski predznak. Sve ostale zemlje sa ovog spiska su odavno vec svetski poznate kao drustva u kojima je nivo sloboda (dosta varira od slucaja do slucaja) mnogo vise posledica snaznih spoljnih pritisaka na tu temu nego iskrenih "unutrasnjih" napora, i mi se izgleda savrseno uklapamo u tu sliku.

Raspitajte se samo malo oko sebe i bicete zapanjeni koliko ljudi npr smatra da je "pod Titom bilo bolje" zahvaljujuci cvrstoj ruci, i da je "sada gore" zbog demokratije!?!? Dokazivati nekome da smo u SFRJ upravo imali beneficije kao najslobodnija drzava komunistickog bloka (i sa najvise elemenata trzisne privrede), a da nam je danas ovako lose ne jer smo konacno pristali na demokratiju i "kapitalizam", nego jer smo to uradili medju poslednjima u Evropi, pa jos neiskreno i na ovako karikaturalan nacin. Uostalom veliki bum Kine u zadnje 2-3 decenije samo u Srbiji se vecinski tumaci kao dokaz da je komunisticka diktatura ustvari dobra, a razlozi se ne vide u bukvalno suprotnom procesu koji je sve to izazvao - otkada su Kinezi ostavili iza sebe rigidnu komunisticku doktrinu Mao Cedunga i poceli da kopiraju uspesne trzisne privredne modele koju su njihovi "kapitalisticki" sunarodnici u Hong Kongu, Singapuru i Tajvanu jos odavno imali. Da njihov veliki uspon potice od "cvrste ruke" ne bi se on poklopio sa konstantnom i sveopstom liberizacijom tamo, vec bi jos za vreme Maoa to bila najprogresivnija zemlja sveta zajedno sa njihovom tadasnjom evropskom ispostavom Enver Hodzinom Albanijom.

london 94

pre 13 godina

Za jedno ozbilno drustvo,za jednu veoma postovanu zemlju kao sto je Srbia,mislim da je doneta odluka neozbiljna a samim tim i neproduktivna na duzi rok.Ovo lici manje vise na neku decju igru(prgavu)a ne intelektualno ,savremeno razmisljanje i vodjenje koherentne mudre politike.Ovo lici na neozbiljno vrsenje duznosti doticnih.Prosto nezrelo.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Ako je Kina pre 2 godine bojkotovala dodelu nagrade Martiju Ahtisariju to sigurno nije ucinila zbog Srbije, nego su se tu sukobili interesi Velikih.
Medjutim interesantno je to, gde god se sukobljavaju Veliki, mi smo tu nepozvani, i zaplicemo se gde nam stvarno nije mesto.
Slikovoto receno: Zamislite jednu izlozbu plemenitih rasnih konja i na njoj jednog lepog, ali ipak zalutalog, patuljastog, poni konja. Jasno je da ce ga svi videti kao smetnju, i da on šampion nikad ne moze postati. Poni ima ulogu da razveseljava ljude, cesto i u cirkusu. Za trke on sigurno nije.
O tome da Srbija istovremeno postuje ljudska prava i Kinu kao posestrimu, kako to Jeremic naglasava, je prica u zrak. Srbija je puna gladnih ljudi, (prema vlastitoj proceni Vlade oko 700.000).
Dakle ova Vlada ima puno preceg posla od vodjenja svoje megalomanske spoljne politike, realno maloga miša, koji gricka na sve strane, zeleci da kaze, tu sam! A ustvari iz perspektive divova njega nema, i moze cak nehoticno da bude pregazen, što nam se vec cesto puta u istoriji dogadjalo.
I na kraju, teoretsko i apstraktno Jeremicevo akceptiranje ljudskih prava je ziva tragika.
Sit biti, gospodine Jeremicu, ne spada li i to u ljudska prava?

građanka

pre 13 godina

tako i treba. da pokažu sve što znaju i umeju do izbora. a mi lepo da pamtimo, da posle ne može Predsednik da nam priča kako to nije bilo baš tako.

shraff

pre 13 godina

Ko je ovlastio ministra Jeremica da donese ovakvu odluku? S kojim pravom u nase ime nanosi ovakvu sramotu Srbiji? Da li zaista misli da gradjani podrzavaju takvo besramno uvlacenje Kinezima zbog nicega?
Nadam se da ce ga ovo kostati toliko zeljenog potpredsednickog mesta u DS. Demokrate, na potezu ste 18. decembra!

ceca

pre 13 godina

... zna se sta je nobelova nagrada, zna se kakva je kina bila po pitanju ljudskih prava, nisi smeo ni da pisnes, kao u vreme staljina ja sam u inostranstvu vec 12 godina i vise sam naucio o demokratiji nego 40 godina u srbiji, nobelovci nemaju nikakve veze sa politikom

Nikola Kalabić

pre 13 godina

Razumem da velike sile pritiskaju, da malim zemljama nije lako da se odupru, ali ima stvari zbog kojih vredi stati uspravno i reći ne. "
Ovo je jedina pametna stvar koju sam čuo od Sonje Liht, mada, verovatno, ona i ja ne mislimo na iste sile. A ta nagrada je još jedna od stvari koju su amerikanci i njihovi satrapi uspeli da obesmisle. Vuče, svaka čast.

deda Paun, solunski borac

pre 13 godina

Hej, Jeremicu, znas li ti da je Nobelova nagrada jaca i od Kineskog zida?
Bojkotovati nisi smeo! Time si pokazao da si previse hrabar i smeo. Ustvari to nisi smeo pokazati. Sutnja je bila bolji izbor.
Ali moras da znas, da nakon svakog (ne)diplomatskog delovanja slede i posledice.
Nobel je snaga Zapada, moj Jeremicu, i ta sila deluje do zadnjih granica Istoka.
Naivan i cedan si jos uvek, dete moje.

Toljagići

pre 13 godina

Sličnost između nas i Kine je evidentna? Lebdimo!!!
Kina je (velika) kuća od karata, a mi smo (mali) čardak ni na nebu ni na zemlji.

Moler

pre 13 godina

Americi se salje poruka tako ste se nagrada daje nekom ko je tek stupio na duznost i u medjuvremenu nije uradio nista! Ustvari jeste upravo je produzio smanjenje takse bogatim Amerikancima za dve godine, sto je jos Bush uveo!
Kini se daje poruka tako sto se nagrada daje nekom lokalnom izdajniku. Pitam se da li ce ovom tipu iz Vikiliks da dodele Nobelovu nagradu i sta je sa njegovim ljudskim pravima?

Lemi

pre 13 godina

Pa sta je to cudno ,ako izuzmemo par sila , na listi sve sami klonovi:
Irak,Iran,Vijetnam, Avganistan,
Arabija ,Srbija i naravno uz Srbiju sestra bliznakinja Columbia, tako da cisto sumnjam da to ima neke veze sa Kinom

Srba Srbin

pre 13 godina

U glavu mogu da se kladim da je scenario ovakav... Uostalom, to uglavnom i svi gradjani ove zemlje znaju...
Srbija je diplomatskim kanalima objasnila evropskim zemljama da ne moze i ne sme da se oglusi o otvoren poziv Kine na bojkot. To je naravno prihvaceno jer ovo nije stav Srbije vec vracanje usluge jacem prijatelju!
To se moze i potvrditi prostim primerom da se Amerika uopste nije oglasila povodom ovog dogadjaja, a posto ona smatra da nije bitno sto pojedine zemlje ne prisustvuju dodeli nagrada onda se zakljucak sam izvlaci...
Podrska Srpskoj spoljnoj politici !!!

Mashinovodja

pre 13 godina

Ma, nema to nikakve veze s vraćanjem usluge Kini. Mi smo na nju odavno zaboravili, jer smo poznati po tome da nam je kapacitet memorije jednak amebinom.
Stvar je u tome da je Broj 1 koji vodi našu diplomatiju došao do epohalnog otkrića da nam se u ovom slučaju "više isplati" da budemo uz Kinu nego protiv nje. OK, ali posle nemojmo da se čudimo ako nam druga strana jasno (i pre svega materijalno) stavi do znanja da joj se naše mangupiranje nije nimalo svidelo. "Sve se vraća, sve se plaća", stara je narodna mudrost. A u diplomatiji postoji i pravilo "ne traži neprijatelje blizu, a prijatelje daleko". Ali mi nismo baš poznati po poštovanju pravila, nego pre po mangupluku. I po neverovatnom daru da radimo u korist sopstvene štete.

Djordje

pre 13 godina

... Moj nezvanični izvor kaže da u stvari niko neće ići na dodelu Nobelove nagrade jer se pokvario avion. Nema para u budžetu za avio-taksi. Inače to je onaj isti avion koji ne može da sleti po magli pa nismo mogli na proslavu godišnjice pobede nad fašizmom. Eto toliko, nezvanično naravno.

milan jovanovic

pre 13 godina

Posto je vec sve ovako kako je mozda B92 moze da nam spase gradjanski ugled i prenosi iz Osla sutrasnji koncert klasicne muzike u cast dodele Nobelove nagrade za mir, koji preuzima preko 100 zemalja u svetu, a koji je slican onom novogodisnjem, beckom. A onda i ceremoniju dodele nagrade 10. decembra.

Ajmo, Srbijo

sasa

pre 13 godina

Sve je to politika.Pa sad neka se javi ko misli da zna nesto pametno da kaze.pfff umoran sam od svih tih ucenjivanja i manipulisanja narodom i narodima.

srpski čaja

pre 13 godina

Stalno se proteze pitanje u komentarima: Šta je sa ostale 130 međunarodno priznate države? Zasto one ne dolaze?
- U diplomatiji se nesto moze bojkotovati, ne bojkotovati, ili mozes da sutis. Ostanes nem, i to bi za nas najbolje bilo u ovom slucaju.
Ali ne, Jeremic bira bojkot, i jos se na sva usta hvali, kako je bojkotovao Nobelovu nagradu za mir, da bi poravnao racune sa Kinom. Sa Kinom koja nije priznala Kosovo, ali je toliko velika i mocna, da nije ni u snu mogla da spreci da Kosovo postane nezavisna Republika Kosovo.
Hvala braći Kinezima! Hvaaaaala iiiiim!

Liberal

pre 13 godina

Sramota, u lepo ste se društvo uvalili ministre. I vi i Borko i Sonja Liht - Ahmadinedžadi, Čavesi, Mugabei, Gadafiji, kineska despotija, ruska autokratija.

Obožavam što vas plaćam.

memetic

pre 13 godina

"Izvor tvdi da je “ovo prvi put" bla, bla... kako prvi? a kad smo pre godinu, dve skinuli s filmskog repertoara film koji ne pokazuje Kinu u režimskoj oblandi, onda je to uradjeno za svaki slučaj, ako nam zatreba, oko Kosova napr.... pogledajte spisak zemalja, jeza... nema opravdanja za ovakav gaf, ovakva neprincipijelnost u odnosu na bazične savremene ideale (kakva su "ljudska prava") je sramota bez obzira na jaka antizapadna gledišta koja uspevaju u našoj retro sredini, definitivno potez kojim bi se ponosio Koštunica i ini.

Gea

pre 13 godina

Ne znam sta je to u nasem mentalitetu? Da li smo ludi ili glupi pa da vecito donosimo samo kontraproduktivne odluke po nas? Uredu shvatam ja da nam je Kina prijateljski naklonjena velesila, ali postvljam pitanje nije li ikako bilo moguce pronaci meru jer ovako bojim se da ponovo cinimo da budemo dovoljni sami sebi i protiv svih. A ljudska prava nisam ja bas najsigurnija da mi znamo o cemu je rec

shraff

pre 13 godina

Ko je ovlastio ministra Jeremica da donese ovakvu odluku? S kojim pravom u nase ime nanosi ovakvu sramotu Srbiji? Da li zaista misli da gradjani podrzavaju takvo besramno uvlacenje Kinezima zbog nicega?
Nadam se da ce ga ovo kostati toliko zeljenog potpredsednickog mesta u DS. Demokrate, na potezu ste 18. decembra!

Marina

pre 13 godina

Nije ništa čudno jer Srbija voli biti licemjerna,sjediti na dvije stolice što je pokazala mnogo puta dosad..Jeremić je ruglo vanjske politike s pogrešnim uzorima u (ne)poštivanju ljudskih prava ,ali takva je u osnovi cijela politika Srbije-unutarnja s obmanama svoje javnosti i vanjska koja se može prikloniti diktatorima (podrška Sj.Koreji) ili nerazumnim nedemokratskim zahtjevima poput ovog kineskog . Bojkotom i podrškom nepoštivanju ljudskih prava Srbija je potvrdila svoju realnu politiku i pokazala da ne dijeli iste vrijednosti sa zajednicom zemalja kojoj teži; dokazala je da je spremna iznevjeriti tu istu integraciju i da ta integracija s velikim oprezom mora paziti na Srbiju kad sutra dođu drugi politički izazovi na zajednički stol. Ne vjerujem da će biti službenih izjava iz Brisela povodom ovog nepromišljenog postupka srbijanskih vlasti,ali sigurno neće biti ni slijepih ni gluhih u Briselu kad sutra pitanje daljnjeg napredovanja Srbije prema EU bude na stolu. Pri tom je važno reći da je Srbija nezavisna država koja je imala pravo donijeti odluku o bojkotu; ima također potpuno pravo da se približava ili udaljava od EU,ovisno o svojim interesima. Međutim, i EU ima pravo sutra odlučiti protivno očekivanjima Srbije ili odgoditi odluke do daljnjega o statusu kandidata,početku pregovora itd. vodeći pri tom računa da je promjenljiva i varljiva politika Srbije. Misli li Jeremić da je uvlačenjem kineskim vlastima vratio kosovsku nezavisnost za pregovarački stol ili je anulirao, grdno se vara jer je Kosovo u Europi,a ona je njegov status riješila.

Dragan

pre 13 godina

Da je nesto ovakvo uradio Sloba pre 15-ak godina(a imao je mnogo vise razloga zbog tadasnje ogromne podrske Kine) bio bi proglasen tiraninom bez premca i uzurpatorom demokratije.Jeremicu,stidi se!opet smo sa Kubom,Irakom,Iranom,Avganistanom... a gde se dede EU?

Meho Tuzlak, uranio zoru prevario

pre 13 godina

Nista se u dodjeli Nobelove nagrade nije promijenilo, ona je jos uvijek veliko svetsko moralno priznanje.
Problem je da se svijet promijenio. Mnogi to ne vide!
Srbija je imala pravo da za Nobelovu nagradu za mir predlozi i svoga kandidata. Ali gledajuci vijekovima unazad, sve do kosovske bitke, takvog kandidata nije bilo. Istina pojavljivali su se, ali su nestajali prije nego sto su stigli da se popnu na pijedestal svijetskih andjela mira (npr. predsjednik Djindjic). Srbi su se za to uvijek sami pobrinuli.

realan

pre 13 godina

to mi reci lutko!!!!!! Dok smo mi viljuskom boc, a svaba i norvezanin rukama...... I sada ce oni nama o ljudskim pravima!!!!!????!!!! Sta ce nama naklonost norveske, i eu, itni su nam dobrosusedski odnosi sa kinom

Nikola

pre 13 godina

Bravo Jeremiću, u fino si nas društvo smestio, tamo gde i pripadamo... Kako je uopšte moguće da Jeremić o bilo čemu odlučuje kad je njegov posao samo da sprovodi odluke? Sramota.

Skeptik

pre 13 godina

Providan si Jeremicu. Srbija ce prisustvovati dodeli Nobelove nagrade za mir, videcete. Ovo je pre svega markentiski trik da se pokaze Kini kako "eto mi nismo hteli ali su nas ovi iz EU naterali". Dolazak Bilta nije slucajan.
Medjutim ovo samo pokazuje da mi iskreno nismo za EU sto sam ja uvek govorio. Jednostavno mentalni i istorijski sklop Srbije ne dozvoljava da neko drugi vodi spoljnu politiku umesto nje. Dok su druge drzave kao Slovenija, Hrvatska, Albanija, Bugarska, Madjarska...svesne da su male i nevazne i bezpogovora ide ka mainstream-u (EU i NATO) Srbija jos uvek zivi u iluziji da je velika i mocna. Da moze sve sama i da se je drugi plase.
Ja sam ubedjen da kad bi Srbija usla u EU ona bi se tamo ponasla maltene kao da je Nemacka ili Francuska umesto da cuti i slusa.
Takvi smo mi Srbi zato nas i svrbi.

deda Paun, solunski borac

pre 13 godina

Hej, Jeremicu, znas li ti da je Nobelova nagrada jaca i od Kineskog zida?
Bojkotovati nisi smeo! Time si pokazao da si previse hrabar i smeo. Ustvari to nisi smeo pokazati. Sutnja je bila bolji izbor.
Ali moras da znas, da nakon svakog (ne)diplomatskog delovanja slede i posledice.
Nobel je snaga Zapada, moj Jeremicu, i ta sila deluje do zadnjih granica Istoka.
Naivan i cedan si jos uvek, dete moje.

london 94

pre 13 godina

Za jedno ozbilno drustvo,za jednu veoma postovanu zemlju kao sto je Srbia,mislim da je doneta odluka neozbiljna a samim tim i neproduktivna na duzi rok.Ovo lici manje vise na neku decju igru(prgavu)a ne intelektualno ,savremeno razmisljanje i vodjenje koherentne mudre politike.Ovo lici na neozbiljno vrsenje duznosti doticnih.Prosto nezrelo.

memetic

pre 13 godina

pojedini komentari, baš kao i odluka onog nesrećnika od ministra, jasno pokazuju stanje svesti i moć da se percepira realnost u društvu u kome se forsira inat i življenje u soglasju sa mitovima i zabludama; ovaj skandal nije ništa drugo nego podsmevanje žrtvama Tjenanmena i komunističkog terora: dovoljno je da PR kineske vlade nekog nazove "klovnom", pa da ovdašnji antizapadnjaci počnu da seire. OK, Kina je demokratska zemlja, Kosovo je Srbija, Rtanj je piramida (produži niz...)

srpski čaja

pre 13 godina

Stalno se proteze pitanje u komentarima: Šta je sa ostale 130 međunarodno priznate države? Zasto one ne dolaze?
- U diplomatiji se nesto moze bojkotovati, ne bojkotovati, ili mozes da sutis. Ostanes nem, i to bi za nas najbolje bilo u ovom slucaju.
Ali ne, Jeremic bira bojkot, i jos se na sva usta hvali, kako je bojkotovao Nobelovu nagradu za mir, da bi poravnao racune sa Kinom. Sa Kinom koja nije priznala Kosovo, ali je toliko velika i mocna, da nije ni u snu mogla da spreci da Kosovo postane nezavisna Republika Kosovo.
Hvala braći Kinezima! Hvaaaaala iiiiim!

Ta nemojte nam kasti

pre 13 godina

Zamisli molim te uvredili smo velikog prijatelja Norvesku, koja nas usput ne priznaje u postojecim granicama, vec odrzava odnose i sa separatistiskim vlastima na Kosmetu. Vajni nam prijatelji.
Jesu li mlogo ozlojedjeni u uvredjeni (pirotjansko dj)

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Ako je Kina pre 2 godine bojkotovala dodelu nagrade Martiju Ahtisariju to sigurno nije ucinila zbog Srbije, nego su se tu sukobili interesi Velikih.
Medjutim interesantno je to, gde god se sukobljavaju Veliki, mi smo tu nepozvani, i zaplicemo se gde nam stvarno nije mesto.
Slikovoto receno: Zamislite jednu izlozbu plemenitih rasnih konja i na njoj jednog lepog, ali ipak zalutalog, patuljastog, poni konja. Jasno je da ce ga svi videti kao smetnju, i da on šampion nikad ne moze postati. Poni ima ulogu da razveseljava ljude, cesto i u cirkusu. Za trke on sigurno nije.
O tome da Srbija istovremeno postuje ljudska prava i Kinu kao posestrimu, kako to Jeremic naglasava, je prica u zrak. Srbija je puna gladnih ljudi, (prema vlastitoj proceni Vlade oko 700.000).
Dakle ova Vlada ima puno preceg posla od vodjenja svoje megalomanske spoljne politike, realno maloga miša, koji gricka na sve strane, zeleci da kaze, tu sam! A ustvari iz perspektive divova njega nema, i moze cak nehoticno da bude pregazen, što nam se vec cesto puta u istoriji dogadjalo.
I na kraju, teoretsko i apstraktno Jeremicevo akceptiranje ljudskih prava je ziva tragika.
Sit biti, gospodine Jeremicu, ne spada li i to u ljudska prava?

Toljagići

pre 13 godina

Sličnost između nas i Kine je evidentna? Lebdimo!!!
Kina je (velika) kuća od karata, a mi smo (mali) čardak ni na nebu ni na zemlji.

quo vadis?

pre 13 godina

Kineski bojkot ceremonije dodele Nobelove nagrade Martiju Ahtisariju iz 2008 nema ama bas nikakve veze sa (nepostojecim!) pritiskom ili (nepostojecim!) lobiranjem Srbije za tu odluku, a samo delimicno je povezana sa njegovom ulogom u resavanju kosovskog problema (da se ne lazemo, Kinezima se tu pre svega nije dopadalo sto su bili jedina stalna clanica Saveta Bezbednosti koju je Finac uporno zaobilazio) - vec je taj bojkot najvise bio povezan sa aktivnostima tzv "Medjunarodne krizne grupe" ciji je Ahtisari osnivac i koja je cesto prozivala Kinu upravo zbog krsenja ljudskih prava, ali i nacina resavanja problema na Tibetu. Dakle nema tu nikakve "ja tebi ti meni" kompenzacije ili "vracanja usluge" kako sada pokusava da se spinuje citava stvar od nasih zvanicnika. Na ovom spisku su Kuba i Vijetnam ciji komunisticki rezimi mnogo vise guse licne i politicke slobode nego Kinezi, a isto se moze reci i za Iran i Sudan bez obzira na drugaciji ideoloski predznak. Sve ostale zemlje sa ovog spiska su odavno vec svetski poznate kao drustva u kojima je nivo sloboda (dosta varira od slucaja do slucaja) mnogo vise posledica snaznih spoljnih pritisaka na tu temu nego iskrenih "unutrasnjih" napora, i mi se izgleda savrseno uklapamo u tu sliku.

Raspitajte se samo malo oko sebe i bicete zapanjeni koliko ljudi npr smatra da je "pod Titom bilo bolje" zahvaljujuci cvrstoj ruci, i da je "sada gore" zbog demokratije!?!? Dokazivati nekome da smo u SFRJ upravo imali beneficije kao najslobodnija drzava komunistickog bloka (i sa najvise elemenata trzisne privrede), a da nam je danas ovako lose ne jer smo konacno pristali na demokratiju i "kapitalizam", nego jer smo to uradili medju poslednjima u Evropi, pa jos neiskreno i na ovako karikaturalan nacin. Uostalom veliki bum Kine u zadnje 2-3 decenije samo u Srbiji se vecinski tumaci kao dokaz da je komunisticka diktatura ustvari dobra, a razlozi se ne vide u bukvalno suprotnom procesu koji je sve to izazvao - otkada su Kinezi ostavili iza sebe rigidnu komunisticku doktrinu Mao Cedunga i poceli da kopiraju uspesne trzisne privredne modele koju su njihovi "kapitalisticki" sunarodnici u Hong Kongu, Singapuru i Tajvanu jos odavno imali. Da njihov veliki uspon potice od "cvrste ruke" ne bi se on poklopio sa konstantnom i sveopstom liberizacijom tamo, vec bi jos za vreme Maoa to bila najprogresivnija zemlja sveta zajedno sa njihovom tadasnjom evropskom ispostavom Enver Hodzinom Albanijom.

Lemi

pre 13 godina

Pa sta je to cudno ,ako izuzmemo par sila , na listi sve sami klonovi:
Irak,Iran,Vijetnam, Avganistan,
Arabija ,Srbija i naravno uz Srbiju sestra bliznakinja Columbia, tako da cisto sumnjam da to ima neke veze sa Kinom

srba

pre 13 godina

alo bre! Usijane glave mi smo mala zemlja koju su sile silovale i siluju. Majka Rusija bojkotuje, bojkotujemo i mi. U diplomatiji mora da se vrati dug. Nije norveska nagrada nego nobelova. Ne zavaravaj te nas vise. Jeremic je u pravu.

David

pre 13 godina

A verujem da je novinar Blica vrlo upućen u pitanje kineskog disidenta i da sigurno zna protiv "čega" se on "borio" i da je branio demokratiju. Licemerstvo srpskih novinara prevazilazi sve granice... Uostalom Nobelova nagrada je prerasla u jednu običnu farsu za promociju zapadnjačkih uzurpatora reči "demokratija" i istočnjačkih boraca za prodor zapadnih kapitalista i njihovo bogaćeenje. Čim je nagradu dobio Ahtisari i Obama sa 2 meseca radnog staža kao USA predsednik sve je jasno. Šta je sa pravom na život kao osnovno načelo demokratije, a koje se ponajmanje poštuje u zapadnoj kulturi. Šta je sa pravom na privatnost u zemljama sa više kamera po ulicama nego broja stanovnika, američkog prisluškivanja svih svojih građana (nakon 9.11.) itd.

Duki

pre 13 godina

Kamo srece da nasi politicari imaju.. kicmu da kazu da za Srbiju postoji alternativa EU. Kako bi se EU samo prepala takve odluke i izjave da postajemo npr. offshore raj - odmah bi nas primili preko reda (a mozda ni onda ne bi trebalo da udjemo)...

Vladislav Zbogar

pre 13 godina

Prvo: ovde se radi o kojekakvim disidentima koji nisu u okovima (Abu Graib) niti sa kapuljacama na klavi (Gvantanamo).
Drugo: Nobelov komitet i drzava Norveska nisu isto.
Trece: Kina ce za pet godina biti ono sto je USA danas.
Sada je pravo vreme svrstati se sa onima koji ce odlucivati o sudbini covecanstva (pa i nasim, Balkanskim) u 21-om veku.
Dobar i pametan potez.

milan jovanovic

pre 13 godina

Posto je vec sve ovako kako je mozda B92 moze da nam spase gradjanski ugled i prenosi iz Osla sutrasnji koncert klasicne muzike u cast dodele Nobelove nagrade za mir, koji preuzima preko 100 zemalja u svetu, a koji je slican onom novogodisnjem, beckom. A onda i ceremoniju dodele nagrade 10. decembra.

Ajmo, Srbijo

Mario Maletic

pre 13 godina

Tante za Kukuriku. Sta ste ocekivali. Dug mora da se vrati. Tuzno je to sto smu u takvoj grupi zemalja, ali ipak mislim da je ovo dobro odluka Srpske diplomatije. Ne treba ljutiti ono malo drzava koje podrzavaju nase stavove u svetu. Ljudi, nismo mi u tavkoj mogucnosti da stitimo ljudska prava, a i ako jesmo prvo da krenemo od svoje kuce.

Marko

pre 13 godina

Zamolio bih onda Sonju Liht da mi objasni zasto onda Amerikanci drze Indijance jos po rezervatima kad su tako velika demokratija?Ljudi ovde izgleda jos nisu shvatili da na ovom svetu jedino je interes vazan kakva crna ljudska prava.Da se ta ista prava postuju ne bi se desilo bombardovanje Srbije,napadi na Irak,Avganistan i gomila drugih stvari sto ,,demokratske zemlje" rade.Uostalom to svaki normalan covek vidi ali je nemocan zato sto je takav raspored snaga na planeti.

Lazar

pre 13 godina

Nema apsolutno nikakve logike u podržavanju država koje su nam otvoreno neprijateljske, razbijaju nam državu, ucenjuju i često vređaju neprimerenim rečnikom (npr. Jelko Kacin), na uštrb prijateljskih država koje nam pružaju ruku bez uslovljavanja i ucena, i nikad ne bi za nas rekli da smo "genetski defektni i da na treba uvesti okupaciju kao što je imala Nemačka posle Drugog svetskog rata" (reči aktuelnog Američkog potpredsednika Džoa Bajdena).
A što se nagrade tiče ona stvarno više nema nikakvu vrednost. Mnogima su u sećanju ostali Ahtisari (koji je pregovore vodio tako da na njima nije ništa dogovoreno, i posle njih ga je jedna strana nagradila najvećim odličjima, a druga se žalila MSP), i Obama koji nije ni stupio na funkciju a već je dobio nagradu. A setite se i Al Gora koji je takođe Nobelovac! Al Gor je snimio samo neki film o ekologiji i dobio Nobela! Da li vi shvatate o kakvoj se bljuvotini od nagrade radi!
Drago mi je da je Srbija pokazala da i ona ume da ceni prijateljstvo i stala uz Kinu! Kinezi će znati to da cene, siguran sam, a ostali ne mogu ništa više da nam urade da bi postali još gori nego što već jesu!

nostalgicar

pre 13 godina

I Tito je imao hrabrosti da kaze Rusima njet,kada su bili u pitanju Jugoslovenski interesi,tada su bila jos gora vremena za Srbiju.

Mile

pre 13 godina

19 zemalja koje ne dolaze plus 44 koje dolaze je ukupno 63.

Šta je sa ostale 130 međunarodno priznate države? Meni se ipak čini da ne dolazi puno, puno više država od spomenutih 19.

C.Radomir

pre 13 godina

Liu Sjaobo mozda ima dobre namere, ali verovatno zaboravlja da nema slobode u siromastvu. Drustvena svest bez razvijenih proizvodnih snaga je iluzija.Najveca studentska populacija u Americi i Zapadnoj Evropi su Kinezi, sto je najbolje sto Kina moze da ponudi svojim mladima. Druga stvar je sto je Tjenanmen takodje bio jedan romantican ali retrogradni proces u cilju jacanja nekih prevazidjenih formi socijalizma. Pre dve godine SAD su sve cinili da diskredituju kinesku organizaciju Olimpijade kada su videli da im pobuna u Tibetu ne polazi za rukom. U Kini ima problema ali nista vise nego u drugim zemljama. Gvantanamo je jos uvek nedostizna perverzija demokratije. Jedna je stvar izraziti misljenje da Liu Sjaobo bude oslobodjen a druga je kompromitovati zamlju ako sto je Kina.

bruce lee

pre 13 godina

Kina je na nasoj strani i trebamo i mi nju podrzati,narocito ako je to trazila od nas.Politika je stara k....,uvek bila i bice.Vazni su intetresi,a nas sigurno nije da tako vaznog saveznika,jednu od najmocnijih sila na kugli zemaljskoj,okrecemo protiv sebe.Nobelove nagrade za mir su i onako postale farsa poslednjih godina.

Djordje

pre 13 godina

Draga Sonja,
prilično je nepristojno sedeti i deliti lekcije drugima da ustanu. A razloga za ustajanje zadnjih dana ima bar 250.000...

darko

pre 13 godina

Citat -Sonja Liht Prošle godine je nagrada dodeljena predsedniku SAD Baraku Obami, čime je podržan prvi afro-američki predsednik koji je krenuo protiv imperijalno-ratne politike
A GDE JE ZABOGA OBAMA PREKINO TU IMPERIJALISTICKU POLITIKU .
Dobi nagradu unapred za nista a ne da je nije prekino imperijalisticku politiku nego pojacao..
Ja razumem da su neki ideoloski na strani Amerikanaca a pre svega demokracke stranke u Usa ciji stavovi i liberalizam o privatnom zivoti kao podrzavanje abortusa i gay prava njima ideoloski odgovara sto je njihovo pravo da se sa time slazu.
Ali treba imati na umu da im je ta sloboda jedina ,prave politicke slobode nema elita drzi obe stranke a da ekonomija se sve teze odrzava kreditima od tih zlih kineza .
U spoljnoj politici Usa je cista imperijalisticka drzava .Znam i da dobijate pare od donatora za zapada imate na to zakonsko pravo niko vam ne moze prigovoriti slagao se ili ne ali ocigledno je da je ta nagrada smisljena pre afere sa diplomackom prepiskom i krize u S koreji i da ni sami amerikanci ne pridaju velik znacaj toj manifestaciji pa su dozvolili maronetskim vladama Iraka,Afganistana (gde bukvalno drze vojsku)i S arabije da bojkotuju tu manifestaciju a recimo su ih naterale da priznaju kosovo(Afganistan je to uradio prvi i pre USA)
Samog Lija simpatisem ali on je samo orudje u odustaloj provokaciji.
Zato molim smanjite dozivljaj necemo imati nikakve stete a sama nagrada je politicka .

Милован Миловановић

pre 13 godina

Нобелова награда је одавно постала политичко оруђе у обрачуну са неистомишљеницима "великог брата". И зашто да се замерамо једној великој земљи, која ће у наредних 15 година постати водећа светска сила у свим аспектима. Довољно нас је коштало наше "јуначење" деведесетих година. Стога сматрам да је ово исправна одлука, јер ми пре свега треба да гледамо своје националне интересе. А из сарадње са Кином можемо да извучемо само користи, како политичке, тако и економске. Ако будемо паметни. Мало је познато да је Кина далеко више помогла Грчкој ове године, без икаквих условљавања, него Европска унија и ММФ заједно, који су приде поставили мали милион услова за помоћ. А приче типа "сврстали смо се у групу противника људских права" су за малу децу. Ала Џејми Шеј.

Lane

pre 13 godina

Kacin neka se pokrije usima, neko je vec spomenuo i slazem se sa tim komentarom, proglasiti ga za ``persona non grata``. Ovo je uvreda za drzavu, vladu i ceo srpski narod.
Podrzavam odluku ministarstva spoljnih poslova, konacno ce zauzeti stav. Dosta smo ispunjavali zahteve, slepo pratili i izvrsavali tudja naredjenja. Dodeljuju nagrede za mir, govore o ljudskim pravima, a sta je sa pravima srba na Kosovu...?! Sta je sa nepovredivoscu drzavne teritorije?? Kada budu ispravili nepradvu koju su naneli ovoj napacenoj zemlji mozemo pricati o nekom miru, pravima i slobodama naroda. Po svemu sudeci, zakon postoji ali se izgleda ne odnosi na one koji ga i pisu, kakva je to demokratija?!!!!

Jos jednom, BRAVO za odluku koju je Srbija donela.

Pozdravio vas Ahtisari

pre 13 godina

"Blic" navodi i da je Srbija time "uvredila prijateljsku Norvešku..."

Pa sad, imajuci u vidu kako je bio "prijateljski" gest Norveske da nagradu dodeli Ahtisariju iste godine kad je Kosovo proglasilo nezavisnost i kad je trebalo podstaci "talas priznavanja," nemaju ama bas nikakvog prava da se vredjaju. Tog Kineza mi je zao, ali bi i nasi norveski prijatelji mozda malo mogli da se razale i nad svim kosovskim Srbima koji nemogu da idu kuci. Ovog coveka komunisti bar pustaju da zivi u svojoj kuci, a nasim izbeglicama ovi ni toliko ne daju.

djuro

pre 13 godina

Nobelova nagrada za mir odavno nema nikakvu vrednost i nema nista sa odbranom ljudskih prava. Voleo bih da Sonja Liht objasni na koji nacin je proslogodisnji laureat stao na put ratno-imperijalistickoj politici (ili kako je vec rekla). On je danas upravo njen najveci proponent, da ne pominjemo drasticno krsenje ljudskih prava i slobode stampe koje se ovih dana pod njegovim nadzorom provodi nad Wikileaks-om. Da ne pominjem neke od prethodnih laureata (Ahtisari je samo jedan od njih, ili ako vam to nije dovoljno, treba pomenuti Kisindzera koji je dobio nagradu i pored svoje blago receno kriminalne uloge u Cileu)koji su strahovito doprineli krsenju ljudskih prava. Kad vec Nobelova nagrada za mir nema nikakvu tezinu, mislim da je odluka naseg ministarstva spoljnjih poslova da se solidarise sa Kinom ispravna.

Jednostavno pitanje

pre 13 godina

U celoj ovoj zavrzlami niko nije valjano objasnio kako je taj "disident" doprineo miru u svetu. Koliko ja znam Kina je sila koja najmanje ratova izaziva u svetu. Ne brani komunizam sirom sveta kao sto SAD brane "demokratiju", a pritom iza svega stoji ogroman, iskljucivo finansijski lobi. Ne kazem da je komunizam ispravan ali svaka zemlja ima pravo na sopstveno drustveno i drzavno uredjenje i da ga brani unutar zemlje, sto Kina i radi, a ne juri Asanza po svetui ne bombarduje kad god se upali neka crvena lampica. Ovu odluku su samo trebali da proglase kao neutralan stav prema principima dodele Nobelove nagrade za mir i cao.

Neka se pripreme Koreja i Iran....

pre 13 godina

"Prošle godine je nagrada dodeljena predsedniku SAD Baraku Obami, čime je podržan prvi afro-američki predsednik koji je krenuo protiv imperijalno-ratne politike...."

Krenuo mozda i jeste, ali dokle je stigao to svi sasvim lepo vidimo.

Starac

pre 13 godina

Ma da, g-djo Sonja! Kako da ne!
Ko ce svima ama, "analiticarima" ugoditi. Prvo se ne valja suprotstavljati velikim silama zarad principa ili, ne daj Boze, teritorijalnog integriteta, a sad opet zarad nekih realnih ali ipak nametnutih ideala treba da se suprostavljati istim. Upsss, izgleda da nije istim, a izgelda i da shvatam.
Ne treba se suprotstavljati zapadnim silama ni po koju cenu, a pozeljno je suprotstavljati se svim ostalima zarad interesa prvih.
Ma nemojte molim Vas vise!

besan ker

pre 13 godina

"...a ove godine se šalje poruka drugoj najvećoj sili sveta - Kini i kaže se da ne može ekonomska moć da bude zamena za osnovne civilizacijske vrednosti”, kaže za “Blic” Sonja Liht.

U ovoj poruci samo zameniti "drugoj" sa "prvoj", kao i "Kini" sa "SAD", i poruka bi isto tako itekako imala smisla. Ali, dotična gospođa kanda nema hrabrosti ili motiva da tako nešto izjavi.

zemunac

pre 13 godina

svaka cast svim entuzijastima koji I dalje veruju u demokratiju.. zakon jaceg uvek je vladao I vladace..ovo je ipak dobra odluka I manje zlo !

dragan

pre 13 godina

Podrzavam vladu Srbije. Kina je stara diplpmatija sa dugim pamcenjem. Nobelova nagrada za mir je odavno postala farsa. Mnogo vise ljudskih prava je prekrseno od strane zapadnih demokratija nego od komunistcke Kine.

Mashinovodja

pre 13 godina

Ma, nema to nikakve veze s vraćanjem usluge Kini. Mi smo na nju odavno zaboravili, jer smo poznati po tome da nam je kapacitet memorije jednak amebinom.
Stvar je u tome da je Broj 1 koji vodi našu diplomatiju došao do epohalnog otkrića da nam se u ovom slučaju "više isplati" da budemo uz Kinu nego protiv nje. OK, ali posle nemojmo da se čudimo ako nam druga strana jasno (i pre svega materijalno) stavi do znanja da joj se naše mangupiranje nije nimalo svidelo. "Sve se vraća, sve se plaća", stara je narodna mudrost. A u diplomatiji postoji i pravilo "ne traži neprijatelje blizu, a prijatelje daleko". Ali mi nismo baš poznati po poštovanju pravila, nego pre po mangupluku. I po neverovatnom daru da radimo u korist sopstvene štete.

Marchelius

pre 13 godina

Potrebna je pametna kalkulacija.
Meni je vise interesantan Jeremic kao pojedinac u celoj prici.

Meni je zao Jeremica jer mi u celoj prici izgleda kao jedno obicno zrtveno jagnje, koga se cak i Boris odrice (nije siguran da li je ispravno postupio time sto ga je postavio za ministra)... meni to tako izgleda... I da su njegovu ambicioznost, nalete idealizma i vere da mozda cini ispravnu stvar stari lisci iskoristili jako dobro - plus sto je on poneo teret price oko Kosova.
Mozda gresim, mada...

hihihJavata

pre 13 godina

Samo glup covek bi stao na zulj u svakom smislu sili koja vrtoglavo jacha,pritom nam je uvek kroz istoriju bila saveznik... Srbijo budi mudra!!

sasa

pre 13 godina

Sve je to politika.Pa sad neka se javi ko misli da zna nesto pametno da kaze.pfff umoran sam od svih tih ucenjivanja i manipulisanja narodom i narodima.

Nenad, Skopje

pre 13 godina

"Dodela Nobelove nagrade Baraku Obami koji je krenuo protiv imperijalne politike..." O, Boze, je li samo kosmos bezgranican?! A Blic je mogao da da i drugacije vidjenje problema. Dimitrijevica i Liht i da ne citam znam kakav ce stav da iznesu. Inace, da odluka nije protiv najvece demokratije SAD i Brisela svedoci da ceremoniji nece prisustvovati najveci njihov satelit u Juznoj Americi Kolumbija, i clanica EU Slovacka. Tako da, nemeju veze komentari da se Srbija ponovo (?!) svrstava na strani dikatorskih zemalja. To je uprosceno gledanje, jer svaka drzava ima svvoje interese i zavisno od situacije nosi odluke. Nema vecitih prijatelja, time se drze sve zemlje. Da Srbija nije protivnik EU i SAD dokazala je zajednickom rezolucijom o Kosovu na pocetku septembra, ali ako neko ocekuje da slepo aminuje sve sto kazu zapadne zemlje, onda ce takva politika biti osudjena od veceg dela stanovnistva Srbije, koje ne zeli da vidi svoju drzavu kao slepog satelita bilo cijih interesa.

Naravno

pre 13 godina

Ako je to stvarno bilo tako, ne secam se, onda je to potpuno opravdano.
Usluge se vracaju u svakom slucaju, na ovaj ili onaj nacin.

Pobesneli max

pre 13 godina

Nije lepo ali je korisno! Ionako ce se o ovome pricati jos par dana i "pojesce vuk magarca". Kina bi, u suprotnom, mnogo duze pamtila i vratila bi kad najvise boli.

Djordje

pre 13 godina

... Moj nezvanični izvor kaže da u stvari niko neće ići na dodelu Nobelove nagrade jer se pokvario avion. Nema para u budžetu za avio-taksi. Inače to je onaj isti avion koji ne može da sleti po magli pa nismo mogli na proslavu godišnjice pobede nad fašizmom. Eto toliko, nezvanično naravno.

Srba Srbin

pre 13 godina

U glavu mogu da se kladim da je scenario ovakav... Uostalom, to uglavnom i svi gradjani ove zemlje znaju...
Srbija je diplomatskim kanalima objasnila evropskim zemljama da ne moze i ne sme da se oglusi o otvoren poziv Kine na bojkot. To je naravno prihvaceno jer ovo nije stav Srbije vec vracanje usluge jacem prijatelju!
To se moze i potvrditi prostim primerom da se Amerika uopste nije oglasila povodom ovog dogadjaja, a posto ona smatra da nije bitno sto pojedine zemlje ne prisustvuju dodeli nagrada onda se zakljucak sam izvlaci...
Podrska Srpskoj spoljnoj politici !!!

građanka

pre 13 godina

tako i treba. da pokažu sve što znaju i umeju do izbora. a mi lepo da pamtimo, da posle ne može Predsednik da nam priča kako to nije bilo baš tako.

Pokahontas

pre 13 godina

Kriteriju za dobijanje Nobelove nagrade za mir je postao nečija želja, a ne uspeh u borbi za mir ili ljudksa prava. Pa tu želju za mir u svetu ima i svaka misica pa im ne daju nagradu.
Tako da neodlazak na dodelu ove nagrade nema neku težinu, niti znači da smo protivnici ljudskih prava, a odlazak može imati negativne posledice prema Kini kojoj, nažalost, dugujemo neke usluge. Stoga podržavam ovu odluku.

ceca

pre 13 godina

... zna se sta je nobelova nagrada, zna se kakva je kina bila po pitanju ljudskih prava, nisi smeo ni da pisnes, kao u vreme staljina ja sam u inostranstvu vec 12 godina i vise sam naucio o demokratiji nego 40 godina u srbiji, nobelovci nemaju nikakve veze sa politikom

Herr Nobel iz Bec!

pre 13 godina

Zameramo se "prijateljskoj" Norveskoj?! Nije nego.
Puna podrska odluci Vlade. Konacno nesto ispravno i moralno od njih!

vaso

pre 13 godina

Gospodjo Liht, zaista vas cenim godinama, i zastupam misljenje da su ljudska prava iznad svega, ali je stvarno smesno dodeliti Nobelovu nagradu Obami zbog toga samo sto je Afro porekla, (na stranu njegova, ali samo obecanja da ce prekinuti ratove i izazivanje kriza sirom sveta, sto su nastavili da cine), i sto su im najveci saveznici na srednjem istoku zemlja gde se jos uvek kamunuju zene koje su silovane zato sto su se kretale same bez srodnicke pratnje. Dakle, mogli bi i vi malo da pogledate istini u oci.

Nikola Kalabić

pre 13 godina

Razumem da velike sile pritiskaju, da malim zemljama nije lako da se odupru, ali ima stvari zbog kojih vredi stati uspravno i reći ne. "
Ovo je jedina pametna stvar koju sam čuo od Sonje Liht, mada, verovatno, ona i ja ne mislimo na iste sile. A ta nagrada je još jedna od stvari koju su amerikanci i njihovi satrapi uspeli da obesmisle. Vuče, svaka čast.

sokrat

pre 13 godina

Za razliku od ostalih područja, Nobelovu nagradu za književnost i mir možete dati svakome, tako da su te dve nagrade često predmet političkih pritisaka.

Moler

pre 13 godina

Americi se salje poruka tako ste se nagrada daje nekom ko je tek stupio na duznost i u medjuvremenu nije uradio nista! Ustvari jeste upravo je produzio smanjenje takse bogatim Amerikancima za dve godine, sto je jos Bush uveo!
Kini se daje poruka tako sto se nagrada daje nekom lokalnom izdajniku. Pitam se da li ce ovom tipu iz Vikiliks da dodele Nobelovu nagradu i sta je sa njegovim ljudskim pravima?

Djuka

pre 13 godina

Koliko je citava farsa zvana Nobelova nagrada za mir iskompromitovana i devalvirana, ja ne da ne bih poslao ove godine predstavnika na dodelu, nego ni bilo koje od narednih, ko god da ih dobija.