Ponedeljak, 06.12.2010.

07:25

Šta je to nasilnička vožnja?

Izvor: B92

Šta je to nasilnièka vožnja? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

ex auctoritate principis

pre 11 godina

@Plavi andjelak

Dakle, Vi nama otvoreno i nedvosmisleno saopstavate da cete, kao policijski sluzbenik kome je duznost ocuvanje bezbednosti saobracaja i ljudskih zivota, zanemariti deo svojih duznosti time sto cete pisati samo lakse prekrsaje, cime cete po automatizmu zanemariti teze prekrsaje? I onda ocekujete vecu saradnju i bolje postupanje prekrsajnih sudija? Ako ovo niste napisali ishitreno i pod utiskom, vec to zaista mislite, onda je to strasno.
Iz iskustva znam da je na sudu uvek veselo. Jedno direktno pitanje i krecu price: ,,Ne secam se, bilo je davno, ja sam strucan, ja nikad ne lazem itd". Nestane i poslednja trunka onog laznog samopouzdanja sa kojima se susrecu gradjani pri kontroli. Prestanite da zelenasite, pocnite da kontrolisete prekrsaje od najvecih ka najmanjim i to tim redom i bez izuzetka, pocnite lepse da pisete izvestaje i postupate prema gradjanima pa cete poceti da uzivate vece poverenje kako gradjana tako i sudstva. Da li treba sankcionisati i naslabiji prekrsaj? Apsolutno, pod uslovom da se jednako sankcionisu ,,jaci ljudi" za volanom. Do tada, nikad necete imati moralno pravo da pisete vozacu kaznu jer je ona selektivno napisana. Bice mi zadovoljstvo da Vas sretnem u nekom od narednih postupaka protiv nekog od okrivljenih gradjana. Ako prijava bude napisana jednako dobro kao sto je dobar nacin na koji vi opisujete i najavljujete vase postupanje, smejace se sudnica od okrivljenog do zapisnicara.

Nenad

pre 13 godina

Za mene je nasilnička vožnja ono što sam doživeo nedavno.Jednom na pešačkom prelazi kod Kalemegdana na ulazu u Knez Mihailovu ulicu,kada je jedna devojka za volanom držala volan jednom rukom u drugoj joj je bio mobilni preko koga je sa nekim razgovarala,a usto prošla je crveno svetlo na semfora.Doduše bila je iznenadjena otkud ja na prešačkom prelazu.Drugi put sam doživeo da u Francuskoj ulici srećom izbegnem sudar,jer sam se "susreo"sa vozilom za čijim volanom je sedo vozač opet sa mobilnim telefonom i jednom rukom na volanu.
U Beogradu mnogi vozači u vreme vožnje koriste mobilni telefon.Imam utisak da saobraćajna policija ne sankcioniše taj prekršaj.
Inače,često se pitam čemu donositi propise,ako nije obezbedjena njihova primena.

dragan

pre 13 godina

Ah da, ako kamere ne budu korektno stelovane, i najsavesniji vozac ce u jednom "zutom" talasu kroz neku duzu ulicu da "popije" kaznu za nasilnicku voznju!

dragan

pre 13 godina

Policajci su uvek diskutabilni prolazak na zuto "pisali" kao crveno - ne samo da bi nabedili vozaca i izbegli diskusiju, nego sto, sa mesta na kojem stoji, policajac i stvarno vidi prolazak na crveno. Mesta sa kojih su saobracajci gledali raskrsnice, a to je uvek posle raskrsnice, takodje su najcesce diskutabilna. Da li ce kamere doneti pravdu, ili ce biti "stelovane" za snimanje zutog radi veceg prihoda u budzet? Ovakva prevara od strane policije dokazana je cak i u Americi, bio je clanak na B92 koji objasnjava da se kamera setuje prema ogranicenju brzine itd, a ne da hvata nekoga koji dozvoljenom brzinom bude uhvacen u sred raskrsnice "na crveno" kako su to nekada i sada videli policajci, iako je cak mozda usao i na zeleno, a ne zuto.
Budite ubedjeni da deo policajaca stvarno veruje da je vozac prosao na crveno, na osnovu toga sto ga, stojeci posle raskrsnice, lepo "vidi" u prekrsaju.

Druga strana

pre 13 godina

@plavi andjelak
Vi stvari posmatrate iz ugla saobraćajca, ali ako posmatramo iz ugla običnog, nezaštićenog građanina, onda nije sve baš tako kako ste napisali. Koliko god da je sudstvo u ovoj zemlji neažurno, s druge strane je vrlo ažurno kad treba kazniti vozače. Ali što je najgore, običan građanin na suočenju nema protiv policajca nikakve šanse, jer će sudija uvek poverovati samo onome što policajac kaže. Vama svaka čast, ali ima mnogo Vaših kolega koji vrlo drsko nabeđuju vozače za razne prekršaje koje ovi nisu počinili, pa usudio bih se reći da se čak služe i lažima. Vozač nema nikakvog načina da se u takvim slučajevima kod sudije odbrani. Znam za slučaj da je vozač prošao na žuto, jer je, realno, u trenutku paljenja žutog bio toliko blizu semafora da i nije mogao da se zaustavi (trepćućeg zelenog nije ni bilo). Iza raskrsnice ga sačekao policajac i pisao mu prijavu da je prošao na crveno! Vozač je posle, kod sudije, to poricao i tražio suočenje, na šta mu je sudija odgovorila da, ako bi odmah priznao prekršaj, prošao bi sa uslovnom zabranom vožnje, ali ako bude došlo do suočenja i na suočenju policajac ponovi svoj iskaz, u tom slučaju se upisuje zabrana u vozačku! Čovek je, da ne bi rizikovao, odmah pristao na uslovnu zabranu, i platio kaznu za prekršaj koji realno nije ni počinio!
Prema tome, bilo bi u redu da prvo očistite policiju od lažova, pa tek onda da kažnjavate za tzv. nasilničku vožnju.

Mirko

pre 13 godina

Nasilnicka voznja, divljanje za volanom, preticanja preko pune linije, prolaz na crveno svetlo, nepostovanje ogranicenja brzine, zanemarivanje sigurnosnog pojasa, stavljanje deteta ispod 12 godina na prednje sediste,parkiranja na pesackim prelazima i na zelenim povrsinama, podmicivanje uniformisanog lica...sve je ovo svakodnevna slika koja moze da se vidi na nasim putevima.Mesecno predjem preko 20.000km i svacega se nagledam, s'obzirom da sam vozac slepera.Nece se neki idioti u ovoj zemlji opametiti za sledecih nekoliko decenija.Jednostavno to je nase nasledje, nasa bastina, kultura.Sta ti vrede oci kada si slep pored njih.

Gnevan

pre 13 godina

Nabrojano je (u komentarima) samo par nelogičnosti u novom Zakonu O Bezbednosti Saobraćaja!! Ima ih još vrlo mnogo. Zato se ne poštuje kao što ni stari nije. A problem je u tome, što svaki iskusan čovek zna, što su naši sudovi rak rana društva (samo dva rešena slučaja) i što policija lovi sitne prekršajčiće a za krupne ih nigde nema.
Pa ako ja kao običan čovek, SVAKOG DANA, u krugu od par stotina metara, oko moje ulice mogu da nabrojim 100 DO 150 sitnih ili krupnih prekršaja, kršenja zakona i sl. kako to ne mogu da vide policajci koji u tri smene obilaze (odnosnom trebalo bi da to rade) moj kraj. Pa oni su slepi kod očiju, ili korumpirani ili nesposobni a sudije, to već odavno znamo potpuni neradnici

Novosadista

pre 13 godina

Nasilnicka voznja ti nastaje kada ti ZIG (zavod za izgradnju grada) ostavi ulicu sirine 3.5 metra u centru grada, kroz koje prolazi Bus a mimoilazi se sa kamionom.
To je kriminal!!! Daj nam puteve ko normalan svet, a ne neke rupe i uske puteve da postradamo komplet.
Inace u Novom Sadu u Rumenackoj ulici svojevremeno, vozac autobusa nije uspeo da "smota" volan, ili je bio pijan ko morka, pa se zakucao babi i dedi u kucu. Dobro je da pri tom niko nije poginuo.
A sta tek da pricam o bahatosti vozaca koji nagare Bulevarom pa ne vide dete sa torbom na pesackom?! Ej, nemate Vi pojma sta je nasilnicka voznja. Dodjite malo u NS da vas provozam u blindiranoj ladi nivi.

Eto ideje za B92, nek se malo provozaju NS-om da snime te budale sto jure i preticu kolone vozila, nosalantno furaju skutere preko duple linije.
Volis smrt? Idi onda skoci sa mosta, covecnije je!

plavi andjelak

pre 13 godina

A koliko vozaca je u Srbiji, od uvodjenja novog ZoBS-a,zbog voznje nedozvoljenim smerom kroz jednosmernu ulicu kaznjeno sa vise od 7.000 dinara bez sudskih troskova(predvidjena je novcana kazna od 6.000 do 20.000 dinara + 2 boda)? Ne znam koliko tacno je takvih ali mogu da se kladim da je broj veoma mali. Zasto? Zato sto sudije imaju nekakvo uputstvo da vozace kaznjavaju minimalno i da se vozacima izlazi u susret. Zasto bi se izlazilo u susret nekome ko namerno krsi propise i time ugrozava nekoga. Pa ja sam doziveo da zaustavim coveka zbog prolaska na crveno i istog sam alkotestirao i utvrdio da ima alkohola. Covek tvrdi da lazem i da je aparat neispravan i zahteva vadjenje krvi. Analiza krvi, naravno, pokaze jos vecu vrednost. Zove me g-dja sudija i kaze da doticni trazi suocenje. Ostavim joj broj mobilnog da me zove u koje god doba dana bude potrebno. Dodjem na suocenje i covek sve prizna. Sudija ga pita zasto je trazio suocenje i vadjenje krvi ako je bio svestan sta je ucinio a on odgovori nesto kao "ko ga ...e, neka se pomuci". Na sve to, doticna ga osudi minimalno i na moje oci mu se izvinjavala da mi je bilo skoro neprijatno sto sam mu pisao prijavu umesto da ga "odere" i naplati mu moje slobodno vreme i njeno gubljenje (skupog) radnog vremena a da blago kaznjavanje sacuva za nekog ko iskaze kajanje tokom sudjenja i za koga se moze pretpostaviti da nece ponavljati takve stvari. E, dok se takve stvari ne promene nama nema napretka a policajci (za mene sam siguran) ce vecinom pisati prijave za bezazlene ("glupe", ako postoje takvi)prekrsaje i nece se uvlaciti u pisanje prijava za teze prekrsaje koji zahtevaju stalna povlacenja po sudovima, pisanje naknadnih izjava i sl. Izvinjavam se na iskrenosti i otvorenosti ali...POJAS JE KEVA!!!
O spremnosti gradjana da nam pomognu u svojstvu svedoka pred sudijama nekom drugom prilikom.

Peca

pre 13 godina

Moramo provo da odlucimo da hocemo bezbedniji saobracaj, i da se slozimo da to zelimo da postignemo sredstvima pravne (a ne nasilnicke) drzave. Kada to odlucimo, moramo doneti zakone s datim ciljem koji su prakticno primenljivi. Ocigledno je da kod nas ne postije ni zakon ni policija koji se postuju. Ali navike se ne menjaju i poverenje se ne stice preko noci... sto je jasno iz iz mog licnog primera:

Pobornik sam sportske voznje od kako sam naucio da vozim na caletovom BMW 1602. U mladjim danima neiskustva i ludosti su me do besvesti nervirali tipovi koji voze po sistemu: mozda mi nije neki auto - ali ja sam Fandjo za volanom - pa da vidis kako se vozi... Da me sa BMW-om 316i ili Mazdom 626 po svaku cenu pretenke jugo - iz inata nisam dozvoljavao. Cist kompleks i divljastvo sa moje strane koje u Srbiji uzavrelih emocija(i objektivno vecih problema od saobracaja) nisam ni razumeo. Jednostavno sam se ponasao kao i svi ostali "nasilnici" u saobracaju - to je prosto bila norma.

Prevaspitali su me tek Ameri - obukom, primerom i kaznama.
Obuka:
Po dolasku u obecanu zemlju, nakon 3 meseca (koliko vam priznaju nasu dozvolu) sam morao da ponovo polazem test i prakticnu voznju. Za razliku od nasih auto-skola(koje iz proizvoljnih razloga obore 7 puta), cilj im je da vas nauce da bezbedno i defanzivno vozite, uz poznavanje saobracajnih propisa. Za defanzivnu voznju do tada nisam ni cuo. Jedna od stavki je recimo naglasak na to da da svakom vozilu koje vas pretice morate dopustiti da to bezbedno ucini.

Primer:
Kada na delu vidite ljubazne vozace koji ce vam ustupiti prvenstvo iako to ne bi morali, i sami se ljubaznije pocnete ponasati u saobracaju. Prosto nisam mogao da se nacudim da iako po propisu saobracaj na auto putu ima prvenstvo - vecina vozaca prikoci i pusti da se "ubacite". Izusetaka uvek ima, ali ispao bih "rasista" ako bih objektivno rekao koji su ti koji vam nece dati zasluzeno prvenstvo na recimo na 4-way Stop.
Sacekusa za State Troopers/Highway Patrols/OPP gotovo da ne postoji. Potpuno vam bude jasno da im je cilj bezbednost saobracaja kad se sa policijskom krstaricom postave tako da in vidite sa kilometar. Pa vi divljajte, ako smete i amo imate para.

Kazne:
Milicija me je dobro iztrenirala da budem uvek na oprezu - da me ne uhvate kad jurim. Ameri su me prvi put upecali iz aviona: 92 mph(150Kmh) u zoni od 65mph(105Kmh) = $278, drugi put ni ne znam kako (u 4 ujutru na praznom auto-putu) - ali 106Mph(170Kmh) u zoni od 65mph = $350 + suspenzija doizvole u drzavi Wisconsin na 2 meseca. Posle toga - druga prica, vec 15 godina nisam placao kazne - osim za parkiranje. Prijatelja (Srbina) su zatvorili na nedelju dana sbog "BAHATE I BEZOBZIRNE VOZNJE": proleteo je pored policijske krstarice sa preko 120mph u zoni of 65Mph - zaustavila ga je patrola na sledecem skretanju sa auto-puta.
Sada sam u Kanadi, gde se za voznju od 50kph preko ogranicenja ODUZIMA AUTO NA LICU MESTA + SUSPENDUJE DOZVOLA NA PAR MESECI + $x000 KAZNA + POSKUPLENJE OSIGURANJA zbog kaznenih poena. ONTARIO PROVINCIAL POLICE (OPP) takodje ima pravo da zbog ULICNIH TRKA ili "BAHATE I BEZOBZIRNE VOZNJE" oduzme vozilo i ohladi vas u pritvoru.

Pa kad mi se za branik zalepe tipovi koji misle da sa Hunday-em ili SUV-om mogu da zakoce ili izbegnu prepreku kao i ja sa 325i-com, samo se setim koliko bi me kostalo da im pokazem da poima nemaju ... i sklonim se desno - naravno par stotina metara ispred :)

Pozdrav svima - DRIVE SAFE!

vampirbg

pre 13 godina

'...Takođe, ko parkira nasred prometne raskrsnice ili na šinama platiće samo za nepropisno parkiranje...' Nije da cepidlacim, ali kako vi mislite da ovo okarakterisete kao nasilinicku VOZNJU... Pa i najgori advokat ce uspesno izvesti zakljucak da ako ne vozis auto ne mozes da napravis prekrsaj kojise zove nasilnicka voznja :) U svakom slucaju, problem je u policiji... Oni jednostavno nisu dovoljno inteligentni da naprave razliku izmedju obicnih i nasilnickih prekrsaja (od do sada osudjenih imaju 50% uspeha sto je jednako bacanju novcica) i ne rade svoj posao (o cemu svedoci samo 109 prijava, a ja sam licno video vise od tog broja i to samo u poslednja 2 ili 3 meseca)... Pa samo u toku jedne letnje veceri mozes po 30ak motorista da privedes koji jurcaju kroz centar... Problem je sto policija neke ne sme da zaustavi, a i kod onih koje zaustavi vise voli da uzme mito nego da pise kaznu... BTW kako se obilazenje kolone na punoj moze okarakterisati kao nasilnicka voznja ako nikoga nisi ugrozio (tj ako nema nijedno vozilo iz suprotnog smera i ako nisi cak ni prekoracio brzinu)? To je sasvim drugi prekrsaj... Nasilnicka voznja bi se pre mogla okarakterisati kao drzanje suvise malog rastojanja, blicanje, prebrza voznja, prolazak kroz crveno itd...

Zemunac

pre 13 godina

Dobar primer ''nasilničke vožnje'' je incident koji je napravljen od strane policijskog auta koji je samo sa rotacijom, bez zvučnog signala, uleteo u raskrsnicu i oborio 3 motorcikla, povredivši vozače!
Policijski auto ima prednost samo ako ne ugrožava druge učesnike u saobračaju!

dragan

pre 13 godina

Proizvod nemacke civilizacije je i normalni, pristojni, mirni, porodicni covek koji je izmislio gasnu komoru za logore, jer je genocid dozivljavao kao administrativni problem. Srpska civilizacije je proizvela da normalni, pristojni, mirni, porodicni covek za volanom postaje manijak, potencijalni masovni ubica. Nekada sam vozio po Nemackoj, a skoro sam cuo za slucaj naseg coveka (poznanik od prijatelja) koji je po srpskom receptu vozio preblizu auta ispred. Vozac tog auta, zena, misleci da se radi o manijaku zvala je mobilnim policiju koja ga je presrela i tako isto tretirala. Vozio sam po Nemackoj, najmanje 10 puta su bolji vozaci od nas...

Miki

pre 13 godina

Odlicna vam je ta statistika sa 2 kaznjena. Ja svako jutro vidim toliko primera koliko ste vi ukupno kaznili.

Evo jutros jedna Skoda Superb (nije crna) covek lepo stane na crveno pogleda levo, desno, propusti kamion koji skrece na zeleno) i onda krene (na crveno) pretekne kamion u raskrsnici i velikom brzinom (da ne bi upao u makaze) zamalo pogazivsi pesake koje je kamion zastao da propusti jer prelaze na zeleno. Na kraju se preko pune linije vratio u jedinu traku koja ide u tom smeru i nastavio velikom brzinom pored skole gde je ogranicenje 40.

Mislim da bi MUP trebalo da finansijski motivise gradjane da pokace kamere na retrovizore i snimaju ovakve debile, npr. 10% od svake kazne ide onome ko je doneo snimak.

Pedu

pre 13 godina

Sećam se kad sam bio klinac, ćale je regularno prošao na zeleno svetlo, skrenuo u desnu ulicu, saobraćajac ga zaustavlja i piše mu kaznu zato što nije upalio migavac!!!!!

Ej, migavac!!!!

Pedja

pre 13 godina

МНОГО, МНОГО је већи проблем огромног броја људи на улицама тј. за воланима који реално не знају да возе. Ја лично знам две особе коју су бозачку дозволу купиле. Полиција је огроман број таквих њуди пустила на улице и притом јел да ето узели нешто за себе по паролом нема везе научиће. Чисто сумњам. Поздрав свима.

Alfa

pre 13 godina

@(Igor, 6. decembar 2010 09:38)

vidi se da nikad nisi vozio po autobahnu u Nemackoj... licni primer, vozim 250km/h u levoj traci i sa nekih cca 1km vidim blicanje od nazad... MOMENTALNO se sklanjam u susednu traku desno a pored mene prolazi Porsche sa cca 300km/h... isto tako u toj istoj Nemackoj vozaci na autobahnu ne "jure" 120km/h u brzim trakama i isto tako se sami sklanjaju kada vide da im se priblizava vozilo od pozadi, nema potrebe za blicanjem i sirenom, kultura!!!

nn

pre 13 godina

Nasilnici u saobraćaju (bahati).
To su nesposobni ljudi koji u svojim malim životima ništa ne doprinose i na totalnoj su margini. Sakriju se iza velikih svetlucavih gvozdenih vozila te pokušavaju da leče svoje komplekse.
Ovo nije saobraćajno pitanje. Ovime treba da se pozabave psihijatri.

simex

pre 13 godina

Na stranu bahatost u zakonu postoje nelogicnosti Meni je jedna fascinanta a podpada pod nasilnicku voznju tj moze se okarakterisati !
A to je recimo kolona stoji ispred vas pet tranvaja koji stoje preko 10 minuta vi stojite onda zadnji pali sva cetiri migavca puna linija ako je prazna i krenete ispadne da je nasilnicka voznja ako ostanete mozete satima cekati da se pomeri tranvaj ! Postoje razne situacije koje se mogu tretirati kao nasilnicka po policiji ili prekrsaj ali imate i ovakve situacije gde ne postoji izalaz a da ne napravite prekrsaj! Problem je recimo sto ti tranvaju kad su stali i stoje preko 10 min bili duzni da stave i trougao onda bi bilo dozvoljeno i tako dalje i tako dalje! Zakon je pun rupa kako na stetu vozaca tako i na stetu samog zakona koje one prave nasilne ne kaznjavaju kao tipove koji voze preko gazele 120 usecaju itd takvi prolaze nekaznjeno a uvek nastrada onaj najmanje kriv !
Zakon je los i losi su oni koji ga sprovode!

dragan

pre 13 godina

Fascinantna je kolicina negativnih ocena na komentare koji kritikuju nasilnike. Ispada da smo mi demokratski izabrali nepostovanje zakona.

Marko

pre 13 godina

Nasilnicka voznja je kad drzava isto kaznjava razlicite ljude. Pa tako jedna pevaljka, koju uhvate pijanu za volanom i posle vredjanja policije i noci provedene u celiji, umesto da bude kaznjena za primer bude pustena i verovatno ce ceo slucaj biti zataskan.
Eto, zbog toga imamo bahate vozace - jer se sve moze, ovako il' onako.

dragan

pre 13 godina

Nasilnicka voznja je i namerno nepridrzavanje rastojanja u cilju "ubrzavanja" onog ispred. Na primer, vozac slepera koji mi je prisao od pozadi na 1 m pri brzini od 50kmh kroz naseljeno mesto je nasilnik, cak i da mi zena i dete nisu na zadnjem sedistu.
Pri brzini od 80 kmh nasilnicki je nekome prici od pozadi na metar da bi se sklonio iz leve trake koja u Bgd i NIJE preticajna. Ovo su prekrsaji za koje se do sada i nije placalo.

sb

pre 13 godina

Napravis krug po gradu(Beograd) i vidis milion nasilnika. Bahatost pokazuje i policija, ne znam ko je njih ucio da voze. A kamoli ovi dzukci sto voze kola vlade crne boje i sa zatamljenim staklima i misle da su bogovi. Prvo treba interna kontrola u mup-u da se sprovede pa tek onda oni da kaznjavaju nasilnike za volanom. Mada tesko cemo mi to..

Skeptik

pre 13 godina

I ovaj tekst pokazuje da nasilno voze oni kojima se to može, kao što je bio slučaj i do sada. Pojedinci koji imaju veze na visokim pozicijama i(li) dovoljno para da potkupe bilo koga da zaprećene kazne budu prekvalifikovane u nešto mnogo benignije ili čak odbačene. Ko je divljao, divlja još uvek. Jedino što sada imamo jednu (ne tako malu) populaciju zastrašenih vozača plićeg džepa koja, za svaki slučaj, vozi brzinom znatno ispod ograničenja i time bespotrebno ometa saobraćaj. Ne vidim nikakvu korist od novog zakona.

zoran

pre 13 godina

Ma kakve kazne za debile. Sve dok ne bude nekoliko interventnih ekipa u civilnim kolima i to po četvorica ćoškastih, pa kad dilajber počne da divlja, da ga stignu, zaustave, izvuku iz auta, zaustave sve ostale vozače i narede im da gledaju a ovoga da oleše od batina da ga traumatologija krpi jedno dva meseca a ovi što su gledali svima da ispričaju šta su videli... E jedino tako će srBskim siledžijama da se stane na put. Zakonom i kaznama. NIKAD.

majk

pre 13 godina

Za nasilnicku voznju oduzeti automobil dati ga na licitaciju i pare u budzet ili ga dati socijalno ugrozenima!!!!
U vrlo kratkom periodu bi se momcine opametile.... 100%!!!
Zar je tesko normalno voziti????

Vladimir

pre 13 godina

imam brza kola i volim brzo da vozim... ALI!

SAMO I ISKLJUCIVO SAMO KADA POSTOJE REALNI USLOVI.

Dakle van naseljenog mesta, KADA SAM SAM U AUTU, ne na auto putu, i ako sletim ili se istumbam da ne ugrozim niciji zivot samo sebe.

Ali zato ima likova koji kroz jednosmernu u 22h gde su parkirani auti sa jedne strane celom duzinom LETE 120km/h


Cini mi se da "ljudi" koji "nasilno" voze nemaju problem sto vole brzu voznju, vec njih nesto drugo muci, da li ne moze da im se digne pa im je krivo ili su nizi rastom pa bes iskaljuju na autu... ne znam ali to su opasne stvari ;)

nenasilnik

pre 13 godina

Parametri koji odredjuju nasilnicku voznju su - smesni. Naime, kako ce policija utvrditi da je neko prosao dvaput kroz crveno svetlo u toku 10 minuta? Hoce li ga pratiti ili... sta? Ako ga vidi kako cepa krzo crveno, kako ce znati da to nije vec ucinio malopre? I sta ako prodje dvaput kroz srveno, ali u 11 minuta - dali to onda nije nasilnicka voznja?

Jednostavno, meni nije kriv onaj ko to uradi, vec mi je kriv onak ko je takvu kvalifikaciju osmislio, bez da se zapitao kako ce se to sprovoditi u praksi. Dajte na tapet onoga koje takav zakon/pravilnik odobri.

Neka covek/ljudi izadje/izadju i objasne kako se utvrdjuje da je neko prosao dva puta kroz crveno u 10 minuta i sta se desava ako je izmedju tih prolazaka proteklo 10 min i 2 sekunde?

Sto se tice preticanja kolone preko pune linije, lepo se pozicionirajte oko 17h na dnu ulice Admirala Geprata u Beogradu, na raskrsnici sa Balkanskom. Posmatrajte kolonu koja stoji na semaforu nizbrdo. Sacekajte 15 (petnaest) minuta. Ako u tom periodu ne budu 3 vozila koja obilaze kolonu na semaforu preko pune linije, od kojih ce bar jedno nakon toga proci kroz semafor na crveno, sto bi rekli - secite me gde sam najtanji.

Na tom mestu mozete uhvatiti 20ak ovakvih slucajeva u toku jedne smene, naravno, ne ukoliko na dnu ulice stoji vozilo policije i policajac u fluorescentnom prosluku. Meka za naplacivanje kazni ili za zatvor - ako tolike mozete da potrpate u zatvor uopste.

Vozač

pre 13 godina

Isto ovo pitanje postavio sam i ja kada je donešen nov zakon o saobraćaju.
Nevidim da se sa njegovom primenom nešto promenilo. Ko je i do sada vozio korektno i dalje to čini. Ko je divljao , divlja i sada.
Verujem da je u pitanju diskreciono pravo nekoga da tumači zakone, i dokle je tako biće i onih koji će ih kršiti!

Alex

pre 13 godina

Fantasticni su statisticki rezultati, moje cestitke drzavi, 2 kaznjena ajde! Ali zato ne do bog da neko vozi bez upaljenih svetala u podne tu ima da padne kazna samo tako.

Igor

pre 13 godina

Nasilnicka voznja je svuda prisutna oko nas....pa i kada ti se neki buzdovan u audiju ili bmw zalepi iza tebe na auto putu,pokusava da te izgura,svira,ablenduje ko lud...misli da ako vozi besan auto,poseduje put.To je takodje siledzijstvo,a to se ne sankcionise kod nas.U Nemackoj se za to daju zestoke kazne,i zato to na autobanu niko ne radi,vec ceka da se pomeris u sporiju traku.

marko

pre 13 godina

Nikada mi nece biti jasno zasto neko mora bukvalno da divlja u saobracaju, svaki drugi dan vidim po jednog takvog.... A nasa vredna policija nikada nije na pravom mestu u pravo vreme.
Ja da donosim zakon bio bi jos ekstremniji, za divljanje u saobracaju-oduzimanje vozila, na taj nacin bi se 100% smanjio broj neduzno stadalih. Meni je jedna takva momcina totalno razbila auto, pa sam mozda zato kivan na takve!!!

Vladan Zlatić

pre 13 godina

Patrola saobraćajne policije sa uređajem za merenje brzine koji je u vozilu i na stalku, je postavljena 500 m od poslednje kuće u naselju. Postoje dve varijante da meri brzinu vozila koja se kreću ka naselju i vozila koja izlaze iz naselja. Na tom delu puta je ograničenje 50 km/h jer pripada naseljenom mestu (mada nelogično, valjda će uskoro uvesti one nove znake za naselje). Ukoliko meri brzinu vozila koja se kreću ka naselju smatram da doprinose bezbednosti u saobraćaju jer time potencijalno sprečavaju da neko sa 90 km/h uđe u naselje a ukoliko mere brzinu vozila koja izlaze iz naselja imaju samo cilj da naplate kaznu jer bi na tom delu puta već trebalo da važi opšte ograničenje brzine. ZAŠTO JE UREĐAJ UVEK OKRENUT KA VOZILIMA KOJA IZLAZE IZ NASELJA? Većina "normalnih" vozača na prilasku naselju usporava brzinu a na izlasku pošto se i onako jedva probio kroz gužvu ubrzava pa je verovatnoća da će saobraćajci evidentirati prekršaj veća. Ova filozofija mora da se promeni i postupanje saobraćajnih patrola i sudskih organa mora da bude logično i u cilju bezbednosti u saobraćaju a ne NAPLATI KAZNI.

Suša Bosanac

pre 13 godina

Ja bih kao ekstreman primer izneo kruševac. Ovde ima likova koje policija i ne sme da zaustavi! Dešava se da BMW X6 proleti kroz crveno u centralnoj raskrsnici, da ljudi umalo poginu, a da policija ne sme ni da pogleda ka autu.

Stvarno strašno. A najgore je što ti likovi, ako udare nekoga, maltretiraju te ljude!

policija na nivou

pre 13 godina

Ma ovo je komedija. Sedite sada u auto i idite do centra grada npr. i na putu od kuce do centra videcete bar 10 automobila koji voze kao manijaci, a jedno 30 kako prave sitne prekrsaje...

Vladan Zlatić

pre 13 godina

Patrola saobraćajne policije sa uređajem za merenje brzine koji je u vozilu i na stalku, je postavljena 500 m od poslednje kuće u naselju. Postoje dve varijante da meri brzinu vozila koja se kreću ka naselju i vozila koja izlaze iz naselja. Na tom delu puta je ograničenje 50 km/h jer pripada naseljenom mestu (mada nelogično, valjda će uskoro uvesti one nove znake za naselje). Ukoliko meri brzinu vozila koja se kreću ka naselju smatram da doprinose bezbednosti u saobraćaju jer time potencijalno sprečavaju da neko sa 90 km/h uđe u naselje a ukoliko mere brzinu vozila koja izlaze iz naselja imaju samo cilj da naplate kaznu jer bi na tom delu puta već trebalo da važi opšte ograničenje brzine. ZAŠTO JE UREĐAJ UVEK OKRENUT KA VOZILIMA KOJA IZLAZE IZ NASELJA? Većina "normalnih" vozača na prilasku naselju usporava brzinu a na izlasku pošto se i onako jedva probio kroz gužvu ubrzava pa je verovatnoća da će saobraćajci evidentirati prekršaj veća. Ova filozofija mora da se promeni i postupanje saobraćajnih patrola i sudskih organa mora da bude logično i u cilju bezbednosti u saobraćaju a ne NAPLATI KAZNI.

Suša Bosanac

pre 13 godina

Ja bih kao ekstreman primer izneo kruševac. Ovde ima likova koje policija i ne sme da zaustavi! Dešava se da BMW X6 proleti kroz crveno u centralnoj raskrsnici, da ljudi umalo poginu, a da policija ne sme ni da pogleda ka autu.

Stvarno strašno. A najgore je što ti likovi, ako udare nekoga, maltretiraju te ljude!

Alex

pre 13 godina

Fantasticni su statisticki rezultati, moje cestitke drzavi, 2 kaznjena ajde! Ali zato ne do bog da neko vozi bez upaljenih svetala u podne tu ima da padne kazna samo tako.

policija na nivou

pre 13 godina

Ma ovo je komedija. Sedite sada u auto i idite do centra grada npr. i na putu od kuce do centra videcete bar 10 automobila koji voze kao manijaci, a jedno 30 kako prave sitne prekrsaje...

Igor

pre 13 godina

Nasilnicka voznja je svuda prisutna oko nas....pa i kada ti se neki buzdovan u audiju ili bmw zalepi iza tebe na auto putu,pokusava da te izgura,svira,ablenduje ko lud...misli da ako vozi besan auto,poseduje put.To je takodje siledzijstvo,a to se ne sankcionise kod nas.U Nemackoj se za to daju zestoke kazne,i zato to na autobanu niko ne radi,vec ceka da se pomeris u sporiju traku.

Skeptik

pre 13 godina

I ovaj tekst pokazuje da nasilno voze oni kojima se to može, kao što je bio slučaj i do sada. Pojedinci koji imaju veze na visokim pozicijama i(li) dovoljno para da potkupe bilo koga da zaprećene kazne budu prekvalifikovane u nešto mnogo benignije ili čak odbačene. Ko je divljao, divlja još uvek. Jedino što sada imamo jednu (ne tako malu) populaciju zastrašenih vozača plićeg džepa koja, za svaki slučaj, vozi brzinom znatno ispod ograničenja i time bespotrebno ometa saobraćaj. Ne vidim nikakvu korist od novog zakona.

sb

pre 13 godina

Napravis krug po gradu(Beograd) i vidis milion nasilnika. Bahatost pokazuje i policija, ne znam ko je njih ucio da voze. A kamoli ovi dzukci sto voze kola vlade crne boje i sa zatamljenim staklima i misle da su bogovi. Prvo treba interna kontrola u mup-u da se sprovede pa tek onda oni da kaznjavaju nasilnike za volanom. Mada tesko cemo mi to..

marko

pre 13 godina

Nikada mi nece biti jasno zasto neko mora bukvalno da divlja u saobracaju, svaki drugi dan vidim po jednog takvog.... A nasa vredna policija nikada nije na pravom mestu u pravo vreme.
Ja da donosim zakon bio bi jos ekstremniji, za divljanje u saobracaju-oduzimanje vozila, na taj nacin bi se 100% smanjio broj neduzno stadalih. Meni je jedna takva momcina totalno razbila auto, pa sam mozda zato kivan na takve!!!

Vozač

pre 13 godina

Isto ovo pitanje postavio sam i ja kada je donešen nov zakon o saobraćaju.
Nevidim da se sa njegovom primenom nešto promenilo. Ko je i do sada vozio korektno i dalje to čini. Ko je divljao , divlja i sada.
Verujem da je u pitanju diskreciono pravo nekoga da tumači zakone, i dokle je tako biće i onih koji će ih kršiti!

Marko

pre 13 godina

Nasilnicka voznja je kad drzava isto kaznjava razlicite ljude. Pa tako jedna pevaljka, koju uhvate pijanu za volanom i posle vredjanja policije i noci provedene u celiji, umesto da bude kaznjena za primer bude pustena i verovatno ce ceo slucaj biti zataskan.
Eto, zbog toga imamo bahate vozace - jer se sve moze, ovako il' onako.

nenasilnik

pre 13 godina

Parametri koji odredjuju nasilnicku voznju su - smesni. Naime, kako ce policija utvrditi da je neko prosao dvaput kroz crveno svetlo u toku 10 minuta? Hoce li ga pratiti ili... sta? Ako ga vidi kako cepa krzo crveno, kako ce znati da to nije vec ucinio malopre? I sta ako prodje dvaput kroz srveno, ali u 11 minuta - dali to onda nije nasilnicka voznja?

Jednostavno, meni nije kriv onaj ko to uradi, vec mi je kriv onak ko je takvu kvalifikaciju osmislio, bez da se zapitao kako ce se to sprovoditi u praksi. Dajte na tapet onoga koje takav zakon/pravilnik odobri.

Neka covek/ljudi izadje/izadju i objasne kako se utvrdjuje da je neko prosao dva puta kroz crveno u 10 minuta i sta se desava ako je izmedju tih prolazaka proteklo 10 min i 2 sekunde?

Sto se tice preticanja kolone preko pune linije, lepo se pozicionirajte oko 17h na dnu ulice Admirala Geprata u Beogradu, na raskrsnici sa Balkanskom. Posmatrajte kolonu koja stoji na semaforu nizbrdo. Sacekajte 15 (petnaest) minuta. Ako u tom periodu ne budu 3 vozila koja obilaze kolonu na semaforu preko pune linije, od kojih ce bar jedno nakon toga proci kroz semafor na crveno, sto bi rekli - secite me gde sam najtanji.

Na tom mestu mozete uhvatiti 20ak ovakvih slucajeva u toku jedne smene, naravno, ne ukoliko na dnu ulice stoji vozilo policije i policajac u fluorescentnom prosluku. Meka za naplacivanje kazni ili za zatvor - ako tolike mozete da potrpate u zatvor uopste.

dragan

pre 13 godina

Nasilnicka voznja je i namerno nepridrzavanje rastojanja u cilju "ubrzavanja" onog ispred. Na primer, vozac slepera koji mi je prisao od pozadi na 1 m pri brzini od 50kmh kroz naseljeno mesto je nasilnik, cak i da mi zena i dete nisu na zadnjem sedistu.
Pri brzini od 80 kmh nasilnicki je nekome prici od pozadi na metar da bi se sklonio iz leve trake koja u Bgd i NIJE preticajna. Ovo su prekrsaji za koje se do sada i nije placalo.

majk

pre 13 godina

Za nasilnicku voznju oduzeti automobil dati ga na licitaciju i pare u budzet ili ga dati socijalno ugrozenima!!!!
U vrlo kratkom periodu bi se momcine opametile.... 100%!!!
Zar je tesko normalno voziti????

Alfa

pre 13 godina

@(Igor, 6. decembar 2010 09:38)

vidi se da nikad nisi vozio po autobahnu u Nemackoj... licni primer, vozim 250km/h u levoj traci i sa nekih cca 1km vidim blicanje od nazad... MOMENTALNO se sklanjam u susednu traku desno a pored mene prolazi Porsche sa cca 300km/h... isto tako u toj istoj Nemackoj vozaci na autobahnu ne "jure" 120km/h u brzim trakama i isto tako se sami sklanjaju kada vide da im se priblizava vozilo od pozadi, nema potrebe za blicanjem i sirenom, kultura!!!

simex

pre 13 godina

Na stranu bahatost u zakonu postoje nelogicnosti Meni je jedna fascinanta a podpada pod nasilnicku voznju tj moze se okarakterisati !
A to je recimo kolona stoji ispred vas pet tranvaja koji stoje preko 10 minuta vi stojite onda zadnji pali sva cetiri migavca puna linija ako je prazna i krenete ispadne da je nasilnicka voznja ako ostanete mozete satima cekati da se pomeri tranvaj ! Postoje razne situacije koje se mogu tretirati kao nasilnicka po policiji ili prekrsaj ali imate i ovakve situacije gde ne postoji izalaz a da ne napravite prekrsaj! Problem je recimo sto ti tranvaju kad su stali i stoje preko 10 min bili duzni da stave i trougao onda bi bilo dozvoljeno i tako dalje i tako dalje! Zakon je pun rupa kako na stetu vozaca tako i na stetu samog zakona koje one prave nasilne ne kaznjavaju kao tipove koji voze preko gazele 120 usecaju itd takvi prolaze nekaznjeno a uvek nastrada onaj najmanje kriv !
Zakon je los i losi su oni koji ga sprovode!

zoran

pre 13 godina

Ma kakve kazne za debile. Sve dok ne bude nekoliko interventnih ekipa u civilnim kolima i to po četvorica ćoškastih, pa kad dilajber počne da divlja, da ga stignu, zaustave, izvuku iz auta, zaustave sve ostale vozače i narede im da gledaju a ovoga da oleše od batina da ga traumatologija krpi jedno dva meseca a ovi što su gledali svima da ispričaju šta su videli... E jedino tako će srBskim siledžijama da se stane na put. Zakonom i kaznama. NIKAD.

Vladimir

pre 13 godina

imam brza kola i volim brzo da vozim... ALI!

SAMO I ISKLJUCIVO SAMO KADA POSTOJE REALNI USLOVI.

Dakle van naseljenog mesta, KADA SAM SAM U AUTU, ne na auto putu, i ako sletim ili se istumbam da ne ugrozim niciji zivot samo sebe.

Ali zato ima likova koji kroz jednosmernu u 22h gde su parkirani auti sa jedne strane celom duzinom LETE 120km/h


Cini mi se da "ljudi" koji "nasilno" voze nemaju problem sto vole brzu voznju, vec njih nesto drugo muci, da li ne moze da im se digne pa im je krivo ili su nizi rastom pa bes iskaljuju na autu... ne znam ali to su opasne stvari ;)

Zemunac

pre 13 godina

Dobar primer ''nasilničke vožnje'' je incident koji je napravljen od strane policijskog auta koji je samo sa rotacijom, bez zvučnog signala, uleteo u raskrsnicu i oborio 3 motorcikla, povredivši vozače!
Policijski auto ima prednost samo ako ne ugrožava druge učesnike u saobračaju!

Pedja

pre 13 godina

МНОГО, МНОГО је већи проблем огромног броја људи на улицама тј. за воланима који реално не знају да возе. Ја лично знам две особе коју су бозачку дозволу купиле. Полиција је огроман број таквих њуди пустила на улице и притом јел да ето узели нешто за себе по паролом нема везе научиће. Чисто сумњам. Поздрав свима.

Miki

pre 13 godina

Odlicna vam je ta statistika sa 2 kaznjena. Ja svako jutro vidim toliko primera koliko ste vi ukupno kaznili.

Evo jutros jedna Skoda Superb (nije crna) covek lepo stane na crveno pogleda levo, desno, propusti kamion koji skrece na zeleno) i onda krene (na crveno) pretekne kamion u raskrsnici i velikom brzinom (da ne bi upao u makaze) zamalo pogazivsi pesake koje je kamion zastao da propusti jer prelaze na zeleno. Na kraju se preko pune linije vratio u jedinu traku koja ide u tom smeru i nastavio velikom brzinom pored skole gde je ogranicenje 40.

Mislim da bi MUP trebalo da finansijski motivise gradjane da pokace kamere na retrovizore i snimaju ovakve debile, npr. 10% od svake kazne ide onome ko je doneo snimak.

nn

pre 13 godina

Nasilnici u saobraćaju (bahati).
To su nesposobni ljudi koji u svojim malim životima ništa ne doprinose i na totalnoj su margini. Sakriju se iza velikih svetlucavih gvozdenih vozila te pokušavaju da leče svoje komplekse.
Ovo nije saobraćajno pitanje. Ovime treba da se pozabave psihijatri.

dragan

pre 13 godina

Fascinantna je kolicina negativnih ocena na komentare koji kritikuju nasilnike. Ispada da smo mi demokratski izabrali nepostovanje zakona.

Peca

pre 13 godina

Moramo provo da odlucimo da hocemo bezbedniji saobracaj, i da se slozimo da to zelimo da postignemo sredstvima pravne (a ne nasilnicke) drzave. Kada to odlucimo, moramo doneti zakone s datim ciljem koji su prakticno primenljivi. Ocigledno je da kod nas ne postije ni zakon ni policija koji se postuju. Ali navike se ne menjaju i poverenje se ne stice preko noci... sto je jasno iz iz mog licnog primera:

Pobornik sam sportske voznje od kako sam naucio da vozim na caletovom BMW 1602. U mladjim danima neiskustva i ludosti su me do besvesti nervirali tipovi koji voze po sistemu: mozda mi nije neki auto - ali ja sam Fandjo za volanom - pa da vidis kako se vozi... Da me sa BMW-om 316i ili Mazdom 626 po svaku cenu pretenke jugo - iz inata nisam dozvoljavao. Cist kompleks i divljastvo sa moje strane koje u Srbiji uzavrelih emocija(i objektivno vecih problema od saobracaja) nisam ni razumeo. Jednostavno sam se ponasao kao i svi ostali "nasilnici" u saobracaju - to je prosto bila norma.

Prevaspitali su me tek Ameri - obukom, primerom i kaznama.
Obuka:
Po dolasku u obecanu zemlju, nakon 3 meseca (koliko vam priznaju nasu dozvolu) sam morao da ponovo polazem test i prakticnu voznju. Za razliku od nasih auto-skola(koje iz proizvoljnih razloga obore 7 puta), cilj im je da vas nauce da bezbedno i defanzivno vozite, uz poznavanje saobracajnih propisa. Za defanzivnu voznju do tada nisam ni cuo. Jedna od stavki je recimo naglasak na to da da svakom vozilu koje vas pretice morate dopustiti da to bezbedno ucini.

Primer:
Kada na delu vidite ljubazne vozace koji ce vam ustupiti prvenstvo iako to ne bi morali, i sami se ljubaznije pocnete ponasati u saobracaju. Prosto nisam mogao da se nacudim da iako po propisu saobracaj na auto putu ima prvenstvo - vecina vozaca prikoci i pusti da se "ubacite". Izusetaka uvek ima, ali ispao bih "rasista" ako bih objektivno rekao koji su ti koji vam nece dati zasluzeno prvenstvo na recimo na 4-way Stop.
Sacekusa za State Troopers/Highway Patrols/OPP gotovo da ne postoji. Potpuno vam bude jasno da im je cilj bezbednost saobracaja kad se sa policijskom krstaricom postave tako da in vidite sa kilometar. Pa vi divljajte, ako smete i amo imate para.

Kazne:
Milicija me je dobro iztrenirala da budem uvek na oprezu - da me ne uhvate kad jurim. Ameri su me prvi put upecali iz aviona: 92 mph(150Kmh) u zoni od 65mph(105Kmh) = $278, drugi put ni ne znam kako (u 4 ujutru na praznom auto-putu) - ali 106Mph(170Kmh) u zoni od 65mph = $350 + suspenzija doizvole u drzavi Wisconsin na 2 meseca. Posle toga - druga prica, vec 15 godina nisam placao kazne - osim za parkiranje. Prijatelja (Srbina) su zatvorili na nedelju dana sbog "BAHATE I BEZOBZIRNE VOZNJE": proleteo je pored policijske krstarice sa preko 120mph u zoni of 65Mph - zaustavila ga je patrola na sledecem skretanju sa auto-puta.
Sada sam u Kanadi, gde se za voznju od 50kph preko ogranicenja ODUZIMA AUTO NA LICU MESTA + SUSPENDUJE DOZVOLA NA PAR MESECI + $x000 KAZNA + POSKUPLENJE OSIGURANJA zbog kaznenih poena. ONTARIO PROVINCIAL POLICE (OPP) takodje ima pravo da zbog ULICNIH TRKA ili "BAHATE I BEZOBZIRNE VOZNJE" oduzme vozilo i ohladi vas u pritvoru.

Pa kad mi se za branik zalepe tipovi koji misle da sa Hunday-em ili SUV-om mogu da zakoce ili izbegnu prepreku kao i ja sa 325i-com, samo se setim koliko bi me kostalo da im pokazem da poima nemaju ... i sklonim se desno - naravno par stotina metara ispred :)

Pozdrav svima - DRIVE SAFE!

dragan

pre 13 godina

Proizvod nemacke civilizacije je i normalni, pristojni, mirni, porodicni covek koji je izmislio gasnu komoru za logore, jer je genocid dozivljavao kao administrativni problem. Srpska civilizacije je proizvela da normalni, pristojni, mirni, porodicni covek za volanom postaje manijak, potencijalni masovni ubica. Nekada sam vozio po Nemackoj, a skoro sam cuo za slucaj naseg coveka (poznanik od prijatelja) koji je po srpskom receptu vozio preblizu auta ispred. Vozac tog auta, zena, misleci da se radi o manijaku zvala je mobilnim policiju koja ga je presrela i tako isto tretirala. Vozio sam po Nemackoj, najmanje 10 puta su bolji vozaci od nas...

Druga strana

pre 13 godina

@plavi andjelak
Vi stvari posmatrate iz ugla saobraćajca, ali ako posmatramo iz ugla običnog, nezaštićenog građanina, onda nije sve baš tako kako ste napisali. Koliko god da je sudstvo u ovoj zemlji neažurno, s druge strane je vrlo ažurno kad treba kazniti vozače. Ali što je najgore, običan građanin na suočenju nema protiv policajca nikakve šanse, jer će sudija uvek poverovati samo onome što policajac kaže. Vama svaka čast, ali ima mnogo Vaših kolega koji vrlo drsko nabeđuju vozače za razne prekršaje koje ovi nisu počinili, pa usudio bih se reći da se čak služe i lažima. Vozač nema nikakvog načina da se u takvim slučajevima kod sudije odbrani. Znam za slučaj da je vozač prošao na žuto, jer je, realno, u trenutku paljenja žutog bio toliko blizu semafora da i nije mogao da se zaustavi (trepćućeg zelenog nije ni bilo). Iza raskrsnice ga sačekao policajac i pisao mu prijavu da je prošao na crveno! Vozač je posle, kod sudije, to poricao i tražio suočenje, na šta mu je sudija odgovorila da, ako bi odmah priznao prekršaj, prošao bi sa uslovnom zabranom vožnje, ali ako bude došlo do suočenja i na suočenju policajac ponovi svoj iskaz, u tom slučaju se upisuje zabrana u vozačku! Čovek je, da ne bi rizikovao, odmah pristao na uslovnu zabranu, i platio kaznu za prekršaj koji realno nije ni počinio!
Prema tome, bilo bi u redu da prvo očistite policiju od lažova, pa tek onda da kažnjavate za tzv. nasilničku vožnju.

Pedu

pre 13 godina

Sećam se kad sam bio klinac, ćale je regularno prošao na zeleno svetlo, skrenuo u desnu ulicu, saobraćajac ga zaustavlja i piše mu kaznu zato što nije upalio migavac!!!!!

Ej, migavac!!!!

plavi andjelak

pre 13 godina

A koliko vozaca je u Srbiji, od uvodjenja novog ZoBS-a,zbog voznje nedozvoljenim smerom kroz jednosmernu ulicu kaznjeno sa vise od 7.000 dinara bez sudskih troskova(predvidjena je novcana kazna od 6.000 do 20.000 dinara + 2 boda)? Ne znam koliko tacno je takvih ali mogu da se kladim da je broj veoma mali. Zasto? Zato sto sudije imaju nekakvo uputstvo da vozace kaznjavaju minimalno i da se vozacima izlazi u susret. Zasto bi se izlazilo u susret nekome ko namerno krsi propise i time ugrozava nekoga. Pa ja sam doziveo da zaustavim coveka zbog prolaska na crveno i istog sam alkotestirao i utvrdio da ima alkohola. Covek tvrdi da lazem i da je aparat neispravan i zahteva vadjenje krvi. Analiza krvi, naravno, pokaze jos vecu vrednost. Zove me g-dja sudija i kaze da doticni trazi suocenje. Ostavim joj broj mobilnog da me zove u koje god doba dana bude potrebno. Dodjem na suocenje i covek sve prizna. Sudija ga pita zasto je trazio suocenje i vadjenje krvi ako je bio svestan sta je ucinio a on odgovori nesto kao "ko ga ...e, neka se pomuci". Na sve to, doticna ga osudi minimalno i na moje oci mu se izvinjavala da mi je bilo skoro neprijatno sto sam mu pisao prijavu umesto da ga "odere" i naplati mu moje slobodno vreme i njeno gubljenje (skupog) radnog vremena a da blago kaznjavanje sacuva za nekog ko iskaze kajanje tokom sudjenja i za koga se moze pretpostaviti da nece ponavljati takve stvari. E, dok se takve stvari ne promene nama nema napretka a policajci (za mene sam siguran) ce vecinom pisati prijave za bezazlene ("glupe", ako postoje takvi)prekrsaje i nece se uvlaciti u pisanje prijava za teze prekrsaje koji zahtevaju stalna povlacenja po sudovima, pisanje naknadnih izjava i sl. Izvinjavam se na iskrenosti i otvorenosti ali...POJAS JE KEVA!!!
O spremnosti gradjana da nam pomognu u svojstvu svedoka pred sudijama nekom drugom prilikom.

Novosadista

pre 13 godina

Nasilnicka voznja ti nastaje kada ti ZIG (zavod za izgradnju grada) ostavi ulicu sirine 3.5 metra u centru grada, kroz koje prolazi Bus a mimoilazi se sa kamionom.
To je kriminal!!! Daj nam puteve ko normalan svet, a ne neke rupe i uske puteve da postradamo komplet.
Inace u Novom Sadu u Rumenackoj ulici svojevremeno, vozac autobusa nije uspeo da "smota" volan, ili je bio pijan ko morka, pa se zakucao babi i dedi u kucu. Dobro je da pri tom niko nije poginuo.
A sta tek da pricam o bahatosti vozaca koji nagare Bulevarom pa ne vide dete sa torbom na pesackom?! Ej, nemate Vi pojma sta je nasilnicka voznja. Dodjite malo u NS da vas provozam u blindiranoj ladi nivi.

Eto ideje za B92, nek se malo provozaju NS-om da snime te budale sto jure i preticu kolone vozila, nosalantno furaju skutere preko duple linije.
Volis smrt? Idi onda skoci sa mosta, covecnije je!

Mirko

pre 13 godina

Nasilnicka voznja, divljanje za volanom, preticanja preko pune linije, prolaz na crveno svetlo, nepostovanje ogranicenja brzine, zanemarivanje sigurnosnog pojasa, stavljanje deteta ispod 12 godina na prednje sediste,parkiranja na pesackim prelazima i na zelenim povrsinama, podmicivanje uniformisanog lica...sve je ovo svakodnevna slika koja moze da se vidi na nasim putevima.Mesecno predjem preko 20.000km i svacega se nagledam, s'obzirom da sam vozac slepera.Nece se neki idioti u ovoj zemlji opametiti za sledecih nekoliko decenija.Jednostavno to je nase nasledje, nasa bastina, kultura.Sta ti vrede oci kada si slep pored njih.

dragan

pre 13 godina

Policajci su uvek diskutabilni prolazak na zuto "pisali" kao crveno - ne samo da bi nabedili vozaca i izbegli diskusiju, nego sto, sa mesta na kojem stoji, policajac i stvarno vidi prolazak na crveno. Mesta sa kojih su saobracajci gledali raskrsnice, a to je uvek posle raskrsnice, takodje su najcesce diskutabilna. Da li ce kamere doneti pravdu, ili ce biti "stelovane" za snimanje zutog radi veceg prihoda u budzet? Ovakva prevara od strane policije dokazana je cak i u Americi, bio je clanak na B92 koji objasnjava da se kamera setuje prema ogranicenju brzine itd, a ne da hvata nekoga koji dozvoljenom brzinom bude uhvacen u sred raskrsnice "na crveno" kako su to nekada i sada videli policajci, iako je cak mozda usao i na zeleno, a ne zuto.
Budite ubedjeni da deo policajaca stvarno veruje da je vozac prosao na crveno, na osnovu toga sto ga, stojeci posle raskrsnice, lepo "vidi" u prekrsaju.

dragan

pre 13 godina

Ah da, ako kamere ne budu korektno stelovane, i najsavesniji vozac ce u jednom "zutom" talasu kroz neku duzu ulicu da "popije" kaznu za nasilnicku voznju!

Gnevan

pre 13 godina

Nabrojano je (u komentarima) samo par nelogičnosti u novom Zakonu O Bezbednosti Saobraćaja!! Ima ih još vrlo mnogo. Zato se ne poštuje kao što ni stari nije. A problem je u tome, što svaki iskusan čovek zna, što su naši sudovi rak rana društva (samo dva rešena slučaja) i što policija lovi sitne prekršajčiće a za krupne ih nigde nema.
Pa ako ja kao običan čovek, SVAKOG DANA, u krugu od par stotina metara, oko moje ulice mogu da nabrojim 100 DO 150 sitnih ili krupnih prekršaja, kršenja zakona i sl. kako to ne mogu da vide policajci koji u tri smene obilaze (odnosnom trebalo bi da to rade) moj kraj. Pa oni su slepi kod očiju, ili korumpirani ili nesposobni a sudije, to već odavno znamo potpuni neradnici

Nenad

pre 13 godina

Za mene je nasilnička vožnja ono što sam doživeo nedavno.Jednom na pešačkom prelazi kod Kalemegdana na ulazu u Knez Mihailovu ulicu,kada je jedna devojka za volanom držala volan jednom rukom u drugoj joj je bio mobilni preko koga je sa nekim razgovarala,a usto prošla je crveno svetlo na semfora.Doduše bila je iznenadjena otkud ja na prešačkom prelazu.Drugi put sam doživeo da u Francuskoj ulici srećom izbegnem sudar,jer sam se "susreo"sa vozilom za čijim volanom je sedo vozač opet sa mobilnim telefonom i jednom rukom na volanu.
U Beogradu mnogi vozači u vreme vožnje koriste mobilni telefon.Imam utisak da saobraćajna policija ne sankcioniše taj prekršaj.
Inače,često se pitam čemu donositi propise,ako nije obezbedjena njihova primena.

vampirbg

pre 13 godina

'...Takođe, ko parkira nasred prometne raskrsnice ili na šinama platiće samo za nepropisno parkiranje...' Nije da cepidlacim, ali kako vi mislite da ovo okarakterisete kao nasilinicku VOZNJU... Pa i najgori advokat ce uspesno izvesti zakljucak da ako ne vozis auto ne mozes da napravis prekrsaj kojise zove nasilnicka voznja :) U svakom slucaju, problem je u policiji... Oni jednostavno nisu dovoljno inteligentni da naprave razliku izmedju obicnih i nasilnickih prekrsaja (od do sada osudjenih imaju 50% uspeha sto je jednako bacanju novcica) i ne rade svoj posao (o cemu svedoci samo 109 prijava, a ja sam licno video vise od tog broja i to samo u poslednja 2 ili 3 meseca)... Pa samo u toku jedne letnje veceri mozes po 30ak motorista da privedes koji jurcaju kroz centar... Problem je sto policija neke ne sme da zaustavi, a i kod onih koje zaustavi vise voli da uzme mito nego da pise kaznu... BTW kako se obilazenje kolone na punoj moze okarakterisati kao nasilnicka voznja ako nikoga nisi ugrozio (tj ako nema nijedno vozilo iz suprotnog smera i ako nisi cak ni prekoracio brzinu)? To je sasvim drugi prekrsaj... Nasilnicka voznja bi se pre mogla okarakterisati kao drzanje suvise malog rastojanja, blicanje, prebrza voznja, prolazak kroz crveno itd...

ex auctoritate principis

pre 11 godina

@Plavi andjelak

Dakle, Vi nama otvoreno i nedvosmisleno saopstavate da cete, kao policijski sluzbenik kome je duznost ocuvanje bezbednosti saobracaja i ljudskih zivota, zanemariti deo svojih duznosti time sto cete pisati samo lakse prekrsaje, cime cete po automatizmu zanemariti teze prekrsaje? I onda ocekujete vecu saradnju i bolje postupanje prekrsajnih sudija? Ako ovo niste napisali ishitreno i pod utiskom, vec to zaista mislite, onda je to strasno.
Iz iskustva znam da je na sudu uvek veselo. Jedno direktno pitanje i krecu price: ,,Ne secam se, bilo je davno, ja sam strucan, ja nikad ne lazem itd". Nestane i poslednja trunka onog laznog samopouzdanja sa kojima se susrecu gradjani pri kontroli. Prestanite da zelenasite, pocnite da kontrolisete prekrsaje od najvecih ka najmanjim i to tim redom i bez izuzetka, pocnite lepse da pisete izvestaje i postupate prema gradjanima pa cete poceti da uzivate vece poverenje kako gradjana tako i sudstva. Da li treba sankcionisati i naslabiji prekrsaj? Apsolutno, pod uslovom da se jednako sankcionisu ,,jaci ljudi" za volanom. Do tada, nikad necete imati moralno pravo da pisete vozacu kaznu jer je ona selektivno napisana. Bice mi zadovoljstvo da Vas sretnem u nekom od narednih postupaka protiv nekog od okrivljenih gradjana. Ako prijava bude napisana jednako dobro kao sto je dobar nacin na koji vi opisujete i najavljujete vase postupanje, smejace se sudnica od okrivljenog do zapisnicara.

Igor

pre 13 godina

Nasilnicka voznja je svuda prisutna oko nas....pa i kada ti se neki buzdovan u audiju ili bmw zalepi iza tebe na auto putu,pokusava da te izgura,svira,ablenduje ko lud...misli da ako vozi besan auto,poseduje put.To je takodje siledzijstvo,a to se ne sankcionise kod nas.U Nemackoj se za to daju zestoke kazne,i zato to na autobanu niko ne radi,vec ceka da se pomeris u sporiju traku.

policija na nivou

pre 13 godina

Ma ovo je komedija. Sedite sada u auto i idite do centra grada npr. i na putu od kuce do centra videcete bar 10 automobila koji voze kao manijaci, a jedno 30 kako prave sitne prekrsaje...

marko

pre 13 godina

Nikada mi nece biti jasno zasto neko mora bukvalno da divlja u saobracaju, svaki drugi dan vidim po jednog takvog.... A nasa vredna policija nikada nije na pravom mestu u pravo vreme.
Ja da donosim zakon bio bi jos ekstremniji, za divljanje u saobracaju-oduzimanje vozila, na taj nacin bi se 100% smanjio broj neduzno stadalih. Meni je jedna takva momcina totalno razbila auto, pa sam mozda zato kivan na takve!!!

nenasilnik

pre 13 godina

Parametri koji odredjuju nasilnicku voznju su - smesni. Naime, kako ce policija utvrditi da je neko prosao dvaput kroz crveno svetlo u toku 10 minuta? Hoce li ga pratiti ili... sta? Ako ga vidi kako cepa krzo crveno, kako ce znati da to nije vec ucinio malopre? I sta ako prodje dvaput kroz srveno, ali u 11 minuta - dali to onda nije nasilnicka voznja?

Jednostavno, meni nije kriv onaj ko to uradi, vec mi je kriv onak ko je takvu kvalifikaciju osmislio, bez da se zapitao kako ce se to sprovoditi u praksi. Dajte na tapet onoga koje takav zakon/pravilnik odobri.

Neka covek/ljudi izadje/izadju i objasne kako se utvrdjuje da je neko prosao dva puta kroz crveno u 10 minuta i sta se desava ako je izmedju tih prolazaka proteklo 10 min i 2 sekunde?

Sto se tice preticanja kolone preko pune linije, lepo se pozicionirajte oko 17h na dnu ulice Admirala Geprata u Beogradu, na raskrsnici sa Balkanskom. Posmatrajte kolonu koja stoji na semaforu nizbrdo. Sacekajte 15 (petnaest) minuta. Ako u tom periodu ne budu 3 vozila koja obilaze kolonu na semaforu preko pune linije, od kojih ce bar jedno nakon toga proci kroz semafor na crveno, sto bi rekli - secite me gde sam najtanji.

Na tom mestu mozete uhvatiti 20ak ovakvih slucajeva u toku jedne smene, naravno, ne ukoliko na dnu ulice stoji vozilo policije i policajac u fluorescentnom prosluku. Meka za naplacivanje kazni ili za zatvor - ako tolike mozete da potrpate u zatvor uopste.

zoran

pre 13 godina

Ma kakve kazne za debile. Sve dok ne bude nekoliko interventnih ekipa u civilnim kolima i to po četvorica ćoškastih, pa kad dilajber počne da divlja, da ga stignu, zaustave, izvuku iz auta, zaustave sve ostale vozače i narede im da gledaju a ovoga da oleše od batina da ga traumatologija krpi jedno dva meseca a ovi što su gledali svima da ispričaju šta su videli... E jedino tako će srBskim siledžijama da se stane na put. Zakonom i kaznama. NIKAD.

dragan

pre 13 godina

Nasilnicka voznja je i namerno nepridrzavanje rastojanja u cilju "ubrzavanja" onog ispred. Na primer, vozac slepera koji mi je prisao od pozadi na 1 m pri brzini od 50kmh kroz naseljeno mesto je nasilnik, cak i da mi zena i dete nisu na zadnjem sedistu.
Pri brzini od 80 kmh nasilnicki je nekome prici od pozadi na metar da bi se sklonio iz leve trake koja u Bgd i NIJE preticajna. Ovo su prekrsaji za koje se do sada i nije placalo.

majk

pre 13 godina

Za nasilnicku voznju oduzeti automobil dati ga na licitaciju i pare u budzet ili ga dati socijalno ugrozenima!!!!
U vrlo kratkom periodu bi se momcine opametile.... 100%!!!
Zar je tesko normalno voziti????

Vladimir

pre 13 godina

imam brza kola i volim brzo da vozim... ALI!

SAMO I ISKLJUCIVO SAMO KADA POSTOJE REALNI USLOVI.

Dakle van naseljenog mesta, KADA SAM SAM U AUTU, ne na auto putu, i ako sletim ili se istumbam da ne ugrozim niciji zivot samo sebe.

Ali zato ima likova koji kroz jednosmernu u 22h gde su parkirani auti sa jedne strane celom duzinom LETE 120km/h


Cini mi se da "ljudi" koji "nasilno" voze nemaju problem sto vole brzu voznju, vec njih nesto drugo muci, da li ne moze da im se digne pa im je krivo ili su nizi rastom pa bes iskaljuju na autu... ne znam ali to su opasne stvari ;)

nn

pre 13 godina

Nasilnici u saobraćaju (bahati).
To su nesposobni ljudi koji u svojim malim životima ništa ne doprinose i na totalnoj su margini. Sakriju se iza velikih svetlucavih gvozdenih vozila te pokušavaju da leče svoje komplekse.
Ovo nije saobraćajno pitanje. Ovime treba da se pozabave psihijatri.

dragan

pre 13 godina

Fascinantna je kolicina negativnih ocena na komentare koji kritikuju nasilnike. Ispada da smo mi demokratski izabrali nepostovanje zakona.

dragan

pre 13 godina

Proizvod nemacke civilizacije je i normalni, pristojni, mirni, porodicni covek koji je izmislio gasnu komoru za logore, jer je genocid dozivljavao kao administrativni problem. Srpska civilizacije je proizvela da normalni, pristojni, mirni, porodicni covek za volanom postaje manijak, potencijalni masovni ubica. Nekada sam vozio po Nemackoj, a skoro sam cuo za slucaj naseg coveka (poznanik od prijatelja) koji je po srpskom receptu vozio preblizu auta ispred. Vozac tog auta, zena, misleci da se radi o manijaku zvala je mobilnim policiju koja ga je presrela i tako isto tretirala. Vozio sam po Nemackoj, najmanje 10 puta su bolji vozaci od nas...

Miki

pre 13 godina

Odlicna vam je ta statistika sa 2 kaznjena. Ja svako jutro vidim toliko primera koliko ste vi ukupno kaznili.

Evo jutros jedna Skoda Superb (nije crna) covek lepo stane na crveno pogleda levo, desno, propusti kamion koji skrece na zeleno) i onda krene (na crveno) pretekne kamion u raskrsnici i velikom brzinom (da ne bi upao u makaze) zamalo pogazivsi pesake koje je kamion zastao da propusti jer prelaze na zeleno. Na kraju se preko pune linije vratio u jedinu traku koja ide u tom smeru i nastavio velikom brzinom pored skole gde je ogranicenje 40.

Mislim da bi MUP trebalo da finansijski motivise gradjane da pokace kamere na retrovizore i snimaju ovakve debile, npr. 10% od svake kazne ide onome ko je doneo snimak.

plavi andjelak

pre 13 godina

A koliko vozaca je u Srbiji, od uvodjenja novog ZoBS-a,zbog voznje nedozvoljenim smerom kroz jednosmernu ulicu kaznjeno sa vise od 7.000 dinara bez sudskih troskova(predvidjena je novcana kazna od 6.000 do 20.000 dinara + 2 boda)? Ne znam koliko tacno je takvih ali mogu da se kladim da je broj veoma mali. Zasto? Zato sto sudije imaju nekakvo uputstvo da vozace kaznjavaju minimalno i da se vozacima izlazi u susret. Zasto bi se izlazilo u susret nekome ko namerno krsi propise i time ugrozava nekoga. Pa ja sam doziveo da zaustavim coveka zbog prolaska na crveno i istog sam alkotestirao i utvrdio da ima alkohola. Covek tvrdi da lazem i da je aparat neispravan i zahteva vadjenje krvi. Analiza krvi, naravno, pokaze jos vecu vrednost. Zove me g-dja sudija i kaze da doticni trazi suocenje. Ostavim joj broj mobilnog da me zove u koje god doba dana bude potrebno. Dodjem na suocenje i covek sve prizna. Sudija ga pita zasto je trazio suocenje i vadjenje krvi ako je bio svestan sta je ucinio a on odgovori nesto kao "ko ga ...e, neka se pomuci". Na sve to, doticna ga osudi minimalno i na moje oci mu se izvinjavala da mi je bilo skoro neprijatno sto sam mu pisao prijavu umesto da ga "odere" i naplati mu moje slobodno vreme i njeno gubljenje (skupog) radnog vremena a da blago kaznjavanje sacuva za nekog ko iskaze kajanje tokom sudjenja i za koga se moze pretpostaviti da nece ponavljati takve stvari. E, dok se takve stvari ne promene nama nema napretka a policajci (za mene sam siguran) ce vecinom pisati prijave za bezazlene ("glupe", ako postoje takvi)prekrsaje i nece se uvlaciti u pisanje prijava za teze prekrsaje koji zahtevaju stalna povlacenja po sudovima, pisanje naknadnih izjava i sl. Izvinjavam se na iskrenosti i otvorenosti ali...POJAS JE KEVA!!!
O spremnosti gradjana da nam pomognu u svojstvu svedoka pred sudijama nekom drugom prilikom.

Peca

pre 13 godina

Moramo provo da odlucimo da hocemo bezbedniji saobracaj, i da se slozimo da to zelimo da postignemo sredstvima pravne (a ne nasilnicke) drzave. Kada to odlucimo, moramo doneti zakone s datim ciljem koji su prakticno primenljivi. Ocigledno je da kod nas ne postije ni zakon ni policija koji se postuju. Ali navike se ne menjaju i poverenje se ne stice preko noci... sto je jasno iz iz mog licnog primera:

Pobornik sam sportske voznje od kako sam naucio da vozim na caletovom BMW 1602. U mladjim danima neiskustva i ludosti su me do besvesti nervirali tipovi koji voze po sistemu: mozda mi nije neki auto - ali ja sam Fandjo za volanom - pa da vidis kako se vozi... Da me sa BMW-om 316i ili Mazdom 626 po svaku cenu pretenke jugo - iz inata nisam dozvoljavao. Cist kompleks i divljastvo sa moje strane koje u Srbiji uzavrelih emocija(i objektivno vecih problema od saobracaja) nisam ni razumeo. Jednostavno sam se ponasao kao i svi ostali "nasilnici" u saobracaju - to je prosto bila norma.

Prevaspitali su me tek Ameri - obukom, primerom i kaznama.
Obuka:
Po dolasku u obecanu zemlju, nakon 3 meseca (koliko vam priznaju nasu dozvolu) sam morao da ponovo polazem test i prakticnu voznju. Za razliku od nasih auto-skola(koje iz proizvoljnih razloga obore 7 puta), cilj im je da vas nauce da bezbedno i defanzivno vozite, uz poznavanje saobracajnih propisa. Za defanzivnu voznju do tada nisam ni cuo. Jedna od stavki je recimo naglasak na to da da svakom vozilu koje vas pretice morate dopustiti da to bezbedno ucini.

Primer:
Kada na delu vidite ljubazne vozace koji ce vam ustupiti prvenstvo iako to ne bi morali, i sami se ljubaznije pocnete ponasati u saobracaju. Prosto nisam mogao da se nacudim da iako po propisu saobracaj na auto putu ima prvenstvo - vecina vozaca prikoci i pusti da se "ubacite". Izusetaka uvek ima, ali ispao bih "rasista" ako bih objektivno rekao koji su ti koji vam nece dati zasluzeno prvenstvo na recimo na 4-way Stop.
Sacekusa za State Troopers/Highway Patrols/OPP gotovo da ne postoji. Potpuno vam bude jasno da im je cilj bezbednost saobracaja kad se sa policijskom krstaricom postave tako da in vidite sa kilometar. Pa vi divljajte, ako smete i amo imate para.

Kazne:
Milicija me je dobro iztrenirala da budem uvek na oprezu - da me ne uhvate kad jurim. Ameri su me prvi put upecali iz aviona: 92 mph(150Kmh) u zoni od 65mph(105Kmh) = $278, drugi put ni ne znam kako (u 4 ujutru na praznom auto-putu) - ali 106Mph(170Kmh) u zoni od 65mph = $350 + suspenzija doizvole u drzavi Wisconsin na 2 meseca. Posle toga - druga prica, vec 15 godina nisam placao kazne - osim za parkiranje. Prijatelja (Srbina) su zatvorili na nedelju dana sbog "BAHATE I BEZOBZIRNE VOZNJE": proleteo je pored policijske krstarice sa preko 120mph u zoni of 65Mph - zaustavila ga je patrola na sledecem skretanju sa auto-puta.
Sada sam u Kanadi, gde se za voznju od 50kph preko ogranicenja ODUZIMA AUTO NA LICU MESTA + SUSPENDUJE DOZVOLA NA PAR MESECI + $x000 KAZNA + POSKUPLENJE OSIGURANJA zbog kaznenih poena. ONTARIO PROVINCIAL POLICE (OPP) takodje ima pravo da zbog ULICNIH TRKA ili "BAHATE I BEZOBZIRNE VOZNJE" oduzme vozilo i ohladi vas u pritvoru.

Pa kad mi se za branik zalepe tipovi koji misle da sa Hunday-em ili SUV-om mogu da zakoce ili izbegnu prepreku kao i ja sa 325i-com, samo se setim koliko bi me kostalo da im pokazem da poima nemaju ... i sklonim se desno - naravno par stotina metara ispred :)

Pozdrav svima - DRIVE SAFE!

Pedu

pre 13 godina

Sećam se kad sam bio klinac, ćale je regularno prošao na zeleno svetlo, skrenuo u desnu ulicu, saobraćajac ga zaustavlja i piše mu kaznu zato što nije upalio migavac!!!!!

Ej, migavac!!!!

Mirko

pre 13 godina

Nasilnicka voznja, divljanje za volanom, preticanja preko pune linije, prolaz na crveno svetlo, nepostovanje ogranicenja brzine, zanemarivanje sigurnosnog pojasa, stavljanje deteta ispod 12 godina na prednje sediste,parkiranja na pesackim prelazima i na zelenim povrsinama, podmicivanje uniformisanog lica...sve je ovo svakodnevna slika koja moze da se vidi na nasim putevima.Mesecno predjem preko 20.000km i svacega se nagledam, s'obzirom da sam vozac slepera.Nece se neki idioti u ovoj zemlji opametiti za sledecih nekoliko decenija.Jednostavno to je nase nasledje, nasa bastina, kultura.Sta ti vrede oci kada si slep pored njih.

vampirbg

pre 13 godina

'...Takođe, ko parkira nasred prometne raskrsnice ili na šinama platiće samo za nepropisno parkiranje...' Nije da cepidlacim, ali kako vi mislite da ovo okarakterisete kao nasilinicku VOZNJU... Pa i najgori advokat ce uspesno izvesti zakljucak da ako ne vozis auto ne mozes da napravis prekrsaj kojise zove nasilnicka voznja :) U svakom slucaju, problem je u policiji... Oni jednostavno nisu dovoljno inteligentni da naprave razliku izmedju obicnih i nasilnickih prekrsaja (od do sada osudjenih imaju 50% uspeha sto je jednako bacanju novcica) i ne rade svoj posao (o cemu svedoci samo 109 prijava, a ja sam licno video vise od tog broja i to samo u poslednja 2 ili 3 meseca)... Pa samo u toku jedne letnje veceri mozes po 30ak motorista da privedes koji jurcaju kroz centar... Problem je sto policija neke ne sme da zaustavi, a i kod onih koje zaustavi vise voli da uzme mito nego da pise kaznu... BTW kako se obilazenje kolone na punoj moze okarakterisati kao nasilnicka voznja ako nikoga nisi ugrozio (tj ako nema nijedno vozilo iz suprotnog smera i ako nisi cak ni prekoracio brzinu)? To je sasvim drugi prekrsaj... Nasilnicka voznja bi se pre mogla okarakterisati kao drzanje suvise malog rastojanja, blicanje, prebrza voznja, prolazak kroz crveno itd...

Gnevan

pre 13 godina

Nabrojano je (u komentarima) samo par nelogičnosti u novom Zakonu O Bezbednosti Saobraćaja!! Ima ih još vrlo mnogo. Zato se ne poštuje kao što ni stari nije. A problem je u tome, što svaki iskusan čovek zna, što su naši sudovi rak rana društva (samo dva rešena slučaja) i što policija lovi sitne prekršajčiće a za krupne ih nigde nema.
Pa ako ja kao običan čovek, SVAKOG DANA, u krugu od par stotina metara, oko moje ulice mogu da nabrojim 100 DO 150 sitnih ili krupnih prekršaja, kršenja zakona i sl. kako to ne mogu da vide policajci koji u tri smene obilaze (odnosnom trebalo bi da to rade) moj kraj. Pa oni su slepi kod očiju, ili korumpirani ili nesposobni a sudije, to već odavno znamo potpuni neradnici

Novosadista

pre 13 godina

Nasilnicka voznja ti nastaje kada ti ZIG (zavod za izgradnju grada) ostavi ulicu sirine 3.5 metra u centru grada, kroz koje prolazi Bus a mimoilazi se sa kamionom.
To je kriminal!!! Daj nam puteve ko normalan svet, a ne neke rupe i uske puteve da postradamo komplet.
Inace u Novom Sadu u Rumenackoj ulici svojevremeno, vozac autobusa nije uspeo da "smota" volan, ili je bio pijan ko morka, pa se zakucao babi i dedi u kucu. Dobro je da pri tom niko nije poginuo.
A sta tek da pricam o bahatosti vozaca koji nagare Bulevarom pa ne vide dete sa torbom na pesackom?! Ej, nemate Vi pojma sta je nasilnicka voznja. Dodjite malo u NS da vas provozam u blindiranoj ladi nivi.

Eto ideje za B92, nek se malo provozaju NS-om da snime te budale sto jure i preticu kolone vozila, nosalantno furaju skutere preko duple linije.
Volis smrt? Idi onda skoci sa mosta, covecnije je!

Alfa

pre 13 godina

@(Igor, 6. decembar 2010 09:38)

vidi se da nikad nisi vozio po autobahnu u Nemackoj... licni primer, vozim 250km/h u levoj traci i sa nekih cca 1km vidim blicanje od nazad... MOMENTALNO se sklanjam u susednu traku desno a pored mene prolazi Porsche sa cca 300km/h... isto tako u toj istoj Nemackoj vozaci na autobahnu ne "jure" 120km/h u brzim trakama i isto tako se sami sklanjaju kada vide da im se priblizava vozilo od pozadi, nema potrebe za blicanjem i sirenom, kultura!!!

sb

pre 13 godina

Napravis krug po gradu(Beograd) i vidis milion nasilnika. Bahatost pokazuje i policija, ne znam ko je njih ucio da voze. A kamoli ovi dzukci sto voze kola vlade crne boje i sa zatamljenim staklima i misle da su bogovi. Prvo treba interna kontrola u mup-u da se sprovede pa tek onda oni da kaznjavaju nasilnike za volanom. Mada tesko cemo mi to..

simex

pre 13 godina

Na stranu bahatost u zakonu postoje nelogicnosti Meni je jedna fascinanta a podpada pod nasilnicku voznju tj moze se okarakterisati !
A to je recimo kolona stoji ispred vas pet tranvaja koji stoje preko 10 minuta vi stojite onda zadnji pali sva cetiri migavca puna linija ako je prazna i krenete ispadne da je nasilnicka voznja ako ostanete mozete satima cekati da se pomeri tranvaj ! Postoje razne situacije koje se mogu tretirati kao nasilnicka po policiji ili prekrsaj ali imate i ovakve situacije gde ne postoji izalaz a da ne napravite prekrsaj! Problem je recimo sto ti tranvaju kad su stali i stoje preko 10 min bili duzni da stave i trougao onda bi bilo dozvoljeno i tako dalje i tako dalje! Zakon je pun rupa kako na stetu vozaca tako i na stetu samog zakona koje one prave nasilne ne kaznjavaju kao tipove koji voze preko gazele 120 usecaju itd takvi prolaze nekaznjeno a uvek nastrada onaj najmanje kriv !
Zakon je los i losi su oni koji ga sprovode!

dragan

pre 13 godina

Ah da, ako kamere ne budu korektno stelovane, i najsavesniji vozac ce u jednom "zutom" talasu kroz neku duzu ulicu da "popije" kaznu za nasilnicku voznju!

Vladan Zlatić

pre 13 godina

Patrola saobraćajne policije sa uređajem za merenje brzine koji je u vozilu i na stalku, je postavljena 500 m od poslednje kuće u naselju. Postoje dve varijante da meri brzinu vozila koja se kreću ka naselju i vozila koja izlaze iz naselja. Na tom delu puta je ograničenje 50 km/h jer pripada naseljenom mestu (mada nelogično, valjda će uskoro uvesti one nove znake za naselje). Ukoliko meri brzinu vozila koja se kreću ka naselju smatram da doprinose bezbednosti u saobraćaju jer time potencijalno sprečavaju da neko sa 90 km/h uđe u naselje a ukoliko mere brzinu vozila koja izlaze iz naselja imaju samo cilj da naplate kaznu jer bi na tom delu puta već trebalo da važi opšte ograničenje brzine. ZAŠTO JE UREĐAJ UVEK OKRENUT KA VOZILIMA KOJA IZLAZE IZ NASELJA? Većina "normalnih" vozača na prilasku naselju usporava brzinu a na izlasku pošto se i onako jedva probio kroz gužvu ubrzava pa je verovatnoća da će saobraćajci evidentirati prekršaj veća. Ova filozofija mora da se promeni i postupanje saobraćajnih patrola i sudskih organa mora da bude logično i u cilju bezbednosti u saobraćaju a ne NAPLATI KAZNI.

Skeptik

pre 13 godina

I ovaj tekst pokazuje da nasilno voze oni kojima se to može, kao što je bio slučaj i do sada. Pojedinci koji imaju veze na visokim pozicijama i(li) dovoljno para da potkupe bilo koga da zaprećene kazne budu prekvalifikovane u nešto mnogo benignije ili čak odbačene. Ko je divljao, divlja još uvek. Jedino što sada imamo jednu (ne tako malu) populaciju zastrašenih vozača plićeg džepa koja, za svaki slučaj, vozi brzinom znatno ispod ograničenja i time bespotrebno ometa saobraćaj. Ne vidim nikakvu korist od novog zakona.

Pedja

pre 13 godina

МНОГО, МНОГО је већи проблем огромног броја људи на улицама тј. за воланима који реално не знају да возе. Ја лично знам две особе коју су бозачку дозволу купиле. Полиција је огроман број таквих њуди пустила на улице и притом јел да ето узели нешто за себе по паролом нема везе научиће. Чисто сумњам. Поздрав свима.

Suša Bosanac

pre 13 godina

Ja bih kao ekstreman primer izneo kruševac. Ovde ima likova koje policija i ne sme da zaustavi! Dešava se da BMW X6 proleti kroz crveno u centralnoj raskrsnici, da ljudi umalo poginu, a da policija ne sme ni da pogleda ka autu.

Stvarno strašno. A najgore je što ti likovi, ako udare nekoga, maltretiraju te ljude!

Alex

pre 13 godina

Fantasticni su statisticki rezultati, moje cestitke drzavi, 2 kaznjena ajde! Ali zato ne do bog da neko vozi bez upaljenih svetala u podne tu ima da padne kazna samo tako.

Marko

pre 13 godina

Nasilnicka voznja je kad drzava isto kaznjava razlicite ljude. Pa tako jedna pevaljka, koju uhvate pijanu za volanom i posle vredjanja policije i noci provedene u celiji, umesto da bude kaznjena za primer bude pustena i verovatno ce ceo slucaj biti zataskan.
Eto, zbog toga imamo bahate vozace - jer se sve moze, ovako il' onako.

Vozač

pre 13 godina

Isto ovo pitanje postavio sam i ja kada je donešen nov zakon o saobraćaju.
Nevidim da se sa njegovom primenom nešto promenilo. Ko je i do sada vozio korektno i dalje to čini. Ko je divljao , divlja i sada.
Verujem da je u pitanju diskreciono pravo nekoga da tumači zakone, i dokle je tako biće i onih koji će ih kršiti!

Druga strana

pre 13 godina

@plavi andjelak
Vi stvari posmatrate iz ugla saobraćajca, ali ako posmatramo iz ugla običnog, nezaštićenog građanina, onda nije sve baš tako kako ste napisali. Koliko god da je sudstvo u ovoj zemlji neažurno, s druge strane je vrlo ažurno kad treba kazniti vozače. Ali što je najgore, običan građanin na suočenju nema protiv policajca nikakve šanse, jer će sudija uvek poverovati samo onome što policajac kaže. Vama svaka čast, ali ima mnogo Vaših kolega koji vrlo drsko nabeđuju vozače za razne prekršaje koje ovi nisu počinili, pa usudio bih se reći da se čak služe i lažima. Vozač nema nikakvog načina da se u takvim slučajevima kod sudije odbrani. Znam za slučaj da je vozač prošao na žuto, jer je, realno, u trenutku paljenja žutog bio toliko blizu semafora da i nije mogao da se zaustavi (trepćućeg zelenog nije ni bilo). Iza raskrsnice ga sačekao policajac i pisao mu prijavu da je prošao na crveno! Vozač je posle, kod sudije, to poricao i tražio suočenje, na šta mu je sudija odgovorila da, ako bi odmah priznao prekršaj, prošao bi sa uslovnom zabranom vožnje, ali ako bude došlo do suočenja i na suočenju policajac ponovi svoj iskaz, u tom slučaju se upisuje zabrana u vozačku! Čovek je, da ne bi rizikovao, odmah pristao na uslovnu zabranu, i platio kaznu za prekršaj koji realno nije ni počinio!
Prema tome, bilo bi u redu da prvo očistite policiju od lažova, pa tek onda da kažnjavate za tzv. nasilničku vožnju.

Nenad

pre 13 godina

Za mene je nasilnička vožnja ono što sam doživeo nedavno.Jednom na pešačkom prelazi kod Kalemegdana na ulazu u Knez Mihailovu ulicu,kada je jedna devojka za volanom držala volan jednom rukom u drugoj joj je bio mobilni preko koga je sa nekim razgovarala,a usto prošla je crveno svetlo na semfora.Doduše bila je iznenadjena otkud ja na prešačkom prelazu.Drugi put sam doživeo da u Francuskoj ulici srećom izbegnem sudar,jer sam se "susreo"sa vozilom za čijim volanom je sedo vozač opet sa mobilnim telefonom i jednom rukom na volanu.
U Beogradu mnogi vozači u vreme vožnje koriste mobilni telefon.Imam utisak da saobraćajna policija ne sankcioniše taj prekršaj.
Inače,često se pitam čemu donositi propise,ako nije obezbedjena njihova primena.

Zemunac

pre 13 godina

Dobar primer ''nasilničke vožnje'' je incident koji je napravljen od strane policijskog auta koji je samo sa rotacijom, bez zvučnog signala, uleteo u raskrsnicu i oborio 3 motorcikla, povredivši vozače!
Policijski auto ima prednost samo ako ne ugrožava druge učesnike u saobračaju!

dragan

pre 13 godina

Policajci su uvek diskutabilni prolazak na zuto "pisali" kao crveno - ne samo da bi nabedili vozaca i izbegli diskusiju, nego sto, sa mesta na kojem stoji, policajac i stvarno vidi prolazak na crveno. Mesta sa kojih su saobracajci gledali raskrsnice, a to je uvek posle raskrsnice, takodje su najcesce diskutabilna. Da li ce kamere doneti pravdu, ili ce biti "stelovane" za snimanje zutog radi veceg prihoda u budzet? Ovakva prevara od strane policije dokazana je cak i u Americi, bio je clanak na B92 koji objasnjava da se kamera setuje prema ogranicenju brzine itd, a ne da hvata nekoga koji dozvoljenom brzinom bude uhvacen u sred raskrsnice "na crveno" kako su to nekada i sada videli policajci, iako je cak mozda usao i na zeleno, a ne zuto.
Budite ubedjeni da deo policajaca stvarno veruje da je vozac prosao na crveno, na osnovu toga sto ga, stojeci posle raskrsnice, lepo "vidi" u prekrsaju.

ex auctoritate principis

pre 11 godina

@Plavi andjelak

Dakle, Vi nama otvoreno i nedvosmisleno saopstavate da cete, kao policijski sluzbenik kome je duznost ocuvanje bezbednosti saobracaja i ljudskih zivota, zanemariti deo svojih duznosti time sto cete pisati samo lakse prekrsaje, cime cete po automatizmu zanemariti teze prekrsaje? I onda ocekujete vecu saradnju i bolje postupanje prekrsajnih sudija? Ako ovo niste napisali ishitreno i pod utiskom, vec to zaista mislite, onda je to strasno.
Iz iskustva znam da je na sudu uvek veselo. Jedno direktno pitanje i krecu price: ,,Ne secam se, bilo je davno, ja sam strucan, ja nikad ne lazem itd". Nestane i poslednja trunka onog laznog samopouzdanja sa kojima se susrecu gradjani pri kontroli. Prestanite da zelenasite, pocnite da kontrolisete prekrsaje od najvecih ka najmanjim i to tim redom i bez izuzetka, pocnite lepse da pisete izvestaje i postupate prema gradjanima pa cete poceti da uzivate vece poverenje kako gradjana tako i sudstva. Da li treba sankcionisati i naslabiji prekrsaj? Apsolutno, pod uslovom da se jednako sankcionisu ,,jaci ljudi" za volanom. Do tada, nikad necete imati moralno pravo da pisete vozacu kaznu jer je ona selektivno napisana. Bice mi zadovoljstvo da Vas sretnem u nekom od narednih postupaka protiv nekog od okrivljenih gradjana. Ako prijava bude napisana jednako dobro kao sto je dobar nacin na koji vi opisujete i najavljujete vase postupanje, smejace se sudnica od okrivljenog do zapisnicara.