Četvrtak, 02.12.2010.

16:41

VW i FIAT pregovaraju o Alfa Romeu

Izvor: B92

VW i FIAT pregovaraju o Alfa Romeu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Vojvodinac

pre 13 godina

Alfi svaka cast, brand koji svakako ima važno mesto u auto industriji.
Pad cene na tržištu je jedno, a sam auto nešto sasvim drugo.
Za Alfu stoji odličan dizajn, fantastičan osećaj u vožnji, udobnost, osrednja završna obrada,i auto koji ne podnosi najbolje naše puteve (kao ni 90% drugih vozila). Razlog za pad cene ne leži samo u pouzdanosti, bitnu ulogu u svemu igraju i cene servisa (redovnih, vanrednih, cene delova....), kao i rasprostranjenost servisne mreže. VW sa druge strane razvija sasvim drugačiji koncept, ali su sa Audijem pokazali da mogu mnogo bolje.
Iskreno, verujem da bi VW mogao neke stvari poboljšati kod Alfe, ali se plašim šta se sve može izgubiti, i voleo big da Alfa ostane gde jeste.
Alfu vozi onaj ko želi i ko ima za to zadovoljstvo, ako vam je do ekonomske računice, kupite daciju i bog da vas vidi!
Ogroman pad vrednosti ima i VW Pheaton, ali se to ne pominje, kao i Touareg.....

Briga me za pad vrijednosti

pre 13 godina

Svi koji kupuju Alfu znaju za veliki pad vrijednosti koji ih očekuje. To se naročito odnosi na veće benzinske modele. Zato skidam kapu svakom ko kupi novi Alfa Romeo. I ja bih isto učinio da imam novca za to. Bilo bi ironično da ih kupi nešto kao VW.

Veljkokg

pre 13 godina

Može da priča šta ko želi ali prihvatam samo mišljenje bivsih i sadasnjih vlasnika ovog brenda! Ko po traci WV obožavatelj vole da pljuju ovaj auto alji na kraju se ispostavi da je sve sam kompleks.

Vlasnik sam Alfe156 jtd. Auto je proizveden 2001 i ima 250 000 predjenih kilometara! Za sve vreme uradjena su 2 velika servisa (ulja, filteri, i kaiševi sa španerima) i zamenjeno je jedanput vanredno crevo interkulera!

Ostalo je sve sam užitak u vožni! I čista erotika izmedju vozača i auta!

Samo da dodam da sam pre alfe imao Seat Cordobu 1.6 se. Kao sto svi znate to je WVpolo klasic u španskoj realizaciji! Ako je to wv onda ga se javno odričem jer mi je taj auto zagorčao život.

Radujem se u narednom periodu jednoj prelepoj 159-ci pa se vidimo na putu... tj gledate me u auspuh!

Cuore Sportivo u dizel verziji :D

milan

pre 13 godina

Alfa je odlican auto za ljubitelej auto mehanike i ko ima vremena. Neko njih zove entuzijasti. Neko ih opet zove pogrdnim imenima. Alfa je preopoznatljiv brend za brzo kvarljiv auto i sa najbrzom padajucom cenom na svetu. Ni u USA ne mogu tako one njihove skopoljke da padnu sa cenom koliko padnu alfe po Evropi. U Italiji ih zovu "kenfekcijski" auto. Iliti za jednokratnu upotrebu, kupi, vozi 5 godina i baci, jer prodati neces moci.

Hr

pre 13 godina

@Spyker

159-ka proglašena za najkvarljiviji auto desetljeća??

Ovo je nešto potpuno novo i oprečno sa svim do sada razpoloživim podacima za taj auto!
Vlasnik sam 159-ke, 1,9JTDm od prvog dana i auto ide savršeno. Do sada još nije palio iz druge. Izuzetno stabilan, kočnice vrhunske... Nisam niti trenutka zažalio što sam s BMW-a prešao na Alfu.
Inaće,još mi je otac bio veliki ljubitelj alfi imao onu staru Guilliu Sprint davnih godina kad u Ex Yu nije bilo puno takvih...

dejan

pre 13 godina

Alfa je toliko dobar auto da u Italiji mozete kupiti 166ticu 2002 godiste u ful opremi za 2000eu! A taj neko je platio novu oko 55.000eu kad se pojavila pre 8 godina! Takodje WV POLO 2002 godiste kosta oko 2400eu, koji je neko platio 10.000eu kad je izasao. Sta dalje pricati o kvalitetu? Vozio sam3 alfe u zivotu, sa sve tri sam uvek imao redovno probleme. Sve su bile lepe za voznju dok nisu pocele decije bolesti da se pojavljuju. Stisnete da spustite prozor, upale se svetla. Imao sam 166ticu, 3.0, ful oprema. Bila je stara 4 godine kad sam je uzeo, sa pravih 100.000km. Platio sam je 9000eu pre neke 4 godine u Italiji dok sam ziveo. Lepo sam se vozio desetak hiljada kilometara dok nisu poceli problemi sa elektronikom. Onda sam proveo u Srbiji kod majstora skoro mesec dana. Isao sam do raznoraznih "specijalista" sto su mi preporucivali, cak i do famozne delte koji su kao ovlasceni servis. Niko nikad nije mogao da namesti. prodao sam je za 4500eu, samo godinu dana od kad sam je platio 9000eu. I to mi je bila zadnja alfa. Da je Alfa dobra ne bi imala najbrzi pad cene od svih automobla. Lepa jeste, atraktivna, ali dobra, ma dajte molim vas! Pa 147 koja je skuplja bila od golfa nova, svuda po evropi, isto godiste se prodaje skoro duplo jeftinije od golfa, opet svuda po Evropi. Ima to svoje zasto!

Бојан, Нови Сад

pre 13 godina

Мислим да је ово овде постаје дечја расправа. Реалност је да је alfa велики губиташ последних година, мислим да скоро нису пословали позитивно. Fiat би сигурно хтео да их прода, брига њих за племениту марку или већ сличне изразе којим их људи описују, проблем је само да ли ће успети жељена цена да се постигне

Dejan

pre 13 godina

licno volim i alfu i golfa. vozim trojku ali ovde svi pricaju kako ce vw da upropasti alfu a niko nije spomenuo da mozda oce da unaprede svoja vozila sa alfinom tehnologijom. zamislite golfa koji je ukrsten sa alfinom tehnologijom.

p.s. ne bih se bunio ni za dzulijetu ni za golf 6 :P

Veyron

pre 13 godina

Licno vozim alfu 147 i auto je prica sama za sebe... Stvarno, alfa pruza jedinstveno zadovoljstvo u voznji, a o izgledu 147mice i 159 kao starijih modela, do djulijete, nema potrebe uopste pricati. Audi a4, a6, a8 kada vidite ne znate koji je koji, svi su isti sa 200+ metara. Jedino kada pridju blize vide se gabaritne razlike. Alfa Romeo nije fabrika koju treba potceniti. Iako malo ljudi to zna, alfa je izmislila common rail sistem ubrizgavanja kod dizel motora i prvi common rail dizel motor ugradjen je u alfu 156, ne znam tacno koje godine (od 96.-98. god. mislim). Sam izgled, npr. 147ice ne moze biti bolji za godinu u kojoj je nastala (2000.). Primera radi, wv je tek od najnovijeg passata coupe uveo common rail sistem, tehnoloski najnapredniji sistem. Znaci, oko 2009 wv uvodi ono sto alfa je uvela 1996-98. Ovde se mora istaci i jedna stvar: svaka cast wv sto se toliko godina nosio sa ostalima sa zastarelom tehnologijom! MB cdi, BMW d, Toyota D4D, Renault dci, Peugeot HDI, Ford TDCI i mnogi drugi godinama vec koriste izum koji je alfa stvorila. Sve ovo gore su motori sa common rail, preuzeti iz alfinog, ne fiatovog, jtd motora. Znaci, JTD dizel nije fiatov, vec alfin produkt. Ipak, sa svim ovim brendovima TDI motor VW se nosio svih ovih godina i to je za respekt! Iako sam zagrizeni alfista, mislim da mega-korporacija kao sto je vw nece uciniti nista lose za coure sportivo. Nemci su vec neko vreme na celu razvojnog tima alfe, tako da, mislim da nema razloga za brigu. Nijedna fabrika pod patronatom vw nije propala, naprotiv!

Enes Cosovic

pre 13 godina

Kako su smesni po neki. Brane Alfu kao da ce Kinezi da ih preuzmu. :-) 'alo to su Nemci! VW poseduje Audi, Seat, Skodu, Bentli, Bugati... E bas su losi. ha ha Dalje, ovo ce bit dobro ako preuzmu Alfu dako im Nemci poboljsaju kvalitet, dojadise mi Alfisti kukajuci. Nepouzdanost, neudobnost, preskupi delovi kao da je Mercedes, i neverovatan pad cene kao polovnjak.

Xobotnica

pre 13 godina

Porediti Alfu i VW je kao porediti motocikl sa automobilom. Mnogi vlasnici dvotockasa ce reci da je cak i Alfa dosadna, nema adrenalina i vetra u kosi. A ovi drugi ce reci da ne razumeju mazohizam motociklista koji ne mogu da se voze po snefu, pljusku, da prevezu plazmu ili muzicku liniju ( a ne prasice i sporet kao sto neki to vole da naglase da bi spustili imidz odredjene marke ).
Ipak, motora je mnooogo manje od automobila, a i Alfi od VW i to je dobro, jer da je suprotno Alfa bi bila VW.
Ovakvo generalisanje nije korisno Alfa ili VW? Mnogima je interesantniji Coraddo VR6 ili GIII VR6 od Alfe 145 i 146, pa cak i Golf I kabriolet od Alfe 33.
I na kraju jedno pitanje-Zasto lepsi, dinamicniji, udobniji, sa vise opreme automobil kosta dosta manje kao polovan i mnooogo tesko se prodaje ? A bezlicni VW je trazen i to ne samo na balkanu, vec i u USA, Rusiji itd, gde Alfe uopste nema?
p.s. Da mi nije zao da placam dzabe tri registracije kupio bih jednu Alfu twinspark i jedan VW TDI !

arsa

pre 13 godina

O kvarljivosti Alfi pričaju samo oni koji ih nikada nisu vozili. Ja trenutno vozim treću za poslednjih trinaest god i nikakav ozbiljan problem nisam imao. Bože zdravlja kupiću i Đulijetu. Nemci mogu samo vrhunski automobil da pretvore u bezličnu mašinu bez izgleda - pogledajte samo nove VW modele, ne zna se koji je ružniji i jadniji !! A alfine motore ne bi menjao ni za jedan nemački, provozajte pa pričajte.

Djape 6. oktobar

pre 13 godina

odgovor za Marka VW

Ne, Marko, greshish! Alfa nikada nije htela da bude takva "premijum marka" kao VW (dok joj na celo ne dodjoshe Mankione i Bangle!)

Iskeno se nadam da ce se neko pametan u Italiji pobuniti protiv ovog "protivprirodnog bluda" i da ce VW ostaviti na miru AR.

I da ne zaboravim, ovde nije AR dosao da moli i juri VW, vec je situacija bash upravo obratna.

bakicar

pre 13 godina

Alfa bi bila korisna za VW za ekperimentisanje, mislim da ubacuju u serijsku proizvodnju najnovija rešenja iz dizajna i nove tehnologije pa da se vidi kako to funkcioniše, kao neka avangarda. Ne razumem ljude koji očajavaju zbog preuzimanja ( a nisu Italijani), ispada da to što je Fijat vlasnik nešto pozitivnije. Ne verujem da mogu nešto doprineti kvalitetu samih vozila, ako govorimo o novijim 156 je imala cvrčke ali je bila relativno jeftina kao nova, 159 i ostali noviji modeli su premijum vozila u svakom smislu.

Kole

pre 13 godina

Alfa je najbolje auto na svijetu!
Ne daj Bože da je preuzme takav smarač kao što je VW.
...a kad Italijani naprave Ferrari onda to nije italijanska kanta. Čudo su predrasude.

Momcilo

pre 13 godina

VW se kupovinom Alfe verovatno nada da ce preuzeti deo trzista koji imaju Mercedes, BMW i Audi, iako je ovo poslednje njihov brand. Racunaju, bolje da imaju 40% trzista sa dve marke nego 25% sa jednom. Ovo bi trebalo da privuce one neodlucne, koji vole Alfu zbog dizajna ali nisu sigurni u pouzdanost. U moru SF style japanaca i hladnih, ostrih linija velike nemacke trojke, Alfa je zadnjih desetak godina stvarno nudila osvezenje u svim klasama. Ako uspeju da zadrze ovu estetiku a unaprede kvalitet (sto svi ocekujemo), onda nema zime za Alfu...

Aleksandar

pre 13 godina

Preuzeli su svojevremeno španski Fiat, pardon Seat, pa Škodu (opšti komentar kod nas je bio: "nisam mogao da verujem da ću ikad poželeti Škodu", da ne pominjem već pomenute ekskluzivne brendove. Kad bi hteli i Zastavu, gde bi nam kraj bio.

Djape 6. oktobar

pre 13 godina

Umesto prazne price ovde, predlazem da svaki ljubitelj Alfe lepo svrati do nejblizeg Alfa (Fijat) predstavnishtva i da im lepo iznese jasno mishljenje sta misli o prodaji Alfe VWnu.

Ja odoh sutra ujutro u tri najveca ovde u Berlinu!

Shonke

pre 13 godina

Ne zanosite se da bi Alfa pod VW-om koristila t-jet i m-jet motore. Pa to su Fiatovi motori. Pitanje je i da li bi imali pravo da koriste 3.2l koji je Fiat napravio u saradnji sa GM-om (ili su beše preuzeli komplet rešenje od amera). Ugrađivali bi svoje motore (kojih imaju na pretek) poput FSI i TSI (sa direktnim ubrizgavanjem i turbo benzinac) i ove nove common rail TDI. Problem je što svi novi Fiatovi motori, naročito ovi mali turbo 1.4 i 1.7, a da ne govorim o već legendarnom JTD, mJTD tj multijet su izuzetni agregati i Alfa sa VW motorima ništa ne bi dobila, naprotiv.

Drugo, ja ne znam šta će Alfa švabama. Imaju Audi kao premium marku. AR im dođe kao igračka, šta li? Možda im treba zbog tehnoloških rešenja, naročito oslanjanje i slično. Činjenica je da Alfa od svih konkurenata uvek ima najbolje vozne karakteristike.

Igor

pre 13 godina

Ja bih voleo da Tojota ili Honda kupe Alfu.Tada bi dobila pouzdanost. NE znam odakle ideja da je VW napouzaniji auto?
A, i zanima me kakva bi ibla sudbina SEAT-a jer on predstavlja Alfu(tj. sportsku stranu) trenutno u koncernu VAG, a u sličnoj je ekonomskoj poziciji kao Alfa.

reptil

pre 13 godina

nikad mi nece biti jasan mazohizam alfinih vozaca,a i ne interesuje me.pustite vi neka gospoda nemci urade ono sto italijani nece nikada moci,a to je da naprave jedan vrhunski pouzdan motor i mehanizam,a italijani ce raditi kao i do sada ono u cemu su nenadmasni a to je dizajn.onda verujem da bi to bio jedan odlican auto.

Spyker

pre 13 godina

Ne razumem kako moze Alfa da ima "sportsko srce", kada se isti motori ugradjuju u Alfu, jadni i bedni punto i zenski pijacni auto Fiat Stilo, koji inace vazi za jedan od najgorih automobila koji su ikada sisli sa proizvodnih traka, ikona loseg kvaliteta i olicenje lose izrade.
Drugo, neko kaze da je sa razlicitim Alfama presao milion i po kilometara, sto je stvarno mnogo danonocne voznje, pa cak i za taksiste. Da li bi mi neko verovao ako kazem da sam i ja sa nekim losim vozilima presao toliko, recimo sa Wartburgom, Volgom ili Fiatom?
Alfi u rukama VW-a moze biti samo bolje, a nikako losije, mnogostruko poboljsanje kvaliteta i pouzdanosti rezultirace boljom prodajom u celom svetu. Za sada u Belgiji svi beze od Alfa Romea kao djavo od krsta, troje ljudi koje znam da su vozili "glanc" nove Alfe kazu da su ih jednom kupili i da to vise nikada nece uciniti. Ovu novu 159-ku vec bije glas da je najkvarljiviji auto decenije, sve su to razlozi zasto u Belgiji ne mozete ili cete jedva naci Alfu kao polovnjaka, jer je niko vise ne kupuje novu, pa logicno, posle par godina nema ni polovnih.
Ako VW preuzme doticni brend, konacno ce se spojiti do sada dve nespojive stvari-Alfa i kvalitet.

osman

pre 13 godina

to je jedini spas za Alfu Romeo da je kupi kralj evrpe VW pogledajte sta je se desilo sa skodom prije su je svi ismijavali a sad je skoda jedan od naj profitabilnijih auto kompanija u evropi i svi je sad postju daj boze da se to desi i ALFI ROMEO

anbeast

pre 13 godina

Kad je prvi put procurila ta vest, bio sam odlucno protiv, medjutim,mislim da MIlos ima pravo, u vlasnistvu VW-a su i Lambo i Bently i Bugati pa im nista ne fali. Jaguar imaju Indijci pa su novi modeli vise Jaguari nego ovi skorasnji. Ne bi VW kupio Alfu da nagura u nju 1.4 motor iz Pola (valjda). Alfa budi emocije, ako to izgubi nece biti nista drugacija od, recimo, Pezoa. Sta ce onda VW-u takav brend koji je izgubio svoju sustinu? Mislim da Nemci dobro zanju sta rade, ako su vec usli u takve pregovore. Zamislite pouzdanu Alfu, bez svojih bubica...bio bi to gotovo savrsen auto...

Vozač

pre 13 godina

Bilo bi odlično i za VW i za FIAT, a mislim i za Alfu da do ove promene dođe. Alfa je sada forma bez suštine. Lepo dizajniran auto, ali neuverljiv za širi krug kupaca. Mislim da VW ima šta kvalitetno da doda u tu priču i da ojača imidž Alfe, a to je ono šta Alfi najviše trenutno nedostaje.

stefan

pre 13 godina

neka alfa zadrzi svoj tradicionalni dizajn uz dodatke modernih linija, ali da se dosadasnja mehanika i elektronika kompletno izbaci i nikad vise ne vrati u auto industriju.
i ja se potpuno slazem da dizajn treba da ostane italijanski, ali da proizvodnju prepuste ljudima koji stvarno znaju da proizvode automobile vrhunskog kvaliteta.

Stojan

pre 13 godina

Apsolutno podrzavam ovo, pod sledecim uslovima:
drzite svabe dalje od dizajnera, koristite njihove materijale, njihovu kontrolu proizvodnje, njihovu produktivnost, i naposletku kvalitet.

safy

pre 13 godina

Dragi moji sunarodnici, vec skoro 30 godina zivim u Italiji i isto toliko godina vozim Alfu sa kojima sam presao vise od 1.500.000Km. Cudno, ali moje Alfe, a imao sam ih dosta se nisu nikada kvarile pa se pitam otkuda vam ideja da se Alfe kvare i da su nepouzdane?
Alfa je nesto sto se voli i u cemu se uziva. Voziti Alfu je nesto sasvim drugo u odnosu na jedan VW, MB ili BMW. Mogu oni biti lukskuzniji ali nemaju tu "dusu" koju ima Alfa. Dali ste se zapitali zasto, ako svi vi kazete da je nepouzdana, jedan VW cini sve da je kupi? Pa njima fali to "cuore sportivo" koje ima samo Alfa. Oni su kupili Lamborghini, Bugatti, ali to nisu kola za svakog vec samo za one koji imaju para. Sda hoce da naprave nesto sto ce pomeriti BMW sa trona "sportskih" kola za "skoro svaki" dzep. Hocu da vas podsetim da je BMW do 1989 godine bio uzasno los auto po kisi i malo klizavijem terenu. Od tada, kada su kupili Alfin sistem pogona na zadnje tockove, uz to uzevsi i ekskluzivu - jer od tada Alfa prelazi na pogon na prednje tockove, pocinju da osvajaju trziste i postaju sigurni i na kisnim i klizavim putevima.
To sto mislite da ce Alfa montirati VW motore, varate se. Alfa ima takvu paletu motora na kojoj joj svi zavide i u njoj ce ostati samo Alfini motori. Druga je stvar sto ce mozda sutradan Golf imati Alfin motor, ali nece nikada biti Alfa...
Alfa ili Cuore sportivo zauvek...

Бојан, Нови Сад

pre 13 godina

Кажу да се власник алфе радује два пута - кад ју купи и кад ју прода :) Шалу на страну, чак ако се ово и деси не мислим да ће бити лоше по алфу, вероватно ће користити платформу од аудија, рецимо 2.0 FSI мотор од VW-a je доста добар бензинац, имају и дизел 2.0 170 коња - могу да се носе у алфи без икаквих проблема. Плус ће бити смањени трошкови производње и развоја тако да можда и VW извуче алфу у позитиву

aero

pre 13 godina

Alfa je daleko od kvarljivog automobila. Kod nas toliko ljudi ima mozak ispran Golf propagandom da je to nevjerovatno. Ili kupe italijana sa 400 hiljada km usminkanog da izgleda kao da je presao 120 i onda opletu kako ne valja. Pogledajmo koliko se Alfi vozi u Hr ili Slo i sta tamo ljudi misle o njima. Alfa je u losem stanju iskljucivo zbog jako loseg marketinga i visokih cijena novih vozila. Ne mogu da zamislim TDI motor u Alfi pored M-Jet motora i neke golf felne umjesto "telefonki".

Pera

pre 13 godina

Vozio sam, imao honde, toyote, mazdu 626, i sad imam Alfu 147 1.9 JTD, od kad je kod mene u poslednjih godina dana nisam imao ni jedan kvar, a auto ima 155,000 km. Ovo je do sada najpouzdaniji auto koji sam imao, neverovatno, ali je tako.
PS.
da bude jos smesnije, i ja sam kao ovi ovde, godina pljuvao Alfu, i nisam znao da su to dobra kola

Sumnjam da ce VW kupiti Alfu, sumnjam.

Milos

pre 13 godina

U VW koncernu se nalaze mnogo mocnije i skuplje marke sportskih automobila poput Lamborginija i Bugatija. Oba su uspesna i nista im ne fali! Zasto mislite da ce Alfa izgubiti dusu, srce, jetru ili pankreas? Alfa je na ivici propasti, niko nece da kupuje kola koja se toliko kvare. Da je drugacije, da su to pouzdane i dobre masine, ne bi njima trebao niko, a ovako je ipak bolje da VW sprovede detaljnu i drasticnu kontrolu kvaliteta, da i Alfa postane normalno vozilo sa kojim sme i da se krene negde na put bez glavobolja.

Radoslav

pre 13 godina

Imao sam i VW i Alfu, bas dve marke o kojima najvise mitova i legendi kruzi. Za VW mogu da potvrdim da je neudoban, da su svi putnicki modeli tesni unutra, osim Passata, koji je stvarno prostran. Kvalitetni su i sigurni, generalno su prilicno pouzdani. Svi motori su im odlicni, a najvise bih pohvalio 1.9 TDI 110ks, jedini motor gde nikada haubu nisam otvorio osim na servisu, neobjasnjivo koliko je pouzdan. Ovaj noviji od 140ks vec ima svoje bubice.
O Alfama ne mogu da kazem nista dobro, jer je moje iskustvo sa njima katastrofalno, kod mene su se kvarile i nove i polovne Alfe. Kvalitet izrade je izmedju solidnog i loseg, na zadovoljavajucem nivou, ali je pouzdanost ozbiljan nedostatak, ocena za pouzdanost nije jedinica, nego nula. Inace, Alfa je generalno udobnija od VW iako je sportski trimovana. Bolje lezi u krivinama, ali je mnogo bucnija pri brzinama preko 100km/h. VW stvarno ìma uzornu zvucnu izolaciju, koja odgovara klasi boljih limuzina.

Petar

pre 13 godina

Ne mogu da zamislim VW motor u Alfa Romeu...šta če da stave 1,4 od Poloa ?

2,5; 3.2 twin spark... to je Vivaldijeva simfonija. Il Cuore sportivo ima nedostižan vokal.

Šta se tiče dizajna, švabe bi napravile propast.

igor

pre 13 godina

Alfa je marka koja je svojevremeno pisala istoriju automobilizma i autoindustrije. Marka koja je pored svih mana imala i dusu.
Ne mogu da zamislim da jednog dana vidim alfu, a da znam da se ispod lima krije obican golf. Svaka cast golfu ali neke stvari se jednostavno ne mogu uspesno ukrstiti.

igor

pre 13 godina

Alfa je marka koja je svojevremeno pisala istoriju automobilizma i autoindustrije. Marka koja je pored svih mana imala i dusu.
Ne mogu da zamislim da jednog dana vidim alfu, a da znam da se ispod lima krije obican golf. Svaka cast golfu ali neke stvari se jednostavno ne mogu uspesno ukrstiti.

Petar

pre 13 godina

Ne mogu da zamislim VW motor u Alfa Romeu...šta če da stave 1,4 od Poloa ?

2,5; 3.2 twin spark... to je Vivaldijeva simfonija. Il Cuore sportivo ima nedostižan vokal.

Šta se tiče dizajna, švabe bi napravile propast.

Pera

pre 13 godina

Vozio sam, imao honde, toyote, mazdu 626, i sad imam Alfu 147 1.9 JTD, od kad je kod mene u poslednjih godina dana nisam imao ni jedan kvar, a auto ima 155,000 km. Ovo je do sada najpouzdaniji auto koji sam imao, neverovatno, ali je tako.
PS.
da bude jos smesnije, i ja sam kao ovi ovde, godina pljuvao Alfu, i nisam znao da su to dobra kola

Sumnjam da ce VW kupiti Alfu, sumnjam.

Milos

pre 13 godina

U VW koncernu se nalaze mnogo mocnije i skuplje marke sportskih automobila poput Lamborginija i Bugatija. Oba su uspesna i nista im ne fali! Zasto mislite da ce Alfa izgubiti dusu, srce, jetru ili pankreas? Alfa je na ivici propasti, niko nece da kupuje kola koja se toliko kvare. Da je drugacije, da su to pouzdane i dobre masine, ne bi njima trebao niko, a ovako je ipak bolje da VW sprovede detaljnu i drasticnu kontrolu kvaliteta, da i Alfa postane normalno vozilo sa kojim sme i da se krene negde na put bez glavobolja.

safy

pre 13 godina

Dragi moji sunarodnici, vec skoro 30 godina zivim u Italiji i isto toliko godina vozim Alfu sa kojima sam presao vise od 1.500.000Km. Cudno, ali moje Alfe, a imao sam ih dosta se nisu nikada kvarile pa se pitam otkuda vam ideja da se Alfe kvare i da su nepouzdane?
Alfa je nesto sto se voli i u cemu se uziva. Voziti Alfu je nesto sasvim drugo u odnosu na jedan VW, MB ili BMW. Mogu oni biti lukskuzniji ali nemaju tu "dusu" koju ima Alfa. Dali ste se zapitali zasto, ako svi vi kazete da je nepouzdana, jedan VW cini sve da je kupi? Pa njima fali to "cuore sportivo" koje ima samo Alfa. Oni su kupili Lamborghini, Bugatti, ali to nisu kola za svakog vec samo za one koji imaju para. Sda hoce da naprave nesto sto ce pomeriti BMW sa trona "sportskih" kola za "skoro svaki" dzep. Hocu da vas podsetim da je BMW do 1989 godine bio uzasno los auto po kisi i malo klizavijem terenu. Od tada, kada su kupili Alfin sistem pogona na zadnje tockove, uz to uzevsi i ekskluzivu - jer od tada Alfa prelazi na pogon na prednje tockove, pocinju da osvajaju trziste i postaju sigurni i na kisnim i klizavim putevima.
To sto mislite da ce Alfa montirati VW motore, varate se. Alfa ima takvu paletu motora na kojoj joj svi zavide i u njoj ce ostati samo Alfini motori. Druga je stvar sto ce mozda sutradan Golf imati Alfin motor, ali nece nikada biti Alfa...
Alfa ili Cuore sportivo zauvek...

Radoslav

pre 13 godina

Imao sam i VW i Alfu, bas dve marke o kojima najvise mitova i legendi kruzi. Za VW mogu da potvrdim da je neudoban, da su svi putnicki modeli tesni unutra, osim Passata, koji je stvarno prostran. Kvalitetni su i sigurni, generalno su prilicno pouzdani. Svi motori su im odlicni, a najvise bih pohvalio 1.9 TDI 110ks, jedini motor gde nikada haubu nisam otvorio osim na servisu, neobjasnjivo koliko je pouzdan. Ovaj noviji od 140ks vec ima svoje bubice.
O Alfama ne mogu da kazem nista dobro, jer je moje iskustvo sa njima katastrofalno, kod mene su se kvarile i nove i polovne Alfe. Kvalitet izrade je izmedju solidnog i loseg, na zadovoljavajucem nivou, ali je pouzdanost ozbiljan nedostatak, ocena za pouzdanost nije jedinica, nego nula. Inace, Alfa je generalno udobnija od VW iako je sportski trimovana. Bolje lezi u krivinama, ali je mnogo bucnija pri brzinama preko 100km/h. VW stvarno ìma uzornu zvucnu izolaciju, koja odgovara klasi boljih limuzina.

Stojan

pre 13 godina

Apsolutno podrzavam ovo, pod sledecim uslovima:
drzite svabe dalje od dizajnera, koristite njihove materijale, njihovu kontrolu proizvodnje, njihovu produktivnost, i naposletku kvalitet.

arsa

pre 13 godina

O kvarljivosti Alfi pričaju samo oni koji ih nikada nisu vozili. Ja trenutno vozim treću za poslednjih trinaest god i nikakav ozbiljan problem nisam imao. Bože zdravlja kupiću i Đulijetu. Nemci mogu samo vrhunski automobil da pretvore u bezličnu mašinu bez izgleda - pogledajte samo nove VW modele, ne zna se koji je ružniji i jadniji !! A alfine motore ne bi menjao ni za jedan nemački, provozajte pa pričajte.

aero

pre 13 godina

Alfa je daleko od kvarljivog automobila. Kod nas toliko ljudi ima mozak ispran Golf propagandom da je to nevjerovatno. Ili kupe italijana sa 400 hiljada km usminkanog da izgleda kao da je presao 120 i onda opletu kako ne valja. Pogledajmo koliko se Alfi vozi u Hr ili Slo i sta tamo ljudi misle o njima. Alfa je u losem stanju iskljucivo zbog jako loseg marketinga i visokih cijena novih vozila. Ne mogu da zamislim TDI motor u Alfi pored M-Jet motora i neke golf felne umjesto "telefonki".

anbeast

pre 13 godina

Kad je prvi put procurila ta vest, bio sam odlucno protiv, medjutim,mislim da MIlos ima pravo, u vlasnistvu VW-a su i Lambo i Bently i Bugati pa im nista ne fali. Jaguar imaju Indijci pa su novi modeli vise Jaguari nego ovi skorasnji. Ne bi VW kupio Alfu da nagura u nju 1.4 motor iz Pola (valjda). Alfa budi emocije, ako to izgubi nece biti nista drugacija od, recimo, Pezoa. Sta ce onda VW-u takav brend koji je izgubio svoju sustinu? Mislim da Nemci dobro zanju sta rade, ako su vec usli u takve pregovore. Zamislite pouzdanu Alfu, bez svojih bubica...bio bi to gotovo savrsen auto...

Djape 6. oktobar

pre 13 godina

odgovor za Marka VW

Ne, Marko, greshish! Alfa nikada nije htela da bude takva "premijum marka" kao VW (dok joj na celo ne dodjoshe Mankione i Bangle!)

Iskeno se nadam da ce se neko pametan u Italiji pobuniti protiv ovog "protivprirodnog bluda" i da ce VW ostaviti na miru AR.

I da ne zaboravim, ovde nije AR dosao da moli i juri VW, vec je situacija bash upravo obratna.

Igor

pre 13 godina

Ja bih voleo da Tojota ili Honda kupe Alfu.Tada bi dobila pouzdanost. NE znam odakle ideja da je VW napouzaniji auto?
A, i zanima me kakva bi ibla sudbina SEAT-a jer on predstavlja Alfu(tj. sportsku stranu) trenutno u koncernu VAG, a u sličnoj je ekonomskoj poziciji kao Alfa.

Djape 6. oktobar

pre 13 godina

Umesto prazne price ovde, predlazem da svaki ljubitelj Alfe lepo svrati do nejblizeg Alfa (Fijat) predstavnishtva i da im lepo iznese jasno mishljenje sta misli o prodaji Alfe VWnu.

Ja odoh sutra ujutro u tri najveca ovde u Berlinu!

Shonke

pre 13 godina

Ne zanosite se da bi Alfa pod VW-om koristila t-jet i m-jet motore. Pa to su Fiatovi motori. Pitanje je i da li bi imali pravo da koriste 3.2l koji je Fiat napravio u saradnji sa GM-om (ili su beše preuzeli komplet rešenje od amera). Ugrađivali bi svoje motore (kojih imaju na pretek) poput FSI i TSI (sa direktnim ubrizgavanjem i turbo benzinac) i ove nove common rail TDI. Problem je što svi novi Fiatovi motori, naročito ovi mali turbo 1.4 i 1.7, a da ne govorim o već legendarnom JTD, mJTD tj multijet su izuzetni agregati i Alfa sa VW motorima ništa ne bi dobila, naprotiv.

Drugo, ja ne znam šta će Alfa švabama. Imaju Audi kao premium marku. AR im dođe kao igračka, šta li? Možda im treba zbog tehnoloških rešenja, naročito oslanjanje i slično. Činjenica je da Alfa od svih konkurenata uvek ima najbolje vozne karakteristike.

Kole

pre 13 godina

Alfa je najbolje auto na svijetu!
Ne daj Bože da je preuzme takav smarač kao što je VW.
...a kad Italijani naprave Ferrari onda to nije italijanska kanta. Čudo su predrasude.

Aleksandar

pre 13 godina

Preuzeli su svojevremeno španski Fiat, pardon Seat, pa Škodu (opšti komentar kod nas je bio: "nisam mogao da verujem da ću ikad poželeti Škodu", da ne pominjem već pomenute ekskluzivne brendove. Kad bi hteli i Zastavu, gde bi nam kraj bio.

osman

pre 13 godina

to je jedini spas za Alfu Romeo da je kupi kralj evrpe VW pogledajte sta je se desilo sa skodom prije su je svi ismijavali a sad je skoda jedan od naj profitabilnijih auto kompanija u evropi i svi je sad postju daj boze da se to desi i ALFI ROMEO

stefan

pre 13 godina

neka alfa zadrzi svoj tradicionalni dizajn uz dodatke modernih linija, ali da se dosadasnja mehanika i elektronika kompletno izbaci i nikad vise ne vrati u auto industriju.
i ja se potpuno slazem da dizajn treba da ostane italijanski, ali da proizvodnju prepuste ljudima koji stvarno znaju da proizvode automobile vrhunskog kvaliteta.

Hr

pre 13 godina

@Spyker

159-ka proglašena za najkvarljiviji auto desetljeća??

Ovo je nešto potpuno novo i oprečno sa svim do sada razpoloživim podacima za taj auto!
Vlasnik sam 159-ke, 1,9JTDm od prvog dana i auto ide savršeno. Do sada još nije palio iz druge. Izuzetno stabilan, kočnice vrhunske... Nisam niti trenutka zažalio što sam s BMW-a prešao na Alfu.
Inaće,još mi je otac bio veliki ljubitelj alfi imao onu staru Guilliu Sprint davnih godina kad u Ex Yu nije bilo puno takvih...

Enes Cosovic

pre 13 godina

Kako su smesni po neki. Brane Alfu kao da ce Kinezi da ih preuzmu. :-) 'alo to su Nemci! VW poseduje Audi, Seat, Skodu, Bentli, Bugati... E bas su losi. ha ha Dalje, ovo ce bit dobro ako preuzmu Alfu dako im Nemci poboljsaju kvalitet, dojadise mi Alfisti kukajuci. Nepouzdanost, neudobnost, preskupi delovi kao da je Mercedes, i neverovatan pad cene kao polovnjak.

Momcilo

pre 13 godina

VW se kupovinom Alfe verovatno nada da ce preuzeti deo trzista koji imaju Mercedes, BMW i Audi, iako je ovo poslednje njihov brand. Racunaju, bolje da imaju 40% trzista sa dve marke nego 25% sa jednom. Ovo bi trebalo da privuce one neodlucne, koji vole Alfu zbog dizajna ali nisu sigurni u pouzdanost. U moru SF style japanaca i hladnih, ostrih linija velike nemacke trojke, Alfa je zadnjih desetak godina stvarno nudila osvezenje u svim klasama. Ako uspeju da zadrze ovu estetiku a unaprede kvalitet (sto svi ocekujemo), onda nema zime za Alfu...

Vozač

pre 13 godina

Bilo bi odlično i za VW i za FIAT, a mislim i za Alfu da do ove promene dođe. Alfa je sada forma bez suštine. Lepo dizajniran auto, ali neuverljiv za širi krug kupaca. Mislim da VW ima šta kvalitetno da doda u tu priču i da ojača imidž Alfe, a to je ono šta Alfi najviše trenutno nedostaje.

Бојан, Нови Сад

pre 13 godina

Кажу да се власник алфе радује два пута - кад ју купи и кад ју прода :) Шалу на страну, чак ако се ово и деси не мислим да ће бити лоше по алфу, вероватно ће користити платформу од аудија, рецимо 2.0 FSI мотор од VW-a je доста добар бензинац, имају и дизел 2.0 170 коња - могу да се носе у алфи без икаквих проблема. Плус ће бити смањени трошкови производње и развоја тако да можда и VW извуче алфу у позитиву

dejan

pre 13 godina

Alfa je toliko dobar auto da u Italiji mozete kupiti 166ticu 2002 godiste u ful opremi za 2000eu! A taj neko je platio novu oko 55.000eu kad se pojavila pre 8 godina! Takodje WV POLO 2002 godiste kosta oko 2400eu, koji je neko platio 10.000eu kad je izasao. Sta dalje pricati o kvalitetu? Vozio sam3 alfe u zivotu, sa sve tri sam uvek imao redovno probleme. Sve su bile lepe za voznju dok nisu pocele decije bolesti da se pojavljuju. Stisnete da spustite prozor, upale se svetla. Imao sam 166ticu, 3.0, ful oprema. Bila je stara 4 godine kad sam je uzeo, sa pravih 100.000km. Platio sam je 9000eu pre neke 4 godine u Italiji dok sam ziveo. Lepo sam se vozio desetak hiljada kilometara dok nisu poceli problemi sa elektronikom. Onda sam proveo u Srbiji kod majstora skoro mesec dana. Isao sam do raznoraznih "specijalista" sto su mi preporucivali, cak i do famozne delte koji su kao ovlasceni servis. Niko nikad nije mogao da namesti. prodao sam je za 4500eu, samo godinu dana od kad sam je platio 9000eu. I to mi je bila zadnja alfa. Da je Alfa dobra ne bi imala najbrzi pad cene od svih automobla. Lepa jeste, atraktivna, ali dobra, ma dajte molim vas! Pa 147 koja je skuplja bila od golfa nova, svuda po evropi, isto godiste se prodaje skoro duplo jeftinije od golfa, opet svuda po Evropi. Ima to svoje zasto!

Spyker

pre 13 godina

Ne razumem kako moze Alfa da ima "sportsko srce", kada se isti motori ugradjuju u Alfu, jadni i bedni punto i zenski pijacni auto Fiat Stilo, koji inace vazi za jedan od najgorih automobila koji su ikada sisli sa proizvodnih traka, ikona loseg kvaliteta i olicenje lose izrade.
Drugo, neko kaze da je sa razlicitim Alfama presao milion i po kilometara, sto je stvarno mnogo danonocne voznje, pa cak i za taksiste. Da li bi mi neko verovao ako kazem da sam i ja sa nekim losim vozilima presao toliko, recimo sa Wartburgom, Volgom ili Fiatom?
Alfi u rukama VW-a moze biti samo bolje, a nikako losije, mnogostruko poboljsanje kvaliteta i pouzdanosti rezultirace boljom prodajom u celom svetu. Za sada u Belgiji svi beze od Alfa Romea kao djavo od krsta, troje ljudi koje znam da su vozili "glanc" nove Alfe kazu da su ih jednom kupili i da to vise nikada nece uciniti. Ovu novu 159-ku vec bije glas da je najkvarljiviji auto decenije, sve su to razlozi zasto u Belgiji ne mozete ili cete jedva naci Alfu kao polovnjaka, jer je niko vise ne kupuje novu, pa logicno, posle par godina nema ni polovnih.
Ako VW preuzme doticni brend, konacno ce se spojiti do sada dve nespojive stvari-Alfa i kvalitet.

Veljkokg

pre 13 godina

Može da priča šta ko želi ali prihvatam samo mišljenje bivsih i sadasnjih vlasnika ovog brenda! Ko po traci WV obožavatelj vole da pljuju ovaj auto alji na kraju se ispostavi da je sve sam kompleks.

Vlasnik sam Alfe156 jtd. Auto je proizveden 2001 i ima 250 000 predjenih kilometara! Za sve vreme uradjena su 2 velika servisa (ulja, filteri, i kaiševi sa španerima) i zamenjeno je jedanput vanredno crevo interkulera!

Ostalo je sve sam užitak u vožni! I čista erotika izmedju vozača i auta!

Samo da dodam da sam pre alfe imao Seat Cordobu 1.6 se. Kao sto svi znate to je WVpolo klasic u španskoj realizaciji! Ako je to wv onda ga se javno odričem jer mi je taj auto zagorčao život.

Radujem se u narednom periodu jednoj prelepoj 159-ci pa se vidimo na putu... tj gledate me u auspuh!

Cuore Sportivo u dizel verziji :D

Briga me za pad vrijednosti

pre 13 godina

Svi koji kupuju Alfu znaju za veliki pad vrijednosti koji ih očekuje. To se naročito odnosi na veće benzinske modele. Zato skidam kapu svakom ko kupi novi Alfa Romeo. I ja bih isto učinio da imam novca za to. Bilo bi ironično da ih kupi nešto kao VW.

reptil

pre 13 godina

nikad mi nece biti jasan mazohizam alfinih vozaca,a i ne interesuje me.pustite vi neka gospoda nemci urade ono sto italijani nece nikada moci,a to je da naprave jedan vrhunski pouzdan motor i mehanizam,a italijani ce raditi kao i do sada ono u cemu su nenadmasni a to je dizajn.onda verujem da bi to bio jedan odlican auto.

bakicar

pre 13 godina

Alfa bi bila korisna za VW za ekperimentisanje, mislim da ubacuju u serijsku proizvodnju najnovija rešenja iz dizajna i nove tehnologije pa da se vidi kako to funkcioniše, kao neka avangarda. Ne razumem ljude koji očajavaju zbog preuzimanja ( a nisu Italijani), ispada da to što je Fijat vlasnik nešto pozitivnije. Ne verujem da mogu nešto doprineti kvalitetu samih vozila, ako govorimo o novijim 156 je imala cvrčke ali je bila relativno jeftina kao nova, 159 i ostali noviji modeli su premijum vozila u svakom smislu.

Veyron

pre 13 godina

Licno vozim alfu 147 i auto je prica sama za sebe... Stvarno, alfa pruza jedinstveno zadovoljstvo u voznji, a o izgledu 147mice i 159 kao starijih modela, do djulijete, nema potrebe uopste pricati. Audi a4, a6, a8 kada vidite ne znate koji je koji, svi su isti sa 200+ metara. Jedino kada pridju blize vide se gabaritne razlike. Alfa Romeo nije fabrika koju treba potceniti. Iako malo ljudi to zna, alfa je izmislila common rail sistem ubrizgavanja kod dizel motora i prvi common rail dizel motor ugradjen je u alfu 156, ne znam tacno koje godine (od 96.-98. god. mislim). Sam izgled, npr. 147ice ne moze biti bolji za godinu u kojoj je nastala (2000.). Primera radi, wv je tek od najnovijeg passata coupe uveo common rail sistem, tehnoloski najnapredniji sistem. Znaci, oko 2009 wv uvodi ono sto alfa je uvela 1996-98. Ovde se mora istaci i jedna stvar: svaka cast wv sto se toliko godina nosio sa ostalima sa zastarelom tehnologijom! MB cdi, BMW d, Toyota D4D, Renault dci, Peugeot HDI, Ford TDCI i mnogi drugi godinama vec koriste izum koji je alfa stvorila. Sve ovo gore su motori sa common rail, preuzeti iz alfinog, ne fiatovog, jtd motora. Znaci, JTD dizel nije fiatov, vec alfin produkt. Ipak, sa svim ovim brendovima TDI motor VW se nosio svih ovih godina i to je za respekt! Iako sam zagrizeni alfista, mislim da mega-korporacija kao sto je vw nece uciniti nista lose za coure sportivo. Nemci su vec neko vreme na celu razvojnog tima alfe, tako da, mislim da nema razloga za brigu. Nijedna fabrika pod patronatom vw nije propala, naprotiv!

Dejan

pre 13 godina

licno volim i alfu i golfa. vozim trojku ali ovde svi pricaju kako ce vw da upropasti alfu a niko nije spomenuo da mozda oce da unaprede svoja vozila sa alfinom tehnologijom. zamislite golfa koji je ukrsten sa alfinom tehnologijom.

p.s. ne bih se bunio ni za dzulijetu ni za golf 6 :P

Бојан, Нови Сад

pre 13 godina

Мислим да је ово овде постаје дечја расправа. Реалност је да је alfa велики губиташ последних година, мислим да скоро нису пословали позитивно. Fiat би сигурно хтео да их прода, брига њих за племениту марку или већ сличне изразе којим их људи описују, проблем је само да ли ће успети жељена цена да се постигне

milan

pre 13 godina

Alfa je odlican auto za ljubitelej auto mehanike i ko ima vremena. Neko njih zove entuzijasti. Neko ih opet zove pogrdnim imenima. Alfa je preopoznatljiv brend za brzo kvarljiv auto i sa najbrzom padajucom cenom na svetu. Ni u USA ne mogu tako one njihove skopoljke da padnu sa cenom koliko padnu alfe po Evropi. U Italiji ih zovu "kenfekcijski" auto. Iliti za jednokratnu upotrebu, kupi, vozi 5 godina i baci, jer prodati neces moci.

Xobotnica

pre 13 godina

Porediti Alfu i VW je kao porediti motocikl sa automobilom. Mnogi vlasnici dvotockasa ce reci da je cak i Alfa dosadna, nema adrenalina i vetra u kosi. A ovi drugi ce reci da ne razumeju mazohizam motociklista koji ne mogu da se voze po snefu, pljusku, da prevezu plazmu ili muzicku liniju ( a ne prasice i sporet kao sto neki to vole da naglase da bi spustili imidz odredjene marke ).
Ipak, motora je mnooogo manje od automobila, a i Alfi od VW i to je dobro, jer da je suprotno Alfa bi bila VW.
Ovakvo generalisanje nije korisno Alfa ili VW? Mnogima je interesantniji Coraddo VR6 ili GIII VR6 od Alfe 145 i 146, pa cak i Golf I kabriolet od Alfe 33.
I na kraju jedno pitanje-Zasto lepsi, dinamicniji, udobniji, sa vise opreme automobil kosta dosta manje kao polovan i mnooogo tesko se prodaje ? A bezlicni VW je trazen i to ne samo na balkanu, vec i u USA, Rusiji itd, gde Alfe uopste nema?
p.s. Da mi nije zao da placam dzabe tri registracije kupio bih jednu Alfu twinspark i jedan VW TDI !

Vojvodinac

pre 13 godina

Alfi svaka cast, brand koji svakako ima važno mesto u auto industriji.
Pad cene na tržištu je jedno, a sam auto nešto sasvim drugo.
Za Alfu stoji odličan dizajn, fantastičan osećaj u vožnji, udobnost, osrednja završna obrada,i auto koji ne podnosi najbolje naše puteve (kao ni 90% drugih vozila). Razlog za pad cene ne leži samo u pouzdanosti, bitnu ulogu u svemu igraju i cene servisa (redovnih, vanrednih, cene delova....), kao i rasprostranjenost servisne mreže. VW sa druge strane razvija sasvim drugačiji koncept, ali su sa Audijem pokazali da mogu mnogo bolje.
Iskreno, verujem da bi VW mogao neke stvari poboljšati kod Alfe, ali se plašim šta se sve može izgubiti, i voleo big da Alfa ostane gde jeste.
Alfu vozi onaj ko želi i ko ima za to zadovoljstvo, ako vam je do ekonomske računice, kupite daciju i bog da vas vidi!
Ogroman pad vrednosti ima i VW Pheaton, ali se to ne pominje, kao i Touareg.....

Radoslav

pre 13 godina

Imao sam i VW i Alfu, bas dve marke o kojima najvise mitova i legendi kruzi. Za VW mogu da potvrdim da je neudoban, da su svi putnicki modeli tesni unutra, osim Passata, koji je stvarno prostran. Kvalitetni su i sigurni, generalno su prilicno pouzdani. Svi motori su im odlicni, a najvise bih pohvalio 1.9 TDI 110ks, jedini motor gde nikada haubu nisam otvorio osim na servisu, neobjasnjivo koliko je pouzdan. Ovaj noviji od 140ks vec ima svoje bubice.
O Alfama ne mogu da kazem nista dobro, jer je moje iskustvo sa njima katastrofalno, kod mene su se kvarile i nove i polovne Alfe. Kvalitet izrade je izmedju solidnog i loseg, na zadovoljavajucem nivou, ali je pouzdanost ozbiljan nedostatak, ocena za pouzdanost nije jedinica, nego nula. Inace, Alfa je generalno udobnija od VW iako je sportski trimovana. Bolje lezi u krivinama, ali je mnogo bucnija pri brzinama preko 100km/h. VW stvarno ìma uzornu zvucnu izolaciju, koja odgovara klasi boljih limuzina.

Milos

pre 13 godina

U VW koncernu se nalaze mnogo mocnije i skuplje marke sportskih automobila poput Lamborginija i Bugatija. Oba su uspesna i nista im ne fali! Zasto mislite da ce Alfa izgubiti dusu, srce, jetru ili pankreas? Alfa je na ivici propasti, niko nece da kupuje kola koja se toliko kvare. Da je drugacije, da su to pouzdane i dobre masine, ne bi njima trebao niko, a ovako je ipak bolje da VW sprovede detaljnu i drasticnu kontrolu kvaliteta, da i Alfa postane normalno vozilo sa kojim sme i da se krene negde na put bez glavobolja.

Spyker

pre 13 godina

Ne razumem kako moze Alfa da ima "sportsko srce", kada se isti motori ugradjuju u Alfu, jadni i bedni punto i zenski pijacni auto Fiat Stilo, koji inace vazi za jedan od najgorih automobila koji su ikada sisli sa proizvodnih traka, ikona loseg kvaliteta i olicenje lose izrade.
Drugo, neko kaze da je sa razlicitim Alfama presao milion i po kilometara, sto je stvarno mnogo danonocne voznje, pa cak i za taksiste. Da li bi mi neko verovao ako kazem da sam i ja sa nekim losim vozilima presao toliko, recimo sa Wartburgom, Volgom ili Fiatom?
Alfi u rukama VW-a moze biti samo bolje, a nikako losije, mnogostruko poboljsanje kvaliteta i pouzdanosti rezultirace boljom prodajom u celom svetu. Za sada u Belgiji svi beze od Alfa Romea kao djavo od krsta, troje ljudi koje znam da su vozili "glanc" nove Alfe kazu da su ih jednom kupili i da to vise nikada nece uciniti. Ovu novu 159-ku vec bije glas da je najkvarljiviji auto decenije, sve su to razlozi zasto u Belgiji ne mozete ili cete jedva naci Alfu kao polovnjaka, jer je niko vise ne kupuje novu, pa logicno, posle par godina nema ni polovnih.
Ako VW preuzme doticni brend, konacno ce se spojiti do sada dve nespojive stvari-Alfa i kvalitet.

osman

pre 13 godina

to je jedini spas za Alfu Romeo da je kupi kralj evrpe VW pogledajte sta je se desilo sa skodom prije su je svi ismijavali a sad je skoda jedan od naj profitabilnijih auto kompanija u evropi i svi je sad postju daj boze da se to desi i ALFI ROMEO

Бојан, Нови Сад

pre 13 godina

Кажу да се власник алфе радује два пута - кад ју купи и кад ју прода :) Шалу на страну, чак ако се ово и деси не мислим да ће бити лоше по алфу, вероватно ће користити платформу од аудија, рецимо 2.0 FSI мотор од VW-a je доста добар бензинац, имају и дизел 2.0 170 коња - могу да се носе у алфи без икаквих проблема. Плус ће бити смањени трошкови производње и развоја тако да можда и VW извуче алфу у позитиву

arsa

pre 13 godina

O kvarljivosti Alfi pričaju samo oni koji ih nikada nisu vozili. Ja trenutno vozim treću za poslednjih trinaest god i nikakav ozbiljan problem nisam imao. Bože zdravlja kupiću i Đulijetu. Nemci mogu samo vrhunski automobil da pretvore u bezličnu mašinu bez izgleda - pogledajte samo nove VW modele, ne zna se koji je ružniji i jadniji !! A alfine motore ne bi menjao ni za jedan nemački, provozajte pa pričajte.

reptil

pre 13 godina

nikad mi nece biti jasan mazohizam alfinih vozaca,a i ne interesuje me.pustite vi neka gospoda nemci urade ono sto italijani nece nikada moci,a to je da naprave jedan vrhunski pouzdan motor i mehanizam,a italijani ce raditi kao i do sada ono u cemu su nenadmasni a to je dizajn.onda verujem da bi to bio jedan odlican auto.

igor

pre 13 godina

Alfa je marka koja je svojevremeno pisala istoriju automobilizma i autoindustrije. Marka koja je pored svih mana imala i dusu.
Ne mogu da zamislim da jednog dana vidim alfu, a da znam da se ispod lima krije obican golf. Svaka cast golfu ali neke stvari se jednostavno ne mogu uspesno ukrstiti.

Enes Cosovic

pre 13 godina

Kako su smesni po neki. Brane Alfu kao da ce Kinezi da ih preuzmu. :-) 'alo to su Nemci! VW poseduje Audi, Seat, Skodu, Bentli, Bugati... E bas su losi. ha ha Dalje, ovo ce bit dobro ako preuzmu Alfu dako im Nemci poboljsaju kvalitet, dojadise mi Alfisti kukajuci. Nepouzdanost, neudobnost, preskupi delovi kao da je Mercedes, i neverovatan pad cene kao polovnjak.

stefan

pre 13 godina

neka alfa zadrzi svoj tradicionalni dizajn uz dodatke modernih linija, ali da se dosadasnja mehanika i elektronika kompletno izbaci i nikad vise ne vrati u auto industriju.
i ja se potpuno slazem da dizajn treba da ostane italijanski, ali da proizvodnju prepuste ljudima koji stvarno znaju da proizvode automobile vrhunskog kvaliteta.

Petar

pre 13 godina

Ne mogu da zamislim VW motor u Alfa Romeu...šta če da stave 1,4 od Poloa ?

2,5; 3.2 twin spark... to je Vivaldijeva simfonija. Il Cuore sportivo ima nedostižan vokal.

Šta se tiče dizajna, švabe bi napravile propast.

dejan

pre 13 godina

Alfa je toliko dobar auto da u Italiji mozete kupiti 166ticu 2002 godiste u ful opremi za 2000eu! A taj neko je platio novu oko 55.000eu kad se pojavila pre 8 godina! Takodje WV POLO 2002 godiste kosta oko 2400eu, koji je neko platio 10.000eu kad je izasao. Sta dalje pricati o kvalitetu? Vozio sam3 alfe u zivotu, sa sve tri sam uvek imao redovno probleme. Sve su bile lepe za voznju dok nisu pocele decije bolesti da se pojavljuju. Stisnete da spustite prozor, upale se svetla. Imao sam 166ticu, 3.0, ful oprema. Bila je stara 4 godine kad sam je uzeo, sa pravih 100.000km. Platio sam je 9000eu pre neke 4 godine u Italiji dok sam ziveo. Lepo sam se vozio desetak hiljada kilometara dok nisu poceli problemi sa elektronikom. Onda sam proveo u Srbiji kod majstora skoro mesec dana. Isao sam do raznoraznih "specijalista" sto su mi preporucivali, cak i do famozne delte koji su kao ovlasceni servis. Niko nikad nije mogao da namesti. prodao sam je za 4500eu, samo godinu dana od kad sam je platio 9000eu. I to mi je bila zadnja alfa. Da je Alfa dobra ne bi imala najbrzi pad cene od svih automobla. Lepa jeste, atraktivna, ali dobra, ma dajte molim vas! Pa 147 koja je skuplja bila od golfa nova, svuda po evropi, isto godiste se prodaje skoro duplo jeftinije od golfa, opet svuda po Evropi. Ima to svoje zasto!

safy

pre 13 godina

Dragi moji sunarodnici, vec skoro 30 godina zivim u Italiji i isto toliko godina vozim Alfu sa kojima sam presao vise od 1.500.000Km. Cudno, ali moje Alfe, a imao sam ih dosta se nisu nikada kvarile pa se pitam otkuda vam ideja da se Alfe kvare i da su nepouzdane?
Alfa je nesto sto se voli i u cemu se uziva. Voziti Alfu je nesto sasvim drugo u odnosu na jedan VW, MB ili BMW. Mogu oni biti lukskuzniji ali nemaju tu "dusu" koju ima Alfa. Dali ste se zapitali zasto, ako svi vi kazete da je nepouzdana, jedan VW cini sve da je kupi? Pa njima fali to "cuore sportivo" koje ima samo Alfa. Oni su kupili Lamborghini, Bugatti, ali to nisu kola za svakog vec samo za one koji imaju para. Sda hoce da naprave nesto sto ce pomeriti BMW sa trona "sportskih" kola za "skoro svaki" dzep. Hocu da vas podsetim da je BMW do 1989 godine bio uzasno los auto po kisi i malo klizavijem terenu. Od tada, kada su kupili Alfin sistem pogona na zadnje tockove, uz to uzevsi i ekskluzivu - jer od tada Alfa prelazi na pogon na prednje tockove, pocinju da osvajaju trziste i postaju sigurni i na kisnim i klizavim putevima.
To sto mislite da ce Alfa montirati VW motore, varate se. Alfa ima takvu paletu motora na kojoj joj svi zavide i u njoj ce ostati samo Alfini motori. Druga je stvar sto ce mozda sutradan Golf imati Alfin motor, ali nece nikada biti Alfa...
Alfa ili Cuore sportivo zauvek...

Vozač

pre 13 godina

Bilo bi odlično i za VW i za FIAT, a mislim i za Alfu da do ove promene dođe. Alfa je sada forma bez suštine. Lepo dizajniran auto, ali neuverljiv za širi krug kupaca. Mislim da VW ima šta kvalitetno da doda u tu priču i da ojača imidž Alfe, a to je ono šta Alfi najviše trenutno nedostaje.

milan

pre 13 godina

Alfa je odlican auto za ljubitelej auto mehanike i ko ima vremena. Neko njih zove entuzijasti. Neko ih opet zove pogrdnim imenima. Alfa je preopoznatljiv brend za brzo kvarljiv auto i sa najbrzom padajucom cenom na svetu. Ni u USA ne mogu tako one njihove skopoljke da padnu sa cenom koliko padnu alfe po Evropi. U Italiji ih zovu "kenfekcijski" auto. Iliti za jednokratnu upotrebu, kupi, vozi 5 godina i baci, jer prodati neces moci.

Kole

pre 13 godina

Alfa je najbolje auto na svijetu!
Ne daj Bože da je preuzme takav smarač kao što je VW.
...a kad Italijani naprave Ferrari onda to nije italijanska kanta. Čudo su predrasude.

Igor

pre 13 godina

Ja bih voleo da Tojota ili Honda kupe Alfu.Tada bi dobila pouzdanost. NE znam odakle ideja da je VW napouzaniji auto?
A, i zanima me kakva bi ibla sudbina SEAT-a jer on predstavlja Alfu(tj. sportsku stranu) trenutno u koncernu VAG, a u sličnoj je ekonomskoj poziciji kao Alfa.

Pera

pre 13 godina

Vozio sam, imao honde, toyote, mazdu 626, i sad imam Alfu 147 1.9 JTD, od kad je kod mene u poslednjih godina dana nisam imao ni jedan kvar, a auto ima 155,000 km. Ovo je do sada najpouzdaniji auto koji sam imao, neverovatno, ali je tako.
PS.
da bude jos smesnije, i ja sam kao ovi ovde, godina pljuvao Alfu, i nisam znao da su to dobra kola

Sumnjam da ce VW kupiti Alfu, sumnjam.

Aleksandar

pre 13 godina

Preuzeli su svojevremeno španski Fiat, pardon Seat, pa Škodu (opšti komentar kod nas je bio: "nisam mogao da verujem da ću ikad poželeti Škodu", da ne pominjem već pomenute ekskluzivne brendove. Kad bi hteli i Zastavu, gde bi nam kraj bio.

anbeast

pre 13 godina

Kad je prvi put procurila ta vest, bio sam odlucno protiv, medjutim,mislim da MIlos ima pravo, u vlasnistvu VW-a su i Lambo i Bently i Bugati pa im nista ne fali. Jaguar imaju Indijci pa su novi modeli vise Jaguari nego ovi skorasnji. Ne bi VW kupio Alfu da nagura u nju 1.4 motor iz Pola (valjda). Alfa budi emocije, ako to izgubi nece biti nista drugacija od, recimo, Pezoa. Sta ce onda VW-u takav brend koji je izgubio svoju sustinu? Mislim da Nemci dobro zanju sta rade, ako su vec usli u takve pregovore. Zamislite pouzdanu Alfu, bez svojih bubica...bio bi to gotovo savrsen auto...

Djape 6. oktobar

pre 13 godina

odgovor za Marka VW

Ne, Marko, greshish! Alfa nikada nije htela da bude takva "premijum marka" kao VW (dok joj na celo ne dodjoshe Mankione i Bangle!)

Iskeno se nadam da ce se neko pametan u Italiji pobuniti protiv ovog "protivprirodnog bluda" i da ce VW ostaviti na miru AR.

I da ne zaboravim, ovde nije AR dosao da moli i juri VW, vec je situacija bash upravo obratna.

aero

pre 13 godina

Alfa je daleko od kvarljivog automobila. Kod nas toliko ljudi ima mozak ispran Golf propagandom da je to nevjerovatno. Ili kupe italijana sa 400 hiljada km usminkanog da izgleda kao da je presao 120 i onda opletu kako ne valja. Pogledajmo koliko se Alfi vozi u Hr ili Slo i sta tamo ljudi misle o njima. Alfa je u losem stanju iskljucivo zbog jako loseg marketinga i visokih cijena novih vozila. Ne mogu da zamislim TDI motor u Alfi pored M-Jet motora i neke golf felne umjesto "telefonki".

bakicar

pre 13 godina

Alfa bi bila korisna za VW za ekperimentisanje, mislim da ubacuju u serijsku proizvodnju najnovija rešenja iz dizajna i nove tehnologije pa da se vidi kako to funkcioniše, kao neka avangarda. Ne razumem ljude koji očajavaju zbog preuzimanja ( a nisu Italijani), ispada da to što je Fijat vlasnik nešto pozitivnije. Ne verujem da mogu nešto doprineti kvalitetu samih vozila, ako govorimo o novijim 156 je imala cvrčke ali je bila relativno jeftina kao nova, 159 i ostali noviji modeli su premijum vozila u svakom smislu.

Djape 6. oktobar

pre 13 godina

Umesto prazne price ovde, predlazem da svaki ljubitelj Alfe lepo svrati do nejblizeg Alfa (Fijat) predstavnishtva i da im lepo iznese jasno mishljenje sta misli o prodaji Alfe VWnu.

Ja odoh sutra ujutro u tri najveca ovde u Berlinu!

Shonke

pre 13 godina

Ne zanosite se da bi Alfa pod VW-om koristila t-jet i m-jet motore. Pa to su Fiatovi motori. Pitanje je i da li bi imali pravo da koriste 3.2l koji je Fiat napravio u saradnji sa GM-om (ili su beše preuzeli komplet rešenje od amera). Ugrađivali bi svoje motore (kojih imaju na pretek) poput FSI i TSI (sa direktnim ubrizgavanjem i turbo benzinac) i ove nove common rail TDI. Problem je što svi novi Fiatovi motori, naročito ovi mali turbo 1.4 i 1.7, a da ne govorim o već legendarnom JTD, mJTD tj multijet su izuzetni agregati i Alfa sa VW motorima ništa ne bi dobila, naprotiv.

Drugo, ja ne znam šta će Alfa švabama. Imaju Audi kao premium marku. AR im dođe kao igračka, šta li? Možda im treba zbog tehnoloških rešenja, naročito oslanjanje i slično. Činjenica je da Alfa od svih konkurenata uvek ima najbolje vozne karakteristike.

Xobotnica

pre 13 godina

Porediti Alfu i VW je kao porediti motocikl sa automobilom. Mnogi vlasnici dvotockasa ce reci da je cak i Alfa dosadna, nema adrenalina i vetra u kosi. A ovi drugi ce reci da ne razumeju mazohizam motociklista koji ne mogu da se voze po snefu, pljusku, da prevezu plazmu ili muzicku liniju ( a ne prasice i sporet kao sto neki to vole da naglase da bi spustili imidz odredjene marke ).
Ipak, motora je mnooogo manje od automobila, a i Alfi od VW i to je dobro, jer da je suprotno Alfa bi bila VW.
Ovakvo generalisanje nije korisno Alfa ili VW? Mnogima je interesantniji Coraddo VR6 ili GIII VR6 od Alfe 145 i 146, pa cak i Golf I kabriolet od Alfe 33.
I na kraju jedno pitanje-Zasto lepsi, dinamicniji, udobniji, sa vise opreme automobil kosta dosta manje kao polovan i mnooogo tesko se prodaje ? A bezlicni VW je trazen i to ne samo na balkanu, vec i u USA, Rusiji itd, gde Alfe uopste nema?
p.s. Da mi nije zao da placam dzabe tri registracije kupio bih jednu Alfu twinspark i jedan VW TDI !

Stojan

pre 13 godina

Apsolutno podrzavam ovo, pod sledecim uslovima:
drzite svabe dalje od dizajnera, koristite njihove materijale, njihovu kontrolu proizvodnje, njihovu produktivnost, i naposletku kvalitet.

Dejan

pre 13 godina

licno volim i alfu i golfa. vozim trojku ali ovde svi pricaju kako ce vw da upropasti alfu a niko nije spomenuo da mozda oce da unaprede svoja vozila sa alfinom tehnologijom. zamislite golfa koji je ukrsten sa alfinom tehnologijom.

p.s. ne bih se bunio ni za dzulijetu ni za golf 6 :P

Momcilo

pre 13 godina

VW se kupovinom Alfe verovatno nada da ce preuzeti deo trzista koji imaju Mercedes, BMW i Audi, iako je ovo poslednje njihov brand. Racunaju, bolje da imaju 40% trzista sa dve marke nego 25% sa jednom. Ovo bi trebalo da privuce one neodlucne, koji vole Alfu zbog dizajna ali nisu sigurni u pouzdanost. U moru SF style japanaca i hladnih, ostrih linija velike nemacke trojke, Alfa je zadnjih desetak godina stvarno nudila osvezenje u svim klasama. Ako uspeju da zadrze ovu estetiku a unaprede kvalitet (sto svi ocekujemo), onda nema zime za Alfu...

Veyron

pre 13 godina

Licno vozim alfu 147 i auto je prica sama za sebe... Stvarno, alfa pruza jedinstveno zadovoljstvo u voznji, a o izgledu 147mice i 159 kao starijih modela, do djulijete, nema potrebe uopste pricati. Audi a4, a6, a8 kada vidite ne znate koji je koji, svi su isti sa 200+ metara. Jedino kada pridju blize vide se gabaritne razlike. Alfa Romeo nije fabrika koju treba potceniti. Iako malo ljudi to zna, alfa je izmislila common rail sistem ubrizgavanja kod dizel motora i prvi common rail dizel motor ugradjen je u alfu 156, ne znam tacno koje godine (od 96.-98. god. mislim). Sam izgled, npr. 147ice ne moze biti bolji za godinu u kojoj je nastala (2000.). Primera radi, wv je tek od najnovijeg passata coupe uveo common rail sistem, tehnoloski najnapredniji sistem. Znaci, oko 2009 wv uvodi ono sto alfa je uvela 1996-98. Ovde se mora istaci i jedna stvar: svaka cast wv sto se toliko godina nosio sa ostalima sa zastarelom tehnologijom! MB cdi, BMW d, Toyota D4D, Renault dci, Peugeot HDI, Ford TDCI i mnogi drugi godinama vec koriste izum koji je alfa stvorila. Sve ovo gore su motori sa common rail, preuzeti iz alfinog, ne fiatovog, jtd motora. Znaci, JTD dizel nije fiatov, vec alfin produkt. Ipak, sa svim ovim brendovima TDI motor VW se nosio svih ovih godina i to je za respekt! Iako sam zagrizeni alfista, mislim da mega-korporacija kao sto je vw nece uciniti nista lose za coure sportivo. Nemci su vec neko vreme na celu razvojnog tima alfe, tako da, mislim da nema razloga za brigu. Nijedna fabrika pod patronatom vw nije propala, naprotiv!

Бојан, Нови Сад

pre 13 godina

Мислим да је ово овде постаје дечја расправа. Реалност је да је alfa велики губиташ последних година, мислим да скоро нису пословали позитивно. Fiat би сигурно хтео да их прода, брига њих за племениту марку или већ сличне изразе којим их људи описују, проблем је само да ли ће успети жељена цена да се постигне

Veljkokg

pre 13 godina

Može da priča šta ko želi ali prihvatam samo mišljenje bivsih i sadasnjih vlasnika ovog brenda! Ko po traci WV obožavatelj vole da pljuju ovaj auto alji na kraju se ispostavi da je sve sam kompleks.

Vlasnik sam Alfe156 jtd. Auto je proizveden 2001 i ima 250 000 predjenih kilometara! Za sve vreme uradjena su 2 velika servisa (ulja, filteri, i kaiševi sa španerima) i zamenjeno je jedanput vanredno crevo interkulera!

Ostalo je sve sam užitak u vožni! I čista erotika izmedju vozača i auta!

Samo da dodam da sam pre alfe imao Seat Cordobu 1.6 se. Kao sto svi znate to je WVpolo klasic u španskoj realizaciji! Ako je to wv onda ga se javno odričem jer mi je taj auto zagorčao život.

Radujem se u narednom periodu jednoj prelepoj 159-ci pa se vidimo na putu... tj gledate me u auspuh!

Cuore Sportivo u dizel verziji :D

Hr

pre 13 godina

@Spyker

159-ka proglašena za najkvarljiviji auto desetljeća??

Ovo je nešto potpuno novo i oprečno sa svim do sada razpoloživim podacima za taj auto!
Vlasnik sam 159-ke, 1,9JTDm od prvog dana i auto ide savršeno. Do sada još nije palio iz druge. Izuzetno stabilan, kočnice vrhunske... Nisam niti trenutka zažalio što sam s BMW-a prešao na Alfu.
Inaće,još mi je otac bio veliki ljubitelj alfi imao onu staru Guilliu Sprint davnih godina kad u Ex Yu nije bilo puno takvih...

Briga me za pad vrijednosti

pre 13 godina

Svi koji kupuju Alfu znaju za veliki pad vrijednosti koji ih očekuje. To se naročito odnosi na veće benzinske modele. Zato skidam kapu svakom ko kupi novi Alfa Romeo. I ja bih isto učinio da imam novca za to. Bilo bi ironično da ih kupi nešto kao VW.

Vojvodinac

pre 13 godina

Alfi svaka cast, brand koji svakako ima važno mesto u auto industriji.
Pad cene na tržištu je jedno, a sam auto nešto sasvim drugo.
Za Alfu stoji odličan dizajn, fantastičan osećaj u vožnji, udobnost, osrednja završna obrada,i auto koji ne podnosi najbolje naše puteve (kao ni 90% drugih vozila). Razlog za pad cene ne leži samo u pouzdanosti, bitnu ulogu u svemu igraju i cene servisa (redovnih, vanrednih, cene delova....), kao i rasprostranjenost servisne mreže. VW sa druge strane razvija sasvim drugačiji koncept, ali su sa Audijem pokazali da mogu mnogo bolje.
Iskreno, verujem da bi VW mogao neke stvari poboljšati kod Alfe, ali se plašim šta se sve može izgubiti, i voleo big da Alfa ostane gde jeste.
Alfu vozi onaj ko želi i ko ima za to zadovoljstvo, ako vam je do ekonomske računice, kupite daciju i bog da vas vidi!
Ogroman pad vrednosti ima i VW Pheaton, ali se to ne pominje, kao i Touareg.....