Utorak, 30.11.2010.

17:04

Nema dogovora, nastavlja se štrajk

Studenti su odlučili da, i pored toga što su zadovoljni sastankom sa predstavnicima Vlade, nastave štrajk glađu u Nemanjinoj 11.

Izvor: B92

Nema dogovora, nastavlja se štrajk IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

Student NS

pre 13 godina

Studije su u nasoj zemlji odavno postale luksuz!
Neko je spominjao Ameriku i zapadni sistem. Taj neko je ocigledno miseljenja da tamo postoje samo par univerziteta koji se spominju u filmovima. Oni imaju fakultete za svaciji dzep tako da svako ko ima zelju i mentalne mogucnosti (a ne finansijske) taj moze da studira. Nema budzeta kao kod nas, ali zato pored raznoraznih firmi i drzava stipendira studente sto mu se donekle svodi na isto...
Studije u nasoj zemlji polako postaju skuplje nego na nekim daleko priznatijim evropskim fakultetima na koje odlaze i studenti iz nase zemlje. San velikog broja studenata je da ode odavde, al' da li smo tome krivi mi? Prvo cemo da izgubimo svaku volju dok studiramo i onda posle treba da se borimo za posao i na kraju da radimo poslove koje smo mogli i bez studiranja zbog kojih smo "olaksani" za oko pola miliona dinara!
Neko je spomenuo 1300e za skolarinu, al' to je samo skolarina, gde su troskovi upisa, overe semestra, raznorazne potvrde i prijave pa i knjige? Sav taj novac leze na racune nasih fakulteta!
Razumem ja da drzava nema para, al' ista ta drzava je imala jos manje para pre recimo 5 godina (kada je uveden Bolonjski sistem) kada se finansirao iz budzeta mnogo veci broj studenata, uslovi za prelazak su bili mnogo dostizniji i skolarina je bila vise nego duplo jeftinija. I naravno tada se niko nije zalio!
Gde odlazi sav taj novac!? Ruku na srce promene su vidne, al' daleko od onog kakve bi trebale da budnu shodno novcu koji uzimaju od studenata!

Nazalost kod nas vecinu studenata finansiraju roditelji pa tako sve ovo utice na nase roditelje, brace, sestre... i tek onda se vidi da ovo nije problem desetina hiljada studenata, vec na stotine hiljada ljudi. Neka samo razmisle sta ce naredne godine doneti ako ovako nastave!

Zile

pre 13 godina

Slazem se sa Dejanom... Ali Dejan ocigledno nije zavrsio fakultet i nije isao da trazi posao u drzavnim ustanovama i nisu mu bila zatvorena vrata sa recima da za taj profil kadrova nema slobodnih radnih mesta.
Dok se nasa drzava smiluje da uposli ono u sta je sama investirala, oni najbolji su davno otisli u druge drzave i bivali zaposleni u privatnim kompanijama!

martin z

pre 13 godina

Nasa zemlja je nekome majka a nekome maceha. Nedopustivo je da najbolji deo populacije a to su mladi studenti ostane na ulici u nastojanju da obezbedi ono sto im je obecano. Tolike se pare trose na razne miladine a za studente nema. Pa da li je cilj da podignemo nivo kvaliteta populacije ili da ostanemo nepismena, seljacka zemlja ciji stanovnici jedva da znaju kako se zovu? Predlazem studentima da potraze stipendije koje se masovno nude sirom Evrope i naprave odlucujuci korak bar za svoje zivote. Ako ih maceha nece ima sigurno ko hoce!

Dejan

pre 13 godina

Ja bih malo promenio sistem finansiranja od strane drzave:
1. Ministarstvo bi odredilo kvote po fakultietima koliki broj studenata moze da se finansira iz budzeta (npr. ETF 150, Medicina 100 itd) u skladu sa projeckijama buducih potreba za kadrovima)
I samo tih prvih sto, bez obzira koliko bodova imaju moze da bude na buzdetu! A ne da se definise kvota poena pa onda jedne godine moze da ih bude 30 a drge 300. Ovako se zna da samo najboljih sto dobijaju placeno skolovanje.

2. Svako ko hoce da ima placeno skolovanje od strane drzave, obavezuje se ugovorom da nece napustati istu 3 godine po diplomiranju, ili u slucaju da napusta istu, da vrsi povracaj ulozenih sredstava: 4 ili pet godisnjih skolarina.
Ne zelim da se od mog poreza finansira neko ko ce da ostavruje dobit za neku drugu drzavu.

Max

pre 13 godina

Logika je jasna:
Školovanje košta.
Ako su roditelji u mogućnosti plaćaju školovanje i čovek posle studija može da ne radi ili radi gde mu je volja.
Ako roditelji ne mogu ili neće da plaćaju onda treba neko drugi. Može student da radi pa nakon posla da uči i sprema ispite. Jeste muka, nije lako, ali i na taj način je nakon završetka studija slobodan da bude gde god hoće.

U svakom drugom slučaju MORA da odradi ono što je neko uložio u njega. Deo ulaže on sam svojim učenjem deo neko svojim novcem. Država slobodno može da ulaže ali u studente za koje proceni da se ovoj državi ISPLATE da im se plaćaju studije. I sa njima se lepo sklopi ugovor o obavezama prema državi nakon završetka studija. A ne ovako: SVI im mi plaćamo studiranje a oni posle pravac zapad ili istok pa tamo njima poboljšavaju državu.
Mogu da im studiranje plaćaju i firme. Nije to retkost.
Ajde neka neko objasni ZAŠTO bi dražva plaćala školovanje studentima kojima je jedini cilj da diplomiraju i isele se van države koja ih je školovala????

Svima onima koji podržavaju studente dajem na znanje da pristajem da mi uplaćuju mesečno po 1.000 din a ja ću da ih trošim gde ja želim i kako ja želim a sve ucilju mog ličnog boljitka.
A Đilasu i sličnima samo mala napomena da, ako se ja pitam, moj glas više ne dobija niti on niti neko iz njegove stranke. On je gradonačelnik Beograda i zašto iz gradske kase nudi da plaća studiranje onima koji nisu uplaćivali u nju tj. iz drugih su gradova??? Kako uopšte sme da troši gradske pare ne nešto što nije u direktnom interesu grada??? Kada mu iz Kanade uplate pare zarad svih studeneta koji se školovali o našem trošku a sada grade kanadsku privredu sa njima neka plaća studiranje sledećoj generaciji budućih Kanađana.

Boris

pre 13 godina

Tih famoznih 48 bodova uslova studenti su u junu dobili kao poklon za svoje usluge , naime do tada je bilo 54 ali posto su strajkovali da se devalviraju stare diplome i zvanje diplomirani za svoju podmuklu ulogu su nagradjeni a desetine hiljada onih koji su zavrsili po starom teskom programu su zgazeni i ponizeni tada su se ovi Bolonjci samo smejali a fakulteti trljali ruke jer su racunali na masovan upis starih diplomaca i uzimanje njihovih para

mc

pre 13 godina

Dok sam ja studirao, na drugoj godini sam imao 16 (sesnaest) ispita i sve sam ih polozio da bih upisao trecu godinu. Morao sam sve da polozim jer roditelji nisu imali da plate moje skolovanje...
Sve vam je omoguceno (koliko drzava moze), kriterijumi su spusteni do dna..i vi opet ne mozete da polozite sve ispite i upisete sledecu godinu bez problema vec maltretirate ceo Beograd!
Umesto da ste od marta do oktobra ucili i polozili sve ispite vi ste visili po kladinonicama i kaficima, i isli na odmore, sve o trosku roditelja koji (bukvalno) krvavo zaradjuju novac za vase skolovanje!
Sto ne strajkuju oni koji su polozili sve ispite?
Oni se spremaju za sutrasnju nastavu, uce da poloze ispite jer znaju da roditelji nemaju para za njihove zajebancije, uce da mogu da pobegnu iz ove zemlje ZBOG VAS, jer oni nemaju sanse nigde da se zaposle od vas koji ste napunili fakultete i nista ne radite, i na kuknjavu i strajkove zavrsavate pa cete posle i ovu zemlju da vodite...zbog toga beze jer ne zele da rade u zemlji koju takvi kao vi vode!

podrska

pre 13 godina

Podrska studentima od naroda obespravljenog i gladnog, da istraju do ispunjenja zahteva jer su to i zasluzili!!!! Neka ukine vlast placanje u upravnim odborima i nek taj novac ide za potrebe studiranja i ostalih zadovoljenja potreba tj. zaposljavanja mladog narastaja!!!!!!!! Studenti, na mostove, narod je uz vas!!!!

-,-

pre 13 godina

Znaci ne zna se ko je vise zaprzio corbu u ovom slucaju, Da li drzava sto je odobrila da placa svima od preko 48, ili studenti kojima nije do ucenja nego do zezanja koji su to trazili. Sami ste sebi zaprzili corbu, sad nemojte da ucite nego strajkujte. Ajde svi da strajkujemo gladju sto lose zivimo, NIJE TO RESENJE! Sedi kuci i uci i tacka!

Варилац

pre 13 godina

По једној анкети 80% студената жели да по завршеним студијама оде у иностранство. Питам се докле ћу ја, од своје мизерне плате, да идвајам за неког ко ће после четири године да оде и заборави на нас овде. Да се барем одужи нама кроз обавезан рад у институцијама или да врати уложено у њега ...

vesna

pre 13 godina

Eh, da su bili tako uporni kod spremanja ispita, sad bi sedeli u toplim sobama i ne bi bili gladni. Uzgred, zasto bi Vladi bilo vaznije njihovo zdravlje nego njima samima. Zar ne postoji razumniji nacin protesta? Sta ceka ovu zemlju ako buduci akademci posezu za oavkvim sredstvima=!

Saša Radojčić

pre 13 godina

Živimo u drugačijoj državi i u drugačijem svetu nego pre samo 5-6 godina. Surovijem.
Možda bi najbolje bilo da svi studenti plaćaju puni iznos školarine, a da država i razni fondovi (koje će, je li, uspostaviti naša nova elita), intervenišu kroz sistem stipendija za one najuspešnije, a pristojnih kredita za ostale.
I da se upis odvija striktno po zakonu, a ne da se svake godine menjaju pravila igre.

James Bond

pre 13 godina

Lepo Boga mi, za vojvodjanske studente resenje je nasao Pajtic, za beogradske Djilas, a sta ce biti sa kragujevackim, niskim i drugim studentima. Gde su njihovi regionalni lideri???

Q

pre 13 godina

Promasujemo temu sve vise i skrecemo u slepu ulicu sve dublje. Drzava je odavno morala da se povuce iz vlasnistva nad skolama i fakultetima. Njen zadatak je bio da napravi ambijent u kojem ce ljudi moci da rade. Od tog posla bi trebalo da mogu da zive. Taj zivot znaci da roditelji dece koja hoce da studiraju to mogu i da plate a oni koji hoce posle srednje skole da rade takodje bi trebali od toga rada da zive. Ovako basnoslovne sume novca odlaze na mnogobrojne i bespotrebne profesorske plate ciji je posao proizvodnja kadrova za biro ili inostrane zemlje. Ne mora drzava nikog da finansira ona treba da napravi uslove za normalan zivot. Nasuprot tome u poslednjih deset godina drzava je rasprodala privredu kriminalcima, upropastila sve cega se dotakla, utvrdila monopole, proizvela haos i nezaposlenost pa se sad pitamo kako to da nema para ni za sta. Demokratska vlast je po svaku cenu htela da se pita za sve i da svima bude majka i maceha ali nas je u svim ekonomskim pokazateljima zakucala za dno civilizacije. Uzalud trazimo modalitete finansiranja skolstva, zdravstva i svega ostalog kada nista u ovoj zemlji ne radi i kada su zelenaski krediti iz inostranstva jedini izvor finansiranja drzave. Nadjite mi jednu zemlju u svetu koja se razvila od kredita MMFa. Dokle god u ovoj zemlji posteni i radni ljudi budu propadali a lopovi napredovali nista nece biti od nje. Presipacemo iz supljeg u prazno i zivotinjariti kao poslednji evropski otpadak.

anton

pre 13 godina

Ponekad je svetlo u tunelu u stvari voz koji juri preme nama. Uslov za upis u sledecu godinu po bolonji je 60 bodova u Evropi u svetu na privatnim fakultetima u Srbiji samo ne na drzavnim. Ti studenti su trebali malo vise da se ukljuce u nastavu i ucenje pa bi sada mogli da studiraju besplatno

Biljana

pre 13 godina

Podrzavam studente ali smatram dok je bilo besplatno studiranje svi studenti su bili ravnopravni ali fakultet su završavali inteligentni i uporni , danas završava fakultet onaj koji ima pare a.

Aeksandar

pre 13 godina

Niste Vi Miladin Kovacevic pa da Vam poklone 4 miliona podeli sa koliko stotina studenata. Vi ste sitne duse za naseg razbijacha! Nasa Vlada je u pravu nema para za Vas...

Nikola

pre 13 godina

Pa nek napuste fax,zasto bas mora svako da studira.Sad ispade da meni neko cini uslugu sto se zeza i studira,neka hvala.A to sto se bunite na druge to se zove kapitalizam,kad neko ima kintu/veze niste na istom nivou.Tako da bolje da napuste fax a bice i manje spam poruka kako se oprastaju od srbije.

Raki

pre 13 godina

Zbog čega rektor Kovačević više brine o državnim pitanjima nego i sam premijer. Zašto rektor jednostavno ne radi svoj posao i ne štiti interese studenata a ne političara. Ako se ne varam taj isti Kovačević je bio najjači kočničar "mastera". Koja je njegova uloga u Srpskom školstvu.

majka

pre 13 godina

Opet moram da kritikujem nacin na koji se prenose vesti. Cini se da nije samo Vlada slabo obilazila studente sto kampuju pred njenim vratima, nego se ni novinari nisu bas potrudili da saznaju o cemu se tacno radi. Evo ja znam da je Filoloski fakultet, koji nije bas poznat po sentimentalnosti prema studentima, upisao na budzet sve koji su stekli 48 bodova, nije bilo rangiranja i nisu se pridzavali kvote od 120%. U svetlu tog saznanja, rekla bih da nije krivo ministarstvo, nego pojedini fakulteti koji to nece da urade. Mozda je kriv Univerzitet koji je prepustio fakultetima da sami donose odluke o upisu? Ali nisam sigurna. I zato mi smeta sto su vesti sture, bez razumevanja problematike i bez zelje da se sazna istina. A ako pogledam istu vest na drugim web stranicama, vidim da najvise radi copy-paste opcija.

Studente podrzavam, iako su se mozda utaborili na pogresnoj adresi, zao mi je sto se smrzavaju, divim se njihovoj upornosti, i nadam se da ce uspeti, mada ih ocekujem i iduce godine, s obzirom da se pravila igre evo vec 6 godina menjaju u hodu i stvarno se do poslednjeg momenta ne zna koji su uslovi upisa. To mora da se promeni.

Gorki

pre 13 godina

Kukaju na ne dovoljno visoko obrazovanih, a misle u sebi "koji će nam"...Lakše se prodaje laž nepismenima.Ajde da vidimo gde se njihova deca školuju i pod kakvim uslovima.
Uz vas smo, izdržite.

Pastir Kostja

pre 13 godina

Gledajući IZA svega ovoga vidim svetlo u tunelu, mladost koja se budi iz ružičastog sna PINK kulture i sistema vrednosti. Uf, dobro je! Najzad svetlost u tunelu!!! Mi smo se budili iz Crnog, oni se bude iz Ružičastog. Njima je teže nego nama. Industrija svesti onomad nije bila toliko razvijena. Pa eto, ipak, mladost će ponovo napraviti još jedan korak. I tako, korak po korak, pa ko dočeka...

Okupacija u 26 slika

pre 13 godina

Stari novi, pa naj noviji.
Meni nije jasno sta se glupirate.
Zna se koje godine uvedena boljonja i ona vazi za prvu generaciju.Sve ostale generacije koje su studirale po starom sistemu nastavljaju.
Sta je sporno, oni koji su sa starog insistirali novi imaju zakoni samo finansirajuce i o trosku budzeta.
Granica bodova koja je propisana zakonom ima da se postuje, a fakultet to treba sa drzavom da prebija.
Pa univerziteti nisu privatni i privatna svojina, a evropa srbija vam nisu amerika.
Zbog uslova i u ono vreme smo bili na ceni, a 1/7 studenata SFRJ univerziteta danas rade po svetskim institutima.
Sta od lica pravvite guzicu, meni nije jasno?
Ministar i vlada ako nisu sposobni da vode sistem, brale otkaz sam sebi udelis i caos.

NiNi

pre 13 godina

Kod nas na Medicini se ne uzimaju u obzir bodovi... Druga i treca godina ne mogu da se upisu dok se ne daju svi ispiti, cak iako imamo dovoljno poena bar za samofinansiranje... za starije godine uslovi se menjaju svakog oktobra... A tek da ne pricam o sistemu polaganja ispita, o nacinu predavanja, o korupciji profesora... O pismenom polaganju ispita nema govora, a recimo na ispitu iz anatomije nema ni izvlacenja pitanja vec ti lepo sednes a profesor krene sa pitanjima i tako satima dribla... Ako se vec uvodi ta Bolonja, neka lepo reformisu ceo sistem, neka se utvrde fiksne cene, kvote, bodovi, uslovi, da studiramo a ne da samo placamo po Bolonji...

Van Helsing

pre 13 godina

Meni je stvarno žao studenata koji se smrzavaju i gladuju ispred vlade, i da se pitam dao bih im da upišu godinu makar zbog muke kroz koju prolaze. Studenti ne vide u čemu je glavni problem već samo jure za uslovima. Čitavo obrazovanje nije dobro jer jedna grupa ljudi ima monopol na visoko obrazovanje i ona određuje ko može da se priključi, a finansira se iz budžeta države koja nema nikakvu mogućnost da utiče na rad fakulteta. Ne može se očekivati da prođe nijedna reforma kada ti profesori primaju plate od naših para bez ikakve obaveze da ono što rade zadovolji određeni kvalitet. Studenti treba da shvate da im je važnije da steknu znanje nego zvanje, a to neće da se desi dok god država finansira komunističke univerzitete.

Dejan

pre 13 godina

Boze, sta reci vise? Zao mi je mladih ljudi koji moraju na hladnoci i po kisi da se bore za ono za sta smo se mi borili krajem 90ih i mislili da se vis nece ponoviti. Izgleda smo se prevarili. DS ne mogu da smislim i mislim da je mahom satkan od bezocnih, neosetljivih i losih ljudi. Kakva ekipa sitnurije u politickom vrhu, a ne vide da ih intelektualna elita prezire. Jedno je sigurno da kad se skinu sa vlasti sto zbog godina, sto zbog drugih okolnosti, oticice na djubriste istorije gde ih niko nece pamtiti kao ljude vec kao neljude. Kako ih nije sramota? Uporedite skolarine u drugim zemljama Evrope i njihov mesecni prihod i isto to u nasoj jadnoj Srbijici. Sramota!!!
Izgleda da scum of mankind vlada.

Finger

pre 13 godina

Kada je deljenje duplih plata na Kosovu proglaseno nezakonitim, odmah se pronasao lex specialis da se nastavi sa tom praksom. A za studente nema...Puna podrska studentima!

majka

pre 13 godina

nije istina da strajkuju losi studenti!! dragi moji sugradjani, nemojte da verujete u to samo zato sto je tako lakse.

studenti su bili zbunjivani raznoraznim odlukama i informacijama, pravila se menjala u toku igre, pa deca malo jure prosek, a ono posle ispadne ko sisa prosek jurite bodove! a receno im da ce 48bodova biti dovoljno da ostanu na budzetu!!

idite ljudi malo pa popricajte sa njimaa, to su proseci 8,5 ili 9, ima cak i ljudi 9.5 sa ociscenom godinom!!

ali su kvote za budzet male! e pa, izvinte ministri, jel vi hocete visoko obrazovani kadar? stimulisite!!

hocete da sprecite odliv mozgova? ponasajte se malo drugacije prema svom intelektualnom potencijalu!!

amstel

pre 13 godina

Ne podržavam uvek studente, ali kada neko da ovakav nenormalan predlog kao što ga daje ministar, ne mogu a da ne poručim studentima da istraju.
"Žarko Obradović kaže da je studentima predloženo da ministarstvo pozove dekane da studenti koji se sami finansiraju, a imaju 60 bodova budu oslobođeni školarine. " Kakva je ovo ponuda? Njima je ponuđeno da ministar "pozove" dekane pa da oni sami odluče? Nadam se da rekonstrukcija vlade neće zaobići ministra Obradovića, nikad nije prekasno.

Student Filozofskog

pre 13 godina

Neko je rekao znali ste pod kojim uslovima upisujete fakultet....Nismo znali!!! Tek u oktobru svake godine se spekulise sta je uslov i niko ne zna do poslednjeg momenta sta je uslov. A gospoda iz administracije se prave luda kad ih pitamo kolko je potrebno ove godine za uslov.
Kad sam upisao uslov za budzet je bio 37, i rekli su po kojem statutu krenete po njemu i zavrsavate ,dakle to vam je uslov za sve 4 godine,onda su sledece godine promenili na 42 ,pa na 48....
Ja sam prva generacija koja je upisala po "Bolonji". Jedina razlika nas odnosno na prosle generacije je u tome sto mi imamo veci uslov za upis.
Po Bolonji bi trebali da imamo samo jednosemestralne ispite, da ih polazemo samo pismeno, i naravno da se reformise gradivo .To sve znaci da i profesori moraju da promene svoj nacin rada. Oni to nisu uradili.
Ovakvo studiranje znaci jurenje za uslovom, nebitno koje se ocene dobiju i koji prosek i kolko smo naucili , jer za to nema sanse kad nam non stop visi nad glavom skolarina od 1300 evra.

Bole

pre 13 godina

Hmm...studenata ima stotine hiljada, daje se po 7 ispita u roku, bolonjsko ludilo, a samo 6% srpskog stanovnistva je visoko obrazovano. Neko tu ne uci dovoljno

milan

pre 13 godina

ljudi najveca sramota ove drzave je sto mi studenti nismo planirani, nego kud koji mili moji. sta i kad se zavrsi fax???da sedimo i cekamo posao ili da radimo za 10000?

komsija

pre 13 godina

1992 juna meseca su bili studentski protesti ali na fakultetima, sada su na ulici. Zanima me samo gde ce se odrzavati opet posle dvadesetak godina.

babe i žabe

pre 13 godina

Uporno se forsira podatak da je studentima obećano da će svako ko skupi 48 bodova biti na budžetu, što je jedna velika neistina. Pre dve godine, takođe posle protesta, izašlo se studentima u susret i doneta je odluka da je za ostanak na budžetu potrebno 42 boda (trebalo je biti 60), a ada će se taj uslov u naredne tri godine povećavati za po 6 bodova. Za prelazak na budžet bilo je potrebno očistiti godinu (ukoliko kvota nije popunjena). Takođe je umesto 3 ispitna roka uvedeno 5.
Ove godine je uslov za ostanak na bužetu trebao biti 54 boda, ali je to letos preinačeno. Sadašnji uslovi propisuju 6 ispitnih rokova, uslov od 48 bodova za ulazak na rang listu za budžet. Lista se formira na osnovu dva kriterijum, broj skupljenih bodova i prosečna ocena.
Kvote po smerovima ili po studijskim programima postoje, i uvek su postojale. Uostalom 60 bodova na ETF-u nema istu težinu kao 60 bodova na nekom drugom fakultetu.
Malo me čudi št u svim ovim vestima na ovu temu niko nije našao za shodno da napiše odrebe, kao i izmene, zakona na koje se studenti pozivaju. Ovako među komentarima se može pronaći mnogo stvari koje nemaju veze sa stvarnim stanjem stvari.

Zak

pre 13 godina

Zna se koliko studenata drzava finansira. Da ima vise para svi bi odmah kad se upisuju bili na budzetu. Svi su znali sta upisuju i pod kojim uslovima. I kad god im je drzava izasla u susret i oslobodila ih skolarine islo je na stetu fakulteta. Oni nisu dobili pare od nikoga (ni od drzave, ni od studenata). Kod privatnih to nema, i tamo mozete kako hocete, ali se zna da morate da platite. I niko se na to ne buni. Sve kosta pa i studiranje. Najbolji su nagradjeni i oni su na budzetu. Neki, iak su dobri nisu... I tako je to u zivotu, ne mogu svi da dobiju sve. Najbolje bi bilo da drzava za drzavne fakultete kaze da su svi koji se upisu studiraju o trosku drzave, pa ako treba da smanji broj studenata, jer ionako fakulteti imaju probleme sa prostorom. Ona bi opet kukali, kako se malo upisuje... Danas traze studenti, sutra neko drugi, prekosutra neko treci. Nemamo mi za to para.I na kraju, vecina studenata se upisala i studira, a njih pedesetak strajkuje. Da krenemo i mi sutra da trazimo platu bez rada. Sednemo pred vladu i pocnemo strajk gladju.. cela Srbija najbolje...

master u ch

pre 13 godina

Drage moje kolege, jako mi je zao sto vam se sve to desava i mogu samo da kazem da sam zahvalna Bogu i mom suprugu koji me je izvukao iz srpske bede. Neko rece "Revolucija je pojela sopstvenu decu" i to je nesto sto nisam razumela tada u nekoj od beogradskih klupa, ali kada sam oterana na biro rada jer nisam bila partijski podobna onda sam shvatila na svojoj kozi sta se navedenim htelo reci. Danas Vi vise niste potrebni nikome osim sami sebi, pa ni mi koji smo od 89 do 2000. setali ulicama i to je ono sto je zalosno. Neko rece mi Srbi imamo dusu, a ja rekoh ni dusu vise nemamo, nemamo mi vise nista osim bede i jada na svakom koraku. Uzgred master u CH je 800 CHF semestar u Beogradu je skuplje skoro na svakom fakultetu. zalosno je sve to, zalosno je i to da beskrupulozni vladaju a gde ce njihova dusa to ni sam Bog vise ne zna...
PS. savet koji bi mi mozda bio zlata vredan, upisite online neki fakultet bilo gde, radite uz studije nesto toliko cete zaraditi i putujte neka su vam siroka krila gde god da ste....

filozof

pre 13 godina

Na svu srecu ljudi koji su na vlasti, 98% ostatka studenta samo pognu glavu, cute i trpe.
Ni slucajno da neko ustane da i da se bori za svoja prava! Ne, ne!

Srecno studenti! Mene to, na moju zalost, najverovatnije, ceka sledece godine. (:

nada

pre 13 godina

...

mozda niste imali dodira sa mladjim generacijama puno, ali veruj mi da bi i ovi drugi isto toliko strajkovali za ove prve... Jednostavno zivimo u takvom vremenu gde je deviza nazalost 'svako za sebe' i niti ima veze samo sa studentima,niti je lako promeniti, a moglo bi da nas kosta jos skuplje nego svi ratovi zajedno.

Diplomac

pre 13 godina

Mi koji smo studirali ili studiramo na budzetu ucili smo na vreme. Ima dovoljno i rokova i vremena da se sve polozi. Sto su ovi sa 60 poena pametniji od ovih tamo 50 ljudi ispred vlade? Zavrsi godinu na vreme, kako je propisano, platice ti drzava skolovanje. Niko ne spori ociscenu godinu. Sto je nisu ocistili?

Aca

pre 13 godina

Ne treba nikoga besplatno skolovati, prosla su vremena Milosevica i besplatnog skolovanja.Tako nesto ne postoji ni na Zapadu, postoje banke koje nude kredite za studiranje, pa se recimo Amerikanci zaduze i otplacuju skoro ceo zivot svoje studiranje. Studiranje na Zapadu je luksuz, dok kod nas bi svako da studira, cak i ako nema novac, vec misli da je jedino potrebno da se izadje na ulicu i strajkuje gladju. Kasnije kada uzmu diplome, zale se koliko zaradjuje isti profil u Americi, ali ne spominju koliko je isti profil platio skolovanje u Americi, troskove zivota i slicno, dok posle toga imamo ekspresno bezanje sa diplomama na Zapad, od strane onih, koji mogu da pronadju posao preko za velike pare a ovde su do diploma dolazili na ovaj nacin i slican.

Nemojte da prosite vise, zavucite rukave, zaradite pa platite.

StudentBU

pre 13 godina

Predlazem da svi ministri, savetnici ministara, direktori, sefovi, predsednici, savetnici predsednika i ostali slicni njima, koji su se skolovali besplatno, retroaktivno plate svoje studije. Onda mozda i razmislimo o tim ratama koje tako licemerno spominje ministar.
Kazu nema drzava para... Pa mi imamo jos manje. Mozda da drzava plati obrazovnje na neke rate?

Pobesneli_Max

pre 13 godina

Svaka vest sve veća bruka!

Ministar licitira sa zakonom, kao da je na pijaci - za te pare može, zemljače, kilo a mož' i kilo ipo!!

Bre, bando jedna!! Napisali ste takav zakon, sad ga primenite!!

sutradan

pre 13 godina

kolege sa drzavnih koji imaju budzet NJIMA NE ODGOVARA da im neko bude konkurencija. bolje da njima ostane budzet i sl godine nego da se budzet deli i nekima koji imaju 48 bodova. a ako im sl godine bude falilo, bunice se.

a sto se tice skolarina, sve ide ka tome da se stvori sistem zapada... da se za fakultet placa.

jedino sto smo mi naopaka zemlja pa su kod najpoznatiji i najcenjeniji profesori oni kod kojih je prolaznost 10%

i naravno nije problem do profesora i njegovog rada nikad. nedajboze

MIlica

pre 13 godina

Ministarstvo je zakuvalo, pa neka sad i rešava. Svega ovoga ne bi ni bilo da je ispoštovano ono što je rečeno na početku školske godine, a to je- da će svaki student koji bude imao 48 poena i više sledeću godinu upisati na teret budžeta. Sramota šta se rade sa tom decom, još treba da se porazboljevaju...

ne-tako-davno-dobar-student-iz-provincije

pre 13 godina

To nije nikad bilo da se oslobode troskova studenti koji nisu ocistilu godinu. Svakako im se konstanto izlazi u susret i olaksavaju studije. Sta onda sa onima koji su posteno radili i zrtvovali svoje vreme i najlepse dane zivota proveli uceci, sve sa ciljem da poloze sve ispite. Ovi sad su u junu trosili poslednje pare koji su im roditelji odvojili za njihovo skolovanje u velikom gradu, provodeci se. A sad kad je doveden u pitanje njihov dalji boravak u beogradu, mogu da stajkuju gladju. Idite malo kuci, pa kad vidite koliku su zrtvu vasi roditelji pravili zbog vas i kad vidite koliko je lepo bilo dok ste bili pusteni sa lanca, lepo cete sesti, zagrejati stolicu i odvaliti ove olaksane studije na svim fakultetima. A drzava ako im i odobri zahteve, neka te pare nadoknate fakultetima a ne da ostane njima na teret da finansiraju lose studente.

Individualno

pre 13 godina

Mladići i devojke, zar Vam nije jasno da posle 5. oktobra nema više grupnog nezadovoljstva s obzirom da vladavina prava, koju sprovode dojučerašnji studenti funkcioniše! Imate sud pa tužite odgovornu službu Rep. Srbije uz napomenu da će to potrajati petnaestak godina. NEMA VIŠE PIŠTALJKA

Novosadista

pre 13 godina

Cika Zare ima da ih ponudi sa keksovima, sa cokoladama, sokovima, gurabijama...itd. E tek posle jedno 2 sata prazne price, ima Zare da ustane i kaze:"Gospodo studenti, posto vidim da ste prekinuli strajk gladju, ja odoh, moj poso' je zavrsen"!
Naravoucenije...
"Sit gladnom ne veruje", tako ni ministar nema pravog razumevanja za "tudje" probleme.
Legacy of Yugoslavia.

Novosadista

pre 13 godina

Cika Zare ima da ih ponudi sa keksovima, sa cokoladama, sokovima, gurabijama...itd. E tek posle jedno 2 sata prazne price, ima Zare da ustane i kaze:"Gospodo studenti, posto vidim da ste prekinuli strajk gladju, ja odoh, moj poso' je zavrsen"!
Naravoucenije...
"Sit gladnom ne veruje", tako ni ministar nema pravog razumevanja za "tudje" probleme.
Legacy of Yugoslavia.

Pobesneli_Max

pre 13 godina

Svaka vest sve veća bruka!

Ministar licitira sa zakonom, kao da je na pijaci - za te pare može, zemljače, kilo a mož' i kilo ipo!!

Bre, bando jedna!! Napisali ste takav zakon, sad ga primenite!!

Individualno

pre 13 godina

Mladići i devojke, zar Vam nije jasno da posle 5. oktobra nema više grupnog nezadovoljstva s obzirom da vladavina prava, koju sprovode dojučerašnji studenti funkcioniše! Imate sud pa tužite odgovornu službu Rep. Srbije uz napomenu da će to potrajati petnaestak godina. NEMA VIŠE PIŠTALJKA

MIlica

pre 13 godina

Ministarstvo je zakuvalo, pa neka sad i rešava. Svega ovoga ne bi ni bilo da je ispoštovano ono što je rečeno na početku školske godine, a to je- da će svaki student koji bude imao 48 poena i više sledeću godinu upisati na teret budžeta. Sramota šta se rade sa tom decom, još treba da se porazboljevaju...

sutradan

pre 13 godina

kolege sa drzavnih koji imaju budzet NJIMA NE ODGOVARA da im neko bude konkurencija. bolje da njima ostane budzet i sl godine nego da se budzet deli i nekima koji imaju 48 bodova. a ako im sl godine bude falilo, bunice se.

a sto se tice skolarina, sve ide ka tome da se stvori sistem zapada... da se za fakultet placa.

jedino sto smo mi naopaka zemlja pa su kod najpoznatiji i najcenjeniji profesori oni kod kojih je prolaznost 10%

i naravno nije problem do profesora i njegovog rada nikad. nedajboze

Finger

pre 13 godina

Kada je deljenje duplih plata na Kosovu proglaseno nezakonitim, odmah se pronasao lex specialis da se nastavi sa tom praksom. A za studente nema...Puna podrska studentima!

majka

pre 13 godina

nije istina da strajkuju losi studenti!! dragi moji sugradjani, nemojte da verujete u to samo zato sto je tako lakse.

studenti su bili zbunjivani raznoraznim odlukama i informacijama, pravila se menjala u toku igre, pa deca malo jure prosek, a ono posle ispadne ko sisa prosek jurite bodove! a receno im da ce 48bodova biti dovoljno da ostanu na budzetu!!

idite ljudi malo pa popricajte sa njimaa, to su proseci 8,5 ili 9, ima cak i ljudi 9.5 sa ociscenom godinom!!

ali su kvote za budzet male! e pa, izvinte ministri, jel vi hocete visoko obrazovani kadar? stimulisite!!

hocete da sprecite odliv mozgova? ponasajte se malo drugacije prema svom intelektualnom potencijalu!!

Aca

pre 13 godina

Ne treba nikoga besplatno skolovati, prosla su vremena Milosevica i besplatnog skolovanja.Tako nesto ne postoji ni na Zapadu, postoje banke koje nude kredite za studiranje, pa se recimo Amerikanci zaduze i otplacuju skoro ceo zivot svoje studiranje. Studiranje na Zapadu je luksuz, dok kod nas bi svako da studira, cak i ako nema novac, vec misli da je jedino potrebno da se izadje na ulicu i strajkuje gladju. Kasnije kada uzmu diplome, zale se koliko zaradjuje isti profil u Americi, ali ne spominju koliko je isti profil platio skolovanje u Americi, troskove zivota i slicno, dok posle toga imamo ekspresno bezanje sa diplomama na Zapad, od strane onih, koji mogu da pronadju posao preko za velike pare a ovde su do diploma dolazili na ovaj nacin i slican.

Nemojte da prosite vise, zavucite rukave, zaradite pa platite.

master u ch

pre 13 godina

Drage moje kolege, jako mi je zao sto vam se sve to desava i mogu samo da kazem da sam zahvalna Bogu i mom suprugu koji me je izvukao iz srpske bede. Neko rece "Revolucija je pojela sopstvenu decu" i to je nesto sto nisam razumela tada u nekoj od beogradskih klupa, ali kada sam oterana na biro rada jer nisam bila partijski podobna onda sam shvatila na svojoj kozi sta se navedenim htelo reci. Danas Vi vise niste potrebni nikome osim sami sebi, pa ni mi koji smo od 89 do 2000. setali ulicama i to je ono sto je zalosno. Neko rece mi Srbi imamo dusu, a ja rekoh ni dusu vise nemamo, nemamo mi vise nista osim bede i jada na svakom koraku. Uzgred master u CH je 800 CHF semestar u Beogradu je skuplje skoro na svakom fakultetu. zalosno je sve to, zalosno je i to da beskrupulozni vladaju a gde ce njihova dusa to ni sam Bog vise ne zna...
PS. savet koji bi mi mozda bio zlata vredan, upisite online neki fakultet bilo gde, radite uz studije nesto toliko cete zaraditi i putujte neka su vam siroka krila gde god da ste....

babe i žabe

pre 13 godina

Uporno se forsira podatak da je studentima obećano da će svako ko skupi 48 bodova biti na budžetu, što je jedna velika neistina. Pre dve godine, takođe posle protesta, izašlo se studentima u susret i doneta je odluka da je za ostanak na budžetu potrebno 42 boda (trebalo je biti 60), a ada će se taj uslov u naredne tri godine povećavati za po 6 bodova. Za prelazak na budžet bilo je potrebno očistiti godinu (ukoliko kvota nije popunjena). Takođe je umesto 3 ispitna roka uvedeno 5.
Ove godine je uslov za ostanak na bužetu trebao biti 54 boda, ali je to letos preinačeno. Sadašnji uslovi propisuju 6 ispitnih rokova, uslov od 48 bodova za ulazak na rang listu za budžet. Lista se formira na osnovu dva kriterijum, broj skupljenih bodova i prosečna ocena.
Kvote po smerovima ili po studijskim programima postoje, i uvek su postojale. Uostalom 60 bodova na ETF-u nema istu težinu kao 60 bodova na nekom drugom fakultetu.
Malo me čudi št u svim ovim vestima na ovu temu niko nije našao za shodno da napiše odrebe, kao i izmene, zakona na koje se studenti pozivaju. Ovako među komentarima se može pronaći mnogo stvari koje nemaju veze sa stvarnim stanjem stvari.

ne-tako-davno-dobar-student-iz-provincije

pre 13 godina

To nije nikad bilo da se oslobode troskova studenti koji nisu ocistilu godinu. Svakako im se konstanto izlazi u susret i olaksavaju studije. Sta onda sa onima koji su posteno radili i zrtvovali svoje vreme i najlepse dane zivota proveli uceci, sve sa ciljem da poloze sve ispite. Ovi sad su u junu trosili poslednje pare koji su im roditelji odvojili za njihovo skolovanje u velikom gradu, provodeci se. A sad kad je doveden u pitanje njihov dalji boravak u beogradu, mogu da stajkuju gladju. Idite malo kuci, pa kad vidite koliku su zrtvu vasi roditelji pravili zbog vas i kad vidite koliko je lepo bilo dok ste bili pusteni sa lanca, lepo cete sesti, zagrejati stolicu i odvaliti ove olaksane studije na svim fakultetima. A drzava ako im i odobri zahteve, neka te pare nadoknate fakultetima a ne da ostane njima na teret da finansiraju lose studente.

StudentBU

pre 13 godina

Predlazem da svi ministri, savetnici ministara, direktori, sefovi, predsednici, savetnici predsednika i ostali slicni njima, koji su se skolovali besplatno, retroaktivno plate svoje studije. Onda mozda i razmislimo o tim ratama koje tako licemerno spominje ministar.
Kazu nema drzava para... Pa mi imamo jos manje. Mozda da drzava plati obrazovnje na neke rate?

Diplomac

pre 13 godina

Mi koji smo studirali ili studiramo na budzetu ucili smo na vreme. Ima dovoljno i rokova i vremena da se sve polozi. Sto su ovi sa 60 poena pametniji od ovih tamo 50 ljudi ispred vlade? Zavrsi godinu na vreme, kako je propisano, platice ti drzava skolovanje. Niko ne spori ociscenu godinu. Sto je nisu ocistili?

Dejan

pre 13 godina

Boze, sta reci vise? Zao mi je mladih ljudi koji moraju na hladnoci i po kisi da se bore za ono za sta smo se mi borili krajem 90ih i mislili da se vis nece ponoviti. Izgleda smo se prevarili. DS ne mogu da smislim i mislim da je mahom satkan od bezocnih, neosetljivih i losih ljudi. Kakva ekipa sitnurije u politickom vrhu, a ne vide da ih intelektualna elita prezire. Jedno je sigurno da kad se skinu sa vlasti sto zbog godina, sto zbog drugih okolnosti, oticice na djubriste istorije gde ih niko nece pamtiti kao ljude vec kao neljude. Kako ih nije sramota? Uporedite skolarine u drugim zemljama Evrope i njihov mesecni prihod i isto to u nasoj jadnoj Srbijici. Sramota!!!
Izgleda da scum of mankind vlada.

Student Filozofskog

pre 13 godina

Neko je rekao znali ste pod kojim uslovima upisujete fakultet....Nismo znali!!! Tek u oktobru svake godine se spekulise sta je uslov i niko ne zna do poslednjeg momenta sta je uslov. A gospoda iz administracije se prave luda kad ih pitamo kolko je potrebno ove godine za uslov.
Kad sam upisao uslov za budzet je bio 37, i rekli su po kojem statutu krenete po njemu i zavrsavate ,dakle to vam je uslov za sve 4 godine,onda su sledece godine promenili na 42 ,pa na 48....
Ja sam prva generacija koja je upisala po "Bolonji". Jedina razlika nas odnosno na prosle generacije je u tome sto mi imamo veci uslov za upis.
Po Bolonji bi trebali da imamo samo jednosemestralne ispite, da ih polazemo samo pismeno, i naravno da se reformise gradivo .To sve znaci da i profesori moraju da promene svoj nacin rada. Oni to nisu uradili.
Ovakvo studiranje znaci jurenje za uslovom, nebitno koje se ocene dobiju i koji prosek i kolko smo naucili , jer za to nema sanse kad nam non stop visi nad glavom skolarina od 1300 evra.

filozof

pre 13 godina

Na svu srecu ljudi koji su na vlasti, 98% ostatka studenta samo pognu glavu, cute i trpe.
Ni slucajno da neko ustane da i da se bori za svoja prava! Ne, ne!

Srecno studenti! Mene to, na moju zalost, najverovatnije, ceka sledece godine. (:

milan

pre 13 godina

ljudi najveca sramota ove drzave je sto mi studenti nismo planirani, nego kud koji mili moji. sta i kad se zavrsi fax???da sedimo i cekamo posao ili da radimo za 10000?

NiNi

pre 13 godina

Kod nas na Medicini se ne uzimaju u obzir bodovi... Druga i treca godina ne mogu da se upisu dok se ne daju svi ispiti, cak iako imamo dovoljno poena bar za samofinansiranje... za starije godine uslovi se menjaju svakog oktobra... A tek da ne pricam o sistemu polaganja ispita, o nacinu predavanja, o korupciji profesora... O pismenom polaganju ispita nema govora, a recimo na ispitu iz anatomije nema ni izvlacenja pitanja vec ti lepo sednes a profesor krene sa pitanjima i tako satima dribla... Ako se vec uvodi ta Bolonja, neka lepo reformisu ceo sistem, neka se utvrde fiksne cene, kvote, bodovi, uslovi, da studiramo a ne da samo placamo po Bolonji...

Zak

pre 13 godina

Zna se koliko studenata drzava finansira. Da ima vise para svi bi odmah kad se upisuju bili na budzetu. Svi su znali sta upisuju i pod kojim uslovima. I kad god im je drzava izasla u susret i oslobodila ih skolarine islo je na stetu fakulteta. Oni nisu dobili pare od nikoga (ni od drzave, ni od studenata). Kod privatnih to nema, i tamo mozete kako hocete, ali se zna da morate da platite. I niko se na to ne buni. Sve kosta pa i studiranje. Najbolji su nagradjeni i oni su na budzetu. Neki, iak su dobri nisu... I tako je to u zivotu, ne mogu svi da dobiju sve. Najbolje bi bilo da drzava za drzavne fakultete kaze da su svi koji se upisu studiraju o trosku drzave, pa ako treba da smanji broj studenata, jer ionako fakulteti imaju probleme sa prostorom. Ona bi opet kukali, kako se malo upisuje... Danas traze studenti, sutra neko drugi, prekosutra neko treci. Nemamo mi za to para.I na kraju, vecina studenata se upisala i studira, a njih pedesetak strajkuje. Da krenemo i mi sutra da trazimo platu bez rada. Sednemo pred vladu i pocnemo strajk gladju.. cela Srbija najbolje...

Bole

pre 13 godina

Hmm...studenata ima stotine hiljada, daje se po 7 ispita u roku, bolonjsko ludilo, a samo 6% srpskog stanovnistva je visoko obrazovano. Neko tu ne uci dovoljno

amstel

pre 13 godina

Ne podržavam uvek studente, ali kada neko da ovakav nenormalan predlog kao što ga daje ministar, ne mogu a da ne poručim studentima da istraju.
"Žarko Obradović kaže da je studentima predloženo da ministarstvo pozove dekane da studenti koji se sami finansiraju, a imaju 60 bodova budu oslobođeni školarine. " Kakva je ovo ponuda? Njima je ponuđeno da ministar "pozove" dekane pa da oni sami odluče? Nadam se da rekonstrukcija vlade neće zaobići ministra Obradovića, nikad nije prekasno.

nada

pre 13 godina

...

mozda niste imali dodira sa mladjim generacijama puno, ali veruj mi da bi i ovi drugi isto toliko strajkovali za ove prve... Jednostavno zivimo u takvom vremenu gde je deviza nazalost 'svako za sebe' i niti ima veze samo sa studentima,niti je lako promeniti, a moglo bi da nas kosta jos skuplje nego svi ratovi zajedno.

Q

pre 13 godina

Promasujemo temu sve vise i skrecemo u slepu ulicu sve dublje. Drzava je odavno morala da se povuce iz vlasnistva nad skolama i fakultetima. Njen zadatak je bio da napravi ambijent u kojem ce ljudi moci da rade. Od tog posla bi trebalo da mogu da zive. Taj zivot znaci da roditelji dece koja hoce da studiraju to mogu i da plate a oni koji hoce posle srednje skole da rade takodje bi trebali od toga rada da zive. Ovako basnoslovne sume novca odlaze na mnogobrojne i bespotrebne profesorske plate ciji je posao proizvodnja kadrova za biro ili inostrane zemlje. Ne mora drzava nikog da finansira ona treba da napravi uslove za normalan zivot. Nasuprot tome u poslednjih deset godina drzava je rasprodala privredu kriminalcima, upropastila sve cega se dotakla, utvrdila monopole, proizvela haos i nezaposlenost pa se sad pitamo kako to da nema para ni za sta. Demokratska vlast je po svaku cenu htela da se pita za sve i da svima bude majka i maceha ali nas je u svim ekonomskim pokazateljima zakucala za dno civilizacije. Uzalud trazimo modalitete finansiranja skolstva, zdravstva i svega ostalog kada nista u ovoj zemlji ne radi i kada su zelenaski krediti iz inostranstva jedini izvor finansiranja drzave. Nadjite mi jednu zemlju u svetu koja se razvila od kredita MMFa. Dokle god u ovoj zemlji posteni i radni ljudi budu propadali a lopovi napredovali nista nece biti od nje. Presipacemo iz supljeg u prazno i zivotinjariti kao poslednji evropski otpadak.

komsija

pre 13 godina

1992 juna meseca su bili studentski protesti ali na fakultetima, sada su na ulici. Zanima me samo gde ce se odrzavati opet posle dvadesetak godina.

James Bond

pre 13 godina

Lepo Boga mi, za vojvodjanske studente resenje je nasao Pajtic, za beogradske Djilas, a sta ce biti sa kragujevackim, niskim i drugim studentima. Gde su njihovi regionalni lideri???

anton

pre 13 godina

Ponekad je svetlo u tunelu u stvari voz koji juri preme nama. Uslov za upis u sledecu godinu po bolonji je 60 bodova u Evropi u svetu na privatnim fakultetima u Srbiji samo ne na drzavnim. Ti studenti su trebali malo vise da se ukljuce u nastavu i ucenje pa bi sada mogli da studiraju besplatno

Gorki

pre 13 godina

Kukaju na ne dovoljno visoko obrazovanih, a misle u sebi "koji će nam"...Lakše se prodaje laž nepismenima.Ajde da vidimo gde se njihova deca školuju i pod kakvim uslovima.
Uz vas smo, izdržite.

mc

pre 13 godina

Dok sam ja studirao, na drugoj godini sam imao 16 (sesnaest) ispita i sve sam ih polozio da bih upisao trecu godinu. Morao sam sve da polozim jer roditelji nisu imali da plate moje skolovanje...
Sve vam je omoguceno (koliko drzava moze), kriterijumi su spusteni do dna..i vi opet ne mozete da polozite sve ispite i upisete sledecu godinu bez problema vec maltretirate ceo Beograd!
Umesto da ste od marta do oktobra ucili i polozili sve ispite vi ste visili po kladinonicama i kaficima, i isli na odmore, sve o trosku roditelja koji (bukvalno) krvavo zaradjuju novac za vase skolovanje!
Sto ne strajkuju oni koji su polozili sve ispite?
Oni se spremaju za sutrasnju nastavu, uce da poloze ispite jer znaju da roditelji nemaju para za njihove zajebancije, uce da mogu da pobegnu iz ove zemlje ZBOG VAS, jer oni nemaju sanse nigde da se zaposle od vas koji ste napunili fakultete i nista ne radite, i na kuknjavu i strajkove zavrsavate pa cete posle i ovu zemlju da vodite...zbog toga beze jer ne zele da rade u zemlji koju takvi kao vi vode!

Van Helsing

pre 13 godina

Meni je stvarno žao studenata koji se smrzavaju i gladuju ispred vlade, i da se pitam dao bih im da upišu godinu makar zbog muke kroz koju prolaze. Studenti ne vide u čemu je glavni problem već samo jure za uslovima. Čitavo obrazovanje nije dobro jer jedna grupa ljudi ima monopol na visoko obrazovanje i ona određuje ko može da se priključi, a finansira se iz budžeta države koja nema nikakvu mogućnost da utiče na rad fakulteta. Ne može se očekivati da prođe nijedna reforma kada ti profesori primaju plate od naših para bez ikakve obaveze da ono što rade zadovolji određeni kvalitet. Studenti treba da shvate da im je važnije da steknu znanje nego zvanje, a to neće da se desi dok god država finansira komunističke univerzitete.

Nikola

pre 13 godina

Pa nek napuste fax,zasto bas mora svako da studira.Sad ispade da meni neko cini uslugu sto se zeza i studira,neka hvala.A to sto se bunite na druge to se zove kapitalizam,kad neko ima kintu/veze niste na istom nivou.Tako da bolje da napuste fax a bice i manje spam poruka kako se oprastaju od srbije.

vesna

pre 13 godina

Eh, da su bili tako uporni kod spremanja ispita, sad bi sedeli u toplim sobama i ne bi bili gladni. Uzgred, zasto bi Vladi bilo vaznije njihovo zdravlje nego njima samima. Zar ne postoji razumniji nacin protesta? Sta ceka ovu zemlju ako buduci akademci posezu za oavkvim sredstvima=!

Aeksandar

pre 13 godina

Niste Vi Miladin Kovacevic pa da Vam poklone 4 miliona podeli sa koliko stotina studenata. Vi ste sitne duse za naseg razbijacha! Nasa Vlada je u pravu nema para za Vas...

Варилац

pre 13 godina

По једној анкети 80% студената жели да по завршеним студијама оде у иностранство. Питам се докле ћу ја, од своје мизерне плате, да идвајам за неког ко ће после четири године да оде и заборави на нас овде. Да се барем одужи нама кроз обавезан рад у институцијама или да врати уложено у њега ...

Pastir Kostja

pre 13 godina

Gledajući IZA svega ovoga vidim svetlo u tunelu, mladost koja se budi iz ružičastog sna PINK kulture i sistema vrednosti. Uf, dobro je! Najzad svetlost u tunelu!!! Mi smo se budili iz Crnog, oni se bude iz Ružičastog. Njima je teže nego nama. Industrija svesti onomad nije bila toliko razvijena. Pa eto, ipak, mladost će ponovo napraviti još jedan korak. I tako, korak po korak, pa ko dočeka...

Saša Radojčić

pre 13 godina

Živimo u drugačijoj državi i u drugačijem svetu nego pre samo 5-6 godina. Surovijem.
Možda bi najbolje bilo da svi studenti plaćaju puni iznos školarine, a da država i razni fondovi (koje će, je li, uspostaviti naša nova elita), intervenišu kroz sistem stipendija za one najuspešnije, a pristojnih kredita za ostale.
I da se upis odvija striktno po zakonu, a ne da se svake godine menjaju pravila igre.

Raki

pre 13 godina

Zbog čega rektor Kovačević više brine o državnim pitanjima nego i sam premijer. Zašto rektor jednostavno ne radi svoj posao i ne štiti interese studenata a ne političara. Ako se ne varam taj isti Kovačević je bio najjači kočničar "mastera". Koja je njegova uloga u Srpskom školstvu.

Boris

pre 13 godina

Tih famoznih 48 bodova uslova studenti su u junu dobili kao poklon za svoje usluge , naime do tada je bilo 54 ali posto su strajkovali da se devalviraju stare diplome i zvanje diplomirani za svoju podmuklu ulogu su nagradjeni a desetine hiljada onih koji su zavrsili po starom teskom programu su zgazeni i ponizeni tada su se ovi Bolonjci samo smejali a fakulteti trljali ruke jer su racunali na masovan upis starih diplomaca i uzimanje njihovih para

-,-

pre 13 godina

Znaci ne zna se ko je vise zaprzio corbu u ovom slucaju, Da li drzava sto je odobrila da placa svima od preko 48, ili studenti kojima nije do ucenja nego do zezanja koji su to trazili. Sami ste sebi zaprzili corbu, sad nemojte da ucite nego strajkujte. Ajde svi da strajkujemo gladju sto lose zivimo, NIJE TO RESENJE! Sedi kuci i uci i tacka!

podrska

pre 13 godina

Podrska studentima od naroda obespravljenog i gladnog, da istraju do ispunjenja zahteva jer su to i zasluzili!!!! Neka ukine vlast placanje u upravnim odborima i nek taj novac ide za potrebe studiranja i ostalih zadovoljenja potreba tj. zaposljavanja mladog narastaja!!!!!!!! Studenti, na mostove, narod je uz vas!!!!

Dejan

pre 13 godina

Ja bih malo promenio sistem finansiranja od strane drzave:
1. Ministarstvo bi odredilo kvote po fakultietima koliki broj studenata moze da se finansira iz budzeta (npr. ETF 150, Medicina 100 itd) u skladu sa projeckijama buducih potreba za kadrovima)
I samo tih prvih sto, bez obzira koliko bodova imaju moze da bude na buzdetu! A ne da se definise kvota poena pa onda jedne godine moze da ih bude 30 a drge 300. Ovako se zna da samo najboljih sto dobijaju placeno skolovanje.

2. Svako ko hoce da ima placeno skolovanje od strane drzave, obavezuje se ugovorom da nece napustati istu 3 godine po diplomiranju, ili u slucaju da napusta istu, da vrsi povracaj ulozenih sredstava: 4 ili pet godisnjih skolarina.
Ne zelim da se od mog poreza finansira neko ko ce da ostavruje dobit za neku drugu drzavu.

Okupacija u 26 slika

pre 13 godina

Stari novi, pa naj noviji.
Meni nije jasno sta se glupirate.
Zna se koje godine uvedena boljonja i ona vazi za prvu generaciju.Sve ostale generacije koje su studirale po starom sistemu nastavljaju.
Sta je sporno, oni koji su sa starog insistirali novi imaju zakoni samo finansirajuce i o trosku budzeta.
Granica bodova koja je propisana zakonom ima da se postuje, a fakultet to treba sa drzavom da prebija.
Pa univerziteti nisu privatni i privatna svojina, a evropa srbija vam nisu amerika.
Zbog uslova i u ono vreme smo bili na ceni, a 1/7 studenata SFRJ univerziteta danas rade po svetskim institutima.
Sta od lica pravvite guzicu, meni nije jasno?
Ministar i vlada ako nisu sposobni da vode sistem, brale otkaz sam sebi udelis i caos.

majka

pre 13 godina

Opet moram da kritikujem nacin na koji se prenose vesti. Cini se da nije samo Vlada slabo obilazila studente sto kampuju pred njenim vratima, nego se ni novinari nisu bas potrudili da saznaju o cemu se tacno radi. Evo ja znam da je Filoloski fakultet, koji nije bas poznat po sentimentalnosti prema studentima, upisao na budzet sve koji su stekli 48 bodova, nije bilo rangiranja i nisu se pridzavali kvote od 120%. U svetlu tog saznanja, rekla bih da nije krivo ministarstvo, nego pojedini fakulteti koji to nece da urade. Mozda je kriv Univerzitet koji je prepustio fakultetima da sami donose odluke o upisu? Ali nisam sigurna. I zato mi smeta sto su vesti sture, bez razumevanja problematike i bez zelje da se sazna istina. A ako pogledam istu vest na drugim web stranicama, vidim da najvise radi copy-paste opcija.

Studente podrzavam, iako su se mozda utaborili na pogresnoj adresi, zao mi je sto se smrzavaju, divim se njihovoj upornosti, i nadam se da ce uspeti, mada ih ocekujem i iduce godine, s obzirom da se pravila igre evo vec 6 godina menjaju u hodu i stvarno se do poslednjeg momenta ne zna koji su uslovi upisa. To mora da se promeni.

Biljana

pre 13 godina

Podrzavam studente ali smatram dok je bilo besplatno studiranje svi studenti su bili ravnopravni ali fakultet su završavali inteligentni i uporni , danas završava fakultet onaj koji ima pare a.

Max

pre 13 godina

Logika je jasna:
Školovanje košta.
Ako su roditelji u mogućnosti plaćaju školovanje i čovek posle studija može da ne radi ili radi gde mu je volja.
Ako roditelji ne mogu ili neće da plaćaju onda treba neko drugi. Može student da radi pa nakon posla da uči i sprema ispite. Jeste muka, nije lako, ali i na taj način je nakon završetka studija slobodan da bude gde god hoće.

U svakom drugom slučaju MORA da odradi ono što je neko uložio u njega. Deo ulaže on sam svojim učenjem deo neko svojim novcem. Država slobodno može da ulaže ali u studente za koje proceni da se ovoj državi ISPLATE da im se plaćaju studije. I sa njima se lepo sklopi ugovor o obavezama prema državi nakon završetka studija. A ne ovako: SVI im mi plaćamo studiranje a oni posle pravac zapad ili istok pa tamo njima poboljšavaju državu.
Mogu da im studiranje plaćaju i firme. Nije to retkost.
Ajde neka neko objasni ZAŠTO bi dražva plaćala školovanje studentima kojima je jedini cilj da diplomiraju i isele se van države koja ih je školovala????

Svima onima koji podržavaju studente dajem na znanje da pristajem da mi uplaćuju mesečno po 1.000 din a ja ću da ih trošim gde ja želim i kako ja želim a sve ucilju mog ličnog boljitka.
A Đilasu i sličnima samo mala napomena da, ako se ja pitam, moj glas više ne dobija niti on niti neko iz njegove stranke. On je gradonačelnik Beograda i zašto iz gradske kase nudi da plaća studiranje onima koji nisu uplaćivali u nju tj. iz drugih su gradova??? Kako uopšte sme da troši gradske pare ne nešto što nije u direktnom interesu grada??? Kada mu iz Kanade uplate pare zarad svih studeneta koji se školovali o našem trošku a sada grade kanadsku privredu sa njima neka plaća studiranje sledećoj generaciji budućih Kanađana.

martin z

pre 13 godina

Nasa zemlja je nekome majka a nekome maceha. Nedopustivo je da najbolji deo populacije a to su mladi studenti ostane na ulici u nastojanju da obezbedi ono sto im je obecano. Tolike se pare trose na razne miladine a za studente nema. Pa da li je cilj da podignemo nivo kvaliteta populacije ili da ostanemo nepismena, seljacka zemlja ciji stanovnici jedva da znaju kako se zovu? Predlazem studentima da potraze stipendije koje se masovno nude sirom Evrope i naprave odlucujuci korak bar za svoje zivote. Ako ih maceha nece ima sigurno ko hoce!

Student NS

pre 13 godina

Studije su u nasoj zemlji odavno postale luksuz!
Neko je spominjao Ameriku i zapadni sistem. Taj neko je ocigledno miseljenja da tamo postoje samo par univerziteta koji se spominju u filmovima. Oni imaju fakultete za svaciji dzep tako da svako ko ima zelju i mentalne mogucnosti (a ne finansijske) taj moze da studira. Nema budzeta kao kod nas, ali zato pored raznoraznih firmi i drzava stipendira studente sto mu se donekle svodi na isto...
Studije u nasoj zemlji polako postaju skuplje nego na nekim daleko priznatijim evropskim fakultetima na koje odlaze i studenti iz nase zemlje. San velikog broja studenata je da ode odavde, al' da li smo tome krivi mi? Prvo cemo da izgubimo svaku volju dok studiramo i onda posle treba da se borimo za posao i na kraju da radimo poslove koje smo mogli i bez studiranja zbog kojih smo "olaksani" za oko pola miliona dinara!
Neko je spomenuo 1300e za skolarinu, al' to je samo skolarina, gde su troskovi upisa, overe semestra, raznorazne potvrde i prijave pa i knjige? Sav taj novac leze na racune nasih fakulteta!
Razumem ja da drzava nema para, al' ista ta drzava je imala jos manje para pre recimo 5 godina (kada je uveden Bolonjski sistem) kada se finansirao iz budzeta mnogo veci broj studenata, uslovi za prelazak su bili mnogo dostizniji i skolarina je bila vise nego duplo jeftinija. I naravno tada se niko nije zalio!
Gde odlazi sav taj novac!? Ruku na srce promene su vidne, al' daleko od onog kakve bi trebale da budnu shodno novcu koji uzimaju od studenata!

Nazalost kod nas vecinu studenata finansiraju roditelji pa tako sve ovo utice na nase roditelje, brace, sestre... i tek onda se vidi da ovo nije problem desetina hiljada studenata, vec na stotine hiljada ljudi. Neka samo razmisle sta ce naredne godine doneti ako ovako nastave!

Zile

pre 13 godina

Slazem se sa Dejanom... Ali Dejan ocigledno nije zavrsio fakultet i nije isao da trazi posao u drzavnim ustanovama i nisu mu bila zatvorena vrata sa recima da za taj profil kadrova nema slobodnih radnih mesta.
Dok se nasa drzava smiluje da uposli ono u sta je sama investirala, oni najbolji su davno otisli u druge drzave i bivali zaposleni u privatnim kompanijama!

Aca

pre 13 godina

Ne treba nikoga besplatno skolovati, prosla su vremena Milosevica i besplatnog skolovanja.Tako nesto ne postoji ni na Zapadu, postoje banke koje nude kredite za studiranje, pa se recimo Amerikanci zaduze i otplacuju skoro ceo zivot svoje studiranje. Studiranje na Zapadu je luksuz, dok kod nas bi svako da studira, cak i ako nema novac, vec misli da je jedino potrebno da se izadje na ulicu i strajkuje gladju. Kasnije kada uzmu diplome, zale se koliko zaradjuje isti profil u Americi, ali ne spominju koliko je isti profil platio skolovanje u Americi, troskove zivota i slicno, dok posle toga imamo ekspresno bezanje sa diplomama na Zapad, od strane onih, koji mogu da pronadju posao preko za velike pare a ovde su do diploma dolazili na ovaj nacin i slican.

Nemojte da prosite vise, zavucite rukave, zaradite pa platite.

Diplomac

pre 13 godina

Mi koji smo studirali ili studiramo na budzetu ucili smo na vreme. Ima dovoljno i rokova i vremena da se sve polozi. Sto su ovi sa 60 poena pametniji od ovih tamo 50 ljudi ispred vlade? Zavrsi godinu na vreme, kako je propisano, platice ti drzava skolovanje. Niko ne spori ociscenu godinu. Sto je nisu ocistili?

Zak

pre 13 godina

Zna se koliko studenata drzava finansira. Da ima vise para svi bi odmah kad se upisuju bili na budzetu. Svi su znali sta upisuju i pod kojim uslovima. I kad god im je drzava izasla u susret i oslobodila ih skolarine islo je na stetu fakulteta. Oni nisu dobili pare od nikoga (ni od drzave, ni od studenata). Kod privatnih to nema, i tamo mozete kako hocete, ali se zna da morate da platite. I niko se na to ne buni. Sve kosta pa i studiranje. Najbolji su nagradjeni i oni su na budzetu. Neki, iak su dobri nisu... I tako je to u zivotu, ne mogu svi da dobiju sve. Najbolje bi bilo da drzava za drzavne fakultete kaze da su svi koji se upisu studiraju o trosku drzave, pa ako treba da smanji broj studenata, jer ionako fakulteti imaju probleme sa prostorom. Ona bi opet kukali, kako se malo upisuje... Danas traze studenti, sutra neko drugi, prekosutra neko treci. Nemamo mi za to para.I na kraju, vecina studenata se upisala i studira, a njih pedesetak strajkuje. Da krenemo i mi sutra da trazimo platu bez rada. Sednemo pred vladu i pocnemo strajk gladju.. cela Srbija najbolje...

ne-tako-davno-dobar-student-iz-provincije

pre 13 godina

To nije nikad bilo da se oslobode troskova studenti koji nisu ocistilu godinu. Svakako im se konstanto izlazi u susret i olaksavaju studije. Sta onda sa onima koji su posteno radili i zrtvovali svoje vreme i najlepse dane zivota proveli uceci, sve sa ciljem da poloze sve ispite. Ovi sad su u junu trosili poslednje pare koji su im roditelji odvojili za njihovo skolovanje u velikom gradu, provodeci se. A sad kad je doveden u pitanje njihov dalji boravak u beogradu, mogu da stajkuju gladju. Idite malo kuci, pa kad vidite koliku su zrtvu vasi roditelji pravili zbog vas i kad vidite koliko je lepo bilo dok ste bili pusteni sa lanca, lepo cete sesti, zagrejati stolicu i odvaliti ove olaksane studije na svim fakultetima. A drzava ako im i odobri zahteve, neka te pare nadoknate fakultetima a ne da ostane njima na teret da finansiraju lose studente.

Student Filozofskog

pre 13 godina

Neko je rekao znali ste pod kojim uslovima upisujete fakultet....Nismo znali!!! Tek u oktobru svake godine se spekulise sta je uslov i niko ne zna do poslednjeg momenta sta je uslov. A gospoda iz administracije se prave luda kad ih pitamo kolko je potrebno ove godine za uslov.
Kad sam upisao uslov za budzet je bio 37, i rekli su po kojem statutu krenete po njemu i zavrsavate ,dakle to vam je uslov za sve 4 godine,onda su sledece godine promenili na 42 ,pa na 48....
Ja sam prva generacija koja je upisala po "Bolonji". Jedina razlika nas odnosno na prosle generacije je u tome sto mi imamo veci uslov za upis.
Po Bolonji bi trebali da imamo samo jednosemestralne ispite, da ih polazemo samo pismeno, i naravno da se reformise gradivo .To sve znaci da i profesori moraju da promene svoj nacin rada. Oni to nisu uradili.
Ovakvo studiranje znaci jurenje za uslovom, nebitno koje se ocene dobiju i koji prosek i kolko smo naucili , jer za to nema sanse kad nam non stop visi nad glavom skolarina od 1300 evra.

master u ch

pre 13 godina

Drage moje kolege, jako mi je zao sto vam se sve to desava i mogu samo da kazem da sam zahvalna Bogu i mom suprugu koji me je izvukao iz srpske bede. Neko rece "Revolucija je pojela sopstvenu decu" i to je nesto sto nisam razumela tada u nekoj od beogradskih klupa, ali kada sam oterana na biro rada jer nisam bila partijski podobna onda sam shvatila na svojoj kozi sta se navedenim htelo reci. Danas Vi vise niste potrebni nikome osim sami sebi, pa ni mi koji smo od 89 do 2000. setali ulicama i to je ono sto je zalosno. Neko rece mi Srbi imamo dusu, a ja rekoh ni dusu vise nemamo, nemamo mi vise nista osim bede i jada na svakom koraku. Uzgred master u CH je 800 CHF semestar u Beogradu je skuplje skoro na svakom fakultetu. zalosno je sve to, zalosno je i to da beskrupulozni vladaju a gde ce njihova dusa to ni sam Bog vise ne zna...
PS. savet koji bi mi mozda bio zlata vredan, upisite online neki fakultet bilo gde, radite uz studije nesto toliko cete zaraditi i putujte neka su vam siroka krila gde god da ste....

Individualno

pre 13 godina

Mladići i devojke, zar Vam nije jasno da posle 5. oktobra nema više grupnog nezadovoljstva s obzirom da vladavina prava, koju sprovode dojučerašnji studenti funkcioniše! Imate sud pa tužite odgovornu službu Rep. Srbije uz napomenu da će to potrajati petnaestak godina. NEMA VIŠE PIŠTALJKA

StudentBU

pre 13 godina

Predlazem da svi ministri, savetnici ministara, direktori, sefovi, predsednici, savetnici predsednika i ostali slicni njima, koji su se skolovali besplatno, retroaktivno plate svoje studije. Onda mozda i razmislimo o tim ratama koje tako licemerno spominje ministar.
Kazu nema drzava para... Pa mi imamo jos manje. Mozda da drzava plati obrazovnje na neke rate?

Nikola

pre 13 godina

Pa nek napuste fax,zasto bas mora svako da studira.Sad ispade da meni neko cini uslugu sto se zeza i studira,neka hvala.A to sto se bunite na druge to se zove kapitalizam,kad neko ima kintu/veze niste na istom nivou.Tako da bolje da napuste fax a bice i manje spam poruka kako se oprastaju od srbije.

vesna

pre 13 godina

Eh, da su bili tako uporni kod spremanja ispita, sad bi sedeli u toplim sobama i ne bi bili gladni. Uzgred, zasto bi Vladi bilo vaznije njihovo zdravlje nego njima samima. Zar ne postoji razumniji nacin protesta? Sta ceka ovu zemlju ako buduci akademci posezu za oavkvim sredstvima=!

MIlica

pre 13 godina

Ministarstvo je zakuvalo, pa neka sad i rešava. Svega ovoga ne bi ni bilo da je ispoštovano ono što je rečeno na početku školske godine, a to je- da će svaki student koji bude imao 48 poena i više sledeću godinu upisati na teret budžeta. Sramota šta se rade sa tom decom, još treba da se porazboljevaju...

filozof

pre 13 godina

Na svu srecu ljudi koji su na vlasti, 98% ostatka studenta samo pognu glavu, cute i trpe.
Ni slucajno da neko ustane da i da se bori za svoja prava! Ne, ne!

Srecno studenti! Mene to, na moju zalost, najverovatnije, ceka sledece godine. (:

sutradan

pre 13 godina

kolege sa drzavnih koji imaju budzet NJIMA NE ODGOVARA da im neko bude konkurencija. bolje da njima ostane budzet i sl godine nego da se budzet deli i nekima koji imaju 48 bodova. a ako im sl godine bude falilo, bunice se.

a sto se tice skolarina, sve ide ka tome da se stvori sistem zapada... da se za fakultet placa.

jedino sto smo mi naopaka zemlja pa su kod najpoznatiji i najcenjeniji profesori oni kod kojih je prolaznost 10%

i naravno nije problem do profesora i njegovog rada nikad. nedajboze

Finger

pre 13 godina

Kada je deljenje duplih plata na Kosovu proglaseno nezakonitim, odmah se pronasao lex specialis da se nastavi sa tom praksom. A za studente nema...Puna podrska studentima!

majka

pre 13 godina

nije istina da strajkuju losi studenti!! dragi moji sugradjani, nemojte da verujete u to samo zato sto je tako lakse.

studenti su bili zbunjivani raznoraznim odlukama i informacijama, pravila se menjala u toku igre, pa deca malo jure prosek, a ono posle ispadne ko sisa prosek jurite bodove! a receno im da ce 48bodova biti dovoljno da ostanu na budzetu!!

idite ljudi malo pa popricajte sa njimaa, to su proseci 8,5 ili 9, ima cak i ljudi 9.5 sa ociscenom godinom!!

ali su kvote za budzet male! e pa, izvinte ministri, jel vi hocete visoko obrazovani kadar? stimulisite!!

hocete da sprecite odliv mozgova? ponasajte se malo drugacije prema svom intelektualnom potencijalu!!

Novosadista

pre 13 godina

Cika Zare ima da ih ponudi sa keksovima, sa cokoladama, sokovima, gurabijama...itd. E tek posle jedno 2 sata prazne price, ima Zare da ustane i kaze:"Gospodo studenti, posto vidim da ste prekinuli strajk gladju, ja odoh, moj poso' je zavrsen"!
Naravoucenije...
"Sit gladnom ne veruje", tako ni ministar nema pravog razumevanja za "tudje" probleme.
Legacy of Yugoslavia.

Pobesneli_Max

pre 13 godina

Svaka vest sve veća bruka!

Ministar licitira sa zakonom, kao da je na pijaci - za te pare može, zemljače, kilo a mož' i kilo ipo!!

Bre, bando jedna!! Napisali ste takav zakon, sad ga primenite!!

milan

pre 13 godina

ljudi najveca sramota ove drzave je sto mi studenti nismo planirani, nego kud koji mili moji. sta i kad se zavrsi fax???da sedimo i cekamo posao ili da radimo za 10000?

mc

pre 13 godina

Dok sam ja studirao, na drugoj godini sam imao 16 (sesnaest) ispita i sve sam ih polozio da bih upisao trecu godinu. Morao sam sve da polozim jer roditelji nisu imali da plate moje skolovanje...
Sve vam je omoguceno (koliko drzava moze), kriterijumi su spusteni do dna..i vi opet ne mozete da polozite sve ispite i upisete sledecu godinu bez problema vec maltretirate ceo Beograd!
Umesto da ste od marta do oktobra ucili i polozili sve ispite vi ste visili po kladinonicama i kaficima, i isli na odmore, sve o trosku roditelja koji (bukvalno) krvavo zaradjuju novac za vase skolovanje!
Sto ne strajkuju oni koji su polozili sve ispite?
Oni se spremaju za sutrasnju nastavu, uce da poloze ispite jer znaju da roditelji nemaju para za njihove zajebancije, uce da mogu da pobegnu iz ove zemlje ZBOG VAS, jer oni nemaju sanse nigde da se zaposle od vas koji ste napunili fakultete i nista ne radite, i na kuknjavu i strajkove zavrsavate pa cete posle i ovu zemlju da vodite...zbog toga beze jer ne zele da rade u zemlji koju takvi kao vi vode!

Dejan

pre 13 godina

Boze, sta reci vise? Zao mi je mladih ljudi koji moraju na hladnoci i po kisi da se bore za ono za sta smo se mi borili krajem 90ih i mislili da se vis nece ponoviti. Izgleda smo se prevarili. DS ne mogu da smislim i mislim da je mahom satkan od bezocnih, neosetljivih i losih ljudi. Kakva ekipa sitnurije u politickom vrhu, a ne vide da ih intelektualna elita prezire. Jedno je sigurno da kad se skinu sa vlasti sto zbog godina, sto zbog drugih okolnosti, oticice na djubriste istorije gde ih niko nece pamtiti kao ljude vec kao neljude. Kako ih nije sramota? Uporedite skolarine u drugim zemljama Evrope i njihov mesecni prihod i isto to u nasoj jadnoj Srbijici. Sramota!!!
Izgleda da scum of mankind vlada.

anton

pre 13 godina

Ponekad je svetlo u tunelu u stvari voz koji juri preme nama. Uslov za upis u sledecu godinu po bolonji je 60 bodova u Evropi u svetu na privatnim fakultetima u Srbiji samo ne na drzavnim. Ti studenti su trebali malo vise da se ukljuce u nastavu i ucenje pa bi sada mogli da studiraju besplatno

NiNi

pre 13 godina

Kod nas na Medicini se ne uzimaju u obzir bodovi... Druga i treca godina ne mogu da se upisu dok se ne daju svi ispiti, cak iako imamo dovoljno poena bar za samofinansiranje... za starije godine uslovi se menjaju svakog oktobra... A tek da ne pricam o sistemu polaganja ispita, o nacinu predavanja, o korupciji profesora... O pismenom polaganju ispita nema govora, a recimo na ispitu iz anatomije nema ni izvlacenja pitanja vec ti lepo sednes a profesor krene sa pitanjima i tako satima dribla... Ako se vec uvodi ta Bolonja, neka lepo reformisu ceo sistem, neka se utvrde fiksne cene, kvote, bodovi, uslovi, da studiramo a ne da samo placamo po Bolonji...

Biljana

pre 13 godina

Podrzavam studente ali smatram dok je bilo besplatno studiranje svi studenti su bili ravnopravni ali fakultet su završavali inteligentni i uporni , danas završava fakultet onaj koji ima pare a.

Варилац

pre 13 godina

По једној анкети 80% студената жели да по завршеним студијама оде у иностранство. Питам се докле ћу ја, од своје мизерне плате, да идвајам за неког ко ће после четири године да оде и заборави на нас овде. Да се барем одужи нама кроз обавезан рад у институцијама или да врати уложено у њега ...

Van Helsing

pre 13 godina

Meni je stvarno žao studenata koji se smrzavaju i gladuju ispred vlade, i da se pitam dao bih im da upišu godinu makar zbog muke kroz koju prolaze. Studenti ne vide u čemu je glavni problem već samo jure za uslovima. Čitavo obrazovanje nije dobro jer jedna grupa ljudi ima monopol na visoko obrazovanje i ona određuje ko može da se priključi, a finansira se iz budžeta države koja nema nikakvu mogućnost da utiče na rad fakulteta. Ne može se očekivati da prođe nijedna reforma kada ti profesori primaju plate od naših para bez ikakve obaveze da ono što rade zadovolji određeni kvalitet. Studenti treba da shvate da im je važnije da steknu znanje nego zvanje, a to neće da se desi dok god država finansira komunističke univerzitete.

babe i žabe

pre 13 godina

Uporno se forsira podatak da je studentima obećano da će svako ko skupi 48 bodova biti na budžetu, što je jedna velika neistina. Pre dve godine, takođe posle protesta, izašlo se studentima u susret i doneta je odluka da je za ostanak na budžetu potrebno 42 boda (trebalo je biti 60), a ada će se taj uslov u naredne tri godine povećavati za po 6 bodova. Za prelazak na budžet bilo je potrebno očistiti godinu (ukoliko kvota nije popunjena). Takođe je umesto 3 ispitna roka uvedeno 5.
Ove godine je uslov za ostanak na bužetu trebao biti 54 boda, ali je to letos preinačeno. Sadašnji uslovi propisuju 6 ispitnih rokova, uslov od 48 bodova za ulazak na rang listu za budžet. Lista se formira na osnovu dva kriterijum, broj skupljenih bodova i prosečna ocena.
Kvote po smerovima ili po studijskim programima postoje, i uvek su postojale. Uostalom 60 bodova na ETF-u nema istu težinu kao 60 bodova na nekom drugom fakultetu.
Malo me čudi št u svim ovim vestima na ovu temu niko nije našao za shodno da napiše odrebe, kao i izmene, zakona na koje se studenti pozivaju. Ovako među komentarima se može pronaći mnogo stvari koje nemaju veze sa stvarnim stanjem stvari.

martin z

pre 13 godina

Nasa zemlja je nekome majka a nekome maceha. Nedopustivo je da najbolji deo populacije a to su mladi studenti ostane na ulici u nastojanju da obezbedi ono sto im je obecano. Tolike se pare trose na razne miladine a za studente nema. Pa da li je cilj da podignemo nivo kvaliteta populacije ili da ostanemo nepismena, seljacka zemlja ciji stanovnici jedva da znaju kako se zovu? Predlazem studentima da potraze stipendije koje se masovno nude sirom Evrope i naprave odlucujuci korak bar za svoje zivote. Ako ih maceha nece ima sigurno ko hoce!

amstel

pre 13 godina

Ne podržavam uvek studente, ali kada neko da ovakav nenormalan predlog kao što ga daje ministar, ne mogu a da ne poručim studentima da istraju.
"Žarko Obradović kaže da je studentima predloženo da ministarstvo pozove dekane da studenti koji se sami finansiraju, a imaju 60 bodova budu oslobođeni školarine. " Kakva je ovo ponuda? Njima je ponuđeno da ministar "pozove" dekane pa da oni sami odluče? Nadam se da rekonstrukcija vlade neće zaobići ministra Obradovića, nikad nije prekasno.

podrska

pre 13 godina

Podrska studentima od naroda obespravljenog i gladnog, da istraju do ispunjenja zahteva jer su to i zasluzili!!!! Neka ukine vlast placanje u upravnim odborima i nek taj novac ide za potrebe studiranja i ostalih zadovoljenja potreba tj. zaposljavanja mladog narastaja!!!!!!!! Studenti, na mostove, narod je uz vas!!!!

Pastir Kostja

pre 13 godina

Gledajući IZA svega ovoga vidim svetlo u tunelu, mladost koja se budi iz ružičastog sna PINK kulture i sistema vrednosti. Uf, dobro je! Najzad svetlost u tunelu!!! Mi smo se budili iz Crnog, oni se bude iz Ružičastog. Njima je teže nego nama. Industrija svesti onomad nije bila toliko razvijena. Pa eto, ipak, mladost će ponovo napraviti još jedan korak. I tako, korak po korak, pa ko dočeka...

Gorki

pre 13 godina

Kukaju na ne dovoljno visoko obrazovanih, a misle u sebi "koji će nam"...Lakše se prodaje laž nepismenima.Ajde da vidimo gde se njihova deca školuju i pod kakvim uslovima.
Uz vas smo, izdržite.

Bole

pre 13 godina

Hmm...studenata ima stotine hiljada, daje se po 7 ispita u roku, bolonjsko ludilo, a samo 6% srpskog stanovnistva je visoko obrazovano. Neko tu ne uci dovoljno

Okupacija u 26 slika

pre 13 godina

Stari novi, pa naj noviji.
Meni nije jasno sta se glupirate.
Zna se koje godine uvedena boljonja i ona vazi za prvu generaciju.Sve ostale generacije koje su studirale po starom sistemu nastavljaju.
Sta je sporno, oni koji su sa starog insistirali novi imaju zakoni samo finansirajuce i o trosku budzeta.
Granica bodova koja je propisana zakonom ima da se postuje, a fakultet to treba sa drzavom da prebija.
Pa univerziteti nisu privatni i privatna svojina, a evropa srbija vam nisu amerika.
Zbog uslova i u ono vreme smo bili na ceni, a 1/7 studenata SFRJ univerziteta danas rade po svetskim institutima.
Sta od lica pravvite guzicu, meni nije jasno?
Ministar i vlada ako nisu sposobni da vode sistem, brale otkaz sam sebi udelis i caos.

nada

pre 13 godina

...

mozda niste imali dodira sa mladjim generacijama puno, ali veruj mi da bi i ovi drugi isto toliko strajkovali za ove prve... Jednostavno zivimo u takvom vremenu gde je deviza nazalost 'svako za sebe' i niti ima veze samo sa studentima,niti je lako promeniti, a moglo bi da nas kosta jos skuplje nego svi ratovi zajedno.

komsija

pre 13 godina

1992 juna meseca su bili studentski protesti ali na fakultetima, sada su na ulici. Zanima me samo gde ce se odrzavati opet posle dvadesetak godina.

Aeksandar

pre 13 godina

Niste Vi Miladin Kovacevic pa da Vam poklone 4 miliona podeli sa koliko stotina studenata. Vi ste sitne duse za naseg razbijacha! Nasa Vlada je u pravu nema para za Vas...

-,-

pre 13 godina

Znaci ne zna se ko je vise zaprzio corbu u ovom slucaju, Da li drzava sto je odobrila da placa svima od preko 48, ili studenti kojima nije do ucenja nego do zezanja koji su to trazili. Sami ste sebi zaprzili corbu, sad nemojte da ucite nego strajkujte. Ajde svi da strajkujemo gladju sto lose zivimo, NIJE TO RESENJE! Sedi kuci i uci i tacka!

majka

pre 13 godina

Opet moram da kritikujem nacin na koji se prenose vesti. Cini se da nije samo Vlada slabo obilazila studente sto kampuju pred njenim vratima, nego se ni novinari nisu bas potrudili da saznaju o cemu se tacno radi. Evo ja znam da je Filoloski fakultet, koji nije bas poznat po sentimentalnosti prema studentima, upisao na budzet sve koji su stekli 48 bodova, nije bilo rangiranja i nisu se pridzavali kvote od 120%. U svetlu tog saznanja, rekla bih da nije krivo ministarstvo, nego pojedini fakulteti koji to nece da urade. Mozda je kriv Univerzitet koji je prepustio fakultetima da sami donose odluke o upisu? Ali nisam sigurna. I zato mi smeta sto su vesti sture, bez razumevanja problematike i bez zelje da se sazna istina. A ako pogledam istu vest na drugim web stranicama, vidim da najvise radi copy-paste opcija.

Studente podrzavam, iako su se mozda utaborili na pogresnoj adresi, zao mi je sto se smrzavaju, divim se njihovoj upornosti, i nadam se da ce uspeti, mada ih ocekujem i iduce godine, s obzirom da se pravila igre evo vec 6 godina menjaju u hodu i stvarno se do poslednjeg momenta ne zna koji su uslovi upisa. To mora da se promeni.

Raki

pre 13 godina

Zbog čega rektor Kovačević više brine o državnim pitanjima nego i sam premijer. Zašto rektor jednostavno ne radi svoj posao i ne štiti interese studenata a ne političara. Ako se ne varam taj isti Kovačević je bio najjači kočničar "mastera". Koja je njegova uloga u Srpskom školstvu.

Saša Radojčić

pre 13 godina

Živimo u drugačijoj državi i u drugačijem svetu nego pre samo 5-6 godina. Surovijem.
Možda bi najbolje bilo da svi studenti plaćaju puni iznos školarine, a da država i razni fondovi (koje će, je li, uspostaviti naša nova elita), intervenišu kroz sistem stipendija za one najuspešnije, a pristojnih kredita za ostale.
I da se upis odvija striktno po zakonu, a ne da se svake godine menjaju pravila igre.

Dejan

pre 13 godina

Ja bih malo promenio sistem finansiranja od strane drzave:
1. Ministarstvo bi odredilo kvote po fakultietima koliki broj studenata moze da se finansira iz budzeta (npr. ETF 150, Medicina 100 itd) u skladu sa projeckijama buducih potreba za kadrovima)
I samo tih prvih sto, bez obzira koliko bodova imaju moze da bude na buzdetu! A ne da se definise kvota poena pa onda jedne godine moze da ih bude 30 a drge 300. Ovako se zna da samo najboljih sto dobijaju placeno skolovanje.

2. Svako ko hoce da ima placeno skolovanje od strane drzave, obavezuje se ugovorom da nece napustati istu 3 godine po diplomiranju, ili u slucaju da napusta istu, da vrsi povracaj ulozenih sredstava: 4 ili pet godisnjih skolarina.
Ne zelim da se od mog poreza finansira neko ko ce da ostavruje dobit za neku drugu drzavu.

Boris

pre 13 godina

Tih famoznih 48 bodova uslova studenti su u junu dobili kao poklon za svoje usluge , naime do tada je bilo 54 ali posto su strajkovali da se devalviraju stare diplome i zvanje diplomirani za svoju podmuklu ulogu su nagradjeni a desetine hiljada onih koji su zavrsili po starom teskom programu su zgazeni i ponizeni tada su se ovi Bolonjci samo smejali a fakulteti trljali ruke jer su racunali na masovan upis starih diplomaca i uzimanje njihovih para

Student NS

pre 13 godina

Studije su u nasoj zemlji odavno postale luksuz!
Neko je spominjao Ameriku i zapadni sistem. Taj neko je ocigledno miseljenja da tamo postoje samo par univerziteta koji se spominju u filmovima. Oni imaju fakultete za svaciji dzep tako da svako ko ima zelju i mentalne mogucnosti (a ne finansijske) taj moze da studira. Nema budzeta kao kod nas, ali zato pored raznoraznih firmi i drzava stipendira studente sto mu se donekle svodi na isto...
Studije u nasoj zemlji polako postaju skuplje nego na nekim daleko priznatijim evropskim fakultetima na koje odlaze i studenti iz nase zemlje. San velikog broja studenata je da ode odavde, al' da li smo tome krivi mi? Prvo cemo da izgubimo svaku volju dok studiramo i onda posle treba da se borimo za posao i na kraju da radimo poslove koje smo mogli i bez studiranja zbog kojih smo "olaksani" za oko pola miliona dinara!
Neko je spomenuo 1300e za skolarinu, al' to je samo skolarina, gde su troskovi upisa, overe semestra, raznorazne potvrde i prijave pa i knjige? Sav taj novac leze na racune nasih fakulteta!
Razumem ja da drzava nema para, al' ista ta drzava je imala jos manje para pre recimo 5 godina (kada je uveden Bolonjski sistem) kada se finansirao iz budzeta mnogo veci broj studenata, uslovi za prelazak su bili mnogo dostizniji i skolarina je bila vise nego duplo jeftinija. I naravno tada se niko nije zalio!
Gde odlazi sav taj novac!? Ruku na srce promene su vidne, al' daleko od onog kakve bi trebale da budnu shodno novcu koji uzimaju od studenata!

Nazalost kod nas vecinu studenata finansiraju roditelji pa tako sve ovo utice na nase roditelje, brace, sestre... i tek onda se vidi da ovo nije problem desetina hiljada studenata, vec na stotine hiljada ljudi. Neka samo razmisle sta ce naredne godine doneti ako ovako nastave!

Zile

pre 13 godina

Slazem se sa Dejanom... Ali Dejan ocigledno nije zavrsio fakultet i nije isao da trazi posao u drzavnim ustanovama i nisu mu bila zatvorena vrata sa recima da za taj profil kadrova nema slobodnih radnih mesta.
Dok se nasa drzava smiluje da uposli ono u sta je sama investirala, oni najbolji su davno otisli u druge drzave i bivali zaposleni u privatnim kompanijama!

James Bond

pre 13 godina

Lepo Boga mi, za vojvodjanske studente resenje je nasao Pajtic, za beogradske Djilas, a sta ce biti sa kragujevackim, niskim i drugim studentima. Gde su njihovi regionalni lideri???

Q

pre 13 godina

Promasujemo temu sve vise i skrecemo u slepu ulicu sve dublje. Drzava je odavno morala da se povuce iz vlasnistva nad skolama i fakultetima. Njen zadatak je bio da napravi ambijent u kojem ce ljudi moci da rade. Od tog posla bi trebalo da mogu da zive. Taj zivot znaci da roditelji dece koja hoce da studiraju to mogu i da plate a oni koji hoce posle srednje skole da rade takodje bi trebali od toga rada da zive. Ovako basnoslovne sume novca odlaze na mnogobrojne i bespotrebne profesorske plate ciji je posao proizvodnja kadrova za biro ili inostrane zemlje. Ne mora drzava nikog da finansira ona treba da napravi uslove za normalan zivot. Nasuprot tome u poslednjih deset godina drzava je rasprodala privredu kriminalcima, upropastila sve cega se dotakla, utvrdila monopole, proizvela haos i nezaposlenost pa se sad pitamo kako to da nema para ni za sta. Demokratska vlast je po svaku cenu htela da se pita za sve i da svima bude majka i maceha ali nas je u svim ekonomskim pokazateljima zakucala za dno civilizacije. Uzalud trazimo modalitete finansiranja skolstva, zdravstva i svega ostalog kada nista u ovoj zemlji ne radi i kada su zelenaski krediti iz inostranstva jedini izvor finansiranja drzave. Nadjite mi jednu zemlju u svetu koja se razvila od kredita MMFa. Dokle god u ovoj zemlji posteni i radni ljudi budu propadali a lopovi napredovali nista nece biti od nje. Presipacemo iz supljeg u prazno i zivotinjariti kao poslednji evropski otpadak.

Max

pre 13 godina

Logika je jasna:
Školovanje košta.
Ako su roditelji u mogućnosti plaćaju školovanje i čovek posle studija može da ne radi ili radi gde mu je volja.
Ako roditelji ne mogu ili neće da plaćaju onda treba neko drugi. Može student da radi pa nakon posla da uči i sprema ispite. Jeste muka, nije lako, ali i na taj način je nakon završetka studija slobodan da bude gde god hoće.

U svakom drugom slučaju MORA da odradi ono što je neko uložio u njega. Deo ulaže on sam svojim učenjem deo neko svojim novcem. Država slobodno može da ulaže ali u studente za koje proceni da se ovoj državi ISPLATE da im se plaćaju studije. I sa njima se lepo sklopi ugovor o obavezama prema državi nakon završetka studija. A ne ovako: SVI im mi plaćamo studiranje a oni posle pravac zapad ili istok pa tamo njima poboljšavaju državu.
Mogu da im studiranje plaćaju i firme. Nije to retkost.
Ajde neka neko objasni ZAŠTO bi dražva plaćala školovanje studentima kojima je jedini cilj da diplomiraju i isele se van države koja ih je školovala????

Svima onima koji podržavaju studente dajem na znanje da pristajem da mi uplaćuju mesečno po 1.000 din a ja ću da ih trošim gde ja želim i kako ja želim a sve ucilju mog ličnog boljitka.
A Đilasu i sličnima samo mala napomena da, ako se ja pitam, moj glas više ne dobija niti on niti neko iz njegove stranke. On je gradonačelnik Beograda i zašto iz gradske kase nudi da plaća studiranje onima koji nisu uplaćivali u nju tj. iz drugih su gradova??? Kako uopšte sme da troši gradske pare ne nešto što nije u direktnom interesu grada??? Kada mu iz Kanade uplate pare zarad svih studeneta koji se školovali o našem trošku a sada grade kanadsku privredu sa njima neka plaća studiranje sledećoj generaciji budućih Kanađana.