Ponedeljak, 29.11.2010.

16:18

Vikiliks: Jeremić, Kosovo i BiH

Objavljena poverljiva dokumenta američke diplomatije o tajnama svetske politike i lidera. Tema tajnih prepiski i Srbija, koja se pominje povodom Kosova i BiH.

Izvor: B92

Vikiliks: Jeremiæ, Kosovo i BiH IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

64 Komentari

Sortiraj po:

gradjanin Osetije&Abhazije

pre 13 godina

vrlo je interesantno da za sada ima malo informacija o ponasanju Ruskih ambasadora u beogradu(Aleksejev i Konuzin)i njihovim kontaktima sa V.Kostunicom,Nenadom Popovicem,A.Vucicem,T.Nikolicem,kompletnim SRS,Bisim i sadsnjim ministrima energetike,SPC na celu za Artemijem i Anfilohijem,Velimirom Ilicem i ostalom plejadom Ruskih igraca na privremenom radu u Srbiji

muka i mucnina

pre 13 godina

Pa ne znam sta je cudno kad je Jeremic u pitanju! Covek bez dana radnog iskustva prvo u kabinetu Tadica bio pa onda opa u fotelju ministra! Covek je samo retoricar i to je sve ! Nista nije uradio niti ce jer nema ni znanja ni iskustva! Bolje da su Milutinovica vratila tja barem je znao svoj posao !
Ma dobro da i nesto napisu o ovom nasim jer ni mi sami ne znamo sta bi rekli o njima osim da su sposobni za sebe same a za ostalo nis!
Zamislite sta bi o Milosavljevci do Delte mogli da napisu!
Tuga je ko nas vodi !!!
A jos zalosnije je sto i nema ko da nas vodi jer i ovi iz opozicije su boze me sacuvaj!

Milan Nis

pre 13 godina

Toliko su ozbiljni ti dokumenti,da nemam reci,kad pisu o Vuku Jermicu,pa ni Tadica vise ne zanima sta radi i prica Vuk Jeremic,a kamoli mene ili nekog ko bi te famozne dokumente citao.

mrDax

pre 13 godina

Ljudi objavljeno je tek parcence ovih dokumenata , dolazice jos i to narednih par meseci . Verujem da su dokumenta originalana, na kraju krajeva , pogledajte samo kako Pentagon reaguje i bice vam jasno da je panika neverovatna.

Agresivni ignoranti

pre 13 godina

Kakvi agresivni ignoranti vode svet i sole svima pamet. U celoj priči zanima me koliko su kanalisali našu nesreću u poslednjih 20 godina, da ne kažem da su na tome i zarađivali.

Miki

pre 13 godina

Ovo sto se desilo je dobro pre svega za same amerikance i demokratizaciju njihove drzave obzirom da je 11.septembar bio jedan veliki iskorak u fasizam. Ko ima cestu komunikaciju sa njima zna da svi oni dakle "obicni gradjani" neverovatno arogantni kada neko dirne u njihovu demokratiju argumentujuci to losim stvarima koje rade na medjunarodnoj sceni.

Kada onda wikileaks objavi onaj video kretena koji iz helikoptera "skuplja poene u igrici" ubijanjem nekoliko desetina civila u Iraku a pri tom ga ortak snima cisto da "sacuva score". Uzgred pored civila pobio je onako usput i par americkih novinara (verovatno je zbog toga osvojio high score jer su bili iz AP-a koliko se secam). AP nikad nije dobio objasnjenje sta se desilo, ali je snimak i prateci dokument ipak procurio.

Зоран

pre 13 godina

Читам ове коментаре и једино што ми пада на памет је да је понестало шпанских серија у свету, a Америка ко Америка, да попуни празан простор. Благо вама кад верујете да је ово све објављенио без дозволе САД. Благо, јер вам живот неће бити сив као мени, већ увек шаренолик..

ReleaseTheFuture

pre 13 godina

serveri u Švedskoj bili pod napadom, nije nego...

http://www.robtex.com/ip/46.51.171.90.html
http://www.robtex.com/ip/91.194.60.112.html
http://www.robtex.com/ip/204.236.131.131.html

nijedan se ne nalazi u Švedskoj

smejurija

Petar

pre 13 godina

Да не будне ово нешто слично СВИЊСКОМ ГРИПУ, што ће рећи: тресла се гора – родио се миш, а неки зарадили грдне паре.

Znatizeljan

pre 13 godina

Interesantno da u tim poverljivim dokumentima,
barem do sada nigde nisam nista procitao, nema
absolutno nikakvih informacija o tome,
tko je i zasto imao interes da se izazove rat i
raspad Jugolsaije?
I tu je verovatno Americka diplomatija imala svoj interes!

sasa jokic

pre 13 godina

Ovo je delo Obaminih protivnika iz USA. Sto se Jeremica tice, on vise radi za interese Rusije, nego Srbije, ali to nije nista novo. Njega niko ne uzima za ozbiljno u svetu diplomatije.

Zoran

pre 13 godina

Ja jos uvek verujem da je sve to vise od igre i da je cilj da se glupe mase jos vise zalude, a to se u proslosti pokazalo prilicno lako. Rezultat svega ce biti (kao i do sada) - bogatiji ce biti jos bogatiji, a o ostalima ne vredi ni razmisljati (ukljucujuci i nebesku Srbiju i Jeremica).

Petar

pre 13 godina

"Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije Borko Stefanović rekao je i da najavljeno objavljivanje dokumenata sa "Vikiliksa" o razlozima iz kojih Ratko Mladić nije uhapšen ne može uzdrmati ni poziciju Srbije, ni njenu saradnju sa Haškim tribunalom. "

Да сам на његовом месту (и осталих државних ликова), не бих се залетао са оваквим, нити било каквим изјавама.
Јербо, не се знаје шта ће још свашта којешта да се објави, а ондак може да испадне велика бламажа за тако сигурне изјавитеље, а и шире.
Треба да мисле о нечем другом, то јест, како да објасне ствари које се до сада нису знале у јавности, а могу изаћи на видело.

Miloš

pre 13 godina

Meni su najzanimljiviji oni koji iz Srbije ospu drvlje i kamenje po VikiLiksu što objavljuje ova dokumenta. Kao da ih se mnogo tiče šta će biti sa američkom diplomatijom. A onda pogledam šta je glavni razlog zbog koga Stejt Dipartment osuđuje VikiLiks - ugrožavanje života doušnika na terenu. Pa možda se ovde neki plaše da će se među depešama naći i njihovo ime kao Montgomerijevog saradnika, i da će biti objavljen i celokupni platni spisak američke ambasade u Beogradu.

Max

pre 13 godina

Auuuuuu....

Ovo je "Farma" na USA način.

Da preformulišem: zamlaćivanje šiiiiiiiiiirokih narodnih masa širom sveta, nazovi tajnim dokumetima. Tačnije objavljeno je ono što se već duuugo vremena prepričava i što su svi, širom sveta, prihvatili.
Lepo i fino dizanje medijske prašine oko nečega što neće iznositi ništa bitno, dok se dešava ispod žita nešto daleeeko veće. Iz svega ovoga će profitirati šačica novokomponovanih analitičar(čić)a koji će na svim mogućim medijima "drobiti" i "tumačti".

Ko je šta kome rekao, ko je kako koga okarakterisao, ko je šta kome naređivao......

Farma, farma, farma.... Na svetskom nivou. :-)

Sasa

pre 13 godina

Ne vidim oko cega je nastala frka. Oko tracarija koje su zvanicnici izjavljivali jedni o drugima? Pa sta, uglavnom je sve istina i vec poznato... Naravno da su i Jeremica vrlo brzo procitali...

zoran

pre 13 godina

Alo bre!!!

I zvaničnici ove države i vi što ovde blebećete.

Pročitajte šta je ZVANIČNO izjavio Premijer Turske, članice Gupe 20, pete ekonomske sile u Evropi i treće vojne sile u Evropi, pa onda povucite ručnu i sačekajte da vidite šta će oni njajači i oni jači povodom toga uraditi pa tek onda se oglašavajte. Njegova izjava je prava državnička diplomatska izjava a za teške, presudne reči, ima vremena.

Prepotentni ste, a imate pamet k'o ovce...

Kredebilan

pre 13 godina

Šta je dežurni, frka, a?

Skočili da branite neodbranjivo, očajnog ministra i još očajniju spoljnu politiku?

Da vidimo na koji način: a) Wikileaks je došao nezakonito u posed dokumenata; b) posedovanje tih dokumenata je nazakonito; c) to što piše tamo nije tačno.

Aha, sve nešto verujem.

Zar nije očigledno da ovaj dečak Jeremić nije dorastao zadatku menadžara u maloj kompaniji, a kamoli mestu ministra? Napišite JEDNU dobru i korisnu stvar što je uradio.

Stvar je u tome što će nam ONI pokazati pravo lice Jeremića. To je ujedno i veliki šamar Tadićevoj politici zbog koga će direktno izgubiti mnogo glasova. Frka, a?

Šta ste činili, tako vam bilo.

vasilije knezevic

pre 13 godina

Zacudjuje naivnost kao da je u pitanju nekakva novost. Izgleda da se istorija kod nas pocela uciti prema Soros-ovoj verziji. Cak i prosjecan covjek sa vrlo prosjecnim kvantitetom i kvalitetom mozga moze odgonetnuti spletke i poteze Zapada bilo da se radi o "svemocnima" ili samo sitnoj boraniji. Sve ono sto se pripisuje
ljudima koji se ne svidjaju svemocnom establishmentu nije nikakva novost pa cak i da tvrde da su u pitanju ljodozderi. U pitanju je potpuno otsustvo racionalnog rasudjivanja i ponosa u svoje kulturne tekovine, jezik i dostojanstvo. Sve sto "duva" sa Zapada jednostavno je carobno pa su cak i klasicne balkanske kavane
postale vulgarni "coffee shops".
Komentarisati na sve to je samo gubljenje vremena.
"Osta svinja u hladnom brlogu
cekajuci u celo sjekiru".
(vasilije knzevic, 29 nov. 2010)

Lazarenko

pre 13 godina

A ja naivan mislio da ćemo konačno saznati više o političkoj pozadini atentata na Kened... ups, na Zorana Đinđića. O bombardovanju kineske ambasade u Beogradu, o finansiranju Sadama Huseina i Osame Bin Ladena 80'tih dok su jos bili "faktor mira i stabilnosti" i borili se protiv Rusa i Irana. O fabrikovanju "istine" o iračkom oružju za masovno uništenje. O kontaktima sa Miloševićem dok je i on bio "faktor" i dok je obitavao u Njujorku pre toga. O tajnim obaranjima (polu)demokratskih režima u Latinskoj Americi i dovodjenju na vlast satrapa spram kojih i Kim Džong il deluje kao francuska sobarica. O... dobro, nisam baš bio toliko naivan da verujem da će da prošire priču sa 9/11, Area 51, sletanjem na Mesec, HIV virusom...

A od svega dobismo "čaj i biskvit" kod francuskog ambasadora koji nam je otkrio neverovatnu istinu da je Berluskoni "jedan opasan i nemoralan individuum od koga treba čuvati žensku čeljad". 'Ajde... :)

Pa stvarno su prešli Rubikon, svet više nikada neće biti isti - koSka je bačena...

MiIos

pre 13 godina

Meni je neverovatno da oni koji ne veruju nikome i stalno pricaju o teorijama zavera sa zapada ovu Wikileaks pricu prihvataju oberucke. Pa zar to isto nisu zapadnjaci, i zar i to ne moze da bude deo teorije zavere?
Ili se mozda u stvari sve svodi na to da verujes u ono sto ti u datom trenutku odgovara...

Werner von Siemens

pre 13 godina

Osecam razocarenje Vikiliksom - nakon ozbiljnih tema presli su na neozbiljne. Cela prica postaje sve cudnija i trenutno ne verujem nikome, dakle ni njima ni Amerikancima.

Аљоша

pre 13 godina

Када би ишта од објављеног на том сајту могло угрозити америчку дипломатију или Америку као државу он не би данас био жив, вероватно, или би га медији игнорисали.
Не знам шта је сврха тог сајта и који му је циљ ал' сигурно неће ништа променити.

Miroslav

pre 13 godina

"Alfa mužjak Vladimir Putin je Betmen čijeg Robina igra Dimitrij Medvedev, Silvio Berluskoni je fizički i politički slab čovek podložan noćnim zabavama, a Nikola Sarkozi je kao car iz priče “Carevo novo odelo” – tako svetske lidere vide diplomate SAD. "

Ovi Ameri su prsli s mozgom, samo jos cekam ko ce biti Spiderman, Paja Patak, Dusko Dugousko... Opisi licnosti su im na nivou dvanaestogodisnjaka.

LJILJANA

pre 13 godina

Mene ovo ne zanima. Interesuje me samo da li je nesto izaslo o ubistvu Zorana Djindjica? Mislim da, iako su njegove ubice osudjene na maksimalne kazne, ipak neko mocniji stoji iza njih.

Predrag

pre 13 godina

Reakcije američke administracije ukazuju na to da su dokumenti koje objavljuje Vikiliks autentični!
„Diplomatska prepiska“ – izgleda zaista skandalozno posebno kada se uzme u obzir riječnik koji koriste. Međutim uzmimo u obzir da su te izvještaje pisali ljudi koji se ni po čemu ne razlikuju od nas osim po tome koju i kakvu funkciju obavljaju!
Očekujem da će diplomate većine zemalja pokušati da demantuju ili obezvrede sadržinu inaformacija jer bez obzira što vrijeđaju sujetu većine lidera u Evropi ipak pokazuju uobičajenu diplomatsku aktivnost i svih ostalih država.
Ono čega se političari najviše boje je pad kredibiliteta u sopstvenim državama, a posledice toga se mogu sagledati na prvim narednim izborima!
Ostali skandali oko špijuniranja, sugestija i savjeta u diplomatskoj prepisci koji otkrivaju krajnje političke i ekonomske ciljeve pojedinih država ih manje interesuju jer to je nešto što se podrazumjeva! Svaka zemlja se svim mogućim sredstvima bori za svoje interese i to im niko ne može zamjeriti!
Sve u svemu ovaj skandal je ipak donio neku korist! Običnim i neupućenim ljudima približava način kako je kroz dalju i bližu istoriju dlazilo do raznih međudržavnih ugovora, sporazuma, sklapanja alijansi i paktova, razloge za započinjanje i završavanje ratova, prekrajanje granica i slično! A to priznaćemo svi nema ništa zajedničko sa duštveno prihvaćenim najvećim vrijednostima – ljudski život i demokratija!

Dzoni

pre 13 godina

Taj sto je narezao CD je u samici i dobice verovatno 52 godina zatvora. Demokratija bre, ali jedva cekam u vezi nas nesto..bice zanimljivo.

Relja

pre 13 godina

Koliko buke oko interne prepiske americkih diplomata - pa svi to rade na isti ili slican nacin. Pa sta? I svi u svetu znaju da su americke diplomate i zvanicnici arogantni i svaki svetski zvanicnik moze, ukoliko stoji cvrsto na zemlji, da pretpostavi sta Аmerikanci misle o njemu.

Ovo je vise senzacija za medije nego za diplomatiju i medjunarodne odnose.

Poremetice odnose u svetu kao sto se podigne nivo okeana kada u njega padne kap kise.

Uostalom, buđenje sledi uskoro - svima!

pre 13 godina

"Predrag Simić kaže da u istoriji nije bilo ovakve provale koja predstavlja bezbednosni propust bez presedana."

Mogu da razumem diletantizam nekih čitalaca, ali diletantizam ovog čoveka je nedopustiv. Takođe, vrlo je zabrinjavajuće uočiti da ljudi komentarišu vesti po automatiznu - prosto se vidi da su "izdresirani" obrascima mišljenja i ponašanja: neko im "baci kosku" i oni odmah "laju". Većina sad komentariše kakav je ko u tim spisima, a retko ko se zaista trudi da sagleda šta TO uopšte komentariše.

Ovo podseća na svakodnevicu istih tih automatičnih, neosvešćenih ljudi koji, kada čuju da je neko o njima rekao nešto što se ne uklapa u sliku kakvu imaju o sebi, odmah zauzimaju odbojan stav o osobama koje o njima pričaju, ili razmenjuju mišljenja "iza njihovih leđa". A isti ti ljudi SVAKI DAN pričaju sa drugim ljudima o nekim trećim ljudima - jer je to normalno; pa nećete valjda da izbegavate da pričate o ljudima i razmenjujete mišljenje o tome sa drugima? Međutim, ova životna činjenica smeta licemerima. Takvi ovde ne primete da je ovo što se dešava pred očima celog sveta još jedna VRHUNSKA PODVALA, moguća upravo zato što većina ljudi ODBIJA da misli samostalno. To su ti ljudi koji i rado pričaju o drugima, a užasavaju se kad čuju da drugi pričaju o njima! Takvi sad aplaudiraju vlasniku Wikiliksa, ili suprotno - onima koje je ovaj "stavio na tapet". Takvi ljudi ne umeju da gledaju dalje od toga. Oni su za to "izdresirani". I zato su i moguće ovakve podvale - podvale svetskih razmera na najneinteligentniji način! Vidite, ljudi imaju Internet i taj isti Internet je ovde iskorišten da im neko podvali najjeftiniji štos, koji se podvaljuje u najprimitivnjim najzaostalijim zabitima, oduvek: neko dođe, digne buku, uperi prstom na drugog i svi ko papagaji počnu da ponavljaju za njim - uticaj više inteligencije na nižu! I sad ljudi po celom svetu ponavljaju ko papagaji to što podvaljuje Wikiliks! Nekada su mislili da su najpametniji zato što jašu magarce, danas misle da su najpametniji zato što im je neko podario Internet!

Ako neko dođe u posed nekoliko MILIONA dokumenata klasifikovanih kao "poverljivo" onda je to pre svega krivično delo. Držimo se činjenica, korak po korak - činjenica je da je taj neko došao protivzakonito u posed tih dokumenata. A to već govori puno. Ako su ti dokumenti zaštićeni zakonom, onda za to postoji neki razlog, tim pre ako je to tako u svim zemljama sveta. Potrebno je malo upoznati se sa činjenicama i razmisliti o ovome. To znači, da taj koji je došao u posed tih dokumenata, mora da ima svest o tome šta bi objavljivanje tih dokumenata moglo da prouzrokuje. Ovo uvek važi, nezavisno od toga da li je u njima istina, ili laž. Možete vi da saspete istinu nekome u lice i preko leđa, ali ako taj neko ne ume da je prepozna i shvati, to je isto kao da ste mu sasuli laž - to je nešto sa čime on ne može da se nosi u realnosti, nešto sa čime ne može da se učlani u svet. I tu onda nastaje problem.

Jasno je da se ovo radi da bi se izazvalo međusobno nepoverenje unutar vodećih krugova svetske diplomatije. Taj ko to radi, zna da upravo to radi. Stvar može da bude dovedena do tog nivoa da većina upletenih zemalja bude prinuđena da menja čitave timove diplomata naprečac, što će već, samo po sebi, stvoriti veliku nestabilnost i prekinuti mnoge uspostavljene tokove komunikacije i saradnje, a povrh svega uopšte neće umanjiti, sad već postignuto, nepoverenje (naravno, ne očekujte da neki političar iz Srbije da ostavku, ili bude smenjen - ne kapiraju oni čak ni ovo!). Diplomatija je nastala kao posledica postojanja država - iscepkanosti i podeljenosti čovečanstva na zatvorene zajednice. Diplomatija je način da se traži komunikacija između ovih rigidnih, antičovečnih tvorevina (država). Kao i svaka ljudska aktivnost i ona je podložna raznim štetnim uticajima, ali je u suštini nužna u komunikaciji među narodima preko njihovih predstavnika, na ovom stepenu razvoja čovečanstva.

Ako se postigne da se unese totalno nepoverenje u komunikaciji među diplomatama, onda se dobija jako dobro tlo i jako povoljan momenat za izazivanje nekog globalnog konflikta u kome će međusobno poverenje biti u startu isključeno kao način za traženje rešenja i prevazilaženje krize. Drugim rečima, ovo je uvod (priprema) u neki sukob koji će imati svetske razmere (uticaće na ceo svet) i to je spremljeno u jako velikoj senci iz nekog jako tajnovitog i moćnog kruga, koji ima jako malo članova. Ti ljudi su toliko moćni da su namestili igru i SAD! Varaju se oni koji naivno tvrde da se Amerika ovde igra i manipuliše. Ne! I SAD su same instrument u kandžama tih kreatura mraka - od samog postanka SAD.

Koliko su ti ljudi moćni, jasno je već po obimu podataka koje su dostavili tom tragikomičnom vlasniku Wikiliksa, a i po samoj činjenici što je ovaj, nakon svega, uopšte živ i što još diše! Ne šeta se naokolo po planeti Zemlji sa tajnim podacima MEGA sile kao što su SAD, drže konferencije za štampu i preti SVIM svetskim državama ODJEDNOM, ako iza vas ne stoji neko ko je u stanju da im svima zavali "šamarčinu"! Imate li predstavu, makar i približnu, da tamo negde u senci neko kroju sudbinu planete na ovako perfidan način? Imate li predstavu o kakvoj se operativnoj moći radi, kad im NIKO NIŠTA NE SME?! Radije će da zarate do istrebljenja jedni protiv drugih, nego da javno spomenu te likove iz senke! Imate li makar predstavu o razmerama ovih uticaja?!

Ako ste do sad verovali da je tzv. teorija zavere samo izmišljotina zatucanih gubitnika, a ne laž koju su vam podvalili političari-poluinteligenti koji poziraju u ime mračnih kreatura iz senke, onda u ovom događaju imate NACRTAN dokaz da ste bili u dubokoj iluziji.

View

pre 13 godina

Ukoliko su karakterne osobine političara u čijim se rukama nalazi sudbina miliona ljudi loše i to neko uvidi i kaže, neozbiljno je to nazvati "nediplomatskim jezikom". Ljudi sa poročnim (Berluskoni), agresivnim (Ahmadinedžad) ili nezrelim (Jeremić) osobinama mogu naneti mnogo štete društvu koga predstavljaju.
Kako god, barem poreski obveznici Amerike ne moraju drugim državama da plaćaju zakup za špijunski satelit.

dr.eni

pre 13 godina

Bugarka, Baba Vanga je jos odavno predvidela 2010. za pocetak III sv. rata. Ima jos 32. dana, ne daj Boze, da se njeno prorocanstvo ispuni.
Ima znakova koji vode tome, kao sto su napad Severne Koreje na Juznu, Americki manevri na Zutom Moru, pa i objava ovih tajnih dokumenata.
Strahota bozja...

Agim68

pre 13 godina

Prema onom sto sam mogao citati na vasoj web stranici ja ne vidim nekakve velike tajne ili pak pogresne procene u vezi nekih politickih lica. Ali se slazem sa onima koji smatraju da objavljivanje "tajnih" dokumenata nije ucinjeno bez neke pozadine, koju mozda nikad necemo saznati! U ostalom i to je diplomacija.

DEDA CVETKO

pre 13 godina

Posle izjave Gospodina Levita da zapad ne moze da veruje Jeremicu, Jeremic 'ladno moze da se kandiduje za Predsednika Srbije i da dobije sa 95% glasova. Bolju preporuku nije mogao da dobije!

darko

pre 13 godina

Meni je zanimljiva jedna cinjenica, po americkim dokumentima svi pa i najblizi saveznici su nikakvi i sve najgore o njima a samo su oni (Amerikanci ) divni predivni .
Stepen arogancije je neverovatan, ego im je bolesno velik .
Vreme je da se sa neba spuste na zemlju pre nego sto uniste sve.

ha ha, ovo smo cekali

pre 13 godina

Dajte jos vise, pa da se zabavljamo. Moram odati priznanje ljudima iz Vikiliksa.

Najbolji deo za nas je onaj gde kaze kako Turska zeli stabilnost na Balkanu i mir izmedju Bosne i Srbije. Pa to mu dodje kao naknadno kajanje, jer da nije bilo Turske na Balkanu, mnoge stvari bi izgledale drugacije. Nov doprinos za balkansku istoriju.

Sve ostalo, ubedljivo Berluskoni, covek nocnih zabava, hahahaha.....

MSCH

pre 13 godina

Koja halabuka oko necega sto vec svi znamo - Dzulijane, daj nesto revolucionarno iznesi na tapet, mani se traca - neka se time bave satiricari. Ono sto je ljudima vazno to je zloupotreba polozaja i samim tim sprovodjene moci od strane nekih koji su na legitiman nacin dobili glasove na izborima. E - that's the question - da li na izborima imamo stvarno izbor ili im samo poklanjamo vlast i moc?

Sir Giles

pre 13 godina

A ja sam mislio da je najveća fora u istoriji kada su boljševici objavili sva dokumenta iz tajnog carskog arhiva pod parolom "stop tajnoj diplomatiji".

mmisa

pre 13 godina

Nista posebno novo mi necemo cuti sto se tice nase diplomatije i politicara.
Ako nekoga zanima sta i kakav odnos prema nasoj vlasti imaju strane diplomate mogao je saznati i ranije.
Mnogo toga u nedostatku informacija na zalost vec naslucujemo. Vec dugo su oni razlog sto se mnogi od nas stide sto su Srbi.

Miki

pre 13 godina

Ako ne igras kako mi sviramo onda si nazadan,zaostao,kocis progres i demokratiju...
Sada ce i oni koji nisu to znali (a takvih je malo) videti kako funkcionise medjunarodna diplomatija i kako se pritiskaju mali od strane velikih.Surovo i bez kompromisa...
A najsmesnije je kako ti isti koje veliki ponizavaju,kada izadju pred svoje javno mnjenje objasnjavaju da su oni u stvari partneri sa velikima,kako se njihovo misljenje uvazava i kako jos treba puno da rade da bi bili istinske demokrate i prihvaceni.A velikima i nije problem sto se tako radi vec sto se javno objavljuje.
Kakav jad i licemerje.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

E, bas mi je drago! Najzad je "Dosla Cica na kolica" (Ratko iz filma "Crveni kamion sive boje"). Nekoliko vekova nas xxxx u glavu sa onim 50-ogodisnjim cekanjem na objavljivanje tajnih dokumenata, sto je dovoljno da niko, nikada nije odgovarao za svoje postupke. Ali, dosla nova tehnologija, koja je prvo posteno namucila obicnu raju i izmuzla joj okeane para, da Velikog Brata ni ne spominjem, ali se najzad okrenula i protiv svojih stvaraoca! Nema veze sta je otkriveno i ko je sta rekao, jer je vec odavno jasno ko su i kakvi su svi politicari sveta, ali glavno je da se sada i njima bar malo gace tresu a ne kao do sada samo jadnoj raji!

Joe Silvera

pre 13 godina

Smišljeno puštene informacije da se zamaskira neka kriza naprimer vojni manevri na žutom moru i da se iskoristi prilika da se Sad javno izjasni šta misli o svom okruženju.

Superhik

pre 13 godina

Pa tu nista ne pise sto nismo znali. Da se objave na primer eksperimenti iz dobro cuvane "oblasti 51", ili mozda kontakti koje kineska vlada ima sa vanzemaljcima, pa da se covek i zainteresuje. Ovako, sve je to biznis i pokusaj vlasnika "vikiliksa" da pribavi publicitet i bolju posecenost svog sajta. Jednom recju, nije vredno citanja.

Dzoni

pre 13 godina

I sta stoji tamo sto jos nismo znali? Americke diplomate imaju potpuno ispravnu sliku o ljudimo koje opisuju, a daju isto tako i sliku o sebi.

analiticar amater

pre 13 godina

Ako neko ko je odgovoran za proterivanje gradjana EU romske nacionalnosti, clan vlade cijih milioni gradjana protestuju svakih nekoliko meseci, neko kome je HasimTaci moderniji od Vuka Jeremica, ok onda, to vise govori o francuskim vlastima nego o Vuku Jeremicu. Vuk Jeremic nema cega da se stidi, on dostojno reprezentuje interese Srbije, a to sto drugima to ne prija da cuju, pa to nije problem Vuka Jeremica, zar ne. U krajnjoj liniji ni ta Francuska nije nista ucinila, makar u okviru Eulexa da se zastite Srbi na Kosovu, da se procesuiraju albanski zlocinci. Ni ja odavno ne vidim nista od moderne Francuske. Uostalom ako je obecavanje jedini argument, onda bi bilo vrlo malo diplomata na svetu koji bi se medjusobno susretali. Wikileaks nam samo pokazuje koliko je odvratan danasnji svet u kojem zivimo, samo sto ta odvratnost ne pogadja sve ljude jednako....barem ne jos uvek....

Dzoni

pre 13 godina

I sta stoji tamo sto jos nismo znali? Americke diplomate imaju potpuno ispravnu sliku o ljudimo koje opisuju, a daju isto tako i sliku o sebi.

analiticar amater

pre 13 godina

Ako neko ko je odgovoran za proterivanje gradjana EU romske nacionalnosti, clan vlade cijih milioni gradjana protestuju svakih nekoliko meseci, neko kome je HasimTaci moderniji od Vuka Jeremica, ok onda, to vise govori o francuskim vlastima nego o Vuku Jeremicu. Vuk Jeremic nema cega da se stidi, on dostojno reprezentuje interese Srbije, a to sto drugima to ne prija da cuju, pa to nije problem Vuka Jeremica, zar ne. U krajnjoj liniji ni ta Francuska nije nista ucinila, makar u okviru Eulexa da se zastite Srbi na Kosovu, da se procesuiraju albanski zlocinci. Ni ja odavno ne vidim nista od moderne Francuske. Uostalom ako je obecavanje jedini argument, onda bi bilo vrlo malo diplomata na svetu koji bi se medjusobno susretali. Wikileaks nam samo pokazuje koliko je odvratan danasnji svet u kojem zivimo, samo sto ta odvratnost ne pogadja sve ljude jednako....barem ne jos uvek....

DEDA CVETKO

pre 13 godina

Posle izjave Gospodina Levita da zapad ne moze da veruje Jeremicu, Jeremic 'ladno moze da se kandiduje za Predsednika Srbije i da dobije sa 95% glasova. Bolju preporuku nije mogao da dobije!

Uostalom, buđenje sledi uskoro - svima!

pre 13 godina

"Predrag Simić kaže da u istoriji nije bilo ovakve provale koja predstavlja bezbednosni propust bez presedana."

Mogu da razumem diletantizam nekih čitalaca, ali diletantizam ovog čoveka je nedopustiv. Takođe, vrlo je zabrinjavajuće uočiti da ljudi komentarišu vesti po automatiznu - prosto se vidi da su "izdresirani" obrascima mišljenja i ponašanja: neko im "baci kosku" i oni odmah "laju". Većina sad komentariše kakav je ko u tim spisima, a retko ko se zaista trudi da sagleda šta TO uopšte komentariše.

Ovo podseća na svakodnevicu istih tih automatičnih, neosvešćenih ljudi koji, kada čuju da je neko o njima rekao nešto što se ne uklapa u sliku kakvu imaju o sebi, odmah zauzimaju odbojan stav o osobama koje o njima pričaju, ili razmenjuju mišljenja "iza njihovih leđa". A isti ti ljudi SVAKI DAN pričaju sa drugim ljudima o nekim trećim ljudima - jer je to normalno; pa nećete valjda da izbegavate da pričate o ljudima i razmenjujete mišljenje o tome sa drugima? Međutim, ova životna činjenica smeta licemerima. Takvi ovde ne primete da je ovo što se dešava pred očima celog sveta još jedna VRHUNSKA PODVALA, moguća upravo zato što većina ljudi ODBIJA da misli samostalno. To su ti ljudi koji i rado pričaju o drugima, a užasavaju se kad čuju da drugi pričaju o njima! Takvi sad aplaudiraju vlasniku Wikiliksa, ili suprotno - onima koje je ovaj "stavio na tapet". Takvi ljudi ne umeju da gledaju dalje od toga. Oni su za to "izdresirani". I zato su i moguće ovakve podvale - podvale svetskih razmera na najneinteligentniji način! Vidite, ljudi imaju Internet i taj isti Internet je ovde iskorišten da im neko podvali najjeftiniji štos, koji se podvaljuje u najprimitivnjim najzaostalijim zabitima, oduvek: neko dođe, digne buku, uperi prstom na drugog i svi ko papagaji počnu da ponavljaju za njim - uticaj više inteligencije na nižu! I sad ljudi po celom svetu ponavljaju ko papagaji to što podvaljuje Wikiliks! Nekada su mislili da su najpametniji zato što jašu magarce, danas misle da su najpametniji zato što im je neko podario Internet!

Ako neko dođe u posed nekoliko MILIONA dokumenata klasifikovanih kao "poverljivo" onda je to pre svega krivično delo. Držimo se činjenica, korak po korak - činjenica je da je taj neko došao protivzakonito u posed tih dokumenata. A to već govori puno. Ako su ti dokumenti zaštićeni zakonom, onda za to postoji neki razlog, tim pre ako je to tako u svim zemljama sveta. Potrebno je malo upoznati se sa činjenicama i razmisliti o ovome. To znači, da taj koji je došao u posed tih dokumenata, mora da ima svest o tome šta bi objavljivanje tih dokumenata moglo da prouzrokuje. Ovo uvek važi, nezavisno od toga da li je u njima istina, ili laž. Možete vi da saspete istinu nekome u lice i preko leđa, ali ako taj neko ne ume da je prepozna i shvati, to je isto kao da ste mu sasuli laž - to je nešto sa čime on ne može da se nosi u realnosti, nešto sa čime ne može da se učlani u svet. I tu onda nastaje problem.

Jasno je da se ovo radi da bi se izazvalo međusobno nepoverenje unutar vodećih krugova svetske diplomatije. Taj ko to radi, zna da upravo to radi. Stvar može da bude dovedena do tog nivoa da većina upletenih zemalja bude prinuđena da menja čitave timove diplomata naprečac, što će već, samo po sebi, stvoriti veliku nestabilnost i prekinuti mnoge uspostavljene tokove komunikacije i saradnje, a povrh svega uopšte neće umanjiti, sad već postignuto, nepoverenje (naravno, ne očekujte da neki političar iz Srbije da ostavku, ili bude smenjen - ne kapiraju oni čak ni ovo!). Diplomatija je nastala kao posledica postojanja država - iscepkanosti i podeljenosti čovečanstva na zatvorene zajednice. Diplomatija je način da se traži komunikacija između ovih rigidnih, antičovečnih tvorevina (država). Kao i svaka ljudska aktivnost i ona je podložna raznim štetnim uticajima, ali je u suštini nužna u komunikaciji među narodima preko njihovih predstavnika, na ovom stepenu razvoja čovečanstva.

Ako se postigne da se unese totalno nepoverenje u komunikaciji među diplomatama, onda se dobija jako dobro tlo i jako povoljan momenat za izazivanje nekog globalnog konflikta u kome će međusobno poverenje biti u startu isključeno kao način za traženje rešenja i prevazilaženje krize. Drugim rečima, ovo je uvod (priprema) u neki sukob koji će imati svetske razmere (uticaće na ceo svet) i to je spremljeno u jako velikoj senci iz nekog jako tajnovitog i moćnog kruga, koji ima jako malo članova. Ti ljudi su toliko moćni da su namestili igru i SAD! Varaju se oni koji naivno tvrde da se Amerika ovde igra i manipuliše. Ne! I SAD su same instrument u kandžama tih kreatura mraka - od samog postanka SAD.

Koliko su ti ljudi moćni, jasno je već po obimu podataka koje su dostavili tom tragikomičnom vlasniku Wikiliksa, a i po samoj činjenici što je ovaj, nakon svega, uopšte živ i što još diše! Ne šeta se naokolo po planeti Zemlji sa tajnim podacima MEGA sile kao što su SAD, drže konferencije za štampu i preti SVIM svetskim državama ODJEDNOM, ako iza vas ne stoji neko ko je u stanju da im svima zavali "šamarčinu"! Imate li predstavu, makar i približnu, da tamo negde u senci neko kroju sudbinu planete na ovako perfidan način? Imate li predstavu o kakvoj se operativnoj moći radi, kad im NIKO NIŠTA NE SME?! Radije će da zarate do istrebljenja jedni protiv drugih, nego da javno spomenu te likove iz senke! Imate li makar predstavu o razmerama ovih uticaja?!

Ako ste do sad verovali da je tzv. teorija zavere samo izmišljotina zatucanih gubitnika, a ne laž koju su vam podvalili političari-poluinteligenti koji poziraju u ime mračnih kreatura iz senke, onda u ovom događaju imate NACRTAN dokaz da ste bili u dubokoj iluziji.

Lazarenko

pre 13 godina

A ja naivan mislio da ćemo konačno saznati više o političkoj pozadini atentata na Kened... ups, na Zorana Đinđića. O bombardovanju kineske ambasade u Beogradu, o finansiranju Sadama Huseina i Osame Bin Ladena 80'tih dok su jos bili "faktor mira i stabilnosti" i borili se protiv Rusa i Irana. O fabrikovanju "istine" o iračkom oružju za masovno uništenje. O kontaktima sa Miloševićem dok je i on bio "faktor" i dok je obitavao u Njujorku pre toga. O tajnim obaranjima (polu)demokratskih režima u Latinskoj Americi i dovodjenju na vlast satrapa spram kojih i Kim Džong il deluje kao francuska sobarica. O... dobro, nisam baš bio toliko naivan da verujem da će da prošire priču sa 9/11, Area 51, sletanjem na Mesec, HIV virusom...

A od svega dobismo "čaj i biskvit" kod francuskog ambasadora koji nam je otkrio neverovatnu istinu da je Berluskoni "jedan opasan i nemoralan individuum od koga treba čuvati žensku čeljad". 'Ajde... :)

Pa stvarno su prešli Rubikon, svet više nikada neće biti isti - koSka je bačena...

darko

pre 13 godina

Meni je zanimljiva jedna cinjenica, po americkim dokumentima svi pa i najblizi saveznici su nikakvi i sve najgore o njima a samo su oni (Amerikanci ) divni predivni .
Stepen arogancije je neverovatan, ego im je bolesno velik .
Vreme je da se sa neba spuste na zemlju pre nego sto uniste sve.

LJILJANA

pre 13 godina

Mene ovo ne zanima. Interesuje me samo da li je nesto izaslo o ubistvu Zorana Djindjica? Mislim da, iako su njegove ubice osudjene na maksimalne kazne, ipak neko mocniji stoji iza njih.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

E, bas mi je drago! Najzad je "Dosla Cica na kolica" (Ratko iz filma "Crveni kamion sive boje"). Nekoliko vekova nas xxxx u glavu sa onim 50-ogodisnjim cekanjem na objavljivanje tajnih dokumenata, sto je dovoljno da niko, nikada nije odgovarao za svoje postupke. Ali, dosla nova tehnologija, koja je prvo posteno namucila obicnu raju i izmuzla joj okeane para, da Velikog Brata ni ne spominjem, ali se najzad okrenula i protiv svojih stvaraoca! Nema veze sta je otkriveno i ko je sta rekao, jer je vec odavno jasno ko su i kakvi su svi politicari sveta, ali glavno je da se sada i njima bar malo gace tresu a ne kao do sada samo jadnoj raji!

Miki

pre 13 godina

Ako ne igras kako mi sviramo onda si nazadan,zaostao,kocis progres i demokratiju...
Sada ce i oni koji nisu to znali (a takvih je malo) videti kako funkcionise medjunarodna diplomatija i kako se pritiskaju mali od strane velikih.Surovo i bez kompromisa...
A najsmesnije je kako ti isti koje veliki ponizavaju,kada izadju pred svoje javno mnjenje objasnjavaju da su oni u stvari partneri sa velikima,kako se njihovo misljenje uvazava i kako jos treba puno da rade da bi bili istinske demokrate i prihvaceni.A velikima i nije problem sto se tako radi vec sto se javno objavljuje.
Kakav jad i licemerje.

Miroslav

pre 13 godina

"Alfa mužjak Vladimir Putin je Betmen čijeg Robina igra Dimitrij Medvedev, Silvio Berluskoni je fizički i politički slab čovek podložan noćnim zabavama, a Nikola Sarkozi je kao car iz priče “Carevo novo odelo” – tako svetske lidere vide diplomate SAD. "

Ovi Ameri su prsli s mozgom, samo jos cekam ko ce biti Spiderman, Paja Patak, Dusko Dugousko... Opisi licnosti su im na nivou dvanaestogodisnjaka.

Miloš

pre 13 godina

Meni su najzanimljiviji oni koji iz Srbije ospu drvlje i kamenje po VikiLiksu što objavljuje ova dokumenta. Kao da ih se mnogo tiče šta će biti sa američkom diplomatijom. A onda pogledam šta je glavni razlog zbog koga Stejt Dipartment osuđuje VikiLiks - ugrožavanje života doušnika na terenu. Pa možda se ovde neki plaše da će se među depešama naći i njihovo ime kao Montgomerijevog saradnika, i da će biti objavljen i celokupni platni spisak američke ambasade u Beogradu.

Sir Giles

pre 13 godina

A ja sam mislio da je najveća fora u istoriji kada su boljševici objavili sva dokumenta iz tajnog carskog arhiva pod parolom "stop tajnoj diplomatiji".

ha ha, ovo smo cekali

pre 13 godina

Dajte jos vise, pa da se zabavljamo. Moram odati priznanje ljudima iz Vikiliksa.

Najbolji deo za nas je onaj gde kaze kako Turska zeli stabilnost na Balkanu i mir izmedju Bosne i Srbije. Pa to mu dodje kao naknadno kajanje, jer da nije bilo Turske na Balkanu, mnoge stvari bi izgledale drugacije. Nov doprinos za balkansku istoriju.

Sve ostalo, ubedljivo Berluskoni, covek nocnih zabava, hahahaha.....

Superhik

pre 13 godina

Pa tu nista ne pise sto nismo znali. Da se objave na primer eksperimenti iz dobro cuvane "oblasti 51", ili mozda kontakti koje kineska vlada ima sa vanzemaljcima, pa da se covek i zainteresuje. Ovako, sve je to biznis i pokusaj vlasnika "vikiliksa" da pribavi publicitet i bolju posecenost svog sajta. Jednom recju, nije vredno citanja.

mmisa

pre 13 godina

Nista posebno novo mi necemo cuti sto se tice nase diplomatije i politicara.
Ako nekoga zanima sta i kakav odnos prema nasoj vlasti imaju strane diplomate mogao je saznati i ranije.
Mnogo toga u nedostatku informacija na zalost vec naslucujemo. Vec dugo su oni razlog sto se mnogi od nas stide sto su Srbi.

Predrag

pre 13 godina

Reakcije američke administracije ukazuju na to da su dokumenti koje objavljuje Vikiliks autentični!
„Diplomatska prepiska“ – izgleda zaista skandalozno posebno kada se uzme u obzir riječnik koji koriste. Međutim uzmimo u obzir da su te izvještaje pisali ljudi koji se ni po čemu ne razlikuju od nas osim po tome koju i kakvu funkciju obavljaju!
Očekujem da će diplomate većine zemalja pokušati da demantuju ili obezvrede sadržinu inaformacija jer bez obzira što vrijeđaju sujetu većine lidera u Evropi ipak pokazuju uobičajenu diplomatsku aktivnost i svih ostalih država.
Ono čega se političari najviše boje je pad kredibiliteta u sopstvenim državama, a posledice toga se mogu sagledati na prvim narednim izborima!
Ostali skandali oko špijuniranja, sugestija i savjeta u diplomatskoj prepisci koji otkrivaju krajnje političke i ekonomske ciljeve pojedinih država ih manje interesuju jer to je nešto što se podrazumjeva! Svaka zemlja se svim mogućim sredstvima bori za svoje interese i to im niko ne može zamjeriti!
Sve u svemu ovaj skandal je ipak donio neku korist! Običnim i neupućenim ljudima približava način kako je kroz dalju i bližu istoriju dlazilo do raznih međudržavnih ugovora, sporazuma, sklapanja alijansi i paktova, razloge za započinjanje i završavanje ratova, prekrajanje granica i slično! A to priznaćemo svi nema ništa zajedničko sa duštveno prihvaćenim najvećim vrijednostima – ljudski život i demokratija!

Agim68

pre 13 godina

Prema onom sto sam mogao citati na vasoj web stranici ja ne vidim nekakve velike tajne ili pak pogresne procene u vezi nekih politickih lica. Ali se slazem sa onima koji smatraju da objavljivanje "tajnih" dokumenata nije ucinjeno bez neke pozadine, koju mozda nikad necemo saznati! U ostalom i to je diplomacija.

MSCH

pre 13 godina

Koja halabuka oko necega sto vec svi znamo - Dzulijane, daj nesto revolucionarno iznesi na tapet, mani se traca - neka se time bave satiricari. Ono sto je ljudima vazno to je zloupotreba polozaja i samim tim sprovodjene moci od strane nekih koji su na legitiman nacin dobili glasove na izborima. E - that's the question - da li na izborima imamo stvarno izbor ili im samo poklanjamo vlast i moc?

Dzoni

pre 13 godina

Taj sto je narezao CD je u samici i dobice verovatno 52 godina zatvora. Demokratija bre, ali jedva cekam u vezi nas nesto..bice zanimljivo.

Sasa

pre 13 godina

Ne vidim oko cega je nastala frka. Oko tracarija koje su zvanicnici izjavljivali jedni o drugima? Pa sta, uglavnom je sve istina i vec poznato... Naravno da su i Jeremica vrlo brzo procitali...

Kredebilan

pre 13 godina

Šta je dežurni, frka, a?

Skočili da branite neodbranjivo, očajnog ministra i još očajniju spoljnu politiku?

Da vidimo na koji način: a) Wikileaks je došao nezakonito u posed dokumenata; b) posedovanje tih dokumenata je nazakonito; c) to što piše tamo nije tačno.

Aha, sve nešto verujem.

Zar nije očigledno da ovaj dečak Jeremić nije dorastao zadatku menadžara u maloj kompaniji, a kamoli mestu ministra? Napišite JEDNU dobru i korisnu stvar što je uradio.

Stvar je u tome što će nam ONI pokazati pravo lice Jeremića. To je ujedno i veliki šamar Tadićevoj politici zbog koga će direktno izgubiti mnogo glasova. Frka, a?

Šta ste činili, tako vam bilo.

Relja

pre 13 godina

Koliko buke oko interne prepiske americkih diplomata - pa svi to rade na isti ili slican nacin. Pa sta? I svi u svetu znaju da su americke diplomate i zvanicnici arogantni i svaki svetski zvanicnik moze, ukoliko stoji cvrsto na zemlji, da pretpostavi sta Аmerikanci misle o njemu.

Ovo je vise senzacija za medije nego za diplomatiju i medjunarodne odnose.

Poremetice odnose u svetu kao sto se podigne nivo okeana kada u njega padne kap kise.

Werner von Siemens

pre 13 godina

Osecam razocarenje Vikiliksom - nakon ozbiljnih tema presli su na neozbiljne. Cela prica postaje sve cudnija i trenutno ne verujem nikome, dakle ni njima ni Amerikancima.

Joe Silvera

pre 13 godina

Smišljeno puštene informacije da se zamaskira neka kriza naprimer vojni manevri na žutom moru i da se iskoristi prilika da se Sad javno izjasni šta misli o svom okruženju.

Max

pre 13 godina

Auuuuuu....

Ovo je "Farma" na USA način.

Da preformulišem: zamlaćivanje šiiiiiiiiiirokih narodnih masa širom sveta, nazovi tajnim dokumetima. Tačnije objavljeno je ono što se već duuugo vremena prepričava i što su svi, širom sveta, prihvatili.
Lepo i fino dizanje medijske prašine oko nečega što neće iznositi ništa bitno, dok se dešava ispod žita nešto daleeeko veće. Iz svega ovoga će profitirati šačica novokomponovanih analitičar(čić)a koji će na svim mogućim medijima "drobiti" i "tumačti".

Ko je šta kome rekao, ko je kako koga okarakterisao, ko je šta kome naređivao......

Farma, farma, farma.... Na svetskom nivou. :-)

View

pre 13 godina

Ukoliko su karakterne osobine političara u čijim se rukama nalazi sudbina miliona ljudi loše i to neko uvidi i kaže, neozbiljno je to nazvati "nediplomatskim jezikom". Ljudi sa poročnim (Berluskoni), agresivnim (Ahmadinedžad) ili nezrelim (Jeremić) osobinama mogu naneti mnogo štete društvu koga predstavljaju.
Kako god, barem poreski obveznici Amerike ne moraju drugim državama da plaćaju zakup za špijunski satelit.

zoran

pre 13 godina

Alo bre!!!

I zvaničnici ove države i vi što ovde blebećete.

Pročitajte šta je ZVANIČNO izjavio Premijer Turske, članice Gupe 20, pete ekonomske sile u Evropi i treće vojne sile u Evropi, pa onda povucite ručnu i sačekajte da vidite šta će oni njajači i oni jači povodom toga uraditi pa tek onda se oglašavajte. Njegova izjava je prava državnička diplomatska izjava a za teške, presudne reči, ima vremena.

Prepotentni ste, a imate pamet k'o ovce...

vasilije knezevic

pre 13 godina

Zacudjuje naivnost kao da je u pitanju nekakva novost. Izgleda da se istorija kod nas pocela uciti prema Soros-ovoj verziji. Cak i prosjecan covjek sa vrlo prosjecnim kvantitetom i kvalitetom mozga moze odgonetnuti spletke i poteze Zapada bilo da se radi o "svemocnima" ili samo sitnoj boraniji. Sve ono sto se pripisuje
ljudima koji se ne svidjaju svemocnom establishmentu nije nikakva novost pa cak i da tvrde da su u pitanju ljodozderi. U pitanju je potpuno otsustvo racionalnog rasudjivanja i ponosa u svoje kulturne tekovine, jezik i dostojanstvo. Sve sto "duva" sa Zapada jednostavno je carobno pa su cak i klasicne balkanske kavane
postale vulgarni "coffee shops".
Komentarisati na sve to je samo gubljenje vremena.
"Osta svinja u hladnom brlogu
cekajuci u celo sjekiru".
(vasilije knzevic, 29 nov. 2010)

sasa jokic

pre 13 godina

Ovo je delo Obaminih protivnika iz USA. Sto se Jeremica tice, on vise radi za interese Rusije, nego Srbije, ali to nije nista novo. Njega niko ne uzima za ozbiljno u svetu diplomatije.

Аљоша

pre 13 godina

Када би ишта од објављеног на том сајту могло угрозити америчку дипломатију или Америку као државу он не би данас био жив, вероватно, или би га медији игнорисали.
Не знам шта је сврха тог сајта и који му је циљ ал' сигурно неће ништа променити.

Zoran

pre 13 godina

Ja jos uvek verujem da je sve to vise od igre i da je cilj da se glupe mase jos vise zalude, a to se u proslosti pokazalo prilicno lako. Rezultat svega ce biti (kao i do sada) - bogatiji ce biti jos bogatiji, a o ostalima ne vredi ni razmisljati (ukljucujuci i nebesku Srbiju i Jeremica).

MiIos

pre 13 godina

Meni je neverovatno da oni koji ne veruju nikome i stalno pricaju o teorijama zavera sa zapada ovu Wikileaks pricu prihvataju oberucke. Pa zar to isto nisu zapadnjaci, i zar i to ne moze da bude deo teorije zavere?
Ili se mozda u stvari sve svodi na to da verujes u ono sto ti u datom trenutku odgovara...

dr.eni

pre 13 godina

Bugarka, Baba Vanga je jos odavno predvidela 2010. za pocetak III sv. rata. Ima jos 32. dana, ne daj Boze, da se njeno prorocanstvo ispuni.
Ima znakova koji vode tome, kao sto su napad Severne Koreje na Juznu, Americki manevri na Zutom Moru, pa i objava ovih tajnih dokumenata.
Strahota bozja...

Znatizeljan

pre 13 godina

Interesantno da u tim poverljivim dokumentima,
barem do sada nigde nisam nista procitao, nema
absolutno nikakvih informacija o tome,
tko je i zasto imao interes da se izazove rat i
raspad Jugolsaije?
I tu je verovatno Americka diplomatija imala svoj interes!

Miki

pre 13 godina

Ovo sto se desilo je dobro pre svega za same amerikance i demokratizaciju njihove drzave obzirom da je 11.septembar bio jedan veliki iskorak u fasizam. Ko ima cestu komunikaciju sa njima zna da svi oni dakle "obicni gradjani" neverovatno arogantni kada neko dirne u njihovu demokratiju argumentujuci to losim stvarima koje rade na medjunarodnoj sceni.

Kada onda wikileaks objavi onaj video kretena koji iz helikoptera "skuplja poene u igrici" ubijanjem nekoliko desetina civila u Iraku a pri tom ga ortak snima cisto da "sacuva score". Uzgred pored civila pobio je onako usput i par americkih novinara (verovatno je zbog toga osvojio high score jer su bili iz AP-a koliko se secam). AP nikad nije dobio objasnjenje sta se desilo, ali je snimak i prateci dokument ipak procurio.

Petar

pre 13 godina

Да не будне ово нешто слично СВИЊСКОМ ГРИПУ, што ће рећи: тресла се гора – родио се миш, а неки зарадили грдне паре.

Зоран

pre 13 godina

Читам ове коментаре и једино што ми пада на памет је да је понестало шпанских серија у свету, a Америка ко Америка, да попуни празан простор. Благо вама кад верујете да је ово све објављенио без дозволе САД. Благо, јер вам живот неће бити сив као мени, већ увек шаренолик..

ReleaseTheFuture

pre 13 godina

serveri u Švedskoj bili pod napadom, nije nego...

http://www.robtex.com/ip/46.51.171.90.html
http://www.robtex.com/ip/91.194.60.112.html
http://www.robtex.com/ip/204.236.131.131.html

nijedan se ne nalazi u Švedskoj

smejurija

Agresivni ignoranti

pre 13 godina

Kakvi agresivni ignoranti vode svet i sole svima pamet. U celoj priči zanima me koliko su kanalisali našu nesreću u poslednjih 20 godina, da ne kažem da su na tome i zarađivali.

Petar

pre 13 godina

"Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije Borko Stefanović rekao je i da najavljeno objavljivanje dokumenata sa "Vikiliksa" o razlozima iz kojih Ratko Mladić nije uhapšen ne može uzdrmati ni poziciju Srbije, ni njenu saradnju sa Haškim tribunalom. "

Да сам на његовом месту (и осталих државних ликова), не бих се залетао са оваквим, нити било каквим изјавама.
Јербо, не се знаје шта ће још свашта којешта да се објави, а ондак може да испадне велика бламажа за тако сигурне изјавитеље, а и шире.
Треба да мисле о нечем другом, то јест, како да објасне ствари које се до сада нису знале у јавности, а могу изаћи на видело.

muka i mucnina

pre 13 godina

Pa ne znam sta je cudno kad je Jeremic u pitanju! Covek bez dana radnog iskustva prvo u kabinetu Tadica bio pa onda opa u fotelju ministra! Covek je samo retoricar i to je sve ! Nista nije uradio niti ce jer nema ni znanja ni iskustva! Bolje da su Milutinovica vratila tja barem je znao svoj posao !
Ma dobro da i nesto napisu o ovom nasim jer ni mi sami ne znamo sta bi rekli o njima osim da su sposobni za sebe same a za ostalo nis!
Zamislite sta bi o Milosavljevci do Delte mogli da napisu!
Tuga je ko nas vodi !!!
A jos zalosnije je sto i nema ko da nas vodi jer i ovi iz opozicije su boze me sacuvaj!

gradjanin Osetije&Abhazije

pre 13 godina

vrlo je interesantno da za sada ima malo informacija o ponasanju Ruskih ambasadora u beogradu(Aleksejev i Konuzin)i njihovim kontaktima sa V.Kostunicom,Nenadom Popovicem,A.Vucicem,T.Nikolicem,kompletnim SRS,Bisim i sadsnjim ministrima energetike,SPC na celu za Artemijem i Anfilohijem,Velimirom Ilicem i ostalom plejadom Ruskih igraca na privremenom radu u Srbiji

Milan Nis

pre 13 godina

Toliko su ozbiljni ti dokumenti,da nemam reci,kad pisu o Vuku Jermicu,pa ni Tadica vise ne zanima sta radi i prica Vuk Jeremic,a kamoli mene ili nekog ko bi te famozne dokumente citao.

mrDax

pre 13 godina

Ljudi objavljeno je tek parcence ovih dokumenata , dolazice jos i to narednih par meseci . Verujem da su dokumenta originalana, na kraju krajeva , pogledajte samo kako Pentagon reaguje i bice vam jasno da je panika neverovatna.

analiticar amater

pre 13 godina

Ako neko ko je odgovoran za proterivanje gradjana EU romske nacionalnosti, clan vlade cijih milioni gradjana protestuju svakih nekoliko meseci, neko kome je HasimTaci moderniji od Vuka Jeremica, ok onda, to vise govori o francuskim vlastima nego o Vuku Jeremicu. Vuk Jeremic nema cega da se stidi, on dostojno reprezentuje interese Srbije, a to sto drugima to ne prija da cuju, pa to nije problem Vuka Jeremica, zar ne. U krajnjoj liniji ni ta Francuska nije nista ucinila, makar u okviru Eulexa da se zastite Srbi na Kosovu, da se procesuiraju albanski zlocinci. Ni ja odavno ne vidim nista od moderne Francuske. Uostalom ako je obecavanje jedini argument, onda bi bilo vrlo malo diplomata na svetu koji bi se medjusobno susretali. Wikileaks nam samo pokazuje koliko je odvratan danasnji svet u kojem zivimo, samo sto ta odvratnost ne pogadja sve ljude jednako....barem ne jos uvek....

Uostalom, buđenje sledi uskoro - svima!

pre 13 godina

"Predrag Simić kaže da u istoriji nije bilo ovakve provale koja predstavlja bezbednosni propust bez presedana."

Mogu da razumem diletantizam nekih čitalaca, ali diletantizam ovog čoveka je nedopustiv. Takođe, vrlo je zabrinjavajuće uočiti da ljudi komentarišu vesti po automatiznu - prosto se vidi da su "izdresirani" obrascima mišljenja i ponašanja: neko im "baci kosku" i oni odmah "laju". Većina sad komentariše kakav je ko u tim spisima, a retko ko se zaista trudi da sagleda šta TO uopšte komentariše.

Ovo podseća na svakodnevicu istih tih automatičnih, neosvešćenih ljudi koji, kada čuju da je neko o njima rekao nešto što se ne uklapa u sliku kakvu imaju o sebi, odmah zauzimaju odbojan stav o osobama koje o njima pričaju, ili razmenjuju mišljenja "iza njihovih leđa". A isti ti ljudi SVAKI DAN pričaju sa drugim ljudima o nekim trećim ljudima - jer je to normalno; pa nećete valjda da izbegavate da pričate o ljudima i razmenjujete mišljenje o tome sa drugima? Međutim, ova životna činjenica smeta licemerima. Takvi ovde ne primete da je ovo što se dešava pred očima celog sveta još jedna VRHUNSKA PODVALA, moguća upravo zato što većina ljudi ODBIJA da misli samostalno. To su ti ljudi koji i rado pričaju o drugima, a užasavaju se kad čuju da drugi pričaju o njima! Takvi sad aplaudiraju vlasniku Wikiliksa, ili suprotno - onima koje je ovaj "stavio na tapet". Takvi ljudi ne umeju da gledaju dalje od toga. Oni su za to "izdresirani". I zato su i moguće ovakve podvale - podvale svetskih razmera na najneinteligentniji način! Vidite, ljudi imaju Internet i taj isti Internet je ovde iskorišten da im neko podvali najjeftiniji štos, koji se podvaljuje u najprimitivnjim najzaostalijim zabitima, oduvek: neko dođe, digne buku, uperi prstom na drugog i svi ko papagaji počnu da ponavljaju za njim - uticaj više inteligencije na nižu! I sad ljudi po celom svetu ponavljaju ko papagaji to što podvaljuje Wikiliks! Nekada su mislili da su najpametniji zato što jašu magarce, danas misle da su najpametniji zato što im je neko podario Internet!

Ako neko dođe u posed nekoliko MILIONA dokumenata klasifikovanih kao "poverljivo" onda je to pre svega krivično delo. Držimo se činjenica, korak po korak - činjenica je da je taj neko došao protivzakonito u posed tih dokumenata. A to već govori puno. Ako su ti dokumenti zaštićeni zakonom, onda za to postoji neki razlog, tim pre ako je to tako u svim zemljama sveta. Potrebno je malo upoznati se sa činjenicama i razmisliti o ovome. To znači, da taj koji je došao u posed tih dokumenata, mora da ima svest o tome šta bi objavljivanje tih dokumenata moglo da prouzrokuje. Ovo uvek važi, nezavisno od toga da li je u njima istina, ili laž. Možete vi da saspete istinu nekome u lice i preko leđa, ali ako taj neko ne ume da je prepozna i shvati, to je isto kao da ste mu sasuli laž - to je nešto sa čime on ne može da se nosi u realnosti, nešto sa čime ne može da se učlani u svet. I tu onda nastaje problem.

Jasno je da se ovo radi da bi se izazvalo međusobno nepoverenje unutar vodećih krugova svetske diplomatije. Taj ko to radi, zna da upravo to radi. Stvar može da bude dovedena do tog nivoa da većina upletenih zemalja bude prinuđena da menja čitave timove diplomata naprečac, što će već, samo po sebi, stvoriti veliku nestabilnost i prekinuti mnoge uspostavljene tokove komunikacije i saradnje, a povrh svega uopšte neće umanjiti, sad već postignuto, nepoverenje (naravno, ne očekujte da neki političar iz Srbije da ostavku, ili bude smenjen - ne kapiraju oni čak ni ovo!). Diplomatija je nastala kao posledica postojanja država - iscepkanosti i podeljenosti čovečanstva na zatvorene zajednice. Diplomatija je način da se traži komunikacija između ovih rigidnih, antičovečnih tvorevina (država). Kao i svaka ljudska aktivnost i ona je podložna raznim štetnim uticajima, ali je u suštini nužna u komunikaciji među narodima preko njihovih predstavnika, na ovom stepenu razvoja čovečanstva.

Ako se postigne da se unese totalno nepoverenje u komunikaciji među diplomatama, onda se dobija jako dobro tlo i jako povoljan momenat za izazivanje nekog globalnog konflikta u kome će međusobno poverenje biti u startu isključeno kao način za traženje rešenja i prevazilaženje krize. Drugim rečima, ovo je uvod (priprema) u neki sukob koji će imati svetske razmere (uticaće na ceo svet) i to je spremljeno u jako velikoj senci iz nekog jako tajnovitog i moćnog kruga, koji ima jako malo članova. Ti ljudi su toliko moćni da su namestili igru i SAD! Varaju se oni koji naivno tvrde da se Amerika ovde igra i manipuliše. Ne! I SAD su same instrument u kandžama tih kreatura mraka - od samog postanka SAD.

Koliko su ti ljudi moćni, jasno je već po obimu podataka koje su dostavili tom tragikomičnom vlasniku Wikiliksa, a i po samoj činjenici što je ovaj, nakon svega, uopšte živ i što još diše! Ne šeta se naokolo po planeti Zemlji sa tajnim podacima MEGA sile kao što su SAD, drže konferencije za štampu i preti SVIM svetskim državama ODJEDNOM, ako iza vas ne stoji neko ko je u stanju da im svima zavali "šamarčinu"! Imate li predstavu, makar i približnu, da tamo negde u senci neko kroju sudbinu planete na ovako perfidan način? Imate li predstavu o kakvoj se operativnoj moći radi, kad im NIKO NIŠTA NE SME?! Radije će da zarate do istrebljenja jedni protiv drugih, nego da javno spomenu te likove iz senke! Imate li makar predstavu o razmerama ovih uticaja?!

Ako ste do sad verovali da je tzv. teorija zavere samo izmišljotina zatucanih gubitnika, a ne laž koju su vam podvalili političari-poluinteligenti koji poziraju u ime mračnih kreatura iz senke, onda u ovom događaju imate NACRTAN dokaz da ste bili u dubokoj iluziji.

dr.eni

pre 13 godina

Bugarka, Baba Vanga je jos odavno predvidela 2010. za pocetak III sv. rata. Ima jos 32. dana, ne daj Boze, da se njeno prorocanstvo ispuni.
Ima znakova koji vode tome, kao sto su napad Severne Koreje na Juznu, Americki manevri na Zutom Moru, pa i objava ovih tajnih dokumenata.
Strahota bozja...

Relja

pre 13 godina

Koliko buke oko interne prepiske americkih diplomata - pa svi to rade na isti ili slican nacin. Pa sta? I svi u svetu znaju da su americke diplomate i zvanicnici arogantni i svaki svetski zvanicnik moze, ukoliko stoji cvrsto na zemlji, da pretpostavi sta Аmerikanci misle o njemu.

Ovo je vise senzacija za medije nego za diplomatiju i medjunarodne odnose.

Poremetice odnose u svetu kao sto se podigne nivo okeana kada u njega padne kap kise.

Superhik

pre 13 godina

Pa tu nista ne pise sto nismo znali. Da se objave na primer eksperimenti iz dobro cuvane "oblasti 51", ili mozda kontakti koje kineska vlada ima sa vanzemaljcima, pa da se covek i zainteresuje. Ovako, sve je to biznis i pokusaj vlasnika "vikiliksa" da pribavi publicitet i bolju posecenost svog sajta. Jednom recju, nije vredno citanja.

Kredebilan

pre 13 godina

Šta je dežurni, frka, a?

Skočili da branite neodbranjivo, očajnog ministra i još očajniju spoljnu politiku?

Da vidimo na koji način: a) Wikileaks je došao nezakonito u posed dokumenata; b) posedovanje tih dokumenata je nazakonito; c) to što piše tamo nije tačno.

Aha, sve nešto verujem.

Zar nije očigledno da ovaj dečak Jeremić nije dorastao zadatku menadžara u maloj kompaniji, a kamoli mestu ministra? Napišite JEDNU dobru i korisnu stvar što je uradio.

Stvar je u tome što će nam ONI pokazati pravo lice Jeremića. To je ujedno i veliki šamar Tadićevoj politici zbog koga će direktno izgubiti mnogo glasova. Frka, a?

Šta ste činili, tako vam bilo.

darko

pre 13 godina

Meni je zanimljiva jedna cinjenica, po americkim dokumentima svi pa i najblizi saveznici su nikakvi i sve najgore o njima a samo su oni (Amerikanci ) divni predivni .
Stepen arogancije je neverovatan, ego im je bolesno velik .
Vreme je da se sa neba spuste na zemlju pre nego sto uniste sve.

Dzoni

pre 13 godina

I sta stoji tamo sto jos nismo znali? Americke diplomate imaju potpuno ispravnu sliku o ljudimo koje opisuju, a daju isto tako i sliku o sebi.

DEDA CVETKO

pre 13 godina

Posle izjave Gospodina Levita da zapad ne moze da veruje Jeremicu, Jeremic 'ladno moze da se kandiduje za Predsednika Srbije i da dobije sa 95% glasova. Bolju preporuku nije mogao da dobije!

Аљоша

pre 13 godina

Када би ишта од објављеног на том сајту могло угрозити америчку дипломатију или Америку као државу он не би данас био жив, вероватно, или би га медији игнорисали.
Не знам шта је сврха тог сајта и који му је циљ ал' сигурно неће ништа променити.

View

pre 13 godina

Ukoliko su karakterne osobine političara u čijim se rukama nalazi sudbina miliona ljudi loše i to neko uvidi i kaže, neozbiljno je to nazvati "nediplomatskim jezikom". Ljudi sa poročnim (Berluskoni), agresivnim (Ahmadinedžad) ili nezrelim (Jeremić) osobinama mogu naneti mnogo štete društvu koga predstavljaju.
Kako god, barem poreski obveznici Amerike ne moraju drugim državama da plaćaju zakup za špijunski satelit.

Joe Silvera

pre 13 godina

Smišljeno puštene informacije da se zamaskira neka kriza naprimer vojni manevri na žutom moru i da se iskoristi prilika da se Sad javno izjasni šta misli o svom okruženju.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

E, bas mi je drago! Najzad je "Dosla Cica na kolica" (Ratko iz filma "Crveni kamion sive boje"). Nekoliko vekova nas xxxx u glavu sa onim 50-ogodisnjim cekanjem na objavljivanje tajnih dokumenata, sto je dovoljno da niko, nikada nije odgovarao za svoje postupke. Ali, dosla nova tehnologija, koja je prvo posteno namucila obicnu raju i izmuzla joj okeane para, da Velikog Brata ni ne spominjem, ali se najzad okrenula i protiv svojih stvaraoca! Nema veze sta je otkriveno i ko je sta rekao, jer je vec odavno jasno ko su i kakvi su svi politicari sveta, ali glavno je da se sada i njima bar malo gace tresu a ne kao do sada samo jadnoj raji!

ha ha, ovo smo cekali

pre 13 godina

Dajte jos vise, pa da se zabavljamo. Moram odati priznanje ljudima iz Vikiliksa.

Najbolji deo za nas je onaj gde kaze kako Turska zeli stabilnost na Balkanu i mir izmedju Bosne i Srbije. Pa to mu dodje kao naknadno kajanje, jer da nije bilo Turske na Balkanu, mnoge stvari bi izgledale drugacije. Nov doprinos za balkansku istoriju.

Sve ostalo, ubedljivo Berluskoni, covek nocnih zabava, hahahaha.....

Miroslav

pre 13 godina

"Alfa mužjak Vladimir Putin je Betmen čijeg Robina igra Dimitrij Medvedev, Silvio Berluskoni je fizički i politički slab čovek podložan noćnim zabavama, a Nikola Sarkozi je kao car iz priče “Carevo novo odelo” – tako svetske lidere vide diplomate SAD. "

Ovi Ameri su prsli s mozgom, samo jos cekam ko ce biti Spiderman, Paja Patak, Dusko Dugousko... Opisi licnosti su im na nivou dvanaestogodisnjaka.

sasa jokic

pre 13 godina

Ovo je delo Obaminih protivnika iz USA. Sto se Jeremica tice, on vise radi za interese Rusije, nego Srbije, ali to nije nista novo. Njega niko ne uzima za ozbiljno u svetu diplomatije.

mmisa

pre 13 godina

Nista posebno novo mi necemo cuti sto se tice nase diplomatije i politicara.
Ako nekoga zanima sta i kakav odnos prema nasoj vlasti imaju strane diplomate mogao je saznati i ranije.
Mnogo toga u nedostatku informacija na zalost vec naslucujemo. Vec dugo su oni razlog sto se mnogi od nas stide sto su Srbi.

Zoran

pre 13 godina

Ja jos uvek verujem da je sve to vise od igre i da je cilj da se glupe mase jos vise zalude, a to se u proslosti pokazalo prilicno lako. Rezultat svega ce biti (kao i do sada) - bogatiji ce biti jos bogatiji, a o ostalima ne vredi ni razmisljati (ukljucujuci i nebesku Srbiju i Jeremica).

zoran

pre 13 godina

Alo bre!!!

I zvaničnici ove države i vi što ovde blebećete.

Pročitajte šta je ZVANIČNO izjavio Premijer Turske, članice Gupe 20, pete ekonomske sile u Evropi i treće vojne sile u Evropi, pa onda povucite ručnu i sačekajte da vidite šta će oni njajači i oni jači povodom toga uraditi pa tek onda se oglašavajte. Njegova izjava je prava državnička diplomatska izjava a za teške, presudne reči, ima vremena.

Prepotentni ste, a imate pamet k'o ovce...

Miki

pre 13 godina

Ako ne igras kako mi sviramo onda si nazadan,zaostao,kocis progres i demokratiju...
Sada ce i oni koji nisu to znali (a takvih je malo) videti kako funkcionise medjunarodna diplomatija i kako se pritiskaju mali od strane velikih.Surovo i bez kompromisa...
A najsmesnije je kako ti isti koje veliki ponizavaju,kada izadju pred svoje javno mnjenje objasnjavaju da su oni u stvari partneri sa velikima,kako se njihovo misljenje uvazava i kako jos treba puno da rade da bi bili istinske demokrate i prihvaceni.A velikima i nije problem sto se tako radi vec sto se javno objavljuje.
Kakav jad i licemerje.

LJILJANA

pre 13 godina

Mene ovo ne zanima. Interesuje me samo da li je nesto izaslo o ubistvu Zorana Djindjica? Mislim da, iako su njegove ubice osudjene na maksimalne kazne, ipak neko mocniji stoji iza njih.

Werner von Siemens

pre 13 godina

Osecam razocarenje Vikiliksom - nakon ozbiljnih tema presli su na neozbiljne. Cela prica postaje sve cudnija i trenutno ne verujem nikome, dakle ni njima ni Amerikancima.

MiIos

pre 13 godina

Meni je neverovatno da oni koji ne veruju nikome i stalno pricaju o teorijama zavera sa zapada ovu Wikileaks pricu prihvataju oberucke. Pa zar to isto nisu zapadnjaci, i zar i to ne moze da bude deo teorije zavere?
Ili se mozda u stvari sve svodi na to da verujes u ono sto ti u datom trenutku odgovara...

Sasa

pre 13 godina

Ne vidim oko cega je nastala frka. Oko tracarija koje su zvanicnici izjavljivali jedni o drugima? Pa sta, uglavnom je sve istina i vec poznato... Naravno da su i Jeremica vrlo brzo procitali...

Max

pre 13 godina

Auuuuuu....

Ovo je "Farma" na USA način.

Da preformulišem: zamlaćivanje šiiiiiiiiiirokih narodnih masa širom sveta, nazovi tajnim dokumetima. Tačnije objavljeno je ono što se već duuugo vremena prepričava i što su svi, širom sveta, prihvatili.
Lepo i fino dizanje medijske prašine oko nečega što neće iznositi ništa bitno, dok se dešava ispod žita nešto daleeeko veće. Iz svega ovoga će profitirati šačica novokomponovanih analitičar(čić)a koji će na svim mogućim medijima "drobiti" i "tumačti".

Ko je šta kome rekao, ko je kako koga okarakterisao, ko je šta kome naređivao......

Farma, farma, farma.... Na svetskom nivou. :-)

vasilije knezevic

pre 13 godina

Zacudjuje naivnost kao da je u pitanju nekakva novost. Izgleda da se istorija kod nas pocela uciti prema Soros-ovoj verziji. Cak i prosjecan covjek sa vrlo prosjecnim kvantitetom i kvalitetom mozga moze odgonetnuti spletke i poteze Zapada bilo da se radi o "svemocnima" ili samo sitnoj boraniji. Sve ono sto se pripisuje
ljudima koji se ne svidjaju svemocnom establishmentu nije nikakva novost pa cak i da tvrde da su u pitanju ljodozderi. U pitanju je potpuno otsustvo racionalnog rasudjivanja i ponosa u svoje kulturne tekovine, jezik i dostojanstvo. Sve sto "duva" sa Zapada jednostavno je carobno pa su cak i klasicne balkanske kavane
postale vulgarni "coffee shops".
Komentarisati na sve to je samo gubljenje vremena.
"Osta svinja u hladnom brlogu
cekajuci u celo sjekiru".
(vasilije knzevic, 29 nov. 2010)

Lazarenko

pre 13 godina

A ja naivan mislio da ćemo konačno saznati više o političkoj pozadini atentata na Kened... ups, na Zorana Đinđića. O bombardovanju kineske ambasade u Beogradu, o finansiranju Sadama Huseina i Osame Bin Ladena 80'tih dok su jos bili "faktor mira i stabilnosti" i borili se protiv Rusa i Irana. O fabrikovanju "istine" o iračkom oružju za masovno uništenje. O kontaktima sa Miloševićem dok je i on bio "faktor" i dok je obitavao u Njujorku pre toga. O tajnim obaranjima (polu)demokratskih režima u Latinskoj Americi i dovodjenju na vlast satrapa spram kojih i Kim Džong il deluje kao francuska sobarica. O... dobro, nisam baš bio toliko naivan da verujem da će da prošire priču sa 9/11, Area 51, sletanjem na Mesec, HIV virusom...

A od svega dobismo "čaj i biskvit" kod francuskog ambasadora koji nam je otkrio neverovatnu istinu da je Berluskoni "jedan opasan i nemoralan individuum od koga treba čuvati žensku čeljad". 'Ajde... :)

Pa stvarno su prešli Rubikon, svet više nikada neće biti isti - koSka je bačena...

Predrag

pre 13 godina

Reakcije američke administracije ukazuju na to da su dokumenti koje objavljuje Vikiliks autentični!
„Diplomatska prepiska“ – izgleda zaista skandalozno posebno kada se uzme u obzir riječnik koji koriste. Međutim uzmimo u obzir da su te izvještaje pisali ljudi koji se ni po čemu ne razlikuju od nas osim po tome koju i kakvu funkciju obavljaju!
Očekujem da će diplomate većine zemalja pokušati da demantuju ili obezvrede sadržinu inaformacija jer bez obzira što vrijeđaju sujetu većine lidera u Evropi ipak pokazuju uobičajenu diplomatsku aktivnost i svih ostalih država.
Ono čega se političari najviše boje je pad kredibiliteta u sopstvenim državama, a posledice toga se mogu sagledati na prvim narednim izborima!
Ostali skandali oko špijuniranja, sugestija i savjeta u diplomatskoj prepisci koji otkrivaju krajnje političke i ekonomske ciljeve pojedinih država ih manje interesuju jer to je nešto što se podrazumjeva! Svaka zemlja se svim mogućim sredstvima bori za svoje interese i to im niko ne može zamjeriti!
Sve u svemu ovaj skandal je ipak donio neku korist! Običnim i neupućenim ljudima približava način kako je kroz dalju i bližu istoriju dlazilo do raznih međudržavnih ugovora, sporazuma, sklapanja alijansi i paktova, razloge za započinjanje i završavanje ratova, prekrajanje granica i slično! A to priznaćemo svi nema ništa zajedničko sa duštveno prihvaćenim najvećim vrijednostima – ljudski život i demokratija!

Miloš

pre 13 godina

Meni su najzanimljiviji oni koji iz Srbije ospu drvlje i kamenje po VikiLiksu što objavljuje ova dokumenta. Kao da ih se mnogo tiče šta će biti sa američkom diplomatijom. A onda pogledam šta je glavni razlog zbog koga Stejt Dipartment osuđuje VikiLiks - ugrožavanje života doušnika na terenu. Pa možda se ovde neki plaše da će se među depešama naći i njihovo ime kao Montgomerijevog saradnika, i da će biti objavljen i celokupni platni spisak američke ambasade u Beogradu.

Znatizeljan

pre 13 godina

Interesantno da u tim poverljivim dokumentima,
barem do sada nigde nisam nista procitao, nema
absolutno nikakvih informacija o tome,
tko je i zasto imao interes da se izazove rat i
raspad Jugolsaije?
I tu je verovatno Americka diplomatija imala svoj interes!

Зоран

pre 13 godina

Читам ове коментаре и једино што ми пада на памет је да је понестало шпанских серија у свету, a Америка ко Америка, да попуни празан простор. Благо вама кад верујете да је ово све објављенио без дозволе САД. Благо, јер вам живот неће бити сив као мени, већ увек шаренолик..

Agim68

pre 13 godina

Prema onom sto sam mogao citati na vasoj web stranici ja ne vidim nekakve velike tajne ili pak pogresne procene u vezi nekih politickih lica. Ali se slazem sa onima koji smatraju da objavljivanje "tajnih" dokumenata nije ucinjeno bez neke pozadine, koju mozda nikad necemo saznati! U ostalom i to je diplomacija.

Dzoni

pre 13 godina

Taj sto je narezao CD je u samici i dobice verovatno 52 godina zatvora. Demokratija bre, ali jedva cekam u vezi nas nesto..bice zanimljivo.

MSCH

pre 13 godina

Koja halabuka oko necega sto vec svi znamo - Dzulijane, daj nesto revolucionarno iznesi na tapet, mani se traca - neka se time bave satiricari. Ono sto je ljudima vazno to je zloupotreba polozaja i samim tim sprovodjene moci od strane nekih koji su na legitiman nacin dobili glasove na izborima. E - that's the question - da li na izborima imamo stvarno izbor ili im samo poklanjamo vlast i moc?

Sir Giles

pre 13 godina

A ja sam mislio da je najveća fora u istoriji kada su boljševici objavili sva dokumenta iz tajnog carskog arhiva pod parolom "stop tajnoj diplomatiji".

Agresivni ignoranti

pre 13 godina

Kakvi agresivni ignoranti vode svet i sole svima pamet. U celoj priči zanima me koliko su kanalisali našu nesreću u poslednjih 20 godina, da ne kažem da su na tome i zarađivali.

Milan Nis

pre 13 godina

Toliko su ozbiljni ti dokumenti,da nemam reci,kad pisu o Vuku Jermicu,pa ni Tadica vise ne zanima sta radi i prica Vuk Jeremic,a kamoli mene ili nekog ko bi te famozne dokumente citao.

Miki

pre 13 godina

Ovo sto se desilo je dobro pre svega za same amerikance i demokratizaciju njihove drzave obzirom da je 11.septembar bio jedan veliki iskorak u fasizam. Ko ima cestu komunikaciju sa njima zna da svi oni dakle "obicni gradjani" neverovatno arogantni kada neko dirne u njihovu demokratiju argumentujuci to losim stvarima koje rade na medjunarodnoj sceni.

Kada onda wikileaks objavi onaj video kretena koji iz helikoptera "skuplja poene u igrici" ubijanjem nekoliko desetina civila u Iraku a pri tom ga ortak snima cisto da "sacuva score". Uzgred pored civila pobio je onako usput i par americkih novinara (verovatno je zbog toga osvojio high score jer su bili iz AP-a koliko se secam). AP nikad nije dobio objasnjenje sta se desilo, ali je snimak i prateci dokument ipak procurio.

Petar

pre 13 godina

Да не будне ово нешто слично СВИЊСКОМ ГРИПУ, што ће рећи: тресла се гора – родио се миш, а неки зарадили грдне паре.

ReleaseTheFuture

pre 13 godina

serveri u Švedskoj bili pod napadom, nije nego...

http://www.robtex.com/ip/46.51.171.90.html
http://www.robtex.com/ip/91.194.60.112.html
http://www.robtex.com/ip/204.236.131.131.html

nijedan se ne nalazi u Švedskoj

smejurija

mrDax

pre 13 godina

Ljudi objavljeno je tek parcence ovih dokumenata , dolazice jos i to narednih par meseci . Verujem da su dokumenta originalana, na kraju krajeva , pogledajte samo kako Pentagon reaguje i bice vam jasno da je panika neverovatna.

Petar

pre 13 godina

"Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije Borko Stefanović rekao je i da najavljeno objavljivanje dokumenata sa "Vikiliksa" o razlozima iz kojih Ratko Mladić nije uhapšen ne može uzdrmati ni poziciju Srbije, ni njenu saradnju sa Haškim tribunalom. "

Да сам на његовом месту (и осталих државних ликова), не бих се залетао са оваквим, нити било каквим изјавама.
Јербо, не се знаје шта ће још свашта којешта да се објави, а ондак може да испадне велика бламажа за тако сигурне изјавитеље, а и шире.
Треба да мисле о нечем другом, то јест, како да објасне ствари које се до сада нису знале у јавности, а могу изаћи на видело.

muka i mucnina

pre 13 godina

Pa ne znam sta je cudno kad je Jeremic u pitanju! Covek bez dana radnog iskustva prvo u kabinetu Tadica bio pa onda opa u fotelju ministra! Covek je samo retoricar i to je sve ! Nista nije uradio niti ce jer nema ni znanja ni iskustva! Bolje da su Milutinovica vratila tja barem je znao svoj posao !
Ma dobro da i nesto napisu o ovom nasim jer ni mi sami ne znamo sta bi rekli o njima osim da su sposobni za sebe same a za ostalo nis!
Zamislite sta bi o Milosavljevci do Delte mogli da napisu!
Tuga je ko nas vodi !!!
A jos zalosnije je sto i nema ko da nas vodi jer i ovi iz opozicije su boze me sacuvaj!

gradjanin Osetije&Abhazije

pre 13 godina

vrlo je interesantno da za sada ima malo informacija o ponasanju Ruskih ambasadora u beogradu(Aleksejev i Konuzin)i njihovim kontaktima sa V.Kostunicom,Nenadom Popovicem,A.Vucicem,T.Nikolicem,kompletnim SRS,Bisim i sadsnjim ministrima energetike,SPC na celu za Artemijem i Anfilohijem,Velimirom Ilicem i ostalom plejadom Ruskih igraca na privremenom radu u Srbiji