Subota, 27.11.2010.

22:10

Imamo li snage za racionalizaciju

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da nije siguran da ima snage da sprovede racionalizaciju državne uprave, a da bi bilo idealno da imamo 10-15 ministarstava.

Izvor: B92

Imamo li snage za racionalizaciju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

komentatorka

pre 13 godina

a sto je idealan broj 100 do 150 poslanika na ~8mil stanovnika ili 10-15 ministarstava + n (nepoznati broj) drzavnih agencija
ako bi o tome idealno broju malo vise elaborirali
posto ste vec javno priznali da nemate snage za posao (koji je usput jedan od uslova ulaska srbije u eu) onda bi trebalo da raspustite vladu i raspisete izbore i naravno da se vise ne kandidujete.
to sto vi kazete da nemate snage ja tumacim da nemate volje ni petlje, jer ne smete da darnete u leglo korupcije a to je upravo ta vlada od 100 poslanika 10-15 ministarstava i mali milion agencija

Tine

pre 13 godina

Ma sigurni ste, kako niste sigurni predsedniče, iz aviona se vidi, da vas to ne zanima da išta menjate u Srbiji, iako ništa nije potaman i ništa ne funkcioniše i niko zadovoljan nije!?
A znate zašto-zato što je državna uprava, birokratija u vas videla isto ono što je videla u sve čuvare našeg nakaradnog, neefikasnog društveno-političkog i ekonomskog sistema, koji egzistira počev od 1990-2010 godine.
Vi za to niste kadri ni u snu, a znate još zašto : zato što ste na čelu stranke, koja trenutno tvori i participira u tom istom sistemu koji trenutno egzistira i prima plate za ništa.
E kad bi u to dirnuli, ditnuli bi u sebe, a nećete valjda da nasrćete na svoj lagodni položaj i zameranju bilo kome.
Dakle, to o čemu ovde pričamo gospodine Borise može da uradi samo neko nezavistan od partije, stranke, kumova, drugova, ortaka, poznanika itd.
Zašto ne reći otvoreno, takvih na vlasti u Srbiji nema i ne postoji niti jedan, sem nas retkih pojedinaca kojima se nudi partizam da bi ušli da to sredimo u državi. Nemoguća misija je sve to, i zato demontažu našeg monstruoznog državnog neefikasnog sistema može da uradi isključivo neko na profesionalnoj bazi, koji neće gledati da li udara po Babu, niti Stričevima, već po pravdi svakoga ili nikoga.

Mirka

pre 13 godina

Da, da! Miladin Kovačević, mladi odliveni mozak, je bio neophodan za privredu Srbije. Egner je mozak koji će nam rešiti sve probleme. Sva ona "deca" koja ruše grad i tuku ljude, imaju sudsku zaštitu, oni su preko potrebni pa se puštaju da ispolje svoju kreativnost, a telentovanoj deci država nema para da plati put na matematičku olimpijadu, da im da stipendiju, da renovira baletsku, muzičku školu... Šta će to Srbiji?!
E moj, predsedniče! Koliko tvojih ministara, poslanika, državnih službenika, školuje svoju decu u inostranstvu? Ali da u pravu ste, to ne treba spomenuti, ti mozgovi i onako nisu potrebni Srbiji, nisu oni taj kapacitet!

dosadan

pre 13 godina

Smanjenje administracije je nemoguce jer su to glasaci vladajucih stranaka.

Ovde se jos ne zna ko je pijan usao autom u izlog Benettona a kamoli gde su nestale milijarde, o cemu mi pricamo?

sin Brut

pre 13 godina

Nemate! I nemoj nista da pokusavate da menjate, samo cete da pravite troskove i nove izvore korupacija i malverzacija. Zakljucajte se svi u svoje kancelarije, nigde nemojte da idete i niko nemoj da vam dolazi.

goca boca

pre 13 godina

ako su oni koji su pisali ove izjave za predsednika, mislila da nam ga prikazu u novom svetlu kao ranjivog coveka, koji kao svako ljudsko bice ima slabosti, moram da kazem da su pogresno procenili...posle ovakve izjave masa zali sto je uopste za ovoga glasala, jer je spucao mandat a nista uradio nije...a sad nam se pravda kao da je sazvao roditeljski sastanak... nama treba cvrsta ruka, ostar um i neko ko ce da radi 24 sata, a mamine maze i pekmezi nek sede kod kuce! spucao si mandat na kosovo, kosovo izgubio, ekonomija unistena, reforme nigde sprovedene do kraja, korupcija nikad veca, tvoji pajtosi i partneri sve bogatiji... istina boli ali kad znas istinu lakse ces naci put iz mraka!

Profa

pre 13 godina

I sam predsednik je u jednom delu svog izlaganja izneo suštinu našeg problema. To je po meni mešanje politike u sve aspekta naših života. I kao što je i rekao da bi se to rešilo potreban je novi izborni sistem.

NIKOLA

pre 13 godina

Bravo G-dine Predsednice,
Vase pitanje da li ste pogesili uvodeci mlade u vatru je na mestu, jer samo "mladi" ili samo "stari" ne vodi resenju. Pitanje je odnosa generacija, jer iskustvo je veoma vazna kategorija kao i nepresusna energija mladih. Ali medjusobno postovanje generacija je uslov napretka. Niko nema monopol!

h

pre 13 godina

Nisam siguran da imam snage da glasam za one koji nemaju snage da rade svoj posao... To podrazumeva izlazak na izbore, zaokruzivanje broja ispred imena stranke...

baba Simana

pre 13 godina

E moj sinko, gubiš na svim poljima. Ajde sada za početak odmah smeni Malovićku, Ristića, Mesarevićku, Radovanovića i onu Dolovac zbog štete koju su naneli ovom narodu praveći karikaturu od suda i tužilaštva. Uradi to ili idi. Mislim da si postao mnogo slab i plašljiv. Meni takav predsednik ne treba.

Оливера Петровић

pre 13 godina

Колико људи у Србији увиђа да је овај човек апсолутна катастрофа за земљу јер је Србију довео до пропасти (без претеривања и без повратка). Чак и са толико способности за управљање државом, колико је он показао да има, да је само консултовао искусније од себе катастрофа је могла да буде избегнута.

Bane

pre 13 godina

Koja je razlika izmedju posla naseg predsednika i manekena/manekenke? Vrlo mala - i on i oni imaju posao da se nasminkaju, srede, da budu lepi i da poziraju. Jedino sto Tadic jos uradi je da procita po neku glupost koju su mu napisali ili eventualno on neku glupost izvali!

zoran

pre 13 godina

Z. Đinđić je jedini ovom narodu rekao istinu: " Nema besplatnog ručka". Nekoliko meseci potom ubili su ga pripadnici ovog naroda koji tu istinu ne mogu da prihvate. Tadić to vrlo dobro zna i zato daje izjave "okruglo pa na ćoše" a bratija oko njega izvlači korist. Dokle će, videćemo.

twixx

pre 13 godina

Tadić: "idealno 10-15 ministarstava i 100-150 poslanika"; ma kako on to onako, od oka i sa punim pouzdanjem, sve vidi i sve zna.

Čovek koji je sa Koštunicom sklepao ovaj tragičan ustav za koji se slobodno može reći da je tragičniji i od Miloševićevog, i čovek koji je LIČNO glumio mandatara u toku sastavljanja ove mamutske vlade sada soli pamet kako su nam potrebne racionalizacije!?

Srbiji je potrebna skupština sa NAJMANJE 250 poslanika, ali POSLANIKA ODGOVORNIH BIRAČIMA, poslanika koji sa biračima kontaktiraju, rešavaju probleme u sredinama u kojima su izabrani, a ne partijiskih klo(v)nova koji u skupštini Srbije vide samo dnevnice, jeftinu kafanu i dobro zezanje.

Ovako kako sada stvari funkcionišu sasvim je svejedno da li "poslanika" ima 250, 1000, 10 ili "100 do 150", efekat je potpuno isti; pa kad je tako, zašto onda "100 do 150"? Neka ih bude 10 do 15. naravno, pre svega se gleda da bude našminkano i DA IZGLEDA kao u normalnim državama a za suštinu sve srpske političare, pa i Tadića, naprosto zabole uvo. Važno je da izgleda da se nešto radi i razmišlja. fuj!

gaznakla

pre 13 godina

Borise Tadicu, o tome si trebao da mislis pre 2 godine kada si pravio vladu sa SPS-om...sada je najbolje da odes ako ne umes, ne mozes ili neces...a kakvi su ti savetnici i strucnjaci, pogledaj slucaj oko "y" kraka tzv prstena oko Subotice, pa zar nemas druge inzenjere nego ti doktor ortoped objasnjava trasu i datume za realizaciju... sramota.. posto ne znas sta da radis, ja ti dajem savet - skloni se, a ko god moze neka bezi iz tvoje Srbije...dok moze...

miroslav gligoric

pre 13 godina

Potrebna je hitna racionalizacija. Narod bira politicare i njihovi predstavnici su narod sam. Licno cu glasati za ds a dosad nisam jer je Boris najmanje licemeran politicar posle Djindjica. Kome se ne svidja ova drzava i vlast neka promeni drzavu ili neka glasa protiv vlasti.

Piši kući propalo

pre 13 godina

Predsedniče, sada je "malo kasno" za to, jer je "racionalizaciju državne uprave" trebalo uraditi, još, na početku "tranzicije", pošto je tranzicija "sinonim" za racionalizaciju - društva, privrede i uprave?!
Kao što svaki "mikro projekat" zahteva "studiju izvodljivosti" i "biznis plan", još važnije je da to postoji i na "makro planu", umesto što se "tumara" bez jasnog "cilja i plana", koji se slabo ili nedovoljno potvrđuje u praksi?!
Ukinuta su "neproduktivna" radna mesta, a nisu zamenjena, u dovoljnom broju, sa "produktivnim", što je trebalo biti "osnovni postulat" tranzicije - da se zastarela i neproduktina privredna i društvena infrastruktura "zameni i unapredi" uvođenjem moderne i produktivne, koja obezbeđuje veće zapošljavanje, a ne obrnuto, i angažuje visoko školovane kadrove, umesto "jeftine radne snage", te ima etabliran "srednji (intelektualni) društveni sloj", bez koga, nema ni društvenog napretka, odnosno, racionalne i efikasne društvene uprave, zaustavljanja "odliva mozgova" i budućnosti?!
Međutim, ako se nedovoljno "investira u budućnost", onda svaki sutrašnji dan se ponavlja, kao "nevesela sadašnjost", dok je država, koja ne može da spreči "odliv mozgova" osuđena na stagnaciju?!
Uključivanje mladih u državnu upravu i to na najviša ministarska i druga rukovodeća mesta, i bez odgovarajuće stručne specijalizacije i iskustva, jeste "velika greška" o kojoj svedoče i rezultati takve politike?!

pera ložač

pre 13 godina

Danas će kišiti-kaže radiooo.

Molim da se svi ovi komentari dostave g.Kralju-pa neka uživa uz kamin "dok napolju kiša lije"...

View

pre 13 godina

"Tadić je ukazao da ... država nema dovoljno novca da investira u budućnost, u nauku, u obrazovanje" ...

"Predsednik Srbije Boris Tadić je istakao da Srbija izdvaja ogromna sredstva za Kosovo i Metohiju, zbog čega kao država zaslužuje poštovanje" (Beograd, 12. januar 2010.)

Bane

pre 13 godina

Pa naravno da nemas snage, nemas ti snage ni za sta. Druga stvar, kako moze neko da vodi drzavu sa 32 godine ko nema iskustva, ko je tek iz skole izasao? Pa eto, moze, posebno ako si predsednikov ...

Zorana

pre 13 godina

Kakvo prenemaganje, foliranje i cista demagogija..
Dakle, nek se skloni, raspise izbore, ima ko moze da izvrsi racionalizaciju, ko moze da povede ovu zemlju boljim i naprednijim putem.

Nikola

pre 13 godina

U prevodu: "Svi znamo sta bi trebali da radimo i kakav nam je cilj. Svi se slazemo, ali..."
Ali sta??? Kazite vec jednom ovom narodu zasto ne moze da se racionalizuje, zasto smo na samom dnu svih statistika! Sta nas koci??? Ko nas koci???
Kazite nesto, ne plasite se da saopstite istinu! Ili to, ili ste vi deo problema.

Blazenka

pre 13 godina

-Nema vise spavanja. Vreme je za akciju. Spavacete kada odete u penziju.
-Reforme izazivaju strah, bole i nema te secerne vodice koja ce da ublazi bol.
-Moto koji me vuce napred je nikada se ne predaj. Ako krenes u preticanje, dodaj gas. Radi ono sto smatras da je ispravno, ne ono sto ce vecina da podrzi.
-Желимо модерну Србију која ће се такмичити са другима и имати главну улогу на Балкану, у којој ће бити мало трутова, а много радилица.
OVAKO JE GOVORIO ONAJ PRAVI!!!
Stidi se Borise!

Mirko

pre 13 godina

Nisu pare otisle u bas toliko lose investicije, koliko su svi gledali da se ugrade.
Samo treba dzepove nekima izvrnuti na postavu.

Primer: Naucno-razvojni park koji treba da se gradi u NS-u od januara, a vec sad se cuju price da od toga nema nista. Zasto? Kazu fali 10miliona. Kako kad je fond unapred obezbedjen? Kazu mi: "A provizije?"

Dakle druze Tadicu, nisu problem investicije.
Ne. Niti ste imali obavezu da investirate u privredu.
Vi ste trebali samo infrastrukturu da obezbedite i da sto pre udjemo u NATO.Na taj nacin bi ste obezbedili da pravi ludi umesto drzave (privrednici) investiraju.

Svaki ekonomista zna, da tamo gde je NATO prisutan to znaci sigurnost za investitora i nemogucnost da jednog dana njegova investicija ne neki "cudan" nacin propadne.

gordijanus

pre 13 godina

kad nemas snage, sto sedis na tom mestu? idi kuci pa odmaraj...dati ovakvu izjavu i ostati na celu drzave je krajnje neodgovorno...kako bilo ko da te posle ovoga uzme ozbiljno?

ns

pre 13 godina

Vi ste Predsedbik Republike i nemate pravo na ovakve izjave. Da li ste pogrešili ili ne, morate zadržati za sebe. Sa takvom izjavom se ne ide u javnost. Morate biti sigurni u sebe i odlučni. Npr. mesto šefa diplomatije pored obrazovanja traži i veliko višegodišnje iskustvo. Dovoljno je da pogledate koliko godina imaju šefovi diplomatija drugih država. Niste Vi loši, samo bi trebalo više da slušate sebe a manje savetnike. Pokušajte i videćete. Pošto nemamo na vidiku boljeg kandidata moramo popravljati postojećeg.

Gubimo silno vreme jer smo funkcionalno nepismeni

pre 13 godina

Broj sam po sebi nije opredeljujuć, već da li i šta zaposleni u državnim organima i privredi znaju da odrade. Kako idemo u integracije, poražavajuće je da ne znaju ni gde ni šta treba da nađu i da im treba prevodilačka služba da bi bilo šta jezički razumeli, a o implementaciji da i ne govorimo (da razumeju sadržinu). Gubi se silno vreme i plaćaju se nebulozni troškovi jer su ljudi funkcionalno nepismeni.

bezimena

pre 13 godina

Od kada je u opisu Predsednika države da se bavi racionalizacijom!? B.Tadiću izašao si odavno iz Ustavnog okvira svog posla i usput izgubio dodir sa realnošću!

Nikada više glas za DS!

Neka pita Cecu

pre 13 godina

Neka pita Cecu koliko ce ova vlada da opstane ukoliko se sprovede "Nacrt Optuznice", ocigledno je da je ona sposobnija od njega...

Maree

pre 13 godina

treba nam 10-15 ministarstava...
kakav je to odgovor? odokativan? Cime se vi bavite ako ne BAREM aktuelnim pitanjima? Ako su aktuelna pitanja reforme vlade, onda mora da se ima u vidu jasan i precizno odredjen plan i program sa ciljem unapredjenja postojecih potencijala.
Zamislite da pitate profesora koliko je 2+3, a on vam kaze, tu je negde izmedju 4 i 12. Ima li iko u ovoj vladi volje da se zaista posveti svom poslu? Ima li iko u ovoj vladi da zna sta mu je posao??? Pre neki dan Deltosavljevic i Dinkic prebacuju krivicu jedan na drugog oko problema sa mlekom...i na kraju problem je jos tu, ali sigurno nije za njih, sigurno je da oni imaju mleka. Dosta vise sa ovim sou programom! Svi napolje! Ne samo da ste nesposobni, nekvalifikovani nego ste i bezobrazni i ne zelite niste da ucinite da poboljsate ista sem da napunite vase dzepove.

qwerty

pre 13 godina

jao kako ste dosadni s ovim komentarima, pa svi ste vi glasali za njega, a sad se pravite pametni, nemojte se zaliti, zasluzujete i gore!!

Steva

pre 13 godina

Švajcarska ima 7 ministarstava (bilo pre neki dan u emisiji Mire Adanje Polak). A šta je Švajcarska a šta smo mi?
Drugo, smeta mu što se ljudi ne kreću? Pa to je tek lupio i ostao živ: Pa gde da se kreću? U Beogradu je sve, dakle, mogu i da sednem u auto i krenem malo južnije, ali ću opet da se vratim u Beograd?
Batalite regionalizaciju, to je tek užas, glupost i katastrofa za Srbiju: dodatni administrativci, dodatna trvenja između lopovčina na vlasti.
Treba samo što više, iz godine u godinu, otežavati usluve rada firmama u Beogradu, a maksimalno olakšavati rad po unutrašnjosti, istovremeno ulagati u putnu i žlezničku infrastrukturu i firme će same krenuti da se sele iz Beograda a za njima će poći i ljudi jer neće imati gde drugo.
I problem Srbije REŠEN !!!
Ne, ali oni hoće regionalizaciju, koja će služiti za novo buduće uređenje i cepanje Srbije, ali, da li iko veruje da ova vlast radi za dobrobit Srbije?
Da li iko veruje da oni uopšte znaju šta rade?
Da li je to vlast za koju smo glasali?
Da li smo zbog ovih skinuli Miloševića?

bezi dok te noge nose

pre 13 godina

“Ja nemam odgovornost kada je u pitanju budžetska politika, ali imam političku odgovornost.”
Ja nisam zadužen za privredu. Ja sam samo obični predsednik Republike,,,", rekao je Tadić.”
Tadić je rekao da je on uključio mnogo mladih ljudi u rad svog kabineta, ali je naveo da "nije siguran da li je pogrešio ili ne što im je dao šansu".

Nasli studenti "pravu" osobu da im odgovori na goruca pitanja. Ako je itko od njih bio u nedoumuci da li da emigrira ili ostane nakon zavrsenog studija, sada sigurno vise nije.

MUKNAVI

pre 13 godina

Dada, da, Tadicu vidimo mi to, konacno, da vi zivite u brlogu korupcije drzeci jedni druge za .... pa ko bi da skoci i iskoci, onaj drugi ga pritegne i on izgubi snagu ..ko ti sada. Ovi nasi politicari su uzduz i popreko dotrajali..Nije ih vajda jednim drugima smenjivati .Oni su totalni skartovi, i od njih nama vajde nema! Za deset godina dokusurili su ono sto su od Slobe nasledili i sad se vrte u krug, zaduzuju, prodaju preostalo, krpe rupe na sve strane i vrte se ko pilici u kucini. Njihove izjave sve su vise i vise..obicne nebuloze koje vise ne slusaju ni vrapci na grani a kamoli ljudi. Totalno su izgubili kredibilitet kod Naroda, postovanje, i u svoj muci koja nas sa njima snadje..sluze nam za zezanje i ......Pa kako da takvi ljudi upravljaju Drzavom..pa nikako bre, to vidimo al' ta nasa indolentnost da ih razjurimo je takodje preopasna jer ako se to ne desi ..ostace Srbija toponim, i nista vise.

Tomislav Kresovic

pre 13 godina

Zašto predsednik Srbije kaže""Nisam siguran da imam snage da sprovedem tu racionalizaciju... To podrazumeva promenu izbornog zakona, promenu Ustava. Da li je to moguće? Daj Bože! Ja neću da odustanem. Ni od čega nikad neću da odustanem. To je moja obaveza prema građanima. A da li će to biti moguće? Nadam se!", Prvo jer upravnu vlast drži njegova partija i partije kolacije. Odricanje od lagodnosti upravne vlasti je i odricanje od privilegija vlasti. Drugo jer koruptivni faktor u državnoj upravi je deo sistema jači i od same vlasti predsednika Srbije i ona je povezana sa političkim podzemljem.Treće, jer upravna vlast suštinski daje logistiku odnosno podršku svima onima koji su na vlasti u očuvanju same vlasti, računajuči i predsednika Srbije.Četvrto, jer promena Ustava je i promena vladajuće garniture i prihvatanje činjenice o slabosti vlasti i zloupotrebi te iste vlasti. Vladajuću kolaciju sadašnju ali i onu prošlu i buduću održava na vlasti državna uprava, javna preduzeća i moćni tajkuni.Svi oni ćine piramidu moći. Predsednik Srbije bez moćne državne uprave nema snage niti podrške. Državna birokatija je osnova poliitčke moći svake vlade. Istovremeno ona buja sa ambiciajma poliitčara da guše slobode gradjana i umesto toga da državna uprava bude servis gradjana postaje moć iznad gradjana.Z bog toga predsednik Srbije i lider DS ne može da se uhvati u koštac sa glomaznom nasledjenom državnom admnistracijom.

opa

pre 13 godina

Bas lepo, predsednik je priznao da nije sposoban da obavlja svoje duznosti i vodi drzavu ka normalnom zivotu, onda neka da ostavku i raspise nove izbore! VERICU BARAC ZA PREDSEDNIKA!!!

Ja

pre 13 godina

Najbolje je kada čovek zna da je radio dobro. Lošije je kada zna da je pogrešio, ali to ipak prizna. Najlošije je kada nema pojma da li je pogrešio ili ne. Tadić ne bi smeo ovako javno da lupeta.

hobit

pre 13 godina

Šta reći posle ovakvih reči? Definitivno državu ne intersuju mladi, obrazovani, talentovani... Ali se založila za jednog Miladina Kovačevića, za njega je bilo mernog instrumenta. Koliko ono beše država platila?!
Anđeli gde ste? Spasite nas od propasti!

Natalija

pre 13 godina

Na rts sam čula odgovor Tadića na jedno pitanje studenta. Odgovor koji je dao je „principski pogrešan“! Rekao je da ako znanje diplomaca nije usmereno ka privredi „onda nije korisno za državu, nego samo za tog pojedinca“ koji znači poseduje znanja koja nisu u funkciji privrede. To bi nazvala ideologijom „forme bez sadržaja“. Svako znanje je korisno za društvo! Pa zar „politička elita“ nije u stanju da vidi da u Srbiji ne postoji KULTURA. A kakav je život bez kulture vidi se u svakodnevnim „krcatim“ rubrikama „crne hronike“: ubistva, tuče, silovanja, prebijanja, saobraćajni udesi, havararije na poslu, u kućama i tsl. Procentualno gledano na broj stanovnika mi smo „prvaci sveta“ u SAMOSAKAĆENJU. Nažalost Titovo-Slobina elita nije u stanju da shvati da život bez građanske kulture i znanja koje sa njom ide direkno Srbiju vodi ka samouništenju.

Vladimir

pre 13 godina

"Predsednik je ukazao da je jedan od najvećih problema koji sprečavaju rast zemlje nespremnost ljudi da se kreću, kao i njihova neracionalnost."

Kretao bih se ja Tadiću kada bih za početak imao puteve po kojima mogu da se krećem.

nenad

pre 13 godina

Ne vi ne mozete, kada sam pitao u javnoj emisiji kome da dostavim podatke za stecajnog direktora i sudiju koji su pokrali preduzece rekli ste da cete pomoci, slao sam vam i vi nista niste uradeli, a sto bi ovo bilo drugacije.

w

pre 13 godina

"ova vlada ne treba da se pamti po tome samo, STO JE GRADILA PUTEVE...", a upravo se ne zna da li Mrkonjic dobija otkaz. E moj Borise, dobro ti plivas.

z

pre 13 godina

" Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da nije siguran da ima snage da sprovede racionalizaciju državne uprave".Ne znam , ne mogu, mozda, necu, slab sam, bolesljiv. Pa onda se povuci ako te izdala snaga. Penzionisi se.

Nada

pre 13 godina

Nasa buducnost, zavisice od nase sposobnosti da se dozovemo pameti.
The New Creative Economy
The knowledge-based economy is dead because its goals have been accomplished so well, says a British CEO. The new economy will be driven by ideas and value-added products: "Businesses need to embrace creativity as a fundamental business discipline and install it as the key driver of their future success," says Jim Prior.They need to shift mindset from a knowledge-driven economy to an ideas-driven economy where new thinking, innovation and differentiation are the priorities; where you can’t get away with just more of the same. With this change in mindset needs to come a change in how they plan and spend."

Pedja

pre 13 godina

Problem odliva mozgova kako se to naziva, sada u ovom trenutnu, zaista je velik.
Na mestu osobe koja ima znanje i viziju da nešto pokrene i postavi na pravo mesto, dolazi druga osoba bez znanja i bez vizije.
Posledice i rezultati toga su već vidljivi.
Rekao bih previše je neobrazovanih ljudi, suviše onih koji ne razmišljaju sta i kako rade.
Žao mi je sto moram priznati ali mi nekako jako počinje ličiti da se sistematski tako i čini da u državi ostanu samo oni zatupljeni, da ne kažem pokorni i poslušni.
Pitanje je samo za koga i za čiji interes se stvaraju takve generacije ljudi i mladih koji dolaze?
Za dobrobit Srbije ne svakako...

Misko

pre 13 godina

Iskreno mislim da je Boris Tadic u dusi dobar covek, ali da jednostavno nije dorastao ovom polozaju. Pod velikim je pritiskom i pocinje da popusta.

pgab

pre 13 godina

Što čovek lepo ne raspusti vladu i skupštinu kad već mora sve sam da radi. A ja živim u zabludi da je predsednik prvenstveno protokolarna funkcija.

igor

pre 13 godina

Evo ja odmah kazem, nema snage za racionalizaciju jer je svaka stranka od 2000-te pa i ovi sad na vlasti zaposljavali svoje kadrove, onaj ko bi to sad uradio izgubio bi dosta birackog tela a priznacete to pred izbore niko od njih ne zeli.

z

pre 13 godina

" Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da nije siguran da ima snage da sprovede racionalizaciju državne uprave".Ne znam , ne mogu, mozda, necu, slab sam, bolesljiv. Pa onda se povuci ako te izdala snaga. Penzionisi se.

hobit

pre 13 godina

Šta reći posle ovakvih reči? Definitivno državu ne intersuju mladi, obrazovani, talentovani... Ali se založila za jednog Miladina Kovačevića, za njega je bilo mernog instrumenta. Koliko ono beše država platila?!
Anđeli gde ste? Spasite nas od propasti!

igor

pre 13 godina

Evo ja odmah kazem, nema snage za racionalizaciju jer je svaka stranka od 2000-te pa i ovi sad na vlasti zaposljavali svoje kadrove, onaj ko bi to sad uradio izgubio bi dosta birackog tela a priznacete to pred izbore niko od njih ne zeli.

Ja

pre 13 godina

Najbolje je kada čovek zna da je radio dobro. Lošije je kada zna da je pogrešio, ali to ipak prizna. Najlošije je kada nema pojma da li je pogrešio ili ne. Tadić ne bi smeo ovako javno da lupeta.

opa

pre 13 godina

Bas lepo, predsednik je priznao da nije sposoban da obavlja svoje duznosti i vodi drzavu ka normalnom zivotu, onda neka da ostavku i raspise nove izbore! VERICU BARAC ZA PREDSEDNIKA!!!

Pedja

pre 13 godina

Problem odliva mozgova kako se to naziva, sada u ovom trenutnu, zaista je velik.
Na mestu osobe koja ima znanje i viziju da nešto pokrene i postavi na pravo mesto, dolazi druga osoba bez znanja i bez vizije.
Posledice i rezultati toga su već vidljivi.
Rekao bih previše je neobrazovanih ljudi, suviše onih koji ne razmišljaju sta i kako rade.
Žao mi je sto moram priznati ali mi nekako jako počinje ličiti da se sistematski tako i čini da u državi ostanu samo oni zatupljeni, da ne kažem pokorni i poslušni.
Pitanje je samo za koga i za čiji interes se stvaraju takve generacije ljudi i mladih koji dolaze?
Za dobrobit Srbije ne svakako...

pgab

pre 13 godina

Što čovek lepo ne raspusti vladu i skupštinu kad već mora sve sam da radi. A ja živim u zabludi da je predsednik prvenstveno protokolarna funkcija.

nenad

pre 13 godina

Ne vi ne mozete, kada sam pitao u javnoj emisiji kome da dostavim podatke za stecajnog direktora i sudiju koji su pokrali preduzece rekli ste da cete pomoci, slao sam vam i vi nista niste uradeli, a sto bi ovo bilo drugacije.

MUKNAVI

pre 13 godina

Dada, da, Tadicu vidimo mi to, konacno, da vi zivite u brlogu korupcije drzeci jedni druge za .... pa ko bi da skoci i iskoci, onaj drugi ga pritegne i on izgubi snagu ..ko ti sada. Ovi nasi politicari su uzduz i popreko dotrajali..Nije ih vajda jednim drugima smenjivati .Oni su totalni skartovi, i od njih nama vajde nema! Za deset godina dokusurili su ono sto su od Slobe nasledili i sad se vrte u krug, zaduzuju, prodaju preostalo, krpe rupe na sve strane i vrte se ko pilici u kucini. Njihove izjave sve su vise i vise..obicne nebuloze koje vise ne slusaju ni vrapci na grani a kamoli ljudi. Totalno su izgubili kredibilitet kod Naroda, postovanje, i u svoj muci koja nas sa njima snadje..sluze nam za zezanje i ......Pa kako da takvi ljudi upravljaju Drzavom..pa nikako bre, to vidimo al' ta nasa indolentnost da ih razjurimo je takodje preopasna jer ako se to ne desi ..ostace Srbija toponim, i nista vise.

Vladimir

pre 13 godina

"Predsednik je ukazao da je jedan od najvećih problema koji sprečavaju rast zemlje nespremnost ljudi da se kreću, kao i njihova neracionalnost."

Kretao bih se ja Tadiću kada bih za početak imao puteve po kojima mogu da se krećem.

Misko

pre 13 godina

Iskreno mislim da je Boris Tadic u dusi dobar covek, ali da jednostavno nije dorastao ovom polozaju. Pod velikim je pritiskom i pocinje da popusta.

Natalija

pre 13 godina

Na rts sam čula odgovor Tadića na jedno pitanje studenta. Odgovor koji je dao je „principski pogrešan“! Rekao je da ako znanje diplomaca nije usmereno ka privredi „onda nije korisno za državu, nego samo za tog pojedinca“ koji znači poseduje znanja koja nisu u funkciji privrede. To bi nazvala ideologijom „forme bez sadržaja“. Svako znanje je korisno za društvo! Pa zar „politička elita“ nije u stanju da vidi da u Srbiji ne postoji KULTURA. A kakav je život bez kulture vidi se u svakodnevnim „krcatim“ rubrikama „crne hronike“: ubistva, tuče, silovanja, prebijanja, saobraćajni udesi, havararije na poslu, u kućama i tsl. Procentualno gledano na broj stanovnika mi smo „prvaci sveta“ u SAMOSAKAĆENJU. Nažalost Titovo-Slobina elita nije u stanju da shvati da život bez građanske kulture i znanja koje sa njom ide direkno Srbiju vodi ka samouništenju.

Blazenka

pre 13 godina

-Nema vise spavanja. Vreme je za akciju. Spavacete kada odete u penziju.
-Reforme izazivaju strah, bole i nema te secerne vodice koja ce da ublazi bol.
-Moto koji me vuce napred je nikada se ne predaj. Ako krenes u preticanje, dodaj gas. Radi ono sto smatras da je ispravno, ne ono sto ce vecina da podrzi.
-Желимо модерну Србију која ће се такмичити са другима и имати главну улогу на Балкану, у којој ће бити мало трутова, а много радилица.
OVAKO JE GOVORIO ONAJ PRAVI!!!
Stidi se Borise!

w

pre 13 godina

"ova vlada ne treba da se pamti po tome samo, STO JE GRADILA PUTEVE...", a upravo se ne zna da li Mrkonjic dobija otkaz. E moj Borise, dobro ti plivas.

Tomislav Kresovic

pre 13 godina

Zašto predsednik Srbije kaže""Nisam siguran da imam snage da sprovedem tu racionalizaciju... To podrazumeva promenu izbornog zakona, promenu Ustava. Da li je to moguće? Daj Bože! Ja neću da odustanem. Ni od čega nikad neću da odustanem. To je moja obaveza prema građanima. A da li će to biti moguće? Nadam se!", Prvo jer upravnu vlast drži njegova partija i partije kolacije. Odricanje od lagodnosti upravne vlasti je i odricanje od privilegija vlasti. Drugo jer koruptivni faktor u državnoj upravi je deo sistema jači i od same vlasti predsednika Srbije i ona je povezana sa političkim podzemljem.Treće, jer upravna vlast suštinski daje logistiku odnosno podršku svima onima koji su na vlasti u očuvanju same vlasti, računajuči i predsednika Srbije.Četvrto, jer promena Ustava je i promena vladajuće garniture i prihvatanje činjenice o slabosti vlasti i zloupotrebi te iste vlasti. Vladajuću kolaciju sadašnju ali i onu prošlu i buduću održava na vlasti državna uprava, javna preduzeća i moćni tajkuni.Svi oni ćine piramidu moći. Predsednik Srbije bez moćne državne uprave nema snage niti podrške. Državna birokatija je osnova poliitčke moći svake vlade. Istovremeno ona buja sa ambiciajma poliitčara da guše slobode gradjana i umesto toga da državna uprava bude servis gradjana postaje moć iznad gradjana.Z bog toga predsednik Srbije i lider DS ne može da se uhvati u koštac sa glomaznom nasledjenom državnom admnistracijom.

Maree

pre 13 godina

treba nam 10-15 ministarstava...
kakav je to odgovor? odokativan? Cime se vi bavite ako ne BAREM aktuelnim pitanjima? Ako su aktuelna pitanja reforme vlade, onda mora da se ima u vidu jasan i precizno odredjen plan i program sa ciljem unapredjenja postojecih potencijala.
Zamislite da pitate profesora koliko je 2+3, a on vam kaze, tu je negde izmedju 4 i 12. Ima li iko u ovoj vladi volje da se zaista posveti svom poslu? Ima li iko u ovoj vladi da zna sta mu je posao??? Pre neki dan Deltosavljevic i Dinkic prebacuju krivicu jedan na drugog oko problema sa mlekom...i na kraju problem je jos tu, ali sigurno nije za njih, sigurno je da oni imaju mleka. Dosta vise sa ovim sou programom! Svi napolje! Ne samo da ste nesposobni, nekvalifikovani nego ste i bezobrazni i ne zelite niste da ucinite da poboljsate ista sem da napunite vase dzepove.

bezimena

pre 13 godina

Od kada je u opisu Predsednika države da se bavi racionalizacijom!? B.Tadiću izašao si odavno iz Ustavnog okvira svog posla i usput izgubio dodir sa realnošću!

Nikada više glas za DS!

Steva

pre 13 godina

Švajcarska ima 7 ministarstava (bilo pre neki dan u emisiji Mire Adanje Polak). A šta je Švajcarska a šta smo mi?
Drugo, smeta mu što se ljudi ne kreću? Pa to je tek lupio i ostao živ: Pa gde da se kreću? U Beogradu je sve, dakle, mogu i da sednem u auto i krenem malo južnije, ali ću opet da se vratim u Beograd?
Batalite regionalizaciju, to je tek užas, glupost i katastrofa za Srbiju: dodatni administrativci, dodatna trvenja između lopovčina na vlasti.
Treba samo što više, iz godine u godinu, otežavati usluve rada firmama u Beogradu, a maksimalno olakšavati rad po unutrašnjosti, istovremeno ulagati u putnu i žlezničku infrastrukturu i firme će same krenuti da se sele iz Beograda a za njima će poći i ljudi jer neće imati gde drugo.
I problem Srbije REŠEN !!!
Ne, ali oni hoće regionalizaciju, koja će služiti za novo buduće uređenje i cepanje Srbije, ali, da li iko veruje da ova vlast radi za dobrobit Srbije?
Da li iko veruje da oni uopšte znaju šta rade?
Da li je to vlast za koju smo glasali?
Da li smo zbog ovih skinuli Miloševića?

bezi dok te noge nose

pre 13 godina

“Ja nemam odgovornost kada je u pitanju budžetska politika, ali imam političku odgovornost.”
Ja nisam zadužen za privredu. Ja sam samo obični predsednik Republike,,,", rekao je Tadić.”
Tadić je rekao da je on uključio mnogo mladih ljudi u rad svog kabineta, ali je naveo da "nije siguran da li je pogrešio ili ne što im je dao šansu".

Nasli studenti "pravu" osobu da im odgovori na goruca pitanja. Ako je itko od njih bio u nedoumuci da li da emigrira ili ostane nakon zavrsenog studija, sada sigurno vise nije.

zoran

pre 13 godina

Z. Đinđić je jedini ovom narodu rekao istinu: " Nema besplatnog ručka". Nekoliko meseci potom ubili su ga pripadnici ovog naroda koji tu istinu ne mogu da prihvate. Tadić to vrlo dobro zna i zato daje izjave "okruglo pa na ćoše" a bratija oko njega izvlači korist. Dokle će, videćemo.

Nikola

pre 13 godina

U prevodu: "Svi znamo sta bi trebali da radimo i kakav nam je cilj. Svi se slazemo, ali..."
Ali sta??? Kazite vec jednom ovom narodu zasto ne moze da se racionalizuje, zasto smo na samom dnu svih statistika! Sta nas koci??? Ko nas koci???
Kazite nesto, ne plasite se da saopstite istinu! Ili to, ili ste vi deo problema.

qwerty

pre 13 godina

jao kako ste dosadni s ovim komentarima, pa svi ste vi glasali za njega, a sad se pravite pametni, nemojte se zaliti, zasluzujete i gore!!

twixx

pre 13 godina

Tadić: "idealno 10-15 ministarstava i 100-150 poslanika"; ma kako on to onako, od oka i sa punim pouzdanjem, sve vidi i sve zna.

Čovek koji je sa Koštunicom sklepao ovaj tragičan ustav za koji se slobodno može reći da je tragičniji i od Miloševićevog, i čovek koji je LIČNO glumio mandatara u toku sastavljanja ove mamutske vlade sada soli pamet kako su nam potrebne racionalizacije!?

Srbiji je potrebna skupština sa NAJMANJE 250 poslanika, ali POSLANIKA ODGOVORNIH BIRAČIMA, poslanika koji sa biračima kontaktiraju, rešavaju probleme u sredinama u kojima su izabrani, a ne partijiskih klo(v)nova koji u skupštini Srbije vide samo dnevnice, jeftinu kafanu i dobro zezanje.

Ovako kako sada stvari funkcionišu sasvim je svejedno da li "poslanika" ima 250, 1000, 10 ili "100 do 150", efekat je potpuno isti; pa kad je tako, zašto onda "100 do 150"? Neka ih bude 10 do 15. naravno, pre svega se gleda da bude našminkano i DA IZGLEDA kao u normalnim državama a za suštinu sve srpske političare, pa i Tadića, naprosto zabole uvo. Važno je da izgleda da se nešto radi i razmišlja. fuj!

gordijanus

pre 13 godina

kad nemas snage, sto sedis na tom mestu? idi kuci pa odmaraj...dati ovakvu izjavu i ostati na celu drzave je krajnje neodgovorno...kako bilo ko da te posle ovoga uzme ozbiljno?

Bane

pre 13 godina

Koja je razlika izmedju posla naseg predsednika i manekena/manekenke? Vrlo mala - i on i oni imaju posao da se nasminkaju, srede, da budu lepi i da poziraju. Jedino sto Tadic jos uradi je da procita po neku glupost koju su mu napisali ili eventualno on neku glupost izvali!

baba Simana

pre 13 godina

E moj sinko, gubiš na svim poljima. Ajde sada za početak odmah smeni Malovićku, Ristića, Mesarevićku, Radovanovića i onu Dolovac zbog štete koju su naneli ovom narodu praveći karikaturu od suda i tužilaštva. Uradi to ili idi. Mislim da si postao mnogo slab i plašljiv. Meni takav predsednik ne treba.

Zorana

pre 13 godina

Kakvo prenemaganje, foliranje i cista demagogija..
Dakle, nek se skloni, raspise izbore, ima ko moze da izvrsi racionalizaciju, ko moze da povede ovu zemlju boljim i naprednijim putem.

Neka pita Cecu

pre 13 godina

Neka pita Cecu koliko ce ova vlada da opstane ukoliko se sprovede "Nacrt Optuznice", ocigledno je da je ona sposobnija od njega...

View

pre 13 godina

"Tadić je ukazao da ... država nema dovoljno novca da investira u budućnost, u nauku, u obrazovanje" ...

"Predsednik Srbije Boris Tadić je istakao da Srbija izdvaja ogromna sredstva za Kosovo i Metohiju, zbog čega kao država zaslužuje poštovanje" (Beograd, 12. januar 2010.)

ns

pre 13 godina

Vi ste Predsedbik Republike i nemate pravo na ovakve izjave. Da li ste pogrešili ili ne, morate zadržati za sebe. Sa takvom izjavom se ne ide u javnost. Morate biti sigurni u sebe i odlučni. Npr. mesto šefa diplomatije pored obrazovanja traži i veliko višegodišnje iskustvo. Dovoljno je da pogledate koliko godina imaju šefovi diplomatija drugih država. Niste Vi loši, samo bi trebalo više da slušate sebe a manje savetnike. Pokušajte i videćete. Pošto nemamo na vidiku boljeg kandidata moramo popravljati postojećeg.

Bane

pre 13 godina

Pa naravno da nemas snage, nemas ti snage ni za sta. Druga stvar, kako moze neko da vodi drzavu sa 32 godine ko nema iskustva, ko je tek iz skole izasao? Pa eto, moze, posebno ako si predsednikov ...

gaznakla

pre 13 godina

Borise Tadicu, o tome si trebao da mislis pre 2 godine kada si pravio vladu sa SPS-om...sada je najbolje da odes ako ne umes, ne mozes ili neces...a kakvi su ti savetnici i strucnjaci, pogledaj slucaj oko "y" kraka tzv prstena oko Subotice, pa zar nemas druge inzenjere nego ti doktor ortoped objasnjava trasu i datume za realizaciju... sramota.. posto ne znas sta da radis, ja ti dajem savet - skloni se, a ko god moze neka bezi iz tvoje Srbije...dok moze...

Nada

pre 13 godina

Nasa buducnost, zavisice od nase sposobnosti da se dozovemo pameti.
The New Creative Economy
The knowledge-based economy is dead because its goals have been accomplished so well, says a British CEO. The new economy will be driven by ideas and value-added products: "Businesses need to embrace creativity as a fundamental business discipline and install it as the key driver of their future success," says Jim Prior.They need to shift mindset from a knowledge-driven economy to an ideas-driven economy where new thinking, innovation and differentiation are the priorities; where you can’t get away with just more of the same. With this change in mindset needs to come a change in how they plan and spend."

goca boca

pre 13 godina

ako su oni koji su pisali ove izjave za predsednika, mislila da nam ga prikazu u novom svetlu kao ranjivog coveka, koji kao svako ljudsko bice ima slabosti, moram da kazem da su pogresno procenili...posle ovakve izjave masa zali sto je uopste za ovoga glasala, jer je spucao mandat a nista uradio nije...a sad nam se pravda kao da je sazvao roditeljski sastanak... nama treba cvrsta ruka, ostar um i neko ko ce da radi 24 sata, a mamine maze i pekmezi nek sede kod kuce! spucao si mandat na kosovo, kosovo izgubio, ekonomija unistena, reforme nigde sprovedene do kraja, korupcija nikad veca, tvoji pajtosi i partneri sve bogatiji... istina boli ali kad znas istinu lakse ces naci put iz mraka!

Mirko

pre 13 godina

Nisu pare otisle u bas toliko lose investicije, koliko su svi gledali da se ugrade.
Samo treba dzepove nekima izvrnuti na postavu.

Primer: Naucno-razvojni park koji treba da se gradi u NS-u od januara, a vec sad se cuju price da od toga nema nista. Zasto? Kazu fali 10miliona. Kako kad je fond unapred obezbedjen? Kazu mi: "A provizije?"

Dakle druze Tadicu, nisu problem investicije.
Ne. Niti ste imali obavezu da investirate u privredu.
Vi ste trebali samo infrastrukturu da obezbedite i da sto pre udjemo u NATO.Na taj nacin bi ste obezbedili da pravi ludi umesto drzave (privrednici) investiraju.

Svaki ekonomista zna, da tamo gde je NATO prisutan to znaci sigurnost za investitora i nemogucnost da jednog dana njegova investicija ne neki "cudan" nacin propadne.

Оливера Петровић

pre 13 godina

Колико људи у Србији увиђа да је овај човек апсолутна катастрофа за земљу јер је Србију довео до пропасти (без претеривања и без повратка). Чак и са толико способности за управљање државом, колико је он показао да има, да је само консултовао искусније од себе катастрофа је могла да буде избегнута.

h

pre 13 godina

Nisam siguran da imam snage da glasam za one koji nemaju snage da rade svoj posao... To podrazumeva izlazak na izbore, zaokruzivanje broja ispred imena stranke...

Tine

pre 13 godina

Ma sigurni ste, kako niste sigurni predsedniče, iz aviona se vidi, da vas to ne zanima da išta menjate u Srbiji, iako ništa nije potaman i ništa ne funkcioniše i niko zadovoljan nije!?
A znate zašto-zato što je državna uprava, birokratija u vas videla isto ono što je videla u sve čuvare našeg nakaradnog, neefikasnog društveno-političkog i ekonomskog sistema, koji egzistira počev od 1990-2010 godine.
Vi za to niste kadri ni u snu, a znate još zašto : zato što ste na čelu stranke, koja trenutno tvori i participira u tom istom sistemu koji trenutno egzistira i prima plate za ništa.
E kad bi u to dirnuli, ditnuli bi u sebe, a nećete valjda da nasrćete na svoj lagodni položaj i zameranju bilo kome.
Dakle, to o čemu ovde pričamo gospodine Borise može da uradi samo neko nezavistan od partije, stranke, kumova, drugova, ortaka, poznanika itd.
Zašto ne reći otvoreno, takvih na vlasti u Srbiji nema i ne postoji niti jedan, sem nas retkih pojedinaca kojima se nudi partizam da bi ušli da to sredimo u državi. Nemoguća misija je sve to, i zato demontažu našeg monstruoznog državnog neefikasnog sistema može da uradi isključivo neko na profesionalnoj bazi, koji neće gledati da li udara po Babu, niti Stričevima, već po pravdi svakoga ili nikoga.

Piši kući propalo

pre 13 godina

Predsedniče, sada je "malo kasno" za to, jer je "racionalizaciju državne uprave" trebalo uraditi, još, na početku "tranzicije", pošto je tranzicija "sinonim" za racionalizaciju - društva, privrede i uprave?!
Kao što svaki "mikro projekat" zahteva "studiju izvodljivosti" i "biznis plan", još važnije je da to postoji i na "makro planu", umesto što se "tumara" bez jasnog "cilja i plana", koji se slabo ili nedovoljno potvrđuje u praksi?!
Ukinuta su "neproduktivna" radna mesta, a nisu zamenjena, u dovoljnom broju, sa "produktivnim", što je trebalo biti "osnovni postulat" tranzicije - da se zastarela i neproduktina privredna i društvena infrastruktura "zameni i unapredi" uvođenjem moderne i produktivne, koja obezbeđuje veće zapošljavanje, a ne obrnuto, i angažuje visoko školovane kadrove, umesto "jeftine radne snage", te ima etabliran "srednji (intelektualni) društveni sloj", bez koga, nema ni društvenog napretka, odnosno, racionalne i efikasne društvene uprave, zaustavljanja "odliva mozgova" i budućnosti?!
Međutim, ako se nedovoljno "investira u budućnost", onda svaki sutrašnji dan se ponavlja, kao "nevesela sadašnjost", dok je država, koja ne može da spreči "odliv mozgova" osuđena na stagnaciju?!
Uključivanje mladih u državnu upravu i to na najviša ministarska i druga rukovodeća mesta, i bez odgovarajuće stručne specijalizacije i iskustva, jeste "velika greška" o kojoj svedoče i rezultati takve politike?!

dosadan

pre 13 godina

Smanjenje administracije je nemoguce jer su to glasaci vladajucih stranaka.

Ovde se jos ne zna ko je pijan usao autom u izlog Benettona a kamoli gde su nestale milijarde, o cemu mi pricamo?

pera ložač

pre 13 godina

Danas će kišiti-kaže radiooo.

Molim da se svi ovi komentari dostave g.Kralju-pa neka uživa uz kamin "dok napolju kiša lije"...

sin Brut

pre 13 godina

Nemate! I nemoj nista da pokusavate da menjate, samo cete da pravite troskove i nove izvore korupacija i malverzacija. Zakljucajte se svi u svoje kancelarije, nigde nemojte da idete i niko nemoj da vam dolazi.

Gubimo silno vreme jer smo funkcionalno nepismeni

pre 13 godina

Broj sam po sebi nije opredeljujuć, već da li i šta zaposleni u državnim organima i privredi znaju da odrade. Kako idemo u integracije, poražavajuće je da ne znaju ni gde ni šta treba da nađu i da im treba prevodilačka služba da bi bilo šta jezički razumeli, a o implementaciji da i ne govorimo (da razumeju sadržinu). Gubi se silno vreme i plaćaju se nebulozni troškovi jer su ljudi funkcionalno nepismeni.

Mirka

pre 13 godina

Da, da! Miladin Kovačević, mladi odliveni mozak, je bio neophodan za privredu Srbije. Egner je mozak koji će nam rešiti sve probleme. Sva ona "deca" koja ruše grad i tuku ljude, imaju sudsku zaštitu, oni su preko potrebni pa se puštaju da ispolje svoju kreativnost, a telentovanoj deci država nema para da plati put na matematičku olimpijadu, da im da stipendiju, da renovira baletsku, muzičku školu... Šta će to Srbiji?!
E moj, predsedniče! Koliko tvojih ministara, poslanika, državnih službenika, školuje svoju decu u inostranstvu? Ali da u pravu ste, to ne treba spomenuti, ti mozgovi i onako nisu potrebni Srbiji, nisu oni taj kapacitet!

miroslav gligoric

pre 13 godina

Potrebna je hitna racionalizacija. Narod bira politicare i njihovi predstavnici su narod sam. Licno cu glasati za ds a dosad nisam jer je Boris najmanje licemeran politicar posle Djindjica. Kome se ne svidja ova drzava i vlast neka promeni drzavu ili neka glasa protiv vlasti.

Profa

pre 13 godina

I sam predsednik je u jednom delu svog izlaganja izneo suštinu našeg problema. To je po meni mešanje politike u sve aspekta naših života. I kao što je i rekao da bi se to rešilo potreban je novi izborni sistem.

NIKOLA

pre 13 godina

Bravo G-dine Predsednice,
Vase pitanje da li ste pogesili uvodeci mlade u vatru je na mestu, jer samo "mladi" ili samo "stari" ne vodi resenju. Pitanje je odnosa generacija, jer iskustvo je veoma vazna kategorija kao i nepresusna energija mladih. Ali medjusobno postovanje generacija je uslov napretka. Niko nema monopol!

komentatorka

pre 13 godina

a sto je idealan broj 100 do 150 poslanika na ~8mil stanovnika ili 10-15 ministarstava + n (nepoznati broj) drzavnih agencija
ako bi o tome idealno broju malo vise elaborirali
posto ste vec javno priznali da nemate snage za posao (koji je usput jedan od uslova ulaska srbije u eu) onda bi trebalo da raspustite vladu i raspisete izbore i naravno da se vise ne kandidujete.
to sto vi kazete da nemate snage ja tumacim da nemate volje ni petlje, jer ne smete da darnete u leglo korupcije a to je upravo ta vlada od 100 poslanika 10-15 ministarstava i mali milion agencija

Misko

pre 13 godina

Iskreno mislim da je Boris Tadic u dusi dobar covek, ali da jednostavno nije dorastao ovom polozaju. Pod velikim je pritiskom i pocinje da popusta.

miroslav gligoric

pre 13 godina

Potrebna je hitna racionalizacija. Narod bira politicare i njihovi predstavnici su narod sam. Licno cu glasati za ds a dosad nisam jer je Boris najmanje licemeran politicar posle Djindjica. Kome se ne svidja ova drzava i vlast neka promeni drzavu ili neka glasa protiv vlasti.

ns

pre 13 godina

Vi ste Predsedbik Republike i nemate pravo na ovakve izjave. Da li ste pogrešili ili ne, morate zadržati za sebe. Sa takvom izjavom se ne ide u javnost. Morate biti sigurni u sebe i odlučni. Npr. mesto šefa diplomatije pored obrazovanja traži i veliko višegodišnje iskustvo. Dovoljno je da pogledate koliko godina imaju šefovi diplomatija drugih država. Niste Vi loši, samo bi trebalo više da slušate sebe a manje savetnike. Pokušajte i videćete. Pošto nemamo na vidiku boljeg kandidata moramo popravljati postojećeg.

qwerty

pre 13 godina

jao kako ste dosadni s ovim komentarima, pa svi ste vi glasali za njega, a sad se pravite pametni, nemojte se zaliti, zasluzujete i gore!!

z

pre 13 godina

" Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da nije siguran da ima snage da sprovede racionalizaciju državne uprave".Ne znam , ne mogu, mozda, necu, slab sam, bolesljiv. Pa onda se povuci ako te izdala snaga. Penzionisi se.

hobit

pre 13 godina

Šta reći posle ovakvih reči? Definitivno državu ne intersuju mladi, obrazovani, talentovani... Ali se založila za jednog Miladina Kovačevića, za njega je bilo mernog instrumenta. Koliko ono beše država platila?!
Anđeli gde ste? Spasite nas od propasti!

opa

pre 13 godina

Bas lepo, predsednik je priznao da nije sposoban da obavlja svoje duznosti i vodi drzavu ka normalnom zivotu, onda neka da ostavku i raspise nove izbore! VERICU BARAC ZA PREDSEDNIKA!!!

Mirko

pre 13 godina

Nisu pare otisle u bas toliko lose investicije, koliko su svi gledali da se ugrade.
Samo treba dzepove nekima izvrnuti na postavu.

Primer: Naucno-razvojni park koji treba da se gradi u NS-u od januara, a vec sad se cuju price da od toga nema nista. Zasto? Kazu fali 10miliona. Kako kad je fond unapred obezbedjen? Kazu mi: "A provizije?"

Dakle druze Tadicu, nisu problem investicije.
Ne. Niti ste imali obavezu da investirate u privredu.
Vi ste trebali samo infrastrukturu da obezbedite i da sto pre udjemo u NATO.Na taj nacin bi ste obezbedili da pravi ludi umesto drzave (privrednici) investiraju.

Svaki ekonomista zna, da tamo gde je NATO prisutan to znaci sigurnost za investitora i nemogucnost da jednog dana njegova investicija ne neki "cudan" nacin propadne.

Оливера Петровић

pre 13 godina

Колико људи у Србији увиђа да је овај човек апсолутна катастрофа за земљу јер је Србију довео до пропасти (без претеривања и без повратка). Чак и са толико способности за управљање државом, колико је он показао да има, да је само консултовао искусније од себе катастрофа је могла да буде избегнута.

igor

pre 13 godina

Evo ja odmah kazem, nema snage za racionalizaciju jer je svaka stranka od 2000-te pa i ovi sad na vlasti zaposljavali svoje kadrove, onaj ko bi to sad uradio izgubio bi dosta birackog tela a priznacete to pred izbore niko od njih ne zeli.

pgab

pre 13 godina

Što čovek lepo ne raspusti vladu i skupštinu kad već mora sve sam da radi. A ja živim u zabludi da je predsednik prvenstveno protokolarna funkcija.

Natalija

pre 13 godina

Na rts sam čula odgovor Tadića na jedno pitanje studenta. Odgovor koji je dao je „principski pogrešan“! Rekao je da ako znanje diplomaca nije usmereno ka privredi „onda nije korisno za državu, nego samo za tog pojedinca“ koji znači poseduje znanja koja nisu u funkciji privrede. To bi nazvala ideologijom „forme bez sadržaja“. Svako znanje je korisno za društvo! Pa zar „politička elita“ nije u stanju da vidi da u Srbiji ne postoji KULTURA. A kakav je život bez kulture vidi se u svakodnevnim „krcatim“ rubrikama „crne hronike“: ubistva, tuče, silovanja, prebijanja, saobraćajni udesi, havararije na poslu, u kućama i tsl. Procentualno gledano na broj stanovnika mi smo „prvaci sveta“ u SAMOSAKAĆENJU. Nažalost Titovo-Slobina elita nije u stanju da shvati da život bez građanske kulture i znanja koje sa njom ide direkno Srbiju vodi ka samouništenju.

twixx

pre 13 godina

Tadić: "idealno 10-15 ministarstava i 100-150 poslanika"; ma kako on to onako, od oka i sa punim pouzdanjem, sve vidi i sve zna.

Čovek koji je sa Koštunicom sklepao ovaj tragičan ustav za koji se slobodno može reći da je tragičniji i od Miloševićevog, i čovek koji je LIČNO glumio mandatara u toku sastavljanja ove mamutske vlade sada soli pamet kako su nam potrebne racionalizacije!?

Srbiji je potrebna skupština sa NAJMANJE 250 poslanika, ali POSLANIKA ODGOVORNIH BIRAČIMA, poslanika koji sa biračima kontaktiraju, rešavaju probleme u sredinama u kojima su izabrani, a ne partijiskih klo(v)nova koji u skupštini Srbije vide samo dnevnice, jeftinu kafanu i dobro zezanje.

Ovako kako sada stvari funkcionišu sasvim je svejedno da li "poslanika" ima 250, 1000, 10 ili "100 do 150", efekat je potpuno isti; pa kad je tako, zašto onda "100 do 150"? Neka ih bude 10 do 15. naravno, pre svega se gleda da bude našminkano i DA IZGLEDA kao u normalnim državama a za suštinu sve srpske političare, pa i Tadića, naprosto zabole uvo. Važno je da izgleda da se nešto radi i razmišlja. fuj!

Pedja

pre 13 godina

Problem odliva mozgova kako se to naziva, sada u ovom trenutnu, zaista je velik.
Na mestu osobe koja ima znanje i viziju da nešto pokrene i postavi na pravo mesto, dolazi druga osoba bez znanja i bez vizije.
Posledice i rezultati toga su već vidljivi.
Rekao bih previše je neobrazovanih ljudi, suviše onih koji ne razmišljaju sta i kako rade.
Žao mi je sto moram priznati ali mi nekako jako počinje ličiti da se sistematski tako i čini da u državi ostanu samo oni zatupljeni, da ne kažem pokorni i poslušni.
Pitanje je samo za koga i za čiji interes se stvaraju takve generacije ljudi i mladih koji dolaze?
Za dobrobit Srbije ne svakako...

Zorana

pre 13 godina

Kakvo prenemaganje, foliranje i cista demagogija..
Dakle, nek se skloni, raspise izbore, ima ko moze da izvrsi racionalizaciju, ko moze da povede ovu zemlju boljim i naprednijim putem.

gordijanus

pre 13 godina

kad nemas snage, sto sedis na tom mestu? idi kuci pa odmaraj...dati ovakvu izjavu i ostati na celu drzave je krajnje neodgovorno...kako bilo ko da te posle ovoga uzme ozbiljno?

Ja

pre 13 godina

Najbolje je kada čovek zna da je radio dobro. Lošije je kada zna da je pogrešio, ali to ipak prizna. Najlošije je kada nema pojma da li je pogrešio ili ne. Tadić ne bi smeo ovako javno da lupeta.

nenad

pre 13 godina

Ne vi ne mozete, kada sam pitao u javnoj emisiji kome da dostavim podatke za stecajnog direktora i sudiju koji su pokrali preduzece rekli ste da cete pomoci, slao sam vam i vi nista niste uradeli, a sto bi ovo bilo drugacije.

Steva

pre 13 godina

Švajcarska ima 7 ministarstava (bilo pre neki dan u emisiji Mire Adanje Polak). A šta je Švajcarska a šta smo mi?
Drugo, smeta mu što se ljudi ne kreću? Pa to je tek lupio i ostao živ: Pa gde da se kreću? U Beogradu je sve, dakle, mogu i da sednem u auto i krenem malo južnije, ali ću opet da se vratim u Beograd?
Batalite regionalizaciju, to je tek užas, glupost i katastrofa za Srbiju: dodatni administrativci, dodatna trvenja između lopovčina na vlasti.
Treba samo što više, iz godine u godinu, otežavati usluve rada firmama u Beogradu, a maksimalno olakšavati rad po unutrašnjosti, istovremeno ulagati u putnu i žlezničku infrastrukturu i firme će same krenuti da se sele iz Beograda a za njima će poći i ljudi jer neće imati gde drugo.
I problem Srbije REŠEN !!!
Ne, ali oni hoće regionalizaciju, koja će služiti za novo buduće uređenje i cepanje Srbije, ali, da li iko veruje da ova vlast radi za dobrobit Srbije?
Da li iko veruje da oni uopšte znaju šta rade?
Da li je to vlast za koju smo glasali?
Da li smo zbog ovih skinuli Miloševića?

View

pre 13 godina

"Tadić je ukazao da ... država nema dovoljno novca da investira u budućnost, u nauku, u obrazovanje" ...

"Predsednik Srbije Boris Tadić je istakao da Srbija izdvaja ogromna sredstva za Kosovo i Metohiju, zbog čega kao država zaslužuje poštovanje" (Beograd, 12. januar 2010.)

w

pre 13 godina

"ova vlada ne treba da se pamti po tome samo, STO JE GRADILA PUTEVE...", a upravo se ne zna da li Mrkonjic dobija otkaz. E moj Borise, dobro ti plivas.

Vladimir

pre 13 godina

"Predsednik je ukazao da je jedan od najvećih problema koji sprečavaju rast zemlje nespremnost ljudi da se kreću, kao i njihova neracionalnost."

Kretao bih se ja Tadiću kada bih za početak imao puteve po kojima mogu da se krećem.

MUKNAVI

pre 13 godina

Dada, da, Tadicu vidimo mi to, konacno, da vi zivite u brlogu korupcije drzeci jedni druge za .... pa ko bi da skoci i iskoci, onaj drugi ga pritegne i on izgubi snagu ..ko ti sada. Ovi nasi politicari su uzduz i popreko dotrajali..Nije ih vajda jednim drugima smenjivati .Oni su totalni skartovi, i od njih nama vajde nema! Za deset godina dokusurili su ono sto su od Slobe nasledili i sad se vrte u krug, zaduzuju, prodaju preostalo, krpe rupe na sve strane i vrte se ko pilici u kucini. Njihove izjave sve su vise i vise..obicne nebuloze koje vise ne slusaju ni vrapci na grani a kamoli ljudi. Totalno su izgubili kredibilitet kod Naroda, postovanje, i u svoj muci koja nas sa njima snadje..sluze nam za zezanje i ......Pa kako da takvi ljudi upravljaju Drzavom..pa nikako bre, to vidimo al' ta nasa indolentnost da ih razjurimo je takodje preopasna jer ako se to ne desi ..ostace Srbija toponim, i nista vise.

bezimena

pre 13 godina

Od kada je u opisu Predsednika države da se bavi racionalizacijom!? B.Tadiću izašao si odavno iz Ustavnog okvira svog posla i usput izgubio dodir sa realnošću!

Nikada više glas za DS!

Blazenka

pre 13 godina

-Nema vise spavanja. Vreme je za akciju. Spavacete kada odete u penziju.
-Reforme izazivaju strah, bole i nema te secerne vodice koja ce da ublazi bol.
-Moto koji me vuce napred je nikada se ne predaj. Ako krenes u preticanje, dodaj gas. Radi ono sto smatras da je ispravno, ne ono sto ce vecina da podrzi.
-Желимо модерну Србију која ће се такмичити са другима и имати главну улогу на Балкану, у којој ће бити мало трутова, а много радилица.
OVAKO JE GOVORIO ONAJ PRAVI!!!
Stidi se Borise!

Nikola

pre 13 godina

U prevodu: "Svi znamo sta bi trebali da radimo i kakav nam je cilj. Svi se slazemo, ali..."
Ali sta??? Kazite vec jednom ovom narodu zasto ne moze da se racionalizuje, zasto smo na samom dnu svih statistika! Sta nas koci??? Ko nas koci???
Kazite nesto, ne plasite se da saopstite istinu! Ili to, ili ste vi deo problema.

Bane

pre 13 godina

Pa naravno da nemas snage, nemas ti snage ni za sta. Druga stvar, kako moze neko da vodi drzavu sa 32 godine ko nema iskustva, ko je tek iz skole izasao? Pa eto, moze, posebno ako si predsednikov ...

Mirka

pre 13 godina

Da, da! Miladin Kovačević, mladi odliveni mozak, je bio neophodan za privredu Srbije. Egner je mozak koji će nam rešiti sve probleme. Sva ona "deca" koja ruše grad i tuku ljude, imaju sudsku zaštitu, oni su preko potrebni pa se puštaju da ispolje svoju kreativnost, a telentovanoj deci država nema para da plati put na matematičku olimpijadu, da im da stipendiju, da renovira baletsku, muzičku školu... Šta će to Srbiji?!
E moj, predsedniče! Koliko tvojih ministara, poslanika, državnih službenika, školuje svoju decu u inostranstvu? Ali da u pravu ste, to ne treba spomenuti, ti mozgovi i onako nisu potrebni Srbiji, nisu oni taj kapacitet!

Nada

pre 13 godina

Nasa buducnost, zavisice od nase sposobnosti da se dozovemo pameti.
The New Creative Economy
The knowledge-based economy is dead because its goals have been accomplished so well, says a British CEO. The new economy will be driven by ideas and value-added products: "Businesses need to embrace creativity as a fundamental business discipline and install it as the key driver of their future success," says Jim Prior.They need to shift mindset from a knowledge-driven economy to an ideas-driven economy where new thinking, innovation and differentiation are the priorities; where you can’t get away with just more of the same. With this change in mindset needs to come a change in how they plan and spend."

Gubimo silno vreme jer smo funkcionalno nepismeni

pre 13 godina

Broj sam po sebi nije opredeljujuć, već da li i šta zaposleni u državnim organima i privredi znaju da odrade. Kako idemo u integracije, poražavajuće je da ne znaju ni gde ni šta treba da nađu i da im treba prevodilačka služba da bi bilo šta jezički razumeli, a o implementaciji da i ne govorimo (da razumeju sadržinu). Gubi se silno vreme i plaćaju se nebulozni troškovi jer su ljudi funkcionalno nepismeni.

zoran

pre 13 godina

Z. Đinđić je jedini ovom narodu rekao istinu: " Nema besplatnog ručka". Nekoliko meseci potom ubili su ga pripadnici ovog naroda koji tu istinu ne mogu da prihvate. Tadić to vrlo dobro zna i zato daje izjave "okruglo pa na ćoše" a bratija oko njega izvlači korist. Dokle će, videćemo.

baba Simana

pre 13 godina

E moj sinko, gubiš na svim poljima. Ajde sada za početak odmah smeni Malovićku, Ristića, Mesarevićku, Radovanovića i onu Dolovac zbog štete koju su naneli ovom narodu praveći karikaturu od suda i tužilaštva. Uradi to ili idi. Mislim da si postao mnogo slab i plašljiv. Meni takav predsednik ne treba.

NIKOLA

pre 13 godina

Bravo G-dine Predsednice,
Vase pitanje da li ste pogesili uvodeci mlade u vatru je na mestu, jer samo "mladi" ili samo "stari" ne vodi resenju. Pitanje je odnosa generacija, jer iskustvo je veoma vazna kategorija kao i nepresusna energija mladih. Ali medjusobno postovanje generacija je uslov napretka. Niko nema monopol!

Tomislav Kresovic

pre 13 godina

Zašto predsednik Srbije kaže""Nisam siguran da imam snage da sprovedem tu racionalizaciju... To podrazumeva promenu izbornog zakona, promenu Ustava. Da li je to moguće? Daj Bože! Ja neću da odustanem. Ni od čega nikad neću da odustanem. To je moja obaveza prema građanima. A da li će to biti moguće? Nadam se!", Prvo jer upravnu vlast drži njegova partija i partije kolacije. Odricanje od lagodnosti upravne vlasti je i odricanje od privilegija vlasti. Drugo jer koruptivni faktor u državnoj upravi je deo sistema jači i od same vlasti predsednika Srbije i ona je povezana sa političkim podzemljem.Treće, jer upravna vlast suštinski daje logistiku odnosno podršku svima onima koji su na vlasti u očuvanju same vlasti, računajuči i predsednika Srbije.Četvrto, jer promena Ustava je i promena vladajuće garniture i prihvatanje činjenice o slabosti vlasti i zloupotrebi te iste vlasti. Vladajuću kolaciju sadašnju ali i onu prošlu i buduću održava na vlasti državna uprava, javna preduzeća i moćni tajkuni.Svi oni ćine piramidu moći. Predsednik Srbije bez moćne državne uprave nema snage niti podrške. Državna birokatija je osnova poliitčke moći svake vlade. Istovremeno ona buja sa ambiciajma poliitčara da guše slobode gradjana i umesto toga da državna uprava bude servis gradjana postaje moć iznad gradjana.Z bog toga predsednik Srbije i lider DS ne može da se uhvati u koštac sa glomaznom nasledjenom državnom admnistracijom.

Maree

pre 13 godina

treba nam 10-15 ministarstava...
kakav je to odgovor? odokativan? Cime se vi bavite ako ne BAREM aktuelnim pitanjima? Ako su aktuelna pitanja reforme vlade, onda mora da se ima u vidu jasan i precizno odredjen plan i program sa ciljem unapredjenja postojecih potencijala.
Zamislite da pitate profesora koliko je 2+3, a on vam kaze, tu je negde izmedju 4 i 12. Ima li iko u ovoj vladi volje da se zaista posveti svom poslu? Ima li iko u ovoj vladi da zna sta mu je posao??? Pre neki dan Deltosavljevic i Dinkic prebacuju krivicu jedan na drugog oko problema sa mlekom...i na kraju problem je jos tu, ali sigurno nije za njih, sigurno je da oni imaju mleka. Dosta vise sa ovim sou programom! Svi napolje! Ne samo da ste nesposobni, nekvalifikovani nego ste i bezobrazni i ne zelite niste da ucinite da poboljsate ista sem da napunite vase dzepove.

bezi dok te noge nose

pre 13 godina

“Ja nemam odgovornost kada je u pitanju budžetska politika, ali imam političku odgovornost.”
Ja nisam zadužen za privredu. Ja sam samo obični predsednik Republike,,,", rekao je Tadić.”
Tadić je rekao da je on uključio mnogo mladih ljudi u rad svog kabineta, ali je naveo da "nije siguran da li je pogrešio ili ne što im je dao šansu".

Nasli studenti "pravu" osobu da im odgovori na goruca pitanja. Ako je itko od njih bio u nedoumuci da li da emigrira ili ostane nakon zavrsenog studija, sada sigurno vise nije.

Neka pita Cecu

pre 13 godina

Neka pita Cecu koliko ce ova vlada da opstane ukoliko se sprovede "Nacrt Optuznice", ocigledno je da je ona sposobnija od njega...

Piši kući propalo

pre 13 godina

Predsedniče, sada je "malo kasno" za to, jer je "racionalizaciju državne uprave" trebalo uraditi, još, na početku "tranzicije", pošto je tranzicija "sinonim" za racionalizaciju - društva, privrede i uprave?!
Kao što svaki "mikro projekat" zahteva "studiju izvodljivosti" i "biznis plan", još važnije je da to postoji i na "makro planu", umesto što se "tumara" bez jasnog "cilja i plana", koji se slabo ili nedovoljno potvrđuje u praksi?!
Ukinuta su "neproduktivna" radna mesta, a nisu zamenjena, u dovoljnom broju, sa "produktivnim", što je trebalo biti "osnovni postulat" tranzicije - da se zastarela i neproduktina privredna i društvena infrastruktura "zameni i unapredi" uvođenjem moderne i produktivne, koja obezbeđuje veće zapošljavanje, a ne obrnuto, i angažuje visoko školovane kadrove, umesto "jeftine radne snage", te ima etabliran "srednji (intelektualni) društveni sloj", bez koga, nema ni društvenog napretka, odnosno, racionalne i efikasne društvene uprave, zaustavljanja "odliva mozgova" i budućnosti?!
Međutim, ako se nedovoljno "investira u budućnost", onda svaki sutrašnji dan se ponavlja, kao "nevesela sadašnjost", dok je država, koja ne može da spreči "odliv mozgova" osuđena na stagnaciju?!
Uključivanje mladih u državnu upravu i to na najviša ministarska i druga rukovodeća mesta, i bez odgovarajuće stručne specijalizacije i iskustva, jeste "velika greška" o kojoj svedoče i rezultati takve politike?!

pera ložač

pre 13 godina

Danas će kišiti-kaže radiooo.

Molim da se svi ovi komentari dostave g.Kralju-pa neka uživa uz kamin "dok napolju kiša lije"...

Bane

pre 13 godina

Koja je razlika izmedju posla naseg predsednika i manekena/manekenke? Vrlo mala - i on i oni imaju posao da se nasminkaju, srede, da budu lepi i da poziraju. Jedino sto Tadic jos uradi je da procita po neku glupost koju su mu napisali ili eventualno on neku glupost izvali!

gaznakla

pre 13 godina

Borise Tadicu, o tome si trebao da mislis pre 2 godine kada si pravio vladu sa SPS-om...sada je najbolje da odes ako ne umes, ne mozes ili neces...a kakvi su ti savetnici i strucnjaci, pogledaj slucaj oko "y" kraka tzv prstena oko Subotice, pa zar nemas druge inzenjere nego ti doktor ortoped objasnjava trasu i datume za realizaciju... sramota.. posto ne znas sta da radis, ja ti dajem savet - skloni se, a ko god moze neka bezi iz tvoje Srbije...dok moze...

sin Brut

pre 13 godina

Nemate! I nemoj nista da pokusavate da menjate, samo cete da pravite troskove i nove izvore korupacija i malverzacija. Zakljucajte se svi u svoje kancelarije, nigde nemojte da idete i niko nemoj da vam dolazi.

Profa

pre 13 godina

I sam predsednik je u jednom delu svog izlaganja izneo suštinu našeg problema. To je po meni mešanje politike u sve aspekta naših života. I kao što je i rekao da bi se to rešilo potreban je novi izborni sistem.

dosadan

pre 13 godina

Smanjenje administracije je nemoguce jer su to glasaci vladajucih stranaka.

Ovde se jos ne zna ko je pijan usao autom u izlog Benettona a kamoli gde su nestale milijarde, o cemu mi pricamo?

goca boca

pre 13 godina

ako su oni koji su pisali ove izjave za predsednika, mislila da nam ga prikazu u novom svetlu kao ranjivog coveka, koji kao svako ljudsko bice ima slabosti, moram da kazem da su pogresno procenili...posle ovakve izjave masa zali sto je uopste za ovoga glasala, jer je spucao mandat a nista uradio nije...a sad nam se pravda kao da je sazvao roditeljski sastanak... nama treba cvrsta ruka, ostar um i neko ko ce da radi 24 sata, a mamine maze i pekmezi nek sede kod kuce! spucao si mandat na kosovo, kosovo izgubio, ekonomija unistena, reforme nigde sprovedene do kraja, korupcija nikad veca, tvoji pajtosi i partneri sve bogatiji... istina boli ali kad znas istinu lakse ces naci put iz mraka!

h

pre 13 godina

Nisam siguran da imam snage da glasam za one koji nemaju snage da rade svoj posao... To podrazumeva izlazak na izbore, zaokruzivanje broja ispred imena stranke...

Tine

pre 13 godina

Ma sigurni ste, kako niste sigurni predsedniče, iz aviona se vidi, da vas to ne zanima da išta menjate u Srbiji, iako ništa nije potaman i ništa ne funkcioniše i niko zadovoljan nije!?
A znate zašto-zato što je državna uprava, birokratija u vas videla isto ono što je videla u sve čuvare našeg nakaradnog, neefikasnog društveno-političkog i ekonomskog sistema, koji egzistira počev od 1990-2010 godine.
Vi za to niste kadri ni u snu, a znate još zašto : zato što ste na čelu stranke, koja trenutno tvori i participira u tom istom sistemu koji trenutno egzistira i prima plate za ništa.
E kad bi u to dirnuli, ditnuli bi u sebe, a nećete valjda da nasrćete na svoj lagodni položaj i zameranju bilo kome.
Dakle, to o čemu ovde pričamo gospodine Borise može da uradi samo neko nezavistan od partije, stranke, kumova, drugova, ortaka, poznanika itd.
Zašto ne reći otvoreno, takvih na vlasti u Srbiji nema i ne postoji niti jedan, sem nas retkih pojedinaca kojima se nudi partizam da bi ušli da to sredimo u državi. Nemoguća misija je sve to, i zato demontažu našeg monstruoznog državnog neefikasnog sistema može da uradi isključivo neko na profesionalnoj bazi, koji neće gledati da li udara po Babu, niti Stričevima, već po pravdi svakoga ili nikoga.

komentatorka

pre 13 godina

a sto je idealan broj 100 do 150 poslanika na ~8mil stanovnika ili 10-15 ministarstava + n (nepoznati broj) drzavnih agencija
ako bi o tome idealno broju malo vise elaborirali
posto ste vec javno priznali da nemate snage za posao (koji je usput jedan od uslova ulaska srbije u eu) onda bi trebalo da raspustite vladu i raspisete izbore i naravno da se vise ne kandidujete.
to sto vi kazete da nemate snage ja tumacim da nemate volje ni petlje, jer ne smete da darnete u leglo korupcije a to je upravo ta vlada od 100 poslanika 10-15 ministarstava i mali milion agencija