Subota, 27.11.2010.

17:09

Plata u Srbiji nedovoljna za život

Po zvaničnoj statistici, prosečnoj porodici za hranu mesečno treba 20.000 dinara. U realnom životu stanje je još gore nego što to pokazuje statistika.

Izvor: B92

Plata u Srbiji nedovoljna za život IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

taraba

pre 13 godina

ko bi se zalio na to. kazu (bar novine) da je prosek plate 343 evra. muz i zena 2x 343, recimo to je 700 evra odbijes 190 evra sto je potrebno za zivot. i sad nek neko kaze da nije med i mleko. verujem kad bi bil gejts podelio i svoju zaradu (zbog proseka) da bi mi svi na zemlji imali prosek 2500evra (a gde su tek ostali). ma seici bi mi svi bili...

Steva

pre 13 godina

Hvala ti Demokratska stranko. Hvala ti G17+.

Hvala ti Borise Tadiću. Hvala ti Mlađane Dinkiću.

Hvala vam što ste nam obezbedili ovako lep i udoban život i što niste izneverili vaša očekivanja.

A sada pričam realno. Ovo će da se završi na jedan od tri moguća načina:
1) Totalnom revolucijom na ulicama pri čemu će vam i policija i vojska okrenuti leđa i tada bolje da ne mislim šta bi moglo biti sa vama;

2) Narod će ostati totalno apatičan i polako će tonuti u tešku sirotinju i na kraju ćemo biti kao narod Egipta: grozno siromašan koji preživljava od malo vode i vazduha i to je to. Tado slobodno možemo i da stavimo ključ na našu državu jer će svako anektirati šta bude želeo od suseda;

3) Pašćete na izborima i opet ćete doći na vlast u nekoj bolesnoj koaliciji.

I ja sada hoću da crknem jer kada ponovo pročitam šta sam napisao, ne vidim izlaza.

Problem je da koja god varijanta da se dogodi nema ko da vas smeni, odnosno, nemamo nijednog lidera "da valja".

Možda da postavimo Beka da bude novi lider Srbje, ali da ga ljudski zamolimo da nešto uradi za običan narod jer je narod, ko narod, nesposoban da sam rešava svoje probleme.

A Beko je čovek iskusan, namazan, da se ne lažemo, ima dovoljno para, valjda i nema želju da ima još više, jer, realno, šta će mu, samo će navući bes nekih drugih još bogatijih sa Zapada.

Dakle, Beka za premijera!!!

Ha, kladim se da do sada o tome niko nije razmišljao. Onda bi država mogla da počne da zida i jeftine stanove u Luci Beograd?

гром

pre 13 godina

Ma ни за умирање није довољна. И зато људи и умиру од срца, туге, жала за отишлом децом...а не од плате. Колика је ни за смрт није довољна (знате колико се попу мора да да, па сандук, па ....) а тек за живот. Додуше ово у Србији и није живот.
Је*** живот коме је срчка спас. Не мучиш се. Дум и готово.
Лепша смрт, него живот, је** те!
Ај' лаку ноћ. Видимо се сутра у рају. За самопослугу лове немам. А пут рај ће, ако нико други, ту је локална самоуправа. Друга класа, па шта. Важно је да вози у рај. Па сад што није брзом пругом и што ћу стићи у среду, четвртак, ајд' да не закерамо.
Еееееееее! да није тужно баш би било смешно.
А није да и сами својим удворичким подношењем не доприносимо. Самоооооооооо! јоооооој! Нека ми је мука, а ја се зезам. А замисли да стварно ме одвезу у рај.

direktor

pre 13 godina

Svaki stanovnik Juzne Srbije koji je nasao kakav-takav posao ima oko 20.000 dinara, u svakoj porodici najcesce radi samo jedan eventualno dva clana.
To znaci da je oko 40000 dinara primanje cele porodice. E sad, izracunajte kako da se prezivi pored svih ostalih racuna, dazbina i ostalog...

Dardej

pre 13 godina

Imam 30000 dinara mesecna primanja, ozenjen i imam sina starog 11 godina. Supruga ne može da se zaposli a o planiranju proširenju porodice ne razmisljamo. Digao sam ruke od plaćanja računa za el.energiju i svakog dana očekujem da me iskljuce iz elektrodistribucije. Dugujem za vodovod i kanalizaciju jer nemam da platim dažbine. Porez na imovinu takođe nisam platio. Jedemo meso 3-4 kilograma na mesecnom nivou. Trazio sam deciji dodatak i nemam prava jer po njihovim kriterijumima imam primanja iznad proseka. Kuca mi je u fazi propadanja jer su mi na krovu grede istrulele, ne daj boze da dodje do pozara kad kisa bude padala pa da se spoje el.instalacije. Sve sto se novca tice, sve dajem za hranu da prezivimo pa se jos i uzajmljujem od par prijatelja tako da je to presipanje iz šupljeg u prazno sto bi značilo da neki mesec skromno jedes a neki drugi loše jedes. Postao sam anemičan jer mi je žao da jedem pa detetu više dajem. Sve u svemu, statistika ne predstavlja ništa realno. Ovo sto sam naveo što se moje situacije tiče, znam za mnoge prijatelje koji su kao i ja. Ja radim i u stalnom sam radnom odnosu i nemam. Pa ajd, da ne radim, okej. Nemam sto ne radim, ali ljudi...radim i ubijam se radeći i prekovremeno...šta više da pričam, prolupao sam načisto. Unapred se zahvaljujem redakciji B92 na objavljenom komentaru koji upućujem i olakšava moju muku.

Dacha

pre 13 godina

Sve komentare sam pročitao i podržao ih 95% (statistički gledano)! Jedino od koga sam čuo da može da se živi od svog rada jesu gazde kojima lepo, dobro ili ekstra ide posao. Jedna od lepših strana (opet za gazde) je što daju plate 10, 20, u retkim slučajevima preko 30 hiljada a obavezno uplaćuju minimalac (pod uslovom da imate tu sreću da ste prijavljeni) i time zadržavaju pare "u svom džepu" a nas radnike debelo oštećuju za neki, opet mali priliv u poznim godinama. Ja ću sigurno proklinjati svakog gazdu koji mi je uskratio pravo da živim, makar kao pas u starosti!
Ova nikakva vlast neće da radi na tome da stane na stranu naroda! Gubimo godine i decenije kada bi trebali da stvaramo nešto u životu, da pružimo našoj deci makar krov nad glavom, kako su nekima od nas naši roditelji. Ne može porodično stablo da se širi generacijama u jednoj kući koja je napravljena u Titovoj državi!
Imam 26 godina i jako sam razočaran na situaciju u zemlji Srbiji. Većina radi da bi preživela i nema nikakve perspektive i bolje budućnosti za ljude. Na žalost svih nas, sve je ovo jedna velika šarena laža…

Nikola

pre 13 godina

Kako Dinkic moze da sa 2k eura mesecno kupi stan od 300k eura i placa 1k eura mesecno ratu. Ocigledno da nemate pojma vi koji se zalite da vam je lose. 500evra mesecno je razlika izmedju prosjaka i milionera.

Zlaja

pre 13 godina

Ko placa te statisticare? Je li to DS i Tadic narucio istrazivanje a naravno i rezultate. TE LIKOVE BI TREBALO POHAPSITI I OSUDITI NA DUGOGODISNJI PRINUDNI DRUSTVENO KORISTAN RAD!
SRAMOTA I PONIZAVANJE NARODA! PITAM SE SAMO DOKLE CE?

Dusan Silni

pre 13 godina

Sam podatak da 77%građana živi na granici i ispod granice siromaštva nagoveštava da će uskoro proraditi šuma sa savremenim i modernim hajducima. Fale još Turci ali nema veze ovi naši su i veći i gori od njih, inspiracije hajducima na pretek, biće bogata lovina za srbijansku sirotinju.

Atropin

pre 13 godina

Prosecna plata 34000?? Taj podatak ama bas nista ne pokazuje!! To je kao kada bih ja nekome rekao (a savrseno je tacno) da je u Sahari prosecna dnevna temperatura 25 stepeni!!
Mene zanima sto bi statisticari rekli modus plate u Srbij! (tj.koja je to najcesca plata)

Lela

pre 13 godina

Kome su potrebni ovakvi statističari?
Nama, da im damo nagradu, jer ionako nagrađujemo sve na vodećim pozicijama, a pri tom ih sačinjava polupismeni svet, koji sebi može sebi da dozvoli da kaže da "mi" (misleći na sebe, naravno) lepo živimo... Nas dole i ne vide...

Jole

pre 13 godina

Cifrom od 20.000 dinara mesecno za cetvoroclanu porodicu koje je izracunalo Ministarstvo za trgovinu dolazi se do 50 dinara po obroku. Sta se moze u Srbiji pojesti za 50 dinara, a da se ne dobije skorbut ili anemija?

Ma daj...

pre 13 godina

Kao da je ikada bila dovoljna pa da ovo bude glavna vest...
Koji ce praznik to biti da jednog dana procitam "plata u Srbiji dovoljna za zivot" pih

Igorko

pre 13 godina

Glad VLADARI, glad vlada Srbijom. A svi vi na vlasti zivite u nezasluzenom bogatsvu i pricate nam kako cete bas vi sve promeniti nabolje. Olosi.

bojan

pre 13 godina

'Mislim da je to pogrena tema, bedne plate nemaju veze sa nasom skupstinom ... i da poslanicima svakako treba povecati plate' reci su ministra bez portfelja ...

zaboravi...

pre 13 godina

Secate li se sirokog pitomog osmeha naseg druga predsednika sa bilborda u poslednjoj predizbornoj kampanji dok najavljuje bolji zivot nasih gradjana i 200.000 novih radnih mesta. Vidim neki ocekuju da ce naredni izbori nesto promeniti. Promenice se samo par koalicionih partnera u novoj socijalno odgovornoj vladi i eventualno ce nasi tajkuni promeniti svoje dve, tri godine stare dotrajale jahte za vece a ti moj narode polako kopni i gledaj kako u tisini nestajes. Kad ne znamo da stanemo na put ovoj pljacki i unistenju verovatno nismo bolje ni zasluzili.

statisticka greska

pre 13 godina

ma da ono sto je nabrojano, i pile i krompir i voce, ko to kupuje, otkud nekome ideja da je to zivot prosecnog gradjanina, nema se za hleb i mleko a oni mi tu neko pile pominju svaki dan.

Mile

pre 13 godina

Ne znam sta "prosečna porodica" pojede za mesec dana ali ja sam redovno trosio bar 3000 nedeljno (subotom u kupovinu). Znaci, jedna osoba. I to nisam kupovao bogznasta skupo (nesto redje kupujem/jedem meso i inače). Kupovao sam nešto malo više što inače ne bih da sam samac jer je i devojka često kod mene bila i voleli smo da skuvamo nešto "na kašiku".

Ali stoji: hrana u Srbiji je neverovatno skupa. Preskupa. Pre neki dan sam okačio odgovor na sličnu temu. Recimo, ovde u Torontu, idem, takodje, jednom nedeljno. Prošlog vikenda sam kupio 3 torbe/cegera za $58. Svasta sam kupio (voce, povrce, testo, hleb, mleko/obično/sojino/čokoladno, sokovi, riba/tuna i divlji pacif. los, voćni jogurti, pavlaka, sir, jaja, pekmez, corn flakes, kolaci i sl.)...

Neka bude $60 i neka je dolar 80 din. To je 4800 din. Neka se uzme u obzir i odnos pros. plata 1:8. Znaci, sve sto sam kupio ovde kosta onoliko koliko bi kostalo nekog u Srbiji da za iste artikle i istu količinu plati 600 (ŠEST STOTINA!) dinara. Smejurija, zar ne?

Nažalost, za 600 dindži ne može da se kupi ni 20% toga. A najbednije je to sto drzava svesno tolerise tu situaciju. Zapamtite to kad dođu izbori.

Spaky

pre 13 godina

Da,ali ovo "prosecna plata" od 34.400.din treba posebno da se naglasi jer vecina ljudi u Srbiji prvo treba da ima srece da uopste i ima posao a drugo da ima platu od 20.000.din.To bi znacilo da vecina gradjana mora celu platu da izdvoji za hranu.Statistika je jedno-realnost je drugo,prosecna plata od 34.400. din nije realna slika stanja u Srbiji sto se tice plata.Ta slika je mnogo gora i gradjani Srbije danas zive jako tesko,sastavljaju kraj sa krajem,a onda na sve to cujes vest da do 2013.god struja mora da poskupi za 60.%.Sramota.....

zemlja nemorala

pre 13 godina

Zemlja tajkuna,kriminala,sponzorusa, kokaina,prevaranata,politickih stranaka,farmi,velikoga brata....posten i obrazovan narod,nema sta da trazi u Srbiji,jer ce biti gladan...

Milan Krstić

pre 13 godina

Ko je došao do tog frapantnog podatka treba mu dati nagradu...pa otprilike 90 posto ljudi u ovoj zemlji zna da se živi teško a ostalih 10 posto tajkuna i ljudi koji se bave politikom jedini to ne znaju...ali oni i onako ne čitaju novine i statistike jer misle ako je njima dobro pa sigurno je i narodu...jedini izlaz preraspodela svih sredstava da bi se oformio srednji sloj.

nezaposleni

pre 13 godina

I sada je plata nedovoljna za zivot. Pitam se samo sta cemo raditi ako se uvedu astronomski porezi na imovinu za nase uslove, kada ce nam mozda cetvtina,trecina i polovina mesecne necije mesecne plate ili penzije odlaziti na mesecnu ratu poreza na imovinu pogotovo ako zivite i imate nekretninu u urbanijim gradovima i opstinama. Onda cemo morati da biramo da li da se hranimo i cak ostanemo bez nekretnine, ili da budemo pronadjeni izgladneli u svojim nekretninama. Glavno nam se sprema mozda povisica od 2 % u januaru i mozda jos jedno 5 % do kraja 2011, a cene i porezi ce ici dvocifrenim i trocifrenim procentima.

jovan

pre 13 godina

Ako je plata u Srbiji nedovoljna za život šta da se kaže za penziju. Nadam se da će moje kolege penzioneri imati dovoljno za život obećanja Jovana Krkobabića i njegovog "Znatnog" povećanja penzija iz jučerašnjeg intervjua. "Znatno" povećanje penzija Jovana Krkobabića, podpredsednika vlade Republike Srbije živelo je medijski život od nepuna 24 sata do sinoćne vesti "Penzije će se u Januaru 2011. povećati 2% /dva posto/". Mom starijem kolegi penzioneru Krkobabiću mogu poručiti da bi se trebao ako ničega drugoga stideti njegovih godina i reči "Znatno". Neka ga je bar "Znatna" sramota olakog davanja izjava koje su na granici dobrog ukusa.

Mladen Kovač

pre 13 godina

Kad god se priča o platama uvek se pojavi onaj atanacković koji kaže kako nemogu da izdrže povećanje plata,a ne shvataju da su plate veće i robu i usluge bi bolje prodavali a samim tim bi imali veći profit.Ovako svaki privatnik razmišlja što ja da povećavam kad će neko drugi a drugog nema.sami ste sebe i ovu raju doveli dovde i potreban je rez.Minimalac povećati na 30000 din pa ko nemože da isplati nek pusti pravim gazdama da posluju a ove lopurde u tvorza samo kako kad lopurde finansiraju političare.

dsbojan

pre 13 godina

Pada vlada xexexe,ovi su pukli ko baloni a tek ce,briga za narod jednaka brizi o lanjskom snegu...uzas...jedva cekam izbore da im vidim face

Jaroslav

pre 13 godina

Zašto stalno računate potražnju mesa kao neki pokazatelj smanjenja standarda. Koliko košta zdrava hrana, brokoli, maslinovo ulje, integralni pirinač? A da, to vas ne zanima? Jedite pile i krompir i mleko sa antibioticima!!!

Vojislav Matkovic

pre 13 godina

650 dinara puta 30 dana, oko 20.000 ali samo za rucak... A sta cemo sa vecerom i doruckom? To nam ne treba? :D
I onda nam neki tamo Mirko porucuje kako nam je dobro i kako ce nam biti dobro, a pogotovo u Evropi! :D

Predrag

pre 13 godina

“Ako znamo da prosečne plate nisu 30.000 dinara, kudikamo su nuže. Šta je sa platama u Beloj Palanci, Pirotu i odakle god ne”, podseća Papović.

Prema poslednim podacima republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u Srbiji iznosi 34.400 dinara, nešto bolji prosek ima Beograd – 42.400.

Da li to znači da svi oni koji ne žive u Beograd treba da se presele u glavni grad?

Definitivno mi nisu više čudni napisi po jugu Srbije:" Zašto kažeš Srbija, a misliš na Beograd?"

Pa i Čanak u Vojvodini uspjeva da održi glasačko telo uporedjujući BG sa Vojvodinom.

Možda je nekome bilo čudno što su se svi hteli odvojiti od Srbije, al kako stvari stoje i srbi će se hteti odvojiti od Srbije, tj od Beograda!

Goran

pre 13 godina

Da li je tacno, ja mislim da je tacno i da je mnogo gore nego sto se misli ili uradi neka statistika, sta da kaze onaj koji nigde ne radi i nema nikakve prihode i ko zivi na teret svojih roditelja, to je pitanje za sve statisticare i sociologe koji se bave problemom siromastva, ja smatram da bi drzava trebala da uradi statistiku nezaposlenih lica i prema tome odredi stopu nezaposlenosti i socijalno ugrozenih lica u Srbiji. To ce dati pravu sliku sa koliko para ljudi danas prezivljavaju.

mašinski inženjer

pre 13 godina

Prosečna inženjerska plata u SAD je 10000 dolara, u Srbiji jedva 500 dolara. Cene osnovnih životnih namirnica su u Americi značajno manje, kao i cene nekretnina, automobila i goriva!

anonimus

pre 13 godina

Molim vas lepo sto se tice plata i zivotnog standarda mi smo na velikoj nuli Srbija nece i ne sme da udje u evropsku uniju sa minimalnim platama to je sramota za jednu zemlju da vlada siromastvo medju ljudima koji jedva krpe kraj sa krajem.

vojvođanin

pre 13 godina

Muka mi je više ove statistike!
Živim u Subotici, žena i ja nahvatamo oko 100.000 mesečno. Od toga odbijem mesečnu ratu kredita za kuću 250 evra. Imamo troje dece, i jedva se krpimo sa preostalih 70.000 i kusur dinara.
A vi i dalje objavljujte lažne podatke, vidim i sam kako mi je.

alibaba

pre 13 godina

Sto bi rekle lale "Ma nemojte kasti." U svakom slucaju bar je poztivno sto je neko uradio nezavisno istrazivanje o realnim prihodima i rashodima i to objavio. Nadam se da ce neko staviti prst na celo i zamisliti se, ali slaba vajda, odavno se ovo vec "zna".

Dijabola

pre 13 godina

Pre bih reko da je ovaj prosek 34.000 bruto . I 1994,95,96,97,98 se bolje prezivljavalo, ovo je nepodnosljivo postalo. Bar za veliku vecinu. Desetogodisnja pljacka i korupcija je dosla na naplatu.

voja

pre 13 godina

Naši statističari rade po nalogu Vlade.
Svi njihovi podaci su naštimovani i ulepšani.
Za normalan (SKROMAN)život četvoročlane porodice treba 100000 dinara, a samo za hranu 40000.
A koliko mi imamo?

voja

pre 13 godina

Naši statističari rade po nalogu Vlade.
Svi njihovi podaci su naštimovani i ulepšani.
Za normalan (SKROMAN)život četvoročlane porodice treba 100000 dinara, a samo za hranu 40000.
A koliko mi imamo?

mašinski inženjer

pre 13 godina

Prosečna inženjerska plata u SAD je 10000 dolara, u Srbiji jedva 500 dolara. Cene osnovnih životnih namirnica su u Americi značajno manje, kao i cene nekretnina, automobila i goriva!

zemlja nemorala

pre 13 godina

Zemlja tajkuna,kriminala,sponzorusa, kokaina,prevaranata,politickih stranaka,farmi,velikoga brata....posten i obrazovan narod,nema sta da trazi u Srbiji,jer ce biti gladan...

Mile

pre 13 godina

Ne znam sta "prosečna porodica" pojede za mesec dana ali ja sam redovno trosio bar 3000 nedeljno (subotom u kupovinu). Znaci, jedna osoba. I to nisam kupovao bogznasta skupo (nesto redje kupujem/jedem meso i inače). Kupovao sam nešto malo više što inače ne bih da sam samac jer je i devojka često kod mene bila i voleli smo da skuvamo nešto "na kašiku".

Ali stoji: hrana u Srbiji je neverovatno skupa. Preskupa. Pre neki dan sam okačio odgovor na sličnu temu. Recimo, ovde u Torontu, idem, takodje, jednom nedeljno. Prošlog vikenda sam kupio 3 torbe/cegera za $58. Svasta sam kupio (voce, povrce, testo, hleb, mleko/obično/sojino/čokoladno, sokovi, riba/tuna i divlji pacif. los, voćni jogurti, pavlaka, sir, jaja, pekmez, corn flakes, kolaci i sl.)...

Neka bude $60 i neka je dolar 80 din. To je 4800 din. Neka se uzme u obzir i odnos pros. plata 1:8. Znaci, sve sto sam kupio ovde kosta onoliko koliko bi kostalo nekog u Srbiji da za iste artikle i istu količinu plati 600 (ŠEST STOTINA!) dinara. Smejurija, zar ne?

Nažalost, za 600 dindži ne može da se kupi ni 20% toga. A najbednije je to sto drzava svesno tolerise tu situaciju. Zapamtite to kad dođu izbori.

Spaky

pre 13 godina

Da,ali ovo "prosecna plata" od 34.400.din treba posebno da se naglasi jer vecina ljudi u Srbiji prvo treba da ima srece da uopste i ima posao a drugo da ima platu od 20.000.din.To bi znacilo da vecina gradjana mora celu platu da izdvoji za hranu.Statistika je jedno-realnost je drugo,prosecna plata od 34.400. din nije realna slika stanja u Srbiji sto se tice plata.Ta slika je mnogo gora i gradjani Srbije danas zive jako tesko,sastavljaju kraj sa krajem,a onda na sve to cujes vest da do 2013.god struja mora da poskupi za 60.%.Sramota.....

Dijabola

pre 13 godina

Pre bih reko da je ovaj prosek 34.000 bruto . I 1994,95,96,97,98 se bolje prezivljavalo, ovo je nepodnosljivo postalo. Bar za veliku vecinu. Desetogodisnja pljacka i korupcija je dosla na naplatu.

vojvođanin

pre 13 godina

Muka mi je više ove statistike!
Živim u Subotici, žena i ja nahvatamo oko 100.000 mesečno. Od toga odbijem mesečnu ratu kredita za kuću 250 evra. Imamo troje dece, i jedva se krpimo sa preostalih 70.000 i kusur dinara.
A vi i dalje objavljujte lažne podatke, vidim i sam kako mi je.

Igorko

pre 13 godina

Glad VLADARI, glad vlada Srbijom. A svi vi na vlasti zivite u nezasluzenom bogatsvu i pricate nam kako cete bas vi sve promeniti nabolje. Olosi.

Jaroslav

pre 13 godina

Zašto stalno računate potražnju mesa kao neki pokazatelj smanjenja standarda. Koliko košta zdrava hrana, brokoli, maslinovo ulje, integralni pirinač? A da, to vas ne zanima? Jedite pile i krompir i mleko sa antibioticima!!!

Vojislav Matkovic

pre 13 godina

650 dinara puta 30 dana, oko 20.000 ali samo za rucak... A sta cemo sa vecerom i doruckom? To nam ne treba? :D
I onda nam neki tamo Mirko porucuje kako nam je dobro i kako ce nam biti dobro, a pogotovo u Evropi! :D

jovan

pre 13 godina

Ako je plata u Srbiji nedovoljna za život šta da se kaže za penziju. Nadam se da će moje kolege penzioneri imati dovoljno za život obećanja Jovana Krkobabića i njegovog "Znatnog" povećanja penzija iz jučerašnjeg intervjua. "Znatno" povećanje penzija Jovana Krkobabića, podpredsednika vlade Republike Srbije živelo je medijski život od nepuna 24 sata do sinoćne vesti "Penzije će se u Januaru 2011. povećati 2% /dva posto/". Mom starijem kolegi penzioneru Krkobabiću mogu poručiti da bi se trebao ako ničega drugoga stideti njegovih godina i reči "Znatno". Neka ga je bar "Znatna" sramota olakog davanja izjava koje su na granici dobrog ukusa.

Jole

pre 13 godina

Cifrom od 20.000 dinara mesecno za cetvoroclanu porodicu koje je izracunalo Ministarstvo za trgovinu dolazi se do 50 dinara po obroku. Sta se moze u Srbiji pojesti za 50 dinara, a da se ne dobije skorbut ili anemija?

dsbojan

pre 13 godina

Pada vlada xexexe,ovi su pukli ko baloni a tek ce,briga za narod jednaka brizi o lanjskom snegu...uzas...jedva cekam izbore da im vidim face

zaboravi...

pre 13 godina

Secate li se sirokog pitomog osmeha naseg druga predsednika sa bilborda u poslednjoj predizbornoj kampanji dok najavljuje bolji zivot nasih gradjana i 200.000 novih radnih mesta. Vidim neki ocekuju da ce naredni izbori nesto promeniti. Promenice se samo par koalicionih partnera u novoj socijalno odgovornoj vladi i eventualno ce nasi tajkuni promeniti svoje dve, tri godine stare dotrajale jahte za vece a ti moj narode polako kopni i gledaj kako u tisini nestajes. Kad ne znamo da stanemo na put ovoj pljacki i unistenju verovatno nismo bolje ni zasluzili.

statisticka greska

pre 13 godina

ma da ono sto je nabrojano, i pile i krompir i voce, ko to kupuje, otkud nekome ideja da je to zivot prosecnog gradjanina, nema se za hleb i mleko a oni mi tu neko pile pominju svaki dan.

Predrag

pre 13 godina

“Ako znamo da prosečne plate nisu 30.000 dinara, kudikamo su nuže. Šta je sa platama u Beloj Palanci, Pirotu i odakle god ne”, podseća Papović.

Prema poslednim podacima republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u Srbiji iznosi 34.400 dinara, nešto bolji prosek ima Beograd – 42.400.

Da li to znači da svi oni koji ne žive u Beograd treba da se presele u glavni grad?

Definitivno mi nisu više čudni napisi po jugu Srbije:" Zašto kažeš Srbija, a misliš na Beograd?"

Pa i Čanak u Vojvodini uspjeva da održi glasačko telo uporedjujući BG sa Vojvodinom.

Možda je nekome bilo čudno što su se svi hteli odvojiti od Srbije, al kako stvari stoje i srbi će se hteti odvojiti od Srbije, tj od Beograda!

Atropin

pre 13 godina

Prosecna plata 34000?? Taj podatak ama bas nista ne pokazuje!! To je kao kada bih ja nekome rekao (a savrseno je tacno) da je u Sahari prosecna dnevna temperatura 25 stepeni!!
Mene zanima sto bi statisticari rekli modus plate u Srbij! (tj.koja je to najcesca plata)

anonimus

pre 13 godina

Molim vas lepo sto se tice plata i zivotnog standarda mi smo na velikoj nuli Srbija nece i ne sme da udje u evropsku uniju sa minimalnim platama to je sramota za jednu zemlju da vlada siromastvo medju ljudima koji jedva krpe kraj sa krajem.

Goran

pre 13 godina

Da li je tacno, ja mislim da je tacno i da je mnogo gore nego sto se misli ili uradi neka statistika, sta da kaze onaj koji nigde ne radi i nema nikakve prihode i ko zivi na teret svojih roditelja, to je pitanje za sve statisticare i sociologe koji se bave problemom siromastva, ja smatram da bi drzava trebala da uradi statistiku nezaposlenih lica i prema tome odredi stopu nezaposlenosti i socijalno ugrozenih lica u Srbiji. To ce dati pravu sliku sa koliko para ljudi danas prezivljavaju.

alibaba

pre 13 godina

Sto bi rekle lale "Ma nemojte kasti." U svakom slucaju bar je poztivno sto je neko uradio nezavisno istrazivanje o realnim prihodima i rashodima i to objavio. Nadam se da ce neko staviti prst na celo i zamisliti se, ali slaba vajda, odavno se ovo vec "zna".

Milan Krstić

pre 13 godina

Ko je došao do tog frapantnog podatka treba mu dati nagradu...pa otprilike 90 posto ljudi u ovoj zemlji zna da se živi teško a ostalih 10 posto tajkuna i ljudi koji se bave politikom jedini to ne znaju...ali oni i onako ne čitaju novine i statistike jer misle ako je njima dobro pa sigurno je i narodu...jedini izlaz preraspodela svih sredstava da bi se oformio srednji sloj.

Mladen Kovač

pre 13 godina

Kad god se priča o platama uvek se pojavi onaj atanacković koji kaže kako nemogu da izdrže povećanje plata,a ne shvataju da su plate veće i robu i usluge bi bolje prodavali a samim tim bi imali veći profit.Ovako svaki privatnik razmišlja što ja da povećavam kad će neko drugi a drugog nema.sami ste sebe i ovu raju doveli dovde i potreban je rez.Minimalac povećati na 30000 din pa ko nemože da isplati nek pusti pravim gazdama da posluju a ove lopurde u tvorza samo kako kad lopurde finansiraju političare.

nezaposleni

pre 13 godina

I sada je plata nedovoljna za zivot. Pitam se samo sta cemo raditi ako se uvedu astronomski porezi na imovinu za nase uslove, kada ce nam mozda cetvtina,trecina i polovina mesecne necije mesecne plate ili penzije odlaziti na mesecnu ratu poreza na imovinu pogotovo ako zivite i imate nekretninu u urbanijim gradovima i opstinama. Onda cemo morati da biramo da li da se hranimo i cak ostanemo bez nekretnine, ili da budemo pronadjeni izgladneli u svojim nekretninama. Glavno nam se sprema mozda povisica od 2 % u januaru i mozda jos jedno 5 % do kraja 2011, a cene i porezi ce ici dvocifrenim i trocifrenim procentima.

Lela

pre 13 godina

Kome su potrebni ovakvi statističari?
Nama, da im damo nagradu, jer ionako nagrađujemo sve na vodećim pozicijama, a pri tom ih sačinjava polupismeni svet, koji sebi može sebi da dozvoli da kaže da "mi" (misleći na sebe, naravno) lepo živimo... Nas dole i ne vide...

Dardej

pre 13 godina

Imam 30000 dinara mesecna primanja, ozenjen i imam sina starog 11 godina. Supruga ne može da se zaposli a o planiranju proširenju porodice ne razmisljamo. Digao sam ruke od plaćanja računa za el.energiju i svakog dana očekujem da me iskljuce iz elektrodistribucije. Dugujem za vodovod i kanalizaciju jer nemam da platim dažbine. Porez na imovinu takođe nisam platio. Jedemo meso 3-4 kilograma na mesecnom nivou. Trazio sam deciji dodatak i nemam prava jer po njihovim kriterijumima imam primanja iznad proseka. Kuca mi je u fazi propadanja jer su mi na krovu grede istrulele, ne daj boze da dodje do pozara kad kisa bude padala pa da se spoje el.instalacije. Sve sto se novca tice, sve dajem za hranu da prezivimo pa se jos i uzajmljujem od par prijatelja tako da je to presipanje iz šupljeg u prazno sto bi značilo da neki mesec skromno jedes a neki drugi loše jedes. Postao sam anemičan jer mi je žao da jedem pa detetu više dajem. Sve u svemu, statistika ne predstavlja ništa realno. Ovo sto sam naveo što se moje situacije tiče, znam za mnoge prijatelje koji su kao i ja. Ja radim i u stalnom sam radnom odnosu i nemam. Pa ajd, da ne radim, okej. Nemam sto ne radim, ali ljudi...radim i ubijam se radeći i prekovremeno...šta više da pričam, prolupao sam načisto. Unapred se zahvaljujem redakciji B92 na objavljenom komentaru koji upućujem i olakšava moju muku.

Ma daj...

pre 13 godina

Kao da je ikada bila dovoljna pa da ovo bude glavna vest...
Koji ce praznik to biti da jednog dana procitam "plata u Srbiji dovoljna za zivot" pih

Dacha

pre 13 godina

Sve komentare sam pročitao i podržao ih 95% (statistički gledano)! Jedino od koga sam čuo da može da se živi od svog rada jesu gazde kojima lepo, dobro ili ekstra ide posao. Jedna od lepših strana (opet za gazde) je što daju plate 10, 20, u retkim slučajevima preko 30 hiljada a obavezno uplaćuju minimalac (pod uslovom da imate tu sreću da ste prijavljeni) i time zadržavaju pare "u svom džepu" a nas radnike debelo oštećuju za neki, opet mali priliv u poznim godinama. Ja ću sigurno proklinjati svakog gazdu koji mi je uskratio pravo da živim, makar kao pas u starosti!
Ova nikakva vlast neće da radi na tome da stane na stranu naroda! Gubimo godine i decenije kada bi trebali da stvaramo nešto u životu, da pružimo našoj deci makar krov nad glavom, kako su nekima od nas naši roditelji. Ne može porodično stablo da se širi generacijama u jednoj kući koja je napravljena u Titovoj državi!
Imam 26 godina i jako sam razočaran na situaciju u zemlji Srbiji. Većina radi da bi preživela i nema nikakve perspektive i bolje budućnosti za ljude. Na žalost svih nas, sve je ovo jedna velika šarena laža…

bojan

pre 13 godina

'Mislim da je to pogrena tema, bedne plate nemaju veze sa nasom skupstinom ... i da poslanicima svakako treba povecati plate' reci su ministra bez portfelja ...

direktor

pre 13 godina

Svaki stanovnik Juzne Srbije koji je nasao kakav-takav posao ima oko 20.000 dinara, u svakoj porodici najcesce radi samo jedan eventualno dva clana.
To znaci da je oko 40000 dinara primanje cele porodice. E sad, izracunajte kako da se prezivi pored svih ostalih racuna, dazbina i ostalog...

Steva

pre 13 godina

Hvala ti Demokratska stranko. Hvala ti G17+.

Hvala ti Borise Tadiću. Hvala ti Mlađane Dinkiću.

Hvala vam što ste nam obezbedili ovako lep i udoban život i što niste izneverili vaša očekivanja.

A sada pričam realno. Ovo će da se završi na jedan od tri moguća načina:
1) Totalnom revolucijom na ulicama pri čemu će vam i policija i vojska okrenuti leđa i tada bolje da ne mislim šta bi moglo biti sa vama;

2) Narod će ostati totalno apatičan i polako će tonuti u tešku sirotinju i na kraju ćemo biti kao narod Egipta: grozno siromašan koji preživljava od malo vode i vazduha i to je to. Tado slobodno možemo i da stavimo ključ na našu državu jer će svako anektirati šta bude želeo od suseda;

3) Pašćete na izborima i opet ćete doći na vlast u nekoj bolesnoj koaliciji.

I ja sada hoću da crknem jer kada ponovo pročitam šta sam napisao, ne vidim izlaza.

Problem je da koja god varijanta da se dogodi nema ko da vas smeni, odnosno, nemamo nijednog lidera "da valja".

Možda da postavimo Beka da bude novi lider Srbje, ali da ga ljudski zamolimo da nešto uradi za običan narod jer je narod, ko narod, nesposoban da sam rešava svoje probleme.

A Beko je čovek iskusan, namazan, da se ne lažemo, ima dovoljno para, valjda i nema želju da ima još više, jer, realno, šta će mu, samo će navući bes nekih drugih još bogatijih sa Zapada.

Dakle, Beka za premijera!!!

Ha, kladim se da do sada o tome niko nije razmišljao. Onda bi država mogla da počne da zida i jeftine stanove u Luci Beograd?

Zlaja

pre 13 godina

Ko placa te statisticare? Je li to DS i Tadic narucio istrazivanje a naravno i rezultate. TE LIKOVE BI TREBALO POHAPSITI I OSUDITI NA DUGOGODISNJI PRINUDNI DRUSTVENO KORISTAN RAD!
SRAMOTA I PONIZAVANJE NARODA! PITAM SE SAMO DOKLE CE?

Nikola

pre 13 godina

Kako Dinkic moze da sa 2k eura mesecno kupi stan od 300k eura i placa 1k eura mesecno ratu. Ocigledno da nemate pojma vi koji se zalite da vam je lose. 500evra mesecno je razlika izmedju prosjaka i milionera.

гром

pre 13 godina

Ma ни за умирање није довољна. И зато људи и умиру од срца, туге, жала за отишлом децом...а не од плате. Колика је ни за смрт није довољна (знате колико се попу мора да да, па сандук, па ....) а тек за живот. Додуше ово у Србији и није живот.
Је*** живот коме је срчка спас. Не мучиш се. Дум и готово.
Лепша смрт, него живот, је** те!
Ај' лаку ноћ. Видимо се сутра у рају. За самопослугу лове немам. А пут рај ће, ако нико други, ту је локална самоуправа. Друга класа, па шта. Важно је да вози у рај. Па сад што није брзом пругом и што ћу стићи у среду, четвртак, ајд' да не закерамо.
Еееееееее! да није тужно баш би било смешно.
А није да и сами својим удворичким подношењем не доприносимо. Самоооооооооо! јоооооој! Нека ми је мука, а ја се зезам. А замисли да стварно ме одвезу у рај.

Dusan Silni

pre 13 godina

Sam podatak da 77%građana živi na granici i ispod granice siromaštva nagoveštava da će uskoro proraditi šuma sa savremenim i modernim hajducima. Fale još Turci ali nema veze ovi naši su i veći i gori od njih, inspiracije hajducima na pretek, biće bogata lovina za srbijansku sirotinju.

taraba

pre 13 godina

ko bi se zalio na to. kazu (bar novine) da je prosek plate 343 evra. muz i zena 2x 343, recimo to je 700 evra odbijes 190 evra sto je potrebno za zivot. i sad nek neko kaze da nije med i mleko. verujem kad bi bil gejts podelio i svoju zaradu (zbog proseka) da bi mi svi na zemlji imali prosek 2500evra (a gde su tek ostali). ma seici bi mi svi bili...

vojvođanin

pre 13 godina

Muka mi je više ove statistike!
Živim u Subotici, žena i ja nahvatamo oko 100.000 mesečno. Od toga odbijem mesečnu ratu kredita za kuću 250 evra. Imamo troje dece, i jedva se krpimo sa preostalih 70.000 i kusur dinara.
A vi i dalje objavljujte lažne podatke, vidim i sam kako mi je.

mašinski inženjer

pre 13 godina

Prosečna inženjerska plata u SAD je 10000 dolara, u Srbiji jedva 500 dolara. Cene osnovnih životnih namirnica su u Americi značajno manje, kao i cene nekretnina, automobila i goriva!

Jaroslav

pre 13 godina

Zašto stalno računate potražnju mesa kao neki pokazatelj smanjenja standarda. Koliko košta zdrava hrana, brokoli, maslinovo ulje, integralni pirinač? A da, to vas ne zanima? Jedite pile i krompir i mleko sa antibioticima!!!

Dijabola

pre 13 godina

Pre bih reko da je ovaj prosek 34.000 bruto . I 1994,95,96,97,98 se bolje prezivljavalo, ovo je nepodnosljivo postalo. Bar za veliku vecinu. Desetogodisnja pljacka i korupcija je dosla na naplatu.

Mladen Kovač

pre 13 godina

Kad god se priča o platama uvek se pojavi onaj atanacković koji kaže kako nemogu da izdrže povećanje plata,a ne shvataju da su plate veće i robu i usluge bi bolje prodavali a samim tim bi imali veći profit.Ovako svaki privatnik razmišlja što ja da povećavam kad će neko drugi a drugog nema.sami ste sebe i ovu raju doveli dovde i potreban je rez.Minimalac povećati na 30000 din pa ko nemože da isplati nek pusti pravim gazdama da posluju a ove lopurde u tvorza samo kako kad lopurde finansiraju političare.

nezaposleni

pre 13 godina

I sada je plata nedovoljna za zivot. Pitam se samo sta cemo raditi ako se uvedu astronomski porezi na imovinu za nase uslove, kada ce nam mozda cetvtina,trecina i polovina mesecne necije mesecne plate ili penzije odlaziti na mesecnu ratu poreza na imovinu pogotovo ako zivite i imate nekretninu u urbanijim gradovima i opstinama. Onda cemo morati da biramo da li da se hranimo i cak ostanemo bez nekretnine, ili da budemo pronadjeni izgladneli u svojim nekretninama. Glavno nam se sprema mozda povisica od 2 % u januaru i mozda jos jedno 5 % do kraja 2011, a cene i porezi ce ici dvocifrenim i trocifrenim procentima.

Predrag

pre 13 godina

“Ako znamo da prosečne plate nisu 30.000 dinara, kudikamo su nuže. Šta je sa platama u Beloj Palanci, Pirotu i odakle god ne”, podseća Papović.

Prema poslednim podacima republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u Srbiji iznosi 34.400 dinara, nešto bolji prosek ima Beograd – 42.400.

Da li to znači da svi oni koji ne žive u Beograd treba da se presele u glavni grad?

Definitivno mi nisu više čudni napisi po jugu Srbije:" Zašto kažeš Srbija, a misliš na Beograd?"

Pa i Čanak u Vojvodini uspjeva da održi glasačko telo uporedjujući BG sa Vojvodinom.

Možda je nekome bilo čudno što su se svi hteli odvojiti od Srbije, al kako stvari stoje i srbi će se hteti odvojiti od Srbije, tj od Beograda!

dsbojan

pre 13 godina

Pada vlada xexexe,ovi su pukli ko baloni a tek ce,briga za narod jednaka brizi o lanjskom snegu...uzas...jedva cekam izbore da im vidim face

Mile

pre 13 godina

Ne znam sta "prosečna porodica" pojede za mesec dana ali ja sam redovno trosio bar 3000 nedeljno (subotom u kupovinu). Znaci, jedna osoba. I to nisam kupovao bogznasta skupo (nesto redje kupujem/jedem meso i inače). Kupovao sam nešto malo više što inače ne bih da sam samac jer je i devojka često kod mene bila i voleli smo da skuvamo nešto "na kašiku".

Ali stoji: hrana u Srbiji je neverovatno skupa. Preskupa. Pre neki dan sam okačio odgovor na sličnu temu. Recimo, ovde u Torontu, idem, takodje, jednom nedeljno. Prošlog vikenda sam kupio 3 torbe/cegera za $58. Svasta sam kupio (voce, povrce, testo, hleb, mleko/obično/sojino/čokoladno, sokovi, riba/tuna i divlji pacif. los, voćni jogurti, pavlaka, sir, jaja, pekmez, corn flakes, kolaci i sl.)...

Neka bude $60 i neka je dolar 80 din. To je 4800 din. Neka se uzme u obzir i odnos pros. plata 1:8. Znaci, sve sto sam kupio ovde kosta onoliko koliko bi kostalo nekog u Srbiji da za iste artikle i istu količinu plati 600 (ŠEST STOTINA!) dinara. Smejurija, zar ne?

Nažalost, za 600 dindži ne može da se kupi ni 20% toga. A najbednije je to sto drzava svesno tolerise tu situaciju. Zapamtite to kad dođu izbori.

Vojislav Matkovic

pre 13 godina

650 dinara puta 30 dana, oko 20.000 ali samo za rucak... A sta cemo sa vecerom i doruckom? To nam ne treba? :D
I onda nam neki tamo Mirko porucuje kako nam je dobro i kako ce nam biti dobro, a pogotovo u Evropi! :D

jovan

pre 13 godina

Ako je plata u Srbiji nedovoljna za život šta da se kaže za penziju. Nadam se da će moje kolege penzioneri imati dovoljno za život obećanja Jovana Krkobabića i njegovog "Znatnog" povećanja penzija iz jučerašnjeg intervjua. "Znatno" povećanje penzija Jovana Krkobabića, podpredsednika vlade Republike Srbije živelo je medijski život od nepuna 24 sata do sinoćne vesti "Penzije će se u Januaru 2011. povećati 2% /dva posto/". Mom starijem kolegi penzioneru Krkobabiću mogu poručiti da bi se trebao ako ničega drugoga stideti njegovih godina i reči "Znatno". Neka ga je bar "Znatna" sramota olakog davanja izjava koje su na granici dobrog ukusa.

zaboravi...

pre 13 godina

Secate li se sirokog pitomog osmeha naseg druga predsednika sa bilborda u poslednjoj predizbornoj kampanji dok najavljuje bolji zivot nasih gradjana i 200.000 novih radnih mesta. Vidim neki ocekuju da ce naredni izbori nesto promeniti. Promenice se samo par koalicionih partnera u novoj socijalno odgovornoj vladi i eventualno ce nasi tajkuni promeniti svoje dve, tri godine stare dotrajale jahte za vece a ti moj narode polako kopni i gledaj kako u tisini nestajes. Kad ne znamo da stanemo na put ovoj pljacki i unistenju verovatno nismo bolje ni zasluzili.

anonimus

pre 13 godina

Molim vas lepo sto se tice plata i zivotnog standarda mi smo na velikoj nuli Srbija nece i ne sme da udje u evropsku uniju sa minimalnim platama to je sramota za jednu zemlju da vlada siromastvo medju ljudima koji jedva krpe kraj sa krajem.

voja

pre 13 godina

Naši statističari rade po nalogu Vlade.
Svi njihovi podaci su naštimovani i ulepšani.
Za normalan (SKROMAN)život četvoročlane porodice treba 100000 dinara, a samo za hranu 40000.
A koliko mi imamo?

alibaba

pre 13 godina

Sto bi rekle lale "Ma nemojte kasti." U svakom slucaju bar je poztivno sto je neko uradio nezavisno istrazivanje o realnim prihodima i rashodima i to objavio. Nadam se da ce neko staviti prst na celo i zamisliti se, ali slaba vajda, odavno se ovo vec "zna".

Goran

pre 13 godina

Da li je tacno, ja mislim da je tacno i da je mnogo gore nego sto se misli ili uradi neka statistika, sta da kaze onaj koji nigde ne radi i nema nikakve prihode i ko zivi na teret svojih roditelja, to je pitanje za sve statisticare i sociologe koji se bave problemom siromastva, ja smatram da bi drzava trebala da uradi statistiku nezaposlenih lica i prema tome odredi stopu nezaposlenosti i socijalno ugrozenih lica u Srbiji. To ce dati pravu sliku sa koliko para ljudi danas prezivljavaju.

Spaky

pre 13 godina

Da,ali ovo "prosecna plata" od 34.400.din treba posebno da se naglasi jer vecina ljudi u Srbiji prvo treba da ima srece da uopste i ima posao a drugo da ima platu od 20.000.din.To bi znacilo da vecina gradjana mora celu platu da izdvoji za hranu.Statistika je jedno-realnost je drugo,prosecna plata od 34.400. din nije realna slika stanja u Srbiji sto se tice plata.Ta slika je mnogo gora i gradjani Srbije danas zive jako tesko,sastavljaju kraj sa krajem,a onda na sve to cujes vest da do 2013.god struja mora da poskupi za 60.%.Sramota.....

Milan Krstić

pre 13 godina

Ko je došao do tog frapantnog podatka treba mu dati nagradu...pa otprilike 90 posto ljudi u ovoj zemlji zna da se živi teško a ostalih 10 posto tajkuna i ljudi koji se bave politikom jedini to ne znaju...ali oni i onako ne čitaju novine i statistike jer misle ako je njima dobro pa sigurno je i narodu...jedini izlaz preraspodela svih sredstava da bi se oformio srednji sloj.

zemlja nemorala

pre 13 godina

Zemlja tajkuna,kriminala,sponzorusa, kokaina,prevaranata,politickih stranaka,farmi,velikoga brata....posten i obrazovan narod,nema sta da trazi u Srbiji,jer ce biti gladan...

statisticka greska

pre 13 godina

ma da ono sto je nabrojano, i pile i krompir i voce, ko to kupuje, otkud nekome ideja da je to zivot prosecnog gradjanina, nema se za hleb i mleko a oni mi tu neko pile pominju svaki dan.

Jole

pre 13 godina

Cifrom od 20.000 dinara mesecno za cetvoroclanu porodicu koje je izracunalo Ministarstvo za trgovinu dolazi se do 50 dinara po obroku. Sta se moze u Srbiji pojesti za 50 dinara, a da se ne dobije skorbut ili anemija?

bojan

pre 13 godina

'Mislim da je to pogrena tema, bedne plate nemaju veze sa nasom skupstinom ... i da poslanicima svakako treba povecati plate' reci su ministra bez portfelja ...

Ma daj...

pre 13 godina

Kao da je ikada bila dovoljna pa da ovo bude glavna vest...
Koji ce praznik to biti da jednog dana procitam "plata u Srbiji dovoljna za zivot" pih

Igorko

pre 13 godina

Glad VLADARI, glad vlada Srbijom. A svi vi na vlasti zivite u nezasluzenom bogatsvu i pricate nam kako cete bas vi sve promeniti nabolje. Olosi.

Atropin

pre 13 godina

Prosecna plata 34000?? Taj podatak ama bas nista ne pokazuje!! To je kao kada bih ja nekome rekao (a savrseno je tacno) da je u Sahari prosecna dnevna temperatura 25 stepeni!!
Mene zanima sto bi statisticari rekli modus plate u Srbij! (tj.koja je to najcesca plata)

Lela

pre 13 godina

Kome su potrebni ovakvi statističari?
Nama, da im damo nagradu, jer ionako nagrađujemo sve na vodećim pozicijama, a pri tom ih sačinjava polupismeni svet, koji sebi može sebi da dozvoli da kaže da "mi" (misleći na sebe, naravno) lepo živimo... Nas dole i ne vide...

Dusan Silni

pre 13 godina

Sam podatak da 77%građana živi na granici i ispod granice siromaštva nagoveštava da će uskoro proraditi šuma sa savremenim i modernim hajducima. Fale još Turci ali nema veze ovi naši su i veći i gori od njih, inspiracije hajducima na pretek, biće bogata lovina za srbijansku sirotinju.

Zlaja

pre 13 godina

Ko placa te statisticare? Je li to DS i Tadic narucio istrazivanje a naravno i rezultate. TE LIKOVE BI TREBALO POHAPSITI I OSUDITI NA DUGOGODISNJI PRINUDNI DRUSTVENO KORISTAN RAD!
SRAMOTA I PONIZAVANJE NARODA! PITAM SE SAMO DOKLE CE?

Nikola

pre 13 godina

Kako Dinkic moze da sa 2k eura mesecno kupi stan od 300k eura i placa 1k eura mesecno ratu. Ocigledno da nemate pojma vi koji se zalite da vam je lose. 500evra mesecno je razlika izmedju prosjaka i milionera.

Dacha

pre 13 godina

Sve komentare sam pročitao i podržao ih 95% (statistički gledano)! Jedino od koga sam čuo da može da se živi od svog rada jesu gazde kojima lepo, dobro ili ekstra ide posao. Jedna od lepših strana (opet za gazde) je što daju plate 10, 20, u retkim slučajevima preko 30 hiljada a obavezno uplaćuju minimalac (pod uslovom da imate tu sreću da ste prijavljeni) i time zadržavaju pare "u svom džepu" a nas radnike debelo oštećuju za neki, opet mali priliv u poznim godinama. Ja ću sigurno proklinjati svakog gazdu koji mi je uskratio pravo da živim, makar kao pas u starosti!
Ova nikakva vlast neće da radi na tome da stane na stranu naroda! Gubimo godine i decenije kada bi trebali da stvaramo nešto u životu, da pružimo našoj deci makar krov nad glavom, kako su nekima od nas naši roditelji. Ne može porodično stablo da se širi generacijama u jednoj kući koja je napravljena u Titovoj državi!
Imam 26 godina i jako sam razočaran na situaciju u zemlji Srbiji. Većina radi da bi preživela i nema nikakve perspektive i bolje budućnosti za ljude. Na žalost svih nas, sve je ovo jedna velika šarena laža…

Dardej

pre 13 godina

Imam 30000 dinara mesecna primanja, ozenjen i imam sina starog 11 godina. Supruga ne može da se zaposli a o planiranju proširenju porodice ne razmisljamo. Digao sam ruke od plaćanja računa za el.energiju i svakog dana očekujem da me iskljuce iz elektrodistribucije. Dugujem za vodovod i kanalizaciju jer nemam da platim dažbine. Porez na imovinu takođe nisam platio. Jedemo meso 3-4 kilograma na mesecnom nivou. Trazio sam deciji dodatak i nemam prava jer po njihovim kriterijumima imam primanja iznad proseka. Kuca mi je u fazi propadanja jer su mi na krovu grede istrulele, ne daj boze da dodje do pozara kad kisa bude padala pa da se spoje el.instalacije. Sve sto se novca tice, sve dajem za hranu da prezivimo pa se jos i uzajmljujem od par prijatelja tako da je to presipanje iz šupljeg u prazno sto bi značilo da neki mesec skromno jedes a neki drugi loše jedes. Postao sam anemičan jer mi je žao da jedem pa detetu više dajem. Sve u svemu, statistika ne predstavlja ništa realno. Ovo sto sam naveo što se moje situacije tiče, znam za mnoge prijatelje koji su kao i ja. Ja radim i u stalnom sam radnom odnosu i nemam. Pa ajd, da ne radim, okej. Nemam sto ne radim, ali ljudi...radim i ubijam se radeći i prekovremeno...šta više da pričam, prolupao sam načisto. Unapred se zahvaljujem redakciji B92 na objavljenom komentaru koji upućujem i olakšava moju muku.

direktor

pre 13 godina

Svaki stanovnik Juzne Srbije koji je nasao kakav-takav posao ima oko 20.000 dinara, u svakoj porodici najcesce radi samo jedan eventualno dva clana.
To znaci da je oko 40000 dinara primanje cele porodice. E sad, izracunajte kako da se prezivi pored svih ostalih racuna, dazbina i ostalog...

гром

pre 13 godina

Ma ни за умирање није довољна. И зато људи и умиру од срца, туге, жала за отишлом децом...а не од плате. Колика је ни за смрт није довољна (знате колико се попу мора да да, па сандук, па ....) а тек за живот. Додуше ово у Србији и није живот.
Је*** живот коме је срчка спас. Не мучиш се. Дум и готово.
Лепша смрт, него живот, је** те!
Ај' лаку ноћ. Видимо се сутра у рају. За самопослугу лове немам. А пут рај ће, ако нико други, ту је локална самоуправа. Друга класа, па шта. Важно је да вози у рај. Па сад што није брзом пругом и што ћу стићи у среду, четвртак, ајд' да не закерамо.
Еееееееее! да није тужно баш би било смешно.
А није да и сами својим удворичким подношењем не доприносимо. Самоооооооооо! јоооооој! Нека ми је мука, а ја се зезам. А замисли да стварно ме одвезу у рај.

Steva

pre 13 godina

Hvala ti Demokratska stranko. Hvala ti G17+.

Hvala ti Borise Tadiću. Hvala ti Mlađane Dinkiću.

Hvala vam što ste nam obezbedili ovako lep i udoban život i što niste izneverili vaša očekivanja.

A sada pričam realno. Ovo će da se završi na jedan od tri moguća načina:
1) Totalnom revolucijom na ulicama pri čemu će vam i policija i vojska okrenuti leđa i tada bolje da ne mislim šta bi moglo biti sa vama;

2) Narod će ostati totalno apatičan i polako će tonuti u tešku sirotinju i na kraju ćemo biti kao narod Egipta: grozno siromašan koji preživljava od malo vode i vazduha i to je to. Tado slobodno možemo i da stavimo ključ na našu državu jer će svako anektirati šta bude želeo od suseda;

3) Pašćete na izborima i opet ćete doći na vlast u nekoj bolesnoj koaliciji.

I ja sada hoću da crknem jer kada ponovo pročitam šta sam napisao, ne vidim izlaza.

Problem je da koja god varijanta da se dogodi nema ko da vas smeni, odnosno, nemamo nijednog lidera "da valja".

Možda da postavimo Beka da bude novi lider Srbje, ali da ga ljudski zamolimo da nešto uradi za običan narod jer je narod, ko narod, nesposoban da sam rešava svoje probleme.

A Beko je čovek iskusan, namazan, da se ne lažemo, ima dovoljno para, valjda i nema želju da ima još više, jer, realno, šta će mu, samo će navući bes nekih drugih još bogatijih sa Zapada.

Dakle, Beka za premijera!!!

Ha, kladim se da do sada o tome niko nije razmišljao. Onda bi država mogla da počne da zida i jeftine stanove u Luci Beograd?

taraba

pre 13 godina

ko bi se zalio na to. kazu (bar novine) da je prosek plate 343 evra. muz i zena 2x 343, recimo to je 700 evra odbijes 190 evra sto je potrebno za zivot. i sad nek neko kaze da nije med i mleko. verujem kad bi bil gejts podelio i svoju zaradu (zbog proseka) da bi mi svi na zemlji imali prosek 2500evra (a gde su tek ostali). ma seici bi mi svi bili...