Sreda, 24.11.2010.

17:11

Nigde ne oporezuju ofšor kompanije

Oporezivanje ofšor kompanija ne postoji nigde u Evropi, kažu za B92 u Evropskom ekonomskom institutu.

Izvor: B92

Nigde ne oporezuju ofšor kompanije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Zoki

pre 13 godina

Stvara se utisak da je registracija kompanija off shore srpska specijalnost. To jednostavno nije tačno, evo samo par primera.
HP je registrovan u američkoj saveznoj državi Delaware: http://contracts.corporate.findlaw.com/formation/incorporation/1256.html
U istoj državi su registrovani General Motors:( http://www.gm.com/investors/corporate-governance/docs/GMCertificateofIncorporation.pdf) i Koka Kola (http://www.thecoca-colacompany.com/investors/certification.html). Ikea je vlasništvo holandske firme koja je u vlasništvu nekoliko kompanija iz karibske države Holandski Antili.
(I Delaware i Holandski Antili su offshore destinacije.)

Petar

pre 13 godina

Prvo jedna bitna informacija. Kipar nije of šor zona. To je država članica EU, te ona je morala da ukine takve povlastice. Porez na dobit tamo je 10%. Ali poenta je utome da je njihova administracija fleksibilnija.

Ono što država treba da učini jeste da donese dobar Zakon o finansirnju stranaka koji bi se primenjivao, da značajno smanji korupciju i da zatvori crnu zonu novčanih tokova.
Takođe, treba imati u vidu da prihod države od poreza na dobit je svega 6% u ukupnim prihodima. Ovo dovodi do toga da je mnogo veći prihod od drugih poreza, te treba naterati firme da plaćaju poreze i doprinose na zarade, pdv, da se prekinu nelegalni novčani tokovi (isplaćivanje zarada na crno, promet na crno)...

Ejdan

pre 13 godina

Ja i dalje tvrdim da postoji resenje veceg dela problema donosenjem samo jednog jedinog zakona koji moze doneti puno para za budzet i doneti velike promene u zemlji.
Gospodo iz vlasti, donesite Zakon o poreklu ispitivanja imovine.Da vidimo onda imovinske karte svih nas i prihode koje ostvarujemo.Da vidimo odakle nezaposlenim kriminalcima pet automobila,dve kuce i tri stana.
Da vidimo odakle ministrima pare za skupe stanove i ogromne ustedjevine sa platom od 1000 eura.
Da vidimo odakle pare nekima da skoluju decu na svetski priznatim univerzitetima gde su skolarine ogromne.
A onda ako se ustanovi disbalans izmedju primanja i imovine oporezovati ga sa stopom od 30-50% od vrednosti imovine pa da vidite koliko ce se sredstava sliti u budzet.Ja garantujem da ce se prikupiti sredstva u budzetu i za studente i za penzionere i porodilje i Kraljevo i socijalu i ...
A tako se i korupcija leci i smanjuje.
Ali to se desiti nece jer bi mnoge zveri pokazale tragove svoje.Ovako nas "hrane" tracevima, Farmom, glupim zakonima a sustina se ne menja decenijama

z

pre 13 godina

Vidim da se ti stranci polomise od investiranja. A domaci stranci jos manje. Ako im se ne svidja, nek rasprodaju firme i odu u Belorusiju.

bezimena

pre 13 godina

Umesto da se donese Zakon o finansiranju stranaka, najpre, potom nateraju pojedinci, zakonom, da na vreme plaćaju SVE SVOJE OBAVEZE, pojedinci iz vlasti su podigli lično na nivo državnog (Beko podmazuje opoziciju pa je "vlast" uvredjena) i sada bi, u ime toga, da donesu zakon, kakvog u razvijenom svetu, kome kao težimo, NEMA! Isto je radio i SM pa je završio kako jeste, a tako će biti i sa ovim vlastodršcima koji se igraju države od 5.oktobra 2000.god. ali naročito od 12.marta 2003.god.

Raki

pre 13 godina

Koliko sam razumeo iz vecerasnjih vesti (24 nov.) u pitanju je nevidjena pljacka drzave. Ako se te "ofshor"kompanije odluce da prodaju ono sto su u bescenje kupili (zahvaljujuci korumpiranoj vladi) sva dobit od prodaje ce otici tamo, u neku drugu drzavu. Ali, narod je glasao za Tadica a Tadic je postavio svoje ljude u vladi. i trazili ste, gledajte. U svakom slucaju, parlamentarci ce sebi udesiti plate tako sto ce da poskupe mleko, struju, gas i sve ostalo. Nema da nema , sve ce sredimo.

mali radojica

pre 13 godina

Muka mi je vise od raznih nazovi eksperata i ekonomista koji imaju obraz da brane tajkune i to iz petnih zila. Mozete celu noc dokazivati kako u teorijskom smislu nema veze odakle kapital dolazi kako je to normalno u svetu da se sklanja novac u off shore kompanije itd. Ovom narodu je dosta ovakvih i slicnih eksperata jer on moze onako narodski, odokativno uvek da nanjusi trule lopove i prevarante. Od svih ovih nazovi tajkuna(ja bi ih ipak nazvao pravim imenom LOPOVI !)ne moze se naci niti jedan koji se nije okoristio ovim napacenim narodom, njihovim znojem i krvlju. Nije ovo nikakva soc-realisticka demagogija, ona nam je i najvise zla donela, ali evo vam samo jedan primer: zasto niko od tih nazovi tajkuna ne pravi zaduzbine, ne dize skole, bolnice, pa ajde i da se zapitamo zasto ne grade te nesretne mostove, vec sve nesto kao muljaju kroz trzne centre samoposluge, preprodaju nekretnine i slicno. E tu lezi dragi moji kljuc ove price, to nisu njihove pare niti su ih svojim genijalnim ekonomskim umecem stekli. To je oteto od naroda putem raznoraznih mucki u vidu spustanja vrednosti propalih socijalistickih preduzeca do pateticno niskog nivoa, namestanja raznih tendera,zatim prodaja poljoprivrednog zemljista i gradskih nekretnina budzasto i tako dalje i tako dalje. To sve sa liberalnom ekonomijom zapada nema ama bas nikakve veze, to se narodski zove LOPOVLUK.

Aleksandar

pre 13 godina

jeftina politička demagogija - spiskali pare na portrete i slične gluposti, pa sada da uveseljavaju narod, kao porez na of šor, da bi namakli pare i ostvarili "pravdu".
More, lepo pohapsiš one koje ste mislili da oporezujete, dokumenta na sto, sud, pa robija gradnja koridora 11 (ne zbog toga što nam treba, nego je to veoma težak teren za gradnju)
a da, da se uštinem, pošto sam lepo sanjao

Amos

pre 13 godina

A, evo.. sabrali su se malo gospoda tajkuni, krenuo je protivudar - i to od 'elite' - junackih kontrarevolucioarnih jedinica ekonomskih i politickih analiticara!
Sve znaju, sve su videli i probali, u svim naprednim i razvijenim zemljama bili, pokupili sve najbolje prakse i zakone.. ali samo one koji mogu da sacuvaju pozicije onih koji ih najlepse dotiraju.

Microsoft, General Motors, HP, Ford, Walmart - svi su registrovani na Kipru, Panami Delawareu, je l da?
MALO SUTRA!
Sta je sa Mercedesom, Folksvagenom, Audijem - isto dosli sa Kanarskih ostrva?
Merkator - registrovan na Sejselima?

A NAJVECE firme u Srbiji, gde su registrovane, u Srbiji? MALO SUTRA!

Neutralni

pre 13 godina

Mislim da je jasno da su minstri i ministarke nedorasli poslu kojim se bave. Nemoguce je uvesti dodatno opterecenje, porez, sta god, firmama i vlasnicima firmi iz Kipra, Holdandije, Svajcarske (ima ih jos, za ove tri znam). Drzava Srbija ima potpisane bilateralne sporazume sa svim ovim drzavama o dvostrukom oporezivanju (tzv. tax treaty). Ovo su medjudrzavni sporazumi i jednostavno su jaci od zakona.

matori

pre 13 godina

Bez izmišljanja rupe na saksiji, i akademskog filozofiranja, samo treba promeniti odredbu zakona tako da se porez na dobit plaća u mestu obavljanja delatnosti, a ne u mestu sedišta firme...
Porez na promet imovine, treba da se plati u mestu gde je imovina fizički locirana, i to je rešenje toliko jednostavno da prosto "bode oči".
Ali kada neko ima visok položaj (ministarski), pa još uz to i nekakvu diplomu i titulu, mora da pronađe najkompikovanije moguće rešenje, koje ni njemu neće biti jasno, a kamo li drugima.

mirko

pre 13 godina

Hahaha, kako se diže frka kad treba oporezovati Miškovića i ostale:) Samo tako, napred, normalne kompanije su dobrodošle a mešetari neka idu u Indiju da stvaraju robovlasništvo i da mlate neverovatne sume. Ko posluje na zapadu mora da radi decenijama da bi se obogatio onoliko koliko se Mišković obogatio za par godina. Nije Srbija Miškoviće već 8 miliona ljudi, ako tih 8 miliona ne može da živi normalno, nego samo Mišković, treba da se oporezuje, injače će gladni jednog dana da upadnu kod Miškovića da pojedu sve iz frižidera a ako pobesne možda bude nešto još gore.

Zoran

pre 13 godina

Nigde ne oporezuju ofšor kompanije

To je tacno, ali nigde se i ne krade tako stravicno mnogo kao u nebeskoj Srbiji. Zato bi malo poreza dobro doslo kad vec ne mogu da se sprovedu hapsenja i oduzimanje nakradene imovine.

sudija u penziji

pre 13 godina

Nece ovo 'proci' tako lako. Tajkuni koji su vlasnici off shore kompanija ce da angazuju najskuplje i naravno najbolje advokate, da lobiraju kod EU jer Srbija sa takvim zakonom NE MOZE U EU, tako da ce sve da propadne jer na kraju, ustavni sud sigurno nece dati 'zeleno svetlo'

Dragan

pre 13 godina

Pazite, ovde se komentariše koliko je izneto iz zemlje u poslednje tri godine, a niko ne komentariše koliko je UNETO para u zemlju u proteklom periodu. Pa bez off shore firmi situacija bi bila deset puta gora. A to što gospodin Tadić ne zna elementarna pravila u poslovanju na medjunarodnim finansijskim tržištima, nije ni čudo kada vidite ko ga savetuje; doca Krle i davitelj Kopicl. A jadna ministarka finansija piše novi Zakon o oporezivanju ovih kompanija. Direktan proizvod tog zakona je izlazak jedno milijardu evra napolje pre nego što ovaj udje u skupštinsku proceduru.Topla preporuka vrhu Demokratske stranke od strane njenog člana koji ako ovako nastave sigurno neće glasati za njih, a to je pamet u glavu, ovo ništa ne valja. Inače, po struci sam ekonomista, diplomirao iz oblasti spoljne trgovine, magistrirao iz oblasti bankarstva.

М. Н. Лазар

pre 13 godina

Читам/слушам да се Тадић(Предсједник) залаже, обећава а богами и, пријети, да домаћи бизнисмени (читај: пословни и људски олош) морају да у буџет Србије уплате порез на послове преко оф-шор компанија.
Он нема појма, о чему прича !
Боље би му било, да створи услове да Србија буде земља у којој ће егстирати неколико стотина/хиљада оф-шор компанија.

dikan

pre 13 godina

Nekad sam glasao za DS zbog Djindjica. Nakon nase tragedije, glasao sam za Tadica samo zbog "straha" da nam ne dodju Toma i radikali. Plasio nas Tadic sa neulaskom u EU, spustanjem gvozdene zavese... I Tadic je dobijao izbore.
Godine prolaze i strah polako izcezava. G-dine Tadicu, za sve ove godine pokazali ste elementarno neznanje vodjenja drzave, oko funkcije predsednika pravili ste spostveni marketing i iskreno smucili ste se narodu. Smucili ste se i meni i mojoj porodici. I Vi i Vasa stranka. Ne mozete nas vise plasiti sa politickom babarogom Tomom, ekonomskom Miskovicem i td... Tu ste pricu izlizali. Na sledece izbore ne izlazim, a ako i dalje nastavite ovu Vasu jeftinu demagogiju sa Vasim savetnicima, glasacu za Tomu tek da vidim sta ce se to desiti i cime ste nam to pretili sve ove godine. Od Vas gore ne postoji. A Vi i Vasa stranka ogrezla u korupciji sigurno je ostala bez 5 glasova moje porodice. Mali je ovo grad...

poreznik

pre 13 godina

Da li vi uopste znate sta je off shore kompanija.
To bi bila kompanija koja je registrovana u Srbiji i placa godisnju taksu (oko 1000USD) ali koja ne posluje na teritoriji Srbije. Njeno polsovanje je ograniceno na trgovinu i insotranstvu.
na to je i normanlo da se ne placa porez.
Takodje je uobicajeno da je bankovni racun te kompanije u nekoj drugoj zemlji...

Liberal

pre 13 godina

Zasto bi ikome ko je radio legalno otimao vise para jer je uspesniji ili je shvatio da su u nekim zemljama porezi na dobit nizi nego u Srbiji?! Jel mozda za ponos sto Srbija nije poreski raj i sto je privreda sputana haracem kojim nesposobna drzava pokriva neuspeh i glomaznu administraciju?

Zoran

pre 13 godina

Niko normalan ni nece odavde da ih oporezuje na kipru ili bilo gde.
Pricamo o Srbiji.
Placanje veceg poreza,ako je sa nekih ostrva i slicno.
Poreklo imovine,novca itd.
Znaci,normalne firme,iz normalnih zemalja,nema sta da brinu.

Ovo sto hoce politicari,to je samo mazanje nasih ociju.

Posetilac

pre 13 godina

U svakoj zemlji, ako si kupio nesto i prodao po mnogo vecoj ceni, placas porez na to! Sto veca zarada, to eksponencijalno veci porez. Ovo je banana drzava gde se samo muti, petlja, laze, vara. Zato ono malo postenog i vrednog naroda ne moze da makne, da radi i da privredjuje vec se samo nervira. I vadi pasose.

Marina Tucakovic

pre 13 godina

Pa sta ako niko ne oporezuje. Mi smo bar uvek i oduvek bili unikatni, nebeski narod. A kad malo bolje razmislim niko nema ovakvog predsednika, zar ne???

Sestra Brom

pre 13 godina

Strana kompanija je strana kompanija, bez obzira da li je registrovana u Švajcarskoj, Nemačkoj ili Devičanskim Ostrvima.

Jasno je da u srpskoj raji postoji raspoloženje za otimanje para od stranih kompanija i nacionalizaciju, sve u ime osvete za "pljačke devedesetih" (koji su ti isti birači izglasali glasajući za Miloševića 10 godina), ali nadam se da će zdrav razum preovladati.

marko

pre 13 godina

To je to. I opet pocinje spinovanje. Da l' ovako, da l' onako, da l' oporezuju itd. Pa ljudi, zakon je isti za sve, nema razlike odakle je firma, da l' sa ostrva ili sa Marsa, zakon je isti. Problem sa ostrvima je taj sto je to cisto pranje para, a to se utvrdjuje jednostavnom proverom poslovanja. Ajd neko ko ima firmu, nek proba da kupi neku robu sa nekog ostrva po nekoj sumanutoj vecoj ceni, ili npr da fakturise nekakve usluge firmi sa nekog ostrva? Pa eto vam inspekcije u roku od nekoliko dana. E, ako ste njihovi, onda moze sve, nije ni potrebna faktura, samo posaljes lovu na destinaciju. Ovo je jedan od banalnih primera, cisto da docaram sta radi ovi mufljuzi, i kako samo spinuju teme. Pa svaki ozbiljan inspektor bi u roku od nekoliko dana stavio katanac na svaku nasu vecu firmu, posebno od ovih velikih bizMismena.

Mirjana

pre 13 godina

Pa mi smo majstori da imamo ono što nigde na svetu ne postoji. Možda smo već apsolvirali svemirski turizam pa su naši ministri tako nešto "pokupili" iz nekog naprednijeg sveta.

View

pre 13 godina

Tačno. Plaćanje poreza u tzv. poreskim rajevima je sasvim OK za privrednike. Pri-vred-ni-ke, a ne monopoliste, špekulante, preprodavce, zelenaše, partijske drugare ...
I da podsetim: u trenutku kada 'eksperti' predlažu da "te tokove novca treba bolje sagledati" (!?), građanima Srbije su zamrznute plate i penzije od 15.000 dinara, siromaštvo je sve veće, broj nezaposlenih raste, kao i broj novootvorenih kazana, tzv. narodnih kuhinja.

dikan

pre 13 godina

Nekad sam glasao za DS zbog Djindjica. Nakon nase tragedije, glasao sam za Tadica samo zbog "straha" da nam ne dodju Toma i radikali. Plasio nas Tadic sa neulaskom u EU, spustanjem gvozdene zavese... I Tadic je dobijao izbore.
Godine prolaze i strah polako izcezava. G-dine Tadicu, za sve ove godine pokazali ste elementarno neznanje vodjenja drzave, oko funkcije predsednika pravili ste spostveni marketing i iskreno smucili ste se narodu. Smucili ste se i meni i mojoj porodici. I Vi i Vasa stranka. Ne mozete nas vise plasiti sa politickom babarogom Tomom, ekonomskom Miskovicem i td... Tu ste pricu izlizali. Na sledece izbore ne izlazim, a ako i dalje nastavite ovu Vasu jeftinu demagogiju sa Vasim savetnicima, glasacu za Tomu tek da vidim sta ce se to desiti i cime ste nam to pretili sve ove godine. Od Vas gore ne postoji. A Vi i Vasa stranka ogrezla u korupciji sigurno je ostala bez 5 glasova moje porodice. Mali je ovo grad...

Marina Tucakovic

pre 13 godina

Pa sta ako niko ne oporezuje. Mi smo bar uvek i oduvek bili unikatni, nebeski narod. A kad malo bolje razmislim niko nema ovakvog predsednika, zar ne???

Sestra Brom

pre 13 godina

Strana kompanija je strana kompanija, bez obzira da li je registrovana u Švajcarskoj, Nemačkoj ili Devičanskim Ostrvima.

Jasno je da u srpskoj raji postoji raspoloženje za otimanje para od stranih kompanija i nacionalizaciju, sve u ime osvete za "pljačke devedesetih" (koji su ti isti birači izglasali glasajući za Miloševića 10 godina), ali nadam se da će zdrav razum preovladati.

Posetilac

pre 13 godina

U svakoj zemlji, ako si kupio nesto i prodao po mnogo vecoj ceni, placas porez na to! Sto veca zarada, to eksponencijalno veci porez. Ovo je banana drzava gde se samo muti, petlja, laze, vara. Zato ono malo postenog i vrednog naroda ne moze da makne, da radi i da privredjuje vec se samo nervira. I vadi pasose.

marko

pre 13 godina

To je to. I opet pocinje spinovanje. Da l' ovako, da l' onako, da l' oporezuju itd. Pa ljudi, zakon je isti za sve, nema razlike odakle je firma, da l' sa ostrva ili sa Marsa, zakon je isti. Problem sa ostrvima je taj sto je to cisto pranje para, a to se utvrdjuje jednostavnom proverom poslovanja. Ajd neko ko ima firmu, nek proba da kupi neku robu sa nekog ostrva po nekoj sumanutoj vecoj ceni, ili npr da fakturise nekakve usluge firmi sa nekog ostrva? Pa eto vam inspekcije u roku od nekoliko dana. E, ako ste njihovi, onda moze sve, nije ni potrebna faktura, samo posaljes lovu na destinaciju. Ovo je jedan od banalnih primera, cisto da docaram sta radi ovi mufljuzi, i kako samo spinuju teme. Pa svaki ozbiljan inspektor bi u roku od nekoliko dana stavio katanac na svaku nasu vecu firmu, posebno od ovih velikih bizMismena.

М. Н. Лазар

pre 13 godina

Читам/слушам да се Тадић(Предсједник) залаже, обећава а богами и, пријети, да домаћи бизнисмени (читај: пословни и људски олош) морају да у буџет Србије уплате порез на послове преко оф-шор компанија.
Он нема појма, о чему прича !
Боље би му било, да створи услове да Србија буде земља у којој ће егстирати неколико стотина/хиљада оф-шор компанија.

Amos

pre 13 godina

A, evo.. sabrali su se malo gospoda tajkuni, krenuo je protivudar - i to od 'elite' - junackih kontrarevolucioarnih jedinica ekonomskih i politickih analiticara!
Sve znaju, sve su videli i probali, u svim naprednim i razvijenim zemljama bili, pokupili sve najbolje prakse i zakone.. ali samo one koji mogu da sacuvaju pozicije onih koji ih najlepse dotiraju.

Microsoft, General Motors, HP, Ford, Walmart - svi su registrovani na Kipru, Panami Delawareu, je l da?
MALO SUTRA!
Sta je sa Mercedesom, Folksvagenom, Audijem - isto dosli sa Kanarskih ostrva?
Merkator - registrovan na Sejselima?

A NAJVECE firme u Srbiji, gde su registrovane, u Srbiji? MALO SUTRA!

poreznik

pre 13 godina

Da li vi uopste znate sta je off shore kompanija.
To bi bila kompanija koja je registrovana u Srbiji i placa godisnju taksu (oko 1000USD) ali koja ne posluje na teritoriji Srbije. Njeno polsovanje je ograniceno na trgovinu i insotranstvu.
na to je i normanlo da se ne placa porez.
Takodje je uobicajeno da je bankovni racun te kompanije u nekoj drugoj zemlji...

mali radojica

pre 13 godina

Muka mi je vise od raznih nazovi eksperata i ekonomista koji imaju obraz da brane tajkune i to iz petnih zila. Mozete celu noc dokazivati kako u teorijskom smislu nema veze odakle kapital dolazi kako je to normalno u svetu da se sklanja novac u off shore kompanije itd. Ovom narodu je dosta ovakvih i slicnih eksperata jer on moze onako narodski, odokativno uvek da nanjusi trule lopove i prevarante. Od svih ovih nazovi tajkuna(ja bi ih ipak nazvao pravim imenom LOPOVI !)ne moze se naci niti jedan koji se nije okoristio ovim napacenim narodom, njihovim znojem i krvlju. Nije ovo nikakva soc-realisticka demagogija, ona nam je i najvise zla donela, ali evo vam samo jedan primer: zasto niko od tih nazovi tajkuna ne pravi zaduzbine, ne dize skole, bolnice, pa ajde i da se zapitamo zasto ne grade te nesretne mostove, vec sve nesto kao muljaju kroz trzne centre samoposluge, preprodaju nekretnine i slicno. E tu lezi dragi moji kljuc ove price, to nisu njihove pare niti su ih svojim genijalnim ekonomskim umecem stekli. To je oteto od naroda putem raznoraznih mucki u vidu spustanja vrednosti propalih socijalistickih preduzeca do pateticno niskog nivoa, namestanja raznih tendera,zatim prodaja poljoprivrednog zemljista i gradskih nekretnina budzasto i tako dalje i tako dalje. To sve sa liberalnom ekonomijom zapada nema ama bas nikakve veze, to se narodski zove LOPOVLUK.

bezimena

pre 13 godina

Umesto da se donese Zakon o finansiranju stranaka, najpre, potom nateraju pojedinci, zakonom, da na vreme plaćaju SVE SVOJE OBAVEZE, pojedinci iz vlasti su podigli lično na nivo državnog (Beko podmazuje opoziciju pa je "vlast" uvredjena) i sada bi, u ime toga, da donesu zakon, kakvog u razvijenom svetu, kome kao težimo, NEMA! Isto je radio i SM pa je završio kako jeste, a tako će biti i sa ovim vlastodršcima koji se igraju države od 5.oktobra 2000.god. ali naročito od 12.marta 2003.god.

View

pre 13 godina

Tačno. Plaćanje poreza u tzv. poreskim rajevima je sasvim OK za privrednike. Pri-vred-ni-ke, a ne monopoliste, špekulante, preprodavce, zelenaše, partijske drugare ...
I da podsetim: u trenutku kada 'eksperti' predlažu da "te tokove novca treba bolje sagledati" (!?), građanima Srbije su zamrznute plate i penzije od 15.000 dinara, siromaštvo je sve veće, broj nezaposlenih raste, kao i broj novootvorenih kazana, tzv. narodnih kuhinja.

Aleksandar

pre 13 godina

jeftina politička demagogija - spiskali pare na portrete i slične gluposti, pa sada da uveseljavaju narod, kao porez na of šor, da bi namakli pare i ostvarili "pravdu".
More, lepo pohapsiš one koje ste mislili da oporezujete, dokumenta na sto, sud, pa robija gradnja koridora 11 (ne zbog toga što nam treba, nego je to veoma težak teren za gradnju)
a da, da se uštinem, pošto sam lepo sanjao

Raki

pre 13 godina

Koliko sam razumeo iz vecerasnjih vesti (24 nov.) u pitanju je nevidjena pljacka drzave. Ako se te "ofshor"kompanije odluce da prodaju ono sto su u bescenje kupili (zahvaljujuci korumpiranoj vladi) sva dobit od prodaje ce otici tamo, u neku drugu drzavu. Ali, narod je glasao za Tadica a Tadic je postavio svoje ljude u vladi. i trazili ste, gledajte. U svakom slucaju, parlamentarci ce sebi udesiti plate tako sto ce da poskupe mleko, struju, gas i sve ostalo. Nema da nema , sve ce sredimo.

mirko

pre 13 godina

Hahaha, kako se diže frka kad treba oporezovati Miškovića i ostale:) Samo tako, napred, normalne kompanije su dobrodošle a mešetari neka idu u Indiju da stvaraju robovlasništvo i da mlate neverovatne sume. Ko posluje na zapadu mora da radi decenijama da bi se obogatio onoliko koliko se Mišković obogatio za par godina. Nije Srbija Miškoviće već 8 miliona ljudi, ako tih 8 miliona ne može da živi normalno, nego samo Mišković, treba da se oporezuje, injače će gladni jednog dana da upadnu kod Miškovića da pojedu sve iz frižidera a ako pobesne možda bude nešto još gore.

Mirjana

pre 13 godina

Pa mi smo majstori da imamo ono što nigde na svetu ne postoji. Možda smo već apsolvirali svemirski turizam pa su naši ministri tako nešto "pokupili" iz nekog naprednijeg sveta.

Liberal

pre 13 godina

Zasto bi ikome ko je radio legalno otimao vise para jer je uspesniji ili je shvatio da su u nekim zemljama porezi na dobit nizi nego u Srbiji?! Jel mozda za ponos sto Srbija nije poreski raj i sto je privreda sputana haracem kojim nesposobna drzava pokriva neuspeh i glomaznu administraciju?

Dragan

pre 13 godina

Pazite, ovde se komentariše koliko je izneto iz zemlje u poslednje tri godine, a niko ne komentariše koliko je UNETO para u zemlju u proteklom periodu. Pa bez off shore firmi situacija bi bila deset puta gora. A to što gospodin Tadić ne zna elementarna pravila u poslovanju na medjunarodnim finansijskim tržištima, nije ni čudo kada vidite ko ga savetuje; doca Krle i davitelj Kopicl. A jadna ministarka finansija piše novi Zakon o oporezivanju ovih kompanija. Direktan proizvod tog zakona je izlazak jedno milijardu evra napolje pre nego što ovaj udje u skupštinsku proceduru.Topla preporuka vrhu Demokratske stranke od strane njenog člana koji ako ovako nastave sigurno neće glasati za njih, a to je pamet u glavu, ovo ništa ne valja. Inače, po struci sam ekonomista, diplomirao iz oblasti spoljne trgovine, magistrirao iz oblasti bankarstva.

matori

pre 13 godina

Bez izmišljanja rupe na saksiji, i akademskog filozofiranja, samo treba promeniti odredbu zakona tako da se porez na dobit plaća u mestu obavljanja delatnosti, a ne u mestu sedišta firme...
Porez na promet imovine, treba da se plati u mestu gde je imovina fizički locirana, i to je rešenje toliko jednostavno da prosto "bode oči".
Ali kada neko ima visok položaj (ministarski), pa još uz to i nekakvu diplomu i titulu, mora da pronađe najkompikovanije moguće rešenje, koje ni njemu neće biti jasno, a kamo li drugima.

Ejdan

pre 13 godina

Ja i dalje tvrdim da postoji resenje veceg dela problema donosenjem samo jednog jedinog zakona koji moze doneti puno para za budzet i doneti velike promene u zemlji.
Gospodo iz vlasti, donesite Zakon o poreklu ispitivanja imovine.Da vidimo onda imovinske karte svih nas i prihode koje ostvarujemo.Da vidimo odakle nezaposlenim kriminalcima pet automobila,dve kuce i tri stana.
Da vidimo odakle ministrima pare za skupe stanove i ogromne ustedjevine sa platom od 1000 eura.
Da vidimo odakle pare nekima da skoluju decu na svetski priznatim univerzitetima gde su skolarine ogromne.
A onda ako se ustanovi disbalans izmedju primanja i imovine oporezovati ga sa stopom od 30-50% od vrednosti imovine pa da vidite koliko ce se sredstava sliti u budzet.Ja garantujem da ce se prikupiti sredstva u budzetu i za studente i za penzionere i porodilje i Kraljevo i socijalu i ...
A tako se i korupcija leci i smanjuje.
Ali to se desiti nece jer bi mnoge zveri pokazale tragove svoje.Ovako nas "hrane" tracevima, Farmom, glupim zakonima a sustina se ne menja decenijama

Zoran

pre 13 godina

Nigde ne oporezuju ofšor kompanije

To je tacno, ali nigde se i ne krade tako stravicno mnogo kao u nebeskoj Srbiji. Zato bi malo poreza dobro doslo kad vec ne mogu da se sprovedu hapsenja i oduzimanje nakradene imovine.

z

pre 13 godina

Vidim da se ti stranci polomise od investiranja. A domaci stranci jos manje. Ako im se ne svidja, nek rasprodaju firme i odu u Belorusiju.

Neutralni

pre 13 godina

Mislim da je jasno da su minstri i ministarke nedorasli poslu kojim se bave. Nemoguce je uvesti dodatno opterecenje, porez, sta god, firmama i vlasnicima firmi iz Kipra, Holdandije, Svajcarske (ima ih jos, za ove tri znam). Drzava Srbija ima potpisane bilateralne sporazume sa svim ovim drzavama o dvostrukom oporezivanju (tzv. tax treaty). Ovo su medjudrzavni sporazumi i jednostavno su jaci od zakona.

sudija u penziji

pre 13 godina

Nece ovo 'proci' tako lako. Tajkuni koji su vlasnici off shore kompanija ce da angazuju najskuplje i naravno najbolje advokate, da lobiraju kod EU jer Srbija sa takvim zakonom NE MOZE U EU, tako da ce sve da propadne jer na kraju, ustavni sud sigurno nece dati 'zeleno svetlo'

Petar

pre 13 godina

Prvo jedna bitna informacija. Kipar nije of šor zona. To je država članica EU, te ona je morala da ukine takve povlastice. Porez na dobit tamo je 10%. Ali poenta je utome da je njihova administracija fleksibilnija.

Ono što država treba da učini jeste da donese dobar Zakon o finansirnju stranaka koji bi se primenjivao, da značajno smanji korupciju i da zatvori crnu zonu novčanih tokova.
Takođe, treba imati u vidu da prihod države od poreza na dobit je svega 6% u ukupnim prihodima. Ovo dovodi do toga da je mnogo veći prihod od drugih poreza, te treba naterati firme da plaćaju poreze i doprinose na zarade, pdv, da se prekinu nelegalni novčani tokovi (isplaćivanje zarada na crno, promet na crno)...

Zoran

pre 13 godina

Niko normalan ni nece odavde da ih oporezuje na kipru ili bilo gde.
Pricamo o Srbiji.
Placanje veceg poreza,ako je sa nekih ostrva i slicno.
Poreklo imovine,novca itd.
Znaci,normalne firme,iz normalnih zemalja,nema sta da brinu.

Ovo sto hoce politicari,to je samo mazanje nasih ociju.

Zoki

pre 13 godina

Stvara se utisak da je registracija kompanija off shore srpska specijalnost. To jednostavno nije tačno, evo samo par primera.
HP je registrovan u američkoj saveznoj državi Delaware: http://contracts.corporate.findlaw.com/formation/incorporation/1256.html
U istoj državi su registrovani General Motors:( http://www.gm.com/investors/corporate-governance/docs/GMCertificateofIncorporation.pdf) i Koka Kola (http://www.thecoca-colacompany.com/investors/certification.html). Ikea je vlasništvo holandske firme koja je u vlasništvu nekoliko kompanija iz karibske države Holandski Antili.
(I Delaware i Holandski Antili su offshore destinacije.)

Sestra Brom

pre 13 godina

Strana kompanija je strana kompanija, bez obzira da li je registrovana u Švajcarskoj, Nemačkoj ili Devičanskim Ostrvima.

Jasno je da u srpskoj raji postoji raspoloženje za otimanje para od stranih kompanija i nacionalizaciju, sve u ime osvete za "pljačke devedesetih" (koji su ti isti birači izglasali glasajući za Miloševića 10 godina), ali nadam se da će zdrav razum preovladati.

Liberal

pre 13 godina

Zasto bi ikome ko je radio legalno otimao vise para jer je uspesniji ili je shvatio da su u nekim zemljama porezi na dobit nizi nego u Srbiji?! Jel mozda za ponos sto Srbija nije poreski raj i sto je privreda sputana haracem kojim nesposobna drzava pokriva neuspeh i glomaznu administraciju?

Zoran

pre 13 godina

Nigde ne oporezuju ofšor kompanije

To je tacno, ali nigde se i ne krade tako stravicno mnogo kao u nebeskoj Srbiji. Zato bi malo poreza dobro doslo kad vec ne mogu da se sprovedu hapsenja i oduzimanje nakradene imovine.

Marina Tucakovic

pre 13 godina

Pa sta ako niko ne oporezuje. Mi smo bar uvek i oduvek bili unikatni, nebeski narod. A kad malo bolje razmislim niko nema ovakvog predsednika, zar ne???

dikan

pre 13 godina

Nekad sam glasao za DS zbog Djindjica. Nakon nase tragedije, glasao sam za Tadica samo zbog "straha" da nam ne dodju Toma i radikali. Plasio nas Tadic sa neulaskom u EU, spustanjem gvozdene zavese... I Tadic je dobijao izbore.
Godine prolaze i strah polako izcezava. G-dine Tadicu, za sve ove godine pokazali ste elementarno neznanje vodjenja drzave, oko funkcije predsednika pravili ste spostveni marketing i iskreno smucili ste se narodu. Smucili ste se i meni i mojoj porodici. I Vi i Vasa stranka. Ne mozete nas vise plasiti sa politickom babarogom Tomom, ekonomskom Miskovicem i td... Tu ste pricu izlizali. Na sledece izbore ne izlazim, a ako i dalje nastavite ovu Vasu jeftinu demagogiju sa Vasim savetnicima, glasacu za Tomu tek da vidim sta ce se to desiti i cime ste nam to pretili sve ove godine. Od Vas gore ne postoji. A Vi i Vasa stranka ogrezla u korupciji sigurno je ostala bez 5 glasova moje porodice. Mali je ovo grad...

sudija u penziji

pre 13 godina

Nece ovo 'proci' tako lako. Tajkuni koji su vlasnici off shore kompanija ce da angazuju najskuplje i naravno najbolje advokate, da lobiraju kod EU jer Srbija sa takvim zakonom NE MOZE U EU, tako da ce sve da propadne jer na kraju, ustavni sud sigurno nece dati 'zeleno svetlo'

Dragan

pre 13 godina

Pazite, ovde se komentariše koliko je izneto iz zemlje u poslednje tri godine, a niko ne komentariše koliko je UNETO para u zemlju u proteklom periodu. Pa bez off shore firmi situacija bi bila deset puta gora. A to što gospodin Tadić ne zna elementarna pravila u poslovanju na medjunarodnim finansijskim tržištima, nije ni čudo kada vidite ko ga savetuje; doca Krle i davitelj Kopicl. A jadna ministarka finansija piše novi Zakon o oporezivanju ovih kompanija. Direktan proizvod tog zakona je izlazak jedno milijardu evra napolje pre nego što ovaj udje u skupštinsku proceduru.Topla preporuka vrhu Demokratske stranke od strane njenog člana koji ako ovako nastave sigurno neće glasati za njih, a to je pamet u glavu, ovo ništa ne valja. Inače, po struci sam ekonomista, diplomirao iz oblasti spoljne trgovine, magistrirao iz oblasti bankarstva.

Posetilac

pre 13 godina

U svakoj zemlji, ako si kupio nesto i prodao po mnogo vecoj ceni, placas porez na to! Sto veca zarada, to eksponencijalno veci porez. Ovo je banana drzava gde se samo muti, petlja, laze, vara. Zato ono malo postenog i vrednog naroda ne moze da makne, da radi i da privredjuje vec se samo nervira. I vadi pasose.

poreznik

pre 13 godina

Da li vi uopste znate sta je off shore kompanija.
To bi bila kompanija koja je registrovana u Srbiji i placa godisnju taksu (oko 1000USD) ali koja ne posluje na teritoriji Srbije. Njeno polsovanje je ograniceno na trgovinu i insotranstvu.
na to je i normanlo da se ne placa porez.
Takodje je uobicajeno da je bankovni racun te kompanije u nekoj drugoj zemlji...

М. Н. Лазар

pre 13 godina

Читам/слушам да се Тадић(Предсједник) залаже, обећава а богами и, пријети, да домаћи бизнисмени (читај: пословни и људски олош) морају да у буџет Србије уплате порез на послове преко оф-шор компанија.
Он нема појма, о чему прича !
Боље би му било, да створи услове да Србија буде земља у којој ће егстирати неколико стотина/хиљада оф-шор компанија.

Neutralni

pre 13 godina

Mislim da je jasno da su minstri i ministarke nedorasli poslu kojim se bave. Nemoguce je uvesti dodatno opterecenje, porez, sta god, firmama i vlasnicima firmi iz Kipra, Holdandije, Svajcarske (ima ih jos, za ove tri znam). Drzava Srbija ima potpisane bilateralne sporazume sa svim ovim drzavama o dvostrukom oporezivanju (tzv. tax treaty). Ovo su medjudrzavni sporazumi i jednostavno su jaci od zakona.

bezimena

pre 13 godina

Umesto da se donese Zakon o finansiranju stranaka, najpre, potom nateraju pojedinci, zakonom, da na vreme plaćaju SVE SVOJE OBAVEZE, pojedinci iz vlasti su podigli lično na nivo državnog (Beko podmazuje opoziciju pa je "vlast" uvredjena) i sada bi, u ime toga, da donesu zakon, kakvog u razvijenom svetu, kome kao težimo, NEMA! Isto je radio i SM pa je završio kako jeste, a tako će biti i sa ovim vlastodršcima koji se igraju države od 5.oktobra 2000.god. ali naročito od 12.marta 2003.god.

z

pre 13 godina

Vidim da se ti stranci polomise od investiranja. A domaci stranci jos manje. Ako im se ne svidja, nek rasprodaju firme i odu u Belorusiju.

marko

pre 13 godina

To je to. I opet pocinje spinovanje. Da l' ovako, da l' onako, da l' oporezuju itd. Pa ljudi, zakon je isti za sve, nema razlike odakle je firma, da l' sa ostrva ili sa Marsa, zakon je isti. Problem sa ostrvima je taj sto je to cisto pranje para, a to se utvrdjuje jednostavnom proverom poslovanja. Ajd neko ko ima firmu, nek proba da kupi neku robu sa nekog ostrva po nekoj sumanutoj vecoj ceni, ili npr da fakturise nekakve usluge firmi sa nekog ostrva? Pa eto vam inspekcije u roku od nekoliko dana. E, ako ste njihovi, onda moze sve, nije ni potrebna faktura, samo posaljes lovu na destinaciju. Ovo je jedan od banalnih primera, cisto da docaram sta radi ovi mufljuzi, i kako samo spinuju teme. Pa svaki ozbiljan inspektor bi u roku od nekoliko dana stavio katanac na svaku nasu vecu firmu, posebno od ovih velikih bizMismena.

Zoran

pre 13 godina

Niko normalan ni nece odavde da ih oporezuje na kipru ili bilo gde.
Pricamo o Srbiji.
Placanje veceg poreza,ako je sa nekih ostrva i slicno.
Poreklo imovine,novca itd.
Znaci,normalne firme,iz normalnih zemalja,nema sta da brinu.

Ovo sto hoce politicari,to je samo mazanje nasih ociju.

matori

pre 13 godina

Bez izmišljanja rupe na saksiji, i akademskog filozofiranja, samo treba promeniti odredbu zakona tako da se porez na dobit plaća u mestu obavljanja delatnosti, a ne u mestu sedišta firme...
Porez na promet imovine, treba da se plati u mestu gde je imovina fizički locirana, i to je rešenje toliko jednostavno da prosto "bode oči".
Ali kada neko ima visok položaj (ministarski), pa još uz to i nekakvu diplomu i titulu, mora da pronađe najkompikovanije moguće rešenje, koje ni njemu neće biti jasno, a kamo li drugima.

Amos

pre 13 godina

A, evo.. sabrali su se malo gospoda tajkuni, krenuo je protivudar - i to od 'elite' - junackih kontrarevolucioarnih jedinica ekonomskih i politickih analiticara!
Sve znaju, sve su videli i probali, u svim naprednim i razvijenim zemljama bili, pokupili sve najbolje prakse i zakone.. ali samo one koji mogu da sacuvaju pozicije onih koji ih najlepse dotiraju.

Microsoft, General Motors, HP, Ford, Walmart - svi su registrovani na Kipru, Panami Delawareu, je l da?
MALO SUTRA!
Sta je sa Mercedesom, Folksvagenom, Audijem - isto dosli sa Kanarskih ostrva?
Merkator - registrovan na Sejselima?

A NAJVECE firme u Srbiji, gde su registrovane, u Srbiji? MALO SUTRA!

mali radojica

pre 13 godina

Muka mi je vise od raznih nazovi eksperata i ekonomista koji imaju obraz da brane tajkune i to iz petnih zila. Mozete celu noc dokazivati kako u teorijskom smislu nema veze odakle kapital dolazi kako je to normalno u svetu da se sklanja novac u off shore kompanije itd. Ovom narodu je dosta ovakvih i slicnih eksperata jer on moze onako narodski, odokativno uvek da nanjusi trule lopove i prevarante. Od svih ovih nazovi tajkuna(ja bi ih ipak nazvao pravim imenom LOPOVI !)ne moze se naci niti jedan koji se nije okoristio ovim napacenim narodom, njihovim znojem i krvlju. Nije ovo nikakva soc-realisticka demagogija, ona nam je i najvise zla donela, ali evo vam samo jedan primer: zasto niko od tih nazovi tajkuna ne pravi zaduzbine, ne dize skole, bolnice, pa ajde i da se zapitamo zasto ne grade te nesretne mostove, vec sve nesto kao muljaju kroz trzne centre samoposluge, preprodaju nekretnine i slicno. E tu lezi dragi moji kljuc ove price, to nisu njihove pare niti su ih svojim genijalnim ekonomskim umecem stekli. To je oteto od naroda putem raznoraznih mucki u vidu spustanja vrednosti propalih socijalistickih preduzeca do pateticno niskog nivoa, namestanja raznih tendera,zatim prodaja poljoprivrednog zemljista i gradskih nekretnina budzasto i tako dalje i tako dalje. To sve sa liberalnom ekonomijom zapada nema ama bas nikakve veze, to se narodski zove LOPOVLUK.

Ejdan

pre 13 godina

Ja i dalje tvrdim da postoji resenje veceg dela problema donosenjem samo jednog jedinog zakona koji moze doneti puno para za budzet i doneti velike promene u zemlji.
Gospodo iz vlasti, donesite Zakon o poreklu ispitivanja imovine.Da vidimo onda imovinske karte svih nas i prihode koje ostvarujemo.Da vidimo odakle nezaposlenim kriminalcima pet automobila,dve kuce i tri stana.
Da vidimo odakle ministrima pare za skupe stanove i ogromne ustedjevine sa platom od 1000 eura.
Da vidimo odakle pare nekima da skoluju decu na svetski priznatim univerzitetima gde su skolarine ogromne.
A onda ako se ustanovi disbalans izmedju primanja i imovine oporezovati ga sa stopom od 30-50% od vrednosti imovine pa da vidite koliko ce se sredstava sliti u budzet.Ja garantujem da ce se prikupiti sredstva u budzetu i za studente i za penzionere i porodilje i Kraljevo i socijalu i ...
A tako se i korupcija leci i smanjuje.
Ali to se desiti nece jer bi mnoge zveri pokazale tragove svoje.Ovako nas "hrane" tracevima, Farmom, glupim zakonima a sustina se ne menja decenijama

Mirjana

pre 13 godina

Pa mi smo majstori da imamo ono što nigde na svetu ne postoji. Možda smo već apsolvirali svemirski turizam pa su naši ministri tako nešto "pokupili" iz nekog naprednijeg sveta.

View

pre 13 godina

Tačno. Plaćanje poreza u tzv. poreskim rajevima je sasvim OK za privrednike. Pri-vred-ni-ke, a ne monopoliste, špekulante, preprodavce, zelenaše, partijske drugare ...
I da podsetim: u trenutku kada 'eksperti' predlažu da "te tokove novca treba bolje sagledati" (!?), građanima Srbije su zamrznute plate i penzije od 15.000 dinara, siromaštvo je sve veće, broj nezaposlenih raste, kao i broj novootvorenih kazana, tzv. narodnih kuhinja.

mirko

pre 13 godina

Hahaha, kako se diže frka kad treba oporezovati Miškovića i ostale:) Samo tako, napred, normalne kompanije su dobrodošle a mešetari neka idu u Indiju da stvaraju robovlasništvo i da mlate neverovatne sume. Ko posluje na zapadu mora da radi decenijama da bi se obogatio onoliko koliko se Mišković obogatio za par godina. Nije Srbija Miškoviće već 8 miliona ljudi, ako tih 8 miliona ne može da živi normalno, nego samo Mišković, treba da se oporezuje, injače će gladni jednog dana da upadnu kod Miškovića da pojedu sve iz frižidera a ako pobesne možda bude nešto još gore.

Raki

pre 13 godina

Koliko sam razumeo iz vecerasnjih vesti (24 nov.) u pitanju je nevidjena pljacka drzave. Ako se te "ofshor"kompanije odluce da prodaju ono sto su u bescenje kupili (zahvaljujuci korumpiranoj vladi) sva dobit od prodaje ce otici tamo, u neku drugu drzavu. Ali, narod je glasao za Tadica a Tadic je postavio svoje ljude u vladi. i trazili ste, gledajte. U svakom slucaju, parlamentarci ce sebi udesiti plate tako sto ce da poskupe mleko, struju, gas i sve ostalo. Nema da nema , sve ce sredimo.

Aleksandar

pre 13 godina

jeftina politička demagogija - spiskali pare na portrete i slične gluposti, pa sada da uveseljavaju narod, kao porez na of šor, da bi namakli pare i ostvarili "pravdu".
More, lepo pohapsiš one koje ste mislili da oporezujete, dokumenta na sto, sud, pa robija gradnja koridora 11 (ne zbog toga što nam treba, nego je to veoma težak teren za gradnju)
a da, da se uštinem, pošto sam lepo sanjao

Petar

pre 13 godina

Prvo jedna bitna informacija. Kipar nije of šor zona. To je država članica EU, te ona je morala da ukine takve povlastice. Porez na dobit tamo je 10%. Ali poenta je utome da je njihova administracija fleksibilnija.

Ono što država treba da učini jeste da donese dobar Zakon o finansirnju stranaka koji bi se primenjivao, da značajno smanji korupciju i da zatvori crnu zonu novčanih tokova.
Takođe, treba imati u vidu da prihod države od poreza na dobit je svega 6% u ukupnim prihodima. Ovo dovodi do toga da je mnogo veći prihod od drugih poreza, te treba naterati firme da plaćaju poreze i doprinose na zarade, pdv, da se prekinu nelegalni novčani tokovi (isplaćivanje zarada na crno, promet na crno)...

Zoki

pre 13 godina

Stvara se utisak da je registracija kompanija off shore srpska specijalnost. To jednostavno nije tačno, evo samo par primera.
HP je registrovan u američkoj saveznoj državi Delaware: http://contracts.corporate.findlaw.com/formation/incorporation/1256.html
U istoj državi su registrovani General Motors:( http://www.gm.com/investors/corporate-governance/docs/GMCertificateofIncorporation.pdf) i Koka Kola (http://www.thecoca-colacompany.com/investors/certification.html). Ikea je vlasništvo holandske firme koja je u vlasništvu nekoliko kompanija iz karibske države Holandski Antili.
(I Delaware i Holandski Antili su offshore destinacije.)