Sreda, 24.11.2010.

11:48

Dobra zimska guma traje šest sezona

Izvor: B92

Dobra zimska guma traje šest sezona IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

SplinterBG

pre 13 godina

Ako neko zna gde mogu da se kupe te miselin gume za 6-7 hiljada neka nam svima kaze posto verujem da to svakoga interesuje.
Tigar gume ce pre biti oko 4-5 hiljada a ne 3-4 sto na cetri gume dodje oko 4000 vise nego sto kazu a to nije uopste mala cifra.
Inace gore su uzete prosecne dimenzije guma koje se vise prodaju i samim tim su malo jeftinije jer svejedno donose dobru zaradu.
A sta je sa vozilima koja imaju "nestandardnu" velicinu guma, ja naprimer na mojoj benki imam 185/70 R14 koja se tesko nabavlja jer je ne standardna i kosta dosta vise inace tigar gumu u zivotu ne bih stavio na moj auto posto su loseg kvaliteta a to se da primetiti na vecim brzinama kada je daleko vaznije da funkcionisu kako treba.
I 4mm dubina sare je takodje lose pravilo posto ce guma marke miselin ili bridgestone i sa sarom od 2mm dati mnogo bolju trakciju i kontrolu od novih guma losijih proizvodjaca.
Ja na mom autu trenutno imam miselin stari set a u gepeku mi je set za zimu koji cu zameniti tek kada temperatura padne posto nemam nameru da vozim zimske gume na 15stepeni sto je inace opasnije za bezbednost nego letnje gume na istoj temperaturi bez obzira sto je decembar.
A inace gume cu menjati kada su istrosene prema oznaci koju proizvodjac postavlja u saru gume posto verujem da inzinjeri iz miselina znaju malo vise o tome nego nasi politicari i "strucnjaci" zeljni love.
Podrzavam zakon da pa hladnom zimskom vremenu i snegu treba da se koriste zimske gume ali mi nije jasno sto su u svim vestima zapeli za tih 8-9 hiljada za dve gume kad ja za toliko ne mogu da kupim ni jednu dobru gumu za moj auto.

jovan

pre 13 godina

smatram da bi bilo korisno, barem za sve koji su negativno ocenili moje komentare, da procitaju uporedni test zimskih i letnjih pneumatika auto bilda(http://www.jutarnji.hr/kraljice-snijega-i-leda/159495/). ne verujem da se nesto znacajnije promenilo od tada. pozdrav

Nikola P4

pre 13 godina

@Branko

Ja sam koristio dve kompletne sezone zima + jednu leto set wintera, presao sa njima oko 45.000 km, od Istanbula do Amsterdama i od Ploestija do Pize.

Auto je Lybra 2.4 jtd, nemam obicaj da vozim brze od 170 na auto putu jer sa godinama opadaju refleksia a imam 45 i nosim naocare.

nek pricaju "strucnjaci" sta hoce, nije najbolja na svetu ali me odlicno sluze, zaista, ja zaista mnogo vozim, to mi nije jedini auto u porodici . . .

Bane

pre 13 godina

I ovaj tekst je potvrda gluposti koja je učinjena kada je novim propisima određeno da se zimske i letnje gume menjaju određenog datuma.
Autor teksta govori o nemaštini i snalaženju vlasnika vozila a ja pitam: Ako sam u želji da poštujem propis 1.11. 2010. na svoj automobil stavio sve četiri zimske gume, ko će da mi nadoknadi štetu što sam ih, vozeći ih sve do danas pri prosečnim temperaturama oko 15 stepeni (i više jer vozim uglavnom po danu, pohabao mnogo više nego što je normalno. Na stranu to što mi je automobil sa tim gumama bio manje pouzdan nego da sam vozio sa letnjim gumama.
Nemoj samo da mi sad neki pametnjaković kaže da mi tako i treba kad ne umem da se snađem (ignorišem besmislene propise).
Da li je moguće da u ovoj jadnoj Srbiji ima mesta samo za gluposti poput ove ili one sa eko taksama za NOVA vozila koje se najavljuju?

leontin

pre 13 godina

@medo odakle si izvukao tu informaciju da u nemackoj nije dozvoljeno voziti sa starijim gumama od 4 god.
jednostavno to nije ISTINA !!

Ja

pre 13 godina

@Psihopata sory ali ovo je neverovatno. Gle ako kupujes gume koje kostaju 50E onda cak i da imas popust 50%! nije bog zna sto jel tako? e ako kupis gume za 1000E onda je druga prica jel tako? A ja sam onaj post napisao vise tako bez nekih namera samo za info. Recimo ako si vec u slo onda mozda mozes nesto da ustedis (i platis barem put) sto jedan Srb Scenic usred prosle zime recimo ili nije znao ili ga nije bila briga a koji je doslovno proklizao jedno 10m kroz crveno zbog letnih guma na srecu sve bilo OK ali jedeva.

Branko

pre 13 godina

Hvala na odgovoru :)
Pretpostavljam da je Tigar tu gumu i napravio da ne bude previse meka i ne trosi se toliko brzo, znajuci da ce se ona kod nas cesto koristiti tokom cele godine.

Oliver

pre 13 godina

@ Branko,
Ja sam vozio Winteru na Samari ( 165x70x13 ) i nisam imao nikakvih problema. Za 5 god smo presli oko 62000 km,sara je jos uvek bila dobra,ali smo pred proslu zimu zamenili novim kompletom istih.
Inace,gume su vozene po celoj Srbiji,cesto i na auto putu,ali ne brze od 110 - 120 kmh - ja bih,ali Lada nemoze brze :)) .
Po meni,bolje je cele godine zimske nego letnje. Naravno,najbolje je 2 kompleta,ali za Srbiju,za standard prosecnog coveka,tesko...
Pozz.

Branko

pre 13 godina

Da li je neko koristio Tigar Winteru tokom cele godine? Koliko km moze da traje u tim uslovima voznje? Znam da to nije pravo resenje i da zimska guma nije sasvim bezbedna leti, ali ... :(

Psihopata

pre 13 godina

(Alfa, 26. novembar 2010 00:18)
Pogledao sam SLO linkove i opet ti kažem - ne isplati se, čak ni sa popustom.
Jer, michelin A4 sa popustom i sa povratom PDV-a ( po koji moram naknadno da odem ponovo ) "za nerezidente" tamo košta 56, ovde je 68. Na 4 gume naizgled "uštediš" 48 EUR-a, a više od toga ti treba samo za putarine kroz SR, HR i SLO vinjetu. Osim ako ćeš do Brežica "da letiš" i izbegneš SLO vinjetu. A i za gorivo mi treba još bar 60 EUR-a. A i moram da odem po povrat onog PDV-a... I još da ostavim zamenjene gume na "čuvanju" tamo? To bi bila baš investicija na duge staze, kao brak ili da sam uzeo stambeni kredit ...
Ne, hvala!

Alfa

pre 13 godina

@ja, Milos, Psihopata
http://www.vulkanizerstvo-lasic.si
http://www.vulkanizerstvo-furlan.si

ja kod Lasica uzimam gume i umesto da platim 1000eur (225/40/18) za set zimskih ovde ja prodjem sa nekih 600eur tamo... takodje tamo mozete ostaviti i gume na cuvanje... iz principa necu da dam ovim nasim derikozama soma evra... kod Lasica me i docekaju sa osmehom, daju 20% popust za kesh i jos mi odma obracunaju i umanjenje PDV-a + dobijem gratis centriranje trapa na masini koja je svemirski brod u odnosu na ovo sto se srece kod nas...

jovan

pre 13 godina

(Miki, 25. novembar 2010 10:30)
potpuno razumem tvoj stav, uostalom slicno misljenje sam cuo i od strucnjaka iz ministarstva i komiteta za saobracaj. zbog toga sam okruzen vazdusnim jastucima i placam puno kasko osiguranje. jos jednom tebi, i ostalima koji tako misle, srecno.

Petar

pre 13 godina

@ nik

I ja sam jedno vreme bio navucen za te testove, iz uglednih casopisa, pogotovo Nemackih.

Ali vremenom se pokazalo, kako je iskustvo raslo, da je to ipak subjektivan sud i da je vozacko iskustvo nesto sto se ne moze procitati.

Isto tako mogu reci da je Wintera dobra guma za zimu, bolja od Savinog konkurenta, dok je ne bih preporucivao nikako za upotrebu u toplijim vremenskim uslovima. Za tu cenu je veoma dobra kupovina.

Tigar TG 505

pre 13 godina

(Miki, 25. novembar 2010 10:30)
Da si doplatio još ukupno 8.000,00 dinara, vozio bi 4 zimske gume koje su na testu ADAC-a za 2010. proglašene najboljim. Ovako si uštedeo, ali voziš gume koje su na njihovom testu proglašene najgorim.
A sam kažeš da ne voziš samo po gradu, već i brzinama pri kojim se ( ako se izgubi trakcija ) lako gine.
Moje pitanje je - da li ljudska glava vredi uštede od 8.000 dinara?
Evo oba linka, za najbolju i najgoru gumu na ADAC testu.
1. http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2010_Winterreifen_Test_225_45_R17.aspx?ComponentId=40334&SourcePageId=31821
2. http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2008_Winterreifen_Test_175_65_R14.aspx?ComponentId=29824&SourcePageId=31821
p.s. Obrati pažnju gde je Sava u odnosu na Tigar

Miki

pre 13 godina

(jovan, 24. novembar 2010 14:57)

Evo ja sam nerazuman:
Imam auto koji u potpunosti odgovara opisu "c" 12000+ i ostalo. Na automobil se FABRICKI u zavisnosti od varijante postavljaju 205/45R17, 205/55R16 i 195/65R15. Za zimsku voznju sam logicno izabrao najmanje felne i najuze gume, prvo zato sto je to dobro za voznju po snegu drugo zato sto ih pravi Tigar pa sam uzeo 4 Wintere po 5100din na akciji u Tempu. Wintera je dobra guma, ima malo mekse bokove ali je sigurnija od Save pri vecim brzinama. Sava ume da bude malo nestabilna u nekim situacijama na autoputu, Tigar je ok ako se ne tera prebrzo. Vozio sam obe pa znam. Sto se tice brzine i brzinskog indeksa, mojih 90% posto vremena je gradska i prigradska voznja a na autoputu ZIMI, makar uslovi bili idealni, nikad ne vozim preko 140km/h. Za to je Wintera sasvim dobra.
Kada bih imao Imrezu WRX ili BMW M3 verovatno bih kupio Nokian gume i terao to 200+ samo je onda pitanje ko je tu nerazuman? A mozda smo svi nerazumni sto uopste zimi vozimo automobile.

Ljudi, kupite 4 nove zimske gume, proizvodjac nije toliko bitan, stavite ih i vozite puno bezbriznije. Ako osvane ledeno jutro ispustite vazduh iz guma 20-25% i bicete iznenadjeni kako laganom voznjom bez mlataranja volanom i forsiranja gasa mozete proci uzbrdicu koju god zelite.

Psihopata

pre 13 godina

@ja
Čuo sam ja za tu "priču" o jeftinim gumama u Sloveniji ( od čoveka iz ZGB ), a i pogledao sam link sa cenama koji si dao. I džaba Ti. Naisah već, ja sam uzeo u BGD michelin alpin A4 195/65X15 91T za 68 EUR/kom ( "ključ u ruke" - ventil, montaža i balansiranje ), a u SLO je ta ista guma 63,70 EUR, a kada na to dodam uslugu vulkanizera, to ti je isto kao i BGD. Nema, dakle, ekonomskog razloga da idem u SLO. Čak i kada bih u SLO ostvario povrat PDV-a, sa time ne mogu da platim čak ni "cestarinu" kroz HR ( samo deo od SRB granice do ZGB-a je 30 EUR-a u dva smera ). Znači - ništa od ta posla!

nik

pre 13 godina

Nije tačno da gume gube svojstva posle 4 sezone, ADACova testiranja pokazuju da čak i posle 6 sezona ne dobijamo lošije karakteristike koje su značajne za vozača.
Teško je oceniti koliko sezona će pneumatik trajati, jer je njegov vek proporcionalan sa kilometražom koju prelazite, ali sigurno je da treba kupiti kvalitetnu gumu koja je jedini kontakt automobila sa asfaltom i od nje mnogo zavisi u kritičnim situacijama. Tako da se uloženi novac lako može otplatiti, da ne kažem spasiti život.

Što se Tigrovih pneumatika tiče oni se proizvode do prečnika točka 16, ali se testiraju na dimenzijama 13 i 14, tako da ih za veće dimenzije ne treba uzimati za ozbiljnog konkurenta.

Vrlo je bitno da zimski pneumatik pored testa na snegu ima odlične rezultate i po vlažnom i suvom, jer zimi najmanje vremena vozite po snegu (samo 5%) ostalo otpada na mokro i suvo vreme. Tako da pregledajte po internetu testove koji obuhvataju sve kategorije (ADAC, Automotorundsport...), nikako one koji se hvale samo sa karakteristikama na snegu.

ja

pre 13 godina

@Milos znam a sta da napisem? exbraca ?:) inace hrvati masovno kupuju gume a u principu dolaze sa starim gumama koje ostave kod vulkanizera Ili nove u gepek posto nemaju carine ako jedna kosta manje od 1000 kuna onda u kola 4 osobe i to je to :) imate linkove i procitajte proceduru poz

Psihopata

pre 13 godina

Shomi
Imaš michelin alpin A4, recimo 195/65X15, po ceni od 7.200 ( sa ventilom, ugradnjom, balansiranjem ) u BGD u Beogumi ( a i drugde ).
Pozdrav

Milos

pre 13 godina

@Ja:
Offtopic, Slovenija nikako ne moze biti komsija jer se ne granicimo :)

A sto se tice saveta, bacite ga u vodu. Ako bih isao tamo da stavim zimske, sta cu sa eltnjim gumama? Uvoz polovnih guma nije dozvoljen, prakticno bih morao da ih svercujem nazad


Da dodam. Naleteo sam i pazario Vredestein gume. Na netu su prilicno nahvaljene. Cenovno su srednji rang, a dobro prolaze na testovima stranih sajtova, cak ih stavljaju rame uz rame sa visokom klasom (good year, michelin, dunlop...)

Ja

pre 13 godina

Komsije posto za novu godinu dolazi puno slovenaca kod vas bio bi red ;) da i vi u vreme bezviznog rezima skoknete na izlet do slovenije a mozete i usput da nabavite nove gume koje su ovde jeftinije tako barem kazu hrvati recimo link: http://www.auto-info.hr/vijesti/vijesti/kupovina-guma-u-sloveniji/2-13-1154.html a evo i link do jedne od Slo internet trgovine guma za prvu inf, inace su cene kod vulkanizera max 3-5% vise nego na internetu sve cene sa porezom : http://www.topolino.si/ pozz i dobrodosli ;)

Durak

pre 13 godina

ZOBS demonstrira glupe odredbe svakim danom. Umesto da naprave da se zimske gume koriste kada to treba tj. kada prosečna temperatura padne ispod zadate, oni stave fiksni datum.

Nema veze što je tog dana popodne bilo +22 (plus dvadesetdva) na kojima je OPASNO voziti se zimskim pneumaticima. Policija je to "po ugledu" na evropske zakone napisala, pa eto, 1. novembra je prosečna temperatura ispod +7. Toplomer laže. Ako je to u Austriji, sigurno je i u Grčkoj, a nema razloga da nije tako u Srbiji.

Nešto drugo hoću da kažem. Ja već godinama vozim na dva seta. Onaj ko jednom "prezimi" sa zimskim gumama, neće mu više pasti na pamet da zimi vozi sa letnjim. Dok to nije bilo obavezno i dok su svi vozili kao po jajima, ja sam pravio "slalom" među zbunjenim vozačima, uz siguran komentar "budala". :)

Svaka guma najviše strada od UV zraka, odnosno od sunca. Dok je odložena kako treba, u mraku, namazana, nema problema. U Nemačkoj taj standard važi preventive radi, da nije npr. prodavac držao gumu napolju na suncu sve vreme do prodaje. Sunce razara svaku plastiku i gumu daleko više nego sama starost. Dakako, zimske gume duže traju jer su manje izložene suncu nego letnje. Tako da komotno koristite gume dok god šara valja, kada budemo bogati kao Nemci, menjaćemo ih na četiri godine starosti - preventive radi.

Dva seta traju duže nego jedan (ala sam pametan), pa taj trošak se isplati ne samo novčano. Sigurniji ste na putu daleko više, a zar nije najvažnije vaše zdravlje i glava? Ili ćete da vozite nesigurno plafon 40 celu zimu zbog 160€? Ponavljam, tih 160€ ili koliko već para nije bacanje para, već trošak koji realno imate vozili jedan ili dva seta.

jovan

pre 13 godina

vecina novijih automobila "c" segmenta ima pneumatike 205/55 R16 H ili V brzinskog indeksa, a njihove cene krecu od 10000 dinara pa u nedogled. mislim da iole razuman covek ne bi stavio tigar, sava i sl. pneumatike na auto od 12000+ evra. svima ostalima - srecno.

Petar

pre 13 godina

Sest sezona?

Jeste li vi normalni, pa samo da stoji u pogodnim uslovima za cuvanje doci ce do deformacije mase posle toliko vremena.

A imajuci na umu kakvi su nam putevi, i da ima toplih dana u periodu kada se moraju koristiti bice dobro ako mogu tri sezone da izdrze uz optimalno koriscenje.

vlade

pre 13 godina

Od prošle sezone koristim BF Goodrich WinterG, guma inače nije skupa a dobila je 5 zvezdica za sneg i 4 za kišu http://www.tyretest.com/pkw_winterreifen/bf_goodrich/winter_g/index.html.Svaka preporuka, odnos cena kvalitet. Inače, koliko znam nakon 4 godine guma gubi elastičnost vozio ne vozio.

Bane NS

pre 13 godina

Realno, evo uzmimo za primer naše podneblje, temperature su tek sada pale ispod 7*C, znači praktično je početak decembra, još uvek nema snežnih padavina ali ako se oslonimo na činjenicu da su letnje gume već na ovim temperaturama lošijih karakteristika znači možemo reći da je ovo neko vreme za zamenu guma. Sa druge strane ovakve temperature se zadržavaju do sredine marta odnosno početka aprila kada već dosežu od 8-12*C odnosno već je vreme za letnju gumu. U tom vremenskom razdoblju od 4 meseca ja koji prelazim 15.000 km godišnje napravim maksimum 5.000 kilometara, prema tome ako se oslonimo na kilometražu meni bi zimske gume trajale deset godina, odnosno sezona. Međutim, guma osim što se troši ona i stari, osam meseci negde stoji svake godine, još ako nije adekvatno odložena već posle tri sezone ona više nije to što je bila. Zato po meni baš ne treba kupovati ekstremno skupe gume, ali takođe da bi ste izbegli ulaganja svake godine treba uzeti neki solidan kvalitet a po pristupačnoj ceni. Recimo po meni je najbolji izbor Sava ili Fulda, i jedno 3-4 sezone da posluži i super.

Shomi

pre 13 godina

Recite mi samo gde imaju te michelinove gume za 6 do 7 hiljada, da odmah kupim 2 seta!

I ne mogu da traju 6 godina, jer ce guma posle tog vremena izgubiti svojstvo, vozena ili ne!

Shomi

pre 13 godina

Recite mi samo gde imaju te michelinove gume za 6 do 7 hiljada, da odmah kupim 2 seta!

I ne mogu da traju 6 godina, jer ce guma posle tog vremena izgubiti svojstvo, vozena ili ne!

Durak

pre 13 godina

ZOBS demonstrira glupe odredbe svakim danom. Umesto da naprave da se zimske gume koriste kada to treba tj. kada prosečna temperatura padne ispod zadate, oni stave fiksni datum.

Nema veze što je tog dana popodne bilo +22 (plus dvadesetdva) na kojima je OPASNO voziti se zimskim pneumaticima. Policija je to "po ugledu" na evropske zakone napisala, pa eto, 1. novembra je prosečna temperatura ispod +7. Toplomer laže. Ako je to u Austriji, sigurno je i u Grčkoj, a nema razloga da nije tako u Srbiji.

Nešto drugo hoću da kažem. Ja već godinama vozim na dva seta. Onaj ko jednom "prezimi" sa zimskim gumama, neće mu više pasti na pamet da zimi vozi sa letnjim. Dok to nije bilo obavezno i dok su svi vozili kao po jajima, ja sam pravio "slalom" među zbunjenim vozačima, uz siguran komentar "budala". :)

Svaka guma najviše strada od UV zraka, odnosno od sunca. Dok je odložena kako treba, u mraku, namazana, nema problema. U Nemačkoj taj standard važi preventive radi, da nije npr. prodavac držao gumu napolju na suncu sve vreme do prodaje. Sunce razara svaku plastiku i gumu daleko više nego sama starost. Dakako, zimske gume duže traju jer su manje izložene suncu nego letnje. Tako da komotno koristite gume dok god šara valja, kada budemo bogati kao Nemci, menjaćemo ih na četiri godine starosti - preventive radi.

Dva seta traju duže nego jedan (ala sam pametan), pa taj trošak se isplati ne samo novčano. Sigurniji ste na putu daleko više, a zar nije najvažnije vaše zdravlje i glava? Ili ćete da vozite nesigurno plafon 40 celu zimu zbog 160€? Ponavljam, tih 160€ ili koliko već para nije bacanje para, već trošak koji realno imate vozili jedan ili dva seta.

jovan

pre 13 godina

vecina novijih automobila "c" segmenta ima pneumatike 205/55 R16 H ili V brzinskog indeksa, a njihove cene krecu od 10000 dinara pa u nedogled. mislim da iole razuman covek ne bi stavio tigar, sava i sl. pneumatike na auto od 12000+ evra. svima ostalima - srecno.

jovan

pre 13 godina

(Miki, 25. novembar 2010 10:30)
potpuno razumem tvoj stav, uostalom slicno misljenje sam cuo i od strucnjaka iz ministarstva i komiteta za saobracaj. zbog toga sam okruzen vazdusnim jastucima i placam puno kasko osiguranje. jos jednom tebi, i ostalima koji tako misle, srecno.

Bane

pre 13 godina

I ovaj tekst je potvrda gluposti koja je učinjena kada je novim propisima određeno da se zimske i letnje gume menjaju određenog datuma.
Autor teksta govori o nemaštini i snalaženju vlasnika vozila a ja pitam: Ako sam u želji da poštujem propis 1.11. 2010. na svoj automobil stavio sve četiri zimske gume, ko će da mi nadoknadi štetu što sam ih, vozeći ih sve do danas pri prosečnim temperaturama oko 15 stepeni (i više jer vozim uglavnom po danu, pohabao mnogo više nego što je normalno. Na stranu to što mi je automobil sa tim gumama bio manje pouzdan nego da sam vozio sa letnjim gumama.
Nemoj samo da mi sad neki pametnjaković kaže da mi tako i treba kad ne umem da se snađem (ignorišem besmislene propise).
Da li je moguće da u ovoj jadnoj Srbiji ima mesta samo za gluposti poput ove ili one sa eko taksama za NOVA vozila koje se najavljuju?

jovan

pre 13 godina

smatram da bi bilo korisno, barem za sve koji su negativno ocenili moje komentare, da procitaju uporedni test zimskih i letnjih pneumatika auto bilda(http://www.jutarnji.hr/kraljice-snijega-i-leda/159495/). ne verujem da se nesto znacajnije promenilo od tada. pozdrav

Bane NS

pre 13 godina

Realno, evo uzmimo za primer naše podneblje, temperature su tek sada pale ispod 7*C, znači praktično je početak decembra, još uvek nema snežnih padavina ali ako se oslonimo na činjenicu da su letnje gume već na ovim temperaturama lošijih karakteristika znači možemo reći da je ovo neko vreme za zamenu guma. Sa druge strane ovakve temperature se zadržavaju do sredine marta odnosno početka aprila kada već dosežu od 8-12*C odnosno već je vreme za letnju gumu. U tom vremenskom razdoblju od 4 meseca ja koji prelazim 15.000 km godišnje napravim maksimum 5.000 kilometara, prema tome ako se oslonimo na kilometražu meni bi zimske gume trajale deset godina, odnosno sezona. Međutim, guma osim što se troši ona i stari, osam meseci negde stoji svake godine, još ako nije adekvatno odložena već posle tri sezone ona više nije to što je bila. Zato po meni baš ne treba kupovati ekstremno skupe gume, ali takođe da bi ste izbegli ulaganja svake godine treba uzeti neki solidan kvalitet a po pristupačnoj ceni. Recimo po meni je najbolji izbor Sava ili Fulda, i jedno 3-4 sezone da posluži i super.

Petar

pre 13 godina

Sest sezona?

Jeste li vi normalni, pa samo da stoji u pogodnim uslovima za cuvanje doci ce do deformacije mase posle toliko vremena.

A imajuci na umu kakvi su nam putevi, i da ima toplih dana u periodu kada se moraju koristiti bice dobro ako mogu tri sezone da izdrze uz optimalno koriscenje.

Tigar TG 505

pre 13 godina

(Miki, 25. novembar 2010 10:30)
Da si doplatio još ukupno 8.000,00 dinara, vozio bi 4 zimske gume koje su na testu ADAC-a za 2010. proglašene najboljim. Ovako si uštedeo, ali voziš gume koje su na njihovom testu proglašene najgorim.
A sam kažeš da ne voziš samo po gradu, već i brzinama pri kojim se ( ako se izgubi trakcija ) lako gine.
Moje pitanje je - da li ljudska glava vredi uštede od 8.000 dinara?
Evo oba linka, za najbolju i najgoru gumu na ADAC testu.
1. http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2010_Winterreifen_Test_225_45_R17.aspx?ComponentId=40334&SourcePageId=31821
2. http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2008_Winterreifen_Test_175_65_R14.aspx?ComponentId=29824&SourcePageId=31821
p.s. Obrati pažnju gde je Sava u odnosu na Tigar

vlade

pre 13 godina

Od prošle sezone koristim BF Goodrich WinterG, guma inače nije skupa a dobila je 5 zvezdica za sneg i 4 za kišu http://www.tyretest.com/pkw_winterreifen/bf_goodrich/winter_g/index.html.Svaka preporuka, odnos cena kvalitet. Inače, koliko znam nakon 4 godine guma gubi elastičnost vozio ne vozio.

Psihopata

pre 13 godina

@ja
Čuo sam ja za tu "priču" o jeftinim gumama u Sloveniji ( od čoveka iz ZGB ), a i pogledao sam link sa cenama koji si dao. I džaba Ti. Naisah već, ja sam uzeo u BGD michelin alpin A4 195/65X15 91T za 68 EUR/kom ( "ključ u ruke" - ventil, montaža i balansiranje ), a u SLO je ta ista guma 63,70 EUR, a kada na to dodam uslugu vulkanizera, to ti je isto kao i BGD. Nema, dakle, ekonomskog razloga da idem u SLO. Čak i kada bih u SLO ostvario povrat PDV-a, sa time ne mogu da platim čak ni "cestarinu" kroz HR ( samo deo od SRB granice do ZGB-a je 30 EUR-a u dva smera ). Znači - ništa od ta posla!

nik

pre 13 godina

Nije tačno da gume gube svojstva posle 4 sezone, ADACova testiranja pokazuju da čak i posle 6 sezona ne dobijamo lošije karakteristike koje su značajne za vozača.
Teško je oceniti koliko sezona će pneumatik trajati, jer je njegov vek proporcionalan sa kilometražom koju prelazite, ali sigurno je da treba kupiti kvalitetnu gumu koja je jedini kontakt automobila sa asfaltom i od nje mnogo zavisi u kritičnim situacijama. Tako da se uloženi novac lako može otplatiti, da ne kažem spasiti život.

Što se Tigrovih pneumatika tiče oni se proizvode do prečnika točka 16, ali se testiraju na dimenzijama 13 i 14, tako da ih za veće dimenzije ne treba uzimati za ozbiljnog konkurenta.

Vrlo je bitno da zimski pneumatik pored testa na snegu ima odlične rezultate i po vlažnom i suvom, jer zimi najmanje vremena vozite po snegu (samo 5%) ostalo otpada na mokro i suvo vreme. Tako da pregledajte po internetu testove koji obuhvataju sve kategorije (ADAC, Automotorundsport...), nikako one koji se hvale samo sa karakteristikama na snegu.

Ja

pre 13 godina

Komsije posto za novu godinu dolazi puno slovenaca kod vas bio bi red ;) da i vi u vreme bezviznog rezima skoknete na izlet do slovenije a mozete i usput da nabavite nove gume koje su ovde jeftinije tako barem kazu hrvati recimo link: http://www.auto-info.hr/vijesti/vijesti/kupovina-guma-u-sloveniji/2-13-1154.html a evo i link do jedne od Slo internet trgovine guma za prvu inf, inace su cene kod vulkanizera max 3-5% vise nego na internetu sve cene sa porezom : http://www.topolino.si/ pozz i dobrodosli ;)

Miki

pre 13 godina

(jovan, 24. novembar 2010 14:57)

Evo ja sam nerazuman:
Imam auto koji u potpunosti odgovara opisu "c" 12000+ i ostalo. Na automobil se FABRICKI u zavisnosti od varijante postavljaju 205/45R17, 205/55R16 i 195/65R15. Za zimsku voznju sam logicno izabrao najmanje felne i najuze gume, prvo zato sto je to dobro za voznju po snegu drugo zato sto ih pravi Tigar pa sam uzeo 4 Wintere po 5100din na akciji u Tempu. Wintera je dobra guma, ima malo mekse bokove ali je sigurnija od Save pri vecim brzinama. Sava ume da bude malo nestabilna u nekim situacijama na autoputu, Tigar je ok ako se ne tera prebrzo. Vozio sam obe pa znam. Sto se tice brzine i brzinskog indeksa, mojih 90% posto vremena je gradska i prigradska voznja a na autoputu ZIMI, makar uslovi bili idealni, nikad ne vozim preko 140km/h. Za to je Wintera sasvim dobra.
Kada bih imao Imrezu WRX ili BMW M3 verovatno bih kupio Nokian gume i terao to 200+ samo je onda pitanje ko je tu nerazuman? A mozda smo svi nerazumni sto uopste zimi vozimo automobile.

Ljudi, kupite 4 nove zimske gume, proizvodjac nije toliko bitan, stavite ih i vozite puno bezbriznije. Ako osvane ledeno jutro ispustite vazduh iz guma 20-25% i bicete iznenadjeni kako laganom voznjom bez mlataranja volanom i forsiranja gasa mozete proci uzbrdicu koju god zelite.

SplinterBG

pre 13 godina

Ako neko zna gde mogu da se kupe te miselin gume za 6-7 hiljada neka nam svima kaze posto verujem da to svakoga interesuje.
Tigar gume ce pre biti oko 4-5 hiljada a ne 3-4 sto na cetri gume dodje oko 4000 vise nego sto kazu a to nije uopste mala cifra.
Inace gore su uzete prosecne dimenzije guma koje se vise prodaju i samim tim su malo jeftinije jer svejedno donose dobru zaradu.
A sta je sa vozilima koja imaju "nestandardnu" velicinu guma, ja naprimer na mojoj benki imam 185/70 R14 koja se tesko nabavlja jer je ne standardna i kosta dosta vise inace tigar gumu u zivotu ne bih stavio na moj auto posto su loseg kvaliteta a to se da primetiti na vecim brzinama kada je daleko vaznije da funkcionisu kako treba.
I 4mm dubina sare je takodje lose pravilo posto ce guma marke miselin ili bridgestone i sa sarom od 2mm dati mnogo bolju trakciju i kontrolu od novih guma losijih proizvodjaca.
Ja na mom autu trenutno imam miselin stari set a u gepeku mi je set za zimu koji cu zameniti tek kada temperatura padne posto nemam nameru da vozim zimske gume na 15stepeni sto je inace opasnije za bezbednost nego letnje gume na istoj temperaturi bez obzira sto je decembar.
A inace gume cu menjati kada su istrosene prema oznaci koju proizvodjac postavlja u saru gume posto verujem da inzinjeri iz miselina znaju malo vise o tome nego nasi politicari i "strucnjaci" zeljni love.
Podrzavam zakon da pa hladnom zimskom vremenu i snegu treba da se koriste zimske gume ali mi nije jasno sto su u svim vestima zapeli za tih 8-9 hiljada za dve gume kad ja za toliko ne mogu da kupim ni jednu dobru gumu za moj auto.

leontin

pre 13 godina

@medo odakle si izvukao tu informaciju da u nemackoj nije dozvoljeno voziti sa starijim gumama od 4 god.
jednostavno to nije ISTINA !!

Petar

pre 13 godina

@ nik

I ja sam jedno vreme bio navucen za te testove, iz uglednih casopisa, pogotovo Nemackih.

Ali vremenom se pokazalo, kako je iskustvo raslo, da je to ipak subjektivan sud i da je vozacko iskustvo nesto sto se ne moze procitati.

Isto tako mogu reci da je Wintera dobra guma za zimu, bolja od Savinog konkurenta, dok je ne bih preporucivao nikako za upotrebu u toplijim vremenskim uslovima. Za tu cenu je veoma dobra kupovina.

Branko

pre 13 godina

Hvala na odgovoru :)
Pretpostavljam da je Tigar tu gumu i napravio da ne bude previse meka i ne trosi se toliko brzo, znajuci da ce se ona kod nas cesto koristiti tokom cele godine.

Oliver

pre 13 godina

@ Branko,
Ja sam vozio Winteru na Samari ( 165x70x13 ) i nisam imao nikakvih problema. Za 5 god smo presli oko 62000 km,sara je jos uvek bila dobra,ali smo pred proslu zimu zamenili novim kompletom istih.
Inace,gume su vozene po celoj Srbiji,cesto i na auto putu,ali ne brze od 110 - 120 kmh - ja bih,ali Lada nemoze brze :)) .
Po meni,bolje je cele godine zimske nego letnje. Naravno,najbolje je 2 kompleta,ali za Srbiju,za standard prosecnog coveka,tesko...
Pozz.

ja

pre 13 godina

@Milos znam a sta da napisem? exbraca ?:) inace hrvati masovno kupuju gume a u principu dolaze sa starim gumama koje ostave kod vulkanizera Ili nove u gepek posto nemaju carine ako jedna kosta manje od 1000 kuna onda u kola 4 osobe i to je to :) imate linkove i procitajte proceduru poz

Milos

pre 13 godina

@Ja:
Offtopic, Slovenija nikako ne moze biti komsija jer se ne granicimo :)

A sto se tice saveta, bacite ga u vodu. Ako bih isao tamo da stavim zimske, sta cu sa eltnjim gumama? Uvoz polovnih guma nije dozvoljen, prakticno bih morao da ih svercujem nazad


Da dodam. Naleteo sam i pazario Vredestein gume. Na netu su prilicno nahvaljene. Cenovno su srednji rang, a dobro prolaze na testovima stranih sajtova, cak ih stavljaju rame uz rame sa visokom klasom (good year, michelin, dunlop...)

Alfa

pre 13 godina

@ja, Milos, Psihopata
http://www.vulkanizerstvo-lasic.si
http://www.vulkanizerstvo-furlan.si

ja kod Lasica uzimam gume i umesto da platim 1000eur (225/40/18) za set zimskih ovde ja prodjem sa nekih 600eur tamo... takodje tamo mozete ostaviti i gume na cuvanje... iz principa necu da dam ovim nasim derikozama soma evra... kod Lasica me i docekaju sa osmehom, daju 20% popust za kesh i jos mi odma obracunaju i umanjenje PDV-a + dobijem gratis centriranje trapa na masini koja je svemirski brod u odnosu na ovo sto se srece kod nas...

Psihopata

pre 13 godina

Shomi
Imaš michelin alpin A4, recimo 195/65X15, po ceni od 7.200 ( sa ventilom, ugradnjom, balansiranjem ) u BGD u Beogumi ( a i drugde ).
Pozdrav

Branko

pre 13 godina

Da li je neko koristio Tigar Winteru tokom cele godine? Koliko km moze da traje u tim uslovima voznje? Znam da to nije pravo resenje i da zimska guma nije sasvim bezbedna leti, ali ... :(

Psihopata

pre 13 godina

(Alfa, 26. novembar 2010 00:18)
Pogledao sam SLO linkove i opet ti kažem - ne isplati se, čak ni sa popustom.
Jer, michelin A4 sa popustom i sa povratom PDV-a ( po koji moram naknadno da odem ponovo ) "za nerezidente" tamo košta 56, ovde je 68. Na 4 gume naizgled "uštediš" 48 EUR-a, a više od toga ti treba samo za putarine kroz SR, HR i SLO vinjetu. Osim ako ćeš do Brežica "da letiš" i izbegneš SLO vinjetu. A i za gorivo mi treba još bar 60 EUR-a. A i moram da odem po povrat onog PDV-a... I još da ostavim zamenjene gume na "čuvanju" tamo? To bi bila baš investicija na duge staze, kao brak ili da sam uzeo stambeni kredit ...
Ne, hvala!

Nikola P4

pre 13 godina

@Branko

Ja sam koristio dve kompletne sezone zima + jednu leto set wintera, presao sa njima oko 45.000 km, od Istanbula do Amsterdama i od Ploestija do Pize.

Auto je Lybra 2.4 jtd, nemam obicaj da vozim brze od 170 na auto putu jer sa godinama opadaju refleksia a imam 45 i nosim naocare.

nek pricaju "strucnjaci" sta hoce, nije najbolja na svetu ali me odlicno sluze, zaista, ja zaista mnogo vozim, to mi nije jedini auto u porodici . . .

Ja

pre 13 godina

@Psihopata sory ali ovo je neverovatno. Gle ako kupujes gume koje kostaju 50E onda cak i da imas popust 50%! nije bog zna sto jel tako? e ako kupis gume za 1000E onda je druga prica jel tako? A ja sam onaj post napisao vise tako bez nekih namera samo za info. Recimo ako si vec u slo onda mozda mozes nesto da ustedis (i platis barem put) sto jedan Srb Scenic usred prosle zime recimo ili nije znao ili ga nije bila briga a koji je doslovno proklizao jedno 10m kroz crveno zbog letnih guma na srecu sve bilo OK ali jedeva.

Miki

pre 13 godina

(jovan, 24. novembar 2010 14:57)

Evo ja sam nerazuman:
Imam auto koji u potpunosti odgovara opisu "c" 12000+ i ostalo. Na automobil se FABRICKI u zavisnosti od varijante postavljaju 205/45R17, 205/55R16 i 195/65R15. Za zimsku voznju sam logicno izabrao najmanje felne i najuze gume, prvo zato sto je to dobro za voznju po snegu drugo zato sto ih pravi Tigar pa sam uzeo 4 Wintere po 5100din na akciji u Tempu. Wintera je dobra guma, ima malo mekse bokove ali je sigurnija od Save pri vecim brzinama. Sava ume da bude malo nestabilna u nekim situacijama na autoputu, Tigar je ok ako se ne tera prebrzo. Vozio sam obe pa znam. Sto se tice brzine i brzinskog indeksa, mojih 90% posto vremena je gradska i prigradska voznja a na autoputu ZIMI, makar uslovi bili idealni, nikad ne vozim preko 140km/h. Za to je Wintera sasvim dobra.
Kada bih imao Imrezu WRX ili BMW M3 verovatno bih kupio Nokian gume i terao to 200+ samo je onda pitanje ko je tu nerazuman? A mozda smo svi nerazumni sto uopste zimi vozimo automobile.

Ljudi, kupite 4 nove zimske gume, proizvodjac nije toliko bitan, stavite ih i vozite puno bezbriznije. Ako osvane ledeno jutro ispustite vazduh iz guma 20-25% i bicete iznenadjeni kako laganom voznjom bez mlataranja volanom i forsiranja gasa mozete proci uzbrdicu koju god zelite.

jovan

pre 13 godina

vecina novijih automobila "c" segmenta ima pneumatike 205/55 R16 H ili V brzinskog indeksa, a njihove cene krecu od 10000 dinara pa u nedogled. mislim da iole razuman covek ne bi stavio tigar, sava i sl. pneumatike na auto od 12000+ evra. svima ostalima - srecno.

Petar

pre 13 godina

Sest sezona?

Jeste li vi normalni, pa samo da stoji u pogodnim uslovima za cuvanje doci ce do deformacije mase posle toliko vremena.

A imajuci na umu kakvi su nam putevi, i da ima toplih dana u periodu kada se moraju koristiti bice dobro ako mogu tri sezone da izdrze uz optimalno koriscenje.

Shomi

pre 13 godina

Recite mi samo gde imaju te michelinove gume za 6 do 7 hiljada, da odmah kupim 2 seta!

I ne mogu da traju 6 godina, jer ce guma posle tog vremena izgubiti svojstvo, vozena ili ne!

Bane NS

pre 13 godina

Realno, evo uzmimo za primer naše podneblje, temperature su tek sada pale ispod 7*C, znači praktično je početak decembra, još uvek nema snežnih padavina ali ako se oslonimo na činjenicu da su letnje gume već na ovim temperaturama lošijih karakteristika znači možemo reći da je ovo neko vreme za zamenu guma. Sa druge strane ovakve temperature se zadržavaju do sredine marta odnosno početka aprila kada već dosežu od 8-12*C odnosno već je vreme za letnju gumu. U tom vremenskom razdoblju od 4 meseca ja koji prelazim 15.000 km godišnje napravim maksimum 5.000 kilometara, prema tome ako se oslonimo na kilometražu meni bi zimske gume trajale deset godina, odnosno sezona. Međutim, guma osim što se troši ona i stari, osam meseci negde stoji svake godine, još ako nije adekvatno odložena već posle tri sezone ona više nije to što je bila. Zato po meni baš ne treba kupovati ekstremno skupe gume, ali takođe da bi ste izbegli ulaganja svake godine treba uzeti neki solidan kvalitet a po pristupačnoj ceni. Recimo po meni je najbolji izbor Sava ili Fulda, i jedno 3-4 sezone da posluži i super.

Nikola P4

pre 13 godina

@Branko

Ja sam koristio dve kompletne sezone zima + jednu leto set wintera, presao sa njima oko 45.000 km, od Istanbula do Amsterdama i od Ploestija do Pize.

Auto je Lybra 2.4 jtd, nemam obicaj da vozim brze od 170 na auto putu jer sa godinama opadaju refleksia a imam 45 i nosim naocare.

nek pricaju "strucnjaci" sta hoce, nije najbolja na svetu ali me odlicno sluze, zaista, ja zaista mnogo vozim, to mi nije jedini auto u porodici . . .

Durak

pre 13 godina

ZOBS demonstrira glupe odredbe svakim danom. Umesto da naprave da se zimske gume koriste kada to treba tj. kada prosečna temperatura padne ispod zadate, oni stave fiksni datum.

Nema veze što je tog dana popodne bilo +22 (plus dvadesetdva) na kojima je OPASNO voziti se zimskim pneumaticima. Policija je to "po ugledu" na evropske zakone napisala, pa eto, 1. novembra je prosečna temperatura ispod +7. Toplomer laže. Ako je to u Austriji, sigurno je i u Grčkoj, a nema razloga da nije tako u Srbiji.

Nešto drugo hoću da kažem. Ja već godinama vozim na dva seta. Onaj ko jednom "prezimi" sa zimskim gumama, neće mu više pasti na pamet da zimi vozi sa letnjim. Dok to nije bilo obavezno i dok su svi vozili kao po jajima, ja sam pravio "slalom" među zbunjenim vozačima, uz siguran komentar "budala". :)

Svaka guma najviše strada od UV zraka, odnosno od sunca. Dok je odložena kako treba, u mraku, namazana, nema problema. U Nemačkoj taj standard važi preventive radi, da nije npr. prodavac držao gumu napolju na suncu sve vreme do prodaje. Sunce razara svaku plastiku i gumu daleko više nego sama starost. Dakako, zimske gume duže traju jer su manje izložene suncu nego letnje. Tako da komotno koristite gume dok god šara valja, kada budemo bogati kao Nemci, menjaćemo ih na četiri godine starosti - preventive radi.

Dva seta traju duže nego jedan (ala sam pametan), pa taj trošak se isplati ne samo novčano. Sigurniji ste na putu daleko više, a zar nije najvažnije vaše zdravlje i glava? Ili ćete da vozite nesigurno plafon 40 celu zimu zbog 160€? Ponavljam, tih 160€ ili koliko već para nije bacanje para, već trošak koji realno imate vozili jedan ili dva seta.

vlade

pre 13 godina

Od prošle sezone koristim BF Goodrich WinterG, guma inače nije skupa a dobila je 5 zvezdica za sneg i 4 za kišu http://www.tyretest.com/pkw_winterreifen/bf_goodrich/winter_g/index.html.Svaka preporuka, odnos cena kvalitet. Inače, koliko znam nakon 4 godine guma gubi elastičnost vozio ne vozio.

Alfa

pre 13 godina

@ja, Milos, Psihopata
http://www.vulkanizerstvo-lasic.si
http://www.vulkanizerstvo-furlan.si

ja kod Lasica uzimam gume i umesto da platim 1000eur (225/40/18) za set zimskih ovde ja prodjem sa nekih 600eur tamo... takodje tamo mozete ostaviti i gume na cuvanje... iz principa necu da dam ovim nasim derikozama soma evra... kod Lasica me i docekaju sa osmehom, daju 20% popust za kesh i jos mi odma obracunaju i umanjenje PDV-a + dobijem gratis centriranje trapa na masini koja je svemirski brod u odnosu na ovo sto se srece kod nas...

Tigar TG 505

pre 13 godina

(Miki, 25. novembar 2010 10:30)
Da si doplatio još ukupno 8.000,00 dinara, vozio bi 4 zimske gume koje su na testu ADAC-a za 2010. proglašene najboljim. Ovako si uštedeo, ali voziš gume koje su na njihovom testu proglašene najgorim.
A sam kažeš da ne voziš samo po gradu, već i brzinama pri kojim se ( ako se izgubi trakcija ) lako gine.
Moje pitanje je - da li ljudska glava vredi uštede od 8.000 dinara?
Evo oba linka, za najbolju i najgoru gumu na ADAC testu.
1. http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2010_Winterreifen_Test_225_45_R17.aspx?ComponentId=40334&SourcePageId=31821
2. http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2008_Winterreifen_Test_175_65_R14.aspx?ComponentId=29824&SourcePageId=31821
p.s. Obrati pažnju gde je Sava u odnosu na Tigar

Branko

pre 13 godina

Da li je neko koristio Tigar Winteru tokom cele godine? Koliko km moze da traje u tim uslovima voznje? Znam da to nije pravo resenje i da zimska guma nije sasvim bezbedna leti, ali ... :(

nik

pre 13 godina

Nije tačno da gume gube svojstva posle 4 sezone, ADACova testiranja pokazuju da čak i posle 6 sezona ne dobijamo lošije karakteristike koje su značajne za vozača.
Teško je oceniti koliko sezona će pneumatik trajati, jer je njegov vek proporcionalan sa kilometražom koju prelazite, ali sigurno je da treba kupiti kvalitetnu gumu koja je jedini kontakt automobila sa asfaltom i od nje mnogo zavisi u kritičnim situacijama. Tako da se uloženi novac lako može otplatiti, da ne kažem spasiti život.

Što se Tigrovih pneumatika tiče oni se proizvode do prečnika točka 16, ali se testiraju na dimenzijama 13 i 14, tako da ih za veće dimenzije ne treba uzimati za ozbiljnog konkurenta.

Vrlo je bitno da zimski pneumatik pored testa na snegu ima odlične rezultate i po vlažnom i suvom, jer zimi najmanje vremena vozite po snegu (samo 5%) ostalo otpada na mokro i suvo vreme. Tako da pregledajte po internetu testove koji obuhvataju sve kategorije (ADAC, Automotorundsport...), nikako one koji se hvale samo sa karakteristikama na snegu.

jovan

pre 13 godina

smatram da bi bilo korisno, barem za sve koji su negativno ocenili moje komentare, da procitaju uporedni test zimskih i letnjih pneumatika auto bilda(http://www.jutarnji.hr/kraljice-snijega-i-leda/159495/). ne verujem da se nesto znacajnije promenilo od tada. pozdrav

Petar

pre 13 godina

@ nik

I ja sam jedno vreme bio navucen za te testove, iz uglednih casopisa, pogotovo Nemackih.

Ali vremenom se pokazalo, kako je iskustvo raslo, da je to ipak subjektivan sud i da je vozacko iskustvo nesto sto se ne moze procitati.

Isto tako mogu reci da je Wintera dobra guma za zimu, bolja od Savinog konkurenta, dok je ne bih preporucivao nikako za upotrebu u toplijim vremenskim uslovima. Za tu cenu je veoma dobra kupovina.

jovan

pre 13 godina

(Miki, 25. novembar 2010 10:30)
potpuno razumem tvoj stav, uostalom slicno misljenje sam cuo i od strucnjaka iz ministarstva i komiteta za saobracaj. zbog toga sam okruzen vazdusnim jastucima i placam puno kasko osiguranje. jos jednom tebi, i ostalima koji tako misle, srecno.

Bane

pre 13 godina

I ovaj tekst je potvrda gluposti koja je učinjena kada je novim propisima određeno da se zimske i letnje gume menjaju određenog datuma.
Autor teksta govori o nemaštini i snalaženju vlasnika vozila a ja pitam: Ako sam u želji da poštujem propis 1.11. 2010. na svoj automobil stavio sve četiri zimske gume, ko će da mi nadoknadi štetu što sam ih, vozeći ih sve do danas pri prosečnim temperaturama oko 15 stepeni (i više jer vozim uglavnom po danu, pohabao mnogo više nego što je normalno. Na stranu to što mi je automobil sa tim gumama bio manje pouzdan nego da sam vozio sa letnjim gumama.
Nemoj samo da mi sad neki pametnjaković kaže da mi tako i treba kad ne umem da se snađem (ignorišem besmislene propise).
Da li je moguće da u ovoj jadnoj Srbiji ima mesta samo za gluposti poput ove ili one sa eko taksama za NOVA vozila koje se najavljuju?

Ja

pre 13 godina

Komsije posto za novu godinu dolazi puno slovenaca kod vas bio bi red ;) da i vi u vreme bezviznog rezima skoknete na izlet do slovenije a mozete i usput da nabavite nove gume koje su ovde jeftinije tako barem kazu hrvati recimo link: http://www.auto-info.hr/vijesti/vijesti/kupovina-guma-u-sloveniji/2-13-1154.html a evo i link do jedne od Slo internet trgovine guma za prvu inf, inace su cene kod vulkanizera max 3-5% vise nego na internetu sve cene sa porezom : http://www.topolino.si/ pozz i dobrodosli ;)

SplinterBG

pre 13 godina

Ako neko zna gde mogu da se kupe te miselin gume za 6-7 hiljada neka nam svima kaze posto verujem da to svakoga interesuje.
Tigar gume ce pre biti oko 4-5 hiljada a ne 3-4 sto na cetri gume dodje oko 4000 vise nego sto kazu a to nije uopste mala cifra.
Inace gore su uzete prosecne dimenzije guma koje se vise prodaju i samim tim su malo jeftinije jer svejedno donose dobru zaradu.
A sta je sa vozilima koja imaju "nestandardnu" velicinu guma, ja naprimer na mojoj benki imam 185/70 R14 koja se tesko nabavlja jer je ne standardna i kosta dosta vise inace tigar gumu u zivotu ne bih stavio na moj auto posto su loseg kvaliteta a to se da primetiti na vecim brzinama kada je daleko vaznije da funkcionisu kako treba.
I 4mm dubina sare je takodje lose pravilo posto ce guma marke miselin ili bridgestone i sa sarom od 2mm dati mnogo bolju trakciju i kontrolu od novih guma losijih proizvodjaca.
Ja na mom autu trenutno imam miselin stari set a u gepeku mi je set za zimu koji cu zameniti tek kada temperatura padne posto nemam nameru da vozim zimske gume na 15stepeni sto je inace opasnije za bezbednost nego letnje gume na istoj temperaturi bez obzira sto je decembar.
A inace gume cu menjati kada su istrosene prema oznaci koju proizvodjac postavlja u saru gume posto verujem da inzinjeri iz miselina znaju malo vise o tome nego nasi politicari i "strucnjaci" zeljni love.
Podrzavam zakon da pa hladnom zimskom vremenu i snegu treba da se koriste zimske gume ali mi nije jasno sto su u svim vestima zapeli za tih 8-9 hiljada za dve gume kad ja za toliko ne mogu da kupim ni jednu dobru gumu za moj auto.

Oliver

pre 13 godina

@ Branko,
Ja sam vozio Winteru na Samari ( 165x70x13 ) i nisam imao nikakvih problema. Za 5 god smo presli oko 62000 km,sara je jos uvek bila dobra,ali smo pred proslu zimu zamenili novim kompletom istih.
Inace,gume su vozene po celoj Srbiji,cesto i na auto putu,ali ne brze od 110 - 120 kmh - ja bih,ali Lada nemoze brze :)) .
Po meni,bolje je cele godine zimske nego letnje. Naravno,najbolje je 2 kompleta,ali za Srbiju,za standard prosecnog coveka,tesko...
Pozz.

Milos

pre 13 godina

@Ja:
Offtopic, Slovenija nikako ne moze biti komsija jer se ne granicimo :)

A sto se tice saveta, bacite ga u vodu. Ako bih isao tamo da stavim zimske, sta cu sa eltnjim gumama? Uvoz polovnih guma nije dozvoljen, prakticno bih morao da ih svercujem nazad


Da dodam. Naleteo sam i pazario Vredestein gume. Na netu su prilicno nahvaljene. Cenovno su srednji rang, a dobro prolaze na testovima stranih sajtova, cak ih stavljaju rame uz rame sa visokom klasom (good year, michelin, dunlop...)

Psihopata

pre 13 godina

@ja
Čuo sam ja za tu "priču" o jeftinim gumama u Sloveniji ( od čoveka iz ZGB ), a i pogledao sam link sa cenama koji si dao. I džaba Ti. Naisah već, ja sam uzeo u BGD michelin alpin A4 195/65X15 91T za 68 EUR/kom ( "ključ u ruke" - ventil, montaža i balansiranje ), a u SLO je ta ista guma 63,70 EUR, a kada na to dodam uslugu vulkanizera, to ti je isto kao i BGD. Nema, dakle, ekonomskog razloga da idem u SLO. Čak i kada bih u SLO ostvario povrat PDV-a, sa time ne mogu da platim čak ni "cestarinu" kroz HR ( samo deo od SRB granice do ZGB-a je 30 EUR-a u dva smera ). Znači - ništa od ta posla!

Ja

pre 13 godina

@Psihopata sory ali ovo je neverovatno. Gle ako kupujes gume koje kostaju 50E onda cak i da imas popust 50%! nije bog zna sto jel tako? e ako kupis gume za 1000E onda je druga prica jel tako? A ja sam onaj post napisao vise tako bez nekih namera samo za info. Recimo ako si vec u slo onda mozda mozes nesto da ustedis (i platis barem put) sto jedan Srb Scenic usred prosle zime recimo ili nije znao ili ga nije bila briga a koji je doslovno proklizao jedno 10m kroz crveno zbog letnih guma na srecu sve bilo OK ali jedeva.

Psihopata

pre 13 godina

Shomi
Imaš michelin alpin A4, recimo 195/65X15, po ceni od 7.200 ( sa ventilom, ugradnjom, balansiranjem ) u BGD u Beogumi ( a i drugde ).
Pozdrav

ja

pre 13 godina

@Milos znam a sta da napisem? exbraca ?:) inace hrvati masovno kupuju gume a u principu dolaze sa starim gumama koje ostave kod vulkanizera Ili nove u gepek posto nemaju carine ako jedna kosta manje od 1000 kuna onda u kola 4 osobe i to je to :) imate linkove i procitajte proceduru poz

Psihopata

pre 13 godina

(Alfa, 26. novembar 2010 00:18)
Pogledao sam SLO linkove i opet ti kažem - ne isplati se, čak ni sa popustom.
Jer, michelin A4 sa popustom i sa povratom PDV-a ( po koji moram naknadno da odem ponovo ) "za nerezidente" tamo košta 56, ovde je 68. Na 4 gume naizgled "uštediš" 48 EUR-a, a više od toga ti treba samo za putarine kroz SR, HR i SLO vinjetu. Osim ako ćeš do Brežica "da letiš" i izbegneš SLO vinjetu. A i za gorivo mi treba još bar 60 EUR-a. A i moram da odem po povrat onog PDV-a... I još da ostavim zamenjene gume na "čuvanju" tamo? To bi bila baš investicija na duge staze, kao brak ili da sam uzeo stambeni kredit ...
Ne, hvala!

Branko

pre 13 godina

Hvala na odgovoru :)
Pretpostavljam da je Tigar tu gumu i napravio da ne bude previse meka i ne trosi se toliko brzo, znajuci da ce se ona kod nas cesto koristiti tokom cele godine.

leontin

pre 13 godina

@medo odakle si izvukao tu informaciju da u nemackoj nije dozvoljeno voziti sa starijim gumama od 4 god.
jednostavno to nije ISTINA !!